Новият парламент - манекенка, йога, генерали и малко юристи

http://www.clubz.bg/52938-noviqt_parlament_manekenka_joga_generali_i_malko_yuristi

Снимка Веселин Боришев

Новите 240 депутати от 44-то Народно събрание се заклеват в сряда. Първото заседание на парламента по традиция се открива от най-възрастния депутат. Този път удоволствието се пада на 74-годишния Тома Томов от БСП, който измества от дойанското място Стефан Данаилов.. 

Най-младият депутат пак е от БСП. Теодора Халачева е само на 25. Младата социалистка освен бърза политическа кариера може да се похвали и с опита си като манекенка на "Визаж".

Най-младата депутатка Теодора Халачева е политически активна от 18-годишна. В биографията ѝ пише, че е завършила политология. Динамичната млада партийка - доскорошна общинска съветничка, е била и манекен на "Визаж". Снимка фейсбук профил

Юристите в този парламент обаче са забележително малко - едва 27. Дори и председателят на Народното събрание няма да е правист. Икономистите са 51, финансистите - 17, 28 - са инженерите.

Липсата на юридически капацитет това Народно събрание замества с повече военни - при това висши, повече журналисти и представители на обществените науки.

Генерал до генерала

Бригаден генерал Кольо Милев, който е бивш командир на танковата бригада в Карлово – 61 Стрямска механизирана бригада, представлява БСП.

В редиците на ДПС ще е бившият шеф на отбраната ген. Симеон Симеонов. В ГЕРБ освен висшият морски офицер вицеадмирал Пламен Манушев за първи път в парламента влиза и бившият шеф на отбраната и на ВВС ген. Константин Попов.

Малко след като напусна армията, Константин Попов се появи като водач на листа на ГЕРБ.

Така продължава тенденцията, представлявана напоследък от президента Румен Радев, висшите военни да се пробват в политиката.

Силовият елемент се допълва и от Славчо Велков в БСП, представян като "експерт по сигурността".

Журналистите

В тази група освен най-възрастният депутат Тома Томов - опитен международник, който беше обявен за агент на Първо главно управление на ДС, са Елена Йончева, която по време на предизборната кампания влезе в лично противоборство с Бойко Борисов и обеща да го даде на съд, Александър Симов, активен блогър, журналист от "Дума" и громител на "соросоиди" и "грантаджии". Тримата вероятно ще са сред новите червени остриета в парламента. В ГЕРБ журналистическото попълнение е едно - Диана Саватева от Бургас, кореспондент на "24 часа". 

Александър Симов - едното от "новите" лица на БСП.

Политологично-социологически

Юристите може да намаляват, но групата на - да ги наречем - анализаторите расте. Към Валери Жаблянов, политолог по образование, в соцпартията се присъединява социологът от Пловдивския университет проф. Иво Христов, известен със склонността си към катастрофични прогнози. ГЕРБ подсилва аналитичната си мисъл с Тома Биков, политолог, сред създателите на Института за дясна политика, доскорошен съветник на вицепремиера Румяна Бъчварова, в по-ранната си кариера съучредител на ДБГ. Най-екзотично в редиците на партията, която спечели изборите, е присъствието на Антон Тодоров, доскорошен отявлен и яростен критик на Бойко Борисов и ГЕРБ. Магдалена Ташева от "Атака" няма вече да развява красноречието си от парламентарната трибуна, както самата тя обяви - дойде краят на най-хубавото време в нейния живот. Тодоров обаче има сериозен потенциал да запълни поне отчасти нейната липса - като неподправеност на изказа.

Антон Тодоров - привърженик на конспиративни теории и бивш громител на Борисов, вече ще е депутат от ГЕРБ. 

Художествено-творчески

Художествено-творческата интелигенция е доста по-скромно представена. Тук са двамата бивши министри на културата и класици Стефан Данаилов от БСП и Вежди Рашидов от ГЕРБ. Имат и подкрепление - в ролята на депутатка се впуска певицата и актриса Нона Йотова и спътница на Богомил Бонев. Още по време на кампанията тя сподели, че е била поканена, защото младите в БСП харесвали музиката ѝ. Поканата дошла от Крум Зарков, също ново попълнение в парламента, който доста трябва да се постарае, за да заличи спомена от неуместната си "шега" за "дядовците". 

 

Йога практики

В ГЕРБ може и да нямат такива обещаващи млади кадри като Зарков например, но в този парламент бият по всички в графа "източни практики". Депутат от Габрово ще е бившият областен управител и по-бивш и.д. кмет на града Николай Сираков. Той е известен като много напреднал в практикуването на йога, преди години смая с висши умения. Актьорът по образование и сега преподава "хималайска йога с Николай". 

Николай Сираков демонстрира преди години в ефира на Нова тв уменията си в йога. Стокадър "Господари на ефира"

Освен йога инструктор в ГЕРБ ще имат и футболен съдия  - синът на кмета на Симитли- 29-годишният Стефан Апостолов.

В "Обединените патриоти" жени - 1 брой

Коалицията ВМРО, НФСБ и "Атака", която прави с ГЕРБ новия кабинет, ще открие 44-ото НС с 1 (един) брой жена. Честта се пада на Маргарита Николова, която е била преди депутатка от "Атака" в 42-ия парламент.

Маргарита Николова

Завръщания и раздели

Този парламент ще е без досегашната си председателка Цецка Цачева (но Лъчезар Иванов, известен и с някои свои неласкави прякори, както и с опита си за плагиатство, отново ще е на своя пост). Ще липсва и опитният юрист от ДПС Четин Казак, както и Янаки Стоилов и Михаил Миков от БСП, но в червената група се завръща Антон Кутев, автор на мисълта, че "социализмът е нелечим като СПИН, защото се предава по полов път или по наследство". В ГЕРБ друго политически познато лице става депутат - бившият син кмет на Пловдив Спас Гърневски. Така набъбва и групата на депутати, които са управлявали втория по големина град у нас. В парламента отново ще е Славчо Атанасов ("Обединените патриоти").

Знаковото лице на преференциалните игри на съдбата и на политическите случайности Ана Баракова няма да е депутат. Делян Пеевски обаче си е тук.

Знаете ли каква е истинската функция на синята част на гумичката?

https://www.actualno.com/curious/znaete-li-kakva-e-istinskata-funkcija-na-sinjata-chast-na-gumichkata-news_606366.html

Ако попитате някого за какво служи синия край на гумичката, той вероятно ще ви отговори, че е за изтриване на написано с химикал. Това обаче не е съвсем вярно, пише Bright Side. Когато тези гумички били създадени за първи път, синята страна била за изтриване на надписи от по-дебела

Мачове на Детско – юношеската школа на Поморие през седмицата

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/idgXO732PHA/

Мачовете на Детско – юношеската школа на Поморие  на 22 и 23 април :

Елитният тим U15 с треньор Лъчезар Данев приема на своя стадион в Поморие връстниците си от отбора на ПФК “Верея” /Стара Загора/ на 22.04. /събота/ от 11:00 часа.

Отборите Деца и Юноши младша възраст са домакини в следващия кръг на първенството на отбора на ФК “Тунджа 1915″ гр. Ямбол.Срещите ще се играят на 23.04. /неделя/ от 10:00 и 11:30 часа на стадион Поморие.

Отбор Футбол 9 играе на 23.04. /неделя/ от 11:20 часа с  ДФК “Звездичка” на с.к. “Каменица-Арена” в Бургас.

Отбор Футбол 7 играе футболен мач с ФК “Странджа-Агрокорн” /Средец/ на 22.04. /събота/ от 11:00 часа на с.к. “Звездичка” в Бургас.

Малките футболисти от отбора на Футбол 5 играят с връстниците си от ФК “Нефтохимик” на 23.04. /неделя/ от 11:00 часа на с.к. “Бъдеще” терен 2 гр. Бургас.

С вкус на уран

http://www.cross.bg/samo-yran-haskovo-1540566.html

/КРОСС/ Великденски празници с вкус на уран осигури държавата на жителите на Хасково. Когато през 1992 г. кабинетът на Филип Димитров затвори уранодобива - общо 48 мини, имаше уверения, че те ще бъдат надеждно консервирани. Може и да са били. Към онзи момент. Какво е състоянието им сега, няма кой да ни каже. То с язовирите, дето могат да се обходят и наблюдават, два кабинета на Борисов не успяват да се справят, та с мините ли, които са скрити и не "бодат" очите ни всекидневно. Още от октомври миналата година, оказва се, държавни чиновници знаят за замърсяването на водата на Хасково с уран. И си траят. Получават си заплатките и си мълчат. Мушмороците. Нали не е на техните глави. Което ме върна в първите години на прехода. По време на режима на водата в София при кметуването на хидроинженера Янчулев исках да направя анализ на проби от вода, взета от три столични района. Лабораториите отказваха. Съгласиха се само в една. Когато резултатите бяха готови, ми ги предоставиха само за мен, без подпис, без печат. Превишение на нормите имаше в пъти, но нямаше как да го докажа. За почти четвърт век нищо не е мръднало към по-добро по земите ни. Информацията, свързана със здравето на гражданите, продължава да е труднодостъпна. Защо? Някой си е свършил работата, някой не е. Докога ще крием страхливите нищоправещи некадърници? Вижте само колко институции и ведомства са в това престъпно безхаберие - Басейнова дирекция, Регионална здравна инспекция, че и три министерства

Дете и две жени в болница след меле на Подбалканския път

https://www.24chasa.bg/region/article/6176546

Дете и две жени в болница след меле на Подбалканския път5-годишно момиченце и две жени на 25 и 46 г. са в болница след челен сблъсък на Подбалканския път. Катастрофата е станала вчера малко преди 15 ч. на изхода на Калофер в посока Казанлък. Фолксваген е навлязъл в лентата за насрещно движение и се е ударил в Хюндай. Пострадалите са от първия автомобил. Зад волана е била по-младата от жените.

Тръмп е обещал на Ердоган близко сътрудничество за Сирия и Ирак

https://www.24chasa.bg/novini/article/6176588

Тръмп е обещал на Ердоган близко сътрудничество за Сирия и ИракПрезидентът на Съединените щати Доналд Тръмп е обещал на турския си колега Реджеп Тайип Ердоган тясно сътрудничество по въпроса за Сирия, Ирак и борбата срещу кюрдските бунтовници, предава БТА. Това е станало телефонен разговор снощи, в който Тръмп поздрави Ердоган за победата на референдума в неделя.

Полша посочи мултикултурализма на Европа като причина за тероризма

https://www.actualno.com/europe/polsha-posochi-multikulturalizma-na-evropa-kato-prichina-za-terorizma-news_606363.html

Полският министър на вътрешните работи Мариуш Блашчак заяви, че причината за последните терористични актове в Европа е политиката на мултикултурализма, която се разпространява в Западна Европа. „Политиката на мултикултурализма на Западна Европа дава кървави плодове

Никол пак се напи и разголи, този път в пустинята (СНИМКИ)

https://www.actualno.com/curious/nikol-pak-se-napi-i-razgoli-tozi-pyt-v-pustinjata-snimki-news_606361.html

Приятелката на Григор Димитров Никол Шерцингер за пореден път прикова вниманието към себе си по време на парти. Тя бе поканена на парти, организирано от "Revolve Desert Hous" по повод музикалния фестивал "Coachella". ГОРЕЩИ СНИМКИ НА ПИЯНАТА НИКОЛ ТУК!  Никол бе облечена с бански и мно

Съдийка се отказа да съди кмета на Карлово

https://www.24chasa.bg/region/article/6176586

Съдийка се отказа да съди кмета на Карлово Делото срещу кмета на Карлово Емил Кабаиванов неочаквано спря, след като съдия Анна Донкова – Кутрова си направи отвод на самия финал на процеса. Тя излезе с определение, което слага точка на делото. А именно, че общината е съдействала максимално Районният съд в Карлово да се премести в нова сграда, тъй като старата била опасна.

Пиян шофьор помля 5 коли на немска компания

https://www.24chasa.bg/region/article/6176559

Пиян шофьор помля 5 коли на немска компания40-годишен карловец е ударил пет рекламни автомобила, изложени пред офис на немска компания на изхода на Пловдив, съобщиха от полицията. Материалните щети са значителни. Инцидентът е станал вчера около 3, 30 ч. Шофьорът е карал с висока скорост и 1, 12 промила алкохол. Той е бил тестван с дрегер от пристигналите на място служители на районното

Ушиването на роклята за Оскарите на Мишел Уилямс е отнело над 800 часа труд

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6176570

Ушиването на роклята за Оскарите на Мишел Уилямс е отнело над 800 часа трудКрасивата рокля на Мишел Уилямс от тазгодишната церемония на Оскарите е била сътворена от ръцете на дузина шивачки и то за 800 часа, предаде БГНЕС. Елегантната рокля, комбинираща черно кадифе с кремава тюлена пола, бродирана ръчно с диаманти и перли, е дело на артистичния директор на бранда - Николас Геские.

17-годишен грабна наградата на публиката със снимка на Бузлуджa

http://offnews.bg/news/n_1/n_653186.html

След оспорвана надпревара 17-годишният Радослав Свирецов от Бургас спечели наградата на публиката в онлайн фотоконкурса за младежи „Това е моята Европа“. Снимката на Радослав на връх Бузлуджа, наречена „Космическа връзка“, успя да събере над 1400 харесвания на страницата на фотоконкурса във „Фейсбук“ . Общо 290 младежи се включиха в конкурса „Това е моята Европа“ с над 1100 авторски снимки, които бяха изпратени до крайния срок на надпреварата - 23.59 часа на 16 април 2017 г. Предстои компетентно жури да определи кой от участниците във фотоконкурса ще отиде в Брюксел и ще посети централата на Европейския парламент. Ще бъдат избрани и неговите подгласници, които ще получат като награди дигитален фотоапарат и посещение на курс по фотография. Освен победителите журито ще избере и най-добрите снимки, които да бъдат включени във фотоизложбата „Това е моята Европа” от 2 до 16 май 2017 г. в столичната Градска градина пред Народния театър. Български евродепутати ще връчат наградите на победителите по време на откриването на изложбата. В състава на журито влизат основателят на катедра „Европеистика” в СУ „Св. Климент Охридски” проф. д-р Ингрид Шикова, фотожурналистът с 24 години стаж във вестник „24 часа“ Десислава Кулелиева, основателят и управител на фотографска агенция „Булфото“ Евгени Димитров, дългогодишният оператор в БНТ Красимир Михайлов и бившият главен редактор на седмичника „Анонс“ и списание „Черга БГ“ Биляна Богоева. Решаващо ще е и мнението на почетните членове на журито – директорът на Българското училище за политика и един от най-добрите икономически журналисти Ирина Алексиева и пресаташето към Информационното бюро на Европейския парламент в София Биляна Църноречка. Фотоконкурсът на тема „Това е моята Европа“ се организира от Българското училище за политика „Димитър Паница” като част от проекта „Европа и аз“, който се осъществява с подкрепата на Европейския парламент. Целта му е да провокира интереса и ангажираността на младите българи към работата на Европейския парламент и възможностите за тяхното развитие в рамките на Европейския съюз. В рамките на проекта през юни ще се проведе и дискусионен форум на тема: „Ще гласувам ли на следващите евроизбори и защо?”.

Над 300 ученици ще бягат в традиционния Великденски крос във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=349065

Над 300 ученици се очаква да се включат в 12-то издание на традиционния лекоатлетически крос „Великден с децата на Варна“, научи Moreto.net. Кросът започва утре - 19 април, от 12 часа пред сцена "Раковина" в Морската градина.

Мелания побутва Тръмп: Ръката, ръката...

http://www.dnes.bg/usa/2017/04/18/melaniia-pobutva-trymp-rykata-rykata.338367

Обичаят с великденското търкаляне на яйца в Белия дом датира от 1878 г.

Сензационен обрат на Марко Фу в Крусибъл

http://offnews.bg/news/n_1/n_653183.html

Марко Фу сътвори сензационен обрат, след като победи Лука Бресел с 10-9 фрейма и се класира за 1/8-финалите на Световното първенство, което се провежда в шефийлдския театър Крусибъл. Китаецът действа много агресивно в двубоя и успя да обърне негативния резултат от 2-7 в полза на белгиеца от първата сесия между двамата. Полуфиналистът в Крусибъл от 2006 и 2016 г. навакса два фрейма, преди Бресел да спечели първата си партия за деня и да направи голяма крачка към победата при 8:4. Азиатецът обаче продължи да доминира и отговори със серия от четири последователни фрейма в своя полза, с което изравни резултата. Белгийският квалификант отново се доближи до победата след класна серия от 78 точки за 9:8. Фу обаче демонстрира страхотна класа и измъкна следващите два фрейма, за да си осигури място във втория кръг. На 1/8-финалите китаецът ще се изправи срещу победителя от мача между световния шампион за 2010 г. Нийл Робъртсън от Австралия и тайландския дебютант Нопон Саенгхам.

Ето ги най-старите хора в света

https://vesti.bg/lyubopitno/sveji/eto-gi-naj-starite-hora-v-sveta-6068017

Новата най-стара жена в Европа е на 115 години, но в света е Вайълет Браун от Джамайка

Ето ги най-старите хора в света - само жени

https://vesti.bg/lyubopitno/sveji/eto-gi-naj-starite-hora-v-sveta-samo-zheni-6068017

Новата най-стара жена в Европа е на 115 години, но в света е Вайълет Браун от Джамайка

5 лесни начина да изглеждаме по-млади

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6176566

5 лесни начина да изглеждаме по-младиЗадържането на младостта е вечната цел и непрестанното желание. Индустриите за поддържане на свежия външен вид са индустрии за милиарди. Понякога обаче съвсем малко грижи са необходими, за да не губите от момичешкото излъчване. 1. Винаги слагайте червило Сухите и напукани устни състаряват дори дамите, които са във възраст,

Убиха с брадва 14-годишно българче в Германия

http://www.cross.bg/bradva-aleksandur-izdanieto-1540565.html

/КРОСС/ Заклаха с брадва 14-годишно българче в Дуисбург. Александър М. на 14-години е бил убит в германския град, съобщава "Билд". Трагедията се е случила в неделя вечерта. Александър е бил нападнат с брадва и е починал от раните си, уточнява изданието. Бащата на момчето, Димитър разказал пред изданието, че момчето му е удряно с брадва, след като двамата се опитали да помогнат на техни съседи, които са били нападнати в близост до апартамента им. 14­-годишният Александър е закаран в болница, но починал заради тежките наранявания. "Разследването тепърва започва. Все още не са ясни мотивите за започването на спора", коментира адвокатката Карин Хюлзен.  

Какво ще донесе референдумът в Турция

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6175807

Какво ще донесе референдумът в ТурцияСега България има нужда от гъвкава и умерена дипломация спрямо Анкара С твърде малко, но достатъчно турският президент Реджеп Ердоган спечели референдума за промяна в конституцията, която ще му даде власт, каквато преди него са имали само османските султани. Какво означава това за страната му, за Европа, за света и най-вече за България?

Слави Ангелов: Размахваха пистолет към главата ми, борец шампион поиска да ме срещне в тъмен тунел

https://www.24chasa.bg/novini/article/6175851

Слави Ангелов: Размахваха пистолет към главата ми, борец шампион поиска да ме срещне в тъмен тунелСлавни истории на журналисти от “24 часа” На 18 април “24 часа” празнува 26-ия си рожден ден. 9490 дни истински новини, интересни анализи и най-ценното - различни гледни точки в любимия вестник. Ние гарантираме и вие знаете, че в “24 часа” няма фалшиви новини, пропаганда и опорни точки в полза на партийни интереси.

Главната опозиционна турска сила ще иска официално анулиране на референдума днес

https://www.24chasa.bg/novini/article/6176555

Главната опозиционна турска сила ще иска официално анулиране на референдума днесГлавната опозиционна сила в Турция Народнорепубликанската партия (НРП) ще представи днес на Висшата избирателна комисия (ВИК) искане за анулиране на референдума в неделя, съобщи партията, цитирана от Ройтерс. Заместник-председателят на НРП Бюлент Тезджан заяви, че ще внесе жалбата пред ВИК в 14.30 ч., цитира БТА.

Откриха уран и във водата в Първомай

https://vesti.bg/bulgaria/otkriha-uran-i-vyv-vodata-v-pyrvomaj-6068022

„Това е естествен уран 238, чиито стойности е нормално в един момент да се повишат”, посочи д-р Иванова от „Радиоактивен контрол”

Цитат на деня: Турция проведе най-демократичните избори, Западът не е виждал такива

http://www.dnevnik.bg/citat_na_deniia/2017/04/18/2954864_citat_na_denia_turciia_provede_nai-demokratichnite/?ref=rss


"Тази държава проведе най-демократичните избори, такова нещо не е виждано никъде на Запад".

Така президентът на Турция Реджеп Ердоган отвърна на докладите на международни наблюдатели, че референдумът е бил несправедлив заради нападенията срещу опозицията, заглушаването на медии и изборни неуредици.

"Има една организация, наречена Организация за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). Първо, знайте си мястото. Нито виждаме, нито...

Грешка е обществото да се насъсква срещу хората с инвалидни пенсии, предупреди експерт

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/04/18/2954868_greshka_e_obshtestvoto_da_se_nasuskva_sreshtu_horata_s/?ref=rss


Пенсионният модел се превръща заложник на предизборни кампании, на търговия, на споразумение за власт. Това мнение изрази пред Би Ти Ви председателят на Балканския институт по труда и социалната политика Иван Нейков. По думите му обещанието да се увеличат минималните пенсии на 200 лв. като се преразгледат инвалидните без да е направена оценката на въздействието единствено сблъсква интересите на две големи групи хора в обществото.

"Ще направим нова грешка, ако...

Разсекретяват документи за Холокост, които „пренаписват глави от историята”

http://www.moreto.net/novini.php?n=349053

Тази седмица за първи път ще бъдат публикувани хиляди документи с данни за военни престъпления, които разкриват ранни доказателства за нацистките лагери на смъртта, пише "Гардиън". Документите са изнесени тайно от Източна Европа.

52-годишен изгоря във фургон

https://www.24chasa.bg/region/article/6176520

52-годишен изгоря във фургонМъж загуби живота си при пожар в петък, съобщиха от пловдивската полиция. В 6.10 часа на тел. 112 постъпил сигнал за обхванат в пламъци фургон в село Нови извор. След потушаване на огъня при оглед в опожареното помещение било открито тялото на 52-годишен местен жител. По случая е образувано досъдебно производство в РУ – Асеновград за причините за

Седмица на имунологията с кампания за безплатни прегледи в Пирогов

https://www.actualno.com/sofia/sedmica-na-imunologijata-s-kampanija-za-bezplatni-pregledi-v-pirogov-news_606354.html

Седмица на имунологията ще се проведе в периода 24 - 28 април 2017 г. Екипът на Лабораторията по клинична имунология в УМБАЛСМ „Пирогов” организира кампания за безплатни прегледи и консултации на хора, които страдат или имат съмнение за имунен дефицит. Кампанията се прове

Камера записала убиеца на 14-годишното българче

https://www.24chasa.bg/novini/article/6176501

Камера записала убиеца на 14-годишното българчеКамера от магазин за цигари и вестници вероятно е записала убиеца на 15-годишното българче в Дуисбург, което бе посечено с брадва навръх Великден. Момчето искало да помогне на баща си и така намерило смъртта си, съобщиха от полицията. Дузина мъже – също българи или най-малкото говорещи български, нападнали бащата с брадви и ножове.

Пхенян: Във всеки момент може да избухне термоядрена война

http://offnews.bg/news/n_1/n_653177.html

Във всеки момент на Корейския полуостров може да избухне термоядрена война заради американската намеса в региона, твърди посланикът на Северна Корея в ООН Ким Ин Рьонг, цитиран от ТАСС.   По думите на представителя на Пхенян САЩ прилагат подобна на гангстерска логика, че намесата срещу суверенни държави е решителна, справедлива и пропорционална.  "Съединените щати вкарат в Корейския полуостров, най-горещата точка в света, огромни стратегически ядрени съоръжения, застрашавайки мира и сигурността на полуострова и довеждайки ситуацията до ръба на война", каза Рьонг.  "Това създаде ситуация, в която термоядрена война може да избухне във всеки момент на полуострова, и поставя сериозна заплаха за световните мир и сигурност, да не говорим за тези в Североизточна Азия", категоричен бе сервернокорейският дипломат. Въпреки опитът за международен натиск, Пхенян заяви, че ще продължи с ядрените си опити. При посещението си в Южна Корея американският вицепрезидент Майк Пенс предупреди режимът на Ким Чен Ун, че "ерата на стратегическо търпение е приключила".   

Уран във водата и на Първомай

http://www.cross.bg/ivanova-momenta-tzveta-1540563.html

/КРОСС/ Открит е уран в два водоизточника в община Първомай. Това съобщи за Радио „Фокус" д-р Цвета Иванова, началник отдел „Радиационен контрол" към РЗИ-Пловдив. „Към момента няма опасност за населението, има еднократно установени концентрации", твърди д-р Иванова. По думите ѝ те не превишават границите на дозите, определени в Наредба за основни норми радиационна защита и за надфоново облъчване. „Това е естествен уран, няма човешка намеса и този уран не е източник на радиоактивност, затова няма място за притеснения към момента", каза още д-р Иванова. Уранът е открит в 2 от общо 13 кладенеца на територията на общината, един от двата е на територията на село Караджалово. По думите на д-р Цвета Иванова в момента водата не е ограничена за употреба, но от нея са взети проби, които се изследват и анализират. Уранът е бил открит при рутинна проверка на ВиК, което има задължението да изследва водата. Очаква се от РЗИ да организират пресконференция по темата, каза още д-р Цвета Иванова.    

Никога не се шегувайте с тези 5 ЗОДИИ, когато са ядосани

https://www.actualno.com/curious/nikoga-ne-se-sheguvajte-s-tezi-5-zodii-kogato-sa-jadosani-news_606353.html

Най-вероятно познавате поне няколко човека, които се палят изключително лесно. Тези представители на зодиака са толкова импулсивни, че са непредвидими в действията си. Пазете се от тях, когато са ядосани, за да не пострадате като случаен наблюдател. ТелецТелецът е инатлив и

Откриха уран във водата и на Първомай

http://www.cross.bg/ivanova-yran-momenta-1540563.html

/КРОСС/ Открит е уран в два водоизточника в община Първомай. Това съобщи за Радио „Фокус" д-р Цвета Иванова, началник отдел „Радиационен контрол" към РЗИ-Пловдив. „Към момента няма опасност за населението, има еднократно установени концентрации", твърди д-р Иванова. По думите ѝ те не превишават границите на дозите, определени в Наредба за основни норми радиационна защита и за надфоново облъчване. „Това е естествен уран, няма човешка намеса и този уран не е източник на радиоактивност, затова няма място за притеснения към момента", каза още д-р Иванова. Уранът е открит в 2 от общо 13 кладенеца на територията на общината, един от двата е на територията на село Караджалово. По думите на д-р Цвета Иванова в момента водата не е ограничена за употреба, но от нея са взети проби, които се изследват и анализират. Уранът е бил открит при рутинна проверка на ВиК, което има задължението да изследва водата. Очаква се от РЗИ да организират пресконференция по темата, каза още д-р Цвета Иванова.    

"Юнайтед" ще опита да привлече младата звезда на "Борусия" Усман Дембеле

https://www.24chasa.bg/sport/article/6176456

"Юнайтед" ще опита да привлече младата звезда на "Борусия" Усман ДембелеМениджърът на "Манчестър Юнайтед" Жозе Моуриньо е изявил желание да подсили състава си в офанзивен план. През лятото има голяма вероятност младата сензация на немския "Борусия (Дортмунд)" Усман Дембеле да пристигне на "Олд Трафърд", твърди британският "Сън". Английският тим ще трябва да извади поне 50 милиона паунда,

Защо Netflix не отговори на очакванията за броя нови абонати?

http://www.investor.bg/analizi/262/a/zashto-netflix-ne-otgovori-na-ochakvaniiata-za-broia-novi-abonati-237707/

Анализатори смятат, че този път видео стрийминг услугата не е заложила на особено привлекателно съдържание

Химическата атака в Сирия може да е инсценирана, твърди учен от MIT

http://offnews.bg/news/n_1/n_653173.html

Водещият американски оръжеен експерт Тиодор Постол смята, че последната химическа атака в сирийския град Кан Шейкун е била инсценирана и навярно не е дело на президента Башар Асад. Постол е професор в Масачузетския технологичен институт и бивш научен съветник в американския департамент по отбрана. Той показа три доклада в отговор на доказателствата на Белия дом, че сирийското правителство стои зад химическата атака в Кан Шейкун. "Прегледах материалите на Белия Дом внимателно и смея да заявя, че американското правителство няма нито едно доказателство, че атаката в Хан Шейкун е била извършена от сирийската армия", заяви Постол, цитиран от International Business Times. Постол оборва и факта, че атаката в Сирия е била извършена по въздух. Според него тя е била "режисирана от земята". Оръжейният експерт показа и снимка, пусната и от Белия дом, на кратер със снаряд в него, за който се счита, че съдържал опасния газ зарин. Според анализа на Постол обаче такъв снаряд, пуснат от въздуха, няма да има толкова незначителни щети по корпуса. За професора това е експлозия, извършена от земята. Постол твърди още, че химическото нападение в Кан Шейкун е било извършено от антиправителствени сили, след като градът се държи от Асасд. "Нито един компетентен експерт не би могъл да пренебрегне факта, че предполагаемият контейнер със зарин е бил взривен с експлозив върху него, а не е бил изстрелян в снаряд, както твърди Белия дом", категоричен е Постол. Професорът не за първи път застава на обратната позиция на американските власти относно Сирия. През 2013-та година, когато Асад отново бе обвинен, че стои зад тогавашната химическата атака в Сирия, Постол обори доказателствата, че президентът е отговорен за атаката. Същото бе изказано и в доклад на ООН по темата. 

Солта намалява жаждата

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6176517

Солта намалява жаждатаОт солен чипс се ожаднява, но резултатите от симулирана мисия до Марс показаха, че в дългосрочен план по-голямото количество погълната сол намалява изпитата вода, съобщи в. "Индипендънт", цитиран от БТА. Нелогичният резултат е много важен за планирането на бъдеща мисия до Червената планета. Необходимото количество вода трябва да бъде предвидено от

Ники Александров за победите, спорта и професията

https://vesti.bg/lyubopitno/niki-aleksandrov-za-pobedite-sporta-i-profesiiata-6068020

По повод рождения ден на Gong.bg, в поредица от материали ще ви представим екипа, който всекидневно се грижи за сайта

12 съвета, с които да преборим сенната хрема и алергиите

https://www.actualno.com/health/12-syveta-s-koito-da-preborim-sennata-hrema-i-alergiite-news_606350.html

Поленовата алергия е патологична реакция на имунната ни система към полените, които нормално се разпространяват в околната среда през пролетно-летния сезон. Поленовите зрънца се пренасят на огромни разстояние от въздушните течения и могат да причинят оплаквания у хора, к

2.5 млн. гласа може да са фалшифицирани на турския референдум, заявиха наблюдатели

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/04/18/2954862_25_mln_glasa_moje_da_sa_falshificirani_na_turskiia/?ref=rss


До 2.5 млн. гласа може да са били манипулирани в турския референдум, в който "да" победи с минимална преднина от малко над 1.3 млн. гласа.

Това заяви Алев Корун от наблюдателската мисия на Съвета на Европа пред австрийското радио ORF, цитиран от "Ройтерс".

Мисията наблюдатели от 47-членния Съвет на Европа вече заяви, че референдумът е бил несправедлив заради държавната подкрепа за кампанията за "да", арестите на...

Ники Александров за победите, спорта и професията

https://vesti.bg/lyubopitno/lyubopitno/niki-aleksandrov-za-pobedite-sporta-i-profesiiata-6068020

По повод рождения ден на Gong.bg, в поредица от материали ще ви представим екипа, който всекидневно се грижи за сайта

Приключи монтажът на парогенераторите в Първи енергоблок на Беларуската АЕЦ

http://econ.bg/Новини/Приключи-монтажът-на-парогенераторите-в-Първи-енергоблок-на-Беларуската-АЕЦ-_l.a_i.741204_at.1.html

На площадката на изграждане на Беларуската АЕЦ (с основен проектант АО „Атомпроект“ и генерален изпълнител Групата компании ASE) завърши монтажът на...

Откриха уран и във водата в Пловдивско

http://offnews.bg/news/n_1/n_653182.html

Естествен уран е открит в два от кладенците в Първомай и в един кладенец в село Караджалово, Пловдивско. Уранът е открит при рутинна проверка на ВиК – Пловдив. Пробите са взети на 13 април, а водата от кладенците е спряна. Има превишение на нормите, но то е минимално, така че няма опасност за населението, уверяват властите.  Това е естествен уран 238, чиито стойности е нормално в един момент да се повишат. Той е с ниска радиотоксичност, обясни началникът на отдел „Радиоактивен контрол“ към инспекцията в Пловдив д-р Цвета Иванова пред БНР. Кметът на Първомай подчерта, че водата в трите кладенеца, в които е открит естествен уран, е спряна още в четвъртък, а водата за жителите на общината се осигурява от други водоизточници. В Хасково започва цялостна диагностика на водата. Тя е забранена за пиене и готвене заради завишени показатели на уран и алфа активност от миналата седмица.

Арестуваха полицаи и митнически служители в Албания заради трафик на канабис

https://www.24chasa.bg/novini/article/6176510

Арестуваха полицаи и митнически служители в Албания заради трафик на канабисДвадесетина албански полицаи и митнически служители бяха арестувани по подозрение в сдружаване, за да подпомогнат прекарването на десет тона канабис в Италия, съобщиха днес рокурори, цитирани от Ройтерс. Шефът на полицията в главния пристанищен град Дуръс, четирима специалисти за борба с наркотиците и митнически и полицейски служители в Дуръс и на

Любими песни от любими филми звучат във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=349044

Маргарита Хранова, Орлин Горанов и Плевенска филхармония ще зарадват варненци тази вечер варненци с песни от любими български филми, научи Moreto.net. В концерта-спектакъл ще бъдат чути „Момчето си отива”, „Оркестър без име”, „Козият рог”, „На края на света”, „Дунав мост”, „Вчера” и много други.

„Бързи и яростни 8“ с нов рекорд в боксофиса

https://www.actualno.com/cinema/byrzi-i-jarostni-8-s-nov-rekord-v-boksofisa-news_606347.html

Новата серия на филма „Бързи и яростни“ спечели почти 100 млн. долара през първия си уикенд по кината, с което отбеляза нов световен рекорд за дебют. Осмата част на филма за автомобили с участието на Вин Дизел, Дуейн Джонсън-Скалата, Мишел Родригес и Джейсън Стейтъм спеч

ООН разкрива секретни документи за Холокоста

https://www.24chasa.bg/novini/article/6176500

ООН разкрива секретни документи за ХолокостаХиляди секретни документи на ООН за Холокоста ще бъдат публикувани тази седмица. Те са част от архива на Комисията на ООН за военни престъпления, който е бил засекретен през 40-те години на миналия век, предаде БНТ. Според изследователи, които са се запознали с документите, новите факти ще "променят историята".

"Доматената война" с Турция носи загуби от 1,5 млрд. долара за Русия

http://www.investor.bg/evropa/334/a/domatenata-voina-s-turciia-nosi-zagubi-ot-15-mlrd-dolara-za-rusiia-237717/

Русия не допуска турски домати на пазара си, на което Анкара отговори с по-високи мита за вноса на зърно

Организаторът на атентата в Санкт Петербург е получил руско гражданство през 2013 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6176490

Организаторът на атентата в Санкт Петербург е получил руско гражданство през 2013 г.Предполагаемият организатор на терористичната атака в метрото на Санкт Петербург от 3 април е имал киргизки паспорт, но през 2013 г. е придобил руско гражданство. Това съобщи във вторник източник на информационната агенция Интерфакс. Предварителните данни показват, че през 2008 г. след получаване на документ за самоличност тогава 18-годишният

Веселин Топалов даде Кралев на прокурор за ощетяване на държавата с 13 млн. лева

http://offnews.bg/news/n_1/n_653180.html

Страшен скандал в българския спорт. Фондация „Веселин Топалов” подаде сигнал в Прокуратурата срещу бившия министър на младежта и спорта Красен Кралев за нанесени щети на държавата в размер на 13 млн. лева във връзка със „сагата” ЦСКА. Писмото е подписано лично от световния шампион по шахмат. „Призовавам Прокуратурата да разгледа предоставените от фондацията материали и в случай, че се докаже, че законите са нарушени, да потърси наказателна отговорност от виновците. Смятам, че е време да се сложи край на своеволията, които пречат на развитието на българския спорт. Подобни действия, извършвани от хора с министерски ранг, хвърлят тежка сянка върху българската институция, която би трябвало да формира политики в областта на спорта, а не да възпрепятства развитието му. Фондация „Веселин Топалов” ще продължи и занапред да защитава интересите на българския спорт, като сигнализира на висок глас за различни закононарушения”, заяви световният шампион по шахмат Веселин Топалов. В сигнала на фондацията са описани действия на Кралев, с които е възпрепятствал държавата в лицето на НАП да събере дългове в особено голям размер от близо 13 млн. лева от ПФК ЦСКА АД. На 14 юли 2016 г. тогавашният министър прекратява едностранно договор за наем за предоставяне право на ползване на спортен комплекс „Българска армия“, сключен между Министерството на младежта и спорта и „Професионален футболен клуб ЦСКА“ АД, както и за прекратяване на договор за предоставяне право на ползване на тренировъчна футболна база „Панчарево“. Това е довело до увреждане на интересите на дружеството и на неговите кредитори, в т.ч. и на държавата като кредитор. Прекратяването на двата договора е лишило кредиторите на ПФК ЦСКА АД от възможността да получат справедливо удовлетворяване чрез изпълнението на оздравителна програма, в сравнение с това, което биха получили при осребряване на активите от масата на несъстоятелността на дружеството. Последица от прекратяването на договорите е и невъзможността дружеството да продължи дейността си като професионален футболен клуб. След като министърът прекратява едностранно ползването на Стадион „Българска армия”, „ФК ЦСКА – София“ ЕАД - изпълнител на оздравителния план, внесен от синдика на дружеството, губи интерес да финансира изпълнението му. Документът е предвиждал 100% удовлетворяване на държавата като кредитор, представлявана в производството по несъстоятелност от НАП с вземания в приблизителния размер от 13 000 000 лв., както и реални гаранции за тяхното изпълнение. Така се стига до решение на съда от 9 септември м.г., с което ПФК ЦСКА АД е обявено в несъстоятелност и се прекратява дейността на дружеството. С акта на обявяване на дружеството в несъстоятелност съдът постановява осребряването на активите на дружеството, включени в масата на несъстоятелността. Синдикът обявява публична продан за 30 март 2017 г. на активите на дружеството като цяло с продажна цена 1 646 325.00 лв., съгласно изготвена пазарна оценка на имуществото на ПФК ЦСКА АД. ПИСМОТО СОТИР ЦАЦАРОВ ГЛАВЕН ПРОКУРОР НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ СИГНАЛ От: Фондация „Веселин Топалов“ Уважаеми господин Главен прокурор, С настоящото Ви уведомявам за незаконосъобразни действия на бившият министър на мадежта и спорта г-н Красен Кралев, изразяващи се в издаването на Заповед № РД -09-431/14.07.2016 г. за едностранно прекратяване на Договор № 23-00-19/28.03.2012 г. за предоставяне право на ползване на спортен комплекс „Българска армия“, м. Борисова градина, сключен между Министерството на младежта и спорта и „Професионален футболен клуб ЦСКА“ АД, ЕИК 130212106, и Заповед № РД -09-432/14.07.2016 г. за прекратяване на Договор № 23-00-20/28.03.2012 г. за предоставяне право на ползване на тренировъчна футболна база „Панчарево“. С договор за предоставяне право на ползване върху спортен обект № 23-00-19/28.03.2012 г., сключен между „Професионален футболен клуб ЦСКА“ АД и Министерство на физическото възпитание и спорта се предоставя на футболния клуб за дългосрочно временно ползване Спортен комплекс „Българска армия“, а с договор за предоставяне право на ползване върху спортен обект № 23-00-20/28.03.2012 г., сключен между „Професионален футболен клуб ЦСКА“ АД и Министерство на физическото възпитание и спорта се предоставя за дългосрочно временно ползване Тренировъчна футболна база „Панчарево“. Налице са данни за извършено закононарушение от министър Кралев, което се установяват от съдържанието на самите заповеди, както и безспорни данни се съдържат в кориците на т.д. № 6292/2013 г. по описа на Софийски градски съд, по което е постановено Решение № 1581 от 02.10.2015 г., по реда на чл. 630, ал. 1 от Търговския закон, за откриване на производство по несъстоятелност на „Професионален футболен клуб ЦСКА“ АД. Неоснователното прекратяване на цитираните договори е довело до увреждане интересите на дружеството и на неговите кредитори, в т.ч. и на държавата като кредитор с вземания в особено голям размер от 13 000 000 лв. Прекратяването на договорите е съществена причина за лишаването на кредиторите на „Професионален футболен клуб ЦСКА“ АД от възможността да получат справедливо удовлетворяване чрез изпълнението на оздравителна програма, в сравнение с това, което биха получили при осребряване на активите от масата на несъстоятелността на дружеството. Последица от прекратяването на договорите е и преклудирането на възможността дружеството да продължи дейността си като професионален футболен клуб. В мотивите на Заповед № РД -09-431/14.07.2016 г. и Заповед № РД -09-432/14.07.2016 г. на министър Кралев е посочено, че съгласно разпоредбата на чл. 95, ал. 8 от ППЗФВС договорът за предоставяне правото на ползване се прекратява при настъпване на някое от обстоятелствата по чл. 73, ал. 4 от ППЗФВС, а в конкретния случай била налице предпоставката на чл. 73, ал. 4, т. 1 от ППЗФВС, тъй като „по отношение на наемателя ПФК ЦСКА АД, с решение № 1581/02.10.2015 г., постановено по т.д. № 6292/2013 г. по описа на Софийски градски съд, ТО, VI – 5 състав, е открито производство за обявяване в несъстоятелност.“. Според бившия министър на младежта и спорта „това обстоятелство се явява основание за прекратяване на договора по чл. 95, ал. 8, във връзка с чл. 73, ал. 4, т. 1 от ППЗФВС“ и на това основание министър Красен Кралев е прекратил договора с ПФК ЦСКА АД. С така цитираното решение на Софийски градски съд е открито производство по несъстоятелност на ПФК ЦСКА АД, но дружеството не е обявено в несъстоятелност с това решение, а използваният израз „е открито производство за обявяване в несъстоятелност“ е неправилен и не кореспондира с решението на съда, постановено по реда на чл. 630, ал. 1 от Търговския закон и въобще с разпоредбите от Търговския закон. Съгласно чл. 73, ал. 4, т. 1 от ППЗФВС не може да бъде наемател физическо или юридическо лице обявено в несъстоятелност или е в производство за обявяване в несъстоятелност. С разпоредбите от ППЗФВС, които са посочени като основание за прекратяване на договорите с ПФК ЦСКА АД, не се предвижда прекратяване на договор за предоставяне правото на ползване на спортен комплекс при „открито производство за обявяване в несъстоятелност“, или по-точно казано при открито производство по несъстоятелност. Първата хипотеза на т. 1 от чл. 73, ал. 4 от ППЗФВС, като основание за прекратяване на договор по чл. 95, ал. 8 от ППЗФВС, се прилага в случаите, в които търговец наемател на спортни обекти или обособени части от тях - публична държавна и публична общинска собственост, е обявен в несъстоятелност по смисъла на чл. 710 от Търговския закон. Тази разпоредба от Търговския закон предвижда, че съдът обявява длъжника в несъстоятелност, ако в предвидения от закона срок не е бил предложен план за оздравяване или предложеният план не е бил приет или утвърден от съда. В конкретния случай, към момента на издаване на заповедите от министър Кралев (14.07.2016 г.), ПФК ЦСКА АД не е било обявено в несъстоятелност и не е прекратена дейността на дружеството, а напротив по делото по несъстоятелност в Софийски градски съд са депозирани в срок два оздравителни плана – един оздравителен план, предложен от длъжника ПФК ЦСКА АД и един оздравителен план от синдика на дружеството. Втората хипотеза на т. 1 от чл. 73, ал. 4 от ППЗФВС – „е в производство за обявяване в несъстоятелност“ се прилага в случаите, в които не е предложен от легитимирано лице оздравителен план в предвидения в Търговския закон срок, но съдът все още не е постановил решение по чл. 710 от Търговския закон за обявяване на дружеството в несъстоятелност, т.е. в случаите, в които е ясно, че за неплатежоспособното дружество не е предложена в срок оздравителна програма и следва задължително съда да го обяви в несъстоятелност. Към момента на издаване на заповедите и това основание за прекратяване на договорите от министъра не е било налице, тъй като както вече споменах по т.д. № 6292/2013 г. на Софийски градски съд на 23.06.2016 г. е депозиран оздравителен план от ПФК ЦСКА АД, а на 27.06.2016 г. е депозиран оздравителен план от синдика на дружеството. Освен за липсата на решение на съда по несъстоятелността за обявяване на дружеството в несъстоятелност към момента на издаване на заповедите, която информация е публични, предвид изискванията на закона такива решения на съда се обявяват в Търговския регистър, министър Красен Кралев е бил информиран и за депозираните по делото в съда два оздравителни плана. С писмо вх. № 14-00-117/22.06.2016 г. до Министерство на младежта и спорта от ФК ЦСКА-София ЕАД, още преди да бъде представен план за оздравяване в съда, министър Кралев е бил уведомен за намеренията на това дружество да изготви оздравителен план на ПФК ЦСКА АД, който синдика ще внесе в съда по несъстоятелността, както и относно факта, че финансирането за изпълнението на плана и изпълнението на задълженията към Министерство на младежта и спорта е осигурено. По делото в Софийски градски съд съществуват и други писма, които свидетелстват за сериозните намерение на това дружество да финансира изпълнението на оздравителен план на ПФК ЦСКА АД още преди да бъде внесен от синдика в съда и самия оздравителен план и гаранциите за неговото изпълнение. Съгласно данни, изнесени в медиите на 01.07.2016 г., синдикът на ПФК ЦСКА АД е изпратил писмо до Министерство на младежта и спорта, с което уведомява министър Красен Кралев за депозирания от синдика оздравителен план, представен й от ФК ЦСКА – София ЕАД и призовава да не бъдат прекратени договорите от министър Кралев – част от писмото гласи "Предлагам на вашето внимение представения от ФК ЦСКА - София ЕАД оздравителен план и бизнес програма, която ще ви бъде изпратена и по имейл. Отделно от оздравителния план ФК ЦСКА - София ЕАД е потвърдило пред съда и БФС, че ще покрие всички текущи разходи, свързани с участието на футболен клуб ЦСКА (т.е. ПФК ЦСКА АД) в първенството на БФС през сезон 2016/2017 г., а също и всички разходи по издръжката на детско-юношеската школа. Смятам, че чрез оздравителния план ще бъдат погасени 100% от вземанията на държавата. Ще се погасят 35% от задълженията към бивши служители на клуба, а също ще бъдат удовлетворени значителна част от вземанията на останалите кредитори. Считам, че Министерството на младежта и спорта следва да осигури възможността на футболен клуб ЦСКА да продължи своята спортна дейност и няма никаква причина в настоящия момент да се прекратява договорът за наем на стадион "Българска армия" с ПФК ЦСКА АД, като го даде на друг клуб, който има за цел да се премести в София и се преименува с името ЦСКА, да получи правото да играе на стадион "Българска армия" за сметка на кредиторите на ПФК ЦСКА АД.“. На 23.06.2016 г. излезе и в медиите, че „Адвокат Станислав Трендафилов хвърли малко повече яснота върху оздравителния план за ЦСКА, който днес беше официално входиран в Софийски градски съд…От ръководството на ЦСКА има официално внесен план. Надяваме се в посочените периоди да оздравим дружеството. Конкретни параметри... Държавата ще бъде удовлетворена на 100 процента, привилегированите кредитори – също. Ще се опитаме да удовлетворим на максимум и останалите кредитори…“. Към момента на прекратяване на договорите за предоставяне право на ползване на спортен комплекс „Българска армия“ и тренировъчна футболна база „Панчарево“ не е било налице основание по чл. 95, ал. 8 във връзка с чл. 73, ал. 4, т. 1 от ППЗФВС и неоснователно министър Красен Кралев в прекратил договорите, с което е ощетил футболния клуб, неговите кредитори, държавата като кредитор с 13 000 000 лв., препятствайки възможността дружеството да бъде оздравено и да продължи своята дейност с действието на прекратяване ползването на спортните обекти. Производството по несъстоятелност на ПФК ЦСКА АД е открито с решение на Софийски градски съд от 02.10.2015 г. и ако този акт на съда представлява за министър Кралев основание за прекратяване на договорите (както е посочил в заповедите), сключени с ПФК ЦСКА АД за ползване на спортните обекти, възниква въпросът защо една на 14.07.2016 г. министъра издава заповедите и в момент, в който има реална възможност да се оздрави дружеството и единствена възможност държавата да получи 100% удовлетворение на вземанията си. След едностранното прекратяване на договорите, изпълнителят на оздравителния план, внесен от синдика на дружеството, „ФК ЦСКА – София“ ЕАД загубило интерес да финансира изпълнението на оздравителния план, предвид прекратяване ползването на Стадион „Българска армия“, необходим за продължаване на спортната дейност на дружеството. Поради тази причина синдикът на ПФК ЦСКА АД не е изпълнил разпореждане на съда за отстраняване на констатирани от съда по несъстоятелността нередовности в оздравителния план, поради което съдът не е допуснал плана до разглеждане от събранието на кредиторите на ПФК ЦСКА АД. Не са отстранени нередовностите в оздравителния план и на длъжника поради тази причина. По т.д. № 6292/2013 г. на Софийски градски съд са приложени внесените от длъжника и синдика оздравителните планове на ПФК ЦСКА АД, от които е видно, че се предвиждало 100% удовлетворяване на държавата като кредитор, представлявана в производството по несъстоятелност от НАП с вземания в приблизителния размер от 13 000 000 лв., както и реални гаранции за тяхното изпълнение. Съдът с решение от 09.09.2016 г. е обявил ПФК ЦСКА АД в несъстоятелност и прекратил дейността на дружеството и с акта на обявяване на дружеството в несъстоятелност е постановил осребряването на активите на дружеството, включени в масата на несъстоятелността. Синдикът е обявил публична продан за 30.03.2017 г. на активите на дружеството като цяло с продажна цена 1 646 325.00 лв., съгласно изготвена пазарна оценка на имуществото на ПФК ЦСКА АД. В случай, че синдикът реализира продажба на активите на цена от 1 646 325.00 лв. и по-висока, от получената сума няма да се стигне до удовлетворяването на кредиторите дори в минимален обем. Друго извършено закононарушение от министър Кралев е подписването за заповедите с дата 14.07.2016 г., когато официално е бил заместван от заместник министър Асен Марков, съгласно Заповед РД-09-417 от 05.07.2016 г., поради отсъствие. На основание тази заповед заместник министъра е подписал писмо с изх. № 09-00-2885 от 15.07.2016 г. по описа на Министерство на младежта и спорта, адресирано до изпълнителния директор и синдика на ПФК ЦСКА АД, с което ги уведомяват за издадените заповеди. Заместването е хипотеза, при която заместник министър, основавайки се пряко на своето служебно положение, действа вместо замествания министър. През периода на заместването, пълният обем от правомощия на замествания се изпълняват от заместващия, но от името на замествания орган и не е било необходимо министър Красен Кралев да извършва закононарушение, подписвайки заповедите с дата 14.07.2016 г. Моля, като вземете предвид изложеното и представените по делото по несъстоятелност на ПФК ЦСКА АД документи и в Министерство на младежта и спорта относно това дружество, да разпоредите извършването на проверка по този случай и ако се установи извършване на престъпления, да бъде потърсена наказателна отговорността на г-н Красен Кралев. Приложения: • Копие от Писмо с изх. № 09-00-2885 от 15.07.2016 г. по описа на Министерство на младежта и спорта; • Копия от Заповед № РД -09-431/14.07.2016 г. и Заповед № РД -09-432/14.07.2016 г. на министър Кралев; • Копие от писмо с вх. № 14-00-117/22.06.2016 г. на Министерство на младежта и спорта от ФК ЦСКА-София ЕАД. С уважение: Веселин Топалов

Нито за секунда в идеята на президента нямаше забрана за гласуване в чужбина

http://www.cross.bg/tyrtziya-tazi-bulgariya-1540562.html

/КРОСС/ Вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова в интервю за предаването „Здравей, България" на NOVA - „Здравей, България", намирам се в кабинета на вицепрезидента Илияна Йотова. Благодаря ви за гостоприемството, благодаря че ни приехте. Първо, малко личен въпрос - как сте, свикнахте ли тук с работата в тази голяма сграда? По-различно е от Европарламента или поне по-тихо, това забелязах.- Добро утро и Христос Воскресе. Светли празници на всички български граждани. - Воистина Воскресе.- Нямах много време да свиквам, тъй като ние сме първата президентска двойка, която влезе в тази сграда и веднага след това трябваше да има служебен кабинет, имаше избори в България. Всеки започна да работи това, което му е работата. Аз искам да благодаря специално във вашето студио на госпожа Попова. Заварих от нея един чудесен, смазан механизъм като екип, който много ми помогна за тези първи крачки. И мисля, че се справям. - Предполагам че сте с ваш екип, с хора, които познавате и сте се работили? Не сте се възползвали от екипа на госпожа Попова?- Напротив. В личния ми кабинет, естествено дойдоха хора, с които аз работих години наред, и в Брюксел, и в България, с които си имам пълно доверие. Между другото млади хора, много млади хора, експерти с много енергия, но разбира се залагам и на професионализма и на капацитета, който заварих от екипа на госпожа Попова

В 2,10 ч забиха кирка в колата на шефа на музея в Петрич

https://www.24chasa.bg/region/article/6176485

В 2,10 ч забиха кирка в колата на шефа на музея в ПетричВандали забиха кирка в колата на директора на историческия музей в Петрич Сотир Иванов. "Станало е в 2,10 ч, това показват камерите, които снимат пред сградата на общинската администрация и паркинга, където оставих автомобила. В 17,30 ч в понеделник се прибрах от Самуилова крепост и паркирах "Форд"-а.

Принс се е сдобивал с наркотични вещества под фалшиво име

http://www.moreto.net/novini.php?n=349066

След претърсване на имението на поп легендата Принс, който почина преди почти година, е било установено, че певецът е купувал силни обезболяващи медикаменти под фалшиво име и ги е съхранявал в пощенски пликове. Става дума основно за лекарството, с което се смята, че Принс е предозирал фатално, а именно фентанил - силен наркотичен аналгитик, който се продава само по рецепта.

Продажбите на дребно в САЩ се свиват през март

http://econ.bg/Новини/Продажбите-на-дребно-в-САЩ-се-свиват-през-март_l.a_i.741203_at.1.html

Продажбите на дребно в САЩ намаляват през март за втори пореден месец, съобщава MarketWatch. Продажбите на дребно се понижават с 0,2% през миналия...

ООН разкрива хиляди секретни документи за Холокоста

http://offnews.bg/news/n_1/n_653174.html

ООН ще публикува хиляди секретни документи за Холокоста през тази седмица.  Документите са част от архива на Комисията на ООН за военни престъпления, който е бил засекретен през 40-те години на миналия век, съобщи БНТ.  Изследователи, запознати с документите, твърдят, че новите факти, които ще бъдат разкрити, "ще променят историята".  Предполага се, че сред разкритията е това, че съюзническите сили са знаели за лагерите на смъртта на нацистите 2 години по-рано, отколкото се предполагаше.

Откриха наличие на уран във водата в Първомай

https://www.24chasa.bg/region/article/6176465

Откриха наличие на уран във водата в ПървомайНаличие на естествен уран е открито в два от 13-те тръбни кладенеца в Първомай и един в село Къраджалово, предава БНР. Пробите са взети на 13-ти април.  Водата от кладенците е спряна. Няма опасност за населението, тъй като превишението на нормалните стойности е нищожно.  "Това е естествен уран 238, който е с ниска радиотоксичност",

"Лудогорец": Защо "Дунав" може да ни бие, а "Левски" и ЦСКА - не?

http://www.clubz.bg/52937-ludogorec_zashto_dunav_moje_da_ni_bie_a_levski_i_cska_ne

Ръководството на "Лудогорец" разпространи декларация, която е нещо като отговор на нападките към клуба за съдийска помощ напоследък. Първо ръководството на ЦСКА-София остро атакува "орлите" заради мача в София, спечелен от гостите с 2:0.

В последните дни и шефове на "Левски" изразиха недоволство от съдийството на Ивайло Стоянов в срещата между двата отбора в Разград (0:0). "Сините" имат претенции за неотсъдена дузпа и неправилно изгонване на Мехди Бурабия.

А в неделя предстои нов мач срещу ЦСКА - отново на "Българска армия".

Вижте позицията на "Лудогорец":

"Уважаеми привърженици на ПФК "Лудогорец",
Уважаеми любители на най-великата игра - футбола,

Ако ПФК "Лудогорец" спечели шампионската титла за шести пореден път, то  сезон 2016/2017 г. ще бъде най-успешният в историята на нашия Клуб. Да припомним само, че нашите момчета успяха да се класират за втори път в групите на Шампионската лига и да постигнат нещо невиждано за българския футбол – трето място в групата и класиране за елиминационната фаза на Лига Европа. Мерихме сили като равен с равен с футболни колоси като ПСЖ, "Арсенал" и "Базел".  Убедени сме, че трезвомислещите българи са се почувствали горди от този факт, защото преди няколко години едва ли някой е вярвал, че това е възможно.

На фона на тежката еврокампания ПФК "Лудогорец" успя да запази водачеството и в българското първенство,  като в момента разликата с претендента "Левски" е 13 точки.

На фона на убедителното представяне на отбора и добрата работа на спортно-техническия щаб сме свидетели на опити успехите на "Лудогорец" да се омаловажават и упорито да се насажда тезата, че победите се дължат на съдиите, а не на качеството на отбора. Да се чуди човек как "Дунав" гони евроквота, а е най-ощетяваният отбор, с най-ниските заплати. Явно хората в Русе знаят рецептата как се прави отбор, който може да бие "Лудогорец" в Разград. Защо другите не се учат от тях? Може би не им остава време от гледане на записи и даване на интервюта.

Гафовете на реферите са част от играта. Те са неизбежни. Свидетели сме как топ съдии грешат дори в Шампионската лига. Грешки има и на световни първенства. Но също така сме свидетели как големите отбори приемат този факт. Със сигурност не тръбят по радиоуредбите.

Скандалите с реферите в България са много години преди "Лудогорец" да се появи с амбиция да стане шампион. Футболни босове, които измисляха схемите във времето, когато германската марка беше актуална валута, сега се правят на херувимчета, но не спират да пращат заплашителни есемеси. А "Лудогорец" им е дежурната дъвка, сякаш ние имаме вина, че им пробутват ментета години наред. А с парите, които са похарчили за съмнителни чужденци, досега да са си оправили и стадионите, и базите.  Тези хора все още са във футбола и се изживяват като морални съдници. И най-нагло замазват собствените си провали с лъжи за "Лудогорец".

Към днешна дата ние няма да се оправдаваме пред собствениците и феновете със съдията Ивайло Стоянов, който опорочи мача с "Левски". Няма да им обясняваме как е трябвало да изгони Пиргов първото полувреме и да спре балтиите на Адениджи. Ще трябва да им обясним какви мерки ще вземем, за да започнем отново да вкарваме голове, защото първенството продължава. И битката за титлата също."

Специалистите, които се борят с градушките, излязоха на протест

https://www.actualno.com/montana/specialistite-koito-se-borjat-s-gradushkite-izljazoha-na-protest-news_606343.html

Работниците от полигоните за борба с градушките в Монтанско излязоха на протест заради недобрите условия на труд и ниските си заплати, информира bTV. Миналата година имаше недоволство поради същите причини - недостатъчен брой специалисти, недофинансиране на дейността и ниско заплащане. На протеста на полигона в с. Долно Церовене днес се събраха почти всички работници от 20-те площадки в областта. Снимка: Архив

НСИ: Общият доход на лице от домакинствонараства с 4.3% спрямо 2015 година

http://www.cross.bg/domakinstvata-spryamo-litze-1540560.html

/КРОСС/ През 2016 г. годишният общ доход средно на лице от домакинство е 5 167 лв. и нараства с 4.3% спрямо 2015 година. За периода 2008 - 2016 г. общият доход средно на лице от домакинство се увеличава близо 1.5 пъти. Доходи на домакинствата Реалните доходи на домакинствата нарастват с 5.2% през 2016 г. в сравнение с 2015 г., като най-висок е индексът на реалните доходи спрямо 2011 г. - 134.6%. През периода 2008 - 2016 г. са регистрирани следните по-важни изменения по отношение на източниците на общия доход средно на лице от домакинство:• Доходът от работна заплата се увеличава с 3.0% спрямо 2015 г. и нараства 1.5 пъти в сравнение с 2008 година;• Доходите от пенсии нарастват с 11.4% спрямо 2015 г., или 1.8 пъти в сравнение с 2008 година;• Доходите от самостоятелна заетост намаляват с 10.9% спрямо 2015 г., но същевременно нарастват 1.2 пъти спрямо 2008 година;• Доходът от трудова дейност извън работната заплата намалява спрямо 2015 г. с 5.1%, докато в сравнение с 2008 г. намалението е 12.3%;• Доходите от другите социални трансфери (обезщетения за безработни, семейни добавки за деца и други социални помощи и обезщетения) се увеличават с 4.7% спрямо 2015 г. и нарастват 1.3 пъти спрямо 2008 година. Доходът от работна заплата през 2016 г. е 2 807 лв. средно на лице от домакинство. Относителният дял на работната заплата в общия доход е 54.3%, което е с 0.7 процентни пункта по-малко в сравнение с 2015 г., а спрямо 2008 г

Mastercard демонстрира приложението си за роботизирана търговия на Webit

http://www.cross.bg/mastercard-webit-turgoviya-1540559.html

/КРОСС/ Хуманоидният робот Pepper, оборудван с приложение за електронна търговия, както и иновативни решения за разплащания ще бъдат представени на щанда на Mastercard по време на фестивала Webit България ще бъде първата страна от Западните Балкани, в която Mastercard ще представи последните си иновации в разплащателната индустрия. По време на фестивала Webit в края на април, водещата технологична компания ще демонстрира пред българската публика и медии последното си поколение технологии за дигитални разплащания, включително и хуманоидния робот Pepper, оборудван с платформата за търговия Masterpass. На демо щанда на Mastercard ще бъдат представени и преносими разплащателни аксесоари (wearables) като пръстени и гривни, които ще демонстрират как благодарение на дигитализацията всяко свързано устройство може да се превърне в надеждна разплащателнa технология, осигуряваща ползи както за потребителите, така и за търговците. „Откакто дигиталната революция коренно промени същността на търговията, потребителите искат да пазаруват и плащат по най-удобния спрямо нуждите им начин, да го правят от всяко устройство, което притежават и от всяко място, на което се намират. Mastercard помага на търговци от цял свят да съчетаят онлайн и офлайн търговията и да изградят силно присъствие във всички канали и устройства

90 на сто от семействата със собствено жилище, 40 на сто не искат интернет вкъщи

http://clubz.bg/52936-90_na_sto_ot_semejstvata_sys_sobstveno_jilishte_40_na_sto_ne_iskat_internet_vkyshti

През 2016 г. в собствено жилище живеят 89.7% от домакинствата, а 6.3% ползват жилище, без да плащат наем. В жилища под наем са 4% от наблюдаваните домакинства - 2.5% на свободен и 1.5% на общински наем. Второ жилище притежават 8.2% от домакинствата. Данните са от тримесечно наблюдение на домакинските бюджети на НСИ.

В жилища, построени преди 1990 г., живеят 92.3% от домакинствата, като две трети (72.3%) са строени между 1961 и 1990 година. Преди 1961 г. са построени 20% от жилищата, а изградените след 2001 г. са 3.8%. Над две трети (67.5%) от домакинствата в страната живеят в дву- и тристайни жилища, като в градовете те са 71.9%. В селата 64.8% от жилищата са с три и четири стаи. Гаражи имат 21.5% от домакинствата в страната (18.1% в градовете и 31.2% в селата). С електричество, вода, канализация, баня и тоалетна в жилищата разполагат 75.3% от домакинствата. Има съществени различия в благоустроеността на жилищата в градовете и селата. Централна канализация имат 29.8% от жилищата в селата, докато в градовете този процент е 3.2 пъти по-голям - 96.1%. Тоалетна вътре в жилището имат 66.9% от домакинствата в селата и 97.1% - в градовете. С централно отопление са 19.6% от жилищата в страната, съответно 26.5% в градовете и само 0.1% в селата.

С компютри разполагат 52.1% от домакинствата (59.2% в градовете и 32.1% в селата), като една малка част ползват служебни. Все още е голям делът на тези, които преценяват, че нямат необходимост от компютър - 39.5%. Наличие на интернет връзка в жилището имат 51.9% от домакинствата в страната. В градовете домашен интернет има в 59% от жилищата, а в селата - в 31.9%. 40,2% от домакинствата посочват, че нямат необходимост от интернет вкъщи.

Климатици притежават 35.1% от домакинствата, а 30.9% не могат да си купят заради липса на пари. 34 на сто са обявили, че не им е нужен климатик.

Автомобили имат 49.5% от наблюдаваните домакинства, като 4.1% притежават два и повече автомобила. Не могат да си позволят да закупят и поддържат автомобил по финансови причини 14.6% от домакинствата, а 35.2% са заявили, че нямат нужда от лека кола.

От предметите за дълготрайна употреба най-разпространен е телевизорът - притежават го 99.1% от домакинствата, а 25.7% имат по два и повече телевизора. На второ място по разпространение е хладилната техника - 98.7% от домакинствата в страната (99.0% в градовете и 97.5% в селата) имат хладилник и/или фризер. Автоматична перална машина имат 92.1% от домакинствата, 5.3% не могат да си закупят този уред по финансови причини, а 2.8% смятат, че нямат необходимост. Без телефон (стационарен или мобилен) са 1.7% от домакинствата. Само стационарен телефон имат 6.4%, а 56.2% - само мобилен (преобладават тези с два и повече мобилни телефона). Двата вида телефони (стационарен и мобилен) притежават 34.9%.

Данните са получени от тримесечното наблюдение на домакинските бюджети. Наблюдението е репрезентативно, като се използва случайна извадка от домакинства. Обикновено домакинство образуват две или повече лица, които живеят в едно жилище или в част от жилище, хранят се заедно и имат общ бюджет, независимо от това дали имат роднински връзки помежду си. Домакинство е и едно лице, което живее самостоятелно, храни се отделно и има свой отделен бюджет.

 

90 на сто от семействата със собствено жилище, 40 на сто не искат интернет вкъщи

http://www.clubz.bg/52936-90_na_sto_ot_semejstvata_sys_sobstveno_jilishte_40_na_sto_ne_iskat_internet_vkyshti

През 2016 г. в собствено жилище живеят 89.7% от домакинствата, а 6.3% ползват жилище, без да плащат наем. В жилища под наем са 4% от наблюдаваните домакинства - 2.5% на свободен и 1.5% на общински наем. Второ жилище притежават 8.2% от домакинствата. Данните са от тримесечно наблюдение на домакинските бюджети на НСИ.

В жилища, построени преди 1990 г., живеят 92.3% от домакинствата, като две трети (72.3%) са строени между 1961 и 1990 година. Преди 1961 г. са построени 20% от жилищата, а изградените след 2001 г. са 3.8%. Над две трети (67.5%) от домакинствата в страната живеят в дву- и тристайни жилища, като в градовете те са 71.9%. В селата 64.8% от жилищата са с три и четири стаи. Гаражи имат 21.5% от домакинствата в страната (18.1% в градовете и 31.2% в селата). С електричество, вода, канализация, баня и тоалетна в жилищата разполагат 75.3% от домакинствата. Има съществени различия в благоустроеността на жилищата в градовете и селата. Централна канализация имат 29.8% от жилищата в селата, докато в градовете този процент е 3.2 пъти по-голям - 96.1%. Тоалетна вътре в жилището имат 66.9% от домакинствата в селата и 97.1% - в градовете. С централно отопление са 19.6% от жилищата в страната, съответно 26.5% в градовете и само 0.1% в селата.

С компютри разполагат 52.1% от домакинствата (59.2% в градовете и 32.1% в селата), като една малка част ползват служебни. Все още е голям делът на тези, които преценяват, че нямат необходимост от компютър - 39.5%. Наличие на интернет връзка в жилището имат 51.9% от домакинствата в страната. В градовете домашен интернет има в 59% от жилищата, а в селата - в 31.9%. 40,2% от домакинствата посочват, че нямат необходимост от интернет вкъщи.

Климатици притежават 35.1% от домакинствата, а 30.9% не могат да си купят заради липса на пари. 34 на сто са обявили, че не им е нужен климатик.

Автомобили имат 49.5% от наблюдаваните домакинства, като 4.1% притежават два и повече автомобила. Не могат да си позволят да закупят и поддържат автомобил по финансови причини 14.6% от домакинствата, а 35.2% са заявили, че нямат нужда от лека кола.

От предметите за дълготрайна употреба най-разпространен е телевизорът - притежават го 99.1% от домакинствата, а 25.7% имат по два и повече телевизора. На второ място по разпространение е хладилната техника - 98.7% от домакинствата в страната (99.0% в градовете и 97.5% в селата) имат хладилник и/или фризер. Автоматична перална машина имат 92.1% от домакинствата, 5.3% не могат да си закупят този уред по финансови причини, а 2.8% смятат, че нямат необходимост. Без телефон (стационарен или мобилен) са 1.7% от домакинствата. Само стационарен телефон имат 6.4%, а 56.2% - само мобилен (преобладават тези с два и повече мобилни телефона). Двата вида телефони (стационарен и мобилен) притежават 34.9%.

Данните са получени от тримесечното наблюдение на домакинските бюджети. Наблюдението е репрезентативно, като се използва случайна извадка от домакинства. Обикновено домакинство образуват две или повече лица, които живеят в едно жилище или в част от жилище, хранят се заедно и имат общ бюджет, независимо от това дали имат роднински връзки помежду си. Домакинство е и едно лице, което живее самостоятелно, храни се отделно и има свой отделен бюджет.

 

Фондацията на Веселин Топалов сигнализира Прокуратурата заради Красен Кралев

https://www.actualno.com/moresport/fondacijata-na-veselin-topalov-signalizira-prokuraturata-zaradi-krasen-kralev-news_606341.html

Фондация „Веселин Топалов” подаде сигнал в Прокуратурата срещу бившия министър на младежта и спорта Красен Кралев за нанесени щети на държавата в размер на 13 млн. лева във връзка със „сагата” ЦСКА. „Призовавам Прокуратурата да разгледа предоставените от фон

Прокуратурата разследва убийството на лабрадора Термик

http://offnews.bg/news/n_1/n_653175.html

Прокуратурата е образувала досъдебно производство за убийството на лабрадора Термик. Както OFFNews писа, собствениците на кучето съобщиха чрез социалните мрежи за случая - докато разхождали кучетата си, едно от тях било убито, като подозренията паднали върху двама братя, през чийто имот минало кучето.  От прокуратурата съобщиха, че разследването се води по текстове от Наказателния кодекс, които предвиждат затвор до три години и глоба до пет хиляди лева за убийство на животно. Към момента досъдебното производство се води срещу неизвестен извършител и обвинения не са повдигнати, тъй като все още не е ясно кой от двамата братя е стрелял. Пред прокуратурата те са се възползвали от правото си да не дават обяснения. От местопроизшествието са иззети две законно притежавани ловни карабини. Престои балистична експертиза да установи с кое от двете оръжия е стреляно, като трябва да бъдат снети и следи от барут по ръцете на двамата мъже. До момента няма доказателства, които категорично да уличават един от двамата. Първоначално братята бяха задържани за 24 часа, но по-късно са освободени, тъй като никой от тях няма повдигнати обвинения. 

Журналистът Васил Иванов: Напускам Нова телевизия заради системна цензура

http://www.mediapool.bg/zhurnalistat-vasil-ivanov-napuskam-nova-televiziya-zaradi-sistemna-tsenzura-news262773.html

Разследващият журналист Васил Иванов обяви във вторник, че напуска Нова телевизия след 14 години работа в нея. Той публикува във Фейсбук предизвестието си до шефа на телевизията Дидие Щосел. В него посочва като причина за напускането си "системна цензура, налагана от Дарина Сарелска, директор на "Новини и актуални предавания", и добавя, че подробности ще разкаже по-късно в "Шоуто на Слави". Васил Иванов е автор на разследвания за корупция и неправомерно харчене на държавни средства. През 2006 г. пред апартамента на семейството му в столицата избухна бомба. За щастие никой не пострада, но извършителите не бяха заловени. Той работи в Нова телевизия през последните 14 години, като за последно бе автор и водещ на предаването "Разследване". По-късно ръководството на Нова телевизия излезе с позиция, в която посочва, че "има пълно доверие в редакционната политика, следвана от разследващите журналисти" и застава зад Дарина Сарелска. Самата Сарелска отхвърли обвиненията на Васил Иванов с коментар през личния си профил във Фейсбук. "Намирам за съвсем естествено за времето, в което живеем, опитът да сложиш прът в колелата на порочната журналистика, да се нарича цензура. В този смисъл съм професионално поласкана! И ще защитя позицията си с конкретика, след като чуя конкретика", посочва Сарелска. Освен това Нова телевизия благодари на Васил Иванов и му пожелава успех в бъдещите му начинания. "NOVA има пълно доверие в редакционната политика, следвана от разследващите журналисти, под ръководството на мениджмънта на отдел "Новини и актуални предавания", посочват от Нова телевизия. "В последните 5 години в NOVA работи обособен екип от разследващи журналисти, носители на множество награди и автори на редица силни журналистически материали, разобличаващи злоупотреби във всички сфери и нива на публичния живот, като например: финансирането на автобусните спирки в София, обществените поръчки в Агенцията за бежанците, финансирането на предизборната кампания на президента Румен Радев, ефективността на системата за неотложна помощ в София, скандала с обществена поръчка в Неделино за фиктивни ремонти на детска градина и др", посочват от Нова. И добавят, че се гордеят с всички тези постижения, както и с "работата на своя водещ новинарски екип, ръководен от Дарина Сарелска, чийто професионализъм и опит допринасят за успеха и авторитета на медията".

Журналист напуска Нова тв заради "системна цензура"

http://www.mediapool.bg/zhurnalist-napuska-nova-tv-zaradi-sistemna-tsenzura-news262773.html

Разследващият журналист Васил Иванов обяви във вторник сутринта, че напуска Нова телевизия заради "системна цензура" и обеща да разкаже подробности вечерта в ефира на конкуретната бТВ и по-точно в "Шоуто на Слави". Засега не е ясно какъв точно е казусът, но ръководството на Нова тв обяви подкрепата си за шефката на "Новини и актуални предавания", към която са отправени обвиненията на Васил Иванов. Той публикува във Фейсбук предизвестието си до шефа на телевизията Дидие Щосел. В него посочва като причина за напускането си "системна цензура, налагана от Дарина Сарелска, директор на "Новини и актуални предавания", и добавя, че подробности ще разкаже по-късно в "Шоуто на Слави". Васил Иванов е автор на разследвания за корупция и неправомерно харчене на държавни средства. През 2006 г. пред апартамента на семейството му в столицата избухна бомба. За щастие никой не пострада, но извършителите не бяха заловени. Той работи в Нова телевизия през последните 14 години, като за последно бе автор и водещ на предаването "Разследване". По-късно ръководството на Нова телевизия излезе с позиция, в която посочва, че "има пълно доверие в редакционната политика, следвана от разследващите журналисти" и застава зад Дарина Сарелска. Освен това Нова телевизия благодари на Васил Иванов и му пожелава успех в бъдещите му начинания. "NOVA има пълно доверие в редакционната политика, следвана от разследващите журналисти, под ръководството на мениджмънта на отдел "Новини и актуални предавания", посочват от Нова телевизия. "В последните 5 години в NOVA работи обособен екип от разследващи журналисти, носители на множество награди и автори на редица силни журналистически материали, разобличаващи злоупотреби във всички сфери и нива на публичния живот, като например: финансирането на автобусните спирки в София, обществените поръчки в Агенцията за бежанците, финансирането на предизборната кампания на президента Румен Радев, ефективността на системата за неотложна помощ в София, скандала с обществена поръчка в Неделино за фиктивни ремонти на детска градина и др", посочват от Нова. И добавят, че се гордеят с всички тези постижения, както и с "работата на своя водещ новинарски екип, ръководен от Дарина Сарелска, чийто професионализъм и опит допринасят за успеха и авторитета на медията".

Журналист напуска Нова телевизия заради "системна цензура"

http://www.mediapool.bg/zhurnalist-napuska-nova-televiziya-zaradi-sistemna-tsenzura-news262773.html

Разследващият журналист Васил Иванов обяви във вторник, че напуска Нова телевизия след 14 години работа в нея. Той публикува във Фейсбук предизвестието си до шефа на телевизията Дидие Щосел. В него посочва като причина за напускането си "системна цензура, налагана от Дарина Сарелска, директор на "Новини и актуални предавания", и добавя, чеа подробности ще разкаже по-късно в "Шоуто на Слави". Васил Иванов е автор на разследвания за корупция и неправомерно харчене на държавни средства. През 2006 г. пред апартамента на семейството му в столицата избухна бомба. За щастие никой не пострада, но извършителите не бяха заловени. Той работи в Нова телевизия през последните 14 години, като за последно бе автор и водещ на предаването "Разследване". По-късно ръководството на Нова телевизия излезе с позиция, в която посочва, че "има пълно доверие в редакционната политика, следвана от разследващите журналисти" и застава зад Дарина Сарелска. Освен това Нова телевизия благодари на Васил Иванов и му пожелава успех в бъдещите му начинания. "NOVA има пълно доверие в редакционната политика, следвана от разследващите журналисти, под ръководството на мениджмънта на отдел "Новини и актуални предавания", посочват от Нова телевизия. "В последните 5 години в NOVA работи обособен екип от разследващи журналисти, носители на множество награди и автори на редица силни журналистически материали, разобличаващи злоупотреби във всички сфери и нива на публичния живот, като например: финансирането на автобусните спирки в София, обществените поръчки в Агенцията за бежанците, финансирането на предизборната кампания на президента Румен Радев, ефективността на системата за неотложна помощ в София, скандала с обществена поръчка в Неделино за фиктивни ремонти на детска градина и др", посочват от Нова. И добавят, че се гордеят с всички тези постижения, както и с "работата на своя водещ новинарски екип, ръководен от Дарина Сарелска, чийто професионализъм и опит допринасят за успеха и авторитета на медията".

Журналистът Васил Иванов напуска Нова телевизия

http://www.mediapool.bg/zhurnalistat-vasil-ivanov-napuska-nova-televiziya-news262773.html

Разследващият журналист Васил Иванов напуска Нова телевизия.    Той публикува във Фейсбук предизвестието си до шефа на телевизията Дидие Щосел. В него той посочва като причина за напускането си  "системна цензура, налагана от Дарина Сарелска, директор на "Новини и актуални предавания" и добавя, че подробности ще разкаже по-късно днес в "Шоуто на Слави".   Васил Иванов е автор на разследвания за корупция и неправомерно харчене на държавни средства. През 2006 г. пред апартамента на семейството му в столицата избухна бомба. За щастие никой не пострада, но извършителите не бяха заловени.    Той работи в Нова телевизия през последните 14 години, като за последно бе  автор и водещ на предаването "Разследване".     

Чудовището от Лох Нес е изчезнало?

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6176438

Чудовището от Лох Нес е изчезнало?Възможно ли е Неси да е мъртво? Това е най-често задаваният въпрос по темата в последно време, тъй като от 8 месеца насам няма никакви данни за него, пише "Дейли Мейл". Последно Неси е забелязано през август миналата година. Опасенията за смъртта или изчезването му се засилват след сериозен ръст в появяванията му през 2016 г.

Граждански организации настояват за преразглеждане на ремонта на бул. "Дондуков"

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/grajdanski-organizacii-nastoiavat-za-prerazglejdane-na-remonta-na-bul-dondukov-237712/

В писмо до кмета на София и други институции се настоява за запазване на паважа и подробно представяне на проекта за реконструкция

До 31 май приемат заявления за първокласници във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=349059

До 31 май училищата във Варна приемат заявления за прием на първокласници, съобщиха от инспектората по образование за Moreto.net. В заявленията трябва да са приложени и необходимите документи, което всяко училище изисква. До 17 часа на 5 юни школата трябва да обявят списъците с класираните.

Наблюдатели: Нарушенията на турския референдум могат да повлияят на изхода му

https://www.actualno.com/europe/nabludateli-narushenijata-na-turskija-referendum-mogat-da-povlijajat-na-izhoda-mu-news_606335.html

Австрийският депутат и член на наблюдателната комисия на Съвета на Европа, която следеше провеждането на референдума в Турция, Алев Корун заяви, че в хода на гласуването са открити множество нарушения, които биха могли да повлияят на неговия изход. „Съществуват подозре

Белгия иска отпадане на двойното гражданство заради турския референдум

https://www.24chasa.bg/novini/article/6176383

Белгия иска отпадане на двойното гражданство заради турския референдумУбедителното мнозинство на турските граждани в Белгия, подкрепили референдума за промени в конституцията на Турция, дава повод на белгийски политици да поставят на обсъждане въпроса за двойното гражданство, съобщават местни медии, цитирани от БТА. След като близо 78 % от участвалите в допитването турци в Белгия са подкрепили конституционните

28-годишен рекордьор влиза за 22-и път в затвора

http://www.cross.bg/stoyan-lyaskovo-godini-1540558.html

/КРОСС/ 28-годишният рекордьор Стоян Петров получи 22-ра присъда за кражба на цигари и ваучери. Девинският районен съд го осъди за обир на хранителен магазин. Кражбата Стоян направил на фаталния петък 13-и през януари 2016 г. Съдът го наказа заради тежките му рецидиви на 2 години и 4 месеца затвор при първоначален строг режим, съобщи "Марица". Стоян наскоро излезе от затвора. През 2015 г. той бе осъден от Окръжният съд в Смолян на две години затвор, след като преметна бензинджийка в Чепеларе. Той заредил гориво за 70 лева и се примолил на младата жена да й плати по-късно. Като гаранция оставил лична карта, но не се появил с месеци. Жената платила сметката от джоба си и подала сигнал в полицията. Изумлението й било огромно, когато се оказало, че личната карта е чужда, обявена за открадната през април 2013 г., а клиентът е изпечен крадец и измамник. Стоян е от девинското село Лясково и живее с баба си. Магистрати наричат съдебната му история -"бюлетинът", тъй като досието му съдържа към 20 страници присъди. През 2014 г. той се прочу, след като и проститутки и сутеньор от Пловдив се оплакаха, че ги измамил, след като му гостували, и не само че нищо не изкарали, но им задигнал телефоните и ги шантажирал срещу 5000 лв. със заплахи за убийство. Стоян си поръчал проститутки по обява в пловдивски вестник. 30-годишната жрица на любовта Диляна от Пазарджик отишла в девинското село Лясково да го радва, като ги карал сутеньорът им. Договорената цена била 400 лева

Емпатията – вродена ли е способността ни да съчувстваме?

http://offnews.bg/news/n_1/n_653181.html

Много е писано за това колко важно е днес да възпитаме у детето умение да съчувства и съпреживява. Можем ли да го научим на това? И как да го направим? Както във всичко друго и тук най-важен е личният пример – потвърждава го и психологът Тара Бейтс-Дюфорт. Пред няколко години паднах от стълбата в офиса. Пораженията – счупен глезен, охлузвания по лицето, синина под едното око. Когато най-сетне ме изписаха от болницата, и с нечовешки усилия успях да допълзя вкъщи, моите дъщери ме гледаха втрещени. На лицата им бяха изписани страх и объркване. Като видях колко са уплашени, се опитах…

Джинът ускорява метаболизма

https://www.24chasa.bg/novini/article/6176401

Джинът ускорява метаболизмаЛатвийски учени установиха, че джинът ускорява метаболизма, като кара тялото да изгаря повече калории, цял час след като сме изпили коктейла си, съобщи в. "Дейли мейл", цитиран от БТА. Ефектът вероятно се дължи на богатите на антиоксиданти плодове от хвойна. Те са естествен диуретик и са много полезни срещу подуване на корема.

4-те зодии, на които винаги им разбиват сърцето

https://www.actualno.com/curious/4-te-zodii-na-koito-vinagi-im-razbivat-syrceto-news_606334.html

Тези представители просто незнаят какво е времето без да страдат от любовните си мъки. Има неща, които провокират тези ваши състояния. Най-лошото е, че самите вие си го причинявате, а дори не осъзнавате как. Ето как характеристиката на зодиакалния ви знак, ще ви помогне да се

Apple получи одобрение да тества автономни коли в Калифорния

http://www.cross.bg/koli-apple-avtonomni-1540557.html

/КРОСС/ Американският технологичен гигант Apple се сдоби днес със специално разрешение - да тества технология за автономни автомобили в щата Калифорния, САЩ, съобщи в. "Индепендънт". Така компанията се нарежда до автомобилни и технологични концерни като Google, "Форд", "Фолксваген", "Даймлер", "Тесла" и "Дженеръл Моторс", които също ще експериментират със своите проекти за самоуправляващи се коли в щата. Самото разрешително е много специфично - то позволява да се правят тестови карания с три автомобила, одобрени са шестима шофьори. Всички коли са от един модел - Lexus RX450h от 2015 г. За разлика от гореизброените компании обаче, от "Apple" досега не са признавали, че смятат да разработват автономна или електрическа кола. През последните години обаче компанията в Купертино купува разработки, малки компании, патенти и наема десетки автоспециалисти. Всичко това подклажда слухове, че хората на покойния Стийв Джобс също искат парче от баницата на бъдещето в автомобилната индустрия. "Това потвърждава слуховете, че "Apple" поне се заиграва с идеята да се включи в някакъв капацитет в бизнеса с автономни коли", обяснява Крис Тиодор, консултант и бивш вицепрезидент на "Форд" и на "Крайслер". Той обяснява, че в този си вид позволението не означава, че "Apple" ще правят автомобил от нулата, а че по-скоро искат да тестват допълнителен софтуер и хардуер

Природни средства срещу гъбички

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6176421

Природни средства срещу гъбичкиПрез лятото се завишава рискът от гъбични проблеми. Причината е най-вече непрекъснатото излагане на вода по плажове и басейни, но също така и промяната в режима на хранене. Позволяваме си много повече сухи храни и при някои хора това провокира запек. Освен това завишаваме консумацията на захар, което променя киселинния баланс в организма и създава

Спекулациите за кабинета „Борисов 3” започнаха

https://vesti.bg/bulgaria/politika/spekulaciite-za-kabineta-borisov-3-zapochnaha-6068018

Вторият човек в ГЕРБ - Цветан Цветанов, дал знак, че ще избере отново да ръководи парламентарната група

Васил Иванов напуска Нова телевизия

http://offnews.bg/news/n_1/n_653172.html

Разследващият журналист и едно от най-популярните лица на Нова телевизия Васил Иванов напуска медията, съобщи той в профила си във фейсбук. Репортерът публикува предизвестието си до шефа на телевизията Дидие Щосел. Там посочва като причина "системна цензура, налагана от Дарина Сарелска, директор на "Новини и актуални предавания" и добавя, че подробности ще разкаже по-късно днес в "Шоуто на Слави". OFFNews се свърза с Нова телевизия, откъдето очакваме отговор. Името на Васил Иванов се свързва с много от знаковите разследвания на Нова, където работи през последните 14 години. До момента той бе автор и водещ на предаването "Разследване".  Името му нашумя преди години с репортаж от заведение до парламента, в което той засече как народни представители пият кафе, докато с техните депутатски карти се гласува в пленарната зала. Материалът тогава му донесе Златно чадърче от медийния фестивал в Албена. През годините е носител на още много награди. През 2006 г. пред апартамента му в столицата избухна бомба. За щастие никой не пострада, но извършителите така и не бяха заловени.

Прокуратурата в Разград внесе протест срещу наредбата за детските градини

https://www.24chasa.bg/region/article/6176391

Прокуратурата в Разград внесе протест срещу наредбата за детските градиниВ Административния съд в Разград е постъпил протест на Окръжната прокуратура, с искане да се отменят разпоредби от Наредба номер 27 за условията и реда за записване, отписване и приемане на деца в общинските детски градини на територията на Община Разград, приета с решение на Общински съвет - Разград, съобщават от съдебната институция.

Над 7000 тона храна отива на боклука след празниците

http://www.moreto.net/novini.php?n=349061

Едно от последствията от дългите празнични дни и богатите трапези е, че изхвърляме над 7 хиляди тона храна. Ресторанти, домакинствата и хотели генерират основната част от хранителни отпадъци. Всеки ден у нас, най-бедната държава в Европейския съюз, изхвърляме над 1800 т храни.

Пенчо Ковачев: Аха да заковем министър с подкуп

https://www.24chasa.bg/novini/article/6175804

Пенчо Ковачев: Аха да заковем министър с подкупНа 18 април “24 часа” празнува 26-ия си рожден ден. 9490 дни истински новини, интересни анализи и най-ценното - различни гледни точки в любимия вестник. Ние гарантираме и вие знаете, че в “24 часа” няма фалшиви новини, пропаганда и опорни точки в полза на партийни интереси. Няма език на омразата, клишета, кухи и скучни тези.

Гърция ще мести бежанците в малки градчета

https://www.24chasa.bg/novini/article/6176368

Гърция ще мести бежанците в малки
градчетаГърция планира да премести 20 хиляди бежанци от източната част на Егейско море и да ги настани в апартаменти и жилища в малки градчета, съобщава в. "Прото тема", цитиран от БТА. Министерството за миграционната политика е разработило план, който предвижда в градчета с население до 15 хиляди жители и с проблеми в икономиката да бъдат подслонявани до

Обвиненият за убийството на таксиметров шофьор от Варна иска да изчисти името си

http://www.moreto.net/novini.php?n=349060

И Апелативният съд във Варна реши да остави в ареста единия от обвинените в убийството на таксиметров шофьор в района на военното поделение в Каменар. В първия работен ден след Великденските празници, Космас Джероме се изправи сам пред съда, без съучастничката си Ренета Козарова, за да поиска по-лека мярка за неотклонение, предаде репортер на Moreto.

Руснаците са доволни от анексирането на Крим, но не искат да плащат за него, сочи проучване

http://offnews.bg/news/n_1/n_653170.html

Според две трети от жителите на Русия анексията на украинския полуостров Крим през 2014 г. е донесла на Руската федерация повече ползи, отколкото вреди. Това показва анализ на социологическия център "Левада", пише вестник "Ведомости", цитиран от Би Би Си. Над половината участници в анкетата обаче смятат, че не е правилно средствата за развитие на полуострова да идват главно от държавния бюджет при сегашното общо съкращаване на разходите за образование, здравеопазване, индексиране на заплатите и пенсиите. Мнението на повечето западни страни, че с присъединяването на Крим Русия е "нарушила всички следвоенни и постсъветски международни договорености и международното право", се споделя само от 13 процента от участвалите в допитването. Преди година обаче така са мислели още по-малко хора в Русия - 9 на сто. И днес 71 на сто заявяват, че това изобщо не ги тревожи. Говорейки за ползи от присъединяването на Крим, жителите на Русия имат предвид репутацията на страната, усещането, че е велика, запазването на военноморската й база в Севастопол (за която по-рано Москва плащаше наем на Киев, б. р.), посочва зам.-директорът на "Левада" Алексей Гражданкин. "Конфликтът със Запада по повод Крим не носи ползи. Всички усещат икономическите последици - някой ги признава, друг смята, че нямат значение. Затова ползите, сиреч символичните и политическите изгоди от присъединяването на Крим, натежават повече от предизвиканите икономически проблеми", обяснява експертът. При това повечето жители на Русия не са усетили тези проблеми - забелязали са ги заможните хора, нежелаещи да живеят зад желязна завеса, смята социологът. "Щом материалното положение е лошо, остава ти само да се гордееш със страната си, един вид за компенсация. Хората никога не са живели добре, затова пък мнозина помнят как са живели в една държава - велика сила. В такъв момент идеологията става наркотик, създаващ еуфоричен ефект", добавя Гражданкин.

Левандовски дава надежда на Байерн за чудо в Мадрид

http://offnews.bg/news/n_1/n_653169.html

Способен ли е Байерн на чудо в Мадрид, след като загуби 1:2 от Реал у дома? Реваншът от четвъртфиналите в Шампионската лига ще даде отговор тази вечер в 21,45 ч. българско време. Голямата заплаха за Реал се завръща. Роберт Левандовски ще играе за Байерн, макар че тренира едва от два дни и не е в оптимално състояние. Под въпрос продължава да е друг голям отсъстващ от първата среща - Матс Хумелс, без който защитата на немците изглеждаше трагична. Очаква се Боатенг, който също има проблеми, да стисне зъби и да играе. Наказан е Хави Мартинес, който беше изгонен заслужено в Мюнхен. В Реал от няколко дни се готвят за битка без Гарет Бейл, който не успя да се възстанови от травма. Очаква се неговото място да заеме Иско, който спаси "белия балет" през уикенда с двата си гола във вратата на Спортинг Хихон. Медиите в Испания затрупват халфа с комплименти, тъй като той играе на три позиции този сезон в зависимост от схемата на Зидан. Във въпросната среща Зизу даде почивка на повечето си звезди. Анчелоти също направи доста ротации при гостуването на Леверкузен (0:0).  Любопитни факти: - В последните 9 мача на Реал в турнира винаги падат над 2,5 гола - Мадридчани вкарват поне по два гола в 9 поредни мача в турнира - Реал е в серия от 13 мача без загуба в Шампионската лига - Испанците печелят 5 от последните 6 мача срещу Байерн във всички състезания - В 6 от предишните 7 мача на Байерн в Шампионската лига бяха отбелязани повече от два гола - В последните 10 срещи на Реал Мадрид във всички турнири: 8 победи и 2 равенства. От тях 2 победи и 2 равенства в последните 4 домакинства. - В последните 10 срещи на Байерн Мюнхен във всички турнири: Общо 7 победи, 1 равенство и 2 загуби. От тях 3 победи, 1 равенство и 1 загуба в последните 5 гостувания. - В последните 10 директни срещи домакините имат 6 победи, гостите имат 3 победи и 1 път са завършили наравно. У дома Реал има 3 от 3 победи срещу баварците Вероятни състави: РЕАЛ МАДРИД (4-3-3): К. Навас; Карвахал, С. Рамос, Начо, Марсело; Кроос, Каземиро, Модрич; Иско, Бензема, К. Роналдо Треньор: З. Зидан БАЙЕРН (4-2-3-1): Нойер; Лаам, Боатенг, Алаба, Бернат; Ч. Алонсо, Видал; Робен, Тиаго, Рибери; Левандовски Треньор: К. Анчелоти СЪДИЯ: Виктор Касай

Летището в София прие над половин милион пътници през март

http://www.dnevnik.bg/biznes/turizam/2017/04/18/2954839_letishteto_v_sofiia_prie_nad_polovin_milion_putnici/?ref=rss


Преминалите през летището в София пътници през март 2017 г. са над половин милион или 515 857, което е с 52% повече спрямо март 2016 г., се казва в прессъобщение на аерогарата.

Пътуващите по международни редовни линии са се увеличили с 53%, а по вътрешни – с 60%.

Пътувалите с чартърни полети са с 46% повече спрямо миналата година, което се дължи на удължената програма на зимните туристически полети поради продължителните благоприятни условия за ски...

Германия разследва предимно руски и ирански агенти

https://www.24chasa.bg/novini/article/6176329

Германия разследва предимно руски и ирански агентиРазследвания за извършване на разузнавателна дейност на територията на Германия най-често са предприемани срещу руски и ирански агенти. Това съобщава вестник Die Mitteldeutsche Zeitung, цитиран "Фокус". Вестникът се позовава на отговор на федералното вътрешно министерство, отправен от фракцията на „Левица“ в Бундестага.

Българите зад граница – все така най-голям външен инвеститор у нас

http://www.moreto.net/novini.php?n=349057

Българите зад граница пращат все повече средства за семействата си у нас. Това показват данните на централната банка. 127 млн. лв. са изпратили сънародниците ни зад граница у нас в началото на годината – това са близо 2 млн. лв повече в сравнение със същия период на 2016 г.

14-годишно българче е убито с брадва в Дуисбург

https://www.24chasa.bg/novini/article/6176310

14-годишно българче е убито с брадва в ДуисбургВ неделя вечерта в германския Дуисбург след свада е нападнат и убит 14-годишното българче Александър М., пише немското издание "Билд". Александър е бил нападнат с брадва и е загинал заради тежките рани.  Около 23:15 часа в неделя вечерта Александър, баща му - Димитър - и майка му вечеряли в дома си в Дуисбург.

Кога е заснето първото селфи и ново ли е явлението изобщо

https://vesti.bg/lyubopitno/istoriata-pomni/koga-e-zasneto-pyrvoto-selfi-i-novo-li-e-iavlenieto-izobshto-6068013

Всичко започва с една снимка в огледалото на Робърт Корнелиъс и прераства в световна мания, превърнала се в израз на човешкия нарцисизъм и не само

С Русия или в Турция?

http://www.cross.bg/tyrtziya-nyama-sila-1540555.html

/КРОСС/ За съжаление или не, трети път няма. Резултатите от референдума в Турция вещаят злокобни последици за нас, във всеки един случай. Ако Ердоган се укрепи, той ще започне да изгражда със сила ислямската дъга, включваща България. Това може да започне скоро, за да се задуши с войнствен национализъм вътрешната съпротива. Ако пък избухне гражданска война, милиони турци и мигранти ще тръгнат да се заселват тук и ще искат да наложат своя начин на живот. Коя от двете злини е по-малко опустошителна, е трудно да се каже. Алтернативата на Турция няма как да се хареса на евроатлантиците, но не може да забравим, че техните усилия доведоха до този кръстопът. Те разрушиха армията, те разбиха разузнаването и предадоха агентите ни в Турция, те пуснаха Анкара да си разиграва коня в България, те гледаха с едното око към Босфора, като заминаваха за Брюксел. От тях идваха илюзиите, че НАТО или ЕС щял да ни защити. Ще ни защитят, ама на куково лято. Не се съмнявайте, че НАТО отдавна ни е продало и предало на Турция. Накараха ни да унищожим ракетите, авиацията и бронетанковите съединения, именно за да бъдем беззащитна и лесна плячка. Мисли ли някой, че по друга причина бяха разбити въоръжените ни сили? Несъмнено и ЕС ще ни отстъпи на Турция, както предаде някога Чехословакия на Хитлер. За Западна Европа солидарността никога не е имала стойност, щом от нея няма сметка. Знаем, че опасността не идва от вчера

Снимат риалити шоу за живота на Рики Мартин

https://www.actualno.com/showbusiness/snimat-rialiti-shou-za-jivota-na-riki-martin-news_606331.html

Музикалната телевизия VH1 разкри, че сред новите предавания в програмата ще бъде включено и риалити шоу, което ще проследява живота на пуерториканеца Рики Мартин. "Невиждан досега поглед в света на една от най-потайните и предпазливи световноизвестни звезди на нашето време

Смъртно наказание значи край на турските преговори за членство в ЕС

http://clubz.bg/52935-smyrtno_nakazanie_znachi_kraj_na_turskite_pregovori_za_chlenstvo_v_es

Турският президент Реджеп Ердоган произнася реч в Анкара.

Връщане на смъртното наказание означава край на преговорите за членство в ЕС, които Турция води от 12 години, предупреди днес Европейската комисия.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган допусна, че може да свика референдум за връщане на смъртното наказание, ако не събере достатъчно парламентарно мнозинство за това.

„Това не само е червена линия, но това е най-червената от всички червени линии“, коментира днес говорителят на Европейската комисия Маргаритис Схинас.

„Преминаването от реторика към действие по въпроса за смъртното наказание ще бъде ясен сигнал, че Турция нe иска да бъде членка на европейското семейство“, каза Схинас.

Европа не би приела дори да обсъжда с турските власти връщане към смъртното наказание, тъй като отказът от него е сред основните ѝ принципи, добави говорителят.

Той коментира и доклад на мисия от наблюдатели на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, който констатира, че турският референдум от миналата неделя за разширяване на президентските правомощия не покрива демократичните стандарти.

Гласуването премина в условията на извънредно положение, репресии срещу опозицията и близките до нея медии, които свидетелстваха за нарушения и оспориха резултата.

„С оглед на този доклад на наблюдателите, близките резултати на референдума и стигащите далече последици на конституционните промени ние призоваваме турските власти да преценят следващите стъпки много внимателно и да търсят възможно най-широкото национално съгласие след референдума“, каза говорителят.

Той призова за въздържаност от всички политически сили в Турция и за „прозрачни разследвания“ за нередностите, установени от наблюдателите.

Комисията иска Турция „да се приближи пак към ЕС, а не да се придвижва по-далече и по-бързо от нас“, каза Схинас.  

Той заяви, че ЕС продължава да изпълнява ангажиментите си по съвместно изявление с Турция от 18 март 2016 г. за спиране на нелегалната миграция към ЕС и че Анкара има да изпълни още седем изисквания, за да получи безвизов режим за своите граждани, предвиден в това изявление.

Смъртно наказание значи край на турските преговори за членство в ЕС

http://www.clubz.bg/52935-smyrtno_nakazanie_znachi_kraj_na_turskite_pregovori_za_chlenstvo_v_es

Турският президент Реджеп Ердоган произнася реч в Анкара.

Връщане на смъртното наказание означава край на преговорите за членство в ЕС, които Турция води от 12 години, предупреди днес Европейската комисия.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган допусна, че може да свика референдум за връщане на смъртното наказание, ако не събере достатъчно парламентарно мнозинство за това.

„Това не само е червена линия, но това е най-червената от всички червени линии“, коментира днес говорителят на Европейската комисия Маргаритис Схинас.

„Преминаването от реторика към действие по въпроса за смъртното наказание ще бъде ясен сигнал, че Турция нe иска да бъде членка на европейското семейство“, каза Схинас.

Европа не би приела дори да обсъжда с турските власти връщане към смъртното наказание, тъй като отказът от него е сред основните ѝ принципи, добави говорителят.

Той коментира и доклад на мисия от наблюдатели на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, който констатира, че референдумът не покрива демократичните стандарти.

Гласуването премина в условията на извънредно положение, репресии срещу опозицията и близките до нея медии, които свидетелстваха за нарушения и оспориха резултата.

„С оглед на този доклад на наблюдателите, близките резултати на референдума и стигащите далече последици на конституционните промени ние призоваваме турските власти да преценят следващите стъпки много внимателно и да търсят възможно най-широкото национално съгласие след референдума“, каза говорителят.

Той призова за въздържаност от всички политически сили в Турция и за „прозрачни разследвания“ за нередностите, установени от наблюдателите.

Комисията иска Турция „да се приближи пак към ЕС, а не да се придвижва по-далече и по-бързо от нас“, каза Схинас.  

Той заяви, че ЕС продължава да изпълнява ангажиментите си по съвместно изявление с Турция от 18 март 2016 г. за спиране на нелегалната миграция към ЕС и че Анкара има да изпълни още седем изисквания, за да получи безвизов режим за своите граждани, предвиден в това изявление.

Лондон ще се опита да задържи агенции на ЕС и след Brexit

http://www.investor.bg/evropa/334/a/london-shte-se-opita-da-zadyrji-agencii-na-es-i-sled-brexit-237711/

Къде ще е седалището на агенцията по лекарства и на банковия регулатор ще бъде обект на преговори, твърди британското правителство

ГЕРБ и БСП строяват депутатите си за старта на 44-ия парламент

http://offnews.bg/news/n_1/n_653168.html

Двете най-големи парламентарни групи ГЕРБ и БСП се събират на първи заседания преди старта на новото Народно събрание утре. 240 депутати, избрани в 44-я парламент ще се закълнат, а сред първите им задачи е да гласуват новото правителство на ГЕРБ и Обединени патриоти.  Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов събира от 18.00 часа в парламентарната си група. Очаква се на заседанието да бъде утвърден новият председател на НС. Сред обсъжданите имена са това на Димитър Главчев, който в миналия парламент беше сред заместниците на Цецка Цачева, и на Данаил Кирилов, екс шеф на правната комисия.  БСП също събира на заседание на парламентарната група. Срещата е от 14 часа в централата на "Позитано" 20. 

В Хасково започва проверка на питейните източници

https://www.actualno.com/haskovo/v-haskovo-zapochva-proverka-na-pitejnite-iztochnici-news_606327.html

Във вторник специална междуведомствена комисия започва изследване на източниците на вода в град Хасково, където по-рано бе отчетено 14-кратно превишаване на пределите на допустимите норми на концентрация на уран, предава ТАСС. В навечерието на Великденските празници Мини

Йотова: БСП загуби заради високо самочувствие

https://vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/iotova-bsp-zagubi-zaradi-visoko-samochuvstvie-6068016

Нямаше натиск. Има идеи, заяви Йотова за забраната за гласуване на българите в чужбина.

Най-добрата млада английска писателка Иви Уайлд пристига в България

https://www.actualno.com/books/naj-dobrata-mlada-anglijska-pisatelka-ivi-uajld-pristiga-v-bylgarija-news_606326.html

Най-добрата млада английска писателка Иви Уайлд пристига в България. Романът ѝ „Всички птици пеят“ е едновременно красив и страшен Иви Уайлд, най-добрият британски писател на своето поколение (според „Гранта“) и носителка на много литературни награди, идва в Бъ

Заловиха таксиметрова банда в Москва, пребивала и ограбвала клиентите си

http://www.cross.bg/klientite-taksimetrovi-trimata-1540556.html

/КРОСС/ Властите в Русия заловиха банда от таксиметрови шофьори, които са ограбвали свои клиенти, предава Вести.ру. Тримата задържани са пребивали "клиентите" си до смърт и са ги захвърляли завързани в обезлюдени села край Москва. Младите мъже са задигали телефони, таблети и пари. Най-голямата сума, която са плячкосали от жертвите си, е 20 000 рубли. Престъпниците са работели в една от таксиметровите компании в руската столица. Собствениците й и колегите на тримата не са и подозирали с какво всъщност са се занимавали, докато обслужват клиентите на фирмата. Тримата освен с таксиметрови услуги, са професионални спортисти и участват в ММА боевете. Засега има сведения за 6 случая на побой и грабеж, които са извършили тримата боксьори. 

Васил Иванов: Напускам Нова телевизия заради системна цензура

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6176332

Васил Иванов: Напускам Нова телевизия заради системна цензураЖурналистът Васил Иванов напуска Нова телевизия. Иванов обяви решението си с пост във Фейсбук, като уточни, че напуска заради „системна цензура“, налагана от директора на „Новини и актуални предавания“ – Дарина Сарелска. Иванов публикува и предизвестието за напускане, което е

Може ли да бъде открито ДНК-то на Исус... в България?

http://clubz.bg/52934-moje_li_da_byde_otkrito_dnk_to_na_isus_v_bylgariq

Джордж Бъзби е изследовател по статистическа геномика от Оксфордския университет. Статията за пръв път е отпечатана в сп. „Разговорът“.

Беше първата стъпка на едно изключително пътуване. В един светъл, но много студен януарски следобед по-рано тази година аз се озовах на малък остров в Черно море, съвсем близо до Созопол, на Източното крайбрежие на България.

Свети Иван отдавна е дестинация за туристите – островът може да се похвали с храм на Аполон от древни времена. Но аз бях там, за да говоря с възрастен български археолог за едно от най-важните открития на неговата кариера.

През 2010 г. Казимир Попконстантинов открива кости, които смята, че са на най-известния от всички светци – Йоан Кръстител. Интересувах се от това какво може да ни покаже ДНК анализ за тези кости и за други такива.

Заедно с изследователя на Библията Джо Базил пътувах по света и снимах документален филм за религиозните и научни доказателства, които свързват археологични артефакти със самия Исус Христос.

Попконстантинов прави откритието си при разкопките на църква от шести век на острова, построена върху базилика от век по-рано.

Докато внимателно изстъргвал калта от мястото, на което е бил олтарът, той се натъкнал на каменна плоча и бил изумен да открие под нея малка мраморна кутия. Веднага разбрал какво представлява тя.

За да може една църква да бъде осветена в тази част на Европа през V век, тя се е нуждаела от реликва от светец или религиозен човек. Тази кутия, известна като мощехранителница, би съдържала такава реликва.

Той продължил да копае наоколо и намерил друга по-малка кутия на около метър разстояние. На ръба й имало надпис:

„Бог да те спаси, служителю Томас. За свети Йоан.“

Когато Казимир по-късно отваря мощехранителницата, открива вътре пет парчета от кости. Епитафията на малката кутия, вероятно използвана за пренасяне на костите, е ключово доказателство, което го подтикнало да реши, че те може да са на Йоан Кръстител.

Това откритие е изключително важно отчасти защото Йоан Кръстител е както ученик на Исус, така и негов братовчед – което означава, че те споделят общо ДНК.

Благодарение на редица научни постижения изследванията на древна ДНК добиването и анализът на генетичен материал от кости и фосили на организми, изкопани от земята, са във възход.

Сега имаме ДНК вериги от стотици хора, които са мъртви отдавна, а анализ на тези вериги допълнително прецизира разбирането ни за човешката история.

ДНК като доказателство за самоличност

Първоначално бях скептичен за това, което можем да научим от българските кости. Като за начало няма ДНК тест, който да може да докаже, че това са части от Йоан Кръстител, Исус или който и да е друг конкретен човек.

Не можем да извлечем и анализираме неизвестна ДНК проба и магически да кажем, че е принадлежала на една или друга историческа личност. За да направим това, ни трябва ДНК проба, която недвусмислено идва от Йоан Кръстител и която можем да сравним с костите. Така че ДНК веригите сами по себе си не са особено полезни.

Друг важен елемент е рискът от замърсяване. В един идеален сценарий древният материал, който искаме да ползваме за генетичен анализ, трябва да не е докосван от който и да е друг човек, откакто този е умрял.

Най-добрите древни образци са изкопани от земята, сложени в торба и пратени директно в лаборатория. В 500-те години между смъртта на Йоан и затварянето на костите в църквата произволен брой хора може да са ги държали и да са оставили своето ДНК върху тях.

Но това не означава, че всичко е загубено. ДНК се разгражда с времето, така че може да тестваме всяко ДНК, извадено от древни останки за признаци на деградация. Това означава, че можем да различим съвременно замърсяване от древните геноми.

Можем и да опитаме да вземем ДНК от вътрешността на костите и ДНК вериги от хора, които знаем, че са влизали в контакт с артефактите, за да можем да различим древния генетичен материал от съвременния.

Какво може да ни каже ДНК

ДНК трябва да се използва като допълнителен инструмент в археологията. По мое мнение има две ясни ползи от анализа на ДНК в този конкретен случай. Можем да сравним ДНК от тази реликва с ДНК от други.

Ако намерим други реликви, за които се твърди, че са от Йоан Кръстител или близък негов роднина като Исус, тогава можем да използваме генетиката, за да ги сравним и да видим дали е възможно да са дошли от родственици.

Освен това имаме растящи колекции от ДНК от цял свят, които можем да използваме, за да направим предположение за географския произход.

Какво точно ни казаха българските кости? Радиовъглеродното датиране предполага, че те в действителност са на около 2000 години. Техните ДНК вериги показват принадлежност към съвременното население на Близкия изток.

За жалост, когато говорих с генетика, който направи изследването, той ми каза, че е открил, че ДНК веригите съвпадат с човека, който всъщност е извлякъл костния материал – тоест вероятно става дума за замърсяване.

И тъй като има много малко материал, с който да се работи, е малко вероятно, че ще успеем да използваме ДНК, за да разберем чии са тези кости.

Въпреки това посетих други учени с реликви, на които ДНК анализът е възможен.

Например скорошно изследване идентифицира ДНК на няколко души на Торинската плащаница, парчето плат, в което се смята, че е бил увит Исус, когато е свален от кръста.

В Йерусалим се срещнахме с човек, който беше в процес на вземане на ДНК от костницата на Яков, кутия от първи век, която може би съдържа костите на брата на Исус.

Костницата на Яков.

Срещнахме се и с археолог в Израел, който има няколко клина за разпъване на кръст, един от тях все още забит в коста на петата на бедната разпната душа. За жалост не може да се изкара ДНК от ръждиво желязо.

Докато ДНК анализът не може да докаже дали тези артефакти са онова, което някои вярват, че са, надеждата е, че те или други древни предмети някой ден могат да предоставят информация за връзката с техните съвременни потомци.

Нека приемем за момент, че можем да изключим напълно замърсяването и че ДНК-то от плащаницата има семейно съвпадение с ДНК-то от костницата на Яков – и че и двете са свързани с българските кости.

Може ли това да е ДНК-то на Исус и семейството му? За да отговорим на това, всичко, което ни е нужно, е малко вяра.

Може ли да бъде открито ДНК-то на Исус... в България?

http://www.clubz.bg/52934-moje_li_da_byde_otkrito_dnk_to_na_isus_v_bylgariq

Джордж Бъзби е изследовател по статистическа геномика от Оксфордския университет. Статията за пръв път е отпечатана в сп. „Разговорът“.

Беше първата стъпка на едно изключително пътуване. В един светъл, но много студен януарски следобед по-рано тази година аз се озовах на малък остров в Черно море, съвсем близо до Созопол, на Източното крайбрежие на България.

Свети Иван отдавна е дестинация за туристите – островът може да се похвали с храм на Аполон от древни времена. Но аз бях там, за да говоря с възрастен български археолог за едно от най-важните открития на неговата кариера.

През 2010 г. Казимир Попконстантинов открива кости, които смята, че са на най-известния от всички светци – Йоан Кръстител. Интересувах се от това какво може да ни покаже ДНК анализ за тези кости и за други такива.

Заедно с изследователя на Библията Джо Базил пътувах по света и снимах документален филм за религиозните и научни доказателства, които свързват археологични артефакти със самия Исус Христос.

Попконстантинов прави откритието си при разкопките на църква от шести век на острова, построена върху базилика от век по-рано.

Докато внимателно изстъргвал калта от мястото, на което е бил олтарът, той се натъкнал на каменна плоча и бил изумен да открие под нея малка мраморна кутия. Веднага разбрал какво представлява тя.

За да може една църква да бъде осветена в тази част на Европа през V век, тя се е нуждаела от реликва от светец или религиозен човек. Тази кутия, известна като мощехранителница, би съдържала такава реликва.

Той продължил да копае наоколо и намерил друга по-малка кутия на около метър разстояние. На ръба й имало надпис:

„Бог да те спаси, служителю Томас. За свети Йоан.“

Когато Казимир по-късно отваря мощехранителницата, открива вътре пет парчета от кости. Епитафията на малката кутия, вероятно използвана за пренасяне на костите, е ключово доказателство, което го подтикнало да реши, че те може да са на Йоан Кръстител.

Това откритие е изключително важно отчасти защото Йоан Кръстител е както ученик на Исус, така и негов братовчед – което означава, че те споделят общо ДНК.

Благодарение на редица научни постижения изследванията на древна ДНК добиването и анализът на генетичен материал от кости и фосили на организми, изкопани от земята, са във възход.

Сега имаме ДНК вериги от стотици хора, които са мъртви отдавна, а анализ на тези вериги допълнително прецизира разбирането ни за човешката история.

ДНК като доказателство за самоличност

Първоначално бях скептичен за това, което можем да научим от българските кости. Като за начало няма ДНК тест, който да може да докаже, че това са части от Йоан Кръстител, Исус или който и да е друг конкретен човек.

Не можем да извлечем и анализираме неизвестна ДНК проба и магически да кажем, че е принадлежала на една или друга историческа личност. За да направим това, ни трябва ДНК проба, която недвусмислено идва от Йоан Кръстител и която можем да сравним с костите. Така че ДНК веригите сами по себе си не са особено полезни.

Друг важен елемент е рискът от замърсяване. В един идеален сценарий древният материал, който искаме да ползваме за генетичен анализ, трябва да не е докосван от който и да е друг човек, откакто този е умрял.

Най-добрите древни образци са изкопани от земята, сложени в торба и пратени директно в лаборатория. В 500-те години между смъртта на Йоан и затварянето на костите в църквата произволен брой хора може да са ги държали и да са оставили своето ДНК върху тях.

Но това не означава, че всичко е загубено. ДНК се разгражда с времето, така че може да тестваме всяко ДНК, извадено от древни останки за признаци на деградация. Това означава, че можем да различим съвременно замърсяване от древните геноми.

Можем и да опитаме да вземем ДНК от вътрешността на костите и ДНК вериги от хора, които знаем, че са влизали в контакт с артефактите, за да можем да различим древния генетичен материал от съвременния.

Какво може да ни каже ДНК

ДНК трябва да се използва като допълнителен инструмент в археологията. По мое мнение има две ясни ползи от анализа на ДНК в този конкретен случай. Можем да сравним ДНК от тази реликва с ДНК от други.

Ако намерим други реликви, за които се твърди, че са от Йоан Кръстител или близък негов роднина като Исус, тогава можем да използваме генетиката, за да ги сравним и да видим дали е възможно да са дошли от родственици.

Освен това имаме растящи колекции от ДНК от цял свят, които можем да използваме, за да направим предположение за географския произход.

Какво точно ни казаха българските кости? Радиовъглеродното датиране предполага, че те в действителност са на около 2000 години. Техните ДНК вериги показват принадлежност към съвременното население на Близкия изток.

За жалост, когато говорих с генетика, който направи изследването, той ми каза, че е открил, че ДНК веригите съвпадат с човека, който всъщност е извлякъл костния материал – тоест вероятно става дума за замърсяване.

И тъй като има много малко материал, с който да се работи, е малко вероятно, че ще успеем да използваме ДНК, за да разберем чии са тези кости.

Въпреки това посетих други учени с реликви, на които ДНК анализът е възможен.

Например скорошно изследване идентифицира ДНК на няколко души на Торинската плащаница, парчето плат, в което се смята, че е бил увит Исус, когато е свален от кръста.

В Йерусалим се срещнахме с човек, който беше в процес на вземане на ДНК от костницата на Яков, кутия от първи век, която може би съдържа костите на брата на Исус.

Костницата на Яков.

Срещнахме се и с археолог в Израел, който има няколко клина за разпъване на кръст, един от тях все още забит в коста на петата на бедната разпната душа. За жалост не може да се изкара ДНК от ръждиво желязо.

Докато ДНК анализът не може да докаже дали тези артефакти са онова, което някои вярват, че са, надеждата е, че те или други древни предмети някой ден могат да предоставят информация за връзката с техните съвременни потомци.

Нека приемем за момент, че можем да изключим напълно замърсяването и че ДНК-то от плащаницата има семейно съвпадение с ДНК-то от костницата на Яков – и че и двете са свързани с българските кости.

Може ли това да е ДНК-то на Исус и семейството му? За да отговорим на това, всичко, което ни е нужно, е малко вяра.

Еврото поскъпва плахо

http://econ.bg/Новини/Еврото-поскъпва-плахо_l.a_i.741197_at.1.html

Kypcът нa дoлapa ĸъм йeнaтa във втopниĸ pacтe нa фoнa нa зaявлeниe нa миниcтъpa нa финaнcитe нa CAЩ Cтивън Mнyчин, чe cтpaнaтa мy нямa дa ce cтpeми...

Забраняват риболова във Варненско

http://www.moreto.net/novini.php?n=349049

От днес до 2 юни през тази година ще е в сила забраната за улов на пролетно - лятно размножаващите се риби в рибностопанските обекти, научи Moreto.net. Забранен е и уловът на калкан във водите на Черно море през периода от 15 април до 15 юни включително, съгласно Регламент (ЕС) 2016/2372 на Съвета от 19 декември 2016 година за определяне на възможностите за риболов на някои рибни запаси и групи рибни запаси за 2017 година в Черно море.

Българинът яде повече зеленчук, намалява алкохола и цигарите

http://clubz.bg/52933-bylgarinyt_qde_poveche_zelenchuk_namalqva_alkohola_i_cigarite

В консумираните храни от българските домакинства са настъпили промени през миналата година в сравнение с 2015 г.

Консумацията на хляб и тестени изделия намалява с 1.5 кг и достига 88 кг средно на човек. Увеличава се консумацията на плодове и зеленчуци съответно с 1.4 и 1.6 кг, съобщава "Дарик", цитирайки данни на НСИ.

Средно българинът е изял и по-малко месо от 2015-а - консумирали сме 32.5 кг мръвка, със сто грама по-малко, отколкото през 2015-а.

Консумацията на производните месни произведения средно на човек е 13.1 кг за година, което е с 600 грама по-малко.

Българинът пие и по-малко прясно мляко, като през 2016 година на човек се падат 17.3 литра, а през 2015-а са били 18.5 литра. Ядем обаче повече кисело мляко, показва статистиката. През миналата година българинът е изял средно 27.5 килограма кисело мляко при 25.8 килограма през предходната година.

С 1.9 л намалява потреблението средно на човек от домакинство на алкохолни напитки през 2016-а в сравнение с 2015 година, като българинът е изпил  27.3 л за 12-те месеца. Намалява и употребата на цигари, като средно на човек от домакинство се падат 639 къса в сравнение с 647 през предходната година.

През периода 2008-2016 г. се увеличава покупателната способност на домакинствата за повечето основни хранителни продукти. Най-много е нараснала покупателната способност при яйцата, свинското месо, ябълките, белия хляб и захарта в сравнение с началото на разглеждания период. Сравнително най-малко е повишението при маслото.

Българинът яде повече зеленчук, намалява алкохола и цигарите

http://www.clubz.bg/52933-bylgarinyt_qde_poveche_zelenchuk_namalqva_alkohola_i_cigarite

В консумираните храни от българските домакинства са настъпили промени през миналата година в сравнение с 2015 г.

Консумацията на хляб и тестени изделия намалява с 1.5 кг и достига 88 кг средно на човек. Увеличава се консумацията на плодове и зеленчуци съответно с 1.4 и 1.6 кг, съобщава "Дарик", цитирайки данни на НСИ.

Средно българинът е изял и по-малко месо от 2015-а - консумирали сме 32.5 кг мръвка, със сто грама по-малко, отколкото през 2015-а.

Консумацията на производните месни произведения средно на човек е 13.1 кг за година, което е с 600 грама по-малко.

Българинът пие и по-малко прясно мляко, като през 2016 година на човек се падат 17.3 литра, а през 2015-а са били 18.5 литра. Ядем обаче повече кисело мляко, показва статистиката. През миналата година българинът е изял средно 27.5 килограма кисело мляко при 25.8 килограма през предходната година.

С 1.9 л намалява потреблението средно на човек от домакинство на алкохолни напитки през 2016-а в сравнение с 2015 година, като българинът е изпил  27.3 л за 12-те месеца. Намалява и употребата на цигари, като средно на човек от домакинство се падат 639 къса в сравнение с 647 през предходната година.

През периода 2008-2016 г. се увеличава покупателната способност на домакинствата за повечето основни хранителни продукти. Най-много е нараснала покупателната способност при яйцата, свинското месо, ябълките, белия хляб и захарта в сравнение с началото на разглеждания период. Сравнително най-малко е повишението при маслото.

Зидан остава начело на "Реал" и през следващия сезон

https://www.24chasa.bg/sport/article/6176307

Зидан остава начело на "Реал" и през следващия сезонПрезидентът на Реал Мадрид Флорентино Перес е решил, че каквото и да се случи оттук до края на сезона иска Зинедин Зидан да води отбора и през следващия сезон. Според вестник „Марка“ френският специалист ще получи предложение за нов договор съвсем скоро. Легендата на „белия балет“, който беше назначен на ветровития треньорски пост в средата на

Лавров към Вашингтон: Не се месете в Сирия и Северна Корея

http://www.cross.bg/lavrov-zayavi-deiistviya-1540554.html

/КРОСС/ Руският министър на външните работи Сергей Лавров изрази надежда, че САЩ няма да предприемат едностранно действия за решаване на проблема със севернокорейската ядрена програма. "Надявам се, че няма да има действия като онези, които видяхме наскоро в Сирия", заяви Лавров на пресконференция в Москва, предаде ТАСС Той даде да се разбере, че Русия не приема "ядрените и балистичните авантюри на КНДР в нарушение на резолюции на ООН", но подчерта, че това не позволява "автоматично нарушаването на международното право, като бъде използвана сила срещу Северна Корея". От своя страна, Китай също заяви, че е против разполагането на противоракетната система на САЩ.  

ГЕРБ предлагат Димитър Главчев за шеф на парламента

http://www.clubz.bg/52932-gerb_predlagat_dimityr_glavchev_za_shef_na_parlamenta

Димитър Главчев. Снимка БГНЕС

Първото заседание на новата парламентарна група на ГЕРБ ще е тази вечер - преди официалното конституиране на 44-тото народно събрание утре в 10 ч. Лидерът на партията Бойко Борисов се очаква също да присъства на сбирката, а и той самият е народен представител, като какъвто ще се закълне утре. 

Хората на ГЕРБ трябва да посочат кандидата си за председател на парламента. Изборът на първия сред равни става на първото заседание на новото Народно събрание, а двукратната председателка от ГЕРБ Цецка Цачева този път изпадна от списъка с избраници заради преференции в листата на ГЕРБ в Плевен. И така от второто място в листата изпадна от парламента. Тя има шанс да стане отново народен представител, ако Ивайло Московски стане министър на транспорта в бъдещия кабинет "Борисов 3". Шеф на НС обаче се избира през първия ден. 

Заместникът на Цецка Цачева в предишния мандат Димитър Главчев се очаква да бъде посоченият за председател на 44-ия парламент. Той често водеше заседанията и се справяше чудесно, въпреки че е икономист, а не юрист по образование.

В партията имало и гласове, че е добре юрист да заеме поста, но популярните избраници от най-голямата партия с диплома по право са кът. Такива са бившият шеф на правната комисия Данаил Кирилов. Юрист е и бившият конституционен съдия, вече избран за народен представител от ГЕРБ, Георги Марков. Той обаче е обявен агент на Държавна сигурност с псевдоним "Николай" и това го прави неподходящ за най-високия парламентарен пост. Не било изключено обаче да оглави правната комисия, твърдят запознати. Юристка е и бившата здравна министърка за кратко в първия мандат на Борисов като премиер Десислава Атанасова. Можело тя да получи комисията по здравеопазване, ако титулярката в предишния парламент Даниела Дариткова стане министър, каквито слухове вървят. 

Общият брой на юристите в групата на ГЕРБ в момента е 8 от 82-ма депутати. Сред тях е и бившият шеф на вътрешната комисия и зам.-министър на вътрешните работи Красимир Ципов. Останалите нямат парламентарен опит. След съставянето на кабинет с премиер Бойко Борисов депутат би трябвало да стане и бившият шеф на комисията за контрол на спецслужбите Димитър Лазаров, също с правно образование.

Между ГЕРБ и "Обединените патриоти" били водени неофициални разговори и за това малкият коалиционен партньор да вземе председателския парламентарен пост. Юристът там е Явор Нотев, но той е представител на "Атака" и това можело да не бъде никак добре прието, без значение от личните качества на адвоката, разказват от кухнята на бъдещата управляваща коалиция.

И лидерката на БСП Корнелия Нинова събира днес новите си депутати. Те също трябва да излъчат кандидат за зам.-председател на Народното събрание, след като Нинова отхвърли "офертата" на Борисов самата тя да оглави събранието. Очаква се социалистите да номинират за зам.-шеф на парламента Валери Жаблянов.

Тепърва след първото заседание утре ще започнат разговорите за това какви постоянни комисии ще има в 44-тия парламент и кои председателски места ще бъдат за опозицията, каквато е практиката.

"Нефтохимик" е новият волейболен първенец на България

http://www.cross.bg/neftohimik-geiim-chetvurtiya-1540552.html

/КРОСС/ "Нефтохимик 2010" е новият волейболен шампион на България при мъжете. Бургазлии спечелиха финалната серия срещу "Монтана" с 3:1 успеха. В четвъртия мач тимът на Петър Дочев се наложи с 3:1 гейма (25:20, 25:22, 19:25, 25:19). Така клубът завоюва втората титла в своята история. "Нефтохимик" за пореден път използва най-силното си оръжие - сервиса, благодарение на който стигна до шест точки аванс на второто техническо прекъсване при 16:10. Гостите се мобилизираха и се доближиха само на точка от фаворита за 18:19, но съперникът им взе своето. Вторият гейм беше равностоен, но домакините показаха по-здрави нерви в решителната му част и го затвориха с 25:22. "Монтана" смълча бургаската зала "Младост", печелейки третия гейм с 25:19, но във четвъртия "Нефтохимик" не остави съмнения в превъзходството си.    

Правозащитници обвиниха САЩ за цивилните жертви в Сирия

http://www.cross.bg/siriya-vreme-ydarite-1540553.html

/КРОСС/ "Американските сили не успяха да предприемат необходимите предпазни мерки, за да се избегнат цивилни жертви по време на удара в Сирия". Това е позицията на правозащитната организация Human Rights Watch (HRW) по повод ударите в Алепо на 16-и март, при която загинаха 38 души. В доклада се отбелязва, че Съединените американски щати не са преценили, че ударите в Сирия са били близо до джамия, където е започвала молитва.  Правозащитниците също констатират, че по време на атаката не е имало доказателства за терористи в молитвения храм. Оле Солванг от HRW отбеляза, че властите в САЩ трябва да предприемат спешно вътрешно разследване, което да установи къде са сгрешили военните и да бъдат намерени отговорните лица за масовото убийство. Той предупреди САЩ, че подобни атаки не бива да бъдат допускани. 

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване