Редят фотоизложба в Административния съд във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=348498

„Портрети на моя град“ се казва изложбата, която фотографът Пламен Михайлов ще подреди в Административния съд във Варна, научи Moreto.net. Пламен Михайлов е поредният артист от семейството на школа "Дедал" - по изобразително изкуство за талантливи деца и младежи в неравностойно положение, който ще подреди фотографска изложба в арт салона на съда.

Британски депутати искат 5-годишна забрана за приемане на неквалифицирани работници

https://www.actualno.com/europe/britanski-deputati-iskat-5-godishna-zabrana-za-priemane-na-nekvalificirani-rabotnici-news_604956.html

Влиятелни депутати от Консервативната партия искат от премиера Тереза Мей да наложи 5-годишна забрана върху приемане на неквалифицирана работна ръка. Те държат държавата да се фокусира върху младите и безработни британски граждани, съобщава БНР. Твърдолинейната пробрек

Израел затвори ГКПП с Египет заради опасност от терористична атака

http://www.cross.bg/egipet-izrael-sinaiiskiya-1539999.html

/КРОСС/ Израел затвори граничния си пункт за Синайския полуостров за израелски граждани в понеделник. Причината са страхове от неизбежна терористична атака. Това обяви говорител на офиса на премиера, цитиран от ДПА. Затварянето на граничния пункт между Ейлат в Израел и Таба в Египет става ден, след като израелското бюро за борба с тероризма предупреди, че има конкретна заплаха за атака срещу туристите на Синай. Израелците бяха окуражени да отменят плановете си за пътуване в района. Пунктът Таба ще бъде отворен само за израелци, които се връщат от неотдавна популярната дестинация, допълни говорителят. Повишената тревога за сигурност от части е отговор заради двата бомбени атентата, които разтърсиха коптски християнски църкви в Египет на Палмова неделя. Междувременно, Агенция "Франс прес" съобщи, че ракета, изстреляна от Синайския регион в Египет, се е разбила в Израел. Инцидентът не е причинил наранявания или големи щети. Той стана само часове преди началото на еврейската Пасха, която започва след залез слънце. "Снарядът беше изстрелян от Синайския полуостров и удари регионалния съвет Ешкол", се казва в изявление на израелската армия. Агенцията уточнява, че затварянето на големия граничен пункт към Египет е рядко предприемана стъпка. Забраната за преминаване на израелски граждани към Египет ще бъде в сила през следващата седмица

Израел затвори границата с Египет заради опасност от терористична атака

http://www.mediapool.bg/izrael-zatvori-granitsata-s-egipet-zaradi-opasnost-ot-teroristichna-ataka-news262508.html

Израел затвори контролния пункт Таба на границата с Египет след предупреждение от антитеропристичните служби за предстоящо там терористично нападение, съобщи Асошиейтед прес.   Министърът на разузнаването Израел Кац заяви днес в комюнике, че има данни за потенциална терористична атака срещу туристи на Синайския полуостров. Пунктът в Таба е отворен за тези, които искат да се върнат от Египет.    В Египет вчера бяха извършени две бомбени нападения по време на литургии за Връбница. Загинаха повече от 40 души. След атаките Израел призова гражданите си, намиращи се на Синайския полуостров, да се върнат. Синай традиционно е популярна дестинация за израелските туристи, особено около Пасха.   През последните години обаче Израел приканва гражданите си да избягват този район, където действат ислямистки бунтовници.    Днес по южната част на Израел бе изстреляна ракета от Синай, предаде Ройтерс. Ракетата се е взривила в поле в района на Ешкол, близо до границата с ивицата Газа. Според армията няма пострадали, нито щети, но според полицията е ударен парник. 

Европейската комисия оцени състоянието на правосъдните системи в ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6164659

Европейската комисия оцени състоянието на 
правосъдните системи в ЕСЕвропейската комисия представи днес оценката си за състоянието на правосъдните системи в държавите от ЕС. Комисията оценява ефикасността, качеството и независимостта на правосъдните системи на отделните държави, предаде БТА. Тази година за пръв път докладът съдържа оценка за това доколко лесно потребителите могат да получат достъп до правосъдие и

Задържаха двама, подпалили бусовете в ж.к. "Обеля"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6164638

Задържаха двама, подпалили бусовете в ж.к. "Обеля"Полицаи задържаха двама мъже за палежа на микробуси в кв. „Обеля”, предаде БиТиВи. Те са от София, единият на 23 г., другият – на 26, осъждан за престъпления, свързани с наркотици, съобщиха от пресцентъра на МВР. Сигналът за инцидента е получен на 7 април в 23:10 ч.. След потушаване на пламъците е извършен оглед на мястото и е образувано досъдебно

Цацаров нареди прокурорите да образоват гражданите за съдебната власт

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/04/10/2950994_cacarov_naredi_prokurorite_da_obrazovat_grajdanite_za/?ref=rss


По разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров до шефовете на прокуратурите в страната са изпратени презентации и информационни брошури за повишаване информираността на гражданите за компетентностите и работата на съдебната власт.

Това се случва след решение на комисията по правни и институционални въпроси към пленума на Висшия съдебен съвет, съобщи пресцентърът на държавното обвинение.

Предоставени са текстовете на информационни брошури -...

Герджиков и ГЕРБ обсъдиха проблемите на земеделието

https://www.actualno.com/society/gerdjikov-i-gerb-obsydiha-problemite-na-zemedelieto-news_604954.html

Премиерът Огнян Герджиков покани земеделски експерти на ГЕРБ да обсъдят актуални проблеми на производителите, съобщи пресслужбата на Министерския съвет. В срещата са участвали настоящият ресорен министър Христо Бозуков и предшественикът му Десислава Танева (ГЕРБ). Срещ

Бруталното писмо на една майка до дъщеря ѝ

https://www.actualno.com/curious/brutalnoto-pismo-na-edna-majka-do-dyshterja-news_604953.html

Здравей, дъще! 1. След 3 години, аз мога да те изгоня от дома. Това звучи страшно, нали? Но въпреки това, на 18 ти ще имаш 2 възможности: да постъпиш в университет и аз да те издържам, както мога до завършването ти или докато си намериш работа. Или да се откажеш от университета (и аз

ГЕРБ предлага опера с държавни пари в панаира на Гергов (ВИДЕО)

http://www.clubz.bg/52678-gerb_predlaga_opera_s_dyrjavni_pari_v_panaira_na_gergov_video

Точно на входа на „Международен панаир Пловдив“, на мястото на сегашната Първа палата, да бъде построена нова опера. Теренът да остане собственост на Панаира, парите да дойдат от държавата и от общината. И за да стане това по-лесно, Общинският съвет на Пловдив да приеме предложените от държавата 20% от акциите на Панаира.

Така звучи накратко планът, който представиха кметът на Пловдив Иван Тотев и бившият министър на културата Вежди Рашидов – и двамата представители на ГЕРБ, заедно с мажоритарния собственик на Панаира и лидер на БСП в Пловдив Георги Гергов. (Вижте по-долу видео от изявленията на Тотев, Гергов и Рашидов.)

Само преди девет месеца обаче Общинският съвет отхвърли предложените от държавата 20,63% от акциите и то с решаващите гласове на ГЕРБ. Кабинетът предложи останалите държавни 29% на община Варна, за да може тя да ги размени срещу притежаван от Георги Гергов имот в центъра на града, известен като „Дупката“. Гергов притежава останалите 50,37% от Панаира и тази схема би го направила собственик на общо 80%. Така акциите на Пловдив не биха имали никакво значение, защото Гергов ще може да увеличава безпроблемно капитала и да стане почти едноличен собственик. Друг проблем идваше от това, че терените са обезпечение по 30-милионен заем в евро на Българската банка за развитие към Панаира.

Опера край реката

Сега уплавляваната от ГЕРБ община стана изведнъж защитник на сделката. За целта се появи идеята върху терен на Панаира да бъде построена нова зала на Пловдивската опера.

Надяваме се Общинският съвет да даде положителна санкция. По този начин община Пловдив да влезе като партньор в „Международен панаир Пловдив“, обясни кметът Иван Тотев.

Според него инициативният комитет за изграждането на нова опера бил разгледал 9 подходящи терена, но сред тях единственият подходящ се оказал в рамките на Панаира. За целта сега общината, държавата и ръководството на Международния панаир – в лицето на Георги Гергов, подготвяли тристранно споразумение. Община Пловдив приема акциите, държавата осигурява пари за строежа, а Гергов дава право на строеж.

„Много е важно влизането на община Пловдив в това партньорство, защото това ще даде възможност за публични инвестиции в територии, които в момента са изцяло извън патримонуима на общината“, каза Тотев.

„Патриот местен“

Правото на строеж според закона е със срок от пет години. Ако в този срок, все пак, държавата и общината не успеят да осигурят пари за опера, теренът си остава собственост на Панаира, а Гергов евентуално си остава почти едноличен собственик.

„Ако не се построи опера, то си остава собственост на Панаира. Не се прави опера, теренът си остава на Панаира. Моля да го напишете ясно и точно“, каза Гергов пред журналисти.

Бившият министър на културата Вежди Рашидов му благодари лично за патриотизма.

„Аз му благодаря, че той откликна много добронамерено към идеята – като патриот местен, пловдивски. Като отделиме 15 милиона от всеки бюджет, след три години имаме една прекрасна опера. Удариме ли първата копка, смятайте, че Пловдив ще има опера“, допълни Рашидов.

Той не обясни от чие име поема ангажимента:

„Аз, разбира се, ако съм министър, ще ги намерим парите“.

Сагата с Панаира започна през 2006 г., когато общинският съвет в Пловдив учреди смесеното дружество „Пълдин туринвест“ заедно с Георги Гергов. Тогава „Пълдин туринвест“ поглъща 22 общински имота, сред които знакови къщи в Стария град, с обща площ близо 400 декара и на стойност почти 43 млн. лева.

Първоначално е утвърдено съотношение на акциите в „Пълдин туринвест“ - 75% за общината и 25% за Георги Гергов, но още през 2007 г. нещата се обръщат на 180 градуса след масираното увеличение на капитала от страна на съдружника.

По-късно "Пълдин туринвест" купува малко над 50% от Панаира. В момента община Пловдив притежава 23,89% в „Пълдин туринвест“ и е напълно безгласна буква както в тази фирма, така и в „Международен панаир Пловдив“ АД. 

Тази сутрин е била проведена среща на разширения председателски съвет на Общинския съвет в Пловдив. "За" извънредната точка са гласували ГЕРБ, БСП и патриотите. Единственото възражение е дошло от "Съюз за Пловдив" на Дани Каназирева, част от Нова Република, която обаче не влезе в парламента. 

 

 

Най-малко правда срещу най-много БВП получава българинът

http://www.clubz.bg/52677-naj_malko_pravda_sreshtu_naj_mnogo_bvp_poluchava_bylgarinyt

СВЯТ вера йоурова

Българинът получава относително най-скъпата спрадевдливост в ЕС, показват данни, които днес оповести Европейската комисия.

България отделя най-голям процент от брутния си вътрешен продукт (БВП) за правосъдие от 28-те държави в ЕС. С него обаче постига най-ниското обществено доверие в тази система.

Това показва т.нар. информационно табло в областта на правосъдието, което еврокомисарката по правосъдието Вера Йоурова представи днес.

Годишната класация сравнява държавите членки по ред показатели вариращи от бързината на решаване на делата и натовареността на съдилищата до социологически данни за доверието в независимостта на правосъдието.

Тя обхваща гражданските, търговските и административните дела с оглед влиянието им върху функционирането на единния пазар на ЕС и се различава по цели и обхват от Механизма за сътрудничество и проверка (МСП), който се отнася само за България и Румъния и отчита напредъка в съдебните им реформи и борбата с корупцията и с организираната престъпност.

 „Информационното табло за правосъдието се отнася за гражданското и търговското право, които засягат (...) единния европейски пазар, то е по-скоро икономически фокусирано - каза Йоурова. - Докато МСП в България и Румъния е много по-широк. Знаете, че в България искаме да видим повече реформи и по-добър отговор на правосъдието спряма организираната престъпност и прането на пари. В двете страни искаме да видим повече и по-ефективни действия срещу корупцията“.

По част от БВП отделяна за правосъдие (близо 0,7% през 2015 г.) българската държава е първа в ЕС като в предните три години този дял е нараствал, сочи „таблото“.

С тези бюджетни пари обаче България постига един от най-ниските разходи за правосъдие на глава от населението (42 евро през 2015 г. сравнено с 28 евро през 2010 г.).

В Люксембург, Обединеното кралство и Германия, които водят класацията по този разход, той е съответно 187, 157 и 150 евро за 2015 г., отразявайки различията в БВП на глава от населението между тези страни и нашата.

България е четвърта в ЕС по брой съдии (малко над 30) на 100 000 души население. Преди нас по този показател са Люксембург, Хърватия и Словения.

Страната ни е сред рекордьорките (седма от 28 държави) по бързина на решаване на граждански, търговски и административни дела на първа инстанция (средно по 78 дни през 2015 г.), докато в Румъния за същото са били необходими 154 дни, във Франция – 304 дни, в Италия – 393 дни, в Малта – 447 дни и в Кипър – 1085 дни.

Българите обаче са на второ място по скептицизъм към независимостта на съдебната им система. По възприемане на съдилищата и съдиите като независими от общата публика България е на предпоследно място в ЕС пред Словакия и след Испания.

Румънското правосъдие вече се радва на много по-високо доверие от българското. Румъния, с която България е над десет години под специцално наблюдение в ЕС за реформите в съдебната си система, е вече 11 места пред страната ни, оставяйки след себе си държави като Полша, Чехия, Унгария, Италия и Португалия.

Като главна причина за зависимостта на правосъдието българите виждат натиска от правителството и политиците, а след него поставят намесата на икономически и други интереси и статута на съдиите.

Във възприятието на бизнеса българската съдебна система е трета отзад напред по независимост в ЕС, като след нея са словенската и словашката.

Предприемачите възприемат политическия и икономическия натиск като равностойни причини за зависимостта на магистратите, а на следващо място поставят техния статут.

Ювентус се надъхва преди мача с Барса (видео)

http://offnews.bg/news/n_1/n_652506.html

Ювентус публикува наелектризиращо клипче по повод предстоящия мач от 1/4-финалите в Шампионската лига срещу Барселона. Очевидно италианският гранд очаква с нетърпение двубоя, който предстои и жадува за отмъщение след зaгубения от каталунците финал в Берлин през 2015 година. "Старата госпожа" загуби мача с 1:3. Иван Ракитич, Луис Суарес и Неймар бяха точни за Барса, а преотстъпения тогава от Реал Мадрид футболист Алваро Мората отбеляза почетното попадение за Юве. Ювентус ще приеме утре каталунците на стадион "Ювентус стеидиъм", а началният час на срещата е 21:45. Треньорът Масимилиано Алегри вярва, че играчите му са готови за предстоящия титаничен сблъсък. Наставникът на Барса Луис Енрике няма да може да разчита на контузените Арда Туран и Алейш Видал, както и на наказаният Серхио Бускетс.

Потребители и експерти на омбудсмана внесоха жалба срещу КЕВР

https://www.24chasa.bg/novini/article/6164614

Потребители и експерти на омбудсмана внесоха жалба срещу КЕВРСдружение „Федерация на потребителите в България“ и Сдружение „Гражданско движение ДНЕС“ , подпомогнати от експертите на омбудсмана Мая Манолова, наречени от шефа на КЕВР Иван Иванов „пишман експерти“ и „манипулатори на обществено мнение“ дадоха на съд решението на регулатора за шоковото увеличение цените на природния газ.

Вандали от „Младост-1А“ тормозят кандидат за депутат от БСП

http://www.cross.bg/ivaiilo-pavlov-depytat-1539998.html

/КРОСС/ На постоянен тормоз след изборите е подложен кандидатът за депутат от листата на коалиция "БСП за България" в 23-и МИР Ивайло Павлов. В последните две седмици бизнесменът, който е съдружник в една от големите таксиметрови компании в столицата, е притесняван от неизвестни вандали. Коли на фирмата почти всеки ден осъмват надраскани с надписи с черен спрей "БСП". Освен това престъпниците задраскват със спрея номерата на автомобилите и чупят страничните им огледала. "За две седмици пострадалите коли са над 20, каза Ивайло Павлов. - Само през последната нощ - в неделя срещу понеделник - са надраскани 5 автомобила. Някои от тях са частни, собственост на мои приятели, които са гласували за мен на предсрочните парламентарни избори и не са крили политическите си пристрастия. Всичко това се случва само в района на "Младост-1А". Според Ивайло Павлов, в района, в който се случват инцидентите, живеещите го познават много добре. „Дълго време имах кафене там. Освен това, по време на кампанията, имаше доста мои плакати, обясни той. - За мен това е провокация. Опит да „предупредят" хората, които гласуваха за мен. За да си знаят за следващия път. Мисля, че тези, които драскат колите, ме познават много добре и знаят, че бях кандидат за депутат от „БСП за България". Мен не могат да ме изплашат, точно обратното - мотивират ме да работя. Но се притеснявам, че страдат близките ми и колегите ми от всичко това"

Калин Калпакчиев даде пример като отказа бонуса си, другите все още мълчат

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/04/10/2950967_kalin_kalpakchiev_dade_primer_kato_otkaza_bonusa_si/?ref=rss


Един от членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) от съдийската квота - Калин Калпакчиев, няма да вземе гласуваното от съвета обезщетение след приключването на мандата през октомври 2017 и призовава колегите си публично да обявят как ще действат. Това обяви Калпакчив днес в своя блог. Повод стана решението на ВСС от средата на март, което миналата седмица друг член на съвета - Соня Найденова, обяви, че ще изпрати на прокуратурата, защото според някои членове на съвета то дописва закона.

Най-добрите снимки на животни (галерия)

http://offnews.bg/news/n_1/n_652518.html

Човешката жажда за прогрес води все повече до ограничаване на естествените местообитания на животните. Печалната снимка на морска костенурка, заплетена в мрежести чорапогащници, направена от Франсис Перес, перфектно улавя напрежението между природата и хората и печели първа награда в категорията World Press Nature Singles. "Трябва да признаем, че начинът, по който се отнасяме към животните, е белег на нашето човечество. Трябва да мислим много повече за природата. Господин Перес перфектно е илюстрирал сегашното положение", казва фотографът Стюарт Франклин, председателят на тазгодишното жури.  Печелившите фотографии са избрани измежду 80,408 снимки, представени от 5,034 фотографи от 125 различни страни. В крайна сметка, 45 фотографи от 25 страни, са в списъка с печелившите. Те ще получат своите награди на церемония в Амстердам на 22 април.

НСИ: 3,7% повишение на индексът на промишленото производство през февруари

http://www.cross.bg/proizvodstvoto-promishlenost-izdeliya-1539981.html

/КРОСС/ По предварителни данни през февруари 2017 г. индексът на промишленото производство, изчислен от сезонно изгладените данни, нараства с 3.7% в сравнение с януари 2017 година. През февруари 2017 г. при календарно изгладения индекс на промишленото производство е регистриран ръст от 5.0% спрямо съответния месец на 2016 година. Месечни изменения През февруари 2017 г. увеличение спрямо предходния месец е регистрирано в добивната промишленост - с 5.5%, и в преработващата промишленост - с 5.2%, докато в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ е отчетен спад от 6.9%. По-значителен ръст в преработващата промишленост се наблюдава при: производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 35.8%, производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 16.3%, производството на напитки - с 11.9%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 11.3%. Спад е регистриран при: производството на превозни средства, без автомобили - с 12.5%, производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти - с 4.9%, производството на лекарствени вещества и продукти - с 4.3%. Годишни изменения На годишна база ръст на промишленото производство, изчислен от календарно изгладените данни, е отчетен в добивната промишленост - с 14.9%, в преработващата промишленост - с 5.3%, и в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 2.6%

Дрон строи мост (ВИДЕО)

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6164632

Дрон строи мост (ВИДЕО)Дрон бе включен в строежа на мост с дължина 1141 м в китайската провинция Съчуан, предаде в. "Дейли мейл". Малкият безпилотен самолет изпълни за 3 минути задачата да опъне до другия бряг на бурната река Дада кабел с дебелина 2 мм и с общо тегло 6 кг. Благодарение на това работниците започнали в много по-съкратени срокове да прехвърлят 187 броя

Диванът в хола може да ни докара рак

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6164622

Диванът в хола може да ни докара ракДиванът в хола може да ни докара рак, тъй като незапалимите съставки в неговата тапицерия са канцерогенни и са свързани със 74 процентното увеличение на тироидните тумори, пише в."Дейли мейл", цитиран от БТА. Химикалите, използвани за да направят канапетата и матраците пожаробезопасни, се оказват много токсични. Най-опасни са те за децата.

Патриотите и ГЕРБ съгласни по 4 теми: сигурност, енергетика, туризъм, спорт

http://www.clubz.bg/52676-patriotite_i_gerb_syglasni_po_4_temi_sigurnost_energetika_turizym_sport

Парламент Цветан Цветанов и Валери Симеонов 17062016 2

ГЕРБ и "Обединените патриоти" продължават с "конструктивни разговори" и в третата официална среща за обсъждане на общата програма на двете формации. Това съобщиха пред парламента Цветан Цветанов и Валери Симеонов, които и днес над 4 часа преговаряха за бъдещата коалиция.

"Не мисля, че трябва да навлизаме в детайли нито по този въпрос, нито по 4-те теми, по които сме постигнали съгласие, тъй като сега ще се оформя и разписва програмата", обясни Валери Симеонов в отговор на въпрос дали има консенсус по отношение на увеличението на минималната пенсия, която патриотите искат да е 300 лв.

Според зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов в четири области има пълен консенсус. "Сигурност, енергетика, туризъм и спорт", изброи той.

И двамата подчертаха, че "докато не приключим програмата, няма да коментираме нито постове, нито хора".

Цветан Цветанов отказа да съобщи дали председателят на парламента ще бъде от ГЕРБ - това е постът, който ще трябва да бъде определен най-скоро, тъй като президентът Румен Радев свиква Народното събрание на 19 април. Засега най-спряганото име за поста е на бившия зам.-председател на НС Димитър Главчев.

"Една седмица е много време, бе, ние ще работим и в почивните дни", обеща Симеонов.

На въпрос дали лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов ще се появи на преговорите, Цветанов каза:

"Преговорният екип е този, който присъства тук, господин Борисов може да присъства на всяка среща на преговорните екипи."

На което Симеонов се пошегува:

"Е, ако го поканим, няма да го скриете, нали?"

Не е бил обсъждан и въпросът за уседналостта при гласуване и ограничаването на гласа на българите в чужбина - тема, по която ГЕРБ и ОП са в конфликт.

Утре отново ще има разговори, заяви Симеонов, преди той и Цветанов да влязат обратно в сградата на Народното събрание.

Патриотите и ГЕРБ съгласни по 4 теми: образование, икономика, социална и външна политика

http://www.clubz.bg/52676-patriotite_i_gerb_syglasni_po_4_temi_obrazovanie_ikonomika_socialna_i_vynshna_politika

Парламент Цветан Цветанов и Валери Симеонов 17062016 2

ГЕРБ и "Обединените патриоти" продължават с "конструктивни разговори" и в третата официална среща за обсъждане на общата програма на двете формации. Това съобщиха пред парламента Цветан Цветанов и Валери Симеонов, които и днес над 4 часа преговаряха за бъдещата коалиция.

"Не мисля, че трябва да навлизаме в детайли нито по този въпрос, нито по 4-те теми, по които сме постигнали съгласие, тъй като сега ще се оформя и разписва програмата", обясни Валери Симеонов в отговор на въпрос дали има консенсус по отношение на увеличението на минималната пенсия, която патриотите искат да е 300 лв.

Четирите теми са образование, икономика, социална и външна политика, разясни Симеонов, като призна, че има още работа

"Не сме стигнали до там, но ако съдя от резултатите от разговорите, нямам притесненния, защото доста конструктивно се водят нещата", заяви той.

И двамата подчертаха, че "докато не приключим програмата, няма да коментираме нито постове, нито хора".

Цветан Цветанов отказа да съобщи дали председателят на парламента ще бъде от ГЕРБ - това е постът, който ще трябва да бъде определен най-скоро, тъй като президентът Румен Радев свиква Народното събрание на 19 април. Засега най-спряганото име за поста е на бившия зам.-председател на НС Димитър Главчев.

"Една седмица е много време, бе, ние ще работим и в почивните дни", обеща Симеонов.

На въпрос дали лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов ще се появи на преговорите, Цветанов каза:

"Преговорният екип е този, който присъства тук, господин Борисов може да присъства на всяка среща на преговорните екипи."

На което Симеонов се пошегува:

"Е, ако го поканим, няма да го скриете, нали?"

Не е бил обсъждан и въпросът за уседналостта при гласуване и ограничаването на гласа на българите в чужбина - тема, по която ГЕРБ и ОП са в конфликт.

Утре отново ще има разговори, заяви Симеонов, преди той и Цветанов да влязат обратно в сградата на Народното събрание.

Не вярвайте, че не може да има по-ниска цена на газа. Не искат

http://www.clubz.bg/52675-ne_vqrvajte_che_ne_moje_da_ima_po_niska_cena_na_gaza_ne_iskat

СВЯТ Газпром(1)

Нека поясня какъв шанс губим, ако пропуснем да се договорим за нови условия с "Газпром" и за влизащо веднага в сила намаление на цената на природния газ, като сменим формулата и най-вече като отиграем претенциите за надвзети суми след 2012 година, с което "Газпром" имплицитно се съгласи в преговорите си с ЕК.

Основно заради по-високи от пазарни цени, на които сме купували природния газ след началото на разследването на комисията. 

До момента на даване на становище по предложението на "Газпром" до ЕК имаме златно време да договорим максимално изгодна за себе си позиция в преки преговори с "Газпром". Имам информация, че те дори са ни предлагали, но нашите "юнаци" се ослушват, защото чакат Годо - тръба през Черно море и хъбче. Чакат орел в небето и затова пренебрегват врабче в ръката.

В оптималния случай цената на природния газ, благодарение на зависимостта на "Газпром" от нашия отговор към ЕК и преговорния лост на претенциите, може да падне драстично.

Това ще отвори прозорец на възможности на индустрията и ще неутрализира повечето проблеми, свързани с цената на природния газ от 1 април и последващия ефект върху свързани стоки.

Ако "Газпром" не реагира, тогава сме свободни да отправим всички бележки и отразим всяко недоволство в отговора си към ЕК. Пратим ли становището в ЕК - вече сме пропуснали да получим своята изгода в двустранни преговори, а ще разчитаме на общи ЕК политики и позиции.

Разбирам, че българската страна готви някакъв отговор, който е обтекаем и на принципа "да не бягаме пред вятъра", да са оглеждаме и ослушваме, за да не дразним "големия" брат.

От служебно правителство и този президент не може да се очаква нищо друго. Хората от ГЕРБ трябва да си стъпят в ролята, защото ще дойдат при свършени факти.
И да престанат служебните и пригласящи им да говорят глупости, че цената на природния газ у нас е най-добрата в региона, че няма други доставчици и няма по-ниски цени.

Не вярвайте, че няма начин, или не можем. Не искат.

-----

* Коментарът е от профила на Илиян Василев във фейсбук. Заглавието и подзаглавието са на редакцията.

Агресията в училище ще изчезне, когато изчезне в обществото, смята министър Денков

http://www.moreto.net/novini.php?n=348507

Можем да очакваме, че агресията в училище ще изчезне, когато това стане в обществото. Това обаче няма да стане много скоро и затова трябва да се предприемат мерки. Това заяви министърът на образованието и науката проф. Николай Денков при представянето на междуинституционален план за превенция на агресията и за засилване на сигурността в образователните институции.

"Локомотив" (Пловдив) прие оставката на Ераносян

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/04/10/2950970_lokomotiv_plovdiv_prie_ostavkata_na_eranosian/?ref=rss


"Локомотив" (Пловдив) прие оставката на старши треньора Едуард Ераносян. Решението е взето на извънредно заседание на ръководството, обявиха от клуба в сайта си.

Ераносян подаде оставка след загубата с 0:5 като гост от "Левски" в неделя. Това беше първи мач за двата отбора във втората фаза на Първа лига. В предишните си два двубоя "Локомотив" допусна загуби с 0:4 от "Лудогорец" и 2:3 от "Берое", съответно за купата и...

Попниколов: Има рискът от загуба на средства за финансирането на автомагистрала „Струма“

http://www.cross.bg/sredstva-ministur-stryma-1539997.html

/КРОСС/ "Рискът от загуба на средства за финансиране на АМ „Струма" е постоянен". Това каза за Агенция „Фокус" служебният министър на регионалното развитие и благоустройството инж. Спас Попниколов. „Това изисква да се работи ежедневно. И тази е причината, както вече споменах, още при встъпването си в длъжност като служебен министър да поставя като свой приоритет изграждането на автомагистрала „Струма". Знаете ли, че финансирането на Лотове 3.1 и 3.3 и тунела „Железница" от 2014 г. до момента е със средства от държавния бюджет, защото не е внесена Апликационна форма, т.е. документите за получаване на европейските средства", коментира служебният министър. Той подчерта, че през изминалите два месеца е работил съвместно с всички институции за ускоряване на хода за внасянето на тази апликационната форма. „Положихме много усилия и очаквам внасянето да стане факт в седмицата след Великденските празници. Искам да обърна особено внимание, че най-съществен риск за загуба на европейски средства носи участъкът от магистралата, преминаващ през Кресненското дефиле Лот 3.2 Крупник - Кресна. Като човек запознат със строителния процес, съм притеснен от това, че най-тежкият за изпълнение и отнемащ най-много време участък от АМ „Струма" е още на фаза неодобрен идеен проект", допълни Попниколов

Бебе в Дарик Варна, роди се Виолета!

//dariknews.bg/regioni/varna/bebe-v-darik-varna-rodi-se-violeta-2016626

Най-добрата новина от Варна днес за екипа на Дарик е новият член на семейството на колегата ни Калин Руменов.

Точно в 9.15 ч. тази сутрин за пръв път проплака Виолета, втората дъщеря на Калин и съпругата му Златина. За радост на мама, тате и кака Ралица, малката е в отлично здраве, т

Директор на служба "Земеделие" получи обвинение, че разрешил на баща си да построи незаконен хотел край морето

http://www.dnevnik.bg/morski/2017/04/10/2950998_direktor_na_slujba_zemedelie_poluchi_obvinenie_che/?ref=rss


Бившият директор на добричката областна служба "Земеделие" Стилиян Митев беше привлечен като обвиняем от специализираното звено "Антикорупция" за неизпълнение на служебните си задължения. Прокуратурата има доказателства, че за периода от 13 ноември 2009 г. до началото на септември 2013 г. той умишлено е допуснал имот, собственост на държавен поземлен фонд, с площ от почти 15 декара, граничещ с плажа "Кранево-север", да се ползва без правно основание от концесионера...

15 от Пазарджик и региона в ареста за притежние на наркотици и управление на МПС след дрогиране

https://www.24chasa.bg/region/article/6164579

15 от Пазарджик и региона в ареста за притежние на наркотици и управление на МПС след дрогиране15 младежи от Пазарджик и региона, на възраст от 18 до 30г., са задържани само в рамките на една нощ за притежание на наркотици и управление на МПС след употреба на дрога. Арестите са осъществени в неделя през нощта в рамките на мащабна полицейска операция на територията на пазарджишка област, съобщи говорителят на местната полицейска дирекция

Руската страна е по-активна в европейски води, отколкото през студената война, каза американски адмирал

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/04/10/2950990_ruskata_strana_e_po-aktivna_v_evropeiski_vodi/?ref=rss


Военноморската активност на Русия в Европа напоследък достига ниво, което превишава нивото от времето на студената война, заяви висш военен на САЩ и НАТО, предаде "Ройтерс".

Адмирал Мишел Хауърд, която оглавява Обединеното военно командване на НАТО в Неапол и командва американските военноморски сили в Европа и Африка, каза, че Русия очевидно е засилила военноморската си дейност в последните години, въпреки че сега нейният боен флот е по-малък, отколкото през...

Откриха мъртъв таксиметров шофьор край Варна

http://offnews.bg/news/n_1/n_652523.html

Таксиметров шофьор е открит мъртъв в автомобила му в района на село Каменар, съобщиха от пресцентъра на ОДМВР - Варна. Към 00.25 часа тази нощ, в полицията постъпил сигнал за открито тялото на таксиметров шофьор в управлявания от него автомобил. Колата била паркирана в района на село Каменар. На място е извършен оглед. По случая е образувано досъдебно производство. Оперативните действия се извършват под наблюдението на прокуратурата.

Доклад на Фронтекс за бежанците

https://www.24chasa.bg/novini/article/6164572

Доклад на Фронтекс за бежанцитеАгенцията за европейска гранична и брегова охрана Фронтекс бие тревога за сериозна вероятност от анулиране на споразумението между Турция и ЕС за бежанците след отслабването на турските компетентни служби заради чистките след опита за преврат в Турция, предаде БТА. Тревожният сигнал се съдържа в секретен доклад на агенцията,

Откъде идват парите на Северна Корея

https://www.actualno.com/asia/otkyde-idvat-parite-na-severna-koreja-news_604947.html

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че е подготвен да се справи с растящата ядрена заплаха, идваща от Северна Корея, с или без помощта на Китай. Експертите обаче са категорични, че китайската помощ ще му е нужна, особено за да бъдат прекъснати паричните потоци към ре

Унгария: сблъсък между между "нелибералната държава" и "отвореното общество"

http://www.mediapool.bg/ungariya-sblasak-mezhdu-mezhdu-neliberalnata-darzhava-i-otvorenoto-obshtestvo-news262507.html

Усилията на Унгария да затвори Централноевропейския университет (ЦЕУ), основан през 1991 г. от милиардера филантроп Джордж Сорос, е поредната стъпка от плана на премиера Виктор Орбан да превърне страната си в "нелиберална държава" - схващане за ограничена демокрация, което е в контраст с идеалите на "отвореното общество", пропагандирани по света от Сорос.    Във вторник миналата седмица в парламента набързо бе прокаран закон, който поставя нови условия, на които да отговарят всичките 28 чужди университета, действащи в Унгария. Смята се, че някои от изискванията - като извършване на образователна дейност и в родните страни - са насочени специално срещу ЦЕУ - който няма американски кампус. ЦЕУ има акредитация в щата Ню Йорк и в Унгария и студентите му получават дипломи, които се признават и в Унгария, и в САЩ. Орбан заяви, че ЦЕУ "мами", като издава два вида дипломи и че това е нечестно предимство пред другите местни университети.    Унгария настоява за юридически обвързващи двустранни споразумения - с американското правителство и с щата Ню Йорк.    Хиляди хора се включиха в митинги срещу закона, взел на прицел ЦЕУ. Демонстрантите поискаха от президента Янош Адер и от Конституционния съд да блокират новия закон.    НАПРАЗНИ НАДЕЖДИ    Орбан, който от самото начало подкрепя американския президент Доналд Тръмп, най-вече антиимигранската му позиция и обещанието да прекрати "износа на демокрация" от Америка, заяви, че правителството ще действа по случая с "добра воля" и "затова няма причина никой да се тревожи".    Орбан, който е казвал, че Русия, Китай и Турция са сред неговите модели за "нелиберална държава", много се надява, че правителството на Тръмп няма да е толкова критично като това на Барак Обама към усилията му да разклати демократичната система, основана на принципа за баланс на властите, да задуши свободата на медиите и да засили държавния контрол в икономиката, спорта, културата и практически всеки аспект от живота в Унгария.    Държавният департамент на САЩ обаче ясно даде да се разбере, че ЦЕУ се ползва с "подкрепата и на двете партии" (Републиканската и Демократическата - бел.пр.) и "ще продължи да защитава неговата независимост и свободното му функциониране в Унгария".    В ТЪРСЕНЕ НА БЛАГОСКЛОННОСТТА И НА САЩ, И НА РУСИЯ   Орбан може би се стреми да получи покана за Белия дом, за да покаже, че е съюзник на Тръмп срещу Сорос, който бе един от видните поддръжници на Хилари Клинтън в миналогодишните президентски избори - като в същото време се опитва да угоди на Русия.    "Вие искате да пожертвате един университет, за да може Тръмп най-сетне да приеме Виктор Орбан", каза на депутатите от партията на Орбан ФИДЕС Гергей Баранди, опозиционен депутат от Социалистическата партия. "Може би това е прекалено висока цена".    Орбан, който засили зависимостта на Унгария от Русия с дългосрочно споразумение за ядрената енергетика, може би също така прави услуга на руския президент Владимир Путин, който по негова покана направи две посещения в Будапеща за последните две години. "ЦЕУ е тренировъчният център на опонентите на Путин и други нелиберални политици", писа в статия в онлайн изданието hvg.hu Робърт Браун, бивш политически консултант. "Това е неговата задача".    ШИРОКА ПОДКРЕПА ЗА ЦЕУ   Правителството казва, че ЦЕУ заблуждава общественото мнение, но президентът на Германия, стотици представители на академичните среди по света, повече от десет лауреати на Нобелови награди изразиха солидарност с университета и с намерението му да остане в Будапеща.    В ЦЕУ учат повече от 1400 студенти от 108 страни, учебното заведение предлага магистърски и докторски програми по много дисциплини - от социални науки до право, бизнес и публична политика.    Комисията на ЕС, изпълнителният орган на съюза, планира да обсъди въпроса с ЦЕУ тази седмица.      По БТА. 

Полицията задържа в Добрич разпространител на наркотици

https://www.24chasa.bg/novini/article/6164582

Полицията задържа в Добрич разпространител на наркотициПолицията задържа в Добрич разпространител на наркотици, в чието жилище е открит специално изграден тайник, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР. С. А. /30 г./ е арестуван при специализирана полицейска операция за противодействие на престъпления, свързани с наркотични вещества. Мъжът е оказал съпротива и е направил опит да избяга,

Кийра Найтли иска да увеличи охраната на дома си заради преследвач

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6164509

Кийра Найтли иска да увеличи охраната на дома си заради преследвачАктрисата Кийра Найтли поиска разрешение от местните власти да увеличи охраната на дома си в Лондон, заради преследвач, който я е тормозил, съобщи БТА. Звездата на 32 години призна, че се е страхувала да излезе навън, заради Марк Ревил, който има издадена условна присъда от осем седмици и ограничителна заповед.

Два трупа откриха в таксито на пътя до Варна, вижте местопрестъплението (снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6164583

Два трупа откриха в таксито на пътя до Варна, вижте местопрестъплението (снимки)Труп на мъж и жена в таксиметрова кола бяха открити на пътя между Варна и село Въглен. Сигналът е подаден през нощта, става дума да тежко криминално престъпление, заяви говорителката на полицията във Варна Ивана Милева. Тя обяви, че ще даде по-късно информация. Според кмета на близкото село Каменар Светослав Райков,

Моноспектакъл за Яворов гледаме във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=348497

Авторският моноспектал на Димитър Мартинов "Последен час - Яворов" ще гледа днес публиката във Варна, припомня Moreto.net. Постановката е част от Великденските театрални седмици. Творбата е създадена по документирани думи на Пейо Яворов, постановката е на Димитър Мартинов, а сценографията - негова и на Мира Каланова.

2 г. условно за "рехабилитатор" заради смърт на пациент

https://www.24chasa.bg/novini/article/6164568

2 г. условно за "рехабилитатор" заради смърт на пациентДве години условна присъда с четири години изпитателен срок получи рехабилитатор за причиняване на смърт по непредпазливост. Присъдата бе наложена в петък (07.04.17 г.) от състав на Шуменския окръжен съд по обвинение на Окръжната прокуратура. Мъжът с инициали Д.Г. причинил смърт по непредпазливост, докато извършва медицинска манипулация,

Мтел предлага смарт телевизорите Samsung KU6072 с до 22% отстъпка

http://www.cross.bg/mtel-leva-samsung-1539996.html

/КРОСС/ Мтел предлага смарт телевизорите Samsung от серията KU6072 с до 22% отстъпка при комбиниране с двоен пакет - телевизия и домашен интернет. Най-голяма е отстъпката за модела Samsung 55KU6072, който вместо за стандартните 1 449,99 лева може да бъде закупен 1 119,99 лева при комбиниране с пакет Мтел премиум 200 и двегодишен договор. Моделът е 55-инчов екран и LED подсветка, с 4K резолюция Ultra HD 3840 x 2160 пиксела, с DLNA свързаност и с Wi-Fi. Мтел премиум 200 дава достъп до над 210 телевизионни канала и трафик на данни от 200 Mbps. Клиентите ползват отстъпка за Samsung 55KU6072 и при двегодишен договор и комбиниране с пакетите Мтел разширен + 100, Мтел разширен 75 + MAX SD, Мтел стандартен 50 и Мтел смарт 25, като цените на устройство са съответно 1239,99 лева, 1239,99 лева, 1249,99 лева и 1279,99 лева. При Samsung 50KU6072 стандартната цена от 1099,99 лева става 839,99 лева при комбиниране с пакет Мтел премиум 200 и двегодишен договор. Смарт телевизорът е с 50-инчов LED екран, като отново предлага Ultra HD резолюция, DLNA и Wi-Fi свързаност, с 3 HDMA и 1 USB изход. Устройството може да се закупи с отстъпка при подписването на двегодишен договор и комбиниране с останалите двойни пакети телевизия и домашен интернет от Мтел. При Мтел разширен + 100 цената на модела е 919,99 лева, при Мтел разширен 75 + MAX SD 959,99 лева, а при Мтел стандартен 50 и Мтел смарт 25, Samsung 50KU6072 може да се закупи съответно за 969,99 и за 999.99 лева.

Отложиха делото за конфискацията на имуществото на "Братя Галеви" за декември

https://www.24chasa.bg/novini/article/6164573

Отложиха делото за конфискацията на имуществото на "Братя Галеви" за декемвриОкръжният съд в Кюстендил отложи днес делото за конфискация на имущество на т. нар. братя Галеви за декември. Делото е заведено от Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество срещу Ангел Христов и Пламен Галев, техните съпруги и контролираните от тях дружества и е по реда на Закона за отнемане в полза на държавата на имущество,

Герджиков покани ГЕРБ да обсъдят дали "гъската изяде субсидията"

http://offnews.bg/news/n_1/n_652521.html

Премиерът Огнян Герджиков е провел работна среща по проблемите на земеделските производители с участието на министъра на земеделието Христо Бозуков и неговия екип и експертния екип на ГЕРБ, начело с бившия министър на земеделието Десислава Танева. Премиерът пое ангажимент да съдейства този разговор да се осъществи веднага след парламентарните избори и да засегне важни проблеми на земеделските производители, поставени в писмо от партия ГЕРБ до него, уточняват от пресслужбата. Огнян Герджиков подчерта, че следи с внимание развитието в сектор „Земеделие“ и специално хода на плащанията по схемите и мерките за директно подпомагане на земеделските производители. Участниците в срещата обсъдиха най-спешните мерки по кампанията за директни плащания в областите развитие на селските райони, биологично земеделие, преработка на селскостопански продукти, както и комуникацията с Европейската комисия по тях. Дискутирани бяха всички конкретно поставени от представителите на ГЕРБ проблеми. Формулираните и вече предприети от Министерството на земеделието решения бяха оценени положително. Разговорът премина в дух на експертност и колегиалност. Срещата идва, след като от ГЕРБ публикуваха отворено писмо до премиера и земеделския министър, с която поискаха среща с ръководството на земеделското министерство. Причината за искането бяха данните, които министър Бозуков изнесе за злоупотребите в министерството на земеделието. Той описа част от схемите с изречението "гъската изяде субсидия" и даде пример как производители, които уж отглеждали гъски и взимат пари за това, нямат нито една птица. След изнесените данни Танева се закани да покаже на министъра как се "смятат бюджетите и екстраполацията на бюджета по агроекология и климат до края на програмния период“.

400 фиданки бяха засадени от служители на Райфайзенбанк България

http://www.cross.bg/raiifaiizenbank-gorata-opazvane-1539995.html

/КРОСС/ Благодарение на доброволците, част от землището на кв. „Михайлово", гр. Банкя е залесено с черен бор в Седмицата на гората В Седмицата на гората служители на Райфайзенбанк засадиха 400 фиданки черен бор в партньорство с лесничеите от Югозападно държавно предприятие. В инициативата се включиха над 50 доброволци от банката, като беше залесена площ от 1 декар в Люлин планина. Новите насаждения ще обогатят гората над Банкя, а туристическият маршрут до Дивотинския манастир ще бъде още по-приятен за любителите на планината. В дарителската кампания на Райфайзенбанк "Избери, за да помогнеш" 2016 г. бяха набрани над 23 000 лв. в подкрепа на проектите от сфера „Екология". За 8-те издания на инициативата сумата, дарена за проекти за опазване на околната среда е над 87 000 лв., като средствата са събрани от лични дарения на служители на Групата Райфайзен, както и от банката, която добавя до 100 лв. към всяко дарение на служител. Освен със свои лични средства, служителите на банката активно участват и в доброволчески инициативи като тази със засаждането на дървета. Седмицата на гората се чества от 1925 г. насам за опознаване, опазване и съхраняване на зеленото богатство - тогава се провежда първият празник на залесяването, за да стане години по-късно традиция и винаги да стартира в първата седмица на април

Писатели получиха здравни карти за преференциално лечение в болница „Св. Анна”

https://www.actualno.com/sofia/pisateli-poluchiha-zdravni-karti-za-preferencialno-lechenie-v-bolnica-sv-anna-news_604943.html

300 български писатели получават здравни карти за преференциално лечение в УМБАЛ „Света Анна- София“, осигуряващи им право на пълен безплатен достъп до всички медицински услуги в болницата. Инициативата е на лекаря и писателя д-р Тотко Найденов, а първите 30 карти бяха

16-годишен варненец стана световен шампион по щанги

http://offnews.bg/news/n_1/n_652517.html

Малка утеха за разпадащите се български щанги, които претърпяха провал дори на европейското първенство миналата седмица. Млад левент спечели злато на завършващото днес в Тайланд световно първенство за юноши и девойки, съобщава www.wfbulgaria.bg. В категория до 94 кг Христо Христов грабна титлата с двубой 321 кг. 16-годишният възпитаник на варненската школа изхвърли 145 и изтласка 176 кг. Това му осигури победи и в отделните движения. Втори, на 5 кг след българина остана Евангелос Галиацатос от Гърция, бронзът отиде при Александър Ли от Узбекистан. Христо е представител на клуб „Титан“ от Варна с личен треньор Живко Николов.

Промишлеността се връща към положителен тренд през февруари

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/promishlenostta-se-vryshta-kym-polojitelen-trend-prez-fevruari-237322/

Индексът на промишленото производство нараства с 3,7% спрямо януари и с 5,0% на годишна база, сочат данните на НСИ

Герджиков и ГЕРБ обсъдиха проблемите на земеделието

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/04/10/2950989_gerdjikov_i_gerb_obsudiha_problemite_na_zemedelieto/?ref=rss


Премиерът Огнян Герджиков покани земеделски експерти на ГЕРБ да обсъдят актуални проблеми на производителите, съобщи пресслужбата на Министерския съвет. В срещата са участвали настоящият ресорен министър Христо Бозуков и предшественикът му Десислава Танева (ГЕРБ).

Срещата става на фона на протести на земеделски производители и блокирана повече от месец кампания за директни субсидии. В средата на март Танева писа на Герджиков, че Бозуков е отказал да приеме нея и екипа й,...

Атаката в Сирия като туитър постинг

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6163619

Атаката в Сирия  като туитър постингИзкушава ме репликата “Нали ви казах?” С това (ударите в Сирия - б.р.) приключва разследването около избора на Тръмп. Не че не трябва да се накаже Асад, но беше ясно, че е нужен външен конфликт, за да измести вниманието от вътрешните. Колко струва комуникационната акция на Тръмп ли? 59 х 1,59 милиона за една “томахавка” = 94 милиона долара.

Известни творци и публични личности влизат в ролята на водещи в "Денят започва с култура"

http://www.cross.bg/kyltyra-zapochva-georgi-1539994.html

/КРОСС/ Предаването „Денят започва с култура" от днес стартира нова инициатива. Изявени професионалисти, експерти от различни области на културата и публични фигури ще имат възможност да се изявят в ново амплоа - като гост-водещи в сутрешния културен слот на БНТ 1. В продължения на една седмица всеки от тях ще бъде екранен партньор на водещата Анна Ангелова. Досегашният водещ на най-авторитетното предаване за култура в българския ефир Георги Ангелов фокусира вниманието си в другите два утвърдени формата в програмата на БНТ 1, с които остава свързан - „История.BG" и „Библиотеката". „Бих искал да съсредоточа усилията си върху „История.BG" и „Библиотеката", тъй като и двете предавания изискват специфични познания. Разбира се, винаги с удоволствие ще сътруднича на „Денят започва с култура", особено по отношение на литературата и музиката. В крайна сметка, в областта на културата, мога да кажа, че ние сме един голям общ екип в БНТ" - каза Георги Ангелов. Целта на новата инициатива на „Денят започва с култура" е да предостави широк спектър от гледни точки, близки до интересите на гост-водещите. „Всеки, който през тези 6 години е бил част от екипа на „Денят започва с култура" има принос в това предаването да стане институция. За мен беше удоволствие да работя с Георги Ангелов

Кметът на Копривщица представя новия общ устройствен план на града на 21 април

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/04/10/2950960_kmetut_na_koprivshtica_predstavia_noviia_obsht/?ref=rss


Кметът на Копривщица Генчо Герданов покани гражданите на града, общинските съветници, представителите на браншовите организации и всички заинтересувани институции да се включат в дебати при представянето на окончателния проект на общ устройствен план на Копривщица. Това ще стане в 11 ч. на 21 април в заседателната зала на старото училище "Св. св. Кирил и Методий".

Обсъждането ще е само ден след годишнината по стар стил от избухването на Априлското въстание,...

Министър Попниколов съзира саботаж по случая със "Струма"

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/04/10/2950984_ministur_popnikolov_suzira_sabotaj_po_sluchaia_sus/?ref=rss


Строителният министър Спас Попниколов смята, че по случая с изчезнали документи на кандидат в търга за изграждане на тунела "Железница" става дума за "целенасочен саботаж". Това се разбира от негово интервю пред агенция "Фокус", след като преди дни от Камарата на строителите му поискаха оставката.

"В годините съм бил дори пряко ангажиран в повечето от изградените до момента участъци (от автомагистрала "Струма" - бел. ред.)......

Съюза на птицевъдите: Голямото пазаруване на яйца ще бъде във вторник, сряда и четвъртък преди Великден

http://www.moreto.net/novini.php?n=348493

Голямото пазаруване на яйца ще бъде във вторник, сряда и четвъртък преди Великден. Това каза Олег Прокопиев, член на Управителния съвет на Съюза на птицевъдите в България в интервю за Агенция „Фокус“ за цената на яйцата за Великден.

МВР наема 600 граждани в помощ на границата ни с Турция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6164546

МВР наема 600 граждани в помощ на границата ни с Турция МВР ще наеме 600 граждани, които ще дежурят заедно с униформените по границата ни с Турция, информира Нова ТВ. До дни заедно със служителите на Гранична полиция и военните по границата ще патрулират и граждани. Те ще бъдат назначени в МВР след конкурс. Според разлепената информация конкурсът е по документи и те се приемат в граничния полицейски

Денят на един учител

//dariknews.bg/novini/plateni-publikacii/deniat-na-edin-uchitel-2016622

Денят на един учител е коктейл от емоции и вкусове. Такъв коктейл, който въпреки че има горчива нотка, пак си поръчваш с усмивка, заради предимно сладкия вкус. И не искаш да свършва.

Започвам сутрин рано, 5ч. е и съм на крак. Сглобявам тоалет в червено-жълтата гама и се понасям по вс

Над 400 яйца красят дърветата по централния булевард във Враца

//dariknews.bg/regioni/vraca/nad-400-iajca-krasiat-dyrvetata-po-centralniia-bulevard-vyv-vraca-2016615

Над 400 пъстри великденски яйца, декорирани от ученици от врачански училища, красят 15 дървета на бул. „Никола Войводов“ във Враца. Шарените яйца са част от общата великденска украса на града. Дърветата, на които са окачени перашките, също са украсени. Те са увити в цветни премени измайсторени отно

За повече бебенца: Бургас печели две награди

//dariknews.bg/regioni/burgas/za-poveche-bebenca-burgas-pecheli-dve-nagradi-2016620

Две награди получи днес Община Бургас за своята активна работа в помощ на семействата с репродуктивни проблеми. Едната връчи телевизионният продуцент Андрeй Арнаудов, основател на „Движение национална кауза“ (ДНК), а другата – Ваня Христова, регионален координатор на фондация „Искам бебе“. Кметът Д

Четири търговски обекта са запечатани след съвместна акция на Икономическа полиция и НАП

//dariknews.bg/regioni/ruse/chetiri-tyrgovski-obekta-sa-zapechatani-sled-syvmestna-akciia-na-ikonomicheska-policiia-i-nap-2016617

Четири търговски обекта са запечатани след съвместна акция на Икономическа полиция и НАП. В хода на съвместните действия, предприети от служители на Икономическа полиция и представители на НАП, са проверени обекти на територията на девет града. Екипите са констатирали различни нарушения – неиздаван

Британски DJ ще прави концерт под Еверест (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/sviat/britanski-dj-shte-pravi-koncert-pod-everest-snimki-2016619

Известният британски DJ Пол Оукънфолд е пристигнал в базовия лагер под връх Еверест, където смята утре сутрин да изнесе концерт „на най-високото място на Земята” на надморска височина от 5 380 метра.

Млада жена от Свети Влас е задържана за убийство край Варна

//dariknews.bg/regioni/burgas/mlada-zhena-ot-sveti-vlas-e-zadyrzhana-za-ubijstvo-kraj-varna-2016621

23-годишна жена от Свети Влас е била задържана за убийството на таксиметров шофьор край варненското село Каменар. В ареста е отведен и мъж на 26 години от Дългопол.

По данни на полицията, двамата са опитали да ограбят загиналия Васил Ашиков, но мъжът се съпротивлявал яростно. Тялото

"Ваканция за сръчковци" в Дупница

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/vakanciia-za-srychkovci-v-dupnica-2016623

Великденска работилница отвори врата в сградата на община Дупница. Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, в партньорство с Арт ателие "Дон Кези", ЦОП "За да има щастие в детските очи" и Исторически музей Дупница, организ

Щипка сол подобрява вкуса на кафето

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6164545

Щипка сол подобрява вкуса на кафетоАмерикански специалисти ни съветват да прибавим щипка сол към кафето - по този начин се подобрява вкусът му и се тушира горчивината, ако е прекалено силно, пише в. "Дейли мейл", цитиран от БТА. Таблоидът цитира препоръките на Вики Дениг от сайта VinePair, посветен на изкуството на пиенето. Учените обясняват този ефект на натриевите йони,

"Маймуна" - с награда за сценарий от индийски филмов фестивал

http://www.dnevnik.bg/kultura/2017/04/10/2950985_maimuna_-_s_nagrada_za_scenarii_ot_indiiski_filmov/?ref=rss


Журито на индийския филмов фестивал за независимо кино Indian World Film Festival награди "Маймуна" за най-добър сценарий. Сценаристи са режисьорът на филма Димитър Коцев-Шошо и Иван Марков.

Фестивалът има за цел да покаже най-добрите независими филми от света и да развие независимото кино. Той е организиран на 19 март в индийския град Хиберабад - важен културен и филмов център в Индия.

Филмът, излязъл и под името "Баща ми, майка ми,...

Испания арестува руснак за хакването на изборите в САЩ

http://www.clubz.bg/52674-ispaniq_arestuva_rusnak_za_hakvaneto_na_izborite_v_sasht

Испанската полиция е арестувала руски програмист по подозрение, че е участвал в хакването на изборите в САЩ, съобщават испански медии, цитирани от Би Би Си.

Пьотр Левашов е бил арестуван на 7 април в Барселона. Според източници на АФП за руснака има искане за екстрадиция от САЩ. Искането трябва да бъде разгледано от Националния криминален съд на Испания.

Според испанския уебсайт El Confidencial Левашов е заподозрян от участие в хакване, което е помогнало в кампанията на Доналд Тръмп.

 
Сайтът за киберсигурност KrebsOnSecurity пише, че Левашов е отговорен за "ръководеното на множество криминални операции, при които се плаща на създатели на вируси и спамъри да инсталират фалшив антивирусен софтуеър и е наричан още Severa."

Сайтът добавя:

"Има ясни доказателства, че Severa е киберпрестъпникът, който стои зад мрежата за спамове Waledac, машина за спам, която за няколко години е заразила между 70 хил. и 90 хил. души и е способна да изпраща около 1,5 млрд. спама на ден".

Администрацията на Барак Обама обвини Русия, че се е опитала да влияе на президентските избори в САЩ през 2016 г. като хакна имейлите на Националния комитет на Демократическата партия, за да подпомогне кампанията на Доналд Тръмп. Когресът на САЩ също проучва съществуването на връзки между Русия и Тръмп по време на камапнията. Руските власти, в това число и президентът Владимир Путин, нееднократно са отричали руската намеса.

Разследват убийство до варненско село

http://www.cross.bg/razsledvat-ybiiistvo-do-varnensko-selo-1539993.html

/КРОСС/ Тежко престъпление до варненското село Каменар. От полицията разследват убийство в района на военно поделение, предаде Нова телевизия. По първоначална информация става въпрос за убийство на таксиметров водач от една от големите варненски фирми. На мястото има криминалисти, които вече 12-и час правят оглед.  

Семейството на починалото от морбили бебе обвинява лекарите

http://www.mediapool.bg/semeistvoto-na-pochinaloto-ot-morbili-bebe-obvinyava-lekarite-news262506.html

Семейството на починалото от морбили 10-месечно бебе обвини лекарите, че неадекватни грижи са довели  до смъртта му. Според дядото и бащата на малкия Ставри медиците не са реагирали навреме, за да се справят с пристъпите му на задушаване, а звънецът за спешни случаи в болницата е бил изключен, съобщи бТВ. Детето е прието в Клиниката по инфекциозни болести на пловдивската университетска болница “Свети Георги“ на 29 март със симптоми на морбили. Тъй като не е достигнало необходимата имунизационна възраст, не му е била направена имунизация за морбили. Няма данни и майката на детето да е била имунизирана срещу болестта. Тя е била придружител на детето в клиниката. От болницата обясниха, че наред с инфекциозното заболяване детето е имало и тежък ларингит, който по принцип е част от клиничната картина на морбили, но когато се проявява в по-сериозна форма, се приема за усложнение – в такива случаи заболяването протича тежко и със спастични пристъпи. Вследствие на усложнената клинична картина детето е развило спастичен бронхит. Направена му е графия на белите дробове, но не е установена пневмония. Консултирано е с лекари от различни медицински специалности. Заради тежкия ларингит е консултирано и със специалист по ушно-носно-гърлени болести, който е назначил адекватна терапия. Правени са му и инхалации. По информация от болницата в 4 часа сутринта на 9 април състоянието на детето рязко се е влошило и то е получило дихателна недостатъчност. Въпреки всички предприети реанимационни действия е починало. Според бащата на детето сутринта преди да почине му е направена веднъж инхалация и повече не му е обърнато внимание. От пловдивския квартал "Столипиново" бяха и първите случаи на заразени с морбили през март. Първият регистриран случай беше на дете на две години и половина, което не е било имунизирано и е пребивавало в Германия и Румъния. Точно в Румъния в момента има сериозна епидемия от морбили. За да се ограничи разпространението на болестта у нас, здравното министерство и регионалните здравни инспекции разпоредиха проверка на имунизационния статус на децата, така че пропуснатите да бъдат ваксинирани. Специално в “Столипиново” започна спешна имунизация срещу морбили, като проверка е установила, че от 8000 деца в ромския квартал само 100 не са ваксинирани.

Трябва да определим приоритети на икономиката, призова синдикалист

http://www.investor.bg/bloomberg-tv/461/a/triabva-da-opredelim-prioriteti-na-ikonomikata-prizova-sindikalist-237320/

След дебат в българското общество за социалната, финансовата и данъчната политика, ще има предсказуемост и яснота, смята Йоанис Партениотис от КТ „Подкрепа“

Вегетарианците в България се разсърдиха на хитов български сериал

https://www.actualno.com/showbusiness/vegetariancite-v-bylgarija-se-razsyrdiha-na-hitov-bylgarski-serial-news_604936.html

За нас е важно да разберем защо сериозна медия като Нова телевизия накърнява обществения имидж на една голяма група от хора, вече сериозен процент от населението на света – вегетарианци и вегани. С това твърдение-оплакване Българското вегетарианско общество (БВО) пусна

Как ТОЙ крие тайни от теб според зодията му

https://www.actualno.com/curious/kak-toj-krie-tajni-ot-teb-spored-zodijata-mu-news_604935.html

Често се изкушаваме да скрием нещо от половинката си. Дали, за да не я нараним, или за да повторим грешката си? Всеки има оправданието и метода си за справяне с тайните. Ето как да разберете кога приятелят ви ви спестява нещо.   Овен, Рак и Скорпион Попринцип е много уверен

Семейството на починалото бебе обвинява лекарите

https://vesti.bg/bulgaria/semejstvoto-na-pochinaloto-bebe-obviniava-lekarite-6067757

Освен с морбили, детео е постъпило в болницата и с тежък ларингит, а впоследствие е развило и бронхит

Антрополог установява Емилия Ковачева ли е жената, удряла бебето в столична клиника

https://www.24chasa.bg/novini/article/6164522

Антрополог установява Емилия Ковачева ли е жената, удряла бебето в столична клиникаНово заседание по делото срещу акушерката Емилия Ковачева се провежда днес. Тя е обвинена в опит за убийство на 4-дневно бебе в столична клиника през април 2015 г., пише bTV. Днес се гледат видеозаписите от камерите, заснели стаята на новородените в болницата. На тях се вижда как жена, приличаща на Ковачева, удря с ръка и с шише едно от бебетата.

Директорът на 52 ОУ опроверга родителите на починалата след ритник в корема Габи

http://offnews.bg/news/n_1/n_652514.html

Директорът на 52 основно училище Данко Калапиш опроверга редица обвинения, отправени от родителите на починалата след ритник в корема от съученик 11-годишна ученичка Габриела Искренова в интервю за Нова тв . Майката Бистра Бранкова каза, че от училището не са я уведомили какво е станало и в "Пирогов" лекарите не знаели от какво да я лекуват. В отворено писмо, изпратено и до медиите, Калапиш обаче заявява: "Лично аз, в присъствието на колегата Йоланта Маркова – старши учител в група за целодневно обучение, уведомих майката на Габриела, че през деня е имало сблъсък между нея и другото дете. Категорично не мога да приема твърдението на родителите, че съм искал да покрия случая, за да не стане скандал. Докато чакат линейката, колегата Надя Царева-Мартинова – старши учител в начален етап, също казва на майката задължително да уведоми лекарския екип в "Пирогов", че е имало ритник в корема. По това време аз съм бил до близкия филиал на 20-о ДКЦ". Той отрича и твърдението на бащата на момичето Марио Искренов, който заявява, че е пътувал в линейката: "Лично аз издърпах ключовете на автомобила на семейството от ръцете им, тъй като не смятах, че са в състояние да шофират, и качих и двамата родители в линейката". В предаването бащата твърди, че се води следствие и причината за смъртта не е ясна. "В писмото на родителите, адресирано до министъра, - пише обаче директорът - ясно е описана диагнозата тумор на левия бъбрек! Моля тази диагноза да бъде оповестена като съобщена от родителите." Ето целия текст на писмото на директора на 52 основно училище: На 09.04.2017 година в предаването „Комбина“ на Нова телевизия родителите на починалата ученичка от повереното ми училище Габриела Искренова изнесоха факти, които не отговарят на реално случилото се: 1. Заявиха, че съм инициирал подписка в своя защита и в защита на целия колектив на 52. ОУ. Никога по никакъв начин не съм инициирал подписка в своя защита. Подписката е инициирана от членове на Обществения съвет и други родители след писмото, което родителите на Габриела прочетоха на родителска среща. Текстът на подписката представлява становището на Обществения съвет към училището, което е качено на сайта ни на 20 март 2017 година. То отразява мнението на съвета по случая след проведено заседание, на което аз запознах членовете му с констатациите от проверката. 2. Твърди се, че е инициирана подписка от страна на родители, подкрепящи родителите на Габриела. Изказаното не отговаря на истината. На 30 март 2017 година бях поканен на родителска среща, организирана от родители с дневен ред: Точка първа включваше запознаване с наблюденията на родителите от 4 „А“ клас, които следяха училищния живот на класа през последния месец /една от мерките ми за борба с агресията/. Точка втора бе свързана с уточняване на подробности около идеята да се насади дърво в памет на Габриела в училището. Трета точка бе съставяне на писмо до омбудсмана с искане да се изнесе експертизата с причината за смъртта. Около 30 минути след началото на срещата дойдоха родителите на Габриела. Обясниха, че идват с молба написано от тях писмо да бъде подкрепено от родителите на класа. Цялото писмо, което бе внесено в МОН, бе прочетено от тях пред присъстващите родители с молба да го подкрепят. Същата вечер във фейсбук се появи пост от сестрата на Габриела с молба писмото да бъде подкрепено от всички желаещи в събота, 01.04.2017 година от 14.00 часа в градинката на Боянско ханче. 3. Изказано бе твърдението, че нито учителката, нито директорът са известили родителите за това, че Габриела е била ритната в корема. След разговор на Габриела с г-жа Блъскова момичето е поискало единствено да бъде преместено далеч от ученика, който я е ритнал. Детето разполага с мобилен телефон и е можело да уведоми само родителите си за случилото се. Няма практика учителите в училището да известяват на момента родителите на учениците, които са се спречкали по някакъв начин. Лично аз в присъствието на колегата Йоланта Маркова – старши учител в група за целодневно обучение, уведомих майката на Габриела, че през деня е имало сблъсък между нея и другото дете. Категорично не мога да приема твърдението на родителите, че съм искал да покрия случая, за да не стане скандал. Докато чакат линейката, колегата Надя Царева-Мартинова – старши учител в начален етап, също казва на майката задължително да уведоми лекарския екип в Пирогов, че е имало ритник в корема. По това време аз съм бил до близкия филиал на 20-о ДКЦ. 4. Изказано бе твърдението, че г-жа Блъскова е разпитвала майката дали детето страда от епилепсия. Това категорично не е истина. Посрещайки майката на дворната врата на училището, лично аз я попитах дали детето страда от епилепсия, защото симптомите наподобяваха епилепсия. 5. Бащата на Габриела Марио Искренов заяви, че той е пътувал в линейката. Лично аз издърпах ключовете на автомобила на семейството от ръцете им, тъй като не смятах, че са в състояние да шофират, и качих и двамата родители в линейката. 6. В предаването бащата твърди, че се води следствие и причината за смъртта на детето не е ясна. В писмото на родителите, адресирано до министъра, ясно е описана диагнозата тумор на левия бъбрек! Моля тази диагноза да бъде оповестена като съобщена от родителите. 7. Майката на Габриела изказа твърдението, че детето си е отивало системно от занималня на обед и не е искало да влиза в тези часове.Това категорично не отговаря на истината. Момичето си тръгваше около 16.30-17.00 часа. Единични са били случаите, в които детето си е отивало на обед около 14.30, когато започват часовете за самоподоготовка. 8. Друга неточност в изказването на майката е, че г-жа Томова е била учителка в занималнята преди г-жа Блъскова. Г-жа Томова е била учител в първи клас, а г-жа Йоланта Маркова е била възпитател на детето във втори и трети клас. 9. Бе изказано твърдението, че за ученика, който е ритнал Габриела, са организирани извънредни родителски срещи и че е имало още много такива случаи. До този момент в протоколите от родителските срещи /предоставени на проверяващите експерти от РУО/ не се говори за момчето. Има един-единствен случай на устен сигнал до мен за разпра между момчето и друг ученик. Според информацията, която имам, проблемът е разрешен по мирен път със съдействието на родителите на двете деца. 10. Важна подробност в хронологията на събитията е телефонният разговор между Габриела и майка ѝ, проведен около 16.00 часа, докато майката пазарува в близкия магазин „Фантастико“. В него детето не споменава нищо за станалия инцидент и за някакво неразположение. Казва, че ще остане да си играе, в резултат на което майката не бърза да го прибере, а отива да го чака до оградата на училището. Това чух от майката на детето след пристигането ми в Пирогов. 11. Друга неточност бяха думите на майката, че, излизайки от кабинета, лекарите са й казали да звънне в училище и да попита какво се е случило, защото детето е силно ударено в корема. Така представена, информацията не отговаря на проведения пред мен разговор между майката и г-жа Блъскова. Майката на Габи се обади на г-жа Блъскова и я попита случило ли се е нещо в училище, защото детето е в клинична смърт и лекарите не знаят какво и е и къде да търсят причината. Тогава за трети път уведомихме майката, че с Гебриела е имало инцидент. Това се случи около 50 минути, след като тръгна линейката от училището.  Данко Калапиш, Директор на 52. ОУ

Четирима се биха във варненско село, момче е с опасност за живота

http://www.moreto.net/novini.php?n=348513

Момче е с опасност за живота, след като четирима души се биха в село Гроздьово край Варна, съобщиха от МВР за Moreto.net. Инцидентът станал в събота на улица "Крали Марко". Четиримата мъже влезли в спор, който прераснал в масово сбиване.

Някога проевропейски настроен, Ердоган обръща гръб на членството на Турция в ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6164528

Някога проевропейски настроен, Ердоган обръща гръб на членството на Турция в ЕСПрез октомври 2004 г. тогавашният германски канцлер Герхард Шрьодер призна в Берлин заслугите на един уважаван гост, който тъкмо бе обявен за "Европеец на годината": Реджеп Тайип Ердоган. "Вашият ангажимент за по-голяма свобода, по-голяма защита на човешките права и по-малко вмешателство на държавата е за Вас не отстъпка пред Европа,

Четири медала и два национални рекорда за плувните таланти на "Еврофутбол"

http://www.cross.bg/stil-metra-svoboden-1539992.html

/КРОСС/ Тримата плувци - Спортни таланти на "Еврофутбол", постигнаха общо четири медала и два национални рекорда на двата силни международни турнира Мултинейшънс (за различни възрастови групи), които се проведоха в Прага и Атина през уикенда. Петър Божилов подобри собствения си национален рекорд за юноши старша възраст на 200 м свободен стил като първи пост от българската щафета 4х200 м св. стил на състезанието в чешката столица. Новото време 1:52.98 мин. (старият бе 1.53:23 мин). Щафетата ни в състав Петър Божилов, Антъни Иванов, Тихомир Тодоров и Светлозар Николов се класира на 5-то място. В неделя 17-годишният състезател на „Омега-01" спечели сребърен медал на 1500 м св. стил с 15:53.19 мин. Пред него е само полякът Антони Калужински с 15:52.15 мин. Петър грабна и бронзов медал на 400 метра свободен стил с време 3:57.92 мин. Първи финишира отново Калужински с 3:56.81 мин, а втори е Денис Локтев от Израел с 3:57.36 мин. В събота Диана Петкова донесе изключителна радост за българския отбор, след като спечели два сребърни медала от Прага. На 50 метра свободен стил тя финишира с 26.03 секунди, а на 100 метра св. стил постигна 57.01 секунди. 16-годишната пловдивчанка завърши турнира с 5-то място на 100 метра бруст - 1:12.32 мин и с 6-то време на 50 метра бруст - 33.00 сек

Мартин Димитров: Темата с уседналостта бе пусната, за да измести темата "Газпром"

http://www.mediapool.bg/martin-dimitrov-temata-s-usednalostta-be-pusnata-za-da-izmesti-temata-gazprom-news262505.html

"Темата с уседналостта е фалшива, няма да има такова нещо, но тази фалшива новина е лансирана, за да измести истинския въпрос – изтичат седемте седмици, в които България може да направи конкретни искания към "Газпром" в рамките на спора с Европейската комисия". Това коментира членът на "Нова република" и бивш депутат от Реформаторския блок Мартин Димитров в своя профил във "Фейсбук" Той напомни, че "Нова република" е поискала от президента свикването на Консултативен съвет по национална сигурност. "Но Радев избягва темата и заедно с Герджиков (служебния премиер Огнян Герджиков – б.р.) чакат да изтече срокът и да не направят нищо. Това е начинът за формиране на обща българска позиция. Пропуска се златна възможност за намаляване цената на газа с над 40%, ако ЕС започне да купува по единна цена", казва Димитров. Според него "тактиката на новите управляващи, но най-вече на ГЕРБ", е да не повдигат темата, да изчакат сроковете за възможни действия да изтекат и накрая да кажат, че служебният кабинет е пропилял тази възможност. "Ако България сама не поиска по-добри условия, няма кой да защити нашия интерес, ако ние си мълчим. Изглежда, че има съгласие да се правят на "умряла лисица" и накрая българските потребители ще продължат да плащат едни от най-високите цени на газа в ЕС", казва бившият депутат. На 13 март Европейската комисия обяви предложенията на руския газов монополист "Газпром", за да се прекрати антомополното дело срещу концерна, стартирало заради злоупотреба с господстващо положение при ценообразуването на газовия пазар в България още седем държави от Източна Европа. На осемте държави бяха дадени седем седмици да изпратят своите становища по поетите от "Газпром" ангажименти. Те предвиждат компанията да въведе конкурентно ценообразуване за България, Чехия, Естония, Латвия, Литва, Полша, Унгария и Словакия, да разреши на държавите да препродават свободните им количества руски газ чрез реекспорт, да им осигури достъп до западноевропейските газови хъбове и да се откаже от непазарни преимущества, получени за сметка на контрола върху газотранспортната и газоразпределителната инфраструктура.  В хода на антитръстовото разследване ЕК успя да извоюва от "Газпром" правото "Булгаргаз" да иска от доставчика си предоговаряне на цената на газа, ако предлаганата от руснаците тарифа се различава от ценовите референтни стойности в Западна Европа, включително цените в конкурентните газоразпределителни възли. От съобщението на ЕК от преди точно четири седмици се разбира, че по-скоро Брюксел събира допълнителни претенции от засегнатите страни. Не се посочва дали липсата на становища от съответните държави ще се отрази върху договарянето на ангажиментите държава по държава. От Министерството на енергетиката вече обявиха, че се работи върху позиция  на страната ни по предлаганите ангажименти. Преди дни председателят на енергийния регулатор Иван Иванов заяви от своя страна, че КЕВР ще предложи на Европейската комисия в рамките на ангажиментите на "Газпром“ по антимонополното дело, да заложи срок, в който да се промени ценообразуващата формула в договора между "Булгаргаз“ и "Газпром експорт“. Регулаторът ще настоява също цената на руския газ за България да се определя според цените на големите европейски газоразпределителни центрове, а не да е вързана към петрола за девет месеца назад, както е в момента, каза Иванов. Според него още това лято могат да стартират преговорите за промяна на ценообразуването за България и това да се отрази върху тарифите наесен. В понеделник той отново изрази надежда, че природният газ ще поевтинее преди началото на следващия отоплителен сезон  дори и само заради движението на цените на суровия петрол през последните месеци на световните борси.

Блага вест: Топлата вода в Пловдив остава на старите цени

http://offnews.bg/news/n_1/n_652513.html

Въпреки увеличението в цената на топлинната енергия, EVN Топлофикация няма да увеличава цената на битовата гореща вода за клиентите си в Пловдив, съобщиха от компанията. Съгласно Решение №Ц-6 от 07.04.2017 на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) еднокомпонентната пределна цена на топлинна енергия с топлоносител гореща вода за клиентите на дружеството в Пловдив от 7 април 2017 г. e 81,69 лв. без ДДС за един мегаватчас. Това е увеличение с 21,84% спрямо цената до 06.04.2017 г., която беше 67,05 лв. без ДДС. С ДДС крайната цена от 7 април 2017 г.е 98,03 лв. при досегашна цена от 80,46 лв. с ДДС/мегаватчас. Във връзка със смяна на цената на 7 април 2017 г. EVN Топлофикация извърши извънреден отчет на абонатните станции в Пловдив. Всички 1200 абонатни станции на EVN Топлофикация са автоматизирани и се отчитат дистанционно. Разпределението на енергията в сградата ще бъде извършено съгласно разпоредбите на Наредбата за топлоснабдяването. Целта е да се гарантира на клиентите, че тяхната консумация за април 2017 г. ще бъде разделена по стара и нова цена. Затова ще им бъдат издадени и две фактури – едната за периода до 6 април 2017 г. включително, а другата – за консумацията по нова цена от 7 април 2017 г. Въпреки увеличението на цената на топлинната енергия от 7 април 2017 г., EVN Топлофикация няма да увеличи цената на битовата гореща вода, заявяват от EVN Топлофикация. От май 2016 г. всички клиенти на дружеството в Пловдив, които ползват гореща вода за битови нужди ползват отстъпка от компанията - цената на един кубик гореща вода е лимитирана до 10 лева (с ДДС). В случай, че домакинствата в дадена сграда заплащат регулярно по-малко от 10 лева на кубик гореща вода, техният краен разход ще се запази в периода на кампанията, която продължава до 30 септември 2017 г. Така, ако разходите на дадено домакинство за гореща вода за един месец са 8,50 лева за кубик, то техният размер се запазва и няма да се повиши на 10 лева.

В Пловдив са регистрирани нови шест случая на морбили

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/04/10/2950986_v_plovdiv_sa_registrirani_novi_shest_sluchaia_na/?ref=rss


Нови шест случая на морбили са регистрирани в Пловдив през изминалия уикенд, съобщиха от регионалнатяа здравна инспекция пред "Фокус". Пробите от тях ще бъдат изпратени днес в лаборатория в София.

Така общо регистрираните случаи на морбили в областта стават 42, като 21 от тях са потвърдени, а за останалите случаи се очакват резултати от взетите проби.

Д-р Миника Троянчева от здравната инспекция в Пловдив уточни, че случаят с починалото от...

Индийците приеха официално първия блок на АЕЦ „Куданкулам“

http://econ.bg/Новини/Индийците-приеха-официално-първия-блок-на-АЕЦ-Куданкулам-_l.a_i.740725_at.1.html

Първи блок на АЕЦ "Куданкулам" е окончателно приет от индийската страна. Това стана след като на 5 април 2017 г. бе подписано Съвместно...

В Русия предлагат регистрацията в социалните мрежи да става с паспорт

http://offnews.bg/news/n_1/n_652510.html

В руската Държавна дума е предложен законопроект, предвижващ потребителите на социални мрежи да трябва да въвеждат данни от документите си за самоличност при регистрация.  "При регистрация собственикът е длъжен да поиска от физическо лице, осъществяващо регистрацията, документ в електронна форма, удостоверяващ самоличността (в това число документ, удостоверяващ самоличността на чуждестранен гражданин или лице без гражданство в Руската федерация) и позволяващ да се установи фамилия, име, бащино име (при наличност) и възраст на въпросното физическо лице", се казва в обяснителна записка към законопроекта, внесен от депутата Виталий Милонов и цитиран от РИА Новости.  Уточнява се, че посочените лични данни се предоставят доброволно от гражданите.  Това не е единственото предложение на Милонов. Депутатът иска също така да се забрани използването на социалните мрежи в работно време. Това изменение ще трябва да бъде внесено в Кодекса на труда. 

Има ли надежди за "Левски" след подхлъзването на "Лудогорец"

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/04/10/2950981_ima_li_nadejdi_za_levski_sled_podhluzvaneto_na/?ref=rss


Има ли надежди за "Левски" да сътвори чудото и да стане шампион? Или може би по-точният въпрос е дали "Лудогорец" може да изпусне титлата след 16 точки преднина десет кръга преди края?

Първият кръг от втория етап в първенството доведе до едва втората загуба на "Лудогорец" през сезона. Разградчани паднаха с 0:1 от "Дунав" и авансът им пред сините се смали до 13 точки.

Воденият от Георги Дерменджиев отбор държи...

През март прокурорите са внесли 34 обвинителни акта в съда

//dariknews.bg/regioni/razgrad/prez-mart-prokurorite-sa-vnesli-34-obvinitelni-akta-v-syda-2016613

34 обвинителни акта са внесени в съдилищата в Разградски регион през март – съобщават от Окръжна прокуратура-Разград. Обвиняемите са 39.
Най-много са обвинителните актове за престъпления против собствеността – 14, по 5 са за престъпления против личността, общоопасни престъпления и за престъп

Вижте кои са най-дефицитните професии у нас и защо

//dariknews.bg/novini/biznes/vizhte-koi-sa-naj-deficitnite-profesii-u-nas-i-zashto-2016602

Тираджия, електротехник, стругар и акушерка са сред 16-те най-дефицитни професии у нас - това показва класация на Асоциацията на индустриалния капитал в България, подготвена по европейски проект. Той има за цел да изработи пилотен

Съперник на Кобрата иска титла и жена от България

http://www.clubz.bg/52673-sypernik_na_kobrata_iska_titla_i_jena_ot_bylgariq

Американският боксьор в тежка категория Кевин Джонсън планира да си тръгне от София с два сувенира след мача срещу Кубрат Пулев на 28 април в "Арена Армеец".

Първият е Интерконтиненталната титла на Световната боксова асоциация (WBA), притежател на която е Пулев.

"Този колан е мой, сигурен е 37-годишният здравеняк от Ню Джърси. - Пулев е страхотен боксьор, също като мен, но няма съмнение, че ще му взема колана. Това е важен мач за мен. Ако го спечеля, ще се върна на голямата сцена и отново ще съм в битката за световните титли".

"За първи път ще съм в България, но чувам, че жените там са много красиви, така че се вълнувам. Искам да се оженя там. Ще си намеря момиче и ще се прибера у дома с нов колан и нова жена", все така уверен е Джонсън.

На предстоящия двубой на 28 април Кубрат Пулев за първи път ще защитава своята Интерконтинентална титла на Световната боксова асоциация (WBA), която спечели в сблъсък с бившия световен шампион Самюел Питър в зала "Арена Армеец" на 3 декември 2016 г. 

За Кубрат Пулев (24 победи, 1 загуба, 13 нокаута) ще е изпитание срещата срещу бившия претендент за световната титла Кевин Джонсън (30-7-1, 14 нокаута). През 2009 г. американецът изигра 12 рунда срещу Виталий Кличко за WBC и загуби по точки, а оттогава е излизал на ринга и срещу Тайсън Фюри, и Антъни Джошуа. Той бе победен от Фюри през 2012 г., а с Джошуа боксира на 30 май 2015 г.

Британецът, който е претендент за световната титла срещу Кличко на 29 април в Лондон, спечели с технически нокаут във втория рунд, след като два пъти свали своя съперник. Сред срещата с Антъни Джошуа ветеранът има само един мач - победа над Джамал Уудс на 11 март тази година.

По повод заканите на Джонсън, Кубрат Пулев обяви следното:

"По принцип на подобен род нападки имам един и същ отговор: хубаво е човек да иска, но да може да го направи и наистина да го направи, са коренно различни неща. С Ули Вегнер продължаваме да работим усилено и върху защитата. Успяхме да подобрим доста неща и мисля, че на Джонсън ще му бъде изключително трудно да ме достигне. Колкото до конкретната закана, че ще ме нокаутира... Какво да кажа, освен, че ще му остане една несбъдната мечта. Освен с поглед да успее."

Удариха "официален доставчик" на побоища и лихварство за Сливенския Йоско

http://www.clubz.bg/52672-udariha_oficialen_dostavchik_na_poboishta_i_lihvarstvo_za_slivenskiq_josko

"Това е група, която е писала собствени закони, сама е следяла дали те се спазват и съответно е налагала тежки наказания."

Така описа зам.-директорът на ГДБОП Стоян Темелакиев арестуваната банда за лихварство и рекет от Сливен. Момчетата на Йордан Божириков, известен в града като Графа, са действали с изключителна бруталност, когато е да се прибират пари от "неизрядни" кредитополучатели.

"Това са хора, които са готови на всичко за пари", описа ги и Иван Гешев, шеф на Специализиранта прокуратура, който е бил командирован в Сливен за акцията.

Именно според Гешев Графа е известен с това, че движи бизнеса на "сливенския Йоско" - Йосиф Йосифов, докато той е в затвора заради убийството на хора при катастрофа.

Все пак обвинителят, който е бил в Сливен със зам.-главния прокурор Борислав Сарафов (който пък в момента е в кампания като кандидат за ВСС, б.р.), уточни, че Йоско засега няма никакво процесуално качество - свидетел, или обвиняем.

У групата на Графа са намерени маски с прорези на очите, боксове, 299 плика с имена на длъжници, банкови карти, имена, оръжие и неголямо количество наркотици. Има данни, че са извеждали и компаньонки от сливенския регион на Запад.

"Смятаме, че имаме достатъчно и годни доказателства", казаха още от спецпрокуратурата.

Бандитите са изнудвали основно дребни длъжници от ниските социални прослойки, които са взимали най-често назаем от 500 до 1000 лв. Но затова пък с изключителна бруталност.

Проформа те са се водили служители на заложна къща, която е "витрина" на извращенията.

 

"Пребива се брутално, влиза се в дома му, взима се телевизор, техника... Това, което се е случвало, може да се опише като тотално унижаване на човешкото достойнство", каза още Темелакиев.

Само в събота показания са дали 26 потърпевши. 

"Не сме констатирали позвънявания на тел. 112 - тези жертви са живели в страх и подчинение", специално подчерта Иван Гешев.

А на журналистически въпрос - дали местната полиция е предприела поне нещо срещу Графа и Ко за толкова години, отбеляза съвсем недвусмислено:

"Не разполагам с такава информация."

От самата банда двама вече са се съгласили да сътрудничат, другите 3-ма са в ареста с постоянна мярка, наложена в неделя от Специализирания наказателен съд.

Повече от 1,2 млн. турци зад граница са гласували на референдума за конституционни промени

http://www.moreto.net/novini.php?n=348510

Повече от 1,2 млн. турски граждани, живеещи извън родината си, са гласували зад граница на референдума за конституционните промени, сочат данни на Висшия избирателен съвет (ВИС), предава Anadolu Agency. Вотът за предложените от Анкара промени стартира на 27 март в 57 държави, където турската общност има възможност да гласува в общо 120 избирателни секции до 16 април.

Програма на кино "Люмиер" 10 - 13 април

http://offnews.bg/news/n_1/n_652511.html

10. 04., понеделник 19:00 Сандра Хюлер и Петер Симонишек в "Тони Ердман"  (Toni Erdmann) реж. Марен Аде Германия-Австрия, 2016, 162 мин. Награди и отличия: Кан – Наградата на ФИПРЕССИ в конкурсната програма 5 Европейски филмови награди – за най-добър филм, режисура, актьор, актриса и сценарий Номинации за “Оскар”, „Златен глобус”, БАФТА и „Сезар” за чуждоезичен филм 5 номинации за Германските филмови награди “Лола”, вкл. за най-добър филм 11. 04., вторник 18:30 " Императорът" (L’Empereur) – реж. Люк Жаке Франция, 2016, 88 мин., документален Продължение на отличения с Оскар филм "Походът на императорите" 20:30 Гергана Плетньова и Силвия Петкова в "Никой" реж. Андрей Андонов България, 2016, 96’ 12. 04., сряда 19:00 Сандра Хюлер и Петер Симонишек в "Тони Ердман" (Toni Erdmann) реж. Марен Аде Германия-Австрия, 2016, 162 мин. Награди и отличия: Кан – Наградата на ФИПРЕССИ в конкурсната програма 5 Европейски филмови награди – за най-добър филм, режисура, актьор, актриса и сценарий Номинации за “Оскар”, „Златен глобус”, БАФТА и „Сезар” за чуждоезичен филм 5 номинации за Германските филмови награди “Лола”, вкл. за най-добър филм 13. 04., четвъртък 18:30 "Императорът" (L’Empereur) – реж. Люк Жаке Франция, 2016, 88 мин., документален Продължение на отличения с Оскар филм "Походът на императорите" 20:30 Гергана Плетньова и Силвия Петкова в "Никой" реж. Андрей Андонов България, 2016, 96’ ------------------------------------- Цени на билетите за "Тони Ердман" – 7/5 лв. Цени на билетите за "Императорът" и "Никой" – 8/6 лв.

Катастрофа с нелегални мигранти край Вакарел

https://www.24chasa.bg/novini/article/6164471

Катастрофа с нелегални мигранти край ВакарелАвтомобил с незаконни мигранти е катастрофирал в района на пътен възел „Вакарел“ на АМ „Тракия“. Около 20.00 часа на 7 април в РУ- Ихтиман се получил сигнал за пътнотранспортно произшествие в района на пътен възел „Вакарел“ на автомагистрала „Тракия“. Изпратените на място полицейски служители установили, че е самокатастрофирал лек автомобил,

Управителят на украинската централна банка Валерия Гонтарева подаде оставка

http://www.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/upraviteliat-na-ukrainskata-centralna-banka-valeriia-gontareva-podade-ostavka-237319/

Институцията губи реформаторска фигура, която беше способна да предприеме действия срещу конфликтите на интереси, коментира Ройтерс

Пиян варненец падна с автомобил в дере край Пампорово

https://www.24chasa.bg/region/article/6164446

Пиян варненец падна с автомобил в дере край ПампоровоПиян шофьор от Варна се спря в дере по пътя Пампорово- Смолян с лек автомобил "Мерцедес". 38-годишния Д.Д. е ранен, с натъртвания и охлузни рани, без опасност за живота. Настанен е за лечение и наблюдение в МБАЛ - Смолян. Според полицията причина за катастрофата е употреба на алкохол и несъобразена скорост с пътните условия.

Великденска благотворителна томбола организира община Тополовград

https://www.actualno.com/haskovo/velikdenska-blagotvoritelna-tombola-organizira-obshtina-topolovgrad-news_604931.html

Традиционната великденска томбола ще се проведе и тази година в Тополовград. Тя е отново благотворителна и в голямата великденска трапеза, която ще се подреди, ще се включат милосърдни хора със свои дарения – ястия, тестени изделия, напитки и други. Датата е 15 април, от 16:0

Калпакчиев се отказа от обезщетението си, другите от ВСС - не

http://www.clubz.bg/52671-kalpakchiev_se_otkaza_ot_obezshtetenieto_si_drugite_ot_vss_ne

Калин Калпакчиев, който е член на Висшия съдебен съвет (ВСС) от съдийската квота, няма да взема гласуваното от съвета обезщетение, след като мандатът му изтече през октомври. Калпакчиев обяви това в своя блог и призова колегите си да обявят публично как ще действат.

Със свое решение преди дни ВСС признава на членовете си, на главния инспектор и инспекторите от Инспектората към ВСС право да получат парични обезщетения като магистрати, след като приключат мандатите им. Така съветът разтълкува текст от Закона за съдебната власт (ЗСВ), според който при освобождаване от длъжност магистрат с повече от 10 години стаж има право на еднократно парично обезщетение в размер на толкова брутни месечни възнаграждения, колкото прослужени години има в органите на съдебната власт, но не повече от 20.

Нормата в ЗСВ обаче ясно казва кой има право на това обезщетение - съдия, прокурор или следовател, а не член на ВСС или инспектор, като приключи мандатът им. Нормата не е и сред изрично изброените в закона, който изчерпателно посочва кои от правата, които имат магистратите, се дават и на членовете на ВСС.

Тълкуването на ВСС, че и членовете на съвета имат право на обезщетение след края на мандата им засяга тези от тях, които не са били магистрати към момента на избора им за съдебни кадровици - Васил Петров, Незабравка Стоева и Юлиана Колева. То е в полза и на онези членове на ВСС, които идват от системата, но не са си получили компенсацията при избирането им в съвета. Възнаграждението във ВСС е по-високо от заплатите на магистрати и е по-изгодно сумата до 20 заплати да бъде изчислена спрямо него.

Калпакчиев е единственият член на ВСС, който не е получил обезщетение, когато е напуснал е напуснал магистратското си място. С това решение на ВСС той може да получи повече пари, след като то ще се изплати съобразно заплатата му на кадровик от ВСС, която е по-голяма от заплатата му на съдия. Той обаче няма да се възползва от тази привилегия и призовава всички членове на ВСС да заявят дали след края на мандата ще предявят искане за изплащане на обезщетението сега.

"За някои поставянето на въпроса за изплащане на обезщетения на членовете на ВСС може да изглежда дребнаво. Този частен случай илюстрира дълбок ценностен разлом в съдебната власт. Антиномията е – правосъдието като "банка за услуги" - и правосъдието като въздаване на справедливост и възстановяване на социалната хармония. От една страна стои употребата на правосъдието като "банка за услуги" – поставяне на съдебната власт в услуга на партийни и олигархични интереси; прокарване на роднински и приятелски назначения; стремеж към привилегирован статус на съдебната номенклатура за сметка на останалите съдии; служебни автомобили, почивни бази (чистачки, камериерки, шофьори, все любими теми за членовете на ВСС) и прочие. Оттук идва и стремежът за осребряване на престоя във ВСС и инспектората. Така се създава и поддържа хранителната среда за съдебната номенклатура", написа Калпакчиев.

Според него за подобен разговор в настоящия състав на ВСС обаче няма място.

Калпакчиев отправя и призив към кандидатите за членове в бъдещия съдебен съвет открито и публично да заявят позицията си за законосъобразността на решението, както и да дадат отговор на въпроса как ще гласуват като бъдещи членове на кадровия орган по подобни теми.

ГЕРБ и "Обединени патриоти" подновяват преговорите

https://www.actualno.com/politics/gerb-i-obedineni-patrioti-podnovjavat-pregovorite-news_604930.html

Поредните разговори за ново правителство се провеждат днес. Партия ГЕРБ и коалицията "Обединени патриоти" обсъждат как биха могли да съчетаят в управленска програма записаното в изборните им платформи. Засега основните спорни теми са как да бъде увеличена минималната пенсия и дали да бъде въвеждан мажоритарен избор за депутати.

Ральо Ралев гради паркинг за 150 коли с фитнес и кът за отдих

https://www.24chasa.bg/region/article/6164491

Ральо Ралев гради паркинг за 150 коли с фитнес и кът за отдихГолям общински паркинг със 150 места започна да гради кметът на пловдивския район "Северен" Ральо Ралев. Той направи първа копка на бул. "България" 2,4,6, където се намира теренът. Там ще е и новият бул. "Северен", който тепърва ще се изгражда. Паркингът ще е на площ от 3,5 декара. Ремонтните дейности представляват цялостна реконструкция на терена

Един човек е загинал при пожар на яхтено пристанище в турския курорт Мармарис

https://www.24chasa.bg/novini/article/6164493

Един човек е загинал при пожар на яхтено пристанище в турския курорт МармарисЕдин човек е загинал, а един е ранен при пожар на яхтено пристанище в курорта Мармарис, в окръг Мугла /Западна Турция/, съобщава БТА. Три яхти са напълно изгорели при пожара, а на една яхта са нанесени сериозни щети. Яхтите са били закотвени на пристанище, стопанисвано от общината в Мармарис. Очевидци са информирали незабавно полицията за пожара.

Близките на починалото от морбили бебе обвиняват лекарите (видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6164477

Близките на починалото от морбили бебе обвиняват лекарите (видео)Семейството на починалото от морбили 10-месечно дете в Пловдив обвини лекарите, че не са положили достатъчно грижи за него, съобщава NOVA. Според тях бебето имало силни пристъпи на кашлица и задушаване и медиците не са се справили. От Инфекциозната клиника в Пловдив обясниха, че детето, освен с морбили, е постъпило и с тежък ларингит,

Принцеса Лея все пак ще е в Епизод IX

http://www.clubz.bg/52670-princesa_leq_vse_pak_shte_e_v_epizod_ix

Кари Фишър ще участва като принцеса Лея в „Междузвездни войни: Епизод IX“, потвърди брат ѝ. В интервю за „Ню Йорк Дейли Нюз“ Тод Фишър коментира, че той и дъщерята на покойната актриса, Били Лурд, са дали на „Дисни“ и „Лукасфилм“ позволение да се използват скорошни записи на Фишър в предстоящия филм.

„И двамата си казахме: „Как бихме могли да я откъснем от него?“ Отговорът беше, че не можем – казва Тод Фишър. – Тя е част от „Междузвездни войни“ и нейното присъствие сега там е дори по-могъщо отпреди, както Оби Уан. Когато светлинният меч го порази, той стана още по-силен. Смятам, че това е, което се случва с Кари. Мисля, че заветът ѝ ще продължи.“

Фишър добавя още, че не е бил сигурен каква роля ще играе сестра му във филма, чиито снимки още не са започнали.

„Аз не съм единствената част в това уравнение, но смятам, че хората заслужават да я имат – коментира той. – Тя им принадлежи.“

„Дейли Нюз“, цитирани от „Гардиън“, съобщават още, че няма да се използват компютърни технологии, за да се пресъздаде дигитално образът на Кари Фишър. През януари „Дисни“ бяха принудени да опровергаят слухове, че това ще се случи в „Междузвездни войни: Последният джедай“ – Епизод VIII от сагата.

По-рано студиото понесе критики, че героят на Питър Къшинг, Моф Таркин, е бил електронно създаден, за да участва в „Rogue One: История от Междузвездни войни“. Актьорът почина през 1994 г. В същия паралелен филм от вселената бе включено и дигитално отражение на Кари Фишър като младата принцеса Лея.

Снимките на все още неназования Епизод IX предстои да започнат през юли. Режисьорът на „Джурасик свят“ Колин Тревъроу застава начело на филма, чиято премиера е насрочена за 23 май 2019 г.

Площад Славейков

Чиновник харизал земеделски имот за строеж на хотел край Кранево

http://offnews.bg/news/n_1/n_652512.html

Бивш шеф на областната земеделска служба в Добрич е обвинен за незаконно предоставяне на земя край Кранево на фирма, която построила хотел. На 7 април антикорупционното звено в Софийска градска прокуратурата е привлякла като обвиняем Стилиян Митев. Според държавното обвинение в периода 13 ноември 2009 - 30 септември 2013 г. не е изпълнил служебните си задължения, за да набави облага за две търговски дружества.  Според прокуратурата той е бездействал умишлено, като е допуснал земеделски имот от 15 дка на територията на село Кранево да се ползва без правно основание от концесионера на плаж „Кранево-север“ – „Макситур Бряг на изгрева“-АД. Въпросният земеделски имот, освен че се е държал без правно основание от концесионера, не се е ползвал по предназначение – за земеделска дейност, а за курортна дейност и като урбанизирана територия , без статута на земята да е бил променян по надлежния ред. Докато е бил директор на областната земеделска служба Митев не е предприел нищо, за да спре незаконен строеж на двуетажен хотел, питейно заведение „Винарна“, кухненски блок, павилиони, бунгала и метални конструкции, които са се ползвали през летния туристически сезон. Незаконното строителство е било реализирано от концесионера „Макситур Бряг на изгрева“ – АД, както и от дружеството „Митев“ - ЕООД, гр. Добрич, което пък, считано от 07.11.2007-ма година, е имало сключен подизпълнителски договор (със срок на договор – 6 години) с концесионера за стопанисване на северния плаж село Кранево. Едноличен собственик на дружествените дялове и управител на „Митев“ - ЕООД, гр. Добрич е бил (и понастоящем е) Димитър Митев – баща на Стилиян Митев. Приходите от незаконната курортна дейност, осъществявана в държавния земеделски имот, са отивали изцяло в полза на концесионера и на търговското дружество, собственост на бащата на обвиняемия. Областните дирекции „Земеделие“ са специализирани териториални администрации към Министерство на земеделието и храните, които подпомагат министъра на земеделието в провеждането на държавната политика в областта на земеделието и горите, както и при прилагането на Общата селскостопанска политика на ЕС на територията на съответната област, припомнят от прокуратурата. Като ръководител на Областна дирекция „Земеделие“ – Добрич, обвиняемият Стилиян Митев е имал задължение да стопанисва земеделските земи от Държавния поземлен фонд, разположени на територията на област Добрич, с грижата за добър стопанин и да ги опазва от замърсяване.  Стилиян Митев е с мярка за неотклонение „Гаранция в пари“ в размер на 2 000 лв. Материалите от разследването представляват 15 тома, разпитани са 59 свидетели, извършен е оглед на местопроизшествие, при който са констатирани незаконно изградените постройки, изготвени са комплексна геодезическа, агротехническа и строително техническа експертиза, графически експертизи и др. Досъдебното производство е било образувано от Окръжна прокуратура - Добрич на 08.09.2015 г. С постановление на главния прокурор от 24.09.2015г. делото е възложено за ръководство на СЗ “Антикорупция“ - СГП. Събирането на доказателства по делото е приключило. Насрочено е предявяване на разследването.

Премиерът Огнян Герджиков организира среща по актуални въпроси на сектор земеделие

http://www.cross.bg/gerb-proizvoditeli-zemedelieto-1539991.html

/КРОСС/ Министър-председателят Огнян Герджиков организира работна среща по актуални въпроси на земеделските производители с участието на министъра на земеделието Христо Бозуков и неговия екип и експертния екип на ПП ГЕРБ, начело с бившия министър на земеделието Десислава Танева. Премиерът пое ангажимент да съдейства този разговор да се осъществи веднага след парламентарните избори и да засегне важни проблеми на земеделските производители, поставени в писмо от партия ГЕРБ до него.Огнян Герджиков подчерта, че следи с внимание развитието в сектор „Земеделие" и специално хода на плащанията по схемите и мерките за директно подпомагане на земеделските производители. Участниците в срещата обсъдиха най-спешните мерки по кампанията за директни плащания в областите развитие на селските райони, биологично земеделие, преработка на селскостопански продукти, както и комуникацията с Европейската комисия по тях. Дискутирани бяха всички конкретно поставени от представителите на ГЕРБ проблеми. Формулираните и вече предприети от Министерството на земеделието решения бяха оценени положително. Разговорът премина в дух на експертност и колегиалност.

Намериха убит таксиметров шофьор край Варна, двама арестувани

https://vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/nameriha-ubit-taksimetrov-shofior-kraj-varna-dvama-arestuvani-6067755

От полицията във Варна съобщиха, че са рестувани мъж на 26 години и жена на 23 години, предстои да им бъдат повдигнати обвинения

Мъртви мъж и жена открити край Варна

https://vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/myrtvi-myzh-i-zhena-otkriti-kraj-varna-6067755

Колата е на една от големите таксиметрови компании в морската столица.

Кой надува цените в България

http://www.mediapool.bg/koi-naduva-tsenite-v-bulgaria-news262504.html

България изпадна в поредния пристъп на истерия - този път на тема цени. Тя обаче е пресилена: поскъпване на всичко или няма да има, или малцина ще го усетят.   Сигналът, както винаги, дадоха медиите: "Шоково поскъпване - първо на природния газ, после на всичко останало!“; "Насъщният скача!“; "Народът скочи срещу поскъпването!“.   Последваха протести, макар и доста рехави: "Хората изнемогват, няма какво да ядат!“; "Оставка!“. Веднага се включи омбудсманът-"герой": „Необосновани увеличения без аргументи! В интерес на дружествата, а не на гражданите!“.   Накрая като една скочиха партиите – и бъдещите управляващи, и бъдещата опозиция: "Абсолютно неприемливо увеличение, капан пред бъдещото правителство!“; "Незабавно да се отмени!“.   Проблемът е друг   Поскъпване на стока, например на природния газ, наведнъж с цели 30%, разбира се, не е шега работа. И все пак цялата шумотевица е малко попресилена – особено като се има предвид, че в предишните 2-3 години цената на газа падна 2,5 пъти, но тогава никой не каза нищо. "Поскъпване на всичко“ едва ли ще има, защото конкуренцията няма да го позволи. А и да има, малцина ще го усетят. За масовия потребител на масовите стоки няма да има никакъв шок.   Донякъде изключение са потребителите на парно, но с уговорки. Първо, като предварителна компенсация поскъпването им бе спестено през изтеклия отоплителен сезон. Второ, новите цени ще се усетят чак през следващата зима. И трето, може и да не се усетят, защото дотогава е възможно и вероятно (заради предстоящото, извоювано от ЕС, предоговаряне на условията по договора с "Газпром“) тези цени да се променят надолу.   Разбира се, съществува категорията на тъй наречените енергийно бедни, които при всички случаи трябва да бъдат идентифицирани и подпомагани. Механизмът за това (който донякъде съществува) е въпрос на социалната, а не на енергийната и икономическата политика. Тъй че тази категория е извън обсега на този анализ.   Всъщност, най-засегнати са големите индустриални потребители на газ, които вече плащат новата цена на газа. Много показателно е обаче, че тяхната реакция е сравнително най-умерена и реалистична. Защото те знаят, че поскъпването е не само обосновано, но и неизбежно - понеже по силата на договора с "Газпром“ засега цената на природния газ се определя по формула, в която влизат международните цени на суровия петрол и на определени петролни продукти, както и курса на долара. Тоест, цената зависи от международната пазарна конюнктура, която от есента на миналата година се промени в неблагоприятна за нас посока. Затова българските индустриалци не протестират срещу самото повишение, а срещу двукратното му отлагане, заради което се натрупаха въпросните 30%.   За тях, както и за цялото общество, истинският проблем е не международната конюнктура, а несъобразяването с нея, не пазарът, а липсата на достатъчно пазар. А отговорността за този проблем е на политиците - същите, които сега плачат за „абсолютно неприемливото увеличение“ и искат отмяната му, всъщност са виновни за него. Ето защо:   Заблудата за "добрите политици“   По принцип политиците се борят за гласовете на избирателите. А понеже никой избирател не обича да плаща повече, политиците винаги се опитват да се представят като отговорни за пониженията и никога – за повишенията на цените. Освен това обаче има и една специална категория избиратели (съвсем не е задължително да са бедни), които, неизкушени от същността и действието на пазарните механизми, си мислят, че нещата трябва да струват толкова, колкото те могат или искат да плащат, че "дружествата“ (особено когато става дума за неща като тока, парното и водата) могат и са длъжни да работят на загуба, "на мускули“. И са убедени, че цените се определят от политиците – съответно "добрите“ политици се грижат за народа“ и не вдигат цените (за разлика от лошите).   Голяма част от политиците пък си мислят, че тази категория избиратели е толкова голяма, че гласовете ѝ са решаващи за спечелване на властта. Затова всячески се опитват да ѝ се харесат, да не я дразнят и да изглеждат от "добрите“. Като се правят на ударени, сякаш нямат нищо общо (както сега с газа), и като се намесват активно за заобикаляне на пазарните реалности.   Ценови еквилибристики и страх от реформи   А за поскъпване на газа, парното и тока моментът е винаги неподходящ – или иде зима, или избори, или и двете. Така е ставало многократно през годините, така стана и миналата есен. Регулаторът, определящ цените, по закон е (и в настоящия си състав наистина се стреми да бъде) независим, но е подложен на такъв натиск (и от избирателите, и от политиците), че в две последователни тримесечия (преди президентските и преди парламентарните избори) изкуствено задържа цената на газа - за да пощади домакинствата с парно, чиято цена не бе пипана цяла година. Така доставчикът му натрупа 40 милиона загуби и накрая се стигна до днешния 30-процентен шок за индустрията.   По същата логика години наред различни правителства вечно отлагаха реформите на енергийните пазари. Дори и най-"дребните“ – за да могат потребителите да прогнозират разходите си, цената на газа да следва автоматично промените във формулата, а не да зависи от нечие усмотрение. Да не говорим за по-сложните реформи – бизнесът да плаща за ток по-малко от домакинствата, както е в цял свят, а не обратното; да бъде преодоляно кръстосаното субсидиране в сектора; най-после да бъде завършена либерализацията на газовия и на електроенергийния пазар, която в голяма степен си остава само на хартия. За да има повече конкуренция на производители, доставчици и търговци, различни тарифи според потреблението и обективни цени, отразяващи реалните разходи. И да бъде сложен край на съпътстващите държавната намеса далавери, плод на политическо връзкарство и корупция.   Последиците   Преплетените и взаимно подсилващи се популистки заблуди и страх от реформи имат тежки последици не само за енергетиката, а за цялата икономика – загуби и задлъжнялост, липса на инвестиции, ниска ефективност и конкурентоспособност, слаб растеж, ниски доходи... Докато се правят на "добри“, политиците в действителност причиняват само злини на избирателите си.

За качествен сън - без телефон и телевизия преди да си легнете

http://offnews.bg/news/n_1/n_652502.html

В един идеален свят ще заспиваме в 22:00 всяка вечер и ще събуждаме освежени в 6 часа на следващата сутрин. Но не живеем в идеален свят. Замислете се кога за последен път сте спали непробудно цели 8 часа? Но дали това е оптималното количество и дали всички имаме нужда от толкова сън? Telegraph се свързва с трима експерти, които ни дават 3 съвета за качествен сън. Създайте си навици „Имаме нужда от около осем часа сън на нощ, но често нямаме тази възможност през цялата работна седмица. Това не е чак такъв проблем. Ако един ден спите по-малко, вземете си часовете сън следващия ден. Но не спете през деня - сънят не трябва да се заменя час за час. Младите се нуждаят от един час допълнителен сън, тоест около 9 часа, възрастните имат нужда от около 7 часа, за да си отпочинат. В комбинация с физически упражнения и здравословна храна – не яжте късно вечер и не пийте кафе следобед, лесно можете да постигнете нужната за организма ви почивка“, казва д-р Пол Кели от университета в Оксфорд. Ограничете телевизията и компютрите „Според мен, няма единна формула за здрав сън за всички. Всеки има свой биологичен часовник, който определя нуждата от почивка. Затова е по-важно качеството на сън през нощта. Съществуват правила на съня. Спете на тъмно и се старайте в стаята да е хладно (между 16 и 18 градуса). Не гледайте телевизия преди сън. От съществено значение е да се огранича излагането на синя светлина преди да си легнете. Ако трябва да използвате смартфон, таблет или компютър късно вечерта, опитайте се да намалите яркостта и го дръжте по-далеч от лицето си", казва Фей Лангуорти, директор в This Work. Тествайте съня си "Много често хората подценяват значението и въздействието на добрия нощен сън. Не си даваме сметка, че липсата на такъв засяга няколко важни аспекта – настроението, производителността, продуктивността, способността за вземане на решения и пъргавината на ума ни. Това се отразява и на външния ни вид, имунната система и апетита. Организмът ни трябва да премине през серия от цикли и фази, необходими, за да възстанови напълно функциите си. Времето за почивка, от което се нуждаем, е уникално за всеки един от нас и най-добрият начин да определим колко ние нужно е да си направим тест на съня. Лягайте си всяка вечер в един и същи час и не слагайте аларма на телефона си. Ще се наложи да започнете с по един ден в седмицата. Следете в колко часа се будите сами. Така ще разберете колко почивка ви е нужна и ще можете да определите кога да си легнете, за да се събудите навреме за работа без да се стряскате от алармата“, казва Кори Кук, експерт по качество на съня.

Габи, която почина след ритник в корема в училище, е имала тумор

https://www.24chasa.bg/novini/article/6164444

Габи, която почина след ритник в корема в училище, е имала тумор11-годишната Габриела от столичното 52 ОУ, която почина след ритник в корема от съученик, е имала тумор в левия бъбрек. Това става ясно от писмо на родителите на момичето, адресирано до просветния министър Николай Денков и цитирано от пресцентъра на МОН. „На нас ние известна съдебно-медицинската експертиза и фактът, че в нея пише,

Германски съд забрани връщането на мигранти в България

http://www.mediapool.bg/germanski-sad-zabrani-vrashtaneto-na-migranti-v-bulgaria-news262503.html

Административният съд в германския град Хановер постанови да не бъдат връщани мигранти в България.   Съдът мотивира решението си с нечовешките условия и застрашаващо живота отношение към търсещите закрила в България, съобщи Дойчландфунк.    19-годишен кюрд е завел дело срещу връщането му у нас.   Съдът в Хановер въведе с бързо производство забраната за връщане в България. Тя е неоспорима и е безсрочна, докато ситуацията в България не се промени из основи, каза говорител на Административния съд.   Бежанците в България са заплашени да останат на улицата. Нямат достъп до пазара на труда и социалната система на страната. Ищецът е имал статут на бежанец в България, но е продължил към Германия със семейството  си. Това не е първото подобно съдебно решение в Германия. Миналата година Административният съд в Саарлуис, провинция Саарланд, постанови, че България и Унгария не са "сигурни трети страни" за бежанците.

Варненец първи в изхвърлянето на състезание по вдигане на тежести в Тайланд

http://www.moreto.net/novini.php?n=348495

Варненецът Христо Христов завърши първи в изхвърлянето в категория до 94 килограма на Първенството за кадети в Банкок-Тайланд, научи Moreto.net. Състезателят на "Титан" направи успешни опити на 137, 143 и 145 килограма.

Продават дома на Великия Гетсби за $85 милиона

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6164442

Продават дома на
Великия Гетсби
за $85 милионаПищно имение на Лонг Айлънд край Ню Йорк, в което през 2013-а е снимана последната версия на филма "Великият Гетсби" с Леонардо ди Каприо, се продава за 85 милиона долара. Вилата е построена през 1928-а, т.е. три години след излизането на романа на Франсис Скот Фицджералд. Разполага с 18 спални и 32 вани и с обща жилищна площ 5200 кв. м.

ГЕРБ и Обединените патриоти се събират за поредна среща в Народното събрание

https://www.24chasa.bg/novini/article/6164479

ГЕРБ и Обединените патриоти се събират за поредна среща в Народното събраниеГЕРБ и Обединените патриоти се събират за поредна среща в Народното събрание. На влизане лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов заяви пред журналисти, че не очаква днес да завършат преговорите по общата програма за управление, предаде БТА. В края на миналата седмица стана ясно, че двете страни не могат да постигнат съгласие за въвеждането на пълен

Нови цени на топлинната енергия в Пловдив от 7 април 2017 г.

http://www.cross.bg/april-voda-tzenata-1539990.html

/КРОСС/ Въпреки увеличението в цената на топлинната енергия, EVN Топлофикация няма да увеличава цената на битовата гореща вода за клиентите си в Пловдив Съгласно Решение №Ц-6 от 07.04.2017 на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) еднокомпонентната пределна цена на топлинна енергия с топлоносител гореща вода за клиентите на дружеството в Пловдив от 7 април 2017 г. e 81,69 лв. без ДДС за един мегаватчас. Това е увеличение с 21,84% спрямо цената до 06.04.2017 г., която беше 67,05 лв. без ДДС. С добавен ДДС крайната цена от 7 април 2017 г.е 98,03 лв. при досегашна цена от 80,46 лв. с ДДС/мегаватчас. Във връзка със смяна на цената на 7 април 2017 г. EVN Топлофикация извърши извънреден отчет на абонатните станции в Пловдив. Всички 1200 абонатни станции на EVN Топлофикация са автоматизирани и се отчитат дистанционно. Разпределението на енергията в сградата ще бъде извършено съгласно разпоредбите на Наредбата за топлоснабдяването. Целта е да се гарантира на клиентите, че тяхната консумация за април 2017 г. ще бъде разделена по стара и нова цена. Това налага и издаването на две фактури за април 2017 г. - едната за периода до 6 април 2017 г. включително, а другата - за консумацията по нова цена от 7 април 2017 г. Фактурите ще бъдат изпратени до клиентите през май. Допълнително живущите във всяка сграда могат да предоставят данни от самоотчет към 7 април 2017 г

Първите сто дни на Антониу Гутериш на поста генерален секретар на ООН

https://www.24chasa.bg/novini/article/6164438

Първите сто дни на Антониу Гутериш на поста генерален секретар на ООНДнес се навършват сто дни, откакто Антониу Гутериш пое ръководството на ООН. Една от най-важните му срещи се състоя още преди да встъпи в длъжност - в Москва, където беше приет от руския президент Владимир Путин. Тогава Гутериш вече беше избран да замени Бан Ки-мун като генерален секретар на Обединените нации.

Жена от Димитровград даде 1375 лева на телефонни измамници

https://www.24chasa.bg/novini/article/6164441

Жена от Димитровград даде 1375 лева на телефонни измамнициЖителка на Димитровград на 77 годишна възраст е станала жертва на телефонна измама, съобщи ОД на МВР - Хасково. Жената е била заблудена по схемата "съдействие на полицията". Мним служител на реда я е убедил, че тя ще участва в полицейска операция по залавяне на престъпници. Пенсионерката е последвала инструкциите и е оставила на автобусна спирка в

Как се влюбват зодиите в едно изречение

https://www.actualno.com/curious/kak-se-vlubvat-zodiite-v-edno-izrechenie-news_604927.html

Kратки изречения казват всичко за начина, по който се влюбват различните зодии: Овен: Влюбва се, страда, но не си тръгва. Телец: В края на крайщата се влюбва. Близнаци: Влюбва се… пак и пак, и пак, и пак… и пак! Рак: Влюбва се… и се жени. Лъв: Влюбва се, не му харесва и не

Таксиметров шофьор открит убит в автомобила си край Варна

https://www.24chasa.bg/novini/article/6164439

Таксиметров шофьор открит убит в автомобила си край ВарнаТаксиметров шофьор е открит мъртъв във Варненско. По информация на bTV таксиметров шофьор той е намерен в автомобила си. Убийството е извършено в неделя вечерта около 23 часа на пътя Варна - село Въглен, в района на военното поделение. Продължава оглед на мястото на престъплението. Очаквайте подробности.

Министерството на образованието предлага спешни мерки за превенция на агресията в училищата

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2017/04/10/2950928_ministerstvoto_na_obrazovanieto_predlaga_speshni_merki/?ref=rss


До края на тази година ще трябва да влязат в сила 12 конкретни мерки от изготвения от министерството на образованието междуинституционален план за действие за превенция на агресията и засилване на сигурността в училищата.

Документът, представен днес от министъра на образованието Николай Денков, съдържа още 10 мерки, които трябва да влязат в сила до края на 2018 г., има и постоянни, уточняват от просветното ведомство.

Краткосрочни мерки

НСИ: Повишел се е износът на страната за ЕС

http://www.cross.bg/yanyari-bulgariya-masla-1539980.html

/КРОСС/ През януари 2017 г. износът на България за ЕС се увеличава със 7.2% спрямо същия месец на 2016 г. и е в размер на 2 426.0 млн. лева. Основни търговски партньори на България са Германия, Италия, Румъния, Гърция, Франция и Нидерландия, които формират 68.9% от износа за държавите - членки на ЕС. При износа на България за ЕС, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, през януари 2017 г. в сравнение със същия месец на предходната година най-голям ръст е отбелязан в секторите „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход" (48.6%) и „Минерални горива, масла и подобни продукти" (44.6%). Най-голям спад се наблюдава в сектор „Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн" (10.7%). Вносът на България от ЕС през януари 2017 г. се увеличава с 16.5% спрямо същия месец на предходната година и е на стойност 2 641.1 млн. лв. по цени CIF (табл. 1 и 2 от приложението). Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Германия, Румъния, Италия, Испания и Гърция. При вноса от ЕС, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, през януари 2017 г. в сравнение със същия месец на 2016 г. най-голямо процентно увеличение е отчетено в сектор „Минерални горива, масла и подобни продукти" (121.2%). Намаление се наблюдава единствено в сектор „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход" (15.1%)

Води ни партийо: Издигнаха знаме на ГЕРБ над саниран блок (снимки)

http://offnews.bg/news/n_1/n_652507.html

Любопитни снимки от панелен блок, по който се извършват дейности по саниране, се появиха в социалните мрежи. Най-отгоре на покрива е закачено партийното знаме на ГЕРБ. "Партийното знаме се вее гордо над блок 26 в кв. "Орфей", който санират с парите на всички ни. Останаха ли ви съмнения, че ГЕРБ и БКП са едно и също нещо?!", написа във фейсбук Георги Пеев, споделил кадрите. Квартал "Орфей" е най-големият панелен комплекс в южния областен център. Именно темата за фирмите, изпълнителки на ремонтните дейности в града бяха основната тема на противопоставяне между водача на листата на БСП Елена Йончева и конкуренът ѝ от ГЕРБ Делян Добрев.

Герджиков организира среща по актуални въпроси на сектор земеделие

https://www.24chasa.bg/novini/article/6164429

Герджиков организира среща
по актуални въпроси на сектор земеделие Министър-председателят Огнян Герджиков организира работна среща по актуални въпроси на земеделските производители с участието на министъра на земеделието Христо Бозуков и неговия екип и експертния екип на ПП ГЕРБ, начело с бившия министър на земеделието Десислава Танева. Премиерът пое ангажимент да съдейства този разговор да се осъществи веднага

Vivendi затяга хватката около Telecom Italia

http://www.investor.bg/telekomunikacii/457/a/vivendi-zatiaga-hvatkata-okolo-telecom-italia-237305/

Френският гигант предложи изпълнителния си директор за председател на борда на телекома

Euler Hermes запази рейтинга на България на ниво B2 – умерен риск

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/euler-hermes-zapazi-reitinga-na-bylgariia-na-nivo-b2--umeren-risk-237314/

1,8% средногодишна инфлация, намаляване на безработицата и ръст на заплатите в България, прогнозират международните анализатори

Столовете на менторите в „Гласът на България“ се завъртяха за последен път на Цветница

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6164425

Столовете на менторите в „Гласът на България“ се завъртяха за последен път на ЦветницаЧетири отбора с общо 48 участника продължават към вокалните двубои, където ще отпаднат две трети от тях Приключи първият етап от 4-ти сезон на „Гласът на България“. Близо 100 таланта се изявиха на сцената на най-гледаното музикално риалити с надеждата да застанат очи в очи с Камелия, Поли, Графа и Иван Лечев, и да изберат своя ментор.

Инцидент в СУ: Киселина пръсна в окото на студентка

http://offnews.bg/news/n_1/n_652498.html

Киселина е пръснала в окото на студентка по време на упражнение във Факултета по химия и фармация на Софийския университет. За инцидента, станал през втората половина на месец март, не беше съобщено официално. OFFNews научи за него от свои източници, а в отговор на наше запитване пресцентърът на най-старото ни висше училище го потвърди. Първокурсничката смесила два химикала, без да изслуша инструктажа на асистента, пишат от Ректората в отговора си до OFFNews. Според източника ни тя е смесила киселина с вода и при последвалата реакция киселината пръснала в окото ù. Момичето не е студентка в Химическия, а в друг факултет. Не е ясно дали е била инструктирана предварително. След инцидента са били взети незабавни мерки за неутрализация действието на химикала и изпращането на момичето на лекар. Студентката се е възстановила и няма увреждания, твърдят от СУ. От "Св. Климент Охридски" пишат още, че студентката е била "изпръскана с химикал в лицето", без да уточняват дали очите ù са били засегнати. От заповед на декана на факултета акад. Петър Кралчевски във връзка с инцидента обаче се подразбира, че случаят е именно такъв. Заповедта му е от 22 март. Според нея трябва да започне да се провежда инструктаж на студентите за правилата за безопасна лабораторна работа в началото на всяко лабораторно упраждение; в лабораториите да не се допускат студенти без очила от закрит тип ; където е необходимо, лабораторните аптечки да се допълнят с всички необходими лекарствени средства и чашки за изплакване на очите . Във връзка с инцидента попитахме СУ кой осигурява ръкавици, очила и престилки за студентите. "Лабораторни престилки и предпазни очила студентите закупуват сами. Във Факултета по химия и фармация студентите получават ръкавици", отговориха от СУ. Предпазните очила струват 4 лева и се продават в аптеки, а престилките се купуват от специализирани магазини, допълниха оттам. От бюджета на Алма матер се отделяли пари (между 12 и 19 хил. лева) за работно облекло и лични предпазни средства, но за преподавателите и служителите, които работят в лаборатории. СУ осигурява и средства за поддържане на аптечки във всяка лаборатория. Аптечките разполагат с нужните препарати, които се прилагат в случай на възникване на инцидент, уточниха от висшето училище. На наш въпрос за инструктирането на студентите от СУ поясниха, че в изпълнение на Наредба РД-07-2 от 2009 г. има заповед на ректора на Университа, съгласно която се провеждат следните видове инструктажи по безопасност и здраве при обучение и труд: - начален инструктаж, който се провежда в началото на семестъра от преподавателя, водещ занятията със студентите; - периодичен инструктаж, който има за цел да поддържа и допълва знанията по безопасност и здраве и се провежда в началото на всеки семестър от преподавателите; - инструктаж на работното място, който се провежда при лабораторни и практически занятия на обучаващите се в деня на първото занятие в работните помещения (лаборатории, кабинети); - извънреден инструктаж, който се провежда след злополука, пожар, природни бедствия, при констатирани нарушения на нормите по безопасността и при промяна на работното място или организация на работа. Освен заповедта на декана, инцидентът е предизвикал и провеждането на извънреден разширен декански съвет, а всички студенти и целият персонал на Факултета са били инструктирани извънредно, което са удостоверили с подписи в съответните книги.

10 знака, че сте наистина добри в леглото, според мъжете

https://www.actualno.com/curious/10-znaka-che-ste-naistina-dobri-v-legloto-spored-myjete-news_604923.html

Мъжете обичат да споделят сексуалния си опит и мнението за способностите на партньорката си. А на нас ни харесва да го споделяме с вас. Ето какви са върховните критерии на мъжете за една истинска богиня в леглото. Намирате ли себе си в тях?   1.       Бившият й

Омбудсманът обжалва повишението на парното

http://offnews.bg/news/n_1/n_652509.html

Oмбудсманът Мая Манолова и представители на Сдружение „Федерация на потребителите в България“ и Сдружение „Гражданско движение ДНЕС“ ще внесат жалба в Административен съд София-град срещу решението на КЕВР за шоковото увеличение цените на природния газ. Комисията за енергийно и водно регулиране не се поддаде на обществения натиск и прие окончателно решение за поскъпването на тока, парното и топлата вода. Цената на електроенергията за битови абонати се увеличава с 0,95 %. Добавката "задължения към обществото" се променя от 35,77 лв./MWh - на 37,02 лв./MWh. За стопанските потребители, снабдяващи се с електроенергия на свободния пазар това води до поскъпване на цената с около 1 на сто. Парното и топлата вода поскъпват между 17,91% и 25,61% в различните градове. Само за "Топлофикация Плевен" то е 37,40 %, поради направени корекции в резултат на невярно подадени от дружеството данни за предишен период. Промяната на цените се дължи на по-високата цена на природния газ. За второто тримесечие на годината бе одобрено увеличение от 29,64%, поискано от "Булгаргаз" ЕАД.

5 интересни факта за Вложка България (видео)

http://offnews.bg/news/n_1/n_652505.html

В деветия епизод на историческата поредица "Минало в минути" Мирела ни разказва за Волжка България, основана от втория син на Кубрат – Котраг. Къде се намира тя, колко време съществува и каква е нейната съдба - вижте в следващото видео: Всички епизоди от поредицата "Минало в минути" може да гледате тук . „Минало в минути“ е поредният интересен проект на сдружение „Българска история“ , в който водещата Мирела ще представя любопитни факти от родния летопис в кратки видео-клипове. Основна задача на организацията е съхраняването и популяризирането на българската история чрез поддръжката на два уебсайта, обиколки на училища с цел изнасяне на уроци по родолюбие, създаване на образователни клипове, документални поредици, късометражни филми и телевизионни предавания, посветени на бележити лица и събития от родното минало, издаване на книги с историческа тематика, а от март 2016 г. и едноименно списание.

Пореден атентат в Сомалия, има загинали (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6164414

Пореден атентат в Сомалия, има загинали (Снимки)Самоубийствен атентатор задейства взривно устройство пред военен лагер в сомалийската столица Могадишу, информира "Фокус". Инцидентът се случва само ден след атаката срещу конвой на началника на отбраната, уточниха от армията на африканската страна. „Самоубийствен атентатор, преоблечен като член на армията,

Зарибиха отново езерото Монтанензиум

//dariknews.bg/regioni/vraca/zaribiha-otnovo-ezeroto-montanenzium-2016606

350 риби бял амур, по 300 грама всяка, бяха пуснати днес в езерото Монтанензиум. За поредна година община Монтана  го зарибява. През пролетта на 2016-та в градското езеро са  пуснати няколко вида риби – златен  шаран, бял амур и толстолоб. Около 70 процента от рибата е оцеляла, разказва Лъчезар Въл

Пианистът Николай Димитров с нови две награди от национален конкурс

//dariknews.bg/regioni/ruse/pianistyt-nikolaj-dimitrov-s-novi-dve-nagradi-ot-nacionalen-konkurs-2016607

15-годишният пианист от Училището по изкуствата в Русе Николай Димитров спечели първа награда в първа възрастова група на 12-ия Национален конкурс за ученици-акомпанятори, който се провежда на всеки две години в Плевен. Русенският музикант се представи в два тура, в които изпълни Етюд №7 от Шопен

Награди за Разград от „Танцуваща река“

//dariknews.bg/regioni/razgrad/nagradi-za-razgrad-ot-tancuvashta-reka-2016605

Общо 11 награди спечелиха четири разградски танцови формации от 11-тото издание на Международния фестивал „Танцуваща река“, който се проведе в събота в Русе. В конкурсната част са участвали 29 състава от България и Румъния, танцьорите са били 813.
Първи с призовете си се похвалиха от Центъра

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване