Русия към САЩ: Ударите ви в Сирия работят за екстремистите

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/04/09/2950520_rusiia_kum_sasht_udarite_vi_v_siriia_rabotiat_za/?ref=rss


Ракетни удари срещу Сирия работят в полза на екстремистите - такава теза е развил руският външен министър Сергей Лавров в телефонен разговор с държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън, предават световните агенции.

Според съобщение на руското външно министерство, цитирано от "Ройтерс", разговорът се е състоял по инициатива на Вашингтон. Обсъждана е била ситуацията в Сирия след нанесените от американската армия въздушни удари на базата, от която в началото на...

Московската транспортна прокуратура поема проверките по влаковата катастрофа

http://www.cross.bg/moskovskata-vruzka-katastrofa-1539898.html

/КРОСС/ Московската транспортна прокуратура е започнала проверка във връзка с железопътната катастрофа край руската столица, при която бяха ранени близо 30 души, предаде Интерфакс. „Започната е проверка във връзка със сблъсъка на пътническия влак „Москва - Брест" и електричката", съобщиха от прокуратурата. Разследването е за „нарушението на правилата на сигурност на движението и експлоатацията на железопътен, въздушен, морски или вътрешен воден транспорт" в наказателния кодекс. Делото е поето под личния контрол на московския междурегионален транспортен прокурор Владимир Тюлков.  

Незаконна сеч унищожила 180 дка гора край София

http://www.clubz.bg/52636-nezakonna_sech_unishtojila_180_dka_gora_kraj_sofiq

Унищожени са 180 декара борова гора над столичния квартал Сеславци след незаконна сеч. Това съобщи Нова ТВ. Дървосекачите са подбирали всички дебели дървета, а са оставили крехките и тънките, към които няма търговски интерес.

"Такъв случай не сме виждали досега. Ако е трябвало да се отсече едно на всеки десет, тук са отсечени 6-7 на всеки 10 дървета", коментира Александър Дунчев от организацията WWF.

На много места в сечището личат опити за прикриване на нарушенията. При контролирана сеч се режат предварително маркирани дървета. При голяма част от пъновете над Сеславци обаче се вижда, че боята е нанесена впоследствие. Това е очевидно, тъй като са напръскани стърготините, установиха инспекторите от Югозападното държавно предприятие (ЮЗДП). Секачите дори са оставили маркиращия спрей край пъновете.

Случаят е показателен за липса на контрол от страна на горските инспектори от Държавно горско стопанство-София. Сечта е продължила повече от три месеца.

"През това време поне веднъж седмично там трябва да е преминавал горски инспектор", обяснява инж. Георги Загоров от ЮЗДП.

"Тук не сечено 2-3 дни, това не са 4-5 каруци. Сечено е абсолютно незаконно, сечено е седмици наред. Можем да говорим за много сериозни протекции върху фирмата, която е сякла тук. Това е безкрайно чувство за безнаказаност", твърди Александър Дунчев.

Горските, които са пропуснали нарушенията, ще бъдат наказани дисциплинарно, заяви директорът на ЮЗДП инж. Дамян Дамянов. Фирмата-изпълнител на сечта "ВДК-ЛЕС" ЕООД ще бъде дадена на прокуратурата. Ако прокурорите докажат нарушенията, ще има наказателни постановления и отнемане на лиценза. От "ВДК-ЛЕС" засега отказват да коментират случая.

Само за миналата година отсечената незаконна дървесина у нас възлиза на 26 хиляди кубични метра. Задържани са почти 600 превозни средства, а санкциите са в размер на почти 2 милиона лева.

А в близко бъдеще сечта над Сеславци създава непосредствена опасност от това всички останали дървета да бъдат изпочупени от ветровете. Обезлесяването води след себе си ерозия и риск от наводнения при обилни валежи.

Сигнал за бомба на летището в Белград

https://www.24chasa.bg/novini/article/6162990

Сигнал за бомба на летището в Белград

Фалшив се оказа сигналът за бомба на летище „Никола Тесла“ в Белград, съобщи сръбското министерство на външните работи, цитира БНТ. След проверка от страна на полицията взривно устройство на територията на аерогарата не е открито. Полетите от и за Белград протичат по график, уточниха от ведомството.

Патриархът: Българи, радвайте се, че сте християни

https://vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/patriarhyt-bylgari-radvajte-se-che-ste-hristiiani-6067723

Той оглави литургията по повод празника Вход Господен в Йерусалим, който наричаме Цветница

Бъдещите журналисти в СУ пишат на тема „Лесни пари”

http://offnews.bg/news/n_1/n_652424.html

Кандидат-студентите по журналистика в Софийски университет "Св. Климент Охридски" пишат на тема "Лесни пари" на днешния изпит за прием във Факултета по журналистика и масова комуникация. За полагане на писмения изпит, започнал в 272-ра аудитория на Алма матер, са подали заявление 427 зрелостници. Темата "Лесни пари" бе изтеглена от Виляна Панталеева от  София изтегли темата „Лесни пари”, а останалите две контролни теми са  „Пътят на Европа” и „Победи и загуби”. Заместник-ректорът на Софийският университет проф. Ренета Божанкова пожела на кандидатите да работят съсредоточено, но и с настроение, за да покажат всичко, което знаят. Тя ги призова да дадат възможност на знанията, разума и чувствата да се проявят, защото е убедена, че днес са дошли, за да победят в този конкурс и да станат студенти в Софийския университет. Председателят на изпитната комисия доц. Ефрем Ефремов изрази убеждението си, че кандидатите ще бъдат прекрасните цветя в букета на Факултета по журналистика и масова комуникация, на голяма част от които на 1-ви октомври 2017 г. ще връчи студентските книжки. Успешно преминалите писмен и устен изпит могат да кандидатстват за специалностите  "Журналистика”, „Връзки с обществеността” и „Книгоиздаване”.

Шoйбле: Няма да има облекчение за гръцкия дълг

http://econ.bg/Новини/Шoйбле-Няма-да-има-облекчение-за-гръцкия-дълг_l.a_i.740649_at.1.html

„Няма нужда от действия“ за облекчаване на гръцкия дълг, както твърди Международният валутен фонд, заяви германският министър на финансите Волфганг...

Сигналът за бомба на летището в Белград е фалшив

http://www.cross.bg/signalut-za-bomba-na-letishteto-v-belgrad-e-falshiv-1539897.html

/КРОСС/ Фалшив се оказа сигналът за бомба на летище „Никола Тесла" в Белград, съобщи сръбското министерство на външните работи. След проверка от страна на полицията взривно устройство на територията на аерогарата не е открито. Полетите от и за Белград протичат по график, уточниха от ведомството.  

Пак обвиниха чиновник, този път за гаф с мебели

https://www.actualno.com/politics/pak-obviniha-chinovnik-tozi-pyt-za-gaf-s-mebeli-news_604743.html

Вицепремиерът Деница Златева стана поредният член на служебния кабинет, който оправдава управленски гаф с чиновническа немарливост. Става въпрос за закупуването на мебели на стойност 2,3 млн. за Българското председателство на Европейския съюз, което започва на 01 януари 2018

Тони Стораро: Фики и Гюлджан не са избрали още дата за сватбата, но ще е скоро

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6162988

Тони Стораро: Фики и Гюлджан не са избрали още дата за сватбата, но ще е скороВинаги съм мечтал да пея на гръцки език, защото на хората им харесва. Цял живот съм се учил от Василис Карас. Той ми е приятел и имам неговото разрешение да пея песните му, каза певецът Тони Стораро в интервю в ефира на Би Ти Ви. Вече съм на 40, а от 14-годишен започнах да излизам на сцена, това са 26 години.

Патриарх Неофит: Божият мир и Неговата любов е велика милост да бъдат с нас и нашия народ

http://www.moreto.net/novini.php?n=348441

Честит празник, възлюбени в Господа! Божият мир и Неговата любов е велика милост да бъдат с всички нас и нашия народ. Това каза Негово светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит по време на празничната света литургия по повод празника Вход Господен в Йерусалим, който наричаме Цветница, предаде репортер на Агенция „Фокус”.

Иван Яхнаджиев: Политиците да гледат по-често детските рисунки

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/ivan-iahnadzhiev-politicite-da-gledat-po-chesto-detskite-risunki-2016369

Политиците трябва по-често да гледат детските рисунки, за да се стремят да постигнат живот, който децата искат да живеят. Това каза пред Дарик художникът авангардист Иван Яхнаджиев. Той преподава в Италианския лицей.

"Преподавам в Италианския лицей, работя с деца и виждам, че детето

Лазаровден пресъздадоха в ОУ "Бачо Киро"

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/lazarovden-presyzdadoha-v-ou-bacho-kiro-2016368

С много настроение и песни учениците от 2-Д клас на ОУ „Бачо Киро“ с класен ръководител Антоанета Николова с участието на родителите , в час по музика отбелязаха настъпването на едни  от най-жизнерадостните и цветни пролетни празници в българския народен календар-Лазаровден и Цветница.

Вижте утре: Тайнства и послания в иконите

//dariknews.bg/regioni/burgas/vizhte-utre-tajnstva-i-poslaniia-v-ikonite-2016370

Ценни икони от фондовете на Регионалния исторически музей на Бургас ще бъдат показани в изложбата “Християнският ритуал - тайнства и послания”. Експозицията е посветена на Великден и ще отвори врати в понеделник - 10 април в Културен център “Морско казино”. Тя ще остане там до 10 май. Входът е безп

Президентът: Правителството трябва да е стабилно и работещо

//dariknews.bg/novini/bylgariia/prezidentyt-pravitelstvoto-triabva-da-e-stabilno-i-raboteshto-2016373

Новото правителство трябва да бъде стабилно и работещо. Има много проблеми, които трябва да решава, заяви в Ловеч президентът Румен Радев, като изрази очакванията – неговите и на всички българи, че новият кабинет ще бъде сформиран скоро.
 

Ердоган призова Русия да преразгледа подкрепата си към Асад

http://www.cross.bg/erdogan-rysiya-posochi-1539896.html

/КРОСС/ Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган призова Русия да преразгледа подкрепата си към сирийския режим след предполагаемото химическо нападение в провинцията Идлиб и ответните военни действия на САЩ, предаде Anadolu Agency. „Надяваме се, че това няма да се ограничи само с действие на САЩ. Надяваме се, че и Русия ще се намеси или поне ще спре да защитава президента на Сирия Башар Асад", заяви Ердоган. Той приветства скорошното изказване на Москва, че „безусловната подкрепа към сирийския режим не е възможна". „Но нека ускорим нещата и да се отървем от това зло", посочи президентът. Ердоган също така посочи необходимостта да се ускори търсенето на политическо решение за сирийската криза.  

Тръмп иззе руската карта от ръката на демократите

http://pogled.info/svetoven/tramp-izze-ruskata-karta-ot-rakata-na-demokratite.84538

/Поглед.инфо/ Как всичко може да се промени за един ден с помощта на 59 ракети "Томахоук"! Ако до вчера "Русия и Тръмп" е била тема на разговор, най-вероятно сте имали предвид влиянието на руснаците върху резултата от изборите през 2016 г. Днес с тези думи се подразбира как президентът Доналд Тръмп развали отношенията с Москва, след решението си да нанесе ракетен удар срещу Сирия.

Земетресение от 4,2 по Рихтер е регистрирано в Източна Турция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6162985

Земетресение от 4,2 по Рихтер е регистрирано в Източна Турция

Земетресение с магнитуд 4,2 по скалата на Рихтер е било регистрирано в източната турска провинция Ван, предаде "Дейли Сабах", цитиран от Фокус. Няма съобщения за щети, след като трусът е бил регистриран 30 минути след полунощ (съвпада с българското време) на дълбочина от 20

Тълърсън и Лавров обсъдили Сирия по телефона

http://offnews.bg/news/n_1/n_652423.html

Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън и министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров са провели в събота телефонен разговор относно американската атака в Сирия, съобщават от руското ведомство, предава ТАСС. Лавров е подчертал пред американския си колега, че нанесените на 7 април удари са в полза на тероризма и създават допълнителни заплахи за регионалната и глобалната сигурност. "Министърът отбеляза, че твърденията, че сирийското правителство е използвало химически оръжия в Идлиб на 4 април са неверни", съобщават от руското министерство. Лавров е настоял, че фактите около атаката в град Хан Шейхун трябва да бъдат установени чрез независимо разследване. Руският първи дипломат изразил желание разговорите по въпроса да продължат и на живо. Двамата държавни представители ще се срещнат в Москва идната седмица.

Люис Хамилтън постигна 54-ата си победа след триумф в Гран при на Китай

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/04/09/2950514_ljuis_hamiltun_postigna_54-ata_si_pobeda_sled_triumf_v/?ref=rss


Люис Хамилтън спечели Гран при на Китай. Пилотът на "Мерцедес" стартира от полпозишън и не изпусна водачеството си през цялото състезание на пистата в Шанхай. Втори на около 7 секунди завърши Себастиан Фетел от "Ферари", който спечели първото състезание за сезона в Австралия.

Битката за третото място беше между пилотите на "Ред бул рейсинг" Макс Верстапен и Даниел Рикардо, спечелена в крайна сметка от белгиеца, който стартира от 16-ата...

9 души са загинали при катастрофи през изминалото денонощие

https://www.24chasa.bg/novini/article/6162977

9 души са загинали при катастрофи 
през изминалото денонощиеПри пътнотранспортни произшествия са загинали девет души в страната през изтеклото денонощие, съобщават от пресцентъра на МВР. Станали са осем тежки катастрофи. Ранени са 21 човека, от които един е с опасност за живота. В района на столицата са регистрирани 85 леки и две тежки произшествия. Ранени са двама души.

Близо 100 студенти кандидатстват за стаж в ЧЕЗ

http://www.cross.bg/bulgariya-grypata-stydenti-1539895.html

/КРОСС/ В края на май ще станат известни имената на стажантите, които ще започнат работа в компанията Близо 100 студенти подадоха заявления за стаж в компаниите от групата ЧЕЗ в България по време на шестото издание на националното изложение „Стажове" 2017 г. То е организирано от Център „Кариера и възпитаници (алумни)" на Технически университет-София. Тази година в изложението участваха 82 работодатели, които представиха своите стажантски програми. Предстои подбор на студентите и в края на май ще са известни имената на стажантите, които ще започнат работа в ЧЕЗ. Компаниите от групата на ЧЕЗ в България търсят млади и високо мотивирани хора, които са проактивни с интерес за дългосрочно развитие. Стажът е възможност за кариерно ориентиране и реализация на младите кандидати. Дружествата от групата на ЧЕЗ в България и Техническия университет-София си партнират вече шест години и за този период близо 400 студенти преминаха през стажантските програми на компанията, като 102 от тях впоследствие останаха на постоянна работа в ЧЕЗ, a над 15 са на ръководни позиции. Подкрепата за образованието, спорта и младите таланти е основно направление в политиката за корпоративна социална отговорност на компаниите от групата ЧЕЗ в България. Вече пета година ЧЕЗ раздава стипендии на най-талантливите ученици от 12 клас от технически  гимназии на територията на Западна България в конкурса „Стани стипендиант на ЧЕЗ"

Гръцките власти издирват 22-годишен български моряк

http://www.moreto.net/novini.php?n=348440

Гръцките власти издирват 22-годишен български моряк, който е изчезнал по-рано днес от товарен кораб в Егейско море. След търсене на борда на кораба капитанът е поискал помощ и съдействие от гръцките власти, предаде БНР. Инцидентът е станал преди няколко часа между островите Родос и Тилос в Егейско море.

Европа, ако не сега - кога?!

http://www.cross.bg/evropa-siriya-tazi-1539893.html

/КРОСС/ На 7 април светът се събуди след американска интервенция срещу военна база на правителствените войски в Сирия. Какво толкова, ще кажете. Кой ли не сипе огън и смърт над вече де факто изчезналата държава в Близкия изток. Новините за това вече са просто част от информационния шум, започнахме да ги приемаме като нещо нормално, като естествената среда на международната ситуация. Ходът на САЩ обаче вече прилича на слагане на пръста на спусъка. И на децата вече е ясно, че Сирия никога не е имала нещо общо с войната в Сирия. Страната просто се оказа на кофти място на картата в кофти време от еволюцията/деградирането на човешката цивилизация. Тя е просто територия, на която САЩ и Русия водят очевидно вече започналата Трета световна война. И най-тъжното - по всичко изглежда, че няма кой да спре това безумие. Имат ли САЩ доказателства, че Асад е използвал химическото оръжие? Не. Може ли да се вярва на Асад и Русия, че със сигурност не е използвано такова от правителствените сили? Не. Първата жертва в тази война не бяха войници, нито мирни граждани. Първата и най-голяма жертва беше информацията. За да стигнем до днес, когато практически всяко нещо, случващо се в Сирия, а и не само, може да бъде точно толкова абсолютна истина, колкото тотална лъжа. А това, повече от всякога, намирисва на началото на края

Рекс Тилърсън: Главен приоритет за САЩ е поражението на "Ислямска държава"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6162868

Рекс Тилърсън: Главен приоритет за САЩ е поражението на "Ислямска държава"Главният приоритет за САЩ в Сирия е поражението на "Ислямска държава", заяви американският държавен секретар Рекс Тилърсън в интервю за телевизия Си Би Ес вчера, предаде БТА. Поражението на групировката и ливидирането на нейния самопровъзгласен"халифат" ще премахне една заплаха не само за САЩ, но и за стабилността в целия регион, заяви Тилърсън.

Русия, Иран и САЩ: Целта ни са терористите в Сирия

https://www.actualno.com/asia/rusija-iran-i-sasht-celta-ni-sa-teroristite-v-sirija-news_604721.html

Командващите руската и иранската армия потвърдиха в събота решимостта си да продължат борбата срещу „терористите” в Сирия, което се оказа и главен приоритет на САЩ, според държавния секретар. АФП съобщава, че в телефонен разговор генерал Валерий Герасимов и генерал

Григор Димитров открива сезона на клей в Маракеш

http://www.moreto.net/novini.php?n=348436

Григор Димитров ще стартира новия сезон на клей с мач срещу ветерана Томи Робредо или квалификант, припомня Moreto.net. Гришо е поставен под №1 в схемата на тенис турнира в Маракеш (Мароко) и в първи кръг почива. Турнирът в Маракеш е с награден фонд 482 060 евро.

Островът, на който живее най-опасното племе

https://vesti.bg/lyubopitno/ostrovyt-na-kojto-zhivee-naj-opasnoto-pleme-6067537

Северен Сентинел тъне в мистерия, защото всеки, който се опитва да се доближи, бива нападан

Шведски лекари: "Бели Каски" убиват сирийски деца за да фалшифицират химическа атака/ВИДЕО/

http://pogled.info/svetoven/shvedski-lekari-beli-kaski-ubivat-siriiski-detsa-za-da-se-falshifitsirat-himicheska-ataka.84537

/Поглед.инфо/ Доналд Тръмп оправдава днешните бомбардировки на "томахавките" на летището в сирийската провинция Хомс. Според него, доказателства са получени от сирийската неправителствена организация "Бели каски". Под "доказателства" президентът на САЩ и на Запад разбират сензационен видеоклип за спасени от "доктори" на организацията деца, засегнати от предполагаемото нападение с газ в Сирия./ВИДЕО/

За втора поредна година Бургас е лидер по брой престъпления

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/04/09/2950104_za_vtora_poredna_godina_burgas_e_lider_po_broi/?ref=rss


В обявения на няколко пъти за най-добър град за живеене - Бургас, за втора поредна година има най-много извършени престъпления на глава от населението. Там на всеки 100 жители се падат по две престъпни деяния, повече отколкото в София, където съотношението на престъпленията към броя на жителите е 1.8 на 100. Това показва статистика на МВР за миналата година.

За 2016 г. в Бургас са регистрирани близо 8 500 престъпления. В столицата за 2016 г. са регистрирани 24 665 деяния,...

Връчиха наградите на Международно изложение „Културен туризъм“ 2017

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/vrychiha-nagradite-na-mezhdunarodno-izlozhenie-kulturen-turizym-2017-2016361

Наградите на ХIV Международно изложение „Културен туризъм” 2017 бяха връчени на стилна официална церемония в читалище „Надежда-1869“ във Велико Търново.
Призът за дебют на туристическата борса бе връчен на Община Мездра, а за дългогодишно партньорство бе отличена Община Поморие. Наградата за

15 522 с имена на цветя в Бургас

//dariknews.bg/regioni/burgas/15-522-s-imena-na-cvetia-v-burgas-2016362

15 522 души празнуват имен ден на Цветница в Бургаска област. Само в града имена на цветя носят 8 288 души. Най-много са с името Росица. В областта те са 1 832, а в Бургас 1 040. Второ по популярност е името Калина- 1 693 за областта и 868 в града. При мъжете името Цветан носят 441 души.
Дне

Заместник-кметове и експерти от Велико Търново и Бургас обмениха опит и споделиха добри практики

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/zamestnik-kmetove-i-eksperti-ot-veliko-tyrnovo-i-burgas-obmeniha-opit-i-spodeliha-dobri-praktiki-2016363

Заместник-кметове и експерти от общините Велико Търново и Бургас проведоха обмениха опит и споделиха добри практики в сферите на финансите, икономиката, културата, образованието, младежките дейности и спорта. За целта делегация от общинската администрация в крайморския град гостува в Старата българ

България загуби на купа „Дейвис”, остава в трета група

//dariknews.bg/regioni/burgas/bylgariia-zagubi-na-kupa-dejvis-ostava-v-treta-grupa-2016365

България загуби с 1:2 победи от Ирландия в решаващия плейоф за промоция в група II на зона Европа/Африка на турнира за Купа "Дейвис", неофициално световно отборно първенство по тенис за мъже.
В решаващия мач на двойки Димитър Кузманов и Александър Лазов претърпяха поражение от Сам Бари и Дей

Християна Наковска със Специалната награда от конкурса „Димитър Ненов“

//dariknews.bg/regioni/razgrad/hristiiana-nakovska-sys-specialnata-nagrada-ot-konkursa-dimityr-nenov-2016364

13-годишната Християна Наковска от Разград спечели Специалната награда за най-добро изпълнение на творба на Димитър Ненов в шестото издание на едноименния конкурс за млади пианисти, провел се в Разград през уикенда. Призът се връчва от къща музей „Димитър Ненов“ в Разград, която е сред организатори

Лазарки пяха и наричаха в Елена

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/lazarki-piaha-i-narichaha-v-elena-2016366

С весели лазарски песни огласиха града усмихнатите момичета от танцова формация „Балканджийче към еленското читалище  „Напредък“. Под ръководството на Йорданка Грънчарова групата за трета поредна година пресъздава обичая на Лазаровден, който в еленския край има дълбоки корени.
  img wid

Общински празник на народното творчество се състоя в Беляковец

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/obshtinski-praznik-na-narodnoto-tvorchestvo-se-systoia-v-beliakovec-2016367

На двадесет и петия Общински празник на народното творчество и бит  "Че се е пролет пукнала ", провел се по традиция на Лазаровден,  в НЧ "Просвета в село  Беляковец взеха участие 24 групи за изворен фолклор, които представиха 14 характерни за региона обичая и богат песенен репертоар.

Пребитата в Русенско 70-годишна жена: Ръцете ми бяха с рани, кожата ми се смъкна

https://www.24chasa.bg/novini/article/6162966

Пребитата в Русенско 70-годишна жена: Ръцете ми бяха с рани, кожата ми се смъкнаПолицията все още издирва жестоките крадци, които нападнаха и ограбиха възрастно семейство в русенското село Червена вода. Престъпниците нахлули в дома им, завързали жената със „свински опашки” на един от столовете, след което преровили къщата и откраднали 2400 лева, информира Би Ти Ви. Нападението става в нощта на четвъртък срещу петък миналата

Фалшив сигнал за бомба подадоха на летището в Белград

https://www.actualno.com/balkani/falshiv-signal-za-bomba-podadoha-na-letishteto-v-belgrad-news_604735.html

Фалшив се оказа сигналът за бомба на летище „Никола Тесла“ в Белград, съобщи сръбското министерство на външните работи. След проверка от страна на полицията, взривно устройство на територията на аерогарата не е открито. Полетите от и за Белград протичат по график, уточниха от ведомството.

Велошествие с мото "Аз карам велосипед. Последвай ме" се провежда в София

http://www.cross.bg/karam-velosiped-posledvaii-1539892.html

/КРОСС/ От храм-паметника "Свети Александър Невски" ще потегли велошествие с мото "Аз карам велосипед. Последвай ме", което ще стигне до Южния парк, съобщава БНР. От пътната полиция ще улесняват придвижването, защото желаещите да участват до този момент са над 500 души. Идеята на кампанията "Аз карам колело. Последвай ме" е да се популяризира придвижването с колело като начин на придвижване в градска среда, а целта е по-чист град и по-чиста природа. Тази неделя, на Цветница, всички желаещи да участват са поканени в 10.30 часа пред храм-паметника "Свети Александър Невски", за да получат своя стартов номер и фланелка. Стефан Стефанов от охраната към Столична община: "Участниците сами трябва да са дисциплинирани и да спазват разпоредената скорост за придвижване". Васил Паскалев е един от организаторите: "На случаен принцип се избират кои ще печелят наградите, като наградите са ваучер на стойност 400 лева за закупуване на велосипед, има няколко по-малки награди - ваучери по 50 лева за ползване в магазини за велосипеди, както и някои аксесоари като велосветлинки, велозаключалки, полезни неща за градския колоездач". По маршрута, по който ще премине велошествието, служители на СДВР и на Центъра за градска мобилност ще спират и възстановяват поетапно движението.    

Ердоган събра десетки хиляди на митинг в Истанбул

https://vesti.bg/sviat/erdogan-sybra-desetki-hiliadi-na-miting-v-istanbul-6067722

На него му остава само една седмица, за да убеди избирателите да гласуват с „да“ на референдума за разширяване на правомощията му

Кристиано Роналдо плаща 17 милиона евро за близнаците

http://offnews.bg/news/n_1/n_652421.html

Мегазвездата на световния футбол Кристиано Роналдо ще стане съвсем скоро отново баща, като този път чака близнаци. Майката отново е неизвестна, както и първия път, когато Роналдо стана татко. Тогава той плати близо 12 милиона евро на сурогатна майка в САЩ, за да износи детето и да пази пълна дискретност, което на практика се и случва. Никой досега не успял да се добере до майката на седемгодишният син на португалеца, който носи неговото име, и да разкрие самоличността й. Този път обаче цената е по-висока. За близнаците Роналдо ще плати 17 милиона евро. Веднага след раждането им те ще заживеят в Мадрид, където е домът на звездата на Реал.

Доналд Тръмп е разговарял с лидера на Южна Корея

https://www.24chasa.bg/novini/article/6162961

Доналд Тръмп е разговарял с лидера на Южна Корея 

Президентът на САЩ Доналд Тръмп разговаря по телефона с южнокорейсикя лидер за Сирия и Северна Корея, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Според съобщението на Белия дом Тръмп е обсъдил с изпълняващия длъжността президент Хуан Кхьо-ан американските удари в Сирия в отговор на химическа атака от правителствените сили на прзидента Башар Асад

Жертвите на химическата атака в Сирия ... възкръсват (видео)

http://www.cross.bg/himicheskata-ataka-predi-1539894.html

/КРОСС/ Клип, озаглавен "Жертви на химическата атака на Асад забравят, че камерата вече работи", показващ как „тела", покрити с чаршафи след химическата атака в Сирия се движат и говорят, обикаля социалните мрежи. Клипът очевидно е сниман с телефон, младеж обикаля сред покритите, дори повдига един чаршаф и показва друг младеж, с който си разменят няколко думи. Не закъсняха и коментарите: „Някои от тях бързат да си вземат останалата част от хонорара, преди да са приключили снимките на Холивудския филм ... Вече сме виждали подобни изпълнения, от преди около година - тогава взривиха камион и веднага притичаха бъдещите "жертви" и налягаха наоколо.... После включиха и официалните камери.... Е, тогава една "неофициална" беше снимала от самото начало...." video:https://www.youtube.com/watch?v=FsRuI-O8qKc

Двама убити и един ранен при стрелба във Флорида

http://www.cross.bg/fitnes-dyshi-slyzhitel-1539889.html

/КРОСС/ Най-малко двама души са убити при стрелба във фитнес салон в Маями, съобщават местни медии. Причината за стрелбата е спор между мениджъра на клуба и бивш служител. След като прострелял двама души бившият служител се е самоубил. Управителят на фитнес клуба е починал по-късно в болница. Раненият е настанен в болница в критично състояние. video:https://www.youtube.com/watch?v=2xdTjlRyyHE

Москов: Оставаме приятели с Радан Кънев, но той направи големи грешки

https://www.24chasa.bg/novini/article/6162957

Москов: Оставаме приятели с Радан Кънев, но той направи големи грешкиУчили са ме и знам, че винаги има надежда. Знам, че когато паднеш, трябва да се изправиш – няма да е лесно, но трябва да е радикално различно. В душите на хората остана рана след случилото се и опити за бинтоване и замазване следващия път няма да сработят. Това коментира пред Би Ти Ви бившия здравен министър Петър Москов след поражението на

Слабите хора са прикрити и мълчаливи, закръглените – спокойни и толерантни

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6158627

Слабите хора са прикрити и мълчаливи, закръглените – спокойни и толерантниВъв „Вербовка и агентура” от Йордан Начев се разглеждат открито методите за приобщаване на сътрудници към разузнавателните агенции. За да бъде вербуван даден човек, той трябва да притежава редица качества. А за това дали някой ще е успешен агент първо говорят невербалните източници на информация. Откъсът по-долу разкрива каква е връзката между

Районите без вода днес във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=348438

Заради аварии на водопроводи няколко варненски района ще останат без вода в празничния ден, съобщиха от ВиК за Moreto.net. Живущите между бул."Хр.Смирненски", ул."Дубровник", бул."Васил Левски" и ул.

Сапьори обезвредиха намереното в Осло устройство, приличащо на бомба

https://www.24chasa.bg/novini/article/6162952

Сапьори обезвредиха намереното в Осло устройство, приличащо на бомба 
Сапьори детонираха подозрителния предмет, открит снощи в центъра на Осло вчера, описан от полицията като "устройство, приличащо на бомба", предаде БТА. Звукът от контролирания взрив беше по-силен, отколкото нашите експлозиви биха причинили, заяви говорител на полицията, като добави, че допълнително разследване ще се извърши на мястото на събитието.

Наръчник за оцеляване в пубертета

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6161256

Наръчник за оцеляване в пубертета Човек и добре да живее, детето му влиза в пубертета. Едно време пубертетът започваше на 13-14 и свършваше на 17-18. Днес пубертетът се е разраснал като “Ислямска държава” в Близкия изток – според някои наблюдатели още бебетата имат предпубертетни прояви, после към третата или четвъртата година имаме фалшив пубертет, последван от предпубертета,

Саудитска Арабия планира огромен увеселителен град

http://www.cross.bg/grad-salman-yveselitelen-1539888.html

/КРОСС/ Саудитска Арабия ще започне догодина строителството на огромен увеселителен град, благодарение на местни и чужди инвестиции в рамките на проект за диверсификация на икономиката си, силно зависима сега от петрола. Това бе съобщено от сина на крал Салман и министър на отбраната принц Мохамед бин Салман бин Абдул Азиз Ал Сауд, който е и втори заместник-министър председател на монархията, предаде Франс прес. Увеселителният град ще е разположен югозападно от столицата Рияд и ще бъде огромен. Ще съчетава елементите на град на културата, спортно градче и на увеселителен парк. Обектът ще бъде уникален по рода си в света и ще има площ от 334 квадратни километра, разказа принц Мохамед бин Салман. В увеселителния град ще бъдат предлагани най-разнородни приключения - от сафари до атракциони, типични за увеселителен парк. В града ще се провеждат спортни състезания и автомобилни надпревари. Ще има ресторанти и хотели, тоест всичко необходимо за привличането на туристите, каза принц Мохамед бин Салман. Той нарече новия комплекс "столица на футуристичните приключения". Принцът съобщи, че първата копка на обекта ще бъде през 2018 г., а пръвият етап строежа на увеселителния град ще приключи през 2022 г.    

Изкуството икебана (видео)

http://www.dnevnik.bg/video/2017/04/09/2940957_izkustvoto_ikebana_video/?ref=rss


Икебана е древно японско изкуство, което официално съществува от 15 век.

''Икебана означава да дадем нов живот на цветята, използваме красотата на природата, това, което е създал великият създател на природата. Всичките тези материали придобиват съвършено друг вид. Чрез цветята ние изразяваме себе си, това което усещаме, това, което искаме да споделим с другите и по този начин се формира едно произведение на изкуството.'', казва Мария Кеменчеджиева,...

Колоездачи излизат на шествие в София, има промени в движението

http://offnews.bg/news/n_1/n_652418.html

На шествие под наслов „Аз карам велосипед, последвай ме!“ излизат днес колоездачи в София. Събитието, подкрепено от Столична община, ще започнеа 10:30 часа до храм-паметник „Свети Александър Невски“, където всеки участник ще получи стартов номер и фланелка с надпис „Аз карам велосипед, последвай ме!”. Стартът на велошествието ще бъде даден в 11 часа. Колоездачите ще преминат по следния маршрут: по ул. „15 ноември” – ляв завой по бул. „Цар Освободител” – десен завой на кръстовището на Орлов Мост и продължаване по бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” – на кръстовището на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” и бул. „Черни връх” се продължава по бул. България” посока бул. „Пенчо Славейков” – от бул. „Пенчо Славейков” се прави ляв завой по бул. „Витоша” – на кръстовището на бул.”Витоша” и ул. „Бяла черква” се влиза по алеите на Южен парк -финал на велошествието – голямата поляна откъм булевард „Гоце Делчев”. Заради събитието служители на Столичната дирекция на вътрешните работи, съвместно с линейния контрол на Центъра за градска мобилност, ще спират и възстановяват поетапно движението на пътните превозни средства и колите на градския транспорт в зависимост от преминаването на велосипедистите, предава БТА.

Въздушен балон с туристи се е разбил в Турция, един човек е загинал

https://www.24chasa.bg/novini/article/6162947

Въздушен балон с туристи се е разбил в Турция, един човек е загиналВъздушен балон с туристи е паднал в Турция. По предварителни данни е загинал един човек, а други 20 са ранени, предаде РИА Новости, цитирана от Фокус. Инцидентът се е случил край град Невшехир в провинцията Кападокия. Пострадалите са откарани в болницата. Подробностите около инцидента се

50 млрд. евро годишно са загубите за бюджета на ЕС от ДДС

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/50-mlrd-evro-godishno-sa-zagubite-za-biudjeta-na-es-ot-dds-237270/

Проектът за създаване на общоевропейска прокуратура предвижда разследване на финансови измами в блока

Игуаин влезе в историята на Ювентус

http://offnews.bg/news/n_1/n_652420.html

Аржентинският нападател на Ювентус Гонсало Игуаин постигна първия си рекорд с екипа на торинци. С двата си гола във вратата на Киево (2:0) снощи, аржентинецът вече има 21 попадения на сметката си в Серия А през този сезон. Така той стана първият дебютант с екипа на "бианконерите" от 59 години насам, който успява в първия си сезон да мине котата от 20 гола. Откакто облече екипа на Юве, Игуаин има 27 гола във всички турнири в 42 изиграни мача. В кариерата си в Серия А аржентинецът има 90 гола в 135 срещи, а през миналия сезон бе голмайстор на първенството с 36 попадения с екипа на Наполи, което бе нов рекорд на Серия А. Мачът с Киево беше генерална репетиция за Ювентус преди сблъсъка с Барселона от 1/4-финалите на Шампионската лига. В същото време каталунците загубиха с 0:2 от Малага и се простиха с надеждите за титла в Испания, което означава, че ще се фокусират върху Шампионската лига.

САЩ изпращат атомен самолетоносач към Корейския полуостров

https://www.actualno.com/america/sasht-izprashtat-atomen-samoletonosach-kym-korejskija-poluostrov-news_604727.html

Атомният самолетоносач на САЩ „Карл Винсън” (Carl Vinson) със съпровождащите го кораби се отправя към Корейския полуостров. Ударната групата на самолетоносача ще напусне Сингапур, където пристигна на 4 април и ще тръгне към полуострова. По-рано телевизия Ен Би Си съобщи, че Съветът за национална сигурност към Белия дом е представил на президента Доналд Тръмп възможни варианти за противодействие на ядрената заплаха, идваща, според Вашингтон, от Северна Корея.

Венецуелската опозиция протестира срещу Мадуро

http://www.cross.bg/godina-opozitziyata-karpiles-1539887.html

/КРОСС/ Противниците на венецуелския президент Николас Мадуро организираха трети за тази седмица протест, след като лидерът на опозицията Енрике Карпилес получи забрана да кандидатства за изборна длъжност за 15 години и така не може да се яви на изборите през 2018 година, предава АФП. В знак на протест 44-годишният Карпилес призова поддръжниците си да излязат на улицата в защита на "страната, народа и конституцията". В четвъртък около 10 000 привърженици на опозицията организираха шествие срещу властта в столицата и покрайнините, при което избухнаха ожесточени сблъсъци с полицията. 19-годишен младеж беше убит, 19 души бяха ранени а 30 бяха арестувани. Южноамериканската страна се срина икономически след спада на цените на петрола - основното й богатство. Тя е разкъсвана от дълбока политическа криза от победата на десноцентристката опозиция на парламентарните избори в края на 2015 година. Положението се нажежи още повече през последните дни, след като Конституционният съд, близък до президента, за кратко си присвои правомощията на парламента, предизвиквайки международни критики, които го принудиха да се откаже. Освен парламента, чавистите контролират всички институции във Венецуела.    

"Даеш" пое отговорност за 44 убити в две църкви в Египет

http://www.clubz.bg/52635-daesh_poe_otgovornost_za_44_ubiti_v_dve_cyrkvi_v_egipet

Два агентата в Египет срещу християните копти в деня на Палмова неделя, големият християнски празник, който ние наричаме Цветница и се чества седмица преди Възкресение Христово. Поне 31 богомолци загинаха и около 75 бяха ранени при бомбена експлозия в църква в град Танта - на 100-ина километра северно от столицата Кайро. 

Малко по-късно втора експлозия - отекна пред храм в Александрия като се съобщава за поне 13 жертви и още минимум 35 ранени. Броят на жертвите може да продължи да расте.

Първото по време кървавото нападение е станало, когато близо 2000 вярващи се стекли за богослужение в храма "Сейнт Джордж" в Танта. Малко по-късно Си Ен Ен съобщи за втора бомба, която е избухнала пред християнски храм "Сейнт Марк" в Александрия. Според информацията атентатор-самоубиец се е самовзривил през църквата, а сред загиналите е и полицай, който се опитал да спре нападателя. Затова и взривното устройство е задействано по-рано, а не вътре в храма, каквато вероятно е била целта, коментират местни и световни агенции. В храма в Александрия за литургия е бил и патриархът на египеската коптска църква Теодор Втори, но той не е пострадал. Не е ясно дали е бил в храма по-време на атаката или не - информациите все още са противоречиви.

Улицата в Танта след атентата в църквата "Сейнт Джордж". Снимка Туитър

Коптите са египетските християни. Те са най-голямата етнорелигиозна общност с древни корени в Близкия изток. Смята се, че са преки потомци на древните египтяни – коренното доислямско, неарабско население на Египет. Те са близо 10 на сто от 94-милионното население на страната.

Днешният атентат не е първият срещу коптите в Египет. През декември миналата година по време на неделна служба камикадзе се взриви в  църквата “Св. Павел и Петър” в Кайро. Тогава загинаха 30 богомолци, десетки бяха ранени. Това беше най-зловещият атентат срещу копската религиозна общност в Египет след този, осъществен на 1 януари 2011 г. в храм в Александрия с 20 жертви.

И за двата атентата отговорност пое ислямистката терористична организация “Даеш” (самозваната “Ислямска държава”).

По-късно "Франс прес" обяви, че "Даеш" поема отговорност за двете атаки в Египет от днес, позовавайки се на комуникационния канал на джихадистите "Амак".

Очаква се папа Франциск да посети Египет на 28 и 29 април т. г. По време на визитата си Светият отец възнамерява да изрази солидарността си с коптите, твърди източник от Ватикана.

Днес светия отец за католическия свят обяви, че се моли за Египет и душите на жерствите в жестокото нападение.

 

Поне 36 жертви на 2 атентата в църкви в Египет

http://www.clubz.bg/52635-pone_36_jertvi_na_2_atentata_v_cyrkvi_v_egipet

Два агентата в Египет срещу християните копти в деня на Палмова неделя, големият християнски празник, който ние наричаме Цветница и се чества седвима преди Възкресение Христово. Най-малко 25 богомолци загинаха и около 70 бяха ранени при бомбена експлозия в църква в град Танта - на 100-ина километра северно от столицата Кайро. 

Малко по-късно втора експлозия - отекна пред храм в Александрия като се съобщава за поне 11 жертви и още 35 ранени.

Първото по време кървавото нападение е станало, когато близо 2000 вярващи се стекли за богослужение в храма "Сейнт Джордж" в Танта. Малко по-късно Си Ен Ен съобщи за втора бомба, която е избухнала пред християнски храм "Сейнт Марк" в Александрия. Според информацията атентатор-самоубиец се е самовзривил през църквата, а сред загиналите е и полицай, който се опитал да спре нападателя. Затова и взривното устройство е задействано по-рано, а не вътре в храма, каквато вероятно е била целта, коментират местни и световни агенции. В храма в Александрия за литургия е бил и патриархът на египеската коптска църква Теодор Втори, но той не е пострадал. Не е ясно дали е бил в храма по-време на атаката или не - информациите все още са противоречиви.

Улицата в Танта след атентата в църквата "Сейнт Джордж". Снимка Туитър

Коптите са египетските християни. Те са най-голямата етнорелигиозна общност с древни корени в Близкия изток. Смята се, че са преки потомци на древните египтяни – коренното доислямско, неарабско население на Египет. Те са близо 10 на сто от 94-милионното население на страната.

Днешният атентат не е първият срещу коптите в Египет. През декември миналата година по време на неделна служба камикадзе се взриви в  църквата “Св. Павел и Петър” в Кайро. Тогава загинаха 30 богомолци, десетки бяха ранени. Това беше най-зловещият атентат срещу копската религиозна общност в Египет след този, осъществен на 1 януари 2011 г. в храм в Александрия с 20 жертви.

И за двата атентата отговорност пое ислямистката терористична организация “Даеш” (самозваната “Ислямска държава”).

По-късно "Франс прес" обяви, че "Даеи" били поели отговорност за двете атаки в Египет, позовавайки се на комуникационния канал на джихадистите "Амак".

Очаква се папа Франциск да посети Египет на 28 и 29 април т. г. По време на визитата си Светият отец възнамерява да изрази солидарността си с коптите, твърди източник от Ватикана.

Днес светия отец за католическия свят обяви, че се моли за Египет и душите на жерствите в жестокото нападение.

Очаквайте подробности.

Поне 25 убити при атентат в църква в Египет, втора бомба пред друг храм

http://www.clubz.bg/52635-pone_25_ubiti_pri_atentat_v_cyrkva_v_egipet_vtora_bomba_pred_drug_hram

Най-малко 25 богомолци загинаха и около 70 бяха ранени при бомбена експлозия в църква в Египет, предадоха местните медии и световните агенции.

Първоначалните съобщения бяха за 13 жертви, но броят бързо расте и вероятно ще расте още.

Кървавото нападение е станало, когато близо 2000 вярващи се стекли за богослужение в храм в град Танта, на 80 км северно от столицата Кайро. Днес египетските копти отбелязват Палмова неделя, седмица преди Великден. За нас този празник е Цветница.

Малко по-късно Си Ен Ен съобщи, че има данни за втора бомба, която е избухнала пред християнски храм в Александрия. Според информацията атентатор-самоубиец се е самовзривил през храма "Сейнт Марк". Засега местните медии и власти говотят за двама убити и около 20 ранени при второто нападение.

Улицата в Танта след атентата в църквата "Сейнт Джордж". Снимка Туитър

Коптите са египетските християни. Те са най-голямата етнорелигиозна общност с древни корени в Близкия изток. Смята се, че са преки потомци на древните египтяни – коренното доислямско, неарабско население на Египет. Те са близо 10 на сто от 94-милионното население на страната.

Днешният атентат не е първият срещу коптите в Египет. През декември миналата година по време на неделна служба камикадзе се взриви в  църквата “Св. Павел и Петър” в Кайро. Тогава загинаха 30 богомолци, десетки бяха ранени. Това беше най-зловещият атентат срещу копската религиозна общност в Египет след този, осъществен на 1 януари 2011 г. в храм в Александрия с 20 жертви.

И за двата атентата отговорност пое ислямистката терористична организация “Даеш” (самозваната “Ислямска държава”).

Все още не се знае кой стои зад днешното покушение в храма в Танта.

Очаква се папа Франциск да посети Египет на 28 и 29 април т. г. По време на визитата си Светият отец възнамерява да изрази солидарността си с коптите, твърди източник от Ватикана.

Днес светия отец за католическия свят обяви, че се моли за Египет и душите на жерствите в жестокото нападение.

Очаквайте подробности.

Атентат в църква в Египет, жертвите вече са 25

http://www.clubz.bg/52635-atentat_v_cyrkva_v_egipet_jertvite_veche_sa_25

Най-малко 25 богомолци загинаха и поне 42 бяха ранени при бомбена експлозия в църква в Египет, предадоха местните медии и световните агенции.

Първоначалните съобщения бяха за 13 жертви, но броят бързо расте и вероятно ще расте още.

Кървавото нападение е станало, когато вярващи се стекли за богослужение в храм в град Танта, на 80 км северно от столицата Кайро. Днес египетските копти отбелязват Палмова неделя, седмица преди Великден. За нас този празник е Цветница.

Коптите са египетските християни. Те са най-голямата етнорелигиозна общност с древни корени в Близкия изток. Смята се, че са преки потомци на древните египтяни – коренното доислямско, неарабско население на Египет. Те са близо 10 на сто от 94-милионното население на страната.

Днешният атентат не е първият срещу коптите в Египет. През декември миналата година по време на неделна служба камикадзе се взриви в  църквата “Св. Павел и Петър” в Кайро. Тогава загинаха 30 богомолци, десетки бяха ранени. Това беше най-зловещият атентат срещу копската религиозна общност в Египет след този, осъществен на 1 януари 2011 г. в храм в Александрия с 20 жертви.

И за двата атентата отговорност пое ислямистката терористична организация “Даеш” (самозваната “Ислямска държава”).

Все още не се знае кой стои зад днешното покушение в храма в Танта.

Очаква се папа Франциск да посети Египет на 28 и 29 април т. г. По време на визитата си Светият отец възнамерява да изрази солидарността си с коптите, твърди източник от Ватикана.

Очаквайте подробности.

Атентат в църква в Египет, поне 21 убити

http://www.clubz.bg/52635-atentat_v_cyrkva_v_egipet_pone_21_ubiti

Най-малко 21 богомолци загинаха и 42 бяха ранени при бомбена експлозия  в църква в Египет, предадоха местните медии и световните агенции.

Първоначалните съобщения бяха за 13 жертви, но броят бързо расте и вероятно ще расте още.

Кървавото нападение е станало, когато вярващи се стекли за богослужение в храм в град Танта, на 80 км северно от столицата Кайро. Днес египетските копти отбелязват Палмова неделя, седмица преди Великден. За нас този празник е Цветница.

Коптите са египетските християни. Те са най-голямата етнорелигиозна общност с древни корени в Близкия изток. Смята се, че са преки потомци на древните египтяни – коренното доислямско, неарабско население на Египет. Те са близо 10 на сто от 94-милионното население на страната.

Днешният атентат не е първият срещу коптите в Египет. През декември миналата година по време на неделна служба камикадзе се взриви в  църквата “Св. Павел и Петър” в Кайро. Тогава загинаха 30 богомолци, десетки бяха ранени. Това беше най-зловещият атентат срещу копската религиозна общност в Египет след този, осъществен на 1 януари 2011 г. в храм в Александрия с 20 жертви.

И за двата атентата отговорност пое ислямистката терористична организация “Даеш” (самозваната “Ислямска държава”).

Все още не се знае кой стои зад днешното покушение в храма в Танта.

Очаква се папа Франциск да посети Египет на 28 и 29 април т. г. По време на визитата си Светият отец възнамерява да изрази солидарността си с коптите, твърди източник от Ватикана.

Очаквайте подробности.

„Локомотив” Русе ще почете паметта на легенда на русенския футбол

https://www.24chasa.bg/sport/article/6162921

„Локомотив” Русе ще почете паметта на легенда на русенския футбол
На 58 години почина Борислав Богомилов Локомотив (Русе) прие в недела от 16 часа на стадион „Дунав“ отбора на „Хитрино“ в среща от поредния XXV-и кръг на Североизточната трета лига. Двата тима ще изиграят този мач в памет на починалия в събота бивш футболист и старши треньор на „железничарите“, леггендата на русенския футбол Борислав

На Цветница се провежда акция за доброволно кръводаряване в цялата страна

http://www.cross.bg/hram-kruvodaryavane-darete-1539891.html

/КРОСС/ Днес на Цветница, традиционно в цялата страна се провежда кампания за доброволно кръводаряване. Пунктове има пред много от храмовете. Тази година кампанията е под надслов "Запалете свещичка. Дарете кръв. Дарете живот от себе си ". Мобилните екипи за кръводаряване в столицата ще бъдат на разположение от 9 часа тази сутрин до 13:00 часа на обяд. Те се намират в близост до четири православни храма в София, а именно: - храм „Свети Седмочисленици" - в сградата на 6-то ОУ „ Граф Игнатиев" на ул. „6 септември" №16В- храм „Света Параскева" - в "Дарби колидж" ( в двора на храма), бул. „Г.С.Раковски"58- храм „Покров Богородичен"- в Енорийски център „Покров Богородичен" зад хотел „Родина".- храм „Света Неделя" - на площад „Св. Неделя" № 19, в аулата на Богословски факултет.  

Доналд Тръмп изпрати самолетоносач край Корея

http://www.moreto.net/novini.php?n=348430

Ударната група на американския самолетоносач „Карл Винсън” ще бъде изпратена в района на Корейския полуостров след поредните ракетни изпитания на КНДР, съобщи Би Би Си. Тихоокеанското командване на американските ВМС определиха маневрата като „мярка за запазване на готовност в региона”.

Адел подобри рекорд на "Билборд"

http://www.cross.bg/klasatziyata-adel-bilbord-1539886.html

/КРОСС/ Адел подобри рекорд на "Билборд" с "21", който вече е най-дълго задържалия се албум на певица в класацията топ 200, съобщи Контактмюзик. Досега рекордът принадлежеше на Каръл Кинг с "Tapestry". Адел оглави класацията за албуми Топ 200 на "Билборд" през 2011 г. Той вече е в нея 319 седмици. Това е с една седмица повече, отколкото постижението на легендарната американска певица. "21" е оглавявал 24 непоследователни седмици Топ 200. Сега е на 103 място в класацията.  

Взрив и сблъсъци край лагер за бежанци на сирийско-йорданската граница

https://www.actualno.com/asia/vzriv-i-sblysyci-kraj-lager-za-bejanci-na-sirijsko-jordanskata-granica-news_604725.html

Мощен взрив избухна на входа на лагер за бежанци на сирийско-йорданската граница, съобщи изданието „Ал Мансар”, цитирано от ТАСС. Във въздуха бил вдигнат автомобил, пълен с взрив. Загинал и ранени са около 10 души. След взрива са започнали интензивни сблъсъци между час

Патриарх Неофит към миряните: Радвайте се, вие сте християни

http://www.cross.bg/patriarh-neofit-kum-miryanite-radvaiite-se-vie-ste-hristiyani-1539890.html

/КРОСС/ „Пожелавам на българите да се радват, че са християни, че могат да бъдат част от тези щастливи мигове - на посрещането на Спасителя. Тук, заради нас и нашето спасение. Осанна във висините!", каза Негово Светейшество Българският патриарх Неофит преди да влезе в храма „Св. Александър Невски", където оглавява празничната света литургия с начален час 9:30.  

18 души са загинали при въздушен удар в сирийската провинция Идлиб

https://www.24chasa.bg/novini/article/6162918

18 души са загинали при въздушен удар в сирийската провинция Идлиб 

Според базираната в Лондон Сирийска обсерватория за правата на човека при въздушни удари по контролиран от опозицията град в провинция Идлиб са загинали 18 души, включително и пет деца, предаде Ройтерс, цитирана от Фокус. „Очаква се броят на загиналите при въздушните удари в град Урум ал Йоз да се покачи“, съобщиха от Обсерваторията.

Никой не се отказва от търга за имуществото на ПФК ЦСКА АД

http://offnews.bg/news/n_1/n_652419.html

Нито един от 4-те потенциални участници в търга за активите на ПФК ЦСКА АД не се е отказал до този момент, пише"Тема Спорт". Всеки желаещ да наддава трябваше да внесе задатък (капаро) в размер на малко над 160 000 лв. Това бе направено от 4-ма - Гриша Ганчев, Никола Газдов, който е син на председателя на Борда на директорите на Лудогорец Теменуга Газдова, както и фирмите "Еко Депозит Солюшънс" и "Интегрис Лаб". На самия търг на 30 март при синдика Дора Милева се яви единствено Ганчев, докато Никола Газдов бе на "Армията" с кордон от полицаи, но не влезе в сградата, срещайки отпор от фенове. Другите две фирми изобщо не се появиха на уреченото място. Синдикът Дора Милева тогава прекрати търга под предлог, че един от участниците не е бил допуснат и сега трябва да назначи нов. Но в момента съдът изисква от нея "конкретни факти" защо е спряла провеждането на първото наддаване, след като е имало редовно входирана оферта. Тя трябва да даде обяснения до 12 април.

Продължава издирването на български моряк в Гърция

//dariknews.bg/novini/sviat/prodylzhava-izdirvaneto-na-bylgarski-moriak-v-gyrciia-2016357

Продължава издирването на 22-годишен български моряк в Гърция, съобщава БНТ.

Той изчезна вчера от товарен кораб в Егейско море по време на дежурство.

Християни загинаха при атентат в църква в Египет

//dariknews.bg/novini/sviat/hristiiani-zaginaha-pri-atentat-v-cyrkva-v-egipet-2016356

Бомбен атентат отне живота на 21 души в коптска църква в египетския град Танта, на 120 км северно от Кайро, три седмици преди визитата на папа Франциск в Египет, предаде Франс прес.
 
Експлозията в църквата "Мар Гиргис", при която

Пиян шофьор обърна колата си по таван в центъра на София (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/piian-shofior-obyrna-kolata-si-po-tavan-v-centyra-na-sofiia-video-2016358

Зрелищна катастрофа в центъра на София. Автомобил се удари в друг, обърна се по таван и се удари в стената на Министерския съвет, съобщава

Свалянето на Башар Асад отново е приоритет на САЩ

https://vesti.bg/sviat/amerika/svalianeto-na-bashar-asad-otnovo-e-prioritet-na-sasht-6067721

Това е заявила постоянният представител на САЩ в ООН Ники Хейли. Според държавния секретар Рекс Тилърсън обаче главният приоритет е поражението на „Ислямска държава“

4000 пяха с Лепа Брена в Пловдив, звездата развя българското знаме

https://www.24chasa.bg/novini/article/6162903

4000 пяха с Лепа Брена в Пловдив, звездата
развя българското знамеЛепа Брена взриви пловдивската зала "Колодрума", където изпя най-големите си хитове пред 4000 свои почитатели. Те търпеливо изчакаха 2 часа появата на балканската звезда, като преди това подгряваха Рени и Камелия.  В един момент публиката леко се изнерви, защото искаше по-скоро да види иконата. Брена излезе царствена точно в 21 часа и буквално

Патриарх Неофит: Да се радват, че са християни

https://www.24chasa.bg/novini/article/6162931

Патриарх Неофит: Да се радват, че са християни"Да се радват, че са християни, че могат да бъдат част от тези щастливи мигове на посрещането на Спасителя тук заради нас и нашето спасение. Осанна на небето". Това каза Негово светейшество българският патриарх и софийски митрополит Неофит като пожелание към миряните на влизане в катедралата „Св. Александър Невски” по случай Цветница,

САЩ: Свалянето на Башар Асад е наш приоритет

https://www.actualno.com/america/sasht-svaljaneto-na-bashar-asad-e-nash-prioritet-news_604731.html

Постоянният представител на САЩ в ООН Ники Хейли заяви, че смяната на режима на Башар Асад е един от приоритетите на администрацията на президента Доналд Тръмп в Сирия. Приоритетите за Вашингтон са победата над „Ислямска държава“, изтласкването на иранското влияние

Божидар Димитров: Турция ще умре икономически, ако прекъсне връзки с Европа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6162915

Божидар Димитров: Турция ще умре икономически, ако прекъсне връзки с ЕвропаГеорги Коритаров и Божидар Димитров бяха поканени в сутрешния блок на Нова телевизия "Събуди се", за да коментират темата за Турция, но политически намек се оказа точката на кипене, която взриви разговора. След референдума на 16-ти април консулът в Турция ме помоли да направя етнографска стая на българите в Лозенград, похвали се историкът,

В Осло откриха и обезвредиха взривно устройство, има задържан

http://www.cross.bg/politziyata-ystroiistvo-nego-1539885.html

/КРОСС/ Полицията в норвежката столица заяви, че е неутрализирала взривно устройство, намерено в оживена зона в центъра на Осло късно снощи, и че е задържала заподозрян. Сапьори детонираха подозрителния предмет, описан първоначално от полицията като "устройство, приличащо на бомба", за който впоследствие бе потвърдено, че е експлозив, предават световните агенции. Подозрителният предмет беше намерен на оживена търговска улица в Грьонлан - мултиетнически квартал с многобройни популярни барове и ресторанти, както и няколко джамии, но в него се намира и главното полицейско управление в града - на по-малко от километър от мястото, където бе намерена "бомбата", отбелязва Ройтерс. Началникът на полицията Видар Педерсен заяви, че устройството е било намерено точно пред метростанцията в Грьонлан, и полицията е отцепила широк периметър наоколо, извеждайки хората от заведенията. В официалния си акаунт в Туитър полицията съобщи, че е задържан един заподозрян, но отказа повече информация за него. Задържан е мъжът, за който се предполага, че е оставил кутията. Норвегия беше в състояние на повишена тревога, след като съседна Швеция пострада от терористичен атентат с камион в столицата.    

Полицията в Осло предотврати бомбен атентат

http://offnews.bg/news/n_1/n_652415.html

Норвежката полиция е открила и обезвредила устройство, подобно на бомба, в централната част на столицата Осло в събота, предава Ройтерс.  Експлозивът е бил поставен в населявания от хора от различни етноси квартал Грьонланд, уточнява агенцията, допълвайки че в него се намират няколко джамии, както и главното полицейско управление на града.  Пристигналите на място сапьори извършват контролирана детонация. Според властите взривното устройство не е с голяма мощност и не би могло да нанесе значителни щети. Взривът, извършен от сапьорите, е по-мощен от този, на който бомбата е способна, обясняват властите.  Във връзка със случая има задържан, но от полицията отказват да дадат информация за него. 

Ники Илиев пуска новия си филм наесен

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6160957

Ники Илиев пуска новия си филм наесенВтора година той преподава кинорежисура на студенти в НБУ Краят на август е и в Ню Йорк е доста оживено. Пълно е с хора по централните булеварди, а двама души – млад мъж и жена, ходят бавно и всеки влачи по куфар с едната ръка. Както си ходят и говорят, се чува на английски Cut, а веднага след това започват оживени разговори на чист български

Ансамбълът ни със злато на Световната купа

http://www.moreto.net/novini.php?n=348432

Българският ансамбъл по художествена гимнастика спечели златен медал от многобоя на Световната купа в Пезаро, Италия. Това е първо отличие за грациите ни от голямо състезание. Симона Дянкова, Лаура Траатс, Елена Бинева, Мадлен Радуканова и Теодора Александрова играха безупречно и получиха оценка от 18.

Фермерски пазар ще има отново в центъра на София

http://www.dnevnik.bg/zelen/2017/04/09/2949157_fermerski_pazar_shte_ima_otnovo_v_centura_na_sofiia/?ref=rss


Великденски фермерски пазар ще има днес в центъра на София. Идеята на организаторите е този вид пазар да стане нещо обичайно за столицата и да предлага пресни храни директно от ферми от различни краища на страната.

Пазарът ще продължи от 11 до 19 часа на ул. "Оборище", между храм-паметника "Александър Невски" и бул. "Васил Левски".

Над 100 фермери и малки производители ще предложат сезонни зеленчуци, хляб и печива с...

България взе пет титли в първия ден на турнира "Дан Колов - Никола Петров" в Русе

https://www.24chasa.bg/sport/article/6162906

България взе пет титли в първия ден на турнира "Дан Колов - Никола Петров" в Русе
Валентин Йорданов раздава 40 минути автографи на книгата „Всичко е борба” Първи пет титли взе България в първия ден на на турнира "Дан Колов - Никола Петров" в Русе. Иво Ангелов спечели без борба финалната среща срещу турчина Рущем Хамед и триумфира с титлата при 59-килограмовите в класическия стил.

Два влака се удариха край Москва, 23-ма души пострадаха

http://www.cross.bg/vlaka-postradali-dyshi-1539884.html

/КРОСС/ Двайсет и трима души бяха ранени при сблъсък между пътнически влак Москва-Брест и крайградски пътнически влак Москва-Вязма снощи западно от руската столица, предаде ТАСС, като се позова на медицински източници. 12 души са хоспитализирани след катастрофата. Петима пострадали остават в болници в Москва, седем човека са изписани след оказване на помощ, съобщи Интерфакс.Най-малко двама граждани на Беларус са пострадали при сблъсъка на два влака в околностите на Москва, съобщи ТАСС, като се позова на министерството на външните работи на републиката. Катастрофата е станала в 22,55 часа московско време в събота в района на Филевския парк на линия Кунцево-Фили. Машинистът на електричката, за да не прегази човек, който пресичал релсите, задействал аварийната спирачка. Зад него на минимално разстояние се движел пътническият влак Москва-Брест, който също предприел аварийно спиране, но поради малкото разстояние не успял да предотврати сблъсъка. Четири вагона от влака за Брест са дерайлирали. Пострадалите пътници са от влака за Брест. Всички пътници са били евакуирани. Последният вагон на електричката бил празен. Пътниците в нея, които били само 20 човека, не са пострадали. Всички те са транспортирани до най-близката гара Кунцево.    

Силиконовата Пърл Гонзалес дебютира със загуба в UFC

http://offnews.bg/news/n_1/n_652417.html

Дългоочакваният дебют на американката Пърл Гонзалес в бойната верига UFC завърши горчиво за нея. В последните дни се вдигна много шум около името й, след като стана ясно, че си е направила операция по увеличаване на бюста. Първоначално беше обявено, че тя ще бъде спряна от участие, но все пак беше допусната до октагона, където Синтия Калвийо й нанесе тежка загуба със задушаване. Още в началото на първия рунд Калвийо пусна кръв на силиконката, но я довърши окончателно в края на третия рунд. "Всяка загуба е урок. Надявам се да се поуча и да стана по-добър боец. Гордея се, че постигнах мечтата си и дебютирах в UFC. Благодаря на семейството, приятелите и спонсорите, които ми помогнаха да стигна до тук. Вярвам, че ще се върна по-силна", коментира Родригес.

18 загинали при въздушно нападение в Сирия

http://www.cross.bg/grad-dyshi-ydari-1539882.html

/КРОСС/ При въздушни удари по контролиран от опозицията град в провинция Идлиб са загинали 18 души, включително и пет деца, според Сирийска обсерватория за правата на човека, предаде Reuters. „Очаква се броят на загиналите при въздушните удари в град Урум ал Йоз да се повиши", съобщиха от Обсерваторията. По-рано тази седмица предполагаемо нападение с химическо оръжие в същата провинция предизвика гибелта на повече от 80 души.  

Ислямът не е религия, ислямът е политическа доктрина

https://www.actualno.com/cite/isljamyt-ne-e-religija-isljamyt-e-politicheska-doktrina-news_604728.html

Ислямът не е религия, ислямът е политическа доктрина, той се стреми към власт в целия свят. Така директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров коментира случващото се в Сирия.

Цветанов: Най-големия подарък за имения ми ден е, че дъщеря ми си е вкъщи

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6162901

Цветанов: Най-големия подарък за имения ми ден е, че дъщеря ми си е вкъщи"Най-големият подарък за рождения и именния ми ден е, че след няколкомесечно отсъствие, най-голямата ми дъщеря Гергана се прибра у дома за празниците. Благодаря ти, Гери! Прекрасно е, когато сме заедно цялото семейство", написа Цветан Цветанов в личния си профил във фейсбук. Дъщерята на Цветанов, Гергана, следва в чужбина.

Кръвният център във Варна работи и днес. Помогнете!

http://www.moreto.net/novini.php?n=348422

Кръвният център във Варна ще работи и днес, припомня Moreto.net. Работното време в празничния ден е от 9 до 13 часа, а адресът е бул.”Цар Освободител”100. На Разпети петък - 14 април, ще се проведе кръводарителска акция в Храм ”Св.

Съветниците на Тръмп Джаред Къшнър и Стив Банън "заровили томахавката"

//dariknews.bg/novini/sviat/syvetnicite-na-trymp-dzhared-kyshnyr-i-stiv-banyn-zarovili-tomahavkata-2016355

Стив Банън и Джаред Къшнър, двама от най-високопоставените съветници в Белия дом, са се срещнали и са се разбрали "да заровят томахавката". Това съобщи източник от администрацията на Доналд Тръмп, цитиран от Ройтерс.
 

Пребитата от крадци жена от русенско село проговори

//dariknews.bg/novini/bylgariia/prebitata-ot-kradci-zhena-ot-rusensko-selo-progovori-2016354

Полицията все още издирва жестоките крадци, които нападнаха и ограбиха възрастно семейство в русенското село Червена вода, съобщава bTV. Престъпниците нахлули в дома им, завързали жената със „свински опашки” на

Сирия и Северна Корея ще се окажат във фокуса на Г7

https://www.actualno.com/asia/sirija-i-severna-koreja-shte-se-okajat-vyv-fokusa-na-g7-news_604719.html

Министърът на външните работи на Япония Фумиокишида има намерение да обсъди ситуацията в Сирия и тази в Северна Корея на предстоящата среща на първите дипломати от страните от Г7 в Италия. Той заяви това пред журналисти в неделя преди да излети от токийското летище „Хан

Ирак откри спа оазис сред развалините на войната

http://www.investor.bg/drugi/338/a/irak-otkri-spa-oazis-sred-razvalinite-na-voinata--236998/

Само на два километра от минералните бани се намира един от най-големите бежански лагери в Мосул

Над 1000 души пътуват през почивните дни с влака, теглен от най-мощния парен локомотив в Европа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6162894

Над 1000 души пътуват през почивните дни с влака, теглен от най-мощния парен локомотив в ЕвропаМинистърът на туризма Стела Балтова присъства на откриването на атракционен ретро влак, теглен от локомотив Баба Меца. На събитието министър Балтова съобщи, че за двете пътувания на празниците Лазаровден и Цветница, са продадени над 1000 билета. Първото пътешествие се осъществи в събота до Кюстендил,

Родени на 9 април

http://www.cross.bg/bivsh-prof-mihail-1539879.html

/КРОСС/ Ген. Васил Василев, председател на Комисията по етика и феърплей към БФС, бивш директор на Национална полиция Горица Грънчарова-Кожарева, зам.-председател на Сметната палата Даниела Панайотова, бивш депутат от ГЕРБ в 43-ото НС Проф. д-р Димитър Стойков, бивш кмет на Плевен Михаил Александров, състезател по плуване Ст.н.с. д-р Михаил Букурещлиев, композитор, диригент, фолклорист Доц. Николай Алексиев, художник Проф. Петко Радев, музикант  

Цветница е

http://www.cross.bg/predi-tzvetya-imeto-1539881.html

/КРОСС/ Днес е Цветница - празник, който се отбелязва както от православната, така и католическата и протестантската църква една седмица преди Великден, в неделята след Лазаровден. Празнуват хората, които носят името Цветан, Върбан и всички с имена на цветя и дървета. Неделята преди Възкресение и ден след Лазаровата събота се празнува тържественото посрещане на Исус в Йерусалим в дните преди еврейската Пасха. В града той влиза на магаре (животно, което символизира идване с мир и приятелство), а не на кон, както обикновено се отправяли бойците и война. Идвал, за да служи на хората, а не да воюва с тях. Славата на влизащия в светия град била голяма. Носела се мълвата за чудесата, които извършил, и за силата на новата вяра. Разказвала се вече и историята за чудното Лазарово възкресение, което мнозина видели с очите си предния ден и от тук нататък, до края на дните си, щели да го превръщат в една от най-невероятните и тръпнещи легенди на християнството. Пътят пред Спасителя бил застлан с маслинови, палмови и лаврови клонки, върба, здравец и цветя. Мир, любов и победа носел той на многобройния народ, който се тълпял да го зърне с очите си. да го докосне, да бъде поне наблизо. „Осанна на сина Давидов! Благословен е онзи, който идва в името на Господа!", носели се възгласи отвсякъде. Бил чуден и неповторим миг. Споменът за него църквата празнува от III в.  

Слабият интерес свали цените на мача на Кобрата

http://offnews.bg/news/n_1/n_652416.html

Драстично паднаха цените на билетите за ВИП местата за боя на Кубрат Пулев с американеца Кевин Джонсън. Както е известно, на 28 април Кобрата (24-1, 13 нокаута) за първи път ще защитава титлата си от WBA след триумфа на родна земя срещу Самюел Питър на 3 декември 2016 г. отново в зала "Арена Армеец". Тогава 15 хиляди почитатели на бокса имаха възможност да проследят на живо историческия двубой. Досега цените на пропуските за ВИП местата бяха 400 лв., като организаторите ги намалиха на 300, пише вестник "Меридиан Мач". Освен това бяха пуснати допълнителни талони от по 20 и 30 лева. Очаква се "Арена Армеец" отново да се напълни, като преди мача на Кобрата на ринга ще се качи и брат му Тервел.

В София - 1,8 престъпления на всеки 100 души

http://www.clubz.bg/52634-v_sofiq_18_prestypleniq_na_vseki_100_dushi

На всеки 100 души в София се падат по 1,8 престъпления. Това става ясно от статистика на МВР за миналата година. Този показател обаче е най-висок за Бургас, където на всеки 100 души се падат по 2 престъпления. В столицата се регистрирани 24 685 престъпления, а в Бургас - 8 500.

Другите областни градове с най-много престъпления са Видин, Плевен, Варна, Враца, Перник и др. Най-ниско в класацията са Смолян, Кърджали, Силистра, Търговище и Разград.

В 23 области на страната има намаление на престъпленията в сравнение с 2015 г. Най-голямо е намалението в Кюстендил, Враца и Монтана. В столицата е отчетен спад от 10%. Най-голямо увеличение на престъпността в сравнение с 2015 г. пък е отчетено в областите Кърджали, Ловеч и Ямбол.

Голяма част от престъпленията се извършват в областните центрове и в градовете – 64.5%. В селата са регистрирани 14.5%, показват още данните на МВР.  

От статистиката на вътрешното министерство се разбира още, че извършителите на над 50 хил. престъпления остават неизвестни от общо малко над 100 хиляди регистрирани. Най-голям е броят на кражбите, като при тях разкриваемостта е по-ниска.

Най-често престъпниците са на възраст между 18 и 30 години, следвани от тези над 40 години.

През 2016 г. са извършени 79 умишлени убийства, като при тях се наблюдава спад от близо 40% спрямо 2015 г., когато са 126. Увеличение обаче има в регистрираните опити за убийства. Разкриваемостта за миналата година на умишлени убийства и опитите за тях е 85.8%.

Съществен проблем остават телефонните измами, обект на които са предимно възрастни хора.

Горива и акцизни складове – колеги, нямаме новина

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/goriva-i-akcizni-skladove--kolegi-niamame-novina-237217/

Концентрацията на собствеността не е достатъчно доказателство за ограничаване на конкуренцията, пише Калоян Стайков от Института за пазарна икономика

Служеният кабинет залага капани за следващото правителство, обяви ГЕРБ

http://econ.bg/Новини/Служеният-кабинет-залага-капани-за-следващото-правителство-обяви-ГЕРБ_l.a_i.740635_at.1.html

И.лужебният кабинет работи, за да залага капани на следващото правителство на ГЕРБ. Това обяви избраната за депутата от ГЕРБ Лиляна Павлова. Тя...

ЕТА предаде 3,5 тона муниции

https://www.actualno.com/europe/eta-predade-35-tona-municii-news_604718.html

Близо 3,5 тона оръжие, експлозиви и други материали са намерени в осем скривалища, посочени от баската сепаратистка организация ЕТА. Това е етап от приключването със сепаратисткия тероризъм, съобщи в събота френският премиер Бернар Казньов. „Френското правителство прив

Кънчо Монопола за 2,5 г. зад решетките, след като беше хванат надрусан и с дрога в колата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6162849

Кънчо Монопола за 2,5 г. зад решетките, след като беше хванат надрусан и с дрога в колатаБМВ-то на рецидивиста беше засечено на магистралата край Шумен на 3 август м.г. с трева, хапчета и везна в него, но той сключи споразумения и се отърва с 30 месеца решетки Известният шуменски рецидивист и наркоразпространител, който вече е станал варненец, 26-годишният Кънчо Кънчев, с прякор Монопола, ще лежи зад решетките 2.

Чувствително се затопля днес

http://www.cross.bg/dyha-vyatur-ymeren-1539878.html

/КРОСС/ Днес облачността над страната ще е разкъсана, на места намаляваща до предимно слънчево време. Ще духа слаб, в източните райони до умерен северозападен вятър. Максималните температури ще са предимно между 14° и 19°. Над Черноморието облачността ще е променлива. Ще духа умерен северозападен вятър, който след обяд ще отслабва. Максималните температури ще са между 13° и 15°. Температурата на морската вода е 9°-10°. Вълнението на морето ще бъде около 2 бала. В планините ще духа силен север-северозападен вятър, който след обяд ще отслабне до умерен. Облачността ще е разкъсана, на места до предимно слънчево. Почти без валежи. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 7°, на 2000 метра - около 0°.  

Как кризата в Гърция угаси светлините

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/04/09/2949919_kak_krizata_v_gurciia_ugasi_svetlinite/?ref=rss


Неплатените сметки за електричество на Костас Аргирос се трупат, превръщайки се в част от планината от дългове към най-големия доставчик на електроенергия в Гърция. Неговото семейство дължи 850 евро на Националната електрическа компания (ДЕИ) - малка част от неплатените сметки на обща стойност 2.6 милиарда евро към контролираната от държавата фирма.

Аргирос работи от време на време като "момче за всичко". "Когато работиш веднъж в седмицата, какво ще платиш...

В Осло обезвредиха бомба

http://www.moreto.net/novini.php?n=348427

Полицията в норвежката столица Осло е неутрализирала взривно устройство, намерено в оживена зона в центъра на Осло късно снощи, съобщи Ройтерс. Комисар Видар Педерсен потвърди, че устройството, преди това описвано като "приличащо на бомба" е било обезвредено.

Днес ще бъде слънчево с температури до 19°

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6162852

Днес ще бъде слънчево с температури до 19°Днес облачността над страната ще е разкъсана, на места намаляваща до предимно слънчево време. Ще духа слаб, в източните райони до умерен северозападен вятър. Максималните температури ще са предимно между 14° и 19°. Такава е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН,предава Агенция „Фокус”.

Канада може да легализира канабиса още преди 1 юли 2018

https://www.actualno.com/america/kanada-moje-da-legalizira-kanabisa-oshte-predi-1-uli-2018-news_604717.html

Канадското правителство може да легализира употребата на марихуана преди 1 юли 2018 година, за да не се свързва това събитиес Деня на Канада, който ежегодно се отбелязва в първия ден на юли, съобщи Си Би Си. "Мисля, че 1 юли не трябва да се асоциира с каквото и да е, освен с празни

Щатите пращат атомен самолетоносач към Корейския полуостров

http://offnews.bg/news/n_1/n_652413.html

Тихоокеанското командване на САЩ (ПАКОМ) потвърди придвижването на атомния самолетоносач "Карл Винсън" със съпровождащите го кораби към Корейския полуостров, предаде ТАСС, цитирана от БТА. Командващият адмирал Хари Харис е дал заповед ударната група начело с "Карл Винсън" да се насочи на север по акваторията на западния Тихи океан към бреговете на Корейския полуостров, след като отплава от Сингапур на 8 април. Първоначално бе планирано тя да отплава към Австралия. В края на март ударната група проведе в Източнокитайско море съвместни маневри с кораби от японския флот. В състава на съединението влизат палубно авиационно крило CVW-2 (Carrier Air Wing 2) със 7500 моряци и летци, ракетните есминци (разрушители) "Майкъл Мърфи" (Michael Murphy) и "Уейн Майер" (Wayne E. Meyer), въоръжени със системи "Иджис" (Aegis), и ракетният крайцер "Лейк Шамплейн" (Lake Champlain). Решението да се приближи към бреговете на Корейския полуостров съвпадат с нарастването на опасенията от напредващата оръжейна програма на Пхенян, отбелязва Ройтерс. "Чувстваме, че засиленото присъствие е необходимо", каза анонимен американски представител, като отбеляза, че поведението на Северна Корея буди тревога. Тази година представители на Пхенян, включително самият лидер Ким Чен-ун, многократно намекваха, че предстои тест на междуконтинентална балистична ракета или нещо подобно, може би още на 15 април, 105-ия рожден на основателя на КНДР Ким Ир-сен, празнуван ежегодно като "Ден на слънцето".

Спортът в ефир на 9 април

http://offnews.bg/news/n_1/n_652414.html

Богата спортна програма очаква феновете днес. Ще има изключително много футбол от цял свят, но вниманието на родния фен ще бъде привлечено от срещите от Първа лига между Левски и Локо Пд, както и Лудогорец - Дунав Рс. 09:00 Формула 1, Гран при на Китай Диема Спорт 2 09:30 Лека атлетика, маратон на Париж, Евроспорт 1 13:30 Сампдория – Фиорентина Ринг 14:00 Александрия – Заря Mtel sport 2 15:30 Съндърланд - Манчестър Юнайтед Диема спорт 15:30 Цволе - Фейенорд Mtel sport 1 16:00 Болоня – Рома Ринг 16:00 Тулуза – Марсилия Нова спорт 16:30 Херта – Аугсбург Евроспорт 2 16:30 Краснодар – ЦСКА Москва Mtel sport 2 17:15 Селта – Ейбар F+ 17:30 Левски – Локо Пд Диема спорт 2 17:45 ПСВ – Вилем II Mtel sport 1 18:00 Евертън – Лестър Nowa sport 18:30 Инголщад – Дармщад Евроспорт 1 19:00 20:00 Лудогорец – Дунав Диема спорт 2 21:45 Лацио – Наполи Ринг 21:45 Лас Палмас – Бетис TV+ 22:00 ПСЖ – Гингам Диема спорт 23:00 Орландо – НЙ Ред Булс Евроспорт 1

Индустриална карта на страната представя възможности за образование и реализация

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/industrialna-karta-na-stranata-predstavia-vyzmozhnosti-za-obrazovanie-i-realizaciia-2016353

750 от най-големите предприятия в България, над 400 техникуми и професионални гимназии, 51 висши учебни заведения и университети обхваща „Индустриалната карта на България". Създателите на проекта от JobTiger имат подкрепата на община Пловдив, „Клъстер Тракия икономическа зона“ и Българска търгов

Предстоящо в страната днес

http://www.cross.bg/chasa-kontzert-provede-1539877.html

/КРОСС/ ***София.От 9.30 часа в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски" Негово Светейшество Българският патриарх Неофит ще оглави празничната св. Литургия във връзка с големия Господски празник Вход Господен в Йерусалим, който наричаме още Цветница или Връбница. ***София.От 9.00 до 13.00 часа продължава пролетната кампания за безвъзмездно и доброволно кръводаряване. Временните пунктове за кръводаряване в София ще бъдат разположени в непосредствена близост до столичните православни храмове: "Света Неделя" - в аулата на Богословския факултет; "Свети Седмочисленици" - в 6-то ОУ "Граф Игнатиев", ул. "6 септември" № 16; "Покров Богородичен" (зад хотел "Родина") - в енорийския център на църквата, ул. "Георги Делчев - Зографина" № 2; „Света Параскева" - в двора на храма, бул. „Г. С. Раковски" 58. ***София.От 9.00 часа в Софийския университет ще се проведат изпитите по журналистика и специалност „Музикални медийни технологии и тонрежисура". От 14.00 часа ще проведе изпитът по химия. ***София.От 10.00 часа в Аулата на СУ „Св. Кл.Охридски" ще се състои кръгла маса: „Физичният експеримент и програмите за средно образование" в рамките на 45-ата Национална конференция по въпроси на обучението по физика. ***София.От 10

Празнуваме Цветница, вижте кои са имениците днес

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6162840

Празнуваме Цветница, вижте кои са имениците днесПравославната и Католическата църква празнуват днес големия Господски празник Вход Господен в Йерусалим, който се нарича още Цветница или Връбница. През тази година източноправославните християни празнуват в един ден с католиците, защото датите на празника съвпадат. Празникът Цветница се отбелязва в неделята след Лазаровден,

Днес празнуваме Цветница

http://offnews.bg/news/n_1/n_652412.html

Днес българската православна църква празнува Цветница. Празникът, познат още като Връбница, Куклинден, Вая и Палмова неделя, се отбелязва в неделята след Лазаровен и седмица преди Великден.  На този ден се отбелязва тържественото посрещане на Иисус Христос в Йерусалим с маслинови и лаврови клонки. Затова за здраве хората окичват домовете си с върбови клонки.  Освен това на този ден от постите се разрешава яденето на риба. Имен ден празнуват всички, носещи имена на цветя и дървета.  Списъкът е дълъг, но честито на всички, носещи имената:  Аглика, Божура, Вероника, Виола, Виолета, Върба, Върбан, Върбинка, Гергин(а), Гроздена, Далия, Дафина, Делян, Деляна, Дилян, Диляна, Детелина, Елица, Жасмина, Здравко, Здравка, Зюмбюла, Ива, Иглика, Калина, Камелия, Карамфил, Карамфила, Китка, Латин, Латинка, Лилия, Лиляна, Лила, Лили, Лоза, Люлина, Магнолия, Малина, Маргарит(а), Невен, Невена, Невян, Ненка, Ралица, Ренета, Роза, Росен, Росица, Ружа, Теменужка, Трендафил, Цено, Цвета, Цветелина, Цветан(ка), Цветелин(а), Цветомила, Цветомир (а), Цвятко, Явор, Ясен, Ясмина и още много други.

Патриарх Неофит ще оглави Светата литургия в катедралата „Св. Александър Невски”

http://www.cross.bg/tzurkva-nevski-pravoslavna-1539883.html

/КРОСС/ Православната църква чества големия християнски празник Вход Господен в Йерусалим (Цветница, Връбница). По този повод във всички епархии на Българската православна църква се отслужва Св. Златоустова Литургия, съобщава „Фокус". В патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски" Божествена Света Литургия ще оглави Негово светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит. Той ще бъде в съслужение с Негово преосвещенство Мелнишки епископ Герасим - главен секретар на Светия Синод на Българската православна църква, други висши духовници и представители на клира. Началото на литургията е 09.30 часа.  

Не е лесно да си пушач в Австралия, или как за 20 години държавата намали цигарите наполовина

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2017/04/09/2950485_ne_e_lesno_da_si_pushach_v_avstraliia_ili_kak_za_20/?ref=rss


Австралия стана известна с радикалния си подход срещу тютюнопушенето в последните две десетилетия, давайки многобройни идеи за успешни политики на другите държави от развития свят, които също се борят с проблема. От 90-те насам делът на пушачите на държавата-континент намалява стабилно и значително - от 25% през 1995 г. на 14% през 2015 г. С рестрикциите, които продължава да обмисля и налага, скоро пушенето може да е икономически и законово невъзможно за голяма част от австралийското...

Шестима загинаха при срутване на блок в Полша

https://www.24chasa.bg/novini/article/6162832

Шестима загинаха при срутване на блок в ПолшаШестима души загинаха и четирима бяха ранени, след като жилищен блок, построен преди Втората световна война, се срути днес в Югозападна Полша, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Десетки пожарникари с помощта на кучета продължават да претърсват руините в град Швебоджице, за да се уверят, че няма още затрупани хора.

Грациите ни взеха злато от СК в Пезаро

https://vesti.bg/bulgaria/graciite-ni-vzeha-zlato-ot-sk-v-pezaro-6067720

Ансамбълът ни по художествена гимнастика грабна първото си отличие от голямо състезание

На 9 април през ...

http://www.cross.bg/voiina-stava-purviyat-1539876.html

/КРОСС/ На 9 април през ... 193 г. - Септимий Север е обявен за римски император.1387 г. - Османският владетел Мурад I превзема Солун.1413 г. - Хенри V е коронован за крал на Англия.1609 г. - Започва масовата депортация на остатъците от мавританско население на територията на кралство Испания, известно като Изгонване на мориските.1667 г. - В Париж се организира първата в света публична художествена изложба.1865 г. - Американска гражданска война: Главнокомандващият войските на Конфедерацията генерал Робърт Лий се предава на командващия войските на Севера генерал Юлисис Грант.1866 г. - В САЩ е приет Закон за гражданските права, който предоставя равни права на всички граждани на САЩ, с изключение на индианците.1867 г. - Сенатът на САЩ ратифицира договор с Русия за покупката на Аляска.1877 г. - Провежда се заседание на екзархийския синод, на което Панарет Пловдивски и Григорий Доростоло-Червенски предлагат на Антим I сам да се откаже от заемания пост.1916 г. - Първата световна война: Германската армия започва третата си офанзива в битката при Вердюн.1928 г. - В Турция Ислямът е обявен за официална религия.1930 г. - В Ню Йорк е направена първата публична демонстрация на видеотелефона.1937 г. - С каценето си в Лондон Камикадзе на фирмата Мицубиши става първият японски самолет, летял до Европа.1940 г. - Втората световна война: Нацистка Германия започва Операция Везерюбунг, при която нахлува в Дания и Норвегия.1940 г

Русия смята аргументите на Тръмп за ударите за недостоверни

https://www.actualno.com/america/rusija-smjata-argumentite-na-trymp-za-udarite-za-nedostoverni-news_604715.html

Руският външен министър Сергей Лавров заяви в разговор с външния министър на Германия, че аргументите на американския президент за ударите в Сирия са неубедителни и недостоверни, предаде ТАСС. В разговора си със Зигмар Габриел подчерта важността ударът по военното летище в Сирия, извършен от САЩ по заповед на Доналд Тръмп, да бъде разследван.

Четирима варненци спечелиха билети за концерта на MTV от „Варна – Европейска младежка столица 2017”

http://www.moreto.net/novini.php?n=348426

Четирима зрители на Пролетния фестивал "The Stage", организиран от „Варна – Европейска младежка столица 2017”, станаха притежатели на билети за дългоочаквания концерт на MTV, научи Moreto.net. Късметлиите се сдобиха с правото да бъдат сред първите, които ще участват в най-грандиозното събитие на сезона, което ще се проведе на 15 юли на плажа във Варна.

Икономиките от Г20 няма да постигнат приетата цел за допълнителен растеж

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278751_%D0%98%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BE%D1%82+%D0%9320+%D0%BD%D1%8F%D0%BC%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%B3%D0%BD%D0%B0%D1%82+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B5%D1

 Финансовите министри на Европейския съюз (ЕС) признаха в събота, че 20-те най-големи икономики в света (Г20) няма да успеят да постигнат целта си за генериране на допълнителен икономически растеж чрез реформи до 2018 г. и призоваха да се проучат причините за провала, съобщава Ройтерс.

Икономиките на Г20 се договориха през 2014 г. да засилят растежа в страните си с поне още 2% през следващите пет години чрез реформи, добавяйки над 2 трлн. долара в глобалната икономика и създавайки милиони работни места.

„Изглежда вероятно да не постигнем нашата амбиция за растеж с 2% до 5% до 2018 г.“, се казва в документ, одобрен от финансовите министри на ЕС за срещата на следващите финансови лидери на Г20, която ще се проведе на 20-21 април във Вашингтон.

„Трябва да направим подходящ анализ на нашата цел 2 до 5 процента и да изградим споделена оценка и разбиране за това защо не сме я постигнали изцяло“, се казва в документа, получен от Ройтерс.

„Затова е жизненоважно да ускорим прилагането на структурни реформи и на инвестиции в производителната инфраструктура“, пише още в документа.

Делегациите от ЕС на срещата на Г20 във Вашингтон ще повторят още веднъж, че Г20 „трябва да избягва всички форми на протекционизъм, да подкрепят Парижкото споразумение върху климатичните промени, работата по зелените финанси и многостранния подход върху данъчните и финансовите регулации“, се казва в документа.

Декларацията, макар и със стандартен текст при предишните срещи на Г20, се превърна в проблем, откакто Доналд Тръмп стана президент на САЩ.

На среща в германския град Баден Баден през март финансовите министри пропуснаха обещанието да поддържат глобалната търговия свободна и открита, засилвайки все по-протекционистки настроените САЩ.

Прекъсвайки дългата десетилетия традиция да потвърждават свободната търговия, страните от Г20 само отбелязаха търговията в комюникето си, ясно поражение за страната домакин Германия, която се бори с опитите на новата администрация на САЩ да се откаже от предишни ангажименти.

Финансовите министри в Г20 премахнаха от изявлението си и обещанието да финансират борбата срещу климатичните промени – очакван резултат, след като Тръмп нарече глобалното затопляне „измама“.

По статията работи: Виктория Тошкова

Катастрофа с товарен влак в Румъния

https://www.actualno.com/europe/katastrofa-s-tovaren-vlak-v-rumynija-news_604714.html

Товарен влак катастрофира в събота в западната част на Румъния, при инцидента са загинали машинистът и неговият помощник. Влакът е преминавал по мост край западния град Петрошани, когато железопътният състав е дерайлирал. След катастрофата е прекъснато движението по железопътната магистрала, съобщи РИА-Новости. Представител на Румънските железници (CFR), цитиран от РИА-Новости, разказа, че са се обърнали 14 товарни вагона, няколко висят на края на моста. Води се разследване.

Напредък на САЩ в борбата с климатичните промени има - със или без Тръмп

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278750_%D0%9D%D0%B0%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%8A%D0%BA+%D0%BD%D0%B0+%D0%A1%D0%90%D0%A9+%D0%B2+%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B1%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%81+%D0%BA%D0%BB%D0%B8%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B

 Жалкото и погрешно преразглеждане на екологичните защити от американския президент Доналд Тръмп доведе до мрачно и широко разпространено убеждение, че САЩ вече нямат да изпълняват ангажиментите си по Парижкото споразумение за климатичните промени. Има обаче и добра новина: това не е вярно, коментира за New York Times Майкъл Блумбърг.

 
Без значение какви препятствия издигат Белият дом и Конгресът, САЩ могат – и съм убеден, че ще го направят – да изпълнят ангажиментите си, поети в Париж през 2015 г. за намаляване на парниковите емисии, които затоплят планетата. Но причината защо това е така и коригирането на това възприятие са изключително важни.
 
Тези, които вярват, че администрацията на Тръмп ще сложи край на американското лидерство в борбата с климатичните промени, правят същата грешка като тези, които вярват, че то ще върне миньорите обратно на работа. А тази грешка лежи в надценяването на способността на Вашингтон да влияе на енергийните пазари и подценяването на ролята, която самите градове, щати, бизнеси и потребители играят в намаляването на емисиите.
 
Макар че малко хора го осъзнават, над 250 въглищни електроцентрали – почти половината в САЩ – са обявявали през последните години, че ще спрат работа или ще преминат към по-чисти горива. Не Вашингтон спира тези централи - планът на Обама "План за чиста енергия" (Clean Power Plan) все още не е влязъл в сила.
 
Те затварят, защото потребителите искат енергия от източници, които не тровят въздуха и водата, и защото енергийните компании предоставят по-чисти и по-евтини алтернативи. Когато затварянето на две въглищни централи бе обявено миналата седмица в Южно Охайо, компанията обясни, че те вече не са „икономически жизнеспособни“. Това важи все повече за цялата индустрия.
 
Седмица преди президентът Тръмп да подпише изпълнителната заповед за преразглеждане на голяма част от мерките в плана, Moody’s Investor Service представи доклад, който заключава, че вятърната енергия може да замени до две трети от електроенергията, генерирана от въглища, в 15 щата от Средния Запад. Причината? Средните разходи на вятърната енергия са спаднали до 20 долара на мегават спрямо над 30 долара на мегават за електричество от много въглищни електроцентрали в региона. Защо потребителите ще плащат за източник на енергия, който може да ги убие, продължава Блумбърг?
Към 2010 г. атмосферното замърсяване от въглища е убивало по 13 хил. американци годишно, сочи неправителствената екологична група Clean Air Task Force. Днес, броят им е 7500. Когато политиците говорят за „войната срещу въглищата“, те никога не споменават спасените животи.
 
Администрацията на Тръмп реално не може да направи нищо, за да спре развитите технологии и предпочитанията на потребителите към по-нататъшно ограничаване на пазарния дял. (Преди десетилетие въглищата бяха източник на половината от американската електроенергия, а днес делът е едва една трета.) Всъщност, дори ако "Планът за чиста енергия" напълно изчезне, ние все още ще можем да постигнем ангажиментите си към Парижкото споразумение – намаляване на парниковите емисии с 26% под нивата от 2005 г. до 2025 г., пише Блумбърг.
 
Погледнете данните. Когато поехме ангажимента в Париж, вече бяхме постигнали целите на една трета благодарение най-вече на закриването на толкова много въглищни електроцентрали. Кампанията Beyond Coal на Sierra Club, която се опитва да замени въглищата с по-чисти форми на енергия, прогнозира, че затваряйки още електроцентрали, ще постигнем две трети от целите си.
 
В комбинация със съществуващите федерални политики, които не могат да бъдат отменени, например стандарти за горивна ефективност на превозните средства до моделите от 2021 г., последната една трета може да бъде постигната от градовете и компаниите, които предприемат действия, за да намалят замърсяването и да подобрят енергийната си ефективност. Тази седмица много от 81-те големи корпорации (включително Apple и Wal-Mart), които обещаха през 2015 г. да намалят емисиите си, потвърдиха ангажиментите си. Пивоварната компания Anheuser-Busch InBev дори обяви, че си поставя за цел да получава 100% от енергията си от възобновяеми източници до 2025 г.
 
Никакъв мандат във Вашингтон не принуждава тези компании да действат – те го правят от личен интерес.
 
Действията на градовете също са от личен интерес. Подобрявайки качеството на въздуха си и ставайки по-зелени, градовете се превръщат в по-привлекателни места за работа и живот. А там където хората искат да живеят и работят, компаниите искат да инвестират. Това е елементарна икономика и кметовете го разбират, дори когато Вашингтон не го осъзнава.
 
И в републикански, и в демократски щати, градовете – на които се дължат около две трети от емисиите на страната – поемат лидерството в битката с климатичните промени. Повече от 130 американски града са се присъединили към Глобалната конвенция на кметове за климата и енергията (Global Covenant of Mayors for Climate and Energy)* и всички са решени да постигнат целите от Париж. Техните местни политики – разширяване на масовия транспорт, увеличаване на енергийната ефективност на сградите, инсталирането на зарядни станции за електрически автомобили, създаването на програми за споделяне на велосипеди, засаждането на дървета са само част от тях – ще помогнат наистина да постигнем тези цели.
 
Има реална опасност да не успеем да разпознаем невероятния напредък, който правим. Твърденията, че САЩ вече няма да изпълняват ангажиментите си от Париж, дава на останалите страни извинение да не изпълняват своите, пише Блумбърг. Колко ужасно би било, ако недоразумение по водещата роля на САЩ по климата – която не се базира във Вашингтон и никога не е била там – доведе до провал на Парижкото споразумение.
 
Иска ми се президентът Тръмп и администрацията му да признаят здравните, икономическите и екологичните ползи за борба с климатичните промени. Но ако това не се случи, не трябва да се отчайваме. Благодарение на сили отвъд Вашингтон, които са достигнали критична маса, ние ще бъдем по-оптимистични от всякога за способността ни да водим – и спечелим – борбата срещу климатичните промени.
 
* Кметовете на редица градове в България, като София, Бургас, Варна, Смолян и др., също са част от конвенцията.
 
По статията работи: Виктория Тошкова

Петър Москов: Не съм от едно котило с Герджиков

http://www.clubz.bg/52633-petyr_moskov_ne_sym_ot_edno_kotilo_s_gerdjikov

"Аз не съм от едно котило с г-н Герджиков, никога не съм бил. Не принадлежа на котила, не принадлежа на модели, при които икономическа, медийна и политическа власт са в едно".

Това заяви пред бТВ Петър Москов. Така той коментира думите на служебния премиер Огнян Герджиков за това, че е гласувал за Реформаторския блок.

Според Москов служебното правителство е било създадено най-вече, за да мачка Реформаторския блок.

Москов смята, че съставянето на управленско мнозинство ще бъде трудно и от бъдещото управление не могат да се очакват радикални промени. Той заяви, че смислените и почтени хора сега са без политическо представителство. Бившият министър е кабинета "Борисов-2" отрече възможността да участва в кабинет "Борисов-3".

"Да не смесваме политическа и административна дейност. Аз не съм наемник, аз съм бил министър на Реформаторския блок в продължение на две години и с гордост съм носил това име. Доколкото политическата сила и целите в управлението, които си поставя политическата сила, която представлявам, не е получила обществено доверие, няма място за такъв сценарий", каза Москов.

Той заяви, че с напускането на Реформаторския блок ръководството на ДСБ и Радан Кънев са предали интересите както на партията, така и на Блока. Москов определи разрушаването на Реформаторския блок като голяма политическа грешка. Според него лидерът на "Да, България" Христо Иванов е продукт на "маркетинг".

"Цялата ми дейност е свързана с това да може десницата да проумее, че само заедно в единодействие може да постига цели. Явно не съм бил достатъчно убедителен", каза още Москов.

Според него раните в душите на десните избиратели сред тези избори не могат да се затворят лесно.

Петър Москов: Не съм от една котило с Герджиков

http://www.clubz.bg/52633-petyr_moskov_ne_sym_ot_edna_kotilo_s_gerdjikov

"Аз не съм от едно котило с г-н Герджиков, никога не съм бил. Не принадлежа на котила, не принадлежа на модели, при които икономическа, медийна и политическа власт са в едно".

Това заяви пред бТВ Петър Москов. Така той коментира думите на служебния премиер Огнян Герджиков за това, че е гласувал за Реформаторския блок.

Според Москов служебното правителство е било създадено най-вече, за да мачка Реформаторския блок.

Москов смята, че съставянето на управленско мнозинство ще бъде трудно и от бъдещото управление не могат да се очакват радикални промени. Той заяви, че смислените и почтени хора сега са без политическо представителство. Бившият министър е кабинета "Борисов-2" отрече възможността да участва в кабинет "Борисов-3".

"Да не смесваме политическа и административна дейност. Аз не съм наемник, аз съм бил министър на Реформаторския блок в продължение на две години и с гордост съм носил това име. Доколкото политическата сила и целите в управлението, които си поставя политическата сила, която представлявам, не е получила обществено доверие, няма място за такъв сценарий", каза Москов.

Той заяви, че с напускането на Реформаторския блок ръководството на ДСБ и Радан Кънев са предали интересите както на партията, така и на Блока. Москов определи разрушаването на Реформаторския блок като голяма политическа грешка. Според него лидерът на "Да, България" Христо Иванов е продукт на "маркетинг".

"Цялата ми дейност е свързана с това да може десницата да проумее, че само заедно в единодействие може да постига цели. Явно не съм бил достатъчно убедителен", каза още Москов.

Според него раните в душите на десните избиратели сред тези избори не могат да се затворят лесно.

Най-коментираното в "Дневник": Атаката на САЩ в Сирия и нападението в Санкт Петербург

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/04/09/2950441_nai-komentiranoto_v_dnevnik_atakata_na_sasht_v_siriia/?ref=rss


Атаката на САЩ в Сирия, терористичното нападение в метрото в Санкт Петербург и изказване на Иван Костов са най-коментираните публикации в "Дневник" за изминалата седмица. Класацията е направена към 19.00 часа на 8 април.

1. Тръмп се върна към "отговорността да защитава" с удара срещу Асад (хронология до 16:30) - 462 коментара;

2. Медведев: САЩ бяха на крачка от сблъсък с Русия в Сирия - 383 коментара;

3....

През 2035 г. ще се раждат повече мюсюлманчета от християнчета

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278749_%D0%9F%D1%80%D0%B5%D0%B7+2035+%D0%B3.+%D1%89%D0%B5+%D1%81%D0%B5+%D1%80%D0%B0%D0%B6%D0%B4%D0%B0%D1%82+%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%87%D0%B5+%D0%BC%D1%8E%D1%81%D1%8E%D0%BB%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D1%87%D0%B5%D1%82%D0%B

 Мюсюлманките ще раждат повече деца от християнките до 2035 г., показва ново проучване, публикувано в британския вестник Independent.

Християнството в момента е най-разпространената религия по света, изповядвана от една трета от 7,3-милиардното население на света през 2015 г. Ислямът е на второ място с общо 1,8 млрд. мюсюлмани в световен мащаб.

Но след по-малко от 20 години това се очаква да се промени, показва изследване на Pew Research Centre, според което ражданията на мюсюлманчета ще изпреварят раждането на християнчета, превръщайки исляма в най-бързо растящата религиозна група в света.

Според изследването вече има ясни индикации за бързото нарастване на мюсюлманските популации. В периода между 2010 и 2015 г. ражданията на мюсюлмани представляват 31% от всички раждания в света, увеличавайки мюсюлманския дял в глобалното население, което се оценява на 24% през 2015 г.

Населението, изповядващо християнството, не е спряло да се увеличава, но това се случва с много по-бавен темп. През последните години 33% от родените в света бебета са деца на християни. Според проучването християнското население нараства по-бавно, защото е по-възрастно от мюсюлманското.

Докато сравнително младото християнско население в райони като Субсахарска Африка ще се увеличaw в следващите десетилетия, повече християни умират, отколкото се раждат, в богати региони като Европа. Например в Германия изчисленията показват, че смъртните случаи са с 1,4 милиона повече от ражданията между 2010 и 2015 г.

В световен мащаб по-младото население и темповете на висока раждаемост на мюсюлманите ще доведат до прогнозата, че между 2030 и 2035, ще има малко повече бебета, родени от мюсюлмани (225 милиона), отколкото от християни (224 милиона), въпреки че общото християнско население все още ще бъде по-многобройно.

Между 2055 и 2060 година разликата между двете групи се очаква да бъде 6 милиона (232 милиона раждания на мюсюлмани срещу 226 в християнски семейства).

Атеисти, агностици и тези, които не изповядват никаква религия, се очаква да намалеят като дял от световното население в следващите десетилетия. Между 2055 и 2060 година само 9% от всички бебета ще бъдат родени от жени, които не изповядват никоя религия, докато седем от десет деца ще се раждат от мюсюлманки (36%) и християнки (35%).

По статията работиха: Веселина Йорданова, редактор Виктория Тошкова

Хамилтън е №1 за Гран При на Китай във Формула 1

http://www.clubz.bg/52632-hamiltyn_e_%E2%84%961_za_gran_pri_na_kitaj_vyv_formula_1

Люис Хамилтън ("Мерцедес") спечели състезанието за Гран При на Китай във Формула 1 на пистата в Шанхай. Втори остана Себастиан Фетел ("Ферари"), а трети е Макс Верстапен ("Ред Бул"), който в края удържа атаките на своя съотборник Даниел Рикардо.

Челната шестица допълват финландците Кими Райконен ("Ферари") и Валтери Ботас ("Мерцедес").

Хамилтън и Фетел имат абсолютно равен актив точки в челото на класирането, тъй като си размениха местата от първия старт в Австралия, където германецът пресече финала първи, а британецът стана негов подгласник.

Този път по-добре сработи стратегията на "Мерцедес". Хамилтън отново потегли първи, стартира отлично и с едно спиране в бокса за смяна на гуми успя да се върне към пътя на победите.

Обратно, "Ферари" имаше доста по-хаотично състезание, максимумът от което е второто място на Фетел.

Героят на надпреварата е младокът Макс Верстапен, който стартира от 16-а позиция, но успя да се добере до подиума.

Състезанието в хладното време в Шанхай бе интересно, особено в началото. Надпреварата приключи бързо за Ланс Строл, който отпадна след сблъсък със Серхио Перес. В 4-ата обиколка Антонио Джованаци разби своя "Заубер" в стената на старт-финалната права и на трасето излезе кола за сигурност.

А пилотите трябваше да минават през бокса, докато бъде почистено трасето.

Малко преди това Фетел влезе в бокса, за да сложи сликове и излезе на шесто място. Тук той загуби състезанието, тъй като в същото време Хамилтън (след подновяване на надпреварата) поддържаше високо темпо, пък и неговите гуми загряха.

Нататък имаше реална битка само за местата след първото.

След седмица е състезанието в Бахрейн, където, поне на книга, "Ферари" има предимство заради по-високите температури.

Патриарх Неофит: Честит празник, възлюбени в Господа!

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/patriarh-neofit-chestit-praznik-vyzliubeni-v-gospoda-2016348

Патриарх Неофит отслужи празнична литургия за големия Господски празник Вход Господен в Йерусалим, който се нарича още Цветница или Връбница, в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

На влизане Негово Светейшество отправи послание към миряните

Близо 100 студенти кандидатстват за стаж в ЧЕЗ

//dariknews.bg/regioni/vraca/blizo-100-studenti-kandidatstvat-za-stazh-v-chez-2016349

В края на май ще станат известни имената на стажантите, които ще започнат работа в компанията

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване