Инцидент с хулиганстващи пътници при полета Белград-Лондон

https://www.actualno.com/europe/incident-s-huliganstvashti-pytnici-pri-poleta-belgrad-london-news_600621.html

Четирима британски граждани от пакистански произход бяха задържани от британската полиция заради нарушения на обществени ред при полета Белград-Лондон на компанията „Еър Сърбия“, съобщи агенция Бета. Тримата млади мъже и едно момиче пушеха в салона на самолета, а в

6,7 млн. лева прибрали телефонни измамници за година, присъдите им - условни

https://www.24chasa.bg/novini/article/6124564

6,7 млн. лева прибрали телефонни измамници за година, присъдите им - условниТелефонните измамници са успели да измъкнат за една година от наивни пенсионери около 6,7 милиона лева, съобщи в Пловдив Цветан Цветанов на дискусия за сигурността. Той посочи, че много са потърпевшите и от кражби на автомобили. "Застрохователните компании се зародиха през 90-те години, когато имаше пик в отнемането на коли.

Програмата на Варна предвижда над 100 млн. лв. за ремонт на инфраструктура

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278117_%D0%9F%D1%80%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%92%D0%B0%D1%80%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B2%D0%B8%D0%B6%D0%B4%D0%B0+%D0%BD%D0%B0%D0%B4+100+%D0%BC%D0%BB%D0%BD.+%D0%BB

 Инфраструктурната програма на община Варна предвижда над 100 млн. лв. за ремонт и изграждане на булеварди, улици, тротоари и паркове. След инвестициите в централната зона сега ремонтите ще бъдат в кварталите. Това казва в интервю за в. „Труд“ кметът на Варна Иван Портних.

Той коментира, че Варна се развива и около 300 млн. лв. са вложени през изминалите две години и половина в проекти за мобилност, подобряване на градската среда, образователна и културна инфраструктура.

„Тази година имаме рекорден бюджет с макрорамка от 270 млн. лв. Ако прибавим и финансирането от европейските програми, размерът на средствата, с които ще оперираме, надхвърля 420 млн. лв.“, казва кметът, който подчертава, че това се случва без ръст на данъците. 

Туристическият бранш отчетe много силен сезон, а записванията за лято 2017 към момента само от Германия гарантират двуцифрен ръст на туристи. Индиректен показател за развитието на града е и агресивната политика на нискотарифните авиокомпании – 5 обявиха, че пускат целогодишни полети до 10 нови дестинации от летище Варна“, коментира Портних.

Предстои работа по уличната мрежа ВиК проекти в града. В петък ще бъде първата копка на канализация, част от проекта за ПСОВ „Златни пясъци“. Подготвени са и 16 проекта за ВиК инфраструктура за различни квартали и селищни образувания, които се очаква да бъдат финансирани от програма „Околна среда“.

Според общината трябва да продължи ремонтът на Аспаруховия мост, който е държавна собственост. След като миналата година бе завършен първият етап със средства от Агенция „Пътна инфраструктура“, сега кметът се надява служебният кабинет да отпусне заложените средства като преходен остатък преди активния сезон.

Като проблем Иван Портних посочи, че уникални сгради в морския град са заплашени от изчезване. От 2 години общината чака статут за 160 сгради, който да ги защити от събаряне.

„Градът ни пази образци на европейската архитектура в различни стилове – барок, неокласицизъм, ренесанс и сецесион, които трябва да опазим. Докато чакаме зелена улица за новия списък, част от къщите изчезват. И това обезличава Варна“, казва кметът. 

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Десислава Попова

„Форбс“: Милиардерите в света се увеличаха до рекордните 2014 души

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278116_%E2%80%9E%D0%A4%D0%BE%D1%80%D0%B1%D1%81%E2%80%9C%3A+%D0%9C%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D0%B0%D1%80%D0%B4%D0%B5%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B2+%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0+%D1%81%D0%B5+%D1%83%D0%B2%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1

 Само за година те са с 200 повече

Списъкът на милиардерите в света се е увеличил до рекордните 2043 души, гласи публикация на американското списание „Форбс“, цитирано от БГНС. През 2016 този в този списък да влизали 1810 души. 
Както през изминалите 4 години списъкът се оглавява от основателя на Microsoft Бил Гейтс със състояние от 86 млрд. долара. След 2016 година неговото богатство е нараснало над 10 пъти. През последните 23 години Гейтс 18 път бе определян за най-богатият човек на планетата.
Втори е инвеститорът Уорън Бъфет (75,6 млрд долара). Трети е основателят на Amazon Джефф Безос със състояние от 72,8 милиарда. За една година той е спечелил 27,6 милиарда - повече от всеки друг милиардер в списъка на „Форбс“. Собственикът Аманио Ортега на веригата магазини за дрехи със 71,3 милиарда е четвърти, а пети с 56 милиарда е създателят на Facebook Марк Зукърбърг.
1371 от милиардерите в списъка сами са спечели парите, 238 са наследили състояние, а други 434 души частично са получили пари от наследство, но и сами са увеличили богатството си.
Общото състояние всичките 2043 милиардери от списъка възлиза на 7,67 трилиона долара, добавя БГНЕС..

Стилна мекота в 40 кв. м

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6124835

Стилна мекота в 40 кв. мИнтериорът е дело на Grits Creative Group в квартира с площ 40 кв. м в украинския град Лвов и може без колебание да бъде определен като стилен, мек, успокояващ и функционален. Всъщност този интериор опровергава идеята, че за да се внуши усещането за повече пространство се търси почти цялостно изпълнение в един цвят, по-възможност по-светъл.

Кандидати за народни представители в Килифарево: Превенция на наводненията е сред първите ангажименти на ГЕРБ

https://www.24chasa.bg/region/article/6125005

Кандидати за народни представители в Килифарево: Превенция на наводненията е сред първите ангажименти на ГЕРБПочистването на коритата на рекита Янтра и Белица е пример за реалните решения, които ГЕРБ предлага във всички сфери. Почистването, което започна да се случва при правителството на Бойко Борисов ще продължи при ново управление на най-голямата дясна политическа сила. Това стана ясно след среща между жители на Килифарево,

Смъртта на ексшефа от "Роскосмос" в затвора се разследва като поръчкова

http://www.mediapool.bg/smartta-na-eksshefa-ot-roskosmos-v-zatvora-se-razsledva-kato-porachkova-news261607.html

Смъртта на разследвания за измами бивш изпълнителен директор по контрола на качеството в руската корпорация "Роскосмос" Владимир Евдокимов се разследва като поръчкова, предаде агенция ТАСС, позовавайки се на следствените органи. Евдокимов, който е в ареста от декември по подозрение в мошеничество при сделки с имоти на компанията МиГ за 3.5 млн. долара и с откраднати части на вертолети, заменени с по-евтини компоненти, бе открит с порезни рани в тоалетната на следствен арест в Москва в ранните часове на съботния ден. Пристигналият екип на бърза помощ само е констатирал смъртта му. По информация от различни източници на руските медии смъртта е настъпила от порезна рана на врата, причинила силен кръвоизлив. В областта на гърдите са били открити две други рани, но не не са сериозни. По тялото са открити следи от борба на Евдокимов с убиеца му, но все още няма заподозрян за престъплението. Любопитна подробност е, че ексшефът от "Роскосмос" е бил преместен преди месец в килия без видеонаблюдение. В изолатора заедно с него са били 11 души, обвинени в дребни кражби и търговия с наркотици, съобщават организации за правата на затворниците. Всички негови съкилийници са разпитани и твърдят, че не са видели и не са чули нищо. Те вече са преместени в единични килии. Според Иван Мелников от организацията ОНК не е изключено в "поръчковото убийство" да са помогнали хора от килията. От съюза за солидарност с политическите затворници смятат, че убийството е планирано "поне няколко месеца по-рано" и изпълнено "на високо ниво". Показателно е преместването му в изолатор 5 заедно с дребни престъпници и търговци на дрога – рядкост за арестанти със статус като неговия, който изисква да бъде настанен в друго помещение на СИЗО. Лица от ранга на Евдокимов обикновено биват настанявани в "Лефортово" или "Матроская тишина", като последният изолатор неофициално се контролира от Федералната служба за сигурност (ФСБ). Според Мелников е възможно да е "постъпило задание" до някого от съкилийниците да убие Евдокимов. Той обаче се съмнява администрацията на СИЗО да е съпричастна към смъртта му.

Пласираха нов дълг за 100 млн.

http://www.cross.bg/poruchki-godishni-ayktzion-1538028.html

/КРОСС/Министерството на финансите преотвори емисия 10,5-годишни левови държавни ценни книжа (ДЦК) с падеж 25 юли 2027 г. На проведения на 20 март аукцион бяха пласирани успешно ДЦК за 100 млн. лв. при среднопретеглена доходност от 1,80%. Общият размер на подадените поръчки достигна 192,25 млн. лв., което е 1,92 пъти над предложените ДЦК. Спредът спрямо десетгодишните германски федерални облигации в този сегмент е в размер на 137 базисни пункта.След този аукцион общият обем на емисията 10,5-годишни ДЦК ще възлезе на 150 млн. лв., което е в рамките на заложения лимит в Закона за държавния бюджет на България за 2017 г. за емитиране на ДЦК на вътрешния пазар и в съответствие с Емисионната политика за 2017 г. Резултатите от аукциона благоприятстват за намаляване на разходите за обслужване на дълга, като емисията е референтна през 2017 г. по отношение на хармонизирания дългосрочен лихвен процент за оценка степента на сближаване, който е един от Маастрихтските критерии за въвеждане на еврото. От страна на участниците беше отчетен висок интерес както към количеството, предложено за продажба със състезателни поръчки, така и към несъстезателната част, определена за разпределение между инвеститорите. Най-голямо количество ДЦК на аукциона придобиха пенсионните и гаранционни фондове, които традиционно проявяват засилен интерес към дългосрочните ДЦК - 47,28%, следвани от банките с 27,40%, застрахователните дружества с 15,32% и инвестиционните посредници с 10%.  

Доналд Тръмп: Твърденията за руска намеса в изборите са измислени от демократите

http://www.moreto.net/novini.php?n=346814

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че демократите са си измислили твърденията за руска намеса в изборите миналата година. Типично в свой стил, държавният глава отправи обвиненията си чрез социалната мрежа „Туитър”. В личния си профил той написа: „Демократите измислиха и лансираха историята с Русия като извинение за това, че водиха ужасна кампания.

И мъжете страдат от депресия след секс

https://vesti.bg/lyubopitno/sveji/i-myzhete-stradat-ot-depresiia-sled-seks-6066855

Специалистите са категорични, че не само жените са емоционални след полов акт, но просто мъжете се стараят да не показват заради страх и срам

Тереза Мей стартира Брекзит на 29 март

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278115_%D0%A2%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0%B7%D0%B0+%D0%9C%D0%B5%D0%B9+%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B8%D1%80%D0%B0+%D0%91%D1%80%D0%B5%D0%BA%D0%B7%D0%B8%D1%82+%D0%BD%D0%B0+29+%D0%BC%D0%B0%D1%80%D1%82

 Министър-председателят на Великобритания Тереза Мей ще задейства член 50 от Лисабонския договор в сряда на 29 март, като така ще започне процедурата за напускане на Европейския съюз, предадоха световните агенции.

Британският посланик в Брюксел Тим Бароу тази сутрин е информирал ЕС, че Великобритания ще задейства член 50 на 29 март.

Световният шампион по шахмат Магнус Карлсен си хвана гадже

http://offnews.bg/news/n_1/n_650475.html

Световният шампион по шахмат Магнус Карлсен обяви, че е във връзка с 22-годишната Сине Кристин Ларсен. 26-годишният шахматен гений използва личния си профил въ Фейсбук, където отбеляза, че вече е обвързан. "Така е, но искам също така да отбележа, че не искам да разказвам много за личните взаимоотношения на Магнус", коментира мениджърът му пред норвежко издание. Личният живот на "шахматния Моцарт" е бил винаги пълна енигма. През 2013 година той подмина въпрос има ли приятелка. През 2014 година тръгна слух,че излиза с Кейт Мърфи, генерален мениджър на игрите Play Magnus, но това беше бързо опровергано.

Завод на БМВ спря производство заради пияни работници

http://www.dnevnik.bg/skorost/2017/03/20/2938666_zavod_na_bmv_spria_proizvodstvo_zaradi_piiani_rabotnici/?ref=rss


Завод на автомобилостроителния концерн БМВ в Мюнхен временно спрял работа, след като двама работници припаднали по време на смяната си, след прекомерна консумация на алкохол и наркотици, предаде ДПА, цитирана от БТА. Двамата мъже изгубили съзнание почти в края на смяната си по-рано този месец, след като изпили "обилни количества алкохол" и пушили синтетична марихуана, посочи говорител на компанията.

Друг служител на БМВ повикал линейка, заради което производството на завода било...

Турция се ядоса от появата на руски военен пункт в Северозападна Сирия

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/03/20/2938510_turciia_se_iadosa_ot_poiavata_na_ruski_voenen_punkt_v/?ref=rss


Русия ще отвори база в северозападна Сирия, след като се споразумя с кюрдските Части за народна защита (YPG), съобщи говорител на милицията, цитиран от "Ройтерс". "Руското присъствие е резултат от съгласие межу YPG и руските сили, които действат в Сирия," казва Редур Хелил. Той добавя, че войниците - първите от тях приститгнали с бронирани машини - ще помогнат в обучението на кюрдските милиции и "ще изградят директна точка на контакт с руските сили."

Това предизвика незабавната...

Окончателно: 18 г. решетки за шотландец, убил момче

https://www.24chasa.bg/novini/article/6125006

Окончателно: 18 г. решетки за шотландец, убил момчеШотландецът Дейвид Брайсън Бел е окончателно осъден на 18 г. затвор за убийството на момче във видинското с. Лагошевци. Върховният касационен съд остави в сила присъдата на Бел, който на две инстанции получи 18 г. затвор за убийството на 12-годишния Станислав Мирчов. Трагедията стана на 4 януари 2012 г.

Съдия от емблематичен скандал за крайморски терени гласен за и.д. шеф на съд в Бургас

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/03/20/2938372_sudiia_ot_emblematichen_skandal_za_kraimorski_tereni/?ref=rss


За изпълняващ длъжността шеф на Бургаския административен е предложен съдията от Върховния административен съд (ВАС) Панайот Генков, който заедно с други трима високопоставени съдии преди години се сдобиха с крайморски терени за строежи в Приморско на името на крайно нуждаещи се техни дъщери и майки. За уронване престижа на съдебната власт Висшият съдебен съвет ги наказа с намаляване на заплатите, но формираните от председателя Колев петчлненни състави на ВАС ги оневиниха напълно, отменяйки...

Тръмп се срина с 220 места в класацията на американските милиардери

https://www.actualno.com/america/trymp-se-srina-s-220-mesta-v-klasacijata-na-amerikanskite-miliarderi-news_600620.html

Американският президент Доналд Тръмп се срина с 220 места в класацията на милиардерите, изготвена от списание „Форбс“. Със състояние от 3,5 млрд долара той падна до 554 място през 2016 година. Тръмп е загуби общо 1 милиард долара миналата година. Основният дял от спада списа

ЦИК все пак забрани и втората книга на "Телеграф"

http://offnews.bg/news/n_1/n_650478.html

Централната избирателна комисия (ЦИК) забрани разпространението и на втората книга, предлагана заедно с вестник "Телеграф", със заглавие "Маските на задкулисието". Такова решение беше взето и миналия понеделник по повод първата книга, разпространявана с "Телеграф".  И в двата случая обаче забраната за разпространение на книгата се случва, след като по-голямата част от тиража е вече раздадена с изданието.  Решението на ЦИК е по жалба на коалиция "Да, България" и Христо Иванов в качеството му на кандидат за народен представител. В жалбата се посочва, че чрез книгата издателят "Телеграф" ЕООД и свързаният с него и упражняващ контрол върху собствеността и управлението му Делян Пеевски са нарушили правилата за водене на предизборна кампания. ЦИК обяснява в решението си, че "в притурката се съдържат материали, които накърняват добрите нрави по отношение на коалиция "ДВИЖЕНИЕ ДА, БЪЛГАРИЯ", както и честта и доброто име на кандидатите за народни представители Христо Любомиров Иванов, Радан Миленов Кънев, Трайчо Георгиев Трайков, Антоанета Димитрова Цонева, Тома Георгиев Белев и др." ЦИК посочва, че притурката не е агитационен материал, тъй като не съдържа конкретни призиви за подкрепа или за неподкрепа на кандидат, партия, коалиция или инициативен комитет, а в нея се съдържа информация за "лица, които не са кандидати за народни представители в предстоящите избори". Все пак Комисията допълва, че от съдържанието на книгата е видно, че в отделни нейни части се коментират кандидати за депутати по недопустим в условията на предизборна кампания начин.  Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд чрез Централната избирателна комисия в тридневен срок от обявяването му. "Да, България" подаде сигнала преди излизането на книгата и направи опит то да бъде спряно предварително. Липса на мнозинство в Централната избирателна комисия обаче спъна вземането на принципно решение. Миналата седмица в разпространителната мрежа заедно с в. "Телеграф" и "Монитор" се предлагаше и друга безплатна книга - "Крадци на демокрация". Тя бе санкционирана от ЦИК отново след жалба на "Да, България". Комисията забрани разпространението на "Крадци на демокрация", но едва след като по-голямата част от тиража й вече бе изчерпан.

18 години затвор за британеца, убил дете във видинско село

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278114_18+%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B8+%D0%B7%D0%B0%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%80+%D0%B7%D0%B0+%D0%B1%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%86%D0%B0%2C+%D1%83%D0%B1%D0%B8%D0%BB+%D0%B4%D0%B5%D1%82%D0%B5+%D0%B2%D1%8

 Върховният касационен съд потвърди присъдата на Окръжен съд – Видин и решението на Софийски апелативен съд, с които на подсъдимия британски гражданин Дейвид Брайсън Бел бе наложено наказание 18 години „Лишаване от свобода“. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура София. Делото е образувано по изготвен от Окръжна прокуратура – Видин обвинителен акт, с който на Бел е повдигнато обвинение за умишлено убийство на малолетния Станислав М. по особено мъчителен за жертвата начин.

В хода на разследването е установено, че през 2006/2007 г. подсъдимият Бел закупил къща в село Лагошевци, област Видин, в което имало малко жители, като повечето от имотите пустеели. Бел добре познавал семейството на Христина К. – майката на Станислав. Поначало подсъдимият имал проблеми в с. Лагошевци – някой драскал микробуса му, пукал гумите му, а неизвестно лице отровило едно от кучетата му, към които Бел бил силно привързан. Седмица преди убийството, той замерил с дърво Станислав, тъй като детето било ритнало кучето му, което го лаело и се опитвало да го захапе. Пострадалият Станислав бил ученик в пети клас в училището в гр. Димово. Учители и ученици го описват като добро и неконфликтно дете.

На 4 януари 2012 г. детето било във ваканция. След като обядвал, около 16.00 часа, майка му го изпратила да занесе храна на възрастен трудноподвижен техен съсед, която поставила в червен найлонов плик. Пътят на детето минавал покрай дома на подсъдимия Бел, който по това време се намирал пред къщата. Кучето на подсъдимия отново залаяло Станислав, поради което той го ритнал. Дейвид Бел чул жалното квичене на кучето Лайка и това много го ядосало. Приближил се до детето и го ударил силно в лицето, след което започнал да крещи и да го друса. След това навил яката на връхната му дреха и започнал да го души, като същевременно го питал дали той е надраскал колата му и е отровил кучето му.

Въпреки че Станислав отричал, подсъдимия го хванал през врата и го повлякъл в северна посока от селото към десния склон на дере, което водело към реката. По пътя обувките на детето се събули, а тръните на храстите свлекли долнището на анцуга му. Подсъдимият го захвърлил в дерето, като свалил долнището и го увил около врата му и го завързал няколко пъти. Убеден, че го е удушил, ритнал детето в областта на тила и втори път в тялото, захвърлил настрани найлоновата торбичка с храна и тръгнал обратно към дома си.

Около 17:50 часа майката на Станислав се притеснила за него и тръгнала да го търси из селото, отишла и до дома на кметския наместник, който подал сигнал на телефон за спешни повиквания 112. В издирването на детето се включили и полицаи от Районно управление в Димово и Белоградчик, както и живущи в селото, а впоследствие и екипи на „Гражданска защита“ и „Гранична полиция“. Проведени били беседи с множество лица, включително и с подсъдимия, който отрекъл да го е виждал. Едва на 21 януари 2012 г. трупът на Станислав бил открит.

Изготвената Съдебно медицинска експертиза дала заключение за причината за смъртта – механична асфикция, с продължително протичане – с моменти на отпускане и поемане на въздух от пострадалия. Състоянието на трупа отговаряло смъртта да е настъпила на 4 януари 2012г., около 3 часа след приема на храна.

В хода на разследването подсъдимият Бел бил подложен на полиграфско изследване, на което се „провалил“. Бил проведен и следствен експеримент, по време на който подсъдимият подробно описал как е удушил детето и завел присъстващите до мястото, където бил намерен трупът. Впоследствие същият бил привлечен като обвиняем и пред съдия от ОС – Видин дал подробни обяснения, в които описал случилото се, причините за извършване на престъплението, дрехите с които е било облечено детето и мястото, на което е оставил трупа.

С присъда на ОС – Видин подсъдимият бил признат за виновен по повдигнатото му обвинение. Присъдата е потвърдена с решение на Софийски апелативен съд.

Жалбата на защитата на подсъдимия е оставена без уважение от Върховния касационен съд като неоснователна.

Направените възражения, че на подсъдимия не е осигурен своевременно писмен превод на постановлението за привличане като обвиняем и така той не е разбрал в какво престъпление е обвинен, което според защитата опорочава направените от него самопризнания, са отхвърлени като неоснователни. От приложените писмени доказателства и разпитите на свидетели се установява, че на Дейвид Брайсън Бел е бил осигурен преводач, който устно е превеждал по време на извършените с негово участие действия по разследването.

Според ВКС, оспорваният разпит не е негодно доказателствено средство, тъй като чл. 55, ал.3 от НПК и европейската практика отдават приоритет на устния превод, а писмен превод на документи от съществено значение за упражняване правото на защита на обвиняемите и подсъдимите се предоставя в „разумен срок“.

Като неоснователни са отхвърлени и твърденията на подсъдимия пред всички съдебни инстанции, включително и пред ВКС, че му е упражнено полицейско насилие „да окаже съдействие на разследващите“, че е бил хипнотизиран и упоен. Според ВКС са налице показанията на множество свидетели за липса на въздействие върху подсъдимия, а и действията по разследване са били провеждани в присъствието на защитник, преводач и пред съдия.

Според съда наложеното наказание е справедливо, поради което е потвърдена осемнадесетгодишната присъда на подсъдимия Дейвид Брайсън Бел. Решението на ВКС е окончателно.

Руски военни ще обучават сирийските кюрди

//dariknews.bg/novini/sviat/ruski-voenni-shte-obuchavat-sirijskite-kiurdi-2011506

Руски военни ще обучават кюрдските сили в Сирия, съобщи кюрдски представител. Това е първият подобен ангажимент на Русия към кюрдските Сили за народна защита (YPG), които контролират значителна част в Северна Сирия.
 
Смята се, че таз

Пламен Нунев в Борово: Вашата подкрепа за нашата победа на 26 март с номер 11 в бюлетината е изключително важна

//dariknews.bg/regioni/ruse/plamen-nunev-v-borovo-vashata-podkrepa-za-nashata-pobeda-na-26-mart-s-nomer-11-v-biuletinata-e-izkliuchitelno-vazhna-2011512

Вашата подкрепа за нашата победа на 26 март с номер 11 в бюлетината е изключително важна. Преди 20 дни влязохме в една битка за Русе и Русенска област,  битка за Борово, битка за България. Остават ни 4 дни. Трябва да положим максимални усилия, като провеждаме срещи „лице в лице“ със ст

Осъдиха полски адвокат заради шпионаж в полза на Русия

//dariknews.bg/novini/sviat/osydiha-polski-advokat-zaradi-shpionazh-v-polza-na-rusiia-2011503

Адвокат с полско-руско гражданство, бе осъден на четири години затвор в Полша за шпионаж в полза на Русия, предаде АФП, като се позова на съобщение на областния съд във Варшава.
 
Прокуратурата бе поискала 6 години затвор за адвоката, идентифициран са

Русия не планира нова военна база в Сирия

//dariknews.bg/novini/sviat/rusiia-ne-planira-nova-voenna-baza-v-siriia-2011508

Русия не планира да изгради нова военна база в Сирия, съобщи руското Министерство на отбраната.
 
То поясни, че съгласно руско-турските договорености от декември 2016 г. около селището Африн в провинция Алепо е разположена руска част,

Президентът привика главния прокурор и шефове на служби

//dariknews.bg/novini/bylgariia/prezidentyt-privika-glavniia-prokuror-i-shefove-na-sluzhbi-2011496

Държавният глава Румен Радев проведе на "Дондуков" 2 работно съвещание, в което участваха главният прокурор и ръководителите на службите за сигурност, посветено на провеждането на предсрочните парламентарни избори и на сигурността на страната. Това съобщиха от прес

Дават милиони за ремонти на дупките по пътищата (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/davat-milioni-za-remonti-na-dupkite-po-pytishtata-video-2011514

Милиони ще бъдат похарчени за ремонт на пътищата. След зимата, огромни дупки се появиха на много пътища в цялата страна. От Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) обещаха през пролетта да се ремонтират първо най-натоварените участъци, а след това и всички други трасета.
 

Футболната школа на "Левски" ще работи с треньорския софтуер Easy 2 Coach

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/03/20/2938654_futbolnata_shkola_na_levski_shte_raboti_s_trenyorskiia/?ref=rss


Детско-юношеската школа на футболния "Левски" ще работи с професионалния треньорски софтуер Easy 2 Coach.

Клубът ще започне да го използва от 1 юли тази година, като в базата му данни ще бъдат поставени всички деца и юноши от двете бази на сините - на "Герена" и на "Раковски".

"Чрез новият софтуер ще бъдат управлявани абсолютни всички процеси в школите на двете бази. Програмата ще улесни и ще помогне на треньорите да подобрят представянето и най-вече развитието на младите...

ЕС ни дава 12 млн. лева за електронно здравеопазване

http://offnews.bg/news/n_1/n_650467.html

Министерството на здравеопазването получи 12 милиона лева от Европейския съюз за въвеждане на електронното здравеопазване в България. Здравният министър Илко Семерджиев е подписал днес договора за предоставяне на финансова помощ по Оперативна програма "Добро управление", съобщиха от министерството. С тези средства ще бъде финансиран проектът за доизграждане и въвеждане на Националната здравна информационна система, част от Националната здравна стратегия 2014-2020 и Стратегията за развитие на електронното управление в Република България за същия период. Електронната система ще обхване работата на здравното министерство НЗОК, регионалните здравни инспекции и Изпълнителната агенция "Медицински одит". В рамките на проекта трябва да се въведат отдавна обещаваните здравно досие, електронни направления и рецепти и т.н. Предвижда се и въвеждането на единен електронен идентификатор за здравноосигурените, както и единна експертна система за аптеките. Общата продължителност за изпълнение на дейностите и постигане на очакваните резултати е 22 месеца, посочват от ведомството.

Огромен пожар в обори с 200 крави в шуменско село

https://www.24chasa.bg/region/article/6125007

Огромен пожар в обори с 200 крави в шуменско селоСпасени са животните на крупния фермер от Климент Ибрахим Исмаил, над 30 души са помагали при извеждането на 72 крави и 35 телета, унищожен е доилен агрегат, изгорели са около 400 кв.м. покрив, люцерна и слама Огромен пожар е бушувал тази неделя в оборите на крупния фермер Ибрахим Исмаил Ахмед от село Климент, община Каолиново.

Стопанска академия участва в изложението „Образование без граници”

https://www.24chasa.bg/region/article/6125010

Стопанска академия участва в изложението „Образование без граници”Стопанска академия „Димитър А. Ценов” за поредна година участва в международното изложение „Образование без граници”. Свищовското висше училище представи образователното си портфолио на провелото се в гр. София за девета поредна година най-посещавано от изложители и посетители събитие, подкрепено от световни образователни организации,

Куртулмуш: Турция няма да приеме "район на терора" в Северна Сирия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6125003

Куртулмуш: Турция няма да приеме "район на терора" в Северна СирияТурция няма да приеме "район на терора" в Северна Сирия, заяви турският вицепремиер Нуман Куртулмуш, визирайки вероятно сирийската кюрдска милиция, и подчерта, че етническата структура на тази зона трябва да остане непроменена, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Неговите коментари на пресконференция в Анкара идват след като сирийската кюрдска

Разделението вдясно убива чувството, че сме силни и ще успеем, смята Москов

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/03/20/2938662_razdelenieto_vdiasno_ubiva_chuvstvoto_che_sme_silni_i/?ref=rss


"Разделението е по-скоро плод на лични амбиции, отколкото на политически смисъл. Боли ме, че това убива емоцията, убива чувството, че нашите са силни и ще успеят", каза днес по БНТ говорителят на коалицията "Реформаторски блок-Глас народен" Петър Москов. Той допълни, че разцеплението на десницата нанася рани.

Според Москов представляваната от него коалиция поддържа жива надежта, че десницата може да има силно представителство в следващия парламент. "Ако поставяме окопи, носим...

Преслава в тоалет на модния дизайнер Борче Ристовски

http://www.cross.bg/preslava-vreme-borche-1538027.html

/КРОСС/По време на специалното участие на хитовта изпълнителка на Пайнер Преслава заведението бе препълнено от почитатели. В клуба легенда Biad premium club с 25 годишна история бе забелязана магнетичната Маги Желязкова да се забавлява в компанията на приятели. Преслава не пропусна на няколко пъти да изкаже възхищението си от красивата Маги и да я поздрави многократно. Светските репортери забелязаха по време на участието на Преслава, че тя блести в уникален тоалет на младия и креативен дизайнер Борче Ристовски. Модният дизайнер Борче Ристовски не обича да говори за себе си, видяхме София Вергара да носи рокля на модната му къща Beyond по време на Американските кънтри награди. По време на церемонията популярната латиноамериканска актриса беше отличена като една от най-добре облечени личности на събитието, включително от сп. Glamour и блога на Перез Хилтън. Новият собственик на Biad premium club Димитър Иванов по холивудски обсипа с внимание най-популярната изпълнителка на телевизия Planeta - Преслава. Първо с фанфари и фойерверки бяха поднесени френско шампанско, поздрави, плата с плодове и коктейли. В компанията на Димитрър Иванов, новият владетел на хитовия клуб Biad premium club бяха забелязани още Маги Желязкова, популярният пиар Атанас Лазаров, дубайският стилист Моатаз, петролен предприемач от Обединените Арабски емирства, шампиона по бокс Александър Стефанов. С приятели забелязахме и футболиста Кирил Десподов от Лудогорец

130 камери ще бдят за сигурността в Девня, Кипра и Падина

http://www.moreto.net/novini.php?n=346772

Видеонаблюдение ще бди за сигурността в община Девня от тази година, съобщи за Радио Варна кметът на Девня Свилен Шитов. 130 камери ще бъдат монтирани на няколко етапа в Девня и в двете населени места в общината - селата Кипра и Падина.

Разтуриха с полиция купон на биатлонисти

http://offnews.bg/news/n_1/n_650474.html

Норвежката полиция прекрати тържеството на биатлонистите в Холменколен по случай края на сезона, съобщиха местните медии. Органите на реда на два пъти идвали на мястото на събитието заради включване на противопожарната аларма. Работниците на арената за биатлон в Холменколен не разкриха името на състезателя, който се забавлявал, включвайки алармата, като определиха постъпката му като голяма простотия. Спортистите били силно разстроени заради отмяната на купона, който е традиционен за завършването на сезона за Световната купа. Така вместо да направят лудо парти, те се озовали в леглата още преди полунощ. "Не бях аз, а някой шегобиец, който просто се е веселил. Жалко за купона, тъкмо се беше получила атмосфера. Когато сигнализацията се включи за пети път, аз и моята невеста Саманта си тръгнахме, защото бяхме много уморени", коментира норвежкият биатлонист Емил Хегле Свендсен.

Божидар Димитров е подал документи за участие в конкурса за директор на Националния исторически музей

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/03/20/2938532_bojidar_dimitrov_e_podal_dokumenti_za_uchastie_v/?ref=rss


Директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров е подал документи за участие в обявения за длъжността конкурс. Това потвърди самият той пред "Дневник".

В края на февруари министерството на културата обяви конкурси за директори на 4 институции - Националния исторически музей (НИМ) и Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН), Националния музей "Шипка Бузлуджа" и музея "Борис Христов". Крайният срок за подаване на документи за участие е 22 март.
...

Константин Проданов: Да превърнем Старозагорския регион в Силициева долина

http://offnews.bg/news/n_1/n_650472.html

Моята визия е да възродим високотехнологичните производства и да превърнем Старозагорския регион в „Силициевата долина“ на Балканите. Това заяви по време на дебат в ефира на Телевизия „Стара Загора“ председателят на Алтернатива за българско възраждане и водач на листата на Коалиция „АБВ – Движение 21“ за 23-ти МИР София-град и 27-ми старозагорски МИР Константин Проданов. По думите му и в момента огромен брой високотехнологични специалисти с български произход, служители на бившето ДЗУ, работят като високоплатени експерти в САЩ. „Привидно в Стара Загора нещата изглеждат добре. Тя е енергиен център на България, безработицата е ниска, доходите не са чак толкова лоши. Това обаче е на повърхността. Това, което мен ме притеснява, е, че образно казано са сложени всички яйца в една кошница. Всичко зависи от енергетиката. Ние трябва да я запазим, да я развием разбира се в максимална степен, което означава, че трябва да се преборим за дерогация на квотите за парникови газове, които налага ЕС. Трябва да сме наясно, че отлагането във времето на този регламент, който ще влезе в сила след 4 години, ще ни спечели още пет години. Това ще рече, че след около 10-тина години пак ще имаме същия проблем. Затова е необходимо да търсим и други варианти за развитието на областта, чрез високотехнологични производства, например. Едно време тук имаше ДЗУ, имаше Азотно-торов завод, имаше завод по роботика. Това преструктуриране на областта може да стане с активното участие на държавата. Ние сме предложили създаването на Инвестиционен фонд с начален капитал от един милиард лева, който ще инвестира активно в такива производства, включително и тук в Стара Загора. Ще спомогне за създаването на една високотехнологична индустриална зона в близост до града, както това се случи в Пловдив“, каза Проданов. Според него Старозагорският регион е известен и със земеделието си. Затова държавата трябвало да положи малко повече усилия да го преориентира и него, от монокултурно , към по-разнообразен тип земеделие. "Необходимо е да възродим зеленчукопроизводството, овощарството, млекодайното животновъдство. Това отново става с инвестиции. Тук допираме до една друга наша идея - Фонд за земеделски кредити, който ще подпомага целенасочено този тип отрасли, които не са субсидирани достатъчно. Ако направим тези две неща, ще спрем изтичането на мозъци и на млади хора в чужбина, ще успеем да спрем демографския срив“, посочи Проданов. По време на дебата председателят на АБВ отговори и на въпроси, свързани с развитието на здравеопазването и образователната система в България като цяло. „Опазарихме образованието и здравеопазването, което ги докара до плачевно състояние. Не може повече човешкият живот да се третира като стока. Нито една друга политическа сила освен нас не предлага промяна на настоящия модел, в който болниците са търговски дружества, а пациентът е клиент. Ние казваме, че болниците трябва да се преобразуват в специален тип юридически лица лечебни заведения, които държавата ще финансира режийните им разноски, а всички останали пари от касата ще отиват за лечение на пациенти. В образованието трябва да премахнем порочния модел частни училища да бъдат финансирани с държавни средства. Трябва да се промени и порочният модел на делегираните бюджети. Не може парите винаги да следват студента, защото това води до ниското качество на образование, което имаме в момента. В резултат имаме излишък на юристи и икономисти, а нямаме инженери и лекари. Затова държавата трябва да насочи приоритетно средства към обучението на такива специалности, от които ще има нужда в стратегически план“, категоричен бе той. В заключение лидерът на АБВ коментира и състоянието на сектори като вътрешна сигурност и отбрана. „По отношение на МВР там с години се наложи порочна традиция на висшите постове да се назначават послушни партийци, чиято единствена цел е да обезпечат правилния изборен резултат. Това рефлектира директно надолу по системата и върху качеството на услугата, която ведомството предоставя на обществото. Служителите не са мотивирани, подготвени и обезпечени - работят при лоши условия. Това трябва да се промени чрез политика на квалификация на хората по места. Второ: с осигуряването на допълнителни средства за обновяване на материалния фонд, автомобилите и средствата, които използват. На трето място меритокрация при назначаването на шефовете на областните дирекции, защото от тях зависи най-много“, посочи Проданов. По отношение на отбраната той заяви, че страната ни трябва да играе ролята на държава, която праща наемници да водят чужди войни в региони, към които нямаме отношение. „Акцентът трябва да бъде върху развитието на нашата собствена отбранителна промишленост и отбранителните ни способности, в рамките на една общоевропейска система за отбрана. Не в рамките на НАТО, а в рамките на ЕС. Това е много актуална тема в момента“, обясни водачът на старозагорската листа на АБВ.

Извънредно и изненадващо: Нинова и Борисов излизат на задочен дебат! Пикантни подробности!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278113_%D0%98%D0%B7%D0%B2%D1%8A%D0%BD%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%BE+%D0%B8+%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B0%D0%B4%D0%B2%D0%B0%D1%89%D0%BE%3A+%D0%9D%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D0%B8+%D0%91%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1

 Водачите на двете най-големи политически партии в страната Корнелия Нинова и Бойко Борисов ще се изправят пред българските избиратели в специално предаване в две части в ефира на bTV. То ще се проведе в 20:00 часа в четвъртък и в петък (23 и 24 март). Всеки от тях ще има по 60 минути, за да представи позициите си по ключовите политически теми. Пред Антон Хекимян двамата ще отговарят на живо на всички важни въпроси в навечерието на предсрочните избори. Лидерът на БСП ще даде интервю първа – в четвъртък, 23 март. Интервюто с лидера на ГЕРБ ще бъде на следващия ден – петък, 24 март. Специалното телевизионно предаване ще разкрие вижданията на всеки един от водачите по ключовите вътрешни и международни теми – данъци, доходи, пенсии, престъпност и съдебна реформа, отношения с Турция и Русия, национална сигурност и пр. Българските избиратели ще имат и възможността да научат намеренията на Нинова и Борисов относно потенциалните им коалиционни партньори в бъдещото управление на страната. Последната част от всяко интервю ще бъде блиц въпроси, които предполагат отговор само с „да“ или „не“. Специалното предаване в две части ще бъде кулминацията на един месец участия и дебати в актуалните предавания на bTV на кандидати от всички партии, които имат амбиция да влязат в 44-тото Народно събрание. Водачите на БСП и ГЕРБ не постигнаха консенсус относно условията на участие в общ телевизионен дебат. Въпреки това те се съгласиха да представят вижданията си в специалното предизборно предаване.

 

Христо Иванов: Който и да е премиер – музиката ще поръчва Пеевски

http://www.mediapool.bg/hristo-ivanov-koito-i-da-e-premier-muzikata-shte-porachva-peevski-news261606.html

"Който и да стане премиер от двамата антидемократични лидери на ГЕРБ и БСП, музиката ще поръчва Пеевски". Това съобщи в понеделник пред бТВ лидерът на движение "Да, България" Христо Иванов. Той обяви още, че медиите на бившия депутат от ДПС винаги са обслужвали главния прокурор. "Сега мафията се опитва да каже, че аз съм мафията", каза Иванов. Той допълни, че т.нар. системни партии - БСП, ГЕРБ и ДПС, са част от системната корупция и са уязвими от прокуратурата. Иванов подчерта, че прокуратурата и Висшият съдебен съвет са основните причини, за да бъде съдебната система на това ниво. "Коренът на проблема е в прокуратурата и ВСС, в който мнозинството е под контрола на главния прокурор", посочи бившият министър на правосъдието. Иванов поясни, че "Да, България" иска да въведе практика главният прокурор да отговоря какво прави, като формацията е подготвила списък със започнати по бомбастичен начин разследвания, за които нищо не се чува. Като типичен пример той посочи енергийните дела, "които ту започват, ту спират". "Борисов ме избра за министър, за да покаже човек, който ще изглежда убедително в Брюксел. Ползваше ме за смокинов лист, но бързо разбра, че съм неудобен. Не съм бил министър на Борисов, а на съдебната реформа, като си свърших работата, си подадох оставката", каза Христо Иванов в отговор на въпрос.

Руски военни ще обучават сирийските кюрди

https://www.actualno.com/asia/ruski-voenni-shte-obuchavat-sirijskite-kurdi-news_600626.html

Руски военни ще обучават кюрдските сили в Сирия, съобщи кюрдски представител. Това е първият подобен ангажимент на Русия към кюрдските Сили за народна защита (YPG), които контролират значителна част в северна Сирия. Смята се, че таи стъпка ще разгневи турската страна, защото

Илияна Йотова: Трябва да останем обединени срещу популизма и екстремизма

https://www.24chasa.bg/novini/article/6125000

Илияна Йотова: Трябва да останем обединени срещу популизма и екстремизма „Имаме огромна нужда от антидот срещу заобикалящия ни песимизъм, срещу страховете, които проповядват популистите и екстремистите“. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова по време на Международна конференция на тема „Правова държава, права и човешка сигурност в епоха на несигурност“. Екстремизмът,

Фурор в Сливенския за рождения ден на Мейзер

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6124997

Фурор в Сливенския за рождения ден на МейзерС кючеци от ранни зори, песни, танци и специално правена за нея торта затворничките изненадаха Анита Мейзер. Така обвинената за убийство по непредпазливост скандална силиконка посрещна 53-ия си рожден ден в кауша. Мейзер е в Сливенския затвор вече три месеца, където пандизчийките я почитат и обичат, разказа самата тя пред "България Днес".

Официално! От „Дондуков” 2 разкриха какво се случва при Радев - обратът е голям!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278112_%D0%9E%D1%84%D0%B8%D1%86%D0%B8%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%BE%21+%D0%9E%D1%82+%E2%80%9E%D0%94%D0%BE%D0%BD%D0%B4%D1%83%D0%BA%D0%BE%D0%B2%E2%80%9D+2+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BA%D1%80%D0%B8%D1%85%D0%B0+%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D

 Държавният глава Румен Радев проведе работно съвещание на „Дондуков“ 2. Това е официалната информация, която разпространиха от прессекретариата на държавния глава по повод данните, че президентът свика извънредна среща с Цацаров. "В съвещанието участваха главният прокурор и ръководителите на службите за сигурност. То бе посветено на провеждането на предсрочните парламентарни избори и на сигурността на страната" се казва още в съобщението от прессекретариата на държавния глава. Първоначалните данни бяха, че срещата е заради отбегнатите отношения между България и Турция през последните седмици. До тях се стигна, след като стана ясно, че има агитацията на турски представители в полза на партията на Лютви Местан ДОСТ.   БЛИЦ!


Конфискуваха от два склада в Шумен менте маркови спортни стоки за над 600 000 лв (обзор)

https://www.24chasa.bg/region/article/6124995

Конфискуваха от два склада в Шумен менте маркови спортни стоки за над 600 000 лв (обзор)Срещу 38-годишният собственик е образувано досъдебно производство за нарушаване на правото на марко притежателя При акция на икономическа полиция в Шумен тази събота от два склада в града са били конфискувани луксозни спортни стоки от известни търговски марки, като по време на проверката не са представени разрешителни от правопритежателя на

ЕС дава на Италия над 12 млн. евро за да се справи с мигрантите

http://www.moreto.net/novini.php?n=346819

Европейската комисия съобщи, че отпуска на Италия 12.2 милиона евро спешна помощ за справянето с миграционния натиск, съобщи БТА. Средствата ще послужат на италианската брегова охрана за повишено наблюдение и за действия по спасяването на мигранти в Средиземно море.

Започват метрото в кв. „Овча купел"

http://www.cross.bg/kypel-etap-ovcha-1538026.html

/КРОСС/До седмица започва строителството на метрото в кв. „Овча купел", анонсира зам.-кметът на Столична община Евгени Крусев. Изпълнител е обединение „Метро Горна баня" с водещ партньор „Трейс Груп Холд" АД. Зам.-кметът по транспорта и транспортни комуникации на Столична община Евгени Крусев даде старт на реконструкцията на южното платно на ул.„Боряна" в кв. „Овча купел", гр. София и направи проверка по въведената временна организация на движението. Инж. Галин Йонев, технически директор в „Трейс София" ЕАД информира, че инженерите и строителите на Трейс за 40 дни ще изпълнят проекта, който включва: премахване на паважната настилка, полагане на асфалтобетон, изграждане на тротоар, цялостна подмяна на бордюри, монтиране на енергоспестяващо LED осветление, подмяна капаците на канализационните шахти. Г-н Крусев информира, че реновирането е в отговор на множеството жалби от страна на граждани за запрашаемостта и шума, вследствие на паважната настилка. Той анонсира, че Столична община е готова да стартира втория етап от разширението на бул. „Монтевидео", което ще доведе до двойно по-голяма пропускливост, а новото кръгово кръстовище ще гарантира безконфликтното пресичане на автомобилните потоци. „Трейс Груп Холд" АД започна обновяването на бул. „Монтевидео" в кв. "Овча купел" през миналата година

КЕВР се съобразява с искането на "Булгаргаз" за цената на газа от 1 април

http://www.investor.bg/energetika/472/a/kevr-se-syobraziava-s-iskaneto-na-bulgargaz-za-cenata-na-gaza-ot-1-april-236018/

Газовата компания внесе ценово предложение, според което природният газ ще поскъпне с над 29% през второто тримесечие

"Форбс": Бил Гейтс отново най-богат, 233- ма нови милиардери

https://www.24chasa.bg/novini/article/6124968

"Форбс": Бил Гейтс отново най-богат, 233- ма нови милиардериРекорден брой милиардери отчита тази година списание "Форбс", цитирано от БНТ. Свръхбогатите вече са 2043-ма или с 13% повече от миналата година. Това показва тазгодишната класация на престижното списание. Богатството на милиардерите също е рекордно - 7,67 трилиона долара. Най-богатият човек на планетата според "Форбс" остава компютърният магнат

Христо Иванов: Който и да стане премиер от Борисов и Нинова, музиката ще поръчва Пеевски

http://offnews.bg/news/n_1/n_650471.html

Който и да стане премиер от лидерите на ГЕРБ и БСП, музиката ще поръчва Делян Пеевски. Това заяви лидерът на "Движение Да, България" Христо Иванов пред bTV.  Иванов подчерта, че БСП, ГЕРБ и ДПС са част от системната корупция и са уязвими от прокуратурата.  Делян Пеевски е похарчил най-малко три пъти повече за компромати срещу „Да България”, отколкото е бюджетът на формацията за предизборна кампания, каза Иванов. Той показа втора книга, която се раздава безплатно с вестник „Телеграф”, след като ЦИК миналата седмица забрани разпространението на подобна книга. „Партията ни съществува от 10 седмици и за това време има над 800 медийни атаки в медиите на Пеевски. Мафията се опитва да каже, че аз съм мафията”, допълни Иванов. Иванов подчерта, че прокуратурата и Висшият съдебен съвет са основните причини, за да бъде съдебната система на това ниво. Той е на мнение, че не е нужна нова Конституция, но са необходими внимателно прицелени поправки в нея и няколко закона, които пречат.  В коментар за това защо се е съгласил да е правосъден министър във втория кабинет на Бойко Борисов Христо Иванов каза: "Борисов ме избра за министър, за да покаже човек, който ще изглежда убедително в Брюксел. Ползваше ме за смокинов лист, но бързо разбра, че съм неудобен. Не съм бил министър на Борисов, а на съдебната реформа, като си свърших работата, си подадох оставката".

ЦИК забрани постфактум и втората книга на Пеевските издания

http://www.mediapool.bg/tsik-zabrani-postfaktum-i-vtorata-kniga-na-peevskite-izdaniya-news261605.html

Централната избирателна комисия (ЦИК) забрани разпространението и на втората книга, продавана като притурка на вестник "Телеграф", със заглавие "Маските на задкулисието". И този понеделник, както предходната седмица, това обаче се случи след като по-голямата част от тиража ѝ бе раздадена безплатно с изданието. Според решението "в притурката се съдържат материали, които накърняват добрите нрави по отношение на коалиция "ДВИЖЕНИЕ ДА, БЪЛГАРИЯ", както и честта и доброто име на кандидатите за народни представители Христо Любомиров Иванов, Радан Миленов Кънев, Трайчо Георгиев Трайков, Антоанета Димитрова Цонева, Тома Георгиев Белев и др." Решението на ЦИК е по жалба на коалиция "Да, България" и от Христо Иванов в качеството му на кандидат за народен представител. В жалбата се казва, че чрез публикациите в книгата издателят "Телеграф" ЕООД и свързаният с него и упражняващ контрол върху собствеността и управлението му кандидат за народен представител Делян Славчев Пеевски са нарушили правилата за водене на предизборна кампания. ЦИК смята, че притурката не представлява агитационен материал, тъй като не съдържа конкретни призиви за подкрепа или за неподкрепа на кандидат, партия, коалиция или инициативен комитет, а и се съдържа "информация за лица, които не са кандидати за народни представители в предстоящите избори". Все пак комисията отбелязва: "Видно от съдържанието на книгата е, че в отделни нейни части се коментират лица, регистрирани като кандидати за народни представители в изборите за народни представители на 26 март 2017 г. С коментарите се цели да се направят внушения във вреда на тези кандидати по начин, който е недопустим в условията на предизборна кампания. На стр. 67 под снимката на Трайчо Трайков – кандидат за народен представител, е записано, че същият може да отнесе до 12 г. затвор за аферата с EVN, на стр. 210 под снимката на Антоанета Цонева е описано, че тя е "сивият кардинал" в "Дай България", на стр. 211 под снимката на Тома Белев е записано, че същият е "зеленият октопод", който прави опит за политическа кариера, а Христо Иванов е наречен "грантовият барон". В притурката са коментирани и кандидатите за депутати, като например Атанас Атанасов, Татяна Дончева, Асен Агов и други, като коментарите са в смисъла и духа на заглавието на предговора на книгата, а именно "Партии на мафията", и целят да се направят внушения в този смисъл. На корицата на книгата са публикувани снимки на някои от кандидатите за народни представители под формата на фотоколажи – изобразени са като маски, чрез които кандидатите са представени в негативна светлина. Именно с тези фотоколажи и коментари във вреда на определени кандидати за народни представители от партии и коалиции се засягат доброто име, честта и достойнството им по начин, несъвместим с моралните норми" От "Да, България" се опитаха да спрат от излизане книгата предварително, но не успяха заради липса на мнозинство в Централната избирателна комисия на заседанието им в неделя. Миналата седмица заедно с в. "Телеграф" и "Монитор" се предлагаше и друга безплатна книга - "Крадци на демокрация". Това бе санкционирано от ЦИК отново след жалба на "Да, България". Комисията забрани разпространението на "Крадци на демокрация", но едва след като по-голямата част от тиража й вече бе изчерпан. Същото се случи с тази притурка.

Матей Казийски се върна в Тренто

https://www.24chasa.bg/sport/article/6124593

Матей Казийски се върна в ТрентоМатей Казийски се завърна в Тренто, където прекара близо 8 г. от живота си. Волейболната звезда на местния клуб прекара последните два сезона в Япония. Неговият договор с “ДжейТект Стингс” изтече и е много вероятно посрещачът да се завърне в Италия. Бившият ни национал се срещна с президента на “Тренто” Диего Мосна и състезателите преди мача с

В името на българите. Кои българи?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278111_%D0%92+%D0%B8%D0%BC%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5.+%D0%9A%D0%BE%D0%B8+%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%3F

 Въобще не Ви трябва да гледате предизборни дебати. Още по-малко пък да четете предизборни партийни програми. Случаят „Белене“ казва всичко. Едно нещастно сирийско семейство, избягало от войната, бе прогонено от група бабаити, които крещяха „Смърт на предателите!“ и „Да живее България!“, докато над тях се вееше руското знаме. После с открити и анонимни заплахи за убийство бе изгонен и приютилият семейството италиански католически свещеник. С мълчаливото съгласие и съучастие на цялото местно население и на всички държавни институции.

Срещу елементарната човещина

И как постъпиха партиите, устремили се в надпреварата за „народното доверие“? Несъгласие със станалото изразиха само две от тях, като става дума за партии, чиито шансове за изборен успех се оценяват от т.нар. социология като „безнадеждни“. Затова пък всички партии, за които се твърди, че със сигурност влизат в бъдещия парламент, отминаха случая с пълно мълчание - все едно нищо не е станало. Дали защото са съгласни и сами проповядват подобни идеи, или пък защото ги е страх открито да се противопоставят на организирано напомпаните страхове и на всенародния „патриотичен подем“ - няма никакво значение. Всички те просто застанаха на страната на беззаконието, омразата, агресията. И срещу конституционните права, универсалните ценности, елементарната човещина. В иначе изпълнената с яростни конфликти предизборна кампания няма друго събитие, което толкова ясно да показва кой в името на кого и на какво иска да управлява България след тези избори.

В името на...

Те винаги високопарно говорят от името на някаква хипотетична, анонимна, безлична и хомогенна маса. От името на „хората“ (като чуя тази дума, винаги ми се иска да попитам: „Кои хора? Поименно, ако обичате".) Или пък от името на „народа“. (Съответно всички несъгласни с тях са „врагове на народа“ и „национални предатели“.) Всъщност обаче имат предвид нещо друго. Сред цялото многообразие от обществени прослойки, политически възгледи и културни предпочитания, те са се прицелили преди всичко в една определена категория избиратели (която въобще не се покрива с бедните и онеправданите, както биха си помислили някои).

В морално отношение, както ясно показва единодушието по случая „Белене“, това е категорията на духовно бедните, ценностно необременените, освободените от чувство за срам и терзания на съвестта. За които справедливостта има значение само когато са засегнати личните им интереси. Категорията на войнстващата простащина, на онези, за които моралът е нещо безсмислено, а моралните са даже опасни.

В интелектуално отношение, както ясно показват заливащите ни в тази предизборна кампания абсурдни обещания и измислици (и фактите очевидно са врагове на народа!), приоритет за партиите е категорията на слабо образованите, културно неизкушените, универсално невежите, натоварените с всевъзможни предразсъдъци. За тези хора елементарните причинно-следствени връзки са сложна материя, а знанието и знаещите са съмнителни и даже опасни.

Ясен Бояджиев

Ясен Бояджиев

Защо го правят?

Защо тези партии и политици отдават толкова внимание именно на тази категория избиратели, дори с риск да отблъснат останалите? Очевидните обяснения са три.

Първо, защото като манталитет и поведение част от тези партии и политици напълно отговарят на описаните по-горе „изисквания“ и така органично се вписват в същата категория. Обстоятелство, което много точно илюстрира максимата, че всеки народ си заслужава управниците.

Второ, защото жадувайки за власт, искат да спечелят повече гласове, а очевидно смятат (може би не без основание), че тази категория избиратели е мнозинство или поне толкова голяма, че привличането ѝ е много важно за спечелване на изборите. Явно във властта има нещо толкова неустоимо, че всеки компромис и всяко падение си заслужават.

И трето, морално и интелектуално дезориентираните се манипулират най-лесно. Пред тях всяка глупост може да бъде оправдана и всяка далавера може да бъде пробутана.

Народът винаги е прав?

Разбира се, всичко това се прави с дежурното алиби: „народът“ е мъдър, винаги е прав и никога не греши. Което, за голямо съжаление, историята е пропуснала да докаже. Точно обратното дори: най-големите заблуди и грешки обикновено са се ползвали с голяма народна подкрепа, след което са довеждали до огромни нещастия и жертви. Показват го няколко събития през 20 век, чиито уроци напоследък изглеждат позабравени (не само в България).

Така стигаме до основната мисия и отговорност на политиците - просветеното лидерство, без което самото им съществуване губи смисъл. Работейки за просперитета на избирателите си, това лидерство не се страхува да ги предпазва от собствените им заблуди и грешки. Но споменатите български партии и политици водят избирателите и страната си в обратната посока.

 

  • Автор Ясен Бояджиев

Треньорски софтуер за “синята” школа

https://www.24chasa.bg/sport/article/6124931

Треньорски софтуер за “синята” школа От лятото Детско-юношеската школа на “Левски” ще бъде управлявана чрез професионалния треньорски софтуер на easy2coach.net, съобщиха от клуба. “От 1 юли ДЮШ на “Левски” ще бъде управлявана по нов и според европейските тенденции начин, използвайки професионалния треньорски софтуер на easy2coach.net.

Павлова във Варна: Белослав е с най-ниска безработица в региона

https://www.24chasa.bg/novini/article/6124971

Павлова във Варна: Белослав е с най-ниска безработица в регионаСъздаването на икономическа зона, за която вече беше подписан меморандум между общините Варна, Белослав, Аксаково и Девня, ще даде възможност за привличане на повече инвеститори в региона. Това казах по време на среща с жители на Белослав. Това написа във фейсбук профила си Лиляна Павлова. "За да функционира добре икономическата зона за иновации и

За Путин 100-годишнината от Октомврийската революция не е повод за празнуване

http://www.mediapool.bg/za-putin-100-godishninata-ot-oktomvriyskata-revolyutsiya-ne-e-povod-za-praznuvane-news261604.html

Путинизмът е изплетен от три коренно различни нишки: червена, бяла и кафява. Той възхвалява постиженията на Съветския съюз ("червена"), особено военния триумф над Хитлер. Тачи царската империя ("бяла"); Руската православна църква канонизира избитите членове на династията Романови. Но Русия следва фашистка ("кафява") насока: със сливане на политическата власт и бизнеса, строго контролирани медии, култ към личността и натрапчиви служби за сигурност. И за трите традиции е характерна обща ненавист към либерализма и подозрителност към външния свят, с елементи на ксенофобия. Стогодишнината от Болшевишката революция от 1917 г. обаче ще постави под много голямо, може би фатално напрежение тези различия и неясния подход на Кремъл към историята. В продължение на 70 години значението на 1917 г. не се поставяше под съмнение. Годишнината от Великата октомврийска социалистическа революция бе най-важният празник в съветския календар. Поклонението пред балсамираното тяло на Владимир Ленин в зловещия му мавзолей на Червения площад бе обреден ритуал за всеки патриотичен руснак и за чуждестранни посетители. Комунизмът, въпреки някои грешки, става символ на алтруизъм, модерност и интернационализъм. В действителност империята на злото бе изградена върху лъжи, страх и масови убийства. Икономическата й система бе пълен провал. В други страни - Полша и балтийските държави например - нейното събаряне бе белязано с цялостно отхвърляне на миналото. Имуществото, където е възможно, бе върнато на предишните му собственици или техните потомци. Комунистическата епоха бе смятана за наложена отвън (дори от тези, които се облагодетелстваха по нейно време). Русия, отслабена от вътрешни разделения и икономически несгоди през 1991 г., реагира другояче. Комунистическата партия бе свалена от власт, Съветският съюз се разпадна, но руската държава, изградена от Ленин и Сталин, до голяма степен оцеля, с временно демократично разкрасяване. КГБ бе преименуван, но не и премахнат. Опитите за проучване и документиране на престъпленията от миналото бяха многобройни през '90-те, но бяха попарени от режима на Путин. Нямаше съдебни процеси срещу злосторниците, нито компенсация за жертвите, нито дори комисия за истина и помирение. Не бяха направени опити да се издирят законните собственици на имущество, откраднато от комунистите; вместо това то минава тихомълком във владение на една (сега баснословно богата) кремълска агенция. В някои отношения часовникът бе върнат назад. Православната църква се намести в центъра на обществения живот - територия, овакантена от комунистическата партия. Ръководството на клира сега се противопоставя с озадачаващ цинизъм на всеки опит да бъде погребан Ленин, защото по думите му това ще поощри подривна, вдъхновена от чужбина "дерусификация". В центъра на Москва разкошно реновирани църкви привличат много повече посетители от сбръчкания труп на Ленин. Лъскавите универсални магазини на Червения площад и техните разглезени клиенти свидетелстват за това как Русия се е превърнала в рай за плутократи. Тези нестабилни основи означават, че на съвременната руска държава й липсва легитимност. Нейните сухопътни граници и властови структури са предимно дело на Ленин и Сталин, но тя не може нито да приеме с отворени обятия, нито да избяга от тези лидери, защото толкова много въпроси, свързани с 1917 г. и нейните последици, остават без отговор. На първо място може ли ползите от революцията - масово ограмотяване, индустриализацията и урбанизацията - да оправдаят милионите загубени и съсипани човешки животи, културната разруха и изолацията на Русия от мнозинството в Европа? Почти със сигурност не. Подходът на Владимир Путин е да заклеймява революциите по принцип (което е разумно, предвид некомпетентността, корупцията и стагнацията на собствения му режим). Това е в унисон с основното послание на Кремъл, че алтернативата на авторитаризма е хаосът. Удобно обяснение. На руснаците им дойде до гуша от хаос през '90-те. Путин критикува болшевиките за унизителната мирна сделка за слагане край на войната и в същото време възхвалява мощта на държавата, която те изграждат. Вместо да разреши тези парадокси, той опитва да ги заглуши, като призовава за "национално спокойствие и помирение" между бели и червени и намеква, че провокатори се опитват да предизвикат "разцепления, враждебност, обиди и да отворят стари рани" в съвременния живот в Русия. Той създаде комисия начело с ръководителя на службата за външно разузнаване на Русия Сергей Наришкин за социален диалог. Освен че този избор е изумително странен (можете ли да си представите правителствена комисия, ръководена от шефа на МИ6, която да разглежда въпроса с Всеобщата стачка от 1926 г.?), Путин отбягва истинския въпрос. И белите, и червените (с малки изключения) са действали ужасно и погрешно, просто по различни начини. Важната революция през 1917 г. не е през есента, а през пролетта, когато царят абдикира и мимолетното либерално правителство на Александър Керенски въведе реформи като свобода на словото и на сдружаването. Опитът на Керенски да превърне Русия в конституционна демокрация не успя. От лоялност към Великобритания и Франция той продължи да води решително войната срещу Германия и Австро-Унгария. На фона на привидно безкрайния хаос, трудности и отчаяние, фанатичните и добре организирани болшевики използваха открилата се пред тях възможност да извършат преврат. Болшевишката революция не бе срещу царя: тя бе срещу най-добрата (и може да се каже единствена) възможност на Русия през миналия век да стане свободна, правова и благоденстваща капиталистическа демокрация. Същата тази перспектива сега е така ревностно потъпквана от Путин. Това, което прави 1917 г. толкова опасна за него, не са разликите между бели и червени, а техните сходства: и двете фракции предлагат исторически безизходици, точно като него. По БТА

Откриха радиоактивни вещества в самолет от Армения за България

https://www.24chasa.bg/novini/article/6124965

Откриха радиоактивни вещества в самолет от Армения за БългарияВластите в Беларус са открили радиоактивни вещества на борда на самолет, който се е движил по маршрута Армения – България. Веществата са били открити по време на престой на летателния апарат в беларуския град Гомел, съобщи председателят на беларуската Държавна погранична комисия Антон Бъйчковски, цитиран от БНТ и БГНЕС.

Почина най-старият милиардер в света

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278110_%D0%9F%D0%BE%D1%87%D0%B8%D0%BD%D0%B0+%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%BC%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D0%B0%D1%80%D0%B4%D0%B5%D1%80+%D0%B2+%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0

 Американският милиардер Дейвид Рокфелер е починал днес на 101-годишна възраст. Досега той бе най-старият милиардер на света, предаде Bloomberg.
Той е починал в понеделник от сърдечен удар в съня си в своя дом в град Покантико Хилс в щата Ню Йорк. 
Дейвид Рокфелер бе последният оцелял внук на основателя на корпорацията „Стандард Ойл“ Джон Д. Рокфелер - първият милиардер в САЩ. Дейвид 35 години управлява Chase Bank до оттеглянето си през 1981 година. Надживява всичките си братя и сестри - общо 5, и от 2004 г. е глава на семейството и най-възрастният член на фамилията. Според списание "Форбс" той бе най-възрастният милиардер в света, а според миналогодишната класация богатството му възлиза на 3,2 милиарда долара.
Миналата година Рокфелер се подготвяше за седма трансплантация на сърце.
Рокфелер дарява всяка година милиони на Харвардския университет, който е завършил, на Музея на модерното изкуство и за редица други каузи. Той е сред милиардерите, положили Клетва за дарение - инициатива, подета от Уорън Бъфет и Бил Гейтс за даряване на минимум 50 процента от състоянието за филантропия.
Дейвид Рокфелер е единственият член на фамилията Рокфелер, който е публикувал автобиография. Когато книгата му излиза през 2002 г., милиардерът споделя за "Ню Йорк таймс", че "просто му се е случило да води по-скоро интересен живот и че описаното в нея може да се стори интересно на собствените му деца и близки".
В друго свое интервю за сп. "Форбс" Дейвид Рокфелер казва, че никога не е приемал богатството си за даденост: "Имах чудесен живот. Убеден съм, че материалните блага могат да направят живота такъв. Но когато човек няма добри приятели и близки, които да ги е грижа за него, животът става празен и тъжен и материалните блага престават да бъдат важни".



Изгониха адвоката на акушерката Емилия Ковачева на поредното заседание по делото

http://www.cross.bg/kovacheva-akysherkata-bolnitza-1538025.html

/КРОСС/Съдията от Софийския градски съд Владимир Астарджиев изгони адвоката на акушерката Емилия Ковачева и го глоби с 5 лева. До това решение се стигна в края на поредното заседание по делото, в което Ковачева е подсъдима в опит за умишлено убийство на новородено. Астарджиев санкционира Владислав Янев след като на два пъти през няколко минути адвокатът поиска отвод на наблюдаващия прокурор Николай Христов. Делото продължава на 10 април, за когато на Ковачева трябва да бъде назначен служебен защитник. Тогава ще бъдат гледани и видеозаписите от отделението за новородени в болница "Софиямед" от 17 срещу 18 април 2015 година, когато според прокуратурата, акушерката е удряла с юмруци и шише четидневната тогава Никол. Детето оцеля само благодарение на намесата на лекари от друга столична болница.

Радарите за превишена скорост утре - 21 март, във Варна и областта

http://www.moreto.net/novini.php?n=346775

Служители на пътната полиция ще следят утре - 21 март и в нощта срещу 22 март, за превишена скорост във Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък с радарите: 07:10ч.-08:30ч. гр.Варна Южен пътен възел /вход/ 07:50ч.

Шотландец получи 18 години затвор за убийство на дете във видинско село

http://www.mediapool.bg/shotlandets-poluchi-18-godini-zatvor-za-ubiystvo-na-dete-vav-vidinsko-selo-news261603.html

Върховният касационен съд потвърди присъдата от 18 години затвор за шотландеца Дейвид Бел, който уби 12-годишния Станислав Мирчов във видинското село Лагошевци. Дейвид Бел уби малолетното момче в началото на януари 2012 г. в селото, където мъжът живеел от няколко години. Той познавал жертвата и семейството й. Шотландецът подозирал Станислав, че му е надраскал микробуса и му е отровил едно от кучетата. Седмица преди убийството той замерил с дърво Станислав, тъй като детето било ритнало кучето му, което го лаело и се опитвало да го захапе. В деня на убийството майката изпратила Станислав да занесе храна на възрастен съсед. Момчето минавало покрай къщата на Бел и кучето отново започнало да лае по него и той пак го ритнал. Бел излязъл и ударил детето, накрая го удушил и ритнал трупа му в реката. В хода на разследването Бел е подложен на "детектор на лъжата", който не издържал, а след това дал подробни описания пред съда и признал вината си.

Учителката Боряна първо си срязала вените в мазето, после скочила от 7-ия етаж

https://www.24chasa.bg/region/article/6124954

Учителката Боряна първо си срязала вените в мазето, после скочила от 7-ия етажВчера погребаха бившата директорка на детска градина в Дупница, 59-г. Боряна Спасова, която се самоуби по жесток начин, съобщава struma.bg. Както struma.bg писа, в събота тя се хвърли от седмия етаж на бл. 49 в жк „Бистрица“, преди това обаче жената е слязла в мазето и си е прерязала вените на двете ръце.

Откриха мъртъв мъж в дома му в благоевградско село

https://www.24chasa.bg/novini/article/6124941

Откриха мъртъв мъж в дома му в благоевградско село50-годишен жител на благоевградското село Лешко е открит мъртъв в дома си в късния следобед днес, съобщи struma.bg. Към жилището му пътуват екипи на полицията и спешна помощ, които ще установят обстоятелствата, довели до внезапната му смърт. На тялото се натъкнали местни жители, след като няколко дни не виждали своя съселянин.

ФБР разследва възможни връзки между Русия и сътрудници на Тръмп

http://www.mediapool.bg/fbr-razsledva-vazmozhni-vrazki-mezhdu-rusiya-i-satrudnitsi-na-tramp-news261602.html

Директорът на ФБР Джеймс Коми потвърди, че бюрото разследва възможни връзки и съгласуване между Русия и сътрудници на президента Тръмп в рамките на по-широко разследване за руска намеса в американските избори. В понеделник Коми говори по време на изслушване пред Комисията по разузнаването към Камарата на представителите в американския Конгрес. Той отбеляза, че ФБР обичайно не коментира разследвания, които са в ход, но е упълномощен да го направи заради извънредно големия обществен интерес. "Тази работа е много сложна и няма как да ви кажа, кога ще приключи", добави Коми. Американски медии съобщават за съществуването на такова разследване от месеци, но досега ФБР нито потвърждаваше, нито отричаше съобщенията, посочва Франс прес. В началото на днешното изслушване конгресменът демократ и член на комисията Адам Шиф изброи множество контакти между членове на предизборния екип и обкръжението на Доналд Тръмп и близки до Кремъл личности като руския посланик в САЩ. "Възможно ли е всички тези събития да нямат никаква връзка помежду си и да са чисто съвпадение. Да, възможно е, но е по-вероятно да не са съвпадение", каза той. По време на същото изслушване председателят на комисията по разузнаването Девин Нунес категорично отрече централата на предизборния щаб на Доналд Тръмп - "Тръмп тауър" в Ню Йорк - да е била подслушвана, но допусна възможността Тръмп да е бил обект на други видове наблюдение, предаде Ройтерс. Искам ясно да заявя: знаем, че "Тръмп тауър" не е била подслушвана. Възможно е обаче президентът Тръмп и сътрудниците му да са били обект на друг вид наблюдения, каза Нунес на изслушване в комисията за евентуална намеса на Русия в изборите в САЩ през 2016 г. Нунес отбеляза, че множество бивши и настоящи висши американски представители са изнасяли потенциално секретна информация и ръководената от него комисия възнамерява да установи кои са те и да ги изправи пред съда. Конгресменът републиканец от Калифорния изрази надежда в резултат на изслушването пред комисията да бъде изготвен "окончателен доклад" за евентуалната руска намеса в президентските избори, посочва Асошиейтед прес. Директорът на ФБР също каза, че няма информация Тръмп да е бил подслушван. Министерството на правосъдието няма сведения в подкрепа на твърденията на президента в Туитър, че Барак Обама е наредил "Тръмп тауър" да бъде подслушвана по време на предизборната кампания. Нито един президент не би могъл да нареди подобно подслушване, заяви той и подчерта, че правната процедура за подслушване на американски граждани е много строга и изисква подписа на специален съдия. Пред комисията в понеделник говори и директорът на Агенцията за национална сигурност Майкъл Роджърс. Той отрече възможността Вашингтон да е поискал от британските тайни служби да шпионират Тръмп, както намекна консервативен анализатор, чието предположение беше подето миналата седмица и от говорителя на Белия дом. Не съм виждал нищо, свързано с подобна дейност, от страна на АНС и никой не е искал от нас да извършваме подобна дейност, заяви Роджърс и подчерта, че такова искане би навредило на отношенията между Вашингтон и Лондон.

Резултати от 29-ия кръг в Италия и класиране

https://www.24chasa.bg/sport/article/6124944

Резултати от 29-ия кръг в Италия и класиране                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Кон ритна дете в Гоцеделчевско

https://www.24chasa.bg/novini/article/6124940

Кон ритна дете в Гоцеделчевско7-годишно дете пострада тежко в нелеп инцидент в Гоцеделчевско. Момчето е било изритано от кон в главата. Неприятната случка се е разиграла тази сутрин в Огняново, съобщава struma.bg. Детето е прието в тежко състояние в болницата в Гоце Делчев. Има травма на главата и в гръдната

Потвърдиха диагнозата на двете жени и 2-годишното дете със съмнения за морбили

http://www.cross.bg/diagnozata-klinika-selo-1538024.html

/КРОСС/Потвърдена е диагнозата морбили за 2-годишното дете от пловдивския квартал "Столипиново", което бе прието миналата седмица в инфекциозната клиника на Университетската болница в Пловдив. Това съобщи д-р Моника Троянчева от Регионалната здравна инспекция. От лабораторията на Националния център по заразни и паразитни болести в София са потвърдили заболяването и при двете жени, настанени в същата клиника. Едната пациентка е от село Чешнигирово, а другата - от село Злати трап. Все още се чака резултатът на 7-месечно бебе, също от "Столипиново", което не е измунизирано срещу болестта.  

„Форбс“: Милиардерите в света са се увеличили до рекордните 2043 души

http://www.moreto.net/novini.php?n=346822

Списъкът на милиардерите в света се е увеличил до рекордните 2043 души, гласи публикация на американското списание „Форбс“. През 2016 г. в този списък да влизали 1810 души. Както през изминалите 4 години списъкът се оглавява от основателя на "Майкрософт" Бил Гейтс със състояние от 86 млрд.

Бил Гейтс се среща с Доналд Тръмп, обсъждат помощта за чужбина

https://www.24chasa.bg/novini/article/6124924

Бил Гейтс се среща с Доналд Тръмп, обсъждат помощта за чужбинаМилиардерът Бил Гейтс се срещна днес с американския президент Доналд Тръмп, за да обсъдят напредъка в програмите за глобално здравеопазване и развитие, както и въпроса за националното образование, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Гейтс, съосновател на компания "Майкрософт" и най-богатият човек в света, ще подчертае съществената роля,

Жените решават за бирата по вкусовите й характеристики

http://www.cross.bg/puti-bira-vkys-1538022.html

/КРОСС/Жените определят балансирания горчиво-сладък привкус на пивото като най-решаващ при избора за закупуване на бира. Това показва изследване, чийто акцент са бирените предпочитания на дамите от началото на тази година. Проучването сред жени на възраст между 19 и 50 години е публикувано в международното издание на Института за наука и технология на храните на Великобритания. Вкусът е определящ сред още 5 основни фактора: цвят, стил, опаковка, бранд и технология на производство, според изследването. Дамите най-вече харесват светлото пиво, в което слабо горчивият и балансиран вкус се съчетава с фин хмелов аромат. Обичайно светлите лагер бири са със златист цвят, кристална бистрота и балансирана газировка. Те съдържат 92% вода, алкохолното им съдържание е между 4-5% обемни градуса алкохол, 0,3% протеини, 0,2% фибри, 0% мазнини и около 40-43 калории на 100 милилитра. Въпреки че хмелът е уникалната за пивото съставка, силно охмелените бири с изразени горчиви нотки не са харесвани от нежния пол, независимо от факта, че горчивите вещества на хмела съдържат редица полезни съставки като феноли, флавоноиди и изофлавоноиди, уточняват авторите на изследването. Извън предпочитанията на жените остават и бирите с плътен вкус, стаут бирите с дълбок, тъмен цвят, вкус на препечен малц и по-високо алкохолно съдържание, тъмните и мътните нефилтрирани бири, които по-скоро представляват интерес за мъжете и за бираджиите, които обичат да експериментират

Китаец беше арестуван за кражбата на динозавърски яйца

https://www.24chasa.bg/novini/article/6124922

Китаец беше арестуван за кражбата на динозавърски яйцаМъж беше арестуван в североизточната част на Китай за кражбата на 80 фосилизирани яйца от динозавър, съобщи ДПА, цитирана от БТА. Злосторникът задигнал вкаменелостите от колекционер в провинция Чжъцзян на 9 януари с помощта на трима съучастници. Крадецът два пъти преди това посетил къщата на колекционера под предлог,

Променят за постоянно маршрутите на десетки автобуси и трамваи в София

//dariknews.bg/regioni/sofiia/promeniat-za-postoianno-marshrutite-na-desetki-avtobusi-i-tramvai-v-sofiia-2011493

Десетки автобуси в София променят движението си. Закрива се трамвай № 19, а линия № 11 ще стига до Княжево. Промени има и за мотрисите по линия № 4, съобщиха от Центъра за градска мобилност. Промените стават с постоянен статут.
 
Обединяват се автобусни линии

18 години затвор за британеца, удушил 11-годишния Станислав

//dariknews.bg/novini/bylgariia/18-godini-zatvor-za-britaneca-udushil-11-godishniia-stanislav-2011494

Върховният касационен съд потвърди присъдата на Окръжен съд-Видин и решението на Софийски апелативен съд, с които на подсъдимия британски гражданин Дейвид Брайсън Бел бе наложено наказание 18 години "лишаване от свобода". Присъдата е окончателна и не подлежи на обж

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов ще посети град Дупница на 21-ви март

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/lideryt-na-gerb-bojko-borisov-shte-poseti-grad-dupnica-na-21-vi-mart-2011495

Лидерът на ПП ГЕРБ Бойко Борисов ще се срещне с жители на град Дупница на 21-ви март, вторник. Събитието ще се проведе в Спортната зала и ще започне от 18:00 ч.
На срещата ще присъстват водачът на листата на ГЕРБ в Кюстендилска област Кирил Калфин

Президентът проведе съвещание по сигурността и предстоящите избори

//dariknews.bg/novini/bylgariia/prezidentyt-provede-syveshtanie-po-sigurnostta-i-predstoiashtite-izbori-2011496

Държавният глава Румен Радев проведе на "Дондуков" 2 работно съвещание, в което участваха главният прокурор и ръководителите на службите за сигурност, посветено на провеждането на предсрочните парламентарни избори и на сигурността на страната. Това съобщиха от прес

Български и румънски магистрати обмениха опит в Балчик

//dariknews.bg/regioni/dobrich/bylgarski-i-rumynski-magistrati-obmeniha-opit-v-balchik-2011497

Румънски магистрати от Мангалия гостуваха в Балчик по покана на Районния съд в града. Гостите са говорили за структурата на съда в Мангалия, начина на провеждане на съдебните заседания и натовареността на магистратите, съобщи председателят на Балчишкия  съд Ивелина Велчева. Споделе

В Южна Англия търсят български готвачи

//dariknews.bg/regioni/dobrich/v-iuzhna-angliia-tyrsiat-bylgarski-gotvachi-2011499

За трета година Агенцията по заетостта набира готвачи за работа в самостоятелни и хотелски ресторанти в Южна Англия, съобщават от Агенцията по заетостта. Работодател е Hall & Woodhouse Ltd - стара семейна компания с традиции в хотелиерството и ресторантьорството. Предлагат се работни места както за

Доналд Тръмп отново ще става дядо

//dariknews.bg/novini/liubopitno/donald-trymp-otnovo-shte-stava-diado-2011501

Синът на американския президент Ерик и съпругата му очакват първа рожба

Въпреки призивите за бойкот "Красавицата и звяра" постави боксофис рекорди

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2017/03/20/2938595_vupreki_prizivite_za_boikot_krasavicata_i_zviara/?ref=rss


Въпреки призивите за бойкот новата екранна адаптация на "Красавицата и звяра" тръгна при рекорден интерес, събирайки общо 350 млн. в световния боксофис, предаде "Ройтерс". Новият филм на "Дисни" бе посрещнат с опити за цензура от религиозните общности по света заради решението на компанията да включи гей герой. Дебютният му уикенд обаче постави няколко рекорда.

Със 170 млн. долара, събрани от петъчната премиера до вчера в САЩ, "Красавицата и звяра" е най-успешният филм с рейтинг за...

Воден от САЩ батальон на НАТО ще бъде дислоциран в Полша

http://www.mediapool.bg/voden-ot-sasht-batalyon-na-nato-shte-bade-dislotsiran-v-polsha-news261601.html

Воден от САЩ батальон с численост над 1100 войници ще бъде дислоциран в Полша от началото на април, съобщи американски военен командващ, в момент, когато НАТО взема мерки в отговор на анексирането на Крим от Русия през 2014 г., предаде Ройтерс. Над 900 американски войници, около 150 британски военнослужещи и около 120 румънски войници съставят бойната група в Североизточна Полша. Това е една от четирите многонационални военни формации в балтийския регион. Русия определи този ход като агресивна стратегия в близост до границите й. "Това е мисия, а не цикъл от тренировъчни събития. Целта е да се възпре агресия в балтийските държави и Полша. Имаме пълна готовност за смъртоносна реакция", каза командващият бойната група подполковник Стивън Гвентер от сухопътните сили на САЩ. Великобритания, Канада и Германия водят другите три бойни групи в Естония, Латвия и Литва. Те ще бъдат в оперативна готовност от юни и ще получават поддръжка от редица други натовски страни, включително Франция. Общо около 4000 войници от силите на НАТО с танкове и друга бронетехника, въздушна подкрепа и високотехнологична информационни зали ще следят за потенциални руски набези и ще реагират на тях. Русия отрича да има експанзионистични или агресивни цели. Тя обвинява НАТО, че се опитва да дестабилизира Централна Европа и отвърна със сформиране на четири нови бойни дивизии за подсилване на западните и централните си военни окръзи и с увеличаване на военните учения, отбелязва Ройтерс.

Милиардерите в света достигнаха рекордните 2043 души

http://offnews.bg/news/n_1/n_650470.html

Милиардерите в света се увеличиха до рекордните 2043 души, става ясно от публикация на списание "Форбс".  На челно място в класацията на милиардерите отново е основателят на Microsoft Бил Гейтс със състояние от 86 млрд. долара. След 2016 година неговото богатство е нараснало над 10 пъти. Гейтс е начело на класацията 18 пъти за последните 23 години.  На второ място е инвеститорът Уорън Бъфет със състояние 75,6 млрд. долара. Трети е основателят на Amazon Джеф Безос със състояние от 72,8 милиарда, като за една година е спечелил 27,6 милиарда - повече от всеки друг в класацията.  На четвърто място е собственикът Аманио Ортега на веригата магазини за дрехи със 71,3 милиарда долара, а на пето място с 56 милиарда долара е създателят на Facebook Марк Зукърбърг. Общото състояние всичките 2043 милиардери от списъка възлиза на 7,67 трилиона долара. Богатството на американския президент Доналд Тръмп се е свило с около 1 млрд. долара до 3,5 млрд. долара през последната година, пише "Форбс". През 2016 този в този списък са влизали 1810 души.

Сирийски кюрди сключили споразумение за изграждане на руска военна база

http://www.mediapool.bg/siriyski-kyurdi-sklyuchili-sporazumenie-za-izgrazhdane-na-ruska-voenna-baza-news261600.html

Русия се договори с кюрдските Сили за защита на народа да изгради военна база в контролиран от тях район в Северозападна Сирия и ще обучава техни бойци като част от борбата с тероризма, заяви днес кюрдски говорител, цитиран от Ройтерс. Споразумението с Русия е било сключено вчера, а руски войски с бронирана техника вече са пристигнали на мястото в окръг Африн, каза говорителят. "Споразумението влезе в сила днес", каза Редур Кселил. По думите му "то е първото по рода си". Той не каза колко руски войници са пристигнали в Джандарис, където се изгражда базата. Говорителят заяви, че Джандарис по-рано е бил обстрелван от турските сили през границата. Сключването на сделката вероятно ще разгневи Турция, която смята силите за продължение на Кюрдската работническа партия (ПКК). Преди време Турция започна настъпление по част от сирийската граница, за да предотврати по-нататъшни завоевания на силите, които контролират територии в Североизточна Сирия и северозападния район Африн. Силите за защита на народа са съюзник на САЩ в борбата с "Ислямска държава" в Сирия и играят важна роля в подкрепяното от Вашингтон настъпление срещу сирийския град Ракка, крепост на джихадистката групировка.

Анев с най-добър сезон в биатлона, България се размина с квота

https://www.24chasa.bg/sport/article/6124912

Анев с най-добър сезон в биатлона, България се размина с квота Красимир Анев направи най-силния си сезон в биатлона. В крайното класиране за световната купа българинът завърши на 26-а позиция с 363 т. Така 29-годишният самоковец подобри постижението си от миналата година. Тогава Анев бе 30-и с 304 т. На световното в Хохфилцен (Ав) Краси записа престижното 6-о място в спринта.

Поморие – Етър 2:0

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/ZomSSL2kOgw/

Поморие постигна първа победа през пролетния дял от шампионата на Втора лига. Тя дойде срещу лидера в класирането Етър (Велико Търново).

Възпитаниците на Малин Орачев изнесоха много силен мач и заслужено се поздравиха с успех – 2:0. Първото сериозно положение в мача бе след половин час игра. Хаджиев засече с глава центриране от фаул, но топката премина до лявата греда. В 40-ата минута Стоянов се откъсна сам срещу вратаря. Той си поведе дълго топката, Тодоров излезе извън наказателното си поле и изчисти. p1140971

Малко по-късно Цветомир Тодоров стреля атрактивно със странична ножица, но не уцели вратата. В последната минута на полувремето защитник на гостите игра с ръка в собственото си наказателно поле, за което главният арбитър отсъди дузпа. От бялата точка Христо Лемперов бе точен за 1:0.

p1140968

В началото на втората част Иван Стоянов можеше да изравни, след като остана сам срещу вратаря. Ударът му обаче премина встрани от вратата. Малко по-късно удар на Ивайлов от фаул бе спасен с акробатичен плонж от Димитър Тодоров. Така се стигна до 85-ата минута, когато домакините решиха всичко в мача. Те организираха скоростна контраатака, при която Лозев напредна отдясно и пусна около точката за изпълнение на дузпа към Милен Танев, който изпрати топката в мрежата за 2:0.

p1140972-1

Следва пауза в първенството поради световната квалификация между националните отбори на България и Холандия.

Здравното министерство потвърди за три случая на морбили у нас (обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6124847

Здравното министерство потвърди за три случая на морбили у нас (обзор)Здравната инспекция в Пловдив е потвърдила пред Министерство на здравеопазването за три случая на морбили, съобщиха от ведомството. Освен 2-годишното дете от кв. Столипиново, за което бе съобщено в петък, с морбили са и две жени от Пловдивска област - на 20г. и на 24 г., живеещи в различни населени места.

Българите леко се изкачват в световния индекс на щастието - между Египет и Сиера Леоне

http://www.mediapool.bg/balgarite-leko-se-izkachvat-v-svetovniya-indeks-na-shtastieto---mezhdu-egipet-i-siera-leone-news261599.html

Българите бележат сериозен прогрес в световния индекс на щастието през 2017 година, изкачвайки се до 105 позиция от общо 155 държави в света. Преди години българите са били на 129-та позиция. Това показва Световният доклад за щастието, който се публикува всяка година през март. Въпреки подобрението в рамките на проучването, единствено гражданите на Албания и Украйна се чувстват по-зле от българите в Европа. Близо до България в класацията са Македония (92), Босна и Херцеговина (90) и Португалия (89). Почти толкова щастливи, колкото българите, са хората от Египет и Сиера Леоне. Най-щастливи са гражданите на Норвегия, следвани от Дания, Исландия, Швейцария, Финландия, Холандия, Канада, Нова Зеландия, Австралия и Швеция. Норвегия се изкачва от четвърта до първа позиция за една година. През 2017 г. докладът е фокусиран върху влиянието на социалните и демографските фактори върху усещането за щастие – БВП, социална подкрепа, корупция, продължителност на живота и други. През следващата година докладът ще се фокусира върху миграцията. Наличието или липсата на социална подкрепа в едно общество оказва най-голямо влияние върху усещането на хората за щастие. Силен положителен момент има и свободата на индивида да взема своите житейски решения, както и доверието между хората. Корупцията и малката продължителност на живота без сериозни заболявания намаляват оценките на страните в списъка. Информацията е събирана чрез допитвания сред около 3000 души във всяка от страните, а основният задаван въпрос е как оценяват сегашния си живот по скала от 0 до 10.

Горя уличен стълб във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=346790

Пожар в електрическото табло на стълб от уличното осветление е възникнал събота вечерта. Инцидентът, който се е случил на бул. „Владислав Варненчик“, се е разминал без пострадали, съобщиха за Moreto.net от пресцентъра на полицията.

Стълб на контактно-кабелната мрежа на ул. "Раковски" падна заради корозия

http://www.mediapool.bg/stalb-na-kontaktno-kabelnata-mrezha-na-ul-rakovski-padna-zaradi-koroziya-news261598.html

Стълб от контактно-кабелната мрежа на тролеите на ъгъла на ул. "Георги С. Раковски" и ул. "Хан Аспарух" в София падна в понеделник. Инцидентът за щастие се размина само с временно спиране на движението на тролейбусна линия номер 9. За около час и половина след тунела на НДК тролейбусите се движеха по бул. "Васил Левски" в посока Сточна гара. Екипи на Столичния електротранспорт бързо отстраниха проблема и към 13.30 часа движението бе възстановено. От пресцентъра на Столичната община съобщили пред "Дневник.бг", че в основата на стълба е установена корозия, което е вероятната причина за падането му. Зам.-кметът на София по транспорта Евгени Крусев е назначил пълна проверка на всички стълбове.

MMTV online лансира български изпълнители с нов клубен формат

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6124898

MMTV online лансира български изпълнители с нов клубен форматОнлайн платформата за музика и лайфстайл дава възможност за изява и на нови таланти На 23 март, четвъртък, в Royal Sofia Club, НДК от 21 ч. по www.mmtvmusic.com стартира първото издание на MusNight’. Новият клубен формат е един час забавление-разговор с публика на живо, двама гости и петима изпълнители в различни музикални стилове и с интерактивна

15-километрова опашка от камиони има на "Капитан Андреево"

https://www.actualno.com/society/15-kilometrova-opashka-ot-kamioni-ima-na-kapitan-andreevo-news_600612.html

Продължава струпването на тежкотоварни автомобили на ганицата ни с Турция при ГКПП "Капитан Андреево". 15 километра е образуваната колона от ТИР-ове. За изтеклото денонощие са обработени и пропуснати 1500 камиона, с 300 по-малко от възможностите на пункта. Причината е в спиране на работата на турския пункт "Капъкуле".

Две жертви на злополука в "Биовет", Пещера

http://www.mediapool.bg/dve-zhertvi-na-zlopoluka-v-biovet-peshtera-news261597.html

Двама работници, на 30 и на 40 години, са починали след задушаване с отровен газ в завода "Биовет" в  Пещера по време на ремонт на изливен резервоар, съобщиха от МВР. В съоръжението първо влязъл един работник, но му прилошало. На помощ му се притекъл негов колега, но и той загубил съзнание. Минути по-късно мъжете починали. Причината най-вероятно е проникнал отровен газ от инсталацията в производственото помещение, съобщи говорителят на полицията в Пазарджик Мирослав Стоянов.   Сигналът за инцидента е получен в дежурната част на районното управление на Пещера и на пожарната в Пещера около 14 часа. Към момента няма опасност за живота и здравето на хората, работещи в завода, и за населението в Пещера. По първоначални данни става въпрос за трудова злополука, за нещастие с фатален край за двама млади хора, заявиха от полицията в Пазарджик.   Екипи на полицията, следствието, противопожарната служба и експерти по охрана на труда извършват оглед.     Още няма яснота как и откъде отровен газ е проникнал в производственото помещение, обясни  Мирослав Стоянов. Според  директора на инспекцията по охрана на труда Васил Мезов е важно да се разбере какво е съхранявал резервоарът, преди да се изпразни. Екипи на пожарната и полицията в Пещера правят оглед на мястото на инцидента под ръководството на следовател от Окръжен следствен отдел. Там са областният управител на Пазарджик и директорът на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". Пред промишлената сграда на "Биовет" са се струпали много хора. Компанията е водещ европейски производител на фуражни добавки, премикси, активни субстанции и готови лекарствени средства за лечение, профилактика и подобряване здравето и продуктивността на животните. Фирмата разработва междинни продукти и активни субстанции за фармацевтичната промишленост. Мажоритарни собственици на "Биовет" са братята Кирил и Георги Домусчиеви. Фирмата започва производствената си дейност през 1954 г. с хлортетрациклин. Днес портфолиото й включва над 80 продукта, които се продават в повече от 80 страни в света. От основаването си до днес фирмата е разширил производствения си капацитет значително и днес разполага с четири производствени бази. Освен завода в Пещера има площадки в Ботевград и Разград, както и производствени мощности в Щип, Македония.

9 наши фирми са на IT-изложение в Германия

http://www.cross.bg/sofiya-tehnologii-predpriyatiya-1538021.html

/КРОСС/Девет български фирми се представят на IT-изложение в Германия, съобщиха от Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП). До 24 март 2017 г. се провежда една от най-големите изложби за информационни и комуникационни технологии в света CEBIT 2017 в Хановер, Германия. България се представя от девет компании, които са организирани от Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП), включително има и стартъпи. Агенцията финансира частично участието на фирмите, в рамките на национален щанд от 125 кв. м изложбена площ. Компанията "Арфид" ООД, София представя компоненти за електронна идентификация и Интернет. "Клийн код фектори" ЕООД, София се занимава със софтуерен фреймуърк. "Девижън" ООД, София предлага разработка на специален софтуер, мобилни и уеб приложения. "Ентегра" ООД, Варна предоставя бизнес софтуерна платформа, която интегрира ERP, CRM, BPM и BI функционалности. "Екстенза уеб дивелъпмънт" ООД, София показва множество разработки в сферата на електронната търговия, също и експертизи по разработка и поддръжка на електронни магазини. "Файнди" ООД, София притежава система за откриване на домашни любимци, вещи, велосипеди и автомобили. "Инфосорс" ООД, София се занимава с управление на данни, медиен мониторинг и анализ. Компанията "Про смарт" ЕООД, София произвежда програмируеми термостат контролери

Загиналите в Пещера са на 30 и 34 години, задушили се от отровен газ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6124887

Загиналите в Пещера са на 30 и 34 години, задушили се от отровен газДвама мъже починаха в понеделник при злополука в завода за лекарствени средства "Биовет" в Пещера, съобщиха от полицията. Загиналите, на възраст 30 и 34 години, са от Пещера, но до момента не се съобщават имената им. Сигналът за инцидента е бил подаден към 14 ч. в пожарната служба в града от дежурен служител във фармацевтичния комбинат.

Кметът на Бургас и руският посланик у нас Анатолий Макаров обсъдиха предстоящия туристически сезон

http://www.cross.bg/byrgas-sreshta-ryskata-1538023.html

/КРОСС/Над 600 000 руски туристи са посетили Българското Черноморие миналото лято. Това заяви посланикът на Руската Федерация у нас Негово Превъзходителство Анатолий Анатолиевич Макаров на среща с кмета Димитър Николов. Според руския дипломат регионът има огромен потенциал за развитие и на алтернативен туризъм като религиозен, исторически, екологичен. Очакванията са запазване на тенденцията към увеличение на руски туристи у нас, като паралелно нараства броят на руските граждани, които закупуват имоти в областта, стана ясно още по време на срещата. Обсъден бе и въпросът за установяването на нови транспортни връзки, които да стимулират туризма и икономическите взаимоотношения между Русия и бургаски регион. На срещата присъстваха генералният консул на Руската Федерация във Варна Сергей Лукянчук, почетният консул в Бургас Тонко Фотев, търговският съветник към посолството Игор Илингин. "Бургас е красив и привлекателен град, с благоприятен бизнес климат", заяви в края на посещението си в Бургас руският дипломат. Търговският съветник към посолството на Руската Федерация Игор Илингин и кметът Димитър Николов се включиха в среща между представители на деловите кръгове от двете държави. Обсъдени бяха възможностите за динамизиране на експорта на традиционни български продукти. Коментирани бяха най-често срещаните казуси и бюрократични препятствия, който среща българо-руският бизнес, разгледани бяха и конкретни предложения за улесняването на процедурите.  

Меркел призова към бързо създаване на единен цифров пазар

http://www.dnevnik.bg/evropa/2017/03/20/2938349_merkel_prizova_kum_burzo_suzdavane_na_edinen_cifrov/?ref=rss


Канцлерът Ангела Меркел призова за бързо създаване на единен европейски цифров пазар и единни правила за собствеността на данни.

"Нуждаем се от адекватна рамка, която да подобри условията за инвестиции в цифрови услуги в цяла Европа, независимо кой предлага тези услуги", заяви Меркел по време на технологичната конференция CeBIT.

Единният пазар трябва да включи и постепенната интеграция на телекомуникациите, посочи тя, за което ще е нужно да бъдат финализирани регулациите...

Местан е поискал за изборите ОССЕ да изпрати наблюдатели за смесените райони

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/03/20/2938585_mestan_e_poiskal_za_izborite_osse_da_izprati/?ref=rss


Председателят на ДОСТ Лютви Местан проведе среща с мисията на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) за наблюдение на изборите в България. В срещата участва ръководителя на мисията Роман Якич, съобщиха от пресцентъра на ДОСТ.

На първо място Местан е споделил огорчението си, че въпреки изрично изразените препоръки в доклади на ОССЕ за правото на ползване на майчин език в предизборната кампания продължава забраната, дискриминационният текст не е премахнат и на...

Милена Дамянова пред пловдивски учители: Просветното министерство няма да се дава вече на партньори

https://www.24chasa.bg/novini/article/6124836

Милена Дамянова пред пловдивски учители: Просветното министерство няма да се дава вече на партньориМинистерството на образованието няма да се предоставя повече на коалиционен партньор. Досегашният ни не се справи с управлението на ведомството, поради което възникна напрежение. Това заяви на кръгла маса в Пловдив бившият зам.-министър на образованието Милена Дамянова. Тя е член на комисията, която е изготвила програмата за управление на ГЕРБ в

Румънските полицаи обявиха нов протест с искане за увеличение на заплатите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6124861

Румънските полицаи обявиха нов протест с искане за увеличение на заплатитеРумънските полицаи отново ще излязат на улицата на 25 март, за да поискат увеличение на заплатите си, съобщи председателят на Националния синдикат на полицаите Думитру Коарна, цитиран от информационния сайт Хотнюз, цитиран от БТА. Той уточни, че митингът, който е одобрен от властите, ще започне в 10 часа пред министерството на вътрешните работи и

Меркел предупреди за още забрани на турски събития

http://www.moreto.net/novini.php?n=346818

Германският канцлер Ангела Меркел предупреди, че Берлин може да забрани по-нататъшни турски мероприятия в страната, освен ако Анкара не спре с нацистките сравнения. Меркел наблегна на това, че подобни обиди трябва да спрат и Германия си запазва правото да „вземе всички необходими мерки, включително и преразглеждане на разрешения“ за събития от кампанията на турските власти преди референдума за изменения в турската конституция, предвиждащи повече изпълнителна власт за президента Реджеп Ердоган.

Кой е най-богат сред милиардерите

https://vesti.bg/sviat/koj-e-naj-bogat-sred-miliarderite-6066888

Бил Гейтс остава на-богат в света, но с най-много през годината е забогатял друг от списъка

Статус на деня: Коалиция "Ва банк" - неизбежна

http://www.dnevnik.bg/analizi/2017/03/20/2938548_status_na_denia_koaliciia_va_bank_-_neizbejna/?ref=rss


Стабилната коалиция след изборите е неизбежна. Коалиция "Ва банк".

Това е заключението на ироничния коментар на политолога Даниел Смилов във "Фейсбук". Изводът е направен след обобщение на посланията на политически сили. Коментарът:

"Обобщение на водещите послания на партиите от прото-коалиционния бульон:

ГЕРБ: "Борбата с комунизма, бежанците, корупцията и геополитическите заплахи не е възможна без национално обединение (включително и с Пеевски, и с...

На "Улица Сезам" вече ще има кукла с аутизъм (СНИМКИ)

https://www.actualno.com/curious/na-ulica-sezam-veche-shte-ima-kukla-s-autizym-snimki-news_600573.html

В култовото американско детско образователно предаване "Улица Сезам" вече ще има кукла с аутизъм. Сред обичаните герои като Голямото пиле, Бисквитеното чудовище и Оскар, които радват малки и големи вече над пет десетилетия, вече ще можеш да видим и Джулия. Тя е с червени кос

Експерти очакват инфлация от над 2% в края на 2018 г.

http://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/eksperti-ochakvat-inflaciia-ot-nad-2-v-kraia-na-2018-g-235996/

Цените на горивата ще спрат да растат до края на първото тримесечие, повлияни от международните пазари, пише в анализ

Европа отпусна 12,2 млн. евро на Италия за справяне с миграцията

http://www.cross.bg/evro-italiya-miliona-1538020.html

/КРОСС/Европейската комисия отпуска 12.2 милиона евро спешна помощ на Италия за справянето с миграционния натиск, съобщиха от Брюксел в официално прессъобщение. Средствата ще послужат на италианската брегова охрана за повишено наблюдение и за действия по спасяването на мигранти в Средиземно море. Италия е получила от ЕС 75 милиона евро извънредна помощ по въпросите с миграцията, а новата сума е в отговор на засиления миграционен поток през Средиземно море. В неделя италианските власти спасиха 3 хиляди души край бреговете на Либия. Общо на италианските власти са били предоставени близо 593 милиона евро от бюджета на ЕС по програмите за убежище и за приобщаването на мигрантите. Част от средствата са били насочени към осигуряването на вътрешната сигурност на ЕС.  

Министерството на финансите преотвори емисия 10.5-годишни книжа

http://www.dnevnik.bg/biznes/finansi/2017/03/20/2938540_ministerstvoto_na_finansite_preotvori_emisiia/?ref=rss


Министерството на финансите преотвори емисия 10.5-годишни държавни ценни книжа (ДЦК), деноминирани в лева, с падеж 25 юли 2027 година. На проведения на 20 март аукцион бяха пласирани успешно ДЦК за 100 млн. лв. при среднопретеглена доходност от 1.80 процента, съобщават от ведомството.

Общият размер на подадените поръчки достигна 192.25 млн. лв., което съответства на коефициент на покритие от 1.92. Спредът спрямо десетгодишните германски федерални облигации в този сегмент е 137...

Милиардерът Дейвид Рокфелер почина на 101 години

http://www.mediapool.bg/miliarderat-deivid-rokfeler-pochina-na-101-godini-news261596.html

Американският милиардер, банкер и филантроп Дейвид Рокфелер почина на 101-годишна възраст в дома си в Покантико Хилс в щата Ню Йорк, съобщи вестник "Ню Йорк Таймс", цитирайки представител на семейството. Дейвид е шестото дете на Джон Д. Рокфелер Джуниър и един от внуците на Джон Рокфелер, основател на компанията "Стандарт Ойл"  през ХIX век и станал първия магнат и милиардер на САЩ Дейвид Рокфелер заемаше 581-о място в класацията на милиардерите на списание "Форбс" със състояние от 3.3 млрд. долара. Той е бил на 21 години, когато умира дядо му Джон Рокфелер. "Той разказваше забавни истории и пееше кратки песнички", спомня си Дейвид през 2002 г. Завършва Харвардския университет през 1936 г., учил е в Лондон скул икономика и политически науки, а през 1940 година защитава докторска степен в Чикагския университет. Дисертацията му е на тема "Неизползвани ресурси и икономически загуби". Същата година започва държавна работа като секретар на кмета на Ню Йорк Фиорело ла Гардия. Следващите две години е служител на Департамента по отбрана, здравеопазване и социална сигурност. През май 1942 година е назначен на военна служба и до 1945 г. стига звание капитан, работейки във военното разузнаване по време на Втората световна война. През 1946 г. започва кариера в "Чейс Манхатън Банк" (Chase Manhattan Bank), а година по-късно става директор на Съвета по международни отношения. На 1 януари 1961 г. е назначен за президент на "Чейс Манхатън Банк", която днес е известна като "Джей Пи Морган Чейс" (JPMorgan Chase). Двадесет години по-късно се оттегля от поста. След като починаха по-големите му братя и сестри, Рокфелер бе начело на обширна мрежа от семейни интереси - както бизнес, така и филантропски - простиращи се от опазване на околната среда до изкуство. Чествайки стотния си рожден ден през 2015 година, той дари 1000 акра земя до национален парк в Мейн.

Спортното министерство отпусна 312 хил. лв. на 48 клуба по две програми

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/03/20/2938551_sportnoto_ministerstvo_otpusna_312_hil_lv_na_48_kluba/?ref=rss


Министерството на младежта и спорта ще финансира 48 клуба с общо 312 хиляди лева по програмите "Научи се да плуваш" и "Децата и спортния клуб".

По първата програма ведомството на временния министър Даниела Дашева отпусна 162 000 лева на 16 клуба - девет клуба от София, два от Благоевград и по един от Варна, Кърджали, Плевен, Русе и Шумен.

През миналата година, докато начело на министерството беше Красен Кралев, по тази програма бяха отпуснати 263 хил. лв. на 27 клуба, а...

Астрия: Чужденците да получават социална помощ след 5 години престой

http://econ.bg/Новини/Астрия-Чужденците-да-получават-социална-помощ-след-5-години-престой_l.a_i.739285_at.1.html

Австрийският министър на външните работи възнамерява да подготви програма и план за предотвратяване на срива в социалната система под влиянието на...

„Супер сметк@“ спестява на клиентите на Пощенска банка разходите за месечна такса и дава допълнителни бонуси

https://www.24chasa.bg/novini/article/6124850

„Супер сметк@“ спестява на клиентите на Пощенска банка разходите за месечна такса и дава допълнителни бонусиНовата сметка за заплата преобръща представите за стандартния банков продукт От днес Пощенска банка предлага на своите клиенти нов банков продукт, който е без аналог на нашия пазар. „Супер сметк@“ е иновативна разплащателна сметка за заплата, с която клиентите сами премахват месечната си такса и дори могат да получават паричен бонус,

"Тръмп тауър" не е била подслушвана

https://www.24chasa.bg/novini/article/6124844

"Тръмп тауър" не е била подслушванаПредседателят на комисията по разузнаването към Камарата на представителите в американския Конгрес Девин Нунес днес категорично отрече централата на предизборния щаб на Доналд Тръмп - "Тръмп тауър" в Ню Йорк - да е била подслушвана, но допусна възможността Тръмп да е бил обект на други видове наблюдение, предаде Ройтерс.

Павлова: Борисов е осигурил финансиране за ремонта на Аспаруховия мост

https://www.24chasa.bg/novini/article/6124979

Павлова: Борисов е осигурил финансиране за ремонта на Аспаруховия мост"Срещнах се с жителите на с. Звездица, Варненско. Това е едно от малкото населени места в областта, където младите остават да си живеят", написа във фейсбук профила си кандидатът за депутат на ПП ГЕРБ във Варна Лиляна Павлова. "То е само на 10-ина минути от Варна и основният им проблем е свързан със лошото състояние на Аспаруховия мост.

Актриса с български корен ругана от расисти във Франкфурт

https://www.24chasa.bg/novini/article/6124846

Актриса с български корен ругана от расисти във ФранкфуртГерманската актриса Радост Бокел, която е наполовина българка, бе нападната расистки в супермаркет във Франкфурт. Това написа самата тя във фйсбук и новината бъзо обиколи всички медии. 41-годишната актриса има цветнокожо дете на 7 години. Момченцето отхапало от геврек, който Бокел купила за него, още преди да стигнат до касата.

Ден на отворените врати в ОСРК „Младост“ – Ледена пързалка във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=346825

Община Варна отново организира Ден на отворените врати в ОСРК „Младост“ – Ледена пързалка. В проявата могат да се включат всички ученици, като то ще се проведе на 25 март /събота/ от 11.00 до 13.00 часа., на две сесии по 45 минути – 11:00 – 11:45 и 12:00 – 12:45, в общински спортно – развлекателен комплекс „Младост“ – Ледена пързалка.

Проф. Ваня Добрева: Средствата за образование и наука трябва да растат на всяка цена

http://www.cross.bg/prof-bulgariya-obrazovanie-1538019.html

/КРОСС/„Средствата, отделяни от БВП за образование и наука, в дългосрочен план трябва да растат на всяка цена, дори и в ситуация на тежка икономическа и социална криза". Това заяви проф. Ваня Добрева, кандидат за народен представител от листата на „БСП за България" в 23-и МИР. Тя откри срещата на ръководители и членове на БАН, ректори на университети, представители на студентски съвети и синдикати с председателя на БСП и водач на листата на „БСП за България" в 25-и МИР Корнелия Нинова и с лидера на БСП-София Калоян Паргов.Форумът беше организиран от кандидата за народен представител от листата на „БСП за България" в 23-и МИР Марин Петков, по инициатива на Федерация „Образование и наука" с председател проф. Панайот Панайотов и под патронажа на Градския съвет на БСП в София с председател Калоян Паргов. Сред присъстващите бяха председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски, ректорите на СУ „Климент Охридски" проф. Анастас Герджиков, на МГУ и председател на Съвета на ректорите проф. Любен Тотев, на УНСС проф. Стати Статев, на Техническия университет проф. Георги Михов, на УНИБИТ проф. д.и.н. Стоян Денчев, на УАСГ проф. д-р инж. Иван Марков, на ХТМУ проф. д-р инж. Митко Георгиев, на ВСУ „Любен Каравелов" проф. Борислав Борисов, на ВУЗФ доц. Григорий Вазов, на НСА проф. Пенчо Гешев, представители на синдикатите - на ФУНИС проф. Емилия Рангелова и на ВОН към КНСБ проф

ФБР потвърди, че се води разследване за връзки между Тръмп и Русия

http://www.investor.bg/sasht/337/a/fbr-potvyrdi-che-se-vodi-razsledvane-za-vryzki-mejdu-trymp-i-rusiia-236011/

Председателят на Комисията по разузнаването към Конгреса отрече пък твърденията на Тръмп, че Барак Обама е подслушвал Trump Tower

Който и да стане премиер от лидерите на ГЕРБ и БСП, музиката ще поръчва Пеевски, обяви Христо Иванов

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/03/20/2938560_koito_i_da_stane_premier_ot_liderite_na_gerb_i_bsp/?ref=rss


"Който и да стане премиер от двамата антидемократични лидери на ГЕРБ и БСП, музиката ще поръчва Пеевски", каза днес по Би Ти Ви лидерът на движение "Да, България" Христо Иванов. Той обяви още, че медиите на бившия депутат от ДПС винаги са обслужвали главния прокурор. "Сега мафията се опитва да каже, че аз съм мафията", каза Иванов. Той допълни, че т.нар. системни партии - БСП, ГЕРБ и ДПС, са част от системната корупция и са уязвими от прокуратурата.

Иванов подчерта, че прокуратурата...

Нови учебни планове в професионалните гимназии от 15 септември

https://www.actualno.com/education/novi-uchebni-planove-v-profesionalnite-gimnazii-ot-15-septemvri-news_600589.html

От 15 септември т.г. ученицитe в над 400 професионални гимназии и паралелки в средни и обединени училища, ще се обучават по нови учебни планове. Те ще бъдат изготвени с активното участие на бизнеса, социалните партньори, директорите и учителите. Целта е съдържанието им да отг

ЦИК забрани разпространението и на втората книга на "Телеграф"

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/03/20/2938541_cik_zabrani_razprostranenieto_i_na_vtorata_kniga_na/?ref=rss


Централната избирателна комисия забрани разпространението на книга, продавана като притурка на вестник "Телеграф", със заглавие "Маските на задкулисието". ЦИК смята, "че в притурката се съдържат материали, които накърняват добрите нрави по отношение на коалиция "ДВИЖЕНИЕ ДА, БЪЛГАРИЯ", както и честта и доброто име на кандидатите за народни представители Христо Любомиров Иванов, Радан Миленов Кънев, Трайчо Георгиев Трайков, Антоанета Димитрова Цонева, Тома Георгиев Белев и др."

ЦИК ще...

Приключи ремонтът на жп инфраструктурата в Хитрино

http://www.cross.bg/hitrino-nkzhi-infrastryktyra-1538018.html

/КРОСС/ Приключи ремонтът на железопътната инфраструктура в Хитрино. В рамките на около седмица екипи на Национална компания "Железопътна инфраструктура" успяха да възстановят два от разрушените при влаковата катастрофа коловози, напълно е обновен и жп прелеза в центъра на селото. Ремонтът след трагедията от 10 декември, когато цистерна се взриви на гарата и загинаха 7 души, е струвал между 150 000 и 200 000 лв. Сумата изцяло е осигурена от бюджета на НКЖИ. След приключване на ремонтите влаковото движение през Хитрино, което до момента ставаше с ограничение на скоростта до 15 км. в час ще бъде нормализирано. За да извърши оглед на извършения ремонт, в Хитрино днес бе и Красимир Папукчиев- ген. директор на НКЖИ, който обясни, че екипите на Компанията са свършили добре работата си. "До края на деня ще бъде възстановено движението по втори и трети коловоз на Гара Хитрино, в пробна експлоатация с 25 километра в час, няколко дни да се наблюдава състоянието и след което ще бъде възстановено по книжка разписанието. В рамките на още около месец ще възстановим и разрушения четвърти коловоз", обяви Папукчиев, цитиран от "Дарик". През годината предстoят още ремонти дейности по жп линията Русе - Каспичан, на която се намира и Хитрино, като НКЖИ ще инвестира в модернизиране на системите и подобряване състоянието на релсовия път.  

Петя Аврамова: Стабилна държава и икономика ще донесат по-високи доходи

https://www.24chasa.bg/novini/article/6124828

Петя Аврамова: Стабилна държава и икономика ще донесат по-високи доходиВодачът на листата на ПП ГЕРБ – Враца Петя Аврамова и кандидатите за народни представители Мирослав Комитски и Тодор Иванов се срещнаха с жителите на селата Върбица, Тишевица и Вировско. „ГЕРБ е единствената партия, която спазва своите предизборни обещания, защото ние предлагаме реални и изпълними неща.

Броим врабчетата в България

http://www.moreto.net/novini.php?n=346821

Днес, по случай Световния ден на врабчето, Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) обявява началото на кампанията „ние броим врабчетата“. Преброяването ще се проведе на 8 април от 9:00 до 12:00 часа и в нея може да се включи всеки, като отдели само 10 минути и запише данните си на vrabcheta.

Певецът Ал Бано отново е приет в болница

https://www.24chasa.bg/novini/article/6124799

Певецът Ал Бано отново е приет в болницаИзвестният италиански певец Ал Бано отново е настанен в болница заради нарушаване на кръвообращението в мозъка му, предаде ТАСС, цитирана от БТА. "Ал Бано е хоспитализиран. Засега не мога да кажа нищо за здравословното му състояние", заяви неговият мениджър Марко Блази Мартина. Както по-рано оповестиха италиански медии,

Милиардерът Дейвид Рокфелер почина на 101-годишна възраст

http://www.investor.bg/sasht/337/a/miliarderyt-deivid-rokfeler-pochina-na-101-godishna-vyzrast-236012/

Най-малкият от общо шестте деца на Джон Рокфелер-младши беше един от основните радетели на капитализма в света

Крим - три години Кремъл диктува живота

https://vesti.bg/sviat/evropa/krim-tri-godini-kremyl-diktuva-zhivota-6066882

Противниците на Путин обаче смятат, че той е заблудил новите си поданици - веднъж заради икономическите проблеми и изолацията, и втори път заради репресиите спрямо несъгласните

FactSet придобива британската аналитична компания BISAM Technologies

http://www.investor.bg/drugi/338/a/factset-pridobiva-britanskata-analitichna-kompaniia-bisam-technologies-236001/

Сделката е на стойност 205,2 млн. долара, а с нея глобалният концерн става собственик и на българо-американската FinAnalytica

Почина Дейвид Рокфелер

http://www.cross.bg/rokfeler-fondatziya-pochinal-1538017.html

/КРОСС/На 101-годишна възраст е починал милиардерът Дейвид Рокфелер, съобщиха от фондацията на известната фамилия. Рокфелер е починал в съня си у дома в Ню Йорк, след прекаран сърдечен арест, уточняват от фондация "Рокфелер". Бизнесменът, чието състояние се определя на близо 3 млрд. долара, управляваше Chase Bank в продължение на 35 години, като се оттегли от бизнеса си през 1981 година. В изявлението на фондация "Рокфелер" милиардерът е описан като "една от най-влиятелните фигури в американската история, филантроп, финансист" и като "най-великия международен бизнес държавник".  

Лечева: Предлагаме радикална промяна, за да има доходи, сигурност и справедливост за всички

http://www.cross.bg/gerb-dohodite-horata-1538011.html

/КРОСС/Много хора ме питат какво ще направим, за да повишим доходите. Всеки знае, че условията за това са три - работеща икономика, квалифицирана работна сила и да се спре с политическия рекет. Сега нашите опоненти се хвалят с повишаване на брутния вътрешен продукт, какво развитие сме постигнали, как няма безработица. Как да им повярваме, след като тяхната статистиката показва, че по производителност на труда сме на последно място в Европа? Безработицата била намаляла с цели 4 % за една година, а хората, които работят са се увеличили само с 50 хиляди. Не можем да достигнем резултати за работна заетост, които сме имали през 2009 г., камо ли да говорим за развитие. България е в капана в съвременното робство. На хората се плащат заплати от 200-300 лева. Така ли ни предлага ГЕРБ да преборим безработицата - като отчитаме мизерия?! Ние искаме не каква да е икономика, а икономика, която създава трайни, високодоходни работни места. За това искаме промяна на модела. Сега 97 % от българската икономика са дребни и малки предприятия и фирми, на ръба на оцеляването, опитващи се да устоят на политическия рекет и да получат като подизпълнители трохите от парите от големите проекти, разпределени сред няколко големи приближени на властта фирми. Ние казваме - помощи и стимули за малкия и среден бизнес, който трябва да гарантира стабилни работни места. Към това са насочени голяма част от мерките ни за развитие на икономиката - индустрия и българско производство

Отиде си Рокфелер

https://www.actualno.com/curious/otide-si-rokfeler-news_600604.html

Милионерът филантроп Дейвид Рокфелер е починал на 101-годишна възраст, съобщи CBS. Говорителят му е обявил, че Рокфелер си е отишал спокойно в съня си, докато е бил в къщата си в Покантико Хилс, Ню Йорк. Дейвид е шестото дете на Джон Д. Рокфелер-младши и внук на съоснователя на Sta

Заместващ автомобил при настъпване на застрахователно събитие - най-новата услуга на „ЗД Евроинс” АД

https://www.24chasa.bg/avto/article/6124794

Заместващ автомобил при настъпване на застрахователно събитие - най-новата услуга на „ЗД Евроинс” АД
„Заместващ автомобил” е най-новата услуга, която „ЗД Евроинс” предлага на своите клиенти от месец март. При настъпване на застрахователно събитие, констатирано с протокол от КАТ или двустранен протокол, при което отремонтирането на щетата по оценка на доверения сервиз ще отнеме повече от 5 работни дни,

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване