Джей-Зи изтегли музиката си от Spotify

http://www.investor.bg/novini/346/a/djei-zi-iztegli-muzikata-si-ot-spotify-237287/

Нито един от 12-те студийни албума на рапъра вече не е достъпeн в стрийминг услугата

Тервел Пулев триумфира в Берлин с нокаут

http://www.cross.bg/pylev-tervel-nokaytira-1539956.html

/КРОСС/ Тервел Пулев завоюва втора победа в професионалния бокс. Българинът нокаутира грузинеца Рамази Гогичашвили още в първия рунд на двубоя, който се проведе в Берлин. Пулев излезе на ринга пред многобройна българска агитка и не разочарова феновете си, след като отказа противника още в самото начало на мача. Това бе втората победа с нокаут на Тервел при професионалистите. Преди това на 3 декември 2016 той нокаутира в София хърватина Томислав Рудан. Следващата изява на Тервел Пулев е на 28 април в гала-вечерта "Final Countdown" в "Арена Армеец". Към момента неговият съперник все още не е известен. Кулминацията на вечерта ще бъде боят на неговия по-голям брат Кубрат, който ще защитава интерконтиненталния пояс на WBA срещу бившия претендент за световната титла Кевин Джонсън.    

Полицията откри 14 мигранти в камион край Бургас

http://www.mediapool.bg/politsiyata-otkri-14-migranti-v-kamion-krai-burgas-news262499.html

Полицията е открила 14 мигранти в товарен автомобил, който е спрян за проверка край Бургас, съобщиха от МВР.   Камионът е преминавал в 5.00 ч. вчера край квартал "Крайморие". Шофьор е бил криминално проявен столичанин на 37 години. Мъжете, открити в автомобила са се самоопределили като афганистанци и пакистанци.   Шофьорът е задържан и срещу него е образувано бързо полицейско производство за каналджийство.   Незаконно преминалите границата мъже са предадени на служители от сектор "Миграция". Те ще бъдат настанени в специализиран център.

Един задържан за нападението над жената, вързана със свински опашки

https://www.24chasa.bg/novini/article/6164086

Един задържан за нападението над жената, вързана със свински опашкиНападателите на Митка Крайска - жената от русенското село Червена вода която бе завързана със свински опашки и пребита, вероятно са имали предварителна информация за парите, които държи вкъщи. Засега е задържан един, работи се по няколко версии, каза началникът на полицейското управление Иван Николов пред Нова ТВ.

Младежка кампания„Солидарно четене“

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/KKpxnc7UCqk/

По случай 23 април „Международен ден на книгата и авторското право“ Младежкото обединение на БСП – Бургас с подкрепата на Делегация на българските социалисти в Европейския парламент стартират за трета поредна година кампанията си „Солидарно четене“. Всеки който има желание да дари книга за целите на кампанията може да го направи от 10  до 30 април в Европейски информационен офис „Солидарност“ – Бургас на ул. Фердинандова № 60. Всички дарени книги ще бъдат предоставени на читалища в Област Бургас.

Розови пеликани се наблюдават в Сребърна, на път за делтата на Дунав

http://www.cross.bg/pelikani-sreburna-idvat-1539955.html

/КРОСС/ Около 20 розови пеликани се наблюдават от няколко дни в резервата „Сребърна". На територията на България няма регистрирано гнездилище на този вид птици, съобщава БНТ. Въпреки това за момента не се наблюдават проблеми в съжителството им с традиционните обитатели на резервата - къдроглавите пеликани. Най-голямата европейска колония от около 2 000 розови пеликани се намира край делтата на Дунав, в Румъния. д-р Росен Илиев, създател на Природонаучния музей в Сребърна: Розовият пеликан, който се наблюдава почти всяка година тука, без изключение, са птици, които са още млади не стигнали полова зрялост, което ще рече, че са на 2-3 години - те идват тука, ако може съвсем по човешки образно да го кажем - да пият по едно кафе и да си ходят.Присъединяват се към колонията си едва в края на април. Според специалистите, не може да става и дума за конфликт между розовите и къдроглавите пеликани. д-р Росен Илиев, създател на Природонаучния музей в Сребърна: Те не идват да правят гнезда -конфликт има там, където съседни семейства птици строят гнездо... те идват тук само като наблюдатели, почиват си, обикалят наоколо - нямат някакви преки отношения с нашата колония.Ежедневно се извършва мониторинг на защитените видове в резервата, като се очаква скоро с поколение да се сдобият и първите от заселилите се в колонията къдроглави пеликани

Акционерите на БФБ гласуваха за дивидент от 0,0048 лв. на акция

http://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/akcionerite-na-bfb-glasuvaha-za-divident-ot-00048-lv-na-akciia-237286/

Събранието се проведе на 7 април и е първото редовно за годината на компания от 40-те най-ликвидни дружества на борсата у нас

Над милион турски граждани са гласували зад граница за референдума в Турция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6164083

Над милион турски граждани са гласували зад граница за референдума в ТурцияНад 1 милион турски граждани са гласували зад граница и на турските ГКПП за референдума в Турция по серия конституционни промени, с които може да бъде въведена президентска система на управление в Турция. На територията на страната всенародното допитване ще се проведе в неделя, 16 април, предаде БТА.

Турция и нова бежанска вълна от Сирия са заплаха, прогнозира Цветлин Йовчев

http://offnews.bg/news/n_1/n_652476.html

Непредвидимостта на Турция и новите процеси в Сирия са предпоставка за нова бежанска вълна и заплаха за сигурността. Това прогнозира пред bTV Цветлин Йовчев - бивш шеф на ДАНС и вътрешен министър в правителството на Пламен Орешарски.  По думите му със сигурност от Сирия може да се очаква нова бежанска вълна. Освен последните атаки там, основна предпоставка за населението да напуска страната са и икономически причини. Подобна е и ситуацията в Северна Африка. "Без значение какво ще се случи с Асад, кризата ще се засили в Сирия и ние можем да очакваме поток от там", каза Йовчев. По думите му Турция е непредвидим политически играч. Според него очакванията са референдумът в страната да мине и ще гарантира еднолична власт с човек, "който иска да изнесе проблемите си навън". Йовчев обясни, че българската стратегия за национална сигурност се нуждае от ревизия. Документът, който е от 2011 година, не отразява средата и не е адекватен на ситуацията с войната в Сирия и бежанската криза, смята Йовчев. Според него документът трябва да вземе отношение и за намесата на държави във вътрешните работи на страната. За това са необходими и нова отбранителна доктрина и доктрина за външна политика.  Според него в момента страната ни трябва да е изключително внимателна по отношение на Сирия и Турция. Страната се нуждае от силна дипломация, "внимателни изказвания и преосмисляне изцяло на концепцията ни за национална сигурност". "Единствения начин да гарантираме националната сигурност минава през членството ни в НАТО и ЕС", каза още той. По думите му атаката с боен газ в Сирия е брутален акт, който нарече "провокация", тъй като от военна гледна точка нито една от страните в конфликта не може да извлече предимства и ползи. "Дългосрочното решаване на въпроса в Сирия е без Асад", каза още той.  По думите му новото българско правителство ще бъде стабилно, ако има разбирателство и от двете страни. Това обаче щяло да бъде трудно, защото партиите имат различни ценности и визии за бъдещето на страната. 

Двама загинали при тежки катастрофи през изминалото денонощие

https://www.24chasa.bg/novini/article/6164077

Двама загинали при тежки катастрофи през изминалото денонощиеДвама души са загинали и 12 са ранени през изминалото денонощие при 12 тежки катастрофи в страната, информира БТА. Един от пострадалите е с опасност за живота. В София са регистрирани две тежки и 67 леки пътни произшествия, при които са пострадали двама

Обработват площи срещу кърлежи във Владиславово днес

http://www.moreto.net/novini.php?n=348484

Пролетната дезакаризация във Варна ще продължи днес - 10 април с парка във "Владиславово", припомня Moreto.net. Обработките ще се извършват в ранните утринни часове, когато посещаемостта е слаба, и при подходящи климатични условия (температура, влажност, вятър, валежи), обясниха от общината.

Георги Георгиев: Европейските пазари пак са модерни

http://www.investor.bg/bloomberg-tv/461/a/georgi-georgiev-evropeiskite-pazari-pak-sa-moderni-237291/

Погледите на инвеститорите са насочени към Франция и предстоящия президентски вот, твърди експертът

Спорт по тв днес: 4 мача, тенис от Маракеш и тото

https://www.24chasa.bg/sport/article/6163711

Спорт по тв днес: 4 мача, тенис от Маракеш и тото                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

През "Портата на Гъливер" в Ню Йорк към света

http://www.dnevnik.bg/na_put/2017/04/10/2950629_prez_portata_na_guliver_v_nju_iork_kum_sveta/?ref=rss


В дните, когато планетата изглежда по-разделена отвсякога, в центъра на Ню Йорк се отваря "Портата на Гъливер", за да напомни, че споделяме един свят.

"Портата на Гъливер" е най-новата атракция на града, представяща забележителностите на света в миниатюра. С инвестиция от 40 млн. долара комплексът пресъздава над 300 от световните забележителности в умален размер.

Макетите на знакови сгради и природни забележителности в мащаб 1:87...

Заради Сирия напрежението между Великите сили се изостри неимоверно

https://www.actualno.com/asia/zaradi-sirija-naprejenieto-mejdu-velikite-sili-se-izostri-neimoverno-news_604851.html

Британският външен министър Борис Джонсън ще настоява пред колегите си от Г-7 да въведат нови санкции срещу Русия в отговор на последните събития в Сирия. Припомняме, че днес (10 април) той трябваше да отиде на визита в Москва, но посещението беше отменено. Проект със санкции

Семейството на починалото от морбили бебе вини лекарите

http://www.cross.bg/morbili-semeiistvoto-plovdiv-1539954.html

/КРОСС/ Семейството на починалото от морбили бебе вини лекарите. Според дядото и бащата на малкия Ставри медиците не са реагирали навреме, за да се справят с пристъпите му на задушаване, а звънецът за спешни случай бил изключен. Дядото Рангел Рангелов посочи, че бебето е постъпило в Инфекциозната болница в Пловдив на 29 март с висока температура и посиняване. Имал е пристъпи по 5-6 пъти на ден. Бащата Яшар Батишев добави, че на сутринта преди да почине му е направена веднъж инхалация и повече не му е обърнато внимание. До момента в Пловдив има 36 болни със симптоми на морбили, 21 от тях са доказани.  

Извънредно положение в Египет

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/879WKZQGxs0/

Египетският президент Абдел Фатах ас Сиси обяви въвеждането на извънредно положение за срок от три месеца. Повод за това станаха двата терористични атентата срещу християнски храмове, извършени в неделя в градовете Танта и Александрия, при които, по последни данни, са загинали най-малко 46 души, а над 100 са ранени.

Атентатът в Александрия беше извършен по време на литургия за Цветница, водена от Коптския патриарх Тауадрос Втори, който остана невредим. И в двата града бяха открити и бомби, които бяха обезвредени. Отговорност за нападенията пое “Ислямска държава”, като джихадистите предупредиха за бъдещи атаки. След терористичните актове египетският президент обяви по телевизията, че ще бъдат предприети серия от стъпки. Първата е въвеждането на извънредно положение. За това обаче според конституцията държавният глава трябва да поиска одобрението на парламента до една седмица, отбелязва Кросс. Президентът обяви и създаването на Висш съвет за борба срещу тероризма.

Съветът за сигурност на ООН решително осъди терористичните нападения срещу църкви в Египет, извършени по време на богослужения за Цветница. Съветът определи атаките като чудовищни и долни и изрази съболезнования на семействата на жертвите, а също и на народа и правителството на Египет.

Сирия ще бъде основна тема на срещата на Г-7 в Италия

http://www.cross.bg/roiiters-siriya-italiya-1539953.html

/КРОСС/ На започващата днес среща на министрите на външните работи на Групата на седемте най-развити индустриализирани страни Европа и Япония ще се опитат да получат ясно становище от САЩ по редица въпроси, особено свързани със Сирия, предаде Ройтерс. Срещата ще започне с работен обяд. Дискусиите ще приключат към 17 ч. местно време (15 часа по Гринуич), отбелязва Франс прес. Двудневната среща в град Лука в италианския регион Тоскана ще се състои на фона на дислоцирането на ударна група на военноморския флот на САЩ близо до Корейския полуостров и съществуващите опасения за ядрените амбиции на Северна Корея. Но гражданската война в Сирия вероятно ще се окаже в центъра на преговорите, отбелязва Ройтерс. Италия се надява в заключителното изявление от срещата да подкрепи опитите на ООН да сложи край на шестгодишния конфликт в страната. На срещата Италия, Германия, Франция, Великобритания, Канада и Япония ще получат първата си възможност да разпитат новия държавен секретар на САЩ Рекс Тилърсън дали Вашингтон е решен да свали сирийския президент Башар Асад. Американският президент Доналд Тръмп намекна, че може да е настроен по-малко интервенционистки от предшествениците си и по-склонен да пренебрегне нарушения на човешките права, ако това е в интересите на САЩ, припомня Ройтерс.    

Управата на "Локо" прие оставката на Ераносян

http://www.clubz.bg/52661-upravata_na_loko_prie_ostavkata_na_eranosqn

Президентът на "Локомотив" (Пловдив) Христо Крушарски и управителният съвет на клуба приеха оставката на треньора Едуард Ераносян. Едо, както го наричат феновете на "смърфовете", обяви, че напуска след унизителното 0:5 срещу "Левски" в неделя в откриващия кръг от втората фаза на Първа лига.

Още снощи Ераносян каза, че е непреклонен, независимо че му предстоеше среща с Крушарски. Напускането му е потвърдено още тази сутрин.

Вижте какво гласи съобщение от официалния сайт на "Локомотив":

"Днес, 10.04.2017 г., се проведе заседание на ръководството на ПФК "Локомотив Пловдив". На него беше решено да бъде приета оставката на старши треньора Едуард Ераносян.

След загубата от ПФК "Левски София" специалистът подаде своята оставка, поемайки вината за резултатите на отбора.

Всички членове на ръководството изразиха благодарност за свършената работа досега  на длъжността старши треньор от Едуард Ераносян.

По-късно ще стане ясно кой ще води временно "Локомотив" до назначаването на нов старши треньор."

Шефът на КЕВР обеща поевтиняване на енергията през есента

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/04/10/2950777_shefut_na_kevr_obeshta_poevtiniavane_na_energiiata/?ref=rss


През есента ще бъде направено всичко възможно енергийните цени да бъдат намалени. Това обяви в сутрешния блок на БНТ председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов. През миналата седмица регулаторът разреши повишение на цената на тока с до 1%, а на парното - с до 26%. Малко преди това газът поскъпна с близо 30%.

Регулаторът получи упреци от различни политически сили, че не е повишил поскъпването на газа от 1 януари с исканите от...

Недим Генджев: До няколко години ще има независима кюрдска държава

http://www.cross.bg/gendzhev-bulgariya-nedim-1539952.html

/КРОСС/ "До три години ще се образува независима кюрдска държава - Кюрдистан. „Ще вземат територия от Ирак, от Турция и от Сирия. Това е неминуемо", заяви в предаването „Здравей, България" Недим Генджев, председател на Висшия мюсюлмански съвет. Според него след започването на тази война много хора ще тръгнат към България и Европа. По думите му Ердоган е дал на 3 милиона бежанци поданство. „След като му бъдат дадени такива правомощия, ще последва Кюрдско-Турска война. Тя вече е започнала", смята Недим Генджев. „Говорих с Ахмед Доган по телефона и той ми каза, че е много загрижен за референдума, който ще се проведе в неделя в Турция. Според него последствията за България и за Европа може да са тежки", каза Генджев. На въпрос трябва ли да има уседналост, за да гласуваш на изборите у нас Генджев отговори, че е съгласен с това. „Не може да плащаш данъци в Германия и да решаваш моята съдба тук, в България", каза той.    

Възпитаници на космическия лагер SPACE CAMP TURKEY се срещат в Пловдив, за да обсъждат бъдещето на науката и да обяват новите стипендианти на конкурса на космическия лагер

https://pressbulgaria.com/m/SDYJPHUM.html

Квалифицирано жури от 4 експерта и 4 възпитаника на SPACE CAMP оценяват бъдещите кандидати, желаещи да изживеят една космическа “седмица, равняваща се на няколко години” по думите на Диан Братоев, гр. Казанлък, възпитаник на космическия лагер през 2016 г. Докато кандидатите очакват резултати и класиране на най-талантливите есета на теми свързани с пътуване във времето, нашата земя след 300 години и роботите - моите приятели, Център за творческо обучение подготвя втора среща на общността “Възпитаници на SPACE CAMP в България” на 21 април 2017 г. в град Пловдив, Дома на културaта. Събитието е насочено на първо място към подпомагане на бъдещи участници в космическия лагер, популяризирането на SPACE CAMP TURKEY сред младежите в България, както и мотивиране на възпитаниците на космическия лагер в екипни дейности с фокус космически науки и повече българско участие в най-новите проекти на NASA и не само. Програмата на събитието е обявена на страницата на SPACE CAMP TURKEY в България като организаторите от Център за творческо обучение са обещали то да се предава на живо в тяхната фейсбук страница. SPACE CAMP TURKEY e учебно-тренировъчен лагер, намиращ се в гр. Измир, Турция като в света има едва три подобни центъра, като единственият функциониращ в Европа и съседните държави е SPACE CAMP TURKEY, създаден през 2000 година по модел на NASA. Фокус на програмата са развиване на познания в науките астрономия, физика, математика, технологии, биология и други науки. Мотото на космическия лагер са трите стълба - Обучение, Екипна Работа и Технологии, върху които са съсредоточени всички занимания на децата и младежите в международния учебно-тренировъчния лагер. За да се докоснат до най-новите космически нововъведения, да се срещнат лице в лице астронавт от НАСА и за да преминат през тренажори за астронавти, е нужно децата да преминат през конкурс за есе и видео есе, чиито организатор е Център за творческо обучение, официален и единствен представител на космическия лагер SPACE CAMP TURKEY за България.

Пекин предлага награди за разкриване на чужди шпиони

https://www.24chasa.bg/novini/article/6164074

Пекин предлага награди за разкриване на чужди шпиониКитайската столица засилва своята кампания срещу чуждия шпионаж от днес, предлагайки награди от между 1500 и 73 000 долара за граждани, които подадат сигнали за шпиони, съобщиха днес китайските държавни медии, информира БТА. "Спешната" нужда от нови мерки срещу чуждестранните шпиони е неприятна косвена последица от реформите в Китай и отварянето

Заради климата: полетите със самолет ще стават все по-разтърсващи

http://www.clubz.bg/52660-zaradi_klimata_poletite_sys_samolet_shte_stavat_vse_po_raztyrsvashti

Колко често ви се случва да пътувате със самолет и той да бъде разтърсен от силна турбуленция? В момента това е рядкост - по-слаби завихряния са често срещани, но наистина стряскащите и неприятните са нещо, с което дори пилотите не се сблъскват всекидневно.

Според изследване на университета в Рединг, Великобритания, публикувано в журнала Advances in Atmospheric Sciences ("Напредък в атмосферните науки"), в следващите десетилетия климатичните промени ще направят тези събития много по-чести. И то именно най-силните случаи на турбуленция - тези, които разхвърлят из кабината на самолета пътниците, забравили да си закопчаят коланите, и които са истинско предизвикателство дори за добрите пилоти.

Това е първото изследване, което изследва бъдещето на най-силната турбуленция, която включва "случайни движения нагоре-надолу, които са по-силни от гравитацията". В тези ситуации ходенето по пътеката, яденето, дори държането на предмети може да се окаже проблем.

Според данните средните случаи до лека турбуленция ще се увеличат с 59%, лека до средна - със 75%. Средната турбулентност обаче ще нарасне почти двойно - 94%, средна до силна - със 127%, а наистина опасните завихряния - със 149%. Тези увеличения са заради по-силните завихряния, които стават и все по-нестабилни.

"Нашето ново изследване рисува най-детайлната картина досега за това как самолетната турбулентност ще реагира на климатичните промени", обяснява д-р Пол Уилямс, ръководител на изследването. "За повечето пътници леката турбуленция не е нищо повече от досада, но за по-нервните летци дори тя е проблемна. Дори и най-опитните и често летящи обаче ще се притеснят от идеята за 149% увеличение на тежката турбуленция, която често хоспитализира пътници и членове на екипажа по света."

Факт е, че тежката турбуленция е причина за повечето пострадали по време на полет.

Уилямс и колегите му симулирали трансатлантическата турбуленция в ясно време през зимата на 11 900 метра височина при двойно повече въглероден диоксид от днешните стойности. Това ниво на парниковия газ ще бъде достигнато към средата на века.

Добрата новина - съвременните самолети се строят все по-издръжливи и гъвкави по отношение на турбуленцията. Крилете им могат да се движат нагоре и надолу с 15-20 градуса отклонение, без да се счупят, корпусите са по-стабилни и същевременно по-леки.

Теоретично турбуленция може и да свали самолет, но шансът за това е практически нулев. Всички специалисти обаче съветват едно - ако искате да се предпазите, закопчавайте си колана. Той е най-сигурната защита срещу разтърсващите сили на борда.

Вирусът на морбили е дошъл у нас от Румъния

https://vesti.bg/bulgaria/virusyt-na-morbili-e-doshyl-u-nas-ot-rumyniia-6067738

По думите му най-много боледуват децата от 1 до 4-годишна възраст, предупреждава проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести

Дерменджиев: По една или друга причина не играем успешно с "Дунав"

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/04/10/2950779_dermendjiev_po_edna_ili_druga_prichina_ne_igraem/?ref=rss


Треньорът на "Лудогорец" заяви, че отборът му не играе по най-добрия начин с "Дунав". Думите му дойдоха след загубата с 0:1 от русенци, която беше първа за шампионите от 24 срещи.

Преди това през сезона "Лудогорец" записа трудна победа с 5:3 и равенство 2:2 с водения от Веселин Великов отбор.

"По една или друга причина не играем успешно с "Дунав", но това е. Има такива мачове, в които можеш да биеш, можеш...

Иван Иванов: През есента цените на парното и водата могат да бъдат намалени

https://www.24chasa.bg/novini/article/6164069

Иван Иванов: През есента цените на парното и водата могат да бъдат намалени"В основата на увеличенията на парното и водата е именно увеличението на природния газ", заяви председателят на КЕВР Иван Иванов. Цените скачат точно от 1 април, защото има договор между "Газпром" и "Булгаргаз" цените на всяко тримесечие трябва да се актуализират и то не зависи от никакви избори. "Ние се произнасяме винаги на 31 март всяка година

Лилия Христова: Да обединиш усилията на младите хора е голямо предизвикателство

http://www.barometar.net/88292/

Във Варна ще бъде проведен Octoberfest - най-масовият народен празник, носещ своите корени от Германия.

Президентът на Египет обяви въвеждането на извънредно положение

http://www.moreto.net/novini.php?n=348481

Египетският президент Абдел Фатах ас Сиси обяви въвеждането на извънредно положение за срок от три месеца. Повод за това станаха двата терористични атентата срещу християнски храмове, извършени в неделя в градовете Танта и Александрия, при които, по последни данни, са загинали най-малко 46 души, а над 100 са ранени.

Филипинският президент започва посещение в Близкия изток

https://www.24chasa.bg/novini/article/6164063

Филипинският президент започва посещение
в Близкия изтокФилипинският президент Родриго Дутерте започва днес едноседмично посещение в три страни от Близкия изток, където работят над един милион филипинци, предаде БТА. Дутерте се надява, че по време на официалните си държавни визити ще успее да привлече и по-големи инвестиции от Саудитска Арабия, Бахрейн и Катар.

СКАНДАЛ! Ивайло Калфин попиля българската позиция за ударите в Сирия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278781_%D0%A1%D0%9A%D0%90%D0%9D%D0%94%D0%90%D0%9B%21+%D0%98%D0%B2%D0%B0%D0%B9%D0%BB%D0%BE+%D0%9A%D0%B0%D0%BB%D1%84%D0%B8%D0%BD+%D0%BF%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D0%BB%D1%8F+%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%

 Ивайло Калфин скочи срещу позицията на българското МВнР за Сирия. "Ние по острота задминахме и позицията на Европейския съюз. След това, което се случи, Германия и Белгия си оттеглиха подкрепата от коалицията на САЩ. А България изтича с една позиция - ние признаваме, че има химическо оръжие. Знаем го и одобряваме атаките срещу него", каза Калфин пред Би Ти Ви.

 

И метафорично обясни, че в този случай "ако Европейският съюз е гълъб, то ние сме ястреби".

 

 

 

Калфин допълни,че становището за Сирия се забавило с 24 часа, освен това е направено сякаш, за да се харесаме на някой наш голям партньор.

 

"Страх ме, че това напрежение, което периодично избухва, води към война. Дано тези, които могат да я спрат, го направят. Защото ако руски и американски самолети не се разпознаят над Сирия, може да стане голяма беля", допълни спецът по външна политика.

 

Автор: ПИК

14 мигранти са хванати в неделя на пътя Созопол-Бургас

http://www.cross.bg/byrgas-slyzhiteli-chasa-1539951.html

/КРОСС/ 14 нелегално преминали границата на България мъже, самоопределили се за афганистанци и пакистанци, са заловени в неделя, 09 април т.г. около 00.05 часа. Те били на изхода на кв. "Крайморие", на около 50 м от пътя Созопол - Бургас, съобщиха от МВР-Бургас. В проверката, при която са открити мигрантите, са участвали служители от група "Престъпления, свързани с незаконното пребиваване или преминаване на чужденци в страната" към отдел "Криминална полиция" при ОДМВР - Бургас. Заедно с тях са били и служители на Главна дирекция "Национална полиция" и сектор "Специализирани полицейски сили" към ОДМВР - Бургас. Чужденците били в камион със софийска регистрация, управляван от криминално проявения И.К., 37-годишен от София. И.К. е задържан за срок от 24 часа, като срещу него е образувано бързо полицейско производство за каналджийство по чл. 281 от Наказателния кодекс. С прокурорско постановление задържането му под стража е удължено за срок до 72 часа. Нелегално преминалите са предадени на служители от сектор "Миграция". Предстои настаняването им в специализиран център.    

300 писатели с карти за безплатно здравеопазване

http://offnews.bg/news/n_1/n_652477.html

Над 300 писатели ще получат поименни медицински карти, осигуряващи им право на пълен безплатен достъп до всички медицински услуги в болница "Света Анна". На специална церемония в медицинското заведение омбудсманът Мая Манолова и изпълнителният директор на УМБАЛ „Света Анна София“ д-р Славчо Близнаков ще връчат първите 30 карти на емблематични хора на словото, сред които Михаил Белчев, Никола Инджов, Банко Банков, Венко Евтимов и др. Инициативата осигурява пълноценни здравни грижи за членовете на Съюза на българските писатели. 

Илияна Балтова, кандидат за член на ВСС: Ще работя за обединение

//dariknews.bg/regioni/burgas/iliiana-baltova-kandidat-za-chlen-na-vss-shte-rabotia-za-obedinenie-2016520

Кандидатът на Бургас за член на Висшия съдебен съвет – съдия Илияна Балтова представи концепцията си за работата на кадровия орган пред медиите. Тя заяви желанието си да спомогне за разрешаване на проблемите, свързани с независимостта на съдебната система и качественото правосъдие у нас. Гласуванет

Фестивал на чуждестранните студенти

//dariknews.bg/regioni/ruse/festival-na-chuzhdestrannite-studenti-2016521

Фестивал на чуждестранните студенти ще се проведе в Русенския университет. Началото е в 15.00 часа, в Канев Център, а студентите избраха темата му да бъде „Този, който не пътува, не знае стойността на хората“. Форумът се организира всяка година от дирекция „Чуждестранни студенти” при висшето училищ

Агресията в училище ще изчезне, когато изчезне в обществото, смята министър Денков

//dariknews.bg/novini/bylgariia/agresiiata-v-uchilishte-shte-izchezne-kogato-izchezne-v-obshtestvoto-smiata-ministyr-denkov-2016525

Можем да очакваме, че агресията в училище ще изчезне, когато това стане в обществото. Това обаче няма да стане много скоро и затова трябва да се предприемат мерки.
 

Кланът Ердоган – където всяка женитба е и политическо решение

//dariknews.bg/novini/komentar/klanyt-erdogan-kydeto-vsiaka-zhenitba-e-i-politichesko-reshenie-2016523

В клана Ердоган всяка женитба е и политическо решение: членовете на семейството трябва да печелят от властта на Ердоган. И обратното - той от тях. Добре измислено. Само да не бяха синовете на

Солидарно четене за трети път

//dariknews.bg/regioni/burgas/solidarno-chetene-za-treti-pyt-2016522

По случай Международния ден на книгата и авторското право 23 април,  Младежкото обединение на БСП – Бургас с подкрепата на Делегация на българските социалисти в Европейския парламент обявиха за трета поредна година кампанията си „Солидарно четене“.
 
Всеки който има желание да дари кн

Служители на ГДБОП неутрализираха група за лихварство и рекет

//dariknews.bg/regioni/sliven/sluzhiteli-na-gdbop-neutraliziraha-grupa-za-lihvarstvo-i-reket-2016524

Служители на ГДБОП неутрализираха група за лихварство и рекет. Операцията е реализирана под ръководството на Специализираната прокуратура на територията на Сливен

Повдигнати са обвинения на петима участници в организирана престъпна група за лихварство, рекет и нанасяне на телесни пов

Поредно заседание по делото срещу акушерката Емилия Ковачева

//dariknews.bg/novini/bylgariia/poredno-zasedanie-po-deloto-sreshtu-akusherkata-emiliia-kovacheva-2016527

Видеозаписите по делото срещу акушерката Емилия Ковачева, която е обвинена в опит за убийство на 4-дневната Никол, показват многобройни удари с юмрук в областта на главата.
 
От камерите става ясно още, че детето е било удряно и в тялото, а главичката

Службите следили Меси за пране на пари

http://offnews.bg/news/n_1/n_652473.html

Лионел Меси е бил шпиониран от тайните служби на Аржентина, твърди журналистът Карлос Пани във вестник „La Nación“. Действията на агентите са заради появата на името на Меси в „Панамските досиета“. Става въпрос за прочутото изтичане на документи за пране на пари. Милиарди са били изчистени, твърдяха файлове, като в списъка освен Меси фигурираше самият Владимир Путин, президент на Русия. Федералното разузнавателно управление е извършвало тайни операции в продължение на четири месеца. Установено е, че Меси има пари в компании в чужбина и е участвал в незаконни финансови операции. Акцията вече е прекратена, тъй като има много спорни неща около направения шпионаж. Поставено е сериозно съмнение върху събраните документи, начина на тяхното изземане и достоверността им. Покрай преследването на милиарди, уж изпрани в Панама от Путин, лъснаха имената на куп спортни величия. Сред тях асът на Барселона, Мишел Платини, високопоставеният чиновник от ФИФА Хуан Дамияни. Аритстичният свят беше "представен" от Педро Алмодовар, Джеки Чан и Франко Драгон.

Елена Поптодорова разкри защо Тръмп удари Сирия и как САЩ ще се опита да повлияе на Путин за Асад!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278780_%D0%95%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B0+%D0%9F%D0%BE%D0%BF%D1%82%D0%BE%D0%B4%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BA%D1%80%D0%B8+%D0%B7%D0%B0%D1%89%D0%BE+%D0%A2%D1%80%D1%8A%D0%BC%D0%BF+%D1%83%D0%B4%D0%B0

 В Сирия се водят две войни. Едната е срещу „Ислямска държава“, а другата е вътре в самата страна. Русия отмени комуникацията със САЩ, но преди това Щатите удариха без да каже. Вижте, Тръмп е президент от седмица. Рокадите, които прави, американският президент нарича гъвкавост. Той направи промени в националната сигурност. Това обяви пред Нова тв Елена Поптодорова.

 

„Обама бе предупредил, че може да се стигне до употреба на сила, ако се мине червената линия. Сега предстои визита на Рекс Тилърсън в Москва и аз очаквам той да се опита да смени позицията на Путин спрямо Асад“, разкри още тя.

 

 

 

Поптодорова сподели още, че Соломон Паси е бил привикан от полицията, за да дава обяснение за позицията си спрямо Сирия. „В едно интервю Паси каза, че ситуацията в Сирия може да се реши само със сила. След тези думи той е привикан в полицейско управление, за да дава обяснение за думите си. Защо се е месил във вътрешните работи на страна. Това е било по искане на посолството на Сирия у нас“, обясни дипломатката.

 

Попитана за ситуацията в Турция и предстоящия референдум там, тя смята, че Ердоган няма как да допусне загуба. „Турция се променя. В този смисъл за нас е важно да си поставим много ясно интересите на масата. Трябва да е ясно къде свършва България и къде започва Турция. Не можеш да избираш съседите си, защото това е география. Но можеш да показваш ясно какво искаш“, каза Поптодорова.   

Автор: ПИК

 

"Пътна полиция" с допълнителни мерки за трафика в празничните дни

http://www.cross.bg/politziya-dali-putna-1539950.html

/КРОСС/ Повече от 300 000 автомобила са със служебно прекратена регистрация, заради несключена застраховка "Гражданска отговорност" от началото на годината, съобщи в студиото на "Денят започва" инсп. Мария Ботева от "Пътна полиция". За първите три месеца на годината са свалени и номерата на повече от 800 автомобила, защото водачите им са заловени да карат пияни, без книжка или под въздействието на наркотици. В седмицата преди Великден традиционното голямо празнично пътуване ще започне още в четвъртък следобед и ще приключи следващия понеделник. Натоварено се очаква да бъде движението и в събота вечерта, когато много хора ще тръгнат да посрещнат Великден в някои от големите манастири. „Големият пътникопоток се очаква в последния работен ден - четвъртък следобед и затова заедно с колегите от "Автомобилна администрация" и АПИ ще подпомогнем трафика, с временната организация на движението там, където трябва да бъде въведена, с извеждането на автомобилите от големите градове, в т. ч. и от столицата. Очаква се да подпомогнем движението и гражданите да са доволни. Когато се хората се сблъскат с някакви проблеми, нека да се обаждат на "Пътна полиция" или на тел. 112". Това каза по БНТ инспектор Мария Ботева от „Пътна полиция". По думите ѝ, още в четвъртък патрули ще подпомагат трафика от София към подходите към трите автомагистрали, което обаче не означава, че нарушителите няма да бъдат санкционирани

Кой укрива данъци в Гърция?

http://www.investor.bg/evropa/334/a/koi-ukriva-danyci-v-gyrciia-236416/

Отговорът на този въпрос е млад лекар с богата частна практика в южната част на страната, сочи EY

YouTube промени правилата за реклами на потребители

http://www.moreto.net/novini.php?n=348478

Видео мрежата Ютюб въведе нови правила за това как потребителите могат да започнат да печелят пари чрез рекламиране на собствените си канали, информира ВСС. Наскоро регистрираните канали ще трябва да получат 10 000 индивидуални преглеждания, преди да имат правото да се възползват от Партньорската програма на мрежата.

Германски съд забрани връщане на бежанци в България

https://www.24chasa.bg/novini/article/6164059

Германски съд забрани връщане на бежанци в БългарияСъдът в северния германски град Хановер постанови забрана за връщане на бежанци в България, съобщава радио Deutschlandfunk, цитирано от "Фокус". Решението е мотивирано с лошите условия за търсещите убежище, които предлага най-младата държава-член на Европейския съюз, и заплахите, които пред които са изправени бежанците.

Двама млади ентусиасти: Да се засади дърво е много добро дело

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278779_%D0%94%D0%B2%D0%B0%D0%BC%D0%B0+%D0%BC%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%B8+%D0%B5%D0%BD%D1%82%D1%83%D1%81%D0%B8%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B8%3A+%D0%94%D0%B0+%D1%81%D0%B5+%D0%B7%D0%B0%D1%81%D0%B0%D0%B4%D0%B8+%D0%B4%D1%8A%D1%80%D

 Вчера млади ентусиасти посадиха 20 дръвчета в парк "Военна академия". Паралелно с това още 70 дръвчета бяха засадени и в столичния "Южен парк". Главните виновници за това станаха представителите на Ротаракт клуб - София, които искат да подобрят условията за живот в столицата.

Екипът на Topnovini.bg, който също се включи в прекрасната инициатива, разговаря с двама от главните участници на  Ротаракт клуб София Витоша-Изгрев - Ралица Диканска и Васил Егов. Ралица в момента  изучава архитектура, докато Васко съвсем скоро ще стане строителен инженер, завършвайки  специалността "Строителство на сгради и съоръжения". Освен ученето и  двамата от няколко години са се захванали много сериозно с благородната инициатива, чрез която искат да направят града, в който живеят, по-зелен и по-чист. Ротаракт клуб София Витоша-Изгрев дава начало на зелената идея през 2012 година, когато съвместно с други 3 клуба от София засаждат 4 брези в столична градина. Постепенно инициативата набира скорост и в момента проектът вече е обхванал всички Ротаракт клубове на територията на страната, като всяка година се засаждат все повече и повече дръвчета.

Ето какво споделиха Ралица и Васко за причините, които са ги подтикнали, всяка година да засаждат дръвчета по столичните паркове.  

Разкажете малко повече за тази инициатива. 

- Ние представляваме един от клубове на младежката програма на Ротари Интернешънъл, която е най-голямата хуманитарна организация в света. И Греен уик е проект, който цели подобряването на условията в градска среда, за изчистване на замърсения въздух. Въобще това да се засади едно дърво е много добро дело, което може да направи човек. А само тази година ни засаждаме цели 90 дръвчета.

Вие сте водени от чист ентусиазъм? Кой ви помага, за да осъществите това начинание?

- Първото е висшата и идеалната цел. Ние искаме да помогнем, за да имаме всички, едно по-добро място да живеене. Най-напред го правим от любов към природата, а спонсорите само ни помагат, но те са нещо последващо. Ротари е неправителствена организация и няма никакви печалби в нея. Ние не получаваме нещо за нас. Всичко се влага в самия проект. Нашите спонсори помагат с набавянето на дръвчетата. Но ние сме тук от любов към природата и затова не получаваме никакви финансови стимули.

Тази година колко дръвчета ще засеете в София?

- Тази година ще засеем общо 90 дръвчета. 20 тук - в парк "Военна академия", и още 70 в Южния парк.

Кога ще бъде следващата ви инициатива?

- Следващата ни инициатива ще бъде догодина. Това е шестото издание на Green Week Project и инициативата все повече и по вече се разраства. Тази година за първи път садим на две различни места. Надяваме се догодина да се съберат още повече доброволци, още повече ентусиасти, за да направим още по-голям и по-мащабен проект.

Как си взаимодействате с общината?

- Прекрасно. Вече само им се обаждаме по телефона, за да получим нужното разрешение за садене на дръвчета. В самото начало, докато разберат, че сме коректни, беше малко по-трудно, но сега вече всичко става по-лесно.  От общината в Южния парк дори ни раздадоха почвени смеси, с които по-лесно да се прихванат дръвчетата.

А защо е било трудно в началото да получавате разрешение за садене?

- Защото тогава от общината не ни познаваха. Все пак те не знаят дали няма да посадим някое болно дръвче. Но постепенно, с годините, координацията стана изключително лесна. Освен това дръвчетата, които садим, са много издръжливи и почти всички се прихващат без проблеми. Това ни създаде още по-високо ниво на доверие между нас и общината.

 

 

От Антоан Николов

Изглежда, че има съгласие да се правят на „умряла лисица”

http://www.clubz.bg/52659-izglejda_che_ima_syglasie_da_se_pravqt_na_%E2%80%9Eumrqla_lisica%E2%80%9D

Темата с уседналостта е фалшива, няма да има такова нещо, но тази фалшива новина е лансирана, за да измести истинския въпрос – изтичат седемте седмици, в които България може да направи конкретни искания към "Газпром" в рамките на спора с Европейската комисия.

Затова поискахме консултативен съвет по национална сигурност, но Радев избягва темата и заедно с Герджиков чакат да изтече срокът и да не направят нищо. Това е начинът за формиране на обща българска позиция. Пропуска се златна възможност за намаляване цената на газа с над 40%, ако ЕС започне да купува по единна цена. 

Тактиката на новите управляващи, но най-вече ГЕРБ, е да не повдигат темата, да изчакат сроковете за възможни действия да изтекат и накрая да кажат, че служебният кабинет е пропилял тази възможност.

Ако България сама не поиска по-добри условия, няма кой да защити нашия интерес, ако ние си мълчим. Изглежда, че има съгласие да се правят на „умряла лисица” и накрая българските потребители ще продължат да плащат едни от най-високите цени на газа в ЕС.

Коментарът е от фейсбук профила на Мартин Димитров.

 

 

Колекционер купи танк, заедно със скрито в него злато за 2 млн. паунда

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278778_%D0%9A%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B5%D1%80+%D0%BA%D1%83%D0%BF%D0%B8+%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%BA%2C+%D0%B7%D0%B0%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%BE+%D1%81%D1%8A%D1%81+%D1%81%D0%BA%D1%80%D0%B8%D1%82%D0

 Колекционер на военна техника от Великобритания откри кюлчета злато в резервоара за гориво на стар съветски танк Т-54, който купил по eBay, пише в. The ​​Sun. Това съобщи БГНЕС.

Ник Мийд купил танка за 30 000 паунда. Когато, заедно с механика Тод Чембърлейн, започнал да разглобява машината, за да се увери, че в нея не са останали боеприпаси, открил пет кюлчета злато в резервоара. Тяхната стойност, по предварителни оценки, е повече от два милиона паунда.

Мийд смята, че златото е скрито в резервоара от иракските войници, които са го задигнали в Кувейт по време на войната в Персийския залив 1990-1991 г. След това танкът е е бил заловен и е попаднал във Великобритания.

Обадили се на полицията, която взела златото, срещу разписка.

 

http://topnovini.bg

Нови камери засичат имаме ли "Гражданска отговорност"

http://offnews.bg/news/n_1/n_652474.html

Нова камери на "Пътна полиция" ще засича дали шофьорите имат платена застраховка "Гражданска отговорност". Устройствата са три вида - мобилни, стационарни и с радар за средна скорост, съобщава bTV. Система за засичане на застраховката ще има в Пловдивско и на магистрала "Люлин", където устройствата ще измерват и скоростта на влизане и на излизане от тунела. Очаква се да бъдат поръчани нови 15 стационарни камери, които ще бъдат инсталирани по пътищата в страната. Най-новият хит на пътя ще са преносимите камери - 84 на брой, всяка от които струва по около 50 хиляди лева. За голяма част от тях вече са обявени обществени поръчки и се очаква до края на годината да са на пътя. КАТ обещава да не крие в храстите и зад кофите за боклук новите преносими камери.

Блокираха "Ботевградско шосе" заради блъснат мерцедес

http://www.clubz.bg/52658-blokiraha_botevgradsko_shose_zaradi_blysnat_mercedes

Катастрофа спря движението на трамваите по „Ботевградско шосе” в София, предаде БГНЕС. Инцидентът стана на булеварда на влизане в София. Лек автомобил мерцедес е катастрофирал, като е успял да "прескочи" и да се качи на трамвайните релси, след като е скъсал желязната ограда. В крайна сметка са блокирани двете трамвайни линии и в двете посоки – и към жк „Левски”, и към центъра.

На място има екипи на полицията, както и пожарна, отбелязва агенцията. Очаква се Пътна помощ да изтегли автомобила, а след това и кран, който да възстанови електрозахранването за трамваите.

Само за минути се събраха 5 мотриси, които изчакват движението да бъде пуснато.

Кой надува цените в България

http://www.clubz.bg/52657-koj_naduva_cenite_v_bylgariq

Сигналът, както винаги, дадоха медиите:

„Шоково поскъпване - първо на природния газ, после на всичко останало!“; „Насъщният скача!“; „Народът скочи срещу поскъпването!“.

Последваха протести, макар и доста рехави: "Хората изнемогват, няма какво да ядат!“; „Оставка!“.

Веднага се включи омбудсманът-"герой":

„Необосновани увеличения без аргументи! В интерес на дружествата, а не на гражданите!“.

Накрая като една скочиха партиите – и бъдещите управляващи, и бъдещата опозиция:

„Абсолютно неприемливо увеличение, капан пред бъдещото правителство!“; „Незабавно да се отмени!“.

Проблемът е друг

Поскъпване на стока, например на природния газ, наведнъж с цели 30%, разбира се, не е шега работа. И все пак цялата шумотевица е малко попресилена – особено като се има предвид, че в предишните 2-3 години цената на газа падна 2,5 пъти, но тогава никой не каза нищо. „Поскъпване на всичко“ едва ли ще има, защото конкуренцията няма да го позволи. А и да има, малцина ще го усетят. За масовия потребител на масовите стоки няма да има никакъв шок.

Донякъде изключение са потребителите на парно, но с уговорки. Първо, като предварителна компенсация поскъпването им бе спестено през изтеклия отоплителен сезон. Второ, новите цени ще се усетят чак през следващата зима. И трето, може и да не се усетят, защото дотогава е възможно и вероятно (заради предстоящото, извоювано от ЕС, предоговаряне на условията по договора с „Газпром“) тези цени да се променят надолу.

Разбира се, съществува категорията на тъй наречените енергийно бедни, които при всички случаи трябва да бъдат идентифицирани и подпомагани. Механизмът за това (който донякъде съществува) е въпрос на социалната, а не на енергийната и икономическата политика. Тъй че тази категория е извън обсега на този анализ.

Всъщност, най-засегнати са големите индустриални потребители на газ, които вече плащат новата цена на газа. Много показателно е обаче, че тяхната реакция е сравнително най-умерена и реалистична. Защото те знаят, че поскъпването е не само обосновано, но и неизбежно - понеже по силата на договора с „Газпром“ засега цената на природния газ се определя по формула, в която влизат международните цени на суровия петрол и на определени петролни продукти, както и курса на долара. Тоест, цената зависи от международната пазарна конюнктура, която от есента на миналата година се промени в неблагоприятна за нас посока. Затова българските индустриалци не протестират срещу самото повишение, а срещу двукратното му отлагане, заради което се натрупаха въпросните 30%.

За тях, както и за цялото общество, истинският проблем е не международната конюнктура, а несъобразяването с нея, не пазарът, а липсата на достатъчно пазар. А отговорността за този проблем е на политиците - същите, които сега плачат за „абсолютно неприемливото увеличение“ и искат отмяната му, всъщност са виновни за него. Ето защо:

Заблудата за „добрите политици“

По принцип политиците се борят за гласовете на избирателите. А понеже никой избирател не обича да плаща повече, политиците винаги се опитват да се представят като отговорни за пониженията и никога – за повишенията на цените. Освен това обаче има и една специална категория избиратели (съвсем не е задължително да са бедни), които, неизкушени от същността и действието на пазарните механизми, си мислят, че нещата трябва да струват толкова, колкото те могат или искат да плащат, че „дружествата“ (особено когато става дума за неща като тока, парното и водата) могат и са длъжни да работят на загуба, „на мускули“. И са убедени, че цените се определят от политиците – съответно „добрите“ политици се грижат за народа“ и не вдигат цените (за разлика от лошите).

Голяма част от политиците пък си мислят, че тази категория избиратели е толкова голяма, че гласовете ѝ са решаващи за спечелване на властта. Затова всячески се опитват да ѝ се харесат, да не я дразнят и да изглеждат от „добрите“. Като се правят на ударени, сякаш нямат нищо общо (както сега с газа), и като се намесват активно за заобикаляне на пазарните реалности.

Ценови еквилибристики и страх от реформи

А за поскъпване на газа, парното и тока моментът е винаги неподходящ – или иде зима, или избори, или и двете. Така е ставало многократно през годините, така стана и миналата есен. Регулаторът, определящ цените, по закон е (и в настоящия си състав наистина се стреми да бъде) независим, но е подложен на такъв натиск (и от избирателите, и от политиците), че в две последователни тримесечия (преди президентските и преди парламентарните избори) изкуствено задържа цената на газа - за да пощади домакинствата с парно, чиято цена не бе пипана цяла година. Така доставчикът му натрупа 40 милиона загуби и накрая се стигна до днешния 30-процентен шок за индустрията.

По същата логика години наред различни правителства вечно отлагаха реформите на енергийните пазари. Дори и най-„дребните“ – за да могат потребителите да прогнозират разходите си, цената на газа да следва автоматично промените във формулата, а не да зависи от нечие усмотрение. Да не говорим за по-сложните реформи – бизнесът да плаща за ток по-малко от домакинствата, както е в цял свят, а не обратното; да бъде преодоляно кръстосаното субсидиране в сектора; най-после да бъде завършена либерализацията на газовия и на електроенергийния пазар, която в голяма степен си остава само на хартия. За да има повече конкуренция на производители, доставчици и търговци, различни тарифи според потреблението и обективни цени, отразяващи реалните разходи. И да бъде сложен край на съпътстващите държавната намеса далавери, плод на политическо връзкарство и корупция.

Последиците

Преплетените и взаимно подсилващи се популистки заблуди и страх от реформи имат тежки последици не само за енергетиката, а за цялата икономика  – загуби и задлъжнялост, липса на инвестиции, ниска ефективност и конкурентоспособност, слаб растеж, ниски доходи... Докато се правят на „добри“, политиците в действителност причиняват само злини на избирателите си.

Дойче веле.

Деца ще тренират скачване с Международната космическа станция край Камчия

http://www.moreto.net/novini.php?n=348480

В Санаторно-оздравителния комплекс „Камчия" започна международната детска лагерна смяна Пролетна експедиция „Интеркосмос Днес". В нея участват повече от 140 деца от различни градове на България, от Русия и други страни, научи Moreto.

Експерт: Ваксината срещу морбили не пази 100%, но защитава от големи опасности

https://www.actualno.com/healthy/ekspert-vaksinata-sreshtu-morbili-ne-pazi-100-no-zashtitava-ot-golemi-opasnosti-news_604853.html

Обикновено ваксината защитава. След две ваксини човек е защитен повече от 95%. Когато е ваксиниран с една ваксина, защитата е 80-85%. Ако се заразиш, ще изкараш болестта леко, но можеш да заразиш и други хора. Това обясни проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на Националния център

Дават награда на съдия за гол срещу ЦСКА-София

http://offnews.bg/news/n_1/n_652471.html

Ревът на ЦСКА-София за засада при гола на Черно море не само е неоснователен. Решението на страничния рефер заслужава бонус по стандартите на УЕФА, каза шефът на съдиите Петър Петров пред "Тема спорт". Самият той е бивш асистент.  "Червените" биха 3:1 с лекота, но видяха някаква страшна тенденция срещу тях. "Приканвам всеки, който желае да коментираме съдийството, първо да седне с нас, да изнесем по една презентация за правилата и едва тогава да ми искат оставката. Моята задача е да се спазва феърплеят и правилата на играта футбол. Когато съдиите грешат - получават санкции. Каквато получи асистентът от мача ЦСКА - Лудогорец (б.а. - Веселин Мишев). Няма да кажа каква е, защото не обявяваме наказанията. Сега разбирам, че от ЦСКА имат претенции при гола на Черно море. Напротив, страничният съдия (б.а. - Мартин Венев) по стандартите на УЕФА трябва да получи бонус, защото отсъди по най-новите изисквания на правилото на засадата", категоричен бе Петров.

8 км колона на граничен пункт "Капитан Андреево"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6164055

8 км колона на граничен пункт "Капитан Андреево"8 км колона от товарни автомобили се е образувала на изход на българо-турската граница ГКПП „Капитан Андреево“, информира "Фокус". Трафикът на българските гранични контролно-пропускателни пунктове на е към 06.00 ч. На ГКПП „Лесово“ има образувала се колона от около 3 км. от товарни автомобили на изход.

Цитат на деня: Ако Европейският съюз е гълъб, ние сме ястреб

http://www.dnevnik.bg/citat_na_deniia/2017/04/10/2950775_citat_na_denia_ako_evropeiskiiat_sujuz_e_gulub_nie_sme/?ref=rss


България изрази една още по-остра позиция от тази на Европа след ракетната атака на САЩ срещу Сирия. Ако Европейския съюз е гълъб, ние сме ястреб.

Това заяви пред Би Ти Ви бившият вицепремиер Ивайло Калфин, който от началото на месеца беше назначен за специален съветник на еврокомисаря по бюджета и човешките ресурси Гюнтер Йотингер. От Министерство на външните работи обявиха, че "България приема въздушните удари на въоръжените сили на САЩ по военното сирийско летище...

Какво ще движи пазарите през седмицата

http://www.investor.bg/novini/130/a/kakvo-shte-dviji-pazarite-prez-sedmicata-237225/

В по-кратката работна седмица предстоят данни предимно за инфлацията в редица ключови икономики, а в понеделник изявление има председателя на Фед Джанет Йелън

Родени на 10 април

http://www.cross.bg/rodeni-na-april-1539948.html

/КРОСС/ Десислава Йончева, началник отделение по неонатология в МБАЛ „Бургасмед" Eмил Ангелов, главен изпълнителен директор на Банка Пиреос България Людмила Филипова, писателка Акад. Михаил Виденов, езиковед Мустафа Чаушев, певец Николай Волев, кинорежисьор, сценарист Петър Мутафчиев, министър на транспорта в правителството на Станишев, бивш депутат Стоян Михалев, музикант  

Къде, какво в страната

http://www.cross.bg/chasa-provede-zala-1539947.html

/КРОСС/ ***София.От 10.00 часа на седмия етаж в МОН министърът на образованието и науката проф. Николай Денков ще представи междуведомствения план за превенция на агресията и засилване на сигурността в училищата. ***София.От 13.00 часа в сградата на Министерство на икономиката на ул. „Славянска" №8 министър Теодор Седларски ще връчи три сертификата за инвестиция клас А по Закона за насърчаване на инвестициите. ***София.От 9.00 часа в зала „Арена Армеец" ще се проведе Националният шампионат за деца, лишени от родителски грижи в 6 спорта: лека атлетика, бадминтон, тенис на маса, баскетбол - 3 на 3, таекуондо и мини футбол. ***София.От 9.00 часа в Регионален исторически музей - София ще се проведе "Пролет в музея" - целодневна образователна програма за ученици от I до V клас. ***София.От 09.30 часа 21 състав на Софийски градски съд ще заседава по делото срещу Емилия Ковачева. ***София. От 13:00 в БТА Петър Младенов, който е номиниран от 28 международни неправителствени организации от цял свят за Специален пратеник по младежките въпроси на Главния секретар на ООН, ще представи своята визия за петгодишния си мандат. ***София.От 11.00 часа в Заседателната зала на Общината в Район „Кремиковци" на адрес кв. "Ботунец", ул. „Челопешко шосе" № 267, вх

Калфин: Ислямска дър жава е доволна от удара на САЩ в Сирия

http://offnews.bg/news/n_1/n_652472.html

Българската позиция за удара на САЩ срещу Сирия беше изключително остра, по-рязка от тази на ЕС. Това коментира Ивайло Калфин по бТВ. Според него позицията ни е дошла със забавяне от над денонощие. Той изрази опасения, че подобни напрежения водят към война. „Ислямска държава” е бацилът, който носи тероризма по света. Нападението с ракетите отслабва мощта на Асад и те бяха доволни от това”, каза още Калфин.  По думите му няма защитени от тероризма, но е редно да сме малко по-умерени. Все пак отговорникът за химическото нападение трябва да бъде наказан.  Според него случващото се в Близкия изток и дори в балканския регион и Северна Африка носи печалби. Липсата на български еврокомисар вече половин година Калфин окачестви като изключително лош сигнал, който кара страната ни да изглежда объркана и вторачена във вътрешните си проблеми.  По повод законопроекта на президента Румен Радев за уседналостта при гласуването Калфин посочи, че действително е нужна позиция срещу намесата на Турция във вота у нас, но не по този начин и не със закон, който няма от кого да бъде приет в момента.

Познахте ли това момченце? Ще се изненадате, че това е...

https://vesti.bg/lyubopitno/shoubiznes/poznahte-li-tova-momchence-shte-se-iznenadate-che-tova-e-6067684

Да, това е актьорът и режисьор Асен Блатечки, който от малък е изключително самостоятелен, а днес - много успешен

Разкриха поредна лаборатория за производство на наркотик

//dariknews.bg/regioni/sliven/razkriha-poredna-laboratoriia-za-proizvodstvo-na-narkotik-2016507

Лаборатория за производство на синтетичен наркотик е разкрита от служители на сектор «Противодействие на криминалната престъпност» към ОДМВР-Сливен. На 7-ми април около 22.00 часа е извършена проверка  във вила в местността «Изгрев».

В момент на производство на синтетични наркотични

Разследват тежко криминално престъпление в Каменар

//dariknews.bg/regioni/varna/razsledvat-tezhko-kriminalno-prestyplenie-v-kamenar-2016504

Варненската полиция работи по сигнал за тежко криминално престъпление в Каменар. Пред Дарик от пресцентъра съобщиха, че се извършват процесуално следствени действия под наблюдението на Окръжната прокуратура.

На този етап обаче от полицията отказаха да разкрият повече подробности.

Кристиан Менев от Вокална школа "Бест Сингърс" с две награди от два поредни Конкурса за млади певци

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/kristian-menev-ot-vokalna-shkola-best-singyrs-s-dve-nagradi-ot-dva-poredni-konkursa-za-mladi-pevci-2016379

7-годишният изпълнител на Вокална Школа „Бест Сингърс” – Кристиян Менев  взе участие в два  конкурса за Млади изпълнители на популярна музика  само в разстояние на 2 седмици и спечели две награди.

От 24 до  26.03.2017г в София се проведе Шестият Международен Конкурс за  изпълнители н

Зодиите, които винаги казват истината

//dariknews.bg/novini/liubopitno/zodiite-koito-vinagi-kazvat-istinata-2016512

В днешния нечестен свят е много трудно да намериш хора, на които да се довериш и на които да вярваш. За съжаление честността се оказва добродетел, който е на път да изчезне.
Има различни причини, поради които хората не казва

Гордост за Приморско: Сияна спечели бронз на европейското

//dariknews.bg/regioni/burgas/gordost-za-primorsko-siiana-specheli-bronz-na-evropejskoto-2016513

Приморско е горд със Сияна Стратиева от местния клуб „Аригато“, която спечели бронзов медал от европейското първенство по киокушин карате в Дания. На състезанието в град Роскилде участваха 340 каратисти от 29 страни от стария континент.
 
Тя успя да се пребори с част от претендентките

Баща и син се простреляха при скандал в Сливен

//dariknews.bg/regioni/sliven/bashta-i-sin-se-prostreliaha-pri-skandal-v-sliven-2016508

Баща и син са с огнестрелни рани в краката при битов скандал, съобщиха от ОДМВР Сливен.

Сигнал за инцидента е подаден на 9 април в 21.20 часа. Полицаите са установили, че двамата пострадали на 20 и 57 години са си причинила огнестрелни рани в областта на краката, без опасност за живо

Джордж и Амал Клуни ремонтират имението в Бъркшир

//dariknews.bg/novini/liubopitno/dzhordzh-i-amal-kluni-remontirat-imenieto-v-byrkshir-2016510

Джордж Клуни е предложил компенсации на съседите си, докато ремонтира имението в графство Бъркшир, съобщи Контактюмзик.

Актьорът и съпругата му Амал купиха внушителното имение в Сонинг през 2014 г. за 7,5 милиона лир

Калфин: Българската позиция за ударите на САЩ в Сирия бе изключително остра

http://www.mediapool.bg/kalfin-balgarskata-pozitsiya-za-udarite-na-sasht-v-siriya-be-izklyuchitelno-ostra-news262498.html

Българската позиция за удара на САЩ срещу Сирия беше изключително остра, по-рязка от тази на ЕС, коментира бившият външен министър Ивайло Калфин.    Той посочи пред бТВ, че позицията ни не само е била твърде крайна, но и е дошла с голямо забавяне – над 24 часа.    Според Калфин причината за позицията на България е, за да се ”харесаме на един наш партньор”.     По думите му сме задминали европейската позиция и директно сме припознали американските аргументи.    България подкрепи въздушните удари на САЩ срещу режима на Башар Асад с позиция на Външно министерство, която бе публикувана часове след тези на останалите страни членки на ЕС.   В Ирак така беше започната войната и така и не се намери химическо оръжие, припомни той.   Той изрази опасението, че подобни напрежения водят към война и добави, че се надява тези, от които зависи това да се спрат.    ”Ислямска държава” е бацилът, който носи тероризма по света. Нападението с ракетите отслабва мощта на Асад и те бяха доволни от това”, добави той.   По думите му няма защитени от тероризма, но е редно да сме малко по-умерени. Все пак отговорникът за химическото нападение трябва да бъде наказан.   Калфин коментира още, че липсата на български еврокомисар вече половин година  е изключително лош сигнал, който кара страната ни да изглежда объркана и вторачена във вътрешните си проблеми.

Вирусът на морбили е дошъл от Румъния

http://www.cross.bg/vuzrast-durzhavi-kantardzhiev-1539946.html

/КРОСС/ „Вирусът в „Столипиново" се оказа, че е от Румъния. В момента в Европа има случаи на епидемично разпространение на морбили в няколко държави. Най-много са случаите в Румъния, следвана от Италия, Германия и Великобритания. В тези държави има няколко хиляди случая на болни. Няколко стотин случаи са Полша, Унгария и други източноевропейски държави. В България досега случаите са повече от 30". Това каза по Нова телевизия проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. „Всяка тежка вирусна инфекция намалява имунитета за няколко месеца. Обикновено усложненията след това заболяване са от бактериални вторични инфекции, най-често пневмония. Най-вероятно и това е причината за смъртния случай на бебето", на мнение е той. По думите му, най-много боледуват децата от 1 до 4-годишна възраст. „Ваксината срещу морбили защитава. Според имунизационния календар, децата трябва да бъдат ваксинирани два пъти, едната се поставя на 13-месечна възраст, а другата на 13-годишна възраст. След поставянето им човек е защитен повече от 95 процента. Когато човек е ваксиниран само веднъж, защитата е по-малка. Заболяването обаче се прекарва по-леко", обясни още проф. Кантарджиев. Той обясни още, че не е възможно здрав човек да пренесе заразата, а единствено болен чрез близък контакт. „Трябва да се проветрява много добре, тъй като вирусът не обича чистия въздух

Чуждите компании в надпревара за пазара в Иран

http://www.investor.bg/drugi/338/a/chujdite-kompanii-v-nadprevara-za-pazara-v-iran-236448/

Американският бизнес обаче стои отстрани, рискувайки да изгуби привлекателни сделки

Гонка и стрелба в Бургас заради бивш пандизчия без книжка

https://www.24chasa.bg/novini/article/6164036

Гонка и стрелба в Бургас заради бивш пандизчия без книжка32-годишен бургазлия с богато крими досие вдигна на крак полицията, след като се метна без книжка на лек автомобил и отказа да спре на няколко пъти на полицейско разпореждане. Около 14,30 ч. в  събота, 8 април, в полицията е получен сигнал за шофьор, който управлява лек автомобил Сеат Толедо без книжка.

Хората масово не посещават кабинетите за профилактични прегледи

https://www.actualno.com/healthy/horata-masovo-ne-poseshtavat-kabinetite-za-profilaktichni-pregledi-news_604849.html

Хората масово не посещават кабинетите за профилактични прегледи. Това каза за Радио „Фокус“ – Бургас д-р Юсеин Шехов, общопрактикуващ лекар. По думите му като общопрактикуващ лекар в по-малко населено място като Айтос, не среща трудности. „Проблем срещам в това,

Гонка и стрелба в Бургас заради бивш пандизчия без книжка

https://www.24chasa.bg/region/article/6164036

Гонка и стрелба в Бургас заради бивш пандизчия без книжка32-годишен бургазлия с богато крими досие вдигна на крак полицията, след като се метна без книжка на лек автомобил и отказа да спре на няколко пъти на полицейско разпореждане. Около 14,30 ч. в  събота, 8 април, в полицията е получен сигнал за шофьор, който управлява лек автомобил Сеат Толедо без книжка.

Гълъб Донев: Нови критерии са заложени в наредбата за интеграция на бежанците

https://www.24chasa.bg/novini/article/6164049

Гълъб Донев: Нови критерии са заложени в наредбата за интеграция на бежанцитеНовото, което е заложено в новата наредба за интеграцията на бежанците са критериите, по които се отчита самата интеграция на чужденците, заяви служебният социален министър Гълъб Донев пред БНТ. „Контролният механизъм също е променен – има определен зам.министър председател, който да отговаря за спазването на целия интеграционен процес.

Сърбите протестират срещу "дикатурата" вече седмица

https://vesti.bg/sviat/balkani/syrbite-protestirat-sreshtu-dikaturata-veche-sedmica-6067736

Предимно младежките демонстрации в Белград и други големи градове бяха предизвикани от избирането на Александър Вучич за президент.

В Сърбия протестират вече седмица

https://vesti.bg/sviat/balkani/v-syrbiia-protestirat-veche-sedmica-6067736

Предимно младежките демонстрации в Белград и други големи градове бяха предизвикани от избирането на Александър Вучич за президент.

14 мигранти са хванати в неделя на пътя Созопол-Бургас

http://www.moreto.net/novini.php?n=348479

14 нелегално преминали границата на България мъже, самоопределили се за афганистанци и пакистанци, са заловени в неделя, 09 април т.г. около 00.05 часа. Те били на изхода на кв. «Крайморие», на около 50 м от пътя Созопол - Бургас, съобщиха от МВР-Бургас.

Християнският свят почита Страстната седмица

http://www.cross.bg/hristos-veliki-velika-1539945.html

/КРОСС/ Започна Страстната седмица (наричана още Седмица на страданията). Църквата я нарича Страстна седмица, защото тя е посветена на възпоменанията за последните дни от земния живот на Спасителя Господ Иисус Христос - Неговите страдания, кръстна смърт и погребение.В първите дни на Страстната седмица във всички епархии на Българската православна църква се отслужва Последование на Жениха. Всеки ден от тази седмица се нарича велик - Велики понеделник, Велики вторник, Велика сряда, Велики четвъртък и Велики Петък. Седмицата е последната от Великденския пост и на всеки един ден от нея се извършват специални служби от църквата. Седмицата завършва с Великден. Велики понеделникИсус Христос влиза в Йерусалимския храм и го намира пълен с търговци. Божият Син изгонва търговците, защото храмът е дом за молитва, а не пазар. Велики вторникХристос проповядва в храма и дава своите последни нравствени наставления; разказва притчата за 10-те мъдри девици, очакващи идването на Господа и притчата за талантите. Христос прави пророчества за съдбата на град Йерусалим. Велика срядаХристос е посетен от покаяла се грешница, която в притеснението си счупва съда с драгоценното мирó. В същия ден си припомняме и решението на Синедриона да осъди Исус Христос. Тогава Юда Искариотски отишъл при юдейските първенци и уговорил да Го предаде за тридесет сребърника

Задържаха каналджия с 14 афганистанци край Бургас

https://www.24chasa.bg/region/article/6164034

Задържаха каналджия с 14 афганистанци край БургасБус, натъпкан с 14 нелегални мигранти е задържан на изхода на бургаския квартал Крайморие, на около 50 м.от пътя Созопол-Бургас призори на 9 април. В акцията по задържането са участвали полицаи от специализираната група за престъпления, свързани с незаконното пребиваване или преминаване на чужденци в страната към отдел «Криминална полиция» при

Десетки хиляди унгарци подкрепиха университета на Сорос

http://www.mediapool.bg/desetki-hilyadi-ungartsi-podkrepiha-universiteta-na-soros-news262497.html

Десетки хиляди унгарци протестираха в центъра на Будапеща срещу новото законодателство, което може да принуди Централноевропейският университет, основан от американския финансист Джордж Сорос, да напусне Унгария, съобщи Ройтерс.   Унгарският парламент прие законопроект, засягащ Централноевропейския университет. Президентът Янош Адер трябва да го подпише до утре, за да се превърне в закон.   Протестиращите казаха, че искат да убедят Адер да отхвърли законопроекта, критикуван от водещи представители на академичната общност по света, а също от американското правителство и Европейския съюз.   Законът предвижда по-специално да бъдат лишавани от лиценз чуждите университети и институти, които не разполагат с кампус в "родните" им страни.   Тази разпоредба е насочена по-специално срещу Централноевропейския университет - англоезично учебно заведение, създадено в Унгария малко след падането на комунизма, за да насърчава добрите управленчески практики, устойчивото развитие и социалната трансформация.   Унгарският премиер Виктор Орбан, който открито изразява възхищението си към руския президент Владимир Путин, обвини това учебно заведение в нарушения на унгарското законодателство.   Заплахите от закриване, тегнещи над университета, породиха голямо протестно движение в последните дни.   Над 900 университетски специалисти от целия свят, сред които 18 лауреати на Нобеловата награда за мир, подписаха петиция, призоваваща за оттеглянето на закона. Вашингтон отправи същото искане.

8-километрова опашка от ТИР-ове се образува на "Капитан Андреево"

http://offnews.bg/news/n_1/n_652470.html

8 км колона от товарни автомобили се е образувала на изход на българо-турската граница ГКПП „Капитан Андреево“. Това съобщиха от пресцентъра на ГД „Гранична полиция“. Трафикът на българските гранични контролно-пропускателни пунктове на е към 06.00 ч. На ГКПП „Лесово“ има образувала се колона от около 3 км. от товарни автомобили на изход. На българо-сръбската, българо-македонската, българо-гръцката и българо-румънската граница граница трафикът е нормален на всички ГКПП.

Сирия ще бъде основна тема на срещата на външните министри на Г-7 в Италия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6164035

Сирия ще бъде основна тема на срещата на външните министри на Г-7 в ИталияНа започващата днес среща на министрите на външните работи на Групата на седемте най-развити индустриализирани страни Европа и Япония ще се опитат да получат ясно становище от САЩ по редица въпроси, особено свързани със Сирия, предаде БТА. Срещата ще започне с работен обяд. Дискусиите ще приключат към 17 ч.

Пол Робъртс: Химическата атака в Сирия е организирана от Вашингтон

http://www.cross.bg/vashington-rysiya-siriya-1539944.html

/КРОСС/ Нападението на САЩ над Сирия фокусира вниманието върху предполагаема метаморфоза в геополитическия план на Доналд Тръмп, но се изпусна от внимание друг съществен детайл- на 5 април, в брифинг с участието на чуждестранни медии, Мария Захарова припомни, че няма достатъчно доказателства, че газовата атака в Хан Шейхун е дело на Башар Асад. Тя посочи, че единствените доказателства са на организацията White Helmets - сайт за сирийска гражданска защита. Според Захарова много от техните кадри са фалшифицирани и не са тествани за автентичност. Захарова припомни, че последната газова атака много прилича на атаката от 2013 г. в Гута. Тогава дори членове на разследващата комисия на ООН признаха, че няма и теоретична възможност ракетите да са изстреляни от позициите на армията на Асад. Д-р Пол Крейг Робъртс (бивш съветник на президента Рейгън) написа в блога си, че новата химическа атака в Сирия е организирана от Вашингтон. Публикуваме статията със съкращения Вашингтон отново създаде конфликт с ракетната атака по сирийски бази на ВВС. Руско-сирийската противовъздушна отбрана не попречи на нападението. Така Вашингтон отново затвърди своя контрол. Първо с Флин*, а след това и с Банън**. Всички, които останаха в администрацията на Тръмп, са ционистите и луди генерали, които искат война с Русия, Китай, Иран, Сирия и Северна Корея. И няма никой в Белия дом, който да ги спре. Целунете на прощаване нормализирането на отношенията с Русия

Повече от 30 случая на морбили в Пловдивско

http://offnews.bg/news/n_1/n_652469.html

Над 30 случая на морбили са регистрирани в Пловдивско през последния месец. Вчера 9-месечно бебе с морбили почина в Клиниката по инфекциозни болести в Пловдив. Детето е живеело в пловдивския квартал „Столипиново" и е било под задължителната възраст за имунизация, която е 13 месеца.  Семейството на починалото бебе вини лекарите. Според дядото и бащата на малкия Ставри медиците не са реагирали навреме, за да се справят с пристъпите му на задушаване, а звънецът за спешни случай бил изключен, предава бТВ. Дядото Рангел Рангелов посочи, че бебето е постъпило в Инфекциозната болница в Пловдив на 29 март с висока температура и посиняване. Имал е пристъпи по 5-6 пъти на ден. Бащата Яшар Батишев добави, че на сутринта преди да почине му е направена веднъж инхалация и повече не му е обърнато внимание. Останалите пациенти с морбили, които са настанени в пловдивската болница, не са в тежко състояние и се лекуват. Първите заболели вече са изписани. От здравното министерство отново призовават родителите да проверят имунизационния статус на децата си и при наличие на пропуски да бъдат взети спешни мерки за ваксинирането им.

Циклонът Деби засегна най-запазената част от Големия бариерен риф

https://www.24chasa.bg/novini/article/6164028

Циклонът Деби засегна най-запазената част от Големия бариерен рифЦиклонът Деби, който причини разрушения в Североизточна Австралия и Нова Зеландия, е причинил щети и на една от малкото секции на Големия бариерен риф, избегнали избелването, съобщиха учени, цитирани от БТА. Причинените на природата щети се добавят към човешките и икономическите загуби, причинени от циклона Деби,

Израел призова гражданите си да напуснат египетския полуостров Синай

https://www.24chasa.bg/novini/article/6164043

Израел призова гражданите си да напуснат египетския полуостров СинайИзраелските туристи, намиращи се на египетския полуостров Синай трябва да се върнат у дома незабавно, призова вчера службата за борба с тероризма към съвета за национална сигурност на Израел, информира БТА. Има конкретна заплаха от нападения срещу туристи на полуострова, предупреди службата, която посочва извършените днес нападения срещу коптски

Спират водата в крайни квартали на София

http://offnews.bg/news/n_1/n_652468.html

Временно ще бъде спряно водоснабдяването в някои части на столицата, съобщиха от пресцентъра на „Софийска вода”. Във връзка с превключване на стратегически водопровод и монтаж на измервателно устройство на бул. „Панчо Владигеров“ жк. „Люлин“3, се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 22:00 часа в жк. „Люлин“ 8, жк. „Люлин“ 9, жк. „Люлин“ 10, жк. „Люлин“ – център, бл. 290, бул. „Панчо Владигеров“ №60,№66, №74, бензиностанция „Шел“.  От 10:00 до 16:00 часа ще бъде спряно водоподаването в жк. „Люлин“ 1, жк. „Люлин“ 2, жк. „Люлин“ 3, жк. „Люлин“ 6, жк. „Люлин“ 7, кв. „Факултета“, местност „Смърдана“. С понижено налягане на водата от 16:00 до 22:00 часа ще бъдат: жк. „Люлин“ 1, жк. „Люлин“ 2, жк. „Западен парк“, жк. „Красна поляна“ I и II част. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноски на адрес: ж.к. Люлин 8 – бул. „Царица Йоанна“/локално платно/ до северозападния вход на метростанция „Люлин“; ж.к. Люлин 9 – ул. „Ген.Никола Генев“ пред входа на 40-то СОУ; ж.к. Люлин 10 – ул. „Димитър Талев“ пред входа на ОДЗ №100. Във връзка с подмяна на спирателен кран на ул. „Барите“ кв. „Овча купел“, се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на ул. „Монтевидео“, ул. „Гайтанци“, ул. 315, ул. 736, ул. „Барите“. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Монтевидео“ ъгъла с ул. „Барите“. Във връзка с монтаж на спирателни кранове на ул. „Петко Симеонов“ с. Локорско, се налага спиране на водоподаването от 9:30 до 19:30 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на ул. „Веско Веселинов“, ул. „Славе Турчов“, ул. „Илия Манов“, ул. „Димитър Тошков“. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Димитър Тошков“ ъгъла с ул. „Ненко Колев“. На 10 април, понеделник, във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Уошбърн“ жк. „Хаджи Димитър“, се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 17:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на по ул. „Уошбърн“ от ул. „Резбарска“ до ул. „Никола Войновски“. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Къкринско ханче“ ъгъла с ул. „Уошбърн“. На 10 април, понеделник, във връзка с ремонт на уличен водопровод на ул. „Момина скала“ с. Долни Пасарел, се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 16:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на ул. „ВЕЦ Пасарел“, ул. „Урвич“, ул. „Момина скала“, ул. „Хризантема“, ул. „Детелина“, ул. „Искър“, ул. „минзухар“, ул. „Русама“, ул. „Белия камък“, ул. „Божур“, ул. „Акация“. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „ВЕЦ Пасарел“ ъгъла с ул. „Хризантема“. Във връзка с изключване на уличен водопровод на бул. „Драган Цанков“ Борисова градина, се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 16:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на бул. „Драган Цанков“ №9 и Българска национална тенис база. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: пред Българска национална тенис база.

Арсенал закрива телевизионната програма

http://offnews.bg/news/n_1/n_652467.html

4 мача предлага понеделникът. Вижте ги: 17,00 – Локо Сф – Ботев Bp, България, Втора лига, пряко Диема Спорт 2 20,00 – Верея – Славия, България, Първа лига, пряко Диема Спорт 21,15 – Айнтрахт Брауншвайг – Динамо Дрезден, Германия, Втора Бундеслига, пряко Евроспорт 1 22,00 – Кристъл Палас – Арсенал, Англия, Висша лига, пряко Диема Спорт 2

Акценти в пресата

http://www.cross.bg/putyvaniya-taksite-mlrd-1539949.html

/КРОСС/ Всяка четвърта община е с под 6000 души население, съобщава в понеделник в. Сега. Много български общини изобщо не би трябвало да съществуват, защото не отговарят на критериите в Закона за административно-териториалното устройство. Едно от изискванията в закона е населението да е над 6000 души. Оказва се обаче, че 69 от 265 общини в България не покриват тази норма. Броят им се е удвоил спрямо 2000 г., когато "джуджетата" на административната карта са били само 32, става ясно от анализ на Института за пазарна икономика. И още от ежедневника: Университетите масово вдигат студентските такси. Конкуренцията между университетите, която тази година ще се засили заради 8-процентното орязване на държавния прием, се оказва недостатъчен стимул за задържане на таксите. 2/3 от българските висши училища планират да увеличат таксите си за обучение вероятно като компенсация за намалените бройки, като особено "активни" в това отношение са някои от многопрофилните университети. Вузовете, които смятат да привлекат младежи с по-ниски такси, пък се броят на пръсти. Това показва предложеният от МОН проект на решение на МС за утвърждаване на таксите за кандидатстване и за обучение в държавните висши училища за 2017/18 г. Харчим 1,2 млрд. лв. годишно за пътувания, информира от заглавната си старница в. Стандарт. Българите дават все повече пари за пътувания в чужбина. А родните хотели печелят повече от посещенията на чужденци, отколкото от нощувки на българи

Българите все още се хранят нездравословно и дисбалансинарно

http://www.moreto.net/novini.php?n=348477

Проф. д-р Донка Байкова, специалист по хранене и диететика и ръководител на катедра „Превантивна медицина” във Факултета по Обществено здраве на Медицински университет – София, в интервю за Агенция „Фокус“. - Проф. Байкова, хранят ли се здравословно българите и къде се намират в класациите по наднормено тегло, спрямо другите държави? - През последните години българите се интересуват от здравословното хранене.

В сутрешните блокове

http://www.cross.bg/tema-bivsh-zhivo-1539977.html

/КРОСС/ БНТ, „Денят започва"Тема: Докъде стигнаха преговорите за властта? Как трябва да се интегрират бежанците в България?Гост: Валентин Радев, ГЕРБ Тема: На живо от Стокхолм: Специалните пратеници на БНТ Десислава Апостолова и Станислав Ангелов, с последна информация за разследването на кървавия атентат. Тема: Можеше ли да бъде избегнато шоковото поскъпване на парното и топлата вода? Гост: Иван Иванов, председател на КЕВР Тема: Експеримент на БНТ преди празниците: С колко са се повишили цените на стоките за една седмица? И още - защо българи ходят в Румъния, за да пазаруват? Тема: Преди голямото пътуване, за какво ще проверява „Пътна полиция" и как да избегнем натоварения трафик? Тема: Ще ни зарадва ли времето по Великден? Най-точната прогноза на климатолога Георги Рачев. Тема: Тервел Пулев триумфира в Берлин с нокаут. От залата, как се готви за следващия мач? Тема: Наско от Б.Т.Р. в ролята на Пилат Понтийски в рок операта „Исус Христос Суперзвезда". БТВ, "Тази сутрин" Тема: На живо от Стокхолм: Как се възстановява градът след кървавия атентат? Специалните пратеници на БТВ Полина Ботева и Петър Джанаваров. Тема: Отново терор в Европа и Русия. Ще успее ли светът да се справи с насилието на радикалния ислям?Гост: Цветлин Йовчев, бивш министър на вътрешните работи Тема: САЩ и Русия, на ръба на военен конфликт

Днес в Мадрид започва третата среща на южните страни от ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6164026

Днес в Мадрид започва третата среща на южните страни от ЕСДнес в Мадрид ще се състои среща на високо равнище на южните страни от Европейския съюз, решени да покажат готовността си за задълбочаване на съюза няколко дни след официалното начало на Брекзит, предаде БТА. В срещата в двореца Пардо край испанската столица ще участват държавни и правителствени ръководители на Франция, Италия, Португалия, Малта,

Крайнодесни ектремисти са засечени в редовете на германската армия

http://www.mediapool.bg/krainodesni-ektremisti-sa-zasecheni-v-redovete-na-germanskata-armiya-news262496.html

Германското военно контраразузнаване е извършило проверка на 275 предполагаеми крайнодесни екстремисти в редиците на германските въоръжени сили, съобщи Ройтерс. За 143 от случаите ведомството е получило сигнал миналата година, а за 53 от случаите тази година.   Всичко това е разказано в писмо от 15 страници на германското министерство на отбраната, адресирано до парламента.   В писмото са описани и инциденти с военнослужещи, отправяли нацистки поздрави или отправящи расистки коментари по адрес на техни колеги с мигрантски произход. Отбелязва се, че в някои от най-сериозните случаи наказанията не са били тежки.    Като пример се посочва инцидент, в който военнослужещ бил чут да казва "Хайл Хитлер", а после да допълва, че "Хитлер е нашият лидер". Случаят бил предаден на военен прокурор, после и на цивилен прокурор, но така и не се стигнало нито до освобождаване от армията, нито до друго наказание.   В друг случай военен използвал Фейсбук страница, свързана с крайнодясната Националдемократическа партия, за да разпространява расистки коментари и да призовава за смъртни присъди за хората, изглеждащи като чужденци. В писмото се посочва, че военнослужещият е бил смъмрен.   В трети случая военен, който по време на пътуване до Рига, отправил нацистки поздрав, получил разрешение да запази оръжието си, след като е бил смъмрен за провинението.   Миналата година германски медии съобщиха, че има индикации, че ислямисти се опитват да постъпят в германските въоръжени сили, за да получат военно обучение и после да използват наученото, за да извършат терористични атаки в Германия.

"Пътна полиция" с допълнителни мерки за трафика в празничните дни

https://www.24chasa.bg/novini/article/6164042

"Пътна полиция" с допълнителни мерки за трафика в празничните дниВ седмицата преди Великден традиционното голямо празнично пътуване ще започне още в четвъртък следобед и ще приключи следващия понеделник. Натоварено се очаква да бъде движението и в събота вечерта, когато много хора ще тръгнат да посрещнат Великден в някои от големите манастири. Ето защо от "Пътна полиция" са взели необходимите мерки за нормален

Кои са 5-те ключови техники на психологията в продажбите?

http://www.cross.bg/toshko-savov-znam-1539943.html

/КРОСС/ Тошко Савов дава отговор на всички въпроси на 29 април Кой е Тошко Савов? Консултант с над 24 години опит в продажбите. Дипломиран НЛП специалист и Комуникационна психология. Бариста и дегустатор за кафе (Qualified Judge), главен трайнер на световен бранд Philips и Saeco, и в последните години Rainbow, Kärcher, при UnitedTraining.de е Проект мениджър и треньор за личностното развитие. В момента живее в Германия и практикува професията си из цялата страна. Обучил е лично над 7 000 души и е направил над 400 семинара и събития. Консултант за семейства и двойки. Работи с хора, които имат паникатаки, фобии, депресии също така и с проблематични и хиперактивни деца. В България иска да сподели знанията си с всички нас. Неговата цел е да докосне с идеите си, колкото може повече хора, за да станат те по-добрата версия на себе си. Това за него е истинският измерител на успеха. Дори трудностите в детството си,че е израснал в дом за сираци не го е спряло да вярва в Доброто и Любовта и това го прави такъв,какъвто е,а именно Тошко Савов не престава да вярва в Доброто,и да го излъчва. Заповядайте на 29.04. на целодневно бизнес обучение във Витоша Парк хотел. Ще имате възможността да почерпите знания от човек тръгнал от нулата и жънещ успехи в Германия,а именно готов да ги сподели и в България, допълват още от ПРофайл. Трудностите изграждат човека, защо? Всеки по-среден човек вижда в трудностите и объркванията една стена, която сам е изградил

В Гърция задържаха двама афганистанци за принуждаване към проституция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6164021

В Гърция задържаха двама афганистанци за принуждаване към проституцияГръцката полиция арестува двама афганистански мигранти, живеещи в бежански лагер, за принуждаване на две жени от лагера да проституират, предаде БТА. Арестите са били извършени в събота, но бяха обявени късно снощи. Двамата мъже, на възраст между 45 и 50 години, наели апартамент в Атина, където жените - афганистанка и иранка, приемали клиентите.

Масово университетите вдигат таксите за обучение

https://www.actualno.com/education/masovo-universitetite-vdigat-taksite-za-obuchenie-news_604820.html

Конкуренцията между университетите, която тази година ще се засили заради 8-процентното орязване на държавния прием, се оказва недостатъчен стимул за задържане на таксите. 2/3 от българските висши училища планират да увеличат таксите си за обучение вероятно като компенсац

Природата никога не спира...

http://www.cross.bg/prirodata-spira-nikoga-1539940.html

/КРОСС/ "Природата никога не спира в своето движение и наказва всяко бездействие." Гьоте  

Ден последен за съдийски предложения във ВСС

http://www.clubz.bg/52656-den_posleden_za_sydijski_predlojeniq_vyv_vss

ВСС всс2

17 са вече предложенията за 6-те изборни места в професионалната квота на съдиите в бъдещия Висш съдебен съвет. Днес е и последният срок, в който гилдията може да предлага свои представители в "Правителството на Темида", което ще застъпи в началото на октомври за следващите 5 години.

Само в петък постъпиха 6 предложения: Олга Керелска и Севдалин Мавров от ВКС, Георги Йовчев (АС-Варна), Пламен Дацов (САС), Боряна Димитрова (ОС-Бургас) и Татяна Жилова (АССГ).

Пълен списък на номинираните и мотивите на предложителите може да видите тук.

Срокът за номиниране за единственото следователско място в съвета изтече на 13 март, за прокурорските - на 27 март, а за съдиите е днес.

Както Клуб Z вече писа, за прокурорската колегия ще се борят двама от заместниците на обвинител № 1 Сотир Цацаров - Евгени Диков и Борислав Сарафов.

До края на деня се очаквали още интересни съдийски номинации.

В бъдещата съдийска колегия парламентът трябва да излъчи още 6 представители, а бройката до 14 се допълва от двамата "големи" - председателите на ВКС и ВАС.

Проф. Евгения Иванова: Капсулирането на мюсюлманите бележи ръст в резултат на ислямофобията и национализма

http://www.dnevnik.bg/analizi/2017/04/10/2949847_prof_evgeniia_ivanova_kapsuliraneto_na_mjusjulmanite/?ref=rss


Проф. д-р Евгения Иванова е автор на монографиите "Изобретяване на памет и забрава. "Падналото царство" и "последния владетел" в националната памет на сърби и българи", "Балканите: съжителство на вековете. Изследване върху (не)състояването на балканската модерност", "Отхвърлените "приобщени" или процеса, наречен "възродителен". Самата тя дисидент по време на комунистическия режим, написа "Българското дисидентство"....

Могерини: Миграцията е глобален феномен, който не засяга само Европа

http://www.mediapool.bg/mogerini-migratsiyata-e-globalen-fenomen-koito-ne-zasyaga-samo-evropa-news262495.html

Миграционният феномен има глобален характер и засяга не само Европа, заяви снощи в алжирската столица върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Федерика Могерини, след края на срещата си с министъра по въпросите на Магреба, Африканския съюз и Арабската лига Абделкадер Месахел.   По данни на агенция Алжери прес сервис (АПС) страните са обсъждали проблема с миграцията.    "Миграционният феномен има глобален характер и засяга не само Европа, а целия регион", подчерта европейският дипломат, цитирана от БТА.   Според нея работата по този въпрос ще продължи "в духа на плана за партньорство и двустранно сътрудничество".   На преговорите Могерини и Месахел се споразумяха за създаване на двустранен механизъм за диалог в сферата на сигурността, с цел борба срещу тероризма. Механизмът ще е подобен на този, който свързва Алжир с други партньори по света, съобщи министър Месахел, подчертавайки, че създаването му "показва разширяване на сътрудничеството между двете страни".   Могерини от своя страна подчерта ефективността на алжирския модел в сферата на борбата с тероризма.

Започва Страстната седмица

http://offnews.bg/news/n_1/n_652466.html

На Велики понеделник започва Страстната седмица. Това е последната седмица на Исус Христос, в която той е разпънат на кръст и после възкръсва.  Наименованието „страстна седмица" идва от старославянската дума „страст", което означава страдание. Всеки ден от тази седмица се нарича „велик", а в храмовете се извършват специални богослужения. На Велики понеделник Исус Христос влиза в Йерусалимския храм и го намира пълен с търговци. Божият Син гони търговците, защото храмът е дом за молитва, а не тържище. На Велики вторник Христос проповядва в храма и дава своите последни нравствени наставления, разказва притчата за десетте мъдри девици, очакващи идването на Господа и притчата за талантите. Христос прави пророчества за съдбата на град Йерусалим. На Великата сряда Христос е посетен от покаяла се грешница, която в притеснението си счупва съда с драгоценното миро. Провежда се Тайната вечеря на Божия син с Апостолите, по време на която Той им казва, че един от тях ще Го предаде. Юда излиза и Го предава, а през нощта срещу четвъртък Христос се моли в Гетсиманската градина до идването на предателя и залавянето му. На Велики четвъртък е произнесена смъртната присъда над Исус Христос и е потвърдена от Пилат Понтийски. В същата вечер той е разпнат. Разпети петък е Денят на великите страдания на Исус. Той приема смирено униженията, бичуването, боя, венеца от тръни на главата, тежкия кръст, който трябва да носи към лобното си място, за да бъде разпънат на него между двама разбойници и да издъхне в мъки. Великата събота е Ден на оплакването и погребението на Исус Христос от майка му Света Богородица и жени, носещи миро. Гробът му е запечатан и пред него е поставена стража. На следващия ден е светлото Христово възкресение. Отново службата започва през нощта. Неделният ден е започнал от залез слънце на съботния ден. След полунощ в църква свещеникът изнася светлината и призовава вярващите да дойдат и вземат светлина от незалязващата светлина, понеже Христос е възкръснал.

Как се предпазвали от зомбита в Средновековието

https://vesti.bg/lyubopitno/istoriata-pomni/kak-se-predpazvali-ot-zombita-v-srednovekovieto-6067725

Селяните на Уоръм Пърси, Йоркшър, вярвали, че мъртвите могат да се завърнат, затова се грижели да нямат тази възможност

По-голяма заплаха ли е днес терорът в Европа, отколкото преди?

http://www.clubz.bg/52655-po_golqma_zaplaha_li_e_dnes_teroryt_v_evropa_otkolkoto_predi

От средата на първото десетилетие на ХХI век джихадистките атаки са фокусирани върху уязвимостта на цивилното население в западноевропейските градове. Но дали всекидневната дейност се превръща в игра на късмета за мнозина и какви са рисковете да станете жертва? Увеличават ли се тези коефициенти, или намаляват с течение на времето? Този въпрос изследва Хенри Астиър за Би Би Си.

Терористичните нападения в Западна Европа несъмнено стават по-смъртоносни. От Втората световна война насам трите най-зловещи атаки в Европа – без да броим въздушните цели като взривения през 1988-а самолет над Локърби и без да броим няколко още по-тежки атентата в Русия – са станали през последните 16 години. Те са:

  • Влаковите взривове в Мадрид през 2004-а (191 убити, над 2000 ранени)
  • Парижките атаки през ноември 2015-а (130 убити, 360 ранени)
  • Нападението с камион в Ница през 2016-а (86 убити, 460 ранени)

До 2000 г. моделът беше висок брой инциденти с по-нисък брой смъртни случаи. ЕТА, баската сепаратистка групировка, която вече се отказа от въоръжената борба, а днес предава и оръжията си, е убила над 800 души в 3300 нападения за 40 години и средно по един убит на всеки четири нападения.

Смърт от тероризъм в Западна Европа
Без самите извършители, 1979-2015

Но въпреки че броят на високосмъртоносните атаки е нараснал драматично, смъртните случаи от тероризъм са намалели също толкова драматично. През 70-те и 80-те години на миналия век средният брой жертви годишно надхвърля 150 убити. От 1990-а насам той се движи около 50, въпреки че атаките в Париж и Брюксел доведоха до пик в смъртността през 2015-а и 2016 г.

Думата „тероризъм“ няма универсално приета дефиниция. Базата данни на глобалния тероризъм използва три критерия. За да се определи един акт като „терор“, е необходимо:

  • Да има политически, социални или религиозни мотиви
  • Да има за цел да изпрати послание до по-голяма аудитория от непосредствените жертви
  • Да не попада в международно признатите за война дейности

Може да се спори дали всяка конкретна атака отговаря на тези критерии, но общата тенденция е ясна: вероятността европеец да бъде убит от терористи е спаднала рязко през последните четири десетилетия. По време на размириците в Северна Ирландия годишният риск за цивилното население е бил около един на всеки 25 000 души. Във Франция през 2015 г. – особено кървава година в тази страна – рискът е един на 400 000 души.

През 2001-ва, годината на най-смъртоносното нападение в САЩ, вероятността да бъдете убити от терорист в Америка е по-малко от един на всеки 100 000 души.

Тези статистически данни, разбира се, не разказват цялата истина. Има значителни разлики между терористите днес и тези от предишните поколения. През 70-те бунтовници бяха мотивирани от идеология – обикновено радикална форма на марксизма. Те се фокусираха върху официалните цели или високопоставени фигури, въплъщаващи капитализма. Основните групи – например ЕТА, френската „Пряко действие“, германската „Баадер-Майнхоф“ или „Червените бригади“ в Италия – бяха спонсорирани от една суперсила, с която поддържаха тайни връзки – СССР. Нищо подобно не се забелязва в днешния свят, където гневни джихадистки съперници се борят за лидерство в свещена война чрез осъществяване на масови кланета.

Но по отношение на суровите числа заплахата от тероризма, надвиснала над европейците днес, не е по-висока от тази, пред която да били изправени родителите ни.

"Площад Славейков"

Могерини: Миграцията е глобален феномен, който не засяга само Европа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6164013

Могерини: Миграцията е глобален феномен, който не засяга само ЕвропаМиграционният феномен има глобален характер и засяга не само Европа, заяви снощи в алжирската столица върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Федерика Могерини, след края на срещата си с министъра по въпросите на Магреба, Африканския съюз и Арабската лига Абделкадер Месахел, предаде БТА.

Всеки трети грък не си платил данъците

http://www.moreto.net/novini.php?n=348475

Всеки трети гражданин на Гърция през миналата година не си е платил данъците, пише в. „Вима”, цитирайки данни на финансовото министерство. Ведомството вече е обработило почти 8,646 млн. данъчни декларации за 2016 г. От тях става ясно, че 9 от 10 жители на южната ни съседка са декларирали доход до 20 хил.

14 нелегални имигранти откриха в камион в Бургас

http://offnews.bg/news/n_1/n_652465.html

14 нелегални мигранти са открити при проверка на товарен автомобил в кв. "Крайморие". Това съобщиха от ОДМВР - Бургас. На 9 април около 00.05 часа на изхода на квартала, на около 50 метра от пътя Созопол – Бургас, полицаи спрели за проверка товарен автомобил "Нисан Примастарс", със софийска регистрация. Шофьорът бил криминално проявен 37-годишен мъж от София. В автомобила са открити 14 нелегално преминали границата на България мъже, самоопределили се за афганистанци и пакистанци. Шофьорът е задържан за срок от 24 часа, като срещу него е образувано бързо полицейско производство за каналджийство. С прокурорско постановление задържането му под стража е удължено за срок до 72 часа. Нелегално преминалите са предадени на служители от сектор "Миграция". Предстои настаняването им в специализиран център.

Григор Димитров с интересни преживявания в Маракеш (СНМИКИ)

//dariknews.bg/novini/sviat/grigor-dimitrov-s-interesni-prezhiviavaniia-v-marakesh-snmiki-2016497

Българската тенис звезда Григор Димитров се показа като изключително отворен към мароканската култура в очакване началото на турнира в Маракеш, пише Gong.bg

Откриха младеж, отправил заплахи за убийство заради телефон

//dariknews.bg/regioni/vraca/otkriha-mladezh-otpravil-zaplahi-za-ubijstvo-zaradi-telefon-2016500

В РУ Монтана 23-годишна жителка на гр. Монтана подала сигнал, че на 05.04.2017 г. в района на Трето и Четвърто училище в областния град и е откраднат мобилния телефон "Леново А 7 000". Момичето обяснило, че телефонът е взет от П.Р./26 г./ от гр. Монтана, който отправил заплахи към живота й, ако не

"Самсон и Далила" на сцената на Операта

//dariknews.bg/regioni/ruse/samson-i-dalila-na-scenata-na-operata-2016503

Днес от 19 часа, публиката ще има възможността да гледа „Самсон и Далила” от Сен-Санс. Това е втората изява от програмата на “Международният майсторски клас за оперни дирижиране”, воден от Деян Савич. Ще дирижират Алекс Поляков, Карен Капферер, Андрин Хоелетшчи. Припомняме, че премиерата на спектак

Млад мъж „уцели“ стълб на тролейбусната мрежа

//dariknews.bg/regioni/vraca/mlad-myzh-uceli-stylb-na-trolejbusnata-mrezha-2016502

За катастрофа станала в неделния ден във Враца съобщиха от ОД на МВР. Около 15 часа  в метален стълб на тролейбусната мрежа катастрофира лек автомобил ”Мерцедес” собственост и управляван от П.К./27г./ от гр.Враца. Убити – няма. Ранен е водачът, настанен е в МБАЛ Враца. Причина за катастрофата -  не

Изложба абстрактна живопис представят в Изложбени зали

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/izlozhba-abstraktna-zhivopis-predstaviat-v-izlozhbeni-zali-2016377

Община Велико Търново и Италиански културен институт  представят абстрактна живопис и скулптурни произведения „Светът на мита и духовността между минало и настояще на Анджела Окипинти“. Престижното културно събитие ще бъде открито на 11 април  в 17,30 ч. в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“.
 

Заложете на българското агнешко месо, как да познаете качественото?

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/zalozhete-na-bylgarskoto-agneshko-meso-kak-da-poznaete-kachestvenoto-2015960

Купувайте агнешко месо с произход България, съветва началникът на отдел “Контрол на храните” към ОДБХ- Кюстендил д- р Велка Войнова. “Това не е само, за да подкрепим българското, а заради по- късата хранителна верига. Имаме кланица на наша територия, а в страната с

Калфин: Отвън страната ни изглежда много зле

https://www.24chasa.bg/novini/article/6164037

Калфин: Отвън страната ни изглежда много злеСлужебният кабинет тръгна с много повече амбиции, отколкото се полага на такъв, заяви зам.-шефът на АБВ Ивайло Калфин пред bTVл "Нямаше нужда от промяна в закона. И без това нещата опират до следващоно правителство. Въпросът с намесата на Турция в последните избори е много голям, смята  Напомни, че е имало пропаганда в някои от джамиите.

Затопля се - до 22 градуса

http://offnews.bg/news/n_1/n_652464.html

Днес времето ще е слънчево и ще продължава да духа, но по-слаб вятър. Атмосферното налягане слабо ще се понижи, но ще остане по-високо от средното за месец април. Температурите ще се повишат и ще са предимно между 17° и 22°, по Черноморието ще е слънчево, но с малко по-ниски температури. Преди обяд ще духа слаб до умерен северен вятър, който след обяд ще се ориентира от югоизток. Максималните температури ще са между 12° и 15°. Температурата на морската вода е 9° - 10°. Вълнението на морето ще бъде 1 - 2 бала. В планините ще е слънчево. Около и след обяд ще има временни увеличения на облачността, но вероятността за валежи е малка. Ще духа слаб до умерен, в масивите на Източна България до силен, северен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 11°, на 2000 метра - около 4°. Прогнозата е на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при Българската академия на науките (БАН). 

Преглед на печата - 10 април

http://www.moreto.net/novini.php?n=348476

Скандалът с текста за уседналост, изключващ българите в чужбина от участие в избори, е водеща тема за вестниците в сряда. "Скандалът с изборния кодекс се задълбочава. Пpавоcъдната миниcтъpкa Маpия Павлова cпpя в cpяда cледобед cкaндалните пpомени в зaкона за бългаpcкото гpажданcтво, c които cе изменяше и Избоpният кодеĸc.

Среща на премиера Огнян Герджиков за проблемите на земеделските производители

https://www.24chasa.bg/novini/article/6164032

Среща на премиера Огнян Герджиков за проблемите на земеделските производителиСпреният прием на нови заявления за подпомагане на биопроизводството у нас ще e тема на среща между служебният премиер Огнян Герджиков, земеделският министър Христо Бозуков и Десислава Танева от ГЕРБ, която беше земеделски министър в предходния кабинет, предаде БНТ. Прекъсването на схемите „Биологично земеделие" и „Агроекологични плащания"

Гръцката полиция арестува афганистанци за сводничество в бежански лагер

http://www.mediapool.bg/gratskata-politsiya-arestuva-afganistantsi-za-svodnichestvo-v-bezhanski-lager-news262494.html

Гръцката полиция арестува двама афганистанци, живеещи в бежански лагер, които принуждавали жени от лагера да проституират, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.   Арестите били извършени в събота, но за тях бе съобщено късно снощи. Двамата престъпници, на възраст 45 - 50 години, наели апартамент в Атина.   Там те принуждавали две жени - афганистанка и иранка, да приемат клиенти. Двамата задържали всички печалби.   Полицията съобщи, че жените били подлагани на психическо и физическо насилие.   Трети афганистанец беше арестуван, защото по заповед на двамата сводници намушкал свой сънародник, който "тормозел" жените.   В лагера Малакаса, който е на север от Атина, живеят около 450 мигранти и бежанци, припомня АП.  

Водещата консервативна партия във Финландия печели местните избори

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/04/10/2950748_vodeshtata_konservativna_partiia_vuv_finlandiia/?ref=rss


Консервативната "Национална коалиционна партия" (НКП), която участва в коалиционното правителство, спечели местните избори във Финландия за трети път от 2008 г. насам, съобщава БТА. Коалиционният партньор на политическата сила - партия "Финландците", се оказа най-големият губещ на изборите, а популярността на опозиционната "Съюз на зелените" е нараснала, показват резултатите.

След преброяване на 98 на сто от гласовете, НКП печели 20.6% от...

Бил Клинтън посети семейство Буш в Хюстън

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6164008

Бил Клинтън посети семейство Буш в ХюстънБившият президент на САЩ Бил Клинтън съобщи в Туитър, че е посетил своя предшественик Джордж Буш-старши и съпругата му Барбара в Хюстън. Снощи Клинтън публикува туит, в който съобщава, че двамата бивши президенти "са разменили новини за децата, внуците, старите времена и новите времена. И чорапи". Той публикува и снимка,

17-годишен руснак е арестуван за поставен взрив в Осло

http://offnews.bg/news/n_1/n_652463.html

Норвежката полиция съобщи, че е арестувала 17-годишен руски гражданин по подозрение за поставено взривно устройство. Бомбата беше намерена близо до метростанция в Осло. Устройството беше обезвредено преди да избухне.  Служител на полицията съобщи, че младежът е задържан по подозрение в притежание на оръжие. Ръководителката на службите за сигурност Бенедикте Бьорнланд посочи, че не е ясно дали тийнейджърът е планирал да извърши нападение със самоделното взривно устройство. Самоличността на заподозрения не бе оповестена, но Бьорнланд отбеляза, че той е бил известен на разузнаването. Тя уточни, че той е пристигнал през 2010 година в Норвегия като бежанец. Според в. "Верденс ганг", цитиран от ТАСС, младежът е бил наблюдаван в последно време от специалните служби и симпатизирал на радикални ислямистки групировки, включително на "Ислямска държава". Бьорнланд съобщи, че полицията днес е повишила степента на национална заплаха от тероризъм срещу Норвегия от "вероятна опасност" на "възможна опасност" от атака в близките два месеца. 

Египет въведе извънредно положение след атентатите

http://www.mediapool.bg/egipet-vavede-izvanredno-polozhenie-sled-atentatite-news262493.html

Египетският президент Абдел Фатах ас Сиси обяви въвеждането на извънредно положение за срок от три месеца след извършените днес атентати срещу коптски църкви, при които загинаха най-малко 46 души, съобщиха световните агенции.   Освен това в Египет ще бъде създаден Висш съвет за борба с тероризма и екстремизма.   Според египетската конституция Сиси трябва да представи мярката пред парламента за одобрение в рамките на седмица. Законодателният орган обаче е под контрола на поддръжници на Ас Сиси, който ръководи страната с желязна ръка от 2013 г., когато свали своя ислямистки предшественик Мохамед Морси, отбелязва отбелязва Франс прес.   "Обръщам се към вас не като към християни или мюсюлмани, а като към египтяни. Терористите се опитват да подкопаят нашето единство и трябва да бъдем бдителни, за да предпазим родината си", заяви Сиси.   Отговорност за атаките срещу църквите в градовете Александрия и Танта пое терористичната групировка ”Ислямска държава“.   Американският Държавен департамент осъди рязко "варварските нападения" срещу християнски църкви в Египет.   САЩ изразяват съболезнования на семействата и приятелите на жертвите и пожелават бързо възстановяване на ранените, заяви говорителят на външнополитическото ведомство Марк Тонър.  

Египет въвежда извънредно положение за срок от 3 месеца

https://www.24chasa.bg/novini/article/6164023

Египет въвежда извънредно положение за срок от 3 месецаЕгипетският президент Абдел Фатах ас Сиси обяви въвеждането на извънредно положение за срок от три месеца след извършените днес атентати срещу коптски църкви, при които загинаха най-малко 46 души, съобщават световните агенции. "Ще бъдат предприети серия от стъпки, на първо място въвеждането на извънредно положение за срок от три месеца",

Започва Страстната седмица

http://www.moreto.net/novini.php?n=348474

От днес започва Страстната седмица или седмицата на страданията - последната от живота на Исус Христос. Според православния календар всеки ден от тази седмица е Велик. След Лазаровден и Цветница, дните до Великден носят в себе си дълбок смисъл и припомнят последната седмица от дните на Христос, пише женското списание Hera.

Стена на късметчетата в училище (видео)

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2017/04/10/2949355_stena_na_kusmetchetata_v_uchilishte_video/?ref=rss


Участниците в конкурса на Център за образователни инициативи за каузи, които променят света, "Репортийн" доказаха, че хейтът може да търси решения, да се превърне в градивна критика, а защо не и да бъде осмиван.

"Обичам хейта" е посланието на новото издание на конкурса, в който в края на март бяха избрани седмина победители. "Детски Дневник" представя в поредица техните видеоклипове, които задават въпроси и търсят подобрение на различни...

Pearl Jam официално бяха приети в Залата на славата (ВИДЕО)

http://www.clubz.bg/52654-pearl_jam_oficialno_bqha_prieti_v_zalata_na_slavata_video

Pearl Jam вече са част от Залата на славата на рокендрола, съобщи zrock.bg. Бандата официално беше включена в Залата на церемония в Barclays Center в Бруклин, Ню Йорк, в петък вечерта.

Както е традицията, гръндж ветераните бяха въведени официално от прочутия водещ Дейвид Летърман, който замени Нийл Йънг.

Pearl Jam излязоха на сцената, а фронтменът Еди Ведър благодари на „всички онези, които бяха тук преди нас“, като сред тях изброи „четириногите, приматите, хомо еректус“.

Вокалистът на Pearl Jam каза още:

„Климатичните промени са истински. Това не са фалшиви новини. И ние не можем, не можем да бъдем това поколение, към което световната история ще поглежда обратно, чудейки се защо то не е направило всичко в човешките възможности да разреши най-голямата криза на нашето време.“

 

 

След речите Pearl Jam изпълниха три от класическите си песни - Alive, Given to Fly и Better Man.

 

 

Какво изразява знакът с четири пръста, с който поздравява Ердоган

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/04/10/2950169_kakvo_izraziava_znakut_s_chetiri_prusta_s_koito/?ref=rss

От няколко години турският президент Реджеп Тайип Ердоган често поздравява множеството на митинги и други публични прояви с високо вдигната ръка с четири изправени пръста, а палецът е свит и сочи към дланта.

През ноември 2015 г. Анадолската агенция разпространи негова снимка след телефонен разговор с американския му колега Барак Обама. Изображението показа, че в десния ъгъл на бюрото му има скулптура, под която се вижда надписът "Една нация, един флаг, едно...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване