15-годишен уби щъркел

//dariknews.bg/regioni/stara-zagora/15-godishen-ubi-shtyrkel-2017522

В РУ - Раднево е получено съобщение, че на улица в село Трънковое намерена мъртва птица - бял щъркел.

При проведените оперативно-издирвателни мероприятия е установено, че птицата е простреляна с пневматична пушка от 15-годишен младеж. Образувано е досъдебно производство за престъплен

Над 13 500 сигнала е получила полицията

//dariknews.bg/regioni/shumen/nad-13-500-signala-e-poluchila-policiiata-2017481

13 519 са постъпилите сигнали в районните управления и ОДМВР- Шумен през 2016 година, съобщиха от пресслужбата на полицията.
Сигналите са били по различни направления. Значителна част от тях- 2947  са били за нарушение на обществения ред, 1200 са получените съобщения за извъ

Братя Владигерови с Великденски концерт

//dariknews.bg/regioni/stara-zagora/bratia-vladigerovi-s-velikdenski-koncert-2016769

Концерт на Братя Владигерови ще има в Стара Загора на 18 април от 18.30 часа в залата на РБ "З.Княжески".

Родословното дърво на братя Владигерови е толкова разклонено и сложно, че човек може да загуби ориентация, ако седне да го учи. Майката Вили Чобанова-Владигерова е актриса, сестр

Четири медала за плувците на клуб по плуване „Сливен 2002“

//dariknews.bg/regioni/sliven/chetiri-medala-za-pluvcite-na-klub-po-pluvane-sliven-2002-2017500

Поредни отличия завоюваха състезателите на клуб по плуване „Сливен 2002“ на турнир "Цветница". Златото на 50 метра бътерфлай спечели Катерина Кирова, на 100 бътерфлай Кирова взе сребро. Дияна Димова на 50 гръб завоюва сребърен медал, а на 100 гръб – бронзов медал.

При момчетата Алекс

Патриарх Неофит: Нека Божията благодат ни помага да устройваме земния си живот в мир

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/patriarh-neofit-neka-bozhiiata-blagodat-ni-pomaga-da-ustrojvame-zemniia-si-zhivot-v-mir-2017523

"Празникът Възкресение Христово изпълва сърцата на милиони хора с любов и радост, вдъхновява ни за добри дела, помага за утвърждаването в обществото ни на такива непреходни

Акциите на Япония се понижиха след американския удар в Афганистан

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278906_%D0%90%D0%BA%D1%86%D0%B8%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%AF%D0%BF%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D1%81%D0%B5+%D0%BF%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D0%B6%D0%B8%D1%85%D0%B0+%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4+%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B

 Акциите на Токио се понижиха в петък сутринта с нарастването на геополитическите страхове, след като американската армия пусна голяма бомба в Афганистан и допринесе за увеличаване на напрежението относно Близкия Изток и Корейския полуостров, съобщава AFP.

Превод и редакция: Цветан Петров

Бирата е и антиоксидант

http://www.clubz.bg/52837-birata_e_i_antioksidant

Вече има научни доказателства, че бирата, освен приятна напитка в летните, а и в зимните, дни, може и да бъде полезна, дори някои видове действат като антиоксидант.

Непастьоризираната и нефилтрирана бира, произведена във фабрични условия е микробиологично чиста, съобщава БГНЕС като се позовава на резултатите от проучвания на научен колектив от Центъра по биология на храните и Института по криобиология и хранителни технологии. Заключението е резултат на двугодишни изследвания върху качествата и показателите за оценка на риска на нефилтрирани и непастьоризирани марки пиво в страната.

Проведените от научния екип експерименти отново потвърждават, че съдържанието на полезни вещества в пивото и микробиологичната чистота силно варират в зависимост от технологията на производство и използваните суровини. Изследвани са 12 марки местни и вносни бири, произвеждани от микропивоварни, които варят т.нар. „крафт“ или „занаятчийски“ бири с предимно горна ферментация и от 4 големи пивоварни, които произвеждат непастьоризирани и нефилтрирани пива с долна ферментация.

Това, което обединява цялата категория е, че основните суровини за производство на пивото са малц, хмел, пивни дрожди и вода.  Тези естествени съставки съдържат ценни биологично активни съединения – антиоксиданти, вторични метаболити с антибактериално, антивирусно и противовъзпалително действие, фитоестерогени, минерали и др. Научният проект за първи път включва сравнителен анализ върху микробиологичните характеристики, чистота и антиоксидантния капацитет на непастьоризираните, нефилтрирани и „крафт“ бири, които набират все по-голяма популярност сред българите.

Д-р Сергей Иванов, управител на Центъра по биология на храните и съавтор на изследването, отбелязва, че напоследък често се твърди, че присъствието на живи дрожди в бирите е фактор за натуралност и здравословност, защото в тях има повече антиоксиданти и витамини, които се отделят от дрождите.  „Проведените у нас изследвания показват обаче, че не всички занаятчийски бири са „живи“, а в други има нежелани за органолептиката на пивото дрожди”, категоричен е ученият.

„При „крафт“ бирите има какво да се желае по отношение на правилния контрол на технологичните процеси, спазването на хигиената и коректното определяне на сроковете на годност на продуктите. В две от изследваните марки е установено наличие на млечно-кисели бактерии, а в други три – на диви дрожди. Ацеталдехидът е около 3-4 пъти (около 30 мг/л) повече при „живото“ пиво в сравнение с традиционното. В 4 от изследваните марки бира с живи дрожди ацеталдехидите достигат 27,4 – 29,5 милиграма на литър, докато при произведените във фабрични условия непастьоризирани  бири с долна ферментация тези стойности са между 4 – 7 мг/л.“, уточнява д-р Иванов.

При произведените с долна ферментация у нас 4 марки непастьоризирани и нефилтрирани лагер бири резултатите от изследванията показват, че те са микробиологично чисти. В тези проби не се установяват бактерии,  диви дрожди или други микроорганизми, които могат да се развиват в бирата и да предизвикат утайка, помътняване или да образуват нежелани метаболитни продукти.

Втората част от изследването върху нефилтрирани и непастьоризирани марки пиво е за определяне на техния антиоксидантен капацитет. Очаквано резултатите отново потвърждават, че при нефилтрираните и непастьоризирани бири с долна ферментация, произведени в големите пивоварни, нивото на антиоксиданти е по-високо: между 0,152 – 0, 162 милимола (ммол.) на 100 милилитра (мл.), отколкото при традиционните светли лагер бири, където средната стойност е 0, 096 ммол. на 100 мл., а при тъмното пиво средната стойност е 0, 213 ммол.

При изследваните проби пиво с горна ферментация тип светъл ейл антиоксидантният капацитет е още по-висок - от  0, 183 до 0, 196 ммол. на 100 мл, а при тъмните ейл и стаут бири антиоксидантите са между 0,225 – 0, 240 ммол. на 100 мл. Явно специалните малцове, използвани най-вече при тъмното пиво, увеличават съдържанието на полифеноли, флавоноиди и антоцианогени. Тези данни за пореден път доказват, че  антиоксидантната активност на пивото зависи от използваните суровини и пивоварна технология.

Бирата съдържа естествени антиоксиданти благодарение на основните си съставки малц и хмел. Разбира се като всяко нещо така и с тази кехлибарена течност не бива да се прекалява. Макар празничните дни и настъпването на пролетта да предразполагат към по-често използване на тази иначе полезна напитка.

На 14 април рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6171434

На 14 април рожден ден имат Комисар Явор Колев, началник на отдел “Компютърни престъпления” към ГДБОП Захари Карабашлиев, писател, драматург, главен редактор на издателство “Сиела” Анджела Родел, етномузиколог, преводачка, актриса Витомир Саръиванов, журналист Сашо Йовков, журналист и тв водещ Силвия Великова, журналистка Христина Апостолова,

Най-важното от Варна във вчерашния 13 април

http://www.moreto.net/novini.php?n=348805

Шарени яйца украсиха Варна В навечерието на Великден шарени яйца бяха поставени в централната градска част на Варна - на площад „Независимост“ и в зеленото пространство до фонтана до сградата на общината. Те са ръчно изработени, текстилно каширани и оцветени от младата варненска художничка Ваня Василева, съобщиха от дирекция „Култура и духовно развитие“ към Община Варна за Moreto.

САЩ може да осъществят удар по Северна Корея, ако Пхенян опита да задейства ядрено оръжие

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278905_%D0%A1%D0%90%D0%A9+%D0%BC%D0%BE%D0%B6%D0%B5+%D0%B4%D0%B0+%D0%BE%D1%81%D1%8A%D1%89%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D1%8F%D1%82+%D1%83%D0%B4%D0%B0%D1%80+%D0%BF%D0%BE+%D0%A1%D0%B5%D0%B2%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B0+%D0%9A%D0%

  Съединените американски щати имат готовност да осъществят превантивен удар с конвенционални оръжия срещу Северна Корея, ако Пхенян е на път да осъществи изпитание на ядрено оръжие, съобщава телевизионният канал NBC.
От Северна Корея предупредиха, че скоро предстои „голямо събитие“, а американски представители коментираха, че знаци сочат към ядрен тест, който може да се случи най-рано този уикенд.
Представители на американското разузнаване заявяват, че САЩ са разположили в региона два миноносеца в региона, способни да изстрелят крилати ракети Томахоук. Освен това американски тежки бомбардировачи са разположени на о. Гуам, за да атакуват Пхенян, ако се наложи.

Превод и редакция: Цветан Петров

Забраниха за пиене водата в Хасково

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/vnTQLoOIaPo/

Водата в Хасково е забранена за пиене и готвене от четвъртък вечер. Причината са завишени стойности на уран и алфа активност от 3 до 13 пъти над нормата, съобщиха от Районната здравна инспекция.

Седем водоноски ще обслужват жителите на града. Те ще бъдат поставени до болницата, социалните заведения и най-засегнатите квартали.

“Въпреки незначителния здравен риск, като превантивна мярка за населението, междуведомствената работна група на МЗ, МОСВ и МРРБ препоръчва водата в гр. Хасково от централното водоснабдяване да не се използва за питейни цели (пиене и готвене). Водата може да бъде ползвана без ограничение за хигиенни цели (къпане и миене)”, обявиха от Министерството на здравеопазването.

В началото на седмицата стана ясно, че данните за завишени стойности на уран са от края на октомври, миналата година. Повече от пет месеца обаче протоколите от анализите не са били огласявани. Прокуратурата започна проверка по случая.

Доналд Тръмп подписа закон, който отмени финансовата защита на планираното родителство в страната

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278904_%D0%94%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B4+%D0%A2%D1%80%D1%8A%D0%BC%D0%BF+%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%B0+%D0%B7%D0%B0%D0%BA%D0%BE%D0%BD%2C+%D0%BA%D0%BE%D0%B9%D1%82%D0%BE+%D0%BE%D1%82%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0

 Президентът на Съединените американски щати Доналд Тръмп подписа закон, който премахва правила от времето на бившия държавен глава Барак Обама, насочени към финансиране на клиники за семейно планиране, които предлагат аборти, съобщава AFP.
Новият закон е плод на отдавнашна цел на Републиканската партия да прекрати финансирането на абортите.

Превод и редакция: Цветан Петров

Защо Ким обича бомбата (видео)

http://www.dnevnik.bg/video/s_dve_dumi/2017/04/14/2953559_zashto_kim_obicha_bombata_video/?ref=rss


Ядрените опити на Северна Корея винаги предизвикват тревога. Но реална ли е заплахата от ядрена война и ще помогне ли това на режима в страната - вижте във видеото.

Още видеа от "С две думи" - гледайте тук.

Рекс Тилърсън се съгласи със Сергей Лавров, че не са нужни нови удари на САЩ по Сирия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278903_%D0%A0%D0%B5%D0%BA%D1%81+%D0%A2%D0%B8%D0%BB%D1%8A%D1%80%D1%81%D1%8A%D0%BD+%D1%81%D0%B5+%D1%81%D1%8A%D0%B3%D0%BB%D0%B0%D1%81%D0%B8+%D1%81%D1%8A%D1%81+%D0%A1%D0%B5%D1%80%D0%B3%D0%B5%D0%B9+%D0%9B%D0%B0%D0%B2%D1%8

 Мненията на Съединените американски щати и Руската федерация съвпаднаха по въпроса, че повторни удари от страна на Вашингтон по Сирия не трябва да има, предава „Ведомости“.
Както обясни руският министър на външните работи Сергей Лавров, това е било обсъдено по време на посещението в Москва от страна на американския държавен секретар Рекс Тилърсън.
„Ние вчера много подробно говорихме за това с държавния секретар на САЩ, стигнахме до общото мнение, че подобно нещо не трябва да се повтаря“, обясни Лавров.

Превод и редакция: Цветан Петров

Пътна обстановка в страната - 14 април

http://www.moreto.net/novini.php?n=348868

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия“: няма. АМ „Хемус“: област София: ограничава се движението в дясната тръба на тунел „Витиня“ в посока Варна, поради ремонт. Движението на всички МПС се извършва двупосочно в лявата тръба в посока София.

Директорът на ЦРУ обяви война на „Уикилийкс“

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278902_%D0%94%D0%B8%D1%80%D0%B5%D0%BA%D1%82%D0%BE%D1%80%D1%8A%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%A6%D0%A0%D0%A3+%D0%BE%D0%B1%D1%8F%D0%B2%D0%B8+%D0%B2%D0%BE%D0%B9%D0%BD%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%E2%80%9E%D0%A3%D0%B8%D0%BA%D0%B8%D0%BB%D

 Директорът на Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на Съединените американски щати Майк Помпео разкритикува мрежата за анонимно споделяне на секретна информация „Уикилийкс“, коментира британският таблоид Daily Mail.
Въпреки че американският президент Доналд Тръмп по време на кампанията си заяви, че „обича“ „Уикилийкс“, тъй като е показала тайните на основния му съперник за поста - Хилари Клинтън, Помпео заяви:
„Време е да неречем „Уикилийкс“ това, което наистина е - недържавна враждебна разузнавателна служба, често подстрекавана от държавни актьори като Руската федерация“, коментира директорът на ЦРУ.

Превод и редакция: Цветан Петров

Американският самолетоносач „Карл Винсън“ се приближи до Северна Корея на разстояние за въздушен удар

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278901_%D0%90%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D1%81%D0%B0%D0%BC%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D1%81%D0%B0%D1%87+%E2%80%9E%D0%9A%D0%B0%D1%80%D0%BB+%D0%92%D0%B8%D0%B

 Ударна група на военноморските сили на Съединените американски щати, оглавена от атомния самолетоносач „Карл Винсън“ се приближи към Корейския полуостров в очакване на възможно ново ядрено изпитание от страна на Северна Корея или изстрелване на балистични ракети. Това предава агенция Интерфакс.
Според данни от американската частна разузнавателно-аналитична компания „Стратфор“, групата се намира на запад от японския остров Кюшу и преминава през Корейския проток във водите на Японско море към източното крайбрежие на Северна Корея.
Американската ударна група се отправи към района на Корейския полуостров в събота. Това беше направено в отговор на зачестите през последните месеци изстрелвания на балистични ракети от страна на Пхенян, откъдето от своя страна заявиха, че са готови на война с Вашингтон.

Превод и редакция: Цветан Петров

Денят на Христовите страдания е

//dariknews.bg/regioni/stara-zagora/deniat-na-hristovite-stradaniia-e-2016772

Днес Православната църква отбелязва кръстната смърт на Исус Христос. Разпети петък е денят, в който Божият син е разпънат, за да стане изкупителна жертва за греховете на човечеството.

Днес стотици отиват на църква, за да минат под плащаницата, с която е било покрито тялото Христово,

Осветиха новопостроена чешма в село Покрайна

//dariknews.bg/regioni/vraca/osvetiha-novopostroena-cheshma-v-selo-pokrajna-2017519

Заместник-кметът по европейски политики и инвестиции на Община Видин Десислава Тодорова откри новопостроена чешма в двора на църквата в село Покрайна. Строежът е финансиран със средства по програмата „Местни инициативи” за 2016 г. На събитието присъстваха кметът на селото Валентин Маринов и много м

Мотоциклетист е с опасност за живота след катастрофа

//dariknews.bg/regioni/stara-zagora/motocikletist-e-s-opasnost-za-zhivota-sled-katastrofa-2017521

27-годишен мотоциклетист е с опасност за живота след пътен инцидент. Мъжът е управлявал мотоциклет "Сузуки", без да притежава необходимата категория. Инцидентът е станал до Казанлък. При движение с несъобразена скорост, на десен завой, водачът е изгубил контрол над мотоциклета, който е навлязъл в л

Видинският митрополит: Нека се стараем да възкресяваме в мислите и сърцата си онова що е чисто

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/vidinskiiat-mitropolit-neka-se-staraem-da-vyzkresiavame-v-mislite-i-syrcata-si-onova-shto-e-chisto-2017520

Христовото Възкресение е не само залог за нашето лично възкресение, но и обновление на цялото творение, посочва Видинският митрополит Дометиан във Великденски благослов. Той отбелязва, че Великден, денят на Христовото Възкресение,

Великденското яйце - универсален символ на живота

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/velikdenskoto-iajce-universalen-simvol-na-zhivota-2017518

Великденското яйце е универсален символ на живота и заради това е възприето и от християнската църква като олицетворение на Възкресението, коментира пред БТА доц. д-р Светла Ракшиева - научен сътрудник в Инcтитyтa зa eтнoлoгия и фoлклopиcтикa с Eтнoгpaфcки мyзeй къ

Над по-голямата част от страната ще преобладава слънчево време с максимални температури между 21° и 26°

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278900_%D0%9D%D0%B0%D0%B4+%D0%BF%D0%BE-%D0%B3%D0%BE%D0%BB%D1%8F%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%87%D0%B0%D1%81%D1%82+%D0%BE%D1%82+%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%89%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BE%D0%

 Над по-голямата част от страната ще преобладава слънчево време. В сутрешните часове увеличения на облачността ще има над Северозападна България. Около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и главно в планинските райони ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен северозападен вятър. Максималните температури ще са между 21° и 26°. Това съобщи за Агенция „Фокус“ дежурният синоптик Анна Дякова от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при Българската академия на науките (БАН). По Черноморието ще преобладава слънчево време с временни увеличения на облачността. Ще духа слаб до умерен вятър от запад-северозапад, който след обяд ще се ориентира от изток-югоизток. Максималните температури на въздуха ще са 16°-19°. Температурата на морската вода е 10°-12°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.
В планините облачността ще е разкъсана, в следобедните часове предимно купесто-дъждовна. На места ще има краткотрайни валежи от дъжд с гръмотевици, над 2500 метра – сняг. Ще духа умерен вятър от север-северозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 11°, на 2000 метра - около 6°.

Асад:Обвиненията за Идлиб са изфабрикувани

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278899_%D0%90%D1%81%D0%B0%D0%B4%3A%D0%9E%D0%B1%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%98%D0%B4%D0%BB%D0%B8%D0%B1+%D1%81%D0%B0+%D0%B8%D0%B7%D1%84%D0%B0%D0%B1%D1%80%D0%B8%D0%BA%D1%83%D0%

 Президентът на Сирия Башар Асад заяви, че режимът му няма нищо общо с предполагаемото смъртоносно нападение с химическо оръжие в северната провинция Идлиб от миналата седмица. Той добави, че обвиненията са напълно изфабрикувани, пише The Hill.
„Със сигурност за нас това е стопроцентова фабрикация“, заяви Асад. „Имаме впечатление, че Западът и най-вече САЩ са ръка за ръка с терористите. Те са изфабрикували цялата тази история, за да имат претекст за нападение“, добави той.
САЩ и други страни смятат, че химическото нападение, убило повече от 80 цивилни, е било извършено от сирийското правителство.


segabg.com

Ердоган: Бъдещето на Европа ще бъде оформено от турците

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278898_%D0%95%D1%80%D0%B4%D0%BE%D0%B3%D0%B0%D0%BD%3A+%D0%91%D1%8A%D0%B4%D0%B5%D1%89%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%95%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B0+%D1%89%D0%B5+%D0%B1%D1%8A%D0%B4%D0%B5+%D0%BE%D1%84%D0%BE%D1%80%D

 Турският президент Реджеп Ердоган обяви, че бъдещето на Европа зависи от турците, живеещи в нея, предаде Анадолската осведомителна агенция.
„Пет милиона наши събратя са се заселили там от Турция и ще оформят бъдещето на Европа“, каза Ердоган на митинг, посветен на предлаганите изменения в конституцията на страната.

Президентът каза също така, че през последните месеци „боята е изтрита от лицето на Европа и сега Европа показва, че е антиислямска и нетолерантна към мюсюлманите“.

Ердоган каза още, че някои европейски държави, след като не са дали достъп за турските министри (б.р. - за участие в предизборни митинги), са открили вратите си за членове на терористичните групировки, с които Турция се бори.


segabg.com

Радарите за превишена скорост днес - 14 април, във Варна и областта

http://www.moreto.net/novini.php?n=348867

Служители на КАТ-Варна ще следят за превишена скорост днес - 14 април и в нощта срещу 15 април, за превишена скорост в града и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък с радарите: 07:10ч.-08:30ч. - южен пътен възел-вход 07:50ч.

САЩ използваха най-мощната неядрена бомба в Афганистан

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278897_%D0%A1%D0%90%D0%A9+%D0%B8%D0%B7%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B7%D0%B2%D0%B0%D1%85%D0%B0+%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%BC%D0%BE%D1%89%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B5%D1%8F%D0%B4%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B0+%D0%B1%D0%BE%D0%BC

 САЩ са пуснали в Афганистан най-мощната неядрена бомба, използвана досега, съобщиха от Пентагона. 
Взривното устройство, наречено GBU-43/B Massive Ordnance Air Blast Bomb (MOAB), е било пуснато в 19:32 часа местно време върху комплекс от тунели в област Ачин в провинция Нангархар, използвани от "Ислямска държава". Според говорителя на ведомството Адам Стъмп това е първата военна употреба на оръжието, познато във американския военен жаргон като „Майката на всички бомби“ и имащо тротилов еквивалент от 11 тона. 

segabg.com

Войната на Путин за "втората Европа"

http://www.dnevnik.bg/analizi/2017/04/14/2953270_voinata_na_putin_za_vtorata_evropa/?ref=rss


"Толерастията е разлагаща отрова, която неопитните умствено и нравствено не виждат и не чувстват. Тя е една от разновидностите на психологическото оръжие срещу народите. Толерастът не само отказва защита на социалния организъм, но пречи и на други да го направят като провокира нападение и дава на врага морално право да нападне".

Това е едно тълкуванията на термините "толераст" и "толерастия", които могат да бъдат открити в интернет. При...

Юнкер иска да да изгони Орбан от ЕНП

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278896_+%D0%AE%D0%BD%D0%BA%D0%B5%D1%80+%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D0%B8%D0%B7%D0%B3%D0%BE%D0%BD%D0%B8+%D0%9E%D1%80%D0%B1%D0%B0%D0%BD+%D0%BE%D1%82+%D0%95%D0%9D%D0%9F

 Има нов фронт срещу разрушителната роля на унгарския министър-председател Виктор Орбан в най-голямата европейска политическа партия, пише европейското издание на Politico.
Председателят на Европейската комисия, Жан-Клод Юнкер настоява за сериозен дебат относно членството на Орбан в Европейската народна партия (ЕНП). Юнкер е насрочил заседанието на ЕНП в навечерието на срещата на върха на 27-те страни-членки на Европейския съюз на 29 април като момент, в който въпросът за унгарския премиер да бъде решен


segabg.com

Луна на Сатурн с възможен живот (ВИДЕО)

http://www.clubz.bg/52836-luna_na_saturn_s_vyzmojen_jivot_video

Малка луна на Сатурн има повечето условия, които са нужни за наличието на живот, съобщи НАСА. Космическата агенция разказа за откритие от подземен океан, който прави този свят водещ кандидат за дом на организми, каквито човекът познава.

Учените подчертават, че откритията на луната Енцелад не са доказателство за развил се там живот, но са установени наличието на вода, химия (въглерод, водород, азот, кислород) и енергийни ресурси (например слънчева светлина или химическа енергия), необходими за такъв.

„Вече знаем, че Енцелад има почти всички съставки, които са необходими за поддържането на живота такъв, какъвто го познаваме на Земята“, коментира Линда Спилкер от проекта, като добави, че констатацията по същество потвърждава и пукнатини на морското дъно на луната.

Океанът там съдържа потенциално химическо „пиршество“ за микроби.

Под заледената си повърхност, Енцелад има солен океан, както и водород, създаващ се в реакция между гореща вода и скали. Това са индикации, че луната има активни енергийни източници, навярно сходни с подводните пукнатини, от които произтича животът на Земята.

От НАСА уточняват, че все още не знаят дали наистина там има живот – но е направен огромен прогрес в тази посока.

Откритието е на космическия апарат „Касини“. Той не може да открива живот и няма данни, че Енцелад е населен. Бъдещи мисии към тази заледена луна може да хвърлят повече светлина върху един от големите въпроси на човечеството – има ли извънземен живот.

"Площад Славейков"

 

Разпети петък е

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/04/14/2948386_razpeti_petuk_e/?ref=rss


Днес е Велики, или Разпети петък - денят, в който е разпнат Божият син Исус Христос, за да стане изкупителна жертва за греховете на човечеството. На Велики петък Исус е погребан в каменен саркофаг в пещера, пред която е поставен огромен камък, а входа се пази от охрана.

На този ден в храмовете се извършва неговото опело. На утринната служба се четат дванадесет откъса от Евангелието, които разказват за страстите (от църковнославянски - страданията) на Исус Христос. По...

Честит рожден ден на Венелина Гочева

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6171427

Честит рожден ден на Венелина ГочеваУважаеми читатели, ако четете този вестник или сайт и прочетеното ви харесва, знайте, че те достигат до вас благодарение на усилията на една жена, която успя да ги запази живи. Поздравете днес издателя на в. “24 часа”, “България днес”, “168 часа”, “Български фермер” и още десетки вестници, списания и 8 сайта Венелина Гочева!

Велики петък е най-тъжният ден

https://www.24chasa.bg/novini/article/6171301

Велики петък е най-тъжният денЦърквата повелява - не се яде, не се пие и не се подхваща работа Велики петък е най-тъжният и най-тежкият ден за Божия син. Пилат му издал тежка присъда, пoдстрекан от тълпата, която ревяла "Разпни Го". В този ден Иисус претърпял безброй поругания, мъки и страдания. Това е денят, в който разпънали на кръст невинния Агнец - "изтезаван за нашите

Лондонски автобуси разнасят думите на Исус Христос

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278895_%D0%9B%D0%BE%D0%BD%D0%B4%D0%BE%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%B0%D0%B2%D1%82%D0%BE%D0%B1%D1%83%D1%81%D0%B8+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D1%81%D1%8F%D1%82+%D0%B4%D1%83%D0%BC%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%98

 Думите на Исус Христос ще бъдат написани по автобуси в Лондон по време на евангелизаторска кампания за Великден. 

Кампанията "Quote Jesus" ("Цитирай Исус") ще продължи две седмици, започвайки от 10 април. В нея ще участват 75 автобуса на лондонската запазена марка Routemaster. 

На автобусите ще има цитати с думи на Исус като: "Всеки, който е жив и вярва в Мене, няма да умре", "В дома на Отца Ми има много жилища" и "Аз съм пътят, истината и животът".

Хауърд Кондър, основател на Revelation TV и движеща сила на кампанията, заяви, че след атентата в центъра на Лондон на 22 март е ясно, че "надеждата, или по-точно, липсата на надежда, се превръща в проблем за това поколение".

"Смятаме, че Библията казва много за" надеждата" и целта на нашата кампания е да се повлияе на сърцата, умовете и разбиранията на това поколение, за да им предложим надежда и вяра за по-добро бъдеще."

Организаторите казват, че планират кампанията да се разшири и да достигне и други места, както във Великобритания, така и по света, като се използват автобуси и други рекламни способи.

Успоредно с автобусната реклама, кампанията ще тече онлайн (www.quotejesus.com) и чрез социалните медии (#quotejesus).

Източник: Christian Today

Разпети петък е! Днес работата е забранена, а постът - най-строг

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278894_%D0%A0%D0%B0%D0%B7%D0%BF%D0%B5%D1%82%D0%B8+%D0%BF%D0%B5%D1%82%D1%8A%D0%BA+%D0%B5%21+%D0%94%D0%BD%D0%B5%D1%81+%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B5+%D0%B7%D0%B0%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D

 Велики или Разпети петък - денят, в който Христос е разпнат на кръста, е най-тежкият ден от Страстната седмица. Не случайно днес постът е най-строг.Църквата повелява да не се яде, нито да се пие. Според църковните канони е забранено да се работи. Пак днес се извършва и ритуалът "минаване под масата" в храма. Счита се, че това носи здраве и късмет, а според някои - и опрощаване на греховете. Последното обаче противоречи на църковните канони, според които греховете могат да бъдат опростени само с покаяние.

Къде са корените на ритуала?

В петъчната сутрин,  преди началото на службата, в средата на храма се издига ''гробът'' Христов, украсен с цветя, а на престола се поставя плащаницата - платът, с който е завито тялото на Исус след свалянето му от кръста. Върху нея се поставят Евангелието, Кръстът и много цветя.

Християните идват в храма и носят цветя така, както се отива на погребение на близък и скъп човек. Пристъпват с молитва към своеобразния гроб, след това трябва да преминат под масата в знак на преклонение, смирение и благодарност за жертвата на Христос.

14 април в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=348866

Събития: 73 г. – По време на римската обсада на израелската крепост Масада стотици евреи извършват акт на масово самоубийство, за да не бъдат пленени. 971 г. – След ожесточено сражение, продължило два дни, византийската армия превзема Велики Преслав и пленява българския цар Борис II.

BBC: Слънчев бряг предлага „най-добрата стойност в Европа“

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/kCRLj3L-9NU/

Българският курорт Слънчев бряг е класиран като най-достъпното място за отдих в изследване на британската компания Post Office, проведено сред 19 европейски дестинации, съобщава BBC.
Проучването е установило, че кошница с продукти за всекидневна употреба струва 37 паунда в черноморския курорт, докато същите стоки в Ибиза, най-скъпата дестинация, струват 131 паунда,цитира Фокус.
Изследването също така сочи, че средните цени за британските туристи са нараснали в цяла Европа, отчасти заради понижения курс на паунда спрямо еврото.

На Великден ще вали дъжд

http://www.dnevnik.bg/zelen/2017/04/14/2953605_na_velikden_shte_vali_dujd/?ref=rss


До неделя включително ще се задържи топло с температури около и над 20 градуса. В неделя следобед вятърът ще смени посоката си и той ще бъде определящ за захлаждането в понеделник. Очакваното понижение на температурите е с около 6-7 градуса, съобщи "Нова телевизия".

В петък ще е спокойно и слънчево, почти без превалявания, но в събота следобяд започват валежи, като най-интензивни ще са в неделя.

В понеделник ще продължи да вали в почти...

Прогноза за времето - 14 април

http://www.moreto.net/novini.php?n=348865

Днес над страната ще бъде предимно слънчево. По Черноморието ще преобладава слънчево време с временни увеличения на облачността. Ще духа слаб до умерен вятър от запад-северозапад, който след обяд ще се ориентира от изток-югоизток.

Канада ще легализира марихуаната

http://www.clubz.bg/52835-kanada_shte_legalizira_marihuanata

Джъстин Трюдо за квантовите компютри. Стопкадър YouTube

Правителството на канадския премиер Джъстин Трюдо внесе законопроект, който ще даде право на пълнолетните граждани да носят на публични места до 30 г марихуана.

На младежи под 18 години, притежаващи малки количества „трева”, няма да бъдат предявявани криминални обвинения.

Предложеният законопроект предвижда и гражданите да могат да гледат у дома до четири растения марихуана.

Ако законопроектът бъде приет, Канада ще стане най-голямата развита държава, в която марихуаната за развлекателна цел ще бъде узаконена, предаде Асошиейтед прес.

За момента единствената такава държава е Уругвай.

Миналата година марихуаната беше узаконена в американските щати Калифорния, Масачузетс, Мейн и Невада, а преди това – в Колорадо, Вашингтон, Орегон и Аляска.

Русенските математици с отлично представяне на Пролетната конференция на Съюза на математиците в България

//dariknews.bg/regioni/ruse/rusenskite-matematici-s-otlichno-predstaviane-na-proletnata-konferenciia-na-syiuza-na-matematicite-v-bylgariia-2017515

Възпитаници на ПМГ „Баба Тонка”-Русе се завърнаха след отлично представяне от Седемнадесетата ученическа секция на 46. Пролетната конференция на Съюза на математиците в България. Тя се проведе от 9 до 12 април 2017 г. в Боровец. На конференцията бяха допуснати и участваха 10 ученици със 6 проекта.

Младежите от ГЕРБ - Враца организират Великденски празник

//dariknews.bg/regioni/vraca/mladezhite-ot-gerb-vraca-organizirat-velikdenski-praznik-2017330

Великденски празник организира в събота врачанската структура на ГЕРБ. Предвидени са две партита – в центъра на Враца и в парка на ж.к. “Дъбника”. И двете са с начален час  10.30.  „Великденският заек ви очаква в отворените работилници, за да изработим заедно шарени яйца, празнични картички и рисун

Спортисти чистиха Шуменското плато

//dariknews.bg/regioni/shumen/sportisti-chistiha-shumenskoto-plato-2017477

СК '' Шуменска крепост '' организира и проведе акция за почистването на части от Шуменското плато, съобщиха от клуба. В инициативата се включиха членове и симпатизанти на клуба, които за малко повече от три часа успяха да съберат стотици килограми боклук от предварително набеляза

Пети национални конни надбягвания в село Сандрово

//dariknews.bg/regioni/ruse/peti-nacionalni-konni-nadbiagvaniia-v-selo-sandrovo-2017517

От 10:30 часа на конната писта в с. Сандрово ще се проведат Пети национални конни надбягвания. Надпреварата е кръг от Републиканското първенство и участие ще вземат над 100 елитни коне. Организатори на състезанието са Община Русе и кметството в с. Сандрово. Преди старта на надбягванията ще се от

Американски медии: САЩ може да нанесат превантивен удар на Северна Корея

//dariknews.bg/novini/sviat/amerikanski-medii-sasht-mozhe-da-nanesat-prevantiven-udar-na-severna-koreia-2017516

Съединените щати може да нанесат превантивен удар на Северна Корея, ако се убедят, че тя се готви да извърши нов ядрен опит, съобщават американски медии, цитирани от ДПА.
 
Два американски ескадрени миноносеца плават близо до

Дубликат на шофьорската книжка вече ще може да се иска и по електронен път

http://www.dnevnik.bg/skorost/2017/04/14/2953116_dublikat_na_shofyorskata_knijka_veche_shte_moje_da_se/?ref=rss


Промени предвиждат по-малко опашки в КАТ, след като искането за издаване на дубликат на шофьорска книжка ще може да става по електронен път. Това е записано в измененията на наредба на вътрешното министерство. Тя е публикувана на Портала за обществени консултации и на сайта на МВР като на заинтересованите е предоставен 30-дневен срок за предложения и становища. Досега предвидено беше единствено по електронен път да може да се иска издаване на дубликат на контролен талон.

The National Interest: Ще се отдалечим ли от прага на ядрена война?

http://pogled.info/svetoven/The-National-Interest-shte-se-otdalechim-li-ot-praga-na-yadrena-voina.84693

/Поглед.инфо/ С рязкото влошаване на американско-руските отношения задачата за намаляване на ядрената заплаха става още по-актуална. Време е да се действа в името на обща кауза - в противен случай изключително сложната ситуация става още по-опасна. Администрацията на Тръмп все още не е изработила ясна политика по отношение на Русия, дори стратегия за намаляване на ядрените рискове.

Ветерани от американското разузнаване: Тръмп не бива да поставя на преоценка отношенията на доверие с Русия

http://pogled.info/svetoven/veterani-ot-amerikanskoto-razuznavane-tramp-ne-biva-da-postavya-na-preotsenka-otnosheniyata-na-doverie-s-rusiya.84694

/Поглед.инфо/ Вчера, представители на сдружението "Здравомислещи ветерани от разузнаването", изпратиха отворено писмо до президента Тръмп. Над 20 бивши служители на разузнавателните агенции на САЩ обръщат внимание на президента, че в никакъв случай той не трябва да влошава американо-руските отношения, защото в противен случай те могат да стигнат до "точката, от която няма да има връщане назад".

Ще има ли трета световна война?

http://pogled.info/svetoven/shte-ima-li-treta-svetovna-voina.84695

/Поглед.инфо/ Един единствен неточен американски удар, в резултат на който в Сирия загиват руски военнослужащи, може да се превърне в искрата, която да запали много по-голям конфликт, който да прерастне във война от Балтийско море и Украйна до Близкия Изток. Тъй като и Москва, и Вашингтон разполагат с огромни запаси от ядрени оръжия, залозите са изключително високи.

Бумерангът «Томахоук»

http://pogled.info/svetoven/bumerangat-tomahouk.84696

/Поглед.инфо/ Положението на Съединените щати, както вътре в страната, така и на международната сцена, се влоши през първите месеци на президентството на Тръмп. Основните въпроси остават, няма и предпоставки за тяхното решаване.

Деца изработват въстанически знамена в Кюстендил

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/deca-izrabotvat-vystanicheski-znamena-v-kiustendil-2017382

Музейна работилница за деца: Изработване на въстанически знамена ще се проведе в Регионален исторически музей- Кюстендил. Това ще стане в дните 20, 21 и 22 април 2017 г.

Темата на априлската работилница е посветена на едно от най-паметните събития в нашата история, довело до възстано

Слънчево и приятно по Черноморието

//dariknews.bg/regioni/varna/slynchevo-i-priiatno-po-chernomorieto-2017362

По Черноморието ще преобладава слънчево време с временни увеличения на облачността, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология. Ще духа слаб до умерен вятър от запад-северозапад, който след обяд ще се ориентира от изток-югоизток.

Максималните температури на въздух

24 000 автомобила във Врачанско нямат “Гражданска отговорност”

//dariknews.bg/regioni/vraca/24000-avtomobila-vyv-vrachansko-niamat-grazhdanska-otgovornost-2017438

Всеки пети автомобил във врачанска област е без застраховка “Гражданска отговорност”. Това са констатирали врачански полицаи. От януари до края на март на 24 000 автомобила, по тази причина, служебно е била прекратена регистрацията – каза Янко Харалампиев, началник на група “Пътен контрол” към “Път

„Маратон Варна 2017“ с награден фонд 49000 лв

//dariknews.bg/regioni/varna/morski-gong/maraton-varna-2017-s-nagraden-fond-49000-lv-2017511

За втора поредна година мотото „Бягането като начин на живот“ обединява три големи спортни събития във веригата от маратонски бягания в България. През 2017-а много по-активно в кампанията се включва БОК, наред с него, организатори на предстоящите прояви са Столична Община, Община Стара Загора, Общи

Вижте къде няма да има вода на Разпети петък

//dariknews.bg/regioni/varna/vizhte-kyde-niama-da-ima-voda-na-razpeti-petyk-2017512

Без вода до около 15:00 часа ще остане Западна промишлена зона.

Спирането се налага заради възникнала авария, съобщават от ВиК-Варна.

На Разпети петък и пиле не пее, и гнездо не вие

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/na-razpeti-petyk-i-pile-ne-pee-i-gnezdo-ne-vie-2017514

Днес Православната църква отбелязва кръстната смърт на Исус ХристосРазпети петък е денят, в който Божият син е разпънат, за да стане изкупителна жертва за греховете на човечеството.

Днес стотици отиват на църква, за да минат под плащаницата, с която

Рекорден интерес към Дефиле „Вино и гурме“ 2017

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/rekorden-interes-kym-defile-vino-i-gurme-2017-2017452

Над 300 комбинации на вино и храна очакват посетителите на Стария Пловдив на 6-ти и 7-ми май

Сноудън: Майката на бомбите удари тунели, построени от САЩ

http://www.clubz.bg/52834-snoudyn_majkata_na_bombite_udari_tuneli_postroeni_ot_sasht

Тунелите, които бяха ударени с "Майката на всички бомби", са построени с пари от САЩ, твърди Едуард Сноудън. Беглецът-шпионин, който се укрива в Русия, написа в туитър:

"Тези ли тунели на муджахидините бомбардираме в Афганистан? Ние сами платихме за тях".

Той се позовава на статия в "Ню Йорк таймс", написана през 2005 година, в която се твърди, че пещерите и тунелите в Тора-Бора в провинция Нангахар в Афганистан са били изградени през 80-е години на миналия век с пари, предоставени от ЦРУ. Тогава муджахидините воюваха със съветските окупатори, а американците ги снабдяваха с оръжие. По-късно в същите пещери се криеше и топтерористът Осама бен Ладен.

В четвъртък САЩ използваха за първи път свръхмощната конвенционална бомба, която удари щаб на джихадистите от "Даеш" разположен в тунелите край Анчин в провинция Нангахар.

Препоръки от КАТ за безопасно движение по пътищата през великденските празници

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/preporyki-ot-kat-za-bezopasno-dvizhenie-po-pytishtata-prez-velikdenskite-praznici-2017123

Празничните Великденски дни са свързани с планирани и внезапно наложили се пътувания, съпроводени с различни емоционални състояния. Личната безопасност по време на пътуванията е важно да бъде водеща не само за водачите, но и за пътниците в автомобилите. Не бива да се забравя, че на пътя има и пешех

Герджиков и Дачич се договориха за икономическо развитие на Западните покрайнини

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/gerdzhikov-i-dachich-se-dogovoriha-za-ikonomichesko-razvitie-na-zapadnite-pokrajnini-2017509

Премиерът Огнян Герджиков и сръбският вицепремиер Ивица Дачич се поклониха пред паметника на Васил Левски в Босилеград и откриха 24-ия Международен детски Великденски фестивал, който се провежда в града. img wide]32467986[/img

"Черно море Тича" приема "Ямбол" днес 

//dariknews.bg/regioni/varna/morski-gong/cherno-more-ticha-priema-iambol-dnes-2017510

"Черно море Тича" приема  "Ямбол" днес в среща от 26 кръг на НБЛ. Двубоят е с начален час  и щесе играе в  зала "Христо Борисов" в комплекс "Черно море". Отново е предвидена игра за феновете, като този, който вкара кош от центъра, ще си тръгне с 900 лева и таблет, предоставен от Виваком. Този, койт

Цветанов: Патриотите се водят от "България над всичко", постовете са на последно място

http://www.clubz.bg/52833-cvetanov_patriotite_se_vodqt_ot_bylgariq_nad_vsichko_postovete_sa_na_posledno_mqsto

Всички направихме взаимни компромиси, но не се отклонихме това, което сме обещавали по време на кампанията, обяви пред бТВ зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов след като вчера ГЕРБ и "Обединените патриоти" представи управленска програма в 21 страници.

Той отрече, че ще подписват споразумение с всяка партия от коалицията Симеонов-Каракачанов-Сидеров пооделно. "Никога не е имало очаквания да подписваме с всяка партия поотделно, много по-разумно е да е заедно", каза Цветанов. При преговорите с Реформаторския блок от ГЕРБ искаха отделни споразумения. Цветанов разясни обаче, че работата с "Обединените патриоти" в предния парламент била много градивна, направили заедно и конституционни реформи.

В коалиционното споразумение щяло ясно да бъде разписано как се вземат управленски решения.

Цветанов отрече на сегашните преговори да са били обсъждани персоналните назначения.

"Не, не сме обсъждали имена. Те се водеха от интереса "България над всичко", похвали бъдещите си партньори той.

"Тук има много по-голяма отговорност и постовете са на последна позиция, отколкото при преговорите с Реформаторския блок", каза още зам.-шефът на ГЕРБ.

На въпрос дали той ще е вътрешен министър Цветанов отговори: "Това са решения, които се вземат в началото на май. Тогава ще имаме едно стабилно правителство".

Той отрече възможността да бъде председател на Народното събрание, но това щял да е депутат от ГЕРБ.

За вероятността Красимир Каракачанов да стане министър на отбраната Цветанов обясни: "Има съответният потенциал, ако бъде номиран от "Обединените патриоти".

Ще видите през 2021 г. какъв управленски отчет ще дадем, закани се Цветанов, явно за да увери, че това правителство смята да осъществи пълния си мандат.

Според него Корнелия Нинова била много изнервена. Така той коментира отказа на лидерката на БСП да приеме предложението на ГЕРБ да оглави Народното събрание.

"Г-жа Нинова и БСП ще се позиционират като партия, която ще разделя нацията, това, което са правили и досега", обобщи той.

Попитан защо тогава в Пловдив ГЕРБ и БСП действат заедно при гласуването на решението в общинския съвет за отдаване на терени от Пловдския панаир за строителството на опера, Цветанов разясни, че ставало дума за обществения интерес.

"Това е решение в полза на всички пловдивчани и на гостите на Пловдив. Правят се съответните анализи и ползи на общността. Развитието на Пловдив ще бъде в духа на европейска столица на културата през 2019 г. и всичко, което прави държавата и местната власт, ще бъде за по-доброто представяне", каза Цветанов.

 

31 от общо 51 общински съветници в Пловдив одобриха приемането на 20,63% от капитала на "Международен панаир Пловдив" АД от държавата. В подкрепа на сделката гласуваха представителите на ГЕРБ, БСП и по-малките групи на "Кауза Пловдив", Земеделския съюз "Александър Стамболийски" и коалицията на Здравко Димитров.

Решението на общинския съвет в Пловдив даде зелена светлина за довършване на цялата схема, която предложи Министерският съвет през миналото лято. Пловдив да приеме 20,63% от държавните акции в Панаира, а Варна да приеме още 29%. Община Варна пък ще размени този дял за "Дупката" в центъра на града, която е собственост на Георги Гергов. Така бизнесменът, който е в ръководството на БСП, ще придобие почти 80% от Панаира и ще има право сам предприема стъпки за увеличаване на капитала. 

"Няма никаква договорка между ГЕРБ и БСП в общинския съвет. Има абсолютно мнозинство. Всичко това е направено, водени от обществения интерес", разясни днес Цветанов.

Шефът на ЦРУ: Русия подстрекава и използва "Уикилийкс"

http://www.clubz.bg/52832-shefyt_na_cru_rusiq_podstrekava_i_izpolzva_uikilijks

Време е да наречем „Уикилийкс“ това, което наистина е - недържавна враждебна разузнавателна служба, често подстрекавана от държавни актьори като Русия“, заяви директорът на ЦРУ Майк Помпео.

Според него руското военно разузнаване често използва сайта, за да публикува откраднати от руски хакери данни.

"През януари т. г. нашите разузнавачи установиха, че руската военна служба - наследничка на ГРУ, е използвала "Уикилийкс", за да публикува данни за американски жертви на хакерски атаки, които ГРУ е получило в резултат на кибератака срещу Националния комитет на Демократическата партия на САЩ", изтъкна Помпео, който направи просторно изказване в Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон.

Миналата година сайтът публикува откраднати от демократите данни в разгара на предизборната кампания, които подронваха авторитета на Хилъри Клинтън. И до днес се води разследване и се смята, че с действията в киберпространството Русия е помогнала на Доналд Тръмп да спечели изборите. Кремъл винаги категорично е отричал тези обвинения.

Руската телевизия RT също активно сътрудничи с "Уикилийкс", обяви още шефът на ЦРУ. Както е известно, в САЩ отдавна определиха този руски тв канал, както и тв "Спутник", за рупор на руската пропаганда и дезинформация. 

Помпео коментира и данните за химическата атака в Идлиб, Сирия. Изводите на американското разузнаване са коренно противоречиви на заявеното от ръководството на Русия, посочи той. 

"Ние не можем сега да разкрием данните, които са в основата на нашите заключения. Но в бъдеще се надявам, че ще разкажем доста повече за трагедията в Идлиб", каза шефът на ЦРУ.

Американският самолетоносач "Карл Винсън" е вече на позиция във водите край Корейския полуостров. Той носи на борда си крилати ракети "Томахоук", с каквито преди няколко дни бе нанесен удар по сирийската авиобаза край Хомс.

За съобщенията, че Северна Корея се готви за нов опит с балистична ракета по повод 105-годишнината от основаването на КНДР Майк Помпео бе категоричен:

"Никога досега в историята Пхенян не е бил толкова близо до изработката на балистична ракета с ядрена бойна глава, която да може да застраши САЩ".

Вече няколко пъти президентът Тръмп предупреди диктатора Ким Чен Ун да "не си търси белята" и заяви, че е готов на превантивен удар по Северна Корея. 

Наградиха младеж, заловил престъпник

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/nagradiha-mladezh-zalovil-prestypnik-2017454

Благодарствена грамота получи лично от шефа на Областната дирекция на МВР в Пазарджик 19-годишният Станислав Киров от Пазарджик. Поводът е смелата и достойна постъпка на младежа, който на 2 април тази година залови до моста на река Марица мъж, извършил грабеж на дамска чанта от безпомощна 51-годишн

На Разпети петък не се приемат храна и вода

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/na-razpeti-petyk-ne-se-priemat-hrana-i-voda-2017421

Велики петък – денят на най-строгия пост от Страстната седмица. Тези, които го спазват, не трябва нито да ядат, нито да пият дори вода. В петък вярата повелява да не се подхваща каквато и да е работа. Старите хора казват, че на този ден и птичката гнездо не вие...

Разпети петък е ден

Разпети петък

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/z1wdIVsnmhw/

hristosРазпети или Велики петък е най-тежкият и страшен ден от седмицата преди Великден, на него извършваме възпоминание на бичуването, поруганието, разпъването и страшната смърт на Спасителя. В този ден Светата Църква припомня как разбойникът от кръста изповядвал, че Христос е небесен Цар, както и молбата му Господ да не го забравя в царството Си. На тези събития са посветени и богослужебните песнопения.

На Велики петък Исус е погребан в каменен саркофаг в пещера, пред която поставят стража и огромен камък на входа. На този ден в храмовете се извършва неговото опело. Вярващите на Разпети петък ходят на църква, минават три пъти под масата за здраве, излизат и целуват разпятието. На утринната служба се четат дванайсет откъса от Евангелието, които разказват за страстите (страданията – от църковнославянски) на Исус Христос. Това е денят, в който разпънали на кръст невинния Исус Христос – “изтезаван за нашите беззакония и мъчен за нашите грехове е принесен в жертва за греховете на цялото човечество” .
На богослужението вярващите държат в ръце запалени свещи, символизиращи величието на Спасителя по време на страданията му и духовното бодърстване на християните. Неслучайно именно в този ден от Страстната седмица постът е особено строг – църквата повелява тогава да не се яде нищо и да се пие само вода.
На Велики петък, когато Спасителят умира на кръста, през деня не се служи Света литургия. На вечерната служба в храма се съпреживява Христовата смърт – изнася се Христовата плащеница, посветена на погребението на Спасителя. Преди началото на службата, в средата на храма се издига “гробът” Христов, украсен с цветя, а на престола се поставя плащеницата. Тя представлява парче плат, на което е извезан образът на положения в гроба Спасител. Песнопенията са посветени на страданията и смъртта Христови. Едно от песнопенията, което е прието да се изпълнява на службата на Велики петък, се нарича “Плачът на Богородица”. Тази молитва се чете в памет на душевните страдания на Дева Мария, която стояла до кръста на своя син, произнасяйки скръбни слова.
По време на богослужението от олтара се понася плащеницата, с която е завито тялото Христово след свалянето му от кръста. Извършва се опелото му сред бели цветя. След като се изнесе плащеницата на вечерното богослужение, с нея се обикаля около храма и символично се извършва погребението на Христос. В края на службата свещеникът взима плащеницата от престола и я полага в “гроба” – в центъра на храма. Поклонението на плащеницата продължава две денонощия, до късно в събота вечер, когато тя се внася обратно в олтара – минути преди пасхалното шествие на кръста.
На Разпети петък е абсолютно забранено да се подхваща каквато й да е работа. Не е случайно онова, което старите хора казват за Разпети петък: “На този ден и птичката гнездо не вие”. На Разпети петък през деня се ходи на църква и се носи едно яйце и здравец, които се оставят на масата пред разпятието.

Русия изпрати в Сирия дронове, за да потвърди удара на химическия склад на ИД

http://pogled.info/svetoven/rusiya-izprati-v-siriya-dronove-za-da-potvardi-udara-na-himicheskiya-sklad-na-id.84690

/Поглед.инфо/ Руското Министерство на отбраната не разполага с информация, която да потвърди данните за смъртни случаи в следствие на удара по Дейр ез-Зор в Сирия, нанесен от Международната коалиция, водена от САЩ, заяви говорителят на МО генерал-майор Игор Конашенков в четвъртък (13 април), цитиран от РИА "Новости".

Пенсионерите заплашват с протести новото правителство на Борисов

http://pogled.info/bulgarski/pensionerite-zaplashvat-s-protesti-novoto-pravitelstvo-na-borisov.84691

/Поглед.инфо/ Вдигане на минималната пенсия, без равно на него процентно повишение на всички пенсии, е престъпление против пенсионната система

Разпети петък е най-тъжният ден в годината

http://pogled.info/svetoven/razpeti-petak-e-nai-tazhniyat-den-v-godinata.84692

/Поглед.инфо/ Велики (Разпети) петък е най-тъжният ден в годината за всички християни. Църквата възпоменава страданията на Спасителя на кръста.

ГЕРБ и „Обединени патриоти“ с визия за управленска програма до 2021 г.

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/wlpE4aWUkc0/

ГЕРБ и „Обединени патриоти“ финализираха преговорите си и се обединиха около управленска програма с визия до 2021 г. Ръководствата на двете политически сили дадоха съвместно изявление пред медиите, с което официално съобщиха, че благодарение на взаимните компромиси, които са направили, са изготвили програмата си за управление, състоящата се от 21 страници.
Пръв взе думата лидерът на НФСБ и съпредседател на коалиция „Обединени патриоти – НФСБ, АТАКА и ВМРО“ Валери Симеонов, който информира, че формирането на общата програма вече е завършено. По думите му в резултат от изборите в края на март, не е имало много възможни комбинации за съставяне на бъдещо правителство и съгласно решенията на българския народ, са длъжни в името на интересите на България да постигнат обща програма и да реализират общо управление, тъй като други варианти няма. Той бе категоричен, че за тях е недопустимо сътрудничество с ДПС, а другите варианти с участието на БСП и ВОЛЯ са нереални, тъй като не може да се постигне мнозинство в парламента. Според него независимо от различията им в началото на преговорния процес, ГЕРБ и „Обединени патриоти“ са положили усилия и отговорно са изработили този документ, който ще бъде основополагащият материал, по който ще се реализира бъдещото коалиционно управление.
От своя страна лидерът на ПП ГЕРБ Бойко Борисов също подчерта, че програмата за управление е готова и обхваща пълен управленски мандат от четири години. Той благодари за усилията на преговорните екипи и заяви, че в ГЕРБ винаги са се водили от принципа „България над всичко“. Борисов изтъкна, че партията винаги е заявявала като свои естествени партньори „Обединените патриоти“. Според него направените компромиси и от двете страни са били необходими, за да се създаде работещо правителство, защото друг коалиционен формат не е възможен. Той обясни, че депутатите на БСП и „Обединените патриоти“ не са достатъчно, за да управляват заедно, дори и в партньорство с „Воля“. По думите, ако не са се били разбрали с „Обеднените патриоти“, е трябвало да се отиде на нови избори в следващите няколко месеца. Председателят на ГЕРБ каза още, че липсата на парламент в една парламентарна република е изключително опасна за стабилността на процесите в страната. „След всичко случващо се в Европа – „Брекзит“, мигрантския поток, напрежението в Турция и съседните ни държави, когато отчетем тези фактори и безспорно слабото служебното правителство, още няколко месеца без правителство е рисково. Вие видяхте че започнаха да се правят неприемливи законодателни промени“, обясни Бойко Борисов и добави, че програмата за управление е добра. Той подчерта, че не е говорено за разпределение на министерски постове и това ще бъде обсъждано от следващата седмица.
Пред журналисти зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че единственият, който е ясен за следващия кабинет, това е бъдещият министър-председател Бойко Борисов. Според него това, което ще се поеме като ангажимент на база на това коалиционно споразумение е в рамките на 1 месец или 40 дни да може да се направи подробна управленска програма от порядъка на около 200-300 страници. По думите му началото на месец май ще има ново правителство. Цветанов обясни, че приоритет ще бъде увеличаването на БВП, за да се достигне в края на мандата средна работна заплата от 1500 лв. и 650 лв. минимална. По думите му първата стъпка при пенсиите ще бъде 180 лева през 2017 година, след което в края на година ще бъде 200 лева. Той уточни, че много важна стъпка е и справянето с фалшивите ТЕЛК-ове, като в момента държавата плаща около 1,7 млрд. лева.
Валери Симеонов също даде разяснения пред журналисти, като коментира, че следващата седмица ще работят върху коалиционното споразумение и чак третата фаза на преговорите ще бъде свързана с министерства, кадри и т.н. По думите му е заложена ревизия на дългосрочните договори с ТЕЦ “Марица Изток” 1 и 3, както и оздравяването на държавните предприятия, които също имат в определени посоки доста сериозни разходи, които не съответстват на нуждите – ТЕЦ “Марица Изток” 2, “Мини Марица”, АЕЦ “Козлодуй”. Той обърна внимание и на стремежа за недопускане на повишаване цената на електроенергията. Във връзка с увеличаването на размера на минималната пенсия той уточни, че от 1 юли тя се повишават на 180 лв. и на 1 октомври се повишават на 200 лв. По думите му се залага също така и индексиране на останалите пенсии като резултат от събраните суми от ревизиите на инвалидните пенсии, в които има достатъчно резерв – 1,6 млрд. лв., които реално са между 2 и 3 пъти повече, отколкото са реалните инвалидни пенсии. На въпрос как от Обединени патриоти са се съгласили на този компромис Симеонов заяви, че няма много варианти и уточни, че другият вариант е бил да откажат съставянето на програма, да откажат участието в управление. /ФОКУС/

Изрисували платното на Плевенската панорама с 45 т боя

https://www.24chasa.bg/novini/article/6169116

Изрисували платното на Плевенската панорама с 45 т боя-  Предстои реставрацията му - създадено е преди 40 г., дълго е 115 м и се крепи само на един шев      - Президентът - патрон за 140 г. от битката, решила изхода на войната На 11 септември 1877 г. генерал Михаил Скобелев, облечен в бяла униформа, яхва бял кон и повежда своите войници в третия щурм за Плевен.

Времето на 14 април

//dariknews.bg/regioni/gabrovo/vremeto-na-14-april-2017507

Ще е предимно слънчево с температури в региона на Габрово до 19°. Около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и главно в планинските райони ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен северозападен вятър. Максималните температури ще са между 21° и 26°, по морския бряг - м

РИМ-Габрово и Архиерейското наместничество организираха боядисване на великденски яйца пред храма

//dariknews.bg/regioni/gabrovo/rim-gabrovo-i-arhierejskoto-namestnichestvo-organiziraha-boiadisvane-na-velikdenski-iajca-pred-hrama-2017508

На Велики четвъртък пред храм „Успение Богородично“ се проведе традиционното боядисване на яйца за деца, организирано от Регионален исторически музей – Габрово и Архиерейското наместничество.
Всички деца получиха възможността да боядисат великденски яйца с

Засилено полицейско присъствие за почивните дни

//dariknews.bg/novini/bylgariia/zasileno-policejsko-prisystvie-za-pochivnite-dni-2017488

Засилено полицейско присъствие около църковните храмове, гарите, летищата и метростанциите ще има в четирите почивни дни, съобщи МВР. Мерките за сигурност включват и физически проверки, затова от полицията молят гражданите да носят личните си документи и

„Антидемократичната пропаганда“ - новото либерално гурме

http://pogled.info/bulgarski/antidemokratichnata-propaganda-novoto-liberalno-gurme.84687

/Поглед.инфо/ 500 хиляди лева брои фондация "Америка за България" за медийния донос на група платени протестъри, самопроизвели се в цензори. Изглежда "антидемократичната пропаганда" е новият хит на пазара за либерални ментета. Нещо като заместител на прословутата "борба с корупцията", която угои не едно и две НПО от либералния сектор.

Първан Симеонов: Да намалим външното влияние е демокрация, а не ограничение на демокрацията

http://pogled.info/bulgarski/parvan-simeonov-da-namalim-vanshnoto-vliyanie-e-demokratsiya-a-ne-ogranichenie-na-demokratsiyata.84688

/Поглед.инфо/ „Европа е една прекрасна, мирна, социална идея. Но в първия момент, когато беше подложена на външен натиск, показа, че е удивително изнежена и уязвима. Европа е красива, либерална, наднационална човешка общност, но когато беше заплашена, всички се хванаха за познатото – за националното, местното, традиционното, за семейството, за църквата.“ Така политологът от „Галъп интернешънъл“ коментира предизвикателствата пред България и необходимостта от един много важен и труден дебат.

Смъртоносният "Бял лебед": подобрена версия на бомбардировача Ту-160

http://pogled.info/svetoven/russia/smartonosniyat-byal-lebed-podobrena-versiya-na-bombardirovacha-tu-160.84689

/Поглед.инфо/ Програмата за модернизация на свръхзвуковия стратегически бомбардировач Ту-160 ще увеличи значително потенциала на руската "ядрена триада" и за дълго ще осигури Москва с високоефективни ядрени оръжия, твърди журналистът от списание "National Interest" Дейв Маджумдар, цитиран от РИА "Новости" в четвъртък (13 април).

Издирват черна спортна кола, прегазила пешеходка в Пловдив (видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6171797

Полицията в Пловдив издирва шофьора, който уби жена на пешеходна пътека в Пловдив на бул. "6 септември" снощи. Според разказ на читатели на TrafficNews, виновен за инцидента е водач на черен спортен автомобил с марка „Тойота”. „Точно от там минахме в 20,30 часа и ни изпревари с бясна скорост черна спортна кола.

2 000 лева глоба заради горене на пластмасови опаковки

//dariknews.bg/regioni/gabrovo/2-000-leva-globa-zaradi-gorene-na-plastmasovi-opakovki-2017506

Дряновска фирма ще плати 2 000 лева глоба заради горене на полиетиленови (пластмасови) опаковки и обгазяване на близкото село с черен дим и неприятна миризма. Решението е окончателно, без право на обжалване. Произнесе го на 12 април т. г. състав на габровския Административен съд.

Акт

Разпети петък - най-тежкият ден!

//dariknews.bg/novini/bylgariia/razpeti-petyk-naj-tezhkiiat-den-2017478

Днес Православната църква отбелязва кръстната смърт на Исус Христос. Разпети петък е денят, в който Божият син е разпънат, за да стане изкупителна жертва за греховете на човечеството. Днес стотици отиват на църква, за да минат под плащаницата, с която е било покрит

Разпети петък - денят на най-строгия пост от Страстната седмица

//dariknews.bg/novini/bylgariia/razpeti-petyk-deniat-na-naj-strogiia-post-ot-strastnata-sedmica-2017491

Разпети петък - денят на най-строгия пост от Страстната седмица. Тези, които го спазват, не трябва нито да ядат, нито да пият дори вода. В петък вярата повелява да не се подхваща каквато и да е работа. Старите хора казват, че на този ден и птичката гнездо не вие. Как се отразява

Стрелба по пътници в метрото в Атланта (щата Джорджия)

http://pogled.info/svetoven/amerika/strelba-po-patnitsi-v-metroto-v-atlanta-shtata-dzhordzhiya.84681

/Поглед.инфо/ Неизвестен нападател откри стрелба по пътници в метрото на американския град Атланта (щата Джорджия). Най-малко четирима души бяха ранени, съобщава телевизия Си Би Ес.

Ердоган: Бъдещето на Европа ще зависи от турските имигранти

http://pogled.info/svetoven/erdogan-badeshteto-na-evropa-shte-zavisi-ot-turskite-imigranti.84682

/Поглед.инфо/ Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че бъдещето на Европа ще зависи от турските имигранти, които живеят в европейските страни.

Партийният билет на Гагарин върнат от САЩ преди 12 години

http://pogled.info/svetoven/partiiniyat-bilet-na-gagarin-varnat-ot-sasht-predi-12-godini.84683

/Поглед.инфо/ Партийният билет на първия космонавт Юрий Гагарин е предаден преди повече от 12 години на Центъра за обучение на космонавти в Звездното градче, каза говорителят на Националния музей на авиацията и аеронавтиката във Вашингтон Алисън Мичъл.

Маккейн: Косово трябва да има своя армия

http://pogled.info/svetoven/balkani/makkein-kosovo-tryabva-da-ima-svoya-armiya.84684

/Поглед.инфо/ Американският сенатор републиканец Джон Маккейн (от щата Аризона) смята, че Косово трябва да има своя армия, но тя трябва да бъде създадена чрез промяна на конституцията.

Войната между Сорос и Орбан

http://pogled.info/svetoven/evropa/voinata-mezhdu-soros-i-orban.84685

/Поглед.инфо/ В края на март правителството на Виктор Орбан внесе в унгарския парламент законопроект, който предвижда чуждите университети на територията на страната да се разделят с лиценза си, ако нямат кампус в родните си страни. Това предизвика вълна от недоволство, тъй като единственият университет, който попада под ударите на новата разпоредба е Централноевропейският университет (ЦЕУ) на Джордж Сорос в Будапеща. Въпреки протестите обаче парламентът одобри проекта, а на 10 април го подписа и президентът Янош Адер. Въпросът за съдбата на университета е отворен, тъй като ректорът Майкъл Игнатиеф продължава да търси подкрепа, включително извън страната. Сюжетът с ЦЕУ обаче е далеч по-сложен, а двубоят между Сорос и Орбан ще задава и занапред тона на политическия дебат в Европа и САЩ. A-specto ви предлага анализа на Браян МакДоналд, ирландски журналист, които живее и работи в Русия.

Ахмадинеджад и хардлайнерите се завръщат в играта

http://pogled.info/svetoven/ahmadinedzhad-i-hardlainerite-se-zavrashtat-v-igrata.84686

/Поглед.инфо/ Бившият ирански лидер, известен с подкрепата си за ядрната програма и острите критики срещу Запада, се кандидатира за президент

На Разпети петък и пиле не пее, и гнездо не вие

//dariknews.bg/regioni/gabrovo/na-razpeti-petyk-i-pile-ne-pee-i-gnezdo-ne-vie-2017505

Днес Православната църква отбелязва кръстната смърт на Исус ХристосРазпети петък е денят, в който Божият син е разпънат, за да стане изкупителна жертва за греховете на човечеството.

Днес стотици отиват на църква, за да минат под плащаницата, с която

Слънчев петък

//dariknews.bg/regioni/shumen/slynchev-petyk-2017480

Днес ще е предимно слънчево. Около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и главно в планинските райони ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен северозападен вятър. Максималните температури ще са между 21° и 26°, по морския бряг - между 16° и 19°.

За

На Разпети петък Иисус изкупува греховете ни

http://pogled.info/svetoven/na-razpeti-petak-iisus-izkupuva-grehovete-ni.84677

/Поглед.инфо/ Велики петък е най-тъжният, най-тежкият ден за Божия син Иисус Христос. Той бил разпитван, вменили му вина, а римският наместник Пилат Понтийски, подстрекаван от тълпата, която ревяла "Разпни Го", му издал тежка присъда.

Миряните минават под Плащаницата на Велики петък

http://pogled.info/svetoven/miryanite-minavat-pod-plashtanitsata-na-veliki-petak.84678

/Поглед.инфо/ На Велики (Разпети) петък - най-тежкият ден за Божия син - не се отслужва литургия. Сутринта в храма се изнася светата плащаница, чието носене напомня за носенето на Христовото тяло към Гроба. Вечерта се извършва символичното опело Христово.

Юнкер иска Орбан да бъде изключен от ЕНП

http://pogled.info/svetoven/evropa/yunker-iska-orban-da-bade-izklyuchen-ot-enp.84679

/Поглед.инфо/ Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер настоява за вътрешнопартиен дебат за изключване на унгарския премиер Виктор Орбан от членовете на Европейската народна партия (ЕНП).

Дамаск: 5000 бойци от страни от ЕС воюват в Сирия

http://pogled.info/svetoven/damask-5000-boitsi-ot-strani-ot-es-voyuvat-v-siriya.84680

/Поглед.инфо/ Пет хиляди бойци от страни от ЕС воюват в Сирия, ако се върнат, в Европа ще има катастрофа, заяви заместник-външният министър на Сирия Айман Сусан.

Традицията: на Разпети петък целуваме Плащеницата и минаваме под масата

//dariknews.bg/regioni/shumen/tradiciiata-na-razpeti-petyk-celuvame-plashtenicata-i-minavame-pod-masata-2017483

Днес Православната църква отбелязва кръстната смърт на Исус ХристосРазпети петък е денят, в който Божият син е разпънат, за да стане изкупителна жертва за греховете на човечеството.

Днес стотици отиват на църква, за да минат под плащаницата, с която

От просветата ни мислят за шведи

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6167373

От просветата ни мислят за шведиНезнайно защо някои българи вярват, че държавата е длъжна да им изучи децата Чудесни, да не кажа бравурни са новите 22 мерки срещу агресията в училище: доктори и психолози до всяко дете, курсове по първа помощ за учители, ролеви игри, беседи, открити уроци с родители… В Швеция планът на служебния министър Николай Денков ще заработи моментално,

BG евродепутати: Защо България да отговаря за всеки мигрант?!

https://www.24chasa.bg/novini/article/6171527

BG евродепутати: Защо България  да отговаря за всеки мигрант?!Станишев, Габриел, Хюсменова и Радев с общо искане за промени в системата за даване на убежище Българските евродепутати в комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент Мария Габриел, Филиз Хюсменова, Сергей Станишев и Емил Радев се обединиха в инициатива за промени в системата за предоставяне на убежище.

Пловдив реши да вземе 20% държавни акции в панаира

https://www.24chasa.bg/novini/article/6171425

Пловдив реши да вземе 20% държавни  акции в панаираКметът Иван Тотев с разбиващо слово срещу противниците на сделката с Георги Гергов С внушително мнозинство от 31 съветници “за” (при нужни 26-има), 9-има “против” и 7 “въздържали се” общинският съвет в Пловдив гласува да получи 20,63% държавни акции в “Международен панаир”. Осем месеца по-рано местните законотворци отказаха пакета,

Нахлуване на фенове на терена отложи началото на "Лион" - "Бешикташ" с 45 минути

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/04/14/2953636_nahluvane_na_fenove_na_terena_otloji_nachaloto_na_lion/?ref=rss


Началото на двубоя между "Лион" и "Бешикташ" в четвъртфиналите на Лига Европа беше отложено с 45 минути. Причината затова е, че фенове на френския отбор влязоха на терена на "Парк ОЛ", след като привърженици на гостите са ги замервали с различни предмети, сред които факли и бомбички.

Играчите и треньорите на двата отбора се опитаха да успокоят страстите, като в тези действия се включи и президентът на "Лион" Жан-Мишел Ола, който...

Шер зове: Признайте арменския геноцид!

https://www.24chasa.bg/novini/article/6171447

Шер зове: Признайте арменския геноцид!Американската певица и актриса от арменски произход Шер призова Великобритания да признае арменския геноцид от 1915 г., съобщи ТАСС. Шер заяви, че Вашингтон и Лондон отказват да назоват геноцид унищожаването на арменското население през последните години на Османската империя. "Ние сме малки. Армения няма излаз на море. Не разполагаме с нефт.

Марешки остана без излаз на 1-а линия в пленарната зала

https://www.24chasa.bg/novini/article/6171521

Марешки остана без излаз на 1-а линия в пленарната залаБез място на първия ред в пленарната зала остава парламентарната групата на “Воля”, научи “24 часа”. Такова бе и първоначалното разпределение на местата. Във вторник обаче две депутатки от формацията на бизнесмена Веселин Марешки са предявили претенции за 2 места на първите банки, като едното да е запазено за техния лидер.

Цар Калоян разгромява Латинската империя

https://www.actualno.com/chronicles/car-kalojan-razgromjava-latinskata-imperija-news_605742.html

Битката при Адрианопол от 14 април 1205 г. е сблъсък между българска армия, водена от цар Калоян, и кръстоносци от Латинската империя, начело с император Балдуин I. Тя е спечелена от българите след успешна засада. В битката цар Калоян разгромява рицарите и пленява императора им

Бебе Бос

http://www.dnevnik.bg/sled5/filmi/2017/04/14/2952430_bebe_bos/?ref=rss


97 мин., 3D
Режисьор: Том Макграт
Сценарист: Майкъл Макълърс
Музика: Стийв Мазаро, Ханс Цимер
Продуцент: Рамзи Ан Наито
Озвучен на български с гласовете на : Герасим Георгиев-Геро, Георги Спасов, Атанас Сребрев, Надя Полякова, Владимир Зомбори, Василка Сугарева и др.
Създателите на Шрек, Кунг-фу панда и Мадагаскар представят новата забавна семейна комедия БЕБЕ БОС - история за промените, които настъпват в семейство с появата на...

За скоростите на Европа, България и света

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6167260

За скоростите  на Европа,  България и светаПлан от 5 точки за менажиране на миграцията Европейският проект има множество зачатия и сред тях са и Европейската общност за въглища и стомана (1951), и американският план “Маршал” (1948), и Атлантическата харта, подписана от Чърчил и Рузвелт (1941). Римските договори от 1957 г. дадоха съвременната форма на този проект.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване