Над 200 българчета годишно стават жертва на сексуално насилие

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/nad-200-bylgarcheta-godishno-stavat-zhertva-na-seksualno-nasilie-2018481

Повече от 200 български деца годишно стават жертва на сексуално насилие, става ясно от Националната програма за превенция на насилието и злоупотребата с деца до 2020 г. Годишно почти 2000 деца стават жертва на различни форми на насилие у нас. Шокиращото е, че годишно около

Варненски лекари скочиха срещу орязания бюджет на Здравната каса

//dariknews.bg/regioni/varna/varnenski-lekari-skochiha-sreshtu-oriazaniia-biudzhet-na-zdravnata-kasa-2018477

Регионалната колегия на Български лекарски съюз (БЛС) във Варна алармира за драстично намаления бюджет за болнична помощ в областта спрямо предвидения за тримесечието. 

На открит управителен съвет на Колегията с участието на 16-те директори на болнични заведения в областта са били об

Ангел Ангелов ще ръководи „Черно море”-„Локомотив” Пд

//dariknews.bg/regioni/varna/morski-gong/angel-angelov-shte-rykovodi-cherno-more-lokomotiv-pd-2018478

Двубоят от 3-ия кръг на плейофите в първата шестица в Първа Професионална лига  между тимовете на „Черно море” и „Локомотив” Пд е поверен на Ангел Ангелов.
Негови помощници ще бъдат Иво Колев и Николай Георгиев. За четвърти рефер е определен Павлин Михайлов. Допълнителни асистент съдии ще са

Кулинарна изложба в село Миладиновци

//dariknews.bg/regioni/sliven/kulinarna-izlozhba-v-selo-miladinovci-2018480

Кулинарна изложба под наслов „Вкусове от долината на Тунджа” е открита в село Миладиновци. Мероприятието беше част от празничните прояви, посветени на Деня на община Тунджа - 22 април и честване на 30 години от създаването й.

Под сръчните ръце тесто

Отлага се концертът на Ансамбъла за народни песни и танци - Сливен

//dariknews.bg/regioni/sliven/otlaga-se-koncertyt-na-ansambyla-za-narodni-pesni-i-tanci-sliven-2018482

Концертът на Ансамбъла за народни песни и танци - Сливен  и Северняшки ансамбъл за народни песни и танци "Иван Вълев" – Плевен се отлага.

Той ще се състои на 5 юни от 18.30 часа в зала "Сливен".

Всички закупени билети ще важат за новата дата.
 

„Хубавата жена“ на Холивуд е най-красивата в света (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/hubavata-zhena-na-holivud-e-naj-krasivata-v-sveta-snimki-2018476

Актрисата Джулия Робъртс беше избрана за най-красивата жена в света от списание People за рекорден пети път, съобщиха Асошиейтед прес и ТАСС.

Тя е оглавявала класацията през 2010 г., 2005 г., 2000 г. и 1991 г

Цацаров: Няма натиск върху издателя Сашо Дончев

//dariknews.bg/novini/bylgariia/cacarov-niama-natisk-vyrhu-izdatelia-sasho-donchev-2018472

"Твърденията за упражнен натиск по отношение на бизнесмена и издател Сашо Дончев са неверни и спекулативни". Това се казва в позиция на главния прокурор Сотир Цацаров. "Никога и по никакъв начин главният прокурор не е отправял лични или инс

Ebay разочарова с прогнозата си

http://www.investor.bg/web/456/a/ebay-razocharova-s-prognozata-si-237863/

Приходите и печалбата за първите три месеца растат в съответствие с очакванията

Трима загинаха при протести срещу венецуелския президент Мадуро

http://www.mediapool.bg/trima-zaginaha-pri-protesti-sreshtu-venetsuelskiya-prezident-maduro-news262857.html

Трима души са загинали по време и след протести срещу венецуелския президент Николас Мадуро, съобщават световните информационни агенции в четвъртък. Над 400 души са задържани по време на демонстрации, които се проведоха в столицата Каракас и други градове в страната в сряда. Според местни медии ранени са били повече от 40 души. Карлос Ромеро, на когото оставали само три дни, докато навърши 18 години, отивал да играе футбол с приятелите си, когато попаднал на проправителсвени милиции, които били обградили протестиращи, каза представител на семейството, цитиран от БТА. Той заяви това въз основа на разкази на хора, които отвели момчето в болница, след като било простреляно, предаде Асошиейтед прес. Засега няма потвърждение милициите да са застреляли момчето, а представители на властите изразиха съмнение за разказа за смъртта му, като заявиха, че момчето било убито при опит за нападение. В западния град Сан Кристобал 23-годишня жена на име Паола Рамирес била застреляна от подобни групи, заяви кметът Патрисия Гутиерес. По думите й групите, които били на мотоциклети, обграждали демонстрантите, докато се прибирали. Сержант от Националната гвардия пък е бил застрелян от снайперист по време на "протести с насилие" в щата Миранда, а полковник е бил ранен, написа в Туитър омбудсманът Тарек Сааб, цитиран от Ройтерс. Мадуро, който произнесе реч на по-голямо контрашествие на негови привърженици, заяви, че има "силно желание" за скорошни избори, и отново призова за диалог, като по думите му имал предложение, което искал да направи на опозицията. Мадуро призова привържениците си да се готвят за изборна победа, предаде ТАСС. По думите му венецуелците трябва да се готвят за победа над десните сили, които с подкрепата на чуждестранни сили възнамеряват да устроят държавен преврат. "Искам да спечеля тази битка и искам народът да се готви за това да я спечелим мирно, с гласуване, да сме готови за скорошна и пълна победа на изборите", заяви той, цитиран от Венецуелската информационна агенция. 

В Гърция разбиха нова мрежа за продажба на български бебета

http://www.cross.bg/bebeta-bulgarski-nova-1540724.html

/КРОСС/ Гръцката полиция е разбила нова мрежа за продажба на български бебета, научи bTV. От миналата седмица по случа работи Специализираната прокуратура у нас. Организираната престъпна група е от 29 българи, повечето - от град Камено. От началото на година само там за трафик с бебета са осъдени двама души. Потърпевши са 21 жени. А сумите, които се плащат, са различни за момче и момиче, като за момиче се дава по-малко, но вървят около 5000 евро, 3000 от които - за трафиканта, казват от неправителствения сектор.    

В Мездра е ден на траур за мъжа, загинал на АМ "Хемус"

http://www.cross.bg/predi-hemys-ahchiiiski-1540723.html

/КРОСС/ В Мездра днес е обявен ден на траур заради нелепата смърт на мъж на АМ "Хемус" преди дни, съобщи bTV. Роднини и приятели организират шествие в негова памет преди погребението в родния му град. Очакват се стотици да изпратят 26-годишния Йото Ахчийски. За половин час мъжът претърпява две катастрофи. При едната на мокрия път се преобръща колата му, но той е без драскотина. Малко след това друг автомобил удря младия мъж и двама пътни работници, притекли се на помощ, единият от които загива на място. Близките на загиналите искат строго наказание за шофьора, който е ударил Ахчийски.    

Ден на траур в община Мездра заради загинал на пътя мъж

https://www.24chasa.bg/region/article/6180399

Ден на траур в община Мездра заради загинал на пътя мъжДнес е обявен ден на траур в община Мездра в памет на 26-годишния Йото Ахчийски, предава Нова телевизия.   Младият мъж почина след катастрофа на автомагистрала "Хемус". При инцидента загина и служител на Агенция „Пътна инфраструктура”. Той видял катастрофата, спрял да помогне, но в този момент бил блъснат от преминаващ оттам автомобил и загинал на

Коалицията ГЕРБ и Патриоти няма как да издържи 4 години, смята Стойнев

http://offnews.bg/news/n_1/n_653376.html

„Коалицията ГЕРБ и Обединени патриоти е доста странна, няма как да издържи 4 години на такава силна опозиция като нашата”, заяви Драгомир Стойнев от БСП в предаването „Тази сутрин” по bTV. По думите му е съвсем нормално Бойко Борисов и ГЕРБ да дават заявка за пълен управленски мандат, тъй като до момента не са изкарвали нито един такъв. „Обединените патриоти са хора, които никога не са подкрепяли Европейския съюз. ГЕРБ уж са проевропейска партия, но явно има някакви интереси, които водят до създаването на този кабинет”, допълни още Драгомир Стойнев. По думите му той много се съмнява, че между ГЕРБ и Патриотите ще има единни решения за политики и разбирателство. Драгомир Стойнев поясни, че левицата със сигурност ще бъде опозиция на управлението, но що се касае до важни външнополитически въпроси, ще се търси консенсус с управляващото мнозинство. „Ние имаме една основна краткосрочна цел – успешно председателство на Европейския съюз. Всички политически сили трябва да се обединим, за да имаме едно добро председателство”, допълни Стойнев. По думите му предстоящите преговори за брекзит, както и тежката година за Европа са допълни предизвикателство за нашето председателство и партиите трябва да покажат, че са единни когато става въпрос за национален интерес. „Когато се касае за вътрешни проблеми е необходимо да бъдем много по-настъпателни и да предлагаме решения”, каза той по повод БСП като опозиция. Стойнев поясни, че именно поради тази причина Корнелия Нинова е отказала поста на председател на Народното събрание, тъй като „партията трябва да бъде в опозиция докрай”.

6 любопитни факта за руския Великден

https://www.actualno.com/curious/6-lubopitni-fakta-za-ruskija-velikden-news_606741.html

Великден е един от двата най-важни религиозни празника в Русия, заедно с Коледа. Ето и някои интересни факти как християните в Русия празнуват този ден: 1. Великден винаги се празнува в неделя, за да напомни на всички, че в неделя Исус Христос е възкръснал. 2. Всички руснаци оц

Прераждането на Шънджън

http://www.investor.bg/bloomberg-tv/461/a/prerajdaneto-na-shyndjyn-237832/

Частният бизнес и предприемчивите стартъпи са двигателят на трансформацията на града от рибарско селище преди 35 години в глобален технологичен хъб

Астероид с диаметър от един километър премина близо до Земята

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2017/04/20/2956190_asteroid_s_diametur_ot_edin_kilometur_premina_blizo_do/?ref=rss


Астероид с диаметър почти един километър премина безопасно край Земята, съобщи БТА. Астероидът 2014 JO25 прелетя на разстояние пет пъти колкото от Земята до Луната.

Най-близкото разстояние между Земята и астероида е било 1.8 млн. км. Движението му обаче е било предвидено още преди няколко месеца.

Астероид с подобна големина не е преминавал край Земята от 2004 г. Радарните снимки със 70-метровата антена в комплекса "Голдстоун" на НАСА в...

Навършват се 141 години от Априлското въстание

http://www.cross.bg/vustanie-vustanieto-aprilskoto-1540722.html

/КРОСС/ Отбелязваме 141 години от Априлското въстание. Априлското въстание избухва на 20 април стар стил (1 май нов стил) 1876 г. в Копривщица и е организирано от Българския революционен централен комитет. Въстанието избухва предсрочно на 20 април заради предателство. По план е трябвало да започне на 1 май 1876 г. Подготовката на въстанието е осуетена от османските власти. От 95 въстанали села и градчета във въстанието участват едва около 10 000 мъже, въоръжени с огнестрелно оръжие. Прибързаното обявяване на въстанието, подготвеността на османските власти за евентуален бунт след Старозагорския опит за въстание и след Босненско-Херцеговинското въстание, крайно недостатъчното снабдяване с оръжия и не на последно място неопитността на апостолите, тяхната несъгласуваност и пълната липса на международна заинтересованост обясняват бързият му и кървав край.  

15-годишните у нас стават по-амбициозни, но в училище има повече тормоз

https://www.actualno.com/education/15-godishnite-u-nas-stavat-po-ambiciozni-no-v-uchilishte-ima-poveche-tormoz-news_606748.html

Учениците в България, влизащи в гимназия, не са по-стресирани от връстниците си по света и проявяват все повече амбиция да постигнат нещо в живота. Освен това те показват и повече удовлетворение от случващото им се в живота - в това отношение вече сме на 13-то място от 70 страни

Стойнев: Коалицията ГЕРБ и ОП няма да издържи 4 години при силна опозиция като нашата

http://www.cross.bg/stoiinev-gerb-opozitziya-1540721.html

/КРОСС/ „Коалицията ГЕРБ и Обединени патриоти е доста странна, няма как да издържи 4 години на такава силна опозиция като нашата", заяви Драгомир Стойнев от БСП по bTV. По думите му е съвсем нормално Бойко Борисов и ГЕРБ да дават заявка за пълен управленски мандат, тъй като до момента не са изкарвали нито един такъв. „Обединените патриоти са хора, които никога не са подкрепяли Европейския съюз. ГЕРБ уж са проевропейска партия, но явно има някакви интереси, които водят до създаването на този кабинет", допълни още Драгомир Стойнев. По думите му той много се съмнява, че между ГЕРБ и Патриотите ще има единни решения за политики и разбирателство. Драгомир Стойнев поясни, че левицата със сигурност ще бъде опозиция на управлението, но що се касае до важни външнополитически въпроси, ще се търси консенсус с управляващото мнозинство. „Ние имаме една основна краткосрочна цел - успешно председателство на Европейския съюз. Всички политически сили трябва да се обединим, за да имаме едно добро председателство", допълни Стойнев. По думите му предстоящите преговори за брекзит, както и тежката година за Европа са допълни предизвикателство за нашето председателство и партиите трябва да покажат, че са единни когато става въпрос за национален интерес. „Когато се касае за вътрешни проблеми е необходимо да бъдем много по-настъпателни и да предлагаме решения", каза той по повод БСП като опозиция

Затварят временно тунел "Витиня"

http://www.cross.bg/sofiya-trafikut-kilometur-1540720.html

/КРОСС/ Спират двупосочното движение в тръбата за София на тунел "Витиня" на автомагистрала "Хемус".Това ще се случи от 11 до 15 часа. Причината е проверка на съоръжението. Трафикът за Варна и София ще се пренасочва по обходен маршрут. Пътуващите към София ще се отклоняват при 35-и километър чрез временна връзка по пътя Ботевград-София. Трафикът ще се включва отново в автомагистралата при пътен възел „Витинска река" при 30-и километър. Припомняме, че по време на великденските празници при инцидент част от мазилка и кабели в тунела, закачени от камион, паднаха върху автобус, пълен с хора. За щастие, нямаше пострадали, а само материални щети.  

Радарите за превишена скорост днес - 20 април, във Варна и областта

http://www.moreto.net/novini.php?n=349223

Служители на пътната полиция ще следят днес - 20 април и в нощта срещу 21 април, за превишена скорост във Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък с радарите: 07:10ч.-08:30ч. - Южен пътен възел-вход 07:50ч.-08:50ч.

Дарина Сарелска не отговори на обвиненията на Васил Иванов

http://www.barometar.net/88364/

Както можеше да се очаква Дарина Сарелска, шеф на „Новини и актуални предавания“ в Нова телевизия не отговори на фактите изнесени за нея от журналиста Васил Иванов. В разговор с Иванов, колегата му Марин Николов потвърждава, че Сарелска е забранила разследвания за кметове и обществени поръчки. В друг разговор на Васил Иванов със Силва Зурлева […]

Япония ще "ограничи" извънредния труд до 100 часа на месец

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/04/20/2956009_iaponiia_shte_ogranichi_izvunredniia_trud_do_100_chasa/?ref=rss


Японската държава за първи път планира да ограничи извънредния труд на трепещите се до изнемога работници, след като властите регистрираха нов скок в случаите на самобийство заради прегряване на работното място.

Определеният като "прекомерен" праг от 100 часа на месец обаче няма да реши проблема според критиците на проекта, информира агенция "Франс прес", цитирана от БТА. Те смятат, че стъпката ще увековечи практика, зародила се в следвоенния период,...

Георги Кадиев: Няма как да си опазим картите от кражби

https://www.24chasa.bg/novini/article/6180386

Георги Кадиев: Няма как да си опазим картите от кражбиБившият депутат Георги Кадиев разкри пред Нова тв как са му били изтеглени пари от картата през банкомат на остров Бали, Индонезия. "В 7,15 ч получих съобщение за теглене на суми от дебитната ми карта. Беше за сума от типа на 107 лева, което не може да стане в България, явно е превалутирана. В първия момент помислих,

Европейската комисия заплаши да спре парите ни за наука

https://www.actualno.com/education/evropejskata-komisija-zaplashi-da-spre-parite-ni-za-nauka-news_606744.html

Предупреждение за риск от загуба на средства за наука отправи Европейската комисия (ЕК). Това става ясно от писмо от ЕК до Министерството на образованието и науката, в което се прави преглед на състоянието на приоритетна ос 1 „Научни изследвания и технологично развитие&ld

Преваляванията продължават в Източна България, навсякъде остава студено

http://www.cross.bg/snyag-vali-burzo-1540719.html

/КРОСС/ София се събуди със сняг тази сутрин. И в Драгоман също преваляваше сняг по-рано. Снежна покривка няма да се трупа, земята не е толкова студена и снегът бързо се топи. В източната половина от страната преди обяд все още ще има валежи, докато на запад ще спира да вали и облачността ще се разкъсва. Духа умерен северозападен вятър. Следобед пак ще вали, в планинските райони - сняг. Температурите тази сутрин са между 2 и 7 градуса, така че обличайте се топло. Дневните температури ще са в интервал от 7 до 12 градуса. Планините днес ще са опасно ветровити със временно и бурен вятър. Ще е облачно и ще вали сняг. Ще застудява. Зимата се завърна в почти цяла Европа. Сняг валя в Централна и Източна Европа, като на места в Полша и Черна гора снежната покривка в градовете стигна до 25-30 сантиметра. У нас утре ще бъде все още сравнително студено и ветровито. До обяд е възможно на малко места да превали, но нищо сериозно. За почивните дни очакваме студени сутрини с условия за образуване на слана. През деня обаче ще е топло и температурите бързо ще се повишават. В неделя следобед има вероятност за кратки дъждовни превалявания. От вторник ще е по-слънчево и ще се затопля.    

Нигяр Джафер: Няма да подкрепим правителство с крайни националисти

https://www.24chasa.bg/novini/article/6180387

Нигяр Джафер: Няма да подкрепим правителство с крайни националисти"Няма да подкрепим правителстовото, защото сме казали че няма да приемем в него да участват крайни националисти", това заяви зам.-председател на парламента Нигяр Джафер в "Денят започва" по БНТ. ДПС ще бъде част от опозицията, но ще подкрепя предложения близки до тяхната програма. "Ще отстояваме това,

Роналдо нарече брат ММА машината Нурмагомедов

http://offnews.bg/news/n_1/n_653372.html

Руският ММА боец Хабиб Нурмагомедов беше наречен "брат" от звездата на световния футбол Кристиано Роналдо. Машината на ринга се обясни в любов на Реал от страницата си в Инстаграм. "От дете аз съм голям фен на футбола и специално на Реал. Не искам да накърнявам ничии чувства, но този отбор е най-добрият в света. Има най-добрият нападател, капитан, защитници, най-добрият треньор. И не на последно място - най-добрата публика", написа Нурмагомедов. Руснакът беше вдъхновен от хеттрика на португалеца срещу Байерн Мюнхен. В коментарите отдолу имаше такъв от официалния профил на Роналдо, който нарича боеца "брат". Кристиано отдавна си пада по звездите от ММА. Той често отскача до Мароко при Бадр Хари, друг прочут боец. Техни общи снимки дори накараха някои да ги заподозрат в гей връзка.

Пиеската "Сашо Дончев е репресиран от системата"

http://pogled.info/bulgarski/pieskata-sasho-donchev-e-represiran-ot-sistemata.84907

/Поглед.инфо/ Пиеската "Сашо Дончев е репресиран от системата" е също толкоа обидна за здравия разум, колкото пиеската "Стефан Цанев - борец срещу комунизма".

Летището в Долна Митрополия отбелязва 75 години

http://offnews.bg/news/n_1/n_653373.html

Летището в Долна Митрополия отбелязва 75 години. Честванията ще започнат с открит летателен ден. Учебната авиационна група ще приеме всички желаещи гости в събота 22 април. Вратите за посетители ще бъдат отворени в 9.30 часа, а тържествената церемония ще започне в 11.00 ч. Летателната програма е с начален час 11.40 часа и в нея са включени полети със самолети L-39 ZA и Pilatus РС-9М. В центровете за наземен показ ще бъдат изложени самолети L-39 ZA, „Пилатус” РС-9М, МиГ 21, МиГ 23, Су 22, L-29, самолетообслужващата и специална техника. За първи път ще бъде представена музейна експозиция с архивни документи и снимки, свързани с историята на летището. Представители на Клуб „Традиция” ще направят демонстрация на униформите на Въздушните войски в периода 1942-1944 год.

Сняг блокира движението в Австрия

https://www.actualno.com/europe/snjag-blokira-dvijenieto-v-avstrija-news_606758.html

Сняг блокира движението на автомобили по най-големите  магистрали в Австрия в централната част на страната, съобщи БГНЕС. Стотици автомобили останаха блокирани в огромни задръствания. Много от шофьорите, подлъгани от хубавото време досега, смениха зимните с летни гуми

Христо Иванов за Цацаров vs Дончев: От това смърди

http://clubz.bg/53017-hristo_ivanov_za_cacarov_vs_donchev_ot_tova_smyrdi

Лидерът на Движение "Да, България" Христо Иванов коментира изявлението на бизнесмена Сашо Дончев, че му е бил оказван натиск от главния прокурор Сотир Цацаров. Според Иванов от цялата история "смърди" и тя е "атентат срещу демокрацията".

Според Иванов и двете версии - на Дончев и Цацаров - за случилото се между тях са скандални.

"Във версията на г-н Дончев има действие, което нарушава фундаментални гаранции за демокрацията. Злоупотреба със съдебна власт, натиск, влияние върху медийната свобода и намеса в изборния процес. Става дума за това дали в България има демокрация", каза Иванов.

И посочи, че Цацаров е изключително обтекаем по повод изявлението на Дончев.

Иванов изтъкна, че във версията на Цацаров не става ясно къде се е случила срещата между двамата, как му се иска такава среща, как той я приема.

"Ако г-н Цацаров твърди, че му е оказано влияние защо г-н Дончев не е станал веднага последствен. Това е тотална липса на елементарна хигиена във взаимоотношенията между главния прокурор и бизнеса. Много интересно кой е бил посредника. Цацаров толерира разговори за висящи производства. Което от двете и да е вярно това е ситуация, която е абсолютно недопустима в европейска демокрация. Става дума за всички нас, това е рубикон. Ако ние допуснем това нещо да се замаже, да се размие, да не бъде отразено, да не бъде показано във вечерните новини на всяка една от медиите ситуацията за всички нас ще става все по-лоша", коментира Иванов.

Според него прокуратурата се опитва да се превърне в бизнес-играч на територията на бългрската енергетика.

"От това нещо смърди. Тази смрад не можем да я приемем като общество", заяви Иванов.

И изтъкна, че нито една от двете версии не може да бъде проверена докато Цацаров е главен прокурор.

"Призоваваме главния прокурор да се оттегли. Доказано е, че когато става дума за неговите действия няма кой да го провери. Призоваваме всички парламентарни сили и тези извън парламента, особено нашите приятели от демократичната общност, да подкрепят тази наша позиция. Парламентът моментално да формира анкетна комисия, ВСС да се сезира", допълни Иванов.

Той уточни, че "Да, България" ще призове следствените действия по тази тема да бъдат извършени съвместно с европейски прокурор.

Очаквайте подробности.

Валери Симеонов се закани да вземе "скалпа" на Слави Трифонов

http://www.mediapool.bg/valeri-simeonov-se-zakani-da-vzeme-skalpa-na-slavi-trifonov-news262856.html

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов се закани да вземе "скалпа" на шоумена Слави Трифонов заради разследването за хотела на депутата в Малко Търново, излъчено в предаването на бТВ в сряда вечерта. Темата на разследването бе обявена от екипа на шоуто още в сряда следобяд, след което Симеонов сам я коментира пред Канал 3, отричайки да е в конфликт на интереси за това, че хотелът му подслонява полицаи и военни, охраняващи българо-турската граница. По-късно предаването обяви, че в обекта на депутата от "Обединени патриоти" спят около 50 служители на МВР и военни, за което държавата плаща на Симеонов. От шоуто заключиха, че депутатът се намира в конфликт на интереси. Според екипа на предаването за полицаите и военните би било много по-удобно да отседнат в къща за гости в с. Граматиково, където били разпределени. От разследването обаче не стана ясно дали във въпросното село има място, в което могат да отседнат толкова униформени. Очевидно е обаче, че лидерът на НФСБ не живее с 1200 лева на месец, както самият той обяви по време на предизборната кампания. "Сутринта ме гонеше един тук, който ми зададе три въпроса. За Малко Търново, за мотела, който от 2006 г. съм го купил и съм го пуснал миналата година – защо в този мотел има десетина войници", обясни преди това Симеонов пред Канал 3. По думите на депутата въпросният мотел се води на фирма СКАТ и разполага с общо 160 места. Фирмата СКАТ ООД обаче имала и кабелна телевизия, както и още един хотел в Златоград, припомни Симеонов. "Конфликтът на интереси е в това, че хора, които искат да спят там, отиват, плащат си и спят", неглижира темата лидерът на НФСБ, посочвайки, че нощувката в мотела му излизала 30 лв. на човек с включена храна. "Осъдих Бареков в ТВ7 през 2015 г. за клевета, осъдих "Уикенд" заради същата глупост. Следващият скалп, който ще закача на стената, вероятно ще бъде на Слави Трифонов, макар че трудно може да се говори за скалп там. Появява се някакъв, успешен или неуспешен, водещ и започва да вади подобни лъжи", закани се Симеонов пред бТВ в четвъртък. Той отрече да има догови с МВР или военното министерство, посочвайки, че всяко отделно поделени само избирало къде да настани служещите в него. "Журналистическото разследване не е за всеки. Това е някакво оклеветяване. В бизнеса на Валери Симеонов има над 300 души, които работят. Хотелът ми е почти празен и така е от миналата година. И от тук започват лъжите. Два месеца идваха по 12 човека от различни поделения. Нямам договор с министерствата. Цените са 70 лв. на стая за петък и събота. През седмицата са 30 лв на легло. В тези 30 лв. има три пъти хранене, суха храна, безплатен интернет, СПА център, фитнес зала, зала за бокс, зала за тенис и всички други екстри на един хотел", използва случая, за да си направи реклама лидерът на НФСБ. По думите му той е излязъл от управлението на обекта още през 2014 г. и няма как да е в конфликт на интереси. "Аз съм съдружник, подчертавам, не управлявам. Никой не може да ме упрекне в укриване на данъци, плащам си всичко", заключи депутатът. Запитан за преговорите за съставяне на правителство той коментира: "Не мога да кажа дали ще бъда министър. Не сме коментирали до момента кой какъв пост ще заеме. Всеки ден ми се задава този въпрос. Какво? Да ви излъжа ли? Математически като се пресметне, 4 позиции трябва да са наши. За момента е важно, че съгласувахме програмата и сега ще работим върху коалиционното споразумение и после ще говорим за министри. Не ми е детска мечта да стана министър, но ако се наложи ще поема тази отговорност. Колкото до слуховете дали ще стана министър на енергетиката, дали бих поискал – по-скоро не, а дали ще стана, ако се наложи – да."

Валери Симеонов изпревари "Шоуто на Слави" и призна за мотел в М. Търново

http://www.mediapool.bg/valeri-simeonov-izprevari-shouto-na-slavi-i-prizna-za-motel-v-m-tarnovo-news262856.html

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов изпревари в сряда вечерта анонсирано по-рано разследване на "Шоуто на Слави" и призна, че притежава мотел в Малко Търново, в който преспиват полицаи и военнослужещи, охраняващи българо-турската граница. По-късно предаването обяви, че в обекта на депутата от "Обединени патриоти" спят около 50 служители на МВР и военни, за което държавата плаща на Симеонов. От шоуто заключиха, че депутатът се намира в конфликт на интереси, тъй като от една страна настоява за засилване на охраната по границата в Турция, а от друга – печели от охраняващите я униформени. Според екипа на предаването за полицаите и военните би било много по-удобно да отседнат в къща за гости в с. Граматиково, където били разпределени. От разследването обаче не стана ясно дали във въпросното село има място, в което могат да отседнат толкова униформени. Очевидно е обаче, че лидерът на НФСБ не живее с 1200 лева на месец, както самият той обяви по време на предизборната кампания. Самият Симеонов разказа за мотела си в Малко Търново пред Канал 3 още преди разследването на "Шоуто на Слави" да бъде излъчено по бТВ. По думите му екип на предаването го причакал в парламента, за да му зададе три въпроса. "Сутринта ме гонеше един тук, който ми зададе три въпроса. За Малко Търново, за мотела, който от 2006 г. съм го купил и съм го пуснал миналата година – защо в този мотел има десетина войници", обясни Симеонов, признавайки, че МО му е клиент. По думите на депутата въпросният мотел се води на фирма СКАТ и разполага с общо 160 места. Фирмата СКАТ ООД обаче имала и кабелна телевизия, както и още един хотел в Златоград, припомни Симеонов. "Конфликтът на интереси е в това, че хора, които искат да спят там, отиват, плащат си и спят", неглижира темата лидерът на НФСБ, посочвайки, че нощувката в мотела му излизала 30 лв. на човек с включена храна.

Иззеха незаконно оръжие

//dariknews.bg/regioni/vraca/izzeha-nezakonno-oryzhie-2018466

В сектор "Противодействие на криминалната престъпност" е получена информация, че в частен дом в село Долно Озирово, общ. Вършец, се съхранява незаконно оръжие и боеприпаси. Домът е собственост и обитаван от криминално проявения Я.М./39 г./, Сформирана е дежурна оперативна група, която е извършила п

Казанлъшките гробници „Хелвеция“ и „Грифони“ отварят врати

//dariknews.bg/regioni/stara-zagora/kazanlyshkite-grobnici-helveciia-i-grifoni-otvariat-vrati-2018465

Община Казанлък представи извършените строителни дейности и подобрения за реставрацията и модернизацията на двете могили. За тях разказаха Хабибе Богутлиева – Административен координатор по проекта, Началник – отдел „Стратегическо планиране и проекти“ в Община Казанлък и инж.Кънчо Христов – Ръковод

Пиян шофьор блъсна друга кола и кофа за смет в Цар Калоян

//dariknews.bg/regioni/razgrad/piian-shofior-blysna-druga-kola-i-kofa-za-smet-v-car-kaloian-2018464

Пиян водач катастрофира в Цар Калоян – съобщават от ОДМВР-Разград.
Сигналът за инцидента е получен около 16.20 часа на 19 април. При управление на лек автомобил „Форд Мондео“, 37-годишният А.К. от Цар Калоян се блъска последователно в „Мазда“ и в контейнер за смет. Пробата на водача с дрегер

Засякоха две кражби на ток

//dariknews.bg/regioni/razgrad/zasiakoha-dve-krazhbi-na-tok-2018468

Две кражби на ток са засечени при съвместни проверки със служители на „Енерго Про“ на 19 април – съобщават от ОДМВР-Разград.
Около 11.30 часа в кубратското село Сеслав е установено, че имотът на 44-годишна жена е присъединен неправомерно към електропреносната мрежа. Около 14.50 часа в село Ж

Отборът на община Тунджа спечели „Купата на петте кмета”

//dariknews.bg/regioni/sliven/otboryt-na-obshtina-tundzha-specheli-kupata-na-pette-kmeta-2018469

Традиционният общински турнир по футбол за „Купата на петте кмета” за 2017 година беше спечелен от отбора на община Тунджа. Състезанието е една от проявите по повод 22 април - Ден на община „Тунджа” и нейната 30 годишнина. Той бе открит от директорът на дирекция „Хуманитарни дейности” – Димитър Дим

Институциите представят данни за качеството на питейната вода

//dariknews.bg/regioni/sliven/instituciite-predstaviat-danni-za-kachestvoto-na-pitejnata-voda-2018453

Данни за качеството на питейната вода в Сливенска област изисква областния управител Татяна Петкова. Причината е зачестилите проблеми с качеството на питейната вода в някои райони на страната и повишения обществен интерес.

Директорите на Регионална здравна инспекция – Сливен, „ВиК“ О

При нападението в Сирия е използван зарин, показват резултатите

//dariknews.bg/novini/sviat/pri-napadenieto-v-siriia-e-izpolzvan-zarin-pokazvat-rezultatite-2018470

Резултатите от анализите са показали, че в сирийския Хан Шейхун е бил използван зарин или друго, сходно на него вещество. Това се казва в съобщение на сайта на Организацията за забрана на химическите оръжия.

Април "нарисува" снежна и студена приказка (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/april-narisuva-snezhna-i-studena-prikazka-snimki-2018463

Април "нарисува" снежна и студена приказка. Сред градовете, които осъмнаха със снежна покривка са София, Велико Търново и Габрово. Днес с умерен до силен северозападен вятър ще продължи да нахлува студен въздух. Пр

Въвеждат електронен прием за първокласници във Варна

https://www.actualno.com/varna/vyvejdat-elektronen-priem-za-pyrvoklasnici-vyv-varna-news_606739.html

Електронен прием за първокласници за новата учебна 2017/2018 година се въвежда във всички общински училища на територията на община Варна. Това каза за Радио „Фокус“ – Варна Лилия Христова, директор на Дирекция „Образование и младежки дейности“ към Община Варна.

Военната академия чества 105-ата годишнина от създаването си

http://www.cross.bg/otbranata-voennata-akademiya-1540718.html

/КРОСС/ Военната академия „Г. С. Раковски" чества 105-ата годишнина от създаването си. С тържествена церемония на 20 април академията ще отбележи годишнината в присъствието на президента Румен Радев и на служебния министър на отбраната Стефан Янев. Най-старото висше военно училище в България е основната образователна институция в страната в сферата на сигурността и отбраната, гражданско-военните отношения, военното изкуство и оперативната съвместимост със съюзническите армии от НАТО. Ритуалът ще започне в 10:00 ч. с отслужване на молебен за здраве и успехи, на който ще присъства и негово светейшество българският патриарх Неофит. На честването ще присъстват още началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев, командири на видовете въоръжени сили и на военни формирования от Българската армия, ректори на висши учебни заведения, бивши началници и преподаватели от Военната академия. Празникът ще завърши с тържествено събрание-концерт.    

Депутатите на работа: Интересуват се от подготовката на председателството

http://offnews.bg/news/n_1/n_653370.html

Народното събрание ще има редовно заседание днес от 9.00 часа. Предвижда се депутатите да изслушат вицепремиера Деница Златева за подготовката на българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г. Искането за въпроси към министъра е внесено от всички парламентарни групи. Това е и единствената точка в програмата на парламента за четвъртък, съобщава Нова тв. В петък на изслушване са поканени министрите на здравеопазването, на околната среда и на регионалното развитие. По искане на БСП те ще отговарят какви мерки са предприети за опазване здравето на населението. Поводът по всяка вероятност е наличието на уран в няколко града на страната. Междувременно продължават преговорите между ГЕРБ и "Обединените патриоти" за изготвянето на коалиционно споразумение за управление. Очаква се съставът на предлагания от тях кабинет да бъде готов след 30-ти април. Другата седмица президентът Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на най-голямата парламентарно представена сила - ГЕРБ.

Взрив избухна в атинска банка

http://www.cross.bg/sgradata-shteti-ystroiistvo-1540717.html

/КРОСС/ Взривното устройство избухнало пред сградата на банка "Евробанк" на улица "Сантароза", като са нанесени щети на входа и има счупени прозорци, заяви полицията, цитирана от Ройтерс. Няма пострадали хора. Има материални щети и по някои от околните сгради. В 22.05 ч местно време неизвестен позвънил в редакцията на електронния портал "Зугла" и заявил, че е поставил взривно устройство на адреса, което щяло да избухне след 35 минути. Полицията блокирала превантивно движението на автомобили и пешеходци по улиците, водещи към сградата.    

Преглед на печата - 20 април

http://www.moreto.net/novini.php?n=349225

"24 часа" Какво остана от славната ни армия? Дopи и дa ĸyпим нoви изтpeбитeли и нoви бoйни мaшини, вeчe нямa ĸoй дa paбoти c тяx. Kaндидaти зa 5000 пpaзни вoйнишĸи мecтa oтпaдaт пopaди cĸaндaлнa нeгpaмoтнocт Bъпpocът ocтaнa ли нeщo oт cлaвнaтa няĸoгa Бългapcĸa apмия oтдaвнa нe звyчи тoлĸoвa aбcypднo.

Отбелязваме 141 години от Априлското въстание

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6180391

Отбелязваме 141 години от Априлското въстаниеОтбелязваме 141 години от Априлското въстание. Априлското въстание избухва на 20 април стар стил (1 май нов стил) 1876 г. в Копривщица и е организирано от Българския революционен централен комитет. Въстанието избухва предсрочно на 20 април заради предателство. По план е трябвало да започне на 1 май 1876 г.

Отбелязваме 141 години от избухването на Априлското въстание

http://offnews.bg/news/n_1/n_653369.html

Започват честванията на 141-вата годишнина от избухването на Априлското въстание.  Априлското въстание избухва на 20 април стар стил (1 май нов стил) 1876 г. в Копривщица и е организирано от Българския революционен централен комитет. По план въстанието е трябвало за започне на 1 май, но поради предателство избухва по-рано. Подготовката му е осуетена от османските власти. От 95 въстанали села и градчета във въстанието участват едва около 10 000 мъже, въоръжени с огнестрелно оръжие. Прибързаното обявяване на въстанието, подготвеността на османските власти за евентуален бунт след старозагорския опит за въстание и след Босненско-Херцеговинското въстание, крайно недостатъчното снабдяване с оръжия и не на последно място неопитността на апостолите, тяхната несъгласуваност и пълната липса на международна заинтересованост обясняват бързият му и кървав край. В различни части на страната са организирани поклонения и възпоменателни инициативи, почитащи героизма и саможертвата на участниците в Априлската епопея. Кулминацията на тържествата ще бъде в Копривщица и Панагюрище на първи май.

Туск беше разпитван над осем часа от полската прокуратура

http://www.cross.bg/tysk-beshe-zayavi-1540716.html

/КРОСС/ Председателят на Европейския съвет Доналд Туск беше разпитван в продължение на повече от осем часа при закрити врата от полската прокуратура. На излизане, след като даде показания, той заяви, че делото, по което беше призован като свидетел, е със "силно политически характер", предаде ТАСС. Туск заяви, че не може да разгласява подробности за показанията, които е дал при закрити врата, тъй като представляват тайна. Единствено каза, че са се отнесли към него гостопримено, като са му предложили "чай, кафе и вода". "Цялото дело е със силно политически характер", заяви Туск. Той каза също, че се е явил за разпита "от уважение към полската държава". По думите му обаче той е уведомил прокуратурата, че ще се позове на дипломатическия си имунитет като председател на Европейския съвет, ако сметне, че следствените действия имат за цел да му пречат да си върши работата. Докато беше в сградата на прокуратурата, отвън го чакаха негови привърженици със знамена и транспаранти. Те наричаха Туск "нашия европейския президент" и заявиха, че винаги ще го подкрепят в Полша, предаде ТАСС.    

Депутатите ще изслушат служебния вицепремиер Деница Златева

http://www.cross.bg/suveta-bulgariya-evropeiiskiya-1540715.html

/КРОСС/ Парламентът ще изслуша служебния вицепремиер Деница Златева за подготовката на председателството на България на Съвета на Европейския съюз през 2018 г. Това предвижда програмата за работа на Народното събрание за предстоящото заседание от 9 часа. Още в началото на работата на 44-ото Народно събрание всички политически сили, влизащи в състава му, се обединиха около идеята успешното провеждане на българското председателство на Съвета на ЕС да бъде общ приоритет. От 1 януари 2018 г., Република България за първи път ще поеме председателството на Съвета на Европейския съюз. То се осъществява на ротационен принцип от всяка държава-членка за период от шест месеца. За да бъде гарантирана приемственост и последователност в работата на Съвета, е създадено „председателско трио", което изготвя 18-месечна работна програма. България ще си партнира в „триото" заедно с Естония и Австрия.    

Уран във водата: как, защо и какво следва

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/04/20/2955905_uran_vuv_vodata_kak_zashto_i_kakvo_sledva/?ref=rss


Няма опасност за здравето на хората в Хасково и Първомай. Това увериха многократно властите, след като през последната седмица бяха установени превишени стойности на естествен уран в част от водоизточниците на двете населени места. Въпреки уверенията, също така издадоха препоръки водата да не се ползва за пиене или готвене и осигуриха водоноски. Обаче пък уточниха и че е безопасна за къпане, хигиенни нужди и дори миене на чинии.

В крайна сметка опасен ли е естественият...

Негативният ефект от депресията, който обикновено се забравя

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2017/04/20/2956037_negativniiat_efekt_ot_depresiiata_koito_obiknoveno_se/?ref=rss


Освен източник на нещастие и заглушител на енергията, депресията влиза и в още една значима роля в живота на страдащите - на саботьор в кариерното им развитие. При около 90% от хората в депресия, тя се превръща в пречка да се концентрират, да взимат добри професионални решения и да проявяват гъвкавост и инициативност в работата си, но това е проблем, който сякаш остава на заден план, когато изглежда, че нищо не върви и в личен план.

За този негативен ефект от депресията,...

Родени на 20 април

http://www.cross.bg/prof-kompozitor-tenis-1540714.html

/КРОСС/ Тончо Русев, композитор Веселин Божков, председател на КРС Проф. Георги Колев, бивш депутат Донка Михайлова, кмет на Троян, бивш депутат Клара Маринова, журналист Минчо Минев, скулптор Проф. Петко Чобанов, президент на Бургаския свободен университет Росица Борджиева, естрадна певица Стефан Цветков, председател на Българската федерация по тенис, вицепрезидент на Европейската тенис федерация, зам.-председател на БОК Проф. Стефан Чапкънов, композитор и диригент    

В сутрешните блокове днес

http://www.cross.bg/tema-parlamenta-georgi-1540713.html

/КРОСС/ БНТ, „Денят започва"Тема: Как работи поликлиника без ток или как се управлява столично ДКЦ? Тема: ДПС в 44-то Народно събрание - гост зам.-председателят на парламента д-р Нигяр Джафер. Тема: На масата на преговорите - за компромисите и приоритетите в управлението - Красимир Каракачанов. Тема: Пътят на Турция след референдума - коментар на Весела Чернева и Любомир Кючуков. БТВ, "Тази сутрин" Тема: Ексклузивно: Новият председател на парламента Димитър Главчев Тема: Обединени във властта: Какви коалиционни партньори ще се окажат Патриотите? Гост Валери Симеонов Тема: Опитът срещу младостта: Кои са новите остриета на БСП в парламента? Драгомир Стойнев и Димитър Данчев Тема: Защо левицата отново остана в опозиция - коментар на Татяна Дончева Тема: Гладиаторската битка в кухнята продължава - кой от участниците е с най-големи шансове за победа? Гостува Севда Димитрова - победителката във втория сезон на „МастърШеф" Нова телевизия, „Здравей, България"Тема: "Цензура или не?" Отговаря директорът на Новините на NOVA Дарина Сарелска Тема: Какво трябва първо да свършат новите депутати? Гостуват зам

Уикендът ще е топъл със слаби валежи

http://offnews.bg/news/n_1/n_653368.html

Постепенно спиране на валежите и леко затопляне ще има през почивните дни. Сутринта в събота и неделя ще бъде студено с температури около нулата, но през деня бързо ще се затопля. В неделя се очакват слаби превалявания, а от следващата седмица започва устойчиво затопляне.  Времето в четвъртък остава студено с температури сутринта между 2 и 7 градуса, които през деня постепенно ще се покачват. Сняг преваля на много места в страната, а по високите части на планините има нова снежна покривка. На височина над 2 хил. метра температурите днес се очаква да бъдат минус 2 градуса.  Преди обяд все още на много места в Източна България ще има валежи, а над западните райони облачността временно ще се разкъса. След обяд отново на места ще превали краткотраен дъжд.  Над Черноморието облачността ще е значителна. Преди обяд все още на много места ще превалява дъжд, а след обяд валежите временно ще спрат и облачността за кратко ще се разкъса. Ще духа умерен и временно силен северозападен вятър. Максимални температури на въздуха: 10-14°. Температурата на морската вода е 10-12°.

Русия ще пази самолетите на сирийските военновъздушни сили

https://www.24chasa.bg/novini/article/6180383

Русия ще пази самолетите на сирийските военновъздушни силиСамолететите на сирийските военновъздушни сили ще бъдат преместени в бази в провинция Латакия, намиращи се в непосредствена близост до района, пазен от руската противовъздушна отбрана (ПВО), информира БТА. В репортажа се отбелязва, че преместването на самолетите има за цел да им осигури защита от повторен удар на САЩ.

Лечението на зъбите е по-важно от протезите

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6179891

Лечението на зъбите е по-важно от протезитеНовината, че от лятото възрастните хора над 75 г. може да получат право на безплатни зъбни протези, звучи умерено оптимистично. (Виж 7-а стр.) В по-далечно бъдеще и по-младите пенсионери ще се радват на тази придобивка. Ако обаче има условия хората да лекуват зъбите си навреме, а не да стигат до тоталната им загуба - в много от случаите поради

Продължава делото срещу завода за боклук в София

https://www.actualno.com/sofia/prodyljava-deloto-sreshtu-zavoda-za-bokluk-v-sofija-news_606740.html

На 20 април ще се състои трето заседание по делото, инициирано по жалба на загрижени жители на квартал ТЕЦ-София срещу новия подробен устройствен план на район „Сердика“, който включва изграждането на инсталация за изгаряне на отпадъци в ТЕЦ-а на метри от техните домов

Най-важното от Варна във вчерашния 19 април

http://www.moreto.net/novini.php?n=349222

Близо 700 паркоместа ще бъдат изградени на Алея Първа във Варна Открити безплатни паркинги с над 680 паркоместа, 28 от които за хора с увреждания, ще бъдат изградени в следващите три месеца на крайбрежната алея във Варна. Строителството ще стартира идната седмица, а инвестицията е в размер на близо 4 милиона лева.

Жителите на село Долно Българчево сами строят храм, архитект дари проекта за църквата

//dariknews.bg/regioni/blagoevgrad/zhitelite-na-selo-dolno-bylgarchevo-sami-stroiat-hram-arhitekt-dari-proekta-za-cyrkvata-2018442

Жителите на благоевградското село Долно Българчево се обединиха, за да сбъднат мечтата на дедите си отпреди 90 години - да построят собствена църква. Градежът на храма, посветен на свети Димитър, започна миналата година.  

Всъщност идеята за изграждане на храм в населеното място се р

Протести във Венецуела, има жертви (ВИДЕО/СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/sviat/protesti-vyv-venecuela-ima-zhertvi-videosnimki-2018441

Загиналите при вчерашните протести във Венецуела станаха трима. Карлос Ромеро, на когото оставали само три дни, докато навърши 18 години, отивал да играе футбол с приятелите си, когато попаднал на проправителсвени милиции, които били обградили протестиращи, каза пр

180 нарушения на скоростта в Шуменско

//dariknews.bg/regioni/shumen/180-narusheniia-na-skorostta-v-shumensko-2018445

180 нарушения са установени по време на специализираната операция в ОДМВР- Шумен „24 часа контрол на скоростта”.

Полицейските служители са извършили контрол на 12 места на територията на областта. Със стационарната камера са засечени 82 нарушения на скоростта през деня и 14 през нощт

Задържаха мъж изтеглил 200 лева с чужда дебитна карта

//dariknews.bg/regioni/sliven/zadyrzhaha-myzh-izteglil-200-leva-s-chuzhda-debitna-karta-2018443

 По внесено искане на Окръжна прокуратура – Сливен съдът задържа под стража Е. Алиев на 28 години от Сливен. Той е обвинен за това, че на 03  март 2017г. в града е използвал дебитна карта без съгласието на титуляря, като от банкомат е изтеглил два пъти по 100лв.  Е. Алиев е обвинен и за това, че на

Видинските водачи – изрядни в населените места

//dariknews.bg/regioni/vraca/vidinskite-vodachi-izriadni-v-naselenite-mesta-2018446

От 6.00 часа вчера до 6.00 часа тази сутрин пътните полицаи проведоха операция „24 часа скорост”,  организирана от Европейската мрежа на службите на Пътна полиция (TISPOL) и реализирана на територията на целия Европейски съюз.
В
проверките по пътищата в област Видин участваха осем път

Къде във Варна няма вода

//dariknews.bg/regioni/varna/kyde-vyv-varna-niama-voda-2018449

От ВиК-Варна съобщават за спиране на водата на няколко места във Варна.

На сухо ще е част от кв. "Владиславово". До около 17,00 часа без вода ще е районът от бл.1 до бл.18, районът на магазин "Алати" и Метрологията до бул."Ян Хуниади".
 
В карето ул."Панайот Волов", бул

Откраднаха всичките пари на дядо

//dariknews.bg/regioni/vraca/otkradnaha-vsichkite-pari-na-diado-2018448

В дните 23.03./19.04.2017 г. в с. Сливата, общ. Лом, неизвестен извършител проникнал през незаключена входна врата на къща, собственост и обитавана от 91-годишен жител, откъдето отнел сумата от около 1 600 лв. парите били съхранявани в кухненски шкаф в едно от помещенията. Местопроизшествието е пос

Първо пленарно заседание - час и 21 минути европредседателство

http://clubz.bg/53015-pyrvo_plenarno_zasedanie_chas_i_21_minuti_evropredsedatelstvo

Час и 21 минути. Толкова продължи първото редовно заседание на новия парламент днес, а в дневния ред имаше само една точка, приета с консенсус от всички парламентарни групи - изслушване на служебния вицепремиер по европейското председателство Деница Златева. Поради липсата на комисии и законодателни актове, с които депутатите да се занимаят, те решиха да започнат работа с форма на парламентарен контрол над служебния кабинет, назначен от президента Румен Радев. 

Националната програма за българското председателство на Съвета на ЕС ще започне след края на преговорите за общите приоритети на триото от страни, които ще председателстват Съвета в следващата година и половина - Естония - България - Австрия. Преговорите по общата рамка се очаква да започнат на 2 май и да бъдат финализирани в най-скоро време. Националната програма в първоначален вариант ще започне през юни и трябва да е готова през ноември.

Това заяви вицепремиерката по европейското председателство в служебния кабинет Деница Златева. 

По думите й в националната програма за председателството могат да влязат два приоритета като позицията на ЕС по отношение на интеграцията на Западните Балкани, както и темата с Черноморския регион, която ни засяга пряко. Но тази работа също предстои. 

Златева направи обзор на свършеното до момента по подготовката ни. Тя отчете, че е имало мерки от подготовката, по които забавянията са били между 2 и 9 месеца, но се наваксва. По-бавно върви огранизацията на културната програма. Иначе предвидените ремонти - на НДК и на Дом 2 на резиденция "Бояна", се подготвят. На въпрос на левицата за финансирането на председателството Златева уточни, че ще предостави на редовното правителство, когато то бъде избрано, доклад за нужните средства по различните пера, които засега са в рамките на гласувания бюджет от 150 млн. лв. 

Тя припомни и петте приоритета на председателството ни - работни места и конкурентоспособност, ЕС, който оправомощава и защитава своите граждани, енергиен съюз, ЕС като съюз на свобода, сигурност и правосъдие, и ЕС като фактор на световната сцена.

Въпросните приоритети бяха оспорени от депутат от "Обединените патриоти", но Златева припомни, че те са приети от кабинета "Борисов 2" още на 3 ноември миналата година. Тогава патриотите подкрепяха властта, макар да не участваха пряко с министри. 

От левицата поставиха като акцент националния приоритет за влизане в Шенген, по който може да се работи по време на председателството. 

Утре парламентът трябва да изслуша екоминистерството за замърсяването с уран на питейна вода в части от страната. Избраниците решиха още временната комисия за нов парламентарен правилник да работи по текстовете в срок от 14 дни.

Тормоз в училище – на второ място в света сме

https://vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/tormoz-v-uchilishte-na-vtoro-miasto-v-sveta-sme-6068127

Българчетата обаче са подобаващо амбициозни и като никога, стоят добре по удовлетворение от живота

Серина Уилямс е бременна, спира с тениса. Засега

http://clubz.bg/53014-serina_uilqms_e_bremenna_spira_s_tenisa_zasega

35-годишната американска тенисистка Серина Уилямс съобщи голяма новина - че е бременна в 20-ата седмица. Така сезонът за нея приключва, а иронията е, че в понеделник тя ще се завърне като №1 в женската ранглиста.

Не е ясно дали след като роди наесен носителката на рекордните 23 титли от Големия шлем ще се завърне в тениса. Догодина тя ще е на 36 г. Поне на този етап Серина не е дала ясен отговор дали кариерата й ще продължи.

Любопитно е, че по-малката от сестрите Уилямс е била бременна през януари по време на Откритото първенство на Австралия, когато задмина рекорда на Щефи Граф по титли от "Гранд слам" в "отворената" ера.

Серина оповести новината за бременността си със снимка в социалните мрежи, на която се вижда оформящото й се коремче. И надписа "20 седмици". След това свали фотото, но вестта вече бе обиколила света.

Последва официално съобщение от нейните PR-и, а светът на тениса продължава да праща честитки и пожелания на Уилямс.

Серина излиза от тениса точно когато нейната голяма съперничка Мария Шарапова се завръща след допинг скандала с препарата мелдоний.

Джефри Ръш е Айнщайн в първия игрален сериал на National Geographic

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2017/04/20/2955885_djefri_rush_e_ainshtain_v_purviia_igralen_serial_na/?ref=rss


Носителят на "Оскар" Джефри Ръш е в ролята на Алберт Айнщайн в "Геният" - проект, с който каналът National Geographic навлиза в света на игралните сериали, съобщават от медиата. Премиерата ще бъде на 23 април от 21,55 часа.

Сериалът в 10 части ще разкаже за живота на един от най-великите умове на човечеството, чийто личен живот е не по-малко вълнуващ. Основата му е биографичната книга "Айнщайн. Неговият живот и Вселената" на известния биограф...

Чешката KMV купува бизнеса на Pepsi в България

http://clubz.bg/53013-cheshkata_kmv_kupuva_biznesa_na_pepsi_v_bylgariq

Чешката компания Karlovarské minerální vody (KMV) е подписала обвързващо споразумение за придобиване нa един от най-големите производители и дистрибутори на безалкохолни напитки в България - „Куадрант Бевъриджис“ АД, съобщиха двете фирми.

В България „Куадрант Бевъриджис“ е официалната бутилираща компания на продуктите на PepsiCo. На пазара е позната с марките Pepsi, Mirinda, 7up, Evervess, студения чай Lipton, както и соковете и нектарите Prisun. Част от портфолиото на компанията също е минералната вода Bellissima.

Цената на сделката не е обявена. Придобиването подлежи на одобрение от страна на Комисията за защита на конкуренцията. Очакването е процедурата да завърши до юни месец.

„Куадрант Бевъриджис“ е от 2007 година на българския пазар, когато купи дистрибутора на Pepsi за България „Агрима“. Компанията е част от израелската група "Куадрант юръпиън бевъриджис"

Новият собственик на „Куадрант Бевъриджис“ АД – KMV, е най-големият производител на минерална и изворна вода в Централна Европа.

„Развълнувани сме от влизането си на нов пазар. След успешно придобиване на две водещи бутилиращи компании в Унгария, ние продължаваме нашата стратегия да развиваме дейността си в други интересни чуждестранни пазари. Щастлив съм от предстоящата сделка в България – страна, която харесвам заради хората, които са отзивчиви, общителни и несъмнено горди с богатствата на страната си,“ коментира Алесандро Паскал, изпълнителен директор на KMV.
Чешката компания съобщава, че планира да включи и местен водоизточник в портфолиото си, защото са „експерти в областта на минералните води".

Karlovarské minerální vody има договорни отношение с Pepsi за бутилиране в различни европейски страни. Тя развива дейността си в 26 страни. Фирмата е собственост на фамилията Паскал, която има дългогодишни традиции в бутилиращия бизнес.

Фирмата е основана през 1873 година в Карлови Вари от Хайнрих Матони. Най-популярните продукт през годините са минералните води Mattoni и Aquila.

Финансов консултант на KMV по сделката бе Raiffeisen Bank International AG.

"Дженерал мотърс" прекратява дейността си във Венецуела

https://www.24chasa.bg/novini/article/6180378

"Дженерал мотърс" прекратява дейността си във ВенецуелаКомпанията "Дженерал мотърс" заяви, че прекратява дейността си във Венецуела, след като активите й са били иззети от властите, информира БТА. "Вчера заводът на Джи Ем Ви беше неочаквано отнет от властите, като бе попречено на нормалната работа. Освен това други активи на компанията, като автомобили, бяха незаконно отнети от нейните обекти",

Разговори на пълна маса…с пелени

http://offnews.bg/news/n_1/n_653371.html

Автор: Янка Петкова Има случаи, когато отиваш да се срещнеш с хора, за които имаш предварителна нагласа какви точно ще бъдат. Когато става дума за месечната среща на майките, привърженички на многократните пелени, обикновено това чувство не те подвежда. Това са онези интелигентни, начетени жени, които са интересуват от всичко естествено, свързано с отглеждането на детето. Раждат естествено, носят бебето си в слинг от първите дни, кърмят продължително, захранват водени от бебето и разбира се, ползват многократни пелени. Подозрението ми, че това е по-трудният начин се оправдава, но аргументът, че го правят, защото така е по-добре за децата им, си…

Бъдете търпеливи и проявявайте...

http://www.cross.bg/budete-turpelivi-i-proyavyavaiite-1540702.html

/КРОСС/ „Бъдете търпеливи и проявявайте разбиране. Животът е твърде кратък, за да сте отмъстителни или злонамерени." Филипс Брукс  

Взрив избухна в банков клон в Атина

https://www.actualno.com/europe/vzriv-izbuhna-v-bankov-klon-v-atina-news_606760.html

Взрив избухна в банков клон в гръцката столица Атина на 19 април, съобщи bTV. Инцидентът е станал във филиал на „Евробанк“ на улица „Сантароза“. Бомбата е била поставена в чанта на входа на банковия офис. Нанесени са материални щети на офиса и на съседните сгради. В

"Субару" загатна за наследника на "Трайбека"

http://www.dnevnik.bg/skorost/2017/04/20/2954926_subaru_zagatna_za_naslednika_na_traibeka/?ref=rss


"Субару" избра автосалона в Ню Йорк, за да представи намеренията си за завръщане в сегмента на пълноразмерните SUV модели. Концернът присъстваше в него с "Трайбека", продажбите на която бяха разочароващи.

Новият модел за момента носи "Есент ЕС Ю Ви Концепт" (Ascent SUV Concept"). Колата разполага с три реда пълноценни места и ще използва нов бензинов двигател с директно впръскване и боксер конфигурация.

Плановете...

Пътна обстановка в страната - 20 април

http://www.moreto.net/novini.php?n=349224

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия“: област Пазарджик: от км 63+600 до км 62+600, посока София при Церово е затворена аварийната лента, поради ремонт на банкетите. Движение с повишено внимание; област Бургас: от км 326+107 до км 326+700 надлез на п.

Културното наследство на бетона

http://www.dnevnik.bg/analizi/2017/04/20/2955453_kulturnoto_nasledstvo_na_betona/?ref=rss


Старата столица ви очаква с безценното си културно-историческо и архитектурно наследство!
Тази многообещаваща покана беше предназначена за гостите на Велико Търново по повод Международното изложение "Културен туризъм", чието четиринайсто издание предшестваше тази година Великденските празници.

Ала нито присъствието на десетки български и чуждестранни изложители, нито старанието на организаторите да рекламират с шарени занаятчийски произведения и...

20 април в историята

http://www.cross.bg/purviyat-purviya-zapochva-1540701.html

/КРОСС/ 1653 г. - Оливър Кромуел разпуска парламента в Англия.1792 г. - Франция обявява война на Австрия и започва поредицата Революционни войни.1841 г. - Във Филаделфия Едгар Алън По публикува "Убийство на улица Морг", смятан за първия криминален разказ.1846 г. - В Лайпциг Иван Богоров издава първия брой на първия български вестник "Български орел".1876 г. - Избухва Априлското въстание насочено срещу османското владичество в България.1935 г. - Започва да функционира автобусният транспорт в София.1940 г. - В САЩ е демонстриран първият електронен микроскоп.1943 г. - Започва избиването на евреи във Варшавското гето.1968 г. - Състои се първият концерт на Deep Purple в градчето Таструп, Дания.1972 г. - Аполо 16 каца на Луната.1984 г. - Христо Проданов става първият български алпинист, който изкачва връх Еверест, при завръщането си от който, два дни по-късно, загива.1998 г. - Германската терористична групировка Фракция Червена армия обявява, че се саморазпуска, след 28 години съществуване.1999 г. - Учениците Ерик Харис и Дилън Клиболд извършват масово убийство в гимназията на Колумбайн, Колорадо, като убиват 13 и раняват 24 души, преди да се самоубият.2010 г. - Експлозия на нефтената платформа Дийпуотър Хърайзън в Мексиканския залив причинява най-големият нефтен разлив в историята на нефтената индустрия.    

Трима загинали при протестите във Венецуела

https://www.24chasa.bg/novini/article/6180366

Трима загинали при протестите във ВенецуелаТрима загиналите при вчерашните протести във Венецуела, информира БТА. Карлос Ромеро, на когото оставали само три дни, докато навърши 18 години, отивал да играе футбол с приятелите си, когато попаднал на проправителсвени милиции, които били обградили протестиращи, каза представител на семейството. Той заяви това въз основа на разкази на хора,

Сняг покрива столичния квартал Горна баня

https://www.24chasa.bg/novini/article/6180380

Сняг покрива столичния квартал Горна баняСняг е покрил дори по-ниската част на столичния квартал Горна баня, съобщи нашият читател Станимир Иванов и изпрати снимка за потвърждение.  Очаквайте подробности за обстановката в столицата и

В първия работен ден депутатите ще се ангажират с председателство на ЕС

https://www.actualno.com/politics/v-pyrvija-raboten-den-deputatite-shte-se-angajirat-s-predsedatelstvo-na-es-news_606736.html

Първият редовен работен ден на новите депутати в 44-тото Народно събрание ще бъде посветен на изслушване на министър от служебния кабинет. На 20 април народните представители от новия парламент ще изслушат Деница Златева. Вицепремиерът по подготовката на българското предс

Предстоящи събития днес

http://www.cross.bg/chasa-provede-zala-1540699.html

/КРОСС/*** София. На 20 април 2017 г., в 10.00 часа президентът Румен Радев ще участва в тържественото отбелязване на 105-годишнината от създаването на Военната академия "Георги Стойков Раковски" и ще поднесе венец пред паметника на големия български революционер в двора на Академията. ***София.От 10.00 часа служебният министър на отбраната Стефан Янев ще присъства на церемонията по тържественото честване на 105-ата годишнина от създаването на Военната академия „Г. С. Раковски". ***София.От 09.00 часа ще се проведе заседание на Народното събрание. ***София.В 09.00 часа в зала „Арена Армеец" ще бъде открито Европейското първенство по таекуон-до. ***София.От 09.15 часа в Агенция „Пътна инфраструктура" ще се проведе публично заседание, на което ще бъде обявено класирането в конкурса за изработването на разширен идеен проект на АМ „Струма" в участъка Крупник - Кресна. ***София.От 09.30 часа ще се проведе заседание на Пленума на Висшия съдебен съвет. ***София.От 10.00 часа в Националния пресклуб на БТА, Дружеството на психолозите в България (ДПБ) и най-голямото издателство на професионална и популярна психологическа литература „Изток-Запад" ще дадат пресконференция по повод Световния ден на психологията. ***София.От 10.30 часа в деловодството на НС, омбудсманът Мая Манолова и президентът на КНСБ Пламен Димитров ще внесат пакет от законодателни промени, които да прекратят, т. нар

Кинорежисьорът Христо Симеонов също с номинация за наградите “Стоян Камбарев”

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6179582

Кинорежисьорът Христо Симеонов също с номинация за наградите “Стоян Камбарев” Кинорежисьорът Христо Симеонов е сред петимата номинирани за тазгодишната награда за полет в изкуството “Стоян Камбарев”. Церемонията ще бъде на 24 април на сцената на Theatro, а като водещ за втора поредна година е поканен Ники Кънчев. Последният филм на Христо Симеонов - “Синът”, печели много отличия,

Без ток днес във Варна ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=349221

Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, днес - 20 април ще бъде прекъснато електрозахранването в няколко варненски района, научи Moreto.net. Ето и пълният списък: - от 08:30 ч.

Днес ще е облачно и на места ще има валежи

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6180369

Днес ще е облачно и на места ще има валежиДнес с умерен до силен северозападен вятър ще нахлува студен въздух. Преди обяд все още на много места в Източна България ще има валежи, а над западните райони облачността временно ще се разкъса. Това съобщиха  от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при Българската академия на науките (БАН).

Събират средства за приюта за животни на благотворителен концерт

//dariknews.bg/regioni/dobrich/sybirat-sredstva-za-priiuta-za-zhivotni-na-blagotvoritelen-koncert-2018434

Младежи от Център за работа с доброволци към Фондация „Ръка за помощ“ организират благотворителен концерт в подкрепа на Общински приют за безстопанствени животни в град Добрич. Събитието ще се състои от 18.30 ч. в залата на Общински младежки център „Захари Стоянов“.

С водосвет и литийно шествие откриха нов мост в местността Света Варвара

//dariknews.bg/regioni/blagoevgrad/s-vodosvet-i-litijno-shestvie-otkriha-nov-most-v-mestnostta-sveta-varvara-2018435

Неврокопският митрополит Серафим и свещеници от Разложката духовна околия отслужиха водосвет на възстановен мост в местността Света Варвара над село Баня.

Община Разлог със собствени средства построи съоръжението към светилището на св. Варвара.  Преди две години то бе отнесено от при

Отлага се планираното обследване на тунел "Витиня"

//dariknews.bg/novini/bylgariia/otlaga-se-planiranoto-obsledvane-na-tunel-vitinia-2018437

Заради лошите метеорологични условия се отлага планираното за днес обследване на тръбата за София на тунел "Витиня" на магистрала "Хемус". Движението ще се осъществява, както досега - без ограничение двупосочно в едната тръба на тунела.
 
При

Ново издание на традиционния турнир в памет на Георги Димитров-Червения

//dariknews.bg/regioni/varna/morski-gong/novo-izdanie-na-tradicionniia-turnir-v-pamet-na-georgi-dimitrov-cherveniia-2018436

Ново издание на традиционния футболен турнир за ветерани в памет на Георги Димитров-Червения предстои този уикенд. 16-ият турнир ще стане факт в събота на „Спорт палас”.
Началото на турнира ще бъде дадено в 9:30 часа с мача между тимовете на „Спартак” Вн и „Люлебургас”. Следващият двубой от

92 нарушения в Силистренско при 24-часовата операция за контрол на скоростта

//dariknews.bg/regioni/dobrich/92-narusheniia-v-silistrensko-pri-24-chasovata-operaciia-za-kontrol-na-skorostta-2018439

92 нарушения на скоростните режими са установени при специализираната полицейска операция за контрол на скоростта, която се проведе от 6.00 часа на 19 април до 06.00 часа днес в Силистренска област, информират от Областната дирекция на МВР. В един от случаите конст

Плевенски таланти ще се изявят в конкурс

//dariknews.bg/regioni/pleven/plevenski-talanti-shte-se-iziaviat-v-konkurs-2018438

Конкурс под мотото „Плевен търси талант” ще се проведе в зала „Катя Попова”. Инициативата е в няколко части. На 22 април ще е кастингът, за който желаещите да бъдат част от конкурса трябва да дойдат в 17:00 часа. В зависимост от броя на явилите се участници, журито ще вземе решение колко от тях ще

Влак блъсна мъж, разхождал се по жп релси (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/vlak-blysna-myzh-razhozhdal-se-po-zhp-relsi-snimki-2018440

Мъж с неустановена до момента самоличност загина на място, след като бе блъснат от влак. Инцидентът е станал на около километър от жп прелеза в русенския квартал „Долапите“. Най-вероятно става дума за нещастен случай. img wide]32572340[/img]

"Андерлехт" излиза срещу традицията в опит да препъне "Юнайтед" на "Олд Трафорд"

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/04/20/2956097_anderleht_izliza_sreshtu_tradiciiata_v_opit_da_prepune/?ref=rss


И сам воинът е воин. "Манчестър юнайтед" остана единственият представител на Висшата лига в Европа и се надява да продължи пътя си.

"Червените дяволи" посрещат на "Олд Трафорд" "Андерлехт" в реванш от четвъртфиналите на Лига Европа. Първият мач завърши при равенство 1:1, като отборът на Жозе Моуриньо допусна гол в заключителните минути.

"Юнайтед" ще излезе със самочувствието от победата с 2:0 на...

Коя е къртицата на "Уикилийкс" в ЦРУ?

http://clubz.bg/53012-koq_e_kyrticata_na_uikilijks_v_cru

СВЯТ ЦРУ централа ленглиcr

Разузнавателните служби на САЩ търсят къртица на "Уикилийкс" сред служителите на ЦРУ, съобщи телевизия Си Би Ес.

В издирването участва самото ЦРУ, подпомагано от ФБР.

Двете агенции предполагат, че информаторът предавал на "Уикилийкс" данни за използването от страна на разузнавателните служби на специални методи за кибершпионаж. Къртицата вероятно е сред кадровите сътрудници на ЦРУ или служителите на частни компании подизпълнители, които са имали физически достъп до огласените в началото на март от сайта данни.

Такъв достъп имали няколкостотин души и сега службите проверяват всеки от тях.

На 7 март "Уикилийкс" публикува данни за различни методи за кибершпионаж, използвани от ЦРУ. От огласяването стана ясно, че агенцията е в състояние да извършва кибератаки под чужд флаг, разработила е увреждащи програми, позволяващи хора да бъдат следени чрез мобилните им телефони, а също така технологии, с които може да бъде осигурен достъп до всички смартфони по света. Така може да се прониква в аудиотрафика на гордеещите се със своята висока защита приложения WhatsApp и Telegram.

Според "Уикилийкс" изтичането на данните било дело на бивши служители на компании, изпълняващи догоори с ЦРУ. Подобно на беглеца Едуард Сноудън, те не искали да се примиряват с беззаконието в дейността на агенцията.

Преди седмица директорът на ЦРУ Майк Помпео заяви, че "Уикилийкс" е недържавна вражеска разузнавателна служба, действаща по указания на страни като Русия.

Стойнев: Коалицията между ГЕРБ и патриотите е странна

http://pogled.info/bulgarski/stoinev-koalitsiyata-mezhdu-gerb-i-patriotite-e-stranna.84904

/Поглед.инфо/ “Коалицията ГЕРБ и Обединени патриоти е доста странна, няма как да издържи 4 години на такава силна опозиция като нашата”. Това заяви Драгомир Стойнев от БСП по бТВ.

Към среща на върха Русия-САЩ

http://pogled.info/svetoven/kam-sreshta-na-varha-rusiya-sasht.84905

/Поглед.инфо/ Русия е отслабваща икономическа сила, която играе непропорционално голяма роля в световните дела поради ядрения си арсенал и агресивното си поведение. Русия остава засегната след колапса на Съветския съюз и разширяването на НАТО към своите граници.

Спорт по тв днес: 1/4-финални реванши от Лига Европа, тенис, баскетбол, колоездене, тото, дартс, голф и снукър

https://www.24chasa.bg/sport/article/6180144

Спорт по тв днес: 1/4-финални реванши от Лига Европа, тенис, баскетбол, колоездене, тото, дартс, голф и снукър                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Димитър Главчев: Аз съм привърженик на мажоритарния вот, да се решим за него най-скоро

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6180090

Димитър Главчев: Аз съм привърженик на мажоритарния вот, да се решим за него най-скороОще акценти от първото интервю на председателя на 44-ото Народно събрание: И Брекзит не е по-добро, но зачетоха волята на хората Този парламент ще търси широко съгласие по националните теми Много ново в правилника едва ли ще има. Чакаме до понеделник предложения от всички парламентарни групи Не съм решил дали ще се преместя в “Бояна” С

Светли четвъртък

http://www.cross.bg/sedmitza-svetli-svetlata-1540700.html

/КРОСС/ На Светъл четвъртък от Светлата седмица се благославят светите апостоли Йоан и Яков. През Светлата седмица, започваща на втория ден след Великден, се прославят светите апостоли и Света Богородица. Светлата седмица завършва с втората пасха в неделя. Нарича се Светла, защото Възкресението на Христос донася просветление за всички. Тя се нарича още и Нова неделя, защото с нея започва цикълът от недели, които споменават Христовото Възкресение. Нарича се и Томина неделя, защото в този ден се чете евангелското четмо за явяването на Христос на своите ученици, между които бил и апостол Тома. В дните на Светлата седмица се благославят светиите: в Светли понеделник - светите апостоли, в Светли вторник и сряда - св. Богородица, св. архидякон Стефан и св. Андрей, в Светли четвъртък - св. ап. Йоан и Яков, в Светли петък - св. ап. Петър, а в Светла събота - св. Йоан Кръстител. Тази седмица е наситена и с момински празници.  

“Бонд” пристигнаха ден преди шоуто си

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6179623

“Бонд” пристигнаха ден преди шоуто сиЧетирите момичета кацнаха в София във вторник за концерта им снощи в зала 1 на НДК. В свободния си ден музикантките гостуваха в “Шоуто на Слави”, което обаче не се излъчи. След това отидоха на вечеря, на която хапнаха запечен рататуй, ризото и торта. Една от тях - виолистката Елспет Хенсън, е бременна и коремчето ѝ вече ясно личи.

20 април в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=349220

Събития: 1653 г. – Оливър Кромуел разпуска парламента в Англия. 1792 г. – Франция обявява война на Австрия и започва поредицата Революционни войни. 1841 г. – Във Филаделфия Едгар Алън По публикува Убийство на улица Морг, смятан за първия криминален разказ.

Русия изрази надежда, че САЩ няма да нанесат удар по КНДР

https://www.actualno.com/america/rusija-izrazi-nadejda-che-sasht-njama-da-nanesat-udar-po-kndr-news_606743.html

Русия изрази надежда, че САЩ няма да нанесат удар по КНДР, заяви зам. министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков в интервю за вестник „Комерсант“. Русия се надява също и че САЩ ще премахнат законодателните ограничения за сътрудничество във военната сфера, тъ

Козуначено сърце с банани и пияни вишни

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6179555

Козуначено сърце с банани и пияни вишни Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Как КЕВР е съучастник в поскъпването на водата

https://vesti.bg/bulgaria/kak-kevr-e-syuchastnik-v-poskypvaneto-na-vodata-6068126

В повечето случаи последното предложение, направено от дружествата едно към едно се отразява в решението на КЕВР за скок на цените

Стартира кампания „Закъде пътуваш“

//dariknews.bg/regioni/varna/zala-plenarna/startira-kampaniia-zakyde-pytuvash-2018424

За поредна година във Варна ще се проведе кампания за превенция на трафика на хора, с цел трудова експлоатация – „Закъде пътуваш?“.

Организатори са дирекция „Превенции“, местната и националната комисии за борба с трафика на хора, в партньорство с Бюрото по труда,

Мъж в болница след катастрофа

//dariknews.bg/regioni/sliven/myzh-v-bolnica-sled-katastrofa-2018423

61-годишен мъж от Нова Загора е пострадал при пътен инцидент. Тази сутрин е транспортиран в Спешното отделение на МБАЛ „Д-р Иван Селимински”-Сливен.

В момента се извършват необходимите изследвания, след което пациентът ще бъде приет в болницата.

Той е с фрактура на лиц

Градският духов оркестър на Силистра отбелязва 80-годишнината на Дунавското хоро

//dariknews.bg/regioni/dobrich/gradskiiat-duhov-orkestyr-na-silistra-otbeliazva-80-godishninata-na-dunavskoto-horo-2018427

Градски духов оркестър - Силистра ще се включи в инициативата на Съюза на българските музикални и танцови дейци по повод 80 години от написването на "Дунавското хоро" от Дико Илиев. Съставът ще изнесе концерт днес от 12:00 ч. на площад "Свобода". В програмата ще бъ

Ден на траур в Община Мездра

//dariknews.bg/regioni/vraca/den-na-traur-v-obshtina-mezdra-2018425

Ден на траур е обявен днес в Община Мездра заради убития преди два дни на пътя Йото Ахчийски. Със заповед на кмета е забранено провеждането на публични тържества и радостни ритуали, знамената ще бъдат свалени наполовина. Погребението на младия мъж ще бъде днес от 13 часа, но преди това от 11 часа щ

"Ауди" изхвърча от "Хемус", шофьорът загина на място

//dariknews.bg/regioni/varna/audi-izhvyrcha-ot-hemus-shofioryt-zagina-na-miasto-2018428

42-годишен шофьор загина при катастрофа на автомагистрала „Хемус”. Тежкият пътен инцидент е станал вчера около 9,30 часа в района на Провадия, съобщиха от полицията.

Мъжът бил зад волана на лека кола „Ауди”. По време на движението си в лява лента, рязко променил посоката надясно, нап

Прекратиха дело за корупция в Хасково

//dariknews.bg/regioni/haskovo/prekratiha-delo-za-korupciia-v-haskovo-2018426

Окръжен съд Хасково прекрати делото за корупция срещу петимата инспектори на Областен отдел “Автомобилна администрация” – Хасково и го върна на прокуратурата. От съда съобщиха, че има  допуснати процесуални нарушения.

Магистратите казват още, че обвинението е неясно. Освен това има м

Димитър Главчев: Депутатските заплати биха се увеличили

//dariknews.bg/novini/bylgariia/dimityr-glavchev-deputatskite-zaplati-biha-se-uvelichili-2018429

2,5 млн. българи поискаха мажоритарен вот в два тура, заяви новоизбраният председател на Народното събрание Димитър Главчев по bTV. Думите му бяха о

Кои са най-младите депутати?

//dariknews.bg/novini/bylgariia/koi-sa-naj-mladite-deputati-2018422

Половината от народните представители в този парламент влизат в него за първи път. Най-младите са на 25 години, съобщи БНТ. Сред тях има доста спортисти и дори бивш модел.

Прогноза за времето - 20 април

http://www.moreto.net/novini.php?n=349219

Днес над страната преди обяд все още на много места в Източна България ще има валежи, а над Западна и Централна България облачността временно ще се разкъса. Над Черноморието облачността ще е значителна. Преди обяд все още на много места ще превалява дъжд, а след обяд валежите временно ще спрат и облачността за кратко ще се разкъса.

ВКС вкарва за 1 година в затвора приятелката на Цветанов Владимира Янева

http://pogled.info/bulgarski/vks-vkarva-za-1-godina-v-zatvora-priyatelkata-na-tsvetanov-vladimira-yaneva.84903

/Поглед.инфо/ Tричленен състав на Върховния касационен съд (ВКС) остави в сила въззивното решение на Софийския апелативен съд, с което е потвърдена осъдителната присъда на СГС по делото срещу Владимира Янева.

Барокова Франция, или как Меланшон се нареди сред фаворитите

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/04/20/2956026_barokova_franciia_ili_kak_melanshon_se_naredi_sred/?ref=rss


Преди броени дни, най-изненадващо за самата нея, Франция за момент се изправи пред една барокова, сюреалистична или - както искате я наречете - артистична хипотеза. А именно - втори тур в президентските избори между крайната десница и кандидата подкрепян от Френската комунистическа партия. Която, да, все така гордо си се зове така.

Как се стигна дотук?

Докато присъствието на Марин льо Пен - лидерката на Национален Фронт, на втория тур не би било...

Днес класират идеите за трасето Крупник-Кресна от АМ "Струма"

http://offnews.bg/news/n_1/n_653339.html

Днес, в Агенция „Пътна инфраструктура“ на публично заседание ще бъде обявено класирането в конкурса за изработването на разширен идеен проект с парцеларен план за автомагистрала „Струма“ в участъка между Крупник и Кресна, съобщиха от ведомството.  На публичното заседание експертното жури, номинирано от браншовите организации и академичните среди, ще обяви резултатите от оценяването и класирането на конкурсните предложения. Ще се отвори и пликът със списъка и номерата на участниците, чиито проекти са класирани. АПИ стартира открития конкурс за „Изработване на разширен идеен проект с парцеларен план за АМ „Струма“, лот 3.2, участък Крупник - Кресна, ляво пратно с приблизителна дължина 23,8 км и обходен път на гр. Кресна - част от дясно платно с приблизителна дължина 5,45 км“ през ноември м. г. До крайния срок - 24 февруари т. г., постъпиха две предложения. Целта на състезанието е агенцията да придобие разширен идеен проект, подробно геодезическо заснемане и инженерно-геоложко проучване и парцеларен план за този участък от автомагистралата, въз основа на който впоследствие ще може да се възложи проектирането на фаза технически проект и строителство на лявото платно на АМ „Струма“ в участъка между Крупник и Кресна и на обходния път на гр. Кресна - част от дясно платно. Предложенията на кандидатите, при запазване на тяхната анонимност, са разгледани и оценени от експертното жури, в което участват: проф д-р инж. Румен Миланов, представител на Университета по архитектура, строителство и геодезия; проф. д-р инж. Валентин Николов, представител на Висшето транспортно училище „Тодор Каблешков“; инж. геолог Радослав Върбанов, представител на Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски“; проф. д-р Дилянка Безлова, представител на Лесотехническия университет, София; проф. Вълко Бисерков, представител на Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН; арх. Петър Диков, представител на Сдружение „Български форум за транспортна инфраструктура“; инж. Иван Атанасов, представител на Камара на инженерите в инвестиционното проектиране; инж. Павел Диковски, представител на Българска браншова камара „Пътища“; инж. Мирослав Мазнев, представител на Камарата на строителите в България; инж. Петко Табаков, представител на Българска браншова асоциация „Пътна безопасност“; Веселин Грозданов, представител на Клъстър „Зелен Транспорт“; инж. Елена Асенова, главен експерт в Дирекция ОППО в Агенция „Пътна инфраструктура“; Станислава Костова, главен юрисконсулт в Дирекция ОППО в Агенция „Пътна инфраструктура“; Резервни членове на журито са: Доц. д-р инж. Чавдар Колев, представител на Висшето транспортно училище „Тодор Каблешков“; проф. дгн. инж. Михаил Гълъбов - представител на Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски“. Конкурсът се провежда с присъждане на награди за участниците. Наградният фонд е 2 500 000 лева за 3 награди – за първо място – 85%, за второ – 10% и за трето – 5%. Наградният фонд дава правото на възложителя проектът да бъде използван.

Месеци след атентатите в Париж се появи ключов разговор между атентаторите

https://www.actualno.com/europe/meseci-sled-atentatite-v-parij-se-pojavi-kluchov-razgovor-mejdu-atentatorite-news_606751.html

Белгийски следователи са открили през февруари разговор между предполагаемия организатор на атентатите в Париж Абделхамид Абауд и един от неговите изпълнители камикадзе Брахим Абдеслам. Разговорът е бил засечен с помощта на мобилен телефон, който е бил иззет от полицият

Директорът на Софийския централен затвор е бил освободен

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/04/20/2955406_direktorut_na_sofiiskiia_centralen_zatvor_e_bil/?ref=rss


Директорът на Софийския централен затвор - Йолант Йордаанов е бил освободен, а на негово място като временно изпълняващ длъжността е назначен Петър Кръстев, съобщиха от Министерството на правосъдието за "Дневник"

Причината е че срещу Йорданов е започнало дисциплинарно производство. От ведомството не уточняват как се е стигнало до него.

Йолант Йорданов беше назначен в началото на 2015 година. Тогава бяха сменени директорът и на Бургаския...

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата

http://offnews.bg/news/n_1/n_653330.html

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата на 20 април 2017 г. Това съобщиха от пресцентъра на водоснабдителното дружество. Във връзка с оглед на водопровод „Пасарел – ПСПВ Панчарево“, се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 18:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: - с. Кокаляне карето между : ул. „Самоковско шосе“, ул. „Искър“, ул. „Волазите“, ул. „Димитър Благоев“, ул. „Васил Левски“, ул. „Буката“, ул. „Цар Иван Асен II“, ул. „Детелина“, ул. „Калина“, ул. „Батийница“, ул. „Йованец“ и ул. „Урвич“; - с. Панчарево карето между: ул. „Самоковско шосе“, ул. „Урвич“, ул. „Йованец“, ул. „Вукова кория“, ул. „Бистришка река“, ул. „Бор“, ул. „Ловджийска чешма“ и ул. „Риляник“. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноски на адрес: - с. Панчарево - на площада – ул. „Елин Пелин”, ъгъла с ул. „Васил Левски” от 22.00 ч. на 20.04.2017 г.; - с. Кокаляне до Болницата за Рехабилитация на ул. „Кокалянско ханче” №1 от 22.00 ч. на 20.04.2017 г. Във връзка с изграждане на сградно водопроводно отклонение на ул. „Симеон Радев“ жк. „Бъкстон“, се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 14:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: - по ул. „Симеон Радев“ от ул. „Преки път“ до ул. „Иван Сусанин“. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Симеон Радев“ ъгъла с ул. „Преки път“. Във връзка с изпълнение на инвестиционен проект за реконструкция на уличен водопровод на ул. „Захари Зограф“ кв. „Драгалевци“, се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 19:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: - ул. „Крайречна“, ул. „Момино венче“, ул. „Еловица“, ул. „Крушова градина“, ул. „Свети Горазд“, ул. „Ябълкова градина“ и площад „Цар Иван Александър“. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноски на адрес: ул. „Захари Зограф“ ъгъла с ул. „Папрат“ . След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване мътността на водата. След реализацията на този инвестиционен проект клиентите на „Софийска вода” живеещи в района ще почувстват значително подобреното качество на предоставяните услуги. Във връзка с прекъсване на уличен водопровод на ул. „Караджин“ с. Лозен, се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 17:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: - по ул. „Караджин“ от ул. „Връх Острокап“ до ул. „Половраг“; - по ул. „Ибровица“ от ул. „Блазна“ до ул. „Караджин“. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Караджин“ ъгъла с ул. „Ибровица“. Във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Козяк“ кв. „Лозенец“, се налага спиране на водоподаването от 9:30 до 18:30 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: - по ул. „Козяк“ от ул. „Русалийски проход“ до бул. „Никола Ѝонков Вапцаров“; - по ул. „Русалийски проход“ от ул. „Козяк“ до ул. „Банат“. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Козяк“ №19. Във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Генерал Гурко“ с. Бусманци, се налага спиране на водоподаването от 9:30 до 16:30 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: - ул. „Перуника“, ул. „Средно ливаде“; - по ул. „Генерал Гурко“ от ул. „Св. Св. Кирил и Методий“ до №67. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Средно ливаде“ ъгъла с ул. „Генерал Гурко“. Ремонтните дейности ще осигурят по-добро управление на водопроводната мрежа като максимално се ограничат зоните на евентуални бъдещи нарушения на водоснабдяването. Засегнатите от прекъсването на водата, могат да получат повече информация от Телефонния център на “Софийска вода” АД на телефон 0700 12121 или да следят за развитието на всички текущи теренни дейности в реално време чрез Виртуалния информационен център на дружеството - http://www.sofiyskavoda.bg/water_stops.aspx.

Щом се сформира правителство продават ЧЕЗ! Взимат го българи?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279034_%D0%A9%D0%BE%D0%BC+%D1%81%D0%B5+%D1%81%D1%84%D0%BE%D1%80%D0%BC%D0%B8%D1%80%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%A7

 Чешката енергийна компания CEZ Group продава всичките си активи в България и вече е получила запитвания от български инвеститори, заяви Павел Чирани, член на борда на директорите на компанията, цитиран от Ройтерс. Той обясни, че докато не бъде съставено новото правителство, преговорите с потенциалните купувачи няма да започнат. Все още няма и планове за продажбата на активите на чешката компания у нас, посочва още Чирани. В предизборната кампания от БСП заявиха, че ако спечелят изборите и сформират правителство, ще се опитат да изкупят обратно инвестицията на CEZ у нас, припомня агенцията. В началото на годината CEZ Group тества пазара за своите активи в България, които включват пренос и доставка на електроенергия до около 2 млн. потребители в Западна България. Чешката компания е собственик на 67% от капитала на електроснабдителното дружество „ЧЕЗ Електро България” и на електроразпределителното „ЧЕЗ Разпределение”, които оперират на територията на Западна България. Компанията притежава още търговец на електроенергия („ЧЕЗ Трейд”), вятърни паркове и „ТЕЦ-Варна”. Дейността на всички тези дружества се управлява и координира от „ЧЕЗ България”, която 100% е собственост на чешката компания. Групата навлезе в България през 2004 г., като участва в приватизацията в енергийния сектор. Тогава CEZ плати 281,5 млн. евро за покупката на трите електроразпределителни дружества в Западна България. Източник: Канал 3

 
 Blitz.bg

На 20 април рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6179587

На 20 април рожден ден имат Тончо Русев, композитор Д-р Ася Жекова, началник отделение по образна диагностика в УМБАЛ “Пълмед” Веселин Божков, председател на КРС Проф. Георги Колев, бивш депутат Донка Михайлова, кмет на Троян, бивш депутат Клара Маринова, журналистка, бивш говорител на БСП Минчо Минев, скулптор Проф. Петко Чобанов,

Владимира Янева окончателно осъдена на 1 г. условно

http://clubz.bg/53011-vladimira_qneva_okonchatelno_osydena_na_1_g_uslovno

Върховният касационен съд окончателно потвърди присъдата на Владимира Янева, постановена от апелативната инстанция: 1 година условно с 3 г. изпитателен срок. И глобата остава 1000 лв.

Същата в осъдителната част бе присъдата й още от първата инстанция - СГС, само глоба там нямаше.

Янева, която е бивш председател на СГС, получи това наказание заради поредица от 4 СРС, които подписала, даващи право на ДАНС да се включи и да "подслушва" автоматизираната система на МВР Централен полицейски регистър. Случаят придоби публичност като оперативна разработка "Червей" и предизвика много полемики.

Според ген. Атанас Атанасов от ДСБ става въпрос за невиждано източване на секретни справочни данни от масива на МВР по времето на тандема Цветлин Йовчев - вътрешен министър, и Владимир Писанчев - председател на ДАНС. Не е известно накъде са "поели" тези данни, знае се само, че ги няма там, където им е мястото - в ДАНС или в отдел "Вътрешна сигурност".

Двамата - Йовчев и Писанчев пък твърдяха, че плодът от разработката е бил кръгла нула, а тя е предприета с цел да се проследят евентуални къртици от вътрешното министерство.

Защитата на Янева пледира, че тя не е надвишила законовия срок от 180 дни, защото не става въпрос за 4 СРС, а за две, всяко от които е удължавано по веднъж.

Octavia Scout е универсален войник (тест драйв)

https://vesti.bg/tehnologii/avtomobili/octavia-scout-e-universalen-vojnik-test-drajv-6068117

Не, не може да забиете дългокрако гадже с него, но вероятно много трудно ще намерите друг автомобил, който да е по-практичен, надежден и целесъобразен избор от Octavia Scout. А ако намерите такъв, ценово никога няма да се доближи до скаута на Skoda.

Храните, които изненадващо влияят на сексуалния апетит

https://vesti.bg/lyubopitno/sveji/hranite-koito-iznenadvashto-vliiaiat-na-seksualniia-apetit-6068088

5 необичайни храни, които са хем здравословни, хем водят до по-вълнуващи и дълготрайни интимни отношения

Ройтерс: Путин наредил да се манипулират изборите в САЩ

http://clubz.bg/53010-rojters_putin_naredil_da_se_manipulirat_izborite_v_sasht

Руски правителствен мозъчен тръст, контролиран от президента Владимир Путин, разработил план как изборите в САЩ да бъдат манипулирани в полза на Доналд Тръмп и да бъде подкопано доверието на гласоподавателите в американската избирателна система.

Това съобщиха пред Ройтерс трима настоящи и четирима бивши американски официални представители.

Те разказаха за два поверителна документа на тръста, които очертали рамките и обосновката на това, което според заключението на американските разузнавателни агенции е сериозен опит на Русия да се намеси във вота на 8 ноември 2016 г. Служители на разузнаването в САЩ се сдобили с документите, изготвени от добре познатия в България Руски институт за стратегически изследвания (РИСИ). Той се ръководи от назначен от президентството пенсиониран висш служител на руското външно разузнаване.

По онова време начело на РИСИ е ген. Леонид Решетников. Твърди се, че при визитата му у нас миналата година от БСП договорили президентската кандидатура на Румен Радев. Сега начело на Института е Михаил Фрадков - бивш руски премиер, а по-късно шеф на външното разузнаване.

Първият документ е от стратегически характер и е от юни 2016 г. Той бил разпространен сред най-високите етажи на правителството в Москва, но не бил адресиран конкретно до никого.

В него се препоръчва Кремъл да започне пропагандна кампания в социалните медии и подкрепяните от Русия глобални новинарски медии. Целта била гласоподавателите в САЩ да бъдат стимулирани да изберат президент, който да провежда по-мек курс към Русия от администрацията на Барак Обама, твърдят седмината представители.

Вторият документ бил изготвен през октомври и разпространен на същото ниво. Той предупреждавал, че кандидатката на демократите Хилъри Клинтън вероятно ще спечели изборите. По тази причина било добре Русия да спре пропагандата в полза на Доналд Тръмп, като вместо това засили посланията за фалшифициране на изборите и легитимността на избирателната система в САЩ, както и накърняване на репутацията на Клинтън, за да бъде подкопано президентството й.

Всичките 7 американски представители проговорили при условие за анонимност поради класифицирания характер на руските документи. Те отказали да съобщят как САЩ са се сдобили с тях. Отказали и от разузнавателните агенции.

Путин винаги е отричал да се е намесвал в американските избори. Говорителят му Дмитрий Песков не е отговорил на молбата на Ройтерс за коментар. Не са отговорили и от РИСИ.

Документите са главната причина за заключението на администрацията на Обама, че Русия е започнала кампания с фалшиви новини и е извършила кибератаки срещу Демократическата партия и щаба на Хилъри.

"Путин е имал тази идея през цялото време и е поискал от РИСИ да му подготви пътна карта", казва бивш висш представител на американското разузнаване.

Според Тръмп дейността на Русия няма отражение върху изборните резултати. Продължаващите разследвания в Конгреса и ФБР за руска намеса досега не са представили публични доказателства, че свързани с Тръмп лица са влезли в заговор с Русия как да променят изхода от изборите, припомня Ройтерс.

Четирима от американските представители твърдят, че изготвеният през юни документ разширява опитите на администрацията на Путин, започнали три месеца по-рано. Тогава Кремъл инструктира държавните медии, включително международните канали Russia Today (RT) и "Спутник" да започнат да правят положителни репортажи за кампанията на Тръмп.

От RT не са отговорили на молбата за коментар. Говорител на "Спутник" отхвърли твърденията като "абсолютен набор от лъжи" твърденията, че програмата е участвала в кампания на Кремъл.

"И, между другото, това не е първият набор от лъжи, които чуваме от източници от официалните американски среди", пише говорителят в отговор по електронната поща.

RT и "Спутник" публикували материали срещу Клинтън, а прокремълски блогъри подготвили кампания в туитър, поставяща под съмнение очакваната победа на Хилъри, се казва в разпространен публично през януари 2017 г. доклад на американските разузнавателни служби за руската намеса в изборите.

Според доклада най-популярният клип на RT за Клинтън - "Как 100% от "благотворителните им дарения" отидоха при... самите тях" - е събрал 9 милиона гледания в социалните мрежи.

В него се твърди също, че RT и "Спутник" "постоянно описват новоизбрания президент Тръмп като мишена на нечестно отразяване от традиционните медии".

И се изтъква, че агенциите не правят оценка дали усилията на Москва са повлияли на резултата от изборите в полза на Тръмп, защото американските разузнавателни служби "не анализират политическия процес или общественото мнение в САЩ".

В нито един от двата документа на РИСИ не се споменава разпространяването на хакнатата електронна поща на Демократическата партия с цел намеса в американските избори, казват четирима от източниците на Ройтерс. Според тях хакерската атака е била разузнавателна операция под прикритие, водена отделно от Кремъл.

Откритата пропаганда и хакерските атаки под прикритие взаимно са се подсилвали, допълват още източниците. И RT, и "Спутник" масирано разпространявали истории за хакнатите имейли на демократите, в които често се съдържали доста неудобни за тях подробности.

Петима от американските представители твърдят, че РИСИ е анализаторски мозъчен тръст за външната политика на Кремъл.

От Ройтерс не успели да установят дали Леонид Решетников или наследилият го Михаил Фрадков са били пряко замесени в изготвянето на документите. От кабинета на Решетников предали въпросите на РИСИ.

На 31 януари сайтовете на Кремъл и РИСИ публикуваха снимка и съдържанието на разговора по време на срещата между Путин, Решентиков и Фрадков. Тогава президентът благодари на първия за службата и кава на втория, че иска Институтът да дава обективни информации и анализи.

"Правихме най-доброто в продължение на 8 години, за да приложим външнополитическата ви концепция, - казва Решетников на Путин. - Политиката на Русия и политиката на руския президент са крайъгълен камък на нашите действия."

Българската следа на Решетников

Леонид Решетников

На 19 ноември 2016 г. в интервю за руския тв канал "Царград" Леонид Решетников заяви, че през август същата година е бил информиран лично от лидерката на БСП Корнелия Нинова за предстоящата номинация на Румен Радев за кандидат-президент. В разговорите с Нинова били засегнати и предстоящите лозунги на кампанията на Радев, както и излизането на България от НАТО.

Пет дни по-късно той даде интервю за журналиста Георги Коритаров, което бе излъчено по TV+. И заяви следното:

"България трябва, понеже аз съм един руски българофил и обичам България, не искам България да се окаже последна в тази опашка от страни, които ще излязат на пътя на самостоятелност и независимост, и на пътя на българската идея, а не европейска идея."

Някои български депутати поискаха да бъде създадена специална парламентарна комисия, която да разследва руска намеса в президентските избори у нас.

Самата Нинова обвини Решетников в лъжа и заяви, че когато се е срещала с него, кандидатурата на Радев вече е била издигната.

На свой ред руският разузнавач също обвини лидерката на БСП в лъжи и клевети. По-късно той заяви, че партия ГЕРБ е по-искрен партньор на Русия, отколкото обявилата се за проруска БСП.

През декември 2016 г. се обади човекът, срещнал Нинова с Радев - бизнесменът и президент на футболен клуб "Славия" Венцислав Стефанов. Той заяви, че на уредената от него среща руският генерал е научил за номинирането на Радев и че го обявил за достоен кандидат. Според Стефанов обаче Решетников под никаква форма не си позволил да каже, че бившият летец трябва да стане президент.

6 неща, които не трябва да взимате, когато пътувате

https://vesti.bg/lyubopitno/6-neshta-koito-ne-triabva-da-vzimate-kogato-pytuvate-6068087

Големите и тежки чанти биха развалили удоволствието от разходката ви в Париж или Лондон, нали така?

Създават група в Общински съвет за борба с демографската криза

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/syzdavat-grupa-v-obshtinski-syvet-za-borba-s-demografskata-kriza-2018409

Да се създаде работна група  , която да търси мерки за решаване на демографската криза в Кюстендил , предложи общинският съветник Огнян Атанасов.В нея да бъдат включени представители на всички политически партии, кмета Петър Паунов, областният управител, представители на НПО .
„Оценявам усил

Ремонт затваря за три дни главна улица в Ловеч  

//dariknews.bg/regioni/pleven/remont-zatvaria-za-tri-dni-glavna-ulica-v-lovech--2018411

Поради ремонтни дейности на пътното платно в района на изхода на Ловеч към Троян по ул. „Търговска“ покрай хотел „Ловеч“ и Бароковите къщи ще бъдат въведени някои ограничения в движението, предупреждават от общината.
 
В продължение на три дни - от 22 до 24 април (събота, неделя и пон

Общината с щанд и специална презентация на туристическа борса „Вашата ваканция“

//dariknews.bg/regioni/stara-zagora/obshtinata-s-shtand-i-specialna-prezentaciia-na-turisticheska-borsa-vashata-vakanciia-2018232

На 20 и 21 април за 15-ти път в Бургас ще се проведе туристическа борса „Вашата ваканция“.  Акцентът тази година ще бъде ролята на общините в развитието на туристическия продукт, възможностите за вътрешен туризъм, кадрите в туризма.

На щанда на Община Стара Загора посетителите ще мог

Радев дава мандата на ГЕРБ другата седмица

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279033_%D0%A0%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D0%B2+%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%93%D0%95%D0%A0%D0%91+%D0%B4%D1%80%D1%83%D0%B3%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%81%D0%B5%D0%B4%D0%BC%D0%B

 

Депутатите подхващат председателството на ЕС утре

Президентът Румен Радев ще връчи първия проучвателен мандат за съставяне на кабинет още другата седмица след консултации с парламентарните сили. Намерението си да не бави процедурата изрази самият той днес на влизане в парламента за първия звънец на 44-тото НС, който освен него чуха патрирах Неофит, посланици на други държави у нас и още редица гости. Папката с мандата ще получи Бойко Борисов, тъй като неговата партия ГЕРБ спечели най-много депутатски места. След това той ще има 7-дневен срок, в който да обяви дали ще бъде в състояние да сформира правителство.

Преговорите по въпроса с „Обединени патриоти“ са на финалната права, като двете формации вече си стиснаха ръцете за управленска програма, а предстои и да подпишат коалиционно споразумение и да наредят министерските кресла. И ГЕРБ и „Обединени патриоти“ посочват и конкретна дата - 4 май, като вероятен първи ден на новия кабинет. Същото очакване изрази и служебният премиер Огнян Герджиков, който заедно с екипа си ще трябва да опразни МС за новата власт.

Днес обаче ГЕРБ и патриотите решиха да си дадат още един ден почивка от преговорите за съставяне на кабинет, като се отдадоха на парламентарните страсти от първия работен ден на 44-тото НС. А той премина сравнително вяло, като депутатите от различните групи демонстрираха добър тон в залата и ведро настроение в кулоарите.

Малко след 10 часа сутринта новите 240 депутати се заклеха да спазват конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководят от интересите на народа. При регистрацията обаче копчето натиснаха шестима народни представители по-малко, които в суматохата пропуснали да направят това. Първият звънец удари доайенът в този състав на парламента - журналистът Тома Томов от групата на БСП, който върна мислено депутатите в историческата местност Оборище, където по думите му е започнало възкресението на българската държава. „Затворете очите си и погледнете със сърцата си“, призова колегите си той и описа картината на оборищенското събрание, където се взема решението за избухване на Априлското въстание. „Висока летва, а - те са ангели, а ние техни наследници”, визира Томов възрожденците ни. И предупреди депутатите, че трябва да успеят, да не се спънат в усилията си да осигурят благоденствие в страната и да върнат децата, натирени по света. Като един от дебютантите в НС обаче той направи и малък протоколен гаф, като забрави, че след клетвата на депутатите трябва да прозвучат химните на България и ЕС, но организаторите си знаеха програмата и не ги пропуснаха.

По-късно Томов предаде щафетата на председателството на Димитър Главчев от ГЕРБ, който бе избран за шеф на НС със 157 гласа „за“ и 81 „въздържал се“. Други кандидатури за поста нямаше, а и никой в залата не оспори неговата. При първото си изказване от трибуната като председател на НС Главчев изведе образованието, здравеопазването, социалните дейности и сигурността като приоритетни сфери. „Вярвам, че ключовата дума в работата на този парламент ще бъде обединението”, изрази надежда той и благодари за гласуваното му доверие. По негов адрес пък шефът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че може да консолидира всички групи в НС.

С пълно единодушие и без дебати бяха избрани и петимата зам.-председатели на НС от всяка парламентарна група - Цвета Караянчева от ГЕРБ, Валери Жаблянов от БСП, Явор Нотев от „Обединени патриоти”, Нигяр Джафер от ДПС и Веселин Марешки от „Воля”.
Депутате решиха още да не ползват полагащата им се по правилник великденска ваканция, която трябваше да тече в момента. Създадена бе и временна комисия, която ще изготви правилник за работа на 44-тото НС, която бе оглавена от юриста от ГЕРБ Данаил Кирилов.

За малко повече от час и половина депутатите изчерпаха дневния си ред и излязоха за „семейна“ снимка пред НС. След това започнаха да се суетят в кулоарите и да се опознават един друг, тъй като много от тях влизаха за пръв път в законодателния орган. Всички депутати на Веселин Марешки например, сред които няма нито един с опит, бяха като група екскурзианти, като започнаха дори да се щракат за спомен пред стаята си в НС. Объркване сред законотворците предизвикаха и бъдещите планове на ръководството за предстоящата им работа. Първоначално Главчев не обяви заседание за днешния ден и всички решиха, че ще се съберат пак едва следващата седмица, тъй като все още няма закони за гласуване. По-късно обаче на заседание на Председателския съвет бе решено все пак депутатите да отидат на работа и утре. В програмата им е предвидено изслушване на вицепремиера Деница Златева във връзка с подготовката ни за поемането на председателството на ЕС през 2018 година.

   

Смут сред законотворците предизвикаха и няколко снайперисти, които пазеха държавните лица на влизане в парламента от покрива на сградата. Въоръжени до зъби, те слязоха по стълбите и излязоха от НС пред притеснените погледи на депутатите, които се зачудиха дали не става нещо опасно. Като разбраха причината за присъствието на снайперистите, някои от тях се възмутиха, че са преминали така през кулоарите с пълния си боен арсенал.

 

Това обаче не успя да помрачи доброто настроение, което обикаляше групите, а най-усмихнат бе лидерът на „Атака“ Волен Сидеров, който вчера имаше и рожден ден. Празника си той поля с шампанско в Клуба на народния представител.

По-късно сред гостите на партито на Сидеров в елитен столичен ресторант бе и Бойко Борисов.

 

115 новобранци в парламента

Почти половината депутати в новия състав на парламента – 115, прекрачиха прага вчера за първи път. Най-голямо обновление има в червените редици, в които от 80 души 46 нямат никакъв опит в НС.

 

Такива например са актрисата и певица Нона Йотова и най-младата депутатка – 25-годишната Теодора Халачева, която е печелила конкурси за красота. Един от дебютантите в редиците на ГЕРБ пък е младият футболен съдия Стефан Апостолов, който обяви, че ще дарява половината от заплатата си за благородни каузи.

 

Борисов: Аз съм за мир и стабилност

„Аз съм за мир и стабилност. Ще приема всяко предложение, което е добро за страната.“ Това каза на влизане в НС днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който според договорката между партията му и „Обединени патриоти“ трябва да заеме за трети път премиерския пост.

По думите му не е добре страната да бъде тласкана отново към предсрочни избори и политическа криза. Попитан как ще работят с президента Румен Радев той отговори, че двамата поддържат смислен контакт. „Няма да наруша първи добрия тон”, отсече той. И добави: „Няма да преминавам границата. Опонентите ми я преминаха и бяха наказани”. Борисов се върна и назад във времето. "Преди шест месеца им дадох властта. Ако те не бяха страхливи, можеха да направят служебно правителство и шест месеца досега да са на власт. Но напротив – те се скриха и не искаха да управляват", направи ретроспекция лидерът на ГЕРБ.

Борисов свърза отговорността на властта у нас и с международните политически процеси. „Имаме ситуация, най-меко казано опасна. Стабилността за момента на Балканите минава през България. Ние сме много важни за Европа. Ако сме истински политици, можем да направим много за България“, коментира лидерът на ГЕРБ.

 

БСП: Да се водим от интересите на народа

„Дано се водим от интересите на народа.“ Това пожела на новоизбраните депутати соцлидерът Корнелия Нинова.

Тя изрази подкрепа за повишението на учителскитв заплати, но не подкрепи идеята на ГЕРБ и Патриотите за вдигане на пенсиите до 200 лв. Вместо това заяви, че от БСП ще внесат предложение за преизчисляване на всички пенсии със средноосигурителен доход за 2013 година.

 

 

 

 

ДПС поиска мнозинство на ценностна основа

За мнозинство в парламента на ценностна основа призова лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ при откриването на работата на 44-ото НС.

Той апелира и за край на разделението и омразата, както и за единство, тъй като нетолерантността водела до нежелани резултати. Според него от ГЕРБ трябва да предложат национално отговорна програма, а сред приоритетите трябва да бъде БГ председателството на ЕС. Групата на ДПС пък бе сформирана от 25 депутати, вместо първоначално избраните 26. Причината е, че в нея не влиза Ангел Исаев, който стана първият нечленуващ в нито една група депутат. Той бил избран с феномена 9/9 и предстои да реши дали ще остане в НС като независим, или ще го напусне.

 

 

 

Патриотите зоват да сме фактор в ЕС

Бъдещото българско правителство и НС да влияят върху общата европейска политика.

За това настоя Валери Симеонов - единият от лидерите на „Обединени патриоти“. „Това може да стане само ако преодолеем партийния егоизъм и поставим България над всичко”, каза той в първата си реч пред 44-ото НС.

 

 

 

 

 

 

Марешки настоя за морал в НС

   За морал в политиката и мерки за възвръщане на доверието в НС призова лидерът на "Воля" Веселин Марешки като част от първото си слово пред новите депутати. Той заяви още, че също можел да обещава, но това би било цирк, ако нищо не се случва за българския народ. Като крайна цел на 44-ото НС Марешки постави "проспериращ български народ и бизнес". И завърши с "Бог да пази България!".

Спират движението по "Витиня" за 4 часа

http://offnews.bg/news/n_1/n_653325.html

От 11.00 часа до 15.00 часа ще бъде спряно движението в тунел „Витиня“ на автомагистрала „Хемус“. Причината е обследване на тръбата за София.  На 14 април камион с извънгабаритен товар изкърти кабели и мазилка от стената на лявата тръба на тунела. Засегнатите проводници паднаха върху автобус, движел се непросредствено след камиона. При движението си, след като е закачил кабелите, ТИР-ът е опрял и в стената на тунела, което е станало причина за откъртване на малки парчета от страничната облицовка. Трафикът за Варна и София ще се пренасочва по обходен маршрут: - В посока Варна движението ще се отклонява от пътен възел „Витинска река“, при 30-ти километър на автомагистралата по път I-1 София – Ботевград, а след това по път I-3 Ботевград – Плевен до пресичането с път II-17 (Обходен път на Ботевград). Обходният маршрут продължава по път II-17 до пътен възел „Ботевград“, където движението ще се включва в АМ „Хемус“. - Пътуващите към София ще се отклоняват при 35-ти километър чрез временна връзка по път I-1 Ботевград – София. Трафикът ще се включва отново в автомагистралата при пътен възел „Витинска река“ при 30-ти километър. Необходимо е шофьорите да карат внимателно, да спазват стриктно поставената пътна сигнализация и указанията на контролните органи. Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от безплатното мобилно приложение LIMA, интернет страницата на АПИ – www.api.bg, lima.api.bg и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието на републиканските пътища.

Газовият барон Сашо Дончев в ОПГ за компромати

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279032_%D0%93%D0%B0%D0%B7%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%B1%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%BD+%D0%A1%D0%B0%D1%88%D0%BE+%D0%94%D0%BE%D0%BD%D1%87%D0%B5%D0%B2+%D0%B2+%D0%9E%D0%9F%D0%93+%D0%B7%D0%B0+%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%BF%D1%

 

  • Задкулисието създаде модел за публично смазване на неудобни хора

  • Христо Иванов чинно им приглася, мафията – и с частен съд на конци

 

Газовият олигарх Сашо Дончев доказано лъсна в организирана престъпна група за смазване на неудобни публични личности чрез компромати и клевети. Поредната наказателна акция на политико-олигархичната групировка с медийна и съдебна подкрепа този път бе насочена срещу прокуратурата. Срещу нея

 

паралелната държава, създадена от Фетхуллах Костов,

по модела на Гюлен в Турция, организира координирана компроматна атака.

Този път ролята на острие на наказателната акция изигра газовият барон Сашо Дончев. По време на свое участие в дискусия с Дамския бизнес клуб Дончев проплаква, че главният прокурор го привикал „в чужд офис“ да го заплашва, че поведението на неговите медии „Би Ай телевизия“, вестник „Сега“ и партията му „Дай, България“ било неприемливо. На бялата покривка, сред доволно кудкудякащите дами, газовият олигарх демонстрира смелост и обяснява как това не го притеснило. Записът от въпросната среща обаче неясно как е публикуван в интернет цели две седмици след събитието от храненик на Дончев. Също толкова необясним е интересът на флагмана на фабриката за фалшиви новини на олигарха Иво Прокопиев - „Дневник“. Претендиращият за сериозност сайт разбира за видеоклипа само часове след публикуването му и го препечатва. Интересното е, че „Дневник“ по принцип не проявява интерес нито към въпросния Дамски бизнес форум, няма публикации за дейността му, нито пък за автора на видеоклипа, който по принцип се явява конкурент на изданието, но въпреки това първи научават за „скандалните твърдения“ на Дончев и моментално им дават трибуна. Още по-показателно е поведението на партията на проваления правосъден министър Христо Иванов, за която стенограмите на групата АРГО доказаха, че е проектирана с дейната помощ на Прокопиев. Моментално след като „Дневник“ публикува изказването - „Дай, България“ се „самосезира“ и анонсира, че ще даде пресконференция по темата още на следващия ден.

Въпросната

куклена пиеса, която разиграха от олигархичното ОПГ за компромати,

е нагледен пример как действа моделът им за смазване на неудобни публични личности. Някои от олигарсите, инсталирани от Драгалевския командир в българската бизнес среда, в случая Сашо Дончев, тиражира клеветнически твърдения. Подопечните му и на неговите ортаци медии, които са част от вездесъщата фабрика за фалшиви новини, моментално тиражират твърденията безкритично и едностранно. Следващата стъпка е политическите марионетки на групировката като Христо Иванов и неуспешния му проект да вземат отношение по въпроса и да раздухат скандала, докато още мишените не са успели да опровергаят твърденията. В сценария на ОПГ-то за компромати роля има и гражданският сектор, неправителствени организации и експерти, често изхранвани с грантове от Сорос, които пригласят на опорните точки.

Мафиотската олигархична групировка е завладяла и съдебната система.

Тя си има частни съдилища в лицето на Върховния касационен съд – оглавяван от Лозан Панов, и Софийския градски съд на неговия послушник Калоян Топалов. За това, че Панов е държан на къса каишка от Прокопиев и политическата му марионетка Христо Иванов, стана ясно от прословутите стенограми АРГО гейт, където върховният съдия е спряган за техен личен кандидат-президент. Иванов чистосърдечно признава, че Лозан не става за тази работа, тъй като съпругата му е „черен лебед“. Впоследствие лъсна, че Елисавета Панова има криминално досие и това е компроматът, заради който благоверният им послушно изпълнява всички заръки на Прокопиев и компания чрез инсталирания за партиен шеф в „Дай, България“ Христо Иванов, който междувременно лъсна и като грантов барон.

За обвързаностите между различните пипала на паралелната държава, създадена от Фетхуллах Костов, нееднократно са излизали наяве доказателства. По време на премиерския си мандат с парите от престъпната приватизация на държавни активи Костов си създаде послушна шайка от олигарси. Подсъдимите Огнян Донев и Иво Прокопиев, банкерът беглец Цветан Василев и спонсорът им, забогатял от тлъстите комисиони при доставките на природен газ Сашо Дончев, управляват групировката. Техните интереси защитават подопечните им медии: „Капитал“, „Дневник“, „Медиапул“, „Клуб З“, „Фрогнюз“, създадената от говорителката на Дончев Нери Терзиева „Би Ай телевизия“ и още редица още по-маргинални сайтове, които в определени моменти се използват за разпространяване на компромати като първоизточник. Освен в бизнеса и медиите, въпросните пипала се опитаха да се плъзнат и в парламента, но на последния парламентарен вот получиха шамар чрез срамно ниско обществено одобрение. В съдебната система обаче групировката има здрави корени и притежава лични съдилища, за безчинствата, на които може би е време най-сетне от Брюксел да проведат международно разследване.

Ултрадесен комсомолец му прислужва

Източникът на въпросния видеоклип, който се използва в последната компроматна атака на Сашо Дончев и ОПГ-то му, е крайно любопитен. Видеото е публикувано в Ютуб канала „Икономиката накратко“ на Калин Манолов, който е известен като ултрадесен защитник на либерализма, журналист в конкурентна на „Капитал“ медийна група. Манолов е шеф на Институт за свободен капитализъм
„Атлас“, а също и на издателство „МаК” ООД, финансирано, разбира се, от Сашо Дончев. По примера на друг ултрадесен анализатор – Иван Кръстев, и Калин Манолов, преди да се осъзнае като горещ поклонник на идеите на Айн Ранд, е бил комсомолец. Не само това, ами и във Факултета по журналистика на СУ е бил комсомолски секретар, където най-важната му задача е била да оценява партийната закалка на бъдещите журналисти и съответно да дава оценка кои от тях са годни за сътрудничество с Държавна сигурност и на кои не може да се има доверие. Характеристики с неговия подпис се пазят в Комисията по досиетата.

Дариха Фандъкова с плоча на Иван Рилски

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279031_%D0%94%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%85%D0%B0+%D0%A4%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D1%8A%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D1%81+%D0%BF%D0%BB%D0%BE%D1%87%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%98%D0%B2%D0%B0%D0%BD+%D0%A0%D0%B8%D0%BB%D1%81%D0%BA%D0%B8

 Българската общност в Будапеща подари на София мемориална плоча с лика на свети Иван Рилски. Това стана днес на среща на кмета на София Йорданка Фандъкова и представителят на българската общност в унгарския парламент Симеон Варга. Плочата ще бъде поставена в храма „Света София“. По време на срещата бе уточнено провеждането на Ден на българо-унгарското приятелство. Инициативата ще се състои едновременно в двете столици – София и Будапеща на 19 октомври 2017г.

Йорданка Фандъкова подари книги на библиотеката на Българското училище в Будапеща. София подкрепя българската общност, която пази традициите и изучаването на българския език от децата, каза градоначалникът.

В срещата взеха участие Н.Пр. Юлияна Богданска- посланик на Република България в Унгария и зам.-кметът на Столична община д-р Тодор Чобанов.

Консулт в КЕВР вдига цената на водата

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279030_%D0%9A%D0%BE%D0%BD%D1%81%D1%83%D0%BB%D1%82+%D0%B2+%D0%9A%D0%95%D0%92%D0%A0+%D0%B2%D0%B4%D0%B8%D0%B3%D0%B0+%D1%86%D0%B5%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D1%82%D0%B0

 

В Сливен заявката за поскъпването набъбнала с над 31 ст.

Консултациите, които правят ВиК дружествата с експерти от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), за своите бизнес планове, нерядко водят до завишаване на първоначалните им искания за поскъпване на водата. Това се случва, въпреки че регулаторът трябва да защитава интересите на потребителите и съответно да занижава до възможния минимум исканията на фирмите. Данни от заявленията на фирмите, публикувани в сайта на регулатора обаче сочат, че вместо да понижават щенията на ВиК дружествата, срещите с експертите на КЕВР често водят до обратното. Няколко са подобните случаи показа проверка на „Монитор”. Най-драстичният е със заявките, подадени от ВиК в Сливен, което е държавно дружество. В края на юни миналата година оттам са поискали за настоящата 2017 г. цена без ДДС за предлаганата от тях услуга по 1,923 лв. кубик или почти 2,31 лв. с ДДС. Малко преди Коледа на 19 декември сливенската водоснабдителна фирма силно завишава заявката си до 2,241 лв. без ДДС или с 16,5% по-високо от първоначалното си искане. Така с ДДС кубикът в града на войводите ще скочи до почти 2,69 лв. или с 39 ст. повече. В повечето случаи последното предложение, направено от дружествата едно към едно се отразява в решението на КЕВР за скок на цените. Така се случи и със злополучното поскъпване на водата в София от 1 април до 2,32 лв. за кубик. Комисията одобри без никаква промяна записаното във варианта на бизнесплана на концесионера, подадено в регулатора на 12 януари. Същото най-вероятно ще стане и с искането за новите цени на водата във Варна. В проекта за решение, качен на сайта на комисията на 11 април, са записани стойностите, подадени от ВиК дружеството в морската столица на 20 декември миналата година.

Други водоснабдители, които са завишили цените си спрямо първоначално исканите, са тези в Смолян. Дружеството в родопския град през лятото е подало заявление за едни цени за времето между 2017 и 2021 г. В следващото искане, входирано в КЕВР на 25 януари 2017 г. само искането за тази година е по-ниско. Всички останали до края на периода са по-високи.

За 2020 г. разликата нагоре достига 13,6 ст за кубик, а за следващата е с над 20 ст. по-висока, от поисканата в края на юни 2016 г. Ръстът се дължи основно на записаните по-големи цени на услугата за отвеждане на отпадъчните води.

Затворете очи и погледнете със сърцата си!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279029_%D0%97%D0%B0%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B5%D1%82%D0%B5+%D0%BE%D1%87%D0%B8+%D0%B8+%D0%BF%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%B5+%D1%81%D1%8A%D1%81+%D1%81%D1%8A%D1%80%D1%86%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%8

 Почитаеми господин президент, Ваше Светейшество, Ваши Превъзходителства!
Уважаеми представители на различните вероизповедания!
Драги колеги журналисти! Скъпи сънародници!
Възрастта ми дава няколко минути право да ви помоля - затворете очите си и погледнете със сърцата си. Представете си на каданс как целият този декор около вас изчезва - колоните, лампериите, кристалните полилеи, банките и подът под краката ви дори.
През кладенеца на времето отиваме там, където е наченато възкресението на българската държава.
И Бенковски излиза от Панагюрище на 14 априлий, начело на десетки конници, които бляскат с оръжията си... Гората раззеленена, дружината пее, тих ветрец играе с гривите на конете им.
През урви и пропасти само по една-две хайдушки пътеки може да се достигне до това чудно място, наречено Оборище. Прехвърчат искри от конски копита, кос подсвирва нейде из тъмното усое, строги стражници питат "Кой живей?" и отговорът е "Да живее България!"...
А след третата стража тъмнината е все по-гъста и пътеката все по-тънка, и води все по-надолу, в усоето, към дъното на един кратер, из който ще изригне страховита лава... 
И изведнъж там, в дълбокото, където чернее като в рог, от огньовете и фенерите се издига голямо светливо кълбо и гледката е грандиозна, величествена и феерична, като в античен театър.
Първото законодателно българско Народно събрание.
Поп Грую Бански с червения епитрахил и сабята; Георги Икономов, яснопевецът; Захарий, летописецът; Бенковски, пламтящ от безпаметна любов към Отечеството; на черковната маса, пренесена незнайно как през пущинаците, грее Светото Евангелие, а върху него - кръст и револвер. А председател на този най-пръв по достолепие парламент е благородният Панайот Волов. Тъкмо той преди седмица, навръх Великден, е написал възванието:
"О, българино, докажи, че живееш и ти, покажи как знаеш да цениш скъпата свобода. Ти, който търсиш свобода, чест и човешко право за себе си, пази така също свободата, честта и правдата на оногова, който ги потърси при тебе, защити го!"
Тъкмо него ще клъцне по ръката една змия черна, изпълзяла като прокоба, спуснала се към сърцето на съзаклятието... Винаги ще се намери някоя черна змия...
Депутатите, разположени амфитеатрално върху папрат и букови листа: 13 учители, 11 занаятчии, 19 търговци (някои твърде заможни), 17 земеделци, трима свещеници и един лекар. Измежду тях - 27 войводи и 34-ма посветени в народното дело още от Апостола Васил Левски, йеродякон Игнатий. Всичките образовани, просветени и просветлени. Не момчетии, не луди глави, а хора на средна възраст, наясно с историческите последици от вулкана, който ще предизвикат.
Те не мислят за кариера, не сключват сделки, не правят компромиси. Защото няма баланс между свободата и робството, между правдата и неправдата. Дали клетва пред Бога и пред Народа. С едно желание - да положат живота си за свободата на България. Нищо повече. И нищо по-малко.
"Моите оборищенски депутати са ангели, най-чистите и идеални личности измежду народа, единствените възнаграждения на които бяха грозната бесилка и заптийския камшик. Подобни депутати българският народ няма да види вече, докато свят пребъде." Не знае милост Захарий Стоянов.
Ние сме наследниците, това е нашият свят, наша грижа и отговорност. Очаква се всеки един от нас да изпълни дълга си. Отново. Точно 141 години по-късно.
Партийните лидери след малко ще произнесат своите речи, убеден съм, ще кажат много разумни неща. Има въпроси, по които трябва да постигаме съгласие и които да обсъждаме помежду си: демографската криза, бедността, бежанците, битовата престъпност.
Но в този свят, който неотвратимо се свлича в лудницата, на нас, българите, ни липсва една национална идея, която да държи центъра, да ни обединява.
След няколко месеца в тази зала ще се взимат решения, касаещи живота на 500 милиона души в Европейския съюз. Трябва ни сила и интелект да се вслушват и уважават нашия глас.
И да помним думите на Васил Левски: "Нека това, което сме писали и говорили вчера, да е и днес пред очите ни, та да не ни се смеят хората в работите утре."
Нямах намерение да произнасям политическа реч, да хвърлям камъни. Търсех образ, икона, които да ни върнат към корените, храм, в който да се молим всички заедно. Оборище.
Това е...
На всички ви желая на добър час. Желая ви го от сърце. 
Да сте живи и здрави!

Днес е Светли четвъртък

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6179787

Днес е Светли четвъртъкСветли четвъртък Преп. Теодор Трихина Св. Григорий и Анастасий, патр. Антиохийски. Света София - Премъдрост Божия Преп. Теодор още като юноша напуснал бащиния си дом, отказал се от богатството и се настанил в манастир някъде в Тракия. Предал се на строг монашески живот, спял малко и винаги на камък и се обличал с груба власеница,

Състезанието не е приключило, намираме се в полувремето

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279028_%D0%A1%D1%8A%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%B7%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B5+%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%BB%D1%8E%D1%87%D0%B8%D0%BB%D0%BE%2C+%D0%BD%D0%B0%D0%BC%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%B5+%D1

 Уважаеми г-н президент,

Уважаема г-жо вицепрезидент,

Г-н министър-председател,

Дами и господа министри,

Ваше Светейшество,

Ваши Превъзходителства,

представители на различните  вероизповедания,

представители на съдебната власт,

колеги народни представители и евродепутати,

уважамеми журналисти,

гости,

скъпи сънародници,

Днес поставяме началото на работата на 44-ото Народно събрание. Поздравявам новоизбраните депутати и пожелавам да работим така, че да оправдаем току-що положената клетва - във всичките си действия да се ръководим от интересите на народа.
По волята на народа "БСП за България" е втора политическа сила. В политиката има принципи - да има управляващи и опозиция. Ние сме опозиция в 44-ото Народно събрание. В политиката има и правила - да дадеш на народа си свободно право на избор между различни идеи и програми. Ние сме алтернатива на ГЕРБ. Политическа и управленска. В политиката има и морал - да не предаваш тези, които ти вярват и те следват. Близо един милион българи вярват, че ние от "БСП за България" носим промяната. Няма да ви предадем!
Но преди да очертая нашата алтернатива, бих искала да откроя онези интереси, които стоят над партийните. И едно име, в което също се заклехме току-що - България.
Уважаеми народни представители,
поемаме отговорност да вземаме решения за бъдещето на страната и за живота на нашите сънародници в момент, когато в света, Европа и на Балканите текат сложни геополитически процеси. Отчитайки това, най-важно е да защитим националния интерес на България. Във външнополитически план за нас това са два въпроса - гарантиране на суверенитета и националната сигурност и бъдещето ни в обединен и силен ЕС. 
За нас успешното провеждане на българското председателство на Съвета на ЕС трябва да бъде общ приоритет на всички политически сили в мандата на 44-ото НС. До края на тази година и първата половина на следващата ще протече дебатът за бъдещето на Европа. Нашата позиция е, че искаме

Европа обединена, силна и солидарна

Нашата отговорност ще бъде да преведем ЕС през трудностите, които предстоят. Това изисква много умело политически да се намери пресечна точка и добрият баланс между националните и общоевропейските интереси. За нас те са: външна и вътрешна сигурност на съюза, промяна на Дъблинското споразумение, политиката за миграция и постоянният ангажимент за солидарна подкрепа спрямо държавите - членки по външните граници на ЕС, създаване на устойчива заетост и преодоляване на младежката безработица, подкрепа за малките и средните предприятия, подобряване на връзките между образованието и трудовия пазар, равен достъп до качествено образование и здравеопазване, гарантиране на енергийна сигурност и ефективност, повишаване на независимостта на работата на органите на съдебната власт, продължаване на кохезионната политика за намаляване на контрастите на развитието на регионите. По време на нашето председателство ще започне и фактическото напускане на Великобритания. Изключително важно е да защитим интересите на българите, които учат, работят и живеят в Обединеното кралство. 
Проведеният в Турция референдум е решение на турския народ. Ние не се месим във вътрешните работи на други държави, но също така трябва категорично да заявим, че няма да допуснем и други държави да се месят в нашите вътрешни дела. Както и че сме за това, където и да е по света, да се спазват демократични принципи, да се зачитат правата на гражданите и свободата на словото.
Има още една тема, по която призовавам за национално съгласие -    

демографската катастрофа

пред която сме изправени. Безпощадната статистика сочи, че само за една година сме намалели с още 52 000 души. Няма цвят и партии пред опасността да изчезнем като народ. Можем да спорим дали да има семейно подоходно облагане, дали да има данъчни облекчения за млади предприемачи, но не можем да си затваряме очите пред огромния проблем - ниска раждаемост и висока смъртност в България.
Тук, в българския парламент, е мястото, където трябва в национално съгласие да изработваме политиките по тези въпроси. Нека намерим разум и аргументи да решаваме заедно въпросите за съществуването ни като народ, за националния суверенитет и сигурност и за европейското ни бъдеще. Но нека и да се знае: ние оставаме различни: идеологически, политически и практически. За нас управленската алтернатива е: икономика не на монополи,а на малък и среден бизнес; уважение към чуждите инвеститори, но защита на българското производство; българското земеделие и българските храни; държавни и общински предприятия, не партийна хранилка, а управлявани с гаранции за развитие.
Още тази седмица внасяме закон за храните, закон за държавните и общинските предприятия и искане за изслушване на КЕВР за ценообразуването с въпрос в чий интерес работят - на държавата и потребителите или на монополите и техните печалби.
Няма как да правиш икономика без образование и кадри. И тук ние сме ваша алтернатива. С приетия от вас Закон за училищно и предучилищно образование създадохте хаос в образователната система. Ще ви подкрепим за увеличението на учителските заплати, но само това няма да реши проблемите в образователната система. Внасяме нашите предложения за изменения в Закона за училищно и предучилищно образование, за финансирането на държавните и общинските училища, за един учебник, за дългосрочно планиране на нуждите на икономиката от кадри и държавна политика за изграждането на тези кадри. Отнасяме се с уважение към анализа на българския бизнес от какви специалисти имат нужда и предлагаме всички заедно, с тях да направим национална карта и дългосрочно да работим по нея. Но и без инвестиции в наука, култура и духовност няма как да постигнем голям напредък нито в икономиката и високите технологии, нито да запазим и развием българщината.

Най-сериозна е нашата алтернатива

в политиката по доходите и борбата с бедността. 1 600 000 българи живеят под прага на бедност днес. Шоковото поскъпване на природния газ, парното и водата ще доведе мнозина до невъзможност да си плащат сметките. 
Расте броят на работещите бедни и на пенсионери, живеещи в мизерия. На вашето предложение за 200 лева минимална пенсия внасяме алтернативно предложение - преизчисляване на всички пенсии със средния осигурителен доход за 2013 година. Струва 800 млн. лв. и е възможна политика - при ръста на БВП, който предвиждате, новите работни места и по-висока събираемост, включително на осигурителни вноски, при борбата със злоупотребите с инвалидни пенсии. За компенсиране на доходите с увеличението на цените предлагаме да се преразгледа минимално гарантираният доход, който не е променян от 2009 г. и е 65 лв. Не стига, че заплатите в България са ниски, но и мнозина работодатели не ги изплащат, не внасят здравни и пенсионни вноски и са безнаказани за това. Внасяме предложение за временна комисия, която да събере информацията от цялата страна и да направи предложения за промени в закони и подзаконови актове за слагане край на тези злоупотреби с труда и възнагражденията на работещите.
Уважаеми колеги, казах по-горе, че в политиката трябва да има и морал.

Бедността в страната е отчайваща

ГЕРБ и ОП обещавате в програмата си увеличение на минималната и средната заплата някога, в бъдеще, в края на мандата. Няма морал в това - доходите на хората да се вдигат в бъдеще несигурно време, а депутатските заплати да растат. Ето защо внасяме предложение заплатите на депутатите в 44-ото НС да се замразят, и то към задна дата - края на 43-ото НС. Някои ще нарекат това популизъм. За нас то е солидарност и съпричастност. И личен пример.
Здравеопазването е другата област, в която нашите политики ще се противопоставят. Ние ще предлагаме баланс на различни видове публични разходи, медицинските дейности, лекарствата и медицинските изделия. Премахване на допълнителните заплащания, квалификация на младите медицински кадри и достойно заплащане на труда на медицинските работници. За да се случи нашата алтернатива, има един въпрос на въпросите - корупция, битова престъпност, съществуващата паралелна държава. Няма как да гарантираме националната сигурност и борба с престъпността, без да подсигурим две системи в страната - на МВР и на МО. В програмата си вие се отказвате от ангажимента и двете министерства да бъдат засилени с нови назначения, от които имат остра нужда. Ние ще внесем тези предложения, както и да бъдат осигурени нормални условия за работа, облекло, оборудване и средства за изпълнение на служебните им задължения. Внасяме предложения за промени в НК и НПК, за отпадане на маловажен случай, за намаляване на възможностите за връщане на делата. Но голямото предизвикателство е - имаме ли кураж, сили и последователност 

да се изправим срещу паралелната държава     

Всички знаем, че тя съществува. Но само ние, от "БСП за България", го казахме на глас и се обявихме срещу нея. Ето нейните измерения: по данни на Industry watch и ACNielsen България губи по 500 млн. лв. годишно от внос на контрабандни цигари. По данни на Българската петролна и газова асоциация и изчисления на Министерството на финансите сивият сектор в горивата е 1/3 от пазара - 1 млрд. лв. годишно. По данни на Министерството на земеделието сив сектор има и в алкохола - 200 млн. лв. акциз и ДДС невнесени годишно. По данни на Министерството на финансите ежегодно изтичат по схемите на ДДС над 2.5 млрд. лв. В България всяка година се възлагат обществени поръчки за около 10 млрд. лв. БОРКОР отчита, че около 20% не влизат в реалната икономика, а са в сивия сектор. Пак по данни на БОРКОР България губи годишно 1 млрд. лв. от занижени концесионни такси. Зад тези числа стои порок. Порочен модел на прехода и вината на политическата класа, гневът на народа ни и несправедливостта в обществото. Нашата голяма цел е промяната на тази система.
Не успяхме да спечелим Избори 2017, но състезанието не е приключило. Намираме се на полувремето. Продължаваме по пътя, който очертахме. Продължаваме промяната и тя ще стане. На добър час!

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване