Можете ли да познаете какво има на тези снимки

https://vesti.bg/lyubopitno/sveji/mozhete-li-da-poznaete-kakvo-ima-na-tezi-snimki-6068614

Готвачът Роби Постма и фотографът Робърт Харисън съчетават най-доброто от храната и изкуството в своя проект "Меню" - деконструирана гурме храна, изобразена върху лицата на хора

Уникално: Гурме кухня не в чиния, а върху човешко лице

https://vesti.bg/lyubopitno/sveji/unikalno-gurme-kuhnia-ne-v-chiniia-a-vyrhu-choveshko-lice-6068614

Готвачът Роби Постма и фотографът Робърт Харисън съчетават най-доброто от храната и изкуството в своя проект "Меню" - деконструирана гурме храна, изобразена върху лицата на хора

Ивелин 3-и за MVP на кръга в Русия, гол на Благо е №3

https://www.24chasa.bg/sport/article/6201368

Ивелин 3-и за MVP на кръга в Русия, гол на Благо е №3Георгиев за съперник: Дори в Холивуд няма такива актьори Българи са двама от главните герои на 26-ия кръг в руската Висша лига. Лидерът на националния отбор Ивелин Попов бе номиран за MVP на тура от авторитетния сайт “Чемпионат” след може би най-силния си мач с екипа на “Спартак” (М) през този сезон,

Хороскоп за 3 май, сряда

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279387_%D0%A5%D0%BE%D1%80%D0%BE%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%BF+%D0%B7%D0%B0+3+%D0%BC%D0%B0%D0%B9%2C+%D1%81%D1%80%D1%8F%D0%B4%D0%B0

 Овен 21 март – 20 април

Прословутият Меркурий тръгва директно днес в 16ч. 26 мин. по Гринуич. Не бързайте с иницитивите, с обещанията и изказванията. Афишираното до рания следобед ще ни вкара в преразход на сили и средства и голяма част от задвижените дела ще трябва да се преправят. Късметът ви ще заработи почти в края на работното време, когато може да осъществите точните връзки. До утре на обед имате повече свобода на действиe, а след това е добре контактите да се ограничат, да се изчака и да се проследяват действията на конкуренцията.

Работа-5

Пари-5

Любов-5

Късмет-4

Здраве-4

 

 

Телец 21 април – 20 май

Тежък ден, очертават се остри сблъсъци на интреси. Оставете околните да се бият за място под слънцето. Вашият шанс ще дойде утре до обед, когато ще намерите мястото си на сила и комфорт и възможностите ви за развитие в бизнеса ще са много по-големи. Този ден носи агресия в мисленето и действията. Хора с възможности и власт ще се намесват в живота ви, ще се опитват да ви провокират да издадете планове и намерения и да направите грешен ход. Съветът е да не споделяте информиции и да останете където сте.

Работа-4

Пари-5

Любов-5

Късмет-4

Здраве-4

 

 

Близнаци 21 май – 21 юни

В този ден не бива да се взимат управленски решения, особено ако на главата ви тежат проблемите на много хора. Даже случайно отронени слова ще се изтълкуват превратно и извън контекста и ще станат причина за проблеми в следващите два дни. Магията на словото е водена от негативни и агресивни сили, които ще заблуждават и вредят. Ако загубите нещо трудно ще го възстановите. Каквото си пожелаете ще се сбъдне, но после ще ви се иска да се откажете от него. Ако излъжете днес ще се разболеете утре.

Работа-5

Пари-5

Любов-4

Късмет-4

Здраве-4

 

 

Рак 22 юни – 21 юли

Мотото на този ден дадено от древните гласи ”не оставайте своята роза на ветровете”. Погрижте се за всички и за всичко, което има значение за вас. Моментът не е подходящ за важни изяви, за старт на нови иницативи и творчески проекти, независимо, че в късния следобед планетата на бизнеса Меркурий тръгва в директна посока. Прибързаните ни действия ще бъдат оплетни в мрежите на големите играчи. На никаква цена не издавайте свои и чужди тайни. Конкуренцията души наоколо, повишава се и рискът от престъпления.

Работа-5

Пари-4

Любов-4

Късмет-4

Здраве-5

 

 

Лъв 22 юли – 22 август

Ден на вербалната магия. Зад всяка дума стои лавина от прикрити мисли и чувства. Бъдете внимателни, не лъжете. Всичко, което кажете или си пожелаете ще се претвори в реалноста. Ще се пускат провокиращи информации, но за всичко сторено бумерангът ще се върне. Нищо не е такова каквото изглежда. Ако счупите нещо до обед, това е знак за провал на намеренията, за които мислите в момента. От края на работното време до утре на обед се отваря прозорец на сила, в който може да направите изпреварващ ход.

Работа-5

Пари-5

Любов-5

Късмет-4

Здраве-4

 

 

 

Дева 23 август – 22 септември

Прекарайте този ден в обмисляне и планиране на действия и намерения. От особена важност е да защитите проектите си, да не споделяте идеи, които може да се използват преди вас или във ваша вреда. Денят е зареден с провокативност. Всяка мисъл изказана гласно ще се материализира. Бъдете внимателни и не пожелавайте никому зло. В края на работното време облаците се разнасят, навлизаме в деня на феникса. Меркурй тръгва директно и задвижва стопирани в миналото начинания. До утре на обед бъдете инициативни.

Работа-5

Пари-5

Любов-5

Късмет-4

Здраве-4

 

 

Везни 23 септември – 22 октомври

Не поемайте излишни рискове и не реагирайте на провокации, особено по отношение на пряката ви работа и дейност. Стремежът е да се влиза в чужда територия, да се шпионира конкуренцията и да се вадят на показ кирливите ризи. Мислено изградете защитна стена срещу недоброжелателите. Важното за деня да се свърши почти в края на работното време. Денят е наблагоприятен за вадене на зъб. Не стойте на проветриво в пряк и в преносен смисъл място. Лесно може да се разболеете или да ви изстине мястото, ако приказвате много.

Работа-5

Пари-4

Любов-4

Късмет-4

Здраве-4

 

 

 

Скорпион 23 октомври – 22 ноември

Ще се излъжете, ако проявите излишна активност, ако искате да постигнете нещо на всяка цена и да извлечете ползи от своя и чужда инициатива. Днес амбицията ви полива чужди градини. Не споделяйте идеите си с тези, които могат да ви елиминират от играта. Тенденцията е и шефовете ще ви вкарат в губеща игра изгодна само на тях. Всичко, което се съобщава и казва е само видимата част на айсберга от амбиции и споразумения. Големите играчи хвърлят въдицата. Отлагайте за петък следобед старта на важните си проекти.

Работа-4

Пари-4

Любов-5

Късмет-4

Здраве-4

 

 

 

Стрелец 23 ноември – 21 декември

Не избързвайте в преговори и преценки. Не споделяйте идеи и намерения. Почти в края на работното време ще получите подтик, желание, възможности и обаждания, на които бързо трябва да реагирате и да предприемете изпреварващи действия. До утре на обед късметът ще работи преимуществено за родените в третата декада. Първи ще се усетите накъде ще задуха вятъра, какви промени и рокади предстоят около вас и на работното ви място, а това ще помогне да предприемете навременни действия и инициативи.

Работа-5

Пари-6

Любов-6

Късмет-5

Здраве-4

 

 

 

Козирог 22 декември – 20 януари

Меркурий тръгва директно в късния следобед и отприщва бизнес инициативите. Денят ще мине под флага на прибързаните действия, които ще поставят на тясно хората с болезнени амбиции и с желания бързо да извлекат ползи и печалби. Не бързайте, проведете първите си важни преговори към края на работното време и до утре на обед се постарайте да подпишете поне един нов договор. Бъдете внимателни с документацята си. Унищоженото днес ще ви потрябва утре. Пазете квитанции, фишове и бележки.

Работа-5

Пари-4

Любов-4

Късмет-5

Здраве-4

 

 

Водолей 21 януари – 19 февруари

Днес сте в услуга на шефовете и на хора, с които сте свързани в неравностоен съюз или зависите в една или друга степен. Затова не споделяйте плановете си и не предприемайте нищо важно, за да не работите за чужди интреси и да не вършите работата на мързеливците. Може да се очакват провокации целящи да ви извадят от равновесие, да разберат плановете ви и да ви предизвикат към битки, които другият ще спечели. Намерете тихо и спокойно място, помолете се за защита и подкрепа. Денят сбъдва благите пожелания.

Работа-5

Пари-4

Любов-5

Късмет-4

Здраве-5

 

 

 

Риби 20 февруари – 20 март

Насочете усилята си повече към защита на обезпечаващите ви фактори. Не започвайте прибързани дела, които още утре ще претърпят корекции и ще ви костват повече от плануваните средства. Важното и неотложното свършете почти в края на работното време, а каквото не успеете стартирайте утре до обед. След това ще навлезете в неблагоприятен и рисков период. Доверете се на интуицията, само тя няма да ви подведе. На всички нива днес се пускат провокиращи информации и се цели да се дезориентира конкуренцията.

Работа-5

Пари-4

Любов-5

Късмет-4

Здраве-4

 

 

 

Чeстит Рожден Ден!

Личната ви година е деветка. До ноември разчистете терена за новите инициативи, с които ще тръгнете през 2018г. Юридическата ви позиция е стабилна, но в последните два месеца на годината ще имате проблеми с правото и закона. Действайте изпреварващо, уредете въпросите, които не търпят отлагане. Дипломирайте се, довършете работен проект, особено ако предварително са ви платили.

Родените днес са предопределени да сменят караула, да заемат позициите и постовете на тези, които вече не работят и не живеят в синхрон с изискванията на времето. Амбициите им са големи, а погледът им ще бъде отправен към подобни на тях хора. Трудно ще се разбират с родителите си. Вечно ще искат това и онова, а малко ще дават.

Заченатите днес ще изживеят ярък живот с много пътувания и промени. Ще бъдат борци за справдливост и защитници на природата. Не бива да лъжат. Вероятно това ще е за тях последно прераждане изискващо пречистване. Ще живеят дълго.

Две трети от крайнолевите във Франция отказват да гласуват за Макрон

http://clubz.bg/53475-dve_treti_ot_krajnolevite_vyv_franciq_otkazvat_da_glasuvat_za_makron

Две трети от членовете крайнолявата формация "Непокорна Франция" на Жан-Люк Меланшон заявяват, че няма да подкрепят центристкия кандидат Еманюел Макрон в балотажа на президентските избори срещу крайнодясната Марин Льо Пен на 7 май.

Всекидневникът "Монд" цитира резултати на вътрешно допитване сред членовете на движението, според които от 243 128 участвали в допитването 87 818 или 36,12 на сто са казали, че ще пуснат празна бюлетина, 84 682 или 34,83 на сто - че ще гласуват за Макрон и 70 628 или 29,05 на сто - че няма да гласуват.

Меланшон, който се класира четвърти на първия тур с 19,58 на сто от гласовете, стана обект на много критики, защото отказа да заяви ясна подкрепа за някого от първите двама кандидати. Той призова привържениците си само да не гласуват за Льо Пен.

В допитването са участва повече от половината записани 430 000 членове на "Непокорна Франция", съобщава "Монд".

Сондажите виждат Макрон, който взе 24,01 на сто на първия тур срещу 21,3 на сто за Льо Пен, като победител в балотажа.  

Случаят "Поптодорова" влиза в полския съд

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279386_%D0%A1%D0%BB%D1%83%D1%87%D0%B0%D1%8F%D1%82+%22%D0%9F%D0%BE%D0%BF%D1%82%D0%BE%D0%B4%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B0%22+%D0%B2%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%B0+%D0%B2+%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F+%D1%81%D1%8A

 

Върнали веднъж делото заради липса на превод на български на обвинителния акт срещу бившия ни посланик в САЩ

Делото за кражбата на крем на стойност 1640 злоти срещу българската гражданка и бивш дипломат Елена Поптодорова очаква да влезе за разглеждане във Варшавския съд в район Охота, научи "Монитор". Съдът трябва да одобри или отхвърли споразумението, което е сключила българката с полската прокуратура. Според постигнатото споразумение Поптодорова се е признала за виновна и се е съгласила да заплати сто ставки от по 20 злоти - общо 2 хиляди злоти или ок. 908 лева глоба за кражбата.
Самата Поптодорова твърдеше, че вече е платила глобата и с това случаят е приключен, но това далеч не е така. "Прокуратурата е приложила имуществена гаранция от 2000 злоти в полза на бъдещо наказание." - обясни Михал Джекански, говорител на Окръжната прокуратура във Варшава, цитиран от телевизионния канал TVN Варшава. Размерът на гаранцията отговаря на този, за който Поптодорова се е споразумяла с прокуратурата. 
Предложението за одобрение на споразумението е било внесено в съда в началото на април, но съдията, на който е било разпределено делото го върнал в прокуратурата за допълване на формални недостатъци. "Основание за връщането беше липсата на превод на български език на обвинителния акт и липсата на потвърждение за изпращането на обвинителния акт." - обясни Анна Верешчинска, вицешеф на Районната прокуратура във Варшава - Охота. В момента прокуратурата изчаква превода на документите. Когато те са готови, делото отново ще влезе в съда, обясни пред "Монитор" съдебният репортер Пьотр Махайски.
Случаят "Поптодорова" гръмна на 28 февруари т. г. след като стана ясно, че ден по рано българката е била задържана на летището във Варшава по обвинение в кражба на козметични продукти от безмитен магазин в зоната за заминаващи пътници. Кражбата станала три дни по-рано, а самата Поптодорова твърдеше, че е взела крема погрешка, след като болната й майка звъннала внезапно по телефона. Заради случая Елена Поптодорова подаде оставка като ръководител на централно-европейския офис на Американския еврейски комитет, който трябваше да отвори врати официално месец по-късно.

Нинова: Гергов е част от задкулисието

http://clubz.bg/53474-ninova_gergov_e_chast_ot_zadkulisieto

Корнелия Нинова. Снимка БГНЕС

Една от причините за скандала с Георги Гергов е, че отказахме да направим голяма коалиция с ГЕРБ. Това заяви тази сутрин в ефира на бТВ лидерката на БСП Корнелия Нинова. 

"След изборите имаше група за натиск върху мен, от политически лица, да направим широка коалиция с ГЕРБ. Имаме си решения на нашия орган – не. Няма да правим. Въпреки това, този натиск продължи. После дойде предложението да стана председател на парламента. След това предложението за Деница Златева. Дотам се стигна, че служебният министър-председател Герджиков да ме вика, за да ми обяснява как Деница Златева трябва да влезе в кабинета", обясни тя.

Според нея обаче подобна коалиция не е допустима.

"В една демокатична държава трябва да има и управление, и опозиция. В България и света трябва да има ляво и дясно."

На въпрос дали нейният съпартиец и доскорошен член на Изпълнителното бюро на БСП Гергов е част от тази група за натиск, тя отговори:

"Да, и той вчера го заяви ясно, че е на такава позиция."

Според Нинова друга причина за тези скандали са опитите й за промени в БСП - това, че се е борила да спре задкулисието в партията и да направи съществена промяна в това как се прави политика при социалистите. На въпрос дали вкарва Гергов в задкулисието, Нинова заяви:

"Да, вкарвам го. Но искам да не персонифицирам това. Георги Гергов беше сред хората, които ме натискаха. Казваше ми: "Трябва да участваме в управлението или загиваме."

Лидерката на БСП бе критична и към тезата, че пловдивският бизнесмен й е осигурил поста, като отбеляза, че има особено отношение от негова страна за делегатите от Пловдив, които нарича "моите гласове".

"Ние в БСП не приемаме участие в такива срещи. Не съм го предала. Аз бях принципна. Той наруши политическия морал. Политиците не могат да посредничат за срещи между главен прокурор и бизнесмени", каза още тя.

И потвърди, че е ходила на срещи в кабинета на Гергов в ЦУМ - с главната омбудсманка Мая Манолова и тв-водещият Слави Трифонов.

"Аз не се крия от тези срещи. С Манолова обсъждахме кандидатурите за президент, а със Слави разговаряхме за референдума и промяната в изборното законодателство. Няма от какво да се притеснявам", каза Нинова.

И потвърди, че се е срещала и с главния прокурор Сотир Цацаров, но напълно официално в неговия кабинет и приемното му време. Разговаряли за последния доклад за наблюдение на правосъдието на ЕК и за съдебната реформа.

Нинова даде за пример как според нея е редно да се третират подобни случаи, като представи документ от прокуратурата по случая "Фронтиер" от преди 11 години, когато бе обвинена, че е злоупотребила с поста си на зам.-министър на икономиката. Според документа делото е прекратено поради липса на престъпление.

"Така се прави в живота - когато имаш проблем се оттегляш, съдят те, приключва ти делото, или се връщаш чист, или се оттегляш от политиката. Това не ви ли говори за принципи, за една последователност? Да, обвинявате ме, ако се изчистя, се връщам в политиката, ако не се, си отивам вкъщи… да шия карета, примерно", обясни тя.

На въпрос дали е била "спасена" от Георги Гергов тогава, тя отговори, че не е търсила помощта му и не знае дали й е помагал. И отбеляза, че е искрено обидена от тезата на Гергов за "третия ешалон" в БСП, и според нея не е коректно да обижда колегите си.

"Не знам защо Гергов атакува Румен Овчаров. Аз съм близка с всички колеги и ги уважавам. Срещам се редовно с тях. Аз ще говоря на Гергов за паралелната държава. Има органи, които ще кажат дали той е част от паралелната държава. Аз присъди не отправям. За мен темата е приключена. Има работа да се върши. Няма да го подкрепям, защото съм била избрана с негови гласове. Няма такова нещо. Аз бях избрана от над 500 участници на конгреса. тук не говорим за лични неща, а за партията", каза още лидерката на столетницата.

Тя заяви още, че няма никакви икономически зависимости от никого, не счита отстраняването на Гергов от Изпълнителното бюро за грешка, няма намерение да му се извинява, но ще го поздрави като съпартиец следващия път, когато се видят. И призна, че коментарът й колко е отнела демокрацията на българите е бил грешка.

"Не го мислех това. Имах предвид не демокрацията като форма на управление, а демокрацията като прехода, който наистина отне много на българите."

Бивш министър на културата призна: Даваха ми 100 000 лв. за събаряне на "Двойната къща"

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279385_%D0%91%D0%B8%D0%B2%D1%88+%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%81%D1%82%D1%8A%D1%80+%D0%BD%D0%B0+%D0%BA%D1%83%D0%BB%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D0%B0%3A+%D0%94%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1

 Бивш министър на културата призна пред bTV, че са му предлагали 100 000 лв. за събаряне на "Двойната къща".
Скандалът със съборената вече „Двойна къща” в София се разраства. Бившият министър на културата Петър Стоянович призна, че преди четири години са му предлагали подкуп, за да промени статута на културния паметник в идеалния център на града.

Представител на инвеститор се срещнал с Петър Стоянович по времето, когато той беше министър в кабинета на Пламен Орешарски и му е предложил 100 000 лева, за да бъде съборена "Двойна къща". Тогава министърът отказал, но не помни подробности от срещата.

„Подобни оферти винаги е имало и ще има. В момента, в който подобни сгради умират, умира нещо от нас, умира историята на България, на София”, заяви Петър Стоянович.

През почивните дни багер събори сградата на бул. „Васил Левски” преди живата верига от граждани да успее да го спре.

Служебният министър на културата Рашко Младенов не скри, че е имал проблеми и с други паметници на културата, макар че през трите месеца управление не е променил нито един статут.

„Подписът на министъра не е най-важното, защото, ако той не го подпише – значи не е съгласен с един куп хора специалисти”, коментира Рашко Младенов. 

Камарата на архитектите се обяви срещу практиката да се разрешава преизграждане на старините, защото при процеса се губи автентичността им. 

Миналата година с подписа на Вежди Рашидов има 8 отнети статута на недвижими културни ценности, включително и на „Двойната къща”. Към момента няма открити нови процедури за отнемане на статут на недвижимо културно имущество. 

Българи от Ню Йорк помагат за благородна кауза във Варна

https://www.24chasa.bg/novini/article/6201625

Българи от Ню Йорк помагат за благородна кауза във ВарнаChildren of Bulgaria беше основана през 2015 в Ню Йорк със целта да помага да се подобрят благосъстоянието, здравето и образованието на децата в България. Фондацията има една успешна кампания зад гърба си, благодарение на която вече са спасени няколко деца. Със събраните средства направихме две дарения от инструменти и апарати на детския

Гергов: Сашо Дончев още не е скъсал опашката на гущера

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279384_%D0%93%D0%B5%D1%80%D0%B3%D0%BE%D0%B2%3A+%D0%A1%D0%B0%D1%88%D0%BE+%D0%94%D0%BE%D0%BD%D1%87%D0%B5%D0%B2+%D0%BE%D1%89%D0%B5+%D0%BD%D0%B5+%D0%B5+%D1%81%D0%BA%D1%8A%D1%81%D0%B0%D0%BB+%D0%BE%D0%BF%D0%B0%D1%88%D0%BA%

 

Икономическите досиета от приватизацията били скелетите в гардероба на Овчаров и Нинова

Газовият барон Сашо Дончев още не си е скъсал опашката. Тази оценка на шефа на „Овергаз“ даде вчера пловдивският бизнесмен Георги Гергов в интервю за bTV, като направи препратка към прословутата реплика на Илия Павлов, че сенчестият бизнес трябва да си скъса опашката така, както гущерът го прави, и да излезе на светло.

„Нямам обяснение и до този час защо Сашо Дончев не си е скъсал опашката на гущера. Защо е същият?“, заяви Гергов, като отново даде да се разбере, че газовият барон лъже за срещата с главния прокурор Сотир Цацаров. Гергов бе категоричен, че Дончев сам е поискал разговора.

„За мен това е чисто политически ход – някой търси дивиденти и някой трябва да плати сметката. Няма ненаказано добро, аз съм най-малко виновният, който е най-много потърпевш”, смята Гергов, който обяви, че дава интервю, защото

 

Дончев си противоречи и говорел „измислени неща“.

 

Той разказа, че газовият барон поискал да се види с него в офиса му в ЦУМ. По време на срещата шефът на „Овергаз“ го помолил да се опита да направи среща с главния прокурор Сотир Цацаров и Гергов го набрал по телефона още в същия момент. Обвинител №1 обаче бил ангажиран и отклонил поканата, затова срещата е уговорена за 12 часа на следващия ден в офиса на Гергов.

„Защо Цацаров да иска среща със Сашо Дончев? Не може да носиш папката вътре в джоба си и да казваш обратното, че ти не си искал тази среща, че той те е заплашвал”, каза Гергов. По думите му въпросната папка е съдържала „три желания” от Сашо Дончев към главния прокурор. „За листовете Цацаров му отговори, че това е частен случай и че не може да помогне по тази тема. И толкоз. Разговорът беше съвсем нормален, човешки. Недоумявам този ход на Сашо Дончев”, допълни Гергов. Пловдивският бизнесмен обясни още, че в раздухването на този мним скандал от една и съща страна

 

на фронтовата линия са Сашо Дончев, Румен Овчаров, „Да(й), България“, „соросоидите

 

и всички останали там капиталчета“. Гергов посочи още, че опитът на шефа на Върховния касационен съд Лозан Панов да яхне скандала са част от битката му с главния прокурор за съдената власт. Според пловдивския бизнесмен обаче

 

Панов няма моралното право да говори за чуждите срещи,

 

при положение, че самият той е засечен да ходи по „чужди офиси, при това на адвокати“.

„Знаете, че е бил на Иван Тодоров в офиса. Там трябва да се зададат много сериозни питанки“, категоричен бе Гергов и допълни: „Няма червени, сини, пембени олигарси, има олигарси – хора, които ползват държавни поръчки, които са на яслата на държавата“.

„Не се чувствам като жертва, по-скоро предаден. Корнелия Нинова ме предаде”, заяви Гергов по повод поисканата му оставка от Изпълнителното бюро на партията. „Аз съм застанал зад нея на конгреса, година и няколко месеца съм бил до нея плътно. Покривал, подпирачка – бил съм достоен човек”, категоричен е Гергов. Той коментира и изказванията на Румен Овчаров преди дни, че пловдивският бизнесмен е част от паралелната държава.

„Този ми говори тези неща? Той говори за паралелна държава? Той с Корнелия Нинова? Двамата? Аз не съм участвал в нито един кабинет, не съм бил министър, бил съм през целия си живот в частния бизнес. Точно той няма право да ми говори за паралелна държава”, ядоса се Гергов.

Още когато подаваше оставката си, бизнесменът заплаши, че ще отвори кутията на Пандора за Корнелия Нинова.

 

„Време е да се отворят икономическите досиета”,

 

като допълни, че действията на Нинова и Овчаров в момента подсказвали, че се пробват да си осигурят щит срещу отварянето на тези папки.

„Коментарите за демокрацията и качването на коня ни доведоха до това да имаме 80 депутати. Да, 80 сме устроили, а този 1 млн.? Какво го правим? Били сме конструктивна опозиция – това, което обещавахме, тези програми, няма как да ги изпълним”, каза Гергов по повод парламентарните избори.

„Партията не е Корнелия Нинова, партията не е Георги Гергов. Партията е на много честни хора. Това, че тя се качи на шейната: „Аз съм готова за премиер”, „Ще стана премиер” и хората видяха за какво става въпрос”, допълни той. Той добави, че ще остане член на БСП, независимо какво се случва.

 

КАРЕ:

 

Дават Панов на прокурор за

манипулиране на дела

 

Съдебната система у нас се оглавява от Лозан Панов и Иво Прокопиев. Това заяви пред ПИК ТВ евродепутатът и лидер на „Презареди България“ Николай Бареков. По думите му в момента подготвят нов сигнал срещу председателя на ВКС Лозан Панов за това как управлява и манипулира дела.

“Той, с приближена негова шайка компютърни специалисти, има тотален монопол върху цялата електронна система“, коментира Бареков. Към този сигнал ще бъде добавен и друг за срещите на Панов в частна адвокатска кантора, визирайки адвокат Иван Тодоров, който е собственик на „Сиела“. „Защо Лозан Панов мълчи като бит гъз какво си говори с шефа на „Сиела“. Всички дела за милиарди, източени от държавния бюджет, минават през тях, през тази кантора“, обясни Бареков.

Евродепутатът е убеден, че в момента Софийският градски съд, който в момента се ръководи от протежето на Лозан Панов – Калоян Топалов, е в пълна симбиоза с кръга „Капитал“. „Няма решение, което да касае издател или друго, което да не минава през офиса на Иво Прокопиев. Много олигарси обслужват този бранд "Протестъри", коментира още Бареков.

Той коментира и срещата с участието на бизнесмена и шеф на „Овергаз“ Сашо Дончев, който се опита да въвлече в скандал главния прокурор Сотир Цацаров. Според Бареков Сашо Дончев сам е поискал срещата и е отишъл на нея, за да „го рекетира с карикатурите на Комарницки“.

„Възможно е Дончев да е предложил главата на Комарницки на Цацаров в замяна на негова намеса в делата срещу фирмите му”, предположи европейският депутат и поиска да знае какво е имало на трите листа, които Дончев е извадил от джоба си на излизане. Бареков е убеден, че Дончев сам лансирал твърденията, че някой иска да му вземе бизнеса и предположи, че червеният функционер Румен Овчаров може да знае отговора.

КЗП забрани на търговци да подвеждат за цени и наличности на стоки в промоция

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279383_%D0%9A%D0%97%D0%9F+%D0%B7%D0%B0%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D1%82%D1%8A%D1%80%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D1%86%D0%B8+%D0%B4%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%B2%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D0%B0%D1%82+%D0%B7%D0%B0+%D1%

 Комисията за защита на потребителите (КЗП) забрани на търговци с онлайн магазини да подвеждат клиентите си за цените и наличностите на промоционални артикули, съобщиха от ведомството.

Контролният орган установи, че след извършена от потребителя и потвърдена от търговеца поръчка се оказва, че стоката липсва, може да бъде закупена на анонсираната цена само в комплект с друга или е значително по-скъпа.

Проверката във връзка с единия от казусите е по повод жалба на потребител, на който е отказана продажбата на монитор в промоция от сайта на търговската верига „Зора” („ЗОРА – М.М.С” ООД). Клиентът е заявил желания от него модел и е получил писмено потвърждение от търговеца, че поръчката е „успешно обработена и очаква транспортиране до посочения адрес за доставка”. 14 дни по-късно е информиран по телефона, че избраният от него продукт не може да му бъде доставен поради изчерпана наличност. Търговецът разчита на това, че потребителят може да избере алтернативен артикул, с което на практика би реализирал непланирана покупка.  

Друга забранена от КЗП нелоялна практика е на специализирания магазин за инструменти http://instrumentistart.com/, който е направил опит да продаде промоционална стока на по-висока от обявената на сайта цена. Четири дни след потвърждаване на направена от клиент поръчка на моторна коса на стойност 376 лв., търговецът го информира чрез електронната поща, че производителят е променил цената на 439 лв. и отправя запитване има ли интерес да закупи артикула при новите финансови условия. Целта е потребителят да бъде подтикнат да потвърди своя избор, с което на практика дава съгласието си за покупка при по-неизгодни за него условия спрямо тези при вземане на решението му за покупка.

Обявяването на цена от 0.00 лв. на сноуборд автомати с цел впоследствие да бъдат продадени в комплект със самата дъска при уж преференциални условия, е друга забранена от КЗП нелоялна практика. Схемата е реализирана от „АЛПИН ТЕХНО СПОРТ” ЕООД и се изразява в следното. На сайта http://www.alpinsport-bg.com е проведена промоционална кампания, при която борд автомати са били предлагани на цена от 0.00 лв. След като потребителят изпрати заявка за даден модел, търговецът потвърждава поръчката и цената именно от 0.00 лв. Едва впоследствие чрез телефонно обаждане клиентът бива уведомен, че борд автоматът може да бъде закупен за 0.00 лв. само в комплект със сноуборд. Така на практика той е поставен пред избора да се откаже от поръчката си или да закупи и друг продукт, за да се възползва от промоцията, чиито условия не са известни от самото начало.

СЪВЕТИ КЪМ ПОТРЕБИТЕЛИТЕ:

       Настоявайте да Ви продадат избраната от Вас стока при обявените условия.

       Не позволявайте да Ви убедят да закупите алтернативен продукт, без да се уверите в неговите качества.

       При покупка на стоки в комплект с обещание за отстъпка е добре да знаете цените на всяка от тях.

ПРЕПОРЪКИ КЪМ ТЪРГОВЦИТЕ:

       При провеждане на промоции следете наличностите на стоките и актуализирайте своевременно електронния си магазин.

       Обновявайте информацията на сайта си при изчерпване на количествата и ново зареждане, когато това ще доведе до повишаване на цената за потребителите.

       Информирайте предварително клиентите си за всички условия, при които биха могли да се възползват от анонсирана промоционална оферта. Това важи и за случаите, в които се изисква закупуването на няколко продукта в комплект, за да бъде получена дадена отстъпка.

Земетресението на века е близо! Ще срине до основи цял град

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279382_%D0%97%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%B5%D1%81%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%B2%D0%B5%D0%BA%D0%B0+%D0%B5+%D0%B1%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%BE%21+%D0%A9%D0%B5+%D1%81%D1%80%D0%B8%D0%BD%D0%B5+%

 Мощно земетресение с магнитуд от 8,3 по скалата на Рихтер може да удари Чили в близките няколко десетилетия. Зловещата прогноза е направена в труда на френски и чилийски сеизмолози, публикуван в списание Earth and Planetary Science Letters. „Земетресението на века” ще е в района на столицата Сантяго, а причина за него е потъването на тектоничната плоча Наска под Южноамериканската плоча, което се случва с по 8 сантиметра годишно, пише lenta.ru. Епицентър на мощния трус ще е в град Валпараисо, който се намира на 100 километра от чилийската столица. Според експертите, вероятността през 2017 година да възникне силно земетресение, е 3%. Това е два-три пъти по-високо от нормата. С течение на времето рисковете от подобни катастрофи ще се увеличават, предупреждават те. Учените са достигнали до тези изводи, анализирайки данните за земетресенията, регистрирани около град Иляпел през септември 2015 година. Тогава най-силният земен трус бе с магнитуд 8,3. За последното столетие силните земетресения в района се повтарят на 60-80 години.  Авторите на изследването отбелязват, че най-силното земетресение в историята на човечеството е регистрирано отново в Чили. През 1960 година на 570 км. южно от столицата Сантяго е регистриран трус с магнитуд 9,5. Превод и редакция: БЛИЦ

 
 

Путин: Никой не трябва да се меси в политиката на Русия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279381_%D0%9F%D1%83%D1%82%D0%B8%D0%BD%3A+%D0%9D%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%B9+%D0%BD%D0%B5+%D1%82%D1%80%D1%8F%D0%B1%D0%B2%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D1%81%D0%B5+%D0%BC%D0%B5%D1%81%D0%B8+%D0%B2+%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8

 Много бихме искали в нашия политически живот, в политическия живот на Русия, никой да не се намесва, заяви вчера руският президент Владимир Путин на обща пресконференция с германската канцлерка Ангела Меркел в руския курорт в Сочи, съобщиха агенциите. "Никога не сме се намесвали нито в политическия живот, нито в политическите процеси на други държави. В продължение на много години наблюдаваме опити за влияние върху вътрешнополитическите процеси в Русия", изтъкна Путин. По думите му това става както чрез различни организации с идеална цел, така и пряко. "Като виждаме пагубността и безплодността на подобни усилия, изобщо не ни е идвало на ум да се намесваме в политическите процеси на други държави", подчерта руският президент. Той отговори на журналистически въпрос за репресиите срещу протести на опозицията в Русия с това, че по време на протестните акции руската полиция действа по-меко, отколкото в редица държави от Евросъюза. "Обсъдихме това с канцлерката и аз обърнах внимание, че правоохранителните органи на Русия се държат много по-сдържано и либерално, отколкото колегите им в някои европейски страни, където се използват палки и сълзотворен газ за разпръскването на демонстрантите. При нас, слава богу, това не се е налагало", каза Путин. Ангела Меркел, от своя страна, е поискала от него да използва влиянието си, за да бъдат защитени правата на хомосексуалистите в Чечня, след като редица рускии медии съобщиха за гонения срещу тях в тази част на страната и дори техни убийства. 

Германският канцлер заяви, че Москва е важен партньор в Г-20. "Разбира се, ние ще обсъдим ситуацията в Г-20, където Русия представлява важен партньор. Бих искала да продължим да се опитваме да намерим решения на глобалните проблеми", отбеляза Меркел. Тя подчерта важната роля, която има да играе Русия. Германия ще председателства срещата на Г-20, която ще се състои през юли в Хамбург. 

Ангела Меркел призова всички страни в конфликта в Украйна да работят за прекратяване на огъня, както предвиждат Минските споразумения. Меркел подчерта, че прилагането на тези споразумения може да доведе до свалянето на наложените от Европейския съюз санкции срещу Русия. "За мен целта е да се достигне до такъв момент при изпълняването на Минските споразумения, който ще позволи на Европейския съюз да свали санкциите си срещу Русия", допълни канцлерката. Спирайки се на сирийския конфликт, Путин заяви, че виновните за инцидента с химическото оръжие в сирийската провинция Идлиб трябва да бъдат установени и да бъдат привлечени към отговорност след най-внимателно разследване. "Убедени сме, че решението на сирийския въпрос може да бъде намерено само по мирен път и под егидата на ООН", посочи президентът на Русия. "Несъмнено, без участието на такава страна като САЩ тези проблеми не могат да се решат ефективно", допълни той.

 

КРИТИКА

"В Германия човек подава ръка за поздрав, показва лицето си и казва името си. Ние не сме бурка", написа германският вътрешен министър Томас де Мезиер в свой списък от 10 точки за т.нар. водеща култура. "С няколко тези искам да предизвикам дискусия за т.нар. водеща култура в Германия", се казва в публикацията за "Билд ам Зонтаг". "Към т.нар. водеща култура спадат още отвореното общество, образованието и добрите познания в различни сфери, мотивацията, историческото наследство с особеното отношение към Израел и културното богатство. Освен това Германия е християнска държава и тук религията "споява, а не вбива клин в обществото", написа още Томас де Мезиер. Публикацията предизвика вълна от критики, като според лидера на свободните демократи Кристиан Линднер вътрешният министър просто води предизборна борба и иска да отвлече вниманието от хаотичната миграционна политика на управляващите християндемократи. "Моята водеща култура е с европейско лице", написа на свой ред в "Туитър" лидерът на Зелените Джем Йоздемир. 

СНИМКА: ЕПА/БГНЕС
Руският президент Владимир Путин прие вчера германската канцлерка Ангела Мерекел в резиденцията си в Сочи. Двамата се виждат за първи път от 2 години. Меркел подчерта, че прилагането на Минските споразумения за кризата в Украйна може да доведе до свалянето на наложените от Европейския съюз санкции срещу Русия. Путин от своя страна поиска "никой да не се меси" в политиката на страната.


segabg.com

Йоан Спасов стана шампион на България по борба при юношите

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/ioan-spasov-stana-shampion-na-bylgariia-po-borba-pri-iunoshite-2020981

Републикански шампион по борба при юношите стана Йоан Спасов от кюстендилския клуб “Васил и Георги Илиеви”. Той бе най- добър при най- леките, до 50 кг.
Бронзов медал завоюва Бойко Стоичков при 66- килограмовите. Държавното лично- отборно първенство бе в Сли

Започва работа Комисията за насочване на ученици с хронични заболявания, с физически и сензорни увреждания

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/zapochva-rabota-komisiiata-za-nasochvane-na-uchenici-s-hronichni-zaboliavaniia-s-fizicheski-i-senzorni-uvrezhdaniia-2021055

Комисията за насочване на ученици с хронични заболявания, с физически и сензорни увреждания, от домове за отглеждане и възпитание на деца, лишени от родителска грижа, от центровете за настаняване от семеен тип и учениците, настанени в приемни семейства започва приема на документи от днес и ще продъ

В Център „Българка” към ЕМО „Етър” се провежда образователната инициатива „За лешоядите с любов”

//dariknews.bg/regioni/gabrovo/v-centyr-bylgarka-kym-emo-etyr-se-provezhda-obrazovatelnata-iniciativa-za-leshoiadite-s-liubov-2021056

Все повече посетители на ЕМО „Етър” преоткриват Център „Българка” като мястото, където могат да прекарат част от своето свободно време. От няколко месеца построената преди години сграда се стопанисва от музея и в нея се реализират образователните инициатива на институцията. Архитектурно Център „Бъл

Преглед на регионалния печат на 3.05.2017 г.

//dariknews.bg/regioni/razgrad/pregled-na-regionalniia-pechat-na-3.05.2017-g-2021057

„Фирмата на Гюнай Хюсмен осъди бившия кмет на Исперих“ – водещото заглавие за „Екип 7“. Байсим Масри взел от „Северагро“ 10-годишен заем от 160 000 лева, но не погасява вноските – разказва статията. „86-годишен кубратчанин поведе първомайското хоро в София“ – информира от първа страница „Екип 7“. С

Без вода на 3 май

//dariknews.bg/regioni/gabrovo/bez-voda-na-3-maj-2021058

За извършване на аварийни ремонти без вода от 09:00 до 17:00 ч. ще останат ул. "Боровска", кв. Бакойци, село Армени.

Черен пояс за футболиста Владислав Мисяк и още 5- ма каратеки от "Шурикен"

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/cheren-poias-za-futbolista-vladislav-misiak-i-oshte-5-ma-karateki-ot-shuriken-2021060

Шестима каратеки от Карате клуб "Шурикен" защитиха I- ви Дан пред сенсей Емил Димитров, IV-ти Дан, който е лицензиран изпитващ от Българска Национална Федерация Карате.

В залата на КК "Шурикен" се проведе семинар и изпит за майсторска степен

Задържаха двама за обира на денонощния магазин на Гривица

//dariknews.bg/regioni/shumen/zadyrzhaha-dvama-za-obira-na-denonoshtniia-magazin-na-grivica-2021059

Двама младежи бяха задържани като извършители на обира на денонощния магазин на пл. "Гривица" в Шумен. Те бяха докарани в Полицейското управление в Шумен, а след това разпитани пред съдия.

Реал Мадрид почти сигурно е на финал в Шампионската лига

https://www.actualno.com/football/real-madrid-pochti-sigurno-e-na-final-v-shampionskata-liga-news_609209.html

Първият финалист в тазгодишното издание на Шампионската лига изглежда ясен, след като най-титулованият клуб в надпреварата Реал Мадрид с лекота се наложи с класическото 3:0 над градския съперник Атлетико на своя "Сантяго Бернабеу". Героят на вечерта беше Кристиано Роналдо,

ЕК представя проект на директива за преговори с Великобритания

http://clubz.bg/53473-ek_predstavq_proekt_na_direktiva_za_pregovori_s_velikobritaniq

Главният преговарящ на Европейския съюз по напускането на Великобритания Мишел Барние се очкава да представи днес проект за директива за водене на преговорите за Брекзит.

Директивата ще е "правният инструмент" за водене на преговорния процес, който отразява политическите насоки одобрени от 27-те държавни и правителствени ръководители на извънреден Европейски съвет в Брюксел миналата събота.

Лидерите на ЕС изразиха очакване за трудни преговори. След работен обяд с Мей в Лондон миналата седмица председателят на Комисията Жан-Клод Юнкер коментира, че разговорът бил "конструктивен", но му се сторило, че британците подценяват множеството технически трудности пред евентуално споразумение.

Германският "Франкфуртер алгемайне цайтунг" публикува две последователни кореспонденции, описващи работния обяд на Юнкер и Мей като "катастрофа", позовавайки се на източник от вътрешния кръг на председателя на Комисията. Подозренията падат върху шефа на кабинета му, германеца Мартин Зелмайр.

В политическите насоки за преговорите европейските лидери се обединяват около позиция различна от заявената от Мей, която поиска да договори ново всеобхватно и амбициозно споразумение за бъдещите отношения на страната си с ЕС, включително търговските, успоредно с преговорите за раздялата.

Европейският съвет реши, че 27-те ще водят търговски преговори с Обединеното кралство, едва когато то напусне ЕС, вероятно в края на март 2019 година. Във втората част на сегашните преговори те са готови да обсъдят само евентуалната рамка на бъдещо търговско споразумение. Поставят обаче условието преди това Великобритания да плати финансовите си задължения към ЕС, да бъде уредени реципрочно правата на европейските граждани в Обединеното кралство и на британските в ЕС както и граничните режими с британски суверенни територии в различни части на Европа като Ирландия, Гибралтар и Кипър. 

Кой ще управлява икономиката?

http://clubz.bg/53472-koj_shte_upravlqva_ikonomikata

Вицепремиерът Томислав Дончев защити  закона за концесиите. Снимка Веселин Боришев

Ето кои са министрите, които ще управляват икономическите ресори в кабинета "Борисов 3". Това са ресорите, в които има нови имена. Преди това ви представихме кои ще са вицепремиерите в новото правителство. За икономиката ще отговаря Валери Симеонов.

 

Владислав Горанов - финанси

Министърът на финансите Владислав Горанов е роден на 30 април 1977 г. в Плевен. Завършил е математическата гимназия в града, а през 1999 г. се дипломира като магистър по счетоводство и контрол в Стопанската академия в Свищов.

През 1998 г. започва работа като специалист в отдел "Извънбюджетни сметки и фондове" към Министерство на финансите. В края на 1999 година напуска, след това става директор на дирекция "Финансова политика" на Министерството на земеделието, като е смятан за човек, близък до тогавашния министър Венцислав Върбанов. Напуска през 2001 г. и се връща във финансовото министерство, като става началник на отдел "Социални разходи". Позиция, която заема до 2009 г., когато напуска и се включва в предизборната кампания на ГЕРБ. Избран е за депутат и в първия кабинет на Бойко Борисов е назначен за зам.-финансов министър. 

Докато беше на тази позиция Горанов бе засечен в столично заведение с депутата от ДПС Делян Пеевски и дълго снимката се разхождаше по медиите. Така и не стана ясно на какво е била посветена, но по думите на Пеевски пред медии - двамата просто се засекли. След това отново е избран за депутат от ГЕРБ.

На 14 февруари 2014 г. Владислав Горанов изненадващо напусна парламента. "Напускам политиката, за да се опитам да запазя експертния си профил. Мотивите да напусна Народното събрание са лични и са свързани с това, че винаги съм искал да бъда експерт и да участвам в процесите като експерт".

Горанов беше назначен като изпълнителен директор и член на управителния съвет на Общинска банка, а през ноември 2014-а става финансов министър, въпреки заявката, че е напуснал политиката. 

Емил Караниколов - икономика

Досегашният изпълнителен директор на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол Емил Караниколов ще поеме Министерството на икономиката. Той заема поста в агенцията от времето на първия кабинет на ГЕРБ - назначен е през 2010 г., когато институцията обединява приватизацията и контрола по нея. Сега ще е министър от квотата на "Обединените патриоти".

 Юрист е по образование, а преди това е работил в Столичната община като юрисконсулт към направление "Законност и обществен ред, координация и контрол". През януари 2010 г. е директор в дирекция "Държавна собственост" към администрацията на София - област.

В сайта на Агенцията за приватизация няма публикувана негова биография.

През последните години, докато оглавява агенцията, се случиха и няколко скандални сделки, сред които и тази с продажбата на Дипломатическия клуб в "Бояна" - част от активите на държавната компания АДИС, която е в забранителния списък за приватизация. Караниколов и екипът му обаче не виждат никакъв законов проблем в продажбата на "обособени части" от дружеството. Проведеният търг също е съмнителен - печели го единствената кандидатствала фирма, регистрирана малко по-рано от трима 20-годишни младежи от Стара Загора. Твърди се, че зад сделката стои депутатът от ДПС Делян Пеевски. 

В края на миналата година агенцията продаде и Музея на виното - част от друго дружество в забранителния списък - Националния институт за изследване на виното и спиртните напитки.

 

Ивайло Московски, транспорт и информационни технологии

Ивайло Московски е роден на 19 юли 1972 година в град Плевен. Завършва УНСС със специалност публични финанси, а след това и финансов мениджмънт в Стопанската академия в Свищов. Между 1995 и 1996 г. е инспектор в „София инс“. От 1999 г. до 2002 г. Московски е председател на Борда на директорите и член на Управителния съвет на „Монтана"АД, в периода 2002 г. – 2003 г. е търговски директор на „Балтекс комерс" ЕООД. От 2003 г. до юли 2009 г. е управител на Официалното представителство на фирма STOLL - Германия за България.  Владее английски и немски език.

През лятото на 2009 година става заместник-министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията в първия кабинет на ГЕРБ. На 19 май 2011 г. става и титуляр в транспортното министерство, след като предшественикът му Александър Цветков подава оставка.

Връща се в транспортното министерство и във втория кабинет на Бойко Борисов, където го чакаха същите нерешени проблеми, които остави навремето. Безспорно № 1 от тях е състоянието на БДЖ. Сега на дневен ред сред проблемите вероятно ще е и концесията на Летище "София", която бе прекратена от служебния кабинет "Герджиков".

Николина Ангелкова, туризъм

Министерската кариера кариера на Николина Ангелкова, която отново ще е министър на туризма, стартира в служебното правителство на Георги Близнашки - като министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Преди това до 2013 г. е зам.-министър в регионалното министерство. Във втория кабинет на Бойко Борисов прави трансфер към новото, отделено Министерство на туризма.

Ангелкова е родена на 30 ноември 1979 г. в Крумовград, но е отраснала в Кърджали. Името й нашумя през 2011 година, когато тогавашният строителен министър Росен Плевнелиев я назначи в управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура".

Тя е възпитаник на Harvard Business School - Бостън, САЩ, по програма за ръководни кадри „Развитие на лидерски умения“. Магистър по право от УНСС, завършила с грамота за отличен успех, със специализация „Фирмено управление“ от Института за следдипломна квалификация на УНСС.

Била е председател на Асоциацията за правно развитие и юридически съветник в парламентарната Комисия по регионална политика и благоустройство. От 2005 г. до 2007 г. е стажант в ГД „Околна среда“ на Европейската комисия и съветник към ръководителя на българската делегация в групата на ЕНП в Европейския парламент, където работи в областта на регионалното развитие, транспорта и околната среда.

В периода 2005-2010 г. е собственик на „Николова и партньори консулт“, последователно е генерален директор на компанията „Херчеса България“ ЕООД (2007-2009 г.) и управител на „Хелектор България ЕООД“ (2009-2010 г.).

Теменужка Петкова, енергетика

Изборът на Теменужка Петкова за енергиен министър бе приет като голяма изненада в сектора във втория мандат на Бойко Борисов. Тогава тя бе едно от най-непознатите лица в новия кабинет "Борисов", но бързо се наложи в енергийния сектор - все пак най-малка част от проблемите в енергетиката ни са финансови, а тя разбира от това. Заради работата си в предишния мандат остава на поста и в новото правителство, въпреки че "Обединените патриоти" до последно настояваха ресорът да отиде при тях и да излъчат министър. 

Петкова е родена на 18 януари 1967 г. По време на управлението на ГЕРБ - между 2012 и 2013 г.  тя беше шеф на Агенцията за държавна финансова инспекция. В служебното правителство стана заместник-министър на финансите и отговаряше за дирекциите „Данъчна политика" и „Вътрешен контрол" във ведомството, Националната агенция по приходите, Агенция „Митници", Агенцията за държавна финансова инспекция и Държавната комисия по хазарта.

Петкова е завършила УНСС. Има магистърска степен по специалност „Счетоводство  и контрол". Преминава обучения в областта на „Вътрешния одит в публичния  сектор" в Министерствата на финансите на Ирландия и Великобритания и в  областта на „Държавната финансова инспекция" в Министерството на финансите на Португалия.

Нено Димов - околна среда

Името на Нено Димов се смята за една от изненадите в третия кабинет на Бойко Борисов. Причината е, че министърката на околната среда в предишния мандат - Ивелина Василева от ГЕРБ, се смяташе за един от успешните кадри. Сега обаче ресорът отива при "Обединените патриъти", а техният избор е паднал върху Димов. Въпреки че политическата му биотграфия до момента няма нищо общо с тях.

Нено Димов  е "старият десен" в новото правителство. Бе зам.-министър на екологията в кабинета на Иван Костов, когато министър бе Евдокия Манева. Димов бе един от учредителите на ДСБ през 2004 г. На парламентарния вот през 2005 г. става депутат от тъмносинята партия, но няколко години по-късно я напуска. Напуска и парламентарната група на ДСБ.

Малко по-късно се появява в партията на Меглена Кунева ДБГ, беше и водач на листа, но тогава формацията не влезе в парламента. Той оглави и към момента е председател на Инсититута за дясна поликита. 

Димов е роден през 1964 г. в София. Магистър по математика от СУ “Св. Климент Охридски”, доктор по физика, член на работната група на UN/ECE по емисионни инвентаризации. Член е на УС на Европейската агенция по околна среда (1997-2002), член на преговорния екип за членство на България в Европейския Съюз, народен представител (2005-2009). От 1996 г. развива собствен бизнес. През 2012 г. издаде книгата "Околната среда: от енвиронментализма до свободата".

 

Румен Порожанов - земеделие

Бившият шеф на фонд "Земеделие" и бивш служебен финансов министър в кабинета на Георги Близнашки - Румен Порожанов, е роден на 17 август 1964 г. в Разлог. Завършва в УНСС „Икономика и управление на селското стопанство“. Допълнително е завършил две магистратури „Аграрен бизнес, икономика и мениджмънт“ и „Отбранителна индустрия, икономика и мениджмънт“.

Между 1992 и 2009 г. работи в Министерството на финансите в отдел „Финансиране на специални дейности“. По времето на НДСВ - през 2002 г., той е в борда на "Булгартабак" - до 2005 . От 2009 до 2011 г. е началник на кабинета на министъра на финансите - тогава Симеон Дянков. В периода март 2011 – август 2013 г. е изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие“. По времето на кабинета "Орешарски" напуска. Преди това е жестоко пребит пред дома си - през 2012 г., но до момента не е ясно нито кой е извършителят, нито какъв е бил мотивът.

През ноември 2014 г. Управителният съвет на ДФ „Земеделие“ отново избира Румен Порожанов за изпълнителен директор на институцията, но служебният земеделски министър Христо Бозуков му поиска оставката. Аргументът  - "назряло обществено недоверие" към Фонда.

 

 

 

Николай Нанков - регионално развитие

Това е голямата изненада в третия кабинет "Борисов", след като Лиляна Павлова сдаде поста в Министерството на регионалното развитие и благоустройството след два мандата в него, неведнъж окачествявани като успешни от премиера. Сега на поста застава бившият й заместник - 33-годишният Николай Нанков.

Той е роден 19 декември 1983 г. в Априлци. По професия е "регионалист", пише в сайта на ГЕРБ. Бил е мениджър проекти, избран е за депутат в 42-то Народно събрание. Става заместник министър на регионалното развитие през 2011 г., а преди това - в периода  2009-2011 г. е областен управител на Ловеч. По това време е съвсем млад - едва на 26 години. Той става зам.-министър на строителството, след като Павлова става титуляр в МРРБ - при избирането на Росен Плевнелиев за президент. Практически Нанков заема нейното заместническо място, когато тя порасва в йерархията. 

В министерството по времето на Павлова един от ресорите на Нанков  е бил ВиК-секторът. 

Център Карнеги: Кой е виновен за новата криза на Балканите?

http://pogled.info/svetoven/balkani/tsentar-karnegi-koi-e-vinoven-za-novata-kriza-na-balkanite.85366

/Поглед.инфо/ Понятията „Балкани“ и „криза“ отдавна са станали почти синоними и никой не се учудва при поредното изостряне на обстановката в този регион. Но това, което се случва на Западните Балкани през последните няколко седмици, действително излиза извън обикновения кръг от проблеми и представлява на най-дълбоката криза от времената на югославските войни през 90-те години на миналия век. Не в една-две, а едновременно във всичките шест още не влезли в ЕС страни ситуацията се намира на ръба да излезе окончателно извън контрол, теглейки след себе си и останалите съседи.

Заев: Сърбия се ръководи от националисти

http://pogled.info/svetoven/balkani/zaev-sarbiya-se-rakovodi-ot-natsionalisti.85367

/Поглед.инфо/ Сърбия се ръководи от националисти начело с Александър Вучич. Това каза лидерът на Социалдемократическия съюз /СДСМ/ Зоран Заев в интервю за белградското издание "Курир".

Най-добрият диверсант на Сталин

http://pogled.info/svetoven/russia/nai-dobriyat-diversant-na-stalin.85368

/Поглед.инфо/ През 1947 г. по екраните в Съветския съюз излиза станалият култов за много поколения момчета филм "Подвигът на разузнавача". По онова време малко хора знаят за Николай Кузнецов – прототип на героя от филма. А между другото, това е един от редките случаи, когато реалният човек е извършил повече подвизи, отколкото са показани на екрана.

Двоен ръст на сигналите за корупция в администрацията през 2016 г.

http://pogled.info/bulgarski/dvoen-rast-na-signalite-za-koruptsiya-v-administratsiyata-prez-2016-g.85369

/Поглед.инфо/ “Почти два пъти е увеличен броят на сигналите за корупционни прояви и неефективна работа през 2016 г., в сравнение на с 2014 и 2015 г.” Това се посочва в Годишен доклад до служебния министър-председател Огнян Герджиков на ръководителя на Главния инспекторат на МС Мария Томова, който обобщава дейността на общо 31 инспектората по Закона за администрацията. Извършени са общо 1312 проверки, като за наличието на данни за извършени престъпления в прокуратурата са пратени 23 сигнала.

Здравко Анев провокира с изложбата си „Кюстендил през мен и теб”

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/zdravko-anev-provokira-s-izlozhbata-si-kiustendil-prez-men-i-teb-2020878

В Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора” ще бъде открита поредната самостоятелна изложба на Здравко Анев- „Кюстендил през мен и теб”, на 4 май 2017 г., от 17.00 ч. Всички изяви на автора неминуемо съдържат елемент на нестандартност и провокативност.

Гимнастички на "Велбъжд" сред най- добрите на "Фея под липите"

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/gimnastichki-na-velbyzhd-sred-naj-dobrite-na-feia-pod-lipite-2020926

Нилана Колевска стана абсолютна шампионка на турнира “Фея по липите” в Стара Загора, при родените 2007 г. гимнастички в “А” категория. Състезателката на “Велбъжд”, с треньор Валя Машова спечели златните медали в многобоя, и на съчетанията без уред

Сребро за танцьори от Бреница от фестивала "Гергьовски люлки"

//dariknews.bg/regioni/pleven/srebro-za-tanciori-ot-brenica-ot-festivala-gergiovski-liulki-2021050

Сребърни медали от Четвъртия Фолклорен фестивал ”Гергьовски люлки” донесоха танцьорите от формация "Изгряващи слънца" от село Бреница, община Кнежа. Това съобщи ръководителят на състава Иван Одаджийски.
 
За да получат приза при деца до 18 години, танцьорите изпълниха Дайчово хоро и к

Лелята на Чарли пристига в Дупница с цялата си свита

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/leliata-na-charli-pristiga-v-dupnica-s-cialata-si-svita-2021051

Смешната, уникална, неподражаемата постановка "Лелята на Чарли" ще пристигне в Дупница тази вечер, за да се срещне с публиката в града и да предложи на всички любители на оперетата и на всички, които просто обичат да се забавляват едно уникално развлечение. Ако отдавна не сте се смели до насита, се

Севлиевска фолклорна група зае първо място в национален конкурс

//dariknews.bg/regioni/gabrovo/sevlievska-folklorna-grupa-zae-pyrvo-miasto-v-nacionalen-konkurs-2021053

Певческата група за автентичен фолклор от севлиевското училище "Стефан Пешев" завоюва първа награда в раздел "Народно пеене" по време на Деветия национален конкурс "Напеви от Северозапада". Форумът се проведе в Монтана и в него взеха участие 800 от 22 населени места. 

Ръководител

Отборът на ЕГ„Д-р Петър Берон” спечели Районното състезание на младежките противопожарни отряди „Млад огнеборец”

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/otboryt-na-egd-r-petyr-beron-specheli-rajonnoto-systezanie-na-mladezhkite-protivopozharni-otriadi-mlad-ogneborec-2021052

Отборът на Езикова гимназия „Д-р Петър Берон” спечели І-во място в комплексното класиране на  Районното състезание на младежките противопожарни отряди „Млад огнеборец”, което се проведе в Кюстендил . Те ще вземат участие в областните състезания на 12.05.2017 година.

В отбора на Езико

Кметът на "Младост" с три версии за поставеното самоделно взривно устройство

//dariknews.bg/novini/bylgariia/kmetyt-na-mladost-s-tri-versii-za-postavenoto-samodelno-vzrivno-ustrojstvo-2021054

Кметът на софийския район "Младост" Десислава Иванчева направи първи коментар за обезвреденото от полицията вчера самоделно взривно устройство, намерено пред новостроящ се блок. Мястото е спорно, защото жителите на "Младост" настоя

Хилари Клинтън упреква себе си, ФБР и Русия за загубата на президентските избори

//dariknews.bg/novini/sviat/hilari-klintyn-uprekva-sebe-si-fbr-i-rusiia-za-zagubata-na-prezidentskite-izbori-2021048

Хилари Клинтън заяви, че поема лична отговорност за загубата си на президентските избори м.г., но смята също, че руската намеса и съмнителни решения на ФБР са повлияли на резултатите, съобщиха световните агенции.
 
Би

Белгия иска споразумение за свободна търговия с Великобритания колкото може по-бързо

http://clubz.bg/53471-belgiq_iska_sporazumenie_za_svobodna_tyrgoviq_s_velikobritaniq_kolkoto_moje_po_byrzo

В общ интерес на Европейския съюз и Великобритания е да сключат споразумение за свободна търговия "колкото може по-скоро", смята белгийският министър на финансите Йохан ван Овертвелд. Всекидневникът "Либр Белжик" цитира днес коментарите му по време на семинар за Брекзит в Лондон във вторник вечерта.

"В интерес на всички е да сключим споразумение за свободна търговия с Обединеното кралство. Колкоко по-скоро, толкова по-добре", е цитиран да казва Ван Овертвелд. "Истинската опасност е преговорите да се проточат и да повлияят отрицателно на очакванията напотребителите, предприятията и инвеститорите".

Преговорите за излизане на Обединеното кралство от Европейския съюз трябва да започнат след британските предсрочни избори на 8 юни. Миналата събота държавните и правителствените ръководители на 27-те държави от ЕС заявиха, че ще говорят за рамката на евентуално бъдещо търговско споразумение, едва след като Великобритания плати задълженията си към съюза и постигне с него съгласие за правата на британските граждани в ЕС и на европейските в Обединеното кралство. На уреждане подлежат и режимите на британски територии като Северна Ирландия, Гибралтар и част от Кипър.

Според Ван Овертвелд несъгласията с Испания за Гибралтар биха могли да извадят преговорите от релси. Според него никой не би спечелил от техен евентуален провал. На първо място това важи за британците, смята той.  

"Следователно е от най-голямо значение да бъде сключено едно прагматично споразумение", е цитиран да казва министърът.

Междувременно не бива да бъде подценяван психологическият ефект от Брекзит, защото той  ще постави под съмнение, защото той ще постави под съмнение европейското законодателство и свободата на движение.

 "ЕС преминава през турбулентна зона и има нужда от ново вдъхновение", е цитиран да казва Ван Овертвелд, пледирайки преди всичко за обща политика по миграцията и управлението на границите.

Той се е изказал и за по-дълбока интеграция на макроикономическите политики на държавите в Еврозоната.

Провалил се служебен премиер се опитва да размахва пръст и да дава акъл на БСП

http://pogled.info/bulgarski/provalil-se-sluzheben-premier-se-opitva-da-razmahva-prast-i-da-dava-akal-na-bsp.85365

/Поглед.инфо/ В политиката, както и в почти всички останали сфери, приликата е, че всеки гледа в канчето на другия. Експерти бол за това как и какво другите трябва да правят. Акъл на едро - колкото щеш.

Топло и слънчево време в сряда

//dariknews.bg/regioni/varna/toplo-i-slynchevo-vreme-v-sriada-2021046

В сряда времето над Източна България ще е предимно слънчево. Ще духа слаб северен вятър, по крайбрежието следобед до умерен вятър от североизток.

Максималните температури във вътрешността ще са от 24 до 27 градуса, по крайбрежието - между 18 и 23, за Варна - около 22 градуса.

Медици спасиха момче в кома след запой

//dariknews.bg/regioni/varna/medici-spasiha-momche-v-koma-sled-zapoj-2021047

14-годишно момче, изпаднало в кома след ударен запой, спасиха токсиколозите във Военноморската болница във Варна. Направено при приемането му изследване отчело цели 4,2 промила алкохол в кръвта, съобщава

Срещата Путин-Ердоган: три препъни камъка между Москва и Анкара

http://pogled.info/svetoven/sreshtata-putin-erdogan-tri-prepani-kamaka-mezhdu-moskva-i-ankara.85362

/Поглед.инфо/ Президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Тайп Ердоган ще проведат вторите лични преговори за по-малко от два месеца. Последната им среща се състоя на 10 март в Москва, а днес, 3 май, се очаква пристигането на Ердоган в Сочи. Страните ще обсъдят икономическите отношения, се казва в официалното съобщение по повод на преговорите.

Десетки хиляди поискаха избори в Македония

http://pogled.info/svetoven/balkani/desetki-hilyadi-poiskaha-izbori-v-makedoniya.85363

/Поглед.инфо/ В различни градове на Република Македония се проведоха протести срещу "Албанската платформа" и с искане за провеждане на нови предсрочни парламентапни избори.

БЧК започва раздаването на хранителни помощи

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/bchk-zapochva-razdavaneto-na-hranitelni-pomoshti-2020987

Българският Червен кръст започва поетапно раздаване на индивидуални пакети с хранителни продукти на 6290 нуждаещи се български граждани на територията на област Пловдив. Кампанията е в изпълнение на Оперативната програма за храни и основно материално подпомагане по Фонда за европейско подпомагане н

В парламента изслушват министрите на отбраната и на вътрешните работи

//dariknews.bg/novini/bylgariia/v-parlamenta-izslushvat-ministrite-na-otbranata-i-na-vytreshnite-raboti-2021027

Изслушване на служебния министър на отбраната Стефан Янев и на министъра на вътрешните работи Пламен Узунов за защита националната сигурност, осигуряване охраната на държавната граница, кадровата политика, както и ресурсното осигуряване на двете ведомства, предвижд

Военновъздушните сили тренират за празника на Българската армия

//dariknews.bg/novini/bylgariia/voennovyzdushnite-sili-trenirat-za-praznika-na-bylgarskata-armiia-2021031

Самолети и вертолети на Военновъздушните сили (ВВС) ще изпълняват днес полети на ниска височина над София, съобщават от Министерство на отбраната. Полетите са част от подготовката за военния парад за празника на Българската армия 6 май.
 

Пръскат площите около Шумен с растителнозащитни препарати

//dariknews.bg/regioni/shumen/pryskat-ploshtite-okolo-shumen-s-rastitelnozashtitni-preparati-2021044

Община Шумен уведомява собствениците на пчелни семейства в гр. Шумен, включително и в кв. Макак, кв. Дивдядово, кв. Мътница, с. Панайот Волов и с. Белок

Изложба на рисунки "Краят е само началото"

//dariknews.bg/regioni/shumen/izlozhba-na-risunki-kraiat-e-samo-nachaloto-2021045

Ана-Мария Лечева, Деница Димитрова и Радослав Вълков – абитуриенти и ученици на "Арт" школата към Центъра за подкрепа на личностното развитие – Общински детски комплекс с ръководител Теменуга Христова ще представят свои рисунки в първата си самостоятелна изложба "Краят е само начал

100 дни на президента Румен Радев - какво направи с голямата власт, която изведнъж получи

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6201341

100 дни на президента  Румен Радев - какво направи с голямата власт, която изведнъж получиВ ситуация на “абсолютен монарх” не се поддаде на изкушенията Като военен пилот Румен Радев често попада в т.нар. нестандартни ситуации. Веднъж в нощен полет над Бургаския залив буквално за няколко секунди трябва да реши да катапултира или не. В мига, в който вижда целта, всичко в кабината на изтребителя угасва.

Сашо Дончев е искал от главния прокурор да спре проверки срещу КЕВР

http://pogled.info/bulgarski/sasho-donchev-e-iskal-ot-glavniya-prokuror-da-spre-proverki-sreshtu-kevr.85359

/Поглед.инфо/ Газовият посредник Сашо Дончев е поискал от главния прокурор Сотир Цацаров да се спре проверката срещу КЕВР за повишената цена на газа. Това е бил поводът за прословутото кафе при Георги Гергов, откъдето тръгна скандалът ЦУМ-гейт. Това е научил Епицентър.бг от участници в срещата и от свои надлежни източници в прокуратурата.

Голямата измама на ГЕРБ, наречена увеличение на учителските заплати

http://pogled.info/bulgarski/golyamata-izmama-na-gerb-narechena-uvelichenie-na-uchitelskite-zaplati.85360

/Поглед.инфо/ Датата е 19 юни 2016 г. Четиринайсет хиляди учители са изпълнили герберския храм "Арена Армеец", за да чуят от тогавашния просветен министър Меглена Кунева добрата вест - от 1 януари 2017 година учителските заплати ще бъдат увеличени с 10%. Ръкоплясканията са бурни, даскалите се чувстват поласкани от грижата на държавата. Всички са доволни. И мъчениците на образователните реформи от последните две десетилетия, и Кунева, която кокетничи с грижата за българското училище, и управляващата партия, която пресмята електоралния ефект от подаянието с оглед на предстоящите президентски избори.

Делото за кражба "Елена Поптодорова" влиза в полския съд

http://pogled.info/svetoven/evropa/deloto-za-krazhba-elena-poptodorova-vliza-v-polskiya-sad.85361

/Поглед.инфо/ Делото за кражбата на крем на стойност 1640 злоти срещу българската гражданка и бивш дипломат Елена Поптодорова очаква да влезе за разглеждане във Варшавския съд в район Охота, съобщи "Монитор".

АНС в САЩ масово подслушва телефони

http://pogled.info/svetoven/amerika/ans-v-sasht-masovo-podslushva-telefoni.85354

/Поглед.инфо/ Американската Агенция за национална сигурност (АНС) е проследила не по-малко от 151 милиона телефонни повиквания, въпреки предприетите структурни мерки за ограничаване на следенето на гражданите.

Избирането на Тръмп и Брекзит разлюлявят Европа

http://pogled.info/svetoven/izbiraneto-na-tramp-i-brekzit-razlyulyavyat-evropa.85355

/Поглед.инфо/ Избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ и решението на Великобритания да напусне Европейски съюз разтърсиха основите на европейската архитектура на сигурността като засилиха кризата на континента. Това се посочва в публикувания във вторник в Берн доклад "Сигурността на Швейцария от Службата за разузнаване на Конфедерацията.

Съкращаването на американската помощ за Украйна е свързано с корупция

http://pogled.info/svetoven/sakrashtavaneto-na-amerikanskata-pomosht-za-ukraina-e-svarzano-s-koruptsiya.85356

/Поглед.инфо/ Администрацията на Доналд Тръмп планира намаляване на финансовата помощ за развиващите се страни по програмата USAID. Така подкрепата за Украйна през финансовата година 2017-2018 ще бъде съкратена със 70%. За сравнение, помощта за Таджикистан ще бъде намалена едва наполовина, а тази за Ирак дори ще бъде увеличена, независимо от обявения принцип „Америка преди всичко”. Бившият председател на Службата за сигурност на Украйна Валентин Наливайченко свързва изпадането на Киев в немилост с впечатлението на Белия дом от украинската корупция.

Опит за летене (по Огнян Герджиков)

http://pogled.info/bulgarski/opit-za-letene-po-ognyan-gerdzhikov.85357

/Поглед.инфо/ То започна работа, заредено с големи обществени очаквания. Очаквания, предизвикани от поредица събития – Брекзит, изборът на Тръмп, вълната „Румен Радев”, прогнозите за обреченост на неолибералните елити, мащабни антиглобалистки настроения. Всичко това означаваше едно: промяна.

Какъв нов боен самолет е нужен на България?

http://pogled.info/bulgarski/kakav-nov-boen-samolet-e-nuzhen-na-balgariya.85358

/Поглед.инфо/ Нашите проблеми могат да възникнат с подклаждане отвън, но ще се развиват на наша територия – Делиормана и Родопите

Топло и слънчево

//dariknews.bg/regioni/shumen/toplo-i-slynchevo-2021043

Днес ще бъде предимно слънчево. След обяд над Западна България ще се развива купеста облачност, но само на изолирани места ще превали краткотрайно. Ще духа слаб вятър от изток-югоизток. Ще се задържи сравнително топло за началото на май с максимални температури между 23° и 28°.

За

Последно правителствено заседание на служебния кабинет

//dariknews.bg/novini/bylgariia/posledno-pravitelstveno-zasedanie-na-sluzhebniia-kabinet-2021019

Днес служебният кабинет начело с премиера Огнян Герджиков ще проведе последното си заседание. В дневния ред са заложени само 13 точки.
 
Служебното правителство ще разгледа проект на постановление за допълнение на тарифата за държавните такси<

Представят нова книга в читалище "Алеко Константинов"

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/predstaviat-nova-kniga-v-chitalishte-aleko-konstantinov-2020982

Новата книга на Красимира Кацарска – „Свечеряване“, ще бъде представена довечера в Пловдив. Срещата-разговор с авторката ще е от 18.00 часа в литературния салон на читалище „Алеко Константинов“. Писателката ще бъде представена от Стефка Тотева.

Красимира Кацарска е носителка на пет пър

Отбелязваме Световния ден на свободата на печата

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/otbeliazvame-svetovniia-den-na-svobodata-na-pechata-2021020

3 май се отбелязва като Световен ден на свободата на печата. Обявен е с решение на Общото събрание на ООН през 1993 г., в резултат на Генералната конференция на ЮНЕСКО две години по-рано.
 
В резолюция се посочва, че независимият печат

Нови въпросници за провеждане на интервюта за българско гражданство

//dariknews.bg/novini/bylgariia/novi-vyprosnici-za-provezhdane-na-interviuta-za-bylgarsko-grazhdanstvo-2021021

Министърът на правосъдието Мария Павлова утвърди актуализирани въпросници за провеждане на интервю при подаване на молба за придобиване на българско гражданство по натурализация, за възстановяване и за освобождаване от българско гражданство.

Световен ден на свободата на печата - дано и у нас някога имаме основание да го празнуваме!?

http://pogled.info/svetoven/svetoven-den-na-svobodata-na-pechata-dano-i-u-nas-nyakoga-imame-osnovanie-da-go-praznuvame.85352

/Поглед.инфо/ 3 май се отбелязва като Световен ден на свободата на печата. Обявен е с решение на Общото събрание на ООН през 1993 г., в резултат на Генералната конференция на ЮНЕСКО две години по-рано.

Става ясен съставът на бъдещия кабинет - нищо ново, но "от сърце"!

http://pogled.info/bulgarski/stava-yasen-sastavat-na-badeshtiya-kabinet-nishto-novo-no-ot-sartse.85353

/Поглед.инфо/ Очаква се днес Бойко Борисов да обяви състава на коалиционния кабинет на ГЕРБ и Обединени патриоти.

Мая Манолова идва в Пловдив заради протест срещу застрояване в "Тракия"

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/maia-manolova-idva-v-plovdiv-zaradi-protest-sreshtu-zastroiavane-v-trakiia-2020980

Мая Манолова идва днес в Пловдив за среща с жители от район „Тракия“, които се жалват до институциите от застрояване на терена пред блоковете в комплекса, в който са си закупили апартаменти.

Припомням, че хората поискаха строителните дейностите на инвеститора на обекта, намиращ се ср

Паралелна реалност на “Левски” и ЦСКА

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6201363

Паралелна реалност на “Левски”  и  ЦСКАУ нас е модерно всичко да е паралелно. Политици размахват като призрак някаква паралелна държава, паралелно се движехме с Румъния към ЕС. Накрая и привържениците на “Левски” и ЦСКА изпаднаха в своя паралелен футбол. Във вечното дерби бяха хвърлени толкова усилия, бе вдигнат толкова шум, че човек да си помисли,

Тръмп и Путин разговаряха по телефона за координирането на борбата с тероризма

https://www.24chasa.bg/novini/article/6201486

Тръмп и Путин разговаряха по телефона за координирането на борбата с тероризма
Владимир Путин и Доналд Тръмп разговаряха тази вечер по телефона, като акцент в разговора им беше координацията на действията между Русия и САЩ в борбата с тероризма в контекста на сирийската криза, съобщи Кремъл, цитиран от ТАСС. Двамата се споразумяха за активизиране на диалога между външните министри на двете страни за укрепване на примирието в

Германският външен министър призова ЕС да говори с Африка на един глас

https://www.24chasa.bg/novini/article/6201468

Германският външен министър призова ЕС да говори с Африка на един гласГерманският външен министър Зигмар Габриел призова днес европейските страни да уеднаквят политиките си към Африка, като заяви, че те все още говорят на твърде много различни гласове, предаде ДПА, цитирана от БТА. "Европа трябва да промени отношенията си с Африка", каза Габриел при посещение в Етиопия.

Ензо от “Дневниците на вампира” идва в България

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6201124

Ензо от “Дневниците на вампира” идва в България Актьорът Майкъл Маларки, познат като Ензо от сериала “Дневниците на вампира”, ще бъде гост в българското издание на Comic Con. Това е фестивал, в който феновете на филми - основно фентъзи и аниме, се обличат като героите. У нас той ще се състои на 9 и 10 септември в “Интер експо център”. Билетите за среща с актьора са в продажба от днес,

Служителка на ФБР омъжена за рапър терорист (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6201248

Служителка на ФБР омъжена за рапър терорист (Обзор)Преводачка от ФБР с достъп до свръхсекретна информация заминала за Сирия през 2014 г. и се омъжила за ключова фигура от терористичната групировка “Ислямска държава”, разкри Си Ен Ен. Даниела Грийн, която трябвало да разследва екстремиста, излъгала ФБР къде отива и дори предупредила новия си съпруг, че срещу него тече разследване,

“Борисов 3” дава пари за заплати, оръжие и бежанци

https://www.24chasa.bg/novini/article/6201339

“Борисов 3” дава пари за заплати, оръжие и бежанци Разходите за увеличаване на заплатите, въоръжения и за бежанците ще са основни за третото правителство на Бойко Борисов. Това обясни той във вторник пред конгреса на КНСБ. “Ще се постараем тази година да нямаме такива харчове като американските централи, “Белене” и КТБ, така че да има глътка оптимизъм и както искаха синдикатите,

Героят за Реал: Просто искам феновете да спрат да ме освиркват

http://offnews.bg/news/n_1/n_654499.html

Героят за Реал Мадрид Кристиано Роналдо се изказа сдържано след победата с 3:0 над Атлетико в първия полуфинал за Шампионската лига. Според него нищо все още не е решено. Португалецът за пореден път призова феновете да спрат да го освиркват, когато няма ден. "Да, днес ме аплодираха, но молбата ми е да спрат да ме освиркват, защото това ми влияе. Само тогава ще мога да продължа да правя за тях всичко, което ми е по силите. Днес бяхме блестящи като отбор, играхме добре от началото до края, а головете ни дойдоха от игроми ситуации. Можехме да вкараме и повече, но вратарят Облак беше феноменален. Радвам се за хеттрика и за това, че вече имам 400 гола за Реал, но все още не сме се класирали на финала. Атлетико остава много силен отбор и ни чака тежък реванш", каза Роналдо.

Георги Мамалев играе ехиден чаровник в “Ние, нашите и вашите”

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6201131

Георги Мамалев играе ехиден чаровник в “Ние, нашите и вашите” Актьорът Георги Мамалев е звездният актьор, който влиза в най-новия сериал на Нова тв - “Ние, нашите и вашите”. Поканата към него е от няколко седмици, но поради артистични ангажименти големият актьор чак сега успява да се включи в снимките. След появата на Христо Мутафчиев сега екипът е поканил Мамалев,

Марин льо Пен изкопирала реч на Фийон

https://www.24chasa.bg/novini/article/6201257

Марин льо Пен изкопирала реч на Фийон Марин льо Пен изплагиатствала 4 пасажа от реч на Франсоа Фийон, разкриха френски медии. Речта на лидерката на крайната десница във Вилпент, край Париж, копирала изявление на представителя на умерената десница, направено на 15 април. Фийон не успя да се пребори за място на втория кръг на президентските избори във Франция.

Екзекутирани са ръководителите на Великденското въстание, целящо независимост на Ирландия

https://www.actualno.com/chronicles/ekzekutirani-sa-rykovoditelite-na-velikdenskoto-vystanie-celjashto-nezavisimost-na-irlandija-news_609159.html

На 24 април 1916 г. в Ирландия започва т.нар. Великденско въстание срещу британската власт, което в края на краищата няколко години по-късно довежда до обявяването на независимостта на Дъблин от Лондон. Бунтът е най-големият от 1798 г. и е организиран от Ирландското републиканс

Рунд първи: Меркел победи Путин

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6201399

Рунд първи: Меркел победи ПутинВместо хаос страхът от победата на Тръмп носи нов ред в Европа. Поне засега Всъщност Меркел се бе зарекла да не стъпва в Русия, докато споразуменията за примирие в Източна Украйна не влязат напълно в сила. Това обещание тя наруши за втори път. По покана на Путин германската канцлерка бе на петчасова визита във вилата му в Сочи във вторник,

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване