157 депутати избраха Димитър Главчев за шеф на парламента

http://offnews.bg/news/n_1/n_653288.html

Димитър Главчев е председателят на 44-ия парламент. „За“ кандидатурата му гласуваха 157 народни представители, против нямаше, а 81 се въздържаха. Той бе единствен кандидат за поста.  Зам.-председатели на парламента ще са Цвета Караянчева от ГЕРБ, Валери Жаблянов от БСП, Явор Нотев от Обединени Патриоти, Нигяр Джафер от ДПС и Веселин Марешки, лидер на Воля.  Кой е Димитър Главчев? Димитър Главчев е роден на 15 август 1963 година в София. Завършва средно образование през 1981 г. в 35 СОУ „Добри Войников“. През 1987 година се дипломира в Университета по национално и световно стопанство, което тогава носи името ВИИ „Карл Маркс“, като икономист-счетоводител. Придобива магистърска степен по международни икономически отношения и е дипломиран експерт-счетоводител и регистриран одитор. Говори английски език и руски език. Главчев започва политическата си кариера като член на парламентарната група на ГЕРБ в 41-то Народно събрание на 14 юли 2009 година, а през 2011 г. става и неин зам.-председател. От 29 юли 2009 г. е заместник-председател на Комисията по бюджет и финанси. От 26 август 2009 г. до 18 октомври 2012 г. е председател на Постоянно действащата подкомисия по отчетност на публичния сектор. От 4 септември 2009 г. е заместващ член на Постоянната делегация на Народното събрание в Асамблеята на Европейската сигурност и отбрана. От 1 юни 2011 г. е член на Временната комисия за обсъждане на Законопроект за изменение и допълнение на Конституцията на Република България. От 3 октомври 2012 г. е председател на Комисията за наблюдение на дейността на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).   Димитър Главчев е заместник-председател на Парламентарната група на ГЕРБ в 42-то Народно събрание. Член на Парламентарната група на ПП ГЕРБ и заместник–председател на 43-то Народно събрание.  Член е на Управителния съвет на СНЦОД „Граждани за европейско развитие на България“. Член е на Контролната комисия на ПП ГЕРБ от 03.12.2006 г.

Наследничките на бивша Югославия продават за 50 млн. долара исторически имот в Ню Йорк

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/04/19/2955502_naslednichkite_na_bivsha_jugoslaviia_prodavat_za_50/?ref=rss


Луксозна вила в Ню Йорк, купена от Югославия по времето на комунистическия лидер Йосип Броз Тито, се продава за 50 милиона долара, съобщава босненският информационен сайт "Виести".

Вилата, която се намира на Пето авеню, сега се използва от сръбската мисия в ООН. След дълги преговори Хърватия, Сърбия, Словения, Македония и Босна и Херцеговина, които са наследнички на бивша Югославия, са решили да я продадат и да си поделят сумата.

Разкошът...

Как незаконните средства задълбочават жилищната криза в Лондон

http://www.investor.bg/analizi/113/a/kak-nezakonnite-sredstva-zadylbochavat-jilishtnata-kriza-v-london-237731/

Великобритания има две основни причини да постави по-ефективни бариери пред незаконното финансиране, което се насочва към страната

Тереза Мей: Втори референдум за членството в ЕС няма да има

https://www.24chasa.bg/novini/article/6178507

Тереза Мей: Втори референдум за членството в ЕС няма да имаПредсрочните парламентарни избори във Великобритания ще осигурят стабилност за по-дългосрочен период, заяви днес премиерът Тереза Мей, цитирана от Ройтерс. Кампанията за едни редовни избори през 2020 г. би съвпаднала с ключов етап от излизането на страната от Европейския съюз, се аргументира тя в интервю за Би Би Си.

Panasonic с три престижни награди на TIPA за 2017 година

http://www.cross.bg/lumix-panasonic-snimki-1540636.html

/КРОСС/ Днес Panasonic обяви, че три продукта на компанията са отличени с награди за 2017 г. от асоциацията TIPA (Technical Image Press Association), чиито отличия са едни от най-престижните и най-желаните в областта на фото- и видео техниката в цял свят. Panasonic LUMIX DC-GH5 е обявен за „Най-добър професионален фото/видео апарат", Panasonic LUMIX DC-FZ80/FZ82 е „Най-добър суперзуум фотоапарат", а Panasonic LUMIX G X VARIO 12-35mm / F2.8 II ASPH. / POWER O.I.S. получи награда за „Най-добър CSC стандартен варио обектив". „Най-добър професионален фото/видео апарат" („Best Professional Photo/Video Camera") LUMIX DC-GH5 Най-новият водещ модел при DSLM фотоапаратите LUMIX G на Panasonic, LUMIX DC-GH5, е обявен за „Най-добър професионален фото/видео апарат". Този изключителен нов фотоапарат предлага истинско High-End качество и хибридна функционалност за професионалните фотографи и видеооператори, които сега имат възможност да снимат 4K 60p/50p видео, издигайки своя професионализъм на друго ниво. Също така, фотоапаратът дава възможност за вътрешен запис на 4:2:2 / 10-bit видео, което е типично за филмовата продукция и се характеризира с отлично пресъздаване на цветовете 1 . Говорителят на журито на TIPA коментира: "Здравият и лек Panasonic GH5 е устойчив на метеорологични условия MFT (Micro Four Thirds) фотоапарат с 20

Журналисти: Пред Турция предстоят две критични години

https://www.24chasa.bg/novini/article/6178501

Журналисти: Пред Турция предстоят две критични години"Резултатите от референдума са известни, смяната на режима и получаването на неограничени правомощия на президента Реджеп Тайип Ердоган бяха одобрени на косъм. Но в същото време управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ в цялата страна, с изключение на Югоизточен Анадол, остана под резултата си,

Марешки си пожела суперправителство

http://offnews.bg/news/n_1/n_653281.html

Да направим правителство, което ще работи в пъти по-ефективно от всички досегашни. Това заяви лидерът на партия Воля Веселин Марешки в словото си на откриващото заседание на 44-ия парламент. Всъщност аптекарския бос направи впечатление още с първата си парламентарна изява, защото на фона на многословието на Цветан Цветанов, Корнелия Нинова, Мустафа Карадайъ и Валери Симеонов, той произнесе от високата трибуна едва 5-6 изречения. "Ще помоля за нов морал, почтеност и прагматизъм в политиката. Да върнем достойнството и авторитета на българския народен представител", каза още Марешки. Лидерът на Воля завърши с думите: "Бог да пази България!"

Марсело - футболният бог, който дори и съдията на Реал - Байерн не успя да засенчи

http://offnews.bg/news/n_1/n_653287.html

Един човек беше над всички на терена по време на знаменития четвъртфинал в Мадрид между Реал и Байерн Мюнхен. Някои биха казали, че това е бил унгарския съдия Виктор Касай, който на моменти тънко подпря домакините от Реал за победата с 4:2 след продължения. Това може и да е така, но няма да е справедливо спрямо бразилското торпедо на Реал Марсело. Статистиката му за този мач е като за три отделни. Марсело сложи в джоба си цялото нападение на Байерн, като създаде осем възможности за гол. Толкова общо имат Ариен Робен, Франк Рибери, Артуро Видал, Чаби Алонсо и Тиаго взети заедно. Бразилецът отнемаше и топката, раздаваше пасове на съотборниците си, спасяваше вратата, тормозеше по левия фланг клетите баварци, а особено впечатляваща беше асистенцията му за третия гол на Кристиано Роналдо, когато можеше и сам да завърши атаката. Аналазитори отбелязват, че в този мач Марсело е бил като Роберто Карлос, Гарет Бейл, Дейвид Бекъм и Гути едновременно. Запознатите с качествата на Марсело не са изненадани от представянето му, които го държат вече 10 години в Реал. Бразилецът не е груб, умен е и не е жаден за слава. Той е лидер в класацията по асистенции в Шампионската лига сред защитниците - цели 8. През 2016 година се появи видео, в което синът на Марсело Енцо взема импровизирано интервю от предшественика му в Реал Роберто Карлос. "Колко гола си вкарал за Реал?", пита малкият. "68. Малко или много ти се струват?", отговаря Карлос, а Енцо започва да се чуди. Тук на помощ му идва Марсело - "Татко ти е вкарал само 15". Такъв си е бразилецът - скромен работник на терена, чийто услуги са високо ценени от Реал Мадрид. В момента се работи по нов петгодишен договор с "белия балет", който ще остави Марсело на "Сантяго Бернабеу" до 2022 година. Самият бразилец пък си е поставил още по-амбициозна цел. Да играе до 2027 година, за да закръгли престоя си на 20 години. Звучи нереално, но така изглеждаше и статистиката му от мача с Байерн. Marcelo's game by numbers vs. Bayern: 9 take-ons 8 chances created 7 crosses 4 interceptions 3 blocks 1 assist Simply world-class.

Венецуела е заплашена от четирицифрена инфлация

http://econ.bg/Новини/Венецуела-е-заплашена-от-четирицифрена-инфлация-_l.a_i.741307_at.1.html

Равнището на инфлацията във Венецуела може да достигне 720% през настоящата година, а през 2018 да се качи и до 2000%, сочи доклад на МВФ.  ...

Димитър Главчев е избран за председател на 44-ия парламент

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/04/19/2955497_dimitur_glavchev_e_izbran_za_predsedatel_na_44-iia/?ref=rss


Очаквано Димитър Главчев от ГЕРБ бе избран за председател на 44-ия парламент днес. Предложението бе подкрепено от 157 народни представители. Други 81 депутати обаче се въздържаха.

"Смятаме че това е една достойна кандидатура, която може да консолидира всички парламентарни групи", заяви Цветан Цветанов от парламентарната трибуна и изчете кратка биография на Главчев.

По професия Главчев е дипломиран експерт-счетоводител, регистриран одитор....

Стрелба е открита по кметството в Анкара

https://www.24chasa.bg/novini/article/6178493

Стрелба е открита по кметството в АнкараСтрелба е била открита през нощта по кметството в Анкара, съобщи турската телевизия СиЕнЕн-Тюрк, цитирана от БТА. Неизвестен нападател (или нападатели) е стрелял три пъти по сградата на кметството. Няма пострадали хора при нападението. В кметството са изпратени полицейски екипи и по случая е предприето разследване.

Атрактивна изложба "Мост към Кристо" в Бургас

http://www.cross.bg/kristo-byrgas-most-1540635.html

/КРОСС/ "Мост към Кристо" е кампания на БНТ, посветена на едно от най-значимите културни събития за 2016 г. в Европа - "Плаващите кейове" на Кристо Явашев. Чрез нея бяха събрани стотици снимки, запечатали вълнуващи моменти от "оранжевото" лято при италианското езеро Изео. Най-интересните сред тях са събрани в пътуваща фотоизложба, която ще гостува в нашия град от 21 април до 14 май по покана на Община Бургас. Можете да я разгледате безплатно в Галерия-музей "Георги Баев" на бул. "Демокрация" № 6. След гостуването си в Бургас, изложбата заминава за Рим. 21 април, петък, 18.00 часа - тогава "Мост към Кристо" ще бъде открита с прожекция на едноименния 35-минутен документален филм. Той ще бъде представен лично от неговия сценарист Евгения Атанасова. При закриването на изложбата в Бургас /17.30 часа на 13 май/ ще бъде представена и книгата "Трансформации. Скритото изкуство на Кристо и Жан-Клод", с автор Зорница Кръчмарова. Авторката ще пристигне сцециално от Италия за събитието. Освен 60 фотографии, селектирани от съпътстващия кампанията конкурс на БНТ, изложбата включва и над 30 ръчно подписани от Кристо и Жан-Клод постера, предоставени от Галерията за графично изкуство във Варна. Проектът "Мост към Кристо" даде възможност на всички българи, документирали своите емоции от "оранжевото лято" на кейовете, да ги преживеят отново, като ги споделят с всички нас

Най-накрая удобно място за чантата!

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6177158

Най-накрая удобно място за чантата!Малкият шведски производител на мебели Bla Station пуска на пазара фотьойл, който най-после ще отговори на нуждите на посетителите на обществени обекти, като заведения или лоби баровете на хотели. Защото в The Pocket chair има място за чантата с лични вещи, за тази с лаптопа и даже за раницата. Идеята е на испанското студио Stone Design и бе

Избраха Димитър Главчев за председател на 44-тото НС без нито един "против"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6178479

Избраха Димитър Главчев за председател на 44-тото НС без нито един "против"Депутатите избраха за председател на 44-Ото НС Димитър Главчев. "За" гласуваха 157, 81 се въздържаха. Нямаше нито един "против". Вярвам, че ключовата дума в работата на това Народно събрание ще бъде обединение, заяви Димитър Главчев, след като беше избран за председател на парламента. Важно е да намираме решения по приоритетни сфери,

Медведев обяви Навални за политически мошеник

http://clubz.bg/52989-medvedev_obqvi_navalni_za_politicheski_moshenik

Руският премиер Дмитрий Медведев нарече днес "политически мошеник" опозиционера Алексей Навални, който го обвини в корупция.

Това стана по време на годишния отчет на правителството пред депутатите от Думата.

Медведев говори близо час предимно по вътрешни теми като пенсиите, жилищното строителство, доходите и икономиката.

Главната интрига бе дали ще той ще бъде попитан за обвиненията на Навални. Вчера парламентарната фракция на компартията забрани на нейния депутат Валерий Рашкин да зададе този въпрос по време на правителствения час в Думата.

Въпросът все пак бе зададен днес от друг депутат комунист.

"Вече съм се изказвал по тази тема, мога само още веднъж да кажа и на вас - няма специално да коментирам абсолютно лъжливите продукти на политически мошеници", отговори Медведев, цитиран от РИА Новости.

След което посъветва уважаваната от него фракция на компартията да се въздържа от такива коментари.

На 2 март Фондът за борба с корупцията (ФБК), оглавяван от блогъра Алексей Навални, огласи разследване и филм под названието "Това не ви е Димон", посветени на Медведев. От ФБК твърдят, че премиерът получил подкупи в размер над 1 милиард евро и се сдобил с несметни богатства.

Разкритията доведоха до най-големите от години насам протести в Русия. Те се състояха в цялата страна на 26 март. Само в Москва бяха арестувани над 1000 души.

Задържан бе и Навални. Той бе осъден на 15 дни административен арест и глоба от 20 000 рубли (323 евро).

"Каменица Фенкупа" събра футболни хора

http://clubz.bg/52988-kamenica_fenkupa_sybra_futbolni_hora

15-ото издание на най-масовия аматьорски футболен турнир в България - "Каменица Фенкупа", бе открито днес в столицата. Събитието събра участници, журналисти и футболни хора като Христо Йовов, Велислав Вуцов, Викторио Павлов, селекционер на юношеския национален отбор до 16 г., бившия играч на "Берое" и "Локомотив" (Сф) Ваня Джаферович, шефа на Аматьорската футболна лига Румен Вълков, собственика на столичния "Локомотив" Иван Василев и т.н.

Първият етап предвижда квалификационни турнири в 27 града в цялата страна, които стартират на 22-23 април и продължават до 15-16 юли. Има график на записване, посочен в наредбата за надпреварата, публикувана в интернет сайта ѝ. 

Втората фаза включва полуфинални зонални турнири в 10 града отново по график - Стара Загора, Хасково, Русе, Варна, София, Пловдив, Бургас, Кюстендил, Монтана и Габрово. Мачовете ще се играят на големи стадиони или в спортни комплекси.

Финалният турнир наесен събира 10-те първенци от регионите. Победителят, освен красива и голяма купа, печели колективно посещение на мач на избран европейски отбор.

Трофеят бе представен на откриването, а бившите футболисти позираха за снимка.

"Каменица Фенкупа" всяка година привлича близо 20 хиляди футболисти-любители от най-различни възрасти. Гледат ги хиляди хора, а край терените има много емоции и игри.

141 години от Априлското въстание честват във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=349166

141 години от избухването на Априлското въстание ще се честват утре - 20 април във Варна, научи Moreto.net. По този повод е предвидена заупокойна молитва пред паметника на Георги Бенковски в Морската градина. Ще бъдат положени също венци и цвята, предвиден е военен ритуал на същото място.

И в новите проби от водата в Хасково бяха открити завишени количества уран

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/04/19/2955501_i_v_novite_probi_ot_vodata_v_haskovo_biaha_otkriti/?ref=rss


Завишени количества уран бяха открити и при новите проби от водата в Хасково. Това наложи забраната за употребата ѝ за пиене или готвене да бъде удължена, съобщава БНР.

От Регионалната здравна инспекция (РЗИ) уточниха, че ще продължат да следят показателите на уран при крайните потребители и тръбните кладенци, които се използват за водоснабдяване. През това време в училищата, детските градини и всички здравни и социални заведения ще продължи да се използва минерална...

Гришо започва днес в Монако. Вижте в колко часа

https://www.actualno.com/tennis/grisho-zapochva-dnes-v-monako-vijte-v-kolko-chasa-news_606577.html

Първата ни ракета Григор Димитров започва днес участието си на сингъл на турнира от серията "Мастърс" в Монте Карло. Той е поставен под №8 в схемата и ще излезе в последния четвърти мач на централния корт срещу германския квалфикант Ян-Ленард Щруф, който е под номер 58 в световната ранглиста. Кога е мачът на Григор научете в Sportlive.bg!

Ще излъчим на живо брифинга на Слави и Васил Иванов в 14 ч

http://offnews.bg/news/n_1/n_653286.html

OFFNews ще излъчи наживо от 14 часа днес пресконференцията на Слави Трифонов и Васил Иванов по повод спряното предаване от снощи. На него ще бъдат показани кадрите, които трябваше да бъде излъчени в шоуто и които, по думите на Васил Иванов, доказват цензура върху негови разследвания в Нова тв. Би Ти Ви не излъчи епизода с аргумента, че той не отговаря на стандартите на медията, тъй като не дава обратната гледна точка.

Карадайъ: Да осъзнаем силата на обединението и да върнем нормалността в политиката

https://www.24chasa.bg/novini/article/6178482

Карадайъ: Да осъзнаем силата на обединението и да върнем нормалността в политикатаДа осъзнаем силата и необходимостта от обединение и да върнем нормалността в политиката. Важно е да се положат усилия от всички за председателството ни на ЕС. С тези думи лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ се обърна към колегите си в 40-ото народно събрание. В словото си той започна с поздрав към християните за Възкресение.

Кирил Добрев: БСП ще е конструктивна опозиция

http://www.cross.bg/opozitziya-parlamenta-dobrev-1540634.html

/КРОСС/ „БСП ще е естествена опозиция в 44-тия парламент, но няма да сме деструктивна опозиция, а конструктивна. Това обяви пред БТВ на влизане в парламента депутатът от Левицата Кирил Добрев. „Хората гласуваха за промяна, а получиха още веднъж от същото", уточни той. Възможно е Добрев, който вече има 11 години стаж като депутат, да се откаже от парламента, за да остане в Изпълнителното бюро на БСП като организационен секретар. На пленум в събота на партията ще се решава кой остава в парламента и кой в оперативното ръководство на БСП. 9 от общо 16 членове на Изпълнителното бюро влязоха в 44-тото Народно събрание.    

БСП: Не спечелихме изборите, но сме на полувремето

https://vesti.bg/bulgaria/politika/bsp-ne-spechelihme-izborite-no-sme-na-poluvremeto-6068073

Нинова определи БСП като политическа и управленска алтернатива на ГЕРБ, но призова за консесус по няколко въпроса

ВИК на Турция днес ще разглежда искания за анулиране на референдума

https://www.24chasa.bg/novini/article/6178475

ВИК на Турция днес ще разглежда искания за анулиране на референдумаВисшата избирателна комисия (ВИК) на Турция днес ще разглежда жалби и искания за анулиране на резултата от референдума в неделя, предаде Ройтерс, като цитира председателя на ВИК Сади Гювен. Основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) вчера започна битка за анулирането на резултата от референдума за въвеждане на президентска система на

Валери Симеонов: Ще продължим политиката си за сближаването на минималната пенсия с прага на бедност

https://www.24chasa.bg/novini/article/6178473

Валери Симеонов: Ще продължим политиката си за сближаването на минималната пенсия с прага на бедностЩе продължим политиката си за сближаването на минималната пенсия с официално признатия праг на бедност. Това заяви от парламентарната трибуна съпредседателят на ПГ на „Обединени патриоти” Валери Симеонов, в обръщение за началото на работата на 44-ото Народно събрание. „В програмната стратегия и приоритети за управление от 2017,

Валери Симеонов: България има нужда от отговорно, работещо правителство

https://www.24chasa.bg/novini/article/6178481

Валери Симеонов: България има нужда от отговорно, работещо правителствоБългария има нужда от отговорно и работещо правителство, заяви Валери Симеонов - съпредседател на Обединени патриоти при откриването на 44-тото народно събрание. Изборите минаха, господа, народът отреди така, че да няма друг вариант за стабилно управление освен коалиция на ГЕРБ с Обединени патриоти, каза Симеонов.

19-годишен даде 430 лева и златни накити на телефонни измамници в Русе

https://www.24chasa.bg/novini/article/6178459

19-годишен даде 430 лева и златни накити на телефонни измамници в Русе19-годишен младеж е станал жертва на телефонна измама със сумата от 430 лева и златни накити. Това съобщиха от ОДМВР - Русе, цитирани от "Фокус". В РУ - Бяла са започнали разследване по сигнал за извършена телефонна измама вчера. Жертва на престъпниците станал 19-годишен младеж. Вчера, преди обяд, той се прибрал в дома си и заварил баба си да

"Большой Московский Цирк" пристига в България с новата си програма

http://www.cross.bg/moskovskiii-tzirk-bolyshoii-1540633.html

/КРОСС/ „Большой Московский Цирк" пристига в България с новата си програма „CIRCUS 2.0" Двучасовите представления ще се проведат в: София на 20 май „Арена Армеец" , 22 май в Пловдив в „Колодрум" и 24 май в Русе в „Булстрад Арена". Новата, свръхтехнологична програма на цирка на бъдещето е озаглавена - „CIRCUS 2.0" - цифрите, които се използват в компютърните технологии, когато програмата мине на следващо ниво. Всеки следващ спектакъл на „Большой Московский Цирк" е стъпка напред, както в артистичен, така и в технологичен аспект. https://youtu.be/sLEKBVNlqKU Световноизвестният цирк пристига в България с 8 тира, които превозват конструкциите, декорите и животните на цирка. Конете и кучетата са настанени в луксозни отделения, съответстващи на апартаменти в 5-звездни хотели, със специални системи за охлаждане и изхранване . Ветеринарни лекари изготвят график за тренировки на всяко животно, както и строг хранителен режим, включващ прясна риба и месо за кучетата и специални видове мюсли за конете. Артистите от цирка наричат животните свои приятели и партньори и по езика на тялото определят тяхното настроение и характер. На манежа, братя Запашние ще представят уникална атракция с изпълнение на салтомортале /смъртен скок/ и други опасни, акробатични номера върху препускащи коне. Децата ще се забавляват с дресурата на кучета

Симеонов: Да преодолеем партийния егоизъм и да изгоним ДПС от властта

http://offnews.bg/news/n_1/n_653284.html

Във встъпителното си слово за откриването на 44-ия парламент председателят на НФСБ Валери Симеонов използва трибуната на Народно събрание, за да се отчете за свършеното до момента и да очертае приоритетите на "Обединени патриоти" в следващия мандат. Националистът се заяде и с ДПС, казвайки, че ще работи за това партията на Карадайъ да бъде "отстранена от власт". Симеонов се похвали с промените, направени по инициатива на Патриотите в миналия парламент, в Изборния кодекс, за мораториума за дървесината, закона за бурките и "най-важното - последователната работа по спирането на влиянието и отстраняването на антибългарската партия ДПС и техните протурски клонинги". Председателят на НФСБ заяви, че заедно с Атака и ВМРО ще работят за реформа в енергетиката, ускоряване на проучванията за нефт и газ в Черно море, националната сигурност и идеята "полицай във всяко село". "Ние сме "за" България в Шенген, "за" по-тясно сътрудничество между НАТО и ЕС и "за" това България да стане фактор на Балканите и да търси съюзници в подкрепа на своите национални интереси. Да преодолеем партийния егоизъм, България над всичко!", завърши речта си Симеонов.

Остават шест дни до края на срока за кандидатстване по Програмата за летни студентски стажове в държавната администрация 2017

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/Velq9jmUGUU/

На 23 април 2017 г. приключва кандидатстването по Програмата за летни студентски стажове в държавната администрация. Все още студентите могат да избират от над 1200 стажа в 43 професионални направления. Програмата предоставя възможности за провеждане на пълноценни стажове за талантливи български студенти в структурите на държавната администрация на всички нива и в цялата страна. Стажантската програма е с фокус върху придобиването на практически опит, нови професионални умения и запознаване с държавната администрация.

Топ 5 на най-търсените професионални направления с най-много обявени стажове са: Икономика – с 431 стажа, Администрация и управление – 169, Право – 138, Архитектура, строителство и геодезия – 72, Политически науки и Социални дейности – 28.

Топ 5 на административните структури, които са обявили най-много стажове, са Националната агенция по приходите – 221, Министерството на външните работи – 56, Агенцията по заетостта – 53, Националния осигурителен институт и Националната здравноосигурителна каса – по 43 и Община Пловдив – 35.

Най-много свободни стажантски позиции за момента има в:

 

Администрация Брой свободни стажове
Агенция по заетостта 31
Министерства 24
НЗОК 23
Областни администрации 18
Национална агенция по приходите 18
Национален осигурителен институт 16
Национална служба за съвети в земеделието 16
Регионални управления на образованието 13
Българска агенция за безопасност на храните 12
Държавната агенция за метрологичен и технически надзор 12
Регионални здравни инспекции 10
ИА “Морска администрация” 9
Общини 167

 

Процедурата по кандидатстване е изцяло онлайн чрез регистрация в портала http://staj.government.bg/. Всеки студент може да кандидатства за максимум 5 стажа. Изборът е окончателен и не може да бъде променян. Първоначалният подбор включва онлайн тест на портала, който се зарежда при избора на първата стажантска позиция. Тестът е съобразен с професионалното направление, в което се обучава студента и позицията, за която кандидатства. Окончателният подбор на кандидатите се осъществява след интервю или друг подходящ метод за подбор, а за българските студенти, обучаващи се в чужбина интервюто е възможно да се проведе по телефон, имейл или друг начин.

Класирането и потвърждаването на кандидатите се осъществява онлайн в портала, а всеки класиран студент може да потвърди желанието са да започне стаж онлайн от своя профил. Продължителността на стажовете е от 10 до 45 работни дни, а периодът за провеждане е трите летни месеца, свободни от учебни занятия: юли, август и септември.

До момента по програмата стаж са провели над 2500 студенти в цялата страна.

Паундът губи завоюваните вчера позиции

http://econ.bg/Новини/Паундът-губи-завоюваните-вчера-позиции_l.a_i.741309_at.1.html

B нaчaлoтo нa вaлyтнaтa тъpгoвия в cpядa бpитaнcĸият паунд гyби чacт oт cпeчeлeнитe вчepa пoзиции, cлeд ĸaтo пpeмиepът Tepeзa Meй ce oбяви зa...

Цената на златото е стабилна, подкрепена от по-слабия долар

http://www.investor.bg/analizi/9/a/cenata-na-zlatoto-e-stabilna-podkrepena-ot-po-slabiia-dolar-237803/

В понеделник металът достигна най-високото си ниво от ноември насам, търгувайки се на цена от 1295.42 долара

Радев за референдума в Турция: Ненамесата в чуждите дела е най-големият залог за добросъседски отношения

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/04/19/2955490_radev_za_referenduma_v_turciia_nenamesata_v_chujdite/?ref=rss


Президентът Румен Радев обяви днес в парламента, че уважава правото на всеки народ, включително и на турския, да избира своята форма на управление. Коментарът на държавния глава бе в отговор на журналистически въпрос за проведеното в неделя допитване в южната ни съседка, обявените резултати от което сочат, че мнозинството иска Турция да бъде президентска република.

"Ненамесата в чуждите дела е най-големият залог за добросъседски отношения. Има неща, които ни...

Остават 10 дни за подаване на данъчните декларации

//dariknews.bg/novini/biznes/ostavat-10-dni-za-podavane-na-danychnite-deklaracii-2018287

Десет дни остават за подаване на декларациите за облагане на доходите на физическите лица от 2016 г. Тази година срокът изтича на 2 май, тъй като 30 април е в неделя, а 1 май е почивен ден. Най-лесно и бързо формулярите могат да се подадат по електронен път

Враца ще бъде домакин на бизнес форум

//dariknews.bg/regioni/vraca/vraca-shte-byde-domakin-na-biznes-forum-2018286

Национален бизнес форум с мотото „Силни региона за силна икономика“ ще се проведе на 20 април във Враца. Инициативата е на списание „Бизнес Клуб“ и Община Враца. Форумът е част от турне в 20 големи общини, което ще започне на 20 април и ще продължи до 30 юни.

Целта на провеждането на

41% от всички декларации за доходите подадени по електронен път

//dariknews.bg/regioni/vraca/41-ot-vsichki-deklaracii-za-dohodite-podadeni-po-elektronen-pyt-2018289

Десет дни остават за подаване на декларациите за облагане на доходите на физическите лица от 2016 г. Тази година срокът изтича на 2 май, тъй като 30 април е в неделя, а 1 май е почивен ден. Най-лесно и бързо формулярите могат да се подадат по електронен път, без електронен подпис. За целта е необхо

Временно спират движението в тунел "Витиня"

//dariknews.bg/novini/bylgariia/vremenno-spirat-dvizhenieto-v-tunel-vitinia-2018291

Утре, от 11.00 до 15.00 ч., ще бъде спряно движението в тунел "Витиня" на автомагистрала "Хемус", съобщиха от АПИ. Предстои да се обследва тръбата за София.

15 на изпит за ВУЗ в Димитровград. Планират изнесено обучение

//dariknews.bg/regioni/haskovo/15-na-izpit-za-vuz-v-dimitrovgrad.-planirat-izneseno-obuchenie-2018290

Изнесено обучение на Технически университет-Варна може да бъде организирано от новата учебна година в Димитровград. Меморандум за сътрудничество предстои да подпишат предстоящия вторник ръководството на общината и това на висшето учебно заведение съобщи днес кметът Иво Димов. Подписването на подобе

Белгия отчита рекорден брой молби за събиране на семейства на бежанци

https://www.24chasa.bg/novini/article/6178463

Белгия отчита рекорден брой молби за
събиране на семейства на бежанциБелгийските власти отчитат нарастване със 75 процента за година на броя на молбите за събиране на семейства на бежанци, съобщават местни медии, цитирани от БТА. Отбелязва се, че мигрантите, на които е предоставен статут на закрила, имат правото да поканят и семействата си в държавата от ЕС, в която са подслонени.

Нинова: Новият парламент няма да изкара пълен мандат

http://www.moreto.net/novini.php?n=349156

44-тият парламент няма да изкара пълния си мандат от 4 години. Това заяви преди откриването на новото Народно събрание лидерът на БСП Корнелия Нинова. "Ще внесем предложения за анкетни комисии, които да установяват нередности при заплащането и осигуровките на работници в страната", допълни Нинова.

Лукс и комфорт в апартамент под наем - мисията е възможна в Maxi Club София

http://www.investor.bg/bylgariia/451/a/luks-i-komfort-v-apartament-pod-naem-misiiata-e-vyzmojna-v-maxi-club-sofiia-237763/

Тази година Maxi Club Green City ще предложи повече от 30 чисто нови, луксозни апартамента под наем в три новопостроени сгради

Марешки устиска 35 минути в пленарна зала

https://www.24chasa.bg/novini/article/6178462

Марешки устиска 35 минути в пленарна залаЛидерът на най-малката парламентарна група - тази на партия "Воля", Веселин Марешки, е единственият депутат, който напусна пленарна зала по време на официалното откриване на 44-ото Народно събрание. Марешки излезе в момента, в който на трибуната застана Валери Симеонов за слово от името на патриотите.

Нинова: Ние сме алтернативата на ГЕРБ. Продължаваме промяната, тя ще стане

http://www.cross.bg/bulgariya-politikata-nyama-1540632.html

/КРОСС/ „Ние сме алтернативата на ГЕРБ. Политическа и управленска. Продължаваме промяната, тя ще стане." Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова при откриването на първото заседание на 44-то Народно събрание. Тя изтъкна, че в политиката има и правила - да дадеш на народа си свободно право на избор между различни идеи и програми. „В политиката има и морал - да не предаваш тези, които ти вярват и те следват. Близо един милион българи вярват, че ние от „БСП за България" носим промяната. Няма да ви предадем!"- каза Корнелия Нинова. Лидерът на левицата отбеляза, че най-важното е да се защити националният интерес на България. „Във външнополитически план за нас това са два въпроса- гарантиране на суверенитета и национална сигурност и бъдещето ни в обединен и силен ЕС"- заяви Нинова. Тя подчерта, че освен председателството на ЕС, друга важна тема за национално обединение е борбата с демографската криза. Председателят на БСП обясни, че няма как да правиш икономика без образование и кадри - затова трябва да се даде възможност за равен достъп до образование на всички и то да се свърже с бизнеса. Не на последно място, Корнелия Нинова постави акцент върху политиката по доходите и борбата с бедността; здравеопазването; борбата с корупция, битова престъпност, съществуващата паралелна държава- за които е нужно подсилване на МВР и на МО

Нинова: Ние сме алтернатива, няма да предадем тези, които ни вярват

http://www.cross.bg/ninova-alternativa-nyama-1540632.html

/КРОСС/ „БСП за България" е опозиция в 44-ото Народно събрание", бяха част от първите думи на лидера на Левицата Корнелия Нинова от трибуната на парламента на първото му заседание. „По волята на народа, „БСП за България" е втора политическа сила. Политиката има принципи - има управляващи и да има опозиция. Политиката има и правила - да дадеш на народа си възможност на свободен избор между алтернативни идеи и програми. Ние сме алтернатива на ПП ГЕРБ, политическа и управленска алтернатива. В политиката има и морал - да не предаваш тези, които ти вярват и те следват. Близо 1 млн. българи вярват, че „БСП за България" носи промяна. Няма да ви предадем в 44-ото Народно събрание", посочи Нинова. Тя открои като надпартийни интереси - националната сигурност на България и силен Европейски съюз. Корнелия Нинова каза, че иска Европа обединена, силна и солидарна. „Нашата отговорност ще бъде да преведем ЕС през трудностите", каза тя. По думите ѝ трябва да се намери баланс между интересите и добави, че е важно да се защитят и интересите на българите във Великобритания предвид Брекзит. Лидерът на БСП призова за национално съгласие по демографската криза и отчете, че няма разделение по цвят и партия пред опасността да изчезнем като народ. Тя подчерта, че БСП остават различни и за тях управленската алтернатива е икономика не на монополи, а на малък и среден бизнес, защита на българското земеделие

Лейди Гага пред принц Уилям: Всяка сутрин се събуждам тъжна

https://vesti.bg/lyubopitno/sveji/lejdi-gaga-pred-princ-uiliam-vsiaka-sutrin-se-sybuzhdam-tyzhna-6068075

Принц Уилям привлече Лейди Гага в усилията си да убеди хората да са по-отворени към разговори и помощ, касаещи се до психичното здраве

БСП се обяви за замразяване на депутатските заплати и увеличение на всички пенсии

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/04/19/2955443_bsp_se_obiavi_za_zamraziavane_na_deputatskite_zaplati/?ref=rss


Парламентарната група на "БСП за България" се обяви за замразяване на депутатските заплати на нивото от 43-ия парламент и за преизчисляване на всички пенсии според средния осигурителен доход за 2013 г., което на практика означава увеличение на най-ниските. Това се разбра от декларацията, която днес лидерът на БСП Корнелия Нинова прочете на първото официално заседание за конституирането на 44-ия парламент.

Стартовата депутатска заплата е колкото три средни...

Туристическа борса „Вашата ваканция“ ще се проведе във „Флората“ на 20 и 21 април

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/5_x-VrqT6iA/

5e50c4b88fdb10be0430a04e948c6852На 20 и 21 април в Експозиционен център “Флора” ще се проведе 15-то издание на  туристическа борса “Вашата ваканция”. Акцентът на изложението тази година е ролята на общините в развитието на туристическия продукт, възможностите за вътрешен туризъм, кадрите в туризма.  Новите туристически обекти и маршрути ще бъдат представени в Бургас както на туристическите фирми, така и на гражданите и гостите на града, които търсят почивки в страната. Своите маршрути за учебни екскурзии и зелени училища могат да направят и учебните заведения.

Участниците в изложението ще представят възможности за масов, селски, екологичен, планински, приключенски и културно-познавателен туризъм.

Съпътстващата програма на Туристическа борса “Вашата ваканция” в Бургас ще следва основната идея – промотиране на възможностите за туризъм в България. Акцент ще бъде поставен върху туристическите обекти в община Бургас. Презентации ще направят още общините Стара Загора, Ловеч и Приморско.

Кръгла маса на тема “Кадрите в туризма като фактор за качествени туристически услуги и продукти” ще се проведе на 20 април. Ще бъдат обсъдени важни въпроси, отнасящи се до учебните заведения и бизнеса, както и ролята на местната и държавна власт. Дискусията се организира от Областна администрация – Бургас.

Туристическа борса “Вашата ваканция” се организира от Бургаска регионална туристическа асоциация, под патронажа на Министерство на туризма, Областен управител на Област Бургас и Община Бургас. Медийни партньори са вестник “Черноморски фар”, вестник “Фактор” и сайтовете faragency, zonaBurgas.bg, gramofona.com, chernomorie-bg.com. Партньор на “Вашата ваканция” са фирми “Хляб и хлебни изделия” – Бургас, винарна “Four friends”, сладкарска верига “Роза”. Национално училище за музикално и сценично изкуство “Проф. Панчо Владигеров” град Бургас ще е основен музикален партньор в туристическата борса и ще представи изпълнения на своите солисти и камерен оркестър.

 

СЪПЪТСТВАЩА ПРОГРАМА

20 април /четвъртък/

11:00-11:30 ч.: Тържествено откриване на Петнадесета туристическа борса “Вашата ваканция 2017” – гр. Бургас

Експозиционен център “Флора”

11:30-11:45 ч.: Представяне на Камерен оркестър при Национално училище за музикално и сценично изкуство “Проф. Панчо Владигеров” – град Бургас с диригент Петя Тончева

Експозиционен център “Флора”

 

12:00-13:00 ч.: Презентация на Община Стара Загора

Стара Загора отбелязва 140 години от паметната битка за защитата на града през Руско-турската освободителна война –  19/31.07.1877 г. (представяне на събитията посветени на честването)

Зала за презентации в Експозиционен център “Флора”

 

13:00-14:30 ч.: Кръгла маса на тема “Кадрите в туризма като фактор за качествени туристически услуги и продукти” – организатор Областна администрация – Бургас

Зала за презентации в Експозиционен център “Флора”

 

15:00-16:00 ч.: “Роля на общините в развитието на туризма” – презентации и дискусия:

– Община Ловеч;

– Община Приморско;

– “Открий Странджа – пеша, на колело или по вода” – презентация на СНЦ “Зелена Странджа”.

Зала за презентации в Експозиционен център “Флора”

 

21 април /петък/

10:00-11:00 ч.: Презентация на Община Бургас

Зала за презентации в Експозиционен център “Флора”

 

17:00-18:00 ч.: Закриване на Петнадесета Туристическа борса Вашата ваканция – 2017″ гр. Бургас

Експозиционен център “Флора”.

Топ 10 на най-добрите български корици

http://clubz.bg/52987-top_10_na_naj_dobrite_bylgarski_korici

Не е трудно да познаеш кои са добрите художници на корици – те стърчат в огромното море от издания, чиято цел е да грабнат вниманието на почитателите на кича. Трудно е да убедиш масовите читатели, че грозното оформление на книгите, с което са свикнали, е далеч от добрия вкус. А книгите представляват сбор от изкуства, които изискват внимание към всеки детайл. Защото възпитават вкус. Забравете поговорката, че книгата не се познава по корицата. Ако ценим изкуството, трябва да избираме книгите не само по съдържанието, а и според естетиката, която внушава външният им вид.

Ето и Топ 10 на най-добрите корици на български книги, разбира се, според екипа на „Площад Славейков“.

1. „Архипелаг ГУЛаг“ от Александър Солженицин, художник на корицата: Яна Левиева

За Яна Левиева няма ограничения при създаването на корица. При нея това значи, че ще използва всякакви форми, ще излиза извън правите линии, ще забърква смели цветови комбинации или ще използва съвсем миниатюрна част от палитрата, често само от един цвят. Не можем да предвидим какъв образ ще изкара измежду страниците на книгата, за която рисува корица.

2. „Бижутерът“ от Рикардо Пиля, художник на корицата: Капка Кънева

Наградите на Капка Кънева стават все повече. През последната година тя взе приз и от Осмото международно триенале на сценичния плакат за плакатите „Хамлет” и „Саломе”. Международните признания за нейната работа е трудно да бъдат изброени. Предпочита да работи с хартия, ножица и фотоапарат. Преподавател е в катедра „Книга и печатна графика” в Националната художествена академия.

3. „Змия в огледалото“ от Анатолий Корольов, художник на корицата: Кирил Златков

Кирил Златков поведе битка за налагане на българския кирилски шрифт, който е много по-красив от масово използвания у нас руски. Затова и заглавията върху книгите, по които е работил, привличат веднага вниманието със своята изчистена линия. „Избрани произведения” на Даниил Хармс с негова корица взе голямата награда „Златен лъв” през 2014 година.

4. „Когато станем щастливи“ от Карол Фив, художник на корицата: Борис Праматаров

Наскоро Борис Праматаров взе първа награда за комикс на международния фестивал „Фумето” в Швейцария. Тук той прави изложби понякога, но особеният му стил на рисуване можем да видим най-вече върху кориците на издателство „СОНМ”. Неговите черно-бели митологично-символни същества рязко се отличават от обичайните за нашия пазар изображения върху книги.

5. „Край на носталгията“ от Алеш Дебеляк, художник на корицата: Надежда Олег Ляхова

Семпъл е думата, с която можем да определим стила на Надежда Олег Ляхова в оформлението на книги. Нейните корици са бледи, със смътни образи – понякога липсват – и много естетски. Нейният почерк може да бъде отгатнат върху поезия и сериозна литература и никога върху фентъзи, криминалета, чиклити и прочие комерсиални четива.

6. „Съвестта на Дзено“ от Итало Звево, художник на корицата: Милена Вълнарова

Оформлението на списание „Ритъм” от най-силните му години и в най-разпознаваемия му вид е на Милена Вълнарова. Нейният новаторски стил в дизайна е оценен с награди в Япония и Корея. Има специално отношение към типографията и това личи. Напоследък рисува корици на книги. Тя е автор на оформлението на новото издание на „Съвестта на Дзено” от Итало Звево.

7. „Дивашка жътва“ от Карл Хофман, художник на корицата: Костадин Кокаланов

Той не е известен художник на корици. Съвсем млад е, но през миналата година направи корица, която привлече вниманието към новото издателство „Ерове”. Неговата бяла релефна версия на „Дивашка жътва” от Карл Хофман рязко се открои на фона на шарениите по книжните рафтове. И той има интереси към типографията.

8. „Иракският Христос“ от Хасан Бласим, художник на корицата: Люба Халева

Нейното име е почти неотделимо от логото на издателство „Жанет 45”. Леко агресивният й стил и символни решения за поредицата „Кратки разкази завинаги” я направиха известна и сред тези, които преди нямаха отношение към оформлението на книгите. Илюстрациите на Люба Халева за детски книги вероятно са неразбираеми за малчуганите.

9. „Никога не ме оставяй“ от Казуо Ишигуро, художник на корицата: Иван Масларов

Неговата версия на „Никога не ме оставяй” от Казуо Ишигуро предизвика спорове във Фейсбук. Едни категорично заявиха, че е най-грозната корица, която са виждали, други са убедени, че е шедьовър. Склонни сме да се съгласим с вторите. Затова и Иван Масларов влиза в тази класация с точно тази корица, въпреки че вече е направил много за издателство „Лабиринт”.

10. „Спасяването на Франческа“ от Мелина Маркета, художник на корицата: Ина Бъчварова

Ина Бъчварова все по-рядко рисува корици за български издания, за съжаление. Но когато го направи, книгата се вижда отдалеч – като „Къщата на улица Манго” от Сандра Сиснерос, чието неоново оранжево веднага подсказва за мексиканския произход на авторката. В класацията на „Площад Славейков“ Бъчварова влиза с визията за тийнейджърския роман „Спасяването на Франческа” от Мелина Маркета.

"Площад Славейков"

 

 

Радев: Оставаме ли държава, подвластна на чужди интереси

https://vesti.bg/bulgaria/politika/radev-ostavame-li-dyrzhava-podvlastna-na-chuzhdi-interesi-6068077

Дали ще продължим да бъдем държава, подвластна на чуждо влияние или ще има законодателство, което ще слага бариера на това влияние трябва да реши кабинетът, заяви президентът

Цветанов се надява политическият рекет да остане в миналото

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/04/19/2955484_cvetanov_se_nadiava_politicheskiiat_reket_da_ostane_v/?ref=rss


"ГЕРБ ще настоява за прозрачност и ясни принципи на управлението, за да не бъдем жертва на партийни и вътрешнокоалиционни интриги", заяви заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов от името на партията при откриването на 44–ото Народно събрание. Той се надява политическият рекет да остане в миналото. Думите му вероятно бяха насочени към "Обединени патриоти", с които ГЕРБ съставя кабинет в момента.

ГЕРБ влиза в 44-ото Народно събрание със заявка за...

Зам.-кметът на Пловдив Димитър Кацарски вбеси прокуратурата, ускори делото за зоокъта

https://www.24chasa.bg/region/article/6178455

Зам.-кметът на Пловдив Димитър Кацарски вбеси прокуратурата, ускори делото за зоокътаС изявлението си, че строежът на пловдивския зоокът е спрян от прокуратурата, зам.-кметът Димитър Кацарски ускори съдебния процес. От държавното обвинение реагираха, че не са замразявали никакво строителство на обекта , а разследват обществената поръчка, с която е възложено изграждането. Според прокуратурата общината е ощетена с 1 млн. лева.

Количествата уран във водата на Хасково остават високи, градът минава на режим

http://www.cross.bg/haskovo-yran-vodata-1540647.html

/КРОСС/ Завишени количества на уран са открити и в новите проби от водата в Хасково, съобщи БНР. Това беше съобщено от създадената специална междуведомствена комисия, но точни данни така и не бяха оповестени. Забраната за използването ù за пиене и готвене, издадена миналата седмица, остава в сила. Продължава наблюдението на показателите при краен потребител и тръбни кладенци, използвани за водоснабдяване, съобщи БНР. Храната за детски градини, училища, здравни и социални заведения се приготвя с бутилирана минерална вода. В тази връзка Хасково най-вероятно ще премине на воден режим. Това се налага заради заповедите, които днес РЗИ ще издаде, а именно да се затворят две помпени станции, които снабдяват с вода част от областния град, предаде „Дарик". Освен в Хасково, уран бе открит и във водата на Първомай.

Снежен хаос в средата на април блокира трафика в Босна и Херцеговина

https://www.24chasa.bg/novini/article/6178423

Снежен хаос в средата на април блокира трафика в Босна и ХерцеговинаВъв вторник вечер Босна и Херцеговина бе изненадана от априлски сняг, предава македонската електронна медия Press 24, цитирана от "Фокус". В по-голямата част от страната снежната покривка надвишава 12 см. Синоптиците прогнозират преваляванията от сняг да продължат до петък. Изненадващият сняг в разгара на пролетта предизвика истински хаос по

С няколко години закъснение строежът на "Гранд каньон" в "Младост" започва

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/04/19/2955476_s_niakolko_godini_zakusnenie_stroejut_na_grand_kanyon/?ref=rss


Турската компания "Гаранти Коза" (Garanti Koza) е получила разрешение за строеж за първата фаза и започва изпълнението на проекта си "Гранд каньон" в столичния квартал "Младост".

Тази първа фаза на мултифункционален комплекс предвижда изграждането на хотел, две жилищни сгради и търговско-развлекателен център с общо 91 882 кв.м надземна разгъната застроена площ. Очаква се строителството да бъде завършено през лятото на 2020 г. Това съобщава в...

Учени използват наночастици за лечение на левкемия

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6178428

Учени използват наночастици за лечение на левкемияУчени от центъра за онкологични изследвания "Фред Хъчинсън" в САЩ създадоха наночастици, които могат да проникнат в имунни клетки и да ги активират за борба с рака, например с левкемията, съобщи Лента, цитирана от БТА. Разработените от учените наночастици пренасят гени, които кодират т.нар. химерни антигенни рецептори CAR.

Нинова поиска да се замразят депутатските заплати

http://offnews.bg/news/n_1/n_653282.html

По волята на народа „БСП за България“ е втора политическа сила. Политиката има принципи - има управляващи и да има опозиция. БСП ще е опозиция в този парламент.  Политиката има и правила - да дадеш на народа си възможност на свободен избор между алтернативни идеи и програми. Ние сме алтернатива на ГЕРБ, политическа и управленска алтернатива, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова от трибуната на Народното събрание по време на първото заседание на 44-ия Парламент. В политиката има и морал - да не предаваш тези, които ти вярват и те следват. Близо 1 млн. българи вярват, че „БСП за България“ носи промяна. Няма да ви предадем в 44-ото Народно събрание“, посочи Нинова. Тя открои като надпартийни интереси - националната сигурност на България и силен Европейски съюз.  Корнелия Нинова каза, че иска Европа обединена, силна и солидарна. „Нашата отговорност ще бъде да преведем ЕС през трудностите“, каза тя. По думите ѝ трябва да се намери баланс между интересите и добави, че е важно да се защитят и интересите на българите във Великобритания заради Брекзит. Лидерът на БСП призова за национално съгласие по демографската криза и отчете, че няма разделение по цвят и партия пред опасността да изчезнем като народ.  Тя подчерта, че БСП остават различни и за тях управленската алтернатива е икономика не на монополи, а на малък и среден бизнес, защита на българското земеделие. Тя заяви, че още тази седмица внасят редица законопроекти и искане за изслушване на КЕВР, за да се разбере в чий интерес работи комисията. Нинова посочи, че ще подкрепи ГЕРБ в увеличението на учителските заплати, но според нея това няма да реши проблемите в образователната система. По думите ѝ без инвестиции в наука, култура и духовност, няма как да се постигне голям напредък. „Най-сериозна е нашата алтернатива в политиката по доходите и борбата с бедността“, заяви Корнелия Нинова. Тя посочи, че на предложението на управляващите за 200 лв. пенсия, БСП внася алтернативно предложение за преизчисляване на всички пенсии. По повод обещанията за увеличение на минималната работна заплата, според нея няма морал доходите на хората да не с вдигат, а депутатите да увеличават своите възнаграждения. Нинова заяви, че внасят предложение депутатските заплати да се замразят. "За да се случи нашата алтернатива има един въпрос на въпросите - корупцията, битова престъпност, съществуващата паралелна държава", каза Нинова и подчерта, че трябва да се подсигурят системите на МВР и на Отбраната. "Не успяхме да спечелим избори 2017, но състезанието не е приключило. Намираме се на полувремето. Продължаваме по пътя, който очертах. Продължаваме промяната и тя ще стане", каза Нинова.

Цветанов: Ще превърнем референдума в закон

https://vesti.bg/bulgaria/politika/cvetanov-shte-prevyrnem-referenduma-v-zakon-6068080

„ГЕРБ влиза в този парламент със заявката за пълен 4-годишен управленски мандат”, каза лидерът на парламентарната група

Бившите президенти не уважиха парламента

https://www.24chasa.bg/novini/article/6178413

Бившите президенти не уважиха парламентаВсички живи председатели без Цецка Цачева обаче бяха на линия Всички бивши президенти на България бяха поканени на откриването на парламента. нито един от тях обаче не уважи събитието - не присъстват нито Петър Стоянов, нито Георги Първанов, нито Росен Плевнелиев.   Всички живи председатели на парламента без Цецка Цачева обаче бяха в залата -

Новите народни представители положиха клетва

http://econ.bg/Новини/Новите-народни-представители-положиха-клетва_l.a_i.741306_at.1.html

Най-възрастният депутат Тома Томов откри тържественото заседание на Народното събрание.  Възрастта ми дава право за няколко минути да ви...

Pansonic анонсира нов фотоапарат TZ90 и нов широкоъгълен варио обектив

http://www.cross.bg/vario-elmarit-leica-f--1540631.html

/КРОСС/ Panasonic представи LUMIX DC-TZ90 - нов модел от популярната серия туристически фотоапарати TZ (Travel Zoom). LUMIX TZ90 има компактно тяло с джобен размер, матрица с увеличена резолюция от 18.1 мегапиксела (при TZ80) на 20.3 мегапиксела, предлага 30x оптично приближаване (приравнено към 35mm фотоапарат: 24-720mm) и заснемане на 4K VIDEO/4K PHOTO снимки. Новият въртящ се заден монитор позволява на потребителите да правят различни селфи снимки, включително 4K селфита и панорамни селфита. Заедно с това, Panasonic анонсира и новия сменяем широкоъгълен варио обектив LEICA DG VARIO-ELMARIT 8-18mm / F2.8-4.0 ASPH. (приравнено към 35mm фотоапарат: 16-36 mm), втори модел от серията LEICA DG VARIO-ELMARIT F2.8-4.0. Като покрива фокусни разстояния от ултра широк ъгъл до супер телефото, новата серия обективи LEICA DG VARIO-ELMARIT F2.8-4.0 се характеризира с изключително качество на образа както за снимки, така и за видео, като същевременно е и с компактни размери.    

Възпитаници на космическия лагер SPACE CAMP TURKEY се срещат в Пловдив, за да обсъждат бъдещето на науката и да обяват новите стипендианти на конкурса на космическия лагер за 2017 г.

https://pressbulgaria.com/m/PGNJ94RH.html

Център за творческо обучение провежда втора среща на общността “Възпитаници на SPACE CAMP в България” на 21 април 2017 г. в град Пловдив, Дома на културaта. Междувременно кандидатите очакват резултати от класиране за конкурса за космическия лагер и разпределение на 11-те стипендии, с които Център за творческо обучение ще награди най-отличилите се деца и младежи от цяла България. Събитието в петък в град Пловдив е с цел подпомагане на бъдещи участници в космическия лагер, популяризирането на SPACE CAMP TURKEY сред младежите в България, както и мотивиране на възпитаниците на космическия лагер в екипни дейности с фокус космически науки и повече българско участие в най-новите проекти на NASA и не само. Програмата на събитието е обявена на страницата на SPACE CAMP TURKEY в България като организаторите от Център за творческо обучение са обещали то да се предава на живо в тяхната фейсбук страница. SPACE CAMP TURKEY e учебно-тренировъчен лагер, намиращ се в гр. Измир, Турция като в света има едва три подобни центъра, като единственият функциониращ в Европа и съседните държави е SPACE CAMP TURKEY, създаден през 2000 година по модел на NASA. Фокус на програмата са развиване на познания в науките астрономия, физика, математика, технологии, биология и други науки. Мотото на космическия лагер са трите стълба - Обучение, Екипна Работа и Технологии, върху които са съсредоточени всички занимания на децата и младежите в международния учебно-тренировъчния лагер. За да се докоснат до най-новите космически нововъведения, да се срещнат лице в лице астронавт от НАСА и да преминат през тренажори за астронавти, е нужно децата да преминат през конкурс, чиито организатор е Център за творческо обучение, официален и единствен представител на космическия лагер SPACE CAMP TURKEY за България.

Доналд Туск ще свидетелства по дело за шпионаж във Варшава

https://www.24chasa.bg/novini/article/6178406

Доналд Туск ще свидетелства по дело за шпионаж във ВаршаваПредседателят на Европейския съвет Доналд Туск се отправя към Варшава в сряда, за да даде показания пред прокурорите в разследването на двама бивши военни началници от контраразузнаването, предава AFP, цитирана от БТА. Бившият министър-председател на Полша бе привикан за разпит при закрити врати през месец март,

Визите за Канада отпадат частично от 1 май, окончателно от 1 декември

https://www.actualno.com/society/vizite-za-kanada-otpadat-chastichno-ot-1-maj-okonchatelno-ot-1-dekemvri-news_606569.html

Канада облекчава частично визовия режим за българи от 1 май, а от 1 декември 2017 г. визите ще отпаднат окончателно, съобщиха от посолството на страната. От началото на месец май само с попълване на електронно разрешително за пътуване (еТА) до Канада ще могат да пътуват граждан

Ела на Webit.Festival, за да се запознаеш с бъдещето

http://www.moreto.net/novini.php?n=349165

До началото на Webit.Festival остава по-малко от седмица, а билетите за най-влиятелното събитие за дигитална икономика и технологии в региона вече са пред изчерпване. На 25 и 26 април фестивалът ще събере в София Тех Парк 5000 посетители от над 90 държави, а повече от 300 лектори ще споделят безценен опит от водещите световни компании и ще ни помогнат да се адаптираме към тенденциите, които през следващите няколко години ще променят живота ни из основи.

ОУ "Георги Бенковски" в Бургас посреща 50-годишен юбилей

http://www.cross.bg/georgi-benkovski-april-1540630.html

/КРОСС/ На 20 април 2017 г. се навършват 50 години от основаването на ОУ "Георги Бенковски" - http://ou-gbenkovski.com/. През всичкото това време училището достойно носи безсмъртното име на героя от Априлското въстание и ограмотява качествено бургаските деца. "ОУ "Георги Бенковски" 49 години неизменно дава отличен старт на възпитаниците си, за да могат да се справят с предизвикателствата на живота и винаги да побеждават. Всички ние, учители и ученици, обичаме с цялото си сърце нашето училище", заявяват преподавателите и ръководството на учебното заведение, отправяйки покана към всеки, свързан емоционално и професионално с него, да се присъедини към оставащите събития, посветени на юбилея: 19 април, сряда14.30 часа - "Пътуване към спомените, през настоящето и с мисъл за бъдещето" - Среща на поколенията ОУ "Георги Бенковски" 20 април, четвъртък 16.00 часа - Тържествено шествие на ученици и учители по улица "Александровска" 16.30 часа - Тържествен концерт по повод 50-годишния юбилей, с участието на Тони Димитрова, Красимир Гюлмезов, Георги Дюлгеров и Жечка Сланинкова  

Китай и ЕС са решени да отправят послание в подкрепа на свободната търговия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6178407

Китай и ЕС са решени да отправят послание в подкрепа на свободната търговияПървите преговори на високо равнище между ЕС и Китай от встъпването във власт на американския президент Доналд Тръмп ще се проведат днес в Пекин, като се очаква двете страни да отправят послание в подкрепа на свободната търговия, предаде БТА. Върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Федерика Могерини ще

Нинова поиска замразяване на депутатските заплати

https://www.24chasa.bg/novini/article/6178409

Нинова поиска замразяване на депутатските заплатиЗаплатите на депутатите от 44-ото народно събрание да се замразят към края на мандата на 43-ото НС. Такова предложение ще внесе БСП, заяви лидерката Корнелия Нинова в словото си при откриването на 44-ото народно събрание. ТАко червените спазват ангажимент от предизборната си кампания. Това не е популизъм, а солидарност с хората,

Информацията за замърсената вода в Хасково може да е скрита предизборно, смята Елена Йончева

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/04/19/2955470_informaciiata_za_zamursenata_voda_v_haskovo_moje_da_e/?ref=rss


Избраната за депутат от БСП Елена Йончева съзря политическа намеса в укриването на информацията за замърсената с уран вода на Хасково. Преди началото на работата на 44-ия парламент тя определи случая като "сериозно престъпление".

"Хората там с месеци са консумирали вода с повишени стойности на уран и алфа активност. Още през септември месец 2016 г. Басейнова дирекция "Източнобеломорски район" е имала стойностите на завишените показатели. Допускам,...

Роналдо стана първият играч със сто гола в Шампионската лига

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/04/19/2955460_ronaldo_stana_purviiat_igrach_sus_sto_gola_v/?ref=rss


Нападателят на "Реал" (Мадрид) Кристиано Роналдо стана първият футболист в историята, достигнал границата от сто гола в Шампионската лига. Португалецът вкара хеттрик за победата над "Байерн" с 4:2 след продължения и след петте си попадения във вратата на баварците в двете срещи вече има точно сто в най-силния европейски клубен турнир.

Роналдо има впечатляващите 85 гола в 85 мача с екипа на "Реал" в Шампионската лига. Останалите му 15...

Туристическа борса "Вашата ваканция" ще се проведе в Бургас на 20 и 21 април

http://www.cross.bg/byrgas-borsa-vashata-1540629.html

/КРОСС/ На 20 и 21 април в Експозиционен център "Флора" в Бургас ще се проведе 15-о издание на туристическа борса "Вашата ваканция". Акцентът на изложението тази година е ролята на общините в развитието на туристическия продукт, възможностите за вътрешен туризъм, кадрите в туризма. Новите туристически обекти и маршрути ще бъдат представени в Бургас както на туристическите фирми, така и на гражданите и гостите на града, които търсят почивки в страната. Своите маршрути за учебни екскурзии и зелени училища могат да направят и учебните заведения. Участниците в изложението ще представят възможности за масов, селски, екологичен, планински, приключенски и културно-познавателен туризъм. Съпътстващата програма на Туристическа борса "Вашата ваканция" в Бургас ще следва основната идея - промотиране на възможностите за туризъм в България. Акцент ще бъде поставен върху туристическите обекти в община Бургас. Презентации ще направят още общините Стара Загора, Ловеч и Приморско. Кръгла маса на тема "Кадрите в туризма като фактор за качествени туристически услуги и продукти" ще се проведе на 20 април. Ще бъдат обсъдени важни въпроси, отнасящи се до учебните заведения и бизнеса, както и ролята на местната и държавна власт. Дискусията се организира от Областна администрация - Бургас

Малолетни момчета пострадаха при катастрофа с мотопед край Кърджали

https://www.24chasa.bg/region/article/6178398

Малолетни момчета пострадаха при катастрофа с мотопед край КърджалиПо пътя между селата Севдалина и Черноочене мотопед, управляван от 14-годишен неправоспособен, навлязъл в насрещната пътна лента и се блъснал челно във „Форд“. Това съобщиха от пресцентъра на ОДМВР-Кърджали, цитирани от "Фокус". Непълнолетният шофьор е настанен в травматология за лечение, 13-годишен негов спътник бил прегледан в Центъра за спешна

Елена Йончева: Най-важното сега е българското председателство на ЕС

http://www.cross.bg/iioncheva-elena-bulgarskoto-1540628.html

/КРОСС/ „Най-важното сега е българското председателство на ЕС - около тази кауза трябва да се обединят всички политически сили, защото ще имаме невероятен лост на влияние върху това - как ще изглежда Европа в следващите години и какво ще е мястото на България." Това заяви избраният за народен представител и говорител на ПГ на „БСП за България" Елена Йончева по "Нова телевизия". Тя обясни, че родната политика трябва да бъде прагматична, когато става въпрос за българското председателство, за общобългарските интереси. „Този лост трябва да се използва, защото от него зависи дали ще се превърнем в буферна бежанска зона на ЕС, как ще успеем да защитим националните си интереси в рамките на съюза. Как ще успеем да помогнем на малкия и среден бизнес. От това зависи животът на всеки един от нас", посочи Йончева. Тя бе категорична, че левицата ще следва своята програма, ще предложи свои законодателни инициативи, засягащи образованието, храните, промените в Наказателния кодекс. Елена Йончева бе помолена да коментира и случая със замърсената вода с уран в Хасковско. Тя бе категорична, че това е сериозно престъпление. „Хората там с месеци са консумирали вода с повишени стойности на уран и алфа активност. Още през септември месец 2016 г, Басейнова дирекция „Източнобеломорски район" е имала стойностите на завишените показатели. Тогава са направени и два протокола по случая

2 в 1 детска площадка за 65 000 лв. откриха в Димитровград

//dariknews.bg/regioni/haskovo/2-v-1-detska-ploshtadka-za-65-000-lv.-otkriha-v-dimitrovgrad-2018279

Нова детска площадка с два къта за игра на обща стойност 65 000 лв. бе открита в Димитровград днес от кмета на общината Иво Димов и изпълнителният директор организацията, ангажирана с разделно събиране на отпадъците, Тодор Бургуджиев. Това е втората детска площадка в града, която се прави с дарение

Всички 46 детски площадки на територията на община Дупница бяха проверени от комисия

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/vsichki-46-detski-ploshtadki-na-teritoriiata-na-obshtina-dupnica-biaha-provereni-ot-komisiia-2018281

Всички 46 детски площадки на територията на община Дупница бяха проверени от комисия със заповед на кмета инж.Методи Чимев. Задачата бе да се направи оглед на състоянията им и да започне поетапното им възстановяване. Ремонти вече се извършват на детските кътове в Градска градина и Парк Рила, които

Библиотекарката Надежда обра читалище „Надежда”

//dariknews.bg/regioni/burgas/bibliotekarkata-nadezhda-obra-chitalishte-nadezhda-2018280

Библиотекарка получи условна присъда от 8 месеца лишаване от свобода с три години изпитателен срок за присвояване на средства от Народно читалище “Надежда 1869” в Градец. Присъдата бе произнесена от Районния съд в Сливен. Надежда Х., твърди обвинението, е отмъкнала общо 3 676 лева от касата на чита

Още осем дела започнаха срещу община Девин за достъп до информация, жалбите са общо 18

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/oshte-osem-dela-zapochnaha-sreshtu-obshtina-devin-za-dostyp-do-informaciia-zhalbite-sa-obshto-18-2018283

Още осем дела дела са образувани в Административен съд – Смолян, срещу кмета на Община Девин Красимир Даскалов, срещу мълчалив отказ по подадени заявления за достъп до обществена информация. Така бройката набънна на 18. Всичките дела са образувани по жалби на братята Здравко и Живко Чепишеви, като

Седмица против насилието и тормоза в училище под егидата на Иванка Баева

//dariknews.bg/regioni/gabrovo/sedmica-protiv-nasilieto-i-tormoza-v-uchilishte-pod-egidata-na-ivanka-baeva-2018282

Областният управител на Габрово Иванка Баева инициира Седмица против насилието и тормоза в училище под надслов „Да на доброто!“.

„Приканваме всяко училище в седмицата от 24 до 28 април да инициира, организира, осъществи и популяризира свои добри практики и дейности, във връзка с утвърж

Андрей Новаков ще участва в национална обиколка за популяризиране на европейско финансиране



//dariknews.bg/regioni/gabrovo/andrej-novakov-shte-uchastva-v-nacionalna-obikolka-za-populiarizirane-na-evropejsko-finansirane-2018284

Евродепутатът Андрей Новаков ще участва в национална обиколка, в над 20 града в страната, за промотиране на възможностите за европейско финансиране за българския бизнес.

Събитията са част национален бизнес форум „Силни региони за силна икономика“.



Поредицата от

Дясната страна на леглото е по-лошата за здравето

//dariknews.bg/novini/liubopitno/diasnata-strana-na-legloto-e-po-loshata-za-zdraveto-2018285

Британски учени установиха, че дясната половина на леглото е по-лошата за здравето и в нея хората се събуждат по-зле отпочинали, пише в. "Дейли мейл".

Северна Корея с видеоклип, показващ как ракети изпепеляват САЩ (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/sviat/severna-koreia-s-videoklip-pokazvasht-kak-raketi-izpepeliavat-sasht-video-2018275

Северна Корея изнесе музикално представление по случай годишнината от рождението на основателя на страната Ким Ир-сен, което завърши с пародиен видеоклип, показващ как ракети изпепеляват САЩ, предаде Ройтерс.

Севернокорейската държавна телевизия излъ

Изкуствените витамини са опасни за хората

https://www.actualno.com/interest/izkustvenite-vitamini-sa-opasni-za-horata-news_606564.html

Изкуствените витамини и другите синтетични биодобавки представляват опасност за човешкия организъм, алармират учени от Дания. Според тях организмът, който приема тези таблетки не получава полезни съединения, а опасни синтетични компоненти, които повишават риска от язва

Новите депутати се заклеха: "Забравете стъклените полилеи, вижте Бенковски"

http://offnews.bg/news/n_1/n_653276.html

44-то Народно събрание е факт. Първото му заседание започна точно в 10 ч. Клетва да служат на народа обаче положиха не избраните 240 депутати, а само 234 от тях. Оказа се, че шестима не са дошли за първия ден от работата на парламента. Сред тях този път не беше депутатът от ДПС Делян Пеевски. За първа година той дойде в парламента и положи клетва редом с колегите си. Наред с тях в пленарната зала се събраха министрите от служебното правителство, заедно с премиера проф. Огнян Герджиков, както и президентът ген. Румен Радев и патриарх Неофит. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов седна на първия ред до заместника си Цветан Цветанов. В другия край на залата, пак най-отпред, седна лидерът на БСП Корнелия Нинова, а до нея - Стефан Данаилов. Звънецът на 44-ия парламент би най-възрастният депутат - журналистът и представител на БСП в Народното събрание Тома Томов. Той произнесе и реч. Омагьосваща реч, в която той пренесе днешните депутати от парламентраните им кресла в миналото, в което се провежда първото Народно събрание на България с председател Панайот Волов.  "Затворете очите си и погледнете със сърцата си. Представете си в каданс как всичко изчезва - кристалните полюлеии, банките, дори подът. През това време отиваме там, където е Бенковски. Той излиза от Панагюрище с десетки конници, минава през урви и с конниците достига до Оборище. И там те питат "Кой живей?" и някой отговаря "Живее България". А след третата стража тъмнината е все по-гъста и води все по-надолу към кратер и изведнъж там в дълбокото от огньовете се излива голямо светлинно кълбо - Първото законодателно Народно събрание. Виждаме Георги Икономов, яснопевецът, Захари летописецът, Бенковски, а на масата грее Евангелието, а върху него кръст и револвер, а председател е Панайот Волов. Депутатите са 13 учители, 11 занаятчии, 19 търговци, някои от тях твърде заможни, 17 земеделци, 1 лекар, 3 свещеници, 27 войводи и 33 посветени в народното дело от дякон Игантий. Всички образовани, просветени и просветлени. Те не мислят за кариера, не сключват сделки, не правят компромиси, а единствената им цел е да извоюват свободата на България. Аз вярвам, Христос възкресе. Наистина воскресе. Има невидим свят. Техният свят е нашият свят, трябва да оправим най сетне дома ни, да има благоденствие, да си върнем децата, не е достатъчно да са цъфнали дърветата, трябва да има ...".  След твоа от миналото и свободата на България Тома Томов се обърна към новите депутати: "Да пристъпим към най-важната част - клетвата". Новите депутати на България се изправиха на крака и се заклеха да спазват законите, Конституцията и да служат в интерес на народа. След което целият парламент се изправи на крака за химна на България и на химна на Европа. Звънецът е бит! "На добър час!". 

Шарапова показа корицата на мемоарите си

http://offnews.bg/news/n_1/n_653279.html

Навършващата днес точно 30 години бивша номер 1 в женския тенис Мария Шарапова получи страхотен подарък за юбилея си. Издателите на биографията й я зарадваха с готовата корица на произведението, което ще излезе на книжния пазар през септември. Предварителните продажби беше са в ход, а цената е 28 долара. Шарапова веднага сподели подаръка си с последователите в социалните мрежи. Корицата е семпла и стилна - на нея има черно-бяла снимка на Шарапова в жълта рамка и заглавието на произведението "Unstoppable". "Корицата!! Взех решение да напиша мемоари в края на 2015 година. Не е лесно да бъдеш съдник на себе си, но се постарах да съм честна. Няма правилен или грешен отговор на нищо. Животът на всеки е специален, изпълнен със страст, отдаденост, трудности, падания и ставания. Не съм пропуснала нищо в книгата си. Не мога да повярвам колко много от вас са направили предварителна поръчка на книгата ми, което ме изстреля на първо място в класацията. Благодаря ви много", написа Шарапова, която от три дни празнува настъпващата 30-годишнина с редуване на партита и тренировки, тъй като й предстои завръщане на корта след наказание за употреба на допинг на 28 април в Щутгарт. Публикация, споделена от Maria Sharapova (@mariasharapova) на %месец %-ден %година в %-часа:%минути%сутрин/вечер ST

Визите за Канада падат окончателно от 1 декември, частично от 1 май

http://offnews.bg/news/n_1/n_653277.html

Канада облекчава частично визовия режим за българи от 1 май, а от 1 декември 2017 г. визите ще отпаднат окончателно, съобщиха от посолството на страната. От началото на месец май само с попълване на електронно разрешително за пътуване (еТА) до Канада ще могат да пътуват гражданите, които в последните 10 години са имали канадска виза, и онези, които в момента имат валидна неимигрантска виза за САЩ.  Облекчението ще важи единствено за пътуващите със самолет и преминаващите транзитно през канадски летища. Ако не отговарят на тези изисквания, гражданите ще продължат да имат нужда от виза за посещение. Всички българи ще се нуждаят от виза, ако влизат за първи път или повторно в Канада с кола, автобус, влак или кораб, включително и пътнически кораб, уточняват от посолството. От там допълват, че подаването на молбата е прост, евтин (струва 7 канадски долара) онлайн процес, който отнема само няколко минути. eТA е валидно за срок до пет години и позволява на пътуващите да летят или да преминават транзитно през Канада колкото често желаят, за краткосрочен престой (обикновено за непрекъснат период до 6 месеца) да учат, да преминават транзитно, за посещение или за бизнес. В повечето случаи, eTA се издава в рамките на минути от подаването на молбата. На 1 декември правителството на Канада възнамерява да отмени визовите изисквания за всички румънски и български граждани . От този момент нататък, те вече няма да се нуждаят от виза, за да пътуват до Канада, по въздух, суша или море, за престой до шест месеца. Все пак, подобно на други освободени от визови изисквания туристи, те ще се нуждаят от eTA, за да се качат на полет за Канада, информират от посолството. Допълнителна информация ще бъде предоставена на уебсайта на Министерството на имиграцията, бежанците и гражданството на Канада през ноември 2017 г. Облекченият визов режим идва като резултат от подписването на икономическото споразумение СЕТА между ЕС и Канада. "Канада цени особено много партньорството си с България", посочва посланикът на страната у нас г-н Кевин Хамилтън. "Опростяването на процедурите за пътуване насърчава по-доброто разбиране и създава повече възможности за засилване на нашите жизненоважни междучовешки, бизнес и туристически връзки." Посолството предлага и допълнителни указания за пътуващите след 1 май 2017 г.:

Ердоган: Резултатът от референдума в Турция не ме прави "вечен управник"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6178397

Ердоган: Резултатът от референдума в Турция не ме прави "вечен управник"Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че резултатът от референдума в Турция не го прави "вечен управник", предаде ТАСС. Всъщност аз съм смъртен, може да почина във всеки момент, каза вчера Ердоган в интервю за телевизия СиЕнЕн. Президентът отговаря на въпроси на журналисти от медията в резиденцията си в Анкара.

Турски съд обвини журналисти, че помагат на кюрдски терористи, леви екстремисти и Гюлен

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/04/19/2955446_turski_sud_obvini_jurnalisti_che_pomagat_na_kjurdski/?ref=rss


Турски съд е приел обвинението срещу журналисти и представители на ръководството на опозиционния в."Джумхуриет" в "подпомагане на терористични организации", предаде "Асошиейтед прес", като се позовава на Анадолската агенция.

В обвинителния акт от 274 страни 19 души от редакцията на вестника са обвинени в "подпомагане" на нелегални организации, включително кюрдските бунтовници от ПКК, лявоекстремистката групировка Народна...

Елена Йончева: Най-важното сега е председателството ни на ЕС

http://offnews.bg/news/n_1/n_653278.html

Най-важното сега е българското председателство на ЕС – около тази кауза трябва да се обединят всички политически сили, защото ще имаме невероятен лост на влияние върху това - как ще изглежда Европа в следващите години и какво ще е мястото на България.  Това заяви избраният за народен представител и говорител на ПГ на „БСП за България” Елена Йончева по Нова телевизия. Тя обясни, че нашата политика трябва да бъде прагматична, когато става въпрос за българското председателство, за общобългарските интереси. „Този лост трябва да се използва, защото от него зависи дали ще се превърнем в буферна бежанска зона на ЕС, как ще успеем да защитим националните си интереси в рамките на съюза. Как ще успеем да помогнем на малкия и среден бизнес. От това зависи животът на всеки един от нас”, посочи Йончева. Тя бе категорична, че левицата ще следва своята програма, ще предложи свои зконодателни инициативи, засягащи образованието, храните, промените в Наказателния кодекс. Хората в Хасковско са тровени съвсем съзнателно - вероятно с предизборни цели Елена Йончева коментира и случая със замърсената вода с уран в Хасковско. Тя бе категорична, че това е сериозно престъпление. „Хората там с месеци са консумирали вода с повишени стойности на уран и алфа активност. Още през септември месец 2016 г, Басейнова дирекция „Източнобеломорски район” е имала стойностите на завишените показатели. Тогава са направени и два протокола по случая. Допускам, че тази информация е скрита предизборно и ние ще търсим отговор кой е виновен за съвсем съзнателното тровене на хората”, обеща тя.

49 000 лева награден фонд на тазгодишния Маратон Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=349162

49 000 лева ще бъде наградният фонд в тазгодишното издание на международния Маратон Варна, научи Moreto.net. Стартът ще бъде даден на 7 май в 9.30 часа на площад „Независимост". Трасето преминава през централната пешеходна зона, по алеите на Морската градина до Делфинариума, а финалът е отново на площад „Независимост".

Проф. Манеголд от Хайделберг ще консултира онкопациенти през април в „ Уни Хоспитал“

http://www.cross.bg/april-manegold-prof-1540627.html

/КРОСС/ Проф. Кристиян Манеголд от Хайделбергския университет и д-р Росица Кръстева, началник отделение "Медицинска онкология" в „ Уни Хоспитал", ще извършат редовните си консултации на пациенти на 24 и 25 април. Двамата специалисти ще определят лечението на пациенти със злокачествени заболевания на белня дроб. Проф. Манеголд и д-р Кръстева, които всеки месец консултират онкопациенти в болницата в Панагюриіде, споделят, че ранното диагностяциране и навременното и правилно определяне на лечебния план са в основата па успеюния лечебен процес. Предварителното записване ще се осъществи в периода от 19 до 21 април 2017 г. в „ Унн Хоспитал".За повече информация.' 0357/88546

Давността за несъбрани глоби е 2, а не 5 години

http://econ.bg/Новини/Давността-за-несъбрани-глоби-е-2-а-не-5-години_l.a_i.741299_at.1.html

Давността за глоба, наложена като административното наказание е 2, а не 5 години. Това обяви с тълкувателно решение Върховният административен съд. С...

Политолог: Управлението ще бъде с една идея по-изчистено

http://www.investor.bg/bloomberg-tv/461/a/politolog-upravlenieto-shte-byde-s-edna-ideia-po-izchisteno-237793/

Новото правителство е обречено да ходи по въглените на общественото недоволство, коментира Петър Кичашки

Петима предполагаеми членове на Ал Каида са убити в Йемен при нападения с дронове

https://www.24chasa.bg/novini/article/6178389

Петима предполагаеми членове на Ал Каида са убити в Йемен при нападения с дроновеПетима предполагаеми членове на Ал Каида са убити в Йемен при нощни нападения с дронове, приписвани на САЩ, предаде Франс прес, като се позова на местни военни източници. Вашингтон активизира операциите си срещу джихадистите, след като президентският пост бе поет от Доналд Тръмп, отбелязва агенцията, цитирана от БТА.

Цветанов: Да има политическо съгласие по националните приоритети

https://www.24chasa.bg/novini/article/6178391

Цветанов: Да има политическо съгласие по националните приоритетиУправленска формула за 4 г. управление на развитието. Това обяви при откриването на 44-ото НС лидерът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. Ще работим със съзнанието, че хората очакват бързи резултати, подчерта той. Цветанов поздрави всички политически сили в парламента и благодари на всички 1 147 000, които са подкрепили ГЕРБ.

Анчелоти: Головете на Роналдо са от засади, няма червен картон на Видал

http://www.barometar.net/88359/

Реал (Мадрид) елиминира Байерн (Мюнхен) на четвъртфиналите в Шампионската лига. Испанският гранд победи с 4:2 след продължение, въпреки че губеше с 1:2 в редовното време. Два от головете на Реал (Мадрид) обаче бяха от засади, което вбеси треньора на баварците Карло Анчелоти, информира blitz.bg „Знам, че във футбола се случват подобни грешки, но не и […]

България залага на Кубрат Пулев

https://www.24chasa.bg/sport/article/6177773

България залага на Кубрат ПулевНа 28 април в зала Арена Армеец в София ще се проведе големия боксов мач между българина Кубрат Пулев - Кобрата и американеца Кевин Джонсън в спор за Интерконтиненталната титла на Световната боксова асоциация(WBA). Основен спонсор на Пулев е българският гейминг оператор Winbet. Феновете могат да заложат на Кобрата на winbet.

Тома Томов забрави химна при откриването на парламента

https://www.24chasa.bg/novini/article/6178381

Тома Томов забрави химна при откриването на парламентаЖурналистът Тома Томов, най-възрастният депутат в 44-ото Народно събрание, забрави химна при откриването на първата му тържествена сесия. След краткото объркване химнът все пак бе пуснат, но бе само инструментално изпълнение, което силно смути гостите. Сред присъстващите дипломати на последния ред бе и турският посланик Сюлейман Гьокче.

Евакуацията на цивилни от обсадени сирийски градове беше подновена

https://www.actualno.com/asia/evakuacijata-na-civilni-ot-obsadeni-sirijski-gradove-beshe-podnovena-news_606561.html

Евакуацията на цивилни и опозиционни бойци от обсадените сирийски градове Фуа и Кафрая беше подновена, след като през уикенда атака срещу автобуси с напускащи хора отне живота на 126 души, 68 от които деца. Десетки автобуси от двете населени места, които бяха под тежка обсада

Новият парламент започна работа

http://www.cross.bg/bulgariya-svyat-zapochna-1540626.html

/КРОСС/ Новоизбраното 44-то Народно събрание започна работа. Първият гонг удари в 10:00 часа. Първото заседание започна с кворум от 234 депутати. По традиция то бе открито от най-възрастния народен представител, в случая това беше Тома Томов от ПГ на „БСП за България". "Затворете очите си и погледнете със сърцата си. Представете си в каданс как всичко изчезва - кристалните полюлеии, банките, дори подът. През това време отиваме там, където е Бенковски. Той излиза от Панагюрище с десетки конници, минава през урви и с конниците достига до Оборище. И там те питат "Кой живей?" и някой отговаря "Живее България". А след третата стража тъмнината е все по-гъста и води все по-надолу към кратер и изведнъж там в дълбокото от огньовете се излива голямо светлинно кълбо - Първото законодателно Народно събрание. Виждаме Георги Икономов, яснопевецът, Захари летописецът, Бенковски, а на масата грее Евангелието, а върху него кръст и револвер, а председател е Панайот Волов. Депутатите са 13 учители, 11 занаятчии, 19 търговци, някои от тях твърде заможни, 17 земеделци, 1 лекар, 3 свещеници, 27 войводи и 33 посветени в народното дело от дякон Игантий. Всички образовани, просветени и просветлени. Те не мислят за кариера, не сключват сделки, не правят компромиси, а единствената им цел е да извоюват свободата на България. Аз вярвам, Христос възкресе. Наистина воскресе. Има невидим свят

Проучване: Близо 90 % от германците определят резултатите от референдума в Турция като негативни

https://www.24chasa.bg/novini/article/6178371

Проучване: Близо 90 % от германците определят резултатите от референдума в Турция като негативниПредставителна анкета на института Civey, проведена за берлинския вестник Der Tagesspiegel, показва, че огромно мнозинство от гражданите на Германия възприемат негативно резултатите от референдума за конституционни промени в Турция, съобщава "Фокус". Съгласно данните за 75 % от германците изходът от вота в Турция е „много негативен“,

Сръбският външен министър: Велика Албания е идеологическа платформа на всички албанци

https://www.24chasa.bg/novini/article/6178344

Сръбският външен министър: Велика Албания е идеологическа платформа на всички албанциСъздаването на Велика Албания е обща идеологическа платформа на всички албанци, която застрашава района на Балканите и цяла Европа, заяви сръбският вицепремиер и външен министър Ивица Дачич по повод вчерашно интервю на албанския премиер Еди Рама, цитира БТА. "Изявлението на Рама е още едно потвърждение,

Изправят на съд шофьор, употребил кокаин

https://www.24chasa.bg/novini/article/6178375

Изправят на съд шофьор, употребил кокаинПерничанин на 22 г. застава пред съда за шофиране на автомобил след употреба на дрога, съобщи регионалният говорител на МВР Венцислав Алексов. В Перник бил спрян за проверка лек автомобил "Фолксваген голф", управляван от 22-годишния В.Т. При изпробването му с техническо средство било установено, че шофира след употреба на кокаин.

Новите депутати положиха клетва

https://www.actualno.com/politics/novite-deputati-polojiha-kletva-news_606560.html

Новоизраните депутати произнесоха клетвата, записана в Конституцията. Текстът ѝ гласи "Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се." В залата прозвучаха химните на България и на Европейския съюз. Заседанието започва с изявления на председателите на парламентарните групи.

Продажбите на нови коли у нас скочили с 35%

http://clubz.bg/52986-prodajbite_na_novi_koli_u_nas_skochili_s_35

Продажбите на нови автомобили в България продължават да растат, при това с още по-бърз темп. 

Това показват данните на Европейската асоциация на автомобилните производители (ЕАМА).

През март повишението у нас възлиза на 34,8% на годишна база, като само в Гърция този ръст е по-висок (49,5%). За сравнение, през февруари ръстът на продажбите на нови автомобили у нас е бил 8 на сто.

В България през март са били закупени 3005 нови коли.

За периода януари–март броят им е 6607, а повишението през това тримесечие е 22,5% спрямо същия период на миналата година. По този показател България е на трето място в Европа. Изпреварват ни Унгария с ръст от 23,6% и Румъния с 27,5%. 

Ръстът на покупките на нови автомобили се ускорява през март и в Европа като цяло. Той достига 11% до 1,94 милиона продадени нови автомобили. За първите три месеца повишението е от 8,4 на сто до общо 4,141 млн. броя.

Вратарят на "Байерн" Нойер счупил крак при третия гол на Роналдо

https://www.24chasa.bg/sport/article/6178357

Вратарят на "Байерн" Нойер счупил крак при третия гол на РоналдоВратарят на "Байерн" Мануел Нойер е счупил костица в лявото си стъпало, когато Кристиано Роналдо му е вкарвал третия гол за победата на "Реал" 4:2 в продълженията на 1/4-финала в Шампионската лига в четвъртък вечерта на "Сантяго Бернабеу". Редовното време завърши 1:2, какъвто бе и резултатът преди седмица в Мюнхен,

Мирчев: БСП ще е твърда и безкомпромисна опозиция

http://www.cross.bg/mirchev-opozitziya-bsp-1540625.html

/КРОСС/ „БСП ще е твърда опозиция, безкомпромисна опозиция", заяви пред БНТ депутатът от „БСП за България" Стоян Мирчев. „Ще предлагаме решения спрямо нашите гледни точки", допълни той. „БСП няма да подкрепи кандидатурата на Главчев за председател на НС, това задължение на управляващото мнозинство", каза Мирчев и обясни защо така е решила партията. „Димитър Главчев още в миналото Народно събрание имаше моменти, в които водеше заседанията и имаше откровени нарушения. Нашата партия още тогава искаше Цачева да си поеме отново председателството на парламента. Ние не сме длъжни да подкрепим предложението на управляващото мнозинство", коментира още Стоян Мирчев.    

Започна първото пленарно заседание на Народното събрание. Депутатите положиха клетва

http://www.moreto.net/novini.php?n=349164

Първото заседание на новото - 44-то Народно събрание започна, предаде Moreto.net. Заседанието бе открито от най-възрастния депутат, в случая 74-годишният журналист Тома Томов от БСП. "Затворете очите си и погледнете със сърцата си.

Фотоизложба “Поморие през погледа на обектива” (видео)

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/zxYAvCHnaoM/

Само до преди няколко години читалище “Просвета 1888” организираше фотоизложба на тема “Поморие в четири сезона”, но за съжаление тази традиция беше прекъсната.

За радост на професионалисти и любители изложбата отново е факт. Георги Димитров, Методи Пейков, Мариета Иванова, Атанас Атанасов, Маргарита Динкова, Надежда Стойкова, Кирил Димитров, Мариана Кехайова, Георги Карталов, Георги Камов, Василена Стоянова, Йоана Стоянова, Таня Милева, Павлин Кулов, Георги Фотев, Васил Мутафов, Любомир Скумов и Жоро Димитров представят гледки от Поморие във фоайето на читалище “Просвета 1888”

Вижте видеото!

Тома Томов към депутатите: Ангелите от Първото НС ни гледат и искат да не се проваляме

https://www.24chasa.bg/novini/article/6178369

Тома Томов към депутатите: Ангелите от Първото НС ни гледат и искат да не се провалямеДепутатите от 44-ото народно събрание се заклеха току-що. 234 се регистрираха за старта му. Възрастта ми дава няколко минути право да ви помоля затворете очите си и помислете със сърцата си. С тези думи се обърна към депутатите Тома Томов. Журналистът, който стана депутат ОТ БСП, откри първото заседание на 44-ото НС като най-възрастния сред

НА ЖИВО: Слави Трифонов със специална пресконференция след последния скандал

https://www.actualno.com/society/na-jivo-slavi-trifonov-sys-specialna-preskonferencija-sled-poslednija-skandal-news_606556.html

Шоуменът Слави Трифонов, неговият екип и разследващият журналист Васил Иванов ще дадат пресконференция в сряда, в 14:00 ч. Събитието можете да проследите на живо в Actualno.com. Припомняме, че във вторник вечерта "Шоуто на Слави" бе спряно за втори път от ефир. Гост трябваше да бъде

Каракачанов: До две седмици ще има правителство

https://vesti.bg/bulgaria/politika/karakachanov-do-dve-sedmici-shte-ima-pravitelstvo-6068072

„Ако за нас бяха гласували един милион и двеста хиляди души, ние щяхме да налагаме темпото и приоритетите”, добави той

Румен Радев за референдума в Турция: Уважавам правото на всеки народ да избира сам своето конституционно устройство

http://www.moreto.net/novini.php?n=349163

Уважавам правото на всеки народ, включително турския, да избира сам своето конституционно устройство и своята форма на управление. Ненамесата в чуждите дела е най-големият залог за добросъседство. Това каза пред журналисти президентът Румен Радев преди първото пленарно заседание на Народното събрание, предаде репортер на Агенция "Фокус".

Приходите на IBM се свиват вече 20 поредни тримесечия

http://www.investor.bg/softuer/458/a/prihodite-na-ibm-se-svivat-veche-20-poredni-trimesechiia-237788/

В подразделението за облачни услуги обаче приходите през първото тримесечие растат с една трета до 3,5 млрд. долара

Преслава посрещна Великден в Барселона

http://www.cross.bg/preslava-klyba-club-1540651.html

/КРОСС/ Далечна и слънчева Испания и космополитният град Барселона бяха притегателна точка за най-хитовата изпълнителка на Пайнер - Преслава. След напрегнатия график с участия изпълнителката с най-много музикални награди се отдаде на пълен релакс в столицата на Каталония. В продължение на четири дни Преслава намери време да се потопи в автентичната атмосфера и впечатляваща архитектура на стария гради опита от местна паея и сангрия. Веднага след празниците, на 21 април,петък Преслава ще гостува в клуба легенда BIAD premium club. Звездата на Пайнер ще бъде посрещната по червен килим,море от цветя и лично от новият собственик на клуба Димитър Иванов, както и популярният в спортните среди Александър Стефанов. Като истинска звезда Преслава ще слезе от 12 метрова лъскава лимузина. Лично най-красивата българка Маги Желязкова,победителката в конкурса на мъжката Библия PlayBoy Маги Бадер,Наталия Гуркова,Ирина Папазова и Мис Вселена Жана Янева,вече са резервирали VIP зоната на клуба с 25 годишна история. Този петък на 21 април след полунощ ще можем да видим Преслава в BIAD premium club в целият си блясък.  

Кевин Спейси ще бъде водещ на церемонията по раздаването на наградите "Тони"

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6178356

Кевин Спейси ще бъде водещ на церемонията по раздаването на наградите "Тони"Театралният и филмов актьор Кевин Спейси ще бъде водещ на церемонията по раздаването на наградите "Тони", която ще се проведе на 11 юни, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс, цитирани от БТА. Това ще е първата изява на Спейси като водещ на американските театрални награди. Преди него тази чест се падна на Нийл Патрик Харис,

За Сърбия "Велика Албания" е заплаха за Балканите и Европа

https://www.actualno.com/balkani/za-syrbija-velika-albanija-e-zaplaha-za-balkanite-i-evropa-news_606555.html

Създаването на „Велика Албания” е обща идеологическа платформа на всички албанци, която заплашва региона на Балканите и цяла Европа, заяви сръбският външен министър Ивица Дачич. С такова писмено заявление на първият вицепремиер на сръбското правителство Дачич раз

Радев връчва мандата на ГЕРБ през следващата седмица

https://www.actualno.com/politics/radev-vrychva-mandata-na-gerb-prez-sledvashtata-sedmica-news_606554.html

Президентът Румен Радев обяви в първия ден на Народното събрание, че ще връчи през следващата седмица мандат за съставяне на правителство.  Той изрази надежда, че в началото на май кабинетът ще бъде факт. По думите му сегашното Народно събрание трябва да реши каква държа

"Байерн" обвини съдиите за загубата от "Реал", но изключи преднамереност

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/04/19/2955422_baiern_obvini_sudiite_za_zagubata_ot_real_no_izkljuchi/?ref=rss


Старши треньорът на "Байерн" Карло Анчелоти заяви, че главният рефер Виктор Касай и неговите асистенти са се представили много слабо и са повлияли на крайния изход oт двубоя с "Реал" (Мадрид). Италианецът обаче изключи вероятността съдийските решения да са били преднамерени.

"В четвъртфиналите на Шампионската лига трябва да бъдат назначавани по-качествени съдии. Реферът нямаше добър ден и взе няколко решения, които ни нараниха - Видал не трябваше...

Президентът ще връчи мандат на ГЕРБ за съставяне на кабинет другата седмица

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/04/19/2955421_prezidentut_shte_vruchi_mandat_na_gerb_za_sustaviane/?ref=rss


Президентът Румен Радев ще връчи следващата седмица мандат за съставяне на правителство на първата политическа сила в 44-ия парламент ГЕРБ. Това обяви днес държавният глава преди началото на официалното заседание за конституирането на новото Народно събрание.

"Тук съм, за да засвидетелствам уважение към парламента и избора на народа. Чака ни изключително натоварена дейност. Всички ние българите очакваме сериозни резултати", заяви президентът пред журналисти в...

Президентът: Очаквам сериозни резултати от този парламент

http://www.cross.bg/durzhava-budem-prezidentut-1540623.html

/КРОСС/ „В следващите дни ще бъдат регистрирани и обявени парламентарните групи. Веднага след това ще започнат консултациите и след тях ще връча мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател от най-многочислената парламентарна група“. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в парламента, преди откриването на първото заседание на 44-тото Народно събрание. Държавният глава уточни, че конституционната процедура по връчване на проучвателен мандат ще стартира следващата седмица и изрази надежда в началото на месец май новият кабинет да бъде факт.  „Тук съм, за да засвидетелствам своето уважение към българския парламент и към избора на българския народ в лицето на народните представители. Преди седмица направих обръщение, отправих ясни послания какво очаква от нас българският народ, както и своите пожелания към народните представители. Приоритетите не са се променили. Всички ние очакваме сериозни резултати от този парламент“, посочи държавният глава.  В отговор на въпрос дали очаква новият парламент да разгледа промените, свързани с изборното законодателство и въвеждането на уседналост, президентът Радев заяви, че Народното събрание, правителството и държавните институции трябва да решат каква държава ще бъде България по отношение на гарантирането на националната сигурност

Хиляди словаци протестираха срещу корупцията

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/04/19/2955427_hiliadi_slovaci_protestiraha_sreshtu_korupciiata/?ref=rss


Хиляди словаци се събраха на протестен митинг в столицата Братислава срещу корупцията в правителството на премиера Роберт Фицо, предаде агенция "Асошиейтед прес".

Те настояха за оставката на вътрешния министър Роберт Калинак - близък съратник на Фицо, на шефа на полицията Тибор Гаспар и на други високопоставени длъжностни лица, които според тях са попречили на обективното разследване на поредица от корупционни скандали.

В последните дни...

Президентът: Очаквам сериозни резултати от този парламент

http://www.cross.bg/parlament-durzhava-budem-1540623.html

/КРОСС/ „Очакваме сериозни резултати от този парламент. Това каза пред журналисти президентът Румен Радев на влизане в сградата на Народното събрание преди първия работен ден на новия парламент, на който и той реши да присъства. „Тук съм, за да засвидетелствам своето уважение към българския парламент. Чака ги изключително отговорна и натоварена дейност. Не мисля да се повтарям. И приоритетите не са се променили. Надявам се в следващите дни да бъдат регистрирани и обявени парламентарните групи. Надявам се в началото на май настоящият кабинет да бъде факт", заяви Радев, цитиран от „Фокус". Попитан дали ще настоява новият парламент да разгледа въвеждането на уседналост и промени в изборното законодателство, той отговори, че този парламент трябва да реши каква държава ще бъде България по гарантирането на нашата национална сигурност. „Дали ще бъдем държава, която ще бъде подвластна на чуждо влияние. Трябва да решим наистина, ще бъдем ли държава, която няма да допуска регистриране на етническа партия. Ще бъдем ли държава, която ще се грижи за своите религиозни общности, като не допуска тяхната капсулация. Ще бъдем, ли държава, която ще се грижи за своите вероизповедания, независимо от религията, или ще бъдем държава която допуска финансирането им да се извършва отвън", коментира още Румен Радев.  

ГЕРБ дава 4 министерства на Патриотите

http://www.cross.bg/ministerstva-goranov-ministri-1540624.html

/КРОСС/ Четири министерства би трябвало да получат Обединените патриоти. Това обяви Владислав Горанов от ГЕРБ, който беше и част от преговорния екип между двете формации за съставяне на правителството. "Коалиционното споразумение предстои да бъде завършено. За имена на министри не е говорено. Ако на мен ми бъде предложено да бъда финансов министър, бих приел. Партньорите ни могат да получат четири министерства от аритметична гледна точка", обяви  Горанов, като не поясни колко точно се предвижда да бъдат министерствата. "Имаше успешни министри в предходния кабинет, но на следващия логичен въпрос кои са те - нямам отговор", допълни Горанов на влизане в парламента преди първото заседание на 44-тото Народно събрание.

Пуснаха трейлър на най-новите „Междузвездни войни“

http://www.moreto.net/novini.php?n=349073

Новият трейлър на тазгодишната серия на „Междузвездни войни“ зарадва безбройните си почитатели по цял свят само преди броени дни. Кадри от „Последният джедай“ бяха във видео канала Ютюб. Те започват с Рей (Дейзи Ридли), объркана и изплашена, на фона на думите „Дишай.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване