Неочакваната среща на португалците с НЛО (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/neochakvanata-sreshta-na-portugalcite-s-nlo-video-2016609

На 2 ноември 1982 година се случва един от най-добре документираните случаи на среща с НЛО в Португалия.

В ранната утрин на този ден младият пилот Хулио Мигел Гуера, който тогава е инструктор към Военновъздушните сили на Португалия, излита за рутинен тренировъчен полет от военното ле

Демонстрация на любителски самолети, ракети и планери „Осогово 2017“

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/demonstraciia-na-liubitelski-samoleti-raketi-i-planeri-osogovo-2017-2016608

На стадион „Осогово“ се проведе третото издание на ученическия конкурс за нестандартни летателни апарати „Творческо предизвикателство ИКАР 2017“ – в рамките на традиционно провежданото авиошоу – демонстрация на любителски самолети, ракети и планери „ОСОГОВО 2017“.
Организатори на конкурса са

„Спартак“ победи „Дунав“ за 3-ото място в Challenge Cup Трявна 2017

//dariknews.bg/regioni/varna/morski-gong/spartak-pobedi-dunav-za-3-oto-miasto-v-challenge-cup-triavna-2017-2016610

Много достойно се представи тимът на „Спартак“ в силния международен турнир по футбол Challenge Cup Трявна 2017. Воденият от Димитър Трендафилов тим завърши на 3 място в крайното класиране при децата родени 2005-а година. Варненци отстъпиха в полуфинала на шампионите от „Академия Хаджи“ с 0-3. Два

Бебе в екипа на Дарик! Роди се Аспарух

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/bebe-v-ekipa-na-darik-rodi-se-asparuh-2016604

Екипът на Дарик радио се увеличи с още един член. Днес на бял свят се появи малкият Аспарух – син на криминалния репортер Ралица Гълъбова и съпруга й Аспарух.

Малкият юнак е с перфектни мерки – висок е 50 см и тежи 3,6 килограма.

Младо

Девети протест в "Дружба" за затворена алея

http://offnews.bg/news/n_1/n_652508.html

Жителите на столичния квартал "Дружба" излизат на девети протест срещу затварянето на пешеходния път между втора и първа част на района. Недоволните се събират на 12 април от 18.30 часа пред затворената алея.  На 7 декември миналата година съществуващата повече от 30 години най-пряката пешеходна връзка между жк. Дружба 1 и 2 бе затворена под предлог „за извършване на довършителни строителни работи“ в реституиран имот. Две седмици по-късно собственикът на имота затвори окончателно пешеходната алея, информират организаторите на протеста. Хората искат промяна на ПУП, за да се възстанови алеята в предишното й трасе. „Настояваме да имаме нормален пешеходен достъп. Презастрояването става все по-голям проблем за нашия квартал“, заяви д-р Николай Георгиев от Обществения съвет на Дружба 2. Протестът е подкрепен от „Сдружение Азбукари“ и гражданската платформа “Българи за България“, за ситуацията е сезиран и омбудсманът Мая Манолова. 

Българската фондова борса трябва да се специализира, смята експерт

http://www.investor.bg/bloomberg-tv/461/a/bylgarskata-fondova-borsa-triabva-da-se-specializira-smiata-ekspert-237304/

С приватизацията на БФБ-София от голям борсов оператор ще се изхвърли политическото влияние, посочи Асен Христов, председател на надзорния съвет на Еврохолд България

Колко ще похарчим за трапезата на Великден

https://vesti.bg/pari/stoki-i-ceni/kolko-shte-poharchim-za-trapezata-na-velikden-6067752

Великденската кошница с продукти ще ни струва близо 48 лв., което е с 5.5% повече от миналата година, но това е при цени на едро

Стокхолмският терорист изпълнил нареждане на „Ислямска държава”

http://www.moreto.net/novini.php?n=348506

Узбекистанецът Рахмат Акилов се призна за виновен по време на разпит. Това съобщава ТАСС, позовавайки се на информация от шведския вестник "Афтонбладет". Припомняме, че Акилов е задържан в шведската столица Стокхолм след терористичната атака в петък.

Разлив на пътното платно има на изхода на Враца по пътя за Мездра

https://www.24chasa.bg/novini/article/6164378

Разлив на пътното платно има на изхода на Враца по пътя за МездраШофьорите трябва да се движат с повишено внимание и със съобразена скорост по пътя Мездра-Враца в района на изхода на Враца в посока към Мездра, поради разлив на пътното платно. Това съобщиха от агенцията "Пътна

Creative destruction за "традиционната десница"

http://www.dnevnik.bg/analizi/2017/04/10/2948636_creative_destruction_za_tradicionnata_desnica/?ref=rss


Древната китайска поговорка гласи: "Мъдрите се учат от грешките на другите. Глупаците - от своите." Древните китайци приемат, че не съществуват такива хора, които да не се учат и от своите грешки. За съжаление ситуацията в момента показва, че това, което условно наричаме "традиционна десница", усърдно отказва да се учи и от своите грешки. В друга ситуация това не би било проблем.

Световната история показва много случаи, в които определена партия, или...

Министър видя "саботаж" в случая с тунела на "Струма"

http://www.clubz.bg/52669-ministyr_vidq_sabotaj_v_sluchaq_s_tunela_na_struma

"Целенасочен саботаж" - това е подозрението на служебния министър на регионалното развитие Спас Попниколов за случката около изчезването на документите на един от кандидатите в търга са строежа на тунел "Железница" - част от магистрала "Струма". Липсата на документите принуди миналата седмица пътната агенция да прекрати обществената поръчка. Тя е за 250 млн. лв. Това прекратяване обаче може да доведе до загуба на европейското финансиране за строежа на магистралата, защото има риск да се изпуснат сроковете за завършването й.

Съмненията си Попниколов споделя в интервю за "Фокус", след като от Камарата на строителите и от ГЕРБ поискаха оставката му заради провала на избора на изпълнител. 

"В годините съм бил дори пряко ангажиран в повечето от изградените до момента участъци (от автомагистрала "Струма" - бел. ред.)... Свободно да изчезват или да се изнасят документи говори за едно - никакво спазване на закона и правилата на работа в институцията. Нещо повече – според мен това е целенасочен саботаж на работата през изминалите два месеца, рефлектиращ върху труда и на предходните правителства по отношение изграждането на АМ "Струма", обясни той.

Преди да заеме служебния министерски пост, Попниколов бе член на комисията за провеждането на този търг на агенция "Пътна инфраструктура" в качеството си на външен експерт от листата на Агенцията за обществени поръчки. По думите му обаче от 16 август миналата година, когато са отворени офертите за строежа на тунел "Железница", до момента, в който става министър и мястото му в комисията е заето от друг човек, той не е уведомяван нито за провеждане на заседание на въпросната комисия, нито за графика на работата й.

До момента не е ясно дали и защо комисията не се е събирала от август месец до февруари тази година. С идването на служебния кабинет мястото в комисията по търга на Попниколов е заето от бившия главен секретар на пътната агенция от времето на Тройната коалиция Стефан Гайтанджиев. Миналата седмица той бе арестуван, след като у него са намерени документи на един от кандидатите в търга. Оказа се обаче, че това не са документите от офертата, които липсват и заради които поръчката бе прекратена. Те все още се издирват. 

Министърът днес обясни, че след влизането си в служебния кабинет е направил справка за провеждащите се тръжни процедури в пътната агенция и установил, че "в над 50% от тях работата на оценителните комисии продължава повече от 6 месеца." Имало и случаи, в които оценяването на оферти се точело цяла година, но не сподели кои са тези случаи и какъв е бил резултатът от "бързата" работа. 

По думите на Попниколов - грешката му е, че се е предоверил на екипите в министреството и в пърната агенция, които е наследил от предходното редовно правителстно. 

"Предоверих се на тяхната компетентност, ангажираност и най-вече лоялност и желание работата да върви. Осъзнавам, че такъв стил на работа – на доверие, ангажираност и лоялност, няма как да бъде създаден за два месеца с хора, от години работещи под друго ръководство", каза Попниколов.

Според него компетентните ограни в лицето на прокуратурата трябва да се произнесат защо не е стигнало дотук. 

"Топлофикация София" приключи извънредното отчитане на топломери в столицата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6164415

"Топлофикация София" приключи извънредното отчитане на топломери в столицата
"Топлофикация София" приключи на 9 април извънредното отчитане на над 17 000 общи топломери в абонатните станции на топлоснабдените сгради в столицата, съобщават от дружеството. Показанията са записани в картона на съответната абонатната станция. На базата на извънредния отчет ще бъдат изготвени по две фактури за април,

И Италия забрани Uber

http://www.clubz.bg/52668-i_italiq_zabrani_uber

Две години след като такси-компанията Uber бе забранена в България и Франция, същото се случва и в Италия, съобщи Mashable.com.

Асоциацията на такситата в страната успя да спечели дело срещу Uber за нечестна конкуренция, като съдът реши да блокира всички услуги в страната - UberX, UberBLACK, UberLUX и пр.

Uber нямат право и да рекламират услугите си в страната. 

От компанията, която бе на косъм да бъде забранена и в родната си Калифорния, са заявили, че са "шокирани" от решението на италианския съд и ще го обжалват.

Бизнес анализатори посочват, че дори когато бъде забранен, от Uber има полза - нивото на услугите в страната, в която компанията се е опитала да пробие, се вдигат. Подобно нещо видяхме и в България - големите компании в столицата бързо направиха или подобриха приложенията си за поръчване и плащане онлайн.

Мая Манолова и граждански сдружения внасят днес жалба срещу КЕВР в съда

https://www.24chasa.bg/novini/article/6164405

Мая Манолова и граждански сдружения внасят днес жалба срещу КЕВР в съдаДнес в 13.00 часа омбудсманът Мая Манолова и представители на Сдружение „Федерация на потребителите в България“ и Сдружение „Гражданско движение ДНЕС“ ще внесат жалба в Административен съд София-град срещу решението на КЕВР за шоковото увеличение цените на природния газ. Това съобщиха от пресцентъра на омбудсмана.

Италиански съд спря строителството на TAP заради маслинени дървета

http://www.investor.bg/evropa/334/a/italianski-syd-spria-stroitelstvoto-na-tap-zaradi-maslineni-dyrveta-237307/

Местните жители се противопоставят на планове за изкореняване на дървета, за да бъде изграден микротунел, въпреки че маслините след това ще бъдат възстановени

Спират водата в някои части на столицата утре

https://www.24chasa.bg/novini/article/6164408

Спират водата в някои части на столицата утре"Софийска вода" ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата утре, съобщават от дружеството. Във връзка с изключване на уличен водопровод зад бл. 67, ж. к. "Хаджи Димитър", се налага спиране на водоподаването от 9.00 до 19.00 ч. в района на бл. 67 вх. А и Б, бл. 128А, бл. 69 вх. В, Г, Д магазин "Фантастико".

Не правете секс преди да получите отговор на ТОЗИ въпрос

https://www.actualno.com/curious/ne-pravete-seks-predi-da-poluchite-otgovor-na-tozi-vypros-news_604920.html

Голяма грешка е да споделите леглото си с някой, преди да сте получили отговор на този определен въпрос. Като нямаме предвид флирта за една вечер, а онзи обвързващ секс, с който отдавате себе си на някой. Сексът не е просто интимен контакт, а едно преживяване на двама души. Ед

Главоболието и световъртежът са чести оплаквания през пролетта

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6160141

Главоболието и световъртежът са чести оплаквания през пролеттаТемпературата е индикация за заболяване, а не за сериозна болест Главоболие, световъртеж, сърцебиене, повишено кръвно налягане, задух. С тези оплаквания идват част от пациентите в кабинета на д-р Галина Цветкова, общопрактикуващ лекар и педиатър в 13 ДКЦ в гр. София. Някои съобщават и за тревожност, безсъние и нервност.

Факти и числа за референдума в Турция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6164403

Факти и числа за референдума в ТурцияНа 16 април 55,3 милиона турски граждани имат право да гласуват на референдума за въвеждане на президентска система на управление. Близо 2,9 милиона турци, живеещи в чужбина, вече можеха да дадат своите гласове, предаде БТА. Ето някои факти и числа за референдума: КОГА ОТВАРЯТ ВРАТИ ИЗБИРАТЕЛНИТЕ СЕКЦИИ?

Износът за страните извън ЕС нараства с 20%, вносът - с над 30%

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/04/10/2950920_iznosut_za_stranite_izvun_es_narastva_s_20_vnosut_-_s/?ref=rss


През януари и февруари 2017 г. от България са изнесени стоки на обща стойност 7.787 млрд. лв. , с 12.7% повече, отколкото през същия период на миналата година, съобщи Националният статистически институт. Увеличението на вноса е с 18.5% до 8.644 млрд. лв.

Само през февруари 2017 г. износът нараства с 16.3% до 4.049 млрд. лв., а вносът - с 15.8% до 4.428 млрд. лв.

Търговията с трети страни

През първите два месеца на годината...

Катастрофа спря движението на трамваите по бул. „Ботевградско шосе" в София

http://www.cross.bg/sofiya-tramvaite-sprya-1539989.html

/КРОСС/ Катастрофа спря движението на трамваите по бул. „Ботевградско шосе" в София, предаде БГНЕС. При все още неясни обстоятелства на влизане в София лек автомобил "Мерцедес" е пробил металната ограда и е препречил релсите, по които се движат мотрисите по линии 22 и 23. Те не се движат и в двете посоки. Не е ясно дали има пострадали при инцидента. Нанесени са сериозни материални щети.  

Да заровим ли Томахавките?...

http://www.mediapool.bg/da-zarovim-li-tomahavkite-news262502.html

Рано сутринта на 8 април, САЩ нанесе удар по военно-въздушната база Шейрат в централната западна част на Сирия, в близост до Ливан. Ескадрените ракетни миноносци клас "Арли Бърк" USS Ross (DDG-71) с командващ офицер кап. II ранг Ръсел Калдуел и USS Porter (DDG-78) с командващ офицер кап. II ранг Андрия Слау, посетили нашата страна и пристанище Варна съответно през декември 2015 г. и през юни 2016 г. (БНТ видео), изтреляха 59 крилати ракети Томахоук около 04:40 ч. местно време. Според официалното изявление на говорителя на Пентагона кап. Джеф Дейвис, целта на атаката е да принуди режима на Башар ал-Асад да се въздържа от употреба на химически оръжия, след като органи на ООН потвърдиха, че атаката със зарин над Идлиб от 4 април т.г. сутринта е била извършена със самолети по въздуха. Според кап. Дейвис всички мерки за избягване на цивилни жертви са били взети с особена грижа. Руските военни в района са били своевременно предупредени по установените канали за комуникация, с цел предотвратяване на жертви и загуби от тяхна страна. Като цяло реакциите в София, а често и по света, бяха предимно сантиментални и лишени от трезв анализ. В социалните мрежи преобладаваха прибързани, еднопосочни и доста драматични коментари. Ситуацията повдига основно няколко въпроса: Защо режимът на Асад е прибягнал до употреба на химически оръжия? Защо Русия, която подкрепя и практически контролира режима на Асад, не са предотвратили химическата атака? Какви са целите на новата администрация във Вашингтон и какво говори военния удар за политиката, към която може да се очаква Президентът Тръмп и екипът му да се придържат в бъдеще? Дамаск отрече отговорност за химическата атака, след което дадоха обяснения, че газът се е разпространил поради утечка след техен удар по складове с амуниции на Ал Кайда. Русия също отрече да са предприемали каквито и да е действия, които биха довели до подобен инцидент. Версията на Дамаск не издържа. Заринът е химикал, който бива разрушен при висока температура от попадения на снаряди. Освен това, експерти към ООН установиха и потвърдиха, че атаката с газа е била осъществена по въздуха. Предложена бе версията, че командир на сирийските въоръжени сили или терористи от ИДИЛ са успели да се сдобият с контрол над химическите амуниции и са ги използвали на своя глава. Тази версия също не издържа, тъй като режима на Асад има изключително строга и ефективна система за контрол над химическите си оръжия. Най-устойчива за сега е версията, че военните на Асад не са калкулирали правилно ответните реакции на САЩ поради: подвеждаща реторика на Тръмп през последните месеци и отсъствие на дислоциран военен контингент на САЩ в региона, способен да проведе масивна военна кампания по суша, както и видима липса на политическа воля във Вашингтон за подобна ответна реакция;  опита им с Президента Обама, който обезсмисли с решенията си поставената “червена линия” за неизползване на химически оръжия;  надценяване на военната и дипломатическа подкрепа, която получават от Русия, както и на възспиращия капацитет от присъствието на руски въоръжени сили в региона. С помощта на Русия, режимът на Асад успя през последната година да възстанови контрола си над големи области в западната част на страната. Същевременно, в тези територии лесно проникват партизани на опозицията, настроенията сред местното население са предимно реакционни спрямо официален Дамаск, а предизвикването на бунтове е лесно и характерно. За да установи трайно контрола си над отвоюваните обратно територии, режимът на Асад и военните му се нуждаят от предизвикване на висока степен на срах сред цивилното население, което да им осигури подчинение и отхвърляне на всякаква подкрепа или прикритие за опозиционни провокации и подривни елементи. Изкушението е голямо — при очаквана липса на съществена реакция от САЩ, само с една ограничена химическа атака военните на Асад постигат тотално психологическо превъзходство. Поради което грешката им е елементарна и много груба — подобно тяхно действие поставя Вашингтон в невъзможност да седи със скръстени ръце. Същевременно, САЩ разполагат с достатъчно оперативен капацитет в региона за стандартна при подобен случай минимална реакция по въздуха. Нещо повече — ударът по Шейрат, макар военно-тактически да е незначителен, едновременно отнема от режима на Асад демонстрацията на сила и безнаказаност, и поставя Кремъл в крайно неудобна и в слаба международна и домашна позиция. Като бонус, ударът демонстрира в изключително удобен момент позицията на САЩ спрямо Пхенян пред политическото ръководство на Китай, които тъкмо пристигат на официално посещение за разговори по търговско-икономическите и въпросите за бъдещето на Северна Корея. В интервю за британския Financial Times Президентът Тръмп вече каза, че ако Китай не помогнат за справяне с режима на Ким, от което биха имали много ползи, то САЩ ще го сторят сами, от което всички ще претърпят загуби.   Най-неудобна и губеща отново е позицията на Кремъл. Противно на популярните заблуждения у нас, Русия няма стратегически интерес в Сирия. За Путин и руснаците обезпечаването и поддържането на средиземноморска база е скъпо и безсмислено. Подобен актив е без особена военно-тактическа и стратегическа стойност, тъй като би бил много уязвим и лесен за неутрализиране от редовните сили на VI Американски флот. Освен това, за снабдяването му Русия ще трябва да зависи от натовска Турция. Присъствието на руски въоръжени сили в Сирия цели демонстрация пред света и у дома на по-висок от реалния им капацитет за глобално влияние и прожектиране на сила. Офанзивата им е и повод за вътрешна мобилизация и стягане на редиците пред нерешими икономически и социални проблеми. Независимо, че ударът от двата ракетни ескадрени миноносеца е минимален, за руската дипломатическа и пропагандна позиция ефект му е тежък. Поради действията на съюзника си Асад, руснаците сега са изложени да изглеждат като банда некомпетентни силовици, неспособни да контролират ситуацията в Сирия и дори самия Асад, заедно с химическите му оръжия. А цялата им дипломатическа и военна позиция бе построена на едностранни декларации и ангажименти, че ще обезпечат контрол върху химическия аресенал на Дамаск. * Авторът е председател на Европейския институт за стратегии и анализи

Лаборатория за производство на синтетичен наркотик е разкрита в Сливен

https://www.24chasa.bg/novini/article/6164394

Лаборатория за производство на синтетичен наркотик е разкрита в СливенЛаборатория за производство на синтетичен наркотик е разкрита в Сливен, съобщиха от областната полиция. При полицейска проверка на 7 април във вила в местността "Изгрев" са били задържани четирима души в момент на производство на наркотици. Сред тях са двама криминално проявени мъже и две момичета на 17 и 18 години без криминални регистрации.

Кубрат Пулев: Предпочитам да играя в България, въпреки че тук са ми най-малките хонорари

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/04/10/2950936_kubrat_pulev_predpochitam_da_igraia_v_bulgariia/?ref=rss


Българският професионален боксьор Кубрат Пулев заяви, че във финансово отношение мачовете в България са му най-неизгодни. Той се подготвя за срещата си с Кевин Джонсън в "Арена Армеец" на 28 април, когато ще защитава интерконтиненталната си титла от Световната боксова асоциация (WBA).

"Имаше писания, че съм взел 1 милион (за предния мач). Пълни глупости са. Даже именно в България са ми най-малките хонорари. И от тази гледна точка за мен е супер неизгодно,...

187 наредби за общинските пътища противоречат на закона

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/187-naredbi-za-obshtinskite-pytishta-protivorechat-na-zakona-237308/

Разкрити са случаи, в които се претендира внасяне на паричен депозит в нарушение на компетентността на общинските съвети

"Форд" лансира първи хибриден полицейски автомобил

http://www.dnevnik.bg/skorost/2017/04/10/2950947_ford_lansira_purvi_hibriden_policeiski_avtomobil/?ref=rss


Американската компания "Форд", която държи 63% от доставките на полицейски автомобили в САЩ, представи първи подобен хибриден модел. "Полис респондър хайбрид седан" е част от план, оценен на 4.5 млрд. долара, за разработката на хибридни и електрически автомобили.

Концернът планира в следващите пет години да пусне общо 13 нови такива модела. Сред тях са компактен електрически кросоувър със запас от ход от близо 500 километра и хибридни модификации на...

Планът на Вучич за балкански пазар се приема от ЕС, но не и от съседите

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/04/10/2950958_planut_na_vuchich_za_balkanski_pazar_se_priema_ot_es/?ref=rss


Новоизбраният сръбски президент Александър Вучич обича да използва миналото, за да обяснява бъдещето. През 1947 г., когато Йосип Броз Тито обединяваше Югославия, той построи железопътна линия през Босна, която свърза сърби, хървати и бошняците мюсюлмани, приятели и врагове след Втората световна война.

Тито не беше глупав, заяви Вучич пред репортери. Хората трябваше да работят заедно, да строят заедно, да пътуват заедно, да живеят заедно. От това се нуждаем - от свързване,...

Разпитват свидетели на Мартин Чоков във врачанския съд

http://www.cross.bg/chokov-razpitvat-svideteli-1539988.html

/КРОСС/ Разпитват свидетели на Мартин Чоков във Врачанския съд, предаде Нова. Процедурата е част от процеса срещу сина на кмета на Галиче, по който той е привлечен като обвиняем за побой, нанесен на студента Радослав Илиев. В залата, където камери не бяха допуснати, очевидците разказват по кое време са били заедно с кметския син и изграждат защитната му версия. Сред свидетелите е и бащата Ценко Чоков.  

Бившата на Роналдо роди от Брадли Купър

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6164379

Бившата на Роналдо роди от Брадли КупърАктьорът Брадли Купър стана баща, след като приятелката му Ирина Шейк роди първото им дете, предаде агенция ЮПИ. Сп. "Пийпъл" съобщи новината в събота, въпреки че раждането е било преди две седмици. Подробности за пола на бебето не се дават, предава БТА. Бременността на руският супермодел беше потвърдена през ноември,

Търговците на дребно с оптимистични данни за февруари

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/tyrgovcite-na-drebno-s-optimistichni-danni-za-fevruari-237312/

Оборотите в търговията на дребно с горива се свиват през зимните месеци, показват данните на НСИ

4 уникални начина да украсите яйцата за Великден

https://www.actualno.com/curious/4-unikalni-nachina-da-ukrasite-jajcata-za-velikden-news_604914.html

На Велики четвъртък домовете на православните християни са изпълнени с яйца, бои и много настроение. Освен традиционните начини за боядисване, съществуват и някои по-иновативни и различни решения за това как да оцветим великденските яйца. Expert.bg подбра някои от най-интерес

Дружбенци продължават своите протести с девети пореден

https://www.actualno.com/society/drujbenci-prodyljavat-svoite-protesti-s-deveti-poreden-news_604915.html

Дружбенци продължават своите протести с искане за отварянето на пешеходния път между втора и първа част на квартала. На 12-ти април (сряда) от 18.30 часа пред затворената алея (до Кауфланд) недоволните се събират за деветия си протест. На 07.12.2016 г. съществуващата повече от 30 годи

Полицията в Търговище иззе 10 чувала тютюн и 150 литра алкохол без бандерол

https://www.24chasa.bg/novini/article/6164377

Полицията в Търговище иззе 10 чувала тютюн и 150 литра алкохол без бандеролПолицията в Търговище иззе 10 чувала тютюн и 150 литра алкохол без бандерол. Акцизните стоки са открити у двама мъже , които са известни на полицията, съобщиха от Областната дирекция /ОД/ на МВР в Търговище. Тютюнът е открит в село Кьосевци при претърсване на лек автомобил, микробус и каравана. Полицията е иззела десет чувала с размери 60/60 см

Последни подробности преди концерта на Mаyhem в София

http://offnews.bg/news/n_1/n_652499.html

Този вторник, 11 април, култовите Mаyhem ще изнесат единственото шоу в региона, за да представят на живо на албума „De Mysteriis Dom Sathanas“. Класическият албум от 1994 година е сред най-важните за развитието на световната блек метъл сцена, а историите около неговото създаване са сред най-шокиращите в сферата на музиката въобще. Пионерите пристигат в компанията на чешката банда Inferno , позната вече на родните фенове. Събитието ще се състои в столичния клуб "Mixtape 5" и ще протече при следната програма: 19:00 Вратите отварят 20:30 Inferno 21:45 Mаyhem Правила: Билетът е ценен. Пазете го и не го давайте на никой друг, освен на оторизирания персонал на входа. Изгубен или повреден билет не се възстановява. Билета, поканата и акредитациите не дават достъп до сервизните площи и служебните помещения. Едно лице може да придружава максимум двама непълнолетни или деца.  Заради ограниченото пространство за този концерт билета за всички възрасти е задължителен.  Животни няма да се допускат в зоната на концерта. Забранено е внасянето на: - храни и напитки; - видео камери и фотоапарати със сменяеми обективи; - аудио записващи устройства; - оръжие; - всякакви остри и опасни предмети като ножове, чадъри и т.н. - стъклени бутилки; - преносимо лазерно оборудване; Забранява се използването на фотоапарати, видео и аудио записващи устройства освен от акредитираните за това лица. Забранява се използването на светкавица по какъвто и да е повод, в това число и на акредитираните фотографи. Филмирането на събитието е забранено и подсъдно! Внасянето на алкохол, опиати и наркотични вещества на територията на концерта е забранено. Посетители с неадекватно поведение няма да бъдат допускани в зоната и няма да им бъде възвърната стойността на билета. На лица под 18 години алкохол няма да се продава. Пушенето в клуба е абсолютно забранено. Всеки, който проявява агресивно и антисоциално поведение, ще бъде изведен извън зоната на концерта , без възможност за връщане на парите за билета. Моля, сигнализирайте за такова поведение на охраната или персонала на клуба. Всеки има правото да се забавлява в безопасна обстановка. Билети за шоуто е продават онлайн тук и в цялата страна. Някои от местата, от които могат да бъдат закупени са магазините на Бензиностанции OMV , Technopolis, Български пощи, Orange, Usit Colours, магазин Яко, магазини На Тъмно, Office 1 Superstore, билетен център НДК, Дворец на културата и спорта – Варна, Пловдив – билетна каса пред общината.

Разследват тежко криминално престъпление в Каменар край Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=348503

Тежко криминално престъпление е било извършено в района на военното поделение в село Каменар край Варна. Сигналът е от тази нощ, потвърдиха за Moreto.net от Областната дирекция на МВР. От там отказаха да конкретизират дали се разследва убийство.

3-те най-похотливи ЗОДИИ, които нямат граници в леглото

https://www.actualno.com/curious/3-te-naj-pohotlivi-zodii-koito-njamat-granici-v-legloto-news_604913.html

Всеки има своята секси похотлива страна, която не показва пред обществото. Но озовете ли се в леглото им, разкривате най-разкрепостените части от съзнанието им. Вижте 3-те зодии, които успяват да прикрият страстните си намерения, но оставят дълги спомени след изживяването с

62-годишна на колело с опасност за живота, шофьор я блъсна и избяга

https://www.24chasa.bg/novini/article/6164364

62-годишна на колело с опасност за живота, шофьор я блъсна и избяга62-годишна велосипедистка от Пловдив е с опасност за живота, след била блъсната вчера на бул. "Васил Левски" от неизвестна засега кола. Шофьорът й си продължил пътя, без да спре. Жената е в тежко състояние в болница, а криминалистите издирват беглеца. Лекарите се борят да спасят и 36-годишен моторист от с. Войсил. Малко след 3 ч.

Съд в Хановер забрани да се връщат бежанци в България заради нечовешките условия

http://www.clubz.bg/52667-syd_v_hanover_zabrani_da_se_vryshtat_bejanci_v_bylgariq_zaradi_nechoveshkite_usloviq

Германия няма да връща бежанци в България поради нечовешко и застрашаващо съществуването им отношение към тях.

Това реши Административният съд в Хановер, столица на федералната провинция Долна Саксония, по дело номер 15 В 2468/17.

Делото е било заведено по жалба на 19-годишен кюрдски йезид и гледано по бързата процедура. Преди това германските мигрантски власти са били категорични, че кюрдът трябва да бъде върнат в България, откъдето е пристигнал. Наред с това той е получил у нас статут на бежанец.

Съдебното решение Германия да не връща бежанци в България не подлежи на обжалване и действието му не е ограничено във времето, посочи говорител на Административния съд в Хановер.

В мотивите си съдът е посочил, че нуждаещи се от закрила мигранти в България са застрашени да са бездомни. Те фактически нямали и достъп до трудовия пазар, нито до държавни социални помощи. Евентуално връщане на бежанеца у нас би застрашило съществуването му. Наред с това подобна мярка би могла да доведе до нечовешко и унизително отношение към кюрда от страна на местното население.

В мотивите си магистратите са посочили също, че голяма част от българското население живеело в тежки условия и не можело да се очаква те да са по-добри и за бежанци с признато право на закрила. Наред с това мигрантите попадали в изолация, липсвали социални контакти. Те не можели да разчитат на добросъседски отношения, а единствено на себе си.

Уточнява се също, че след като младият мъж е получил в България статут на бежанец, семейството му отказало да остане у нас и продължило към Германия. Последвал ги и 19-годишният младеж, но поради получено у нас политическо убежище е трябвало да бъде върнат в България. След съдебното решение това вече не е възможно.

Кола блокира трамваите в Сухата река

https://www.24chasa.bg/novini/article/6164365

Кола блокира трамваите в Сухата рекаКатастрофа спря движението на трамваите по бул. „Ботевградско шосе” в София, предаде БГНЕС. При все още неясни обстоятелства на влизане в София лек автомобил е пробил металната ограда и е препречил релсите, по които се движат мотрисите по линии 22 и 23. Те не се движат и в двете посоки. Не е ясно дали има пострадали при

Местят концерта на Натали Имбрулия в Централния военен клуб

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6164363

Местят концерта на Натали Имбрулия в Централния военен клуб
Концертът на Натали Имбрулия ще бъде в концертната зала на Централния военен клуб, съобщават организаторите на шоуто, което ще се състои на 30 април. Първоначално беше предвидено Имбрулия да се качи на сцената на новия клуб "Music Jam", но се налага промяна поради закъснение на някои довършителни работи в клуба.

Трима задържани за терористичния акт в Стокхолм са освободени след разпит

https://www.24chasa.bg/novini/article/6164366

Трима задържани за терористичния акт в Стокхолм са освободени след разпитШведската полиция освободи трима задържани във връзка с терористичния акт в Стокхолм петък, след като ги разпита, съобщи шведската обществена телевизия СВТ, цитирана от БТА. Вчера на пресконференция полицията съобщи, че е задържала петима души във връзка с атаката в столицата. Прокуратурата остави двама от тях в ареста.

Седмичен любовен хороскоп 10.04 – 16.04

https://www.actualno.com/curious/sedmichen-luboven-horoskop-1004-1604-news_604911.html

Този първи работен ден идва с дъх на почивка. Позитивното настроение завладява и амбицира всички в очакване на почивните дни. Перфектно време за любимия и изненадващи обрати във връзката ви. Ето какво предстои в любовните ви отношения през тази седмица.   Овен Идва врем

Разбиха лихварска група в Сливен - изнасяла покъщнината на длъжници

http://offnews.bg/news/n_1/n_652504.html

Специализираната прокуратура повдигна обвинения на петима души, участвали в организирана престъпна група за лихварство, рекет и нанасяне на телесни повреди с цел незаконни доходи. Групата е задържана на 6 април 2017 г. в Сливен при специализирана операция на ГДБОП и Специализираната прокуратура. По разпореждане на главния прокурор в на 6 април в Сливен е командирован заместникът му Борислав Сарафов и шефа на спецпрокуратурата Иван Гешев.  Според събраните до момента доказателства групата е действала от януари 2016 г. Близо 30 са свидетелите, пострадали от силовите ѝ действия, които са дали показания пред съдия. Участниците предоставяли кредити срещу високи лихви, предимно от 500 до 1000 лв. и на малоимотни хора от Сливен и региона. При най-малко забавяне на плащанията от страна на кредитополучателите следвали заплахи и побоища. Нерядко членове на групата нахълтвали в домовете на длъжниците и „прибирали“ телевизори, хладилници и други вещи, за да ги продадат и да върнат „инвестицията си“ заедно с лихвите. Двама от задържаните са с по няколко присъди. При задържането им у тях е намерена и марихуана. Събрани са множество доказателства относно структурата на престъпната група и функциите на всеки от участниците в нея. Продължава установяването на пострадали от престъпната дейност на групата. На 9 април 2017 г. Специализираният наказателен съд уважи искането на наблюдаващия прокурор за налагане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“ на трима от участниците – на ръководителя Йордан Божириков, на Даниел Вълчев и Светослав Саръиванов.

"Бах на свещи" в навечерието на Възкресение Христово във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=348502

„Бах на свещи" е уникален проект за естети, който високо цененият у нас и в чужбина на цигулката Димитър Буров е подготвил за тазгодишната си среща с варненската публика в дните на Европейския музикален фестивал, припомня Moreto.

Дадоха ход на делето срещу акушерката Емилия Ковачева

http://www.cross.bg/akysherkata-mediite-yanev-1539987.html

/КРОСС/ Софийският градски съд даде ход на делото срещу акушерката Емилия Ковачева въпреки протеста на нейния адвокат Владислав Янев. Той оспори автентичността на записа от камерата в деня, когато акушерката е извършила побоя над бебето. Янев също така предостави новопостъпили обстоятелства - изопачено отразяване на случая в медиите, и поиска отвод на съда, пише БГНЕС. Съдията по делото заяви, че съдът не контролира медиите и призова адвокатът да оттегли искането си. Съдът обаче прие за доказателства от защитата копия от публикации в медиите за манипулиране на процеса, които съдът смята, че са допустими.  

Едноминутно мълчание в памет на жертвите в Стокхолм (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/sviat/ednominutno-mylchanie-v-pamet-na-zhertvite-v-stokholm-snimki-2016588

Швеция застина в едноминутно мълчание в памет на жертвите на нападението с камион, извършено в петък в центъра на Стокхолм, предаде Франс прес. Възпоменателна церемония в памет на убитите се състоя на обед местно време в парка пред

Убитият таксиметров шофьор е Васил Ашиков, имал безупречна репутация

//dariknews.bg/regioni/varna/ubitiiat-taksimetrov-shofior-e-vasil-ashikov-imal-bezuprechna-reputaciia-2016594

Убитият тази нощ таксиметров шофьор е Васил Ашиков и е на 61 години, разкриха пред Дарик от таксиметровата компания, чиято служител е мъжът. Той е постъпил във фирмата в средата на юни 2011 година. 

Васил е бил с перфектна трудова биография и безупречна репутация. Колегите му са потр

Средно по 7 нарушения в предприятие за първото тримесечие са установили инспектори в Кърджали

//dariknews.bg/regioni/kyrdzhali/sredno-po-7-narusheniia-v-predpriiatie-za-pyrvoto-trimesechie-sa-ustanovili-inspektori-v-kyrdzhali-2016593

Средно между 6 и 7 нарушения на трудовото законодателство в предприятие са установили инспекторите от Дирекция „Инспекция по труда” в Кърджали при проверките си за първите три месеца от 2017 година. Това съобщи нейният директор Ангелина Бабунска. По думите й за този период са извършени общо 379 про

Училища и детски градини с Великденски благотворителен базар в ГУМ- Дупница

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/uchilishta-i-detski-gradini-s-velikdenski-blagotvoritelen-bazar-v-gum-dupnica-2016596

Великденски благотворителен базар организират от „ГУМ – ДУПНИЦА“ ЕООД съвместно с Община Дупница. Мотото на събитието е “Да възкресим добрината”, а откриването е на 13- ти април, от 15.30 часа на втория етаж в сградата на ГУМ.
Ще бъдат предоставени безвъзмез

Отборът на Кортен спечели футболния турнир

//dariknews.bg/regioni/sliven/otboryt-na-korten-specheli-futbolniia-turnir-2016595

Поредният футболен турнир за малките населени места в община Нова Загора беше изигран в село Каменово. Спортната проява събра любители на футбола от различни краища на новозагорска община и беше уважена от кмета на Община Нова Загора Николай Грозев, народния представител в 44-то Народно събрание Га

Частната гимназия "Райко Цончев" отбеляза 10-годишен юбилей

//dariknews.bg/regioni/dobrich/chastnata-gimnaziia-rajko-conchev-otbeliaza-10-godishen-iubilej-2016597

Частната гимназия по туризъм и предприемачество „Райко Цончев“ отпразнува десетгодишния си юбилей с празнично тържество в Общински младежки център „Захари Стоянов“. На тържеството присъстваха настоящи и завършили ученици, учители, родители и приятели на училището.
 
Специален поздрав

Малкият порок на един иначе миловиден котарак (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/malkiiat-porok-na-edin-inache-miloviden-kotarak-snimki-2016591

Котаракът Реджиналд има един малък порок - той много обича да краде бельо от съседите, като е събрал забележителна колекция, пише в. "Метро".

Омбудсманът атакува в съда поскъпването на газа

//dariknews.bg/novini/bylgariia/ombudsmanyt-atakuva-v-syda-poskypvaneto-na-gaza-2016586

Омбудсманът Мая Манолова даде на съд решението на КЕВР за поскъпването на природния газ.
 
В жалбата си националният защитник, заедно с Федерация на потребителите в България и Гражданс

„Реквием“ на Верди в Софийската опера в международен състав

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6164353

„Реквием“ на Верди в Софийската опера в международен състав На 13 април, от 19:00 часа, в навечерието на големия християнски празник Великден, в Софийската опера и балет, ще бъде изпълнен концерта „Верди - Реквием“, с участието на международен състав от солисти. Във „Верди - Реквием“ ще пеят солистите: Силвия дала Бенета - сопран, Италия; Тициана Караро - мецосопран - Италия; Даниел Магдал - тенор -

Кубрат Пулев: Аз исках по-евтини билети, колкото за едно кино са

http://offnews.bg/news/n_1/n_652500.html

Кубрат Пулев даде интервю преди битката със знаковото име "FINAL COUNTDOWN" ("Последно отброяване" - б.р.). Тя е в София след 18 дни. На 28-ми април в "Арена Армеец". Кобрата ще защитава интерконтиненталния си пояс на WBA срещу Кевин Джонсън. - Остават 18 дни до гала-вечерта в София, как върви подготовката?  - Супер. Провеждам спаринги. Кросове по 10 километра. Тренирам много здраво. Изключително важно в такъв етап от подготовката е и да няма контузии. Засега успявам. (Смее се) - Много или малко ти се струват тези 18 дни? - Малко! Като знам само как ще излетят. Но дните са абсолютно точно толкова, колкото са ми необходими да бъда в оптимална форма за 28-ми април. От два месеца се подготвям усилено. - Кевин Джонсън вече си позволи някои твърде смели коментари. Като например, че идва в София, за да те нокаутира пред българите. Би ли му отговорил? - По принцип на подобен род нападки имам един и същ отговор: хубаво е човек да иска, но да може да го направи и наистина да го направи, са коренно различни неща. С Ули Вегнер продължаваме да работим усилено и върху защитата. Успяхме да подобрим доста неща и мисля, че на Джонсън ще му бъде изключително трудно да ме достигне. Колкото до конкретната закана, че ще ме нокаутира... Какво да кажа, освен, че ще му остане една несбъдната мечта. Освен с поглед да успее (смее се). - Чувстваш ли се по-специално от факта, че ще се боксираш отново в България, при това и с Тервел в една гала? - България винаги ме кара да се чувствам по-комфортно. За мен винаги е по-хубаво усещането да знам, че като изляза и всички в залата ще ме подкрепят и то супер емоционално, както никъде по света. От друга страна, мач в България е задължаващ, още по-важна е победата, заради българите. Това обаче не ме тревожи, защото последният път (на 3-ти декември - б.р.) атмосферата бе невероятна. Такава публика дава криле, енергия и сила. На мен винаги българската подкрепа ми е помагала много на ринга. - Тервел постигна светкавична, втора победа при професионалистите. Как виждаш неговото представяне дотук? - Тервел е много организиран. Тренира много стриктно. По-стриктно дори от мен самия. Закономерно победи. Личи си, че все още му липсва опит в професионалния бокс, но опитът идва с времето и с натрупаните срещи и победи. В Берлин обаче показа, че не случайно е бронзов медалист от олимпийски игри. Много е бърз, много техничен, въобще, супер боксьор. - Освен за 28-ми април, мислиш ли понякога и за 29-ти (на 29-ти, в Лондон се боксират Антъни Джошуа и Владимир Кличко - б.р.). Имаш ли прогноза какво ще се случи в Лондон? - Според мен, Джошуа ще победи. И това означава, че ако всичко върви по план, до края на годината ще се изправя срещу него. - На предишният ти мач в България трибуните настръхнаха след появата ти в залата, облечен в ямурлук и под звуците на песента "Притури се планината" на великата Валя Балканска. Сега подготвяш ли подобни изненади? - Винаги съм държал на българското, на това българският дух да се вдигне. На второ място идва шоуто. Надявам се и сега да е така. Ще има емоции за феновете на "Рамщайн". Фронтменът на групата Тил Линдеман ще доведе в София приятелката си, която също е доста известна личност. (б.а. еротичният модел Лейла). - На първата гала в "Арена Армеец" имаше 16 хиляди зрители. Очакваш ли и на 28-ми април такъв интерес? -Толкова темпераментна и жадна за емоции публика като българската, няма никъде! Дори немците бяха възхитени. Но сега в продължение на седмица, водех дебати със тях цените на билетите да бъдат намалени още, да станат по-достъпни, за да може да са по джоба на абсолютно всеки, който има желание да гледа на живо. Колкото да отидеш на кино са.

Баща и син са приети в болницата в Сливен с прострелни рани в краката

http://www.cross.bg/bashta-dobro-sustoyanieto-1539986.html

/КРОСС/ Баща и син са настанени в МБАЛ „Д-р Иван Селимински"-Сливен с прострелни рани в краката, получени при битов инцидент, съобщиха от лечебното заведение. Бащата, който е на 57 години, е с рана в областта на подбедрицата, без сериозни увреждания. 20-годишният му син е с рана на едното коляно и има засегнат нерв. Състоянието и на двамата е добро. От 7 до 9 април през спешното отделение са преминали 129 пациенти. Хоспитализирани са 75 от тях. Оказана е лекарска помощ на четирима души, пострадали при пътни инциденти, като двама от тях са настанени в болницата. В неврохирургия е прието момиченце на 5 години, блъснато от автомобил, който паркирал. Детето е с комоцио. 43-годишна жена от Ямбол е приета в реанимация със съчетана травма на глава, гърди и счупен таз. Състоянието й е добро. За периода са извършени 13 операции и 5 раждания.  

"Стокхолм ще остане отворен и толерантен град"

http://www.clubz.bg/52666-stokholm_shte_ostane_otvoren_i_toleranten_grad

Швеция почете с минута мълчание жертвите от терористичното нападение в петък в центъра на Стокхолм. Камион прегази пешеходци на една от най-живените улици в столицата, уби 4-ма, една от жертвите е дете, и рани 15 души. Огромно множество се струпа пред магазина, в който се вряза камионът убиец. Цветя и запалени свещи покриха земята в памет на жертвите. Много прегръщаха и благодаряха на полицаите, някои дори им предлагаха цветя, за тяхната високо оценена реакция по време на атаката, пише АФП. 

В същия час - 12 часа местно време - се състоя и официална церемония в кметството на Стокхолм, на което присъстваха премиерът Стефан Льовен, крал Карл XVI Густав, кралица София и членове на кралското семейство.

"Никога няма да се предадем пред насилието. Няма никога да оставим терорът да победи. Стокхолм ще остане отворен и толерантен град" , каза кметът Карин Вангард.

На близките на убитите премиерът каза: "Не сте сами, ние мислим за вас. Цяла Швеция ви подкрепя".

Мотивите на нападателя от петък остават неясни, но методът напомня предишни атаки в Ница, Берлин, Лондон, за които отговорност пое "Ислямска държава".

Полицията продължава разследването на главния заподозрян, идентицифиран като 39-годишния узбек Ракхам Акилов, строителен работник и баща на четири деца. Той е в неизвестност след като е получил заповед за екстрадиция и неговата молба за постоянно пребиване е била отхвърлена.

Крайнодясната "Шведски демократи", която до този момент се въздържаше от коментари за атаката, в понеделник обвини властите, че не са успели да депортират заподозрения. "Това е огромен скандал, ако е истина", обяви лидерът Джими Акесон пред в. "Афтонбладет". 

Десетмилионната Швеция прие 244 хил. бежанци през 2014 и 2015 г., най-големия брой на глава от населението в Европа.

Знамената на парламента в Стокхолм останаха наполовина спуснати в знак на траур.
И днес хиляди почетоха паметта на загиналите при нападението в петък.
Премиерът на Швеция Стефан Льовен увери близките на загиналите: "Не сте сами. Цяла Швеция ви подкрепя".
Крал Карл XVI Густав, кралица София и членове на кралското семейство присъстваха на церемонията на кметството на Стокхолм.
Знамената пред Европейската комисия в Брюксел също бяха наполовина спуснати в знак на съпричастност с жертвите от Стокхолм.

 

Посрещат Благодатния огън на площада в Гоце Делчев

https://www.24chasa.bg/region/article/6164341

Посрещат Благодатния огън на площада в Гоце ДелчевТрадиционното посрещане на Благодатния огън в гр. Гоце Делчев и тази година ще бъде на площада в събота в 23 часа, съобщиха от общинската администрация. Очаква се хиляди неврокопчани да се съберат на открито в минутите преди настъпването на Възкресение Христово, за да си вземат пламък от живия огън и да го отнесат до домовете си.

Министерството на образованието представи 22 мерки за превенция на агресията в училище

https://www.24chasa.bg/novini/article/6164338

Министерството на образованието представи 22 мерки за превенция на агресията в училищеОбщо 22 конкретни мерки съдържа междуинституционалният план за действие за превенция на агресията и за засилване на сигурността в училищата, представен днес от министъра на образованието и науката проф. Николай Денков. Половината от тези мерки трябва да бъдат изпълнени още до края на тази календарна година.

Златан Ибрахимович се сравни с Брат Пит

http://offnews.bg/news/n_1/n_652501.html

Нападателят на Манчестър Юнайтед Златан Ибрахимович оприличи със себе си с главния герой от филма "Странният случай Бенджамин Бътън". 35-годишният футболист сподели, че усеща как с годините се подмладява. След присъединяването си в Юнайтед сравнилият се с героя на Брат Пит играч има 17 попадения. "Тренирам усърдно и продължавам да се фокусирам. Вярвам в това, което правя, играя си по моя начин и се опитвам да му се наслаждавам. Изглежда с годините ставам все по-интелигентен. Защото не можеш да се движиш така, както преди 5, 10 или 15 години. Ставам по-добър и по-добър. Чувствам се като Бенджамин Бътън - родих се стар, но ще умра млад", сподели Златан. Статистиката го потвърждава. Шведът вече е отбелязал 250 попадения в 308 срещи, откакто навърши 30 години през 2011г. Още по-впечатляващ е фактът, че преди да достигне тази възраст, неговият брой голове е бил по-малък - 232 в 528 двубоя.

Ето я новата най-дълбока пещера у нас

https://vesti.bg/lyubopitno/lyubopitno/eto-ia-novata-naj-dylboka-peshtera-u-nas-6067672

Колина дупка измести от първото място досегашния рекорд пещерата Райчова дупка

19-годишен стреля по връстник заради момиче

http://offnews.bg/news/n_1/n_652503.html

19-годишен младеж стреля по свой връстник в училищен двор в Пловдив. Инцидентът е станал късно снощи и извършителят е задържан от полицията, съобщава БНТ. Няма опасност за живота на пострадалото момче.  Причина за конфликта между двамата е съперничество за момиче. Двамата младежи се уговорили в социалната мрежа къде и кога да се срещнат, за да изгладят конфликта между тях, извикали и свои приятели. В двора на училище „Стоян Михайловски" обаче, едно от момчетата извадило газов пистолет и по думите на очевидци, произвело няколко изстрела, като уцелило слепоочието на пострадалото момче. То е с травма на главата, но успяло да стигне до близката интернет зала, където помолило да му извикат линейка. Беше окървавен, половината му лице, той дойде тук да потърси един негов приятел да извикаме линейка. Извикахме линейка, но той първоначално се държеше малко странно, въртеше се, търсеше някой като че ли, после вече когато дойде полицията тогава го откараха. Поне аз така разбрах, за някакво момиче е станало цялото това нещо, разказа свидетел.

Пощенско-филателно издание "Пловдив - европейска столица на културата 2019" ще представят утре

http://www.cross.bg/kyltyrata-plovdiv-poshtenski-1539985.html

/КРОСС/ На 11.04.2017 г. от 11:00 ч. в Централното фоайе на Дом на културата "Борис Христов", гр. Пловдив, ул. „Гладстон" № 15, главният изпълнителен директор на „Български пощи" ЕАД Деян Дънешки ще пусне в употреба издание на тема „Пловдив- Европейска столица на културата 2019 - Антични мозайки".  Изданието представлява две пощенски марки с две винетки в блок-лист и специален пощенски печат. Художник е д-р Ненко Атанасов. В официалната церемония ще участва кмета на град Пловдив Иван Тотев.  

Македония: Албанци масово вадят български паспорти

https://vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/makedoniia-albanci-masovo-vadiat-bylgarski-pasporti-6067751

Само през 2016г. 850 семейства от един град са емигрирали към Западна и Северна Европа с български паспорти, твърдят македонски издания.

Венецуела се страхува от нападение на САЩ

https://www.actualno.com/america/venecuela-se-strahuva-ot-napadenie-na-sasht-news_604909.html

Венецуелският президент Николас Мадуро разкри, че се страхува от нападение на САЩ срещу страната му, съобщиха агенциите. „Венецуелците се чувстват застрашени от агресията и заканите на екстремистките кръгове в САЩ. Радикалните кръгове в Пентагона, Южното командване

Над 200 доброволци от Германия се бият срещу „Ислямска държава“ в Сирия и Ирак

http://www.moreto.net/novini.php?n=348490

По данни на Министерството на вътрешните работи на ФРГ общо 204 души от Германия са отпътували за Сирия и Ирак, за да се включат доброволно в борбата срещу близкоизточната радикална групировка „Ислямска държава“, съобщава националният ежедневник Die Welt.

Пекин предлага пари за разкриване на чужди шпиони

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/04/10/2950911_pekin_predlaga_pari_za_razkrivane_na_chujdi_shpioni/?ref=rss

Китайската столица засилва своята кампания срещу чуждия шпионаж от днес, предлагайки награди от между 1500 и 73 000 долара за граждани, които подадат сигнали за шпиони, съобщиха днес китайските държавни медии, цитирани от "Ройтерс" и БТА.

"Спешната" нужда от нови мерки срещу чуждестранните шпиони е неприятна косвена последица от реформите в Китай и отварянето на страната към света, написа официозът "Пекин дейли".

Ная от кутията с вафли „оживява“ благодарение на иновативна технология

http://www.cross.bg/realnost-opakovkata-inovativna-1539984.html

/КРОСС/ Приложение с добавена реалност позволява на закупилите от новите кутии на вафли „Ная" да видят как русото момиченце от опаковката „оживява" в ръцете им. „Престиж-96" затвърждава позицията си на иноватор в хранителната индустрия, като използва „Добавена реалност" (Augmented reality или AR) в комбинация с един от своите най-популярни продукти - вафли Ная. Компанията добавя към вафлите подарък - мобилно приложение, което позволява на Ная от опаковката да „оживее". Благодарение на използваната иновативна технология, потребителите ще могат да видят как малката героиня танцува и говори. Всеки вкус - какао, класик и кокос - активира различна добавена реалност, в която Ная е с различен тоалет и изпълнява различен танц. За да имат възможност да се запознаят с Ная, след като закупят продукт в промоционална опаковка, желаещите трябва да свалят безплатно приложението „scanAR" на смартфон или таблет и да го активират. След това остава само да насочат мобилното устройство към лицето на кутията и Ная ще се появи пред тях под формата на 3D холограма, която говори и танцува. Потребителите дори ще могат да „вземат" героинята в ръка и да се снимат с нея. А за тези, които обичат да играят, има и добавена състезателна игра. Мобилното приложение е дело на българския стартъп iGreet, а дизайнът - на талантливите дизайнери от Viarity

Иво Ангелов и Борислав Новачков спечелиха поясите на „Дан Колов - Никола Петров“

http://www.cross.bg/nikola-angelov-specheliha-1539975.html

/КРОСС/ Иво Ангелов спечели за втори път в своята кариера пояса "Никола Петров" за най-добър български борец в класическия стил на традиционния турнир "Дан Колов - Никола Петров", който се състоя в Русе, съобщи бТВ. Световният и европейски шампион надви категорично противниците си в категория до 59 кг и след 2010 г. отново триумфира в надпреварата. "Чувството е много приятно, заслужаваше го и моят колега Даниел Александров, който също стана първи...това е един приз, който всеки един български борец мечтае да го спечели. Аз лично го получавам за втори път и съм още по-щастлив", каза минути след награждаването Ангелов. Златният пояс "Дан Колов" при свободняците бе присъден на Борислав Новачков, триумфирал при 65-килограмовите. Той участва на турнира за четвърти път, досега има две титли, но за първи път получи престижното признание заради убедителното си представяне в схватките. "Очаквах да имаме още шампиони в свободния стил и не се знае на кого ще дадат и затова се радвам, че аз го взех. Това е една от най-престижните награди за мен", разказа "Спайдърменът" на българската борба. При жените купата за най-добра състезателка на турнира получи Мими Христова, която стана първа в категория до 60 кг. Сребро за България спечелиха още натурализираният египтянин Тарек Абдеслам (75 кг), Тайбе Юсеин (63 кг) и Николай Куртев (70 кг). Родните представители в борбата спечелиха пет титли още в първия ден на надпреварата

Германски съд забрани връщането на бежанци в България

http://offnews.bg/news/n_1/n_652496.html

Съдът в Хановер забрани връщането на бежанци в България, съобщава германското радио Deutschlandfunk, цитирано от агенция "Фокус".  Това става след като 19-годишен кюрд е обжалвал решение за депортиране в България. На него му е било предоставено убежище в нашата страна, но е продължил пъти си към Германия заедно със семейството си. Административният съд в северния град мотивира решението си с лошите условия, която страната ни предлага за бежанците и заплахите, пред които са изправени те.  Говорител на съда заявява, че забраната ще остане в сила за неопределено време, докато ситуацията в България не се промени из основи.  Решението не е прецедент. През миналата година магистратите в Саарлуис, провинция Саарланд, отсъдиха, че подалите молби за убежище, които първоначално за регистрирани в България и Унгария, няма да бъдат връщани там.

Германия разследва 275 предполагаеми десни екстремисти в редиците на Бундесвера

https://www.24chasa.bg/novini/article/6164247

Германия разследва 275 предполагаеми десни екстремисти в редиците на БундесвераПо данни на федералното правителство на Германия военното контраразузнаване разследва 275 предполагаеми десни екстремисти, които са в редиците на Бундесвера. Това става ясно от отговор на Министерството на отбраната на парламентарно запитване, представен пред редакцията на столичния вестник Berliner Morgenpost, цитиран от БТА.

Нови камери ще засичат дали колите имат "Гражданска отговорност"

http://www.dnevnik.bg/skorost/2017/04/10/2950923_novi_kameri_shte_zasichat_dali_kolite_imat_grajdanska/?ref=rss


Нови камери на "Пътна полиция" ще засича дали шофьорите имат платена застраховка "Гражданска отговорност". Устройствата са три вида - мобилни, стационарни и с радар за средна скорост, съобщава Би Ти Ви.

Система за засичане на застраховката ще има в Пловдивско, вече я има и на магистрала "Люлин", където устройствата ще измерват и скоростта на влизане и на излизане от тунела.

Очаква се да бъдат поръчани нови 15...

Първи енергоблок на АЕЦ „Куданкулам“ бе окончателно приет

http://offnews.bg/news/n_1/n_652497.html

Първи енергоблок на АЕЦ „Куданкулам“ в Индия бе окончателно приет. Това стана след като на 5 април 2017 г. бе подписано Съвместно заявление на представители на руската АО „Атомстройекспорт“ и Корпорацията по атомна енергия на Индия за окончателното приемане. С подписването на документа руската и индийската страна потвърдиха изпълнението на всички гаранционни условия и задължения на изпълнителя (АО „Атомстройекспорт“) по договора за строителството на Първи енергоблок на индийската централа. „Гаранционният период на експлоатация показа надеждната и безопасна работа на централата. По този начин индийският поръчител потвърди, че Групата компании ASE, която е основен изпълнител, в пълен обем и качествено е изпълнила всички поставени пред нея задачи“, заяви вицепрезидентът по проектите в Южна Азия на Групата компании ASE Андрей Лебедев. „По-нататъшната експлоатация на енергоблока е изцяло отговорност на индийската страна“, добави той. На 30 март 2017 г. бе подписан съвместен протокол за предварително приемане на Втори енергоблок на АЕЦ „Куданкулам“. В основата на изграждането на АЕЦ „Куданкулам“ е проектът на АО „Атоменергопроект“ с енергоблокове ВВЕР-1000, който напълно отговаря на изискванията на съвременните нормативно-технически документи на Русия, Международната агенция за атомна енергия и е сертифициран съгласно изискванията на Европейските експлоатиращи организации (EUR). АЕЦ „Куданкулам“ се изгражда в щата Тамил Наду в Индия в рамките на руско-индийското споразумение от 20 ноември 1988 г. и допълнение към него от 21 юни 1998 г.  Основен изпълнител (в частта работно проектиране, доставка на оборудване и техническо съдействие) е АО „Атомстройекспорт“. Основен проектант е АО „Атоменергопроект“. Поръчител – Корпорацията по атомна енергия на Индия.

Японската йена не успя да привлече инвеститорите, търсещи активи убежища

http://www.investor.bg/analizi/9/a/iaponskata-iena-ne-uspia-da-privleche-investitorite-tyrseshti-aktivi-ubejishta-237310/

Доларът се представяше колебливо в петък след смесените данни за пазара на труда и несигурността около ситуацията в Сирия

Поптодорова: Неутралитетът само те прави никой

https://vesti.bg/bulgaria/poptodorova-neutralitetyt-samo-te-pravi-nikoj-6067750

„България вече не може само да стои и да бъде неутрална”, заяви бившият ни посланик в САЩ, изтъквайки, че сме членове на НАТО

Планът на ЕС за балкански пазар среща съпротива

https://www.24chasa.bg/novini/article/6164273

Планът на ЕС за балкански пазар среща съпротиваНовоизбраният сръбски президент Александър Вучич обича да използва миналото, за да обяснява бъдещето. През 1947 г., когато Йосип Броз Тито обединяваше Югославия, той построи железопътна линия през Босна, която свърза сърби, хървати и бошняците мюсюлмани, приятели и врагове след Втората световна война.

Криминалисти от ОДМВР – Варна разкриха извършителите на тежко криминално престъпление

http://www.barometar.net/88297/

Към 00:25 часа тази нощ, в полицията постъпил сигнал за открито тялото на таксиметров шофьор в управлявания от него автомобил. Колата е била паркирана в района на село Каменар.  По случая е образувано досъдебно производство. Разследването се ръководи от прокурор от Окръжна прокуратура – Варна. Незабавно са предприети оперативни действия за изясняване на случая и […]

Обявиха поредните младежи от село Керека, извършили дребни кражби

//dariknews.bg/regioni/gabrovo/obiaviha-porednite-mladezhi-ot-selo-kereka-izvyrshili-drebni-krazhbi-2016571

В полицията в Дряново е получен сигнал, че през нощта на 7 срещу 8 април неизвестно лице, след взломяване на катинар на входна врата, е проникнало в дървена постройка в района на стадиона в Дрянов

Областният управител на Габрово с приемна на 13 април

//dariknews.bg/regioni/gabrovo/oblastniiat-upravitel-na-gabrovo-s-priemna-na-13-april-2016572

По повод празника на Конституцията и юристите – 16 април, Областният управител Иванка Баева, която до заемане на поста беше практикуващ адвокат, организира приемна за гражданите по трудово - граждански проблеми.

Поканени са инспектор от Дирекция „Инспекция по труда“ – Габрово, съдия от

Във вторник - предимно слънчево, на места може да превали

//dariknews.bg/novini/bylgariia/vyv-vtornik-predimno-slynchevo-na-mesta-mozhe-da-prevali-2016574

Прогноза за времето за 11 април, вторник
 
През нощта ще бъде ясно и почти тихо. Сутринта ще е студено, с минимални температури между 1° и 6°. Остават условията за образуване на слани. Утре ще бъде предимно слънчево. Около и след обяд в планинските райони на Западна Б

"Галаксико" с нов статут и поредица мини спектакли

//dariknews.bg/regioni/haskovo/galaksiko-s-nov-statut-i-poredica-mini-spektakli-2016573

Мини спектакли в димитровградските детски градини стартира от днес денс център „Галаксико“. Той вече е с нов статут, на Общински танцов център и не е част от Детския и младежки център. Промяната е в сила от началото на тази календарна година, като танцовата група е към Община Димитровград и изцяло

Велико Търново отново посреща Великден на Царевец

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/veliko-tyrnovo-otnovo-posreshta-velikden-na-carevec-2016576

За седма поредна година жителите и гостите на Велико Търново ще посрещнат Великден зад крепостните стени на Царевец. Портите на архитектурно-музейния резерват ще бъдат отворени в 22,30 ч. на 15 април. В Патриаршията музей „Възнесение Господне” великотърновският митрополит Григорий ще отслужи Пасхал

Всяка четвърта декларация за доходите е подадена по интернет

//dariknews.bg/regioni/stara-zagora/vsiaka-chetvyrta-deklaraciia-za-dohodite-e-podadena-po-internet-2016577

Всяка четвърта декларация за доходите в област Стара Загора е подадена по интернет. До днес в офисите на НАП в Стара Загора и Казанлък, по интернет са подадени 3834 декларации с ПИК или електронен подпис.

Срокът за подаване на декларациите за облагане на доходите на физически лица из

Мързелът е заразен, вижте как се „заразяваме“

//dariknews.bg/novini/liubopitno/myrzelyt-e-zarazen-vizhte-kak-se-zaraziavame-2016575

Мързелът е заразен, установиха френски учени. С колкото повече мързеливци сме заобиколени, толкова по-бездейни ставаме самите ние, пише в. "Метро".

Таблоидът цитира проучването на Мари Девен и Жан Донизо от Френския

Живи ли са изчезнали преди 15 години български моряци?

//dariknews.bg/regioni/varna/zhivi-li-sa-izcheznali-predi-15-godini-bylgarski-moriaci-2016071

Вече близо 15 години двама български моряци продължават да бъдат в неизвестност, след като попадат в буря в Средиземно море. Капитанът на яхтата „Йосиф и Ана” Димитър Димитров и помощникът му Огнян Балевски изчезват през ноември 2002 г. във водите

Убийство на таксиметров шофьор в село Каменар, задържаха извършителите

//dariknews.bg/regioni/varna/ubijstvo-na-taksimetrov-shofior-v-selo-kamenar-zadyrzhaha-izvyrshitelite-2016504

Таксиметров шофьор е бил убит тази нощ. Извършителите на тежкото криминално престъпление са задържани, съобщиха от варненската полиция. Сигнал за откритото тяло на мъж в управлявания от него таксиметров автомобил е постъпил минути след полунощ.

Колата е била паркирана в района на сел

Румънци пълнят хотелите по Северното Черноморие за Великден

http://www.moreto.net/novini.php?n=348496

80 на сто от гостите за Великден по родните хотели на Северното Черноморие ще бъдат от северната ни съседка. Румънци ще напълнят близо 20 елитни хотела в курортите "Златни пясъци" и „Св.Св.Константин и Елена” за Възкресение Христово, коментира за „Труд” проф.

След удара на САЩ в Сирия стана по-лошо

https://www.actualno.com/actualno/sled-udara-na-sasht-v-sirija-stana-po-losho-news_604905.html

На 7 април тази година два американски миноносеца изстреляха 59 ракети „Томахоук“ срещу военновъздушна база в Сирия. Загинаха шестима души, а разрушенията, според справка от сателитени снимки, са следните: 15 укрития за бойни самолети, 10 склада с амуниции, 7 склада за гор

Сенатор Маккейн: Ракетният удар в Сирия е обрат в политиката на на САЩ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6164233

Сенатор Маккейн: Ракетният удар в Сирия е обрат в политиката на на САЩАмериканският сенатор Джон Маккейн, който е шеф на сенатската комисия по въоръжените сили, одобри решението на президента Доналд Тръмп да нанесе ракетен удар по сирийско летище и го окачестви като "отлична първа крачка" и "обрат в политиката" на САЩ. Той даде интервю по телевизионния канал Си Би Ес, цитирано от БТА.

Нови 6 случая на морбили са регистрирани в Пловдив през почивните дни

https://www.24chasa.bg/novini/article/6164231

Нови 6 случая на морбили са регистрирани в Пловдив през почивните дниНови 6 случая на морбили са регистрирани в Пловдив през почивните дни. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Пловдив д-р Моника Троянчева от РЗИ – Пловдив. Случаите са предимно от вчера от Пловдив и околните села. С това общо регистрираните случаи на морбили в областта стават 42, като 21 от тях са потвърдени чрез проби.

Вежди Рашидов, Георги Гергов и Иван Тотев се разбраха - строят опера за 60 милиона лв. в панаира

https://www.24chasa.bg/region/article/6164339

Вежди Рашидов, Георги Гергов и Иван Тотев се разбраха - строят опера за 60 милиона лв. в панаираТя е ще е върху 4-5 дка, на мястото на първа палата до брега на Марица Пловдив ще строи своя опера за 60 милиона лева на територията на панаира на мястото на първа палата. Това се разбраха Вежди Рашидов, мажоритарният собственик на изложението Георги Гергов и кметът Иван Тотев след разширено заседание на председателския съвет към местния парламент.

НСИ: 20% по-висок износ към трети страни за първите два месеца на 2017-а

http://www.cross.bg/fevryari-strani-treti-1539979.html

/КРОСС/ През периода януари - февруари 2017 г. износът на България за трети страни се увеличава с 20.0% в сравнение със съответния период на предходната година и е на стойност 2 832.3 млн. лева. Основни търговски партньори на България са Турция, Египет, Китай, Сърбия, бившата югославска република Македония и Руската федерация, които формират 56.0% от износа за трети страни. През февруари 2017 г. износът на България за трети страни се увеличава с 27.2% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 1 520.2 млрд. лева. При износа на България за трети страни, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, през първите два месеца на 2017 г. в сравнение със същия период на 2016 г. най-голям ръст е отбелязан в секторите „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход" (136.3%) и „Минерални горива, масла и подобни продукти" (75.0%). Най-голям спад се наблюдава в сектор „Разнообразни готови продукти, н.д." (10.7%). Вносът на България от трети страни през периода януари - февруари 2017 г. се увеличава с 31.0% в сравнение със съответния период на предходната година и е на стойност 3 180.6 млн. лева (по цени CIF) . Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Руската федерация, Турция, Китай и Сърбия (табл. 3 от приложението).През февруари 2017 г. вносът на България от трети страни се увеличава с 31.3% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 1 605.7 млрд. лeвa

Трейс Груп планира да разшири дейността си в Украйна

http://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/treis-grup-planira-da-razshiri-deinostta-si-v-ukraina-237303/

Компанията е започнала преговори с държавни дружества, които експлоатират пътната мрежа в Украйна

По разпореждане на Цацаров разбиха група за лихварство и рекет в Сливен

https://www.24chasa.bg/novini/article/6164230

По разпореждане на Цацаров разбиха група за лихварство и рекет в СливенСпециализираната прокуратура повдигна обвинения на петима участници в организирана престъпна група за лихварство, рекет и нанасяне на телесни повреди с цел незаконни доходи. Групата е задържана на 6 април в Сливен при специализирана операция на ГДБОП и Специализираната прокуратура. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратура на Република България.

Тренчев: С мажоритарното гласуване парламентът ще се напълни с купени депутати

http://offnews.bg/news/n_1/n_652494.html

Патриотите много бързо отстъпват от позиции, които са защитавали и това се вижда не само при позицията за пенсиите, но и при мажоритарното гласуване. Оставяйки това да се решава в зала, нали нямате съмнения колко лесно ГЕРБ и БСП ще се сдвоят, за да приемат предложените текстове и да си осигурят вечно присъствие в парламента. Това коментира пред телевизия Европа Антони Тренчев, заместник-председател на „Движение България на гражданите“ от Реформаторския блок. "Изцяло мажоритарно гласуване ще ни превърне във фасадна демокрация и ще доведе до двупартиен модел, което идеално устройва ГЕРБ и БСП", смята Тренчев. Според него с подобна система ще се даде и възможност на местни олигарси лесно да си купуват места в парламента, тъй като ще са им необходими едва 5000 – 6000 купени гласа. Тренчев смята, че преговорите за новото правителство се случват на тъмно. "Не чувам никакви политики по важни теми като продължаване на борбата с корупцията, която не е моя приумица, а всека година сме критикувани от ЕК. Нищо за икономическите мерки за увеличаване на растежа или реално увеличаване на учителските заплати, а сякаш се водят разговори за постове", допълни той.

Нина Николина представя "Яна"

http://www.cross.bg/nikolina-nina-pavel-1539978.html

/КРОСС/ Песента "Яна" е в основата си македонска, народна песен, аранжиментът е на Мага. Ето какво сподели Нина Николина за проекта: "Яна" е народна песен, много дълго търсена, премислена и изстрадана. Тя е много стара и много пята, но неиздавана до момента в България. Откри я доц. д-р Веселка Тончева - фолклорист. Песента се е пресявала, като песъчинка, оваляна от вълните стотици години. Това беше предизвикателството за нас - как да запазим формата и как да я направим да звучи съвременно. Видеоклипът е по идея на Георги Тошев, но реализиран от известния фотограф Павел Червенков, който дебютира като режисьор и оператор. Идеята за клипа към песента "Яна" е да бъде фотографски - в градска , по-скоро условна среда. Всяка песен с народен текст, има сюжет. В „Яна"искахме да избягаме от сюжета, разказа. За нас беше важно усещането, настроението на песента, ритъма. Това е клип на усещането, без претенции, който не отнема настроението на песента, а го допълва...Всъщност това е видеореализация на приятели, които споделят един вкус - Павел Червенков (окото и камерата), Илиян Диков(монтаж) , Цвети Христова (грим), Георги Тошев (идеи), Мага (аранжимент) и аз - ( всичко плюс актриса и кетъринг). Нина Николина Яна Музика - народнаТекст - народен Аранжимент - Магомед Алиев - МагаМузикален продуцент - МагаВидеоклипът е по идея на Георги ТошевРеализация - режисьор и оператор Павел ЧервенковПродуцент - Нина Николина video:https://www.youtube

Учителите ще минават обучение по оказване на първа помощ

http://www.clubz.bg/52665-uchitelite_shte_minavat_obuchenie_po_okazvane_na_pyrva_pomosht

ПОЛИТИКА матури клас училище ученици бгнес

22 мерки, повечето от които звучат някак познато, съдържа междуинституционалният план за действие за превенция на агресията и засилване на сигурността в училищата, представен днес от министъра на образованието и науката проф. Николай Денков. Половината от тези мерки трябва да бъдат изпълнени още до края на тази календарна година. Други са средносрочни с хоризонт до края на 2018 г., има и постоянни.

Документът предвижда до края на юни 2017 г. да бъде изготвен проект за изменение и допълнение на наредбата на МЗ за здравните кабинети в училищата. В него ще бъдат предвидени варианти за осигуряване на медицинско обслужване във всяко училище. Там, където няма медицински лица, това ще става чрез спешната помощ или чрез близки до училищата и детските градини лечебни заведения.

До края на май 2017 г. ще бъде създадена система за взаимодействие между учителите и личните лекари на техните ученици. В същия срок педагогическите специалисти в детските градини и училищата ще преминат през инструктаж за задължително консултиране и координация на действията с медицинско лице в случай на инцидент. По тези задачи ще работят заедно Регионалните управления на образованието, Регионалните здравни инспекции и директорите на училищата.

Учители и ученици ще получат практически насоки за действията в случай на инцидент, насилие или при друга критична ситуация. На детските градини и училищата ще бъде предоставена информация за доставчици на социални услуги за деца, които при нужда могат да бъдат използвани. Ще бъдат популяризирани също добри практики за работа с родители, които отказват да сътрудничат на училището.

На видно място във всяко училище ще бъдат поставени плакати, които популяризират националната телефонна линия за деца 116 111. В различните форми на превенцията срещу насилието учителите ще могат да включват по-големите ученици. На принципа „връстници обучават връстници“ пък децата ще разясняват на съучениците си правата им на закрила срещу насилие. Предвидени са ролеви игри и беседи, както и открити уроци с участието на родителите.

До края на 2018 година трябва да бъдат осигурени необходимите средства за медицинско обслужване на всяко училище. За всяко дете, независимо от големината на училището, ще бъде осигурен и достъп до психолог или педагогически съветник. На областно ниво ще има определени психолози, които да работят по превенция на насилието.

Учителите ще преминат обучения по оказване на първа помощ на ученици, както и за работа с деца, които имат емоционални и поведенчески проблеми. Те ще бъдат обучени как да се борят и с агресията и кибертормоза. В тази битка ще бъдат привлечени и обществените съвети на училищата. Ще бъдат увеличени и заниманията по интереси на децата.

В плана е предвидено провеждане на дълбочинно изследване на законодателството, на връзките между семейството, училището и социалните служби. Проучването ще бъде проведено съвместно с омбудсмана, ДАЗД, Министерството на труда и социалната политика, МОН, АСП и УНИЦЕФ.

В борбата срещу насилието между децата и учениците ще бъдат привлечени и медиите. На тях и на Съвета за електронни медии се разчита за популяризиране на детските права, както и на добрия опит за справяне с агресията.

Вместо да мисли за абитурентски бал, млада родопчанка се опитва да пребори рака

https://www.24chasa.bg/novini/article/6164220

Вместо да мисли за абитурентски бал, млада родопчанка се опитва да пребори рака18-годишната Атанаска Тарашева от Девин се бори с жестокия Сарком на Юинг вместо да мисли за предстоящия й абитурентски бал. Благодарение на дарители детето се лекува в Турция от няколко месеца. Даренията обаче са недостатъчни, а семейството изнемогва, тъй като е назначено ново лечение, има и усложнения от болестта.

Обучават учителите да оказват първа помощ, всяко дете с достъп до психолог

http://offnews.bg/news/n_1/n_652493.html

Всички учители ще бъдат обучени да оказват първа помощ, а учениците ще имат достъп до психолог. Това са две 22-те мерки в плана за действие за превенция на агресията и засилване на сигурността в училищата, представени днес от служебния министър на образованието проф. Николай Денков. Половината от тях трябва да бъдат изпълнени до края на 2017 г. Срокът за част от останалите е декември 2018-а, а има и постоянни мерки. До края на май 2017 г. всички възпитатели в детските градини и педагози в училищата ще минат през инструктаж какво да правят в случай на инцидент. Те ще трябва задължително да се консултират с личните лекари на учениците. Учителите ще бъдат обучени и за работа с деца с емоционални и поведенчески проблеми. Те ще бъдат инструктирани и как да се борят и с агресията и кибертормоза. Учениците също ще бъдат обучени как да действат при инцидент, насилие или друга критична ситуация. До юни 2017 г. ще се предложат промени в наредбата на Министерство на здравеопазването за здравните кабинети в училищата. Те трябва да предвидят осигуряване на медицинско обслужване във всяко училище. Ако някое няма нито лекар, нито медицинска сестра, нито фелдшер, ще трябва да получи обслужване от спешната помощ или близко до училището/детската градина лечебно заведение. В училищата ще бъдат разлепени  плакати за националната телефонна линия за деца 116 111 . На принципа „връстници обучават връстници“ пък децата ще разясняват на съучениците си правата им на закрила срещу насилие. Предвидени са ролеви игри и беседи, както и открити уроци с участието на родителите. Новата учебна година ще започне с преработен държавен образователен стандарт за приобщаващото образование . В него ще бъдат включени правила за координация при превенция на агресията и за работа с родителите. До края на 2018 г. трябва да бъдат осигурени необходимите средства за медицинско обслужване на всяко училище. За всяко дете, независимо от големината на училището, ще бъде осигурен и достъп до психолог или педагогически съветник. На областно ниво ще има психолози, които да работят по превенция на насилието. Планът допълва съществуващия Механизъм за противодействие на училищния тормоз между децата и учениците в училище. Той е разработен от експерти на МОН съвместно с представители на омбудсмана на Републиката, Министерството на здравеопазването (МЗ), Министерството на вътрешните работи (МВР), Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД), Изпълнителна агенция „Социално подпомагане“ (АСП), Националното сдружение на общините в Република България и други.

Антитерористичният закон засега си остава само на хартия

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/04/10/2950898_antiteroristichniiat_zakon_zasega_si_ostava_samo_na/?ref=rss


Законът за противодействие на тероризма, за който МВР и службите настояваха, че е необходим, не действа вече четири месеца, откакто е приет, защото не е изготвена задължителната наредба за уточняване на правомощията им. Това се разбира от отговор на вътрешното министерство до в. "Сега" по Закона за достъп до обществена информация.

Така на практика разпоредбите, които дават изключително широки правомощия на МВР, ДАНС и армията, си стоят само на хартия. В закона е...

Албанци вадят фалшиви документи, за да станат българи

https://www.24chasa.bg/novini/article/6164222

Албанци вадят фалшиви документи, за да станат българиДосега в съвременната албанска държава при нито едно преброяване няма открити българи, но в последно време техният брой рязко се увеличава и, както се изтъква в някои медии и политически среди, числото тревожно расте, пише скопският вестник "Дневник", цитиран от БТА. Според изданието става дума за "феномена български паспорти" в Албания,

Експерт: САЩ и сирийските кюрди ще превземат Ракка

http://offnews.bg/news/n_1/n_652495.html

Америка има воля да се пребори с „Ислямска държава“. Дали има воля да приключи конфликта в цяла Сирия, не съм сигурна, заяви доц. Мира Майер, преподавател в Нов български университет, в предаването „Жива връзка“ по Би Ай Ти. „Очаквам всеки момент коалицията около Съединените щати да нападне и превземе Ракка. В основата на нападението ще са 1500 американски боици, които са на терен, заедно със сирийските кюрди. Стратегията, която беше представена от военните на Тръмп, е дългосрочна, а превземането на Ракка е само част от нея. Има мерки за прекъсване на финансите към джихадистките организации, както и по-нататъшни действия на територията на Сирия“, коментира още доц. Майер. Тя подчерта, че руският президент Владимир Путин управлява доста прагматично политиката на Русия в Сирия и няма нищо общо с химическата атака. Тя бе категорична, че това нападение, което сравни с жестоко престъпление към човечеството, е дело на сирийския президент Башар Асад. Доказано бе, че е използван зарин, както и че е било от самолетна атака, а не изтичане на газ от склад на бунтовниците, посочи тя. Това подейства като спусък на американския президент, но неговото изказване бе, че Башар Асад пресече много червени линии, допълни още доц. Майер. Тя каза, че ще има подкрепа на Русия за политически промени в Сирия по-бързо, отколкото американската стратегия прогнозираше. Башар Асад не си дава ясна сметка, че трябва да води по-неагресивна политика. Той не си дава сметка, че коалицията между големите сили има синхрони, но не се дава гласност, допълни доц. Мира Майер. По думите ѝ в отношенията между Русия и САЩ има засегнато его, макар руснаците да са били предупредени за атаката час по-рано. До този момент все пак президентът Путин взимаше решенията предимно сам, допълни тя.

Идрис Елба се превръща в професионален К1 боец в новата поредица на Discovery Channel

http://www.cross.bg/elba-channel-idris-1539976.html

/КРОСС/ Aктьорът Идрис Елба се превръща в професионален К1 боец в новата поредица „Идрис Елба - Боецът" по Discovery Channel. В премиерното предаване „Идрис Елба - Боецът" филмовата звезда се подлага на интензивно 12-месечно обучение, за да стане К1 състезател и да влезе в свободен двубой с професионален боец. Изпитанието е тежко както във физически, така и в психически план. „Идрис Елба - Боецът" показва какво е готов да жертва холивудския актьор в името на мечтата си от 15 април, събота, от 21:00 ч. по Discovery Channel.  

4 години затвор за апаш, ограбил английска студентка в Пловдив

https://www.24chasa.bg/novini/article/6164202

4 години затвор за апаш, ограбил английска студентка в Пловдив4 г. ще лежи зад решетките Митко Шишков, който на 9 януари т.г. задигнал дамската чанта на англичанка. Момичето било студентка в Пловдив. Същия ден вечерта чужденката пристигнала на автогара "Юг" с автобус от столицата. Нейна приятелка я чакала, за да й помогне с багажа. Двете тръгнали по бул. "Христо Ботев", където се разминали с апаша.

Трима задържани са освободени след атентата в Швеция

https://www.actualno.com/europe/trima-zadyrjani-sa-osvobodeni-sled-atentata-v-shvecija-news_604901.html

Шведската полиция е освободила след разпит трима задържани по делото за терористичния акт в Стокхолм, съобщи телевизионният канал СВТ. На пресконференция вчера органите на реда обявиха, че във връзка с атентата са задържани петима души. Прокуратурата е поскала двама от

Ивайло Калфин: Българската позиция за удара срещу Сирия беше много остра

http://www.moreto.net/novini.php?n=348489

Българската позиция за удара на САЩ срещу Сирия беше изключително остра, по-рязка от тази на ЕС. Това коментира Ивайло Калфин в студиото на „Тази сутрин”. Той беше категоричен, че позицията ни не само е била твърде крайна, но и е дошла с голямо забавяне – над 24 часа.

Митничари конфискуваха 14 тона опаковки за цигари в района на "Дунав мост 2"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6164203

Митничари конфискуваха 14 тона опаковки за цигари в района на "Дунав мост 2"Четиринайсет тона картонени опаковки за цигари са иззели митнически служители в района на "Дунав мост 2" при Видин-Калафат, съобщават от агенцията "Митници". Незаконната стока е открита при проверка на товарен автомобил с българска регистрация, превозващ по документи картон за страна от ЕС. При извършената проверка е установено,

Николай Денков: Има недостиг на психолози и педагогически съветници в училищата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6164194

Николай Денков: Има недостиг на психолози и педагогически съветници в училищата"Можем да очакваме, че агресията в училище ще изчезне, когато това стане в обществото. Това обаче няма да стане много скоро и затова трябва да се предприемат мерки", заяви министърът на образованието и науката проф. Николай Денков при представянето на междуинституционален план за превенция на агресията и за засилване на сигурността в

Руски учени диагностицират болести, анализирайки косата на пациента

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6164201

Руски учени диагностицират болести, анализирайки косата на пациентаУчени от Томския държавен университет разработиха нов метод за химичен анализ, който дава информация за здравното състояние на пациента и предразположението му към заболявания въз основа на косата му, пише БТА. Специалистите изследват чрез спектрален анализ косми от косата, като по този начин определят концентрацията на жизнено важни микроелементи

Златото записа скромно седмично повишение

http://www.investor.bg/surovini/365/a/zlatoto-zapisa-skromno-sedmichno-povishenie-237301/

Цените се повишиха заради геополитическите опасения, но по-силният долар натежа на ръстовете

"Топлофикация София" ще отчете извънредно топломерите

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/04/10/2950902_toplofikaciia_sofiia_shte_otchete_izvunredno/?ref=rss


"Топлофикация София" започва от днес извънреден отчет на общите топломери в абонатните станции на всички топлоснабдени сгради в столицата. До края на тази седмица техниците от 4-те топлорайона ще посетят всяка сграда и ще извършат междинен отчет, като показанията ще бъдат записани в картона на абонатната станция, съобщават от топлинното дружество.

Това се налага заради повишената от 7 април цена на парното - с до 26% за различните дружества. За София...

Сливенското предградие "Речица" временно е без вода заради авария

https://www.24chasa.bg/region/article/6164198

Сливенското предградие "Речица" временно е без вода заради аварияСливенското предградие "Речица" временно е без вода заради авария, съобщиха от ВиК-Сливен. Поради авариен ремонт до 14.00 часа ще бъде прекъснато водоподаването в квартала. След това е възможно временно повишаване на мътността на

Бебето, починало от морбили, се е задушило

https://www.24chasa.bg/novini/article/6164195

Бебето, починало от морбили, се е задушилоПочиналото 10-месечно дете в Пловдив не е било имунизирано, защото не е било достигнало възрастта за това. Това съобщиха от Инфекциозната клиника на УМБАЛ „Свети Георги“. Имунизация се извършва след 13 месеца. Освен това детето е живяло в среда с по-ниско от изискуемото имунизационно покритие, уточняват от клиниката.

Пътна полиция с нов шеф

//dariknews.bg/regioni/stara-zagora/pytna-policiia-s-nov-shef-2016559

Сектор "Пътна полиция" Стара Загора има нов шеф. Досегашният началник главен инспектор Делян Славов е напуснал поста по собствено желание и от днес е извън системата на МВР. На негово място е назначен старши инспектор Димитър Димитров.

Делян Славов пое поста на 9 май 2014 година. Тог

Националите на България спечелиха отборния турнир на Международния бридж фестивал "Добрич"

//dariknews.bg/regioni/dobrich/nacionalite-na-bylgariia-specheliha-otborniia-turnir-na-mezhdunarodniia-bridzh-festival-dobrich-2016563

Отборът „К1” в състав Диана Дамянова, Виктор Аронов, Юлиан Стефанов и Иван Нанев, спечели шампионската купа в открития отборен турнир на 32-я Международен бридж фестивал "Добрич 2017". Заедно с паричната награда, предоставена от Община Добрич, националите на България получиха и цял

Преследвач тормози звездата от "Карибски пирати" Кийра Найтли

//dariknews.bg/novini/liubopitno/presledvach-tormozi-zvezdata-ot-karibski-pirati-kijra-najtli-2016562

Актрисата Кийра Найтли поиска разрешение от местните власти да увеличи охраната на дома си в Лондон, заради преследвач, който я е тормозил, съобщи Контакмюзик.

Звездата призна, че се страхувала да излезе навън, заради Марк Ревил, кой

Двама пияни и един нередовен са заловени зад волана в края на миналата седмица

//dariknews.bg/regioni/gabrovo/dvama-piiani-i-edin-neredoven-sa-zaloveni-zad-volana-v-kraia-na-minalata-sedmica-2016565

2.48 промила алкохол отчел дрегерът при направения тест на 56-годишен Габровец. Мъжът бил проверен от пътна полиция на бул. "Трети март". Образувано било бързо производство.

С по-малко промили, 2.03, се оказал севлиевец, на който му се наложило да бъде тестван на кръстовището на улиц

Тровят улични животни с "вкусни" примамки

//dariknews.bg/regioni/varna/troviat-ulichni-zhivotni-s-vkusni-primamki-2016564

Последните случаи са регистрирани в горната част на кв.”Аспарухово” и в местността Ален мак

The Times: Великобритания ще предложи нови санкции срещу Русия, ако не прекъсне връзките с Асад

http://offnews.bg/news/n_1/n_652492.html

Британският министър на външните работи Борис Джонсън ще предложи пред останалите страни от Г-7 налагане на нови санкции срещу Русия заради подкрепата на Москва към сирийския президент Башар Асад, пише The Times, цитиран от Politico.  Джонсън ще поиска от Запада да изготви наказателни санкции заради химическата атака в сирийската провинция Идлиб на 4 април, при която загинаха над 80  души. Той ще направи това на днешната среща на външните министри от страните от Г-7 в Лука, Италия, съобщава изданието.  Британецът ще призове колегите си да съставят обща декларация, с която да призоват Русия да прекрати подкрепата си за режима на Асад и да изтегли въоръжените си сили от Сирия, позволявайки на хуманитарните конвои да се завърнат, се твърди в публикацията.  Ако Москва не изпълни тези искания, Джонсън ще поиска от Великобритания и съюзниците й да наложат нови санкции срещу руски представители, допълващи тези във връзка с анексирането на Крим.  Борис Джонсън трябваше да пристигне в Москва за среща с руския си колега Сергей Лавров днес, но отмени визитата си заради развитието на ситуацията в Сирия. В публикация в Sunday Times в неделя министърът на отбраната на Великобритания Майкъл Фалън обвини Русия за химическото нападение в Хан Шейхун, заявявайки, че тя носи отговорността за смъртта на цивилни.  Постоянният представител на САЩ в ООН Ники Хейли заяви, че американският президент Доналд Тръмп също обмисля санкции срещу Русия и Иран заради подкрепата им към сирийското правителство.   

Абе, за евродепутати ли бяха тия избори?

https://www.actualno.com/curious/abe-za-evrodeputati-li-bjaha-tija-izbori-news_604899.html

Беше денят преди изборите, 25 март. Бях седнала с приятели на маса, опитвайки се да преглътна предстоящото и очаквано разочарование от бъдещия ден... С чаша алкохол, разбира се... Неволно разговорът ни на по чашка премина към темата за предстоящия изборния ден. И тогава към ком

Повече от 1 млн. турци зад граница гласуваха на референдума

http://www.cross.bg/granitza-tyrtziya-april-1539974.html

/КРОСС/ Над 1 милион турски граждани са гласували зад граница за референдума в Турция. Допитването касае промени в конституцията и въвеждане на президентска република. В Турция гласуването ще се проведе в неделя. Турските граждани зад граница имат правото за гласуват в секции, разкрити на граничните пунктове. Такива има и на Капъкуле/Капитан Андреево, Хамзабейли/Лесово и Дерекьой/Малко Търново. Гласуването може да бъде проведено и на летища и пристанища, където ще продължи до 16 април - деня на вота. Според медиите избирателната активност на турските граждани зад граница е около 51-52 процента при общо 2,5 милиона избиратели в 31 страни в Европа. Анадолската агенция предаде, че турските избиратели в България са проявили висока активност във вота, който се състоя на 7, 8 и 9 април в посолството на Турция в София и консулските служби в Бургас и Пловдив, съобщава БНТ. В дипломатическите представителства у нас бяха разкрити общо 5 избирателни секции. По думите на турския посланик в София Сюлейман Гьокче броят на турските избиратели в България е около 10 хиляди души. Подадените зад граница бюлетини ще бъдат транспортирани с товарни самолети на "Търкиш еърлайнс", а преброяването им ще стане на 16 април веднага след приключване на гласуването в Турция. Бюлетините, подадени зад граница, ще имат решаващо значение за изхода от референдума

Нови камери засичат имаме ли "Гражданска отговорност"

http://www.cross.bg/kameri-statzionarni-putya-1539973.html

/КРОСС/ Нова камери на "Пътна полиция" ще засича дали шофьорите имат платена застраховка "Гражданска отговорност". Устройствата са три вида - мобилни, стационарни и с радар за средна скорост, съобщава bTV. Система за засичане на застраховката ще има в Пловдивско и на магистрала "Люлин", където устройствата ще измерват и скоростта на влизане и на излизане от тунела. Очаква се да бъдат поръчани нови 15 стационарни камери, които ще бъдат инсталирани по пътищата в страната. Най-новият хит на пътя ще са преносимите камери - 84 на брой, всяка от които струва по около 50 хиляди лева. За голяма част от тях вече са обявени обществени поръчки и се очаква до края на годината да са на пътя. КАТ обещава да не крие в храстите и зад кофите за боклук новите преносими камери.  

62 медала в 8 класа получиха участниците в регатата "Бриз" във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=348473

Международната регата "Бриз" раздаде 62 медала в 8 класа, научи Moreto.net. За участниците имаше общо 20 комплекта за първо, второ и трето място и две купи за най-голям и най-малък участник. Клас Оптимист, общо класиране: 1st b BUL 240 OMK Nesebar 2000 Daniel Yordanov 2nd bj BUL 333 OMSK Cyclon Todor Tuzlukov 3rd b UKR 1010 Sergeevka Odeessa Oskar Madonich Клас Оптимист, юноши старша възраст: 1 b BUL 240 OMK Nesebar 2000 Daniel Yordanov 2 b UKR 1010 Sergeevka Odeessa Oskar Madonich 3 b BUL 7171 YC Kap.

Huawei прави #Perfect10 портрети на българските потребители

http://www.cross.bg/huawei-kadur--1539972.html

/КРОСС/ Huawei стартира нова потребителска инициатива „Перфектен във всеки кадър", в партньорство с телеком операторите Vivacom и Мтел, както и вериги магазини за електроника Tехнополис. Компанията отправя интересно „предизвикателство", канейки потребителите да изразят свободно себе си и своите емоции чрез най-добрия възможен фото кадър, направен с новия флагман модел Huawei P10. Това ще се случи в определени търговски обекти в рамките на един ден, където хората ще позират за своя перфектен портрет, направен на място с Huawei P10 от професионален фотограф, и ще получат ценни съвети от него за портретната фотография. Специално изграден фото-кът ще служи за декор на снимките, като потребителите ще получат своя перфектен кадър като подарък в брандирана фоторамка. „Изключителните артистични способности на Huawei P10 пресъздават емоциите, които всяко лице изразява във всеки един момент и историята, която може да се разкаже в един портретен кадър и затова каним всички желаещи да изразят себе си и своите емоции чрез най-добрия възможен кадър" - споделя Кристина Щерева, маркетинг директор „Потребителски устройства" за Huawei България и Македония

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване