Очарователните бели тигърчета Фалко, Тото, Миа и Мауци (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/ocharovatelnite-beli-tigyrcheta-falko-toto-mia-i-mauci-snimki-2020151

Австрийска зоологическа градина представи новородените си четири бели тигърчета - Фалко, Тото, Миа и Мауци, съобщи Ройтерс.

Съдът потвърди, че "Кауфланд" е провеждала нелоялни практики

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/04/27/2961031_sudut_potvurdi_che_kaufland_e_provejdala_neloialni/?ref=rss


"Кауфланд България" ЕООД е прилагала нелоялни търговски практики при обявяването на цените на хранителни продукти, които е предлагала за продажба в своите обекти. Това се посочва в решения на Върховния административен съд, които потвърждават заповеди на Комисията за защита на потребителите (КЗП) за наличието и забраната на въпросните практики.

Съдът се произнася по жалба на търговската верига. Тя обжалва и наказателното постановление, но по него съдът още не се...

Двама мъже са арестувани за убийството на българина в Далас

https://www.24chasa.bg/novini/article/6193051

Двама мъже са арестувани за убийството на българина в ДаласДвама души са арестувани за убийството на 27-годишен българин в Далас, Тексас. Цветомир Нешков беше прострелян миналата сряда в дома си в предградието Юлес, пише Bg Voice. Това са 23-годишният Джей Арон Балч и 26-годишният Крисчън Ейнджъл Ескобедо. Освен в убийството на българина двамата арестувани са обвинени и в още серия престъпления в часовете

Министър Павлов: НЕК оказва пълно съдействие на прокуратурата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6193053

Министър Павлов: НЕК оказва пълно съдействие на прокуратуратаНЕК оказва пълно съдействие на прокуратурата по въпросите и документацията, които са изисквани, каза на пресконференция служебният министър на енергетиката Николай Павлов. Той заяви, че е важно да се изясни истината такава, каквато е, и допълни, че ако се изисква допълнителна информация от МЕ и БЕХ, такава ще бъде предоставена своевременно,

Съдът потвърди, че "Кауфланд" е провеждал нелоялни практики

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/04/27/2961031_sudut_potvurdi_che_kaufland_e_provejdal_neloialni/?ref=rss


"Кауфланд България" ЕООД е прилагала нелоялни търговски практики при обявяването на цените на хранителни продукти, които е предлагала за продажба в своите обекти. Това се посочва в решения на Върховния административен съд, които потвърждават заповеди на Комисията за защита на потребителите (КЗП) за наличието и забраната на въпросните практики.

Съдът се произнася по жалба на търговската верига. Тя обжалва и наказателното постановление, но по него съдът още не се...

Пирински към ЕИБ – не постигате задачата за кохезионни инвестиции!

http://www.cross.bg/bankata-pirinski-evropeiiskata-1541428.html

/КРОСС/ Днес Европейският парламент обсъди доклада за дейността на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) за 2015 г. В изказването си евродепутатът социалист Георги Пирински открои въпроса за кохезионната политика и работата на Банката. Той изтъкна, че задачата на ЕИБ за 30 % от общите й инвестиции да бъдат за целите на социалната, икономическа и териториална кохезия остава неизпълнена, като за 2015 г. реализацията е 26,5 %, а за 2016 г. очакваното е за 27%. Пирински настоя Банката, във взаимодействие с Европейската комисия, да набележат конкретни мерки, гарантиращи приоритет на инвестициите в кохезия за по-балансирано географско разпределение на ресурсите. В тази връзка той обърна специално внимание на необходимостта решително да се подобрят процедурите на ЕИБ за недопускане на възможни конфликти на интереси от страна на членовете на управителните органи на Банката при вземането на решения за инвестиране в отделни държави членки.

Определиха съдията за мача Лудогорец-Черно море

http://www.moreto.net/novini.php?n=349863

Волен Чинков бе определен от БФС за главен съдия на мача от 30-ия кръг на Първа професионална лига между Лудогорец и Черно море, научи Moreto.net. Мачът ще се играе на 1 май от 20 часа на стадиона в Разград. За помощници на Чинков са определени Иво Колев и Станимир Илков, четвърти съдия ще бъде Драгомир Милев.

Речта на Корнелия

http://clubz.bg/53300-rechta_na_korneliq

Парламентът, освен всичко друго, е място, в което се очаква добри оратори да изнасят смислени речи, които вълнуват по-голямата част от българските избиратели. Със съжаление трябва да се признае, че в българския парламент подобни образци на ораторско майсторство почти няма. Преди дни обаче това правило бе нарушено от лидера на БСП Корнелия Нинова. Тя изнесе реч, посветена на намеренията на ГЕРБ да се колаборират под някаква форма с БСП в бъдещото управление. И тази реч бе впечатляваща - и като форма, и като съдържание. Подобни случаи са изключително рядко явление в парламента и няма как да не бъдат отбелязани, независимо от коя страна на залата са продуцирани.

"Големите коалиции унищожиха системните партии, унищожиха традиционната политика, унищожиха идеологическите различия и принципните спорове между ляво и дясно".

Това каза Нинова, позовавайки се на европейския опит. Всеизвестен факт е, че когато всички партии са на власт, народът е в опозиция. И едно от обясненията за все по-засилващите се антисистемни настроения на Стария континент е точно това.

Най-важното в речта на Нинова обаче бе следното обръщение към ГЕРБ

"Вие водите след себе си над 1 млн. хора. Ние представляваме тук близо 1 млн. души, и ние тук не говорим от свое име и лично качество, а от тяхно име сме изпратени тук. Когато постоянно внушавате, че БСП е деструктивна, защото не иска да участва под някаква форма в управлението, питахте ли тези хора, чиито гласове представлявате тукэ- дали те са съгласни на това. Всъщност, вие скоро ги питахте вашите и те казаха, че не са съгласни. Защо тогава постоянно внушавате, че има деструктивност от страна на БСП, която не желаела да участва във ваше управление, след като вашите избиратели, които са ви изпратили тук, и от чието име говорите, не го желаят".

В началото на годината ГЕРБ проведе вътрешно партийно проучване, от което стана ясно, че активът на партията не желае коалиция с БСП и ДПС. Припомняйки този факт, Нинова така парира ГЕРБ, че депутатите от тази партия, които обикновено не пропускат да отговорят на изявление от  БСП, този път останаха безмълвни.

А Нинова продължи безжалостно:

"Може ли да ди обясните: как така до 25.03.2017 г. се изправяте с лицата си пред едни хора и им казвате, че БСП е антиевропейска партия, а на 27.03.2017 г. им казвате, че единственият начин да се спаси европредседателството е Деница Златева от БСП да остане начело на този пост? Не схващам общото между тези две твърдения, нито катарзиса, който преживяхте за една нощ. Как така до 25.03.2017 г. говорите на тези хора, които ви харесват, че БСП ще върне страната години назад и на 27.03.2017 г. предлагате на БСП най-високия пост в парламентарната република? Обяснения за този катарзис имате ли? Ние имаме - искате легитимация на бъдещите си решения и действия, с които ние не сме съгласни. Ние няма да ви станем смокинов лист на тези решения. На това, което предлагате, му казвате добра практика. Да, това е практика, но не е добра. Това е практиката на политическата класа на статуквото и на прехода в България през всичките 27 години. До изборите всички сме един срещу друг в името на народа. След изборите всички сме заедно за келепира, но срещу народа".

В този пасаж Нинова би могла да бъде уловена в някои неточни тези. Първо - не ГЕРБ, а самата БСП и лично нейният лидер създадоха впечатление, че са антиевропейска партия. Достатъчно само да се припомнят изявленията на Нинова, че ако стане премиер, ще наложи вето на санкциите срещу Русия и относно това колко много ни е отнела демокрацията. Лидерът на БСП вдигна топката на ГЕРБ и те нямаше как да не се възползват, за да забият неспасяемо воле в мрежата, ако използваме любимата на Бойко Борисов футболна терминология. Нещо повече - ГЕРБ получи повече от 1 млн. гласа и ролята на Нинова за неочакваната горница в техния резултат е доста сериозна.

В останалото обаче тя е напълно права. Внезапните катарзиси на политиците след избори са изключително лоша практика.

Ораторското майсторство е важна част от инструментариума на всеки един политик. Само по себе си то не е достатъчно, защото практическите действия са далеч по-важни. По отношение на делата съмненията към Нинова и към БСП като цяло продължават. С подобни речи обаче партията и нейният лидер със сигурност ще спечелят. Ако не гласове, то поне обществено уважение.

България се появи на картата на Google иноваторите

https://pressbulgaria.com/m/9L5RYM8E.html

България се появи на картата на Google иноваторите България за първи път се появи на картата на Google иноваторите с инициатива за внедряване на интернет-базирана образователна платформа в общинските училища на Пловдив. Програмата Google Certified Innovator събра в Лондон най-ярките умове от сферата на образованието, с които по-рано този месец проведе тридневна академия за развитие на техните проекти. За събитието (#Lon2017) кандидатстваха над 500 експерти от цял свят, но допуснатите бяха само 35. Сред тях се нареди образователният експерт Александър Ангелов - първи Google сертифициран иноватор от България и ръководител Център за творческо обучение. Заедно с градската управа на Пловдив, той инициира проект за въвеждане на G suite във всички 52 общински училища. Става дума за мащабна платформа на Google, включваща пакет от полезни приложения, предоставяни от технологичния гигант безплатно за образователни цели. G suite е преведена на български език и позволява свободен достъп на учители и ученици, включително до “Google класна стая” - един от най-развитите софтуерни програми за управление на учебен процес. По време на тридневната академия в лондонската централа на Google, иноваторите имаха шанса да надникнат в новите разработки на гиганта, както и ще получат методическа подкрепа и менторство в реализирането на проектите им за срок от 12 месеца. Най-добрите проекти ще станат част от портфолиото на Google иноваторите, където вече са достъпни 60 примера за иновации от сферата на образованието. G suite за 52 общински училища в Пловдив В началото на 2016-а година, първоначално само в Основно училище “Алеко Константинов”, а след това в още 7 пловдивски училища, започна внедряването на G suite. Паралелно започнаха да се провеждат интензивни обучения за учители за работа с платформата. В периода 2017-2018 г. предстои въвеждане на платформата и обучения на учителите от останалите над 40 училища. Проектът поставя основи и за въвеждане на електронни услуги за родители, ученици и учители. Повече за Център за творческо обучение: В България Александър Ангелов е познат най-вече като ръководител на Център за творческо обучение. Екипът на неговата организация работи за качествена промяна в образованието като предоставя цялостни решения за оборудване, съдържание и дизайн на учебна среда. Центърът е сътрудничил с 1100 училища и 900 детски градини в България и други държави като междувременно разработва модела „Креативна класна стая“ - запазена марка в Европейския съюз. В средата на тази година организацията ще открие и Център за технологичен трансфер в Пловдив, където ще се развиват дейности подпомагащи процесите на внедряване на технологии в средното и висшето образование. Снимки на Александър Ангелов от церемонията по награждаване на Google Иноваторите https://goo.gl/photos/teVBQVScKe69VmJT8 Официална информация от Google за програмата Certified Innovator London 2017: https://edutrainingcenter.withgoogle.com/certification_innovator https://twitter.com/GoogleForEdu/status/857159848840114177 https://twitter.com/NancyWTech/status/856214886182998020 Снимки от Google Certified Innovator: https://goo.gl/photos/apRLyNBgkRmQjsu69

Две свързани дружества формират почти половината от борсовия оборот за днес

http://econ.bg/Новини/Две-свързани-дружества-формират-почти-половината-от-борсовия-оборот-за-днес_l.a_i.741755_at.1.html

Индексите на родния капиталов пазар днес се движат разнопосочно. Бенчмаркът на БФБ-София SOFIX записва поредна загуба - от 0.21%, понижавайки се до...

Истинската история зад клипа с над 600 000 гледания

http://offnews.bg/news/n_1/n_654072.html

Едно видео от Ямбол, разпространено във фейсбук, само за два дни събра над 600 000 гледания и повече от 13 000 споделяния. Коментарът към него гласи: "Ето така строителна фирма "Силма 60" си изхвърля строителните отпадъци... в реката !!! ПРИЯТЕЛИ нека споделим за да има санкции!" На видеото се вижда как от камион наистина се изхвърля бяло прахообразно вещество. Затова и коментарите към него са изключително гневни. За изясняване на случая OFFNews потърси за коментар представителите на ямболската строителна фирма "Силма 60". Свързахме се със собственика на компанията Пеньо Пенев. "Видях видеото, но нека и хората, които са скандализирани и ни винят в безобразия, да го изгледат. Това изобщо не са строителни отпадъци. Става дума за полагане на разтрошен бетон за настилка и то в частен имот. Служителите ни го хвърлят, за да не закъсват колите, които преминават в този участък", каза Пенев. Той обясни, че количеството е в рамките на 2-3 колички и че строителният материал не е попаднал в река Тунджа. "От община Ямбол вече са ходили на проверка на мястото и се надявам да кажат каква е истината, защото от е лесно да се съсипва доброто име с непроверени факти и спекулации. Особено чрез лавината на социалните мрежи. А ние от 27 години се опитваме да работим по правилата, не получаваме обществени поръчки и работим изключително с частни клиенти", каза собственикът на "Силма 60" Пеньо Пенев.

АПИ: При нас работят доказани професионалисти

https://www.24chasa.bg/novini/article/6193033

АПИ: При нас работят доказани професионалистиАгенция „Пътна инфраструктура“ изпрати до медиите позиция относно публикации за АМ „Марица“, лот 1 свързани с проверката на ДАНС и прокуратурата за злоупотреби при изграждането на магистралата, написа в профила си във Фейсбук бившият регионален министър Лиляна Павлова. Тя публикува в социалната мрежа материала в изданието на камарата на

Мажоретки откриват Градския стадион в Русе, градът се готви за празник

https://www.24chasa.bg/sport/article/6193039

Мажоретки откриват Градския стадион в Русе, градът се готви за празникМартин Луков идва на патерици да подкрепя „Дунав” в първото домакинство Мажоретки ще открият ремонтирания Градски стадион в Русе пред мача с „Локомотив” Пловдив, съобщи кметът Пламен Стоилов. Те ще бъдат част от започващата час преди срещата специална „подгряваща“ програма, с участието на Общинския духов оркестър и изпълнители от Общинския

Най-малко 16 са загинали при бомбардировки в Сирия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6193034

Най-малко 16 са загинали при бомбардировки в Сирия

Най-малко 16 души, сред които седем деца, са загинали при въздушни удари в северозападната сирийска провинция Идлиб, съобщава германският вестник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung, цитиран от Фокус. Бомбите са поразили клиника, сочат данни на активистите от Сирийска обсерватория за човешките права.

Израелски самолети удариха складове на Хизбула в Сирия

http://offnews.bg/news/n_1/n_654079.html

Израелски самолети нанесоха удар по оръжеен склад на ливанската шиитска организация Хизбула, разположен до международното летище в Дамаск, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА, като се позовава на източник от разузнавателна служба на страна в региона и сирийски бунтовници. В склада се съхранява оръжие, което Иран редовно изпраща с търговски или военно-транспортни самолети, посочил източникът, пожелал анонимност. Сирийският президент Башар Асад е подкрепян в продължаващата шеста година гражданска война от Русия, Иран и регионални шиитски милиции, включително Хизбула, която е близък съюзник на Техеран и заклет враг на Израел, отбелязва агенцията. Израелският министър на разузнаването Израел Кац, който е на посещение в САЩ за срещи с правителствени служители, заяви по израелското военно радио: "Мога да потвърдя, че инцидентът в Сирия напълно съответства на политиката на Израел да действа за предотвратяване на изпращането на модерни оръжия на Хизбула през Сирия от Иран". Министърът не пожела да посочи повече подробности, но припомни изявлението на израелския премиер, че "всеки път, когато получим разузнавателна информация за планирано изпращане на модерни оръжия на Хизбула, ние ще действаме". Двама високопоставени представители на бунтовнически групировки в района на Дамаск съобщиха, че пет ракети са ударили оръжеен склад, използван от подкрепяни от Иран милиции. По-рано днес близката до Хизбула ливанска телевизия Ал Манар съобщи, че въздушните удари са засегнали складове и резервоари за гориво, но няма човешки жертви. Иранската телевизия Ал Алям, цитирана от ТАСС, съобщи, че израелски самолети са атакували военна база край сирийската столица. В резултат на нападението е избухнал силен пожар. Сирийската агенция САНА съобщи, че израелски самолети са атакували "армейска позиция", разположена югозападно от летището в Дамаск, предадоха Франс прес и ТАСС. Според САНА, която се позовава на сирийски военен източник, самолетите са изстреляли няколко ракети, намирайки се в небето над окупираните Голански възвишения. Източникът добавил, че в резултат на последвалите експлозии са нанесени материални щети.

ЕП: Отношенията ЕС-Турция и преговорите за членство трябва да се преразгледат

https://www.24chasa.bg/novini/article/6193035

ЕП: Отношенията ЕС-Турция и преговорите за членство трябва да се преразгледатЕвропейският парламент обсъди снощи въпроса за Турция с еврокомисаря по политиката за съседство и преговорите за разширяване на ЕС Йоханес Хан. Евродепутатите посочиха, че Европа не затваря вратата за Турция, но последните промени подтикват към търсенето на други възможности за присъединяването на Турция към ЕС,

Руски военен кораб се сблъска с товарен кораб в Черно море

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/Ecz3EtdGMx8/

Руски военен кораб се е сблъскал с турски товарен кораб в Черно море. Между 45 и 78 войници са били спасени досега, но около 15 войници може да са изчезнали.

Руският кораб ударил товарния морски съд, който превозвал животни, край Кумкьой, близо до Истанбул и Босфора, съобщи Кросс. Все още не е ясно какви са причините за катастрофата

Цацаров: Срещу мен действат "сценаристи"

https://vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/cacarov-sreshtu-men-dejstvat-scenaristi-6068459

ВСС отказа да започне проверка на главния прокурор заради срещата му със Сашо Дончев и Георги Гергов

Опозицията поиска оставката на Главчев

http://www.cross.bg/zalata-bulgariya-skandali-1541427.html

/КРОСС/ Докато в кулоарите на парламента се радваха на скрепената дружба между ГЕРБ и Обединените патриоти, в залата избухнаха скандали. Опозицията поиска оставката на новоизбрания председател Димитър Главчев, защото според тях не успявал да овладява залата, предаде Нова. Формален повод за всички тези скандали беше правилникът, който депутатите продължават да гледат в пленарната зала. На практика обаче се превърна в остра престрелка на думи между Цветан Цветанов и Корнелия Нинова. Народните представители приеха всяка парламентарна сесия да се открива с химните на България и на Европейския съюз. Досега парламентарните сесии се откриваха само с химна на България. Предстои гласуване на предложението за отмяна на блицконтрола, който се провежда в първата сряда на всеки месец.    

Намалява броят на детски градини и училища (графика)

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2017/04/27/2960957_namaliava_broiat_na_detski_gradini_i_uchilishta_grafika/?ref=rss


!function(e,t,s,i){var n="InfogramEmbeds",o=e.getElementsByTagName("script"),d=o[0],r=/^http:/.test(e.location)?"http:":"https:";if(/^\/{2}/.test(i)&&(i=r+i),window[n]&&window[n].initialized)window[n].process&&window[n].process();else if(!e.getElementById(s)){var...

Опозицията поиска оставката на Главчев

https://vesti.bg/bulgaria/politika/opoziciiata-poiska-ostavkata-na-glavchev-6068458

Остра престрелка с обвинения между Цветан Цветанов и Корнелия Нинова

Намалява броят на детски градини и учищата (графика)

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2017/04/27/2960957_namaliava_broiat_na_detski_gradini_i_uchishtata_grafika/?ref=rss


!function(e,t,s,i){var n="InfogramEmbeds",o=e.getElementsByTagName("script"),d=o[0],r=/^http:/.test(e.location)?"http:":"https:";if(/^\/{2}/.test(i)&&(i=r+i),window[n]&&window[n].initialized)window[n].process&&window[n].process();else if(!e.getElementById(s)){var...

Почина Джонатан Деми, режисьорът на "Мълчанието на агнетата"

http://www.moreto.net/novini.php?n=349859

Режисьорът Джонатан Деми, създал филмите "Мълчанието на агнетата" и "Филаделфия", почина на 72 години в Ню Йорк от рак. Деми страдаше от рак на хранопровода, каза пресаташето му Аналий Пауло. Тя уточни, че режисьорът е починал в Ню Йорк, заобиколен от семейството си.

Увеличение от 38% при телефонните измами тази година

https://www.actualno.com/society/uvelichenie-ot-38-pri-telefonnite-izmami-tazi-godina-news_608289.html

През 2016 г. има увеличение на телефонните измами с 38%, в сравнение с предходната година. Това каза директорът на СДВР ст. комисар Младен Маринов, по време на извънредното заседание на Столичния общински съвет по тема "Сигурност". „Чрез телефонно обаждане потърпевшите са въ

Всичко в семейството: Тръмп смесва семейство, управление и бизнес

http://www.mediapool.bg/vsichko-v-semeistvoto-tramp-smesva-semeistvo-upravlenie-i-biznes-news263157.html

Откакто Джон Ф. Кенеди назначи брат си Боб за министър на правосъдието и зет си за директор на "Корпуса на мира", няма друг президент, който като Тръмп да е разчитал толкова много на семейството си. Дори 5-годишната му внучка Арабела е впрегната да помага. С наближаването на 100-те дни от управлението си Тръмп превърна Белия дом във фирма с такова необичайно смесване на кръвни връзки, бизнес и управление, че изненадва и собственото си семейство. Иванка Тръмп, която до скоро твърдеше, че ще се придържа към ролята си на дъщеря, сега има офис в Западното крило и титла на президентски помощник, след като откри, че "да си вътре с единия крак, а с другия навън, не върши работа". Усилията й да балансира невинаги са лесни. При участието си във вторник в конференция в Германия за правата на жените тя си навлече освирквания, докато защитаваше досегашната политика на баща си. Съпругът й Джаред Къшнър е старши съветник на президента, претрупан от непрекъснато увеличаващи се задължения, които включват всичко - от посредничество в близкоизточния мирен процес до преструктуриране на федералното правителство. А президентският син Ерик влиза в неофициалната роля на говорител, който обявява, че баща му ще се противопостави на севернокорейските провокации. В интервю по време на търкалянето на великденски яйца в Белия дом той заяви от името на президента: "Едва ли някой желае да има смърт, разрушения и смутове в света, но трябва да имаш як гръбнак, за да се справиш с ужасни, много лоши диктатори." Друг син на Тръмп, Дон-младши, толкова много се изявяваше по време на кампанията и в първите месеци от президентството на баща си, че се породиха спекулации дали няма да се кандидатира за изборен пост. И той наистина остави вратата отворена, като каза, че губернаторският пост в Ню Йорк може да се окаже съблазнителен в някой момент. От друга страна, присъствието на съпругата на президента, Мелания, засега е до голяма степен дистанцирано; през повечето време тя е в Ню Йорк, изчаквайки да завърши учебната година на 11-годишния им син Барън. Постепенно обаче прекарва все повече време във Вашингтон и дори побутна нежно съпруга си да постави ръка на сърцето си при изпълнението на националния химн по време на търкалянето на великденски яйца в Белия дом. Малката Арабела се включи в усилията на екипа на Тръмп и очарова китайския президент Си Цзинпин, като изпя песничка на мандарин по време на срещата на двамата лидери в Мар а Лаго. Има и положителни, и отрицателни страни в привличането на членове на семейството в президентския екип, както се убеждава Тръмп. Семейната динамика добави допълнителна интрига в маневрирането между конкурентните центрове на властта, които са типични за първите дни в Белия дом на който и да е президент. През последните дни изглежда, че по-умереният контингент начело с Къшнър и Иванка Тръмп взема връх над онези, които са съюзени със старши стратега Стийв Банън, бившия медиен шеф и радиоводещ, който е любимец на консерваторите. Историкът от Принстън Джулиан Зелизър казва, че членовете на семейството може да са в състояние да дадат критична оценка, от каквато останалите участници в екипа биха се въздържали, но може и да се "оплетат в семейните въпроси и опитите си да предпазят баща си и да не могат да му дадат честен съвет или дори да забележат възникнали проблеми". Иванка Тръмп е критикувана, че не е достатъчно твърда, когато не е съгласна със своя баща. Но това не означава непременно, че мнението й не се чува. "Бих казала да не се бърка липсата на публични критики с мълчанието", предупреди тя по-рано този месец. При появата си тази седмица в Берлин тя каза, че все още "не е напълно наясно" с новата си роля на първа дъщеря и президентски съветник, но се надява да бъде проводник на съвети и обратна връзка за своя "баща и президент и това да допринесе за увеличаване на положителните промени". Нейният съпруг междувременно посети Ирак с председателя на Съвета на началник-щабовете и съветва президента за отношенията с Близкия изток, Канада и Мексико. За степента на въздействието на Иванка Тръмп върху баща й говори неотдавнашно изявление на Ерик Тръмп, че тя е повлияла на президента в решението му да бомбардира Сирия в отговор на нападението с химическо оръжие. Ерик Тръмп заяви за лондонския "Дейли телеграф": "Тя има влияние. Сигурен съм, че е казала: "Чуй, това е ужасяващо нещо." Размитата граница между бизнес интересите на семейство Тръмп и неговите връзки с управлението е друго необичайно усложнение за сегашното президентство. Въпреки че на синовете Дон и Ерик е възложено да се занимават с бизнеса, а Къшнър и Иванка Тръмп клонят към управленските дела, продължаващото препокриване на държавното и частното повдига много въпроси за конфликт на интереси. Отделянето на бизнеса от управление е напълно "изкуствено", казва Зелизър. Признанието на Ерик Тръмп пред списание "Форбс" през февруари, че "непотизмът донякъде е фактор в живота" на семейство Тръмп, не помогна да се разсее впечатлението за клан от вътрешни хора, макар че той подчерта: "Ако не вършехме добре работата си и не бяхме компетентни, повярвайте ми, нямаше да сме на това място." Според някои като цяло е добре, че Тръмп разчита по всички въпроси на семейството си,. Ценното в това да имаш син или дъщеря сред вътрешното си обкръжение е "откровеността и обичта", казва сътрудникът на бившия президент Джордж Х. У. Буш Даф Уед, автор на книги за президентските деца и кампанията през 2016 г. "На тях им пука, ако краят на ризата ти виси или косата ти е разрошена и веднага ще ти го кажат. Когато всички останали се опитват да скрият нещо от теб, те ще ти кажат." За силата и за опасностите, която крие мястото на Къшнър в света на Тръмп намекна Хенри Кисинджър в коментар за списъка на "Тайм" на стоте най-влиятелни хора. Кисинджър каза, че доброто образование и бизнес опит на Къшнър "трябва да му помогнат да постигне успех в смелата му роля да лети близо до слънцето" По БТА

Блицконтролът окончателно отпадна от работата на парламента

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/tnrkR68IRys/

Докато в кулоарите на парламента се радваха на скрепената дружба между ГЕРБ и Обединените патриоти, в залата избухнаха скандали.

Опозицията поиска оставката на новоизбрания председател Димитър Главчев, защото според тях не успявал да овладява залата. Формален повод за всички тези скандали беше правилникът, който депутатите продължават да гледат в пленарната зала. На практика обаче се превърна в остра престрелка на думи между Цветан Цветанов и Корнелия Нинова.

Народните представители приеха всяка парламентарна сесия да се открива с химните на България и на Европейския съюз. Досега парламентарните сесии се откриваха само с химна на България.

Народните представители приеха предложението на ГЕРБ в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание-да не се провежда блицконтрол в Народното събрание във всяка първа сряда на месеца „За” предложението гласуваха 113 народни представители, „против” – 83, „въздържали се” – 0 , с което то бе прието.

От ГЕРБ предложиха в първата сряда на месеца да отпадне задължението на министър-председателя и неговите заместници да се явяват пред Народното събрание и да отговарят на актуални устни въпроси за общата политика на правителството.

В рамките на обсъжданията по текста, народният представител от ГЕРБ и председател на Комисията за изготвяне на правилника Данаил Кирилов обясни, че институтът на блиц-контрола се запазва в комисиите и министрите ще дават сведения пред тях.

Според секретаря на ПГ на ГЕРБ Александър Ненков блицконтролът е направен за политически дивиденти.

Секретарят на ПГ на „БСП за България” Филип Попов обаче заяви, че управляващите от една страна говорят за конструктивност, но на практика налагат мракобесие. Той посочи, че от БСП са въвели блиц-контрола, но от мнозинството крият министър-председателя и заместниците му.

Марешки готов да даде подкрепа и експерти на коалицията

http://www.cross.bg/mareshki-gerb-eksperti-1541426.html

/КРОСС/ Веселин Марешки готов да подкрепи кабинет на ГЕРБ и ОП. Готов и да даде експерти в бъдещото правителство. Това стана ясно от коментара му в кулоарите от Народното събрание, след като днес бе подписано коалиционното споразумение между ГЕРБ и Обединените патриоти, а лидерът Бойко Борисов взе мандата от президента Румен Радев, предаде news.bg. Още не сме водили никакви разговори с ГЕРБ, изтъкна обаче Марешки. Подкрепата му обаче нямало да "просто ей така". Лидерът на "Воля" обаче няма да заеме пост. Доволен е, че над 90% от предизборната програма на партията му става част от програмата на новата власт.  

Почина Емма Москова, майката на Петър Москов

http://offnews.bg/news/n_1/n_654074.html

Почина бившият министър на културата Емма Москова. Бог да прости майка ми, написа на страницата си във фейсбук синът й Петър Москов, бивш министър на здравеопазването.   Емма Москова е родена на 8 юли 1934 г. в Карлово. Тя бе министър на културата в правителството на Иван Костов Учи архитектура във Висшия инженерно-строителен институт ВИСИ и история и археология в Софийския университет Специализира реставрация в Рим и Париж. Била е и директор на Националния институт по опазване на паметниците на културата. 

Джинджифил и лимон

http://offnews.bg/news/n_1/n_654082.html

Лучия Райчева е завършила Компютърни медийни технологии, има придобити сертификационни курсове към The Interaction Design Foundation. Професионално се занимава с UI/UX дизайн на интерфейси в уеб. Има куп интереси, но най-много време отделя на снимането на храна и опитването на разнообразни ястия вкъщи и в ресторанти. Обича да спортува, да ходи на планина, да кара колело, да чете книги и да пътешества. Автор е на кулинарния блог gingerylemon.com. Дълго време отказвах да готвя. Баба ми готви много вкусно и аз все не намирах желание да се намесвам в нейната кухня и да променям реда на нещата. Старта в готвенето ми даде…

Групата на "Воля", която живее здравословно (СНИМКИ)

http://clubz.bg/53299-grupata_na_volq_koqto_jivee_zdravoslovno_snimki

Лидерът на най-малката и най-слабо позната парламентарна група Веселин Марешки днес обяви, че няма да даде сам имунитета си. Той обаче използва повода, за да представи и съпартийците си, не поотделно, а "като групата, която живее здравословно". 

"В нашата група всички се придържаме към здравословния начин на живот. Само двама души пушат, няколко са абсолютни трезвеници, никой не ползва наркотици", декларира Марешки. Без да уточни изрично какво точно има предвид под "здравословен начин на живот". 

 
Мисията на малката група на "Воля" била да издига прагматизма, почтеността и родолюбието.
 
Ето и самата група:

 

Филмът, който обяснява протестите в Централна Европа

http://www.dnevnik.bg/analizi/2017/04/27/2960989_filmut_koito_obiasniava_protestite_v_centralna_evropa/?ref=rss


Ако искате да разберете какво се случва в Централна Европа и защо хиляди младежи са по улиците на Будапеща, Букурещ, Братислава или Варшава, единственото, което трябва да направите, е да гледате 25-минутния филм на Кристоф Дийк "Пей", носител на тазгодишната награда Оскар за най-добър късометражен игрален филм.

Историята се развива в Будапеща в началото на 90-те години. Софи, младо момиче, току-що прието в ново училище, се вълнува от възможността да пее в...

Цацаров не вижда нищо нередно в срещата си с двамата бизнесмени

http://www.cross.bg/tzatzarov-donchev-panov-1541425.html

/КРОСС/ В първия си публичен коментар, главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че не се срамува и вижда нищо нередно в срещата си с бизнесмените Сашо Дончев и Георги Гергов. Цацаров коментира скандала пред пленума на ВСС, предаде БНР. Темата влезе в заседанието на Съвета по предложение на шестима от съдебните кадровици. В няколкоминутното си написано изявление Цацаров заяви, че не е заплашвал Сашо Дончев, но не се е поддал и на искането от Дончев да повлияе на прокурори, работещи по проверка или дело, свързано с "Овергаз". Лицата, с които съм се срещал, не са обвиняеми, подсъдими или криминално проявени. Не съм бил на тайна среща в центъра на София, продължи той и заяви, че според него, това е чужд сценарий, в който няма да участва. Тук, продължи Цацаров, обръщайки се към колегите си от Висшия съдебен съвет, на тази маса няма сценаристи, но има хора, на които е възложено да изпълняват конкретни сценарии. Той не назова конкретно имената, които има предвид, на своите колеги, след което влезе в кратка реплика с председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, който не беше удовлетворен от обяснението. Цацаров лаконично му каза, че няма намерение да дава точно на него обяснение

Италианското Движение "5 звезди" излиза на първо място в социологическите допитвания

http://www.mediapool.bg/italianskoto-dvizhenie-5-zvezdi-izliza-na-parvo-myasto-v-sotsiologicheskite-dopitvaniya-news263156.html

Антисистемното Движение "5 звезди", което вече е най-популярната партия в Италия, изпреварва разделените си съперници, като една година преди изборите вече изготвя политическата си програма. Тъй като управляващата левоцентристка Демократическа партия е заета с тежка битка за лидерския пост, а десноцентристките партии не могат да се разберат кой да ги ръководи, допитванията дават на "5 звезди" все по-голяма преднина, която според една анкета от миналата седмица достига 8 процентни пункта. При нарастващи перспективи за победа "5 звезди" се опитва да отхвърли обвинението, че е до голяма степен протестна партия, и да покаже, че е готова да управлява. Това означава да спечели подкрепата на Католическата църква и на част от италианския управляващ елит. На движението може да се наложи и да отстъпи от обещанието си никога да не се съюзява с други партии. Депутатите на партията започнаха да изготвят програми за всички основни управленски области и една по една да ги предлагат на членовете си за гласуване онлайн - процедура, чрез която "5 звезди" казва, че спазва кредото си за важността на пряка демокрация. Партийните членове не могат да предлагат политики, а само да подреждат по предпочитание това, което предлага партията. До момента тя е представила плановете си за енергетиката, външната политика и заетостта, но не дава кой знае какви ориентири какви съюзи би сключила, а такива вероятно ще са й нужни, за да управлява. Имайки предвид системата на пропорционално представителство в Италия, допитванията сочат, че в насрочените за началото на 2018 г. избори никоя партия, включително "5 звезди", няма да спечели достатъчно гласове за самостоятелно управление. Враждебността на партията към еврото, от което тя иска Италия да излезе чрез референдум, и отхвърлянето на многостранните търговски споразумения вероятно ще се харесат на крайнодясната "Северна лига". Екологичните й възгледи за енергията и емблематичната й политика на подпомагане на бедните чрез безусловен базов доход може да са по-привлекателни за левицата. "В момента те получават подкрепа от леви и десни избиратели, но рано или късно ще трябва да се определят по-ясно и тогава ще настъпят проблеми", каза преподавателят по политология в университета в Болоня Пиеро Иняци. След първия тур на президентските избори във Франция в неделя, "5 звезди" заяви, че "има твърде малко допирни точки" с който да е от двамата кандидати, класирали се за балотажа: центриста Еманюел Макрон и крайнодясната Марин льо Пен. "Не сме про-Тръмп, не сме про-Путин и не сме анти-ЕС. Искаме силен ЕС, но казваме, че е депресиращо да се гледа как той сляпо следва позицията на САЩ", каза един от водещите депутати на "5 звезди" Алесандро ди Батиста. Отхвърлянето от тази партия на "лявото" и "дясното" като остарели етикети понякога може да изглежда като трудно балансиране. Тя иска да се бори с неравенството и бедността, но също така атакува синдикатите, а изказванията й за имиграцията са близки до тези на антиимигрантската "Северна лига". Тази седмица 30-годишният депутат Луиджи ди Майо, който е смятан за вероятния кандидат на "5 звезди" за премиер, сравни хуманитарните организации, които спасяват мигранти в Средиземно море, с "таксита" и намекна, че някои от тях може би работят с трафикантите. Във външната политика "5 звезди" призовава за строго прилагане на Устава на ООН, осъжда едностранните военни намеси и иска да се сложи край на структурите за налагане на фискалните правила на ЕС. В енергетиката тя обещава насърчения за производството и употребата на електрически коли и възобновяема енергия, спиране на използването на въглища за производство на електричество в Италия най-късно до 2020 г. и пълен отказ от изкопаемите горива до 2050 г. В същото време "5 звезди" се опитва да спечели поддръжници сред управляващата класа. Тя организира политически конференции с участието на известни икономисти, университетски преподаватели и медийни коментатори и протяга ръка и на влиятелната Католическа църква. Ди Майо призовава да се намали броят на магазините, които работят в неделя, а този месец основателят на "5 звезди" комикът Бепе Грило даде дълго интервю за притежавения от италианската църква вестник "Авенире", чийто директор Марко Таркуинио на практика подкрепи движението. "По основните теми, от трудовата политика до борбата с бедността сме на едно мнение в три четвърти от случаите", каза той. По БТА

Меркел предупреди британците да нямат илюзии за равни права след Брекзит

http://offnews.bg/news/n_1/n_654076.html

Германският канцлер Ангела Меркел предупреди днес британците, че не може да очакват след Брекзит да се ползват със същите права като гражданите на страните членки на Европейския съюз, предаде Франс прес, цитирана от БТА. "Държава, която се явява трета страна, няма да може да се ползва със същите или по-изгодни права от страна членка на ЕС", заяви канцлерът пред Бундестага  преди европейска среща на върха, която се очаква да очертае европейските параметри в преговорите с Лондон по излизането на Обединеното кралство от съюза.  Някои британци хранят илюзии за реалностите в света след Брекзит, отбеляза тя, цитирана от Ройтерс. Великобритания трябва да започне градивен диалог с ЕС преди началото на преговорите, коментира Меркел, цитирана от Асошиейтед прес. "Трябва да знаем как Великобритания вижда бъдещите си отношения с нас", каза още тя. "Не бива да има никакви съмнения: преговорите по Брекзит ще изискват много от Великобритания и Европа", категоричен е канцлерът.  

Автомобил блъсна двама души на пешеходна пътека в Русе

https://www.24chasa.bg/novini/article/6193024


Автомобил блъсна двама души на пешеходна пътека в РусеДвама пешеходци са пострадали тази сутрин в Русе, след като автомобил минал на червен сигнал на светофара на кръстовище в града и ги блъснал. Това съобщиха от полицията, цитирани от БТА. Сигнал за инцидента е подаден малко след 7.00 часа. Пристигналите на място полицаи установили, че автомобил "Сеат", управляван от 18-годишен младеж,

Потребителските нагласи в Германия се подобряват през май

http://econ.bg/Новини/Потребителските-нагласи-в-Германия-се-подобряват-през-май_l.a_i.741754_at.1.html

Индексът на GfK, определящ бъдещите потребителски нагласи в Германия за май, нарасна до 10,2 пункта от 9,8 пункта през април, показва последно...

Тотев за дяловете от панаира: Политици сме, трябва да се съобразяваме с очакванията на хората

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/04/27/2961011_totev_za_dialovete_ot_panaira_politici_sme_triabva_da/?ref=rss


Ние сме политици и трябва да се съобразяваме с очакванията на хората. Общинският съвет в Пловдив отговори на очакванията на хората и в това няма нищо нередно, така пловдивският кмет Иван Тотев коментира пред журналисти поредната промяна в позицията на местния парламент по повод получаването на дялове от Пловдивския панаир от държавата, предаде радио "Фокус" - Пловдив.

Преди осем месеца общинския съвет отхвърли единодушно акциите, като с това демонстрира обида,...

Пловдивският общински съвет върна акциите в Международния панаир, предоставени от държавата

http://www.cross.bg/aktziite-obshtinski-plovdivskiyat-1541424.html

/КРОСС/ С мнозинство Пловдивският общински съвет отказа акциите, предоставени от държавата в Международния панаир, предава БНР. До сесията на местния парламент се стигна, след като вчера Изпълнителната комисия на ГЕРБ възложи на кмета на Пловдив Иван Тотев и групата общински съветници да отменят решението от предишното заседание за придобиване на държавния дял от панаира. 39 от общинските съветници гласуваха за отмяна на решението от 13-и април, когато Пловдив прие над 20% от акциите. Против бяха единствено от групата на БСП - четирима от общо петимата съветници в нея. Въздържаха се трима от Земеделски съюз "Александър Стамболийски". Така на практика Пловдивският общински съвет се върна на позицията си от лятото на миналата година, когато отхвърли предложения държавен дял в Международния панаир, чийто мажоритарен собственик е Георги Гергов. Кметът Иван Тотев обоснова смяната в становищата на управляващите с настроенията на пловдивчани, които в един нов контекст не приемат тази сделка, както и с позицията на ГЕРБ по никакъв начин партията да не се обвързва със скандалите около Гергов от последните дни. Освен това преди две седмици имаше обществен интерес към едно такова съдружие заради възможността за изграждане на нова опера в Панаира. Сега Инициативният комитет за построяването ѝ се дистанцира от тази идея и ние, включително и заради това, имаме основание да се откажем от акциите, допълни Тотев

Столична община очаква проекти за озеленяване

http://www.investor.bg/evroproekti/264/a/stolichna-obshtina-ochakva-proekti-za-ozeleniavane-238324/

НПО и граждани може да получат безплатно храсти и цветя за градинките около блоковете

Британския посланик във Варна: Таксите за българските студенти остават същите през 2018-та

http://www.moreto.net/novini.php?n=349858

Таксите за българските студенти във Великобритания остават същите през 2018 година. Това заяви във Варна посланика на островната държава у нас Ема Хопкинс, предаде репортер на Moreto.net. Нейно превъзходителство е на визита в морската столица по повод пристигането у нас на британски кораб.

Делян Добрев притисна прокуратурата: Или прекратява разследването, или му внася бързо обвинение

http://offnews.bg/news/n_1/n_654077.html

Депутатът от ГЕРБ Делян Добрев поиска от прокуратурата по-най бързия възможен начин или да прекрати разследването срещу него, или да внесе обвинение в съда, за да може да докаже невинността си. Това коментира Добрев по повод внесеното искане от главния прокурор за снемането на имунитета му. Както OFFNews първи съобщи Делян Добрев се отказа от имунитета си сам още в понеделник, преди той да му бъде поискан. Днес той уточни, че е върнал имунитета си на основание искането на главния прокурор по времето на управлението на миналия парламент.

Кражба на дрехи и спор за земя в полите на Витоша - новите рекордьори по бавно правосъдие

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/04/27/2960899_krajba_na_drehi_i_spor_za_zemia_v_polite_na_vitosha_-/?ref=rss


Дело за кражба и спор за собственост на земя, продължили над 22 години са най-дългите производства, които установи Инспекторатът към ВСС при проверка в периода 1 януари – 31 март 2017 г., съобщи пресцентърът му. Общо изплатените обезщетения от Министерството на правосъдието заради бавното правосъдие за първите три месеца на 2017 г. е 187 800 лв.

85 от всички 128 заявления на граждани до инспекторите с оплакване за бавно правосъдие са основателни, се казва в писмото на...

Турция уволни над 9000 полицаи заради връзки с Гюлен

https://www.actualno.com/asia/turcija-uvolni-nad-9000-policai-zaradi-vryzki-s-gulen-news_608288.html

В късните часове на сряда, 26 април, в Турция са освободени от длъжност около 9103 полицейски служители за предполагаеми връзки с организацията на гюленистите (ФЕТО), сочена от Анкара като отговорна за юлския опит за държавен преврат, пише вестник Hurriyet. По-рано през деня в стра

Алтерко сключи предварителен договор за закупуването на офис сграда в София

http://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/alterko-skliuchi-predvaritelen-dogovor-za-zakupuvaneto-na-ofis-sgrada-v-sofiia-238328/

Цената на придобиване на всички дружествени дялове от капитала на новоучреденото дружество ще бъде приблизително равна на 1,8 млн. евро

Джоузеф Паркър се скри от юмруците на Кобрата

http://offnews.bg/news/n_1/n_654075.html

Новозеландецът Джоузеф Паркър си избра възможно най-слабия съперник за доброволната защита на световния пояс във версия  WBO на 6 май. Той трябваше да се боксира с Хюи Фюри в Оуклънд, но след като британецът се оттегли поради контузия, Паркър получи правото да си хареса един измежду останалите членове на топ 15 на организацията. Сред тях потенциално е и Кубрат Пулев, който утре ще се бие с Кевин Джонсън в София. В крайна сметка от лагера на шампиона се спряха на непретенциозния румънец Разван Коджану. Той е на 79-о място в ранглистата на Boxrec.com и има актив от 16 победи и 2 поражения. Коджану заема 14-о място в класацията на WBO. 30-годишният румънец е спаринг партньор на новозеландеца и едва ли ще му създаде проблеми.

Пенчо Славейков - поетът славей

http://offnews.bg/news/n_1/n_654068.html

На този ден през 1866 г. се ражда поетът Пенчо Славейков - един от основателите на списание "Мисъл", оставил незаличима следа в българската литература и история . Сдружение "Българска история" посвети следващия текст на великия българин. Потомците на Петко Славейков далеч не посрамват своя велик баща. Три от осемте негови деца наследяват баща си в някои от многобройните му поприща, справяйки се доста успешно. Христо и Иван поемат пътя му в политиката като членове на Демократическата партия – приемник на Петко-Каравеловото крило на Либералната партия. С последната се свързва и политическата кариера на техния баща. Иван става кмет на София в периода от 1885 до 1886 година и просветен министър при Петко Каравелов, а Христо – председател на Народното събрание (1908 – 1910 година) и министър на правосъдието във второто правителство на Александър Малинов. Литературата пък се оказва призвание за най- малкия брат Пенчо. Както в приказките, най-малкият брат, макар и укоряван от баща си (по хумористичен начин), се оказва най-способен и постига най-забележителни успехи. Творчеството на сина опровергава напълно упреците на строгия Петко, отправени в забавното стихотворение „Малък Пенчо“. Макар „Пенчо да не чете, да не ще да работи и да го мързи“, той се превръща в един от най-видните български поети, представител на модернистичното течение в българската литература, който я европеизира и издига до нови висоти. Роденият в град Трявна през 1866 година Пенчо, завършва гимназия в Пловдив. В ученическите си години той живее и в Стара Загора, където баща му е и негов учител. Този период съвпада с опожаряването на града, на което той става свидетел. Повратен момент за личностното изграждане на поета се оказва измръзването му на река „Марица“ през 1884 година. „Дирейки да играй“, очевидно пословично палавият Пенчо заспива по върху леда на реката по време на игра. Инцидентът на ледената пързалка оставя трайни физически последици – до края на живота си най- малкият Славейков остава куц, придвижвайки се с помощта на бастун. Освен това има затруднения при писане, а дикцията му остава неясна. Месеци наред Славейков е на легло, което няма как да не се отрази на един неукрепнал тийнейджър, какъвто тогава е той. Тези проблеми обаче не го сломяват, въпреки че ги преживява трудно, а напротив, спомагат за укрепване и засилване на духа му в посока на интелектуално и личностно усъвършенстване. Те не просто повлияват на обществените и творческите стремежи и възгледи. Те ги изграждат. Четири години по- късно, през 1888 година излиза и първата стихосбирка на Славейков – „Момини сълзи“. Въпреки ласкавите отзиви от Иван Вазов и Стоян Михайловски, младият поет намира твърде много сходства между нея и творчеството на Хайнрих Хайне, по което той се увлича, докато е прикован за леглото. По тази причина младият поет се опитва да изземе и унищожи напечатаните екземпляри, с което той, за наша радост, не се справя докрай. Останалата част от текста може да прочетете на сайта на "Българска история" .

В ареста остава изнасилвач до дело в Германия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6193008

В ареста остава изнасилвач до дело в ГерманияОкръжният съд в Добрич наложи мярка за неотклонение „Задържане под стража“ на мъж, издирван с Европейска заповед за арест от германските съдебни власти. Искането за предаване на българския гражданин Венцислав Д. с постоянен адрес в Добрич, е издадено от прокуратурата в Траунщайн, Германия, с цел провеждане на наказателно преследване срещу него.

"Ювентус" и "Байерн" се срещат, за да обсъдят бъдещето на Коман и Бенатия

https://www.24chasa.bg/sport/article/6192786

"Ювентус" и "Байерн" се срещат, за да обсъдят бъдещето на Коман и БенатияШефовете на "Ювентус" и "Байерн" планират среща в близките дни, на която да решат къде ще продължат кариерите на Кингсли Коман и Мехди Бенатия. Ситуацията е сложна, тъй като Коман е към края на двугодишния си период под наем при баварците и от Мюнхен са раздвоени дали да активират клаузата за неговото привличане,

България настоява за ежегодно договаряне на цените на руския газ

http://www.investor.bg/energetika/472/a/bylgariia-nastoiava-za-ejegodno-dogovariane-na-cenite-na-ruskiia-gaz-238334/

Ще искаме гарантиран достъп до газовите пазари на други източноевропейски страни, заяви енергийният министър Николай Павлов

Нинова към ГЕРБ: Избирателите ви не искат коалиция с БСП. Защо вие я искате? (ПЪЛЕН ТЕКСТ)

http://clubz.bg/53298-ninova_kym_gerb_izbiratelite_vi_ne_iskat_koaliciq_s_bsp_zashto_vie_q_iskate_pylen_tekst

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че избирателите на ГЕРБ не желаят голяма коалиция и обвиненията към социалистите, че играят деструктивна роля са неправилни внушения. В декларация от парламентарната трибуна Нинова изтъкна, че преди изборите според ГЕРБ БСП е била антиевропейска партия, а след изборите се оказало, че единственият начин да се спаси председателството на Съвета на ЕС от страна на България е Деница Златева от БСП да остане вицепремиер и в бъдещия кабинет. Нинова изтъкна, че в Европа големите коалиции между левицата и десницата са унищожили системните партии. А предложението към самата нея да стане председател на парламента тя определи като опит БСП да се превърне в "смокинов лист" за грешните решения на бъдещото правителство.

Ето какво каза Нинова:

"Повод за декларацията е нашият разговор днес - позоваването ви на добри практики, на блиц контрол и на неспиращите подмятания за търсене на национално съгласие по важни теми, както и обвиненията, че БСП не е приела предложения за  председателство на Народно събрание и за персонално участие на наши представители в кабинета на Бойко Борисов.

Въпросът с блиц контрола ражда няколко други въпроси, по-сериозни и по-големи. Първият- за смисъла на политиката и позоваването на добрите практики за големи коалиции в Европа. Да, имаше такива и всички видяхме до какво доведоха те - до раждането на популистки и националистически партии. Големите коалиции унищожиха системните партии, унищожиха традиционната политика, унищожиха идеологическите различия и принципните спорове между ляво и дясно.

Вторият въпрос, който възникна от тази дискусия, е за политическото представителство. Вие водите след себе си над 1 млн. хора. Ние представляваме тук близо 1 млн. души, и ние тук не говорим от свое име и лично качество, а от тяхно име сме изпратени тук. Когато постоянно внушавате, че БСП е деструктивна, защото не иска да участва под някаква форма в управлението, питахте ли тези хора, чиито гласове представлявате тук- дали те са съгласни на това. Всъщност, вие скоро ги питахте вашите и те казаха, че не са съгласни. Защо тогава постоянно внушавате, че има деструктивност от страна на БСП, която не желаела да участва във ваше управление, след като вашите избиратели, които са ви изпратили тук, и от чието име говорите, не го желаят.

Може ли да им обясните- как така до 25.03.2017г. се изправяте с лицата си пред едни хора и им казвате, че БСП е антиевропейска партия, а на 27.03.2017 г. им казвате, че единственият начин да се спаси европредседателството е Деница Златева от БСП да остане начело на този пост. Не схващам общото между тези две твърдения, нито катарзиса, който преживяхте за една нощ. Как така до 25.03.2017г. говорите на тези хора, които ви харесват, че БСП ще върне страната години назад и на 27.03.2017г. предлагате на БСП най-високия пост в парламентарната република.  Обяснения за този катарзис имате ли? Ние имаме - искате легитимация на бъдещите си решения и действия, с които ние не сме съгласни. Ние няма да ви станем смокинов лист на тези решения. На това, което предлагате, му казвате добра практика. Да, това е практика, но не е добра. Това е практиката на политическата класа на статуквото и на прехода в България през всичките 27 години.

До изборите всички сме един срещу друг в името на народа. След изборите всички сме заедно за келепира, но срещу народа. Ние не приемаме това. Искаме промяната. Искаме в тази политика, освен власт, пари и келепир - да има и принципи, правила и морал.  Затова ще сложим край на тези процеси в българския политически живот. Когато обещаваме нещо на хората и по тяхна воля сме в опозиция, ще останем такива, но няма да отстъпим.

Трябва да има и власт, и опозиция

Днес се случва и нещо друго важно. В една демократична държава трябва да има и власт, и опозиция. Ние държим на тези принципи

Днес се постигна коалиционно споразумение за управление. Вие търсите по теми, дори и в това споразумение, национално съгласие.  

Приветстваме израстването на "Атака", НФСБ и Патриотичния фронт, днес Обединени патриоти, до извеждането на евроатлантическите ценности като абсолютен приоритет за България, както и членството на България в ЕС и НАТО. Имате нашата подкрепа за това. Приветстваме поставянето на най-важно  място в това споразумение на председателството на България на Съвета на ЕС. Но и да е ясно, че в тази коалиция, така като е подписано,  решенията ще се вземат с консенсус.

Тоест-уважаеми български граждани,  политическата отговорност за това, което ще се случва в държавата, се носи от Бойко Борисов, Валери Симеонов, Красимир Каракачанов и Волен Сидеров. Така се случва в демократичната държава. Това е управлението, това е и отговорността. Ако вие оттук нататък  обеднявате, ако вземат нов заем, ако не се чувствате сигурни по улиците и в домовете си- да се знае- кой носи политическата отговорност за това.

Изпитанието за споразумението

От сега да си кажем, че това коалиционно споразумение, както сте го подписали, залага мина, залага нестабилност за България. В точка 9,сте записали, че въпреки споразумението,  което сте подписали, всяка партия е свободна, извън това споразумение, да отстоява различни политики и да търси подкрепа за тях в зала. Това напомня коалицията ГЕРБ и РБ – за едни неща сме заедно, но за други ще се търсят плаващи мнозинства, купуване на гласове вътре в зала за осигуряване на подкрепа.  Да се знае от сега, отговорността е там. Това гарантира нестабилност. Плаващи мнозинства и безпринципни споразумения в тази зала. Не искаме да сме част от това и няма да ни внушавате, че това е дестабилизация от страна на БСП. Това са принципи, това са правила и това е морал. Чакаме с нетърпение две теми, за да видим плаващите мнозинства – увеличение на пенсии и доходи, референдум и мажоритарен вот. Това ще е изпитанието за вашето споразумение, което обявявате като гарант за стабилност, а ние виждаме като заложен риск за нестабилност за България. Това е и последната причина да не сме съгласни по никакъв начин да участваме, заедно с вас, в това съглашателство. Оставаме алтернатива и продължаваме пътя си за промяна, докато не променим България, политическата класа и статуквото в страната."

Нинова към ГЕРБ:Избирателите ви не искат коалиция с БСП. Защо вие я искате? (ПЪЛЕН ТЕКСТ)

http://clubz.bg/53298-ninova_kym_gerbizbiratelite_vi_ne_iskat_koaliciq_s_bsp_zashto_vie_q_iskate_pylen_tekst

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че избирателите на ГЕРБ не желаят голяма коалиция и обвиненията към социалистите, че играят деструктивна роля са неправилни внушения. В декларация от парламентарната трибуна Нинова изтъкна, че преди изборите според ГЕРБ БСП е била антиевропейска партия, а след изборите се оказало, че единственият начин да се спаси председателството на Съвета на ЕС от страна на България е Деница Златева от БСП да остане вицепремиер и в бъдещия кабинет. Нинова изтъкна, че в Европа големите коалиции между левицата и десницата са унищожили системните партии. А предложението към самата нея да стане председател на парламента тя определи като опит БСП да се превърне в "смокинов лист" за грешните решения на бъдещото правителство.

Ето какво каза Нинова:

"Повод за декларацията е нашият разговор днес - позоваването ви на добри практики, на блиц контрол и на неспиращите подмятания за търсене на национално съгласие по важни теми, както и обвиненията, че БСП не е приела предложения за  председателство на Народно събрание и за персонално участие на наши представители в кабинета на Бойко Борисов.

Въпросът с блиц контрола ражда няколко други въпроси, по-сериозни и по-големи. Първият- за смисъла на политиката и позоваването на добрите практики за големи коалиции в Европа. Да, имаше такива и всички видяхме до какво доведоха те - до раждането на популистки и националистически партии. Големите коалиции унищожиха системните партии, унищожиха традиционната политика, унищожиха идеологическите различия и принципните спорове между ляво и дясно.

Вторият въпрос, който възникна от тази дискусия, е за политическото представителство. Вие водите след себе си над 1 млн. хора. Ние представляваме тук близо 1 млн. души, и ние тук не говорим от свое име и лично качество, а от тяхно име сме изпратени тук. Когато постоянно внушавате, че БСП е деструктивна, защото не иска да участва под някаква форма в управлението, питахте ли тези хора, чиито гласове представлявате тук- дали те са съгласни на това. Всъщност, вие скоро ги питахте вашите и те казаха, че не са съгласни. Защо тогава постоянно внушавате, че има деструктивност от страна на БСП, която не желаела да участва във ваше управление, след като вашите избиратели, които са ви изпратили тук, и от чието име говорите, не го желаят.

Може ли да им обясните- как така до 25.03.2017г. се изправяте с лицата си пред едни хора и им казвате, че БСП е антиевропейска партия, а на 27.03.2017 г. им казвате, че единственият начин да се спаси европредседателството е Деница Златева от БСП да остане начело на този пост. Не схващам общото между тези две твърдения, нито катарзиса, който преживяхте за една нощ. Как така до 25.03.2017г. говорите на тези хора, които ви харесват, че БСП ще върне страната години назад и на 27.03.2017г. предлагате на БСП най-високия пост в парламентарната република.  Обяснения за този катарзис имате ли? Ние имаме - искате легитимация на бъдещите си решения и действия, с които ние не сме съгласни. Ние няма да ви станем смокинов лист на тези решения. На това, което предлагате, му казвате добра практика. Да, това е практика, но не е добра. Това е практиката на политическата класа на статуквото и на прехода в България през всичките 27 години.

До изборите всички сме един срещу друг в името на народа. След изборите всички сме заедно за келепира, но срещу народа. Ние не приемаме това. Искаме промяната. Искаме в тази политика, освен власт, пари и келепир - да има и принципи, правила и морал.  Затова ще сложим край на тези процеси в българския политически живот. Когато обещаваме нещо на хората и по тяхна воля сме в опозиция, ще останем такива, но няма да отстъпим.

Трябва да има и власт, и опозиция

Днес се случва и нещо друго важно. В една демократична държава трябва да има и власт, и опозиция. Ние държим на тези принципи

Днес се постигна коалиционно споразумение за управление. Вие търсите по теми, дори и в това споразумение, национално съгласие.  

Приветстваме израстването на "Атака", НФСБ и Патриотичния фронт, днес Обединени патриоти, до извеждането на евроатлантическите ценности като абсолютен приоритет за България, както и членството на България в ЕС и НАТО. Имате нашата подкрепа за това. Приветстваме поставянето на най-важно  място в това споразумение на председателството на България на Съвета на ЕС. Но и да е ясно, че в тази коалиция, така като е подписано,  решенията ще се вземат с консенсус.

Тоест-уважаеми български граждани,  политическата отговорност за това, което ще се случва в държавата, се носи от Бойко Борисов, Валери Симеонов, Красимир Каракачанов и Волен Сидеров. Така се случва в демократичната държава. Това е управлението, това е и отговорността. Ако вие оттук нататък  обеднявате, ако вземат нов заем, ако не се чувствате сигурни по улиците и в домовете си- да се знае- кой носи политическата отговорност за това.

Изпитанието за споразумението

От сега да си кажем, че това коалиционно споразумение, както сте го подписали, залага мина, залага нестабилност за България. В точка 9,сте записали, че въпреки споразумението,  което сте подписали, всяка партия е свободна, извън това споразумение, да отстоява различни политики и да търси подкрепа за тях в зала. Това напомня коалицията ГЕРБ и РБ – за едни неща сме заедно, но за други ще се търсят плаващи мнозинства, купуване на гласове вътре в зала за осигуряване на подкрепа.  Да се знае от сега, отговорността е там. Това гарантира нестабилност. Плаващи мнозинства и безпринципни споразумения в тази зала. Не искаме да сме част от това и няма да ни внушавате, че това е дестабилизация от страна на БСП. Това са принципи, това са правила и това е морал. Чакаме с нетърпение две теми, за да видим плаващите мнозинства – увеличение на пенсии и доходи, референдум и мажоритарен вот. Това ще е изпитанието за вашето споразумение, което обявявате като гарант за стабилност, а ние виждаме като заложен риск за нестабилност за България. Това е и последната причина да не сме съгласни по никакъв начин да участваме, заедно с вас, в това съглашателство. Оставаме алтернатива и продължаваме пътя си за промяна, докато не променим България, политическата класа и статуквото в страната."

Светла Бъчварова се отказа от имунитета си

http://www.cross.bg/buchvarova-svetla-dogovorut-1541423.html

/КРОСС/ Светла Бъчварова се отказва от имунитета си, по искане на главния прокурор. Искането на имунитета на депутата от БСП Светла Бъчварова - Пиралкова е за сключване на неизгодни сделки. Тя е обвинена, че сключила през 2009 г. неизгодна сделка за Селскостопанска академия. Договорът нанася вреда на Академията в размер на 1 326 671.36 лв. Делото е вече в съда. Според обвинението, на 13 август 2009 г. като председател на Селскостопанската академия Светла Бъчварова е сключила договор с "ЛИТЕКС КОМЕРС"АД. Договорът е 10-годишен. Той е за 9 726.224 дка, в това число 5300,070 дка в землището на село Стражица и 4426.154 дка в село Карвуна, община Балчик, област Добрич, където да бъде извършвана съвместна научно-изследователска и опитно-производствена дейност. Договорът е за парична годишна вноска в размер на 17 500 лв. с включен ДДС, като цената на един декар по така сключения договор е 1.80лв. с ДДС при реална пазарна арендна цена за района на община Балчик от 70.00 лв. /седемдесет лева/ на един декар за обработваема площ. От това произлязла значителна вреда в размер на 1 326 671.36 лв. /един милион триста двадесет и шест хиляди шестстотин седемдесет и един лева и тридесет и шест стотинки/ за Селскостопанската академия.  

Двама френски полицаи са ранени от предполагаем ислямист

http://www.mediapool.bg/dvama-frenski-politsai-sa-raneni-ot-predpolagaem-islyamist-news263155.html

Двама полицаи бяха леко ранени тази сутрин на остров Реюнион от мъж, заподозрян в радикален ислямизъм, който стрелял по тях при арестуването си, съобщиха властите на френския остров, цитирани от Франс прес.   "Мъжът отказал да се предаде и стрелял с пушка по силите на реда", съобщи областната управа. Полицаите отвърнали на огъня и обезвредили стрелеца. Задържаният е на около 20 години и се смята, че неотдавна е приел исляма.    Сезиран е отделът за борба с тероризма към прокуратурата в Париж.   През юни 2015 г. на остров Реюнион бе разбита джихадистка мрежа, първата във френска отвъдморска територия. По данни на местните власти около 100 души на острова са заподозрени в радикализация.

Срещата между Сотир, Жоро и Сашо създава стандарт, смята Лозан Панов

http://offnews.bg/news/n_1/n_654073.html

Това е нормална сеща между Сотир, Жоро и Сашо, в която те са си казали нещо. Като не бъде решен случаят, по този начин ние създаваме един стандарт и оттук всеки един прокурор в обедната почивка може да прави каквото си иска, без да му се държи сметка за това. Тук става въпрос за главния прокурор. Ако Жоро и Сашо, които са бизнесмени, които мога да си уреждат среща с всеки, то при главния прокурор е малко по различно, защото изисква стандарти на поведение. Така председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов коментира срещата на главния прокурор Сотир Цацаров с бизнесмените Сашо Дончев и Георги Гергов. Във ВСС днес беше внесено искане за изясняване на фактите около срещата. Това доведе до нападки от страна на мнозинството във ВСС, подкрепящо Сотир Цацаров. Представляващият ВСС Димитър Узунов, който в записите между съдийките Владимира Янева и Румяна Ченалова беше посочен като "човекът на Бойко", опита няколко пъти да прекрати дискусията, за да не бъде унижаван главният прокурор.  Други членове на ВСС дори съзряха опит за дестабилизация на държавата с внесеното искане и причиняване на "три месеца безсъние на главния прокурор". "Има проблем и институцията, която може да даде решение, е ВСС. Никой не упреква главния прокурор. Ние питаме – имало ли е такава среща, защо сте приели поканата. Защото нито аз, нито г-н Калпакчиев сме го хванали под ръка и сме го завели там. Той е разговарям с Жоро и Сашо, но не разбрахме за какво. Има неясноти, които очакват своите отговори", каза Панов. Той обясни, че въпросът ще бъде "заметен" и проблемът ще бъде забравен. Той направи аналогия със скандала Яневагейт. "Тази активност на прокуратурата, която сега се представя като румънския модел, всъщност идва постфактум след тази среща", каза Панов. Целта е главният прокурор да бъде дискредитиран, заяви Димитър Узунов. Той смята, че целта е главният прокурор да бъде унижен. "За съжаление, вие сте лош актьор в този сценарий. Ако се пренесете в Холивуд, аз мисля че и Робърт Де Ниро ще ви носи чантата. По същият коварен начин му забихте нож в гърба на г-н Цацаов и нямате свян да стоите до него, нямате срам дори", каза Узунов.

Слухове: Отстраняването на Медведев е близо

http://clubz.bg/53297-sluhove_otstranqvaneto_na_medvedev_e_blizo

Все повече слухове витаят за предстоящо отстраняване на руския премиер Дмитрий Медведев, съобщава Блумбърг.

Според два източника от Кремъл той е обезпокоен както никога досега за съдбата си.

Съобщението идва само ден след огласяване на изследване на московския "Левада-център". Според него почти половината руснаци, или 45 на сто, в една или друга степен подкрепят оставка на премиера.

Медведев има най-ниския рейтинг, откакто е на власт. Сриването се свързва с филма разследване "Това не ви е Димон" на Фонда за борба с корупцията (ФБК), оглавяван от опозиционера Алексей Навални. Той бе огласен на 2 март. В него се твърди, че премиерът получил подкупи в размер над 1 милиард евро и се сдобил с несметни богатства. Разкритията доведоха до най-големите от години насам протести в Русия. Те се състояха в цялата страна на 26 март. Само в Москва бяха арестувани над 1000 души.

Отказът от станалия непопулярен премиер би бил лесен избор в навечерието на кампанията за президентските избори през 2018 г., отбелязва Блумбърг. Президентът Владимир Путин, чиято победа догодина е почти гарантирана, трудно би предизвикал ентусиазма на избирателите. Смяната на втория човек в Русия би могла да даде представа как да се вдъхне нов живот у правителството на Путин и да бъде увеличена активността на гласоподавателите, разочаровани от най-продължителния икономически срив за последните 20 години.

От друга страна, оставка на Медведев може да даде смелост на противниците на Путин. Главният от тях е Алексей Навални.

Путин не може да уволни Медведев, без да превърне това в подарък за Навални, смята политологът Глеб Павловски.

Сред най-близкото обкръжение на президента има опасения, че ако с него се случи нещо, по конституция ще го смени Медведев. И той ще има много причини да си отмъщава. И затова най-близките хора на Путин го натискат да отстрани премиера, казва пред Блумбърг политологът Сергей Марков.

Путин най-вероятно ще остави решаването на съдбата Медведев до приближаването на президентските избори, е мнението на бившия високопоставен кремълски чиновник Алексей Чеснаков.

При всички положения в момента министър-председателят е удобен за президента, защото винаги може да му служи за гръмоотвод.

Даниел Ангелов готов за „Като две капки вода“

https://vesti.bg/lyubopitno/sveji/daniel-angelov-gotov-za-kato-dve-kapki-voda-6068454

Джуджи и Даниел внесоха доброто настроение на романтичната комедия в студиото на „На кафе“

Kojey Radical: Супергероят - поет от Лондон с шоу в София на 18 май

https://www.actualno.com/music/kojey-radical-supergerojat-poet-ot-london-s-shou-v-sofija-na-18-maj-news_608290.html

Само 4 дни след съвместния концерт на калифорнийския хип-хоп супергерой Gonjasufi и софийската мистерия Стругаре (14 май), Falshimento отново ни кани на нещо качествено различно в Mixtape 5. На 18 май, от 21 часа, в столичния клуб Мixtape 5, ще се случи второто издание на музикално-лирическата сре

АПИ: Отводняването на магистрала „Марица” беше наложително

http://www.cross.bg/raboti-poruchka-stroitelni-1541422.html

/КРОСС/ Процедурата за възлагане на обществена поръчка за извършване на допълнителни строителни работи на Автомагистрала "Марица", Лот 1 е инициирана и проведена изцяло в съответствие с действащото законодателство в страната към момента на обявяването й. Това се казва в позиция на Агенция "Пътна инфраструктура". В позицията до медиите от АПИ уверяват, че обществената поръчка е резултат от възникнала необходимост от извършване на допълнителни строителни работи. За това агенцията е сигнализирана от изпълнителя на Договора за допълнително проектиране и строителство на допълнително проектиране и строителство на обект: Автомагистрала "Марица" /А-1/ Оризово - Капитан Андреево, Участък: Лот 1 "Оризово - Димитровград", от км 5+000 до км 36+400 - италианското дружество "Кооператива Муратори & Чементисти - Чи.Ем.Чи. ди Равенна". От пътната агенция уточняват, че основният договор е на стойност 159 755 613,60 лв. с ДДС. С "Пътища Пловдив" АД е сключен допълнителен договор на стойност 51 343 630, 80 лв. с ДДС. От АПИ подчертават също, че разполагат с всички документи, които доказват изпълнението на възложените работи. Категорични са, че са платени действително изпълнени строителни работи. Това било изрично удостоверено от всеки участник в строителния процес, като строителен и авторски надзор на обекта, впоследствие от представители на възложителя и органите на ДНСК с въвеждането на строежа в експлоатация

Енергийните напитки са вредни за сърцето

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6192994

Енергийните напитки са вредни за сърцетоЕнергийните напитки са по-опасни от кофеина, защото съдържат много захар и други стимулиращи вещества, съобщи Ройтерс. Американски учени установиха, че след изпиване на почти литър енергийни напитки, кръвното налягане и сърдечният ритъм се променят. Използваната за изследването напитка съдържала 108 гр захар ( почти 27 чаени лъжички) и 320 мг

Проблемът с отпадането на ученици от училище се задълбочава

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/problemyt-s-otpadaneto-na-uchenici-ot-uchilishte-se-zadylbochava-238333/

Като основна причина за прекъсването на училище се очертава заминаването с родителите за чужбина, показват данни на НСИ

Москва: Сноудън сам ще реши докога да остане в Русия

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/04/27/2960984_moskva_snoudun_sam_shte_reshi_dokoga_da_ostane_v_rusiia/?ref=rss


Бившият сътрудник на Агенцията за национална сигурност на САЩ Едуард Сноудън може без подсказвания и принуда да реши колко време да остане в Русия. Това заяви в сряда в интервю за "Яху глобал нюз" говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, предадоха ТАСС и БТА.

"Според мен той ще вземе решението самостоятелно", каза Захарова, запитана дали Сноудън може да остане за неопределено време в Русия.

"Никога не сме...

Наследникът на Льо Пен: Няма как газ да е използван в концлагерите

http://clubz.bg/53296-naslednikyt_na_lo_pen_nqma_kak_gaz_da_e_izpolzvan_v_konclagerite

Само няколко часа след като Жан-Франсоа Жалк бе избран за временен шеф на крайнодесния Национален фронт и вече изплуваха негови бивши изявления, оневиняващи фашизма, съобщава "Монд". Както е известно, лидерката Марин льо Пен се оттегли от поста за времето до балотажа на президентските избори на 7 май.

В интервю през 2000 година Жалк поставя под съмнение истината за съществуването на газови камери в концентрационните лагери по времето на Хитлер.

"Бих казал, че трябва да се води дискусия по този въпрос (за газовите камери - б.р.). Не трябва да се подхранват разни теории. Смятам, че по отношение на газовите камери от техническа гледна точка това е невъзможно, повтарям невъзможно да се използва газ за масово изтребване на хора. Защо? Защото са необходими няколко дни, за да се прочисти от отрови мястото, където се използва Циклон Б", обяснява Жалк и натъртва, че специално се е допитал до химически експерт по въпроса за газа Циклон Б.

Нямам никакъв спомен за такова интервю, коментира днес новоизбраният ксенофобски началник пред "Монд". 

"За първи път чувам подобни глупости, не помня такова нещо. Може през 2000 година да съм се срещал със студенти, които са идвали да говорим за Циклон Б. Но не съм коментирал никога темата по този начин", казва Жан-Франсоа пред репортера на вестника.

Обаче тутакси бе опроверган от взелия навремето интервюто.

"По онова време бях докторант по политически науки и отидох в централата на Националния фронт за интервю с Жалк на тема неговото участие в Националния фронт. Срещата беше около 3 часа и някакси спонтанно стигнахме до темата с газа. В нито един момент той не ме помоли да спра да записвам или да не публикувам неговите разсъждения", категорично обяви пред "Монд" Магали Бумаза, потърсен днес за коментар. Той допълни, че има запазени в архивите аудиозаписи и бележки, които е водил по време на интервюто.

"Цялата работа е скалъпена, за да повлияе на втория тур на президентските избори след 10 дни", посочи Давид Рашлен, шеф на предизборната кампания на Марин льо Пен.

 
Навремето неофашистът Жан-Мари льо Пен, основател на Националния фронт и баща на Марин, няколко пъти обявяваше, че газовите камери са само един детайл от Втората световна война.
 
Освен това на събрание с обществеността в Ница през 2103 година той коментира, че през 2014 г. в Ница ще дойдат "най-малко 50 000 роми, тъй като от 1 януари 12-те милиона роми, които живеят в Румъния, България и Унгария, ще имат възможност да се установят във всички страни в Европа". И допълни, че "присъствието им предизвиква обриви у населението, да, хората се оплакват, а е и миризливо. Достатъчно е да посетите ромски лагер, за да го разберете".
 
За подобни расистки изказвания Льо Пен баща беше съден няколко пъти и осъждан на различни по размер глоби. След като през 2011 година Марин пое властта в партията, тя смени и омекоти тона в опит да излъска имиджа на нацфронта. А по-късно дори изключи от партията баща си.

Погба ще пропусне манчестърското дерби заради контузия

https://www.24chasa.bg/sport/article/6192702

Погба ще пропусне манчестърското дерби заради контузияНай - скъпият играч на "Манчестър Юнайтед" Пол Погба няма да вземе участие в предстоящото дерби срещу градския съперник "Сити", съобщи "Марка". Френският полузащитник получи мускулна травма в края на мача срещу "Бърнли" миналата неделя. Добрата новина за Моуриньо е, че Антонио Валенсия е готов за игра, а Андер Ерера е напълно възстановен.

Френски съд отказа на Сърбия да екстрадира бивш косовски премиер

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/04/27/2960982_frenski_sud_otkaza_na_surbiia_da_ekstradira_bivsh/?ref=rss


Апелативният съд във френския град Колмар освободи бившия премиер на Косово и бивш лидер на Армията за освобождение на Косово Рамуш Харадинай на днешното си заседание, предадоха "Танюг" и "Ройтерс". Сърбия искаше Харадинай да й бъде предаден, за да го съди за военни престъпления в Косово между 1998 и 1999 г.

След две отлагания съдът в Колмар реши да освободи Харадинай. Той ще може да напусне Франция незабавно, а Сърбия няма право да обжалва решението,...

Израелска ракетна атака е ударила летището край Дамаск

https://www.24chasa.bg/novini/article/6192972

Израелска ракетна атака е ударила летището край ДамаскСилната експлозия, която разтърси летището край сирийската столица Дамаск в ранните часове на четвъртък, е причинена от израелска ракетна атака. Това предава държавната агенция SANA, като се позовава на военен източник, съобщава Франс прес, цитирана от Фокус. „Военна позиция югозападно от международното летище на Дамаск бе поразено призори от

Меркел: Турция нанесе „значителен” удар на отношенията си с ЕС

http://www.moreto.net/novini.php?n=349846

Отношенията между Турция и Европейския съюз бяха „значително засегнати“ от действията на турския президент Реджеп Ердоган и правителството в Анкара. Това заяви германският канцлер Ангела Меркел в изказване пред Бундестага. „Развитието на случващото се през последните седмици значително засегна германо-турските отношения, както и европейско-турските отношения“, каза тя.

Венецуела напуска Организацията на американските държави

http://econ.bg/Новини/Венецуела-напуска-Организацията-на-американските-държави_l.a_i.741751_at.1.html

Венецуела напуска Организацията на американските държави (ОЕА). Причината е недоволството на властите в Каракас към натиска от страна на...

Звездата от Народният театър Иван Юруков представя първият си моноспектакъл “Пилето, което казва ку”

http://www.cross.bg/yurykov-ivan-pileto-1541421.html

/КРОСС/ Комедийното представление се играе на 8 и 26 май в Нов Театър НДК Един от най-харесваните и популярни наши актьори от театралната сцена и телевизионният екран - Иван Юруков ще зарадва многобройните си фенове с най-новото си творение - комедийния моноспектакъл "ПИЛЕТО, КОЕТО КАЗВА КУ". На 8 и 26 май "странната птица" ще кацне точно в 19.30 ч. на сцената на Нов Театър НДК. Билети за представленията можете да намерите в системата на Eventim.bg и още в Билетен център в НДК, Билетна каса на "Арена Армеец", Orange, бензиностанции OMВ, Български Пощи, магазини Технополис. Цената им е от 12 до 14 лв. Преди броени дни, актьорът бе номиниран за "Аскеер" в категорията главна мъжка роля за блестящата си игра в премиерната постановка на Народния театър "Майстори" - за ролята на майстор Найден. В "ПИЛЕТО, КОЕТО КАЗВА КУ" актьорът отново вдига летвата пред себе си, представяйки чудесно най-различни цветни и страстни персонажи и влизайки най-вече в ролята на нощният пазач, който всъщност говори с Пилето, което казва ....КУ. "Моноспектакълът е може би най-висшата театрална форма и огромно предизивкателство за актьора" - споделя вълнението си Иван Юруков. "Щастлив съм, че се реших на тази крачка и съм благодарен на хората, с които осъществихме "Пилето..." достойно"

Европарламентът одобри €143 млн. за структурни реформи

http://clubz.bg/53295-evroparlamentyt_odobri_%E2%82%AC143_mln_za_strukturni_reformi

европейска комисия бгнес(1)

Европейският парламент днес одобри четиригодишен бюджет от 142,8 милиона евро за програмата на ЕС в помощ на структурните реформи.

Парите са предназначени за техническа помощ на държавите членки в реформите, целящи ускоряване на икономическия растеж, повишаване не конкурентоспособността на икономиките, инвестициите и качеството на живота.

Програмата обхваща годините от 2017 до 2020 и ще се ръководи от Службата за подкрепа на структурните реформи на Комисията.

Тази служба досега е помагала експертно в икономическите реформи на Гърция и Кипър. Тя съветва българските власти в реформите на правосъдието, които трябва да доведат до край на десетгодишното наблюдение от ЕС в тази област.

Карадайъ: ДПС не си представя европейското бъдеще с националисти във властта

https://www.24chasa.bg/novini/article/6192935

Карадайъ: ДПС не си представя европейското бъдеще с националисти във властта„Аз знам, че той знае, че не само аз и други, много други вече знаят”, коментира Карадайъ. В кулоарите на Парламента председателят на ДПС заяви: „Местан нека първо да се извини за гафа, за голямата лъжа. Той излъга доста хора. Той е длъжен да се извини на 100-те хиляди български граждани, които излъга и гласът им отиде напразно.

Татяна Дончева: ЦУМ-гейт не е паралелна държава, това е нашата си, българска държава

http://www.mediapool.bg/tatyana-doncheva-tsum-geit-ne-e-paralelna-darzhava-tova-e-nashata-si-balgarska-darzhava-news263153.html

“Ние в България сме абсолютни лицемери по отношение на претенции за върховенство на законите и установяване на правила. Говоря ви за целокупната нация. Защото ако има воля за подобно нещо, хората ще излязат на улицата както при избора на Пеевски за шеф на ДАНС. Няма такава работа и на никого не му пука. В България има установени "правила". И те са, че се процедира точно по начина, по който ЦУМ-гейт ни показа“, казва лидерът на Движение 21 в интервю за Mediapool. Госпожо Дончева, още преди да се сформира новото правителство, гръмна скандалът със срещата на главния прокурор Сотир Цацаров в кабинета на члена на ИБ на БСП Георги Гергов с бизнесмена и издател Сашо Дончев. Как изглежда за вас тази ситуация? Първо да изясним възловите моменти. Георги Гергов се обадил на Сашо Дончев и го поканил в кабинета си в ЦУМ. Сашо Дончев отговорил на поканата и отишъл в понеделник в кабинета на Георги Гергов в ЦУМ. Георги Гергов му предложил да позвънят на главния прокурор, на което Сашо Дончев не възразил и Гергов позвънил. Главният прокурор се оказал зает в понеделник и поискал срещата да бъде вторник. Тя се е осъществила тогава. Добре, изяснихте фактическата обстановка. Какви са изводите? Изводите си няма да правя като политик, а като юрист. Сашо Дончев е отишъл на срещата с Гергов с идеята да се среща с Гергов. Само с Гергов. Никъде Сашо Дончев не говори досега, че той е направил това в някакво качество извън личността си. Следователно замесването на всякакви работодателски организации е смешно и е форма на натягане на някой, пред когото някои работодателски организации искат да се докарат. По-нататък: ако Сашо Дончев иска среща с Цацаров, това може да се случи и има определен ред. Главният прокурор има приемно време, което е точно за това. Разбира се, главният прокурор може да се среща дори с бизнесмени, но прието по цял свят е това да става в кабинета му, има протокол и т.н. Правило е – служебните срещи се правят в кабинета. Среща, проведена в кабинета на главния обвинител, освобождава когото и да било от необходимост да обяснява. Срещи могат да поискат и бизнесмени, и частни лица, които са недоволни от начина, по който прокуратурата оперира по техните преписки и проблеми. Това е обичайна практика от съществуването на независимата българска държава. Тези молби и оплаквания могат да бъдат както основателни, така и неоснователни и всички главни прокурори са били абсолютно свободни да решат каквото искат след такава среща – да проверяват има ли или не нередности в преписките, от които някой им се жалва. Това е обичайният начин. Но! Когато се отива на среща извън институцията, се създава впечатление, че това е неофициална, лична среща за уреждане на неща, които очевидно не трябва да стават много публично достояние. И винаги в такава ситуация, за разлика от предишната, се поражда необходимостта от обяснения. Няма как, когато главният прокурор е отишъл на среща в един офис на частно лице, да обяснява, че срещата е поискана от другата страна. Защото ако е поискана от другата страна и главният прокурор я е приел, както вече казах – той си има кабинет. Ако пък не я е приел – още по-добре, тогава не се случва никъде. Продължавам по версията на прокуратурата. Ако главният прокурор знае, че срещу Сашо Дончев тече проверка, която особено пък е в самото си начало, той няма защо да приема среща, която по думите му била предложена от Дончев. Ако е приел срещата – мястото й е в Съдебната палата и трябва да има някаква форма писмени следи, нали така? Ние обаче сме изправени пред ситуация дума срещу дума. Дончев твърди, че върху него е имало натиск и срещата е поискана от Цацаров, Цацаров твърди, че срещата е по инициатива на Дончев и той е искал от него да се намеси по казус. На този фон Гергов мълчи. Как се излиза от тази ситуация? Как се ориентира обществото в нея? В тази ситуация има два ключови момента, които трябва да бъдат отграничени. Единият е, ако търсим какво се е случило, всъщност. По тази тема сигурно ще стане така, както отношенията на Гергов с Корнелия Нинова: всички знаеха, че Гергов е допринесъл за избора на Нинова и че срещу това тя е поела определени ангажименти. Но никой публично не назоваваше това. Докато дойде един момент, в който те публично си разменят, пред Висшия съвет на БСП, реплики в стил "Ти като искаше, пък аз не ти дадох; Да, ама ти обеща, пък аз ти дадох гласове и сега какво стана". Аз не бих се фокусирала да разследвам кой точно мами, защото косвените признаци показват, че ако Сашо Дончев е викнат в прокуратурата по преписка – за тая работа си има прокурор, който води преписката. Ако главният прокурор иска да говори като частно лице, с когото и да било – той си има лични контакти. Ако иска да проведе среща с посредник, за да внуши определени неща на трето лице – ето това е начин, който е манифестиран. Няма начин един гражданин да ти иска среща и ако си я приел, ти да я провеждаш в кабинети на други хора, ако си главен прокурор. Разберете го това. Обърнахте ли внимание на детайла – след като Дончев разказва за срещата си с Цацаров по телефона, получава есемес от Гергов – посредника: "Много говориш по телефона"? Доколко трябва да се смутим от това? Възможно ли е наистина телефоните да бъдат контролирани без законови основания? Не бих се фокусирала върху това, защото някои хора си живеем така с идеята, че телефоните се слушат. И се говори така по телефона – като да се слушат телефоните. Бих се фокусирала обаче върху това, че от всичко изнесено публично до момента става ясно, че главният прокурор е поискал срещата. Но ето това, което ще ви кажа сега е в унисон с въпроса ви. Ако телефоните не се контролираха – Гергов можеше да каже на Сашо Дончев още по телефона, че главният прокурор иска среща, а не да се налага Дончев да ходи до кабинета на Гергов, за да му бъде казано там. За да не кажат подобно нещо по телефона, се опасяват, че ще оставят следи. В това, което разказва Сашо Дончев, мисля че няма пукнати. Затова трябва да се фокусираме върху него. Ще се превърне ли и този скандал в поредния отшумял публичен скандал без последствия. Както "Ти си го избра", както и срещата, за която съобщи Цветанов – че Пеевски е завел Цацаров в кабинета му? Няма да се разплете този скандал. За да се разплете, трябва да има един център, който да разплита. И който да е овластен, оторизиран и прочие. Такъв център е прокуратурата – как ще се саморазследва прокуратурата? Тя не може да се саморазследва. Нали трябва да разследва шефа си? Как ще стане това? Парламентът остава. Но и той няма как да се разследва, защото и той трябва да разследва себе си. Както се уверихте, всички парламентарно представени политически сили нямат желание да направят анкетна комисия по случая. Нещо повече – всички тези парламентарни сили са заети с това да укрепват позициите на главния прокурор. Да се иска европейски прокурори да разследват – това са смехории. Има си техника, ако искаш да призовеш международни фактори. Но за да се намесят международните фактори, те трябва да бъдат предварително договори, за да се намесят и за да се притиснат изпълнителната власт наистина да вземе мерки. Както знаем, когато трябва Бойко Борисов взема бързи мерки, дори без много да обяснява. В случая начинът, по който тръгна тая работа – с пресконференцията на "Да, България", не може да доведе до нищо друго, освен за 1008 път да установите, че "Да, България" са за оставка на главния прокурор. Как си обяснявате действията на Корнелия Нинова? Какво ми прави допълнително впечатление – тече скандалът. В първите два – три дни той е на плоскостта дали Цацаров е повикал Сашо Дончев или Сашо Дончев е повикал Цацаров. Макар че както се сещате – никой бизнесмен и никой гражданин не може така да повика главния прокурор където и да било без негово желание. Но от трите лица Гергов е в доста уязвима позиция. Нищо, че той плаче и казва "Ама аз сега за едно кафе". Не, ти не за едно кафе, затова че този път стана публично известно, че ти си един лобист на главния прокурор и то в отношения с други представители на бизнеса. Колкото до Корнелия Нинова и защо Гергов е отстранен. Според мен тя използва ситуацията – той е поискал преди няколко месеца да подаде оставка, защото тя не удовлетворява неговите претенции да стане заместник-председател. Сега пък тя е намерила сгоден случай да го отстрани. Реакцията на лидера на БСП е кухненско-социалистическа, а не принципна, така ли? Това, което говори вътрешнопартийната опозиция, е доста ясно: Корнелия Нинова е избрана от един кръг хора. И вътре в партията се знаеше как и защо. Сега обаче това става публично известно. Ама аз смятам, че всеки човек от конгреса на БСП, който е избрал Корнелия Нинова, е наясно, че това, което сега излиза, е именно така. Просто бяха изтъргувани няколко делегатски групи. Дали действията й сега ще бъдат безболезнени за самата Корнелия Нинова – съмнявам се. Георги Гергов има набор ченгета, които да работят за неговите интереси и желания. И за обслужване на неговата ненавист, ако щете. Защо според вас тя обяви толкова бързо съобщи, че "въпросът Гергов е затворен"? Ето това е един отворен въпрос - от какво се страхува Корнелия Нинова, че толкоз бързо иска да затваря въпроса Гергов? Освен това самата Нинова обяви при откриването на парламента, че ще чисти паралелната държава. Това не е ли паралелна държава – политик да посредничи на главния прокурор за срещи, на които той да упражнява натиск? Не това, това не е паралелна държава – това са прости услуги, с които е пропито нашето общество. Ние сме много далеч от принципи. Това е нашата, истинската държава в нейния ужасяващ и уродлив вид. Това е нашето ежедневние. В нашата си държава така се работи. И то от доста време. Тези неща се уреждат така – с услуги. И затова примерно КРИБ, без всякаква връзка с живия живот, без да е намесен в скандала, без нищо, изведнъж приема на 21 април декларация, в която призовава партиите да не изпадат в популизъм и да не експлоатират темата в полза на тяснопартийни интереси. Тя, работодателската организация призовава това. Цитирах ви го. Какво означава това изречение? За мен това е един от потресите в случая. Организация, работодателска, смята, че трябва да дава съвети на партиите как те да си регулират вътрешните отношения. Това не е упражнение на една партия по тема с бизнсмен, който няма нищо общо с нея и коментар на неговите действия. Право на БСП и на всяка друга партия на мястото на БСП е, когато става дума за неин високопоставен активист, да вземе някакво отношение. И никаква организация – нито друга партия, нито работодателска организация, нито пчеларският съюз има право да взема отношение защо БСП сама си е решила нещо. Да се призовава, когато ти никакъв не си в скандала, партиите и институциите да проявят отговорно поведение, изключващо създаване на изкуствено напрежение между бизнеса и институциите, пак ви цитирам – какво означава? Означава, че всяка проява на тревога, на несъгласие, с този начин на работа, който вие наричате във въпроса си паралелна държава, за КРИБ всъщност е истинската държава. Държавата с тези порядки. Ще ви дам още един пример – Българската стопанска камара ни уведомява в нарочна декларация, че тя не е от задкулисието и като събрала фактите устновила, че не Сашо Дончев е поканил Цацаров на среща. Това съобщение в заглавията на ¾ от медиите, и то не само тези, които принадлежат към Пеевския кръг, е тълкувано като разграничаване от Сашо Дончев. Когато човек прочете тази декларация, не може да стигне до такъв извод. БСК се разграничава от твърденията на Цацаров, че Сашо Дончев като шеф на работодателска организация нещо искал. Но в никакъв случай БСК не се разграничава от Сашо Дончев. Но независимо от това заглавията са тези. И хората вече се объркват кой кой е, кой какво е отразявал и какъв е бил скандалът. Още повече на този фон паралелно в БСП скандалът тече по тяхна собствена линия, в която вече Пловдивската организация се разграничава от централното ръководство, което не искало да има в пловдив уж силни лидери. И ето виждате – скандалът тотално се разми на третия ден. Каква трябваше, според вас госпожо Дончева, да бъде реакцията на политическите лидери? И как си обяснявате факта, че никой не говори по съществото на скандала – ето, Борисов заяви, че това е вътрешен въпрос на БСП, а Цацаров е жертва на червени олигарси, Нинова побърза да затвори въпроса. Ами как – Цацаров е един от тях. Те са излъчили Цацаров, как да реагират? Гергов има пряко отношение към организацията на избора на Цацаров. Гергов е човекът, който е облагодетелстван от правителството: някой да му даде едни пари, за да си съживи панаира, защото то панаир няма. Преди това беше облагодетелстван във връзка с едно менкане на акции между общините Варна и Пловдив и правителството. Ако забелязвате, на Гергов е предадена позивната и съобщението, че на Корнелия Нинова се предлага поста председател на парламента. Как съдите за това? Това ми стана ясно от интервютата му. Пак през Гергов е предадено предложението Деница Златева да продължи да бъде министър в кабинета на Борисов. И че Гергов изрази при Илияна Беновска силно недосолство от това, че ръководството на БСП има друго виждане за отношенията с ГЕРБ. 100% има и елемент на отстраняване на Гергов от посредническа роля между Борисов и БСП. Само че аз съм сигурна, че отстраняването на Гергов от поста му в Изпълнителното бюро също ще го направи за Борисов неефективен като лост. И пак се връщаме на същественото – в България нямаме институция, която да направи една обективна проверка, пред очите на медиите и обществото и да извади фактите. Няма как да се случи това в парламента с анкетна комисия, пак ви казвам – там има пълен консенсус. Има някакъв театър за заблуда. Ама кого заблуждават точно не е ясно. Добре, но все пак Корнелия Нинова реагира. Реагира, защото има от какво да се страхува. Защото, когато Гергов придоби контролния пакет в Пловдивския панаир по времето на тройната коалиция, Нинова беше ресорният заместник-министър, който отговаряше за панаира и беше член на неговия борд. След това продължи да бъде член на борда на директорите. Гочето Гергов е социалист от 41 години, обаче аз си спомням времето 1997-2001 година, когато казваше: "Аз съм седесар". Беше в най-близки отношения с Елена Костова. В най-близки отношения с Богомил Бонев. Както се казва – Богомил Бонев откакто не е вътрешен министър, е изпълнителен директор в панаира. Защо всичко това не предизвиква възмущение? Ние в България сме абсолютни лицемери по отношение на претенции за върховенство на законите и установяване на правила. Говоря ви за целокупната нация. Защото ако има воля за подобно нещо, хората ще излязат на улицата както при избора на Пеевски за шеф на ДАНС. Няма такава работа и на никого не му пука. В България има установени "правила". И те са, че се процедира точно по начина, по който ЦУМ-гейт ни показа. Това е начинът. Виждате как реагират хората. Темата е абсолютно смазана. Има няколко издания, които полагат усилия да я поддържат над водата. И нищо. Същевременно Управителният съвет на съюза на издателите написал писмо до президента, от което големите вестници, да кажем полунезависими - се разграничили. Ама от какво се разграничавате? Не искат да имат неприятности с Цацаров? Не искат да имат неприятности с правителството? Значи те не само не са готови да отразяват факти, които могат да ги скарат със силните на деня, те дори не желаят да защитят принципи. В този ред на мисли – как си обяснявате позиция на президента. Той каза, че такива писма като от издателския съюз получава често, в писмото няма нищо конкретно. Този президент ли поискахте? Този президент. Той е избран. Какво да го коментирам? Военен човек, иска да му изпишете по устава, по правилника, кое е нарушено. Вие искате принципна позиция от президента, ама принципната позиция на президента не може да засяга Гергов. Защо да не може принципната позиция на президента да засяга Гергов? На този президент принципната позиция не може да засяга Гергов. Да не би да казвате, че Гергов освен че е направил Корнелия Нинова председател на БСП, е направил и Румен Радев президент? Очевидно най-малко е достатъчно добронамерен. Ако разгледате инициативния комитет, който издигна Радев, ще видите, че половината от тези хора са от пловдивската организация на БСП. Т.е. Гергов е със заслуги за избора на Радев и вероятно организацията му претендира, че нейните заслуги са по-големи от това на другите. Получихте ли писмото, с което Христо Иванов призовава политическите лидери да заемат позиция по скандала? Проблемите на България са такива, че Христо Иванов трябва да разбере, че това не е пеене на песента Sal Solo Sunny. Особено, когато нямаш институции, с които да отигареш ситуацията по един приличен начин. Нито пък имаш обществено мнение в твоя подкрепа. Начинът, по който той тръгна, бе начин да се провали една тема, която засяга много хора. Как ще свърши всичко това? Неслучайно по-рано ви цитирах какво са написали от КРИБ, БСК и какво се случва в БСП. По същото време Цацаров вместо като дявол от тамян да бяга от ситуация, в която някой може да го обвини в карез, той отива и праща специализираната прокуратура в КЕВР да търси Сашо Дончев. По-голямо доказателство, че някой използва ключова правозащитна институция като бащиния не можем да измислим. Колкото до останалата част от ситуацията – в момента имаме еднопартиен парламент. Преди 10 ноември определени хора имаха право да пишат критично за властта. Имаше определени институции, които от време на време, за да се отпуши клапанът на общественото напрежение, им се даваше да критикуват високопоставени другари. В момента дори дотам не сме добутали, не сме достигнали това ниво на критичност. Ако обобщя вашите думите от по-рано, те биха звучали така: имаме главен прокурор, който е част от политическата класа, еднопартиен парламент, и президент, който е задължен на Георги Гергов? Да, ние се върнахме към началото. Излезе, че тия 27 години просто сме ги живели бъдева, за тоя, дето клати гората. Ако всичко е така, както го описвате, защо партиите, които изповядвате вижданията, че подобни схеми трябва да се изобличават, имате малка подкрепа, непозволяваща влизане в парламента? Защото народът не изповядва тези принципи. Народът не изповядва нашите виждания. Народът изповядва вижданията на ЦУМ-гейт. Ние можем да изповядваме други. Но народът мисли като ЦУМ-гейт. И този народ смята, че всичко в този живот, и в тази държава става по този начин. И не му е известно защо пищи Сашо Дончев, за какво се пънете вие, и за какво аз ви давам интервю?

Патриарх Неофит освещава катедралния храм „Св. св. Кирил и Методий" в Ловеч

http://www.cross.bg/hram-lovech-godini-1541420.html

/КРОСС/ На 30 април т.г. (неделя) ще се състои тържественото освещаване на катедралния храм „Св. св. Кирил и Методий" в гр. Ловеч. В събитието ще вземат участие Негово Светейшество Българският патриарх Неофит, митрополитите от Светия Синод на БПЦ - пълен състав, г-н Бойко Борисов, който е сред крупните дарители за изграждането на катедралата, гости от другите поместни православни църкви и БПЦ, както и г-представителите на местната власт, депутати и гражданите на Ловеч и областта. Катедралния храм е централния, съборен храм на един град, а в случая и на цялата Ловчанска епархия, и освещаването на такъв храм е събитие, което се случва изключително рядко. Последното такова освещаване е преди 91 години на Видинската катедрала Св. Димитрий. Построяването на катедралата в Ловеч е мечта на Ловчанските митрополити и гражданите на Ловеч още от началото на миналия век, но по редица причини и неблагоприятни обстоятелства градежът не се е осъществил до днес. Едва през 2001 г. от Ловчанска света митрополия, след встъпването в длъжност на Негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил, успява да закупи мястото за изграждането на църквата в центъра на града. Строителството започва 4 години по-късно, през 2005 г., и приключва след 12 години с неуморните усилия на Ловчанския митрополит Гавриил. Изградена е с български средства - с дарения от Държавата и частни фирми и лица. Новата църква има забележителните 850 кв

Прокуратурата в Севлиево даде на съд общинска наредба за прием в градини

https://www.24chasa.bg/region/article/6192873

Прокуратурата в Севлиево даде на съд
общинска наредба за прием в градиниРайонната прокуратура в Севлиево изпрати в Административен съд-Габрово протест, с искане да бъдат отменени текстове от Наредба за условията и реда за записване, отписване и преместване на деца в общинските детски градини на територията на Община Севлиево. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура Велико Търново.

Кипърски грък е арестуван по подозрение за връзки с "Ислямска държава"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6192859

Кипърски грък е арестуван по подозрение за връзки с "Ислямска държава"Кипърски грък е бил арестуван в Турция по подозрения за връзки с групировката "Ислямска държава", предаде БТА. Задържаният е с британско поданство, но по произход е кипърски грък и е влязъл в Турция от Сирия. Според кипърското държавно радио, което се позовава на в. "Гардиън", става дума за 25-годишен лондончанин.

Марешки: Към мен няма натиск, давам си имунитета

https://www.24chasa.bg/novini/article/6192957

Марешки: Към мен няма натиск, давам си имунитета
"Не е натиск, а процедура." Така, със съвпадение във времето изтълкува лидерът на "Воля" Веселин Марешки факта, че днес главният прокурор Сотир Цацаров поиска имунитета му. В 14 ч той ще си го даде дам. Готови сме да подкрепим правителството, ако ни хареса програмата", уточни Марешки. Той имал хора за всички министерства,

Посланик Сюлейман Гьокче: Турция, а не оградата, дава сигурност на България

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/04/27/2960949_poslanik_sjuleiman_gyokche_turciia_a_ne_ogradata_dava/?ref=rss


"В нито една страна такава ограда (като съоръжението на българо-турската граница, което трябва да спира нелегално преминаващите мигранти - бел.ред.) не би осигурила очакваната сигурност. Турция е тази, която дава сигурност на България, и бих желал обществеността да го знае". Това заявява в интервю за днешния брой на вестник "24 часа" посланикът на Турция в София Сюлейман Гьокче.

Той подчертава, че властите в Анкара са били и все още са против строежа...

НСИ оповести широки данни за образованието у нас

http://www.cross.bg/godina-ychilishta-stepen-1541419.html

/КРОСС/ Основните резултати от проведените от Националния статистически институт (НСИ) годишни изчерпателни изследвания, характеризиращи дейността на образователните институции, показват, че:• През учебната 2016/2017 година в детски градини са записани 224.4 хил. деца, или с 3.3% по-малко в сравнение с предходната година. • Завършилите средно образование през 2016 г. в общообразователни и професионални училища са съответно 24.4 и 20.6 хил. ученици.• Записаните в различните степени на висшето образование за академичната 2016/2017 година са 249.9 хиляди.• Към 31.12.2016 г. за придобиване на образователна и научна степен „доктор" у нас се обучават 6 738 лица, от които 503 чужди граждани. Предучилищно образование Към 1.12.2016 г. в страната функционират 1 894 самостоятелни детски градини с директор, или със 108 по-малко в сравнение с предходната година. В тях са записани 224.4 хил. деца, от които 116.2 хил., или 51.8%, са момчета. В сравнение с предходната година броят на децата намалява с 3.3%. Обхватът на децата в това образователно ниво, изчислен чрез груповия нетен коефициент на записване, за учебната 2016/2017 година е 79.4%, или с 1.6 процентни пункта по-малко спрямо учебната 2015/2016 година. Средният брой деца в една детска градина за страната е 118, като за градовете е значително по-голям - 157, а за селата - 59. Една група се формира средно от 23 деца, съответно - 25 в градовете и 19 в селата

Картина на трудовия пазар в община Русе

//dariknews.bg/regioni/ruse/kartina-na-trudoviia-pazar-v-obshtina-ruse-2020130

През март постъпилите на работа регистрирани безработни от община Русе са 421, със 153 повече от предходния месец. Започналите работа безработни с работническа професия са 124, специалистите са 185, а тези без квалификация - 112. От всички устроени на работа 197 са жени, а 99 са младежи, постъпилит

Отчитат лек спад на безработицата в региона, в Шумен е 4%

//dariknews.bg/regioni/shumen/otchitat-lek-spad-na-bezraboticata-v-regiona-v-shumen-e-4-2020133

Леко понижаване на безработицата в Шуменско - с 0.4%, отчитат от Дирекция "Бюро по труда". Равнището на безработица в областта през март 2017 г. е 13.6%, при 14,0% през предходния месец.

Броят на регистрираните безработни в бюрата по труда от областта e 10364, с 262 лица по-малко от

Таксите за студенти в ТУ-Габрово остават непроменени

//dariknews.bg/regioni/gabrovo/taksite-za-studenti-v-tu-gabrovo-ostavat-nepromeneni-2020136

Без промяна остават таксите за студенти в 14 държавни висши училища, между които е и Технически университет – Габрово. Това стана ясно след днешното заседание на Министерски съвет.

Другите висши училища, където не са повишават таксите са: – ПУ „Паисий Хилендарски”, Университет по арх

Още една група в местния парламент

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/oshte-edna-grupa-v-mestniia-parlament-2020134

Нова група има в ОбС на Пловдив.

В нея влизат 4-мaтa cъвeтници oт Зeмeдeлcĸи cъюз „Aл. Cтaмбoлийcĸи” - Гeopги Koлeв, Kиpил Tъpeв, Бoянa Mapĸoвa и Πeтъp Πeтpoв.

Георги Колев става зам. председател на местния парламент. 
 

Шест години лишаване от свобода за опит за изнасилване и кражба

//dariknews.bg/regioni/gabrovo/shest-godini-lishavane-ot-svobodazaopit-za-iznasilvane-i-krazhba-2020138

Състав на Районен съд-Габрово с председател съдия Петракиева, осъди мъж от с. Жълтеш на шест години лишаване от свобода за опит за изнасилване и кражба.

Съдът призна подсъдимия С.Н. за виновен в това, че на 8 ноември 2016 г. в с. Жълтеш, общ. Габрово, направил опит да се съвкупи с възр

Макрон ще победи убедително Льо Пен на балотажа, сочи проучване

//dariknews.bg/novini/sviat/makron-shte-pobedi-ubeditelno-lio-pen-na-balotazha-sochi-prouchvane-2020137

Центристът Еманюел Макрон ще победи убедително крайнодясната Марин льо Пен на балотажа на президентските избори във Франция на 7 май, показва ново проучване на общественото мнение, цитирано от Ройтерс.

Руски разузнавателен кораб се сблъска с друг съд в Черно море

//dariknews.bg/novini/sviat/ruski-razuznavatelen-korab-se-sblyska-s-drug-syd-v-cherno-more-2020131

Бреговата охрана на Турция е евакуирала на два свои катера всички руски моряци от кораба „Лиман”, който пострада след сблъсък в Черно море, съобщи бреговата охрана на Турция.

„В момента всички ру

Почина Емма Москова - майката на Петър Москов

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/pochina-emma-moskova-majkata-na-petyr-moskov-2020126

Почина бившият министър на културата Емма Москова. Нейният син - бившият здравен министър Петър Москов, написа във Facebook: "Бог да прости майка ми".
 
Емма Москова е родена на 8 юли 1934 г. в Карлово. През 1956 година записва архите

Експлозията край Дамаск „вероятно“ е предизвикана от израелски удари

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279277_+%D0%95%D0%BA%D1%81%D0%BF%D0%BB%D0%BE%D0%B7%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0+%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%B9+%D0%94%D0%B0%D0%BC%D0%B0%D1%81%D0%BA+%E2%80%9E%D0%B2%D0%B5%D1%80%D0%BE%D1%8F%D1%82%D0%BD%D0%BE%E2%80%9C+%D0%B5+%D0%B

 Силната експлозия, която избухна край сирийската столица Дамаск в ранните часове на четвъртък, „вероятно“ е предизвикана от израелски въздушни удари. Това предаде телевизионен канал на ливанското движение „Хизбула“, съобщава агенция AFP.
„Кореспондент на Al Manar предаде, че взривът в четвъртък е на резервоари за гориво и склад близо до международното летище в Дамаск, и че вероятно е резултат от израелски удар", предаде телевизията.

Превод и редакция: Тереза Герова

Тръмп обмисля указ за излизане от НАФТА

http://www.mediapool.bg/tramp-obmislya-ukaz-za-izlizane-ot-nafta-news263151.html

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обмисля да подпише проект на указ за излизане от Северноамериканското споразумение за свободна търговия (НАФТА), съобщи Асошиейтед прес, позовавайки се източник, пожелал анонимност.   Това обаче е само една от няколкото възможности, които се обсъждат, допълва източникът.   По думите му високопоставени представители на Белия дом са обсъждали мерки, които могат да бъдат взети, за да започне процес на предоговаряне или излизане от НАФТА преди да минат първите 100 дни от встъпването в длъжност на Тръмп.    В предизборната си кампания американският държавен глава многократно негодуваше срещу споразумението, подписано през 1992 година от САЩ, Канада и Мексико, определяйки го като "катастрофа". В обращение към Конгреса той заяви, че САЩ са загубили заради НАФТА една четвърт от работните места в производството.    След като медиите разпространиха информацията, канадският долар и мексиканското песо силно поевтиняха спрямо щатската валута, посочва Ройтерс.    Курсът на песото се срина с близо 1,5 на сто само за час, а канадският долар загуби около 0.45 на сто от стойността си. На фондовите пазари в съседните на САЩ страни също бяха отчетени спадове.    Препятствия в търговията между трите страни по споразумението могат да доведе до хаос в автомобилостроенето и други сектори, в които компаниите печелят от нулевите мита и сравнително евтината работна ръка в Мексико. 

Студ отблъсква актьорите от Асеновград

https://www.actualno.com/asenovgrad/stud-otblyskva-aktiorite-ot-asenovgrad-news_608280.html

„Не очаквах, че Джон ще наеме толкова студен хотел!“ Поредната прекрасна тетарална постановка бе иронизирана с тази реплика, неволно изречена на сцената на Нардно читалище „Родолюбие“ в Асенoвград. 24.04.17 г., 19 ч., почти пълна зала с жадни за театър любители на театр

Най-сладкият пуф

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6192960

Най-сладкият пуфКойто има пуф в дома си отдавна е забравил съмненията си за неговата практичност и удобствата, които може да създаде. Защото е доста практичен, особено когато има деца. Лесен е за преместване, няма ръбове, които може да нараняват и изключително леко се адаптира по формата на тялото. Разбира се като част от домашния интериор пуфът трябва

Ченгета разтърваха масов бой в ромската махала на Вършец

https://www.24chasa.bg/novini/article/6192945

Ченгета разтърваха масов бой в ромската махала на Вършец
Масов бой се е разиграл във Вършец миналата нощ, съобщиха от пресцентъра на областната дирекция на МВР в Монтана. Разпрата пламнала на чашка в местна кръчма. Сигналът до полицията е подаден към полунощ на 25 април. Очевидци заявили, че пред частен дом на улица „Четвърта“ в кватал „Изток“ кипи лют скандал.

Дяловете на Варна в Пловдивския панаир все още не "петнят името на ГЕРБ"

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/04/27/2960972_dialovete_na_varna_v_plovdivskiia_panair_vse_oshte_ne/?ref=rss


Все още няма решение на Изпълнителната комисия на ГЕРБ или лидера на партията Бойко Борисов и Варна да се откаже от дяловото си участие в дружеството "Международен Пловдивски панаир". Това става ясно от отговор на въпрос, зададен от "Дневник" до пресслужбата на партията в София. "Ако подобно решение има, то ще бъде обявено", отговориха от там.

От общинската пресслужба във Варна също отклониха въпросите по темата, като ги препратиха "към...

За поредна година ЕНЕРГО-ПРО полага грижи за опазване популацията на белия щъркел в Североизточна България

http://www.cross.bg/godina-platformi-energo-pro-1541418.html

/КРОСС/ Компанията монтира специални платформи за щъркелови гнезда, за да защити прелетните птици ЕНЕРГО-ПРО Мрежи и през тази година прилага мерки за закрила на белите щъркели, които всяка пролет долитат в домовете си, разположени на територията на Североизточна България. Прелетните птици често изграждат своите гнезда върху електрическите стълбове. Близостта на електропроводите създава условия пернатите да ги докоснат с крилата си и да бъдат наранени. От друга страна птиците предизвикват повреди по електрическата мрежа и прекъсване на електрозахранването на жителите на близките населени места. Още през 2008 година електроразпределителната компания, съвместно с българското дружество за защита на птиците (БДЗП), стартира инициатива по опазване на белия щъркел и други прелетни птици, които летуват в нашата страна. За целта специалистите на ЕНЕРГО-ПРО Мрежи монтират специални платформи, върху които поставят птичето гнездо. По този начин то остава на безопасно разстояние от електрическите проводници. Дейностите по „повдигането" на гнездата се извършват преди пролетната и след есенната миграция на щъркелите, за да не бъдат смущавани по време на престоя им у нас. Характерна особеност на защитения вид е привързаността му към изграденото гнездо. Всяка година двойката се завръща в своя дом, за да отгледа поколението си. Затова е особено важно гнездото да се запази на същия стълб, върху който е било изградено

Правителството на Тръмп предлага радикална данъчна реформа

http://www.mediapool.bg/pravitelstvoto-na-tramp-predlaga-radikalna-danachna-reforma-news263150.html

Предлаганите от президента на САЩ Доналд Тръмп данъчни реформи включват намаляване на ставките на данъците върху личните доходи и корпоративните приходи и по-ниски данъци върху възвращаемостта на инвестициите, предадоха световните агенции. Планът бе представен в Белия дом от министъра на финансите Стивън Мнучин и главния съветник на Тръмп по икономическите въпроси Гари Кон, информира Ройтерс. "Имаме възможност, каквато се появява веднъж на поколение, да направим нещо наистина голямо", каза Кон. Основно нововъведение ще бъде премахването на седем категории ставки за доходите на физическите лица и замяната им само с три - съответно 10 процента, 25 процента и 35 процента. Съветникът на Белия дом не уточни по каква скала ще се определя подоходният данък, отбелязва ДПА. Съществено понижение е планирано и за корпоративния данък - от 35 процента до 15 процента, посочи Мнучин. Предвижда се също незабавна отмяна на данъка върху наследствата и алтернативния минимален данък - доплащане, дължимо от хора, които получават големи удръжки от облагаемите им доходи. Данъкът върху капиталовите печалби (или възвращаемостта на инвестициите) ще бъде намален от 23,8 процента до 20 процента. Планират се редица данъчни облекчения - например, първите 24 000 долара, заработени от млади семейства, ще бъдат необлагаеми. Освен по-ниски ставки Белия дом планира и опростяване на данъчния кодекс, от който трябва да отпаднат дублиращи се норми. Мнучин определи предложенията като "основни принципи", по които ще се работи заедно с Конгреса, за да бъде разработен проектозакон, който да бъде приет. Отговаряйки на въпрос, финансовият министър уточни, че планът ще се изплати чрез икономически растеж, намаляване на данъчните отстъпки и затваряне на "вратички". Целта ни е да направим американския бизнес най-конкурентоспособния в света. Президентът е решен да отприщи икономически растеж за бизнеса, подчерта той, цитиран от Ройтерс.

25 задържани в Югоизточна Турция за връзки с Гюлен

https://www.24chasa.bg/novini/article/6192956

25 задържани в Югоизточна Турция за връзки с ГюленДвайсет и петима души са били задържани в Югоизточна Турция за предполагаеми връзки с ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, предаде БТА. Валийството на Газиантеп съобщи, че са извършени над 70 акции за задържането на 106 "тайни имами", действащи за Гюлен. Те са разследвани за членство във въоръжена терористична организаци и вербуване на членове.

Най-мащабните военни учения на НАТО за 2017 г. ще се проведат на територията на България, Унгария и Румъния

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279276_%D0%9D%D0%B0%D0%B9-%D0%BC%D0%B0%D1%89%D0%B0%D0%B1%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B2%D0%BE%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D0%B8+%D1%83%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%BD%D0%B0+%D0%9D%D0%90%D0%A2%D0%9E+%D0%B7%D0%B0+2017+%D0%B

 В периода 8-22 юли НАТО ще проведе многонационалните учения Saber Guardian 2017 – най-мащабните, които военната организация на Запада подготвя за настоящата година, пише вестник The Slovenia Times.
Конвой от няколко хиляди войници и превозни средства ще потегли от Германия през Чешката република и Словакия, за да достигне територията на България и Румъния, където ще се проведат маневрите. Той ще бъде разделен на няколко по-малки единици, включващи между 20 и 40 превозни средства, сред които танкове, бронетранспортьори и други колесни машини. Точният маршрут и датата, на която ще започне трансферът им, ще бъдат съобщени по-късно през пролетта. 

Превод и редакция: Тереза Герова

3.7 % е безработицата във Варна през март

http://www.moreto.net/novini.php?n=349845

3.7 % (6363 души) е равнището на безработица във Варна през март, като се отчита спад спрямо февруари, когато е била 3.9 %. Това съобщиха от Бюрото по труда за Moreto.net. В сравнение с март 2016 година безработните сега са с 809 души по-малко.

Вижте коалиционното споразумение между ГЕРБ и Патриотите (пълен текст)

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6192936

Вижте коалиционното споразумение между ГЕРБ и Патриотите (пълен текст)Пресцентърът на ГЕРБ разпространи подписаното днес коалиционно споразумение между ГЕРБ и "Обединени патриоти". ГЕРБ и Обединените патриоти подписаха споразумението в Народното събрание. Подписи под документа сложиха лидерите Бойко Борисов, Валери Симеонов, Красимир Каракачанов и Волен Сидеров ВИЖ ТЕКСТА НА СПОРАЗУМЕНИЕТО ТУК.

37 проекта ще се състезават за финансиране по програмата „Мтел еко грант“

http://www.cross.bg/godina-proektite-grant-1541417.html

/КРОСС/ Общо 37 проекта ще се състезават за финансиране по програмата „Мтел еко грант" тази година. Телекомът ще отпусне 25 000 лева на пет организации с малки, но стойности идеи в областта на екологията и биоразнообразието. Те ще могат да получат до 8 000 лева, за да реализират проектите си. Програмата „Мтел еко грант" се организира от телекома за десета поредна година и се осъществява в партньорство с Фондация BCause. Сред участниците тази година са училища, читалища, детски градини и неправителствени организации от цялата страна. За поредна година приоритет ще бъдат проектите за опазването на околната среда и биоразнообразието, в които участват деца и младежи. Основното нововъведение тази година е добавянето на изискване в проектите да се използват иновативни дигитални комуникационни технологии и похвати. Това може да става чрез създаване или адаптиране на вече съществуващи мобилни приложения, информационни източници, сайтове и други. След подаването на кандидатурите следват три етапа на оценяване в конкурса. Първо експертен екип на Фондация BCause ще опрдели доколко кандидатурите спазват основните изисквания на конкурса. След това те ще направят и първоначална оценка доколко проектите допринасят за опазването на околната среда

Николай Павлов: НЕК оказва пълно съдействие на Прокуратурата по отношение на въпросите, по които се изисква информация и документи

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279275_%D0%9D%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D0%B9+%D0%9F%D0%B0%D0%B2%D0%BB%D0%BE%D0%B2%3A+%D0%9D%D0%95%D0%9A+%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B2%D0%B0+%D0%BF%D1%8A%D0%BB%D0%BD%D0%BE+%D1%81%D1%8A%D0%B4%D0%B5%D0%B9%D1%81%D1

 НЕК оказва пълно съдействие на Прокуратурата по отношение на въпросите, по които се изисква информация и документи. Това каза министърът не енергетиката Николай Павлов във връзка с проверката на Прокуратурата в НЕК, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Важно е да се изясни истината по всички поставени въпроси. Ако се изисква информация от НЕК и Министерство на енергетиката – такава ще бъде предоставена своевременно”, подчерта Павлов. 
Инна ПЕЙЧЕВА

Коалиционното споразумение между ГЕРБ и "Обединени патриоти"

http://econ.bg/Новини/Коалиционното-споразумение-между-ГЕРБ-и-Обединени-патриоти-_l.a_i.741750_at.1.html

В документа са посочени колко министри и вицепремиери ще има. Новост е създаването на политически съвет от 6 души, който ще е съставен от по трима...

Само в 24 часа: Каналджии във фокуса на спецакцията в Бургас

https://www.24chasa.bg/region/article/6192864

Само в 24 часа: Каналджии във фокуса на спецакцията в БургасПрестъпления, свързани с прекарване на нелегални мигранти през страната, са в основата на спецполицейската акция, която се провежда от сутринта в Бургас, научи 24 часа. От ранни зори градът бе блокиран от полиция, завардени бяха входовете и изходите на Бургас. Има около десетина задържани, повечето арести са осъществени  в Бургас.

Европейската служба за борба с измамите не откри нередности, извършени от Шулц

https://www.24chasa.bg/novini/article/6192939

Европейската служба за борба с измамите 
не откри нередности, извършени от ШулцЕвропейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) съобщи, че не е открила признаци за нередности, извършени от Мартин Шулц като председател на Европейския парламент, предаде БТА. В съобщения на германски медии се твърдеше, че Шулц, който е основният съперник на канцлера Ангела Меркел за парламентарните избори през септември,

Осъдиха условно шофьор, виновен за смъртта на 24-годишна пътничка

https://www.24chasa.bg/novini/article/6192899

Осъдиха условно шофьор, виновен за смъртта на 24-годишна пътничкаПо обвинение на Окръжна прокуратура – Велико Търново 27-годишен шофьор, който нарушил правилата за движение и причинил катастрофа с един загинал, е осъден на три години условно, с пет години изпитателен срок. Мирослав В. е лишен от право да шофира за срок от пет години, съобщиха от държавното обвинение. Жестоката катастрофа стана на 16 май 2015г.

С концерт на групата Popečitelji започва представяне на сръбския алтернативен рок у нас

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2017/04/27/2960146_s_koncert_na_grupata_popeitelji_zapochva_predstaviane/?ref=rss


Сръбската алтернативна рок група Popečitelji ще направят първия си концерт в България на 4 май в клуб Mixtape 5 в София. На 5 май бандата ще продължи към Ловеч, където ще свири в пиано-бар "Версай".

Групата Popečitelji е сформирана в Крагуевац и включва различни елементи в музиката си – рок, фънк, трайбъл, пънк и балкански етно мотиви. Вече са имали шоута в Италия, Франция, Полша, Австрия, Белгия и страните от бивша Югославия и имат 3 студийни албума.

Германското потребителско доверие със солиден ръст

http://www.investor.bg/novini/130/a/germanskoto-potrebitelsko-doverie-sys-soliden-ryst-238330/

След два поредни месечни спада проучването на GfK отново сочи положителни нагласи

Главният прокурор ще се отчита пред парламента и ако една десета от депутатите го поискат

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/04/27/2960950_glavniiat_prokuror_shte_se_otchita_pred_parlamenta_i/?ref=rss


Доклад за дейността на прокуратурата по прилагането на закона, противодействието на престъпността и реализирането на наказателната политика ще внася в парламента главният прокурор, ако постъпи такова искане от една десета от народните представители или от парламентарна група, съобщи Би Ти Ви.

Това стана след промяна в правилна на Народното събрание.

Вчера беше решено правната комисия в парламента на всеки три месеца да кани главния прокурор на свое...

EС отпуска €500 млн. на Тунис

http://clubz.bg/53294-es_otpuska_%E2%82%AC500_mln_na_tunis

Силите за сигурност пребиват демонстранти в столицата гр. Тунис. Снимки Уикипедия

Средносрочният заем е помощ срещу икономическите затруднения

Европейският съюз отпуска 500 милиона евро на Тунис като средносрочен заем, за да помогне на страната да преодолее хроничните си икономически затруднения от 2011 година насам.

Еврокомисарят по икономиката и финасите Пиер Московиси, Ламиа Бунжа Зриби, министър на финансите на Тунис и Шедли Аяри, управител на централната банка подписаха в Брюксел меморандум за разбирателство и кредитно споразумение.

Тунис трябва да получи парите на три транша през тази и следващата година. Заемът следва подобен на стойност 300 милиона евро от 2014 година.

Северноафриканската страна, която разчита на приходи от туризма, се бори с остри икономически проблеми от падането на авторитарния режим на бившия президент Зин ал Абидин Бен Али през 2011 година, терористичните атаки от 2015 година и хроничната нестабилност в съседна Либия.

Върховен съдия: Не виждам проблем да се срещам с хора от политическия елит

http://offnews.bg/news/n_1/n_654069.html

Не виждам проблем да се срещам с хора от политическия елит. Това заяви председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев. Той направи изявлението си по време на дискусия във ВСС за срещата на главния прокурор Сотир Цацаров с бизнесмените Георги Колев и Сашо Дончев.  "Главният прокурор няма нужда от защита, защото няма нищо укоримо", заяви Колев. Според него истинската цел на искането за изслушване и проверка по скандала е внушение, че срещата е била с цел натиск и корупционно поведение. "Няма как да ме убедите в това, при положение, че излагате такива мотиви", обърна се към Калин Калпакчиев Колев. Той посъветва главният прокурор да не обяснява за срещата при положение, че няма нищо укоримо в срещата. "Не виждам проблем да се срещам с хора от политическия елит", заяви Колев. Нашата работа не е само в залата на съда, съжалявам, че го казвам. Ние имаме да вършим и друга работа и никой не може да ме убеди, че аз трябва да се въздържам от срещи с представители от политическия елит", заяви Колев. По думите му задаването на въпроси към главния прокурор по този случай представлява дестабилизация на държавата. Същото заяви и Румен Боев - член на ВСС и преди това в Апелативна прокуратура – Пловдив. "Всички си се сещаме с политически лица, че и с ръководители на партии се срещаме. Ами ще се срещаме", заяви той и обясни, че се е срещал с Христо Иванов и след като той не е бил министър и е станал председател на "някаква там партия". "Е, да спрем да се срещаме ли, ами ако сме приятели. Айде точно срещите кой с кого и в какво му качество да го оставим в другата му сфера", заяви Боев и каза, че благодари "на онзи господин, че ни дава газ вече толкова години".  Според него проверката на срещата е проведена, след като Сотир Цацаров е дал обяснение за нея. "За какво са ни интересни, че си пият кафето ли. И аз съм си говорил с много хора", обясни Боев и поучи колегите си, че хората се съдят по делата им, както се казва в народната мъдрост. 

Прогнозите на Йордан Божинов: Логиката подсказва победи на Селби и Хигинс

http://offnews.bg/news/n_1/n_654064.html

Коментаторът на Евроспорт Йордан Божинов направи експертна прогноза преди полуфиналите на Световното първенство по снукър в шефилдския театър Крусибъл. • Полуфиналът между Марк Селби и Дин Дзюнхуей започва днес, 27 април, от 15:00 ч. по Евроспорт 1; • Стартът на полуфинала между Джон Хигинс и Бари Хоукинс е от 21:00 ч. по Евроспорт 1; • Полуфиналите могат да се наблюдават на абонаментната платформа Eurosport Player. Световното първенство по снукър продължава с полуфиналните мачове в ефира на Евроспорт. От 32-ма, претендентите за титлата в митичния „Крусибъл” са сведени до четирима. Един от тях ще грабне рекордната премия от 375 000 паунда. Непосредствено преди началото на двубоите коментаторът на Евроспорт Йордан Божинов даде своята експертна прогноза за предстоящите мачове: " В горната половина на схемата Марк Селби и Дин Дзюнхуей ще повторят финала от миналата година. Тогава Селби дръпна с 6:0 и удържа преднината си докрай, печелейки титлата с резултат 18:14. „Веселякът от Лестър” е най-убедителният в голямата четворка тази година. Той загуби всичко на всичко 11 фрейма в трите кръга дотук, а на четвъртфинал размаза Марко Фу с 13:3 сесия предсрочно. Дин обаче е на път към среща с историята. От началото на световните първенства в Шефилд през 1977 г. само двама играчи са успявали да станат световни шампиони в годината след загубен финал – Стийв Дейвис (1987) и Марк Уилямс (2000). А освен това Дин отстрани в сряда неповторимия Рони О`Съливан в истинска престрелка. Любопитен факт е, че именно срещу Селби Дин играе първия си професионален мач. Седмица преди да навърши 15, китаецът губи с 2:5 на Откритото първенство на своята родина през 2002 г. През настоящия сезон двамата си размениха по една победа на финал, а общите показатели са 13:11 в полза на Селби при едно равенство. Някак в сянката на мача, който ще претендира да счупи рекордите по гледаемост в Китай, Джон Хигинс и Бари Хоукинс играят в полуфинала в долната част на схемата. Хигинс е за първи път толкова напред в „Крусибъл” откакто спечели четвъртата си и засега последна титла през 2011 г. Макар и без блясъка и успехите на шотландския майстор, Хоукинс е на полуфинал за четвърти път в последните пет години. Ястребът имаше лукса да не срещне играч от първите 20 в света дотук, но сега летвата се вдига значително. Двамата имат по седем победи в изиграните помежду им мачове. Хоукинс победи през март в Шампионската лига, но Хигинс спечели мача на откриването на световното през 2010 г. с 10:6. Форматът на полуфиналите е 17 спечелени от максимално 33 фрейма в четири сесии в рамките на три дни. От днес масата в „Крусибъл” е една и всички погледи са вперени в полуфиналистите. Логиката подсказва победи на Селби и Хигинс, но напоследък рядко полуфиналите се поддават на прогнозиране “.  Полуфиналът между Марк Селби и Дин Дзюнхуей започва днес, 27 април, от 15:00 ч. по Евроспорт 1, а стартът на полуфинала между Джон Хигинс и Бари Хоукинс ще бъде даден в 21:00 ч. по Евроспорт 1. Цялата програма можете да следите тук: http://www.eurosport.bg/#watch-schedule__wrapper.

Ето как най-успешно се уцелва кошчето за боклук

https://vesti.bg/lyubopitno/eto-kak-naj-uspeshno-se-ucelva-koshcheto-za-bokluk-6068449

"Резултатите ни показват, че най-бавната дъга обикновено е най-точна", каза ръководителят на изследването

Родителите на натровените деца от пловдивската градина излязоха на протест

https://www.24chasa.bg/region/article/6192877

Родителите на натровените деца от пловдивската градина излязоха на протестБлизо 20 родители на деца от пловдивската забавачка "Деница" излязоха на протест. Те се заканиха да преместят децата си, тъй като нямат информация каква е причината миналата седмица 15 хлапета да повръщат и да имат разстройство. Три от тях дори бяха приети в инфекциозна клиника. Според родителите има информационно затъмнение от страна на

„Еврофутбол“: Кобрата ще защити интерконтиненталната си титла срещу Джонсън

http://www.cross.bg/leva-levski-evrofytbol-1541416.html

/КРОСС/ Левски с леко предимство пред ЦСКА София във вечното дерби Кубрат Пулев безапелационно печели доверието на „Еврофутбол" - това сочат коефициентите на букмейкърската къща за крайния изход на предстоящия му сблъсък срещу Кевин Джонсън, която ще се състои на 28.04.2017 г. от 21 ч. в зала „Арена Армеец": 1.01 за българина срещу 9.00 за американеца. Кобрата ще защити Интерконтиненталната си титла, печелейки в шести или седми рунд, според ставката от 6.00 за вида залог „Залози за рунд", а повече за двубоя може да намерите тук. Вечното дерби между Левски и ЦСКА-София, също привлича вниманието на верните фенове на родния футбол, а българския букмейкър дава леко предимство на „сините" при символичното им домакинство на Националния стадион „Васил Левски" в събота - коефициентите за Краен изход са: 2.10 за Левски срещу 2.60 за „червените" и 2.80 за равенство. Повече по темата може да намерите тук. Ето още от по-атрактивните сблъсъци от идните дни:Манчестър сити - Манчестър Юнайтед Сингъл, Live, ТОП „1"-1.88 „Х"-2.95 „2"-2.85Рейнджърс - Селтик Сингъл, ТОП „1"-3.25 „Х"-3.00 „2"-1.70Еспаньол - Барселона Сингъл, Live, ТОП „1"-7.00 „Х"-4.00 „2"-1.20Рома - Лацио Сингъл, ТОП „1"-1.85 „Х"-2

"Форбс": Гръцката централна банка е най-голямата компания в страната

https://www.24chasa.bg/novini/article/6192917

"Форбс": Гръцката централна банка е най-голямата компания в странатаКато най-голяма компания в Гърция изненадващо е посочена централната банка на страната, която в световната класация на сп. "Форбс" е подредена на 953-о място, съобщава БТА. Листата на "Форбс" за 2016 г. включва две хиляди от най-големите компании в света. В нея се изнасят данни за продажбите и печалбите на тези компании през миналата година.

Делян Добрев: Надявам се бързо да мога да докажа невинността си

https://www.24chasa.bg/novini/article/6192905

Делян Добрев: Надявам се бързо да мога да докажа невинността сиНадявам се Прокуратурата по-най бързия възможен начин или да прекрати разследването, или да внесе обвинение в съда, за да мога да докажа невинността си. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Делян Добрев по повод внесеното искане от главния прокурор за снемането на имунитета му, предаде „Фокус“.

Водата в Хасково все още не става за пиене и готвене

https://vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/vodata-v-haskovo-vse-oshte-ne-stava-za-piene-i-gotvene-6068453

Институциите продължават да анализират ситуацията и възможния здравен риск за жителите на града

Хора са заселили Америка преди 130 000 години

https://www.24chasa.bg/novini/article/6192914

Хора са заселили Америка преди 130 000 годиниХора са заселили Америка преди 130 000 години, а не преди 15 000 години, както се смяташе досега, сочат резултатите от изследване, цитирани от световните информационни агенции. Откритието вероятно ще накара учените да преосмислят вижданията си за заселването на Новия свят. Следи, открити в Калифорния, показват,

По-малко деца са записани в детските градини

http://www.moreto.net/novini.php?n=349848

С 3.3% е намалял броя на децата записани в детски градини в сравнение с предходната година, отчитат от НСИ, научи Moreto.net. Към 1 декември 2016 година в страната функционират 1 894 самостоятелни детски градини с директор, или със 108 по-малко в сравнение с предходната година.

И Делян Добрев сам се отказва от депутатския си имунитет

https://www.24chasa.bg/novini/article/6192913

И Делян Добрев сам се отказва от депутатския си имунитетНародният представител от ГЕРБ Делян Добрев припомни, че още в понеделник сам се е отказал от депутатската си защита. "Върнах имунитета си без никой да ми го иска на основание искането от предишния парламент, надявам се прокуратурата по най-бързия възможен начин или да прекрати разследването, или да внесе обвинение в съда,

Почина Емма Москова, майката на Петър Москов

http://clubz.bg/53293-pochina_emma_moskova_majkata_na_petyr_moskov

Емма Москова, министър на културата в правителството на Иван Костов, почина на 82 години. Вестта съобщи във фейсбук синът ѝ, бившият здравен министър Петър Москов. Преди няколко месеца тя е претърпяла сърдечен удар.

Емма Москова е родена на 8 юли 1934 г. в Карлово. През 1956 година започва да учи архитектура във Висшия инженерно-строителен институт ВИСИ (днес УАСГ), а по-късно история и археология към Софийския университет „Св. Климент Охридски“. След това специализира реставрация в градове като Рим и Париж.

От 1991 до 1997 г. Москова е директор на Националния институт по опазване на паметниците на културата, като същевременно преподава архитектура и строителство във УАСГ. В периода от 1997 до 2001 година е министър на културата в правителството на Иван Костов.

Площад "Славейков".

Васил Иванов се закани да съди Виктор Николаев

https://www.actualno.com/society/vasil-ivanov-se-zakani-da-sydi-viktor-nikolaev-news_608275.html

Разследващият журналист Васил Иванов, който предизвика скандал в Нова телевизия с твърденията си, че системно е бил цензуриран, се закани да съди водещия на сутрешния блок на телевизията Виктор Николаев. Иванов обяви това в личния си профил във Facebook. Като причина за решени

5 неща, които не бива да правите на служебния си компютър

https://www.actualno.com/curious/5-neshta-koito-ne-biva-da-pravite-na-slujebnija-si-komputyr-news_608269.html

Компютърът на работното място определено не е устройството, на което е подходящо да се търсят и съхраняват неща, които не са свързани със служебни ангажименти. Но често служителите се изкушават да ползват устройството за лични цели в минутите, които прекарват за почивка. С

Меркел: След Брекзита Великобритания няма да има права като страните от ЕС

http://www.mediapool.bg/merkel-sled-brekzita-velikobritaniya-nyama-da-ima-prava-kato-stranite-ot-es-news263149.html

Германският канцлер Ангела Меркел предупреди днес британците, че не може да очакват след Брекзита да се ползват със същите права като гражданите на страните членки на Европейския съюз, съобщи Франс прес.   "Държава, която се явява трета страна, няма да може да се ползва със същите или по-изгодни права от страна членка на ЕС", заяви канцлерката пред Бундестага (долната камара на парламента) преди европейска среща на върха, която се очаква да очертае европейските параметри в преговорите с Лондон по Брекзита.   Някои британци хранят илюзии за реалностите в света след Брекзита, отбеляза тя, цитирана от Ройтерс.   Великобритания трябва да започне градивен диалог с ЕС преди началото на преговорите. "Трябва да знаем как Великобритания вижда бъдещите си отношения с нас", каза Меркел, цитирана от Асошиейтед прес.   "Не бива да има никакви съмнения: преговорите по Брекзита ще изискват много от Великобритания и Европа", подчерта тя.

Ципрас: Нови икономии, само след орязване на дълга

http://econ.bg/Новини/Ципрас-Нови-икономии-само-след-орязване-на-дълга_l.a_i.741748_at.1.html

Пред телевизия ANT 1 гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви, че правителството и парламентът ще приемат нужните законодателни промени за новите...

Кучетата "се заразяват" от лошото настроение на собствениците си

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6192911

Кучетата "се заразяват" от лошото настроение на собствениците сиУчени от университета по ветеринарна медицина във Виена установиха, че кучетата "се заразяват" от емоционални звуци, които чуват от хора или свои събратя, съобщи в. "Дейли мейл", цитиран от БТА. Емоционалното заразяване е основен компонент на съчувствието. То е характерно за различни животински видове - от примати до гризачи.

О'Съливан напусна "Крусибъл" с добри чувства въпреки отпадането си

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/04/27/2960890_osulivan_napusna_krusibul_s_dobri_chuvstva_vupreki/?ref=rss


Петкратният шампион Рони О'Съливан заяви, че се е насладил максимално на мача си с Дин Дзюнхуей от четвъртфиналите на световното първенство, въпреки че отпадна. Той загуби с 10:13 във вълнуващ двубой.

В полуфиналите Дин Дзюнхуей ще се изправи срещу Марк Селби, постигнал впечатляваща победа с 13:3 срещу Марко Фу. В другия двубой ще играят Джон Хигинс и Бари Хокинс.

След края на мача О'Съливан се прегърна емоционално с китайския си съперник...

Знаете ли каква информация събира за вас Facebook?

https://news.bg/internet-it/znaete-li-kakva-informatsiya-sabira-za-vas-facebookk.html

Колкото повече стоите в социалната мрежа, толкова повече научава тя за вас

Руски шпионски кораб потъва край Босфора след сблъсък

http://clubz.bg/53292-ruski_shpionski_korab_potyva_kraj_bosfora_sled_sblysyk

Руският шпионски кораб "Лиман" потъва край Босфора след сблъсък с товарен съд, съобщи електронното издание на турския в. "Сабах".

Първоначално се твърдеше, че са изчезнали 15 руски военнослужещи, а 45 са спасени.

По-късно обаче стана ясно, че няма жертви. Спасени са общо 78 души - както от "Лиман", така и от товарния кораб "Ашот 7", плаващ под флага на Того. От турската брегова охрана незабавно се притекли на помощ.

Инцидентът станал край пристанище Кильос, северозападно от Истанбул.

"Лиман" получил пробойна в десния борд, под ватерлинията, и започнал да потъва.

Това е разузнавателен кораб на руския Черноморски флот. През януари той бил на мисия в Средиземно море.

"Ашот 7", който превозвал животни, не е пострадал. Екипажът му изобщо не е молил за помощ.

Френски съд освободи бившия премиер на Косово Рамуш Харадинай

http://www.mediapool.bg/frenski-sad-osvobodi-bivshiya-premier-na-kosovo-ramush-haradinai-news263148.html

Апелативният съд във френския град Колмар освободи бившия премиер на Косово и бивш лидер на Армията за освобождение на Косово Рамуш Харадинай на днешното си заседание, предаде Танюг в четвъртък.   Сърбия искаше Харадинай да й бъде предаден, за да го съди за военни престъпления в Косово.   След две отлагания съдът в Колмар реши да освободи Харадинай. Той ще може да напусне Франция, а Сърбия няма право да обжалва решението.   Бившият премиер на Косово и бивш лидер на Армията за освобождение на Косово бе арестуван във Франция на 4 януари по международна заповед, издадена от Сърбия. На 12 януари той бе освободен условно без право да напуска Франция, докато чака решението по искането на Сърбия за екстрадиция.   Рамуш Харадинай бе съден от Международния трибунал в Хага, който го освободи от обвинения през 2012 г. Белград го обвинява за случаи, които не са били предмет на процеса в Хага.

Арестуваха немски войник във Франкфурт, планирал тежко престъпление

https://www.24chasa.bg/novini/article/6192898

Арестуваха немски войник във Франкфурт, планирал тежко престъплениеВ германския град Франкфурт на Майн е задържан войник от немските въоръжени сили, заподозрян за планирането на „тежко подривно престъпление“, предава Deutsche Welle, цитирана от Фокус. От Бундесвера потвърдиха задържането на военнослужещия, но към момента няма представена допълнителна информация по случая.

Цацаров за "ЦУМ гейт": На тайни срещи не съм ходил

https://www.24chasa.bg/novini/article/6192889

Цацаров за "ЦУМ гейт": На тайни срещи не съм ходил"Не съм ходил на тайна среща в центъра на София. Не съм нарушил закона и служебните си задължения. Не съм направил нещо, от което да се срамувам". Това декларира главният прокурор Сотир Цацаров пред Висшия съдебен съвет в отговор на поискана проверка от шестима членове за изясняването на случая около срещата на Цацаров и бизнесмените Георги Гергов

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване