$10,000 в замяна на доброволно освободено място в самолет предлага United Airlines

http://www.cross.bg/poveche-bileti-united-1541393.html

/КРОСС/ Авиокомпанията, прочула се с насилственото извличане на пътник от самолет - United Airlines, ще предлага до $10 000 обезщетение на пътници, които доброволно се откажат от полет заради повече продадени билети. Предложението дойде, след като конкурентът на компанията - Delta, разкри плана си да предлага до 9 950 долара в такива случаи. United също обяви, че ще предприеме мерки, за да намали полетите, при които продадените билети са повече от местата, за да може клиентите да бъдат по-удовлетворени от услугите им. "Целта ни е да намалим до нула инциденти, при които има недоброволен отказ от място на борда", се казва в изявление на компанията. Инцидентът, който провокира това предложение, се случи преди две седмици на полет от Чикаго до Луисвил. Тогава 69-годишният Дейвид Дао беше ударен, окървавен и извлечен от мястото си в самолета, защото компанията продала повече билети, после се оказало, че трябва да настани на борда и свои служители и поискала пътници да слязат. Трима се съгласили, но не и Дао. Той не искал обезщетение, а само да се прибере. Дао е загубил два предни зъба, имал е сътресение на мозъка и носът му е бил разбит, според неговия адвокат. По всяка вероятност той ще съди авиокомпанията. United обеща повече да не вика служители на правоприлагащите органи, когато пътник с редовен билет откаже да слезе, нито да принуждава хора, които вече са седнали в самолета да правят това при повече продадени билети

Президентът Радев връчи мандата за съставяне на правителство на Борисов

http://www.barometar.net/88435/

Президентът Румен Радев връчи мандата на председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, който предложи лидера Бойко Борисов за министър-председател. Двамата пристигнаха заедно на „Дондуков“ 2. Борисов има една седмица да върне на държавния глава папката с имена за бъдещия Министерски съвет. „Поздравявам ви с подписаното споразумение. Очаквам да обявите вашия кандидат за премиер”, […]

5 години ЗАР

//dariknews.bg/regioni/burgas/5-godini-zar-2020032

Звеното по асистирана репродукция /ЗАР/ в града отбеляза петата си годишнина. Специален гост на събитието беше момченце на 4 години и три месеца. Малкият господин е най-голямото дете, заченато с помощта на специалистите в бургаския център към УМБАЛ - Бургас.

„Радвам се, че преди 5

С декларация в детска градина? Не е задължително

//dariknews.bg/regioni/burgas/s-deklaraciia-v-detska-gradina-ne-e-zadylzhitelno-2020035

В началото на следващата седмица започва записването в детските градини и яслите. Резултатите от първото класиране ще бъдат обявени на 2 май, а от 3 до 16 май родителите може да подават декларации за записване на децата в заведенията, в които са приети.

За втора поредна година родите

Задържаха под стража добричлия, издирван в Германия за трафик и изнасилване на жена

//dariknews.bg/regioni/dobrich/zadyrzhaha-pod-strazha-dobrichliia-izdirvan-v-germaniia-za-trafik-i-iznasilvane-na-zhena-2020039

Окръжен съд - Добрич наложи мярка за неотклонение „задържане под стража“ на мъж, издирван с Европейска заповед за арест от германските съдебни власти. Искането за предаване на българския гражданин Венцислав Д. с постоянен адрес в Добрич, е издадено от прокуратурата в Траунщайн, Германия с цел прове

Българи пренасят китайската култура в нова зала за Тай Чи в Пловдив

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/bylgari-prenasiat-kitajskata-kultura-v-nova-zala-za-taj-chi-v-plovdiv-2020043

Нова зала за обучение в китайското бойно изкуство Тай Чи отваря врати в края на седмицата в Пловдив. Желаещите да се обучават в стила от семейството на Ушу ще могат да правят това на ул. “Колю Фичето” 7А (до СОУ “Хр. Г. Данов”).
Залата е просторна, с площ над 150 кв. м и оборудвана с всичко

Прокуратурата в Севлиево иска отмяна на текстове от Наредба

//dariknews.bg/regioni/gabrovo/prokuraturata-v-sevlievo-iska-otmiana-na-tekstove-ot-naredba-2020041

Районна прокуратура – Севлиево изпрати в Административен съд – Габрово протест по реда на чл.185 и сл. от АПК, с искане да бъдат отменени текстове от Наредба за условията и реда за записване, отписване и преместване на деца в общинските детски градини на територията на община Севлиево, като неза

Селяни печелят от трафик на проститутки

//dariknews.bg/regioni/varna/seliani-pecheliat-ot-trafik-na-prostitutki-2020040

Седем души от села в Североизточна България са разследвани от добричката окръжна прокуратурата за трафик на проститутки и пране на пари, спечелени от сутеньорство. Четирима от тях вече са осъдени.

Преди близо месец 40-годишна жена от групата от варненското с. Кипра получи 2-годишна усл

Асланов: Ангажиментът на Корнелия Нинова за промени в БСП не бива да спира до тук

http://www.cross.bg/ninova-korneliya-partiyata-1541392.html

/КРОСС/ "Ангажиментът на Корнелия Нинова за промени в БСП не бива да спира до тук. Пътят да се отрежат всякакъв тип зависимости няма да бъде лек и изисква усилията на цялото общество, не само на отделните партии". Това коментира в сутрешния блок на Радо „Фокус" социологът Юрий Асланов. „Един лидер може да налага позициите си, както и стана, след като Корнелия Нинова е утвърден лидер на БСП и се ползва с много широка обществена подкрепа и не само вътре в партията", коментира социологът. По думите му за Нинова не е било проблем да предложи на колективния ръководен орган на партията оставката на Георги Гергов и той да я подкрепи. Според социолога едва ли някои в БСП възнамерява да бламира председателят си. „По-скоро кризата беше предизвикана от противоречивото поведение на самия Георги Гергов, който е отказал в Изпълнителното бюро да потвърди информация и да даде светлина върху мотивите си за участието си в тази среща. Това остави впечатление, че дори не разбира какво е направил, след като скандалът не спира и продължава да се развива", каза социологът. Юрий Асланов коментира още, че подкрепата на Областният съвет на БСП в Пловдив за Гергов не трябва да бъде преувеличена, тъй като преобладаващото мнение в партията е на страната на Корнелия Нинова.    

Имате ли ангелска линия на ръката и какво значи това

https://vesti.bg/lyubopitno/zagadki-i-misterii/imate-li-angelska-liniia-na-rykata-i-kakvo-znachi-tova-6068415

Такава линия нямат всички хора. Ако я откриете на ръката си, не забравяйте, че вие ​​сте късметлия и се радвайте, че вашият ангел ви предпазва от нещастие

Цацаров за ЦУМ: Няма от какво да се срамувам - лицата не са криминално проявени (ПЪЛЕН ТЕКСТ)

http://clubz.bg/53283-cacarov_za_cum_nqma_ot_kakvo_da_se_sramuvam_licata_ne_sa_kriminalno_proqveni_pylen_tekst

Главният прокурор Сотир Цацаров за пръв път говори "на живо", макар и само пред камерите на ВСС, след изнасянето на информацията за срещата в ЦУМ, организирана от Георги Гергов, на която е присъствал и Сашо Дончев.. Досега той е единственият, който излезе само с писмено становище и фактически не е отговарял на въпроси.

Днес за пръв път можеше да бъде питан, тъй като не се е явявал пред медии досега. Това стана на заседанието на ВСС, където 6-има негови членове опитаха безпрецедентно да внесат точка да се провери случаят в ЦУМ.

Калин Калпакчиев каза, че трябва да има нулева толерантност при подобни съмнения за корупционно поведение и че дори може да се ограничават лични права в интерес на обществения интерес.

Лозан Панов най-активно задаваше въпроси дали срещата е била в предизборно време, дали единият е висш партиен функционер и постоянно настояваше, че Цацаров дължи още отговори.

Ето и монолога на Цацаров без редакторска намеса, след който той отново каза, че млъква и няма да отговаря на въпроси. 

"По отношение на никого не е упражняван от мен натиск, нито са отправяни заплахи

Не съм упражнявал никакъв натиск върху наблюдаващия прокурор по проверка - сега досъдебно производство (за КЕВР и цените, които се диктуват, според отчетените разходи от "Овъргаз", б.р.) Напротив: отказал съм.

Лицата, с които сме се срещали, не са обвиняеми, не са подсъдими, не са криминално проявени. Тезата, че лицата са разследвани, е или злонамерена, или най-меко казано неосведоменост (прокуратурата удари чиновници от КЕВР, а не пряко Сашо Дончев - б.р.).

И още нещо - тези лица не са адвокати, не са страна по дела. Аз въобще не съм отишъл на тайна среща. За мен в тази среща няма нищо тайно.

Няма от какво да се срамувам.

Бих се срамувал, ако определени разследвания не биха се развивали в насоката, в която очевидно някои не желаят да се развият.

Не съм нарушил закона, не съм нарушил служебните си задължения . Затова и не се срамувам.

Чужди сценарии и постоянните им сценаристи аз не желая да коментирам. Ще кажа само, че на тази маса сценаристи няма. Има само хора, на които е възложено да изпълняват определени сценарии. Но те се сменят – сценаристите остават същите."

До края на изявленията си Цацаров нападаше основно Лозан Панов, който му задаваше най-много въпроси.

"Извинете, г-н Панов, не сте в положение да ме разпитвате...

... Ако това ви обижда, съжалявам, но вие не сте сценарист, вие сте от изпълнителите. С това ще приключа изявлението си и каквито и въпроси да ми задавате, не считам, че е достойно да отговарям точно на вас."

Военни части и сълзотворен газ спряха пореден протест в Каракас

http://www.mediapool.bg/voenni-chasti-i-salzotvoren-gaz-spryaha-poreden-protest-v-karakas-news263144.html

Хиляди хора се събраха отново за протести в столицата на Венецуела – Каракас. Няма сигнали за отслабване на антиправителственото движение, а жертвите на политическите безредици през последните седмици вече станаха 29, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.  Множеството от демонстранти премина през центъра на Каракас в опит да стигне до националния омбудсман Тарек Уилям Сааб, отбелязва Асошиейтед прес.  Полицията обаче спря шествието, използвайки сълзотворен газ. Като мярка срещу евентуални демонстрации военни части са разположени и край Националния избирателен съвет и Върховния съд.  Опозицията настоява Сааб да започне дело срещу съдиите от Върховния съд, който през март се опита да отнеме правомощия от парламента. По-късно съдебното решение бе оттеглено на фона на критиките от международната общност.  Жертвите на безредиците вече станаха 29, след като 20-годишен демонстрант загина, ударен в главата от контейнер със сълзотворен газ. За други две жертви бе съобщено вчера. Протестите срещу президента Николас Мадуро, разтърсващи страната от началото на април, доведоха до най-тежката вълна от насилие от 2014 г., припомня Ройтерс.  Демонстрантите настояват за избори, чрез които да се сложи край на продължаващото вече две десетилетия управление на социалистите. За гнева допринася и жестоката икономическа криза. Кризата разтревожи страните в региона, като 16-те членки на Организацията на американските държави поискаха извънредно заседание, посветено на Венецуела.  Провеждането на заседанието зависи от Боливия, съюзник на Венецуела, която е временен председател на организацията. Каракас заплаши да се оттегли от регионалното обединение, ако то предприеме мерки срещу Венецуела, припомня ДПА.

Герджиков за кафето в ЦУМ: Не може да се правят генерални изводи

http://offnews.bg/news/n_1/n_654039.html

Когато има малко известни факти не може да се правят генерални изводи. Така премиерът Огнян Герджиков коментира срещата на главния прокурор Сотир Цацаров с бизнесмена Сашо Дончев в кабинета на отлъчения от ръководството на БСП след скандала Георги Гергов в ЦУМ. "Аз не съм нито един от тримата, това е очевидно, така че ми е трудно да коментирам неща, на които не съм присъствал", каза Герджиков. Той обясни, че не дава оценки, когато има недостиг на фактология. "Човек трябва да изрази отношение към нещо, трябва да е много наясно с нещата. Не може да се правят генерални изводи", каза още той и допълни, че главният прокурор "така е преценил", за да отиде на тази среща. "Нямам идея какво мисли той, аз трябва да го чуя него", каза още Герджиков. Служебният премиер обясни, че правителството оставя държавата в много добро състояние от това, в което я заварили с натрупан излишък от над 1.6 млрд. в сравнение със същия период миналата година. "Това идва от добре работеща икономика и добра събираемост", обясни той. Герджиков коментира и темата за уседналостта на избори. Според него хора, които са "скъсали с България", не трябва да имат право да гласуват. От това право трябва да бъдат лишени и неграмотните, тъй като те не спазват конституцията, където пише, че българският език е задължителен. 

Спортът в ефир на 27 април

http://offnews.bg/news/n_1/n_654043.html

Скромна, но качествена е спортната програма в ефира на родните телевизии днес. 12:00 Тенис, турнир за мъже в Барселона, Мтел спорт 1 13:00 Тенис, турнир за жени в Щутгарт, Филм плюс 15:00 Снукър, СП в Шефийлд, Евроспорт 1 18:00 Литекс – Лудогорец Диема спорт  20:00 Волейбол, Монтана - Пирин, Диема спорт 21:30 Севиля – Селта F+ 22:00 Манчестър Сити – Манчестър Юнайтед Диема спорт

Огромна експлозия и пожар край летището в Дамаск

http://www.cross.bg/pozhar-eksploziya-siriiiskata-1541391.html

/КРОСС/ Мощна експлозия е разтърсила района на международното летище край сирийската столица Дамаск, съобщи Сирийският център за наблюдение на правата на човека, цитиран от Би Би Си. Ударите са били многобройни, пише Reuters. По данни на бунтовниците - най-малко пет. Ударен е комплекс за депониране на муниции при летището. Той е използван от подкрепяни от Иран бойци. Нападението е предизвикало пожар - пламъци и дим се виждали от затворената военна зона на комплекса, за която се смята, че е била използвана от Техеран, за да доставя оръжия по въздух за подкрепяните от Иран и сирийската армия военни операции. Според близката до Хизбула телевизия Ал Манар експлозията вероятно е причинена от израелски въздушен удар.  

Трайчо Трайков: Около 3 млрд. лева са надплатени за газа за 10 години

https://www.24chasa.bg/novini/article/6192471

Трайчо Трайков: Около 3 млрд. лева са надплатени за газа за 10 годиниСтава дума за това как "Газпром" се е държал с клиентите си в Централна и Източна Европа и от тук какво ще се промени в бъдеще. Най-просто казано това представлява становището по делото на ЕК срещу газовата компания. Това заяви Трайчо Трайков от "Нова Република" пред БНТ.  Европейската процедура започна през 2012 г. по оплакване на Литва.

Направиха първа копка на модерния комплекс - БРИЗ Панорама във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=349799

Първа копка на модерния жилищен комплекс БРИЗ ПАНОРАМА бе направена във Варна. Свещеник отслужи водосвет, бяха осветени и камъни, които ще се положат в основите на комплекса. Той ще бъде завършен през юли 2018 година. БРИЗ ПАНОРАМА предлага на своите клиенти жилища в един от най-новите и динамично развиващи се квартали на града.

Президентът Радев ще връчи мандата за третия кабинет на Бойко Борисов

http://econ.bg/Новини/Президентът-Радев-ще-връчи-мандата-за-третия-кабинет-на-Бойко-Борисов_l.a_i.741729_at.1.html

Президентът Румен Радев ще връчи днес мандат за съставяне на правителство на Бойко Борисов. Той е кандидат за министър-председател, посочен от...

Политическата интрига на празния стомах

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6192078

Политическата интрига на празния стомахПроблемът с недояждащия си гражданин Проблемът е трудно видим от работеща София, която е достигнала средни нива на доходи, сравними с европейските. Но проблемът е голям, колкото Еверест - има два милиона и петстотин хиляди български граждани, които не могат да си позволят поне 4 от тези 9 неща: Да си плащат сметките, Да поддържат дома си топъл,

Виртуална разходка из историята на София

http://www.dnevnik.bg/na_put/2017/04/27/2960580_virtualna_razhodka_iz_istoriiata_na_sofiia/?ref=rss


Това лято всеки желаещ да види София от друг ъгъл и да надникне в най-интересните кътчета на града, може да се включи в E-София – интерактивен проект на образователната онлайн платформа "Прознание", реализиран с подкрепата на Столична община.

Курсът е безплатен и ще включва 16 сесии, посветени на различни исторически периоди, през които преминава София, достигайки до познатия облик. Темите ще включват виртуална разходка в ротондата "Св. Георги",...

Жители на Стара Загора издигнаха палатков лагер в защита на парк "Бедечка"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6192464

Жители на Стара Загора издигнаха палатков лагер в защита на парк "Бедечка"Жители на Стара Загора издигнаха палатков лагер пред общината в защита на парк "Бедечка". Десетки природозащитници прекараха нощта на открито в палатки пред сградата на общината. Те протестират срещу застрояването на парка и настояват за запазване на зелените площи там. На заседание на Общинския съвет в Стара Загора ще бъде разгледано

Турция твърди, че е предупредила САЩ и Русия за ударите в Сирия и Ирак

https://www.24chasa.bg/novini/article/6192469

Турция твърди, че е предупредила 
САЩ и Русия за ударите в Сирия и ИракТурция отхвърли отправяните й обвинения, че е предупредила късно Вашингтон и Москва за готвените въздушни удари в Сирия и Ирак, пише турският в. "Хюриет" днес, цитиран от БТА. Представители в Анкара твърдят, че турската страна е обявила намеренията си дни по-рано, като отново е предупредила за операцията военните аташета на САЩ и Русия два часа

Случаите на морбили у нас може да повлияят на туризма

http://www.cross.bg/morbili-bolestta-bulgariya-1541390.html

/КРОСС/ Случаите на морбили у нас могат да окажат ефект върху туристическия сектор. Това стана ясно, след като здравните власти в Русия предупредиха за наличието на болестта в България. Предупреждението освен за България важи за още 13 европейски държави - Австрия, Румъния, Белгия, Чехия, Унгария, Франция, Германия, Швеция, Италия, Португалия, Исландия, Испания и Швейцария. Над 4000 са вече случаите на болестта в Европа само тази година, гласи съобщението и припомня, че болестта е опасна и нерядко изходът е смърт. Причината за плъзването на заразата, включително сред медицински персонал, е ниското ниво на имунизации и липсата на карантина. У нас потвърдените болни от морбили са около 40 души.  

Новият Suzuki Swift дебютира у нас

https://vesti.bg/tehnologii/avtomobili/noviiat-suzuki-swift-debiutira-u-nas-6068430

Новият модел е по-компактен и по-лек, като предлага по-голямо вътрешно пространство.

16 400 деца са напуснали училище през учебната 2015/2016 г.

http://pogled.info/bulgarski/16-400-detsa-sa-napusnali-uchilishte-prez-uchebnata-2015-2016-g.85162

/Поглед.инфо/ През учебната 2016/2017 година в детски градини са записани 224.4 хил. деца, или с 3.3% по-малко в сравнение с предходната година.

$10,000 в замяна на доброволно освободено място в самолет предлага United Airlines

http://offnews.bg/news/n_1/n_654036.html

Авиокомпанията, прочула се с насилственото извличане на пътник от самолет - United Airlines , ще предлага до $10 000 обезщетение на пътници, които доброволно се откажат от полет заради повече продадени билети. Предложението дойде, след като конкурентът на компанията - Delta, разкри плана си да предлага до 9 950 долара в такива случаи. United също обяви, че ще предприеме мерки, за да намали полетите, при които продадените билети са повече от местата, за да може клиентите да бъдат по-удовлетворени от услугите им. "Целта ни е да намалим до нула инциденти, при които има недоброволен отказ от място на борда", се казва в изявление на компанията. Инцидентът, който провокира това предложение, се случи преди две седмици на полет от Чикаго до Луисвил. Тогава 69-годишният Дейвид Дао беше ударен, окървавен и извлечен от мястото си в самолета, защото компанията продала повече билети, после се оказало, че трябва да настани на борда и свои служители и поискала пътници да слязат. Трима се съгласили, но не и Дао. Той не искал обезщетение, а само да се прибере. Дао е загубил два предни зъба, имал е сътресение на мозъка и носът му е бил разбит, според неговия адвокат. По всяка вероятност той ще съди авиокомпанията. United обеща повече да не вика служители на правоприлагащите органи, когато пътник с редовен билет откаже да слезе, нито да принуждава хора, които вече са седнали в самолета да правят това при повече продадени билети. Компанията пое и ангажимента да плаща по 1500 долара обезщетение на всеки пътник със загубен багаж, без каквито и да било въпроси или усложнения, като това ще започне да се прилага от юни.

Тереза Мей обсъди Брекзит с Жан-Клод Юнкер и Мишел Барние

https://www.24chasa.bg/novini/article/6192454

Тереза Мей обсъди Брекзит с Жан-Клод Юнкер и Мишел БарниеБританският премиер Тереза Мей обсъди процеса на напускане на Европейския съюз с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и главния преговарящ от страна на Брюксел Мишел Барние на работна вечеря в Лондон. Говорители на двата лагера окачествиха като конструктивни разговорите, които имаха за цел да подобрят атмосферата преди началото на

"Жегата" в прокуратурата предизвикала проверките

http://www.cross.bg/kytev-sedmitzi-dali-1541389.html

/КРОСС/ "Проблемът при срещата на Сашо Дончев, Георги Гергов и Сотир Цацаров не е толкова, че двамата бизнесмени са се срещнали с главния прокурор, а че това не е станало по официален начин, в неговия кабинет (на Цацаров, бел.ред.) например и затова сега всички се питаме какво точно са си говорили тримата". Това каза пред БТВ Антон Кутев, депутат от БСП. Според него „жегата" в прокуратурата, която се е получила след избухването на скандала е довела и до масовите проверки в различни институции, които наблюдаваме в последните седмици. Депутатът от левицата коментира още, че БСП е абсолютно чиста в тази ситуация, защото в крайна сметка проверката за дадените неправомерно 50 милиона за АМ „Марица" е била инициирана от Жельо Бойчев и Кирил Добрев. Според Кутев Корнелия Нинова е постъпила абсолютно правилно в тази ситуация с поисканата оставка от Георги Гергов като член на изпълнителното бюро на БСП. Депутатът коментира и искането на Бойко Борисов общинските съветници в Пловдив да отменят решението за придобиване на акции от Министерство на икономиката в Международен панаир Пловдив. "Интересно е дали съветниците биха коментирали, след като сега ръководството на ГЕРБ им е казало да отменят това решение, дали съответно преди две седмици пак ръководството и Бойко Борисов са им казали да приемат въпросното решение", запита Антон Кутев.    

Депутатите решават по кой канал ще ги дават

http://www.moreto.net/novini.php?n=349822

Днес се очаква депутатите да решат въпроса, който предизвика спор в парламента - дали петъчният парламентарен контрол да се излъчва по БНТ2 вместо по БНТ1. ГЕРБ и Обединените патриоти защитават идеята излъчването на въпросите и отговорите в петъчния контрол да се отразява по БНТ2, като напомнят, че каналът има национално покритие.

Лозан Панов очаква във ВСС да го "линчуват" заради позицията му за срещата Цацаров-Дончев

http://offnews.bg/news/n_1/n_654037.html

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов очаква нападки срещу него заради позицията му за срещата на главния прокурор с двамата бизнесмени Георги Гергов и Сашо Дончев. За проведената среща в периода преди изборите съобщи Дончев на работна среща с бизнес. Запис от разказа му за срещата беше публикуван в Ютюб и на него собственикът на "Овергаз" и в. "Сега" обяснява, че е бил заплашван от главния прокурор заради подкрепата му за "Да, България" и статиите и карикатурите, осмиващи Цацаров.  В интервю за bTV Панов коментира, че институциите мълчат за срещата, президентът е отказал да я коментира, а бъдещият премиер Бойко Борисов е защитил Цацаров.  „Всички пиар агенции на прокуратурата – „Телеграф”, „Монитор” (и двата – собственост на депутата от ДПС Делян Пеевски - б.bTV), „Труд” и „Блиц”… Всеки, който прояви някаква критичност, изисква нещо от главния прокурор, да се свети името Му, е обект на медийни манипулации, лъжи. Във ВСС очаквам да ме тричат, линч – за това, че по някакъв начин съм въвел тази тема, касаеща главния прокурор”, каза той. Панов е един от вносителите на искане за разглеждане на скандала на заседание на ВСС: „Имаме повикване на главния прокурор от Георги Гергов, крупен бизнесмен, на среща, на която участва и друг крупен бизнесмен, който е и издател. Срещата е преди избори и повикващият е член на Изпълнителното бюро на политическа партия. Сега разбираме, че има разследване и срещу единия, и срещу другия. Самите факти подсказват, че това не е редно и трябва да има определена реакция на институциите и обществото. Президентът мълчи, бъдещият премиер взема ролята на адвокат на г-н Цацаров”, коментира шефът на ВКС. Според него сегашната „хиперактивност” на прокуратурата е с цел да се създават нови скандали, които да отвличат темата от въпроса кой какво е поискал на срещата в ЦУМ: „Ами ако те не са се разбрали и на база на това са тези акции на прокуратурата? (…) Никой не е завел под ръка главния прокурор при г-н Гергов, политик, който има отношение към обществените поръчки”. Панов подчерта, че за междуличностен конфликт с Цацаров не може да се говори. „Тези, които са ме избрали, казват „Бъди като нас”. Казват, че аз имам добра работа, защо да се ангажирам с тези теми, при положение, че мога да си стоя на завет и да не върша нищо”, коментира шефът на ВКС, като направи алюзия с думите, които Сашо Дончев твърди, че главният прокурор е използвал спрямо него и бизнеса му. Той посочи, че протоколите от събрания в съдилища преди предстоящите избори за нов Висш съдебен съвет ще бъдат публикувани на сайта на Върховния касационен съд и по този начин ще отговори на обвиненията в натиск. „Оставам с убеждението, че тези хора във ВСС работят по правила, начертани на бели покривки на хотел извън София, ярко пропагандирани от „Телеграф”, „Монитор”, „Труд” и „Блиц”. Моите правила са приети и публикувани в „Държавен вестник”, категоричен беше Лозан Панов.

САЩ ще продължат да оказват натиск на Северна Корея да прекрати ядрената си програма

http://www.mediapool.bg/sasht-shte-prodalzhat-da-okazvat-natisk-na-severna-koreya-da-prekrati-yadrenata-si-programa-news263143.html

Стратегията на президента Доналд Тръмп за Северна Корея цели да окаже натиск върху Пхенян да прекрати програмите си разработване на ядрено оръжие и балистични ракети чрез затягане на санкциите, като Вашингтон остава отворен за преговори. Това се посочва в съвместно изявление на държавния секретар Рекс Тилърсън, министъра на отбраната Джеймс Матис и директора на Националното разузнаване Дан Коутс, цитирано от Ройтерс.  САЩ се стремят съм стабилност и мирна денуклеаризация на Корейския полуостров. Оставаме отворени за преговори за постигане на тази цел. Обаче, оставаме и в готовност да защитим себе си и нашите съюзници, се допълва в изявлението, посочва БТА.

Местан ходел с един частен охранител

https://www.24chasa.bg/novini/article/6192455

Местан ходел с един частен охранителНай-често срещаният мит е, че Турция се бърка във вътрешните работи на България чрез ДОСТ. Няма намеса, има заявка за добросъседски отношения, заяви Лютви Местан преди Би Ти Ви. Турция е доказан от столетия добронамерен съсед на България, допълни Местан. Той препоръча на десните партии да не се включват в "крайнодесния националистически хор.

Всички пътища водят до Пловдив

https://www.actualno.com/cite/vsichki-pytishta-vodjat-do-plovdiv-news_608201.html

Всички пътища водят до Пловдив. Така се пошегува  председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов в ефира на bTV в коментар за текущите провеки от страна на прокуратурата.

Цацаров поиска снемане на имунитета на Веселин Марешки и още двама депутати

http://www.barometar.net/88433/

Днес главният прокурор Сотир Цацаров внесе в Народното събрание искания за снемане имунитета на народните представители Веселин Марешки, Светла Бъчварова – Пиралкова и Делян Добрев. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратура на Република България. Снемането на имунитета на народния представител от ПП “Воля“ Веселин Марешки е във връзка с наказателно производство, образувано по внесен в […]

Днес в Съдебния съвет очаквам да ме тричат, заяви Лозан Панов

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/04/27/2960811_dnes_v_sudebniia_suvet_ochakvam_da_me_trichat_zaiavi/?ref=rss


Днес във Висшия съдебен съвет (ВСС) очаквам да ме тричат, защото съм поискал да се обсъжда тема, касаеща главния прокурор. Това заяви пред Би Ти Ви председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов. Повод за коментара му стана неговото искане, подкрепено от още петима членове на ВСС, пленумът на съвета да направи проверка на срещата между главния прокурор Сотир Цацаров и бизнесмените Сашо Дончев и Георги Гергов.

Панов каза още, че срещата не е редна и трябва да има...

Дайте шанс на Тръмп, призова говорителят на руското МВнР

https://www.actualno.com/america/dajte-shans-na-trymp-prizova-govoriteljat-na-ruskoto-mvnr-news_608191.html

Говорителят на руското МВнР Мария Захарова призова хората да дадат шанс на Тръмп да подобри взаимоотношенията между страната си и Русия. Това каза тя в интервю за интернет портала Yahoo News, предаде БГНЕС. "Той (бел. ред. - Тръмп) тепърва започва. Дайте му шанс", каза Захарова в от

Лозан Панов очаква Съдебният съвет да го трича заради позицията му за скандала "Цацаров-Дончев-Гергов"

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/04/27/2960811_lozan_panov_ochakva_sudebniiat_suvet_da_go_tricha/?ref=rss


Днес във Висшия съдебен съвет (ВСС) очаквам да ме тричат, защото съм поискал да се обсъжда тема, касаеща главния прокурор. Това заяви пред Би Ти Ви председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов. Повод за коментара му стана неговото искане, подкрепено от още петима членове на ВСС, пленумът на съвета да направи проверка на срещата между главния прокурор Сотир Цацаров и бизнесмените Сашо Дончев и Георги Гергов.

Панов каза още, че срещата не е редна и трябва да има...

"Има нова ситуация“: Пловдив отмени сделката с Панаира на Гергов

http://clubz.bg/53282-ima_nova_situaciq%E2%80%9C_plovdiv_otmeni_sdelkata_s_panaira_na_gergov

Общинският съвет на Пловдив отмени собственото си решение от 13 април, с което прие 20,63% от държавните акции в „Международен панаир Пловдив“ АД. До този обрат се стигна, след като вчера лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов нареди на кмета Иван Тотев и съветниците от партията да отменят решението си заради "опитите за публични внушения, които свързват ГЕРБ със знаков бизнесмен от средите на БСП".

„Няма да позволя името, авторитетът и честта на ГЕРБ да бъдат петнени заради лични икономически интереси“, каза вчера Борисов.

Неназованият бизнесмен от средите на БСП е Георги Гергов, който притежава 50,37% от акциите на Панаира. Останалите 29% правителството предложи безвъзмездно по същата схема на община Варна, която след това планираше да ги размени за притежаван от Гергов имот в центъра на града, т.нар. Дупката. Това щеше да направи бизнесмена собственик на над 66% от Панаира, което би му позволило еднолично да увеличава капитала и да се разпорежда с активите на дружеството.

39 от общо 51 съветници днес гласуваха за отмяна на решението на общинския съвет в Пловдив. Точно толкова съветници подкрепиха схемата преди две седмици. Тогава ГЕРБ и БСП осигуриха мнозинството. Днес червените съветници се разцепиха – един гласува против сделката с Панаира, а четирима подкрепиха изгодната за Гергов схема.

Не сме народ, а мърша. Крайно време е тази олигофрения с Панаира да спре, защото в България единствено финикийските интереси вземат връх. Ако така продължи в държавата ни, тук ще останат само циганите и пенсионерите”, е казал Иван Петков от БСП, цитиран от „Марица“.

Останалите му колеги обаче са били против отмяната на решението. За отмяната гласуваха ГЕРБ, „Съюз за Пловдив“, както и групата „Здравко Димитров“.

Дани Каназирева от „Съюз за Пловдив“, която гласува против сделката и първия път, каза, че сега става видна красивата лъжа за опера на терена на Панаира.

Обратът в ГЕРБ бе обяснен от съветничката Радослава Ташкова:

„Тежка е царската корона, когато си управляваща партия. Ние твърдо заставаме зад решението на изпълнителната комисияа на ГЕРБ и сме готови да направим крачка назад, тъй като това е за доброто на града ни.”

„Дано следващата крачка да е разтурване на съдружието в „Пълдинтур инвест”, заченато в грях”, пожела Божидар Здравков от ДСБ.

Кметът Иван Тотев е обяснил, че преди години БМВ произвело автомобил, който се управлявал сам, но през 2002 година се оказало, че никой не иска да се качи на такава кола.

„От този пример е ясно, че скоростта на приеманите решения невинаги отговаря на настроенията на обществеността. Такъв е и случаят с Панаира. Има нова ситуация и трябва да се откажат тези акции”, призова Тотев.

СДС-Варна обсъди приоритетите на партията за националната конференция

http://www.barometar.net/88431/

Перспективите пред СДС обсъждаха членовете на Градския съвет на синята партия във Варна, съобщиха от пресцентъра на варненските седесари, информират от пресцентъра на СДС-Варна. В заседанието участва лидерът на СДС в оставка Божидар Лукарски. Той направи анализ на резултатите от парламентарните избори и представи различни алтернативи за бъдещето на съюза, които ще бъдат център на […]

146 хил. лева са получили жителите на Хитрино от дарения

http://www.cross.bg/leva-parite-hitrino-1541388.html

/КРОСС/ Едва 146 хиляди лева са получили хората в Хитрино. Събрани са над 2 милиона лева от дарения, съобщи БНТ. Причината е, че по-голямата част от помощта пострадалите ще получат, след като домовете им бъдат възстановени и срещу фактури за закупеното обзавеждане. Жителите на пострадалото село се притесняват дали ще получат обещаната помощ. В Националната дарителска кампания за Хитрино са събрани общо 2 милиона 76 хиляди 495 лева. От тази сума още в края на миналата година общината получи 160 хиляди лева за храна на хората от селото през зимата. Tези пари вече са отчетени пред Националния обществен съвет, който контролира как се харчат събраните средства. Основната част от даренията - 1 804 500 лева - е заделена за текущи ремонти, електроуреди и мебели. Помощта е разпределена между 3 групи. В първата са 30-те домакинства, които трябва да бъдат изградени от основи. За тях има по 2 900 лева за елeктроуреди и по 12 хиляди лева за обзавеждане. Тези пари ще бъдат преведени след като домовете им бъдат построени. За частично разрушените 70 къщи сумите за уреди и мебели са по-малки. От тези пари към момента са преведени само 25%, защото хората все още не са готови със строителните работи по домовете си. Същевременно мобилните оператори все още не са превели всички пари от пратените смс-и. По договорите, подписани между БЧК и телекомите, това става в срок от 3 месеца и е така при всяка дарителска кампания. Най-много са къщите в третата група - общо 200 домове с по-малки щети

Родители изкарват децата си хронично болни, за да ги запишат в градина

http://www.cross.bg/gradina-detskite-detzata-1541387.html

/КРОСС/ До абсурдни методи за прием в детските градини прибягват родители от столицата, съобщи БНТ. Често майките са принудени да изкарат децата си хронично болни или със забавено развитие, за да могат да запишат детето си в общинска ясла или детска градина. Пазенето на място с фиктивни болнични, също е честа практика. Причината за това е, че в столицата все още няма достатъчно места в детските заведения. Една трета от децата в яслите и детските градини се приемат със специални протоколи от лекарски комисии. Това отваря вратичка за заобикаляне на редовното кандидатстване. Майка, която пожела да остане анонимна разказа как е изкарала дъщеря си със забавено развитие, за да я приемат в желаната от нея детска градина. "Когато вече дъщеря ми стана на 3, за мое огромно съжаление ми се наложи да съм една от майките, които извадиха специална бележка от логопед, психолог, педагог и психиатър, че дъщеря ми се нуждае от посещаване в детската градина, за да проговори", обясни тя. Тарифата за получаване на подобен протокол е между 500 и 1000 лв, разказа още анонимната майка. От отговорните институции отричат за наличието на подобна практика. Шансовете за прием са много по-големи, ако кандидатстваш, когато детето е под 1 година. Това предизвиква още едно заобикаляне на правилата. Родителите се възползват от правото си на отсрочка за записването, която е 3 месеца, а след това продължават да пазят мястото с фиктивни болнични, понякога и до края на учебната година

Кутев: Нинова реагира адекватно по случая с Гергов

https://www.24chasa.bg/novini/article/6192445

Кутев: Нинова реагира адекватно по случая с ГерговНе може да се правят нерегламентирани срещи - в кабинет, където да оставиш следа. Без посредничество. Който иска да се види с главния прокурор, да отиде в кабинета му, каза преди Би Ти Ви Антон Кутев. Повод за изявлението му бе срещата между Георги Гергов, Сашо Дончев и главния прокурор Сотир Цацаров.

Експерт от АПИ обясни как са текли милиони за АМ "Марица"

https://www.actualno.com/business/ekspert-ot-api-objasni-kak-sa-tekli-milioni-za-am-marica-news_608195.html

Бившият служител на АПИ Илия Запрянов, който е бил зам.-ръководител на надзора за лот 1 на АМ "Марица" до 2014 г., обясни как са се извършвали нередните, според прокуратурата, дейности по АМ "Марица". Припомняме, че държавното обвинение се захвана с укрепването на лот 1 на магистра

Много подаръци и 10% намаление за рождения ден на строителен хипермаркет „Алати“

http://www.moreto.net/novini.php?n=349788

Много подаръци и 10% намаление от цените на всички продукти извън промоции ще получат на 29 април посетителите на строителен хипермаркет „Алати“. Поводът е тринайстата ни годишнина. На всеки 2 часа през целия ден, от 8.30 до 20.

Почина режисьорът на „Мълчанието на агнетата”

http://www.cross.bg/mulchanieto-agnetata-demi-1541386.html

/КРОСС/ На 73 години почина режисьорът Джонатан Деми, известен с филми като "Филаделфия" и "Мълчанието на агнетата", предадоха информационните агенции.Той страдаше от рак на хранопровода. Новината за смъртта му беше потвърдена от неговия агент, който уточни, че Деми е починал в апартамента си в Манхатън от усложнения на заболяването си. Погребението ще бъде в семеен кръг. Най-популярният му филм "Мълчанието на агнетата" е носител на пет награди "Оскар" в най-престижните категории - най-добър филм, най-добра режисура, най-добра мъжка и най-добра женска роля, най-добър адаптиран сценарий. Световна слава му донесоха и филмите "Филаделфия", "Омъжена за мафията", "Манджурският кандидат". Той е режисирал телевизионни продукции като "Шоуто на Опра Уинфри" и "Събота вечер на живо", които се превърнаха в жалони за развитието на телевизията. Деми е снимал и клипове за групата "New Order" и за Брус Спрингстийн.    

Бедните в САЩ стават все по-бедни, а богатите - все по-богати

http://www.investor.bg/sasht/337/a/bednite-v-sasht-stavat-vse-po-bedni-a-bogatite-vse-po-bogati-238266/

Компютрите и роботите вече поемат много задачи, заменяйки работата някои ниско- и средноквалифицирани работници

Меркел: Турция нанесе „значителен” удар на отношенията си с ЕС

//dariknews.bg/novini/sviat/merkel-turciia-nanese-znachitelen-udar-na-otnosheniiata-si-s-es-2020013

Отношенията между Турция и Европейския съюз бяха „значително засегнати“ от действията на турския президент Реджеп Ердоган и правителството в Анкара. Това заяви германският канцлер Ангела Меркел в изказване пред Бундестага.

Задържаха двама мъже, нападнали и ограбили млада жена в Благоевград

//dariknews.bg/regioni/blagoevgrad/zadyrzhaha-dvama-myzhe-napadnali-i-ograbili-mlada-zhena-v-blagoevgrad-2020019

Полицията в Благоевград задържа двама млади мъже от симитлийското село Черниче, нападнали и ограбили млада жена.

Инцидентът е станал в нощта срещу 26 април. Нападателите издебнали 21-годишно момиче, което се прибирало към дома си в Благоевград. На улица "Георги Бенковски" те я настиг

Двама ранени при стрелба на френски остров

//dariknews.bg/novini/sviat/dvama-raneni-pri-strelba-na-frenski-ostrov-2020017

Двама полицаи са ранени от ислямист на френския остров Реюнион в Индийския океан, съобщиха властите.Мъж, заподозрян за връзки с ислямисти, откри огън срещу полицаи, когато те се опитвали да го арестуват. Двамата от полицаите са ранени.

Кои са Мая и Моте и как премина маратонът на четенето

//dariknews.bg/regioni/vraca/koi-sa-maia-i-mote-i-kak-premina-maratonyt-na-cheteneto-2020020

Общо 1 448 деца са включиха в Маратона на четенето в Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца. В дните от 2 до 23 април в Детски отдел и филиала в ж.к. „Дъбника” са проведени 26 събития за насърчаване на четенето сред малките ни читатели, съобщи в ефира на Дарик директорът на библиотеката Силви

Иззеха незаконна дървесина

//dariknews.bg/regioni/sliven/izzeha-nezakonna-dyrvesina-2020021

18 куб метра незаконна дървесина иззеха от местността "Кечи Дере", в землището на село Божевци, съобщиха то полицията в Сливен.  

На 26 април полицейски служители установяват два товарни  автомобила – “Зил131”, управляван от 28-годишен водач и “Газ66”, управляван от мъж на 24 години.

Коварни и опасни ли са хората със зелени очи?

//dariknews.bg/novini/komentar/kovarni-i-opasni-li-sa-horata-sys-zeleni-ochi-2020009

В „Отело' Шекспир казва, че ревността е "чудовище със зелени очи". В приказки, филми, митове и легенди злодеите често са изобразени като зеленооки същества. В същото време общата символика на зеления цвят е доста положителна - обикновено той се използва за успо

Остава в сила забраната водата в Хасково да се ползва за пиене и готвене

//dariknews.bg/novini/bylgariia/ostava-v-sila-zabranata-vodata-v-haskovo-da-se-polzva-za-piene-i-gotvene-2020015

Остава в сила забраната водата в Хасково да се ползва за пиене и готвене, според становище на междуведомствената работна група на министерствата на здравеопазването, околната среда и водите и на регионалното развитие и благоустройството. За становището информира пресцентърът на

Борисов обясни за коалиционното споразумение

//dariknews.bg/novini/bylgariia/borisov-obiasni-za-koalicionnoto-sporazumenie-2020018

Лидерът на ГЕРБ и кандидат за министър-председател Бойко Борисов посочи, че с подписаното по-рано в четвъртък коалиционно споразумение с Обединените патриоти са опитали да изчистят всички възможни детайли, които да гарантират стабилно управление.

Водата във Варненско не съдържа опасни за здравето вещества

http://www.moreto.net/novini.php?n=349821

Съдържанието на тежки метали в питейната вода, която ВиК-Варна подава към своите абонати, е в пъти под допустимите стойности, съобщиха от дружеството за Moreto.net. Това показаха взетите над 100 проби от водоизточниците, от които се захранва с вода населението на Варненска област.

Венецуела напуска Организацията на американските държави

http://www.cross.bg/venetzyela-stranata-rodriges-1541385.html

/КРОСС/ Започва процедура по излизане на Венецуела от Организацията на американските държави, предаде Би Би Си с позоваване на министъра на външните работи на страната Делси Родригес. Така Венецуела ще стане единствената американска държава, която не членува в организацията. "Ще внесем писмено искане и ще започнем процедура, която ще отнеме 24 месеца", заяви министърката в телевизионно обръщение. На 26 април постоянният съвет на организацията взе решение за свикване на извънредно заседание на външните министри на държавите, за да бъде обсъдена ситуацията във Венецуела. Преди това Родригес заяви, че е получила инструкции от венецуелския президент Николас Мадуро да обяви излизането на страната от обединението, ако бъде свикано такова заседание. Във Венецуела продължава тежката икономическа криза, заради която хиляди хора буквално гладуват. Десетки хиляди демонстранти протестират по улиците на столицата Каракас и още 20 града в страната. Те настояват да бъдат освободени лидерите на опозицията от затворите и да бъдат проведени предсрочни избори.    

Тръмп намалява корпоративния данък от 35% на 15%

http://www.cross.bg/mnychin-kongresa-namalyavane-1541384.html

/КРОСС/ Данъчната реформа, която Белият дом ще публикува в близките часове, е "най-мащабната в историята", заяви американският министър на финансите Стив Мнучин, цитиран от Би Би Си. Предвижда се данъкът за бизнеса да бъде намален от 35% на 15%. "Това ще е най-голямото намаляване на данъците и най-мащабната данъчна реформа в историята на страната ни." - коментира Мнучин на пресконференция във Вашингтон. Той посочи, че президентската администрация почти е успяла да съгласува реформата с конгреса. "Останаха само някои детайли", увери Мнучин, цитиран от агенция "Ройтерс". Информацията беше потвърдена от председателя на конгреса Пол Райън, който заяви, че се е запознал с документа и че има съвпадение във възгледите на президента и конгреса. "С 80% от плана сме напълно съгласни, по останалите 20% остават незначителни разногласия." - поясни Райън. Мнучин от своя страна подчерта, че данъчните облекчения ще се отнасят и за малкия бизнес и че реформата не цели облагодетелстване на най-богатите. Очаква се пакетът от данъчни закони да включва мерки, поощряващи големите компании да се върнат в страната, както и намаляване на индивидуалните данъци, и данъчни облекчения за хора с деца. Предвижда се най-високите индивидуални данъци да бъдат намалени от 39.6% на 35%, съобщи CNN.    

Български "Нощни вълци" се присъединяват към руските за 1 май

https://www.actualno.com/society/bylgarski-noshtni-vylci-se-prisyedinjavat-kym-ruskite-za-1-maj-news_608190.html

Мотоклуб "Нощни вълци" – София ще даде днес (27 април) специален брифинг по повод предстоящия мотопробег под надслов "Пътят на Победата". Стартът на мотопробега ще бъде даден на 1 май 2017 г. пред Паметника на съветската армия. Целта е българските мотористи да минат по пътя на

Обвинения за тормоз във варненска ясла

http://www.moreto.net/novini.php?n=349820

Майки обвиняват възпитателките във варненска детска ясла в системен тормоз. "Дъщеря ми е постоянно нервна. Изпада в нервни кризи", заяви една от майките за "Здравей, България". Друга сподели, че детето й е започнало да си удря главата и да си дърпа ушите.

Очаква се ВСС да обсъди кафето между Цацаров, Гергов и Дончев

http://offnews.bg/news/n_1/n_654035.html

Очаква се на заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС) в четвъртък да бъде обсъдена темата за срещата на главния прокурор Сотир Цацаров с бизнесмените Георги Гергов и Сашо Дончев. Искане за разглеждане на темата внесоха шестима членове от ВСС, сред които е и председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов. "Каките спряха да разговарят, но батковците започнаха да се срещат", така той коментира случая.  Друга част от членовете на ВСС от т.нар. мнозинство, подкрепящо главния прокурор, е внесла насрещно искане да се разгледа поведението на Панов заради съмнения за оказан от него натиск върху ръководители на съдилища.  

4 км е колоната от тирове на ГКПП "Капитан Андреево" на изход от страната

https://www.24chasa.bg/novini/article/6192430

4 км е колоната от тирове на ГКПП "Капитан Андреево" на изход от странатаНа българо-турската граница на ГКПП "Капитан Андреево" трафикът е интензивен на изход, има 4 км. колона от товарни автомобили. Това съобщиха от пресцентъра на ГД "Гранична полиция". Информацията е към 6.00 часа. На българо-румънската граница трафикът е интензивен на изход, на ГКПП "Дунав мост"-Русе има 2 км. колона от товарни автомобили.

Лозан Панов очаква институциите да реагират за "ЦУМ гейт"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6192431

Лозан Панов очаква институциите да реагират за "ЦУМ гейт"Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов очаква да има институционална реакция на скандала "ЦУМ гейт". Срещата на бизнесмена Сашо Дончев и главния прокурор Сотир Цацаров е станала преди изборите, каза преид Би Ти Ви Панов и отбеляза, че президентът мълчи. Случило се е нещо нередно и ще се опитат да създадат други скандали,

Пускат движението през "Витиня" следобед

http://www.cross.bg/sofiya-kilometur-dvizhenieto-1541383.html

/КРОСС/ Движението през тунела "Витиня" на магистрала "Хемус" остава спряно и днес заради ремонт. Очаква се то да бъде възстановено след 17.00 часа. Пътуващите между София и Варна минават по обходни маршрути. За леките коли и товарните автомобили с маса до 12 тона в посока Варна движението се отклонява от пътен възел "Витинска река" при 30-и километър на автомагистралата по пътя София - Ботевград, като връщането на магистралата ще става при пътната връзка при 35-и километър. Пътуващите към София се отклоняват при 35-и километър чрез временна връзка по пътя Ботевград - София и трафикът се включва отново в "Хемус" при пътен възел "Витинска река".  

Бездействие на варненски адвокат струва на клиента му близо 100 000 лв.

http://www.barometar.net/88429/

Следващата история, с която ще ви запознаем е с „ужилената“ от адвокат Марияна Стоянова, Т.Пенева от Варна. През 2013 г., тя губи дело във Върховен касационен съд за 1/2 идеална част от имот в квартал Виница. Нейна позната я свързва с адвокат Стоянова, която казва на Пенева, „че има сериозни връзки във ВКС“, обещава да […]

ВСС: теб кой те носи на гръб, има ли Цацаров обеца и... един кораб на глупостта

http://clubz.bg/53281-vss_teb_koj_te_nosi_na_gryb_ima_li_cacarov_obeca_i_edin_korab_na_glupostta

ВСС всс2

С подмятания, безкрайно отдалечени от понятието "юристи с високи нравствени качества" (каквито са по Конституция), ВСС очаквано направи днес две неща: закопа завинаги възможността поне да се провери Сотир Цацаров за ЦУМ и напротив - остави "на вода" въпроса за проверка на Лозан Панов.

"Не ми беше приятно да ми целувате ръка..." "Единствено приятен ми бяхте, когато ви носих на гръб от болницата" и дали жената на Лозан Панов не се казва Черния лебед - това бяха част от унизителните реплики на пленума на най-висшия орган, който задава тона на цялата съдебна система.

И ако за ЦУМ обществото е горе- долу наясно: 6-имата опозиционери от ВСС внесоха нещо немислимо проекто-точка в дневния ред да се направи проверка на главния прокурор... Втората тема е по-неизвестна.

Тя най-просто казано е следната: Съдийската колегия на ВСС отказа преди около месец да провери по сигнал на Калин Калпакчиев дали в дадени райони - основно в "знаковия" пловдивски апелативен окръг, - са провеждани още през зимата общи събрания, на които административните ръководители са намеквали на съдиите да се обединят около единна кандидатура на изборите за нов ВСС. (Както е известно, по стария закон гласуваха делегати, излъчени от събрания, а един от плодовете на т. нар. съдебна реформа, е, че вече членовете на съвета от професионалната квота се избират пряко на принципа "един магистрат - един глас", б.р.)

След като ВСС се посмя с предложението на Калпакчиев - поне да се искат протоколите, за да се види какво се е говорило на тези събрания и да се заклеймят шефовете, ако са оказвали натиск, плюс декларация за гласуване по съвест, преди 3 дни агенция "Блиц" пусна документ, че Лозан Панов е изискал от административни ръкводители да пратят протоколи от общи събрания, ако на тях са обсъждани факти за предстоящите избори на ВСС. Панов съвсем ясно казва, че ги е поискал със заличени имена, т.е. - не го интересав КОЙ, а КАК ще бъдат избрани бъдещите членове на съвета и дали това е в съотвествие с новия Закон за съдебната власт.

От днес въпросните протоколи са публикувани на сайта на ВКС - да се види какво се е говорило... Което пък допълнително вбеси някои членове, основно Галя Георгиева от Пловдив.

Въпреки това по вълшебен начин, вчера това се обърна срещу Панов, като Ясен Тодоров обяви пред тв "България он еър", че му иска оставката. И така се появи точка първа в дневния ред.

 

Днес Димитър Узунов прочете с равен глас как председателят на ВКС си е позволил да иска инфо за събранията в АС - Бургас, Велико Търново, Пловдив, окръжен съд Хасково, районните в Харманли и Димитровград (всъщност след гръмването на скандала "Правен свят" поиска по ЗДОИ именно някои от тези протоколи, но удари на камък, б.р.)

Освен че стана ясно, че предложението за точка срещу Панов е подписано от 12 души (сред тях и Цацаров, б.а.) Димитър Узунов окачестви искането на Панов като "опит за явна и груба намеса в свободната воля на съдиите".

За какво става въпрос стана ясно от част от протоколите, които председателят на ВКС прочете. След като каза, че за пръв път изборите са равностойни като тежест на гласа на редови магистрат, на местен ръководител или неговия собствен, Панов прочете части от репликите от въпросните общи събрания.

В него се чете как председателите са инициирали общи събрания и трябва "да я уведомим" за резултатите (като заяви, че става въпрос за Галя Георгиева - острие на пловдивската група в съвета, б.р.).

Самите магистрати пък са опонирали, че "цялата тази идея излиза извън закона и извън правомощията на общото събрание...", че е "извън рамките на правилата", че "общото събрание в никакъв случай не би следвало да подменя волята на всеки от нас", че "възможността за обединена кандидатура противоречи на всички правила" и са питали: "това, което се прави в момента, не е ли лобизъм, заради който някои колеги бяха наказани дисциплинарно".

Друг съдия директно се е интересувал - означава ли привикването им на подобни срещи, че те нямат право да издигнат друг кандидат извън спуснатия.

Дали е случайно, че тази среща се провежда точно в съда в Хасково - мястото, където един наш член, без да знае, че го записват казва: "Ще си ги изиграем нещата, както сме си ги решили.., напомни Панов, визирайки Димитър Узунов.

След това Панов стана мишена на дружна канонада, като Узунов най-живописно обяви, че той дели магистратите на софийски и провинциални, и имало ли нещо лошо, че от Благоевградско например са 10-има членове на съвета.

От т. нар. малцинство се намесиха да обясняват, че темата генерално се измества и изборът по закон трябва да зависи от качествата на магистрата и няма никакво значение дали е от Петрич, Варна, Видин или Хасково.

"Не се интересувам от това кой ще влезе, въпросът е как ще се случи", обясни Панов защо е поискал от съдилища протоколите, и то със заличени имена.

"Къде видяхте в закона забрана за това.... Къде видяхте, че има каквито и да е указания към съдиите как да гласуват. Аз лично не виждам какъв ви е проблемът за това - изказа се Георги Колев - председателят на ВАС.

Той дори попита какво укоримо е намерил Панов да има номинация на "един регионален приницп".

Галя Георгиева побесня как така, като е публикувал заличени имената на изказващите се редови съдии, не е заличил само имената на административните ръководители... (които, разбира се, са публични и общоизвестни, б.р.)

Калин Калпакчиев се хвана за главата:

Аз виждам едно логическо противоречие за това - опитът да се провери дали е оказван натиск, да е оказване на натиск.

Същото Панов нарече нонсенс. И призова:

Не се качвайте на кораба на глупостта и не духайте в платната му, моля ви.

Милка Итова попита не е ли възмутително, че председателят на ВКС направил намек, че "всички пътища водят към Повдив...“. И понеже тя е един от хората (заедно с Димитър Узунов, б.р.), които посетиха Лозан Панов в болницата, когато го блъсна кола в рамките н процедурата по избор за педседател на ВКС, тя каза как се е променил вече - 

Престана да ми целува ръка, защото ми беше неприятно.

Димитър Узунов направи процедурно предложение - точката да се отложи и да бъдат извикани всички регионални шефове, които са визирани в стенограмите от събранията на съдиите. На това Соня Найденова веднага възрази, че трябва да бъдат изслушвани и всички, които са изразили недоволство от натиска...

И понеже стана ясно, че и в Наказателното отделение на ВКС се е провело такова общо събрание, докато Панов е бил в отпуск. 

Всеизвестно е, че вие не ходите на работа.. Нямат ли право да се събират и да обсъждат?

Георги Колев се намеси също с недопустимо - според малцинството - изявление: всички да си стоят в къщи и да не провеждат събрания.

Началникът все е прав... Ако г-н председателят е имал добри намерения, да го беше казал тука - да вземем съвместно решение - намеси се самоотвержено Румен Георгиев, макар че ходът на Панов е именно вследствие на нежеланието на ВСС да се занимае с темата.

Юлиана Колева (която дори не е от т. нар. опозиционно малцинство), също се намеси, че "свикването на събрания от административни ръководители ясно говори точно за провеждането на някаква управленска тенденция"

Въпреки това се прие с гласовете на мнозинството предложението на Димитър Узунов - темата да остане да се "тупка", като се отложи и се привикат да бъдат изслушани всички визирани шефове.

Макар Панов да отбеляза, че не разбира какво ще постигнат с това - когато вече ще текат в разгара си изборите, защо пленумът ще ги изслушва (като са само съдии), и какви послания ще им се отправят така...

Проверката за Цацаров

Стихиите обаче се развихриха с пълна сила, когато се мина на темата дали да се прави проверка за срещата на Сотир Цацаров в ЦУМ.

Там Цацаров отново излезе с кратко експозе  и напомни на председателя на ВКС, че не е в положение да го разпитва. Въпреки настояванията на последния, че е хубаво да обясни много неща за обществото - целите на срещата и др. Плюс отявлените намеци на Калин Калпакчиев, че може да се "ограничават права" на отделна личност в обществен интерес при корупционни съмнения. А пък Камен Иванов каза, че ще подкрепи проверка, само и само да се изчисти дали е "нахалник главният проукрор", както казва Сашо Дончев на записа.

Нито аз, нито г-н Калпакчиев, нито вносителите (на предложението за проверка) сме хванали под ръка г-н Цацаров и сме го завели в ЦУМ. Той е отишъл сам, поясни Панов защо има нужда от отговори.

В тази дискусия основно острие беше Димитър Узунов:

Единствено, така, ми беше приятно, когато се наложи да го нося на гръб от болницата до ВСС...

Това Димитър Узунов каза на Лозан Панов в очите му, бранейки подведения от "лошите" бизнесмени невинен главен прокурор.

"Каква е целта на днешната дискусия. Нека си го кажем направо - целта е главният прокрор да бъде дискредитран, главният прокурор да бъде унижен... Целта е, г-н Панов, неговият авторитет да бъде нарушен. Това, което, г-н Калпакчиев - вашият съратник, отначалото започна", разгърна мисълта си Узунов.

До края на тази "достойна" дискусия стана въпрос коя е съпругата на Лозан Панов и как в разговорите в една група публикувана като "Арго" в медиите около Пеевски се чува прякорът по неин адрес "Черния лебед"...

- Аз мислех, че така ѝ е името - намеси се Димитър Узунов, докато Панов спореше с Цацаров (който, между другото, в момента защитаваше личния живот на председателя на ВКС и как той нямал общо, б.р.)

След като на това ново дъно съветът реагира с "Ееее...", представляващият взе, че се извини след настоятелни молби да повтори на микрофона, това което е подметнал.

Логично, мнозинството реагира със 17 гласа дори да не се прави проверка по въпроса с главния прокурор.

"Всъщост това е една нормална среща между Сотир, Жоро и Сашо, с което ние създаваме един стандарт" каза Калин Капакчиев и предложи поне и друг текст - че всички магистрати са свободни да се срещат с когото си поискат.

От другите струващи да се запомнят неща беше шегата на Лозан Панов със самоотвержената пледоария за защита на Цацаров от един бивш двукратен министър-председател:

Освен това ми е малко странно дали г-н Цацаров има обица - каза съдията.

- Нямам, нямам, нямам... И на двете нямам - добросъвестно отговори главният прокурор.

Бе намесен и филмов сюжет - след израза за "Черния лебед" (филм за балерина, която накрая се самоубива, б.р.), Узунов обвини Лозан Панов, че е актьор:

- Мисля, че и Робърт де Ниро може да ви носи чантата - подметна той...

"На гръб ли", чу се от залата по повод неговото изказване как е влачил Панов на гръб.

На това Панов после му отвърна, че играе "Спасяването на редник Райън" - но не стана ясно дали визира "носенето на гръб"... На което пък главният прокурор се припозна и каза, че може да е всичко, но няма лесно да го огънат. и не е редник.

До края се запомни как Васил Петров бащински се обърна към Калин Калпакчиев с " Калине" и му каза, че има познати, с които няма как да почне да се срамува, че се среща. Да не казвал имена сега... Петров е баща на жената, от която Делян Пеевски има дете.

На подскочилата Соня Найденова - че никога не го е чувала да говори на "Калине", той ѝ каза "Сонче", на което тя каза, че не му е никакво "Сонче".

No comment...

Цацаров поиска имунитета на Марешки, Делян Добрев и Светла Бъчварова

http://clubz.bg/53280-cacarov_poiska_imuniteta_na_mareshki_delqn_dobrev_i_svetla_bychvarova

Сотир Цацаров. Снимка БГНЕС

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска имунитета на трима депутати.

Цацаров е внесъл искане в Народното събрание без имунитет като депутати да останат Веселин Марешки, Делян Делян Добрев и Светла Бъчварова. Това съобщиха от прокуратурата.

Снемането на имунитета на председателя на партия "Воля" Веселин Марешки е във връзка с наказателно производство, образувано по внесен в съда обвинителен акт на Окръжна прокуратура-Варна. Той е за причиняване на лека телесна повреда, изразяваща се в причиняване на болка и страдание без разстройство на здравето на общинския съветник Костадин  Костадинов при изпълнение на функциите му и за изнудване.

Софийската градска прокуратура е внесла обвинителен акт срещу Светла Бъчварова-Пиралкова за сключване на неизгодни сделки. Софийската градска прокуратура е внесла обвинителен акт срещу нея за сключване на неизгодни сделки, докато е била председател на Селскостопанската академия.

Третото внесено от главния прокурор искане е за снемане имунитета на Делян Добрев – народен представител от ПП ГЕРБ. Искането се основава на доказателства, събрани от Софийската градска прокуратура за извършено от Делян Добрев в качеството му на министър на икономиката, енергетиката и туризма престъпление умишлена безстопанственост, от което е настъпила щета за НЕК ЕАД в размер на  4 561 697,27 евро. Деянието е извършено умишлено, последвали са значителни щети и случаят е особено тежък - престъпление по чл. 219, ал.4, във вр. с ал. 3, във вр. с ал. 2 от НК.

Делян Добрев вече сам се съгласи депутатският му имунитет да бъде свален. От прокуратурата напомнят обаче, че за да произведе правни последици, е нужно подаването му след внасяне на искане от главния прокурор.

Пред журналисти в кулоарите на парламента Добрев заяви, че настоява прокуратурата или да прекрати разследването срещу него, или да внесе обвинение в съда, за да може да докаже невинността си. 

Веселин Марешки също каза, че ще свали сам имунитета си, защото това било просто процедура. Светла Бъчварова-Пиралкова също бе категорична, че сама ще се откаже от депутатската си защита, за да продължи разследването срещу нея.

Цацаров поиска имунитета на Марешки, Делян Добрев и Светла Бъчарова

http://clubz.bg/53280-cacarov_poiska_imuniteta_na_mareshki_delqn_dobrev_i_svetla_bycharova

Сотир Цацаров. Снимка БГНЕС

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска имунитета на трима депутати.

Цацаров е внесъл искане в Народното събрание без имунитет като депутати да останат Веселин Марешки, Делян Делян Добрев и Светла Бъчварова. Това съобщиха от прокуратурата.

Снемането на имунитета на председателя на партия "Воля" Веселин Марешки е във връзка с наказателно производство, образувано по внесен в съда обвинителен акт на Окръжна прокуратура-Варна. Той е за причиняване на лека телесна повреда, изразяваща се в причиняване на болка и страдание без разстройство на здравето на общинския съветник Костадин  Костадинов при изпълнение на функциите му и за изнудване.

Софийската градска прокуратура е внесла обвинителен акт срещу Светла Бъчварова-Пиралкова за сключване на неизгодни сделки. Софийската градска прокуратура е внесла обвинителен акт срещу нея за сключване на неизгодни сделки, докато е била председател на Селскостопанската академия.

Третото внесено от главния прокурор искане е за снемане имунитета на Делян Добрев – народен представител от ПП ГЕРБ. Искането се основава на доказателства, събрани от Софийската градска прокуратура за извършено от Делян Добрев в качеството му на министър на икономиката, енергетиката и туризма престъпление умишлена безстопанственост, от което е настъпила щета за НЕК ЕАД в размер на  4 561 697,27 евро. Деянието е извършено умишлено, последвали са значителни щети и случаят е особено тежък - престъпление по чл. 219, ал.4, във вр. с ал. 3, във вр. с ал. 2 от НК.

Делян Добрев вече сам се съгласи депутатският му имунитет да бъде свален. От прокуратурата напомнят обаче, че за да произведе правни последици, е нужно подаването му след внасяне на искане от главния прокурор.

Инж. Лазаров: Поръчката за ремонт на АМ "Марица" е законна и одобрена от независима комисия

http://www.cross.bg/poruchkata-godina-maritza-1541382.html

/КРОСС/ "Възлагането на поръчката за извънреден ремонт на отводнителната система на Лот 1 на магистрала "Марица", за което прокуратурата започна проверка, е законно и одобрено от независима комисия". Това заяви в студиото на БНТ бившия председател на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Лазар Лазаров. Той уточни, че разследването е от юни миналата година и агенцията е предоставила всички изискани материали по сделката. Ремонтът е бил на стойност 51 милиона лева и прокуратурата има съмнения, че поръчката е направена така, че да бъде спечелена от определената компания. Лазар Лазаров отхвърли обвинението и обясни, че поръчката за изграждането на автомагистрала "Марица" е възложена по стандартния и законоустановен начин, съгласно Закона за обществените поръчки. По думите му, поръчката е възложена след изготвянето и провеждането на открита процедура за избор на проектант и изпълнител, тъй като поръчката е за инженеринг на този обект. "Още през 2011-2012 година италианската компания сезира пътната агенция, но основно през 2013-2014 година за възникнали форсмажори по трасето на АМ "Марица" и пропуски в проекта по отношение на геологията, която е извършена. По основния договор им дава това право и те на базата на това искат още 70-80 милиона като компенсации за настъпили вреди. За всяко нещо има документи. През 2013-2014 година ръководството на агенцията възлага проверка на исканията на основния изпълнител

Израел удари склад на "Хизбула" край Дамаск (ВИДЕО)

http://clubz.bg/53279-izrael_udari_sklad_na_hizbula_kraj_damask_video

Израел удари рано тази сутрин оръжеен склад край летището в Дамаск, предаде Ройтерс, като се позова на сирийски бунтовнически и разузнавателни източници.

Складът е под опеката на ливанската шиитска групировка "Хизбула". Там редовно с товарни или военни самолети пристига оръжие от Иран. След ударите последвал силен пожар.

Иран, Русия и местни шиитски милиции, сред които "Хизбула", подкрепят режима на Башар Асад. Ливанската групировка е близък съюзник на Техеран и заклет враг на Тел Авив.

"Мога да потвърдя, че инцидентът в Сирия напълно съответства на израелската политика да действа с цел предотвратяване на контрабандата на модерни ирански оръжия през Сирия за "Хизбула". Естествено не искам да навлизам в подробности", заяви израелският министър на разузнаването Израел Кац, който се намира на посещение в САЩ.

"Премиерът е казал, че когато и да получим разузнавателна информация, показваща намерение за трансфер на модерни оръжия за "Хизбула", ние ще действаме", допълни Кац.

Военен говорител в Тел Авив отказа коментар.

Два висши източника на бунтовниците, действащи в района на Дамаск, цитираха свои наблюдатели в източните части на сирийската столица, където се намира летището. Те твърдят, че по оръжейния склад, използван от подкрепяни от Иран милиции, са нанесени пет удара.

Свързаната с "Хизбула" ливанска телевизия "Ал Манар" съобщи, че според първоначални данни са улучени складове и резервоари с гориво, но са нанесени само материални щети, без да има пострадали.

Представители на Израел са изтъквали неведнъж, че разглеждат всяка оръжейнат доставка за "Хизбула" като "червена линия", която ще накара Тел Авив да нанася въздушни удари или да извършва артилерийски обстрели.

В атакувания склад имало значително количество оръжия от Иран, твърди висш разузнавателен източник, помолил за анонимност. Според него голяма част от тези оръжия били предназначени за подкрепяните от Иран милиции начело с "Хизбула". Хиляди бойци от тези групировки се сражават на най-тежките фронтове срещу сирийските бунтовници.

Не за първи път Израел удря "Хизбула" в Сирия. През ноември 2006 г. военновъздушните сили унищожиха оръжеен конвой на групировката в предградието Ас Сабура на Дамаск.

Само седмица по-късно на военното летище "Мезе" западно от сирийската столица бе унищожена оръжейна пратка за "Хизбула", току-що докарана със самолет от Иран.

САЩ няма да се изтеглят от НАФТА

http://www.investor.bg/sasht/337/a/sasht-niama-da-se-iztegliat-ot-nafta-238309/

Тръмп и президентите на Мексико и Канада са се разбрали за предоговаряне на споразумението

Формулата на властта на ГЕРБ и "Обединени патриоти" (ПЪЛЕН ТЕКСТ)

http://clubz.bg/53278-formulata_na_vlastta_na_gerb_i_obedineni_patrioti_pylen_tekst

Седем страници е обемът на коалиционното споразумение между ГЕРБ и "Обединените патриоти", подписано няма и 15 минути преди лидерът на ГЕРБ и кандидат-премиер Бойко Борисов да вземе мандата за съставяне на правителство от президента Румен Радев.

Какво пише в споразумението:

Политически съвет от "шестима члена" (граматиката е запазена) ще отговаря за начина, по който се вземат решенията на властта. Той включва лидерите на партиите - в случая тримата водачи на "патриотите", Бойко Борисов и двама души, които той ще посочи. 

Решенията на Политическия съвет ще се вземат с консенсус. Ако не може да се постигне такъв - следват преговори и диалог, пише в документа. Може да се излъчи и "говорител" на въпросния орган, който много прилича по замисъл на т.нар. Съвет на коалицията по времето на тройната коалиция.

ГЕРБ и "Обединените патриоти" се ангажират в рамките на месец да изработят управленска програма за 4-годишен мандат. 

Там, където няма консенсус, всяка от политическите сили ще може да отстоява своите виждания и предложения, но ако има промяна в позицията на ГЕРБ или "Обединените патриоти" по тема, по която вече е имало консенсус, това може да се смята за желание за денонсиране на споразумението, пише още в документа. 

Разпределението на министрите - 4-има вицепремиери и 17 министри, ще стане с анекс към споразумението, който предстои да бъде написан. "Квотите", макар да няма такава дума в споразумението, ще са пропорционални на парламентарната тежест, става ясно от текста. Министерските рокади не могат да се правят след разбирателство между партньорите, а при смени на министри партията, от която е, първа излъчва нов кандидат. Ако това не стане - ще го прави премиерът Бойко Борисов. 

В кабинета могат да участват и експерти, а не само политици от двете формации, пише още в споразумението. Ето пълния текст на коалиционното споразумение:

 

 

Формулата на властта на ГЕРБ и "Обединените патриоти" (ПЪЛЕН ТЕКСТ)

http://clubz.bg/53278-formulata_na_vlastta_na_gerb_i_obedinenite_patrioti_pylen_tekst

Седем страници е обемът на коалиционното споразумение между ГЕРБ и "Обединените патриоти", подписано няма и 15 минути преди лидерът на ГЕРБ и кандидат-премиер Бойко Борисов да вземе мандата за съставяне на правителство от президента Румен Радев.

Какво пише в споразумението:

Политически съвет от "шестима члена" (граматиката е запазена) ще отговаря за начина, по който се вземат решенията на властта. Той включва лидерите на партиите - в случая тримата водачи на "патриотите", Бойко Борисов и двама души, които той ще посочи. 

Решенията на Политическия съвет ще се вземат с консенсус. Ако не може да се постигне такъв - следват преговори и диалог, пише в документа. Може да се излъчи и "говорител" на въпросния орган, който много прилича по замисъл на т.нар. Съвет на коалицията по времето на тройната коалиция.

ГЕРБ и "Обединените патриоти" се ангажират в рамките на месец да изработят управленска програма за 4-годишен мандат. 

Там, където няма консенсус, всяка от политическите сили ще може да отстоява своите виждания и предложения, но ако има промяна в позицията на ГЕРБ или "Обединените патриоти" по тема, по която вече е имало консенсус, това може да се смята за желание за денонсиране на споразумението, пише още в документа. 

Разпределението на министрите - 4-има вицепремиери и 17 министри, ще стане с анекс към споразумението, който предстои да бъде написан. "Квотите", макар да няма такава дума в споразумението, ще са пропорционални на парламентарната тежест, става ясно от текста. Министерските рокади не могат да се правят след разбирателство между партньорите, а при смени на министри партията, от която е, първа излъчва нов кандидат. Ако това не стане - ще го прави премиерът Бойко Борисов. 

В кабинета могат да участват и експерти, а не само политици от двете формации, пише още в споразумението. Ето пълния текст на коалиционното споразумение:

 

 

Румен Радев връчва мандата за съставяне на правителство

http://www.moreto.net/novini.php?n=349819

Мандат за съставяне на правителство ще връчи днес президентът Румен Радев на най-голямата парламентарно представена партия ГЕРБ, припомня Moreto.net. Очаква се победителите на изборите да съставят правителство съвместно с Обединените патриоти.

Какъв си според снимките ти в социалната мрежа

https://www.actualno.com/curious/kakyv-si-spored-snimkite-ti-v-socialnata-mreja-news_608102.html

Какво разкриват снимките ни в социалните мрежи за характера ни? Какви скрити комплекси и желания, които дори сами не осъзнаваме, издават на света? Проверете сами... 1. Разнообразни селфита (в огледалото, в пробната....) Наличието на предимно селфита в един профил разкриват, че човекът има прекомерна нужда от признание и одобрение от другите, егоцентричност, суета и склонност към нарцисизъм. Цялата статия - вижте ТУК!

Берлинското летище "Шьонефелд" отново работи нормално

http://www.mediapool.bg/berlinskoto-letishte-shyonefeld-otnovo-raboti-normalno-news263142.html

Берлинското летище "Шьонефелд" се върна към обичайния режим на работа, след като по-рано днес терминал "Б" беше евакуиран поради открит там подозрителен предмет, съобщиха информационните агенции.    Полицията установи, че предметът не представлява опасност и терминалът беше отворен, се казва в съобщение на федералната полиция, разпространено чрез Туитър.    Инцидентът не е оказал съществено влияние на разписанието на полетите.    Това е втората евакуация на летището през последните няколко дни, отбелязва агенцията.    На 24 април пътниците бяха принудени да напуснат за кратко сградата поради изоставена в залата раница. 

Евакуация на терминал от берлинското летище заради подозрителен пакет

http://www.mediapool.bg/evakuatsiya-na-terminal-ot-berlinskoto-letishte-zaradi-podozritelen-paket-news263142.html

На един от терминалите на берлинското летище "Шьонефелд" се извършва евакуация заради открит подозрителен предмет, съобщи пресслужбата на летището, цитирана от ТАСС. "Във връзка с провеждането на полицейска операция се извършва евакуация на терминал "Б", моля следвайте указанията на полицията", се посочва в съобщението, публикувано на официалната страница на летището в Туитър, предаде БТА.

Тръмп намалява корпоративния данък от 35% на 15%

http://www.moreto.net/novini.php?n=349817

Данъчната реформа, която Белият дом ще публикува в близките часове, е "най-мащабната в историята", заяви американският министър на финансите Стив Мнучин, цитиран от Би Би Си. Предвижда се данъкът за бизнеса да бъде намален от 35% на 15%.

Премиерът: Оставяме страната в по-добро състояние, отколкото я заварихме

http://www.cross.bg/stranata-gerdzhikov-aviatziyata-1541381.html

/КРОСС/ „Аз поех кръста на тази позиция и го изнесох с чест, така смятам, макар и да бях оценен с четворка наскоро. Не обичам да си давам сам оценка". Това коментира пред Нова служебният премиер Огнян Герджиков седмица преди да предаде своя пост. „Все по-добре се чувствам, защото остава още една седмица", каза той. „Трудно ми е да коментирам нещо, за което нямам всички детайли. Човек, за да изрази отношение трябва да е навътре в нещата", каза премиерът по повод срещата на главния прокурор и Сашо Дончев и подчерта, че е грешка хората да правят категорични заключения от откъслечни данни. „Кафе пия в кабинета си с колегите и с фреш. СМС-ите не ги смятам за част от начина на управление", заяви Герджиков. „Оставяме страната в по-добро състояние, отколкото я заварихме", посочи премиерът и отбеляза, че за трите месеца управление служебното правителство ще отчете 1 млрд. и 600 млн. лева повече приходи спрямо същия период на миналата година. Премиерът посочи, че сделката за новите военни самолети няма да приключи в служебния кабинет, а той е съдействал тя да не бъде забавена във времето. „България беше длъжна да засили своята мощ по отношение на авиацията. Назначена е междуведомствена комисия, която да определя и следи за критериите. Това е процес, който трябва да продължи, за да не загуби страната ни силите си в авиацията", каза Герджиков.    

Ройтерс: Четири български и две чужди компании са кандидати за активите на ЧЕЗ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6192423

Ройтерс: Четири български и две чужди компании са кандидати за активите на ЧЕЗЧешката комания ЧЕЗ е получила поне шест оферти за покупка на активите й в България, твърди Ройтерс. Четири български, една чешка и една румънска компания са отправили оферти, а стойността на бъдещата сделка ще е над 400 млн. евро, твърди източник на агенцията, цитиран от vesti.bg. Българските кандидати са "Минстрой Холдинг",

Spotify и iTunes могат да се сбогуват с геоблокирането

http://www.investor.bg/web/456/a/spotify-i-itunes-mogat-da-se-sboguvat-s-geoblokiraneto--238229/

Европейският парламент подготвя закон, който да не позволява различно отношение към потребителите в отделните страни

Огнян Герджиков: 1,6 млрд. лева са събрани повече за първото тримесечие на 2017-а

https://www.24chasa.bg/novini/article/6192424

Огнян Герджиков: 1,6 млрд. лева са събрани повече за първото тримесечие на 2017-а1,6 млрд лева са събрани повече за първото тримесечие на 2017 г. сравнение с първото тримесечие на 2016-а, обясни премиерът Огнян Герджиков в сутрешния блок на Нова тв. Идеи за уседналостта при гласуване дойдоха от президентството и бяха развити в законопроект. Начинът, по който беше разбрано това, обаче беше погрешен.

Бизнесът в разделения Кипър иска федерация

http://www.investor.bg/analizi/91/a/biznesyt-v-razdeleniia-kipyr-iska-federaciia-238089/

Кипърските гръцки и турски предприемачи се опасяват не от бъдещите предизвикателства пред обединената икономика на острова, а от продължаването на статуквото

Европа е позволила на двойно повече бежанци да останат официално през 2016 година

https://www.actualno.com/europe/evropa-e-pozvolila-na-dvojno-poveche-bejanci-da-ostanat-oficialno-prez-2016-godina-news_608189.html

Страните членки на ЕС са осигурили статут на бежанец и международна закрила на 710 400 души през изминалата година, като повече от половината са били сирийски граждани, съобщи Евростат. Данните показват, че този брой представлява двойно увеличение спрямо предходната 2015 годин

Огромна експлозия и пожар край летището в Дамаск

http://offnews.bg/news/n_1/n_654034.html

Мощна експлозия е разтърсила района на международното летище край сирийската столица Дамаск, съобщи Сирийският център за наблюдение на правата на човека, цитиран от Би Би Си и Reuters. Ударите са били многобройни, пише Reuters. По данни на бунтовниците - най-малко пет. Ударен е комплекс за депониране на муниции при летището. Той е използван от подкрепяни от Иран бойци. Нападението е предизвикало пожар - пламъци и дим се виждали от затворената военна зона на комплекса, за която се смята, че е била използвана от Техеран, за да доставя оръжия по въздух за подкрепяните от Иран и сирийската армия военни операции. Според близката до Хизбула телевизия Ал Манар експлозията вероятно е причинена от израелски въздушен удар.

Цитат на деня: Във ВСС работят по правила, начертани на бели покривки в хотел извън София

http://www.dnevnik.bg/citat_na_deniia/2017/04/27/2960805_citat_na_denia_vuv_vss_rabotiat_po_pravila_nachertani/?ref=rss


Тези хора във Висшия съдебен съвет (ВСС) работят по правила, които са начертани на бели покривки в хотел извън София.

Това заяви пред Би Ти Ви председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов. Той не уточни за кой хотел говори, а и не беше попитан от водещия.

Днес на заседание на ВСС се очаква да се реши дали да започне проверка срещу него, или да започне проверка срещу главния прокурор Сотир Цацаров във връзка със скандала "Цацаров...

Илия Запрянов: Магистрала "Марица" ще пропада, направиха си и "път на любовта"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6192417

Илия Запрянов: Магистрала "Марица" ще пропада, направиха си и "път на любовта""Част от участъка на магистрала "Марица" е построен върху блато. Трябваше да се сложи 3,8 метра земя, а сложиха един пласт чакъл и го покриха. Магистралата там пропада и ще продължи да пропада. Некачествена е", каза преди Би Ти Ви Илия Запрянов, който е бил зам.-ръководител на надзора на ЛОТ-1 на матистрала "Марица".

ВСС отложи "линча" на Лозан Панов и реши да изслушва съдебни шефове

http://www.mediapool.bg/vss-otlozhi-lincha-na-lozan-panov-i-reshi-da-izslushva-sadebni-shefove-news263141.html

Мнозинството във Висшия съдебен съвет (ВСС) отложи "линча" (по собствените му думи – бел.ред.) на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, който трябваше да предхожда обсъждането на отказаната проверка на скандала покрай срещата на главния прокурор Сотир Цацаров с бизнесмена Сашо Дончев в офиса на функционера на БСП Георги Гергов. Заседанието на Пленума на съвета в четвъртък започна с предложението на 12 от членовете му да бъде обсъдено защо Панов е изискал протоколи от общи събрание на някои съдилища в страната, посветени на предстоящия избор на нов състав на ВСС. Идеята бе съдебните кадровици да осъдят поведението на шефа на ВКС като намеса в свободната воля на колегите му. В крайна сметка обаче мнозинството реши първо да изслуша по темата административните ръководители на петте апелативни съдилища. Както е известно, след последните промени в Закона за съдебната власт гласуването ще става пряко от всеки съдия, а не както досега – чрез излъчването на делегати. Въпреки това в някои апелативни райони бяха проведени събрания, на които бяха спуснати "единни кандидатури", с които съдиите да се съобразят в деня на вота. "Това е избор, който се провежда за първи път, в който един съдия има право на един глас. Административните ръководители нямат място в този процес. Това е постановка в закона, даваща възможност всеки да се самономинира и да номинира свои колеги. Много е важно как това ще се случи – съдебната номенклатура да не създаде предпоставки да гарантира своето положение в съдебната система. Самите протоколи дават доказателства, че административните ръководители вече са започнали такива действия, още преди ВСС да открие процедурата", обясни Панов на колегите си. След което прочете извадки от протокол от общото събрание, проведено в Окръжния съд в Хасково, от който ставаше ясно, че председателят на съда предлага на съдиите да се обединят около единна кандидатура, за да имат представителство в следващия ВСС. Редови съдии обаче са протестирали срещу този подход, отбелязвайки, че той излиза извън рамките на закона и правилата на ВСС и, на практика, представлява лобизъм. "Гласът и на върховния съдия е равен на всеки един друг съдия. В този смисъл изискването на информация, понеже се пита защо съм я изискал, не е нищо друго освен – за да може да се види как се случва този процес. Не е важно кой ще влезе в следващия ВСС, а как това ще се случи", посочи мотивите си Панов. Предложение да бъдат изискани протоколите от въпросните общи събрания на съдилища от провинцията бе направено неотдавна и в Съдийската колегия на ВСС, но мнозинството го отхвърли. Впоследствие стана ясно, че такива обсъждания на единни кандидатури не са правени в апелативните съдилища в София, Велико Търново и Бургас. Георги Колев одобрява съдиите да се съобразяват с "регионално представителство" "Отново чувам изказване, което цели защита на едни частни интереси. Къде видяхте в закона забрана за регионално представителство. Това е една добра идея. Аз не виждам какъв Ви е проблемът за това. За какво Ви беше тази информация, освен, за да я ползвате за изказвания по медиите... Целта е на една частна прослойка, която после да твърди, че изборите са нечестни. Какво укоримо и забранено от закона намерихте да има един регионален принцип. Или може би предпочитате хората да бъдат избрани само от София – близо до ВКС и до Вас", реагира гневно председателят на Върховния административен съд Георги Колев. Очаквано, позицията му бе споделена от близката до Цацаров Галя Георгиева, която заяви, че не вижда никакъв проблем съдебни шефове да лобират за конкретни кандидати сред колегите си и призова Панов: "Спрете да се месите във волята на съдиите, защото не е почтено!" "Съвсем ясно се вижда от това, което прочете г-н Панов, че тези събрания са възприети като натиск от редовите съдии. Процедурата приключи и е очевидно, че тези събрания са подействали смразяващо на съдиите – има само една кандидатура и тя е на колегата, който е обсъждан (на общото събрание в Хасково – бел.ред.)", включи се в дискусията Калин Калпакчиев. Милка Итова пък изрази възмущението си от интервюто на Панов пред бТВ, в което по-рано в четвъртък той коментира, че колегите му от мнозинството в съвета "работят по правила, които са начертани на бели покривки в хотел извън София". "Бях възмутена от начина, по който се говореше (в интервюто на Панов – бел.ред). Но той направи реклама на Пловдив, заявявайки, че всички пътища водят към Пловдив, сега направи реклама и на Хасково. Никой от нас, когато е гласувал за г-н Панов (да оглави ВКС – бел.ред.), не е очаквал благодарност от него. Но аз искам да благодаря на г-н Панов, че откакто гласувах за него, спря да ми целува ръката и започна да ме нарича "жената" в Съдийска колегия, а не "колегата Итова", тросна се Итова. Този тон бе подет и от представляващия съвета Димитър Узунов, който предположи, че председателят на ВКС явно искал всички членове на следващия състав на съвета "да бъдат от София и никой от Пловдив, Велико Търново". Позицията на Панов съдиите да не бъдат карани да гласуват по места за "регионално представителство" бе защитена от Камен Иванов и Юлия Ковачева. "Трябва да осигурим спокойствие на колегите и да ги оставим да участват в изборите. Трябва да реагираме, когато се нарушава свободата на волеизлияние. Проблемът е, когато някой се сочи като единствен и се натискат други хора да не участват", заяви Иванов. Според Ковачева пък "идеята беше всички да участват, а не ние тука да излъчваме послания". Юлия Ковачева: Нямаме регионален принцип, а професионални и нравствени качества "Нямаме регионален принцип, а имаме професионални и нравствени качества. Записано е в закона. Няма никакво значение откъде е кандидатът, а има значение какъв е този съдия, прокурор и следовател, за да бъде мотивирано доверието, което ще бъде гласувано. Този дебат влияе зле на изборите... Даваме отправни точки, които ги няма в закона.", подчерта тя. След кратка размяна на реплики между мнозинството и опозицията в съвета, в крайна сметка бе подкрепено предложението на Узунов ВСС да покани на изслушване административните ръководители на петте апелативни района и едва след това да гласува дали да осъди решението на Панов да изиска въпросните протоколи. Малко преди въпросното обсъждане самият той предположи пред бТВ, че очаква да го "тричат, линч – затова, че по някакъв начин съм въвел тази тема, касаеща главния прокурор". Ставаше въпрос за това, че заедно с още петима членове на съвета те предложиха да бъде проверен "ЦУМ-гейт". Което в крайна сметка очаквано бе отхвърлено след скандал от мнозинството. "Имаме повикване на главния прокурор от Георги Гергов, крупен бизнесмен, на среща, на която участва и друг крупен бизнесмен, който е и издател. Срещата е преди избори и повикващият е член на Изпълнителното бюро на политическа партия. Сега разбираме, че има разследване и срещу единия, и срещу другия. Самите факти подсказват, че това не е редно и трябва да има определена реакция на институциите и обществото. Президентът мълчи, бъдещият премиер взема ролята на адвокат на г-н Цацаров", коментира още пред бТВ председателят на ВКС, визирайки опита на Бойко Борисов да неглижира темата, заявявайки, че Цацаров станал жертва на "червени олигарси". Според Панов "хиперактивността", демонстрирана от прокуратурата през последните дни с влизането си в КЕВР, АПИ и НЕК, цели да провокира нови скандали, които да отвлекат вниманието от темата за разменените обвинения в заплахи и натиск на срещата в ЦУМ между Цацаров и Дончев. "Ами ако те не са се разбрали и на база на това са тези акции на прокуратурата? (…) Никой не е завел под ръка главния прокурор при г-н Гергов, политик, който има отношение към обществените поръчки", добави висшият магистрат, подчертавайки, че мотивите му да иска проверка на главния прокурор не могат да бъдат обяснявани с междуличностен конфликт. "Тези, които са ме избрали, казват: "Бъди като нас". Казват, че аз имам добра работа, защо да се ангажирам с тези теми, при положение, че мога да си стоя на завет и да не върша нищо", каза още върховният съдия, припомняйки думите, с които Дончев описа разговора му с главния прокурор. По повод обвиненията на част от мнозинството във ВСС за упражнен от него натиск над съдии във връзка със събрания в съдилища преди предстоящия избор на нов състав на съвета, Панов заяви, че на сайта на ВКС ще бъдат публикувани протоколи от въпросните събрания, което вече е факт. "Тези хора във ВСС работят по правила, начертани на бели покривки на хотел извън София, ярко пропагандирани от "Телеграф", "Монитор", "Труд" и "Блиц". Моите правила са приети и публикувани в "Държавен вестник", иронично допълни председателят на ВКС, визирайки небезизвестния хотел "Берлин", за който се твърди, че е използван от депутата от ДПС Делян Пеевски за неформален офис.

Лозан Панов очаква "линч" във ВСС заради искането му за проверка на "ЦУМгейт"

http://www.mediapool.bg/lozan-panov-ochakva-linch-vav-vss-zaradi-iskaneto-mu-za-proverka-na-tsumgeit-news263141.html

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов за пореден път настоя институциите да реагират на скандала около нерегламентираната среща между главния прокурор Сотир Цацаров и собственика на "Овергаз" и в. "Сега" Сашо Дончев, организирана от висшия функционер в БСП и крупен бизнесмен Георги Гергов в офиса му в ЦУМ. Той е сред шестимата членове на Висшия съдебен съвет (ВСС), които подписаха искане темата да бъде разгледана на от Пленума на съвета в четвъртък. Заради това предложение Панов коментира преди заседанието, че очаква "линч" от мнозинството в съвета. "Всички пиар агенции на прокуратурата – "Телеграф", "Монитор", "Труд" и "Блиц"… Всеки, който прояви някаква критичност, изисква нещо от главния прокурор, да се свети името Му, е обект на медийни манипулации, лъжи. Във ВСС очаквам да ме тричат, линч – за това, че по някакъв начин съм въвел тази тема, касаеща главния прокурор", заяви шефът на ВКС пред бТВ. Панов е обект на ожесточена атака от всички медии, свързвани с депутата от ДПС Делян Пеевски, която се засили осезаемо след внасянето на предложението за проверка на действията на Цацаров по скандала "ЦУМгейт". Колегата му във ВСС и отявлен поддръжник на главния прокурор Ясен Тодоров дори поиска преди ден оставката на Панов. "Имаме повикване на главния прокурор от Георги Гергов, крупен бизнесмен, на среща, на която участва и друг крупен бизнесмен, който е и издател. Срещата е преди избори и повикващият е член на Изпълнителното бюро на политическа партия. Сега разбираме, че има разследване и срещу единия, и срещу другия. Самите факти подсказват, че това не е редно и трябва да има определена реакция на институциите и обществото. Президентът мълчи, бъдещият премиер взема ролята на адвокат на г-н Цацаров", коментира още пред бТВ председателят на ВКС, визирайки опита на Бойко Борисов да неглижира темата, заявявайки, че Цацаров станал жертва на "червени олигарси". Според Панов "хиперактивността", демонстрирана от прокуратурата през последните дни с влизането си в КЕВР, АПИ и НЕК, цели да провокира нови скандали, които да отвлекат вниманието от темата за разменените обвинения в заплахи и натиск на срещата в ЦУМ между Цацаров и Дончев. "Ами ако те не са се разбрали и на база на това са тези акции на прокуратурата? (…) Никой не е завел под ръка главния прокурор при г-н Гергов, политик, който има отношение към обществените поръчки", добави висшият магистрат. Той подчерта, че мотивите му да иска проверка на главния прокурор не могат да бъдат обяснявани с междуличностен конфликт между двамата. "Тези, които са ме избрали, казват: "Бъди като нас". Казват, че аз имам добра работа, защо да се ангажирам с тези теми, при положение, че мога да си стоя на завет и да не върша нищо", каза още върховният съдия, припомняйки думите, с които Дончев описа разговора му с главния прокурор. По повод обвиненията на част от мнозинството във ВСС за упражнен от него натиск над съдии във връзка със събрания в съдилища преди предстоящия избор на нов състав на съвета, Панов заяви, че на сайта на ВКС ще бъдат публикувани протоколи от въпросните събрания. "Тези хора във ВСС работят по правила, начертани на бели покривки на хотел извън София, ярко пропагандирани от "Телеграф", "Монитор", "Труд" и "Блиц". Моите правила са приети и публикувани в "Държавен вестник", иронично допълни председателят на ВКС, визирайки небезизвестния хотел "Берлин", за който се твърди, че е използван от Пеевски за неформален офис.

Таско Ерменков: БСП не следи членовете си и не ги проверява с кого си пият кафето

https://www.24chasa.bg/novini/article/6192416

Таско Ерменков: БСП не следи членовете си и не ги проверява с кого си пият кафетоТова е опит за преекспониране на вътрешнопартиен проблем, който вече е решен. Така Таско Ерменков от "БСП за България" коментира пред Нова тв скандала около оставката на Георги Гергов. По думите му, всеки, който заема висок пост, би следвало да поеме своята отговорност, в това число и Гергов. Ерменков каза,

Гледат мярката на задържаните за побоя над журналистите от Нова телевизия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6192408

Гледат мярката на задържаните за побоя над журналистите от Нова телевизияДнес съдът гледа мярката на задържаните мъже, обвинени за побой над журналисти на Нова телевизия. На тях им е повдигнато обвинение за хулиганство, извършено с особена дързост и цинизъм. Мъжете не признават твърдят, че случаят е инцидент. Инцидентът стана на 14 април. Тогава репортер и оператор пътуват по магистрала "Тракия",

Кой става депутат за да си намаляваш доходите?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279267_%D0%9A%D0%BE%D0%B9+%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%D0%B4%D0%B5%D0%BF%D1%83%D1%82%D0%B0%D1%82+%D0%B7%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D1%81%D0%B8+%D0%BD%D0%B0%D0%BC%D0%B0%D0%BB%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D1%88+%D0%B4%D0%BE%D1%85%D0%

 Временната комисия за промени в правилника на Народното събрание отхвърли предложението на БСП за замразяване на депутатските заплати и то няма да бъде гласувано утре в пленарната зала, предаде БНР.

 
Парламентарната група на "БСП за България" внесе проект за решение за замразяване на стартовата депутатска заплата на 2976 лв. за целия мандат на 44-ия парламент. Такъв е размерът на възнаграждението на народните избраници към края на 2016 г.
 
Стартовата депутатска заплата е колкото три средни възнаграждения в публичния сектор у нас. Ако размерът й не бе замразен, първата заплата на новите народни представители щеше да стартира от 3210 лв.
 
Освен основни заплати депутатите, които по принцип участват в поне две парламентарни комисии, получават и добавки за това. Избраниците имат право и на безотчетни пари за представителни разходи, чиито размер е 2/3 от стартовата им заплата, или около 2000 лв. в случая.
 
Социалистите внесоха и предложения за промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО) за преизчисляване на всички пенсии според средния осигурителен доход за 2013 г. Според изчисления, представени от зам.-председателя на парламентарната група Драгомир Стойнев, най-ниските пенсии ще бъдат увеличени до 20%, а останалите до 2013 г. - с по-малък темп. Разходът за бюджета до края на годината щял да бъде 400 млн. лв., тъй като увеличението за година струвало 800 млн. лв.
 

Аспиратор подпали постройка в Дивдядово

//dariknews.bg/regioni/shumen/aspirator-podpali-postrojka-v-divdiadovo-2020002

Късо съединение в аспиратор унищожи покрив и имущество на стопанска постройка близо до Помпената станция в кв. Дивдядово.

Сигнал за огъня бил подаден около 22 часа снощо. На място е пратен противопожарен екип. Огнеборците заварили да гори покрив на постройка, собственост на 73-годише

И Кеба идва на кулинарно-музикалния фестивал "Tabiet" в Дупница

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/i-keba-idva-na-kulinarno-muzikalniia-festival-tabiet-v-dupnica-2019999

Още една от известните звезди на сръбската музика ще гостува на кулинарно-музикалния фестивал "Tabiet"-Дупница. Драган Коич, известен в музикалните среди като Кеба, ще гостува в дните на фестивала, който ще бъде от 5 до 8 май в Парк "Рила". Припомням, че през всички четири дни на фестивала, организ

Масов бой пред къща във Вършец  

//dariknews.bg/regioni/vraca/masov-boj-pred-kyshta-vyv-vyrshec--2020005

Около 24,00 ч. във вторник в полицейското управление във Вършец е получен сигнал за масов бой. Разправията станала пред частен дом на ул. "Четвърта" в курортния град. При посещение на място дежурният автопатрул установил, че скандалът е възникнал между Г. И. /24 г./ и И. Г./22 г./ от една страна и

Франция отказа да екстрадира бившия премиер на Косово в Сърбия

//dariknews.bg/novini/sviat/franciia-otkaza-da-ekstradira-bivshiia-premier-na-kosovo-v-syrbiia-2020001

Френски съд отхвърли молбата на Сърбия за екстрадиция на бившия косовски премиер Рамуш Харадинай, обвинен от Белград в извършването на военни престъпления през юни 1999 г., предава AFP.

Преасфалтират част от аутобана

//dariknews.bg/regioni/haskovo/preasfaltirat-chast-ot-autobana-2020004

Участъци от автомагистрала „Марица” се ремонтират. Служители на Пътната агенция вчера преасфалтираха около 77-ми км.

Ремонтни работи се извършват и в участъка между Хасково и Димитровград. След това техниката ще бъде преместена по международен път Е-80 към Пловдив.

Sweet sixteen: Канабис за щастие и пистолет за самочувствие

//dariknews.bg/regioni/burgas/sweet-sixteen-kanabis-za-shtastie-i-pistolet-za-samochuvstvie-2020007

Ученик е бил задържан за притежание на марихуана до Механотехникума в Бургас, съобщиха от МВР. У момчето са намерени четири топчета от зелена суха маса, реагирала на канабис. Шри последващо претърсване в дома му е открит газов пистолет с пълнител и един боеприпас. Младежът е задържан за срок до 24

Цацаров иска да се снеме имунитетът на трима депутати

//dariknews.bg/novini/bylgariia/cacarov-iska-da-se-sneme-imunitetyt-na-trima-deputati-2020006

Главният прокурор Сотир Цацаров внесе в Народното събрание искания за снемане имунитета на народните представители Веселин Марешки, Светла Бъчварова - Пиралкова и Делян Добрев.  Това съобщиха от прокуратурата.

Първото искане е за снемането на имуните

Директорка на психиатрията с отворено писмо до Румен Радев

https://www.24chasa.bg/novini/article/6192407

Директорка на психиатрията с отворено писмо до Румен РадевДиректорът на Държавна психиатрична болница "Св. Иван Рилски" Цветеслава Гълъбова написа гневен пост заради мизерията, в която живеят нейните пациенти. От години тя зове държавата да се премести лечебното заведение в София и да се подобрят условията на живот. Гневният пост бе публикуван във фейсбук с адресат президентът Румен Радев.

Прокуратурата проверява КЕВР за престъпления. Но българският парламент не се интересува от това.

http://www.cross.bg/prokyratyrata-interesyva-kevr-1541380.html

/КРОСС/ "Още едно решение на ГЕРБ и патриотите показва истинското им лице. Закриха парламентарната комисия за наблюдение на дейността на комисията за енергиино и водно регулиране. Цените растат в интерес на монополите. Прокуратурата проверява КЕВР за престъпления. Но мнозинството в българския парламент не се интересува от това. Защо ли?" Корнелия Нинова, Фейсбук  

ДСБ-Варна призова общинта да се откаже от акциите си в Пловдивския панаир

http://www.dnevnik.bg/morski/2017/04/27/2960773_dsb-varna_prizova_obshtinta_da_se_otkaje_ot_akciite_si/?ref=rss


Общинската организация на ДСБ във Варна разпространи снощи декларация , с която призовава общинските съветници в града спешно да ревизират решението си за приемането на 29 процента от акциите на държавата в "Пловдивски панаир" АД. Призивът дойде само часове след като стана известно, че министър-председателят Бойко Борисов е възложи на кмета на Пловдив Иван Тотев и на групата общински съветници на партията да отменят по врме на днешното си заседание решението общината да придобие акции...

Спорт по тв днес: купа на България, дерби на Манчестър, мач в Испания, купа по волейбол, тенис, снукър, голф, колоездене, дартс

https://www.24chasa.bg/sport/article/6191821

Спорт по тв днес: купа на България, дерби на Манчестър, мач в Испания, купа по волейбол, тенис, снукър, голф, колоездене, дартс                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Цяла нощ гасиха пламналите складове край Петрич

http://www.cross.bg/kraii-petrich-vecherta-1541379.html

/КРОСС/ Цяла нощ продължи гасенето на пламналите вчера вечерта складове край Петрич. Огънят изпепели стока за милиони, предава Нова. 7 пожарни коли от Благоевград, Петрич и Сандански останаха на пост до сутринта до пълното потушаване на пламъците. Те избухнаха в сряда вечерта край село Марикостиново в един от складовете, собственост на местен бизнесмен, но нает от гръцка фирма. Изгоряло е хале, голямо 4 декара. Причината не е ясна. Пострадали работници няма. Предполага се, че в палежът не е умишлен. Наемателите на склада отказаха коментар.  

Радарите за превишена скорост днес - 27 април, във Варна и областта

http://www.moreto.net/novini.php?n=349814

Служители на КАТ ще следят днес - 27 април и в нощта срещу 28 април, за превишена скорост във Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък с радарите: 07:50ч.-08:50ч. ул."Девня" - магазин "Филбо" - изход 08:00ч.

Българските пенсионери трябва да искат статут на бежанци...

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279266_%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BF%D0%B5%D0%BD%D1%81%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B5%D1%80%D0%B8+%D1%82%D1%80%D1%8F%D0%B1%D0%B2%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82+

 3.1.2 ПРАВА ПРИ ПРЕДОСТАВЕН СТАТУТ НА БЕЖАНЕЦ

Съгласно българския закон при получаване на статут на бежанец чужденецът с бежански статут придобива правата и задълженията на български гражданин.

Това означава, че при предоставяне на статут на бежанец чужденците имат право на:

работа без специално разрешение;
образование в държавните училища и университети;
събиране със семейството си на територията на България;
българско гражданство след изтичане на 3 години от получаването на статута;
пътуване в чужбина по реда и условията за българските граждани.
Законът обаче предвижда и някои ограничения. Бежанците със статут нямат право да:

участват в избори за държавни и местни органи;
гласуват в национални и местни референдуми;
участват в създаването на политически партии или да членуват в политически партии;
заемат длъжности, за които със закон се изисква само българско гражданство;

да бъдат военнослужещи в българската армия.
Правата на бежанците с признат статут могат да бъдат подложени и на други ограничения, ако някой закон изрично ги е предвидил.

За бежанци се смятат съпругът или съпругата на чужденец с предоставен статут на бежанец и техните малолетни и непълнолетни деца, които не са сключили брак. Тези членовете на семейството на чужденец, който е получил статут на бежанец, ползват същите права, но само ако е съвместимо с личния им статус. Например, ако нямат друг вид разрешение за законно пребиваване в България или в друга държава.

Членовете на семейството на признатия бежанец не могат да ползват неговите права и ако за тях са налице обстоятелства за прекратяване или отнемане  на статута. Например, ако са извършили тежко престъпление от неполитически характер преди да дойдат в България, или, ако след получаването на статута са се снабдили с нов паспорт от държавата си по произход.

Когато чужденец с предоставен статут на бежанец сключи брак след като е получил статута, съпругът или съпругата, ако са чужденци, могат да получат статут на бежанец само на свое собствено основание поради опасения от преследване.

http://www.asylum.bg/bg/bg-3/bg3-1/bg3-1-2/ 



http://www.budnaera.com

Политически съвет ще взима решенията в кабинета на ГЕРБ и Обединените патриоти

http://www.mediapool.bg/politicheski-savet-shte-vzima-resheniyata-v-kabineta-na-gerb-i-obedinenite-patrioti-news263140.html

Политически съвет, в който ще влизат по трима представители от ГЕРБ и "Обединени патриоти", ще взима решенията в очертаващия се трети кабинет "Борисов".   Това става ясно от коалиционното споразумение между двете партньорски формации, подписано непосредствено преди президентът Румен Радев да връчи в четвъртък мандата за съставяне на правителство на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и председателя на парламентарната група на партията Цветан Цветанов.   "Целта ние да направим такова управление, което да дава веднага резултат", заяви Бойко Борисов след като получи мандата.   От документа, подписан от Борисов и лидерите на "патриотите" Валери Симеонов, Волен Сидеров и Красимир Каракачанов, става ясно, че министри ще могат да бъдат, както политически лица, така и експерти, припознати от формациите.   Коалиционното споразумение не предвижда назначаване на заместник-министри и членове на политическия кабинет на квотен принцип, каквато индикация беше дадена при преговорите. Записано е обаче, че при поискване на информация от даден сектор коалиционният партньор се задължава да я предостави незабавно.   Структурата на новия кабинет ще включва министър-председател, четирима вицепремиери, министър на финансите, министър на вътрешните работи, министър на регионалното развитие и благоустройството, министър на труда и социалната политика, министър на отбраната, министър на външните работи, министър на правосъдието, министър на образованието, младежта и науката, министър на здравеопазването, министър на културата, министър на околната среда и водите, министър на земеделието и храните, министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията, министър на икономиката, министър на енергетиката, министър на туризма и министър на физическото възпитание и спорта.   От записаната в документа структура на Министерския съвет става ясно, че няма да има специално безпортфейлно министерство, което да ръководи председателството на ЕС, което започва от 1 януари следващата година.   "Конкретното съотношение на страните в изпълнителната власт, както и конкретните позиции в нея се договарят в aнекс, който е неразделна част от настоящото споразумение", се казва в документа.   Според конституцията бъдещият премиер има срок от 7 дни, в които да предложи състава на следващото правителство, който да бъде гласуван от парламента.   От думите на самия Борисов след консултациите при президента във вторник стана ясно, че номинациите за министри най-вероятно ще бъдат обсъждани с коалиционните партньори на ГЕРБ на 3 май, а съставът на кабинета най-вероятно ще бъде гласуван в следващите дни. Бъдещият премиер заяви, че както той така и Обединените патриоти имат имена в главите си, но практиката го е научила, че трябва да се действа екипно.   След като Борисов получи мандата от президента, той изрично спомена, че правителството ще бъде подкрепяно и от партия “Воля” на Веселин Марешки.   Само лидерите ще взимат решенията   Коалиционното споразумение предвижда решенията да се вземат с консенсус от шестчленен политически съвет, в който от една страна са председателите на партиите от патриотичния съюз - Каракачанов, Симеонов и Сидеров, от друга - на ГЕРБ - Борисов, заместникът му в партията Цветан Цветанов.   Засега третият от ГЕРБ не е ясен. Решенията ще се вземат с консенсус.   В документа е уточнено, че всички, вече постигнати договорки в програмата на управлението, се смятат за консенсусни.   Извън тези теми партньорите ще могат да търсят диалог и преговори с всички формации в парламента за постигане на собствените си законодателни виждания.   Без публични противоречия   Споразумението уточнява, че след постигане на общо решение между коалиционните партньори те се ангажират с подкрепата му. “Аргументи или съображения, противоречащи на взетото решение, не се коментират извън рамките на Политическия съвет”, се казва в документа. По този начин партньорите се опитват да се защитят предварително от публични раздори.   В документа е записано, че ако някоя от страните промени позицията си по постигната договорка от програмата на правителството, това действие ще се смята за “желание коалиционното споразумение да бъде разтрогнато”.   Коалиционното споразумение не предвижда назначаване на заместник-министри и членове на политическия кабинет на квотен принцип, каквато индикация беше дадена при преговорите. Записано е обаче, че при поискване на информация от даден сектор коалиционният партньор се задължава да я предостави незабавно.   В случай че даден министър бъде оттеглен, излъчилата го партия ще предлага негов заместник. Ако формацията не се възползва от това си право, името на наследника му ще се посочва от министър-председателя.   "Идеята е да се играе отборно, да няма капсулиране на отделни ведомства - това е наше, това ваше, както при предишната коалиция", подчерта Волен Сидеров.    И затова бил неоходим именно политическият съвет, в който ще се обсъждат всички въпроси, ще се стига до съгласие и оттам - към изпълнителната власт.   Лидерът на НФСБ обясни, че конкретното разпределение на министерските постове ще бъде в отделен анекс, който тепърва предстои да се изготви, вероятно до първите дни на май, когато се очаква и кабинетът да бъде готов. Засега Обединените патриоти не разкриха колко вицепремиерски и министерски места ще получат.   В документа са описани и конкретните механизми на функциониране на МС. Връчването на мандата   Минути след като подписа коалиционното споразумение, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов вече бе в президентството, където прие от държавния глава Румен Радев мандата за съставяне на правителство.   Шефът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, който го придружаваше, прочете решение на парламентарната група в което се казва, че Борисов е номиниран за министър-председател. Радев му отговори с президентски указ, с който възлага на Борисов да състави правителство.   "Надявам се Вие и Вашите коалиционни партньори да излъчите убедителни кандидатури за министри. Вярвам, че ще отговорите с вашата управленска програма на най-насъщните очаквания на българите – сигурност, доходи, справедливост, законност", каза президентът.   Според конституцията Борисов има една седмица, за да върне на президента изпълнен мандат. След което съставъте на предлаганото от него правирелство ще бъде гласуван в парламента. Предварителните заявки са, че това ще стане на 4 май, когато новото правителство ще положи клетва.   Кабинет с подкрепата на “Воля”   След като получи мандата, пред медиите Борисов коментира, че ГЕРБ и Обединените патриоти “с подкрепата на Воля” целят да направят така управлението, че то веднага да дава резултати.   “Приехме мандата, работим върху него, в най-кратък срок. Станем ли готови, ще информираме президента за следващите процеси”, заяви лидерът на ГЕРБ.   Попитан дали има ясни имена на министри, Борисов отговори: “Имена мога да напиша днес на един лист, сигурно и Обединените патриоти, и да ги представим. Това не е сериозно. Вече имам достатъчно опит и знам, че ако не се подредят така, че да работят в екип, се получават отделни министерства”.   “Когато се прави нещо съвместно, следваме европейския принцип – докато всичко не се договори, нищо не е договорено”, каза Борисов.   От президентството той коментира и подписаното коалиционно споразумение. “Опитали сме се да изчистим всички детайли в коалиционното споразумение, които да гарантират стабилно управление”, каза той.   “Имаме няколко дни да изпълним коалиционното споразумение със съдържание от кадри – експерти политици. Да има баланс в него”, посочи Борисов. По думите му всички хора, които предстои да заемат министерски и заместник-министерски постове трябва да бъдат така подбрани, че да се сработват добре като екип.   “Много е важно вътрешен министър, здравен министър, социален министър да работят заедно, за да може това, което сме описали двете партии в програмата си, да се реализира”, обясни лидерът на ГЕРБ.

Президентът връчва мандата за съставяне на третия кабинет "Борисов"

http://www.mediapool.bg/prezidentat-vrachva-mandata-za-sastavyane-na-tretiya-kabinet-borisov-news263140.html

Президентът Румен Радев ще връчи на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов мандата за съставяне на третия му кабинет, след като партията спечели предсрочния парламентарен вот на 26 март. Според конституцията бъдещият премиер ще има срок от 7 дни, в които да предложи състава на следващото правителство, който да бъде гласуван от парламента. От думите на самия Борисов стана ясно, че номинациите за министри най-вероятно ще бъдат обсъждани с коалиционните партньори на ГЕРБ от "Обединени патриоти" на 3 май, като самият кабинет трябва да бъде гласуван в следащите дни.

Ерменков: Темата с оставката на Гергов е преекспонирана

http://www.cross.bg/ermenkov-gergov-interes-1541378.html

/КРОСС/ „Това е опит за преекспониране на вътрешнопартиен проблем, който вече е решен". Така коментира пред Нова скандала около оставката на Георги Гергов колегата му Таско Ерменков от „БСП за България". По думите му, всеки, който заема висок пост би следвало да поеме своята отговорност, „в това число и другарят Гергов". Ерменков беше категоричен, че партията му не следи членовете си и не ги проверява с кого си пият кафето. „Ние не сме партия, в която се поддържа външно наблюдение и да знаем кой с кого пие кафе, но смятам че реагирахме на време, за да спрат спекулациите по този въпрос", посочи Ерменков. „Главният прокурор си има мотив да се среща с хората по една или друга причина. Ако срещата е в интерес на правосъдието такива срещи са напълно допустими. Приветствам активността на прокуратурата в защита на обществения интерес и държавата и дори бихме съдействали. Не виждам избирателно отношение", допълни той. Има най-малкото информационен повод да влезе в НЕК. Публично обявих, че подобен договор, фиктивен според мен, има подписан и от бившия земеделски министър Десислава Танева за консултантски услуги. Ще подам сигнал за този случай, просто не желая да е в самото начало на парламента", каза още Ерменков.  

Горан Търболяк: произведения, нарисувани от живота

http://www.dnevnik.bg/kultura/2017/04/27/2960548_goran_turboliak_proizvedeniia_narisuvani_ot_jivota/?ref=rss


"Дневник" препечатва текста от портал "Култура".

Горан Търболяк: "Фактът, че на някого е дадена възможност да направи изложба, е по-важен от това, което ще бъде показано в тази изложба."[1]*

В средата на 60-те години на миналия век в бивша Югославия се оформя едно ново поколение художници, което по-късно, на фона на общата история на изкуството, ще се отличи със своето новаторство и адекватност към промените в...

Микаела е със синдром на Даун, ето как и тя празнува

https://vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/mikaela-e-sys-sindrom-na-daun-eto-kak-i-tia-praznuva-6068413

Много хора, които не са запознати с диагнозата мислят, че животът на семейства с такова дете е трагедия, с този клип показваме точно обратното

Президентът връчва на ГЕРБ мандат за съставяне на правителство

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279265_%D0%9F%D1%80%D0%B5%D0%B7%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%82%D1%8A%D1%82+%D0%B2%D1%80%D1%8A%D1%87%D0%B2%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%93%D0%95%D0%A0%D0%91+%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D1%82+%D0%B7%D0%B0+%D1%81%D1%8A%D1%8

 Президентът Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Събитието е обявено с начален час 10:30 ч


segabg.com

Отново сред топ 10 болници в света

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6189598

Отново сред топ 10 болници в светаЗа пореден път Анадолу Медицински Център е в ТОП 10 най-добри болници в света за 2017 година. Класацията е на независимата международна организация Medical Travel Quality Alliance (MTQUA), посветена на специалните нужди от безопасност, качество на лечението и грижата за пациентите, лекуващи се в чужбина.

Алуминият - първата причина Тръмп да започне търговска война с Китай

https://www.actualno.com/america/aluminijat-pyrvata-prichina-trymp-da-zapochne-tyrgovska-vojna-s-kitaj-news_608188.html

Администрацията на Тръмп обяви стартирането на специална процедура за вноса на алуминий в САЩ, за да се защитят американските интереси, особено в областта на отбраната, предаде БГНЕС. Министърът на търговията Уилбър Роуз подчерта на пресконференция, че вносът на алуминий

YouTube вижда бъдещето си в Азия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279264_YouTube+%D0%B2%D0%B8%D0%B6%D0%B4%D0%B0+%D0%B1%D1%8A%D0%B4%D0%B5%D1%89%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D1%81%D0%B8+%D0%B2+%D0%90%D0%B7%D0%B8%D1%8F

 YouTube залага много на Азия, като агресивно се опитва да разшири своето локално съдържание за региона, докато онлайн видео платформата заплашва да засенчи телевизията по гледаемост в САЩ, заяви главният бизнес директор Робърт Кинкъл.

Говорейки от централата на Google в Сингапур, той коментира, че инерцията, набрана с растежа на броя нови потребители и ръста на приходите в Азия, подчертава ключовите възможности за компанията, пише CNBC.

Видео платформата на Alphabet се радва на трицифрен растеж в региона по всички показатели, включително време на гледане, само през последната година.

"Азия не само има най-голям брой хора, но в следващите няколко десетилетия нейните страни ще имат най-големи БВП“, коментира още Кинкъл.

Виетнам, Тайланд, Япония и Индия вече се класират сред 10-те топ пазара с най-голяма гледаемост. Само в Индия има 500 YouTube канала, които са преминали границата от 100 хил. абоната в рамките на година, посочва директорът.

Надявайки се да се възползва от набраната инерция, платформата представи функции, които са насочени към специфичните нужди на региона. YouTube първо пусна офлайн функцията си в Индия през 2014 г., преди да я предложи в още 80 пазара в глобален мащаб. Наскоро платформата пусна и приложението YouTube Go в Индия. То позволява на потребителите да гледат видео съдържание офлайн. По-рано тази година компанията пусна и нов инструмент в Малайзия – Video Checkup Tool, за да помогне на потребителите да проверят качеството на мобилните данни на различните телекомуникационни доставчици.

Специфичните за региона продукти имат за цел да помогнат да се достигне до потребителите с ограничена връзка до интернет и по-слабо потребление на данни, като част от по-широката инициатива за „следващия милиард“ потребители онлайн.

Освен че се опитва да направи платформата по-достъпна за азиатските потребители, уебсайтът инвестира в локално съдържание за своята абонаментна услуга YouTube Red, стартирана през 2015 г.

Пример за това е ново риалити шоу, в което участва корейската поп група Big Bang. Това е първото шоу, което платформата насочва специално към Азия. То носи името „Run, Big Bang Scout” и съвпада с 10-годишнината на групата. Бандата е съставена от петима членове и вече има повече от 7,1 млн. абонати на канала си в YouTube.

Въпреки че платформата не разкрива конкретни данни, източници твърдят, че нейното насочване от безплатно търсене към абонаментна услуга е успешно до момента.

Растежът в Азия до голяма степен идва и заради желанието на предлагащите съдържание да достигнат до световната публика. Около 90% от времето, отделено за гледането на видеа с корейски поп, идват от зрители извън Южна Корея.

Благодарение на факта, че потребителите на YouTube гледат по повече от 1 млрд. часа видео на ден, платформата вече е на път да изпревари телевизията по гледаемост.

Но бързата експанзия на компанията води до проблеми, свързани с растежа. Големи рекламодатели като АТ&T, Verizon и Volkswagen наскоро изтеглиха рекламите си от платформата, след като част от рекламите се появиха в клипове с екстремистко съдържание. Оттогава компанията направи няколко промени, включително даде на рекламодателите по-голям контрол върху това къде се позиционират рекламите им в платформата и други услуги на Google.

 

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Десислава Попова

Майки обвиниха детска ясла в тормоз

https://www.24chasa.bg/novini/article/6192403

Майки обвиниха детска ясла в тормозМайки обвиняват възпитателките във варненска детска ясла в системен тормоз. Дъщеря ми е постоянно нервна. Изпада в нервни кризи, каза една от майките за сутрешния блок на Нова тв. Друга обясни, че детето й е започнало да си удря главата и да си дърпа ушите. Родители са успели да запишат какво е отношението в яслата със скрито устройство.

Още 9000 турски полицаи в ареста с мотив "Гюлен"

http://offnews.bg/news/n_1/n_654033.html

Турската полиция задържа повече от 9000 офицери по подозрения за връзки с живеещия в САЩ ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен, съобщи Би Би Си. Казва се, че действието е с цел опазването на националната сигурност. Президентът Реджеп Таип Ердоган обвинява Гюлен в подбуждане на проваления опит за преврат през юли 2016 г. - обвинение, което проповедникът отрича. По-рано властите задържаха над 1000 души при операция срещу поддръжници на Гюлен. Последното "прочистване" на национално ниво беше една от най-големите подобни акции в Турция от месеци. Вътрешният министър Сюлейман Сойлу обяви, че целта е била мрежа на Гюлен, "която е проникнала в полицейските сили и която се нарича "тайни имами". Той прогнозира, че още "тайни имами" ще бъдат задържани, операцията продължава. След опита за преврат от 15 юли, който беше воден от военни, 40 000 души бяха арестувани и 120 000 - уволнени. Сред тях бяха войници, полицаи, учители и държавни служители. Последната акция се провежда малко повече от седмица след провеждането на референдум, дал огромни правомощия на президента Ердоган.

Вижте къде спират водата днес

https://www.24chasa.bg/novini/article/6192396

Вижте къде спират водата днесВодоснабдяването в някои части на столицата ще бъде прекъснато днес, съобщават от "Софийска вода". Във връзка с подмяна на спирателни кранове на ул. "Хайдушка поляна", ж.к. "Славия", се налага спиране на водоподаването от 9.00 до 21.00 ч. по ул. "Хайдушка поляна" - от ул. "Житница" до ул. "691", както и по ул. "691" - от ул.

Четири български компании са кандидати за активите на ЧЕЗ

https://vesti.bg/bulgaria/chetiri-bylgarski-kompanii-sa-kandidati-za-aktivite-na-chez-6068428

Някои от офертите са само за ТЕЦ "Варна" и не включват електроразпределителното дружество

Ройтерс: „Газпром“ ще увеличи дела си в Европа, ще намали транзита през Украйна

http://pogled.info/svetoven/roiters-gazprom-shte-uvelichi-dela-si-v-evropa-shte-namali-tranzita-prez-ukraina.85160

/Поглед.инфо/ Русия рязко ще намали транзита на природен газ в Европа през Украйна след пускането в експлоатация на новите газопроводи от своите арктически находища директно за Германия. Благодарение на тях Москва се надява да увеличи своя дял на газовия пазар на Европейския съюз, въпреки конкуренцията от страна на катарския и американския газ, се казва в анализ на Ройтерс.

Протестиращи хвърлиха агнешки глави пред ВСС

http://pogled.info/bulgarski/protestirashti-hvarliha-agneshki-glavi-pred-vss.85161

/Поглед.инфо/ Протестиращи хвърляха агнешки главички пред сградата на Висшия съдебен съвет тази сутрин преди заседанието на Пленума.

Президентът Румен Радев връчи мандат за съставяне на правителство

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/hjI50wt_7Zo/

Президентът Румен Радев  връчи мандат за съставяне на правителство на Бойко Борисов, кандидат за министър-председател, посочен от най-голямата парламентарна група в 44-то Народно събрание.  Връчването на мандата  се състоя днес, от 10.30 часа на „Дондуков“ 2. Бойко Борисов прие мандата.

Доктор към президента: Защо за НСО се дават милиони, а за психоболните пари няма

http://offnews.bg/news/n_1/n_654032.html

Защо се отделят милиони за охраната на политици, които отдавна не са в активната политика, а за грижата за психоболните у нас не се мисли. Този въпрос отправя в открито писмо до президента Румен Радев директорката на Държавна психиатрична болница "Св. Иван Рилски" - Нови Искър (Курило) Цветеслава Гълъбова.  Причината за реакцията ѝ бил пост във фейсбук, в който като приоритети в държавното управление, наред със здравеопазването и борбата битовата престъпност е и охраната на политици. Д-р Гълъбова от години опитвала да осигури средства за саниране на болницата, която е построена през 1949 година, но средства постоянно не се намират.  "Обръщам се към Вас с въпрос защо и най-вече до кога ще бъдат държавно охранявани /доколкото НСО е служба към Вас/ лицата Делян Пеевски, Ахмед Доган и Цветан Цветанов. Питането ми е в качеството ми на съвестен данъкоплатец, който се интересува как се харчат неговите пари. В същото това качество, но и като директор на държавна болница пък питам защо не се отпускат нужните за лечебното заведение 315 хиляди лева за подобряване енергийната ефективност на сградите, където се лекуват ПСИХИЧНО БОЛНИ!", пита в писмото си директорката. По обясненията ѝ от Министерството на здравеопазването отговорили, че ще се "търсят пари по някакви проекти". За това тя пита защо нейните болни, "които не са в дъното на таблицата, ами са извън всякакви таблици, се търсят пари по "някакви проекти", а за "безценните животи" на посочените политици и "други подобни", се отделят милиони годишно. "Ами като се чувстват толкова застрашени, да си наемат охрана, да си я плащат и да се пазят от всенародната любов. Кога най-после ще обърнем пирамидата, г-н Президент?", завършва писмото на д-р Гълъбова. Пред Нова тв тя обясни, че иска преместване на болницата и подмяна на дограмата, което не е и "една десета от охраната на политиците".  "За психично болните у нас не се мисли, при нас всичко е втора употреба - линейката ни е от 1998 година", разказа д-р Гълъбова.

Реформаторският блок с 6 опорни точки срещу „Газпром“

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279263_%D0%A0%D0%B5%D1%84%D0%BE%D1%80%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%BE%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%B1%D0%BB%D0%BE%D0%BA+%D1%81+6+%D0%BE%D0%BF%D0%BE%D1%80%D0%BD%D0%B8+%D1%82%D0%BE%D1%87%D0%BA%D0%B8+%D1%81%D1%80%D0%

 Реформаторският блок предложи 6 мерки, които да бъдат взети предвид при изготвянето на българската позиция по антимонополната процедура срещу Газпром, съобщи OFFNews. Руският газов гигант вече декларира готовност за съществени отстъпки в договорите си със 7 европейски държави, сред които и България в опит да избегне огломни глоби за нарушения на законодателството на ЕС.

 

От РБ предлагат следните опорни точки, които да бъдат отстоявани при предстоящите преговори:

  • С приемането на новите условия на доставка на руски газ в страните, понесли щети от досегашните непазарни практики на „Газпром“, всички договори за доставка на газ да се считат отворени за предоговаряне, включително и по отношение формулата за ценообразуване и действащите цени.

 

  • Да се регулират условията от типа „take or pay“ (взимаш или плащаш), като за целта се приеме общовалидна в ЕС формула за максимално допустимата тежест на подобно задължение.

 

  • „Газпром“ да поеме задължението да компенсира в удовлетворителни граници загубите, които страните от ЕС са понесли от завишените доставни цени на Газпром над пазарните нива през последните 10 години.

 

  • Проектът „Югоизточен европейски газо-разпределителен център „Балкан“ (газов хъб), да бъде приет от ЕК като общосъюзен проект на българска територия със съответното финансово участие на ЕС.

 

  • Изграждането на газовия хъб „Балкан“ и финансирането му от ЕС да бъде приоритет 
    на Българското председателство на ЕС през 2018 г.

 

  • Да се осигури възможност за публично обсъждане на проекта за становище на Българската държава, като за целта той бъде публикуван на сайта на Министерството на енергетиката най-малко една седмица преди да влезе за окончателно одобрение в Министерски съвет.
Автор: Гласове
 

Президентът връчва на ГЕРБ мандат за съставяне на правителство

http://www.cross.bg/mandata-borisov-prezidentut-1541377.html

/КРОСС/ Президентът Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който е и кандидат за премиер. Церемонията по даването на мандата ще се проведе в сградата на президентството в 10.30 часа днес. Седмица след връчване на мандата Борисов трябва да представи структура и състав на кабинета си или да върне мандата. Очаква се министрите в третия кабинет на Борисов да бъдат окончателно решени на 3 май, а в следващия ден правителството да положи клетва пред парламента.  

Силен взрив край международното летище на Дамаск

https://www.24chasa.bg/novini/article/6192389

Силен взрив край международното летище 
на ДамаскСилна експлозия разтърси района на международното летище на Дамаск. Това съобщи днес Сирийският център за наблюдение на правата на човека, цитиран от БТА.  Взривът бе последван от пожар на същото място. Сирийски медии твърдят, че израелски летален апарат е бомбардирал международното летище в столицата Дамаск,

Лазар Лазаров: Поръчката за АМ "Марица" е възложена по законоустановения начин

https://www.24chasa.bg/novini/article/6192398

Лазар Лазаров: Поръчката за АМ "Марица" е възложена по законоустановения начинПоръчката за изграждането на автомагистрала "Марица" е възложена по абсолютно стандартния и законоустановен начин, съгласно Закона за обществените поръчки. По думите му, поръчката е възложена след изготвянето и провеждането на открита процедура за избор на проектант и изпълнител, тъй като поръчката е за инженеринг на този обект.

"Топлофикация" отново спира парното в София

http://offnews.bg/news/n_1/n_654031.html

“Топлофикация София” започва поетапно спиране на отоплението в столицата от днес.  От дружеството напомнят, че започва и кампанията за отчитане на уредите за дялово разпределение и изготвянето на изравнителните сметки за периода 1 май 2016 г. – 30 април 2017 г. В тази връзка „Топлофикация София” ЕАД призовава клиентите да осигурят достъп до всички жилища, включително и до апартаментите, в които отоплителните тела не се използват или са свалени. Проверката и отчетът на всички уреди и на водомерите за топла вода ще даде възможност на топлинните счетоводители да изготвят бързо и коректно изравнителните сметки и да не се налага те да бъдат преработвани поради по-късни отчети в отделни жилища. Клиентите имат право на две дати за безплатен отчет на уредите от топлинните счетоводители. Посещението на едната от тези дати задължително трябва да бъде в извънработно време. Ако нямат възможност да осигурят достъп до жилището на тези дати, потребителите могат да се свържат с топлинния си счетоводител и да заявят дата за индивидуален отчет, която, обаче, се заплаща според ценоразписа на съответната фирма.

Преглед на печата - 27 април

http://www.moreto.net/novini.php?n=349807

Изборът на нов изтребител за военновъздушните ни сили е сред водещите теми на вестниците в четвъртък. "Шведските истребители "Грипен" се били предпочетени от родните специалисти стана ясно от протокола на междуведомствената комисия, който бе предоставен на правителството.

Родени на 27 април

http://www.cross.bg/depytat-georgi-bivsh-1541376.html

/КРОСС/ Любомир Левчев, поет, писател Александър Томов, бизнесмен, бивш президент на ЦСКА Владимир Карамазов, актьор Деница Александрова-Митрова, зам.-министър на правосъдието Георги Андреев, депутат в 44-ото НС Акад. Георги Милошев, геофизик Радослав Лукаев, тенисист Д-р Цветан Ценков, лекар, бивш депутат    

Израел удари склад на Хизбула с иранско оръжие край Дамаск

http://www.mediapool.bg/izrael-udari-sklad-na-hizbula-s-iransko-orazhie-krai-damask-news263139.html

Израелски самолети нанесоха удар по оръжеен склад на ливанската шиитска организация Хизбула, разположен до международното летище в Дамаск, съобщи Ройтерс, като се позовава на източник от разузнавателна служба на страна в региона и сирийски бунтовници.   В склада се съхранява оръжие, което Иран редовно изпраща с търговски или военно-транспортни самолети, посочил източникът, пожелал анонимност.   Сирийският президент Башар Асад е подкрепян в продължаващата шеста година гражданска война от Русия, Иран и регионални шиитски милиции, включително Хизбула, която е близък съюзник на Техеран и заклет враг на Израел, отбелязва агенцията.   Израелският министър на разузнаването Израел Кац, който е на посещение в САЩ за срещи с правителствени служители, заяви по израелското военно радио: "Мога да потвърдя, че инцидентът в Сирия напълно съответства на политиката на Израел да действа за предотвратяване на изпращането на модерни оръжия на Хизбула през Сирия от Иран".   Министърът не пожела да посочи повече подробности, но припомни изявлението на израелския премиер, че "всеки път, когато получим разузнавателна информация за планирано изпращане на модерни оръжия на Хизбула, ние ще действаме".   Двама високопоставени представители на бунтовнически групировки в района на Дамаск съобщиха, че пет ракети са ударили оръжеен склад, използван от подкрепяни от Иран милиции.   По-рано в четвъртък близката до Хизбула ливанска телевизия Ал Манар съобщи, че въздушните удари са засегнали складове и резервоари за гориво, но няма човешки жертви.   Иранската телевизия Ал Алям, цитирана от ТАСС, съобщи, че израелски самолети са атакували военна база край сирийската столица. В резултат на нападението е избухнал силен пожар.   Сирийската агенция САНА съобщи, че израелски самолети са атакували "армейска позиция", разположена югозападно от летището в Дамаск, предаде Франс прес.   Според САНА, която се позовава на сирийски военен източник, самолетите са изстреляли няколко ракети, намирайки се в небето над окупираните Голански възвишения. Източникът добавил, че в резултат на последвалите експлозии са нанесени материални щети.

Голям взрив избухна в района на летището в Дамаск

http://www.mediapool.bg/golyam-vzriv-izbuhna-v-raiona-na-letishteto-v-damask-news263139.html

Голяма експлозия е избухнала в района на международното летище в сирийската столица Дамаск, съобщи Сирийският център за наблюдение на човешките права. „Взривът беше огромен и е можело да бъде чут в Дамаск“, заяви говорителят на центъра Рами Абдурахман пред Франс прес. Засега не се съобщава причината за експлозията. От центъра уточняват само, че на мястото впоследствие е пламнал пожар.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване