В отношенията на САЩ и Европа вече се появи „турският фактор“

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279006_%D0%92+%D0%BE%D1%82%D0%BD%D0%BE%D1%88%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%A1%D0%90%D0%A9+%D0%B8+%D0%95%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B0+%D0%B2%D0%B5%D1%87%D0%B5+%D1%81%D0%B5+%D0%BF%D0%BE%D1%8F%D0

 Турският референдум за преминаването от парламентарна към президентска форма на управление раздели позицията на Запада относно Анкара, пише руският вестник „Известия“. Президентът на САЩ Доналд Тръмп поздрави турския държавен глава Реджеп Тайип Ердоган с победата. Същевременно европейските лидери заявиха, че процедурите при провеждането на референдума не съответстват със западните стандарти. В ОССЕ и Парламентарната асамблея на Съвета на Европа подчертаха многочислените нарушения по време на гласуването и го разкритикуваха като „недемократично“. Американските либерални медии вече успяха да предвидят „края на съвременна Турция“. Експертите са уверени, че в отношенията на САЩ и Европа вече се появи „турският фактор“. 
Турският експерт от Политическия център към Истанбулския университет „Сабанджъ“ Ченгиз Актар отбеляза, че отношенията между Анкара и Брюксел вече отдавна преживяват криза и в Турция не са очаквали нищо друго освен критика от ЕС. „Преговорите за влизането на Турция в блока и без това бяха замразени, сега просто ще бъде обявено официалното им приключване. Като цяло бъдещото сътрудничество на Турция и ЕС може да се определи като „продължаване на студените отношения“. Турция става много самотна страна в региона и света“, подчерта експертът. 
„Несъмнено може да се говори за разрив в позициите на Запада по отношение на Турция. САЩ подкрепят референдума и засилването на властта на Ердоган, а това означава и ислямстките сили. На свой ред ЕС се застъпва за светските, прозападни политически сили, ориентирани към евроинтеграция и категорично настроени срещу увеличаването на правомощията на турския президент“, коментира Станислав Тарасов, директор на центъра „Близкия изток: Кавказ“. 

Превод и редакция: Мария Динкова

Десетки служители на ООН, които бяха взети за заложници в Конго, са освободени

https://www.actualno.com/africa/desetki-slujiteli-na-oon-koito-bjaha-vzeti-za-zalojnici-v-kongo-sa-osvobodeni-news_606513.html

Шестнайсет служители на ООН, които бяха взети за заложници във вторник в ДР Конго, бяха освободени, предаде БГНЕС. Новината дойде от служител на ООН, пожелал анонимност. Служителите на мисията на ООН в ДРКонго (Monusco) бяха взети за заложници от бивши южносудански бунтовници в

Прогноза за времето - 19 април

http://www.moreto.net/novini.php?n=349120

По Черноморието облачността ще е разкъсана. Ще духа умерен югоизточен вятър. Максимални температури на въздуха: 10°-15°. Температурата на морската вода е 10°-12°. Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала. Днес облачността ще е значителна.

Хороскоп за 19 април, сряда

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279005_%D0%A5%D0%BE%D1%80%D0%BE%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%BF+%D0%B7%D0%B0+19+%D0%B0%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%BB%2C+%D1%81%D1%80%D1%8F%D0%B4%D0%B0

 Овен 21 март – 20 април

Критичен ден. До обед може да направите грешен ход. Действате с натиск и агресия там, където трябва да се пипа внимателно, с дипломация и такт. Интересите ви ще се сблъскат с нечии апетити. Ще се почувствате застрашени и ще рискувате излишно. Не се препоръчва участие в демонстрации на сила. Тълпата днес е неуправляема и лесно може да бъде провокирана. Не се включвайте в колективни начинания. Може да излезете виновни за чужда вина. Трудно ще удържите и на страстта, вероятни са изневери.

Работа-4

Пари-5

Любов-5

Късмет-4

Здраве-4

 

Телец 21 април – 20 май

Първата половина на деня е по-благоприятна и печеливша за вас. Действайте изпреварващо, поставете условията си и не протакайте важните делови разговори. С напредването на деня губите позиции, попадате в неприятни ситуации и се изпълвате с неудовлетворение. Ще се наложат реформи. Предстоят тежки раздели и неприятни срещи, на които ще трябва да изтърпите нечие нахалство и разпоредителност. Не се поддавайте на провокации и съблазни. Слънцето навлиза в Телец днес в 21 ч. 18 мин. по Гринуич.

Работа-5

Пари-6

Любов-5

Късмет-4

Здраве-5

 

Близнаци 21 май – 21 юни

Днес апетитите са огромни. Изчакайте и вижте кой каква крачка ще направи, какво ще каже и какви условия ще постави. От обед навлизате в силен период, в който вие ще поставяте условията и ще принуждавате другите да се съобразяват с вас. Каквото захапете няма да го изпуснете от контрол. Ще поставите условия и ултиматуми на тези, които са забравили какво са обещали, откъде са тръгнали и накъде вървят. Трудно ще избегнете скандалите, но може би точно те ще решат въпрос, който не сте решили по законите на дипломацията.

Работа-5

Пари-5

Любов-4

Късмет-5

Здраве-5

 

Рак 22 юни – 21 юли

До обед правите грешни ходове, закъснявате за работа или сте принудени да отговаряте за работата и отговорностите на закъснелите си колеги. Денят се свързва с реформите и насилието. Опитвате се да въздействате на околните при взимане на отговорни решения. Сексуалната енергия днес може да ви развали семейството, но по-неприятното е, че подкопава здравето. Не позволявайте да ви провокират. Останете където сте, не се включвайте в игрите на другите, в които ви е отредена ролята на пионка.

Работа-4

Пари-5

Любов-5

Късмет-4

Здраве-4

 

Лъв 22 юли – 22 август

Каквото е важно свършете в началото на работното време. Към обед ще срещате вече открито и прикрито противопоставяне. Колегите ще ви спретнат номер, ще се окажете в плен на нечия агресия или подривна дейност. Каквото загубите до края на деня трудно ще възстановите. Не се включвайте в колективни инициативи. Днес тълпата е неуправляема и настроена агресивно. Дори и група Рамбовци днес ще имат женско поведение и ще се оставят да ги ръководи някой лаик. Скандалите са неизбежни и разболяващи.

Работа-5

Пари-4

Любов-5

Късмет-4

Здраве-4

 

Дева 23 август – 22 септември

Започвате активно, решени на промени и печалби на всяка цена. Държите се ултимативно и не се съобразявате с никого, но с напредването на деня личната ви активност ще бъде обяздена от хитреците, които ще ви включат в губеща програма, печеливша само за тях. Работете самостоятелно. На никаква цена не се включвайте в съвместни проекти, в които не се знае кой ще свърши работата, кой ще пие и кой ще плаща. Не е нужно на никому нищо да доказвате, но бъдете сигурни, че ще ви предизвикат.

Работа-5

Пари-5

Любов-4

Късмет-4

Здраве-4

 

Везни 23 септември – 22 октомври

Денят започва рискво и провокативно, особено за родените след 15 октомври. Бъдете внимателни, не се доверявайте на непознати, пазете си документацията и спазвайте правилата. Може да бъдете изненадани с колективен отпор на работното място. Агресията е повсеместна, но в следобедните часове успявате да овладеете ситуацията и да наложите аргументите си. Днес нищо не може да се реши тихо и кротко и по законите на дипломацията. Ще надделее този, от когото зависите и пред когото сърцето ви затуптява.

Работа-4

Пари-4

Любов-5

Късмет-4

Здраве-4

 

Скорпион 23 октомври – 22 ноември

Започвате този ден с претенции, с огромна неудовлетвореност, ако нещата не стават както ги искате и с тенденция към насилие и диктат, там където номерът ви не минава. Към обед ситуацията ще се преобърне и сами може да попаднете в неприятни и зациклени състояния. Навлизате в двудневен нестабилен период, в който приятелите ще ви предават, а близките ще повишат претенциите си към вас. Денят е свързан с изгнанието, преследването и насилието. Ако заминете за чужбина дълго няма да се върнете.

Работа-4

Пари-4

Любов-5

Късмет-4

Здраве-4

 

Стрелец 23 ноември – 21 декември

Засилва се тенденцията към скандали и авантюри. Не се поддавайте на желанието за доминиране и диктуване на условията при преговори и лични отношения. Скандалите са неизбежни, там където никой не е склонен да отстъпва от позициите си. Вероятни са изневери и изнервящи положения, които ще ви раздалечат от близки и партньори. Сексът разболява и може да стане причина за компроматна атака. Не ходете по митинги. Където се съберат много хора ще прескачат опасни искри, ще действат провокатори. Може да има пострадали.

Работа-5

Пари-5

Любов-4

Късмет-4

Здраве-4

 

Козирог 22 декември – 20 януари

Рисков ден, особено за родените в последните дни на зодията. Ще влезете в колегиални, семейни и междусъседски войни. Напрежението ще ескалира и от нещо дребно може да се заформи скандал. Следобед постепенно агресията намалява, но може да вземете прибързано решение за раздяла или за сближаване с някой, който не е за вас. Оставете денят да отмине. Кажете си, че каквото и да става утре ще решите как да отговорите и да действате. Отварят с големите апетити, но повече за власт и пари, отколкото към храната.

Работа-5

Пари-5

Любов-4

Късмет-4

Здраве-4

 

Водолей 21 януари – 19 февруари

Днес може да играете опасни игри и посреднически роли с голяма отговорност. В ръцете си държите не една съдба с отношенията, в които влизате и съветите, които давате. Не заставайте между двама, за да не излезете виновни за чужди игри. Ден на огромните апетити за власт и издигане в обществото. Конкурсите и изпитите, на които се явявате ще са уредени, трудно ще спечелите ако нямате гръб. Към обед Луната навлиза във вашия знак. Гответе се за пътувания и промени, приемете възможността за работа и учене в чужбина.

Работа-5

Пари-4

Любов-5

Късмет-5

Здраве-4

 

Риби 20 февруари – 20 март

Ден с агресивна и меркантилна насоченост. Добрият тон и дипломатичният подход са забравени. Поставяте условия и се държите ултимативно в местата, където доминирате и другите зависят от вас. Но там, където вие козирувате ще ви оказват натиск, ще ви вменяват допълнителна отговорност без да има адекватно заплащане. Ще се изнервите, ще изкарате личната си неудовлетвореност на невинните в ситуацията, на близките и децата. Отложете оперативни намеси в областта на краката. Осветете дома.

Работа-4

Пари-5

Любов-5

Късмет-4

Здраве-4

 

Ч.Р.Д.

Личната ви година е шестица. Вървите към печалба от тотото на живота. Ще водите битки със закона, които до септември ще ви забавят, но след това ще облекчават развитието ви. Към края на годината ще намерите работа изискваща промяна в местоживеенето или преход в нова среда. Голяма част от приятелските връзки ще останат в миналото. Гледате към съвсем нов и различен начин на живот.

Родените днес притежават хищническа природа. Не са от породата на тревопасните. Винаги ще си преследват целта и интереса. Ще се изявяват като диктатори и тартори още в детската градина, а като по-големи ще управляват доста съдби. Никога няма да са бедни, особено ако се родят късно тази вечер.

Заченатите днес ще имат двойнствена природа и доста скрити таланти. Възможно е да се заченат деца с генетични мутации, както за добро, така и за зло. Красота на границата с уродството ще ги преследва. Ще бъдат известни.

БСП предлага Валери Жаблянов за зам.-шеф на НС, Йончева става говорител на групата

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279004_%D0%91%D0%A1%D0%9F+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BB%D0%B0%D0%B3%D0%B0+%D0%92%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D1%80%D0%B8+%D0%96%D0%B0%D0%B1%D0%BB%D1%8F%D0%BD%D0%BE%D0%B2+%D0%B7%D0%B0+%D0%B7%D0%B0%D0%BC.-%D1%88%D0%B5%D1%84+%D0

 БСП ще предложи Валери Жаблянов за зам.-шеф на НС. Лидерът на БСП Корнелия Нинова събра на заседание  на "Позитано" 20 парламентарната група на червените. На нея социалистите освен за шеф Нинова, избраха и четирима зам.-председатели на групата. Заместници на Нинова ще са Антон Кутев, Крум Зарков, Жельо Бойчев и Драгомир Стойнев, който ще отговаря за организационните въпроси. Георги Търновалийски пък ще бъде финансов секретар, а Кристиан Вигенин става международен секретар на групата. Третият секретар ще бъде Филип Попов.

Името на парламентарната група както се очакваше ще се казва „БСП за България”. Говорител на БСП в парламента ще бъде журналистът Елена Йончева

В събота предстои пленум на БСП, на който девет души от Изпълнителното бюро ще бъдат сменени, защото са избрани за депутати. 

Следвеликденски сладкиш от стари козунаци

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6177342

Следвеликденски сладкиш от стари козунациВашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

БГ семействата с телевизор и хладилник, но без компютър

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279003_%D0%91%D0%93+%D1%81%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D0%B9%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%81+%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%B2%D0%B8%D0%B7%D0%BE%D1%80+%D0%B8+%D1%85%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D0%BA%2C+%D

 

Половината домакинства са с коли и по няколко мобилни телефона

Всяко българско семейство има телевизор и хладилник, но половината нямат компютри. Това показват данни на Националния статистически институт (НСИ) за миналата година. В момента в страната има около 3 млн. домакинства, като всяко е съставено средно от около 2,4 човека.

Според данните на статистиката телевизор и хладилник имат 99% от родните домакинства, а в жилищата на близо 1/4 има по два или повече телевизори. На трето място от най-разпространените домакински уреди е пералнята, която е налична при 92 на сто от семействата. Малко над 5 на сто обаче не могат да си купят по финансови причини, а 2,8% казват, че нямат нужда от уреда. Половината домакинства у нас разполагат с автомобил, като 4,1 на сто притежават две или повече коли. Малко над 14% нямат финансови възможности да си купят или да поддържат автомобил. В същото време повече от 35 на сто от семействата са заявили, че нямат необходимост от лека кола. Гаражи пък имат само 21,5% от домакинствата в страната.

Телефоните са сред най-често притежаваните устройства, като над половината домакинства имат два или повече GSM-a, а 35 на сто имат и мобилен, и стационарен телефон. Без никакъв апарат са 1,7 на сто от семействата, показват още данните на статистиката.

Всяко второ домакинство има компютър. От тях 59,2 на сто са в градовете и 32,1% в селата. Все още е голям делът на тези, които преценяват, че нямат необходимост от такова устройство - близо 40 на сто. Интернет връзка в жилището имат 51,9% от домакинствата у нас. В градовете домашна мрежа има в 59 на сто от домовете, а в селата - в 31,9%. Посочили, че нямат нужда от интернет връзка в дома си, са 40 на сто от домакинствата.

Всяко трето домакинство има климатик, още толкова обаче са семействата, които преценяват, че нямат нужда от такава техника. Други 30,9 на сто казват, че не могат да си купят климатик по финансови причини.

Всяко десето домакинство у нас пък все още няма вътрешна тоалетна, сочат още данните на статистиката. Малко над 90 на сто от семействата разполагат с тоалетна в къщата. В селата в около 67% от домовете е изградена вътрешна тоалетна, докато в градовете процентът е 97,1 на сто.

Централна канализация имат 30 на сто от жилищата в селата, докато в градовете този процент нараства 3,2 пъти, достигайки 96,1%. С централно отопление са 19,6 на сто от домовете в страната. От тях 26,5% са в градовете и само 0,1 на сто в селата. Освен това 80 на сто от жилищата в селата имат вътрешна баня.

Общо 75,3% от домакинствата разполагат с електричество, вода, канализация, баня и тоалетна в жилищата разполагат, като има съществени различия в благоустроеността на жилищата в градовете и селата, сочат още данните на НСИ.

В собствено жилище живеят 89,7% от семействата, а 6,3% ползват жилище, без да плащат наем, сочат още данните за миналата година. В дом под наем са 4 на сто от наблюдаваните семейства. Второ жилище притежават 8,2% от домакинствата. В сгради, построени преди 1990 г., живеят 92,3% от семействата, като две трети от тях са изградени в периода 1961 - 1990 година. Преди 1961 г. са издигнати 20,0 на сто от жилищата, а изградените след 2001 г. са едва 3,8%.

Над две трети, или близо 68%, от домакинствата в страната живеят в жилища с две или три стаи, като основно те са в градовете - близо 72 на сто. В селата 65% от домовете са с три и четири стаи, сочат още данните на националната статистика.

 

Годишният доход на лице от домакинство достигна 5167 лв.

Доходът на лице от домакинство е достигнал 5167 лв. през миналата година, като е нараснал с 4,3 на сто спрямо 2015 г. За периода 2008 - 2016 г. общият доход средно на лице от домакинство се увеличава близо 1,5 пъти. Постъпленията от работна заплата през миналата година са били 2807 лв. средно на лице от семейството. Относителният дял на работната заплата в общия доход е 54,3 на сто, което е с 0,7 процентни пункта по-малко в сравнение с 2015 г.

Доходите от пенсии, обезщетения за безработни, семейни добавки за деца и други социални помощи и обезщетения са 1611 лв. средно на лице от домакинство. Те се увеличават 1,7 пъти спрямо 2008 г., а относителният им дял в общия доход нараства с 4,1 процентни пункта. Доходите от всички социални трансфери формират 31,2% от общите постъпления на домакинствата. През 2008 г. доходът от пенсии е 810 лв. и достига 1432 лв. средно на лице през 2016 г. Относителният дял на доходите от пенсии през 2016 г. е 27,7% от общия доход на домакинствата. Това е с 1,7 процентни пункта повече спрямо 2015 г.

Постъпленията от самостоятелна заетост средно на лице от домакинство е 319 лв., а относителният му дял в общия доход на домакинствата e 6,2 на сто и намалява с 1,0 процентни пункта в сравнение с предходната година.

 

Харчим една трета от парите си за храна

Разходите на домакинствата за храна са 1/3 от всички харчове на семействата през миналата година. За ядене са пръснати 1464 лв. средно на лице от домакинство, което е с 0,5 процентни пункта по-малко спрямо 2015 г. и с 5,8 процентни пункта спрямо 2008-а.

Общо разходите на българските домакинства са 4755 лв. средно на лице, което е с 1,9% повече в сравнение с 2015 г. За периода 2008 - 2016 г. разходите на домакинствата се увеличават 1,5 пъти. Относителният дял на потребителските харчове намалява от 85,3% през 2008 г. на 82,6% през 2016 година.

Данните показват, че през миналата година настъпват промени в потреблението на българските домакинства спрямо 2015 г. - консумацията на хляб и тестени изделия намалява с 1,5 кг до 88,0 кг средно на лице. Увеличава се консумацията на плодове и зеленчуци съответно с 1,4 и 1,6 кг.

На годишна база с 1,9 л намалява и потреблението средно на лице от домакинство на алкохолни напитки (от 29,2 на 27,3 л) и цигари (от 647 на 639 броя).

Заклех се...(СНИМКИ)

http://clubz.bg/52968-zakleh_sesnimki

Звънецът. Клетвата. Червеният килим. Първи ден на новия 44-и парламент. Началото през погледа на фоторепортера ВЕСЕЛИН БОРИШЕВ

Тома Томов от БСП удря първия звънец. След речта си почти забравя за изслушването на химните.

 

 

Час преди да почне официалната церемония, червеният килим пред парламента е опънат и изчистен за последно.

 

Всеки със задълженията си - първият ден на 44-ия парламент е строго охраняван.
Бившият бъдещ премиер Бойко Борисов. "При мажоритарен избор ГЕРБ щеше да има 130 депутати", изчислява той на влизане.
Лидерката на БСП Корнелия Нинова бърза да се вживее в ролята на опозиция, която ще бори паралелната държава.
Готови отново за министри - Владислав Горанов и Ивайло Московски.
Новият депутат Веселин Марешки. Засега се е отказал да става министър-председател.
НяКОЙ се завръща.

 

Къде е Пеевски? На първия ред, в чудесно настроение. Не изглежда много притеснен за живота си, но охраната от НСО го следва.

 

Започва обществено обсъждане на искането за "Северен поток 2"

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279002_%D0%97%D0%B0%D0%BF%D0%BE%D1%87%D0%B2%D0%B0+%D0%BE%D0%B1%D1%89%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%BE+%D0%BE%D0%B1%D1%81%D1%8A%D0%B6%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B5%

 Обществено обсъждане на искането на оператора на газовия проект "Северен поток 2" компания Nord Stream 2 AG за строителството на участъка от 85 км през германска територия започва от днес до 17 май в Германия, предаде ТАСС, като се позова на съобщение на компанията.

Предоставянето на документите за обществено обсъждане бележи началото на етапа на консултации с обществеността, който е ключов елемент от процеса на издаване на разрешително за строителство на газопровода "Северен поток-2", се посочва в прессъобщението.

Пускането в експлоатация на "Северен поток 2" е планирано за края на 2019 година. Тръбопроводът трябва да премине по дъното на Балтийско море от брега на Русия до Германия. Той ще има две линии, всяка с капацитет 27,5 млрд. куб метра годишно. Капиталовите разходи се оценяват на 8 милиарда евро, а общата стойност на проекта с отчитане на проектното финансиране възлиза на 9,9 милиарда евро.

Новият парламент започва работа днес

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/04/19/2955324_noviiat_parlament_zapochva_rabota_dnes/?ref=rss


Новото Народно събрание ще бъде конституирано днес, след като гласувалите на парламентарните избори на 26 март вкараха пет формации в парламента. За негов председател се очаква да бъде избран Димитър Главчев от ГЕРБ - първата политическа сила, която ще има 95 депутати. За негови заместници ще бъдат предложени Цвета Караянчева (ГЕРБ), Валери Жаблянов ("БСП за България"), Явор Нотев ("Обединени патриоти") и Нигяр Джефер (ДПС).

Първото заседание ще бъде...

ОПЕК: САЩ ще залеят света с петрол

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279001_%D0%9E%D0%9F%D0%95%D0%9A%3A+%D0%A1%D0%90%D0%A9+%D1%89%D0%B5+%D0%B7%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D1%8F%D1%82+%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0+%D1%81+%D0%BF%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%BB

 Производството на шистов и конвенционален нефт в щатите ще потопи пазара на петрол, се казва в последния месечен доклад на ОПЕК, цитиран от rusvesna.su.

В документа се подчертава, че докато Русия и страните от картела намаляват добивите си, САЩ вече от доста месеци вървят нагоре. Според прогнозите за 2017 г. американците ще увеличат производство на петрол с 335 хил. барела на денонощие и то ще достигне ниво от 14,16 млн. барела.

Според експертите на ОПЕК, за да не се провокира нов срив на цените, то потреблението би трябвало до се качи поне 300 хил. барела дневно. В противен случай може да се очаква поевтиняване на суровината подобно на това от края на 2014 г.

В началото на седмицата зам.-шефът на Централната банка на Русия Ксения Юдаева прогнозира в краткосрочен план спад на цените на петрола до 40-45 долара за барел, информира businesslife.today.

Днес сутринта на търговете на ICE цената на нефта Brent падна до 55,31 долара или с над 1% по-ниско от началото на сесията. Цената на американския лек суров петрол WTI се понижи до 52,60 долара за барел, съобщи RNS.

Цветанов е "подсигурил" подкрепата на 134 депутати

http://pogled.info/bulgarski/tsvetanov-e-podsiguril-podkrepata-na-134-deputati.84863

/Поглед.инфо/ Убеден съм, че всички ще подкрепят Димитър Главчев за председател на Народното събрание. Предлагаме и Цвета Караянчева за зам.-председател на парламента.

Др. Стойнев е зам.- председател на парламентарната група

//dariknews.bg/regioni/stara-zagora/dr.-stojnev-e-zam.-predsedatel-na-parlamentarnata-grupa-2018159

На свое заседание БСП формира парламентарната си група. Тя ще се казва "БСП за България" и неин председател ще е лидерът на БСП Корнелия Нинова. Беше избрано ръководство на ПГ на "БСП за България" - говорител Елена Йончева; зам.- председател по организацията и дейността на ПГ -  Драгомир Стойнев; з

Кюстендил на туристическия пазар като Римска термална СПА дестинация

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/kiustendil-na-turisticheskiia-pazar-kato-rimska-termalna-spa-destinaciia-2018164

Кюстендил ще сложи знак и табели- Римска термална СПА дестинация. Градове от 8 държави, сред които и Кюстендил са включени в проекта по Пътя на римляните в Европа. Община Кюстендил ще сложи логото на проекта на сайта си, което ще е линк към специализирания сайт, къ

Изложба мозайки "Балкански мостове" показват в Пловдив

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/izlozhba-mozajki-balkanski-mostove-pokazvat-v-plovdiv-2018163

Международната изложба на мозайки „БАЛКАНСКИ МОСТОВЕ” ще бъде открита тази вечер от 18:00 ч. в галерия „Пловдив” на Дружеството на пловдивските художници. (в сградата на Общинския съвет)

Нейната основна цел е от една страна да се популяризира мозаечното изкуство, а от друга - да срещ

Новият парламент няма да изкара пълен мандат, вещае Нинова

//dariknews.bg/novini/bylgariia/noviiat-parlament-niama-da-izkara-pylen-mandat-veshtae-ninova-2018165

Лидерът на БСП Корнелия Нинова пожелава на новото Народно събрание да работи така, че повече хора да могат да кажат, че благодарение на неговата работа живеят по-добре. Това каза Нинова пред журналисти преди първото заседание на 44-ото Народно събрание.

От 6 до 6: Акция "Скорост" и в Бургаско

//dariknews.bg/regioni/burgas/ot-6-do-6-akciia-skorost-i-v-burgasko-2018166

„Пътна полиция“ започна изпълнението на 24-часова специализирана полицейска операция за контрол на скоростта. До 6.00 часа на 20 април пътни полицаи ще има на най-невралгичните участъци в Бургаско.

Екипи ще има и в населените места и третокласните пътища. Акцията е част от европейска

Борисов: Никога няма да наруша първи добрия тон

//dariknews.bg/novini/bylgariia/borisov-nikoga-niama-da-narusha-pyrvi-dobriia-ton-2018162

Ако бил по мажоритарната система изборът на народни представители тази пролет, ГЕРБ щяла сигурно да има 130 депутати. Това коментира пред журналисти на влизане в сградата на парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.
 

Половин София без топла вода от 3 до 14 май

http://offnews.bg/news/n_1/n_653253.html

Всички източни квартали на София остават без топла вода от 3 до 14 май и от 1 до 11 август, съобщиха от "Топлофикация - София". Причината са предстоящи ремонти. За тези периоди на клиентите няма да се начисляват сметки за топла вода, уточняват от дружеството. Без топла вода ще останат клиентите от: ж.к."Дружба" 1 и 2; Промишлен район "гара Искър"; ж.к. "Младост" 1, 1А, 2, 3, 4,; ж.к. "Дървеница"; кв."Мусагеница"; кв. "Витоша"; ж.к. "Студентски град"; ж.к. "Изток"; ж.к. "Дианабад"; ж.к. "Лозенец"; ж.к."Гео Милев"; кв. "Яворов" /висока част/, ж.к. "Подуене център", кв. "Редута"; ж.к. "Слатина"; Академия МВР, ВТУ "Т. Каблешков"; м. "Къро"; кв. "Полигона"; НРТЦ, ЗИТ, БАН- ХМС; кв. "Цариградски комплекс"; резиденции. През юни ще спре да работи ТЕЦ "София". От 7 до 16 юни без топла вода ще останат клиентите в централна градска част в района на ул. "История Славянобългарска", бул. "Данаил Николаев", ул. "Проф. Милко Бичев", бул. "Евлоги и Христо Георгиеви", бул. "Фритьоф Нансен", бул. "Патриарх Евтимий", бул. "Прага", бул. "Пенчо Славейков", бул. "Ген. Тотлебен", ул. "Йоаким Кърчовски", ул. "Дамян Груев", района на "Руски паметник", Зона Б - 5, Зона Б -17, Зона Б-18, Зона Б-19, ул. "Опълченска", бул. "Княгиня Мария Луиза", района на Сточна гара, ж.к "Банишора", ж.к "Света Троица" и ж.к "Фондови жилища".  Остарелите тръби са най-честата причина за авариите в системата. От 996 км топлопреносна мрежа са рехабилитирани около 150 км, като само през 2015 - 2016 г. са подменени близо 37 км тръби, обясняват от столичната "Топлофикация". В тази връзка компанията кандидатства с проект за повишаването на енергийната ефективност при преноса на топлинна енергия, който получи безвъзмездна финансова помощ от Международен фонд "Козлодуй". Това даде възможност да стартира подмяната на близо 100 км тръби, пише още в съобщението.

В 10 области има жълт код за обилни валежи

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/04/19/2955312_v_10_oblasti_ima_jult_kod_za_obilni_valeji/?ref=rss


За 10 области на страната е обявен жълт код за обилни валежи от дъжд на 19 април. Това показва справка на официалния сайт на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН.

Областите, за които важи предупреждението са: Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, София-област, София-град, Перник, Кюстендил и Благоевград. Очакват се значителни валежи с количества до 15-20 л/кв. м.

Жълтият код означава потенциална опасност с повишена...

Каракачанов: Не сме се отказали да връщаме казармата

http://www.clubz.bg/52966-karakachanov_ne_sme_se_otkazali_da_vryshtame_kazarmata

"Това не е новина. Това е слух. Не сме преговаряли на тема постове. Конкретен разговор колко министерства ще имат "патриотите” и кои да бъдат те, не сме водили”, заяви днес пред Нова тв съпредседателят на "Обединени патриоти" Красимир Каракачанов.

Така той коментира твърденията, че ще става вицепремиер в бъдещото българско правителство. Но не отрече за военен министър.

Каракачанов припомни, че през 2005 г. е отказал поста министър на отбраната, защото в правителството е участвало ДПС.

Според него за първи път в парламента има мнозинство, което работи за приоритети, а не за постове в кабинета.

Една от главните теми на разговора бе увеличението на минималната пенсия

„И двете страни направиха компромис. ГЕРБ беше категорично против, а ние искахме 300 лева минимална пенсия. И двете страни се съгласихме да се увеличи на 180 лева от 1 юли, а от 1 октомври минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст да стане 200 лева Средствата за това увеличение ще дойдат от бюджета или около 700 милиона лева. Има много учители, които получават по 160 лева. Тези хора са ощетени от системата”, смята Каракачанов.

Той е категорично за забрана на гласуването на българи в чужбина.

„В страните членки на ЕС да се отвори секция, където се подадат молби от повече от 40 души, а в страните извън ЕС гласуването да се извършва само в българските дипломатически представителства”, предложи лидерът на ВМРО.

Той потвърди, че сред приоритетите на новото правителство са въвеждане на военно обучение в училищата, както и обсъждане за връщането на наборната военна служба. Това обаче няма как да се случи в рамките на 5-6 месеца.

Как изглежда човек в най-щастливия ден от живота си

https://vesti.bg/zdravoslovno/shtastie/kak-izglezhda-chovek-v-naj-shtastliviia-den-ot-zhivota-si-6068044

Какъвто и да е поводът, усмивката, която грее на лицето на човек в такъв момент, е нещо незаменимо

Поради демографската характеристика се развиват услуги, насочени към самотните възрастни хора

//dariknews.bg/regioni/gabrovo/poradi-demografskata-harakteristika-se-razvivat-uslugi-nasocheni-kym-samotnite-vyzrastni-hora-2018154

Областният съвет за развитие проведе заседание под председателството на областния управител Иванка Баева, по време на което беше съгласувана Стратегията за подкрепа на личностно развитие на децата и учениците в област Габрово.

Старши експертът Михаела Стоянова представи накратко работа

Студено е, земеделците са притеснени

//dariknews.bg/regioni/burgas/studeno-e-zemedelcite-sa-pritesneni-2018156

Изостава развитието на есенниците в Бургаско, алармират земеделци. Повод за тревога са и прогнозите за ниски температури през следващите дни. Според председателя на местния съюз на зърнопроизводителите Николай Киров, сериозни щети по посевите все още няма.
„Надяваме се на още дъжд, но и на п

Започва операция за контрол на скоростта

//dariknews.bg/regioni/stara-zagora/zapochva-operaciia-za-kontrol-na-skorostta-2017920

Европейската мрежа на службите на Пътна полиция  - TISPOL организира полицейска операция „24 часа контрол на скоростта“.
 
Днес и утре тя се провежда на територията на страната ни, а основните цели са намаляването на броя на възникналите пътни произшествия в резултат на шофиране с пре

Тереза Мей отказва да участва в предизборни дебати

//dariknews.bg/novini/sviat/tereza-mej-otkazva-da-uchastva-v-predizborni-debati-2018157

Министър-председателката и лидер на британската Консервативна партия Тереза Мей няма да участва в телевизионни дебати преди предсрочните парламентарни избори, съобщи британската информационна агенция Прес асосиейшън, цитирана от ТАСС.

Говорител на ко

Драгомир Стойнев е зам.- председател по организацията и дейността на парламентарната група

//dariknews.bg/regioni/stara-zagora/dragomir-stojnev-e-zam.-predsedatel-po-organizaciiata-i-dejnostta-na-parlamentarnata-grupa-2018159

На свое заседание БСП формира парламентарната си група. Тя ще се казва "БСП за България" и неин председател ще е лидерът на БСП Корнелия Нинова. Беше избрано ръководство на ПГ на "БСП за България" - говорител Елена Йончева; зам.- председател по организацията и дейността на ПГ -  Драгомир Стойнев; з

Има много пресечни точки за политически консенсус, смята Цветанов

//dariknews.bg/novini/bylgariia/ima-mnogo-presechni-tochki-za-politicheski-konsensus-smiata-cvetanov-2018155

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов е убеден, че всички ще подкрепят номинирания от партията Димитър Главчев за председател на Народното събрание. От ГЕРБ предлагат Цвета Караянчева за зам.-председател на 44-тото НС. Цветанов гостува на

44-ото НС се събира за първото си заседание

//dariknews.bg/novini/bylgariia/44-oto-ns-se-sybira-za-pyrvoto-si-zasedanie-2018136

Новоизбраното 44-то Народно събрание ще проведе първото си заседание от 10.00 ч. днес. Съгласно Конституцията първото заседание на Народното събрание ще бъде открито от най-възрастния присъстващ народен представител. В 44-тото Народно събрание това е Тома Томов. То

20 години назад... когато десницата управляваше

http://clubz.bg/52965-20_godini_nazad_kogato_desnicata_upravlqvashe

На днешния ден преди 20 години се проведоха изборите за 38-мо Народно събрание. На тези избори десницата, представлявана тогава от ОДС спечели 137 мандата в парламента - безпрецедентно висок резултат за цялата история на българския преход. По ирония на съдбата днес се открива 44-ото Народно събрание, в което десницата, която наследи ОДС, няма представителство.

Месец по-късно премиер стана Иван Костов. За някои той е най-мрачната фигура в историята на прехода, а други го нареждат до Стефан Стамболов. Правителството на Костов бе първото след 1989 г., което изкара пълен мандат. От дистанцията на времето все по-ясно става, че независимо от всички критики към това управление именно тогава в България започнаха реформите, свързани с демократизацията и европеизацията на страната. По време на мандата на Костов България получи покана за преговори с ЕС, а българските граждани придобиха правото да пътуват в страните от Шенген без визи. Само няколко години след краха на Жан Виденов и БСП България вече имаше ясна европейска перспектива. Въпросът вече бе само кога тя ще бъде доведена до край.

Мнозина критикуват Костов за приватизацията, която той проведе. Критиките са насочени най-вече към това, че е продал твърде евтино големи български предприятия. По-големият проблем обаче бе друг - че много от тези предприятия попаднаха в хора, свързани с бившата БКП. Въпреки огромното си мнозинство при управлението на Костов не се тръгна към действителна лустрация. А нито един от свързаните с проваленото управление Виденов не получи възмездие. Огромната победа на ОДС доведе до създаване на различни лобита, а за част от хората на ръководни позиции в партията и държавата имаше сериозни съмнения за корупция.

Това бяха и основните причини за отлива на доверие от десницата.  Въпреки този отлив обаче прогнозите бяха, че на изборите през 2001 г. ОДС отново ще бъде първа политическа сила. Дали тези прогнози бяха верни така и не стана ясно. Защото няколко месеца преди изборите в България се върна Симеон Сакскобургготски, който основа своя партия, обеща почтеност във всичко, спомена едни 800 дни и получи 120 мандата в парламента. Сакскобургготски бе част от последвалите две управления на България, по време на които страната приключи преговорите и влезе в ЕС. Поддръжниците му и до днес твърдят, че бившият цар е с огромна заслуга за членството на България в съюза. За формалното членство вероятно Симеон наистина е изиграл роля със своите връзки и контакти в най-висшите среди на Европа. Негова обаче е до голяма степен заслугата за това България днес да е формален член на ЕС, но реално да е доста далеч от европейските стандарти на държавност. Достатъчно е само да се спомене, че Бойко Борисов и Делян Пеевски започнаха политическите си кариери именно от НДСВ.

Костов носи и сериозна отговорност за днешното състояние на десницата. 3 години след като загуби властта той създаде ДСБ, с което предизвика огромно разцепление. Това разцепление се оказа удар, от който десните и до днес не могат да се съвземат.

Да се обвинява българският народ, че е не оценил по достойнство Костов и ОДС обаче е некоректно. Защото българските избиратели никога повече не дадоха подобно мнозинство на други политик - било с царска корона, било с генералски мускул. Над 2 млн. и 200 хил, души подкрепиха десницата преди 20 години. Това е мнозинство, за което Борисов, който ще става премиер за трети път може само да мечтае.

А въпросът каква щеше да е България днес ако реформите, започнали преди 20 години, не бяха спирали продължава да бъде актуален.

Нападател уби трима в "Калифорния", крещи "Слава на Аллах!"

http://clubz.bg/52964-napadatel_ubi_trima_v_kaliforniq_kreshti_slava_na_allah

Въоръжен нападател уби трима души и рани четвърди в американския град Фресно, щата Калифорния, съобщи телевизия Ей Би Си.

След това той се предаде на полицията.

Докато го арестували, стрелецът крещял "Аллах акбар!" ("Слава на Аллах!"). Той се казва Коли Али Мухамад, чернокож е и е на 39 г.

Кори Али Мухамад

Според полицията все още е рано да се каже дали става дума за терористичен акт.

Мухамад заявил, че мрази белите и правителството. Той искал да убие колкото се може повече бели.

Същото написал по-рано и във фейсбук.

Кори Али Мухамад бил издирван от властите още преди вчерашното престъпление. Той е заподозрян, че е убил миналата седмица служител по сигурността пред мотел във Фресно.

Всички убити от Мухамад са бели.

През юни 2016 г. Американецът от афганистански произход Омар Матийн застреля 49 души в гей клуб в Орландо, Флорида, преди да бъде убит от полицията. Той се обяви за войник на исляма и заяви, че извършва клането заради американските бомбардировки в Ирак и Сирия.

През май 2015 г.  Елтън Симпсън и Надир Суфи откриха стрелба по време на изложба с карикатури на пророка Мохамед край Далас. Те раниха един охранител и бяха убити при завързалата се престрелка. Отговорност за атаката пое „Даеш“ („Ислямска държава“).

Нападател уби трима в "Калифорния", крещи "Слава на Аллах!"

http://www.clubz.bg/52964-napadatel_ubi_trima_v_kaliforniq_kreshti_slava_na_allah

Въоръжен нападател уби трима души и рани четвърди в американския град Фресно, щата Калифорния, съобщи телевизия Ей Би Си.

След това той се предаде на полицията.

Докато го арестували, стрелецът крещял "Аллах акбар!" ("Слава на Аллах!"). Той се казва Коли Али Мухамад, чернокож е и е на 39 г.

Кори Али Мухамад

Според полицията все още е рано да се каже дали става дума за терористичен акт.

Мухамад заявил, че мрази белите и правителството. Той искал да убие колкото се може повече бели.

Същото написал по-рано и във фейсбук.

Кори Али Мухамад бил издирван от властите още преди вчерашното престъпление. Той е заподозрян, че е убил миналата седмица служител по сигурността пред мотел във Фресно.

Всички убити от Мухамад са бели.

През юни 2016 г. Американецът от афганистански произход Омар Матийн застреля 49 души в гей клуб в Орландо, Флорида, преди да бъде убит от полицията. Той се обяви за войник на исляма и заяви, че извършва клането заради американските бомбардировки в Ирак и Сирия.

През май 2015 г.  Елтън Симпсън и Надир Суфи откриха стрелба по време на изложба с карикатури на пророка Мохамед край Далас. Те раниха един охранител и бяха убити при завързалата се престрелка. Отговорност за атаката пое „Даеш“ („Ислямска държава“).

БСП изобщо не е в час за историческите тенденции

http://pogled.info/bulgarski/bsp-izobshto-ne-e-v-chas-za-istoricheskite-tendentsii.84862

/Поглед.инфо/ Интервю на Калина Андролова с проф. Иво Христов, юрист, социолог, депутат от БСП и преподавател в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”.

Заради традиционният събор на Умни петък затварят две основни улици в Дупница

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/zaradi-tradicionniiat-sybor-na-umni-petyk-zatvariat-dve-osnovni-ulici-v-dupnica-2018146

Заради традиционният събор на Умни петък и тази година ще бъдат затворени за движение две основни улици. Шофьорите ще трябва да използват алтернативни маршрути.
За движение от 20 април до 22 април, включително ще бъдат затворени ул. Булаир и ул. Св. Георги. Съгласувано е с полиция, пожарна и

Днес шофирайте внимателно по пътните участъци Петко Славейков - Ряховците и Богатото - Идилево

//dariknews.bg/regioni/gabrovo/dnes-shofirajte-vnimatelno-po-pytnite-uchastyci-petko-slavejkov-riahovcite-i-bogatoto-idilevo-2018147

Днес, 19 април, в два участъка от пътя Абланица - Велико Търново се извършва профилактика и допълнителни настройки на трафик броячите. Това съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". 

От 12:00 до 14:00 ч. в участъка между селата Петко Славейков и Ряховците ще бъде направена профилакти

„Дете с добра душа - 2017 година“ в Бобов дол

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/dete-s-dobra-dusha-2017-godina-v-bobov-dol-2018148

В ДГ „Миньор“ гр. Бобов дол по инициатива на Обществения съвет и под патронажа на Кмета на община Бобов дол – адв. Елза Величкова за пореден път се проведе кампания „Дете с добра душа - 2017 година“ с цел набиране средства за закупуване на индивидуални подаръци и хранителни продукти за хората в нер

На Светла сряда се правят обичаи за плодородие и дъжд

//dariknews.bg/regioni/sliven/na-svetla-sriada-se-praviat-obichai-za-plodorodie-i-dyzhd-2018150

На Светлата сряда (Празна сряда) от Светлата седмица се изпълняват два обичая, които се правят за дъжд, плодородие, предпазване от градушка, бродници и лоши болести. Често през тази седмица стопанките повторно боядисвали яйца

Преглед на регионалния печат на 19.04.2017 г.

//dariknews.bg/regioni/razgrad/pregled-na-regionalniia-pechat-na-19.04.2017-g-2018149

„Еднократни превишения на сероводород са регистрирани в Разград“ – водещото заглавие за „Гледища Днес“. Замерванията са направени в кв. „Лудогорие“ – разказва статията. „Хепънинг за Великден организираха доброволци от БМЧК-Разград“ – заглавие от стр. 6 в „Гледища Днес“. Бяха събрани около 300 лв от

Къде няма да има вода в Габрово на 19 април

//dariknews.bg/regioni/gabrovo/kyde-niama-da-ima-voda-v-gabrovo-na-19-april-2018151

За извършване на аварийни ремонти без вода до 17:00 ч. ще останат ул. "Мир" и селата Гъбене и Драгиевци.

Ул. "Антим Първи" ще е с нарушено водоподаване, във връзка с дейности по основния ремонт на водопровода.

Празнични прояви в община Тунджа

//dariknews.bg/regioni/sliven/praznichni-proiavi-v-obshtina-tundzha-2018153

Празничните прояви, посветени на  Деня на Община „Тунджа”  и 22 април – Международен ден на Земята продължават днес със заседание на  управителния съвет на РАО „Тракия”. В 10 часа в читалището в село Миладиновци ще бъде открита кулинарната изложба „Вкусове от долината на Тунджа”. В същия час в село

Хиляди протестираха в Турция срещу резултатите от референдума (СНИМКИ/ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/sviat/hiliadi-protestiraha-v-turciia-sreshtu-rezultatite-ot-referenduma-snimkivideo-2018144

Хиляди хора излязоха вчера вечерта по улиците на няколко града в Турция, за да протестират срещу резултатите на спорния референдум, който ще даде нови големи правомощия на президента Реджеп Тайип Ердоган, съобщи ДПА. Протестни акции бяха организирани в Истанбул, в столицата Анкара, в Измир, в Ескиш

Руски товарен кораб потъна в Черно море

//dariknews.bg/novini/sviat/ruski-tovaren-korab-potyna-v-cherno-more-2018152

Руски товарен кораб с 12-членен екипаж потъна в Черно море днес, предаде ТАСС, като се позова на регионалното подразделение на министерството на извънредните ситуации в република Крим.
 

Тръмп подписа указа "Купувай американското, наемай американци"

//dariknews.bg/novini/sviat/trymp-podpisa-ukaza-kupuvaj-amerikanskoto-naemaj-amerikanci-2018143

Американският президент Доналд Тръмп подписа вчера указ, който призовава за преразглеждане на правилата за издаване на визи на висококвалифицирани чуждестранни работници, за да насърчи наемането на американци, съобщиха световните агенции.

Мъж уби трима в Калифорния и се предаде (СНИМКИ/ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/sviat/myzh-ubi-trima-v-kaliforniia-i-se-predade-snimkivideo-2018141

Въоръжен мъж откри вчера огън в град Фресно в централната част на Калифорния, уби трима души, рани четвърти и се предаде на полицията, съобщиха властите, цитирани от Франс прес.
 

Оставят на сухо блок в Пещера заради неплатени сметки

//dariknews.bg/novini/bylgariia/ostaviat-na-suho-blok-v-peshtera-zaradi-neplateni-smetki-2018142

Единственият панелен блок в ромския квартал „Луковица“ в Пещера вече е без водоподаване. Крайната мярка е приложена заради неплатени сметки. От 24 домакинства само едно си е плащало водата, показва справка на общината. 

Foreign Policy: Секретен план как да оцелее американският президент при ядрена война

http://pogled.info/svetoven/Foreign-Policy-sekreten-plan-kak-da-otselee-amerikanskiyat-prezident-pri-yadrena-voina.84851

/Поглед.инфо/ Сред най-сериозните външнополитически проблеми, с които се е сблъсквал бившият американски президент Джими Картър, има един, за който никога не е говорено открито, но който отново става актуален. Иде реч за ядрена война и за оцеляване на правителството на САЩ. Наскоро разсекретени документи на ЦРУ предлагат поглед към подготовката на Белия дом за неизбежния апокалипсис.

Le Figaro: Четирите стълба на руската дипломация

http://pogled.info/svetoven/russia/Le-Figaro-chetirite-stalba-na-ruskata-diplomatsiya.84852

/Поглед.инфо/ На последното заседание на министрите на външните работи на "Голямата седморка", проведена на 10-11 април 2017 г. в италианския град Лука, италианският външен министър напомни на колегите си, дипломатическата теорема, доказана от историята: „С Русия не се говори с ултиматуми.”

Русия и Турция обсъдиха отмяната на двустранните икономически санкции

http://pogled.info/svetoven/rusiya-i-turtsiya-obsadiha-otmyanata-na-dvustrannite-ikonomicheski-sanktsii.84853

/Поглед.инфо/ Русия и Турция изразиха желание за отмяна на повечето от взаимните икономически санкции, които касаят доставките на селскостопанска продукция, предаде РИА "Новости" във вторник (18 април).

САЩ се загрижиха за правата на гейовете в Чечения

http://pogled.info/svetoven/sasht-se-zagrizhiha-za-pravata-na-geiovete-v-checheniya.84854

/Поглед.инфо/ Вашингтон е разтревожен от обстановката около правата на човека в Чечения и по-специално от положението на хората с нетрадиционна сексуална ориентация. Това заяви в понеделник (17 април) постоянният представител на САЩ в ООН Ники Хейли, цитирана от "Взгляд".

Берлин призова да не се тласка Анкара към Москва

http://pogled.info/svetoven/berlin-prizova-da-ne-se-tlaska-ankara-kam-moskva.84855

/Поглед.инфо/ Тласкането на Турция към Москва слага под въпрос партньорството на Анкара с НАТО, заяви германският външен министър Зигмар Габриел пред немското издание BILD, цитирано от РИА "Новости" в понеделник (17 април).

Пет теми за размисъл от разделилия Турция референдум

http://pogled.info/svetoven/pet-temi-za-razmisal-ot-razdeliliya-turtsiya-referendum.84856

/Поглед.инфо/ Референдумите означават установяване на сигурност: със само две опции на бюлетината, те трябва ясно да кажат дали мнозинството от избирателите, макар и с малка преднина, одобрява предложените промени.

Кои са новите 240 в 44-тото Народно събрание

http://pogled.info/bulgarski/koi-sa-novite-240-v-44-toto-narodno-sabranie.84857

/Поглед.инфо/ Новите 240 народни представители влизат в парламента, за да започне работа 44-тото Народно събрание, предава репортер на БГНЕС.

Най-голямото предизвикателство пред новия парламент е да спечели доверието на българите

http://pogled.info/bulgarski/nai-golyamoto-predizvikatelstvo-pred-noviya-parlament-e-da-specheli-doverieto-na-balgarite.84859

/Поглед.инфо/ България е в трудна ситуация, конструктивизмът трябва да бъде водещ в поведението и на управляващото мнозинство, и на опозицията. Трябва да бъдат взети редица консенсусни решения в здравеопазването, образованието и икономиката.

Тръмп иска оценка на отпадането на санкциите срещу Иран

http://pogled.info/svetoven/tramp-iska-otsenka-na-otpadaneto-na-sanktsiite-sreshtu-iran.84860

/Поглед.инфо/ Президентът на САЩ Доналд Тръмп поиска от Съвета за национална сигурност към Белия дом да извърши оценка на споразуменията по ядрената програма на Иран. Това се казва в заявление на държавния секретар Рекс Тилърсън, разпространено във вторник.

Свалиха "Шоуто на Слави" поради несъответствие с тв съдържание

http://pogled.info/bulgarski/svaliha-shouto-na-slavi-poradi-nesaotvetstvie-s-tv-sadarzhanie.84861

/Поглед.инфо/ За втори път в рамките на по-малко от месец предаването "Шоуто на Слави" е свалено от екран. В момента се излъчва стар епизод на шоуто.

Солта намалява жаждата

//dariknews.bg/novini/liubopitno/solta-namaliava-zhazhdata-2018137

От солен чипс се ожаднява, но резултатите от симулирана мисия до Марс показаха, че в дългосрочен план по-голямото количество погълната сол намалява изпитата вода, съобщи в. "Индипендънт". Нелогичният резултат е много важен за планирането на бъдеща мисия до Червенат

На 19 април рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6177576

На 19 април рожден ден иматРосен Димов, прокурор Цветан Недялков, музикант от “Ку-ку бенд” Волен Сидеров, лидер на партия “Атака”, бивш депутат Антоанета Стефанова, световен шампион по шахмат, международен гросмайстор Ганета Сагова, журналистка, главен редактор и издател на сп. “Осем” Георги Константинов, изпълнителен директор и член на УС на ЦКБ Проф.

Мутролента на магистралата, за да няма биячи от лимузини

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6177948

Мутролента на магистралата, за да няма биячи от лимузиниКой ни е виновен, че дебеловрати нарушават правилата и наказват тези, които ги спазват Лента само за мутри на магистралите ще реши проблема с биячите от черните лимузини. По пътя на логиката това да е най-лявата, където се кара най-бързо. Там скоростта да е ограничена - не по-малко от 160 км/ч. Така на пътя на мутрите няма да

Жълт код за обилни валежи в Плевен и Ловеч

//dariknews.bg/regioni/pleven/zhylt-kod-za-obilni-valezhi-v-pleven-i-lovech-2018139

Жълт код за обилни валежи от дъжд е обявен за 19 април за 9 области в България, показва справка в сайта на НИМХ-БАН.
 
Предупреждението е в сила за областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, София-област (включително столицата София), Перник, Кюстендил и Благоевг

Фигурални композиции, абстрактна живопис и пейзажи показва Михаил Лалов в Пловдив

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/figuralni-kompozicii-abstraktna-zhivopis-i-pejzazhi-pokazva-mihail-lalov-v-plovdiv-2018107

Картини - фигурални композиции, абстрактна живопис и пейзажи на художника Михаил Лалов показва арт галерия - музей „Филипополис“. Изложбата, която се открива тази вечер от 18,30 часа, се нарича „На ливадата“. Сред платната има пейзажи от Латвия и от Трявна, както и типичните за Лалов фигурални комп

Парламентът се събира за първото си заседание

//dariknews.bg/novini/bylgariia/parlamentyt-se-sybira-za-pyrvoto-si-zasedanie-2018136

Новоизбраното 44-то Народно събрание ще проведе първото си заседание от 10.00 ч. днес. Съгласно Конституцията първото заседание на Народното събрание ще бъде открито от най-възрастния присъстващ народен представител. В 44-тото Народно събрание това е Тома Томов. То

Кабинетът се очаква да одобри хуманитарна помощ за Афганистан, Сирия и Йемен

//dariknews.bg/novini/bylgariia/kabinetyt-se-ochakva-da-odobri-humanitarna-pomosht-za-afganistan-siriia-i-jemen-2018138

Проект за решение за одобряване на хуманитарна помощ за Афганистан, Сирия и Йемен в размер на 100 000 евро /195 583 лв./ за всяка страна се очаква да приеме правителството на днешното си заседание.

Затварят участък от столичния булевард „Брюксел“ до октомври

//dariknews.bg/regioni/sofiia/zatvariat-uchastyk-ot-stolichniia-bulevard-briuksel-do-oktomvri-2018133

От днес за шест месеца се затваря част от столичния бул. "Брюксел". До 19 октомври се забранява влизането на пътни превозни средства в двете посоки в участък от 400 м по бул. "Брюксел". Движението ще се извършва двупосочно по временно пътно платно от западната стра

Облачно с възможни превалявания

//dariknews.bg/regioni/shumen/oblachno-s-vyzmozhni-prevaliavaniia-2018113

Днес облачността ще е значителна. Главно в западната половина на страната, а привечер и на места в Източна България ще има валежи от дъжд. Ще духа умерен до силен изток-югоизточен вятър. След обяд, в северозападните райони, вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и с него ще започне да нахл

На Светла сряда се правят обичаи за плодородие и дъжд

//dariknews.bg/novini/bylgariia/na-svetla-sriada-se-praviat-obichai-za-plodorodie-i-dyzhd-2018134

На Светлата сряда (Празна сряда) от Светлата седмица се изпълняват два обичая, които се правят за дъжд, плодородие, предпазване от градушка, бродници и лоши болести. Често през тази седмица стопанките повторно боядисвали яйца, които раздавали за душите на починали

36 свидетели по дело за фалшиви документи

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/36-svideteli-po-delo-za-falshivi-dokumenti-2018078

36 свидетели са призовани по дело за фалшиви документи, което започва днес в Районния съд в Пловдив.

Подсъдимите Иван Б. и Анна К. от 1 юли,.2015 г. до 27 август, същата година, в съучастие като извършители са държали и укривали заготовки за печати с изписан текст “Варненски свободен

Пътна полиция стартира акция за контрол на скоростта

//dariknews.bg/novini/bylgariia/pytna-policiia-startira-akciia-za-kontrol-na-skorostta-2018135

„Пътна полиция“ ще проведе специализирана полицейска операция за контрол на скоростта от 6.00 часа на 19 април до 6.00 часа на 20 април. Операцията носи името „24 часа контрол на скоростта“. Целта е намаляване на пътните произшествия

18-те промени в турската конституция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6177722

18-те промени в  турската  конституцияС тях ще се изменят над 70 закона и Реджеп Ердоган ще съсредоточи в ръцете си безпрецедентна власт В неделя турците гласуваха на референдум за промяна на конституцията, която трябва да превърне страната от парламентарна в президентска република по волята на държавния глава Реджеп Ердоган. 18 промени в конституцията бяха приети с народния вот.

"Реал" (М) с рекорд, Роналдо перфектен, но с две засади срещу "Байерн" (видео)

https://www.24chasa.bg/sport/article/6178159

"Реал" (М) с рекорд, Роналдо перфектен, но с две засади срещу "Байерн" (видео)"Реал" (Мадрид) затвърди победата от преди седмица срещу "Байерн" в Мюнхен, но този път на своя "Сантяго Бернабеу" я удвои - 4:2 срещу 2:1, и се класира за полуфинал в Шампионската лига. "Белият балет" е в топ 4 на Европа за седма поредна година, като това се случва за първи път в историята. Фронтменът на "Реал" Кристиано Роналдо пък оформи за

Реал се справи с Байерн и е на полуфинал, Роналдо с хеттрик

https://www.actualno.com/football/real-se-spravi-s-bajern-i-e-na-polufinal-ronaldo-s-hettrik-news_606488.html

Реал Мадрид победи Байерн Мюнхен с 4:2 след продължения в среща-реванш от четвъртфиналите в Шампионска лига. Така с общ резултат 6:3 "Кралския клуб" вече е на полуфинал. По-рано тази вечер и другият гранд от Мадрид - Атлетико също се класира на полуфинал. Байерн откри резултата

Неукротимият Роналдо и спорни отсъждания помогнаха на "Реал" да отстрани "Байерн"

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/04/19/2955353_neukrotimiiat_ronaldo_i_sporni_otsujdaniia_pomognaha/?ref=rss


"Реал" (Мадрид) достигна полуфиналите в Шампионската лига. Белите победиха с 4:2 "Байерн" след продължения на "Сантяго Бернабеу".

Германците успяха да се вдигнат и след колебливо първо полувреме стигнаха до 2:1 в редовното време, с което заличиха преднината на съперника си от първия мач.

В последните минути втори жълт картон получи Артуро Видал, а баварците показаха несъгласието си с решението на съдията. В...

Кристиано Роналдо нокаутира Байерн и в реванша

http://offnews.bg/news/n_1/n_653250.html

Реал Мадрид се класира на полуфиналите на Шампионската лига, след като победи за втори път Байерн Мюнхен в 1/4-финалите, макар и след продължения на "Сантяго Бернабеу". След 2:1 в Мюнхен, и мачът в Мадрид завърши със същия резултат, което наложи да се изиграят допълнителни 30 минути. В тях Реал вкара три гола срещу останалите с човек по-малко баварци и спечели с 4:2 и с общ резултат 6:3 продължи напред. Над всички тази вечер беше отново авторът на двата гола в Мюнхен Кристиано Роналдо, който този път отбеляза хеттрик. В 6-ата минута се стигна до първата сериозна опасност пред вратата на Байерн. Кристиано Роналдо обаче прати топката в стената след изпълнение на пряк свободен удар. Последваха тежки моменти пред вратата на Реал, но Ариен Робен не успя да нанесе завършващия удар след страхотна комбинация между Давид Алаба и Франк Рибери отляво. Баварците имаха териториален превес, но испанците бяха много опасни на контратака, а след 20-ата минута вдигнаха рязко оборотите и създадоха няколко отлични възможности за гол. В 28-ата минута Дани Карвахал стреля, Мануел Нойер не се намеси добре и позволи на Серхио Рамос да отправи удар, но Жером Боатенг изби от голлинията. Малко по-късно и Тони Кроос опита късмета си, но топката прелетя над вратата. Две минути по-късно Кристиано Роналдо нахлу по крилото и стреля, но Нойер спря удара му. До края на полувремето имаше още няколко добри възможности за гол във вратата на Байерн, но до попадение на се стигна. Втората част започна с нова опасност пред вратата на Байерн, но баварците се окопитиха и отвърнаха подобаващо. Най-напред удар на Робен беше спрян на голлинията от Марсело, а малко по-късно се стигна и до дузпа за нарушение на Касемиро срещу Робен. Зад топката застана Роберт Левандовски, който не сгреши - 1:0. В 76-ата минута героят от първия мач в Мюнхен Кристиано Роналдо изравни с чудесен гол с глава след центриране на Касемиро, който успя да се пребори за топката в центъра. При този резултат Реал продължаваше напред, но съдбата беше решила да си поиграе с емоциите на зрителите. Две минути по-късно капитанът на Реал Серхио Рамос си отбеляза автогол след неразбирателство в защита. В редиците на баварците настъпи импулс, който беше спрян с изгонването на Артуро Видал малко по-късно. До края Реал упражни натиск в опит да реши мача без продължения, но не успя. В самия край на първото продължение вездесъщият Кристиано Роналдо изравни с удар от около 11 метра, като остана съмнение, че е бил в засада, но такава не беше отсъдена. В 109-ата минута Байерн беше поставен на колене, като отново голмайстор стана Кристиано Роналдо. Заслугата за гола беше на феноменалния в този мач Марсело, който проби мощно в наказателното поле, излезе срещу Нойер и подаде към свободния португалец, който не сгреши - 3:2 за Реал и пореден полуфинал в Шампионската лига за "кралския клуб", който преследва 12-а титла в турнира. Две минути след гола на Роналдо името си сред голмайсторите записа и Марко Асенсио, а след попадението му мачът се доиграваше.

Васил Иванов използва записи на колеги, за да обвини Нова тв в цензура

http://www.mediapool.bg/vasil-ivanov-izpolzva-zapisi-na-kolegi-za-da-obvini-nova-tv-v-tsenzura-news262809.html

Разследващият журналист Васил Иванов вкара в тежък скандал Нова телевизия, след като пусна записи на най-близките си колеги като доказателство, че му е налагана системна цензура и са спирани негови разследвания от голям обществен интерес. В случая се намеси и бТВ, която пък снощи спря излъчването на "Шоуто на Слави" с интервюто с Васил Иванов. Целият скандал се разгоря на фона на преговорите за продажба на самата "Нова телевизия". В сряда Васил Иванов говори пред медиите на специална пресконференция, организирана от Слави Трифонов и неговия екип. Трифонов разказа, че цялата инициатива е на разследващия журналист, който дошъл при него с молба да му даде думата в предаването. Разговорът с шоумена се състоял няколко дни преди Васил Иванов да подаде молбата си за напускане на Нова телевизия. След пресконференцията на отправените обвинения отговориха ръководството на Нова тв и пряката ръководителка на Иванов – директорката на "Новини и актуални предавания" Дарина Сарелска. Телевизията обясни, че подкрепя свободата на словото, но когато тази свобода е съобразена със закона и моралните норми. Сарелска пък обвини Иванов в лъжа, изказа съмнения в "моралния му интегритет" и обясни, че между двамата е имало фундаментални професионални различия. По-специално за това как се правят разследвания - аз наричам разследванията "процес на събиране на факти, обработване на данни, събиране на гледни точки", а той често обичаше да ги нарича "ушиване". Той идваше, за да ми каже, че има готов човек, "ушит", каза тя. Твърденията на Иванов Васил Иванов твърди, че цензурата върху него започнала преди около година. Той вече не можел да върши нормално работата си и чувствал, че предава хората, които му сигнализират за нередности във властта. Само през тази пролет са му спрени "четири или пет материала", а основният отговорник за това била неговата пряка шефка Дарина Сарелска. "През октомври 2015 година ГЕРБ спечелиха почти навсякъде кметските места. Изненадващо два-три месеца по-късно Дарина Сарелска ме извика на оперативка, на нея присъстваха още Марин Николов и координаторът на предаването Дарин Събев. Тя ни каза, че повече няма да се занимаваме с кметове и да снимаме обществените им поръчки. Причината е, че не трябва да снимаме само една партия", разказа Иванов. Той й отговорил, че "крадците са си крадци" и че не вижда проблем, че са само от ГЕРБ. За да докаже твърденията си, Васил Иванов пусна записи на свои телефонни разговори с колеги от екипа. Публично те не го защитиха при напускането на телевизията. В записа Марин Николов признава, че на разследващите журналисти не им позволяват да се занимават с кметове. Чува се как Васил Иванов го пита: "Ти чу ли, че не може да снимаме кметове?" Марин Николов му отговаря: "Чух го, бе, как, чух го. Не може да се кара така" и после допълва, че това "не го кефи". Васил Иванов пусна и запис с координатора на разследващия екип на Нова телевизия Антон Събев, който също потвърждава за забраната. Събев допълва: "Ти ако не снимаш обществени поръчки, няма какво да снимаш". Разследващият журналист разказа за разследването за кмета на Неделино Стоян Беширов, който бе обвинен за обществена поръчка за ремонт на детска градина за 1.5 милиона лева. Разследването започна точно след репортаж на Васил Иванов. След този репортаж журналистът и шефката на Нова телевизия Силвия Зурлева са извикани на разпит в ДАНС. Там присъства и прокурорката, която разкрива пред двамата, че в екипа на Нова телевизия има "къртица". Васил Иванов разказа, че на бял лист прокурорката написала името на Дарина Сарелска. "Къртицата" издавала на Беширов в аванс какво смятат да правят журналистите. Журналистът доказа думите си със запис на разговор със Силвия Зурлева. Той я пита дали помни, че в ДАНС са им казали, че къртицата е Дарина Сарелска, а Зурлева отговаря: "Да, да..." Васил Иванов я моли да предаде на изпълнителния директор на Нова телевизия Дидие Щосел за това, а Зурлева му отвръща, че ще го направи, но това нищо няма да промени. Предаването на Васил Иванов за Неделино бе излъчено от Нова телевизия многократно. Иванов казва, че работата им е била много затруднена, а кметът "сякаш знаел в аванс" какво смятат да направят журналистите. По време на пресконференцията Васил Иванов съобщи, че Дарина Сарелска е женена за брата на депутата от ГЕРБ Недялко Славов, като и тримата са от Златоград. От думите на разследващия журналист излезе, че именно Недялко Славов е "топлата връзка" между ГЕРБ и Нова телевизия. Сега Недялко Славов ще е за трети път депутат от ГЕРБ. Той пропусна само 42-ото Народно събрание, когато на власт бяха БСП и ДПС, а премиер бе Пламен Орешарски. Васил Иванов показа, че по време на кабинета "Орешарски" Недялко Славов е направил фирма "Арнед пойнт", която само месец след създаването си получава поръчка за 57 000 лева от община Златоград. Кмет на общината е Мирослав Янчев от ГЕРБ, който е кум на Недялко Славов, а съпругата на кмета е счетоводител на фирмата, на която е дадена поръчката. Въпросната поръчка е за оценка на политиките на община Златоград. По думите на Иванов, едва ли Бойко Борисов е информиран за действията на Славов. Журналистът дори допълни, че той самият бил гласувал за ГЕРБ. Васил Иванов разказа и за две други спрени негови разследвания. Едното е за съдия, който решил да излезе с лице и да разкаже как неговата шефка му е пренаписвала решенията. Другият случай му бил възложен от самата Дарина Сарелска - рекламодатели на Нова телевизия й се оплакали, че са възмутени от начина, по който община провела конкурс за 4 милиона. Спечелили го две фирми - едната регистрирана на 70-годишен дядо две седмици преди поръчката. По-нататък Иванов разказа, че се срещнали с кмета, а след това записали и неформалния разговор с него. Кметът им обяснил, че ако пуснат репортажа, Бойко Борисов щял да ги изгони от телевизията. Репортажът така и не видял бял свят. "Това не е Нова телевизия, която аз обичах, която ме създаде и за която съм жертвал здравето и живота. Това е една телевизия на едни хора, които незнайно защо изчезнаха от бТВ. Не ми е малка заплатата, можех да си стоя, да си почивам, но аз не съм такъв...", каза Васил Иванов. В отговор на въпрос защо точно сега е решил да говори, той обясни, че в продължение на една година се е борил, вдигал е скандали, но безуспешно. Сарелска: Васил лъже, аз отстоявам стандарти, а той "ушива" хора Директорът на дирекция "Новини и актуални предавания" на Нова тв Дарина Сарелска отрече обвиненията на Иванов за цензура, както и да е разговаряла някога с обекти на негови разследвания, включително с кмета на Неделино. Пред телевизия Би Ай Ти Сарелска каза, че е имал професионални спорове с Васил Иванов не дали, а как да се направи едно разследване. "Никога в живота си не съм се чувала с кмета на Неделино, Васил излъга и че вече не работи в Нова телевизия – истината е, че той е в предизвестие; излъга и че съм женена – което не променя факта, че имам роднински, близки отношения с човека, когото той посочи и които никога не са били експлоатирани професионално като възможност за злоупотреба нито от мен, нито от него", каза Сарелска. Тя посочи, че с Иванов винаги са имали "изконни професионални различия за това как се правят разследвания". По думите й тя е отстоявала определени професионални стандарти как да се осъществи разследването, кои гледни точки да бъдат потърсени и т.н., докато Иванов идвал и й съобщавал, че е "ушил" определен човек. "Професионалните ни различия с Васил за методите на работа са ясни – аз наричам разследванията "процес на събиране на факти, обработване на данни, събиране на гледни точки", а той често обичаше да ги нарича "ушиване". Той идваше, за да ми каже, че има готов човек, "ушит", каза тя. Сарелска допълни, че е "имала съмнения в моралния интегритет на колегата си". Като своя грешка тя отчита, че не е развенчала мита за Иванов, изобличавайки истинската му същност, като обяснява това с уважението към неговата биография и качествата му на журналист. Сарелска е смятала, че те могат да работят заедно, ако се следват професионалните стандарти. Тя заяви, че в казаното от Иванов има една единствена истина и тя е, че има девер, който е настоящ депутат от ГЕРБ, но посочи, че никога не е работила по теми, свързани с неговото битие като политик. "Никога не са ми представяни предложения за разследвания, пряко свързани с него.", увери тя. "Васил има кум, който той нарича брат и който е бивш главен секретар на МВР и той е работил по теми, свързани с него. Ето това са професионалните разлики между мен и Васил", каза Сарелска. Нова: Подкрепяме свободата на словото, когато е съобразена със закона и моралните норми "Решенията по отношение на темите, разработвани от всеки от разследващите журналисти в Нова Броудкастинг Груп, не се вземат еднолично, а по стриктна и прозрачна редакционна процедура - в открито обсъждане, с ясни участници – целия екип на предаването "Разследване" и продуцента и директора на "Новини и актуални предавания" Дарина Сарелска – общо 6 души", се казва в разпространено след пресконференцията на Васил Иванов становище на Нова Броудкастинг Груп. "Проверката на факти, документи, позиции, даването на възможност за отговор на всички засегнати страни, преценката и одобрението на предложените теми, според актуалността и обществената им значимост, са ежедневие за ръководството на новинарския екип на NOVA. Високите стандарти и изисквания към работата са гаранция за качество и не могат да бъдат определяни като цензура. Съжаляваме, че Васил Иванов избира да интерпретира така несъгласието си с този процес и използва доверието, което има в обществото, за да урони престижа на работодателя си", се посочва по-нататък в становището, цитирано от БГНЕС. "За професионалните разминавания между утвърдените от Нова Броудкастинг Груп стандарти говори и фактът, че дори и в последната си медийна изява, Васил разпространи записи на лични телефонни разговори на наши колеги, направени без знанието им, което прекрачва границата на закона, добрите журналистически практики и професионалната етика. В последните години в ефира на NOVA са излъчвани и са намирали широк обществен отзвук разследвания, насочени срещу злоупотреби във всички сфери на обществения живот и извършвани от хора с различна партийна принадлежност. Случаят Неделино касае нарушения в обществена поръчка за ремонтни дейности, извършени само по документи. Разкритията бяха излъчени в пълната им цялост, материалът намери място в програмата многократно - над 35 пъти в рамките на годината. Вътрешните процедури на Нова Броудкастинг Груп целят предотвратяването на всеки конфликт на интереси, от една страна, както и недопускането на външна намеса и злоупотреба с ефира на медията, от друга. И примерът с Неделино доказва точно това. Нова Броудкастинг Груп подкрепя свободата на словото в случаите, когато тази свобода е съобразена със закона, етичните и морални норми и добрите професионални практики", се казва в изявлението на Нова Броудкастинг Груп. Слави Трифонов ще продължи да изпълнява договора си с бТВ Слави Трифонов на свой ред говори за това, че ще продължи да изпълнява договора си с бТВ, въпреки че са му спрели вече две предавания. Той припомни, че не е служител на телевизията, а неин партньор и има право да говори каквото си иска извън ефир. Трифонов отхвърли обвиненията на бТВ, че е дал думата само на Васил Иванов, но не и на Нова телевизия и поради това се е наложило спирането на предаването му. Шоуменът каза, че може да дава думата на който си иска, и подкрепи тезата си с пример - как предаването на ББС "Панорама" също не било дало думата на Иван Славков-Батето, когато го засне със скрита камера и предизвика изгонването му от Международния олимпийски комитет. Всъщност, примерът на Трифонов е некоректен - ББС даде думата на Славков, а и на лобиста Горан Такач. Двамата обясниха, че са играели пред скритата камера в опит да разобличат корупцията в МОК и позицията им бе отразена. Снощи "Шоуто на Слави” бе спряно за втори път. В началото на предаването, както в края на март, бе пуснат скрол, който гласеше, че епизодът няма да бъде излъчен поради несъответствие със стандартите за телевизионно съдържание. По-късно от телевизията обявиха в писмо до медиите позицията си. "bTV счита, че представянето на едностранна позиция противоречи на етичните стандарти и на добросъвестнотта. bTV стои твърдо зад спазването на законодателната рамка в страната и високоетичните стандарти", се посочва в него. Минути след като в обичайния час не стартира предаването от деня, до медиите бе разпространено и писмо на Слави Трифонов. В него той обяснява, че причината за спирането е гостуването на Васил Иванов. "В предаването той разкри изключително гнусни и скандални случаи на цензура и корупция, подкрепени с факти и записи. Тъй като предаването е на запис, още преди това получих писмо от мениджмънта на бТВ да не интервюирам Васил Иванов", пише Трифонов. И допълва, че не се е съобразил с искането. "Реализирах предаването, защото смятам, че истината и моралът са по-важни от всичко", се допълва в мейла. След интервюто отново получил писмо от бТВ, в което те искат да махне интервюто. "Аз отново не се съгласих и предаването беше спряно", обяснява Трифонов. Директорът на дирекция "Новини и актуални предавания" на Нова тв Дарина Сарелска отрече обвиненията на Иванов за цензура, както и да е разговаряла някога с обекти на негови разследвания, включително с кмета на Неделино. Пред телевизия Би Ай Ти Сарелска каза, че е имал професионални спорове с Васил Иванов не дали, а как да се направи едно разследване. "Никога в живота си не съм се чувала с кмета на Неделино, Васил излъга и че вече не работи в Нова телевизия – истината е, че той е в предизвестие; излъга и че съм женена – което не променя факта, че имам роднински, близки отношения с човека, когото той посочи и които никога не са били експлоатирани професионално като възможност за злоупотреба нито от мен, нито от него", каза Сарелска. Тя посочи, че с Иванов винаги са имали "изконни професионални различия за това как се правят разследвания". По думите й тя е отстоявала определени професионални стандарти как да се осъществи разследването, кои гледни точки да бъдат потърсени и т.н., докато Иванов идвал и й съобщавал, че е "ушил" определен човек. "Професионалните ни различия с Васил за методите на работа са ясни – аз наричам разследванията "процес на събиране на факти, обработване на данни, събиране на гледни точки", а той често обичаше да ги нарича "ушиване". Той идваше, за да ми каже, че има готов човек, "ушит", каза тя. Сарелска допълни, че е "имала съмнения в моралния интегритет на колегата си". Като своя грешка тя отчита, че не е развенчала мита за Иванов, изобличавайки истинската му същност, като обяснява това с уважението към неговата биография и качествата му на журналист. Сарелска е смятала, че те могат да работят заедно, ако се следват професионалните стандарти. Тя заяви, че в казаното от Иванов има една единствена истина и тя е, че има девер, който е настоящ депутат от ГЕРБ, но посочи, че никога не е работила по теми, свързани с неговото битие като политик. "Никога не са ми представяни предложения за разследвания, пряко свързани с него.", увери тя. "Васил има кум, който той нарича брат и който е бивш главен секретар на МВР и той е работил по теми, свързани с него. Ето това са професионалните разлики между мен и Васил", каза Сарелска.

Васил Иванов обвини Нова тв в цензура със записи на колеги

http://www.mediapool.bg/vasil-ivanov-obvini-nova-tv-v-tsenzura-sas-zapisi-na-kolegi-news262809.html

Разследващият журналист Васил Иванов вкара в тежък скандал Нова телевизия, след като пусна записи на най-близките си колеги като доказателство, че му е налагана системна цензура и са спирани негови разследвания от голям обществен интерес. В аферата се намеси и бТВ, която на свой ред спря излъчването на "Шоуто на Слави", което вече бе взело интервюто с Васил Иванов. Целият скандал се разгоря на фона на преговорите за продажба на самата "Нова телевизия". В сряда Васил Иванов говори пред медиите на специална пресконференция, организирана от Слави Трифонов и неговия екип. Трифонов разказа, че цялата инициатива е на разследващия журналист, който дошъл при него с молба да му даде думата в предаването. Разговорът с шоумена се състоял няколко дни преди Васил Иванов да подаде молбата си за напускане на Нова телевизия. Журналистът твърди, че цензурата върху него започнала преди около година. Той вече не можел да върши нормално работата си и чувствал, че предава хората, които му сигнализират за нередности във властта. Само през тази пролет са му спрени "четири или пет материала", а основният отговорник за това била неговата пряка шефка Дарина Сарелска. "През октомври 2015 година ГЕРБ спечелиха почти навсякъде кметските места. Изненадващо два-три месеца по-късно Дарина Сарелска ме извика на оперативка, на нея присъстваха още Марин Николов и координаторът на предаването Дарин Събев. Тя ни каза, че повече няма да се занимаваме с кметове и да снимаме обществените им поръчки. Причината е, че не трябва да снимаме само една партия", разказа Иванов. Той й отговорил, че "крадците са си крадци" и че не вижда проблем, че са само от ГЕРБ. За да докаже твърденията си, Васил Иванов пусна записи на свои телефонни разговори с колеги от екипа. Публично те не го защитиха при напускането на телевизията. В записа Марин Николов признава, че на разследващите журналисти не им позволяват да се занимават с кметове. Чува се как Васил Иванов го пита: "Ти чу ли, че не може да снимаме кметове?" Марин Николов му отговаря: "Чух го, бе, как, чух го. Не може да се кара така" и после допълва, че това "не го кефи". Васил Иванов пусна и запис с координатора на разследващия екип на Нова телевизия Антон Събев, който също потвърждава за забраната. Събев допълва: "Ти ако не снимаш обществени поръчки, няма какво да снимаш". Разследващият журналист разказа за разследването за кмета на Неделино Стоян Беширов, който бе обвинен за обществена поръчка за ремонт на детска градина за 1.5 милиона лева. Разследването започна точно след репортаж на Васил Иванов. След този репортаж журналистът и шефката на Нова телевизия Силвия Зурлева са извикани на разпит в ДАНС. Там присъства и прокурорката, която разкрива пред двамата, че в екипа на Нова телевизия има "къртица". Васил Иванов разказа, че на бял лист прокурорката написала името на Дарина Сарелска. "Къртицата" издавала на Беширов в аванс какво смятат да правят журналистите. Журналистът доказа думите си със запис на разговор със Силвия Зурлева. Той я пита дали помни, че в ДАНС са им казали, че къртицата е Дарина Сарелска, а Зурлева отговаря: "Да, да..." Васил Иванов я моли да предаде на изпълнителния директор на Нова телевизия Дидие Щосел за това, а Зурлева му отвръща, че ще го направи, но това нищо няма да промени. Предаването на Васил Иванов за Неделино бе излъчено от Нова телевизия многократно. Иванов казва, че работата им е била много затруднена, а кметът "сякаш знаел в аванс" какво смятат да направят журналистите. По време на пресконференцията Васил Иванов съобщи, че Дарина Сарелска е женена за брата на депутата от ГЕРБ Недялко Славов, като и тримата са от Златоград. От думите на разследващия журналист излезе, че именно Недялко Славов е "топлата връзка" между ГЕРБ и Нова телевизия. Сега Недялко Славов ще е за трети път депутат от ГЕРБ. Той пропусна само 42-ото Народно събрание, когато на власт бяха БСП и ДПС, а премиер бе Пламен Орешарски. Васил Иванов показа, че по време на кабинета "Орешарски" Недялко Славов е направил фирма "Арнед пойнт", която само месец след създаването си получава поръчка за 57 000 лева от община Златоград. Кмет на общината е Мирослав Янчев от ГЕРБ, който е кум на Недялко Славов, а съпругата на кмета е счетоводител на фирмата, на която е дадена поръчката. Въпросната поръчка е за оценка на политиките на община Златоград. Васил Иванов разказа и за две други спрени негови разследвания. Едното е за съдия, който решил да излезе с лице и да разкаже как неговата шефка му е пренаписвала решенията. Другият случай му бил възложен от самата Дарина Сарелска - рекламодатели на Нова телевизия й се оплакали, че са възмутени от начина, по който община провела конкурс за 4 милиона. Спечелили го две фирми - едната регистрирана на 70-годишен дядо две седмици преди поръчката. По-нататък Иванов разказа, че се срещнали с кмета, а след това записали и неформалния разговор с него. Кметът им обяснил, че ако пуснат репортажа, Бойко Борисов щял да ги изгони от телевизията. Репортажът така и не видял бял свят. "Това не е Нова телевизия, която аз обичах, която ме създаде и за която съм жертвал здравето и живота. Това е една телевизия на едни хора, които незнайно защо изчезнаха от бТВ. Не ми е малка заплатата, можех да си стоя, да си почивам, но аз не съм такъв...", каза Васил Иванов. В отговор на въпрос защо точно сега е решил да говори, той обясни, че в продължение на една година се е борил, вдигал е скандали, но безуспешно. Нова: Подкрепяме свободата на словото, когато е съобразена със закона и моралните норми "Решенията по отношение на темите, разработвани от всеки от разследващите журналисти в Нова Броудкастинг Груп, не се вземат еднолично, а по стриктна и прозрачна редакционна процедура - в открито обсъждане, с ясни участници – целия екип на предаването "Разследване" и продуцента и директора на "Новини и актуални предавания" Дарина Сарелска – общо 6 души", се казва в разпространено след пресконференцията на Васил Иванов становище на Нова Броудкастинг Груп. "Проверката на факти, документи, позиции, даването на възможност за отговор на всички засегнати страни, преценката и одобрението на предложените теми, според актуалността и обществената им значимост, са ежедневие за ръководството на новинарския екип на NOVA. Високите стандарти и изисквания към работата са гаранция за качество и не могат да бъдат определяни като цензура. Съжаляваме, че Васил Иванов избира да интерпретира така несъгласието си с този процес и използва доверието, което има в обществото, за да урони престижа на работодателя си", се посочва по-нататък в становището, цитирано от БГНЕС. "За професионалните разминавания между утвърдените от Нова Броудкастинг Груп стандарти говори и фактът, че дори и в последната си медийна изява, Васил разпространи записи на лични телефонни разговори на наши колеги, направени без знанието им, което прекрачва границата на закона, добрите журналистически практики и професионалната етика. В последните години в ефира на NOVA са излъчвани и са намирали широк обществен отзвук разследвания, насочени срещу злоупотреби във всички сфери на обществения живот и извършвани от хора с различна партийна принадлежност. Случаят Неделино касае нарушения в обществена поръчка за ремонтни дейности, извършени само по документи. Разкритията бяха излъчени в пълната им цялост, материалът намери място в програмата многократно - над 35 пъти в рамките на годината. Вътрешните процедури на Нова Броудкастинг Груп целят предотвратяването на всеки конфликт на интереси, от една страна, както и недопускането на външна намеса и злоупотреба с ефира на медията, от друга. И примерът с Неделино доказва точно това. Нова Броудкастинг Груп подкрепя свободата на словото в случаите, когато тази свобода е съобразена със закона, етичните и морални норми и добрите професионални практики", се казва в изявлението на Нова Броудкастинг Груп. Слави Трифонов ще продължи да изпълнява договора си с бТВ Слави Трифонов на свой ред говори за това, че ще продължи да изпълнява договора си с бТВ, въпреки че са му спрели вече две предавания. Той припомни, че не е служител на телевизията, а неин партньор и има право да говори каквото си иска извън ефир. Трифонов отхвърли обвиненията на бТВ, че е дал думата само на Васил Иванов, но не и на Нова телевизия и поради това се е наложило спирането на предаването му. Шоуменът каза, че може да дава думата на който си иска, и подкрепи тезата си с пример - как предаването на ББС "Панорама" също не било дало думата на Иван Славков-Батето, когато го засне със скрита камера и предизвика изгонването му от Международния олимпийски комитет. Всъщност, примерът на Трифонов е некоректен - ББС даде думата на Славков, а и на лобиста Горан Такач. Двамата обясниха, че са играели пред скритата камера в опит да разобличат корупцията в МОК и позицията им бе отразена. Снощи "Шоуто на Слави” бе спряно за втори път. В началото на предаването, както в края на март, бе пуснат скрол, който гласеше, че епизодът няма да бъде излъчен поради несъответствие със стандартите за телевизионно съдържание. По-късно от телевизията обявиха в писмо до медиите позицията си. "bTV счита, че представянето на едностранна позиция противоречи на етичните стандарти и на добросъвестнотта. bTV стои твърдо зад спазването на законодателната рамка в страната и високоетичните стандарти", се посочва в него. Минути след като в обичайния час не стартира предаването от деня, до медиите бе разпространено и писмо на Слави Трифонов. В него той обяснява, че причината за спирането е гостуването на Васил Иванов. "В предаването той разкри изключително гнусни и скандални случаи на цензура и корупция, подкрепени с факти и записи. Тъй като предаването е на запис, още преди това получих писмо от мениджмънта на бТВ да не интервюирам Васил Иванов", пише Трифонов. И допълва, че не се е съобразил с искането. "Реализирах предаването, защото смятам, че истината и моралът са по-важни от всичко", се допълва в мейла. След интервюто отново получил писмо от бТВ, в което те искат да махне интервюто. "Аз отново не се съгласих и предаването беше спряно", обяснява Трифонов.

Журналистът Васил Иванов обвини Нова тв в цензура със записи на колеги

http://www.mediapool.bg/zhurnalistat-vasil-ivanov-obvini-nova-tv-v-tsenzura-sas-zapisi-na-kolegi-news262809.html

Разследващият журналист Васил Иванов вкара в тежък скандал Нова телевизия, след като пусна записи на най-близките си колеги като доказателство, че му е налагана системна цензура и са спирани негови разследвания от голям обществен интерес. В аферата се намеси и бТВ, която на свой ред спря излъчването на "Шоуто на Слави", което вече бе взело интервюто с Васил Иванов. Целият скандал се разгоря на фона на преговорите за продажбата най-големи частни телевизии в страната. В сряда Васил Иванов говори пред медиите на специална пресконференция, организирана от Слави Трифонов и неговия екип. Трифонов разказа, че цялата инициатива е дошла от разследващия журналист, който е дошъл при него с молба да му се даде думата в предаването. Разговорът с шоумена се случил няколко дни преди Васил Иванов да подаде молбата си за напускане на Нова телевизия. Журналистът разказа, че цензурата върху него започнала преди около година. Той обясни, че вече не можел да върши нормално работата си и чувствал, че предава хората, които му сигнализират за нередности във властта. Само през тази пролет са му спрени "четири или пет материала", а основният отговорник за това била неговата пряка шефка Дарина Сарелска. "През октомври 2015 година ГЕРБ спечелиха почти навсякъде кметските места. Изненадващо два-три месеца по-късно Дарина Сарелска ме извика на оперативка, на нея присъстваха още Марин Николов и координаторът на предаването Дарин Събев. Тя ни каза, че повече няма да се занимаваме с кметове и да снимаме обществените им поръчки. Причината е, че не трябва да снимаме само една партия", разказа Иванов. Той й отговорил, че "крадците са си крадци" и че не вижда проблем, че са само от ГЕРБ. За да докаже твърденията си, Васил Иванов пусна записи на свои телефонни разговори с колеги от екипа. Публично те не го защитиха при напускането на телевизията. В записа Марин Николов признава, че на разследващите журналисти не им позволяват да се занимават с кметове. Чува се как Васил Иванов го пита: "Ти чу ли, че не може да снимаме кметове?" Марин Николов му отговаря: "Чух го, бе, как, чух го. Не може да се кара така" и после допълва, че това "не го кефи". Васил Иванов пусна и запис с координатора на разследващия екип на Нова телевизия Антон Събев, който също потвърждава за забраната. Събев допълва: "Ти ако не снимаш обществени поръчки, няма какво да снимаш". Разследващият журналист разказа за разследването за кмета на Неделино Стоян Беширов, който бе обвинен за обществена поръчка за ремонт на детска градина за 1.5 милиона лева. Разследването започна точно след репортаж на Васил Иванов. След този репортаж журналистът и шефката на Нова телевизия Силвия Зурлева са извикани на разпит в ДАНС. Там присъства и прокурорката, която разкрива пред двамата, че в екипа на Нова телевизия има „къртица“. Васил Иванов разказа, че на бял лист прокурорката написала името на Дарина Сарелска. "Къртицата" издавала на Беширов в аванс какво смятат да правят журналистите. Журналистът доказа думите си със запис на разговор със Силвия Зурлева. Той я пита дали помни, че в ДАНС са им казали, че къртицата е Дарина Сарелска, а Зурлева отговаря: "Да, да..." Васил Иванов я моли да предаде на изпълнителния директор на Нова телевизия Дидие Щосел за това, а Зурлева му отвръща, че ще го направи, но това нищо няма да промени. Предаването на Васил Иванов за Неделино бе излъчено от Нова телевизия многократно. Иванов казва, че работата им е била много затруднена, а кметът "сякаш знаел в аванс" какво смятат да направят журналистите. По време на пресконференцията Васил Иванов съобщи, че Дарина Сарелска е женена за брата на депутата от ГЕРБ Недялко Славов, като и тримата са от Златоград. От думите на разследващия журналист излезе, че именно Недялко Славов е „топлата връзка“ между ГЕРБ и Нова телевизия. Сега Недялко Славов ще е за трети път депутат от ГЕРБ. Той пропусна само 42-ото Народно събрание, когато на власт бяха БСП и ДПС, а премиер бе Пламен Орешарски. Васил Иванов показа, че по време на кабинета "Орешарски" Недялко Славов е направил фирма "Арнед пойнт", която само месец след създаването си получава поръчка за 57 000 лева от община Златоград. Кмет на общината е Мирослав Янчев от ГЕРБ, който е кум на Недялко Славов, а съпругата на кмета е счетоводител на фирмата, на която е дадена поръчката. Въпросната поръчка е за оценка на политиките на община Златоград. Васил Иванов разказа и за две други спрени негови разследвания. Едното е за съдия, който решил да излезе с лице и да разкаже как неговата шефка му е пренаписвала решенията. Другият случай му бил възложен от самата Дарина Сарелска - рекламодатели на Нова телевизия й се оплакали, че са възмутени от начина, по който община провела конкурс за 4 милиона. Спечелили го две фирми - едната регистрирана на 70-годишен дядо две седмици преди поръчката. По-нататък Иванов разказа, че се срещнали с кмета, а след това записали и неформалния разговор с него. Кметът им обяснил, че ако пуснат репортажа, Бойко Борисов щял да ги изгони от телевизията. Репортажът така и не видял бял свят. "Това не е Нова телевизия, която аз обичах, която ме създаде и за която съм жертвал здравето и живота. Това е една телевизия на едни хора, които незнайно защо изчезнаха от бТВ. Не ми е малка заплатата, можех да си стоя, да си почивам, но аз не съм такъв...", каза Васил Иванов. В отговор на въпрос защо точно сега е решил да говори, той обясни, че в продължение на една година се е борил, вдигал е скандали, но безуспешно. Слави Трифонов на свой ред говори за това, че ще продължи да изпълнява договора си с бТВ, въпреки че са му спрели вече две предавания. Той припомни, че не е служител на телевизията, а неин партньор и има право да говори каквото си иска извън ефир. Трифонов отхвърли обвиненията на бТВ, че е дал думата само на Васил Иванов, но не и на Нова телевизия и поради това се е наложило спирането на предаването му. Шоуменът каза, че може да дава думата на който си иска, и подкрепи тезата си с пример - как предаването на ББС "Панорама" също не било дало думата на Иван Славков-Батето, когато го засне със скрита камера и предизвика изгонването му от Международния олимпийски комитет. Всъщност, примерът на Трифонов е некоректен - ББС даде думата на Славков, а и на лобиста Горан Такач. Двамата обясниха, че са играели пред скритата камера в опит да разобличат корупцията в МОК и позицията им бе отразена. Снощи “Шоуто на Слави” бе спряно за втори път. В началото на предаването, както в края на март, бе пуснат скрол, който гласеше, че епизодът няма да бъде излъчен поради несъответствие със стандартите за телевизионно съдържание. По-късно от телевизията обявиха в писмо до медиите позицията си. "bTV счита, че представянето на едностранна позиция противоречи на етичните стандарти и на добросъвестнотта. bTV стои твърдо зад спазването на законодателната рамка в страната и високоетичните стандарти", се посочва в него. Минути след като в обичайния час не стартира предаването от деня, до медиите бе разпространено и писмо на Слави Трифонов. В него той обяснява, че причината за спирането е гостуването на Васил Иванов. "В предаването той разкри изключително гнусни и скандални случаи на цензура и корупция, подкрепени с факти и записи. Тъй като предаването е на запис, още преди това получих писмо от мениджмънта на бТВ да не интервюирам Васил Иванов", пише Трифонов. И допълва, че не се е съобразил с искането. "Реализирах предаването, защото смятам, че истината и моралът са по-важни от всичко", се допълва в мейла. След интервюто отново получил писмо от бТВ, в което те искат да махне интервюто. "Аз отново не се съгласих и предаването беше спряно", обяснява Трифонов.

Отново спряха "Шоуто на Слави"

http://www.mediapool.bg/otnovo-spryaha-shouto-na-slavi-news262809.html

“Шоуто на Слави” бе спряно отново от бТВ. В началото на предаването, както в края на март, бе пуснат скрол, който гласеше, че епизодът няма да бъде ичлъчен поради несъответствие със стандартите за телевизионно съдържание. Така вместо предаването от вторник бе излъчен запис от Йордановден. Половин час след началото от телевизията обявиха в писмо до медиите позицията си. "bTV счита, че представянето на едностранна позиция противоречи на етичните стандарти и на добросъвестнотта. bTV стои твърдо зад спазването на законодателната рамка в страната и високоетичните стандарти", се посочва в него. По-рано през деня се разбра, че гост на шоуто трябваше на бъде журналистът от конкурентната Нова телевизия - Васил Иванов. Той обяви от профила си във "Фейсбук", че напуска медиата след 14 г. работа в нея, защото бил цензуриран системно от директора на "Новини и актуални предавания" - Дарина Сарелска. По-късно от телевизията подкрепиха Сарелска и пожелаха успех на репортера. Минути след като в обичайния час не стартира предаването от деня, до медиите бе разпространено писмо на Слави Трифонов. В него той обяснява, че причината за спирането е гостуването на Васил Иванов. "В предаването той разкри изключително гнусни и скандални случаи на цензура и корупция, подкрепени с факти и записи. Тъй като предаването е на запис, още преди това получих писмо от мениджмънта на бТВ да не интервюирам Васил Иванов", пише Трифонов. И допълва, че не се е съобразил с искането. "Реализирах предаването, защото смятам, че истината и моралът са по-важни от всичко", се допълва в мейла. След интервюто отново получил писмо от бТВ, в което те искат да махне интервюто. "Аз отново не се съгласих и предаването беше спряно", обяснява още Трифонов. Той съобщава, че в сряда ще даде пресконференция, както и при предходното спиране на предаването. Целта му била за да разкрие "цялата истина". В пресконференцията щял да участва и Васил Иванов. Междувременно журналистът също зае позиция в социалната мрежа Фейсбук. “Спряха Шоуто на Слави заради моето участие! Заснехме предаването, разказах и показах неопровержими факти за оказваната върхрху мен цензура от Нова телевизия, публиката онемя. 15 минути преди излъчванета Слави ми се обади и ми каза, че шефовете на БТВ са му заявили, че частта с моето участие няма да бъде излъчена, а тя бе 35 минути. Той е отказал категорично да се пусне без моето участие. Не мога да повярвам, че БТВ спира предаване, в което журналист от пряката конкурентна телевизия - Нова, разказва за цензурата, налагана му в нея. Това доказва, че центъра на политическата цензура(защото аз показах политическа корупция и свързаното с това мое цензуриране) е един и същ”, написа Иванов.  

Екатерина II издава манифест за присъединяване на Крим и Кубанска област към Русия

https://www.actualno.com/chronicles/ekaterina-ii-izdava-manifest-za-prisyedinjavane-na-krim-i-kubanska-oblast-kym-rusija-news_606176.html

Полуостров Крим е полуостров в северната част на Черно море, на югозапад от Азовско море. Между двете морета е Керченския проток, разположен на изток от Крим. Полуостровът има богата история от най-древни времена. Бил е част от елинската култура, Римската империя, Византия.

Програмата на коалицията - разумна и без крайности

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6177700

Програмата на коалицията -  разумна и без  крайностиЯсно е подчертан проблемът с неграмотността и как да се реши Коалиционната управленска програма е всъщност доста смислена и балансирана. Поне на пръв поглед. Крайности няма, някои очаквани спорни неща (военно обучение в училище например) са там. Програмата обаче подсказва, че правителството няма да се опитва да отнема правата на българите в

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване