Хора, не закачайте лястовичките!

http://pogled.info/bulgarski/hora-ne-zakachaite-lyastovichkite.84735

/Поглед.инфо/ Тя е висока, кокалеста и жилеста, а лицето й е дамгосано от ярост. Показала се е наполовина от прозореца и с ръбест прът руши гнездо. Лястовиче гнездо.

Хванаха избягалия шофьор-убиец в Пловдив, оказа се 18-годишен

http://www.cross.bg/puteka-izbyagaliya-plovdiv-1540385.html

/КРОСС/ Полицията задържа шофьорa, който блъсна и уби 61-годишна жена на пешеходна пътека по бул. „Шести септември" в Пловдив. Това съобщи пред „Фокус" от Областната дирекция на МВР. Шофьорът е на 18 години и е с адресна регистрация в град Стамболийски. Наложена му е 24-часова мярка за задържане. Образувано е досъдебно производство. Бяха проведени многобройни оперативни действия, за да бъде установена самоличността на избягалия шофьор и той да бъде открит. Единствената следа на мястото на инцидента бе огледало от тъмен автомобил. Заради това експертиза ще трябва да докаже, че той е извършителят. Тежкият пътен инцидент стана малко преди 21:00 часа на 13 април на пешеходната пътека на бул. „Шести септември" в посока Гребната база. След като е блъснал пешеходката, шофьорът е избягал. Пристигналите на място екипи на полицията и Бърза помощ са констатирали смъртта на 61-годишната жена.  

Хванаха избягалия шофьор-убиец в Пловдив, оказа се 18-годишен

http://www.cross.bg/puteka-septemvri-shesti-1540385.html

/КРОСС/ Полицията задържа шофьорa, който блъсна и уби 61-годишна жена на пешеходна пътека по бул. „Шести септември" в Пловдив. Това съобщи пред „Фокус" от Областната дирекция на МВР. Шофьорът е на 18 години и е с адресна регистрация в град Стамболийски. Наложена му е 24-часова мярка за задържане. Образувано е досъдебно производство. Бяха проведени многобройни оперативни действия, за да бъде установена самоличността на избягалия шофьор и той да бъде открит. Единствената следа на мястото на инцидента бе огледало от тъмен автомобил. Тежкият пътен инцидент стана малко преди 21:00 часа на 13 април на пешеходната пътека на бул. „Шести септември" в посока Гребната база. След като е блъснал пешеходката, шофьорът е избягал. Пристигналите на място екипи на полицията и Бърза помощ са констатирали смъртта на 61-годишната жена.  

Дъщерята на Гала: Вкъщи всички боядисваме яйцата, мама меси козунаци (видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6173396

Дъщерята на Гала: Вкъщи всички боядисваме яйцата, мама меси козунаци (видео)„Вкъщи всички се събираме да боядисваме яйца, докато мама меси и пече козунаците. Тя прави около 10 козунака и ги изяжда почти сама”, разказва за „Събуди се” Мари - дъщерята на Гала. Въпреки че е дете на известна телевизионна водеща, Мари не обича да застава пред камерата. „Нямам желание да се показвам навсякъде”, добавя Мари.

Ван И: Няма да има победител от война между САЩ и Северна Корея

http://www.investor.bg/aziia/336/a/van-i-niama-da-ima-pobeditel-ot-voina-mejdu-sasht-i-severna-koreia-237626/

Основният съюзник на Северна Корея - Китай, се опитва да успокои създалото се напрежение в международен план

Откриха обезглавен труп в изоставена сграда в София

http://offnews.bg/news/n_1/n_652994.html

Обезглавен труп е бил открит в изоставена сграда в града в района на Второ районно управление, съобщи "Фокус" и потвърдиха от МВР. Сигналът е подаден в 19.50 часа на 12 април. Трупът не е идентифициран.

Велика събота! Какво се прави и какво не

http://econ.bg/Новини/-Велика-събота-Какво-се-прави-и-какво-не-_l.a_i.741028_at.1.html

Почетете починалите си близки на Велика събота Велика събота се нарича още душна, защото тогава се ходи на гроба на починали близки . На тях се...

Вера Юрова: ЕК не е обещавала отпадане на мониторинга за България през 2019 година

http://www.mediapool.bg/vera-yurova-ek-ne-e-obeshtavala-otpadane-na-monitoringa-za-bulgaria-prez-2019-godina-news262721.html

Европейската комисия (ЕК) не е обещавала сигурно отпадане на мониторинга за България през 2019 г., особено ако не са налице необратими резултати срещу корупцията. Това каза в събота комисарят по правосъдието Вера Юрова пред БНР. “Не мисля, че господин Юнкер е обещал гарантирано отпадане на механизма за сътрудничество и проверка”, коментира тя. “Винаги сме казвали, че очакваме осезаеми резултати и необратимост на реформите, които да работят на практика”. По думите на Юрова 2017 г. е решаваща за изпълнението на реформите. Тя пожелава повече смелост на българските политици. “Това не е диктат, а диалог. Ние не бихме препоръчали неизпълними неща, но за целта е нужно не само много професионализъм, а най-вече силна политическа воля и дори много смелост от хората на власт”, посочва Юрова. Според нея в България се говори не само за борба срещу корупцията, но и за битка с организираната престъпност. Следващият доклад на ЕК за напредъка на страната в борбата с корупцията и организираната престъпност се очаква да бъде публикуван през декември тази година.

Вера Йоурова: ЕК не е обещавала отпадане на мониторинга за България през 2019 година

http://www.mediapool.bg/vera-yourova-ek-ne-e-obeshtavala-otpadane-na-monitoringa-za-bulgaria-prez-2019-godina-news262721.html

Европейската комисия (ЕК) не е обещавала сигурно отпадане на мониторинга за България през 2019 г., особено ако не са налице необратими резултати срещу корупцията. Това каза в събота комисарят по правосъдието Вера Йоурова пред БНР. “Не мисля, че господин Юнкер е обещал гарантирано отпадане на механизма за сътрудничество и проверка”, коментира тя. “Винаги сме казвали, че очакваме осезаеми резултати и необратимост на реформите, които да работят на практика”. По думите на Йоурова 2017 г. е решаваща за изпълнението на реформите. Тя пожелава повече смелост на българските политици. “Това не е диктат, а диалог. Ние не бихме препоръчали неизпълними неща, но за целта е нужно не само много професионализъм, а най-вече силна политическа воля и дори много смелост от хората на власт”, посочва Йоурова. Според нея в България се говори не само за борба срещу корупцията, но и за битка с организираната престъпност. Следващият доклад на ЕК за напредъка на страната в борбата с корупцията и организираната престъпност се очаква да бъде публикуван през декември тази година.

Сръбският вицепремиер заплашва протестиращите в Сърбия

https://www.actualno.com/europe/srybskijat-vicepremier-zaplashva-protestirashtite-v-syrbija-news_605971.html

Сръбският вицепремиер и министър на външните работи Ивица Дачич открито отправи заплахи срещу протестиращите в страната. Той отправи и обидни думи спрямо политическите си опоненти, съобщи БГНЕС. "Никой няма право да си играе с демокрацията само, защото е загубил изборите"

И себестойността на козунаците се вдигна с поскъпването на газа

http://www.cross.bg/tzenata-sebestoiinostta-kykysheva-1540384.html

/КРОСС/ „За съжаление себестойността на българския козунак от дата 1 април е променена. Цената на газа, която се увеличи с 30%, всъщност промени тази себестойност. Това каза в интервю за „Фокус" Мариана Кукушева - председател на Консултативния съвет по зърното, председател на управителния съвет на Националния браншови съюз на хлебопекарите и сладкарите и член на Сдружение „Произведено в България - съюз на малкия и среден бизнес. „Какво значи промяна на себестойността? Ще ви дам пример в цифри, представете си, че един производител досега е плащал 10 000 лв. месечно за ползването на газ. Газът е много застъпен в нашия производствени цикъл. На газ се замесва козунакът, използва се в процеса на втасване, на изпичане, на охлаждане. При нас има немалко производители, които правят и логистиката и разноса на газ, защото цената на метанът е пряко свързана и с тази на синьото гориво", коментира Кукушева. По думите й, когато един производител досега е плащал 10 000 лв. за газ, оттук нататък той трябва да плаща 13 000 лв. „Това значи 30% завишение автоматично. Плюс това отива на увеличение на цената на суровината, имаме увеличение на цената на опаковката. Но все пак да успокоя към момента българския потребител, защото тези изменения в себестойността няма да се отразят върху цената на козунаците, които доставяме в търговската мрежа", уточни още Мариана Кукушева.

Варненска доминация във Великденския крос, 145 човека бягаха по улиците на Разград, сред тях и световен шампион

//dariknews.bg/regioni/razgrad/varnenska-dominaciia-vyv-velikdenskiia-kros-145-choveka-biagaha-po-ulicite-na-razgrad-sred-tiah-i-svetoven-shampion-2017638

Трима бегачи от Варна оглавиха класирането при мъжете в четвъртото издание на Великденския крос, който се проведе по улиците на Разград на Велика събота. При дамите също имаше призьорка от морската столица.
145 любители на бягането участваха в инициативата на разградския клуб за приключенски

Русенски ученици боядисаха яйца-дарение за възрастни и болни хора

//dariknews.bg/regioni/ruse/rusenski-uchenici-boiadisaha-iajca-darenie-za-vyzrastni-i-bolni-hora-2017639

На Велики четвъртък, поканени от Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Наум, деца от различни възрасти, придружеи от учители и родители, се събраха в двора на катедралния храм „Св. Троица”, за да боядисат традиционните Великденски яйца. Малчуганите бяха посрещнати от прот. Алеко Рачев и

Джанет Джeксън показа сина си (СНИМКА)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/dzhanet-dzheksyn-pokaza-sina-si-snimka-2017637

Американската певица Джанет Джeксън показа първата снима на сина си Иса ал Мана повече от три месеца след неговото раждане, съобщи „Контакт мюзик“. Малкият се роди на 3 януари тази година.
 

94 бойци на "Ислямска държава" са загинали от "майката на всички бомби"

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/04/15/2953934_94_boici_na_isliamska_durjava_sa_zaginali_ot_maikata/?ref=rss


Деветдесет и четири бойци на "Ислямска държава", включително четирима висши командири, са убити от свръхмощната американска бомба, използвана за пръв път в четвъртък срещу позиции на ИД в Източен Афганистан, съобщи ДПА/БТА цитирайки представител на местната власт.

Според Есмаил Шиуар, управител на областта Ачин, бастион на джихадистите в провинция Нангархар, няма цивилни жертви, тъй като местното население е било евакуирано от афганистанската армия. Населението...

Графа и двете му деца боядисват яйцата за Великден, а съпругата му меси козунак

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6172410

Графа и двете му деца боядисват яйцата за Великден, а съпругата му меси козунакВладимир Ампов - Графа доказа преди седмица с концерта си в зала “Арена Армеец”, че е истински факир на сцената. Може ли обаче да борави с кухненската посуда така сръчно, както с микрофона? Певецът не прекарва много време около печката и няма богат кулинарен опит, но се е специализирал в правенето на простички и в същото време вкусни ястия като

Искра Радева за силата на духа и вярата (видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6173379

Искра Радева за силата на духа и вярата (видео)
„Днес ще боядисвам великденските яйца. За голямо съжаление не мога да меся добре козунаци. Но дъщеря ми прави фантастични козунаци, така че ще разчитам изцяло на нея”, заяви в студиото на „Събуди се” актрисата Искра Радева. По думите й Великден е сред любимите й празници. „Много е хубаво да вярваш в Бог, тъй като това наистина ти дава сили”,

Полицията задържа шофьорa, прегазил жена в Пловдив

https://www.24chasa.bg/novini/article/6173389

Полицията задържа шофьорa, прегазил жена в ПловдивПолицията задържа шофьорa, който блъсна и уби 61-годишна жена на пешеходна пътека по бул. „Шести септември“ в Пловдив. Това съобщи за Радио „Фокус“ от Областната дирекция на МВР. Шофьорът е на 18 години и е с адресна регистрация в град Стамболийски. Наложена му е 24-часова мярка за задържане. Образувано е досъдебно производство.

Създадоха устройство, което извлича вода от въздуха

http://www.cross.bg/voda-ystroiistvo-izvlicha-1540383.html

/КРОСС/ Създадено е ново устройство, което може да извлича вода от въздуха, дори в пустиня, пише британският вестник „Индипендънт". Използвайки само слънчевата енергия и специален материал с необикновени свойства, устройството може да произведе 2,8 литра вода за 12 часа. Освен това то може да работи при условия, където влажността е едва 20%. Създател на изобретението са учени- химици от университета „Бъркли" в Калифорния. „Ние искахме да покажем, че ако си някъде в пустинята, можеш да оцелееш благодарение на това устройство", отбеляза един от създателите на прототипа Омар Яги. „Човек се нуждае от около 330 мл вода на ден. Това количество може да се събере за по-малко от час с тази система", допълни експертът.  

Георги Господинов: Светът си изгуби бъдещето в последните години

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6173373

Георги Господинов: Светът си изгуби бъдещето в последните годиниСветът си изгуби бъдещето в последните години и никой не може да види какво ще бъде. Удивително е, защото никога светът не е бил толкова болезнено личен. Това коментира писателят Георги Господинов в студиото на „Тази събота” по bTV. По повод стигналият до „Оскар” кратък филм „Сляпайта Вайша” той посочи,

Прераждане

http://pogled.info/bulgarski/prerazhdane.84733

/Поглед.инфо/ Нейчо беше човек на средна възраст..селянин човек. Вечер след работа отадяше в кръчмата, пиеше две-три ракии и се връщаше у дома си. Жена му туряше масата, там той пиеше още две-три ракии, вечеряше кротко и след туй си лягаше, захъркваше гръмко и така до следващия ден. Работеше той в един цех за метални профили, гръцки ли беше, турски ли, но Нейчо имаше здрави ръце, остър поглед и силен ум. Ракията не успяваше да потъмни ни ума му, ни да разтрепери ръцете му. Станка, жена му работеше в училищния стол като домакинка. Кога можеше, донасяше вкъщи и храна, и продукти. Живееха те на село. Имаха градинка, чуваха си зеленчуци, гледаха и прасе, справяха се и връзваха двата края.

Германски вестник получи имейл, в който се поема отговорност за атаката в Дортмунд

http://www.moreto.net/novini.php?n=348925

Германският вестник „Тагешпигел” получи анонимен имейл, с който се поема отговорност за нападението в Дортмунд. В него се споменава Адолф Хитлер, изказват се оплаквания от мултикултурализма, и се отправя заплаха за ново нападение на 22 април.

Турция обещава привилегии за българските изселници преди референдума

http://www.cross.bg/tyrtziya-grazhdanstvo-tyrski-1540382.html

/КРОСС/ В навечерието на съдбоносния за Турция референдум в неделя турското правителство обеща привилегии за изселниците с корени от България и балканските държави. Главната е улесняване и ускоряване на процедурата за получаване на турско гражданство на лицата от турски произход. На онези, които живеят в Турция и са с чуждо гражданство, но имат роднини от първа степен, които са турски граждани, ще се даде право на придобиване на турско гражданство, залегнало в клаузата "изключителни обстоятелства". Така няма да се налага те да чакат пет години, колкото е предвиденият в закона срок за придобиване на турско гражданство. "Всички братя, от където и да са, ще може да се възползват от правото на "изключителни обстоятелства" за получаване на турско гражданство". Това обяви министърът на труда и социалните грижи Мехмет Мюеззиноглу на среща с изселници от България и балканските държави в квартала Авджълар. Министърът съобщи и за прието миналия месец решение на правителството, което предвижда здравна осигуровка срещу 53 турски лири на месец за онези, които не са социално осигурени. От тази придобивка при същите условия ще може да се възползват и онези граждани с турски корени от други държави, които живеят в Турция, но не са турски граждани. Те ще имат право на медицинска помощ във всички здравни заведения на Турция за срока, предвиден в документа за временно пребиваване, пише 24 часа

15-годишен избра да стане свещеник (видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6173345

15-годишен избра да стане свещеник (видео)Какво е да си на 15 години и да искаш да си свещеник? С отговорите си едно момче от Берковица развълнува цяла България, разказва NOVA. Първата ни среща с него беше на Великден, точно преди две години, в Темата на NOVA, благодарение на Мария Йотова. Тогава Божидар току-що беше постъпил в Софийската духовна семинария.

94 мъртви в Афганистан след хвърлянето на най-голямата бомба от САЩ

http://offnews.bg/news/n_1/n_652993.html

94 души са били убити от хвърлянето на най-голямата неядрена бомба на САЩ в Източен Афганистан. Те са бойци на "Ислямска държава", а сред тях са четирима висши командири, според представители на местната власт цитирани от ДПА и БТА. Ударът дойде на Велики четвъртък. Според управителя на областта Ачин Есмаил Шиуар няма цивилни жертви - местното население е било евакуирано от афганистанската армия. Американците използвали свръхмощната бомба, защото обикновена не би се справила с командния център на ИД, скрит в планински район. При удара са били унищожени 300-метров тунел, леко и тежко оръжие, твърди Министерството на отбраната на Афганистан. Използваната "майка на всички бомби" тежи близо 11 тона. Взривната ù сила е 11 тона в тротилов еквивалент. Експлозията е била толкова силна, че земята се е разтърсила и са изпочупени прозорци на километри от мястото на удара. След него американският генерал Джон Никълсън увери, че това е най-подходящото оръжие за атакуване на съответната цел. "Ударът бе срещу ИД в Афганистан, но посланието е насочено към Русия и Северна Корея. А това е много опасна игра" написа Флориан Вайганд в коментар за "Deutsche Welle". "Кой само би могъл да си го помисли: точно на Велики четвъртък, в началото на Страстната седмица, именно САЩ - самозваният пазител на християнските ценности - за първи път използваха най-мощната си конвенционална бомба", пише той. 

"Шпигел": Роналдо е изнасилил американка

http://www.clubz.bg/52867-shpigel_ronaldo_e_iznasilil_amerikanka

Американка отива в полицията в Лос Анджелис. Твърди, че е била изнасилена от известния футболист Кристиано Роналдо. Дали е истина, едва ли някога ще се разбере. Адвокати уреждат проблема. Звездата на “Реал" (Мадрид) плаща 375 000 долара, колкото по това време заработва за седмица и се разминава без съд, съобщава сп. "Шпигел" в днешия си брой.

Предлагаме ви акцентите от обширната публикация.

На 12 юни 2009 г. млада жена среща Роналдо в Лас Вегас, където футболистът е на почивка в компанията на баджанака си и братовчед. Запознава се случайно с американката по време на парти в елитен нощен клуб. Започва флирт. Призори красавицата и известният футболист се озовават в апартамент в хотел Palms Place.

Какво точно се е случило в спалнята на хотелския апартамент, описва жената, представена от "Шпигел" като Сюзън К. с уточнението, че това не е истинското й име.

В писмо до Роналдо година след срещата им тя го обвинява в изнасилване, нападнал я в гръб.

"Шпигел" твърди, че разполага с писмото. То е било предоставено на редакцията от портала Football Leaks.

"Писмото от 6 страници е гневно обвинение. Но дали изложеното от Сюзън К. е истина? Съдържанието е фрапиращо и е в състояние да урони престижа на една от големите звезди на световния спорт. Но тъй като историята на Сюзън К. би могла да е истинска, тя трябва да се разкаже, тъй като хвърля светлина върху едно общество, в което някои хора вероятно могат да си позволят почти всичко. Става въпрос за неизвестна досега страна от великата история на Кристиано Роналдо. Тя е далеч по мрачна, околкото си представят неговите фенове", пише "Шпигел".

Изданието твърди, че има още един документ, отнасящ се до случилото се в ранни зори на 13 юни 2009 г. в апартамент номер 57306 – извънсъдебно споразумение между Сюзън К. и Кристиано Роналдо. То е било постигнато след месеци преговори от минимум 9 адвокати.

Според споразумението, съдържащо 11 клаузи, Сюзън К. се задължава завинаги да замълчи по случилото се в спалнята на хотелския апартамент. Задължава се също да се откаже от показанията си и да оттегли жалбата. Роналдо приема да й заплати 375 000 долара. Ако жената наруши поетите задължения, тя ще трябва да върне сумата.

Споразумението е подписано на 12 януари 2010 г. Подписи са положили Сюзън К. и няколко юристи. Роналдо не подписва лично, това прави с пълномощно неговият дългогодишен адвокат, португалецът Карлос Осорио де Кастро.

Журналисти от "Шпигел" правят всичко възможно да се свържат със Сюзън К., с нейното семейство, приятели и адвокатите й, но никой не иска да говори и да бъде цитиран.

Самата Сюзън сега е 35-годишна, работи с деца (най-вероятно е детска учителка или възпитателка – бел. ред.) и обитава апартамент в жилищна кооперация в Лос Анджелис. Родена е в заможно семейство. Къщата на родителите й се намира в елитен квартал на Лос Анджелис, пише "Шпигел".

През юни 2009 г. Сюзън е била омъжена, но вече е разведена.

Когато от списанието й се обаждат по телефон в края на март т. г. и я питат за споразумението с Роналдо, гласът й трепери.

"Без коментар, без коментар", изрича американката и затваря.

Няколко дни по-късно екип на "Шпигел" я засича пред дома й, тя панически бяга. Така изпълнява клауза номер 4 от извънсъдебното споразумение. Ако някой я заговори за случилото се през юни 2009 г., тя няма право да отговаря. Заговорят ли я на улицата, да не се спира, а да продължи по пътя си.

"Шпигел" се връща към писмото на Сюзън К. до Роналдо:

"Непрестанно крещях не, не, не и те умолявах да престанеш. Никога в живота си не бях изпитвала такъв страх. Би ми се искало да разкажа на целия свят кой си всъщност."

Когато всичко свършило, Роналдо се обърнал към нея - 99 на сто не бил лош човек, но единият процент не можел да си обясни.

"Нищо няма да направя с парите ти. Исках справедливост, но в този случай няма справедливост. Вече не съм онази, която бях", пише още Сюзън в писмото си.

То завършва с послепис, като думите са почернени:

"Съжалявам за постигнатото споразумение. Днес бих размислила и щях да оттегля решението си!!! Мина година, след като ме изнасили. Надявам се да си се поучил от тази ужасна грешка!!! Никога повече не отнемай живота на жена, както отне моя!!!"

Адвокатът на футболната звезда Карлос Осорио де Кастро категорично отрича обвинението в изнасилване.

От "Шпигел" са потърсили за коментар самия Роналдо, но вместо него е отговорил писмено неговият мюнхенски адвокат Йоханес Крайле:

"Обвиннеията, които произтичат от въпросите ви, трябва категорично да бъдат отхвърлени като несъстоятелни. Моят клиент ще реагира остро срещу всяко невярно представяне на фактите, както и срещу всяко накърняване на личните му права."

Същевременно адвокатът настойчиво призовава "Шпигел" да не публикува нищо по темата. Напразно.

Част от Галата без вода днес

http://www.moreto.net/novini.php?n=348927

Част от варненския квартал Галата ще остане без вода днес поради авария. Засегнати ще са абонатите в ниската част на квартала, съобщиха от ВиК-Варна за Moreto.net. Очаква се повредата да бъде отстранена в ранния следобяд, а водоподаването възстановено до около 14 часа.

Чакаме Благодатния огън от Румъния, а Дядо Владика – в понеделник

//dariknews.bg/regioni/razgrad/chakame-blagodatniia-ogyn-ot-rumyniia-a-diado-vladika-v-ponedelnik-2017632

Благодатният огън и тази година ще дойде в Разград от Румъния през Русенската митрополия – съобщи архиерейският наместник отец Георги. Това се случва за шеста поредна година, тъй като Румъния е по-близо и ако се чака запаления в храма на гроба Господен огън да дойде от София, това няма да се случи

Наемат 9 души на работа в община Тунджа

//dariknews.bg/regioni/sliven/naemat-9-dushi-na-rabota-v-obshtina-tundzha-2017633

9 души от община Тунджа ще бъдат наети на работа по Регионалната програма за заетост и обучение.

Проектът трябва да стартира на 15 май, като се предвижда наетите на длъжност „работник поддръжка“  да работят за период от 6 месеца, на шестчасов работен ден.
 

Промени в организацията на движението в София заради посрещането на Великден

//dariknews.bg/novini/bylgariia/promeni-v-organizaciiata-na-dvizhenieto-v-sofiia-zaradi-posreshtaneto-na-velikden-2017634

Във връзка с Великденските празници и за предотвратяване на струпването на голям брой пътни превозни средства в районите около черквите се въвеждат промени в организацията на движение, съобщават от Столичната община.

От 19.00 ч. днес до 2.00 ч. утре /16 април/ се забраняват влизането

Каква е тенденцията в прическите за бала?

//dariknews.bg/regioni/ruse/kakva-e-tendenciiata-v-pricheskite-za-bala-2017636

Само след около месец България ще бъде завладяна от емоцията абитуриентски бал. Както всяка година, младите хора, които завършват ще преживеят своя незабравим ден, с който отбелязват края на обучението си в средното училище. За всеки млад човек балът е незабравимо преживяване и обикновено приготовл

Джанет Джаксън показа сина си (СНИМКА)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/dzhanet-dzhaksyn-pokaza-sina-si-snimka-2017637

Американската певица Джанет Джаксън показа първата снима на сина си Иса ал Мана повече от три месеца след неговото раждане, съобщи „Контакт мюзик“. Малкият се роди на 3 януари тази година.
 

"Българският Стоунхендж" е на път да изчезне (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/bylgarskiiat-stounhendzh-e-na-pyt-da-izchezne-video-2017635

Уникална археологическа находка е на път да изчезне. "Българският Стоунхендж" или древна обсерватория във вид на каменен кръг, е почти напълно разрушена, съобщава

Какво се прави при болест на Фукс и катаракта?

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6172728

Какво се прави при болест на Фукс и катаракта?На читателския въпрос отговаря акад. Петя Василева, ръководител на Специализираната очна болница за активно лечение “Акад. Пашев” Прочутият австрийски офталмолог Фукс в началото на 20-и век е описал два синдрома, които носят неговото име. Първият представлява хроничен едностранен иридоциклит Смята се,

Благодатният огън от Йерусалим ще бъде донесен у нас с четири огнеупорни фенера

https://www.24chasa.bg/novini/article/6173331

Благодатният огън от Йерусалим ще бъде донесен у нас с четири огнеупорни фенераНа Велика събота Благодатният огън от Йерусалим ще бъде донесен у нас с четири специални, огнеупорни фенери, съобщи за БТА Емил Велинов - директор на дирекцията по вероизповеданията при Министерския съвет. Той отбеляза, че ще се носят четири здрави огнеупорни фенери, за по-голяма сигурност и припомни,

Над 1,5 милиарда лева загуба за бизнеса заради почивните дни

http://www.cross.bg/zaradi-otpysk-pochivnite-1540381.html

/КРОСС/ Над 1,5 милиарда лева ще струват на икономиката допълнителните 12 почивни дни. Тези пари реално няма да се изработят от фирмите, които трябва да не работят заради празниците. Загуби се начисляват и от по-големи надници на работниците, както и от спада в оборотите. Според председателя на Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ) Васил Велев заради новия принцип почивните дни са се увеличили и през 2017 г. работните дни са рекордно малко - 248. Той признава, че това отчасти се дължи и на факта, че годината е започнала в неделя. От началото на тази година не се отработват почивните дни, когато обаче официален празник се пада през уикенда, почивен е следващият понеделник. Сметките показват, че през 2017 г. извънредни почивни понеделници са на 2 януари и 8 май. Така през тази година ще се почива общо 12 дни заради официални празници, пише "Монитор". Ако към тях добавим дните около Коледа и Великден, то те набъбват на 16 дни. Догодина пък ни очакват три почивни допълнителни понеделника, без да броим коледните и великденските празници. Това са 5 март, 7 май и 24 септември. Причината е, че Националният празник на 3 март и Денят на Независимостта на 22 септември се падат в събота, а Гергьовден пък е в неделя. У нас почивките по празници са два пъти повече от тези в страните от Западна Европа, а производителността на труда е най-ниската в ЕС, заяви Велев. Българският работник често използвал болнични - средно по 10 дни в годината

Легендарният ултрамаратонец Дийн Карнацис: Вземете си удобни обувки и излезте да побягате

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/04/15/2953902_legendarniiat_ultramaratonec_diin_karnacis_vzemete_si/?ref=rss


Американецът от гръцки произход Дийн Карнацис е един от най-известните бегачи на ултрадълги разстояние в света. Сред легендарните му постижения са пробягването на 560 км без прекъсване и сън в продължение на три денонощия и реализирането на проекта "Издръжливост 50: 50 маратона в 50 щата в 50 последователни дни".

Той е завършвал десет пъти на най-трудното състезание в света - "Бедуотър", като дори го е печелил. Правил е маратон на Южния полюс при минус...

„Черно море“ гостува на „Дунав“ днес

http://www.moreto.net/novini.php?n=348926

„Черно море“ гостува на „Дунав“ днес в мач от 2 кръг на плейофите в първата шестица на Първа Професионална Лига. Двубоят ще се играе на „Лудогорец Арена“ и е с начален час 16:30. Ще го ръководи пловдивският рефер Георги Кабаков. Негови асистенти са Мартин Маргаритов и Мартин Венев, а четвърти съдия е Дениз Соколов.

Български хотели предлагат работа на поляци и украинци

https://www.24chasa.bg/novini/article/6173310

Български хотели предлагат работа на поляци и украинциПо цялото Северно Черноморие 90% от туристите за Великден са румънци. В „Албена” седем хотела приемат близо 3000 гости от северната ни съседка, целият Балчик е зает от румънци, както и Кранево. А докато туристите се забавляват, за безопасността им ще се грижат и български и румънски полицаи. Засилено полицейско присъствие ще има по целия път на

Как да разберете, че пълнеете заради хормонален дисбаланс?

https://www.actualno.com/health/kak-da-razberete-che-pylneete-zaradi-hormonalen-disbalans-news_605731.html

Ако сте натрупали няколко излишни сантиметра около талията, не бързайте да се обвинявате. Възможно е хормоните да ви погаждат лоши номера. Изследванията показват, че не е нужно да имате сериозни проблеми с хормоните, за да започнете да пълнеете, особено около кръста. Нещо т

Метро и трамваи до 01,30 ч в нощта на Великден

https://www.24chasa.bg/novini/article/6172642

Метро и трамваи до 01,30 ч в нощта на ВеликденС удължено работно време ще бъде столичното метро на Великден. Метровлаковете ще се движат до 01.30 часа в нощта на 15-и срещу 16-и април, съобщиха от Центъра за градска мобилност. Част от линиите на градския транспорт също ще возят до късно столичани и гости на София, които са били на тържествената литургия в храмовете.

В Бургас раздават 3000 осветени картички-икони на Великден

https://www.24chasa.bg/region/article/6172639

В Бургас раздават 3000 осветени картички-икони на Великден3000 картички с иконата на Христовото Възкресение ще бъдат раздадени на Великден в Бургас. Те ще бъдат осветени пред напълно обновения храм "Св. св. Кирил и Методий" навръх празника. Всеки, който дойде на площада, ще може да отнесе една от осветените картички  в дома си за благословение, коментираха от общината-инициатор на събитието.

Един човек е загинал, 35 са ранени при автомобилни катастрофи през последното денонощие

https://www.24chasa.bg/novini/article/6173300

Един човек е загинал, 35 са ранени при автомобилни катастрофи през последното денонощие Един човек е загинал, 35 са ранени при 21 автомобилни катастрофи в страната през последното денонощие. Има опасност за живота на двама от ранените, съобщава пресцентърът на МВР. В София са станали 68 леки пътни произшествия и три тежки - с един загинал и двама

Европейската комисия не е обещавала отпадане на мониторинга за България

http://www.cross.bg/iioyrova-bulgariya-otpadane-1540380.html

/КРОСС/ Европейската комисия не е обещавала сигурно отпадане на мониторинга за България през 2019 г., особено ако не са налице необратими резултати срещу корупцията, коментира, в интервю за БНР, комисарят по правосъдието Вера Йоурова. На въпрос дали при липса на очакваните 17 реформи в правосъдието, мониторингът ще бъде прекратен в края на мандата на тази Еврокомисия, както обеща председателят й Вера Йоурова отговори: „Не мисля, че г-н Юнкер е обещал гарантирано отпадане на механизма за сътрудничество и проверка. Винаги сме казвали, че очакваме осезаеми резултати и необратимост на реформите, които да работят на практика", обяви Йоурова. Според комисаря по правосъдието тази година е решаваща за изпълнението на реформите и пожела повече смелост на българските политици: „Това не е диктат, а диалог. Ние не бихме препоръчали неизпълними неща, но за целта е нужно, не само много професионализъм, а най-вече силна политическа воля и дори много смелост от хората на власт. Защото в България говорим, не само за борба срещу голямата корупция, но и срещу организираната престъпност", убедена е Вера Йоурова. Очаква се следващият доклад на Комисията за напредъка на България в борбата с корупцията и организираната престъпност да бъде публикуван през декември.  

Министрите Янев и Ананиев в спор заради парите за отбрана

https://www.actualno.com/politics/ministrite-janev-i-ananiev-v-spor-zaradi-parite-za-otbrana-news_605968.html

На последното заседание на служебното правителство е възникнало напрежение между вицепремиера и министър на отбраната Стефан Янев и финансовия министър Кирил Ананиев, става ясно от публикуваната стенограма, предаде БГНЕС. Поводът е Докладът за състоянието на отбраната

Колумбия - най-щастливата страна на света

http://offnews.bg/news/n_1/n_651863.html

Колумбия е известна с наркотиците, с мафията и отвличанията на туристите. Но зад тази представа на пропита с кръв държава се крие една невероятно щастлива нация, разказва BBC. Колумбийци живеят за празника. Те имат повече фестивали, отколкото са дните в годината. Карнавалът в Баранкиля се засича с парада Федия де лас Флорес Меделин, по време на който магаретата се обличат в шарени дрехи, а той се засича с фестивала Де Буро. "Ние живеем за партитата, празниците и запълваме празнините с фанатизъм за спортни събития и конкурси за красота. И когато купонът свърши, вече мислим за следващия", разказват местните. Има едно нещо, което колумбийците обичат повече от празниците – танците. Салсата е музикалният пулс на страната и се танцува от почти всички. Това са само част от многото причини да печелят наградата на Gallup International за една от, а понякога и най-щастливата страна в света. Попитайте 100 колумбийци какво е щастието и ще получите 100 отговора. "Парите са хубаво нещо, но това не е най-важното нещо"; "Като цяло, ние сме култура, която цени това, което има" и "Ние обичаме хората и музика" са само част от отговорите. Хората са се научили да бъдат щастливи и да се радват на всяко нещо и на всяка минута, вероятно и заради дългата гражданска война – 52 години. Именно заради тази положителна нагласа към живота и гостоприемността на колумбийците е невероятна, а това привлича все повече туристи.

Боян Петров ще бъде почетен гост на планинското колозездене в Чепън планина

http://www.dnevnik.bg/zelen/2017/04/15/2953038_boian_petrov_shte_bude_pocheten_gost_na_planinskoto/?ref=rss


Алпинистът Боян Петров ще бъде почетен гост на шестото издание на състезанието за планинско колоездене и бягане "Байк и Рън за Чепън" в Драгоман, съобщиха организаторите.

Тази година ежегодното състезание в близост до столицата се провежда в Деня на земята - 22 април - и е основен акцент в програма на община Драгоман за празника.

В момента текат последни дни на регистрация за надпреварата на адрес Drace.bg – до 19 април включително, след...

Uber остава на загуба и през 2016 г.

http://www.investor.bg/novini/261/a/uber-ostava-na-zaguba-i-prez-2016-g-237624/

Компанията е генерирала 6,5 млрд. долара приходи през миналата година

Семейство Цолови: Нямаме отговор защо убиха кучето ни, но получаваме заплахи

https://www.24chasa.bg/novini/article/6173296

Семейство Цолови: Нямаме отговор защо убиха кучето ни, но получаваме заплахиСемейство Риманте и Цветан Цолови все още не знаят защо беше застреляно кучето им Термик. Вместо обяснение или извинение те получават заплахи за живота си, а подписка в кметството цели да бъдат изгонени от дома им в село Балша, съобщава bTV. На Лазаровден семейството излиза на разходка с двете си кучета и малката си дъщеря Неринга.

Двама загинали и 35 ранени след първия ден от голямото пътуване

http://www.cross.bg/raneni-dvama-zaginal-1540379.html

/КРОСС/ Двама загинали и 35 ранени - това е равносметката след старта на голямото пътуване в страната в първия от серията четири почивни дни. Статистиката е за цялото изминало денонощие и беше съобщена от пресцентъра на МВР. В страната са станали общо 21 пътнотранспортни произшествия. Освен единият загинал след инцидент на автомагистрала „Струма" има двама души с опасност за живота. На територията на столицата са станали 68 леки и 3 тежки пътни инцидента, при които има един загинал и двама ранени.

Забраната на трансмазнините е спасила живота на хиляди в Ню Йорк

https://www.actualno.com/america/zabranata-na-transmazninite-e-spasila-jivota-na-hiljadi-v-nu-jork-news_605964.html

Забраната на трансмазнините е спасила живота на хиляди в Ню Йорк. За 3 години инфарктите и инсултите в щата са намалели с 6%, в резултат на въведената забрана в щата срещу сервирането на храна, съдържаща запушващите артериите трансмазнини. Това съобщи кардиологът Ерик Бранд

Несигурност и слаба реклама класират България 45-а по туризъм сред 136 страни

http://econ.bg/Новини/Несигурност-и-слаба-реклама-класират-България-45-а-по-туризъм-сред-136-страни_l.a_i.741056_at.1.html

Проблеми със сигурността, неефективната реклама и недобрата инфраструктура нареждат България на 45 място сред 136 държави по качество на туризма. ...

28 млн. долара за картина на Жан-Мишел Баския

http://www.moreto.net/novini.php?n=348880

Милиардерът Стивън Коен ще предложи за продажба ценна картина на Жан-Мишел Баския на търг в „Кристис” през май, съобщава „Артпрайс”. Творбата от 1981 г., озаглавена „Ла Хара” (La Hara), изобразява полицай. Нарисувано на дървена дъска, произведението се оценява между 22 и 28 млн.

Румънци окупират Северното Черноморие (видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6173290

Румънци окупират Северното Черноморие (видео)Над 450 000 българи на път за Великден. Каква част от тях избраха морето у нас и колко чужденци ще посрещнем по Черноморието. Имаше прогнози, според които тази година страната ни ще посрещне с 40% повече чужди туристи за Великден в сравнение с миналата 2016-та, съобщава NOVA. По цялото Северно Черноморие 90% от туристите за Великден са румънци.

Набедиха Кристиано Роналдо за изнасилване

http://www.cross.bg/ronaldo-kristiano-dokymenti-1540378.html

/КРОСС/ Една от най-големите звезди на световния футбол Кристиано Роналдо беше обвинен, че е изнасилил млада жена през 2009 г. Според „Шпигел" португалецът платил 375 000 долара компенсация, за да затвори устата на млада жена, която изнасилил в Лас Вегас през 2009 г., твърди германското издание "Шпигел". Авторите на разкритието уточняват, че са получили документи от Football Leaks, от които става ясно, че жената е получила сумата, за да не разгласява случая. От приложените документи става ясно, че двете страни са сключили извънсъдебно споразумение на 12 януари 2010 година пред медиатор в Невада. Твърди се, че адвокатът на футболиста - Карлос Осорио де Кастро, е подписал договора от името на Кристиано. В документ, който се състои от три страници, нападателят се споменава като "господин Д", а жертвата - като "госпожица К". От "Шпигел" потърсили Роналдо за коментар, но от негово име отговорил адвокатът му в Мюнхен - Йоханес Крайле. "Предвид въпросите, които задавате, обвиненията трябва да бъдат отхвърлени, тъй като са неверни", заявил Крайле. Португалският вестник "Жорнал де Нотисиас" пък има своя версия. Според изданието не става въпрос за изнасилване, а за афера, и жената е получила пари, за да не разгласява за интимните отношение между нея и футболиста. Медията обаче не уточнява откъде има тази информация

Шпионски център от времето на тоталитарния режим беше открит в Словения

http://www.mediapool.bg/shpionski-tsentar-ot-vremeto-na-totalitarniya-rezhim-beshe-otkrit-v-sloveniya-news262720.html

Шпионски център от времето на тоталитарния режим бе открит при ремонтни дейности в Словения. Той се е използвал за подслушване на желаещите да посетят една от забележителностите в страната. Микрофони, уреди за подслушване и тайни документи. Това е част от оборудването на четирите стаи открити край пещерата Постойна в Словения. Те се намират зад стената на хотел, който се намира в непосредствена близост до природната забележителност. Работници случайно попадат на находката при ремонтни дейности, съобщи БНТ. Собственикът на компанията, която поддържа хотела и пещерата смята, че шпионските стаи са построени около 1969 година. Местният изследовател Игор Омерза заявява, че стаите би трябвало да са използвани от службите на режима, който е управлявал преди независимостта на Словения през 1991 година. "Тази стая е била използвана от Отдела за защита на народа - секретната полиция в Словения. При изследване на архивни документи открих 45 подобни места. Не бях намерил точните адреси, само градове - Постойна беше един от тях”, разказа Игор Омерза. ”Нещата, които са се случвали в тези центрове са били част от широка система, управлявана от Отдела за защита на народа. Те са били използвани за проследяване на хора, за които се е смятало, че са политически опоненти въпреки, че някои изобщо не са били такива", допълни той. Стаите са се намирали пред големи, стоманени стени, като не е имало ключ за влизане. Вътре са открити старо обзавеждане и телефонни апарати, които са били покрити от дебел слой прах, което най-вероятно означава, че стаите не са използвани от десетилетия. Мястото е избрано заради хотела, в който са отсядали много от висшите политически фигури на бивша Югославия, както и чуждестранни гости.  

Великденски катехизис, или как християните ходят на църква

https://www.24chasa.bg/novini/article/6172831

Великденски катехизис, или как християните ходят на църкваХрамът се обикаля 3 пъти за здраве Първо се покланяме пред иконата на Христос, после пред Богородица Да забравим житейските грижи когато се изправяме пред Бог В събота срещу неделя на Възкресение Христово православните обикалят три пъти храма за здраве. Числото три е израз на Светата Троица. Вървим със свещ в ръка и след това си тръгваме с

Китай: Няма да има победители, ако избухне война между САЩ и КНДР

https://www.24chasa.bg/novini/article/6173287

Китай: Няма да има победители, ако избухне война между САЩ и КНДР Няма да има победители, ако между САЩ и Северна Корея (КНДР) избухне война заради ядрената и ракетна програма на Пхенян, предупреди снощи китайският външен министър Ван И и се обяви за диалог между страните в конфликта, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Изявленията на Ван И, направени на обща пресконференция в Пекин с френския външен

Apple влиза в битката за бизнеса с чипове на Toshiba?

http://www.investor.bg/harduer/459/a/apple-vliza-v-bitkata-za-biznesa-s-chipove-na-toshiba-237623/

Американският концерн иска да придобие поне 20% от звеното, посочват от телевизия NHK

Продължава издирването на шофьора, който блъсна и уби жена в Пловдив

https://www.24chasa.bg/novini/article/6173280

Продължава издирването на шофьора, който блъсна и уби жена в ПловдивПолицията в Пловдив продължава да издирва шофьора, който блъсна и уби 61-годишна жена на пешеходна пътека по бул. „Шести септември“ в града. Това каза пред радио „Фокус“ говорителят на Областната дирекция на МВР. Единствената следа на мястото на инцидента е огледало от тъмен автомобил. Превозното средство все още не е установено.

Безплатни автобуси за посрещането на Възкресение във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=348922

Безплатни курсове на автобуси на градския транспорт във Варна ще бъдат осигурени тази нощ заради посрещането на Възкресение Христово, научи Moreto.net. Автобусите ще се движат по следните направления и график: - автобусна линия 148 от сп.

Нова следа за нападението срещу "Борусия"

http://www.cross.bg/napadenieto-prokyratyrata-poema-1540377.html

/КРОСС/ Имейл, с който се поема отговорността за нападението срещу „Борусия" (Дортмунд), е бил получен в редакцията на берлински вестник, предаде ДПА. В него се споменава Адолф Хитлер, изказват се оплаквания от мултикултурализма, и се отправя заплаха за ново нападение на 22 април, когато "ще се пролее червена кръв". На същия ден в Кьолн ще се състои демонстрация срещу партийната среща на евроскептичната партия "Алтернатива за Германия". В момента документът се разглежда от прокуратурата в Карлсруе, съобщи говорителката й. На мястото на нападението срещу автобуса на отбора бяха открити три идентични писма, с които се поема отговорността за атентата. Те показват, че извършителите са били ислямисти. Вчера обаче германските сили на реда изразиха мнението, че писмата са фалшиви. Отговорност за нападението вече поеха и леви екстремисти, но прокуратурата очевидно се съмнява в достоверността на твърденията им. Един човек, иракски гражданин, беше задържан във връзка с нападението, припомня ТАСС. Оказа се, че той е член на "Ислямска държава", но вероятно няма отношение към нападението.    

Строителният сектор започва да изплува през 2017 година

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6172701

Строителният сектор започва  да изплува през 2017 година Производството в строителния сектор регистрира минимален спад от 0,5% на годишна база през февруари, което е най-малкият спад на индекса от края на 2015 година. След като строителният сектор регистрира двуцифрен спад в производството през 2016 г. до голяма степен заради слабото усвояване на европейски средства,

Спасиха изгубени испански туристи в района на хижа „Рилски езера“

https://www.24chasa.bg/novini/article/6173271

Спасиха изгубени испански туристи в района на хижа „Рилски езера“Хижари са оказали помощ на двама изгубени испански туристи в района на хижа „Рилски езера“. Това съобщиха за „Фокус” от Планинска спасителна служба (ПСС) при Българския червен кръст (БЧК). Сигналът е подаден до спасителите от Планинската служба в 21.32 часа в петък. Преди екипът да стигне до туристите,

Бивш американски дипломат Кислинг: Москва и останалите да научат Тръмп за правилата на играта

http://pogled.info/svetoven/bivsh-amerikanski-diplomat-kisling-moskva-i-ostanalite-da-nauchat-tramp-za-pravilata-na-igrata.84731

/Поглед.инфо/ „На Доналд Тръмп му липсва международен опит, а Москва и останалите трябва да го научат на правилата на играта“, смята бившият американски дипломат Джон Брейди Кислинг. Той предупреди американския държавен глава да не предизвиква ескалация на напрежението с Русия.

Ердоган: Турция ще преразгледа отношенията с Европа веднага след референдума

http://pogled.info/svetoven/erdogan-turtsiya-shte-prerazgleda-otnosheniyata-s-evropa-vednaga-sled-referenduma.84732

/Поглед.инфо/ Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че ще обсъди с екипа си бъдещите отношения на страната с Европа веднага след референдума. Общественото допитване за разширяване на правомощията на държавния глава ще се състои утре, 16 април.

Ердоган: Докато ние се приближаваме към демократичните норми, Европа се отдалечава от тях

http://www.mediapool.bg/erdogan-dokato-nie-se-priblizhavame-kam-demokratichnite-normi-evropa-se-otdalechava-ot-tyah-news262719.html

Ден преди референдума за конституционните промени турският президент Реджеп Тайип Ердоган продължи предизборните митинги, в които поиска подкрепа в утрешното общонародно гласуване.    Ердоган участва в митинг в квартала Картал на азиатския бряг на Истанбул. Картал се счита за крепост на опозиционната Народнорепубликанска партия, която провежда кампания за "не" на референдума.   Пред избирателите в Картал Ердоган разкритикува европейските държави.   Подчертавайки, че европейските държави нямат право да диктуват нито на народа на Турция, нито на която и да е друга страна своите правила.   "Ние защитаваме демокрацията, човешките права, свободите в нашата страна не защото европейските държави искат, а защото нашите граждани са достойни за това. Докато ние се приближаваме към демократичните норми, те се отдалечават от тях. Нещо повече, те използват всякакви пътища за да нападат Турция, но всички виждат очевидната истина, че колкото ние стоим здраво върху краката си, толкова повече те губят почва", заяви Ердоган, цитиран от БТА.   Неделният вот може да предопредели най-големите промени в държавното управление от времето на създаването на модерната турска република преди близо век, заменяйки парламентарната система с президентска.   ”ПКК ще си плати”    В речта си в Картал, където живеят много пришълци от кюрдските области на Турция, Ердоган обвърза референдума с прокюрдската Демократична партия на народите/ДПН/, която призова своите симпатизанти да гласуват с "не" на референдума, и терора на Кюрдската работническа партия /ПКК/.    "Или те ще заровят оръжията, или ще се махнат от страната. Докато не заровят оръжията, докато не постъпят като ЕТА/сепаратистка организация на баските-б.м./, те няма да имат право да живеят в тази страна. Ние понесохме много страдания от тях, те разпокъсаха този народ, те разпокъсаха това ислямско общество. Нямаме вече сили да търпим това. Ще си платят за всичко това", каза Ердоган и прикани участниците в митинга да гласуват с "да" на референдума.   На друг митинг на азиатския бряг на Истанбул, в квартала Тузла, където се намират най-големите корабостроителници на Турция, Ердоган призова: "потърсете всички свои приятели, роднини и ги накарайте да гласуват. Няма място за отпускане, за пренебрегване, масово ще отидете пред урните за гласуване, няма да проявявате слабост. Защото утре вечер този народ ще празнува, дай боже, своя истински празник".   Ердоган продължи изявите си и на митинг в квартала Юскюдар на азиатския бряг, който е компактно населен с консервативно население.    Последните анкети дават преднина за президентската република   Последните анкети на социологически агенции сочат преднина за положителния вот на референдума.   Според изследване на социологическата агенция АР-ГЕ се очаква 60.8 на сто одобрение и 39,2 в гласовете против.   По думите на ръководителя на агенцията Адил Гюр изследването е проведено в периода 8-13 април в 47 провинции с общо 6048 анкетирани и се счита за представително.  Агенцията е известна с това, че бе единствената, която прогнозира победата на управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ на изборите на 1 ноември 2015 г.   Близки до тази прогноза цифри посочи и президентът Ердоган.   В предаване на живо по националната телевизия ТРТ той заяви: "анкетите, които получаваме от почти всички агенции, показват мнозинство за "да" срещу гласовете с "не", има разлика от няколко пункта, някои посочват под 55 на сто, други около 60 на сто".   Досега почти всички анкети даваха приблизително равни резултати, като всички прогнози се движиха в рамките на статистическата грешка.   Опозицията: Заради едноличното управление на Ердоган може да се върнем години назад   В Истанбул 10 милиона души имат право на глас. В един от истанбулските квартали противници на предлаганите 18 конституционни промени проведоха митинг.   Митингът се организира от най-голямата опозиционна партия в Турция - Републиканската народна партия, според която промените в Конституцията ще доведат до еднолично управление и ще подчинят съдебната система на изпълнителната власт.   ”Турция има 100-годишен демократичен опит. Не можем да се откажем от него сега, за да дадем цялата власт в ръцете на един човек. Това е неприемливо. Едноличното управление не е демокрация”, коментира Ерхан Бозан от Републиканска народна партия.   От трибуната на среща с местни синдикалисти лидерът на партията Кемал Калъчдароглу заяви, че Турция иска да е част от цивилизования свят и призова симпатизантите си да отхвърлят промените, съобщи БНТ.   ”Тази република е на всички нас и е модел за целия ислямски свят. Заради едноличното управление на един човек сега има опасност да се върнем години назад. Президентът ще има контрол над цялата съдебна система. Гласувайте с "не", за да запазим демокрацията, защото у нас властта никога не е била в ръцете само на един човек”, призова Кемал Калъчдароглу, лидер на Републиканската народна партия.   На площад "Галата" привържениците на "да" обясняват, че промените ще направят държавата по-силна, ще предотвратят съставянето на крехки парламентарни коалиции и някак си ще направят борбата с тероризма по-успешна.   ”Аз съм за промените, защото имаме нужда от силен лидер, от силна власт. Ще гласувам с "да" в името на това знаме. Обичам те, Ердоган. Да, да, да!”, казва привърженик на президента и промените в Конституцията.   Миа Кхан вижда в президента Реджеп Ердоган силен лидер, който води страната към по-добро.   ”Той управлява вече 14 години и е брилянтен. Увеличиха се туристите от Европа, Америка и Великобритания и им е наистина приятно тук. Знам, че иска повече власт от парламента и мисля, че това е законно. Той има качествата на водач, така че го подкрепям в искането му - за да направи страната по-добро място”, коментира Кхан.   Митингите и на опозицията, и на привържениците на "да" преминават при изключителни мерки за сигурност след арестите на предполагаеми атентатори в деня на референдума.

Ден преди референдума в Турция изходът от него е на кантар

http://www.mediapool.bg/den-predi-referenduma-v-turtsiya-izhodat-ot-nego-e-na-kantar-news262719.html

Последен ден от кампанията за турския референдум, който трябва да реши дали Турция ще се доближи до едноличен режим. Последните проучвания дават преднина с по-малко от 2% за подкрепящите промените в турската Конституция, които ще дадат властта изцяло в ръцете на президента. Изходът от референдума в последните седмици обаче е кантар, като всички прогнози се движат в рамките на статистическата грешка. Върховната изборна комисия наложи забрана за политическа пропаганда, прогнози и коментари по медиите от 12 ч. местно време в петък до неопределен час в неделя, когато е изборният ден. В Истанбул 10 милиона души имат право на глас. В един от истанбулските квартали противници на предлаганите 18 конституционни промени провеждат митинг. Митингът се организира от най-голямата опозиционна партия в Турция - Републиканската народна партия, според която промените в Конституцията ще доведат до еднолично управление и ще подчинят съдебната система на изпълнителната власт. ”Турция има 100-годишен демократичен опит. Не можем да се откажем от него сега, за да дадем цялата власт в ръцете на един човек. Това е неприемливо. Едноличното управление не е демокрация”, коментира Ерхан Бозан от Републиканска народна партия. От трибуната на среща с местни синдикалисти лидерът на партията Кемал Калъчдароглу заяви, че Турция иска да е част от цивилизования свят и призова симпатизантите си да отхвърлят промените, съобщи БНТ. ”Тази република е на всички нас и е модел за целия ислямски свят. Заради едноличното управление на един човек сега има опасност да се върнем години назад. Президентът ще има контрол над цялата съдебна система. Гласувайте с "не", за да запазим демокрацията, защото у нас властта никога не е била в ръцете само на един човек”, призова Кемал Калъчдароглу, лидер на Републиканската народна партия. На площад "Галата" привържениците на "да" обясняват, че промените ще направят държавата по-силна, ще предотвратят съставянето на крехки парламентарни коалиции и някак си ще направят борбата с тероризма по-успешна. ”Аз съм за промените, защото имаме нужда от силен лидер, от силна власт. Ще гласувам с "да" в името на това знаме. Обичам те, Ердоган. Да, да, да!”, казва привърженик на президента и промените в Конституцията. Миа Кхан вижда в президента Реджеп Ердоган силен лидер, който води страната към по-добро. ”Той управлява вече 14 години и е брилянтен. Увеличиха се туристите от Европа, Америка и Великобритания и им е наистина приятно тук. Знам, че иска повече власт от парламента и мисля, че това е законно. Той има качествата на водач, така че го подкрепям в искането му - за да направи страната по-добро място”, коментира Кхан. Митингите и на опозицията, и на привържениците на "да" преминават при изключителни мерки за сигурност след арестите на предполагаеми атентатори в деня на референдума.  

"Томахоук" и за режима на Ким?

http://www.clubz.bg/52866-tomahouk_i_za_rejima_na_kim

САЩ са разположили в региона на Корейския полуостров самолетоносач, крайцер и два разрушителя, способни да изстрелват крилати ракети "Томахоук", съобщи телевизия Ен Би Си, позовавайки се на представители на американското разузнаване. Единият от корабите е само на 480 км от мястото, където е възможно да бъде проведен нов севернокорейски ядрен тест. Освен това американски тежки бомбардировачи са разположени на о. Гуам, откъдето могат да атакуват Пхенян, ако се наложи.

Засега Пентагонът отказва да коментира съобщенията. Говорителка заяви в четвъртък (13 април), че Министерството на отбраната не обсъжда бъдещи операции и не прави публични предположения за евентуални действия. Тя добави, че "се разглеждат всички видове възможна защита срещу непредвидени обстоятелства".

Външнополитически съветник в Белия дом заяви, че въпросът е не дали, а кога Северна Корея ще извърши нов ядрен тест. Той добави, че е започнало обсъждане на "военните опции".

Ким Чен Ун е решен да прояви твърдост.

Напоследък зачестиха сигналите, че Северна Корея се готви да извърши нов ядрен тест - вероятно съвсем скоро, например послучай навършващата се днес (събота, 15 април) 105-а годишнина от рождението на основателя на Северна Корея Ким Ир Сен. Сателитни снимки на тестовия терен в североизточната част на страната показват нова активност, съобщи Американско-корейският инстиут към университета "Джон Хопкинс" в Балтимор.

"Поразяваща ударна мощ"

Китай, най-близкият съюзник на Пхенян, изрично предупреди американския президент Доналд Тръмп да не предприема евентуален военен удар срещу изолираната комунистическа страна. Тръмп, на свой ред, заяви, че самолетоносачът "Карл Винсън" вече се намира в кризисния регион.

"Ще изпратим армада с поразяваща ударна мощ", заяви Тръмп пред телевизионния канал Фокс.

В туитър американският президент написа следното: "Силно вярвам, че Китай ще се погрижи за Северна Корея. Ако те не могат, САЩ, заедно със съюзниците си, ще се заемат с това."

В последно време севернокорейският лидер Ким Чен Ун засили провокациите си срещу Запада. Само през миналата година страната проведе два атомни опита, същевременно разработва ракети с дълъг обсег на действие, които могат да достигнат до САЩ. С всичко това тя нарушава редица резолюции на Съвета за сигурност на ООН.

През последните дни Тръмп демонстрира военната мощ на САЩ: в четвъртък американците за първи път използваха най-мощната си неядрена бомба - в Афганистан. Преди това пък Тръмп нареди удар с крилати ракети "Томахоук" срещу военното летище в Сирия, откъдето са излетели самолетите на Асад, извършили химическа атака срещу мирни жители.

Запитан как САЩ биха реагирали на очаквания нов ядрен опит на Северна Корея, високопоставен американски представител, цитиран от ДПА, заяви: "Готови сме да отговорим". Той е добавил, че разузнавателните служби постоянно информират президента и вицепрезидента какво става в региона.

Пхенян също плаши

Междувременно Пхенян обяви, че е готов "да отвърне на тоталната война с тотална война". "Неразумното американско разгръщане с цел завладяване на КНДР достигна озадачаваща фаза", каза говорител на севернокорейското външно министерство, цитиран от официалната агенция КЦТА.

"Готови сме да отвърнем на всеки ядрен удар с ответен ядрен удар", обяви по държавната телевизия заместникът на Ким - Чо Рьонг Хае.

Кадри от днешния военен парад в Пхенян, предаван пряко по държавната телевизия.

Външният министър на Китай Уан И изрази силна загриженост във връзка с растящото напрежение между Северна Корея и САЩ. Според него, всеки момент в Северна Корея може да избухне конфликт и диалогът е единственият начин да се предотврати необратима ескалация на напрежението. "Ако някой провокира конфликт на Корейския полуостров, той трябва да е готов да поеме историческата отговорност и да плати цената", предупреди също Уан И.

За отбрана, не за нападение

Според анализатори, изпращането на американските бойни кораби в района на Корейския полуостров е с дефанзивна, а не с нападателна цел. То е част от сценария, при който групата "Винсън" ще бъде използвана за евентуално прихващане на ракети, изстреляни от Северна Корея. Трите ескортиращи кораба използват системата Aegis за противоракетна отбрана и разполагат с комбинирани системи за изстрелване на над 300 ракети. 

Материалът е публикуван в Дойче веле.

Приятелката на Динко: Преби ме за пореден път, страхувам се за живота си

https://www.24chasa.bg/novini/article/6173268

Приятелката на Динко: Преби ме за пореден път, страхувам се за живота сиПриятелката на Динко Вълев – Десислава, разказа за побоя, който Динко й е нанесъл преди дни. Това се е случило за пети пореден път. Динко Вълев стана известен като "ловеца на мигранти" след като залови група сирийски бежанци на метри от границата с Турция през февруари миналата година. Последният побой Динко нанесъл на Деси на 11 април в къщата си

Американското правителство "хакнало" световната банкова система

http://offnews.bg/news/n_1/n_652992.html

Американската Агенция за национална сигурност е използвала уязвими места на продукти на "Майкрософт", за да проникне и постави под контрол междубанковата мрежа Глобална комуникационна междубанкова мрежа (Swift). Твърдението е на хакерската група "Shadow Brokers", пишат Би Би Си, "Франс прес" и "Асошиейтед прес". Под наблюдение са били поставени банки в Близкия Изток, а използваните инструменти могат да осигурят тайно наблюдение чрез компютри по целия свят над транзакциите от АНС, показват публикувани секретни документи, разтълкувани от експерти по информационна сигурност. Смята се, че публикуваните документи принадлежат на ултрасекретна хакерска група на АНС. "Разкритите инструменти и програми са специално предназначени да атакуват предишни версии на операционната система Уиндоус", обясни пред АФП Пиерлуиджи Паганини, специалист по информационна сигурност от сайта "Секюрити афеърс". Те показват също, че АНС е опитала да проникне в междубанковата система Суифт, използвана от банки по цял свят. От документите изглежда, че Агенцията е проникнала в два клона на мрежата Суифт, намиращи се в Белгия. Единият от тях, ИйстНетс, осигурява информационни услуги за Близкия изток. През него американските служби са следили транзакциите на няколко банки и финансови институции в Кувейт, Дубай, Бахрейн, Йордания, Йемен и Катар. Публикуваните от хакерите програми използват досега неизвестни уязвими места на Уиндоус. Матю Хики от компанията за киберсигурност "Хакер хауз" заяви пред АП, че в компютърната си лаборатория "е успял да хакне почти всяка версия на Уиндоус, използвайки разкритите данни". "ИйстНетс" публикува изявление на сайта си, в което определя като "фалшиви" и "неоснователни" твърденията за хакнатите клонове. Бил хакнат само сървър от ниско ниво и проблемът вече бил отстранен. Пълната проверка на всички системи не е показала данни за компрометиране на информация, твърдят от "ИйстНетс". Системата Суифт от своя страна заяви, че твърденията за хакване не обхващат нейната собствена мрежа, макар че съобщенията "между някои клонове и техните клиенти са били достъпни за неоторизирани страни". Компанията Майкрософт, създател на Уиндоус, заяви в изявление, че разглежда предоставената от хакерите информация и "ще предприеме необходимите стъпки, за да защити клиентите си".

Оставете колата, ако не може да оставите питието

https://www.actualno.com/actualno/ostavete-kolata-ako-ne-moje-da-ostavite-pitieto-news_605605.html

В светли дни сме. Около масата, със семейство, приятели, близки и далечни роднини, комшии - сервираме на трапезната си вяра. ​Някой ходят до църквата по домашни чехли и бързо се връщат за следващите блюда. Други отиват натам на висок ток и цяло количество екстеншъни по лицето

Козунаци и курабии за хората от социални домове в Хасково

//dariknews.bg/regioni/haskovo/kozunaci-i-kurabii-za-horata-ot-socialni-domove-v-haskovo-2017631

Козунаци и курабии на хората от социалните домове в Хасково за предстоящия Великден подариха представители на организациите „Младежи“, „Старейшини“ и „Жени“ при ГЕРБ в областния град.

Лакомствата бяха занесени в Дома за възрастни хора в парк „Кенана“, в този за хора със сетивни увреж

Полиция и жандармерия около църкви, гари и молове за Великден

http://www.cross.bg/nosyat-hora-politziyata-1540376.html

/КРОСС/ Сериозни мерки за сигурност през празничните дни. Конкретни заплахи за сигурността у нас няма, въпреки това полицията прави сериозни проверки на територията на цялата страна. Засилено остава присъствието на полицията около летища, гари и автогари, молове, църкви и манастири. От СДВР и регионалните дирекции призоваха всички да носят документите си за самоличност, както и да не носят обемисти багажи при посещенията си в храмовете. Метални огради и коли на жандармерията ще пазят районите около църквите тази нощ. Подавайте сигнали на телефон 112, ако нещо необичайно ви направи впечатление, ако видите съмнителни хора или вещи, особено в районите, където има струпване на повече хора, призовават от органите на реда, цитирани от „Нова телевизия".  

Изложба на огромни великденски яйца в Киев

http://www.moreto.net/novini.php?n=348895

Украинската столица се подготвя за Великден с огромна изложба на открито. Близо 500 ръчно декорирани яйца ще останат до Възкресение, което тази година е на една и съща дата и според юлианския, и според григорианския календар. „Избрах песен на „Бийтълс” като идея за моята творба, защото техните песни са за любов, мир и доброта.

Трима души са задържани за тероризъм в Германия

http://www.cross.bg/germaniya-trima-terorist-1540375.html

/КРОСС/ Трима души - двама мъже и една жена - са задържани в Германия за подпомагане на терорист, който планирал атентат, предаде ДПА. Както съобщиха прокурорите в град Целе, тримата - граждани на Афганистан, Турция и Германия, били открити в различни градове на Германия - в Кьолн, Бюнде и Хилдесхайм. Те са обвинени, че са помагали на арестувания още през февруари терорист салафит и го насърчавали при планирането на нападение срещу полицаи или войници.  

Ердоган: Турция ще преразгледа отношенията си с Европа след референдума

https://www.24chasa.bg/novini/article/6173263

Ердоган: Турция ще преразгледа отношенията си с Европа след референдума Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви вчера, че ще събере представители на правителството, за да обсъдят бъдещето на отношенията между Турция и Европа след референдума за президентските правомощия този уикенд, предаде ДПА, цитирана от БТА. Ердоган заяви пред Турската национална телевизия и радио (ТРТ),

Франция и Япония пращат сонда до марсианска луна

http://www.cross.bg/fobos-mars-planeta-1540374.html

/КРОСС/ Франция и Япония планират да изпратят сонда до марсианския спътник Фобос, която да вземе проби от космическото тяло и да ги донесе на Земята, съобщи "Нешънъл джиографик" с позоваване на френския Център за космически изследвания. Предвижда се апаратът да бъде изстрелян към Марс през 2024 г. В началото на седмицата Париж и Токио сключиха предварително споразумение и до края на годината ще вземат окончателно решение за своята мисия. "Това е много важна мисия, тъй като, освен Луната, това ще е първият път, в който проби от сателит на планета ще бъдат върнати на Земята." - коментира ръководителят на Центъра за космически изследвания Жан-Ив льо Гал. Той смята, че изпращането на совалка до Фобос ще е по-лесно, отколкото до Марс, тъй като апаратът няма да се сблъсква с тежката атмосфера на планетата. Яйцевидният Фобос е по-голямата от двете луни на Червената планета. Той е с диаметър от 27 км. Фобос е и спътникът, който се намира най-близо до своята планета - само на 6000 км, като всяка година разстоянието се скъсява с около 2 метра. Предполага се, че той ще бъде напълно притеглен от Марс след около 30 до 50 млн. години. Учените се надяват, че с анализ на неговия състав може да бъде определен произходът му. Според една от теориите луната е бивш астероид, уловен от гравитацията на Марс. Според друга тя е остатък от образуването на самата планета. През 2011 г. Русия изстреля апарат, който трябваше да проучи Фобос, но мисията беше неуспешна

Осем начина за примамване на пеперуди

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2017/04/15/2945571_osem_nachina_za_primamvane_na_peperudi/?ref=rss


Ако напълните градината си с пеперуди, ще направите цветните си лехи още по-красиви и ще помогнете за биологичното разнообразие на пърхащите насекоми. Но как може да стане това? Отговор на въпроса дава екологът Лариса Купър от Националния исторически музей на Великобритания.

В статия, публикувана в сайта на музея тя припомня, че все повече видове пеперуди започват да изчезват заради загубата на местообитанията си. Купър представя няколко прости стъпки, които могат да...

Мъж, държан в хосписа в Елин Пелин: Даваха ми по 6-7 хапчета (видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6173258

Мъж, държан в хосписа в Елин Пелин: Даваха ми по 6-7 хапчета (видео)Прокуратурата и МВР влязоха в дом за стари хора след сигнал на един от обитателите му. 75-годишният Димитър Чешмеджиев се оплаква, че го държат против волята му, упояват го и го карат да подписва документи, които той не знае какво са. Разследващите щурмуват дома и там откриват доказателства за нередности, съобщава NOVA.

Проектонаредба предвижда най-ниската основна полицейска заплата да бъде 662 лв.

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/04/15/2953173_proektonaredba_predvijda_nai-niskata_osnovna/?ref=rss


Полицаите да получават повече пари - това са основните предложения към наредбата за размера на основните заплати в МВР, става известно от резултатите от общественото обсъждане на нормативния акт, с който служебният министър на вътрешните работи Пламен Узунов предложи "пълна промяна" на административната реформа в системата.

Заплатите на полицаите за първи път стават публични. Това се случва заради приемането в края на миналата година на нов Закон за МВР, който...

Северна Корея е готова за ядрена атака

http://pogled.info/svetoven/severna-koreya-e-gotova-za-yadrena-ataka.84730

/Поглед.инфо/ Северна Корея предупреди Щатите да не предприемат провокативни действия в региона, защото е „готова да отвърне на удара с ядрени атаки“, пише ВВС. Коментарите идват по време на честванията на 105-тата годишнина от рождението на дългогодишния лидер на страната Ким Ир Сен.

35 ранени в катастрофи през денонощието

https://www.actualno.com/crime/35-raneni-v-katastrofi-prez-denonoshtieto-news_605994.html

35 души са ранени при катастрофи през изминалото денонощие, съобщиха от пресцентъра на МВР. В страната са станали 21 пътнотранспортни произшествия, при които има един загинал и двама с опасност за живота. На територията на столицата са станали 68 леки и три тежки пътни инцидента, при които има един загинал и двама ранени.

Северна Корея: Готови сме да отвърнем с ядрен удар на всяко нападение

http://www.cross.bg/voiina-napadenie-severna-1540373.html

/КРОСС/ Северна Корея е готова за ядрена война със САЩ. Това обяви Членът на президиума на Корейската народна партия и вицемаршал на армията Чо Рьон-хе. „Ние сме готови да отговорим на мащабна война с мащабна война и сме готови да отвърнем с ядрено нападение срещу всяко ядрено нападение", заяви вторият в йерархията на Северна Корея по време на церемонията преди планирания днес в Пхенян мащабен военен парад по случай рождението на основателя на страната Ким Чен-ир. Според „Ройтерс" на въпросния парад севернокорейската армия се похвали с военна мощ. Пред десетки хиляди в Пхенян бяха показани нов тип балистични ракети, които според местните власти са предназначени за междуконтинентални удари.  

Здраво готвене

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6173261

Да продължаваш да изкушаваш своите клиенти в твърде динамична и конкурентна среда, е истински успех. И най-вече заслужен. Неслучайно през всичките свои 16 десетилетия WMF са били предпочитан партньор в готвенето. Днес компанията продължава да бъде в тренда. Предлага на пазара своята нова концепция за здравословно хранене.

Северна Корея: Готови сме да отвърнем с ядрен удар на всяко нападение

http://www.cross.bg/voiina-koreya-napadenie-1540373.html

/КРОСС/ Северна Корея е готова за ядрена война със САЩ. Това обяви Членът на президиума на Корейската народна партия и вицемаршал на армията Чо Рьон-хе. „Ние сме готови да отговорим на мащабна война с мащабна война и сме готови да отвърнем с ядрено нападение срещу всяко ядрено нападение", заяви вторият в йерархията на Северна Корея по време на церемонията преди планирания днес в Пхенян мащабен военен парад по случай рождението на основателя на страната Ким Чен-ир. Според „Ройтерс" на въпросния парад севернокорейската армия е демонстрирала нов тип балистични ракети, които според местните власти са предназначени за междуконтинентални удари.  

Затварят за движение района около Катедралата във Варна заради посрещането на Възкресение Христово

http://www.moreto.net/novini.php?n=348920

Във връзка с честването на Възкресение Христово на тази вечер след 22,30 часа до приключването на великденската служба и обикалянето на храма, до около 1,00 часа на 16 април ще бъде преустановено движението на автомобили край Катедралния храм във Варна.

Променят движението в София за Великден

https://www.24chasa.bg/novini/article/6173255

Променят движението в София за ВеликденВъв връзка с Великденските празници и за предотвратяване на струпването на голям брой пътни превозни средства в районите около черквите се въвеждат промени в организацията на движение, съобщават от Столичната община. От 19.00 ч. днес до 2.00 ч. утре /16 април/ се забраняват влизането на пътни превозни средства в двете посоки,

„Майката на всички бомби“ убила 94-ма бойци на „Даеш“

http://www.clubz.bg/52865-%E2%80%9Emajkata_na_vsichki_bombi%E2%80%9C_ubila_94_ma_bojci_na_%E2%80%9Edaesh%E2%80%9C

Деветдесет и четирима бойци на „Даеш“ ("Ислямска държава"), включително четирима висши командири, са убити от свръхмощната американска бомба, използвана за пръв път в четвъртък срещу позиции на терористичната групировка в Източен Афганистан, съобщи ДПА, цитирайки представител на местната власт.

Според Есмаил Шиуар, управител на областта Ачин, която е бастион на джихадистите в провинция Нангархар, няма цивилни жертви на т.нар. майка на всички бомби, тъй като местното население е било евакуирано от афганистанската армия.

Целта на американския удар бе труден за разрушаване с обикновени бомби команден център на „Даеш“, скрит в планински район. При удара са били унищожени дълъг 300 метра тунел, както и леко и тежко въоръжение, съобщи афганистанското министерство на отбраната. По-рано Шиуар заяви пред АФП, че са били разрушени три тунела, използвани от джихадистите.

Смятаната за най-мощната конвенционална авиобомба, наричана в САЩ "майката на всички бомби", тежи близо 11 тона и взривната й сила е 11 тона в тротилов еквивалент. Експлозията е била толкова силна, че земята се е разтърсила и са изпочупени прозорци на километри от мястото на удара.

Прогноза за времето - 15 април (събота)

https://www.actualno.com/society/prognoza-za-vremeto-15-april-sybota-news_605956.html

Времето през по-голямата част от деня на Велика събота, 15 април, ще бъде предимно слънчево. Ще се появи слаб вятър от югоизточната четвърт. След обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и до вечерта на места главно в югозападната половина от страната ще има кр

Любовта към литературата на Мартин Шулц, която му дава все по-голямо предимство

http://www.investor.bg/evropa/334/a/liubovta-kym-literaturata-na-martin-shulc-koiato-mu-dava-vse-po-goliamo-predimstvo-237430/

С миналото си на обикновен човек и любител на книгите Шулц напомня на социалдемократите за победоносните им времена

Германски вестник получи имейл, с който се поема отговорността за нападението в Дортмунд

http://www.mediapool.bg/germanski-vestnik-poluchi-imeil-s-koito-se-poema-otgovornostta-za-napadenieto-v-dortmund-news262718.html

Имейл, с който се поема отговорността за нападението срещу Борусия-Дортмунд, беше получен в редакцията на берлински вестник, съобщи ДПА. Анонимният имейл е получен във в. "Тагешпигел" в четвъртък, съобщи снощи вестникът. В него се споменава Адолф Хитлер, изказват се оплаквания от мултикултурализма, и се отправя заплаха за ново нападение на 22 април, когато "ще се пролее червена кръв". На същия ден в Кьолн ще се състои демонстрация срещу партийната среща на евроскептичната партия "Алтернатива за Германия", отбелязва в. "Тагешпигел". В момента документът се разглежда от прокуратурата в Карлсруе, съобщи говорителка на прокуратурата. На мястото на нападението срещу автобуса на отбора бяха открити три идентични писма, с които се поема отговорността за атентата. Те показват, че извършителите са били ислямисти. Вчера обаче германските сили на реда изразиха мнението, че писмата са фалшиви. Отговорност за нападението вече поеха и леви екстремисти, но прокуратурата очевидно се съмнява в достоверността на твърденията им. Един човек, иракски гражданин, беше задържан във връзка с нападението, припомня ТАСС. Оказа се, че той е член на Ислямска държава, но вероятно няма отношение към нападението. 

3-те двойки зодии, които НЕ МОГАТ един без друг

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278945_3-%D1%82%D0%B5+%D0%B4%D0%B2%D0%BE%D0%B9%D0%BA%D0%B8+%D0%B7%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%B8%2C+%D0%BA%D0%BE%D0%B8%D1%82%D0%BE+%D0%9D%D0%95+%D0%9C%D0%9E%D0%93%D0%90%D0%A2+%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%BD+%D0%B1%D0%B5%D0%B7+%D0%

 Има хора, които просто са родени един за друг и го разбират с времето. Всеки търси своята половинка и се надява един ден да я срещне. Това са 3-те зодии, които са срещнали половинката си и си пасват идеално: Водолей и Скорпион Нетипична комбинация, която обаче се превръща в неразделна двойка. Водолеите трябва да дадат шансове на Скорпионите да им докажат лоялността си времето. Когато това стане, няма непреодолима пречка в характерите им, макар и да съществуват търкания. Връзката им е изпълнена с романтика, предизвикателства и силна привързаност, която продължава цял живот. Тези две зодии създават здрави семейства и уважение помежду си, което крепи силната им връзка. Рак и Близнаци Изключително привързани са един към друг и съдбата ги среща точно в момента, в който са загубили вяра в любовта, за да им докаже, че тя наистина съществува. Характерите им се различават, но нали именно противоположностите се привличат. Раците са много отговорни партньори и дават всичко от себе си, за да запазят спокойствието и равновесието във връзкаа си. Близнаците са по-авантюристични и придават пъстрота на връзката. Чудесни са един за друг и винаги можеш да ги видиш заедно, хванати ръка за ръка. Везни и Телец Страхотна зодиакална двойка, която уравновесява взаимоотношенията си по забележителен начин. Везни са търпеливи и успяват да уравновесят ината на Телците, които рано или късно осъзнават какво съкровище имат до себе си. Телците от своя страна дават тръпката във връзката и непредвидимото им поведение разклаща баланса на Везните и ги кара да изпитват нови чувства като в игра на гоненица. Когато Телците окончателно се влюбят, забравят за всичко друго и се провързват до краен предел към своята половинка. Истинска обич, за която обаче трябва малко време.

 
 Blitz.bg

25% от населението на Пхенян е било спешно евакуирано по заповед на Ким Чен Ун

https://www.actualno.com/asia/25-ot-naselenieto-na-phenjan-e-bilo-speshno-evakuirano-po-zapoved-na-kim-chen-un-news_605948.html

25% от населението на Пхенян или повече от 600 000 севернокорейски жители бяха инструктирани вчера да напуснат по най-бързия и тих начин столицата като част от "спешна евакуация", наредена от Ким Чен Ун. Според сайта pravda.ru, който първи съобщи за намеренията на севернокорейския л

Хасковлии завеждат дело заради урановата вода

//dariknews.bg/regioni/haskovo/haskovlii-zavezhdat-delo-zaradi-uranovata-voda-2017630

Хасковлии обмислят да заведат колективен иск в съда заради кризата с водата. В областния град хората са убедени, че ще спечелят делото. Те считат, че заради високото съдържание на уран и радиация в питейната вода са си докарали куп болести.

Освен това, вече около 200 души са се включил

Пъстро българско хоро за Великден на площада във Враца

//dariknews.bg/regioni/vraca/pystro-bylgarsko-horo-za-velikden-na-ploshtada-vyv-vraca-2017439

Великденски концерт и голямо българско хоро организира Община Враца на 16 април - Възкресение Христово. Концертът ще се състои, от 11:00 ч., на площад „Христо Ботев“ и участие в него ще вземат духов оркестър при НЧ „Развитие 1869” – Враца, представителен танцов състав „Радост” към Център за работа

Обезглавено тяло е открито в шахта в складово помещение в София

//dariknews.bg/novini/bylgariia/obezglaveno-tialo-e-otkrito-v-shahta-v-skladovo-pomeshtenie-v-sofiia-2017628

Обезглавено тяло на човек е открито в шахта в складово помещение на ул. "Скопие" в столицата, съобщи БТА, като се позова на полицейски източници.

Сигналът за намереното тяло е подаден около 19.50 ч. в четвъртък. Според информация на Фокус сгр

Интензивно е движението по магистрала „Струма“

https://www.24chasa.bg/novini/article/6173251

Интензивно е движението по магистрала „Струма“Интензивно е движението по автомагистрала „Струма“, главен път Е-79 и второкласен път – 19 Симитли – Гоце Делчев. Това съобщиха за Радио „Фокус“ от Областно пътно управление – Благоевград. Засилено е полицейското присъствие по главен път Е-79 София – Кулата и второкласен път – 19 Симитли – Гоце Делчев,

Как се прави вкусен козунак по добруджански?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278944_%D0%9A%D0%B0%D0%BA+%D1%81%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8+%D0%B2%D0%BA%D1%83%D1%81%D0%B5%D0%BD+%D0%BA%D0%BE%D0%B7%D1%83%D0%BD%D0%B0%D0%BA+%D0%BF%D0%BE+%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D1%80%D1%83%D0%B4%D0%B6%D0%B0%D0%B

 Традицията повелява на Великденската трапеза да сложим боядисани яйца и козунак. Те присъстват задължително, защото символизират кръвта и тялото Христово. Ако някога сте опитвали домашен, ръчно приготвен козунак, сигурно никога няма да забравите вълшебния му вкус. Но в забързаното ежедневие времето никога не стига, а пък точенето и месенето определено не са за всеки. Добрата новина е, че вкусен козунак, почти като бабиния, може да се намери и в търговската мрежа, стига да знаеш къде да го търсиш, пише Дарик. Как се прави вкусен козунак, на какво ухаят истинските козунаци и какви са тайните рецепти за приготвянето им – разказват майсторите от Добрич. Вярното място са малките бутикови семейни хлебопекарни, каквито има в почти всеки български град. На едно такова място в Добрич откриваме Радослав Райков, собственик на хлебопекарна, която се слави с производството на един от най-вкусните и качествени хлябове в града. В дните преди Великден пеща на Радо бълва, освен топли хлябове, и златисти козунаци. А въздухът наоколо ухае божествено. Ето какво разказа Радослав:    "Българският козунак трябва да има добре изразени аромат на лимон, ванилия, да му е хубаво препечена кората. Всички пълнежи са добавка към основата на козунака. Моят козунак е с локум, стафиди, орехи и шоколад. Отгоре е намазан с мед и карамелизиран препечен кокос. Основата за самото тесто е от стара българска рецепта, която аз съм реновирал с помощта на различни майстори от Европа", споделя той той. За да стане хубав и вкусен козунакът задължително трябва да се използват качествени продукти, категоричен е майстор Радо. В това са убедени и други добрички хлебопекари, известни с вкусните си козунаци, като майстор Шенол Исмайлов. "За истинският козунак са необходими оригинални продукти-яйца, захар, мазнина. И много, много любов. Козунакът трябва да престои един ден, за да поеме всички аромати. Козунакът перди всичко трябва да е сладък, да става на конци и да си има златистия цвят", казва майсторът. Как да разпознаем истинският козунак в магазина и да не се подлъжем по лъскавата опаковка на менте продукт, пълен с оцветители и консерванти.  Ето съветите на специалистите: Козунак без консерванти и с естествени суровини и материали е нормално да издържи 10 дена. Най-здравият стабилизатор е захарта. Но не трябва и да се прекалява, защото тестото става по-тежко, обемът на козунака пада, губи се конеца. Ако се ползват консерванти е възможно срокът на годност да е 5-6 дена, но всичко друго не е реално. Традиционният козунак се прави от бяло брашно. Има варианти, да се прави от ръжени брашна, но ефектът е друг. Да не прави компромис с качеството на продуктите, да се вслушва в съветите на клиентите, да продължава напред с усмивка и позитивизъм. Това са част от тайните на успеха на майстор Радо.

 
 Blitz.bg

Мир

http://www.barometar.net/88328/

Господи, превърни ме в средство, с което въдворяваш своя мир: да обичам, където мразят; да прощавам, където обиждат; да помирявам, където се карат; да казвам истината, където цари заблудата; да нося вяра, където гнезди съмнение; да будя надежда, където тегне отчаяние; да запаля светлина в тъмнината; да донеса радост, където има мъка. Господи, нека се […]

Обвиниха Роналдо в изнасилване

http://offnews.bg/news/n_1/n_652991.html

Звездата на Реал Мадрид и световния футбол Кристиано Роналдо бе обвинен в изнасилване, пише авторитетното германско списание "Шпигел" . Авторите на материала твърдят, че португалецът е злоупотребил с жена през 2009 година в Лас Вегас, а след това ù е платил 375 хиляди долара, за да си мълчи. Информацията е получена от изтекли документи от Football Leaks. Въпросните документи показват, че през 2010 година Роналдо е постигнал извънсъдебно споразумение пред медиатор в щата Невада. Договорът е бил подписан от неговия адвокат Карлос Осорио, а в документа нападателят е бил назован като "господин Д", а жертвата е с името "госпожица К". От "Шпигел" са потърсили Роналдо за коментар по случая, но такъв е имало от неговия адвокат в Мюнхен - Йоханес Крайле. "Имайки предвид какви са зададените въпроси, те трябва да бъдат отхвърлени като абсолютно неверни", казал Крайле и допълнил, че клиентът му ще заведе дело срещу изданието заради накърняване на имиджа му с неверни твърдения. В същото време новината бе разпространена и в родината на Роналдо Португалия. Там вестник "Жорнал де Нотисиас" излиза със своя версия. Според нея, в случая не става дума за изнасилване, а за обикновена секс афера, като Роналдо е платил на любовницата си, за да не разгласява интимните им отношения. Медията обаче не казва откъде има тази информация.

Над 65 млн. евро са изпратили емигрантите в България през януари

http://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/nad-65-mln-evro-sa-izpratili-emigrantite-v-bylgariia-prez-ianuari--237509/

Опровергават се твърденията, че паричните потоци от българите зад граница ще намалеят драстично заради усложнената международна обстановка

Астро съветът днес: Никакъв секс!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278943_%D0%90%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE+%D1%81%D1%8A%D0%B2%D0%B5%D1%82%D1%8A%D1%82+%D0%B4%D0%BD%D0%B5%D1%81%3A+%D0%9D%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D1%8A%D0%B2+%D1%81%D0%B5%D0%BA%D1%81%21++

 Луната е в знака Стрелец. Преминавайки през този знак, тя носи философска нагласа на хората. Активността се засилва. Днес не трябва да се взема нещо, което е загубено от други хора. Уязвима е кръвоносната система, черният дроб, а също сухожилията, ставните връзки, тазобедрените стави. Нежелателни са дългите разходки пеша. Възможно е да възникне неудържимо желание да нарушите диетите и да си похапнете от душа каквото ви се прииска. Да се избягва мазна и тежка храна. Неподходящо за преливане на кръв и донорски процедури, освен животоспасяващо. 19-ти лунен ден (00:00-24:00ч) - той е тежък и опасен. Сега хората са най-податливи и възприемчиви на всякакви внушения. Внимавайте и се пазете да не изпаднете под чуждо влияние. Хубаво е първо много добре да обмислите нещата и чак тогава да действате. Доверявайте се само на проверени източници, към които обикновено се обръщате или сте уверени в тях. Ден на нашите заблуждения и грешки. Добре е да се ядат кръгли плодове и зеленчуци и да се откажете от продълговатите (моркови, краставици). Всяка болест проявена днес, се нуждае от бърза реакция и като правило медикаментозно лечение. Тези болести не са тежки, но са продължителни. Препоръчва се в този ден да се връщат дълговете, да се прощава на тези, с които сте сърдити. Секс - Препоръките на всички астрологични школи е в 19-ти лунен ден - никакъв секс! Дори от еротичен масаж е добре да се откажете. Може да се ограничите с вана с топла вода, но да не е билкова. Отношения: Неподходящо време за любовни трепети и срещи. Може без да искате да обидите партньора си и да влезете в спорове. В никакъв случай не предприемайте изясняване на отношенията си. Не само, че няма да се разберете, но още повече ще ги задълбочите. Това, през което преминете в този ден, ще е точен показател на вашите истински отношения един към друг и проверка за здравината на връзката. Подстрижка – За предпочитане е да не се стрижете, за да избегнете неприятности със здравето – мигрена, болка в костите и ставите. Сънища – От сънищата си не се бойте. Те нямат никакво отношение към реалния живот.

 
Blitz.bg

Прабългарска юрта на Алеята на занаятите в Сандански

https://www.24chasa.bg/novini/article/6169881

Прабългарска юрта на Алеята на занаятите в СанданскиНа Велика събота в 12 ч в Сандански майстори занаятчии от всички краища на България, съвместно с местни творци ще представят майсторството на българските занаяти и традиции, както и красотата на приложното творчество. Алеята на българските традиции ще "разказва" в продължение на три дни за процеса на работа и майсторство в изработването на свещи,

Спортът в ефир на 15 април

http://offnews.bg/news/n_1/n_652990.html

Наситена телевизионна програма очаква спортните фенове на днешната Велика събота. Ще има изключително много футбол, като акцентът ще падне върху италианската Серия А. 13:30 Интер – Милан RING 14:15 Монтана – Славия Диема спорт 14:30 Тотнъм – Борнемут Диема спорт 2 14:30 ЦСКА (М) – Ростов Mtel sport 1 14:35 Тянжин К – Шанхай СИПГ Mtel sport 2 16:00 Пескара – Ювентус RING 16:30 Дунав – Черно море Диема спорт 16:30 Борусия (Д) – Айнтрахт Eurosport 2 17:15 Спортинг Хихон – Реал Мадрид Sport+ HD 19:00 Сасуоло - Сампдория RING 19:30 Саутхемтън – Манчестър Сити Диема спорт 2 19:30 Атлетико Мадрид – Осасуна F+/Sport+ HD 19:30 Байер (Л) – Байерн (М) Eurosport 2 20:45 АДО Ден Хааг – ПСВ Mtel sport 2 21:00 Ница – Нанси Нова спорт 21:45 Наполи – Удинезе RING 21:45 Барселона – Реал Сосиедад Sport+ HD 22:00 Орландо – ЛА Галакси Eurosport 2

Необичайни великденски традиции от цял свят

http://offnews.bg/news/n_1/n_652879.html

Американските деца очакват яйца и бонбони от великденския заек. Традицията, възприемана от все повече страни, вероятно изглежда странна, погледната отстрани. Тя е донесена в Щатите от имигранти от Германия през 1700 година, а смисълът ù е в убеждението, че  зайците и яйцата символизират плодородието и прераждането. Очевидно, това няма връзка с разпъването на кръст и възкресението на Христос - същинският смисъл на празнуването на Великден, и все пак САЩ не са единствената страна по света със свои необичайни за празника традиции. Представяме ви 12, само две от които - в Рим и Йерусалим - реално напомнят библейския разказ за разпъването и възкресението на Христос.  Финландия Децата в тази скандинавска страна се разхождат по улиците с потъмнени със сажди лица и шалове около главите си. Носят метли и купчини върбови клонки. В някои части на Западна Финландия хората горят огньове във великденската неделя - скандинавска традиция, произтичаща от убеждението, че пламъците отблъскват вещиците, които летят на метли между Велики петък и Велика неделя. Полша Полска великденска традиция е хората да се заливат един друг с вода. В понеделник момчетата се опитват да намокрят останалите, плискайки ги с кофи с вода. Легендата казва, че момичетата, които се намокрят, ще се омъжат през годината. Освежаващата традиция произхожда от кръщенето на полския княз Мешко I на Велики понеделник през 966 г. Houx, Франция Не забравяйте да си вземете вилица, ако сте в този южен френски град на Велики понеделник. Тогава всяка година на централния площад се сервира гигантски омлет. За омлета се използват повече от 4500 яйца и храни до 1000 души. Историята разказва, че когато Наполеон и армията му пътували през Южна Франция, спрели в града и похапнали омлет. На Наполеон толкова му харесало, че наредил на жителите на града да съберат всички яйца и да направят гигантски омлет за неговата армия на следващия ден. Корфу, Гърция В съботната сутрин се провежда традиционното "Хвърляне на гърне" на гръцкия остров Корфу. Хората хвърлят саксии, тигани и други керамични изделия от прозорците и ги разбиват на улицата. Някои казват, че обичаят произлиза от венецианците, които изхвърлят старите вещи на Нова година. Други смятат, че хвърлянето на саксии приветства пролетта, символизираща новите култури, които ще бъдат събрани в новите саксии. Норвегия На Великден норвежците четат криминални романи. Издателите действително излизат със специални "Великденски трилъри", известни като Paaskekrimmen. Традицията е започнала през 1923 г., когато един издател на книги промотирал своя нов криминален роман на първите страници на вестниците. Рекламите напомняли на новините толкова много, че хората не разбрали, че става въпрос за нов роман. Рим, Италия На Велики петък папата почита Пътя на кръста ("Via Crucis") в Колизеума, където има огромен кръст с горящи факли, който осветява небето. 14-те спирки на Кръста са описани на няколко езика. Месата е вечерта на Велика събота, а в неделя хиляди се събират на площад "Свети Петър", за да приемат благословия от папата, който традиционно отправя прокламацията си "Към града и към света" ("Urbi et Orbi"). Чехия и Словакия Ако ще пътувате до някоя от тези две източноевропейски страни по Великден, по-добре пазете гърба си. Има традиция в понеделника след Великден мъжете "сурвакат" жените с върбови клонки, украсени с панделки. Върбата е първото дърво, което цъфти през пролетта, а легендата разказва, че така клоните "прехвърлят" жизнеността и плодородието си на жените. Това "удряне" в никакъв случай не е предназначено да причини болка. Вергес, Испания На Велики четвъртък в средновековния град Вергес, Испания, се изпълнява традиционният "Танц на смъртта”. За да възпроизведат сцени от Страстната седмица, всеки облича костюм на скелет и танцува по улиците. Най-зловещият танц започва в полунощ и продължава до около 3 часа сутринта. Вашингтон, САЩ От 130 години насам Белият дом е домакин на състезанието по търкаляне на великденски яйца. С помощта на дълга лъжица, яйцата се търкалят по тревата и който стигне пръв до финала, печели. Унгария "Пръскане" е популярна унгарска традиция, известна също като "Заглъхващ понеделник". Момчетата пръскат с парфюм или тоалетна вода момичетата и искат целувка. Преди традицията е включвала и заливане с вода, а целта на странния ритуал е здраве, плодородие и щастие. Йерусалим, Израел Може би най-свързаната със същината на Великден - разпъването и възкресението на Христос - е традицията в Йерусалим. Там християните отбелязват празника, като на Велики петък извървяват пътя до Голгота по стъпките, които е извървял Христос. В неделя те се включват в църковната служба в църквата, в Гетсиманската градина, където е празният гроб на Спасителя. Прици, Италия В Прици, Сицилия, местни хора се обличат като дяволи - носят страшни маски и са облечени в червени роби. Те притесняват колкото се може повече човешки души (което в повечето случаи означава да принуждават хората да им платят алкохола), преди следобеда, когато Дева Мария и възкръсналият Христос изгонват дяволите надалеч.

Спорт по тв днес: миланско дерби, мачове на "Юве", "Борусия" (Д), "Реал", "Байерн" и "Барса" + още 13, тенис, Формула 1, мач №3 от финалите в мъжкия волейбол, баскет от NBA, колоездене, мотоциклетизъм, голф и снукър

https://www.24chasa.bg/sport/article/6172685

Спорт по тв днес: миланско дерби, мачове на "Юве", "Борусия" (Д), "Реал", "Байерн" и "Барса" + още 13, тенис, Формула 1, мач №3 от финалите в мъжкия волейбол, баскет от NBA, колоездене, мотоциклетизъм, голф и снукър                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Най-голямото тайнството на планетата все още е неразгадано, днес у нас първи ще го докоснат патриархът и президентът

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278942_%D0%9D%D0%B0%D0%B9-%D0%B3%D0%BE%D0%BB%D1%8F%D0%BC%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D1%82%D0%B0%D0%B9%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B2%D1%81

 За православните Великден идва с чудо. Всяка година на Велика събота на Божи гроб от небето в ръцете на Йерусалимския патриарх пада Благодатният огън. И до днес тайнството е неразгадано, въпреки че много учени са градили хипотези. За милиони вярващи по целия свят огънят е небесно чудо. Подготовката за слизането на огъня започва в събота сутрин. Всяка година параклисът Божи гроб внимателно се проверява за запалителни средства с цел да изчезне всяко съмнение, че чудото е плод на човешка ръка. Огледът правят представители на мюсюлманската общност в Йерусалим. След това вратите се запечатват с голяма пита пчелен восък. Подпечатват го духовници от католическата, арменската и коптската църква, които имат параклиси в големия храм при Божи гроб. Това е знак, че всички кандила в параклиса са изгасени. Според поверията едно от кандилата над Божи гроб се самозапалва. От него патриархът запалва снопчета от по 33 свещи и ги изнася от храма. По стара традиция единствените, които могат да получат небесния огън, са православните и те го предават на другите християнски вероизповедания. Според старо поверие, ако благодатният огън не слезе на Велика събота, това ще е последният ден на човечеството. Храмът на Божи гроб ще бъде разрушен и ще настъпи Второто пришествие. В навечерието на Възкресение Христово Негово Високопреосвещенство Старозагорски митрополит Киприян ще донесе от Йерусалим Благодатния огън за всички българи. Митрополит Киприян и водената от него църковна делегация ще участва в богослужението на Божи гроб в Светия град за чудодейното слизане на Божествения огън. След което правителственият самолет с свещения огън ще пристигне на родна земя на правителствения ВИП на Летище "София" между 19 и 21 часа на Велика събота. Вечерта в катедралния храм „Св. Александър Невски" празничното богослужение за Възкресение Христово ще бъде оглавено от Негово Светейшество Българският патриарх Неофит, който ще бъде посрещнат тържествено с празнично биене на камбаните в 23.20 часа и веднага след това ще започне богослужението. Петнайсет минути преди полунощ от параклиса на Синодалната в патриаршеския храм ще бъде донесен Благодатния огън. В храма ще присъства и президентът Румен Радев, който пръв ще вземе лично от ръцете на патриарха неръкотворния огън. Точно в полунощ патриарх Неофит ще поздрави с „Христос воскресе” изпълнилия площада пред храма многоброен богомолен народ от специално издигната платформа пред катедрала. Ще прозвучи евангелието и тропарът за Възкресение, и радостните възгласи: „Христос воскресе – Во истину воскресе!” при тържественото биене на камбаните на храм-паметника „Св. Александър Невски”. Патриарх Неофит ще отправи своето Пасхално приветствие към българския народ, а веднага след връщането в храма ще започне празничната св. Литургия. 

 
Blitz.bg

Северна Корея демонстрира военна мощ на парада в чест на любимия вожд

http://www.mediapool.bg/severna-koreya-demonstrira-voenna-mosht-na-parada-v-chest-na-lyubimiya-vozhd-news262717.html

Северна Корея отбеляза в събота 105-годишнината от рождението на покойния си основател, "вечен президент" и "любим вожд" Ким Ир-сен с голям военен парад в столицата Пхенян, предаде ДПА.  Парадът прие лидерът на Ким Чен-ун - внук на Ким Ир-сен, който поздрави участващите войници и събралото се множество, показват кадри, излъчени от държавната телевизия.  На събитието бе показана и нова междуконтинентална балистична ракета, както и прототипи на ракети, които могат да се изстрелват от подводници, заяви южнокорейската армия, цитирана от южнокорейската агенция Йонхап.  В реч на парада висшият представител на държавното ръководство на Северна Корея Чхуе Ньон-хе заяви, че Северна Корея е готова за война, ако САЩ предприемат военни действия и каза, че Пхенян ще отговори на "ядрена война" с ядрените си оръжия.  "Севернокорейските власти ще нанесат съкрушителен ядрен удар в отговор на всяка провокация от страна на САЩ", заяви Цой Рьон-хе Преди парада имаше спекулации, че Северна Корея ще използва този ден, за да извърши ракетно или ядрено изпитание. Американската телевизия Ен Би Си нюз съобщи в четвъртък, че ако стигнат да убеждението, че Пхенян е напът да извърши изпитание на ядрено оръжие, властите в САЩ може да нанесат превантивен военен удар. На спътникови снимки от сряда се вижда, че севернокорейският ядрен полигон Пхунгие-ни е в готовност, съобщи американски аналитичен център.  За разлика от предишни паради, на които е присъствал Ким, сред гостите на днешния не беше забелязан високопоставен представител на китайската държава, отбелязва Ройтерс. Китай е единственият голям съюзник на Северна Корея, но се обяви против ракетно-ядрените й изпитания и подкрепи режима на санкции на ООН.  Северна Корея показа в събота нови типове междуконтинентални балистични ракети, монтирани върху шасита на камиони, което подсказва, че Пхенян работи върху нова концепция за такива ракети, заяви Мелиса Ханъм от Института за международни изследвания "Мидълбъри" в Монтерей, Калифорния. Тя отбеляза обаче, че Северна Корея има навика да показват на паради някои нови оръжия, които още не са минали изпитания и не са били изстрелвани. 

Северна Корея показа на военен парад балистична ракета, която се разполага на подводници

http://www.mediapool.bg/severna-koreya-pokaza-na-voenen-parad-balistichna-raketa-koyato-se-razpolaga-na-podvodnitsi-news262717.html

Северна Корея показа балистични ракети, които се разполагат на подводници, преди военния парад в столицата Пхенян, съобщи Ройтерс. По-рано днес Северна Корея предупреди САЩ да прекратят "военната си истерия" или да понесат ответни мерки. Група кораби на американския флот, включваща самолетоносач, се приближава към региона и изолираната държава, която отбелязва 105-ата годишнина от рождението на основателя си Ким Ир-сен. Държавната телевизия показа снимки на ракетата "Пукуксон-2", натоварена на камиони. Тя ще бъде показана пред лидера Ким Чен-ун, внук на Ким Ир-сен. Ким Чен-ун вече пристигна на парада. Севернокорейските власти ще нанесат съкрушителен ядрен удар в отговор на всяка провокация от страна на САЩ, заяви Цой Рьон-хе, заместник председател на Корейската трудова партия. "С нашето ядрено оръжие на справедливостта ние ще унищожим ядреното оръжие на САЩ. Ако САЩ се осмелят на каквато и да е провокация, ние незабавно ще нанесем разрушителен удар, ще отвърнем на ядрената война със свой ядрен удар", предупреди Цой.

Ердоган: Турция ще преразгледа отношенията си с Европа след референдума

http://www.moreto.net/novini.php?n=348919

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че ще събере представители на правителството, за да обсъдят бъдещето на отношенията между Турция и Европа след референдума за президентските правомощия този уикенд, предаде ДПА.Ердоган заяви пред Турската национална телевизия и радио (ТРТ), че страната кандидат за ЕС е била накарана да чака неоснователно.

Българските турци и плановете на Ердоган

http://www.cross.bg/erdogan-bulgariya-bulgarskite-1540372.html

/КРОСС/ Предполага се, че в Турция живеят поне 1 милион души с български корени. В България пък живеят близо 700 000 български турци, посочва "Дойче веле". Как са настроени те към турския президент и неговия референдум? Какво им влияе най-силно? Половината от българските мюсюлмани подкрепят Ердоган и неговия режим. Една пета пък заемат твърда позиция срещу водената от Анкара политика. Това сочат наскоро публикуваните изводи от обширно социологическо изследване на нагласите сред мюсюлманите в България, от които, впрочем, над две трети са от турски произход. Анкетата е проведена в края на миналата година и е дело на "Алфа Рисърч" и Нов български университет, а финансовата подкрепа е осигурена от фондация "Конрад Аденауер". Изпълнителната директорка на "Алфа Рисърч" Боряна Димитрова констатира, че по ключови въпроси като отношението към режима на Ердоган и неговия най-изявен критик Фетхуллах Гюлен над 50% от участниците в сондажа са реагирали с традиционния за малцинствата в България отговор "Не мога да преценя". "Това е много удобна реакция на въпрос, касаещ опасната и пълна с обрати политика в балканските страни по отношение на етническите и религиозните малцинства

Либия рискува да се върне към мащабен конфликт

http://www.mediapool.bg/libiya-riskuva-da-se-varne-kam-mashtaben-konflikt-news262716.html

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш предупреди, че Либия рискува да се върне към мащабния конфликт, посочвайки нестабилната обстановка със сигурността в Триполи и боевете, които се водят в богатата на петрол източна част на страната и на други места, предаде Асошиейтед прес. Гутериш изрази притесненията си от новата военна ескалация и политическата патова ситуация в доклад за Съвета за сигурност на ООН. Генералният секретар заяви, че екстремистката група Ислямска държава вече не контролира територии в Либия, но нейни бойци са били забелязвани и тя е обвинявана за множество нападения в различни област. Международната общност остава нейна мишена. Либия беше обхваната от хаос след бунта от 2011 г., при който беше свален и убит диктаторът Муамар Кадафи, отбелязва АП. Страната остава разделена между съперничещи си парламенти и правителства в източната и западната част. Те са подкрепяни от различни милиции, племена и политически фракции.

Убитите при бомбардировката на САЩ в Афганистан вече са 90 души

https://www.24chasa.bg/novini/article/6173240

Убитите при бомбардировката на САЩ в Афганистан вече са 90 душиБроят на членовете на терористичната групировка „Ислямска държава“, убити при бомбардировката на САЩ в Афганистан, е достигнал 90 души, съобщиха в събота властите в страната, предава AFP, цитирана от "Фокус". „Поне 92 членове от „Ислямска държава“ са били убити при атаката“, коментира управителят на провинция Ачин.

Спомени от соца: Преди 60 години е открит първият мол в София

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278941_%D0%A1%D0%BF%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B8+%D0%BE%D1%82+%D1%81%D0%BE%D1%86%D0%B0%3A+%D0%9F%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8+60+%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B8+%D0%B5+%D0%BE%D1%82%D0%BA%D1%80%D0%B8%D1%82+%D0%BF%D1%

 15 април 1957 г. в София е открит ЦУМ. Първият социалистически мол, построен по съветски образец и сочен за най-големия на Балканите. Но за поколенията отпреди 1989 г. той означава много повече от пазаруване. Сградата е проектирана от архитект Коста Николов през 1956 г. и е построена година по-късно в архитектурния център на София, т. нар. Ларго. ЦУМ е открит през 1957 г., година след Априлския пленум. Сградата и до днес е величествена – търговска площ от 19 000 кв. м на 6 етажа, още 11 000 квадрата офис площи на три нива. Тук са монтирани и първите ескалатори у нас. На партера се предлагат пощенски марки, филателия и нумизматика, бижута, картини, цветя, ръчно изработени сувенири от Задругата на майсторите. На първия етаж са и детските играчки. Кадри от щандовете са заснети през 70-те години във филма „Таралежите се раждат без бодли“. На втория етаж са „дамските стоки“, а на третото ниво – „мъжките“. На последния етаж са се продавали китари. Появяват се рекламни брошури, наречени „Една седмица в София“, в които посещението на ЦУМ е в задължителната програма. Основна реконструкция на сградата е направена през 1986 г. под ръководството на арх. Атанас Николов. До 1998 г. ЦУМ си работи като универсален магазин за конфекция, парфюмерия, козметика, електроника, а след обновяването през 2001 г., в което участва британски екип, е открит отново като търговски център, който приютява магазини на различни марки и вериги. 3 г. по-късно сградата е купена от бизнесмена Георги Гергов за 30 милиона евро.  Източник: факти.бг.

Градският транспорт в София с удължено работно време за празника

http://www.cross.bg/interval-liniya-minyti-1540371.html

/КРОСС/ Общественият транспорт на София ще работи с празнични разписания на 15, 16 и 17 април, а в нощта на Великден на 15 срещу 16 април ще бъде удължено работното време на част от колите до 01:30 часа, съобщиха от Центъра за градска мобилност. Празничното работно време е валидно за линиите: Трамваен транспорт: • Линия № 5 - интервал 30 минути;• Линия № 6 - интервал 56 минути;• Линия № 7 - интервал 36/37 минути;• Линия № 20 - интервал 49 минути;• Линия № 22 - интервал 50 минути.Тролейбусен транспорт:• Линия № 1 - интервал 46/47 минути;• Линия № 2 - интервал 47 минути;• Линия № 5 - интервал 46 минути;• Линия № 9 - интервал 33/34 минути. Автобусен транспорт:• Линия № 11 - интервал 38 минути;• Линия № 76 - интервал 40 минути;• Линия № 85 - интервал 80 минути;• Линия № 94 - интервал 35 минути;• Линия № 102 - интервал 40 минути;• Линия № 213 - интервал 30 минути;• Линия № 280 - интервал 35 минути;• Линия № 285 - интервал 80 минути;• Линия № 309 - интервал 40 минути;• Линия № 310 - интервал 32 минути;• Линия № 604 - интервал 35 минути

Папа Франциск поиска прошка за смъртта на мигранти, войните и скандалите в Католическата църква

http://www.mediapool.bg/papa-frantsisk-poiska-proshka-za-smartta-na-migranti-voinite-i-skandalite-v-katolicheskata-tsarkva-news262715.html

Смъртта на мигранти, войните и скандалите в Католическата църква са сред срамните деяния на човечеството, за които Исус Христос трябва да прости, заяви папа Франциск докато ръководеше шествието на Кръстния път, съобщи ДПА. Кръстният път пресъздава 14-те етапа от пътя, изминат от Христос на Разпети петък, когато е разпънат на кръст. "Христе, наш единствен спасителю, и тази година се обръщаме отново към теб с очи, наведени от срам и сърца, пълни с надежда. Срам за всички картини на опустошение, на разрушение и корабокрушения, които станаха обичайни в нашия живот", заяви папа Франциск на Разпети петък. Денят, когато Христос е разпънат на кръст, е ден на покаяние и изкупление. Папата изрази съжаление за "невинната кръв на жени, деца, имигранти и преследвани хора, която се пролива всеки ден", както и за себичността и алчността. Припомняйки за скандалите във Ватикана, той поиска прошка и за всички свещеници, които са се провалили в задълженията си. "Ние скандализирахме и ранихме твоето тяло, Църквата, и забравихме нашата първа любов, нашият първи ентусиазъм и нашата пълна достъпност, позволявайки на сърцата и самоотвержеността ни да ръждясат", заяви Франциск пред вярващите. По оценки на Ватикана на службата на открито са присъствали около 20 000 души. Процесията започна малко след 9 часа вечерта (19 ч. по Гринуич). По време на церемонията, малка група миряни от Египет, Португалия и Колумбия - страните, които папа Франциск ще посети тази година - се редуваха да носят кръста заедно с римския кардинал Агостино  

Има нови доказателства, че хакери на национална сигурност са следили транзакциите на близкоизточни банки

https://www.24chasa.bg/novini/article/6173235

Има нови доказателства, че хакери на национална сигурност са следили транзакциите на близкоизточни банки Документи, публикувани снощи от мистериозната хакерска група "Шадоу брокерс" показват, че американската Агенция за национална сигурност (АНС) може да е проникнала в междубанковата мрежа Суифт и да е поставила под наблюдение няколко банки от Близкия изток, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес, цитирани от БТА.

Една от най-скандалните икони у нас е в манастира, където днес ще се стекат 10 000 миряни

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278940_%D0%95%D0%B4%D0%BD%D0%B0+%D0%BE%D1%82+%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D1%81%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%B8+%D1%83+%D0%BD%D0%B0%D1%81+%D0%B5+%D0%B2+%D0%BC%D0%B0%D

 С реставрирани стенописи и икони посреща тази година поклонници за Великден Бачковският манастир. В основната църква върнати към оригиналния си вид са притвора и фреските и стенописите по северната и западната стени на храма. Недовършената част показва огромната разлика, а от тавана греят над 1400 златни елементи. Манастирът и неговата околност са любимо място за поклонение и отдих на мнозина. В основната църква е изложена чудотворната икона на Света Богородица, която също е обект на реставрация от няколко години. Състоянието на дървото е толкова лошо, че тя е затворена херметично в рамка от специално и рядко африканско дърво - ироко, твърдо и плътно, което не пропуска въздух, вода или дим. Два века иконата е била скрита в планината и това се отразява на нейното състояние, от няколко години нейно копие е изваждано за литийните шествия. Но въпреки всичко тя е там, в храма и пред нея винаги има хора, пише БГНЕС . Интересен поглед към миналото дава музеят на Бачковския манастир, в него са изложени стари църковни потреби и утвар, облекла на духовници, икони. Нумизматична сбирка от монети, събирани от поклонници през вековете, говори за древната история и за популярността на това свято място. Бачковският манастир е забележителен и с наследството, оставено от най-големия майстор на четката от 19 век Захари Зограф. С един от неговите стенописи на стената на църквата "Св. Никола", която е във вътрешния двор на манастира, е свързан огромен за времето си скандал. В композицията "Страшният съд" той рисува грешниците - мъже и жени, слизащи в ада. В тези групи той е изобразил пловдивските чорбаджии и техните "кокони". От Бачковския манастир започват и първите опити на българската гражданска живопис. Там Захари Зограф се среща с двама френски художници - "майсторе французки зографе", които му откриват нов свят. От това време, описва в книгата си "Възрожденският Пловдив" Николай Генчев, е запазена една скица от изгледа на близкия до манастира водопад, която по-късно Захари Зограф разработва и с темпера, както и скици на цветя, пеперуди, драперии и глави. Водопадът, дал начало на българската гражданска живопис, и днес може да се види, а зелените пътеки в резервата Червената стена водят до чудни и прекрасни гледки. Тук в местността Клувията, разказва легендата, две овчарчета намират чудотворната икона, скрита в пещера в скалите и останала там два века, там им се е явила Света Богородица. По пътя натам има два параклиса, има и чинари, които разпростират клони в небето вече триста години. На втория ден след Великден по традиция литийно шествие отнася иконата, вече нейно копие, до мястото, където е открита. Освен реставрацията, в Бачковския манастир бе извършен и ремонт на крилото, което предлага подслон на поклонниците. Условията са много добри, а цените са символични. Условието да бъдат настанявани двойки е, те да са в граждански брак. Тунелите по пътя от Асеновград за Смолян, по които се работеше в последната година, вече са готови и свободни за движение. Манастирът очаква над 10 000 поклонници за Великден. 5 000 яйца вече са боядисани и ще бъдат раздадени за здраве и почит пред Възкресението.

 
 Blitz.bg

Ето защо този град е толкова хубав!

//dariknews.bg/regioni/burgas/eto-zashto-tozi-grad-e-tolkova-hubav-2017625

Какво предстои да се случи в Бургас в близко и по-далечно бъдеще от кмета Николов

Ансамбъл "Загоре" с концерт за Великден

//dariknews.bg/regioni/shumen/ansambyl-zagore-s-koncert-za-velikden-2017558

Aнсамбъл „Загоре“ излиза на открита сцена на пл. „Кристал“ в неделя на Великден с празничният концерт, организиран от община Шумен. Началният час е 11,30 ч.

Пред шуменци те ще покажат новия си репертоар с произведения

Тази вечер ще се пътува безплатно

//dariknews.bg/regioni/burgas/tazi-vecher-shte-se-pytuva-bezplatno-2017623

В нощта на събота срещу неделя десетки хиляди бургазлии ще се стекат към градските православни храмове, за да запалят свещица. За да е по-лесно и удобно тяхното придвижване, Община Бургас и „Бургасбус“ пускат извънредни автобуси по линия Б1 и Б2 на 15-ти срещу 16-ти април. Те ще возят безплатно

Старшата на клуб по водна топка „Черноморец” даде заявка за медали

//dariknews.bg/regioni/burgas/starshata-na-klub-po-vodna-topka-chernomorec-dade-zaiavka-za-medali-2017626

Този сезон бургаският клуб по водна топка „Черноморец” е единственият в страната, който класира всичките си отбори във финалните шестици от държавните първенства за всички възрасти.
Първа крачка към медалите в настоящия сезон направиха юношите старша възраст, родени след 1 януари 1999 г. На

Пострадалият при катастрофа моторист не е имал книжка

//dariknews.bg/regioni/vraca/postradaliiat-pri-katastrofa-motorist-ne-e-imal-knizhka-2017627

Катастрофиралият край с.Зверино моторист не е имал книжка, съобщиха от ОД на МВР Враца. Мъжът е с инициали Р.С., на 32 години е и е от София. Според полицията той е загубил управление над мотора си при навлизане в десен завой излетял вляво по посока на движението. Инцидентът станал вчера, около 13

Тръмп скри списъка с посетителите на Белия дом

//dariknews.bg/novini/sviat/trymp-skri-spisyka-s-posetitelite-na-beliia-dom-2017600

Администрацията на американският президент Доналд Тръмп обяви вчера, че няма да поднови публичния онлайн регистър на посетителите на Белия дом, създаден при управлението на предишния президент на САЩ Барак Обама, предаде Франс прес.

Военен парад в КНДР за годишнина от рождението на Великия водач (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/sviat/voenen-parad-v-kndr-za-godishnina-ot-rozhdenieto-na-velikiia-vodach-snimki-2017597

Северна Корея започна честванията по повод 105-тата годишнина от раждането на "бащата на нацията" Ким Ир-сен. Това се смята за най-важния национален празник в годината, известен и като „Ден на слънцето“. Празникът започна с военен парад. Ким Ир-сен управлява страната от 1948 г. Той е известен с кра

Задържаха шофьора, убил жена на пешеходна пътека в Пловдив

//dariknews.bg/novini/bylgariia/zadyrzhaha-shofiora-ubil-zhena-na-peshehodna-pyteka-v-plovdiv-2017624

Полицията задържа шофьорa, който блъсна и уби жена на пешеходна пътека в Пловдив. Това съобщи „Фокус“, като се позова на Областната дирекция на МВР.

Шофьорът е на 18 години и е с адресна регистрация в град Стамболийски. Наложена му е

Убитите терористи от мощната американска бомба били двойно повече

http://www.cross.bg/bomba-provintziya-poveche-1540370.html

/КРОСС/ Жертвите на свръхмощната авиобомба GBU-43 са се увеличили повече от двойно. Те вече наброяват 82-ма души, съобщава "Ню Йорк таймс". Според "Франс Прес" те са 90, а управителят на местната провинция Ачин заяви, че са 92-ма. Изданието отбелязва, че все още не е налична точна информация за нанесените щети в тунелите на афганистанската провинция Нангахар, където бомбата бе пусната, за да унищожи бойци от редиците на "Ислямска държава". Американската армия нанесе удар в четвъртък с най-мощната неядрена бомба, използвана някога от САЩ върху комплекс от тунели на терористичната организация. Афганистанските власти първоначално обявиха, че са загиналиа 36 екстремисти, като сред тях няма нито един пострадал цивилен. Както уточни говорителят на Министерството на отбраната Адам Стъмп това е първият път, в който се използва подобно мащабно оръжие, разработено по време на войната в Ирак през 2002-2003 година. Според информация от Вашингтон при последния тест на 10-тонната бомба през 2003 г. тя е предизвикала огромен облак тип „гъба", който е могъл да бъде видян от 32 км разстояние.

Хиляди миряни очаква Троянският манастир на Велика събота и Великден (видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6173232

Хиляди миряни очаква Троянският манастир на Велика събота и Великден (видео)Църковните богослужения на Велика събота започват рано сутринта и продължават непрекъснато до края на деня, така че последните съботни песнопения се сливат с неделните и приключват с тържественото „Христос воскресе!", съобщава NOVA. Хиляди миряни очаква Троянският манастир днес и на Великден утре. Как се подготвят свещенослужителите там за

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване