Румяна Бъчварова: ГЕРБ и патриотите е възможна коалиция

http://www.clubz.bg/52642-rumqna_bychvarova_gerb_i_patriotite_e_vyzmojna_koaliciq

Управленска коалиция между ГЕРБ и "Обединени патриоти" е възможна, не виждам причини да не се случи. Това каза пред бТВ вътрешният министър Румяна Бъчварова. Според нея целта на провеждащите се в момента преговори е да се постави сътрудничеството между двете формации на здрава основа.

Бъчварова коментира и един от спорните въпроси, а именно вдигането на пенсиите, за което настояват патриотите.

"Всички искат пенсионерите да получават по-добри пенсии. Въпросът е как може това да бъде осигурено. Симеонов и Каракачанов са разумни хора, отговорни", каза Бъчварова.

Тя изтъкна, че в миналия мандат не е водила лична битка с лидера на "Атака" Волен Сидеров.

"С г-н Сидеров не съм имала лична битка. Действала съм като вътрешен министър, не като Румяна Бъчварова. Това не пречи да се подкрепят принципни становища и да има общи позиции", каза Бъчварова.

Бившата вътрешна министърка коментира и проблемите с битовата престъпност.

"Важно е да се гарантира успех на следващото управление. Каквото може да се направи във възможностите на МВР мисля, че се прави. Полицай във всяко село не означава полицай в кафенето на всяко село. Означава патрули, добър контакт с кметовете", каза Бъчварова.

Според нея БСП са направили от Постановление 208, отнасящо се до настаняването на бежанци у нас, "опорна точка в две изборни кампании".

Ирина Бокова с отличие за работата й за равен достъп до образование и диалог между нациите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6163268

Ирина Бокова с отличие за работата й за равен достъп до образование и диалог между нациите
В рамките на посещението си в САЩ генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова изнесе лекция на тема „Превенция на войнстващия екстремизъм в 21-ви век " в Salisbury University в Мериленд в присъствието на 400 студенти и университетски преподаватели. По този повод президентът на университета д-р Джанет Дъдли-Eшбах връчи на Ирина Бокова

Фернандо Каранга от ЦСКА се размина с тежка контузия

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/04/09/2950565_fernando_karanga_ot_cska_se_razmina_s_tejka_kontuziia/?ref=rss


Футболистът на ЦСКА Фернандо Каранга се размина с тежка контузия. Нападателят вкара два гола при победата с 3:1 над "Черно море", като след второто си попадение беше изваден от игра със съмнения за счупен крак след удар от вратаря Емил Михайлов.

На нападателя са направени изследвания, от които стана ясно, че счупване няма, а получената след удара петсантиметрова рана на десния му крак е зашита, съобщиха от клуба.

"Всички в клуба...

Боядисайте яйца с кафе или замразени боровинки

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6162264

Боядисайте яйца с кафе или замразени боровинкиЗа този Великден може да спестите някой лев от изкуствената боя за яйца в магазина, ако запретнете ръкави и ги оцветите по старомодния начин: с храни, които вече имате в кухнята си. Забавно е, сигурно е, а в същото време въображението ви ще получи силен подтик да се развихри. Един от неочакваните ефекти на естествените бои е,

Президентът Радев ще изложи мотивите си за уседналостта в обръщение към нацията

https://www.24chasa.bg/novini/article/6163170

Президентът Радев ще изложи мотивите си за уседналостта в обръщение към нациятаПрезидентът Румен Радев ще изложи мотивите си за ограничаване на избирателните права на българите, живеещи в чужбина в официално обръщение към нацията. Това заяви той пред журналисти в Ловеч, където заедно със своята съпруга бе на неофициално посещение по случай празника Цветница, информира БТА. "Ще имаме време за тези дебати, най-важното е,

Тръмп блъфира, а Ердоган прави грешки

http://pogled.info/svetoven/tramp-blafira-a-erdogan-pravi-greshki.84539

/Поглед.инфо/ Очертава се поредната геополитическа развръзка в бъдещото преустройство на Близкия изток. По искане на Анкара се проведе телефонен разговор между министъра на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу с руския му колега Сергей Лавров. Дипломацията е деликатно нещо, особено на равнището на практически действия във форсмажорна ситуация.

По Сирийския въпрос: Тръмп е сломен, а Меркел се притаява

http://pogled.info/svetoven/po-siriiskiya-vapros-tramp-e-slomen-a-merkel-se-pritayava.84540

/Поглед.инфо/ В изявление на германската Левица относно ракетния удар на САЩ срещу сирийската военновъздушна база, лаконично и ясно се казва: "Ликува т.нар. Ислямска държава! Не е и мечтала в нейния общ интерес това да се случи." За губещите терористи тази провокация беше необходима като въздуха.

Путин е изразил съболезнования към Египет след терористичния акт в Танта

https://www.24chasa.bg/novini/article/6163140

Путин е изразил съболезнования към Египет след терористичния акт в ТантаПрезидентът на Русия Владимир Путин е изразил съболезнования към египетския си колега Адбел Фатах ас Сиси във връзка с трагичните последствия от терористичния акт в град Танта, отбелязвайки, че с общи действия членовете на международната общност могат да дадат отпор на терористите, предаде РИА Новости, цитирана от Фокус.

Главчев: Патриотите са единствените възможни партньори в 44 НС

http://www.cross.bg/gerb-glavchev-obedinenite-1539913.html

/КРОСС/ "Разговорите между ГЕРБ и Обединените патриоти вървят добре. Те са най-вероятните партньори в 44-тото Народно събрание", каза за БНР Димитър Главчев от ГЕРБ. "Водим разговори в тази посока с Обединените патриоти, които в така структурирания 44-ти парламент, са най-възможните, да не кажа единствени възможни партньори, защото другия вариант е правителство на малцинството, с всичките последствия. Това означава търсене на разбирателство по всяка една конкретна тема - доста трудно функциониращ парламент", обясни той. Главчев каза, че още не е говорено за разпределението на министерските кресла и постове: "Сегашният стил е търсене на допирните точки за стиковане на програмите на двете партии. Когато се намери това златно сечение, подписва се коалиционен документ, който осигурява изпълняването на управленска програма и едва след това се започват коментарите по състава и на правителство, и на други ръководни постове в държавата. Ние се учим от грешките си. Не е коментиран въпросът министри от служебния кабинет да запазят постовете си. Няма постигнато единомислие по размера на минималните пенсиите между ГЕРБ и Обединените патриоти", каза още Главчев, но подчерта: "Има общото виждане, че пенсиите трябва да се увеличават, но това да бъде свързано с растеж в икономиката. Разговорите с патриотите вървят добре, без обаче излишни поводи за фанфари на този етап

Турските граждани в чужбина гласуват за референдума

http://www.moreto.net/novini.php?n=348451

Седмица преди провеждането на референдума в Турция за нова политическа система, която ще разшири правомощията на президента, турските граждани, които живеят в чужбина, вече гласуват. Имигрантите в Гърция гласуват в консулството в столицата Атина.

ИД окървави две християнски църкви в Египет на Палмова неделя

http://www.mediapool.bg/id-okarvavi-dve-hristiyanski-tsarkvi-v-egipet-na-palmova-nedelya-news262484.html

Терористичната организация "Ислямска държава" (ИД) пое отговорност за двата самоубийствени атентата, извършени в коптски храмове в Египет. Групировка обяви чрез собствената си пропагандна агенция АМАК, че нейни членове са извършили и двете нападения, при които бяха убити общо 44 човека.   Двата християнски храма са били атакувани, докато хората са се събрали на богослужение за християнския празник Палмова неделя (Цветица). След взрива в църква в египетския град Танта, на север от Кайро, е избухнал друг взрив пред църква в Александрия. Атентатите бяха извършени преди визитата в Египет на папа Франциск, насрочена за 28 и 29 април и след призив, отправен от местния клон на ИД за нападения срещу християните в Египет.   Загиналите навръх светлия християнски празник са общо 44-ма. Жертвите в Танта са 31, а 13 са в Александрия. Ранените са над 100 - 78 в Танта и 37 в Александрия   При атентата в коптската църква "Свети Георги" в Танта нападателят се е самовзривил вътре. Във втория атентат нападателят се самовзриви на входа на коптската катедрала "Свети Марк" в Александрия, след като не е бил допуснат вътре. Катедралата е седалище на коптския патриарх Тавадрос Втори. По време на нападението той е бил в храма и е отслужвал празнична литургия по повод Палмова неделя. Висшият духовник не е пострадал при нападението, съобщи египетската държавна телевизия.   Властите на град Танта съобщиха, че там е била обезвредена още една бомба в района на местната джамия. Президентът на Египет Абдел Фатах ас Сиси каза, че двата атентата са извършени както срещу християните така и срещу мюсюлманите в страната. Според него този терор, насочен срещу "нашата родина ще сплоти още повече египетския народ в стремежа му да се противопостави на тероризма и да установи сигурност в страната. Ас Сиси изрази съболезнования на семействата на загиналите и свика спешно заседание на Националния съвет на отбраната, на което ще се обсъжда случилото се в Танта и Александрия.   Християните са около 10 процента от населението на Египет, наброяващо 92 милиона. Те подкрепиха свалянето на ислямисткия президент Мохамад Морси през 2013 г. от тогавашния командващ на армията и настоящ президент Абдел Фатах ас Сиси.   Коптите са египетските християни и са най-голямата етнорелигиозна общност с древни корени в Близкия изток. Смята се, че са преки потомци на древните египтяни – коренното доислямско, неарабско население на Египет. Те са близо 10 на сто от 94-милионното население на страната.   Папа Франциск осъди кървавата атака в коптска църква в Египет и изрази своите най-дълбоки съболезнования на коптския патриарх Тавадрос Втори и на целия египетски народ. Вестта за бомбения атентат дойде, докато Франциск водеше служба по случай Палмовата неделя на площад "Свети Петър" във Ватикана.

ИД окървавиха две християнски църкви в Египет на Палмова неделя

http://www.mediapool.bg/id-okarvaviha-dve-hristiyanski-tsarkvi-v-egipet-na-palmova-nedelya-news262484.html

Терористичната организация "Ислямска държава" (ИД) пое отговорност за двата самоубийствени атентата, извършени в коптски храмове в Египет. Групировка обяви чрез собствената си пропагандна агенция АМАК, че нейни членове са извършили и двете нападения, при които бяха убити общо 44 човека.   Двата християнски храма са били атакувани, докато хората са се събрали на богослужение за християнския празник Палмова неделя (Цветица). След взрива в църква в египетския град Танта, на север от Кайро, е избухнал друг взрив пред църква в Александрия. Атентатите бяха извършени преди визитата в Египет на папа Франциск, насрочена за 28 и 29 април и след призив, отправен от местния клон на ИД за нападения срещу християните в Египет.   Загиналите навръх светлия християнски празник са общо 44-ма. Жертвите в Танта са 31, а 13 са в Александрия. Ранените са над 100 - 78 в Танта и 37 в Александрия   При атентата в коптската църква "Свети Георги" в Танта нападателят се е самовзривил вътре. Във втория атентат нападателят се самовзриви на входа на коптската катедрала "Свети Марк" в Александрия, след като не е бил допуснат вътре. Катедралата е седалище на коптския патриарх Тавадрос Втори. По време на нападението той е бил в храма и е отслужвал празнична литургия по повод Палмова неделя. Висшият духовник не е пострадал при нападението, съобщи египетската държавна телевизия.   Властите на град Танта съобщиха, че там е била обезвредена още една бомба в района на местната джамия. Президентът на Египет Абдел Фатах ас Сиси каза, че двата атентата са извършени както срещу християните така и срещу мюсюлманите в страната. Според него този терор, насочен срещу "нашата родина ще сплоти още повече египетския народ в стремежа му да се противопостави на тероризма и да установи сигурност в страната. Ас Сиси изрази съболезнования на семействата на загиналите и свика спешно заседание на Националния съвет на отбраната, на което ще се обсъжда случилото се в Танта и Александрия.   Християните са около 10 процента от населението на Египет, наброяващо 92 милиона. Те подкрепиха свалянето на ислямисткия президент Мохамад Морси през 2013 г. от тогавашния командващ на армията и настоящ президент Абдел Фатах ас Сиси.   Коптите са египетските християни и са най-голямата етнорелигиозна общност с древни корени в Близкия изток. Смята се, че са преки потомци на древните египтяни – коренното доислямско, неарабско население на Египет. Те са близо 10 на сто от 94-милионното население на страната.   Папа Франциск осъди кървавата атака в коптска църква в Египет и изрази своите най-дълбоки съболезнования на коптския патриарх Тавадрос Втори и на целия египетски народ. Вестта за бомбения атентат дойде, докато Франциск водеше служба по случай Палмовата неделя на площад "Свети Петър" във Ватикана.

Взривове в две църкви в Египет, жертвите на първата експлозия са 25

http://www.mediapool.bg/vzrivove-v-dve-tsarkvi-v-egipet-zhertvite-na-parvata-eksploziya-sa-25-news262484.html

Два християнски храма бяха атакувани в Египет, докато хората са се събрали на богослужение за християнския празник Палмова неделя (Цветица). След взрива в църква в египетския град Танта, на север от Кайро, при който загинаха поне 25 човека и 60 са ранени, е избухнал взрив пред църква в Александрия, при който засега се съобщава само за няколко ранени.   Взривовете се случват в деня на един от най-светлите християнски празници и дни преди планираното посещение на папа Франциск в Египет.   В Танта е атакувана коптската църква "Свети Георги". Причините засега са неизвестни и никой не е поел отговорност но християнското малцинство в Египет често е обект на нападения от страна на ислямистки милиции.   Управителят на провинцията Ахмад Диеф заяви пред държавната телевизия "Нил", че или е имало заложена бомба, или някой се е самовзривил. Полицията проверява дали няма и други заложени експлозиви в околността.   Християните са около 10 процента от населението на Египет, наброяващо 92 милиона. Те подкрепиха свалянето на ислямисткия президент Мохамад Морси през 2013 г. от тогавашния командващ на армията и настоящ президент Абдел Фатах ас Сиси.   Коптите са египетските християни и са най-голямата етнорелигиозна общност с древни корени в Близкия изток. Смята се, че са преки потомци на древните египтяни – коренното доислямско, неарабско население на Египет. Те са близо 10 на сто от 94-милионното население на страната.   *Очаквайте подробности

Слънчево и до 21 градуса утре

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6163127

Слънчево и до 21 градуса утреПрез нощта ще бъде ясно и почти тихо. Сутринта ще е студено, с минимални температури между 1 и 6 градуса. На места ще има условия за образуване на слана. Утре ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб вятър от изток-североизток, информира БТА. Дневните температури ще се повишат и ще са предимно между 16 и 21 градуса, по Черноморието малко по-ниски.

10-месечно бебе от Столипиново почина от морбили

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/10-mesechno-bebe-ot-stolipinovo-pochina-ot-morbili-2016400

10-месечно бебе от пловдивския квартал "Столипиново" е починало от морбили. Детето е било прието в болница на 29 март със симптоми на болестта, съобщиха от Регионалната здравна инспекция в Пловдив. То не е било имунизирано, защото не е достигнало имунизационната възра

Жена роди на борда на самолет (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/sviat/zhena-rodi-na-borda-na-samolet-snimki-2016401

Млада жена роди момиченце на борда на самолет на компанията "Turkish Airlines", пътуващ от Гвинея към Буркина Фасо, съобщи

Гърдите на Пърл Гонзалес преминали щателна проверка

http://offnews.bg/news/n_1/n_652434.html

Гърдите на силиконовата състезателка по смесени бойни изкуства Пърл Гонзалес са били щателно проверени от комисия преди дебюта й във веригата UFC тази нощ в Бъфало. Вещите лица са преценили, че силиконовите й импланти не пречат да излезе на ринга й след разговор и с лекуващия й лекар са я допуснали до участие. Преди мача й със Синтия Калвийо се заговори, че може и да бъде спряна заради силикона. Явно целият този шум е повлиял на концентрацията на 30-годишната американка, която загуби в третия рунд. "Никога не съм си криела силикона. Изненадана съм, че се вдигна толкова шум. Бих искала хората да оценят качествата ми на боец, а не да мислят за мен като за "онази със силиконовите гърди, която иска да се бие", коментира разочаровано Пърл, чиято популярност обаче рязко скочи в последните дни. Публикация, споделена от Pearl Gonzalez (@pearlgonzalez) на %месец %-ден %година в %-часа:%минути%сутрин/вечер ST

Очаква се засилване на трафика на ГКПП-ове

http://www.cross.bg/zaradi-traseta-trafikut-1539912.html

/КРОСС/ Трафикът през граничен пункт "Капитан Андреево" е нормален. На изхода от България няма струпване на камиони. Очаква се обаче трафикът да се засили заради неделния ден. Всички трасета работят. На входа от Турция към България пропускането на камиони е слабо. Най-вероятно на територията на Южната ни съседка има опашка. Причините за забавянето от турска страна все още са неясни. От Агенция "Митници" напомнят, че на българо-турската граница трафикът минава през строг контрол от месеци. Обстановката на граничен пункт "Кулата" е спокойна. Няма затруднение при преминаването през граничните пунктове след въвеждането на новата европейска директива щателно да се проверяват всички преминаващи. Новите мерки за сигурност се въведоха заради повишената терористичната заплаха. От "Гранична полиция" припомнят, че заради завишения контрол е възможно увеличаване на времето в зоните на граничните пунктове и призовават хората да бъдат търпеливи. 5 километра е опашката от тежкотоварни автомобили на румънската територия на "Дунав мост". При Русе обаче няма изчакващи автомобили. Работят всички трасета.    

Незаконна сеч унищожи 180 декара гора край София

https://www.actualno.com/sofia/nezakonna-sech-unishtoji-180-dekara-gora-kraj-sofija-news_604772.html

Незаконна сеч е унищожила 180 декара борова гора над столичния квартал Сеславци. Горски служители са констатирали нарушението, при което са изсечени голям брой дебели дървета, оставяйки само крехките и тънките, негодни за продажба. "Такъв случай не сме виждали досега. Ако е

Моуриньо хвали талант на Юнайтед

http://offnews.bg/news/n_1/n_652433.html

Мениджърът на Манчестър Юнайтед Жозе Моуриньо не спести похвалите си по адрес на младия талант на "червените дяволи" Маркъс Рашфорд. "Не бих могъл да си купя по-опитен нападател от Златан, нали? Разполагаме също с Маркъс, вярваме в Маркъс, това е без капчица съмнение. Може би ще купим нов нападател, но едно нещо е сигурно – Маркъс в момента трупа невероятен опит на терена. Той играе във всеки турнир – Лига Европа, Висшата лига, за купите, финал на „Уембли“. Това е безценно за него предвид вихъра, който беше той през миналия сезон. Сега прибавя и опит към играта си. Рашфорд е такова добро момче и солиден професионалист. Смятам, че за него е фантастично да се учи сега. Дори и да не вкарва толкова много, през следващия сезон ще го прави. Следващият сезон ще бъде много добър за него", сподели Моуриньо. Днес Юнайтед гостува на опашкаря Съндърланд от 15:30 в мач от 32-ия кръг на английската Висша лига. "Червените дяволи" се нуждаят от задължителна победа, тъй като равенството с Евертън (1:1) през седмицата отново ги отдалечи от топ 4. 

Кой живееше добре в НРБ?

http://www.clubz.bg/52641-koj_jiveeshe_dobre_v_nrb

Тодор Живков се подготвя за обръщението. Стопкадър БНТ

Едно от първите достъпни за широката публика автентични свидетелства за сладкия живот на комунистическата номенклатура по времето на Тодор Живков са мемоарите "По коридорите на властта" на Георги Милушев. В продължение на три години той е бил началник на Пето управление на ДС (1986-1989), известно повече като Управление за безопасност и охрана (УБО). Впрочем, както разказва генералът от ДС, кръгът от задачите, които трябва да изпълнява многохилядният персонал на УБО, е разширен още през 1956 - годината, в която Тодор Живков оглавява БКП. Тогава от служба за осигуряване на личната безопасност на висши партийни и правителствени членове УБО се превръща във военно-чиновнически архипелаг с многобройни служби за всестранно жилищно, транспортно, стоково, ресторантско и прочие обслужване на членовете на висшата партийна и управленска каста в НРБ и, разбира се, и на техните семейства.

60 000 лева за храна?

Всъщност, началото на тайната система с огромните привилегии е положено още през 1951 година. Още тогава на членовете и кандидат-членовете на Политбюро е било позволено да ползват всяко тримесечие текстилни стоки за 60 хиляди лева, както и хранителни продукти за същата сума. За сравнение: в началото на 1950-те средната месечна заплата в НРБ е 540 лева.
В своята книга Георги Милушев описва как през 1958 петима висши апаратчици начело с Тодор Живков дават зелена светлина пред използването на т.нар. безотчетни фондове от бюджета на ЦК на БКП. От тях първият секретар на БКП годишно вече можел да прибира без обяснения 20 хиляди лева. Зад грифа "Строго секретно" в ДС започва да кипи трескава дейност за "развитие и обогатяване на управляващите и всесилните", както пише Милушев.

С решения на ЦК на БКП се регламентират една след друга все нови и нови привилегии – за предоставянето на жилища и вили, за командировки зад граница, за покупки на западни коли и за персонално изхранване на висшата номенклатура. Обслужването ѝ е поето от две бази за специално снабдяване. Базата на столичния "Панорамен път" е достъпна за елитния отбор "А" - обкръжението на Живков и шефовете на ключови институции. Базата в софийския хотел "Рила" пък поема отбор "Б" - членовете на Политбюро и вождовете на БЗНС. Георги Милушев си спомня: "В УБО вече трайно съществуваха службата за "домоуправление" (на жилищата, вилите и 42-те резиденции на правоимащите – б.а.), за перални, стопанско-производствени обекти, дърводелска работилница, гараж, (служба) за охрана и поддържане на ловните стопанства [на ЦК], звено за строителство, ремонт и поддръжка (…) УБО се превърна в държава в държавата." С бюджета на управлението се финансират, впрочем, и пътуванията на Владимир Живков до Япония, Филипините, Индия, Сингапур, Малайзия и Тайланд, подбират се апартаменти за родата на Живков, ремонтират се личните коли на членовете на Политбюро и им се купуват нови возила направо от щандовете на Пловдивския панаир. Годишно се раздават десетки хиляди левове на калпак за "изхранване" и за "протокол". Три от най-горните етажи на номенклатурата са обгрижвани и с екстрата "безплатна прислуга". Някои от новите членове на ЦК на БКП са смаяни от чантите с огромните суми, които разните служби на УБО започват да им носят веднага след заемане на поста, свидетелства Георги Милушев.  

Безграничната алчност на "правоимащите"

Повествованието в книгата "По коридорите на властта" е изпълнено с примери за безгранична, а в редица случаи и нагла алчност за нови безплатни придобивки от страна на партизаните на БКП и техните близки. "Хората от народа" въобще не си поплюват, когато по някакъв начин се почувстват "ощетени" от липсата на някоя от полагащите или неполагащите им се екстри. "Една от големите ми грижи бе как да се въведе някакъв ред във валутата, която теглеха от УБО Владимир и Евгения (Живкови) и (внукът на Живков) Тодор Славков. (...) Понякога даже не си правеха труда да ходят при валутния касиер. Позвъняваше някоя от управителките на вилите им и казваше: "На Тошко да се донесат толкова и толкова долара." Генерали и полковници изпълняваха заповеди на камериерките. А децата харчеха нашироко. Почти всичко се купуваше с валута. Подменяха обзавеждане. Вещите бързо им омръзваха. Между 1985 и 1989 Евгения Живкова бе направила покупки в магазина в (хотел) "Рила" за около 70 хиляди лева, значителна част от които с валута. Претенциите на Владимир и Евгения (Живкови) към завършените им вили нямаха край (…) Тодор Славков беше едва 15 годишен, но искаше значителни суми (100-150 долара) без да пита дядо си. "Виж там" – беше цялата резолюция на Тодор Живков. "Виж там" означаваше децата да вършат каквото им е угодно", пише Георги Милушев. 

Правилото, че рибата се вмирисва откъм главата, важи за почти всички "правоимащи". Милушев посочва, че много дори от формално неовластените с "правата" на най-висшата номенклатура апаратчици правят каквото си искат. Величия на соца като Любомир Левчев, Георги Джагаров, Стоян Стоименов, Пантелей Зарев, Ярослав Радев, Димитър Методиев, Георги Божинов и други ползват луксозни държавни вили срещу наем от 12 лева месечно, а само отоплението, токът и телефонът във всяка от придобивките струва на данъкоплатците 600-700 лева месечно. Но някои от тях, като Георги Джагаров, отказват да плащат дори смешните сметки за наем с мотива "Имам право!", се казва още в книгата на Георги Милушев.

УБО – оркестър за сватби и погребения

По време на едно от посещенията на Фидел Кастро в България предшественикът на Милушев на поста началник на УБО -  ген. Илия Кашев, се разплаква от злоба, защото кубинската делегация е поискала да ѝ се доставят "леки жени", твърди неговият подчинен и шеф на морския отдел (!) на УБО Димитър Георгиев. ЦК на БКП е съпричастна не само към веселбите, но и към тъжните мигове в братските партии и терористични движения. През 1986 чрез бюджета на УБО ЦК на БКП отпуска 25 хиляди лева за закупуване на колбаси, вино и шампанско за погребението на вожда на Мозамбик Самора Машел. Но това е минималната щета, която велможите на Партията нанасят на събирания с труда на редовите български "труженици" държавен бюджет. Само в Мозамбик до края на 1989 управниците на НРБ вече са успели да закопаят като "перспективни инвестиции" 72 млн. долара, взети назаем от западни банки, както ставя ясно от изследването за външния дълг при комунизма на историка Мартин Иванов.

Дойче веле

Лондон: Русия е отговорна косвено за химическата атака в Сирия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6163119

Лондон: Русия е отговорна косвено за химическата атака в СирияБританският министър на отбраната Майкъл Фалън разкритикува руската подкрепа към президента на Сирия Башар Асад, посочвайки, че химическото нападение от вторник в провинцията Идлиб е станало „под погледа на Москва“, предаде Ройтерс, цитирана от Фокус. „Русия косвено е отговорна за всяка цивилна жертва от миналата седмица“, заяви Фалън.

Ципрас: Облекчаването на дълга на Гърция е условие за допълнителни икономии

http://www.investor.bg/evropa/334/a/cipras-oblekchavaneto-na-dylga-na-gyrciia-e-uslovie-za-dopylnitelni-ikonomii-237276/

Премиерът настоява страната да бъде включена в програмата за количествени облекчения на Европейската централна банка

5 проекта на Google, за които повечето хора не знаят

https://vesti.bg/tehnologii/5-proekta-na-google-za-koito-povecheto-hora-ne-znaiat-6067633

Google се свързва предимно с интернет услуги, но компанията има доста повече дейности

Григор Димитров: Добре дошли в Маракеш

https://www.24chasa.bg/sport/article/6163133

Григор Димитров: Добре дошли в МаракешДобре дошли в Маракеш. Това бе първото послание на Григор Димитров към феновете му, след като българската звезда в тениса пристигна в Мароко. Там той ще започне сезона на червени кортове като поставен под №1 в схемата на турнира. Димитров не пропусна да покаже и снимка как сутрин пие

Бебе почина от морбили в "Столипиново"

http://www.clubz.bg/52640-bebe_pochina_ot_morbili_v_stolipinovo

10-месечно бебе от пловдивския квартал "Столипиново" е починало от морбили. Детето е било прието в болница на 29 март със симптоми на болестта, информираха от РЗИ- Пловдив. То не е било имунизирано, защото не е достигнало имунизационната възраст от 13 месеца и е живяло в среда с по-ниско от изискуемото имунизационно покритие, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

В такива случаи заболяването протича тежко и със спастични пристъпи. Бебето е преминало през многократни консултации, провеждана му е допълнително инхалаторна терапия. Състоянието му се влошава рязко снощи и въпреки оказаната реанимация е починало в ранните часове.

Медицинските власти предупредиха, че заразата с морбили се разширява. В Румъния също имаше бум на заболяването.

В периода 17 мар - 07 април в Пловдив са регистрирани 36 случая на морбили. Лабораторно са потвърдени 21 от тях, два са изследвани и са отрицателни, един е с променена диагноза - рубеола, а за още 12 се очаква резултат. Повечето от заболелите са от град Пловдив, но в последната седмица са установени случаи и от други населени места в Пловдивска област – става дума за заболели контактни лица от двете лечебни заведения за болнична помощ в Пловдив.

Междувремевно първите заболели от морбили вече са изписани. Останалите лекувани в болниците към момента не са в тежко състояние и не се нуждаят от допълнителни реанимационни мерки.

Министерството на здравеопазването отново призовава родителите да проверят имунизационния статус за морбили на децата си и при наличие на пропуски да бъдат взети спешни мерки за ваксинирането им.

 

Великобритания: Русия е отговорна за жертвите на химическата атака в Сирия

http://www.mediapool.bg/velikobritaniya-rusiya-e-otgovorna-za-zhertvite-na-himicheskata-ataka-v-siriya-news262483.html

Като главен поддръжник на режима на Башар Асад в Сирия, Русия носи отговорност за смъртта на цивилни граждани при химическата атака в сирийската провинция Идлиб по-рано тази седмица, обяви Великобритания. В статия, публикувана в "Таймс" в неделя, британският министър на отбраната Майкъл Фалън разкритикува Русия за подкрепата й към Асад и определи химическата атака като военно престъпление, случило се пред погледа на руснаците.   Вашингтон заяви, че атаката е извършена от подкрепяния от Москва режим на Башар Асад и в отговор бомбардира негова военна база.   При нападението с химически оръжия в контролиран от опозицията район Сирия загинаха поне 70 човека. Дамаск и Москва отричат сирийски сили да стоят зад нападението, но западните държави отхвърлиха техните твърдения, че химическият газ е изтекъл от оръжеен склад на бунтовниците, поразен при въздушни удари.   "Сегашното военно престъпление бе извършено пред очите им. През последните години Русия имаше възможност и лостове да преустанови войната, а сега е длъжна да демонстрира решителност да обуздае този режим", пише Майкъл Фалън.   Той нарича употребата на химически оръжия "варварско, неморално и противозаконно". Британският министър на отбраната подкрепя ответния американски удар с бомбардирането с ракети "Томахоук" на сирийската военновъздушна база, от която са излетели самолетите, които най-вероятно са извършили газовата атака. Майкъл Фалън пише, че това е правилен сигнал от страна на президента Доналд Тръмп: "Сирийският режим ще помисли два пъти, преди да предприеме газова атака в бъдеще". В същото време той посочва, че "обоснованите и уместни действия на САЩ" са имали разумно ограничен характер. Сега е нужно дългосрочно решение на конфликта, пише той и допълва, че подобно решение не може да включва каквото и да е политическо бъдеще на Башар Асад.   Човек, който използва барелни бомби и газ против своя народ, няма да право да е начело на Сирия, посочва Майкъл Фалън. Сирия се нуждае от правителство без Асад и от стабилност. Това е нелека, но не непосилна задача, смята той.   Русия предупреди, че американските въздушни удари може да имат сериозни последствия за региона. Преди ден британският външен министър Борис Джонсън отмени планираното за 10 април посещение в Русия.   В изявление, разпространено от Форин офис, се казва, че Великобритания осъжда Москва, която продължава да подкрепя режима на Асад дори и след атаката с химическо оръжие срещу невинни мирни граждани. "Призоваваме Русия за направи всичко възможно за постигане на мирно решение в Сирия и да работи с останалата част от международната общност, за да се гарантира, че шокиращите събития от последната седмица никога няма да се повторят", се посочва в декларацията на Джонсън.

Градината на любовта

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6162481

Градината на любовтаСлед 60 г. брак мъж направи килим от 8000 цветчета, които водят гости при ослепялата му жена. Японците наричат розов мъх пълзящата разновидност на цветето флокс заради цвета му и неговата склонност да покрива земята с плътен килим. Друго народно название на растението е огнен мъх - символ на ярката багра на един от сортовете.

Пожарите у нас зачестиха въпреки студеното време

http://www.cross.bg/vreme-poslednite-pozhara-1539911.html

/КРОСС/ Пожарите зачестиха въпреки студеното време - в Благоевградско само за последните дни са пламнали повече от 30 пожара. Основна причина остава паленето на стърнища, съобщава бТВ. Времето от драсването на клечката до пламването на пожара е кратко. Понякога за минути се унищожават стотици декари. При един от последните пожари - край Мурсалево, напълно изгоряха лозя и овощни дървета, а огънят стигна и до гората. Местните останаха с часове навън, за да пазят домовете си. Въпреки традиционните по това време на годината призиви да не се палят стърнища собствениците продължават да ги палят.  

Левон Хампарцумян: Грешка е да се обграждаш със слаби хора, те ще те излагат всеки ден

http://www.moreto.net/novini.php?n=348454

„Грешка е да се обграждаш с по-слаби от теб хора, за да блеснеш. Те ще те излагат всеки ден. А го правят и в политиката, и в корпоративния свят”. Това обяви в предаването „Тази неделя” банкерът Левон Хампарцумян. Той беше обявен за най-добрият шеф на банка на годината в района на Централна и Източна Европа и Общността на независимите държави.

Вашингтон изпрати бойна флотилия към Корейския полуостров

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/04/09/2950545_vashington_izprati_boina_flotiliia_kum_koreiskiia/?ref=rss


Американска бойна флотилия, включваща атомния самолетоносач "Карл Винсън" и съпровождащи го кораби, се е отправила към Корейския полуостров, предаде агенция "Ройтерс". Информацията беше потвърдена впоследствие от Тихоокеанското командване на САЩ (ПАКОМ).

Решението да се приближи към бреговете на Корейския полуостров съвпада с нарастването на

опасенията от напредващата оръжейна програма

на Пхенян, отбелязва...

Заподозреният за атентата в Стокхолм трябвало да бъде депортиран

//dariknews.bg/novini/sviat/zapodozreniiat-za-atentata-v-stokholm-triabvalo-da-byde-deportiran-2016394

Шведската полиция съобщи, че заподозреният за нападението с камион в Стокхолм е кандидатствал за разрешително за постоянно пребиваване в страната през 2014 г., но молбата му била отхвърлена и той трябвало да бъде депортиран, предадоха световните агенции.

Цветанов на Рупите: С Обединените патриоти ще съставим работещо правителство

//dariknews.bg/regioni/blagoevgrad/cvetanov-na-rupite-s-obedinenite-patrioti-shte-systavim-raboteshto-pravitelstvo-2016396

ГЕРБ поставя интереса на България над всичко. Ние искаме да докажем, че обединени можем да постигнем повече. Това каза заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов по време на ежегодната инициативата на МГЕРБ-Благоевград „Да пуснем корени в България“, която се провежда в местността Рупите.

Весела Цветница в Банско

//dariknews.bg/regioni/blagoevgrad/vesela-cvetnica-v-bansko-2016398

Стотици сте стекоха на централния площад в Банско, за да станат част от празничния концерт под надслов „Весела Цветница!". Жители и гости на планинския курорт извиха кръшно хоро, което още повече повиши настроението. Талант и завидни танцови умения демонстрираха децата от Танцова група „Арт Денс” с

„Ислямска държава“ пое отговорност за атаките в Египет

//dariknews.bg/novini/sviat/isliamska-dyrzhava-poe-otgovornost-za-atakite-v-egipet-2016399

„Ислямска държава“ пое отговорност за църковните атентати в Египет днес, предаде АФП. Чрез собствената си информационна агенция „Амак”, екстремистката групировка обяви, че нейни членове са извършили и двете нападения.

Унищожиха 180 дка гора край София

https://vesti.bg/bulgaria/incidenti/unishtozhiha-180-dka-gora-kraj-sofiia-6067727

„Подбрали всички дебели дървета, а са оставили крехките и тънките, които не представляват търговски интерес“, заяви Александър Дунчев от Световния фонд за дивата природа

Цветанов участва в инициативата на МГЕРБ-Благоевград "Да пуснем корени в България”

https://www.24chasa.bg/novini/article/6163114

Цветанов участва в инициативата на МГЕРБ-Благоевград "Да пуснем корени в България”
ГЕРБ поставя интереса на България над всичко. Ние искаме да докажем, че обединени можем да постигнем повече. Това каза заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов по време на ежегодната инициативата на МГЕРБ-Благоевград „Да пуснем корени в България“, която се провежда в местността Рупите, съобщават от пресцентъра на партията.

Приключва гласуването за турския референдум в ЕС

http://www.cross.bg/priklyuchva-glasyvaneto-za-tyrskiya-referendym-v-es-1539910.html

/КРОСС/ Днес е последният 14-ти ден, в който турските граждани в Германия и други страни от Европейския съюз гласуват на референдума, който трябва да даде повече правомощия на президента Ердоган. Избирателната активност е висока като според някои анализатори ще бъде по-висока от тази на парламентарните избори през 2015-та, предава бТВ. Във Федералната република живеят около 1,4 млн. турски избиратели. Само в една от секциите в Щутгарт са регистрирани 143 000 души.    

Издирват български моряк в Егейско море

https://www.actualno.com/europe/izdirvat-bylgarski-morjak-v-egejsko-more-news_604769.html

Продължава издирването на български моряк в Егейско море. Втори ден гръцките власти го търсят с военни хеликоптери и кораби на бреговата охрана. Смята се, че 22-годишният българин е паднал в морето между островите Родос и Тилос. Инцидентът е станал на кораба "Богдан", който п

Британският военен министър обвини Русия за химическата атака в Сирия

http://offnews.bg/news/n_1/n_652432.html

Русия е отговорна за смъртта на всички цивилни при последната атака с химическо оръжие в Сирия, твърди британският министър на отбраната Майкъл Фалън в публикация за "Съндей Таймс", цитирана от Би Би Си. Според Фалън Москва носи отговорността заради факта, че подкрепя режима на сирийския президент Башар Асад. Министърът нарече варварско, аморлано и незаконно нападението в Хан Шейхун от 4 април, при което над 80 души загинаха от предполагаемо натравяне със зарин. "Последното военно престъпление стана по време на тяхната смяна", твърди Фалън, визирайки Русия. "През последните няколко години те имаха възможността да приложат лостове и да спрат тази гражданска война. Русия трябва да покаже необходимата решителност, за да дисциплинира този режим", казва още британецът.  Майкъл Фалън смята, че американската ракетна атака срещу правителствената авиобаза "Шайрат" "изпраща силен сигнал към сирийския режим да се замисли повторно преди да използва газ в  бъдеще". По думите му военната намеса е оправдана, но и ограничена, както е необходимо. Трябва дългосрочно разрешаване на конфликта, допълва министърът. Ръководителят на военното ведомство изрази мнението си, че сирийският президент Башар Асад трябва да бъде свален, за да се постигне стабилност в Сирия. "Някой, който използва варелни бомби и химикали, за да убива собствения си народ, не може да е бъдещият лидер на Сирия", категоричен е Фалън.

Луис Енрике отправи критики към съдиите след загубата от "Малага"

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/04/09/2950546_luis_enrike_otpravi_kritiki_kum_sudiite_sled_zagubata/?ref=rss


Старши треньорът на "Барселона" Луис Енрике отправи критики към съдиите след загубата с 0:2 от "Малага". Той обяви, че му е любопитно как неговият отбор е получил няколко жълти картона, без да е играл грубо. Каталунците завършиха двубоя с 10 души, след като Неймар беше изгонен.

"Мисля, че тълкуването при показването на жълти картони е специално. Не се даваха такива за остри влизания отзад, но имаше картон за връзване на обувка. Щом санкционираш...

Търновски гимназисти спечелиха международно състезания за видеоклип

https://www.24chasa.bg/region/article/6163035

Търновски гимназисти спечелиха международно състезания за видеоклипУченици от великотърновското училище „Вела Благоева“ спечелиха конкурс за видео по време на Световната седмица на парите, която се проведе от 27 март до 2 април. Клипът с продължителност 2 минути, изработен от Кристина Каляка от XI клас, Лъчезар Лазаров от X клас, Яна Илиева от IX клас, Цанко Йоргов от XI клас и др.

Продължава издирването на български моряк в Егейско море

http://www.cross.bg/more-egeiisko-moryak-1539909.html

/КРОСС/ Втори ден гръцките власти издирват изчезналия в Егейско море български моряк. Търсят го със спасителни лодки и хеликоптер, съобщава БТВ. Смята се, че 22-годишният българин е паднал в морето между островите Родос и Тилос. Инцидентът е станал на кораба "Богдан", който пътува от израелското пристанище Хайфа към Варна. За последно морякът е бил на вахта, но когато отишли да го сменят, не го открили на палубата. От Българския морски флот засега отказват коментар.  

Турски стюардеси изродиха бебе на 14 000 метра над земята

https://www.24chasa.bg/novini/article/6163111

Турски стюардеси изродиха бебе на 14 000 метра над земятаКабинният екипаж на самолет на Turkish Airlines трябваше да се преквалифицира в екип на родилно отделение на 14 000 метра над земята, съобщи Скай нюз. По време на полета между столицата на Гвинея Конакри и главния град на Буркина Фасо Уагадугу бременната в 28-ата седмица Нафи Диаби получила предродилни болки и усетила, че й изтичат водите.

БГ филм с варненско участие гледаме във ФКЦ

http://www.moreto.net/novini.php?n=348445

Българският филм "Никой" ще видят днес киноманите във Варна, припомня Moreto.net. В лентата има и варненско участие - актьорът Стоян Радев и бившият участник в трупата на Драматичния театър "Стоян Бъчваров" Гергана Плетньова.

Намаляват цените на билетите за мача на Кобрата в София

https://www.actualno.com/moresport/namaljavat-cenite-na-biletite-za-macha-na-kobrata-v-sofija-news_604764.html

Драстично паднаха цените на билетите за ВИП местата за боя на Кубрат Пулев с американеца Кевин Джонсън. Както е известно, на 28 април Кобрата (24-1, 13 нокаута) за първи път ще защитава титлата си от WBA след триумфа на родна земя срещу Самюел Питър на 3 декември 2016 г. отново в зала "

Земетресение от 3,9 по Рихтер разлюля Македония

https://www.24chasa.bg/novini/article/6163088

Земетресение от 3,9 по Рихтер разлюля МакедонияВ 7:40 часа тази сутрин в Македония (8:40 българско време) е регистрирано земетресение с магнитуд 3,9 по скалата на Рихтер. То е било усетено в южните части на страната, предава Фокус. Според Европейския средиземноморски сеизмологичен център земетресението е било регистрирано на 109 км. югозападно от Скопие на дълбочина от 5 км.

На Цветница - Сълзите на Христос за Йерусалим

//dariknews.bg/regioni/burgas/na-cvetnica-sylzite-na-hristos-za-jerusalim-2016391

Божият син бил посрещнат с маслинови клонки, тъй като евреите вярвали, че той ще ги освободи от римската власт

Столичният квартал "Люлин" остава без вода в понеделник

//dariknews.bg/regioni/sofiia/stolichniiat-kvartal-liulin-ostava-bez-voda-v-ponedelnik-2016388

На 10 април (понеделник), във връзка с превключване на стратегически водопровод и монтаж на измервателно устройство на бул. „Панчо Владигеров“ жк. „Люлин“3, се налага спиране на водоподаването от 10:00  до 22:00 часа в жк "Люлин" 8, 9, 10, жк. „Люл

Хитлер е имал еврейски хазяин

//dariknews.bg/novini/liubopitno/hitler-e-imal-evrejski-haziain-2016393

Германски историк твърди, че нацисткият лидер Адолф Хитлер е живял почти десет години в къща, принадлежала на еврейски търговец, съобщи Асошиейтед прес.

Хамилтън триумфира в Китай

http://www.cross.bg/hamiltun-fetel-maks-1539908.html

/КРОСС/ Люис Хамилтън с "Мерцедес" спечели състезанието за Голямата награда на Китай, втори кръг от шампионата във Формула 1. Победата е пета за британеца на тази писта и негова първа за сезона. Втори остана Себастиан Фетел с "Ферари", а трети е Макс Ферстапен с "Ред Бул". Люис Хамилтън стартира от първа позиция и избра най-добрата стратегия, като финишира първи по 5 451-километровото трасе. В началото пистата в Шанхай бе мокра, но бързо изсъхна и британецът се приспособи по най-добрия начин към условията. Втори с изоставане от 6,25 секунди завърши Себастиан Фетел. Германецът, който спечели първия старт за сезона миналия месец в Австралия, спря рано в бокса и след това не успя да навакса изоставането си. Трети на подиума се качи холандецът Макс Ферстапен. Той стартира от 16-а позиция, но направи миниподвиг, като стигна до третото място. Хамилтън и Фетел са начело в генералното класирането с по 43 точки. Следващият старт е в Бахрейн на 14-16 април.    

Социолози: Партията на Меркел дръпна с още 2% пред опонентите

https://www.actualno.com/europe/sociolozi-partijata-na-merkel-drypna-s-oshte-2-pred-oponentite-news_604763.html

Консервативният блок на Християндемократическия съюз/ Християнсоциален съюз (ХДС/ХСС) на германския канцлер Ангела Меркел получи още 2% пред опонентите си. Това се посочва в резултатите от седмичната анкета на „Емнид“, поръчана от в. „Билд ам Зонтаг“, близо 6 месе

Кризата в американската търговия на дребно продължава да взима жертви

http://www.investor.bg/sasht/337/a/krizata-v-amerikanskata-tyrgoviia-na-drebno-prodyljava-da-vzima-jertvi-237274/

До края на годината е възможно да бъдат затворени 8 640 магазина, което ще надмине пиковите нива през 2008 г.

Хамилтън: Този сезон ще бъде изключително оспорван

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/04/09/2950543_hamiltun_tozi_sezon_shte_bude_izkljuchitelno_osporvan/?ref=rss


Пилотът на "Мерцедес" Люис Хамилтън обяви, че този сезон във Формула 1 ще бъде един от най-оспорваните. Той спечели Гран при на Китай, след като започна от полпозишън и не изпусна водачеството си до края. На второ и трето място се наредиха съответното състезателите на "Ферари" и "Ред бул рейсинг" Себастиан Фетел и Макс Верстапен.

"Днес беше много трудно за нас, защото в началото не бяхме наясно с какви гуми да започнем. С гуми за сух...

Секси волейболистка счупи крак по време на мач (видео 18+)

https://www.24chasa.bg/sport/article/6163090

Обявяваната неведнъж за най-сексапилна волейболистка в света - бразилската блокировачка Таиса Менезеш, получи ужасяваща контузия пред очите на съотборнички, съпернички и публика по време на мача на нейния "Екзашибаши" срещу "Фенербахче" в Шампионската лига. В третия сет Таиса скача за блокада, но се приземява толкова лошо,

Силвио Берлускони се включи в кампания за защита на агнетата

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6163077

Силвио Берлускони се включи в кампания за защита на агнетата
Бившият италиански министър-председател Силвио Берлускони публикува снимки и видеозапис, на които лично се занимава с пет новородени агънца, спасени от великденската трапеза, съобщи ТАСС, цитирана от БТА. Така политикът се включи в кампанията "На Великден избери живот, стани вегетарианец", организирана от една от най-близките му сътруднички Микела

САЩ изпратиха ударна флотилия към Корейския полуостров

http://www.mediapool.bg/sasht-izpratiha-udarna-flotiliya-kam-koreiskiya-poluostrov-news262482.html

На фона на напрежението от продължаващите ракетни изпитания на Северна Корея, американска бойна флотилия, предвождана от атомния самолетоносач "Карл Винсън" със съпровождащите го кораби, се придвижва към Корейския полуостров, съобщи Тихоокеанското командване на САЩ късно в събота.   Командващият адмирал Хари Харис е дал заповед ударната група начело с "Карл Винсън" да се насочи на север по акваторията на западния Тихи океан към бреговете на Корейския полуостров, след като отплава от Сингапур на 8 април. Първоначално бе планирано тя да отплава към Австралия. В края на март ударната група проведе в Източнокитайско море съвместни маневри с кораби от японския флот.   "Заплаха номер едно в региона остава Северна Корея заради нейната неразумна, безотговорна и дестабилизираща ракетна програма и стремежа й към ядрено оръжие", заяви прессекретарят на Тихоокеанския флот на САЩ Дейвид Бенхъм.   Той определи придвижването на ударната флотилия "Карл Винсън" към Корейския полуостров като знак за постоянна готовност.   В състава на съединението влизат палубно авиационно крило CVW-2 (Carrier Air Wing 2) със 7500 моряци и летци, ракетните есминци (разрушители) "Майкъл Мърфи" (Michael Murphy) и "Уейн Майер" (Wayne E. Meyer), въоръжени със системи "Иджис" (Aegis), и ракетният крайцер "Лейк Шамплейн" (Lake Champlain).   Решението да се приближи към бреговете на Корейския полуостров става в ситуация на нарастващи опасения от напредващата оръжейна програма на Пхенян, отбелязва Ройтерс.   "Чувстваме, че засиленото присъствие е необходимо", коментира анонимен американски представител, като отбеляза, че поведението на Северна Корея буди тревога.   Тази година представители на Пхенян, включително самият лидер Ким Чен-ун, многократно намекваха, че предстои тест на междуконтинентална балистична ракета или нещо подобно, може би още на 15 април, 105-ия рожден на основателя на КНДР Ким Ир-сен, празнуван ежегодно като "Ден на слънцето".   По-рано тази седмица американският президент Доналд Тръмп и китайският му колега Си Цзинпин проведоха среща във Флорида, на която Тръмп настоя Китай да окаже натиск за прекратяване на севернокорейската ядрена програма.   Преди това съветниците на Тръмп по националната сигурност систематизираха опциите за въздействие върху Пхенян, като основните от тях са икономически и военни мерки с приоритет върху санкциите и нарастващ натиск над Пекин да обуздае действията на затворената комунистическа държава.   Макар че възможността за превантивни военни удари срещу Северна Корея също е на масата, приоритет е даден на по-малко рискови стъпки, посочва Ройтрес.   По-рано Тръмп заяви, че няма да позволи Северна Корея да създава ракети, които могат да достигнат територията на САЩ и че ако трябва, Вашингтон ще реши този проблем самостоятелно. Той обеща да преустанови ракетната програма на Пхенян.   Самолетоносачът "Карл Винсън" е с дължина около 330 метра и водоизместимост 100 хил. тона. На борда си той той носи средно по 80 бойни самолета и ударната му мощ надвишава военновъздушните сили на много държави, отбелязва Би Би Си.   Въпреки многобройните решения на ООН, Северна Корея системно провежда ракетни изпитания и има основания да се смята, че се стреми да придобие оръжие, способно да порази територията на САЩ.   През март Северна Кория изстреля в Японско море четири балистични ракети, а след това проведе нови изпитания на 5 април, точно преди визитата на китайския президент в САЩ. Пхенян нарече изстрелването на ракетите репетиция за удар по американски бази.   Северна Корея е исторически съюзник и главен икономически партньор на Китай. Има основания да се смята, че в Пекин са недоволни от прекомерната войнственост на Ким Чен Ун, но не искат севернокорейският режим да бъде свален.   Северна Корея следи внимателно и реакциите на президента Донлад Тръмп в Сирия. В петък САЩ за пръв път атакуваха директно режима на Башар Асад, като бомбардираха военна база в Сирия в отговор на химическа атака, проведена по-рано тази седмица. Северна Корея определи американските удари като "акт на агресия срещу суверенна държава" (каквато бе формулировката на Москва) и заяви, че това оправдава засилването на севернокорейския отбранителен потенциал.

Пиян шофьор обърна колата си по таван в центъра на София (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6163082

Пиян шофьор обърна колата си по таван в центъра на София (Видео)Зрелищна катастрофа в центъра на София. Автомобил се удари в друг, обърна се по таван и се удари в стената на Министерския съвет, съобщава NOVA. Оказа се, че шофьорът е бил пиян. Дрегерът е показал 1.20 промила алкохол в кръвта. Шофьорът се е отървал с леки наранявания. Откаран е в болница, откъдето по-късно е освободен.

Съединените щати плашат Корея със самолетоносача "Карл Винсън"

http://www.cross.bg/koreya-severna-suedinenite-1539907.html

/КРОСС/ Съединените щати изпратиха голяма военна сила към Корея. Самолетоносачът "Карл Винсън" и всички кораби от бойната му група вече отплаваха от Сингапур и се насочиха към бреговете на Корейския полуостров. Според анализатори, решението е очевиден опит за сплашване на Северна Корея. Лидерът на комунистическата държава Ким Чен-ун многократно намекна че предстои тест на междуконтинентална балистична ракета. Пхенян открито разработва и ядрено оръжие, въпреки забраните. Наскоро Вашингтон обяви, че не изключва военна намеса в Северна Корея.  

Влаков инцидент в Москва, има пострадали

http://www.moreto.net/novini.php?n=348437

Двадесет и трима души пострадаха при сблъсъка на бърз и крайградски влак в района на руската столица Москва. В болница са настанени 16 души, сред тях има дете, предаде ТАСС като се позова на свои източници. Според информацията, машинистът на електричката от крайградските линии е извършил екстрено спиране в събота вечерта заради пребягал пред влака мъж.

Белгийка е една от жертвите на атентата в Стокхолм

https://www.24chasa.bg/novini/article/6163072

Белгийка е една от жертвите на атентата в СтокхолмБелгийка е една от жертвите на извършения в петък атентат с камион в Стокхолм, съобщи днес министърът на външните работи на Белгия, цитиран от Франс прес. "За нещастие загубихме наша сънародничка в атентата в Стокхолм", написа Дидие Рейндерс в "Туитър" и изказа съболезнования на семейството и близките на жертвата.

Откъс от "Древна светлина" на Джон Банвил

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2017/04/09/2947660_otkus_ot_drevna_svetlina_na_djon_banvil/?ref=rss


В рубриката "Четиво" "Дневник" публикува откъс от "Древна светлина" с автор Джон Банвил, любезно предоставен от издателство "Колибри".

"Древна светлина" е един мъдър и вълнуващ разказ за любовта, за болката от загубата и смъртта и за призрака на миналото, който никога не напуска настоящето.

Има ли разлика между спомена и измислицата? Това е въпросът, който не дава покой на Алекс Клийв, театрален...

Ердоган заяви, че Европа иска да го убие

http://www.cross.bg/erdogan-evropa-iska-1539906.html

/КРОСС/ Реджеп Ердоган заяви, че Европа иска да го убие. На огромен митинг в Истанбул, турския президент отново нападна запада в навечерието на предстоящия референдум. Според Ердоган Европа иска народното допитване да се провали, защото се страхува от силна Турция. Решаващото гласуване е на 16-и април. Реджеп Ердоган се надява народа да превърне Турция в президентска република. Какви са обществените настроения е трудно да се каже. Социологическите проучвания провеждани от управляващите дават голяма преднина на лагера на президента. Други допитвания сочат, че противниците и привържениците на Ердоган са поравно.  

Русия: Москва не се нуждае от диалог с Лондон

https://www.actualno.com/europe/rusija-moskva-ne-se-nujdae-ot-dialog-s-london-news_604762.html

„Анулирането на посещението на британския външен министър Борис Джонсън в Русия показва липса на разбиране или непознаване на това, което се случва в Сирия. Така или иначе Москва не се нуждае от диалог с Лондон повече, отколкото той самия“, пише в изявление на руското

Втора победа за Тервел Пулев с нокаут още в първия рунд

https://www.24chasa.bg/sport/article/6163064

Втора победа за Тервел Пулев с нокаут още в първия рундВтората победа за Тервел Пулев в професионалния бокс вече е факт. На ринга в Берлин, пред много емоционална българска публика, дошла да го подкрепи, българинът нокаутира грузинеца Рамази Гогичашвили още в първи рунд. Това е втори пореден успех при професионалистите за бронзовия медалист в полутежка категория от олимпийските игри в Лондон 2012,

Закуска с гледка към Еверест

http://www.investor.bg/novini/346/a/zakuska-s-gledka-kym-everest-237068/

Луксозна хижа на най-голямата надморска височина в света предлага нов вид туристическо изживяване

Фолклорен квартет с участие в новата песен на 7-годишната варненка София Иванова (видео)

http://www.moreto.net/novini.php?n=348444

Таланти от различни поколения се събират в новата песен на ученичката от Варна София Иванова - популярният фолклорен квартет "Славей" гостува в авторската й песен "Детето в мен", научи Moreto.net. Музиката е дело на Алекс Кипров, а автор на текста е Цветелина Николова.

Б. Димитров: За какво са му на Ердоган баирите на Кърджали

https://vesti.bg/sviat/b.-dimitrov-za-kakvo-sa-mu-na-erdogan-bairite-na-kyrdzhali-6067726

„Ако целта е Турция да бъде стабилна и силна като президентска република, няма нищо по-добро за България“, смята пък Георги Коритаров

Секачи унищожиха 180 декара гора край София

http://www.cross.bg/durveta-seslavtzi-aleksandur-1539905.html

/КРОСС/ Незаконна сеч откриха горски служители край София. Унищожени са 180 декара борова гора непосредствено над столичния квартал Сеславци. Работниците на фирмата-изпълнител са подбрали всички дебели дървета, а са оставили крехките и тънките, които не представляват търговски интерес. „Такъв случай не сме виждали досега. Ако е трябвало да се отсече едно на всеки десет, тук са отсечени 6-7 на всеки 10 дървета, коментира Александър Дунчев от организацията WWF пред Нова телевизия. На много места в сечището личат опити за прикриване на нарушенията. При контролирана сеч се режат предварително маркирани дървета. При голяма част от пъновете над Сеславци обаче се вижда, че боята е нанесена впоследствие. Това е очевидно, тъй като са напръскани стърготините, установиха на място инспекторите от Югозападното държавно предприятие. Секачите дори са оставили маркиращия спрей край пъновете. „Това се прави, за да се имитира контролната марка на горските служители" - уточнява Александър Дунчев. Случаят е показателен за липса на контрол от страна на горските инспектори от Държавно горско стопанство-София. Сечта е продължила повече от три месеца. „През това време поне веднъж седмично там трябва да е преминавал горски инспектор", обяснява инж. Георги Загоров от ЮДЗП. Освен това горските контролират и транспортирането на добитата дървесина. „Тук не сечено 2-3 дни, това не са 4-5 каруци. Сечено е абсолютно незаконно, сечено е седмици наред

Незаконна сеч унищожава гори край София

http://offnews.bg/news/n_1/n_652430.html

Незаконна сеч е унищожила 180 декара борова гора над столичния квартал Сеславци, съобщава Нова телевизия. Горски служители са констатирали нарушението, при което са изсечени голям брой дебели дървета, оставяйки само крехките и тънките, негодни за продажба.  "Такъв случай не сме виждали досега. Ако е трябвало да се отсече едно на всеки десет, тук са отсечени 6-7 на всеки 10 дървета", твърди пред Нова Александър Дунчев от WWF. Секачите опитали да прикрият нарушението като нанесат боя по пъновете от отрязаните дървета. Инспекторите от Югозападното държавно предприятие (ЮЗДП) забелязват, че има спрей и по стърготините от дърветата, което показва, че той е напръскан след отсичането. Намерен е и самият спрей, използван за фалшивата маркировка. От ЮЗДП обясняват, че би трябвало районът да се проверява от Държавно горско стопанство-София поне веднъж седмично, но това очевидно не се е случило. Затова предстоят наказания за горските служители, които не са свършили работата си. Според Александър Дунчев сечта не е никак нова и е продължила около три месеца - факт, който той обяснява с протекции над фирмата, извършила нарушението. Фирмата-изпълнител „ВДК-ЛЕС” ЕООД ще бъде дадена на прокуратурата, коментира директорът на ЮДЗП инж. Дамян Дамянов.

Симеонов - рокаджия, боксьор и отличен математик

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6161138

Симеонов - рокаджия, боксьор  и отличен математикВсеки уикенд пътува до Бургас, за да разходи с инвалидна количка майка си Валери Симеонов е динамото на коалицията “Обединени патриоти”. Ако Каракачанов е умиротворител и обединител, а Сидеров - лидерът, който предпочете да мине в сянка, за да не дразни опонентите си, то Симеонов е същински перпетуум-мобиле. Въпреки че наскоро навърши 60 г.

Най-малко 21 души са загинали след взрив в църква в Египет

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/04/09/2950538_nai-malko_21_dushi_sa_zaginali_sled_vzriv_v_curkva_v/?ref=rss


Най-малко 21 души са загинали при взрив в коптска църква в египетския град Танта, който се намира на север от Кайро. Ранени са над 50 души, съобщи "Ройтерс". Експлозията е станала, докато богомолци празнували Палмовата неделя (Връбница).

Християните са около 10% от населението на Египет, което наброява 92 милиона. Те подкрепиха свалянето на ислямисткия президент Мохамад Морси през 2013 г. от тогавашния командващ на армията и настоящ президент Абдел Фатах ас...

Товарен влак дерайлира в Румъния, двама са загинали

https://www.24chasa.bg/novini/article/6163055

Товарен влак дерайлира в Румъния, двама са загиналиТоварен влак, превозващ метал, излезе от релсите в събота вечерта на железопътната линия между румънските градовете Петрошан и Симерия, загинали са двама души, съобщи ТАСС, цитирана от БТА. Извън железопътната линия се оказали електрическият локомотив и 14 вагона, шест от които паднали в дере. В резултат от нещастния случай са загинали машинистът

Фуркад кани Бьорндален да се готвят заедно за олимпиадата

http://offnews.bg/news/n_1/n_652431.html

Френският доминатор в биатлона Мартен Фуркад покани норвежката легенда Оле Ейнар Бьорндален да тренират заедно през лятото. Французинът и Бьорндален има какво да научат един от друг и норвежецът не изключва възможността да се възползва от поканата на Фуркад. "Ще видим. Няма да пътувам до Франция, за да пием кафе с Фуркад. Това ще правим като завърша кариерата си. Сега трябва да мисля за олимпиадата в Пьончан догодина и една такава визита трябва да се впише в плановете ми за подготовка. В някои отношения Фуркад е с една глава над всички. Завиждам му за скоростта на трасето. Аз ще работя основно върху това през лятото", каза 43-годишният Бьорндален пред "Дагбладет". Със съпругата си Дария Домрачова той е постигнал споразумение да гледат дъщеря си Ксения на нещо като смени и са разграфили плановете си за подготовка така, че докато единия тренира усилено, другия да гледа детето и обратното. "Ксения е прекрасна, това дете е сбъдната мечта за мен. Бащинството ме промени, даде ми друг поглед върху живота, но семейството и спорта са две различни неща. Ксения е име с гръцки произход, но е доста разпространено в Беларус. Не съм сигурен, че ще я вземем с нас в Южна Корея, все пак полетът е дълъг", споделя най-титулованият биатлонист на планетата. "Дали олимпиадата в Пьончан ще бъде последна в кариерата ми? Най-вероятно ще стане така. Не казвам, че ще спра с биатлона, но едва ли ще има повече олимпиади. Работя върху това през тези 12 дни да бъда в най-добрата си форма. Ако подобря ски бягането си и запазя нивото си на стрелба, то може да очаквам високи класирания. Но най-напред трябва да попадна в отбора на Норвегия", казва скромно Бьорндален, сякаш поставя под съмнение мястото си в националния отбор.

Над 10 жертви на атентат срещу християни в Египет

https://www.actualno.com/asia/nad-10-jertvi-na-atentat-sreshtu-hristijani-v-egipet-news_604755.html

Най-малко 13 души загинаха, а 42 бяха ранени при експлозия в коптска църква в Египет, съобщават световните агенции. Държавната телевизия потвърди за инцидента, станал в гр.Танта, северно от Кайро, но към момента не дава по-подробна информация. Все още никой не е поел отговорно

"Атлетико" препъна "Реал" на "Бернабеу", но и "Барса" се издъни (видео)

https://www.24chasa.bg/sport/article/6163022

"Атлетико" (Мадрид) се опита да повиши до максимум драматизма в испанското първенство преди Ел Класико в края на месеца, като завърши 1:1 с "Реал" на "Сантяго Бернабеу". Така при очакваната победа на "Барселона" в Малага срещу едноименния отбор по-късно в събота вечерта каталунците щяха да излязат начело при мач повече преди прекия двубой с "Белия

Григор Димтров ще играе срещу Томи Робредо или квалификант в Маракеш

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/04/09/2950539_grigor_dimtrov_shte_igrae_sreshtu_tomi_robredo_ili/?ref=rss


Най-добрият български тенисист Григор Димитров ще стартира в турнира в Макареш срещу победителя от мача между испанеца Томи Робредо, който е шампион от 2013 г., и квалификант.

Димитров и Робредо са играли помежду си 3 пъти, като испанецът има предимство от 2:1 победи.

Турнирът в Мароко с награден фонд 540 310 евро ще се проведе от 10 до 16 април. Българинът ще участва с "уайлд кард" и ще бъде поставен под №1 в основната схема. За пръв път...

Хитлер е живял 8 години под наем при евреин

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6163052

Хитлер е живял 8 години под наем при евреинГермански историк твърди, че нацисткият лидер Адолф Хитлер е живял почти десет години в къща, принадлежала на еврейски търговец, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Къщата е в квартала Лехел в Мюнхен. Там Хитлер е живял от 1920 г. до 1929 г., като се изключи една година, когато е бил в затвора, заради провалилия се опит за преврат в Бавария,

Над 2100 подписа са събрани срещу строеж на небостъргач в София

http://www.cross.bg/sofiya-reshenieto-suvet-1539904.html

/КРОСС/ Над 2100 подписа са събрани в петиция против строежа на 215-метров небостъргач до мол в София. Повод за протестната подписка е решението на Столичния общински съвет от 6 април 2017 година. Авторите на петицията призовават областния управител на София и столичният кмет да върнат решението за преразглеждане от Столичния общински съвет, който да отмени решението си и да гласува в полза на обществения интерес. Притеснителното е, че високата сграда ще закрие гледката към Витоша и ще влоши допълнително трафика по бул. "Черни връх", мотивират несъгласието си хората. Само преди няколко дни световноизвестните архитекти препоръчаха да не се строят високи сгради южно от центъра, за да не се закрива гледката към Витоша. Според тях закриването на гледката към планината влошава качеството на публичните пространства. Само седмица след тяхната визита за визията за София Общинският съвет погази техните препоръки и позволи скандалното строителство.    

Кафето се съчетава много добре с картофено пюре, твърди физик

//dariknews.bg/novini/liubopitno/kafeto-se-sychetava-mnogo-dobre-s-kartofeno-piure-tvyrdi-fizik-2016386

Британски учен твърди, че кафето е подходяща добавка към картофеното пюре, съобщи в. "Индипендънт". Важно е обаче да бъде проявено майсторство.

Физикът Себастиан Анърт от университета на Кембридж изследва необичайни съчетания на храни. Той установи,

Главният приоритет на САЩ в Сирия е поражението на "Ислямска държава"

http://www.mediapool.bg/glavniyat-prioritet-na-sasht-v-siriya-e-porazhenieto-na-islyamska-darzhava-news262481.html

Главният приоритет за САЩ в Сирия е поражението на "Ислямска държава", заяви американският държавен секретар Рекс Тилърсън в интервю за телевизия Си Би Ес. Поражението на групировката и ликвидирането на нейния самопровъзгласен"халифат" ще премахне една заплаха не само за САЩ, но и за стабилността в целия регион, заяви Тилърсън. "Важно е приоритетите ни да останат ясни. И за нас главният приоритет е поражението на "Ислямска държава". Щом веднъж заплахата от "Ислямска държава" бъде елиминирана или намалена, мисля, че ще можем да обърнем вниманието си директно към стабилизиране на ситуацията в Сирия", продължи държавният секретар, който е уверен, че ще успее да предотврати продължаване на гражданската война и да събере различните страни в конфликта на масата за преговори, за да започне процес на политически дискусии. По думите му подобни дискусии ще изискват участието на президента Баашар ал Асад и неговите съюзници. Тилърсън заяви също, че не очаква руски ответен удар след американската ракетна атака срещу военна база на Асад в петък, защото тя не е била насочена срещу руснаците. Става дума за изключително прецизен и целенасочен удар в отговор на една химическа атака и Русия никога не е била мишена, подчерта Тилърсън.   В същото време американската посланичка в ООН Ники Хейли заяви, че вижда смяната на режима в Сирия като един от приоритетите на администрацията на президента Доналд Тръмп в страната, разкъсвана от гражданска война. Побеждаването на "Ислямска държава", отблъскването на иранското влияние вън от Сирия и свалянето от власт на сирийския президент Башар ал Асад са приоритетите за Вашингтон, заяви Хейли в интервю за Си Ен Ен, цитирано от БТА.   Изявлението й се отличава от това, което каза преди САЩ да ударят сирийска авиобаза с ракети в отговор на химическа атака на силите на Асад срещу цивилни сирийци, отбелязва Ройтерс.   "Трябва да избираме битките си. Променяме приоритетите си и нашият приоритет вече не е да се фокусираме върху отстраняването на Асад", каза тя пред репортери на 30 март.  

Алергиите са най-честата хронична болест в Европа

http://www.moreto.net/novini.php?n=348447

Алергиите са най-честата хронична болест в Европа. Засягат повече от 20% от населението на континента.150 млн. европейци страдат от хронични алергии. До 2025 година всеки втори европеец ще страда от алергии. 250 000 годишно са смъртните случаи от астма.

Може да платим скъпо за поврата на Тръмп в Сирия

https://www.actualno.com/viewpoint/moje-da-platim-skypo-za-povrata-na-trymp-v-sirija-news_604754.html

Има една причина, поради която предшественикът на Доналд Тръмп - Барак Обама - се наложи срещу съпротивата на мнозина - например на бившата външна министърка Хилари Клинтън, на републиканските сенатори Джон Маккейн и Линдзи Греъм - и реши да не участва в сирийския конфликт с

Над 30-метрова опашка за осветени върбови клонки в Добрич

https://www.24chasa.bg/region/article/6163050

Над 30-метрова опашка за осветени върбови клонки в Добрич
„Още от 7 часа започнаха да идват граждани за върбови клонки” – казаха служителки на храм „Свети Георги в Добрич”. Около 10 ч. опашката беше над 30 метра. Някои от хората вземаха клонки за няколко семейства. През това време течеше и службата в църквата. Като килим, дебел около метър и малко повече, бяха върбовите клонки в помещението,

Коалиция на политическата хипноза

http://www.mediapool.bg/koalitsiya-na-politicheskata-hipnoza-news262480.html

Демокрацията ни отне и Кашпировски. В края на соца цялото народонаселение се блещеше вечер пред допотопните си телевизори, от които въпросният руски учен-екстрасенс излъчваше осезаеми вълни от здраве, щастие, разум и вяра в комунистическото бъдеще. Явно сеансите се оказаха недостатъчни. Или пък може би ефектът им бе размит от конкуренцията на други подобни предавания. Като например сериалът "Алф", в който едно симпатично извънземно редовно се опитваше да превърне чрез хипноза котката на домакините си в геврек. Очевидно стана някакво преплитане на посланията и днес никой не може да каже дали придобилите здрав разум от Кашпировски са повече от гевреците.   С което преминаваме към резултатите от последните предсрочни избори, донесли нов триумф на ГЕРБ. Полу-триумф всъщност, защото радостта им трябва да бъде споделена управленски с "обединените патриоти", което не е много лесна задача. Или всъщност е много лесна, ако хората някак бъдат хипнотизирани и убедени, че са гевреци.   ШОК, БОМБА, ГЕВРЕК!   Днес хипнозата не е поверена на руски екстрасенси с дълбок басов глас. Никой не нарежда от телевизора: "Затвори очи! Успокой се! Едно, две, три… Ти си вече спокоен! Помисли за нещо хубаво! …Представи си, например, че си геврек..." Днес облъчването става чрез свободната кафява медия, която залага на шоковата терапия. Населението трябва винаги да бъде стреснато, да бъде поставено да избира между атентат, тероризъм, бомбардировка в Сирия, атака с химическо оръжие, Ердоган, Путин, Тръмп, либералите, отец Паоло Кортези, сирийски нашественици, Содом и Гомор, Лаура Кьовеши и други бедствия в произволен порядък. Част от тези драми реално се случват, голяма част са измислени, но всички ежедневно са преувеличавани, изкривявани и изопачавани с една единствена цел – да се всее страх и трепет, да се убие всяка способност за аналитично мислене чрез шум и крясъци.   Шоковата терапия, колкото и да е експресивна, всъщност може да действа подобно на Кашпировски, което трябва да донесе известно удовлетворение на Корнелия Нинова – не всичко още ни е отнето. На фона на кресливите и шумни новини, всъщност винаги тече и някакво ултразвуково, подсъзнателно внушение. Ако анализираме настоящия момент, това внушение цели да направи новата управленска коалиция възможна:   "Затвори очи! Едно, две, три! Волен Сидеров е вече друг. Едно. Мил, спокоен, уравновесен. Две. Той няма да напада стюардеси и студенти. Три. Вече е забравил за Русия и Евразийския съюз! Четири. А сега си помисли за нещо хубаво! Например бебе. Като това на Волен Сидеров…" За постигането на същата цел и други сеанси са също необходими. Например за инцидента между Валери Симеонов и възрастната туркиня на границата: "Това не е хулиганство. Едно. Той всъщност й помага да стане. Две. А и цялата патриотична инсталация на КПП-то не е предизборен цирк, а е защита на суверенитета ни. Четири. А и тя е съмнителна – знае си правата. Пет…"   При политическата хипноза стават и грешки обаче. През цялата кампания вървеше популярния сеанс за Доган и Местан:   "Затвори очи и забрави! Доган е патриот. Едно. Местан е предател. Две. Доган е с Путин. Три. Местан е с Ердоган…"   За беля президентът Радев го хвана хипнозата едва след края на кампанията и започна да се държи неадекватно. Внесе направо предложения за отнемане на правото на глас на българите в чужбина, а после правителството му изгони някакъв служител в министерство като главен виновник за гафа. Премиерът Герджиков пък заяви, че върху правителството нямало натиск от президента по този повод, а може би само върху министерството на правосъдието. Това заявление също не може да бъде обяснено с друго, освен с някаква зловредна и полу-успешна хипноза.   Поразени от такава се оказаха и демократите вдясно от центъра. По принцип те не би трябвало да имат проблем с идентификацията си, понеже нямат нищо общо с консервативната и русофилска българска левица, а също така не могат да бъдат представлявани по разбираеми и общоизвестни причини от ГЕРБ и Борисов. Тези хора са поне 300 000, но някак си се бяха самохипнотизирали, че са много като китайския народ и могат да участват успешно на избори с N на брой партии. Следизборно техни "доброжелатели" продължават да ги хипнотизират:   "Скарайте се! Едните сте либерали! Едно. Другите сте консерватори. Две. Едните сте леви. Три. Другите сте десни..." За съжаление и този сеанс се оказва доста успешен. За разлика от друг сеанс, който цели да превърне Борисов в „консерватор“, отдаден на Бог, цар, капитализъм и отечество:   "Затвори очи и си представи магнолия! Ти си по анцуг. Спокоен си. Политиката е следване на консервативни ценности. Представи си, че си Едмънд Бърк. Забрави за Цветанов. Забрави за Пеевски..." и прас – хипнозата шумно пропада!   И накрая, драги зрители, ето и един спойлър за програмата на новата коалиция:   "Затворете очи и помечтайте! Магистрали. Едно. Пенсии в X левове. Две. Сигурна граница. Три. Термоизолация. Четири. Мандат. Пак четири. Европейско председателство. Пет. Корупция. Нула. Съдебна реформа. Шест. Помисли си за нещо хубаво..." Например, че си голям, дъхав, вкусен геврек.

Бесен скандал в ефир между Божидар Димитров и Коритаров

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278754_%D0%91%D0%B5%D1%81%D0%B5%D0%BD+%D1%81%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D0%BB+%D0%B2+%D0%B5%D1%84%D0%B8%D1%80+%D0%BC%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D1%83+%D0%91%D0%BE%D0%B6%D0%B8%D0%B4%D0%B0%D1%80+%D0%94%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%8

 Cĸaндaл ce paзpaзи мeждy Гeopги Kopитapoв и шeфa нa HИM Бoжидap Димитpoв в eфиpa нa Hoвa тeлeвизия, пишe БЛИЦ. Πoвoд зa paзгoвopa им бe peфepeндyмът в Typция и ĸaĸвa cиcтeмa тpябвa дa имa в cтpaнaтa.

B xoдa нa paзгoвopa Бoжидap Димитpoв paзĸaзa ĸaĸ чaĸa дa пocтpoи бългapcĸa eтнoгpaфcĸa cтaя в Лoзeнгpaд, cлeд пoĸaнa нa ĸoнcyлa в Typция и ce пoxвaли c дpyги cвoи пocтижeния. Toвa oбaчe пpoвoĸиpa ocтpa peaĸция в лицeтo нa жypнaлиcтa.
„Toвa e мaлĸo ĸaтo дa нaпpaвиш мaгиcтpaлa. ти ce xвaлиш ĸaтo Бopиcoв", ĸoмeнтиpa Kopитapoв. Toвa oбaчe пoдpaзни шeфa нa HИM и тoй изpигнa: „A мoжeш ли дa нaпpaвиш мaгиcтpaлa, дa нe e лecнo, нaпpaви ти!", oбъpнa ce тoй и дoпълни: „¾ oт ycилиятa ми oтивaт дa лиĸвидиpaм бюpoĸpaтичнитe пpeчĸи. Oня дeн oтĸpaдвaт eднa мaлĸa пaпчицa и ĸpaй, eднa гoдинa нямa дa ce cтpoи и пapи ce гyбят“, ĸaзa oщe Димитpoв.
Kopитapoв oбaчe ce oпитa дa тyшиpa нaпpeжeниeтo ĸaтo ĸaзa: „Aз щe пpeнacям цимeнт cлeдвaщия път ĸaтo cтpoиш, зa дa ти пoмaгaм“, пpeдлoжи жypнaлиcтът.
 
 

http://www.mirogled.com/bg/news-view/biesien-skandal-v-iefir-miezhdu-bozhidar-dimitrov-i-koritarov

Най-малко 18 души загинаха при нови атаки в Идлиб

https://www.actualno.com/asia/naj-malko-18-dushi-zaginaha-pri-novi-ataki-v-idlib-news_604751.html

Най-малко 18 души загинаха, сред които и 5 деца, след нови въздушни удари в град Урум ал Йоз в сирийската провинция Идлиб, предадоха световните агенции. Според Сирийския център за правата на човека, ръководен и състоящ се от Рами Абдел Рахман, има голяма вероятност броят на за

Кюрдите са ликвидирали 12 терористи от „Ислямска държава“ в сирийския град Табка

https://www.24chasa.bg/novini/article/6163047

Кюрдите са ликвидирали 12 терористи от „Ислямска държава“ в сирийския град ТабкаБойците от „Сирийските демократически сили“ (СДС), които са предимно съставени от кюрдски милиции, продължават да щурмуват град Табка в Северна Сирия, убивайки 12 терористи от „Ислямска държава“, предаде РИА Новости, цитирана от Фокус. Миналата нощ терористите от „Ислямска държава“ са обстрелвали позициите на кюрдите в предградието на Табка

Пилешкото месо понижава кръвното

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6157674

Пилешкото месо понижава кръвнотоОт „Ястия с птиче месо” ще научите как да приготвяте вкусни супи и салати, как да готвите цяло пиле, бутчета, крилца или гърди, кои са традиционните рецепти с пилешко месо, как да го печете на скара или какво може да направите от дреболиите, както и много други. Откасът по-долу пък ще ви насочи как да подберете най-подходящото птиче месо и при

Бомба избухна край църква в Александрия в Египет

//dariknews.bg/novini/sviat/bomba-izbuhna-kraj-cyrkva-v-aleksandriia-v-egipet-2016384

Бомба избухна край църква в Александрия в Египет, има убити и ранени, съобщават световните агенции. Според местен информационен портал става дума за катедралата „Сан Марко“ в египетския град Александрия.

Това е второто за деня нападение срещу

13 жертви и десетки ранени при експлозия в църква в Египет

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278753_13+%D0%B6%D0%B5%D1%80%D1%82%D0%B2%D0%B8+%D0%B8+%D0%B4%D0%B5%D1%81%D0%B5%D1%82%D0%BA%D0%B8+%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B8+%D0%BF%D1%80%D0%B8+%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%BF%D0%BB%D0%BE%D0%B7%D0%B8%D1%8F+%D0%B2+%

 Най-малко 13 души загинаха, а 42 бяха ранени при експлозия в коптска църква в Египет, съобщават световните агенции.

 
Държавната телевизия потвърди за инцидента, станал в гр.Танта, северно от Кайро, но към момента не дава по-подробна информация.
 
Все още никой не е поел отговорност за атентата.
 
Атаките срещу египетските копти са чести, като около големи християнски празници терористичните актове винаги са съпроводени с голям брой жертви.
 
През декември най-голямата коптска катедрала в Кайро стана обект на такова нападение, като най-малко 25 души загинаха, а 49 бяха ранени.

Вноските по кредитите не трябва да надхвърлят 25% от доходите ви

http://econ.bg/Новини/Вноските-по-кредитите-не-трябва-да-надхвърлят-25-от-доходите-ви_l.a_i.740651_at.1.html

Рекордно ниските цени на кредитите и изгодните лихвени проценти в момента примамват все повече българи да взимат пари назаем. Доходите започват...

Варненци извиха дълги опашки пред храмовете за Цветница (снимки)

http://www.moreto.net/novini.php?n=348450

Дълги опашки с миряни се извиха пред варненските храмове за Цветница, видя репортер на Moreto.net. Хората чинно чакаха реда си, за да влязат в църквите и да получат върбови клонки. Полицаи съблюдаваха за реда по време на празничните ритуали.

Дарения за 1.36 млн. лв. са получили партиите за вота

http://www.cross.bg/polychili-dareniya-bulgariya-1539903.html

/КРОСС/ Дарения в размер на над 1.36 млн. лв. са получили политическите партии за кампанията за изминалите предсрочни парламентарни избори, сочат данните от Сметната палата. Освен пари, партиите са получили безвъзмездно 810 броя движимо и недвижимо имущество и услуги. Най-често са им давани автомобили за превоз по време на кампанията без заплащане. 11 са дарителите, дали максимално разрешените по закон 10 хил. лв. Най-много - 5 от тях, са за коалицията "Реформаторски блок - "Глас народен". РБ-ГН са получили и още 9 дарения от по над 9000 лв. "Обединени патриоти" са взели три пъти по 10 000 лв., коалиция "Движение Да, България" - два пъти, "БСП за България" - веднъж. Сред крупните дарители на "Да, България" е шефът на "Уолтопия" Ивайло Пенчев. Бившият футболен национал Радостин Кишишев е дал 10 000 лв. на "Обединени патриоти". Двама от фирмата на бившия депутат от РБ Борислав Великов са дарили максималната сума на неговата коалиция, както и бившият областен управител на Софийска област Юлиян Леков от СДС. От влезлите в парламента формации най-много дарения е получила БСП - 626, следвана от "Воля" - 414 и патриотите само с 5. По традиция от ГЕРБ не събират дарения, за тези избори така са постъпили и от ДПС.    

Българи от Лондон пред „Труд“: Разбираме британците, семейства преселници живеят от помощи

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278752_%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8+%D0%BE%D1%82+%D0%9B%D0%BE%D0%BD%D0%B4%D0%BE%D0%BD+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4+%E2%80%9E%D0%A2%D1%80%D1%83%D0%B4%E2%80%9C%3A+%D0%A0%D0%B0%D0%B7%D0%B1%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0

 Тази седмица Европарламентът начерта червените линии, от които не би отстъпил при преговорите за излизането на Обединеното кралство от ЕС. Евродепутатите предупредиха, че няма да одобрят сделката за Брекзит, ако Лондон затвори вратата за европейските работници.

Седем години след приемането ни в ЕС близо 70-те хиляди българи на Острова страдат от стигмата, че са нискоквалифицирани мързеливци, които източват социалната система. Сега Брекзит поражда нови страхове у тях. Някои от сънародниците ни обаче виждат и предимства. Ето какво споделиха пред “Труд” българи от Лондон:

Натали Младенова, 25 г., счетоводител, живее от 6 години в Лондон

07-07_natalie-maldenova– Притеснява ли ви Брекзит и по какъв начин очаквате да ви повлияе той?
Да, естествено че ме притеснява! Всички стоки и услуги ще поскъпнат, правата ни за работа и живот ще се променят. Свободното пътуване в еврозоната ще бъде ограничено и доста скъпо. Очаква се да се наложи визов режим, който ще усложни още повече престоя ни тук.

– Какви са нагласите на британското общество спрямо българите?
Не съм забелязала специално отношение към българите. Към поляци (тъй като са най-голям брой имигранти) и мюсюлмани (поради терористичните атаки) има изключително отрицателно, и даже агресивно, отношение.

– Планирате ли да се върнете в България за постоянно?
Да, някога в бъдещето.

 

Десислава Георгиева, собственик на компания за почистване

07-07_desislava-georgieva

– Притеснява ли ви Брекзит и по какъв начин очаквате да ви повлияе той?
Брекзит вече се усеща. Цените на хранителни стоки значително се повишиха, а англичаните не обичат да им е скъпо. Все по-често чета по българските групи как семейства обмислят или вече са взели решение да се върнат в България. Аз лично все още не се притеснявам. Реално ние сме законно пребиваващи, имаме нужните документи, плащаме данъци, не вредим. Моето мнение защо се стигна до Брекзит – дългогодишна практика на хора от ЕС да източват държавата. Чувала съм за цели семейства, живеещи на помощи. Това е добре разигравана схема и в България от ромите.

– Какви са нагласите на британското общество спрямо българите?
Нямам конкретни наблюдения, защото имам малко пряк контакт с чистите англичани, основно общувам с европейци и индийци, но според мен вече съжаляват за избора си и навярно го отчитат като груба грешка. Самото правителство все още няма конкретно решение. Всеки ден Тереза Мей измисля по нещо ново. Но стигне ли се до дефицит на работна ръка, ще променят правилата.

– Планирате ли да се върнете в България за постоянно?
Категорично нямам такова намерение. Тук се чувствам добре, адаптирах се бързо, начинът на живот и порядките на тукашните ми харесват.

 

Стефан Стефанов, 37 г., собственик на фирма за почистване, живее в Лондон

07-07_stefan-angelov-stefanov

– Притеснява ли ви Брекзит и по какъв начин очаквате да ви повлияе той?
Не ме притеснява излизането на Великобритания от EC, защото то има както минуси, така и плюсове за мен, а именно – ще ограничат влизането на имигранти, което на свой ред ще повиши цените на услугите в бранша, в който работя.
От една страна, подкрепям Брекзит, защото всички тук се научиха да живеят от помощи на гърба на държавата и именно заради това идват, което аз не одобрявам. Млади, здрави хора, вместо да работят, лежат на помощи.

– Какви са нагласите на британското общество спрямо българите?
Нагласите спрямо българите и спрямо всеки емигрант винаги са били едни и същи – втора ръка хора, които живеят от помощите, събирани от техните данъци. Подкрепям британците за това, но има доказали се хора – работливи, съвестни, културни, постигнали нещо свое. Англичаните уважават това и тогава не гледат дали си българин, турчин, индиец или друг.

– Планирате ли да се върнете в България за постоянно?
Имам работа, която не мога да оставя тук и да се прибера, защото през тези 5 години съм вложил много труд и нерви. Да захвърля всичко на вятъра? Не бих го направил. С моя бизнес издържам две семейства в България и моето тук. Тук животът е много по-подреден, работата ни позволява да не се притесняваме с какво ще си платим сметките и какво ще ядем. Престъпността е в пъти по-малка от България. Великобритания е по-подходящо място за израстването на моето дете, отколкото България.

Ден на национален траур в Швеция след атентата в Стокхолм

https://www.24chasa.bg/novini/article/6163037

Ден на национален траур в Швеция след атентата в СтокхолмШведската полиция извършва проверки в околностите на Стокхолм в рамките на разследването на нападението с камион, при което в петък бяха убити четирима души, предаде БТА. Говорителката на полицията Ева Нилсон потвърди за полицейска проверка в Солентуна, предградие на север от столицата, но отказа да даде повече подробности.

Поне 13 жертви при атентат в църква в Египет

http://offnews.bg/news/n_1/n_652428.html

Най-малко 13 души са загинали и 42-ма са ранени във взрив в коптска църква в египетския град Танта, на север от Кайро, съобщиха световните агенции, позовавайки се на египетската агенция МЕНА. Експлозията е станала, докато богомолци празнували Палмовата неделя (Връбница). Християните са около 10 процента от населението на Египет, наброяващо 92 милиона. Те подкрепиха свалянето на ислямисткия президент Мохамад Морси през 2013 г. от тогавашния командващ на армията и настоящ президент Абдел Фатах ас Сиси.

Григор Димитров вече е в Маракеш

http://offnews.bg/news/n_1/n_652429.html

Най-добрият ни тенисист Григор Димитров поздрави феновете си със селфи от Маракеш, Мароко, където през следващата седмица ще вземе участие в турнира от сериите АТР 250. "Добре дошли в Маракеш", написа Григор и получи куп пожелания за успешно представяне. Димитров ще бъде поставен под номер 1 в схемата на турнира, защото е единственият представител на топ 15 в световната ранглиста. Българинът почива в първия кръг, а във втория може да се изправи срещу испанския ветеран Томи Робредо или квалификант.

Полицията обезвреди бомба в центъра на Осло, има заподозрян

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/04/09/2950521_policiiata_obezvredi_bomba_v_centura_na_oslo_ima/?ref=rss


Взривно устройство е намерено късно снощи в оживена зона в центъра на Осло, след което е било обезвредено. Полицията е задържала заподозрян, но отказва да даде подробности за него, съобщи БТА, цитирайки "Асошиейтед прес". Разследването продължава.

Норвегия бе в състояние на повишена тревога, след като преди дни в столицата на съседна Швеция имаше терористичен атентат.

Звукът от контролирания взрив бе по-силен, отколкото нашите експлозиви...

Кевин Дюрант се завърна в игра при 14-ата поредна победа на "Голдън стейт"

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/04/09/2950529_kevin_djurant_se_zavurna_v_igra_pri_14-ata_poredna/?ref=rss


Кевин Дюрант се завърна в игра за "Голдън стейт уориърс" и помогна на отбора да постигне 14-ата си поредна победа в НБА - най-дългата серия през този сезон. "Воините" победиха със 123:101 "Ню Орлиънс пеликанс".

Крилото пропусна 19 мача заради контузия в коляното, която получи на 28 февруари срещу "Вашингтон уизърдс". Той завърши с 16 точки, 10 борби и шест асистенции, след като игра 31 минути. Стефън Къри остана на пейката заради...

Северният ледовит океан ще стане сходен с Атлантическия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6163030

Северният ледовит океан ще стане сходен с 
АтлантическияУчени от САЩ, Русия, Канада, Полша, Германия и Норвегия установиха, че с течение на времето Северният ледовит океан ще заприлича на Атлантическия, съобщи Лента, цитиран от БТА. Специалистите забелязали, че с течение на времето вертикалното смесване на вода в евроазиатския басейн на Северния ледовит океан все повече напомня процеси,

Отмениха, въведените преди ден, строги проверки по границите на ЕС

http://www.moreto.net/novini.php?n=348443

Само ден след като започна изпълнението на решението на Европейския парламент за системен контрол в Шенгенската зона, то бе отменено временно от европейския комисар по въпросите на миграцията Димитрис Аврамопулос. Причината - огромните опашки и хаоса по границите.

Броят на загиналите при взрив в Египет достигна 21 (обновена)

http://www.cross.bg/broyat-egipet-zaginalite-1539902.html

/КРОСС/ Броят на загиналите при днешното бомбено нападение срещу коптска църква в египетския северен град Танта е достигнал до 21 души. Още 50 са ранени, предаде Reuters, позовавайки се на местни медии. Все още никоя терористична групировка не е поела отговорността за нападението. Атаката бе осъществена на Цветница - празник честван днес и от християнската общност в Египет.    

Взрив уби 13 души в кайро

http://www.cross.bg/vzriv-ybi-dyshi-v-kaiiro-1539902.html

/КРОСС/ Най-малко 13 души са загинали след взрив на бомба в околностите на коптска църква в египетския град Танта, разположен северно от столицата Кайро, предаде AFP. Около 40 души са били ранени при взрива в деня, в който египетската християнска общност празнува Цветница.  

Президентът ще се обърне към нацията за уседналостта

http://www.clubz.bg/52638-prezidentyt_shte_se_obyrne_kym_naciqta_za_usednalostta

Президентът Румен Радев заяви в Ловеч, че ще направи обръщение към нацията по повод гласуването на българите в чужбина. Това съобщи БНТ. Преди дни се появиха информации, че лично президентът е инициирал скандалните поправки в закона за чужденците, които въведоха уседналост на всички видове избори.

"Ще имаме време за тези дебати, най-важното е, че има вече начало на този дебат. Ще дам подробно своите мотиви в обръщение към нацията", заяви Радев.

Запитан дали е застрашена сигурността на България след поредицата атентати в Европа той посочи, че наистина ситуацията и геополитическата среда за сигурност се изостря непрекъснато.

"Ние трябва да направим своите изводи, трябва да предприемем нашите мерки", каза още Радев.

Той добави, че очаква бързо сформиране на стабилно и работещо правителство.

4,2 по Рихтер разлюля Турция

http://www.cross.bg/-po-rihter-razlyulya-tyrtziya-1539901.html

/КРОСС/ Земетресение с магнитуд 4,2 по скалата на Рихтер е било регистрирано в източната турска провинция Ван, предаде Фокус, цитирайки Daily Sabah. Няма съобщения за щети, след като трусът е бил регистриран 30 минути след полунощ (съвпада с българското време) на дълбочина от 20 км.    

Ето как Пловдив празнува Цветница (снимки)

https://www.24chasa.bg/region/article/6163027

Ето как Пловдив празнува Цветница (снимки)Пловдивчани напълниха църквите, за да запалят свещ на Цветница и да се помолят за здраве и късмет. Хората отрупваха с цветя иконите и си тръгваха с върбови клонки.  Областният управител Здравко Димитров отиде със семейството си в митрополитския храм "Св. Марина", където пловдивският владика Николай отслужи празнична литургия.

Един загинал и 20 ранени туристи при падане на балон в Кападокия

http://offnews.bg/news/n_1/n_652425.html

Французин е загинал, а други 20 души са ранени след като балон с горещ въздух падна в района на Кападокия в Турция, предава "Хюриет". Балонът излетял сутринта, но се наложило да се спусне заради засилилия се вятър. При спускането е ударил високоволтов кабел, което довело до тежкото кацане. Френски гражданин е умрял на място, а ранените са 16 турци, двама французи и двама колумбийци. Някои от тях имат фрактури, но повечето вече са прегледни и изписани от болница. Всяка година 2,5 млн. туристи посещават Кападокия и близо половин милион използват възможността, за да се качат на балон. Днешният инцидент не е единственият такъв с туристи. През февруари датчанин почина след падане от балон, а месец по-късно общо 49 души пострадаха при тежки кацания на три балона.

Дете сред жертвите на атентата в Стокхолм

http://www.clubz.bg/52637-dete_sred_jertvite_na_atentata_v_stokholm

И дете е сред жертвите на атентата в Стокхолм, оповестиха днес местни медии след съгласие на близките.

11-годишното момиче, чието име не се съобщава, в петъчния ден се е връщало от училище. Както винаги, е пътувало с автобус до центъра на Стокхолм. След това е трябвало да продължи с метрото. Преди да слезе в подземната железница, ученичката се обадила по телефона на майка си.

Двете се разбрали първо да се срещнат в центъра и после заедно да вземат метрото за вкъщи.

Минути по-късно камионът убиец връхлита детето, което издъхва.

При атентата загинаха четирима души. Вече са идентифицирани жертвите – детето, местен гражданин, британец и белгиец.

От 15-имата ранени 9 все още са в болница, някои с опасност за живота.

До последно родителите на 11-годишната ученичка са се надявали да я открият. В социалните медии между другото са написали: “Може би се е скрила някъде. При подобни случаи децата обикновено постъпват така.”

Роднина на детето споделя за в. “Експресен”: “Търсихме я из болниците. След това дойдоха следователи и взеха кръвни проби. От този момент очаквахме най-страшното.”

Атентаторът е 39-годишен узбек, съобщиха представители на полицията и прокуратурата на пресконференция вчера в Стокхолм. Въпреки че кабината на камиона убиец е смазана от удара в сградата на търговския център, той е успял да избяга. Бил е обаче леко ранен и е оставил кървава следа. Тя е довела до терориста, който е бил заловен в жилище в северен квартал на Стокхолм в 1,15 ч в нощта срещу събота. Същия ден е бил разпитан, но не е направил признания.

Според шведските медии узбекът и поддържал връзки с ислямистите от терористичната организация “Даеш” (“Ислямска държава”). От полицията не потвърждават подобна информация, нито съобщават мотива за извършването на атентата. Прокурор Ханс Ирман обаче заяви:

“Обстоятелствата навеждат на мисълта, че намерението е било да се нанесат непоправими щети и да се всее страх и ужас сред населението.”

Съобщено беше също, че заподозреният узбек е бил известен на полицията още от 2016 г. заради криминални пряви. Тогава обаче не са били установени връзки с екстремисти. През юни м. г. е подал молба за политическо учежище. Тя обаче е била отхвърлена и чужденецът е очаквал депотриране от страната, заявиха днес от полицията в Стокхолм. 

Продължава издирването на евентуални съзаклятници и помагачи на терориста. Според шведските медии 7 лица се разпитват.

И днес граждани се стичат на мястото на трагедията, за да почетат паметта на жертвите.

Шведският премиер Стефан Льофвен оповести, че утре е ден на траур и  цялата страна ще застине в минута мълчание.

Над 200 лазарки извиха кръшно хоро на площада в град Камено

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/qh5mP9Y82CE/

17858465_1344452488956382_1810796473_oНад 200 лазарки извиха кръшно хоро на площада в град Камено. Днес за четвърта поредна година на Цветница се провежда празничния лазарски конкурс „Отворете чемшир порти, Лазаре!” на Община Камено и читалище „Просвета-1927”. На тазгодишното издания участие заявиха 19 състава от цялата страна. Всеки от тях имаше 10 минути за изява, като едни от най-малките участници бяха от малчуганите от детската градина в гр. Камено.

Предстои оценяването на изпълнителите от авторитетно жури. Допълнителна награда ще има  за най-автентична лазарска украса. Вчера красивите лазарки обиколиха домовете на местните хора в Камено и пяха песни за здраве.

Най-голямото канарче в света живее на остров Сао Томе (СНИМКА)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/naj-goliamoto-kanarche-v-sveta-zhivee-na-ostrov-sao-tome-snimka-2016383

Най-голямото канарче в света живее в джунглата на на остров Сао Томе, като е с 50 процента по-едро от събратята си, съобщи Ню сайънтист.

Птицата е известна отдавна. Още през 1888 г. португалският пътешественик Франсиско Нютон хваща първите три екземп

Лазарки наричаха за здраве в Община Горна Оряховица

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/lazarki-narichaha-za-zdrave-v-obshtina-gorna-oriahovica-2016381

Лазарки гостуваха в Община Горна Оряховица. Момичетата пяха и наричаха за здраве и благоденствие на всички жители на общината. Лазарките са от ПГЕЕ „М. В. Ломоносов” и членуват в клуб „Да съхраним българския дух”.

Момичетата бяха посрещнати от кмета на Общината инж. Добромир Добрев,

Пребитата от крадци жена от русенско село разказа за ужаса (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/prebitata-ot-kradci-zhena-ot-rusensko-selo-razkaza-za-uzhasa-video-2016354

След жестокото нападение над възрастно семейство в Русенско, 70-годишната Митка Крайска се възстановява трудно от побоя, съобщава

Взрив в църква в Египет, най-малко 13 души са загинали

https://www.24chasa.bg/novini/article/6163014

Взрив в църква в Египет, най-малко 13 души са загиналиНай-малко 13 души са загинали и 42-ма са ранени във взрив в коптска църква в египетския град Танта, на север от Кайро, съобщиха световните агенции, позовавайки се на египетската агенция МЕНА, цитарана от БТА. Експлозията е станала, докато богомолци празнували Палмовата неделя (Връбница). Християните са около 10 процента от населението на Египет,

Меркурий пак става ретрограден до 3 май

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6163016

Меркурий пак става ретрограден до 3 майМеркурий става отново ретрограден от утре, 10 април, чак до 3 май. Това ще започне да се усеща отчетливо още от днес, когато планетата е стационарна. През времето на ретроградния Меркурий неправилно се тълкува информацията, появяват се неразбирателства в отношенията, техниката се срива, транспортът закъснява, стават аварии.

Кола се обърна по таван на жълтите павета

http://www.cross.bg/paveta-tavan-zhultite-1539900.html

/КРОСС/ Лек автомобил се обърна по таван на жълтите павета тази сутрин. Според очевидци няма тежко пострадали при инцидента. На мястото веднага бе изпратен екип на пътна полиция, информира Булфото. Вероятната причина за катастрофата е несъобразена скорост.    

В Пекин тръгва реформа на здравния сектор

http://econ.bg/Новини/В-Пекин-тръгва-реформа-на-здравния-сектор_l.a_i.740650_at.1.html

От днес в Пекин официално тръгва реформа на здравния сектор, чиято цел е да раздели болничните услуги и продажбите на лекарства.  ...

Баба Рада от Белозем доживя до 100 г. с шербет и без хапчета

https://www.24chasa.bg/region/article/6163009

Баба Рада от Белозем доживя до 100 г. с шербет и без хапчетаГоспод ми даде здраве и дълги години. Колко още живея, само Той знае, смее се баба Рада Митрева от Белозем, която навърши точно век. Жизнена, с бистра мисъл и пъргав ум, столетницата се весели заедно със синове, снахи, внуци и пра-правнуци. 27 души се събраха навръх рождения й ден на 8-ми и вдигнаха голямо тържество с печено агне.

От десет книги само две си връщат инвестицията в България

http://www.investor.bg/novini/346/a/ot-deset-knigi-samo-dve-si-vryshtat-investiciiata-v-bylgariia-237272/

Големият проблем в книгоиздаването в България е, че на него не се гледа въобще като на бизнес, коментира литературният консултант Светлозар Желев

Редки снимки, запечатали Руската империя в цвят

https://vesti.bg/lyubopitno/istoriata-pomni/redki-snimki-zapechatali-ruskata-imperiia-v-cviat-6067724

Снимките на фотографа Прокудин-Горски показват образа на една Русия малко преди Първата световна война и Руската революция – една Русия, която повече няма да бъде същата

Над 20 ранени при влакова катастрофа край Москва

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/04/09/2950525_nad_20_raneni_pri_vlakova_katastrofa_krai_moskva/?ref=rss


Двайсет и трима души бяха ранени при сблъсък между пътнически влак от Москва за Брест и крайградски пътнически влак по маршрута Москва-Вязма снощи западно от руската столица, предаде ТАСС, като се позова на медицински източници.

Помощ на място са получили 12 души, а 11, включително едно дете, са настанени в болници, потвърди Министерството на извънредните ситуации. Тази сутрин агенция "Интерфакс" уточни, че в лечебни заведения в Москва остават петима пострадали,...

Ердоган: Русия трябва да спре да защитава Башар Асад

https://www.24chasa.bg/novini/article/6162955

Ердоган: Русия трябва да спре да защитава Башар АсадПрезидентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган призова Русия да преразгледа подкрепата си към сирийския режим след предполагаемото химическо нападение в провинцията Идлиб и ответните военни действия на САЩ, предаде Anadolu Agency, цитирана от Фокус. „Надяваме се, че това няма да се ограничи само с действие на САЩ.

Спират водата в някои части на София утре

https://www.24chasa.bg/novini/article/6163005

Спират водата в някои части на София утре„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата на 10 април, съобщиха от пресцентъра на дружеството. На 10 април, понеделник, във връзка с превключване на стратегически водопровод и монтаж на измервателно устройство на бул. „Панчо Владигеров“ жк. „Люлин“3, се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 22:00 часа

Последен ден от регата "Бриз" във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=348423

Днес е последният ден от 37-то издание на регатата "Бриз", научи Moreto.net. Стотици участници се пуснаха в класовете Оптимист, Кадет, Лазер 4.7, Лазер Радиал, Лазер Стандарт, 420, Фин и 470. В 11 часа бе даден първият старт за деня, а закриването на състезанието и награждаването са предвидени за 16 часа.

Патриарх Неофит: Божият мир и Неговата любов е велика милост да бъдат с нас и нашия народ

http://www.cross.bg/lyubov-nashiya-neofit-1539899.html

/КРОСС/ "Честит празник, възлюбени в Господа! Божият мир и Неговата любов е велика милост да бъдат с всички нас и нашия народ". Това каза Негово светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит по време на празничната света литургия по повод празника Вход Господен в Йерусалим, който наричаме Цветница, предаде „Фокус". „Братя и сестри, на ясното от своята прослава и на нашето спасение, идващият днес в Йерусалим Господ Иисус Христос влезе смирено и кротко с мир и благословение така, както бе дошъл в нашия свят. По същия начин Той завърши дните на своето земно съществуване. През цялото това време неговата сила беше в Божествената любов, кротост и смирение", каза патриарх Неофит. Патриархът отбеляза в своето слово, че миряните също трябва да се въоръжават с тези оръжия. По думите му, душата ни се бори с кротост и боязън и това ни дава отговор на нашата надежда.  

Джанет Джексън се раздели със съпруга си

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6162999

Джанет Джексън се раздели със съпруга сиПевицата Джанет Джексън се раздели със съпруга си три месеца след раждането на първото й дете, съобщи ТАСС, цитирана от БТА. Двамата са решили, че бракът им не върви. Затова се разделят и всеки тръгва по пътя си. Джанет Джексън е на 50 години, а съпругът й - катарският милионер Висам ал Мана - на 42. Те сключиха брак през 2012 г.

За риба с Цанко: Заради студената зима търсят лаврак на Лефкада

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6160894

За риба с Цанко: Заради студената зима търсят лаврак на ЛефкадаРибите кълват на перлени воблери в тъмното и на цветни след развиделяване Студената зима повлия драстично и на риболова в Гърция. Обичайното за март присъствие на хищници в Бяло море сега го няма. Това налага любителите на риболова при комшиите да търсят Йонийско море за подвизи. Варненската група начело с бившия риболовен тв водещ Кирил Трайков

Президентът в Ловеч: Правителството трябва да е стабилно и работещо

//dariknews.bg/regioni/pleven/prezidentyt-v-lovech-pravitelstvoto-triabva-da-e-stabilno-i-raboteshto-2016376

„Правителството трябва да бъде стабилно и работещо. Има много проблеми, които трябва да решава”, заяви в Ловеч президентът Румен Радев, като изрази очакванията – неговите и на всички българи, че новият кабинет ще бъде сформиран скоро.
 
На въпрос застрашена ли е сигурността на Българи

Трима ученици от Сливен се класират на Национален финал на Седмото национално състезание по правопис на английски език Spelling Bee 2017

//dariknews.bg/regioni/sliven/trima-uchenici-ot-sliven-se-klasirat-na-nacionalen-final-na-sedmoto-nacionalno-systezanie-po-pravopis-na-anglijski-ezik-spelling-bee-2017-2016315

Трима ученици от Сливен се класират на Национален финал на Седмото национално състезание по правопис на английски език Spelling Bee 2017.
Победителите са Фиона-Мари Кристофър Тотън от ОУ "Д-р Иван Селимински", Мила Николаева Колева от ППМГ "Добри Чинтулов" и Берна Мустафова Мустафова от ОУ "

Община Котел предлага промяна в Наредбата за организацията на пенсионерските клубове

//dariknews.bg/regioni/sliven/obshtina-kotel-predlaga-promiana-v-naredbata-za-organizaciiata-na-pensionerskite-klubove-2016319

Общинската администрация в Котел иска мнението на гражданите по проект на Наредба за организацията и дейността на клубовете за пенсионерите в града . Проектът може да се намери в интернет страницата на администрацията. Мненията и предложенията, които могат да се подават до 4 май ще бъдат разгледани

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване