Ловецът на бежанци Динко стана каубой

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6206658

Ловецът на бежанци Динко стана каубойЛовецът на бежанци от Ямбол Динко Вълев мина в ново амплоа. Той сподели с последователите си във фейсбук снимка как язди кон без седло. Позата е героична - конят е изправен на задните си крака, а ездачът го удържа! На кадъра той написа „Сърце се

Макрон съди Льо Пен заради "кремълски клевети"

http://www.mediapool.bg/makron-sadi-lyo-pen-zaradi-kremalski-kleveti-news263504.html

Френската прокуратура разпореди криминално разследване срещу Марин Льо Пен, след като нейният съперник на президентските избори Еманюел Макрон я обвини в клевета за думите й, че той имал тайна офшорна сметка. Центристкият кандидат-президент посочва в жалбата си до полицията, че председателката на крайнодесния "Национален фронт" го клевети чрез разпространение на фалшиви новини и че опитва да опорочи изборите, чийто втори тур е тази неделя, пише британският в. "Таймс". Льо Пен подхвърли слуха за тайни банкови сметки на Макрон по време на телевизионния им дебат по-рано тази седмица. Минути след това в руските сайтове започнаха да се появяват новини, че Макрон наистина е притежател на офшорни банкови сметки и за това имало доказателства, допълва вестникът. По-късно френски медии направиха обстойна проверка и се оказа, че документите са фалшиви. По време на дебата в сряда Макрон нарече Льо Пен "субект, намиращ се под контрола на Кремъл". Това твърдение се потвърждава от топлите отношения на Льо Пен и Путин последните години, отбелязва "Таймс". След анексирането на Крим тя открито поддържаше Путин, наричайки го патриот и призоваваше Западът да отмени санкциите срещу Русия. Приятелските отношения помежду им бяха подкрепени с финансови стимули и отразяване в благоприятна светлина на Льо Пен от страна на кремълските медии. Партията "Национален фронт" получи кредит от 9.4 млн. евро от базираната в Москва "Първа чешко-руска банка" (през юли месец 2016 г. Централната банка на Русия й отне лиценза бел. ред.) Съдейки по изтеклите кореспонденции на московски чиновници в мрежата, "Таймс" допуска, че става въпрос за изразена благодарност от страна на Кремъл към Льо Пен за нейната проруска позиция. Изданието напомня още допитване на руската статистическа агенция (ВЦИОМ), според което Льо Пен се радва на подкрепата на 61% от руснаците, докато конкурента й Макрон – една на 8%. За Путин победата на Льо Пен ще даде възможност да се всее раздор между западните политици, пише "Таймс" и посвещава на тази тема своята редакционна статия под заглавие "Путинска пропаганда". Вестникът припомня, че това не е първия случай, когато руските медии публикуват непроверена информация с цел да очернят името на Макрон. И всичко това се прави основно през кремълския пропаганден рупор - телевизия RT (Russia Today – Русия днес). "Западните правителства трябва да дадат безкомпромисен отговор", пише още Таймс, напомняйки, че британския медиен регулатор 15 пъти е глобявал британската секция на RT за нарушения в етичното и безпристрастно медийно отразяване. В заключение "Таймс" пише, че отдавна е настъпило време да се вземат строги мерки срещу пропагандата на чужди и враждебно настроени страни.

Страните-производителки на петрол са готови да удължат споразумението за добива

http://econ.bg/Новини/Страните-производителки-на-петрол-са-готови-да-удължат-споразумението-за-добива_l.a_i.742161_at.1.html

Налице е зараждащ се консенсус между страните от и извън ОПЕК, които взеха участие в глобалното споразумение за намаляване на добивите на петрол от...

България с един от най-значимите спадове на въглеродните емисии през 2016 г. в ЕС

http://www.moreto.net/novini.php?n=350541

България е една от страните с най-значимо намаление на емисиите въглероден диоксид през 2016 г., показват данни на европейската статистическа служба Евростат. През миналата година емисиите въглероден диоксид от България намаляват със 7%.

Георги е най-разпространеното момчешко име в Добричка област

https://www.24chasa.bg/region/article/6206686

Георги е най-разпространеното момчешко име в Добричка областГабриела е най-избираното име за новородените момичета в област Добрич през миналата година - показват данните на регионалната статистика. При момчетата традиционно най-предпочитаното име е Георги. Миналата година 16 бебета са кръстени Габриела, следва Симона и Никол по 12. На трето място е Виктория - 10.

Доналд Тръмп отива при папа Франциск на 24 май

https://www.24chasa.bg/novini/article/6206683

Доналд Тръмп отива при папа Франциск на 24 майАмериканският президент ще бъде приет на аудиенция при главата на Римокатолическата църква на 24 май сутринта в 8,30 часа, съобщи пресцентърът на Ватикана. „Аз приемам всеки държавен глава, който поиска аудиенция”, каза преди дни папа Франциск по време на полета си от Кайро за Рим по повод въпрос дали иска да се срещне с Доналд Тръмп.

Джасим: Трети кабинет на един и същи човек - защо очакваме различни резултати?

http://clubz.bg/53573-djasim_treti_kabinet_na_edin_i_syshti_chovek_zashto_ochakvame_razlichni_rezultati

Преподавателят Емил Джасим и адвокатът Александър Пелев се пошегуваха пред бТВ, че на нов министър и на малко прасе никога не трябва да се радваш, защото не знаеш каква свиня ще излезе. Така двамата бивши кандидат-депутати от "Да, България" отговориха дали са оптимисти за третото правителство на Борисов.

С отбелязването, че не е в рамките на бон-тон да се критикува от първия ден, Пелев все пак каза, че не очаква нищо добро от това, че доскорошният правосъден министър става външен (Екатерина Захариева) и че ще е интересно да се види как Цецка Цачева със стила си на водене  на заседания ще въздейства на ВСС.

Джасим пък напомни, че новоизбраният просветен шеф Красимир Вълчев е бил главен секретар при няколко министри, което издава, че е по-скоро послушен човек. И именно той е подписал скандаланата обществена поръчка на МОН за рекламни материали, сред които и запалки.

"Като цяло ми се струва, че валидно за това правителство е не стабилността, както искат да ни обявят, но тоталният застой, нежеланието или невъзможността да направят каквито и да е реформи.

Освен това да напомним, че това е трето правителство на един и същи човек. Защо ние трябва да очакваме, че с едни и същи хора той би постигнал различни резултати", попита Джасим.

Двамата коментираха по повод референдума на Слави Трифонов, че обществото не е готово за напълно мажоритарен избор, особено по начина по който ес труктурирано. Но дебатът трябва да се проведе, политиците да не се крият от него, а има много варианти.

"Представете си, че сега Братя Галеви щяха да бъдат депутати - каза Джасим. - Защото мафията все още не е разкарана от държавата – нито от прокуратурата, нито от правораздавателната система, нито от медите. А ние с вас, ако бяхме кандидати, нападани непрекъснато от тези медии, дали щяхме да бъдем депутати."

"Ще се получи така, че това, което всички гледат по тв репортажи за корпоративния вод – давам пример за Бобов дол с гласуването: ако не излезе бройката в съответната избирателна секция, където са регистрираните работници на олигарха Х – хората започват да бъдат уволнявани... И да не стане това, хората предпочитат да си запазят мизерните заплати по 500-600 лв.

Нещата тогава ще се решават на регионално ниво. Всеки знае, че в регионите в България има местни феодали. Всеки такъв, който по някакъв начин е поставил в зависимост свои съграждани, ще влезе, възползвайки се от този лост", обяви и Пелев.

Джасим изрази своето разочарование, че референдумът не е аргументиран освен с едно "празно говорене" и с концерти.

"Това е представата, че когато мнозинството рещи нещо, то е много умно, вярно и точно. Всъщност големите реформатори в света са именно тези, които са вървели напряко на подобна народна воля", каза историкът-учител.

Жителите на с. Крушевец блокираха главен път

http://www.cross.bg/detza-nyama-kryshevetz-1542144.html

/КРОСС/ Десетки родители на деца от созополското село Крушевец блокираха пътя Бурас - Малко Търново за 10 минути. Причината - желанието на община Созопол да превърне основното училище в селото в начално, предава Нова. До дългото пресичане на пешеходната пътека, на пътя Бургас-Малко Търново се стигна след като преди месец хората от Крушевец излязоха на мирен протест, но никой не ги чу. Съветниците в Община Созопол трябва да гласуват училището от основно да остане само начално, защото вместо 70 в него учат 54 деца. Така от новата учебна година, за да влязат в клас, децата ще пътуват до други населени места. „Аз съм майка на едно такова дете, което вече учи в Созопол и мога да ви кажа, че адски е трудно. Освен, че става твърде рано, прибира се в три часа, постоянно е с главоболие от пътищата", разказва Райна. „Да не говорим, че за нас, младите, тук няма алтернатива. Освен, че нас няма работа, и децата като няма училище за тях, ние съответно какво правим в селото, а жилищата ни са тук", пита Дафина. Според последните данни от Националния статистически институт, само за година училищата у нас са намалели с 24. Част от тях са били закрити, друга - слети с други училища поради малко деца и невъзможност да се издържат. Протестът в Крушевец бе посрещнат със смесени чувства от изнервените водачи, които бяха принудени да чакат. „Не може в градината да няма капацитет за 50 деца

Няма нарушения на плажа в Слънчев бряг

//dariknews.bg/regioni/burgas/niama-narusheniia-na-plazha-v-slynchev-briag-2021772

Проверката на южния и централния плаж в Слънчев бряг, назначена от министъра на туризма Николина Ангелкова и нейният колега Нено Ненов от министерството на околната среда и водите, не установи никакви нарушения, съобщиха от пресцентъра на туристическото ведомство.
 
Няма констатиран д

Трябва да се увеличим с 1 млн. души, за да не ни сполети демографска катастрофа

//dariknews.bg/novini/bylgariia/triabva-da-se-uvelichim-s-1-mln.-dushi-za-da-ne-ni-spoleti-demografska-katastrofa-2021763

Минимум с един милион души трябва да се увеличи българското население през следващите десет години, за да се избегне застрашаващата ни демографска катастрофа. Тази цел поставят от партия "Възраждане" и Българската академия за наука и изкуства в про

Весела Караиванова застава начело на НОИ

https://www.actualno.com/society/vesela-karaivanova-zastava-nachelo-na-noi-news_609796.html

Сегашният подуправител на Националния осигурителен институт (НОИ) Весела Караиванова ще го ръководи до избора на нов управител от Народното събрание, се вижда от сайта на НОИ. Досегашният управител Бисер Петков вчера беше избран от Народното събрание за министър на труда

Видео: На дискотека със C-3PO, Вейдър и Хан Соло

http://www.dnevnik.bg/video/2017/05/05/2966038_video_na_diskoteka_sus_c-3po_veidur_i_han_solo/?ref=rss


Бар отвори вратите си за фенове на научнофантастичната филмова поредица "Междузвездни войни" в Лос Анджелис, съобщи "Ройтерс".

The Cantina of Scum and Villainy ("Пивницата за отрепки и подлост") ще съществува за кратко в Холивуд и ще приема само посетители, облечени като научнофантастични герои.

"Исках да направя място, където запалянковци и "косплейъри" (хора, които се обличат като измислени герои) могат...

"Синя хунта" обяви бойкот на Левски

http://offnews.bg/news/n_1/n_654778.html

Една от големите фракции в публиката на Левски - "Синя хунта", обяви, че спира да ходи на мачове за неопределен период. Причина за това е разделението между привържениците. От "хунтата" призоваха за среща на всички фен клубове от цялата страна. Ето какво гласи съобщението: Скъпи братя левскари, Ние – представителите на „СИНЯ ХУНТА”, взехме едно единодушно и същевременно ужасно тежко за нас решение – да преустановим за неопределен период от време посещенията на футболните срещи на нашия любим „Левски”, на когото абсолютно винаги сме били напълно отдадени. Този „Левски”, който обособява идеализирания образ на смисъла на нашия живот. Отстоявайки строго позицията си, искаме да заявим пред цялата високо уважавана от нас левскарска общност, че това решение не е продиктувано само от събитията от последния мач срещу „Литекс”. За съжаление, в продължение на много години ставаме преки свидетели на жестоко разделение между наши братя. Този неприятен процес на сепаратизъм ескалира до такава степен, че левскари да се гледат с неприязън и омраза и да се клеветят един друг, което не доведе до нищо хубаво. По този начин се опорочи най-святото и най-красивото в подкрепата на любимия отбор, а именно любовта и единството. НИЕ ясно искаме да подчертаем, че напълно се разграничаваме от този ожесточен спор между няколко уважавани от нас организации и че няма да вземем ничия страна. Чувстваме се длъжни да напомним на всички как през последните 7 години „СИНЯ ХУНТА” е участвала дейно във всички събития, организирани от НКП „ЛЕВСКИ”, но няма как и да не споменем, че в този момент се чувстваме объркани и емоционално отблъснати от нашия дом – Сектор „Б”. Все пак сме с напълно ясното съзнание, че именно в подобни тежки и трудни моменти бягството не е решение, но понякога то е наложително. Смятаме, че единственото, от което се нуждаем и ние – феновете, а и самият клуб, е братската дружба. Затова апелираме, че незабавно трябва да се организира среща между всички дейни фен клубове от цялата страна, на която да бъде направен компромис от всички страни в името на отбора на народа и единния и силен Ултрас Сектор „Б”, който всички си спомняме и за който всички левскари в днешно време милеем. С уважение, СИНЯ ХУНТА П.П.: Позволяваме си да припомним на всички наши братя един високо почитан от нас цитат на най-великия българин, който едновременно описва трагичната ситуация, в която сме поставени, но и ни дава ключа за преодоляване на премеждието: „Интригата спира хода на народната работа”. Междувременно стана ясно, че Левски ще доиграе сезона без трима от основните си футболисти. Става дума за защитника Сърджан Лукин, халфа и национал Георги Костадинов и холандеца Джереми де Ноойер. Тримата са с изтичащи договори и на този етап отказват да ги подновят. В същото време треньорът на Левски Николай Митов отрече слуховете, че бившият капитан на "сините" Владимир Гаджев е пред поредното си завръщане в тима. Жадното видя спекулации породени от факта, че бившият футболист на Ковънтри изгледа вчерашната тренировка на Герена. Тимът гостува тази неделя на Черно море в Каварна, а началният час на срещата е 17:30 часа.

Глоба от 1500 лева за варненец, продавал краве мляко в багажник

http://www.moreto.net/novini.php?n=350539

Глоба от 1500 лева е наложена от Областна дирекция по безопасност на храните на търговец, продавал бутилки сурово краве мляко от багажника на автомобила си пред блок на бул. „Осми приморски полк“, научи Moreto.net. Продавачът е спипан да върти незаконния бизнес през есента на миналата година, става ясно от решение на Районен съд, което потвърждава наказанието.

Градушки, порои и смерч, наводнено село, идва студен фронт

https://vesti.bg/bulgaria/gradushki-poroi-i-smerch-navodneno-selo-idva-studen-front-6068801

След обяд и вечерта срещу събота над Западна и Централна България ще има гръмотевични бури и временно усилване на вятъра. 18 жълти кода за Гергьовден

Градушки, порои и смерч, идва студен фронт

https://vesti.bg/bulgaria/gradushki-poroi-i-smerch-idva-studen-front-6068801

След обяд и вечерта срещу събота над Западна и Централна България ще има гръмотевични бури и временно усилване на вятъра. 18 жълти кода за Гергьовден

Градушка затапи "Хемус", смерч и порои, идва студен фронт

https://vesti.bg/bulgaria/gradushka-zatapi-hemus-smerch-i-poroi-idva-studen-front-6068801

След обяд и вечерта срещу събота над Западна и Централна България ще има гръмотевични бури и временно усилване на вятъра. 18 жълти кода за Гергьовден

Мъж се закани на съсед с рязане на глава за паркомясто

https://www.24chasa.bg/region/article/6206673

Мъж се закани на съсед с рязане на глава за паркомястоЖител на Хисаря е предаден на съд, след като заплашил с убийство свой съсед заради паркомясто, съобщиха от пловдивската районна прокуратура. Инцидентът е станал на 18 юни м.г. Петко Петков се вбесил, че комшията е оставил автомобила си на празна поляна до улицата, където живеели. "Махай колата, спрял си в имота ми",

Градушка затапи "Хемус", смерч в Радомир, идва студен фронт

https://vesti.bg/bulgaria/gradushka-zatapi-hemus-smerch-v-radomir-idva-studen-front-6068801

След обяд и вечерта срещу събота над Западна и Централна България ще има гръмотевични бури и временно усилване на вятъра

Макрон и Льо Пен се готвят за тежка битка

http://offnews.bg/news/n_1/n_654768.html

Двамата кандидати за президент на Франция - центристът Еманюел Макрон и крайнодясната Марин льо Пен, слагат край на кампании те си днес и се готвят за тежка битка на балотажа в неделя.  Според социологическите проучвания битката изглежда решена в полза на Макрон. Проучванията му отреждат преднина от 62 на 38 процента. Самият факт, че кандидат на крайната десница е на балотаж обаче, е достатъчна причина крайният резултат да не може да се определи категорично.  Рекордно голям е обаче процентът на хората, които са решили да не гласуват в неделя. Допитване на агенция Одекса сочи, че 1/4 от френския електорат няма да гласува. Прогнозата е процентът на въздържалите се да е най-голям за президентски избори от 1965 г. насам. В последния ден от кампанията властите в Париж обявиха, че 10 училища са частично или напълно блокирани от ученици, протестиращи и срещу двамата кандидати.  Европа следи внимателно вота, тъй като изборите ще покажат какво мислят французите за бъдещето Европейския съюз. Макрон се обяви срещу разрушаването на Европа, а в интервю за радио "Юръп 1" заяви, че Франция трябва да намери начин да преодолее гнева, който я разделя. Макрон иска също така еврозоната да си има свой бюджет, парламент и министър на финансите, да се постави началото на "политика за европейски инвестиции" и да се укрепи отбраната на Европа. Льо Пен изрази противоположната позиция, като посочи, че в страната има гняв, който ще експлодира. Тя иска също така Франция да напусне Шенген и да се откаже от еврото, макар че в последните дни смекчи позицията си за валутата и предложи тя да остане заедно с френската национална валута. Льо Пен обеща и референдум за излизане на Франция от ЕС.  Брюксел застана на страната на Макрон с пълното съзнание, че изборите във Франция частично ще определят и бъдещето на целия ЕС. Прибързаните поздрави към центриста от страна на европейските лидери след първия тур обаче показват безпокойството, с което Европа следи изборите. Още повече, че експертите предупреждават, че Льо Пен може да се окаже изненада, подобна на Тръмп на изборите в САЩ.  Марин льо Пен получи подкрепата на Русия. Преди първия тур на изборите тя посети Москва, където се срещна с руския президент Владимир Путин и изказа мнение за отмяна на санкциите срещу Русия.  Макрон пък показа по-остра позиция по отношение на Москва. Неговият екип не даде акредитации на прокремълски руски медии, след като ги обвини в разпространяване на фалшиви новини.  В същото време експертите посочват, че дори Еманюел Макрон да спечели, реформите в ЕС, които предлага, може да се окажат по-трудни, отколкото са на хартия, още повече, че за тях е необходима промяна на европейските договори.

Най-вероятно инцидент е причина за падането на 14-годишно момиче от недостроена сграда в София

http://www.cross.bg/sgrada-godishno-momiche-1542140.html

/КРОСС/ "Работим по всички версии по случая с падналото от сграда 14-годишно момиче, но най-вероятно се касае за инцидент". Това каза по време на брифинг зам.-директорът на СДВР във връзка с инцидента, при който в сряда 14-годишно момиче починало след падане от висок етаж на недостроена сграда в района на Медицинска академия, предаде Агенция "Фокус". "Трябва да се говори ежедневно и постоянно за опасностите, които тези нови тенденции и увлечения на младите, ги водят към тези селфита. В миналото имаше и случай в депото на кв. „Слатина" с такава мода да се качват на вагоните на локомотивите, които са в престой, за да си правят селфита. Образуваше се волтова дъга и за 3 години там имаше три смъртни случая", каза още ст. комисар Златанов. Родителите трябва да разговарят с децата си и да им обяснят много внимателно последствията от навлизането в такива обекти, каза още той.  

Завръщането на Борисов според пресслужбата на МС: Феноменален успех на куражлия човек

http://offnews.bg/news/n_1/n_654766.html

Завръщането на Бойко Борисов на премиерския пост за трети път се превърна в основна тема за пресслужбата на Министерския съвет, която само за няколко часа разпространи поздравителните адреси от държавни ръководители в страни членки от ЕС. Стандартната практика за изпращане на писма и размяна на телефонни обаждания в подобни случаи в първия работен ден на правителството беше представена като основна тема за кабинета. Още в четвъртък беше съобщено, че канцлерът Ангела Меркел е оценила като "феноменален успех" връщането на Борисов на "Дондуков" 1 за трети път, което било "показателно за доверието в него и за това, че е куражлия човек". Тя казала, че разчита предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС да бъде "конструктивно и полезно за Съюза". От своя страна Борисов я убедил, че страната ще продължи по пътя на евроатлантическата интеграция. Той запознал Меркел с приоритетите си и "изтъкна значението на финансовата дисциплина и политиката за намаляване на дефицита от 2017 г. с цел достигане на балансиран бюджет през 2020 г. и на ускоряването на икономическия растеж за значително увеличаване на БВП и доходите на гражданите". Борисов казал също, че правителството ще бъде гарант за етническия мир в страната и всички права на хората ще бъдат уважавани и спазвани еднакво. От своя страна Меркел поканила Борисов да посети Германия "в удобно за него време". Тази сутрин е получен поздравителен адрес от сръбският премиер Александър Вучич . „Искрено Ви пожелавам много успех в изпълнението на тези нелеки задължения, които изискват усилена работа, ангажираност и търпение в справянето с трудни въпроси по пътя към просперитета и благополучието на страната и нейните граждани”, написал в поздравителния си адрес Вучич, който в края на месеца ще заеме президентския пост. От съобщението става ясно, че Вучич е уверил, че Сърбия ще остане "истински партньор" на България и ще „продължи да тачи ценностите добросъседство и сътрудничество в полза не само на нашите две страни, но и на региона като цяло”. Третото съобщение от правителствената пресслужба от старта на третия мандат ни уведомява за писмо от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер . В типичния си стил, той поздравява Борисов: „Уважаеми г-н министър-председател, cкъпи Бойко, приемете моите искрени поздравления по повод избирането Ви за министър-председател на България”, става ясно още от съобщението. В него се посочва, че Юнкер е изтъкнал "важния момент, в който правителството на Бойко Борисов встъпва в длъжност", като изразил надежда да продължи съвместната работа "за справяне с предизвикателствата пред Европейския съюз, с общи институции и непоклатими ценности, общност на мир, свобода, демокрация, човешки права и върховенство на закона, огромна икономическа сила, отличаваща се с безпрецедентни равнища на социална закрила и благополучие". „Ние, лидерите на Европейския съюз, се договорихме през март в Рим, че искаме Европейски съюз, който да бъде безопасно, сигурно и благодатно място, да бъде конкурентоспособен, устойчив и социално отговорен, да има волята и способността да играе ключова роля в света”, подчертава Юнкер, цитиран от правителствената пресслужба. Според него акцент на предстоящото българско председателство ще бъде "засилването на защитата на външните граници, успешното и по-солидарно управление на общата политика за миграция и предоставяне на убежище, завършването на Единния цифров пазар и повишаването на устойчивостта на Енергийния съюз". „Желая успех на Вас и Вашето правителство! Щастлив съм, че ще можем да продължим тясното ни партньорство и очаквам с нетърпение да Ви срещна отново скоро”, пише още Жан-Клод Юнкер. В същото съобщение се цитира и писмо на председателя на Европейската народна партия (ЕНП) Жозеф Дол. " Като председател на ЕНП и като приятел, приех тази новина с голяма радост”, се посочва в писмото. С последните две съобщения до обяд става ясно още за телефонен разговор на Борисов с председателя на Европейския съвет Доналд Туск  и за поздрав от  Националната асоциация на тютюнопроизводителите.  По телефона Туск изразил "своите искрени поздравления", като изказал удовлетвореност от съвместната работа през годините. "В телефонен разговор Туск приветства отговорното отношение на правителството към подготовката на българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. и стремежа европейските теми да бъдат един от акцентите в работата на кабинета", съобщават от правителствената пресслужба, която допълва, че Туск изразил и надежда за конструктивна роля на страната ни "в справянето с предизвикателствата и отстояването на общоевропейските ценности". „Разчитам на теб и правителството ви като ключов партньор за стабилността на Балканите“, казал още Туск. Той също бил убеден от Борисов, че правителството ще е "защитник на евроатлантическата интеграция" и го е запознал с приоритетите, "по които ще се работи усилено през следващите четири години". Тютюнопроизводителите пък поздравили Борисов за съставянето на правителство „в такъв труден и изпълнен с предизвикателства момент за развитието на страната“. „Вашият управленски опит и безспорен професионализъм във воденето на градивни политики вдъхват спокойствие и сигурност на членската маса на „Националната асоциация на тютюнопроизводителите – 2010“, пише в писмото си до премиера председателят на асоциацията Цветан Филев, президент на UNITAB – Европа. Той пожелал на Борисов здраве, мъдрост и упоритост за реализирането на успешен мандат на кабинета „Борисов 3“.

Предполагаем терорист е задържан близо до военна база в Западна Франция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6206657

Предполагаем терорист е задържан
близо до военна база в Западна ФранцияПредполагаем терорист е бил задържан миналата нощ близо до военна база в Западна Франция, съобщи БТА, като се позова на източници от правосъдието. Следователи предполагат, че задържаният може да е извършвал наблюдение с цел подготовка на терористичен акт. Военнослужещи от базата забелязали подозрителен автомобил близо до входа и предупредили

Плажът "Слънчев бряг - север" е с нов наемател

http://www.investor.bg/novini-ot-chernomorieto/464/a/plajyt-slynchev-briag-sever-e-s-nov-naematel-238862/

Цената на чадъри и шезлонги на ивицата пада, държавата ще взима двойно повече от концесията

Макрон с убедителна преднина пред Льо Пен

http://clubz.bg/53572-makron_s_ubeditelna_prednina_pred_lo_pen

Центристът Еманюел Макрон увеличи преднината си в проучванията пред крайно дясната си съперничка Марин льо Пен, предаде Ройтерс.

Това стана в петък, последния ден от предизборната кампания, която преобърна френската политика с главата надолу. Утре е вторият тур на президентските избори и един от двамата ще бъде държавен глава на Франция.

Изборите са смятани за най-важните във Франция от десетилетия насам заради диаметрално противоположните възгледи на двамата кандидати за Европа и залога за място на страната в света.

Льо Пен - лидерката на Националния фронт, иска да затвори границите и да извади Франция от еврозоната. А независимият кандидат Макрон, който никога досега не е заемал изборна длъжност, идса по-тясно европейско сътрудничество и отворена икономика.

Кандидатите на двете главни френски партии отпаднаха още в първия тур на 23 април. Това бяха социалистът Беноа Амон и консерваторът Франсоа Фийон.

4 нови проучвания показват, че Макрон ще спечели 62 на сто от гласовете срещу 38 на сто за Льо Пен. Това е най-добрият му резултат от началото на предизборната кампания. Пето допитване му дава "само" 61,5 процента.

Според проучванията Макрон получава засилена подкрепа заради представянето си в последния телевизионен дебат от сряда. Още тогава френските зрители дадоха убедително предимство на центриста.

Същевременно друго проучване сочи, че партията "В движение!" на Макрон вероятно ще бъде най-голямата политическа сила след парламентарните избори през юни. Те подобриха настроението на инвеститорите, които бяха притеснени от сътресения при евентуална победа на Льо Пен.

Разликата между 10-годишната доходност по ценните книжа във Франция и Германия достигна вчера най-ниското си равнище за 6 месеца.

Макар проучванията да са в нейна вреда, Марин льо Пен не се отказва от борбата за президентския пост.

Европейските акции се успокоиха, след като се покачваха в продължение на седмица. Причина донякъде е намаляването на безпокойството около Франция.

Няколко десетки протестиращи освиркаха Марин льо Пен в последния ден от кампанията. Някои от тях носеха портрети на Еманюел Макрон. Това стана в северния град Реймс. Льо Пен посети катедралата - мястото, където през средните векове са били коронясвани френските крале.

Сигурността в цяла Франция е засилена. Над 230 души загинаха в страната лед серия ислямистки атентати през последните две години.

Макрон вече в такава степен е уверен, че ще стане президент, че дори е избрал своя министър-председател. Той заяви това през радио Ер Те Ел, без обаче да съобщи името.

Макар да изостава сериозно в проучванията, Марин льо Пен не се отказва.

"Целта ми е да спечеля тези президентски избори, - каза тя, също пред Ер Те Ел. - Мисля, че можем да спечелим."

Тя защити агресивното си поведение в последния телевизионен дебат, заради което бе силно критикувана:

"Думите ми само отразяват социалното насилие, което ще избухне в тази страна."

"Хората говорят за моята агресивност, но ужасната агресивност е в плана на г-н Макрон... план за социална разруха и дерегулация", допълни тя.

Една четвърт от избирателите вероятно няма да гласуват утре, гласи проучване на агенция "Одокса". Много от тях са привърженици на левицата, разочаровани от отпадането на своите кандидати още в първия тур.

ЕК ще понижи прогнозата си за икономическия растеж на Гърция

http://www.investor.bg/evropa/334/a/ek-shte-poniji-prognozata-si-za-ikonomicheskiia-rastej-na-gyrciia-238861/

Корекцията ще засили натиска върху гръцките законодатели да приемат сделката с кредиторите на страната

На балотажа французите избират дали да рискуват с Льо Пен, или да се примирят с Макрон за президент

http://www.mediapool.bg/na-balotazha-frantsuzite-izbirat-dali-da-riskuvat-s-lyo-pen-ili-da-se-primiryat-s-makron-za-prezident-news263503.html

След предизборна кампания, като никоя друга, Франция ще има президент, като никой друг. Това ще бъде или Марин льо Пен, крайнодясна популистка, която може да промени установения след Втората световна война ред в Европа и да стане първата жена начело на Франция, или Еманюел Макрон, интелигентен мъж, бързо издигнал се в политиката, който призовава французите да заложат на нова политическа структура. Изходът от балотажа на президентските избори в неделя зависи от милионите гласоподаватели, отблъснати и от двамата, които трябва да направят избор - или да осигурят очаквана победа на Макрон, или да си останат по домовете с риск така да помогнат на Льо Пен да постигне изненадваща победа. Този избор ще доведе до последици, които ще преминат като вълна през отворените граници в Европа, през световните финансови пазари, през бойните полета в Сирия и Украйна и в кулоарите на световната дипломация в ООН. Френската версия на двупартийния модел републиканци-демократи вече е в историята. Двете партии ръководиха следвоенна Франция, но не успяха да се адаптират към реалностите на 21 век. Републиканците и социалистите бяха изритани от гласоподавателите на първия тур на президентските избори миналата седмица като символи на изхабена ляво-дясна система, дискредитирана в свят, където мултинационалната търговия и екстремисткото насилие като че ли надделяват над всяка политическа идеология. Това, което остава, са две коренно противоположни възможности: прогресивен европеец или антиимигрантски настроена националистка. Спретнат бивш банкер или умела адвокатка, която знае как да говори пред борещата се за оцеляване работническа класа. Мъж, който иска да обедини французите и европейските им колеги, или жена, която възприема този вот като "цивилизационен избор" между Франция и исляма и от чието близко обкръжение струи расизъм. Може ли действително тя да победи? Макрон е фаворитът, особено след като доказа на какво е способен в дебата с Льо Пен в сряда, избегна ударите й под кръста и показа на избирателите, че в крайна сметка ще може умело да ръководи тази ядрена нация и да се опълчи на Доналд Тръмп или Владимир Путин. Социолози, букмейкъри и играчи на борсата прогнозират, че Льо Пен трябва да направи чудо, за да навакса 20-процентното си изоставане в сондажите. Но след като британците избраха Брекзит, а американците - Тръмп, никой не може да бъде сигурен какво ще стане в неделя, когато 47 милиона френски избиратели пуснат бюлетините си от плажовете на Таити, през фермите в Бретан, до павираните улици в Париж. Макрон дори пусна вчера видео в "Туитър" с предупреждение: "Не е невъзможно да се случи най-лошото." Големият въпрос е колко от неговите хулители ще си запушат носовете и ще го изберат, само и само да не дадат властта на Националния фронт на Льо Пен. Мнозина от левицата смятат Макрон за марионетка на финансовите елити и много хора от десницата го възприемат като препакетирана версия на бившия му началник, непопулярния президент социалист Франсоа Оланд. Ако голям брой от тези гласоподаватели останат по домовете си в деня на изборите, това може да вкара Льо Пен в Елисейския дворец. Как се стигна дотук? Цялата кампания протече като референдум за Льо Пен - плановете й да затвори френските граници, да използва франкове, вместо евро, да преосмисли ролята на Франция в ЕС, да се съюзи с Русия на Путин, със Сирия на Асад и драстично да ограничи имиграцията. Една от големите изненади: за пръв път в новата история на Франция настоящият президент отказа да се кандидатира за преизбиране. Оланд се опасяваше, че едноцифреният му рейтинг на одобрение може да опропасти шансовете на Френската социалистическа партия да си запази президентския пост. Партията обаче така или иначе направи свободно падане и кандидатът й се сгромоляса. Друга изненада: след като вкуси възможността да завоюва Елисейския дворец тази година, консервативната партия "Републиканците" претърпя срив. Ален Жупе, който се очакваше да бъде номиниран, загуби първичните избори от твърдолинейния Франсоа Фийон. След това, само в рамките на няколко бурни дни, Фийон се превърна от фаворит в изпял песента си политик заради твърденията на един вестник, че е използвал пари на данъкоплатците, за да плаща на жена си и децата си за работа, каквато никога не са вършили. Той отрече да е направил нещо нередно, но думите му бяха удавени в обществен гняв и сега е обвинен в злоупотреба. Към това трябва да се добави зрелищният провал на кандидатурата на бившия консервативен президент Никола Саркози и нарастването на подкрепата за крайнолевия Жан-Люк Меланшон в последните дни преди първия тур. И двете са показателни за отвращението на избирателите от стария режим. И накрая самият Макрон, който изскочи на сцената миналата година със смътно политическо движение, възприето като трамплин към президентския пост. След като противниците му от ляво и дясно бяха отстреляни, сега Макрон е единствената алтернатива на Льо Пен. Обратното броене и какво следва финалната права от кампанията на макрон не започна гладко, тъй като льо пен му подля вода при посещение във фабрика на "уърлпул", гласена да бъде преместена в полша. Той пък опита да се изкара морален победител като посети военни мемориали, с което напомни на избирателите, че бащата на Льо Пен омаловажава Холокоста и срамното минало на Франция като колаборационист на нацистите. Кулминацията на кампанията може би бе дебатът в сряда, следен от 15 милиона французи, които искаха да видят дали Льо Пен ще изяде Макрон жив. Не го направи. Макар и да изглежда все по-вероятно Макрон да стане президент, задачата му никак няма да е лесна. Ще трябва да впрегне цялата си младежка енергия и оптимизъм, за да изцери дълбоко разделената Франция, а Льо Пен е в отлични позиции да бъде страховит политически опонент. Ще трябва да скалъпи парламентарно мнозинство от останките от левицата и десницата на парламентарните избори, които са само след месец. Ще трябва да се справи с упоритата съпротива на профсъюзите срещу плановете му да промени трудовото законодателство на Франция и да направи по-лесно уволняването и наемането на работници. Франция ще остане в извънредно положение с надвиснала опасност от нападения на ислямски екстремисти, а ЕС ще продължи да се бори с дълбоко вкоренените проблеми, станали първопричина за Брекзит и за популизма. Гласуването започва утре във френските отвъдморски територии и ще продължи в неделя в континентална Франция. За сигурността ще се грижат 50 000 служители на реда. Първите прогнозни резултати се очакват веднага след затварянето на последните изборни секции, някъде около 20 часа местно време в неделя, последвани от официални резултати. По БТА

На балотажа в неделя французите ще избират дали да рискуват с Льо Пен, или да се примирят с Макрон за президент

http://www.mediapool.bg/na-balotazha-v-nedelya-frantsuzite-shte-izbirat-dali-da-riskuvat-s-lyo-pen-ili-da-se-primiryat-s-makron-za-prezident-news263503.html

След предизборна кампания, като никоя друга, Франция ще има президент, като никой друг. Това ще бъде или Марин льо Пен, крайнодясна популистка, която може да промени установения след Втората световна война ред в Европа и да стане първата жена начело на Франция, или Еманюел Макрон, интелигентен мъж, бързо издигнал се в политиката, който призовава французите да заложат на нова политическа структура. Изходът от балотажа на президентските избори в неделя зависи от милионите гласоподаватели, отблъснати и от двамата, които трябва да направят избор - или да осигурят очаквана победа на Макрон, или да си останат по домовете с риск така да помогнат на Льо Пен да постигне изненадваща победа. Този избор ще доведе до последици, които ще преминат като вълна през отворените граници в Европа, през световните финансови пазари, през бойните полета в Сирия и Украйна и в кулоарите на световната дипломация в ООН. Френската версия на двупартийния модел републиканци-демократи вече е в историята. Двете партии ръководиха следвоенна Франция, но не успяха да се адаптират към реалностите на 21 век. Републиканците и социалистите бяха изритани от гласоподавателите на първия тур на президентските избори миналата седмица като символи на изхабена ляво-дясна система, дискредитирана в свят, където мултинационалната търговия и екстремисткото насилие като че ли надделяват над всяка политическа идеология. Това, което остава, са две коренно противоположни възможности: прогресивен европеец или антиимигрантски настроена националистка. Спретнат бивш банкер или умела адвокатка, която знае как да говори пред борещата се за оцеляване работническа класа. Мъж, който иска да обедини французите и европейските им колеги, или жена, която възприема този вот като "цивилизационен избор" между Франция и исляма и от чието близко обкръжение струи расизъм. Може ли действително тя да победи? Макрон е фаворитът, особено след като доказа на какво е способен в дебата с Льо Пен в сряда, избегна ударите й под кръста и показа на избирателите, че в крайна сметка ще може умело да ръководи тази ядрена нация и да се опълчи на Доналд Тръмп или Владимир Путин. Социолози, букмейкъри и играчи на борсата прогнозират, че Льо Пен трябва да направи чудо, за да навакса 20-процентното си изоставане в сондажите. Но след като британците избраха Брекзит, а американците - Тръмп, никой не може да бъде сигурен какво ще стане в неделя, когато 47 милиона френски избиратели пуснат бюлетините си от плажовете на Таити, през фермите в Бретан, до павираните улици в Париж. Макрон дори пусна вчера видео в "Туитър" с предупреждение: "Не е невъзможно да се случи най-лошото." Големият въпрос е колко от неговите хулители ще си запушат носовете и ще го изберат, само и само да не дадат властта на Националния фронт на Льо Пен. Мнозина от левицата смятат Макрон за марионетка на финансовите елити и много хора от десницата го възприемат като препакетирана версия на бившия му началник, непопулярния президент социалист Франсоа Оланд. Ако голям брой от тези гласоподаватели останат по домовете си в деня на изборите, това може да вкара Льо Пен в Елисейския дворец. Как се стигна дотук? Цялата кампания протече като референдум за Льо Пен - плановете й да затвори френските граници, да използва франкове, вместо евро, да преосмисли ролята на Франция в ЕС, да се съюзи с Русия на Путин, със Сирия на Асад и драстично да ограничи имиграцията. Една от големите изненади: за пръв път в новата история на Франция настоящият президент отказа да се кандидатира за преизбиране. Оланд се опасяваше, че едноцифреният му рейтинг на одобрение може да опропасти шансовете на Френската социалистическа партия да си запази президентския пост. Партията обаче така или иначе направи свободно падане и кандидатът й се сгромоляса. Друга изненада: след като вкуси възможността да завоюва Елисейския дворец тази година, консервативната партия "Републиканците" претърпя срив. Ален Жупе, който се очакваше да бъде номиниран, загуби първичните избори от твърдолинейния Франсоа Фийон. След това, само в рамките на няколко бурни дни, Фийон се превърна от фаворит в изпял песента си политик заради твърденията на един вестник, че е използвал пари на данъкоплатците, за да плаща на жена си и децата си за работа, каквато никога не са вършили. Той отрече да е направил нещо нередно, но думите му бяха удавени в обществен гняв и сега е обвинен в злоупотреба. Към това трябва да се добави зрелищният провал на кандидатурата на бившия консервативен президент Никола Саркози и нарастването на подкрепата за крайнолевия Жан-Люк Меланшон в последните дни преди първия тур. И двете са показателни за отвращението на избирателите от стария режим. И накрая самият Макрон, който изскочи на сцената миналата година със смътно политическо движение, възприето като трамплин към президентския пост. След като противниците му от ляво и дясно бяха отстреляни, сега Макрон е единствената алтернатива на Льо Пен. Обратното броене и какво следва финалната права от кампанията на макрон не започна гладко, тъй като льо пен му подля вода при посещение във фабрика на "уърлпул", гласена да бъде преместена в полша. Той пък опита да се изкара морален победител като посети военни мемориали, с което напомни на избирателите, че бащата на Льо Пен омаловажава Холокоста и срамното минало на Франция като колаборационист на нацистите. Кулминацията на кампанията може би бе дебатът в сряда, следен от 15 милиона французи, които искаха да видят дали Льо Пен ще изяде Макрон жив. Не го направи. Макар и да изглежда все по-вероятно Макрон да стане президент, задачата му никак няма да е лесна. Ще трябва да впрегне цялата си младежка енергия и оптимизъм, за да изцери дълбоко разделената Франция, а Льо Пен е в отлични позиции да бъде страховит политически опонент. Ще трябва да скалъпи парламентарно мнозинство от останките от левицата и десницата на парламентарните избори, които са само след месец. Ще трябва да се справи с упоритата съпротива на профсъюзите срещу плановете му да промени трудовото законодателство на Франция и да направи по-лесно уволняването и наемането на работници. Франция ще остане в извънредно положение с надвиснала опасност от нападения на ислямски екстремисти, а ЕС ще продължи да се бори с дълбоко вкоренените проблеми, станали първопричина за Брекзит и за популизма. Гласуването започва утре във френските отвъдморски територии и ще продължи в неделя в континентална Франция. За сигурността ще се грижат 50 000 служители на реда. Първите прогнозни резултати се очакват веднага след затварянето на последните изборни секции, някъде около 20 часа местно време в неделя, последвани от официални резултати. По БТА

Готвач разкри какво обича да похапва кралица Елизабет II

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6206653

Готвач разкри какво обича да похапва кралица Елизабет IIБивш готвач надига завесата и разкрива какво обича да си похапва британската кралица.  Елизабет II се среща с главния готвач два пъти в седмицата, за да обсъдят менюто й, съобщава Telegraph, цитиран от Канал 3. Ето и кои са най-предпочитаните от нея ястия: Закуска Кралицата обича зърнени закуски, най-вече на марката Special К, и плодове,

Президентът на ЕЦБ защити интеграцията в обединена Европа

http://econ.bg/Новини/Президентът-на-ЕЦБ-защити-интеграцията-в-обединена-Европа_l.a_i.742160_at.1.html

Президентът на Европейската централна банка Марио Драги защити европейската интеграция, заявявайки, че Европейският съюз “носи погрешно отговорност“...

И индийците преоткриват удобното легло

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6206324

И индийците преоткриват удобното леглоВодещият европейски производител на матраци, легла, системи за спане и аксесоари за спалня ТЕД БЕД стъпва на пазара в Индия. Продуктите на компанията бяха представени в град Канпур, провинция Утар Прадеш - една от икономически най-добре развити области в Индия. Партньор бе официалният представител на ТЕД за Индия Adventz - наследник на една от

Китай хвърли ръкавица на "Боинг" и "Еърбъс" с нов самолет на половин цена (видео)

http://offnews.bg/news/n_1/n_654779.html

Първият голям пътнически самолет, произведен в Китай, бе тестван успешно. Очакванията са, че мегаавионът ще изправи пред голямо предизвикателство лидерите в това производство Боинг и Еърбъс, пише Би Би Си. След 90-минутен полет самолетът се е приземил безопасно на летище "Пудонг" в Шанхай. Новият C919 е един от козовете на Пекин да навлезе решително на световния авиационен пазар. Машината е изработена от държавната фирма "Комак". Плановете за построяването на огромен пътнически китайски аероплан датират от 2008 г., но проектът бе многократно отлаган. На първия полет нямаше пътници, а само екипаж от петима пилоти и инженери. Китайската държавна телевизия обяви преди полета, че той ще бъде на височина от едва 3000 метра, което е със 7000 метра по-ниско от обичайното и че ще се движи с много ниска скорост - 300 километра в час по време на теста. C919 има два двигателя и капацитет от 168 пътници. Машината е предназначена за средни дестинации между  4075 and 5555 километра. Според китайските медии цената ѝ ще бъде около 50 милиона долара, което е по-малко от половината от цената на аналогичните конкуренти Боинг 737 и Еърбъс A320.

Кралев: За да имаме елитни спортисти, трябва да оправим основата на спорта

https://www.24chasa.bg/sport/article/6206652

Кралев: За да имаме елитни спортисти, трябва да оправим основата на спорта- Няма как да не Ви попитам първо за новината от последните часове -действията на президента на Българска федерация по лека атлетика Добромир Карамаринов , които бяха оповестени в социалната мрежа. Той подкрепи искането на шефа на Европейската лекоатлетическа асоциация за ревизиране на световните рекорди,

Бербатов представи и "професионалиста от класа" Мартин Петров за благотворителното шоу

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/05/05/2966184_berbatov_predstavi_i_profesionalista_ot_klasa_martin/?ref=rss


Мартин Петров е най-новото име, което Димитър Бербатов обяви за благотворителното шоу срещу отбора на Луиш Фиго в София на 14 юни. Нападателят посочи, че врачанинът е "професионалист от класа".

"Той ми показа какво значи да си професионалист. Защото той самият е професионалист от класа. Футболист за пример. Истински лидер. Колкото е бърз и експлозивен, толкова е и нахъсан да успее на терена. Трудеше се неуморно по време на всяка тренировка, на всеки...

Какъв е срокът на годност на хранителните продукти? Преди години киселото мляко издържаше 3 дни, днес – около 20 дни

http://www.moreto.net/novini.php?n=350514

Защо срокът на годност на хранителните продукти в суперите днес е много различен от този преди 20 - 30 години. При някои продукти промяната е драстична. Киселото мляко например от миналото в стъклените бурканчета издържаше 3 дни, а киселото мляко в пластмасовите кофички днес издържа около 20 дни.

Проверяват дюните на Южен и Централен плаж в Слънчев бряг

http://www.cross.bg/dyunite-tyrizma-sreda-1542138.html

/КРОСС/ Министърът на туризма Николина Ангелкова и министърът на околната среда и водите Нено Димов възложиха да се направи проверка за състоянието на дюните на Южен и Централен плаж в Слънчев бряг. Информация за унищожени дюни в района е изнесена в медии по данни на очевидци. Регионалната инспекция по околна среда и водите-Бургас и Министерството на туризма са започнали спешна проверка по случая. По данни на Министерството на туризма дюните не попадат в концесионните договори.  

ЦСКА-София с нова емблема от утре

http://offnews.bg/news/n_1/n_654773.html

ЦСКА-София ще има от утре нова емблема. Променената визия  е по повод 70 години от създаването на ЦСКА. Юношите на клуба посетиха днес музея на "Армията", където бяха посрещнати от уредника Александър Манов. Той запозна децата със славната история на ЦСКА и им представи новата емблема. "Имаме празник - 69 години от създаването на ЦСКА. Утре започва 70-годишнината на ЦСКА. Това е новата емблема, която от утре ще започне да важи", обясни Манов. Двама от основните футболисти на ЦСКА-София - Кирил Десподов и Петрус Бумал, са под сериозен въпрос за предстоящото домакинство, което е в неделя от 20.00 часа. Десподов получи травмата си по време на мача с Левски, в който вкара едно попадение за успеха с 3:0 над "сините", аут за мача с русенци е и наказаният Кристиян Малинов.

Двойка прави секс посред бял ден на римски площад

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6206610

Двойка прави секс посред бял ден на римски площадРепутацията на Рим удари ново дъно, след като пламенна двойка бе уловена да прави секс посред бял ден на централен римски площад, пише в. "Кориере дела сера", цитиран от БТА. Сцената се разиграла на площад "Независимост". В района се намират банки, редакциите на вестниците "Кориере дело спорт" и "Соле 24 оре", Висшият съдебен съвет, много офиси,

Силна градушка се изсипа в Младост (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6206645

Силна градушка се изсипа в Младост (Видео)Силна градушка удари столичния квартал "Младост". Парчетата са с големината почти на орех, съобщава Канал 3.  Както Канал 3 съобщи по-рано, днес валежите в западните райони от страната ще продължат. След обяд и вечерта срещу събота над Западна и Централна България ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност, ще има гръмотевични бури.

Футбол и моторни спортове през уикенда по спортните канали на Мтел

http://www.cross.bg/chasa-pobeda-sport-1542149.html

/КРОСС/ Уикенд, наситен с футбол и моторни спортове, предстои в ефира на спортните канали на Мтел. Във футболния елит на Холандия Фейенорд може да завоюва своята първа титла от 1999 г. насам. Задачата на момчетата, водени от Джовани ван Бронкхорст, не изглежда много сложна - те ще гостуват на тринадесетия в класирането Екселсиор и при победа ще ликуват като шампиони. Двубоят е в неделя от 15:30 часа по Mtel Sport 2, а прякото студио стартира половин час по-рано. Mtel Sport 1 ще следи на живо в събота двата най-интересни сблъсъка от първенствата на Русия и Украйна. В 17:00 часа е началото на дербито между първия и третия в Украйна - Шахтьор Донецк и Заря Луганск. Домакините изглеждат сигурно шампиони, но със сигурност няма да подарят мача на гостите, които защитават своята позиция, даваща право на участие в Лига Европа. В Премиер лигата на Русия Ивелин Попов и неговите съотборници от Спартак също докосват титлата след трудната победа над ЦСКА Москва в предишния кръг. Поредната стъпка към триумфа минава през задължителна победа срещу последния Том Томск, а началото е от 19:00 часа, веднага след края на Шахтьор Донецк - Заря Луганск. Феновете на моторните спортове ще могат да гледат на живо по Mtel Sport 1 най-интересното от четвъртия кръг на MotoGP на пистата Херес в Испания. Въпреки че няма победа, Валентино Роси е лидер в генералното класиране с две втори и едно трето място, следван Маверик Винялес и Марк Маркес

Тийнейджър изобрети сутиен, който открива рак на гърдата

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6206627

Тийнейджър изобрети сутиен, който открива рак на гърдата18-годишен студент от Мексико изобрети сутиен, който открива рак на гърдата. Хулиан Риос Канту се е вдъхновил за изобретението си от майка си, която заради рак на гърдата е подложена на двойна мастектомия, пише сайтът „Indi100.com”, цитиран от NOVA. В сутиена са вградени 200 биосензора, които картографират повърхността на гърдите и отбелязват

Проверяват сигнал за унищожени дюни в "Слънчев бряг"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6206642

Проверяват сигнал за унищожени дюни в "Слънчев бряг"Министрите на туризма Николина Ангелкова и на околната среда и водите Нено Димов са възложили спешна проверка за състоянието на дюните на Южен и Централен плаж в "Слънчев бряг", предава БНР. Информация за унищожени дюни в района е изнесена в медии по данни на очевидци. По данни на Министерството на туризма,

Проучване: Младежите в ЕС е евроскептични, не вярват в демокрацията

https://www.24chasa.bg/novini/article/6206630

Проучване: Младежите в ЕС е евроскептични, не вярват в демокрациятаПовече от половината младежи смятат, че не е задължително демокрацията да е най-добрата форма на управление. Около 20% от тях смятат, че страните им трябва да напуснат ЕС. Това сочат резултатите от социологическо проучване на „ЮГов“, обхванало 6000 души на възраст между 16 и 26 години. То е проведено в Гърция, Германия, Франция, Италия, Испания,

Централната банка на Словакия предупреждава за ръста на цените на жилищата

http://www.investor.bg/po-sveta/453/a/centralnata-banka-na-slovakiia-preduprejdava-za-rysta-na-cenite-na-jilishtata-238844/

Нивата са все още по-ниски от пика, отчетен през 2008 г., но преминават "прага на рисковата зона", отчита институцията

Брюксел проверява за нарушения Програмата за саниране

http://www.cross.bg/ministur-sgradi-popnikolov-1542136.html

/КРОСС/ В началото на месец май Банката за развитие към Съвета на Европа ще извърши проверки на място по изпълнението на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Това се посочва в писмен отговор на бившия вече служебен министър на регионалното развитие Спас Попниколов до неговия предшественик Лиляна Павлова, от вчера министър на Българското председателство на ЕС през 2018 г., предаде репортер на БГНЕС. В качеството си на кредитор - Банката за развитие към Съвета на Европа ще проверява жилищни блокове, които се санират в момента. Служебният строителен министър е категоричен, че две години - от февруари 2015 г. до края на януари 2017 г. върху изпълнението на дейностите по програмата не е бил упражняван нужния контрол. "На базата на утвърдената практика за работа с публични средства от Европейските фондове е доказано, че единствения възможен ефективен механизъм за контрол на обществен ресурс се осъществява, чрез иницииране, създаване и финансиране на изпълнително звено - управляващ орган. Такова звено не е било създадено при стартирането на Програмата през 2015 г.", пише още Попниколов до Павлова, чието задължение е било въвеждането на контрола. Служебният министър уточнява още, че разписването на Програмата е допуснало - общините да са възложители, а в същото време да изпълняват и контролират собствената си дейност

С военен ритуал отбелязват Деня на победата във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=350521

По случай 72-рата годишнина от победата над хитлерофашизма на 9 май Община Варна организира поклонение и полагане на венци с военен ритуал. Честването ще започне в 11 часа пред Паметник-портал на Осми Приморски полк, научи Moreto.

Цената на земеделската земя в Силистренско бележи спад, рентите растат

//dariknews.bg/regioni/dobrich/cenata-na-zemedelskata-zemia-v-silistrensko-belezhi-spad-rentite-rastat-2021766

През 2016 г. средната цена на един декар земеделска земя в област Силистра достига 989 лева, което нарежда областта на трето място в страната непосредствено след областите Добрич (1 602 лв/дка) и Русе (1 129 лв/дка). В сравнение с 2015 г. средната цена на един декар земеделска земя

ОУ“Н.Икономов“ победи в областното състезание по защита при бедствия

//dariknews.bg/regioni/razgrad/oun.ikonomov-pobedi-v-oblastnoto-systezanie-po-zashtita-pri-bedstviia-2021764

Отборът на ОУ“Никола Икономов“-Разград победи в Областно състезание “Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации" – съобщават от пресцентъра на ОДМВР-Разград.
Надпреварата се проведе днес на базата на “Аварийно-спасителния отряд” в Разград. Официален старт на състезанието дадоха област

Каналджийка пусната под подписка

//dariknews.bg/regioni/burgas/kanaldzhijka-pusnata-pod-podpiska-2021765

Окръжният съд измени мярката за неотклонение на Дарина К. От „задържане под стража“ в „подписка“. На 23 и 24 април тя, Филип Б., Андрей Т. и Ради Г. накарали двама местни от Средец да превозят от землището на село Дебелт до София 10 незаконни имигранти от Ирак, Пакистан и Афганистан.

В Албена откриха нов модерен тенис парк

//dariknews.bg/regioni/dobrich/v-albena-otkriha-nov-moderen-tenis-park-2021768

В „сърцето“ на Албена отвори врати нов спортен комплекс, съобщават от курорта. Тенис центърът разполага с общо 7 корта, с които общият брой на кортовете в Албена става 19, което превръща комплексът във водещ тенис център на Балканите.
Архитекти на центъра са

Одобриха проекти на община Сливен по Национална кампания "Чиста околна среда 2017 г

//dariknews.bg/regioni/sliven/odobriha-proekti-na-obshtina-sliven-po-nacionalna-kampaniia-chista-okolna-sreda-2017-g-2021604

Девет проектни предложения на община Сливен са одобрени от Комисия, назначена от Министъра на околната среда и водите за оценяване на проекти в рамките на Национална кампания "Чиста околна среда 2017 г." на тема "Обичам природата и аз участвам".

Проектното предложение „Здраве чрез сп

С концерт „Талантите на Сливен” беше честван двоен юбилей на хоровия диригент Методий Григоров

//dariknews.bg/regioni/sliven/s-koncert-talantite-na-sliven-beshe-chestvan-dvoen-iubilej-na-horoviia-dirigent-metodij-grigorov-2021675


Концерт под наслов "Талантите на Сливен" с участието на оперни певци, възпитаници на сливенската хорова школа се състоя в Сливен.  Поводът за празничния концерт бе 80 години от рождението и 50 години диригентска дейност на акад. Методий Григоров – носител на наградата за литература и изкуст

Когато бракът с хора от другата страна на реката носи нещастие

//dariknews.bg/novini/komentar/kogato-brakyt-s-hora-ot-drugata-strana-na-rekata-nosi-neshtastie-2021770

Ушан и Юепу са две селища в източната част на Китай, разделени от река, широка едва 1 метър. Тяхното съперничество датирало от поне три века, докато на него не сложила край любовна история, предаде Франс прес.

Ушан и Юепу в провинция Фуцзян са с общо 7500 жители. В двете селища битув

С 1 млн. души трябва да се увеличим, за да не ни сполети демографска катастрофа

//dariknews.bg/novini/bylgariia/s-1-mln.-dushi-triabva-da-se-uvelichim-za-da-ne-ni-spoleti-demografska-katastrofa-2021763

Минимум с един милион души трябва да се увеличи българското население през следващите десет години, за да се избегне застрашаващата ни демографска катастрофа. Тази цел поставят от партия "Възраждане" и Българската академия за наука и изкуства в програма за борба с демографската криза. В програмата

Европейски лидери и български тютюнопроизводители поздравиха Борисов за премиерския пост

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/05/05/2966142_evropeiski_lideri_i_bulgarski_tjutjunoproizvoditeli/?ref=rss


Ден след официалното встъпване в длъжност на Бойко Борисов като министър-председател редица европейски лидери го поздравиха за избирането му за премиер. Вчера той започна третия си управленски мандат, като това е 96-ото правителство, което България има.

Сред поздравителните адреси се открои един – от Националната асоциация на тютюнопроизводителите в България. Оттам подчертават, че Борисов е успял да състави ново правителство "в такъв труден и изпълнен с...

Дюни край Слънчев бряг, отбелязани в екокарти, бяха обявени за разчистени диги

http://www.mediapool.bg/dyuni-krai-slanchev-bryag-otbelyazani-v-ekokarti-byaha-obyaveni-za-razchisteni-digi-news263502.html

Бели пясъчни дюни от плажовете Слънчев бряг-Юг и Слънчев бряг-Централен, които присъстват в специализираните карти на екоминистерството, бяха обявени от Министерството на туризма за разчистени диги, вдигнати за предпазване на заведенията през зимата. Ведомството на Николина Ангелкова съобщи в петък, че няма констатирани нарушения от страна на концесионерите на плажа, които да подлежат на глоби, докато ден по-рано проверка на Регионалната екоинспекция в Бургас установи, че за разрушени 150 кв. м бели дюни. Разминаванията в информацията дойдоха, след като в петък министрите на околната среда и водите Нено Димов и на туризма Николина Ангелкова наредиха спешна проверка за състоянието на двата плажа на Слънчев бряг по медийни публикации. Ден по-рано очевидци съобщиха за влизането на багер на плажа на Слънчев бряг, който изравнил дюните. Иван Колев се разхождал по централния плаж в Слънчев бряг, когато видял багер върху дюните. "Просто си влезна и започна да изравнява. То се вижда колко е отрязано, почти метър и половина”, разказа той пред бТВ. Мъжът подава сигнал в община Несебър. Оттам му казали, че в близост до плажа строят бунгала. Никой от работниците наблизо обаче не е чул, нито е видял багера, а следите му били заличени от машината за заравняване на плажа. Веднага от Регионалната екоинспекция в Бургас за отишли на проверка и било установено, че са унищожени 150 кв. м пясъчни бели дюни. Тяхното наличие е било установено, след като отишлите на плажа екоексперти са взели координатите на терена и ги наложили със специализираните кадастрални карти, изработени от регионалното министерство. Според тези карти на изравненото място е имало бели дюни, които обаче не са били част от защитената територия. При обявяването на наредената проверка от Министерството на туризма заявиха, че дюните не са били част и от концесионираната площ на плажа. Къде е истината Привечер от ведомството на Ангелкова съобщиха, че не са били констатирани нарушения от страна на концесионера на два морски плажа. На Слънчев бряг – Юг експертите на туристическото ведомство установили, че се извършва заравняване на пясъка и премахване на диги, които през зимата предпазват плажната ивица и заведенията. На централния плаж на курорта било установено, че се прави основно машинно почистване на плажа с допустимите технически средства, което било нормално в процеса на подготовката за сезона на всички стопанисвани плажове. Няма констатиран добив на пясък от морската дюна, което да подлежи на административна санкция, съгласно Закона за устройството на Черноморското крайбрежие. Тази част от плажа в защитена територия и тя не е нарушена, допълва се в съобщението на Министерството на туризма. От ековедомството не излязоха с позиция по наредената в петък проверка, но по информация на Mediapool проверяващите от бургаската екоинспекция са предали на данните от своята проверка от предишния ден с констатираното унищожаване на около 120-150 кв. м бели дюни на база налагане на координатите на "почистените" терени върху кадастралната карта с дюните в този регион. На каква база от туристическото ведомство заявяват, че не става въпрос за заравнени дюни, а за "почистени дииг" не е ясно. Кои са концесионерите на плажовете Концесионер на плажа "Слънчев бряг-юг" е "Ирида 71" ООД. Компанията е създадена през 1997 г. Димитър Димитров–Маймуняка, един от близкото обкръжение на шефа на ВИС-2 – Васил Илиев. Малко преди Илиев да бъде убит, в края на 2001 г. "Ирида 71" печели 20-годишната концесия на плажа. В момента компанията е собственост на Кирил Георгиев Спасов и Надя Ставрева Иванова. Тя е съдружник във фирмата "Глобал инкорпорейтид" АД с неуспелия кандидат за министър на инвестиционното проектиране арх. Калин Тихолов. Един от съдружниците през годините в "Ирида-71", който се смята и за човека, който върти бизнеса, е Радостин Бързанов, известен като Радо Слънцето. Той е бивш бодигард на Васил Илиев и след това на брат му Георги Илиев. Бързанов е съдружник с Афродита Боримирова, сестра на Христофорос Аманатидис-Таки. Друг съдружник в тази фирма е Веселин Стоименов. Според електронното издание "Бивол" Стоименов поема част от бизнеса на "ВАИ холдинг" след убийството на Георги Илиев в Слънчев бряг през 2005 г. Свързаната със Стоименов и регистрирана във Великобритания "Стоименов груп лимитид" е собственик на "Венис марина" - фирмата, която изливаше незаконно бетон в резерват "Ропотамо" и държеше услугата "разходка с лодка". "Стоименов груп лимитид" е собственик и на "Ер Ви инвестмънт" ЕООД, която пък си партнира с Христофорос Аманатидис–Таки в несебърската фирма "Интертур", показва Търговският регистър. Освен на плажа в Слънчев бряг, "Ирида-71" е концесионер и на плаж "Харманите" в Созопол. Концесионер на плажа "Слънчев бряг-централен" е "Вени-М" ЕООД. Фирмата е създадена през 2001 г. малко преди да бъде пусната концесионната процедура. По това време неин собственик е Венцислав Валентинов Маргаритов от село Върбина, община Мадан. В момента неин собственик е Венцислав Асенов Левов. Според публикация на в."Капитал" фирмата е свързана с бившата групировката СИК. Приходите на "Вени-М" възлизат на 1.5 млн. лв. за 2015 г., от когато е последният публикуван финансов отчет на дружеството. Разходите му възлизат на 1.3 млн. лв., като близо един милион от тях са за "амортизация" и обезценка на дълготрайни материални активи. Печалбата на компанията е 117 хил. лв.

Унищожени плажни дюни край Слънчев бряг предизвикаха проверка

http://www.mediapool.bg/unishtozheni-plazhni-dyuni-krai-slanchev-bryag-predizvikaha-proverka-news263502.html

Спешна проверка за състоянието на Южния и Централен плаж в Слънчев бряг, след медийни публикации за унищожаването на пясъчни дюни на крайморската ивица, разпоредиха министрите на околната среда и водите Нено Димов и на туризма Николина Ангелкова в петък. Ден по-рано очевидци съобщиха за влизането на багер на плажа на Слънчев бряг, който изравнил дюните. Иван Колев се разхождал по централния плаж в Слънчев бряг, когато видял багер върху дюните. „Просто си влезна и започна да изравнява. То се вижда колко е отрязано, почти метър и половина”, разказва той пред бТВ. Мъжът подава сигнал в община Несебър. Оттам му казали, че в близост до плажа строят бунгала. Никой от работниците наблизо обаче не е чул, нито е видял багера, а следите му били заличени от машината за заравняване на плажа. Веднага от Регионалната екоинспекция в Бургас за отишли на проверка и било установено, че са унищожени 150 кв. м пясъчни бели дюни. Те обаче не попадали в защитена зона, а от Министерството на туризма заявиха, че дъните не са били част и от концесионираната площ на плажа. Сега двете ведомства заедно ще трябва да търсят има ли нарушение при заравнянето на дюните на плажа и кой е виновникът да това.

ЕС става свидетел на упадъка на собствената си "мека сила"

http://www.mediapool.bg/es-stava-svidetel-na-upadaka-na-sobstvenata-si-meka-sila-news263501.html

Когато външните министри от ЕС се срещнаха неотдавна в един бароков дворец в Малта, първият дипломат на Финландия уместно отбеляза, че въпреки помпозността на обстановката, в която са се събрали, те са само "лекари и заварчици", опитващи се "да кърпят" нещата в света. Подобно униние относно глобалното влияние на Европа вече се среща повсеместно сред 28-те страни членки на ЕС, опитващи се да се справят с Брекзита, с безпрецедентната миграционна криза в задния си двор и с надигането на ентиевропейския популизъм, извеждащ на преден план националистически настроени лидери из целия регион. Докато предвождания от САЩ военен блок НАТО от край време носеше военното бреме в Европа, икономически мощният Европейски съюз можеше да разчита на "мека сила" за постигането на такива неотдавнашни дипломатически успехи, като иранското ядрено споразумение през 2015 г., разведряването с Куба и вдъхновяването на проевропейското въстание в Украйна. Но някои министри и дипломати обръщат внимание върху това, че не е по силите на ЕС да прекрати конфликта в Украйна или да помогне за решаването на кризата в Сирия, което свидетелства, че той вече издиша, оказвайки се безсилен да помогне на хванатите в тези конфликти, от което печели Русия. "Брекзит и миграционната криза наистина ни повлияха, - каза високопоставен дипломат от ЕС. - Не сме загубили изцяло меката си сила, но започваме да чувстваме, че моралният ни авторитет вече не е толкова силен, колкото беше." Като най-големият донор на помощи в света, ЕС се стреми да утвърждава върховенството на закона и демокрацията в чужбина. Така той успя да превърне бившите комунистически страни в добре развиващи се пазарни демокрации. Но след една среща през април полският външен министър Витолд Вашчиковски описа настроението сред колегите си като "песимистично и депресивно", позовавайки се на "многото кризи, обкръжаващи Европа - Сирия, Либия, Йемен". "Положението в Близкия изток, за съжаление, не е добро. Изводът е, че ЕС разполага с малко инструменти за въздействие върху проблемите, появяващи се там", добави той. Отиващият си френски външен министър Жан-Марк Еро, който безуспешно се опитваше да приложи мирното споразумение с Москва в Украйна, звучеше доста песимистично няколко седмици по-късно в Малта, когато (външните) министри се събраха да обсъждат растящия авторитаризъм в Турция. "Ние трябва да ускорим ход и да имаме увереност в силите се, за да играем роля в света", каза той във Валета, като добави, че дебатите, които се водят между министрите, са "твърде технически" и им липсва визия. Европейският съюз може да изтъква това, че е единен относно икономическите санкции срещу Русия заради анексирането на Крим от Москва през 2014 г. и заради подкрепата й за сепаратистите в Източна Украйна. Макар че липсва яснота накъде вървят американско-руските отношения след избирането на президента Доналд Тръмп, министрите се канят да продължат за пореден път действието на санкциите през юли, твърдят дипломати. Напредват и плановете на страните от ЕС за сътрудничество в отбраната. Но се чуват и гласове, че ЕС като блок няма достатъчно сили да реши конфликта в Източна Украйна, в който от април 2014 г. досега са загинали над 10 000 души, и след като правителствата в ЕС дадоха пълномощия на Франция и Германия да водят мирните преговори. "Засилен натиск върху Русия е възможен само чрез по-силен ангажимент на целия ЕС и на САЩ", отбеляза бившият генерален секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен. Посещението на външнополитическия шеф на ЕС Федерика Могерини в Москва през април също не успя да постигне някакъв пробив, каза Фредерик Веслау - анализатор на мозъчния тръст "Европейски съвет за външни отношения". От канцеларията на Могерини отказаха коментар, ала длъжностни лица от ЕС продължават да твърдят, че съюзът има важна роля в Украйна, съсредоточена върху обучение на силите за сигурност, финансова помощ, прилагането на споразумението за свободна търговия и силна подкрепа за Минските мирни споразумения. Могерини - бивша италианска външна министърка, спечели точки за това, че мобилизира "меката сила" на Европа, обикаляйки света, както правят американските държавни секретари. Но страните от ЕС не горят от желание да й дават повече реална политическа тежест, въпреки обещанията да го направят. Нова френско-германска надежда? Един служител от ЕС каза, че загубата на самоувереност напоследък донякъде се корени в споразумението с Анкара от миналата година, според което Турция се съгласи да приема обратно сирийски бежанци срещу солидни пари от ЕС. "Ние приехме споразумение, което негласно дава на Турция лостове за влияние върху нас", каза служителят, който е участвал в преговорите. Той добави,че ЕС се е оказал безсилен да спре масовите арести на дисиденти в Турция след проваления опит за преврат м.г. В други сфери, Унгария, Гърция и Кипър подронват декларации на ЕС, които изискват съгласие от правителствата на всички страни членки. "ЕС не успя да излезе със силна декларация относно милитаризацията на Южнокитайско море през юли, защото унгарците я блокираха", каза дипломат от ЕС. Има и фактори, които са извън контрола на Брюксел, включително руския реваншизъм, непредсказуемостта на Тръмп и Брекзитът. Лондон не изпрати нито военния, нито външния си министър на министерската среща на ЕС в Малта. Надеждата в Брюксел сега е, че след неудачите от миналата година, 2017-а дава по-солидна основа, върху която блокът може да активизира външната си политика, и по-специално чрез един европейски план за независими от САЩ действия в сферата на отбраната. Освен засилващите се признаци за икономическо оживление в еврозоната, което да намали натиска върху националните бюджети, една очаквана победа за твърдия проевропеец Еманюел Макрон в решителния втори тур на президентските избори във Франция ще се възприеме като добър знак. "Нещата малко по-малко тръгват в правилна посока", отбеляза френският външен министър Еро. По БТА

Временен управител на НОИ ще бъде Весела Караиванова-Начева

http://econ.bg/Новини/Временен-управител-на-НОИ-ще-бъде-Весела-Караиванова-Начева_l.a_i.742158_at.1.html

Във връзка с освобождаването на Бисер Петков като управител на НОИ и избора му за министър на труда и социалната политика, подуправителят Весела...

Учени откриха причината за неизлечимите нервни тикове

https://www.24chasa.bg/novini/article/6206579

Учени откриха причината за неизлечимите нервни тиковеГрупа американски учени идентифицираха гени, чиито мутации причиняват синдрома на Турет - наследствено заболяване на централната нервна система, което се характеризира с различни тикове, както и с крещенето на нецензурни думи, предаде БТА. Изследването беше публикувано на сайта на Калифорнийския университет.

Силна градушка спря движението по „Хемус” (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6206619

Силна градушка спря движението по „Хемус” (Видео)Силна градушка спря движението по магистрала „Хемус”, информира Нова телевизия.  Синоптиците предупреждават, че валежите над западните райони продължат. След обяд и вечерта срещу събота над Западна и Централна България ще има гръмотевични бури и временно усилване на вятъра. На места валежите ще са интензивни и значителни по количество,

Евростат: България е сред отличниците по чист въздух в ЕС

http://www.cross.bg/emisii-bulgariya-evrostat-1542135.html

/КРОСС/ На фона на новините за рекордно мръсния въздух, който дишат софианци, Евростат публикува изследване, което изглежда доста странно. Според данните на базираното в Люксембург статистическо бюро емисиите въглероден двуокис (CO2), изхвърляни в атмосферата в рамките на ЕС, са намалели с 0,4 процента през миналата година. Най-любопитното от изследването е, че най-големите спадове при въглеродните емисии се отчитат в Малта и в България. Рицарският остров отчита спад на изхвърления в атмосферата CO2 със 18,2%, а нашата страна е на второ място с намаление от 7 на сто. По този начин България и Обединеното кралство, в които също е отчетено значително намаление на вредните емисии, изхвърляни във въздуха. На противоположния полюс - сред страните с най-голям ръст на замърсяването с CO2, лидер е Финландия„ В северната държава емисиите на вредния газ са се увеличили с 8,5%. Притеснителни са и данните за Кипър (7%), Словения (5,8%) и Дания (5,7%). Въглеродните емисии се смятат за основният фактор, влияещ върху глобалното затопляне, тъй като формират 80 процента от парниковите газове в ЕС.    

Кои мазнини са полезни за здравето

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6206612

Кои мазнини са полезни за здраветоБез животински мазнини и „да” на растителните… Ще се изненадате, но в следващите редове ще разберете, че всички те са ни нужни! Приятелят холестерол Обичате мазничко и се притеснявате за високия си холестерол? Да започнем оттам, че трябва да му благодарите! Време е да развенчаем този мит. Високият холестерол не се получава от прекомерен прием на

Обезвредиха мина в морето, заседнала на 100 м от дискотека в Обзор

http://www.cross.bg/glaven-mina-obzor-1542145.html

/КРОСС/ Обезвредиха морска мина, заседнала на 100 м от плажна дискотека в Обзор, съобщиха от ВМС. Интересната находка е открита от водолаз на 2 май на южния плаж на град Обзор, община Несебър, Бургаска област. Мината е била на 100 метра от брега и на 2.5 метра дълбочина. На следващия ден към 09:00 ч. е изпратено специалното формирование. Това е станало след получен факс в 18:30 часа на 02 май 2017 г. от областния управител на Бургаска област, положителна резолюция на началника на отбраната ген. Андрей Боцев и заповед на командира на ВМС контраадмирал Митко Петев. То е за оказване на помощ при бедствия за разузнаване, обозначаване, извличане, транспортиране и унищожаване на открити невзривени боеприпаси от Пункт за базиране Варна. Ръководител на групата е капитан ІІІ ранг Боян Добрев и взривчик главен старшина Георги Георгиев. Медицинското осигуряване е на главен старшина Юри Пискулийски. Разузнаването е извършено от старши лейтенант Деян Стефанов, главен старшина Ангел Стоянов и матрос Андрей Мутафов. Мината е била с диаметър 0.80-0.85 м и наполовина заровена в дъното. На 03 май в 14.10 ч. мината е унищожена на място. Районът е бил отцепен и са спазени мерките на безопасност. В 14.30 ч. е направен водолазен оглед и останките от подривената мина са извлечени на брега.    

Работещите майки се чувстват самотни родители, въпреки партньора си

https://www.24chasa.bg/novini/article/6206478

Работещите майки се чувстват самотни родители, въпреки партньора сиМного работещи майки се чувстват самотни родители, въпреки че имат партньор до себе си, съобщава faz.net. Много майки, които искат да балансират между професията и децата, се чувстват стресирани, сочат резултати от проучаване на института Рейнголд. Данните от проучването са били събрани от проведени интервюта, както и от онлайн анкета.

Бенжамен Милпие ще дебютира като режисьор с екранизиция на „Кармен”

https://www.actualno.com/showbusiness/benjamen-milpie-shte-debutira-kato-rejisior-s-ekranizicija-na-karmen-news_609786.html

Френският хореограф Бенжамен Милпие ще направи дебюта си като филмов режисьор с музикална адаптация на „Кармен”, съобщи негов представител. Танцьорът Милпие, който е женен за актрисата Натали Портман, ще е и автор на хореографията във филма. Интерпретацията на класи

Румъния може да блокира преговорите за Брекзит

http://www.moreto.net/novini.php?n=350535

Румънският министър за европейски дела Ана Бирчал заплаши да блокира преговорите за Брекзит. Според нея, най-големите пречки пред Брекзит са правата на румънците на острова и уреждането на сметката с ЕС. Във Великобритания живеят 220 000 румънци, а Бирчал настоява те да получат пълни права като британските граждани.

Загубата на Слънчев бряг АД нараства повече от два пъти през първото тримесечие

http://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/zagubata-na-slynchev-briag-ad-narastva-poveche-ot-dva-pyti-prez-pyrvoto-trimesechie-238854/

Дружеството още не реализира приходи от инфраструктурни такси заради продължаващия конфликт със собствениците на туристически обекти в комплекса

Биографията на Меси излиза преди 30-ия му рожден ден

http://offnews.bg/news/n_1/n_654771.html

Близо месец преди аржентинският футболист да навърши 30 излиза най-изчерпателният анализ на пътя му към върха: „Месиграфика: Илюстрирана биография на гения Лионел Меси“ /“Книгомания“/ . Авторът Санджийв Шети е сред най-тачените спортни коментатори на Би Би Си и се е постарал да проследи развитието му от детските мачове по улиците на Росарио през израстването в Барселона до рекордите му в Шампионската лига и по световните първенства. Текстът е илюстриран с куп цветни фотографии и подробни таблици за скоростта му на терена, за точността на ударите, ефективността в борбата за топката и асистенциите. Шети се спира на годините, прекарани от Меси под ръководството на Пеп Гуардиола, споменава надвисналата сянка на сънародника му Марадона, както и съревнованието с Кристиано Роналдо. Не му спестява нищо: нито инжекциите, които си е правил като ученик заради недостига на хормона на растежа, нито странностите на характера, нито страстта по скъпите коли, нито проблемите с данъчните. Първата „заплата“ на Лео е … фунийка със сладолед по времето, когато бележи точки в кварталните мачове. Сегашната е 400 000 евро седмично. Но в него още има нещо от онова момче, твърди авторът на „Месиграфика…“. Най-малкото защото обожава татуировките и игрите на компютъра в луксозната си къща за около 5 милиона евро. Какъвто и да е в личния си живот обаче, на терена Лео няма равен. Дори Стоичков е готов да го признае: „Едно време бяха казали, че за да ме спре човек, му трябва пистолет. За да спреш Меси, ти трябва картечница“.

Сенатът на САЩ одобри бюджет за борба с влиянието на Кремъл

http://www.mediapool.bg/senatat-na-sasht-odobri-byudzhet-za-borba-s-vliyanieto-na-kremal-news263500.html

Сенатът на Конгреса на САЩ одобри закон за финансиране дейността на специалните служби, няколко раздела от който са посветени на Русия. Един от тях предвижда мерки за намаляване на влиянието на Москва върху вътрешнополитическите процеси в Съединените щати и пресичане дейността на руските специални служби в страната, съобщава руската секция на радио Дойче веле. В друг раздел се говори за създаване на специален междуведомствен комитет, чиято задача ще бъде противодействието на тайното влияние на Русия сред обществеността и правителствата на други държави. В раздела, посветен на подкрепата за страни в Европа, включително във постсъветското пространство, се говори за отделяне на не по-малко от 100 милиона долара за противодействие на руското влияние и агресия. Средствата ще се предоставят на организации на гражданското общество в тези страни за поддържане на правовата държава, демократичните институции и свободата на медиите. В документа става дума и за отделяне на средства за програма за подкрепа на демокрацията в самата Русия, включително на свободен интернет. Одобрено е финансирането на правителството до края на 2017-та Документът бе приет паралелно със законопроекта за финансиране на работата на федералното правителство до края на 2017 финансова година, изтичаща на 30 септември, гласуван със 79 гласа срещу 18, ден след гласуването му в Камарата на представителите, където той беше приет с 309 гласа срещу 118. Общият размер на бюджета за оставащия период до края на финансовата година възлиза на 1,2 трилиона долара. Очаква се президентът Доналд Тръмп да подпише закона в петък. Гласуването на законопроекта е първият сериозен законодателен успех на Тръмп, но е далеч от победата, на която той се надяваше, защото предвижда само минимални промени в равнището на разходите, отбелязва Ройтерс. В резултат на постигнатия компромис между републиканци и демократи се увеличи финансирането на Пентагона, което бе един от приоритетите на републиканците и на Тръмп. Предвидено е финансиране и на приоритетни въпроси за Демократическата партия като субсидиите за здравеопазването. Общите разходи за отбрана ще са 598,5 милиарда. Министерството на отбраната получава допълнително 15 милиарда долара за борба с тероризма. Отпускат се и 1,5 милиарда долара за опазване сигурността на границата, но не и средства за започване на строителни работи по стената с границата с Мексико, срещу което възразяват представителите на Демократическата партия, отбелязва Асошиейтед прес. Увеличават се парите за НАСА, за медицински изследвания, ФБР и други федерални правоналагащи агенции. Увеличава се и финансирането на Националния здравен институт, което демократите отчетоха като свой успех. Подкрепа за Украйна В новия бюджет са предвидени и 560 милиона долара в подкрепа на Украйна. 150 милиона от тях ще бъдат предоставени по линия на Пентагона за оказване на военна помощ на киев, включително за подготовка на украински военнослужещи, доставка на отбранително оръжие, логистична помощ, предоставяне на информация от американските на украинските военни и спецслужби. Още 410 милиона долара ще бъдат предоставени по линия на Държавния департамент. Документът предвижда забрана за доставка на преносни зенитни ракетни комплекси за Украйна, както и за предоставяне на каквато и да било военна или финансова помощ за батальона „Азов“, който американските власти смятат за неонацистки.

Датска компания за бира включи човешка урина в производствения процес

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/05/05/2966080_datska_kompaniia_za_bira_vkljuchi_choveshka_urina_v/?ref=rss


Датска пивоварна използва 50 хил. литра урина, събрана на най-големия музикален фестивал в Северна Европа, за да произвежда нова вид бира, насочена към по-смелите консуматори, съобщи "Ройтерс".

Бирата, която се казва "Писнер" (Pisner) - игра на думи, комбинираща Пилзнер и местния жаргон за урина, не съдържа човешки отпадъци. Тя се произвежда от малцов ечемик, наторяван с човешка урина, а не както е по традиция - с животински или изкуствен тор.

Гледайте на живо в Actualno.com: Слави пред парламента - ден II

https://www.actualno.com/society/gledajte-na-jivo-v-actualnocom-slavi-pred-parlamenta-den-ii-news_609784.html

Слави Трифонов излиза днес от 16:00 часа за втори път пред сградата на парламента, за да защити референдума за въвеждане на мажоритарна система в два тура с абсолютно мнозинство. Гледайте на живо протеста му ТУК и във Facebook страницата на Actualno.com. Вчера (04.05.2017 г.) шоуменът потвър

Южна Корея избира нов президент

http://www.cross.bg/izbori-partiya-ranno-1542134.html

/КРОСС/ Близо 1/5 от регистрираните избиратели в Южна Корея се възползваха от възможността за ранно гласуване в президентските избори, започнали в страната, съобщава ТАСС. Те гласуваха вчера и днес - няколко дни преди официалния изборен ден, когато ще се определи наследникът на отстранената чрез импийчмънт Пак Гън-хе. До 12 ч. местно време днес са гласували 6.56 млн. души, по данни на Националната избирателна комисия. Те са почти 17% от имащите право на глас. За първи път има ранно гласуване на президентски избори. За целта в страната бяха отворени около 3500 избирателни секции. В него могат да участват хора, които ще бъдат възпрепятствани да гласуват на 9 май. Дотогава всички пуснати бюлетини ще се пазят в запечатани сейфове, които ще бъдат отворени след края на гласуването в официалния изборен ден. Досега ранно гласуване имаше само на парламентарни и местни избори. 13 са кандидатите за президент. Други двама се отказаха от надпреварата. Според социолозите най-популярен е бившият лидер на либералната Демократическа партия "Тобуро" Мун Дже-ин. Той има 42.2% подкрепа. На второ място според проучванията е Ан Чхол-су от центристката Народна партия. Трети е консерваторът Хон Чжун-пхе от Корейската партия на свободата (бившата управляваща партия "Сенури"). Двамата регистрират подкрепа от по 18,6 процента от запитаните. Победителят встъпва в 5-годишния си мандат веднага, а не след обичайните 2 месеца, защото постът е свободен

Осъдиха списание за 50 000 евро след лъжа, че Шумахер вече ходи

http://offnews.bg/news/n_1/n_654775.html

Присъдиха на Михаел Шумахер 50 000 евро обезщетение от списание, които излъга, че легендата на Формула 1 вече може да ходи. Искът беше заведе от семейството на пилота, който изпадна в кома след инцидент на ски във Френските Алпи. "Бунте" публикува окуражаващата информация две години след трагедията. Семейството обаче  заведе иск с претенциите, че е нарушенf правото на частен живоj на иконата на моторните спортове. Тази сутрин съдът в Хамбург се изнесе в полза на Шумахер. Освен това "Бунте" ще плати 65 цента такса плюс 900 евро допълнителни разходи. Съдия Симоне Кафер беше ясна: "Съставът реши, че съобщението е невярно".  Миналата есен Рос Браун, един от доверените хора на Шумахер, заяви пред медиите, че има обнадеждаващи знаци за Михаел. Той обаче побърза да добави, че семейството иска да бъде оставено на спокойствие и няма да прави никакви уточнения относно моментното състояние на Шуми.

10 мистерии за чудесата на света, които не знаем

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6206607

10 мистерии за чудесата на света, които не знаемИма определени творения на изкуството и архитектурата, които са известни по цял свят. Но ако разгледаме историята им по-внимателно, ще открием, че някои от тях преливат от тайни. Апартаментътна последния етаж на Айфеловата кула Густав Айфел, мъжът, който проектирал най-известният френски паметник, построил и монтирал апартамент за него самия на

Обущарят милионер от Съединение: Продължавам да играя тото и да садя зеленчуци (снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6206596

Обущарят милионер от Съединение: Продължавам да играя тото и да садя зеленчуци (снимки)Щях да падна от стола от вълнение, когато и шестте ми числа излязоха. Надявах се да ударя голяма печалба през всичките 58 г., откакто играя тото, но никога не съм очаквал такава сума. Така 78-годишният Тодор Крантов от Съединение описа преживяването си на 30 април, когато научил, че печели 7 940 616 лева от 6/49 - най-големия джакпот в историята

Съдът в Турция отхвърли искането да пусне достъпа до "Уикипедия"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6206600

Съдът в Турция отхвърли искането да пусне достъпа до "Уикипедия"Турският съд в петък е отхвърлил обжалването на собствениците на интернет-енциклопедията „Уикипедия“ срещу блокирането на сайта ѝ на територията на страната, предаде Франс прес, цитирана от Фокус. Първи съд на Анкара отхвърли обжалването от миналата седмица от страна на „Уикимедия Фаундейшън“, която контролира „Уикипедия“.

Една четвърт от френските избиратели няма да гласуват на балотажа

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/05/05/2966110_edna_chetvurt_ot_frenskite_izbirateli_niama_da/?ref=rss


Всеки четвърти избирател ще се въздържи да пусне бюлетина на предстоящия втори тур във Франция, сочи проучване на агенция "Одокса" два дни преди вота. Много от решилите да не гласуват са леви избиратели, разочаровани, че кандидатите им не са стигнали до балотажа, пише агенция "Ройтерс".

Ако прогнозите, изготвени за телевизия "Франс енфо", се потвърдят, делът на въздържалите се ще е вторият най-висок на балотаж от 1969 г. насам. Тогава 31% от...

Започва XXXVIII Международен майски хоров конкурс във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=350532

Десет хора от Швеция, Италия, Полша, Чехия, Латвия, Украйна, Израел и България участват в XXXVIII Международен майски хоров конкурс „Проф. Георги Димитров“, който ще се проведе във Варна в периода от 11-ти до 14-ти май, научи Moreto.

Защо мъжете мислят, че са прави, когато не са

https://vesti.bg/lyubopitno/sveji/zashto-myzhete-misliat-che-sa-pravi-kogato-ne-sa-6068795

Откриха връзка между високите нива на тестостерон и склонността на мъжете да упорстват

Ангелкова разпореди проверка на дюните в Слънчев бряг

http://offnews.bg/news/n_1/n_654777.html

Министърът на туризма Николина Ангелкова и министърът на околната среда и водите Нено Димов възложиха да се направи проверка за състоянието на дюните на Южен и Централен плаж в Слънчев бряг, съобщи управляваното от нея ведомство. Според зрителския сигнал, съобщен вчера от bTV багери разрушават малкото останали дюни на плажа в Слънчев бряг. Регионалната инспекция по околна среда и водите-Бургас и Министерството на туризма са започнали спешна проверка по случая. Дюните обаче не попадат в концесионните договори, се казва в прессъобщението.

На празника си Езиковата раздаде награди на ученици от други училища

//dariknews.bg/regioni/razgrad/na-praznika-si-ezikovata-razdade-nagradi-na-uchenici-ot-drugi-uchilishta-2021755

Награждаване на ученици от други училища бе част от събитията, посветени на патронния празник на ПГПЧЕ“Екзарх Йосиф“-Разград днес.
Празничният ден за възпитаниците на елитното училище започна със строяване в училищния двор на всички ученици, внасяне на знамето на гимназията и поднасяне на ве

Засилени проверки започва КАТ за празниците

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/zasileni-proverki-zapochva-kat-za-praznicite-2021759

Засилени проверки започва КАТ в Пазарджишко в очакване на интензивен трафик за предстоящите почивни дни, съобщават от дирекцията на МВР. Целта е да се осигури безопасно пътуване, като засилен контрол е предвиден за тази вечер и за 8 май, когато се очаква най-много хора да пътуват и да се връщат сле

Три специализирани полицейски операции в Разградско следващата седмица

//dariknews.bg/regioni/razgrad/tri-specializirani-policejski-operacii-v-razgradsko-sledvashtata-sedmica-2021760

Три специализирани полицейски операции ще се проведат в Разградско през следващата седмица – съобщават от пресцентъра на ОДМВР-Разград.Те са част от ІV Глобална седмица на ООН за пътна безопасност, която е под мотото „Спаси живот! Намали скоростта!“. Целта е постигане на трайна промяна към по-ниски

Славчо Павлов дари интересни антики на музея в Дупница

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/slavcho-pavlov-dari-interesni-antiki-na-muzeia-v-dupnica-2021761

Общински музей Дупница получи ново дарение. То е направено от общинският съветник Славчо Павлов. Той е дарил предмети, принадлежали на дупнишката фамилия Файтонджиеви - шевна машина "KOHLER", радио "AEG", намерени в старата им къща на ул."Кирил и М

Мъж заплаши съсед, че ще му отреже главата заради паркиране, внесоха му обвинителен акт

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/myzh-zaplashi-sysed-che-shte-mu-otrezhe-glavata-zaradi-parkirane-vnesoha-mu-obvinitelen-akt-2021762

Районна прокуратура-Пловдив внесе в съда обвинителен акт спрямо 57-годишен мъж, затова че се заканил да убие друг, съобщиха от прокуратурата. Това заканване би могло да възбуди основателен страх за осъществяването му, което е престъпление по Наказателния кодекс.

Обвиняемият живеел в

За по-малко от час работа Народното събрание прие шест оставки на депутати

//dariknews.bg/novini/bylgariia/za-po-malko-ot-chas-rabota-narodnoto-sybranie-prie-shest-ostavki-na-deputati-2021740

За по-малко от час работа на Народното събрание депутатите приеха шест оставки на народните представители.
 
Парламентът прекрати правомощията на шестима народни представители от ГЕРБ. Става въпрос за прекратяване на правомощията на д

Предупреждават за интензивни валежи в 18 области на Гергьовден

//dariknews.bg/novini/bylgariia/preduprezhdavat-za-intenzivni-valezhi-v-18-oblasti-na-gergiovden-2021756

Силен дъжд, придружен с гръмотевици и градушки се изсипаха на много места в страната днес. Лошо време и дъжд ни очакват и в предстоящите празнични дни. Жълт код е обявен за 18 области в страната.

През тази нощ от запад на изток ще преминава студен атмосферен фронт. На много места ще

Задържаха мъж, блъснал пешеходец, докато бяга от полицията

https://www.actualno.com/crime/zadyrjaha-myj-blysnal-peshehodec-dokato-bjaga-ot-policijata-news_609781.html

Столични полицаи задържаха мъж, блъснал пешеходец, бягайки от полицейска проверка. Снощи, около 23.00 часа, на ул. „Княжевска”, полицейски екип подал сигнал за спиране за проверка на лек автомобил, но шофьорът продължил движението си. Последвал втори отказ за спиране от

Караниколов се зае с категоризацията на язовирите

http://www.mediapool.bg/karanikolov-se-zae-s-kategorizatsiyata-na-yazovirite-news263499.html

Интензивни проверки на всички язовири и съоръженията към тях с приоритетно внимание към онези от водоемите, които имат предписания за отразяване на нередности, нареди министърът на икономиката Емил Караниколов, което е инициирал и законови поправки за категоризацията на водоизточниците според височината на стената и обема им.. Ден след стъпването си в длъжност – в петък, Караниколов се е срещнал с ръководството на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН), на която са били набелязани мерки, свързани с надзора на язовирните стени и техните съоръжения, съобщиха от икономическото министерство. Обсъдени са били и предстоящи нормативни промени за въпросната категоризация на язовирите и да се персонализира отговорността да поддръжката и безопасната експлоатация на водоемите, които в момента имат различни собственици. Първите работни предложения за нормативни промени ще бъдат готови до края на месец май, допълниха от ведомството. Караниколов оценил като ползотворно установеното партньорство на ДАМТН с Националното сдружение на общините и със собствениците на язовири и съоръжения и се ангажира то да продължи и за напред. Приоритет в работата на министерството и на държавната агенция ще бъде осигуряване и гарантиране на безопасната експлоатация на язовирите чрез засилен контрол с цел недопускане на риск за живота и здравето на хората и стопанските субекти, пише още в събощението.

БДЖ пуска над 14 400 допълнителни места във влаковете за Гергьовден

http://offnews.bg/news/n_1/n_654776.html

„БДЖ – Пътнически превози” ЕООД ще увеличи с допълнителни вагони съставите на някои влакове, които пътуват по основните направления в страната. Увеличението на съставите на влаковете се прави с цел да бъде осигурено удобното придвижване на клиентите по време на почивните дни по повод Денят на храбростта (Гергьовден) – 6-и май, заявяват от компанията. До 9-и май включително, националният железопътен превозвач ще предостави над 14 400 допълнителни места във влаковете по най-натоварените маршрути в страната. Основните направления, по които влаковете ще се движат с допълнителни вагони са: София – Варна – София, София – Бургас – София, София – Пловдив – София, София – Горна Оряховица – София, София – Русе – София, София – Силистра, София – Лом – София, София – Видин – София, София – Благоевград – София, Варна – Пловдив – Варна, Силистра – Горна Оряховица, Горна Оряховица – Варна, Варна – Русе и др. „БДЖ – Пътнически превози” ЕООД напомня на своите клиенти, че при закупуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват от 10 % до 30 % намаление от редовната цена на билета в зависимост от различните търговски оферти на дружеството.

До 1500 лева на семейство отпуска Община Девня за ин витро процедури

http://www.barometar.net/88507/

До 1500 лева на календарна година отпуска Община Девня на бездетни двойки и съпрузи за различни ин витро изследвания и процедури. Днес сформираната със заповед на кмета Свилен Шитов общинска комисия одобри постъпило в края на март заявление за финансова помощ от двойка с репродуктивни проблеми, живееща на семейни начала. За бъдещите ин витро процедури […]

Весела Караиванова ще управлява временно осигурителния институт

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/05/05/2966101_vesela_karaivanova_shte_upravliava_vremenno/?ref=rss


Сегашният подуправител на Националния осигурителен институт (НОИ) Весела Караиванова ще го ръководи до избора на нов управител от Народното събрание, се вижда от сайта на НОИ.

Досегашният управител Бисер Петков вчера беше избран от Народното събрание за министър на труда и социалната политика. Това става три години преди изтичането на втория му четиригодишен мандат в НОИ.

За овакантения от него пост Народното събрание трябва да обяви нова процедура....

НС прекрати пълномощията на 6 депутати от ГЕРБ

http://www.cross.bg/izbiratelen-raiion-pulnomoshtiyata-1542133.html

/КРОСС/ Парламентът освободи Бисер Петков като управител на НОИ, тъй като той бе избран за министър на социалната политика. Дурхан Мустафа от ДПС е подал заявление , че не желае да бъде депутат, обяви председателят на парламента Димитър Главчев. През миналата седмица колегата му Камен Костадинов излезе от НС, за да му отстъпи място в законодателния орган. Шестима от ПГ на ГЕРБ са подали заявления за прекратяване на пълномощията си, а НС ги гласува. Това са Румяна Бъчварова от 25 МИР-София, Александър Манолев от Благоевградския избирателен район, Жечо Стайков от Втори бургаски избирателен район, Стоян Пасев от Трети варненски избирателен район, Недялко Славов от Смолянския избирателен район и Станислав Дечев от Хасковския избирателен район.  

Буфон вече има 100 изиграни мача в Шампионската лига (Видео)

https://www.24chasa.bg/sport/article/6206544

Буфон вече има 100 изиграни мача в Шампионската лига (Видео)В сряда вратарят на "Ювентус" Джанлуиджи Буфон записа мач номер 100 в "Шампионската лига" при победата на "Монако", съобщи "Спортал". За да отпразнуват юбилейния мач, от италианския гранд качиха видео в "Youtube" с избрани моменти от кариерата на Буфон. В сблъсъка с френския отбор Джиджи добави още запомнящи се спасявания.

Откриха тялото на бизнесмена в язовир край Гоце Делчев, завързал се за колата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6206585

Откриха тялото на бизнесмена в язовир край Гоце Делчев, завързал се за колатаТялото на бизнесмена Стоян К. е било намерено преди минути в язовира край Гоце Делчев. 58-годишният мъж изчезна вчера следобяд, а колата му бе открита във водоема края града. По непотвърдена информация трупът е бил в колата, като предварително мъжът се е завързал, за да е сигурен, че опитът му за самоубийство ще е успешен.

Омбудсманът предлага намаляване на таксите на частните съдебни изпълнители

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/ombudsmanyt-predlaga-namaliavane-na-taksite-na-chastnite-sydebni-izpylniteli-238858/

Длъжниците да могат да обжалват оценката на заложените имоти, записано е в проект за промяна в законодателството, внесен днес в НС

Чешкият премиер се отказа да подава оставка

https://vesti.bg/sviat/evropa/cheshkiiat-premier-se-otkaza-da-podava-ostavka-6068796

Бохуслав Соботка ще поиска президента да отстрани финансовия му министър, обвинен за укриване на данъци

Стартират масови проверки на язовирите в страната

http://offnews.bg/news/n_1/n_654772.html

Министърът на икономиката Емил Караниколов разпореди стартирането на интензивни проверки на язовирите в цялата страна. Днес той проведе среща с ръководството на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН), на която бяха набелязани мерки, свързани с надзора на язовирните стени и техните съоръжения. Особено внимание ще се обърне на язовири, за които вече са давани предписания. Обмислят се и законодателни промени, чрез които да се регламентират ясно и конкретно контролните правомощия на държавната агенция. Ще бъде направена и категоризация на язовирите в зависимост от обема и височината на стената.  Приоритет в работата на министерството и на държавната агенция ще бъде осигуряване и гарантиране на безопасната експлоатация на язовирите чрез засилен контрол с цел недопускане на риск за живота и здравето на хората, заявяват от ведомството на Караниколов.

Университет напазарува яхти за половин милион

http://clubz.bg/53571-universitet_napazaruva_qhti_za_polovin_milion

Яхти за половин милион лева купи за своите студенти Медицинският университет във Варна. Първото плаване на лодките се превърна в истински празник за любителите на ветроходството сред бъдещите медици, съобщава Нова тв.

Под звуците на емблематичния Военно-морски духов оркестър плавателните съдове бяха осветени от митрополит Йоан.

Клубът по ветроходство към Медицинския университет съществува от 2 години и досега възпитаниците му са участвали в регати с яхти под наем, пояснява телевизията.

Ветроходците от университета щели да ползват луксозната придобивка безплатно.

Днес е рожден ден на Карл Маркс!

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6206583

Днес е рожден ден на Карл Маркс!
Днес е рожден ден на Карл Маркс! Велик социален мислител. По този повод ще кажа, че комунизма е по-стар от него с около 2000 години. Доколкото зная пръв вижда злото на частната собственост Платон в "Държавата". Ще го нарека "платонов комунизъм". Следващите комунизми само ще ги изброявам като имам предвид - съпритежание, общностна солидарност,

6 месеца условно за мним доставчик, мамил старци с евтини дърва

https://www.24chasa.bg/novini/article/6206572

6 месеца условно за мним доставчик,
мамил старци с евтини дърваНаказание от шест месеца лишаване от свобода условно, с три години изпитателен срок ще изтърпи 33-годишен мъж, който измамил шестима с предложение за евтини дърва за огрев. Делото е разгледано по реда на съкратено съдебно следствие, при което подсъдимият се призна за виновен и прие за верни фактите изложени в обвинителния акт на Районна

В Асеновград погват собственици на сгради с рушащи се мазилки

https://www.actualno.com/asenovgrad/v-asenovgrad-pogvat-sobstvenici-na-sgradi-s-rushashti-se-mazilki-news_609763.html

Предупреждения ще бъдат отправяни към собствениците на рискови сгради в Асеновград, чиито конструкции представляват опаност за преминаващи пешеходци. Експертна комисия от Общината планира да направи огледи на различни обекти частна собственост. Ще се следи за видими пр

Фермери получиха близо 444 млн. лева "зелени" субсидии

http://www.mediapool.bg/fermeri-poluchiha-blizo-444-mln-leva-zeleni-subsidii-news263498.html

Държавен фонд "Земеделие” (ДФЗ) е изплатил на близо 55 хиляди земеделски стопани субсидии за 443 909 046 лева, защото са прилагали благоприятни за климата и околната среда селскостопански практики – т.нар. зелени директни плащания. Това съобщиха от ведомството в петък. Фермерите, които имат право на този вид плащане, трябва да спазват екопрактиките върху всички обработваеми от тях площи. Терените с трайни насаждения нямат приложими зелени изисквания. Тези кандидати получават субсидиите си за зелени дейности на база допустимите си площи по Схемата за единно плащане на площ, които се определят след административни и на място проверки, припомнят от ДФЗ. Фондът посочва,, че за 2016 г. е въведен "финансово дисциплиниращ" процент от 1.353905%, с който се намаляват всички плащания, надвишаващи 2 000 евро, които се отпускат на земеделските стопани. Удържаната сума е предназначена за създаден резерв за кризи в селскостопанския сектор. Механизмът на финансовата дисциплина или т.нар. намаление на директните плащания, които се отпускат на един земеделски производител, е въведен с цел годишният бюджет да е в съответствие с многогодишната финансова рамка (МФР). Изчисленията на изплатената финансова помощ са извършени по индикативната ставка, която е 124 лв/ха. След издаването на заповед за конкретен размер на индивидуалното подпомагане по схемата, ще бъде направено преизчисление и земеделските стопани ще получат доплащане.

Марешки ще си даде сам имунитета, не съжалява за шамара

http://www.moreto.net/novini.php?n=350526

Заместник-председателят на Народното събрание Веселин Марешки ще си даде имунитета, след като изложи фактите пред създадената временна комисия по искането на главния прокурор. "Още след първото заседание на комисията, ще си подам имунитета", каза Марешки.

Илон Мъск ще бори трафика с подземни тунели (видео)

http://www.cross.bg/musk-tyneli-ideyata-1542132.html

/КРОСС/ Отдавна сме наясно, че когато Илон Мъск мечтае го прави с размах. А предприемачът и милиардер определено има ресурсът да изпълни някои от идеите си, пише dnes.bg. Предприемача представи видео демонстриращо идеята за транспорт на конференцията TED във Ванкувър, разкривайки най-новия си проект "The Boring Company". "Няма реална граница за това колко нива тунели може да имате", каза Мъск. Мъск изненадващо разкри идеята си за новия проект, след като сподели в Twitter за неудовлетвореността си от трафика в Лос Анджелис, като се появиха и снимки на машините. Видеото, представено на конференцията, показва, как автомобил Tesla, разбира се, бива придвижван на платформа, наречена авто скейт с около 210 км/ч, през подземия, състоящи се от десетки подземни, единични тунели за превозни средства. Ще е необходимо доста време, преди да заработи технологията. The Boring Company вероятно ще бъде затруднена от безброй разрешителни и оценки за въздействието на технологията върху околната среда. Мъск също съобщи за желанието си да разработи нова земекопна машина, която би могла да копае тунели и да ги укрепва едновременно, което би било много по-ефективно от сегашните машини, които извършват отделно двете задачи. video:https://www.youtube.com/watch?v=u5V_VzRrSBI    

Хокинг: Ако не населим друга планета до 100 г., може да изчезнем

https://www.24chasa.bg/novini/article/6206570

Хокинг: Ако не населим друга планета до 100 г., може да изчезнемХората трябва да колонизират друга планета в следващите 100 години или ще се изправят пред заплахата от изчезване. Това предупреждава известният физик Стивън Хокинг. Думите са изречени в нов документален филм на BBC, носещ името "Стивън Хокинг": Експедиция Нова Земя”, който ще бъде пуснат на екран по-късно през тази година, информира profit.bg.

Румен Радев ще участва в честванията за 6 май

https://www.24chasa.bg/novini/article/6206558

Румен Радев ще участва в честванията за 6 майПрезидентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев ще участва утре в тържествената програма за отбелязване на Деня на храбростта и празник на Българската армия - 6 май, съобщиха от прессекретариата на президента. В 9.00 часа държавният глава ще участва в тържествения водосвет на бойните знамена и знамената-светини на

4 жени от Столипиново получиха свидетелства за шивачки

https://www.actualno.com/plovdiv/4-jeni-ot-stolipinovo-poluchiha-svidetelstva-za-shivachki-news_609778.html

Четири жени от Столипиново получиха днес свидетелства за професионално обучение като шивачки, предаде кореспондентът на БГНЕС в Пловдив. То им дава няколко реални възможности - да започнат работа в шивашко предприятие, да си купят машина и да си отворят собствено ателие и

БФБ-София е на път да приключи седмичната търговия на червено

http://econ.bg/Новини/БФБ-София-е-на-път-да-приключи-седмичната-търговия-на-червено_l.a_i.742156_at.1.html

Софийската фондова борса е на път да приключи първата седмица на май със загуби. Индексът на "сините чипове" на родния капиталов пазар SOFIX се...

Мартин Петров също в отбора на Бербатов за 14 юни

https://www.24chasa.bg/sport/article/6206578

Мартин Петров също в отбора на Бербатов за 14 юниСлед Стилиян Петров и Димитър Бербатов "третият кон в каляската" на националния отбор от последното класиране за голямо първенство - Мартин Петров, потвърди участие в благотворителния мач на 14 юни между "Юнайтед Старс" и отбора на звездите, воден от Луиш Фиго. Ето как обяви това самият Бербатов в профила си във фейсбук: "Той ми показа какво значи

Прикритата красота в иранския свят

https://www.24chasa.bg/novini/article/6206251

Прикритата красота в иранския святМного иранки се стремят да подражават на холивудски актриси - най-често зад затворени врати и скрити под фередже, разказва sueddeutsche.de. Шал, скриващ русата коса и дългъл плащ върху дрехите - по този начин се облича всяка една иранка, преди да напусне дома си. Идеалът за красота там е въпрос на балансиране между традиционното и модерното,

ЕК изрази пълна готовност за преговорите с Лондон

https://www.24chasa.bg/novini/article/6206568

ЕК изрази пълна готовност за преговорите
с ЛондонЕвропейската комисия изрази днес отново пълна готовност за предстоящите преговори с Лондон по въпроса с напускането на ЕС от Великобритания. Комисията иска да води преговорите професионално, сериозно, компетентно, без чувства, а на основата на данни. Напълно сме готови за това, заяви говорител на институцията, предава БТА.

В Перу 1 500 души носят имена на герои от "Междузвездни войни"

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6206567

В Перу 1 500 души носят имена на герои от "Междузвездни войни"В Перу 1 500 души носят имена на герои от "Междузвездни войни", като най-популярни са Хан и Лея, предаде Франс прес, цитирана от БТА. 533 перуанки гордо носят името на чаровната принцеса, превъплътена на екрана от американската актриса Кари Фишър. Данните бяха изнесени в Туитър от Националния регистър за идентификация и гражданското състояние на

Местните избори в Германия са тест за предизвикателството на левицата към Ангела Меркел

http://www.mediapool.bg/mestnite-izbori-v-germaniya-sa-test-za-predizvikatelstvoto-na-levitsata-kam-angela-merkel-news263497.html

Предстоящите избори в две германски провинции могат да покажат дали левоцентристките социалдемократи могат да придобият отново импулса, необходим да осуетят четвърти мандат на консервативния канцлер Ангела Меркел. Вотът в неделя в Шлезвиг-Холщайн и изборите на 14 май в най-населената провинция Северен Рейн-Вестфалия са последната проверка пред избирателните урни преди федералните избори през септември. Социалдемократите се изкачиха в националните анкети, след като през януари бившият председател на Европейския парламент Мартин Шулц бе номиниран за съперник на Меркел. Но на провинциалните избори в малката провинция Саар през март християндемократите на Меркел победиха с неочаквано голяма разлика социалдемократите, чийто рейтинг се срина. На национално равнище номинирането на Шулц помогна на социалдемократите почти да се изравнят с консервативния блок на Меркел, но последните проучвания показват, че те изостават с около осем пункта. Социалдемократите управляват от 2012 г. Шлезвиг-Холщайн - най-северната провинция на Германия. В региона с население от 2,8 млн. души ще се избира провинциален парламент в неделя - седмица преди гласуването в Северен Рейн-Вестфалия, обитавана от близо една четвърт от населението на Германия. Западната провинция Северен Рейн-Вестфалия е по традиция бастион на социалдемократите. Там е родното място на Шулц, макар че на 14 май неговото име няма да е на бюлетините. Със своите 17,9 млн. човека тази провинция има повече население от Холандия, Белгия и много други европейски държави и изборите в нея са винаги важна проверка за националната политика. "И в двата случая за социалдемократите ще бъде важно да получат резултат, който да им позволи да си кажат, че въпреки известното успокояване след прокламирането на Шулц, подемът е още налице и има достатъчна мобилизация да се пренесе този ефект върху националните избори", казва Геро Нойгебауер, политолог от Берлинския свободен университет. "Пикът свърши, защото привлекателността на новото си отиде", посочва той по адрес на "ефекта Шулц". Все пак въпреки че неговата партия изостава много зад консерваторите на Меркел, тя се представя по-добре в националните анкети, отколкото преди неговата номинация през януари. Дали социалдемократите ще съумеят да задържат властта в Шлезвиг-Холщайн - която е донякъде колебаеща се провинция - е отделен въпрос. Провинциалният министър-председател, социалдемократът Торстен Албиг, отстоява крехкото мнозинство на своята коалиция със Зелените и клонящата наляво Асоциация на избирателите в Южен Шлезвиг, която представлява датското малцинство в региона. Проучванията сочат оспорвана надпревара с християндемократите на Меркел. Зелените, които се представят силно в Шлезвиг-Холщайн благодарение на своето популярно местно ръководство, са слаби според националните анкети. Слаби са и в Северен Рейн-Вестфалия, където са младши партньор на социалдемократката премиер Ханелоре Крафт. Социологическите анкети сочат, че християндемократите наваксват голямото изоставане и че вероятно Крафт ще се нуждае от нов партньор. Консерваторите се опитват да представят провинциалното правителство като мекушаво по отношение на сигурността, като изтъкват инцидентите в навечерието на Нова година със сексуални посегателства в Кьолн през 2015 г. и поставят под въпрос действията на регионалните власти спрямо Анис Амри - тунизиецът с отказано право на убежище, който се вряза с камион в коледен базар в Берлин миналия декември и уби 12 човека. Меркел обвинява социалдемократа Ралф Йегер, който отговаря за сигурността в провинцията, за допуснати "сериозни слабости". Националистическата "Алтернатива за Германия" трупа актив от страховете за сигурността и витаещия гняв заради притока от мигранти праз 2015 г., за да вкара депутати в двата регионални парламента. Партията обаче напоследък пострада от нов взрив на вътрешни борби, готвейки се да спечели за пръв път мандати в Бундестага. Анкетите показват, че тя е малко над 5-процентовата подкрепа, необходима да влезе в Ландтага на Шлезвиг Холщайн. По БТА

СУ „Найден Геров“- шампиони в „Бързи и сръчни“ за II клас във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=350523

Учениците от СУ „Найден Геров“ станаха победители в комплексното класиране за II клас в състезанията „Бързи и сръчни“, научи Moreto.net. Децата събраха най-много точки от трите състезания, проведени през учебната 2016/2017 година в многофункционалната спортна зала на Първа езикова гимназия.

Румъния заплашва да блокира преговорите за Брекзит

http://www.cross.bg/brekzit-velikobritaniya-birchal-1542131.html

/КРОСС/ Румънският министър за европейски дела Ана Бирчал заплаши страната ѝ да блокира преговорите за Брекзит, докато Великобритания не се съгласи да гарантира правата на нейните граждани на Острова. Това стана пряко в ефир по радио Би Би Си 4. Ана Бирчал заяви в популярното предаване „Днес", че правата на румънците във Великобритания, както и уреждането на финансовата сметка с ЕС, са най-големите пречки пред Брекзит. Нейното предупреждение означава, че 220-те хиляди румънци, които легално пребивават във Великобритания, според статистиката, трябва да получат пълни права като британски граждани. За Румъния е много важно да защити правата и интересите на румънските граждани, които в момента са във Великобритания. Не става дума за една или две години. Ние говорим за живота на хората, за тяхното бъдеще, техните надежди и това трябва да бъде решено от самото начало. На реципрочен принцип, разбира се, каза Бирчал. Очаква се Румъния да има ключова роля в предстоящите преговори за Брекзит, още повече, че страната ще бъде председател на организацията в периода януари-юни 2019 година, когато се очаква Брекзит да бъде приключен.    

Първокласник е настанен в болница след побой от съученик в бургаско училище

http://www.mediapool.bg/parvoklasnik-e-nastanen-v-bolnitsa-sled-poboi-ot-sauchenik-v-burgasko-uchilishte-news263496.html

Първокласник е настанен в болница след побой от съученик в бургаското училище "Константин Преславски". Районна прокуратура се е самосезирала за случая, съобщи нейният говорител Христо Колев, цитиран от БТА. Инцидентът е станал в четвъртък. Детето се казва Данаил и се е оплакало, че го боли корем вкъщи след училище. После родителите забелязали, че му е избит зъб. След преглед от лекар ученикът е настанен в болницата в Бургас и е под наблюдение. Родителите са подали жалба в полицията за инцидента. Прокуратурата е разпоредила да се направи проверка, разпитват се свидетели, очевидци на случилото се. Служители от Второ районно управление в града работят по изясняване на инцидента.

Лавров: „Ислямска държава“ няма да се предаде, но ние ще я доразбием

https://www.24chasa.bg/novini/article/6206560

Лавров: „Ислямска държава“ няма да се предаде, но ние ще я доразбием

Руският външен министър Сергей Лавров обеща да „доразбие“ „Ислямска държава“, въпреки че терористите не искат да се предадат, предаде ТАСС, цитирана от Фокус. „Те действат в Близкия изток и в Северна Африка, но засега не искат да се предават, но ние задължително ще доразбием „Ислямска държава“ , заяви Лавров.

Издирват бизнесмен, колата му намерена в язовир

https://www.24chasa.bg/novini/article/6206553

Издирват бизнесмен, колата му намерена в язовир58-годишният бизнесмен от Гоце Делчев Стоян К. е изчезнал в четвъртък следобед и се издирва, съобщиха от полицията. Леката му кола е била открита в язовир край града днес преди обяд. Предполага се, че той е бил в нея и съзнателно се е хвърлил във водите, за да сложи край на живота си. Водолази и полицаи претърсват водоема.

ВСС отпуска 2.5 милиона лв. за нова съдебна палата в Пазарджик

https://www.24chasa.bg/region/article/6206545

ВСС отпуска 2.5 милиона лв. за нова съдебна  палата в ПазарджикПленумът на ВСС е одобрил отпускането на 2 560 000 лв. за изграждането на нова съдебна сграда в Пазарджик, съобщиха от администрацията на местния окръжен съд. В новата съдебна палата ще бъдат настанени административния съд, окръжната и районна прокуратури на Пазарджик. Сега административния съд се помещава на един етаж в държавна сграда,

Туск и Юнкер ще разговорят с Тръмп на 25 май в Брюксел

https://www.actualno.com/europe/tusk-i-unker-shte-razgovorjat-s-trymp-na-25-maj-v-bruksel-news_609772.html

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ще се срещнат за пръв път с президента на САЩ Доналд Тръмп на 25 май в Брюксел по време на срещата на високо равнище на НАТО, съобщиха от Съвета на ЕС. Веднага след избирането на Тръмп ръководството на ЕС го покани да посети Брюксел, по-специално за срещата на високо равнище на ЕС и САЩ. НАТО реши да проведе форума си в Брюксел, за да приеме Тръмп в централата на пакта.  

Осъденият лидер на румънските социалдемократи не може да стане премиер

http://www.mediapool.bg/osadeniyat-lider-na-rumanskite-sotsialdemokrati-ne-mozhe-da-stane-premier-news263495.html

Румънският конституционен съд отхвърли възможността осъденият за изборна измама лидер на социалдемократите Ливиу Драгня да получи право да стане премиер. Съдът отхвърли сезиране на омбудсмана във връзка със закон от 2001 г., който забранява на осъдени лица да бъдат част от правителството. Драгня има условна присъда за изборни злоупотреби и това му попречи да заеме министър-председателския пост след изборите през декември 2016 г. "Конституционният съд остави Ливиу Драгня пред вратата на правителството", коментира румънският вестник "Гъндул", цитиран от БТА. Магистратите отлагаха произнасянето си четири пъти и чрез отхвърлянето на сезирането на практика не се произнесоха по съдържанието на закона. Временната председателка на опозиционната Национално-либерална партия (НЛП) Ралука Туркан коментира, че забраната осъдени лица да бъдат част от правителството трябва да се отнася и до народните представители. Сенаторката от НЛП Алина Горгиу обяви, че ще внесе законопроект, който ще забранява на осъдени лица да стават народни представители и министри.

"Червената цигулка", изчезвала мистериозно за 200 години, идва в Пловдив

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/chervenata-cigulka-izchezvala-misteriozno-za-200-godini-idva-v-plovdiv-2021754

Виртуозната американска цигуларка Елизабет Питкерн ще изнесе концерт с легендарната „Червена цигулка“, създадена от Антонио Страдивари, съобщи в ефира на Дарик радио артистичният директор на Международния фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща“. Събитието е на 11 май в Балабановата къща в Ст

Калин Каменов с награда от Националния съвет на БЧК

//dariknews.bg/regioni/vraca/kalin-kamenov-s-nagrada-ot-nacionalniia-syvet-na-bchk-2021753

Кметът на Община Враца Калин Каменов бе награден с Почетна грамота от Националния съвет на Български червен кръст /БЧК/ за съществен принос за прилагане на иновативни подходи в социално-здравната сфера в общността. На проведено в София тържество, призът бе получен от зам.-кмета по хуманитарни дейно

Първа порция зам.-министри - Кирил Ананиев пак във финансите

http://clubz.bg/53570-pyrva_porciq_zam_ministri_kiril_ananiev_pak_vyv_finansite

Ако се чудите кой ще пише държавните бюджети и в кабинета "Борисов 3" - няма никаква изненада - Кирил Ананиев. До момента той бе служебен министър на финансите, а преди това от 1998 г. в няколко поредни правителства е зам.-финансов министър (още от кабинета на Иван Костов - б.р.). Неслучайно го наричат "човека бюджет".

С първата си заповед за назначение на заместник министри премиерът Бойко Борисов окомплектова екипа на финансист № 1 Владислав Горанов. Ананиев му беше заместник и в предишния мандат. Вторият заместник на Горанов отново е Маринела Петрова - тя бе на поста и в кабинета "Борисов 2" от средата на 2016 г. и си остана в екипа и след оставката на правителството.

Борисов назначи и първи зам.-министър на Красимир Вълчев в Министерството на образованието и науката - Таня Методиева-Михайлова. От 2004 г. тя работи в Националната професионална гимназия по прецизна техника и оптика „М. В. Ломоносов“, където последователно заема длъжностите учител, помощник-директор и директор. Завършила е „професионална педагогика“ в Техническия университет в София, от където придобива и квалификацията „машинен инженер – автоматизатор“, съобщават от пресцентъра на Министерския съвет. 

Токийската фондова борса приключи седмицата с ръст

http://econ.bg/Новини/Токийската-фондова-борса-приключи-седмицата-с-ръст-_l.a_i.742155_at.1.html

Азиатските пазари приключиха търговията в петък с понижения, съобщава CNBC. Изключение прави японската фондова борса. Бенчмаркът Nikkei 225 затвори...

Чаушеску, Дракула и Исус Христос се срещат в музей на румънския кич (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6206530

Чаушеску, Дракула и Исус Христос 
се срещат в музей на румънския кич (Видео)Бившият комунистически диктатор Николае Чаушеску, граф Дракула и Исус Христос се срещат в румънския музей на кича, който отваря днес врати в Букурещ, съобщава АФП, цитиран от БТА. Дракула представлява най-известната румънска марка, но също така и абсолютна величина за румънския кич, тъй като образът му се използва по много хаотичен и противоречив

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване