Yahoo изненада приятно анализаторите, но какво от това?

http://www.investor.bg/web/456/a/yahoo-iznenada-priiatno-analizatorite-no-kakvo-ot-tova-237782/

Въпреки добрите резултати акциите не промениха стойността си в следборсовата сесия

Как се живее в Съветистан

http://clubz.bg/52981-kak_se_jivee_v_syvetistan

Норвежката журналистка Ерика Фатланд е обиколила пет постсъветски републики, които преди около четвърт век станаха независими държави. Нейната книга "Съветистан" е детайлиран, точен и ироничен дневник на това пътешествие, извършено отчасти инкогнито. Като журналист Ерика Фатланд не би получила виза за Туркменистан например. Затова тя се представя за любознателна западна студентка. Общува с хората (там, където това е възможно) на руски език, който владее до съвършенство. Просто не е възможно да ви запознаем подробно с тази интересна книга от 500 страници. Затова решихме да се спрем на главата за Туркменистан - най-затворената от всички постсъветски републики в Централна Азия. Пътешествието на Ерика Фатланд започва именно с полет до Ашхабад. В самолета тя разтваря разговорника на туркменски език. Започва да чете и се ужасява, защото едва ли не половината от посочените там изрази са свързани с всякакви катастрофи - малки и големи. "С колко часа закъснява самолетът?", "Кога ще тръгне асансьорът?", "Токът угасна!", "Тоалетната е запушена!" и т.н.

Мраморните ужаси

Когато стига до такива изрази като "Извикайте бърза помощ!" и "Аз не знаех, че това е забранено", младата норвежка си пожелава да не е започвала своето пътешествие. За щастие нито в Ашхабад, нито в другите градове на "Съветистан" на Ерика Фетланд не ѝ се налагало да използва горепосочените фрази. Ужасни се оказали съвсем други неща. Например ашхабадските паметници, улици и площади. Осемлентовите булеварди били направо мъртви. Петстотинте нови небостъргачи, облицовани с бял италиански мрамор (за което Ашхабад влезе в книгата на Гинес), се оказали декорация. На автобусните спирки, снабдени с климатик, не се мяркал жив човек. Пред високия 185 метра монумент на Конституцията стоели само двама души - войниците от почетния караул.

Оказало се също, че "от стратегически съображения" са забранени снимките по площадите пред разкошните здания, както и пред президентския дворец. Всяка сграда е украсена със скулптури съответстващи на предназначението ѝ. Пред министерството на външните работи се вижда глобус, а пред министерството на просветата има гранитна разтворена книга. Пред сградата на стоматологичния факултет се издига статуя на... зъб. Както ехидно отбелязва Ерика Фатланд, вероятно той е бил поставен по желание на сегашния президент, който както говорят, бил личен зъболекар на покойния си предшественик Сапамурат Ниязов.

Ездач и покровител

На различни места в града се издигат златни паметници на Туркменбаши. Има и конна статуя на неговия приемник Гурбангули Бердимухамедов, която е висока 21 метра и е позлатена. Но, както се изразява норвежката журналистка, Бердимухамедов предпочита "по-съвременната форма за изява" - фотографията. На всяка крачка в Ашхабад можеш да видиш огромни негови портрети с костюм и вратовръзка, разказва журналистката. Младоженците биват съветвани да се снимат на техен фон. И буквално всеки съпровождащ Ерика гид или шофьор на такси повтарял като мантра: "Да благодарим на нашия президент!", когато разказвал колко хубаво се живее в Туркменистан. Природният газ е безплатен, токът е базплатен, солта е безплатна, а бензинът - почти безплатен.

Обект на гротескния култ към личността, установен още по времето на Ниязов, сега е наследникът му Бердимухамедов.  Той се явява не само президент на Туркменистан, но и министър-председател, армейски генерал, доктор на медицинските и икономическите науки, и носи титлата "Аркадаг", което означава "Покровител" (на нацията). И ако Туркменбаши е автор на книгата с мъдрости "Рухнама" ("Книгата на душата"), то пък сегашният президент е написал книгата "Полетът на небесните коне". Бердимухамедов е страстен почитател на жребците от ахалтекинската порода. Ерика Фатланд е била задължена да присъства на конните състезания, в които е участвал и президентът. И естествено е спечелил надбягването. Финалът обаче се оказал неочакван. Бердимухамедов паднал от коня. Разбира се, че нито една медия в Туркменистан не споменава за злополучния финал. Защото президентът (според официалните съобщения!) се намира в "отлична физическа форма" и "демонстрира висок професионализъм във всички сфери".

Ерика Фатланд пише, че президентът "продължава да държи страната с желязна ръка". И не случайно "Диктаторстан", както назовава страната авторката, е на едно от  последните места в класацията за свобода на пресата. А именно на 178-о място от общо 180 държави, в съседство с Еритрея и Северна Корея. Но за разлика от Северна Корея, Туркменистан притежава огромни залежи от природен газ и нефт. Лъвският пай от печалбите от продажбите получава малочислен елит в страната, начело с президента и неговото близко обкръжение. Но и за населението остава по нещо. В общи линии в Туркменистан никой не гладува, пише авторката на книгата. Всичко това обаче, както и страхът от репресии, изолацията на Туркменистан, запазените кланови структури и съветските традиции само укрепват култа към личността на Бердимухамедов, продължава тя.

Зависимостта от Русия

Съветското наследство, към което Ерика Фатланд причислява освен деспотизма и сервилниченето, така и корупцията и шуробаджанащината, и днес определят живота в републиките от Централна Азия. Техните лидери, с малки изключения са рожби на партийно-икономическата номенклатура на бившия Съветски съюз. Норвежката журналистка определя само Киргизстан като демократична страна с известни уговорки. Там пък конфликтът между узбеки и киргизци може по всяко време отново да доведе до гражданска война. Що се отнася до другите държави от "Съветистан", съдейки по всичко, едва ли нещо ще се промени в близките години, пише Ерика Фатланд. А трябва, убедена е журналистката. И работата не е само в необходимите политически и демократични промени. Трябва да бъдат решени и острите икономически проблеми.  Още по съветско време тези страни бяха превърнати в суровинни придатъци на империята. Те доставяха на СССР природен газ, нефт, памук и уран. Някои от тези страни и днес са напълно зависими от Русия. И от икономическите имигранти, които работят там и изпращат пари у дома. Ерика Фатланд смята и екологичната ситуация в Централна Азия за катастрофална. Достатъчен пример в това отношение е Аралско море, чиято площ намаля почти десет пъти от 1960 година насам. Това също е наследство от съветско време и обяснява между другото защо норвежката журналистка е озаглавила книгата си именно така: "Съветистан".

Дойче веле.

Маги Халваджиян за Слави: Като го цензурират, защо стои там?

http://offnews.bg/news/n_1/n_653260.html

Популярният тв продуцент Магърджич Халваджиян коментира във Фейсбук казуса с поредното спиране на "Шоуто на Слави" и зададе въпрос на водещия Слави Трифонов защо стои още в bTV, щом го цензурират. Снощното предаване на Слави Трифонов с гост журналистът Васил Иванов не бе излъчено, а ръководството на bTV разпространи позиция, че съдържанието на шоуто не отговаряло на стандартите на телевизията. Иванов и Трифонов днес ще дадат съвместна пресконференция, на която ще покажат неизлъчения материал , който трябваше да даде отговор защо журналистът напусна Нова телевизия . "Ако бТВ са нарушили договора - веднага да ги съди! Ако остане в бТВ значи трябва да е наясно, че няма да може да казва истината, защото ще го цензурират! Защо тогава да стои там?!?", написа във Фейсбук Халваджиян. Продуцентът даде и пример със себе си, когато той и екипът му напуснаха бТВ след шумен скандал около изпълнението на договора за предаването "Господари на ефира", когато още се излъчваше там. "Ако не харесваш работодателя си, просто напускаш! Ако работодателят ти те цензурира, напускаш и даваш пресконференция! Преди години бТВ се опита да цензурира "Господарите" и ние си разтрогнахме договора, напуснахме бТВ  и дадохме пресконференция!" Какво написа още Халваджиян във Фейсбук:

Хиляди излязоха на нов протест в Турция

http://www.cross.bg/stranata-gradove-hilyadi-1540612.html

/КРОСС/ Продължават протестите в съседна Турция след проведения в неделя референдум. Хиляди излязоха по улиците на големите градове в страната, за да изразят недоволство от резултатите на спорното допитване, което ще даде големи правомощия на президента Ердоган. Освен в столицата Анкара, протестни акции имаше в Истанбул, Измир и други градове в страната. Протестиращите се обявяват срещу решението на Висшата избирателна комисия да определи за валидни подадени бюлетини, на които не са били поставени необходимите печати.  

Опълченците от 32-ро

http://offnews.bg/news/n_1/n_653265.html

Автор: Янка Петкова Родители дежурели денонощно пред столично училище, за да пазят ред за записване на първолаци. Новината може и да е озадачила някого, но на мен ми навя само свидни спомени. Кога минаха осем години? И колко е хубаво, че нищо не се променя! Сякаш вчера беше времето, когато ние с таткото на бъдещата първокласничка се бяхме разхвърлили по учебни заведения, за да успеем да „вкараме“ детето в желаното школо. Проблемът беше, че училищата, които си бяхме харесали ги бяха забелязали и много други. Как се развиха епичните събития от онези паметни три-четири дни? Мога да ви разкажа. Мълвата…

Маги Халваджиян към Слави: Ако не харесваш работодателя си просто напускаш!

https://www.24chasa.bg/novini/article/6178238

Маги Халваджиян към Слави: Ако не харесваш работодателя си просто напускаш!Маггърдич Халваджиян коментира във Фейсбук повторното спиране на "Шоуто на Слави" снощи, заради гостуването на журналиста Васил Иванов. Той пусна няколко поста по темата. Ето какво написа телевизионният продуцент: "Ако не харесваш работодателя си просто напускаш! Ако работодателя ти те цензурира напускаш и даваш пресконференция!

Мъж застреля трима души и крещя “Аллах е велик“ в американския град Фресно

http://www.mediapool.bg/mazh-zastrelya-trima-dushi-i-kreshtya-allah-e-velik-v-amerikanskiya-grad-fresno-news262810.html

Чернокож мъж е застрелял трима души в центъра на американския град Фресно, а при ареста му е крещял “Аллах е велик“, щата Калифорния, съобщават американските медии abc news. Докато властите са го арестували, той е крещял „Аллах е велик“. По-късно е казал на полицията, че мрази белите хора. Кори Али Мохамед, който е на 39 г., е бил задържан малко след инцидента. Неговите жертви са били бели мъже, избрани на случаен принцип. Първо е убит 34 годишен шофьор на камион, след това е застрелян мъж, излизащ от магазин, а накрая убил човек на паркинг. Полицията разглежда инцидента като престъпление на расова основа, а не като тероризъм. Убиецът писал многократно в своята фейсбук за "черните войни" и "белите дяволи".  Мохамед е бил издирван във връзка с още едно убийство, при което бял охранител е бил застрелян в мотел.

Първи работен ден на новия парламент, депутатите полагат клетва

http://www.moreto.net/novini.php?n=349144

Новите 240 народни представители ще положат клетва в парламента. Очаква се начело на 44-то Народно събрание да застане доскорошният зам.-председател на институцията Димитър Главчев (ГЕРБ). Той ще има петима заместници – по един от всяка парламентарна група.

12 рунда с Кубрат Пулев

http://offnews.bg/news/n_1/n_653210.html

12 рунда трае един боксов мач, ако и двамата съперници издържат до края. Е, Кубрат Пулев рядко оставя съперниците на ринга толкова дълго. Надяваме се, така ще бъде и с американеца Кевин Джонсън следващия петък в "Арена Армеец". Но ви подготвихме 12 непопулярни на обществото факти за Кобрата. Колкото и да е трудно да се намерят такива за големия ни шампион, който е непрекъснато под светлината на прожекторите. Зад най-успелия ни боксьор, като основен спонсор стои българският гейминг оператор Winbet. Феновете могат да разчитат, че на winbet.bg ще намерят най-високите коефициенти, а също и огромно разнообразие от игри, пазари и събития. 1. Кубрат Пулев първо е привлечен в ЦСКА, но във футболния отбор . Треньор на "армейците" го харесва, докато двамата с брат му Тервел си бият дузпи на простора пред блока. Кобрата винаги е вратар в махалата. Тренира една година на "Червено знаме", но под влиянието на бащата и приятели се мести в близката зала на боксовия ЦСКА при Михаил Таков. И до ден днешен братя Пулеуви за запалени по футбол на малки вратички, въпреки че той е забранен на боксьорите. Шегуват се, че трудно намират съперници, защото при изравнен резултат става горещо на терена. 2. Кубрат Пулев участва на една Олимпиада - в Пекин през 2008 година. Сриват го със земята, след като губи от кубинец на старта. През това време шеф на федерацията по бокс е Марин Димитров. Кобрата отвръща на удара, като разкрива, че националният отбор тъне в мизерия и хаос. Събира сили и натрива носовете на критиците с европейска титла от Ливърпул. И приключва с аматьорския бокс. “Взимах заплата 800 лева. Всъщност, получавах по 500 и после звънях по сто пъти, за да си прибера останалите 300. Моята заплата и на Детелин Далаклиев бяха най-високите, представете си останалите момчета как са живели", обяснява по-късно Кобрата решението да напусне аматьорите. 3. Тайните служби на Тодор Живков редовно претърсват апартамента на Пулеви в блок 225 на столичния квартал Младост 2 . Бащата Венко обикаля с часове площад "Славейков" и антиквариати , за да се сдобие с книги, някои от тях забранени от комунистическия режим. Освен запален боксьор Пулев-старши е луд по четенето, историята и политиката. Твърд противник на комунизма, Венко произлиза от богат пловдивски род, чийто имоти са отнети след 9 септември. Кубрат и сестрите посрещат Тервел след бронза от Олимпиадата в Лондон. До по-малкия брат е съпругата му Диана, бивша националка по волейбол 4. През 2007 година настъпва най-тежкият момент в живота на боксьора. В началото на месец септември той е на турнира “Златен пояс” в Констанца (Румъния). С него е личният му треньор Михаил Таков и селекционера на националния Ангел Ангелов. Кубрат стига без проблеми до финала, където е абсолютен фаворит. От България долетява ужасната новина. Баща му Венко Пулев, бивш шампион по бокс, е на легло. “Събирай си багажа и се връщай в България. Никакъв турнир, няма да се биеш”, казват Михаил Таков и Ангел Ангелов. Кобрата се прибира моментално в София, но уви, бащата вече е починал. Венко е не само родител, но и истински идол на двамата си сина. Хлапетата остават без майка едва на 12 години. Венко кара такси, става шофьор по линия 88, за да издържа голямото семейство. 5. Чичо Кобра. Кобра. Така се обръща племенникът Калоян към Кубрат Пулев. Тервел вече има и втори син, няма съмнение, името отново е историческо - Аспарух. Бащата Венко, казват, също мечтаел да кръсти Аспарух третия си син, ако има такъв. Кубрат винаги е разказвал с гордост, че обича децата на брат си като свои. Кубрат има още племенници от трите си сестри Ана, Виктория и Боряна. 6. Кубрат Пулев и брат му Тервел са учредители на неправителствена организация -"Велика България" , чийто основна цел е да променя духа на българина. Адвокати, инженери, обикновени хора са сред инициаторите. Кобрата не изключва възможността тя да прерасне в партия, но на по-късен етап. Самият Кубрат отказва постоянно предложения да влезе в политиката. 7. Избран е за "Мъж на 2013 година" пред Григор Димитров и Патриарх Неофит. Тогава става и "Родолюбец на годината". Спортист на България е за 2012 година. 8. Гаджето му Теодора Андреева е възпитаничка на софийска английска гимназия и владее отлично езика на Шекспир. Освен това е учила и 11 години немски в Институт “Гьоте”. Андреа е името, с което пробива на сцената. Не обича да парадира с образованието си, за да влезе по-лесно в образ на фолк певица. 9. Двамата с Андреа имат и куче, и котка. Кучето е бял пекинез . Кубрат обаче е оставил грижите за животните изцяло в ръцете на приятелката си. 10. Когато е в Берлин, Пулев спи в хотел „Кубрат“ на българина Кубрат Панев. Заради известния си посетител хотелиерът се е запалил по бокса и е станал приятел с Кобрата. Двамата обичат да играят шах. За мача с Владимир Кличко на фасадата на хотел „Кубрат“, който е от категория три звезди, имаше поставен плакат на Кобрата. 11. Кубрат Пулев печели добри пари от професионалния бокс - само 1,4 милиона евро от мача с Кличко, така че не се занимава пряко с бизнес. Преди две години с брат си отварят ресторант на входа на Южния парк, но на практика Тервел се занимава с всичко. Същото се отнася и до спортния комплекс "Пулеви" до МОЛ "Парадайс". Кобрата признава, че не очаква залата за излезе скоро на печалба и е инвестирал повече от любов към спорта. Гордее се с всяко дете, което се записва да тренира. Кубрат е горд с всяко дете, което влезе за тренира в комплекс "Пулеви" 12. Казва, че мрази ровенето по телефоните и дори събира апаратите на цялата компания, когато излезе с приятели на заведение . "Всеки вече е в хилядите социални мрежи. Не ги обиждам, но сме излезли заедно. Бъди тук и сега. Дразнещо е това с телефоните. Губи се енергията, ритъма и магията на събирането", твърди Кобрата.

Стойнев: Нашата първа грижа е развитието на България

http://www.cross.bg/bulgariya-vsichki-prioriteti-1540611.html

/КРОСС/ Европейското председателство като фактор за развитието на България очерта като основен приоритет за БСП в новото Народно събрание заместник-председателят на парламентарната група на социалистите Драгомир Стойнев. Той даде интервю пред БНР, като категорично посочи, че за партията са важни и социалните и икономическите въпроси: „Този път БСП получи огромна подкрепа от българските граждани, ние имаме 80 народни представители и в случая ставаме като една доста сериозна опозиция на едно правителство, което все още не е формирано и което все още само на хартия има конкретни приоритети, но желанието ни е да видими и в конкретни законопроекти осъществяването на тези приоритети. Нашата първа грижа е развитието на България, в днешната ситуация това важи, разбира се, най-вече за председателството на ЕС, което ще очертае бъдещето на България в Европа и най-важното - сигурността на България. За нас провеждането на успешното председателството трябва да бъде общ приоритет на всички политически сили в 44-тото НС. Председателството е тема, около която може би всички политически сили трябва да се обединим. Нашата позиция е, че ние искаме Европа да бъде обединена, силна, солидарна, нашата отговорност ще бъде да преведем ЕС като председателство през трудностите, които предстоят и това, разбора се, изисква да се намери допирна точка между националните и общоевропейските интереси

Предците на динозаврите приличали на крокодилите

https://vesti.bg/lyubopitno/predcite-na-dinozavrite-prilichali-na-krokodilite-6068062

Анализ на фосили на телеократер радинус, живял преди 245 млн. години, хвърля нова светлина върху историята на еволюцията на животинските видове

Лиляна Павлова: ГЕРБ взема политиките, за които ни критикуваха преди

https://www.actualno.com/politics/liljana-pavlova-gerb-vzema-politikite-za-koito-ni-kritikuvaha-predi-news_606523.html

Категорично сега ще вземем областите, заради които имаше толкова критики към ГЕРБ при предишното управление. Това заяви бившият регионален министър Лиляна Павлова, която не уточни кои точно са тези министерства, но каза, че политиките, за които говори, са например образова

44-тото Народно събрание ще проведе първото си заседание

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/44-toto-narodno-sybranie-shte-provede-pyrvoto-si-zasedanie-237740/

На тържественото заседание народните представители ще положат клетва и ще изберат председател на парламента

Новият председател Главчев: Привърженик съм на мажоритарния вот

http://clubz.bg/52980-noviqt_predsedatel_glavchev_privyrjenik_sym_na_majoritarniq_vot

"Аз съм привърженик на мажоритарния вот, не защото е по-добър от пропорционалната система, но просто това е волята на 2,5 млн. избиратели. Това е демокрацията"

Това каза пред журналисти в кулоарите на парламента новоизбраният председател на 44-ото Народно събрание Димитър Главчев. По думите му щом над 2 милиона  български граждани са гласували „за” мажоритарния вот на референдума на Слави Трифонов, "на политиците не има остава място за много разсъждения".

Главчев даде пример с референдумите в Турция и Великобритания, обяснявайки, че и за Брекзит, и за промените в конституцията на южната ни съседка са гласували гражданите, затова не даваме оценка. 

Димитър Главчев (ГЕРБ) бе избран за председател на парламента със 157 гласа "за", 0 "против" и 81 "въздържали се".

"Вярвам, че ключовата дума в работата на това Народно събрание ще бъде обединението", заяви Главчев малко след като бе избран.

Той припомни, че депутатите са станали такива по волята на 3 млн. избиратели.

"Обединява ни гласуваното на 26 март доверие. То ни задължава, като представители на всички избиратели, в този динамичен променящ се свят да работим по дневен ред, който те ни диктуват. Важно е да намираме решения по приоритетни сфери като образование, здравеопазване, социални дейности и сигурност. Изправени сме и пред значим момент – Европа е на кръстопът, а на България и предстои председателство", заяви Главчев.

Малко след това депутатите избраха и петима зам.-председатели - Цвета Караянчева (ГЕРБ), Валери Жаблянов (БСП), Явор Нотев (Обединени патриоти), д-р Нигяр Джафер (ДПС) и Веселин Марешки (Воля). Кандидатурите бяха гласувани единодушно с 235 гласа "за".

Димитър Главчев: Привърженик съм на мажоритарния вот

http://clubz.bg/52980-dimityr_glavchev_privyrjenik_sym_na_majoritarniq_vot

"Аз съм привърженик на мажоритарния вот, не защото е по-добър от пропорционалната система, но просто това е волята на 2,5 млн. избиратели. Това е демокрацията"

Това каза пред журналисти в кулоарите на парламента новоизбраният председател на 44-ото Народно събрание Димитър Главчев. По думите му щом над 2 милиона  български граждани са гласували „за” мажоритарния вот на референдума на Слави Трифонов, "на политиците не има остава място за много разсъждения".

Главчев даде пример с референдумите в Турция и Великобритания, обяснявайки, че и за Брекзит, и за промените в конституцията на южната ни съседка са гласували гражданите, затова не даваме оценка. 

Димитър Главчев (ГЕРБ) бе избран за председател на парламента със 157 гласа "за", 0 "против" и 81 "въздържали се".

"Вярвам, че ключовата дума в работата на това Народно събрание ще бъде обединението", заяви Главчев малко след като бе избран.

Той припомни, че депутатите са станали такива по волята на 3 млн. избиратели.

"Обединява ни гласуваното на 26 март доверие. То ни задължава, като представители на всички избиратели, в този динамичен променящ се свят да работим по дневен ред, който те ни диктуват. Важно е да намираме решения по приоритетни сфери като образование, здравеопазване, социални дейности и сигурност. Изправени сме и пред значим момент – Европа е на кръстопът, а на България и предстои председателство", заяви Главчев.

Малко след това депутатите избраха и петима зам.-председатели - Цвета Караянчева (ГЕРБ), Валери Жаблянов (БСП), Явор Нотев (Обединени патриоти), д-р Нигяр Джафер (ДПС) и Веселин Марешки (Воля). Кандидатурите бяха гласувани единодушно с 235 гласа "за".

Новият председател Главчев: Ключовата дума е обединението

http://clubz.bg/52980-noviqt_predsedatel_glavchev_klyuchovata_duma_e_obedinenieto

Депутатът Димитър Главчев (ГЕРБ) бе избран за председател на парламента със 157 гласа "за", 0 "против" и 81 "въздържали се".

"Вярвам, че ключовата дума в работата на това Народно събрание ще бъде обединението", заяви Главчев малко след като бе избран.

Той припомни, че депутатите са станали такива по волята на 3 млн. избиратели.

"Обединява ни гласуваното на 26 март доверие. То ни задължава, като представители на всички избиратели, в този динамичен променящ се свят да работим по дневен ред, който те ни диктуват. Важно е да намираме решения по приоритетни сфери като образование, здравеопазване, социални дейности и сигурност. Изправени сме и пред значим момент – Европа е на кръстопът, а на България и предстои председателство", заяви Главчев.

Малко след това депутатите избраха и петима зам.-председатели - Цвета Караянчева (ГЕРБ), Валери Жаблянов (БСП), Явор Нотев (Обединени патриоти), д-р Нигяр Джафер (ДПС) и Веселин Марешки (Воля). Кандидатурите бяха гласувани единодушно с 235 гласа "за".

Тръмп казва "да" за оставане на МВФ в гръцкия спасителен план

https://www.24chasa.bg/novini/article/6178233

Тръмп казва "да" за оставане на МВФ в 
гръцкия спасителен планАдминистрацията на Доналд Тръмп е осигурила участието на Международния валутен фонд (МВФ) в гръцкия спасителен план, съобщава БТА.  За първи път американският финансов министър Стивън Мнучин е казал, че Вашингон, макар да смята гръцкия проблем "предимно за европейски", насърчава фонда да обсъди участието си в гръцката програма. В интервю за в.

Руски товарен кораб с 12 души на борда потъна в Черно море

https://www.24chasa.bg/novini/article/6178220

Руски товарен кораб с 12 души на борда потъна в Черно мореРуски товарен кораб с 12-членен екипаж потъна в Черно море днес. До момента е спасен един човек, предаде ТАСС, като се позова на регионалното подразделение на министерството на извънредните ситуации в република Крим. Корабът "Герои Арсенала", който плавал под панамски флаг, е превозвал зърно от Азов за Турция, цитира БТА.

Каракачанов: Не е новина, че ще съм вицепремиер, а слух

https://www.24chasa.bg/novini/article/6178235

Каракачанов: Не е новина, че ще съм вицепремиер, а слух"Това не е новина, а слух". Така Красимир Каракачанов  от "Обединени патриоти" коментира в предаването "Здравей, България" по Нова телевизия, че ще бъде вицепремиер в новото правителство. Според сега за първи път се случва да има мнозинство, което първо да работи за приоритети, а не за постове и министри.

Руски товарен кораб потъна в Черно море

http://www.moreto.net/novini.php?n=349146

Корабът "Герои на арсенала" е претърпял инцидент в Черно море, съобщава ИТАР-ТАСС. Информацията за инцидента разпространи Главно управление към Министерство на извънредните ситуации в Крим. Ведомството съобщава, че инцидентът с кораба "Герои на арсенала" е станал на 19 април.

Проф. Фламхолц: Истинското конкурентно предимство за компаниите са хората

http://www.investor.bg/imenata-na-biznesa/107/a/prof-flamholc-istinskoto-konkurentno-predimstvo-za-kompaniite-sa-horata-237719/

Според експерта най-големият риск пред старт-ъп компаниите е да не знаят какво е нужно, за да се изгради компанията като бизнес

Пенс предупреди КНДР, че САЩ ще отвърнат на всяка употреба на ядрени оръжия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6178210

Пенс предупреди КНДР, че САЩ ще отвърнат на всяка употреба на ядрени оръжияАмериканският вицепрезидент Майк Пенс предупреди днес Северна Корея да не подлага на изпитание решителността на въоръжените сили на САЩ, които по думите му ще даде "поразителен и ефективен" отговор на всяка употреба на конвенционални или ядрени оръжия, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Пенс заяви на борда на американския самолетоносач

Жълт код в 10 области и значителна облачност ще има днес

http://www.cross.bg/valezhi-znachitelna-duzhd-1540609.html

/КРОСС/ За 10 области на страната е обявен жълт код за обилни валежи от дъжд. Областите, за които важи предупреждението са: Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, София-област, София-град, Перник, Кюстендил и Благоевград. Очакват се значителни валежи с количества до 15 - 20 л/кв. м. Иначе днес се очаква облачността да е значителна. Главно в западната половина на страната, а привечер и на места в Източна България ще има валежи от дъжд, съобщават от НИМХ. Ще духа умерен до силен изток-югоизточен вятър. След обяд, в северозападните райони, вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и с него ще започне да нахлува студен въздух. Ще има гръмотевични бури и интензивни валежи, възможни са градушки. Максималните температури ще са в широки граници - от 10°-11° в северозападните райони до 20° - 21° на места в Горнотракийската низина, в София около 15°. Атмосферното налягане e по-ниско от средното за месеца и през деня ще се понижива, но по-късно след обяд ще започне да се повишава. По Северното Черноморието облачността ще е значителна, а над Южното - разкъсана. Ще духа умерен югоизточен вятър. Максимални температури на въздуха: 10° - 15°. Температурата на морската вода е 10°-12°. Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала. Над планините облачността ще е по-често значителна. Ще превалява слаб сняг, под 1800 - дъжд. В Рило-Родопската област валежите ще са придружени с гръмотевици

Цветанов: Имаме единодушно решение в ГЕРБ за номинацията на Димитър Главчев

https://www.24chasa.bg/novini/article/6178226

Цветанов: Имаме единодушно решение в ГЕРБ за номинацията на Димитър Главчев"Имаме единодушно решение в ГЕРБ за номинацията на Димитър Главчев за председател на българския парламент. Убеден съм, че ще получим подкрепата на "Обединените патриоти". Това заяви Цветан Цветанов от ГЕРБ пред БНТ. "Антикорупционното законодателство ще бъде част от първите законодателни инициативи на ГЕРБ,

Младежите от Интеракт зарадваха 100 семейства за Великден

//dariknews.bg/regioni/ruse/mladezhite-ot-interakt-zaradvaha-100-semejstva-za-velikden-2018223

По Великден младежите от Интеракт клуб Русе, заедно с Български младежки Червен кръст, проведоха Великденска благотворителна дарителска кампания „Купи и дари“. Целта й бе набиране на хранителни продукти за семейства в неравностойно положение. Миналата година по коледа с помощта на добрите хора на

Информационен ден по Програма „Еразъм+“ ще се проведе в МУ-Плевен

//dariknews.bg/regioni/pleven/informacionen-den-po-programa-erazym-shte-se-provede-v-mu-pleven-2018230

Центърът за Европейска интеграция и международно сътрудничество към Медицински университет – Плевен, съвместно с Центъра за развитие на човешките ресурси – гр.София, организират на 20 април 2017 г. Информационен ден по Програма „Еразъм+“. Целта на срещата е да се  представят възможностите за студен

Ново ПТП на кръстовището на ул. "Цар Симеон" и "Даскал Димитри"

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/novo-ptp-na-krystovishteto-na-ul.-car-simeon-i-daskal-dimitri-2018231

Отново ПТП на опасното кръстовище на улиците “Цар Симеон” и “Даскал Димитри” в Кюстендил. За щастие, няма пострадали хора. Ударили са се два автомобила, с марка “Форд”.
Автомобилът, движещ се по ул. “Даскал Димитри” не е спрял на знак “СТОП” и е отнел предим

Показват личния архив на Апостола в Силистра

//dariknews.bg/regioni/dobrich/pokazvat-lichniia-arhiv-na-apostola-v-silistra-2018228

В Регионална библиотека "Партений Павлович" в Силистра от 17:00 часа  ще бъде открита гостуваща изложба "Посветен на Отечеството". Тя е създадена в чест на 180-годишнината от рождението на Васил Левски и е осъществена в партньорство между вестник "Стандарт" и Националната библиотека "Св. Св. Кирил

Кой е Димитър Главчев?

//dariknews.bg/novini/bylgariia/koj-e-dimityr-glavchev-2018227

Димитър Главчев е роден на 15 август 1963 г. в София.

Средното си образование завършва в столичното 35 СОУ "Добри Войников"(тогава ГРЕ "Михаил Калинин") през 1981 г.

Висше образование получава, дипломирайки се 1987 г.в УНСС (тогава ВИИ

130 деца във футболен турнир в неделя

//dariknews.bg/regioni/varna/morski-gong/130-deca-vyv-futbolen-turnir-v-nedelia-2018229

В неделя на стадион „Локомотив” стартира турнир по футбол за второкласници и третокласници, които работят по програмата на ДФК „Делфините”. Участие предстои да вземат около 130 деца от 7 училища в град Варна. 
Предвидени са индивидуални призове за най-добър вратар,най-добър защитник, най-тех

Разкриха защо кучетата навеждат засрамено глави

//dariknews.bg/novini/liubopitno/razkriha-zashto-kuchetata-navezhdat-zasrameno-glavi-2018189

Кучетата навеждат глава след пакост не защото се срамуват, а защото искат да покажат подчинение, твърди биологът Нейтън Лентс. По думите му това поведение кучетата са наследили от вълците.

Нинова: Ние сме политическа и управленска алтернатива на ГЕРБ

//dariknews.bg/novini/bylgariia/ninova-nie-sme-politicheska-i-upravlenska-alternativa-na-gerb-2018217

Лидерът на БСП Корнелия Нинова пожела на 44-тото НС да работи така, че депутатите да спазят положената клетва – с всички действия да пазят интересите на народа. "Ние сме втора политическа сила. В политиката има принципи – ние сме опозиция. Ние сме политическа и управленска алтернатива на ГЕРБ", зая

Хасково на сухо заради урана

//dariknews.bg/regioni/haskovo/haskovo-na-suho-zaradi-urana-2018191

Хасково най-вероятно ще премине на воден режим. Това се налага заради заповедите, които днес РЗИ ще издаде да се затворят две помпени станции, които снабдяват с вода част от областния град. Д-р Соня Димитрова коментира за Дарик, че по-късно през де

Радев ще връчи мандат на ГЕРБ за съставяне на кабинет следващата седмица

//dariknews.bg/novini/bylgariia/radev-shte-vrychi-mandat-na-gerb-za-systaviane-na-kabinet-sledvashtata-sedmica-2018190

През следващата седмица президентът Румен Радев ще връчи първия проучвателен мандат на кандидата за министър-председател на най-голямата парламентарна група - ГЕРБ, за съставяне на правителство. Това съобщи държавният глава пред журналисти преди пъ

Първата реч на Веселин Марешки - пълна импровизация

http://clubz.bg/52979-pyrvata_rech_na_veselin_mareshki_pylna_improvizaciq

ПОЛИТИКА Веселин Марешки, референдум 03052016 6

"На мен ми бяха написали много хубаво слово, сигурно щях да го прочета добре. От уважение към тези, които са го писали, ще кажа, че то беше в пъти по-добро от чутото до момента".

Това бяха първите думи от парламентарната трибуна на лидера на "Воля" Веселин Марешки в качеството му на депутат, след като поздрави първо патриарх Неофит, който бе в залата, а след това всички останали по протокол. Речта му беше и доста кратка.

"Аз също мога на да кажа, че понеже оградата на границата не е ефективна, ще я надградим с два метра. Или че ще намалим заплатата на депутатите наполовина, преди да я замразим. Но какъв е смисълът от този театър, да не кажа цирк, ако нищо добро не си случва за българския народ", попита Марешки. 

Той призова колегите си за повече морал, с който да се върне достойнството на българския парламент, за съставяне на стабилно правителство и да постигане на крайна цел - "просперираща държава, бизнес и благоденстващ български народ".

 

Валери Симеонов: Да не допускаме бежанци и мигранти в страната

http://clubz.bg/52978-valeri_simeonov_da_ne_dopuskame_bejanci_i_migranti_v_stranata

Валери Симеонов. Снимка Веселин Боришев

"Безкористната и всеотдайна защита на интересите на нашата родина майка България и многострадалния, но велик български народ."

Така съпредседателят на "Обединените патриоти" Валери Симеонов обобщи основния приоритет на националистите в новото 44-о Народно събрание. 

Лидерът на НФСБ започна речта си на първото заседание с изброяване на постиженията на патриотите в предишния парламент.

"По наша инициатива и искане Народното събрание реши да бъде изградено защитно съоръжение по границата с Турция, за да се спре вълната от нелегални емигранти, заливащи страната ни", заяви Симеонов и добави, че съоръжението е завършено, но приоритет ще остане укрепването му.

Той изтъкна, че благодарение на промени в закона за енергетиката цената на електричеството в България не е вдигана за мандата на 43-ото Народно събрание. Пропусна да спомене, че повишаване на цената имаше веднага след изборите за следващия парламент.

Симеонов се похвали и с въвеждането на задължителното гласуване, както и ограничаването на секциите в чужбина до 35 в страните извън ЕС. Санкциите за задължителното гласуване обаче бяха отменени от Конституционния съд, на практика обезмисляйки го.

"Патриотите имахме изключително важна роля за постигане на съгласие за промяна в конституцията, която даде възможност за реформа в съдебната система. Даваме си сметка, че това е само началото", подчерта Симеонов.

Той изтъкна като постижение на националистите и признаването на арменския геноцид, като отбеляза, че само ДПС са отказали да подкрепят решението. Арменският геноцид не бе признат от Народното събрание - вместо това депутатите решиха да ползват израза "масово избиване".

Други успехи на Патриотичния фронт са т.нар. закон за бурките и изслушването на българския национален химн на всяка нова сесия на парламента, а не само в началото и края на мандата, както беше досега.

Сред новите приоритети на "Обединените патриоти" Симеонов спомена ново антимонополно законодателство (отхвърлено бе два пъти предлаганото такова в миналото Народно събрание), контрол върху разходите на държавните енергийни предприятия, недопускане на "недостойни" енергийни проекти, както и обявеното преди дни увеличаване на минималната пенсия на 200 лв до края на годината.

"Недопускане на бежанци и мигранти на територията на стратата и незабавно депортиране на влезлите незаконно в страната", прочете още Симеонов, и допълни, че ОП ще искат и по-радикална реформа на Дъблинския регламент за приемане на бежанци.

Точно преди година Симеонов заяви, че бежанската заплаха у нас е преекспонирана.

При прочитането на обещанието за прекратяване на монополизацията на НЗОК от залата имаше коментари. Лидерът на НФСБ се сопна на колегите си депутати:

"Толкова ли ви е странно, че има конкретни изрази? Трябва да се знае за какво сме поели ангажименти и за какво ще се борим."

Като основен приоритет Симеонов на няколко пъти посочи блокирането от властта на ДПС, ДОСТ и "други протурски формации, които насаждат омраза по етнически или религиозен принцип."

В края на речта си той се обърна към Корнелия Нинова, Красимир Каракачанов, Бойко Борисов и Цветан Цветанов и описа мрачна и притеснителна международна обстановка - "неоосмански режим в Турция, нестабилна политическа обстановка в Македония и Румъния, невиждана ескалация на напрежението между САЩ и Русия".

И на финал призова:

"Да поставим партийния интерес настрана. България над всичко. Да живее България!"

Британският парламент решава за предсрочни избори на 8 юни

http://offnews.bg/news/n_1/n_653259.html

Планът на Тереза Мей за предсрочни парламентарни избори на 8 юни днес трябва да бъде потвърден от британския парламент. За целта са необходими 2/3 от гласовете на долната камара. Най-вероятно те ще бъдат осигурени, защото лидерът на основната опозиционна формация, Лейбъристката партия, Джереми Корбин вече изрази подкрепа за предсрочните избори. Парламентарният дебат ще започне към 14.30 часа българско време и според британски медии няма да продължи повече от 90 минути. Очаква се предложението да бъде гласувано в 16 часа. Мей обяви решението си в извънредно изявление вчера, като подчерта, че решението е в името на стабилността и с цел да се премахне несигурността. По думите ѝ страната се нуждае от ясно, стабилно и силно лидерство след Брекзит. Тя допълни, че решението е взето с неохота след заседание на кабинета и каза, че правителството има план за Брекзит, при който Великобритания ще може да контролира своите закони и граници, но ѝ е необходимо и политическо единство в Лондон, за да постигне това. Мей беше избрана за лидер на консерваторите и за премиер на мястото на подалия оставка след резултатите от референдума за Брекзит Дейвид Камерън. До момента тя категорично отхвърляше идеята за провеждане на предсрочни избори и неведнъж е казвала, че Великобритания има нужда от период на стабилност след референдума. Процедурата по Брекзит стартира официално на 29 март.

Тереза Мей отказва да участва в предизборни дебати

https://www.24chasa.bg/novini/article/6178206

Тереза Мей отказва да участва в предизборни дебатиМинистър-председателката и лидер на британската Консервативна партия Тереза Мей няма да участва в телевизионни дебати преди предсрочните парламентарни избори, съобщи британската информационна агенция Прес асосиейшън, цитирана от ТАСС. Говорител на консерваторите заяви пред в. "Дейли телеграф" и други британски медии, че тя няма да участва в дебати,

Нов скандал с "Шоуто на Слави", спряха предаването заради Васил Иванов

http://www.cross.bg/slavi-vasil-ivanov-1540608.html

/КРОСС/ Нов скандал с цензура се развихри около „Шоуто на Слави" по БТВ. Това стана минути преди излъчването на снощния епизод, а причината беше участието на журналиста Васил Иванов. Той беше гост в шоуто, като темата беше да разкаже за системната цензура, която му е налагана в „Нова телевизия". Вместо обаче да бъде излъчен предвидения епизод, в последния момент БТВ пусна повторение на старо предаване. „Спряха Шоуто на Слави заради моето участие! Заснехме предаването, разказах и показах неопровержими факти за оказваната върху мен цензура от Нова телевизия, публиката онемя. 15 минути преди излъчването Слави ми се обади и ми каза, че шефовете на БТВ са му заявили, че частта с моето участие няма да бъде излъчена, а тя бе 35 минути. Той е отказал категорично да се пусне без моето участие", написа във фейсбук Васил Иванов. „Не мога да повярвам, че БТВ спира предаване, в което журналист от конкурентната медия разказва за цензурата, налагана му в нея. Това доказва, че центъра на политическата цензура (защото аз показах политическа корупция и свързаното с това мое цензуриране) е един и същ. И вече едва ли някой ще се усъмни в думите ми, че съм жестоко цензуриран от 1 година насам. Браво на Слави - оказа се истински мъж. Утре на пресконференция ще повторим предаването, както бе заснето днес. Ще се предава по интернет. Колеги, информация за подробностите - към Шоуто на Слави", пише още Васил Иванов

Тръмп обмисля дали да не засили отново санкциите срещу Иран

https://www.actualno.com/asia/trymp-obmislja-dali-da-ne-zasili-otnovo-sankciite-sreshtu-iran-news_606517.html

Президентът на САЩ Доналд Тръмп поиска от Съвета за национална сигурност към Белия дом да извърши оценка на споразуменията по ядрената програма на Иран. Това се казва в изявление на държавния секретар Рекс Тилърсън, предаде БГНЕС. Оценката ще засяга въпроса дали е жизнено

Руски кораб потъна в Черно море

http://offnews.bg/news/n_1/n_653258.html

Руски товарен кораб с 12-членен екипаж потъна в Черно море днес, предаде ТАСС, цитирана от БТА. Корабът "Герои Арсенала", който плавал под панамски флаг, е превозвал зърно от Азов за Турция, съобщава регионалното подразделение на министерството на извънредните ситуации в република Крим. 9-има от членовете на екипажа са украинци, двама са руснаци и един е грузинец. В ход е спасителна операция. Един от членовете на екипажа е бил открит и качен на борда на плавателен съд. Състоянието му бе определено като задоволително. Други четирима моряци са локализирани в морето със спасителни жилетки. Товарният кораб е потънал при буря, като скоростта на вятъра достига над 70 км/ч.

След десетилетие надежда в Турция надделяха страхът и омразата

http://www.dnevnik.bg/analizi/2017/04/19/2955264_sled_desetiletie_nadejda_v_turciia_naddeliaha_strahut/?ref=rss


Идеята, че Ердоган не може просто да застане срещу желанията на половината турски граждани, не издържа обосновката на фактите. печели от поляризацията, независимо дали става дума за консервативните анадолски маси, противопоставени на утвърдените елити, или за турската нация, която се бори с външните врагове и с петата колона у дома. Очаквайте още от същото в предстоящите дни. Няма да получим по-различна версия, способна на съчувствие. Няма и да омекоти тона заради така наречената от...

Лудогорец победи Литекс с 4:0 в Разград

http://www.moreto.net/novini.php?n=349145

Лудогорец е на 99% на финал за Купата на България, след като в първи мач от полуфиналите за Купата на България победи Литекс с 4:0 в Разград. Треньорът на шампионите Георги Дерменджиев заложи на 9 играчи, които по-рядко намират място в титулярния състав.

Въоръжени мъже убиха полицай и раниха трима до манастир в Синай

https://www.24chasa.bg/novini/article/6178201

Въоръжени мъже убиха полицай и раниха трима до манастир в СинайНай-малко един полицай загина и трима бяха ранени вчера, когато въоръжени мъже откриха огън по контролен пункт, близо до манастира "Света Екатерина" в южната част на Синайския полуостров, съобщи министерството на вътрешните работи на Египет, цитирано от ДПА. "Въоръжени мъже нападнаха контролен пункт на шосе, водещо към манастира "Света Екатерина",

Акценти в пресата

http://www.cross.bg/sushto-godina-bulgariya-1540607.html

/КРОСС/ "Доходите растат леко заради пенсиите", пише на първа страница "Капитал дейли". Статистиката обяви данни за 2016 г. Разходите на домакинствата са нараснали, спрямо предходната година, с половин процент. "Дума" също цитира статистическия отчет, според който разходите за данъци са се увеличили с близо 7 на сто през 2016 спрямо предходната година. Вестникът цитира и доклад на Българската стопанска камара, който отчита, че за десет години България буквално се е сгромолясала по демографски показатели. "Труд" също посочва данните на Статистическия институт, като акцентира на факта, че се храним по-здравословно, пием и пушим по-малко. Българинът е увеличил, освен разходите си за данъци, и разходите за здравеопазване. Акцентът на "Телеграф": Всеки трети ползва тоалетна в двора, констатира изданието. 17 на сто от българите нямат баня в жилището си, а половината не ползват телефон. Най-разпространената вещ у нас е телевизорът, констатира още статистиката за 2016 г. Водеща тема за "Стандарт" е фактът, че повече от 500 хиляди българи имат по две жилища. Изданието цитира статистически преглед за последните осем години, който показва повишение на доходите ни с 47 на сто. 430 лева е месечната сума на средностатистическия жител на страната. "24 часа" и други медии ще връчат днес на депутатите предложение за промяна на Изборния кодекс

Ердоган: Аз съм смъртен, не диктатор. Тръмп и Путин го поздравиха

https://vesti.bg/sviat/erdogan-az-sym-smyrten-ne-diktator.-trymp-i-putin-go-pozdraviha-6068060

Турският президент коментира, че ще се радва да работи със стопанина на Белия дом, който за разлика от европейските лидери, го поздрави

Искаш детето ти да е в първи клас - мерят колко далеч е домът ти от училището

https://www.actualno.com/education/iskash-deteto-ti-da-e-v-pyrvi-klas-merjat-kolko-dalech-e-domyt-ti-ot-uchilishteto-news_606510.html

За да успееш  да запишеш детето си в първи клас, може да се наложи да бъде премерено разстоянието от училището до жилището. Това е допълнително условие, приложено в едно от училищата в София заради прекомерния наплив от желаещи да запишат децата си в него. Става въпрос за

21:1 е козът на “Барса” за ново чудо в Шампионската лига

https://www.24chasa.bg/sport/article/6177945

21:1 е козът на “Барса” за ново чудо в Шампионската лига Страхотното представяне в домакинските мачове от Шампионската лига през този сезон е козът на “Барселона” за ново чудо. Довечера каталунският гранд посреща “Ювентус” в 1/4-финален реванш, след като миналата седмица падна с 0:3 в Торино. В предишните си 4 мача на “Ноу Камп” от най-авторитетния турнир “Барса” записа победи със 7:0, 4:0,

“24 часа” и други големи медии връчват днес на депутатите предложение за промяна на Изборния кодекс

https://www.24chasa.bg/novini/article/6177885

“24 часа” и други големи медии връчват днес на депутатите предложение за промяна на Изборния кодексИдеята е да се премахне забраната за публикуване на резултати от екзитполовете в изборния ден 15 депутати, които са журналисти и издатели, както и лидерите на парламентарно представените партии ще получат днес предложение от “24 часа”, подкрепено от други големи медии, за промяна на Изборния кодекс.

Десет опорни точки на депутата

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6177923

Десет опорни точки на депутатаДнес започва работа новото Народно събрание. Затова е добре да им припомним десет важни опорни точки на депутата. 1. Ходете на работа. Подготвени. 2. Обличайте се скромно. 3. Вземайте участие в писането на законите, търсете експертни мнения, мислете за последствията. 4. Не гласувайте лобистки закони. 5.

Ердоган: Аз съм смъртен. Тръмп го поздрави

https://vesti.bg/sviat/erdogan-az-sym-smyrten.-trymp-go-pozdravi-6068060

Турският президент коментира, че ще се радва да работи със стопанина на Белия дом, който за разлика от европейските лидери, го поздрави

Карадайъ: Не можеш да говориш за демокрация като ограничаваш права

http://clubz.bg/52976-karadajy_ne_mojesh_da_govorish_za_demokraciq_kato_ogranichavash_prava

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ започна словото си по случай откриването на 44-ото Народно събрание като честити Великден на всички християни.

"Истинската, чистата вяра може да е в основата на мира. Религията може да бъде обединител и миротворец", каза Карадайъ.

Той припомни, че тезата за обединението е била в основата на предизборната програма на ДПС, в която се е говорило за обединителен патриотизъм.

"Това не са просто и само декларации. На Балканите никак не е спокойно. В региона и в света е все по-тревожно. Това са осъзнати решения в действителна ситуация. Разделението в обществото, езикът на омразата не могат да водят до развитие, те трайно разрушават демокрацията", каза Крадайъ.

Той се обяви за ясна програма за борба с бедността и демографската криза, но без крайни радикализми и национализми до властта. Лидерът на ДПС посочи, че е важно да има успешно реализиране на председателството на Съвета на ЕС.

"Да изоставим политическите и партийни сметки, да върнем нормалността в политиката и държавното управление. Не можеш да говориш за демокрация като ограничаваш права. Не можеш да апелираш за европейско развитие като загърбваш европейски ценности", каза Карадйъ.

Според него разговорите за бъдещото правителство включват "тежки договорки", и в тях лиспва "ценностна обединяваща основа"

Никой не е толкова мъдър, че...

http://www.cross.bg/nikoii-ne-e-tolkova-mudur-che-1540606.html

/КРОСС/ Никой не е толкова мъдър, че да няма какво да научи от природата. Едгар Кейси

Светла сряда

http://www.cross.bg/leshanka-horo-mara-1540605.html

София /КРОСС/ Първата седмица след Великден се нарича Светла неделя. През тази седмица не се върши нищо. Изключение правят ритуалите, които се извършват на Светла сряда и Светла неделя. На Светла сряда в някои райони на България се играят обредни танци. В Югоизточна България и най-вече Бургаско тези ритуални танци се наричат Мара Лешанка. В същото време в Западна България се играе Ладино хоро. Разлика в двата вида танца има . В Западна България на Ладиното хоро не участват само моми, но и по-възрастни мъже и жени. Момите, които участват в тези игри образуват едно сключено хоро. Но то бива разсичано от две от девойки. Едната по време на танца се намира вътре в самото хоро, а другата е отвън. Двете с помощта на кърпа разсичат три пъти хорота. Благодарение на тези техни действия се получават няколко по-малки хора. На тези хора се хващат и по-възрастни представители на местното население. Този ритуален танц е свързан с плодородието и берикета. Вярва се, че чрез него ще бъдат прогонени лошите болести и природните бедствия като градушка, суша, наводнения и тъй нататък. Ритуални танци, които се играят в Бургаския край са известни като Мара Лешанка. Той донякъде напомня обряда Буенец. Участничките в Мара Лешанка се събират в от дом, в който няма починало дете. Те вземат няколко червени и жълти чехли напъхват един в друг. След това ги забулват с булченски дрехи и я накичват като женска глава. Така накичена главата на Мара Лешанка се взема и се разнася от лазарувала мома

Проф. Иво Христов: БСП ще бъде конструктивна, но безкомпромисна опозиция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6178213

Проф. Иво Христов: БСП ще бъде конструктивна, но безкомпромисна опозиция„От гледна точка на вътрешните механизми на Народното събрание не очаквам кой знае какви изненади“. Така проф. Иво Христов коментира своето навлизане в политиката пред БНТ. „Проблемът на бърлгарското законодателство е по-скоро в бърлгарското правополагане“, твърди той. „Този парламентарен сезон БСП ще се опита да прокара няколко важни

Преглед на печата - 19 април

http://www.moreto.net/novini.php?n=349143

Уран. "Сега": Прокуратурата се самосезира за урана в Първомай Районна прокуратура-Първомай се самосезира и разпореди проверка за наличието на опасни вещества в питейната вода в част от кварталите на гр. Първомай и няколко околни села, съобщиха оттам.

Хиляди протестираха в Турция срещу резултатите от референдума

https://www.24chasa.bg/novini/article/6178199

Хиляди протестираха в Турция срещу резултатите от референдумаХиляди хора излязоха вчера вечерта по улиците на няколко града в Турция, за да протестират срещу резултатите на спорния референдум, който ще даде нови големи правомощия на президента Реджеп Тайип Ердоган, съобщи БТА. Протестни акции бяха организирани в Истанбул, в столицата Анкара, в Измир, в Ескишехир и други градове в страната.

Полицията в САЩ разследва тройно убийство на расова основа

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/04/19/2955405_policiiata_v_sasht_razsledva_troino_ubiistvo_na_rasova/?ref=rss


Въоръжен мъж уби трима души, рани четвърти и се предаде на полицията в град Фресно в централната част на Калифорния, съобщава БТА. Нападателят е на 39 години и се казва Кори Али Мухамад. Местен полицай разказа, че мъжът е крещял "Аллах акбар" при ареста си.

От полицията уточняват, че нападателят е чернокож и преди да извърши престъплението е написал във "Фейсбук", че мрази белите и правителството.

Мухамад е бил издирван от...

19 април в историята

http://www.cross.bg/april-v-istoriyata-1540604.html

/КРОСС/ На днешната дата през 1587 г. английският адмирал Френсис Дрейк потопява испанската флота в пристанището на Кадис.През 1775 г. започва Американската война за независимост.През 1783 г. Екатерина II издава манифест за присъединяване на Крим и Кубанска област към Русия.През 1839 г. с договора от Лондон е създадено независимо от Нидерландия кралство Белгия.През 1850 г. Великобритания и САЩ подписват договор за съвместно строителство на Панамския канал.През 1904 г. по-голямата част от Торонто в Онтарио, Канада е опустошена от пожар.През 1906 г. нобеловият лауреат Пиер Кюри загива нелепо, попадайки в конски впряг при пресичане на улицата.През 1919 г. американецът Лесли Ървин извършва успешно първия скок от самолет с парашут.През 1928 г. от печат излиза последният (125-ти) том от първото издание на Оксфордски английски речник.През 1943 г. швейцарският химик Алберт Хофман за първи път умишлено приема синтезирания от него наркотик ЛСД и усеща неговото действие като се прибира у дома с велосипед; денят става популярен като Ден на велосипеда.През 1947 г. партията Индийски национален конгрес се съгласява страната да бъде разделена на Индия и Пакистан.През 1971 г. СССР изстрелва „Салют-1", първата създадена от човек космическа станция.През 1971 г. Сиера Леоне е обявена за република.През 1995 г. в Оклахома Сити е извършен първият мащабен терористичен акт в САЩ, при който загиват 168 души.През 1999 г. германският Бундестаг връща седалището си в Берлин.През 2005 г

На вкус и на цвет, тавариши нет

http://offnews.bg/news/n_1/n_653261.html

Автор: Пролет Николаевич Когато се запознах с мъжа си, тежах точно 65 кг. На моите 176 санта, тези килограми бяха предпоставка за мерките на манекенка. Не че имам визията на моделите от списанията, но като върната сега лентата назад – е не бях зле….ама хич не бях зле. Едно такова дългокосо, русо (естествено русо, от тате ми е – украинец), с високи скули, слабичко, ама не хилаво, с дупе, крачета, абееее….елфче. Ехххх, да ми беше казал някой тогава – „мацка, след едно дете тялото никога няма да бъде същото, след 2 абсурд“. Ама нали си бях глупавичко, младичко, вярвах си…

На вкус и на цвет, тавариши нещ

http://offnews.bg/news/n_1/n_653257.html

Автор: Пролет Николаевич Когато се запознах с мъжа си, тежах точно 65 кг. На моите 176 санта, тези килограми бяха предпоставка за мерките на манекенка. Не че имам визията на моделите от списанията, но като върната сега лентата назад – е не бях зле….ама хич не бях зле. Едно такова дългокосо, русо (естествено русо, от тате ми е – украинец), с високи скули, слабичко, ама не хилаво, с дупе, крачета, абееее….елфче. Ехххх, да ми беше казал някой тогава – „мацка, след едно дете тялото никога няма да бъде същото, след 2 абсурд“. Ама нали си бях глупавичко, младичко, вярвах си…

Предстоящи събития днес

http://www.cross.bg/chasa-provede-zala-1540602.html

/КРОСС/ ***София.От 10.00 часа ще започва първото пленарно заседание на новоизбраното 44-то Народно събрание. ***София.От 14.00 часа в сградата на Министерски съвет ще се проведе редовното правителствено заседание. ***София.От 15.30 ч в зала „Тържествена" на Министерството на отбраната Министрите на отбраната и на младежта и спорта Стефан Янев и Даниела Дашева ще присъстват на тържествената церемония за награждаване на медалистите и участниците от представителния отбор на Въоръжените сили на Република България в III Световни зимни военни игри. На събитието ще присъства и началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев. ***София.От 09.00 часа в Нова конферентна зала на Софийски университет „Св. Климент Охридски" ще бъде открит българско-полският научен форум „Християнското светоусещане в полската и в българската поезия". ***София.От 09.30 часа пред сградата на Народното събрание ще се проведе протест, организиран в социалните мрежи. ***София.От 09.30 часа 31-и състав на Софийски градски съд ще заседава по делото срещу Димитър Димов (чл. 78А, чл. 325 ал.1 НК по реда на чл.375 НПК). ***София.От 11.00 часа в 272 аудитория на Софийския университет „Св. Климент Охридски" ще бъдат обявени наградите „Златен пирон" - награди на проекта Юридически барометър за най-лоши примери в законодателството. ***София.От 13.30 часа в заседателната зала в сградата на Висшия съдебен съвет (ул

Рождениците днес

http://www.cross.bg/bivsh-depytat-zhyrnalistka-1540603.html

/КРОСС/ Днес повод да почерпят имат: Росен Димов, прокурор Цветан Недялков, музикант от "Ку-ку бенд" Волен Сидеров, лидер на партия "Атака", бивш депутат Антоанета Стефанова, световен шампион по шахмат, международен гросмайстор Ганета Сагова, журналистка, главен редактор и издател на сп. "Осем" Георги Константинов, изпълнителен директор и член на УС на ЦКБ Проф. Димитър Иванов, бизнесмен, издател Инна Симеонова, бивша говорителка в БНТ Йордан Андонов, бивш депутат Мая Драгоманска, актриса Невен Копанданова, журналистка Неве (Невена Бозукова), актриса Трайчо Трайков, бивш министър на икономиката, енергетиката и туризма Бойко Ангелов, журналист, бивш главен редактор на в."Всичко за семейството"    

Лиляна Павлова: Ще питам служебния министър защо не се ремонтират пътищата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6178219

Лиляна Павлова: Ще питам служебния министър защо не се ремонтират пътищатаОт знес служебният кабинет ще подлежи на парламентарен контрол. Подготвила съм 10 въпроса към регионалния министър - най-важният е: Защо не се ремонтират пътищата?  Това заяви Лиляна Павлова в предаването "Здравей, България" по Нова телевизия. Заради липсата на ремонти тапите по "Хемус" ще продължат поне до лятото.

Тройно убийство на расистка основа в САЩ

http://offnews.bg/news/n_1/n_653256.html

Трима мъже бяха убити, а друг бе ранен при въоръжено нападение във Фресно, Калифорния. Властите считат атаката за расистко нападение. Жертвите са бели мъже, а нападателят - чернокож, който "искал да убие колкото се може повече бели хора", пише Би Би Си. Убиецът Кори Али Мохамед изстрелял 16 патрона за по-малко от 2 минути. Инцидентът се развил на улица в града в близост до централа на католическа организация във вторник сутринта. Мохамед крещял "Бог е велик" на арабски, но властите са убедени, че мъжът е убивал с расистки подбуди и не разглеждат атаката като тероризъм. 39-годишният Мохамед е бил издирван за убийство, извършено миналата седмица пред местен мотел. Нападателят е давал индикации в социалните мрежи, че мрази бели хора, както има и антиправителствени нагласи, отбелязват властите.

В сутрешните блокове

http://www.cross.bg/tema-zhivo-purvi-1540601.html

/КРОСС/ БНТ, „Денят започва" Тема: Среднощни опашки за записване в първи клас - какво налага практикуването на изпитаната стара система? Отговорът от Ваня Кастрева Тема: На живо: опасна ли е водата в Първомай - какво показват последните проби? Тема: "Златен пирон" за най-абсурдните дефиниции в българските закони - кои са те? Гост проф. Даниел Вълчев Тема: Гласът на опозицията - проф. Иво Христов от БСП Тема: Ден първи на 44-ия парламент - кои са приоритетите на ГЕРБ? Говори Цветан Цветанов БТВ, "Тази сутрин" Тема: На живо от Мездра: Поредното почернено семейство след тежката катастрофа на магистрала "Хемус" Тема: Започва акция "Скорост". Къде и как ще ни глобяват? Тема: Уби ли референдумът демокрацията в Турция? Репортерският разказ на журналиста от bTV Петър Нанев Тема: Още замърсена вода - след Хасково, уран и в Първомай. На живо: как ще бъде решен проблемът в двете общини? Тема: Парламент 44 отваря врати. Очаквайте специалното студио на bTV. Клетвата на новите депутати, ексклузивни коментари и интервюта с политическите лидери Нова телевизия, „Здравей, България" Тема: Сутрешният блок "Здравей, България" в сряда продължава извънредно до 12

Вдовица към шофьора, убил мъжа й: Няма да те оставя на мира

https://www.24chasa.bg/novini/article/6178212

Вдовица към шофьора, убил мъжа й: Няма да те оставя на мира"Владимир, няма да те оставя на мира. В името на съпруга си ще се боря докрай, за да поненесеш цялата строгост на закона", каза в ефира на БТВ вдовицата на Йото Ахчийски от Мездра, който беше убит на магистрала "Хемус" в понеделник. Почерненото семейство има дете на 6 г.  Тогава двамата пътували за София.

44-тото Народно събрание започва работа днес

http://www.cross.bg/beshe-toto-glavchev-1540600.html

/КРОСС/ Днес започва работа 44-тото Народно събрание. За днешната дата то беше свикано от президента Румен Радев, а първото заседание ще ще бъде открито по традиция от най-възрастния депутат. В случая това е Тома Томов, избран за народен представител от „БСП за България". Над 120 народни представители ще са абсолютни дебютанти. В парламента този път ще има по-малко юристи, ще има генерали, журналисти и дори дама, която е била на модния подиум. Една от първите работи на новия парламент ще е да избере свой нов председатели. ГЕРБ официално номинираха Димитър Главчев. Преди това Главчев беше заместник на Цецка Цачева. Той ще бъде четвърти мандат депутат и по образование е финансист.

12-годишният Тай Трухильо дебютира с Korn (ВИДЕО)

http://clubz.bg/52975-12_godishniqt_taj_truhilo_debyutira_s_korn_video

12-годишният Тай - детето-чудо на Робърт Трухильо от Metallica, направи своя дебют за Korn на концерт на бандата в Колумбия. Той излезе на сцената в Богота с Джонатън Дейвис, китаристите Хед и Мънки, барабаниста Рей Лузиър, съобщи ZRock.

По-долу можете да видите и видео от първия концерт на Тай Трухильо с Korn. Песните са Blind и Somebody Someone

Тай ще продължи да свири с бандата в оставащите дати от турнето в Южна Америка. Фийлди трябва да се завърне в Korn на шести май.

Ето и останалите южноамерикански дати от турнето на групата:

19 април – Сао Пауло, Бразилия

21 април – Куритиба, Бразилия

23 април – Порто Алегре, Бразилия

25 април – Патернал, Аржентина

27 април – Сантяго, Чили

29 април – Лима, Перу

 

Искате страхотен секс? Задайте му тези 30 въпроса!

https://www.actualno.com/curious/iskate-strahoten-seks-zadajte-mu-tezi-30-vyprosa-news_606445.html

Всяка от нас иска да бъде добра в леглото и да задоволи партньора си. Ако искате да го накарате да ви желае и да жадува за секс с вас, може да си помогнете, като му зададете тези 30 въпроса. С тях ще разберете какво точно обича в леглото, за да бъде доволен и щастлив. 1. Каква беше

Бившият американски президент Джордж Буш старши е бил приет в болница в Хюстън

https://www.24chasa.bg/novini/article/6178197

Бившият американски президент Джордж Буш старши е бил приет в болница в ХюстънБившият американски президент Джордж Буш старши е бил приет в болница в Хюстън заради пневмония, съобщи във вторник говорителят на семейството, пише The Telegraph, цитира "Фокус". 92-годишният бивш държавен глава и баща на Джордж Буш младши е в болница от петък за наблюдение заради кашлица. Бившият президент се чувства добре и ще остане в

Радарите за превишена скорост днес - 19 април, във Варна и областта

http://www.moreto.net/novini.php?n=349119

Служители на пътната полиция ще следят днес - 19 април и в нощта срещу 20 април, за превишена скорост във Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък с радарите: 07:10ч.-08:30ч. - Южен пътен възел-вход 07:50ч.-08:50ч.

"Барселона" се хвърля с надежда за ново чудо в Шампионската лига

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/04/19/2955348_barselona_se_hvurlia_s_nadejda_za_novo_chudo_v/?ref=rss


Способен ли е "Барселона" да направи нов голям обрат в Шампионската лига? Седмици след гръмкото 6:1 срещу ПСЖ каталунците се надяват да създадат още една незабравима вечер - този път срещу "Ювентус".

В първия мач испанците паднаха с 0:3 в Торино. Сега при тях изплува споменът за мача с парижани на "Камп ноу". С успеха си срещу ПСЖ "Барселона" постигна 15-ата си поредна домакинска победа в Европа.

Напрежението...

Голяма част от Варна днес ще е без вода

http://www.moreto.net/novini.php?n=349129

Заради авария и последващ ремонт днес - 19 април, хиляди варненци ще останат без вода от 9 до 17 часа. Това съобщиха от ВиК за Moreto.net. Засегнати от безводието ще са живущите в Цветния квартал, Левски, Чайка, част от Бриз - района около паметника на Българо-Съветската дружба до Горчивата чешма.

Откриха 3 кг експлозиви, оръжия и знаме на ИДИЛ в дома на задържаните в Марсилия

http://www.cross.bg/bili-dvamata-muzhe-1540610.html

/КРОСС/ Френските власти откриха три килограма експлозиви, огнестрелни оръжия и знаме на групировката „Ислямска държава" в апартамента на двамата мъже, арестувани за подготовка на атентат в Марсилия, предава „Франс прес". Полицията е иззела веществените доказателства при обиск. И двамата мъже са френски граждани и се смята, че са подготвяли атака по време на президентските избори в Марсилия. Служителите, отговарящи за сигурността на няколко от кандидатите за президент, са били предупредени за опасността и са им били дадени снимки на двамата мъже. През последните дни са били засилени мерки за сигурност на предизборните прояви.  

Вот във Великобритания по искането на Мей за предсрочни избори на 8 юни

https://www.24chasa.bg/novini/article/6178189

Вот във Великобритания по искането на Мей за предсрочни избори на 8 юниБританските депутати ще гласуват днес за организирането на предсрочни парламентарни избори на 8 юни, поискани от премиера Тереза Мей с мотива, че иска да са й развързани ръцете в преговорите за Брекзит, съобщи Франс прес, цитирана от БТА. Парламентарният дебат ще започне към 14,30 часа българско време и според британски медии няма да трае повече

Създадоха безцветно кафе (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/syzdadoha-bezcvetno-kafe-snimki-2018195

Словашки братя създадоха безцветно кафе, което не боядисва зъбите, съобщиха ЮПИ и БТА.

‘World’s first’ colorless coffee wil

КАТ-Сливен със засилени проверки за скоростта

//dariknews.bg/regioni/sliven/kat-sliven-sys-zasileni-proverki-za-skorostta-2018196

Операцията се провежда по инициатива на TISPOL и се осъществява на територията на цялата страна

"Двореца" в Балчик е домакин на изложба с творби на Илия Бешков

//dariknews.bg/regioni/dobrich/dvoreca-v-balchik-e-domakin-na-izlozhba-s-tvorbi-na-iliia-beshkov-2018205

В галерия "Тихото гнездо" на Държавен културен институт "Културен център "Двореца" – Балчик е подредена  изложба с творби на големия български график, карикатурист и илюстратор Илия Бешков.  Официалното откриване на експозицията е от 13.00 часа.

За първи път оригинални произведения 

Неизвестен разби входна врата и задигна парите на собствениците

//dariknews.bg/regioni/gabrovo/neizvesten-razbi-vhodna-vrata-i-zadigna-parite-na-sobstvenicite-2018201

В полицията в Габрово е получен сигнал, че неизвестно лице, след взломяване на патрона на входна врата, е проникнало в жилище на ул. "Д-р Тота Венкова" откъдето извършило кражба на 810 лв.

Административният съд във Враца образува 15 дела против текстове на общински наредби

//dariknews.bg/regioni/vraca/administrativniiat-syd-vyv-vraca-obrazuva-15-dela-protiv-tekstove-na-obshtinski-naredbi-2018202

От началото на годината в Административен съд – Враца са образувани петнадесет административни дела по протести на Окръжна прокуратура Враца против текстове от Наредби, приети с решения на общинските съвети в Козлодуй, Криводол, Роман, Мездра, Враца, Хайредин, Борован, Бяла Слатина и Мизия.

„Старозагорските читалища- мост между епохи, времена и нрави“

//dariknews.bg/regioni/stara-zagora/starozagorskite-chitalishta-most-mezhdu-epohi-vremena-i-nravi-2018019

Веществено-документална изложба, посветена на 160 години читалищно дело в България, ще бъде открита в Регионален исторически музей – ІV експозиционно ниво утре от 11:30 часа.

Експозицията показва приноса на старозагорските читалища за развитието на културния, обществения и духовния ж

ГЕРБ влиза в 44-ото НС със заявка за пълен мандат

//dariknews.bg/novini/bylgariia/gerb-vliza-v-44-oto-ns-sys-zaiavka-za-pylen-mandat-2018203

ГЕРБ влиза в този парламент със заявката за пълен четиригодишен управленски мандат, заяви Цветан Цветанов от името на ПГ на ГЕРБ при откриването на 44-то Народно събрание днес.

За нас управлението не е самоце

Радев: Очакваме сериозни резултати от 44-ото НС

//dariknews.bg/novini/bylgariia/radev-ochakvame-seriozni-rezultati-ot-44-oto-ns-2018190

Президентът Румен Радев изрази надежда в началото на май новият кабинет да бъде факт. Държавният глава се надява и на сериозни резултати от 44-ото Народно събрание. Радев очаква да работят конструктивно с кабинета "Борисов 3". Коме

44-ото НС започна работа, депутатите положиха клетва

//dariknews.bg/novini/bylgariia/44-oto-ns-zapochna-rabota-deputatite-polozhiha-kletva-2018199

Новоизбраното 44-то Народно събрание се събра на първото си заседание. То бе открито от най-възрастния народен представител  - депутата от ПГ "БСП за България" Тома Томов.
 
Народните представители положиха клетва. Де

44-ят парламент започва работа, 240 се заклеват да служат на народа

http://offnews.bg/news/n_1/n_653252.html

44-то Народно събрание на България започва работа днес. По Конституция депутатите в него са точно 240. Днес те ще положат клетва да служат в интерес на народа.  За първи път председателят на парламента няма да е юрист. Той ще е Димитър Главчев от ГЕРБ, който беше зам.-председател на предишното Народно събрание и има опит във воденето на дневния ред и парламентарните правила. Това парламентът с най-малко юристи - едва 27. Сред депутатите има народни представители с няколко мандата и за първи път има много нови лица за политиката.  Звънецът на парламента ще бие най-възрастният депутат - журналистът от БСП Тома Томов, такава е традицията. Той ще произнесе и реч, с която да открие работата на 44-ия парламент. Според Конституцията на първото заседание народните представители полагат следната клетва: "Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се." На същото заседание на Народното събрание се избират председател и заместник-председатели. Една от първите задачи за следващите му заседания ще е гласуването на новото правителство, което по всяка вероятност ще е коалиционно - между ГЕРБ и Обединени патриоти. До 6 май се очаква депутатите да гласуват новия стар премиер - Бойко Борисов, вицепремиерите и министрите. Съставът на 44-ия парламент не е окончателен, тъй като на мястото на избраните за министри се очаква да влязат следващите кандидат-депутати от листите. След окончателното му сформиране НС започва законодателната си дейност. Първите обещания на ГЕРБ и Патриотите са повишаване на минималната пенсия, промени в изборните правила и промени в Конституцията. Подробности за първия ден на 44-то Народно събрание четете по-късно в OFFNews.

Веселин Марешки превръща варненската Централна поща в хотел

http://www.dnevnik.bg/morski/2017/04/19/2955358_veselin_mareshki_prevrushta_varnenskata_centralna/?ref=rss


Веселин Марешки, лидер на вече парламентарно представената партия "Воля", ще превърне в хотел и жилища сградата на централната поща във Варна, която е паметник на културата. Това става ясно от обява, публикувана в сайта на общинската дирекция "Инженерна инфраструктура и благоустройство".

Според текста на съобщението "Община Варна осигурява обществен достъп до информация относно "Инвестиционен проект за реставрация и консервация на...

Най-важното от Варна във вчерашния 18 април

http://www.moreto.net/novini.php?n=349130

Една пета от трудовите злополуки във Варна с държавни служителки Жените по-често стават жертви на трудови злополуки във Варна. От началото на тази година досега, 43 дами са пострадали на работните си места, сочи статистиката на Националния осигурителен институт(НОИ), научи Moreto.

Д-р Румяна Динолова, психиатър: Бърнаут не се преодолява с почивка, а с промяна

http://www.dnevnik.bg/intervju/2017/04/19/2955029_d-r_rumiana_dinolova_psihiatur_burnaut_ne_se/?ref=rss


Един от всеки петима българи е изпитвал депресия или пристъп на тревожност в живота си. Това са най-честите психични терзания в световен мащаб - според Световната здравна организация са вече и сред водещите причини за загуба на работоспособност и трайно влошаване на здравето. Никой не е защитен от подобни проблеми, но колкото по-информирани са хората, толкова по-лесно могат да вземат мерки и да се преборят, за да върнат психичното си здраве.

На този фон и темата за...

Новоизбраното 44-то Народно събрание започва работа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6178186

Новоизбраното 44-то Народно събрание започва работа
Новоизбраното 44-то Народно събрание ще се събере на първото си заседание от 10.00 часа, съобщиха от пресцентъра на парламента. Събранието се свиква с указ на президента Румен Радев на основание чл. 75 от Конституцията на Република България. Заседанието ще бъде предавано пряко по БНТ и БНР. Съгласно Конституцията /чл.

"Тръмпоманията" отмина: руска телевизия нарече Тръмп по-плашещ от Ким Чен Ун

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/04/19/2955270_trumpomaniiata_otmina_ruska_televiziia_nareche_trump/?ref=rss


След като не се оправдаха надеждите на Русия за бързо разведряване на отношенията със САЩ при президента Доналд Тръмп, държавните медии, които посрещнаха с възторг изборната му победа, направиха 180-градусов завой. В неделя те го окачествиха като по-плашещ от севернокорейския ръководител Ким Чен Ун.

Решенията на Тръмп да нанесе ракетен удар по Сирия, държава съюзник на Русия, да хвърли гигантска бомба в Афганистан и да продължи политиката по въпроса за Крим от ерата...

Фийон - благоприличният католик, който не се плаши от компромати

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/04/19/2955192_fiion_-_blagoprilichniiat_katolik_koito_ne_se_plashi/?ref=rss


Кандидатът на консерваторите Франсоа Фийон се бори да спаси политическата си кариера, която пострада тежко заради скандал за фалшиви назначения.

Макар да бе очевиден фаворит, кампанията му влезе в криза, след като сатиричен седмичник писа през януари, че съпругата му Пинелъпи е получила стотици хиляди евро заплата като негов асистент, без да върши почти нищо.

Фийон е плащал и на двете си деца за адвокатска дейност, докато е бил сенатор между 2005 г....

Въоръжен мъж уби трима в Калифорния, при ареста си крещял "Аллах акбар"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6178184

Въоръжен мъж уби трима в Калифорния, при ареста си крещял "Аллах акбар"Въоръжен мъж откри вчера огън в град Фресно в централната част на Калифорния, уби трима души, рани четвърти и се предаде на полицията, съобщиха властите, цитирани от Франс прес. Кори Али Мухамад, 39-годишен чернокож, е крещял "Аллах акбар" при ареста си, съобщи за АФП лейтенант Марк Хъдсън от местната полиция.

Пътна обстановка в страната - 19 април

http://www.moreto.net/novini.php?n=349137

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия“: област Пазарджик: от км 63+600 до км 62+600, посока София при Церово е затворена аварийната лента, поради ремонт на банкетите. Движение с повишено внимание; област Бургас: от км 326+107 до км 326+700 надлез на п.

"Яйца от охлюви - всички яйца, излюпени от сертифицирани родители" или абсурдни хрумвания на законодателя

http://offnews.bg/news/n_1/n_653162.html

"Някои теми са толкова сериозни, че за тях може да се говори само на шега", е казал датският физик и Нобелов лауреат Нилс Бор (1885 — 1962). Вероятно този подход трябва да изберем и ние, за да не се потиснем твърде много от причудливите хрумвания на законодателя, увековечени в нормативни актове. Днес, в първия работен ден за 44-то Народно събрание, най-лошите примери в българското законодателство ще бъдат наградени със "Златен пирон". Церемонията е от 11 ч. в Софийския университет, а инициативата - на Юридически барометър. Ще я води "докторът на хумористичните науки" Димитър Рачков с подкрепата на бившия министър на образованието и професор по право Даниел Вълчев, съобщават организаторите. Категориите носят имена на филми, познати от миналогодишното първо връчване на наградите: 1. „Догодина по същото време“ (най-често изменян и допълван закон); 2. „Извън контрол“ (закон с най-много изменения преди влизането му в сила); 3. „Бързи и яростни“ (най-бързо приет закон); 4. „Лабиринтът на Фавна“ (закон, предвиждащ най-много подзаконови актове); 5. „Хвани ме, ако можеш“ (закон, предвиждащ най-много програмни документи); 6. „Колкото толкова” (закон с най-много легални дефиниции); 7. ,,Изгубени в превода” (най-любопитна легална дефиниция); 8. „Фатално привличане“ (закон „intuitu personae” – приет с оглед на личността); 9. „Баш майстора“ (най-лоша юридическа техника); 10. ,,Зов за завръщане” (лутане на законодателя между различни законодателни решения); 11. ,,Зрителна измама” (най-абсурдни мотиви на законопроект); 12. ,,Много шум за нищо‘‘ (закон с големи претенции, но със скормни регулативни качества); 13. ,,Всичко, което винаги сте искали да знаете за секса, но сте се страхували да попитате ''(нормативни актове с неуместно дълго заглавие). Ето някои номинации за "Изгубени в превода": • „Терористичен акт“ е акт, с който се осъществява тероризъм ( Закон за противодействие на тероризма ). • „Коза майка“ е всяко женско животно от рода на козите, родило поне веднъж или на възраст най-малко една година ( Закон за изменение и допълнение на Закон за прилагане на общата организация на пазарите на земеделски продукти на ЕС (ДВ, бр. 19/2016 г. ). • „Овца майка“ е всяко женско животно от рода на овцете, родило поне веднъж или на възраст най-малко една година (Закон за изменение и допълнение на Закон за прилагане на общата организация на пазарите на земеделски продукти на ЕС (ДВ, бр. 19/2016 г.). • „Яйца от охлюви“ са всички яйца, излюпени от сертифицирани родители до 2 дни от снасянето им (Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 44 от 2006 г. за ветеринарномедицинските изисквания към животновъдните обекти). На предходното връчване на наградите „Златен пирон” имаше сериозна борба за приза за най-абсурдна легална дефиниция между: - “Бранд” е уникално съчетание от емоционални и рационални възприятия за една дестинация и типа продукт, който тя предлага, отличаващи я от конкурентните дестинации като най-подходяща за съответните целеви пазарни сегментни” (Закон за туризма) . - “Календарна година” е периодът от 1 януари до 31 декември на същата година ( Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите ). - “Сериозно нежелано събитие” е всяка неблагоприятна промяна в здравното състояние, която е станала причина за смъртен изход...” ( Закон за лекарствените продукти в хуманната медицина ). - “Леглата на реките...” са земите по смисъла на Закона за водите ( Закон за подземните богатства ). Кои ще са тазгодишните победители ще стане ясно днес, церемонията по награждаването започва в 11 ч. в зала 272 на Ректората на Софийския университет. Остава ни само да пожелаем на новите депутати да не попадат в списъка с номинирани за абсурдно и некомпетентно законотворчество. Юридически барометър e гражданска инициатива за наблюдение, анализ и оценка на състоянието и развитието на правния ред в България. Ръководител на екипа е проф. Даниел Вълчев. Изследването излиза на всеки шест месеца от 2010 г. Досега са представени 13 броя на Юридически барометър. Проектът се реализира от сдружение Център за правни инициативи. Екипът включва юристи с опит в областта на нормотворческата и правоприложната дейност, преподаватели, докторанти и студенти по право от Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Броевете са достъпни на интернет страницата на Центъра за правни инициативи: www.cli-bg.org . Център за правни инициативи е сдружение, което си поставя за цел да насърчава дебата за актуалното състояние и перспективите за развитие на българската правна система, да подпомага изследванията и обучението в областта на фундаменталните и отрасловите правни науки, както и да инициира дискусии относно механизмите за взаимодействие между правовата държава и гражданското общество.

Спират водата в части на столицата днес

https://www.24chasa.bg/novini/article/6178182

Спират водата в части на столицата днесВодоснабдяването в някои части на столицата ще бъде прекъснато днес, съобщават от "Софийска вода". Във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на бул. "Св. Наум", ж.к. "Лозенец" се налага спиране на водоподаването от 10.00 до 18.00 ч. по ул. "Св. Теодосий Търновски" от ул. "Кръстьо Сарафов" до ул. "Йоан Екзарх"; по бул. "Св.

Как ще си оправим държавата?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279018_%D0%9A%D0%B0%D0%BA+%D1%89%D0%B5+%D1%81%D0%B8+%D0%BE%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D0%BC+%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0%3F

 Коментар на Татяна Ваксберг:

Най-после е намерена вярната формула за оправяне на държавата. Ето я в две стъпки: провеждането на политики се отменя, а вместо това се внедрява самовнушението, че политики все така се провеждат и че те дори са успешни. Неочакваният откривател на този подход се оказа премиерът Герджиков. В интервю за БТА той разви горе-долу следната идея: вместо да се вглеждаме в многобройните недъзи на живота в България, да си кажем със самочувствие, че страната е в добро състояние и е постигнала демократичните стандарти. Фройдистите биха казали, че това не е точно формула на успеха, а чисто отричане на действителността, но винаги има и по-невзискателен поглед и премиерът очевидно разчита именно на него.

Земята вика премиера

Ако влезем в ролята на онова заблудено дете, което необмислено се разкрещяло, че царят е гол, България ще започне да изглежда другояче, не точно като това, което премиерът предлага да си въобразим. А например, като страна, в която полицията три дни “не успява” да намери петима побойници от магистрала “Тракия”, макар че има техните имена, описание, месторабота и номера на колите. Или като страна, в която човек може да бъде оставен с месеци да консумира уран, без да се намери отговорен за това. За по-семпли работи като контролиран вот и неработещо правосъдие няма да отваряме дума. Няма и очи да отваряме, както и без това призовава премиерът.

Всъщност, служебното правителство трябваше да отговаря най-вече за провеждането на честни и демократични избори, а точно по този пункт не му провървя особено – според главния прокурор на тези избори са регистрирани два пъти повече сигнали за купуване на гласове, отколкото на предишните парламентарни избори. Обезпокоителна статистика, която обаче може да се щампова и като успокоителна, ако приложим новата формула за справяне с действителността: щом се увеличават сигналите, значи расте доверието на хората в органите на властта.

 

Deutsche Welle Bulgarische Redaktion Tatiana Vaksberg (DW/P. Henriksen)

Татяна Ваксберг

Премиерът вика Земята

Оптимистичната теория на Герджиков е само станиолът, в който е увито истинското му послание: че президентът е оказвал натиск над правителството. Думата “президент” не е спомената в тази част на интервюто, но няма и нужда. Натискът на президента беше видим поне на два пъти: по негова инициатива беше отменено постановлението, улесняващо интеграцията на бежанците и пак по негово настояване беше предложено българите в чужбина практически да не могат да гласуват. За четвърт век в България е имало общо пет служебни правителства – освен сегашното, това са кабинените на Ренета Инджова, Стефан Софиянски, Марин Райков и Георги Близнашки – и нито едно от тях не е произвеждало толкова крайни решения, демонстративно взети по указание на президента. Нищо че всичките тези правителства бяха назначавани по силата на една и съща конституция, която отваряше точно толкова “вратички” за намеса на държавния глава, колкото са отворени и сега.

Необяснимо защо, но премиерът не прилага към този сюжет предложения от него самия метод на оптимистичното отричане на реалността. Напротив, казва, че начинът на взимане на решения от кабинета му не бива да остава скрит и дава да се разбере, че трябва да се промени конституцията, която допуска въпросния “натиск”: в “конституционната материя има какво да се усъвършенства”, казва Герджиков. Добро опровержение на собствената му оптимистична теория – ако се правим, че няма нередност, то как бихме могли да я заменим с нещо по-добро?

 

Днес ще е облачно и на места ще има валежи

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6178191

Днес ще е облачно и на места ще има валежиДнес облачността ще е значителна. Главно в западната половина на страната, а привечер и на места в Източна България ще има валежи от дъжд. Това съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при Българската академия на науките (БАН), цитира "Фокус". Ще духа умерен до силен изток-югоизточен вятър.

Катарзисът на Тереза Мей

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279017_%D0%9A%D0%B0%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%B7%D0%B8%D1%81%D1%8A%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%A2%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0%B7%D0%B0+%D0%9C%D0%B5%D0%B9

 Едва преди четири седмици правителствен говорител на Даунинг Стрийт изключи напълно подобна стъпка. „Не, предсрочни избори не може да има“, заяви той. Преди това и британският премиер Тереза Мей изрично изключи подобна възможност. Но сега променя мнението си – във вторник следобед тя изненадващо анонсира, че възнамерява да насрочи нови избори за 8 юни. В сряда планът трябва да бъде гласуван от долната камара, коментира германският Handelsblatt.

Мей има нужда от мнозинство от две трети, за да наложи плана си. Лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Джереми Корбин вече даде знак за одобрение. 

Май оправда крачката си с планираното оттегляне на страната от ЕС. Тя имала планове за Brexit, които давали възможност на страната да си възвърне контрола над своите граници и закони. „Това е правилният подход", каза Мей. Въпреки това обаче другите партии били против него.

Лейбъристите вече обявиха, че след края на преговорите между Лондон и Брюксел ще гласуват срещу крайната сделка за Brexit, докато либералдемократите искат да се осигури парламентарен „застой“, а Шотландската национална партия SNP е против всичко, което прави правителството. Ако сега няма нови избори, тази „хитрост и игри ще продължат“, заяви Мей и призна, че едва наскоро е стигнала до това осъзнаване. Само нови избори могат да доведат до осигуряване на стабилност, поясни премиерът.

В момента правителството има мнозинство от 17 гласа в долната камара. Като се имат предвид добрите резултати от проучвания сред общественото мнение, консерваторите вероятно ще разширят мнозинството си лесно. Според проучване на YouGov, което е било направено преди около седмица, около 50 на сто от анкетираните считат Тереза  Мей за най-добрия премиер. Опозиционният лидер Корбин има едва 14% одобрение. Като цяло според YouGov 44% от анкетираните биха гласували за Консервативната партия, а 23 на сто - за опозиционната Лейбъристка партия.

Преди три седмици Мей връчи официалните документи за напускането на ЕС. Тя управлява страната от юли миналата година, след като преди това Дейвид Камерън подаде оставка като премиер. Той се бореше срещу Brexit и загуби референдума в края на юни. Мей бе определена за премиер, след като повечето конкуренти за поста сами се отказаха от надпревара. Редовни избори бяха предвидени за 2020 г.

Чрез изборна победа сега Мей би могла не само да увеличи консерваторското мнозинство в парламента, но и да спечели нов мандат за плановете си за Brexit. Тя би се освободила и от предизборните обещания на своя предшественик Дейвид Камерън, които я спъват преди всичко във вътрешната политика. 

Самият Камерън нарече днешното решение на Мей „смело и правилно“. 

Корбин написа във Facebook, че поздравява решението на Мей. Сега народът имал шанса да избере правителство, което да представлява интересите му.

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън обаче отправи остра критика. „Това решение е един от най-необичайните поврати в новата политическа история и показва, че Тереза Мей отново поставя интересите на своята партия над тези на страната си“, поясни тя.

Решението на британския премиер да свика предсрочни избори е опит на нейната Консервативна партия "да тласне Обединеното кралство надясно, да прокара чрез принуда твърд Brexit и да бъдат наложени по-големи (бюджетни) съкращения", написа в Twitter Стърджън.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Виктория Тошкова

На Светла сряда се изпълняват обичаи за плодородие

https://www.actualno.com/celebrate/na-svetla-srjada-se-izpylnjavat-obichai-za-plodorodie-news_606503.html

На Светлата сряда (Празна сряда) от Светлата седмица се изпълняват два обичая, които се правят за дъжд, плодородие, предпазване от градушка, бродници и болести. Често през тази седмица стопанките повторно боядисвали яйца, които раздавали за душите на починали близки. Това е

Слави изригна! Написа гневно ПИСМО след поредното му свалено предаване!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279016_%D0%A1%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%B8+%D0%B8%D0%B7%D1%80%D0%B8%D0%B3%D0%BD%D0%B0%21+%D0%9D%D0%B0%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%B0+%D0%B3%D0%BD%D0%B5%D0%B2%D0%BD%D0%BE+%D0%9F%D0%98%D0%A1%D0%9C%D0%9E+%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4+%D

 Слави Трифонов изпрати писмо до медиите по повод поредната цензура, която бе наложена върху предаването му. Припомняме, че днешният му епизод бе спрян, а не негово място тече запис от Йордановден. Ето какво написа шоуменът: "Уважаеми колеги журналисти, тази вечер моето шоу беше спряно. Беше спряно отново. Този път причината е следната: на гости ми беше разследващият журналист от Нова телевизия Васил Иванов. В предаването той разкри изключително гнусни и скандални случаи на цензура и корупция, подкрепени с факти и записи. Тъй като предаването е на запис, още преди това получих писмо от мениджмънта на БиТиВи да не интервюирам Васил Иванов. Аз не се съобразих с това искане. Реализирах предаването, защото смятам, че истината и моралът са по-важни от всичко. Интервюирах Васил Иванов, след това получих отново писмо от БиТиВи, в което те искат да махна интервюто. Аз отново не се съгласих и предаването беше спряно. За да научите цялата истина, заповядайте утре на нашата пресконференция, на която ще присъства и Васил Иванов. Часът и мястото ще ви съобщим допълнително. Вярвам че истината и свободата на словото са важни не само за нас, а и за вас".   "Аз участвах и казах истината", заяви пък Васил Иванов, цитиран от в. „Труд“ по повод спряното предаване. Васил Иванов обяви днес, че напуска Нова телевизия заради цензура. От месеци неговите разследвания били спирани. 

 

Румен Радев: Надявам се на пълен мандат на парламента

http://clubz.bg/52972-rumen_radev_nadqvam_se_na_pylen_mandat_na_parlamenta

"Надявам се на пълен мандат на парламента", заяви президентът Румен Радев, преди да влезе в залата на Народното събрание.

"Очаквам парламентът и кабинетът да работят конструктивно в името на България. Да работят принципно в защита на българския интерес", каза още държавният глава.

Съвсем естествено журналистите го попитаха за мнението му за резултатите от референдума в Турция.

"Уважавам правото на всеки народ, включително турския, да избира сам своята конституция и форма на управление. Ненамесата в чужди дела е най-големият залог за добросъседски отношения. Има сигнали, има динамични процеси в Турция, които ни тревожат. Важно е как ще погледнем сами на нашата сигурност. Това очаквам от парламента", отговори Радев.

Той обвърза гласуването в чужбина с религиозните общности у нас и състоянието на армията. Поне такова впечатление създадоха думите му:

"Тук изобщо не става дума за изборно законодателство. Ще бъдем ли държава, която ще се грижи за своите религиозни общности, като ги закриля от външно влияние и не допуска капсулация и самоизолация? Ще бъдем ли държава, която ще се грижи за своите вероизповедания, като ги закриля и подпомага финансово? Или ще бъдем държава, която ще допуска цялото финансово осигуряване на религиозното ни общност да се осигурява отвън? Ако използваме всички механизми за колективна сигурност, не допуснем армията да се разкапе пред очите ни, няма значение кой къде ще глрасува. За да бъдем обаче такава държава, трябват отговорни действия. Ако реши държавата да се ангажира, трябват от 15 до 17 милиона лева. Нека правителството реши струва ли си."

Григор Димитров започва същинската част от сезона на клей в "домашния" си турнир

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/04/19/2955308_grigor_dimitrov_zapochva_sushtinskata_chast_ot_sezona/?ref=rss


Българският тенисист Григор Димитров ще играе днес първата си среща от мастърса в Монте Карло. Той ще срещне 58-ия в световната ранглиста Ян-Ленард Щруф в мач от втория кръг в надпреварата.

Мачът е последният за деня в програмата на централния корт и ще започне след 16.30 ч. българско време.

До момента двамата са играли два пъти. Димитров се наложи с 6:1, 6:3 в осминафиналите в Стокхолм, когато стигна до първата си титла при мъжете, и със 7:5, 7:5...

Зимата се завръща със сняг и изригвания! Циклон носи студ, слана и градушка!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279015_%D0%97%D0%B8%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%81%D0%B5+%D0%B7%D0%B0%D0%B2%D1%80%D1%8A%D1%89%D0%B0+%D1%81%D1%8A%D1%81+%D1%81%D0%BD%D1%8F%D0%B3+%D0%B8+%D0%B8%D0%B7%D1%80%D0%B8%D0%B3%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F%21+%

 Зимно време със сняг, слани и минусови температури, а за капак и магнитни бури ни очакват тази седмица. Вместо с трайно затопляне, тази година краят на великденските празници ще бъде белязан от нахлуването на студен средиземноморски циклон, пише "Телеграф". На няколко слънчеви часа можеше да се насладим последно вчера, в третия ден на Възкресение. От днес обаче се задават гъсти облаци, гръмотевични бури, а на места и градушки. С преминаването на студения фронт ще се понижават и температурите, доближавайки нулата. В сутрешните часове в четвъртък и петък се очаква да вали сняг и в някои райони на страната, включително в София. Със сигурност сняг ще падне в планинските райони на височина над 700-800 метра, прогнозират от НИМХ към БАН. Освен в столицата е възможно снежинки да прехвърчат и в Предбалкана и в Лудогорието. Още по-голям студ се задава през почивните дни. Макар че в събота и неделя облачността ще намалее, температурите ще продължат да се понижават. Минималните дори ще паднат под нулата, като има опасност от слани. В неделя пък ни очаква и най-мощната магнитна буря от началото на годината. Слънчевите изригвания ще продължат до края на месеца - до 28-9 април, съобщават от международната космическа станция. Магнитните бури влияят на хората с повишена чувствителност към магнитни смущения. Това са предимно страдащи от хронични заболявания, сърдечносъдови проблеми, ревматизъм и др. Следващият период на повишена слънчева активност е в началото на май, но изригванията тогава няма да са толкова силни като тези, които предстоят в неделя.

 
Blitz.bg

Днес започва ремонтът на Аспарухов мост във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=349132

Днес - 19 април в 8 ч. стартира ремонтът на Аспаруховия мост във Варна, научи Moreto.net. Предвидените строителни дейности ще преминат през четири етапа. Първият и вторият ще бъдат изпълнявани без затваряне на платното за движение в посока Бургас.

От „края на историята” към края на либералната демокрация

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279014_%D0%9E%D1%82+%E2%80%9E%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%8F+%D0%BD%D0%B0+%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0%E2%80%9D+%D0%BA%D1%8A%D0%BC+%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%8F+%D0%BD%D0%B0+%D0%BB%D0%B8%D0%B1%D0%B5%D1%

 

След десетина години може да се окажем в свят, в който 100-те най-големи икономики ще са не на държави, а на корпорации

 

 

Проф. Васил Проданов

До ХIХ век капитализмът се развива при липса на каквото и да е проявление на феномена демокрация. Идеята за демокрацията, и то във версията на многопартийна представителна демокрация, се разгръща постепенно в най-развитите западни държави през ХIХ в., а цялото възрастно население получава правото да гласува едва през ХХ век.

В развитите западни държави демокрацията се утвърждава като реалност под формата на либерална многопартийна демокрация, в която централна роля играе защитата на правото на частна собственост. Наред с това се говори за нелиберална демокрация, реална демокрация, формална демокрация.

В марксистката традиция в края на ХІХ и началото на ХХ в. представителната демокрация в развитите западни страни се разглежда като „формална демокрация“ и „буржоазна демокрация“ – тя има класов характер и обслужва определена социална група. Това по същество е либерална демокрация, защото се опира на идеята за естественото и висше право на частна собственост и изобщо на правата на буржоазния индивид. Като такава формална демокрация се разглежда тя и в социалистическите държави от съветски тип. На нея те противопоставят идеята за „реална демокрация“, „народна демокрация“ – свързана с еднаквото отношение към собствеността на всички граждани, с всеобщо избирателно право и представително управление. В България всички възрастни граждани получават право на глас едва след 9 септември 1944 г.

Социалдемокрацията в Германия, където за първи път в края на ХІХ в. става възможно  да се създаде огромна (като състав) социалдемократическа партия, приема, че парламентарната демокрация, а не революцията, може да бъде инструмент за реализация на нейните цели. Във времето преди Първата световна война и непосредствено след това обаче социалдемокрацията не постига съществени резултати в това отношение. За разлика от периода след Втората световна война, когато съчетава кейнсианското регулиране на икономиката и социалната държава. В утвърдилата се след Втората световна война силна социална държава в развитите западни страни либералната демокрация е относително автономна от капитала. В рамките на тази държава тя се опитва да съчетае интересите на различните групи население, включително на наемните работници и капиталистите. Либералната демокрация е инструмент на социалната държава, а социалната държава с нейната голяма средна класа създава стабилност на либералната демокрация.

По време на съветската перестройка обаче нейните идеолози започнаха да заличават постепенно разликата между формална и реална демокрация. Заговори се за „преход към демокрация“. Тази идея бе приета от бившите източноевропейски комунистически партии, които се социалдемократизираха, но зад нея всъщност се скри реалният преход към капитализъм. През 1989 г. идеолози като Франсис Фукуяма обявиха етапа, до който е стигнал този капитализъм, за най-висшето състояние на човечеството, за „край на историята“. В смисъл, че вече се намираме в най-добрата възможна форма на политическо устройство, която можем да си представим. Това обаче се оказа най-елементарна идеологема, която скрива реалностите на капитализма за милиони хора в Източна Европа, а и в останалия свят.

Постепенният демонтаж на социалната държава

от 80-те години на ХХ век в страните от капиталистическия център е неотделим от демонтажа на традиционната либерална демокрация и нейното трансформиране в неолиберална олигархична демокрация. Това се вижда на Запад дори от видни капиталисти, но остава незабелязано от повечето социалдемократизирали се представители на бившите комунистически партии.

Ето какво признава по този въпрос в книгата си „Кризата на глобалния капитализъм“ не кой да е, а един от символите на глобалния капитализъм, либералът и усърден радетел за разпространение на „отворено общество“ и демокрация Джордж Сорос: „В глобалната капиталистическа система липсват силите, които да тласкат отделните страни в демократична посока. Международните банки и мултинационалните корпорации често се чувстват по-комфортно със силни, макар и автократични режими… Трябва да си кажем истината, че връзката между капитализъм и демокрация е в най-добрия случай съвсем слаба. Капитализмът и демокрацията се подчиняват на различни принципи. При капитализма цел е богатството, докато при демокрацията това е политическата власт. Критериите, чрез които те се измерват, са различни. При капитализма основна единица са парите, а при демокрацията – гражданският вот. Интересите, на които се предполага, че служат, са различни. При капитализма това е частният интерес, а при демокрацията е публичният интерес.“ 

Това противоречие според Сорос е било по-несъществено донякъде след Втората световна война с всеобщото избирателно право, наложено от социалната държава, смекчила крайностите на капитализма. Глобализацията сега обаче ни връща към острите противопоставяния между капитализъм и демокрация. Това се проявява например във факта, че навсякъде товарът на данъците се измества от капитала към гражданите (данъците върху капитала намаляват, докато другите форми на облагане, особено върху потреблението, продължават да нарастват). Пазарният фундаментализъм подкопава демократичния политически процес, а от своя страна неефективността на политическия процес става допълнителен аргумент в полза на пазарния механизъм. „Институциите на представителната демокрация, които за дълго функционираха добре в САЩ и голяма част от Европа, са все по-заплашени, а гражданските добродетели, веднъж загубени, е трудно да бъдат възстановени“.

Можем да говорим за два етапа на деградация и разпад на либералната демокрация в глобален план.

В първия етап, започнал през 80-те години с глобализирането на капитала, се извърши преход от либерална към неолиберална демокрация, която е всъщност

маската на една глобална олигархизация

 

Това стана чрез следните пет основни механизма:

1. Неолибералната глобализация обезсили националните държави и политиците в тях, подчини ги на корпоративния капитал.

Ако вземем десетте най-големи икономики в света, ще видим, че сред тях е американската компания „Уолмарт“. Нейните годишни печалби са по-големи от тези на Австралия, Южна Корея, Индия.

Сред първите 30 икономики на света през 2015 г. 10 са на корпорации, съответно Wallmart (американска) – на 10-о място, State Grid (китайска) – на 14-о място, China National Petroleum (китайска) – на 15-о място, Sinopec Group (китайска) – на 16-о място, Royal Dutch Schell (холандска) – на 18-о място, Exxon Mobile (американска) – на 21-во място, Volkswagen (немска) – на 22-ро място, Toyota Motor (японска) – на 23-о място, Apple (американска) – на 25-о място, British Petroleum (британска) – на 27-о място.

През 2015 г. от 100-те най-големи икономики в света 69 са на корпорации и само 31 са на държави. При това скоростта на обезсилване на националните държави, а с тях и на демокрацията, е огромна. Година преди това съотношението е 63 корпорации срещу 37 държави. За 12 месеца броят на корпорациите, които са по-големи от държавите, се е увеличил с 6, а на държавите съответно е намалял с 6.

При тези темпове на промяна след десетина години може да се окажем в свят, в който 100-те най-големи икономики ще са не на държави, а на корпорации. Това се оказва смъртоносно за либералната демокрация. Голямата част от капитала в тези корпорации не се облага с данъци поради това, че се крие в офшорни зони или поради трансферни размени на стоки вътре в тях, а политиците са все по-безсилни в опитите да реализират обещанията, с които са избрани.

2. Глобализираният капитал разполага с гигантски лобита, които му позволяват да въздейства върху политиката. А тя съответно се превръща в техен инструмент – корпоративни марионетки променят закони и вземат решения в тяхна полза. Затова и корупцията се разраства в гигантски размери.

3. Глобализираните културни индустрии и идеологически апарати са под контрола на големи, най-вече американски корпорации. Те създават илюзия за „свобода“, като в същото време обработват глобалното масово съзнание в размери, невиждани в историята. Неолиберализацията ги поставя изцяло на пазарна основа и главният фактор за функционирането им не е истината, а печалбата. Тя съответно може да се получи, не ако на преден план се извеждат факти и истини, а като се манипулират масите със скандали и страхове, долнопробни опростачващи и оглупяващи населението шоу продукции, които спомагат за консумация на съответната медия. Ето защо с началото на разпадните процеси в неолибераната демокрация се появи и истерията във връзка с т. нар. фалшиви новини.

4. Създаден е нов мощен механизъм за поставяне под контрол на правителствата под маската на либерална демокрация. Това са хилядите финансирани от корпорациите, от американското правителство и различни други сили неправителствени организации в различните страни, които играят ролята на агентура за влияние, инструмент за извършване на „цветни революции“ и насочване в желаната посока на партии и институции – религиозни секти, тамплиери, масони, Ротари клубове, американски колежи и университети, всякакви фондации и аналитични и мозъчни тръстове. Така масовото идеологическо съзнание е обработвано от външни идеологически апарати, макар формално да се говори, че днес сме „свободни“ и „демократични“.

Налагат се различни форми на компрадорска неолиберална демокрация

, при която местните политици в много страни изразяват интересите на външни сили. Във формираното неолиберално идеологическо съзнание най-висшето състояние на човечеството е свалянето на ограниченията пред движението на стоки, работна сила, услуги, финанси с цел увеличаване на печалбата. Истинското общество е „отвореното“, за разлика от „затвореното“, „тоталитарното“, каквото е било до 1989 г. обществото в Източна Европа.

5. Функционирането на партиите и на политиците в най-висока степен е зависимо от финансовата подкрепа на различни групи капиталисти. И най-добре това може да се види в работата на американското правителство и Конгреса, представяни като образец за демокрация.

Неолиберализацията, поставяща политиката под контрола на глобалния капитал, рязко изостри противоречията. Разминаването между демократична форма и олигархично съдържание започва да се чувства все по-остро поради увеличаващото се количество губещи от глобалния пазар. Затова навсякъде в либералните демокрации изследванията показват, че днес доверието към политиците, плод на тази демокрация, е в пъти по-малко, отколкото преди няколко десетилетия. В САЩ последните изследвания на „доверието в институциите“ сочат, че по отношение на Конгреса, президентството, пресата, банките, училищата, църквите днес то е два пъти по-ниско, отколкото през 70-те години на ХХ век.

През 2012 г. дори възторженият гуру на либералната демокрация Франсис Фукуяма призна, че в САЩ президентът Обама и демократите обслужват единия процент най-богати, а републиканците са „купени от Уолстрийт“, неравенството е огромно и ги няма левите да вдигнат революция. 

Според проучване на „Галъп“ през 2016 г. в САЩ едва около 8% от избирателите имат доверие в американския Конгрес. Много автори вече дефинират сегашното състояние като постдемокрация“, „фрагментирана демокрация“, „олигархия“, „корпоратокрация“, „пост-истинна политика“, при която не фактите, не истините, не програмите, а манипулациите, лъжите, клюките, слуховете, маркетингът, шоуто, сплашването, страховете, образите на врага имат значение. Изследване на Принстънския университет завърши с категоричната оценка, че САЩ са олигархия.

Според данни на Евробарометър от 2004 г. само 33% от европейците имат доверие в своите правителства и само 38% се доверяват на своите парламенти, а доверието към институциите на Евросъюза е с тенденция към спад.

През 2014 г. доверието към правителствата намалява на 27%, а към парламентите – на 28 %.

Около една трета от европейците смятат, че са в риск от бедност, всеки десети се чувства напълно изоставен от обществото. Това е една от причините за възхода на протестния и популисткия вот навсякъде за фигури, които ефектно отхвърлят съществуващата политика.

В Италия например се бе стигнало до състояние, при което проститутките и мафиотите имаха повече доверие, а в Калифорния  избирането  на Арнолд Шварценегер за губернатор стана възможно, защото по онова време 39% от гражданите смятаха политиците буквално за „мошеници“. При това положение партиите все повече се превръщат в празни черупки, състоящи се от професионални елити. Това кара Мануел Кастелс да каже, че се върви не просто към „край на идеологиите“, а към „край на доверието“ (11). Не е случайно, че почти навсякъде в Европа, където политиците се опитат да проведат референдум в полза на ЕС, избирателите гласуват против. Този отрицателен вот по същество е вот против политиците изобщо, израз на недоверие и негативизъм към всичко, което те правят.

Публикуваният в началото на 2017 г. „Барометър на доверието“ – проучване, направено от маркетинговата фирма „Еделман“ през октомври-ноември 2016 г. сред 33 000 респонденти в различни страни, показва, че в глобален план има огромно падане на доверието към институциите на правителствата, бизнеса, медиите, неправителствените организации. Доверието в медиите (в 17 държави) е най-ниското, откакто се изследва този проблем (43%), доверие към правителствата имат средно 41% от респондентите. Рязко е паднало доверието също към бизнес лидерите и политическите лидери – то също е най-ниско, откакто се правят такива изследвания. Доверието към ръководителите на големите компании е паднало с 12% в глобален план до 37%, а доверие в правителствените лидери имат едва 29%. Изследването показва още, че 53% от респондентите са убедени, че цялостната система днес води до техния провал – тя е несправедлива и дава малко надежда за бъдещето. Дори сред елитите има загуба на вяра в съществуващата система – 48% от тези, които по доходи се нареждат в горната една четвърт, смятат, че системата се е провалила, същото твърдят 49% от хората с висше образование.

Имаме глобална криза на доверието.Тя започна с рецесията през 2008 г., но като втора и трета вълна на цунами продължава в резултат на глобализацията и технологичните промени. Сегашните популистки движения се подхранват от липсата на доверие в системата и от икономическите и социалните страхове, включващи корупцията (при 40%), имиграцията (при 28%), глобализацията (27%), ерозията на социалните ценности (при 25%) и скоростта на иновациите (при 22 %).

Мнозинството от глобалното население се тревожи, че може за загуби работата си в резултат на глобализацията (60%), липса на квалификация и умения (60%), имигранти, работещи за по-ниско заплащане (58%), преместване на работното място в страни с по-ниска цена на работната сила (55%), автоматизацията (54%).

Цикълът и мащабите на недоверието нарастват от появата на медийните „ехо-стаи“ в социалните мрежи, в които хора със сходни визии се нахъсват един друг и усилват нагласите си. Редица данни показват усилваща се дисперсия на авторитетите. Човек, който е същият като тебе по статус, се възприема за толкова достоверен източник на информация за ставащото например в една фирма, колкото е техническият или научният експерт – доверието към всеки от тях е едно и също, около 60%. Много по-ниско е доверието към мениджърския състав – 37%, а към лица от правителството е едва 29 %. Сред страните с най-голяма загуба на доверие в системата е Франция (72%), управлявана от ляво правителство, Италия (72%), управлявана също от ляво правителство (12).

Това води до един втори етап, през който навсякъде по света неолибералната демокрация е в състояние на упадък и разпад.

Робърт Макчесни нарече това, в което се превръща предходната либерална демокрация днес, „доларокрация“. Той я разбира като корпоративно подчинение на избирателната система, съчетано с налагането на пазарна логика на публичния живот. Тази

маркетизация на демокрацията

се съчетава според него с ширеща се деполитизация на американското общество. Макчесни смята, че „доларокрацията усилва три тенденции, заплашващи оцеляването на Америка: екологичната криза, военната експанзия и ерозията на гражданските свободи“ (13). Именно тя е предпоставка за ускорен растеж на неравенството, тъй като цялата икономическа политика е настроена така, че при разпределението на новосъздадения продукт нарастващата част отива към капитала, а не към труда, и то към определена част от представителите на капитала – единия процент (1% ) най-богати.

В своята книга „Демокрацията в упадък“ известният американски икономист Филип Котлър отбелязва, че светът „се характеризира с нарастваща концентрация на богатството, при което горните 1% от най-богатите могат да печелят повече от 3040 или 50% от доходите на останалата част на една страна. За САЩ това означава, че Конгресът се ръководи от концентрираното богатство, а не от народа, поради което и неговите членове нямат стимул да гласуват за една по-добра система… Демокрацията в нарастваща степен служи на тесните интереси на богатите“.

Дори във Великобритания, тази най-стара демокрация, днес не един и двама наблюдатели говорят за разложение на британските партии. То се проявява в намаляването на членския състав, ниското качество на представителството, посредствеността на политическия елит. Най-ярък израз това намери в резултатите от Брекзита, изненадали политическите елити.

Качеството на законодателството пада и много от новоприетите закони не работят.

За да се повиши избирателната активност, се провеждат предизборни лотарии. В Калифорния пък черпят избирателите с безплатни понички, печени пилета и други лакомства, за да ги примамят да гласуват и да повишат избирателната активност.

Кризата на представителството се проявява не само в засилващото се недоверие към политиците и политиката, но и в това, че изборите навсякъде стават процес, в който за привличане на избиратели все повече се ползват средства, които нямат нищо общо с рационалния избор – масовото включване в избирателните списъци на популярни фигури на футболисти, манекенки, артисти, журналисти, шоу звезди, естрадни певици, добили популярност участници във воайорското телевизионно предаване „Биг брадър“ и засилващата се роля на скандалите и компроматите, на негативната пропаганда и отричането на противника в предизборните кампании.

Не партийните програми, а рекламата, в т.ч. с трансексуални скандални фигури, изглежда като все по-значим фактор за привличане на избиратели. Рекламните и пиар агенциите изместват политическите органи, които би трябвало да предлагат програми и послания на кандидатите. Протича процес на деинтелектуализация на политическите партии, на нарастваща неспособност от тяхна страна да предлагат идеали и смисъл за човека. Тази неспособност се компенсира чрез ефектен политически маркетинг, шоу и конструиране на страхове от различни врагове. В тези условия навсякъде в Европа, от Великобритания до България, непрекъснато никнат партии-еднодневки, които се опитват да заменят отчайващо изхабените стари формации, като издигат примитивни популистки програми и се опират на богати спонсори (15).

С нарастващото социално неравенство и влошаване на позицията на предходната средна класа

, с доминацията на хората, които смятат, че техните деца няма да живеят по-добре от тях, се срива базисната светогледна нагласа, на която се основава възходът на либералната демокрация през ХIХ век, а именно вярата в прогреса, знанието, науката. Възходът на неолибералния капитализъм и кризата на либералната демокрация съвпаднаха с възхода на философските визии на постмодернизма, според които историята не върви в някаква позитивна посока, няма някаква насоченост и значими закономерности. В тази среда започна

завръщане на средновековни суеверия 

и загуба на вяра в научното познание

Скоростно в големи региони на света започнаха да се строят джамии и църкви. Хиляди млади хора виждат своето бъдеще не в секуларен свят, а в ислямски халифат. Българският премиер Борисов заяви, че „само Господ може да ни спаси“.

Текстът е от сп. „Ново време”

(Продължава в следващ брой на ЗЕМЯ)

Ваня Кастрева: Нов алгоритъм ще смята бала за гимназия

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6177794

Ваня Кастрева: Нов алгоритъм  ще смята бала за гимназия30 от 277 училища в София нямат видеонаблюдение С шефката на регионалното управление на образованието в София Ваня Кастрева разговаря Ярослава Прохазкова - Г-жо Кастрева, колко ще са първокласниците в София наесен? - Броят на първокласниците е динамична величина. Не може да предвидим дали всички подлежащи 6-годишни деца ще се запишат в софийските

Прогноза за времето - 19 април (сряда)

https://www.actualno.com/society/prognoza-za-vremeto-19-april-srjada-news_606508.html

Облачността ще е значителна. Главно в западната половина на страната, а привечер и на места в източните райони ще има валежи от дъжд. Ще духа умерен до силен изток-югоизточен вятър. След обяд, в северозападните райони, вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и с него ще

Стрелба с убити в САЩ, нападателят крещи "Аллах Акбар"

https://vesti.bg/sviat/amerika/strelba-s-ubiti-v-sasht-napadateliat-kreshti-allah-akbar-6068059

39-годишният мъж крещял „Аллах е велик” при ареста си, но според местната полиция е рано да се каже дали нападението е терористичен акт

И ето КОЙ пристига... (СНИМКИ)

http://clubz.bg/52971-i_eto_koj_pristiga_snimki

По риза и преметнал сако на първия ден на 44-ия парламент се появи и бизнесменът и отново депутат от ДПС Делян Пеевски. Той престана да се появява на работното си място в миналото Народно събрание след като на 22 февруари 2016 г. тогавашният главен секретар на МВР Георги Костов съобщи, че Пеевски е заплашван. След това и получава охрана заради заплахи, че ще бъде похитен. Последно Пеевски е регистриран в Народното събрание на 19 февруари 2016 година - т.е. преди 14 месеца. 

Въпреки опасността за живота си обаче депутатът от ДПС се прежали и отново се кандидатира за парламента. При това като водач на две листи. Само преди дни свързваният с него "Булгартабак холдинг" спазари и продажбата на "Бритиш Американ Табако" на популярните марки цигари на "Булгартабак" Victory, Eva Slim и GD и т.н. за 100 млн. евро.

Бившият министър Бойко Ноев наскоро призова презизентът Румен Радев да каже защо продължава да пази Пеевски - вече повече от година.

 

И ето КОЙ пристига...

http://clubz.bg/52971-i_eto_koj_pristiga

По риза и преметнал сако на първия ден на 44-ия парламент се появи и бизнесменът и отново депутат от ДПС Делян Пеевски. Той престана да се появява на работното си място в миналото Народно събрание след като на 22 февруари 2016 г. тогавашният главен секретар на МВР Георги Костов съобщи, че Пеевски е заплашван. След това и получава охрана заради заплахи, че ще бъде похитен. Последно Пеевски е регистриран в Народното събрание на 19 февруари 2016 година - т.е. преди 14 месеца. 

Въпреки опасността за живота си обаче депутатът от ДПС се прежали и отново се кандидатира за парламента. При това като водач на две листи. Само преди дни свързваният с него "Булгартабак холдинг" спазари и продажбата на "Бритиш Американ Табако" на популярните марки цигари на "Булгартабак" Victory, Eva Slim и GD и т.н. за 100 млн. евро.

Бившият министър Бойко Ноев наскоро призова презизентът Румен Радев да каже защо продължава да пази Пеевски - вече повече от година.

БСП подготвя 10 проектозакона за доходите и бедността

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279013_%D0%91%D0%A1%D0%9F+%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%B3%D0%BE%D1%82%D0%B2%D1%8F+10+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B5%D0%BA%D1%82%D0%BE%D0%B7%D0%B0%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%B4%D0%BE%D1%85%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D1%82%D0%

 Георги Гьоков е роден през 1961 г. Завършва инженерство в Техническия университет в Габрово. Бил е общински съветник и директор на Бюрото по труда в Стара Загора. Депутат в 42-рото и 43-тото Народно събрание. Народен представител в 44-тото Народно събрание от листата на "БСП за България" за Стара Загора.


"Предизборните обещания се подмениха със следизборни пазарлъци за власт и постове"

- Г-н Гьоков, анализирайки следизборната ситуация, какво да очакваме по отношение на пенсиите през следващите няколко години?
- Изборите останаха в историята. Резултатите са ясни. Основната част от доверието и концентрирането на гласовете отиде при основните политически партии - ГЕРБ и БСП. Т.нар. патриоти, които са по-скоро националисти, и популистите от "Воля" получиха доста по-ниски резултати от очакваните въпреки засилената и сериозна кампания, в т.ч. играейки си със страховете на хората, с циркове по границата, с цирковете с цените на бензина и какво ли още не, което по-скоро отдръпна хората от тях.
Правилата на демокрацията ни задължават да поздравим победителите. Макар никой българин да не се съмнява, че и тези избори бяха съпроводени от масово купуване на гласове и с редица други фалшификации и манипулации, водещи до изкривяване на резултатите. По-важното е всеки нов избор да ни води към по-добро за България, пък ако ще и избраните да са пак същите. Но ако съдим и от резултатите, и от победителите - "надежда всяка оставете", че грубата реалност ще бъде променена.
- Звучи страшно, макар и не неочаквано.
- Да, сега на дневен ред е да ни управляват. И както все повече е видно, пазарлъкът сериозно е напреднал и до седмици ще са готови с управляването. Повече от сигурно е, че ГЕРБ и ОП ще съставят правителство въпреки сериозните разминавания в предизборните им програми. Сигурно е и че ДПС ще "подкрепя", а ролята на Марешки и "Воля" като че ли засега е само за парламентарна подкрепа, но не е изключено да бъдат привлечени, като им се дадат по-ниски позиции във властта. Даже може да не се съмняваме, че така съставеното правителство може да се окаже по-стабилно от първоначалните очаквания и по-дълговечно, отколкото може да понесе отруденият български народ. Но на всички трябва да е ясно, че стабилност, за каквато се апелира сега, в никакъв случай не значи развитие в положителна посока и прогрес, а по-скоро значи застой и предвидимост в икономическата, социалната и най-вече във външната политика. Т.е. стабилни нива на корупция, сериозна роля и влияние в политическия и икономическия живот от страна на монополите, устойчиво неглижиране на социалните проблеми и почти никакви решения за преодоляването им.
На фона на тази обстановка останаха като медийни димки и празни приказки в публичното пространство постановките, че има конфликтни точки в преговорите за коалиция между ГЕРБ и "Обединени патриоти" - НФСБ, "Атака" И ВМРО, и това са изборните закони, политиката по доходите и пенсиите. В бъдещата коалиция са постигнали съгласие за пенсиите, похвалиха се самите преговарящи. Договорката е за 180-200 лв. минимална пенсия, като първоначално "Обединените патриоти" настояваха за 300 лв.
- Не е ли странно, след като ГЕРБ държаха замразени няколко години пенсиите по времето на Симеон Дянков и в миналото правителство?
- Да, но сега договорката за 180-200 лв. е определена като "пълно съгласие" и "взаимен компромис" по една от най-спорните теми - за нивото на пенсиите. Не става ясно, но остават съмнения, че заради "компромиса" на патриотите те ще получат така желаното от тях Министерство на отбраната и със сигурност и "още нещо". Следва един съществен въпрос и той е дали само минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст по чл. 68, ал. 1 ще се увеличи от 165,25 на 200 лв., или ще бъдат увеличени и всички останали пенсии?
- И?
- Според неофициално обявени разчети на НОИ, ако се увеличат само минималните пенсии, ще са необходими по около 23.5 млн. лв. месечно, или 282 млн. лв. годишно. А пенсионерите, които са на минимална пенсия, ще се увеличат от около 565 500 на около 800 000 и ще са 39 на сто от всички пенсионери в България. Ако увеличението е съпроводено с индексирането на всички пенсии с 21% (какъвто е процентът на нарастване на минималната пенсия) ще са необходими около 145 млн. лв. месечно за т.г. и между 1.7 и 1.9 млрд. лв. за всяка следваща година... Защо и в името на какво (освен, разбира се, Министерството на отбраната и "още нещото") "Обединени патриоти" отстъпиха от първоначалното искане за 300 лв. минимална пенсия? Няма смисъл да гадаем в момента за политическите им пазарлъци, защото истината ще лъсне, и то съвсем скоро. Вече е очевидно, че предизборните обещания се подмениха със следизборни пазарлъци за власт и постове. По важно е дали по време на изборната кампания, когато усилено облъчваха електората с това послание, не им беше известно, че за това искане, само за увеличение на минималната пенсия с 81,5% (от 165,25 на 300 лв.) са необходими около 132 млн. лв. месечно, а при индексация и на останалите пенсии - между 6.2 и 6.8 млрд. лв. годишно. Ако не им е бил известен този факт, няма как да се гледа на тях като на сериозна политическа сила, която се готви да управлява страната. А ако е бил известен, няма други думи за тези им действия освен откровен предизборен популизъм. Важно е и на каква цена загърбиха твърдението си, че в момента в България има една абсурдна ситуация, при която само през последните 4 години 300 000 пенсионери са изпаднали под линията на бедност. И че това не може да не бъде проблем за държавата. И как тръгнаха точно с това да правят компромиси. Може би точно тук трябва да се обърне внимание, че прагът на бедност е 314 лв. и "компромисният" вариант за минимална пенсия (180-200 лв.) е съществено под него (с близо 57%). Нищо, че ще "полагат усилия в посока сближаване на минималната пенсия с прага на бедността".
- Има ли яснота дали въпросното увеличение се отнася само за минималната пенсия за стаж и възраст?
- Ако е така, няма как да не бъде породена несправедливост и противопоставяне. Ако останалите пенсионери, които са се осигурявали 40 и повече години на високи заплати, не получат пропорционалното увеличение на пенсията си, ще се отприщи взрив от обществено недоволство. Реалният ефект ще е нов спад на доверието в пенсионната система и намаляване на мотивите за осигуряване. Все повече хора ще предпочитат в бъдеще да се осигуряват на минимална заплата и да чакат благоволението на някое правителство да вдига минималната пенсия. А за осигурителната система едно от най-необходимите неща е връщане на доверието в нея. Т.е. да си готов да плащаш, защото знаеш, че ще получиш насреща адекватни услуги при необходимост и няма да се налага осигурените и пенсионерите повторно да финансират осигурителните си права през платените данъци и потребление.
- Все пак как според вас се стигна до числото 200 за минимална пенсия?
- Единственият отговор е, че то е плод на пазарлъци, а не на сериозни експертни анализи и оценки.
- В предизборната си програма БСП обеща да преизчисли пенсиите и както стана преди 7-8 години, още веднъж да намали разликите между новите и старите пенсии. Колко би струвало това на държавата?
- По изчисления на "БСП за България", за да се случи това осъвременяване на пенсиите, ще са необходими около 800 млн. лв. годишно, а пенсиите ще се повишат между 20 и 30%. Опонентите ни от ГЕРБ през цялата изборна кампания ни атакуваха и ни питаха откъде ще вземем парите за това осъвременяване. И сега, ако въобще се стигне до планираното увеличение на пенсиите, съпроводено с индексирането на всички пенсии, ще са необходими между 1.7 и 1.9 млрд. лв. годишно.
- Откъде според вас биха дошли тези пари?
- И ние това питаме: ГЕРБ oткъде ще вземе парите за това увеличение. Твърденията, че това ще стане със средствата, спестени от неправомерно отпуснати инвалидни пенсии, звучи смехотворно.
Хората са запознати с нашите - на "БСП за България", политики, които ще отстояваме още от първия ден на това Народно събрание. Цялата ни предизборна програма се превръща в законотворчество. Готови сме за внасяне в Народното събрание на поне 10 законопроекта: като на първо място поставяме доходи и бедност. Внасяме предложение и ще провокираме дебат за преизчисляване на пенсиите, за компенсация на доходите във връзка с увеличение на природния газ и повишаване на цените, за обвързване на майчинството с минималната заплата, за повишаване на енергийните помощи. И по други теми, като образование (изменение на закона за училищно и предучилищно образование така, както сме обещали в кампанията - един учебник, връщане на средствата в държавните и общинските училища), икономика (закони за подпомагане на българския малък и среден бизнес - промени в действията на Банката за развитие, закона за храните и за подпомагане на българското производство, закон за публичните предприятия), вътрешна сигурност и ред и т.н., сме готови и внасяме веднага предложенията си.

Без ток днес във Варна и областта ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=349118

Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, днес - 19 април ще бъде прекъснато електрозахранването в няколко района на Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък: - от 08:30 ч.

Тома Томов: Депутатите от Оборище ни гледат

http://clubz.bg/52970-toma_tomov_deputatite_ot_oborishte_ni_gledat

234 депутати се регистрираха за първото заседание на 44-ото Народно събрание. То бе открито от журналиста Тома Томов, който е най-възрастният депутат.

"Възрастта ми дава няколко минути. Представете си на каданс как целият този декор около вас изчезва. През кладенеца на времето отиваме там, където е наченато възкресението на българската държава - Оборище. Първото законодателно българско народно събрание. Председател на този парламент е благородният Панайот Волов. Депутаитите са разположени амфитеатрално по буките. Не момчетии, не луди глави. Не мислят за кариера, не сключват сделки, не правят компромиси", каза Томов.

И припомни думите на Захарий Стоянов, че "моите оборищенски депутати са ангели. Единственото възнаграждение им бяха грозната бесилка и заптийския камшик"

 

Томов изтъкна, че това е висока летва.

"Има видим, има невидим свят. Тези български ангели гледат нас. Ревностно искат да успеем, да не се спънем, да не се провалим. Трябва най-сетне да оправим дома ни. Да си върнем децата, които натирихме по света", заяви Томов.

Депутатите се заклеха в 10.07 ч.

234 се регистрираха.

Първият по рода си карвинг фестивал на смеха

//dariknews.bg/regioni/gabrovo/pyrviiat-po-roda-si-karving-festival-na-smeha-2018172

Първият по рода си карвинг фестивал на смеха ще събере участници от Балканите в Центъра на България – Габрово.

Предварително направени произведения от гравирани плодове и зеленчуци, ще бъдат изложени по време на Международния фестивал на хумора и сатирата.

Всички състезатели

Мартин Луков претърпя успешна операция

//dariknews.bg/regioni/ruse/martin-lukov-pretyrpia-uspeshna-operaciia-2018173

Вратарят на „Дунав“ Мартин Луков претърпя успешна операция.Интервенцията бе извършена от един от най-големите специалисти в България в областта на спортната травматология и колянната хирургия доц. д-р Антони Георгиев в Университетската болница „Софиямед“ в столицата.
Както вече съобщихме, Лу

ОТКЛЮЧЕНИ ГЛАСОВЕ

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/otkliucheni-glasove-2018174

ОТКЛЮЧЕНИ ГЛАСОВЕ /VOICES UNLOCKED/ UNGEHÖRTE STIMMEN е един проект на Гьоте-институт България 

Поредицата тематизира сложната тема за (не)видимото присъствие на репресивните тайни служби в живота по времето на комунизма в бившата ГДР и България - през призмата на български и не

Община Кюстендил изплаща възнагражденията на членовете на СИК

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/obshtina-kiustendil-izplashta-vyznagrazhdeniiata-na-chlenovete-na-sik-2018177

Започна изплащането на възнагражденията на членовете на СИК в община Кюстендил. Близо 1000 души участваха в изборния процес на 26 март, когато избирахме новите 240 депутати за 44- то Народно събрание. Секционните комисии в общината бяха 111.

Народните представители с

Горна Оряховица се включва в националната инициатива „България пее”

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/gorna-oriahovica-se-vkliuchva-v-nacionalnata-iniciativa-bylgariia-pee-2018176

Горна Оряховица ще се включи във второто издание на „България пее – 2017”, организирана от Българския хоров съюз. Тази година инициативата ще се проведе в дните от 21 до 23 април в цялата страна. Мотото отново е „Заедно”, с акцент „Да подкрепим българската музика”.

Горна Оряховица ще

Каракачанов: Не е воден конкретен разговор колко и кои министерства ще са за ОП

//dariknews.bg/novini/bylgariia/karakachanov-ne-e-voden-konkreten-razgovor-kolko-i-koi-ministerstva-shte-sa-za-op-2018178

ГЕРБ и Обединените патриоти не са водили конкретен разговор колко министерства ще имат „Патриотите” и кои да бъдат те. Това заяви пред NOVA съпредседателят на ОП и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов. Той припомни, че през 2005 г. е отказал министерски пост,

Жълт код в 10 области заради проливни валежи

https://www.actualno.com/vidin/jylt-kod-v-10-oblasti-zaradi-prolivni-valeji-news_606506.html

Жълт код е обявен за 19 април в 10 области на Западна България заради проливни валежи, съобщи БГНЕС. Кодът е в сила за областите Видинска, Монтанска, Врачанска, Плевенска, Ловешка, Пернишка, Кюстендилска, София-град, София-област и Благоевградска. В тези области се очакват знач

И го удариха на маркетинг…

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279012_%D0%98+%D0%B3%D0%BE+%D1%83%D0%B4%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%85%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%BC%D0%B0%D1%80%D0%BA%D0%B5%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B3%E2%80%A6

 Българската политическа класа се срещна със своята нелегитимност

 
Плевнелиев има една историческа заслуга пред България. Без да жали усилия, той успя да докаже на всички, че България няма нужда от президент. Затова неговият приемник излъчва такава радостна светлина – защото, когато гледам българския президент, аз продължавам да осъзнавам, че не виждам Плевнелиев и изпитвам вътрешна благодарност за това.
 
Но това скоро ще свърши. Много скоро българският президент ще трябва да свети не с това, което не е, а с това, което е. Предстои да видим как ще го направи. А ако още известно време българската политическа класа не направи правителство, българите ще започнат да се досещат и за следващата пикантност, а именно, че можем и без правителство. Българската политическа класа се срещна със своята нелегитимност.
 
Серията от политически разочарования за българското общество не е спряла. Даже напоследък се задълбочи. Има и един нов ефект. Два-три дни след последните избори българите се оказаха принудени да осъзнаят, че ако чакаме някаква промяна, тя няма да дойде по този начин; че днешната българска политическа машина не може да гарантира промяна. А българската политическа система беше измислена преди време именно като инструмент на Голямата промяна, като механиката, която да доведе в България бъдещето. След последната си поява на сцената днешната българска политическа система вече стои като вариант на статуквото, а не като гарант дори и на най-малката промяна.
 
Тази система има намерение да възпроизвежда само себе си и нищо друго. Тоест в България вече има две общества. Едното е обществото на политическата реалност, в което живеем всички ние – и без да сме кантианци, се съгласяваме, че Принципът на реалността и Принципът на властта са едно и също нещо.
 
Второто е в реалността на шоупрограмите, на Слави Трифонов, на Обществото на спектакъла, на омбудсманите, които раздават справедливост. Всичко това се намира в разредената атмосфера на илюзиите, където дори не ни е интересно да поглеждаме.
 
В България живеят две общества – обществото на „Високата българска политика“, където нищо особено не се случва, освен че се споделят европейски пари, и обществото, което живее всекидневния си живот. Той не е политически, а битов и е свързан с решаване на непрекъснати проблеми. Между българската политическа класа и българското общество вече няма почти никакви допирни точки. Накратко казано, ние вече знаем, че днешната политика не е механизъм за промяна.
 
Подредбата на местата в кабинета не е политика, а по-скоро управленска технология. Кой точно ще стане силов вицепремиер и кой ще играе ролята на Меглена Кунева – това е въпрос, който не би могъл да вълнува сериозните хора. На мястото на обезсмисления дневен ред на умиращата българска вътрешна политика мощно се намеси геополитическият дневен ред на балканския и европейския регион. Тоест геополитиката се намести някак неусетно, но напълно властно и убедително там, където трябваше да бъде вътрешнополитическият дневен ред на българското общество. Днес българският културно-политически живот е живот в сянката на Голямата геополитика. И теоретично, и аналитично погледнато, можем да очакваме истинските промени да настъпят в резултат на геополитически промени, проблеми или дори сътресения. Дори и Корнелия Нинова да победи на следващите избори, никой не очаква да се промени нещо съществено.
 
На последните избори фактически се сблъскаха не доктрини, не образи и не модели на желаното бъдеще. ГЕРБ и БСП имат един и същи образ на желаното бъдеще, като разликата между тези два образа е само в това кой точно стои начело на дългата банкетна маса. Отбор „Б“ се опита да изтласка отбор „А“, но не успя. Не бяха достатъчно настоятелни и твърде много заложиха на т.нар. нови лица, което е типичен маркетингов подход. Последните избори минаха под знака на политическото откровение на един вдъхновен политически „мислител“ от близкото минало – Антон Кутев. Той като един Колумб откри, че политическият маркетинг не се различава много от търговския маркетинг. На „Позитано“ се утвърди разбирането, че маркетингът все си е маркетинг, без особени разлики. И го удариха на маркетинг. Защото да сложиш Елена Йончева, проф. Иво Христов и Тома Томов начело на листите си е маркетинг, а не политика. И ако подхождаш към процеса като към маркетинг, получаваш маркетингови резултати. Така не се побеждава и аз съм изненадан, че Корнелия Нинова не се е досетила за това. По-странно е, че онези, които зад гърба й носят бремето да мислят, не са се досетили също – технолозите Георги Гергов, Румен Овчаров… Кампанията на БСП и партньорите й беше тържество на политическия маркетинг. Получи се онова, което нямаше как да не се случи. Когато принципът на политическата заявка е от маркетингов тип, най-важни са политическата зестра и политическият ресурс на управляващите. Тоест оказа се, че административният ресурс на управляващите тежи повече от маркетинговите хитрости на претендентите.
 
(От интервю на Антоанета Киселинчева в a-specto)

Пием и пушим по-малко, храним се по-здравословно

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279011_%D0%9F%D0%B8%D0%B5%D0%BC+%D0%B8+%D0%BF%D1%83%D1%88%D0%B8%D0%BC+%D0%BF%D0%BE-%D0%BC%D0%B0%D0%BB%D0%BA%D0%BE%2C+%D1%85%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%BC+%D1%81%D0%B5+%D0%BF%D0%BE-%D0%B7%D0%B4%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BE

 Според НСИ годишният доход на българина е 5167 лева

На годишна база се увеличават разходите за здравеопазване и данъци

Пием и пушим по-малко и се храним по-здравословно, показва проучване на Националния статистически институт (НСИ).

През миналата година в сравнение с 2015 г. на човек се падат средно по 27,3 л алкохол за цялата година, а потреблението е намаляло средно с 1,9 л на човек от домакинство. В същото време българите пушат по-малко, като средно на човек от домакинство се падат 639 броя цигари спрямо 647 през предходната година.

При храните се забелязва тенденция към по-здравословно хранене. Консумацията на хляб и тестени изделия намалява с 1,5 кг и достига 88 кг средно на човек, а се увеличава тази на плодове и зеленчуци съответно с 1,4 и 1,6 килограма.

През миналата година българинът е изял средно 32,5 кг месо, което е със сто грама по-малко, отколкото през 2015 г.

Разходите, свързани с жилището (вода, електроенергия, горива, жилищно обзавеждане и поддържане на дома), са 856 лв. средно на лице от домакинство, което е с 2% повече спрямо 2015 година. В сравнение с 2008 г. тези разходи са се увеличили 1,5 пъти, което се дължи предимно на разходите за електроенергия и горива. На годишна база се увеличават разходите за: данъци – с 6,9%, здравеопазване – с 6%; съобщения – с 4,5%, социални осигуровки – с 4,4%, и облекло и обувки – с 4,2%, показват още данните на НСИ.

През 2016 г. годишният общ доход средно на лице от домакинство е 5167 лв. и нараства с 4,3% спрямо 2015 г., а разходите са се увеличили с 1,9% до 4755 лв.

90% от домакинствата живеят в собствено жилище
В селата има повече къщи с интернет, отколкото с канализация

През 2016 г. в собствен дом живеят 89,7% от домакинствата в България, а 8,2% притежават и второ жилище, показват данните на Националния статистически институт.

67,5% живеят в двустайни и тристайни апартаменти, а гаражи имат 21,5% от домакинствата в страната.
С електричество, вода, канализация, баня и тоалетна в жилищата разполагат 75,3% от домакинствата в страната. Според националната статистика в селата има повече къщи с интернет (31,9%), отколкото с централна канализация (29,8%). В градовете домашен интернет има в 59% от жилищата.

Клети ми, клети „академици“

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279010_%D0%9A%D0%BB%D0%B5%D1%82%D0%B8+%D0%BC%D0%B8%2C+%D0%BA%D0%BB%D0%B5%D1%82%D0%B8+%E2%80%9E%D0%B0%D0%BA%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D1%86%D0%B8%E2%80%9C

 Колега, „социологията е наука в сферата на услугите“, обичаше да се шегува един от „именитите експерти“

Колко е тъжно да си „учен“ в съвременна България. Сърцето ми се къса понякога. Вярно е, че понятието „учен човек“ в обществото ни в последните десетилетия придоби множество различни нюанси.

От една страна, засяга крехкия процент образовани граждани, които ежедневно усещат на гърба си бича на плиткоумието и езиковата немарливост на съвременното българско битие. Хората наоколо. Които са още тук. По-млади, по-зрели; някои с перспективи за бърз персонален износ зад граница във всеки момент (с единия крак навън, както се казва) или за самодоволно пръхтене „във фитнеса“ след пореден ден на доволно платена, отдалечена от родното всекидневие работа. Едни успяват да развиват успешен, но скромен бизнес, за да не се набиват на очи; има широко скроени хора, осъзнали от колко много други точки на планетата можеш да си представиш България; има и нискочели потомци на номенклатурчици, похарчили „парите“, за да се „изучат на Запад“ и завърнали се да опъват горепосочения бич. Все „учени хора“, доволни да получават признание за работата си с достойно за възможностите им заплащане.

От другата страна на понятието „учен“ стои образът на „онези феодални старци“ (както ги нарече навремето един дребен политически опортюнист) от НАСА (добре де, БАН), преподавателите във вузовете, част от колегите им от основното и средното образование, професорите, докторите, лаборантите, асистентите и т.н. (да не се обиди някой) – вкратце, „академичната общност“. „Колегите“ на всеки, тръгнал да търси и намира познанието. Което в България отдавна си е просто бизнес. От бакалския тип.

За тъжното битие на „учените“ през годините на прехода свидетелства най-много моралната упадналост на обществото ни 27 години след началото му. Преследването на духовни и научни постижения в името на националното достойнство, интерес или дори прогрес беше изоставено в името на личното самосъхранение.
„Академичната общност“ обаче не се даде току-така и къде по-бързо, къде по-бавно – по ред причини – започна да се преориентира към пазарната икономика. Голяма част от специалистите в точните науки – химици, физици, математици, архитекти, инженери – бързо-бързо започнаха да превалят границата към по-тучните западни пасища, където знанията и уменията могат бързо да бъдат оценени по достойнство. Същите масово го практикуват и до днес.

Но за техните колеги хуманитаристите настъпи катастрофа – от историци и археолози до юристи и икономисти през философи, филолози, политолози, социолози и прочие теоретици на социума. Част от умелите практици в тези области успяха да се окопаят в действителността, но множество повелители на празното говорене загубиха почва под краката си.

И понеже така и така си идваха от „държавата на висшистите“, нищо не можеше ги спре да си продължат в тази посока. В крайна сметка вече не опира до „партийната линия“, а до „просто бизнес, д-р Джоунс“. Говори ми ти за професионална етика или морал. Хеле пък държавата като им „разреши“ да печатат дипломи срещу пари и да откриват университети – „отиде, та се не виде“! Ако не умеем да влагаме, за да печелим от знанията, защо да не обезценим образованието за персонална облага!

И постепенно проказата навлезе навсякъде. Икономическите дисциплини у нас никога не са губили популярност и паднаха първи жертви на посредствеността. Последваха ги юридическите и философските и така нататък. Знаете ли онзи преправен стар виц – двама се срещат в Лондон в ХХІ век и се заговарят на неразбираем за околните английски език ,докато не разберат че са завършили един и същи частен български университет.

За честта на стотиците честни и почтени членове на родната академична общност трябва да подчертая, че позицията ми не е злонамерена по никакъв начин. По-скоро е съпричастна. У нас битува един особен парадокс, олицетворяван най-добре от контрапункта на поговорките „една птичка пролет не прави“ и „една крастава овца цяло стадо окрастява“. Един-самин тръгнал за добро никога няма да „оправи нещата“, но дошъл ли е да пакости, жална ни майка!

Персонално, през университетските си години (близо 20 назад) съм срещнал немалко достойни преподаватели, които са ми създали необходимите стимули да продължавам да преоткривам знанието във всеки миг от живота си. Хора, с чието познанство и напътствия се гордея. Но съм попадал и на немалко плитки опортюнисти, които с личен пример тласкаха всички около себе си към развала. Грантаджии, авантаджии, различни гешефтари – „академици“, които създаваха дребни персонални култове в търсене на млади „последователи на мрачните изкуства“, които да понесат факела на делото им. И с годините ги намериха.

Колега, „социологията е наука в сферата на услугите“, обичаше да се шегува един от „именитите експерти“ по темата преди години. От елементарен цинизъм репликата стана действителност за буквално хилядите „социолози“, произведени от родните вузове в последното десетилетие и половина. Представете си какво е в главите на стотиците юристи, икономисти, политолози и пр., които се дипломират в българските университети всяка година.

Старите академични чакали обаче отшумяват прогресивно от година на година – кого го настигне „съвестта“, кого алкохолът – и на тяхно място идват „последователите“. По ранг и възрастов признак, разбира се. Защото държавата може да няма нужда от толкова хуманитаристи, но и те трябва да ядат. А как да стане тази работа, ако не проституират знанията и уменията си за който иска да ги купи.

И така „шайка преподаватели“ от Популярен частен университет, като уважаващи себе си български академици, си регистрирали фондация, заложили на думите „демократично“ и „антидемократично“ (защото така ще го хареса „господарят“) и поискали 500 000 лева, за да оправдаят съществуването си в горепосочената „общност“. Резултатът е публикуваният преди седмица доклад за чуждо ползване за демократичния дискурс на медиите в България. Което само по себе си би било благородна кауза, ако авторите на „научния труд“ не се бяха попрестарали да угодят на теляка от „Америка за България“.

Обективност? Забрави! „Медиите в България“ са подбрани само за нуждите на авторите – несъмнено е търсено разнообразие с цел покриване на по-широк спектър. Което за тези изгладнели „академици“ означава следното – един платен сайт за руски пропагандни публикации, две български коментарни страници с бутикова посещаемост, едно ляволиберално списание, един утвърден партиен всекидневник, една „таблоидна“ информационна агенция и най-старият в обращение печатен вестник в републиката. Който държите в ръцете си. Особено изключение от „анализа“ са медии, които вече се финансират от „Америка за България“ – хванали ли са се здраво за американската какалашка, няма как да не са демократични, защо да ги разглеждат „академиците“. Липсват и конкретни компоненти от масово застъпена медийна група, известна с конфликта си с онези „на какалашката“, но явно и „учените“ не са искали да се набиват на очи.

Придворните на властта медии също отсъстват от уравнението, както и всички масови телевизии, които са най-големия проводник на плиткоумна пропаганда от всякакъв характер.

Но това не е попречило на десетимата „учени“ да си сложат имената под доклада, за „да вземат парите“. Най-вероятно, след като са видели обема, без да го четат. Колкото и от младите си 20-годишни дихатели да са използвали за компилирането му, качествата им на преподаватели прозират отвъд съдържанието. (Мигар някой вярва, че самовлюбени „академици“ ще седнат да пишат научен труд). Но да бъдем откровени – като автор, засегнат многократно в „изследването“, трябва да призная, че дадените примери за мои и на колеги „антидемократични публикации“ граничат с абсурда. Значи, ако защитаваш суверенното право на страната и народа си да не се съобразяват с външната политика на САЩ или големите европейски държави в името на собствените си национални интереси, си „антидемократичен“. Но ако защитаваш същата позиция спрямо Русия, въобще не влизаш в отчета, защото няма да им излезе уравнението пред господаря. Жестоко!

Иначе благодаря на младите колеги, писали доклада за менторите си, за включването ми в една група с Джефри Сакс, Джордж Фридман, Оливър Стоун, Джоузеф Стиглиц и прочие публикувани на български език „недемократични автори“ – без вас като критерий на 43-тия паралел нямаше как да се надявам на подобно признание.

В Канада тръгна процес срещу многоженци

https://www.actualno.com/curious/v-kanada-trygna-proces-sreshtu-mnogojenci-news_606514.html

Съдебен процес срещу двама канадски мормони, единият от които призна, че има 24 съпруги и 146 деца, започна в Кранбрук, Британска Колумбия. Уинстън Блекмор и Джеймс Марион Олер, които имат съответно 24 и 4 съпруги, не се признаха за виновни още в началото на процеса, който се пред

Реджеп Ердоган – Разединителят

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279009_%D0%A0%D0%B5%D0%B4%D0%B6%D0%B5%D0%BF+%D0%95%D1%80%D0%B4%D0%BE%D0%B3%D0%B0%D0%BD+%E2%80%93+%D0%A0%D0%B0%D0%B7%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D1%8F%D1%82

 С победата на референдума в неделя турският президент Реджеп Ердоган е на път да се превърне в едноличен ръководител на страната си и да получи огромни правомощия, които да упражнява поне до 2029 г. Успехът на Ердоган да прокара конституционни промени с минимална разлика във вота обаче разедини по безпрецедентен начин гражданите на привърженици и противници на инициативата.

Дългогодишният турски лидер е описван като световен шампион в печеленето на избори в тежка категория. Триумфът на народното допитване на 16 април е 12-и пореден след местни избори, парламентарни, два други референдума и президентски вот. Но със засилването на хватката си върху властта Ердоган печели все повече противници – и у дома, и в чужбина.

Първо бяха ударите срещу армията – пазител на светската държава, известни като делата “Чук” и “Ергенекон”, които той използва, за да ограничи политическите правомощия на военните.

Изпълнените с насилие протести срещу авторитарното му управление през 2013 г. доведоха до остри критики от страна на Евросъюза и сложиха спирачка на усилията за присъединяване към общността. В същото време тежки думи на Ердоган по адрес на ЕС разделиха турците по въпроса искат ли изобщо членство в съюза.

Провалът на примирието с Кюрдската работническа партия (ПКК) през 2015 г. взриви и без това неспокойния югоизток на страната и днес там терорът е всекидневие. А неуспелият преврат от миналия юли окончателно отцепи от обществото стотици хиляди турци, обявени за гюленисти – последователите на бившия съюзник и настоящ кръвен враг на Ердоган Фетхуллах Гюлен.

Реджеп Тайип Ердоган се ражда на 26 февруари 1954 г. в истанбулския квартал Касъмпаша, където семейството му се мести да живее от черноморската провинция Ризе, Североизточна Турция. Част от детството си Ердоган прекарва в Ризе, тъй като баща му – ревностен мюсюлманин, служи в бреговата охрана. Когато е на 13 години, семейството се връща окончателно в Истанбул, където през 1973 г. завършва професионална религиозна гимназия. След това получава бакалавърска степен по бизнес администрация във висшето училище “Аксарай”, днес вече Университет “Мармара”. Опозиционери твърдят, че тогавашният статут на учебното заведение не му е позволявал да издава бакалавърски дипломи, и оспорват образованието на Ердоган.

В младежките си години Ердоган играе в местния футболен клуб “Касъмпаша”, чийто стадион днес е кръстен на негово име. “Фенербахче” иска да го вземе в своя отбор, но баща му не позволява. През 1978 г. Ердоган се жени за съпругата си Емине, с която имат двама синове и две дъщери.

Докато учи и играе футбол, бъдещият лидер се присъединява към антикомунистическа организация, която вижда в масоните и юдаизма най-голямото зло. След това последователно е част от две понастоящем забранени ислямистки партии. През 1994 г. е избран за кмет на Истанбул, където се заема с инфраструктурни проблеми, вместо да се бори със светския характер на държавата. В края на мандата си обаче рецитира ислямистка поема в противоречие със закона и е хвърлен в затвора за 4 месеца. Но това води до засилване на популярността му.

През 2001 г. основава настоящата си Партия на справедливостта и развитието, която година по-късно печели убедително парламентарните избори и скоро след това Ердоган успява да прокара поправка в законодателството (заради присъдата му е забранено да заема изборни длъжности) и става премиер. Въпреки ислямисткото си политическо минало, самият той се определя като консервативен демократ. Постига добри икономически резултати, инвестира в образованието и инфраструктурата, но в същото време се меси в правосъдието и ограничава свободата на словото. Противник на абортите, Ердоган смята, че жените не са равни на мъжете и основната им задача е да раждат деца.

След 3 поредни мандата като премиер печели от раз президентския вот през 2014 г. и веднага заявява, че няма да спазва традицията за неутралитет на държавния глава. Което логично доведе до референдума за конституционни промени, с които неимоверно увеличи правомощията си на път да се превърне в едноличен управник на Турция.

 

Най-големият феномен след Ататюрк

Вижданията и политиките на президента са наричани ердоганизъм, сочен за най-големия турски феномен след кемализма на основателя на светската република Мустафа Кемал Ататюрк. Според вижданията на Ердоган Турция трябва да бъде управлявана от религиозно и силно централизирано ръководство, което не отчита толкова много разделението на властите. Именно заради това принципите му са разглеждани като “избираема диктатура” и “нелиберална демокрация”.

 

За него

Признавам заслугите му за справяне с пуча

Не смятам, че превратът в Турция е бил инсцениран, и признавам заслугите на Ердоган, че успя да се справи с тази ситуация. Що се отнася до гражданските свободи, нашата страна има достатъчно проблеми, че да се намесва в други държави, когато самите ние не знаем какво правим. А и се нуждаем от съюзници.

Доналд Тръмп в интервю през 2016 г.

 

Ако иска помощ, ще я получи

Поставен съм в трудна ситуация с въпроса, ако се давят Ердоган и Порошенко (президент на Украйна – б.р.), кого от двамата бих спасил. Да кажем така – ако някой е решил да потъне, вече е невъзможно да бъде спасен. Но, разбира се, ние сме готови да протегнем дружеска ръка за помощ на всеки наш партньор, ако самият той иска това.

Владимир Путин в изказване преди една година

 

Изнудва САЩ

Турският президент изнудва САЩ със заплахи да прекрати помощта на страната си за международната коалиция срещу “Ислямска държава”. Неговата цел е да постигне моята екстрадиция от САЩ въпреки липсата на достоверни доказателства и липсата на перспективи за справедлив процес. Изкушението на Вашингтон да даде на г-н Ердоган, каквото си пожелае, е разбираемо. Но САЩ трябва да устоят на него.

Фетхуллах Гюлен, сочен за организатор на опита за преврат

 

Не мога да коментирам сърцето му

Съгласете се, че аз не бих могъл да коментирам границите на сърцето на г-н Ердоган. Това, което би могло да ни тревожи обаче, е очевидното несъвпадение на границите на Република Турция с границите на сърцето на нейния президент. Г-н Ердоган прави ясно разграничение между държавните граници в региона, които той казва, че уважава, и тъй наречените граници на неговото сърце. Никой отговорен политик не трябва да поставя под съмнение съвременните граници между държавите в региона. Това е недопустимо.

Даниел Митов, външен министър на България (2014-2017)

Трима души са били убити в американския град Фреско, нападателят е крещял „Аллах е велик“ при ареста си

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279008_%D0%A2%D1%80%D0%B8%D0%BC%D0%B0+%D0%B4%D1%83%D1%88%D0%B8+%D1%81%D0%B0+%D0%B1%D0%B8%D0%BB%D0%B8+%D1%83%D0%B1%D0%B8%D1%82%D0%B8+%D0%B2+%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F+%D0%

 Във вторник чернокож мъж е застрелял трима души в центъра на американския град Фреско, щата Калифорния, пише Daily Mail. Докато властите са го арестували, той е крещял „Аллах е велик“, а по-късно е казал на полицията, че мрази белите хора. 
Кори Али Мохамед, който е на 39 г., е бил задържан малко след инцидента. Неговите жертви са били бели мъже, избрани на случаен принцип. 
Мохамед е бил издирван във връзка с още едно убийство, при което охранител е бил застрелян в мотел.

Превод и редакция: Мария Динкова

Кой маршрут е подходящ, докато се ремонтира "Брюксел"

http://www.dnevnik.bg/skorost/2017/04/19/2955287_koi_marshrut_e_podhodiasht_dokato_se_remontira_brjuksel/?ref=rss


Участък от столичния булевард "Брюксел", който свързва летище "София" с бул. "Цариградско шосе", ще бъде затворен до 18 октомври, заради изграждане на нова пътна връзка към Терминал 2 на аерогарата. Докато върви строежа, ще се ползва временен път, западно от булеварда.

Логичният въпрос, който възниква е откъде е най-удачно да се мине, докато ограничението по "Брюксел" е в сила. Отговорът към момента е "Рано е да се...

17 април в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=349121

Събития 548 г. – Тържествено е осветена базиликата Сан Витале в Равена от 27-мия епископ на Равена Максимиан Равенски. 1332 г. – Състои се сватбата на Стефан Душан и Елена Българска. 1346 г. – Полският крал Кажимеж III Велики дава на Бидгошч статут на град.

Облаци, дъжд, гръмотевици и градушки днес

http://offnews.bg/news/n_1/n_653192.html

Облачно и дъждовно ще е времето днес, прогнозират от Националния институт по метеорология и хидрология при БАН. Валежи се очакват в северозападните райони. Привечер ще вали и на места на изток. Облачността ще е значителна, ще духа умерен до силен вятър от изток-югоизток. След обяд в северозападните райони вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и с него ще започне да нахлува студен въздух. Ще се развиват гръмотевични бури, а валежите ще са интензивни. Възможни са и градушки. Минималните температури ще са между 2° и 7°, а максималните ще са в широки граници - от 10°-11° в северозападните райони до 20°-21° на места в Горнотракийската низина. Атмосферното наляганее по-ниско от средното и ще продължи да се понижава. Над планините облачността ще е по-често значителна. Ще превалява слаб сняг, под 1800 – дъжд, в Рило-Родопската област, придружен с гръмотевици. Ще духа силен до бурен юг, югозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра – около 8°, на 2000 метра – около 1°. По Черноморието облачността ще е разкъсана. Ще духа умерен югоизточен вятър. Максимални температури на въздуха ще са 10°-15°, а на морската вода - 10°-12°. Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала.

Руски стратегически бомбардировачи са провели успешно патрулиране над Тихия океан

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279007_%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%B3%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%B1%D0%BE%D0%BC%D0%B1%D0%B0%D1%80%D0%B4%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%87%D0%B8+%D1%81%D0%B0+%

 Стратегическите бомбардировачи Ту-95 МС на руските въздушно-космически сили са провели успешно въздушно патрулиране над акваторията на Тихия океан покрай Алеутските острови, предава Интерфакс. 

„На 17 април 2017 г. два стратегически бомбардировача Ту-95 МС на авиобаза „Украинка“ успешно са изпълнили задачи по плана за въздушно патрулиране. Маршрутът на полетите преминаваше през неутрални води над акваторията на Тихия океан, край Алеутските острови“, отбелязаха в сряда от Министерството на отбраната на Русия. 
Самолетите са прелетели около пет хиляди километра на скорост до 850 км/ч и на височина до 10 хил. м. Продължителността на полета е била над седем часа. 
 
Превод и редакция: Мария Динкова

Тръмп подписа указа "Купувай американското, наемай американци"

http://clubz.bg/52969-trymp_podpisa_ukaza_kupuvaj_amerikanskoto_naemaj_amerikanci

Американският президент Доналд Тръмп подписа снощи указ, известен под името "Купувай американското, наемай американци", предаде Ройтерс.

Една от целите на документа е при държавните поръчки да се даде предимство на стоки, произведени в САЩ.

Но най-важното е, че подписаният текст нарежда на министерствата на труда, на правосъдието, на вътрешната сигурност, както и на Държавния департамент, да предложат реформи в системата за издаване на визи H-1B. Идеята е да бъдат избегнати измами и да е сигурно, че се привличат най-способните кадри.

Тези визи са предназначени за чужденци за работни позиции, които изискват висше образование, включително в сферата на науката, инженерството и компютърното програмиране. Правителството издава по 65 000 визи всяка година чрез лотария и още 20 000, отново на случаен принцип, на току-що завършили студенти.

За пореден път Тръмп използва правото си да издава укази, за да изпълни предизборните си обещания, отбелязва Ройтерс. Един указ обаче може да бъде отменен със закон, гласуван от Конгреса. Или да бъде превърнати в закон - пак от Конгреса.

Тръмп подписа текста в Кеноша, щата Уисконсин, където посети централата на машиностроителния завод Snap-On Inc.

"Изпращаме силно послание към света, че ще защитаваме работниците си, ще защитаваме работните си места и най-сетне ще поставим Америка на първо място", каза президентът.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване