Нов терористичен акт по света-атакувана е катедрала на египетския град Александрия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278757_%D0%9D%D0%BE%D0%B2+%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%B5%D0%BD++%D0%B0%D0%BA%D1%82+%D0%BF%D0%BE+%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0-%D0%B0%D1%82%D0%B0%D0%BA%D1%83%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B

 Атентатор камикадзе се опита да влезе в катедралата на египетския град Александрия, но след като е бил спрян на входа, се самовзриви там.
Загинали са най-малко 6 души, поне още 31 души са ранени, предадоха световните агенции. 
Итар-Тасс съобщава, че основният удар е поет от полицейските служители, които са били на входа на катедралата, за да я охраняват.
Нападението е извършено броени часове след взрив в коптска църква в египетския град Танта. Там загинаха 30 души и над 70 са раненине.


segabg.com

Метростанцията „Площадь восстания" в Санкт Петербург е затворена

http://www.cross.bg/vosstaniya-ploshtady-metrostantziyata-1539942.html

/КРОСС/ Метростанцията „Площадь восстания" в Санкт Петербург е затворена заради безстопанствен предмет, предава РИА Новости. „В 16.45 ч. на метростанцията „Площадь восстания" на платформата е намерен оставен предмет. Станцията и преходът към станция „Маяковская" са затворени", отбелязаха от службата на метрото. Само преди дни на метростанцията избухна взрив, който взе жертви.  

Метростанцията „Площать восстания" в Санкт Петербург е затворена

http://www.cross.bg/vosstaniya-zatvorena-metrostantziyata-1539942.html

/КРОСС/ Метростанцията „Площать восстания" в Санкт Петербург е затворена заради безстопанствен предмет, предава РИА Новости. „В 16.45 ч. на метростанцията „Площадь восстания" на платформата е намерен оставен предмет. Станцията и преходът към станция „Маяковская" са затворени", отбелязаха от службата на метрото. Само преди дни на метростанцията избухна взрив, който взе жертви.  

Дашева се запозна със състоянието на стадиона в Русе

https://www.24chasa.bg/novini/article/6163527

Дашева се запозна със състоянието на стадиона в Русе Министърът на младежта и спорта в служебното правителство проф. Даниела Дашева посети градския стадион в Русе. Тя се запозна на място с хода на строително-монтажните работи в присъствието на Веселин Богданов – директор на ОП „Спортни имоти“, и на Иван Дончев – главен експерт на Министерството на младежта и спорта в Русе,

Със смущения в електрозахранването утре във Варна и областта ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=348462

Поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия, утре - 10 април са възможни смущения на електрозахранването в няколко района на Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък: - от 08:30 ч.

Папа Франциск осъди атентите срещу християни в Египет

http://www.cross.bg/frantzisk-papa-nedelya-1539936.html

/КРОСС/ Папа Франциск осъди атентатите срещу християнското малцинство в Египет. При две атаки днес срещу коптски църкви десетки бяха убити, а над 100 души бяха ранени. Богомолците са се били събрали в църквите за честване на Палмовата неделя (Връбница), само седмица преди планираното посещение на папата в Кайро. Папата изрази своите най-дълбоки съболезнования на коптския патриарх Тавадрос Втори и на целия египетски народ. Вестта за бомбения атентат дойде, докато Франциск водеше служба по случай Палмовата неделя на площад "Свети Петър" във Ватикана.  

Радев ще се обяснява за уседналостта в обръщение към нацията

http://offnews.bg/news/n_1/n_652448.html

Президентът Румен Радев ще изложи мотивите си за ограничаване на избирателните права на българите, живеещи в чужбина, в официално обръщение към нацията. Това съобщи той пред БТА в Ловеч, където заедно със своята съпруга бе на неофициално посещение за Цветница. Ще имаме време за тези дебати, най-важното е, че има вече начало на този дебат. Ще дам подробно своите мотиви в обръщение към нацията, заяви Радев в отговор на въпрос дали българите в чужбина трябва да гласуват или да бъдат ограничени правата им. Запитан дали е застрашена сигурността на България след поредицата атентати в Европа, той посочи, че наистина ситуацията и геополитическата среда за сигурност се изостря непрекъснато: "Ние трябва да направим своите изводи, трябва да предприемем нашите мерки", каза още Радев. Той добави, че очаква бързо сформиране на стабилно и работещо правителство. "Има много проблеми, които то трябва да решава", добави президентът.

Никола Груевски: Една искра е достатъчна да запали целите Балкани

https://www.24chasa.bg/novini/article/6163524

Никола Груевски: Една искра е достатъчна да запали целите БалканиХвърлената искра в една страна може да запали огън в останалите. Виждаме, че има голямо напрежение в много страни в региона. Би било наивно да се изключва какъвто и да било сценарий, но от нас зависи да не позволим тази ситуация да ескалира. Това заяви председателят на македонската консервативна партия ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски в интервю за

Заради опашки отмениха мерките шенгенските границите

http://www.cross.bg/kontrol-sistemen-reshenieto-1539935.html

/КРОСС/ Ден след като започна изпълнението за системен контрол в Шенгенската зона, то е временно отменено от европейския комисар по въпросите на миграцията Димитрис Аврамопулос, съобщава БНР. Огромните опашки и хаоса по границите са довели до това решение. Решението предвиждаше засилен системен контрол във вътрешните граници на ЕС между Хърватия, Словения и Унгария. Мярката е насочена срещу пътуващите терористи и предвижда възможността паспортът на всеки гражданин на Европейския съюз да бъде проверяван в полицейските база данни. Европейските институции предупредиха, че гражданите трябва да са подготвени за по-дълги проверки. Решението за строгите мерки беше одобрено от Европейския съвет преди месец. До въвеждането им се стигна след атаките във Франция и Германия, от които се видя, че терористите са се движели свободно на Шенгенска територия.  

Хиляди участваха в "демонстрация на любовта" в Стокхолм в памет на жертвите от атентата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6163508

Хиляди участваха в "демонстрация на любовта" в Стокхолм в памет на жертвите от атентата Десетки хиляди се стекоха днес на площад "Сергелсторг" в центъра на Стокхолм, близо до мястото на терористичния атентат, извършен в петък, за да участват в "демонстрация на любовта" в памет на жертвите, предаде ТАСС, цитирана от БТА. Огромно море от хора изпълни целия площад и съседните улици. Полицаите старателно пренесоха всички цветя,

"Манчестър юнайтед" зае петото място след победа над "Съндърланд"

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/04/09/2950641_manchestur_junaited_zae_petoto_miasto_sled_pobeda_nad/?ref=rss


"Манчестър юнайтед" продължи серията си без загуба с победа над "Съндърланд" и зае петото място във Висшата лига, като изпревари "Арсенал". "Червените дяволи" се наложиха с 3:0 на "Стейдиъм ъф лайт" с голове на Златан Ибрахимович, Хенрих Мхитарян и Маркъс Рашфорд.

"Черните котки" играха през цялото второто полувреме с десет души, след като Себ Ларсон получи червен картон заради нарушение срещу Андер Ерера.

Ман Юнайтед докосва топ 4 след бой над Съндърланд

http://offnews.bg/news/n_1/n_652447.html

Манчестър Юнайтед спечели гостуването си на Съндърланд с 3:0 в мач от 32-ия кръг на английската Висша лига, игран на "Стейдиъм ъф Лайт". Домакините играха цяло полувреме с човек по-малко след изгонването на Себастиан Ларсон за грубо нарушение срещу Андер Ерера. Златан Ибрахимович реализира в 30-ата минута, след като с едно движение се освободи от двама съперникови футболисти, обърна се с лице към вратата и с перфектен изстрел реализира за 1:0. По-малко от минута след началото на второто полувреме гостите стигнаха до втори гол. Мхитарян получи отляво на наказателното поле, отправи удар и не остави шанс на вратаря Джордан Пикфорд. В края на мача Маркъс Рашфорд оформи класическия резултат. След тази победа Юнайтед се намира на 5-о място с актив от 57 точки, на 4 точки разлика и мач по-малко от 4-ия Манчестър Сити.

Трайков призова България да постави исканията си пред "Газпром"

http://www.clubz.bg/52646-trajkov_prizova_bylgariq_da_postavi_iskaniqta_si_pred_gazprom

България не трябва да изпуска срока, поставен от Европейската комисия (ЕК) страните членки да изложат исканията си пред "Газпром". Това каза пред БНР Трайчо Трайков.

Антимонополното разследване на ЕК срещу „Газпром“ вече е в заключителна фаза.

"Срокът за това тече. Той беше седем седмици. Част от тях вече изтекоха и ще изтече целият срок преди да има ново правителство. Но ефектът трябва да бъде – цените в България да са като в Германия – това е", заяви Трайков.

Според него цената за България трябва да е свързана с тази за Германия и разликата да е само в транзитните такси.

"Това означава 30-40%, че и повече, по-ниска цена за България. Второто ни голямо искане трябва да е сързано с транзитните такси и третото искане трябва да е в посока на това доставките за България да продължат да минават по най-евтиното и късо трасе през Украйна и през Румъния", обясни бившият енергиен министър.

Той отхвърли като несъстоятелни аргументите на "Лукойл", че само 4 от общо 118 данъчни склада с лиценз от Агенция "Митници" са техни. Според Трайков важен тук е мащабът, а не бройката.

"Отговорът малко е в жанра: Ние имаме много, обаче до нас има три сергии. Така че как така ние ще доминираме на пазара? Не е вярно", заяви Трайков.

Първи смъртен случай от морбили у нас, 10-месечно бебе почина

http://offnews.bg/news/n_1/n_652446.html

10-месечно бебе от пловдивския квартал "Столипиново" е починало от морбили. Това е първият смъртен случай от морбили в България , съобщават от пресцентъра на Министерството на здравеопазването. Детето е било прието в болница на 29 март със симптоми на болестта. То не е било имунизирано, защото не е достигнало имунизационната възраст от 13 месеца и е живяло в среда с по-ниско от изискуемото имунизационно покритие. В такива случаи заболяването протича тежко и със спастични пристъпи. Бебето е преминало през многократни консултации, провеждана му е допълнително инхалаторна терапия. Състоянието му се влошава рязко снощи и въпреки оказаната реанимация е починало в ранните часове. За периода 17.03 –07.04. в РЗИ-Пловдив са регистрирани 36 случая на морбили. Лабораторно са потвърдени 21 от тях, два са изследвани и са отрицателни, един е с променена диагноза -рубеола, а за още 12 се очаква резултат. Повечето от заболелите са от град Пловдив, но в последната седмица са установени случаи и от други населени места в Пловдивска област – става дума за заболели контактни лица от двете лечебни заведения за болнична помощ в Пловдив, където първите болни са били хоспитализирани с други диагнози до появата на обрива. Междувремевно първите заболели от морбили вече са изписани. Останалите лекувани в болниците към момента не са в тежко състояние и не се нуждаят от допълнителни реанимационни мерки. Министерството на здравеопазването отново призовава родителите да проверят имунизационния статус за морбили на децата си и при наличие на пропуски да бъдат взети спешни мерки за ваксинирането им.

Здравното министерство съобщи за първи смъртен случай от морбили

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2017/04/09/2950637_zdravnoto_ministerstvo_suobshti_za_purvi_smurten/?ref=rss


Министерството на здравеопазването съобщи за първи смъртен случай от морбили. Починало е 10-месечно бебе от пловдивския квартал "Столипиново".

Детето е било прието в болница на 29 март със симптоми на болестта, се казва в съобщение на министерството, в което се цитира информация от Регионалната здравна инспекция в Пловдив. Уточнява се, че детето не е било имунизирано, защото не е достигнало имунизационната възраст от 13 месеца и е живяло в среда с по-ниско от...

Бербатов подаде ръка на талантливо момиче от Монтана

https://www.24chasa.bg/region/article/6163371

Бербатов подаде ръка на талантливо момиче от Монтана Известният футболист Димитър Бербатов помага на певицата Ивон Владимирова от Монтана. 19- годишното момиче е възпитаник на вокално студио „Детски смях“ при Обединен детски комплекс „Ние, врабчетата“. Тя стана член на клуба на успелите деца на България на фондация „Димитър Бербатов“ за 2016г. През изминалата година Ивон спечели Първа награда в

Най-малко 36 загинаха, а над 100 са ранените след атаки срещу църкви в Египет

http://www.moreto.net/novini.php?n=348465

Най-малко 36 души загинаха, а над 100 са ранени при два бомбени атентата срещу две коптски църкви в Египет, предаде Ройтерс. "Ислямска държава" пое отговорност за атаките, които се случват само месец преди папа Франциск да посети Египет.

Заподозреният за атентата в Стокхолм трябвало да бъде депортиран

http://www.moreto.net/novini.php?n=348463

Шведската полиция съобщи, че заподозреният за нападението с камион в Стокхолм е кандидатствал за разрешително за постоянно пребиваване в страната през 2014 г., но молбата му била отхвърлена и той трябвало да бъде депортиран, предадоха световните агенции.

10-месечно бебе от пловдивския квартал "Столипиново" е починало от морбили

http://www.cross.bg/morbili-plovdiv-pochinalo-1539934.html

/КРОСС/ 10-месечно бебе от пловдивския квартал "Столипиново" е починало от морбили. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на здравеопазването. Това е първият случай на починал в България вследствие на болестта. Детето е било прието в болница на 29 март със симптоми на болестта, информираха от РЗИ - Пловдив. То не е било имунизирано, защото не е достигнало имунизационната възраст от 13 месеца и е живяло в среда с по-ниско от изискуемото имунизационно покритие. В такива случаи заболяването протича тежко и със спастични пристъпи. Бебето е преминало през многократни консултации, провеждана му е допълнително инхалаторна терапия. Състоянието му се влошава рязко снощи и въпреки оказаната реанимация е починало в ранните часове. За периода 17 март - 7 април в РЗИ - Пловдив са регистрирани 36 случая на морбили. Лабораторно са потвърдени 21 от тях, два са изследвани и са отрицателни, един е с променена диагноза -рубеола, а за още 12 се очаква резултат. Повечето от заболелите са от град Пловдив, но в последната седмица са установени случаи и от други населени места в Пловдивска област - става дума за заболели контактни лица от двете лечебни заведения за болнична помощ в Пловдив, където първите болни са били хоспитализирани с други диагнози до появата на обрива. Междувременно първите заболели от морбили вече са изписани. Останалите лекувани в болниците към момента не са в тежко състояние и не се нуждаят от допълнителни реанимационни мерки

44 нелегални имигранти бяха заловени на сръбско-румънската граница

https://www.24chasa.bg/novini/article/6163487

44 нелегални имигранти бяха заловени на сръбско-румънската границаРумънски гранични полицаи заловиха през последните 24 часа 44 граждани на Ирак, Сирия, Либия, Индия и Пакистан при опит да влязат нелегално на територията на Румъния от Сърбия, предаде агенция Аджерпрес, като се позова на териториалния инспекторат на полицията в град Тимишоара, съобщава БТА. При акции за борба с нелегалната имиграция през

Везенков най-резултатен при успех на Барселона

http://offnews.bg/news/n_1/n_652443.html

Българският баскетболист Александър Везенков бе най-резултатен за Барселона при победата на клуба му над Сарагоса с 91:88 точки в 28-я кръг на испанската Лига Ендеса. Везенков игра 27 минути и вкара 21 точки, от които 3 тройки. Той бе най-резултатен в мача, а това е най-доброто му постижение за Барса в първенството. Освен това, родният национал добави към сметката си 3 борби, 3 асистенции, 1 открадната топка и 1 чадър, като по този начин си осигури и най-висок коефициент на полезно действие от състава на каталунците – 22 пункта. Барселона записа 18-а победа, като има и 8 поражения в Лига Ендеса. Отборът на Сарагоса пък допусна 19-а загуба и има 8 победи до момента. На почивката Барса водеше с 40:26 точки, а в края Тайрис Райс сложи точка на спора с точен изстрел от далеч. Райс и Стратос Перпероглу добавиха по 17 точки за Барселона.

Путин и Рохани: Действията на САЩ срещу Сирия са "недопустими"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6163482

Путин и Рохани: Действията на САЩ срещу Сирия са "недопустими"Руският президент Владимир Путин и президентът на Иран Хасан Рохани обсъдиха в телефонен разговор обстановката в Сирия и нарекоха "недопустими" агресивните действия на САЩ срещу Сирия, предадоха ТАСС и Ройтерс, като се позоваха пресслужбата на Кремъл, съобщава БТА. Телефонният разговор е бил по инициатива на иранската страна.

Освободиха 19 моряци от плен на сомалийски пирати

http://www.cross.bg/korab-koraba-somaliiiski-1539931.html

/КРОСС/ Спасени са 19 членове от екипажа на кораб пленен от сомалийски пирати край Аденския залив, съобщава БИ БИ СИ. Морските власти са получили сигнал в събота, че пиратите са се качили на кораб превозващ дървесина, около 75 мили (120км) от бреговете на Йемен. Екипи от три страни са насочени натам. Китайски екип пръв се качва на кораба тази сутрин. Първото отвличане от сомалийски пирати през последните пет години беше миналия месец. Това е второто нападение оттогава. Говорител на Британксите морски търговски операции UKMTO в Дубай, които координират безопасното преминаване на търговски кораби в Аденския залив заявява, че всички на отвлечения плавателен съд са спасени. UKMTO съобщава, че спасения екипаж е от Сирия, но съобщение на Индийското министерство на отбраната твърди, че те са от Филипините. Източници от Индия съобщават, че отвлеченият кораб е плавал между пристанището Кенанг в Малайзия и Аден в Йемен. UKMTO съобщава, че военноморски кораби от Индия, Китай и Пакистан (които са част от международна част за действия), са променили курса си, за да пресрещнат отвлечения кораб, веднага след като е получен сигнала за бедствие. Екипажът на кораба е стоял заключен в цитаделата на кораба (специална каюта на корабите, създадена да пази екипажите от пирати), където са се заключи сами в очакване на помощ. Екипажът от китайски кораба се качват на отвлечения кораб, освобождавайки всички на борда. Индийски военен заявяват, че похитителите са избягали от кораба

Искали да депортират терориста от Стокхолм

http://www.cross.bg/iskali-da-deportirat-terorista-ot-stokholm-1539930.html

/КРОСС/ 39-годишният узбекистанец, който извърши атентат в шведската столица Стокхолм, трябвало да бъде депортиран по-рано от страната. След като е изтекло разрешителното му за работа през 2014 г. е поискал постоянен статут. Молбата му е отхвърлена през юли 2016 г. и е подлежал на депортация. Припомняме, че узбекистанецът беше арестуван, след като прегази с ТИР четирима души в центъра на града. По непотвърдена информация в камиона е имало и експлозиви. Мъжът не живеел на адреса, който властите имат и затова процедурата не е била докарана до край. Властите са знаели за симпатиите му към „Ислямска държава", но не са предприели нищо заради "по-важни приоритети" и защото не е оценен като високо рисков.  

Коментар на седмицата №2: Как Путин не успя да взриви родния си дом

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6163331

Коментар на седмицата №2: Как Путин не успя да взриви родния си домПубликуваме отново най-четените коментари и анализи на седмицата. Този е номер 2 с над 55 600 прочитания. И не е ли Русия крайно толерастка към мигрантите от Средна Азия? Преди да започнем да си задаваме въпроси и да търсим отговори за случилото се в Санкт Петербург, нека да отбележим, че това няма да има кой знае какво значение, защото има хора,

Национал се разписа след близо 5 години

https://www.24chasa.bg/sport/article/6163329

Национал се разписа след близо 5 години Националът Петър Занев се разписа след зълга пауза. Защитникът бе точен от дузпа за “Амкар” при равенството 2:2 като гост на “Криля Советов” в среща от 22-ия кръг на руската Висша лига. За последно Занев вкара преди почти 5 г. На 23 май 2012 г. той бе един от голмайсторите за “Литекс” при победата с 6:2 над “Локо” (Пд).

Българският ансамбъл спечели сребро за съчетанието си с пет обръча в Пезаро

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/04/09/2950638_bulgarskiiat_ansambul_specheli_srebro_za_suchetanieto/?ref=rss


Ансамбълът по художествена гимнастика спечели сребърния медал на съчетанието с пет обръча в първия финал от Световната купа в Пезаро, Италия.

Възпитаничките на Весела Димитрова - Симона Дянкова, Лаура Траатс, Елена Бинева, Мадлен Радуканова и Теодора Алексадрова, получиха оценка 18.150 за изпълнението си, а оценката им за трудност беше 9.500.

Отборът на Италия спечели златото с 18.700 точки, а този на Китай остана трети със 17.900. По-късно е и...

Ограничаването на вота в Турция е сред исканията на "Патриотите" към ГЕРБ

http://www.mediapool.bg/ogranichavaneto-na-vota-v-turtsiya-e-sred-iskaniyata-na-patriotite-kam-gerb-news262489.html

"Обединените патриоти" ще настояват задължително да се ограничи гласуването на българските граждани в Турция, както и на всички българи извън ЕС, да се прекратят договорите с двете т.нар. американски елекроцентрали "Ей И Ес Гълъбово" и "КонтурГлобал Марица Изток 3" и пр. Това заяви съпредседателят на "Обединени патриоти" и лидер на НФСБ Валери Симеонов по повод преговорите с ГЕРБ за коалиционно правителство.   "Задължително ограничаване в Турция, единият от начините беше заложен от служебното правителство, макар и не много добре изпипан, но в правилната посока, държа да го кажа… Също така извън държави от ЕС да се гласува в посолства и в консулства, но това са въпроси, които ще ги обсъждаме тепърва, не сме стигнали до там", каза той в неделя пред БНР, давайки да се разбере, че харесва идеите на президента Румен Радев, които бяха предложени и оттеглени от правосъдното министерство по-рано тази седмица.   Валери Симеонов очаква до края на другата седмица да има новини за правителството. Президентът Румен Радев насрочи свикването на новото НС за 19 април.   Димитър Главчев от ГЕРБ не се ангажира с дата за финализиране на преговорите. Той обаче изрази готовност да заеме поста председател на 44-тото Народно събрание, въпреки че все още темата не била обсъждана: "Има много подготвени колеги, които биха могли да заемат този пост – само в рамките на ГЕРБ са трима – четирима, какво остава за други партии, но задавайки ми на мен този въпрос – разбира се, че имам готовност".   Главчев бе зам.-председател на предишния парламент и се очакваше да заеме мястото на титуляра Цецка Цачева, ако тя беше спечелила президентските избори, което обаче не се случи. На проведените през март парламентарни избори Цачева дори не успя да се класира за депутат, тъй като бе изместена от двама кандидати, сложени под нея в листата, които получиха преференциални гласове. Ето защо в момента се търси кой да я наследи като председател на НС.   Разговорите между ГЕРБ и "Обединените патриоти" (ОП) вървят добре. Те са най-вероятните партньори в 44-тото Народно събрание, заяви Димитър Главчев от ГЕРБ пред БНР. "Водим разговори в тази посока с "Обединените патриоти", които в така структурирания 44-ти парламент, са най-възможните, да не кажа единствени възможни партньори в тази посока, защото другият вариант е правителство на малцинството с всичките последствия. Това означава търсене на разбирателство по всяка една конкретна тема – доста трудно функциониращ парламент", коментира той. Главчев увери, че още не е говорено за разпределението на министерските кресла и постове: "Сегашният стил е търсене на допирните точки за стиковане на програмите на двете партии. Когато се намери това златно сечение, подписва се коалиционен документ, който осигурява изпълняването на управленска програма и едва след това се започват коментарите по арсеналния състав и на правителство, и на други ръководни постове в държавата. Ние се учим от грешките си".   Лидерите на трите партии от ОП – Валери Симеонов, Красимир Каракачанов и Волен Сидеров, също твърдят, че разговори за постове няма, макар че според неофициални разговори е точно обратното и националистите максимално се възползват от позицията си на единствено възможен коалиционен партньор, за да изнудват ГЕРБ. Главчев каза, че не е коментиран и въпросът министри от служебния кабинет да запазят постовете си.   Към момента двете преговарящи страни посочват различията си за размера на минималните пенсии, за чийто рязък ръст настояват ОП.   "Има общото виждане, че пенсиите трябва да се увеличават, но това да бъде свързано с растеж в икономиката. Разговорите с патриотите вървят добре, без обаче излишни поводи за фанфари на този етап", каза Главчев. "Ако е необходимо някои държавни приоритети или приоритети, които са заложени в програмата на ГЕРБ, могат да бъдат леко коригирани в посока да бъдат осигурени средства, с които да се направи това повишение, за което ние настояваме, коментира по този повод лидерът на "Атака" Волен Сидеров пред БНР. Главчев каза още, че ГЕРБ ще предложи проект за мажоритарно гласуване с въпросите от референдума – друга тема, по която има разминаване с ОП. Представителят на ГЕРБ потвърди, че двете формации няма да търсят консенсус помежду си и всяка от тях ще търси мнозинство в парламента за своето искане.   Далеч по-сериозен е обаче въпросът за външната политика и особено отношенията с Турция след рязкото покачване на напрежението заради подкрепата на турските власти към партия ДОСТ – нещо, което София окачестви като недопустима намеса във вътрешните работи. В дните преди изборите лидерите на "Обединени патриоти" устроиха блокади по границата, за да спират български граждани, идващи от Турция. През цялото време ГЕРБ апелираше за по-балансиран подход, най-вече заради страховете Турция да не залее България с бежанци.

Бездомник живее в контейнер със соларни панели

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6163383

Бездомник живее в контейнер със соларни панелиБездомник от Ню Йорк от 10 месеца живее в контейнер, оборудван със соларни панели, USB-портове, прозорец и заключващ механизъм, съобщава "Дейли мейл". Контейнерът е дело на двама нюйоркчани, които се занимават с благотворителност. Идеята им хрумва, след като прекарват две нощи, преоблечени като бездомници, по улиците на големия американски град.

ЕК: Над 200 туристически сайта мамят с цените за почивки

http://www.cross.bg/saiita-tzenite-svoite-1539929.html

/КРОСС/ Над 200 сайта за туристически сайта заблуждават с цените на почивките. Това сочи доклад на Европейската комисия, като проучването е общо сред 352 сайта за пътуване на територията на Европейския съюз. Получените данни сочат, че в 235 интернет страници или близо 2/3 от проверените, има заблуждаващи оферти за евтина почивка, като впоследствие потребителят трябва да заплаща допълнителна сума за пътни и хотелски престой. ЕК планира да въведе нови правила за туристическите фирми, които ще трябва да приведат своите практики в съответствие със законодателството на потребителите в ЕС. Това изисква от тях да бъдат напълно прозрачни по отношение на цените, както и да представят своите оферти по ясен начин, на ранен етап от процеса по резервация онлайн.  

17-годишен руснак заподозрян в поставянето на взривно устройство в Осло

//dariknews.bg/novini/sviat/17-godishen-rusnak-zapodozrian-v-postavianeto-na-vzrivno-ustrojstvo-v-oslo-2016410

Норвежката полиция съобщи, че е арестувала 17-годишен руски гражданин по подозрение във връзка с взривното устройство, открито снощи близо до оживена метростанция в Осло и обезвредено преди да избухне, предадоха световните агенции.

Първи смъртен случай от морбили в България - бебе издъхна в Пловдив

https://www.24chasa.bg/region/article/6163433

Първи смъртен случай от морбили в България - бебе издъхна в Пловдив10-месечно бебе от пловдивския квартал "Столипиново" е починало от морбили. Детето е било прието в болница на 29 март със симптоми на болестта, информираха от РЗИ- Пловдив. То не е било имунизирано, защото не е достигнало имунизационната възраст от 13 месеца и е живяло в среда с по-ниско от изискуемото имунизационно покритие.

Кой живееше добре в Народна република България

http://offnews.bg/news/n_1/n_652445.html

Десетки хиляди левове за дрехи; нови вили и автомобили, прислуги: висшата номенклатура на комунистическия режим се е радвала на безброй привилегии. Николай Цеков припомня ключови факти от битието на "правоимащите". Едно от първите достъпни за широката публика автентични свидетелства за сладкия живот на комунистическата номенклатура по времето на Тодор Живков са мемоарите "По коридорите на властта" на Георги Милушев. В продължение на три години той е бил началник на Пето управление на ДС (1986-1989), известно повече като Управление за безопасност и охрана (УБО). Впрочем, както разказва генералът от ДС, кръгът от задачите, които трябва да изпълнява многохилядният персонал на УБО, е разширен още през 1956 - годината, в която Тодор Живков оглавява БКП. Тогава от служба за осигуряване на личната безопасност на висши партийни и правителствени членове УБО се превръща във военно-чиновнически архипелаг с многобройни служби за всестранно жилищно, транспортно, стоково, ресторантско и прочие обслужване на членовете на висшата партийна и управленска каста в НРБ и, разбира се, и на техните семейства. 60 000 лева за храна? Всъщност, началото на тайната система с огромните привилегии е положено още през 1951 година. Още тогава на членовете и кандидат-членовете на Политбюро е било позволено да ползват всяко тримесечие текстилни стоки за 60 хиляди лева, както и хранителни продукти за същата сума. За сравнение: в началото на 1950-те средната месечна заплата в НРБ е 540 лева. В своята книга Георги Милушев описва как през 1958 петима висши апаратчици начело с Тодор Живков дават зелена светлина пред използването на т.нар. безотчетни фондове от бюджета на ЦК на БКП. От тях първият секретар на БКП годишно вече можел да прибира без обяснения 20 хиляди лева. Зад грифа "Строго секретно" в ДС започва да кипи трескава дейност за "развитие и обогатяване на управляващите и всесилните", както пише Милушев. С решения на ЦК на БКП се регламентират една след друга все нови и нови привилегии – за предоставянето на жилища и вили, за командировки зад граница, за покупки на западни коли и за персонално изхранване на висшата номенклатура. Обслужването ѝ е поето от две бази за специално снабдяване. Базата на столичния "Панорамен път" е достъпна за елитния отбор "А" - обкръжението на Живков и шефовете на ключови институции. Базата в софийския хотел "Рила" пък поема отбор "Б" - членовете на Политбюро и вождовете на БЗНС. Георги Милушев си спомня: "В УБО вече трайно съществуваха службата за "домоуправление" (на жилищата, вилите и 42-те резиденции на правоимащите – б.а.), за перални, стопанско-производствени обекти, дърводелска работилница, гараж, (служба) за охрана и поддържане на ловните стопанства [на ЦК], звено за строителство, ремонт и поддръжка (…) УБО се превърна в държава в държавата." С бюджета на управлението се финансират, впрочем, и пътуванията на Владимир Живков до Япония, Филипините, Индия, Сингапур, Малайзия и Тайланд, подбират се апартаменти за родата на Живков, ремонтират се личните коли на членовете на Политбюро и им се купуват нови возила направо от щандовете на Пловдивския панаир. Годишно се раздават десетки хиляди левове на калпак за "изхранване" и за "протокол". Три от най-горните етажи на номенклатурата са обгрижвани и с екстрата "безплатна прислуга". Някои от новите членове на ЦК на БКП са смаяни от чантите с огромните суми, които разните служби на УБО започват да им носят веднага след заемане на поста, свидетелства Георги Милушев. Безграничната алчност на "правоимащите" Повествованието в книгата "По коридорите на властта" е изпълнено с примери за безгранична, а в редица случаи и нагла алчност за нови безплатни придобивки от страна на партизаните на БКП и техните близки. "Хората от народа" въобще не си поплюват, когато по някакъв начин се почувстват "ощетени" от липсата на някоя от полагащите или неполагащите им се екстри. "Една от големите ми грижи бе как да се въведе някакъв ред във валутата, която теглеха от УБО Владимир и Евгения (Живкови) и (внукът на Живков) Тодор Славков. (...) Понякога даже не си правеха труда да ходят при валутния касиер. Позвъняваше някоя от управителките на вилите им и казваше: "На Тошко да се донесат толкова и толкова долара." Генерали и полковници изпълняваха заповеди на камериерките. А децата харчеха нашироко. Почти всичко се купуваше с валута. Подменяха обзавеждане. Вещите бързо им омръзваха. Между 1985 и 1989 г. Евгения Живкова бе направила покупки в магазина в (хотел) "Рила" за около 70 хиляди лева, значителна част от които с валута. Претенциите на Владимир и Евгения (Живкови) към завършените им вили нямаха край (…) Тодор Славков беше едва 15 годишен, но искаше значителни суми (100-150 долара) без да пита дядо си. "Виж там" – беше цялата резолюция на Тодор Живков. "Виж там" означаваше децата да вършат каквото им е угодно", пише Георги Милушев. Правилото, че рибата се вмирисва откъм главата, важи за почти всички "правоимащи". Милушев посочва, че много дори от формално неовластените с "правата" на най-висшата номенклатура апаратчици правят каквото си искат. Величия на соца като Любомир Левчев, Георги Джагаров, Стоян Стоименов, Пантелей Зарев, Ярослав Радев, Димитър Методиев, Георги Божинов и други ползват луксозни държавни вили срещу наем от 12 лева месечно, а само отоплението, токът и телефонът във всяка от придобивките струва на данъкоплатците 600-700 лева месечно. Но някои от тях, като Георги Джагаров, отказват да плащат дори смешните сметки за наем с мотива "Имам право!", се казва още в книгата на Георги Милушев. УБО – оркестър за сватби и погребения По време на едно от посещенията на Фидел Кастро в България предшественикът на Милушев на поста началник на УБО - ген. Илия Кашев, се разплаква от злоба, защото кубинската делегация е поискала да ѝ се доставят "леки жени", твърди неговият подчинен и шеф на морския отдел (!) на УБО Димитър Георгиев. ЦК на БКП е съпричастна не само към веселбите, но и към тъжните мигове в братските партии и терористични движения. През 1986 чрез бюджета на УБО ЦК на БКП отпуска 25 хиляди лева за закупуване на колбаси, вино и шампанско за погребението на вожда на Мозамбик Самора Машел. Но това е минималната щета, която велможите на Партията нанасят на събирания с труда на редовите български "труженици" държавен бюджет. Само в Мозамбик до края на 1989 управниците на НРБ вече са успели да закопаят като "перспективни инвестиции" 72 млн. долара, взети назаем от западни банки, както ставя ясно от изследването за външния дълг при комунизма на историка Мартин Иванов. Георги Милушев, "По коридорите на властта", издателска къща "INTRA book", 1991 година, 230 страници Дойче веле

Албанската полиция откри склад с 12 тона марихуана

https://www.24chasa.bg/novini/article/6163425

Албанската полиция откри склад с 12 тона марихуанаИзоставен склад пълен с марихуана е открила албанската полиция в село Пагри в рамките на голяма операция, проведена в този регион, съобщи МИА. Става дума за около 12 тона марихуана, част от която във фаза на сушене, а част подготвена на транспортиране. При проверка преди два месеца складът бил празен.

Белослав преди Варна по прозрачност на информацията

http://www.moreto.net/novini.php?n=348464

Белослав е с най-висок рейтинг по прозрачност не само между 12-те общини във Варненска област, но общината е в челната тройка на общо 264-те институции на местната власт в България. Това съобщиха от Програма Достъп до информация (ПДИ) за Moreto.

Барселона спра движението на колите над 20 години

http://www.cross.bg/barselona-avtomobili-vuzdyha-1539927.html

/КРОСС/ Барселона и заобикалящите я 39 общини са готови да забранят движението на автомобили, регистрирани преди януари 1997 г. Забраната ще важи за делничните дни. Това решение е една от стъпките към голямата цел, а именно понижаване на емисиите изгорели газове с 30% в следващите 15 години. То ще влезе в сила на 1 януари 2019 г. и се очаква да засегне около 7% от автомобилите в и около Барселона, което ще рече около 106 000 коли, регистрирани преди 1997 г. Нещо повече, преди влизане в сила на решението, властите ще могат да спират от движение въпросните стари автомобили още от 1 декември 2017 г., когато бъдат установени много високи нива на замърсяване на въздуха. Счита се, че влошеното качество на въздуха в Барселона е причината за около 3500 преждевременни смъртни случая годишно. Според Guardian, властите в Барселона смятат, че могат да спечелят подкрепа за този си ход, предлагайки безплатен обществен транспорт на тези хора, които се откажат от старите си коли. „Жителите на Барселона ясно заявиха в проучвания, че искат да се борят срещу замърсяването на въздуха, тъй като то предизвиква сериозни здравословни проблеми," коментира заместник кмета Жанет Санц, която отговаря за въпросите на екологията. Забранявайки старите автомобили, властите вярват, че могат да редуцират вредните емисии с 10% през следващите пет години, като по този начин се приближат много близо до препоръките на Световната здравна организация.    

Ликвидирането на "Ислямска държава" е главната цел на САЩ.

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278756_%D0%9B%D0%B8%D0%BA%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%22%D0%98%D1%81%D0%BB%D1%8F%D0%BC%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B0%22+%D0%B5+%D0%B3%D0%BB

 Главният приоритет за САЩ в Сирия е победата над Ислямска държава.
Това посочи в интервю за телевизия Си Би Ес държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън. Поражението на групировката и ливидирането на нейния самопровъзгласен"халифат" ще премахне заплахата не само за САЩ, но и за стабилността в целия регион, аргументира се Тилърсън.
Според него едва след това може да се помисли и за стабилизиране на ситуацията в Сирия. Това трябва да стане чрез преговори и с участието на президента Башар ал Асад, неговите съюзници и опозицията.
Рекс Тилърсън очаква Русия да играе положителна роля на преговорите в Астана и Женева за Сирия.



segabg.com

Джордж Клуни е предложил компенсации на съседите си заради ремонта на имението в Англия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6163400

Джордж Клуни е предложил компенсации на съседите си заради ремонта на имението в АнглияДжордж Клуни е предложил компенсации на съседите си, докато ремонтира имението в графство Бъркшир, съобщи Контактюмзик, цитиран от БТА. Актьорът и съпругата му Амал купиха внушителното имение в Сонинг през 2014 г. за 7,5 милиона лири. След като са получили разрешение за ремонт на стойност 12,5 милиона лири,

Америка отвръща на руските предизвикателства по вода.

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278755_%D0%90%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B0+%D0%BE%D1%82%D0%B2%D1%80%D1%8A%D1%89%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D1%80%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%B7%D0%B2%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D1%82%

 Ударната група на американския самолетоносач „Карл Винсън” ще бъде изпратена в района на Корейския полуостров след поредните ракетни изпитания на КНДР, съобщи Би Би Си. Тихоокеанското командване на американските ВМС определиха маневрата като „мярка за запазване на готовност в региона”.
Президентът Доналд Тръмп още преди няколко дни заяви, че САЩ са готови сами да се справят с ядрената заплаха на Северна Корея.
Освен самолетоносача, в региона ще бъдат изпратени два разрушителя и ракетен крайцер. Бойните кораби трябваше да заминат за Австралия, но в крайна сметка бяха отклонени от Сингапур към Западния Тихи Океан.
В сряда Пхенян изстреля балистична ракета със сред обсег на действие в Японско море. Междувременно президентите на САЩ и Китай Доналд Тръмп и Си Дзинпин обсъждаха ядрената програма на КНДР. Към момента Пекин се дистанцира от действията на южния си съсед, но и не допуска пълната му международна изолация поради страх от бежанска вълна и американска експанзия при падане на севернокорейския режим, отбелязва Би Би Си.



segabg.com

Новият ни ансамбъл с ново отличие в Пезаро

http://offnews.bg/news/n_1/n_652444.html

Ансамбълът ни по художествена гимнастика спечели още едно отличие от Световната купа в италианския град Пезаро. Този път момичетата на Весела Димитрова грабнаха сребърния медал на съчетанието с пет обръча в първия финал днес. Грациите ни, Симона Дянкова, Лаура Траатс, Елена Бинева, Мадлен Радуканова и Теодора Алексадров, получиха оценка 18.150 за изпълнението си, а оценката им за трудност бе 9.500.Италианките спечелиха златото с 18.700 точки, а Китай останаха трети със 17.900. Вчера (8 април) ансамбълът ни спечели злато в многобоя на първото си по-сериозно състезание. Именно изиграването на съчетанието с пет обръча, за което получиха 18,700, помогна на грациите да се качат на най-високото стъпало на почетната стълбичка. По-късно тази вечер е финалът на две въжета и три топки, за което в многобоя гимнастичките ни получиха 18,650.

Болниците у нас имат нужда от кръв, даряваме двойно по-малко от стандарта на СЗО

https://www.actualno.com/healthy/bolnicite-u-nas-imat-nujda-ot-kryv-darjavame-dvojno-po-malko-ot-standarta-na-szo-news_604785.html

За съжаление, у нас нуждите на здравните заведения от кръв не са задоволени. Средният брой на кръводарителите е двойно по-малък, 22-23 на 1000, в сравнение със стандарта на Световната здравна организация (СЗО) – 50 на 1000. Това каза д-р Живка Димитрова, началник отдел "Здравна пол

Русия и Иран: САЩ са окупатор в Сирия, ще посрещаме със сила всеки агресор

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/04/09/2950633_rusiia_i_iran_sasht_sa_okupator_v_siriia_shte/?ref=rss


Съвместният команден център на коалицията, която крепи Башар ал Асад на власт в Сирия, обяви, че ударът на САЩ от петък е прекрачване на границата на допустимото и отсега нататък ще реагират със сила на всяка нова агресия и ще увеличат подкрепата си за режима в Дамаск.

Центърът координира командването на военните части на Русия, Иран, ливанската групировка "Хизбула" и предимно шиитски милиции, припомня "Ройтерс". На практика това означава, че...

Бургас посрещна Цветница с празнично хоро

http://www.cross.bg/tzvetnitza-byrgas-posvetena-1539926.html

/КРОСС/ Стотици бургазлии посрещнаха Цветница като извиха кръшно хоро на площад "Св. св. Кирил и Методий". Народното веселие е част от програмата на Община Бургас за отбелязване на големия християнски празник. Още от ранните часове на деня много граждани започнаха да се стичат за службата в катедралния храм, за да запалят свещ и да си вземат осветени върбови клонки. Във фолклорната програма, посветена на Цветница, се включиха предимно млади бургаски изпълнители. От сцената звучаха ритми както от региона на Странджа планина, така и от различни краища на страната. Концертът е част от инициативата "Бургас обича младите", чийто патрон е кметът Димитър Николов. Народни песни звучаха още в Морската градина, комплекс "Меден рудник", пред храм "Св. Иван Рилски" и Казиното, където също бяха изградени сцени. Туристически комплекс "Акве калиде" предложи на своите посетители творческа работилница, посветена на Цветница.    

След златото в многобоя, сребро на обръчи за ансамбъла ни от Италия (ВИДЕО)

https://www.actualno.com/moresport/sled-zlatoto-v-mnogoboja-srebro-na-obrychi-za-ansambyla-ni-ot-italija-video-news_604799.html

Националният ансамбъл по художествена гимнастика в състав Симона Дянкова, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс, Теодора Александрова и Елена Бинева, спечели втори медал от Световната купа в Пезаро, Италия. Възпитаничките на треньора Весела Димитрова се класираха на второ мяст

Заподозреният за атентата в метрото в Санкт Петербург е пътувал до Турция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6163392

Заподозреният за атентата в метрото в Санкт Петербург е пътувал до ТурцияМъжът, смятан от руската полиция за атентатора-самоубиец в метрото в Санкт Петербург тази седмица е развил интерес към исляма и скоро след това е пътувал до Турция, заявиха двама негови бивши колеги пред Ройтерс. При взрива загинаха 14 души, а десетки бяха ранени, съобщава БТА. Двамата източници изтъкнаха,

С проект за близо 280 000 лв. наемат 20 души за архивари и технически сътрудници

https://www.24chasa.bg/region/article/6163368

С проект за близо 280 000 лв. наемат 
20 души за архивари и технически сътруднициОбщина Горна Оряховица стартира дейностите по Проект „Подобряване достъпа до заетост и предоставяне на иновативни интегрирани социално-здравни услуги на уязвими групи в община Горна Оряховица”. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Европейския социален фонд чрез Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020.

Млад шофьор се размаза с мерцедес в бетонен стълб

https://www.24chasa.bg/novini/article/6163393

Млад шофьор се размаза с мерцедес в бетонен стълбЛюбител на високите скорости размаза „Мерцедес“ на оживена улица във Враца този следобед. Пътният инцидент бил предизвикан от 28-годишния шофьор. Според очевидци летящата с над 150 км/час по ул. „Околчица“ на влизане в кв. Дъбника не успяла да вземе десен завой и се забила в стълб. Защитните системи на немското возило сработили и са предпазили

Млада жена е с опасност за живота след нападение в Лондон

https://www.24chasa.bg/novini/article/6163384

Млада жена е с опасност за живота след нападение в ЛондонМлада жена се бори за живота си, след като е била наръгана на улица в Източен Лондон. Пострадалата е на 27 години. Тя е получила множество наранявания и е откарана в болница в района, където остава в критично състояние, съобщава изданието novini.london. Жената е намерена в безпомощно състояние от случайни минувачи. Засега няма извършени арести.

Стюардеси изродиха бебе на борда на самолет

http://www.cross.bg/bilo-borda-sedmitza-1539925.html

/КРОСС/ Кабинният екипаж на самолет на Turkish Airlines трябваше да се преквалифицира в екип на родилно отделение високо в небето, съобщи Скай нюз. По време на полета между столицата на Гвинея Конакри и главния град на Буркина Фасо Уагадугу бременната в 28-ата седмица Нафи Диаби получила предродилни болки и усетила, че й изтичат водите. Тя веднага се обърнала към стюардесите, които с помощта на пътници оборудвали нещо като операционна и изродили бебето. Така на бял свят, но във въздуха се появява малко момиченце, което веднага било кръстено Кадиджу и дори било вписано в списъка с пътници. За нейното раждане светът получил съобщение от туитъра на Turkish Airlines, в който се казвало: "Добре дошла на борда. Поздравления за нашия кабинен екипаж!" Веднага след кацането в Уагадугу майката Нафи и малката Кадиджу били откарани в местна болница. По-късно било съобщено, че и двете са добре. Скай нюз уточнява, че някои авиокомпании имат условия, за да качат на борда бременни след 28-ата седмица. Ryanair, например, искат персонална бележка от личния лекар    

Стюардеси изродиха бебе на 14 000 метра над земята

http://www.cross.bg/bilo-yagadygy-sedmitza-1539925.html

/КРОСС/ Кабинният екипаж на самолет на Turkish Airlines трябваше да се преквалифицира в екип на родилно отделение на 14 000 метра над земята, съобщи Скай нюз. По време на полета между столицата на Гвинея Конакри и главния град на Буркина Фасо Уагадугу бременната в 28-ата седмица Нафи Диаби получила предродилни болки и усетила, че й изтичат водите. Тя веднага се обърнала към стюардесите, които с помощта на пътници оборудвали нещо като операционна и изродили бебето. Така на бял свят, но във въздуха се появява малко момиченце, което веднага било кръстено Кадиджу и дори било вписано в списъка с пътници. За нейното раждане светът получил съобщение от туитъра на Turkish Airlines, в който се казвало: "Добре дошла на борда. Поздравления за нашия кабинен екипаж!" Веднага след кацането в Уагадугу майката Нафи и малката Кадиджу били откарани в местна болница. По-късно било съобщено, че и двете са добре. Скай нюз уточнява, че някои авиокомпании имат условия, за да качат на борда бременни след 28-ата седмица. Ryanair, например, искат персонална бележка от личния лекар    

Слънчево ще е времето по Черноморието утре

http://www.moreto.net/novini.php?n=348456

През нощта ще бъде ясно и почти тихо. Над Черноморието ще е предимно слънчево. Преди обяд ще духа слаб до умерен северен вятър, който след обяд ще се ориентира от югоизток. Максималните температури ще са между 12° и 15°. Температурата на морската вода е 9°-10°.

Трайчо Трайков: България трябва да изложи исканията си към "Газпром" в срок

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/traicho-traikov-bylgariia-triabva-da-izloji-iskaniiata-si-kym-gazprom-v-srok--237280/

Според бившия министър цената за България трябва да е свързана с тази за Германия и разликата да е само в транзитните такси

Пиян шофьор заби колата си по таван в Партийния дом

http://offnews.bg/news/n_1/n_652442.html

Тази сутрин в центъра на София стана зрелищна катастрофа - автомобил се удари в друг, обърна се по таван и се заби в стената на Народното събрание (сградата на бившия Партиен дом). Сигналът за катастрофата е подаден в МВР в 09.50 часа. В колата, обърнала се по таван, са пътували двама души. Шофьорът е бил пиян - с 1,2 промила алкохол в кръвта. За щастие, и шофьорът, и спътникът му са се отървали само с леки наранявания.

Президентът изненада ловчалии на Цветница

https://www.24chasa.bg/region/article/6163379

Президентът изненада ловчалии на ЦветницаПриятен смут предизвика с появата си президентът Румен Радев в Ловеч навръх Цветница в неделя. "Ама това президента ли е", питаше невярващо занаятчия съседа си по сергия. Облечен спортно и придружен от съпругата си държавният глава премина през Покрития мост на Колю Фичето и се озова на площада, където майстори на различни занаяти бяха подредили

„Ислямска държава“ е поела отговорност за експлозиите в Танта и Александрия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6163375

„Ислямска държава“ е поела отговорност за експлозиите в Танта и АлександрияТерористичната групировка „Ислямска държава“ е поела отговорност за експлозиите в двете египетски църкви в неделя, предава AFP, цитирана от "Фокус". „Членове на „Ислямска държава“ са извършили атаките в двете църкви в Танта и Александрия“, съобщи информационна агенция „Амак“, която е свързана с екстремистката организация.

Драматичен космически фойерверк отпреди 500 години (ВИДЕО)

http://www.clubz.bg/52645-dramatichen_kosmicheski_fojerverk_otpredi_500_godini_video

Астрофизици от Колорадския университет са открили следи от сблъсък между две неголеми протозвезди в мъглявината Орион. Видеото, в което е показана фотография на взрива, е публикувано в YouTube-канала на Европейската южна обсерватория. 

Гравитацията е довела група новородени звезди до епичната колизия. Това се е случило преди 500 години в звездната мъглявина Орион, а експлозията е причинила гигантски космически фойерверки. 

Ударът между двете небесни тела е бил толкова мощен, че количеството отделена енергия е сравнимо с това, което излъчва Слънцето за 10 милиона години. В резултат газ, прах и други протозвезди започнали да се разлитат от епицентъра на взрива със скорост 150 километра в секунда.

Площад Славейков.

Нападателят на "Ювентус" Пауло Дибала призова за край на войната в Сирия

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/04/09/2950622_napadateliat_na_juventus_paulo_dibala_prizova_za_krai/?ref=rss


Футболистът на "Ювентус" Пауло Дибала призова за край на военните действия в Сирия.

23-годишният атакуващ полузащитник публикува снимка в профила си в социалната мрежа "Инстаграм", към която е написал "Спрете войната" на английски, а на италиански и испански - "Достатъчно война".

Дибала пусна снимката дни след като десетки загинаха след атака със задушлив газ в сирийското градче Хан Шейхун в провинция Идлиб...

Един загинал и 20 ранени туристи при падане на балон в Кападокия

http://www.cross.bg/balon-kapadokiya-tyristi-1539924.html

/КРОСС/ Французин е загинал, а други 20 души са ранени след като балон с горещ въздух падна в района на Кападокия в Турция, предава "Хюриет". Балонът излетял сутринта, но се наложило да се спусне заради засилилия се вятър. При спускането е ударил високоволтов кабел, което довело до тежкото кацане. Френски гражданин е умрял на място, а ранените са 16 турци, двама французи и двама колумбийци. Някои от тях имат фрактури, но повечето вече са прегледни и изписани от болница. Всяка година 2,5 млн. туристи посещават Кападокия и близо половин милион използват възможността, за да се качат на балон. Днешният инцидент не е единственият такъв с туристи. През февруари датчанин почина след падане от балон, а месец по-късно общо 49 души пострадаха при тежки кацания на три балона.  

„Спартак 1918“ вкара 5 на "Искра", играе с „Калиакра“ в четвъртък

//dariknews.bg/regioni/varna/morski-gong/spartak-1918-vkara-5-na-iskra-igrae-s-kaliakra-v-chetvyrtyk-2016409

Категорична победа с 5-0 над „Искра“ Генерал Киселово постигнаха  футболистите на „Спартак“ 1918 в мач от областна група А 2. Мачът от 13-ия кръг се игра на стадион „Спартак“. С голове на Динков, Николов и Иво Русев варненци дръпнаха на съперника си с 3-0 до почивката. С 2 гола след нея Бербенков о

Коментар на седмицата №3: Командата на Радев да се отмени наредбата за интеграция поставя Борисов в капан

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6163338

Коментар на седмицата №3: Командата на Радев да се отмени наредбата за интеграция поставя Борисов в капанПубликуваме отново най-четените коментари и анализи на седмицата. Този е номер 3 с над 37 000 прочитания. Следващият премиер ще трябва да избира между любовта на патриотите и еврофондовете Президентът Румен Радев показа как може да се управлява държава на базата на новини, които сам си измисляш. Отношението на Радев към темата за бежанците и

Франция експулсира скандален ислямски проповедник в Швейцария

https://www.24chasa.bg/novini/article/6163366

Франция експулсира скандален ислямски проповедник в ШвейцарияРоден в Египет мюсюлмански духовник бе експулсиран вчера от Франция за изказвания и поведение, представляващи сериозна заплаха за обществения ред, съобщи в комюнике френското министерство на вътрешните работи, цитирано от Ройтерс и БТА. Хани Рамадан, който е швейцарски гражданин, бе арестуван в североизточния френски град Колмар,

Великденският фермерски пазар в София привлече хиляди посетители (снимки)

http://offnews.bg/news/n_1/n_652460.html

Великденският фермерски пазар в София привлече днес хиляди посетители. Пазарът беше разположен на ул. Оборище - между храм паметника "Св. Александър Невски" и бул. Васил Левски. На него се представиха над 120 български производители. Всички участници са малки ферми и лично предлагат собственото си производство. Мед, пчелни продукти, сезонни зеленчуци, месо и месни продукти, сирена, кашкавали са само част от богатия асортимент на фермерите. Посетителите търсиха най-вече великденски козунаци и пресни яйца. 

Йорданка Фандъкова поздрави Славия

http://offnews.bg/news/n_1/n_652441.html

Кметът на София Йорданка Фандъкова поздрави Славия за празника им днес по повод 104-тия рожден ден на клуба. Днешното събитие е част от кампанията "София - Европейска столица на спорта 2018" и се провежда при свободен вход. То започна в 10:30 часа с ден на отворените врати. В 12.30 часа, пред сградата на ОСК Славия на улица "Коломан" започна рок концертът с участието на групите Спринт, Хоризонт, Rock Session, MEXEXE, FIRE ROCK, както и на изпълнителя Ники Томов от Дисонанс. "Белият" празник по случай основаването на клуба продължи с футболен турнир от 15.30 часа. Отбори, съставени изцяло от запалянковци на Славия, мерят сили на игрищата "Стоян Коцев-Кано". Инициативата е в памет и на трагично загиналия през 2011 г. запалянко Петър Добрев-Ханса и е под надслов: "Славия" и Ханс - винаги с нас". Ето какво гласи поздравителният адрес от Йорданка Фандъкова: "До сдружение "Славия" Уважаеми състезатели, Уважаеми треньори, Уважаеми ръководители и служители, Приемете моите сърдечни поздравления по повод 104-ата годишнина от основаването на спортен клуб "Славия"! "Славия" е запазена марка в спортния живот на София. Име, което се познава и произнася с уважение в цяла Европа. Всички Вие представители на спортните клубове на "Славия", сте заслужили признание - с изявите си на своите спортисти, с постигнатите резултати, организацията и условията, които създавате. С вашия принос към развитието на спорта в столицата. Нека постиженията и отличията се множат през годините и радват многобройните привърженици на "Славия"! С уважение, Йорданка Фандъкова, кмет на София 9 април 2017 г."

Втора експлозия в храм в Египет взе най-малко 11 жертви

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/04/09/2950615_vtora_eksploziia_v_hram_v_egipet_vze_nai-malko_11/?ref=rss


Втора експлозия в църква в Египет днес взе най-малко 11 жертви. Взривът е станал в християнски храм в град Александрия, докато в него е бил египетският патриарх Теодор Втори, който не е пострадал, съобщи БНР, цитирайки "Франс прес".

По последна информация експлозията е дело на атентатор самоубиец. Сред жертвите има и загинал полицай, който се е опитал да спре нападателя. Ранени са най-малко 35 души.

По-рано днес имаше взрив в коптска...

“Дуисбург” и Груев с важен обрат

https://www.24chasa.bg/sport/article/6163317

“Дуисбург” и Груев с важен обрат Воденият от Илия Груев “Дуисбург” стигна до много важен обрат за домакинската победа с 2:1 над “Зоненхоф” (Гросаспах) в среща от 32-ия кръг на германската III лига. Гостите поведоха веднага след почивката, когато точен бе Шяприм Бинакай. В герой за тима на българския треньор се превърна руският нападател Станислав Илюченко.

"Ислямска държава" пое отговорност за атентатите срещу християни в Египет

https://www.actualno.com/africa/isljamska-dyrjava-poe-otgovornost-za-atentatite-sreshtu-hristijani-v-egipet-news_604795.html

„Ислямска държава“ пое отговорност за църковните атентати в Египет днес, предаде AFP. Припомняме, че по-рано взрив избухна край коптска църква в египетския град Александрия, убивайки най-малко 11 души. Експлозията идва няколко часа след като друг взрив разтресе коптска

"Ислямска държава" по отговорност за атентатите срещу християни в Египет

https://www.actualno.com/africa/isljamska-dyrjava-po-otgovornost-za-atentatite-sreshtu-hristijani-v-egipet-news_604795.html

„Ислямска държава“ пое отговорност за църковните атентати в Египет днес, предаде AFP. Припомняме, че по-рано взрив избухна край коптска църква в египетския град Александрия, убивайки най-малко 11 души. Експлозията идва няколко часа след като друг взрив разтресе коптска

Възстановете енергията си със студена вана

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6156536

Възстановете енергията си със студена ванаЧовешкият живот на Земята е невъзможен без вода. Водата е символ на живот и изцеление, зареден с огромен потенциал. „Лечебните енергии на водата“ разказва за многобройните начини, по които водата може да бъде използвана за лечение и за поддържане на добро здраве. Публикуваният откъс разяснява целебните сили на къпането,

Президентът ще обяви пред нацията защо иска ограничаване на избирателни права

http://www.mediapool.bg/prezidentat-shte-obyavi-pred-natsiyata-zashto-iska-ogranichavane-na-izbiratelni-prava-news262488.html

В официално обръщение към нацията президентът Румен Радев ще изложи мотивите си за поисканото ограничаване на избирателните права на българите, живеещи зад граница. Това каза държавният глава в Ловеч, където в неделя е на частно посещение за празника Цветница.   "Ще имаме време за тези дебати, най-важното е, че има вече начало на този дебат. Ще дам подробно своите мотиви в обръщение към нацията", заяви Радев, цитиран от БТА, в отговор на въпрос дали българите в чужбина трябва да гласуват, или да бъдат ограничени правата им.   Говорейки за начало на дебата, президентът вероятно визира избухналия през седмицата скандал с публикуваните от Министерството на правосъдието промени в Закона за българското гражданство, с които се изменя и Изборният кодекс с въвеждането на 3-месечна уседналост за гласуване на парламентарни и президентски избори. Подобно изискване практически забранява на българите в чужбина за участват в българските избори.   Проектът бе скоростно оттеглен от правосъдното министерство с признанието, че поисканото ограничение не съответства на конституцията. И досега обаче институциите мълчат кой е автор на скандалните текстове, заради чието публикуване бе уволнен шефът на законодателната дирекция в МП Любомир Талев. Самият Талев обаче заяви, че ограничението е било поискано лично от президента Радев на среща в президентството, на която е присъствала и служебният министър на правосъдието Мария Павлова, като целта била да се пресече вотът на българските изселници в Турция, тъй като в противен случай партията ДОСТ на Лютви Местан щяла да влезе в следващия парламент. Самите текстове пък са били спуснати на МП от секретаря на президента по правни въпроси проф. Емилия Друмева, която обаче твърди, че само ги е консултирала.   В четвъртък вечерта Румен Радев излезе с писмено изявление, в което индиректно призна "бащинството" си върху идеята за забраната за гласуване на българите в чужбина и отбеляза, че партиите са загърбили темата за чуждата намеса на изборите у нас.   В петък президентът поиска и получи от ЦИК справка за гласуването на българите в чужбина от 2009 г. досега. Това бе ясен знак, че Радев ще продължи законотворческите си усилия, макар че по конституция няма право на това. Той обаче е в правото си да говори пред нацията и пред парламента, за да излага вижданията си по теми, които смята за важни. Остава висящ въпросът на чия съвест тежи уволнението на Любомир Талев, който многократно повтори, че се е придържал стриктно към задълженията си на държавен служител, изпълняващ политическата воля на началниците си, като е публикувал законопроекта за обществено обсъждане, след като го съгласувал с ръководството на МП и имал подписа на зам.-министър Деница Митрова.   Самата Митрова отрече това в петък и повтори, че Талев уронил престижа на ведомството. Уволненият служител се зарече да търси правата си в съда.   По време на посещението си в Ловеч президентът коментира, че очаква бързо сформиране на стабилно и работещо правителство, като посочи, че "има много проблеми, които трябва да решават". Той насрочи свикването на новото Народно събрание за 19 април.   Относно сигурността на България след последните атентати в Европа Румен Радев каза: "Наистина ситуацията и геополитическата среда за сигурност се изостря непрекъснато и ние трябва да направим своите изводи, трябва да предприемем нашите мерки".   Заедно със съпругата си Радев разгледа Панаира на художествените занаяти в Ловеч и разговаря с майстори- занаятчии. "Прекрасен български празник. Поздравяваме наистина всички граждани на Ловеч. Българщината трябва да се пази", отбеляза президентът.

Пореден сгафил чиновник, качил работни документи за обществена поръчка

http://www.cross.bg/mebeli-predsedatelstvo-bulgarskoto-1539923.html

/КРОСС/ Още един чиновник бе обвинен за гаф на служебния кабинет. Вицепремиерът Деница Златева обясни с чиновническа немарливост закупуването на мебели на стойност 2,3 млн. за Българското председателство на Европейския съюз, съобщава БГНЕС. От интернет-страницата за подготовка на Председателството става ясно , че държавата се готви да обзаведе Националния дворец на културата с реплики на изплагиатствани от европейски дизайнери мебели. "Допусната е грешка във вътрешната процедура за публикуване на файлове, в резултат на което в "Доставка на интериорно и офис обзавеждане" са качени работни документи, свързани с т.нар. пазарна консултация, която е задължителна по закон и се прави преди да се обяви обществената поръчка. Документите ще бъдат свалени от страницата и на тяхно място ще бъде публикуван окончателният вариант на пазарната консултация, който не съдържа никаква информация, насочваща потенциалните кандидати към определен продукт, марка или визия. От служителя, допуснал грешката, са поискани обяснения по чл. 193 от Кодекса на труда, ще бъдат изготвени нови правила за документооборота", съобщават от Националния център на Българското председателство, който е на подчинение на служебния вицепремиер Деница Златева. От изтеклите "по погрешка" файлове на 05 април 2017 г

Президентът: Правителството трябва да е стабилно и работещо

http://www.moreto.net/novini.php?n=348461

Новото правителство трябва да бъде стабилно и работещо. Има много проблеми, които трябва да решава, заяви в Ловеч президентът Румен Радев, като изрази очакванията – неговите и на всички българи, че новият кабинет ще бъде сформиран скоро.

20 убити при атентат в Сомалия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6163362

20 убити при атентат в СомалияНай-малко 20 души загинаха при нападение с кола бомба в сомалийската столица Могадишу, съобщи ДПА, цитирана от БТА. Новоназначеният началник на армията Мохамед Ахмед Джимале, който е пътувал в блиндиран автомобил, е оцелял при атаката, допълват световните агенции. "Нападението бе насочено срещу висши военнослужещи,

10 от най-емблематичните сватбени рокли в историята

https://vesti.bg/lyubopitno/lyubopitno/10-ot-naj-emblematichnite-svatbeni-rokli-v-istoriiata-6067689

Дори и най-несуетната булка избира с внимание роклята си и иска да изглежда зашеметяващо

Дрейк има нова приятелка

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6163357

Дрейк има нова приятелкаДрейк излиза с британската певица Джорджа Смит, с която е работил по новия си албум "More Life", съобщи Контактмюзик, циниран от БТА. "Дрейк има навика да започва връзка с певиците, с които работи. Най-известният такъв пример е Риана - каза човек от обкръжението на рапъра пред в. "Сън от сънди". - Затова не е изненадващо, че си падна по Джорджа.

Най-добрите бягства от зоопарк

https://vesti.bg/lyubopitno/lyubopitno/naj-dobrite-biagstva-ot-zoopark-6067587

Историите за животни, избягали от зоопаркове, разсмиват и изненадват

Майка осъди Фонда за лечение на деца

http://www.cross.bg/bistra-fonda-kircheva-1539922.html

/КРОСС/ Майка осъди Фонда за лечение на деца, съобщи Нова. Синът й, 5-годишния Емо от Варна имаше тумор на костния мозък и претърпя операция в Турция, а лечението му продължава чрез събрани от благотворителност близо 200 000 лева. Емо се наслаждава на игрите у дома, а скоро продължава с химиотерапията в Турция. „За съжаление се разминахме с по-добрия вариант - да бъде отстранен само тумора, да запазим лопатката. Това благодарение на времето, което загубихме за уреждане на средства, за борба с Фонда", обяснява Бистра Кирчева, майка на Емо. Съдът посочва редица нарушения на Фонда по случая на Емо - като липса на мотиви за отказ и никаква насока в коя болница у нас може да се лекува цялостно. „Това, че има някакво лечение тук, не означава, че е най-адекватното. И не трябва институцията, която трябва да работи в полза на нашите деца, да работи в полза на нашите болници. Това не е честно", на мнение е Бистра Кирчева, майка на Емо. За Бистра съдебното решение е измъчена победа. Категорична е, че ще търси обезщетение и знае за какво да ползва парите. А думите за признателност за събраните 200 000 лева не стигат. „Искам да благодаря на всеки един човек, който застана зад нас!", казва Бистра Кирчева.    

Тръмп - щатският Бойко, с удара по Сирия показва колко е сръчен в преговорите с Китай

http://pogled.info/svetoven/tramp-shtatskiyat-boiko-s-udara-po-siriya-pokazva-kolko-e-srachen-v-pregovorite-s-kitai.84546

/Поглед.инфо/ Причините за американския удар срещу Сирия са изцяло вътрешноамерикански. Опашката върти кучето. Това е много опасно, защото ще се превърне в стил на тръмпизма.

102 дръвчета продължиха димитровградската Алея на живота

//dariknews.bg/regioni/haskovo/102-dryvcheta-prodylzhiha-dimitrovgradskata-aleia-na-zhivota-2016408

С нови над 100 фиданки червен дъб продължи днес димитровградската Алея на новия живот в парк “Марица”. Зелената инициатива община Димитровград осъществява за седма поредна година, като с помощта на фирмата-партньор "Каолин" осигурява фиданка за всяка двойка с новородено през изминалата година.

11,25 на сто е безработицата в Сливенска община

//dariknews.bg/regioni/sliven/1125-na-sto-e-bezraboticata-v-slivenska-obshtina-2016314

5944 са били безработните в община Сливен през февруари, съобщиха от Бюрото по труда. Спрямо януари се наблюдава ръст от 82 души или с 1,4 на сто повече. Сравнението с февруари 2016г. показва значително намаление с 1689 души или с 22,1 на сто.

Новорегистрираните са 622 души, което е

"Най-добрият клас" избират в община Гоце Делчев, наградата е екскурзия

https://www.24chasa.bg/region/article/6163356

"Най-добрият клас" избират в община Гоце Делчев, наградата е екскурзия"Най-добрият клас" избират в община Гоце Делчев по инициатива на Общинска комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните. В конкурса могат да участват всички класове в училищата на територията на общината. Номинирането на класа се прави с мотивирано писмо от класния ръководител.

Утре погребват полицая, убит в Лондон

https://www.24chasa.bg/novini/article/6163327

Утре погребват полицая, убит в ЛондонПолицаят, намушкан пред "Уестминстър", ще бъде погребан в понеделник, съобщава "Гардиън" Тялото на 48-годишния Кийт Палмър ще бъде положено в ковчег в параклиса "Света Богородица" в двореца "Уестминстър". То ще бъде ескортирано от полицаи до двореца днес следобед и ще бъде охранявано до понеделник. Заповедта е дадена от кралицата.

Момиченце се роди на 13 км височина на борда на Turkish Airlines

http://www.mediapool.bg/momichentse-se-rodi-na-13-km-visochina-na-borda-na-turkish-airlines-news262487.html

Екипажът на самолет на Турските авиолинии (Turkish Airlines) се поздрави с допълнителен пътник на борда, когато жена роди на 12 800 метра височина по време на полет. 28 - годишната Нафи Диаби е била в 28-та седмица на бременността. Раждането е станало с помощта на екипажа и на част от пътниците, съобщи Би Би Си.   Жената започнала да ражда малко след като самолетът, извършващ полет от гвинейската столица Конкари до Истанбул през Уагадугу, е набрал височина. В тази ситуация стюардесите се наложило да акушират бебето. Роденото момиченце е кръстено Кадижу. То и майка му са отведени в болница, след като самолетът Боинг 737 се приземил в Уагадугу, столицата на Буркина Фасо. И двете се чувстват добре, съобщиха лекари.   Пътниците в самолета са изказали поздравления на екипажа на Турските авиолинии за проявените оперативност, професионализъм и тактичност.   Повечето авиокомпании в света допускат на борда бременни жени в срок до 36-та седмица след зачеването на детето. Смята се обаче, че от 28-та седмица нататък от бременните трябва да се изисква справка от лекаря за ориентировъчната дата на раждането.

Хасан Рохани изказа подкрепа Башар Асад след американското нападение

https://www.24chasa.bg/novini/article/6163349

Хасан Рохани изказа подкрепа Башар Асад след американското нападениеИранският президент Хасан Рохани изказа подкрепа на сирийския си колега Башар Асад в телефонен разговор вчера вечерта и отново осъди американската атака срещу сирийска военна база, се съобщава на сайта на иранското президентство, предаде Франс прес, цитирана от БТА. "Ислямска република Иран смята, че американската атака е нарушение на

Сняг валя за Цветница в Смолянско

http://www.cross.bg/kyrorta-snyag-valya-1539921.html

/КРОСС/ Сняг валя за Цветница в Смолянско, съобщи БНР. Тази нощ в курорта Пампорово е натрупана около 10 см нова снежна покривка, а температурите паднаха до минус 3 градуса. Условията за ски в курорта са отлични. Пистите са обработени. Почти 3 см сняг падна и на прохода Превала. Пътищата са почистени и обработени, но шофьорите трябва да са внимателни тъй като по усойните места има заледявания. Снимка: БТВ

17 дариха кръв на Цветница в акция във Велико Търново

https://www.24chasa.bg/region/article/6163311

17 дариха кръв на Цветница в акция във Велико Търново17 доброволци от Велико Търново, Горна Оряховица и Дряново дариха кръв на Цветница в благотворителната акция "Запалете свещичка, дарете живот", която се проведе в  храма "Св.Николай" в страпорестолния град.  Двама донори бяха насочени на място към Отделението по трансфузионна хематология, съобщиха от областната болница.

Пръскат срещу кърлежи във "Владиславово"

http://www.moreto.net/novini.php?n=348424

Пролетната дезакаризация във Варна ще продължи утре - 10 април с парка във "Владиславово", припомня Moreto.net. Обработките ще се извършват в ранните утринни часове, когато посещаемостта е слаба, и при подходящи климатични условия (температура, влажност, вятър, валежи), обясниха от общината.

Яйца по 20 ст. и по-евтина зелена салата преди Великден

http://www.cross.bg/leva-lvkg-edro-1539920.html

/КРОСС/ Седмица преди Великден се понижават цените на зеленчуците, като тази седмица, понижението е с по-малко от 1 процент. Това показва индексът на тържищните цени, който отразява цените на хранителните стоки на едро, представяни от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Има поевтиняване на ябълките 8,3%, като се търгуват по 1,10 лв./кг. Яйцата се продават по 0,20 лева за брой на едро, а лимоните се търгуват по 2,07 лева. Тази седмица има поскъпване на българските оранжерийни домати с 1,6% до 2,60 лева за килограм. Вносните, остават с по-ниска цена от 2,05 лева за килограм. Родните краставици поевтиняват с 10%, до 2,17 лева, а при чуждите цената е под 2 лева. Цените на зелената салата и репичките също се понижават, съответно с 10% и 20%. Поскъпването при кравето сирене и пилешкото замразено месо е минимално. Олиото се продава по 2,08 лева за литър, а захарта за 1,56 лв./кг. Цената на брашното остава същата.    

Президентът ще направи обръщение към нацията за уседналостта на изборите

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/04/09/2950608_prezidentut_shte_napravi_obrushtenie_kum_naciiata_za/?ref=rss


Президентът Румен Радев обяви, че ще направи обръщение към нацията заради законопроекта за уседналост на всички избори, който на практика ограничаваше избирателните права на българите, живеещи в чужбина.

"Ще имаме време за тези дебати, най-важното е, че има вече начало на този дебат. Ще дам подробно своите мотиви в обръщение към нацията", заяви Радев на Цветница в Ловеч, цитиран от БТА.

Проектът бе оттеглен, а правосъдното министерство...

Йогата прави женския оргазъм изключително силен

//dariknews.bg/novini/liubopitno/iogata-pravi-zhenskiia-orgazym-izkliuchitelno-silen-2016404

Упражненията по йога могат да направят женския оргазъм изключително силен. До този извод са стигнали група специалисти, които са изследвали сексуалната активност на представителките на нежния пол.

Френски тенис ветеран направи рядко срещано отиграване

http://offnews.bg/news/n_1/n_652439.html

Зрителите на мача на двойки от тенис турнира Купа "Дейвис" между Великобритания и Франция станаха свидетели на впечатляващо отиграване от страна на играча на "петлите" Никола Маю. Спортистът демонстрира всеотдайна защита, успявайки да догони една топка при електронните табла. Инерцията го накара да прескочи от другата страна и въпреки това той успя да изиграе следващия си удар от трибуните. Французите не успяха да се преборят за тази точка, но за сметка на това триуфираха в двубоя. Маю и Жулиен Бенето надделяха над Доминик Инглот и Джейми Мъри със 7:6(7), 5:7, 7:5, 7:5. На полуфинала, който ще се играе в средата на септември, „петлите“ ще се изправят срещу Сърбия, които отстраниха Испания по пътя си.  Сърбите бяха водени от звездата на световния тенис Новак Джокович, докато испанците не можеха да разчитат на двама от най-добрите си играчи Рафаел Надал и Роберто Баутиста Агут.

60% повече американски компании ще проведат виртуални срещи с инвеститорите си

http://www.investor.bg/sasht/337/a/60-poveche-amerikanski-kompanii-shte-provedat-virtualni-sreshti-s-investitorite-si-237279/

Тази година около 250 компании се очаква да проведат ежегодните си срещи с инвеститорите чрез аудио или видео комуникация

Най-малко трима са загинали, а 31 са ранени при взрива в Александрия

http://www.cross.bg/aleksandriya-vzriva-trima-1539928.html

/КРОСС/ Броят на загиналите при взрива пред катедралата „Св. Марко" в Александрия е достигнал до трима души, а още 31 са ранени, съобщава "Фокус", цитирайки египетският вестник Ahram. Информацията е съобщена от министерството на здравеопазването на страната. „Камикадзе се е детонирало пред църквата", заяви Ангелиус Ажак, прес-секретар на египетския патриарх Тавадрос II. Той потвърди, че папата, който е отслужвал вътре служба по случай Цветница, е в безопасност.  

Спорт по тв днес: мачове на "Манчестър Ю", "Левски", "Лудогорец" + още 16, баскетбол, тото, тенис, мотоциклетизъм, НАСКАР, хокей от NHL и голф

https://www.24chasa.bg/sport/article/6163337

Спорт по тв днес: мачове на "Манчестър Ю", "Левски", "Лудогорец" + още 16, баскетбол, тото, тенис, мотоциклетизъм, НАСКАР, хокей от NHL и голф                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Произвеждат вино и салами, с името на Мелания Тръмп, в родния й град

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6163129

Произвеждат вино и салами, с името на Мелания Тръмп, в родния й градРодното градче на първата дама на САЩ Мелания Тръмп, Севница, е започнало производство на редица продукти с името "Първата дама", съобщава "Гардиън". Жителите на малкия словенски град Севница, който не е много посещаван от туристи, са открили доста ефективен начин за привличането им. Използвайки връзката, която имат с Мелания Тръмп,

Страстната седмица започва с предимно слънчево и по-топло време

http://www.cross.bg/predimno-gradysa-slunchevo-1539919.html

/КРОСС/ През нощта времето ще е ясно и почти тихо. Сутринта ще е студено, с минимални температури между 1 и 6 градуса. На места ще има условия за образуване на слана. В понеделник ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб вятър от изток-североизток. Дневните температури ще се повишат и ще са предимно между 16 и 21 градуса, по Черноморието малко по-ниски. Над планините ще бъде предимно слънчево. Около и след обяд ще има временни увеличения на облачността, но вероятността за валеж е малка. Ще духа слаб до умерен, в масивите на Източна България до силен, северен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 11 градуса, на 2000 метра - около 4 градуса. Над Черноморието ще е предимно слънчево. Преди обяд ще духа слаб до умерен северен вятър, който след обяд ще се ориентира от югоизток. Максималните температури ще са между 12 и 15 градуса.  

Грузия обяви изборите в Южна Осетия за провокация на Москва

http://www.mediapool.bg/gruziya-obyavi-izborite-v-yuzhna-osetiya-za-provokatsiya-na-moskva-news262486.html

Грузия обяви за незаконни провеждащите се тази неделя президентски избори и референдум в Южна Осетия. В изявлението на външното министерство на Грузия се казва, че Южна Осетия е окупирана грузинска територия. "Съгласно нормите на международното право така наречените избори и референдум в окупираните територии на Грузия са незаконни и няма да имат каквито и да е правни последици", посочи ведомството.   Министерството каза, че вотът е грубо нарушаване на териториалната цялост на Грузия и нейните международно признати граници. "Опитът да се смени името на най-стария регион на Грузия - Цхинвалски регион - и да му се даде название, наподобяващо тези на съставните части на Руската федерация - "Република Южна Осетия - Държава Алания", е подготовка за незаконно анексиране на Цхинвалския регион", посочи Грузия.   Референдумът, който се провежда в Южна Осетия, е за промяна в името на републиката.   Предположенията са, че референдумът в непризната от международната общност окупирана територия е стъпка към анексирането й от Русия, както стана с Крим. Неотдавна бе подписан договор, съгласно който военните подразделения в Цхинвалски регион ще влязат в състава на въоръжените сили на Руската федерация.   Още по-рано грузинските власти заявиха, че присъствието на руски войски в района на конфликта подкопава фундаменталните принципи на международното право.   Тблиси посочва, че със своите провокативни действия Москва възпрепятства мирното Цхинвали и грузинските власти.   Тбилиси призовава международната общност да даде своята оценка за провежданите в Южна Осетия избори.   Южна Осетия обяви в началото на 1990-т години, че излиза от Грузия. През 2008 г. Грузия се опита да възстанови контрола си върху републиката, чиято независимост към онзи момент не бе призната от никого. Това доведе до въоръжен конфликт, в който се намеси Русия и практически установи контрол над територията. Впоследствие Русия призна независимостта на Южна Осетия, а след нея това направиха Венецуела, Никарагуа и двете островни държави Науру и Вануату. Нито една друга държава, която е член на ООН, не е признала независимостта на Южна Осетия.

Камикадзе се взриви при втори атентат срещу египетска църква

http://offnews.bg/news/n_1/n_652438.html

Втора бомбена атака срещу църква в Египет е извършена в Александрия, предава Ройтерс, позовавайки се на информация от египетската национална телевизия.  Атентатор-самоубиец се е взривил пред църквата, убивайки двама и ранявайки поне 21 души. По-рано през деня експлозия избухна по време на церемония за Връбница до коптска църква в северния град Танта. Жертвите на първата атака достигнаха над 25, а ранените са най-малко 60. 

Напрежението прави "Челси" по-добър, твърди Конте

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/04/09/2950606_naprejenieto_pravi_chelsi_po-dobur_tvurdi_konte/?ref=rss


Мениджърът на "Челси" Антонио Конте обяви, че напрежението се отразява по най-добрия начин на отбора в борбата за титлата във Висшата лига. Сините победиха с 3:1 "Борнемут" и събраха 75 точки на върха, като разликата с втория "Тотнъм" е седем.

"Доволен съм, защото този мач не беше никак лесен за нас, особено след победата за "Тотнъм". Нашата реакция обаче, нашият отговор беше много добър", каза италианецът.

Най-голямото канарче в света живее на остров Сан Томе

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6163313

Най-голямото канарче в света живее на остров Сан Томе
Най-голямото канарче в света живее в джунглата на на о-в Сан Томе, като е с 50 процента по-едро от събратята си, съобщи Ню сайънтист, цитиран от БТА. Птицата е известна отдавна. Още през 1888 г. португалският пътешественик Франсиско Нютон хваща първите три екземпляра.След това тя изчезва от обхвата на науката,

Съветниците на Тръмп Къшнър и Банън "заровили томахавката"

http://www.cross.bg/banun-trump-kushnur-1539918.html

/КРОСС/ Стив Банън и Джаред Къшнър, двама от най-високопоставените съветници в Белия дом, са се срещнали и са се разбрали "да заровят томахавката". Това съобщи източник от администрацията на Доналд Тръмп, цитиран от Ройтерс. Банън, главният стратег на Тръмп, и Къшнър, влиятелен съветник и зет на президента, са се срещнали в петък по настояване на началника на канцеларията на Белия дом Райнс Прибъс, за да изгладят различията си. Прибъс им е казал да спрат с "дворцовите интриги" и да се фокусират върху заложения от президента дневен ред, каза източникът на Ройтерс. Двамата са разговаряли в президентската резиденция Мар а Лаго в Палм бийч, Флорида, в края на седмица.  

Пловдивският митрополит: Бог плаче, защото сърцата ни са вкаменени

https://www.24chasa.bg/region/article/6163318

Пловдивският митрополит: Бог плаче, защото сърцата ни са вкаменени
Днес Господ плаче, защото го огорчаваме. Нерядко се отричаме от него със своите ужасни постъпки. И днес хиляди неверници се надсмиват над него. Той плаче за това, че сърцата ни са вкаменени, отклоняваме се от истината и жестоко оскърбяваме този, който със своята божествена кръв изкупи целия човешки род.

21 убити при атака над християнска църква в Египет

http://www.moreto.net/novini.php?n=348458

Най-малко 21 души са убити при експлозия в християнска църква в Египет, по време на служба за Цветница, съобщиха местните медии, цитирани от Си Ен Ен. Други 50 са ранени при взрива в Сейнт Джордж. Експлозивът бил поставен под една от седалките в църквата.

Травмата на героя за ЦСКА не е тежка (ВИДЕО)

https://www.24chasa.bg/sport/article/6163312

От ЦСКА успокоиха, че героят от мача срещу "Черно море" Фернандо Каранга не е с тежка травма. При второто си попадение, оформило крайния резултат 3:1 за "червените", бразилецът се сблъска тежко с излезлия да го пресрещне вратар на гостите от Варна Емил Михайлов. Първоначално имаше съмнение за фрактура в десния крак на легионера.

Kак няколко сгрешени жички могат да помогнат на далтонистите

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2017/04/09/2949977_kak_niakolko_sgresheni_jichki_mogat_da_pomognat_na/?ref=rss


Как съсед, който има цветна слепота, може да стане вдъхновение за иновативно компютърно приложение. Отговора дава Димитър Рангелов. Той живее до къщата на електричар, който цял живот се занимава с високо напрежение, но страда от далтонизъм. Дори няколко пъти е ходил в болницата заради сгрешени жички.

Затова 18-годишното момче решава да потърси различни опити за облекчаване на далтонизма и установява, че няма софтуер, който да помага на тези хора. Така се родила и идеята...

Властите в Швеция е трябвало по-рано да депортират терориста от Стокхолм

https://www.actualno.com/europe/vlastite-v-shvecija-e-trjabvalo-po-rano-da-deportirat-terorista-ot-stokholm-news_604790.html

Терористът от Стокхолм е трябвало да бъде депортиран, съобщи началникът на полицията в шведската столица. 39-годишният узбекистанец беше арестуван, след като прегази с тир четирима души в петък (07.04.2017 г.) След като е изтекло разрешителното му за работа през 2014 г. е поискал по

Британски министър: Русия е косвено отговорна за нападението с химическо оръжие в Сирия

//dariknews.bg/novini/sviat/britanski-ministyr-rusiia-e-kosveno-otgovorna-za-napadenieto-s-himichesko-oryzhie-v-siriia-2016403

Русия е косвено отговорна за всяка една от 87-те жертви от нападението с химическо оръжие в северозападния сирийски град Хан Шейхун, заявява в статия във в. "Сънди таймс" британският министър на отбраната Майкъл Фалън, цитиран от Франс прес.

Пореден успех за новите златни момичета

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/poreden-uspeh-za-novite-zlatni-momicheta-2016402

Ансамбълът ни по художествена гимнастика спечели ново отличие на Световната купа в Пезаро, Италия, съобщи Gong.bg. Този път момичетата на Весела Димитрова граб

Случаят Сирия: "Тръмп показа на Си Цзинпин кой е стопанин на света!"

http://pogled.info/svetoven/sluchayat-siriya-tramp-pokaza-na-si-tszinpin-koi-e-stopanin-na-sveta.84541

/Поглед.инфо/ Опит да го унижи, или знак на уважение? Специалистите по въпросите на Изтока сега обсъждат как именно Китай е възприел американския сензационен удар с ракети "Томахоук" срещу Сирия в момента, когато се провежда срещата на китайския лидер с Доналд Тръмп? В едно са солидарни специалистите – това със сигурност не е съвпадение.

Путин и Рухани осъдиха САЩ в телефонен разговор

http://pogled.info/svetoven/putin-i-ruhani-osadiha-sasht-v-telefonen-razgovor.84542

/Поглед.инфо/ Руският президент Владимир Путин и иранският му колега Хасан Рухани заявиха по време на съвместен телефонен разговор, че агресивните действия на САЩ в Сирия са недопустими и призоваха за обективно разследване на инцидента с химически оръжия в провинция Идлиб.

Башар Асад: САЩ не постигнаха целта си с атаката в Сирия

http://pogled.info/svetoven/bashar-asad-sasht-ne-postignaha-tselta-si-s-atakata-v-siriya.84543

/Поглед.инфо/ Сирийският президент Башар Асад заяви по време на телефонен разговор с иранския си колега Хасан Рухани, че САЩ не са успели да постигнат целта си с атаката в страната му.

Кървава Цветница в Египет: 2 атаки срещу църкви, десетки убити и ранени

http://pogled.info/svetoven/karvava-tsvetnitsa-v-egipet-2-ataki-sreshtu-tsarkvi-desetki-ubiti-i-raneni.84544

/Поглед.инфо/ Кървава трагедия в Египет, където бяха извършени два бомбени атентата срещу две християнски църкви помрачи днешния светъл празник Цветница.

„Ислямска държава“ пое отговорност за атаките в Египет

http://pogled.info/svetoven/islyamska-darzhava-poe-otgovornost-za-atakite-v-egipet.84545

/Поглед.инфо/ „Ислямска държава“ пое отговорност за църковните атентати в Египет днес, предаде АФП.

Русия и Иран: Действията на САЩ в Сирия са равносилни на окупация

http://www.clubz.bg/52643-rusiq_i_iran_dejstviqta_na_sasht_v_siriq_sa_ravnosilni_na_okupaciq

Съюзниците на сирийския диктатор Башар Асад - Русия и Иран, обявиха, че ударът на САЩ срещу авиобазата на режима край Хомс е "прекрачване на границата на допустимото" и заплашиха, че отсега нататък ще реагират със сила на всяка нова агресия. Освен това ще увеличат подкрепата си за режима в Дамаск.

Обединението за Асад се състои от военните части на Русия, Иран, ливанската групировка "Хизбула" и предимно шиитски милиции, припомня "Ройтерс". 

За разлика от тях Турция, която е трета водеща страна в преговорите за Сирия, предвождани от Русия, не само подкрепи ударите на САЩ, но президентът Педжеп Ердоган заяви, че тези удари не са достатъчни. Ердоган призова публично Владимир Путин да се откаже от безусловната си подкрепа за оставането на Асад на власт.

Изявлението на командването идва в момент, когато и в Русия, и в чужбина анализатори поставят под въпрос ефективността на разположените в Сирия руски зенитни комплекси дори срещу ограничена ракетна атака на САЩ.

По-рано днес американският държавен секретар на САЩ Рекс Тилърсън обвини Русия, че с бездействието си по спазването на споразумението от 2013 г. за унищожаване на сирийските запаси от химическо оръжие е допринесла за бомбардировката от началото на седмицата, в която със забранения газ зарин бяха убити 86 души в провинция Идлиб. Провинцията е под контрола на антиправителствените сили в Сирия. 

Тилърсън се въздържа да обвини директно Москва за планирането или извършването на химическия удар. Но заяви пред Си Ен Ен, че това е "провал на Русия да спази ангажиментите си пред международната общност." Той заяви, че Вашингтон очаква Москва да преосмисли съюза си с Асад, защото "всеки път, когато се случват тези ужасни нападения, Русия още повече започва да носи някаква отговорност".

"Америка започна агресия в Сирия и това е прекосяване на "червените линии". Вече ще реагираме със сила на всеки агресор или на всяко прекрачване на тези линии от когото и да е, а Америка знае колко добра е способността ни да реагираме."

"Присъствието на американски военни в Северна Сирия е незаконно и опитът им да установят контрол над района е равносилен на окупация"

"Нищо не може да ни откаже от намерението ни да освободим Сирия, допълват от коалиционното командване.", се казва в изявлението от името на "съвместния команден център" на подкрепящите Асад, публикувано от изданието "Илам ал Харби".

От Кремъл пък съобщиха, че в телефонен разговор Владимир Путин и иранският му колега Хасан Рухани за се съгласили, че "агресивните американски действия срещу Сирия са недопустими и нарушават международното право".

Британски учени: Кафето се съчетава много добре с картофено пюре

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6163308

Британски учени: Кафето се съчетава много добре с картофено пюреКартофеното пюре обикновено се сервира с грейви. Британски учен обаче твърди, че по-подходяща добавка към него е кафето, съобщи в. "Индипендънт", цитиран от БТА. Важно е обаче да бъде проявено майсторство. Физикът Себастиан Анърт от университета на Кембридж изследва необичайни съчетания на храни. Той установи, че в западната кухня продуктите,

Д-р Живка Димитрова, БЧК: Кръводарителите у нас са двойно по-малко от стандарта на СЗО

http://www.cross.bg/dimitrova-grypa-kruvna-1539915.html

/КРОСС/ У нас нуждите на здравните заведения от кръв не са задоволени, за съжаление. Средният брой на кръводарителите е двойно по-малък, 22-23 на 1000, в сравнение със стандарта на Световната здравна организация - 50 на 1000. Това каза за Агенция "Фокус" д-р Живка Димитрова, началник отдел "Здравна политика и първа помощ" към Българския червен кръст (БЧК). „Целта е у нас кръводарителите да достигнат 24-25 на 1000, което прави 185 000 кръводарители на година", посочи д-р Димитрова. По думите ѝ, когато този брой бъде достигнат, ще бъдат задоволени нуждите от кръв и кръвни продукти на здравните заведения в страната. „Най-много хора у нас са с кръвна група А, след това кръвна група 0, след това В и АВ. Понякога няма кръвна група 0, което е универсален дарител, друг път - В. Това е много индивидуално. От всички групи може да има недостиг в един момент", коментира тя. По думите й през последните години усилията на БЧК ще са насочени към изграждане на позитивно отношение към донорството и в частност към доброволното кръводаряване сред учащите и младите хора. „Промяната на нагласите обаче спрямо донорството е бавен, труден и скъпоструващ процес, който си струва цената. Смятаме, че това е правилният път, който ще гарантира успешното преодоляване на негативната ситуация у нас, свързана с постоянния недостиг на кръв и кръвни съставки", посочи д-р Димитрова.    

Предполагаемият извършител на нападението в Швеция е бил пред депортиране

http://www.mediapool.bg/predpolagaemiyat-izvarshitel-na-napadenieto-v-shvetsiya-e-bil-pred-deportirane-news262485.html

Предполагаемият извършител на нападението с камион в Стокхолм е очаквал предстоящото му депортиране, съобщи шведската полиция в неделя. 39-годишен узбекистанец е заподозрян за това, че в петък вряза камион в търговски център и уби четирима човека. Той е кандидатствал за разрешително за постоянно пребиваване в Швеция през 2014 г., но молбата му била отхвърлена и той трябвало да бъде депортиран. Полицията съобщи, че е издирвала мъжа, за да го депортира. На властите е било известно, че той е демонстрирал симпатии към екстремистки организации, сред които "Ислямска държава". Петима души, задържани в хода на разследването на нападението, остават в ареста. Полицията е провела и разпити на 500 души. Разпознати са всички загинали в атентата от петък. Това са двама шведски поданици, един британски поданик и един белгийски поданик. Засега обаче полицията не съобщава имената им. Полицията заяви, че няма конкретни индикации към момента, че в страната могат да бъда извършени други атаки. Заподозреният за нападението узбекистанец, чието име засега не се съобщава, бе арестуван няколко часа след нападението, извършено с камион, откраднат от пивоварна.

Фотосинтезата по света се е увеличила с 30%

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6163099

Фотосинтезата по света се е увеличила с 30%Нивата на фотосинтезата по света са се покачили с 30 % от 200 години, съобщи агенция ЮПИ, цитирана от БТА. Животът на Земята зависи от фотосинтезата - преобразуването на слънчевата светлина в храна от растенията и техните листа. За първи път беше измерено количественото проявление на процеса. "Предишните изследвания покриваха малки физически

Прогнозите на Бойко Величков: Търсете над 2,5 гола на Лудогорец - Дунав

http://offnews.bg/news/n_1/n_652437.html

Наситената футболна програма в днешния ден със сигурност изкушава тотоманиаците да потърсят начин да увеличат бюджета си за празниците. Един чудесен ориентир за търсачите на печалба са майсторските и аргументирани прогнози на нашия експерт Бойко Величков. Лудогорец - Дунав: над 2,5 гола С оглед на огневата мощ на Лудогорец, както и на факта, че Дунав е един от отборите, които бележат във вратата на шампионите, считам за логично да се потърси тази опция. Щутгарт - Карлсруе: 1 Устремилият се към завръщане в Първа Бундеслига традиционно силен отбор на Щутгарт със сигурност няма да пропусне да победи закъсалия Карлруе. Играл съм в Германия и знам добре, че там няма сигурни мачове, но отчайващата позиция на гостите и амбицията на домакините сякаш предопределят подобен изход. Съндърланд - Манчестър Юнайтед: 2 "Червените дяволи" са непостоянни, но предвид поставената голяма цел пред отбора - класиране в топ 4 и участие в Шампионската лига през новия сезон, смятам че ще победят Съндърланд, който е доста подходящ съперник за тима на Жозе Моуриньо. Евертън - Лестър: гол/гол Евертън е традиционно силен домакин, докато възроденият след освобождаването на Клаудио Раниери тим на Лестър бележи вече редовно. Попадения и в двете врати ми звучи като добра опция за залагане.

Варненска спринтьорка спечели златен медал

http://www.moreto.net/novini.php?n=348455

Варненката Силвия Георгиева направи страхотно бягане и спечели с убедителна преднина при жените на крос „Сунгурларска долина”, научи Moreto.net. Националната ни рекордьорка на 2000 метра с препятствия и 3000 метра с препятствия при девойките, взе водачеството от самото начало и с всяка обиколка увеличаваше преднината си.

Втори взрив край коптска църква в Египет

http://www.cross.bg/tzurkva-koptska-dyshi-1539916.html

/КРОСС/ Взрив край коптска църква в египетския град Александрия е ранил няколко души, предаде Reuters, позовавайки се на местни медии. Експлозията е избухнала часове, след като друг взрив разтресе коптската църква в разположения наблизо град Танта, убивайки най-малко 25 души и ранявайки 60. Все още никоя терористична групировка не е поела отговорност и за двата взрива.    

Отказаха помощ на фермер за червеи, в нивата нямало нито един жив или мъртъв

https://www.24chasa.bg/novini/article/6163299

Отказаха помощ на фермер за червеи, в нивата нямало нито един жив или мъртъвФермер остана без европомощи за развитие на стопанство за калифорнийски червеи. Областната дирекция на Държавен фонд "Земеделие" - Благоевград отказа да му отпусне безвъзмездна финансова помощ по мярка "Създаване на стопанства на млади фермери" по Програмата за развитие на селските райони. Петър А. от Гоце Делчев кандидатствал с проект за

10-то издание на Великденски турнир по стрелба се проведе в Бургас

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/5uXSanuMTqs/

При невиждан интерес премина 10-то юбилейно издание на Великденския турнир по стрелба. В събота стрелбищен комплекс „Капчето“ събра най-добрите стрелци от цяла България. В оспорваната надпревара, продължила близо 10 часа, участие взеха клубовете по стрелба „Виктори Бургас“ и „Семпер Прими“  – организатори на състезанието, както и представители на „Аргус“ -Варна, „Аргус“ -Бургас, „Етър“ -Велико Търново, „Спартак“-Пазарджик, „Ронин“ и „Тракия Mастърс“ – Стара Загора, “9 Милиметра” – Плевен, “Си Ен Сис Рейсинг” и „Левски любители“ – София, „Десант 68“-Пловдив, индивидуални участници, чуждестрани гости и любители на стрелковия спорт. Всички те останаха впечатлени от извършените подобрения на стрелбищния комплекс, а именно трите отделни „джоба“ за провеждане на специализирана стрелба каквато е динамичната, с възможност за изпълнение на различни сцени и упражнения. 100-метровата дължина на коридорите, която превръща „Капчето“ в единственото по рода си стрелбище в региона, също не остана незабелязана от участниците в турнира. И тази година стрелците имаха възможност да изпробват мерника си в две дисциплини – прецизна и динамична стрелба /IPSC/. В първата, най-точен с попадения от 5 изстрела в 10-та, и по един в 9-та и 8-та от общо седем, се разписа Борислав Сариев от отбора домакин „Семпер Прими“. На второ място се нареди Тодор Терзийски, който прониза мишената с модел на оръжието „Колт“ от далечната 1873 година. Бронзът отиде при бургазлията Андон Иванов – полицай в 5-то РУ Бургас. На няколко точки разлика от финала се оказа и началникът на Областен отдел „Автомобилна администрация“ Бургас – Атанас Желязков, който бе сред участниците в състезанието.

При динамичната стрелба, с цел избягване на превъзходството на един състезател над друг поради вида на оръжието, оръжията са разпределени в групи наречени “Дивизии”. Съгласно правилата на IPSC Handgun (пистолети и револвери) съществуват следните дивизии: Open, Standard, Classic и Production за пистолет и Standard за револвери. В дивизия „Production“ /оръжие без допълнителни подобрения/ за пореден път първото място спечели неколкократният републикански шампион и съорганизатор на събитието Артем Сахаров. Първенец в същата дивизия, но в категория „Senior”/ветерани/, стана регионалният директор на Федерацията по динамична стрелба – Красимир Михтиев. В дивизия Production, категория „Lady” /жени/ след оспорвана битка с Рени Костадинова и Жули Смит, първото място завоюва Анелия Гидикова от „Спартак“ – Пазарджик. В дивизиите „Standard” и „Оpen” първи станаха съответно Иван Стоев от старозагорския „Тракия Мастърс“ и Никола Топалов от “Си Ен Сис Рейсинг” –София. Николай Марков се класира първи при „Revolver”. Провокирани от големия интерес на състезанието, организаторите обмислят идеи за извършване на още подобрения в стрелбишния комплекс, които да дадат възможност за провеждане на турнири по динамична стрелба и в по –горни нива, каквито са 2-ро и 3-то. Плановете са тепърва Бургас да се утвърди като домакин на спортни събития в дисциплината динамична стрелба.

За да изрази подкрепата към организаторите на събитието, за откриването му дойде заместник-кметът по „Европейски политики и околна среда“ – Руска Бояджиева. Тя приветства състезателите от името на кмета на града Димитър Николов, като им пожела успехи в популяризирането на стрелковия спорт. От своя страна организаторите благодариха на община Бургас за подкрепата през годините. Състезанието ежегодно се провежда под егидата на Общината и под патронажа на кмета на града. Сред гостите уважили събитието бяха още Началникът на ОПУ Бургас – Митко Порязов,  Живко Иванов- управител на ОП „Спортни имоти“, Павлин Васков-началник на инспекцията по труда и член на клуба съорганизатор на събитието, бившия областен управител Константин Гребенаров, журналисти и приятели.

Президентът: Правителството трябва да е стабилно и работещо

http://www.cross.bg/rymen-lovech-prezidentut-1539917.html

/КРОСС/ "Новото правителство трябва да бъде стабилно и работещо. Има много проблеми, които трябва да решава", заяви в Ловеч президентът Румен Радев, като изрази очакванията - неговите и на всички българи, че новият кабинет ще бъде сформиран скоро, предаде Дарик. В обръщение към нацията президентът Румен Радев ще изложи мотивите си относно избирателните права на българите в чужбина, стана ясно от думите му. Радев и първата дама се появиха изненадващо на празника Цветница в люляковия град. Стана ясно, че са в града на частно посещение. Румен и Десислава Радеви разгледаха изложението на майстори занаятчии на площад „Тодор Кирков" в Ловеч и разговаряха с тях. „Поздравяваме всички граждани на Ловеч за това прекрасно българско мероприятие. Българщината трябва да се пази", каза президентът.    

Втори взрив избухна край коптска църква в Египет

https://www.actualno.com/africa/vtori-vzriv-izbuhna-kraj-koptska-cyrkva-v-egipet-news_604781.html

Взрив край коптска църква в египетския град Александрия е ранил няколко души, предаде Reuters , позовавайки се на местни медии. По-късно от Здравното министерство на страната съобщиха, че загиналите са най-малко 11 души. Експлозията е избухнала часове, след като друг взрив разт

Втори взрив е избухнал край църква в Египет

https://www.24chasa.bg/novini/article/6163286

Втори взрив е избухнал край църква в ЕгипетВзрив край коптска църква в египетския град Александрия е ранил няколко души, предаде Ройтерс, цитирана от Фокус. Експлозията е избухнала часове, след като друг взрив разтресе коптската църква в разположения наблизо град Танта, убивайки най-малко 25 души и ранявайки 60. Все още никоя терористична групировка не е поела отговорност и за двата взрива.

Тръмп изпълни волята на старите кукловоди

http://www.cross.bg/siriya-trump-terorizma-1539914.html

/КРОСС/ САЩ искат да управляват тероризма, не да го унищожат Али Абделла Ал-Ахмад, политически съветник на министъра на информацията на Сирия в интервю на Оля Ал-Ахмед - Г-н Ал-Ахмад, кой е виновен за химическата атака, която стана повод за удара на САЩ по Сирия?- Ако разсъждаваме разумно, Сирия отдавна няма химическо оръжие. То беше унищожено и това е документирано от световните организации, контролиращи този процес. Това, че обвиниха Сирия в използването на химическо оръжие, е чисто политическо обвинение с ефекта на доминото. Първо обвиненията постъпиха от САЩ, след това се изредиха всички западни страни. Към тях като ехо се присъединиха Израел, Турция, Саудитска Арабия. Между последователността на обвиненията имаше буквално минути и часове. Значи на някой му е изгодно, това да се случи. Обвиненията постъпиха без разследване от експерти и без никакви доказателства. Химическото оръжие според някои версии е разработено от Ислямска държава, според други източници е влязло през Турция към складовете на "Джибхат Ан-Нусра" и другите терористични групировки. - На какво се дължи завоят в политиката на Тръмп, който изведнъж реши да се намеси в конфликта в Сирия?- Това е много сложен въпрос. Много хора си го задават в момента. Имам усещането, че конците на САЩ продължават да ги дърпат старите кукловоди. Те нямат изгода Тръмп да се сближава с Русия и да се стреми към постигането на мир

Интернет се смее на Доналд Тръмп и вратовръзките му (галерия)

http://offnews.bg/news/n_1/n_652422.html

Президентът на САЩ Доналд Тръмп от години е обект на всякакъв вид забавни фотошоп кампании и е бил наслагван върху кралицата на Англия, смаляван е до размерите на бебе и какво ли още не. Но тази шега е една от най-изобретателните и най-забавните! По някаква причина обществото е решило да се съсредоточи върху официалния вид на бизнесмена, вече лидер на свободни свят, и да направи едни от най-добрите колажи с него, които досега са обикаляли интернет пространството. Шегаджии със завидни графични сега са се захванали за един от многото страни навици на американския президент, а именно навикът му да допълва официалното си облекло с необичайно дълги вратовръзки.  

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване