Голяма взрив избухна в района на летището в Дамаск

http://www.mediapool.bg/golyama-vzriv-izbuhna-v-raiona-na-letishteto-v-damask-news263139.html

Голяма експлозия е избухнала в района на международното летище в сирийската столица Дамаск, съобщи Сирийският център за наблюдение на човешките права. „Взривът беше огромен и е можело да бъде чут в Дамаск“, заяви говорителят на центъра Рами Абдурахман пред Франс прес. Засега не се съобщава причината за експлозията. От центъра уточняват само, че на мястото впоследствие е пламнал пожар.

В сутрешните блокове

http://www.cross.bg/tema-zhivo-gergov-1541375.html

/КРОСС/ БНТ, „Денят започва"Тема: По пътищата на обвинението - гледната точка на бившия председател на пътната агенция Лазар Лазаров Тема: Кой дърпа червените конци? Манол Генов от БСП Тема: Цената на газа в сантиметри - коментар на Трайчо Трайков Тема: На живо от Стара Загора: протест срещу застрояването на парк "Бедечка"? Тема: България, Македония и музиката - Яна Бурческа, македонският представител в Евровизия 2017. Специално за БНТ БТВ, "Тази сутрин" Тема: Човек отвътре. Как бяха похарчени 50-те милиона лева за ремонт на магистрала „Mарица"? Тема: Ексклузивно: Шефът на Върховния касационен съд Лозан Панов за скандала „Цацаров - Дончев - Гергов". Защо съдията нарече срещата на батковците? Тема: Затихват ли трусовете в БСП след скандала с Георги Гергов? Гостува Антон Кутев Тема: Намесвала ли се е Турция в българските избори? Какъв е пътят на партия ДОСТ, след като не успя да влезе в парламента? Гост: Лютви Местан Тема: Ще бъде ли отменена сделката за Пловдивския панаир? На живо: Пловдивските общинари преди ключовото гласуване Тема: Палатков лагер в защита на Бедечка

"Ситроен" връща фокуса върху комфорта

http://www.dnevnik.bg/skorost/2017/04/27/2958183_sitroen_vrushta_fokusa_vurhu_komforta/?ref=rss


Френският производител на автомобили "Ситроен" показа на автосалона в Шанхай концептуален автомобил, от който ще се роди интересен сериен модел. При "C5 Аъркрос Ес Ю Ви" (C5 Aircross SUV), акцентът ще е върху комфортното возене, което дълги години беше запазена марка за бранда.

За целта моделът използва нова окачване с хидравличне елементи, което се очаква да осигурява комфорт без аналог в сегмента на кросоувърите. Плановете са серийната версия на...

Кънев поздрави всички, които са попречили на Гергов да заграби Панаира

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279262_%D0%9A%D1%8A%D0%BD%D0%B5%D0%B2+%D0%BF%D0%BE%D0%B7%D0%B4%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8+%D0%B2%D1%81%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0%B8%2C+%D0%BA%D0%BE%D0%B8%D1%82%D0%BE+%D1%81%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D0%BF%D1%80%D0%B5%D1%87%D0%B8%D0

 ГЕРБ са решили групата им в Пловдив да предложи отмяна на решението за приемане на акциите в Международен панаир - Пловдив, което гласува заедно с БСП преди десетина дни. Явно интересът на Гергов вече не е по-важен от обществения интерес. Това написа Радан Кънев на страницата си във Фейсбук.

 

 

"Това се случва броени часове след пресконференция на ДСБ в Пловдив, на която за пореден път отправихме призив да бъде ревизирана сделката за Панаира. Е, по-добре късно, отколкото никога. Браво. Специални поздрави за Дани Каназирева, Йордан Иванов, Трайчо Трайков и всички останали политици, които неуморно работиха против окончателното заграбване на Панаира от Гергов", обясни Кънев.

 

 

По-рано Изпълнителната комисия на ГЕРБ възложи на кмета на Пловдив Иван Тотев и на групата общински съветници на ГЕРБ още утре, четвъртък, да отменят решението на Общинския съвет за придобиване на акции от Министерството на икономиката в Международен панаир Пловдив.

 

 

Мотивите на Бойко Борисов за решението „са опитите за публични внушения, които свързват ГЕРБ със знаков бизнесмен от средите на БСП”.

 

 

„Няма да позволя името, авторитетът и честта на ГЕРБ да бъдат петнени заради лични икономически интереси“, заяви Борисов.

 

banker.bg

Властите в САЩ обмислят разследване на вноса на алуминий

https://www.24chasa.bg/novini/article/6192386

Властите в САЩ обмислят разследване на вноса на алуминийМинистърът на търговията на САЩ Уилбър Рос планира да обяви разследване на вноса на алуминий, предадоха ТАСС и Ройтерс, позовавайки се на американската телевизия Си Ен Би Си. Според източници на медията разследването ще бъде сходно на това, което миналата седмица бе обявено срещу вноса на стомана. Администрацията във Вашингтон може да въведе

Откраднаха гранитогрес и пилета

//dariknews.bg/regioni/dobrich/otkradnaha-granitogres-i-pileta-2019991

Две кражби са регистрирани през изминалото денонощие, заловен е един непълнолетен крадец, съобщават от полицията.
 
Разбита е входната врата на къща по ул. „Калиакра” в  Добрич. Извършена е кражба на 26 кашона гранитогрес и кухненски шкаф със закрепена за него микровъ

Заради нарушения на пътя: Варненски катаджии свалиха табелите на 10 коли

//dariknews.bg/regioni/varna/zaradi-narusheniia-na-pytia-varnenski-katadzhii-svaliha-tabelite-na-10-koli-2019992

Санкционирани са 19 неправоспособни водачи и 11, седнали зад волана след употреба на алкохол над допустимото

Двама шофьори пострадаха при ПТП в землището на  с. Горна Брестница

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/dvama-shofiori-postradaha-pri-ptp-v-zemlishteto-na-s.-gorna-brestnica-2019993

Досъдебно производство е започнато в РУ Кюстендил за изясняване на причините за възникнало ПТП в землището на  с. Горна Брестница. Инцидентът е възникнал между товарен и лек автомобил, двамата водачи са пострадали, настанени са в кюстендилска болница за лечение, без опасност за живота са.

Намериха голямо количество незаконни дърва за огрев

//dariknews.bg/regioni/vraca/nameriha-goliamo-kolichestvo-nezakonni-dyrva-za-ogrev-2019994

При проверка в частен дом  в Бяла Слатина полицейски служители са намерили голямо количество незаконно добити дърва. Стопанинът имал 29 куб.метра дърва за огрев без  контролна горска марка и без документи за произход. Образувано е бързо производство.
 

Полицаи правиха проверки за незаконни таксита

//dariknews.bg/regioni/vraca/policai-praviha-proverki-za-nezakonni-taksita-2019996

Специализирана полицейска операция за незаконни превози е извършена в сряда в Козлодуй. Целта е била противодействие и разкриване на нарушения и престъпления, свързани с нерегламентирана транспортна дейност за превоз на пътници- „споделени пътувания” с МПС 8+1 и водачи на таксиметрови автомобили, у

Мили хора

//dariknews.bg/regioni/burgas/mili-hora-2019997

Николета и Даниел Господинови са младо семейство, което направи мил жест към деца от Центъра за обществена подкрепа в Бургас. Младоженците са родом от Сливен, но живеят във Варна. В деня на своята сватба те пожелали да получат не подаръци, а детски книжки и играчки.

Николета и Даниел с

ГЕРБ и Патриотите подписаха коалиционното споразумение

//dariknews.bg/novini/bylgariia/gerb-i-patriotite-podpisaha-koalicionnoto-sporazumenie-2019989

ГЕРБ и "Обединени патриоти" подписаха споразумение за общо управление. Документът бе подписан от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и съпредседателите на Коалиция "Обединени патриоти" - Валери Симеонов, Красимир Каракачанов и Волен Сидеров.


<

Радев връчи мандат за съставяне на кабинет на Борисов

//dariknews.bg/novini/bylgariia/radev-vrychi-mandat-za-systaviane-na-kabinet-na-borisov-2019995

Президентът Румен Радев връчи мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател Бойко Борисов, излъчен от най-голямата парламентарна група в 44-то Народно събрание - ГЕРБ. Борисов прие мандата за съставяне на кабинет, връчен му от държания гл

Общинарите в Пловдив отменят сделката за Панаира

http://offnews.bg/news/n_1/n_654030.html

Отмяна на сделката с пловдивския панаир ще разгледа общинския съвет Пловдив. По настояване на Изпълнителната комисия на ГЕРБ съветниците от партията ще отменят решението за придобиване на акции от Министерство на икономиката в Международен панаир Пловдив. Очаква се преразглеждане на решението и отказ от безвъзмездните акции. Мотивът на председателя на ГЕРБ Бойко Борисов за това решение са опитите за публични внушения, които свързват ГЕРБ с Георги Гергов - лидер на пловдивските социалисти, и който в момента държи 51% от акциите на Панаира, съобщава БНТ.

Германските инвеститори се чудят защо България не прави нищо срещу корупцията

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279261_%D0%93%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B8%D0%BD%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8+%D1%81%D0%B5+%D1%87%D1%83%D0%B4%D1%8F%D1%82+%D0%B7%D0%B0%D1%89%D0%BE+%D0%91

 Германските инвеститорите алармират от години за проблеми в България, но те по никакъв начин не се решават. Това заяви зам.-управителят на Германо-българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) Кармен Щрук при представянето на резултатите от годишната анкета "Бизнес средата в България".

 

 

Германо-българската индустриално-търговска камара провежда от 2005 г. година анкетата за бизнес средата в България сред своите членове. Допитването е проведено едновременно в 15 страни от Централна и Източна Европа.

 

 

Неефективната публична администрация, правната несигурност, неефективната борба с корупцията и престъпността, непрозрачността при обществените поръчки, както и липсата на политическа и социална стабилност, която води със себе си и до непредвидимост на икономическата политика са пречките, които за поредна година бизнесът изтъква и които поставят България на едни от последните места в Централна и Източна Европа.

 

 

Бизнесът има нужда от стабилност и предсказуемост и политическите турбуленции се отразяват негативно върху икономиката - това е мнението на 83 на сто от участниците, които смятат, че създалата се политическа криза в България с оставката на втория кабинет на премиера Борисов през ноември 2016 г. ще окаже негативен ефект върху икономиката.

 

 

Страната е в дъното на класацията и при оценката на качеството на професионалното и академичното образование.

 

 

България е на челни места сред останалите 15 страни в Централна и Източна Европа, в категориите "данъчната тежест" и "цена на работната ръка" - съответно първо и второ място.

 

 

На въпроса "Бихте ли инвестирали отново в България?" 90 процента от анкетираните фирми отговарят положително. За сравнение, в миналогодишното допитване 84 на сто от анкетираните са отговорили утвърдително на въпроса. Петдесет и девет процента от участниците оценяват настоящата икономическата обстановка като задоволителна. Прогнозите на 62 на сто от запитаните е за подобряване на състоянието на предприятията им, като само 6 процента очакват влошаване.

 

 

Общо 56 на сто са на мнение, че износът през 2017 г. ще се увеличи, от понижение се опасяват 3 процента. 47 на сто планират повече инвестиции през 2017 г., докато 41 на сто не очакват промяна. Близо половината планират да наемат нови служители, докато 7 на сто най-вероятно ще се разделят с част от персонала си. За сравнение - през изминалата година увеличаване на персонала са планирали 39 процента, а съкращение - 9 на сто от запитаните. 42 процента искат въвеждането на еврото, 38 на сто са на противоположното мнение.

 

http://www.banker.bg

 

ГЕРБ и “Обединени патриоти” с коалиционното споразумение

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/jXeMvyGuMNY/

ГЕРБ и “Обединени патриоти” подписаха коалиционното споразумение. Документът бе подписан от лидера на ПП ГЕРБ Бойко Борисов и съпредседателите на Коалиция “Обединени патриоти” – Валери Симеонов, Красимир Каракачанов и Волен Сидеров в стаята на ГЕРБ в Народното събрание.

Според предварителната уговорка споразумението трябваше да се подпише след празниците. Патриотите обаче настояли да не се получава мандат, преди да бъде подписан основния документ за бъдещото управление. В него са разписани и министерските постове, които ще заемат представители на двете формации. Там обаче няма  персонално посочени министри.

Имате планове за почивните дни? Не бързайте - времето пак ни готви изненада!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279260_%D0%98%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B5+%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B5+%D0%B7%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D1%87%D0%B8%D0%B2%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B4%D0%BD%D0%B8%3F+%D0%9D%D0%B5+%D0%B1%D1%8A%D1%80%D0%B7%D0%B0%D

 През нощта над западните райони облачността ще е разкъсана, а над останалата част от страната ще е ясно. Ще е предимно слънчево. Сутринта по морския бряг ще се образува ниска слоеста облачност или мъгла. Ще духа слаб южен вятър. Минималните температури ще бъдат между 6 и 11 градуса, а максималните между 22° и 27°.  По Черноморието ще има ниска слоеста облачност или мъгла. Ще духа слаб до умерен вятър от юг-югоизток. Максималните температури на въздуха ще бъдат по-ниски: 11°-14°. Температурата на морската вода е 10°-11°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала. В планините ще бъде предимно слънчево, след обяд - с временни увеличения на облачността. Ще духа умерен вятър от запад-югозапад. Максимална температура на височина 1200 метра – около 16°, на 2000 метра – около 9°. Атмосферното налягане слабо ще се понижи, но ще е по-високо от средното за април. В петък ще се задържи топло за края на април, времето ще бъде предимно слънчево, с разкъсана висока облачност. Вятърът ще е слаб, от югоизток. В сутрешните часове по крайбрежието на морето ще бъде мъгливо или с ниска облачност. Минималните температури ще бъдат между 6 и 11 градуса, а максималните между 22° и 27°. В събота в Източна България ще преобладава слънчево време. Над западните райони ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, след обяд на места ще превали и прегърми. В неделя от северозапад ще нахлува студен въздух, температурите в Западна и Централна България ще се понижат. Краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици, ще има на повече места и в централните райони от страната. Възможни са и градушки. В Източна България ще има повече слънчеви часове и ще бъде по-топло. 

 
 Blitz.bg

Русия арестува 12 заподозрени във връзки с тероризма в Калининград

https://www.24chasa.bg/novini/article/6192384

Русия арестува 12 заподозрени във връзки с тероризма в КалининградРуските власти са арестували 12 души в Калининград, заподозрени във връзки с екстремистката групировка "Ислямски джихад - джамаат муджахедин", информира БТА.  Задържаните са от централноазиатски произход и е възможно да са участвали в дейности по набиране на членове за международната терористична организация, посочи Федералната служба за сигурност.

Общинският съвет в Пловдив ще гледа отмяна на сделката за Панаира

https://www.24chasa.bg/novini/article/6192393

Общинският съвет в Пловдив ще гледа отмяна на сделката за ПанаираОтмяна на сделката с пловдивския панаир ще разгледа общинския съвет Пловдив, предаде БНТ.  По настояване на Изпълнителната комисия на ГЕРБ съветниците от партията ще отменят решението за придобиване на акции от Министерство на икономиката в Международен панаир Пловдив. Очаква се преразглеждане на решението и отказ от безвъзмездните акции.

Пускат движението през "Витиня" днес следобед

http://offnews.bg/news/n_1/n_654029.html

Движението през тунела "Витиня" на магистрала "Хемус" остава спряно и днес заради ремонт. Очаква се то да бъде възстановено след 17.00 часа.  Пътуващите между София и Варна минават по обходни маршрути. За леките коли и товарните автомобили с маса до 12 тона в посока Варна движението се отклонява от пътен възел "Витинска река" при 30-и километър на автомагистралата по пътя София - Ботевград, като връщането на магистралата ще става при пътната връзка при 35-и километър. Пътуващите към София се отклоняват при 35-и километър чрез временна връзка по пътя Ботевград - София и трафикът се включва отново в "Хемус" при пътен възел "Витинска река".

Луната е в Телец: Пирувайте със секс, но не хвърляйте пари на вятъра, защото...

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279259_%D0%9B%D1%83%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B5+%D0%B2+%D0%A2%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D1%86%3A+%D0%9F%D0%B8%D1%80%D1%83%D0%B2%D0%B0%D0%B9%D1%82%D0%B5+%D1%81%D1%8A%D1%81+%D1%81%D0%B5%D0%BA%D1%81%2C+%D0%BD%D0%BE+%D0%BD%D0

 Луната е в знак Телец - Внася някаква умиротвореност в живота. Хората стават леко апатични. Появява се незнайно откъде апатия и лека тъга. Идеално време за посещение на творчески вечери, концерти и театър. Полезно е да се занимавате с изкуство – да пишете стихове, да пеете песни да рисувате и др. подобни. Ако сега не дадете на струпаната вътре енергия да излезе чрез съзидателна творческа дейност, тя може да се обърне срещу самите вас и да намери изход чрез физическа болест или психично нарушение. Уязвими са гърлото, ендокринната система, органите на речта, челюсти, зъби, уши. 2 лунен ден (от 07:23 до 08:07ч на др. ден) - Символ на деня е рогът на изобилието. Ден за натрупване на енергия и осъзнаване на своите възможности. Подходящо е за гладуване и начало на диета. Трябва да бъдете добри и щедри. Вслушвайте се в своята интуиция. Да се избягват конфликтите, тъй като отнемат много енергия, необходима за други неща. Ако чувствате неприязън към някого, това е предупреждение, че сте на грешен път. Обърнете внимание на правилното приемане на даровете на деня. Необходимо е да се отбележи, че даровете на второто лунно денонощие идват само при тези, които са посветили предишният период на подробно планиране. Това се явява едновременно като награда за свършената работа и първо изпитание по пътя към достигане на целите. Отношения – Може да започнат в семейството реформи. Ако отдавна сте забелязали, че е време да промените нещо, то сега е този момент да го предприемете, особено що касае и другите членове на семейството. Всякакви новости, при разумно обяснение, ще бъдат приети без съпротивление и възражения. На всяка цена се старайте да избягвате конфликтите. Ако те започнат сега, ще продължат през целия месец. Секс – Втори лунен ден е празник за секса, затова той трябва да бъде празничен, забавен, оригинален. Това е най-доброто време да изпробвате нови сексуални техники, любовни игри, позиции. Идеалното време да добавите към сексуалния си живот нещо ново, неизвестно, нов нюанс, с една дума - нещо вълнуващо. Не се страхувайте да експериментирате. В крайна сметка добрият секс е творческият секс и колкото повече нови неща, толкова по-добре. Бизнес – Необходимо е повишаване на активната дейност. Добре съсредоточете всички сили в търсене на източник за финансиране на своя проект, уточняване на плановете, разработени от преди и формиране на материална база за бъдещи проекти. Благоприятно време за започване на нова политика на компанията. Добре е да се сключват сделки, да се подписват контракти, за установяване на нови делови връзки, вземане на работа на нови сътрудници. Тъщите и свекървите - В този ден зетьовете не изпитват особено почитание към тъщите. Отнасят се с лека небрежност към майките на съпругите си. Между снаха и свекърва пък сега цари здраво равнодушие една към друга. Нека да избягват да влизат в пререкание и да решават важни въпроси помежду си. Подстрижка – подобрява здравето и състоянието на всички органи на чувствата – очите, слуха, прочиства носовите канали. Освен това подобрява работата на отделителната и храносмилателната системи. След подстрижката в този ден, косите ви може да започнат да се навиват. Покупки – може да купувате само това, което ви е крайно необходимо. Сънища – Образите на сънищата ви могат да послужат като пряко указание как да действате, но трябва да ги тълкувате правилно, а не да ги приемате буквално. Сънищата биват конкретни и ярки, което улеснява тълкуването им.

 
Blitz.bg

Второто дело за присвояване срещу ген. Кирчо Киров започва днес

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/04/27/2960663_vtoroto_delo_za_prisvoiavane_sreshtu_gen_kircho_kirov/?ref=rss


В Софийския градски съд (СГС) започва днес второто дело за присвояване срещу ген. Кирчо Киров. През януари тази година стана известно, че докато чака развитие по първото дело срещу бившия шеф на Националната разузнавателна служба (НРС), което беше върнато от Върховния касационен съд (ВКС) заради процесуални нарушение, прокуратурата е внесла в съда второ сходно обвинение срещу него.

По първото дело срещу Киров, което се води във Военния съд и е за присвояване на 5 млн. лв....

Преглед на печата

http://www.cross.bg/zaglavie-gerb-chasa-1541445.html

/КРОСС/ Темата за прокурорската проверка в НЕК е сред водещите за печатните издания днес. Вестник "24 часа" поставя акцент върху това, че НЕК е ощетена с един милион лева от неизгодни договори с адвокатски кантори. "Разследват НЕК за договори с адвокати" пише на първа страница "Труд". "Обвинители в НЕК заради 19 договора", извежда в заглавие "Стандарт". "ГЕРБ нареди Пловдив да развали съдружието с Гергов в панаира", е голямото заглавие на "24 часа". Изданието цитира думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че няма да позволи името, авторитетът и честта на ГЕРБ да бъдат петнени заради лични икономически интереси. Водещата тема за вестник "Труд" е обира на КАТ в Благоевград. Изданието акцентира, че това е станало "под носа на КАТ" и обяснява, че крадецът е влачил с одеяло метален сейф с 15 хиляди лева. Вестник "Сега" извежда като водещо заглавие "Засега самолетите на ВВС няма да са шведски - остават съветски". Следващият кабинет ще решава за избора на "Грипен", уточнява всекидневникът.    

Топло и слънчево ще е днес, от събота започват валежи на запад

http://www.cross.bg/slunchevo-oblachnost-vyatur-1541359.html

/КРОСС/ Времето у нас ще е предимно слънчево. Сутринта по морския бряг ще се образува ниска слоеста облачност или мъгла. Ще духа слаб южен вятър. Минималните температури са между 6° и 11°, а максималните - между 22° и 27°, по-ниски - по крайбрежието на морето, 11°-14°. По Черноморието ще има ниска слоеста облачност или мъгла. Ще духа слаб до умерен вятър от юг-югоизток. Максималните температури на въздуха ще бъдат по-ниски: 11°-14°. Температурата на морската вода е 10°-11°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала. В планините ще бъде предимно слънчево, след обяд - с временни увеличения на облачността. Ще духа умерен вятър от запад-югозапад. Максимална температура на височина 1200 метра - около 16°, на 2000 метра - около 9°.Атмосферното налягане слабо ще се понижи, но ще е по-високо от средното за април. В петък ще се задържи топло за края на април, времето ще бъде предимно слънчево, с разкъсана висока облачност. Вятърът ще е слаб, от югоизток. В сутрешните часове по крайбрежието на морето ще бъде мъгливо или с ниска облачност. Минималните температури ще са между 6° и 11°, а максималните - между 22° и 27°. В събота в Източна България ще преобладава слънчево време. Над западните райони ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, след обяд на места ще превали и прегърми

И днес остава спряно движението през тунел "Витиня" на АМ "Хемус"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6192391

И днес остава спряно движението през тунел "Витиня" на АМ "Хемус"И днес движението в тунел "Витиня" на магистрала "Хемус" остава спряно. То трябва дая бъде възстановено след 17:00 часа, предаде БТА.  Причината са краткосрочни ремонтни дейности за подобряване състоянието на съоръжението и повишаване безопасността на движение автомобилите и ТИР-овете, пътуващи между София и Варна преминават по обходни маршрути.

Властта е като да пиеш джин на гладно

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6192080

Властта е като да пиеш джин на гладноВластта е като да пиеш джин на гладно - чувстваш се замаян, пиян си, губиш равновесие и накрая нараняваш себе си или околните. Това са думи на папа Франциск към участници в конференция във Ванкувър, но те звучат особено актуално за сегашната българска политическа действителност. Защото днес президентът ще връчи проучвателния мандат на ГЕРБ за

С над 1.5 млн. лв. Фондация "Америка за България" е подпомогнла културата и образованието във Варна

http://www.dnevnik.bg/morski/2017/04/27/2960766_s_nad_15_mln_lv_fondaciia_amerika_za_bulgariia_e/?ref=rss


С повече от 1.5 млн. лв. фондация "Америка за България" е подпомогнала развитието на културни и образователни проекти във Варна. Това каза Нанси Шилър, президент и главен изпълнителен директор на фондацията по време на срещата си с кмет на Варна Иван Портних.

""Америка за България" работи активно за провеждане във Варна на Академия за училищно лидерство и обучение на учители, с участие на експерти от педагогическите факултети на Колумбийския...

Най-важното от Варна във вчерашния 26 април

http://www.moreto.net/novini.php?n=349751

Удареното от волтова дъга във Варна момче е извън медикаментозна кома 14-годишният Дани, който бе ударен от волтова дъга, е изведен от медикаментозна кома. Момчето диша самостоятелно и е контактно. През днешния ден предстои операция на единия му крак, научи Moreto.

Днес празнуват 8 прекрасни български имена, черпи и български монарх

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279258_%D0%94%D0%BD%D0%B5%D1%81+%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BD%D1%83%D0%B2%D0%B0%D1%82+8+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%81%D0%BD%D0%B8+%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%B8%D0%BC%D0%B

 На 27 април празник честват именници с красиви имена. Почитаме важна личност, свързана с Иисус Христос и с неговите последователи. Честит Имен Ден! На 27 април почитаме един от най-близките последователи на Иисус Христос – Свети Симеон, когото наричали брат Господен, но само  по плът. Казано по друг начин, Свети Симеон бил племенник на Свети Йосиф – обручника на Дева Мария. Ако Иисус Христос беше син на Свети Йосиф, а не Син Божий, Свети Симеон щеше да бъде негов първи братовчед. Свети Симеон е син на Клеопа и брат на Свети апостол Яков – първият епископ на Йерусалим. Бидейки толкова близо до Иисус Христос в семейно отношение, Свети Симеон и неговият брат Свети Яков станали едни от най-близките последователи на Сина Божий. След като Христос възкръснал, а на 40 ден се възнесъл на Небесата, Светият дух осенил неговите апостоли и ученици. Те започнали да говорят различни чужди езици и се пръснали по света, за да разпространяват словото Божие. Към земите на България се отправили Свети Ерм, Свети Андрей Първозвани и Свети Павел. После те също се отправили в други точки на Европа, но е чест, че по нашите земи са ходили тези най-свети мъже. Свети Симеон се установил в Юдея и там проповядвал знанията, придобити от беседите на Иисус Христос. Неговият брат Яков бил избран за епископ на Йерусалим. През 63 г. сл. Хр. Свети Яков бил убит от неверниците с камъни. Християните избрали неговия брат Свети Симеон да заеме длъжността епископ на Йерусалим. Започнала войната между юдеите и римляните, за която Иисус Христос говорил в храма на Велики вторник. Той предсказал пагубно бъдеще за Йерусалим. Първата стъпка към това пагубно бъдеще била именно тази война, която завършила с разрушаване на храма и на самия Йерусалим. Населението, което оцеляло по време на войната, напуснало руините и се установило в гр. Пела. Когато римляните превзели града на градовете Йерусалим, те започнали да издирват дали не са останали живи наследници от Давидовия род, защото се страхували да не бъде възстановено царството на юдеите. Войниците завели при градоначалника Свети Симеон, който вече от няколко години бил епископ и се ползвал с уважението на християните. Римлянинът градоначалник направил опит да накара Свети Симеон да се отрече от своята вяра, на която служил толкова дълги години.  Той отказал и бил осъден на изтезания, които приел с подобаващо християнско достойнство. През 107 г. Свети Симеон бил разпънат на кръст като Иисус Христос, Свети Петър, Свети Андрей  и други мъченици. Имен ден празнуват: Симеон, Симона, Симон, Симеонка, Мони, Монка, Мончо, Моника. 

 
Blitz.bg

Днес ще е предимно слънчево, максималните температури ще са между 22° и 27°

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279257_%D0%94%D0%BD%D0%B5%D1%81+%D1%89%D0%B5+%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%BC%D0%BD%D0%BE+%D1%81%D0%BB%D1%8A%D0%BD%D1%87%D0%B5%D0%B2%D0%BE%2C+%D0%BC%D0%B0%D0%BA%D1%81%D0%B8%D0%BC%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D1

 Днес ще е предимно слънчево. Сутринта по морския бряг ще се образува ниска слоеста облачност или мъгла. Това съобщи за Агенция „Фокус” дежурният синоптик Мартин Славчев от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при Българската академия на науките (БАН). Ще духа слаб южен вятър. Максималните температури ще са между 22° и 27°, по-ниски по крайбрежието на морето. Атмосферното налягане слабо ще се понижи, но ще е по-високо от средното за април. 
По Черноморието ще има ниска слоеста облачност или мъгла. Ще духа слаб до умерен вятър от юг-югоизток. Максималните температури на въздуха ще бъдат по-ниски: 11°-14°. Температура на морската вода е 10°-11°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала. 
В планините ще бъде предимно слънчево, след обяд с временни увеличения на облачността. Ще духа умерен вятър от запад-югозапад. Максимална температура на височина 1200 метра – около 16°, на 2000 метра – около 9°.

Чистката не спира: Отстраниха над 9000 турски полицаи

https://vesti.bg/sviat/balkani/chistkata-ne-spira-otstraniha-nad-9000-turski-policai-6068427

Мерките са заради предполагаеми връзки на униформените с движението на Фетуллах Гюлен

Президентът връчва на ГЕРБ мандат за съставяне на правителство

http://offnews.bg/news/n_1/n_654028.html

Президентът Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който е и кандидат за премиер. Церемонията по даването на мандата ще се проведе в сградата на президентството в 10.30 часа днес.  Седмица след връчване на мандата Борисов трябва да представи структура и състав на кабинета си или да върне мандата. Очаква се министрите в третия кабинет на Борисов да бъдат окончателно решени на 3 май, а в следващия ден правителството да положи клетва пред парламента.

Официално. ГЕРБ и "Обединени патриоти" подписаха

http://clubz.bg/53276-oficialno_gerb_i_obedineni_patrioti_podpisaha

ГЕРБ и Обединените патриоти подписаха коалиционното споразумение в 10,15 часа в Народното събрание.

"Честито на целия български народ", обяви лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

Министър-председател, четирима вицепремиери и 17 министри ще е структурата на МС. Решенията ще се вземат с консенсус Коалиционен съвет от шест души ще решава въпросите на управлението, ще се събира вероятно всяка седмица

"Идеята е да играем отборно", каза лидерът на "Атака" Волен Сидеров.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и Цветан Цветанов напуснаха мълчаливо и оставиха тримата лидери на Обединените патриоти да отговарят на въпросите на журналистите.

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов обясни, че споразумението регламентира начина на взимане на решение, структурата на Министерския съвет и други подробности, "които са важни за функционирането и диалога в една парламентарна коалиция".

"В това коалиционно споразумение сме фиксирали един министър-председател, четирима вицепремиери и 17 министри", обясни Каракачанов.

Има идея един от вицепремиерите да отговаря за председателството на ЕС.

Симеонов допълни, че разпределението на министерствата между коалиционните партньори ще бъде оповестено в отделен анекс, който тепърва предстои да се изготви. Очаква се той да е готов в началото на май.

Патриотите прогнозираха, че мандатът за съставяне на правителство ще бъде успешно изпълнен в рамките на една седмица.

Eто и пълният и окончателен текст на споразумението:

„Час по живеене“ и човечност проведоха ученици от СУ „Иван Вазов“

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/FMab5zUuo3E/

Учениците от 5 „А” клас на СУ ”Иван Вазов” Поморие с класен ръководител Кристиян Панайотов проведоха един нестандартен, но полезен „Час по живеене“, по инициатива на НЧ „Просвета 1888”.

18 момчета и 5 момичета усвоиха знания относно видовете поведение, придобиха умения да ги разграничават и да отстояват позициите си без да проявяват агресия.  С помощта на психолога Диана Апостолова учениците влязоха в различни роли /на родители, учители, малки деца/ и разбраха, че за ефективното общуване са особено важни емоционалната интелигентност, себепознанието и самоконтролът.

Ролевите игри се проведоха тази седмица в слънчевата атмосфера на читалищната Арт библиотека. Чрез разиграните казуси петокласниците осъзнаха защо е добре да проявяват търпение към чувствата на другите и защо родители, учители и деца трябва да си сътрудничат. Идеята на провелия се тренинг бе младежите да овладеят способи за справяне с проблемите и тревогите, които ги сполетяват в тази възраст.

„След като децата съумяха да влязат в ролята на възрастни, ред е на възрастните да влязат в ролята на децата, за да ги разбират по-добре“, споделиха организаторите с обещание за още подобни срещи.

Президентът Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство

https://www.24chasa.bg/novini/article/6192380

Президентът Радев ще връчи мандат за съставяне на правителствоПрезидентът Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на Бойко Борисов, кандидат за министър-председател, посочен от най-голямата парламентарна група в 44-то Народно събрание. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Връчването на мандата ще се състои днес, от 10.30 часа на „Дондуков“ 2.

Момчета с маски и агнешки главички пред ВСС (СНИМКИ)

http://clubz.bg/53275-momcheta_s_maski_i_agneshki_glavichki_pred_vss_snimki

Висшият съдебен съвет (ВСС) започна ключово заседание на пленума си. Сред предложените точки в дневния ред са проверка на Сотир Цацаров и срещата му в ЦУМ, както и на Лозан Панов - по обвинения в намеса в избора на съдии за членове на ВСС. 

Тази сутрин Панов призова пред бТВ да бъде изяснено всичко около срещата на Сотир Цацаров, Георги Гергов и Сашо Дончев в ЦУМ.

Вчера пък Ясен Тодоров призова Панов да си подаде оставката. 

Тази сутрин пред ВСС участниците в заседанието бяха посрещнати от десетина млади момчета, с обичайните тъмни дрехи, фитнес-фигури и татуировки. Всички те бяха мълчаливи и не казаха за какво са тук. Те носеха маски, а в ръцете си държаха агнешки главички - истински, току-що извадени от месарски магазин. Изразът "агнешки главички" се употребява от медиите на Пеевски по адрес на Христо Иванов, Иво Прокопиев и други критици на съдебната система. 

Организирането на контра-протести е обичайно за тротоара пред ВСС. Винаги, когато има въпросителни към главния прокурор Сотир Цацаров или някой от вярното му мнозинство във ВСС, се появяват десетина мълчаливи момчета на протест.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ

 

Аз вярвам в късмета: как иначе...

http://www.cross.bg/inache-vyarvam-kusmeta-1541372.html

/КРОСС/ "Аз вярвам в късмета: как иначе бихте могли да обясните успеха на тези, които не харесвате?" - Жан Кокто

“Алфа рисърч” празнува 20-годишен юбилей

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6191980

“Алфа рисърч” празнува 20-годишен юбилейСоциологическата агенция “Алфа рисърч”, която се слави с едни от най-точните изборни прогнози, празнува днес своята 20-годишнина в “Квадрат 500”. От създаването си през 1997 г. до днес “Алфа рисърч” е провела над 1500 социологически и маркетингови проучвания. На снимките: управителите на агенцията Боряна Димитрова и Станислав Стоянов.

Днес ще е слънчево с максимални температури между 22° и 27°

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6192372

Днес ще е слънчево с максимални температури между 22° и 27°Днес ще е предимно слънчево. Сутринта по морския бряг ще се образува ниска слоеста облачност или мъгла. Това съобщи за Агенция „Фокус” дежурният синоптик Мартин Славчев от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при Българската академия на науките (БАН). Ще духа слаб южен вятър. Максималните температури ще са между 22° и 27°,

Юноши старша възраст на Поморие с равенство срещу лидера

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/Ny5STRiAlRs/

Юноши старша възраст на ОФК “Поморие” прие на своя стадион отбора на “Черноморец 1919″ /Бургас/ на 26 април. Мачът бе истинско дерби, с много оспорвани моменти и обрати в резултата. В крайна сметка след много пропуски и на двата тима, срещата закономерно завърши с равенство 2:2. Голмайстори за Поморие са Пламен Любенов и Калоян Стоянджов.

Откъс от "Големият регрес: Международен дебат за духовната ситуация на времето"

http://www.dnevnik.bg/kultura/2017/04/27/2960058_otkus_ot_golemiiat_regres_mejdunaroden_debat_za/?ref=rss


Излезе книгата "Големият регрес: Международен дебат за духовната ситуация на времето" /издателска къща "Критика и Хуманизъм"/. Тя съдържа 15 есета от автори - признати авторитети в социалните науки. Това са: Арджун Ападурай, Зигмунт Бауман (последен текст на мислителя преди смъртта му), Давид ван Рейбрук, Донатела дела Порта, Славой Жижек, Ева Илуз, Иван Кръстев, Бруно Латур, Пол Мейсън, Роберт Мизик, Панкаж Мишра, Оливер Нахтвай, Сесар Рендуелес, Нанси Фрейзър, Волфганг...

Пътна обстановка в страната - 27 април

http://www.moreto.net/novini.php?n=349812

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия“: Област Бургас: до 28.04.2017 г. от п.в. „Карнобат“ до п.в. „Ветрен“ от км 325 до км 359 псе извършва изрязване и почистване на храсти в двете посоки, в участъка от км 335 до км 350 Вратица-п.

27 април в годините назад

http://www.cross.bg/svetovna-vtorata-voiina-1541374.html

/КРОСС/ 1124 г. - Дейвид I става крал на Шотландия.1296 г. - Битката при Дънбар: Шотландците са разгромени от английския крал Едуард I.1521 г. - Изследователят Фернандо Магелан е убит в битка на Филипините.1570 г. - Папа Пий V отлъчва английската кралица Елизабет_I от църквата.1644 г. - В Канада започва да се засява пшеница.1667 г. - Джон Милтън продава авторските права на Изгубеният рай за 10 английски паунда.1810 г. - Лудвиг ван Бетовен завършва прочутото си произведение за пиано "На Елиза".1840 г. - Започва се изграждането на Уестминстърски дворец, Лондон.1865 г. - Параходът Султана експлодира и потъва в река Мисисипи с 2300 души на борда, от които загиват 1700.1881 г. - Александър Батенберг разпуска второто ОНС, уволнява правителството на Петко Каравелов и назначава нов служебен кабинет начело с руския генерал Казимир Ернрот.1909 г. - Антиправителствени турски войски влизат в Цариград, свалят от власт султан Абдул Хамид II и султан става брат му Мехмед V.1940 г. - Втората световна война: Хайнрих Химлер издава заповед за строителството на Аушвиц - първият концлагер, предназначен за масово унищожение.1941 г. - Втората световна война: Гърция капитулира пред Нацистка Германия.1945 г. - Втората световна война: Съюзниците отхвърлят предложението на Хитлер за мир и искат безусловна капитулация на Германия.1945 г. - Втората световна война: Финландия е освободена изцяло от германско военно присъствие.1947 г

Предстоящи събития днес

http://www.cross.bg/chasa-sofiyaot-provede-1541371.html

/КРОСС/ ***София.От 10.30 часа на „Дондуков" 2 президентът Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на Бойко Борисов, кандидат за министър-председател, посочен от най-голямата парламентарна група в 44-то Народно събрание. ***София.От 09.00 часа ще започне редовното заседание на Народното събрание. ***София.От 11.00 часа в сградата на Министерството на здравеопазването Вицепремиерът по социални политики и министър на здравеопазването Илко Семерджиев и екипът му ще дадат пресконференция, на която ще представят отчет за мандата си. ***София.От 11.00 часа в Ротондата на Министерството на образованието и науката ще се проведе церемонията по връчване на наградите и грамотите на победителите във финала на Националния конкурс „Млади таланти - 2017". ***София.От 12.00 часа в сградата на Министерство на енергетиката (ул. „Триадица" 8, зала 821) министър Николай Павлов и неговия екип ще дадат пресконференция по актуални теми от областта на енергетиката. ***София.От 09.00 часа в зали „Средец" и „Сердика" на София Хотел Балкан ще бъде проведе 19-ият финансов технологичен форум Модерната финансова институция - дигитализация и ефективност в действие. ***София.От 09.30 часа в заседателната зала в сградата на ВСС (ул. „Екзарх Йосиф 12), Пленумът на Висшия съдебен съвет ще проведе редовното си заседание. ***София.От 09

Превръщат в дискотека “Арена Армеец” заради Саманта Фокс, Сандра и Си Си Кеч

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6192008

Превръщат  в дискотека “Арена Армеец” заради Саманта Фокс, Сандра и Си Си КечКонцертът на трите певици с хитовете им от 80-те години ще бъде на 29 април Саманта Фокс, Сандра и Си Си Кеч ще направят общ концерт в зала “Арена Армеец” на 29 април. Трите диви от диско ерата вече са правили у нас концерти, но поотделно. За първи път ще излязат заедно на една сцена в София. Концертът е първото издание на шоуто Hits Only,

САЩ, Канада и Мексико са се споразумели за бързо предоговаряне на НАФТА

https://www.24chasa.bg/novini/article/6192368

САЩ, Канада и Мексико са се споразумели за бързо предоговаряне на НАФТААмериканският президент Доналд Тръмп е заявил днес в телефонен разговор с лидерите на Канада и Мексико, че няма да изтегля САЩ от Северноамериканското споразумение за свободна търговия (НАФТА), предаде БТА.  Президентът Тръмп се съгласи засега да не прекратява действието на НАФТА, се посочва в изявление на Белия дом, цитирано от Асошиейтед прес.

Подслушване на килограм, включително на дипломати

http://pogled.info/bulgarski/podslushvane-na-kilogram-vklyuchitelno-na-diplomati.85156

/Поглед.инфо/ Доклад на Софийски градски съд открехна „кутията на Пандора“. Председателят му Калоян Топалов е категоричен: На фона на констатациите в документа, нарушението, за което Владимира Янева беше осъдена, е като пролетен бриз в сравнение с урагана „Катрина“

Първите 100 дена на Тръмп като президент в 10 знакови туита

http://pogled.info/svetoven/amerika/parvite-100-dena-na-tramp-kato-prezident-v-10-znakovi-tuita.85157

/Поглед.инфо/ Откакто встъпи в длъжност, американският президент Доналд Тръмп използва социалната мрежа „Туитър” като платформа на гръмките си позиции по всички възможни теми – от мнението си за геополитическите съперници на Америка до личните си свади с личности като Арнолд Шварценегер.

Израелски въздушен удар срещу летище край Дамаск

http://pogled.info/svetoven/izraelski-vazdushen-udar-sreshtu-letishte-krai-damask.85158

/Поглед.инфо/ Взривът край Дамаск „вероятно“ е плод на израелски удар, твърди телевизията на ливанската шиитска организация „Хизболах“.

Референдумът в Турция доказа рухването на статуквото

http://pogled.info/svetoven/referendumat-v-turtsiya-dokaza-ruhvaneto-na-statukvoto.85159

/Поглед.инфо/ Резултатът от турския вот за конституционни промени, независимо от продължителните твърдения за измами, представлява допълнително доказателство за рухването на световното статукво.

Венецуела ще напусне Организацията на американските държави

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279256_%D0%92%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%86%D1%83%D0%B5%D0%BB%D0%B0+%D1%89%D0%B5+%D0%BD%D0%B0%D0%BF%D1%83%D1%81%D0%BD%D0%B5+%D0%9E%D1%80%D0%B3%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%B0

 Представители на Венецуела заявиха, че страната напуска Организацията на американските държави (OEA), тъй като властите в Каракас са разгневени от натиска от страна на организацията относно това как венецуелското правителство се справя политическата криза, предава AFP.
Венецуелският министър на външните работи коментира, че правителството ще стартира двугодишен процес за напускане на базираната във Вашингтон регионална дипломатическа група. Той уточни, че по инструкции от президента Николас Мадуро правителството ще представи писмо с оплакване към OEA и че ще започне процеса, който ще отнеме 24 месеца.
OEA и други международни органи изразиха опасения относно състоянието на демокрацията във Венецуела, където държавният глава Мадуро устоява на натиска на опозицията, която опитва да го свали от поста.
Досега за този месец в страната бяха убити 28 души, някои от които разстреляни, по време на антиправителствени протести, които прераснаха в сблъсъци с жандармерията.

Превод и редакция: Цветан Петров

Без ток днес във Варна и областта ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=349811

Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, днес - 27 април ще бъде прекъснато електрозахранването в няколко района на Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък: - от 09:00 ч.

Нов хотел до минералната баня в Банкя ще я спасява от разруха

http://offnews.bg/news/n_1/n_653934.html

Пореден опит да реши проблема със 100-годишната минерална баня в Банкя ще направи Столичният общински съвет на заседанието си днес.  Новото предложение на районния кмет Рангел Марков и съветникът от ГЕРБ Ана Стойкова предвижда да се построи спа хотел с подземна топла връзка с  Централната минерална баня в Банкя. СОС ще възложи на кмета Йорданка Фандъкова да организира конкурс за учредяване на право на строеж за срок от 35 години с начална конкурсна цена не по-малко от 9 738 000 с ДДС. Строителството трябва да завърши за три години, предназначението на балнеоложкия комплекс да не може да се променя за срока на правото на строеж.  Хотелът ще е със застроена площ 1491 кв. м и 5 218 кв. м с басейни с плажна зона към тях и озеленяване, летен театър с минимум 200 седящи места и паркинг в подземната част. Получените 10 млн. лв. пък ще бъдат изразходвани целево за консервация, реставрация и социализация на сградата на Централната минерална баня в Банкя. През 2015 г. Столичният общински съвет откри процедура за концесия за строителство на градски балнеоложки комплекс и консервация, реставрация и социализация на сградата на Централната минерална баня в Банкя и строителство на балнеоложки хотел. Въпреки неколкократно удължените срокове оферти не бяха подадени, което наложи концесионната процедура да бъде прекратена.  Минералната баня в Банкя е построена през 1910 г. и е паметник на културата, но от 2000 г. е затворена. Към момента сградата не се използва и е пред срутване.  На икономическа комисия вчера съветниците приеха, че районният кмет в Банкя ще бъде задължен в срок от три месеца след получаване на парите да предприеме съответните действия за възстановяването на банята, както и че местните жители ще могат да я ползват при преференциални условия. 

Голяма експлозия и пожар на летището в Дамаск

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279255_%D0%93%D0%BE%D0%BB%D1%8F%D0%BC%D0%B0+%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%BF%D0%BB%D0%BE%D0%B7%D0%B8%D1%8F+%D0%B8+%D0%BF%D0%BE%D0%B6%D0%B0%D1%80+%D0%BD%D0%B0+%D0%BB%D0%B5%D1%82%D0%B8%D1%89%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%B2+%D0%94%D0%

 Силна експлозия разтърси района на международното летище в сирийската столица Дамаск, последвана от пожар на същото място, съобщава агенция Reuters, позовавайки се на „Сирийска обсерватория за правата на човека“. Причината за взрива засега не е ясна.

Превод и редакция: Цветан Петров

Китайският футболен шампион е пред наказание заради транспарант срещу "британските кучета"

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/04/27/2960590_kitaiskiiat_futbolen_shampion_e_pred_nakazanie_zaradi/?ref=rss


Китайският футболен шампион "Гуанджоу евъргранде" може да получи наказание, след като фенове на отбора издигнаха транспарант срещу движението за независимост на Хонконг.

Азиатската футболна конфедерация (AFC) е започнала разследване. Транспарантът беше издигнат по време на двубоя от азиатската шампионска лига между "Гуанджоу" и шампиона на Хонконг "Ийстърн", спечелен с 6:0 от отбора на Луиш Фелипе Сколари.

Надписът...

Радев ще връчи мандата за третия кабинет на Бойко Борисов

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/04/27/2960692_radev_shte_vruchi_mandata_za_tretiia_kabinet_na_boiko/?ref=rss


Президентът Румен Радев ще връчи днес мандат за съставяне на правителство на Бойко Борисов. Той е кандидат за министър-председател, посочен от най-голямата парламентарна група в 44-то Народно събрание – ГЕРБ.

Според Конституцията Борисов ще има 7 дни за да предложи състав на кабинета. След това президентът трябва да възложи на Народното събрание кабинетът да бъде гласуван.

Министрите в кабинета "Борисов 3" може да бъдат обсъждани от...

Планът на папата за диалог с исляма среща съпротива

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/04/27/2960567_planut_na_papata_za_dialog_s_isliama_sreshta_suprotiva/?ref=rss


Папа Франциск се надява да подобри отношенията с мюсюлманите при своето пътуване в Египет в петък, но е подложен на критики от консерваторите в църквата за това, че се среща с ислямски религиозни лидери след поредица от смъртоносни нападения срещу християни.

Франциск каза във видеопослание до египетския народ във вторник, че светът е "разкъсван от сляпо насилие, което измъчва и сърцето на вашата скъпа страна", и каза, че се надява пътуването му да помогне за...

Св. свщмчк Симеон, брат Господен по плът

http://www.cross.bg/simeon-brat-plut-1541373.html

/КРОСС/ Житие на св. свещеномъченик Симеон, брат Господен по плът Свети Симеон, наречен брат Господен по плът, е бил сродник на Иисус Христос, а не Негов брат в прекия смисъл на думата. Той е бил син на Клеопа, брата на Йосиф Обручник, и брат на свети апостол Яков, първият иерусалимски епископ. След възнесението на Спасителя св. Симеон проповядвал Евангелието в Юдея. През 62 или 63 година неговият брат, йерусалимският епископ Яков, бил убит с камъни. На негово място йерусалимските християни избрали Симеона, който според древното църковно предание управлявал йерусалимската църква повече от 40 година. През време на юдейската война, която завършила с разрушаването на Йерусалим и храма от Веспасиан и Тит (70 г.), Симеон заминал заедно с другите християни за град Пела, който се намирал на изток от р. Йордан и бил подвластен на Ирод Агрипа II. След това пак се върнал в Йерусалим и управлявал църквата до смъртта си. Като превзели Юдея, римляните преследвали потомците на Давидовия род. Те се страхували да не би някой от потомците на Давид да организира юдеите, да се обяви срещу кесаря и да възстанови юдейското царство. Като довели Симеона при царския наместник Атика, римляните се опитали да го принудят да се отрече от вярата си в Христа, като употребили отначало съвети и заплахи, а после и мъчения. Тогава Симеон бил на около 120 години. Но въпреки старостта, той твърдо понасял страданията и останал верен на своите християнски убеждения

Прогноза за времето - 27 април (четвъртък)

https://www.actualno.com/society/prognoza-za-vremeto-27-april-chetvyrtyk-news_608173.html

Днес ще е предимно слънчево. Сутринта по морския бряг ще се образува ниска слоеста облачност или мъгла. Ще духа слаб южен вятър. Минималните температури ще са между 6° и 11°, а максималните – между 22° и 27°, по-ниски - по крайбрежието на морето, 11°-14°. Това съобщи Боря

Сергей Бабурин: Европа ще стане мюсюлманска до 50 години, ако православието не ѝ помогне

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6192139

Сергей Бабурин: Европа ще стане мюсюлманска до 50 години, ако православието не и&#768; помогнеАнглосаксонската цивилизация се страхува от единството на славянските народи.  Санкциите срещу Русия насърчиха производството ни, казва в интервю за "24 часа" президентът на Международната славянска академия и бивш зам.-председател на държавната Дума  -Проф. Бабурин, бяхте на конференцията “Славянска духовност и национална идентичност” в София.

Стоте дни на Доналд Тръмп – хаотичното откриване на властта

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279254_%D0%A1%D1%82%D0%BE%D1%82%D0%B5+%D0%B4%D0%BD%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D0%94%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B4+%D0%A2%D1%80%D1%8A%D0%BC%D0%BF+%E2%80%93+%D1%85%D0%B0%D0%BE%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%BE%

 Той е осъзнал очевидното – че заема изключително труден пост

От поражения към промени на позиции – Доналд Тръмп преминава тежко обучение как се управлява. Макар че показва способност да еволюира, той не е успял истински да установи един “нов” Тръмп с постоянна доктрина и президентски стил.

С наближаването на символичния етап на първите 100 дни от управлението му, които се навършват в събота, равносметката е жестока за този, който обещаваше на американците да “печелят, печелят, печелят”. На този стадий от мандата си той е най-непопулярният президент в съвременната история на САЩ, макар че твърдите му привърженици засега му остават верни.

Седемдесетгодишният бизнесмен, чието избиране предизвика ударна вълна в цял свят, продължава гласовито да защитава импулсивния, инстинктивния, непредвидимия подход.

Бившият антисистемен кандидат, който обещаваше да разтърси Вашингтон, обаче признава също, със смесица от наивност и шмекеруване, че е осъзнал нещо очевидно – че заема изключително труден пост.
Само за няколко седмици той получи звучни шамари от съда за указите си за визите за мигранти и от Конгреса за реформата на здравното осигуряване.

“Никой не знаеше, че здравната система е толкова сложна”, казва насред опита си за реформа на “Обамакеър”, знаковия закон на предшественика му демократ.

“След като слушах в продължение на десет минути, осъзнах, че не е толкова лесно”, заявява Тръмп след срещата си с китайския президент Си Цзинпин по повод трънливия севернокорейски проблем.

Изискванията и ограниченията на Овалния кабинет, където всяка дума е от значение, силно се различават от тези на предизборната естрада.

Кого да слушаш? Към кого да се обърнеш? Какъв баланс на силите да установиш с Конгреса, въпреки че в случая той се контролира от собствения ти лагер? Какво пространство на действие да се отпусне на двата мастодонта – Пентагона и Държавния департамент?

Всичките му предшественици са го казвали – настаняването на “Пенсилвания авеню” номер 1600 действа като шок.

“Има нещо много специално в работата на президента – имате някакъв светоглед с пристигането си, а после натискът върху този пост, световните реалности силно се различават от това, което сте си мислели”, обобщи преди няколко дни Джордж Буш-син.

Извън неизменния му вкус към резки туитове рано сутрин, Доналд Тръмп еволюира.

Както в избора на екипи, така и в някои решения се очертава някаква форма на превръщане в президент, макар и да остава колеблива.

“Променям се, гъвкав съм и се гордея с това”, казва той малко преди да нанесе въздушни удари срещу режима на Башар Асад в Сирия.

По теми като Китай, Русия или НАТО завоите му на 180 градуса в някаква степен успокоиха част от страната, както и съюзниците на САЩ.

“Неотдавнашните обрати в позициите на Тръмп заслужават да бъдат “предпазливо” приветствани”, обобщи с изненадваща формулировка в. “Вашингтон пост”.

Този подход обаче крие и рискове.

От Сирия до Северна Корея – какъв е рискът да бъдат въвлечени САЩ във военен конфликт с непредвидим изход, срещу какъвто той предупреждаваше в предизборната кампания? Как би реагирал американският президент на терористично нападение на американска земя?

Като форма и словесност редица епизоди напомнят също, понякога зрелищно, че Доналд Тръмп е необичаен президент в историята на Америка.

Например в смущаващото интервю, което даде за сп. “Тайм” в края на март и в което защитава едно по едно всичките си спорни, чудати или направо неверни твърдения: “Какво да ви кажа? Имам тенденция да излизам прав.”

Една история за "монахините" и тревата

https://vesti.bg/sviat/amerika/edna-istoriia-za-monahinite-i-trevata-6068354

От тревата сестрите произвеждат кремове, лосиони и друга козметика

Милиони долари не стигат на НАСА да направи навреме нови скафандри

https://www.actualno.com/cosmos/milioni-dolari-ne-stigat-na-nasa-da-napravi-navreme-novi-skafandri-news_608186.html

НАСА е закъсняла с няколко години да подготви ново поколение космически скафандри, въпреки че вече има похарчени за този проект 200 млн. долара, предаде БГНЕС. Астронавтите на Международната космическа станция си служат с големи скафандри, разработени преди 40 години. Те отд

27 април в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=349810

Събития: 1124 г. – Дейвид I става крал на Шотландия. 1296 г. – Битката при Дънбар: Шотландците са разгромени от английския крал Едуард I. 1521 г. – Изследователят Фернандо Магелан е убит в битка на Филипините. 1570 г.

Започна голямото орязване на данъци в САЩ

https://vesti.bg/sviat/amerika/zapochna-goliamoto-oriazvane-na-danyci-v-sasht-6068426

Администрацията на Тръмп представи план за сериозно намаляване на ставките върху доходите на физически лица и корпоративните приходи

500 евро минимална пенсия одобри Любляна

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279253_500+%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE+%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D0%BC%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D0%B5%D0%BD%D1%81%D0%B8%D1%8F+%D0%BE%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B8+%D0%9B%D1%8E%D0%B1%D0%BB%D1%8F%D0%BD%D0%B0

 Словенският парламент прие без нито един глас против промени в Закона за пенсионното и инвалидното осигуряване, според които пенсионерите, изпълнили всички условия за пенсия за възраст, ще имат гарантирана пенсия от 500 евро, съобщи белградският вестник "Политика". Целта на закона е да осигури минималните пенсии в страната да бъдат с такъв размер, че бедните пенсионери да не трябва да търсят от държавата допълнителни помощи. Минимална пенсия от 500 евро на правителството ще получават около 45 200 словенски пенсионери.
 

Лазар Лазаров: Търгът за "Марица" е спечелен по най-ниската цена

http://clubz.bg/53274-lazar_lazarov_tyrgyt_za_marica_e_spechelen_po_naj_niskata_cena

Лазар Лазаров. Снимка БГНЕС

Извънредният ремонт на автомагистрала "Марица" е законно възложен по стандартния начин, заяви в ефира на БНТ днес бившият шеф на Агенция "Пътна инфраструктура" Лазар Лазаров.

Поръчката е възложена след изготвянето и провеждането на открита процедура за избор на проектант и изпълнител, тъй като поръчката е за инженеринг на този обект", обясни той.

Според прокуратурата обаче търгът е направен така, че да бъде спечелен от една компания. Лазаров заяви, че е спечелила фирмата, предлагаща най-ниска цена - 51 млн. лв., но от обвинението твърдят, че това е предварително уговорено.

"С ръководството на "Пътища-Пловдив", както и с всички фирми, които работят на обекта, сме имали редица срещи, но няма как да има среща, на която да се обсъждат цени и как да се спечели поръчката", каза още Лазаров.

Той разказа, че още през 2013-2014 г. ръководството на АПИ възлага проверка на исканията на основния изпълнител. По негови думи се е доказало, че тези искания са основателни и на базата на това се обявява открита обществена поръчка, тъй като дейностите са различни от стандартните дейности, които са необходими при изграждането на магистрала, и цената не е изключително ясна.

"Още през 2011-2012 г. италианската компания сезира пътната агенция, но основно през 2013-2014 г. за възникнали форсмажори по трасето на АМ „Марица“ и пропуски в проекта по отношение на геологията, която е извършена. По основния договор им дава това право и те на базата на това искат още 70-80 милиона като компенсации за настъпили вреди. За всяко нещо има документи“, каза още бившият директор на АПИ.

На 27 април рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6191970

На 27 април рожден ден имат Любомир Левчев, поет, писател Александър Томов, бизнесмен, бивш президент на ЦСКА Владимир Карамазов, актьор Деница Александрова-Митрова, зам.-министър на правосъдието Георги Андреев, депутат в 44-ото НС Акад. Георги Милошев, геофизик Николай Николов, член на Комисията за конфликт на интереси Радослав Лукаев, тенисист Д-р Цветан Ценков, лекар,

ГЕРБ закри парламентарната комисия за контрол над КЕВР

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279252_%D0%93%D0%95%D0%A0%D0%91+%D0%B7%D0%B0%D0%BA%D1%80%D0%B8+%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%BB%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%81%D0%B8%D1%8F+%D0%B7%D0%B0+%D0%BA

 Приемането на новия правилник за дейността на Народното събрание скара депутатите. Предложението на Данаил Кирилов от ГЕРБ в 44-тото НС няма да има Комисия за наблюдение на дейността на КЕВР бе подкрепено от 135 депутати, само 75 бяха "против". Отпадането на контрола над КЕВР бе обосновано с искането парламентарните комисии да останат 23. Това бе невъзможно, след като депутатите решиха да има ново звено, което ще наблюдава приходните агенции, борбата с контрабандата и сивата икономика. "Молбата ми е да се насочим към прагматичния ефект, а не към фаворизиране на структурата. Съображенията са изцяло функционални, няма да успеем да покрием 24 комисии", обоснова се Кирилов. Валери Симеонов го подкрепи, като заяви, че КЕВР може да се следи от енергийната комисия.

"Едва ли има друг регулаторен орган, чиито решения по същество да касаят толкова граждани. Ако комисията отпадне, гражданите ще изтълкуват това като знак, че нещо се укрива или прикрива", предупреди Жельо Бойчев от БСП. "Честито на управляващите. Честита ви нова коалиция, видя се, че с първите гласувания тя работи срещу интересите на народа", възмути се колегата му Манол Генов. Зам.-председателят на "БСП за България" Крум Зарков определи като грешка отпадането на комисията. В следващите месеци случващото се в КЕВР по отношение на цените ще бъде обществен въпрос от огромно значение, заяви той и съжали, че вместо да се даде форум, където да се говори за тези проблеми, управляващите се правят на "дръж ми шапката". "На комисията й беше необходимо да няма НС, за да направи резките промени в цените. Те дойдоха точно когато нямаше наблюдение в комисията", обобщи и Антон Кутев. Той подчерта, че във времена, когато прокуратурата разследва КЕВР и се очаква повишаване на цените, трябва да има парламентарно наблюдение на регулатора.
Остра полемика имаше около новосформираната комисия. Ефективната борба, работата по намаляване на сивия сектор, предотвратяването и противодействието на контрабандата се прави от изпълнителната власт, а не от комисия, подчерта Красимир Янков. Той призова ГЕРБ и патриотите да помислят за съответните лостове, след като признават, че има сив сектор. Изявлението му вбеси Снежана Дукова от ГЕРБ, която намеси "чинията" на Бузлуджа и прати социалистите "да се качат на нея". От "Воля" започнаха да се обясняват дали са подкрепили новата структура на предварителната комисия, или не са. Веселин Марешки заяви, че било смешно тези, които създават и поддържат контрабандата, да предлагат подобни комисии. 188 народни представители подкрепиха новата комисия, а 11 се въздържаха. Очаква се тя да бъде зачислена на Емил Димитров-Ревизоро. 
"Промените, залагани в правилника на НС, са цензура и диктатура. Когато правилникът не е демократичен, това не води до нищо добро за държавата", предупреди на брифинг Кутев. От "БСП за България" предупредиха за цензура в парламентарния контрол: намаляват се въпросите, които могат да бъдат задавани, предвижда се отпадане на блицконтрола. "С месеци няма да можем да зададем актуалните въпроси. Въведохме го, когато бяхме на власт, а сега те искат да скрият Борисов, който бяга от отговорност", обясни зам.-председателят на ПГ на левицата. Повод за възмущението на БСП бе и намерението излъчването на парламентарния контрол да се премести от БНТ в БНТ2. Два часа депутатите обсъждаха темата, която днес ще бъде решена. Валери Симеонов иронизира, че депутатите били много велики и затова държали да са по БНТ. Александър Симов от БСП заяви, че БНТ2 не се хваща навсякъде в България и определи случващото се като спиране свободата на словото.
От БСП се възмутиха, че предложението им за замразяване на депутатските заплати вероятно също няма да бъде прието.


Депутатите ще почиват 61 дни годишно

Годишната почивка на новоизбраните депутати ще е 61 дни, решиха единодушно 169 парламентаристи вчера. Според новия правилник на Народното събрание парламентът ще работи на три сесии годишно. Депутатите ще са във ваканция от 22 декември до 10 януари, през великденските празници ще почиват 10 дни, свободен им е и целият август. По изключение НС може да реши дните на ваканциите да бъдат променени.
На всеки 3 месеца комисията по правни въпроси ще отправя покана до главния прокурор за обсъждане, свързано с прилагането на закона и дейността на прокуратурата и разследващите органи, включително законодателни промени, ресурсна осигуреност, затруднения, свързани с осъществяване функциите на съдебната власт, резултати в борбата с престъпността, в т.ч. корупцията, взаимодействие с разследващите органи. Обсъждане ще се провежда и по инициатива на председателя на ВКС, ВАС или главния прокурор. За резултатите от обсъжданията комисията изготвя доклад, който се предоставя на народните представители.

 

Павлета Давидова

Започна записването за добив на дървесина за собствени нужди в община Кюстендил

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/zapochna-zapisvaneto-za-dobiv-na-dyrvesina-za-sobstveni-nuzhdi-v-obshtina-kiustendil-2019976

В Община Кюстендил започна от днес записването на лица с постоянен адрес в гр. Кюстендил, желаещи да добиват строителна дървесина и дърва за огрев за собствени нужди без право на продажба от общинските и държавните гори съгласно чл.111, ал.5 и 6 от

Очаквайте песенния концерт "Прекрасен ден, вълшебен ден"

//dariknews.bg/regioni/pleven/ochakvajte-pesenniia-koncert-prekrasen-den-vylsheben-den-2019979

На 9 май от 19:00 часа в зала "Катя Попова" очаквайте песенния концерт под наслов "Прекрасен ден, вълшебен ден".

Солисти в музикалното събитие ще бъдат Мариана Цветкова и Цветана Бандаловска със специалното участие на пианиста и композитор - Йовчо Крушев.
В програмата на конце

САЩ ще продължат да оказват натиск върху Северна Корея

//dariknews.bg/novini/sviat/sasht-shte-prodylzhat-da-okazvat-natisk-vyrhu-severna-koreia-2019977

Стратегията на президента Доналд Тръмп за Северна Корея цели да окаже натиск върху Пхенян да прекрати програмите си разработване на ядрено оръжие и балистични ракети чрез затягане на санкциите, като Вашингтон остава отворен за преговори.

Община Сливен набира членове на Съвета на децата

//dariknews.bg/regioni/sliven/obshtina-sliven-nabira-chlenove-na-syveta-na-decata-2019950

Община Сливен набира предложения за членове на Съвета на децата. Съветът на децата е консултативен орган към председателя на Държавната агенция за закрила на детето и от 2013г. работи в изпълнение на основните принципи на Конвенцията на ООН за правата на детето и Закона за закрила на детето. Целта

Отбелязват с концерт 10 години от кончината на Маестро Захари Медникаров

//dariknews.bg/regioni/dobrich/otbeliazvat-s-koncert-10-godini-ot-konchinata-na-maestro-zahari-mednikarov-2019982

Концерт по повод 10 години от кончината на Маестро Захари Медникаров ще се състои тази вечер от 18 часа в Концертна зала „Добрич“. Смесен хор „Добруджански звуци“ с диригент Елвира Пастърмаджиева ще представи програма с любими произве

Община Петрич плаща дългове на местната болница

//dariknews.bg/regioni/blagoevgrad/obshtina-petrich-plashta-dylgove-na-mestnata-bolnica-2019981

С общински пари ще бъде спасена за пореден път болницата в Петрич. Това се налага, за да се спаси сградата на лечебното заведение и медицинската апаратура, които са ипотекирани в банка.

С решения на общинските съветници от 2012 г. и 2013 г. МБАЛ „Рокфелер” тегли два ипотечни кредита

Москва: Едуард Сноудън може сам да реши докога да остане в Русия

//dariknews.bg/novini/sviat/moskva-eduard-snoudyn-mozhe-sam-da-reshi-dokoga-da-ostane-v-rusiia-2019969

Бившият сътрудник на Агенцията за национална сигурност на САЩ Едуард Сноудън може без подсказвания и принуда да реши колко време да остане в Русия. Това заяви в сряда в интервю за "Яху глобал нюз" говорителката на руското външно министерство Мария Захарова<

Местан обясни какво попречило на ДОСТ "да се случи парламентарно"

//dariknews.bg/novini/bylgariia/mestan-obiasni-kakvo-poprechilo-na-dost-da-se-sluchi-parlamentarno-2019978

Попълването на декларациите за гласуване в чужбина вътре в избирателните секции е нарушение на Конституцията и именно то е попречило на ДОСТ да бъде парламентарно представена партия. Тази теза разви председателят на ДОСТ Лютви Местан пред

Работниците могат да възпрат военната машина на САЩ!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279251_%D0%A0%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BC%D0%BE%D0%B3%D0%B0%D1%82+%D0%B4%D0%B0+%D0%B2%D1%8A%D0%B7%D0%BF%D1%80%D0%B0%D1%82+%D0%B2%D0%BE%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BC

 На 6 април по заповед на президента Тръмп беше извършен скандален акт на война против сирийския народ, без да е налице и най-малкото доказателство по обвинението, че сирийското правителство било извършило нападение с отровен газ, от което са загинали мирни граждани. Сирия няма никаква полза от едно свое нападение против цивилни лица, при положение че правителството на Башар ал Асад е на път да спечели войната против подкрепяните от САЩ терористични групировки "Ислямска държава", "Ал Кайда", Свободната сирийска армия и др. В действителност има доказателства, че газовата атака е била извършена от самите терористи. Американските въздушни удари против Сирия бяха последвани от бомбардировка над Афганистан, при което Пентагонът хвърли най-мощната неядрена бомба, употребявана в историята. Вероятно предстои и военно нападение на САЩ против Корейската народнодемократична република.
Американските работници, организирани в профсъюзите или стоящи извън тях, нямат причина да подкрепят още една война на Вашингтон. Всъщност разговорите по работните места показват, че хората са разгневени от това, че Тръмп ни въвлича в нещо, което би могло да прерасне в голяма война или в поредица от войни. Хората ще бъдат обречени на страдания в резултат от съкращаването на жизненоважни социални програми, което ще бъде извършено, за да се захрани военната машина на Пентагона с милиарди долари. Ще се изострят и страданията на сирийския народ, включително на милионите хора, станали бежанци в резултат от спонсорираната от САЩ война в Сирия.
Организираните в профсъюзите работници са против войната. При все това лидерите на големите профсюзни обединения като президента на АФТ-КПП Рич Тръмка не отронват и дума на възражение. Мълчанието им е глас на съучастничество с подпалвачите на войни. Тяхното тайно съгласие с Тръмп, с демократите и с републиканците по отношение на агресията на Пентагона е само поредното им предателство към класовите интереси на работниците след президентските избори през ноември м.г. Това са същите тези профсъюзни лидери, които продадоха героичните защитници на водата в "Стендинг Рок", а също и мигрантските общности, станали обект на масови арести и депортации. Те продължават срамната традиция да бъдат послушните ординарци на капитала.
На 25 февруари 1967 г. преподобният д-р Мартин Лутър Кинг заяви, че бомбите, хвърлени във Виетнам, експлодират в САЩ. И докато този виден представител на движението за граждански права рискуваше живота си, като се противопоставяше на войната във Виетнам, откъм профсъюзното движение почти не се чуваха протестни гласове. Със своето мълчание това движение стана съучастник на престъпната агресивна война против виетнамския народ, за която плащаха бедните, работниците и потиснатите хора в САЩ.
Изминаха цели 50 години. И ето сега ние отново виждаме, че лидерите на големите американски профсъюзни обединения продължават да се държат като мажоретки на империалистическата война. Тези лидери знаят много добре, че профсъюзното движение има достатъчно сили, за да възпре военната машина на Вашингтон. Дори и тези само 10% от американската работническа класа, които членуват в профсъюзите, представляват значителна сила. Те са в състояние да спрат транспорта на стоки, който се извършва с камиони, влакове и по въздуха, да възпрепятстват телекомуникациите и управлението, да парализират военнопромишления комплекс в неговата производствена част.
Ние вярваме в старата профсъюзна максима, че "Неправдата спрямо един е неправда спрямо всички".Този принцип надхвърля междудържавните граници. Когато нашето човешко семейство в други страни е подложено на империалистическо насилие, извършвано в наше име, американските работници трябва да влеят гласовете си в искането "САЩ, долу ръцете от Сирия, Афганистан, Корея и света!". Това послание трябва да се чува по цял свят на 1 май, международния работнически ден, а и не само на тази дата.



duma.bg

Прогноза за времето - 27 април

http://www.moreto.net/novini.php?n=349809

Днес над страната ще бъде предимно слънчево. По Черноморието ще има ниска слоеста облачност или мъгла. Ще духа слаб до умерен вятър от юг-югоизток. Максималните температури на въздуха ще бъдат по-ниски: 11°-14°. Температура на морската вода е 10°-11°.

Слънчево и топло, със слаб вятър

http://offnews.bg/news/n_1/n_654013.html

Слънчево, със слаб южен вятър и температури между 6 и 27 градуса. Такова време обещават синоптиците от Националния институт по метеорология и хидрология при БАН за днес. Минималните температури ще достигнат 11 градуса, а максималните ще започнат от 22. В планините ще бъде предимно слънчево, след обяд с временни увеличения на облачността. Ще духа умерен вятър от запад-югозапад. Максимална температура на височина 1200 метра ще е около 16°, на 2000 метра – около 9°. По Черноморието ще има ниска слоеста облачност или мъгла. Ще духа слаб до умерен вятър от юг-югоизток. Максималните температури на въздуха ще бъдат по-ниски: 11°-14°. Температура на морската вода е 10°-11°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

Търси се подходящо място за обецата-висулка от ЦУМ

http://clubz.bg/53273-tyrsi_se_podhodqshto_mqsto_za_obecata_visulka_ot_cum

ПОЛИТИКА Сотир Цацаров 06042016 1

Ловно-рибарското дружество опроверга твърденията на Борисов, че цаца се лови с капан.

Главна прокуратура излезе с декларация, че по ушите на г-н Цацаров няма място за повече обеци след аферите Костинброд и КТБ. Затова за новата обеца-висулка от ЦУМ се търси друго подходящо място.

Според Борисов румънският модел се състои в това, сутрин да се събудиш и да си сигурен, че разследваният не си ти.

И накрая две логически задачи за най-съобразителните:

Съставянето на правителство на ГЕРБ с "обединените патриоти" при победа на Макрон на френските избори би било същото като:

а) да си купиш фабрика на 9-ти септември 1944 г.;

б) да отидеш на официална вечеря по анцуг;

в) да се напиеш здраво на партито за трезвеност и борба с алкохолизма;

г) да си хванеш гадже, което да караш само да мълчи и да се усмихва пред приятелите ти (и то без да си показва зъбите).

"Нинова се разделя с Гергов" е същото като:

1) Борисов се разделя с Пеевски;

2) Пеевски се разделя с Цацаров;

3) ДПС се разделя с хидроинженерството;

4) Свободата на словото се разделя с "Труд" и "Телеграф".

(В задачите може да има повече от един верен отговор.)

...

Коментарът е от фейсбук профила на Даниел Смилов. Заглавието и подзаглавието са на Клуб Z. 

 

 

Политическата класа напоследък не показва способност да израства

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279250_%D0%9F%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BA%D0%BB%D0%B0%D1%81%D0%B0+%D0%BD%D0%B0%D0%BF%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D1%8A%D0%BA+%D0%BD%D0%B5+%D0%BF%D0%BE%D0%BA%D0%B0%

 Д-р Борис Попиванов, политолог

- Актуалната политическа обстановка ще коментираме с политолога Борис Попиванов. Макар че още нямаме съставен кабинет, изглежда ли ви обещаващ този вариант на коалиране, изглежда ли ви дългосрочен?

- Има достатъчно много причини да бъде дългосрочен. Струва ми се че още след резултатите от парламентарните избори на 26 март и ГЕРБ, и „Обединените патриоти“ някак си показаха желание да бъдат заедно в едно бъдещо правителство и независимо от споровете по отношение на едни или други предизборни обещания, които ще бъдат спазени или няма да бъдат спазвани, ми се струва, че преговорите, разговорите между тях вървят много добре от самото начало и досега. Правителство ще има. Разпределение на позициите на местата, струва ми се че вече е договорено, но все пак всички чакат да свърши ретроградният Меркурий, за да може и звездите да бъдат в полза на бъдещия кабинет. Така че наистина, както и вие отбелязахте, нормалната конституционна процедура тече.

- Дават ли „Обединените патриоти“ заявка за по-добри партньорски отношения, отколкото бяха Реформаторите в миналото управление?

-  Това не е толкова трудно. Реформаторите бяха много опърничав партньор на ГЕРБ в миналото управление и то даже не всички Реформатори, една по-специална част от тях, свързана с ДСБ и на Гражданския съвет на блока. Реформаторите имаха твърде големи амбиции за начало. Те имаха, част от тях, амбицията да правят реформи. Аз не съм сигурен, че това мнозинство, което в момента се формира в 44-то НС има желание за кой знае колко големи реформи. Неговата легитимност ще почива най-вече на предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС, пък и Патриотите са в малко по-неизгодна позиция, от тази, в която бяха Реформаторите в миналия парламент. Реформаторите тогава, независимо от своите вътрешни разделения, разчитаха на важни водещи теми от дневния ред на Европа и на САЩ. Имаха така да се каже подкрепа отвън. Докато Патриотите на този етап се задоволяват с подкрепата отвътре и затова струва ми се, че ще бъдат по-стриктно съблюдаващи линията на правителството оттук нататък.

- Имаме новак в този парламент – партия „Воля“. Очаквате ли изненади оттам? Веселин Марешки днес заяви, че няма проблем да подкрепят правителството, но все пак ще следят дали си изпълняват обещаните политики.

- Изненади от „Воля“, от господин Марешки, предполагам, че много изненади могат да бъдат очаквани. Заедно с това той е сговорчив партньор, ми се струва, и като такъв ще се доказва тепърва. Проблемът на всичките тези политически сили, които са последни във всеки парламент, имам предвид последни по брой народни представители, когато са на ръба на 4% процента или 10-те депутатски места, проблемът им е дали ще успеят да съхранят целостта на своите парламентарни групи. Това беше проблем преди години, помним, при РЗС, беше проблем и при други, които бяха на път да се разпадат и някои от тях се разпаднаха. Така че според мен основният въпрос пред „Воля“ ще бъде дали ще остане, дали ще оцелее като парламентарна група или ще се превърне в добре познатите ни от миналото практики от сборове от независими депутати. Във всеки случай всичките те, струва ми се, че нямат абсолютно нищо против такава конфигурация на властта, в която ГЕРБ е на власт и Борисов е премиер и ще се стараят максимално да докажат своята лоялност именно към нея.

- Да поговорим и за едни от твърдите партии в бъдещия парламент. БСП ясно заявиха, че ще са твърда опозиция в този парламент. ДПС обаче като че ли имат по-мек тон. Каква роля можем да очакваме от тях в 44-то НС?

ДПС като цяло има, особено в последната година и най-вече в последните 34 месеца, една централна цел – това е елиминирането на ДОСТ и Лютви Местан от българския политически живот. В този смисъл на целите на ДПС ще помага всичко, което води в тази посока и обратно – против интересите на ДПС ще работи всичко, което съдейства за развитието на ДОСТ и на Местан за по-нататъшното им навлизане в българския политически живот. От такава гледна точка, ми се струва, че ДПС макар очевидно да бъде опозиция, тя ще има две неща наум. Едното е във все по-голяма степен да защитава, така да го кажем, европейската кауза на страната и да укрепва своите европейски партньорства в рамките на Европейските либерали. Понеже, ако ДОСТ е подкрепян от Турция и Ердоган, то ДПС трябва да покаже, че също има своето международно влияние. И на второ място, ще търси такъв тип сътрудничества, които да оставят настрани Местан, да не допускат неговото по-нататъшно утвърждаване.

- Такава е горе-долу картината за следващия парламент. Да погледнем обаче малко и към служебния кабинет, на който остава съвсем малко време съществуване. Каква оценка бихте дали на служебния кабинет? Успя ли той да свърши това, заради което беше назначен?

- Сега, зависи за какво е бил назначен. Често пъти за служебните кабинети се казва, че тяхната едва ли не единствена задача е подготовката и провеждането на парламентарни избори. Разбира се с изключение на наличието на парламент и възможността да се внасят законопроекти в него, служебните кабинети имат всички останали функции и правомощия на обикновените кабинети. А сега вече имат и парламент, в който да внасят законопроекти, ако искат преди съставянето на следващото правителство, разбира се. Служебният кабинет тръгна с определени заявки, едната от които беше ревизия на предишното управление. Тази ревизия, според мен, не стигна кой знае докъде. Тя засегна на практика най-вече ресорите, оглавявани от министри на Реформаторския блок. Беше доста по-умерена по отношение на ГЕРБ. Служебният премиер Герджиков се опитваше да лавира между всички. Попадаше между чука и наковалнята. Налагаше му се да обяснява как и на какво основание назначава и уволнява свои сътрудници. И от такава позиция на човек, опитващ се да бъде добре и с едните, и с другите, нормално се оказва, че най-накрая се оказва, така да го кажем, на земята и че среща все по-нарастващи критики и от ГЕРБ, и от БСП. Правителството поне на този етап показа една сивота, една безличност, но може би това е била и целта, която е била търсена. Вие помните, че когато то беше съставено, ГЕРБ разбира се настояваха, че това си е работа изцяло на президента и те нямат нищо общо с него, но и БСП твърдяха същото. И когато никой не пожела да съдейства, да подкрепи служебния кабинет, той се превърна в своего рода политически сирак и затова няма да остане с кой знае колко добър спомен в политическата ни история.

- Дали ще съумеят партиите този път наистина да се обединят и да пренебрегнат различията си в името на стабилността на страната? Ще видим ли едно израстване на политическата класа?

- Силно се съмнявам, понеже политическата класа в последните години не е показала способност да израства. Напротив, показала е способност да се смалява, ако мога така да се изразя, не във физическия смисъл на думата, разбира се. В случая, както добре е известно, има една голяма цел и това е председателството на Съвета на ЕС от страна на България. Тук безспорно ще има определени нива на съгласие. Но тези нива на съгласие ще бъдат резултат не толкова на някаква осъзната позиция, колкото на добре познатия традиционен мотив „да не се изложим пред чужденците“. Това ще кара политическите сили да заемат общи, консенсусни позиции по много въпроси. Оттук нататък това ще се засилва тепърва. Заедно с това всяка от тях ще дърпа към себе си чергата да си приписва заслуги за европейската роля на България, каквато и да е тя в бъдеще. Сега, колкото до стабилността, стабилността на политическо равнище вероятно ще бъде гарантирана. Проблемът на България, както обикновено, си остават два други вида стабилност. Единият международната, в която ние имаме все пак ограничени възможности да влияем, но която може в много голяма степен да измени за добро или лошо мястото на България. Другата е социалната стабилност, понеже при продължаващата стагнация и бедност в страната, да се разчита на кой знае колко стабилен обществен процес е по-скоро илюзия. В предишния парламент, големият хит бяха така наречените „плаващи мнозинства“, с които често пъти се изразяваше липсата на отговорност за едни или други законодателни предложения и решения. В този парламент и в това правителство, това управление, което се очертава, вероятно ще имаме налице по-скоро една плаваща воля и плаваща идентичност, липса на ясна физиономия, в която всеки ще се опитва по различен начин да угоди на своите намерения, но да пази докогато може съществуващото статукво.

Интервюто е на Радио „Фокус”

(със съкращения, заглавието е на ЗЕМЯ)

Провежда се специализирана полицейска операция на територията на Бургаска област

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/vja9-_P0edc/

Провежда се специализирана полицейска операция на територията на Бургас и други населени места. Причината е документиране и задържане на лица, осъществявали престъпна дейност на територията на Бургаска област. Акцията се извършва под надзора на Прокуратурата. На входно-изходните пътни артерии има полицейски патрули. „В мовента се извършват процесуални-следствени действия“, обясни ст. комисар Калоян Калоянов, директор на ОД на МВР-Бургас. Вероятно утре ще се организира брифинг за резултатите от акцията,съобщава Фокус.

Нинова vs Цветанов. Страсбург или Пловдив

http://clubz.bg/53272-ninova_vs_cvetanov_strasburg_ili_plovdiv

Парламентът прие текст от правилника, според който парламентарният контрол ще се предава по БНТ 2. След гласуването обаче се стигна до разгорещен дебат за това дали ГЕРБ или БСП са ощетили повече българските данъкоплатци, когато са били на власт.

Лидерката на БСП Корнелия Нинова взе думата, за да обясни отрицателния си вот. В нарушение на процедурата обаче тя премина към нападки срещу зам.-шефа на ГЕРБ Цветан Цветанов. Тя припомни, че заради неговите действия като вътрешен министър България е била осъдена 7 пъти в Европейския съд за правата на човека в Страсбург.

"Гласувах против по причини, които вече изтъкнахме в дискусия - цензура, ограничаване свободата на словото. По този начин ограничихте правото на достъп до информация на български граждани", каза Нинова.

Тя допълни, че тази дискусия е показала какво ще бъде бъдещето на 44-то народно събрание.

"Когато говорим за засегнати права, да припомня, че като заместник- министър на икономиката дадохте Пловдивския панаир. Не ощетихте ли българските граждани, подарихте го на един ваш съпартиец. Трябва да излезете и да кажете как и защо взехте политическото решение, в кабинета "Станишев" и министър Овчаров. Не ощетихте ли българите за милиони левове? Това, което направи Станишев, е да ви уволни, не знам какви са мотивите му, но знам, че беше по начин, по който понесохте политическа отговорност."

Това отговори Цветанов на Нинова. Той взе думата по начина на водене и изказването му също бе в нарушение на процедурата.

Според него България е била осъдена в Страсбург не само заради действия на МВР под негово ръководство.

"Нека бъдем умерени в изказванията си. Това, което направи ГЕРБ срещу престъпността, даде на страната ни признание", каза още той.

И припомни, че по времето на тройната коалиция отвличанията са били ежедневие, докато той се е справил с тях.

Нинова също взе думата по начина на водене и също в нарушение на процедурата отговори на Цветанов да не раздава предварително присъди, защото именно заради това България е била осъдена. Тя го призова, ако има данни срещу нея да се обърне към съответните институции.

"Знаете къде е прокуратурата, знаете къде е съдът", каза Нинова.

Лидерът на "Воля" Веселин Марешки се опита да въведе ред и заяви, че този парламент копае дъното, достигнато от миналото народно събрание. От различни страни на залата се чуха упреци към шефа на парламента Димитър Главчев, че е изпуснал залата. Мнозина депутати се възползваха от либералния режим на Главчев и взеха думата по начина на водене, като в нарушение на процедурата си дадоха мнението по спора между Нинова и Цветанов.

"Не ми се вярва, че ще го кажа, но Цецка Цачева ми липсва", заяви Кристиан Вигенин (БСП).

Според него ГЕРБ трябва да предложат друг председател.

"Предложихме на Корнелия Нинова", припомни му Главчев.

Малко след това депутатите продължиха с дебатите по правилника. И се задълбочиха в темата дали химнът трябва да звучи преди всяко пленарно заседание.

Брауни с къпини

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6191958

Брауни с къпини Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

В храма на ценностите Америка намига на сатаната

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279249_%D0%92+%D1%85%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D1%86%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%90%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B0+%D0%BD%D0%B0%D0%BC%D0%B8%D0%B3%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D1%

 Сирийските градове Хан Шейхун и Рашидин са двете страни на една и съща монета: сатанизмът на американската политика и ценностите й, престъпното двуличие и безскрупулен морал на цялата евроатлантическата върхушка, която иначе се има за факела на цивилизацията ни.

Според западната версия на 4 април 2017 година сирийската авиация е извършила химическа атака в град Хан Шейхун, провинция Идлиб. Градът е контролиран от терористичната организация „Джебхат ан Нусра“. А това е сирийският клон на „Ал Кайда“, враг №1 на САЩ до появата на „Ислямска държава“ преди три години. Медиите съобщават, че при инцидента са загинали 89 мирни жители, от които 20 деца и 17 жени. Ранените са 557 души. Снимки от местопроизшествието, включително на няколко мъртви деца, са представени на американския президент Доналд Тръмп. Вижда ги и дъщеря му Иванка Тръмп, която му е съветничка, а и е майка на три деца. Двамата са потресени от детската смърт и Тръмп решава да накаже сирийският президент Башар Асад с ракетен удар три дни по-късно. При този ракетен удар са унищожени самолети, с които Асад воюва срещу „Ислямска държава“. Срещу която пък Америка уверява, че също воюва в Сирия. Канонада от обвинения се изсипват от западните правителства по адрес на Асад. В западните пък медии се излива помия от обвинения срещу Дамаск, съответно и Москва, само дето там не крещят „Линч“ за Асад и Путин.

Всичко това се случва на фона на пробили в публичното пространство мнения на американски и други западни химици, бивши разузнавачи и политолози, че доказателствата за химическата атака са изфабрикувани. Че няма как „спасителите“ да боравят с жертви на химическо оръжие без защитни средства. Че ако в града, държан от враговете на Асад, наистина е било използвано оръжие за масово поразяване, жертвите неизбежно щяха да са повече, а населението му щеше да бъде евакуирано. Нищо подобно обаче не е станало и градът си продължил да си живее безаварийно. Отделно в мрежата се появи видео, в което от чувалите със загиналите в атаката, излизат развеселени мъже. Мнозина анализатори дори допускат, че всъщност „Ан Нусра“ е скроила постановка, за да бъде въвлечена Америка по-солидно срещу Башар Асад и Русия и така да преобърне хода на войната.

В същото време командваната от Запада Организация за забрана на химическото оръжие (ОЗХО) отказва да разследва в Хан Шейхун, да вземе проби оттам и тогава да се произнесе по случая. Тя се произнесе, но след дистанционно разследване според сполучливия израз на руския външен министър Сергей Лавров. Организацията се бие в гърдите, че е установила истината и вината на Дамаск от пробите на 10 жертви, които били изследвани в 4 лаборатории. Никой не оспорва, че е имало жертви, никой не оспорва, че е имало зарин или друго подобно отровно вещество. Въпросът обаче е дали заринът е бил правителствен или терористичен? Дали химическо оръжие не притежават самите терористи? И дали показаните на снимките деца са били жертви наистина на химическа атака? ОЗХО отказа да търси отговорите на тези въпроси и така замяза на разследващ убийство, който смята, че няма какво да прави на самото местопрестъпление. Само че такава е правораздавателната практика примерно при талибаните и сред някои племенни общности в Африка.

Рашидин също е сатанинското падение на САЩ и Запада, но в друг смисъл. Това е предградие на Алепо, който по-рано правителствената армия освободи от терористите. В това селище джихадистите извършиха масово убийство ден след инцидента в Хан Шейхун – на 5 април. Предградието и районът са под контрола на ИД, „Ан Нусра“ и други екстремистки групировки. По принцип в Сирия тече процес на помирение – мъчителен, болезнен и…кървав. И поради това абсурден в някаква степен. Той включва не само отказ на цели села, градчета и райони от военни действия, но и гаранции за физическата сигурност на врага и поддръжниците му. Какво да се прави като конфликтът в Сирия е наистина ирационален. Така например, за да спрат избиването на мирни хора от продължаващите бойни действия, обградените терористични формации в Алепо получиха възможност да се евакуират в по-безопасни за тях райони, главно в съседни провинции, сред които и Идлиб. Сирийската армия направи така, че косъм да не падне от тях при евакуацията. В рамките на същото примирие се стигна и до локалното споразумение за евакуиране в Алепо на шиитското население от Фуя и Кефрая, които са обсадени от джихадистите. Става дума за деца, жени, изобщо цивилни, а не въоръжени лица. Колоната от автобуси бе тръгвала от двата града и бе стигнала Рашидин. До линията на разграничаване или на спасителния за тях рубеж оставали три километра. Там обаче край една бензиностанция джихадистите блокират пътя на част от колоната автобуси. Почти цяло денонощие пълните автобуси чакат разрешението на терористите да продължат пътя към оцеляването им. На 5 април до колоната спира товарен камион, от която шофьорът започнал да раздават чипсове и вода. Дори приканвал децата да дойдат при него. И мнозина от тях това и сторили. Следващия обаче момент камионът бомба гръмнал. Загиват 126 души, главно жени и деца. Убитите деца са най-малко 60. Чиста проба зверски терористичен акт. Както разкри Башар Асад в интервюто си неотдавна за РИА-Новости, автобусите били подпалени, а заклинанията на варварите гласяли: „Няма да позволим на това мирно споразумение да действа, ще убием всеки мирен жител, който поиска да използва тези автобуси“. Това бе показано в интернет, кадрите са не по-малко, а и по-зверски от Хан Шейхун.

Повтарям, Рашидин става на следващия ден след Хан Шейхун. Избити, разкъсани, обезобразени са десетки деца и жени. Да сте чули обаче, че Доналд Тръмп или Иванка Тръмп са видяли на компютъра си кадрите от масовото убийство? Да е имало съобщения, че двамата са шокирани от видяното? Или изявление на Тръмп, че е наредил въздушен удар срещу джихадистките мишени в Рашидин? Да сте чули европейска канонада от обвинения срещу терористите от Рашидин? Да, джихадистите са извън закона, те не са на изборни длъжности, а и терористичните групировки в Сирия не са субект на международното право. Но това означава, ли че масово избиване на деца и жени трябва да остане ненаказано от факела на цивилизацията?

И се получава ето какво: на сирийския терен Западът удря антитерористични сили заради абсолютно изфабрикуван инцидент, но си затваря очите за абсолютно доказан терористичен акт, чийто жертви са най-свидните същества – децата. САЩ наказват воюващите срещу варварите, но не и самите варвари. Западът не просто намига антиасадовски на тероризма, но се оказа негов съучастник. Така поощрява кръвопролитието и варварството, срещу които тръби, че уж воюва. Очевидно той дели терористите и варварите на „наши“ и „не наши“

Ето това е сатанизмът не просто на двойните стандарти, а изобщо на американския чип на политическо мислене и ценности. И на копипействащия го евроатлантизъм, особено в Лондон, Берлин и Париж.

В Сирия Америка воюва срещу „Ислямска държава“, но за да падне Асад. Без да й е ясно кой ще дойде след него, какво ще се случи със Сирия и дали страната няма да повтори Ирак и Либия. След Асад, ако ще и потоп, очевидно е нейният девиз.

Така, докато се моли в храма на ценностите, Америка намига на сатаната.

Юри Михалков

От сайта „Поглед.инфо”

Започва Международна регата в Бургас

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/OYTTAznWH9U/

Международната регата „Порт Бургас- Бургаска ветроходна седмица“ ще се проведе от 27-ми април до 1-ви май в Бургаския залив. Официално стартът ще бъде даден в петък /28.04.17/ от 11:00 часа в Яхт клуб „Порт Бургас“. Организатори на ежегодното ветроходно състезание са „Пристанище Бургас“ ЕАД, Яхт клуб „Порт Бургас“ и Община Бургас. Проявата е част от спортния календар на  Българската федерация по ветроходство и на Международната федерация по ветроходство, и е с категория 50 точки на Wоrld Sailing.

Към момента във ветроходното събитие са се записали 230 участници от 11 страни, но записванията продължават, като организаторите се надяват тази година състезателите да надвишат 250. Ветроходците, които ще премерят сили в класовете Оптимист, Лазер 4.7, Лазер Стандарт, Лазер Радиал, 420, 470 и Фин са от България, Азербайджан, Беларус, Гърция, Кипър, Кувейт, Румъния, Русия, Турция, Украйна и Франция. Регистрациите за участие в регатата продължават на  www.bourgassailingweek.org.

След домакинството на Европейското първенство за младежи в класовете 420 и 470 през 2015 г. през август тази година в Бургас ще се проведе Евро’2017 в клас Oprimist.

Премиерът Герджиков: Оставяме страната в по-добро състояние, отколкото я заварихме

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/38OaLbHAu9c/

“Аз поех кръста на тази позиция и го изнесох с чест, така смятам, макар и да бях оценен с четворка наскоро. Не обичам да си давам сам оценка”. Това коментира пред Нова служебният премиер Огнян Герджиков седмица преди да предаде своя пост. „Все по-добре се чувствам, защото остава още една седмица”, каза той.

„Трудно ми е да коментирам нещо, за което нямам всички детайли. Човек, за да изрази отношение трябва да е навътре в нещата”, каза премиерът по повод срещата на главния прокурор и Сашо Дончев и подчерта, че е грешка хората да правят категорични заключения от откъслечни данни.

„Кафе пия в кабинета си с колегите и с фреш. СМС-ите не ги смятам за част от начина на управление”, заяви Герджиков.

„Оставяме страната в по-добро състояние, отколкото я заварихме”, посочи премиерът и отбеляза, че за трите месеца управление служебното правителство ще отчете 1 млрд. и 600 млн. лева повече приходи спрямо същия период на миналата година.

Премиерът посочи, че сделката за новите военни самолети няма да приключи в служебния кабинет, а той е съдействал тя да не бъде забавена във времето. „България беше длъжна да засили своята мощ по отношение на авиацията. Назначена е междуведомствена комисия, която да определя и следи за критериите. Това е процес, който трябва да продължи, за да не загуби страната ни силите си в авиацията”, каза Герджиков.

Съдебният съвет ще решава дали да провери Цацаров или Лозан Панов

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/04/27/2960761_sudebniiat_suvet_shte_reshava_dali_da_proveri_cacarov/?ref=rss


Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) днес вероятно ще вземе решение по два въпроса, обсъждането на които със сигурност ще предизвика, станалите традиционни скандали. Мнозинството ще трябва да реши дали да започне проверка срещу председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов, чиято оставка беше поискана в сряда от член на съвета, или да започне проверка срещу главния прокурор Сотир Цацаров във връзка със скандала "Цацаров - Дончев - Гергов".

Първата тема...

Американски адмирал пое отговорност за фиаското със самолетоносача "Карл Винсън"

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279248_%D0%90%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%B0%D0%B4%D0%BC%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BB+%D0%BF%D0%BE%D0%B5+%D0%BE%D1%82%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82+%D0%B7%D0%B0+

 Американският адмирал, отговарящ за "армадата", изпратена от Доналд Тръмп към Корейския полуостров като мярка за разубеждаване на Северна Корея, заяви днес, че поема пълна отговорност за объркването, което стана с посоката на движение на самолетоносача "Карл Винсън" и ударната му група. На 8 април Вашингтон нареди самолетоносачът и придружаващите го кораби - два ескадрени миноносеца и ракетен крайцер – "да отплават на север" от Сингапур към Корейския полуостров, на фона на засилено напрежение със Северна Корея и възможността Пхенян да извърши нов ядрен опит. Шумно хвалената от Тръмп "много могъща армада" обаче потегли в обратната посока, на югоизток от Сингапур, за да проведе съвместни учения с австралийския флот.

 
Blitz.bg

Във Военна рампа и Киноцентъра без вода днес

http://offnews.bg/news/n_1/n_654011.html

"Софийска вода" предупреди за спиране на водоподаването днес на някои места в столицата заради ремонти. Водата ще бъде спряна в ж.к. "Славия" от 9 до 21 ч. по ул. 691 от ул. „Хайдушко изворче“ до ул. „Хайдушка поляна“. Няма да има вода и в кв. "Военна рампа" , от 9 до 17 ч., по ул. „Проф. Иван Георгов“ от ул. „Локомотив“ до река Суходолска. В центъра също няма да има вода днес. Тя ще бъде спряна от 10 до 16 ч. по ул. „Тимок“ от ул. „Константин Стоилов“ до ул. „Дунав“. Село Локорско също ще остане без водоподаване от 9:30 до 18:30 ч. на бул. „Димитър Тошков“, ул. „Слави Турчев“ и ул. „Илия Манов“. В Киноцентъра  водата ще бъде спряна от 13 до 16 ч. на ул. „Проф. Александър Райчев“ и ул. „Теодосий Икономов“. В село Казичене няма да има вода от 10 до 17 ч. по ул. „Троянов път“ от ул. „Липите“ до ул. „Хан Крум“. В "Орландовци" тя ще бъде спряна също от 10 до 17 ч. по ул. „Кестен“ от ул. „Железопътна“ до ул. „Първа българска армия“ и по ул. „Първа българска армия“ от ул. „Кестен“ до ул. „Влах камък“. В местността Гърдова глава няма да има вода от 10:30 до 18 ч. на ул. „Еровете“ от ул. „Преки път“ до бул. „Цар Борис III“.

Откраднати сувенири за 1 800 лв. от магазин в Поморие

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/TixpduC-ibs/

Служители от Районно управление – Поморие установили извършителя на кражбата на множество медни сувенирни съдове на обща стойност 1 800 лв., осъществена на 11.04.т.г. за времето от 22.00 ч. до 23.30 ч. от магазин, разположен в поморийската местност „Хонят”, собственост на 37- годишен мъж. Това е криминално проявеният В.К., 45 -годишен от Сливен, който направил пълни самопризнания. Част от откраднатите вещи са намерени и иззети, съобщават от пресцентъра на полицията. Работата по случая продължава.

 

Местан: Ако изборите бяха честни, ДОСТ щеше да е в парламента

http://clubz.bg/53271-mestan_ako_izborite_bqha_chestni_dost_shteshe_da_e_v_parlamenta

Парламент парл Лютви Местан 26042016 2

"Ако изборите бяха честни, ДОСТ щеще да е в парламента", обяви лидерът на партията Лютви Местан пред бТВ. 

„Най-важното за представянето на ДОСТ на изборите е, че получихме резултат 10% над социологическата прогноза от 0,3%. Реалната тежест на ДОСТ е на парламентарно представена партия и ако изборите у нас бяха честни щяхме да се случим парламентарно”, твърди той.

Парламентарните избори са се провели и в още едно нарушение на основния закон на България – ограничаване на правото на български граждани да влязат в страната и да гласуват, отново повтори лидерът на ДОСТ.

"ДОСТ има практически тежест на парламентано представена партия и най-реалното признание на тежестта идва от президента, който тръгна да инициира промени, за да попречи на партията да влезе на следващи избори в парламента", смята още Местан.

Сблъсъците между Патриотите и автобуси с гласоподаватели по границата на 26 март той определи като „ брутален акт на погазване на Конституцията”, а промяната на правилата затова къде и как ще се попълват декларациите е всъщност въвеждане на образователен ценз за грамотност  и отново погазване на Конституцията. В същото време по Нова тв служебният премиер Огнян Герджиков се обяви на практика за образователен ценз като изрази неудовлоствието си, че неграмотните гласуват.

"И аз мечтая за такова образовано, грамотно общество. Това вероятно ще се случи в перспектива от 15-20 години, но сега имаме други реалности.

По технически причини 30-40 хил. граждани не можаха да упражняват своето конституционно право заради на практика въведен образователен ценз.

Нито един бългаски закон не изисква собственоръчно да се полага подпис. Естествено, че тези декларации трябва да бъдат попълнени на български език, ако лицето не може, то трябва да получи помощ", продължи той.

Местан коментира и обвиненията на ДПС, че ДОСТ прокарва интересите на Турция. "Лупинги на тежка криза на политическата идентичност", даде той своята оценка.

"Все си мислех, че това е теза на Обединените патриоти, но се оказа, че е и теза на Обединителните патриоти, те точно заради такиви тези губят избирателите си. ДПС загуби окончателно на тези избори статуса си на защитник на правата на малцинствата. И затова има истерия. И сега се опитват да се направят на бог знае какви", остро разкритикува бившите си съпартийци Местан.

"Турция е доказан добронамарен съсед на България. Мит е, че Турция се намесва чрез партия ДОСТ в България. Това е просто внушение", твърди още лидерът на ДОСТ.

Пари от президента на Турция в ДОСТ няма, а партията се финансира от членски внос и доброволни дарения, каза още той. Кампанията за изборите е струвала около 100 хил. лв., а в момента Сметната плата проверява финансирането ѝ.

Лидерът на ДОСТ смята, че има истерия Патриотите да се покажат като такива, за „да участват във властта и да реализират олигархичните си интереси.”

Участието на Патриотите в управлението, според Местан, е „сценарий” и така представителите на малцинствата у нас ще се чувстват като по време на възродителния процес.

„Има данни за опити за намеса на български партии и политици във вътрешните  работи на Турция. Видяхме призиви и от патриотите и ДПС как да се гласува на референдума”, каза още той.

По повод охраната му от НСО той посочи, че вече се охранява за своя сметка.

 

Православен календар за 27 април

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6191902

Православен календар за 27 априлСв. свщмчк Симеон, брат Господен по плът Свети Симеон, наречен брат Господен по плът, е бил сродник на Исус Христос, а не негов брат в прекия смисъл на думата. Той бил син на Клеопа - брата на Йосиф Обручник, и брат на свети ап. Яков - първия ерусалимски епископ. Симеон проповядвал Евангелието в Юдея.

БСП- Кюстендил си избира нов лидер на 10 юни

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/bsp-kiustendil-si-izbira-nov-lider-na-10-iuni-2019963

Председателят на БСП- Кюстендил Иван Каракашки подаде оставка, месец след парламентарните избори. Общинските партийни организации ще проведат в рамките на следващия месец събрания, на които ще номинират кандидати за председател на партията.  Общинската конференция за избор на нов л

Празник на танцовия театър в Разград днес и утре

//dariknews.bg/regioni/razgrad/praznik-na-tancoviia-teatyr-v-razgrad-dnes-i-utre-2019962

„Празник на танцовия театър“ се провежда в Общинския културен център в Разград днес и утре.
Организатори на събитието са Театрално-танцова формация „Пулс“ и община Разград.
Събитието започва с откриване на изложба рисунки и фотографии на тема „Танцът – моя живот“ в 16,00 ч. днес. В 16

Водата във Варненскo e безопасна за пиене, уверяват от ВиК

//dariknews.bg/regioni/varna/vodata-vyv-varnensko-e-bezopasna-za-piene-uveriavat-ot-vik-2019965

Съдържанието на тежки метали в питейната вода, която „ВиК-Варна” ООД подава към своите абонати, е в пъти под допустимите стойности. Това показаха взетите над 100 проби от водоизточниците, от които се захранва с вода населението на Варненска област. За всяка точка са направени първични и вторични из

Млади състезатели се срещат в Шумен на турнир "Мадарски конник"

//dariknews.bg/regioni/shumen/mladi-systezateli-se-sreshtat-v-shumen-na-turnir-madarski-konnik-2019929

12-тото издание на Традиционният турнир по карате Шинкиокушин за купа „Мадарски конник” ще се проведе в събота в Шумен. Арена на състезанието ще  е в зала „Младост”.

В него ще участват мъже и жени в дисциплините кумите и ката.

По регламент състезанието по кумите е без уч

Избират временен кмет на Ябълково, деец на културата и най-добрите учители в Димитровград

//dariknews.bg/regioni/haskovo/izbirat-vremenen-kmet-na-iabylkovo-deec-na-kulturata-i-naj-dobrite-uchiteli-v-dimitrovgrad-2019966

Кой ще получи наградата за деец на културата и тези за учители на годината в Димитровград  решава днес общинският съвет. Номиниран за наградата в сферата на културата е музикалният педагог, диригент на Общинския детски духов оркестър и Общинския хор в Димитровград Красимир Чанов.

За

Търсят се кадрови войници

//dariknews.bg/regioni/stara-zagora/tyrsiat-se-kadrovi-vojnici-2019907

12 фирми заявиха 167 работни места на специализирана трудова борса за младежи. От тях 43 са за кадрови войници, представени от Военно окръжие – Стара Загора.
 
Приоритетно се търсят кадри в сферата на
-производството: инженер – конструктори, машинни оператори, монтажници на изд

Герджиков: Оставяме държавата в много добро състояние

//dariknews.bg/novini/bylgariia/gerdzhikov-ostaviame-dyrzhavata-v-mnogo-dobro-systoianie-2019964

Служебният кабинет оставя държавата в много добро състояние. Това увери министър-председателят Огнян Герджиков пред

Герджиков: Фетишизира се правото на гласуване на хора, скъсали изобщо с България

http://clubz.bg/53270-gerdjikov_fetishizira_se_pravoto_na_glasuvane_na_hora_skysali_izobshto_s_bylgariq

"Изнесох го с чест."

С тези думи служебният премиер Огнян Герджиков оцени работата си през последните три месеца, седмица преди края на своя мандат. Той призна в ефира на бТВ, че работата е била тежка, но и не трябва да се бяга от отговорност.

"Макар че ми писаха оценка 4 преди няколко дена, вероятно по четирибалната система", пошегува се той, явно визирайки лидерката на БСП Корнелия Нинова.

Според Герджиков служебният кабинет има няколко ключови постижения - добре работеща икономика, увеличена събираемост на данъци и такси, начало на подготовката за българското председателство на Съвета на Европа. По негови думи за последното тримесечие институции като НАП и Агенция "Митници" са събрали с 1,5 млрд. лв. повече от същия период за 2016 г.

"Ние осъществихме и едни много добре организирани избори", заяви Герджиков, незнайно как пропускайки факта, че нямаше машинно гласуване, вотът в чужбина бе затруднен сериозно в последния момент и данните сочат за все повече нарушения и организационни проблеми.

Служебният премиер за пореден път заяви, че скандалният законопроект на Румен Радев и Министерството на правосъдието за уседналост на вота и други изборни промени "има рационални зърна, но не беше правилно представен".

"Фетишизира се правото на гласуване за хора, които са скъсали изобщо с България, плащат данъците си на друго място, тези хора да определят как да живеем не смятам, че е редно. Някои от тях са скъсали с България, защо те трябва да определят как живеем?", попита той.

Правото на глас на българите в чужбина е "фетишизирано" в Конституцията, смята служебният премиер.

След тази идея той припомни друга своя концепция за демократични избори - да се забрани на неграмотните да гласуват, въпреки универсалното право на глас.

"За мен хора, които не знаят български език, хора, които са неграмотни, не трябва да определят как се управлява България. Те са нарушители на Конституцията ни. Задължително е обучаването на бъгарски език", отбеляза Герджиков.

Важно е да се отбележи, че от 193 суверенни държави в света в нито една няма образователен ценз. Универсалното право на глас е защитено както от Конституцията, така и от Хартата за правата на човека.

Служебният премиер отказа да коментира в детайли срещата между Сашо Дончев и главния прокурор Сотир Цацаров, защото "има недостиг на фактология".

"Аз не съм нито един от тримата, на мен ми е трудно да коментирам за неща, за които не знам достатъчно."

На въпроса дали е редно да има такава среща Герджиков заяви:

"Това го е преценил самият Цацаров, нямам идея." 

Той отбеляза, че си пие кафе в кабинета със своите сътрудници. Отбеляза и че, когато прокуратурата е активна и дейна, я критикуват, както и когато е пасивна и не работи.

Проф. д-р Дарина Зиновиева ще е лектор в правна сесия в Дните на репродуктивната медицина

//dariknews.bg/regioni/pleven/prof.-d-r-darina-zinovieva-shte-e-lektor-v-pravna-sesiia-v-dnite-na-reproduktivnata-medicina-2019954

По време на Плевенските дни на репродуктивната медицина 2017, 28-30 Април, е организирана сесия Медицинско право, по време на която, освен лекции от водещи юристи, ще бъде проведена и дискусия на тема: „Ние питаме, юристите отговарят”. Модератор и един от лекторите на сесията е проф. д-р Дарина Зин

Одобриха 13 проекта от областта в конкурс на програма ПУДООС и МОСВ

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/odobriha-13-proekta-ot-oblastta-v-konkurs-na-programa-pudoos-i-mosv-2019807

13 проекта от област Кюстендил бяха одобрени и класирани и подлежат  на финансиране в кампанията „ За Чиста Околна Среда – 2017 г. „ на МОСВ и програма ПУДООС. Проектите са на общини, кметства, училища и детски градини. Общо са подадени 2 041 проекта, а одобрените са 476. По тях се предвижда изграж

КК "Мак Доналд" с шампион и още 3 медала от Националното първенство

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/kk-mak-donald-s-shampion-i-oshte-3-medala-ot-nacionalnoto-pyrvenstvo-2019874

Състезателите на КК "Мак Доналд" завоюваха 1 златен, 2 сребърни и 1 бронзов медали от Националното първенство по карате.
Изабел Ризова стана шампион на България при жените в кат. до 61 кг. Александър

Подадоха сигнал до Комисията за установяване и предотвратяване на конфликт срещу двама общински съветници в Дупница

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/podadoha-signal-do-komisiiata-za-ustanoviavane-i-predotvratiavane-na-konflikt-sreshtu-dvama-obshtinski-syvetnici-v-dupnica-2019957

Сигнал до Комисията за установяване и предотвратяване на конфликт на интереси внесе Любомир Авджийски, член на Изпълнителния съвет на „Да, България”. Сигнала е срещу двама общински съветници от ОбС Дупница, като конкретно става дума за Костадин Костадинов, който е председател на Икономическата коми

Пътни полицаи изнасят беседи пред работници на „Чистота“

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/pytni-policai-iznasiat-besedi-pred-rabotnici-na-chistota-2019958

Лекции за безопасно поведение по време на работа ще изнесат инспектори от сектор „Пътна полиция“ пред служители на ОП „Чистота“ в Пловдив. Съвместната инициатива на областната дирекция на МВР и Община Пловдив има за цел да се гарантират здравословни и безопасни условия на труд на работниците, които

Забележителен напредък в търсенето на извънземен живот виждат от НАСА

//dariknews.bg/novini/liubopitno/zabelezhitelen-napredyk-v-tyrseneto-na-izvynzemen-zhivot-vizhdat-ot-nasa-2019947

НАСА досега не е открила безспорни доказателства за наличие на живот извън пределите на нашата планета, предаде ТАСС. Това потвърди днес Томас Зурбрукън, който отговаря за изследователските мисии в НАСА, пред комисия на американския Конгрес.
 

САЩ, Канада и Мексико са се споразумели за предоговаряне на НАФТА

//dariknews.bg/novini/sviat/sasht-kanada-i-meksiko-sa-se-sporazumeli-za-predogovariane-na-nafta-2019945

Американският президент Доналд Тръмп е заявил в телефонен разговор с лидерите на Канада и Мексико, че няма да изтегля САЩ от Северноамериканското споразумение за свободна търговия (НАФТА), предадоха световните агенции.
 
Президентът Тръмп се с

Рашидов отменил статут „паметник на културата“ за къща на Киро Японеца

http://clubz.bg/53269-rashidov_otmenil_statut_%E2%80%9Epametnik_na_kulturata%E2%80%9C_za_kyshta_na_kiro_qponeca

Бившият министър на културата Вежди Рашидов отменил статута „паметник на културата“ на къща в центъра на София, съобщава Би Ти Ви. Сградата се намира на столичния булевард „Васил Левски“ и е собственост на бизнесмена Кирил Киров, известен като Киро Японеца. След пожари, в момента къщата е руина.

Рашидов отменя статута й на 11 ноември, между двата тура на президентските избори, отбелязва репортерът Росен Цветков. Пред Би Ти Ви от Министерството на културата потвърждават за промяната в статута на къщата – защото било установено, че тя „стои чуждо и нехармонично в средата около нея и липсва частен интерес за нейното запазване”.

Плановете на Киров били на мястото да изгради подземен гараж. Събарянето на сградата щяло да започне до няколко дни.

Виждайки екипа на Би Ти Ви, охраната опъва полицейска лента, а самият Киров излиза от съседната сграда и кани екипа на разговор, за да ги убеди да изоставят темата.

„Тази къща не е паметник на културата и репортажът ви ще е излишен. Била е, сега не е паметник на културата. Има решение на Министерски съвет, на министър на културата”, казва собственикът й пред репортера. И допълва: „Яворов ли е живял [в нея], или Иван Вазов? Кой е живял тук? Моята гледна точка ще я чуете след репортажа, който правите, и няма да ви е добре. Гарантирам ви го”.

Къщата е построена преди 110 години, неин архитект е Георги Тодоров. Намирала се е на т. нар. след Освобождението Рингов булевард. Статута „паметник на културата“ къщата придобива през 1976 г.

"Площад Славейков"

Лозан Панов: Правилата се чертаят на бели покривки в хотел извън София

http://clubz.bg/53268-lozan_panov_pravilata_se_chertaqt_na_beli_pokrivki_v_hotel_izvyn_sofiq

„Не може да се мълчи по казуса - какво се е случило, кой е участвал, какво се е казало“, заяви пред бТВ председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов.

Очаквам да ме тричат, линч, за това, че по някакъв начин съм въвел тази теми, касаещи главния прокурор“, коментира Панов малко преди заседанието на пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Съветът ще разгледа и искането на шестима свои членове – сред които и Панов, за проверка на срещата на главния прокурор Сотир Цацаров с Георги Гергов и Сашо Дончев, а другото искане за точка в дневния ред е срещу Лозан Панов с обвинения за намеса в прекия избор на съдиите за членове на ВСС.

Всички пиар агенции на прокуратурата, говоря за „Телеграф“, „Монитор“, „Труд“, „Блиц“, не мога да ги изредя всичките, всеки, който каже нещо за главния прокурор, да се свети името му, е обект на манипулации и атаки“, обясни Панов.

Председателят на ВКС каза, че няма личностно противопоставяне между него и главния прокурор.

„Ако трябва да перифразирам – аз имам добра работа, за какво ми е да се занимавам с такива теми. Ако те са ме избрали да бъда като тях, съжалявам. Не!“

Лозан Панов обвини прокуратурата, че действа хиперактивно и никога нямаше да чуем за проблеми в Агенция „Пътна инфраструктура“, за магистрала „Марица“ или пък в КЕВР, ако не е имало нужда да бъде отклонено вниманието от скандала ЦУМ-гейт.

„Винаги, когато има голям скандал – сега в момента е ЦУМ-гейт, се правят опити за измисляне на други скандали. Хиперактивността на прокуратурата наподобява на активността по скандала КТБ“.

Според председателя на Върховния съд, всички пътища на „Марица“ водят към Пловдив. И спомена и г-н Гергов, и г-н Цацаров.

„Тази хиперактивност на прокуратурата съвпада – ние може би нямаше да разберем за „пътя на любовта“, ако не бяха споменати имената на г-н Гергов и г-н Цацаров“.

Лозан Панов настоява за проверка на обстоятелствата по срещата в ЦУМ, защото „имате повикване на главния прокурор от Георги Гергов“, защото „на тази среща участва и друг крупен бизнесмен, който е издател“ и защото „срещата е проведена, когато текат избори и единият е член на Изпълнителното бюро на политическа партия“.

„Сега разбираме, че има разследване и срещу единия, и срещу другия“.

Самите факти, според Панов, подсказват, че това не е редно и трябва да има определена реакция и на институциите, и на обществото.

„Работят по правила, начертани на бели покривки в хотел извън София, които са пропагандирани от „Телеграф“, „Монитор“, „Труд“ и „Блиц“. (вероятно има предвид хотел "Берлин" в Бояна, използван от Делян Пеевски - б.р.)

До момента обаче единствената адекватна реакция била на Корнелия Нинова, която поискала оставката на Гергов от Изпълнтелното бюро на БСП.

„Президентът мълчи, бъдещият премиер взема ролята на адвокат на г-н Цацаров и заявява назидателно, че това трябва да му е обица на ухото. Казва, че не трябва да се среща с червени олигарси. Ако трябва да го тълкуваме, излиза, че с останалите олигарси може да се среща“.

Според Панов, спорните неща са кой какво е искал, кой как е възприел думите на единия или другия. На финала той коментира и процедурата за избор на съдии за членове на ВСС.

„Ако ще правим избори за членове на ВСС по костинбродски, нека тези хора да бъдат разобличени“.

Проф. Дуранкев: България е на ръба на тежка катастрофа, икономиката е на дъното

http://pogled.info/bulgarski/prof-durankev-balgariya-e-na-raba-na-tezhka-katastrofa-ikonomikata-e-na-danoto.85152

/Поглед.инфо/ Населението намалява, образованието не е качествено, безработица и бедност мъчат българите, казва икономистът

Изложбата “Карастояновите” - пионери на българската фотография

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6191978

Изложбата “Карастояновите” - пионери на българската фотография Националната галерия представя основоположници на българската фотография. Изложбата “Карастояновите” се открива днес в Двореца (пл. “Княз Александър I”. “От 60-те години на ХIІХ век до днес в българската история има няколко възрожденски фамилии, които дават на отечеството си поколения ярки личности,

Как се създава ново поколение държавни служители

http://clubz.bg/53267-kak_se_syzdava_novo_pokolenie_dyrjavni_slujiteli

Снимка БГНЕС

60 изследователи от България и Европа ще дискутират в продължение на три дни в Софийския университет как и доколко могат да се пренасят и заимстват модели, които действат успешно в практиката на дадена държава.

Става дума за международния трансфер на модели и практики, благодарение на който една идея за това как трябва да бъде организиран животът на хората, родена и осъществена например някъде в Холандия, се възприема и въвежда в България. Този процес през последните няколко десетилетия е толкова интензивен, че именно той в голяма степен определя какво точно се случва в държавата. Това обаче не става без противоречия, защото успехът и постигането на желаните резултати не е просто следствие от възприемането на чуждия опит.  Учени от България, Германия, Франция, Белгия, Русия, Украйна, Гърция, Литва и Полша ще обсъждат добрите и лошите практики на трансфер, както и ще търсят отговор на въпроса „как да управляваме процеса на пренос на модели и практики?“. 

Това е фокусът на международната научна конференция, която отбелязва 20-годишнината от създаването на специалност "Публична администрация" в СУ. От 1997 г. там имат амбицията да създават ново поколение професионални държавни служители, които имат нужното теоретично знание и приемат работата в публичния сектор като призвание. За тези 20 години в специалността са обучени над 2500 бъдещи държавни служители.

Завършилите образователно-квалификационна степен "бакалавър" могат да работят като:

служители по трудов договор в централната и местната администрация;
служители в бюджетни организации в образователния сектор, социалните грижи, здравеопазването, сигурността, администрацията на образованието, културата и т.н.;
служители в недържавни публични институции, като сдружения и др.;
експерти, референти или специалисти по въпросите на европейската интеграция в областта на административното преустройство;
експерти в специфични сектори на стопанската сфера предимно от сектора на публичната-държавна и публичната-общинска собственост.
Придобилите магистърска степен по публична администрация притежават необходимата професионална компетентност за ръководството на административните органи в различни сфери, както и за управлението на човешките ресурси от централната и местната администрация.

Съвместно с Института по публична администрация в рамките на конференцията ще се проведе кръгла маса, която ще „сблъска“ гледната точка на университетски експерти и държавни служители. В кръглата маса ще участват и представители на администрацията на Европейската комисия.Международната научна конференция по случай 20-годишнината на специалност „Публична администрация“ в Софийски Университет се провежда между 26-28 април 2017 г. в Огледалната зала на Ректора на СУ.

Операция "Ердогаз" – как турският президент влиза на българския енергиен пазар

http://pogled.info/svetoven/operatsiya-erdogaz-kak-turskiyat-prezident-vliza-na-balgarskiya-energien-pazar.85148

/Поглед.инфо/ Международно разследване твърди, че семейството на президента контролира значителна част от турския енергиен бизнес

Хората в Хитрино са получили едва 146 000 лв. от дарените над 2 милиона

http://pogled.info/bulgarski/horata-v-hitrino-sa-poluchili-edva-146-000-lv-ot-darenite-nad-2-miliona.85149

/Поглед.инфо/ Едва 146 хиляди лева са получили хората в Хитрино от събраните над 2 милиона дарения, съобщава БНТ. Причината - по-голямата част от помощта пострадалите ще получат, след като домовете им бъдат възстановени и срещу фактури за закупеното обзавеждане.

Даа, връщаме се към времената на Сталин.

http://pogled.info/svetoven/daa-vrashtame-se-kam-vremenata-na-stalin.85150

/Поглед.инфо/ Британският министър на войната заяви, че могат първи да употребят ядрено оръжие, а Москва веднага отговори, че може да изтрие Великобритания от лицето на земята.

Михаил Миков: Мястото на Гергов не беше в Изпълнителното бюро

http://pogled.info/bulgarski/mihail-mikov-myastoto-na-gergov-ne-beshe-v-izpalnitelnoto-byuro.85151

/Поглед.инфо/ Трусове в БСП заради срещата между главния прокурор Сотир Цацаров и бизнесмена Сашо Дончев в офиса на бизнесмена и функционер на БСП Георги Гергов. Пленум на "Позитано" 20 и изявленията на Гергов пред медии след оставката му от Изпълнителното бюро на партията повдигнаха въпроси около ситуацията в столетницата и как се вземат решения.

Трите урока на папа Франциск (ВИДЕО)

http://clubz.bg/53266-trite_uroka_na_papa_francisk_video

Папа Франциск изненадващо говори пред конференцията на инициативата TED тази година, която се проведе във Ванкувър. Посланието си той отправи от Ватикана.

Ето трите му урока, синтезирани от Си Ен Ен. 

"Добър ден или добър вечер - не съм сигурен кое е времето там", така започва главата на Римокатолическата църква своята беседа.

Първият урок - бъдещето е постижимо, ако се държим един за друг.

"Преди години заздравих убеждението си, че съществуването на всеки от нас е дълбоко свързано с другите хора. Животът не е само време, което минава. Животът е взаимодействие", казва папата.

Вторият урок - "Не се оставяйте технологичните нововъведения да ви направят слепи за страданието на другите хора".

"Колко хубаво би било, ако развитието на технологиите и науката е съпроводено с повече равенство и социално включване. Колко чудесно би било, докато откриваме далечни планети, да преоткрием нуждите на братята и сестрите ни, които са около нас", смята Франциск.

Третият урок - "Революция на чувствителността"

"Чувствителност означава да използваме очите си, за да виждаме другите хора, ушите си, за да чуваме другите, да се вслушаме в децата, в бедните, в тези, които се страхуват от бъдещето. Да се вслушаме и във вика на нашия общ дом, нашата заразена и замърсена планета. Означава да използваме ръцете и сърцата си, за да утешаваме другите, за да се погрижим за тези, които са в нужда", обяснява папа Франциск.

TED започва през 1984 г. като конференция, която се фокусира върху теми от технологиите, дизайна и забавленията, но днес покрива всички теми - от наука през бизнес до глобалните въпроси.

 

 

Варна ще е домакин на Регионално състезание на учебните компании

//dariknews.bg/regioni/varna/zala-plenarna/varna-shte-e-domakin-na-regionalno-systezanie-na-uchebnite-kompanii-2019943

Варна ще е домакин на Регионалното състезание на учебните компании на 27 април от 10,15 ч. в Юнашкия салон. Участие във форума ще вземат 24 учебни компании от различни училища в четири града. Инициативата е част от квалификацията за Националното състезание „Най-добра учебна компания” 2017 г. и е

Варна ще черпи опит за нови градски зони от Балтимор и Чикаго

//dariknews.bg/regioni/varna/zala-plenarna/varna-shte-cherpi-opit-za-novi-gradski-zoni-ot-baltimor-i-chikago-2019944

Презентация на основните приоритети в развитието на Варна – Град на Знанието, дестинация 4 сезона, икономическо развитие и интегриран градски транспорт, направи кметът Иван Портних по време на среща с Нанси Шилър – президент и главен изпълнителен директор на фондация „Америка за България“, както

240 деца представят фолклорни традиции в Шумен

//dariknews.bg/regioni/shumen/240-deca-predstaviat-folklorni-tradicii-v-shumen-2019909

Община Шумен и Детска градина „Слънце“ организират конкурс „Да съхраним традициите”. Той ще се проведе днес от 9.00 часа в концертната зала на Общинския младежки дом. Инициативата се организира за четвърта поредна година. Конкурсът е посветен на пролетните празници

Трите женски зодии, които не бива да вбесявате (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/trite-zhenski-zodii-koito-ne-biva-da-vbesiavate-video-2019884

Казват, че жените са отмъстителни същества и забравят трудно. Може би до известна степен е така, но има няколко определени зодии, които са по-опасни от останалите, и е по-добре да не си играете с търпението им, защото може да пострадате сериозно, ако ги разгневите.

Жилищата в София поскъпват, вижте с колко според брокер

//dariknews.bg/regioni/sofiia/zhilishtata-v-sofiia-poskypvat-vizhte-s-kolko-spored-broker-2019941

Апартаментите в София са поскъпнали с внушителните 18% през първото тримесечие на 2017 г., в сравнение със същия период на 2016 г. Средната цена на жилищата доближава 1000 евро/кв. м. и достига нивата от предкризисната 2007 г., показва анализ на агенция за недвижим

Радев ще връчи мандат за съставяне на кабинет на Борисов

//dariknews.bg/novini/bylgariia/radev-shte-vrychi-mandat-za-systaviane-na-kabinet-na-borisov-2019938

Президентът Румен Радев ще връчи на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов мандат за съставяне на правителство в четвъртък, съобщават от прессекретариата на държавния глава. Борисов е кандидат за министър-председател, посочен от най-голямата парламентарна група в 44-тото Нар

Война между Русия и САЩ в Близкия изток: сценарий от близкото бъдеще

http://pogled.info/svetoven/voina-mezhdu-rusiya-i-sasht-v-blizkiya-iztok-stsenarii-ot-blizkoto-badeshte.85139

/Поглед.инфо/ Предлагаме поредица от текстове с автор Михаил Алекснадров, анализиращи възможните сценарии за война между Русия и САЩ в Близкия изток още през 2017 г. и евентуалното им развитие.

Тръмп няма да се откаже от НАФТА

http://pogled.info/svetoven/tramp-nyama-da-se-otkazhe-ot-nafta.85140

/Поглед.инфо/ Пред министър-председателя на Канада Джъстин Трюдо и мексиканския президент Енрике Пеня Нието, Тръмп обеща да не оттегля САЩ от Северноамериканското споразумение за свободна търговия (НАФТА). Това съобщи днес пресслужбата на Белия дом, цитирана от ТАСС.

Мотоклуб "Нощни вълци" - София тръгва по „Пътя на победата“

http://pogled.info/bulgarski/motoklub-noshtni-valtsi-sofiya-tragva-po-patya-na-pobedata.85141

/Поглед.инфо/ Мотоклуб "Нощни вълци" – София ще даде днес специален брифинг по повод предстоящия мотопробег под надслов "Пътят на Победата".

Захарова: Дайте шанс на Тръмп

http://pogled.info/svetoven/zaharova-daite-shans-na-tramp.85142

/Поглед.инфо/ Говорителят на руското МВнР Мария Захарова призова хората да дадат шанс на Тръмп да подобри взаимоотношенията между страната си и Русия. Това каза тя в интервю за интернет портала "Яху нюз", публикувано в сряда.

Париж засилва мерките за сигурност

http://pogled.info/svetoven/evropa/parizh-zasilva-merkite-za-sigurnost.85143

/Поглед.инфо/ Парижката полиция ще засили мерките за сигурност в туристическите зони на града по време на летния сезон, съобщи френската радиостанция „Европа 1”, позовавайки се на разработения от правоохранителните органи план „Туризъм 2017”.

Венецуела напуска Организацията на американските държави

http://pogled.info/svetoven/venetsuela-napuska-organizatsiyata-na-amerikanskite-darzhavi.85144

/Поглед.инфо/ Венецуела, която е разтърсвана от тежка политически и икономическа криза, съобщи, че напуска Организацията на Американските държави. Президентът Николас Мадуро редовно обвинява организацията със седалище във Вашингтон в намеса във вътрешните работи на Венецуела.

Продават ЧЕЗ-България - 6 фирми се борят за активите и

http://pogled.info/bulgarski/prodavat-chez-balgariya-6-firmi-se-boryat-za-aktivite-i.85145

/Поглед.инфо/ Чешкият енергиен конгломерат ЧЕЗ е получил няколко примамливи предложения за покупка на активите му в България, каза говорител на компанията в сряда, цитиран от "Ройтерс".

Тереза Мей и Юнкер се договаряха за "Брекзит" на работна вечеря

http://pogled.info/svetoven/evropa/tereza-mei-i-yunker-se-dogovaryaha-za-brekzit-na-rabotna-vecherya.85146

/Поглед.инфо/ Премиерът на Великобритания Тереза Мей и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер проведоха работна вечеря в резиденцията на „Даунинг стрийт“, на която бяха обсъждани въпроси, свързани с формата на предстоящата раздяла между Лондон и Брюксел.

Украинският сайт „Миротворец“ включи в черния си списък актьора Стивън Сегал

http://pogled.info/svetoven/ukrainskiyat-sait-mirotvorets-vklyuchi-v-cherniya-si-spisak-aktora-stivan-segal.85147

/Поглед.инфо/ Украинският екстремистки сайт „Миротворец“ включи в черния си списък актьора Стивън Сегал заради това, че е посетил Крим.

САЩ режат чуждестранната помощ за развитие

http://clubz.bg/53265-sasht_rejat_chujdestrannata_pomosht_za_razvitie

Обещанието на Доналд Тръмп да постави "Америка преди всичко" включва план за драстично намаляване на помощта на САЩ за развиващите се страни, пише "Форин полиси".

Изданието се позовава на вътрешни бюджетни документи на Държавния департамент и свои източници. Планът предвижда сливане на дипломатическото ведомство и Американската агенция за международно развитие, известна като USAID.

Предложението за намаляване с една трета на невоенната помощ за чужбина бе направено през март. Тогава обаче не бяха огласени подробности. Парите по това направление ще бъдат пренасочени към програма, тясно свързана с националната сигурност. Предвижда се планът да бъде осъществен през финансовата 2018 година.

При това някои от съкращенията ще засегнат страни, смятани като стратегически важни, отбелязва "Форин полиси". Сред тях е например помощта за Украйна насочена към стимулиране на политическите и икономическите реформи. Тя ще бъде намалена с повече от две трети - 68,8 на сто.

Сливането на USAID с Държавния департамент може да стане в рамките на преразглеждането, препоръчано от Тръмп на 13 март, относно рационализирането на изпълнителната власт.

Двете държавни институции отказали да коментират възможното си сливане. От тях съобщили, че Белият дом ще публикува по-подробен бюджет по-късно тази пролет. Представител на USAID обаче заявил следното:

"Ние смятаме да похарчим по най-добрия начин парите на американските данъкоплатци, като ликвидираме програми и отдаваме предпочитание на ресурси, които в най-голяма степен дават тласък на американските интереси."

От USAID очакват бюджетното предложение да налага ликвидирането от 30 до 35 полеви мисии на Агенцията и да доведе до съкращаване с 65 на сто на регионалните ѝ бюра. В момента USAID действа в около 100 страни.

Същевременно ще бъде орязано американското финансиране на световното здравеопазването, допълва "Форин полиси". От съкращения са заплашени 41 страни. Все пак няма да има съкращения на Спешния план за борба със СПИН. Въпреки това специалисти предричат сериозни рискове. Според тях съкращенията във финансирането на световните здравни програми може да изложи много американци на риск от епидемии.

68 на сто от финансирането си ще изгуби Бюрото за безопасност на храните в САЩ.

Почти изцяло - с 94,5 на сто, ще олекне подпомагането на Бюрото по въпросите на океаните и международните природозащитни и научни въпроси към Държавния департамент. Именно това направление помага най-вече на уязвимите страни да се борят с последствията от климатичните промени.

Съкращенията са знак за по-голям стремеж международните помощи за развитие да бъдат обвързани с националните интереси на САЩ, смята "Форин полиси". Но експерти както от републиканските, така и от демократическите кръгове предупреждават, че орязването създава конкретни рискове за интересите на страната в сферата на сигурността.

Моделът “Алцек” - бъдещето на европейска България?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6189904

Моделът “Алцек” - бъдещето  на европейска България?Етносът ни няма да изчезне. Къде са “Малките Българии” “В градчето Челе ди Булгерия на 8 юни 2016 г. е открит паметник на хан Алцек. Алцeк (на латински: Alzeco, Алцек, Aldigar, Altsek, Altzek, Alzec, Altsikurs) според Теофан Изповедник е брат на Аспарух (Исперих), петия син на хан (Kan ) Кубрат, гащалд (княз) в Самниум в Централна Италия.

Депутатите решават по кой канал ще ги дават

//dariknews.bg/novini/bylgariia/deputatite-reshavat-po-koj-kanal-shte-gi-davat-2019934

Днес се очаква депутатите да решат въпроса, който предизвика спор в парламента - дали петъчният парламентарен контрол да се излъчва по БНТ2 вместо по БНТ1. ГЕРБ и Обединените патриоти защитават идеята излъчването на въпросите и отговорите в петъчния контрол да се о

Родители изкарват децата си хронично болни, за да ги запишат в градина

//dariknews.bg/regioni/sofiia/roditeli-izkarvat-decata-si-hronichno-bolni-za-da-gi-zapishat-v-gradina-2019940

До абсурдни методи за прием в детските градини прибягват родители от столицата, съобщи БНТ. Често майките са принудени да изкарат децата си хронично болни или със забавено развити

Жилищата в София поскъпнали с 18% за година

//dariknews.bg/regioni/sofiia/zhilishtata-v-sofiia-poskypnali-s-18-za-godina-2019941

Апартаментите в София са поскъпнали с внушителните 18% през първото тримесечие на 2017 г., в сравнение със същия период на 2016 г. Средната цена на жилищата доближава 1000 евро/кв. м. и достига нивата от предкризисната 2007 г., показва анализ на агенция за недвижим

Заледяват сцената на зала 1 на НДК за “Лешникотрошачката”

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6192009

Заледяват сцената на зала 1 на НДК за “Лешникотрошачката” Класиката “Лешникотрошачката” ще бъде представена на 9 декември в зала 1 на НДК. За спектакъла на държавен балет “Санкт Петербург” сцената ще бъде заледена, а фигуристите ще изпълняват специално адаптирана за лед хореография. Сред участниците в трупата са европейските и олимпийски шампиони Людмила Белоусова и Олег Протопопов.

Какво да се промени по министерства, за да живеем по-добре

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6189940

Какво да се промени по министерства, за да живеем по-добреПървите 6 месеца на ново правителство - най-важни Ако едно правителство иска да направи съществени положителни промени, то трябва да ги направи още първите 6 месеца от съществуването си. Пропусне ли се тази възможност, реформите обикновено не се реализират. Наближават следващи избори и правителството започва да се страхува да не засегне нечий

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване