Турция ще ни нападне до месеци

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278108_%D0%A2%D1%83%D1%80%D1%86%D0%B8%D1%8F+%D1%89%D0%B5+%D0%BD%D0%B8+%D0%BD%D0%B0%D0%BF%D0%B0%D0%B4%D0%BD%D0%B5+%D0%B4%D0%BE+%D0%BC%D0%B5%D1%81%D0%B5%D1%86%D0%B8

 Не знам давате ли си сметка, но след 27 години, България за пръв път си изтегля посланика от Турция, както и гони турски шпиони. А Ахмед Доган зае анти-турска позиция. Коалиция КОЙ предупреждава, че всичко това са признаци за нещо далеч по-голямо и опасно, което ни приближава.

 

Пред очите ни е видимата част на проблема. Ние ще ви допълним невидимата. Анализът на нашите експерти по външнополитически въпроси сочи, че Турция до месеци буквално ще нахлуе в България. Военно.

Това е факт, който вероятно поне част от политиците знаят, и в момента се чудят какво да правят. Доган е уплашен, че дойде ли Ердоган, му свършва царството. В България той е непоклатим, но с 400 хиляди гласа в Турция дори няма да влезе в парламента. Освен това, подобни местни лидери не са обичани от диктаторите, и ще е сред първите арестувани.

Турските шпиони отдавна е ясно, че ги има. Но до сега следвахме съглашателска политика на затваряне на очите. Само че, ако работата се размирисва, е нормално да реагираме. Същата е ситуацията и с посланика ни Надежда Неински, която реално е откровен туркофил. Води политика в полза на Ердоган и представлява неговите интереси в България, а не българските в Турция. Това да я изтеглят „за консултации“ е най-простото, което можем да направим, за да намалим влиянието на Ердоган.

Най-вероятно в скоро време предстоят и други защитни действия. ДОСТ няма да бъдат допуснати в парламента. Може да се очаква и най-сетне държавата да се заеме да изпълни решенията на собствения си Върховен съд, и да възстанови Недим Генджев начело на Главно мюфтийство. Генджев е агент на ДС и е враг на Турция, което е по-добре от настоящото мюфтийство, което е турска агентура и назначава турски мюфтии по места.

Но по-важното е друго.

Ще ни нападне ли Турция?

Почти сигурно „Да“. Просто защото самата Турция е във всеобхватна катастрофа – икономическа и политическа, и има нужда от голям успех, за да спечели време. Единствените бързи големи успехи познати в историята, са военните завоевания. Турция няма време да ни окупира икономически. Освен това, самата нейна икономика е в криза, която очевидно ще продължи да се задълбочава. Това ще доведе до изтегляне на инвестиции от чужбина. Точно както се случи например с гръцката инвазия в България, която се срути след срутването на гръцката икономика. Разпродадоха си банки, телекоми, всичко. Същото ще стане и с Турция. Ще разпродадат изкупеното тук, просто защото закъсват, и ще им трябват пари.

България е едниственото „меко място“, където Ердоган може да окупира безнаказано. В Сирия очевидно не може да стъпи, тя е територия на Путин. С кюрдите той си е във война, на която не и се вижда краят. Гърция е тежко въоръжена, в подготовка именно за война с Турция. Тя само чака своя шанс. Армения е под закрилата на Русия.

Реално единствената посока, в която Ердоган може да настъпи, е България. Напълно разоръжена страна, почти без армия, и от която на никой в Европа не се интересува. Скарана с Русия, т.е. без съюзници.

Масовите ислямизации на Балканите през 16-17 век са свързани с проблеми в Османската империя и опити да се отвлича вниманието. Затова започват помюсюлманчвания на християните. Сега е същото.

Коалиция КОЙ призовава за незабавна обща мобилизация на обществото, превъоръжаване на армията, основно със сухопътно въоръжение местно производство, свикване на запасняците за няколко седмични лагери за преподготовка, както и военно обучение на неминалите военна служба. Също добре е да незабавно да подобрим отношенията с Русия.

Страната е във военна ситуация, изборите са за физическото и спасяване, а не за текущата политическа конюнктура…

Коалиция КОЙ – №18 в бюлетината…


Публикувано на  от Коалиция "Кой"

Времето днес: Топло със слаби превалявания

http://offnews.bg/news/n_1/n_650357.html

Времето над страната днес ще бъде топло, като предимно в североизточните и планинските райони ще има слаби превалявания. Вятърът ще отслабне и ще бъде умерен, в Дунавската равнина до силен, от северозапад. Максималните температури ще са между 15° и 20°. По морския бряг ще има променлива облачност, а по северното крайбрежие слабо ще превали. Ще духа предимно умерен вятър - в сутрешните часове от запад, по-късно през деня ще се ориентира от юг. Максималните температури ще са от около 10° на север до 15-16° на юг. Вълнението на морето ще е 2 бала. Температурата на морската вода е 6 – 8°. В планините вятърът малко ще отслабне и ще бъде силен до бурен, от северозапад. Ще има променлива облачност, на отделни места със слаб дъжд, над 2000 метра - от сняг. Максималната температура на височина 1200 метра ще е 9-10°, на 2000 метра - около 3°.

Гювече в хлебче

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6122339

Гювече в хлебчеПоръсено с чубрица Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел.

Нападателят на летище "Орли" бил под въздействието на алкохол и наркотици

https://www.24chasa.bg/novini/article/6123091

Нападателят на летище "Орли" бил под въздействието на алкохол и наркотициМъжът, който в събота нападна военен патрул на парижкото летище "Орли", преди да бъде застрелян, е бил под въздействието на алкохол и наркотици, съобщи Франс прес, като се позовава на съдебни източници. Токсикологичните анализи, извършени в неделя, показаха 0,93 промила алкохол в кръвта и наличието на канабис и кокаин, заявил един от източниците,

Бащата на нападателя от „Орли“ : Той не е терорист

https://vesti.bg/sviat/evropa/bashtata-na-napadatelia-ot-orli-toj-ne-e-terorist-6066846

Зиед бен Белгасем не бил практикуващ мюсюлманин, никога не е ходил на молитва, но пиел и употребявал наркотици

Млекопроизводители и животновъди заплашват с протест

https://www.actualno.com/business/mlekoproizvoditeli-i-jivotnovydi-zaplashvat-s-protest-news_600399.html

Млекопроизводители и животновъди заплашват с протести, съобщи Нова телевизия.  Те настояват, че ако не им бъдат изплатени до края на деня забавените субсидии от миналата година ще започнат демонстрации. Първата ще е пред земеделското министерство на 22 март (сряда). Ако не бъдат чути, производителите планират блокиране на пътища.

Близо 3000 мигранти бяха спасени край бреговете на Либия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6123089

Близо 3000 мигранти бяха спасени край бреговете на ЛибияБлизо 3000 мигранти бяха спасени вчера в Средиземно море край бреговете на Либия, при двайсетина отделни спасителни операции, съобщи Франс прес, като се позовава на италианската брегова охрана. Корабът "Аквариус", нает от неправителствените организации SOS Средиземно море и Лекари без граници е спасил 946 души, сред които 200 непридружавани деца,

На 20 март са родени

http://www.cross.bg/bivsh-politik-depytat-1537893.html

/КРОСС/ Евдокия Манева, политик Георги Марков, политик и бивш конституционен съдия Велиян Парушев, бивш футболист Даниела Доковска, адвокат, бивш председател на Висшия адвокатски съвет Проф. Алиосман Имамов, политик Евдокия Манева, бивш зам.­-министър на екологията, бивш депутат Зоя Василева, поетеса Николай Бухалов, двукратен олимпийски и трикратен световен шампион по кану­-каяк Чавдар Георгиев, юрист, бивш депутат

Българка загина в Хималаите

http://www.mediapool.bg/balgarka-zagina-v-himalaite-news261549.html

Българка загина, а 127 туристи, сред които петима чужденци, бяха спасени от индийската армия, след като се оказаха блокирани в силна снежна буря в прохода Села в Източните Хималаи.   Инцидентът станал недалеч от Тауанг в щата Аруначал Прадеш, съобщи БНР.   Българката загинала, след като се подхлъзнала и паднала в стръмна клисура. Тялото й било извадено около полунощ, съобщи представител на индийската армия.   От Министерството на външните работи съобщиха, че във ведомството не е постъпила официална информация за инцидента и че проверяват случая. 

МФ ще гледа законовите промени на такса "битови отпадъци"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6123086

МФ ще гледа законовите промени на такса "битови отпадъци"Министерството на финансите ще заседава днес след настояване на Българската стопанска камара за спешно внасяне в новия Парламент на законови промени за основата за определяне на такса „битови отпадъци”, информира bTV.  Финансовият министър Кирил Ананиев е възложил на ресорната междуведомствена група намирането на отговор на отвореното писмо на

Пътна обстановка в страната - 20 март

http://www.moreto.net/novini.php?n=346750

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия“: област София: от км 0+000 до км 55+000 подмяна на мантинела. Срок до 24.03.2017 г.; област Бургас: от км 310+000 до км 324+000 се извършва демонтаж и монтаж на мантинела. Срок до 31.03.2017 г.

Затопля се, максималните температури ще са между 15° и 20°

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6123080

Затопля се, максималните температури ще са между 15° и 20°Днес ще има променлива облачност, намаляваща и до слънчево. Само на отделни места, главно в североизточните и планинските райони, слабо ще превали. Вятърът малко ще отслабне и ще бъде умерен, в Дунавската равнина до силен, от северозапад. Максималните температури ще са между 15° и 20°, по Черноморието и в североизточните райони – малко по-ниски.

Всички ние сме добри ...

http://www.cross.bg/vsichki-nie-sme-dobri-1537877.html

/КРОСС/ "Всички ние сме добри хора. Но не във всичко, не винаги и не с всеки." Оскар Уайлд  

Първи изборен тест очаква Меркел тази седмица в Саарланд

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/03/20/2937856_purvi_izboren_test_ochakva_merkel_tazi_sedmica_v/?ref=rss


Партията на канцлера Ангела Меркел се изправя тази неделя пред първото от трите изборни изпитания в германските провинции преди федералния вот на 24 септември, на който тя иска четвърти мандат за управление на най-голямата икономика в Европа.

В неделя ще гласуват избирателите от провинция Саарланд - една от най-малките с население около 1 милион души и разположена на границата с Франция и Люксембург. Тя се управлява от местно копие на широката коалиция в Берлин между консерваторите...

200 хил. служители са загубили работата си през миналата година в Турция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6123078

200 хил. служители са загубили работата си през миналата година в ТурцияПредходната 2016 г. изглежда е била най-трудната за туристическата индустрия в Турция за последните няколко години, съобщава Independent Balkan News Agency, цитирана от "Фокус".  Официалните данни показват, че приходите на Анкара през миналата година са били с 10 млрд. долара по-малко (15,9 млрд.), отколкото през 2015 г. (25,4 млрд.).

Без ток днес във Варна и областта ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=346745

Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, днес - 20 март ще бъде прекъснато електрозахранването в няколко района на Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък: - от 09:00 ч.

До последния ден на конкурса за председател на районния съд в София желаещи няма

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/03/20/2937757_do_posledniia_den_na_konkursa_za_predsedatel_na/?ref=rss


Днес изтича последният срок за кандидатстване за председателския пост в Районния съд в София. До момента няма нито една номинация. Това заявиха от Висшия съдебен съвет (ВСС ) за "Дневник". Ако до края на работния ден днес няма кандидат за поста, съдийската колегия ще трябва да обяви нова процедура като удължаване на срока на тази. До избор на административен ръководител съдът ще се оглавява от назначения за временен шеф доскорошен прокурор Стефан Милев.

До избор на нов председател на...

За обединението, разделението и гласовете на десните

http://www.dnevnik.bg/analizi/2017/03/20/2937005_za_obedinenieto_razdelenieto_i_glasovete_na_desnite/?ref=rss


Винаги съм изпитвала раздразнение, когато сериозни анализатори наричат "десни" гласове, които никога не са били такива.

В търсене на десните гласове

трябва да се върнем в началото на прехода, към онзи шарен конгломерат, наречен СДС. Този съюз обединяваше най-различни партии, личности и организации – от комунисти, обидени на Тодор Живков до хора, преследвани от този режим за политически позиции, от анархо-левичари до хора с консервативно-десни убеждения, предадени през...

Рупърт Еверет: "Мери Попинз" ме спечели за киното

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2017/03/20/2937914_rupurt_everet_meri_popinz_me_specheli_za_kinoto/?ref=rss


С типично британско чувство за хумор Рупърт Еверет изпрати отиващия си "София филм фест" на последната среща от поредицата "Интервю с автограф" в Дома на киното в неделя. Известният британски актьор, а също и сценарист и режисьор гостува на фестивала, за да представи най-новия филм със свое участие "Алтамира" на Хю Хъдсън.

"Кината в Англия през 60-те бяха много романтични места...

Вътре се пушеше, имаше огромни розови завеси, имаше пиано", спомни си Еверет своето първо...

Красимир Каракачанов: Коалицията ни е примерът за обединяващ патриотизъм

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6122624

Красимир Каракачанов: Коалицията ни е примерът за обединяващ патриотизъмКрайно време е неоосманистката партия ДОСТ да бъде забранена - Г-н Каракачанов, как ще коментирате призива на Ахмед Доган за обединяващ патриотизъм? - Специално аз лансирам този призив от 20-ина години - откакто се занимавам с политика. И именно на базата на този патриотизъм трите партии - НФСБ, ВМРО и “Атака”,

Преп. отци, избити в манастира "Св. Сава"

http://www.cross.bg/manastira-sava-bili-1537895.html

/КРОСС/ Житие на св. преподобни отци, избити в манастира "Св. Сава" От VІІ век околностите на Йерусалим непрестанно се подлагали на нападения от хищните сарацини. Те не щадели дори мирните отшелнически обители, макар в тях да живеели пустинници, които нямали никакви земни богатства. Веднъж във време на самото всенощно богослужение срещу Връбница в лаврата "Св. Сава" дошъл слух, че варварите в голямо множество се готвят да нападнат обителите. Братята решили да не се оттеглят от лаврата, понеже били предадени всецяло на Господа и приживе били умрели за света. Те не се бояли от смърт. Почнали още по-пламенно да се молят, готвейки се да преминат в по-добрия живот. Действително, на Велики четвъртък сарацините с голяма сила нападнали манастира и веднага убили няколко иноци. Другите пък те събрали в църква и започнали да ги разпитват къде са скрити манастирските съкровища: "Откупете себе си и църквата си четиристотин жълтици - казвали варварите на светите отци - иначе всички ще бъдете избити!" - Не проливайте напразно кръвта ни - кротко отговорили иноците. - Толкова злато ние никога не сме имали. Вземете простите ни дрехи. Друго имущество у нас не ще намерите. Варварите не повярвали на думите на иноците и чрез мъчения искали да узнаят от тях къде са скрити съкровищата им. Имало в манастира пещера, в която някога се подвизавал св. Сава, основателят на лаврата

Днес е Международният ден на щастието

//dariknews.bg/regioni/sliven/dnes-e-mezhdunarodniiat-den-na-shtastieto-2011257

Международният ден на щастието се отбелязва на 20-и март съгласно резолюция на Общото събрание на ООН от 28 юни 2012 г., в която е декларирано, че стремежът към щастие и благополучие е фундаментална цел на човечеството, съобщи ТАСС.


Посрещаме пролетта

//dariknews.bg/regioni/sliven/posreshtame-proletta-2011259

Слънцето при своето видимо движение по еклиптиката, пресича пролетната равноденствена точка и от южната небесна полусфера преминава в северната. Това е и един от двата дни в годината, в които продължителността на деня и нощта са приблизително равни.

Преглед на регионалния печат на 20.03.2017 г.

//dariknews.bg/regioni/razgrad/pregled-na-regionalniia-pechat-na-20.03.2017-g-2011261

„Правят безкръвни акушеро-гинекологични операции в Разград“ – водещото заглавие за „Екип 7“. С френска апаратура за 130 000 лева разполага АГ-отделението на болницата – разказва статията. „Петима бегълци от ВУИ-Завет вършаха из три области на страната“ – заглавие от стр. 2 в „Екип 7“. Момчетата кра

Без вода на 20 март

//dariknews.bg/regioni/gabrovo/bez-voda-na-20-mart-2011262

Във връзка с основния ремонт на ул. "Антим І" в района на Колелото ще бъде нарушено водоподаването до 17:00 часа.

Поради авариен ремонт от 09:00часа до 17:00 часа без вода ще останат ул. "Любен Каравелов", ул. "Градище", ул. "Роден край", ул. "Орлово гнездо" и прилежащите улици в район

20 години Хуманитарна гимназия „Дамян Дамянов”

//dariknews.bg/regioni/sliven/20-godini-humanitarna-gimnaziia-damian-damianov-2011263

 20 години от създаването си отбелязва Профилираната хуманитарна гимназия   „Дамян Дамянов“- Сливен. Проявите от програмата за годишнината започват от днес, 20 март. От 13.15 часа в зала № 324 на Съдебната палата е насрочен симулативен съдебен процес. Ролите на участниците в съдебното заседание са

Посрещаме астрономическата пролет

//dariknews.bg/regioni/pleven/posreshtame-astronomicheskata-prolet-2011266

Астрономическата пролет в северното полукълбо тази година настъпва на 20 март в 12:28 часа българско време.

Слънцето при своето видимо движение по еклиптиката, пресича пролетната равноденствена точка и от южната небесна полусфера преминава в северната. Това е и един от двата дни в го

20 март в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=346713

Събития 1413 г. – Хенри V става крал на Англия. 1792 г. – Законодателното събрание на Франция официално одобрява използването на гилотината за екзекутиране. 1808 г. – Александър I присъединява с декрет Финландия към Русия като Велико княжество.

Страхува ли се Тръмп от Ангела Меркел

http://www.dnevnik.bg/analizi/2017/03/20/2937864_strahuva_li_se_trump_ot_angela_merkel/?ref=rss


Една историческа ирония се излъчи от срещата на германския канцлер Ангела Меркел с американския президент Доналд Тръмп. Тръмп имаше физиономия и поведение, напомнящо германски водач от 1930-те години на миналия век, а Меркел по-скоро приличаше на американски лидер като Уудроу Уилсън или Франклин Рузвелт (или Елеонор Рузвелт).

Впечатлението за това обръщане на исторически роли е непосредствено. И положително е субективно и произволно. Но едно нещо е извън съмнение: най-важната засега...

Все повече мигранти преминават през Средиземно море към Европа

https://www.actualno.com/africa/vse-poveche-migranti-preminavat-prez-sredizemno-more-kym-evropa-news_600385.html

Около 3 хиляди мигранти са спасени на 19 март по време на 22 отделни операции в Средиземно море край бреговете на Либия, съобщи БГНЕС. Агенцията се позовава на италианската брегова охрана, която координира операциите. След няколко дни спокойни дни, мигрантите се възползват о

Пролетта настъпва със слънце и вятър

https://vesti.bg/bulgaria/proletta-nastypva-sys-slynce-i-viatyr-6066845

В деня на пролетното равноденствие минималните температури ще са предимно между 2 и 7 градуса, а максималните ще са между 15 и 20 градуса

Прогноза за времето - 20 март

http://www.moreto.net/novini.php?n=346734

По Черноморието ще има променлива облачност, по северното крайбрежие слабо ще превали. Ще духа предимно умерен вятър - в сутрешните часове от запад, по-късно през деня ще се ориентира от юг. Максималните температури ще са от около 10° на север до 15-16° на юг.

Груби нарушения във Фонда за лечение на деца

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278096_%D0%93%D1%80%D1%83%D0%B1%D0%B8+%D0%BD%D0%B0%D1%80%D1%83%D1%88%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%B2%D1%8A%D0%B2+%D0%A4%D0%BE%D0%BD%D0%B4%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%BB%D0%B5%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%

 Редица нарушения във Фонда за лечение на деца са разкрити за периода от септември 2015 г. до октомври 2016 г. Това показва проверка на специално назначена комисия от Министерството на здравеопазването, съобщи БНТ. Голяма част от нарушенията са от времето, когато директор на Фонда беше проф. Владимир Пилософ. Проверката е предизвикана по сигнал на петима членове на Обществения съвет от октомври миналата година за подменени решения на контролния орган. Докладът от проверката е от 127 страници, като в 24 от тях информацията е прикрита, защото е предоставена на прокуратурата.

Проверката разкрива фрапантни нарушения - заявления за помощ, които въобще не са придвижвани и разглеждани; документи, бавени с месеци, решенията им също. Открити са и неизискани или забавени становища на външните експерти, както и решения за лечение без мнението на независими специалисти. В други случаи пък решенията са били взети само със становище на комисии от заинтересованите болници. Проверяващите са попаднали и на заповеди на директора за лечения, бавени с месеци, както и върнати заявления от Обществения съвет, заради непълна документация. Има случаи, в които се търси мнението на един и същ експерт, който дава непълни становища. Липсват и декларации от болниците за провеждане на обществена поръчка за медицинските изделия, финансирани от фонда.

Един от изводите на комисията е, че нарушенията се дължат на липса на управленска компетентност от страна на директора. Посочва се, че има и непълни протоколи от заседанията на Обществения съвет, които в разрез с организацията и дейността на фонда - не са подписани. Затова приемат за допустими сигналите за подмяна на решенията на съвета и за липса на прозрачност и ефективност. Проверяващите се уверяват и лично за разминаване на взети решенията с това, което в последствие е отразено в интернет на страницата на фонда.

Докладът разглежда и нашумелите случаи за откази на лечение на деца в Сърбия като отбелязва, че не е безспорно установено, че лечението е експериментално и незаконно. А това означава, че родителите са имали основание да протестират.

Докладът е бил предоставен на здравното министерство на 2 декември 2016 година. Инспекторите са направили пълна ревизия на правилника за работа на фонда, като почти половината от съдържанието на доклада е пълно с нарушенията и абсурдите там.

Липсата на регистри и правила за работа дават основание на проверяващите да обобщят, че се създават предпоставки за злоупотреба с власт без гаранция за безпристрастност. Като директор на фонда, проф. Пилософ не е декларирал 2 свои длъжности, които го поставят в конфликт на интереси. Външни експерти също са спестили подобна информация в декларациите си.

От 8 щатни служители на администрацията, 7 са назначени в нарушение, а длъжностните им характеристики имат сериозни пропуски. Освен това директорът не е осигурил работеща система за финансово управление на милионите харчени от фонда, и има основание да се смята, че той не е управлявал законосъобразно и ефективно публичните средства. Комисията установява също, че болниците в нарушение на правилника, са фактурирали медицински изделия на цени,определени след пряко договаряне, което провокира съмнения дали са защитавани финансовите интереси на фонда.

Ясен Тодоров: Лозан Панов пробва поредна провокация

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278095_%D0%AF%D1%81%D0%B5%D0%BD+%D0%A2%D0%BE%D0%B4%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%B2%3A+%D0%9B%D0%BE%D0%B7%D0%B0%D0%BD+%D0%9F%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B1%D0%B2%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0

 

Целта била да стане цирк, който да се ползва предизборно

„Това, което беше организирано миналия четвъртък, беше една провокация от страна на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов“. Така членът на ВСС и председател на етичната комисия към прокурорската колегия на Съвета Ясен Тодоров коментира пред bTV дискусията, организирана от Върховния касационен съд (ВКС) с Лаура Кьовеши, главен прокурор на румънската Национална антикорупционна дирекция.

По думите му срещата е била организирана в ден и час, за които се е знаело, че има заседание на пленума на ВСС. Освен това

Панов е завършил речта си „чисто политически“ с упрек към президента Румен Радев, че не присъства. Държавният глава вече се срещна с Кьовеши при предишното ѝ посещение и каквото са имали да си кажат, вероятно са си го казали, обясни Тодоров. Той добави, че целта е постигната – „станал е цирк“, който ще бъде използван от поне две политически формации в предстоящите избори.

„Нека не забравяме, че тези две политически формации, които осъждат много крайно Народния съд, величаят една правораздавателна система, чието начало беше поставено с публична екзекуция на държавния глава. Нека бъдем повече патриоти, да се радваме на собствените си достижения, а не да величаем спорни достижения на други държави. Балканите са взривоопасна зона ипрез последните 25 години островът на спокойствието е именно България“, каза Тодоров.

Според него може би има добри румънски практики, които да се взаимстват, но също така трябва да се види дали няма изключително голям брой осъдителни присъди в Европейския съд по правата на човека срещу решения на румънските съдилища“. На въпрос защо преди два месеца ВСС отхвърли предложението да се срещне с Кьовеши Тодоров отговори, че ако тя трябва да се среща с някого, то това са нейните колеги в прокуратурата. Тодоров каза още, че Лозан Панов неправомерно е уволнил съдебни служители – хора със семейства и кредити.

Това стана ясно на последното заседание на пленума на ВСС, когато десетина неправомерно уволнени служители на ВКС съобщиха пред съвета, че във върховния съд на страната тече чистка по разпореждане на Панов.

 

Катастрофата с Галя Георгиева съмнителна

Катастрофата, при която тежко пострада друг член на ВСС - Галя Георгиева е доста съмнителна, заяви още колегата й Ясен Тодоров.

"На прав участък от магистралата тя си кара в нейната лента и един автомобил при липса на други участници в движението я блъска отзад и леко странично, почти я изхвърля от пътя. Раните са много тежки и само бързите и адекватни действия на лекарските екипи от Дупница и Пирогов са спасили живота й. Казвам фактите, надявам се разследването да е пълно, всеобхватно и обективно. Аз не се сещам за други такива катастрофи, когато си карате по магистралата и ви удрят със 160 километра в час отзад при празна лява лента", категоричен бе Тодоров.

Междувременно стана ясно, че Георгиева е изведена от медикаментозната кома, в която беше поставена след инцидента. Бившата съдийка е контактна и дори е успяла да се види със свои близки.

На 20 март рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6122516

На 20 март рожден ден иматПроф. Алиосман Имамов, зам.-председател на ДПС, бивш депутат Проф. д-р Ангел Димитров, началник родилна зала в УАГБ “Майчин дом” Проф. Митко Цветков, уролог Даниела Доковска, адвокат, бивш председател на Висшия адвокатски съвет Евдокия Манева, бивш зам.-министър на екологията, бивш депутат Зоя Василева, поетеса Катя Николова,

„Безбог" грабна наградите на „София филм фест”

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278094_%E2%80%9E%D0%91%D0%B5%D0%B7%D0%B1%D0%BE%D0%B3%22+%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%BD%D0%B0+%D0%BD%D0%B0%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%E2%80%9E%D0%A1%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%8F+%D1%84%D0%B8%D0

 Филмът на Ралица Петрова „Безбог“ спечели голямата награда „София - град на киното“, както и тази за най-добър български филм на 21-ия „София филм фест“. Копродукцията ни с Дания и Франция получи и премия от 7000 евро снощи на церемонията в зала 1 на НДК. На събитието бяха представени 170 филма от 55 държави на пет континента, от които 60 ленти бяха български.

Със статуетка и 6000 евро си тръгна екипът на „Дрехи“, обявен за най-добър късометражен филм. Сред другите отличници бяха „Слава“ на Кристина Грозева и Петър Вълчанов за най-добър балкански филм и „Буря“ на Татяна Хуезо за най-добър документален филм. Любовта на публиката заслужиха чуждестранната лента Sing Street и родната „Асансьор за пациенти“. Приза за режисура бе присъден на Нана Еквтимишвили и Симон Грос за труда им „Моето щастливо семейство“. Специалната награда на журито пък спечели полската продукция „Последното семейство“ на Ян Матушински, а сънародничката му Агнешка Холан си тръгна с „Наградата на София“ за изключителен принос в развитието на киноизкуството.

Китай заделя $15 млрд. за строителство на пътища към Русия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278093_%D0%9A%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%B9+%D0%B7%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D1%8F+%2415+%D0%BC%D0%BB%D1%80%D0%B4.+%D0%B7%D0%B0+%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D1%

 Властите на Автономния район Вътрешна Монголия в Китай ще отдели до края на годината в специален фонд 101 млрд. юаней (около $15 млрд) за започване на строителството на транспортни комуникации към Русия, съобщава „Синхуа”, цитирана от ТАСС.

Предвижда се изграждането на 20 хил. км шосета, като 3 хил. км от тях ще бъдат високоскоростни. Планира се още до 2020 г. в този район на Китай да бъдат завършени 10 хил. км ключови автомагистрали. Според експерти това ще спомогне за увеличаване не само на стокообмена, но и на потока от китайски туристи към източните части на Сибир.

ООН призова Великобритания да спре строителството на нова АЕЦ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278092_%D0%9E%D0%9E%D0%9D+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B7%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D0%92%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%B4%D0%B0+%D1%81%D0%BF%D1%80%D0%B5+%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE

 Европейската икономическа комисия към ООН (UNECE) призова правителството на Великобритания да спре строителството на атомната централа в Хинкли пойнт, докато не стане готова оценката за въздействието върху околната среда, съобщава Bloomberg.

Държавната френска компания Electricite de France през септември миналата година получи разрешение от Лондон да построи два атомни реактора за 18 млрд. паунда (22,3 млрд. долара) на западното крайбрежие на Англия. За покрие разходите си по изграждането EDF вкараха за съдружник с 33,5% дял в проекта Китайската национална ядрена корпорация (CNNC).

Специалист по ядрени технологии и околна среда от университета в Оксфорд Питър Уин Кирби счита, счита, че договорът за изпълнение на проекта е възможно най-спорният и най-малко перспективен в сравнение с други атомни електростанции, изградени в последните десетилетия. Предполага се, че след пускането й през 2025 г. централата ще произвежда 7% от цялата електроенергия на Острова, уточнява експертът

Китайците искат БДЖ в „железния” Път на коприната

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278091_%D0%9A%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%B9%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82+%D0%91%D0%94%D0%96+%D0%B2+%E2%80%9E%D0%B6%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%B7%D0%BD%D0%B8%D1%8F%E2%80%9D+%D0%9F%D1%8A%D1%82+%D0%BD%D0%B

 Китайският интерес да се инвестира в БДЖ е част от плановете на Пекин за изграждане на „железен” Път на коприната от Азия за Европа през България, пише гръцкият в. „Катимерини”.

Изданието цитира информациите за офертата дадена от китайския производител на подвижен състав CRRC към българския държавен железопътен холдинг и намеренията му да помогне със 130 млн. евро за оздравяването на БДЖ. Предложението на Пекин към нашата компания е в рамките на плана му OBOR (One Belt One Road) и има връзка с китайските инвестиции в най-голямото гръцко пристанище Пирея. С навлизането на CRRC в България се създават предпоставки за дублиране на морския път от Азия към Европа със сухопътен, допълва вестникът.

Според „Катимерини” китайските планове за железниците в България могат най-малкото да не срещнат разбиране от ЕК. Гръцкото издание припомня случая с разследването на сделката между Унгария и Китай на стойност 1,9 млрд. евро за модернизация на жп линията Белград - Будапеща, която се финансира от китайската държавна експортно-импортна банка.

Рицарят на Заедността

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278090_%D0%A0%D0%B8%D1%86%D0%B0%D1%80%D1%8F%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%97%D0%B0%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%82%D0%B0

 

За пореден път Ахмед Доган се доказа като политик, който мисли не за следващия мандат, а за следващото поколение

 

 

Писмото на почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган – както е модерно днес да се казва – „взриви” публичното пространство у нас. Със сигурност то ще има резонанс и в съседна Турция, а и в затъналата в кризи Европа, разкрачена между проваления неолиберализъм и т.нар. десен популизъм. 

В писмото си визионерът в българската политика през последните три десетилетия се позовава на Апостола на Свободата Васил Левски. Някой ще каже, че всички политици го правят, и е вярно. Но Доган разбира какво реално ни е завещал Апостолът!

В посланието си философът-политик прави това, в което е бил добър винаги – дава точни диагнози на проблемите, оценява с поглед далеч напред рисковете пред страната ни в сложната регионална и геополитическа обстановка. Говори за нуждата от работещо национално самосъзнание, основано върху „Заедността на различията”! Същите тези различия, които векове наред мирно и съвместно съжителстват — едно от големите достижения на българския народ и държавност. Заедност, която днес е в криза, защото отвътре ни тежи Преходът, а отвън ни заобикалят агресивни чужди национализми, намиращи хранителна среда в нашата слабост или в дребните сметки на нашия разделен елит.

Отново – за разлика от останалите политически лидери, затънали в партийно-предизборното говорене – Доган се доказва като политик, който мисли не за следващия мандат, а за следващото поколение. Дефинира важните аспекти на българския модерен патриотизъм, които са специфични и се различават от тези в Европа. Формулирането и отстояването на българските национални специфики, с които да се съобразяват партньорите ни, бе „ахилесовата пета” на елитите както в Царство България, така и в Първата и Втората българска република.

Ще успеем ли най-после днес ясно да кажем в ЕС и в НАТО, че България има своите традиции, исторически сложени обстоятелства и специални отношения, национален характер, които никой не бива (а и не може) да променя. Мнозина в Европа вече го правят!

И нещо особено важно – посланието на Ахмед Доган припомня, че след осъществяването на целите за членство в ЕС и НАТО, България няма голяма, водеща, консенсусна Национална цел. Той формулира тази цел като Патриотизъм и Национално съзнание, основани на Заедността. Нека и другите да предложат своето виждане за водеща национална цел…

Ахмед Доган не пропуска да се спре върху актуалния и наболял български, балкански, а както се оказа, и европейски проблем – опитът в съседна Турция на вълната на популисткия порив да бъде подменена историческата Кемалистка светска държава с авторитарно управление. От това със сигурност България ще е една от най-потърпевшите, и отново Доган е първият, който го формулира в прав текст. Докато институциите и партиите са заети с ежедневни и конюнктурни задачи, докато се задоволяват с витиевати и загладени фрази или обратното – с ураджийски прездизборни лозунги.

Въпросът е в това България ясно да каже, че е модерна държава – член на ЕС, че претенциите към нас като към „бивша територия” са неприемливи. Доган пръв измежду българските политици формулира това! Доказа, че е защитник на светския, демократичен характер на държавата, че отстоява този принцип като политически говорител на турския етнос у нас вече близо 30 години. И, че винаги е правил това, колкото и да е бил демонизиран от останалите…

За съжаление вече имаме базата за сравнение – какво би било ако други сили и течения (ДОСТ?!) влияеха в трудните преходни години на етническия мир у нас. Изборът днес е много ясен, а играта, както казва Доган е „ва банк“ – другата „алтернатива” за българските турци, ерго – и за страната като цяло, е в слугинажа на чужди интереси, разделението и агресията на Лютви Местан и неговите Кириак Стефчовци…

Всеки от нас трябва да се определи, да направи вътрешен избор”, напомня Ахмед Доган. Нима днес пред лицето на толкова външни и вътрешни заплахи отново ще жертваме шанса на Заедността пред конюнктурата на разделението – на партии, етноси, личностни симпатии и антипатии? Нима и сега институциите ще позволят риска на 27 март да се събудим с партия проводник на неоосманизма в парламента? Нима ще продължим да вегетираме като държава и нация още без минимума национално обединение, без обща национална цел?

Нима ще позволим отново като държава да следваме събитията, при това – през призмата на наложени ни отвън, от неинформираните и необразовани за Балканските реалности „началства” (както в съседна Македония) „решения”? Нима ще засилваме омразата, вместо да просперираме заедно като нация, имащи и различия, но единна?

България доскоро бе в политическа дупка – с президент и управляващи, безропотно рецитиращи чужди опорни точки, с хитрувания и увъртания на властта, доброволно превърнала се в пощенска кутия между Ердоган и Европа, във все по-тежка социална, икономическа, духовна и демографска криза. С кухите фрази на елита, живеещ в паралелна реалност и с надигащ се гняв на масите. България започна промяната, избирайки патриот президент, имаме шанс промяната да продължи, но как?! Въпросът днес е в обединението, в поемането на предизвикателствата, които времето ни налага.

Отвътре – разделение, омраза, куха реторика, мислене за личния интерес. Отвън – кризи, пред които поне този път няма как да се снишим, че да отминат…

Поводи за песимизъм – много, за оптимизъм — …може би. От нас зависи. 

Зависи от това дали имаме Визия за бъдещето, дали имаме Национална цел, дали можем да се обединим около нещо стойностно, дали можем да пренебрегнем лични и партийни интереси?

В най-тежките и критични моменти в историята на България, тя е оцелявала, защото националната енергия е раждала нужните лидери и визионери, които да начертаят Пътя, да се противопоставят на Великите сили – ако трябва.

Можем да споменем имена-авторитети, имена-светини на националния ни небосклон. Може така да се получи, че визионерът на днешния ден, турчинът Ахмед Доган, е по-българин от много българи… Ще се вслушаме ли в думите му, или ще ги отхвърлим на базата на лични емоции?!

И нека завършим с финала на писмото, че „Една Земя ни е родила, една Земя ни храни, утешава и развива. Една Земя ни създава проблеми, ако не я обгрижваме Заедно. Нека да й се доверим! Земята ни е по-древна и по-мъдра от всички нас, които използваме благата й. И точно в това е жилавостта на Националното самосъзнание във времето. 

Съзнавайки, че времето е в Нас, нека да покажем на света, че и Ние сме във Времето!” 

Има ли какво да добави човек?! 

Проф. Светлана Шаренкова

Кюстендилска област на 20- то място по раждаемост от началото на 2017 г.

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/kiustendilska-oblast-na-20-to-miasto-po-razhdaemost-ot-nachaloto-na-2017-g-2010835

131 са родените бебета в Кюстендилска област, от началото на годината досега, показват данните на Министерство на здравеопазването. Така областта е на 20 място от 28- те области в страната.

Едно място пред Кюстендил е Враца с 132 родени бебета. С по- малко родени деца са областите,Пе

Стефан Димитров: "От българското по-хубаво няма"

//dariknews.bg/regioni/haskovo/stefan-dimitrov-ot-bylgarskoto-po-hubavo-niama-2011251

На фолклорен концерт “От българското по-хубаво няма”, който ще е на 21 март, от 18 ч., в зала „Дружба“ на Хасково, канят от коалиция „Реформаторски блок- Глас народен“ хасковлии и хората от региона.  На сцената ще се представят фолклорни изпълнители и ансамбли от Хасково, Димитровград и региона.

Близо 3000 мигранти бяха спасени край бреговете на Либия

//dariknews.bg/novini/sviat/blizo-3000-migranti-biaha-spaseni-kraj-bregovete-na-libiia-2011252

Близо 3000 мигранти бяха спасени вчера в Средиземно море край бреговете на Либия, при двайсетина отделни спасителни операции, съобщи Франс прес, като се позовава на италианската брегова охрана.

3,000 mig

ОС- Кюстендил ще гласува 24- ма кандидати за съдебни заседатели за КОС

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/os-kiustendil-shte-glasuva-24-ma-kandidati-za-sydebni-zasedateli-za-kos-2010881

Временната комисия по избор на кандидати за съдебни заседатели за района на Кюстендилски окръжен съд допуска да бъдат предложени за гласуване от Общински съвет - Кюстендил кандидатурите на 24-та души.
 
Съдебни заседатели за района на Кюстендилски окръжен съд:

Контролен преглед може да е заблудил Ахмед, че е викан за трансплантация

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/kontrolen-pregled-mozhe-da-e-zabludil-ahmed-che-e-vikan-za-transplantaciia-2011253

Възможно е семейството на Ахмед Моллов да се е объркало относно трансплантацията, не допускам злоупотреби, каза директорът на Изпълнителната агенция по трансплантация Марияна Симеонова пред БНТ. В нашите регистри няма информация, че Ахмед е имал съ

Битката между "бели и черни турци"

http://pogled.info/svetoven/bitkata-mezhdu-beli-i-cherni-turtsi.83853

/Поглед.инфо/ Всички ние сме свидетели на едно политическо шоу, жертва на което сега станаха и холандските крави. От Асоциацията на турските производители на месо потвърдиха, че 40 холандски крави са били "изгонени" от Турция. Турските патриоти и привърженици на Ердоган не желаят да консумират животински продукти от една страна, която, според тях, си служи с "нацистки методи".

Ще успее ли Русия да достави на Турция С-400?

http://pogled.info/svetoven/shte-uspee-li-rusiya-da-dostavi-na-turtsiya-s-400.83854

/Поглед.инфо/ Анкара е хвърлила око на руската система за ПВО. Според експертите, ако бъде постигнат успех, това ще бъде най-голямата военна сделка между двете страни.

Извозени от ГЕРБ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278089_%D0%98%D0%B7%D0%B2%D0%BE%D0%B7%D0%B5%D0%BD%D0%B8+%D0%BE%D1%82+%D0%93%D0%95%D0%A0%D0%91

 Защото те са Граждани за Европейско Развитие на България. Защото за тях всеки българин е важен. Абсолютно всеки, до най-последния (дали?). И защото те предлагат реални решения за България (нагледахме се!). И имат воля. Заради такива едни неща Красимир Велчев, водач на листата на ГЕРБ в Перник, изненада избирателите, като се появи в района, подкарал личния си самолет. Вероятно и защото да пътува с електричката до Перник - нещо, което правят хиляди перничани всекидневно, - едва ли е готов. То е подвиг, а знайно е, от ГЕРБ не си падат по тези неща. Пък и жп транспортът не им е на сърце. Дай им магистрали и авиоотряд. Е, като няма, в краен случай прежалват се да се появят като Велчев с личния си самолет. Заради българите. Само заради тях. Защото сме им важни. Най-вече гласовете ни в урните в неделя. Дотогава ще обещават, ще ни возят в мерцедеса, че и в самолета. Видя се! После ще получат амнезия и ще я подкарат както си знаят. Возените ще се окажат извозени. За пореден път.
А може и иначе. Зависи от нас. Да ни извози самолетът на ГЕРБ, или да последваме самолетчетата, пускани в небето от един мечтател. "Поискай промяната", пише на тях. 


БСП в Кърджали зове за кордон срещу ДОСТ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278088_%D0%91%D0%A1%D0%9F+%D0%B2+%D0%9A%D1%8A%D1%80%D0%B4%D0%B6%D0%B0%D0%BB%D0%B8+%D0%B7%D0%BE%D0%B2%D0%B5+%D0%B7%D0%B0+%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%B4%D0%BE%D0%BD+%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D1%83+%D0%94%D0%9E%D0%A1%D0%A2

 За кордон около Обединение ДОСТ-НПСД като противодействие на опитите за външна намеса в изборите в България се обяви в декларация Александър Симов, водач на листата на "БСП за България". Той призова водачите на 21 листи на партии в региона да се присъединят към документа. Александър Симов чака всички, които споделят неговата политическа и гражданска позиция, днес в 10,30 ч. пред паметника на Васил Левски в Кърджали, за да подпишат декларацията.
ДОСТ-НПСД демонстрира връзки с кръгове, чужди на националните интереси, заявява Симов. Той предлага на всички партии, участващи в изборите в Кърджали, да се противопоставят на методите на ДОСТ за агитация чрез насаждане на страхове и внушения за дискриминационни настроения на българския етнос.



С първия дебат довечера започва финалът на кампанията за президент на Франция

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/03/20/2937863_s_purviia_debat_dovechera_zapochva_finalut_na/?ref=rss


Франция навлиза от днес във финалната фаза на президентската надпревара, като довечера е първият телевизионен дебат между кандидатите. За пръв път на него един срещу друг ще се изправят водещите претенденти Марин льо Пен, Еманюел Макрон, Беноа Амон, Франсоа Фийон и Жан-Люк Меленшон.

Гласуването, на което отиват регистрираните за първия тур 11 участници, е на 23 април. Победителят и заелият второ място ще продължат на балотаж на 7 май.

В петък вечерта изтече крайният срок...

Пациентка благодари за грижите и вниманието към нея в УМБАЛ Бургас

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/3Tm9ZeGK7jU/

Николинка Георгиева е на 44 години от Бургас. Тя е пациентка на Отделението по ендокринология на УМБАЛ Бургас и не спира да се учудва на грижите и вниманието, полагани за нея. „Не съм вярвала, че у нас е възможно такова топло отношение и човещина, особено в държавна болница. Целият персонал на отделението е на много високо ниво и се грижи прекрасно за своите пациенти“, споделя Николинка.

Жената е пренасочена в УМБАЛ Бургас от частно лечебно заведение на 13 март т.г. От известно време не се чувствала добре, кашляла, отпаднала. Откриват й едновременно пневмония и диабет. От Отделението по ендокринология, където лежи, всекидневно контролират  кръвната й захар, за да не се стигне до усложнения. „Не знаех, че имам диабет. Вярно е, че съм с наднормено тегло, но не очаквах такава диагноза“, споделя Николинка. Налагат се и консултации със специалисти от Белодробната болница. „Заведоха ме с линейка на болницата, през цялото време имаше човек с мен“, разказва жената.

Още в първите дни на лечението й прави впечатление, че целият персонал на отделението е единен, поддържа прекрасни взаимоотношения помежду си, както и към болните. „Гледат ме, все едно съм тяхна племенница. Така се чувствам. Все едно съм някоя принцеса, а съм най-обикновен човек. Минават постоянно, гледат системите, питат как сме“, разказва жената. Отношението на лекари, сестри и санитари й направило такова голямо впечатление, че решила да се срещне с ръководството на болницата и лично да ги похвали.  „Все търсим лошото и да критикуваме. А когато хората са добри, не ги поощряваме, затова аз искам всички да разберат колко прекрасни лекари, медицински сестри и санитари има тук в УМБАЛ Бургас“, завършва разказа си Николинка Георгиева.

Любопитна подробност от живота й е фактът, че дъщеря й Дияна Георгиева е неколкократна шампионка по борба и носителка на много медали и отличия. Семейството живее в „Меден рудник“ и развива собствен бизнес там.

Пролетта настъпва в 12.28 часа днес

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/03/20/2937572_proletta_nastupva_v_1228_chasa_dnes/?ref=rss


Точно в 12.28 часа на 20 март в България настъпва астрономическата пролет. Това е моментът, в който слънцето, при видимото си движение по еклиптиката, пресича пролетната равноденствена точка и преминава от южната небесна полусфера в северната.

Астрономически сезонът започва с пролетното равноденствие – около 21 март в Северното полукълбо и около 23 септември в Южното, и завършва с лятното слънцестоене – около 21 юни в Северното и 21 декември в Южното полукълбо.

На...

11-годишно момче пострада при катастрофа в Каблешково

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/hSxib3AYMO8/

На 18.03.т.г. около 18.50 ч. на кръстовището на улиците „Черно море” и „Хаджи Димитър” в Каблешково, водачът на лек автомобил „Мазда Премаци”, с бургаска регистрация – Ж.И., 39- годишен от с. Екзарх Антимово, предприема изпреварване, като допуска ПТП с изпреварвания и завиващ наляво лек автомобил „БМВ Х 1”, с бургаска регистрация, управляван от 19- годишния И.К. от Бургас . От ПТП пострадал 11 -годишният И.И. от  с. Екзарх Антимово, общ. Карнобат, който се возел на задната седалка в лекия автомобил „Мазда” без поставен обезопасителен колан /при сблъсъка детето изхвръкнало напред и ударило лицето си в предната дясна седалка/. Момченцето е прегледано в МБАЛ „Бургас-мед” и освободено без наранявания и без опасност за живота.

Любим виц на актьора Кабир Беди - Сандокан

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6122519

Любим виц на актьора Кабир Беди - СандоканПродуценти се срещат, след като единият току-що е претърпял фалит заради последния си филм. - Как си? - пита първият. - Много добре, спя като бебе. - Как така, не ти ли се плаче? - Именно, един час спя, един час

Кражби от болнични стаи на поморийската болница

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/wZnYYiGrWRA/

На 17.03.т.г. около 12.30 ч. в Районно управление – Поморие е получено съобщение от 49- годишна поморийка за това, че от болничната стая на поморийската болница, й е извършена кражба на портмоне, съдържащо лични документи, пари и дебитна карта. Констатирано е, че от болничната стая е извършена и втора кражба на още едно дамско портмоне, собственост на 58- годишна поморийка, съдържащо три дебитни карти и лична карта. От една от дебитните карти е извършено неправомерно теглене на сумата от 60 лв. Работата по случая продължава от служители на Районно управление – Поморие.

Млад бургазлия спечели най-авторитетната архитектурна награда у нас

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/oxuWatVL44Q/

Най-престижната награда в архитектурните среди – „Архитектон“ вече е в ръцете на бургазлия. Емил Бурулянов от студио „Декор дизайн – Архитекти Бурулянови“ стана горд носител на годишния приз на Съюза на архитектите в България, чието тържествено връчване бе на 17 март т.г. „Архитектон“ се връчва за значителни постижения в областта на архитектурата и принос в развитието й. Пробивът за Бургас е двоен – за  първи път бургазлия печели наградата и за първи път – толкова млад архитект.

“Архитектон” значи първомайстор на архитектурната професия, а отличието е статуетка, изработена по проект на проф. Валентин Старчев, грамота и парична премия от 2 000 лева, част от които арх.Бурулянов веднага дари за Фонд “Архитектон”.

Отличеният проект е „Изнесени информационни офиси – соларни дървета – Бургас“. Той победи в конкуренция с  общо 30 проекта.  До финал достигнаха 6. Авторите им са архитекти с дългогодишен стаж и научни степени.

„Това може би беше най-трудното журиране  заради високото качество на участниците и тяхната равностойност“, заяви председателят на журито проф. д-р арх. Жеко Тилев. Победителят – соларните дървета, са не само креативно решена задача, не само иновативен проект, това е послание към бъдещето. Българската архитектура е длъжник към градския дизайн. С този проект, който журито оценява като явление, се надяваме да поставим началото за една качествена градска среда, допълни той.

Членове на журито бяха проф. арх. Евлоги Цветков, чл. кор. проф. д-р арх. Атанас Ковачев, проф. арх. Константин Бояджиев, арх. Веселин Дуковски, арх. Искра Джахова-Кадинова и арх. Мариана Стоичкова.

„Преди година, когато този проект точно започваше своята реализация, и беше приключил този на Соларната пейка, за мен беше мираж, толкова сложна задача да бъде изпълнена. Това беше откровено невъзможен проект, много специфичен и много изстрадан. Тази награда е изключителна чест за мен, защото конкуренцията е силна и участват прекрасни и изтъкнати колеги. Искам да благодаря първо на моето семейство, на моите деца, които прекараха много време под дърветата – това са часове авторски надзор“, каза младият архитект.

Можете да поработите под соларните дървета на две места в Бургас – на площад „Тройката“ и до Бургаския свободен университет. Едновременно от тях могат да се зареждат 2 инвалидни колички и до 14 мобилни устройства.  Инсталациите са изградени по проект „ФИЕСТА – Интелигентни решения за пестене на енергия в домакинствата“, финансиран от програма “Интелигентна енергия – Европа” и “Интегриран проект за обновяване на значими пространства в град Бургас”, който се осъществява с подкрепата на ОП Регионално развитие 2007-2013 г.

Изпълнението е дело на „Декор дизайн“ ЕООД, „Техносън“ ООД  и „Ампера“ ООД, а горд възложител е Община Бургас.

Откриха съкровище на дъното на река в Китай

//dariknews.bg/novini/sviat/otkriha-sykrovishte-na-dynoto-na-reka-v-kitaj-2011250

Китайски археолози извадиха от дъното на река Минцзян, в провинция Съчуан, над 10 хиляди артефакта с възраст над 300 години. Това съобщи в понеделник Синхуа, цитирана от РИА-Новости.

Нападателят от "Орли" бил пиян и дрогиран

//dariknews.bg/novini/sviat/napadateliat-ot-orli-bil-piian-i-drogiran-2011248

Мъжът, който в събота нападна военен патрул на парижкото летище "Орли", преди да бъде застрелян, е бил под въздействието на алкохол и наркотици, съобщи Франс прес, като се позовава на съдебни източници. Токсикологичните анализи, извършени в неделя, показаха 0,93 пр

Животновъди плашат с протест, не получавали субсидии от 2015 г.

//dariknews.bg/novini/bylgariia/zhivotnovydi-plashat-s-protest-ne-poluchavali-subsidii-ot-2015-g-2011249

Фермери ще се срещнат със земеделския министър Христо Бозуков, за да обсъдят изплащането на всички субсидии за 2016 г. по мярка 10 Агроекология и мярка 11 - Биоземеделие. Вчера животновъди от цялата страна се събраха спешно на работна среща в Калофер. Те се заканих

„Имам чувството, че Кърджали е подарен на ДПС“

http://pogled.info/bulgarski/imam-chuvstvoto-che-kardzhali-e-podaren-na-dps.83852

/Поглед.инфо/ Разговор на Мирослав Митков /ученик/ с Димитър Димов - историк и политолог, преподавател в СУ „Петко Рачов Славйков” в Кърджали

Служители на “Пикадили” пак ще протестират заради заплатите си

//dariknews.bg/regioni/varna/sluzhiteli-na-pikadili-pak-shte-protestirat-zaradi-zaplatite-si-2011245

Служители на търговската верига "Пикадили" отново излизат на протест във Варна заради забавени заплати.Това е втората тяхна демонстрация, след като преди дни десетки поискаха да получат възнагражденията си. Повечето очакват заплати от февруари, но някои не са вземали пари от ноември миналата година

Честита първа пролет!

//dariknews.bg/regioni/shumen/chestita-pyrva-prolet-2011217

Астрономическата пролет настъпва у нас днес.

Пролетта е един от четирите сезона в умерения пояс, заедно с лятото, есента и зимата. Астрономически тя започва с пролетното равноденствие - около 21 март в Северното полукълбо и около 23 септември - в Южното, и завършва с лятното слънцестое

Пролетта започва с облачно и ветровито време

//dariknews.bg/regioni/varna/proletta-zapochva-s-oblachno-i-vetrovito-vreme-2011247

В понеделник по Черноморието ще има променлива облачност, а по северното крайбрежие слабо ще превали.

Ще духа предимно умерен вятър - в сутрешните часове от запад, по-късно през деня ще се ориентира от юг.

Максималните температури ще са от около 10° на север и до 15-16

Не ме интересува Гарелов, какъв е Гарелов – 74-годишен бивш агент на ДС

http://pogled.info/bulgarski/ne-me-interesuva-garelov-kakav-e-garelov-74-godishen-bivsh-agent-na-ds.83850

/Поглед.инфо/ "Много е трудно да се управлява. Ние не се натискаме. Ако хората искат ГЕРБ да надгради направеното могат да го изразят на вота, ако не - БСП и ДПС чакат на вратата. Това каза Бойко Борисов, лидер на ГЕРБ и водач на листата на партията в 16-ти МИР Пловдив град и в 25-ти София град, в предаването „120 минути“ по бТВ.

Дават Марешки на прокуратурата заради двете му партии

http://pogled.info/bulgarski/davat-mareshki-na-prokuraturata-zaradi-dvete-mu-partii.83851

/Поглед.инфо/ Регистрацията на ВОЛЯ в съда може да се окаже невалидна, а оттам и регистрацията й в ЦИК за парламентарните избори на 26 март. Кодексът ще се окаже грубо нарушен, ако Марешки е бил сред учредителите на партия „Либерален алианс“, която прекръсти на ВОЛЯ. Защото от 12 години той е председател и на друга партия – „Национално движение за свобода и демокрация“.

Вицепрезидентът Йотова ще участва в дискусия за Римския договор

http://pogled.info/bulgarski/vitseprezidentat-iotova-shte-uchastva-v-diskusiya-za-rimskiya-dogovor.83846

/Поглед.инфо/ Вицепрезидентът Илияна Йотова ще участва в дискусия по повод 60-годишнината от Римския договор.

Япония и Русия продължават преговорите

http://pogled.info/svetoven/yaponiya-i-rusiya-prodalzhavat-pregovorite.83847

/Поглед.инфо/ Министрите на външните работи на Япония и Русия Фумио Кишида и Сергей Лавров преговарят в Токио, предаде ТАСС. Двете страни обсъждат както взаимоотношенията си, особено спора за близките до Япония четири острова, сега владение на Русия, така и ситуацията в региона.

Тръмп обеща рязко намаляване на данъците върху печалбите

http://pogled.info/svetoven/amerika/tramp-obeshta-ryazko-namalyavane-na-danatsite-varhu-pechalbite.83848

/Поглед.инфо/ Американският президент Доналд Тръмп обеща да намали данъците върху печалбите на компаниите,

Бизнес империята на Тръмп спира сделките в чужбина

http://pogled.info/svetoven/amerika/biznes-imperiyata-na-tramp-spira-sdelkite-v-chuzhbina.83849

/Поглед.инфо/ Управлението на бизнес империята „Тръмп организейшън” (Trump Organization) прекратява сключването на сделки с недвижими имоти извън САЩ. Това съобщи в неделя за телевизионния канал „Фокс нюз” синът на президента на страната Ерик Тръмп, който управлява заедно с по-малкия си брат компанията.

Днес е Международният ден на щастието

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/dnes-e-mezhdunarodniiat-den-na-shtastieto-2011241

Международният ден на щастието се отбелязва на 20-и март съгласно резолюция на Общото събрание на ООН от 28 юни 2012 г., в която е декларирано, че стремежът към щастие и благополучие е фундаментална цел на човечеството, съобщи ТАСС.


Една четвърт от фирмите готови да наемат още служители

//dariknews.bg/novini/biznes/edna-chetvyrt-ot-firmite-gotovi-da-naemat-oshte-sluzhiteli-2011242

Оптимистична прогноза за търсещите работа. През следващите три месеца бизнесът ще предлага повече работни места. Това сочи изследване на една от компаниите за подбор на персонал, съобщава

Призовават 36 свидетели по дело за съставяне на фалшиви документи

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/prizovavat-36-svideteli-po-delo-za-systaviane-na-falshivi-dokumenti-2011203

36 свидетели са призовани по дело за фалшиви документи, което започва днес в Районния съд в Пловдив.

Подсъдими са Иван Б. и Анна К. за това, че от 01.07.2015 г. до 27.08.2015 г. в съучастие като извършители са държали и укривали заготовки за печати с изписан текст “Варненски свободен

Най-скъпите десерти в света (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/naj-skypite-deserti-v-sveta-snimki-2011243

Много хора по света са склонни да плащат големи суми, за да задоволят своите капризи. Когато обаче те са свързани с храна, човек се замисля дали си заслужава и кой си поръчва ястия за хиляди долари, гарнирани с 24-каратово злато. Има ресторанти, които всяка година се конкурират, кой главен готвач щ

Слънце и вятър в първия ден на пролетта

//dariknews.bg/regioni/shumen/slynce-i-viatyr-v-pyrviia-den-na-proletta-2011215

През следващото денонощие ще има променлива облачност, през деня намаляваща и до слънчево. Само на отделни места в понеделник, главно в североизточните и планинските райони, слабо ще превали.
 
Вятърът през деня отново ще се у

Посрещаме пролетта

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/posreshtame-proletta-2011240

Астрономическата пролет в северното полукълбо тази година настъпва на 20 март в 12.28 часа българско време.

Слънцето при своето видимо движение по еклиптиката, пресича пролетната равноденствена точка и от южната небесна полусфера преминава в северната. Това е и един

„Портрети“ на Иван Чакъров представя галерия „Възраждане“  

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/portreti-na-ivan-chakyrov-predstavia-galeriia-vyzrazhdane--2011198

Изложба живопис „Портрети“ на Иван Чакъров ще открие в сряда пловдивската галерия „Възраждане“. Ще бъде представен и новият луксозен, голямоформатен каталог на автора, изработен от галерията.  

Първата, изцяло портретна, изложба на Иван Чакъров е промислена с образите на известни пло

Историята с проникването в резиденция на Тръмп била измислица

http://pogled.info/svetoven/amerika/istoriyata-s-pronikvaneto-v-rezidentsiya-na-tramp-bila-izmislitsa.83845

/Поглед.инфо/ Селфито на проникнал в резиденцията на президента на САЩ Доналд Тръмп в Палм Бийч била измислица. По-рано в неделя бе разпространена историята за проникнал в кабинета на Доналд Тръмп в имението „Мар-а-Лаго" в щата Флорида, който си направил селфи.

Янаки Стоилов стана почетен професор в Китай, пише професура у нас

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6119695

Янаки Стоилов стана почетен професор в Китай, пише професура у насНе мисля за мемоари, времето е пред мен, казва политикът, който 8 мандата беше в парламента Може ли човек да стане почетен професор в чужбина, преди да е професор у нас? Янаки Стоилов е доказателство, че е възможно. Той е сред най-опитните парламентаристи (бил е депутат 8 мандата, най-младият във Великото народно събрание от БСП),

Лекарка с инициатива: Алея на славата във Видин

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6123058

Лекарка с инициатива: Алея на славата във Видин“100 г. след написването маршът на 3-и пехотен бдински полк “Бдинци, лъвове, титани” продължава да буди хората и да пали сърцата. С него са загинали хиляди български войници, достойни мъже на България, той буди гордост у всеки българин и днес.” Това каза лекарката проф. Елена Александрова пред паметника на Скърбящия воин във Видин на

Американецът с шампионска брада я отглеждал 2 години (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/amerikanecyt-s-shampionska-brada-ia-otglezhdal-2-godini-snimki-2011244

Брайън Стърдж спечели първото място в конкурса за бради, организиран с благотворителна цел в Бърлингтън, щата Върмонт, съобщи Асошиейтед прес.
 

Най-старият действащ манастир в Бавария прави бира от 10 века

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6121228

Най-старият действащ манастир в Бавария прави бира от 10 векаНамира се в живописен скален разлом на река Дунав, който е природен резерват Най-старият действащ манастир в Бавария - бенедиктинската обител “Велтенбург”, през тази година ще навърши 14 века. В него се намира и една от най-старите пивоварни в света, която продължава да работи и днес. Води началото си от 1050 г.

Мартин от “Ние, нашите и вашите” - син на Албена Михова

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6119506

Мартин от “Ние, нашите и вашите” - син на Албена МиховаНа кастинга за сериала се притеснявал да не изложи майка си Класна стая, цял клас второкласници, които разиграват театрална постановка, и много горди родители. Сред тях е Албена Михова, която написала сценария за постановката. В главната роля е светлооко момченце, което може да омагьосва света, да кара хората да се влюбват и давало живот на

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване