Дания вече не е член на Европол

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279352_%D0%94%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%B2%D0%B5%D1%87%D0%B5+%D0%BD%D0%B5+%D0%B5+%D1%87%D0%BB%D0%B5%D0%BD+%D0%BD%D0%B0+%D0%95%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%BE%D0%BB

 От днес Дания излиза от Европол, но въпреки това ще продължи сътрудничеството с организацията под различна форма. В събота по време на срещата на върха на ЕС в Малта датската полицейска служба и европейската агенция подписаха специално споразумение, което дава на Копенхаген достъп до базата данни на Европол, какъвто имаше досега.
Ситуацията с излизането от организацията се дължи на това, че Европол променя своя статус и става наднационална структура на ЕС. Това не позволява на Дания да остане негова членка, тъй като през 1992 г. с влизането си в ЕС страната получи правото да не участва в общоевропейските политики, свързани с правото и вътрешната политика. На референдум през декември 2015 г. датчаните отхвърлиха предложението на властите да променят този статут и така на практика се отказаха от това да останат в Европол. 
„Подписаното споразумение е добро в краткосрочен план, въпреки че има риск от това, то да остарее заради навлизането на нови технологии“, заяви по-рано датският премиер Ларс Льоке Расмусен. В рамките на договора датската полиция ще може да получава достъп до базата на Европол, след като изпрати запитване до представителството на службата в страната. Според експерти това ще промени малко неща в работата на полицията.


segabg.com

Метростанцията „Електросила“ в Санкт Петербург е затворена заради оставен предмет

http://www.cross.bg/ostaven-zatvorena-predmet-1541732.html

/КРОСС/ Метростанцията „Електросила" в Санкт Петербург е затворена заради оставен предмет, съобщиха служителите от метрото, предава ТАСС. „В 10.09 ч. метростанцията „Електросила" беше затворена. На платформата има оставен без надзор предмет", се уточнява в съобщението.  

Паргов: Гневни сме, защото загива България

https://www.24chasa.bg/novini/article/6198878

Паргов: Гневни сме, защото загива България Днес е празник, но и ден на гнева на онези, които не получават справедливо заплащане, на пенсионерите. Гневни сме, защото загива България. Това заяви лидерът на БСП-София, Калоян Паргов при откриването на традиционния червен митинг за 1 май пред Народното събрание в столицата. Трето десетилетие се въртим в омагьосан кръг.

Куба посреща последния си Ден на труда начело с Кастро

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279351_%D0%9A%D1%83%D0%B1%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D1%81%D0%B8+%D0%94%D0%B5%D0%BD+%D0%BD%D0%B0+%D1%82%D1%80%D1%83%D0%B4%D0%B0+%D0%BD%D0%

 Тазгодишният парад по случай Деня на труда в кубинската столица Хавана ще бъде последният под ръководството на страната от президента Раул Кастро и първият след смъртта на неговия брат и революционен символ Фидел, предаде БГнес.

 
Днешният празник събира стотици хиляди кубинци на Площада на революцията в Хавана, изпълвайки го с море от червено, бяло и синьо - цветовете от флага на Куба, и портрети на покойния Фидел Кастро. Той почина през ноември миналата година, а брат му, който е начело на страната от над десетилетие, обяви, че ще се оттегли през февруари 2018 г.
 
Откакто е на власт Раул Кастро отваря икономиката на страната към чужди инвестиции и засилва международните й отношения, най-вече чрез възстановяването на връзките със САЩ.
 
Към момента още не е известно кой ще наследи ръководството в страната. Според повечето слухове това ще е 56-годишният Мигел Диас-Канел, вицепрезидент на Държавния съвет. Въпреки това и опита му като министър и високопоставен партиен кадър, той не се ползва с подкрепата на армията, допълва Дарик.
 
"Има много несигурност около 2018", казва Павел Видал, бивш служител на Кубинската централна банка и преподавател в колумбийския университет "Хавериана".
 
Днешният първомайски парад ще покаже и знак на подкрепа за лявото правителство във Венецуела - държава, от която зависи кубинската икономика, тъй като Каракас продава евтин петрол на властите в Хавана.
 
segabg.com

КЗП забрани на търговци да подвеждат за цени и наличности на стоки в промоция

http://econ.bg/Новини/КЗП-забрани-на-търговци-да-подвеждат-за-цени-и-наличности-на-стоки-в-промоция_l.a_i.741920_at.1.html

Комисията за защита на потребителите (КЗП) забрани на търговци с онлайн магазини да подвеждат клиентите си за цените и наличностите на промоционални...

Валери Жаблянов на 1 май: Трябва да се борим за спазване на правата на работниците

http://www.cross.bg/bulgariya-zhablyanov-valeri-1541731.html

/КРОСС/ „Днешният ден е важен заради условията на труд в България и начинът, по който процедират българската олигархия и чуждестранният капитал с работниците в страната ни". Това заяви в ефира на БНР народният представител от „БСП за България" и член на ИБ на БСП Валери Жаблянов. Той допълни, че днешният ден е показателен и за проблемите на България в последните години - проваленото производство, ниските заплати за труд, което е основна причина и за демографската криза. Валери Жаблянов обясни, че не случайно левицата е повдигнала въпроса с модерното робство. „Трябва да се спазва Конституцията, където пише, че България е социална държава", категоричен бе той. По думите му БСП поставя въпроса и за общо минимално заплащане на работниците в ЕС. „Не е нормално българските работници за един и същи труд - едни пари в Австрия и други в България, в рамките на една и съща компания", заяви зам.-председателят на НС. Той попита какъв е аргументът да имаме общ пазар в ЕС на стоки и услуги и само цената на труда да бъде локална. Жаблянов подчерта, че в България има много нарушения на правата на труда - работи се по 12-14 часа, работи се на няколко места, не се изплащат заплати. „БСП има голяма кауза пред себе си, заедно с работодателите със социално самосъзнание - да се опита да промени сегашната система на отношения на труд, инвестиции и пропорциите в икономиката в България

Шествия, концерт и изложба за Деня на труда

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279350_%D0%A8%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B8%D1%8F%2C+%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%86%D0%B5%D1%80%D1%82+%D0%B8+%D0%B8%D0%B7%D0%BB%D0%BE%D0%B6%D0%B1%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%94%D0%B5%D0%BD%D1%8F+%D0%BD%D0%B0+%D1%82%D1%80%D1%83%

 Две шествия за Международния ден на труда ще има днес в София. Заради митинг-шествие на БСП ще има и промени в движението в центъра на столицата. От 8 ч до приключване на мероприятието е забранен престоят и паркирането на пътни превозни средства на северната дъга на пл. "Св. Александър Невски", с изключение на автобусите превозващи участниците в мероприятието, както и на пл. "Народно събрание". От 9.30 до 11.30 ч. се забранява влизането на пътни превозни средства по бул. "Цар Освободител" между бул. "Васил Левски" и ул. "Г.С. Раковски", само при необходимост и по преценка на отдел "Пътна полиция" при СДВР. Шествието ще се състои от 11.30 ч. по маршрут от пл. "Народно събрание" по бул. "Цар Освободител", Орлов мост до Борисовата градина. Там ще се проведе традиционният празник на левия печат.
От 11 ч КТ "Подкрепа" организира първомайско шествие от пл. "Света Неделя" по бул. "Витоша" през парка на НДК по моста на Влюбените до Южен парк 2, информират от синдиката. Шествието ще приключи с концерт зад музея "Земята и хората", който ще премине под надслов "Рок за труда". На събитието ще участват групите "Синдикатът", "Спринт", "Медикус", "Рок сешън", "Атлас", "Хоризонт".
КНСБ организира поредица от събития на 1 май, съобщиха от пресцентъра на синдиката.
От 11.00 ч. на площад "Възраждане" ще започне панорамна обиколка на столицата с празничен ретротрамвай. Обиколката е част от кампанията "Нашият обществен транспорт" на Международната федерация на транспортните работници и Съюза на транспортните синдикати в България.
От 12.00 ч. в клуб "Перото" ще се открие изложба с карикатури за бъдещето на труда на "Дружеството на невъзпитаните карикатуристи" и КНСБ. В нея участват Алла и Чавдар Георгиеви, Христо Комарницки, Чавдар Николов, Илиян Савков, Иван Кутузов, Ивайло Нинов, Маргарита Янчева, Анатолий Станкулов, Ирен Трендафилов и Цочо Пеев.
От 12.30 ч. във Военния клубзапочва национална конференция за заплащането на труда и правата на трудещите се. От 14.30 ч. пред НДК ще се състои младежка информационна кампания, посветена на Международния ден на труда и Младежка акция "Не на насилието на работното място!".


segabg.com

Борисов за падането на визи за Канада: Радвам се, че осъществихме тези ключови процеси

https://www.24chasa.bg/novini/article/6198873

Борисов за падането на визи за Канада: Радвам се, че осъществихме тези ключови процесиСлед много усилия вече е факт и от днес отпада необходимостта българските граждани да кандидатстват за виза с цел краткосрочно пребиваване в Канада, ако в последните 10 години са притежавали канадска виза или към момента притежават валидна американска неимигрантска виза. Това написа лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов във фейсбук.

Грижа за косата: Подхранете я с пантенол

http://www.dnes.bg/health/2017/05/01/grija-za-kosata-podhranete-ia-s-pantenol.339474

Витамин В5 е често използвана съставка в хидратиращите козметични формули

Рама: В борбата за власт в Македония албанците бяха използвани като алиби

https://www.actualno.com/balkani/rama-v-borbata-za-vlast-v-makedonija-albancite-bjaha-izpolzvani-kato-alibi-news_608906.html

Албанският премиер Еди Рама смята, че в "борбата за власт в Македония албанците са били използвани като алиби". "Ние имаме право да припомним на нашите македонски съседи, че много искаме албанците, които не са малцинство, а държавотворен народ, да притежават същите свободи и

Сляха гимназии две години, след като "24 часа" разкри училище фантом

https://www.24chasa.bg/region/article/6198854

Сляха гимназии две години, след като "24 часа" разкри училище фантомДве години, след като разследване на в."24 часа" показа, че в Гимназията по селско стопанство "Боруш" на практика няма ученици и се провежда фиктивен учебен процес, общинският съвет в Горна Оряховия взе решение да я слее с Професионалната гимназия по хранителни технологии в града. На последното заседание на местния парламент бяха изнесени

Поне 20 души пострадаха, след като самолет на "Аерофлот" попадна в турболенция

http://www.mediapool.bg/pone-20-dushi-postradaha-sled-kato-samolet-na-aeroflot-popadna-v-turbolentsiya-news263304.html

Най-малко 20 души пострадаха, някои от тях сериозно, в самолет на руската авиокомпания "Аерофлот", който се готвел да кацне в Банкок, предаде ТАСС. "Пострадалите имат множество счупвания. Сред тях има, както руснаци, така и чужди граждани", съобщи руски дипломат. Инцидентът е станал в понеделник сутринта в края на полета от Москва за столицата на Тайланд по време на снижението на самолета за кацане. В този момент машината попаднала в непредвидима зона със силна турбулентност. Засегнатите най-вероятно не са били с поставени предпазни колани. Пострадалите са настанени в болница в Банкок.

Хакери изнудват Netflix

http://www.investor.bg/web/456/a/hakeri-iznudvat-netflix-238524/

Група се е добрала до нови серии на популярни сериали и е искала пари, за да не ги публикува

24-часова стачка блокира транспорта в съседна Гърция

http://econ.bg/Новини/24-часова-стачка-блокира-транспорта-в-съседна-Гърция_l.a_i.741919_at.1.html

24-часова стачка на част от служителите в транспорта в Гърция по повод деня на труда ще блокира Гърция, съобщава БНТ. Фериботите няма да се движат, а...

Глоби за турски гастарбайтери без винетки - от 200 до 3500 лв.

http://www.moreto.net/novini.php?n=350106

Служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Спас Попниколов предлага правителството да приеме таксите, които шофьорите, които се движат по републиканските пътища, включени в трансевропейската пътна мрежа, но не са закупили винетки ще трябва да заплатят като компенсация.

Изписаха децата от русенската болница, не са натровени с храна

https://www.24chasa.bg/region/article/6198870

Изписаха децата от русенската болница, не са натровени с хранаСедемтe деца от детската градина в село Босилковци, приети в Университетската болница в Русе на 26 април с повръщане и разстройство, бяха изписани от лечебното заведение през уикенда, съобщиха от държавната УМБАЛ в дунавския град. Излезлите резултати от изследванията на причинителя, вкарал малчуганите в болница показват,

Полицията в Сан Диего ликвидира мъж, открил стрелба край басейн

http://www.mediapool.bg/politsiyata-v-san-diego-likvidira-mazh-otkril-strelba-krai-basein-news263303.html

Полицията в Сан Диего, Калифорния, ликвидира мъж, открил стрелба край обществен басейн в жилищен комплекс, предаде Асошиейтед прес в понеделник. При стрелбата са пострадали общо 7 души, като една от ранените жени е починала по-късно в болницата. Нападателят е стрелял по 4 чернокожи жени, чернокож мъж и испаноезичен мъж, става ясно от изявление на местната полиция. На мястото на стрелбата е бил изпратен хеликоптер, който е заварил нападателя в момент, когато презареждал оръжието си. Трима униформени са успели да го ликвидират, след като той насочил оръжието си срещу тях. Самоличността на стрелеца е установена от полицията, но засега не се съобщава нищо за предполагаемите му мотиви да открие стрелба край басейна.

Продават брачното свидетелство на Мерилин Монро и Джо ДиМаджо

http://offnews.bg/news/n_1/n_654353.html

Традиционен пролетен аукцион на спортни колекции започва днес в САЩ. Диамантът в колекция е брачното свидетелство на иконите Мерилин Монро и Джо ДиМаджо. Всички фенове на звездната двойка обаче трябва да извадят дебелите портфейли. Очаква се цената му да удари поне 75 000 долара. Интерес никак не липсва,  потриват доволно ръце организаторите. Красивата актриса и  легендата на бейзболния Янкис сключват брак на 14 януари, 1954 година. Тогава и двамата са в пика на своята слава, бракът им изглежда перфектният. Но! Разводът идва след едва 9 месеца. Джо изпитва патологична ревност към най-прочутата блондинка за всички времена. А и не е да няма защо. Търгът предлага още 74 класики от световния спорт. Те ще бъдат достъпни до 3 юни. 

КЗП забрани на онлайн търговци да подвеждат клиентите си

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/kzp-zabrani-na-onlain-tyrgovci-da-podvejdat-klientite-si-238531/

При проверка се е оказало, че стоката липсва, може да бъде закупена на анонсираната цена само в комплект с друга или е значително по-скъпа

"Волво" влиза на пазара на електромобили през 2019 година

http://www.dnevnik.bg/skorost/2017/05/01/2963127_volvo_vliza_na_pazara_na_elektromobili_prez_2019_godina/?ref=rss


"Волво карс" ще пусне на пазари първия си електромобил през 2019 година, като той ще се произвежда в Китай, съобщиха от компанията. Моделът ще е компактен, но повече подробности не се съобщават.

Решението производството да бъде съсредоточено в Китай подчертава ключовата роля на страната в бъдещото електрифициране на автомобилите и израстването й като важен промишлен център за развитие на автономните технологии, отбелязват от "Волво". Китай е...

ПСК „Черно море“ с шампионски трофей на Talent cup

//dariknews.bg/regioni/varna/morski-gong/psk-cherno-more-s-shampionski-trofej-na-talent-cup-2020749

ПСК „Черно море“ ликува с шампионски трофей на силния международен турнир Talent cup. Състезателката на варненския клуб Калина Николаева бе отличен с индивидуална награда за „Най-добър състезател“ при девойките младша възраст, съобщават от клуба.
В надпреварата, която се проведе на 50-метров

Бронз за „Черно море Тича“ (19) от турнира за Купата на БФБ

//dariknews.bg/regioni/varna/morski-gong/bronz-za-cherno-more-ticha-19-ot-turnira-za-kupata-na-bfb-2020751

Черно море Тича (19) взе бронзовите медали от първото издание на Купата на БФБ за юноши. На малкия финал, варненци се наложиха над Тунджа Ямбол (19) със 77-67, съобщава bgbasket.com. Тунджа игра без един от най-добрите си баскетболисти Стилиян Иванов.
Мартин Коцев бе най-резултатен за победи

Вижте къде няма да има вода в столицата на 2 май

//dariknews.bg/regioni/sofiia/vizhte-kyde-niama-da-ima-voda-v-stolicata-na-2-maj-2020750

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата на 2 май 2017 г. (вторник).
 
Във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение до бл. 1/2 в жк „Зона Б-18“ се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 18:00 ч. на клиентите на „Софийска вода”,

В Индия раздават бухалки на младоженки срещу агресивни пияни съпрузи

//dariknews.bg/novini/sviat/v-indiia-razdavat-buhalki-na-mladozhenki-sreshtu-agresivni-piiani-sypruzi-2020748

Министър от индийски щат раздава стотици дървени бухалки на младоженки, призовавайки ги да ги използват като оръжие, ако техните съпрузи се пропият или започнат да упражняват насилие срещу тях.
 
Гопал Бхаргава е раздал бухалките, които обикновено се

БДЖ осигурява 13 200 допълнителни места във влаковете

https://www.actualno.com/society/bdj-osigurjava-13-200-dopylnitelni-mesta-vyv-vlakovete-news_608904.html

БДЖ – Пътнически превози” ЕООД осигурява 13 200 допълнителни места във влаковете за пътуващи след почивните дни и Международния ден на труда. „БДЖ – Пътнически превози” ЕООД ще увеличи с допълнителни вагони съставите на някои влакове, които пътуват по основнит

"Добруджа" грабна купата и 15 000 лева

https://www.24chasa.bg/sport/article/6198830

"Добруджа" грабна купата и 15 000 леваВолейболистите на "Добруджа" спечелиха купата на България. Шампионите за 2016 г., които бяха домакини на финалния турнир, надвиха с 3:2 "Монтана" в изключително оспорван и изнервен сблъсък. Гостите поведоха с 2:1 гейма, въпреки че бяха без едно от двете нови попълнения Теодор Тодоров, който имаше силни болки в кръста.

Десетки членове и симпатизанти на БСП се събират пред Народното събрание за първомайското шествие

http://www.cross.bg/purvomaiiskoto-shestvie-desetki-1541730.html

/КРОСС/ Десетки членове и симпатизанти на БСП се събират пред Народното събрание за първомайското шествие на партията, предава Агенция "Фокус". Очаква се по повод Деня на труда и работническата солидарност слово да произнесе лидерът на БСП Корнелия Нинова. Движението по бул. "Цар Освободител" е огрaничено. В района е засилено полицейското присъствие.  

БДЖ пуска допълнителни 13 200 места заради почивните дни

http://www.mediapool.bg/bdzh-puska-dopalnitelni-13-200-mesta-zaradi-pochivnite-dni-news263302.html

БДЖ осигурява 13 200 допълнителни места във влаковете за пътуващи след почивните дни, съобщиха от компанията в понеделник. Съставите на някои влакове, които пътуват по основните направления, ще бъдат увеличени с допълнителни вагони заради почивния 1 май. Допълнителните места ще бъдат пуснати до 2 май, включително. Основните направления, по които влаковете ще се движат с допълнителни вагони са: София - Варна - София, София - Бургас - София, София - Пловдив - София, София - Горна Оряховица - София, София - Русе - София, София - Силистра - София, София - Лом - София, София - Видин - София, София - Благоевград - София, Варна – Пловдив - Варна и др.

БДЖ пуска допълнителни 13 200 места след почивните дни

http://www.mediapool.bg/bdzh-puska-dopalnitelni-13-200-mesta-sled-pochivnite-dni-news263302.html

БДЖ осигурява 13 200 допълнителни места във влаковете за пътуващи след почивните дни, съобщиха от компанията в понеделник. Съставите на някои влакове, които пътуват по основните направления, ще бъдат увеличени с допълнителни вагони заради почивния 1 май. Допълнителните места ще бъдат пуснати до 2 май, включително. Основните направления, по които влаковете ще се движат с допълнителни вагони са: София - Варна - София, София - Бургас - София, София - Пловдив - София, София - Горна Оряховица - София, София - Русе - София, София - Силистра - София, София - Лом - София, София - Видин - София, София - Благоевград - София, Варна – Пловдив - Варна и др.

Спират колите по Алея Първа от днес

http://www.moreto.net/novini.php?n=350085

С цел осигуряване на контрол на достъпа на автомобили на крайбрежна алея „Кап. Георги Георгиев“, в частта от Рибарски плаж до плувен комплекс „Приморски“, кметът на Варна е издал заповед, с която нарежда да се обособят контролно-пропускателни пункта за автомобили на двете места, научи Moreto.

Петролът започва седмицата със спад за трети пореден път

http://www.investor.bg/surovini/365/a/petrolyt-zapochva-sedmicata-sys-spad-za-treti-poreden-pyt-238530/

Разочароващите данни за китайската икономика затъмниха перспективите пред търсенето въпреки информацията за потенциално удължаване на сделката на ОПЕК

ГЕРБ и Патриотите се разбраха за министерствата

http://www.cross.bg/patriotite-gerb-ikonomikata-1541729.html

/КРОСС/ ГЕРБ и Обединените патриоти са се договорили късно в събота кой какви министерства ще получи в кабинета "Борисов 3", съобщава "Стандарт". Разпределението ще залегне в анекс към коалиционното споразумение. Според постигнатата договорка Патриотите получават министерствата на отбраната, на икономиката, на екологията и на туризма. Един от четиримата вицепремиери също ще бъде техен представител. От квотата на Патриотите министър на околната среда и водите се очаква да стане Нено Димов, който в момента е председател на неправителствената организация Институт за дясна политика. Димов беше главен секретар и зам.-министър (1997-2001) в МОСВ по времето на кабинета "Костов", когато водеше преговорите по околна среда за членство в ЕС. За икономиката фаворит е бившият шеф на Агенцията за приватизация Емил Караниколов, който е от квотата на "Атака". Военен министър ще бъде лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов.    

Путин се появи на стенописи в църква в Украйна

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/05/01/2963119_putin_se_poiavi_na_stenopisi_v_curkva_v_ukraina/?ref=rss


Руският президент Владимир Путин се появи на стенописи в голяма църква в Украйна. Причината за стенописа не е възвеличаването на държавния глава, защото той е изобразен като посрещащ Деня на Страшния съд, съобщава "Нова телевизия".

Дяволи идвали за руския президент, който крещял от ужас, описва още телевизията. Необичайните стенописи били в църква, недалеч от град Лвов в Украйна, където живеят най-антируски настроените украинци.

Някои от...

Ципрас е убеден, че Атина ще получи пари до края на май

http://econ.bg/Новини/Ципрас-е-убеден-че-Атина-ще-получи-пари-до-края-на-май_l.a_i.741908_at.1.html

Атина ще завърши преговорите с международните си кредитори на 22 май, съобщи пред журналисти гръцкият премиер Алексис Ципрас след срещата на върха на...

Честитка и от Борисов: Работещите са локомотивът на държавното развитие

http://clubz.bg/53416-chestitka_i_ot_borisov_raboteshtite_sa_lokomotivyt_na_dyrjavnoto_razvitie

"Работещите хора са локомотивът на държавното развитие. Те създават силната икономикa, която е определяща за високите доходи на всички граждани. Затова аз се обръщам към работещите българи с уважение и благодарност, поемайки ангажимент за сериозна държавна подкрепа към бизнеса и активните граждани".

С тези думи лидерът на ГЕРБ и бъдещ премиер Бойко Борисов не остана по-назад от БСП в честитките за Деня на труда 1 май.

Той разпространи обръщението си към гражданите във фейсбук чрез личния си сайт:

"Поздравявам Ви по случай Деня на труда. Обръщам се към Вас с пожелание за здраве, силна воля и успех. Няма успешна държава без икономически постижения и добро образование. Развитата икономика и образованата нация са национални приоритети, за които ще работим неуморно.", казва Борисов. 

Той припомни, че на последните парламентарни избори образованите и младите са дали вота си за ГЕРБ.

"За нас това е голяма чест и голяма отговорност.  Вярвам, че заедно ще изградим бъдещето на България като страна със стабилна и работеща икономикa и ще осигурим по-добър живот за всички български граждани.", каза още Борисов. 

Посланието му завършва с "Честит празник".

Първомайска цигара

http://offnews.bg/news/n_1/n_654354.html

Автор: Ина Зарева Четиригодишната Ирина щастливо оглеждаше новата си копринена рокля и огромните панделки на главата си, без да подозира колко силно ще бележи живота й днешният ден. Не знаеше защо са толкова възторжени всички, но реши и тя да бъде, за всеки случай. Колкото и да се опитваше, не можеше да разбере защо точно на деня на труда никой не работи, а всички се събират и празнуват заедно. Множеството от хора я притисна и понесе нанякъде. Чуваше песни, викове, ръкопляскания, но не можеше да види нищо, освен гора от рокли и костюми. Спряха. Някакъв човек започна да говори силно…

КЗП забрани на търговци да подвеждат за цени и наличности на стоки в промоция

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/05/01/2963124_kzp_zabrani_na_turgovci_da_podvejdat_za_ceni_i/?ref=rss


Комисията за защита на потребителите (КЗП) забрани на търговци с онлайн магазини да подвеждат клиентите си за цените и наличностите на промоционални артикули. Контролният орган установил, че след извършена от потребителя и потвърдена от търговеца поръчка се оказва, че стоката липсва, може да бъде закупена на анонсираната цена само в комплект с друга или е значително по-скъпа.

Проверката e във връзка с казус по повод жалба на потребител, на който е отказана продажбата на...

КЗП забрани на онлайн търговци да подвеждат за цени и наличности

https://www.24chasa.bg/novini/article/6198837

КЗП забрани на онлайн търговци да подвеждат за цени и наличностиКомисията за защита на потребителите (КЗП) забрани на търговци с онлайн магазини да подвеждат клиентите си за цените и наличностите на промоционални артикули. Това съобщиха от пресцентъра на КЗП. Контролният орган е установил, че след извършена от потребителя и потвърдена от търговеца поръчка се оказва, че стоката липсва,

Тони Блеър се връща в политиката, за да работи срещу Брекзит

http://www.mediapool.bg/toni-blear-se-vrashta-v-politikata-za-da-raboti-sreshtu-brekzit-news263301.html

Бившият британски премиер Тони Блеър заяви в понеделник, че планира завръщане в политиката, за да работи срещу Брекзит, предава Франс прес. Лидерът на лейбъристите в периода 1994-2007 г. няма да се кандидатира на предстоящите избори на 8 юни, но каза, че има желание да създаде движение, което да участва във формирането на дебата за политиката на Великобритания, когато тя започне преговорите за напускане на Европейския съюз. „Тази работа с Брекзит ми даде непосредствен мотив да участвам по-активно в политиката“, заяви Тони Блеър пред вестник „Дейли Мирър“. 

Президентът на Венецуела пробва да потуши протестите с ново увеличение на заплатите

http://www.mediapool.bg/prezidentat-na-venetsuela-probva-da-potushi-protestite-s-novo-uvelichenie-na-zaplatite-news263300.html

Президентът на Венецуела Николас Мадуро увеличава заплатите и раздава безвъзмездно жилища в опит да парира протестното движение, което призовава за отстраняването му от власт, предадоха Асошиейтед прес и ДПА в понеделник. В неделното си телевизионно предаване Мадуро съобщи, че от 1 май минималната заплата се увеличава с 60%. Така работниците ще получават минимум 200 000 боливара на месец, включително субсидии за храна. Официално тази сума се равнява на около 280 долара, но на черния пазар тя се разменя за по-малко от 50 долара. Мадуро напомни, че това е трето увеличение за тази година и 15-ото за последните четири години. Трицифрената инфлация във Венецуела (720% за 2016 г. според МВФ) обаче изяжда спестяванията на работещите. Междувременно правителството предаде и ключовете от стотици нови апартаменти на обитателите им. Близо 30 души станаха жертва на насилието при протестите с искане Мадуро да се оттегли. Критиците на президента твърдят, че той потъпква демократичните норми, а Мадуро обвинява опонентите си, че заговорничат за свалянето му. Супермаркетите във Венецуела обаче са празни, хлебарниците нямат достатъчно брашно за хляб, а питейната вода струва повече от ползващия се с огромни субсидии бензин – най-евтиният в света. Осем латиноамерикански страни подкрепиха в обща декларация в неделя предложението на папа Франциск за нова посредническа мисия на Ватикана за излизане от кризата във Венецуела, предаде Франс прес. „Присъединяваме се към изявленията на папата. Евентуален диалог между правителството на президента Николас Мадуро и опозицията трябва да се осъществи при много ясни условия, за да се договори решение на политическата, икономическата и хуманитарната криза, която преживява Венецуела“, посочиха Аржентина, Бразилия, Чили, Колумбия, Коста Рика, Перу, Парагвай и Уругвай. В същото време Мадуро обвини опозицията, че отказва да води диалог, приветствайки предложението на папата. В международния ден на труда противниците на президента призоваха за нови протести в центъра на столицата Каракас и в цялата страна.

Президентът на Венецуела пробва да потуши протестите с увеличение на заплатите

http://www.mediapool.bg/prezidentat-na-venetsuela-probva-da-potushi-protestite-s-uvelichenie-na-zaplatite-news263300.html

Президентът на Венецуела Николас Мадуро увеличава заплатите и раздава безвъзмездно жилища в опит да парира протестното движение, което призовава за отстраняването му от власт, предадоха Асошиейтед прес и ДПА в понеделник. В неделното си телевизионно предаване Мадуро съобщи, че от 1 май минималната заплата се увеличава с 60%. Така работниците ще получават минимум 200 000 боливара на месец, включително субсидии за храна. Официално тази сума се равнява на около 280 долара, но на черния пазар тя се разменя за по-малко от 50 долара. Мадуро напомни, че това е трето увеличение за тази година и 15-ото за последните четири години. Трицифрената инфлация във Венецуела (720% за 2016 г. според МВФ) обаче изяжда спестяванията на работещите. Междувременно правителството предаде и ключовете от стотици нови апартаменти на обитателите им. Близо 30 души станаха жертва на насилието при протестите с искане Мадуро да се оттегли. Критиците на президента твърдят, че той потъпква демократичните норми, а Мадуро обвинява опонентите си, че заговорничат за свалянето му. Супермаркетите във Венецуела обаче са празни, хлебарниците нямат достатъчно брашно за хляб, а питейната вода струва повече от ползващия се с огромни субсидии бензин – най-евтиният в света. Осем латиноамерикански страни подкрепиха в обща декларация в неделя предложението на папа Франциск за нова посредническа мисия на Ватикана за излизане от кризата във Венецуела, предаде Франс прес. „Присъединяваме се към изявленията на папата. Евентуален диалог между правителството на президента Николас Мадуро и опозицията трябва да се осъществи при много ясни условия, за да се договори решение на политическата, икономическата и хуманитарната криза, която преживява Венецуела“, посочиха Аржентина, Бразилия, Чили, Колумбия, Коста Рика, Перу, Парагвай и Уругвай. В същото време Мадуро обвини опозицията, че отказва да води диалог, приветствайки предложението на папата. В международния ден на труда противниците на президента призоваха за нови протести в центъра на столицата Каракас и в цялата страна.

Турбулентност рани 20 пътници в самолет на "Аерофлот"

https://www.actualno.com/asia/turbulentnost-rani-20-pytnici-v-samolet-na-aeroflot-news_608901.html

Най-малко 20 души пострадаха, някои от тях сериозно, заради турбулентност в самолет на руската авиокомпания "Аерофлот", който се готвел да кацне в Банкок, предаде ТАСС. "Пострадалите имат множество счупвания. Сред тях има както руснаци, така и чужди граждани", съобщи руски дип

Хванаха двама рецидивисти, обрали къща в село Пет могили

//dariknews.bg/regioni/shumen/hvanaha-dvama-recidivisti-obrali-kyshta-v-selo-pet-mogili-2020742

Криминалисти от полицейското управление в Каолиново разкриха двамата, обрали 11 хиляди лева от къща в село Пет могили.

Кражбата стана на 26 април докато собствениците отсъствали.

При проведените издирвателни действия същия ден  като заподозрян бил задържан 32-годишният

Спипаха помагач на телефонни измамници

//dariknews.bg/regioni/shumen/spipaha-pomagach-na-telefonni-izmamnici-2020743

Помагач в телефонна измама бил установен от полицейски служители във Велики Преслав. Работата по разплитане на случая започнала след получен сигнал от 69-годишна жена от града.

Тя станала жертва на измамниците в началото на месец март. Непознат мъж  се представил като полицейски служ

Четири домакинства на „Лудогорец“ на базата през тази седмица

//dariknews.bg/regioni/razgrad/chetiri-domakinstva-na-ludogorec-na-bazata-prez-tazi-sedmica-2020747

Програмата на  Детско-юношеската школа на „Лудогорец“ и „Б” отбора на клуба за седмицата 1  – 7 май, 2017 г, предлага 11 интересни мача, от които 4 са в Разград, а останалите 7 са гостувания. Това съобщава сайтът на клуба, там вече ежеседмично ще бъдат публикувани предстоящите срещи на юношите – ут

Турската полиция използва сълзотворен газ срещу протест за Деня на труда (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/sviat/turskata-policiia-izpolzva-sylzotvoren-gaz-sreshtu-protest-za-denia-na-truda-video-2020746

Турската полиция използва сълзотворен газ, за да разпръсне група протестиращи, които въпреки наложената забрана се опитаха да излязат на площад "Таксим" в Истанбул, за да отбележат с протест Деня на труда.
 
Полицията се опита да спре около 200 души в квартал

Български мотористи се включват в „Пътят на победата”

http://www.cross.bg/vultzi-moskva-noshtnite-1541728.html

/КРОСС/ Нестандартна първомайска инициатива. Български мотористи се включват в традиционния мотопробег „Пътят на победата", организиран от руския мотоклуб „Нощни вълци". Тази година той започна от Москва и ще финишира в Берлин, предава Нова ТВ. А идеята е да се проследи „победоносния път на Червената армия до Германия". Българските последователи на „Нощните вълци" ще се присъединят към шествието в Будапеща. Този път маршрутът му няма да минава през България. Миналата година „Нощните вълци", известни още като рокерите на Путин, гостуваха у нас. Това доведе до сблъсъци между русофили и русофоби, както и до политически съмнения в провокация на Москва към България.  

Путин се появи на страшни стенописи в църква в Украйна (видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6198829

Путин се появи на страшни стенописи в църква в Украйна (видео) Руският президент Владимир Путин се появи на стенописи в голяма църква, само че не за да бъде възвеличан, а като човек, който посреща Деня на Страшния съд, предава Нова тв. Дяволи идват за руския президент, който крещи от ужас. Необичайните стенописи са в църква, недалеч от град Лвов в Украйна. В тази част на страната живеят най-антируски

След третото увеличение за годината минималната заплата във Венецуела стигна 50 долара

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/05/01/2963121_sled_tretoto_uvelichenie_za_godinata_minimalnata/?ref=rss


Президентът на Венецуела Николас Мадуро обяви увеличаване на заплатите за трети път тази година и съобщи, че ще раздава безвъзмездно жилища в опит да парира протестното движение, което призовава за отстраняването му от власт, предадоха "Асошиейтед прес" и ДПА, цитирани от БТА. В неделното си телевизионно предаване Мадуро съобщи, че от 1 май минималната заплата се увеличава с 60%.

Така работниците ще получават минимум 200 000 боливара на месец, включително...

Ford ще прави роботи за разхождане на кучета

https://www.actualno.com/cars/ford-shte-pravi-roboti-za-razhojdane-na-kucheta-news_608895.html

Прибирате се от работа, но попадате в сериозно задръстване. В същото време у дома имате куче, което трябва да изведете на разходка. Това е проблем, с който се сблъскват хиляди хора по света. Той е на път да бъде решен от автомоилния производител Ford, чиито специалисти се опитах

Всеки пети в България работи под стрес

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6198813

Всеки пети в България работи под стресВсеки пети в България работи под стрес, показват последните данни на синдикатите. Близо 18 % от работещите българи се чувстват психически или физически изтощени след работа, съобщи Нова тв. 20% твърдят, че на работното им място има напрежение, а средата е изнервяща, а служителите, които работят с крайни срокове – са подложени на стрес 4 пъти

Поне 14 души загинаха при торнадо и наводнения в няколко американски щата

http://www.mediapool.bg/pone-14-dushi-zaginaha-pri-tornado-i-navodneniya-v-nyakolko-amerikanski-shtata-news263299.html

Най-малко 14 души загинаха при торнадо и наводнения в южните части на средния Запад на САЩ, които бяха връхлетени от буря, донесла и необичайна за сезона снежна виелица в Западен Канзас в неделя. Няколко души са в неизвестност, предаде Асошиейтед прес. Лошото време засегна щатите Тексас, Мисури, Мисисипи, Арканзас, Алабама, Оклахома и Луизиана. Най-тежко са пострадали източните части на Тексас, където смерчове отнеха живота на четирима души, а над 50 бяха ранени. Торнадата са помели всичко по пътя си – район с дължина 56 км и ширина 24 км. Щетите са огромни. Картината на бедствието е меко казано покъртителна, каза на пресконференция Лу Ан Евърет, кмет на градчето Кантън, намиращо се на 80 км източно от Далас.

Поне 14 души загинаха при торнада и наводнения в няколко американски щата

http://www.mediapool.bg/pone-14-dushi-zaginaha-pri-tornada-i-navodneniya-v-nyakolko-amerikanski-shtata-news263299.html

Най-малко 14 души загинаха при торнада и наводнения в южните части на средния Запад на САЩ, които бяха връхлетени от буря, донесла и необичайна за сезона снежна виелица в Западен Канзас в неделя. Няколко души са в неизвестност, предаде Асошиейтед прес. Лошото време засегна щатите Тексас, Мисури, Мисисипи, Арканзас, Алабама, Оклахома и Луизиана. Най-тежко са пострадали източните части на Тексас, където смерчове отнеха живота на четирима души, а над 50 бяха ранени. Торнадата са помели всичко по пътя си – район с дължина 56 км и ширина 24 км. Щетите са огромни. Картината на бедствието е меко казано покъртителна, каза на пресконференция Лу Ан Евърет, кмет на градчето Кантън, намиращо се на 80 км източно от Далас.

AFP: Тони Блеър обяви своето завръщане в политиката, за да се бори с Брекзит

http://www.moreto.net/novini.php?n=350101

Бившият британски премиер Тони Блеър заяви в понеделник, че планира завръщане в политиката, за да се бори с Брекзит, предава AFP. Лидерът на лейбъристите в периода 1994-2007 г. няма да се кандидатира на предстоящите избори на 8 юни, но каза, че има желание да създаде движение, което да участва във формирането на дебата за политиката на Великобритания, когато тя започне преговорите за напускане на Европейския съюз.

Прокуратурата в Скопие поиска задържането на още 14 заподозрени във връзки с безредиците в парламента

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/05/01/2963114_prokuraturata_v_skopie_poiska_zadurjaneto_na_oshte_14/?ref=rss


Прокуратурата в Скопие поиска задържане в ареста на 14 от общо 15 заподозрени във връзка с безредиците в парламента в четвъртък, предаде "Танюг". За един от заподозрените е предложена мярка съдебно наблюдение.

Прокуратурата посочи, че има доказателства срещу 15-те, че са участвали в група, попречила на служебно лице да изпълни задълженията си. Досега във връзка с безредиците са арестувани 7 души. Прокуратурата продължава разследването.

В...

Стачка за 1 май блокира част от транспорта в Гърция

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/05/01/2963111_stachka_za_1_mai_blokira_chast_ot_transporta_v_gurciia/?ref=rss


Общонационална транспортна стачка по повод Международния ден на труда обявиха синдикатите в Гърция, съобщи БНР. От полунощ тази нощ до края на празничния ден фериботите няма да се движат, а общественият транспорт ще бъде с нарушен график. От двата най-големи синдиката съобщават, че 1-ви май е ден за стачка, а не почивен ден.

Протестът е заради поредната порция реформи, които искат от Гърция международните кредитори. Според синдикатите работниците не могат да правят...

СДСМ: Нападателите в македонския парламент са доказани изнасилвачи и убийци

http://offnews.bg/news/n_1/n_654347.html

Нападателите в македонския парламент, които на 27 април пребиха депутати и журналисти, са съдени за убийства, изнасилвания и наркотици, обявиха от Социалдемократическия съюз на Македония. Сред първите, нахлули в Събранието, е и Йордан Миялков, синът на Сашо Миялков - дългогодишен шеф на македонското контраразузнаване и братовчед на премиера Никола Груевски, твърдят социалдемократите. Проучване на партията разкрива, че в нощта на нападението в парламента са били и служител на Агенцията за разузнаване, който обвинен за фалшифициране на лични документи; чиновници от местната администрация и от държавни агенции; подполковник от македонската армия; шефът на "Водопровод и канализация" – Скопие. Нападателят, който рани лидера на социалдемократите Зоран Заев, се казва Димче Христоски - Жабата, от Прилеп. Той е осъден за двойно убийство, една от неговите жертви е дете, твърди депутатът от СДСМ Дамян Манчевски. Манчевски добави, че депутатът Мухамед Зекири е нападнат от престъпник, който три пъти е лежал в затвора. Всички, до един, са познати на депутатите от ВМРО - ДПМНЕ. Всички, до един, са част от партийните структури на ВМРО-ДПМНЕ, твърдят от СДСМ. В Събранието бяха пратени тежки престъпници и убийци, за да извършат опит за убийство. Става дума за организиран сценарий на разпадащия се режим, коментира Дамян Манчевски.

Първи май - носталгия и равносметки

http://offnews.bg/news/n_1/n_654351.html

Автор: Валентина Вълчева На прага отново почука първи май и аз като дъщеря на бивш партиен секретар, пък било то и в малка селска община, няма как да не изпадна в нещо средно между носталгия и равносметки. Отсега да уточним – няма как да храня умиление към бившия режим поради простата причина, че бях едва на дванадесет, когато митичният 10 ноември ни връхлетя подобно на хуните на Атила и почти толкова опустошителен. Но няма да влизам в полемика подобно на една популярна дама от политическия елит какво ни е отнела демокрацията – за Денят на Труда ми е думата.  …

Българските "Нощни вълци" и протест срещу тях (СНИМКИ)

http://clubz.bg/53415-bylgarskite_noshtni_vylci_i_protest_sreshtu_tqh_snimki

Българските "Нощни вълци" - рокери, подкрепящи Владимир Путин и режима му, се събраха пред Паметника на Съветската армия в центъра на София. Твърдението им е, че тръгват съм Берлин, където ще се съберат лъчове от мотористи, които да честват Деня на победата в Берлин. 

Рокерите, които симпатизират на Владимир Путин от българска страна обаче се оказаха малцина - десетина. На техния фон малобройният протест срещу тях изглеждаше не чак толкова вял - от петдесетина души.

Протестиращите носега плакати "Stop Putin. Stop war" и "Който ни освободи, той ще ни пороби". 

Рокерите и протестиращите бяха разделени от полицейски кордон, за да няма сблъсъци. Българските "Нощни вълци" и феновете им озвучаваха района на Паметника на Съветската армия със съветски маршове. 

Панславянството - основна теза на "Нощните вълци". 

Българските "Нощни вълци" твърдят, че ще изминат 5000 км на собствени разноски за 12 дни и ще се срещнат с "Вълците" от Русия, Словакия и Полша в Будапеща. Крайната точна е Берлин. Рокерите на Владимир Путин, начело с Хирурга, обаче може и да не стигнат до германската столица. Вчера те не бяха допуснати в Полша.

 

 

Десетки млн. от еврофондове за учене през целия живот, предлага МОН

https://www.24chasa.bg/novini/article/6198818

Десетки млн. от еврофондове за учене през целия живот, предлага МОН971 деца, за които българският език не е майчин, ще преминат специализирано обучение през 2017 г. Общо 15 000 ромски деца ще участват в проекти за образователна интеграция, предаде БГНЕС. Това става ясно от предложение на служебния министър на образованието Николай Денков, с които се предлага разпределението на десетки милиони лева по Плана за

САЩ признават за над 350 цивилни жертви при удари срещу ИД в Сирия и Ирак от 2014 г.

http://www.mediapool.bg/sasht-priznavat-za-nad-350-tsivilni-zhertvi-pri-udari-sreshtu-id-v-siriya-i-irak-ot-2014-g-news263298.html

Най-малко 352 цивилни са станали жертва на ударите на оглавената от САЩ коалиция срещу обекти на групировката "Ислямска държава" (ИД) в Ирак и Сирия от началото на операцията през 2014 г., съобщиха в изявление американските военни, цитирани от Ройтерс. В месечния си доклад за жертвите сред мирното население при операциите на коалицията срещу ИД щабът на коалицията отбелязва, че все още проучва 42 съобщения за загинали мирни граждани. В него се казва, че от ноември 2016 г. до март тази година са били убити 45 цивилни и се съобщава за 80 цивилни жертви от август 2014 г. досега, които преди не са били обявявани. Данните включват и 26 загинали при три отделни удара през март. Съжаляваме за неумишлено причинената гибел на невинни граждани и изразяваме най-дълбоко съчувствие към семействата им и други хора, засегнати от въздушните удари, заяви в комюнике Пентагонът.  Според правозащитни и мониторингови организации въздушните удари на коалицията са отнели живота на над 3000 цивилни в Ирак и Сирия, допълва БТА. 

Тръгват по следите на малките хора на Аляска

https://vesti.bg/lyubopitno/zagadki-i-misterii/trygvat-po-sledite-na-malkite-hora-na-aliaska-6068573

Неправителствена организация стартира програма по запазването на оригинални индиански истории, предавани векове наред, и проследяването на корените им

Шефът на „Уолтопия”: Не се прави трудно бизнес в България

https://www.24chasa.bg/novini/article/6198786

Шефът на „Уолтопия”: Не се прави трудно бизнес в БългарияНе се прави трудно бизнес в България, по-лесно е отколкото в по-голямата част от света. Това каза в предаването „120 минути” по Би Ти Ви шефът на „Уолтопия” Ивайло Пенчев. По думите му е важно да не се попада в някои капани, като според него един от тях са еврофондовете, а друг – обществените поръчки.

От 25-годишна възраст на 10 г. ваксина срещу дифтерия и тетанус

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6196890

От 25-годишна възраст на 10 г. ваксина срещу дифтерия и тетанусПоследните “детски” ваксини приключват на 17-годишна възраст, когато според новия имунизационен календар се извършват реимунизации против туберкулоза, ако пробата манту е отрицателна, тетанус и дифтерия. От 25 г. на всеки 10 г. трябва да се слага нова ваксина за дифтерия и тетанус, защото това е максималният срок, в който тя гарантира имунитет.

Тир катастрофира на "Хемус", движението е в едната лента

https://www.24chasa.bg/novini/article/6198802

Тир катастрофира на "Хемус", движението е в едната лентаДвижението се осъществява в една лента при км 9 на автомагистрала "Хемус", в посока Варна, поради катастрофирал тежкотоварен автомобил. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура".

Средната заплата у нас е 1000 лв., но 70% от работещите получават по-малко

http://www.moreto.net/novini.php?n=350103

Средната работна заплата у нас е 2012 лв., сочат данните на статистиката. Определяната от правителството минимална работна заплата в момента е 460 лв. 70% от работещите българи получават под средното възнаграждение – масовата заплата у нас е под 1000 лв.

Спортният ефир е горещ и навръх 1 май

http://offnews.bg/news/n_1/n_654350.html

Почивният първи май предлага богата спортна програма в родния ефир. ФУТБОЛ 13,00 -Том Томск – Зенит, Русия, Премиерлига, пряко Мтел Спорт 1 17,30 – Славия – Верея, България, Първа лига, пряко Диема Спорт 20,00 – Лудогорец – Черно море, България, Първа лига, пряко Диема Спорт 22,00 – Уотфорд – Ливърпул, Англия, Висша лига, пряко Диема Спорт 2 СПОРТ 12,00 ч Тенис, турнир за мъже в Мюнхен F+ (пряко) 12,30 ч Тенис, турнир за мъже в Истанбул Sport+ HD (пряко) 16,00 ч Снукър, СП в Шефилд Eurosport 1 (пряко) 16,15 ч Колоездене, Гран при на Франкфурт Eurosport 2 (пряко) 16,30 ч Волейбол, купа на България (ж), "Казанлък" - "Марица" БНТ HD (пряко) 19,00 ч Волейбол, купа на България (ж), "Левски" - "Раковски" БНТ HD (пряко) 21,00 ч Снукър, СП в Шефилд Eurosport 1 (пряко) 22,15 ч Плажен футбол, СП, Италия - Мексико Eurosport 2 (пряко) 23,45 ч Плажен футбол, СП, Швейцария - Сенегал Eurosport 2 (пряко)

Очаква се засилен трафик, пускат две ленти през Владая в посока София

//dariknews.bg/novini/bylgariia/ochakva-se-zasilen-trafik-puskat-dve-lenti-prez-vladaia-v-posoka-sofiia-2020738

В последния почивен ден се очаква интензивен трафик към София.

От КАТ напомнят, че тунелите на "Витиня" и "Ечемишка" ще бъдат отворени само в едната тръба, което е предпоставка за образуване на колони от коли.
 

51 години от една от най-зловещите минни трагедии в света

//dariknews.bg/regioni/vraca/51-godini-ot-edna-ot-naj-zloveshtite-minni-tragedii-v-sveta-2020735

51 години от една от най-зловещите минни трагедии в света се отбелязват днес. В 11.25 ч. на 1 май 1966 г. над половин милион куб. м маса от тежки метали, цианиди, камъни и дървета се откъсват от стената на хвостохранилището на оловно-цинковия рудник „Мир" край врачанското село Згориград. Калната ма

Колоездачи от 8 държави в Слънчев бряг в старт за Световната купа

//dariknews.bg/regioni/burgas/koloezdachi-ot-8-dyrzhavi-v-slynchev-briag-v-start-za-svetovnata-kupa-2020737

Колоездачи от осем страни ще участват тази година в Международното състезание „Мемориал Димитър Янков”. Надпреварата е кръг от Световната купа за кадети. Тя ще се проведе от 9 до 11 май на територията на Слънчев бряг, Несебър и Бургаски регион.
 
В състезанието ще се включат 4 българс

Масово кръщение в Голямата базилика в Плиска

//dariknews.bg/regioni/shumen/masovo-kryshtenie-v-goliamata-bazilika-v-pliska-2020739

8 деца бяха кръстени по време на масово кръщение в Голямата базилика в Плиска. Инициативата е по повод 1152-та годишнина  от покръстването на българите. Семействата, избрали за първото тайнство на децата си Голямата базилика, намират в нея скрита сила.

Шофьор загина след тежка катастрофа

//dariknews.bg/regioni/stara-zagora/shofior-zagina-sled-tezhka-katastrofa-2020740

Шофьор загина при тежка катастрофа, станала на пътя Стара Загора-Казанлък.

Сигналът е подаден в 11.12 часа, информират от полицията. Голям камион, натоварен с инертни материали, се движил в посока за Казанлък. След удар в Италианския мост возилото се обърнало на пътя, а водачът му за

Конгресът в САЩ постигна споразумение по федералния бюджет

http://www.investor.bg/sasht/337/a/kongresyt-v-sasht-postigna-sporazumenie-po-federalniia-biudjet-238529/

Двете партии са оставили настрана някои от най-големите си битки върху бюджета в опит да избегнат спиране на работата на правителството

Борисов към Ренци: Италия е важен стратегически партньор на България

https://www.24chasa.bg/novini/article/6198774

Борисов към Ренци: Италия е важен стратегически партньор на БългарияПредседателят на ГЕРБ Бойко Борисов поздрави Матео Ренци за спечелването на председателския пост на Демократическата партия в Италия на изборите в неделя. Това съобщиха от ГЕРБ. В поздравителния адрес до Ренци Борисов подчертава, че "въпреки факта, че ние принадлежим на различни политически семейства,

Над 220 участници събра първият фолклорен фестивал в Елена

https://www.24chasa.bg/region/article/6198764

Над 220 участници събра първият
фолклорен фестивал в ЕленаС впечатляващ концерт на танцов ансамбъл „Звездица“ от Димитровград завърши в неделя първият фолклорен фестивал „Веселие в Елена“. Заслужено, извън конкурсната програма, на ансамбъла бе присъдена награда на журито за високо художествено и изпълнителско майсторство. В продължение на два дни над 220 участници от 14 танцови формации се надиграваха

141 години от Априлското въстание

http://www.cross.bg/godini-aprilskoto-chasa-1541727.html

/КРОСС/ 141 години от Априлското въстание отбелязваме днес. И тази година Панагюрище е център на честванията. То избухва предсрочно на 20 април стар стил (1 май нов стил) 1876 г.Въстанието е организирано от Българския революционен централен комитет (БРЦК). Въстанието избухва предсрочно на 20 април заради предателство, с гръмването на първата пушка и изпращането на кървавото писмо, написано от Тодор Каблешков. А по план е трябвало да започне на 1 май 1876 година. Президентът Румен Радев ще участва в тържествената програма по повод 141 години от Априлското въстание в Панагюрище. Държавният глава ще произнесе тържествено слово, след което ще се проведе вечерна проверка в памет на падналите за свободата на България. От 10.45 часа вицепрезидентът Илияна Йотова ще участва в Копривщица в тържествената програма и по случай празника на града. От 11.00 часа вицепрезидентът ще поднесе цветя на гроба на Тодор Каблешков, от 11.30 часа ще произнесе тържествено слово на площад "20 априлий".    

Бившият италиански премиер отново оглави управляващата партия

http://www.mediapool.bg/bivshiyat-italianski-premier-otnovo-oglavi-upravlyavashtata-partiya-news263297.html

Бившият италиански премиер Матео Ренци бе преизбран за лидер на упраляващата Демократическа партия, след като спечели вътрешнопартийните избори в неделя с внушителната подкрепа от около 72% от гласовете. Далеч зад него останаха двамата му опоненти – правосъдният министър Андрея Орландо с 19% и губрнаторът на област Пулия Микеле Емилиано с 9 на 100 от гласувалите, предаде Ройтерс. По данни на партията в изборите са участвали между 1.9 и 2 милиона души. Въпреки че на предишния вътрешнопартиен вот през 2013 г. гласуваха близо 3 млн. души, тази активност се смята за доста добра, след като самият Ренци бе казал, че успех би било, ако на изборите гласуват един милион души. "Това е изключителна отговорност, от все сърце благодаря на тази общност от жени и мъже, които вярват в Италия, напред заедно", написа в профила си в Туитър бившият премиер на Италия. В партийната си централа той държа реч, в която посочи, че това е началото на една съвсем нова история, уверявайки, че не става въпрос за реванш след тежкото му поражение на референдума по предложената от него конституционна реформа, довело до оставката му от премиерския пост. "Това не е второто полувреме на същия мач, а нов мач", подчерта Ренци, който подаде оставка като премиер през декември м.г., след като гражданите пренебрегнаха с огромно мнозинство референдума. 

Две жертви на катастрофи в страната за денонощие

https://www.24chasa.bg/novini/article/6198766

Две жертви на катастрофи в страната за денонощиеДвама души са загинали в 11 тежки катастрофи в страната през последното денонощие, съобщиха от пресцентъра на МВР. При пътните инциденти са били ранени 15 души. В София са станали 60 леки пътнотранспортни произшествия, без

Оцелял след катастрофа край Симитли скочи от 6-ия етаж

https://vesti.bg/bulgaria/incidenti/ocelial-sled-katastrofa-kraj-simitli-skochi-ot-6-iia-etazh-6068582

Лекият автомобил изровил от земята камък с размери метър на метър, направил лупинг и паднал отново на гумите си, като пречупил дърво

НОИ: Влизат в сила промени в условията на приемане на болничните листове

https://www.24chasa.bg/novini/article/6198762

НОИ: Влизат в сила промени в условията на приемане на болничните листовеНационалният осигурителен институт /НОИ/ уведомява, че от днес влизат в сила промени в условията за приемане на болничните листове в Електронния регистър. На интернет страницата на института са публикувани измененията, както и проверките върху представяните данни от издадените болнични листове и несъответствията,

Международни доброволци организират днес еко-маратон в Морската градина във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=350084

Еко-маратон от интересни дейности на открито организират международните доброволци на фондация "Деца на Балканите" днес - 1 май в Морската градина като част от Европейската младежка седмица. Скаутска програма от приключенски игри е замислила Ана от Португалия, която вече четири месеца работи с деца в риск по програмата Европейска доброволческа служба.

Мъж простреля седмина край басейн в Сан Диего (видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6198759

Мъж простреля седмина край басейн в Сан Диего (видео)Полицаи убиха 49-годишен мъж, който преди това прострелял 7 души край басейна на жилищен комплекс в Сан Диего, Калифорния, предаде Асошиейтед прес. Полицейският началник на Сан Диего съобщи на пресконференция, че полицията е получила сигнали за мъж, който стреля срещу хора. Хеликоптер на управлението пристигнал на мястото.

20 души пострадаха при силна турбуленция на руски самолет

http://www.cross.bg/dyshi-samolet-ryski-1541726.html

/КРОСС/ Най-малко 20 души пострадаха при силна турбуленция на руски пътнически самолет, предава ТАСС. Самолетът на "Аерофлот" извършвал полет Москва-Банкок. Инцидентът е станал по време на снижаването му. Руското посолство в Тайланд съобщи, че в болница са настанени 12 души.  

Канада отменя частично визовия режим за България, Румъния и Молдова

http://www.mediapool.bg/kanada-otmenya-chastichno-vizoviya-rezhim-za-bulgaria-rumaniya-i-moldova-news263296.html

От понеделник отпада частично визовият режим за гражданите на България, Румъния и Молдова, пътуващи за Канада. Става въпрос за хората, които са имали канадска виза в последните 10 години или които в момента притежават валидна неимигрантска виза за САЩ. Вместо виза, след 16.00 часа в понеделник те ще могат да подават молба за електронно разрешително за пътуване (eTA). Това е първата крачка към цялостното опадане на визовия режим, предвидено за 1 декември т.г. Дотогава от виза ще се нуждаят само българските граждани, които влизат в Канада за първи път или повторно с кола, автобус, влак или кораб, включително и пътнически кораб. "Опростяването на процедурите за пътуване насърчава по-доброто разбиране и създава повече възможности за засилване на нашите жизненоважни междучовешки, бизнес и туристически връзки", коментира посланикът на Канада  БЪлгария Кевин Хамилтън. eТA е валидно за срок до пет години и позволява на пътуващите да летят или да преминават транзитно през Канада колкото често желаят, за краткосрочен престой (обикновено за непрекъснат период до 6 месеца) да учат, да преминават транзитно, за посещение или за бизнес. В повечето случаи eTA се издава онлайн в рамките на минути от подаването на молбата, уточняват от посолството. еТА ще продължи да се издава за туристически пътувания и след 1 декември. Допълнителна информация ще бъде предоставена на уеб сайта на Министерството на имиграцията, бежанците и гражданството на Канада през ноември 2017 г.

Част от голяма джамия в Стокхолм е била унищожена при пожар

https://www.actualno.com/europe/chast-ot-goljama-djamija-v-stokholm-e-bila-unishtojena-pri-pojar-news_608890.html

Късно в неделя вечерта части от голяма джамия в Стокхолм са били унищожена при пожар, като полицията предполага, че става дума за палеж, пише вестник The Local. Първият сигнал за пожара е бил подаден малко след 23 ч. (местно време), а националните медии са показали как големи пламъ

Тереза Мей прогнозира тежки преговори с ЕС по Брекзит

http://econ.bg/Новини/Тереза-Мей-прогнозира-тежки-преговори-с-ЕС-по-Брекзит-_l.a_i.741905_at.1.html

Британският премиер Тереза Мей е на мнение, че преговорите по "развода" с Европейския съюз ще бъдат трудни, предаде БТА. Тя заяви това в отговор на...

Лидерът на "Непокорената Франция" призова да не се гласува за Льо Пен

https://www.actualno.com/europe/lideryt-na-nepokorenata-francija-prizova-da-ne-se-glasuva-za-lio-pen-news_608888.html

Лидерът на лявото движение "Непокорената Франция", социалистът Жан-Люк Меланшон, който взе близо 20% от гласовете в първия тур на президентските избори във Франция, призова да не се гласува за Марин Льо Пен. Вторият тур на изборите е на 7 май, припомня БГНЕС. "Моята позиция е ед

Треньорът на Пулеви: Антъни Джошуа може да бъде победен

http://offnews.bg/news/n_1/n_654345.html

Страшилището Антъни Джошуа може да бъде победен. Това отсече треньорът Борислав Бояджиев, един от най-добрите боксови специалисти у нас. Той води в момента Тервел Пулев, работи и с Кубрат, като управлява спортния център на двамата братя. "Джошуа показа слабости и срещу Кличко, а и в предишния мач. Не е непобедим. Всичко е въпрос на правилната подготовка", аргументира се Бояджиев в ефира на "Bulgaria on air". "Става въпрос за избор на точните спаринг партньори, а после и на стратегия за самия мач. Но Кубрат Пулев определено има шансове срещу Джошуа", заяви Бояджиев, но уточни, че няма никаква представа кога и дали ще има мач между двамата. Бояджиев отбеляза справедливо, че българинът трябва да има по-голяма спортна култура преди да обвинява Пулев в избор на по-слаби съперници. "Имена като Кличко или Джошуа изискват огромни финанси. Просто сметките на промоутърите за мач в София няма да излязат", уточни треньорът на Пулеви. Зад най-успелия ни боксьор, като основен спонсор стои българският гейминг оператор Winbet. Феновете могат да разчитат, че на winbet.bg ще намерят най-високите коефициенти, а също и огромно разнообразие от игри, пазари и събития. Бояджиев разказа, че с Кубрат отдавна са направили разбора на загубата от Кличко с нокаут. И при нов мач Кобрата едва ли ще повтори представянето си. "Става въпрос за груба индивидуална грешка в първия рунд, когато допусна нокдаун. Свали ръката и позволи силно кроше на Кличко. Това е като във футбола - защитата греши веднъж и пада гол. Но Кличко  тогава беше 2-3 години по-млад и по-силен. Кубрат пък нямаше още този опит на професионалния ринг", сподели още Бояджиев, който беше в щаба на двамата братя на галата в петък вечер. 

Какво ще движи пазарите през седмицата

http://www.investor.bg/novini/130/a/kakvo-shte-dviji-pazarite-prez-sedmicata-238447/

Акцентите тази седмица са заседанието на Федералния резерв на САЩ и данните за заетостта в икономика номер едно в света

Тони Блеър се завръща в политиката заради Брекзит

http://www.cross.bg/politikata-brekzit-toni-1541725.html

/КРОСС/ Бившият британски премиер Тони Блеър заяви в понеделник, че планира завръщане в политиката, за да се бори с Брекзит, предаде АФП. Лидерът на лейбъристите в периода 1994-2007 г. няма да се кандидатира на предстоящите избори на 8 юни, но каза, че има желание да създаде движение, което да участва във формирането на дебата за политиката на Великобритания, когато тя започне преговорите за напускане на Европейския съюз. „Тази работа с Брекзит ми даде непосредствен мотив да участвам по-активно в политиката", заяви Тони Блеър пред вестник „Дейли Мирър". „Човек трябва да си изцапа ръцете и аз ще го направя", добави той.  

Хигинс взе три фрейма аванс след първия ден от финала на световното по снукър

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/05/01/2963088_higins_vze_tri_freima_avans_sled_purviia_den_ot_finala/?ref=rss


Четирикратният световен шампион Джон Хигинс взе аванс от три фрейма срещу защитаващия титлата си Марк Селби след първия ден от финала на световното първенство по снукър. 41-годишният шотландец и 33-годишният англичанин ще се завърнат край масата при резултат 10:7.

Победителят ще бъде излъчен днес в две сесии, които ще бъдат предавани пряко от "Евроспорт". Първата започва в 16.00 ч. българско време, а финалният четвърти сеанс стартира в 21.00 ч.

Франция, Моя Любов във Варна / Авторски спектакъл на М. Радева

https://pressbulgaria.com/m/MRADEVA1.html

“Франция, Моя Любов” – авторски спектакъл на Мира Радева и Александър Кипров Спектакълът донесе много романтика и любов на жителите на София, Пловдив и Пазарджик, а сега е време да се пренесем във Варна. На 8-ми Май, отново може да станете свидетели на спектакъла на Мира Радева – “Франция, Моя Любов”, който представя най-вдъхновяващата френска музика от 20-век, в интимно камерно звучене под съпровода на пианото на Александър Кипров. Билети може да закупите преди самото събитие на касата на зала “Щурче”, град Варна. Дата: 8-ми Май / понеделник / Начало: 19:00 ч. вход: 10 лв вход за студенти и пенсионери: 7 лв

Ивайло Калфин: По-високите заплати ще доведат и до по-високи пенсии

https://www.24chasa.bg/novini/article/6198751

Ивайло Калфин: По-високите заплати ще доведат и до по-високи пенсии

Цената на труда в България е ниска, но има и високоплатени квалифицирани специалисти, затова усилията трябва да са целенасочено към по-добро образование на работниците. В цяла Европа се върви към дигитализация на труда, така че все по-трудно необразованите ще си намират работа. Коментарът направи Ивайло Калфин пред БНТ,

Задържаха шестима в Турция, готвили атака на 1 май

http://www.cross.bg/tyrskata-politziya-islyamska-1541724.html

/КРОСС/ Турската полиция задържа шестима заподозрени в принадлежност към терористичната групировка „Ислямска държава" в крайбрежния град Измир, съобщава онлайн изданието на вестник Hurriyet, цитиран от "Фокус". За арестуваните се смята, че са планирали терористичен акт срещу честванията на Деня на труда и на международната работническа солидарност на 1 май. Турската полиция също така е иззела много на брой ключови за „Ислямска държава" документи по време на едновременни обиски на адресите на заподозрените. Двама от задържаните са от сирийски произход  

Audi Q8 ще бъде последван от Q4

https://vesti.bg/tehnologii/avtomobili/audi-q8-shte-byde-posledvan-ot-q4-6067854

Audi ускорява въвеждането на новите модели, като по-малкият Q4 ще го видим две години по-рано от предвиденото.

Народните представители от БСП с поздрав към плевенчани

//dariknews.bg/regioni/pleven/narodnite-predstaviteli-ot-bsp-s-pozdrav-kym-plevenchani-2020730

Уважаеми дами и господа, скъпи приятели,
 
Поздравяваме ви по случай 1 май – Ден на труда и Международната работническа солидарност!

Трудът е   човешка изява, която осмисля всеки наш ден, дава пример на идните поколения и оставя видими и трайни във времето резултати. Ка

Какво, къде, кога в Стара Загора

//dariknews.bg/regioni/stara-zagora/kakvo-kyde-koga-v-stara-zagora-2020454

Културен афиш  за Стара Загора в периода 1–7 май:

1 май (понеделник)
Майски фолклорен празник с участието на фолклорни състави при читалищата в Община Стара Загора и Оркестър за народна музика със солистка Таня Маринова.
16.30 ч.                                         

Милиардер купи за рекордна сума исторически имот в Австралия

//dariknews.bg/novini/biznes/miliarder-kupi-za-rekordna-suma-istoricheski-imot-v-avstraliia-2020732

Милиардерът Скот Фаркухар даде рекордните 75 млн. австралийски долара (56 млн. щатски долара) за луксозен исторически имот на австралийското крайбрежие, за да може да не бъде продаден на предприемачи.

Съоснователят на австралийската софтуерна

Нов сектор за метаболитна брахитерапия откриха в Университетска болница

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/nov-sektor-za-metabolitna-brahiterapiia-otkriha-v-universitetska-bolnica-2020733

В Клиника по лъчелечение към УМБАЛ „Свети Георги“ вече се извършва метаболитна брахитерапия. Там се откриват три нови помещения, т. нар. „активни легла“, в които ще се провежда лъчелечение с радиофармацевтици на доброкачествени и злокачествени заболявания на щитовидната жлеза. Терапията ще се прила

От 14 до 20 ч. - ограничения за тирове, две ленти през Владая в посока София

https://www.24chasa.bg/novini/article/6198747

От 14 до 20 ч. - ограничения за тирове, две ленти през Владая в посока СофияОт 14.00 до 20.00 часа се ограничава движението на камионите над 12 тона по автомагистралите и най-натоварените пътища, съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура”. Целта е повишаване на безопасността, увеличаване на пропускателната способност на инфраструктурата и спокойно пътуване на шофьорите в края на трите почивни дни.

Матео Ренци остава лидер на Демократическата партия

http://www.cross.bg/partiya-demokraticheskata-mateo-1541723.html

/КРОСС/ Експремиерът на Италия Матео Ренци бе преизбран за лидер на Демократическата партия, предаде АФП. Той е получил 70% от гласовете, по предварителни данни. "Това е голяма отговорност", написа новият председател в "Туитър" и благодари за доверието. Това не е втората половина на мач, а изцяло нова игра, предупреди той. Той напусна поста през февруари тази година, за да предотврати разцепление в партията заради разногласията по необходимостта от свикване на национален форум преди националния вот за парламент. Според устава на Демократическата партия, след подадената оставка от лидера асамблеята може веднага да избере нов водач. Ако това не стане, трябва да бъде свикан конгрес на политическата сила през идните 4 месеца.  

24-часова стачка блокира транспорта в Гърция за 1 май

http://www.mediapool.bg/24-chasova-stachka-blokira-transporta-v-gartsiya-za-1-mai-news263295.html

24-часова стачка блокира транспорта в южната ни съседка в Гърция по повод Деня на труда, предупреждават от външното министерство в понеделник. Железопътният транспорт в цялата страна ще бъде спрян за денонощие. Корабите и фериботите също ще преустановят движението си, а общественият транспорт в градовете ще бъде с нарушен график Автобуси ще се движат от 9.00 до 21.00 часа, за да се даде възможност на гражданите да участват в първомайските демонстрации. От двата най-големи гръцки синдиката съобщават, че 1 май е ден за стачка, а не почивен ден. Според синдикатите, работещите не издържат на повече саможертви. Те призовават хората масово да се включат в стачката и в планираните протестни митинги. Пътуващите към и от Гърция български граждани да се информират своевременно за очакваните промени в транспортния сектор на южната ни съседка, съветват от Външно министерство.

Управляващия партия в Македония обвини опозицията в опит за държавен преврат

http://www.moreto.net/novini.php?n=350102

Управляващата в Македония партия ВМРО-ДПМНЕ на бившия премиер Никола Груевски обвини опозиционния Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ) в опит за държавен преврат чрез незаконното избиране на новия председател на парламента, съобщи вчера местната телевизия "Алсат-М", цитирана от ТАСС.

Корнелия Нинова, първомайски: Днес има модерна експлоатация (СНИМКИ)

http://clubz.bg/53414-korneliq_ninova_pyrvomajski_dnes_ima_moderna_eksploataciq_snimki

„Днес съществува много по-модерна експлоатация на труда – неплащане на осигуровки за здраве и пенсия, работа в нечовешки условия. Днес много работници не смеят да вдигнат глава, защото няма да получат и малкото, което получават. Днес сме тук, за да им вдъхнем кураж и надежда, да защитим техните права“.

С тези думи лидерката на БСП Корнелия Ниновасе обърна към социалистите, събрали се на митинг-шествие по случай 1 май. Хиляди социалисти се събраха пред Народното събрание, а оттам поеха към Борисовата градина за празника на левия печат. Шествието премина под музикален съпровод - странен микс от "Тухла в стената" на Пинк Флойд, "На всеки километър" и руски песни, посветени на "Деня на победата".

От БСП съобщиха, че близо 8000 социалисти са се събрали на митинга за 1 май.

Нинова припомни, че 1 май започва да се чества като Ден на труда след стачката на работници в Чикаго преди 131 години.

„В новия парламент вече имаме комисия, която да се занимава с некоректните работодатели, които не плащат осигуровки... Ще продължим с борбата срещу монополите, сивата икономика и в защита на българското производство. Не трябва да спираме дотук“, заяви още Корнелия Нинова.

И продължи:

"В тази „паралелна държава“ малцина богатеят на гърба на труда на гражданите: „Това е онази държава, в която се дава път на тези, които богатеят на гърба на работещите. Ако си един от тези българи, които не можеш да си плащаш сметките, искам да се обърна към теб: Не се предавай. Имаш съмишленик, ние от БСП ще направим всичко, за да имаш контрол над живота си.

По традиция освен трибагреници на събитието на социалистите предприемчиви граждани продаваха и знамето на Руската федерация. Един от продавачите обаче беше скептично настроен:

"Заповядайте, купете си флаг на фалиращата държава, може да е за последно", рекламираше той стоката си. 

 

Дърво падна върху кабинката на митничари на ГГКП "Промахон"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6198743

Дърво падна върху кабинката на митничари на ГГКП "Промахон"Дърво се е стоварило върху кабинката на митническите служители на ГГКП "Промахон", съобщи Би Ти Ви. В този момент там не е имало човек и никой не е пострадал. Все още не е ясно какво е предизвикало падането на дървото. На границата ни с Гърция трафикът е изключително натоварен. Причината е 24-часовата обща стачка,

Напусна ни актьорът Илия Раев

http://www.cross.bg/teatur-raev-iliya-1541722.html

/КРОСС/ Отиде си актьорът Илия Раев. Човекът, който е радвал публиката с играта си в незабравими български филми и на театралната сцена, почина на 77-годишна възраст след боледуване. От 2008 година той оглавяваше Драматично-кукления театър „Васил Друмев" в Шумен и пак не слизаше от сцената. Илия Раев завършва НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов" със специалност актьорско майсторство в класа на проф. Желчо Мандаджиев. Работи в Драматичния театър в Хасково от 1964 до 1967 г., а след това в Драматичен театър „София" до 1990 г. После преминава в Малък градски театър „Зад канала". От 2008 г. ръководи шуменските театрали, а за приноса си към театралното изкуство получава званието Почетен гражданин на Шумен. Участвал е във филмите „Всичко е любов", „Опасен чар", „Борис Първи: Покръстването и Слово за буквите", „Маргарит и Маргарита". „Отиде си още един от големите - ИЛИЯ РАЕВ! Невероятен човек, колега, приятел! Оставаш завинаги в сърцата ни! Благодарим ти за всичко! ПОКЛОН!" - пишат приятелите му. Източник: в. Труд

Гърция е парализирана от 24-часова стачка

http://www.cross.bg/stachka-chasova-paralizirana-1541721.html

/КРОСС/ Гърците отбелязват днешния Ден на труда с поредната 24-часова стачка, предаде Greekreporter. Страната ще бъде парализирана, като транспортът ще бъде редуциран в столицата Атина и спрян в други части на страната. Ограниченията важат за различните видове транспорт.  

Днес отпадат частично визите за Канада

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/05/01/2962154_dnes_otpadat_chastichno_vizite_za_kanada/?ref=rss


От днес гражданите на България, които отговарят на изискванията, ще могат да подават молба за електронно разрешително за пътуване (eTA) вместо виза, съобщиха от посолството на Канада за Румъния, България и Молдова.

Новите правила влизат в сила в 16.00 часа българско време.

Това е първата фаза от отпадането на визовия режим и тя засяга българите, които са имали канадска виза в последните 10 години или които в момента притежават валидна неимигрантска...

Убити и ранени при стрелба в САЩ

http://www.cross.bg/bili-strelba-raneni-1541720.html

/КРОСС/ Един човек е убит, а други 7 души са били ранени при стрелба до Калифорнийския университет в американския град Сан Диего, предават световните агенции. Полицаите, пристигнали на мястото, са ликвидирали заподозрения за убийствата, докато се е канел да стреля отново. Някои от ранените са в критично състояние. Не се разкриват имената и възрастта им. За момента полицията не разкрива какви са били мотивите на извършителя.  

Част от българските визи за Канада падат от днес

https://www.24chasa.bg/novini/article/6198670

Част от българските визи за Канада падат от днесОт 1 май отпада необходимостта за български граждани да кандидатстват за виза с цел краткосрочно пребиваване в Канада, ако в последните 10 години са притежавали канадска виза или към момента притежават валидна американска неимигрантска виза. Това информира на сайта си Министерството на външните работи.

Честваме деня на труда - 1-ви май

http://www.cross.bg/tryda-bulgariya-praznika-1541719.html

/КРОСС/ На 1-ви май много страни в света честват обществените и икономически постижения за защита правата на работническото движение. Това е и ден на левите движения. Той е приет за един от официалните празници в редица страни - Китай, Германия, Австрия, Мексико, Тайланд, Русия, сред тях е и България. В САЩ и Канада той се чества на първия понеделник от септември. Празникът се е чествал и в Третия Райх под името "Имперски трудов ден" (Reichsarbeitstag). Появяването на празника се свързва с международното социалистическо движение през 19 век и работническите протести за зачитане на социалните права. Началото е не къде да е, а в Чикаго през 1886 година, когато се организира първата в историята обща международна стачка. На стачка излизат 300 000 работници с искане за въвеждане на 8-часов работен ден. След тридневни протести стачката е разпръсната от полицията, а осем от стачкуващите са убити. В следващите години 1-ви май започва постепенно да се отбелязва в почти всички страни, но най-вече в социалистическите и комунистическите държави, където се организират многохилядни манифестации, военни паради, ударни бригади. В България Международният ден на труда се чества за първи път през 1890 година. В годините на Комунистическа България празника се отбелязва с мащабни организирани митинги и празненства из цялата страна. Манифестацията минаваше пред мавзолея на Георги Димитров

Родени на 1 май

http://www.cross.bg/rodeni-na-maii-1541718.html

/КРОСС/ Венцислав Занков, художник-авангардист Иво Танев, певец и телевизионен водещ Мая Нешкова, певица Проф. Нанко Димитров, цигулар  

Управляващите в Македония обвиниха опозицията в опит за държавен преврат

http://www.mediapool.bg/upravlyavashtite-v-makedoniya-obviniha-opozitsiyata-v-opit-za-darzhaven-prevrat-news263294.html

Управляващата партия в Македония – ВМРО-ДПМНЕ на бившия премиер Никола Груевски, обвини опозиционния Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ) в опит за държавен преврат. Според Владимир Гьорчев обявяването на Талат Джафери за председател на парламента е било в нарушение на демократичните норми. Избирането на албанеца на поста предизвика безредици, довели до нахлуването в парламента на около 200 привърженици на управляващите, които биха опозиционни депутати в четвъртък. Членът на ВМРО-ДПМНЕ Владимир Гьорчев обяви пред местната телевизия "Алсат-М", че СДСМ са извършили политическо насилие с избора на Джафери и трябвало да им се потърси отговорност за това антидържавно отношение. Затова, според него, се стигнало и до физическите сблъсъци. Гьорчев все пак допълни, че няма оправдание за никое насилие, но СДСМ няма никакво право да нарича терористи народа и гражданите на Македония, които вече 60 дни организират мирни протестни акции и без всякакви инциденти изразяват несъгласието си с тиранската платформа и продажбата на националните и държавните интереси, предаде БТА. Общо петима души бяха задържани, а срещу 15 бяха повдигнати обвинения за безредиците в четвъртък, съобщиха по-рано от македонското министерство на вътрешните работи. Общо 83 души потърсиха медицинска помощ в болниците в Скопие, след като активисти на движението "За единна Македония"  щурмуваха парламента. Тогава пострадаха 54 цивилни, 25 полицаи, трима депутати и един журналист.

Касиер не трепна по време на обир, предизвика възхищение в интернет (видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6198661

Касиер не трепна по време на обир, предизвика възхищение в интернет (видео)Невъзмутимото поведение на касиер по време на обир предизвиква истинско възхищение в интернет. Кадрите от охранителната камера по време на въоръжен обир в Канзас сити бяха гледани и коментирани от милиони в САЩ и по света, предава NOVA. Тъкър Мъри дори не трепва при вида на насочения срещу него пистолет,

Близо половината данъчни декларации тази година са подадени онлайн

http://econ.bg/Новини/Близо-половината-данъчни-декларации-тази-година-са-подадени-онлайн_l.a_i.741904_at.1.html

Вяка втора данъчна декларация тази година е подадена по електронен път в Националната агенция за приходите (НАП), съобщава БНТ. Близо 500 хиляди...

Спират камионите по натоварените трасета следобед

http://www.cross.bg/dvizhenieto-sofiya-hemys-1541714.html

/КРОСС/ От 14.00 до 20.00 часа се ограничава движението на камионите над 12 тона по автомагистралите и най-натоварените пътища, съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура". Целта е повишаване на безопасността, увеличаване на пропускателната способност на инфраструктурата и спокойно пътуване на шофьорите в края на трите почивни дни. Шофьорите трябва да карат внимателно и със съобразена скорост, да не предприемат резки маневри и да спазват ограниченията, пътната сигнализация и указанията на „Пътна полиция", която следи и предприема необходимите действия за организацията на движението. Ограничено ще е преминаването на камионите над 12 тона по следните участъци от републиканската мрежа:• автомагистралите;• път I-1 с. Ребърково - Ботевград, като движението се пренасочва по път II-16 Ребърково - Своге - София;• път I-1 - етапна връзка на лот 2 на АМ „Струма" при Благоевград - ГКПП „Кулата";• път I-4 п. в. „Коритна" - Велико Търново - Шумен;• път I-5 Русе - Велико Търново;• път I-8 ГКПП „Калотина" - София;• път I-9 Варна - Бургас;• път II-18 Околовръстен път на град София;• път II-99 Бургас - Царево.Забраната не важи за МПС, превозващи бързоразвалящи се хранителни продукти и товари на температурен режим, живи животни и опасни товари (ADR)

24-часова стачка блокира част от транспорта в Гърция

http://www.moreto.net/novini.php?n=350100

24-часова обща стачка е обявена по случай Международния ден на труда в Гърция. Протестът е срещу реформите и допълнителните мерки за икономии, които изискват международните кредитори на страната. Заради стачката фериботите ще останат по пристанищата, а общественият транспорт ще се движи с нарушен график.

"Юта" спечели седмия мач с "Клипърс" и допълни полуфиналите в НБА

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/05/01/2963077_juta_specheli_sedmiia_mach_s_klipurs_i_dopulni/?ref=rss


"Юта джаз" е последният участник във втория кръг на плейофите в Националната баскетболна асоциация (НБА). "Джазмените" спечелиха финалната битка с "Лос Анджелис клипърс" и ще се изправят срещу фаворита "Голдън стейт уориърс" в полуфиналите на Западната конференция. Тимът на Куин Снайдер се наложи със 104:91 при гостуването си в Ел Ей и триумфира в най-оспорваната серия от първия кръг след 4:3 победи.

Гордън Хейуърд беше...

​24-часова стачка блокира транспорта в Гърция

http://offnews.bg/news/n_1/n_654346.html

Гръцките синдикати обявиха днес обща 24-часова стачка по случай Международния ден на труда. Очаква се стачката да парализира транспортния сектор в Гърция. Фериботите ще останат на пристанищата, а общественият транспорт ще се движи с нарушен график. Предвижда се железопътният транспорт в цялата страна да бъде блокиран за 24 часа. От двата най-големи синдиката обявиха, че 1 май е ден за стачка, а не почивен ден. Синдикатите призовават гърците масово да се включат в протестните митинги.

Подари усмивка на абитуриент

//dariknews.bg/regioni/burgas/podari-usmivka-na-abiturient-2020727

Кампания “Подари усмивка на абитуриент” започва от днес в Бургас. Инициативата е на сдружение “Усмивка”. В нея може да се включи всеки, който би искал да подпомогне зрелостници в неравностойно положение. Приемат се официални дрехи,  аксесоари, парфюми, обувки или бижута за момичета и момчета. Те ще

Двойник на Лео Меси обира славата в Иран (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/dvojnik-na-leo-mesi-obira-slavata-v-iran-video-2020728

Иранец провокира местна лудост заради невероятната си прилика със звездата на "Барселона" Лионел Меси. Когато се движи по улиците на Техеран край него се събират тълпи от ентусиасти, които искат снимки и автографи.
 
А самият

Оцелял при тежка катастрофа се хвърли от болницата в Разлог

http://www.cross.bg/putya-razlog-bolnitzata-1541717.html

/КРОСС/ Mъжът, оцелял по чудо при катастрофа на пътя за Банско вчера, е скочил от Отделението по хирургия на болницата в Разлог, където е бил настанен, и е загинал, съобщи "Дарик". По-рано 27-годишният мъж катастрофира сам на пътя Симитли-Банско в района на Предел. Малко след 13:00 ч. лек автомобил "Опел Корса" на ляв завой излязъл вдясно от пътя, счупил паметна плоча на загинал гард на НСО, ударил се в скала, направил лупинг и паднал на колелата си. Водачът, който бил сам, успял да излезе през задното стъклото. Мъжът веднага бе откаран в болница в Разлог с тежки травми, включително черепно-мозъчна фрактура. Малко по-късно обаче мъжът се хвърлил от последния етаж на болницата и починал. Полицията изяснява причините за инцидента. Предполага се, че когато е катастрофирал, той е направил опит да се самоубие.  

Интензивен трафик на българо-турската граница, има 7 км колона от тирове

https://www.24chasa.bg/novini/article/6198656

Интензивен трафик на българо-турската граница, има 7 км колона от тировеНа българо-турската граница трафикът е интензивен, на ГКПП "Капитан Андреево" има 7-километрова колона от товарни автомобили на изход от страната, по данни към 06.00 часа, публикувани на сайта на Главна дирекция "Гранична полиция". Трафикът на българските гранични контролно-пропускателни пунктове на границите със Сърбия, Македония,

Дъжд и и гръмотевици за 6 май

https://www.24chasa.bg/novini/article/6198645

Дъжд и и гръмотевици за 6 май„През следващите дни от тази седмица в Източна България времето ще е по-спокойно, с повече слънчеви часове. В Западна България в сутрешните часове ще е предимно слънчево, а следобед ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност”, съобщи пред NOVA дежурният синоптик от НИМХ Анастасия Кирилова. Температурите ще се повишат с няколко градуса и

"Знойната" кметица иска табела "Пътят на любовта"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6198644

"Знойната" кметица иска табела "Пътят на любовта"
Да се сложи табела "Пътят на любовта" на магистрала "Марица", която да насочва към манастира "Свети Атанасий", иска бившата кметска наместничка на село Златна ливада Ирина Панева. Името й, както и това на манастира нашумя покрай твърденията на бивш надзорник на строителството на магистралата, който заяви,

Cobden Partners: Мерките срещу дисбалансите в еврозоната само отлагат проблемите

http://www.investor.bg/bloomberg-tv/461/a/cobden-partners-merkite-sreshtu-disbalansite-v-evrozonata-samo-otlagat-problemite-238473/

Според Гордън Кер и Кевин О'Дрискол от британската консултантска компания България не бива да се отказва от валутния борд и не бива да влиза в еврозоната

Brexit върнал Тони Блеър в политиката

https://www.actualno.com/europe/brexit-vyrnal-toni-bleyr-v-politikata-news_608885.html

Бившият британски премиер Тони Блеър (от 1997 до 2007) заяви, че излизането на Обединеното кралство от ЕС (Brexit) го подтикнало да се върне в политиката. Според предишни съобщения на медиите Блеър смята, че "в британската политика има огромна празнина, която той може да запълни" и и

БСП-Пловдив отбелязва 1 май с протест срещу ниските доходи

http://www.cross.bg/bsp-plovdiv-plovdiv-niskite-1541696.html

/КРОСС/ С протестни мероприятия срещу ниските доходи социалистите от Пловдив и областта ще отбележат 1 май - Международен ден на труда и работническата солидарност. В понеделник от 17:00 часа на пл. Стефан Стамболов членове и симпатизанти на БСП-Пловдив ще призоват за достойно заплащане и в подкрепа на българското производство. Пред пловдивчани ще говорят народните представители от "БСП за БЪЛГАРИЯ" проф. Иво Христов, доц. Георги Йорданов и Теодора Халачева и председателят на пловдивските социалисти Красимир Трифонов. 1 май е и Ден на левите движение, които настояват за повече държавна и социална защита на работниците по света. На 1 май много страни честват обществените и икономическите постижения на работническите движения. У нас е национален празник, но все по-малко са поводите за празнуване. В Пловдив отбелязването на 1 май започва като протест през 1893 година, когато хиляди манифестират под лозунга за 8-часов работен ден.    

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване