Президентът привика Цацаров и службите, говорили си за избори и сигурност

http://www.mediapool.bg/prezidentat-privika-tsatsarov-i-sluzhbite-govorili-si-za-izbori-i-sigurnost-news261595.html

Президентът Румен Радев привика в понеделник на "Дондуков" 2 главния прокурор Сотир Цацаров, вътрешния министър Пламен Узунов и шефовете на специалните служби. За провеждането на срещата изтече информация, въпреки че тя не беше обявена официално. След края й пък участниците отказаха да говорят пред медиите. След продължително умуване от президентството пуснаха лаконично съобщение от едно изречение, според което съвещанието е било "посветено на провеждането на предсрочните парламентарни избори и на сигурността на страната". Така медиите и обществото продължават да са в пълно неведение за това адекватно ли действат службите и от какъв характер са евентуалните заплахи, още повече, че в момента няма и парламент, който би могъл да поиска обяснения. От друга страна проведени по този начин срещи, чиято цел и съдържание остават неизвестни, създават впечатлението за изкуствено подхранвано с предизборна цел напрежение по теми като актуалната напоследък намеса на Турция в българските избори. Отношенията между България и Турция са обтегнати през последните седмици заради агитацията на турски представители в полза на партията на Лютви Местан ДОСТ. Турската страна очевидно не взе под внимание настояването на българските власти, изразени пред посланика им в София, че България счита тези прояви за опит за намеса във вътрешната й политика. В петък ДАНС съобщи, че наложила принудителни мерки срещу трима турски граждани. Двама са изгонени, а друг е обявен за нежелан. ДАНС съобщи, че това се наложило заради "създаване на антибългарски настроения в райони със смесено население, насочени срещу териториалната цялост и единството на нацията", без да съобщава повече подробонсти. Главният прокурор Сотир Цацаров тогава обясни, че акцията е била съгласувана с държавното обвинение, а президентът Румен Радев коментира, че “намесата в нашите избори от страна на Турция е факт и тази намеса е абсолютно недопустима“. В понеделник Си Ен Ен Тюрк съобщи, че е бил изгонен главният секретар на областната администрация в Одрин Ибрахим Тарандж и прогнозира, че са възможни усложнения в двустранните отношения. Не е ясно дали Анкара е предприела ответни мерки след изгонването на нейни граждани от България. На този фон представители на служебното правителство периодично убеждават, че няма кризисна ситуация и че са взети всички мерки да няма изборни нарушения. "Правителството има уверението на турската страна, че ще бъдат спазени всички условия за спокойно протичане на изборния процес и спазването на българското законодателство", каза вицепремиерът и военен министър Стефан Янев миналата седмица. Преди това посланикът на Турция у нас Сюлейман Гьокче бе повикан на разговор в МвнР, но само два дни след протеста на София Турция поиска България да прекрати мерките за ограничаване на политическите права на малцинствата, имайки предвид ограничаването на броя на секциите за гласуване на турска територия до 35.

Президентът обсъди с Цацаров и шефовете на службите напрежението с Турция

http://www.mediapool.bg/prezidentat-obsadi-s-tsatsarov-i-shefovete-na-sluzhbite-naprezhenieto-s-turtsiya-news261595.html

Президентът Румен Радев събра в понеделник главния прокурор Сотир Цацаров, вътрешния министър Пламен Узунов и шефовете на специалните служби, с които са обсъдили обтегнатите отношения с Турция и подготовката на изборите. Срещата започна в 16.00 часа и медиите научиха за нея след приключването й, без да имат възможност да задават въпроси на участниците. Предстои официална информация от "Дондуков" 2. Отношенията между България и Турция са обтегнати през последните седмици заради агитацията на турски представители в полза на партията на Лютви Местан ДОСТ. Турската страна очевидно не взе под внимание настояването на българските власти, изразени пред посланика им в София, че България счита тези прояви за опит за намеса във вътрешната й политика. В петък ДАНС съобщи, че наложила принудителни мерки срещу трима турски граждани. Двама са изгонени, а друг е обявен за нежелан. ДАНС съобщи, че това се наложило заради "създаване на антибългарски настроения в райони със смесено население, насочени срещу териториалната цялост и единството на нацията", без да съобщава повече подробонсти. Главният прокурор Сотир Цацаров тогава обясни, че акцията е била съгласувана с държавното обвинение, а президентът Румен Радев коментира, че “намесата в нашите избори от страна на Турция е факт и тази намеса е абсолютно недопустима“. В понеделник Си Ен Ен Тюрк съобщи, че е бил изгонен главният секретар на областната администрация в Одрин Ибрахим Тарандж и прогнозира, че са възможни усложнения в двустранните отношения. Не е ясно дали Анкара е предприела ответни мерки след изгонването на нейни граждани от България. На този фон представители на служебното правителство периодично убеждават, че няма кризисна ситуация и че са взети всички мерки да няма изборни нарушения. "Правителството има уверението на турската страна, че ще бъдат спазени всички условия за спокойно протичане на изборния процес и спазването на българското законодателство", каза вицепремиерът и военен министър Стефан Янев миналата седмица. Преди това посланикът на Турция у нас Сюлейман Гьокче бе повикан на разговор в МвнР, но само два дни след протеста на София Турция поиска България да прекрати мерките за ограничаване на политическите права на малцинствата, имайки предвид ограничаването на броя на секциите за гласуване на турска територия до 35. *Очаквайте подробности

Предстоящи събития на ПП ГЕРБ- София за 21 март – вторник

https://www.24chasa.bg/novini/article/6124793

Предстоящи събития на ПП ГЕРБ- София за 21 март – вторник 23 МИР В 17,30 кандидатът за народен представител Димитър Главчев ще разговаря с граждани на открита приемна на столичната ул. „Луи Айер“ (жк. Гоце Делчев) В 18 ч. кандидатите за народни представители Александър Ненков, Теодора Георгиева и Атанас Бояджиев ще проведат среща с граждани от район Студентски в кв „Мусагеница“ (ресторант „Бялото“).

Airbus и Routehappy обединяват сили, за да обогатят възможностите за резервации на полети

http://www.cross.bg/airbus-routehappy-putnitzite-1538016.html

/КРОСС/Бихте ли резервирали хотелска стая без да сте видели нейни снимки? Малко вероятно. Във време, в което консуматорите имат повече информация отвсякога, за да взимат най-добрите решения за покупки, пътниците на авиокомпании все още имат малко яснота относно полета преди да направят резервация. Водещият авиационен производител Airbus обединява сили с платформата за покупка на полети Routehappy, за да ускорят заедно трансформацията на този тип пазаруване от стандартно към индивидуално. Съюзът Airbus Routehappy помага на авиокомпаниите да създават убедителни, конкретно таргетирани и индивидуални оферти като например широчина на седалката, лично пространство и забавление по време на полет. Още четири водещи авиокомпании се присъединяват към Airbus Routehappy - Cathay Pacific, Emirates, Lufthansa Group и Singapore Airlines. По време на туристическото изложение ITB в Берлин, ръководителят на пазарни и продуктови стратегии на Airbus Боб Ланг каза: „Проучване след проучване показва все по-нарастващото значение на преживяването по време на полети за повече от 3,5 милиарда души, които пътуват по въздух всяка година. И все пак пътниците имат малко информация, когато резервират своя полет. Най-накрая това се променя." „С промяната на компаниите идва и персонализирането при пазаруването на полети

ФИФА изгони пожизнено рефер за скандална дузпа

http://offnews.bg/news/n_1/n_650469.html

ФИФА дисквалифицира пожизнено рефера от Гана Жозеф Лампти за отсъдена изключително спорна дузпа в мача от световните квалификации между Южна Африка и Сенегал, завършил 2:1. Спорното положение идва в 43-ата минута, когато Лампти единствен вижда положение за наказателен удар пред вратата на южноафриканците и въпреки протестите им посочва бялата точка. Подадена е жалба, която е уважена от световната футболна централа. 43-годишният арбитър е обвинен за незаконно повлияване на резултата от срещата и отстранен от съдийството завинаги. Разследването продължава и срещу рефера може да бъдат повдигнати и други обвинения.

Варненски спортисти с медали от Държавното по спортна гимнастика

http://www.moreto.net/novini.php?n=346823

Варненските състезатели по спортна гимнастика грабнаха отличия от Държавното първенство за купи „България“, което се проведе в Пловдив, научи Moreto.net. Гимнастици от морската столица са на първо място в отборното класиране на мъже, юноши старша възраст и девойки, старша възраст.

Кръгла маса за образование организира ГЕРБ във Варна

https://www.24chasa.bg/novini/article/6124784

Кръгла маса за образование организира ГЕРБ във ВарнаРегионална кръгла маса на тема „Образованието – национален приоритет“ ще се проведе на 21 март (вторник) в Концертната зала на Радио Варна. Участие във форума ще вземат водачът на варненската листа на ГЕРБ и бивш регионален министър Лиляна Павлова и Таня Петрова, училищен директор и кандидат на ГЕРБ за народен представител.

Ал Бано приет в болница

http://offnews.bg/news/n_1/n_650468.html

Известният италиански певец Ал Бано е приет отново в болница.  Той се намира в болница в Лече, като е настанен в отделението за лечение от инсулти.  Информацията потвърди мениджърът на певеца Марко Мартина, цитиран от БГНЕС.  Той посочи, че за момента не може да каже нищо за състоянието на Ал Бано.  Певецът постъпи за лечение в болница през декември миналата година след инфаркт, като претърпя и операция.

Реформаторите към Президента: Поемете политическа отговорност и затворете секциите за гласуване в Турция!

http://www.moreto.net/novini.php?n=346824

Найден Зеленогорски, председател на Предизборния щаб на Реформаторски блок-Глас народен и водач на листата за Варненска област, оповести Отвореното писмо на коалицията до Президента на България ОТВОРЕНО ПИСМО ДО ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ Г-н Президент, Според Конституцията на Република България, в момента цялата отговорност за управлението на държавата, включително и защитата на интересите на българските граждани и националната сигурност, е изцяло Ваша.

Как резолюция за Арктика може да се окаже важна за българския въгледобив

http://www.investor.bg/energetika/472/a/kak-rezoliuciia-za-arktika-moje-da-se-okaje-vajna-za-bylgarskiia-vygledobiv-235999/

Привидно безобиден текст, изразяващ загриженост за екосистемата в Арктика, призовава за намаляване на замърсяващите емисии в ЕС

МФ пласира книжа за 100 млн. лв.

http://www.mediapool.bg/mf-plasira-knizha-za-100-mln-lv-news261594.html

Министерството на финансите пласира успешно в понеделник държавни ценни книжа (ДЦК) на стойност 100 млн. лв., съобщиха от ведомството. Преотворена е емисия 10.5-годишни държавни ценни книжа ДЦК в левове с падеж 25 юли 2027 година. Среднопретеглената доходност е 1.8%. Спредът спрямо десетгодишните германски федерални облигации в този сегмент е в размер на 137 базисни пункта. От МФ припомнят, че емисията е референтна през 2017 г. по отношение на хармонизирания дългосрочен лихвен процент за оценка степента на сближаване, който е един от маастрихтските критерии за еврозоната. Подадени са поръчки за 192.25 млн. лв., което прави коефициент на покритие от 1.92. Най-голямо количество ДЦК на аукциона са купили пенсионните и гаранционни фондове – 47.28%, следвани от банките с 27.40%, застрахователните дружества с 15.32% и инвестиционните посредници с 10%.  

Съкилийник може да е убил по поръчка бившия шеф на "Роскосмос"

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/03/20/2938431_sukiliinik_moje_da_e_ubil_po_poruchka_bivshiia_shef_na/?ref=rss


Бившият изпълнителен директор на "Роскосмос" Владимир Евдокимов е бил преместен в килия без видеонаблюдение при лица, обвинени в дребни кражби и търговия с наркотици месец преди да бъде убит, съобщават организации за правата на затворниците.

Евдокимов бе намерен мъртъв в тоалетната в килията на следствения изолатор (СИЗО) в събота сутринта с три порезни рани - две в областта на сърцето и една на врата. Той бе арестуван през декември по подозрение в мошеничество във връзка с операции...

Ще гласуват ли животните? (ВИДЕО)

https://www.actualno.com/curious/shte-glasuvat-li-jivotnite-video-news_600599.html

Ще гласуват ли животните? Този странен въпрос си зададохме днес при вида на видеоклип, в което ясно можем да видим как цяла една гора е залята с плакати на ГЕРБ, ДПС и ДОСТ. Почти няма дърво без окичен на него предизборен плакат с някой чудноват лик, познат ни от редиците на из

Столичният бул. "Дондуков" остава двупосочен, ремонтът тръгва на 1 юни

http://www.mediapool.bg/stolichniyat-bul-dondukov-ostava-dvuposochen-remontat-tragva-na-1-yuni-news261593.html

Централният столичен булевард "Дондуков" остава двупосочен. Ремонтът му тръгва на 1 юни и трябва да приключи до началото на септември. Това съобщи кметът на район "Оборище" Васил Цолов пред Mediapool. В началото на февруари зам.-кметът по транспорта Евгений Крусев лансира идеята бул."Дондуков" и бул."Цар Освободител" да станат еднопосочни. Аргументът беше, че по този начин ще се намали замърсяването на въздуха и ще се облекчи трафикът. Общественото обсъждане в началото на февруари на тази идея обаче показало, че не е дошло времето това да се случи. Проведената обществена поръчка за ремонта на булеварда е той да остане двупосочен, а и публичното обсъждане беше само да се тестват нагласите на гражданите по идеята, обясни Цолов. Зам.-кметът по транспорта Евгений Крусев обясни пред Mediapool, че въпросът с еднопосочността на двата булеварда е обвързан с движението през целия център и с архитектурния проект за преминаване през жълтите павета, който все още не е готов. Освен това разнопосочните мнения по време на общественото обсъждане също отложили реализацията на идеята. Предрешената битка за спасяването на паважа Все още няма решение по един от най-спорните въпроси – паваж или асфалт. Дали ще оцелеят сегашните над 100-годишни павета, издържали на изпитанието на времето и бомбардировките над София или асфалтът ще ги превземе и тях. Решението ще бъде взето на последното обществено обсъждане на 21 април от 17 часа в "Сити Марк Център" (бившото кино "Левски"), каза районният кмет Цолов. Отговорът на въпроса паваж или асфалт обаче изглежда предопределен, независимо от проведените няколко обществени обсъждания досега. В тръжната документация за избор на изпълнител е било посочено, че настилката ще е асфалт. Това обаче, според служители на "Московска" 33, не означава нищо и проектът може да бъде променен. Това няма да е прецедент. Живеещите по ул."Цар Асен ІІ" успяха да спасят паважа през 2013 г. въпреки желанието на общината да им сложи асфалт, защитаван с тезата, че живеещите на улицата искат черната настилка. След обществено недоволство проектът за кръговото кръстовище на площад "Руски паметник" също беше променен и беше постигнато компромисно решение между асфалт и настилка. В момента се води същата битка за паважа на "Дондуков". Районният кмет Цолов твърди, че над 90 на сто от живеещите по булеварда искат асфалт. Той уточни, че социологическо проучване или обществено обсъждане по въпроса не е правено. Въпросът е бил обсъждан само със живеещите на бул."Дондуков". По време на предишните три обществени обсъждания на проекта граждани поискаха да бъде направено реално проучване на общественото мнение за запазването на паважа. Някои от тях, които живеят по бул."Дондуков", се обявиха за оставането му. Според тях районният кмет разговаря само с домоуправителите на сградите. От "Велоеволюция" пък искат достъп до техническите проекти, които остават скрити. Според тях няма яснота как ще продължи планираната велоалеята по бул. "Княгиня Мария Луиза", към "Тодор Александров", по преките на "Дондуков", какъв ще бъде цветът й. Евгени Крусев обясни, че има идея връзката между отделните велозони да стане покрай изградения стъклен купол между Министерския съвет и Президентството. Това обаче няма да се случи заедно с ремонта на бул."Дондуков", уточни Крусев пред Mediapool. Така на практика изграденото велотрасе по булеварда няма да имат връзка за неясно колко време с други вече готови трасета. "Трейс" ще направи ремонта за три месеца срещу 6 млн. лв. "Трейс Груп Холд" ще направи ремонта на булеварда за три месеца срещу малко над 6 млн. лв. без ДДС. Търгът за избор на изпълнител се проведе преди пет години, а през лятото на 2014 г. беше подписан договора с "Трейс". Ремонтът на "Дондуков" ще тръгне от пресечката с ул."Кракра" на 1 юни 2017 г. Ще премине през четири етапа и трябва да стигне до Младежкия театър на 1 септември по план. Ще се подмени трамвайната контактна мрежа, както и релсовия път по ул.”Кракра”. Ще се поставят и гумени заглушители на релсите, за да се намали шумът. В проекта е заложено още изграждането на два високи трамвайни перони – един при Операта и друг при Английската гимназия. Целта е те да гарантират безопасност на гражданите ползващи трамвая и по-лесна достъпност на трудно подвижните и на майките с деца. Живеещи в тези райони обаче смятат, че това решение не е удачно и по-скоро ще затрудни движението. По проект пероните около двете трамвайни спирки ще са широки 2.40 м и дълги около 50 м. Настилката на тротоарите ще се подмени с унипаваж. Ще се направи ремонт и на уличното осветление. Заложено е да бъде направена и смяна на водопровод в зоната на булеварда. Ще бъде изградена и двупосочната велоалея от южната страна на "Дондуков", а от северната ще бъдат запазени паркоместата.

Почина Дейвид Рокфелер - най-старият милиардер в света и глава на фамилията

https://www.24chasa.bg/novini/article/6124661

Почина Дейвид Рокфелер - най-старият милиардер в света и глава на фамилиятаБанкерът и филантроп Дейвид Рокфелер почина на 101 години, съобщи "Ню Йорк Таймс". Рокфелер почина в съня си вследствие на сърдечна недостатъчност в дома си в Покантико хилс, Ню Йорк, потвърди говорител на семейството. Дейвид Рокфелер е роден на 12 юни 1915 г. в Ню Йорк. От 2004 г. той беше главата на богатата фамилия и най-възрастният член на

М. Генов: Не може аспиринът в България да е три пъти по скъп от аспирина в Испания

http://www.cross.bg/promenim-novakovo-zashtoto-1538014.html

/КРОСС/В сегашния вид на българското здравеопазване, който Москов и Борисов създадоха, липсват всякакви принципи на равнопоставеност, достъпност и качество на медицинското обслужване.- това каза канидатът за народен представител пред избиратели в Новаково, община Асеновград. Ние от коалиция „БСП за България" ще променим това. Ще премахнем всяка подигравка с българските граждани, която ГЕРБ създаде чрез наглите си машинации в държавния апарат. Едно от първите неща, които ще променим, е да премахнем пръстовите отпечатъци в болниците- нещо, което искат и самите лекари и медицински сестри, защото ще облекчи работата при приема на пациента. Ще работим за осигуряване на напълно безплатно и достъпно медицинско обслужване на здравноосигурените лица и за премахване на скритите начини за допълнително заплащане в кабинетите. И още нещо, не може аспиринът у нас да е три път по-скъп от този в Испания например! В БСП искаме да променим лекарствената политика на страната ни, защото българинът заслужава качествени и достъпни лекарства - за пенсионери, за малки деца, за всички. Хората в Новаково се обърнаха към Манол Генов с думите:"Крайно време е на министерските постове да се поставят експерти, а не като Бойко да ни слага социолози в МВР! Затова я докарахме до тук държавата!"

Президентът обсъди с главния прокурор и ръководителите на спецслужбите ситуацията около изборите (обновена)

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/03/20/2938503_prezidentut_obsudi_s_glavniia_prokuror_i/?ref=rss


Президентът Румен Радев разговаря днес с ръководителите спецслужбите и главния прокурор на "Дондуков" 2. Поводът беше организацията на парламентарните избори на 26 март.

Тема на разговорите са били и принудителните мерки, наложени на трима турски граждани, съобщи Би Ти Ви.

В срещата са участвали шефът на държавна агенция "Разузнаване" ген. Драгомир Димитров, главният прокурор Сотир Цацаров, както и министърът на вътрешните работи Пламен Узунов. След срещата, участниците...

Двама загинали работници в завод в Пещера

https://www.actualno.com/society/dvama-zaginali-rabotnici-v-zavod-v-peshtera-news_600597.html

Двама работници, които са почиствали съоръжение в завод "Биовет" в Пещера, са загинали днес от задушаване с газ. Сигналът за инцидента е подаден към 14.00 часа в пожарната служба в града. По първоначални данни, първо единият работник е започнал да показва признаци на задушава

Президентът свика заседание на спецслужбите за изборите

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/03/20/2938503_prezidentut_svika_zasedanie_na_specslujbite_za_izborite/?ref=rss


Президентът Румен Радев свика спецслужбите на извънредно заседание на "Дондуков" 2. Поводът - организацията на парламентарните избори на 26 март, потвърдиха за "Дневник" от прессекретариата на държавния глава.

Тема на разговорите ще са и принудителните мерки, наложени на трима турски граждани, съобщи Би Ти Ви.

В срещата участват шефът на държавна агенция "Разузнаване" ген. Драгомир Димитров, главният прокурор Сотир Цацаров, както и министърът на вътрешните работи Пламен...

"Арсенал" отхвърли слуховете, че преговаря с Томас Тухел

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/03/20/2938468_arsenal_othvurli_sluhovete_che_pregovaria_s_tomas_tuhel/?ref=rss


"Арсенал" отрече появилата се днес информация, че преговаря със старши треньора на "Борусия" (Дортмунд) Томас Тухел за наследник на Арсен Венгер.

В неделя германският вестник "Билд" обяви, че престоят на Венгер в "Арсенал" е към своя край. Според изданието "топчиите" са отправили оферта към Тухел да поеме отбора след края на настоящия сезон.

Говорител на лондонския клуб е заявил пред "Скай спортс", че слуховете не са верни.

Бъдещето на Венгер е обект на...

България получи 12 милиона лева от ЕС за въвеждане на електронното здравеопазване

http://www.moreto.net/novini.php?n=346820

Вицепремиерът и министър на здравеопазването Илко Семерджиев положи днес подписа си под договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „Добро управление“. С отпуснатите 12 милиона лева ще бъде финансиран проектът на МЗ за доизграждане на Националната здравна информационна система (НЗИС) – етап 1 и етап 2.

Великобритания след Брекзит: Империя 2.0 - опасна носталгия и неоколониална фантазия

http://www.mediapool.bg/velikobritaniya-sled-brekzit-imperiya-20---opasna-nostalgiya-i-neokolonialna-fantaziya-news261592.html

Казват, че когато лорд Норт, премиер по време на Американската революция, получил новините, че британските сили са загубили войната, а заедно с нея и американските колонии, той усетил удара от мащаба на новините почти физически, все едно бил прострелян с мускет. "О Господи, всичко свърши", написва той в своя дневник. Загубата на американските колонии е първият случай, когато процесът на изграждане на Британската империя претъпява значителен обрат и поставя началото на носталгичен копнеж за загубени колонии - и богатството и глобалното влияние, вървящи заедно с тях - станал част от нашата национална психика. Дори изграждането на втората Британска империя през 19 век никога не излекува напълно раната от загубата на Америка, а краят на британския имперски престиж след Втората световна война задълбочи тази рана. И въпреки това отдавна съществува неясно формулирана идея, че Великобритания може някакси да събере отново подбрани фрагменти от империята. Уинстън Чърчил говореше за глобален съюз на англоговорящите народи, включващ Америка, и поколения политици и историци от всякакви политически окраски от време на време насърчаваха подобни идеи, като в последно време наричат тази концепция Англосферата. Част от проблема с подобни схеми днес е, че те произлизат от национален дебат за изгубената империя, който прекалено често е вътрешен дебат, фокусиран предимно върху това, което "ние" сме правили или не сме правили, и дали "ние" трябва да сме горди с това. Какво "те", народите от предишната империя и сегашната Общност на нациите (Британската общност), са смятали за нея тогава, и какво мислят по въпроса сега, рядко става част от този солипсистки дебат. Но след миналата седмица - когато беше съобщено, че представители на Уайтхол са описали плановете за британските търговски отношения с Общността на нациите след Брекзита като "Империя 2.0" - "те" имаха много неща за казване. Африкански и индийски журналисти и блогъри се забавляваха много за наша сметка, осмивайки идеята. Още по-лошо, фразата, която може да е била използвана иронично, се появи, когато знаменитият индийски дипломат Шаши Тарур, впоследствие историк, се намираше във Великобритания, рекламирайки новата си критична книга за британската колониална експлоатация на Индия. Рязък както винаги, Тарур бе категоричен, че в Индия идеята за "Империя 2.0" ще се сгромоляса "като оловна топка". Този нов акцент върху Общността на нациите неприятно напомня на поведението на неотдавна разведени, които намират бившите си партньори във Фейсбук и са шокирани да открият, че те са сключили нов брак, имат деца и са продължили напред. Може да имат скъпи спомени, може дори да искат да запазят добри отношения, но наистина не им липсваме. Бившите колонии, както старата любов, изграждат нови отношения, базиращи се на собствените им нужди и амбиции. Някои може да са напълно готови за по-добро търговско споразумение или за повече свобода на придвижването, но те искат да са част от Империя 2.0 не повече, отколкото мнозинството от тях искаха да са част от Империя 1.0. И това не е единствената неоколониална фантазия, която неотдавна беше извадена от фризера и притоплена набързо. Друга такава е концепцията за CANZUK, мечтите за зона за свободна търговия и свободно движение между Великобритания, Канада, Австралия и Нова Зеландия - три нации от тези, които бяха наричани навремето "бели владения". Теоретично, тъй като тези страни имат сходни институции и култура, за тях е естествено да се сближат. Вече повече от половин век храним тези мечти. През 1962 г. лейбъристкият лидер Хю Гейтскел произнесе на конференция на своята партия реч за Общността на нациите, в която говореше за връзките, създадени между Великобритания, Канада, Австралия и Нова Зеландия по време на битките в Галиполи и на хребета Вими през Първата световна война. В момент, когато отбелязваме един век от тези битки, не можем да не признаем, че в Отава, Канбера и Уелингтън те се помнят като важни стъпки по пътя към независимост и национална държава, моменти, когато тези бивши владения започнаха да се отдалечават от Великобритания, вместо да се сближават с нея. "Те" отново имат свои собствени спомени, които не винаги съвпадат с нашите. В крайна сметка, това което превръща Империя 2.0 във фантазия, са силите на географията и историята. Макар че Канада, например, има несъмнени културни връзки с Великобритания, тя има и граница със САЩ, простираща се на над 8800 км. Това и членството й в Северноамериканското споразумение за свободна търговия (НАФТА) означават, че главният й търговски партньор неизбежно е САЩ, а не Великобритания. Австралия и Нова Зеландия вероятно имат дори по-силни емоционални и културни връзки с Великобритания, но с възхода на азиатските икономики, нациите от другата страна на земята се оказаха на прага на най-големия промишлен регион в света. Австралия току-що премина през бум на минното дело, подобен на "златната треска" през 19-и век, и износителите й гледат към Пекин, а не към Лондон. В англоезична Африка ситуацията вече е ясна. Мотоциклетите по магистралите на Акра и Лагос са китайски, сглобени от местни механици от комплекти, доставени директно от китайската провинция Шандун. Новите полуфабрикати в Западна Африка са китайски спагети, а не риба и картофки, а супермаркетите, които ги продават, са собственост на Южна Африка. Много англоговорещи африканци все още имат дълбоки емоционални, икономически и често семейни връзки с Великобритания, но тези, които имат пари, вече са също толкова склонни да отидат на почивка в Дубай, колкото и в Лондон. И въпреки това най-острата подводна скала, на която се натъква фантазията за Империя 2.0, е самата история. През 19 век Великобритания беше едновременно две неща: центърът на най-голямата империя в света и най-голямата индустриална и търговска страна, която светът някога беше виждал. И въпреки това официалната империя и търговската империя не бяха едно и също. Макар че империята, особено Индия, без съмнение помагаше за обогатяването на Великобритания, дори в разцвета на имперското си могъщество търгувахме с Европа и със САЩ повече, отколкото с колониите. През 19 век британският капитал се устремяваше към цъфтящите градове на Америка и към задвижваната от робски труд, базирана на памука икономика на Дълбокия Юг на САЩ. И макар че голяма част от Африка беше оцветявана в имперско червено на картите, за които се знаеше, че висят във всяка класна стая, Великобритания търгуваше повече с малката Дания, отколкото с Нигерия, една от най-големите й западноафрикански колонии. Империята, дори в разцвета на могъществото си, никога дори не се приближи до това да приема целия ни износ, или да осигурява по-голямата част от вноса ни. Общността на нациите също няма да го направи, независимо колко добро търговско споразумение постигнем. Империя 2.0 е претенциозна визия за бъдещето, основаваща се на изкривен и неправилен спомен за миналото. Тя е заблуда и като всички заблуди, има потенциал да ни вдъхне фалшиво чувство за сигурност и да ни подтикне към вземането на неправилни решения. По БТА

Deutsche Bank оряза бонусите на ръководството с близо 80%

http://www.investor.bg/evropa/334/a/deutsche-bank-oriaza-bonusite-na-rykovodstvoto-s-blizo-80-235993/

За втора поредна година членовете на Управителния съвет ще се разделят с бонусите изцяло

"Rogue One: История от Междузвездни войни" спечели наградата за най-добър филм

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6124638

"Rogue One: История от Междузвездни войни" спечели наградата за най-добър филм"Rogue One: История от Междузвездни войни" спечели най-желаната от наградите на сп. "Емпайър" - за най-добър филм, на церемонията в лондонската зала "Раундхаус", съобщи Контактмюзик, цитиран от БТА. Очакваше се "Rogue One: История от Междузвездни войни" да е големият победител на церемонията за отличията на "Емпайър",

Здравословните свойства на семената и мястото им в менюто

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6124640

Здравословните свойства на семената и мястото им в менютоСемената, също както и ядките, са безценен източник на протеини, фибри, витамини, микроелементи, полезни мазнини. Любителите на кулинарията са наясно, че семената са най-лесният начин да се направи едно ястие по-интересно – като му се придадат необичайни нотки и лека хрупкавост. Важно правило обаче е да не прекаляваме с количеството: винаги

Радан Кънев кани политически лидери на дебат в #НоваПанорама

http://offnews.bg/news/n_1/n_650463.html

Председателят на Нова Република Радан Кънев изпрати покани до лидерите на други политически сили, които са извън нагласения мач ГЕРБ-БСП, за участие в специалното предизборно издание на #НоваПанорама. Алтернативният телевизионен формат се роди, когато БНТ отказа участие на Радан Кънев в „Панорама“, прилагайки двоен стандарт, заявяват от Нова Република. „Първото издание на #НоваПанорама вече е гледано от половин милион българи в интернет. Това е много повече от зрителите на националната телевизия и така ние се противопоставяме на медийния картел и наложеното ни затъмнение“, коментира Кънев. Поканата е изпратена до лидера на „Воля“ Веселин Марешки, до лидера на коалицията „АБВ-Движение 21“ Константин Проданов, до лидера на коалицията „Реформаторски блок – Глас Народен“ Светослав Витков, както и до лидера на коалицията „Обединени патриоти“ Волен Сидеров. Дебатът ще се проведе на неутрален терен, в петък от 20:00 часа и ще бъде излъчван във фейсбук и на видео стена пред Народния театър „Иван Вазов“ в София. Водещ ще бъде Ивайло Нойзи Цветков. „Времето на специалното предизборно издание на #НоваПанорама не е случайно избрано. Ще започнем точно час преди фалшивия сблъсък между ГЕРБ и БСП. Така хората ще имат избор дали да гледат нагласен мач или истински сблъсък на позиции“, коментира Кънев.

ФБР разследва дали Русия е помагала на Тръмп да стане президент

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/03/20/2938499_fbr_razsledva_dali_rusiia_e_pomagala_na_trump_da_stane/?ref=rss


Директорът на ФБР Джеймс Коми потвърди, че агенцията разследва дали Русия се е намесила в изборите през 2016 г. и дали има връзка между щаба на президента Доналд Тръмп и Москва.

Коми заяви това в изслушване под клетва пред една от комисиите на Конгреса, която се занимава с темата, разбунила духовете в началото на януари.

Той уточни, че дейността на ФБР включва "разследване на естественото на всякакви връзки между индивиди, свързани с кампанията на Тръмп, и руското...

Първи тест за роботизация през 5G-мрежа в Норвегия

http://www.mediapool.bg/parvi-test-za-robotizatsiya-prez-5g-mrezha-v-norvegiya-news261591.html

Роботизирана хирургия и автономни автомобили са сред нещата, които ще се превърнат в реалност, благодарение на мобилните мрежи от пето поколение (5G), съобщиха в понеделник от "Теленор", която стана първата компания, тествала 5G в Норвегия. Технологията бе демонстрирана в централния офис на "Теленор Груп" във Форнебю в сътрудничество с "Хуауей" (Huawei). По време на теста двете компании постигнаха изключително висока скорост за пренос на данни през радио-мрежа, което говори много за бъдещето на мобилния интернет в бъдеще. Намеренията на разработчиците е технологията да бъде предложена на клиентите в Норвегия през 2020 г., а в бъдеще това да стане и на другите пазари, на които работи норвежкият телеком "5G ще бъде в основата на всички дигитални комуникации и предлага гъвкави инструменти за дигитализацията на много сфери в обществото. С днешният тест направихме важна стъпка към дигиталното бъдеще във всички държави, в които "Теленор" оперира“, коментира Сигве Бреке, главен изпълнителен директор на "Теленор Груп". Технологията предлага изключителна гъвкавост по отношение на използваните решения за предлагане на услуги, които могат да се адаптират към най-разнообразни потребителски нужди, при това с използването на една и съща обща инфраструктура. 5G предвижда въвеждането на ‘slab allocated’ мрежи. Това означава, че в рамките на една физическа мрежа, ще бъде възможно да се предложат едновременно множество логически мрежи, изградени на базата на специфичните нужди на конкретни групи потребители в зависимост от нужните честотен спектър, надеждност и скорост на преноса на данни. 5G ще предложи и нови, непознати досега потребителски преживявания, които ще станат възможни благодарение на изключително високата честота и скорост за обемен на данни, изключително краткото забавяне и отличната надеждност на мрежата. "Теленор вижда множество нови приложения на технологията, които изискват по-високи скорости, по-малки забавяния и по-голяма надеждност на мрежата, каквито никога не бихме могли да имаме с 4G“, коментира Берит Свендсен, изпълнителен президент на "Теленор Груп" за сектор Скандинавия.

На 101 години почина Дейвид Рокфелер

http://offnews.bg/news/n_1/n_650466.html

На 101-годишна възраст е починал милиардерът Дейвид Рокфелер, съобщиха от фондацията на известната фамилия. Рокфелер е починал в съня си у дома в Ню Йорк, след прекаран сърдечен арест, уточняват от фондация "Рокфелер". Бизнесменът, чието състояние се определя на близо 3 млрд. долара, управляваше Chase Bank в продължение на 35 години, като се оттегли от бизнеса си през 1981 година. В изявлението на фондация "Рокфелер" милиардерът е описан като "една от най-влиятелните фигури в американската история, филантроп, финансист" и като "най-великия международен бизнес държавник".

Двама загинали в завод в Пещера

https://vesti.bg/bulgaria/incidenti/dvama-zaginali-v-zavod-v-peshtera-6066885

По първоначални данни, двамата работници изпълнявали дейности по почистване на съоръжение в завода за медикаменти

Двама загинаха при инцидент в завод за медикаменти в Пещера

http://offnews.bg/news/n_1/n_650464.html

Двама мъже загинаха при инцидент в завод за медикаменти в Пещера.  Сигналът за инцидента е подаден около 14 часа, съобщиха от полицията в Пазарджик, цитирани от "Фокус".  По първоначална информация двамата работници изпълнявали дейности по почистване на изливен резервоар в завода, когато на единия му прилошало. Вторият работник отишъл на помощ на своя колега, но и той припаднал. След подадения сигнал на тел. 112 пострадалите са извадени и са реанимирани на място, но са починали. На мястото ще бъде извършен оглед под ръководството на следовател от Окръжен следствен отдел. Екип на Инспекцията по труда също е на място и се изясняват причините за злополуката.   Властите уверяват, че няма опасност за живота и здравето на работниците в завода, както и на живеещите в града.

Бизнес империята на Тръмп спира сделките в чужбина

http://econ.bg/Новини/Бизнес-империята-на-Тръмп-спира-сделките-в-чужбина-_l.a_i.739284_at.1.html

Управлението на бизнес империята „Тръмп организейшън” (Trump Organization) прекратява сключването на сделки с недвижими имоти извън САЩ.  ...

Големите държавни дефицити раждат нова порода суверенни фондове

http://www.dnevnik.bg/biznes/finansi/2017/03/20/2938493_golemite_durjavni_deficiti_rajdat_nova_poroda/?ref=rss


Някога запазена марка на богатите износителки на петрол или на страните с търговски излишъци като Норвегия, Кувейт и Сингапур, сега в държави с големи дефицити и затънали в дългове се заражда невероятна нова порода суверенен фонд, пише "Ройтерс", цитирана от БТА.

Отново на мода

Суверенните фондове, които за пръв път се появяват през 50-те години на миналия век, по традиция се свързват с огромна финансова мощ. Те контролират около 6.5 трилиона долара според доставчика на...

Нинова пред ректорите: Ще търсим национално съгласие за образованието

http://offnews.bg/news/n_1/n_650453.html

„Образованието е важна тема и то в стратегически, дългосрочен план - обвързване на средното и висше образование с икономиката. Предлагаме по тази тема да се търси национално съгласие, въпреки политическите ни различия като партии. Дългосрочността на един национален план за развитие на образованието изисква наука и приемственост“. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на среща с членовете на акедемичните ръководства и на студентските съвети. По думите й, политическите опити - всяка партия като дойде на власт да променя кардинално правилата, законодателството, финансирането, приложението на законите, вредят на целия сектор. „Готови сме, въпреки напрегнатата и невинаги принципна битка, да търсим национално съгласие и да бъдем инициатори на такова“, обеща председателят на БСП.  Корнелия Нинова подчерта, че предложенията на левицата са отворени за всичко, което е разумно и възможно да се направи.  „Тук съм, за да дам политическа гаранция, че това, което решим с вас, ще се случи. Много обещания се дават, но невинаги се изпълняват“, каза тя. Нинова помоли за съдействие да се довърши националната карта, започната с бизнеса и средното образование. Тя обясни, че идеята е картата да отразява в дългосрочна перспектива развитието на икономиката и обвързването й с кадрите, които произвежда българската образователна система, науката, развойните центрове, иновациите. Според нея само така ще можем да направим един комплексен план, а не нещо на парче. Корнелия Нинова представи и идеята за създаване на фонд „Иновации“ за подпомагане на младите учени. В дискусията взеха участие и водачът на листата на „БСП за България“ в 23-ти МИР София Жельо Бойчев, кандидатите за народни представители от листите на левицата в София проф. Румен Гечев, проф. Ваня Добрева, проф. Теохаров, доц. Монов, председателят на БСП-София Калоян Паргов. Избори 2017

Без ток утре във Варна и областта ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=346803

Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, утре - 21 март ще бъде прекъснато електрозахранването в няколко района на Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък: - от 13:00 ч.

Убийственото тефтерче на Спас Панчев

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278109_%D0%A3%D0%B1%D0%B8%D0%B9%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D1%82%D0%B5%D1%84%D1%82%D0%B5%D1%80%D1%87%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%A1%D0%BF%D0%B0%D1%81+%D0%9F%D0%B0%D0%BD%D1%87%D0%B5%D0%B2

 Тефтерчето в българската политика  вече е легенда. Политическа легенда. Само някой трябва да го канонизира и готово,  обречено е на безсмъртие. На срамно безсмъртие! Няма да е  тефтерчето на Левски, чисто и свято като душата му. То ще е неговия антипод, то е мръсно, цинично, брутално, гадно, убийствено! Никога нищо не е доказало. Показва само, че така не бива.  Показва кой какъв е. Показва на кой каква му е душата. Показва  колко мръсно е наоколо.Това е „Политическото тефтерче“. Стига епитети и метафори. По-конкретно.

Р. Овч. Съкращението станало крилата фраза  увековечи  връзката между двама държавни мъже. Корупция не се доказа, но всички запомниха съкращението.


Тефтерчето на Красьо Черния с телефоните на магистрати и политици не доказа нищо. Но всички разбраха, че тези хора освен имена, професии, дръжности и телефони имат и цена. Цена също като на стоките и услугите изложени по витрините...

Тефтерчето на Филип Златанов. Важна съдебна улика която щеше да сложи прът в колелото на корупцията, бе открадната от колата на секретен служител, докато той пикаеше на една бензиностанция. Никой не разбра защо стана така, но всеки си каза – да ви пикая на съдебната ситема.

Тефтерчето на Спас Панчев бе намерено в насилствено убит мъж. Никой не разбра защо е убит мъжа. Никой не разбра защо тефтерчето на Спас Панчев е в жертвата. Никой и не попита. Този път май всички забравиха. Е не съвсем всички.

m.facebook.com/story.php

"Форбс": Милиардери в света са рекордните 2043 души

https://www.actualno.com/asia/forbs-miliarderi-v-sveta-sa-rekordnite-2043-dushi-news_600587.html

Списъкът на милиардерите в света се е увеличил до рекордните 2043 души, гласи публикация на американското списание „Форбс“. През 2016 този в този списък да влизали 1810 души. Както през изминалите 4 години списъкът се оглавява от основателя на Microsoft Бил Гейтс със състояние

РБ – Глас народен внесе искане до президента и ЦИК за затваряне на секциите в Турция и спиране на изборния туризъм

https://www.24chasa.bg/novini/article/6124610

РБ – Глас народен внесе искане до президента и ЦИК за затваряне на секциите в Турция и спиране на изборния туризъмДа се затворят границите за изборни туристи от Турция и да се затворят всички секции, извън посолството и дипломатическите представителства в южната ни съседка. Това поиска в отворено писмо до президента Румен Радев и сигнал до ЦИК коалиция „Реформаторски блок – Глас народен”. От коалицията посочват,

От какво се ръководят жените при избора на бира?

https://www.actualno.com/curious/ot-kakvo-se-rykovodjat-jenite-pri-izbora-na-bira-news_600582.html

Жените определят балансирания горчиво-сладък привкус на пивото като най-решаващ при избора за закупуване на бира. Това показва интердисциплинарно изследване, посветено на бирените предпочитания на дамите от началото на тази година. Проучването с фокус групи сред жени на

Самолет с 44 пътници се разби в Южен Судан

https://www.24chasa.bg/novini/article/6124602

Самолет с 44 пътници се разби в Южен СуданСамолет с 44 пътници на борда се разби в Южен Судан, съобщи специализираният сайт Airlive, цитиран от агенция РИА Новости. По данни на местните власти, 14 души са настанени в болница, за съдбата на останалите пасажери не се съобщава нищо. Катастрофата е станала на аерогарата на град

Окончателно – британец получи 18-годишна присъда за убийство

//dariknews.bg/regioni/vraca/okonchatelno-britanec-poluchi-18-godishna-prisyda-za-ubijstvo-2011486

Върховният касационен съд потвърди присъдата на Окръжен съд –Видин и решението на Софийски апелативен съд, с които на подсъдимия британски гражданин Дейвид Брайсън Бел бе наложено наказание 18 години „Лишаване от свобода“.
Делото е образувано по изготвен от Окръжна прокуратура - Видин обвини

Кметът Стефан Радев даде първото си интервю за онлайн телевизията

//dariknews.bg/regioni/sliven/kmetyt-stefan-radev-dade-pyrvoto-si-interviu-za-onlajn-televiziiata-2011487

Кметът на община Сливен Стефан Радев даде първото си интервю за онлайн телевизията на СУ "Пейо Кр. Яворов". Той беше интервюиран от Камелия Николова от 2 клас и Стефан Стоянов от 3 клас по случай патронния празник на училището. Младите журналисти бяха приети в зала 105 на Община Сливен и заснеха ин

Кандидати за народни представители в Килифарево: Превенция на наводненията е сред първите ангажименти на ГЕРБ

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/kandidati-za-narodni-predstaviteli-v-kilifarevo-prevenciia-na-navodneniiata-e-sred-pyrvite-angazhimenti-na-gerb-2011488

Почистването на коритата на рекита Янтра и Белица е пример за реалните решения, които ГЕРБ предлага във всички сфери. Почистването, което започна да се случва при правителството на Бойко Борисов ще продължи при ново управление на най-голямата дясна политическа сила. Това стана ясно след среща между

Вижте отблизо уникалния диамант Розова звезда (СНИМКИ/ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/vizhte-otblizo-unikalniia-diamant-rozova-zvezda-snimkivideo-2011490

Аукционна къща "Сотбис" излага изумителния диамант "Розова звезда" в Лондон, преди скъпоценният камък да бъде предложен за продажба на търг в Хонконг следващия месец, съобщиха световните информационни агенции.

От аукционната къща оча

Пламен Нунев пожела успех на футболистите от „Дунав“ в предстоящите мачове

//dariknews.bg/regioni/ruse/plamen-nunev-pozhela-uspeh-na-futbolistite-ot-dunav-v-predstoiashtite-machove-2011491

Приоритет в програмата на ГЕРБ на националното и регионално ниво е развитието на българския спорт, каза по време на срещата си с футболистите от „Дунав“ този следобед на едноименния стадион в Русе водачът на листата кандидати за народни представител от ГЕРБ в 19-и МИР – Русе Пламен Нунев. Той бе го

В Търговище арестуваха телефонен измамник

//dariknews.bg/regioni/sliven/v-tyrgovishte-arestuvaha-telefonen-izmamnik-2011492

Извършител на телефонни измами бе задържан в Търговище. При специализирана акция в следствения арест е бил доведен 46-годишен мъж, родом от Сливен. За него е било установено, че е извършител на две телефонни измами.

През лятото на миналата година – на 27 юли 2016 г., той е измамил 80

МЗ получи 12 млн. лв. от ЕС за въвеждане на електронното здравеопазване

https://www.actualno.com/healthy/mz-poluchi-12-mln-lv-ot-es-za-vyvejdane-na-elektronnoto-zdraveopazvane-news_600586.html

Вицепремиерът и министър на здравеопазването Илко Семерджиев положи днес подписа си под договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „Добро управление”. С отпуснатите 12 милиона лева ще бъде финансиран проектът на МЗ за доизграж

Здравното министерство получи 12 млн. лв. от ЕС за електронно здравеопазване

https://www.24chasa.bg/novini/article/6124484

Здравното министерство  получи 12 млн. лв. от ЕС за електронно здравеопазванеДоговор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „Добро управление" е подсписал в понеделник вицепремиерът и министър на здравеопазването Илко Семерджиев. Стойността е 12 млн. лв., с които ще бъде финансиран проектът на МЗ  за доизграждане на Националната здравна информационна система (НЗИС) – етап 1 и етап 2,

Папата призова за божие опрощение за Църквата заради геноцида в Руанда

https://www.24chasa.bg/novini/article/6124615

Папата призова за божие опрощение за Църквата заради геноцида в РуандаПапа Франциск призова за божие опрощение за греховете и слабости на Църквата и на нейните членове по време на геноцида в Руанда през 1994 г., предадоха световните агенции, цитирани от БТА. Това стана на среща във Ватикана на главата на Римокатолическата църква с президента на Руанда Пол Кагаме, продължила около 20 минути.

Рекорден брой са милиардерите в света през 2017-а

http://www.cross.bg/sustoyanie-miliarda-godina-1538015.html

/КРОСС/Рекорден брой достигнаха милиардерите по света през тази година. Хората със състояние над 1 милиард долара в световен мащаб вече са 2043-ма, съобщава "Форбс". За сравнение през миналата 2016 година те бяха 1810 души. Както през изминалите 4 години списъкът, съставен от „Форбс" се оглавява от основателя на "Майкрософт" Бил Гейтс със състояние от 86 млрд. долара. Втори е инвеститорът Уорън Бъфет (75,6 млрд долара). Трети е основателят на "Амазон" (Amazon) Джеф Безос със състояние от 72,8 милиарда. За една година той е спечелил 27,6 милиарда - повече от всеки друг милиардер в списъка на „Форбс". Собственикът Амансио Ортега на веригата магазини за дрехи със 71,3 милиарда е четвърти, а пети с 56 милиарда е създателят на "Фейсбук" Марк Зукърбърг. Сами са спечелили парите си 1371 от милиардерите в списъка, 238 са наследили състоянието си, а други 434 души частично са получили пари от наследство, но и сами са увеличили богатството си. Общото състояние всичките 2043 милиардери от списъка възлиза на 7,67 трилиона долара.    

Работодатели към ГЕРБ: Да върнем висококвалифицираните кадри в България

https://www.24chasa.bg/novini/article/6124581

Работодатели към ГЕРБ: Да върнем висококвалифицираните кадри в БългарияКатегорични сме, че данъците не трябва да бъдат вдигани. Само по този начин можем да върнем висококвалифицираните и добре образовани кадри в България. Настояваме именно това, което е заложено и в програмата на ГЕРБ, да бъде изпълнено. Това заявиха работодателските организации, представени от изпълнителния директор на КРИБ и представители на АИКБ

При инцидент във фармацевтичен завод в Пещера загинаха двама души

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/03/20/2938498_pri_incident_vuv_farmacevtichen_zavod_v_peshtera/?ref=rss


При трудова злополука в завод за медикаменти в Пещера са загинали двама мъже, съобщиха от полицията в Пазарджик, цитирани от радио "Фокус". Сигналът за инцидента е подаден към 14.00 часа.

По първоначални данни двамата работници изпълнявали дейности по почистване на изливен резервоар в завода, когато на единия му прилошало. Вторият работник отишъл на помощ на своя колега, но и той припаднал.

След подадения сигнал на тел. 112 пострадалите са извадени и са реанимирани на...

Лиляна Павлова във Варненско: Отделено е финансиране за ремонт на Аспаруховия мост

https://www.24chasa.bg/novini/article/6124579

Лиляна Павлова във Варненско: Отделено е финансиране за ремонт на Аспаруховия мост"Срещнах се с жителите на с. Звездица, Варненско. Това е едно от малкото населени места в областта, където младите остават да си живеят". Това написа Лиляна Павлова в страницата си във Фейсбук. "То е само на 10-ина минути от Варна и основният им проблем е свързан със лошото състояние на Аспаруховия мост.

Русия, Турция и Румъния с най-много осъдителни присъди пред съда в Страсбург

http://www.mediapool.bg/rusiya-turtsiya-i-rumaniya-s-nai-mnogo-osaditelni-prisadi-pred-sada-v-strasburg-news261590.html

Русия, Турция и Румъния водят негативната статистика за най-много осъдителни присъди пред Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) през 2016 година. България заема седмото място от 47 страни. Класацията все пак има един неоспорим лидер – Русия. Страната е намерена за виновна по 222 дела за нарушаване на основни човешки права. На "далечно" второ място е Турция със 77 присъди, а Румъния е трета с 71. Украйна е съвсем близо до Румъния на четвъртото място със 70 присъди. Съвсем по-различно изглежда статистиката, ако броят на присъдите се изчислява на база на населението на държавите. Тогава на първо място излиза Малта, втора е Хърватия, а трета е България, показва проучване на Mediapool. Най-голям дял от осъдителните присъди срещу България са за нарушения на правото на собственост (14), следва защитата на неприкосновеността на личността (9) и правото на честен процес (9). По четири дела България е осъдена за нарушаване на свободата на изразяване. Тук страната ни е в една печална група заедно с Унгария (6 присъди), Турция (7) и Русия (4). По-голямата част от страните от ЕС нямат нито едно дело по този член от Конвенцията за защита правата на човека. Все пак България бележи значителен напредък в графата дела за бавно правосъдие. През 2016 година няма нито едно дело, водено на това основание, докато преди три години това бе една от основните причини за присъди срещу страната. Това се дължи на въведения вътрешен механизъм за обезщетяване на жертвите на бавното правосъдие. Често в България опасността от нарушаване на човешки права се сочи като основен аргумент срещу въвеждането на румънския модел за борба с корупцията. В началото на тази година председателят на съда в Страсбург Гуидо Раймонди отбеляза, че за първи път от 2013 година броят на новите дела в ЕСПЧ се е увеличил с 32%. Вина носят три държави – Унгария, Румъния и Турция. Новите случаи, засягащи Унгария и Румъния, са се увеличили съответно с 95% и 108%, специално отбелязва съдия Раймонди. Той уточнява, че това се дължи главно на жалбите срещу условията за задържане в двете държави. На този етап публично достъпната статистика на ЕСПЧ не дава отговор на въпроса дали това се дължи на действията на независимата антикорупционна прокуратура (DNA) в Румъния. През последните четири години DNA e много активна и всяка година образува по над 1000 дела за корупция срещу лица от средните и високите етажи на властта. Антикорупционната прокуратура съществува от 15 години и дейността й трябваше отдавна да е създала лавина от дела пред Страсбург, ако има системен проблем. През 2016 година Румъния е осъдена по 28 дела за нечовешко и унизително третиране, които се постановяват обикновено за брутални полицейски задържания, както и лоши условия в затворите и арестите. Има 12 присъди за липса на ефективно разследване, както и 16 присъди за липса на справедлив процес. При почти тройно по-малката по население България има 6 присъди за нечовешко и унизително третиране, две за липса на ефективно разследване, както и 9 за липса на справедлив процес.

С пазарни консултации Фондът на фондовете търси ефективно управление на финансови инструменти

https://www.24chasa.bg/novini/article/6124317

С пазарни консултации Фондът на фондовете търси ефективно управление на финансови инструментиТяхното успешно използване ще привлече и частен ресурс Фонд мениджър на финансови инструменти в България вече стартира пазарни консултации за над 80% от предоставения му за управление финансов ресурс за дялово инвестиране по ОП “Иновации и Конкурентоспособност.” Финансовите инструменти представляват специализирани финансиращи схеми,

Жена загина, блъсната от автомобил на моста на град Баня

https://www.24chasa.bg/novini/article/6124603

Жена загина, блъсната от автомобил на моста на град БаняЖена е загинала на място, след като е била блъсната от автомобил на моста на град Баня, в посока Карлово. Това съобщи за Радио „Фокус” - Пловдив говорителят в ОДМВР - Пловдив. Жената е пресичала неправилно. Самоличността и възрастта ѝ не са идентифицирани. Сигналът за инцидента е подаден в полицията преди по-малко от час.

Цветанов: 1500 нови полицейски служители тръгват по населените места

https://www.24chasa.bg/novini/article/6124480

Цветанов: 1500 нови полицейски служители тръгват по населените местаПротиводействието на престъпността вълнува най-много хората, каза Цветанов на кръгла маса за сигурността в Пловдив. Той съобщи, че през 2017 г. ще бъдат назначени  общо 1500 полицейски служители." Това няма да е достатъчно, но ще охраняват обществения ред и сигурност. Ще намалим до минимум командировките на служители на МВР в различни населени

Webit награждава най-иновативните проекти в региона

http://www.investor.bg/web/456/a/webit-nagrajdava-nai-inovativnite-proekti-v-regiona-236005/

На бляскава церемония по време на Webit AWARDS ще бъдат отличени най-добрите дигитални проекти, иноватори и интегратори на технологични решения

Нови учебни планове в професионалните гимназии от 15 септември

http://www.moreto.net/novini.php?n=346816

От 15 септември т.г. ученицитe в над 400 професионални гимназии и паралелки в средни и обединени училища, ще се обучават по нови учебни планове. Те ще бъдат изготвени с активното участие на бизнеса, социалните партньори, директорите и учителите.

Корнелия Нинова ще посети област Благоевград

https://www.24chasa.bg/novini/article/6124577

Корнелия Нинова ще посети област БлагоевградНа 21.03.2017 г. (вторник) председателят на БСП Корнелия Нинова ще посети област Благоевград. В 15:30 часа тя ще се срещне с граждани на площада в Хаджидимово. В 18:30 часа в Благоевград, в драматичен театър „Никола Вапцаров”, председателят на БСП ще се срещне с

Лондон стартира процеса по Брекзит на 29 март

http://www.mediapool.bg/london-startira-protsesa-po-brekzit-na-29-mart-news261589.html

Британското правителство ще активира на 29 март член 50 от Лисабонския договор за задействане на процеса за излизане от ЕС, съобщи говорител на британското правителство, цитиран от световните агенции. "Постоянният представител на Великобритания в Брюксел информира Европейския съюз тази сутрин, че Великобритания ще задейства член 50 на 29 март", заяви говорителят. Той добави, че кабинетът на Тереза Мей няма планове за предсрочни парламентарни избори. Европейската комисия съобщи веднага, че е била предупредена за решението на Великобритания да задейства на 29 март член 50 от договора за ЕС. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск каза, че ще представи на останалите 27 страни членки на ЕС проект на основни насоки за водене на преговорния процес. Това ще стане до 48 часа след задействането на член 50 от Лисабонския договор, предаде Ройтерс. На Туск ще бъдат необходими около 4 седмици, за да подготви среща на върха на 27-те страни членки на ЕС. На тази среща те ще трябва да одобрят окончателно основните положения за водене на преговорите за Брекзит и ще връчат мандат на европейския комисар Мишел Барние да започне преговорите, посочва Ройтерс. Тъй като Великден тази година се пада на 16 април, първият тур на френските президентски избори е на 23 април, на 1 май е официален празник, а вторият тур на президентските избори във Франция е на 7 май, като възможна дата за такава нова среща на върха се очертава 4 май. Преговорите може да започнат през май, почти година след референдума от 23 юни, на който британците се произнесоха за Брекзит. Брюксел иска до декември на настоящата година да има основно споразумение по така наречения договор за напускане на ЕС. В него трябва да се даде отговор на ключови въпроси, като тези какво ще е бъдещето на британските и европейските граждани, съответно в ЕС и във Великобритания, какви ще са новите гранични правила и др. Малко експерти смятат, че за две години Тереза Мей ще може да договори с ЕС споразумение за свободна търговия, както тя иска. Брюксел иска да отложи началото на преговорите в тази насока след постигането на споразумението за Брекзит. Но Лондон и някои европейски страни може да настояват за паралелни разговори. Мишел Барние си е поставил за цел октомври 2018 г. за финализиране на споразумението за излизане на Великобритания от ЕС. Така Европейският парламент и Европейският съвет ще имат време да го ратифицират до март 2019 г. Точната дата, на която Брекзитът ще стане факт, би трябвало да е 29 март 2019 г. - две години след официалното задействане на член 50. Тогава обаче се пада събота, когато е неработен ден, така че датата ще бъде уточнена по-късно. Но ако Великобритания получи такова споразумение, за което настоява, то тя може да напусне и по-рано от 29 март 2019 г. Крайният срок от две години може да бъде удължен, ако всички преговарящи страни се съгласят на това. Но Брюксел би желал процесът Брекзит да приключи преди изборите за Европейския парламент, които са през май 2019 г. Според Тереза Мей и лидерите на ЕС може би ще има нужда от договарянето на преходен период след Брекзита. Такъв период ще даде повече време за преговорите по бъдещо търговско споразумение и ще предостави на физическите и юридическите лица време, за да се адаптират към развода между ЕС и Лондон. Мнозина смятат, че между 2 и 5 години след Брекзит ще са нужни за окончателно уреждане на всички въпроси по "бракоразводното дело". Ако Шотландия организира и гласува на втори референдум за независимост междувременно, експерти очакват, че ще минат няколко години на преговори за нейното отделяне от останалата част на страната и за нейното евентуално ново влизане в ЕС.

Радев събра на спешно заседание Цацаров и спецслужбите

http://offnews.bg/news/n_1/n_650455.html

Президентът Румен Радев свика спешно заседание за усложнените отношения с Турция.  На срещата присъстват главният прокурор Сотир Цацаров, шефовете на специалните служби и вътрешният министър Пламен Узунов.  Срещата е започнала в 16 часа.  В петък стана ясно, че трима турски граждани са обявени за опасност за националната сигурност на България. Двама от тях бяха експулсирани, а на третия беше забранено да влиза в страната. По време на срещата вероятно ще бъде обсъдена и подготовката за предстоящите избори, особено след като и президентът Радев обяви, че Турция без съмнение се намесва в изборите. 

Ангела Меркел и пресекипът й показаха как се очаква да работят големите демокрации

http://www.mediapool.bg/angela-merkel-i-presekipat-y-pokazaha-kak-se-ochakva-da-rabotyat-golemite-demokratsii-news261588.html

За да се оцени колко шокиращ е президентът Доналд Тръмп за чувствата на съвременна Германия, вземете слогана "Америка първа!", който толкова ободрява неговите привърженици. След това помислете как германците – и всъщност избирателите в цяла Европа – биха реагирали, ако отявлен националист, който се кандидатира за канцлер на Германия, издигне лозунга "Германия първа!", пише британското онлайн издание на сп. "Икономист" в репортаж за визитата на германския канцлер Ангела Меркел във Вашингтон. На пресконференцията на Тръмп и Меркел след първата им среща в Белия дом на 17 март двамата лидери демонстрираха любезно несъгласие почти по всички теми – от имиграцията до свободната търговия и цената в търсенето на многостранни споразумения. Тяхното поведение едва ли можеше да бъде по-различно. Меркел беше невъзмутима, оттренирано сдържана, на моменти хвърляше към американския си домакин леден поглед като майка наставница, чула мръсна шега. Тръмп беше кисел, дефанзивен и видимо раздразнен от въпросите на медиите за последните му противоречиви коментари в Туитър. Но истинската разделителна линия между двамата се свежда и до характера на политическото им лидерство. Тръмп, бидейки Тръмп, се представяше като народен трибун, заел се да действа по исканията на обществото за прекратяване на "нечестното" отношение към Америка. Той избори някои от тези несправедливости. Каза, че е време членовете на НАТО да плащат своите "такси" – страните "трябва да плащат това, което дължат", заяви недоволно Тръмп, макар че като членове на НАТО правителствата технически не "дължат" нищо, а просто са поели политически ангажимент да харчат 2% от брутния си вътрешен продукт за отбрана. Той се позова на обществените искания за по-затегнат контрол върху имиграцията в името на "националната сигурност", добавяйки, че "имиграцията е привилегия, не е право". Той заклейми сключените отпреди споразумения за свободна търговия и говори за необходимостта американските работници оттук нататък да са първи. Реакцията на Меркел беше тънка, но брутална. Тя отбеляза, че споразуменията за свободна търговия "не винаги са били така популярни" в Германия и даде за пример протестите в нейната страната срещу договореностите за свободна търговия, които Европейският съюз по-рано подписа или иска да попише тепърва с чуждестранни партньори. Тя припомни по-специално страховете, предизвикани от споразумението на ЕС с Южна Корея и предсказанията, че германската автомобилна промишленост ще страда от по-голямата конкуренция и по-отворените пазари. Вместо това, каза тя, споразумението с Южна Корея "донесе повече работни места" и двете страни спечелиха. "Аз представлявам германските интереси", заяви тя в един момент, точно както американският президент държи за американските интереси. Ангела Меркел говореше на Тръмп, че тя, както всеки един лидер по света, има вътрешна политика, за която мисли. Неизказано остана това, че е лесно, дори опасно лесно, да се позволи на такива отделни национални интереси да провокират сблъсък. Нейното същинско послание към Тръмп беше, че истинското политическо лидерство включва търсенето на съвместно решение, което поставя всеки отпред и че международните отношения не бива да са игра с нулев резултат. Меркел нямаше никакво желание да влиза в открита схватка. Тя има дълъг опит с наперени мъже-лидери, които обичат да демонстрират своята важност по повод и без повод -от руския президент Владимир Путин до френския бивш държавен глава Никола Саркози. От пресофиса на германския канцлер от време на време разказват неофициално шеги, които тя изрича по адрес на такива мъже, често под прикритието на самоирония. След една от срещите на върха в Брюксел, на която хиперактивният Саркози се е държал по-безумно от обикновено, Меркел казала на своите сътрудници: "Мисля, че аз съм най-скучната персона, която той някога е срещал". Меркел освен това дойде подготвена във Вашингтон. Тя не е типичният читател на "Плейбой", но в интервю за това списание през 1990-те години Доналд Тръм дава подсказка, която екипът на Меркел е проучил преди първата им среща сега. Преди 30 години, в светлината на първоначалния му възгледът "Америка първа", Тръмп обвинява съюзниците, че субсидират експорта си, като в същото време се възползват свободно от американската сигурност. "Аз ще наложа данък на всеки "Мерцедес-Бенц", който влиза в тази страна", заканва се тогава Тръмп. Той си остава малко вероятен съюзник на Меркел. Той презира детайлите, хвали решението на Великобритания да напусне ЕС, обсебен е на тема търговски баланси (за миналата година Германия има 53 млрд. долара излишък в търговията със САЩ) и нарече "катастрофално" решението й да приеме над 1 милион мигранти в Германия. Тръмп потресе германското правителство със своето открито възхищение към национализма на железния юмрук на Путин, с намека си, че може да свали наложените на Русия санкции заради инвазията й в Украйна и с предположенията си, че НАТО е остарял съюз. По време на съвместната им пресконференция Меркел успя да убеди Тръмп да заяви своята "силна подкрепа" за НАТО. Тя също така чу, че американският президент оценява високо германските схеми за квалификация и преквалификация на работниците и стажовете в индустрията. Преди това тя представи на Тръмп шефовете на германски компании като Siemens и BMW, които обсъждаха своите предприятия и инвестиции в Америка. Това беше умен ход. Стажуването е сериозна част от германския глобален бранд и Тръмп, който изглеждаше впечатлен, заяви от трибуната, че неговото правителство "е в процес на възстановяване на американската промишлена база". Най-конфузният момент беше, когато Тръмп повтори твърденията си, че по време на предизборната си кампания е бил подслушван от администрацията на Обама. Лидерите на републиканците и демократите в Конгреса заявиха, че не съществуват никакви доказателства в подкрепа на изключително сериозните обвинения, изразени от Тръмп в Туитър преди две седмици, че неговите телефони в "Тръмп тауър" са били подслушвани. Независимо от това президентът изпрати своя прессекретар Шон Спайсър на 16 март да прочете списък с новини, някои от които цитират крайнодесни теоретици на конспирацията, които подкрепят идеята, че сегашният президент е бил шпиониран от своя предшественик. Спайс заяви на брифинг в Белия дом, че пенсионираният съдия -консерватор Ендрю Наполитано е казал пред Фокс нюз, че британската разузнавателна агенция GCHQ тайно е прихващала комуникация на Тръмп по молба на Обама. Британското правителство реагира необичайно гневно, определяйки тези твърдения като "съвършено нелепи". По време на пресконференцията на Тръмп и Меркел германски репортери запитаха Тръмп дали съжалява, че е изрекъл подобно твърдение. "Ние нищо не сме казали", отговори президентът. "Всичко, което сме направили, беше да цитираме един много талантлив юридически ум, който е отговорен за казаното по телевизията", допълни той. След това Тръмп се опита да разведри настроението, припомняйки разправиите около разкритието през 2013 г., че американски шпиони са подслушвали един от мобилните телефони на Меркел. Обръщайки се към своята гостенка, той каза: "Вероятно ние с вас имаме нещо общо". Меркел го закова с поглед, който беше смесица от недоверие и ужас. За базираните във Вашингтон наблюдатели, които все повече свикват с това, че американски президент изказва безпочвени твърдения и атакува други лидери без срам, нейният смут беше полезно напомняне. Това не е нормално, заключава накрая "Икономист".

Мрежата отговори на Нинова какво ни отне демокрацията

https://vesti.bg/bulgaria/mrezhata-otgovori-na-ninova-kakvo-ni-otne-demokraciiata-6066880

Задължителната физзарядка, масовото писане на доноси, страха и невъзможността да се придвижваме свободно - са само част от списъка, изготвен от потребителите на "Фейсбук"

България е между Египет и Сиера Леоне в нов индекс на щастието

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/03/20/2938482_bulgariia_e_mejdu_egipet_i_siera_leone_v_nov_indeks_na/?ref=rss


България е сред страните в света, където се отчита най-голямо подобрение в критериите за измерване на индекс на щастието, но въпреки това в Европа тя изпреварва в класацията единствено Албания и Украйна.

В публикувания в понеделник Световен доклад за щастието 2017 авторите определят за България 105-о място сред анализираните 155 държави.

Най-близо от европейските държави са Македония (92), Босна и Херцеговина (90) и Португалия (89).

Според индекса България малко...

Мрежата отговори на Нинова какво ни отне демокрацията

https://vesti.bg/mrezhata-otgovori-na-ninova-kakvo-ni-otne-demokraciiata-6066880

Задължителната физзарядка, масовото писане на доноси, страха и невъзможността да се придвижваме свободно - са само част от списъка, изготвен от потребителите на "Фейсбук"

Нашият автор Здравка Евтимова с шеста книга, публикувана в САЩ

http://offnews.bg/news/n_1/n_650459.html

Горди сме да обявим, че романът „In the Town of Joy and Peace” („В града на радостта и мира”) на Здравка Евтимова бе публикуван в началото на месеца в САЩ от издателство Fomite Books. Романът е поставен от критиката в категорията literary fiction . В тази категория критиците включват произведения с фокус върху психологически издържаното изображение на героите и острите коментари на социалната действителност. Това е роман за мъчителната борба на малкия човек срещу големите предателства и мизерията, история за три жени в малкия Радомир - града на „радостта и мира”. Книгата може да бъде намерена сред виртуалните лавици на Amazon . В България романът е публикуван от издателство „Сиела” със заглавие „Арката” (2007). Това е третата книга на българската писателка, публикувана от издателство Fomite Books, след сборника й с разкази „Carts and Other Stories” („Стари коли и други истории”) през 2012 г. и романа „ Sinfonia Bulgarica” през 2015 г. Същевременно това е шестата книга на писателката, публикувана в САЩ. Сред другите ѝ произведения са романът „Божество на предатели” (“God of Traitors”) от издателство „Buck Publishing” (2006), сборникът с разкази „Време за косене и други истории”,(„Time to Mow and Other Stories”) от издателство ATTM Press (2012) и аудио-книгата “Отново дъщеря” („Daughter Again”) от издателство ATTM Press (2013).

Нова стара мода в телефонните измами – търсят се хора с чужди езици за преводачи

https://www.24chasa.bg/novini/article/6124572

Нова стара мода в телефонните измами – търсят се хора с чужди езици за преводачиИзвършителите се представят за висшестоящи служители в полицията, прокуратурата или съда, алармират от ОД на МВР-Русе Нова мода след телефонните измами набира скорост в Русенско, алармираха от ОД на МВР в дунавския град. Мошеничеството по жицата тръгна именно от региона, а сега се развива в нови форми,

Цветанов ще посети област Благоевград във вторник

https://www.24chasa.bg/novini/article/6124570

Цветанов ще посети област Благоевград във вторникПредседателят на Националния предизборен щаб на ГЕРБ, зам.-председател на партията и водач на листата на ГЕРБ-Благоевград Цветан Цветанов ще посети област Благоевград на 21.03.2017 г. /вторник/. Той ще бъде придружаван от втората в листата и областен координатор на ГЕРБ Даниела Савеклиева. В 13:45 часа Цветанов ще се срещне с жители на с.

170-ата годишнина от началото на светското образование в Ловеч отбелязват с изложба

http://www.cross.bg/lovech-ata-godini-1538013.html

/КРОСС/В зала „Покрит мост" на ловешкия исторически музей ще бъде открита изложба, посветена на 170-ата годишнина от началото на светското образование в Ловеч. Изложбата представя историята на учебното дело в Ловеч чрез фотографии и движими културни ценности: Училищните сгради от първата постройка, която е от 1846 година, до последната, построена през 70-те години на 20-и век, учителски корективи и портретни снимки на учители и директори, ученически класове през различни години в различни училища, допълни посочи главния уредник на музея Елена Георгиева:  

Стана ясно кога Левски и ЦСКА ще играят отново в помежду си

https://www.actualno.com/bgfootball/stana-jasno-koga-levski-i-cska-shte-igrajat-otnovo-v-pomejdu-si-news_600576.html

След изиграването на XXV кръг от Първа професионална лига станах ясни първите три места в първенството и не може да настъпи промяна при тях. Лудогорец заема лидерската позиция, Левски е на второ място, а ЦСКА на трето. В първия кръг от плейофа на първата шестица въпросните ти

С нова терапия спасиха гръбнака на момиче на 5 г.

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6124479

С нова терапия спасиха гръбнака на момиче на 5 г.Заболяването се развива бързо, застрашава живота - от изкривяването на гръбначния стълб се притискат сърцето и дробовете. 5-годишно момиченце от София внезапно започва да се изкривява настрани. Бързината, с която стойката му се променя, плаши родителите и налага спешно уточняване на състоянието. Оказва се вроденото генетично заболяване

Стана ясно кога Левски и ЦСКА ще играят отново в първенството

https://www.actualno.com/bgfootball/stana-jasno-koga-levski-i-cska-shte-igrajat-otnovo-v-pyrvenstvoto-news_600576.html

След изиграването на XXV кръг от Първа професионална лига станах ясни първите три места в първенството и не може да настъпи промяна при тях. Лудогорец заема лидерската позиция, Левски е на второ място, а ЦСКА на трето. В първия кръг от плейофа на първата шестица въпросните ти

ЕС отпусна 12 млн. лева за въвеждане на електронното здравеопазване в България

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/03/20/2938475_es_otpusna_12_mln_leva_za_vuvejdane_na_elektronnoto/?ref=rss


Министерството на здравеопазването получи 12 милиона лева от Европейския съюз за въвеждане на електронното здравеопазване в България, съобщи пресцентърът на ведомството. Вицепремиерът и министър на здравеопазването Илко Семерджиев е подписал днес договора за предоставяне на безвъзмездната финансова помощ по Оперативна програма "Добро управление".

С отпуснатите пари ще бъде финансиран проектът на здравното министерство за доизграждане и въвеждане на Националната здравна информационна...

Христо Гърбов е сред гостите на София Филм Фест във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=346811

София Филм Фест във Варна сложи своето начало при пълна зала в петък, а програмата продължава до 24-ти март с едни от най-награждаваните кино заглавия от последните месеци. Както и предишни години, изданието в Морската столица ще посрещне специални гости от екипа на филмите, които лично ще представят своите творби пред варненска публика.

$200 000 за спалнята на Стинг

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6124498

$200 000 за спалнята на СтингДа живеят в Малибу в щата Калифорния на брега на океана имат привилегията известни богаташи. Но когато някой от тях дава под наем собствеността си, има шанс и други да се потопят в чара на мястото. Разбира се срещу съответната сума. 200 000 долара на месец е цената, за която прочутият Стинг дава под наем къщата си в Малибу.

„Дунав” изпрати двама национали, в сряда пристига тревата за стадиона

https://www.24chasa.bg/sport/article/6124545

„Дунав” изпрати двама национали, в сряда пристига тревата за стадионаКато поредно признание за работата и постигнатите резултати от ФК „Дунав“, след гарантирането на място в топ 6 на българския футбол, в русенският клуб пристигнаха и две повиквателни за национални отбори, съобщи изпълнителният директор на „драконите“ Ивайло Петков. Искандар Джалилов продължава да е важна част от националния отбор на Таджикистан.

Култов танц на радостта в изпълнение на Джеси Лингард

http://offnews.bg/news/n_1/n_650461.html

Полузащитникът на Манчестър Юнайтед Джеси Лингард отпразнува нестандартно първия си гол във Висшата лига за сезона в мача срещу Мидълзбро вчера, завършил с успех за "червените дяволи" с 3:1. Футболистът започна за подскача на двата крака докато свири на въображаема флейта. Оказа се, че това е в знак на почит към новата песен на канадския изпълнител Дрейк - "Портланд". "Очевидно се наслаждавах на момента. Голямо събитие е когато отбележа гол и аз реших да се възползвам от това. Обещах на приятел, че ще направя нещо с участието на флейта. Това е от песента на Дрейк", споделя Лингард. Още през януари миналата година младокът привлече погледите с движения от "дъбстеп" танци, които той направи след попадението си срещу Нюкасъл. След победата си вчера Манчестър Юнайтед вече е на петата позиция с 52 точки. В следващия кръг "червените дяволи" ще домакинстват на Уест Бромич Албиън.

Дебатът Борисов-Нинова окончателно пропадна

http://www.cross.bg/dvamata-kampaniyata-nova-1538010.html

/КРОСС/Лидерски дебат между Корнелия Нинова и Бойко Борисов няма да има. В последните дни на кампанията двамата политици ще превземат екрана на двете най-гледани телевизии, но поотделно, без да влизат в пряк сблъсък. В четвъртък, 23 март, и в петък, 24 март, двамата лидери ще агитират от ефира на bTV и Нова телевизия в най-гледаното време. Корнелия Нинова ще ни събуди в сутрешния блок на Нова телевизия, като в същия ден от 20 часа ще гледаме "червената" дама и в bTV. Петъкът е резервиран за лидера на ГЕРБ. Бойко Борисов също ще бъде в сутрешния блок на Нова, а вечерта, часове преди края на кампанията, ще бъде гост на Антон Хикимян в bTV. В началото на кампанията трите големи телевизии се опитаха да организират дебат между двамата лидери на най-големите партии у нас, но условията на политиците пропаднаха и диспут нямаше.  

Двама души загинаха при инцидент в завод в Пещера

http://www.cross.bg/zavod-grada-zavoda-1538012.html

/КРОСС/Двама мъже починаха при злополука на територията на завод за медикаменти в Пещера, съобщиха от пресцентъра на МВР. Става въпрос за завод „Биовет", като сигналът за инцидента е подаден днес (20 март) към 14 часа в пожарната служба в града от дежурен служител в предприятието. По първоначални данни, двамата работници изпълнявали дейности по почистване на съоръжение в завода. На място веднага са изпратени екипи на пожарната и полицията. В момента се извършва оглед под ръководството на следовател от Окръжен следствен отдел. Няма опасност за живота и здравето на работниците в завода, както и на територията на района и града.  

Журналист заспа на пресконференция на Барселона

http://offnews.bg/news/n_1/n_650460.html

Журналист заспа по време на пресконференцията на треньора на Барселона Луис Енрике след победата над Валенсия с 4:2 на "Камп Ноу" снощи. Енрике се беше развеселил след убедителната победа, когато забеляза спящият репортер и му стана още по-весело. "За първи път виждам такова нещо. Изглежда съм станал много скучен. А, събудихте ли се? Добро утро, как сте?", каза от масата за пресконференции треньорът на каталунците. Барселона върви втори във временното класиране, като изостава на две точки от Реал Мадрид, като "кралския клуб" е и с мач по-малко. El momento más divertido de la rueda de prensa de Luis Enrique

Тибетец се самозапали пред будистки храм в Китай

https://www.24chasa.bg/novini/article/6124526

Тибетец се самозапали пред будистки храм в КитайТибетец се самозапали пред будистки храм в град Синлун, китайската провинция Съчуан, съобщи днес намиращото се в Индия тибетското правителство в изгнание, цитирано от Франс прес и БТА. "Той е призовал за връщане на Далай лама и за свобода за Тибет", посочи на уебсайта си правителството и допълни, че няма сведения дали 24-годишният Пема Гялцен,

Димитър Рачков-младши влиза в „Откраднат живот“

https://vesti.bg/lyubopitno/lyubopitno/dimityr-rachkov-mladshi-vliza-v-otkradnat-zhivot-6066881

Синът на популярния актьор ще постави акцент на актуалната тема за децата в приемни семейства и тяхното осиновяване

По инициатива на Таско Ерменков бе почистен затлачен канал в село Жельо войвода

http://www.cross.bg/ermenkov-zhelyo-voiivoda-1538009.html

/КРОСС/Водачът на листата на коалиция "БСП за България" в Сливен Таско Ерменков осигури техника и организира хора, които на обществени начала да почистят затлачения канал в долната махала на село Жельо войвода. Така ще се ликвидира източник на зарази и ще се свали нивото на подпочвените води, които наводняват избите на къщите. За адекватни действия е внесена и молба до кметството на селото. Беше проведена непланирана среща с кмета на Жельо войвода Стоян Генов, на която се обсъдиха и други проблеми на населеното място. "Няма наши и ваши, когато трябва да се решават проблемите на хората!" заяви Ерменков, като допълни, че проблемите по места не могат да бъдат решени, ако не се промени начинът на работа на централната власт. Таско Ерменков проведе среща с ръководството и работниците в единственото работещо предприятие в селото - ЗС "Тритон" ЕООД, на която представи мерките и законовите промени, които "БСП за България" предлага за решаване на проблемите, притискащи малките и средни предприятия.

САЩ бойкотират Съвета на ООН по правата на човека

http://www.moreto.net/novini.php?n=346813

САЩ категорично и недвусмислено са против заложената седма точка в дневния ред на Съвета на ООН по правата на човека, се казва в съобщение на Държавния департамент на САЩ. Седма точка е "Ситуацията с човешките права в Палестина и други окупирани арабски територии".

Двама мъже загинаха в завод "Биовет" в Пещера

https://www.24chasa.bg/novini/article/6124485

Двама мъже загинаха в завод "Биовет" в ПещераДвама мъже са починали днес при злополука в завод за лекарствени средства " Биовет" в Пещера, съобщиха от полицията. Сигналът за инцидента е подаден към 14 часа в пожарната служба в града от дежурен служител в завода. По първоначални данни, двамата работници изпълнявали дейности по почистване на съоръжение в завода.

Реформаторският блок не иска секции в Турция и автобуси оттам

http://offnews.bg/news/n_1/n_650454.html

Да се затворят границите за изборни туристи от Турция и да се затворят всички секции, извън посолството и дипломатическите представителства в южната ни съседка. Това поиска в отворено писмо до президента Румен Радев и сигнал до ЦИК коалиция „Реформаторски блок – Глас народен”. От коалицията посочват, че в момента цялата отговорност за управлението на държавата, включително и защитата на интересите на българските граждани и националната сигурност, е изцяло на президента, затова го призовават да не абдикира от своите конституционни задължения и да предприеме всички действия, необходими за гарантиране честността на изборния процес и ненамесата на чужди държави в него. Искаме ясен отговор на въпроса: "Има ли пилот в самолета?", защото нещата изглежда, че вървят на пълен самотек, обяви при внасянето на писмото вторият в листата за 23 МИР Антони Тренчев. От една страна ДАНС експулсира хора за съмнения за териториалната цялост на държавата, а президентът казва, че турската държава се намесва. От друга, вицепремиерът Янев казва, че ще облекчи режима за преминаване на автобуси с изборни туристи. За нас това е крайно недопустимо, категоричен беше Тренчев. Според него от вчерашното изказване на лидера на БСП Корнелия Нинова е станало ясно, че демокрацията за левицата не е ценност. Ние свободните, десните, мислещите хора смятаме, че демокрацията трябва да се отстоява на всяка цена, каза още Тренчев и посочи, че тя в момента е под заплаха най-вече от турската страна. Напрежението ескалира, на път са гражданите да вземат закона в свои ръце, а по-голямо падение за демократична държава от беззаконието чисто и просто няма, посочи той и допълни, че не е късно правителството и президентът като назначил го, да направят необходимото, за да отпадне необходимостта хората да взимат закона в свои ръце Това, което ще направим в рамките на 44-тото НС като единствената автентична дясно представена сила, е да настояваме за широк консенсус и за позиция на НС по всякакъв вид вмешателство на чужди държави, било то Турция или Русия. Тренчев посочи още, че не приема за автентично патриотичното говорене от страна на Ахмед Доган. От РБ настояват още президентът да потърси обща реакция на солидарност на ЕС във връзка с опитите на Турция да се меси във вътрешната политика на България и да пропагандира референдума си, в разрез с Виенската конвенция от 1961 г, както и да разпореди на правителството си и на областните управители да вземат всички мерки за недопускане на нарушаване на изборния процес в смесените райони. Ето и пълния текст на писмото: ОТВОРЕНО ПИСМО ДО ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ Г-н Президент, Според Конституцията на Република България, в момента цялата отговорност за управлението на държавата, включително и защитата на интересите на българските граждани и националната сигурност, е изцяло Ваша. Затова настояваме да не абдикирате от своите конституционни задължения и да предприемете всички действия, необходими за гарантиране честността на изборния процес, ненамесата на чужди държави в него, както и вътрешния ред, сигурността и спокойствието на гражданите. За пореден път Ви призоваваме: 1. Затворете границите за изборните туристи от Турция. 2. Затворете всички секции, извън посолството и дипломатическите представителства, заради извънредното положение в Турция и Решението от 4 март на ЦИК, с което те обявяват, че не могат да подсигурят честността на изборите в държави, в които има извънредно положение. 3. Настоявайте за обща реакция на солидарност на ЕС, във връзка с опитите на Турската държава да се намеси във вътрешната политика на България и да пропагандира референдума си, в разрез с Виенската конвенция от 1961 г. 4. Информирайте българското общество колко организирани автобуси са преминали българската граница от Турция, в седмицата преди изборите, както и има ли финансиране от страна на турската държава на този процес. 5. Разпоредете на правителството си и на областните управители да вземат всички мерки за недопускане на нарушаване на изборния процес в смесените райони. Вашият отказ, до момента, да изпълните задълженията си като президент и ръководител на правителството, поставят страната ни пред риск от ескалиране на напрежението и провокират опити на гражданите да “вземат закона в собствените си ръце”. Предупреждаваме Ви, че за всяко възникнало гражданско напрежение в оставащите броени дни до парламентарните избори, ще носите цялата политическа отговорност, както и за изкривяването на изборните резултати, подронващи суверенитета и демократичните устои на България. Коалиция Реформаторски блок – Глас народен София, 20 март 2017г.

Шефът на Еврогрупата се обяви за европейски МВФ

http://www.mediapool.bg/shefat-na-evrogrupata-se-obyavi-za-evropeiski-mvf-news261587.html

Председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум се обяви в интервю в понеделник за създаването на Европейски валутен фонд по примера на МВФ. Пред в. "Франкфуртер алгемайне цайтунг", цитиран от БТА, той посочва, че такава институция може да бъде сформирана на основата на Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ). "Мисля, че би било разумно, ако ЕСМ в средносрочна или дългосрочна перспектива се превърне в европейски аналог на МВФ", каза Дейселблум. Той е убеден, че такъв механизъм в бъдеще трябва да играе ключова роля в програмите за финансова подкрепа на европейските страни. "Надявам се да ни се налага да ползваме възможно най-малко такива програми, но ние трябва да имаме такова равнище на натрупан опит, който има МВФ. Според мен ЕСМ би бил правилната платформа за това", допълни Дейселблум. Според него Европейският валутен фонд би могъл да поеме и функцията на надзор по изпълнението на програмите за финансова помощ. Днес с това се занимават Европейската централна банка, която "се чувства не особено комфортно в тази си роля", и Еврокомисията, "изпълняваща редица други задачи", допълни председателят на Еврогрупата, която днес заседава в Брюксел.

Затворници в Атина са направили бомбите за Шойбле и МВФ

http://econ.bg/Новини/Затворници-в-Атина-са-направили-бомбите-за-Шойбле-и-МВФ_l.a_i.739283_at.1.html

Бомбите, изпратени миналата седмица в Берлин и Париж са били изпратени от новите членове на Конспирацията на огнените клетки, които са били наети от...

Цветанов в Пловдив: През май оградата на границата с Турция ще е напълно готова

https://www.24chasa.bg/novini/article/6124467

Цветанов в Пловдив: През май оградата на границата с Турция ще е напълно готова"В страната ни след Арабската пролет се увеличи миграционният поток. Вече се говори за потенциална заплаха. Трябваше да продължим изграждането на оградата на границата. Пред завършване е цялостното й строителство, остават 12 км в Хасковско и 15 км в Бургаско. До началото на май ще е готова", увери Цветанов на кръгла маса на тема "Сигурност" в

Бундеслигата отново е номер 1 по посещаемост в Европа

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/03/20/2938224_bundesligata_otnovo_e_nomer_1_po_poseshtaemost_v_evropa/?ref=rss


Германската Бундеслига е футболното първенство с най-висока средна посещаемост в Европа, показва анализ на transfermarkt.de.

От началото на настоящия сезон мачовете от германския елит са наблюдавани на живо средно от 41 026 зрители.

Бундеслигата има най-много представители в топ 25 на клубовете с най-висока посещаемост. В класацията има осем германски отбора.

След Бундеслигата се нарежда английската Висша лига със средно 35 763 души на мач. Испанската Примера...

Бундеслигата е отново номер 1 по посещаемост в Европа

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/03/20/2938224_bundesligata_e_otnovo_nomer_1_po_poseshtaemost_v_evropa/?ref=rss


Германската Бундеслига е футболното първенство с най-висока средна посещаемост в Европа, показва анализ на transfermarkt.de.

От началото на настоящия сезон мачовете от германския елит са наблюдавани на живо средно от 41 026 зрители.

Бундеслигата има най-много представители в топ 25 на клубовете с най-висока посещаемост. В класацията има осем германски отбора.

След Бундеслигата се нарежда английската Висша лига със средно 35 763 души на мач. Испанската Примера...

Изтекоха нови снимки на Galaxy S8

http://www.investor.bg/novini/261/a/iztekoha-novi-snimki-na-galaxy-s8-235982/

Този път разкритията са за цветовете, в които ще се предлага новият флагман на Samsung

От 15 септември ще има нови учебни програми в професионалните гимназии

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2017/03/20/2938459_ot_15_septemvri_shte_ima_novi_uchebni_programi_v/?ref=rss


От 15 септември т.г. ученицитe в над 400 професионални гимназии и паралелки в средни и обединени училища ще се обучават по нови учебни планове. Те ще бъдат изготвени с активното участие на бизнеса, социалните партньори, директорите и учителите. Целта е съдържанието им да отговаря на изискванията на пазара на труда. Това съобщиха от Министерството на образованието и науката (МОН) днес.

Образователното министерство е разработило 92 варианта на учебни програми за начално и продължаващо...

САЩ отправиха критики към Съвета на ООН заради арабските територии на Израел

https://www.24chasa.bg/novini/article/6124477

САЩ отправиха критики към Съвета на ООН заради арабските територии на ИзраелСАЩ отправиха критики към Съвета на ООН по правата на човека, заявявайки, че включването на положението с човешките права в Палестина и други окупирани арабски територии в дневния му ред показва "отдавнашна антиизраелска позиция", предаде Ройтерс, цитирана от БТА. "САЩ ще гласуват против всяка резолюция,

Дебатът Борисов-Нинова окончателно пропадна

http://offnews.bg/news/n_1/n_650450.html

Лидерски дебат между Корнелия Нинова и Бойко Борисов няма да има. В последните дни на кампанията двамата политици ще превземат екрана на двете най-гледани телевизии, но поотделно, без да влизат в пряк сблъсък.  В четвъртък, 23 март, и в петък, 24 март, двамата лидери ще агитират от ефира на bTV и Нова телевизия в най-гледаното време.  Корнелия Нинова ще ни събуди в сутрешния блок на Нова телевизия, като в същия ден от 20 часа ще гледаме "червената" дама и в bTV. Петъкът е резервиран за лидера на ГЕРБ. Бойко Борисов също ще бъде в сутрешния блок на Нова, а вечерта, часове преди края на кампанията, ще бъде гост на Антон Хикимян в bTV. В началото на кампанията трите големи телевизии се опитаха да организират дебат между двамата лидери на най-големите партии у нас, но условията на политиците пропаднаха и диспут нямаше. 

Родители се бият на детски мач, едва не пратиха бременна в болница

http://offnews.bg/news/n_1/n_650458.html

С яко меле между родители беше белязан мачът между 12-годишните футболисти на Аларо и Колеренсе на остров Майорка. Децата се скараха и започнаха да се бият на терена, а вместо да ги успокоят, възрастните също си налетяха на трибуните. Дори воплите на бременна, която се оказа в епицентъра на срамните събития, не трогнаха разбеснелите се бащи, които дори нахлуха на терена, за да им е по-удобно да се бият. След битката няколко души, сред които жена и деца, са били приети в болница с наранявания. У нас също често стават сбивания на детски мачове с участието на родители. Емблематичен пример е случай, в който главно действащо лице стана настоящият голям шеф в Левски Даниел Боримиров.

Утре над Черноморието ще бъде слънчево

http://www.moreto.net/novini.php?n=346796

През нощта облачността над почти цялата страна ще намалее до ясно време, а вятърът в много райони ще стихне. Минимални температури между 2° и 7°, в София около 3°. Над Черноморието ще бъде предимно слънчево. Ще духа до умерен югоизточен вятър.

Властите в Беларус откриха радиоактивни вещества в самолет от Армения за България

http://www.cross.bg/bulgariya-borda-armeniya-1538008.html

/КРОСС/Властите в Беларус са открили радиоактивни вещества на борда на самолет, който се е движил по маршрута Армения - България. Веществата са били открити по време на престой на летателния апарат в беларуския град Гомел, съобщи председателят на беларуската Държавна погранична комисия Антон Бъйчковски, предаде БНТ. „Това беше регистрирано на 19 март на летището в Гомел, на борда на самолет, който е пътувал от Армения за България", заявиха от ведомството. За открити такива вещества на борда е било съобщено по-рано по време на съвещание по въпросите на организирането на белоруско-руските учения „Запад 2017". Тогава беше съобщено за инцидент, свързан с намирането на радиоактивни вещества на борда на самолет, преминаващ транзитно през Беларус от Армения по посока на европейска държава, без да се споменава България.  

Игнацио Виско: Важна е последователността между инструментите на ЕЦБ

http://www.investor.bg/evropa/334/a/ignacio-visko-vajna-e-posledovatelnostta-mejdu-instrumentite-na-ecb-235987/

Според италианския банкер банката трябва да скъси периода между края на количествените облекчения и повишаването на лихвите

Сър Алекс: Бербатов заслужаваше място на финала в Шампионската лига

https://www.actualno.com/football/syr-aleks-berbatov-zaslujavashe-mjasto-na-finala-v-shampionskata-liga-news_600567.html

Бившият мениджър на Манчестър Юнайтед Сър Алекс Фъргюсън отново ще седне на резервната скамейка на "Червените дяволи". Това ще се случи благодарение на благотворителния мач, организиран от играча на отбора - Майкъл Карик. Легендарният шотландец, извел "червените дяволи" до

Основни въпроси около излизането на Великобритания от ЕС

//dariknews.bg/novini/sviat/osnovni-vyprosi-okolo-izlizaneto-na-velikobritaniia-ot-es-2011485

Британското правителство обяви, че на 29 март официално ще задейства процедурата за излизане на Великобритания от Европейския съюз. Асошиейтед прес очертава основните въпроси, свързани с Брекзит.

Какво представлява ЕС и защо Великобритания напуска?

ЕС

Почина Дейвид Рокфелер - най-възрастният милиардер в света

//dariknews.bg/novini/sviat/pochina-dejvid-rokfeler-naj-vyzrastniiat-miliarder-v-sveta-2011481

На 101-годишна възраст почина американският милиардер, банкер и филантроп Дейвид Рокфелер. Това съобщи вестник „Ню Йорк таймс“.

Бившият банкер и патриарх на фамилия Рокфелер беше обявен от списание"Форбс" за най-възрастния милиардер в света.
<

Двама работници загинаха при инцидент в завод за медикаменти в Пещера

//dariknews.bg/novini/bylgariia/dvama-rabotnici-zaginaha-pri-incident-v-zavod-za-medikamenti-v-peshtera-2011466

Двама мъже загинаха при злополука на територията на завод за медикаменти в Пещера, съобщиха от полицията в Пазарджик.
 
Сигналът за инцидента е подаден към 14:00 ч. в пожарната служба в града от дежур

Евроспорт се подготвя за най-голямата колоездачна година в ефира си

http://www.cross.bg/evrosport-poveche-koloezdeneto-1538007.html

/КРОСС/ Евроспорт утвърждава позицията си като „Дом на колоезденето" с повече събития и повече часове излъчване от когато и да било. Повече състезания, повече часове излъчване, повече местна продукция и най-добрите таланти. През 2017 Евроспорт остава най-доброто място за всички страстни любители на колоезденето. Номер едно спортна дестинация в Европа ще запали страстта на феновете на колоезденето с над 200 дни състезания на живо и повече от 2 300 часа излъчване по всичките си канали. Ненадминатият календар с колоездачни състезания в ефира на Евроспорт включва всички три гранд тура, разширено отразяване на Джиро Д‘Италия за 2017 г., както и 25 събития от световния тур, включително петте еднодневни пролетни класики. През тази година Евроспорт ще покаже на живо рекордните 21 Гранд тур етапа като част от 300 часа покритие на трите най-големи събития в календара. Евроспорт продължава своето партньорство с най-големите имена в спорта, предоставяйки техните експертни анализи и гледна точка. Сред международните таланти са трикратният победител на "Тур дьо Франс" Грег Лемонт, победителят в етап от тура Хуан-Антонио Флеча и Шон Кели, победител в девет еднодневни класики. Шведът Роберто Ваки и французинът Ришар Виренк ще предложат на феновете в Европа обзорни коментари и експертен анализ

Тренд: Нова република изпреварва "Да, България"

http://offnews.bg/news/n_1/n_650456.html

Пет партии са сигурни участници в следващото Народно събрание. Реформаторският блок запазва шансове за парламентарно представителство. ГЕРБ остава с лека преднина пред БСП, а "Нова република" изпреварва "Да, България".  Това сочат данните от проучване на изследователски център „Тренд", направено по поръчка на вестник „24 часа", реализирано между 10 и 16 март 2017, сред 1004 пълнолетни български граждани. Изследването е проведено „лице в лице" и е представително за пълнолетното население на страната.  От началото на годината, изследователски център „Тренд" провеждаше всеки месец национални представителни проучвания. Не се отчита определена тенденция и съществена динамика в последните три месеца, в която и да е от основните партии. Малко над две трети от всички анкетирани вече са решили за кого ще гласуват, докато една пета все още не са решили. Привържениците на двете основни партии изглеждат убедени в избора си. Повече от половината респонденти не следят предизборната кампания, докато 45% я следят. Най-младите са най-незаинтересовани от кампанията, докато над две трети от хората над 60 години я следят. Личностите, които са в листата на партията, са по-важни за 46%, отколкото самата партия (35%). Сред електората на социалистите обаче тази пропорция е обърната, като над половината от тях посочват самата партия като по-важен фактор. Тъй като сме на финалната права в предизборната кампания и вече всички участници в изборите са регистрирани, предоставихме на всеки един респондент пълния списък от всички регистрирани партии в ЦИК с техните номера и ги помолихме да посочат своя избор. Първа политическа сила остава ГЕРБ с 29,8% от тези, които заявяват, че ще упражнят правото си на глас. Веднага след тях се нарежда БСП с 27,9%. След тях се нареждат Обединени патриоти (10,2%), ДПС (8,7%) и „Воля" (7,3%). Това са партиите, които със сигурност ще имат представителство в следващото Народно събрание. Реформаторският блок запазва най-големи шансове за преминаването на парламентарната бариера, събирайки 3,8% от тези, които заявяват, че ще гласуват. Коалицията между АБВ и Движение 21 получава 2,6% подкрепа. „Нова република" и „Да, България" са съответно с 2,3% и 2,2%. Опцията „не подкрепям никого" се предпочита от 3,1%. Въпреки очертаващата се сложна парламентарна конфигурация в 44-то Народно събрание повече от половината запитани са на мнение, че след предсрочните парламентарни избори ще се състави правителство, докато само една пета са на обратното мнение. Проучването не е прогноза за изборния резултат, а моментна снимка на обществените нагласи.

МФ ще представи нова формула на такса "смет" до дни

http://www.mediapool.bg/mf-shte-predstavi-nova-formula-na-taksa-smet-do-dni-news261586.html

Министерството на финансите ще публикува за обществено обсъждане нов проектозакон за местните данъци и такси най-късно до 31 март, съобщиха от ведомството за Mediapool. Така то ще изпълни законовото си задължение да изработи по-добър механизъм за изчисляване на такса "смет", чийто краен срок е именно 31 март 2017 г. Придвижването на проекта обаче ще зависи от сформирането на редовно правителство и нов парламент. По инициатива на Българската стопанска камара (БСК) във финансовото ведомство в понеделник се състоя поредната среща на работната група за изработване на новата методика. Част от новите предложения ще бъдат отразени в проектозакона. Той ще се отличава в някои детайли от предишния проектозакон на МФ на тема такса "смет", който беше публикуван миналата пролет, но така и не бе гласуван от ГЕРБ в парламента. Проектът предвиждаше от 2017 г. такса "смет" да се определя само на базата на количеството изхвърлен отпадък или на броя на ползвателите на имота и да не зависи от данъчната оценка. Сега има и предложения като възможна основа за определяне на таксата да се разпише и застроената площ на имота.

13-километрова опашка от тирове на ГКПП-"Капитан Андреево"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6124462

13-километрова опашка от тирове на ГКПП-"Капитан Андреево"Интензивен е трафикът на българо-турската граница. 13-километрова колона от товарни автомобили се е образувала на изхода на ГКПП-"Капитан Андреево". Това съобщиха от пресцентъра на ГД „Гранична полиция“, цитирани от "Фокус". Информацията за трафика на българските гранични контролно-пропускателни пунктове е към 13.30 ч.

"РБ – Глас народен" внесе искане до президента и ЦИК за затваряне на секциите в Турция и спиране на изборния туризъм

https://www.actualno.com/politics/rb-glas-naroden-vnese-iskane-do-prezidenta-i-cik-za-zatvarjane-na-sekciite-v-turcija-i-spirane-na-izbornija-turizym-news_600566.html

Да се затворят границите за изборни туристи от Турция и да се затворят всички секции извън посолството и дипломатическите представителства в южната ни съседка. Това поиска в отворено писмо до президента Румен Радев и сигнал до ЦИК коалиция „Реформаторски блок – Глас

Приключи проверката на язовирите, при които имаше нарушения

http://www.moreto.net/novini.php?n=346812

За установените неизпълнени предписания от предходни проверки и при наличие на основание за 29 собственика е стартирала процедура по административно-наказателно производство. За една част от собствениците все още не са изтекли сроковете за представяне на изискани писмени доказателства, след представянето на които, ще бъдат предприети действия за изпращане на покани за съставяне на актове.

Цветанов в Пловдив: В следващите дни Нинова много ще си изпуска нервите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6124427

Цветанов в Пловдив: В следващите дни Нинова много ще си изпуска нервитеДа казваш, че демокрацията ни е отнела много е равно на тоталитаризъм, коментира думите на БСП лидерката вторият човек в ГЕРБ В следващите дни до изборите ще има много изпускане на нерви от страна на лидери на БСП и най-вече на Корнелия Нинова. Това заяви в Пловдив вторият човек в ГЕРБ Цветан Цветанов. Той открива кръгла маса на тема "Сигурност".

Ева Майдел: Важно е България да има ясна позиция за преговорите по бъдещето на ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6124455

Ева Майдел: Важно е България да има ясна позиция за преговорите по бъдещето на Еф момент, в който трябва да определим позицията на страна си за визията на Европейския съюз, първо трябва да си отговорим какво е отношението на България към ЕС. През последните месеци определени лидери на политически партии у нас обвиниха Европейската комисия, че налага нежелани решения на страната ни,

Румен Радев свика спецслужбите заради Турция

http://www.cross.bg/tyrtziya-rymen-radev-1538006.html

/КРОСС/Президентът Румен Радев събира шефовете на разузнаването и останалите специални служби както и главния прокурор Сотир Цацаров на спешно съвещание във връзка с напрегнатите отношения с Турция, предаде Канал 3. Няма конкретен повод заседанието да се проведе днес. То започва в 16 часа на "Дондуков"2. Не се планира на него да присъства служебният премиер Огнян Герджиков. Не са предвидени и изявления за медиите.

Три нови случая на морбили в Пловдив

http://offnews.bg/news/n_1/n_650451.html

Три нови случая на морбили са регистрирани в Пловдив. Диагнозата е поставена на 7-месечно бебе и две млади жени - на 20 и на 23 години. За бебето е известно, че не е имунизиране, а двете жени не знаят дали са имунизирани, или не.  Пациентите са настанени в Инфекциозната клиника в града, където се лекува и болното от морбили двегодишно дете от квартал „Столипиново”. Новите пациенти не са имали досега контакт с болното 2-годишно дете.  По разпореждане на здравната инспекция в Пловдив започва спешна имунизация срещу морбили. Личните лекари започват проверка на пациентите, които не са имунизирани. Случаите на морбили са регистрирани на фона на епидемия на болестта в Румъния, където са регистрирани над 3000 случая на заболяването, а жертвите са 17.  Над 30 са случаите, в които заболяването е пренесено в Австрия, Унгария, Франция и Германия.

Здравното министерство: Проф. Пилософ понесе административната си отговорност

https://www.24chasa.bg/novini/article/6124429

Здравното министерство: Проф. Пилософ понесе административната си отговорностБившият директор на Фонда за лечение на деца е понесъл административната си отговорност заради установените нарушения. Това се казва в съобщение, изпратено от пресслужбата на Министерството на здравеопазването (МЗ). МЗ е извършило извънпланова проверка за спазване на вътрешните правила за организацията на работа на Фонда за лечение на деца,

Здравното министерство: Пилософ си понесе административната отговорност, за наказателна да решава прокуратурата

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/03/20/2938450_zdravnoto_ministerstvo_pilosof_si_ponese/?ref=rss


Бившият директор на Фонда за лечение на деца понесе административната си отговорност заради установените нарушения, коментира пресцентърът на Министерството на здравеопазването, след като в неделя бивши членове на Обществения съвет към фонда огласиха резултатите от нова подробна проверка на работата му. Докладът посочва многобройни грешки и нарушения, забавяни с месеци решения, неразглеждани заявления за помощ и недекларирани длъжности на бившия директор Владимир Пилософ, които го поставят в...

Цветан Цветанов ще се срещне с жители на Дупница на 21.03

https://www.24chasa.bg/novini/article/6124431

Цветан Цветанов ще се срещне с жители на Дупница на 21.03Председателят на Националния предизборен щаб на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов ще се срещне с членове и симпатизанти на ГЕРБ в Дупница на 21.03.2017 г. /вторник/. Събитието ще се проведе в 09:00 часа в заседателна зала в Дом на техниката, град Дупница, ул. „Христо Ботев“ №3. На срещата ще присъстват водачът на листата на

Днес е последният срок за заявления за гласуване с подвижна урна

http://www.cross.bg/glasyvane-srok-podvizhna-1538005.html

/КРОСС/Днес изтича последният срок, в който избирателите с трайни увреждания могат да подадат заявление за гласуване с подвижна избирателна кутия. Това е възможно само в населените места, в които подвижна урна вече е назначена. Тези места бяха определени след изтичане на първоначалния срок за заявленията - 11 март, в районите, събрали повече от 10 искания за гласуване у дома.  

Избори 2017: Политиците обещават много, но не казват как ще го изпълнят

https://www.actualno.com/politics/izbori-2017-politicite-obeshtavat-mnogo-no-ne-kazvat-kak-shte-go-izpylnjat-news_600533.html

Остава на практика по-малко от седмица, преди всички ние да изберем отново кой да ни управлява. Общото усещане е, че голям печеливш от изборите едва ли ще има – и като политическа партия, още по-малко като избиратели. Защото усещането за нещо втръснало до безкрайност залив

Главният прокурор и шефовете на служби при президента заради Турция (Обновена+Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6124246

Главният прокурор и шефовете на служби при президента заради Турция (Обновена+Снимки)Спешно съвещание за усложнените отношения с Турция ще се проведе в 16 ч. при президента Радев, научи "24 часа".  Главният прокурор Сотир Цацаров, служебният вътрешен министър Пламен Узунов и всички шефове на специални служби влязоха току-що в Президентството, повикани от президента Румен Радев. Никой от тях не коментира каква е темата на спешното

Mitsubishi Lancer спира да се произвежда от август, засега само в Щатите

https://www.24chasa.bg/avto/article/6124434

Mitsubishi Lancer спира да се произвежда от август, засега само в ЩатитеПрез август Mitsubishi ще прекрати производството на десетото поколение на култовия модел Lancer, стана ясно на салона в Детройт. По-късно от японската компания уточниха, че спирането касаело само Щатите, но така или иначе това не стопли хилядите фенове на емблематичната кола. Lancer е най-продавания модел на японската марка.

Симеон Дянков: Излизане от валутния борд е немислимо

http://www.mediapool.bg/simeon-dyankov-izlizane-ot-valutniya-bord-e-nemislimo-news261585.html

България трябва да влезе възможно най-скоро в механизма ERM II, а след това и в еврозоната. Това е мнението на бившия финансов министър Симеон Дянков пред „Блумбърг ТВ България“. "Вече 20 години сме във валутен борд. Всички останали държави, които бяха във валутни бордове от Централна и Източна Европа - Латвия, Литва и Естония, вече са приели еврото. Време е и България да го направи", добави бившият финансов министър. По негово мнение България трябва да се възползва от председателството си на ЕС през първата половина на 2018 г., за да издигне в приоритет членството си в еврозоната, както и това на някои съседни държави като Румъния. Излизане на България от валутния борд, извън шанса за влизане в еврозоната, няма, заяви Дянков по повод коментарите на бившия премиер Иван Костов и на финансиста Красимир Ангарски, че паричният съвет вече вреди на икономиката. "Няма път назад", смята Дянков. По думите му, ако бордът "тръгне да пада", ще има "огромни последствия" както за банковия сектор, така и за реалната икономика. Европа има само една възможна скорост и трябва да се мисли как тя да бъде ускорена, защото само единен Европейски съюз може да бъде значим играч на световната сцена, съизмерим със САЩ и Китай, каза още Дянков. По думите му идеята за Европа на няколко скорости се лансира от политици популисти. "Бъдещето на Европа е федерация и, макар да е трудно и бавно, това е единственото ни бъдеще. Само заедно имаме икономическо пространство да се състезаваме с големите икономики", обясни бившият министър на финансите. Българският преход бе половинчат. Не бе направена лустрация и е смущаващо, че същите хора, които преди 25 години управляваха България, я управляват и сега, каза още Симеон Дянков.

Маршрутите на 35 автобусни линии в София са променени

http://www.dnevnik.bg/gradska_sreda/2017/03/20/2938386_marshrutite_na_35_avtobusni_linii_v_sofiia_sa_promeneni/?ref=rss


Столичната община ще закрие 5 автобусни и една трамвайна линия от градския транспорт. Едновременно с това се разкрива нова автобусна линия, която да се движи двупосочно от площада на авиацията до булевард "Г. М. Димитров". Ще бъдат възстановени и автобусните линии 66, 103 и 88. Постоянна промяна в маршрутите ще бъде направена и на още 35 автобусни и 3 трамвайни линии от градския транспорт, като някои от тях ще бъде слети за постоянно.

Столичният общински съвет прие решението за...

Нинова пред ректорите: Ще търсим национално съгласие за образованието

http://www.cross.bg/ninova-plan-korneliya-1537998.html

/КРОСС/„Образованието е важна тема и то в стратегически, дългосрочен план - обвързване на средното и висше образование с икономиката. Предлагаме по тази тема да се търси национално съгласие, въпреки политическите ни различия като партии. Дългосрочността на един национален план за развитие на образованието изисква наука и приемственост". Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на среща с членовете на акедемичните ръководства и на студентските съвети. По думите й политическите опити- всяка партия като дойде на власт да променя кардинално правилата, законодателството, финансирането, приложението на законите, вреди на целия сектор. „Готови сме, въпреки напрегнатата и невинаги принципна битка, да търсим национално съгласие и да бъдем инициатори на такова", обеща председателят на БСП. Корнелия Нинова подчерта, че предложенията на левицата са отворени за всичко, което е разумно и възможно да се направи. „Тук съм, за да дам политическа гаранция, че това, което решим с вас, ще се случи. Много обещания се дават, но невинаги се изпълняват", каза тя. Нинова помоли за съдействие да се довърши националната карта, започната с бизнеса и средното образование. Тя обясни, че идеята е картата да отразява в дългосрочна перспектива развитието на икономиката и обвързването й с кадрите, които произвежда българската образователна система, науката, развойните центрове, иновациите

Правят Островната зона под Аспарухов мост притегателна за инвеститори

http://www.moreto.net/novini.php?n=346810

Островната зона под Аспарухов мост да се превърне в притегателна за инвеститори в областта на промишлеността и логистичната дейност. Това е основната цел на меморандума, който подписаха местната управа, Национална компания индустриални зони“ на Министерството на икономиката и „Транзитна търговска зона“, предаде репортер на Moreto.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване