Числата за бебето ви

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6172404

Числата за бебето ви Честито, щастливи родители! Питате ли се често защо родените на една и съща дата след години са толкова различни хора? И сигурно пренасяте съмнението си върху числата: ами уж са едни и същи. Грешите! Пропускате звуковата стойност на имената (особено на личното), както и собственото си влияние – за жалост,

Благодатният огън за първи път ще бъде занесен в САЩ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6173754

Благодатният огън за първи път ще бъде занесен в САЩБлагодатният огън, който всяка година в навечерието на православния празник Великден слиза в град Ерусалим и бива разнесен в различни краища на Земята, за първи път ще бъде занесен и в Съединените американски щати, предава „Ведомости“, цитира Фокус. Вече е дадено разрешение за транспортиране на лампите със свещения огън на борда на самолет.

27-годишен с кокаин и метамфетамин в кръвта блъсна 87-годишна в Стара Загора

https://www.24chasa.bg/novini/article/6173752

27-годишен с кокаин и метамфетамин в кръвта блъсна 87-годишна в Стара ЗагораДрогиран водач от Раднево блъсна 87-годишна жена. Инцидентът е станал на ул. "Генерал Столетов" в Стара Загора. Лек автомобил "Мерцедес", управляван от 27-годишен мъж е ударил пресичащата пътното платно жена, предава Дарик. Тя е откарана в ЦСМП – Стара Загора, където е установено, че при удара е получила счупвания на лява и дясна подбедрени стави

Арести в Турция ден преди референдума, Ердоган отправи нови критики към ЕС

http://offnews.bg/news/n_1/n_653021.html

Седем души са арестувани в Истанбул за планиране на нападения преди референдума в неделя, съобщава БНТ. Задържанита са четирима турци, двама сирйци и един таджик. Целта им e била да създадат хаос в Турция, съобщи истанбулската полиция. Междувременно съд в Истанбул нареди днес повторно задържане на 12 журналисти, които миналия месец бяха освободени от ареста. Те са разследвани за неуспешния опит за преврат в страната миналото лято. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган продължи предизборните митинги, в които поиска подкрепа в утрешното общонародно гласуване. Пред симпатизанти той заяви, че европейските държави нямат право да диктуват нито на народа на Турция, нито на която и да е друга страна своите правила. "Ние защитаваме демокрацията, човешките права, свободите в нашата страна не защото европейските държави искат, а защото нашите граждани са достойни за това. Докато ние се приближаваме към демократичните норми, те се отдалечават от тях. Нещо повече, те използват всякакви пътища за да нападат Турция, но всички виждат очевидната истина, че колкото ние стоим здраво върху краката си, толкова повече те губят почва", заяви Ердоган, цитиран от БТА. Той добави, че вотът ще бъде "повратна точка" в отношенията с Европейския съюз. Турция е кандидатка за членство в съюза, а евентуално връщане на смъртната присъда би сложило край на шансовете й за присъединяване. Два последни сондажа в южната ни съседка дават крехко монзинство на гласоподавателите, които подкрепят конституционните промени. Ако референдумът мине, ще бъде дадена зелена светлина за връщане на смъртното наказание в страната. "Братя, моето решение за смъртното наказание е ясно. Ако мине през парламента и дойде при мен, аз ще го одобря и ще приключим въпроса", заяви Ердоган. Конституционните изменения се нуждаят от мнозинство от две трети, за да бъдат одобрени в парламента. Заради засилените мерки за сигурност властите забраниха снимането на площад "Таксим", а багажът на всеки човек в Истанбул се проверява щателно. Ограничен е достъпът на журналисти до основни звена в Истанбул. В големите градове колите се спират за проверка. Проверяват се документите на всеки един човек по улиците. Въпреки че днес е ден за размисъл преди референдума утре, който ще реши съдбата на Турция, митингите във всеки един голям град са на всеки няколко метра. Те са организирани от двете на най-големи политически сили в страната. Опозиционната "Републиканска Народна партия" е най-големият противник на президента Ердоган и тя категорично заявява, че трябва да се каже "Не" на референдума.

Гонсало Игуаин поведе "Ювентус" към нова победа с гол №200 в Европа

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/04/15/2954058_gonsalo_iguain_povede_juventus_kum_nova_pobeda_s_gol/?ref=rss


"Ювентус"отвори преднина от осем точки на върха в Серия А след победа над "Пескара" в 32-ия кръг. "Бианконерите" се наложиха с 2:0 като гости, а автор на двата гола стана нападателят Гонсало Игуаин.

Вторият "Рома" събра 72 точки, след като завърши при равенство 1:1 с "Аталанта". Третият "Наполи", който има 67, приема "Удинезе" от 21:45 ч.

През седмицата "старата госпожа"...

МВР отрече информацията за открито обезглавено тяло в шахта в София

https://www.24chasa.bg/novini/article/6173748

МВР отрече информацията за открито обезглавено тяло в шахта в СофияМВР отрече информацията за открито обезглавено тяло в шахта на складово помещение в София, предава БНР. От пресцентъра на МВР съобщават, че в четвъртък е получен сигнал за открити останки от силно разложено човешко тяло с неустановен пол и възраст в изоставена, полуразрушена сграда в столицата. На мястото е направен оглед.

На 117 години почина най-възрастният човек - италианката Ема Морано

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/na-117-godini-pochina-naj-vyzrastniiat-chovek-italiankata-ema-morano-2017692

На 117-годишна възраст почина, както се предполага, най-възрастният представител на човечеството - италианката Ема Морано, предаде АФП, като се позова на местни медии.
 
Тя бе и последният останал жив човек, роден през 19-и век.
 

Взривните устройства от Дортмунд може да са на немски войници?

//dariknews.bg/novini/sviat/vzrivnite-ustrojstva-ot-dortmund-mozhe-da-sa-na-nemski-vojnici-2017687

Взривните устройства, използвани за нападението над футболния отбор на Дортмунд, може да са дошли от доставки, принадлежащи на немските въоръжени сили, предадоха световните агенции.
 

Има ли опасност от нова Студена война?

//dariknews.bg/novini/sviat/ima-li-opasnost-ot-nova-studena-vojna-2017672

Заплахата според Михаил Горбачов е заради надпреварата във въоръжението

"Стаята на Джейкъб", първият експериментален роман на Вирджиния Улф!

https://www.actualno.com/books/stajata-na-djejkyb-pyrvijat-eksperimentalen-roman-na-virdjinija-ulf-news_606001.html

„Стаята на Джейкъб“ (1922 г.) е първият истински експериментален роман на Вирджиния Улф след традиционните й „Далечно плаване“ и „Нощ и ден“. Романът е протрет на млад мъж и проследява живота му от детството, годините на учение, после сред светския елит на арти

Пак не стигат парите за оградата към Турция

http://www.clubz.bg/52877-pak_ne_stigat_parite_za_ogradata_kym_turciq

Снимка БГНЕС

Оградата по-границата с Турция, която вече глътна над 170 млн. лева, се налага да бъде удължена с между 1 и 1,8 км. Това съобщава областният управител на Хасково Минко Ангелов, цитиран от Дарик. Според него предстои да се иска финансиране за допълнителния участък на съоръжението. Удължаването се налагало, заради изключително проблемния и скалист терен по поречието на Тунджа, който трябвало да бъде заобиколен, твърди Ангелов.

Оградата вече се превръща в най-сериозния инфраструктурен обект за държавата, като е твърде вероятно цената й да стигне 200 млн. лева. Според обясненията на второто правителство на Бойко Борисов от една година вече тя е "почти готова“, но официалното й завършване е на път да се случи по време на управлението на третия кабинет "Борисов".

На този фон периодично излиза информация от различни източници, че оградата не е сериозно препятствие за каналджиите и незаконните мигранти, които я преодоляват дори с най-обикновена стълба.

Христо Ангелов обясни още, че строителите ще бъдат задължени да изготвят седмични графици за напредъка по разделеното на четири 12-километровото трасе, с което теленото съоръжение ще бъде изцяло завършено на територията на област Хасково.

Крайният срок за приключване на монтажните работи е 31 май, припомни областният управител. Той съобщи още, че 9,5 км от участъците са напълно готови за поставянето на оградата, която вече е монтирана върху 15% от дължината на целия участък.

Оградата трябваше да е напълно готова преди година и половина.

73-годишен пенсионер изнасили 13-годишно момиченце в хасковско село

https://www.24chasa.bg/novini/article/6173742

73-годишен пенсионер изнасили 13-годишно момиченце в хасковско село
73-годишен мъж от маджаровското село Долен Главанак изнасили 13-годишно дете. Пенсионерът Кадир живеел сам. В сряда посред бял ден той издърпал момичето, което играело пред дома си. Вкарал я в дома си и там блудствал с детето, съобщава "Монитор". Въпреки напредналата си възраст извергът успял да осъществи и полов акт с момиченцето.

Линдзи Вон прави челна стойка без горнище

http://offnews.bg/news/n_1/n_653020.html

Американският сексимвол на алпийските ски Линдзи Вон продължава да се наслаждава на свободното си време, което прекарва на морето. Олимпийската шампионка в спускането от Ванкувър 2010 публикува интересни снимки на профила си в социалната мрежа Инстаграм. На фотосите се вижда, че красавицата не е занемарила страхотното си тяло, поддържайки го с някои видове упражнения, сред които е и челна стойка, която изпълнява без горнище. За нещастие на феновете й, тя се е снимала с гръб по време на позата. От около седмица американката е на почивка на островите Търкс и Кайкос, които са разположени в Бахамския архипелаг. Тя не е сама в райското кътче, а с новия си приятел - треньора по американски футбол Кенан Смит, който работи като асистент в Лос Анджелис Рамс и очевидно помага на скиорката във всякакъв вид упражнения.   

Анализатори: Най-важното на днешния парад в Пхенян бяха оръжията (видео)

http://www.moreto.net/novini.php?n=348943

В парада в Пхенян по случай 105-ата годишнина от рождението на Ким Ир-сен, участваха десетки хиляди хора - както маршируващи войници, така и тълпи цивилни, които седмици наред са се усъвършенствали в синхронно размахване на пластмасови цветя.

Мюсюлманин възстановява църква в родното си село

http://offnews.bg/news/n_1/n_653019.html

Българин – мюсюлманин ремонтира църквата в родното си село в Карнобатско. Строителният предприемач Турхут Исмаил вече има и натрупан опит в подобни строежи, след като преди години, заедно със свои съратници и след събрани дарения, построяват православен храм в сунгурларското село Дъбовица. Днес Турхут се е заел да възстанови рушащата се църква в карнобатското село Искра. Сградата се разпада от години, а в момента се превръща в голямата му гордост, след като успява да спечели финансиране за нейния ремонт по Програмата за развитие на селските райони. Среща големи трудности, тъй като в последния момент се разбира, че пустеещата и рушащата се сграда е паметник на културата. Съдействие му оказват Божидар Димитров и тогавашният заместник – министър на културата Бони Петрунова. Исмаил пояснява, че и без еврофинансиране пак е щял да ремонтира църквата, но в този случай това ще стане много по-бързо. И уточнява, че печалбата, която ще получи от проекта, ще вложи в изграждането на спортните игрища на терена под храма – футболен терен, тенис – кортове. За да може селото да живне отново, пояснява той: „ Виждате как селата пустеят. Всеки се е насочил в големите градове или в чужбина. Елементарният пример – с една църква, в едно село нивото много се вдига. Кметът на общината ни обеща цялата улица, от центъра до църквата, ще бъде асфалтирана. Самото село ще стане вече малко по-привлекателно “, казва Исмаил. На въпрос защо мюсюлманин прави втори християнски храм, той отговаря простичко: „ Дали е църква, дали е джамия, дали е синагога… Това е вид храм. Всички религии възпитават хората към по-добро. В момента селото има нужда от църква – правим църква “, казва предприемачът. Църквата е построена през 1882 г., на два етажа. През годините, местните са събирали средства, но те са стигали само за аварийно укрепване на рушащата се сграда. Турхут Исмаил пояснява, че след ремонта, тя ще запази автентичния си вид. Единственото „по-модерно“ ще е дворът – ще се направят навеси, за да има къде хората да си направят курбан или да се почерпят за венчавка. Храмът ще бъде завършен още през тази година, но официалното му откриване е планирано за празника на селото през следващата – 24 май 2018 г.

Заради политиката на Ердоган турски специалисти търсят нов живот в чужбина

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/04/15/2953288_zaradi_politikata_na_erdogan_turski_specialisti/?ref=rss


Адвокат Саваш Ерсой и съпругата му са отказали много възможности да напуснат Турция и да работят в чужбина. Но след проваления опит за преврат, вълната от бомби и референдума за разширяване на президентските правомощия в неделя, те стягат багажа си.

Както други специалисти, напускащи Турция, семейство Ерсой казват, че са несигурни за политическото бъдеще на страната си и се опасяват от нестабилност. "Обмисляме дали да се преместим в чужбина от около година и...

Оставиха стрелеца от "Плиска" под домашен арест

http://offnews.bg/news/n_1/n_653018.html

Мъжът, който стреля по уличен музикант в подлеза на хотел "Плиска" в София, ще бъде с мярка за неотклонение "домашен арест".  Срещу 27-годишният Мартин Милчев е повдигнато обвинение за причиняване на средна телесна повреда, съобщава Нова тв. Мартин се прибирал у дома, след като е стрелял в столично стрелбище. От 2012 г. той е картотекиран в "Левски-любители". Има спортен пистолет и разрешение за него. Според МВР простреляният е криминално проявен за кражби. Той бе настанен в "Пирогов" с рана в областта на слабините. Опасност за живота му няма. Мартин Милчев също е пострадал при инцидента. Според свидетелски разкази бутнал с ръка музиканта, за да му направи път. Той от своя страна го догонил, съборил го на земята и започнал да го удря. Днес в съда Милчев се появи с бинтован крак и патерици. Уличният музикант е признал, че преди инцидента е приел успокоителни и е употребил алкохол. В подлеза на "Плиска" камери има, но те не вършат работа на разследващите, защото обсегът им не стига до мястото на инцидента. Затова МВР разчита на свидетели. А свидетелите разказват, че стрелецът е бил провокиран. Самият Мартин Милчев твърди, че реакцията му била в опит за самозащита. Свидетелите го потвърждават.

Ердоган: Референдумът ще проправи пътя към връщане на смъртното наказание

https://www.24chasa.bg/novini/article/6173737


Ердоган: Референдумът ще проправи пътя 
към връщане на смъртното наказаниеПобеда на отговора "да" на утрешния референдум в Турция за разширяване на президентските правомощия ще проправи пътя за връщане на смъртното наказание, заяви президентът Реджеп Тайип Ердоган на митинг днес, предаде БТА. "Братя, моето решение за смъртното наказание е ясно. Ако мине през парламента и дойде при мен,

Хлябът може да поскъпне заради цената на газа

http://offnews.bg/news/n_1/n_653016.html

Има предпоставки за увеличаване на цената на хляба заради поскъпването на газа с 30% от 1 април. Това каза за „Фокус“ Мариана Кукушева, председател на Консултативния съвет по зърното. „Стойността и на хляба е променена, само че в момента тази себестойност не може да бъде отразена върху доставните цени днес и веднага, защото промяната им е един много бавен процес, който е свързан с известяване на търговеца с едни определени срокове на съгласуване и приемане на нови цени при тези форсмажорни условия. Така или иначе, даже и да се случи промяна на доставната цена, не би трябвало общо това поскъпване да се отрази на повече от 2-3 лв. от общия бюджет на едно семейство“, коментира Кукушева. Тя уточни, че не можем да се гадае в момента, защото себестойността на всеки производител е различна и съответно неговите енергийни разходи са различни. 

Дъжд, бури и по-ниски температури на Великден

https://vesti.bg/bulgaria/dyzhd-buri-i-po-niski-temperaturi-na-velikden-6067962

Много е вероятно валежите да обхванат западната част от страната още тази вечер.

Кола-бомба се взриви сред евакуиращите се в Сирия, уби десетки и рани над души

http://www.cross.bg/dyshi-pynkt-kontrolirani-1540411.html

/КРОСС/ Взрив на кола-бомба отне живота на десетки на транзитен пункт за сирийци, които биват премествани в два контролирани от правителството в Дамаск града, съобщава „Ройтерс". Преместването е част от споразумението за евакуация. Според базираната във Великобритания Сирийска обсерватория за правата на човека, експлозията е станала западно от втория най-голям град в страната - Алепо. На мястото на взрива автобуси са изчаквали да превозят хиляди хора, напуснали контролирани от бунтовниците градчета в петък. Колата-бомба се е взривила в един от автобусите. Сведенията за загинали и ранени са крайно разнопосочни. От начало беше съобщено за 16 души. "Би Би Си" твърди, че те са 39. Китайската агенция "Дзинхуа" пък обяви, че убитите са 70, а ранените 128. В момента, в който бомбата се е взривила на въпросния пункт е имало около 5000 души.  

Кола-бомба се взриви срещу евакуиращите се в Сирия

http://www.cross.bg/kola-bomba-se-vzrivi-sreshty-evakyirashtite-se-v-siriya-1540411.html

/КРОСС/ Взрив на кола-бомба отне живота на 16 души на транзитен пункт за сирийци, които биват премествани в два контролирани от правителството в Дамаск града, съобщава „Ройтерс". Преместването е част от споразумението за евакуация. Според базираната във Великобритания Сирийска обсерватория за правата на човека, експлозията е станала западно от втория най-голям град в страната - Алепо. На мястото на взрива автобуси са изчаквали да превозят хиляди хора, напуснали контролирани от бунтовниците градчета в петък.  

Експлозивите от атаката в Дортмунд може да са от запаси на германската армия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6173735

Експлозивите от атаката в Дортмунд може да са от запаси на германската армияЕксплозивите, използвани при нападението срещу автобуса на германския футболен отбор Борусия Дортмунд, може да са взети от запаси на въоръжените сили на Германия, съобщава агенция Ройтерс, цитирана от Фокус. Засега не е ясно кой извърши атаката от вторник. Германските разследващи имат съмнения относно достоверността на писмата, които предполагат,

Резултати от играните мачове на Детско-юношеската школа на Поморие

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/6qYGT_2g8CA/

Резултати от изиграните мачове на Детско-юношеската школа на Поморие през седмицата:

Отбор Деца победи с 3:0 при гостуването си на отбора на Нефтохимик /Бургас/ . Срещата се игра на 15.04. на стадиона в кв.”Долно езерово”. Голмайстори : Ивелин Петров,Светослав Генчев и Мартин Дойчев.

Юноши младша възраст гостуваха на ФК “Нефтохимик” /Бургас/. Срещата се състоя на 15.04. на стадиона в кв. “Долно езерово” гр. Бургас и завърши при резултат 2:0 за домакините.

Елитният отбор U15 с треньор Лъчезар Данев гостува на ПФК “Ботев” в гр. Пловдив на 13.04. и загуби тежко с резултат 10:0 за домакините от Пловдив.

Отбор Футбол 9 игра на 14.04.  срещу  ФК “Св. Никола” на с.к. “Каменица-Арена” в  Бургас. Възпитаниците на Лъчезар Данев победиха с великолепен резултат от 10:0 , след голове на Давид Абрашев – 4 , Георги Демирев – 4 , Димитър Филипов – 1 и Алекс Паскалев – 1 .

Отбор Футбол 7 игра с връстниците си от ФК “Вихър 2000″ гр. Айтос на 15.04.  на с.к. “Звездичка” гр. Бургас. Поморийци загубиха с 3:0 от отбора на Айтос.

Малките футболисти от отбора на Футбол 5 победиха с впечатляващ резултат от 7:1 децата от отбора на Локомотив /Бургас/ Срещата се игра на 14.04. /петък/ от 11:00 часа на с.к. “Бъдеще” – терен 2 в гр. Бургас. Голмайстори за отбора на Поморие : Борислав Пчеларов – 3 , Ивайло Костадинов – 3 и Мирослав Дойчев -1 гол.

Шарапова размаха пръст на критиците

http://offnews.bg/news/n_1/n_653017.html

Бившата номер 1 в света Мария Шарапова се ядоса на неспирните критики по нейн адрес след наказанието за употреба на допинг и призова коментарите по темата да приключат. Маша изтърпя санкцията си и в края на април ще направи дългоочакваното завръщане на корта на турнира в Щутгарт. Тя ще участва с покана от организаторите и именно този факт вбесява конкуренцията. Никоя друга тенисистка не е получавала толкова покани след изтърпяване на наказание, но и никоя друга не може да се сравни по популярност с Мария Шарапова. "Изтърпях си наказанието, делото ми мина през неутралния Спортен арбитражен съд и за мен темата е приключена. В началото всеки можеше да си коментира всичко, но сега вече е некоректно", каза Шарапова, цитирана от tennis.com. Публикация, споделена от Maria Sharapova (@mariasharapova) на %месец %-ден %година в %-часа:%минути%сутрин/вечер ST

Благодатният огън е в София

http://pogled.info/bulgarski/blagodatniyat-ogan-e-v-sofiya.84738

/Поглед.инфо/ Малкият правителствен самолет - фалконът, на борда на който се намира Благодатният огън, кацна на летище София.

Анализатор обясни защо Тръмп не може да победи Ким Чен Ун

http://pogled.info/svetoven/analizator-obyasni-zashto-tramp-ne-mozhe-da-pobedi-kim-chen-un.84739

/Поглед.инфо/ Нова статия в онлайн изданието на CNN обяснява защо американският президент Доналд Тръмп не би могъл да победи севернокорейския лидер Ким Чен Ун.

Арестуваха 12 журналисти в Турция, освободени миналия месец

http://pogled.info/svetoven/arestuvaha-12-zhurnalisti-v-turtsiya-osvobodeni-minaliya-mesets.84740

/Поглед.инфо/ Истанбулският съд даде заповед за задържането на 12 журналисти, освободени от ареста миналия месец, във връзка с проваления опит за преврат от 15 юли миналата година.

Удължават оградата по границата с Турция

http://www.moreto.net/novini.php?n=348942

Оградата на границата с Турция в района на област Хасково ще бъде удължена с между 1 км и 1,8 км, съобщи областният управител Минко Ангелов, цитиран от БНР. Предстои да се иска финансиране за допълнителния участък. Според Ангелов удължаването се налага заради изключително проблемния и скалист терен по поречието на Тунджа, който трябва да бъде заобиколен.

Анализатор: Тръмп няма да може да победи Ким Чен Ун

https://www.24chasa.bg/novini/article/6173725

Анализатор: Тръмп няма да може да победи Ким Чен УнСтатия в онлайн изданието на Си Ен Ен обяснява защо американският президент Доналд Тръмп не би могъл да победи севернокорейския лидер Ким Чен Ун, информира Нова телевизия. „Ние в Съединените щати сме склонни да подценяваме съперниците си, включително Ким Чен Ун, който има редица предимства“, пише политическият анализатор Джонатан Кристъл.

Чехия отказва да приема повече бежанци

http://www.cross.bg/bezhantzi-chehiya-milan-1540410.html

/КРОСС/ Чехия отказва да приеме повече бежанци от определената от Европейкия съюз квота. Това съобщава агенция РИА Новости, като се позовава на изказване на чешкия министър на вътрешните работи Милан Хованец пред местна медия. Всъщност страната прие само 12 бежанци от определените от квотата 1600 души досега. Заради отказа Чехия е заплашена със санкции от милиони евро, но и това не може да промени решението на настоящето правителство. „Провеждаща се в момента проверка на останалите бежанци показва, че по-нататък не трябва никого да приемаме", заяви Милан Хованец. Като мотив за решението той даде за пример Италия и Гърция, които в продължение на месеци се сблъскат с трудности, свързани с мигрантите в техните бежански лагери.    

При 30% от козунаците не е обозначен производител

https://www.actualno.com/business/pri-30-ot-kozunacite-ne-e-oboznachen-proizvoditel-news_606012.html

При 30% от козунаците, смея да твърдя, не е обозначен производител, обяви Мариана Кукушева - председател на Консултативния съвет по зърното, председател на управителния съвет на Националния браншови съюз на хлебопекарите и сладкарите и член на Сдружение „Произведено в Бъ

Гонзо: Целта Европа остава пред нас

//dariknews.bg/regioni/varna/morski-gong/gonzo-celta-evropa-ostava-pred-nas-2017685

Треньорът на Черно море Георги Иванов-Гонзо коментира пред Диема темата за съдийството в Първа лига. Той не визира рефера на мача с Дунав Георги Кабаков, а каза по принцип: „Някои съдии слугуват на дадени клубове“, без да навлиза в конкретика.

„Случи се грешка – Стефан Станчев сбърка

Най-малко седем ранени при влакова катастрофа във Виена

//dariknews.bg/novini/sviat/naj-malko-sedem-raneni-pri-vlakova-katastrofa-vyv-viena-2017683

Два влака са се сблъскали днес на гара във Виена в район Майдлинг, предаде ТАСС, като се позова на полицията в австрийската столица.
 
Тя съобщи за седем ранени при железопътната катастрофа.
 
Въпросната гара е временно затворена, а воде

Кметът поздравява добричлии за Възкресение Христово

//dariknews.bg/regioni/dobrich/kmetyt-pozdraviava-dobrichlii-za-vyzkresenie-hristovo-2017682

Кметът Йордан Йорданов честити Възкресение Христово на добричлии. В поздравлението си той казва: "На този ден всички протягаме ръка към ближния, за да изразим своята подкрепа и надежда за по – добри бъднини. Вглеждаме се в себе си и си пожелаваме да бъдем по-обичащи

Пожар във влак затвори за кратко централната гара в Брюксел

//dariknews.bg/novini/sviat/pozhar-vyv-vlak-zatvori-za-kratko-centralnata-gara-v-briuksel-2017684

Пожар във влак по поддръжката причини днес временно затваряне на централната гара в Брюксел, нарушавайки транспортните услуги в белгийската столица, предаде ДПА, като се позова на националната информационна агенция Белга.
 
Влакът бил обхванат от огън сутринта, но пла

Празнични концерти на площада навръх Великден

//dariknews.bg/regioni/dobrich/praznichni-koncerti-na-ploshtada-navryh-velikden-2017688

Община Добрич кани гражданите и гостите на града на Великденски концерти на площада.
 
На най-големия християнски празник – Възкресение Христово, на площад „Свобода“ ще се състоят две събития. Първото започва в 10.00 ч. в неделя, 16 април. Празничен концерт ще изнесат музикантите от

Турция разследва лица от САЩ за "терористични връзки"

//dariknews.bg/novini/sviat/turciia-razsledva-lica-ot-sasht-za-teroristichni-vryzki-2017686

Турските прокурори започнаха наказателно разследване срещу 17 лица в САЩ, включително нюйоркския сенатор Чък Шумър, бившия адвокат Прийт Бхарара и водещия учен Хенри Барки по подозрения в подпомагане на терористична група, съобщиха държавните медии в събота.
 

Засилени мерки за сигурност около храмовете за Великден

//dariknews.bg/regioni/sofiia/zasileni-merki-za-sigurnost-okolo-hramovete-za-velikden-2017669

Около храмовете у нас ще има засилени мерки за сигурност тези дни. От МВР обещават да осигурят абсолютна безопасност за гражданите. От там призовават и за повече бдителност от страна на хората, които се събират на оживени места.
 
В столицата ще има и затворени улици

Взрив на кола-бомба уби няколко души в Сирия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6173665

Взрив на кола-бомба уби няколко души в Сирия

Взрив на кола-бомба отне живота на няколко души на транзитен пункт за сирийци, които биват премествани в два контролирани от правителството в Дамаск града, съобщава Фокус. Преместването е част от споразумение за евакуация. Според базираната в Обединеното кралство Сирийска обсерватория за правата на човека,

Фотогалерия: Особености на шоколада, излизащ от принтер

http://www.dnevnik.bg/photos/2017/04/15/2953762_fotogaleriia_osobenosti_na_shokolada_izlizasht_ot/?ref=rss


важнн:::Слой по слой, с 0.2 милиметра на ход пред очите израства от 3 D принтера шоколадова форма в белгийския магазин Miam Factory.

Производството започва от специализираната смарт гастрономическа лаборатория на университета в Лиеж преди няколко месеца. Принтерът може да произвежда не само шоколадови форми, но и френските закарони и да ги гравира с лого по желание на клиентите. Един от тези клиенти е намиращата се в близост до шоколадовия магазин пивоварна...

Вацке: Обмислях да се откажем от Шампионската лига

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/04/15/2954025_vacke_obmisliah_da_se_otkajem_ot_shampionskata_liga/?ref=rss


Изпълнителният директор на "Борусия" (Дортмунд) Ханс Йоахим-Вацке обяви, че е обмислял да изтегли отбора от Шампионската лига.

Преди дни автобусът на "Борусия" беше атакуван на път за стадиона преди мача с "Монако" от четвъртфиналите в турнира. Двубоят беше отложен и се игра на следващия ден. Монегаските спечелиха с 3:2, а след мача треньорът Томас Тухел и част от футболистите отправиха критики към УЕФА заради решението мачът да се проведе 24...

Бой в съблекалнята на Монтана след загубата от Славия

http://offnews.bg/news/n_1/n_653015.html

Здрав скандал и сблъсъци между българи и чужденци се разрази в съблекалнята на Монтана веднага след домакинското поражение от Славия с 3:4. Футболистите на треньора Атанас Джамбазки водеха с 3:1 до 62-ата минута, но в крайна сметка допусната страхотен обрат в шампионатната среща от група "Б" на втората шестица. Един от гeроите в мача стана юношеският национал Калоян Кръстев, който заби третия гол за Славия в срещата. Другият с основен принос за обрата е Иван Минчев. Халфът вкара две попадения от фаул във вратата на Монтана. След последния съдийски сигнал на мача, който се игра в Ловеч, се заформи бой между българи и чужденци, а сред основните скандалджии е Сергей Георгиев. Наложи се и намесата на органите на реда, за да усмирят нажежените до червено страсти. Монтана - Славия 3:4 0:1 Наско Милев (10) 1:1 Атанас Илиев (22) 2:1 Андреа Христов (48 авт.) 3:1 Саер Сане (57) 3:2 Иван Минчев (62) 3:3 Калоян Кръстев (65) 3:4 Иван Минчев (82)

Козунак с шоколадова глазура и кокос

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6172436

Козунак с шоколадова глазура и кокос Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Гръцката брегова охрана издирва кораб с мигранти край остров Кефалония

https://www.24chasa.bg/novini/article/6173652

Гръцката брегова охрана издирва кораб с мигранти край остров Кефалония
Три кораба на гръцката брегова охрана и екип на европейската гранична служба Фронтекс издирват край остров Кефалония в Йонийско море кораб с мигранти, изпратил сигнал за помощ, съобщава електронното издание на в. "Катимерини", цитирано от БТА. Според наличната информация на борда има 32 пътници, включително 13 деца,

САЩ готвят специална стратегия срещу Русия, но Москва може да противодейства

http://www.cross.bg/nato-armata-anakondata-1540409.html

/КРОСС/ С цел реализиране на геополитическия план наречен „Стратегия на анакондата", приложен за първи път от генерал Уинфилд Скот по време на гражданската война в САЩ, НАТО години наред изгражда плътен кордон от военни бази около границите на Руската федерация. Военните бази на НАТО на българска територия са звено от „Стратегия на анакондата". Впечатляващото название на плана е измислено от журналисти. Подобно на анаконда, която стяга своята плячка, многочислените армия и флот на северняците е трябвало да обхванат източната и западната част на Конфедерацията, да завладеят Мисисипи и да задушат търговската активност на разбунтувалите се щати, зависещи от доставките на промишлени стоки по море. В Русия се разработват въоръжения, които да могат да противодействат на „Стратегия на анакондата". В началото на месец февруари 2017 г. се появи съобщение, че държавната корпорация „Росатом" е започнала да създава специфични „атомни" боеприпаси за модерния танк „Армата". Новите снаряди за „Армата" ще бъдат достатъчно мощни, за да могат да унищожат коя да е бронетанкова техника на страните от НАТО, а също и отбранителни съоръжения. За танковия екипаж боеприпасите са безопасни. В момента се провеждат изпитателни стрелби с разработения нов оръжеен продукт

Дубайският шейх, който е крал на "Инстаграм"

https://vesti.bg/lyubopitno/lyubopitno/dubajskiiat-shejh-kojto-e-kral-na-instagram-6062735

Неговата популярност се дължи на добре поддържания имидж, който съвсем сам изгражда

Атаката в Дортмунд може би не е ислямистка

https://vesti.bg/sviat/evropa/atakata-v-dortmund-mozhe-bi-ne-e-isliamistka-6067961

Прокуратурата се съмнява, че откритите писма до експлозиите имат за цел да ги заблудят

Турски референдум-много въпроси

http://pogled.info/svetoven/turski-referendum-mnogo-vaprosi.84737

/Поглед.инфо/ И докато християните по цял свят са в очакване на възкресението Христово, турците стоят от двете страни на барикадата „референдум“ и отброяват последните часове преди да решат окончателно дали ще одобрят промените в конституцията на страната, които ще позволят въвеждането на президентска система на управление или твърдо ще отстоят своето „не“, за да не позволят допълнително бетониране на едноличната власт на своя президент Ердоган.

“Пулицър” - нобелът на журналистиката

https://www.24chasa.bg/novini/article/6172873

“Пулицър” - нобелът на  журналистикатаОт беден имигрант създателят на наградата стана баща на модерното вестникарство “В този велик и разрастващ се град има място за издание, което е не само евтино, но и блестящо, не само блестящо, но и голямо, не само голямо, но и истински демократично, посветено на интересите на хората, а не на властниците.

Благодатният огън от Йерусалим беше донесен в София

//dariknews.bg/novini/bylgariia/blagodatniiat-ogyn-ot-jerusalim-beshe-donesen-v-sofiia-2017680

Благодатният огън от Йерусалим пристигна в София. Той беше донесен с четири специални, огнеупорни фенера.
 
За поредна година Благодатният огън се пренася от Божи гроб от българска църковно-държавна делегация, която днес води Старозагорският м

Автобус с български ученици катастрофира край Генуа (СНИМКИ/ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/sviat/avtobus-s-bylgarski-uchenici-katastrofira-kraj-genua-snimkivideo-2017675

Автобус с български ученици е катастрофирал на магистрала до Генуа, съобщават италианските медии. Петима души са ранени, двама от които тежко.
 
Катастрофата е станала около 14.00 ч. Автобусът се е ударил в камион до местностт

Радарите за превишена скорост утре - 16 април във Варна и областта

http://www.moreto.net/novini.php?n=348941

Служители на КАТ-Варна ще следят за превишена скорост утре - 15 април неделя, както и в нощта срещу понеделник, за превишена скорост в града и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък с радарите: 07:50 - 08:50 Път I-9 (Варна-Зл.

Градушка и поройни дъждове в Южна България

http://offnews.bg/news/n_1/n_653014.html

Пороен дъжд, премесен с градушка и суграшица, вали в района на язовирите Доспат и Широка поляна, съобщава "Фокус".  Градушка падна и в благоевградското село Ковачевица, съобщи Нова тв.  През нощта застудяването и усилването на валежите ще продължат. На места в Западна България ще превали и прегърми. Валежите постепенно ще обхванат по-голямата част от страната, като на места ще са придружени с гръмотевици.  Над планините ще бъде предимно облачно, на много места ще има валежи от дъжд, в отделни райони интензивни и придружени с гръмотевици, а над 2200 метра дъждът ще преминава в сняг. 

Мегаломаните, циклофрениците и шарлатаните дойдоха на власт

http://www.clubz.bg/52876-megalomanite_ciklofrenicite_i_sharlatanite_dojdoha_na_vlast

Някога, в студентските ми години в Харков, в общежитието имаше няколко студенти от КНДР (Корейската народно-демократична република). Те постоянно се опитваха да ме зарибят с произведенията не великия им вожд Ким Ир Сен и идеите чучхе. 

Като четящ човек, аз наистина се запознах внимателно с писанията на великия вожд. Като Зелената книга на Кадафи, която разнасяха пък либийските студенти, и тази си беше някакъв делириум, бълвоч от абсурди и тезиси, писани под въздействието на някакви амфетамини или от сорта.

Севернокорейците не бяха съвсем като нас - имаше в тях нещо сбъркано, откачалско, дълбоко повредено. Другите студенти от сбъркани държави като хапнат и пийнат с теб, свалят маската и започват да приличат на нас. Севернокорейците нито хапваха и пийваха с нас, нито създаваха дори минималното впечатление, че това, което са изписали по лицата си е маска. Повредени същества изглеждаха и изглежда наистина бяха повредени.

Казвам това и заради политическата коректност днес. 

Защото каквато и да е КНДР, за мен евентуалните намерения на Тръмп за удар срещу тази държава могат да имат тежки последици. Това няма да бъде нов Виетнам, но може също да донесе непредсказуеми събития, да срути не една и две къщи от карти или подредби на доминото.

И по-рано е имало абсурдни лидери с мегаломански амбиции. Но те са били основно и главно в малки и незавидни държавици. Сега обаче има една много опасна тенденция. Мегаломаните или циклофрениците, или маниаците, или геополитическите авантюристи, или геостратегическите шарлатани са вече лидери на държави от ранга на велики (САЩ), надрегионални (Русия) или регионални (Турция) сили. А това е вече сериозно, прекалено сериозно.

Те са лидери на значими държави и могат да отприщят чудовищни процеси. 
Лидерството на подобни архетипни деспоти, на такива архаични вождове и на този род архи-непредсказуеми избираеми полуимператори е безкрайно неуправляемо предизвикателство за глобалната сигурност и нормалния разум. А светът, даже демократичният свят, няма опит с тяхното възпиране в съвременни условия. Още повече, че зад тях стоят сериозни мнозинство от народите им, благодарение на чийто вот те са дошли на власт и затова черпят, въобразяват си че черпят висша легитимност. 

Да, те трябва да бъдат озаптени, но как - това не го знаем и вероятно ще ни се наложи да действаме на принципа проба - грешка - пак проба - пак грешка.

И така, до края на света.

Или до началото на по-разумен и по-спокоен свят, в който сатрапи от този мащаб няма да се добират по демократичен път до властта в своите държави. Не само в своите - във всички държави.

----

* Материалът е публикуван в профила на Николай Слатински във фейсбук. Заглавието и подзаглавието са на Клуб Z.

Чехия отказва да приема повече бежанци, ЕС заплашва със санкции

https://www.24chasa.bg/novini/article/6173646

Чехия отказва да приема повече бежанци, ЕС заплашва със санкцииЧехия няма намерение да приема повече бежанци, въпреки че в такъв случай я заплашват санкции от страна на Брюксел в размер на няколко милиона евро. Това съобщава агенция РИА Новости, цитирана от Фокус. „Провеждаща се в момента проверка на останалите бежанци показва, че по-нататък не трябва никого да приемаме“,

Ромско сдружение поиска отзоваване на посланика в Лондон

http://www.cross.bg/london-otzovavane-dimitrov-1540408.html

/КРОСС/ Сдружението „Рома Лондон" е поискало отзоваване на посланика ни в Лондон Константин Димитров. По този повод те са инициирали петиция и са изпратили писмо до президента Румен Радев, съобщава offnews.bg. Причината за искането е "липса на политика и инициативност спрямо българските граждани, пребиваващи в Обединеното Кралство, прекалено голяма бюрокрация и спънки в тяхното обслужване, нежелание да подпомага образователната политика и интеграцията на българските роми в Лондон и пълна неадекватност и некадърност". От сдружението смятат, че Димитров е уронил престижа и авторитета на българската дипломация и настояват за назначаването на нов посланик. "Дължим да подчертаем, че в случай на липса на Ваша навременна реакция, ние от сдружение „Рома Лондон" заедно с други наши сънародници от България няма да се поколебаем да вземем по-крайни мерки за отзоваване на посланик Димитров чрез още по-мащабни демонстрации, блокада на улицата и входа на посолството и дори палатков лагер до неговата оставка или отзоваване", се посочва в петицията. Първият протест на сдружението е проведен пред сградата на посолството ни в Лондон на 8 април.  

Задържан е шофьор, убил жена на пешеходна пътека в Пловдив

http://www.mediapool.bg/zadarzhan-e-shofyor-ubil-zhena-na-peshehodna-pateka-v-plovdiv-news262730.html

Полицията задържа шофьор, който блъсна и уби жена на пешеходна пътека в Пловдив. Това съобщиха от Областната дирекция на МВР. Шофьорът е на 18 години и е с адресна регистрация в град Стамболийски. Той учи в Професионалната гимназия по електротехника и електроника в Пловдив. Наложена му е 24-часова мярка за задържане. Образувано е досъдебно производство. Тежкият пътен инцидент стана малко преди 21 часа на 13 април на пешеходната пътека на бул. "Шести септември“ в посока Гребната база в Пловдив. След като е блъснал пешеходката, шофьорът е избягал. Пристигналите на място екипи на полицията и Бърза помощ са констатирали смъртта на 61-годишната жена. Единствената следа на мястото на инцидента бе огледало от тъмен автомобил. Пред полицаите абитуриентът разказал, че се е уплашил и заради това избягал от местопрестъплението. След трагичния инцидент младежът прибрал колата  в гаража. В петък той продължително търсил сервиз, за да поправи щетите, но в почивния ден не успял да я остави при автомонтьор. 

Бойци от "Ислямска държава" са извършили газова атака срещу квартал в Мосул

https://www.24chasa.bg/novini/article/6173648

Бойци от "Ислямска държава" са извършили 
газова атака срещу квартал в МосулБойци на "Ислямска държава" (ИД) са извършили газова атака срещу освободен неотдавна квартал в западната част на Мосул, предаде Асошиейтед прес  цитирана от БТА. Агенцията се позовава на офицер от иракските правителствени сили, според когото през миналата нощ в квартала Абар е паднала ракета с хлор, изстреляна от ИД.

Благодатният огън от Йерусалим беше донесен в София

http://www.mediapool.bg/blagodatniyat-ogan-ot-yerusalim-beshe-donesen-v-sofiya-news262729.html

Благодатният огън от Йерусалим пристигна в София. Той беше донесен с четири специални, огнеупорни фенера. За поредна година Благодатният огън се пренася от Божи гроб от българска църковно-държавна делегация, която днес води Старозагорският митрополит Киприян, определен от Светия синод. Делегацията присъства на богослужението в храма "Възкресение Христово" в Йерусалим. На летището в София и тази година чакаха свещеници и духовници от всички епархии в страната, за да вземат частица от Благодатния огън и да го отнесат за вечерното богослужение в храмовете за Великден. От летището Благодатният огън ще бъде пренесен в параклиса на Синодалната палата в София. Очаква се около 23.30-23.40ч. фенерът с огъня да бъде изнесен от параклиса в Синодалната палата, за да бъде предаден на патриарх Неофит за вечерното богослужение в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". Според православните християни чудото на Благодатния огън става всяка година ден преди Великден. Тогава синя светлина се издига от каменното ложе, в което е положено тялото на Иисус Христос след като е свалено от кръста, където в момента се намира църквата ”Свето Възкресение Христово”. Синята светлина се трансформира в огън, от който миряните запалват свещите си. От него се палят факли, които се разпращат във всички православни църкви по света.

Благодатният огън слезе в Йерусалим

http://www.mediapool.bg/blagodatniyat-ogan-sleze-v-yerusalim-news262729.html

Според православните християни чудото на Благодатния огън става всяка година ден преди Великден. Тогава синя светлина се издига от каменното ложе, в което е положено тялото на Иисус Христос след като е свалено от кръста, където в момента се намира църквата ”Свето Възкресение Христово”. Синята светлина се трансформира в огън, от който миряните запалват свещите си. От него се палят факли, които се разпращат във всички православни църкви по света. Благодатният огън ще бъде донесен в четири огнеупорни фенера в България между 19 и 21 ч. днес от църковно-държавна делегация. Делегацията пътува със самолет ”Фалкон” и е водена от Траянополския и Старозагорски митрополит Киприан. От летище София духовници ще вземат от Божествения пламък, за да го пренесат до всички епархии в страната.  

Обръщение на патриарх Неофит към българския народ за Възкресение Христово – Великден

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/cQU2pNcL-3U/

Скъпи сънародници, братя и сестри!

NeofitПразникът Възкресение Христово изпълва сърцата на милиони хора с любов и радост, вдъхновява ни за добри дела, помага за утвърждаването в обществото ни на такива непреходни ценности и нравствени ориентири, като грижа за бедните, страдащите и изнемогващите, любов към ближните, милосърдие и състрадание. Даруваната ни от Господа надежда за спасение ни помага да живеем, да се трудим и преодоляваме несгодите на земното битие, без да униваме.

Възкръсналият Христос да укрепява всички нас, та във всяко семейство, във всяко човешко сърце да се разпали светлината на живота! Нека Божията благодат да ни помага да устройваме земния си живот в мир, християнско благочестие, любов, братство и взаимно разбирателство!

Да възнесем горещи молитви към Господа да просвети с дух на мъдрост, разсъдителност и човеколюбие нашите управници, да ни запази от природни бедствия, междуособици, нашествия на другородци и от всяко зло, да утвърди страната и народа ни в мир и съгласие и в истинската и спасителна православна вяра!

Отправяме пасхално приветствие към всички наши духовни чеда и всички хора с добра воля, с надежда до всеки да достигне светлината на Възкресението! Спасителят Христос да дарува живот в мир и благоденствие на нашите близки и на целия български народ!

Прешъс Уилсън идва в Кранево през юни

https://www.24chasa.bg/region/article/6173624

Прешъс Уилсън идва в Кранево през юни
Вече е потвърдено – голямата звезда на Фестивала на Цацата 2017 е световноизвестната банда Eruption!„One way ticket” и много други техни хитове ще озвучат Кранево на 10 юни 2017 в специалната Disco & Retro вечер, която организаторите са подготвили. Неповторимата Прешъс Уилсън (Precious Wilson) и групата й пристигат директно от Началото на

Чорапите на Баничан – традиции, превърнати в изкуство

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/04/15/2953909_chorapite_na_banichan_tradicii_prevurnati_v_izkustvo/?ref=rss


На 5 километра от Гоце Делчев по пътя за София се намира село Баничан. Там няма как да се загубите. Всички улици водят на едно и също място. На пръв поглед едно обикновено българско село. Но не е точно такова.

Благодарение на запазената през годините местна традиция на плетачеството са се появили баничанските плетени чорапи. Девет модела са. Показват девет различни мотива. Запазени са такива от незнайно кога. Завладяват с изкусно изваяни шарки, боядисани с естествени...

Оградата край Хасково се удължава и поскъпва

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/04/15/2954021_ogradata_krai_haskovo_se_uduljava_i_poskupva/?ref=rss


Налага се корекция на изграждащото се трасе на защитното съоръжение по границата с Турция на територията на област Хасково, съобщи пред БТА областният управител Минко Ангелов. Оградата ще бъде удължена между 1 и 1,8 километра.

Ангелов уточни, че предстои да се иска финансиране за допълнителния участък, уточни той. Корекцията била необходима заради изключително проблемния и скалист терен по поречието на Тунджа, който трябва да бъде заобиколен.

Тотнъм отнесе Борнемут и вече е на 4 точки от Челси

http://offnews.bg/news/n_1/n_653013.html

Тотнъм се справи без проблеми с Борнемут. Лондончани победиха с 4:0 в първи двубой за днес от 33-ия кръг на английската Висша лига. "Шпорите" не срещнаха съпротива почти през целия мач. Първият гол падна в 16-ата минута. Кристиан Ериксен изпълни корнер пред вратата на гостите, топката стигна до Дембеле на далечната греда, а той не сгреши отблизо. Само три минути по-късно резултатът стана 2:0. Сон Хюн-Мин отбеляза хладнокръвно след хитро подаване на Хари Кейн. Малко след началото на второто полувреме самият английски национал направи резултата класически. Първият точен изстрел за Борнемут бе постигнат едва в 73-ата минута, но вратарят Уго Лори успя да се намеси и не позволи на домакините да стигнат поне до почетно попадение. В добавеното време на срещата Винсент Янсен оформи крайния резултат. След тази победа Тотнъм вече е с актив от 71 точки, на 4 по-малко от лидера Челси, който утре гостува на Манчестър Юнайтед от 18:00 часа.

"Тотнъм" върви уверено зад "Челси" с убедителен успех над "Борнемут"

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/04/15/2954018_totnum_vurvi_uvereno_zad_chelsi_s_ubeditelen_uspeh_nad/?ref=rss


"Тотнъм" постигна седма поредна победа във Висшата лига. "Шпорите" се наложиха с 4:0 над "Борнемут" на "Уайт харт лейн" и събраха 71 точки на второто място. Първият "Челси" има 75, като сините гостуват в неделя на "Манчестър юнайтед".

Отборът на мениджъра Маурисио Почетино надигра съперника си и можеше да се поздрави с по-убедителна победа. "Тотнъм" владееше топката 70% и отправи 24 удара срещу пет на...

САЩ тестват нова по-добра ядрена бомба

http://www.cross.bg/bomba-yadrena-oruzhieto-1540407.html

/КРОСС/ Американски учени от Националната лаборатория "Сандия" претендират, че са постигнали успех с първия от новата серия изпитателни полети, включващи подобрена версия на ядрена бомба, която е била част от американския арсенал от десетилетия, съобщава "Ройтерс". Работата по B61-12 продължава вече от години, като американски високопоставени правителствени служители твърдят, че най-новите изпитания, използващи имитационни версии на бомбата, ще бъдат от жизненоважно значение за опитите за обновяване на американския ядрен арсенл. Изтребител F-16 от военновъздушната база "Нелис" е хвърлил неактивна версия на оръжието над пустинята Неведа през миналия месец, за да тества нейните неядрени функции, както и способността на самолета да носи бомбата. Вдигайки обикновен облак прах, имитационната бомба се приземила в сухо езеро на тестовия полигон. "Страхотно е да видиш всичко да работи както трябва: дизайна на оръжието, подготовката за изпитанието, самолета, обхвата и хората, които направиха всичко това да се случи", изтъкнаха от Националната лаборатория "Сандия". Учените планират да прекарат месеци в анализиране на данните, събрани от изпитанието. Проследяващи телескопи, дистанционни камери и други инструменти на изпитателния полигон са записали информация за надеждността, точността и действието на оръжието при условия, доближаващи се до тези при военни операции в истински условия

Чехия отказва да приема повече бежанци

http://offnews.bg/news/n_1/n_653012.html

Чехия няма намерение да приема бежанци въпреки ангажимента ѝ според квотния принцин в Европейския съюз. Към момента страната е приела 12 души, а трябва да поеме грижата за общо 1.6 хил. души, съобщава "Фокус", като се позовава на РИА Новости.  „Провеждаща се в момента проверка на останалите бежанци показва, че по-нататък не трябва никого да приемаме“, заяви чешкият министър на вътрешните работи Милан Хованец. Той даде за пример Италия и Гърция, които в продължение на месеци се сблъскат с трудности, свързани с мигрантите в техните бежански лагери.

Порой и градушка край Доспат и Широка поляна (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6173644

Порой и градушка край Доспат и Широка поляна (Видео)Порой, премесен с градушка и суграшица, вали в района на язовирите Доспат и Широка поляна, предава „Фокус“. Градушка вали и в благоевградското село Ковачевица, предава Нова телевизия. Водачите трябва да шофират внимателно и съобразено с метеорологичните условия.

Горбачов вижда опасност от нова студена война заради надпреварата във въоръжението

//dariknews.bg/novini/sviat/gorbachov-vizhda-opasnost-ot-nova-studena-vojna-zaradi-nadprevarata-vyv-vyoryzhenieto-2017672

Бившият президент на СССР Михаил Горбачов заяви по време на интервю пред германски медии, че в редица региони по света надпреварата във въоръжението тече с пълен ход, предаде ТАСС.

"Отношенията между големите държави се влошават. Това създава впечатление, че светът с

30% от козунаците са с неизвестен производител

//dariknews.bg/novini/bylgariia/30-ot-kozunacite-sa-s-neizvesten-proizvoditel-2017673

30% от козунаците са без обозначен производител, съобщи Мариана Кукушева - председател на Консултативния съвет по зърното, председател на УС на Националния браншови съюз на хлебопекарите и сладкарите пред Агенция Фокус.
 

20 000 европейци у нас за българското председателство

//dariknews.bg/novini/bylgariia/20-000-evropejci-u-nas-za-bylgarskoto-predsedatelstvo-2017674

20 000 европейци ще бъдат в София по време на българското председателство на Съвета на Европа. За шест месеца у нас ще има над 300 ключови срещи. Вече е ясно разпределено кои зали в НДК ще бъдат постоянно заети. Разписани са и събитията, които ще се провеждат в тях

Оградата по границата с Турция се оказва къса, ще трябват още пари

//dariknews.bg/novini/bylgariia/ogradata-po-granicata-s-turciia-se-okazva-kysa-shte-triabvat-oshte-pari-2017676

Оградата по-границата с Турция, която вече глътна над 170 млн. лева, ще бъде за пореден път оскъпена. Областният управител на Хасково Минко Ангелов съобщи, че се налага защитното съоръжение да бъде удължено с между 1 и 1,8 км. Предстои да се иска финансиране за допълнителния участъ

Автобус с български ученици катастрофира край Генуа, има ранени

//dariknews.bg/novini/sviat/avtobus-s-bylgarski-uchenici-katastrofira-kraj-genua-ima-raneni-2017675

Автобус с български ученици е катастрофирал на магистрала до Генуа, съобщават италианските медии.
 
Пет души са ранени, двама от които тежко. Автобусът се у дарил в камион до местността Болцането.
 
Учениците са били на екскурзия

Автобус с български ученици катастрофира в Италия

http://www.clubz.bg/52874-avtobus_s_bylgarski_uchenici_katastrofira_v_italiq

Автобус с български ученици е катастрофирал тежко на магистрала до Генуа, съобщават италианските медии, цитирани от Нова тв.

Автобусът се е ударил в камион в местността Болцането. Учениците са били на екскурзия в област Лигурия.

Петима души са ранени, двама от които тежко.Това са шофьорите на камиона и автобуса. Не се знае националността им.

Наложило се е пожарникарите да извадят шофьора на автобуса с хидравлични ножици. Към мястото на инцидента пътуват автобуси, които да поемат учениците. Още не са ясни причините за инцидента. Пътят в посока към Милано е затворен.

Истина или лъжа: Ваня Цветкова прикована в инвалидна количка

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6172547

Истина или лъжа: Ваня Цветкова прикована в инвалидна количкаВаня Цветкова счупи таз, прикована е в инвалидна количка, написа много жълт сайт, а след това веднага бе преписан от клюкарските медии. Те пишат, че в момента състоянието на актрисата е тежко и лекарите не дават големи надежди, че тя ще успее да се възстанови напълно. “Значи прикована съм била на инвалидна количка?

Орбан обещава защита на националните интереси срещу чужди сили, ако остане на власт

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/04/15/2954014_orban_obeshtava_zashtita_na_nacionalnite_interesi/?ref=rss


Унгарските парламентарни избори през 2018 г. ще решат дали ще остане на власт правителство, борещо се за защита на националните интереси, или надмощие ще вземат сили, обслужващи чужди интереси. Това заяви днес в интервю Виктор Орбан, цитиран от Ройтерс.

Орбан, чието дясно управление е на власт от 2010 година, е изправен пред поредица от масови протести през последните две седмици, след като прокара закон, засягащ дейността на Централноевропейския университет в Будапеща,...

”Мек” раздор: Финансовият министър обвини военния в ”негативизъм” и злепоставяне на кабинета

http://www.mediapool.bg/mek-razdor-finansoviyat-ministar-obvini-voenniya-v-negativizam-i-zlepostavyane-na-kabineta-news262728.html

Финансовият министър Кирил Ананиев директно критикува военния Стефан Янев, че от доклада за състоянието на армията, според който тя само ”частично” може да изпълнява задълженията си, ”лъха негативизъм” и се създава отрицателно отношение към служебния кабинет. ”От целия материал лъха негативизъм по отношение на финансирането на системата и не зная това с какво допринася положително както за министерството, така и за Министерския съвет… Този маниер за нападки срещу финансовата осигуреност в никакъв случай няма да се приемат добре нито от обществото, нито от парламента”, заявява Кирил Ананиев по време на правителственото заседание в сряда, стенограмата от което бе публикувана в събота. По време на заседанието Янев, който е и вицепремиер, за пореден път иска повече финансиране за Министерството на отбраната, като този път според него ситуацията е наистина критична – няма войници, техника и пари. Секторът получава над 1 млрд. лева годишно финансиране, но парите отиват предимно за заплати и текуща издръжка. Вторият кабинет на Борисов обаче предвиди и целево финансиране за купуването на нови изтребители и кораби, като така парите за отбрана скочиха драстично. Именно това припомня и Кирил Ананиев, който в правителството на Борисов бе зам.-министър: ”Самият вицепремиер спомена преди малко, че миналата година започнахме два инвестиционни проекта, които до този момент толкова правителства не можаха да ги осигурят. Освен това, осигурихме средства и за ремонта на МиГ-29. Това са едни дългосрочни програми, които поемат ангажименти със сериозни средства, и мисля, че този остър негативизъм не трябваше да бъде залаган в начина на изложение на отчета за 2016 г.”. За да тушира напрежението между министрите, се намесва и премиерът Огнян Герджиков, който определя позицията на Ананиев като “мека критика” и изразява надежда, че и последвалата дуплика на Янев ще е също така “мека”. “Ако има усещане за негативизъм в този доклад, този негативизъм е по отношение на недофинансирането, което ние наричаме системно и то не зависи от Министерството на финансите, а зависи от всички тези хора, които са били в парламента, в правителствата през годините и поне от 2008 г., откакто започна финансовата и икономическата криза”, допълва Янев. Той припомня, че между 25 и 30% от местата за военни са свободни и няма финансови възможности, за да се запълнят. ”И в момента и тази година не можем да назначим повече от 500 човека – за това имаме бюджет. Проблемът в един момент – дай, Боже, да се случат тези инвестиционни проекти, да закупим новото въоръжение и техника, ще се окаже, че няма хора, които да го обслужват и които да работят”, казва Янев. Той допълва още, че следващите управляващи трябва да бъдат ангажирани с осигуряването на финансиране на отбраната. “Проблемът е комплексен, сериозен и този негативизъм е, ако съществува такъв, разбира се, е по-скоро показване на истината, не толкова търсене на някакъв ефект, краткотраен, от това, че ако сме негативни, ние ще получим по-добро отношение от този или от онзи. По-скоро казваме истината, оттам нататък всички, които са ангажирани в процеса за бъдещи решения, да го имат предвид”, коментира още Янев.  

Горбачов: Всички признаци на Студената война са налице

http://www.moreto.net/novini.php?n=348940

Бившият президент на СССР Михаил Горбачов смята, че надпреварата във въоръжението в света е в пълен ход, а ситуацията все повече напомня на Студената война от миналия век. Това той заяви в интервю за немския вестник "Билд".

Анджелина Джоли си купи имение за 25 милиона долара

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6173637

Анджелина Джоли си купи имение за 25 милиона долараАмериканската актриса Анджелина Джоли закупи едно от най-скъпите имения в Лод Анджелис за 25 милиона долара. Построеният през 1913 година дом е историческа сграда, защото в него е живял знаменитият американски режисьор Сесил ДеМил до смъртта си през 1959 година, твърди новинарският портал TMZ, цитиран от БГНЕС. В имението има 6 спални и 10 басейна.

Изследват цялостно водата в Хасково след празниците

http://www.cross.bg/voda-haskovo-semerdzhiev-1540406.html

/КРОСС/ Веднага след Великденските празници ще бъде извършен прецизен мониторинг на всички сондажни кладенци, които подават питейна вода в Хасково. Решението за това е взето по време на координационна среща в Областната администрация. В нея участие взеха здравният министър Илко Семерджиев и заместникът му Галин Каменов, съобщават от Областната администрация. Както е известно, тази седмица стана ясно, че водата в Хасково е с повишено съдържание на уран. В четвъртък вечерта бе издадена и забрана за използването й за пиене и готвене. В момента питейна вода в града се доставя с водоноски. В различни части на областния център са разположени 12 водоноски. Минерална вода е доставена на здравните и социални заведения, както и в детските учреждения. Решението за прецизния мониторинг е взето, защото се смята, че цялостната диагностика на водите ще позволи да се вземе най-доброто решение за бързо справяне с проблема. Семерджиев и Каменов пристигнаха лично в Хасково, за да осъществят контрол върху изпълнението на указанията на междуведомствената комисия. Здравният министър и заместникът му се запознаха със становищата на членовете на Оперативния щаб. Пълният мониторинг на кладенците и вода при крайни потребителите ще бъде извършен на 18 април. От Областна администрация уверяват, че пробите ще се изследват максимално бързо и резултатите ще са готови за часове. Това щяло да помогне за адекватна реакция и към проблемните зони да се насочи питейна вода от чисти кладенци

Жертвите от срутването на сметище в Шри Ланка вече са 16

https://www.24chasa.bg/novini/article/6173635

Жертвите от срутването на сметище в Шри Ланка вече са 16Най-малко 16 души, сред тях пет деца, са загинали при срутване на сметище край столицата на Шри Ланка, а над 600 са били принудени да напуснат домовете си, предава БТА. Според силите на реда горяща маса изхвърлени боклуци, тежаща няколко хиляди тона и висока над 91 метра, е рухнала в района на Колонава, североизточно край столицата Коломбо,

Още едно "безумно писание"

http://offnews.bg/news/n_1/n_653011.html

Статията е публикувана в сайта "Мама Нинджа" . Защо „безумно писание‘ ли? Така квалифицира моя публикация г-жа Евгения Гигова в статията си „Неваксиниращите не са изроди, а искат сигурност и гаранции“. Скъпа Евгения, Както виждате, аз се обръщам към вас с името ви и слагам линк към статията ви, за да може всеки, който желае да я прочете. Най-вече за да се увери дали това, което цитирам, отговаря на това, което сте казали. Вие не ми дадохте това право. Просто изкривихте думите ми, както ви е удобно и никъде не споменахте името ми, нито предложихте връзка към източника, който коментирате. Ето какво написахте вие: Преди дни излезе текст на майка, озаглавен „Нека да отглеждаме деца, не да ги убиваме!“ В него се визират родителите, които не ваксинират децата си, т.е. предполага се, че те ги убиват (извинявам се, ако не съм схванала правилно посланието.) В текста са използвани още фрази като „смърт по непредпазливост“… Приемам извинението ви, Евгения. Защото точните ми думи са: На всички противници на ваксините напомням, че отговорността, която поемат с отказа си, касае не само техните деца, но и всички останали, които не са ваксинирани по медицински причини или защото не са достигнали възрастта за това. По разбираеми причини няма статистика на децата, които са имунизирани само на документ, за да не им бъде отказан прием в детска градина.Но лекари споделят, че родители им предлагат заплащане, за да вписват в картона ваксини, без да ги поставят. Сами се досещате, че най-вероятно други лекари не споделят, но го правят. Това вече е престъпление, което спокойно може да доведе до убийство по непредпазливост. Надявам се, че вие не одобрявате фалшифицирането на медицински картони. Невъзможна ли ви се струва ситуация, в която родители на деца, - неваксинирани по медицински причини, - деца със слаб имунитет, - деца с увреждания и хронични заболявания, - деца в ремисия или деца на родители в ремисия, - деца, които имат в дома си неваксинирани братя и сестри - деца на бременни майки, посещават градина с очакването да са в защитена среда? Да са предпазени от колективния имунитет? Родителите, които лъжат, че децата им са ваксинирани и лекарите, които вписват ваксини, без да ги поставят, вършат престъпление спрямо всички тези хора. Ако не искат да ваксинират, те просто трябва да го заявят открито. Това е достойното решение. Всички държави, в които ваксинирането не е задължително и които старателно сте изброили, всъщност имат политика на прием в градини само на ваксинирани деца. Има отделни градини, в които се приемат неваксинирани деца и родителите на останалите са наясно с това и имат правото на избор. Лъжата отнема правото на избор на хора, които една „безобидна“ шарка може да убие. Жалко е, че омаловажавате този факт и дори не сте го споменали в иначе толкова сърцераздирателната си статия, въпреки че той е най-същественият аргумент в моята публикация. Но нека продължим нататък с вашия разбор. Отново ме цитирате избирателно: …споменава се, че кафето и шоколадът също имат странични ефекти. Всъщност това, което казвам, е: Да, ваксините имат странични ефекти, като всяко лекарство. Дори като билковия чай, или шоколада, или хомеопатията. Всичко има странични ефекти. Вирусите, срещу които слагаме ваксини обаче, имат не само странични ефекти, но и преки. Те осакатяват и убиват. Вие направихте ли си труда да прочетете страничните ефекти на нурофена или панадола? Или аспирина? Направете го. Изненада! Страничните ефекти са повече отколкото при ваксините. Преди време момче на 15 години почина от упойка. Дали това ще ви откаже да си сложите упойка, когато ви се наложи хирургична намеса? Продължавам с откъсите от вашия текст: Лично мен ме „умили“ обаче тезата, че аутизмът не бил смъртносна болест… Цитатът отново не е точен. Не казвам, че аутизмът не е смъртоносна болест, а че АУТИЗМЪТ НЕ Е БОЛЕСТ. И като човек, който проявява загриженост към децата с аутизъм, вие би трябвало да го знаете. Също както се предполага, че сте наясно със становището на Световната здравна организация, която категорично отхвърля каквато и да е връзка между ваксините и аутизма. Но да продължим нататък, защото става все по-интересно, с още един цитат от вашия текст. Дали според нея родителите на деца с противопоказания за поставяне на ваксини също ги убиват? Ето поредния въпрос, на който отговарям в статията си, но вие отново удобно сте го пропуснали. А именно: На всички противници на ваксините напомням, че отговорността, която поемат с отказа си, касае не само техните деца, но и всички останали, които не са ваксинирани по медицински причини или защото не са достигнали възрастта за това. Продължавам да чета: Дали самата тя отглежда дете с аутизъм? Обслужва ли всеки ден дете, което не е способно да се грижи за себе си само и как гледа на децата на неговата възраст, които тичат и се смеят? Била ли е в дом на дете, което от 16 години е в инвалидна количка и цялата къща е пригодена за него, за да има условия къде да лежи и да се движи, доколкото му е възможно? Вие ми задавате обвинителни въпроси, които следва да ме изобличат пред читателите. Само че за какво ме изобличавате? Че съм майка на четири деца, родени без увреждания? Трябва ли да се срамувам от това? Виновни ли са майките, че децата им са родени здрави? Виновни ли са, ако не са? Не мисля, че да си майка на дете с увреждане е повод за гордост или срам. Нито да си майка на здраво дете е повод за срам или гордост. Със сигурност нито едното не е повод за вина. Майката си е майка, независимо дали има едно или пет деца, дали има дете с увреждане, дали детето й е осиновено, заченато инвитро, родено секцио или естествено, кърмено или не, ваксинирано или не. Всички ние искаме най-доброто за децата си. Дори когато взимаме грешни решения. Така че ако ме разобличавате, че децата ми са здрави – да, признавам се за виновна. Спестено ми е това страдание, но не защото имам някакви заслуги. И затова нито се гордея с този факт, нито се срамувам от него. И все пак една от причините да са здрави и досега, Евгения, е че са имали късмета да се родят в наши дни, а не преди 100 години, когато една трета от децата не са доживявали училищна възраст. Заради „безобидните детски болести“ и усложненията от тях. Много е лесно в наше време, в общество на ваксинирани родители и висок процент ваксинирани деца, с нивото на съвременната медицина, да обясняваме колко е безсмислено да се слагат ваксини. Ако баба ми беше жива, щях да ви поканя да попитате нея дали ваксините са безсмислени и вредни. Тя нямаше да ви отговори нищо. Щеше да ви покаже снимката на първородния си син, големият брат на баща ми, починал на 6 години от полиомиелит. Със сигурност ваксините имат странични ефекти. Но ето ви два факта, над които да помислите. Морбили – риск от странични ефекти от ваксина - 1 на милион Морбили – риск от тежки усложнения след вирус – 1 на хиляда Мълния – риск да порази детето ви 1 на 10 000 Знаете ли, че преди ваксината за морбили да се въведе глобално през 1980 година, 2,6 МИЛИОНА души са умирали от морбили всяка година в световен мащаб? Данните са на Световната здравна организация. Ето и линк, за да ги проверите, както направих аз. Един интересен аргумент, който наскоро ми написа млада майка. Предполагам, знаете какво е БХС – биохимичен скрийнинг. Да кажем, че при биохимичен скрийнинг рискът детето ви да има генетична малформация е 1 към 5000. Подобен риск де факто се приема за нулев. Шансът да се роди дете с тежко увреждане е толкова минимален, толкова нищожен, че никоя майка не би и помислила да направи аборт. А вие насърчавате родителите да рискуват живота и здравето на децата си заради риск 1 към 500 000? Едно към милион? Защото това са рисковете от страничен ефект на ваксините. Позволете да ви напомня, че благодарение на общодостъпното здравеопазване, ваксините, антибиотиците и научните постижения, човечеството се увеличи от 2 милиарда на 7. Съмнявам се, че дори вие искате да се върнат времената на „естествения подбор“, когато полиомиелит, едра шарка и туберкулоза взимаха стотици хиляди жертви. Затова и си правя труда да ви отговоря. Без нито веднъж да нарека вашия текст „безумно писание“, както вие любезно наричате моя. Защото независимо какво ми е мнението за него, не намирам за етично да ви обиждам, а още по-малко да изкривявам думите ви. Може би вашият начин е правилният и успешният. И все пак ще се придържам към моя. От чисто човешко уважение към възгледите на отсрещния. Да, историите на децата, пострадали от ваксини са наистина разтърсващи. За жалост това ги прави много удобни на медиите. Но не защото са обичайното явление, а защото са ужасното изключение. Без толкова опасните ваксини тези истории щяха да са много, много повече и нямаше да са сензации, а обикновени, скучни човешки драми. Или може би вие сте на мнение, че едно дете, пострадало от ваксина за морбили, щеше да се пребори успешно с морбили? Или дете, увредено от ваксина за полиомиелит, щеше да преодолее самата болест без да бъде осакатено завинаги, ако изобщо оцелее? Щеше ли да трепети гласът ви, както толкова драматично сте го описали, Евгения? Когато интервюирате майките на деца, увредени или починали от „безобидни детски болести“, както противниците на ваксините обичат да ги наричат? Най-вероятно не, защото щяха да са обичайно явление и вече нямаше да са чак толкова интересни. Естествен подбор, нали точно това искат противниците на ваксините. Само че същите тези противници в голямата си част са ваксинирани и естественият подбор ги е подминал. Братята и сестрите им не са умрели от коклюш преди да навършат годинка, нито от полиомиелит преди да тръгнат на училище, нито от тетанус преди да навършат пълнолетие. Те не знаят какво е да изгубиш дете от „безобидна детска болест“. Но благодарение на вас вече знаят какво е да се грижиш за дете, увредено от ваксината за нея. Дано се гордеете с тази си кауза. Дано се гордеете с нея и след 20 години, когато неваксинираните деца на ваксинираните родители пораснат и се разболеят от морбили. Надявам се тогава да си спомните за хуманната ви и изобличаваща опасните ваксини кауза, благодарение на която някоя майка се е притеснила достатъчно, за да не ваксинира напълно здравото си дете, което нямаше да бъде увредено от ваксината, защото шансът това да се случи е колкото да го блъсне кола на улицата. И не забравяйте да интервюирате тази майка. Длъжница сте й. Скъпи родители, Дали да ваксинирате или не, обсъдете с педиатъра си. Не слушайте мен, нито Евгения, нито когото и да било в интернет. Ние не взимаме решенията, които касаят здравето и живота на вашето дете. Това можете да направите само вие. И единственият човек, който може да ви помогне и да ви даде правилен съвет, е вашият педиатър. Той познава семейната ви история и следи състоянието на детето. Той го преглежда внимателно и ако се налага, назначава изследвания преди ваксиниране. Негова отговорност е да прецени дали детето е здраво и годно за ваксиниране, ваша отговорност е да му предоставите пълна информация. И каквото и да е решението ви, постъпете достойно и го заявете открито. На снимката виждате Роалд Дал, любим на децата ми автор. Може би се питате защо избрах точно тази снимка за публикацията? През 1962 г. дъщерята на Роалд Дал Оливия умира на 7-годишна възраст след усложнения от морбили. Това се случва само една година преди да бъде въведена ваксината срещу тази потенциално смъртоносна шарка. В онези дни от морбили всяка година в САЩ са умирали между 400 и 500 души, а хиляди деца остават сериозно увредени от тежки последици като глухота и умствена изостаналост. Обезпокоен от засилващото се движение против ваксините, две години преди смъртта си, Роалд Дал пише открито писмо, в което призовава родителите да ваксинират децата си: „Оливия, най-голямата ми дъщеря, се разболя от морбили на 7-годишна възраст. Заболяването й протичаше нормално, спомням си, че често й четях в леглото и не се притеснявах особено. Една сутрин, вече беше на път да оздравее, седях до леглото й и й показвах как да си направи животинчета от цветни телчета, и когато дойде нейният ред да направи едно сама, забелязах, че пръстите й не слушат мозъка и тя не може да направи нищо. „Добре ли си?“ – попитах аз. „Много ми се спи.“ – отговори ми тя. След час изпадна в безсъзнание. След 12 часа беше мъртва. Като усложнение след морбили тя беше получила енцефалит и докторите не можеха да направят нищо, за да я спасят. Това беше преди 24 години, но дори сега, ако дете с морбили развие такова смъртоносно усложнение като Оливия, докторите няма да могат да му помогнат. Родителите днес имат възможност да предотвратят това да се случи с децата им. Те могат да настояват детето им да бъде имунизирано срещу морбили. През 1962 аз не можех да направя това за Оливия, защото не бе открита още надеждна ваксина. Сега такава ваксина е на разположение на всяко семейство и всичко, което се изисква от вас, е да помолите доктора да я сложи. Морбили все още не се възприема като сериозна и опасна болест. Повярвайте ми, такава е. По мое мнение, родителите, които отказват да ваксинират децата си, поставят живота на други деца в риск. В Америка, където имунизацията против морбили е задължителна, морбили на практика е изчезнала, подобно на вариолата. Тук във Великобритания, тъй като много родители не разрешават децата им да бъдат ваксинирани – от инат, невежество или страх, все още имаме стотици хиляди случаи на морбили всяка година. От тях повече от 10 000 ще страдат от някакви усложнения. Поне още 10 000 ще получат възпаление на ушите или белите дробове. Около 20 ще починат. „Така се случи, че посветих две от книгите ми на Оливия. Първата е „Джеймс и гигантската праскова“, написана докато тя беше все още жива. Втората е „ГДВ“, посветена на паметта й, след като почина от морбили. Ще видите името й в началото и на двете книги. И аз знам колко щастлива би била тя, ако знаеше, че смъртта й е помогнала да бъде предотвратено заболяването и смъртта на други деца.“ Цялата статия, която предизвика гнева на г-жа Гигова можете да прочетете тук .

Откъс от "История на съвременна Турция" на Дженгиз Хаков

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2017/04/15/2951054_otkus_ot_istoriia_na_suvremenna_turciia_na_djengiz/?ref=rss


В рубриката "Четиво" "Дневник" публикува откъс от "История на съвременна Турция" с автор Дженгиз Хаков, любезно предоставен от Издателство "Сиела".

Историята на първата светска държава в мюсюлманския свят – Република Турция, е обект на изследване от проф. дин Дженгиз Хаков в изданието "История на съвременна Турция". Книгата проследява събитията в южната ни съседка от края на XIX век до 90-те години на XX век и обхваща...

„Дунав“ измести „Черно море“ от четворката след победа в Разград

//dariknews.bg/regioni/ruse/dunav-izmesti-cherno-more-ot-chetvorkata-sled-pobeda-v-razgrad-2017671

„Дунав“ победи с 1:0 „Черно море“ в Разград във втория си мач от втората фаза на първенството в Първа лига в Шампионския плейоф в първата шестица на елита. По този начин русенският тим измести варненци от четвъртото място в класирането.

Двубоят започна равностойно.

Пуснаха стрелеца от "Плиска" под домашен арест

https://www.24chasa.bg/novini/article/6173630

Пуснаха стрелеца от "Плиска" под домашен арестСъдът постанови мярка "домашен арест" за мъжа, който простреля уличен музикант в подлеза на „Плиска” в сряда вечерта. Защитата може да обжалва в тридневен срок. Срещу 27-годишният Мартин Милчев е повдигнато обвинение за причиняване на средна телесна повреда, предава Нова телевизия. Мартин се прибирал у дома,

Налага се удължаване на оградата по границата с Турция

http://www.cross.bg/angelov-oblastniyat-ypravitel-1540405.html

/КРОСС/ Оградата на границата с Турция в района на област Хасково ще бъде удължена с между 1 км и 1,8 км, съобщи областният управител Минко Ангелов, цитиран от БНР. Предстои да се иска финансиране за допълнителния участък. Според Ангелов удължаването се налага заради изключително проблемния и скалист терен по поречието на Тунджа, който трябва да бъде заобиколен. Преодоляно е същественото забавяне на строителството на оградата, което според изпълнителите на обекта се е дължало на тежката зима, каза още Ангелов. Той обясни, че строителите ще бъдат задължени да изготвят седмични графици за напредъка по разделеното на 12-километровото трасе, с което теленото съоръжение ще бъде изцяло завършено на територията на област Хасково. Крайният срок за приключване на монтажните работи е 31 май, припомни областният управител.  

Нов роман от авторката на "Оставих те да си отидеш"

https://www.actualno.com/books/nov-roman-ot-avtorkata-na-ostavih-te-da-si-otidesh-news_605998.html

Хитовата британска писателка Клеър Макинтош се завръща с нов завладяващ криминален трилър. Във втората й книга „Виждам те“ (ИК „Сиела“) Макинтош умело преплита нишките на съспенса и задължителните за жанра изненадващи обрати, разказвайки ни всъщност една вълну

Драматично равенство в дербито на Милано

https://www.actualno.com/football/dramatichno-ravenstvo-v-derbito-na-milano-news_606004.html

Отборите на Интер и Милан завършиха 2:2 в дербито от 32-ия кръг на Серия "А". "Росонерите" постигнаха пълен обрат в последните 10 минути от срещата и по този начин си върна за мача през есента, когато Интер стигна до 2:2 в посдните секунди. Антонио Кандрева бе точен в 36', а Мауро Икар

Излезе трейлърът на "Междузведни войни: Последните джедаи" (видео)

http://offnews.bg/news/n_1/n_653010.html

Трейлърът на "Междузвездни войни: Последните джедаи" беше представен на официално събитие в Орландо, Флорида. Филмът, който се очаква да се превърне в киносъбитието на годината, беше представен на Star Wars Celebration от актьорите и екипа. Очаква се филмът да излезе по кината през декември. 

Здравното министерство ще извърши пълен мониторинг на водата в Хасково на 18 април

https://www.24chasa.bg/novini/article/6173627

Здравното министерство ще извърши пълен мониторинг на водата в Хасково на 18 априлПрецизен мониторинг на всички сондажни кладенци за питейна вода в Хасково ще бъде извършен веднага след Великденските празници. Цялостната диагностика на водите в областния град ще позволи да се вземе най-доброто решение за бързо справяне с проблема с повишените показатели "уран" и "алфа активност" в някои от сондажните кладенци.

Благодатният огън слезе на земята

http://www.moreto.net/novini.php?n=348939

Чудото се случи отново - Благодатният огън и тази година слезе на земята - точно в 14,22 ч. в Йерусалим в храма "Свето Възкресение Христово". Храмът е построен върху Божи гроб в свещения град. И до днес тайнството е неразгадано, въпреки че много учени са градили хипотези.

В Шабла показват малки пластики от рециклиран метал

https://www.24chasa.bg/region/article/6173621

В Шабла показват малки пластики от рециклиран металПо случай Деня на Земята студенти от Национална художествена академия, специалност „Художествена обработка на метала” с ръководител Емил Бачийски ще представят малки пластики от рециклиран метал в Зеления център в Шабла. Експозицията е посветена на Земята и нейните животински обитатели, съобщава сайтът на центъра.

Мадрид, или новият дом далече от дома за венецуелците

http://www.investor.bg/drugi/338/a/madrid-ili-noviiat-dom-daleche-ot-doma-za-venecuelcite-236503/

Венецуелците все повече се насочват към испанската столица като място за инвестиции, докато родната им страна затъва в икономически хаос

Уникалният "Български Стоунхендж" е пред разруха

http://www.cross.bg/kyltyrata-pametnika-kitanov-1540404.html

/КРОСС/ Уникалната археологическа находка, известна и като "Българския Стоунхендж" е почти напълно разрушена, съобщава „Нова телевизия". Има опасност историмческата забележителност напълно да изчезне. Тя представлява 26-вековен мегалитен паметник край пловдивското село Старо Железаре. Беше открита през 2002 г. под могилен насип от известния археолог Георги Китанов. Паметникът е документиран като уникално съоръжение с религиозно и астрономическо предназначение - т.нар. кромлех. Находката представлява древна обсерватория. Изградена е от 24 каменни стълба от пясъчник, подредени в кръг. Стълбовете са с височина от 0,5 до 2 метра. Археолози от гражданско сдружение за опазването на паметника на културата алармират, че обектът е оставен на произвола на съдбата и се руши. След проучването архитект Китанов казва, че става въпрос за астрономическа обсерватория от VI век преди Христа. Днес обаче тя се руши. През 2010 г. тогавашният министър на културата Вежди Рашидов обещава да издаде заповед в защита на паметника. Комисия на ведомството през 2014 г. посещава светилището и отправя препоръка за засилването му с пръст, докато се намерят пари да бъде спасено.  

След ерата на Берлускони "Милан" започна с драматично равенство с "Интер"

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/04/15/2954005_sled_erata_na_berluskoni_milan_zapochna_s_dramatichno/?ref=rss


"Милан" започна при новите китайски собственици след ерата на Силвио Берлускони с равенство в дербито от "Интер". 166-ото издание на този двубой завърши 2:2. Така завърши и предишния мач през ноември.

Голмайстори за "нерадзурите" станаха Антонио Кандрева и Мауро Икарди, като и двата се разписаха през първото полувреме. Точни за отбора на Винченцо Монтела бяха Алесио Романьоли и Кристиан Сапата, който се разписа секунди преди последния...

Обезглавено тяло е открито в шахта в София

http://www.mediapool.bg/obezglaveno-tyalo-e-otkrito-v-shahta-v-sofiya-news262727.html

Обезглавено тяло на човек е открито в шахта в складово помещение на ул. "Скопие" в столицата. Сигналът е подаден в 19.50 часа на 13 април. Тялото е силно разложено и все още не е идентифицирано.  

Сирийски генерал: Асад все още има стотици тонове химически оръжия

https://www.actualno.com/asia/sirijski-general-asad-vse-oshte-ima-stotici-tonove-himicheski-oryjija-news_606005.html

Сирийският президент Башар Асад все още има стотици тонове химически оръжия, заяви бригаден генерал Захер ал Сакат, участвал в химическата програма на страната, съобщи The Telegraph. През 2014 г. във връзка със споразумението на САЩ и Русия Сирия предаде на Организацията за забран

Ромска организация иска отзоваването на посланика ни в Лондон заради "некадърност"

http://offnews.bg/news/n_1/n_653009.html

Сдружението Рома Лондон е поискало отзоваване на посланика ни в Лондон Константин Димитров. По този повод те са инициирали петиция и са изпратили писмо до президента Румен Радев. Причината за искането е "липса на политика и инициативност спрямо българските граждани, пребиваващи в Обединеното Кралство, прекалено голяма бюрокрация и спънки в тяхното обслужване.., нежелание да подпомага образователната политика и интеграцията на българските роми в Лондон и пълна неадекватност и некадърност". От сдружението смятат, че Димитров е уронил престижа и авторитета на българската дипломация и настояват за назначаването на нов посланик. "Дължим да подчертаем, че в случай на липса на Ваша навременна реакция, ние от сдружение Рома Лондон заедно с други наши сънародници от България няма да се поколебаем да вземем по-крайни мерки за отзоваване на посланик Димитров чрез още по-мащабни демонстрации, блокада на улицата и входа на посолството и дори палатков лагер до неговата оставка или отзоваване", се посочва в петицията.   Първият протест на сдружението е проведен пред сградата на посолството ни в Лондон на 8 април. 

Турция разследва бивш прокурор и бивш шеф на ЦРУ за връзки с Гюлен

https://www.24chasa.bg/novini/article/6173612

Турция разследва бивш прокурор и бивш шеф на ЦРУ за връзки с ГюленТурската държавна информационна агенция съобщи, че главният прокурор на Истанбул е предприел разследване срещу 17 живеещи в САЩ лица, включително лидера на демократите в Сената Чък Шумър, бившия американски прокурор Прийт Бхарара и бившия директор на ЦРУ Джон Бренън за предполагаеми връзки с ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен,

Късен гол носи точка на Милан в дербито на Ломбардия

http://offnews.bg/news/n_1/n_653007.html

Интер и Милан не се победиха и завършиха 2:2 в 166-ото издание на дербито на главния град на Ломбардия от поредния 32-и кръг в Серия А. "Нерадзурите" водеха с 2:0 след първите 45 минути, но Милан стигна до равенството с късен щурм през втората част, а равенството донесе Кристиан Сапата в добавеното време. Двубоят на "Джузепе Меаца" постави рекорд по приход в Серия "А", като шефовете на "нерадзурите" прибраха 4,2 милиона евро от продажбата на билети, подобрявайки своя собствен рекорд от 3,9 милиона евро, който бе поставен при победата с 2:1 над Ювентус през септември 2016 година. Мачът стана и най-гледаната футболна среща в историята, като по първоначални данни - 862 милиона от цял свят седнаха пред телевизорите, а 566 милиона бяха от Китай, откъдето са и новите собственици на грандовете от Милано. Двубоят започна при невероятна атмосфера, като агитките и на двата отбора бяха подготвили страхотни хореографии. Все пак "нерадзурите" се оказаха по-подготвени за големия мач и логично откриха резултата в 36-ата минута чрез Антонио Кандрева. Крилото получи дълга топка от Роберто Галярдини, като надбяга Матия Де Шильо и от малък ъгъл прехвърли Джиджи Донарума. Минута преди края на първото полувреме Интер нанесе втори удар. Давиде Калабрия сбърка в центъра, Иван Перешич проби отляво и центрира остро, а капитанът Мауро Икарди без проблем даде сериозна преднина на Интер с 21-ия си гол за сезона. През втората част Милан натисна, но без успех. Това принуди треньорът Винченцо Монтела да предприеме рисковани ходове, които дадоха резултат. В 83-ата минутаэАлесио Романьоли намали с каратистки удар отблизо. В добавеното време с ново акробатично изпълнение Кристиан Сапата донесе равенството и така Милан остана пред Интер в класирането. "Росонерите" са шести с 58 точки, докато Интер остана седми с 56.

Евертън обяви журналистите от "The Sun" за персона нон грата

http://offnews.bg/news/n_1/n_653008.html

Футболен клуб "Евертън" забрани журналисти от в. "The Sun" да посещават мачовете и тренировките на клуба след коментарен текст на редактора Келвин Макензи за полузащитника Рос Баркли. Редакторът сравни Баркли, който е от нигерийски произход, с горила заради спречкване, станало в нощен клуб в Ливърпул през седмицата. Коментарът, публикуван в петъчния брой на "The Sun", прави още няколко пренебрежителни коментара по адрес на футболиста, както и на Ливърпул. Кметът на града Джо Андерсън призова Евертън, подобно на Ливърпул, да забранят достъпа на репортери на вестника до клуба. В изявление, публикувано в неделя, Евертън обяви, че вестникът няма да може да отразява нито една от дейностите на клуба, без да споменава името на Макензи като причина за решението. По-рано през годината Ливърпул забрани на "The Sun" да отразяват мачовете на Анфийлд и да посещават тренировките на клуба заради отразяването на трагедията на „Хилзбъро“, при която умират 96 почитатели на клуба.

Оградата по границата с Турция се оказва къса, ще трябват още пари

http://www.mediapool.bg/ogradata-po-granitsata-s-turtsiya-se-okazva-kasa-shte-tryabvat-oshte-pari-news262726.html

Оградата по-границата с Турция, която вече глътна над 170 млн,лева, ще бъде за пореден път оскъпена. Областният управител на Хасково Минко Ангелов съобщи, че се налага защитното съоръжение да бъде удължено с между 1 и 1.8 км. Предстои да се иска финансиране за допълнителния участък, уточни той. Това се налага заради изключително проблемния и скалист терен по поречието на Тунджа, който трябва да бъде заобиколен, каза Ангелов в събота пред БТА. Оградата вече се превръща в най-сериозният инфраструктурен обект за държавата, като е твърде вероятно да стигне 200 млн. лева. Според обясненията на второто правителство на Бойко Борисов вече една година тя е ”почти” готова, но официалното й завършване е на път да се случи по време на управлението на третия кабинет ”Борисов”. На този фон периодично излиза информация от различни източници, че оградата не е сериозно препятствие за каналджиите и незаконните мигранти, които я преодоляват дори с най-обикновена стълба. Заедно с лошата новина за поредното поскъпване, Ангелов съобщи и добра: ”Преодоляно е същественото забавяне на строителството на оградата, което според изпълнителите на обекта се е дължало на тежката зима”. Според обещанията на бившия вътрешен министър Румяна Бъчварова оградата трябваше да е готова още преди близо година. Ангелов обясни още, че строителите ще бъдат задължени да изготвят седмични графици за напредъка по разделеното на четири 12-километровото трасе, с което теленото съоръжение ще бъде изцяло завършено на територията на област Хасково. Крайният срок за приключване на монтажните работи е 31 май, припомни областният управител. Той съобщи още, че 9.5 километра от участъците са напълно готови за поставянето на оградата, която вече е монтирана върху 15 процента от дължината на целия участък.  

Великата ограда по границата с Турция се оказва къса, ще трябват още пари

http://www.mediapool.bg/velikata-ograda-po-granitsata-s-turtsiya-se-okazva-kasa-shte-tryabvat-oshte-pari-news262726.html

Оградата по-границата с Турция, която вече глътна над 170 млн,лева, ще бъде за пореден път оскъпена. Областният управител на Хасково Минко Ангелов съобщи, че се налага защитното съоръжение да бъде удължено с между 1 и 1.8 км. Предстои да се иска финансиране за допълнителния участък, уточни той. Това се налага заради изключително проблемния и скалист терен по поречието на Тунджа, който трябва да бъде заобиколен, каза Ангелов в събота пред БТА. Оградата вече се превръща в най-сериозният инфраструктурен обект за държавата, като е твърде вероятно да стигне 200 млн. лева. Според обясненията на второто правителство на Бойко Борисов вече една година тя е ”почти” готова, но официалното й завършване е на път да се случи по време на управлението на третия кабинет ”Борисов”. На този фон периодично излиза информация от различни източници, че оградата не е сериозно препятствие за каналджиите и незаконните мигранти, които я преодоляват дори с най-обикновена стълба. Заедно с лошата новина за поредното поскъпване, Ангелов съобщи и добра: ”Преодоляно е същественото забавяне на строителството на оградата, което според изпълнителите на обекта се е дължало на тежката зима”. Според обещанията на бившия вътрешен министър Румяна Бъчварова оградата трябваше да е готова още преди близо година. Ангелов обясни още, че строителите ще бъдат задължени да изготвят седмични графици за напредъка по разделеното на четири 12-километровото трасе, с което теленото съоръжение ще бъде изцяло завършено на територията на област Хасково. Крайният срок за приключване на монтажните работи е 31 май, припомни областният управител. Той съобщи още, че 9.5 километра от участъците са напълно готови за поставянето на оградата, която вече е монтирана върху 15 процента от дължината на целия участък.  

Кола-бомба удари конвой с мирни жители в Сирия

http://www.clubz.bg/52873-kola_bomba_udari_konvoj_s_mirni_jiteli_v_siriq

Автобусен конвой с мирни жители, които чакаха да влязат в Алепо, бе взривен днес, съобщава Ройтерс.

Според данните на различните световни агенции загиналите са между 24 и 70 човека, а ранените не по-малко от 130. АП се позовава на сирийската телевизия и твърди, че жертвите са 39, докато по данни на Сирийската обсерватория за човешките права, цитирани от Ройтерс – убитите са 24. РИА Новости твърди, че са 70. Сред загиналите има и деца.

По предварителна информация експлозията е дело на камикадзе, който с кола-бомба се е врязал в колоната от 75 автобуса с жители от две шиитски селища Ал Фуа и Кефрая. Хиляди хора, евакуирани от четири обсадени сирийски селища, са блокирани от вчера заради разногласия, които не позволяват да продължат по пътя си.

Снимки, публикувани от световните медии показват телата на загиналите в непосредствена близост до овъглените автобуси с и изпочупени прозорци и бълващи черен дим.

Лодка с 38 мигранти е изпратила сигнал за помощ

https://www.actualno.com/europe/lodka-s-38-migranti-e-izpratila-signal-za-pomosht-news_606002.html

Лодка с 38 мигранти, сред които 13 деца, е изпратила сигнал за помощ рано в събота, докато се е намирала край бреговете на гръцкия остров Кефалония, предава ANA-MPA. Според информацията всички деца на борда спешно се нуждаят от медицинска помощ и заради това линейки в момента чакат мигрантите на пристанището на острова, съобщи БГНЕС. Властите отбелязаха, че бежанците „се нуждаят от помощ и ще останат на нашия остров, докато е необходимо, ще им бъде предоставена хуманитарна помощ“.

Благодатният огън слезе в Йерусалим

https://www.24chasa.bg/novini/article/6173615

Благодатният огън слезе в Йерусалим

Благодатният огън слезе на Велика събота в навечерието на Великден в храма Възкресение Христово в град Ерусалим, съобщава агенция ТАСС, цитирана от Фокус. Благодатният огън слезе в Божи гроб - мраморен параклис, където, според преданието, е погребан Иисус

Предимно облачно с превалявания на Великден по Черноморието

http://www.moreto.net/novini.php?n=348938

На Великден над Черноморието времето ще е предимно облачно, около и след обяд ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен югозападен вятър. Максималните температури ще са 16°-20°. Температурата на морската вода е 10-12°, вълнението на морето ще е 2 бала.

САЩ започнаха изпитания на усъвършенствана атомна бомба

//dariknews.bg/novini/sviat/sasht-zapochnaha-izpitaniia-na-usyvyrshenstvana-atomna-bomba-2017665

Учените от Национални лаборатории "Сандия" в САЩ заявиха, че са извършили с успех първия от поредица тестови полети с усъвършенствана версия на атомна бомба, която е част от американския ядрен арсенал от десетилетия, предаде АП.
 
По бомбата Б61-12 се работи от години

Порой и градушка в Южна България (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/poroj-i-gradushka-v-iuzhna-bylgariia-video-2017668

Порой, примесен с градушка и суграшица, вали в района на язовирите Доспат и Широка поляна, предаде Агенция Фокус.
 
Дъжд и гръмотеви

Благодатният огън слезе в Йерусалим

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/blagodatniiat-ogyn-sleze-v-jerusalim-2017670

Благодатният огън слезе на Божи гроб в Йерусалим, йерусалимският патриарх Теофил III изнесе от параклиса огъня.

И до днес тайнството е неразгадано, въпреки че много учени са градили хипотези. За милиони вярващи по целия свят огънят е небесно чудо. Според старо поверие, ако благодатни

В Белфаст почетоха паметта на загиналите при потъването на "Титаник"

//dariknews.bg/novini/sviat/v-belfast-pochetoha-pametta-na-zaginalite-pri-potyvaneto-na-titanik-2017666

В Белфаст днес бе почетена паметта на загиналите при потъването на презокеанския лайнер "Титаник" преди 105 години, предаде Би Би Си.
 
Какво още не зна

Льо Пен: Руснаците са велик народ

http://www.cross.bg/rysiya-obyavi-evropa-1540403.html

/КРОСС/ Френският кандидат за президент и лидер на партията "Национален фронт" Марин льо Пен за пореден път се застъпи за Русия и дори обяви руснаците за "велик европейски народ". В интервю за полския вестник "Rzeczpospolita" тя призова Европа да подобри отношенията си с Русия в името на спокойното бъдеще. "Руснаците - това е велика европейска нация в източната част на континента. От времето на Петър Велики те винаги са изразявали желание да участват в общността на европейските народи", обяви Льо Пен. "Франция е на другия край на континента. Ние нямаме исторически спорове с Русия. Ние трябва да установим връзка с нея и така всички народи в Европа заедно бихме могли да гледаме към мирно и благополучно бъдеще", каза кандидатът за президент. Марин льо Пен многократно е заявявала, че отрича санкциите с Русия и смята за необходимо изграждането на стратегическо партньорство със страната.    

Трикчета за великденските яйца

https://vesti.bg/lyubopitno/lyubopitno/trikcheta-za-velikdenskite-iajca-6067959

Няколко съвета, с които да избегнете авариите и да зарадвате близките си със здрави и хубави яйца

Джанет Джексън показа първородния си син

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6173605

Джанет Джексън показа първородния си синАмериканската певица Джанет Джаксън най-сетне показа първата снима на сина си Ейса Ал Мана, три месеца след неговото раждане, съобщи „Контактмюзик“, цитиран от БГНЕС. На снимката се вижда как бебето се прозява, докато се гушка в майка си. Под снимката тя пише: „Моето бебе и аз след дрямка“. Новината идва броени дни, след като стана ясно,

Брюксел не е обещавал отпадане на мониторинга срещу България, обяви еврокомисар

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/04/15/2954010_brjuksel_ne_e_obeshtaval_otpadane_na_monitoringa/?ref=rss


Европейската комисия не е обещавала сигурно отпадане на мониторинга върху България през 2019 г., особено ако няма налице необратими резултати на мерките срещу корупцията. Това заявява еврокомисарят по правосъдие Вера Йоурова пред БНР.

На въпрос дали при липса на очакваните 17 реформи в правосъдието мониторънгът ще отпадне в края на мандата на тази Европейска комисия Йоурова отговаря: "Не мисля, че господин Юнкер е обещал гарантирано отпадане на механизма за...

Ердоган: Турция ще празнува след победата на референдума утре

https://www.24chasa.bg/novini/article/6173602

Ердоган: Турция ще празнува след победата на референдума утреТурският президент Реджеп Тайип Ердоган изрази увереност, че ще победи на референдума за разширяване на президентските правомощия утре и призова поддръжниците си да гласуват, предаде ДПА, цитирана от БТА. "Помислете си какво ще стане, ако с Божията воля урните се препълнят с гласове "да". Ако е рекъл Господ,

Благодатният огън слезе на земята

http://www.cross.bg/ogun-sleze-bozhi-1540402.html

/КРОСС/ Чудото се случи отново - Благодатният огън и тази година слезе на земята - точно в 14,22 ч. в Йерусалим в храма "Свето Възкресение Христово". Храмът е построен върху Божи гроб в свещения град.И до днес тайнството е неразгадано, въпреки че много учени са градили хипотези. За милиони вярващи по целия свят огънят е небесно чудо. Според старо поверие, ако благодатният огън не слезе на Велика събота, това ще е последният ден на човечеството. Храмът на Божи гроб ще бъде разрушен и ще настъпи Второто пришествие. Според поверията едно от кандилата над Божи гроб се самозапалва. От него патриархът запалва снопчета от по 33 свещи и ги изнася от храма. Всички протягат ръце, за да запалят свещите си и да се поздравят с "Христос Воскресе"! Йерусалимският патриарх Теофил III изнесе огъня, който след това потегли и към България. Благодатният огън ще бъде донесен в четири огнеупорни фенера в България между 19 и 21 ч. днес от църковно-държавна делегация. Делегацията пътува със самолет "Фалкон" и е водена от Траянополския и Старозагорски митрополит Киприан. От летище "София" духовници ще вземат от Божествения пламък, за да го пренесат до всички епархии в страната.  

Актьорът, изиграл Ердоган: Той няма отрицателни черти

https://vesti.bg/sviat/balkani/aktioryt-izigral-erdogan-toj-niama-otricatelni-cherti-6067958

"Той следва правилния път и без притеснение отствоява срещу тези, които следват грешния."

Няма да има хора за новото въоръжение на армията, според Стефан Янев

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/04/15/2954009_niama_da_ima_hora_za_novoto_vuorujenie_na_armiiata/?ref=rss


Дори и армията да осъществи проектите по купуване на нови кораби за ВМС, нови изтребители за ВВС и нови бойни машини за пехотата, може да се окаже, че няма да има хора, които да обслужват и да работят с новото въоръжение. Това опасение е изразил на последното заседание на служебният кабинет вицепремиерът и министър на отбраната Стефан Янев.

Според стенограмата от заседанието, след приемането на доклада за отбраната за миналата година, финансовият министър Кирил Ананиев е...

Сметище погреба 16 души в Шри Ланка

http://offnews.bg/news/n_1/n_653006.html

Най-малко 16 души, сред които 4 деца, загинаха, след като планина от боклук се срути върху домовете им в Шри Ланка, съобщи полицията. 91-метровата купчина от гниещи отломки бе изместена при наводненията и пожарите, след което рухна в петък върху жилищните сгради в предградие на столицата Коломбо. Ранени са 20 души. Загиналите деца са между 11- и 15-годишни. Разрушените постройки са между 40 и 100 според различни източници. Полицията и армията започнаха операция по издирване на оцелели. Изчезнали са 20 души, пише Би Би Си. По данни на агенция AFP всеки ден към сметището се прибавят около 800 тона боклук. "Чухме силен шум. Беше като гръм. Плочките вкъщи се напукаха и от тях започна да излиза черна вода", казва един от жителите пред "Ройтерс".

Убитите джихадисти при бомбардировката на САЩ в Афганистан вече са 94

https://www.24chasa.bg/novini/article/6173600

Убитите джихадисти при бомбардировката на САЩ в Афганистан вече са 9494 бойци на "Ислямска държава", включително четирима висши командири, са убити от свръхмощната американска бомба, използвана за пръв път в четвъртък срещу позиции на ИДИЛ в Източен Афганистан, съобщи ДПА, цитирана от Би Ти Ви. Според Есмаил Шиуар, управител на областта Ачин, бастион на джихадистите в провинция Нангархар, няма цивилни жертви,

Видео: Да изрисуваш двуметрово яйце

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/04/15/2953557_video_da_izrisuvash_dvumetrovo_iaice/?ref=rss


Огромни яйца, изрисувани от художници - аматьори – този подарък малкият хърватски град Копривница изпраща на различни градове всяка година.

Проектът празнува десетия си рожден ден тази година и двете двуметрови яйца, направени от полиестер, ще бъдат подарени на Германия и на Босна и Херцеговина.

На четирима души им отнема четири-пет дни да изрисуват едното яйце, като обикновено на тях се изобразяват мотиви от селския живот, типичен за града,...

Горбачов: Всички признаци на Студената война са налице

http://www.cross.bg/gorbachov-voiina-stydenata-1540401.html

/КРОСС/ Бившият президент на СССР Михаил Горбачов смята, че надпреварата във въоръжението в света е в пълен ход, а ситуацията все повече напомня на Студената война от миналия век. Това той заяви в интервю за немския вестник "Билд". "Отношенията между големите държави продължават да се влошават. Това създава впечатлението, че светът се готви за война. Всички признаци на Студената война са налице", каза Горбачов. По негови думи "речта на политиците и високопоставените военни лидери става все по-войнствена", а медиите "наливат масло в огъня". "В някои региони тя вече е в ход", каза Горбачов в отговор на въпрос за неизбежността от въоръжена надпревара. "Войските се местят в Европа, включително тежката техника като танкове и бронирани машини. Не беше отдавна времето, когато НАТО и руските войски стояха далеч едни от други. Сега те са лице в лице." Бившият президент коментира и руско-германските отношения. Според него германците не искат "повторна вражда" в отношенията с Русия. "Мисля, че ние - Русия и Германия - трябва да възстановим контакта, да укрепим и развием нашите отношения и да намерим начин да се доверим едни на други", каза Горбачов, като допълни, че много от тези, които са подкрепяли санкциите срещу Русия, сега се отричат от тях.  

Самоубийствен атентат срещу евакуиращи се сирийци, има жертви

//dariknews.bg/novini/sviat/samoubijstven-atentat-sreshtu-evakuirashti-se-sirijci-ima-zhertvi-2017660

Най-малко 16 души са загинали днес при самоубийствен атентат, при който е била взривена кола бомба близо до град Алепо.
 
Целта на атаката са били автобуси, превозващи евакуиращи се цивилни и бунтовници от селища, подкрепящи сирийския режим

Арестуваха 12 журналисти в Турция, освободени миналия месец

//dariknews.bg/novini/sviat/arestuvaha-12-zhurnalisti-v-turciia-osvobodeni-minaliia-mesec-2017662

Истанбулският съд даде заповед за задържането на 12 журналисти, освободени от ареста миналия месец, във връзка с проваления опит за преврат от 15 юли м.г.
 

Яйцето на Великден е символ на началото на нещо ново и хубаво

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/iajceto-na-velikden-e-simvol-na-nachaloto-na-neshto-novo-i-hubavo-2017654

Яйцето на Великден символизира плодородието, късмета, здравето и щастието, то е символ на началото на нещо ново и хубаво. Това разказа майстор Велина Минева, директор на Историческия музей в Ихтиман. Тя препоръчва във всяка къща на

Български Великден

http://www.mediapool.bg/balgarski-velikden-news262725.html

Понякога ми се иска да седна и да напиша книга за най-хубавото, което времето и пространството са отдалечили от мен. Книга за онези моменти, които паметта пази в кадифе от нежност и топлота и които тя самоволно ми подарява при странни поводи. В тази книга би имало голяма глава, чието заглавие ще бъде "Носталгия по празниците”. Преди доста години един мой възрастен приятел, дядо Димитър, който бе пропътувал света, обичаше да казва: "Делниците навсякъде са еднакви! Народите се различават по празниците!”. Днес, аз бих казал, те толкова се различават, като че живеят на различни планети и в различни епохи. И орисията на всички пътници като мен изглежда е да носят със себе си своята планета и своята епоха и да чувстват твърде ясно всяка разлика. Може би тъкмо това чувство е най-необходимо за пътника, за да продължи да пътува. Всеки Велики четвъртък моите другоземни роднини и близки с учудване и любопитство виждат, че ставам по-рано от друг път и поставям на печката голяма тенджера, пълна с пресни яйца. Първият път, когато направих това, горките хора помислиха, че искам да установя световен рекорд по ядене на варени яйца. Но сега те вече знаят магията, както я знаят всички, които са имали нещо общо със света на православните. В няколко съда съм разтворил различните бои, седнал съм на пода по турски, и копирайки точно маниера на баба ми, започвам боядисването на яйцата. [div class='center_orange']Текстът е прочетен по Дойче веле през 70-те години на ХХ век. Публикуван е в сборника с есета "Ненаписаната българска харта“ (Фондация "Комунитас“).[class='center_orange' div] Първото яйце, то се знае, трябва да бъде червено, за здраве. И когато човек го боядиса, трябва да си потрие бузите – за да бъдат румени за цяла година. И докато въртя яйцето в гръцката боя, си спомням за моите съседи от Сливница, когато на този ден всяка къща събуждаше децата си рано-рано, за да идат да гледат в курниците коя кокошка ще снесе най-напред яйце. И това, първото яйце, се боядисваше най-напред, за да се сложи после при иконата, за да стои цяла година до другия Великден, когато се счупваше. И по празнотата в това старо варено яйце хората гадаеха късмета в живота си. Колкото по-пълно беше яйцето, толкова по-пълна щеше да бъде къщата, толкова повече пари щеше да има в кесията и толкова по-пълни щяха да бъдат класовете на нивата. А кокошката, която снасяше първото яйце, не я колеха през цялата година. И това изглежда ѝ беше наградата. Как да обясня на чужденците магията на цялата Страстна седмица, на тия дни пред Великден, които внасяха толкова много живот в нашия детски свят. Как да ги накарам да почувстват очарованието на тази фантастична смесица от прастари обичаи, поверия, суеверия, поличби, които извираха от вековната вяра, че човек не е самотен беглец от маймунско стадо, че в живота и делата му има вложен висш смисъл. Този смисъл повеляваше на жените да не работят през Страстната сряда. Помня, че на този ден никой не можеше да накара баба ми и по-възрастните жени да пипнат каква да е домашна работа, защото щели да „изработят”, тоест да загубят умението си. Това, изглежда, беше единственият ден в годината, когато те можеха да скръстят ръце, да приказват цял ден и да ходят на черква. Когато попитах баба ми откъде идва това правило, тъй като той не следваше от църковните традиции, тя ми каза, че го е научила от нейната баба, която пък го знаела от своята баба… А на Велики четвъртък, сигурно по линията на дядовците, мъжете от селото получаваха своя отдих. Добитъкът не биваше да се впряга за оран, за превоз, за каквото и да е. Иначе щеше да падне градушка. Но на мен ми се струваше, че селските стопани около нас с охота използваха градушката като убедителен повод да прекарат деня в кръчмата. Ала Велики четвъртък за нас, децата, си оставаше чудесният и единствен ден в годината за боядисване на яйцата. През трийсетте години и по време на войната на много места боядисването на яйцата не се състоеше в простото им потапяне в памучна боя, а се превърна в цяло изкуство. Майка ми и жените от махалата се надпреварваха коя от тях да боядиса и нашари по-красиво яйцата. В онези години някой измисли прибавянето на олио към боята, след което яйцето се завърташе и се оцветяваше по най-фантастичен начин. Други рисуваха върху яйцата с восък. Трети използваха разни лепенки. Така че, когато човек влезеше в нечий дом, виждаше в средата на масата кошничка, пълна с яйца, оцветени като пеперуди. Но това беше по-скоро градска измислица. Селяните боядисваха яйцата в прости и ясни цветове и винаги в грамадни количества, защото в Шопско се вярваше, че трябва да се ядат яйца от Великден до Спасовден, което значи цели 40 дни. Не зная или не помня с какво поверие беше свързана тази 40-дневна яйчена храна, но моят приятел Стоянчо тайно ми изповядваше: "Не сакам да видим яйце, докато съм жив!” Българите от моето поколение, които са живели или видели шопския край по Великден, не може да не помнят едно странно явление. След Великден над вратите на обори, кошари, пък дори и къщи се виждаха залепени пресни говежди нечистотии, в които се затъкваха черупките от изядените яйца. В Сливница например това беше много популярно. Хората вярваха, че тези украшения бяха сигурна магия срещу болести. Същевременно други стрити черупки се счукваха и слагаха в храната на добитъка, кокошките и дори в кваса. В истинските селски домове пак на този ден се приготвяше Великденският кравай, който представляваше изплетено като венец тесто със забодено в средата цяло яйце. Бил съм на много Великдени в Граовския край и Пернишко и не си спомням един път да не ни е поднасян този особен кравай или колак с яйце в средата. И това беше преди епохата на козунаците, които бяха градско изобретение. Макар и нещо сравнително ново и вносно, козунаците бързо се наложиха в България, предполагам поради вкуса си. Но когато говоря за козунаци, нека кажа, че козунаците по онова време бяха нещо много по-различно от безвкусните, глетави тестени произведения, които днешните държавни хлебозаводи произвеждат, когато им скимне. Правенето на козунаци по онова време беше доведено до същото изкуство, както и боядисването на яйцата. [div class='right_orange']Георги Марков е роден на 1 март 1929 г. в Княжево. Завършва индустриална химия и работи като инженер-технолог. През 1961 г. са публикувани първата му книга "Анкета" и сборникът с разкази "Между деня и нощта". През следващата 1962 г., излиза "Мъже", която получава наградата за най-добър роман на годината. Следват книгите "Победителите на Аякс", "Портретът на моя двойник" и "Жените на Варшава", с които си спечелва име на един от най-талантливите български писатели от 60-те години. Партийната цензура не допуска издаването на неговия роман "Покривът". През 1969 г. писателят заминава за Италия на посещение при своя брат Никола. Установява се за постоянно в Лондон, където става щатен сътрудник на Би Би Си. Също така сътрудничи на Дойче Веле и Радио „Свободна Европа“. През август 1974 г. неговата пиеса “Архангел Михаил” спечелва първа награда на Международния театрален фестивал в Единбург, като няколко месеца преди това на лондонска сцена е поставена пиесата му “Да се провреш под дъгата”. На 7 септември 1978 г. на моста “Ватерло” в Лондон Георги Марков е наранен в дясното бедро с отровна сачма от агент на тайните служби на комунистическа България. Писателят издъхва на 11 септември в лондонската болница “Сейнт Джеймс”. След неговата смърт на Запад излизат "Есета" и "Задочни репортажи за България". У нас те са публикувани едва след 10 ноември 1989 г.[class='right_orange' div] Денят за тази нова традиция беше петък. Горките домакини. Те ставаха по тъмно, за да замесят козунаците в огромни нощви. Това беше огромна физическа работа, която изцеждаше силите на жените. Защото именно от месенето зависеше качеството на козунака. Майка ми казваше, че нямало по-изтощителна работа от месене на козунаци. Всеки Велики петък от моето детство и младост е напоен с тая омайваща, апетитна до премаляване, най-ароматна миризма на козунаци. Накъдето и да тръгнеше човек из Княжево – миришеше на козунаци. И тъй като изпичането имаше голямо значение, обикновено то ставаше във фурните, и ние, всички деца, бяхме мобилизирани да носим тавите до бай Христо Фурнаджията. Повърхността на козунаците бе украсявана с бадеми, понякога малко захар, а вътре бяха пълни със стафиди. След като години вече трябва да ям разните английски пудинги и кейкове, мога с чисто сърце да кажа, че те са далече-далече от истинските български козунаци. Един възрастен грък, мой приятел, който е бил в България преди войната, ми каза: „Знаеш ли, Георги, че единственото място, където човек можеше да яде хубав козунак, беше България.“ Козунакът не се смяташе за козунак, ако не бухнеше поне една педя, и когато се разчупваше, беше нежен като свила. „Козунак – казваше баба ми – не се реже с нож, а се чупи. Иначе му отрязваш вкуса!“ Козунаците траеха дълго време, понякога чак до Петровден. И една от чаровните тайни на нашите баби беше, че когато ние, децата, смятахме, че по земята не е останала ни троха козунак, те ни повикваха, разтваряха някакъв стар месал и казваха: „Хапни, това е последното парче козунак!“ Но за наше най-голямо неудоволствие до Великден не ни се разрешаваше дори да го вкусим. Баба ми твърдеше, че онзи, който хапне козунак преди Възкресение, ще го боли стомахът цяла година. Тя изричаше това предупреждение с такъв категоричен и мистериозен глас, че дори най-дръзките от нас не се решаваха да опитат. Но на Велики петък или Разпети Петък, имаше още по-страшни неща. През целия ден до обед на Страстна събота не трябваше изобщо да се яде нищо. Това беше принудителна гладна стачка от около 40 часа, която ние, децата, отказвахме да приемем въпреки убедителните доводи на възрастните, че този пост щял да ни направи много по-силни. За нашите човешки разбирания човешката сила имаше само едно измерение – физическото. Ала възрастните фанатично постеха и като че се наслаждаваха на това изпитание. През цялата Страстна седмица те ходеха редовно на черква. Аз пеех в детския хор на черквата, който във великденските служби се съединяваше с хора на възрастните, някои от които бяха професионални хористи. Днес, когато слушам чудните изпълнения на църковна музика от хора на „Александър Невски” или на хора "Йоан Кукузел”, чиито плочи имат огромен успех, аз си спомням за тези великденски служби, за полумрака в църквата, за гологлавото множество, кротко и богомолно запълнило всяко място между внушителните стенописи и златните рамки на иконите, осветявано от живата светлина на свещите. Отгоре, от балкона, където бяхме ние, хористите, всичко долу изглеждаше много красиво и внушително. После слушах пискливия си глас да звучи в море от гласове, да се разтваря и изчезва в него, като че сам аз се сливах с всички, като че всички ставахме голямо, силно и топло цяло… „На река Вавилонская“ се пееше всеки Велики четвъртък и това беше моята любима служба, при която ме обземаше такова вълнение, че изпитвах желание да скоча от балкона… Все пак беше доста високо. За мен поне църковната българска музика е най-силната и разтърсваща музика, която някога съм чул. Може би защото в нея имаше всичко, което така много ни беше необходимо – сила, вяра, любов, мъдрост, съчувствие, пространство, разбиране, успокоение. На Разпети петък вечерта можехме да наблюдаваме долу живописната сцена на провирането под разпятието. Хора от всички възрасти и деца коленичеха и преминаваха под плащеницата, докато нашият хор пееше в чудна хармония. Може би от всички служби през годината най-внушителна е голямата великденска служба в Страстната събота. Тогава дори църковният двор се оказваше тесен да побере хората. Мнозина, а може би и всички, носеха тази вечер яйца, за да се чукнат. Първото нещо, за което се сещах след думите „Христос воскресе!“, беше именно червеното яйце, което носех в джоба си. Мисля, че от руската църква в София излезе обичаят хората да се целуват навръх Великден. Но този обичай, изглежда, намери твърде бързо български последователи, защото никъде не съм виждал по-масово целуване, отколкото на площад „Александър Невски“, и то в най-ново време. Но с площад „Александър Невски“ и със самата черква са свързани съвсем пресни и болезнени мои спомени. В продължение на няколко години, всеки Великден, там можах да наблюдавам неизбежното сблъскване между една груба външна политическа власт и едно трайно, естествено вътрешно чувство. Вярващи и невярващи се стичаха там, за да зачетат вулгарно отхвърлената традиция, за да покажат, че въпреки историческите превратности тази традиция си оставаше съществена част от българския народен дух, който не може да бъде командван нито от чужди идеологии, нито от чужди наемници. Хората пристигаха със свещи и може би с желанието да се поздравят и целунат. Милицията пристигаше с коне и вероятно с желанието да бие. Връх на всичко беше скандалната провокация, организирана от млади, слепи агенти на властта, които нападнаха свещеническото шествие в най-тържествения миг… само за да прогонят кротките богомолски маси от площада. Крайният резултат беше точно обратен. Много жалка и смешна е тази власт, която си въобразява, че с календарни интриги, атеистична пропаганда и милиционерски кордони може да задуши онова, което просъществува 500 робски години… И ако цялата Страстна седмица ни зареждаше с вълнения и все по-нетърпеливо очакване, Великден идваше с пълната си тържественост, веселие и, разбира се, голямо ядене. Господи, каква радост беше на този ден да се чукаме с яйца, за да можем накрая да обявим, че най-силен от всички нас беше този хлапак, който останеше със здраво яйце. Спомените за самия Великден ме водят през слънчеви поляни, през блеснала селска кал, кучета, великденски люлки по дърветата и маса роднини, у които трябваше да се ходи, за да се занесат червени яйца, колаци и вино. Това бяха добри и сърдечни хора, които живееха в добър и сърдечен свят. И истинският български Великден с богатите му обичаи не беше само празник на общението на хората с Бога, но главно празник на общението на хората с хората. Друг вариант на есето е публикуван в "Задочни репортажи за България“ под заглавието "Великденска носталгия“.  * Текстът е публикуван с любезното разрешение на © г-н Любен Марков в Портал ”Култура“, откъдето Mediapool го препечатва без редакторска намеса.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване