Поеха отговорност за атаката срещу Борусия в имейл до вестник

http://offnews.bg/news/n_1/n_652989.html

Анонимен имейл, с който се поема отговорността за нападението срещу Борусия Дортмунд е бил получен в редакцията на в. "Tagesspiegel", съобщи вестникът вчера вечерта. Имейлът е бил получен в четвъртък. Авторът му споменава Адолф Хитлер и се оплаква от "мултикултурализма". Пише, че атаката в Дортмунд е била "последно предупреждение". В допълнение, заплашва с нова атака на 22 април, когато "ще се лее цветна кръв". "Войската в Кьолн" била готова. Заплахата вероятно сочи очакваните протестиращи и демонстрацията им срещу партийната среща на партия "Алтернатива за Германия" в Кьолн същия ден. Един от популярните слогани на тези демонстранти е "цветни вместо кафяви" (кафявото е цветът на нацистите - бел. ред.). "Трябва да приемем всичко насериозно, защото нямаме следа за нападателя от Дортмунд", казва източник от средите за сигурност пред в. "Tagesspiegel". Документът се разглежда от прокуратурата в Карлсруе, съобщи нейна говорителка. Това не е първото писмо, свързано с атаката, извършена във вторник, 11 април. На мястото на нападението срещу автобуса на отбора бяха открити три идентични писма, с които се поема отговорността за атентата. Разследващите в Германия обаче казаха, цитирани от Би Би Си, че има "сериозни съмнения", че атаката срещу отбора на Борусия Дортмунд е дело на радикални ислямисти. Писмата може да са опит за измама на хората да мислят, че има подобен мотив, но взривът може да е дело на политически екстремисти - с леви или десни убеждения, както и на футболни почитатели. Отговорност за нападението вече поеха и леви екстремисти, но прокуратурата очевидно се съмнява в достоверността на твърденията им. В четвъртък 25-годишен иракчанин "с връзки с ислямисти" беше арестуван, но по-късно се оказа, че той няма отношение към нападението.

Педофилският скандал в Англия придоби гигантски размери

http://www.clubz.bg/52864-pedofilskiqt_skandal_v_angliq_pridobi_gigantski_razmeri

Разразилият се през есента на миналата година педофилски футболен скандал в Англия вече е с гигантски размери, пише в. "Гардиън".

През ноември 2016 г. бивши играчи, някои от които доста известни най-вече в родината на любимата игра, излязоха открито и разкриха, че са били изнасилвани от бившия треньор в академиите на "Манчестър Сити" и "Крю" Бари Бънел.

Това отпуши серия от признания и казусът излезе от футбола, като навлезе и в други спортове в Обединеното кралство.

Напоследък медиите утихнаха по деликатната тема, но това не значи, че специалното полицейско звено, което се е заело с разследването, има по-малко работа. В последните седмици и месеци има подадени нови 400 сигнала за сексуални посегателства.

Замесени са повече от 300 спортни клуба. Около 23 процента от случаите касаят професионалното ниво. Огромна част от инцидентите са се случили през 70-те, 80-те и 90-те години.

Така до 31 март общият брой на подадените сигнали е 1432. Това е от ноември досега. Грег Кларк, президентът на Футболната асоциация (ФА) на Англия, определя скандала като най-лошият в спорта във Великобритания, който лично той помни.

Около една трета от посегателствата са се случили в северозападната част на страната. Тя е доста богата на големи имена във футбола. Там са Манчестър, Ливърпул, Блекпул, Нюкасъл и т.н. и т.н.

Още през януари, когато разследваните случаи бяха 1016, стана ясно, че 526 от жертвите са изнасилвани, когато са били на възраст между 4 и 20 години.

Тогава са повдигнати обвинения към 184 треньори, шефове, скаути и функционери.

И не си мислете, че ужасната практика е част от миналато. В последните две седмици са подадени 46 сигнала за посегателства в периода 2005-2016 г. 

Отделно от полицията ФА води самостоятелно разследване, започнало миналия декември. Очаква се то да отнеме до 18 месеца. Според "Гардиън" не е ясно защо проверката на Футболната асоциация е ограничена само докъм 2005 г., не по-късно.

Какво да правим със счупените сварени яйца

https://vesti.bg/lyubopitno/lyubopitno/kakvo-da-pravim-sys-schupenite-svareni-iajca-6067556

Все няколко яйца се оказват пукнати и няма как да бъдат боядисани, ето какво прави с тях Диди

Патриарх Неофит ще оглави пасхалните богослужения за Възкресение Христово

https://www.24chasa.bg/novini/article/6173228

Патриарх Неофит ще оглави пасхалните богослужения за Възкресение ХристовоНегово светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит ще оглави пасхалните богослужения за Възкресение Христово, предаде „Фокус”. В София вечерта на Велика събота в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски” празничното богослужение за Възкресение Христово (полунощница, пасхална утреня и Златоустова св.

Патриархът ще оглави празничните богослужения при засилени мерки за сигурност

http://www.cross.bg/nevski-chasa-hram-pametnika-1540369.html

/КРОСС/ Негово светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит ще оглави пасхалните богослужения за Възкресение Христово. В София вечерта на Велика събота в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски" празничното богослужение за Възкресение Христово (полунощница, пасхална утреня и Златоустова св. Литургия) ще бъде оглавено от Негово Светейшество Българският патриарх Неофит. Начало на богослужението е от 23:30 часа. Към 23:45 часа от параклиса на Синодалната в патриаршеския храм ще бъде донесен Благодатния огън, който няколко часа по-рано ще пристигне от Божи Гроб. Точно в полунощ Светейшият Патриарх ще поздрави с „Христос воскресе" православните християни. От този момент в продължение на 40 дни те ще разменят помежду си поздравите: „Христос Воскресе!" - „Воистину Воскресе!". След полунощ в храма ще започне празничната патриаршеска Света Литургия. Както вече беше обявено край храм-паметника „Александър Невски" ще има засилени мерки за сигурност. Това беше обявено преди ден от Националната служба на охрана. По време на Празничното Пасхално богослужение в района не е желателно използването на безпилотни летателни средства (дронове) заради съществуващите рискове от нежелани инциденти за всички присъстващи граждани и официални лица

Възкресението придава смисъл на живота

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278939_%D0%92%D1%8A%D0%B7%D0%BA%D1%80%D0%B5%D1%81%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%D1%81%D0%BC%D0%B8%D1%81%D1%8A%D0%BB+%D0%BD%D0%B0+%D0%B6%D0%B8%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%B0

 В последните години творбите на Ивинела Самуилова се превърнаха в едни от най-търсените на родния пазар. Последният роман на авторката "Бабо, разкажи ми спомен" спечели националния конкурс "Моята любима книга - 2016". Книгите на Ивинела докосват душата, карат читателя да се замисли за начина, по който живее и го вдъхновяват да мечтае за промяна към по-добро. Творческите търсения на писателката са насочени към вътрешния свят на човека и отношенията му с Бог, света и ближните. В навечерието на Възкресение Христово разговаряме с Ивинела, която е богослов по образование, за смисъла на този празник, за връзката на човек с Бог, за загубените корени и за възкресяването на българското.

 
-Ивинела, предстои най-светлият християнски празник – Възкресение. За какво трябва да възкръснат и нашите души на този ден?
- Възкресението на Господ Иисус Христос от мъртвите е съсредоточието на християнската вяра. „Ако Христос не е възкръснал, напразна е вярата ви", казва апостол Павел. Без Възкресението християнството би било поредния неуспешен опит за религиозна утеха на човека, роден, за да умре. Смъртта, безумната драма на нашето съществуване, обаче намира радикално, решаващо, безапелационно решение във Възкресението. То е категоричното свидетелство, че страданието и смъртта не са нормата на живота. Най-много сълзи са пролети пред иконите с молитви Бог да даде нов живот. В тези сълзи се съдържа вярата, че най-скъпоценния дар е животът. Майчината любов е символ на предела на човешката любов изобщо. Никой не се съмнява в нейната свята и безусловна същност. На никого не му хрумва да обвини майката, че с рожбата си принася поредната жертва на смъртта. Напротив - раждането на дете е най-голямата радост в човешкия живот. И не защото това дете един ден ще разполага с ново поколение смартфон или ще работи за голяма заплата в някоя американска компания. За тази радост няма обяснение в категориите на материалния ни свят. Обяснението на тази радост е в може би неосъзнатата, но безусловна увереност, че от дара на живота по-скъпоценен дар няма и че този дар е дар вечен. Че всеки човек е вечен човек. Че макар да е обърнал гръб на Бога – сиреч, на живота, макар да е сбъркал пътя и да се е оказал в друго царство, където му се налага да живее по чужди на природата му закони, то той, човекът, продължава да е царският син. Наследникът на вечността и радостта. За тази истина трябва да възкръснат душите ни. Възкресението придава смисъл на човешкия живот.
-Смятате ли, че повечето от хората са изгубили Бог. Не се ли получава така, че се сещаме за Него или по празници, или когато сме в беда?
- Така се получава. И не мисля, че болшинството хора, които пълнят храмовете по празници, мислят за Бога – пак за себе си мислят. Тичат към Църквата на Велика събота, за да се мушнат под масата с Христовата Плащеница „за здраве", а не за да се поклонят на гроба Господен. Нехаят, че в този гроб е положена скръбта на Бога по човека, Неговата любов към нас, Неговата смирена молба да се обърнем към Него и да приемем безценния дар на вечния живот и радост. Жалко е, защото заради дребното изпускаме великото, съсредоточени в земното добруване изпускаме вечността, самовлюбени, се отказваме от любовта на Бога. Затова и най-често в страданията се сещаме за Него - когато установим, че земните ни опори и упования нищо не струват. Че те не могат да ни спасят и че добро и живот извън Бога няма.
-В забързания модерен свят хората като че ли мислят твърде много за земното и по-малко за духовното. Не е ли много опасно за душите ни това? Не трябва ли именно тук, на земята, да заслужим вечността?
-Вярата е за ежедневна употреба. В „Гатанки от небето" разказвам една много поучителна притча в тази връзка: "Случило се веднъж свещеник и сапунджия да вървят заедно.
Каква е тази твоя вяра? – попитал сапунджията. – Я виж хората колко са нещастни, как едвам се справят с проблемите в живота си. Ако има Бог, защо всичко е толкова лошо? Свещеникът не отговорил нищо. Продължили те пътя си и след малко видели в калта да играе детенце. Хлапето било мръсно от главата до петите. Тогава свещеникът се обърнал към сапунджията: Нали казваш, че сапунът отмива всякаква мръсотия? Я виж това дете колко е изцапано! Сигурен ли си, че сапунът помага? Е! – възразил сапунджията. – Сапунът не може да помогне, ако не се ползва...И при нас е така – отвърнал отецът. – Вярата не помага, ако не изповядваш Бога във всеки ден и всяка ситуация от живота си.
Вярата е ежедневно усилие на волята. Вечната радост е наградата за това усилие.
-Казват, че няма място за страх там, където е Бог, но не е ли страхът и инстинкт за самосъхранение?
- Както казва Алексей, психологът-прототип на главния герой в романа ми „Животът може да е чудо", днес живеем в паник-култура и изпитваме страх едновременно от и за живота. Това води до парализа на способността ни изобщо да живеем. Страхът обаче може да бъде и много полезен, стига този естествен инстинкт да не бе така умело манипулиран и патологизиран от социума. В действителност страхът не е непременно патологично състояние. Онова, познато на мнозина тревожно присвиване на стомаха, показва, че сме активизирали своите ресурси (воля, интелект, въображение, физически сили и пр.) и сме събрали куража да се изправим срещу някое предизвикателство или проблем. Страхът става проблематичен, когато се фокусираме върху изпитанието, а не върху преодоляването му. Върху проблема, а не върху решението. Св. евангелист Лука разказва как един ден Господ и учениците му поели с кораб през Генисаретското езеро. Извила се силна буря, вятърът люлеел лодката, водата я заливала, а Христос бил заспал. Тогава учениците, силно изплашени, Го събудили с думите: „Учителю, загиваме!". А той, като отворил очи, заповядал на бурята да спре и простичко ги попитал: „Де е вярата ви?". Де е вярата ни? „Страхът пред човеците поставя примка, а който се надява на Господа, ще бъде в безопасност", казва една от притчите на Соломон.
- За Вас Бог е.....?
- Ще отговоря с думите на псалмопевеца: „Господ е пастир мой..." Както отбелязва един автор, ние, хората, настояваме да правим нещата по нашия начин. Не непременно по най-лесния, или по общоприетия, или по най-добрия, да не говорим - по Божиите норми. Не. Настояваме да е по нашия. Толкова сме самонадеяни. И глупави. И уязвими. Като овце сме. Втурваме се нанякъде, губим се, лутаме се, оплитаме се, от овче своеволие и глупост ставаме храна на вълците. От всички животни, овцата е най-неспособното да се погрижи за себе си. И само добрият пастир може да ни опази и спаси, да ни заведе на най-доброто пасище и при най-чистата вода, да тръгне да ни търси дори и сред най-непрогледния мрак на нощта, дори и сред най-силната буря и да ни осигури убежище и защита. Най-голямата пречка за общението с Бога е гордостта и самомнението ни. Човек най-трудно се отказва от самоизмамата за собствената си важност, дори с риск да погуби живота си. Вярата в Бога започва с усмиряване на егото, с послушанието към Пастира.
-Как да направим живота чудо?
- Като сменим посоката – обратно нагоре, към Бога. От отчаянието към радостта. От временното към вечното. От пошлото към святото. „Да издигнем сърцата си нагоре", призовава свещеникът по време на светата Литургия, а вярващите отговарят: „Издигнати са към Господа". Това е рецептата.
-Какъв щеше да е животът, ако възрастните можеха да се радват като децата?
- Може би нормален, но с главата надолу, според разбирането на големите. Възрастните често упорстват в това, което ги прави нещастни – ден след ден се занимават с неща, които ги правят нещастни, имат нещастни отношения с другите, имат нещастна нагласа към живота като цяло. Децата правят точно обратното – упорстват в радостта. Вбесяват нещастните възрастни с тяхното, за стотен път: „Хайде пак", когато нещо ги радва.
-Книгата ви „Бабо, разкажи ми спомен" стана „Любима книга на България" за 2016 г. в националния конкурс „Моята любима книга". В нея героинята ви открива радостта на малките и простички неща. Не се ли крие именно в това разковничето към щастието?
- Големият и сложен съвременен човек няма да стане автоматично щастлив, ако се върне към „малките и простички неща". Да се живее по такъв начин е мироглед, а не въпрос на смяна на адреса. В центъра на този мироглед пък е Бог. В този смисъл, ако ползвам думите на сестра Серафима, една от героините в романа, най-простото нещо на този свят е Бог, защото е най-близо до всеки. Светът става сложен, когато изгубим Бога. Когато заменим този съвършен компас в гърдите си с идеологии и сложни теории за живота. Бог е тайната на нашите предци и те затова са били по-щастливи от нас – защото са преживявали света като Божие творение, в което са съучастници, а живота – като празник, дар и радост. Питала съм възрастни хора щастливи ли са и те не са разбирали какво ги питам. Не са живели по определения и стотици „10 правила как да бъдем щастливи", а са били щастливи да живеят. Щастието им не било обусловено от хиляди външни условия, а е било вътрешна нагласа за живеене. Баба ми е казвала: „Едно време на това, което сега наричате депресия, ние му викахме халосия".
-Загубили ли сме връзка с корените си и със земята?
- Изгубили сме връзка със земята, с небето и между нас самите. А това са основните опори за живота. Изгубили сме разбирането за съдържанието на нашите традиции, за мирогледа на старите българи. Всеки обред и всяко ритуално действие на нашите предци целят да отворят вратата за свещеното и да я затворят за профанното в живота. Всеки техен ден започва с избор на света, който те са желаели да населяват – този, в чийто център е Бога. Старите българи винаги са били заети с това да прекрачват от дребното към великото, от пошлото към святото, от временното към вечното, от прозаичното към дълбоките тайни на съществуването.
-Как да възкресим българското?
- Като възкресяваме стремежа към святост, обичта си и грижата си към земята, паметта си за България, за традициите ни, за българската история, духовност и култура. Традицията търпи промяна, но тя е само външна. Може днес да не носим потури и калпаци, но е важно да не губим ритъма на българското хоро, макар да го играем по дънки. Думата „българщина" трудно може да бъде дефинирана, защото самото това понятие определя нас. Усещаме го в пулса на кръвта ни, в ритъма на сърцето, в настръхването на кожата, в сълзите в очите, когато думата „България" има смисъл за нас. Този смисъл трябва да възкресяваме ежедневно, всеки по своя си начин – у дома, при възпитанието на децата ни, в работата ни, в отношението ни към земята, към природата ни, към сънародниците ни, към всичко родно.
-Ивинела, разкажете ни спомен....
- Един от най-ранните ми детски спомени е как веднъж баща ми издялка красиво кората на една пръчица и ми каза, че била вълшебна. Че мога да й кажа три желания и тя ще ги изпълни. Разбира се, татко се бе подготвил за лесно предвидимите ми желания на четиригодишно дете: шоколад, бонбони и дъвка. Никога няма да забравя как прошепвах на пръчицата какво искам, после как татко я „изслушва", след което пред ококорените ми от изумление и възторг очи, ми поднася лелеяното лакомство. Това се оказа с необратими последици за мен - никога не изгубих усещането си за вълшебство, а онази детска вяра, че зад света стои велик магьосник, ме водеше в търсенията ми, докато открих кой е Той. Слава Богу! Както се изрази веднъж една баба: „От всичко най-много съм благодарна на Господ затова, дето ми е дал да вярвам в Него".
-Вашето пожелание към християните за Възкресение Христово....
- В тишината на смъртта, на съмнението, на отчаянието, възцарила се в света в часовете след погребението на Господ, да се опитаме да осмислим новината на Възкресението. Не на безсмъртието на душите – това не е християнско, нито е нашата участ и много отнема от величието на Бога и от нашето собствено величие като Негов образ и подобие. „Човек" означава единство на тяло, душа и дух и именно в това свое единство той е създаден от Бога вечен. Това единство възкресява Господ. Това възкресено единство той явява на апостолите. Тома Неверни вече изповяда нашето съмнение и сложи пръст в раните на Господ, за да се увери, че е наистина възкръснал, в плът и кръв. Евангелието е исторически документ, а не приказка за призраци. Да повтаряме неверието на Тома е също толкова глупаво като да слагаме отново и отново пръста си върху нагорещения котлон, за да проверим дали пак ще се изгорим. Да бъдем вярващи, а не невярващи – тези Господни думи са и моето пожелание. Христос Възкръсна!

Засилено полицейско присъствие около летища, гари и църкви в празничните дни (видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6173223

Засилено полицейско присъствие около летища, гари и църкви в празничните дни (видео)Сериозни мерки за сигурност през празничните дни. Конкретни заплахи за сигурността у нас няма, въпреки това полицията прави сериозни проверки на територията на цялата страна, съобщава NOVA. Засилено остава присъствието на полицията около летища, гари и автогари, молове, църкви и манастири. От СДВР и регионалните дирекции призоваха всички да носят

Трудна, но сладка победа на "Черно море Тича" над "Ямбол"

http://www.moreto.net/novini.php?n=348918

Черно море Тича постигна трудна победа срещу отбора на Ямбол с 85:80. Домакините стигнаха до успеха през последната част, след като успяха да стопят пасив от 8 точки преди последната четвърт. Станислав Цонков вкара 23 точки за успеха на домакините, а Деян карамфилов завърши с 18 точки и 9 асистенции.

Акценти от пресата

http://www.cross.bg/vsichki-tzvetanov-ninova-1540368.html

Вестниците в събота отделят място на наближаващия празник Възкресение Христово. "Обръщение на патриарх Неофит към българския народ за предстоящото Възкресение Христово: Скъпи сънародници, братя и сестри! Празникът Възкресение Христово изпълва сърцата на милиони хора с любов и радост, вдъхновява ни за добри дела, помага за утвърждаването в обществото ни на такива непреходни ценности и нравствени ориентири, като грижа за бедните, страдащите и изнемогващите, любов към ближните, милосърдие и състрадание. Даруваната ни от Господа надежда за спасение ни помага да живеем, да се трудим и преодоляваме несгодите на земното битие, без да униваме. Възкръсналият Христос да укрепява всички нас, та във всяко семейство, във всяко човешко сърце да се разпали светлината на живота! Нека Божията благодат да ни помага да устройваме земния си живот в мир, християнско благочестие, любов, братство и взаимно разбирателство! Да възнесем горещи молитви към Господа да просвети с дух на мъдрост, разсъдителност и човеколюбие нашите управници, да ни запази от природни бедствия, междуособици, нашествия на другородци и от всяко зло, да утвърди страната и народа ни в мир и съгласие и в истинската и спасителна православна вяра! Отправяме пасхално приветствие към всички наши духовни чеда и всички хора с добра воля, с надежда до всеки да достигне светлината на Възкресението! Спасителят Христос да дарува живот в мир и благоденствие на нашите близки и на целия български народ!" - в. "Труд"

Вестник получи имейл, с който се поема отговорността за нападението в Дортмунд

https://www.24chasa.bg/novini/article/6173220

Вестник получи имейл, с който се поема отговорността за нападението в Дортмунд Имейл, с който се поема отговорността за нападението срещу Борусия-Дортмунд, беше получен в редакцията на берлински вестник, предадоха ДПА и ТАСС, цитирани от БТА. Анонимният имейл е получен във в. "Тагешпигел" в четвъртък, съобщи снощи вестникът. В него се споменава Адолф Хитлер, изказват се оплаквания от мултикултурализма,

Преглед на печата - 15 април

http://www.moreto.net/novini.php?n=348917

Вестниците в събота отделят място на наближаващия празник Възкресение Христово. "Обръщение на патриарх Неофит към българския народ за предстоящото Възкресение Христово: Скъпи сънародници, братя и сестри! Празникът Възкресение Христово изпълва сърцата на милиони хора с любов и радост, вдъхновява ни за добри дела, помага за утвърждаването в обществото ни на такива непреходни ценности и нравствени ориентири, като грижа за бедните, страдащите и изнемогващите, любов към ближните, милосърдие и състрадание.

Велика събота – краят на страданията и слизането на Исус Христос в ада

//dariknews.bg/regioni/burgas/velika-sybota-kraiat-na-stradaniiata-i-slizaneto-na-isus-hristos-v-ada-2017618

Страстите Христови са прелюдия към вечния живот, за тези, които вярват в Него, прошка на греховете и мир с Бога

Отново пияни на пътя

//dariknews.bg/regioni/stara-zagora/otnovo-piiani-na-pytia-2017617

Двама пияни водачи са задържани през изминалото денонощие в Старозагорска област.
 
55-годишен мъж от село Мирово е управлявал лек автомобил „Опел Астра“ с 2,85 промила алкохол в кръвта. Водачът е задържан за срок до 24 часа. В РУ - Чирпан е започнато бързо производство за престъплени

Храни за повишено либидо

//dariknews.bg/novini/liubopitno/hrani-za-povisheno-libido-2017621

Всички са чували за ефекта на продукти като люти чушки, шоколад и дори чесън върху потентността. А знаехте ли, че една салата от домати също може да подобри сексуалния ви живот?
  Динята действа като естес

Пиян и дрогиран блъснаха пешеходци

//dariknews.bg/regioni/stara-zagora/piian-i-drogiran-blysnaha-peshehodci-2017619

55-годишен пешеходец е ударен от лек автомобила „Пежо 106", чийто водач е шофирал с 2.39 промила алкохол в кръвта. Инцидентът е станал в с. Горно Черковище, общ. Казанлък. Водачът изгубил контрол над автомобила, който навлязъл в лентата за насрещно движение и блъснал пешеходеца. Шофьорът, който е б

Администратори, готвачи и камериерки сред най-търсените на пазара на труда

//dariknews.bg/regioni/varna/administratori-gotvachi-i-kamerierki-sred-naj-tyrsenite-na-pazara-na-truda-2017365

Администратори за хотели, готвачи, сервитьори и бармани са най-търсени на борсата, показва справка на Бюрото по труда във Варна. Свободни места към 13 април са заявени за пиколо, камериерки, пазачи и охранители.

Работодателите в морската столица имат нужда още от продавачи, спасители

Великденско дарение от Граждански клуб ЛИПА

//dariknews.bg/regioni/stara-zagora/velikdensko-darenie-ot-grazhdanski-klub-lipa-2017620

На Велика събота Граждански клуб ЛИПА отново зарадва крайно нуждаещите се  старозагорци при храм "Св. Паисий Хилендарски" в кв. "Зора".
Членове на клуба донесоха великденски хранителни пакети, съдържащи литър вино, бутилка олио, боб, ориз макарони, щафета салам, местна консерва, вафли, локум

Ситуацията в Либия може отново да се влоши, предупредиха от ООН

http://www.cross.bg/libiya-gyteresh-sekretar-1540367.html

/КРОСС/ Ситуацията в Либия може отново да се влоши. За това предупреди генералният секретар на ООН Антонио Гутереш, предаде "РИА Новости". В доклада на генералния секретар, адресиран към членовете на Съвета за сигурност на организацията, пише, че въпреки, че „Ислямска държава" вече не контролира територии в Либия, членовете ѝ са били забелязани в страната и носят отговорност за провеждането на редица атаки в различни нейни райони. Гутереш изрази притеснения относно новата ескалация на военните действия и на политическата неопределеност в страната. Той предупреди във връзка с това, че ситуацията може да се развие до връщане към пълномащабен конфликт.  

В очакване на Възкресение

http://offnews.bg/news/n_1/n_652988.html

Велика събота е. В този ден Църквата възпоменава погребението на Исус Христос и слизането му в ада. Днес приключва Страстната седмица, в която постът е най-строг. На Велика събота се служи утреня, която започва привечер на предния ден - Велики петък. Храмът се осветява и се провъзгласява вестта за жените, които в неделя отиват на гроба на Исус Христос, за да го помажат с миро, но намират гроба празен. Вместо тялото на Учителя те виждат "двама мъже в ослепително облекло" (Ев. от Лука, глава 24) - ангели, които им казват: "Защо търсите мъртвия между живите? Няма го тук, но възкръсна". На Велика събота свещеникът, носещ Евангелието и Плащаницaта, заедно с богомолците обикалят около храма със запалени свещи Тази тържествена процесия свидетелства, че цялата вселена е очистена, избавена и възстановена, че живота и светлината са победили смъртта и мрака. Днес започва и празничната подредбата на храма. От траурни и в тъмни окраски илитоните и централната завеса се заменят с бели такива с празнично везмо. Различно е и облеклото на йереите, които сменят своите тъмни одежди с тържествени. Тези промени стилизирано показват триумфа на Христос над тъмните сили и грехопадението. Вечерта преди Възкресение храмът символизира гроба, в които било положено тялото на Спасителя. Вратите са затворени, а подготовката за възкресното богослужение започва отвън, където йерейте изпълняват последните молитви. Миряни и богомолци се събират пред храма в очакване на Великото тайнство – Възкресение. На Великата събота се четат 15 пророчества за Христос от Писанието. На Велика събота обикновено се месят и пекат обредните великденски хлябове и козунаци. Разрешено е и боядисването на яйца.

Метро и градски транспорт до 1,30 часа тази нощ

http://offnews.bg/news/n_1/n_652742.html

Част от линиите на градския транспорт и метрото ще возят до 1,30 часа тази нощ, съобщи Столична община.  С удължено работното време ще се движат трамваи с номера 5, 6, 7, 20 и 22, тролейбусни линии №1, 2, 5,9 и автобуси 11, 76, 85,94, 102, 213, 280, 285, 309, 310, 604. Метровлаковете ще са на 15 минути от станция “Сливница” до “Младост 1” – 15 минути, а в участъците метростация “Младост 1” – метростанция “Летище София”; метростанция “Младост 1” – метростанция “Бизнес парк” и метростанция “Сливница” - метростанция “Витоша“ на интервал 30 минути.  Столична дирекция на вътрешните работи организира реда и контрола. Поради очаквания засилен пътникопоток от Централна ж.п. гара, Централна автогара и ж.п. гара “Искър”, на 17.04.2017 г., съответните експлоатационни поделения на “Столичен автотранспорт” и “Столичен електротранспорт” ще осигурят допълнително превозни средства. 

Папа Франциск се срамува от смъртта на мигранти, войните и скандалите в църквата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6173217

Папа Франциск се срамува от смъртта на мигранти, войните и скандалите в църквата Смъртта на мигранти, войните и скандалите в Католическата църква са сред срамните деяния на човечеството, за които Исус Христос трябва да прости, заяви папа Франциск, цитиран от ДПА, докато ръководеше шествието на Кръстния път, съобщи БТА. Кръстният път пресъздава 14-те етапа от пътя, изминат от Христос на Разпети петък,

"Майката на бомбите" продължава да сее смърт!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278938_%22%D0%9C%D0%B0%D0%B9%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%B1%D0%BE%D0%BC%D0%B1%D0%B8%D1%82%D0%B5%22+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D1%8A%D0%BB%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D1%81%D0%B5%D0%B5+%D1%81%D0%B

 Жертвите на свръхмощната авиобомба GBU-43 са се увеличили двойно. Те вече наброяват 82-ма души, съобщава "Ню Йорк таймс", цитиран от ТАСС и БГНЕС.  Изданието отбелязва, че все още не е налична точна информация за нанесените щети в тунелите на афганистанската провинция Нангахар, където бомбата бе пусната, за да унищожи бойци от редиците на "Ислямска държава". Припомняме, че на 13 април американците нанесоха удар с най-мощната неядрена бомба, използвана някога от САЩ върху комплекс от тунели на ИД. При атаката, по първоначални данни, загиналите бяха 36 екстремисти, като сред тях няма нито един пострадал цивилен. Както уточни говорителят на Министерството на отбраната Адам Стъмп това е първият път, в който се използва подобно мащабно оръжие, разработено по време на войната в Ирак през 2002-2003 година. Според информация от Вашингтон при последния тест на 10-тонната бомба през 2003 г. тя е предизвикала огромен облак тип „гъба“, който е могъл да бъде видян от 32 км разстояние. 

 
 Blitz.bg

НСО ви слага белезници, ако днес си позволите да...

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278937_%D0%9D%D0%A1%D0%9E+%D0%B2%D0%B8+%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B3%D0%B0+%D0%B1%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%B7%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8%2C+%D0%B0%D0%BA%D0%BE+%D0%B4%D0%BD%D0%B5%D1%81+%D1%81%D0%B8+%D0%BF%D0%BE%D0%B7%D0%B2%D0%BE%

 По време на Празничното Пасхално богослужение в храм-паметника „Св. Александър Невски“, което ще се състои тази вечер, не е желателно използването на безпилотни летателни средства (дронове) в района на провеждане на събитието заради съществуващите рискове от нежелани инциденти за всички присъстващи граждани и официални лица. Това се посочва в съобщение във връзка с обезпечаване на сигурността по време на Празничното Пасхално богослужение в храм-паметника „Св. Александър Невски“, публикувано на сайта на Националната служба за охрана (НСО).  Проверката на гражданите, желаещи да наблюдават Великденската света литургия ще бъде осъществявана посредством три пункта: първият пункт ще бъде разположен на ул. „Оборище“ и ул. „19-ти февруари“, вторият – между ул. „Шипка“ и храм-паметника „Св. Александър Невски“ и третият – на ул. „Оборище“ – участъкът между ул. „Париж“ и храм-паметника „Св. Александър Невски“. От НСО напомнят на гражданите, които ще присъстват на проявата, че следва да спазват чл. 6, ал. 1 от Закона за събранията, митингите и манифестациите и чл. 23., ал.5 от Наредба № 1 за обществения ред и опазването на общинските имоти на територията на Столична голяма община, която гласи: „При провеждане на масови прояви на обществени места се забранява: внасянето на огнестрелно или хладно оръжие, както и на други предмети, предназначението или употребата на които би застрашило обществения ред, живота и здравето на присъстващите; забранява се посещението на лица в явно нетрезво или неадекватно състояние, както и ползването на предмети, предизвикващи силен шум.“ Полицейските служители, в рамките на своята компетентност, контролират прилагането на Наредбата и съставят актове на гражданите при установяване на нарушения. Служителите на НСО ще извършват проверки на предмети и вещества на основание чл. 30, ал. 1 от Закона за Националната служба за охрана като проверяват за наличие на огнестрелни и други оръжия, хладни оръжия и остри предмети, експлозиви и леснозапалими вещества, източници на йонизиращи лъчения, фойерверки и други пиротехнически изделия. Граждани, които носят обемисти багажи, няма да бъдат допускани на мероприятието, поради невъзможността на място да бъде организирано съхраняването им.

 
 Blitz.bg

Времето днес ще е дъждовно, с максимална температура 25 градуса

http://offnews.bg/news/n_1/n_652987.html

Предимно слънчево, с максимални температури между 20 и 25 градуса, ще е времето днес, според прогнозата на НИМХ-БАН. Около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места - главно в югозападната половина от страната - ще има краткотрайни валежи, в отделни райони – придружени с гръмотевици. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-югоизток. Над планините, преди обяд ще е предимно слънчево. След обяд ще се развива купеста, в масивите на Южна и Западна България – купесто-дъждовна облачност и на места там ще превали и прегърми. На височина над 2400 метра валежът ще преминава в сняг. Вятърът ще се ориентира от югозапад и ще е до умерен. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 12°, на 2000 метра – около 6°. Над Черноморието ще е предимно слънчево. Ще духа слаб вятър от изток-югоизток. Максималните температури ще са 13°-18°. Температурата на морската вода е 10-12°, вълнението на морето ще е 1-2 бала. Дъжд с гръмотевици и температури между 9 и 21 градуса. Такова ще е времето на Великден. Дъждовете ще продължат и в понеделник, когато рязко ще захладнее и максималната температура ще е 11 градуса. От вторник ще започне затопляне, но ще продължи да вали. В сряда и четвъртък също се очакват валежи. Първият ден без дъжд ще е последният работен от идната седмица - петък. Времето ще остане хладно - с 12 градуса средна максимална температура за страната.

Нападението срещу "Борусия" имитирало ислямистки атентат

http://www.cross.bg/idil-islyamistki-imitatziya-1540366.html

/КРОСС/ Експертизата на уликите, свързани с взривовете в Дортмунд - до автобуса на футболния отбор "Борусия", показва, че вероятно става дума за имитация на ислямистки атентат, а не за акция на ИДИЛ, съобщи "Дойче веле". Специалистите посочват, че авторите на трите идентични писма, намерени на мястото на произшествието, целят да създадат впечатление, че нападението е дело на ислямисти, но има много детайли, които са нехарактерни за почерка на джихадистката групировка. Днес вестник „Зюддойче цайтунг" и медийните компании NDR и WDR съобщиха, че разполагат с копие от експертен доклад по случая, подготвен от специалисти по исляма. В него се посочва, че авторите на писмата твърдят, че действат в името на Аллах. Същевременно почеркът и исканията, издигнати от извършителите, насочват към версията за имитация. В текста се отправя смъртна заплаха към футболистите, като се твърди, че те ще бъдат мишени на джихадистите, ако Германия не закрие намиращата се на нейна територия американска военна база "Рамщайн". "ИДИЛ не се пазари", казва по този повод служител на Федералната служба за опазване на конституцията.Експертите отбелязват също, че никога досега на местата, където са извършвани ислямистки атентати, не са намирани обяснителни бележки. Освен това в писмата от Дортмунд липсват символи на ИДИЛ. Впоследствие версията за ислямистко нападение беше окончателно отхвърлена

Нападението срещу "Борусия" може би е имитирало ислямистки атентат

http://www.cross.bg/idil-islyamistki-pismata-1540366.html

/КРОСС/ Експертизата на уликите, свързани с взривовете в Дортмунд - до автобуса на футболния отбор "Борусия", показва, че вероятно става дума за имитация на ислямистки атентат, а не за акция на ИДИЛ, съобщи "Дойче веле". Специалистите посочват, че авторите на трите идентични писма, намерени на мястото на произшествието, целят да създадат впечатление, че нападението е дело на ислямисти, но има много детайли, които са нехарактерни за почерка на джихадистката групировка. Днес вестник „Зюддойче цайтунг" и медийните компании NDR и WDR съобщиха, че разполагат с копие от експертен доклад по случая, подготвен от специалисти по исляма. В него се посочва, че авторите на писмата твърдят, че действат в името на Аллах. Същевременно почеркът и исканията, издигнати от извършителите, насочват към версията за имитация. В текста се отправя смъртна заплаха към футболистите, като се твърди, че те ще бъдат мишени на джихадистите, ако Германия не закрие намиращата се на нейна територия американска военна база "Рамщайн". "ИДИЛ не се пазари", казва по този повод служител на Федералната служба за опазване на конституцията.Експертите отбелязват също, че никога досега на местата, където са извършвани ислямистки атентати, не са намирани обяснителни бележки. Освен това в писмата от Дортмунд липсват символи на ИДИЛ.    

Велика събота е

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6173214

Велика събота еНа Велика Събота още в ранните християнски общини символично се оплаква тялото Господне. Това е денят, когато е и погребението на Спасителя. През този ден Църквата в своите последования и молитви възпоменава телесното погребение на Иисус Христос и слизането му в Ада. Велика събота e "най-благословения седми ден",

САЩ пращат най-модерните си изтребители в Европа

http://www.cross.bg/f-samoleti-naii-modernite-1540365.html

/КРОСС/ Военновъздушните сили на САЩ изпращат тази събота и неделя малък брой от най-модерните си бойни самолети в Европа са съвместни учения на НАТО, предаде Ройтерс, като се позова на съобщение на Пентагона. Многоцелевите стелт-изтребители от пето поколение Ф-35 ще бъдат разположени за няколко седмици в европейски държави, които американското военно министерство не назовава. Очаква се САЩ за 15 години да похарчат 391 милиарда долара, за да вкарат на въоръжение 2443 такива самолети. Ф-35 вече имат и Великобритания, Холандия, Италия, Норвегия, Израел и Австралия.  

Две добри и една лоша новина за българите

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278936_%D0%94%D0%B2%D0%B5+%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B8+%D0%B8+%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B0+%D0%BB%D0%BE%D1%88%D0%B0+%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%

 Коментар на Иван Бедров:

Ако сте гласувал(а) за „Обединени патриоти“ и сте се надявал(а) те да влязат в управлението, за да изгонят всички имигранти, да свалят санкциите срещу Русия, да ограничат правата на циганите и да нападат Европейския съюз, както го прави Орбан, то Вие сте един/една излъган(а) избирател(ка). Валери Симеонов, Волен Сидеров и Красимир Каракачанов сложиха подписите си под документа „Приоритети за управление (2017-2021)“, който ще послужи за основа на програмата на третото правителство на Бойко Борисов – коалиция между ГЕРБ и „Обединени патриоти“.

 

Документът идва с две добри и една лоша новина. Първата добра новина е, че България скоро ще има правителство и ще е ясно кой носи отговорността за управлението. Защото поведението на президента и на служебното правителство пораждат такъв въпрос. Втората добра новина е, че България продължава в правилната посока – ще бъде лоялен член на ЕС и НАТО, който няма да залита към популистки импровизации. Било то по темата за мигрантите, Русия или данъците.

Лошата новина е, че България ще продължава да буксува, бягайки от необходимите реформи в правосъдието, регулаторната политика, образованието и редица други сфери. Няма мерки за ограничаване на мафиотското влияние в институциите. Това пък ще създава напрежение, ще пречи за постигането на по-значим икономически растеж и ще направи невъзможно догонването на другите страни от ЕС.

„Активно сътрудничество с военно-патриотичните съюзи и други неправителствени организации за патриотичното възпитание на младежта и съхраняването на традициите на българската армия“. Това е единственото изречение от документа, на което от далече му личи, че е принос на патриотите. Защото приоритетите приличат на всички предишни подобни документи на ГЕРБ. Няма никакви изненади – нито приятни, нито неприятни. А желанието на патриотите да управляват вероятно е било толкова силно, че са се отказали от огромна част от нещата, за които говореха преди изборите.

Патриотичните "панделки"

На няколко места приоритетите са закичени с патриотични „панделки“ - толкова общи и пожелателни, че единствената им роля е да бъдат „панделки“. Като например, че „родолюбието в образователната система трябва да бъде основа за възпитание и извисяване на българския дух“. Принос на патриотите е увеличението на минималните пенсии на 200 лева още от 1 октомври и ангажиментът за Закон за доброволчество, който да регулира ролята на доброволците при преодоляването на последствията от бедствия, аварии и опазване на обществения ред – вероятно това е останало от желанието за възстановяване на казармата.

Почеркът на Симеонов, Сидеров и Каракачанов личи и в няколко допълнения – програмата за саниране се разширява, включвайки вече и "тухлени многофамилни и еднофамилни жилищни сгради“. А пък „недопускането и връщането на незаконно пребиваващи чужденци“ е първа точка в главата „Обществен ред и сигурност“.

Твърдо с ЕС и НАТО

Deutsche Welle Bulgarische Redaktion Ivan Bedrov (DW/P. Henriksen)

Иван Бедров

България продължава неотклонно по „пътя на евроатлантическата интеграция", пише в документа. Цялата тема с мигрантите е поставена в контекста на общите решения на ЕС, подкрепа за единството на Съюза и задълбочаване на интеграцията. Изчезнали са приятелските намигвания към евроскептици като Льо Пен, Орбан или... Путин. Под тези ангажименти стои и подписът на Сидеров, който само преди година беше тръгнал да вади България от Европейския съюз и да я води към Москва. Изчезнало е и желанието на патриотите да ограничат избирателните права на българите в чужбина - „да защитава ефективно правата и да отстоява законните интереси на българите зад граница".

Следващото правителство препотвърждава неизпълнените все още цели за влизане в еврозоната и Шенген. Запазва валутния борд, запазва ниските данъци. Поема ангажимент да увеличи до 2% от БВП разходите за отбрана – ангажимент на НАТО от срещата в Уелс, който все по-често ни го напомня и новият американски президент Доналд Тръмп.

Всичко в приоритетите на правителството показва, че България продължава по същия път. Стабилна посока и липса на смелост за реформи. Нито една заявка за коренно преустройство на някоя сфера – нито съдебната система, нито службите за сигурност, нито здравеопазването, нито образованието. И нито една наистина смела цел – било то в икономиката, околната среда или културата. Наистина жалко!

 

 

 Иван Бедров

Слънце до обед, следобед - дъжд

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6173208

Слънце до обед, следобед - дъждДнес ще бъде предимно слънчево. Около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места главно в югозападната половина от страната ще има краткотрайни валежи, в отделни райони – придружени с гръмотевици. Такава е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН, съобщи „Фокус”.

Велика събота е. Чудото на Великден идва с Благодатния огън

https://www.actualno.com/celebrate/velika-sybota-e-chudoto-na-velikden-idva-s-blagodatnija-ogyn-news_605958.html

За православните Великден идва с чудо. Всяка година на Велика събота на Божи гроб от небето в ръцете на Йерусалимския патриарх пада Благодатният огън. И до днес тайнството е неразгадано, въпреки че много учени са градили хипотези. За милиони вярващи по целия свят огънят е н

На Велика събота християните възпоменават погребението на Христос

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/04/15/2948466_na_velika_subota_hristiianite_vuzpomenavat/?ref=rss


Днес е Велика събота - последният ден от Страстната седмица. На този ден църквата възпоменава телесното погребение на Христос и слизането на духа му в ада, за да разкъса оковите му и да отвори отново райските двери.

Църковното богослужение днес започва рано сутринта и продължава непрекъснато до края на деня. Последните съботни песнопения се сливат с неделните и свършват с тържественото "Христос воскресе!"

Тази година старозагорският...

Велика събота е. Чудото на Великден идва с Благодатния огън

https://www.actualno.com/celebrate/velika-sybota-e-chudoto-na-velikden-idva-s-blagodatnija-ogyn-news_605944.html

Велика Събота е. Чудото на Великден идва с Благодатния огън! За православните Великден идва с чудо. Всяка година на Велика събота на Божи гроб от небето в ръцете на Йерусалимския патриарх пада Благодатният огън. И до днес тайнството е неразгадано, въпреки че много учени са

Недоглеждане направи Крим "руски"

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278935_%D0%9D%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%B5+%D0%BD%D0%B0%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8+%D0%9A%D1%80%D0%B8%D0%BC+%22%D1%80%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B8%22

 След анексирането на полуострова от Русия през 2014 година, Украйна следеше стриктно за това Крим да продължи да бъде отбелязван в географските карти като украинска територия. Украинското външно министерство призова гражданите да следят и да съобщават за нередности. Така например обществеността узна, че във Франция е издаден световен атлас, а във Великобритания и Казахстан - учебници по география, в които Крим фигурира като част от Русия.

Нещо подобно се случва сега и в Германия. В края на март украински и руски медии съобщиха, че в един учебник по немски, одобрен от Федералната служба за миграцията и бежанците, Крим е изобразен като част от Русия.

Нови учебници за мигрантите

Става дума за поредицата "Немски за интеграция" на фирмата TELC от Франкфурт на Майн. Тя се е специализирала в издаването на учебни помагала и има почти 50-годишна история. Географската карта с "руския" Крим се среща в два от учебниците за мигранти на ниво Б1 и Б2. Новата поредица е на пазара от юли 2016 година и, както казват издателите, е предназначена преди всичко за курсовете по интеграция за мигрантите, живеещи в Германия.

Според изчисления на издателите, посочените учебници се ползват от около 200 езикови училища в цяла Германия. Курсовете за интеграция се финансират отчасти от Федералната служба за миграцията и бежанците - през държавния бюджет. Познанията по немски език на ниво Б1 са една от предпоставките за придобиване на германско гражданство.

На запитване на ДВ, от TELC не отговориха, а ни насочиха към становище, поместено на техния сайт. Там фирмата изразява съжаление за отпечатването на "неправилната географска карта" и уверява, че не трябва да се търсят никакви политически мотиви. В становището се казва още, че картата била закупена от агенция Fotolia, и че TELC ще пусне ново, преработено издание на въпросния учебник с друга карта.

Screenshot des Twitter-Accounts der Firma Kartox JM aus Berlin, Stand 7.4.2017. (Screenshot Twitter)

Тази карта в Туитър на Kartox JM е от началото на април 2017

Fotolia е една от водещите в света агенции за дигитални снимки. Собственост е на американския софтуерен гигант Adobe. "Fotolia е пазар за снимки. Принципът е следният: всеки, който произведе някаква графика или снимка, след акто се регистрира при нас, може да качва продуктите си в интернет", заяви за ДВ представителят на Fotolia Мартин Мошек. В базата данни агенцията съхранява десетки милиони снимки. Те са проверяват отчасти автоматично, или от сътрудници на агенцията. Но проверката не касае съдържанието, а само техническите аспекти, като резолюцията на снимките, например. Порнографските снимки и снимките с насилие биват блокирани. С други думи - никой не прави проверка дали - например границите в определена географска карта - са предадени коректно или не. От агенцията съобщиха още за ДВ, че, след постъпилите оплаквания, са свалили картата на Крим и са информирали доставчика на снимката.

"Оспорваните територии"

А този доставчик се казва Kartox JM - "една малка начинаеща фирма от Берлин", както те сами се определят в мейл до ДВ. В него се изразява съжаление за това, че една от графичните им карти е довела до недоразумения. "Искаме да подчертаем, че не сме искали съзнателно да дадем предпочитанията си на една нация, а да се отнесем към друга непочтително", четем още в становището. Картата, разбира се, е била извадена от портфолиото на фирмата.

Картата на Европа с "руския" Крим не е единственият такъв пример. ДВ откри във Fotolia още две карти на Kartox JM със заглавие "Чернобил в Украйна", на които полуостровът е в друг цвят, различен от този на Украйна, а в акаунта на фирмата в Туитър пък се вижда карта, на която Крим еднозначно е представен като част от Русия. От Kartox JM ни информираха, че ще свалят и тези две карти. "Навсякъде по света има оспорвани територии", обясняват берлинските картографи.

Учебниците си остават

Deutschland Bundesamt für Migration und Flüchtlinge in Nürnberg (picture-alliance/dpa/D. Karmann)

Централата на Федералната служба за миграцията и бежанците в Нюрнберг

От пресцентъра на Федералната служба за миграцията и бежанците ни съобщиха, че съжаляват за отпечатването на "една фалшива географска карта" в сертифициран учебник. Говорителката Андреа Бринкман заяви за ДВ, че службата "в никакъв случай не е искала чрез географската карта да прави някакви политически намеци".

Федералната служба е извадила посочените учебници от списък на учебните помагала за мигранти. Но фирмите, предлагащи интеграционни курсове, могат да продължат да ползват тези учебници. А службата ще информира участниците в курсовете за интеграция за предстоящата корекция и за възможностите за подмяна на учебниците.

"Това е неприемливо"

От тази история Украйна не направи никакъв дипломатически скандал. Киев е помолил TELC, Федералната служба за миграцията и бежанците и Вътрешното министерство за обяснения, съобщи на ДВ украинският посланик в Берлин Андрий Мелник. По думите му, отпечатването на географската карта е "един жалък инцидент": "Приехме тази информация с възмущение, защото така се заблуждават - волно или неволно - безброй потребители на тези учебни помагала. А това е неприемливо за нас - при никакви обстоятелства", допълни дипломатът. 

 

  • Автор Роман Гончаренко

Д-р Благовест Върбаков: Християнството е единствената религия, в която сам Бог влиза директно в историческия процес

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6172913

Д-р Благовест Върбаков:  Християнството е единствената религия, в която сам Бог влиза директно в историческия процес– Д-р Върбаков, в навечерието сме на най-големия християнски празник Великден, какво трябва да знаем за него? – Не случайно св. отци на църквата наричат този празник велик, защото разкрива същността на християнската вяра. Този празник възпоменава едно събитие от живота на Иисус Христос, което само по себе си е парадоксално.

Защо 3 март, а не 16 април

http://www.dnevnik.bg/analizi/2017/04/15/2930281_zashto_3_mart_a_ne_16_april/?ref=rss



"Дневник" препечатва текста, публикуван на 3 март от "Дойче веле".
Ето как работи българската национална идентичност. От една страна е религиозният култ към Левски, който не позволява и на косъм да се отклониш от канона, било във филм, в учебник или просто в греховен Фейсбук-помисъл. От друга - празнуваме упорито като национален празник 3 март.

"Тоз, който ни освободи, той ще ни зароби"

Къде е...

Слънчево до обяд и краткотрайни валежи след това

http://www.cross.bg/obyad-slunchevo-predimno-1540364.html

/КРОСС/ Днес ще бъде предимно слънчево. Около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места главно в югозападната половина от страната ще има краткотрайни валежи, в отделни райони - придружени с гръмотевици. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-югоизток. Максималните температури ще са между 20° и 25°, малко по-ниски по морския бряг. Атмосферното налягане е близко до средното за месеца, но в следобедните часове ще започне да се понижава. Над Черноморието ще е предимно слънчево. Ще духа слаб вятър от изток-югоизток. Максималните температури ще са 13°-18°. Температурата на морската вода е 10-12°, вълнението на морето ще е 1-2 бала. Над планините, преди обяд ще е предимно слънчево. След обяд ще се развива купеста, в масивите на Южна и Западна България - купесто-дъждовна облачност и на места там ще превали и прегърми. На височина над 2400 метра валежът ще преминава в сняг. Вятърът ще се ориентира от югозапад и ще е до умерен. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 12°, на 2000 метра - около 6°.

Секретарката на Гьобелс: "Боже мой, не знаех нищо за това!"

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278934_%D0%A1%D0%B5%D0%BA%D1%80%D0%B5%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%93%D1%8C%D0%BE%D0%B1%D0%B5%D0%BB%D1%81%3A+%22%D0%91%D0%BE%D0%B6%D0%B5+%D0%BC%D0%BE%D0%B9%2C+%D0%BD%D0%B5+%D0%B7%D0%BD%D

 Какво е било по времето на националсоциализма? Знаели ли са хората за престъпленията на нацистите? И ако да - как са се отнасяли към тези престъпления?

Тези основни исторически въпроси, които и до днес направляват дебата за времето между 1933 и 1945 година, са в основата на документалния филм-интервю "Един германски живот". Преди пет години Кристиан Крьонес, Олаф Мюлер, Роланд Шротхофер и Флориан Вайгензамер започват да разпитват Брунхилде Помзел, която почина през януари тази година на 106-годишна възраст. През последните три години от войната, Помзел е била лична стенографка и секретарка на Йозеф Гьобелс в Министерството на пропагандата на Третия Райх.

Концепцията на филма, заснет в черно-бяло, е минималистична. Дългите разговори се прекъсват от кратки документални кадри. Включени са и пропагандни филмови материали, както и записи на съюзническите войски при освобождаването на концлагерите. Режисьорите съзнателно се отказват от коментари, допълнителни въпроси и прочее, за да подтикнат зрителя към размисъл.

"Един германски живот" беше показан за първи път на мюнхенския филмов фестивал и от миналата седмица върви на големия екран в Германия. По този повод ДВ разговаря с Кристиан Крьонес и Флориан Вайгензамер.

ДВ: Съгласи ли се Брунхилде Помзел веднага да участва във филма?

Кристиан Крьонес: Ние се натъкнахме на Брунхилде Помзел случайно в рамките на друго журналистическо разследване. И тази неочаквана среща с една жива легенда ни подтикна да опитаме. Когато започнахме снимките на филма, тя беше на 101 години. Знаехме, че няма да имаме много време...но искахме да направим този филм на всяка цена.

ДВ: Как се развиха нещата по време на подготовката и по време на снимачния период?

Кристиан Крьонес: Трябваше ни много време, за да спечелим доверието ѝ, защото тя беше натрупала доста лош опит с медиите, които предаваха нейната история и нейните интервюта в силно съкратен вид. Отне ни известно време, докато я убедим. След това обаче тя участва в напрегнатия снимачен период изключително концентрирано и дисциплинирано. За първи път тя истински се разкри пред нас. 

ДВ: Зрителят има усещането, че Брунхилде Помзел е честна. Имахте ли и Вие това усещане по време на снимките?

Filmfest München - Premiere von Ein deutsches Leben (Filmfest München)

След премиерата в Мюнхен: авторите на филма и свидетелката на събитията Брунхилде Помзел

Кристиан Крьонес: Не вярвам, че тя криеше нещо. Със сигурност миналото рефлектираше в съзнанието ѝ, както и сегашната действителност. В разказите ѝ винаги има и повтарящи се изрази. Сигурно ни е спестила някои детайли или истории. От друга страна, обаче, тя прави равносметка на живота си в известен смисъл. Когато ѝ показахме готовия филм, тя произнесе едно паметно изречение. Каза, че било много важно в края на живота си човек да види в едно огледало всичко, което е направил погрешно.

ДВ: Зрителят забелязва, че Помзел постоянно се лута между "признаването и отхвърлянето на вината". Не е ли това също едно огледало за поведението на милиони хора след войната?

Кристиан Крьонес: Мисля, че Брунхилде Помзел е една от милионите последователи, които направиха възможна системата на националсоциализма. Това вероятно е и аспектът, който прави този исторически филм, или исторически документ на времето, толкова интересен за съвременниците. Филмът разказва за едно функциониращо общество, което се пръска по шевовете, за световната икономическа криза, за безработицата и за възхода на националсоциализма. След по-малко от десетилетие това ще доведе до най-голямата катастрофа в историята на човечеството. В момента ние сме в подобна ситуация и това прави филма съвременен и модерен. Ние преодоляхме една икономическа криза, но ни застигна бежанската вълна. Навсякъде в Европа десните партии са във възход. Проблемът е в това, че сега не става дума само за една страна, както навремето Германия, а за целия европейски континент, който прави завой надясно.

Film Ein deutsches Leben (Salzgeber & Co. Medien GmbH)

Брунхилде Помзел доживя до 106-годишна възраст, почина през януари 2017

ДВ: В един от епизодите на филма, Брунхилде Помзел реагира много емоционално, когато говори за смъртта на децата на Гьобелс. Но е далеч по-нечувствителна към съдбата на другите жертви, на евреите, цивилните граждани. Какво се крие зад това?

Флориан Вайгензамер: Има и още един епизод, в който става дума за Софи Шол и за съпротивата. Брунхилде Помзел казва следното: "Ах, тези бедни млади хора са екзекутирани само заради един позив..." Тези два епизода показват, че при Помзел винаги става дума за лични емоции, а не за общата политическа картина. Тя никога не е видяла цялата политическа ситуация. "Ако си бяха мълчали, щяха сигурно да са живи и днес", казва тя във втория епизод. Това е една абсурдна представа, но от друга страна е напълно логична за нейния вътрешен свят. При Брунхилде Помзел става дума само за тези две личности. Също както и в епизода за смъртта на децата на Гьобелс, при нея избиват само личните емоции. "Бедните малки деца..." Тя обаче не реагира емоционално на цялото безумие около себе си.

ДВ: Нека поговорим за естетиката на филма. Лентата е черно-бяла, без коментари, с включени кратки документални откъси между отделните интервюта, например от освобождаването на концлагерите от съюзническите войски. Защо?

Filmfest München - Premiere von Ein deutsches Leben (DW/J. Kürten)

Част от екипа на филма: Роланд Шротхофер, Кристиан Крьонес и Флориан Вайгензамер

Кристиан Крьонес: Защото темата е вечна. Искахме да я облечем във вечна естетика. Черно-бялата естетика придава на филма вечен характер.

Флориан Вайгензамер: Архивният материал не може да се коментира. Защото това всъщност е пропаганден материал. Ако бяхме включили коментари, щеше отново да бъде пропаганда, облечена като исторически материал. Ние искахме да оставим материала, такъв какъвто е - без монтаж, без музика и без наша намеса.

ДВ: При това не става дума само за пропаганден материал, а и за кадри, заснети от американците и руснаците след освобождаването на концлагерите. Вие оставяте и тези кадри без коментар. Защо?

Флориан Вайгензамер: В известен смисъл това е контрапункт на гледната точка на Брунхилде Помзел за това време. "Боже мой, евреите... Аз изобщо не знаех за това...за концлагерите", казва тя. И ние трябваше да покажем какво е било и какво е била длъжна да знае госпожа Помзел, ако е искала. Това е обвинението, или ако щете - единствената ѝ вина. Защото отвръщането от действителността е вина. Аполитичността - също. Не ставаше въпрос да я разкрием като нацистка. Тя изобщо не е била нацистка. Била е индиферентна. И в това е вината ѝ.

 

  • Автор Йоахим Кюртен

Велика Събота е

http://www.moreto.net/novini.php?n=348916

Днес е Велика Събота. Това е последния ден от страстната седмица, в която се разказва как Христос слезнал в Ада. Обикновено на този ден се пече великденския хляб - символ на христовата плът /днес най-често козунак/, а който не е успял да боядиса яйца в четвъртък може да го направи сега, пише женското списание Hera.

Водата в Хасково е забранена за пиене и готвене от четвъртък вечер

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278933_+%D0%92%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B2+%D0%A5%D0%B0%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%BE+%D0%B5+%D0%B7%D0%B0%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%BF%D0%B8%D0%B5%D0%BD%D0%B5+%D0%B8+%D0%B3%D

 Новите изследвания за уран и радиоактивни вещества във водата на Хасково също сочат завишени показатели
Водата в града е забранена за пиене и готвене от от четвъртък вечер. Причината - завишени стойности на уран и алфа активност от 3 до 13 пъти над нормата, съобщиха от Районната здравна инспекция. 

Осигурени са шест водоноски, очакват се още шест от Кърджали. Водоноски вече има пред многопрофилната болница и отделението за новородени. Водоноските се дезинфекцират, а водата в тях се изследва предварително. Мярката се взе снощи от Кризисния щаб, свикан от областният управител Минко Ангелов, който каза: 
Последните показатели всъщност ги няма при нас като данни. Има отклонения от максимално допустимите стойности за съдържание на уран, но не мога да ги коментирам в детайли, защото тези данни са налични при Междуведомствената комисия.
Жителите на Хасково обаче са притеснени от качеството на водата:

Според мен, такава забрана - устна, изобщо не може да се случи. Трябва направо да се спре водата. Какво означава "забранено"? Ние сме с малки деца. Как си представяте да не ползвам вода? Дори някои да не го споделят явно, са обезпокоени и се замислят всеки път когато се приближат до чешмата".

В началото на седмицата стана ясно, че данните за завишени стойности на уран са от края на октомври, миналата година. Повече от 5 месеца обаче протоколите от анализите не са били огласявани. Прокуратурата започна проверка по случая. 

Ден след като от здравното министерство обясниха, че водата в Хасково не е опасна, се стигна до забрана за пиене и готвене. 
Доктор Соня Димитрова от РЗИ не успя да обясни защо се налагат крайните мерки. 
И сме взели резултати. Резултатите са изпратени в Националния център по радиология и радиационна защита. Не са излезли окончателни резултати. 

Училища и детски градини трябва да закупят минерална вода с пари от делегираните си бюджети.
Ще изпълним дословно предписанията, които дават РЗИ, каза заместник-кметът на Хасково Велин Балкански.

Георги Пеев, общински съветник от Хасково, заяви:
Никой не може да ме убеди мен, че след като през октомври още се е знаело за тези повишени показатели на уран във водата на Хасково, някой чиновник своеволно е решил да скрие информацията и да я изнесе в годишен доклад 6 месеца по-късно. На този човек вероятно му е наредено това нещо да бъде покрито, защото това нещо съвпадна със средата на кампанията за президентските избори. На никого този скандал тогава не би му изнесъл. Проблемът е липсата на информация.

segabg.com

Има две житейски правила: Правило 1...

http://www.cross.bg/pravilo-drebolii-pravila-1540363.html

/КРОСС/ Има две житейски правила: Правило 1 - Не се тревожи за дреболии. Правило 2 - Всички неща са дреболии. Фридрих Ницше

Според южнокорейската армия КНДР е демонстрирала на парад новите си междуконтинентални балистични ракети

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278932_%D0%A1%D0%BF%D0%BE%D1%80%D0%B5%D0%B4+%D1%8E%D0%B6%D0%BD%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%B5%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B0%D1%80%D0%BC%D0%B8%D1%8F+%D0%9A%D0%9D%D0%94%D0%A0+%D0%B5+%D0%B4%D0%B5%D0%BC%D0%BE

 Според представители на южнокорейската армия ракетите, демонстрирани на военния парад по случай рождението на първия лидер на КНДР Ким Ир-сен в Пхенян, са били нов тип междуконтинентални балистични ракети, предаде Reuters.
Лидерът на страната Ким Чен-ун е присъствал и е наблюдавал парада, на който са били представяни нови модели военна техника. 

Превод и редакция: Виктор Турмаков

Св. апли Аристарх, Пуд и Трофим

http://www.cross.bg/apostol-pavel-apostoli-1540362.html

/КРОСС/Свети Аристарх, за когото се споменава в книга "Деяния ня светите апостоли" (Деян. 19:29) и в посланията на свети апостол Павел до Колосяни (Кол. 4:10) и до Филимона (Филим. 1:24), е бил епископ в сирийския град Апамея. Свети Пуд, за когото говори апостол Павел във второто послание до Тимотея: "поздравяват те Евул, Пуд" (2Тим. 4:21), бил член на римския сенат. Като благочестив и добродетелен човек, приемал у дома си светите апостоли Петър и Павел; при него се събирали и други вярващи за молитва, тъй че неговият дом впоследствие се превърнал в църква, която получила името "Пастирска". Преданието разказва, че в тази църква е свещенодействал самият апостол Петър. Свети Трофим, за когото споменава книга "Деяния на светите апостоли" (Деян. 20:4), както и апостол Павел в същото Второ послание до Тимотея с тези думи: "Трофима пък оставих болен в Милит" (2Тим. 4:20), заедно с апостолите Пуд и Аристарх страдал заедно с апостол Павел при всички гонения срещу него. Споменатите трима апостоли починали в Рим заедно с апостол Павел, като били посечени с меч по заповед на Нерон.  

За живота като музика и музиката на живота - Албена Данаилова

http://www.dnevnik.bg/intervju/2017/04/15/2950397_za_jivota_kato_muzika_i_muzikata_na_jivota_-_albena/?ref=rss


Почти шест години меломаните на зала "България" очакваха да чуят отново на живо цигуларката Албена Данаилова – концертмайсторката на авторитетната институция Виенска филхармония. Точна, усмихната, съсредоточена, с бърза реакция, пешак из софийските улици, за да вдиша от атмосферата на града, в който отдавна не се беше връщала заради притискащата я ангажираност – това е Албена Данаилова днес. Личността, която съсредоточава с качествата и цигуларските си умения всички музиканти на една...

15 април в историята

http://www.cross.bg/zagivat-provezhda-ofitzialno-1540361.html

/КРОСС/ 1715 г. - В Южна Каролина индианците убиват 90 английски заселници, което става повод за започване на войната между англичаните и индианците. 1841 г. - Карл Маркс получава докторска степен по философия.1865 г. - Умира президентът на САЩ Ейбрахъм Линкълн (прострелян предната вечер) и начело на държавата застава вицепрезидентът Андрю Джонсън.1872 г. - Антим I получава своя екзархийски берат на официално организирана във Високата порта церемония. 1874 г. - Под името Анонимно дружество на художници живописци, скулптури, графици и др. се провежда първата изложба на импресионистите.1912 г. - При първото си пътуване луксозният пасажерски кораб Титаник потъва, два часа и четиридесет минути след сблъсък с айсберг, при което загиват около 1500 души.1914 г. - Учредена е Българска фондова борса - София; правилникът ѝ влиза в сила от 1 юни 1915.1919 г. - С декрет на съветската власт са създадени трудово-възпитателните лагери, наречени ГУЛАГ (Главно Управление на Лагерите).1923 г. - Инсулинът става общодостъпен за всички болни от диабет.1923 г. - В „Риалто тиътър" в Ню Йорк се провежда първата в света комерсиална прожекция на озвучен филм.1938 г. - Частите на генерал Франциско Франко превземат Винарос по време на Испанската гражданска война.1943 г

Рождениците днес

http://www.cross.bg/direktor-bivsh-rymen-1540360.html

/КРОСС/ Днес празнуват: Димитър Шишков, депутат Павел Васев, и. д. директор на НФЦ, бивш директор на Народния театър Мая Ойфалош, член на УС и изпълнителен директор на ПИБ Румен Рачев, художник Цветан Денев, композитор Камен Донев, актьор, драматург и режисьор Красимира Симеонова, бивш депутат Румен Бояджиев, музикант, един от основателите на ФСБ    

Северна Корея обяви, че е готова да отговори на ядрена атака

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278931_%D0%A1%D0%B5%D0%B2%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B0+%D0%9A%D0%BE%D1%80%D0%B5%D1%8F+%D0%BE%D0%B1%D1%8F%D0%B2%D0%B8%2C+%D1%87%D0%B5+%D0%B5+%D0%B3%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D0%BE%D1%82%D0%B3%D0%BE%D0%B2%

 Членът на президиума на Корейската народна партия Чо Рьон-хе заяви, че КНДР е готова да отговори на ядрено нападение от САЩ, предаде AFP.
„Ние сме готови да отговорим на мащабна война с мащабна война и сме готови да отвърнем с ядрено нападение срещу всяко ядрено нападение“, заяви вторият в йерархията на Северна Корея по време на церемонията преди планирания днес в Пхенян мащабен военен парад по случай рождението на основателя на страната Ким Чен-ир. 

Превод и редакция: Виктор Турмаков

Предстоящи събития днес

http://www.cross.bg/chasa-hram-turnovo-1540359.html

/КРОСС/ ***София. Между 19.00 и 21.00 часа на правителствения ВИП на летище "София", българската църковно-държавна делегация, оглавена от Старозагорския митрополит Киприян, се очаква да пристигне от Йерусалим с Благодатния огън. ***София. От 23.30 часа в ПКСХП „Св. Александър Невски" празничното богослужение за Възкресение Христово ще бъде оглавено от Негово Светейшество Българският патриарх Неофит. Той ще бъде посрещнат тържествено в 23.20 часа с празнично биене на камбаните. ***София. Към 23.45 часа от параклиса на Синодалната в патриаршеския храм ще бъде донесен Благодатния огън, който няколко часа по-рано ще пристигне от Божи Гроб. ***Благоевград. От 11.00 часа, на пл. „Македония", в навечерието на Великден Община Благоевград ще поднесе музикален поздрав към жителите и гостите на града с „Великденски концерт" на Биг Бенд - Благоевград. ***Благоевград.Във Великденската нощ, на 15 срещу 16 април градът ще бъде озвучен и всеки жител и гост, ще може да чуе Светата Литургия, която ще бъде отслужена в храм „Въведение Богородично". Точно в полунощ, след поздрава „Христос Воскресе" всички ще станат свидетели на уникална илюминация от цветни лазери. ***Варна.От 23.20 часа в Катедралния храм във Варна започва Богослужението на Пасха. ***Велико Търново. От 22.30 часа на крепостта Царевец - Честване на Възкресение Христово. ***Велико Търново. От 23

Очите на къщата

http://offnews.bg/news/n_1/n_652925.html

При мама и тати е хубаво. Нищо, че вече съм на 42. Идвам си в градчето, където пораснах, няколко пъти в годината. Особено хубаво е напролет, на душата й е леко, иде й да литне. Страстната седмица е, страданията на Христос са изкупили всяка наша грешна стъпка, ако поискаме това. На Литургията в четвъртък, денят преди Разпятието, взех Причастие, защото това е денят на Тайната вечеря и аз въпреки кривината си се осмелявам да поискам също да присъствам там. Но да не дам целувка като Юда, да не извърша предателство. А какво значи предателство днес? Ето това е големият въпрос пред всеки един, родил се някога на земята. Много интимен и личен въпрос. След службата се качвам на стария си нисан и тръгвам към град Вълчедръм. Пътят на вълците сигурно е минавал оттам. Селата се нижат едно след друго. Търнава, Алтимир, Сираково, Рогозен, Бързия, Манастирище – някога красиви и спокойни села с читалища, училища и детски градини, а днес все по-окаяни, все по-голи и боси. Тук-таме покрай някоя дрипа като кръпка отпред е лепната обновена сграда, ремонтирано кметство или боядисана и стегната църква, а отпред табела със синьо знаме и дванайсет звезди в кръг, отдолу пише кой кога е дал пари, за да се направи ремонтът. Покрай табелата равнодушно мери улицата с бастунчето си прегърбена старица. Цялата е във формата на буква Г. Люлякът е цъфнал, размирисал се е надалече, карам бавно с отворени прозорци, за да усещам по-силно аромата. Нарядко се разминаваме с някой фирмен микробус, развозват шпек и сирене по малките магазинчета, където бабите харчат пенсиите си. На места пътят не е на обикновени дупки, а са се образували кратери като от бомби. Слаломирам между тях, но не им се ядосвам, отдавна спрях да се ядосвам, какво толкова, някога, преди векове, дори и такъв път не е имало. Някога след векове пак няма да го има. И да се ядосваш, и да не се ядосваш, все тая. Запътил съм се към Митко Палански, звучи почти като Палаузов, не че тука не е имало и партизанско движение, обаче ние не сме партизани. Партизанин е бил Гаврил Генов и неговият отряд е шаралеел и вършеел из Северозапада, после се е превърнал в нещо като конкуренция на бригада Чавдар, където се подвизавал и Янко. И Масква си избира за брачен партньор по-послушната и лумпенизирана групичка, много ясно. Тази е една от причините комунделите да недолюбват трите български северозападни области, в немилост са били и това им се е отразило на развитието, което днес е видно. Не, очевадно е направо. Щото политиката по унищожаване на селото тук е сработила най-успешно. Не че такава разруха няма и в Делиормана, Добричко, Странджанско... Митко Палански ми е съмишленик в каузата да се пише за родния край. Седим, препичаме се на априлското слънце и се чудим какъв е смисълът на цялото занимание – да се пише за изчезващото? За да се съхрани в Архива на Вселената може би? Защото няма да има кой да чете, това е сигурно. По инстинкт навярно се хващаме като удавник за сламка с това описание на носталгията и съсипията. Правим го за утеха - своя и на другите. Пустинякът е повсеместен и само пролетта успява леко да го разкърши и поразвесели. Да го скрие леко под зеленината си. Спирам в Сираково да си набера люляк от един запустял двор. Отсреща някакъв човек заключва с катинар една порта. Питам го – има ли проблем да откъсна няколко чепки? Взимай цялото дърво, ако искаш – отговаря ми човекът. И не му е смешно. Сериозно го казва. Сираково е осиротяло. Преминавам след малко с колата покрай някакви орки в съседното село. Две чернички дечица, и от прахоляка, и по рождение. Наблизо са родителите им, които стоят и зяпат към пътя. Стоят. Или клечат. И зяпат. Нищо друго не правят. И утре няма да правят нищо друго. И след това също. И така нататък. Някой ден и орките ще си отидат от тук. Ще останат само птичките. Напролет. Славейчетата. И учудено ще задават въпросите си: чурулик, чурулик? Къде са хората? Чурулик, къде са хората? Чурулик, къде са хората? Къде са? Няма ги. Няма ги! Няма ги... Ще им отвръща кукумявката през нощта. Все още са съхранени паметниците. Два вида – комунистически и от началото на миналия век. Тези вторите са ми по-интересни. Войник в шинел с пушка стои върху пиедестал в центъра на всяко село. Всяко село тогава е дало своите жертви в балканските войни или в Първата световна. Имало е хора за даване, затова е дало. А сега курбан е отишло цялото село. На тия жертви вече няма да има кой да им вдигне паметник. Чурулик? С Митко се съгласяваме, че не можем да бъдем само черногледи, че трябва да умеем и да се шегуваме, колкото и абсурдно да е. Иначе би било прекалено жестоко. Пролет е. А пролетта дава надежда. Поне за душата човешка. А това не е малко. Никак не е малко. Пием по един, два чая, разменяме идеи и клюки. И поемам обратно. И пиша в ума си едно стихотворение, което ще ви прозвучи отчайващо, но Бог ме спасява от тези налудничави състояния на малодушие: Кой избоде очите на къщата? Кой така й душата отне? Кой. Избоде. Очите. На къщата. Кой. Така. Й. Душата. Отне. И разбирам – тук нема връщане. И разбирам – тук е мреке.

Как Пхенян демонстрира силата си (СНИМКИ)

http://www.clubz.bg/52863-kak_phenqn_demonstrira_silata_si_snimki

Стотици военни камиони, пълни с войници, се събраха по бреговете на река Тедонган, която пресича севернокорейската столица Пхенян. Те превозваха участниците във военния парад, посветен на Деня на слънцето. Това е най-важният национален празник на Северна Корея – деня, в който преди 105 години се е родил любимият вожд Им Ир Сен.

„Освен отбелязването на Деня на слънцето, както е официалното име на празника, изолираната комунистическа страна иска да изпрати безпрецедентно послание за военната си мощ на САЩ, Южна Корея и Япония“, пише АФП.

Според наблюдатели страната вероятно ще използва годишнината за извършването на шести ядрен опит или за изстрелване на балистична ракета – действия, които са забранени от международната общност.

Говорител на Корейската народнодемократична армия заяви, че "всички престъпни провокативни действия на САЩ в политическата, икономическата и военната сфера ще бъдат осуетени изцяло от най-силните ответни мерки на армията и народа на КНДР", и "на агресорите няма да бъде позволено да оцелеят", предаде Ройтерс.

В изявлението се предупреждава, че "сериозната военна истерия" на администрацията на американския президент Доналд Тръмп е достигнала "опасна фаза, която повече не може да се пренебрегва".

По-рано снощи неназовани представители на САЩ съобщиха, че администрацията на Тръмп е избрала стратегията си по отношение на Северна Корея: "Максимален натиск и диалог", предаде Асошиейтед прес. Подходът им е продължение на досегашната политика на Вашингтон. Администрацията ще наблегне на оказването на натиск с помощта на Китай, основният политически и военен партньор на Северна Корея.

По оценки на влиятелния вашингтонски Институт за наука и международна сигурност, КНДР може да разполага с до 30 атомни бомби и ядреният й арсенал се подобрява, като може би включва и базирани на плутоний бойни глави. Малко вероятно е обаче страната да разполага с бойна глава, която може да бъде разположена на междуконтинентална балистична ракета, способна да достигне до САЩ, заяви Дейвид Олбрайт, председател на института.

 

Леон Панета: Доналд Тръмп рискува ядрена война със Северна Корея

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278930_%D0%9B%D0%B5%D0%BE%D0%BD+%D0%9F%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%B0%3A+%D0%94%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B4+%D0%A2%D1%80%D1%8A%D0%BC%D0%BF+%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BA%D1%83%D0%B2%D0%B0+%D1%8F%D0%B4%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0

 Бившият министър на отбраната на САЩ Леон Панета предупреди, че силните думи от страна на правителството на страната, начело с президента Доналд Тръмп към Северна Корея могат да засилят напрежението в региона, предаде NBC News.
„Думите на администрацията създават силен шум. Смятам, че трябва да сме внимателни“, заяви Панета. „Не трябва да се забъркваме в резки действия. Има си причини досега никой от президентите на САЩ да не е натискал спусъка срещу Северна Корея“, посочи той. „Имаме потенциала за ядрена война, която може да отнеме милиони човешки животи. Затова и трябва да внимаваме“, добави бившият министър. 
По-рано редица високопоставени служители от разузнаването на САЩ заявиха, че страната е готова да нанесе удари по Северна Корея, ако бъде научено, че ще се проведат нови ядрени изпитания. 

Превод и редакция: Виктор Турмаков

Спират парното по заявка

//dariknews.bg/regioni/burgas/spirat-parnoto-po-zaiavka-2017615

Парното отопление ще бъде спирано с предварителна заявка, съобщиха от Топлофикация - Бургас. От дружеството уточняват, че все още няма да се пристъпва към изключване на отоплението, тъй като не е изпълнено условието за достигане на нормативни средноденонощни температури.

Клиентите, ж

За първи път „Цветен Казанлък“

//dariknews.bg/regioni/stara-zagora/za-pyrvi-pyt-cveten-kazanlyk-2017386

Нова инициатива предприема Община Казанлък за Фестивала на розата 2017. Тя е насочена главно към местните цветари, които са поканени да се включат със своите цветя в изложба-базар „Цветен Казанлък“ в парк „Розариум“ от 29-и май до 4-и юни.
 
За хилядите гости на града във фестивалните

Какво се е случвало зад стените на незаконния хоспис в Елин Пелин?

//dariknews.bg/novini/bylgariia/kakvo-se-e-sluchvalo-zad-stenite-na-nezakonniia-hospis-v-elin-pelin-2017614

Прокуратурата и МВР влязоха в незаконен дом за стари хора в Елин Пелин след сигнал на един от обитателите му. 75-годишният Димитър Чешмеджиев се оплакал, че го държат против волята му, упояват го и го карат да подписва документи, които той не знае какво са. Разслед

В сутрешните блокове

http://www.cross.bg/v-sytreshnite-blokove-1540358.html

/КРОСС/ Нова телевизия, „Събуди се" Тема: За чудото на Великден.Гост: Кубрат Пулев, спортист; Искра Радева, актриса; Христо Мутафчиев, актьор Тема: На гости в дома на Николина Чакърдъкова. Тема: Вярата, в мен. Отец Григорий, през Мариян Станков - Мон Дьо. БТВ, „Тази събота и неделя" Тема: На Велика събота, на живо от Копривщица. Опит за Балкански рекорд по боядисване на Великденски яйца. Тема: Писателят Георги Господинов. За изкуплението на греховете и възкресението на духа. Тема: Цяло село настръхна срещу собствениците на застрелян лабрадор. Защо? Тема: Журналистът Найо Тицин, за Ал Пачино, Дейвид Линч и тайните на документалното кино. Тема: Красотата на българския фолклор с Нели Андреева и солистките от Вокално студио „Нуша". Тема: Сложно нещо ли е любовта? Отговаря Любо Киров.  

Най-важното от Варна през вчерашния 14 април

http://www.moreto.net/novini.php?n=348915

Благотворителен концерт в помощ на сираци ще се проведе днес във Варна Доброволците от младежката организация на Български Червен кръст във Варна организират днес благотворителен великденски концерт. Събитието ще се състои днес - 14 април от 17.

Според генерала, наредил употребата на най-голямата неядрена бомба от арсенала на САЩ, тя е била „просто поредното устройство“

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278929_%D0%A1%D0%BF%D0%BE%D1%80%D0%B5%D0%B4+%D0%B3%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%80%D0%B0%D0%BB%D0%B0%2C+%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%BB+%D1%83%D0%BF%D0%BE%D1%82%D1%80%D0%B5%D0%B1%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0

 Според високопоставен представител на въоръжените сили на САЩ, пожелал да остане анонимен, командващият на силите на страната в Афганистан генерал Джон Никълсън не е очаквал подобен отзвук в обществото след употребата срещу „Ислямска държава“ на най-голямата неядрена бомба в арсенала на САЩ GBU-43/B, наричана „Майката на всички бомби, пише The Hill.
„Според него това бе просто поредната бомба. Трябваше да се сетим как ще бъде прието използването ѝ. Това бе нашата грешка“, заяви представителят на въоръжените сили на САЩ. „Ген. Никълсън не е искал разрешение. Но такова не му бе и нужно. Той наблюдаваше обекта на терористите през изминалите месеци и реши, че е време да ги удари“, добави източникът и уточни, че командирът е обмислял употребата на „Майката на всички бомби“ много преди встъпването на президента на САЩ Доналд Тръмп в длъжност през януари. 
Пентагонът обяви в четвъртък, че бомбата е пусната по комплекс от тунели на „Ислямска държава“ в областта Ачин в афганистанската провинция Нангархар. Това е и първата бойна употреба на устройството. 

Превод и редакция: Виктор Турмаков

Велика събота е

http://www.cross.bg/velika-subota-hristos-1540357.html

КРОСС/ Днес Църквата отбелязва последния ден от Страстната седмица - Велика събота. Това е денят, в който Църквата възпоменава телесното погребение на Иисус Христос и слизането му в ада. След кръстната смърт на Христос неговият таен ученик Йосиф от Ариматея отива при Пилат Понтийски, за да поиска тялото на Иисус. След това Спасителят бил положен в гроб по юдейски обичай - обвили го в чиста плащаница с благовония и го положили в нов гроб, който Йосиф изсякъл в скала близо до Голгота. Знаейки, че Иисус Христос е предрекъл възкресението си, първосвещениците и фарисеите отишли при Пилат, за да измолят от него да постави военна стража на гроба, тъй като не вярвали на предсказаното и се страхували, че учениците на Иисус ще откраднат тялото му. „Пилат им рече: имате стража; идете завардете, както знаете. Те отидоха, та завардиха гроба със стража и запечатаха камъка." (Мат. 27:65-66) На Велика събота Синът Божий лежи в гроба като мъртъв човек. Положен в гроба, Той спасява света и отваря гробовете, разкъсвайки оковите на ада. В църковните песнопения се пее: „Христе, Ти беше в гроба с тялото Си, в ада - с душата Си, в рая - с разбойника, и на престола - с Отца и Духа, изпълвайки всичко като неописуем". „Днес гробът държи Този, Който в дланта Си държи творението.Камък покрива Господа, Който е покрил с добродетел небесата.Спи животът и адът трепери, Адам се освобождава от оковите си

Михаил Горбачов смята, че в момента надпреварата във въоръжението по света върви с пълен ход

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278928_%D0%9C%D0%B8%D1%85%D0%B0%D0%B8%D0%BB+%D0%93%D0%BE%D1%80%D0%B1%D0%B0%D1%87%D0%BE%D0%B2+%D1%81%D0%BC%D1%8F%D1%82%D0%B0%2C+%D1%87%D0%B5+%D0%B2+%D0%BC%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0%D0%B4%D0%BF%D

 Бившият президент на СССР Михаил Горбачов заяви по време на интервю пред германски медии, че в редица региони по света надпреварата във въоръжението тече в пълен ход, предаде ТАСС.
„Отношенията между големите държави се влошават. Това създава впечатление, че светът се готви за война. Всичките признаци за студена война на налице“, заяви Горбачов.
„В редица региони надпреварата във въоръженията тече с пълен ход“, добави той. „Войски се прехвърлят в Европа, в това число и тежка техника като танкове и бронетранспортьори. До неотдавна НАТО и Русия стояха далеч едни от други. Сега те стоят чело до чело“, констатира политикът. 

Превод и редакция: Виктор Турмаков

Ще бъде предимно слънчево, около и след обяд в Югозападна България ще превали и прегърми

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278927_+%D0%A9%D0%B5+%D0%B1%D1%8A%D0%B4%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%BC%D0%BD%D0%BE+%D1%81%D0%BB%D1%8A%D0%BD%D1%87%D0%B5%D0%B2%D0%BE%2C+%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BE+%D0%B8+%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4+%D0%BE

 Днес ще бъде предимно слънчево. Около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места главно в югозападната половина от страната ще има краткотрайни валежи, в отделни райони – придружени с гръмотевици. Такава е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН, съобщи за Агенция „Фокус” дежурният синоптик Боряна Маркова. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-югоизток. Максималните температури ще са между 20° и 25°, малко по-ниски по морския бряг. Атмосферното налягане е близко до средното за месеца, но в следобедните часове ще започне да се понижава.
Над Черноморието ще е предимно слънчево. Ще духа слаб вятър от изток-югоизток. Максималните температури ще са 13°-18°. Температурата на морската вода е 10-12°, вълнението на морето ще е 1-2 бала.
Над планините, преди обяд ще е предимно слънчево. След обяд ще се развива купеста, в масивите на Южна и Западна България – купесто-дъждовна облачност и на места там ще превали и прегърми. На височина над 2400 метра валежът ще преминава в сняг. Вятърът ще се ориентира от югозапад и ще е до умерен. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 12°, на 2000 метра – около 6°.

Селби, Тръмп и О'Съливан влизат като фаворити в битката за световната корона в снукъра

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/04/15/2953780_selbi_trump_i_osulivan_vlizat_kato_favoriti_v_bitkata/?ref=rss


Марк Селби ще опита да стане седмият играч с три световни титли в снукъра и едва вторият в последните две десетилетия, който защитава трофея си. Рони О'Съливан е устремен да хване един от може би последните си шансове да гони рекорда на седемкратния шампион в "Крисубъл" Стивън Хендри. А Джъд Тръмп се надява най-накрая да сложи край на дългото чакането за първи триумф в шефилдския театър.

Тримата влизат като фаворити в най-значимия турнир в снукъра, но...

Светът според Тръмп

http://pogled.info/svetoven/svetat-spored-tramp.84728

/Поглед.инфо/ “Доктрината “Тръмп” е САЩ да си запазят правото да използват сила, когато президентът е разстроен от нещо, което е видял по телевизията”.

Най-висшата форма на надежда е превъзмогнатата безнадеждност

http://pogled.info/svetoven/nai-visshata-forma-na-nadezhda-e-prevazmognatata-beznadezhdnost.84729

/Поглед.инфо/ Демонът на нашето сърце се нарича „Каква полза!”. Адът, това е да не обичаш повече. Оптимистите са щастливи глупаци, що се отнася до песимистите, те са нещастни глупаци. Не бихме могли да обясним хората чрез техните пороци, а точно обратното, чрез това, което са запазили непокътнато, чисто, чрез това, което е останало у тях от детството, толкова дълбоко, че трябва да се търси.

Нов "Додж" стига до 100 км/ч за 2.4 секунди (видео)

http://www.dnevnik.bg/skorost/2017/04/15/2952303_nov_dodj_stiga_do_100_kmch_za_24_sekundi_video/?ref=rss


"Додж" пусна първият автомобил в света, който е готов за участие в драг надпревари, но има и сертификат за движение по публичната пътна мрежа. Моделът Challenger SRT Demon разполага с 840 конски сили и стига 100 км/ч за 2.4 секунди.

Чудовищният автомобил се задвижва от V8 двигател с турбо и използва бензин с над 100 октана. Challenger SRT Demon вече държи рекорда за най-дълго движение на задни колела за сериен автомобил (близо метър) и най-сериозно натоварване...

Днес прославяме най-благословения седми ден, поставил началото на нова ера в историята на човечеството

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278926_%D0%94%D0%BD%D0%B5%D1%81+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D1%8F%D0%BC%D0%B5+%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%B1%D0%BB%D0%B0%D0%B3%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D1%81%D0%B5%D0%B4%D0%BC%

 Днес Православната църква чества Велика събота. Това е последният ден от Страстната седмица, предшестващ Великден. Това е и последният ден, когато се червят яйца. Църквата прославя Велика събота като "най-благословения седми ден". Защото това е денят, когато Словото Божие лежи в гроба като мъртъв човек, но в същото време спасява света и отваря гробовете. Положен вече в гроба, Духът на Исус е в ада, за да разкъса оковите му и да отвори отново райските двери. Това ще се случи на другия ден - в Неделята, наречена с най-краткото име - Великден. На Велика събота църковното богослужение започва рано сутринта и продължава непрекъснато до края на деня, така че последните съботни песнопения се сливат с възкресните (неделните) и свършват вече при звуците на тържественото "Христос воскресе!". Жените посещават гробищата, преливат и прекадяват, раздават боядисани яйца и хляб за душите на мъртвите. Обикновено в събота се месят и пекат обредните великденски хлябове. Велика събота е и последният ден, в който могат да се боядисат яйцата за Великден. Празникът е свързан с оплакването и погребението на Исус Христос от майка му Света Богородица и от жени, носещи миро. Гробът му е запечатан и пред него е поставена стража. По обичая на юдеите Йосиф и Никодим снели пречистото тяло Господне от кръста, обвили ги в пелени с благовония и го положили в нов каменен гроб в Йосифовата градина, която се намирала недалеч от Голгота. Първосвещениците и фарисеите знаели, че Исус Христос е предрекъл възкресението си. Не вярвайки на предсказаното, а и страхувайки се да не би Апостолите да откраднат тялото, измолили от Пилат военна стража. Поставили стражата до гроба, а самия гроб запечатали. След своята кръстна смърт Христос слиза в ада, освобождава библейските пророци и праведниците и ги отвежда в небесата. Така започва новата ера в историята на човечеството - правото на човека на свободен избор - да бъде добър или лош и след смъртта си да отиде в рая или ада. На Велика събота в полунощ в църквите се отслужва тържествено богослужение. Водещият службата свещеник трикратно възвестява възкресението на Христос с възгласа "Христос возкресе" и богомолците трикратно му отговарят "Во истину возкресе". Програмата на Българската православна църка предвижда днес в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" от 23.30 ч. българският патриарх Неофит да оглави Великденската богослужба. Очаква се Негово светейшество да бъде посрещнат в 23,20 ч. По това време вече в столицата вече ще е пристигнал Благодатният огън. Според православното вярване Благодатният огън слиза от небето и то само в навечерието на православния Великден - смята се, че в продължение на няколко минути огънят е невеществен - не топли и не изгаря. "Слизането на Небесния огън" е явление, което според църквата не може да се обясни от рационална гледна точка, а от научно гледище обяснението е невъзможно. Обичайно е след възвестяването на Христовото възкресение да се разменят червени яйца.

 
 Blitz.bg

Тази вечер метрото и някои линии от градския транспорт в София ще се движат до 1:30 часа

http://www.dnevnik.bg/gradska_sreda/2017/04/15/2951912_tazi_vecher_metroto_i_niakoi_linii_ot_gradskiia/?ref=rss


По повод Великден 5 трамвайни, 4 тролейбусни, 11 автобусни линии от градския транспорт, както и влаковете от метрото в София ще се движат до 1:30 вечерта.

До 1:30 вечерта ще се движат: трамваите по линиите с номера 5, 6, 7, 20 и 22. Тролейте с № 1, 2, 5, 9; Автобусни линии: 11, 76, 85,94, 102, 213, 280, 285, 309, 310, 604.

Метрото ще се движи в различни интервали в зависимост от участъка. През 15 минути ще се движат влаковете между метростанции...

Тази вечер метрото и някои линии от градският транспорт в София ще се движат до 1:30 часа

http://www.dnevnik.bg/gradska_sreda/2017/04/15/2951912_tazi_vecher_metroto_i_niakoi_linii_ot_gradskiiat/?ref=rss


По повод Великден, 5 трамвайни, 4 тролейбусни, 11 автобусни линии от градския транспорт, както и влаковете от метрото в София ще се движат до 1:30 вечерта.

До 1:30 вечерта ще се движат: трамваите по линиите с номера 5, 6, 7, 20 и 22. Тролейте с № 1, 2, 5, 9; Автобусни линии: 11, 76, 85,94, 102, 213, 280, 285, 309, 310, 604.

Метрото ще се движи в различни интервали, в зависимост от участъка. През 15 минути ще се движат влаковете между метростанции...

Радарите за превишена скорост днес - 15 април във Варна и областта

http://www.moreto.net/novini.php?n=348914

Служители на КАТ-Варна ще следят за превишена скорост днес - 15 април събота, както и в нощта срещу неделя, за превишена скорост в града и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък с радарите: 07:50 - 08:50 Път I-9 - резиденция "Евксиноград" 08:10 - 08:50 Аспарухов мост, Южен пътен възел, /вход/ 09:30 - 11:00 Път I-9 Майстор Манол 11:30 - 13:00 Път I-9 хотел Аглая 13:30 - 14:30 Път I-9 кръстовище Долна Трака 19:50 - 21:20 бул.

Пътна обстановка в страната - 15 април

http://www.moreto.net/novini.php?n=348913

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия“: няма ограничения. АМ „Хемус“: област София: ограничава се движението в дясната тръба на тунел „Витиня“ в посока Варна, поради ремонт. Движението на всички МПС се извършва двупосочно в лявата тръба в посока София.

Над 90 бойци на ИД са убити от американската мегабомба в Афганистан

//dariknews.bg/novini/sviat/nad-90-bojci-na-id-sa-ubiti-ot-amerikanskata-megabomba-v-afganistan-2017613

Най-малко 90 бойци и привърженици на "Ислямска държава" са убити от свръхмощната американска бомба, използвана за пръв път в четвъртък срещу позиции на ИД в Източен Афганистан, предаде Франс прес, цитирайки официален афганистански представител.

Военен парад в КНДР за годишнина от рождението на "вечния президент" (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/sviat/voenen-parad-v-kndr-za-godishnina-ot-rozhdenieto-na-vechniia-prezident-snimki-2017597

Северна Корея започна честванията по повод 105-тата годишнина от раждането на "бащата на нацията" Ким Ир-сен. Това се смята за най-важния национален празник в годината, известен и като „Ден на слънцето“. Празникът започна с военен парад. Ким Ир-сен управлява страната от 1948 г. Той е известен с кра

13 пъти отрови над нормата, но къде е контролът?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6172653

13 пъти отрови над нормата, но къде е контролът? От 3 до 13 пъти над нормата са завишените стойности на уран и алфаактивност във водата на Хасково. И това положение се търпи от 5 месеца, като всички отговорни лица са мълчали “като комунисти на разпит”. Защотоя ако се разприказват, ще трябва да се прави нещо спешно, ще трябва да се обяснява на гражданите има ли опасност за здравето им.

Фен на Хитлер поел отговорността за Дортмунд

http://www.clubz.bg/52862-fen_na_hitler_poel_otgovornostta_za_dortmund

Анонимното писмо, с което се поема отговорността за атентата срещу Борусия Дортмунд, е получено в редакцията на берлинския вестник „Тагесшпигел“. Писмото е пристигнало в четвъртък.

Авторът му споменава Адолф Хитлер и се оплаква от "мултикултурализма". Пише, че атаката в Дортмунд е била "последно предупреждение". В допълнение, заплашва с нова атака на 22 април, когато "ще се лее цветна кръв". "Войската в Кьолн" била готова.

Заплахата вероятно сочи очакваната демонстрация срещу срещата на евроскептичната партия "Алтернатива за Германия" в Кьолн същия ден. Един от популярните слогани на тези демонстранти е „цветни вместо кафяви“.

На мястото на нападението срещу автобуса на отбора бяха открити три идентични писма, с които се поема отговорността за атентата. Те показваха, че извършителите са били ислямисти. Вчера обаче германските сили на реда изразиха мнение, че писмата са фалшиви. Отговорност за нападението вече поеха и леви екстремисти, но прокуратурата очевидно се съмнява в достоверността на твърденията им.

В момента документът, изпратен до „Тагесшпигел“, се разглежда от прокуратурата в Карлсруе, съобщи говорителка на обвинението.

15 април в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=348912

1715 г. – В Южна Каролина индианците убиват 90 английски заселници, което става повод за започване на войната между англичаните и индианците. 1795 г. – Литва е присъединена към Русия. 1841 г. – Карл Маркс получава докторска степен по философия.

Русия опроверга твърденията, че е доставила на Сирия бомбардировачи

http://pogled.info/svetoven/rusiya-oproverga-tvardeniyata-che-e-dostavila-na-siriya-bombardirovachi.84725

/Поглед.инфо/ Федералната служба за военнотехническо сътрудничество (ФСВТС) опроверга твърденията, че Русия е доставила на Сирия 10 модернизирани бомбардировача Су-24, предава РБК, позовавайки се на РИА Новости. Според Мария Воробьова, говорител на службата, информацията за руска намеса във въоръжаването на сирийската армия, въобще "не съответства на действителността".

Китайският външен министър: С Русия имаме общи цели относно Корея

http://pogled.info/svetoven/kitaiskiyat-vanshen-ministar-s-rusiya-imame-obshti-tseli-otnosno-koreya.84726

/Поглед.инфо/ Връщането към преговорите по въпросите за Корейския полуостров е обща цел на Китай и Русия, заяви китайският външен министър Ван И, цитиран от РИА "Новости" в петък (14 април).

МВнР на Русия иска доказателства за ефективността на "супербомбата" на САЩ

http://pogled.info/svetoven/mvnr-na-rusiya-iska-dokazatelstva-za-efektivnostta-na-superbombata-na-sasht.84727

/Поглед.инфо/ Москва би желала да види доказателства за ефективността на удара на американската свръхмощна бомба над тунелите, в които са се укривали бунтовници от "Ислямска държава" в Афганистан, заяви ръководителят на Втория департамент на руското МВнР в Азия Замир Кабулов, цитиран от Интерфакс в петък (14 април).

На 15 април рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6172667

На 15 април рожден ден имат Камен Донев, актьор, драматург и режисьор Димитър Шишков, бивш депутат Д-р Лилия Вакрилова, началник-отделение “Интензивни грижи” в Неонатологична клиника - УАГБ “Майчин дом” Павел Васев, бивш директор на НФЦ и Народния театър Мая Ойфалош, член на УС и изпълнителен директор на Fibank Румен Бояджиев, музикант,

Санкции за нарушителите на противопожарните изисквания

//dariknews.bg/regioni/gabrovo/sankcii-za-narushitelite-na-protivopozharnite-iziskvaniia-2017610

През последното денонощие на територията на областта е станал един пожар. На разпети петък, малко след 17:30 часа, е подаден сигнал, че горят сухи треви и храсти в землището на село Батошево. 

Огънят е загасен от двама пожарникари.

С повишаването на дневните температур

Силно представяне за Шумен на Баскетфест 2017

//dariknews.bg/regioni/shumen/silno-predstaviane-za-shumen-na-basketfest-2017-2017560

БК Шумен се представя блестящо на тазгодишния Баскетфест 2017 в регион „Добруджа“, съобщиха от клиба. За поредна година БФБ организира състезания по мини-баскетбол за най-малките баскетболисти, в които Шумен по традиция се включва с няколко отбора. И тази година отборите ни са с

Градската галерия показва редки картини на Георги Машев

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/gradskata-galeriia-pokazva-redki-kartini-na-georgi-mashev-2017612

В Залите за временни експозици на Градска художествена галерия – Пловдив (ул. „Княз Александър I „№15) се откри изложба с творби на Георги Машев - един от малцината художници, представители на български символизъм от първата четвърт на 20 век. За живота и творчеств

Военен парад в КНДР за годишнина от рождението на "бащата на нацията" (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/sviat/voenen-parad-v-kndr-za-godishnina-ot-rozhdenieto-na-bashtata-na-naciiata-snimki-2017597

Северна Корея започна честванията по повод 105-тата годишнина от раждането на "бащата на нацията" Ким Ир-сен. Това се смята за най-важния национален празник в годината, известен и като „Ден на слънцето“. Празникът започна с военен парад. Ким Ир-сен управлява страната от 1948 г. Той е известен с кра

Носят Благодатния огън от Йерусалим у нас с 4 огнеупорни фенера

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/nosiat-blagodatniia-ogyn-ot-jerusalim-u-nas-s-4-ogneuporni-fenera-2017611

На Велика събота Благодатният огън от Йерусалим ще бъде донесен у нас с четири специални, огнеупорни фенери, съобщи за БТА Емил Велинов - директор на дирекцията по вероизповеданията при Министерския съвет.

Той отбеляза, че ще се носят четири здрави огнеупорни фенери, за по-голяма сиг

Прогноза за времето - 15 април

http://www.moreto.net/novini.php?n=348911

Днес над Черноморието времето ще е предимно слънчево. На места в сутрешните часове по южния бряг, видимостта ще е намалена от мъгла. Ще духа слаб вятър от юг-югоизток. Максималните температури ще са 15°-18°. Температурата на морската вода е 10-12°, вълнението на морето ще е 1-2 бала.

Смартфонът е вреден за децата

http://www.clubz.bg/52861-smartfonyt_e_vreden_za_decata

Смартфоните и таблетите са опасни за малките деца. Честата игра с тях съкращава съня на хлапетата и това се отразява на здравето им, пише списание Scientific Reports.

До този извод стигат учени, водени от Тим Смит от Лондонския университет, след като провеждат онлайн анкета с родители на бебета на възраст от 6 до 36 месеца.

Респондентите трябвало да посочат колко продължават средно дневният и нощният сън на децата им, колко често се будят и колко им е необходимо да заспят.

Освен това били събрани данни, че в домовете на 70 на сто от анкетираните семейства имало смартфони или таблети. А процентът на децата, които имали достъп до тази техника бил 75 процента.

От проучването станало ясно, че повече от половината деца във възрастовата група 6-11 месеца борявят с подобни устройства. А в тази на децата от 1 до 3 години 92 на сто играят със смартфони и таблети.

Изводите от изследването въобще не са успокоителни – всеки час прекаран пред сензорния екран съкращава съня на бебетата с 15,6 минути. А когато около тях има подобна техника малките по-трудно заспиват, доказва екипът на на Тим Смит.

Слънчева събота, следобед започват валежи

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/04/15/2953825_sluncheva_subota_sledobed_zapochvat_valeji/?ref=rss


През по-голямата част от деня ще бъде предимно слънчево, като следобед са възможни превалявания в югозападната част на страната. Прогнозата е на дежурният синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН - Георги Цеков, цитиран от "Фокус".

Ще се появи слаб вятър от югоизточната четвърт. След обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и до вечерта на места главно в югозападната половина от страната ще има краткотрайни...

Слънчева събота, след обед започва валежи

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/04/15/2953825_sluncheva_subota_sled_obed_zapochva_valeji/?ref=rss


През по-голямата част от деня ще бъде предимно слънчево, като след обед са възможни превалявания в югозападната част на страната. Прогнозата е на дежурният синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН - Георги Цеков, цитиран от "Фокус".

Ще се появи слаб вятър от югоизточната четвърт. След обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и до вечерта на места главно в югозападната половина от страната ще има краткотрайни...

Мълчанието... Малки празнични размисли

http://www.clubz.bg/52860-mylchanieto_malki_praznichni_razmisli

Знам, че много изтрито стана, но се сетих още нещо, което ни отне демокрацията: отне ни възможността просто уместно да не кажем нищо по фейсбук. Да помълчим ей така...

Понякога - особено в тези дни, честно ви казвам, наистина ми се щеше да говорехме по-малко. Всеки разбира днес от вяра, от църква, всеки разбира от души, от свети отци, от правилно и неправилно.

Ама как, казваш: „Та, аз пиша, говоря, без да искам нищо за себе си – не ли напълно безкористно искам просто да поправя нещата, мм? Мисия имам аз...”

Нищо ли? Искаме да сме прави – това е най-лошото. Желаем го страстно – много повече от козунак и мръвка, защото забелязвам и друго нещо – че често най искаме да сме прави тия, които без проблем сме се отказали временно от някои удоволствия чрез постите. Нахалос... Затова и не ни харесват хората и сме в "имиджова криза".

Понякога си казвам дали не е по-безопасно за душата да обереш църковната касичка, но да не дрънкотиш толкова.

Мислех си всички тези неща, когато в четвъртък около полунощ си тръгвах от дългата служба, която предшества петъчното Опело с надгробния плач.

А, и само една скоба: това горе е отговорът ми към тези скъпи приятели, които просто не могат да скъсат с непрекъснатото си желание да хулят свещениците. И църквата. И владиците – или на каквато вълна са там днес. Сякаш ги ръчка отвътре точно като свадливата жена, позната на цялата махала, която просто не може и днес да не се скара със съседите. И ме питат - защо църквата мълчи.

Абе, хора мили, какво ви ползва това? Така наречените празници не са ли един чудесен повод да седнем и да си помислим – извън фейсбук остроумията: „Аз какво печеля, щом има известна вероятност някой ден все пак да умра?” И какво точно ви грее – докато сме млади, здрави и честити – да плюем тия, които просто са тук да ни помогнат в този преход (сякаш, като имаш застраховка, се интересуваш, че в някой клон агентът, който те обслужва, щипка момите?). Всъщност Църквата няма друга цел, спомняте ли си?  Идеята не е да нахрани бабите от квартала – не че е лошо, – идеята е какво правим, ако все пак накрая се получи така, че вземем та умрем? Освен ако не вярвате сериозно, че червеният конец нещо помага по въпроса.

Но да се върна на темата за тишината на Велики четвъртък вечер. Дошли сме, взели сме, по-скоро нагребали сме се с приятни емоции и си тръгваме. За който не знае, тогава се изнася едно голямо Разпятие с Разпнатия на него. Наближава полунощ или когато там, и обръщаме гръб. И си тръгваме – всеки към топлата кола, към сигурния си дом, какъвто – слава Богу – повечето имаме, при жената, при най-скъпите. Само Христос го погледнах през рамо на излизане – стоеше толкова сам, пак там, на кръста, толкова самотен, колкото е възможно едно същество да бъде. Или още повече: невъзможно сам. 

Искате ли за това да поговорим? А не кой какви нови уфитильосани филипики ще изнамери, да изрази собствената си омраза и правота на днешно време.

Дни да се самоогледаме са. Сигурен съм, че в чисто здравословен, психологически, божествен план – във всякакъв, състоянието, в което си безусловно убеден, че си прав, е много опасно. Още по-притеснен съм винаги - поне аз, - когато тази клинична картина бързо премине в следващата: убеденост, че вече не просто ТИ си прав като един от многото крачещи по улицата аз-ове, а вече изразяваш мнението на по-големи или по-малки, по-компактни или по-разпилени, по-трезви или по-... напротив групи хора. Физическото лице вече не е просто то, не е просто твар, а важен инструмент, рупор. 

А пък състоянието, в което ставаш убеден, че си прав, защото Бог си избра баш тебе, за да казва каквото има... Дори няма да го коментирам.

Закъсали сме го!

Понеже стана тегаво, да ви разкажа две истории. Пътувах с едни бабетки във влака и се сетих за литературния герой Йосарян, който четеше по цял ден учебника по патология, убеден че няма как да не е умрял при толкова открити от медицината болести. Болест връз болест, до болест, а под нея... болест! Ядрено-магнитни резонанси, биопсии, цветни вещества за снимки, по-малки или по-нелечими здравни проблеми – знаете ги бабките. Значи, на третата спирка вече карах на крак едно леко грипче, честно ви казвам - само от слушане.

После пък трябваше да не умра от смях, защото на едната женица дъщеря й отишла в София и станала касиерка на бензиностанция. И тя съвсем сериозно се притесняваше майчицата мила, че няма как да не си разбие психиката от напрежението на тая работа. Това било нечовешко: продаваш едновременно и жетони за кафе машина, и плюшени играчки и талони от лотарията (то само титкаш на един четец, де, ама нищо, б.а.). И така и я посъветвала – че ще се съсипе от това напрежение в столицата.

Но тези дами направиха накрая нещо, което ме изуми – извиниха ми се, че са говорили твърде много и силно. Без да съм казал „гък”. Доколкото имам спомен, НИКОГА българин не ми се е извинявал, че е твърде шумен...  Смирение.

В тези дни, отредени за замисляне, ако ви се струват далечни и неотносими към нас онези истории за фарисеите – които целия Стар завет знаели „на вода”, но им липсвало най-важното нещо, ето още една съвременна:

Четох някъде за някаква достолепна дама в Гърция на доста години, която се опазила девица – толкова благочестива била. Представяте ли си - в днешно време! Сигурно и вие познавате гърци... Та, тази физиологическа девица имала едно занимание: по цял ден да обстрелва с православен картеч, с хули и напълно „заслужени” неподлежащи на обжалване присъди тънещия в грехове свят около нея. А свещеникът й с усмивка казвал на другите миряни, че еди-коя си е пример за неразумната девица от притчата. Сигурен съм, че и тя се е придържала към „фактите” проформа и за себе си е била права.

Както и съм сигурен, че моите неуки, нискокултурни, но безкрайно смирени тьотки от влака повече си помагат на душите, отколкото тази „благочестива” девица - вие как мислите?

Ето затова са тези дни.

Всъщност това са дни на надеждата. И затова е толкова трудно да обясниш на някой, който просто нехае - защо ние, кукумицините, празнуваме смъртта на Богочовека по-ярко и тържествено от рождения Му ден (с всичката условност на датите). Че, за да имаш някаква надежда за отвъд, трябва решително да задраскаш, да скъсаш, да погребеш старото тук, отсам – онова обидчивото, цапнатото в устата, еголюбивото, гордото, осъждащото другия от пиедестала на своята менте-правост. Преяждащото, пиещото, пожелаващото жената на ближния и т.н., и т.н. - знаете ги.

А полунадежда няма. Така, както не може да полуумре човек, и както не може от един извор да излиза полугорчива и полусладка вода: да псуваш и да благославяш едновременно. Да четеш сутрин молитви „Спаси, Господи, и помилуй всички православни християни...” И после да докопаш клавиатурата и да ги направиш същите тези "на салата". Зелена, щото нали са пости.

Затова са тези дни. За да кажеш: стига толкова!

И – страхувам се - дългоухите сладки зайчета от марков шоколад нямат нищо общо с цялата тази история.

25% от населението на Пхенян е било спешно евакуирано по заповед на Ким Чен Ун

http://pogled.info/svetoven/25-ot-naselenieto-na-phenyan-e-bilo-speshno-evakuirano-po-zapoved-na-kim-chen-un.84721

/Поглед.инфо/ Повече от 600 000 севернокорейски жители бяха инструктирани вчера да напуснат по най-бързия и тих начин столицата като част от "спешна евакуация", наредена от Ким Чен Ун.

Митрополит Киприан носи Благодатния огън от Йерусалим за всички българи

http://pogled.info/svetoven/mitropolit-kiprian-nosi-blagodatniya-ogan-ot-ierusalim-za-vsichki-balgari.84722

/Поглед.инфо/ В навечерието на Възкресение Христово Негово Високопреосвещенство Старозагорски митрополит Киприян ще донесе от Йерусалим Благодатния огън за всички българи.

На Велика събота Христос е в Ада

http://pogled.info/svetoven/na-velika-sabota-hristos-e-v-ada.84723

/Поглед.инфо/ Велика събота е последният ден от Страстната седмица, предшестващ Великден. Това е и последният ден, когато се червят яйца.

Папа Франциск призна срама, който изпитва от неправдите в света

http://pogled.info/svetoven/papa-frantsisk-prizna-srama-koito-izpitva-ot-nepravdite-v-sveta.84724

/Поглед.инфо/ По време на молитвата си за Разпети петък Папа Франциск определи страданията на мигрантите, престъпленията от расизъм, войните и скандалите в Католическата църква като най-срамните деяния на човечеството и помоли Исус Христос за прошка.

Пампорово закрива сезона с водно снежно парти

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/pamporovo-zakriva-sezona-s-vodno-snezhno-parti-2017604

За четвърта година в Пампорово, ски сезона се закрива по атрактивен и нестандартен начин. Този уикенд, в навечерието на светлия християнски празник Възкресение Христово, в Пампорово ще се състои снежно водно парти на ски център Студенец. Всички желаещи да „преборят“ водното препятствие, могат да вз

Шарят 120-килограмово яйце във Велинград

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/shariat-120-kilogramovo-iajce-vyv-velingrad-2017606

Известният български художник Васил Горанов ще бъде специален гост на второто Голямо писане на яйца от Чепинския край в родния си град Велинград.

Атракцията на празника ще бъде Голямото яйце, изработено от ученицит

Благодатният огън в Добричко и Силистренско идва от Румъния

//dariknews.bg/regioni/dobrich/blagodatniiat-ogyn-v-dobrichko-i-silistrensko-idva-ot-rumyniia-2017605

Свещеници от Добрич ще донесат днес благодатния огън от съседна Румъния. Това съобщи за Дарик председателят на църковното настоятелство при храм „Св. Троица“ отец Емануил. Той лично ще пътува вечерта до Мангалия или Констанца, за да вземе от правос

Ердоган предсказа, че ще победи на референдума

//dariknews.bg/novini/sviat/erdogan-predskaza-che-shte-pobedi-na-referenduma-2017607

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви вчера, че ще събере представители на правителството, за да обсъдят бъдещето на отношенията между Турция и Европа след референдума за президентските правомощия този уикенд, предаде ДПА.

Ердоган заяви пред

От началото на годината - 51 катастрофи с 11 загинали

//dariknews.bg/regioni/shumen/ot-nachaloto-na-godinata-51-katastrofi-s-11-zaginali-2017556

През първите три месеца на 2017 година по пътищата в Шуменско са установени 21 водачи, седнали зад волана след употреба на алкохол с концентрация над 1, 2 промила. Засечени са и 18 водачи, които управлявали моторни превозни средства с алкохол под 1, 2 промила.

От нач

Велика събота - последният ден от Страстната седмица

//dariknews.bg/regioni/stara-zagora/velika-sybota-posledniiat-den-ot-strastnata-sedmica-2017303

Днес Православната църква чества Велика събота - последния ден от Страстната седмица, предшестващ Великден.
 
На Велика събота отбелязваме погребението на Господ Исус Христос, извършено от Йосиф и Никодим, както и слизането на Спасителя в царството на тъмнината - ада.
 

Велика събота e последния ден от Страстната седмица

//dariknews.bg/regioni/gabrovo/velika-sybota-e-posledniia-den-ot-strastnata-sedmica-2017608

Днес Православната църква чества Велика събота - последния ден от Страстната седмица, предшестващ Великден. 

На Велика събота отбелязваме погребението на Господ Исус Христос, извършено от Йосиф и Никодим, както и слизането на Спасителя в ц

Пхенян демонстрира сила пред САЩ с военен парад (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/sviat/phenian-demonstrira-sila-pred-sasht-s-voenen-parad-snimki-2017597

Военни части се събраха в столицата на КНДР Пхенян за парада по повод 105-ата годишнина от рождението на Ким Ир-сен, основателя на Северна Корея (КНДР), предадоха Франс прес и ТАСС.

Стотици военни камиони, пълни с войници, се събраха по бреговете на

Какво да гледаме по телевизията по празниците

http://www.clubz.bg/52859-kakvo_da_gledame_po_televiziqta_po_praznicite

Пролетта настъпва с твърде хубаво време и мнозина ще предпочетат в слънчевите дни по празниците да се разходят сред природата. Но за онези, които са решили да прекарат великденските празници пред телевизора, събрахме най-интересното от програмата за уикенда.

Събота (15 април)

БНТ

16:30 – „Том Сойер и Хъкълбери Фин“, детски игрален филм (САЩ, 2014г.), режисьор Джо Костнър, в ролите: Джо Кортни, Джейк Ти Остин, Катрин Макнамара, Вал Килмър и др.

19:00 – Лачените обувки на българското кино. Анимационни филми

21:30 – „Иисус“, игрален филм (2, последна част)

23:10 – Празнично Пасхално богослужение пряко предаване от храм „Св.Александър Невски“

00:30 – „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде“, игрален филм (копродукция, 2008г.), режисьор Стефан Командарев, в ролите: Мики Манойлович, Карло Любек, Христо Мутафчиев, Ана Пападопулу и др.

бТВ

13:00 – „Любов и други невъзможни неща“ – драма (САЩ, 2009) , режисьор – Дон Рос, актьори – Натали Портман, Скот Коен, Лиса Кудроу,  Чарли Тан, Лорън Амброус, Майкъл Кристофър и др.

20:00 – „Изход: Богове и царе“ – драма, екшън, приключенски  (Великобритания, САЩ, Испания 2014), режисьор – Ридли Скот, актьори – Крисчън Бейл, Джоел Едгертън, Джон Туртуро, Арън Пол, Хайъм Аббас, Мария Валверде, Индира Варма,  Сигорни Уивър, Бен Кингсли и др.

22:30 – „Господар и командир: Далечният край на света“ – екшън,  драма,  приключенски (САЩ, 2003), режисьор – Питър Уеър, актьори –  Джеймс Д’Арси, Ръсел Кроу, Ричард Маккейб, Пол Бетани, Били Бойд, Лий Ингълби, Джордж Инес, Марк Луис Джонс, Крис Ларкин и др.

00:30 – „Нюйоркска пиеса“ – драма, комедия (САЩ, 2008), режисьор – Чарли Кауфман, актьори – Филип Сеймур Хофман, Катрин Кийнър, Сейди Голдстийн, Том Нунън и др.

Нова телевизия

12:50 – „Таткова градина“ – с уч. на Еди Мърфи, Джеф Гарлин, Реджина Кинг, Кевин Нелсън, Анджелика Хюстън и др.

14:50 – „Омагьосана“ – с уч. на Рейчъл Кови, Тимъти Спол, Ейми Адамс, Айдина Менцел, Джеймс Марсдън, Патрик Демпси, Сюзън Сарандън и др.

20:00 – „Синът Божи – с уч. на Диого Мордаго, Себастиан Кнап, Дарвин Шоу, Грег Хикс, Ейдриън Шилър, Рома Дауни и др.

23:00 – „Анаполис“ – с уч. на Джеймс Франко, Джордана Брустър, Тайрийз Гибсън, Дони Уолбърг и др.

01:10 – „Омагьосана“ – с уч. на Рейчъл Кови, Тимъти Спол, Ейми Адамс, Айдина Менцел, Джеймс Марсдън, Патрик Демпси, Сюзън Сарандън и др.

НВО

07:00 – „Любов в ефира“, романтична комедия, Канада, 2015; реж. Кристофър Табори, с Алисън Суини, Джонатан Скарф, Кристал Балънт, Дейвид Люис, Винсънт Гейл, [12+]

08:30 – „Изисквания как да бъдеш нормален човек“, комедия, Испания, 2015; реж. Летисия Долера, с Летисия Долера, Мануел Бурке, Силвия Мунт, Хорди Лодра, Александра Хименес, [12+]

09:55 – „Малката русалка 2: Завръщане в морето“, анимация, САЩ, 2000; реж. Джим Камеръд, Брайън Смит

11:10 – „Малката русалка: Началото на Ариел“, анимация, САЩ, 2008; реж. Пеги Холмс, [All+]

12:30 – „Пуешка мистерия на Джим Хенсън“, семейна комедия, САЩ, 2015; реж. Кърк Р. Тачър, с Мери Стийнбъргън, Джей Харингтън, Грейъм Върчър, Женевиев Бюхнер, Рийз Алекзандър, [12+]

14:00 – „Рико, Оскар и мрачната сянка“, комедия, Германия, 2014; реж. Нееле Леана Волмар, с Антон Пецолд, Юри Винклер, Каролине Херфурт, Аксел Праал, Роналд Зерфелд, [All+]

15:35 – „Боен кон“, военна драма, САЩ, 2011; реж. Стивън Спилбърг, с Джеръми Ървайн, Питър Мълан, Емили Уотсън, Нилс Ареструп, Дейвид Тюлис, [12+]

18:00 – „Любов в ефира“, романтична комедия, Канада, 2015; реж. Кристофър Табори, с Алисън Суини, Джонатан Скарф, Кристал Балънт, Дейвид Люис, Винсънт Гейл, [12+]

19:25 – „Комета“, романтична комедия, САЩ, 2014; реж. Сам Есмаил, с Еми Росъм, Джъстин Лонг, Ерик Уинтър, Кейла Сърви, Лу Бийти Джуниър, [12+]

21:00 – „Вмешателство (2016)“, комедийна драма, САЩ, 2016; реж. Клеа Дювал, с Клеа Дювал, Мелани Лински, Наташа Лайон, Винсънт Пиаца, Джейсън Ритър, [15+]

22:30 – „Приятелю, Тед 2″, комедия, САЩ, 2015; реж. Сет МакФарлейн, с Марк Уолбърг, Аманда Сийфрийд, Джесика Барт, Джовани Рибизи, Морган Фрийман, [15+]

00:25 – „Тотал щета“, романтична комедия, САЩ, 2015; реж. Джъд Апътоу , с Ейми Шумър, Бил Хедър, Бри Ларсън, Колин Куин, Джон Сина, [15+]

Неделя (16 април)

БНТ

06:30 – „Том Сойер и Хъкълбери Фин“, детски игрален филм

10:55 – Празнично богослужение за Второ Възкресение, пряко предаване от храм „Св.Неделя“

12:55 – Великденско послание и Благословия „Урби ет Орби“ на папа Франциск, пряко предаване от Ватикана

13:25 – Юбилеен концерт на Михаил Белчев с участието на Богдана Карадочева, Йорданка Христова, Васил Найденов, дует „Ритон“, Маргарита Хранова и др.

16:00 – „Жълто куче“, тв филм (България, 2012г.), режисьор Мария Николова, в ролите: Стефан Щерев, Красимир Доков, Силвия Петкова, Савако Мори и др.

16:30 – 120 години Българско цирково изкуство, гала спектакъл

19:05 – Лачените обувки на българското кино. Анимационни филми

20:30 – „Пътуване към Йерусалим“, игрален филм (копродукция, 2003г.), режисьор Иван Ничев, в ролите: Елена Петрова, Александър Морфов, Христо Гърбов, Татяна Лолова и др.

23:30 – „Отпътувания“, игрален филм (Япония, 2008г.), режисьор Йохиро Такита, в ролите: Масахиро Мотоки, Цутому Ямазаки, Рьоко Хиросуе и др.

бТВ

13:00 – „Средиземноморска диета“ – комедия, романтичен (Испания, 2009), режисьор – Хоакин Ористрей, актьори – Оливия Молина, Пако Леон, Алфонсо Басеве, Кармен Балаге, Роберто Алварез и др.

21:30 – „Животът на Пи“ – драма, приключенски (САЩ, 2012), режисьор – Анг Лий, актьори – Жерар Депардийо, Ирфан Кхан, Табу, Сураж Шарма, Рейф Спол и др.

00:10 – „Предчувствие“ – драма, психо, трилър (САЩ, 2007), режисьор – Менън Япо, актьори – Амбър Валета, Джулиан МакМеан, Сандра Бълок и др.

Нова телевизия

12:30 – „Неизпратено писмо“ – с уч. на Калърд Харис, Ева Лару, Шерилин Уилсън, Холи Уеб и др.

14:15 – „Наръчник по ухажване“ – с уч. на Меган Маркъл, Кристофър Полаха, Джонатан Скарфи, Линда Бойд и др.

20:00 – „Моята голяма луда гръцка сватба 2″, с уч. на Ния Вардалос, Андреа Мартин, Майкъл Константин, Алекс Улф, Луис Мандилор, Джон Корбет, Лиз Казан, Елена Кампуриси др.

22:00 – „Скалата“ – с уч. на Никълъс Кейдж, Шон Конъри, Ед Харис, Дейвид Морс, Джон Спенсър, Майкъл Бийн и др.

01:20 – „Наръчник по ухажване“ – с уч. на Меган Маркъл, Кристофър Полаха, Джонатан Скарфи, Линда Бойд и др.

НВО

07:00 – „Ясмин“, драма, Бруней Даруссалам, 2014; реж. Сити Камалудин, Ман-Чинг Чан, с Лияна Юс, Реза Рахадиан, Агуш Кункоро, Дуи Сасоно, Надя Уахид, [12+]

08:50 – „Бракувани“, романтична комедия, САЩ, 2003; реж. Шон Леви, с Аштън Къчър, Британи Мърфи, Крисчън Кейн, Дейвид Москоу, Монет Мазур, [12+]

10:25 – „Къща чудовище“, анимация, САЩ, 2006; реж. Джил Кенан , [12+]

12:00 – „Госпожица Америка“, комедия, САЩ, 2015; реж. Ноа Баумбах, с Грета Джеруиг, Лола Кърк, Матю Шиър, Джасмън Сифас Джоунс, Хедър Линд, [15+]

13:25 – „Сезоните“, документален, Франция, 2015; реж. Жак Перен, Жак Клузо, [12+]

15:00 – „Младост в Орегон“, комедийна драма, САЩ, 2016; реж. Джоел Дейвид Мур, с Франк Лангела, Били Кръдъп, Кристина Апългейт, Мери Кей Плейс, Джош Лукас, [12+]

16:40 – „Еди Орела“, биографична драма, Великобритания, 2016; реж. Декстър Флетчър, с Тарън Еджъртън, Кристофър Уокън, Хю Джакман, Кийт Алън, Джо Хартли, [12+]

18:55 – „Стар Трек: Отвъд“, екшън – фантастика, САЩ, 2016; реж. Джъстин Лин, с Крис Пайн, Закари Куинто, Саймън Пег, Зоуи Салдана, Джон Чо, [12+]

21:00 – „Приятелю, Тед 2″, комедия, САЩ, 2015; реж. Сет МакФарлейн, с Марк Уолбърг, Аманда Сийфрийд, Джесика Барт, Джовани Рибизи, Морган Фрийман, [15+]

22:55 – „Посещението (2015)“, хорър – трилър, САЩ, 2015; реж. М. Найт Шиамалан, с Оливия Деджондж, Ед Оксънбулд, Диана Дънаган, Питър МакРоби, Катрин Хан, [15+]

00:30 – „Среднощно преследване“, криминален екшън, САЩ, 2015; реж. Жом Колет-Сера, с Лиъм Нийсън, Ед Харис, Джоел Кинаман, Бойд Холбрук, Брус МакГил, [18+]

Площад Славейков

Руският хуманоиден робот Ф.Е.Д.О.Р започна да развива фината си моторика

http://pogled.info/svetoven/russia/ruskiyat-humanoiden-robot-f-e-d-o-r-zapochna-da-razviva-finata-si-motorika.84717

/Поглед.инфо/ Многофункционалният хуманоиден робот на Русия Ф.Е.Д.О.Р започна „тренировки по стрелба”, тъй като създателите му вярват, че по този начин ще развие фината си моторика и ще подобри алгоритмите си, отговорни за вземането на решения. Това заяви зам.-министърът на отбраната и космическата индустрия Дмитри Рогозин.

Северна Корея има готовност да отговори на всяка ядрена атака от страна на САЩ

http://pogled.info/svetoven/severna-koreya-ima-gotovnost-da-otgovori-na-vsyaka-yadrena-ataka-ot-strana-na-sasht.84718

/Поглед.инфо/ Северна Корея заплаши, че има пълна готовност да отговори на евентуален ядрен удар от страна на САЩ и ще го направи, ако се наложи, съобщи днес вторият най-важен човек в страната.

Чудото на Великден идва с Благодатния огън

http://pogled.info/svetoven/chudoto-na-velikden-idva-s-blagodatniya-ogan.84719

/Поглед.инфо/ За православните Великден идва с чудо. Всяка година на Велика събота на Божи гроб от небето в ръцете на Йерусалимския патриарх пада Благодатният огън.

Градският транспорт с удължено работно време за Великден

http://pogled.info/bulgarski/gradskiyat-transport-s-udalzheno-rabotno-vreme-za-velikden.84720

/Поглед.инфо/ Столичани и гости на града, които ще посрещнат Възкресение Христово – Великден в София на 15-и срещу 16-и април, ще могат да отидат на църква и да се приберат по домовете си с градски транспорт.

Вижте какъв градски транспорт ще работи довечера

http://www.clubz.bg/52858-vijte_kakyv_gradski_transport_shte_raboti_dovechera

Пет трамвайни, четири тролейбусни и единадесет автобусни линии от градския транспорт, както и влакчетата на метрото ще работят до 1,30 часа през нощта в София.
Заради Великден ще се движат:

Трамваите по линиите с № 5, 6, 7, 20 и 22;

Тролеите с № 1, 2, 5, 9;

Автобусите с № 11, 76, 85,94, 102, 213, 280, 285, 309, 310, 604.

Метрото ще се работи в различни интервали, в зависимост от участъка:

Влакчетата между метростанции "Сливница" и "Младост 1" ще се движат през 15 минути;

Между станции "Младост 1" и "Летище София", "Младост 1"и "Бизнес парк", "Сливница" и "Витоша" времето между пристигането на влакчетата ще бъде 30 минути.

Велика Събота

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/Aj7bpXAzGhQ/

На Велика Събота символично се оплаква тялото Господне. Това е денят, когато е и погребението на Спасителя. През този ден Църквата в своите молитви възпоменава телесното погребение на  Христос. Велика събота e “най-благословения седми ден”, с който приключва Страстната седмица. Това е най-дългата седмица в годината,когато постът е най-строг. Тази седмица се свързва със страданията Господни. На Велика събота се служи утреня, която започва привечер на предния ден – Велики петък. Храмът се осветява и се провъзгласява вестта за жените мироносици, дошли на гроба на Иисус Христос. Свещеникът, носещ Евангелието и Плащаницaта, заедно с богомолците обикалят около храма със запалени свещи Тази тържествена процесия свидетелства, че цялата вселена е очистена, избавена и възстановена, че животът и светлината са победили смъртта и мрака. На Велика Събота започва и празничната подредба на храма. От траурни и в тъмни окраски илитоните и централната завеса се заменят с бели такива с празнично везмо. Различно е и облеклото на йереите, които сменят своите тъмни одежди с тържествени. Тези промени стилизирано показват триумфа на Христос над тъмните сили и грехопадението. Вечерта преди Възкресение храмът символизира гроба, в които било положено тялото на Спасителя. Вратите са затворени, а подготовката за възкресното богослужение започва отвън, където йереите изпълняват последните молитви. Миряни и богомолци се събират пред храма в очакване на Великото тайнство – Възкресение Всеки държи в ръката си свещ, с която да отнесе светлината на Словото Божие в дома си. На Великата Събота се четат 15 паремии или пророчествата за Христа, някои, от които самият Исус Христос е говорил на учениците си. Службата на Велика Събота принадлежи вече към Пасхалната неделя.
На Велика Събота християнските православни семейства полагат последни усилия за посрещането най-големия празник Възкресение Христово. Тогава обикновено се месят и пекат обредните великденски хлябове и козунаци. Разрешено боядисването на яйца. Тогава се принася в символична жертва и пасхалното агне. По правило първото боядисано яйце се оставя за Богородица. Вярва се, че то има чудодейна, лечебна сила. В някои краища на страната ни дори се пазели черупките от първото яйце, които били добавяни към тестото при приготвянето на ритуални хлябове за други празници през годината както и служели за лек при болести. На други места пък първото яйце задължително се пази до иконата през цялата година, а вечерта преди Възкресение се заравя в земята за плодородие и благоденствие в дома.

В хоспис Димитър Чешмеджиев от Поморие упояван заради имоти

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/pzIVrY7EJOI/

Персоналът на хоспис за възрастни хора, който се оказва незаконен, упоявал пациенти и ги принуждавал да прехвърлят имоти и пари.

В началото на тази година дядо Димитър прочита обява в пенсионерски вестник – оферта за гледане на старини срещу имот. Той е настанен в хосписа, но там вместо грижи, получавал инжекции, съобщава Нова тв. В момента  в дома  живеят 26-ма души. Oт 2016 година досега тaм ca пoчинaли 9 души.

По думите на говорителя на главния прокурор  Румяна Арнаудова домът за възрастни хора в Елин Пелин няма статут на хоспис, а заради законодателен пропуск дори не е подлежал на проверки от държавните органи.

На 3 април е бил подаден сигнал на 112 от възрастен човек, който казал, че го държат против волята му . Съобщил, че тъй като го упояват с медикаменти, е воден някъде да подписва документи, които не разбира. Веднага на сигнала се отзовал екип на полицейското управление в Елин Пелин и установил, че сградата е заключена. Докато полицаите се опитвали да влязат в дома, се появил човек, който се представил като охранител и попитал какъв е проблемът.

Полицаите обяснили, че имат сигнал за противозаконно държан човек. След това така представилият се като охранител казал, че е техен колега – полицай от 9-то районно управление на МВР в София. Униформените служители от Елин Пелин успели да влязат в дома и да разговорят с възрастния човек, подал сигнала – Димитър Чешмеджиев от Поморие. Оказва, че той е бил задържан насила. Бил е държан заключен в една от стаите на дома.

Говорителят на главния прокурор съобщи, че Чешмеджиев е подписал пълномощно, с което е упълномощил хората от дома да се разпореждат с имотите и банковите му сметки.

“Установихме също така, че е воден пред нотариус в София, където в нотариална кантора е подписал някакви документи. Нашето разследване се добра до тези документи, които представляват две пълномощни”, каза Арнаудова. Едното пълномощно било дадено, за да се разпореждат с имотите му, а другото – с банковите му сметки.

Оказало се също така, че има изповядана сделка на 31 март в Поморие, като пред нотариус в Поморие са прехвърлени имотите на Чешмеджиев на дома, в който той е бил настанен, каза Арнаудова.

До момента с обвинения са две лица – пoлицaй oт cтoличнoтo 9-o PΠУ и управителя на дома, като по думите на Румяна Арнаудова предстои да бъдат повдигнати обвинения и на лекарката от дома – Йopдaнĸa Heфepoвa. Издирват се още лица, каза още говорителят на главния прокурор.

Путин ще бъде последният авторитарен лидер на Русия

http://www.clubz.bg/52720-putin_shte_byde_posledniqt_avtoritaren_lider_na_rusiq

Владимир Путин може да управлява до 2042-ра, когато ще е 90-годишен. Това каза в първата част на интервюто си руският журналист, икономист и преподавател Дмитрий Травин. Според него настоящият руски президент в момента няма повече власт от Сталин, но със сигурност тя е повече от тази на Николай Втори, Хрушчов и Брежнев. Травин е убеден, че по времето на Путин Русия повече няма да претърпи бурен икономически ръст. Застоят ще продължи, ще се засилва апатията сред населението, ще се запази страхът от американците. „Путин ще започне да остарява, да боледува, което е логично, защото никой за съжаление не е вечен. И хората вместо младия мачо и енергичен управленец ще виждат по телевизията възрастен и боледуващ човек, а после ще престанат да го виждат просто защото той все по-често ще боледува, отколкото да се появява в електронните медии. Това всичко напомня на съветската епоха“, каза Травин. Днес ви предлагаме втората част на интервюто му.

Дмитрий Травин

Дмитрий Яковлевич Травин е руски икономист и журналист, професор в икономическия факултет на Европейския университет в Санкт Петербург и ръководител на Центъра за изследвания и модернизация на същия вуз. Автор е на множество публицистични материали, статии и книги, последната от които е „Ще просъществува ли путинската система до 2042 година?“

- Г-н Травин, защо виждаме един друг феномен – възраждането на интереса към Сталин? Защо съвременна Русия се обръща към личност и период, свързани с репресии?

Ще отговоря така. Много руснаци през последните три десетилетия се чувстват дълбоко нещастни. Страната премина през тежки и сложни промени. Някои се справиха добре, направиха кариера и забогатяха, но като цяло за всички това бяха тежки изпитания. През сходен период премина и България. Най-трудно обаче хората разбират в какъв свят живеят днес. Те си казват – може да сме спечелили пари, но идеалите и моралните ценности са рухнали. И в тази ситуация в обществото възниква необходимост хората да се гордеят с нещо, макар и малко. Не можем да се гордеем с руската икономика, защото тя е лоша и всички го разбират. Също така не можем да се гордеем с политическата ни система. Да, хората подкрепят Путин, но те прекрасно знаят, че изборите в Русия се фалшифицират, че имаме корупция и бандитизъм. Това не е тайна за никого. Трябва обаче да се гордеем с нещо. Опитваме се да се гордеем с историята ни и тя е единственото, което не е толкова зле – Русия е завоювала голям брой територии и е била страшна държава.

Диктаторът Сталин продължава да е идол за руснаците.

Човек може да се гордее с историята на Русия по различен начин. Аз лично се гордея с Толстой, Достоевски и Пушкин, но по-голямата част от руснаците не е чела нито първия, нито втория или пък третия и като цяло не разбира как можеш да се гордееш с култура. Докато Сталин, Петър Първи или Александър Невски за тях са разбираеми фигури. Това са хора, които са воювали и разширявали границите и вероятно са били успешни, но като правило хората не познават детайлите на историята. Трудно могат да си представят в действителност какъв е Сталин и какво е било съотношението между достиженията по негово време и безспорните му провали. А тъй като няма ясна система на просвещение и образование, хората предпочитат да вярват, че Сталин е бил велик политически деятел. Но дори и образователната система на Русия да беше работила с хората и да ги беше убедила, че Сталин и Петър Първи са били тирани, а Александър Невски в крайна сметка е бил колаборационист, сътрудничил с татаро-монголите, мисля, че много хора биха изпаднали в депресия, биха започнали да се наливат с водка и това въобще би ги довело до тежки психологически изпитания (засмива се). По естествен път хората търсят здравословен начин на живот, вярвайки в Сталин и не мислейки за последствията.

- Напоследък активно се говори за новата руска идеология. В същото време започва работата върху закон за руската нация. Какво е бъдещето?

Мисля, че законът няма нищо да промени, защото не можете да напишете на хартия нещата, които реално ще решат съществуващите проблеми вътре в Русия. По-скоро ще бъде измислено нещо близко до стария съветски тезис от времето на Брежнев: „Нова историческа общност – съветски народ.“ Стараеха се в него думата „нация“ да не се употребява, като искаха да кажат, че съветският народ е нова нация, в която и руснакът, и евреинът, и татаринът живеят еднакво добре. Впоследствие при събитията от периода на Перестройката се видя, че много малко хора вярваха в това. И съответно възникнаха множество междунационални конфликти. Затова смятам, че тази хартия няма с нищо да помогне.

А проблеми в Русия в тази област ще има. Тя трябва да избере как ще се развива. Дали като империя, както всъщност Путин иска. Той не използва тази дума, но по същество Русия се развива като империя, употребявам тази дума в научния смисъл, без да се опитвам да поставям етикети. Другият път пред страната е тя да се развива като национална държава и тогава цяла редица от етноси няма да знаят как да съществуват в руската национална държава. Путин според мен ще се опитва да съхрани империята, колкото може. Доколкото обаче конфликтите в Русия съществуват, не е ясно и дали ще му се удаде да го направи до края на живота си. До 15-20-25 години в Русия ще се появят някакви нови управляващи, на които без харизмата на Путин ще им бъде много трудно да задържат единството на Русия. Затова смятам, че проблемите ще продължат, но не искам да правя прогнози.

Единственото, което мога да кажа, е свързано със Северен Кавказ. Там става дума за съвършено различен свят с изключение на християнската част в Северна Осетия и опитващата се да се присъедини към Русия Южна Осетия. Всички останали народи в този регион живеят по много различен начин, макар формално да са в състава на Русия. Много е трудно да се прогнозира съдбата на всички останали – Татарстан, Башкортостан, както и Якутия. Това, бих казал, е много сложен и своеобразен свят, който силно може да се промени, но всяка прогноза за неговото развитие би била неправилна и неточна.

- Наблюдаваме и една доста сериозна милитаризация на руското общество. На какво се дължи?

Първо, като икономист бих искал да отбележа, че да се използват държавни пари за военни разходи и поръчки, както и за строителството на пътища и стадиони, е много по-изгодно за корумпираната чиновническа класа, отколкото да се увеличават пенсиите и заплатите на пенсионерите и работещите. Да откраднете от пенсията практически не е възможно – бабата веднага ще се възмути и ще отиде да търси къде са изчезнали парите й. А да се откраднат парите за военни поръчки или за строителството на стадиона, както например у нас, в Петербург, може да стане без никакъв проблем. Защото от това са заинтересовани и бизнесмените, и чиновниците, които покровителстват този процес. Така че колкото и да ви се струва странно, според мен зад тази милитаризация на Русия стои голяма икономическа изгода за определени кръгове, а не толкова външнополитически причини. Много от оръжията се правят не за да воюва Русия със съседите си, а просто за да бъдат откраднати тези пари.

Всяка година на Червения площад се рповежда грандиозен военен парад в чест на победата на фашизма на 9 май.

Но, разбира се, това е свързано и с посткримската политика, която води Путин. Чрез пропагандата се казва, че вече имаме танк „Армата“ или че имаме нови ракети. И ако за това се говори много по телевизията и радиото, то засилва и налаганото схващане, че Русия живее в обсадена крепост и около нея има само врагове.

- От това, което казвате, излиза, че едва ли не телевизията и електронните медии дават властта на Путин?

Да. Образно казано, ролята на телевизора в Русия е огромна. Неотдавна, докато работех върху книгата си, се опитах да надградя мисълта на Сталин за изборите – че не е важно как се гласува, а кой брои накрая. Днес според мен не е важно дори как се брои, а е важно как се показват нещата по телевизията в хода на самата предизборна кампания. Ако правилно се покажат нещата, то хората ще гласуват, както иска Путин. И тогава може и да не се налага да се фалшифицира преброяването на гласовете. Режимът се държи на власт благодарение на телевизията. Но трябва да признаем, че ако там показват Путин, това активно работи за режима. А когато показват Медведев – това работи много лошо за него.

- Как гледате на един друг феномен – възраждането на интереса към последния руски император Николай Втори? С Руската православна църква ли е свързан само този процес, или този култ се развива и извън нея?

Ние с вас много сериозно говорихме за руската консервативна идеология, която се опитват да налагат в Русия. Колкото и странно да ви се стори, тя е построена в духа на постмодернизма. В нея можете да видите как се поставят съвършено различни идейни ценности и в същото време как всичко това оживява в главите на руските граждани.

Владимир Путин седи.

Такива са например култовете към Сталин и Николай Втори, а в същото време и Ленин е още в мовзолея на Червения площад и никой не се опитва да го маха оттам. Наскоро се появи нов виц в Русия, че в Москва има трима Владимировци – единият седи (Владимир Путин), другият стои (княз Владимир), а третият лежи (Владимир Ленин).

Княз Владимир стои.

Как обаче те тримата намират място в главата на съвременния руски гражданин е трудно да се разбере. Но е факт, че това се случва.

А Владимир Илич Ленин лежи.

По отношение на Николай Втори църквата го призна за светец и царствен мъченик заради мъките, преживени от него. Макар че, съдейки от неговите действия, той не е бил особено свят човек. Така че култът към него се развива, но аз не бих надценявал ролята му. Мога да ви дам следния пример – в Петербург, недалеч от дома ми, се строи православен храм в негова и на семейството му памет. И вече 12 или 15 години за него въобще няма средства, за да бъде довършен. Още не е стигнал и до средата. Ако имаше истински култ към Николай Втори, мисля, че този храм щеше отдавна да бъде построен.

Като цяло Руската православна църква се опитва да прокарва своите идеи, сталинистите – техните идеи, а Путин – да балансира между тях.

- Америка има нов президент. Според част от световната общност Путин и Тръмп са много сходни фигури. Приличат ли си всъщност?

Бих казал, че Путин и Тръмп въобще не си приличат. Дори биографиите им са се развили по различен начин. Тръмп е напълно самостоятелна фигура, той е самосъздал се, selfmade човек, докато Путин е типичният служител, който можеше и никога да не се издигне до сегашната си позиция. Просто биографията му се разви щастливо и той се възползва от това. В книгата си доста добре съм описал как стана това.

А как ще се развиват отношенията им? Мисля, че дори и Тръмп не знае това. Доколкото разбирам от политиката на САЩ, Русия се намира в списъка с приоритети не чак на десето място, но, да кажем, на шесто. На първо място, Вашингтон се вълнува от ислямския тероризъм, от Китай като най-голямата и съпоставима със САЩ страна в съвременния свят, от отношенията с Европа, от проблемите в сферата на екологията... Русия не може съществено да повлияе върху живота в САЩ. Докато Путин не бе започнал да действа в Сирия, нищо не се случваше. Сега обаче той създаде някои проблеми в региона на Близкия изток, които се превърнаха в главоболие за Обама, и сега на Тръмп ще му се наложи да ги решава. Сигурно в някакъв момент ще започнат да се договарят.

Струва ми се обаче, че през последните две години Путин се опитва да построи политика „Крим за Донбас“. Целта е, макар и де факто, защото де юре това е невъзможно, Западът да признае, че Крим е руски и да свали санкциите срещу Русия. Или поне да се направи, че те са били наложени заради Донбас и да „забрави“, че са били първоначално за Крим. Тогава Путин бързо ще върне Донбас. И бързо-бързо ще изчезнат всички сепаратисти оттам. И по отношение на Сирия той бързо ще изведе войските и би предал режима на Башар Асад. И ако Путин в действителност предложи това, то тогава Тръмп ще трябва да вземе решение. Ще трябва да се договори с новите европейски лидери, които ще сменят Меркел и Оланд. И, разбира се, с Украйна, защото и тя трябва да участва. Доколкото следя политическата логика в международните отношения, такъв компромис в момента е невъзможен. Но новите лидери на Запада след период от две до четири години могат да погледнат на този въпрос по различен начин.

- Как биха изглеждали преговори между Путин и Тръмп – руският президент е на власт вече 17 години, а американският е съвсем нов, идващ от големия бизнес?

Започнахме нашия разговор с това, че Путин притежава огромна лична власт, отстъпваща само на тази, която е имал Сталин, и превъзхождаща тази на последния руски император и на съветското Политбюро от епохата на Брежнев. На Тръмп ще му бъде много по-сложно, защото знаете, че президентът на САЩ е част от системата на сдържане и балансиране в политическия модел. И ако той реши радикално да промени политиката на САЩ спрямо Русия и да се откаже от санкциите, ще му се наложи да се договаря с много сили вътре, а след това и с европейските партньори, както между другото и с Украйна. За Тръмп това биха били много сложни преговори. Ако въобще реши да се занимава с тези въпроси. А може и всичко да си остане, както е било досега.

- Накъде върви днес Русия?

Русия не отива никъде. Русия се опитва да се държи за това, което има. Путин се държи за властта, правителството се опитва да удържи икономиката поне в положението, в което е днес, защото за ръст и развитие никой въобще и не мисли. В перспектива Русия я очаква стагнация, ако цената на нефта не се покачи стремително. Руските граждани не разбират накъде отива страната им. Представите за комунизма отдавна са мъртви в съзнанието им, но това, че Русия трябва да стане държава от типа на западните демокрации, е непопулярно. Така че просто става дума за запазване нивото на живот на гражданите и, разбира се, САЩ да не завоюват Русия. От което много хора се боят. До голяма степен Русия прилича на онази страна от Брежневия период, когато никой в нищо не вярваше и съответно не се надяваше на нищо. И всеки си изграждаше лична стратегия за оцеляване.

Рано или късно Русия ще влезе в много сериозна криза, при това не само икономическа и политическа, но и в ценностна. Хората ще трябва да се замислят как да продължат да живеят, когато разберат, че моделите „Путин“ и „Брежнев“ са невъзможни. Но тази криза вероятно ще настъпи, когато Путин вече няма да е между живите. Без него е много малко вероятно да се повтори такъв личен режим.

Мисля, че Путин ще е последният авторитарен лидер на Русия и след това ще започне демократизацията на страната. Това може би ще стане по не най-добрия начин – по украинския сценарий. Убеден съм, че демократизацията на Русия ще настъпи едва след Путин.

- Можете ли да кажете кой би превел Русия през преходния постпутински период? Кой ще бъде неговият наследник?

Разбира се, Путин може да извърши невъзможното и да подготви свой истински наследник – не неефективен от типа на Медведев, а истински. Но опитът и развитието на бившия СССР и Русия от последните столетия показват, че нито един от силните авторитарни лидери не е оставил свой наследник. Ленин нямаше наследник. Спомнете си, че дори когато по същество той вече е загубил властта си, пише едно истерично писмо до конгреса на болшевишката партия, в което напада всички свои сподвижници, казвайки, че никой от тях самостоятелно не може да води революцията по-нататък. Тогава той представя почти фантастичния сценарий за колегиалното управление. Смятам, че дори Ленин като умен човек не е вярвал в това, което е написал, а просто е бил отчаян. После си спомняте, че Сталин също умира без наследник. Дълго е правил подбор на кадрите във висшия партиен и държавен елит, издигал е Вячеслав Молотов, после го е свалял. Това прави и с Жданов. В определени моменти издига и по-младите лидери от типа на Възнесенски и Кузнецов, след което ги репресира. И после, когато той умира, остава непонятно кой ще поеме ръководството на страната – дали Маленков, Хрушчов или Берия. Точно така и след смъртта на Брежнев нямаше наследник, избран от него да поеме властта. Брежнев не знаеше кого иска да остави – дали Кириленко, Черненко или Андропов, или Косигин и Суслов от „старата гвардия“, които просто си отидоха по естествен път. Дори и Петър Първи не оставя след себе си приемник по същите причини. На лидери като Петър Първи, Сталин, Ленин или Путин им е много трудно да оставят наследник. Намирайки се дълго във властта, те стават подозрителни и не вярват на никого. Не вярват, че някой може да се справи, както те го правят. И така се колебаят до смъртния си одър. Ако Путин си отиде, без да остави ясен приемник, според мен ни чака конфликт между елитните групировки. В конфликта си те ще се обърнат към широките народни маси и в този момент ще започне процесът на демократизация. Вероятно тя ще има уродлив характер, съвсем няма да е сигурно, че ще е от западен тип. Но тя все пак ще започне. Затова не вярвам в сценария, че Путин ще има наследник, който по неговия маниер ще управлява Русия с твърда ръка.

- А ролята на руската армия? Тя може ли да има амбицията в такъв период да поеме властта в страната? Нещо като военната диктатура в Чили?

Последния път, когато руската армия е имала подобни амбиции, това е станало на 14 декември 1825 г. Т.нар. Декемврийско въстание позорно се проваля, при цялото ми уважение към героизма на тези хора. От този момент нататък руската войска никога не е имала собствени амбиции, за разлика от чилийската или на другите латиноамерикански армии, които са изградени на принципа на корпорациите. Т.е. елитът им се смята за най-доброто и затова е готов да поеме отговорността за съдбата на страната си. В руската армия подобен манталитет няма от XVIII век насам. Тогава гвардията, а не армията, е осъществявала военни преврати в Русия и последният от тях е бил през март 1801 г., когато е свален император Павел Първи. Оттогава насам нищо подобно не се случвало повече от 200 години.

Участието на армията по време на пуча през 1991 г. бе по-скоро пасивно, защото той не бе подготвен от нея. Тя беше управлявана от КГБ, и то доста неефективно. Както знаете, превратаджиите май и не искаха пучът да успее, а военният министър Язов постави неговия край, когато отказа да щурмува Белия дом. Така че да си представите, че руската армия, която се състои от немного добре осигурени материално офицери, мечтаещи да заработят нещо допълнително, както и за хубава пенсия, а не за спасението на страната си, защото това е неин дълг, е твърде малко вероятно да се случи. По-скоро бих казал, че с това се опитва да се заеме Федералната служба за сигурност (наследникът на КГБ – бел. ред.). Това би бил по-вероятният вариант на развитие, но Путин направи всичко възможно ФСБ да не може да вземе властта в свои ръце. Той раздели силоваците на пет-шест конкуриращи се групировки – армията, ФСБ, ФСО, прокуратурата, следствените органи, Националната гвардия и полицията. В тази ситуация смятам, че дори на такава структура като ФСБ ще й бъде много трудно да осъществи преврат или да намери друг начин за идване на власт и да управлява по модела на генерал Пиночет.

- Ще има ли все пак демокрация в Русия?

Демокрация по времето на Путин няма да има. А след него вероятността Русия да се демократизира е много сериозна, но го казвам аз, и то в немного оптимистичен план. Демокрацията може да бъде „украинска“ – с разпад на държавата и неспособност да се управлява страната, или пък от ваймарски характер – съпроводена от рязко засилване на национализма. Но вероятността демокрацията да настъпи е много по-голяма, отколкото да имаме преходен режим от типа „Путин 2.0“.

-----

* Николай Кръстев е водещ в Bloomberg TV Bulgaria. Интервюто е направено специално за списание „Клуб Z”.

** Този материал е публикуван в списание „Клуб Z” през януари 2017 г. Поради непреходната му стойност и актуалност днес го предлагаме на читателите на www.clubz.bg. Ако искате да четете качествени политически, икономически, културни и спортни материали навреме, списанието „Клуб Z” излиза всеки месец и през тази година и можете да го намерите на будката до вас. Или да се абонирате – каталожен № 1403 за „Български пощи“ или каталожен № 525-1 за „Доби прес“. Можете да го направите и в нашия магазин.

Die Zeit: Суперменът в Белия дом

http://pogled.info/svetoven/Die-Zeit-supermenat-v-beliya-dom.84710

/Поглед.инфо/ От известно време насам Джаред Кушнер се превърна в обект на подигравки. "Защо просто не си надене червено наметало и постави на гърдите си главна буква S, тоест Супер Джаред – Всесилният", коментира New York Times дипломатическата мисия на Кушнер в Ирак.

American Thinker: Война — за какво?

http://pogled.info/svetoven/American-Thinker-voina-za-kakvo.84711

/Поглед.инфо/ Президентът обоснова ракетния удар с това, че Асад убива мирното население с токсични вещества. Но Тръмп преследва повече от една цел. Според неговите стратегически планове американските ракети трябваше да произведат впечатление не само в Сирия, но и по целия свят; севернокорейският Ким Чен-ун и китайският Си Цзинпин да се замислят. Но не изпусна ли Тръмп от бутилката джинът на войната?

Die Zeit: Безумието на Пхенян не е чак толкова безумно

http://pogled.info/svetoven/Die-Zeit-bezumieto-na-phenyan-ne-e-chak-tolkova-bezumno.84712

/Поглед.инфо/ В края на миналата седмица Доналд Тръмп изпрати към Корейския полуостров самолетоносача "Карл Винсън" заедно с няколко крайцера и ескадрени миноносци. Реакцията на севернокорейския режим бе мигновена: последваха войнствени вербални атаки от Пхенян.

"В очите ме гледай": Как трябва да се разговаря с атлантиците

http://pogled.info/svetoven/v-ochite-me-gledai-kak-tryabva-da-se-razgovarya-s-atlantitsite.84713

/Поглед.инфо/ Ако "те" мислят, че ще се съревноваваме с тях по лицемерие и лъжи – те грешат. Ние ще ги поставим на място. Понякога идва моментът, когато трябва да се отхвърли любезността и да се каже истината директно и ясно, по мъжки. И това да става не само в бита, но и във висшата политика. Точно така постъпи заместникът на руският посланик в ООН Владимир Сафронков.

Управление с патриотична фасада

http://pogled.info/bulgarski/upravlenie-s-patriotichna-fasada.84714

/Поглед.инфо/ Промени в посоката и съдържанието на българската политика няма да има

Какво се крие зад протестите в Сърбия?

http://pogled.info/svetoven/balkani/kakvo-se-krie-zad-protestite-v-sarbiya.84715

/Поглед.инфо/ Любимецът на всеки Майдан – американският сенатор Джон Маккейн, пристигна в Белград една седмица след началото на митингите

С изкуплението си Иисус даде на хората възможността да се усъвършенстват

http://pogled.info/svetoven/s-izkuplenieto-si-iisus-dade-na-horata-vazmozhnostta-da-se-usavarshenstvat.84716

/Поглед.инфо/ На Велика събота Господ Иисус Христос, както църквата го възпява в едно песнопение, се намира със своята личност като второ лице на Светата троица на Божия престол, със своята човешка душа в ада, а със своето човешко тяло – в гроба.

В анонимен имейл се поема отговорността за атака в Дортмунд

//dariknews.bg/novini/sviat/v-anonimen-imejl-se-poema-otgovornostta-za-ataka-v-dortmund-2017596

Имейл, с който се поема отговорността за нападението срещу автобуса на Борусия-Дортмунд, беше получен в редакцията на берлински вестник, предадоха ДПА и ТАСС.

Анонимният имейл е получен във в. "Тагешпигел" в четвъртък, съобщи снощи вестникът. В него се споменава Адолф Хитлер,

Футболна, Велика събота в Трета Югозападна лига

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/futbolna-velika-sybota-v-treta-iugozapadna-liga-2017595

Кръгът преди Великден може да бъде ключов за Трета Югозападна лига и битката за оцеляване. „Велбъжд” пътува за Самоков с надеждата да се върне с точка или 3 след срещата с „Рилски спортист”. Двубоят пропуска наказаният Атанас Пенков, за натрупани 5 жълти картона.
„Германея” гостува на „Ботев

Спират движението в центъра заради посрещането на Възкресение

//dariknews.bg/regioni/varna/zala-plenarna/spirat-dvizhenieto-v-centyra-zaradi-posreshtaneto-na-vyzkresenie-2017513

Във връзка с честването на Възкресение Христово, след 22,30 ч. тази вечер до приключването на мероприятието около 1,00 часа на 16-ти април, ще бъде преустановено движението на автомобили на площад „Св. Св. Кирил и Методий“, по бул. „Мария Луиза” - в частта от пл. „Св. Св. Кирил и Методий” до кръсто

Пускат безплатни автобуси в нощта срещу Великден

//dariknews.bg/regioni/varna/zala-plenarna/puskat-bezplatni-avtobusi-v-noshtta-sreshtu-velikden-2017359

Безплатни курсове на автобуси на общинската фирма „Градски транспорт“ ще бъдат осигурени за удобство на гражданите и гостите на Варна в нощта срещу Великден -  на 15-ти срещу 16-ти април.

Те са по следните направления:

-автобусна линия 148 от сп. "Бл. 407" в посока цен

Референдумът в Турция – всякакъв резултат е губещ

http://www.clubz.bg/52823-referendumyt_v_turciq_%E2%80%93_vsqkakyv_rezultat_e_gubesht

Независимо от резултата от референдума за конституционна реформа в Турция няма добър вариант за хората в страната.

Победа на положителния вот ще институционализира де факто едноличното управление на турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Останалите, вече доста отслабени гласове на опозицията ще получат още по-лесно етикета „предателски“.

Ако надделее лагерът на отрицателния вот, могат отново да пламнат надеждите за промяна. Но един по-неуверен Ердоган вероятно ще смаже още по-жестоко всякаква форма на критика.

В Турция прониква климатът на страха и колективната лудост. С нарастването на опасенията за прозрачността на вота се задълбочава тихото недоволство.

Кампанията за положителен вот е подкрепена от огромни обществени ресурси, което прави невъзможно да се говори за честно състезание. Наистина в една среда, където хората се страхуват да изразят мнението си в проучванията, малко допитвания смеят да нарекат надпреварата оспорвана.

Тези, които ще гласуват с „не“, са третирани като терористи. Наблюдатели от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) потвърдиха за случаи на заплахи срещу кампанията против ппромените в цялата страна.

В ранните часове на 1 април семействата на 21 хвърлени в затвора журналисти в Истанбул очакваха да отведат любимите си хора у дома. Съдът ги бе освободил поради факта, че единственото доказателство срещу тях бяха туитове и послания в социалните медии, в които те споделяха критичните си коментари. Това, което журналистите не знаеха, бе, че техни проправителствени „колеги“ нападнаха решението на съда и предизвикаха неговата отмяна.

Тези 21 журналисти сега са политически затворници заедно с още най-малко 150 души, работещи в медии. Никой не бе изненадан, когато съдиите, посмели да ги освободят, също бяха уволнени.

И въпреки тези жестоки репресии, армии от интернет тролове и силно контролирани медии поддръжниците на режима продължават да бъдат толкова неуверени, че заклеймиха британския посланик в Анкара, че подкрепил нов опит за преврат, основаващ се на един туит за „пролетта на разцъфналите лалета“.

За сметка на силните връзки на страната си със Запада Ердоган прибегна до остарялата риторика за „кръстоносците срещу полумесеца“, която върви в неговата консервативно-националистическа база. Само седмица преди референдума Ердоган стигна дотам, че заяви, че гласуващите с „не“ рискуват задгробния си живот.

Същевременно турската диаспора в Европа е не по-малко разделена от обществото в родината. Във Франция група турци гласуваха предсрочно, облечени с дрехи от османската епоха – доказателство, че популистките изказвания на Ердоган намират силен отзвук сред турците от диаспората, които от десетилетия насам не се чувстват равноправни в Европа.

Ердоган изнесе зад граница своя разделящ популистки плам, като за да привлече подкрепа посочи за свой враг гюленисткото движение и обвини европейските демократични лидери в „нацистко“ поведение.

В края на март имаше кървав сблъсък между привърженици и критици на Ердоган в сърцето на Брюксел. Във Франкфурт наблюдатели от опозицията засякоха измама с гласуването от поддръжници на Ердоган, което увеличи опасенията от фалшифициране на референдума. А турските имами в цяла Европа се превърнаха в пиар на положителния вот или в шпиони, информиращи за критици на Ердоган най-вече заради връзки с гюленисткото движение.

По ирония на съдбата на поддръжниците на Ердоган в чужбина не им пука, че харесват един отявлено тираничен президент, макар да се радват на свободите, върховенството на закона и справедливостта в страните, в които живеят.

Правото на протест, който организираха търпи от привърженици на Ердоган в Ротердам, когато на турска министърка бе забранено влизане в страната, е право, чието упражняване е немислимо в Турция. Разгонването със сила на привържениците на Ердоган от холандската полиция даде на турското правителство толкова необходимото му у дома превръщане в жертва.

Както изтъкна публично съветник на Ердоган, стремежът към силно президентство няма да бъде изоставен дори ако референдумът се провали. Ако това се случи, Ердоган би могъл да свика предсрочни избори, както направи през 2015 г., когато партията му не можа да си осигури еднопартийно управление в парламента.

Защо му е на един вече силно овластен президент, прославян от половината нация и мразен от останалите, да бъде толкова открито настървен да придобие още правомощия? Казано на прост език, той се опасява да не му потърсят сметка.

За огромно съжаление, наблюдавам как моята страна, пълна някога с толкова много потенциал, пощенска картичка на региона, се саморазрушава, за да задоволи страховете и желанията на един човек.

Турската  интелигенцция и дори опозицията дадоха сила на самоуправството на Ердоган, като подкрепиха бруталните му чистки.

Ако гласоподавателите изберат „не“, ще бъде твърде малко и твърде късно за спасяването на Турция от еднолично управление. Победа на положителния вот ще бъде последният пиров н ковчега на това, което е останало от вече прегазената демокрация в Турция.

-----

* Авторката е турска журналистка, живееща в изгнание в Брюксел. Тя бе главен редактор на англоезичното издание „Тудейс Заман“ и бе уволнена, след като цялата медийна група „Заман“ бе превзета от правителството. Коментарът за референдума е публикуван в европейската версия на изданието „Политико“.

Клуб Z припомня

Поправките, които ще бъдат гласувани на референдума на 16 април в Турция, бяха одобрени от управляващата с абсолютно, но не и конституционно мнозинство Партия на справедливостта и развитието (ПСР), подкрепена от голяма част от депутатите от крайно дясната Партия на националното движение (ПСР).

Ето какво ще се промени, ако надделеят отговорите "да":

Президентът ще може да запази връзките си с неговата партия – в случая ПСР.

• Държавният глава ще може да управлява с укази, като прескача парламента и правителството.

• Той ще може сам да уволнява и назначава министри.

• Ердоган ще може да бъде президент до 2029 г. Специално заради него бе приета поправка, която ще му позволи да се кандидатира за трети мандат. Той е президент от 2014 г.

Опозицията смята, че промените ще отслабят властовите баланси и ролята на парламента. Притеснения има и за независимостта на съдебната система.

Управляващите обаче твърдят, че чрез президентска република Турция ще влезе в период на политическа стабилност.

Проверени са всички църкви и манастири в областта, няма нарушения

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/provereni-sa-vsichki-cyrkvi-i-manastiri-v-oblastta-niama-narusheniia-2017127

Районните служби за пожарна безопасност и защита на населението  в областта извършиха проверки на 38 църкви и манастири, в които ще се провеждат празнични богослужения.  Не са установени никакви нарушения.

Проверени са  ел. инсталациите, противопожарните уреди и е проведен инструктаж

4 500 са били безработните лица в областта през 2016 г.

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/4500-sa-bili-bezrabotnite-lica-v-oblastta-prez-2016-g-2017325

4 500 са били безработните лица в Кюстендилска област през 2016 г., показват данните на Статистическо бюро- Кюстендил. Спрямо предходната година броят на безработните лица намалява с 38.4%.
Коефициентът на безработица намалява с 5.0 процентни пункта в сравнение с 2015 г. и достига 8.1%.

Вкусни зелници на празник в Жабокрът

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/vkusni-zelnici-na-praznik-v-zhabokryt-2017379

Празник на зелника и сладките изкушения ще се проведе на 22 април в кюстендилското село Жабокрът. Началото е в 14 ч. Организатори са Народно читалище "Съгласие 2007".
Програмата включва конкурс за най- добър зелник, с дегустация и награди за участниците. Ще има много скечове и изненади, инфо

Раздават флаери срещу просията в храмовете

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/razdavat-flaeri-sreshtu-prosiiata-v-hramovete-2017593

Служители на Комплекса за социални услуги за деца и семейства в Пазарджик раздават флаери срещу просията и използването на деца за тази цел край храмовете, паркингите на големи магазини, кафенетата и главната улица. Акцията е част от кампанията против подкрепянето на

Административен съд- Кюстендил отказа на д- р Соколов да гледа дело срещу д- р Бонев

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/administrativen-syd-kiustendil-otkaza-na-d-r-sokolov-da-gleda-delo-sreshtu-d-r-bonev-2017592

Кюстендилдският административен съд остави без разглеждане жалбата на д-р Пламен Соколов по повод правомощия на д-р Крум Бонев като общински съветник. По сигнал на д-р Пламен Соколов до ОИК Дупница за конфликт на интереси от страна на д-р Крум Бонев, се искаше прекратяване правомощията на общинския

Рускинята Самойлова ще участва в "Евровизия" догодина

//dariknews.bg/novini/sviat/ruskiniata-samojlova-shte-uchastva-v-evroviziia-dogodina-2017581

Представителката на Русия Юлия Самойлова, на която беше отказан достъп до Украйна, ще участва в "Евровизия" догодина, заяви вчера генералният директор на Първи канал Константин Ернст, цитиран от ТАСС.

Анджелина Джоли си купи имение за 25 млн. долара (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/andzhelina-dzholi-si-kupi-imenie-za-25-mln.-dolara-snimki-2017590

Американската актриса Анджелина Джоли купи едно от най-скъпите имения в Лос Анджелис за 25 милиона долара, твърди новинарският портал TMZ.

Как се прави вкусен козунак?

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/kak-se-pravi-vkusen-kozunak-2017427

Традицията повелява на Великденската трапеза  да сложим боядисани яйца и козунак. Те присъстват задължително, защото символизират кръвта и тялото Христово.

Ако някога сте опитвали домашен, ръчно приготвен козунак, сигурно никога няма да забравите вълшебния му вкус. Но в забързаното е

Вижте кой победи в играта на сп. „Клуб Z“

http://www.clubz.bg/52777-vijte_koj_pobedi_v_igrata_na_sp_%E2%80%9Eklub_z%E2%80%9C

Днес изтеглихме победителите в играта на сп. „Клуб Z” през март. Те играха за голямата награда на Slim Pasta – пет продукта за отслабване и електронна книга с готварски рецепти.

Книга с рецепти за бързо и вкусно отслабване.

Серията продукти Slim Pasta включва Slim Pasta® Спагети, Фетучини, Пене, Slim Noodles® и Slim Rice® и са базирани на изпитано и древно средство за отслабване на растителна основа. Това са първите в Европа нискокалорични паста, нудълс и ориз, направени от брашно от растението конджак, богато на глюкоманан – съставка за контрол на теглото, която помага чувството за ситост до четири часа от тяхната консумация. Глюкомананът е одобрен за контрол на теглото по утвърдена процедура и със съответните доказателства за връзка между прием и ефект от EFSA (Европейската агенция по безопасност на храните). В сто грама от продукта Slim Rice® например, има само 7 калории, докато в същото количество обикновен бял ориз калориите са 350.

Ето и кои са победителите:

Въчка В. - пет продукта за отслабване и електронна книга с готварски рецепти от Slim Pasta;

Tihomira Mircheva и Кольо Дянков - два броя на сп. „Клуб Z” (брой 3 за 2017 г.).

Мишел-Иван Христев - един абонамент за сп. "Клуб Z" (брой 2 и 3 за 2017 г.).

За да получат наградите си, късметлиите, които спечелиха, е достатъчно да изпратят съобщение във Facebook страницата на www.clubz.bg в рамките на 30 дни след обявяването им. Оставете ни телефон, за да се свържем с вас, или направо ни напишете адреса си, за да ви изпратим наградата.

Допълнителна информация може да бъде получена на телефон 02/4 055 055, или на email: clubz@clubz.bg.

Честито на победителите! А на останалите – късмет със следващата ни корица.

Играта започва днес!

Китай: Всеки миг може да избухне конфликт САЩ-КНДР

http://www.clubz.bg/52857-kitaj_vseki_mig_moje_da_izbuhne_konflikt_sasht_kndr

Китай предупреди, че "всеки миг може да избухне конфликт" между Северна Корея и САЩ.

В Пхенян вече от часове тече военен парад по случай 105-ата годишнина от рождението на Ким Ир Сен. Неговият внук - сегашният любим вожд Ким Чен Ун, обяви, че се очаква голяма изненада на днешния ден. Обикновено Северна Корея отбелязва подобни "велики" дати с извършване на ядрен опит или изстрелване на ракета.

Точно затова САЩ предупредиха, че ще нанесат превантивен удар, ако установят, че се готви подобно нещо. В Корейско море вече е дислоциран самолетоносачът "Карл Винсън", въоръжен с крилати ракети "Томахоук", които бяха използвани при удара срещу сирийското летище край Хомс.

Самолетоносачът "Карл Винсън".

Диктаторът Ким Чен Ун заплаши, че ако американците нанесат бомбен удар, той ще унищожи самолетоносача. 

"Смятам, че в тази напрегната ситуация всички замесени в историята трябва да проявят огромно внимание", заяви заместник-министър на Китай. "Ние призовахме всички участници да се въздържат от провокации и заплахи и да не предприемат действия, който могат да доведат до необратими последици", добави той.

Президентът Доналд Тръмп както винаги изпозва туит дипломацията и написа:

"Ако Китай реши да ни помогне, това ще бъде велико. Ако не - ние ще решим проблема и без тях! U.S.A".

А преди два дни той предупреди Ким-внук "да не си търси белята".

Отговорът на Пхенян на президента на САЩ бе, че Северна Корея ще отвърне безмилостно на всяка американска провокация.

"Ще атакуваме по море, суша и въздух. Ще ударим американските бази в Осан и Кунсан и ще превърнем в пепел президентската резиденция в Сеул", се посочва в комюнике на севернокорейската армия.

Русия също призова за въздържане от непремерени действия.

Милиони участваха в парада в Пхенян. Ким Чен Ун приемаше от трибуната възгласите:

"Ще умрем за теб".

.

The Saker: Рискове и възможности през 2017

http://pogled.info/svetoven/The-Saker-riskove-i-vazmozhnosti-prez-2017.84709

/Поглед.инфо/ Изминали са само дни от 2017 г. (текстът е публикуван на 15 януари 2017 г.) и вече може със сигурност да твърдим, че 2017 ще бъде година историческа. Освен това предполагам, че 2017 г. ще бъде "годината на Тръмп", доколкото, грубо казано, ще се случат три неща: или Тръмп ще изпълни своите заплахи и обещания; или част от тях, но не всички; или Тръмп ще бъде неутрализиран от управляващите Конгреса неокони, медии, разузнавателната общност. Могат дори да го подложат на импичмънт или да го убият. Разбира се, има много неуточнени под-възможности, но в рамките на настоящия анализ ще назова първия вариант "Тръмп тежка категория", вторият - "Тръмп лека категория", а третият - "Тръмп смачкан..."

Роналдо готов да съди Шпигел за твърдения, че потулил обвинения в изнасилване

//dariknews.bg/novini/sviat/ronaldo-gotov-da-sydi-shpigel-za-tvyrdeniia-che-potulil-obvineniia-v-iznasilvane-2017586

Суперзвездата на Реал Мадрид Кристиано Роналдо е платил 375 000 долара на неизвестна жена, която го обвинила в изнасилване. С тази новина гръмна германското издание „Шпигел“. Фирмата, представляваща футболиста, обяви написаното от германското издание за журналистич

„Черно море“ гостува на „Дунав“ днес

//dariknews.bg/regioni/varna/morski-gong/cherno-more-gostuva-na-dunav-dnes-2017591

„Черно море“ гостува на „Дунав“ днес в мач от 2 кръг на плейофите в първата шестица на Първа Професионална Лига. Двубоят ще се играе на „Лудогорец Арена“ и е с начален час 16:30. Ще го ръководи пловдивският рефер Георги Кабаков. Негови асистенти са Мартин Маргаритов и Мартин Венев, а четвърти съдия

С какво са опасни смартфоните и таблетите за малките деца?

//dariknews.bg/novini/tehnologii/s-kakvo-sa-opasni-smartfonite-i-tabletite-za-malkite-deca-2017582

Британски учени установиха, че честото общуване на малките деца със смартфони и таблети съкращава техния сън и това се отразява на здравето им, съобщава сп. "Сайънтифик рипортс".

До тези изводи стигнал екипът на Тим Смит от лондонския университет Бъркбек

Доходите на Путин намалели, кой в Кремъл взема повече от него?

//dariknews.bg/novini/sviat/dohodite-na-putin-namaleli-koj-v-kremyl-vzema-poveche-ot-nego-2017583

Сергей Кириенко, първият заместник-ръководител на администрацията на президента на Русия, стана лидер в Кремъл по равнище на доходите за 2016 година, предаде ТАСС, позовавайки се на данъчните декларации за доходите, разходите и имуществото, публикувани на официалния сайт на Кремъл.

Непознатият Исус

http://www.clubz.bg/52855-nepoznatiqt_isus

Има хора, които са убедени, че единственото доказателство за вярата е дали постиш. И много ще се изненадат, ако им кажеш, че самият Исус и учениците му не са постили. Има и по-взискателни – те включват в условието и изповядването. Трети пък  се изненадват, че и в православието има изповед. Дори са готови да спорят, че разликата между католицизма и православието е точно в това – че при нас нямало изповед. Неграмотност всякаква. Пречистени, в неделя ще отидат на църква да се причестят. Обикновено така го казват – причестихме се. Няма такава дума, разбира се. Думата е причастихме се, станахме част от Него, завърнахме се в неговата цялост, получихме правото да станем част от единството, към което принадлежим – при-част-ие.

С радост влизам в черквите, виж с църквата съм в по-сложни отношения. Черквите са храм, църквата е общност, но и институция. Храмът те приютява, църквата те обсебва. Храмът ти казва, че всички сме едно. Църквата – всяка църква! – ти обяснява, че другите са по-лоши, по-неправи, с по-малък шанс пред портите на рая. Казва ти: „Покайте се, защото приближи царството небесно”, думи на Христос, двама евангелисти – Марко и Матей – ги цитират. Звучат като плесница. Ударени, хората навеждат глави. Тъжни и виновни, покаяни. Виновният човек е послушен и опасен. Той може да бъде манипулиран, но е и готов да манипулира. Ако опрощението е целта, той е готов да го постигне на всяка цена. Искаш ли да подчиниш един човек, кажи му, че е виновен. И ето го готов на всяка хитрост, за да те подчини и той на себе си, като измъкне опрощение за вината.

Исус, когото познавам от евангелията, а не от проповедите, няма нищо общо с това. В нито един ред от нито едно евангелие Исус не казва на някого, че е виновен. Казва „кой съм аз, че да съдя”, казва „който е безгрешен, нека пръв хвърли камък”, но никъде на никого не вменява чувство за вина. И се чудя, ако сега Исус се появи тук, влезе в една църква и види тези наведени, смръщени от вина лица, ще познае ли, че това са неговите последователи? А ние ще го познаем ли?

Евреите не го познаха. Били са толкова пристрастени към очакването на месията, че не са познали пристигането му. Не сме ли и ние като тях?  Не обичаме ли и ние очакването повече от случването – толкова много, че му пречим да се случи. Как се познава нещо, което не прилича на нищо до този момент? Живеем в света на Мойсей, това е светът на законодателя, на създателя на правилата. Мислим, че е достатъчно да спазваме правилата, за да бъде животът правилен, а ние прави. И изведнъж се появява някой, който носи само един закон – законът на любовта. Син на дърводелец, неук, толкова необучен и неизкушен, че казва точно онова, което мисли. Не ни обвинява, не ни казва, че Бог иска от нас да сме съвършени.

Точно обратното: казва ни, че ние вече сме съвършени, няма как да е иначе, щом сме създадени от Бог. И че Бог не очаква от нас нищо повече от това да бъдем самите себе си – такива, каквито ни е създал, съвършени. Да се обичаме, първо себе си. Защото иначе не можем да обичаме другите. И не очаква от нас да обичаме всички заедно, а всеки поотделно – ближния. Този някой казва: „Аз и Отец ми сме едно”. Само че как да повярваш, след като си представяш отеца сърдит, гневен, контролиращ, наказващ. Представял си си гръм и мълнии, а виждаш някой, от който зарастват раните на всички житейски гръмотевици и мълнии, някой, който те събужда, но и ти помага да заспиш. Трудно е да го познаеш. Както и на него би му било трудно да разпознае в лицемерно приведените глави своите последователи. Ще се разминем като непознати на входа на църквата, най-много да му подхвърлим монета, защото той ще изглежда като просяк сред нагиздените, нали се сещате? „

И все пак Той е казал „Покайте се, защото идва царството небесно”, нали? Значи и за него е важно покаянието ни. Да,  не само че го е казал, но дори с това той започнал своите проповеди, веднага щом излязъл от водите на река Йордан. Дотогава тези думи ги казва Йоан Кръстител. Само че по онова време да се покаеш съвсем не е значело да се разкаеш за стореното вчера, да съжаляваш, да изпитваш вина и да забиеш очи в земята, докато се чудиш как да изпросиш опрощение. Арамейската дума тешувах, която се превежда като покайте се,  е означала „да се върнеш”, а също така и „отговор”. И тогава проповедта е: Върнете се, защото идва царството небесно. Да се върнат – къде? При себе си, при първоизвора, при този, който ги е създал, и да бъдат такива, каквито ги е създал. Върнете се – снемете от себе си всички лицемерия, всички дипломации, всички стратегии и тактики. Просто бъдете себе си. Бъдете отговор на Бога. Той ви е повикал съвършени, няма нужда да се отдалечавате от това. А, ако сте се отдалечили, покайте се – върнете се. Защото когато дойде Царството небесно, ще ти бъде зададен само един въпрос: успя ли да бъдеш себе си? Не „успя ли да се харесаш на другите”, не „успя ли да победиш другите и да ги направиш като себе си”, не „успя ли да се преструваш талантливо, да надхитряваш умно”, а успя ли да бъдеш себе си. Такъв, какъвто си бил създаден – специален, уникален, единствен.

Най-човешкото в християнската религия е, че в нея не само човек търси Бога, а и Богът търси човека. Исус го търси по този начин, като го призовава да се върне към него в съвършения вид, в който е бил създаден – преди преструвките, преди маските, преди защитите. Така както правят децата, които винаги се връщат вкъщи. Исус влиза в Йордан като дърводелец и излиза като проповедник. Неговата първа проповед е да бъдем себе си, през оставащите му три години до кръста той не иска от нас нищо повече, но и нищо по малко от това да бъдем себе си. В нито един миг той не казва: Бъдете като мен. Той казва само: Ето аз съм такъв, а вие бъдете такива, каквито сте. Прекрасни сте в самата си същност, защото тя е божествена и няма как да не е прекрасна, не се отказвайте от нея, не я скривайте зад маски, защити и хитри ходове, това е първото, което има да ни каже синът Божи. Да ви звучи то страховито и заплашително, както звучи, когато идва от Църквата? Институцията никога няма да приеме това обяснение, защото то й отнема монопола върху вината. А как би оцеляла която и да е църква, без да насажда вина и без да търгува с опрощение?

Съботата е направена за човека, а не човекът за съботата, казва Исус и така ми съобщава, че човекът е най-важното нещо. Забелязали ли сте, че в Библията винаги пише „Исус каза и рече…” Думите се изричат, но те също така и казват. Не е достатъчно тоест да чуеш думите, трябва да се вслушаш какво те ти казват и то най-често не е равнозначно на самите думи – трябва да се потъва в думите пласт след пласт, за да се стигне до истинския им смисъл. Съботата е направена за човека, а не човекът за съботата. Съботата не може да те задължава как да я изживееш, тя не е по-важна от теб, тя не е по-близо до Бога от теб. Ти си най-важният. Ти, човекът. Ти трябва да си мерило за всичко и не е богоугоден оня, който не те поставя на върха на своята ценностна система. Не вярвай на такъв, той се е отдалечил от Бога.

Странно е, героят на най-продаваната в света книга е всъщност непознат. Толкова често, толкова много ни го обясняват пастори, падрета, попове, че ние се отказваме да го видим сами. Питали са ме какво иска да каже Исус с това, че на този, който има, ще му се додаде, а от този, който няма, ще се отнеме. Вярващите се стъписват пред тези думи на Божия син, нали на него, благия, прилича да подкрепи бедните, каква е тази жестокост? Защо е готов да даде още повече на вече имащия, на богатия? Богатия на какво, питам и виждам, че хората дори не са се сетили да се попитат какво всъщност ни казва Исус. А той ни казва, че ние сме създадени от Твореца със свободна воля. Ние избираме какво да притежаваме – упование, отчаяние, кураж, страх, надежда, безсилие… И от каквото имаме, това той ще ни додаде. На куражлията – още повече кураж. На отчаяния – по-дълбоко отчаяние. А от липсващото ще ни отнеме. Страхливият ще получи повече страх и още по-малко смелост. Това жестоко и несправедливо ли ви звучи? Не, то просто е обяснение на духовния закон, който носи Исус – не мъртвият Исус от иконите, а живият от представите ни, от размислите ни, от общуванията ни с него в тишината.

Тишината…Той е бил в сложни отношения с тишината. Пилат Понтийски би могъл да го потвърди. Представяш ли си, едно, едно-единствено изречение на Исус е било нужно на Пилат, за да го оправдае. Но той е отговорил на Пилат с тишина. Ако беше поне мъничко дипломат, поне ей толкова политик, Исус е можел да излезе от разпита на Пилат жив и здрав. Трябвало е просто да отговори. Но той е отговорил с тишина. И тя е била по-дълбока от бездната на каквито и да е думи. Пилат се е надвесил над нея, видял е себе си и цялата своя голяма империя безсилни пред този човек и е побеснял. Ние обикновено търсим смисъла на думите на Исус. Но той е бил осъден заради тишина. Колко пъти сте мислили за смисъла и силата на тишината?

Много пъти, отговарят обикновено хората, щом сме чували гласа на съвестта си, значи сме се вслушвали в тишината. Съвестта? – не е достатъчно. Юда е бил съвестен. Бил е човек с по-силно его от другите ученици. Може би защото бил от по-богато семейство в сравнение с простите рибари. Егото му е било голямо, затова и по-често потърпевшо от Исус. Идеален за предател. Но съвест е имал. Тя проговорила и той се обесил. Съвестта не е достатъчна. Това е било голямата разлика между Юда и Исус – единият е чувал в тишината своята съвест, а другият е разширявал в тишината своето съзнание. И е населявал цялата му огромна територия с любов. Не любов като противоположност на омразата. Любовта като противоположност на омразата съдържа омраза. А любов като липса на омраза. Вашата любов каква е? Оставям ви с тишината.

Редута

Има ли у нас частици от Христовия кръст

https://www.24chasa.bg/novini/article/6171272

Има ли у нас частици от Христовия кръстБогоугодно е да вярваме,      че пазим автентични реликви Ако оцелелите фрагменти от Христовия кръст се съберат, ще изградят гигантско построение. На него може да бъде разпънат мъченик с колосални размери. Има символика, защото богочовекът Исус поставя устоите на планетарна цивилизация. Жестоката истина обаче е,

Юлия Самойлова ще участва в "Евровизия" догодина

//dariknews.bg/novini/sviat/iuliia-samojlova-shte-uchastva-v-evroviziia-dogodina-2017581

Представителката на Русия Юлия Самойлова, на която беше отказан достъп до Украйна, ще участва в "Евровизия" догодина, заяви вчера генералният директор на Първи канал Константин Ернст, цитиран от ТАСС.

Анджелина Джоли си купи имение за 25 млн. долара

//dariknews.bg/novini/liubopitno/andzhelina-dzholi-si-kupi-imenie-za-25-mln.-dolara-2017590

Американската актриса Анджелина Джоли купи едно от най-скъпите имения в Лос Анджелис за 25 милиона долара, твърди новинарският портал TMZ.

Хубавото време продължава

//dariknews.bg/regioni/shumen/hubavoto-vreme-prodylzhava-2017555

В събота през по-голямата част от деня ще бъде предимно слънчево. Ще се появи слаб вятър от югоизточната четвърт. След обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и до вечерта на места главно в югозападната половина от страната ще има краткотрайни валежи, в отделни райони – придружен

Велика събота е: чудото на Великден идва с Благодатния огън

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/velika-sybota-e-chudoto-na-velikden-idva-s-blagodatniia-ogyn-2017589

Днес Православната църква чества Велика събота - последния ден от Страстната седмица, предшестващ Великден.

На Велика събота отбелязваме погребението на Господ Исус Христос, извършено от Йосиф и Никодим, както и слизането на Спасителя в царството на тъмнината - ада.<

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване