"Да, България" за срещата на Цацаров с Дончев: Това е атентат срещу демокрацията

http://offnews.bg/news/n_1/n_653406.html

На извънредна пресконференция днес партия "Да, България" поиска оставката на главния прокурор Сотир Цацаров заради срещата му с бизнесмена Сашо Дончев, за която собственикът на "Сега" и "Овергаз" твърди, че обвинител номер едно му е оказвал натиск.  "Това е атентат срещу демокрацията в България. Подобен случай не бива да става поредния потулен", заяви на събитието днес председателят на партията Христо Иванов.  Иванов, който е и бивш правосъден министър, поиска тази среща да бъде разследвана и да се отговори на въпросите как и къде е била организирана тази среща, както и защо. "Да, България" искат разследването да бъде извършено под наблюдението на европейски прокурор, като за това имало механизъм, каза Иванов.  "Ако това се замаже и не се покаже истината, ситуацията ще става все по-лоша за всички", каза Иванов и продължи: "Тази смрад не може да я игнорираме".  За "Да, България" и двете версии за случилото се - и  на Цацаров , и на Дончев , са скандални. "Най-лошото е, че няма кой да провери действията на главния прокурор", каза Иванов.  Партията призова всички други политически субекти също да поискат разследване на тази среща, както и да поискат оставката на Цацаров. "Да го направят не защото е наша позиция, а защото тя е правилната", считат от "Да, България".  Партията на Иванов също така иска да знае кой е бил посредникът за уреждането на подобна "недопустима за европейска демокрация" среща. 

Ернандес написал цитат от Библията върху челото и се обесил

http://offnews.bg/news/n_1/n_653407.html

Самоубийството на бившия футболист Аарън Ернандес продължава да е тема номер 1 за американските медии. Звездата на Пейтриътс се обеси с чаршаф в затвора, където лежеше за убийство. Дни преди инцидента той беше оправдан по обвинения за друго двойно убийство. Оказа се, че Ернандес е написал с кървавочервен маркер върху челото цитата от Библията: "Защото Бог толкова възлюби света, че даде Своя Единороден Син, за да не погине ни един, който вярва в Него, но да има вечен живот". Явно това е прощалното писмо на Аарън. Затворникът е бил силно набожен, които не кореспондира особено с начина му на живот в бандите.  Пак според местни източници, вероятно той е бил яко напушен по време на самоубийството. В килията му е била открита синтетична марихуана. Аарън минаваше за една от най-обещаващите звезди в NFL. Той подписа договор за 8 милиона долара годишно с Патриотите през 2012 година. На следващата обаче беше арестуван за убийство. 

Колко пъти бе спомената думата "реформа" в новия парламент?

http://www.cross.bg/gerb-spomenata-puti-1540764.html

/КРОСС/ 44-ото Народно събрание, плод на третите поред предсрочни парламентарни избори у нас за има-няма 4 години, вече е факт. Конституирано, с клетва, както си му е редът, със заявка за пълен 4-годишен мандат, пълно с нови лица, макар юристите да са кът, изпразнено откъм десния политически спектър. Ако не сте проследили началото на новия политически сезон - не сте изпуснали кой знае какво. Цитати от Захари Стоянов за "добре дошли" от най-възрастния депутат Тома Томов от БСП. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов не говори от трибуната, но ни каза, че ако а тези избори е имало мажоритарна система - ГЕРБ са щели да имат 130 депутати... Говори и за стабилност, защото в света и на Балканите му изклежда разклатена. Тоест - нищо ново. Последваха 5 речи от председателите на парламентарни групи. Знаете ли колко пъти бе спомената думата "реформа" в тях? След малко идва отговорът. Иначе бе спомената, при това в лапсус - негов автор бе първият оратор - председателят на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов, който, четейки словото си, заяви като приоритет "продължаваме реформата на съдебната реформа". Каквото и да значи това. От Цветанов разбрахме още, че този път целта е 4-годишно управление, че идеята на президента Румен Радев за ограничен вот в чужбина е неприемлива, за разлика от незадължителния за парламента резултат от референдума на Слави Трифонов за въвеждането на мажоритарна избирателна ситтема

Агенттодоровден в Парламента - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6181062

Агенттодоровден в Парламента - виж оживялата карикатура на Ивайло НиновАнимация карикатура на седмицата от автора на "Малкия Иванчо"  Всяка седмица очаквайте нова оживяла карикатура с хумористичния поглед към събитията, представен от Ивайло Нинов.  Виж предишните

Цацаров да подаде оставка, за да се разследва казусът със Сашо Дончев, искат от "Да, България"

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/04/20/2956387_cacarov_da_podade_ostavka_za_da_se_razsledva_kazusut/?ref=rss


Главният прокурор Сотир Цацаров да подаде оставка, за да може да бъде разследвана срещата между него и Сашо Дончев и твърденията, че му е оказван натиск. За това апелира лидерът на партия "Да, България" Христо Иванов по време на пресконференция.

Той също призовава всички прокурори в Софийската градска прокуратура и членовете на Висшия съдебен съвет да се самосезират по случая, а парламентът да създаде анкетна комисия, която да разследва.

Цацаров да подаде оставка, за да се разследва казуса със Сашо Дончев, искат от "Да, България"

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/04/20/2956387_cacarov_da_podade_ostavka_za_da_se_razsledva_kazusa/?ref=rss


Главният прокурор Сотир Цацаров да подаде оставка, за да може да бъде разследвана срещата между него и Сашо Дончев и твърденията, че му е оказван натиск. За това апелира лидерът на партия "Да, България" Христо Иванов по време на пресконференция.

Той също призовава всички прокурори в Софийската градска прокуратура и членовете на Висшия съдебен съвет да се самосезират по случая, а парламентът да създаде анкетна комисия, която да разследва.

Депутатът Недялко Славов: Защо Васил Иванов вади стари данни сега?

http://offnews.bg/news/n_1/n_653410.html

Депутатът от ГЕРБ Недялко Славов - замесен в обвиненията за цензура от напусналия Нова тв журналист Васил Иванов като девер на шефката му Дарина Сарелска, заяви, че не се притеснява от изнесените данни.  Славов написа на страницата си във фейсбук:  По повод абсурдната ситуация, в която бях замесен, считам за редно да внеса малко яснота! Не виждам от какво да се притеснявам, нито от изнесените данни, нито от роднинските си връзки! С Дарина Сарелска сме близки, с брат ми са заедно още от ученическите им години, много преди тя да е журналист, или аз политик! Всеки от нас има своя професионален път и развитие, но никога до момента не е имало взаимно вмешателство в работата ни, нито аз да се меся в нейната, нито тя в моята! Всъщност роднинската ни връзка е известна в родния ни Златоград, сега просто стана достояние на цяла България! Абсурдно е да се търси всякакво влияние по тази линия и изнесените твърдения в тази посока са неверни! Никога не съм бил проводник на какъвто и да е натиск върху журналисти и медии! По повод обществената поръчка, която се цитира, дружеството, което съм управлявал я печели след проведена законна процедура! В нея участват още пет фирми и никоя от тях не е обжалвала! По времето на изпълнението на договора аз не съм заемал политическа позиция, не съм бил нито депутат, нито областен управител, нещо повече ГЕРБ не управлява страната в този период! Няма какъвто и да е конфликт на интереси! Информацията за този договор е публична и тя може да се намери и на сайта на общината и е известна от 2014 година! Защо се вади точно сега е въпрос, върху който разсъждавам и имам своите тези, но следим развоя на събитията!  Но да се атакува семейството ни по този начин не е приятно! Снимките, които се показаха са от профила ми във Фейсбук! Не смятам, че човек трябва да обяснява за роднините си, но аз се гордея с близките си и семейството си! Заедно ще удържим и на това изпитание!

Facebook разработва технология, с която да пишем наум

http://clubz.bg/53028-facebook_razrabotva_tehnologiq_s_koqto_da_pishem_naum

Марк Зукърбърг не взима заплата, само осребрява фактури за полетите със самолета си. Снимка БГНЕС

Facebook работи по технология, която ще ни позволява да контролираме компютрите директно от мозъка си, съобщиха от социалната мрежа. Това ще става със специален софтуер за "тих говор", който ще позволи на хората да пишат със скорост от 100 думи в минута, твърдят хората на Марк Зукърбърг.

"Мозъците ни обработват достатъчно данни, сравними със свалянето на четири филма с високо качество всяка секунда. Проблемът е, че най-добрият начин, който имаме за споделяне на информация със света - речта, ни позволява да пращаме същото количество данни, колкото и модем от 80-те години", обяснява самият той в своя профил.

Новата технология обаче щяла да ни позволи да пишем "директно от главата си" пет пъти по-бързо, отколкото можем да правим това на телефона си. 

Проектът, който е в своя начален етап, ще се нуждае от нова технология, която да засича мозъчните вълни без нуждата от инвазивна хирургическа операция.

"Не говорим за декодиране на случайни мисли", уверява Реджин Дуган, шефката на Сграда 8, изследователския екип на Facebook.

Именно нейният екип ще разработи както хардуера, така и софтуера нужен за тази цел. В него са се включили над 60 учени и академици.

Освен за писане, разбира се, новата технология ще може да се ползва и за директен контрол на компютри и други устройства. Както можем да напишем "да" и "не", така можем да подадем "клик" или друга команда с мозъка си, което означава, че работата с тези устройства също ще стане значително по-бърза. Според специалистите на Зукърбърг - и по интуитивна.

"Технологията трябва да напредне много, преди да можем да споделим чиста мисъл или чувство, но това е първата стъпка", обяснява създателят на социалната мрежа.

Предимството да си дъщеря на Силвестър Сталоун

https://vesti.bg/lyubopitno/shoubiznes/predimstvoto-da-si-dyshteria-na-silvestyr-staloun-6068146

Татковите момичета разкриват моментите, в които са се възползвали от известността на баща си

Телефонни измамници направиха два удара за ден в Монтанско

https://www.24chasa.bg/region/article/6181010

Телефонни измамници направиха два удара за ден в Монтанско
Двама души от Монтана са заплашени със саморазправа и побой ако не дадат парите си на ало измамници, съобщиха от ОД на МВР. На 19-ти април около 14,30 ч. на домашния телефон на 65-годишен жител от гр. Монтана се обадил мъж, който започнал да заплашва него и семейството му със саморазправа и побой, ако не предаде сумата от 24 000 лева.

Цигански клан изпрал 3,5 милиона лева от измами, иска милост от съда в Търново

https://www.24chasa.bg/novini/article/6180988

Цигански клан изпрал 3,5 милиона лева 
от измами, иска милост от съда в ТърновоЦигански клан от Долни Дъбник, изпрал над 3.5 милиона лв. от измами с разваляне на проклятие, жали пред Апелативния съд в Търново присъда от общо 38 години затвор, конфискация на имущество и по 30 000 лв. глоби в полза на държавата. Фамилията Иванка Маринова, Иван Маринов и децата им Елисавета, Горан и Станьо бяха осъдени през декември м.г.

Уестбрук постави рекорд с най-резултатния трипъл-дабъл в плейофите

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/04/20/2956473_uestbruk_postavi_rekord_s_nai-rezultatniia/?ref=rss


Гардът на "Оклахома сити тъндър" Ръсел Уестбрук продължава с впечатляващото си представяне и след редовния сезон в НБА. Той постави рекорд с най-резултатния трипъл-дабъл в плейофите, като завърши с 51 точки, 13 асистенции и 10 борби в мач номер две в серията срещу "Хюстън рокетс". Въпреки това "гръмотевиците" загубиха със 111:115, с което "ракетите" поведоха с 2:0.

В кариерата на Уестбрук това беше шестия трипъл-дабъл в плейофите....

Задържахме 5-има германски граждани за тероризъм - четирима вече са експулсирани

http://clubz.bg/53027-zadyrjahme_5_ima_germanski_grajdani_za_terorizym_chetirima_veche_sa_ekspulsirani

Снимка БГНЕС

От Държавна агенция „Национална сигурност” (ДАНС) съобщиха, че на 12 април техни служители със съдействието на МВР са задържали на ГКПП-Капитан Андреево петима германски граждани, единият от които – непълнолетен. Те са пътували с влак от Букурещ за Истанбул. Съществуват основатели подозрения за съпричастност на лицата към терористична организация. В поведението на задържаните са установени признаци за радикализация, характерни за т. нар. чуждестранни бойци-терористи, допълват от агенцията.

Според събраните данни четири от задържаните лица са осъществявали дейност по подпомагане на терористична организация, действаща на територията на Сирия и Ирак. Непълнолетният пък е целял да достигне територията на Сирия, където да се присъедини към терористичната групировка.

Германските власти са им наложили забрана да напускат територията на Германия с цел възпрепятстване на присъединяването им към групировката в Сирия и Ирак. Единият от задържаните е ползвал паспорт на друг германски гражданин.

"Предвид основателното подозрение за участие на петимата германски граждани в терористична организация, данните за осъществяваната от тях дейност и целта на пътуването им, е оценено, че присъствието им на територията на България представлява заплаха за националната сигурност... В тази връзка са предприети незабавни действия по задържане на четирите пълнолетни лица за срок от 24 часа", съобщават от ДАНС.

Непълнолетният пък е предаден на служители от Дирекция „Социално подпомагане” до предаването му на членове на семейството му в Германия.

Със заповед на председателя на ДАНС на четиримата са наложени принудителни административни мерки „експулсиране” и „забрана за влизане в Република България”. Мерките са изпълнени.

Клуб Z припомня, че масова практика в ЕС е да се преработват антитерористичните и други съответстващи закони, така че дори само намерението да се включиш в терористична групировка да се приравнява на осъществен тероризъм.

Нашият напълно нов Закон за противодействие на тероризма вече е факт 3 дни след публикуването му в Държавен вестник, което стана на 27 декември 2016 г.

Само 400 магистрати са подали декларации в съдебния инспекторат

https://www.24chasa.bg/novini/article/6181005

Само 400 магистрати са подали декларации в съдебния инспекторатОт началото на годината всички магистрати са длъжни да подадат в Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС) декларация за имущество и интереси, но до този момент това са сторили едва около 400 от тях, а крайният срок е 15 май, съобщиха от ИВСС, като подчертават, че действащите съдии, прокурори и следователи са 4199.

Могерини: Великобритания ще загуби повече от ЕС заради Брекзит

http://offnews.bg/news/n_1/n_653408.html

С решението си да напусне Европейския съюз Великобритания ще загуби повече отколкото блока, заяви върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини, цитирана от Ройтерс. Миналият месец британският премиер Тереза Мей започна официално процедурата по отделяне на страната от ЕС, заявявайки, че няма връщане назад. С това започна сложен процес, който ще постави на изпитание единството на блока и ще прати нейната страна в неизвестното. Великобритания има две години, за да постигне споразумение по условията на развода, преди той да влезе в сила в края на 2019 г., припомня Ройтерс. По време на посещението си в Пекин първият дипломат на ЕС Федерика Могерини заяви, че преговорите ще бъдат трудни. Британците "ще трябва да се откажат от принадлежността си към една общност. Ние ще загубим важна страна членка", каза тя пред студенти от елитния университет Цинхуа. Могерини подчерта, че за нея всички страни членки са еднакво важни, защото някои може да допринасят повече за някои политики, отколкото други. "Но мисля, че нашите британски приятели ще загубят повече от нас", добави Могерини. Тя припомни, че според европейските договори срокът за окончателното излизане на Великобритания от ЕС е само две години от началото на преговорите, обявено през март тази година. "Това не може да се отлага. Не очаквам, че ще стане по-бързо", заяви Могерини. Дори след напускането на Великобритания, ЕС ще остане най-големият пазар в света и втората най-голяма световна икономика, подчерта върховният представител на съюза за външната политика. Партньорите на ЕС казват, че той е необходим, и Китай също отправи послание, че Европейският съюз е незаменим партньор в днешния свят, добави тя. ЕС е най-големият търговски партньор на Китай, отбелязва Ройтер

Президентът Радев: Армията ни е зле заради недофинансиране и кампанийност

https://www.24chasa.bg/novini/article/6181009

Президентът Радев: Армията ни е зле заради недофинансиране и кампанийностВъоръжените сили на Република България се намират в преломен момент от своето развитие в резултат на политическа недалновидност, системно недофинансиране и кампанийност. Това каза президентът Румен Радев по време на тържественото си слово по повод отбелязването на 105 години от създаването на Военна академия „Г. С. Раковски”, предаде „Фокус”.

Тайландските власти арестуваха контрабандист на сперма

http://pogled.info/svetoven/tailandskite-vlasti-arestuvaha-kontrabandist-na-sperma.84915

/Поглед.инфо/ Тайландските власти заловиха мъж, който се опитвал да пренесе в Лаос шест флакона със сперма, съобщи представител на митницата.

Турската полиция арестува редактор на новинарски сайт, отхвърлящ резултатите от референдума

http://pogled.info/svetoven/turskata-politsiya-arestuva-redaktor-na-novinarski-sait-othvarlyasht-rezultatite-ot-referenduma.84916

/Поглед.инфо/ Полицията в Турция арестува главният редактор на новинарски сайт, който обяви като нелегитимна победата на лагера, подкрепящ увеличението на правомощията на турския президент на референдума миналата неделя.

Цената на златото се понижава от сутринта

http://econ.bg/Новини/Цената-на-златото-се-понижава-от-сутринта_l.a_i.741384_at.1.html

Стойността на златото в четвъртък се понижава в очакване от страна на инвеститорите на резултатите от изборите във Франция, става ясно от данните от...

Канят Сплит да се побратими с Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=349265

Хърватският град Сплит може да се побратими с Варна. Това предложи днес кметът на морската ни столица Иван Портних по време на срещата си с посланика на Република Хърватска у нас Н. Пр. Лйерка Алайбег, предаде репортер на Moreto.net.

Албанците "ще живеят в една държава", ако ЕС затвори врати за Косово, обяви президентът

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/04/20/2956471_albancite_shte_jiveiat_v_edna_durjava_ako_es_zatvori/?ref=rss


Ако Европейският съюз затвори вратите си за Косово, "всички албанци от региона ще живеят в една обща държава, за да се продължи интеграцията в европейското семейство", каза косовският президент Хашим Тачи, цитиран от агенция "Танюг" и БТА.

В интервю за радио "Свободна Европа" в сряда Тачи обясни, че ако ЕС продължи с този застой в разширяването, всяка страна "ще вземе решение за сигурното си бъдеще, което води и към национални...

Герджиков проверява границата, среща се с кметове в Кърджали

http://www.cross.bg/kurdzhali-gerdzhikov-sreshta-1540763.html

/КРОСС/ Служебният премиер Огнян Герджиков пристигна на двудневно посещение в Кърджали. Той беше посрещнат от областния управител Начо Ковачев, който му подари икона на местен художник. В програмата на служебния премиер днес е предвидена среща с кметовете на общините в областта.  Проф. Герджиков ще разговаря с кмета на Кърджали Хасан Азис, а по-късно ще посети и ГКПП "Маказа". Утре преди обяд той щд разгледа храмовете в града. 

Жена от Русенско даде 7200 лева на телефонни измамници

https://www.24chasa.bg/novini/article/6180993

Жена от Русенско даде 7200 лева на телефонни измамници
Жена от град Бяла, област Русе, стана поредната жертва на телефонни измамници, след като дала на престъпниците 7200 лева. Това съобщиха от полицията в крайдунавския град. Сигналът е получен в полицията около 18.00 часа вчера. 55-годишната жена разказала, че около 14.00 часа получила обаждане на домашния си телефон от мъж,

Кражбата е най-честото престъпление при децата

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2017/04/20/2956389_krajbata_e_nai-chestoto_prestuplenie_pri_decata/?ref=rss


Броят на регистрираните престъпления, извършени от деца, намалява през 2016 г., по-малко са и противообществените прояви, сочат данните на Националния статистически институт, публикувани днес.

Най-разпространеното престъпление е кражбата като освен извършители, децата най-често са и жертви.
От противообществените прояви най- масовата е бягство от дома или специализирана институция.

През 2016 г. детските педагогически стаи са следили...

Резултатите на Nestle носят надежда за подобряване на пазара на храни и напитки

http://www.investor.bg/novini/346/a/rezultatite-na-nestle-nosiat-nadejda-za-podobriavane-na-pazara-na-hrani-i-napitki-237888/

Най-голямата компания за хранителни продукти в света обяви ръст на приходите за първото тримесечие над очакванията

Астрономи откриха близка екзопланета, на която може да има условия за живот

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6180985

Астрономи откриха близка екзопланета, 
на която може да има условия за животАстрономи откриха още една екзопланета, която е в обитаемата зона - нито прекалено гореща, нито прекалено студена, за да има на нея условия за живот, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Планетата LHS 1140b е голяма и скалиста като Земята, като не е и прекалено отдалечена от нас. Тя е в съзвездието Кит - на 39 светлинни години.

Лиляна Павлова с 20 въпроса към служебния министър Спас Попниколов

https://www.24chasa.bg/novini/article/6180912

Лиляна Павлова с 20 въпроса към служебния министър Спас ПопниколовВреме за отговори!, написа във фейсбук депутатът Лиляна Павлова. Тя е задала 20 въпроса към служебния министър на регионалното развитие Спас Попниколов, заведени днес. "Служебното ръководство на МРРБ си постави амбициозни цели за краткия си мандат. За да проверя изпълнението им днес поставих 20 парламентарни въпроса към служебния министър Спас

Саудитска Арабия и Кувейт с все по-ясни сигнали за удължаване на сделката на ОПЕК

http://www.investor.bg/surovini/365/a/sauditska-arabiia-i-kuveit-s-vse-po-iasni-signali-za-udyljavane-na-sdelkata-na-opek-237892/

ОПЕК има среща на 25 май, когато ще се обсъжда удължаване на споразумението, по силата на което добивът се понижава с 1,8 млн. барела дневно

Ген. Решетников изготвил план как Тръмп да стане президент

https://www.24chasa.bg/novini/article/6180953

Ген. Решетников изготвил план как Тръмп да стане президент

Руски правителствен мозъчен тръст, контролиран от Владимир Путин, е изработил план за повлияване на президентските избори в САЩ през 2016 г. в полза на Доналд Тръмп, както и за подронване на доверието на избирателите в американската избирателна система. Това заявиха трима действащи и бивши американски официални представители, цитирани от Ройтерс.

МОН въвежда 8 нови такси в системата на образованието

https://www.actualno.com/education/mon-vyvejda-8-novi-taksi-v-sistemata-na-obrazovanieto-news_606796.html

В съответствие със Закона за предучилищното и училищното образование (ЗПУО) Министерството на образованието и науката въвежда осем нови такси в системата на детските градини и училищата. Това е записано в проект на правителствено постановление за одобряване на Тарифа за

Проф. Огнян Герджиков е на двудневно посещение в Кърджали

https://www.24chasa.bg/novini/article/6180962

Проф. Огнян Герджиков е на двудневно посещение в Кърджали
Служебният премиер проф. Огнян Герджиков пристигна на двудневно посещение в Кърджали. Той беше посрещнат от областният управител Начо Ковачев, който му подари картина на местен художник. В програмата на премиера днес е предвидена среща с кметовете на общините в област Кърджали. След нея проф. Герджиков ще разговаря с кмета на Кърджали Хасан Азис.

Ройтерс: ЧЕЗ продава активите си в България

https://vesti.bg/bulgaria/rojters-chez-prodava-aktivite-si-v-bylgariia-6068150

Членът на управителния съвет на ЧЕЗ Павел Сирани съобщи в сряда за интерес от страна на български инвеститори

ЧЕЗ продава активите си в България

https://vesti.bg/bulgaria/chez-prodava-aktivite-si-v-bylgariia-6068150

Членът на управителния съвет на ЧЕЗ Павел Сирани съобщи в сряда за интерес от страна на български инвеститори

8 нови такси събира МОН

http://www.moreto.net/novini.php?n=349266

В съответствие със Закона за предучилищното и училищното образование (ЗПУО) Министерството на образованието и науката въвежда осем нови такси в системата на детските градини и училищата. Това е записано в проект на правителствено постановление за одобряване на Тарифа за таксите, събирани от МОН за дейности в системата на предучилищното и училищното образование, публикуван за обществено обсъждане, научи Moreto.

Виртуална разходка в офиса на "Нетинфо"

https://vesti.bg/lyubopitno/sveji/virtualna-razhodka-v-ofisa-na-netinfo-6068148

Вижте как изглежда офисът на най-голямата дигитална медийна и технологична компания у нас

Йотова: Голяма коалиция и сериозна опозиция е залог за успешен мандат

https://www.24chasa.bg/region/article/6180937

Йотова: Голяма коалиция и сериозна опозиция е залог за успешен мандатОчевидно е, че ще има голяма коалиция и много сериозна опозиция в новия парламент, което само по себе си вече е залог за един успешен мандат. Всички ние ще спечелим, ако поне до 2018 г. и през шестте месеца на председателството на страната ни на съвета на ЕС партийните страсти отстъпят на националния консенсус.

Бежова книга на Фед: Икономиката на САЩ се разширява със скромно до умерено темпо

http://econ.bg/Новини/Бежова-книга-на-Фед-Икономиката-на-САЩ-се-разширява-със-скромно-до-умерено-темпо_l.a_i.741383_at.1.html

Икономическата активност в САЩ се подобрява в 12-те федерални региони, като “темпото на експанзия е сдържано до умерено“, отбелязва Федералният...

Смениха директора на Софийския централен затвор

http://www.cross.bg/zatvor-iiordanov-petur-1540762.html

/КРОСС/ Директорът на Софийския централен затвор - Йолант Йорданов, е отстранен от длъжност, а на негово място като временно изпълняващ длъжността е назначен Петър Кръстев. Причината е, че срещу Йорданов е започнало дисциплинарно производство, съобщава bTV. Йолант Йорданов беше назначен в началото на 2015 година. Тогава бяха сменени директорът и на Бургаския затвор, както и на поправителния дом в Бойчиновци. Петър Кръстев, който се връща временно начело на затвора, го оглавяваше преди смяната в началото на 2015 година. След това той беше преназначен като началник на сектор в затворническото общежитие "Полигона" към затвора в град Ловеч.  

Красавицата Радост Тодорова ще играе футбол в родния си град Враца тази събота

https://www.24chasa.bg/sport/article/6180949

Красавицата Радост Тодорова ще играе футбол в родния си град Враца тази съботаЗа първи път градът е част от футболния шампионат „Купата на Coca-Cola” Тази събота (22-ри април) чаровната Радост Тодорова от отбора “Играчи FC” и представителка на страната ни в престижния конкурс „Мис Вселена“ през 2015 година, се завръща в родния си град, за да покаже своите умения на зеления терен.

Хърватският президент предупреди европейски лидери заради опашки по границите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6180918

Хърватският президент предупреди европейски лидери заради опашки по границитеХърватският президент Колинда Грабар Китарович предупреди европейските лидери, че с прилагането на по-стриктни гранични проверки на външните граници на Европейския съюз Словения е предизвикала многочасови забавяния на граничните пунктове. Китарович призова европейските лидери незабавно да осигурят безпрепятствен поток на хора и стоки на границите

РУ-Шумен издирва Христина Костадинова

https://www.actualno.com/crime/ru-shumen-izdirva-hristina-kostadinova-news_606838.html

РУ-Шумен издирва по молба на близките ѝ Христина Ленинова Костадинова на 41 години, жител на село Каменяк. Жената е напуснала дома си на 22 февруари тази година и оттогава е в неизвестност. Костадинова е висока около 175 см, с нормално телосложение, светло лице, сини очи, дълга п

Колата на съпругата на бизнесмен горя в "Младост" (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6180933

Колата на съпругата на бизнесмен горя в "Младост" (Видео)Кола горя в столичния квартал "Младост 4". Съмненията са за умишлен палеж, предаде NOVA.  Според очевидци, живеещи в района, автомобилът е на съпругата на бизнесмена Иван Гещаков. През март микробус, собственост на транспортната фирма на Гещаков, беше взривен пред дома на семейството, а миналата година горяха 9 буса, отново на същия собственик.

Втори час преговори ГЕРБ - патриоти

https://www.24chasa.bg/novini/article/6180936

Втори час преговори ГЕРБ - патриотиВече втори час продължават преговорите между ГЕРБ и "Обединените патриоти" в Народното събрание. Уточняват се детайли по коалиционното споразумение. В една от стаите на ГЕРБ са Цветан Цветанов, Владислав Горанов и Делян Добрев, Красимир Каракачанов, Валери Симеонов и Волен

Машината Антъни Джошуа: Чакам Фюри, той ми е по-ценен от Кличко

http://offnews.bg/news/n_1/n_653403.html

Невероятна физическа форма показа Антъни Джошуа дни преди битката с Владимир Кличко в свръхтежката категория. На 29 април те излизат пред 90 000 фенове на Уембли, като билетите отдавна са разпродадени. Антъни прие екип на "Дейли мейл" и с удоволствие позира. Формата му е плашеща! На както каза Кличко, не всичко е мускули. Джошуа и бившият шампион в свърхтежката категория Тайсън Фюри се заядоха във вторник чрез Туитър. Английският ром нападна пръв Антъни. Последният не пропусна да му върне забележка за килограмите. "Исках да го пробвам още това лято, но явно има други планове", каза Джошуа по повод закачките, "Отговорих му, защото с Кличко не се заяждаме. Отделих му пет минути и отидох да тренирам", каза британецът. "Фюри нека знае, че когато се върне на ринга, аз ще го чакам. Мачът с него ми е по-ценен от този с Кличко". Както е известно, Фюри е със замразени права в момента, тъй като се води разследване за допинг. Боксьорът качи доста килограми, но напоследък се снима как тича яко и иска да се върне в играта.

Три пъти повече нарушения отчита КАТ в акция "Скорост"

http://www.cross.bg/ramkite-narysheniya-registrirani-1540761.html

/КРОСС/ С над 3 пъти повече пътни нарушения от обичайното са регистрирани в рамките на 24-часовата акция за контрол на скоростта, обявиха от КАТ, предаде Дарик. Акцията се организира от Европейската мрежа на службите на пътна полиция TISPOL и се провежда у нас за трета поредна година. Тя протече от 6 сутринта вчера до 6 ч. днес в рамките на целия Европейски съюз. От КАТ отчетоха близо 3500 нарушения в рамките на денонощието при обичаен брой от около 1000. Близо 3000 от тях са регистрирани от мобилни камери, а останалите - от стационарни. В периода са станали 9 тежки пътни произшествия с 1 загинал и 11 ранени. Средната скорост на шофьорите също е била по-ниска от обичайната, като от Пътна полиция отдават това както на акцията, така и на влошените атмосферни условия.  

Висшата избирателна комисия в Турция отхвърли исканията за анулиране на референдума

http://www.mediapool.bg/visshata-izbiratelna-komisiya-v-turtsiya-othvarli-iskaniyata-za-anulirane-na-referenduma-news262869.html

Висшата избирателна комисия в Турция отхвърли внесените от опозицията искания за анулиране на референдума за конституционни промени, разширяващи пълномощията на президента Реджеп Тайип Ердоган, заради измами.   Десет членове на ВИК са гласували срещу анулиране на вота, а един - в подкрепа на искането, съобщи турският телевизионен канал НТВ.   Двете основни опозиционни партии - Народнорепубликанската партия и Демократичната партия на народите, поискаха анулиране на референдума. Опозицията критикува най-вече решение на ВИК, взето в последния момент, да приеме за валидни бюлетини без официален печат върху тях.   В отговор опозицията обяви, че ще сезира Конституционния съд и Европейския съд за правата на човека.   „Използвани бяха всякакви трикове и измами, за да обърнат вотът от „Не“ към „Да“, но не бива да се забравя, че истината не може да бъде скрита по този начин. Милиони хора няма да допуснат това. И ние няма да го допуснем. Не признаваме и няма да признаем този резултат“, каза Селън Сайек, говорителка на Народнорепубликанската партия.   Официалните резултатите от референдума ще бъдат обявени в края на другата седмица, докогато трябва да бъдат разгледани всички петиции на граждани и организации.   Същевременно Истанбулската адвокатска колегия обяви, че е подала наказателна жалба срещу председателя на Висши избирателен съвет Сади Гювен за „престъпно поведение“ и „подмяна на резултата от гласуването“. Прокурор ще реши дали да повдигне обвинения срещу Гювен.   Международните наблюдатели на референдума в Турция, сред които и на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) и на Съвета на Европа, също отбелязаха редица нередности и заявиха, че решението на Висшия избирателен съвет да приеме за валидни неподпечатани бюлетини накърнява защитата срещу злоупотреби и противоречи на турския закон.   Турският министър на правосъдието Бекир Боздаг заяви обаче, че Европейският съд за правата на човека няма юрисдикция да произнася решения по жалби във връзка с референдума в Турция за разширяване на пълномощията на президента Реджеп Тайип Ердоган, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Триковете, които демонизират Джордж Сорос

http://clubz.bg/53026-trikovete_koito_demonizirat_djordj_soros

Политиката се обръща надясно, а мазното лице на един стар унгарски евреин се превърна в главна мишена за надигащите се националисти по света. Джордж Сорос е техният главен враг. Ако той не съществуваше, щеше да им се наложи да го измислят. И тъй като Джордж Сорос, на когото те преписват свръхсили, не съществува, може да се каже: "Те си го измислиха".

Мрежа от корумпирани режими преследва тази плячка. По време на президентската си кампания Доналд Тръмп постанови, че американците, които протестират срещу него са "професионални" агитатори. Роджър Стоун, който работи за мръсното дясно от времето на Никсън, обяви, че е открил, че агитаторите са "платени" не от друг, а от Сорос.

Днес е обичайно за десните американци да казват, че само вредното влияние на Сорос може да обясни защо техните съграждани излизат на улиците. Информация във "Вашингтон пост" казва, че един от всеки трима избиратели на Тръмп вярва, че Сорос е платил на протестиращи, за да участват в Марша на жените в деня, когато американският президент встъпи в длъжност. Естествено, няма никакво доказателство, което да подкрепя това фантастично обвинение. Така простодушните вярват, че пълната лъжа е единственото доказателство.

Сега сенатори републиканци се опитват да убедят администрацията на Тръмп да спре подкрепата за усилията на Сорос да промотира демокрацията и човешките права в Източна Европа. Фондация "Отворено общество" на Сорос няма проблеми да докаже, че повлияната им от Путин пропаганда, е пълна с неистини. Но по-добре да се обърнем към Европа и да видим защо демокрацията и човешките права имат нужда от пропагандиране. Не само Путин е тръгнал срещу Сорос.

Бившият автократичен премиер на Македония Никола Груевски призова за "десороизация" на обществото, докато десните в страната пробваха всички трикове, в това число и заплахата от улично насилие от "патриотични" асоциации, за да не позволят на опозицията да дойде на власт.

В Унгария самообявилата се за нелиберална демокрация на Виктор Орбан заплаши основания от Сорос Централноевропейски университет. Неговият президент бившият председател на Канадската либерална партия и бивш колумнист на "Обзървър" Майкъл Игнатиев  е озадачен. Той възрази, че управлява университет, не опозиционна политическа партия, която да вземе властта на Орбан.

Мога да продължа. Румънският социалистически елит имитира Тръмп и обяви, че Сорос е платил на гражданите, за да излязат на улиците и да демонстрират против корупцията.  Предполагаемо уважавани финансови анализатори в Zero Hedge твърдят, че Сорос сам е предизвикал кризата с бежанците в Европа. "Брейтбарт" на Стивън Банън казва, че финансирането от Сорос на Black Lives Matter  (организатори на големите протести срещу полицейското насилие и расизма към афроамериканците - б.р.) е било част от схема да се провалят президентските избори в САЩ. Крайнодесните в Европа обявяват, че той се опитва да унищожи бялата християнска Европа като внася мюсюлмански бежанци.

Вместо да продължавам обаче по-добре да се опитаме да разберем какво става.

Когато се бориш с фалшиви движения, въпросът е как да отиграеш - с топката или срещу човека. Да отиграеш топката е спортният подход. Лъжите трябва да бъдат разобличавани. Фактите тряба да се защитават. Да настоявате за истината не е нещо досадно. Това е дълг, който ако пренебрегнете, отваря свободно място за тролове расисти и диктаторски движения. Затова и историците отделят време да развенчаят твърденията на левите лейбъристи, че Хитлер е бил ционист. Затова и поддръжниците на Сорос дават на журналистите детайлни опровержения на конспиративните теории, които се вихрят около него. 

Но играта с топката означава да приемеш играта на екстремистите. Приемаш, че аргументите им са достойни за обсъждане. Показваш им, че грешат, но така признаваш тяхната гледна точка. Когато сте изправени срещу опасни хора, не трябва само да отигравате с топката, но сте и срещу човека - трябва да покажете не само какво казва, но и защо го казва.

Не изпитвам съжаление към Сорос. За мен е естествено републиканците да не харесват милиардер от хеджфондове, който финансира съперниците им от Демократическата партия. Ако зависеше от мен милиардерите нямаше да могат да дават пари на политици, дори и милиардерите, с които съм съгласен. Но Сорос е обект на омраза далеч отвъд нормалната партийна неприязън. Сатаничното влияние, приписвано на човека, който е оцелял от Холокоста като дете и след падането на Берлинската стена използва богатството си, за да спре ксенофобията, която се връща в Европа, не е нормално. Това е един от най-стряскащите признаци за кризата в консерватизма, която заплашва свободните общества в онова, което наричахме Запада.

Повечето от благотворителните дейности на Сорос не са насочени към финансирането на политици, а на ценности, които някога консерваторите твърдяха, че подкрепят - прозрачност, свободни избори, свобода на словото и свобода на пресата. Вместо да ги подкрепя доминиращата част от дясното се обърна към национализма, който третира опозицията като предателство. За да научите за неговите корени, вслушайте се в ехото от ерата на нацизма и комунизма в очернянето на Сорос. Толкова силно е - чак оглушително.

Орбан казва, че е срещу глобалистите и либералите, срещу брокерите на власт, които седят в своите дворци от слонова кост и срещу рояците медийни хищници. Зад всички тях стои транснационалната империя на Джордж Сорос, с тежка международна артилерия и огромни пари. Излезте на демонстрация срещу Орбан в Будапеща или срещу Тръмп във Вашингтон и сте продажник от космополитната конспирация на Сорос. Може би му правя лоша услуга, но Игнатиев звучеше наивно, когато се чудеше защо Орбан атакува академични хора. Да си измисляш врагове е ключово. Чужди агенти трябва да се откриват навсякъде и ако единственото възможно място е университет - така да бъде. Това позволява на хората с власт да очернят легитимните си опоненти като предатели и да стегнат редиците на вярващите поддържинци.

Орбан контролира повечето от унгарските медии. Унгарските опозиционни партии не са заплаха за него. Републиканците на Тръмп контролират Белия дом, Сената и голяма част от губернаторите. За да поддържат властта си и двамата използват Сорос, за да създадат състояние на постоянна параноя.

Няма да твърдя, че британските националисти не са толкова лоши. С наближаването на референдума за независимостта се чудя дали Шотландската национална партия ще устои на изкушението да очерни противниците си като фалшиви шотландци, които предават страната си на англичаните. С ескалирането на проблема с "Брекзит" се чудя и дали английските националисти ще успеят да се въздържат да охулят опонентите си като врагове на хората и слуги на космополитния ЕС.

Ако това се случи, няма да е достатъчно играта да се играе джентълменски. Ще трябва да се действа твърдо и да се показват зъби.

-----

* Ник Коен е британски политически коментатор. Статията му The dirty tricks that demonise George Soros е публикувана в "Гардиън".

Радев: Военната академията е спойващо звено между Българската армия и обществото

http://www.cross.bg/akademiya-vsichki-nayka-1540760.html

/КРОСС/ "Военната академия „Г. С. Раковски" е нашето най-старо висше военно училище и фундамент на нашето военно образование и наука". Това каза президентът Румен Радев по време на тържественото си слово по повод отбелязването на 105 години от създаването на Военна академия „Г. С. Раковски", предаде „Фокус". Той поздрави всички преподаватели, студенти и слушатели в Академията с годишнината и подчерта, че като неин възпитаник винаги ще остане емоционално свързан с нея. „Неслучайно възниква тази академия, в един исторически момент на национален подем, на драматични геополитически сътресения и подготовка на голяма война. Когато държавата има остра нужда от квалифицирани офицерски кадри", заяви президентът Радев. „През тези 105 години славна история Военна академия отстоя на всички исторически превратности, за да се развие в един съвременен център за военна наука и образование", допълни още той. По думите му академията играе и роля на спойващо звено между Българската армия и обществото чрез множеството си актуални програми за подготовка на управленски състав за държавната администрация. „Всичко това се дължи най-вече на най-ценния капитал - преподавателския състав", заяви държавният глава и благодари на всички бивши и настоящи преподаватели

Вижте топ 10 на най-чаканите филми у нас

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6180668

Вижте топ 10 на най-чаканите филми у насДългоочакваният "Бързи и яростни 8" съвсем естествено застана на първа позиция по зрителски интерес, сочат обобщените данни от киносалоните у нас, предава БТА. Екшънът, в който Доминик е изправен пред изпитания и раздяла с нормалния живот и отново се връща към престъпния свят, е гледан от 101 968 зрители и има 978 636 лева приходи по Великденските

БСП внесе промени, за да се преизчислят всички пенсии

http://offnews.bg/news/n_1/n_653404.html

Внесохме в НС предложение за промени в Кодекса за социално осигуряване за преизчисление на всички пенсии от 1.11.2017г. на база на средния осигурителен доход за 2013 г. Това е справедливост, която ние отстоявахме по време на предизборната кампания, и сега изпълняваме. Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България” Драгомир Стойнев в НС. По думите му, ако се приеме това предложение, то ще доведе до намаляване на различията между т. нар. стари пенсии и новоотпуснатите пенсии. Той обясни, че за един и същ осигурителен стаж разликата в пенсиите е огромна. Последното такова преизчисляване е правено през 2008г. от БСП. Стойнев подчерта че тази мярка наистина ще подпомогне най-възрастните хора, които живеят в изключително унижение в България.  „За първи път има нов подход при представянето на законодателни инициативи. Ние предлагаме предварителна оценка на въздействието в 5 сфери: основание за законодателна инициатива, заинтересовани групи, анализ на разходи и ползи, административна тежест и структурни промени, въздействие върху нормативната уредба. Призоваваме всички политически партии по този начин да представят своите законодателни инициативи”, заяви Стойнев. Жельо Бойчев: Заплатите на народните представители трябва да бъдат замразени Предлагаме възнагражденията на народните представители в 44-то НС да бъдат замразени към база декември 2016г., заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България” Жельо Бойчев. Той изтъкна, че управляващото мнозинство на ГЕРБ и ОП обещава евентуално увеличение на доходите на българските граждани към края на мандата си. Затова считаме за крайно неприемливо - възнагражденията на народните представители да се актуализират на всеки 3 месеца. Най-малкото, което можем да направим, е с личен пример, да изразим съпричастност към огромното мнозинство български граждани, които живеят под или около прага на бедността в страната, заключи Бойчев.

Совалка с руски и американски космонавти излетя към МКС

http://www.cross.bg/dvama-fishur-yurchikin-1540758.html

/КРОСС/ Совалка с руски и американски космонавти на борда излетя тази сутрин към Международната космическа станция от космодрума „Байконур" в Казахстан. Това е първото изпращане само на двама души екипаж от десетилетие насам. Летателният апарат „Союз" MS-04 потегли за МКС с руския ветеран астронавт Фьодор Юрчикин и американеца Джак Фишър в точно 7:13. Обикновено екипите до станцията се състоят от трима души, но миналата година руската космическа агенция „Роскосмос" обяви, че по това време на годината ще бъдат изпратени само двама, за да се съкратят разходите преди монтирането на нов модул, който да разшири руската част на МКС в края на 2017 г. или началото на 2018 г. Последният полет на двама души до станцията беше на руснака Юрий Маленченко и американеца Едуард Лу през април 2003 г. Екипът на Юрчикин и Фишър ще прекара в открития космос пет месеца. Очаква се те да стигнат до МКС след шестчасов полет, където ще се присъединят към своите колети Пеги Уилсън и Шейн Кимброу от НАСА и французина Тома Песке. За 43-годишният Фишър това е първи полет извън Земята, докато 58-годишният Юрчикин вече има 537 дни в околоземна орбита в рамките на четири мисии до МКС. Рекорда за най-дълъг престой извън Земята държи руснакът Генадий Падалка, който е прекарал общо 879 дни в Космоса.    

Българският архитектурен модернизъм оживява във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=349234

„Българският архитектурен модернизъм от 1920-те, 1930-те и 1940-те години“ е името на изложбата, която ще се бъде открита днес от 12.30 часа във Варненския свободен университет, научи Moreto.net. Изложбата представя близо 30 образци от периода - апартаментни сгради, фамилни къщи, индустриална и религиозна архитектура и други обществени сгради, както и допълнителна достъпна информация за архитектурата и историята от периода.

Ердоган обвини Обама в измама

http://www.cross.bg/erdogan-prezident-obvini-1540759.html

/КРОСС/ Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обвини бившия си колега в САЩ Барак Обама в измама. Лидерът на южните ни съседи обвини бившия държавен глава, че го е подкрепил за борбата му с кюрдите, но след това се е отрекъл думите си и не му е помогнал, съобщи "Ал Джазира". Ердоган заяви пред телевизията, че се надява и вярва Доналд Тръмп да не постъпи по същия начин, както предшественикът му.  Турският президент говори още за очакванията си за бъдещата среща с Доналд Тръмп, която ще се проведе във Вашингтон през май. Ердоган се надява да убеди американците да му помогнат с кюрдите и в Сирия. Турският президент акцентира особено върху ПКК и тяхното влияние. Според Ердоган, групировката трябва да спре да получава каквато и да е помощ от чужди страни, за да бъде унищожена. 

Бургазлийчетата ще се учат на предприемачество

//dariknews.bg/regioni/burgas/burgazlijchetata-shte-se-uchat-na-predpriemachestvo-2018575

Споразумение за сътрудничество, насочено към бургаските ученици, подписаха Община Бургас и организацията "Джуниър ачийвмънт".
То ще развива в по-висока степен образованието на подрастващите в предприемаческа култура, образование, бизнес умения и дигитални технологии.

Водещата

Конференция за киберсигурност във военното училище

//dariknews.bg/regioni/shumen/konferenciia-za-kibersigurnost-vyv-voennoto-uchilishte-2018578

В шуменския факултет на Националния военен университет започна деветият Международен научен форум „Киберсигурността в информационното общество”.
Конференцията ще продължи 2 дни, като участие са заявили 44 докладчици с разработки в сферата на компютърната сиг

Първи кръг от националния шампионат по драг рейсинг в Сливен

//dariknews.bg/regioni/sliven/pyrvi-kryg-ot-nacionalniia-shampionat-po-drag-rejsing-v-sliven-2018523

Първият кръг от националното първенство по драг рейсинг „Карбо клиник драг рейс”ще се проведе на 22 и 23 април  на летище „Бършен” край Сливен. Правилникът за участие е обновен. Класовете за мотоциклетите са 4, а за автомобилите професионалните класове са 12, съобщи за Дарик Веселин Кабаджов от Сли

Бюрата по труда стартираха процедури за кандидатстване на работодатели

//dariknews.bg/regioni/ruse/biurata-po-truda-startiraha-proceduri-za-kandidatstvane-na-rabotodateli-2018579

Дирекция “Бюро по труда”-Русе, уведомява работодателите от общините Русе, Иваново и Сливо поле, че от 20 до 28 април 2017 г., петък, могат да депозират документи за ползване на преференции по Закона за насърчаване на заетостта. Както е известно, след изтичане на този срок Съветът за сътрудничество

ГЕРБ няма да подкрепи предложението на БСП за преизчисляване на пенсиите

//dariknews.bg/novini/bylgariia/gerb-niama-da-podkrepi-predlozhenieto-na-bsp-za-preizchisliavane-na-pensiite-2018573

ГЕРБ няма да подкрепи предложението на БСП за преизчисляване на пенсиите от 1 юли. Това заяви бившият финансов министър от ГЕРБ Владислав Горанов.

Според него предложението на "БСП за България" има много висока фискална цена. Не съм сигурен, че тя мо

ГЕРБ и Патриотите са готови с чернова на коалиционното споразумение

//dariknews.bg/novini/bylgariia/gerb-i-patriotite-sa-gotovi-s-chernova-na-koalicionnoto-sporazumenie-2018572

В петък ще е готов първият чернови вариант на коалиционното споразумение между ГЕРБ и Обединените патриоти. Днес постигнахме значителен напредък, надявам се другата седмица да приключим с него, обяви Делян Добрев от ГЕРБ.
 

Работим по 27 минути за литър бензин, в Швейцария - по 3

https://news.bg/personal-finance/rabotim-po-27-minuti-za-litar-benzin-v-shveytsariya-po-3.html

Заради ниските заплати обаче българинът трябва да отдели най-много в Европа - 5.73% от дневната надница, за литър А95

От БСП предлагат преизчисляване на всички пенсии и замразяване на депутатските заплати

http://www.cross.bg/pensii-stoiinev-bulgariya-1540757.html

/КРОСС/ „Внесохме в НС предложение за промени в Кодекса за социално осигуряване за преизчисление на всички пенсии от 1.11.2017г. на база на средния осигурителен доход за 2013 г. Това е справедливост, която ние отстоявахме по време на предизборната кампания, и сега изпълняваме". Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България" Драгомир Стойнев пред медиите в НС. По думите му, ако се приеме това предложение, то ще доведе до намаляване на различията между т. нар. стари пенсии и новоотпуснатите пенсии. Той обясни, че за един и същ осигурителен стаж разликата в пенсиите е огромна. Последното такова преизчисляване е правено през 2008 г. от БСП. Стойнев подчерта че тази мярка наистина ще подпомогне най-възрастните хора, които живеят в изключително унижение в България. „За първи път има нов подход при представянето на законодателни инициативи. Ние предлагаме предварителна оценка на въздействието в 5 сфери: основание за законодателна инициатива, заинтересовани групи, анализ на разходи и ползи, административна тежест и структурни промени, въздействие върху нормативната уредба. Призоваваме всички политически партии по този начин да представят своите законодателни инициативи", заяви Стойнев. „Предлагаме възнагражденията на народните представители в 44-то НС да бъдат замразени към база месец декември 2016 г.", това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България" Жельо Бойчев

Съдят Bose Corp заради нейни слушалки, които шпионират потребителите

http://www.investor.bg/novini/261/a/sydiat-bose-corp-zaradi-neini-slushalki-koito-shpionirat-potrebitelite-237887/

Личните данни на хората се продават на трети страни, с което компанията насърчава резултатите си, сочи обвинението

EVN България е готова с първите фактури след влизането в сила на новите цени на тока

http://econ.bg/Новини/EVN-България-е-готова-с-първите-фактури-след-влизането-в-сила-на-новите-цени-на-тока_l.a_i.741382_at.1.html

EVN България напомня, че от 7 април 2017 г. е в сила решение на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за нови цени на електроенергията....

Цифровият единен пазар може да осигури ползи от 415 милиарда евро

https://www.24chasa.bg/novini/article/6180898

Цифровият единен пазар може да осигури ползи от 415 милиарда евро"Единният пазар е допринесъл значително за растежа на европейската икономика, но все още има нереализиран потенциал, който може да стимулира генерирането на добавена стойност, създаването на нови работни места и устойчивото развитие". Това е заявил заместник-министърът на икономиката Любомир Ганчев при откриването на конференцията "Единен

Превъртането на километража - бизнес за милиарди

http://www.moreto.net/novini.php?n=349261

Mнoгo coбcтвeници нa aтoмoбили мaнипyлиpaт дaннитe зa пpoбeгa нa aвтoмoбилa, пpeди дa гo oбявят зa пpoдaжбa. Texничecĸи тoвa e лecнo изпълнимo, нo e нeзaĸoннo. B интepнeт ce пpoдaвaт ĸaтo "ypeди зa диaгнocтиĸa" или зa "нacтpoйĸa нa тaxoмeтpи".

14 души са пострадали при катастрофа на железопътен прелез в Кьолн

https://www.24chasa.bg/novini/article/6180837

14 души са пострадали при катастрофа на железопътен прелез в Кьолн

Регионален влак и камион се блъснаха на железопътен прелез край германския град Кьолн, провинция Северен Рейн-Вестфалия, съобщава националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung, цитиран от Фокус. Водачът на тежкотоварния камион е тежко пострадал при удара и е настанен в болница. С леки наранявания са 13 пасажери,

Русия блокира в ООН текст, осъждащ Северна Корея

http://www.cross.bg/koreya-severna-phenyan-1540756.html

/КРОСС/ Русия блокира внесено от САЩ предложение Съветът за сигурност на ООН да осъди последния ракетен пуск на Северна Корея, при все че текстът бе подкрепен от Китай - съюзник на Пхенян. Това съобщиха дипломати, предаде Франс прес. Американският проект съдържаше искане Пхенян да се въздържа от нови опити с ядрени заряди или балистични ракети след несполучливото изстрелване на ракета в неделя. Според дипломати от Съвета Москва е искала да допълни текста с части от предходна декларация, сочещи по-специално, че е необходимо да се стигне до решение чрез диалог. Ред дипломати, пожелали анонимност, признаха, че са изненадани от решението на Русия да блокира текст, подкрепен от Пекин - обичайния дипломатически чадър на Севера в механизма на ООН. В блокирания проект членовете на Съвета изразяваха "безгранична тревога" от "твърде дестабилизиращото поведение" на Северна Корея и отново заплашваха със "съществени мерки" срещу комунистическия режим. Миналия месец Съветът твърдо осъди с консенсус поредица от ракетни пускове в КНДР. А след седмица участниците в този орган ще обсъдят ситуацията около Северна Корея под председателството на първия дипломат на САЩ Рекс Тилърсън. Междувременно постоянният представител на САЩ и ротационен председател на Съвета за сигурност Ники Хейли заяви пред репортери, че Вашингтон не търси конфликт със Северна Корея, и призова Пхенян да не дава повод за започването му. "Топката е в тяхното поле", каза тя

Инвеститорите на азиатските пазари насочват вниманието си към Европа

http://www.investor.bg/aziia/336/a/investitorite-na-aziatskite-pazari-nasochvat-vnimanieto-si-kym-evropa-237889/

Основният индекс на Япония Nikkei 225 се възстанови от по-ранния спад, а на китайските континентални пазари търговията приключи разнопосочно

Очаква се краткотрайно забавяне на пазара на имоти на Острова заради изборите

http://www.investor.bg/po-sveta/453/a/ochakva-se-kratkotraino-zabaviane-na-pazara-na-imoti-na-ostrova-zaradi-izborite-237880/

Основен фактор за продължаващите ръстове на цените на имотите във Великобритания остава недостатъчното предлагане

Дежа вю: 22 дни по-късно отново Стефан Апостолов ще свири ЦСКА - "Лудогорец"

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/04/20/2956379_deja_vju_22_dni_po-kusno_otnovo_stefan_apostolov_shte/?ref=rss


Съдийската комисия към БФС назначи отново Стефан Апостолов за главен рефер на двубоя между ЦСКА и "Лудогорец". Той ръководи и мача между тези съперници в последния кръг от редовния сезон преди 22 дни, предизвикал много спорове.

Тогава срещата отново се проведе на "Българска армия", а разградчани победиха с 2:0. Червените реагираха остро с претенции за засади при двата гола. В реакцията им се стигна дори дотам, че в началото на второто полувреме...

Дежа вю: След 22 дни отново Стефан Апостолов ще свири ЦСКА - "Лудогорец"

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/04/20/2956379_deja_vju_sled_22_dni_otnovo_stefan_apostolov_shte/?ref=rss


Съдийската комисия към БФС назначи отново Стефан Апостолов за главен рефер на двубоя между ЦСКА и "Лудогорец". Той ръководи и мача между тези съперници в последния кръг от редовния сезон преди 22 дни, предизвикал много спорове.

Тогава срещата отново се проведе на "Българска армия", а разградчани победиха с 2:0. Червените реагираха остро с претенции за засади при двата гола. В реакцията им се стигна дори дотам, че в началото на второто полувреме...

"Дженерал мотърс" напуска Венецуела, заводът й е отнет

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/04/20/2956337_djeneral_moturs_napuska_venecuela_zavodut_i_e_otnet/?ref=rss


Компанията "Дженерал мотърс" заяви, че прекратява дейността си във Венецуела, след като активите й са били иззети от властите, предаде "Ройтерс".

"Вчера заводът на Джи Ем Ви беше неочаквано отнет от властите, като бе попречено на нормалната работа. Освен това други активи на компанията като автомобили бяха незаконно отнети от нейните обекти", заяви венецуелското поделение на "Дженерал мотърс" - "Дженерал мотърс Венесолана"...

Депутат свири дербито между ЦСКА и Лудогорец

http://www.cross.bg/derbito-ivanov-lydogoretz-1540755.html

/КРОСС/Народният представител от ГЕРБ Стефан Апотолов ще зареже държавните дела и за пореден път ще свири дербито между Лудогорец и ЦСКА. Преди две седмици именно той бе рефер на мача между двата футболни тима. Сега обаче са му сменени помощниците, след като на предния мач те направиха куп фрапантни грешки в полза на гостите от Разград, които биха "червените" с 2:0. В сегашната бригада ще влязат Димитър Стоилов и Мирослав Иванов. Зад вратите ще бъдат Драгомир Драганов и Георги Иванов, а четвъртият съдия ще бъде Диян Вълков. Съдийският наблюдател е Йордан Гулев. Мачът ще се играе в столицата, в неделя от 20:00 часа. 

Спират водата в части на столицата утре

https://www.24chasa.bg/novini/article/6180859

Спират водата в части на столицата утре"Софийска вода" временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата утре, съобщават от дружеството. Във връзка с монтаж на спирателен кран на ул. "Хайдушка гора", ж. к. "Бели брези", се налага спиране на водоподаването от 10.00 до 16.00 ч. по ул. "Хайдушка гора" от ул. "Проф. Д-р Димитър Атанасов" до бул. "България".

Кой ни вкара в режим да се изпокараме един с друг?

http://clubz.bg/53025-koj_ni_vkara_v_rejim_da_se_izpokarame_edin_s_drug

Нарочно не коментирах веднага ситуацията около Васил Иванов, Слави Трифонов, бТВ, Нова, оставки, пресконференции, обвинения и контраобвинения, и всичко, което видяхме, чухме и прочетохме по темата. Защото подобни случаи са наситени с много емоция, прекалено много емоция. И хората не могат да мислят рационално.

Не съм работил в телевизия, не мога да коментирам бизнес отношенията в този сектор. Работил съм известно време в комуникациите, ръководил съм хора, изнасял съм лекции пред студенти по ПР и журналистика, затова мисля, че мога да кажа нещо по тези теми.

Та, ето и редовните ми 21 точки :)

1. Сред работещите и в бТВ, и в Нова ТВ, и в БНТ имам много приятели. И знам, че и в трите телевизии работят много, ама много качествени хора. Както и в много други медии. Това не трябва да се забравя!

2. Емоционалният изблик, на който станахме свидетели, е само крайна реакция на един процес. Процес по съсипване на медийния пазар и репутацията на медиите като 4-а власт. Емоционален изблик и от страна на преките участници, и от страна на страничните наблюдатели.

3. Все още се правят страхотни медийни продукти. Както разследващи, така и политически, така и развлекателни.

4. И все още хората по-често звънят на медии, когато имат проблеми, а не на институции. Ама това май е лошо за институциите.

5. Собствеността и финансирането на медиите е пълна тайна. За повечето. А това ги поставя в уязвимо положение. Разбираемо. „Битието определя съзнанието.“ Или патриотичното: „Раната прави борбата!“

6. Евро-средствата съсипаха медийния пазар, както никой друг пазар. Темата е дълга, не е за тук. Само ще отбележа, че телевизиите и радиата потриваха доволно ръце, като се намери вратичка само те да получават директно пари по Оперативните програми. И не подкрепиха печатните медии в тяхното справедливо негодуване. Грешка.

7. Ефирните телевизии от десетилетия не споменават имена на марки и компании, даже когато са допринесли изключително много за обществото ни. Също дълга тема. Но резултатът е, че хората масово са облъчвани с политика и катастрофи.

8. Политиците упражняват натиск върху медиите. Без съмнение. Още се помни случая, когато Бойко звънеше на главни редактори, за да му потвърдят, че не им звъни…

9. Има и скапани медии и журналисти. Които изнудват и изпълняват поръчки. От най-високо политическо ниво, до злобното: „Ако не ми дадеш реклама, ще напиша колко ти е скапан продуктът. Или как имаш мишка в магазина.“

10. Има и скапани политици/компании/агенции, които предлагат пари за рекламни публикации, но под формата на журналистически материали, и то за продукти или услуги, които са далеч от добрите.

11. На фона на горните точки, журналистите, които продължават да правят истинска журналистика, са герои. Категорично.

12. Знам каква е фрустрацията да работиш много и да не ти уважават труда. Бавно откачаш.

13. Знам какво е да си тръгнеш от някъде, където си го приемал за дом. И то толкова изпълнен с емоции, че сякаш ще се взривиш от вътре.

14. Знам и какво е някой да използва колегите за собствена полза. Дори и просто защото не е намерил друг начин за действие. Това е зле. Ако си мъж, справи се сам. Или с тези, които знаят какво правят и как те подкрепят. Всичко друго не е мъжко. Както ми каза скоро една приятелка, при бизнес разделите колегите са в лошата позиция на децата при развод. Хем не знаят съвсем точно какво става, хем трябва да вземат страна. И все някой ги използва по лош начин.

15. Знам какво е да искаш да излееш емоциите, да разкажеш, да обясниш, да покажеш на другия/другите какво е положението. Дори и само да се оправдаеш пред себе си, че май постъпваш правилно.

16. Знам какво е да искаш да дадеш информация, само защото знаеш, че другата страна ще те залее с помия. Но и знам как трябва да си наложиш да стискаш зъби. Защото не си като „ония“, „другите“, „бившите“. Стискаш зъби и това е.

17. Знам какво е като работодател да се налагам над служител. Защото знам повече от него. Защото нося по-голяма отговорност от него. Защото на финала, ако стане издънка, аз ще го отнеса.

18. Знам и какво е като работодател да се доверявам на екипа и да приемам техните предложения. Защото в днешния свят никой не може сам.

19. Конфликт на интереси има навсякъде. Роднинските отношения на Балканите все още са по-силни от прагматизма на бизнеса. Просто трябва да се внимава това да не пречи на работата. Защото ако излезе от контрол, всичко се скапва.

20. Все още не ми е ясно, етично ли е да се излъчват записани разговори или не? Защото ако журналисти записват журналисти, е неетично. Но ако записват други хора, то е „разследване“ и е етично. И какво трябва да се гледа – как са записани разговорите или какво е съдържанието им? Записът, как един премиер спира проверка на фабриката на свой приятел, етичен ли е, защото показва как мафията превзема държавата или е неетичен, защото е незаконен?

21. Основните виновници за ситуацията са политиците и магистратите, които с написване на двусмислени закони, неспазването им, разрушаване на институциите, натиск върху медиите, съсипване на съдебната система и всичко друго, което си знаем, ни вкарват в режим да се изпокараме един с друг. А те си управляват отново и отново си поделят финансовите ресурси.

Ако има добра саморегулация, ако зрителите наложат високи изисквания, ако медиите намерят как да се откъснат от политическия натиск, след няколко месеца може да има развитие по случая и всичко да е ясно. Малко желание и малко смелост се иска. И много бачкане. Но може да стане. И май трябва. Защото оставането в миналото е безмислено и неконструктивно. Каквото и да се е случило. Всеки трябва да намери начин да продължи напред. Защото не думите, с които ни замерят, ни определят какви сме. А нещата, които правим. Всеки ден. Без да спираме.

...

Коментарът на Любомир Аламанов е от профила му във фейсбук.

 

 

Австралия затяга правилата за придобиване на гражданство

http://www.mediapool.bg/avstraliya-zatyaga-pravilata-za-pridobivane-na-grazhdanstvo-news262868.html

Австралийските власти възнамеряват да затегнат правилата за придобиване на гражданство, като предвиждат да се изискват по-добри умения по английски, по-дълго пребиваване на австралийска територия и доказателства за интеграция, например наличие на работа, съобщиха световните агенции.   Премиерът Малкълм Търнбул заяви днес, че новият тест за придобиване на гражданство ще отразява австралийските ценности, а не както е сегашният формат, да се попълва верният от изброените отговори.   "Правим това с цел да укрепим нашето мултикултурно общество и нашите ценности", каза той пред репортери в Канбера. "Австралийското гражданство би трябвало да бъде уважавано, ценено. То е привилегия", заяви Търнбул. Кандидатстващите за австралийско гражданство ще трябва да владеят добре английски и да са имали постоянно жителство за поне четири години, а не само една, както е в момента.   Министърът на имиграцията Питър Дътън каза, че се предвижда да има по-големи полицейски проверки на кандидатите за гражданство, както и че извършителите на домашно насилие трябва да бъдат дисквалифицирани. По думите му промените не са насочени срещу която и да е религия, а срещу определени манталитети.   "Те са насочени към хора, които може да мислят, че домашното насилие е нещо нормално. Е, то не е", каза той.   Домашното насилие е значителен проблем в Австралия, където според правозащитни организации една трета от жените стават жертва на физическо или сексуално насилие, като нивото на насилие е по-високо сред неимигрантските общности. Кандидатите следва да показват стъпките, които са предприели, за да се интегрират и допринесат за австралийското общество.    Търнбул обяви новите правила за придобиване на гражданство, след като по-рано тази седмица представи по-строги визови изисквания за чуждестранни работници в стремеж да постави "Австралия на първо място".   В Австралия се наблюдава засилване на националистическите, антиимигрантски политики в момент, когато крайнодесни партии печелят значителна подкрепа, а популярността на десноцентристкото правителство намалява. Очаква се новите изисквания за гражданството да бъдат приети от парламента с подкрепата на сенатори от десницата.   Сегашните тестове за гражданство, при които се избира верният отговор измежду различни възможности, проверяват доколко кандидатът познава австралийските закони и национални символи. Според Търнбул обаче това не е достатъчно, за да се прецени дали даден човек би приел "австралийските ценности".   "Ако вярваме, че уважението към жените и децата и отхвърлянето на насилието . . . е австралийска ценност, а то е такова, тогава защо това да не стане ключова част, основополагаща част, много важна част от нашия процес за придобиване на австралийско гражданство? Защо просто тестът да не бъде списък с граждански въпроси?", заяви премиерът, цитиран от БТА.    Новият тест за гражданство ще включва въпроси за това дали кандидатите пращат децата си на училище, дали ходят на работа - ако са в работоспособна възраст, дали участието в градски банди е австралийска ценност. На кандидатите ще бъдат задавани въпроси за домашното насилие и дали смятат, че е нормално някой да бие жена си. В теста ще бъдат засегнати също така теми като детските бракове и осакатяването на женските гениталии.   Австралия има едно от най-високите нива на имиграция в света - една четвърт от австралийците са или родени в чужбина, или поне единият от родителите им е роден в друга държава.

БДЖ пуска гергьовски влак с парен локомотив

https://www.actualno.com/curious/bdj-puska-gergiovski-vlak-s-paren-lokomotiv-news_606833.html

БДЖ организира aтракционно пътуване с парен локомотив от серията 16.27 за Гергьовден, 6 май, като по време на пътуването ще се заснема и музикален клип на певицата Хилда Казасян. Гергьовската композиция тръгва в 09:40 ч. от Горна Оряховица и ще се движи по маршрут до гара Трявна, с

Доклад: Фрустриращо е бездействието на прокуратурата срещу престъпленията от омраза

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/04/20/2956118_doklad_frustrirashto_e_bezdeistvieto_na_prokuraturata/?ref=rss


Най-сериозното влошаване на правата на човека през миналата година е засилването на публичното подбуждане към омраза, дискриминация и насилие. А най-видимият прогрес - приемането на промените, свързани с подобряването на условията в затворите.

Това са част от изводите в годишния доклад на Българския хелзинкски комитет за състоянието на човешките права у нас за 2016 година, който беше представен днес.

Ключовата дума в резюмето на анализа, подписано...

Биолози откриха риба с 2300 зъба

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6180824

Биолози откриха риба с 2300 зъбаБиолози откриха в австралийски музей риба в буркан, запазена още през 70-те години на миналия век, която има 2300 остри зъба, съобщи в. "Дейли мейл". Рибата е прилепало. Тя е толкова различна от познатите подобни риби, че е класифицирана в нов род и вид - Nettorhampus radula, или прилепало с патешка човка, заради широката и плоска муцуна.

40 души са пострадали при катастрофа на жп прелез в Кьолн

https://www.actualno.com/europe/40-dushi-sa-postradali-pri-katastrofa-na-jp-prelez-v-kioln-news_606832.html

Регионален влак и камион се блъснаха на железопътен прелез край германския град Кьолн, провинция Северен Рейн-Вестфалия, съобщава националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung. Водачът на тежкотоварния камион е тежко пострадал при удара и е настанен в болница. С леки нараня

Половината от втория път при Кресна - в защитени територии

https://www.24chasa.bg/novini/article/6180838

Половината от втория път
при Кресна - в защитени територииСъс 7 тунела, над 20 виадукта, мостове, надлези и подлези ще се катери планината Класираха двата идейни проекта за пътя, който заобикаля Кресненското дефиле Строителството му ще е над 720 лв. лв. Над половината от трасето на новия път, който катери планината до 550 м и заобикаля Кресненското дефиле е в защитени територии.

Челси - Тотнъм 4:4, но в Отбора на годината

http://offnews.bg/news/n_1/n_653400.html

Челси и Тотнъм, които водят люта битка на два фронта, завършиха 4:4 в престижна класация. Професионалната лига на Англия определи традиционния Отбор на годината. Първият и вторият в класирането имат по четирима представители. В събота лондонските съперници пък излизат в полуфинал за Купата на Англия. Иначе разликата в първенството е 4 точки в полза на "сините". Челси е представен от Еден Азар и Н'Голо Канте, които са номинирани и за Футболист на годината, плюс Гари Кейхил и Давис Луис. "Шпорите", които правят изключителен сезон, са пласирали Деле Али, Хари Кейн, Дани Роуз и Кайл Уокър. Идеалните 11 допълват вратарят на Манчестър Юнайтед Давид Де Хеа, Садио Мане от Ливърпул и головата машина на Евертън Ромелу Лукаку, който има 24 попадения през сезона дотук. Кейн и Лукаку са в шортлистата за Футболист на годината. Други двама кандидати за индивидуалния приз обаче отсъстват от идеалния отбор. Става въпрос за Златан Ибрахимович и  Алексис Санчес. Иначе цели петима играчи запазват мястото си в него - Де Хеа, Али, Канте, Роуз и Кейн. Нещо повече, Кейн и Де Хеа правят хеттрик.

Австралия затяга правилата за придобиване на гражданство

https://www.24chasa.bg/novini/article/6180826

Австралия затяга правилата за придобиване на гражданствоАвстралийските власти възнамеряват да затегнат правилата за придобиване на гражданство, като предвиждат да се изискват по-добри умения по английски, по-дълго пребиваване на австралийска територия и доказателства за интеграция, например наличие на работа, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Крум Зарков: Как ще се дефинират приоритетите на българското председателство?

http://offnews.bg/news/n_1/n_653401.html

Доколко и на какъв етап програмата на Българското председателство и процесът на разработване на този проект са напреднали, какъв подход ще бъде приложен за дефиниране на приоритетите и кога се очаква тя да бъде окончателно приета, за да преценим до каква степен парламентът ще има време да я обсъди и да даде своя принос, попита зам.-председателят на ПГ на „БСП за България” Крум Зарков. Той подчерта, че в последните месеци България работи в тясно сътрудничество с Австрия и Естония в рамките на председателското трио. „България е свършила своята работа и страната ни е дала своя принос при изготвянето на общия план, по който Съветът ще работи от юли 2017 г. до декември 2018 г. Всяка страна трябва да изготви и своя собствена национална 6-месечна програма”, каза още той. „Достатъчно ли са предвидените средства, за да покрият всички дейности за успешното председателство и ако е необходимо увеличение, то кога трябва да бъде направено и в какъв размер?” Този въпрос отправи секретарят на ПГ на БСП за България” Георги Търновалийски. Той подчерта, че темата за Българското председателство вълнува българсите граждани, особено в частта за средствата, които ще бъдат изразходвани за успешната подготовка и успешното провеждане на Българското председателство на Съвета на ЕС. 

С тебешир и с въглен

http://www.dnevnik.bg/analizi/2017/04/20/2956262_s_tebeshir_i_s_vuglen/?ref=rss


За онова, което би могло да се премълчи, е най-добре да не се казва нищо. Тази максима на Витгенщайн е като цяло вярна, ала е неприложима тъкмо към политиката, където премълчаването е извор на възможно най-големи беди. И най-близкото ни минало е пример за това.

Ето защо, с покруса или с повече от смесени чувства, човек се чувства длъжен все пак да сподели черно на бяло онова, що се е уталожило в душата му след откриването на 44-ото Народно събрание.

БСП предлага депутатската заплата да бъде замразена на 2976 лв. за целия мандат

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/04/20/2956305_bsp_predlaga_deputatskata_zaplata_da_bude_zamrazena_na/?ref=rss


Парламентарната група на "БСП за България" внесе проект за решение за замразяване на стартовата депутатска заплата на 2976 лв. за целия мандат на 44-ия парламент. Такъв е размерът на възнаграждението на народните избраници към края на 2016 г.

Стартовата депутатска заплата е колкото три средни възнаграждения в публичния сектор у нас. Ако размерът й не бъде замразен, първата заплата на новите народни представители ще стартира от 3210 лв.

В Албания не се намери кандидат за президент

http://offnews.bg/news/n_1/n_653399.html

Албанският парламент не успя да избере нов президент на страната след като за първия тур на изборите не бяха номинирани кандидати, предава Асошиейтед прес.  В сряда управляващата лява коалиция отказа да предложи кандидат за поста като израз на добросъвестност спрямо дясноцентристката опозиция, бойкотирала парламента от февруари. "Не предложихме кандидат, за да покажем волята си за диалог с опозицията за нов президент, за да постигнем консенсус между всички политически сили в Албания", заяви председателят на парламента Илир Мета, цитиран от Euractiv. Опозицията иска служебен кабинет да управлява до парламентарни избори на 18 юни и твърди, че настоящото правителство ще манипулира вота.  Кандидатите за 5-годишния президентски мандат се предлагат от най-малко 20 депутати, а за избирането им има общо пет тура. В първите три победителят трябва да спечели поне 3/5 или 84 от гласовете на общо 120 народни представители. Вторият тур на гласуване е насрочен за днес, 20 април

С промени в 7 закона борят експлоатацията на работници

http://offnews.bg/news/n_1/n_653398.html

Промени в 7 закона, които да сложат край на експлоатацията на работници и неплащането на заплати, внесоха днес във втория ден на Народното събрание омбудсманът Мая Манолова и председателят на КНСБ Пламен Димитров.  "Заедно с КНСБ внасяме пакет от законодателни мерки срещу експлоатацията на труд и съвременното робство в 21 век", обяви Мая Манолова. Тя добави, че институциите са залети от жалби на работници, които не получават заплатите си, нямат осигуровки и не им се изплаща извънреден труд.  Тя обясни, че в момента в България има 20 фирми (места), в които "буквално се гаврят с работниците" - те ходят на работа, а нямат пари да нахранят семейството и децата си. "Това са от шивачки до миньори - Ветрен, Оброчище, Дупница, Русе, Варна, Видин - са само част от тях", изброи Манолова.  Промените, които се предлагат, за да се спре експлоатацията на работници в България, са следните:  Първото , което депутатите трябва да приемат, е да се забрани продажбата на фирми на клошари. Второто - да се забрани продажбата на предприятия и дружествени дялове без работодателите да са изплатили всичко дължимо на своите работници. На трето място се предлага да се даде възможност на работниците да започват производство по несъстоятелност, когато работодателите им са в неплатежоспособност, дори и когато не са им платени 2 заплати. Четвърто по ред идва да се забрани на фирми, които не са си платили заплатите и осигуровките, да участват в обществени поръчки. Следват промени в Закона за гарантиране на вземанията на работници и служители от фалирали предприятия, за да може активно да се използва Фонда в НОИ за подпомагане на работници, като Манолова даде пример, че от него миналата година са изплатени 2 милиона, като в него има 25 милиона. "Той е неработещ", обяви омбудсманът.  Със законодателните промени се разширяват и контролните правомощия на Инспекцията по труда - тя ще има правото да извършва проверки и на вече закрити фирми, които не са изплащали заплати. Мая Манолова обяви също, че ще упражни правото си на конституционна жалба още утре и ще внесе в Конституционния съд жалба срещу член 245 от Кодекса на труда, който задължава работодателите при финансови затруднения да разплащат на своите работници до 60% от дължимите възнаграждения. „Разбирането ми като обмудсман и текстът на Конституцията е пределно ясен - за положения труд се дължи 100% възнаграждение в зависимост от качеството му и от неговия обем“, заяви тя. Председателят на КНСБ коментира, че експлоатацията на работници в България е време да спре. Той обяви, че официално у нас са неизплатени от 30 до 70 милиона лева, а неофициалните, които не са знаят, са много повече.  Той поиска от депутатите да приемат промените, които са внесени и призова проблемът да не се оцветява в "червено, синьо, розово".  Законодателство  "Бюрокрацията на законодателната машина" веднага се задейства и от групата на БСП в парламента обявиха, че ще поискат да се сформира анкентна комисия, която да се занимава с тези проблеми. Тази процедура обаче само ще забави промените да бъдат приети по-бързо.  От законодателния си опит знам, че когато се прави анкетна комисия, целта е проблемът просто да се протака и да не се реши", коментира обаче инициативата на съпартийците си Мая Манолова.  "Предложихме Временна комисия за проучване случаите на неизплатени заплати, не смятаме, че законопроектът на Мая Манолова ще я обезсмисли", обясни зам.-председателят на ПГ на БСП Крум Зарков. Той уточни, че идеята на тази анкетна комисия е да се занимае със сложни законопроекти, да осигури паритет и надпартийност на този проблем. 

Топлото време през сезона подкрепи продажбите на сладолед на Unilever

http://www.investor.bg/novini/346/a/toploto-vreme-prez-sezona-podkrepi-prodajbite-na-sladoled-na-unilever-237882/

Компанията за бързооборотни стоки отчете ръст на продажбите като цяло над оценките на анализаторите

Държавата плаща 7,2 млн. лв. за реклама на председателството ни на ЕС

http://www.cross.bg/predsedatelstvoto-subitiya-predsedatelstvo-1540753.html

/КРОСС/ 7 265 000 лв. ще струва на бюджета рекламата на Българското председателство на Европейския съюз. Това става ясно от приетата от служебното правителство Комуникационна стратегия на председателството, предава Нова. Близо 5 млн. лв. от средствата са за популяризиране на председателството в страната, а 2,4 млн. ще отидат за дейности извън България. Очаква се да бъде обявена обществена поръчка за изработването на сувенири. Предвиденият бюджет е 1 млн. лв. Всяко председателство изработва специални подаръци в няколко категории - за VIP, висши служители, журналисти. Задължителни са, например, дамските шалове и мъжките вратовръзки с логото на председателството. За сравнение - общият брой на подаръците, сувенирите и рекламните материали за председателството на Словакия надхвърля 445 000. 1,1 млн. лв. ще излезе изработката на външната реклама - билбордове, транспаранти, които ще бъдат разположени на Летище София, по фасадите на избрани сгради в София, както и за външно брандиране на НДК, Дом №2 на Резиденция "Бояна" и други. Обществената поръчка също трябва да се обяви в близките дни. Държавата е приготвила още поне 375 000 лв., които ще плати на фирми, собственици на рекламните съоръжения. Общо 950 000 лв. ще плати държавата за закупуване на програмно време в националните електронни медии и регионални медии с най-голяма аудитория

Доколко е полезно да работим от вкъщи?

http://offnews.bg/news/n_1/n_653397.html

С налагането на модерните технологии работата от вкъщи става все по-популярна. Това не се отнася до всяка професия, но голяма част от хората, работещи на бюро, вече могат да вършат задълженията си от дивана, облечени в удобни дрехи. Премахвайки пътя до работа и обратно, времето за сън е по-голямо, намаляват се различни разходи като гориво, скъпи обеди и т.н. Но дали този метод на работа наистина е добър? Няколко изследвания показват, че липсата ни в офиса се отразя зле на различни аспекти от работата ни. 1. Липса на добро обучение Проучване на 514 работници, работещи от офис и от вкъщи, показва, че често хората, които работят от разстояние, не са добре обучени, не са получили добри насоки в работата и определено имат затруднения в изпълнението на задълженията си. 2. Лесно отвличане на вниманието Колкото и удобно и комфортно да е работното ни място у дома, съществуват изключително много ситуации, които ни разсейват от работния процес. Семейството, домашните любимци и т.н. Често се разсейваме от телевизора, от това просто да пуснем една пералня с дрехи. Това пречи на концентрацията и забавя и затруднява изпълнението на дадените ни задачи. 3. Слабо кариерно развитие Отсъствието от офиса често води до по-малко дадени проекти. Причината за това е, че началникът не ви вижда ежедневно и лесно може да забрави за вас или да предпочете да даде задача на служител, който е в офиса по цял ден. Така може да следи процеса на работа и да реагира по-бързо при някоя пречка. 4. Липса на общуване и чувство на изолация Ново проучване от Университета в Аризона показва, че 40% от служителите, които работят от дома си, се чувстват несвързани с колегите си, а 1/3 не чувстват подкрепа от шефовете си. "Хората, които работят от дома, стават професионално и лично изолирани", казва Естер Канонико, провела изследването.

Отрупаха с цветя паметника на Бенковски във Варна за годишнината от Априлското въстание (снимки)

http://www.moreto.net/novini.php?n=349257

Варна отбеляза 141-годишнината от Априлското въстание с общоградско поклонение. Пред паметника на Георги Бенковски на Алеята на възрожденците в Морската градина беше отслужена заупокойна молитва, предаде репортер на Moreto.net. С военен ритуал бяха положени венци и цветя.

От EVN подготвиха първите фактури за тока с новите цени

http://www.cross.bg/tzeni-april-period-1540754.html

/КРОСС/ EVN България е готова с първата група фактури след влизането в сила на новите цени на електроенергията от 7 април 2017 г. Компанията напомня, че от 7-и април 2017 г. е в сила решение на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за нови цени на електроенергията. Това означава, че електроенергията се фактурира по новите цени на отделните тарифи, считано от тази дата. Както при всяка смяна на цени, информацията за консумацията във фактурите е разделена на два отделни периода:  потребление по стари цени до 6 април 2017 г. включително и  потребление по нови цени от 7 април 2017 г.  Новите фактури могат да се заплащат в касовите салони на „Български Пощи“ ЕАД и EASYPAY, както и директно през интернет страницата на компанията www.evn.bg  - чрез системата „EVN Онлайн плюс” на https://www.evn.bg/Online-Services/Login.aspx.  Налични са и следните възможности за плащане: Директен дебит  Платежно нареждане www.epay.bg или www.transcard.bg SMS - упътване на www.easypaygsm.com Банкомат През всички кештерминали на територията на страната Примерен модел на фактура за електроенергия клиентите могат да намерят в сайта на EVN България: https://www.evn.bg/Chastni_klienti/Elektricheska-energia/Faktura-obrazec

Ново луксозно издание с разкази и повести на Чехов (откъс)

http://offnews.bg/news/n_1/n_653395.html

На 21 април на пазара излиза ново луксозно издание с произведения на един от руските класици - "Разкази и повести" на Антон Павлович Чехов (изд. "Колибри"). Сборникът съдържа както някои от белетристичните шедьоври на писателя като „Човекът в калъф“, „Дамата с кученцето“, „Лекокрилата“, така и по-малко известни негови разкази като „Верочка“, „Княгинята“, „Агафия“, „Съпругата“, „Студент“. Особено място е отредено на поетичната повест „Степ“ и на повестта за еволюцията на човешките чувства „Три години“. Не е учудващо, че днешният забързан човек продължава да цени творчеството на „тихия вълшебник”, откривайки в него милосърдие, незлоблив хумор, любов и топлота. Историите на Чехов са апология на доброто и безхитростната вяра в другия, извор на меланхолия и копнеж по изплъзващото се време. Самият Лев Толстой го нарича „несравним художник на живота”. Антон П. Чехов е величав руски писател, хуманист и драматург, известен в цял свят с класическите пиеси „Чайка”, „Вуйчо Ваньо”, „Три сестри” и „Вишнева градина”, оказали силно влияние върху драматургията на XX век. Той несъмнено е  един от най-големите майстори на краткия разказ в световната литература, открил нови пространства пред психологическата проза. Повечето преводи на включените произведения са нови и са дело на Пенка Кънева. Така изданието представя единна преводаческа концепция за творчеството на големия класик. Из „Разкази и повести“ от Антон П. Чехов ШИЛО В ТОРБА На обикновена тройка по междуселски пътища, като се придържаше към най-строго инкогнито, бързаше Пьотър Павлович Посудин за околийското градче N., където го бе повикало получено от него анонимно писмо. „Ще ми паднат те... Ще им се стоваря като сняг от небето... – мислеше си той, като криеше лице в яката. – Вършили безобразия, разбойниците, и тържествуват; сигурно си въобразяват, че никой нищо не види... Ха-ха... Представям си техния ужас и смайване, когато в разгара на ликуването се чуе: „Я ми дайте насам Тяпкин-Ляпкин!“ Ей че врява ще се вдигне! Ха-ха...“ Щом се намечта предоволно, Посудин заговори своя колар. Като човек, жаден за известност, попита първо за себе си: – Познаваш ли Посудин? – Че как не? – подсмихна се коларят. – Знаем си го ние! – Ами що се смееш? – Щото е за чудене, дето питате! Знаеш и най-долния писар, пък да не знаеш Посудин! Нали зарад туй са го турили, че да го знаят всички. – Така си е... И какво? Какъв е той според теб? Бива ли го? – Не е зле – прозина се коларят. – оправен господин, знае си работата... Няма две години, откак ни го пратиха тук, пък сума нещо изръшна. – Какво толкова е сторил? – Много добрини стори, господ здраве да му дава. Издейства ни железницата да минава оттука, изволни Хохрюков от нашата околия... Нямаше оправия с този Хохрюков... Долен човек беше, грабеше, всички предишни бяха на негова страна, ама щом дойде Посудин – изхвърча Хохрюков по дяволите, ни се чу, ни се видя... Ха така! Посудин не мож го подкупи, братле, нее! Дай му, ако щеш, сто, ако щеш, хиляда, не си слага той грях на душата... Нее! „Слава богу, поне откъм тази страна са ме разбрали – помисли си Посудин възторжено. – Много добре.“ – Образован господин... – продължи коларят, – и не е горделив... Нашенци ходиха при него да се жалват, а той ги срещнал, като да са господа: на всеки ръка подава, „моля, седнете...“. Пали се един такъв, бързак... Не е по приказките, все  – фър, фър! Да тръгне ей тъй лека-полека  – нивга, бога ми, все бегом, бегом! Дорде му рекат две думи нашенци, той – хоп: „Тръгваме!“ – и право тук... Пристигна и сложи всичко в ред... копейка не взе. Къде по-горен е от предишния! Е, да, и предишния си го биваше. Наперен един, важен, по-гласовито от него никой не кряскаше в цялата губерния... Тръгне той, а на десет версти околовръст се чува; ама ако сравним по външната част или по вътрешните работи, сегашният е къде-къде по-сръчен! На сегашния в главата му има от този ми ти мозък сто пъти повече... Бива си го човека, едничка сал му е кривицата: дет е пияница! „Ха сега де!“ – помисли си Посудин. – Откъде пък знаеш – попита той, – че аз... че той е пияница? – Е, то се знай, ваше благородие, не съм го зървал пиян аз самият, що да си кривя душата, ама хората разправят. Вярно, и хората не са го виждали къркан, ама тъй се разчува... Пред хора или на гости кога иде, на бал или някак в компания – никогаж не пие. Вкъщи се насмуква... Стане заран, отвори очи и най-първо – водка! Камериерът донесе чаша, той заръчва втора... Тъй по цял ден се налива. Пък да се чуди човек: пие, ама хич не му личи! Значи, си знае мярката. Навремето, кога наш Хохрюков се запиеше, не само хората, ами и псетата виеха! Посудин обаче – нищичко, барем носът му да беше почервенял! Заключи се в кабинета и лочи... Да го не видят хората, в писалището си е нагласил едно таквоз сандъче, дето от него излиза тръбичка. В него всякогаж има водка. Наведеш се към тръбичката, смукнеш, и си готов... Кога е на път, и в чантата също... „Обаче как са разбрали? – ужаси се Посудин. – Боже мой, дори това се знае... Ама че беля...“ – И друго, що се отнася за женския пол... Хитряга! (Коларят се засмя и завъртя глава.) Безобразие, какво друго да речеш! Десет парчета е насъбрал таквизи... въртиопашки... Две живеят в дома му... Едната, Настася Ивановна се вика, тя му е наместо разпоредителка, другата – как беше, пущината? Людмила Семьоновна, тя му е нещо като писарка... Най-главната е Настася. Тази, каквото каже, той го изпълнява. Върти го, както си иска, също лисица опашката. Голяма власт ѝ е дадена. Та народът не се плаши толкоз от него, колкото от нея... Ха-ха... Пък третата въртиопашка живее на улица „Качална“... За срамотите! „Чак имената им знае – помисли си Посудин изчервен. – И то кой? Селяк, каруцар, дето не е стъпвал в големия град!... Какво безобразие... каква гадория... каква пошлост...“ – Откъде ги знаеш тези работи? – попита той раздразнено. – Така се чува... Не съм видял с очите си, ама хората разправят. Как няма да се разчуе? На камериера или на кочияша не мож му затъкна устата... Пък и самата Настася снове насам-натам и се фука с женския си късмет. Не можеш се скри от хорските очи... А пък този ми ти Посудин един фокус си е измислил – тихомълком да заминава за разследване... Предишният навремето, кога се накани да иде някъде, месец напред известява, а потегли ли, шум, гръм, врява, тропот... не дай си боже! Пред него препускат, подир него препускат, от двете му страни препускат. Пристигне ли, където трябва, наспи се, наяде се, напие се и току се разкрещи по служба. Повряка, потропа с крака, пак се наспи и хайде обратно по същия начин... Пък сегашният, щом надуши нещо, гледа да довтаса тихомълком, бързичко, та никой да не знае... Смехориия! Изниже се незабелязано от къщи, та чиновниците да не забележат, и хайде на трена... Стигне, до която му трябва гара, и няма да вземе пощенски коне или някой файтон от по-благородните, ами дири да наеме селска каруца. Увие се като същинска жена, из целия път хъхри като дърто псе, че да не го познаят по гласа. Да се скъсаш от смях, кога хората ти разправят. Вози се на каруцата, щурака, и си мисли, че няма да го познаят. Пък за който разбира – нищо работа е да го познае... – Че как така го познават? – Много лесно. По-рано, кога наш Хохрюков поемеше на път, го познавахме по тежката ръка. Случи ли се пътникът да те халоса по мутрата, значи е Хохрюков. А Посудин на минутата проличава... Обикновеният пътник простичко се държи, ама Посудин не е от тези, дето се склоняват на какво да е. Пристигне, да речем, на пощенската станция и се почва!... Миришело му, задушно му било, течение ставало... За него – пилета печени да имало, фруктове всякакви, сладка... така си го знаят по станциите: ако зиме някой поръчва пилета и фруктове, значи е Посудин. Пък и от него мирише не както от другите хора, и ляга да спи по свой си начин... Легне ли на дивана в станцията, току напръска около себе си с парфюми и заповядва да му поставят три свещи до главата. Лежи си и чете книжата... Тогаз вече не само станционният надзирател, ами и котката ще усети какъв човек е... „Вярно, вярно... – помисли Посудин. – Как не съм се досетил по-рано!“ – Пък за когото пък е важно, и без фруктове, и без пилета ще научи. По телеграфа всичко се узнава... Колкото и да си загръщаш муцуната, знаят, дето трябва, че пристигаш. Очакват те... Посудин още не е прекрачил прага, а тук – ама моля ви се, вече всичко е готово! Довтаса, уж за да ги спипа на местопрестъплението, да ги даде под съд или да смени някого, пък те се изгаврят с него. Нищо, че си пристигнал тихомълком, ваше сиятелство, ама ей го: всичко ни е чисто!... Повърти се той, повърти се, пък току поеме обратно с пръст в устата... На всичкото отгоре ги похвали, всекиму стисне ръката, извини се зарад безпокойството... Такива ми ти работи! А ти как си мислеше? Хо-хо, ваше благородие! Тука не си поплюват, тарикат връз тариката!... Да ти е драго, като ги гледаш, дяволите! Да вземем и сегашния случай... Карам си аз зарана празен, а насреща ми откъм гарата препуска евреинът бюфетчия. „Накъде така, питам, ваше чифутско благородие?“ Той отвръща: „Карам пиене и мезе за град N. Там днес очакват Посудин“. Бива си ги, а? Посудин може още да стяга багажа или си увива лицето, че да не го познаят. Може пък вече да е потеглил и си мисли, че никой не знае за идването му, ама нà, готово е вече хем виното, хем сьомгата, хем сиренето, хем всякакво мезе... А? Пък той се вози и си мисли: „Свършено е с вас, момчета!“  – пък момчетата пет пари не дават! Да заповяда при нас! Отколе всичко сме изпокрили! – Обръщай! – изхъхри Посудин. – Карай обратно, ггговедо! Учуденият каруцар свърна обратно. 1885

Могерини: Великобритания ще загуби повече от Брекзита отколкото ЕС

http://www.mediapool.bg/mogerini-velikobritaniya-shte-zagubi-poveche-ot-brekzita-otkolkoto-es-news262867.html

С решението си да напусне Европейския съюз Великобритания ще загуби повече отколкото блока, заяви върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини, цитирана от Ройтерс.   Миналият месец британският премиер Тереза Мей започна официално процедурата по отделяне на страната от ЕС, заявявайки, че няма връщане назад.    С това започна сложен процес, който ще постави на изпитание единството на блока и ще прати нейната страна в неизвестното. Великобритания има две години, за да постигне споразумение по условията на развода, преди той да влезе в сила в края на 2019 г., припомня Ройтерс.   По време на посещението си в Пекин първият дипломат на ЕС Федерика Могерини заяви, че преговорите ще бъдат трудни. Британците "ще трябва да се откажат от принадлежността си към една общност. Ние ще загубим важна страна членка", каза тя пред студенти от елитния университет Цинхуа.    Могерини подчерта, че за нея всички страни членки са еднакво важни, защото някои може да допринасят повече за някои политики, отколкото други.    "Но мисля, че нашите британски приятели ще загубят повече от нас", добави Могерини.   Тя припомни, че според европейските договори срокът за окончателното излизане на Великобритания от ЕС е само две години от началото на преговорите, обявено през март тази година. "Това не може да се отлага. Не очаквам, че ще стане по-бързо", заяви Могерини.   Дори след напускането на Великобритания, ЕС ще остане най-големият пазар в света и втората най-голяма световна икономика, подчерта върховният представител на съюза за външната политика. Партньорите на ЕС казват, че той е необходим, и Китай също отправи послание, че Европейският съюз е незаменим партньор в днешния свят, добави тя.   ЕС е най-големият търговски партньор на Китай, отбелязва Ройтерс. 

Боби Михайлов даде вечеря и премии на юношите

https://www.24chasa.bg/sport/article/6180803

Боби Михайлов даде
вечеря и премии на юношитеПрезидентът на Българския футболен съюз Борислав Михайлов събра юношеския национален отборр на празнична вечеря по случай класирането на тима на европейското в Грузия това лято. Вечерята се проведе на национална футболна база в Бояна. На тържеството президентът отправи специални поздравления към селекционера Ангел Стойков и неговия отбор за

„Еврофутбол“ за Лига Европа: Манчестър Юнайтед с трофея - днес бие Андерлехт

http://www.cross.bg/leva-h-izhod-1540752.html

/КРОСС/ Манчестър Юнайтед е фаворит срещу Андерлехт в днешната (20.04.2017 г.) 1/4-финална среща от турнира на Лига Европа - това показват коефициентите на "Еврофутбол" за крайния изход на сблъсъка: 1.23 за "червените дяволи" срещу 7.25 за гостите и 3.60 за равенство. Ставката от 6.00 за 2:0 Точен резултат в двубоя доказва логичната развръзка на мача, което означава, че англичаните ще се доближат с още една крачка към финала на турнира, който ще се играе в Стокхолм в края на месец май. Букмейкърската къща предвижда победа за играчите на Жозе Моуриньо и в последния сблъсък - коефициентът за това е 2.10. Повече информация за развитието на другите предстоящи срещи от Лига Европа може да намерите тук, а ето и техните ставки за Краен изход: РК Генк - Селта Виго Сингъл, Live, ТОП „1"-2.00 „Х"-2.80 „2"-2.70Шалке 04 - Аякс Амстердам Сингъл, Live, ТОП „1"-2.07 „Х"-2.95 „2"-2.45Бешикташ - Лион Сингъл, Live, ТОП „1"-2.90 „Х"-2.80 „2"-1.95 Почивните дни ще бъдат доста натоварени за феновете на клубния футбол на високо ниво - ето кои са най-интригуващите срещи от предстоящите дни: Челси - Тотнъм тук Сингъл, ТОП „1"-2.60 „Х"-2.80 „2"-2.10Реал Мадрид - Барселона тук Сингъл, ТОП „1"-2.20 „Х"-2.80 „2"-2

Започнаха преговорите за съставяне на правителство

https://www.actualno.com/politics/zapochnaha-pregovorite-za-systavjane-na-pravitelstvo-news_606827.html

Започнаха преговорите за съставяне на правителство между ГЕРБ и "Обединени патриоти" в Народното събрание. Срещата се провежда в стаята на ГЕРБ в парламента, предава "Фокус". На срещата влязоха тримата съпредседатели на "Обединени патриоти - НФСБ, Атака и ВМРО": Валери Симеонов, Волен Сидеров и Красимир Каракачанов.

Принц Уилям: Още усещам шока 20 години след смъртта на майка ми

//dariknews.bg/novini/sviat/princ-uiliam-oshte-useshtam-shoka-20-godini-sled-smyrtta-na-majka-mi-2018563

Принц Уилям заяви, че за него шокът от загубата на майка му принцеса Даяна преди две десетилетия все още не е отминал. Думите му идват два дни след като по-малкият му брат Хари спомена за емоционалните си проблеми във връзка с кончината ѝ, предаде

Пламъци в пристройка изправиха пожарникарите на крак (ВИДЕО)

//dariknews.bg/regioni/shumen/plamyci-v-pristrojka-izpraviha-pozharnikarite-na-krak-video-2018564

Огън лумнал в пристройка край двуетажна къща изправи на крак пожарникарите в Шумен. Пожарът обхванал постройката преди минути, а гъстия дим изпълни улица "Шипка" на метри от пл. Оборище.
 

Изложба "Картини, нарисувани с игла" представят в РИМ-Плевен

//dariknews.bg/regioni/pleven/izlozhba-kartini-narisuvani-s-igla-predstaviat-v-rim-pleven-2018568

Регионален исторически музей - Плевен и Народно читалище „Извор – 1959“ –Плевен, канят плевенчани на изложба „Картини нарисувани с игла“. Колективът по художествен текстил и битова тъкан при читалище „Извор“ е създаден през далечната 1967 година и съществува и до днес. Той остана единствен в страна

Екшън котка се превърна в интернет сензация (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/ekshyn-kotka-se-prevyrna-v-internet-senzaciia-video-2018567

Котка, опитваща се да нападне служителката на Канадските пощи Дебра Андерсън, бранейки от нея дома, се превърна в интернет сензация, съобщава в. "Дейли мирър".

Цифровият единен пазар може да осигури ползи за 415 млрд. евро

//dariknews.bg/novini/biznes/cifroviiat-edinen-pazar-mozhe-da-osiguri-polzi-za-415-mlrd.-evro-2018569

"Единният пазар е допринесъл значително за растежа на европейската икономика, но все още има нереализиран потенциал, който може да стимулира генерирането на добавена стойност, създаването на нови работни места и устойчивото развитие".
 
Това е заявил зам.-министърът на икономиката

Млад мъж е задържан за блудство с 12-годишно момиче

//dariknews.bg/regioni/pleven/mlad-myzh-e-zadyrzhan-za-bludstvo-s-12-godishno-momiche-2018570

23-годишният Милан Ж. е задържан с постановление на Районна прокуратура – Троян, за 72 часа за блудство с 12-годишно момиче, информират от Апелативна прокуратура – Велико Търново.
 
На 18 април младият мъж направил опит да възбуди и удовлетвори полово желание без съвкупление с детето.

Армията ни не може да изпълнява пълноценно задачите си, призна президентът

//dariknews.bg/novini/bylgariia/armiiata-ni-ne-mozhe-da-izpylniava-pylnocenno-zadachite-si-prizna-prezidentyt-2018553

Стратегията ни за национална сигурност не отговаря на съвременните рискове, а българската армия може само частично да осигурява суверенитета и териториалната цялост на България. Това заяви президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Румен Радев на

При нападението в Сирия е използван зарин

http://www.moreto.net/novini.php?n=349253

Резултатите от анализите са показали, че в сирийския Хан Шейхун е бил използван зарин или друго, сходно на него вещество. Това се казва в съобщение на сайта на Организацията за забрана на химическите оръжия. “Резултатите от анализите показват, че жертвите са били подложени на въздействието на зарин или сходно на него вещество“, се казва в текста.

Могерини: Великобритания ще загуби повече от Брекзита, отколкото ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6180744

Могерини: Великобритания ще загуби
повече от Брекзита, отколкото ЕСС решението си да напусне Европейския съюз Великобритания ще загуби повече отколкото блока, заяви върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини, информира БТА. Миналият месец британският премиер Тереза Мей започна официално процедурата по отделяне на страната от ЕС, заявявайки, че няма връщане назад.

Над половин милион българи притежават две и повече жилища

http://econ.bg/Новини/Над-половин-милион-българи-притежават-две-и-повече-жилища_l.a_i.741380_at.1.html

Над половин милион българи притежават две и повече жилища. 89,7% живеят в собствен дом, а под наем са едва 4 на сто, съобщава Dnes.bg, като цитира...

Турция: Европейският съд не може да се произнася относно референдума в Турция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6180756

Турция: Европейският съд не може да се произнася относно референдума в ТурцияТурският министър на правосъдието Бекир Боздаг заяви днес, че Европейският съд за правата на човека няма юрисдикция да произнася решения по жалби във връзка с референдума в Турция за разширяване на пълномощията на президента Реджеп Тайип Ердоган, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Основната опозиционна Народнорепубликанска партия посочи вчера,

Депутатът Славов: Не бях във властта при поръчката, за която говори Васил Иванов

https://www.24chasa.bg/novini/article/6180742

Депутатът Славов: Не бях във властта при поръчката, за която говори Васил ИвановДеверът на Сарелска, депутатът Недялко Славов, коментира, че във въпросната обществена поръчка участват още 5 фирми, но никоя от тях не е обжалвала. По повод абсурдната ситуация, в която бях замесен, считам за редно да внеса малко яснота! Не виждам от какво да се притеснявам, нито от изнесените данни, нито от роднинските си връзки!

Група "Парамор" издава нов албум (Видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6180575

Група "Парамор" издава нов албум (Видео)Група "Парамор" се завръща след четиригодишна пауза с новия албум "After Laughter", който ще излезе преди европейското й турне през пролетта предаде БТА. "After Laughter" е петият студиен албум на групата. Предишният им едноименен опус оглави класациите в САЩ и Великобритания през 2013 г. Вокалистката на групата, Хейли Уилямс ,

Специален пролетен концерт с произведения на Джакомо Пучини представя Софийската Филхармония

http://www.cross.bg/pychini-zala-bulgariya-1540750.html

/КРОСС/ На 28 април в зала "България" ще звучи първата му опера "Вилиси", изпълнявана изключително рядко по света Събитието е под палката на Масимилиано Мурали На 28 април в зала "България" ще станем свидетели на един специален и необикновен концерт с творчеството на великият и обичан италиански композитор Дажокомо Пучини. В програмата ще звучат рядко изпълнявани негови симфонични произведения, а гвоздеят без съмнение, ще бъде първата му опера - едноактната "Вилиси" („Самодиви"). Младият Пучини я пише през 1883 г, когато е само на 25 г., но още тогава впечатлява с драматизма заложен в нея, с изкусните мелодични линии и с яркото звучене на оркестъра. Премиерата на "Вилиси" е през 1884 г. в Teatro dal Verme в Милано, а повечето български меломани ще се срещнат с нея сега за първи път. Специално за концерта на 28 април в зала "България" пристига един от най-видните европейски оперни диригенти - Масимилиано Мурали. Заедно със софийските филхармоници и НФХ „Светослав Обретенов", удостоен преди дни с отличието „Музикант на годината", на сцената ще бъдат неповторимият световен баритон Кирил Манолов и неговите прекрасни сценични партньори - сопраното Таня Иванова и тенорът Милен Божков

Тези 4 зодии са неконтролируеми под ЗАВИВКИТЕ

https://www.actualno.com/curious/tezi-4-zodii-sa-nekontroliruemi-pod-zavivkite-news_606825.html

Не всички имат високо либидо и самочувствие под завивките. Но тези четири зодии, определено успяват да излязат извън всякакви граници на сексуалните изживявания. Представяме ви експериментаторите, които могат да ви завъртят главата и да не напуснат мислите ви.  Телец

Цитат на деня: Опитът за дискредитиране на "Нова телевизия" сега е, за да бъде овладяна

http://www.dnevnik.bg/citat_na_deniia/2017/04/20/2956324_citat_na_denia_opitut_za_diskreditirane_na_nova/?ref=rss


"Има опит телевизията ("Нова телевизия" - бел.ред.) точно в този момент да бъде унизена, сразена, дискредитирана, за да бъде овладяна. Ние това го виждаме, това го знаем."

Това заяви водещият на сутрешния блок на "Нова телевизия" Виктор Николаев, коментирайки напускането на разследващия репортер Васил Иванов и твърденията му за системна цензура от страна на шефа на "Новини и актуални предавания" Дарина Сарелска. На 8 април шведското...

Бизнесмен: Цацаров ме заплаши. Цацаров: Той мен, не аз него

https://vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/biznesmen-cacarov-me-zaplashi.-cacarov-toj-men-ne-az-nego-6068145

Шефът на "Овергаз" твърди, че Цацаров го е заплашил заради политическите му позиции и медийния образ на прокуратурата.

Гергьовски влак с парен локомотив пуска БДЖ

http://www.cross.bg/tryavna-praznichniya-hilda-1540749.html

/КРОСС/ БДЖ организира aтракционно пътуване с парен локомотив от серията 16.27 за Гергьовден, 6 май, като по време на пътуването ще се заснема и музикален клип на певицата Хилда Казасян. Гергьовската композиция тръгва в 09:40 ч. от Горна Оряховица и ще се движи по маршрут до гара Трявна, със спирки във Велико Търново, Дряново и Бачо Киро - за желаещите да прекарат празничния ден на Дряновския манастир. Локомотивът е произведен през 1948 г. в Австрия и днес в света се движат само два от тази серия - единият е в България и ще бъде начело на празничния Гергьовски влак, а другият - в Люксембург. Цената на двупосочния билет със запазено място е 29 лв. В състава на композицията ще бъде включен и вагонът на Борис ІІІ от „Корона експрес", който ще бъде разглеждан по време на самото пътуване като музей на колела. След пристигането в Трявна, пътниците ще могат да получат автографи от певицата Хилда Казасян и да си направят селфита както с нея, така и с машиниста Алберт Иванов и неговия екип. Билети за новото пътешествие, организирано от БДЖ, вече се продават на билетните каси на гарите в Горна Оряховица, Велико Търново, Дряново, Трявна, Варна, Русе, Пловдив и София. Пътуването е част от новата туристическа програма на БДЖ, която обединява както пътуването с ретро-състави, така и цялостно туристическо преживяване.    

Ройтерс: Институтът на Решетников изготвил план за манипулиране на изборите в САЩ

http://www.mediapool.bg/roiters-institutat-na-reshetnikov-izgotvil-plan-za-manipulirane-na-izborite-v-sasht-news262866.html

Нашумелият и у нас Руски институт за стратегически изследвания (РИСИ) през 2016 г. е изработил план за повлияване на президентските избори в САЩ в полза на Доналд Тръмп и за подронване на доверието на избирателите в американската избирателна система. Това заявиха трима действащи и четирима бивши американски официални представители, цитирани от Ройтерс.   Източниците на Ройтерс, пожелали анонимност, се позовават на два конфиденциални документа от мозъчния тръст, контролиран от руския президент Владимир Путин, като по думите им тези документи са били рамката и основанието за интензивни действия от страна на Русия за намеса в изборите на 8 ноември.   Американските служби придобили след изборите документите, които били изготвени от Института за стратегически изследвания в Москва, който доскоро се оглавяваше от бившия генерал-лейтенант от руското разузнаване Леонид Решетников. След президентските избори у нас през миналата година Решетников се похвали, че лидерът на БСП Корнелия Нинова е споделила с него в аванс намеренията си да издигне Румен Радев за президент. Тя отрече твърдението му и го определи като "компрометиран руснак, изгонен от Кремъл за корупция и конфликт на интереси". Дни по-късно, след като скандалът се разрасна, Нинова призна, че се е видяла с руския генерал, но уж случайно и сред други хора, като въобще не били обсъждали Радев, а общата политическа обстановка. Миналия месец американският вестник "Уолстрийт джърнъл" съобщи, че по време на кампанията за президентските избори в България миналата година опозиционната БСП е получила тайна стратегия как да спечели изборите. Според изданието става дума за около 30-страничен документ, съставен от мозъчен тръст, близък до Кремъл. Той бил доставен от бивш руски шпионин, който е в американския списък на лица с наложени санкции.   Кремъл с пропагандна война в социалните мрежи    Първият от документите е стратегически и е написан през юни, и е циркулирал по най-високите етажи на руското правителство, но не бил адресиран към конкретни личности.   В него се препоръчвало Кремъл да започне пропагандна кампания в социалните мрежи и руските глобални новинарски медии, за да се насърчат американските гласоподаватели да изберат президент, който би възприел по-мека линия към Русия, отколкото правителството на тогавашния президент Барак Обама, казали седемте източници.   Във втори документ на института, изготвен през октомври и разпространен по същия начин, се предупреждавало, че кандидатът на демократите Хилари Клинтън най-вероятно ще спечели изборите.  Поради тази причина било по-добре Русия да спре пропагандата си в подкрепа на Тръмп и вместо това да засили посланията си за изборни измами, за да подрони легитимността на американската избирателна система и да навреди на репутацията на Клинтън. Действията са имали за цел да подкопаят евентуалното й президентско управление.   Пожеланата от източниците на агенцията анонимност е поради класифицирания характер на руските документи. Източниците също така отказват да обсъждат как САЩ са ги придобили. Американските разузнавателни служби отказали коментар.   За изявление не били открити нито говорителят на Путин, нито руският институт.   Ролята на "Ръша тудей" и агенция Спутник    Документите са от основно значение за заключението на правителството на Обама, че Русия е предприела кампания на "фалшиви новини" и е извършвала кибератаки срещу Демократическата партия и щаба на Клинтън, казали източниците. "Путин е имал в главата си тази цел през цялото време и е поискал от института да му изработи пътна карта", казал един от тях, който е бивш високопоставен служител от американското разузнаване.   Четирима от източниците заявили, че подходът, който е очертан в стратегическия документ от юни, е разширение на действия на правителството на Путин от март 2016 г. По думите им тогава Кремъл инструктирал държавни медии, включително международните "Ръша тудей" и агенция Спутник да започнат да излизат с положителни съобщения за кампанията на Тръмп.   "Ръша тудей" не била открита за коментар. Говорител на Спутник окачествил твърденията за участие в кампания на Кремъл като "абсолютни лъжи". "И между другото, не за пръв път чуваме такива лъжи от източници от "американските разузнавателни среди"", заявил той в имейл.   В нито един от документите на руския институт не се споменава за разпространяването на хакнатите имейли на Демократическата партия с цел намеса в американските избори, казали източниците. По думите им хакването било тайна операция, която била проведена отделно от Кремъл. Явната пропаганда и тайните хакерски действия се допълвали взаимно.   Според сайта на института по времето на написване на документите негов директор е бил генерал Леонид Решетников, а после през януари го е наследил Михаил Фрадков, бивш началник на руското външно разузнаване от 2007 до 2016 г. Ройтерс отбелязва, че не може да определи дали някой от тях е пряко замесен в изготвянето на документите. Кабинетът на Решетников препратил към института за коментар.

Васил Иванов: Генка Шикерова копира стари мои предавания. Какво работи Бенатова? Ходи по командировки

http://www.barometar.net/88379/

– Г-н Иванов, успяхте да разбуните духовете сред журналистическата гилдия. Как понасяте атаката на вече бившите ви колеги от Нова телевизия? – Аз се чувствам нормално, защото не се учудвам от никой от тях. – Да разбираме, че сте очаквали подобна реакция? – Да, даже казах на близките ми, когато във вторник си подадох оставката, […]

Тенденцията за покупки на японски йени като актив убежище отслабна в сряда

http://www.investor.bg/analizi/9/a/tendenciiata-za-pokupki-na-iaponski-ieni-kato-aktiv-ubejishte-otslabna-v-sriada-237884/

Доларът остана стабилен в ранните часове на азиатската сесия в четвъртък сутринта, след като се придвижваше леко нагоре през целия изминал ден

За първи път младежко изложение в България

https://www.actualno.com/society/za-pyrvi-pyt-mladejko-izlojenie-v-bylgarija-news_606824.html

Организатор на събитието е Националната Мрежа на Младежките центрове по програма BG 06 „Деца и младежи в риск“, чиито членове са четирите младежки центъра в Пловдив, Стара Загора, Добрич и Враца. Основната цел на експото е популяризиране на професията на младежкия рабо

Крум Зарков: Как ще се дефинират приоритетите на българското председателство в ЕС?

http://www.cross.bg/predsedatelstvo-svoya-kakuv-1540751.html

/КРОСС/ „Доколко и на какъв етап програмата на Българското председателство и процесът на разработване на този проект са напреднали, какъв подход ще бъде приложен за дефиниране на приоритетите и кога се очаква тя да бъде окончателно приета, за да преценим до каква степен парламентът ще има време да я обсъди и да даде своя принос". Този въпрос отправи зам.-председателят на ПГ на „БСП за Бълагрия" Крум Зарков. Той подчерта, че в последните месеци България работи в тясно сътрудничество с Австрия и Естония в рамките на председателското трио. „България е свършила своята работа и страната ни е дала своя принос при изготвянето на общия план, по който Съветът ще работи от юли 2017 г. до декември 2018 г. Всяка страна трябва да изготви и своя собствена национална 6-месечна програма", каза още той. „Достатъчно ли са предвидените средства, за да покрият всички дейности за успешното председателство и ако е необходимо увеличение, то кога трябва да бъде напарвено и в какъв размер?" Този въпрос отправи секретарят на ПГ на БСП за България" Георги Търновалийски. Той подчерта, че темата за Българското председателство вълнува българсите граждани, особено в частта за средствата, които ще бъдат изразходвани за БСП.

БСП поиска замразяване на депутатските заплати на 2976 лева - с 300 по-малко от сега

https://www.24chasa.bg/novini/article/6180739

БСП поиска замразяване на депутатските заплати на 2976 лева - с 300 по-малко от сегаДепутатските заплати да бъдат замразени на база 2976 лв., колкото са били към декември 2016 г. Проекторешение за това внесе БСП в първия работен ден на парламента. Депутатката заплата се изчислява на база средната работна заплата за страната по 3. Според данните на НСИ към момента народните избраници имат основна заплата 3210 лв.

В. Минчев: Brexit e проблем за новите емигранти, не за вече установилите се

http://www.investor.bg/bloomberg-tv/461/a/v-minchev-brexit-e-problem-za-novite-emigranti-ne-za-veche-ustanovilite-se-237875/

В университетските среди се счита, че нищо кой знае какво няма да се случи, въпреки че наистина Brexit е прецедент, твърди експертът

Два автомобила са горели в Троян

https://www.24chasa.bg/region/article/6180722

Два автомобила са горели в ТроянДва автомобила са горели в двора на фирма в Троян, съобщават от областната дирекция на МВР в Ловеч. Пожарът е започнал от лек автомобил "Пежо Партнер". Той е изгорял напълно, както и част от паркирания до него "Ситроен Берлинго". Извършен е оглед на местопроизшествието, а причините за пожара се разследват от Районно управление - Троян.

МОН въвежда осем нови такси за услуги в системата на образованието

http://www.mediapool.bg/mon-vavezhda-osem-novi-taksi-za-uslugi-v-sistemata-na-obrazovanieto-news262865.html

Министерството на образованието и науката (МОН) въвежда осем нови такси в системата на детските градини и училищата в съответствие с новия Закон за предучилищното и училищното образование. Това е записано в проект на правителствено постановление за одобряване на тарифа за таксите, събирани от МОН за дейности в системата на предучилищното и училищното образование, публикуван за обществено обсъждане. 30 лева ще струва провеждането на изпит по един предмет за валидиране на компетентности, придобити чрез неформално обучение (извън системата на професионалните обучения) и информално (самостоятелно) учене. Самият документ за валидиране ще се издава срещу 10 лева. 10 лева ще е също таксата за разглеждане на заявление за одобряване на програма за обучение за повишаване на квалификацията на педагогическите специалисти. Самата оценка на програмата за обучение ще струва 300 лева. 50 лева ще е тарифата при промяна на обучители в програмите. Нова е и таксата за обучение по ограмотяване – 300 лева на човек за 600 учебни часа в курс за 15 души. 540 лева ще се събират за 1080 учебни часа за придобиване на компетентности за завършен прогимназиален етап (в курс до 15 човека). За придобиване на компетентност само за завършен клас от прогимназиален етап ще се плащат 180 лева на човек за 360 учебни часа в курс до 15 души. Проектът предвижда също промяна в някои такси, събирани досега. Разглеждането на заявление за откриване на частна детска градина или училище се увеличава от 100 на 150 лева. Тази такса не е променяна 14 години, откакто е прието предишното постановление, а разходите са се увеличили. За оценка дали документите съответстват на нормативните изисквания, експертна оценка и издаване на всички становища, разрешения и решение за вписване в Регистъра на институциите в системата на предучилищното и училищното образование ще се събират 260 лева вместо досегашните 200 лева. Разкриването на частни професионална гимназия, обединено училище, спортно училище, училище по културата и училище по изкуствата ще струва 375 лева. Няма промяна при разглеждането на заявление за одобряване на познавателна книжка, учебник или учебен комплект. То ще продължи да струва 10 лева. Оценката на познавателна книжка или на учебник за съответствие с държавния образователен стандарт за познавателните книжки, учебниците и учебните помагала остава 600 лева. 975 лева е таксата за оценка на учебен комплект за съответствие с държавния образователен стандарт за познавателните книжки, учебниците и учебните помагала. В проекта на постановление са посочени и размерите на 16 такси, които ще се събират за обучение на граждани на трети държави, навършили 16 години. Те са съществували и досега, но са събирани по друг ред и във валута. Вечерната форма на дуално обучение за тези граждани ще се провежда срещу 1377 лева на човек, а задочната и дистанционна форма ще струва 924 лева. 3070 лева е таксата за индивидуално обучение на граждани на трети държави на възраст над 16 години. Таксите са актуализирани и определени по методика, съобразена с разходите за съответните дейности - необходимото време, преподаватели и ресурси.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване