Марешки ще си даде сам имунитета, не съжалява за шамара

//dariknews.bg/novini/bylgariia/mareshki-shte-si-dade-sam-imuniteta-ne-syzhaliava-za-shamara-2021627

Заместник-председателят на Народното събрание Веселин Марешки ще си даде имунитета, след като изложи фактите пред създадената временна комисия по искането на главния прокурор. "Още след първото заседание на комисията, ще си подам имунитета", каза Марешки. По думите му нужни

Пентагонът призна, че е ударил джамия през март в Сирия

https://www.actualno.com/asia/pentagonyt-prizna-che-e-udaril-djamija-prez-mart-v-sirija-news_609674.html

Американските военни признаха, че през март са нанесли въздушен удар в Сирия срещу сграда, която е част от религиозен комплекс, съобщава Си Ен Ен, позовавайки се на източници от Пентагона. Ударът срещу джамията в покрайнините на село Ал-Джина бе нанесен на 16 март. При бомбар

Кола удари пешеходец в Княжево, шофьорът избяга, задържан е по-късно

https://www.24chasa.bg/novini/article/6205865

Кола удари пешеходец в Княжево, шофьорът избяга, задържан е по-късно
Пешеходец е бил ударен в района на училище в квартал "Княжево" в София, съобщи Би Ти Ви. Пострадалият е в тежко състояние по непотвърдена информация. Шофьорът е избягал от мястото на инцидента, но по-късно е бил заловен от полицаи заедно с друг човек, който се е возил в колата Задържаните са оказали съпротива.

Караниколов човек на Пеевски? А вие сигурни ли сте, че Нова тв не е на Бойко Борисов

http://offnews.bg/news/n_1/n_654716.html

С контравъпрос отговори Валери Симеонов на въпроса дали новият икономически министър Емил Караниколов е бил посочен лично от Делян Пеевски в интервюто му за Нова тв тази сутрин. Говори се, че тази телевизия е на Бойко Борисов, Вие можете ли да докажете, че не е, попита водещата Ани Цолова политикът, на което тя отговори с категорично: "Да, сигурна съм". Емил Караниколов официално е номинация на "Атака" - една от трите партии в "Обединени патриоти" (ВМРО, НФСБ и "Атака"). Въпреки това Симеонов, лидер на НФСБ и вицепремиер в кабинета "Борисов 3", обяви, че се е запознал с икономическия министър едва вчера. "Вчера се запознах с него, три партии сме", каза тази сутрин Симеонов и призова: "Нека да не демонизираме човека". "Аз ще отговарям за него, нека да го видим човека", допълни вицепремиерът и на всеки въпрос, свързващ Караниколов и Пеевски, отговаряше с контравъпрос за Нова тв и премиера Бойко Борисов. Кой е Емил Караниколов - вижте ТУК .

Рязък спад в цената на петрола

https://www.24chasa.bg/novini/article/6205826

Рязък спад в цената на петролаПетролът се обезцени с 5% за един ден и достигна най-ниските си нива от пет месеца, информира Нова телевизия. Суровият петрол от типа Брент се продаваше значително под психологическата граница от 50 долара за барел. Причините са натрупаните в последните години огромните запаси суров петрол, както и опасенията,

Цените на петрола паднаха до 47 долара за барел

http://www.mediapool.bg/tsenite-na-petrola-padnaha-do-47-dolara-za-barel-news263467.html

Цените на петрола продължават да падат, достигайки най-ниските нива за последните 5 месеца. Търгуваният в Лондон сорт Брент с доставка през юли поевтиня с около 7.5 на сто през последните два дни и достигна нива до 47.17 долара за барелв петък. Еквивалентните фючърси на американския лек суров петрол поевтиняха с 4.9% в четвъртъки дстигнаха до 44.22 долара за барел. Причината за рязкото поевтиняване на петрола са данните за свръхпредлагане на пазара, което изглежда ще продължи. Последният доклад на американското министерство на енергетиката показва, че добивът на петрол в САЩ е нараснал до 9.29 млн. барела на ден, достигайки най-високото си ниво от август 2015 г. насам. В същото време договореното на 30 ноември миналата година между Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и Русия намаление на добивите няма достатъчен ефект върху пазара и не върви по план. Според Емануел Ибе Качикуу министър на петрола на Нигерия, ОПЕК вероятно ще удължи срока за понижаване на добивите с 1.2 млн. барела с шест месеца на срещата в края на май. Саудитска Арабия е единствената от страните-членки на петролния картел, която спазва стриктно ангажимента си за ограничаване на производството на суровината, но едва ли ще продължава да поема още дълго сама цялата тежест на поддържането на цените на суровината, с ограничено предлагане на пазара. Русия също изпълни ангажимента си и намали нефтодобива с 300 000 барела на ден, спрямо достигнатите рекордни нива от октомври миналата година. Руският министър на енергетиката Александър Новак коментира в писмен доклад до президента Владимир Путин, че страната му е готова да продължи да свива производството на петрол, но дори това едва ли ще е достатъчно да задържи „черното злато” на нива над 50 долара за барел. Основният проблем в търсенето идва от най-големият консуматор на горива в света Китай, където въвеждането на екологични норми и мерки за енергийна ефективност сред населението намалява потреблението на петрол.

Първият китайски пътнически самолет полетя

http://clubz.bg/53550-pyrviqt_kitajski_pytnicheski_samolet_poletq

Първият изцяло произведен в Китай голям пътнически самолет полетя за първи път. C-919 е директен конкурент на "Еърбъс" и "Боинг".

Държавната китайска телевизия е показала излитането на самолета от летището в Шанхай, съобщи Би Би Си. Събитието е кулминация в плановете на Китай да влезе на глобалния авиационен пазар. Самолетът е произведен от държавната компания „Комак“. Планирането е започнало още през 2008 година.

На борда на C-919 за първия полет се качиха петима пилоти и инженери. Преди това телевизията е обявила, че полетът ще бъде на 3000 метра височина, което е с около 7000 метра по-ниско от редовните полети. Скоростта при първия полет е 300 км/ч.

C-919 e произведен като директен конкурент на "Боинг-737" и "Еърбъс-А320".

Прогнозите са глобалният авиационен пазар да достигне 2 трилиона долара през следващите 20 години.

Самолетът C-919 е с една пътека, два двигателя и 168 места. Ще може да изминава до 5555 км с едно зареждане. Според китайските медии цената ще е около 50 милиона долара, което е наполовина от цената на подобните "Боинг" и "Еърбъс".

Въпреки че е произведен в Китай, самолетът все още разчита и на компоненти от други държави. Двигателите например са произведени от френско-американската CFM International.

Вече има над 500 поръчки за новия C-919. Основният клиент се очаква да бъдат Източнокитайските авиолинии.

Европейската агенция за авиационна безопасност е започнала процедурата по сертифициране на C-919.

Преглед на печата - 5 май

http://www.moreto.net/novini.php?n=350477

Третото правителство на Бойко Борисов е водещата тема за петъчните вестници. "Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов стана премиер на България за трети път, след като Народното събрание одобри вчера кандидатурата му за поста. Така той подобри рекорда по "дълголетие" начело на властта в най-новата ни история.

Русия прави свой аналог на програмата "Зелена карта"

https://www.actualno.com/asia/rusija-pravi-svoj-analog-na-programata-zelena-karta-news_609658.html

В Русия може в скоро време да се появи аналог на американската програма "Зелена карта". Министерството на връзките и масовите комуникации на Русия предлага това да стане през 2019 г. като част от програмата "Цифрова икономика", пише в. "Известия". Идеята е така да се привлекат в

Българските гимнастички се насочват с големи надежди към Световната купа в София

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/05/05/2965753_bulgarskite_gimnastichki_se_nasochvat_s_golemi_nadejdi/?ref=rss


Българските гимнастички се надяват да продължат силното си представяне и пред родна публика. Днес в "Арена Армеец София" започва Световната купа, като това е първото голямо състезание за новия ансамбъл пред българска публика.

В индивидуалната надпревара ще се впуснат Невяна Владинова и Катрин Тасева. Квалификациите започват в 12.00 часа, а в 16.45 часа е официалното откриване.

"Гледаме да не мислим за медалите. Мислим просто да се...

Американски миграционен проект на руска територия?

http://pogled.info/svetoven/amerikanski-migratsionen-proekt-na-ruska-teritoriya.85464

/Поглед.инфо/ Държавният департамент обяви странен миграционен проект: приемът на мигранти и бежанци от страните на Централна Азия и Европа, които се насочват към САЩ, да се разглежда в Москва. Въпросът опира не само да легитимността на такъв проект, отнасящ се до територията на Русия, но и до наличието на "подводни камъни" в цялия този замисъл.

Кой в Столична община допусна 7 месеца медицинските кабинети в училищата да са без лекарства?

http://pogled.info/bulgarski/koi-v-stolichna-obshtina-dopusna-7-mesetsa-meditsinskite-kabineti-v-uchilishtata-da-sa-bez-lekarstva.85465

/Поглед.инфо/ Защо от началото на настоящата учебна година Столична община не осигурява лекарства и консумативи за медицинските кабинети в училищата и кои длъжностни лица носят отговорност? Това са два от въпросите, поставени в официално питане от общинските съветници от групата на БСП Калоян Паргов и Милка Христова до кмета на София Йорданка Фандъкова.

Днес излизат резултатите от местния вот във Великобритания

https://www.24chasa.bg/novini/article/6205852

Днес излизат резултатите от местния вот във ВеликобританияВ петък се очаква да излязат окончателните резултати от местните избори във Великобритания, които според мнозина са ключов индикатор за шансовете на министър-председателя Тереза Мей да се пребори за победа на предстоящия предсрочен парламентарен вот, доминиран от темата за Брекзит, предава Франс прес, цитирана от Фокус.

Музиката дава ...

http://www.cross.bg/myzikata-dava-1542068.html

/КРОСС/ "Музиката дава душа на вселената, криле на ума, полет на въображението и живот на всичко." Платон  

Зодията издава какъв тип съпруга си

https://www.actualno.com/curious/zodijata-izdava-kakyv-tip-sypruga-si-news_609616.html

Ето каква жена сте според зодиакалния ви знак. Овен Ти си жена, която непрекъснато върши нещо – имаш кариера, ходиш на тренировки и обикновено ти си човекът, който прави плановете във връзката, независимо дали става дума за ваканция или посещение при счетоводителя. Не за

Преди 10 години: Азиатци ще ни сглобяват колата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6205389

Преди 10 години: Азиатци ще ни сглобяват колатаПървата българска кола - “Юнивърс”, може да бъде произвеждана от китайци или корейци. Това пише “24 часа” два дни преди официалното представяне на автомобила, което е в Сливен преди 10 г. На Гергьовден ще бъдат показани прототип на колата и тунинг версия, а в края на май ще е готово и комбито. Така трите версии,

Радарите за превишена скорост днес - 5 май, във Варна и областта

http://www.moreto.net/novini.php?n=350459

Служители на КАТ ще следят днес - 5 май и в нощта срещу 6 май, за превишена скорост във Варна и областта, научи Moreto.net. 07:50ч.-08:50ч. - Бизнес парк, бензиностанция "Петрол"-посока Варна 08:10ч.-08:50ч. - Южен пътен възел-вход 13:30ч.

След празниците: КАТ дебне за скорост край училища и между селата

http://clubz.bg/53549-sled_praznicite_kat_debne_za_skorost_kraj_uchilishta_i_mejdu_selata

Освен обичайната активност по празниците Пътна полиция ще продължи с три специализирани операции точно след края им - от 8 до 14 май. От КАТ се включват в Глобалната седмица на ООН за пътна безопасност под мотото „Спаси живот! Намали скоростта!", съобщават от МВР.

По време на IV глобална седмица на ООН акцентът ще е върху шофирането с по-ниска скорост в населените места.

Отдел „Пътна полиция" при ГД „Национална полиция" се присъединява чрез свои инициативи към световната идея. За ограничаване на шофирането с „пълна газ" са планирани специализирани операции.

При първата е предвидено автопатрули да следят за скоростта в районите на учебните заведения в пикови часове, преди започване и при приключване на учебните занятия.

В рамките на следващата акция екипи на Пътна полиция ще бъдат разположени в участъци с концентрация на пътнотранспортни произшествия.

При третата акцент ще бъдат малките населени места, където скоростта ще се контролира от оборудвани с технически средства патрулни автомобили.

И за трите операции ще бъдат използвани всички налични мобилни и стационарни камери. Освен специализираните акции служители на Пътна полиция ще проведат и превантивни беседи със средношколци, допълват още от вътрешното министерство.

Желаещите да се присъединят към ІV Глобална седмица на ООН за пътна безопасност могат да се регистрират на адрес https://www.unroadsafetyweek.org/en/home, където да публикуват планирани инициативи и дейности, както и резултатите от тях.

Марешки: Един шамар не е бой. Няма да ме сготвят на тъмно

http://clubz.bg/53548-mareshki_edin_shamar_ne_e_boj_nqma_da_me_sgotvqt_na_tymno

Специална временна комисия от 10-има депутати ще преценява дали да снеме имунитета на лидера на "Воля" Веселин Марешки. Свалянето на депутатската му защита срещу разследвания бе поискано от главния прокурор Сотир Цацаров. Бизнесменът политик обаче преди дни обяви, че сам няма да се откаже, защото разследването срещу него за изнудване било скалъпено. И сам поиска с темата да се занимае парламентарна комисия.

Създаването на парламентарния орган бе подкрепено единодушно от всички 184 депутати, присъстващи в залата. Комисията ще се състои от 10 души - по двама от всяка от петте парламентарни групи.
За председател бе избран Християн Митев от „Обединени патриоти“, а за членове - Димитър Петров и Христо Гаджев от ГЕРБ, Пенчо Милков и Филип Попов от ПГ на „БСП за България“, Александър Сиди от „Обединени патриоти“, Хайри Садъков и Танер Али от ДПС, Симеон Найденов и Антон Дончев от "Воля". 

Малко след гласуването обаче лидерът на "Воля" декларира, че след първото заседание на комисията ще се откаже сам от имунитета:

"Идеята на тази комисия не е по една минута в различни медии да ми се дава време, а за 1-2-3 часа. Още първия ден, когато се съберете, ще изнесем всички данни и вече да не ми се задава въпросът за побой, сам ще си дам имунитета".

Марешки добави:

"Един шамар няма как да е побой и аз съм единственият човек в България, който е арестуван за шамар", обяви лидерът на "Воля" в кулоарите на парламента.

Според политика бизнесмен имало спечелено дело с окончателно решение, че арестът му е незаконен, което никой не знаел.

Марешки отрече да е участвал в парламентарните избори, за да се сдобие с имунитет. Но нямало да позволи да го "сготвят натъмно". 

"Не съжалявам за този шамар, защото ако някой обижда майката на някого, това е най-нормалното нещо. Ако в момента дойде и ми каже същите неща, ще получи още един шамар. Естествено, че ще гласуваме "за" свалянето на имунитета ми. Слава Богу, съм заможен човек и имам възможност да си платя на адвокати да ме защитават", каза още Марешки.

Комисия ще сваля имунитета на Веселин Марешки

http://clubz.bg/53548-komisiq_shte_svalq_imuniteta_na_veselin_mareshki

Специална временна комисия от 10-има депутати ще преценява дали да снеме имунитета на лидера на "Воля" Веселин Марешки. Свалянето на депутатската му защита срещу разследвания бе поискано от главния прокурор Сотир Цацаров. Бизнесменът политик обаче обяви, че сам няма да се откаже, защото разследването срещу него за изнудване било скалъпено. И сам поиска с темата да се занимае парламентарна комисия.

Създаването на парламентарния орган бе подкрепено единодушно от всички 184 депутати, присъстващи в залата. Комисията ще се състои от 10 души - по двама от всяка от петте парламентарни групи.
За председател бе избран Християн Митев от „Обединени патриоти“, а за членове - Димитър Петров и Христо Гаджев от ГЕРБ, Пенчо Милков и Филип Попов от ПГ на „БСП за България“, Александър Сиди от „Обединени патриоти“, Хайри Садъков и Танер Али от ДПС, Симеон Найденов и Антон Дончев от "Воля". 

Съпартиецът на Марешки Симеон Найденов настоя бъдещата комисия да изиска дело от 2015 г. и на база на документите от него депутатите да решат трябва ли да свалят имунитета на лидера на "Воля". Според Найденов е необходимо и "оповестяване на това разследване, да се даде публичност пред целия народ за обстоятелствата по обвиненията срещу Марешки“.

Тилърсън: Страните от Азия трябва да спрат финансирането си за Северна Корея

https://www.24chasa.bg/novini/article/6205822

Тилърсън: Страните от Азия трябва да спрат финансирането си за Северна КореяДържавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън призова външните министри на страните от АСЕАН да направят повече, за да помогнат да се пресече финансирането на севернокорейската ядрена и ракетна програма и да сведат до минимум дипломатическите си отношения с Пхенян, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. На първата си среща с всичките 10 членки на

Пентагонът призна, че е избил 42-ма цивилни в Сирия

https://vesti.bg/sviat/pentagonyt-prizna-che-e-izbil-42-ma-civilni-v-siriia-6068768

Ударът срещу джамията в покрайнините на село Ал-Джина край Алепо бе извърпен на 16 март

Все повече български плажове биват отличени за качество

https://www.actualno.com/society/vse-poveche-bylgarski-plajove-bivat-otlicheni-za-kachestvo-news_609670.html

Десетки български плажове са отличени за тази година заради отлично качество. Плажовете, които получават световния сертификат "Син флаг", са „Оазис“, „Дюни“, „Созопол-Харманите”, „Поморие-Изток”, „Слънчев бряг-юг“, „Свети Влас-централен“, &bd

Мащабен национален бизнес форум ще се проведе на 18 май в Добрич

//dariknews.bg/regioni/dobrich/mashtaben-nacionalen-biznes-forum-shte-se-provede-na-18-maj-v-dobrich-2021610

Национален бизнес форум „Силни региони за силна икономика” ще се проведе в Добрич на 18 май. Организатори са Списание „Бизнес Клуб“ и Община Добрич, с партньори водещи бизнес организации: БТПП, АИКБ, БСК, ИПИ, ОБК, НСМСБ, ИАНМСП и др. Целта на провеждането на форума е да засили вза

Честит рожден ден, Галя Калчева!

//dariknews.bg/regioni/burgas/chestit-rozhden-den-galia-kalcheva-2021609

Балетната прима Галина Калчева посрещна рождения си ден на сцената на бургаската опера, на премиерата на балета „Спящата красавица”. След края на представлението конферансието обяви пред публиката, че тя танцува на личния си празник и й поднесе цветя и поздравления.

Пожеланията бяха

Значително увеличение на броя на шофьорите, които употребяват наркотици в Кюстендил

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/znachitelno-uvelichenie-na-broia-na-shofiorite-koito-upotrebiavat-narkotici-v-kiustendil-2021611

Значително увеличение на броя на шофьорите, които употребяват наркотици и управляват автомобил се констатира при отчитане на дейността на Окръжна прокуратура – Кюстендил за периода 24.04 – 30.04.2017г. Само за седмица РП-Кюстендил е внесла в съда две досъдебни производства, водени по чл. 343б, ал.3

Стоян Пасев се връща като областен управител на Варна

//dariknews.bg/regioni/varna/stoian-pasev-se-vryshta-kato-oblasten-upravitel-na-varna-2021612

Парламентът прекрати правомощията на шестима народни представители. Един от тях е Стоян Пасев, който отново ще бъде областен управител на Варна, съобщава "24 часа".

На 8 февруари той бе отстранен от този пост от служебното правителство на Огнян Герджиков. Впоследствие бе избран за де

Полицейски служебни кучета демонстрираха умения

//dariknews.bg/regioni/sliven/policejski-sluzhebni-kucheta-demonstriraha-umeniia-2021614

Занятие в Питомника за обучение на служебни кучета при ОДМВР – Ямбол проведе Детско полицейско управление при  ОУ „Л.Каравелов”.

  Младши полицейски инспектори Иван Иванов и Георги Михайлов представиха пред петокласниците различни пособия, ползвани з

Времето днес: Дъжд с гръмотевици и градушки

http://offnews.bg/news/n_1/n_654715.html

Валежите над западната част в страната ще продължат, а следобяд и вечерта срещу събота над Западна и Централна България се очакват и гръмотевични бури. На места валежите ще са интензивни и значителни по количество, възможни са и градушки. Ще духа слаб югоизточен вятър, който привечер и през нощта срещу събота постепенно ще се ориентира от северозапад. Максималните температури ще са предимно между 19° и 24°. Над Черноморието ще има променлива облачност. Ще духа слаб югоизточен вятър. Максималните температури на въздуха: 16°-18°. Температурата на морската вода е 13-15°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала. И над планините се ще развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни, на места интензивни валежи, придружени с гръмотевици. Ще духа умерен югозападен вятър, който привечер ще се ориентира от запад и ще се усили. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 17°, на 2000 метра – около 8°.

Управляващите в Румъния пак опита амнистия на корумпираните политици

https://www.actualno.com/balkani/upravljavashtite-v-rumynija-pak-opita-amnistija-na-korumpiranite-politici-news_609657.html

Властта в Румъния направи втори опит за амнистия на осъдените за корупция - този път чрез правната комисия в горната камара на парламента, съобщиха местните медии. Стана ясно, че в сряда вечерта правната комисия в Сената с пет на три гласа е одобрила законодателна поправка,

На 5 май ...

http://www.cross.bg/stava-bulgariya-purviyat-1542067.html

/КРОСС/ 1260 г. - Хубилай става хан на Монголската империя.1835 г. - В Белгия, между Брюксел и Мехелен, е открита първата европейска железопътна линия.1873 г. - Дания и Швеция сключват Скандинавски паричен съюз.1876 г. - При потушаването на Априлското въстание е извършено Баташкото клане.1876 г. - Издаден е първи брой на вестник „Нова България"1891 г. - Концертната зала Карнеги Хол в Ню Йорк, построена от филантропа Андрю Карнеги, официално е открита с концерт, дирижиран от руския композитор Пьотър Чайковски.1893 г. - Срив на Нюйоркската фондова борса дава началото на икономическа рецесия в САЩ.1921 г. - Коко Шанел представя легендарния парфюм Chanel No. 5.1925 г. - Със закон в България са създадени първите държавни трудови борси и са предвидени временни компенсации при безработица.1930 г. - Ейми Джонсън е първата жена, която започва полет със самолет от Англия до Австралия сама.1935 г. - Италия напада Етиопия, завладява столицата Адис Абеба и разширява колонията си в Източна Африка.1945 г. - Втората световна война: Американските войски освобождават концентрационния лагер Матхаузен в Австрия.1945 г. - Йемен става държава членка на Арабската лига.1948 г. - Създаден е ПФК ЦСКА (София).1949 г. - В Лондон е създаден Съветът на Европа и датата се чества неофициално като Ден на Европа.1955 г. - Западна Германия става независима държава, след като Съюзническата мисия се саморазпуска.1961 г

Да затворят двете кръчми, продали алкохол на деца

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6205351

Да затворят двете кръчми, продали алкохол на децаКръчмарска алчност или просто дива безотговорност е да се сервира алкохол на деца. Последният случай от Варна, при който 14-годишни ученици си организирали алкохолен маратон, завършил с кома на пиячите, показва, че няма здрав контрол, а в същото време младежите се веселят с бутилка в ръка. Забраната да се продава и сервира алкохол на непълнолетни

По 12 часа без вода на три места в София, на още 6 на сухо за по-кратко

http://offnews.bg/news/n_1/n_654647.html

"Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в части на столицата днес , съобщиха от дружеството.  Дванайсет часа на сухо - от 9 до 21 часа, ще бъдат живеещите по ул. „Димитър Доспевски“ от ул. „Чудна градина“ до ул. „Андрей Сахаров“, бул. „Александър Малинов“ №16 и №18 в Младост 1.  Водата ще бъде спряна от 9:30 до 18:00 ч. по ул. „Поп Богомил“ от ул. „Георги Сава Раковски“ до ул. „Будапеща“, по ул. „Будапеща“ от ул. „Св. Св. Кирил и Методий“ до бул. „Сливница“ в Център. Изместване на пожарен хидрант на ул. „Славия“ в едноименния квартал налага спиране на водоподаването от 9:00 до 19:00 ч. на ул. „Славия“ от ул. „Хайдушко изворче“ до бул. „Цар Борис III“(западен локал). Във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. 40 в кв. „Враждебна“ се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 17:00 ч. на бул. „Ботевградско шосе“, ул. 8, ул. 5, ул. 30, ул. 49. Заради подмяна на пожарен хидрант на ул. „Цар Иван Александър“ в жк „Света троица“ се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 18:00 ч. на тази улица от ул. „Хайдут Сидер“ до ул. „Гьорче Петров“, на ул. „Преображенско въстание“ от ул. „Цар Симеон“ до ул. „Цар Иван Александър“. Без вода в "Лозенец" ще бъдат от 10:00 до 18:00 ч. на ул. „Арх. Йордан Миланов“ от ул. „Вишнева“ до ул. „Кръстю Сарафов“.  Във връзка с подмяна на уличен водопровод на ул. „Арбанаси“ в кв. „Карпузица“ се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 ч. по ул. „Евлия Челеби“ от ул. „Лазарополе“ до ул. „Дамяница“, по ул. „Кореняците“ от ул. „Арбанаси“ до ул. „Лазарополе“, по ул. „Лазарополе“ от ул. „Кореняците“ до пл. „Евлия Челеби“, ул. „Всеволод Гаршин“ от №4 до №20, по ул. „Арбанаси“ от ул. „Войводина могила“ до ул. „Евлия челеби“. Във вилна зона „Киноцентъра“ се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 ч. на ул. „Проф. Тончо Жечев“, ул. „Сичан Николов“, по ул. „Иван Богданов“ от ул. „Стилян Чилингиров“ до ул. „Проф. Тончо Жечев“, по ул. „Нарцис“ от ул. „Екатерина Божилова“ до ул. „Стилян Чилингиров“.  Няма да имат вода от 9 до 19 часа и в бл. 148- висока зона, ул. „Професор Иван Шишманов“ №9 в жк „Хаджи Димитър“. 

Най-важното от Варна във вчерашния 4 май

http://www.moreto.net/novini.php?n=350472

Готвят втори сондаж за нефт и газ на 135 километра от Варна Инвестиционно предложение за втори проучвателен сондаж в Блок 1-21 "Хан Аспарух" за нефт и природен газ са внесли в Община Варна от българския клон на френската компания "Total", научи Moreto.

АПИ с ново ръководство

https://www.24chasa.bg/novini/article/6205838

АПИ с ново ръководствоДнес трябва да бъде сменено ръководството на Агенция „Пътна инфраструктура”, информира Нова телевизия.  Очаква се да станат ясни имената на новите шефове на АПИ, а заявката за промени даде новият министър на регионалното развитие още при приемането на властта. Николай Нанков уточни, че досега не е обсъждан вариант начело на пътната агенция да се

Dedefensa.org, Белгия: За антирусизма

http://pogled.info/svetoven/Dedefensa-org-belgiya-za-antirusizma.85463

/Поглед.инфо/ Наблюдаваният днес разрушителен и напълно безмислен антирусизъм е патология. Западът е болен, неговият антирусизъм няма никакво отношение към политическата, стратегическата или всякаква друга ситуация, която би обяснила конфронтацията, антагонизмът или противопоставянето на Русия. Антирусизмът е безсмислен, дори и за съществуването на Русия.

Проф. Асен Балтов: Има намаление на заплатите за март в "Пирогов" с 8%

https://www.24chasa.bg/novini/article/6205843

Проф. Асен Балтов: Има намаление на заплатите за март в "Пирогов" с 8%Има намаление на заплатите за март с 8%. Болницата не е в добро финансово състояние. Трудно е да се дадат допълнителни финансови стимули, каза в сутрешния блок на БНТ проф. Асен Балтов, шеф на "Пирогов". Колективният трудов договор е подписан още от старото ръководство. Издадена е заповед, която регламентира допълнителните стимули.

Ирина и Миро черпят за имен ден

http://offnews.bg/news/n_1/n_654620.html

Православните християни почитат днес паметта на Св. мъченица Ирина.  Заедно със съименниците й днес празнуват и Ирена, Ириней, Мира, Мирослав и Мирослава.  Името е от гръцки произход и означава "мир".  Ирина имала много богати родители, които били езичници. Един от наетите за нея възпитатели обаче бил таен християнин. Според преданието Ирина навлизала все по-дълбоко в християнството и поискала да посвети живота си на Бога, затова отказала да се омъжи. света Ирина отказала на своите родители да встъпи в брак. Нейният баща Ликиний заповядал да вържат дъщеря му и да я хвърлят сред буйни коне, за да бъде стъпкана. Животните обаче наранили бащата, който, след като бил излекуван, повярвал в Христа.   След това света Ирина започнала смело да проповядва за Христа сред жителите на Македония, заради което много пъти била унижавана и измъчвана. Когато Господ известил Св. Ирина за деня на нейната смърт, тя се отдалечила в една пещера край град Ефес, чийто вход, по нейна молба, бил затрупан с камъни. Така пещерата станала нейна гробница. Света Ирина починала в началото на II в. 

Агне по гергьовски на фурна

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6205429

Агне по гергьовски на фурнаВашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Тръмп: Няма напрежение между мен и австралийския премиер

https://www.24chasa.bg/novini/article/6205820

Тръмп: Няма напрежение между мен и австралийския премиерПрезидентът на САЩ Доналд Тръмп каза, че двамата с премиера на Австралия Малкълм Търнбул много добре се разбират, че всички проблеми са решени и то отдавна, предаде ДПА, цитирана от БТА. Тръмп заяви това в отговор на журналистически въпрос по повод твърденията, че първият им официален разговор през февруари е минал зле.

Lacuna Coil отложиха софийския си концерт

http://clubz.bg/53547-lacuna_coil_otlojiha_sofijskiq_si_koncert

Lacuna Coil обявиха, че отлагат софийския си гиг от 10 май за есента. Групата се извинява с "логистични причини", пише Werock.bg.

Дългоочакваното събитие ще се състои на 17 ноември в клуб Mixtape 5.

Това ще е и първи самостоятелен концерт на готик италианците у нас.

Издадените билети ще важат без презаверка за новата дата, а тези, за които датата е неудобна, могат да получат обратно парите си от местата, където те са закупени.

Билетите за новата дата вече са в продажба в цялата страна, съобщават още организаторите. Повече информация може да се получи на info@eventim.bg

Предстои обявяването на поне още една група и допълнителна информация. 

Пътна обстановка в страната - 5 май

http://www.moreto.net/novini.php?n=350473

Състояние на автомагистрали: АМ „Тракия“: Област Пазарджик: Затворена за движение изпреварваща лента на АМ Тракия от км 77+700 до км 78+000 посока София при Калугерово, поради ремонт на тротоарен блок от 9:00 до 17:00 часа на 05.05.

"Ийгълс" даде на съд мексикански хотел "Калифорния"

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279432_%22%D0%98%D0%B9%D0%B3%D1%8A%D0%BB%D1%81%22+%D0%B4%D0%B0%D0%B4%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D1%8A%D0%B4+%D0%BC%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D1%85%D0%BE%D1%82%D0%B5%D0%BB+%22%D0%9A%D

 

Собствениците неправомерно използвали името

Популярната американска рок група "Ийгълс" даде на съд мексикански хотел "Калифорния", който неправомерно бил провъзгласен за герой от едноименното парче и албум на бандата - "Хотел Калифорния", предаде ТАСС.

Гостилницата с 11 стаи в Баха Калифорния била открита през 1950 година и отначало се е казвала "Хотел Калифорния". После няколко пъти сменяла името си, като за последно била кръстена "Тодос сантос". През 2001 година сегашните й собственици, канадската двойка Джон и Деби Стюарт, й върнали предишното название. Именно те активно рекламирали хотела си като възпетия в парчето на "Йигълс" от 1976 година.Членовете на бандата в миналото разказаха, че тяхната песен не е била написана за конкретен хотел, а за Америка като цяло.

Искът на групата е бил подаден в окръжен съд на американския щат Калифорния . "Ийгълс" настояват да бъде преустановено нарушаването на авторските им права и да им бъдат изплатени компенсации от канадските собственици на хотела.

 

Къде, какво в страната

http://www.cross.bg/chasa-sofiyaot-provede-1542065.html

/КРОСС/ ***София.От 11.00 часа в Гербова зала на „Дондуков" 2 държавният глава и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Румен Радев ще удостои военнослужещи с висше офицерско звание. ***София.От 9.00 часа ще започне редовното заседание на Народното събрание. ***София.От 9.00 часа 5 състав на Специализирания наказателен съд ще гледа делото срещу Антон Хр., Пламен Ст., обвинени в образуване и ръководене на организирана престъпна група. ***София.От 9.30 часа 2 състав на Софийски градски съд ще гледа делото срещу Мирослав Маринов, бивш началник от ДАНС, обвинен в изнасяне на информация. ***София.От 10.00 часа 5 състав на Софийски градски съд ще гледа делото срещу съдия Евелин Драганов (Гл. ІІ НК - престъпление против личността). ***София.От 10.00 часа 8 състав на Специализирания наказателен съд ще гледа делото срещу Красимир М., Иво Д., Никола А., обвинени в изнудване. ***София.От 10.00 часа 10 състав на Специализирания наказателен съд ще гледа делото срещу Марин Ч. и Янко В., обвинени в изнудване. ***София.От 10.30 часа 4 състав на Специализирания наказателен съд ще гледа делото срещу Дандинсон Д., Маркс Б. и Принс Б., обвинени в образуване и ръководене на организирана престъпна група. ***София.От 10.00 часа в Народното събрание омбудсманът Мая Манолова и граждански организации ще внесат пакет от законодателни промени за ограничаване правомощията на частните съдебни изпълнители, монополите и фирмите за бързи кредити

Над 80 жертви след ракетен обстрел срещу училище в Мосул

https://www.actualno.com/asia/nad-80-jertvi-sled-raketen-obstrel-sreshtu-uchilishte-v-mosul-news_609667.html

Над 80 души са загинали, след като училище в западната част на иракския град Мосул бе подложено на ракетно нападение на 4 май, съобщи БГНЕС. Както съобщава Анадолската агенция, позовавайки се източници в иракските служби за сигурност, са загинали 81 души. Сред жертвите са 34-ма

Продължението на "Пазители на галактиката" тръгва по кината

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2017/05/05/2965603_produljenieto_na_paziteli_na_galaktikata_trugva_po/?ref=rss


"Пазители на галактиката Vol 2" - продължението на хитовата космическа комедия от 2014 г., тръгва по кината от днес, 5 май. Героите на Крис Прат, Зоуи Салдана, Дейв Баутиста, Вин Дизел и Брадли Купър се завръщат в ролите на антисупергероите на "Марвел", които почти неволно спасиха галактиката в първия филм. Сега ще трябва да го направят отново, докато разплитат семейна мистерия около родителите на Питър Куил (Прат).


Киноиграта на...

Дъжд и гръмотевици днес, на места са възможни градушки

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6205829

Дъжд и гръмотевици днес, на места са възможни градушкиДнес валежите в западните райони от страната ще продължат. Това съобщиха за "Фокус" от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия на науките (БАН). След обяд и вечерта срещу събота над Западна и Централна България ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност, ще има гръмотевични бури.

Lada пуска кабрио

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279431_Lada+%D0%BF%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D0%BA%D0%B0%D0%B1%D1%80%D0%B8%D0%BE

 В интернет пространството се появи първото изображение, показващо как ще изглежда новата Lada в изпълнение кабриолет. По-конкретно става дума за модела Vesta, уточнява Факти бг. От руския автомобилен производител, чиито коли кръстосваха масово родните улици по времето на соца, не потвърдиха новината и поради тази причина мнозина от специалистите смятат бъдещето на новото кабрио за съмнително. Не са малко и експертите обаче, които уверяват, че такъв автомобил ще има, независимо дали той ще се произвежда от АвтоВАЗ или от някое избрано от концерна тунинг ателие. До момента историята помни заводското кабрио ВАЗ-2108, което обаче съвсем не постигна желания успех.

Ако обаче новото кабрио стане факт, то ще бъде оборудвано с 18-литров бензинов мотор с мощност 122 конски сили. Откритият автомобил ще се предлага с най-високо ниво на оборудване, включващо климатроник, система за стабилизация на автомобила, круиз контрол, автоматични светлини, камера за задно виждане и много други. Ако въобще стане факт, производството на кабриото обаче може да започне едва след пускането в серия на комбито Lada Vesta.

В сутрешните блокове

http://www.cross.bg/bulgariya-lekari-semeiistvoto-1542069.html

/КРОСС/ БНТ, "Денят започва"Ден преди Гергьовден. Да бъдеш Георги - всичко за тайните на най-разпространеното българско име. Бунт за оставка. Напрежение в спешната болница „Пирогов". Искат ли лекари, сестри и санитари оставката на новия директор? Позицията на проф. Асен Балтов. Внимание: Отрова! На живо: кой и с какво трови кучетата в Южния парк? ДПС и опозицията. ДПС в опозиция - гост Ерджан Ебатин. ГЕРБ и управлението. Власт и компромис - говори Цветан Цветанов. Световна купа. Най-добрите в художествената гимнастика на състезание в София. Шанс за колко златни медали има България - коментира Християна Тодорова. БТВ, ”Тази сутрин” Каква опозиция ще бъде ДПС и ще има ли още размествания в парламентарната им група? Гостува депутатът Хамид Хамид След масовите оставки на лекари и остарялата апаратура – как новият директор на „Пирогов” проф

В сутрешните блокове

http://www.cross.bg/bulgariya-predi-semeiistvoto-1542069.html

/КРОСС/ БНТ, "Денят започва"Ден преди Гергьовден. Да бъдеш Георги - всичко за тайните на най-разпространеното българско име. Бунт за оставка. Напрежение в спешната болница „Пирогов". Искат ли лекари, сестри и санитари оставката на новия директор? Позицията на проф. Асен Балтов. Внимание: Отрова! На живо: кой и с какво трови кучетата в Южния парк? ДПС и опозицията. ДПС в опозиция - гост Ерджан Ебатин. ГЕРБ и управлението. Власт и компромис - говори Цветан Цветанов. Световна купа. Най-добрите в художествената гимнастика на състезание в София. Шанс за колко златни медали има България - коментира Християна Тодорова. Нова телевизия, "Здравей, България" В ден първи на кабинета "Борисов 3", ще гостуват правосъдният министър Цецка Цачева и вицепремиерът Валери Симеонов. Опозицията атакува - Антон Кутев от БСП и Велислава Кръстева от ДПС. И какво след ЦУМ-гейт? Шефът на ВКС Лозан Панов. Живот под скрити камери. Защо главният герой в най-новия български филм "Вездесъщият" снима всяка стъпка на семейството си? "Пълен абсурд " с Румен Бахов - инвалидна количка със соларни панели захранва ъглошлайф и бормашина. Жена работи като шофьор на тир, за да издържа семейството си. В аванс преди "Комбина".    

Нов руски самолет удря в земята Боинг и Ербъс

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279430_%D0%9D%D0%BE%D0%B2+%D1%80%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D1%81%D0%B0%D0%BC%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D1%82+%D1%83%D0%B4%D1%80%D1%8F+%D0%B2+%D0%B7%D0%B5%D0%BC%D1%8F%D1%82%D0%B0+%D0%91%D0%BE%D0%B8%D0%BD%D0%B3+%D0%B8+%D0%95%D1

 Русия пуска във въздуха нов супер модерен граждански лайнер, с който се надява да удиви света, информират агенциите. Първият екземпляр на самолета вече напусна цеха за монтаж в Иркутск и се готви за своя пилотен полет, който е планиран за този месец, пише Газета.ру.

Според експерти МС-21 за момента е най-високотехнологичният граждански самолет в света, посочва Лента.ру. Конструкторите обясниха, че лайнерът е ориентиран към най-обемния сегмент на световния пазар, където ще състави достойна конкуренция на машините от неговия клас, а именно – Боинг и Ербъс. Новият летателен апарат ще позволи на авиокомпаниите да намалят разходите за експлоатация средно с 12-15%, в сравнение с другите машини от неговото семейство, обясниха разработчиците. МС-21 е създаден с използването на най-съвременните технически решения, което го превръща в един от най-комфортните и надеждни лайнери, предава РИА Новости. Специалистите отбелязват високото качество на аеродинамика за сметка на удължените криле, увеличения фюзелаж и използването на композитни елементи. Освен това самолетът е снабден с двигатели и системи последно поколение и постепенно ще замени остарелите Ту-154 и Ту-134. Семейството „МС-21“ включва в себе си две модификации: МС-21-200, който ще превозва от 132 до 165 пътника, и МС-21-300, способен да вдигне на борда си от 163 до 211 пасажера. Лайнерът може да се експлоатира във всички климатически зони и да преодолява разстояния до 5000 км, допълват конструкторите.

Самолетът е дело на корпорацията „Иркут“, като в разработването му са участвали водещи производители от целия свят. Компанията вече е подписала договори за доставката на 175 самолета, 50 от които са поръчани от националния въздушен превозвач "Аерофлот". С МС-21 Русия се връща достойно на пазара на гражданското самолетостроене, констатира Вести.ру и допълва, чe пускането на новия лайнер е събитие от световен мащаб в авиационната промишленост.

Почитаме Света мъченица Ирина

https://www.actualno.com/celebrate/pochitame-sveta-mychenica-irina-news_609662.html

На 5 май Българската православна църква почита паметта на Света мъченица Ирина. Именници са Ирина, Ирена, Иринка, Ириней, Мира, Мирослав, Мирослава, Мирчо. Пенелопа, както се казвала светицата до покръстването си, била дъщеря на знатни езичници от Магедон. Баща й построил за

Православен календар за 5 май, виж кои са имениците днес

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6205818

Православен календар за 5 май, виж кои са имениците днесСв. мъченица Ирина. Пенелопа, както се казвала светицата до покръстването си, била дъщеря на знатни езичници от Магедон. Баща и построил за нея чуден дворец извън града, далече от светския свят и развлечения. Наел хора да се занимават с обучението и възпитанието и. Един от тях бил християнина Апелиан. Той учил девойката на християнски ценности.

Хороскоп за 5 май, петък

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279429_%D0%A5%D0%BE%D1%80%D0%BE%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%BF+%D0%B7%D0%B0+5+%D0%BC%D0%B0%D0%B9%2C+%D0%BF%D0%B5%D1%82%D1%8A%D0%BA

 Овен 21 март – 20 април

Ако все пак трябва да свършите някаква работа направете го към края на работното време. Денят протича негативно за хората с големи амбиции, особено ако са склонни да се поддават на чуждо влияние, само и само да получат екстри и постове. Настройте са на самозащита, а нападението отложете за вечерта и за почивните дни, когато и в чувствата трудно ще ви устоят. Подгответе се за празника, не поемайте допълнителни ангажименти. Тази вечер късметът ще ви се усмихне и в любовта. За уикенда идете на приятно място.

Работа-4

Пари-5

Любов-5

Късмет-4

Здраве-4

 

Телец 21 април – 20 май

Не е ден за нови начинания. Постарайте се да приключите обещаното и да си получите парите. Денят дава награда за положените в миналото усилия. Почти в края на работното време ще ви се предложи много изгоден вариант, който не бива да се отказва. За всичко преди това се пазарете и до вечерта ще ви предложат много по-добри и изгодни оферти. Тази вечер намирате и тайни източници на сила, а явните просто ви очакват да се приберете. Предстоят два чудесни, успешни и приятни дни. Ще получите допълнителни екстри лично за вас.

Работа-6

Пари-6

Любов-6

Късмет-5

Здраве-6

 

Близнаци 21 май – 21 юни

Тежък и натоварен с рискови и неприятни положения ден. За другите поне в края на деня ще има разтоварващи и приятни моменти, а за вас нещата ще се развиват проблемно и ще зациклят както и да го погледнеш. Намалете претенциите, стойте зад кадър, не позволявайте да ви провокират и не започвайте нищо важно и значимо. Простете на някой, който ви е обидил. Ако вечерта направите нещо несъзнателно, знайте че това е верният и печеливш ход. Подарете вниманието си за уикенда на семейството и на близките си хора.

Работа-4

Пари-4

Любов-4

Късмет-4

Здраве-4

 

Рак 22 юни – 21 юли

Ден за преместване, за пътуване, за работа със земята и покупка на животни. Всичко да се прави по традиционния начин. Ако се опитате да внесете нововъведения на работното място или в отношенията ще се получи негативна реакция и ще си развалите отношенията за празничния уикенд. Спазвайте традицията, търсете своите източници на сила. Тази вечер сте близо до един подобен източник, а той вероятно ще ви отведе утре и при други такива. Планирайте известни ремонти и поправки заедно с празничното приготовление.

Работа-5

Пари-4

Любов-4

Късмет-5

Здраве-4

 

Лъв 22 юли – 22 август

Не се набивайте на очи на работното място, за да не ви засипят с отговорности. Лъвът винаги прави впечатление където и да отиде, но в момента е по-добре да играете ролята на фон в отношенията и да стоите зад кадър при провеждане на разговори или преговори. Играе се нечестно на всички нива, но почти в края на работното време има един прозорец на сила, който трябва да използвате. Обадете се, подновете стари контакти и реагирайте положително на предложения. Навлизаме в деня на фонтана. Енергията ви се активизира.

Работа-5

Пари-6

Любов-6

Късмет-5

Здраве-5

 

Дева 23 август – 22 септември

Очертават се приятни пътувания и възможност да отлепите от място, в което чувствате задържане и забрани за самостоятелни действия. До ранния следобед енергетиката е провокативна. Не се включвайте в преговори, особено ако усещате подмолни действия. Към края на работното време ще направите силен ход или ще дойдат възможно най-изгодните предложения в ситуацията, в която се намирате. Неприятностите от този ден ще траят кратко и утре ще бъдат заменени от приятни и щастливи моменти с хора, които са ви на сърце.

Работа-5

Пари-5

Любов-5

Късмет-4

Здраве-4

 

Везни 23 септември – 22 октомври

Може да си превишите правата и да не прецените точно ходовете си. Не започвайте нищо важно, останете където сте, проучвайте и претегляйте от различни страни ситуацията, в която се намирате. Насочете силите си към дома, семейството и другите подсигуряващи фактори. Не поглеждайте в страни. Не включвайте нови хора в екипа си и не канете непознати у дома. Всичко да се прави по традиционния начин, с добре познатите и изпробвани във времето хора. Вечерта ще получите изгодно предложение и покана.

Работа-5

Пари-4

Любов-4

Късмет-5

Здраве-5

 

Скорпион 23 октомври – 22 ноември

Денят е неблагоприятен за нови начинания, но почти в края на работното време, ще се отвори прозорец на сила и възможности. През деня на всички нива ще има провокации, опити да ви предизвикат и подтикнат към изгодни за някой друг действия. Ако в този ден избързате с ангажиментите в делови и личен план ще платите сметката, ще бъдете жертвани от други двама, които ще се обединят и ще направят силен ход за ваша сметка, а може би и с вашите пари, труд и усилия. Днес последните ще станат първи.

Работа-5

Пари-5

Любов-5

Късмет-4

Здраве-5

 

Стрелец 23 ноември – 21 декември

Ден на заблуди и завоалирани действия. Не предприемайте нищо съществено, не тръгвайте с голямата кошница и не казвайте големи думи, след които няма да последват големи и сериозни дела. Не отстоявайте мнението си на всяка цена. Може би в момента грешите или до два дни ситуацията ще се промени. Не започвайте нищо ново. В края на работното време ще видите светлина в тунела, но е добре да отложите важното за бъдещето си за началото на идващата седмица. В този ден може да изпаднете от една класация за сметка на друга.

Работа-4

Пари-5

Любов-5

Късмет-4

Здраве-4

 

Козирог 22 декември – 20 януари

Денят е добър за преместване на ново място, за работа със земята, за ремонтни дейности и за покупка на домашни любимци. На служебния фронт наистина ще водите битки, които на моменти ще са афиширани с фалшиви усмивки и клюки зад гърба ви. Ако получите предложение приемете последното, което ще дойде в края на работното време или след това. За утре не отклонявайте покани и предложения. Ще прекарате чудесно и добра работа ще свършите. Този ден разделя миналото ви от бъдещето и дано вече не се обръщате назад.

Работа-5

Пари-4

Любов-4

Късмет-5

Здраве-5

 

Водолей 21 януари – 19 февруари

Не се включвайте в проектите на околните. Работете за себе си, на свой терен, със свои хора и средства. Не предприемайте стъпки в нова посока, особено ако не сте проучили добре нещата, изискванията и възможностите, които ще се предложат. Вечерта може да получите много по изгодно предложение и до три дни да направите решителна и успешна крачка напред. Важното днес е да издържите на натиска, да не се поддадете прибързано на импулсите и желанията за действие. Изчакайте своя шанс и ще извлечете ползи.

Работа-4

Пари-5

Любов-5

Късмет-4

Здраве-5

 

Риби 20 февруари - 20 март

Обърнете се към по-духовни занимания. Не мислете за пари и печалби и не подписвайте нови договори. Необходима е активна самозащита от чернотата наоколо. Почти до края на работното време ще срещате неприятно противопоставяне. Нищо важно да не се започва, особено в комбина с непроверени хора. Медитирайте над личната си карма и тази на рода. Представете си ярко тази линия на поведение, която е добре да следвате вие и цялото ви семейство. Ако започнете да правите нещо несъзнателно продължете в тази посока.

Работа-4

Пари-5

Любов-5

Късмет-4

Здраве-4

 

Ч.Р.Д.

Личната ви година е двойка произлизаща от 11, което е числото на духовната енергия. В такава година е по-важно да изявите себе си, да направите крачка към личното си усъвършенстване, а не да мислите само за пари. Парите така или иначе няма да ви липсват, но може да ги употребите за по-духовни и творчески начинания. През 2018 г ви предстои преход в нова пазарна ниша.

Родените днес трудно ще надскочат потенциала на средата, в която ще живеят. Ще се нагаждат на промените така, че да им е удобно и да печелят без да рискуват много. Ще бъдат щастливи в брака, ако намерят своята половинка родена под Дева.

Не рискувайте да правите бебето днес до 17ч. Ще навлечете тежка карма на наследника си. Заченатите след това ще са силно привързани към род и родина, ще работят за благоустройството на дома ви и ще ви построят нов.   

Ясно е кога пускат водата в трите села и Криводол

//dariknews.bg/regioni/vraca/iasno-e-koga-puskat-vodata-v-trite-sela-i-krivodol-2021602

Поройните дъждове, които се изляха снощи над Врачанско, оставиха без вода три села – Пудрия, Краводер и Голямо Бабино, а в град Криводол водоподаването бе с намалено налягане. Причината е в силното замътняване на водата от водоизточника „Мътница“, от където те се захранват. Преди броени минути разг

Ново допитване: Макрон увеличава преднината си пред Льо Пен

//dariknews.bg/novini/sviat/novo-dopitvane-makron-uvelichava-predninata-si-pred-lio-pen-2021600

Центристът Еманюел Макрон увеличи преднината си пред опонентката си, лидеркатата на крайнодясната партия "Национален фронт" Марин льо Пен, два дни преди балотажа на президентските избори във Франция. Това показват резултатите от ново социологическо проучване на аге

Водач загина, след като блъсна колата си в дърво

//dariknews.bg/regioni/shumen/vodach-zagina-sled-kato-blysna-kolata-si-v-dyrvo-2021603

63-годишен мъж от Попово е починал при пътен инцидент край града. Правоспособният водач е управлявал лек автомобил „Фолксваген Голф”. Движел се е с несъобразена с пътните условия скорост, уточняват от ОД на МВР. На 5 километра от Попово автомобилът е напуснал пътното платно и се ударил в дърво. Шоф

Прибраха незаконна пушка и патрони от мъж във Върбица

//dariknews.bg/regioni/shumen/pribraha-nezakonna-pushka-i-patroni-ot-myzh-vyv-vyrbica-2021605

Полицаи от Велики Преслав  иззеха незаконно притежавано оръжие и боеприпаси от мъж  в гр. Върбица, съобщиха от ОД на МВР - Шумен.

След получен сигнал вчера било извършено претърсване в обект на ул.”Септемврийско въстание” във Върбица, ползван от местния жител Е.К. На

Прибраха 20 грама трева от младеж в Радко Димитриево

//dariknews.bg/regioni/shumen/pribraha-20-grama-treva-ot-mladezh-v-radko-dimitrievo-2021607

20 грама марихуана откриха полицаи в 25-годишен в село Радко Димитриево.

Около 14:45 часа вчера при извършване на полицейска проверка на младежа от село Окорш обл. Силистра е намерен плик с около 20 грама суха листна тревна маса. По данни на Л.К. вещ

С празнична литургия и курбан отбелязват Гергьовден в Баня

//dariknews.bg/regioni/blagoevgrad/s-praznichna-liturgiia-i-kurban-otbeliazvat-gergiovden-v-bania-2021608

С празнична литургия и курбан за здраве в Баня посрещат един от най-големите християнски празници Гергьовден. На Гергьовден е и храмовият празник на църквата в селото, където денят ще започне с тържествена света литургия. Тя ще бъде отслужена от Архиерейския наместник отец Янко Русков.

Изобщо не е вярно, че България няма силен глас в ЕС, смята външният министър

//dariknews.bg/novini/bylgariia/izobshto-ne-e-viarno-che-bylgariia-niama-silen-glas-v-es-smiata-vynshniiat-ministyr-2021606

Имам много какво да уча във външната политика, не съм била дипломат, но може би това е добре, написа във фейсбук профила си новият министър на външните работи Екатерина Захариева. Тя споделя, че познава от години предшественика си Ради Найденов и го определи като с

Цените на петрола се сринаха

https://vesti.bg/sviat/cenite-na-petrola-se-srinaha-6068766

Търгуваният в Лондон сорт Брент с доставка през юли поевтиня с близо 5% вчера и днес продължава да пада, губейки 2,50%

"Лудогорец" се протяга към историческата шеста поредна титла

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/05/05/2965741_ludogorec_se_protiaga_kum_istoricheskata_shesta/?ref=rss


"Лудогорец" се подготвя да направи решителната последна крачка към шестата си поредна титла. Шампионите се нуждаят от победа, за да си гарантират златните медали.

Първата възможност идва с гостуването на "Локомотив" (Пловдив) тази вечер. Ако воденият от Георги Дерменджиев отбор спечели, ще увеличи преднината си пред ЦСКА и "Левски" на 19 точки и ще стане недостижим.

Разградчани продължават да развиват историческия си...

Опасват с камери яслите в София

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279428_%D0%9E%D0%BF%D0%B0%D1%81%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D1%81+%D0%BA%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B8+%D1%8F%D1%81%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B2+%D0%A1%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%8F

 Столична община ще въведе видеонаблюдение във всички общински детски ясли. Идеята е камери да записват със звук и картина всичко, което става в помещенията на детските заведения, с изключение на тоалетните. Това съобщи във Фейсбук зам.- кметът по финанси и здравеопазване Дончо Барбалов. Записите ще се пазят в продължение на 1 месец, а директорът на съответната детска ясла ще има непрекъснат достъп до камерите, за да може да следи работата на своите подчинени и ситуацията в групите. От всички 24 общински детски ясли в София, в една вече има въведено такова видеонаблюдение, след съгласие от страна на родителите.

"На 2 май, след излъчен предната вечер репортаж  в тв предаване за оказван словесен тормоз над деца от ясла №45 в София,  с моя заповед бяха поискани писмени обяснения от директорката и служителките в яслата, чиито гласове са записани в репортажа. Медицинската сестра, която се е държала грубо с децата вече е уволнена, а на директорката на детското заведение е наложено административно наказание заради неупражнен контрол", пише още Барбалов.
Същият ден - 2 май - в дирекция "Здравеопазване" са извикани директорите на всички детски ясли в София. "На срещата аз и д-р Моника Чеуз, шеф на дирекция "Здравеопазване" им припомнихме изискванията към работата в яслите - упражняване на строг контрол над персонала, непрекъснати срещи и търсене на съдействие от страна на родителите при проблем с адаптацията на децата и т.н. , написа зам.-кметът.

Днес д-р Чеуз разговаря с Кремена Крумова, представител на фейсбук група "Майките на София" , която внесе уведомление за протест с надслов "Не на насилието в детските ясли, градини и училища".
Исканията на майките са именно за въвеждане на видеоконтрол в детските ясли и градини, дисциплинарни наказания за преподаватели или служители, които са упражнили  насилие, увеличаване на броя на медицинските сестри и педагозите в групите и др.
Д-р Чеуз е готова в деня на протеста да разговаря отново с протестиращите майки. На срещата ще бъде поканен и представител на дирекция "Образование", която отговаря за общинските детски градини.

Парламентът ще създаде комисия за имунитета на Веселин Марешки

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/05/05/2965689_parlamentut_shte_suzdade_komisiia_za_imuniteta_na/?ref=rss


Единствената точка в дневния ред на парламента днес е създаването на временна комисия, която да реши дали да отнеме имунитета на депутата, заместник-председател на парламента и лидер на партия "Воля" Веселин Марешки. Комисията се създава след като имунитетът на варненския бизнесмен бе поискан от главния прокурор Сотир Цацаров.

Марешки не се отказа сам от имунитета си, а каза, че ще се откаже само ако парламентарна комисия реши, че има доказателства за вината му....

Поколението на Макрон - млади либерални лидери от ЕС се обединяват зад "френския Кенеди"

http://www.dnevnik.bg/evropa/2017/05/05/2965352_pokolenieto_na_makron_-_mladi_liberalni_lideri_ot_es/?ref=rss


Ако Еманюел Макрон спечели балотажа на президентските избори във Франция в неделя, проевропейските либерали в ЕС ще открият най-накрая своя покровител.

За центристите, които ближат рани след решението на британците отпреди година да напуснат Европейския съюз, 39-годишният политик ще бъде доблестният млад герой, сразил най-опасния популистки дракон от всички, водачката на Националния фронт Марин льо Пен.

От официална вечеря с младите ръководители на...

Християните почитат днес света великомъченица Ирина

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/05/05/2959472_hristiianite_pochitat_dnes_sveta_velikomuchenica_irina/?ref=rss


Православната църква почита днес паметта на света мъченица Ирина. Светицата се родила в езическо семейство в град Магедон, днешна Македония, където баща ѝ Ликиний бил областен управител. Първо я нарекли Пенелопа, но по-късно тя тайно приела християнското си кръщение от св. апостол Тимотей - ученик на апостол Павел.

Когато Пенелопа станала пълнолетна, баща ѝ решил да я задоми и ѝ избрал съпруг. Момичето помолило за време за размисъл и се обърнало към Христос за съвет....

Сашо Дончев искал да превърне прокуратурата в „бухалка“

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279427_%D0%A1%D0%B0%D1%88%D0%BE+%D0%94%D0%BE%D0%BD%D1%87%D0%B5%D0%B2+%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0%D0%BB+%D0%B4%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B2%D1%8A%D1%80%D0%BD%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BA%D1%83%D1%80%D0%B0%D1%82%D1%83

 

Лозан Панов станал съдебен шеф с помощта на скандален бизнесмен

Газовият барон Сашо Дончев е имал амбицията да овладее прокуратурата и да я превърне в „бухалка“, която да използва за свои цели, смята бившият президент Георги Първанов. Тъй като това не се е случило, скандалният енергиен бос завихрил изкуствения скандал със срещата си с Георги Гергов и главния прокурор Сотир Цацаров в ЦУМ.
„По-важно от формата на срещата е съдържанието й и дали Дончев е искал да използва прокуратурата като бухалка“, подчерта Първанов в интервю за bTV. Бившият държавен глава  каза още, че Сашо Дончев си е позволил да намеси и неговото име, твърдейки, че той и руският президент Владимир Путин са искали да направят промени в „Овергаз“. По думите на бившия президент в разговорите си с Путин той е преследвал само една цел – премахването на посредниците в доставките на газ. „Това е моя идея. Завиждам на Борисов, че крушата узря тогава“, коментира той премахването на посредниците по време на първото управление на ГЕРБ.
„Случвало се е да се чуе приказка за господин Дончев. Спомням си при една от срещите, един от домакините попита с чувство за хумор: „Абе, този не е ли някакъв жулик?“

Тогава не знаех тази руска дума и после направих справка. Тя значи просто мошеник. Това е оценката в Москва", заяви още Първанов.
„Дончев има проблеми в Москва не отскоро и опитва да прехвърли вината на здравата глава – дали ще е Първанов, Цацаров или който и да било. Това е нелепо“, категоричен бе експрезидентът.
В същото време стана ясно, че друг от тараните на атаката срещу Цацаров – скандалният шеф на Върховния касационен съд Лозан Панов е получил мощна подкрепа по пътя към високия пост не от кого да е, а от близкия до Румен Овчаров бизнесмен Красимир Георгиев. Според информация на агенция „Блиц“ от стренограми по използвани СРС-та става ясно как Георгиев е лобирал за издигането на Панов в съдебната власт. От записите ставало ясно как в търсенето на ходатайство Красимир Георгиев се обажда на бившата дясна ръка на покойния бос на „Мултигруп” и днешен крупен бизнесмен Николай Вълканов и настоява не само за подкрепа, но и за среща между Лозан Панов и тогавашния министър на енергетиката Румен Овчаров. Освен това Георгиев заявява, че ако Панов заеме поста, ще е „на разположение“ на хората, които са го подкрепили.

„Блиц“ пиромня още, че записаните диалози, не са единственото доказателство, което уличава съдия №1 в скандални лобистки връзки. Преди половин година в публичното пространство се появиха снимки, на които Панов е засечен да гуляе в компанията на един от адвокатите на банкера беглец Цветан Василев - Божидар Банков. На трапезата около тях са и мастити строителни босове, които печелят всичките си дела в Административния съд, който тогава се ръководи от Панов.

Димитър Ганев, политолог: В кабинета “Борисов 3” има две намигвания към сините избиратели

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6205401

Димитър Ганев, политолог: В кабинета “Борисов 3” има две намигвания към сините избирателиНовото правителство може да се окаже много по-жилаво, отколкото изглежда “Обединени патриоти” трудно биха могли да попаднат в по-изгодна позиция - сега те имат ключова роля Далеч по-малко вероятно в този мандат е Борисов сам да се оттегли от властта Мощна протестна вълна, по-висока цена на газа, напрежението в Балканския регион и между Русия и

Св. вмчца Ирина

http://www.cross.bg/irina-bila-hristiyanstvoto-1542066.html

/КРОСС/ Света мъченица Ирина е много почитана в древна Византия и Ирина днес е едно от най-разпространените гръцки имена. Тя е живяла в годините, когато 12-те апостоли са разпространявали Словото Божие. Ирина е родена с името Пенелопа и е родом от Магедон, днешна Македония, тогава - част от Византия. Тя била от знатно семейство и имала много учители. Станала образована и умна девойка, имало много кандидати за ръката й и баща й решил да я омъжи. Но той не знаел, че тя вече тайно приела християнството от един от своите учители. В началото бил благосклонен, защото много я обичал, но като видял, че тя отказва да се омъжи и иска да посвети живота си на Бога, решил да я накаже. Каквито и наказания да измислял, Бог пазел Ирина и те се обръщали срещу баща й. Накрая той склонил да я изслуша и приел християнството заедно с цялото си домакинство. Ирина продължила да проповядва и много нейни съграждани се обърнали към християнството. Тя бил измъчвана от новия управител на града, но като по чудо - винаги оставала невредима. Когато Ирина била известена от ангел, че идва моментът да иде при Бога, отишла в пещера и наредила да затрупат входа й - това станал и нейният гроб, около II в сл. Хр. Ирина е много разпространено име на територията на Македония, Гърция и Тракия. Има много красиви храмове в нейна чест във византийски стил. За църквата "Св. мчц

Петролът отново е рекордно евтин

http://clubz.bg/53546-petrolyt_otnovo_e_rekordno_evtin

ИКОНОМИКА петрол(2)

Цените на петрола продължиха да спадат и в петък, след като в четвъртък суровината достигна най-ниската си цена за последните пет месеца. Свръхпредлагането на практика неутрализира лекото поскъпване, което бе предизвикано от решението на ОПЕК да ограничи добива.

Фючърсите за лекия суров петрол са по 44,14 долара за барел, което е с почти 7% по-ниско от преди два дни. Така цената е дори по-ниска от тази, която разтревожи картела ОПЕК и го принуди през ноември да се споразумее за намаляване на доставките.

Сделките за сорта Брент се сключват на цена от 47,05 долара за барел. Вчера цената на този вид петрол падна под 50 долара и стигна най-ниската стойност от 14 януари насам.

В края на миналата година организацията на страните производителки на петрол ОПЕК реши да намали производството с 1,8 милиона барела дневно през първата година на тази година, за да спре спада на цените.

След спада в последните два дни, анализатори очакват ОПЕК да удължи ограничението за производство и за следващите месеци от годината.

11 БГ плажа с пет звезди за качество

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279426_11+%D0%91%D0%93+%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D0%B6%D0%B0+%D1%81+%D0%BF%D0%B5%D1%82+%D0%B7%D0%B2%D0%B5%D0%B7%D0%B4%D0%B8+%D0%B7%D0%B0+%D0%BA%D0%B0%D1%87%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE

 

Туроператори искат пясъкът и водата да са сертифицирани

11 български плажа получават 5 звезди за качество със световния сертификат „Син флаг“ за тази година. Високото отличие, което оценява ивиците за качеството на морската вода, екологичност, безопасност, услугите и удобствата, които предоставят, ще получат „Оазис“, „Дюни“, „Созопол-Харманите”, „Поморие-Изток”, „Слънчев бряг-юг“, „Свети Влас-централен“, „Свети Влас-нов паж“, „Свети Влас-изток“, „Слънчев ден“. След двегодишно прекъсване през 2017 г. сертификат ще получи отново Албена.

Нов участник за инициативата е „Бялата лагуна“ в община Каварна, която се включва за пръв път. Яхтеното пристанище „Марина Диневи“ също ще получи документ за качество. Всички 12 обекта, които кандидатстваха за сертификат тази година, го получават, съобщи за „Монитор“ Станимир Георгиев, председател на УС на българското движение „Син флаг”. Той уточни, че от списъка отпада „Слънчев бряг-север“, където все още има концесионни неуредици. Все пак родните плажове, които ще са част от световната ранглиста, се увеличават спрямо миналата година, когато тяхната бройка беше 10. Общо плажовете у нас са около 238, от които близо половината са отдадени за стопанисване.

Кандидатстването за документа е доброволно, като подготовката за това започва още в края на миналата година. Таксата за участие е приблизително 420 евро, като се определя в зависимост от големината на ивицата и се плаща на международната организация за разглеждане на документите. Аз не мисля, че тарифата може да е проблем за който и да е концесионер, коментира Георгиев. Според него въпреки таксите, които стопаните плащат на държавата, те получават много добри приходи от плажовете. Интересът на концесионерите е печалбата от ивиците, много малко искат да подобрят нещо, за да участват, счита още експертът. По думите му организацията се е свързала с повече от 100 стопани на плажове у нас, но не е имало интерес за участие в инициативата. И затова работим основно с традиционни участници, посочи още Георгиев.

Макар стопаните на ивиците да не проявяват голям интерес, при потребителите тенденцията е обратната. Все повече туристи проверяват дали плажът има документ за качество. Основно серификатът се търси от чуждестранни гости, които избират място за почивка и летуване у нас, посочи експертът. Георгиев заяви още, че в последно време големите туроператори поставят като условие към плажовете те да имат документ за качество.

 

5 май в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=350458

Събития 1260 г. – Хубилай става хан на Монголската империя. 1835 г. – В Белгия, между Брюксел и Мехелен, е открита първата европейска железопътна линия. 1873 г. – Дания и Швеция сключват Скандинавски паричен съюз. 1876 г.

Студентски лидер е бил застрелян във Венецуела

https://www.actualno.com/america/studentski-lider-e-bil-zastreljan-vyv-venecuela-news_609666.html

Студентски лидер е бил застрелян във Венецуела на 4 май по време на събрание, съобщиха от прокуратурата, предава AFP. Инцидентът е станал на фона на избухналата нова вълна от антиправителствени протести в южноамериканската страна, допълва агенция Фокус. Студентът е бил на събрание в северния щат Ансоатеги когато „един от присъстващите се е приближил до него и е стрелял няколко пъти преди да избяга на мотор“, се казва в изявлението на прокуратурата.

Путин взима 75 процента на следващите избори

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279425_%D0%9F%D1%83%D1%82%D0%B8%D0%BD+%D0%B2%D0%B7%D0%B8%D0%BC%D0%B0+75+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%86%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%B2%D0%B0%D1%89%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B8%D0%B7%D0%B1%D0

 Владимир Путин ще бъде абсолютен лидер на президентските избори през 2018 г., ако повдигне кандидатурата си, пише Блокнот. Гласа си за него ще дадат между 70 и 75 на сто от руснаците. Това показват изследванията на Фонда за развитие на гражданското общество (ФоРГО). Президентът на Руската федерация Владимир Тутин се ползва с безпрецедентна поддръжка, казва се в анализа на феномена "Путинско болшинство". Интересно е, че той може да разчита на голям процент във възрастовата група от 18 до 24 години. В тази категория за действащия президент са готови да гласуват 65 процента. Малко по-малък е процентът в групата между 24 и 34 години - 64. Показателите 70-75 процента се получават в резултат на това, че една пета от запитаните нямат отношение към изборите, но не изключват да гласуват за Путин. Превод: БЛИЦ

 
 

Гришо и Маша се забавляват заедно в Мадрид (СНИМКИ)

http://clubz.bg/53545-grisho_i_masha_se_zabavlqvat_zaedno_v_madrid_snimki

Григор Димитров и Мария Шарапова се позабавляваха заедно на благотворителния турнир "Тайбрек тенс" в Мадрид. Бившата двойка демонстрира приятелски отношения край корта. Двамата седяха един до друг на трибуните.

А на корта Гришо спечели надпреварата, която не носи точки и няма състезателен характер, а каузата е благородна. На финала българинът се наложи над представителя на домакините Фелисиано Лопес с 10:7 точки.

Той получи чек за 250 000 долара, 50 000 от които избра да дари за борбата с домашното насилие. При дамите №1 стана румънката Симона Халеп.

През следващата седмица е турнирът от серията "Мастърс 1000" в Мадрид, жребият за който е днес. Завърналата се наскоро на корта Шарапова получи "уайлд кард", за да участва.

Правосъдие по италиански-вече е законно да застреляш крадец

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279424_%D0%9F%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BE%D1%81%D1%8A%D0%B4%D0%B8%D0%B5+%D0%BF%D0%BE+%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%B2%D0%B5%D1%87%D0%B5+%D0%B5+%D0%B7%D0%B0%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%BD%D0%BE

 Самозащитата с огнестрелно оръжие при взлом става законна в Италия, реши парламентът. Убийството на нападател също ще се оневинява. Досега законът позволяваше реакцията при взлом да отговаря като сила на заплахата, пише Български новини. При много от случаите обаче е трудно да се определи какви са намеренията на похитителите. Много от жертвите на нахлуване в магазин например се оказаха зад решетките, защото отреагирали силово на нападатели. Дискусия предизвика случаят, в който беше повдигнато обвинение срещу собственик на ресторант в Милано. Той застреля крадец, нахлул в заведението, за да го обере. 21 години затвор грозяха 65-годишния собственик на ресторанта. Собственикът на ресторанта получи голяма обществена подкрепа и случаят доведе до ускорено приемане на промените в закона.

 
 Blitz.bg

Момиче загина след падане от сграда в София

https://www.actualno.com/crime/momiche-zagina-sled-padane-ot-sgrada-v-sofija-news_609668.html

14-годишно момиче е загинало след падане от висок етаж на недостроена сграда в района на Медицинска академия в София на 4 май, съобщи bTV. Постройката е собственост на Министерството на здравеопазването, но се охранява от частна фирма. Момичето е минало през загражденията на обекта заедно с неин приятел и се качили заедно на последния етаж на сградата. От там тя пада в необезопасена шахта. Има предположения, че детето е пробвало да си направи селфи.

УМБАЛ с отлична акредитационна оценка за цялостна медицинска дейност за 5 години

//dariknews.bg/regioni/ruse/umbal-s-otlichna-akreditacionna-ocenka-za-cialostna-medicinska-dejnost-za-5-godini-2021591

Това дава възможност на Университетската болница да извършва практически обучения на студенти по професионални направления „Медицина“, „Здравни грижи“ и „Обществено здраве“, както и провеждане на следдипломно обучение на магистър-лекари за придобиване на специалности: Акушерство и гинекология, Анес

Неизвестни набиха млада жена

//dariknews.bg/regioni/razgrad/neizvestni-nabiha-mlada-zhena-2021590

23-годишна жена от Разград е пострадала от двама неизвестни мъже – съобщават от ОДМВР-Разград.
Около 17.40 часа на 4 май на улица „Перистър“ две лица слизат от автомобил „Пежо“ и нанасят удари с ръце в главата на пешеходката Е.Г.
По случая е образувано досъдебно производство за причин

Трилогията „Северозападен романь“ гостува в Русе

//dariknews.bg/regioni/ruse/trilogiiata-severozapaden-romani-gostuva-v-ruse-2021592

Той се нарежда както сред най-харесваните съвременни български писатели, така и сред най-провокативните. Той доказа, че е възможно книги, които са изцяло написани на диалект – от авторовия текст до диалозите – да се четат в цяла България. Той е Стоян Николов-Торлака и ще представи трилогията си „Се

Златни тракийски венци донесоха първото място на ученици от ловешко училище на национална олимпиада

//dariknews.bg/regioni/pleven/zlatni-trakijski-venci-donesoha-pyrvoto-miasto-na-uchenici-ot-loveshko-uchilishte-na-nacionalna-olimpiada-2021594

Златни тракийски венци донесоха първото място на ученици от ловешко училище на национална олимпиада
 
Проектът „Огледалото на Древна Тракия“ на клуба „Културно-историческо наследство“ при ОУ „Васил Левски“ – Ловеч, спечели първото място на 10-ата национална олимпиада по гражданско обр

Световен ден за хигиена на ръцете и Международен ден на акушерката

//dariknews.bg/regioni/ruse/svetoven-den-za-higiena-na-rycete-i-mezhdunaroden-den-na-akusherkata-2021595

УМБАЛ-Русе организира поредица от инициативи за отбелязване на Световния ден за хигиена на ръцете – 5 май. От 10 до 15 ч. пред сухия шадраван пред Операта ще бъдат представяни правилните начини за поддържане на добра хигиена на ръцете. Специално внимание ще се обърне и на хигиената на ръцете при де

Парламентът създаде временна комисия за имунитета на Марешки

//dariknews.bg/novini/bylgariia/parlamentyt-syzdade-vremenna-komisiia-za-imuniteta-na-mareshki-2021569

Парламентът гласува създаването на временна комисия за имунитета на бизнесмена Веселин Марешки. Предложението събра 187 гласа "за"  и един глас "против". В състава на комисията влизат по двама депутати от всяка парламентарна група.
 

Трима изгоряха при пожар след зловеща катастрофа край Разград

//dariknews.bg/regioni/razgrad/trima-izgoriaha-pri-pozhar-sled-zloveshta-katastrofa-kraj-razgrad-2021586

Трима души изгоряха в пожар след катастрофа край Разград. Инцидентът е станал около полунощ, а телата още не са идентифицирани, съобщиха от полицията в Разград. Сигнал за тежката катастрофа е получен минута след полунощ на телефон 112.
 
На път Варна-

Цветанов: ЕК готви наказателна процедура срещу България

//dariknews.bg/novini/bylgariia/cvetanov-ek-gotvi-nakazatelna-procedura-sreshtu-bylgariia-2021587

Европейската комисия подготвя наказателна процедура срещу България заради Закона за концесиите, каза пред БНТ председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. Законът беше приет от 43-тото Народн

Прогноза за времето - 5 май

http://www.moreto.net/novini.php?n=350460

Над Черноморието ще има променлива облачност. Ще духа слаб югоизточен вятър. Максималните температури на въздуха: 16°-18°. Температурата на морската вода е 13-15°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала. Днес валежите над западните райони от страната ще продължат.

''Миротворците "от САЩ признаха, че са бомбардирали джамия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279423_%27%27%D0%9C%D0%B8%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%80%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5+%22%D0%BE%D1%82+%D0%A1%D0%90%D0%A9+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D1%85%D0%B0%2C+%D1%87%D0%B5+%D1%81%D0%B0+%D0%B1%D0%BE%D0%B

 Американски военни признаха, че през март са нанесли авиоудар по здание, което се явявало част от религиозен комплекс, предава CNN. Ударът по джамията в района Ал-Джина бил нанесен на 16 март. В резултат от бомбардировката загинали 42 души, предимно мирни граждани. От Пентагона тогава заявиха, че бомбардирали съседна сграда, където се провеждала среща на бойци на Ал Кайда. Разследването обаче показа, че ударената сграда действително е била предназначена за култови действия. Обикновено такива сграда, както и училища и болници, влизат в списъка на сградите, които не могат да бъдат бомбардирани, а ако има изключение, трябва да се мине през много строга процедура. Засега не се знае имало ли е такава в случая. Превод: БЛИЦ

 
 

Има ли "пета колона" на Груевски сред албанските партии в Македония

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/05/05/2965691_ima_li_peta_kolona_na_gruevski_sred_albanskite_partii/?ref=rss


Най-голямата албанска партия в Македония (ДУИ) се разграничава от депутата, изпял албанския химн в парламента преди безредиците миналия четвъртък и допуска, че е възможно зад действията му да се крие договорка с ВМРО-ДПМНЕ на Никола Груевски.

Това заяви за "Дневник" говорителят на ДУИ Буяр Османи на фона на появилите се в македонски медии съмнения, че "Беса" - една от новите албански партии, от която е изпелият химна депутат Зекирия Ибрахими – действа...

На 5 май рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6204808

На 5 май рожден ден иматАнжела Тонева, бивш председател на ДКЕВР Борис Борисов, дипломат Отец Боян Саръев, председател на Движението за християнство и прогрес “Св. Йоан Предтеча” Проф. Буян Филчев, художник Васил Грудев, бивш зам.-министър на земеделието и храните Димитър Телкийски, бивш футболист Инж. Жори Алексиев, бизнесмен, бивш депутат Милена Казлачева, зам.

Меркурий – Ретроградният!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279422_%D0%9C%D0%B5%D1%80%D0%BA%D1%83%D1%80%D0%B8%D0%B9+%E2%80%93+%D0%A0%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82%21

 Една от най-одиозните фигури на африканската политическа сцена – президентът на Гамбия Яя Джаме, минаваше за чудотворец в очите на безпросветното и суеверно население. Не случайно той лекуваше различни болести, като СПИН, малария, астма и червен вятър, с ритуали на площада в столицата Банджул.

Твърди се, че хората действително чувствали просветление. Хайде, да кажем държавата е бедна, хората прости и суеверни. Защо обаче най-голямата политическа партия у нас – ГЕРБ, член на ЕНП, начеваща трети мандат управление на страната, попадна в мрежите на астрологичните поличби за ретроградния Меркурий?

Днес (вчера, 3 май 2017) късно вечерта планетата Меркурий излезе от ретроградната си фаза и едва тогава партията беше готова да предложи на президента и парламента новия кабинет. Само няколко месеца по-рано същата тази партия не смееше да каже кого ще посочат за кандидат-президент, защото Меркурий пак бил ретрограден.

Кой по дяволите е този Меркурий, че така да обърква политическата система у нас? Той ли е моделът “Кой”? Явно е той, кой друг да е “Кой”. Но кой е той? Простият отговор е: Бог! А в чест на Меркурий е кръстена и най-близката до Слънцето планета в нашата система.

Меркурий е крилатият пратеник на боговете според митологията в Древния Рим. Покровител на търговците, бегачите на дълги разстояния, крад­ците и приходите, син на Мая и Юпитер. Тъй като римляните крадели всичко от древните гърци, е редно да отбележим, че неговият първообраз се нарича Хермес.
Великият Омир го възпява като “много променлив, любезно хитър, обирджия, крадец на говеда, носач на сънища, наблюдател през нощта, крадец на портите, такъв, който скоро ще покаже чудни дела сред безсмъртните богове”.

Майката на Меркурий – Мая, е най-голямата от плеядите, най-красива, най-прекрасна, но и много срамежлива. А да си срамежлива и да устоиш на Юпитер, е все едно патриотите да откажат коалиционно споразумение.

Меркурий-Хермес изобретил лирата, като опънал струни върху бронята на костенурка, възпял на нея любов­та на Юпитер (Зевс) и Мая. Още същия ден откраднал кравите на несъщия си брат Аполон и превърнал в скала Бат, когато той издал новото им скривалище, на техния стопанин. Първоначално бил аркадски бог на ветровете и дъжда, затова вестител на Юпитер (Зевс) и боговете. Превръща се в бог на търговията, патрон на търговците, крадците и измамниците – учил сина си Автолик, дядото на Одисей, как да краде. Наученото се пренасяло от баща на син и така стигаме до европейските фондове.

Храмът на Меркурий в Големия цирк бил построен през през 495 пр.Хр. Това било подходящо място, понеже бил бог на пътуването и търговията, а Големият цирк бил голям център и на търговски дейности освен на състезания. В България Големият цирк днес се намира в триъгълника между “Дондуков” 1 и 2 и площад “Народно събрание”.

Точно в този бермудски триъгълник най-много се страхуват от ретроградността на планетата Меркурий, кръстена на покровителя на търговците и крадците.

Още в древността хората са забелязали, че планетите забавят своя път сред звездното небе, като че ли спират за момент, след това тръгват назад, обратно на естественото си движение през знаците на зодиака. След това идва момент, когато планетата отново забавя своя ход, спира за миг, след което отново тръгва директно. Когато една планета се движи назад, обратно на естественото си движение през зодиака, тя се нарича ретроградна. Разбира се, тези промени в движението на планетите са видими само от позицията на земния наблюдател, защото реално планетите се движат по своите орбити около Слънцето само в една посока.

Регистрираните наблюдения на Меркурий датират поне от първото хилядолетие пр.н.е. Преди 4 век пр.н.е. древногръцките астрономи смятат планетата за два отделни обекта – единият видим при изгрев, който те наричат Аполон, а другият – при залез, наричан Хермес. Но както казахме, римляните крадат всичко от гърците и днес Хермес се нарича Меркурий. Астрономическият символ на Меркурий, окръжност над къса вертикална линия с кръст отдолу и полуокръжност отгоре, е стилизирано изображение на Хермесовия кадуцей. А тъй като влияе много върху политиката у нас, най-вероятно слоганът под този кадуцей е “Сюрреални решения за България”.

Щом е във фаза, всичко се обръща наопаки
Когато Меркурий е ретрограден, всичко тръгва наопаки. Планетата създава хаос в комуникациите, твърдят астролозите. Не можете да намерите хората, които търсите, набирате номера по погрешка, губите си телефона (забравяте го). Затруднения има и в транспорта – задръстванията са повече от обичайното, автобуси и влакове закъсняват, може да имате и проблеми с личния автомобил. Може да падне лампа в тунел “Ечемишка”. Сещате се за приятели и познати, които не сте виждали отдавна. Правите нелогични коалиции. Закъснявате за срещи или забавяте подготовката за председателството на Съвета на Европейския съюз, примерно.

ЗА НЕГО

Покрадваше, стана закрилник на търговците
Меркурий беше добро дете. Майка му Мая много му се радваше, защото малко след като се роди, изобрети лирата и пееше божествено. Обичаше да покрадва и затова стана закрилник на търговците и тези, на които днес им казват НАП. Разпиляваше си талантите, но пък кръстиха планета на него.
Юпитер, бог на небето, дневната светлина и бурите и баща на Меркурий

Като пийне, хваща лирата
Прекрасен брат! От всичките му таланти най-харесвах музикалния му гений. Щом дойде на гости, пресушаваше няколко делви с пино неро, хващаше лирата и настъпваше вакханалия. На другия ден поне десет бога го търсеха я да го отстрелят, я да го вкаменят, я да го приковат към някоя скала. Татко Юпи винаги го спасяваше. Имаше страх само от Купидон и Цацаров.
Бакхус, бог на плодородието, виното, веселието и лозарството, брат на Меркурий

Знаех, че ще обърка политиката в България
Не е лош брат, но е на периоди. Като влезе в ретроградната си фаза, хората около него и особено в България не знаят къде се намират. Искаш да сложиш един за министър, то става друг, искаш да спечелиш президентските избори, то всичко се обръща наопаки. Нищо не трябва да правиш, ако Меркурий вземе да влиза във фаза.
Марс, бог на войната, доведен брат

Като ти кажат, че идва, не правиш нищо
Ще обявим кой ще е кандидат-президент на втори (октомври 2016), като е минал ретроградният Меркурий… че като дойдат и като кажат “Идва ретроградният Меркурий, нищо ново не почвай”, и не щат да почват. Звездите! Катя Захариева (бивш правосъден министър, сегашен външен) най ме тормози с това – идва ретроградният Меркурий. А той вече е дошъл!”
Бойко Борисов, министър-председател на България

Операция “Закопаване”

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279421_%D0%9E%D0%BF%D0%B5%D1%80%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F+%E2%80%9C%D0%97%D0%B0%D0%BA%D0%BE%D0%BF%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5%E2%80%9D

 Поредният неуспешен опит на олигархията за цялостна дестабилизация на държавата в период на преговори по съставянето на новото правителство, неспиращите атаки срещу все по-застрашаващото го държавно обвинение и амбициите да се влияе върху избора на следващия Висш съдебен съвет, освен че онагледиха пълната капитулация на инженеринговите проекти, но и извадиха на показ дълго отричани зависимости, в които преплетени се оказват политици, съдии, европейски чиновници и техните кукловоди олигарси.

В центъра на мрежите от зависимости се оказа дълго подготвяният кадър на задкулисието Христо Иванов. В изминалите три години Иванов не просто се превърна в нарицателен пример за “провал”, но и се оказва токсичен за всеки, влязъл в скрита или явна колаборация с него. Сашо Дончев, Лозан Панов, Радан Кънев, Юри Бюрер Тавание, Ксавие Лапер дьо Кабан са сред усетилите последиците на близостта си до маниакално фиксирания в унищожаване на независимостта на правоохранителните институции и ерозиране на държавността.

Трябваше да се случи фабрикуването на т.нар. ЦУМ-гейт, за да стане публичен факт, че Сашо Дончев симпатизирал на трагичните напъни на Иванов за политическа кариера. Покрай продуцирането на скандала Христо Иванов отново получи своите “пет минути” слава и шанс да преповтори из поръчковите телевизионни студиа познатите “опорни точки” срещу прокуратурата. И ако Иванов е доволен от раздухването на казуса, за Сашо Дончев със сигурност остава отровното чувство, че е поредният употребен във войната срещу правосъдието, в която обществото ясно показва, че е на страната на закона, а не на парите.

Друг съучастник в поредната провокация срещу държавното обвинение – поставеният в тежка зависимост от задкулисието председател на Върховния касационен съд, тепърва ще усеща токсичността на продължаващата вече близо две години колаборация с Христо Иванов. Парадоксалното е, че като министър на правосъдието в края на януари 2015 г. Иванов бойкотира избирането на Лозан Панов от настоящия ВСС с мотива, че той е предрешен.

За да се стигне до ситуацията, при която през декември 2015 г. съдия №1 за първи път се постави в услуга на интересите на олигарсите от кръговете на българското задкулисие – “Капитал” и “Агнешките главички”. Тази и досега неизяснена трансформация на отношенията Иванов – Панов обаче обяснява и защо името на съдия № 1 попада в списък с потенциалните кандидати за президент, които обвиняемият олигарх Иво Прокопиев обсъжда с верните си политически протежета, поръчкови журналисти и професионални протестъри през лятото на 2016-а.

Попадането на Лозан Панов в стенограмите от „АРГО-гейт“ прави несъвместимо името на магистрата в съчетание с титлата “председател на ВКС”. Фактът, че Панов е обект на политически инженеринг, изобличава и друга негова акция, с която директно обслужи проекта на олигарха Иво Прокопиев “Да, България” две седмици преди предсрочните парламентарни избори – организиране на посещението на румънския прокурор Лаура Кьовеши в София. И няма как да е друго, ако Христо Иванов нарича жената на председателя на ВКС “черен лебед”, а това остава записано в стенограмите “АРГО”.

Очевидно Лозан Панов, макар и със закъснение, е поискал обяснение за убийствената реплика на Иванов: “Ако има черен лебед, това е жена му (на Л.Панов – бел. ред.)…” Поне с това впечатление остава човек, когато прочете опитите на Христо Иванов да замаже скандалното въвличане на съдия №1 и съпругата му в политически инженеринг от страна на олигарх, обект на наказателно разследване, и неговите проксита. Типично за Иванов, който обича да подценява наблюдателите на обществените процеси, той не просто не замазва скандала от “АРГО-гейт”, но и го доразвива в операция “Закопаване” на Лозан Панов. Иванов твърди, че името на съдия №1 не трябвало изобщо да се споменава пред участниците в сбирката на задкулисието. “Бях призовавал няколко пъти той да не бъде изобщо споменаван, доколкото това рискува да му навреди (както и стана). Въпреки това някой включи името му в бюлетината”, пише Иванов, но не уточнява – кого е призовавал и кой все пак е оставил името на председателя на ВКС в списъка с потенциалните кандидати за президент на олигархията. Обясненията на Иванов всъщност поставят и друг въпрос – какво би се случило, ако Панов бе официално издигнат? Дали ако името на друг магистрат бе обсъждано в други политически кръгове и това бе станало публично достояние, Иванов щеше да пропусне да призове за оставка…

Що се отнася до съпругата на Панов – т.нар. “черен лебед”, и обяснението на Христо Иванов, че когато я нарекъл така на сбирката на “АРГО”, се е позовал на примера със собствената му жена, която по това време е бременна, то писанията му са пореден опит за заблуда и в крайна сметка водят към тоталното “закопаване” на Лозан Панов. Най-малкото защото Иванов не нарича съпругата си “черен лебед”, нито се обръща така и към жената на Трайчо Трайков, която по това време също очаква дете, макар в крайна сметка той да е издигнат за президент, но нарича така жената на съдия №1.

Откъде всъщност Христо Иванов е бил наясно как би реагирала и какво би казала съпругата на председателя на ВКС, ако бъде “пуснат” на изборите. И всъщност била ли е обект на предварително проучване от Иванов последната съпруга на Лозан Панов – Елисавета, за да заключи, че тя е “черен лебед”. Вместо да продължава да интоксикира с обясненията си върха на ВКС, Христо Иванов можеше просто да призове Лозан Панов и съпругата му да обяснят дали и защо не са декларирали надлежно всичките си имотни сделки в последните години. Нали точно това настояваше да се случи чрез “съдебната реформа” Христо Иванов – магистратите и техните семейства да бъдат подложени на задълбочени проверки за интегритет. Вече е ясно, че Панов не би ги издържал.

Обясненията на Христо Иванов, освен за мнозинството от българите, вече нямат значение дори и за преживелия едно от най-големите предателства в най-новата политическа история – фалиралия председател в оставка на ДСБ Радан Кънев. Протежето на бившия премиер Иван Костов прати в историята партията, поставила началото на дясното разединение в далечната вече 2001 година. Токсично за ДСБ се оказа решението на Кънев да се предовери на Иванов и да го подкрепи при абдикирането му от Министерството на правосъдието в края на 2015 г.

По същото време и друг съучастник на Христо Иванов започна да търпи щети от близостта си до болестно амбицираното да унищожи независимостта на правосъдието протеже на олигархията. Става въпрос за съветника в Представителството на Европейската комисия в София Юри Бюрер Тавание. Той и Иванов опитаха да организират преврат срещу главния прокурор в края на ноември 2015 г., като дори замесиха Европейската комисия, фабрикувайки несъществуващо становище.

Провалът на Иванов доведе до “осветяването” на Тавание, както и компрометирането на целия мониторингов механизъм над правосъдието ни от страна на Брюксел. Откакто вече е известно, че докладите на ЕК всъщност се пишат под диктата на хибридни НПО-та в София, а Иванов прави всичко възможно, за да може доносите му да получат европейска легитимация чрез протежето му Тавание, то стойността на изводите и препоръките в тях са обект на съмнения и неглижиране. Като дипломат, чиято позиция изисква конфиденциалност, Тавание само може да съжалява, че е позволил да бъде употребен за нуждите на родните олигарси да си осигурят чадър срещу прокурорски разследвания. “Натравянето” на Тавание може и да е незабележимо, все пак длъжността му не е публична, но тя несъмнено хвърля сянка върху бъдещата му професионална кариера в структурите на Европейския съюз.

Тавание има нагледен пример в тази посока, който му бе даден от посланик на една от държавите основателки на ЕС. Отровата, с която марионетките на олигархията заразяват съучастниците си, достигна до предишния френския посланик, който преди година бе принуден да замени уютната резиденция на софийската улица “Оборище” със силно охранявания комплекс на мисията на Париж в Уагадугу. Ксавие Лапер дьо Кабан свърши “мръсната” работа на олигархичния кръг “Капитал” по овладяване на Софийския градски съд. И ако Христо Иванов и ръководещите го олигарси могат да разчитат на услугите на компрометирания председател на СГС Калоян Топалов, то Негово Превъзходителство Дьо Кабан след едногодишно пребиваване в Буркина Фасо успя да се върне към безгрижното си битие в София едва за няколко дни около великденските празници миналия месец.

Щетите, които проксито на олигарсите Христо Иванов нанесе върху ред държавни институции чрез системното провокиране на скандали и ерозиране на доверието в държавността, се оказаха жизненоважни за ръководещите го кръгове в опитите им да се измъкнат или поне да отложат търсенето на отговорност за извършените нарушения и престъпления. В същото време съсредоточаването на ресурс и енергия в един субект, непрекъснато провалящ се, а очевидно превърнал се и в източник на опасна радиация за съучастниците му, приближава моментa, в който Иванов може да се окаже сериозна заплаха и за главните си акушери.

Държавният департамент се отказва от налагане на американските ценности

http://pogled.info/svetoven/amerika/darzhavniyat-departament-se-otkazva-ot-nalagane-na-amerikanskite-tsennosti.85460

/Поглед.инфо/ САЩ не толкова си закриват очите, но полу ги закриват; така експерти оценяват програмното изявление на държавния секретар Рекс Тилърсън. Ръководителят на Държавния департамент даде ясно да се разбере, че Белият дом не възнамерява да жертва интересите на САЩ в името на някакво абстрактно насърчаване на демокрацията и правата на човека.

Любчо Георгиевски призова Груевски да подаде оставка

http://pogled.info/svetoven/balkani/lyubcho-georgievski-prizova-gruevski-da-podade-ostavka.85461

/Поглед.инфо/ Никола Груевски трябва да постъпи като мен и да подаде оставка от лидерския пост на ВМРО-ДПМНЕ.

"Убиецът на Боинг" – МС-21 ще бъде готов за първи полет до края на пролетта

http://pogled.info/svetoven/ubietsat-na-boing-ms-21-shte-bade-gotov-za-parvi-polet-do-kraya-na-proletta.85462

/Поглед.инфо/ Първият екземпляр на новия руски самолет МС-21 излезе от иркутския авиационния завод в четвъртък (4 май). Започна последният етап от подготовката за първия изпитателен полет, а новият лайнер трябва да влезе в употреба в "Аерофлот" в края на 2018 – началото на 2019 година, съобщи "Известия".

Кадик: "И такива хора сега са във властта? Честито, България"

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279420_%D0%9A%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%BA%3A+%22%D0%98+%D1%82%D0%B0%D0%BA%D0%B8%D0%B2%D0%B0+%D1%85%D0%BE%D1%80%D0%B0+%D1%81%D0%B5%D0%B3%D0%B0+%D1%81%D0%B0+%D0%B2%D1%8A%D0%B2+%D0%B2%D0%BB%D0%B0%D1%81%D1%82%D1%82%D0%B0%3F+

 ДВ: От днес България си има ново правителство, начело на което стои старият премиер. Бойко Борисов за трети път - изненада ли Ви това?

Даниел Кадик: Не, едва ли някой се е изненадал. Изненада беше обаче начинът, по който Борисов формира новото правителство - от самото начало беше ясно, че националистите ще са коалиционният партньор на ГЕРБ. Не бяха проведени никакви смислени дискусии с други партии. Нямаше и никакви размисли за това дали няма да е добре да се сформира коалиция с участието на всички партии с цел съставяне на технократско правителство.
ДВ: Двама от националистическите лидери получиха вицепремиерски постове. Как ще коментирате тези назначения? И какво, според Вас, мисли ЕС по този въпрос?
Кадик: Няма как да кажа какво мисли ЕС. Но мога да кажа какво би трябвало да мисли ЕС и най-вече Европейската народна партия (ЕНП), в която членува партията на Борисов ГЕРБ. ЕНП би трябвало да се запита дали този български кабинет е правителство, с което може да се работи - особено в контекста на предстоящото българско председателство на ЕС, което започва на 1 януари 2018. Ако помните, през 2014 година, когато Бойко Борисов искаше да стане премиер, от ЕНП отправиха апел към ГЕРБ да не се коалират с "Атака". Този път обаче оттам не се чу отчетлива критика. А това е много опасно. Защото двамата националистически вицепремиери не само ще седят на масата за преговори от януари 2018 нататък, когато страната поеме председателството на ЕС, но и ще водят тези преговори и дискусии.
Силно притеснителен е фактът, че хора, които са известни по-скоро с прояви на ксенофобия, с националистически възгледи и близост до Москва, ще се занимават с въпроси от сферите на икономиката, отбраната и демографията. Да не забравяме, че Красимир Каракачанов ще отговаря не само за отбраната, а и за вътрешната сигурност. А ние видяхме много добре какво разбира той под вътрешна сигурност - когато дни преди изборите привърженици на неговата партия се опитваха да спрат пристигащи от Турция хора и дори отчасти използваха насилие. Впрочем, хората на Каракачанов са и сред организаторите на Луков марш. И такива хора сега са във властта? Честито, България...
ДВ: В публикациите си за България чуждите медии акцентират най-вече върху влизането на националистите във властта. Но няма ли и други притеснителни теми?
Кадик: За съжаление Европа сякаш не обърна достатъчно внимание на тази вероятност - националистите да влязат в управлението. Особено, както вече казах, ЕНП. Но има и други въпроси, които будят тревога: така например в коалиционното споразумение не е включена темата за съдебната реформа. С много общи думи се говори за антикорупционна реформа, но за мен това е само въздух под налягане. Не мисля, че можем да очакваме истински реформи. А иначе националистите внасят в това правителство една протекционистка агенда, която всъщност вече сме виждали - тъй като през последните години подкрепяха властта, националистите успяха да прокарат няколко свои предложения: например закона срещу чуждестранните търговски вериги. Притеснително е също така, че г-н Каракачанов е бил агент на комунистическите тайни служби. Факт, който дълго време беше игнориран. И сега този човек е вицепремиер.
ДВ: И все пак: твърди се, че този кабинет ще е по-стабилен от предишния и най-вероятно ще изкара мандата си докрай. Каква е Вашата прогноза?
Кадик: Факт е, че досега Борисов не е изкарал нито един мандат докрай. И първия, и втория път той се оттегли преждевременно. Все се препъваше в протести, в конфликти. Всъщност, единственото по-стабилно нещо този път е, че правителството разполага със собствено мнозинство в парламента. Стабилност по отношение на ценностите, на икономическото развитие, на развитието на обществото - такава няма и няма да има. Впрочем, стабилността може да бъде и нещо много лошо. През последните десет години България стабилно отказваше да проведе рефоми в правосъдието, в борбата срещу организираната престъпност или пък в антикорупционната битка. И ако това е стабилност, пак трябва да кажа: Честито, България...

ДВ: Господин Кадик, докато водим този разговор, Вие сте по работа в Румъния. Кое е първото нещо, което Ви хрумва, ако сега трябва да сравните България и Румъния?

Кадик: Първо, индикаторите за развитие съвсем ясно показват, че Румъния е много по-напреднала от България. Това не си го измислям аз, вижда се ясно от докладите на ЕК - например по отношение на борбата срещу корупцията. През последните години Букурещ положи много усилия в тази насока. За разлика от София. Румъния изпреварва България и в икономически план. Впрочем, в дипломатическите среди отдавна се обмисля дали вече не е време двете страни да бъдат разглеждани поотделно. Премисля се например дали Румъния да не бъде допусната в Шенген сама, без да изчаква България - като един вид награда за нейните усилия и същевременно размахване с пръст към България.

Сравнявайки двете страни, трябва да подчертая, че политиката в Румъния е много по-политическа, там интересите са партийни. А политиката в България сякаш се направлява от различни интереси, от интересите на отделни групи. Тоест, Румъния е партийна демокрация. А България върви по-скоро в посока "превзета държава" (от англ. captured state) - нещо, което беше установено и от българския Институт за пазарна икономика.

ДВ: Дали това правителство би могло да промени нещо в това отношение?

Кадик: Не, защото Борисов е част от всичко това. Хората, които вкара в кабинета, са негови доверени лица. А и в новото правителство отново имаме тясна връзка между Борисов и Пеевски. Нека бъдем честни: ако през последните години е имал интерес да промени нещо, да подобри нещо, Борисов можеше да го направи. Защото през повечето време от 2007 насам, когато България стана член на ЕС, именно той беше правителствен ръководител.

Борисов не успя да реализира съществени реформи. Точно обратното дори: при последното си управление той саботира съдебната реформа. Така че с Борисов на премиерския пост не можем да очакваме истински реформи. По-скоро можем да очакваме циментиране на статуквото, но не и истински напредък.

 

 

Продължава ръста на руския автомобилен пазар през април

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279419_%D0%9F%D1%80%D0%BE%D0%B4%D1%8A%D0%BB%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%D1%80%D1%8A%D1%81%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D1%80%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F+%D0%B0%D0%B2%D1%82%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D0%BB%D0%B5%D0%BD+

 По предварителни руският пазар на леки и лекотоварни автомобили през април 2017 г. е отбелязал с девет процента до близо 132 250 автомобила, според съобщение на корейската компания „Киа моторс Рус.“, пише „Ведомости“.
От представителството на „Киа“ твърдят, че през миналия месец са увеличили продажбите в Русия до 16 003 автомобила (с 32,1%) и са достигнали пазарен дял от 12,1%. За деветпроцентов ръст на продажбите през април съобщи и представителството на „Мицубиши Моторс“ (ММС Рус). От „Хюндай“ (Хюндай Мотор СНГ) обявиха, че през април са продали 13 656 автомобила, което съответства на ръст от 11,9%.
През март 2017 г. руският пазар за нови коли отбеляза ръст за първи път от декември 2016 г – с 9,4% до 137 894 автомобила, съгласно данните на Комитета на автопроизводителите на Асоциацията на европейския бизнес (АЕБ). Очаква се официалната статистика на АЕБ за продажбите през месец април да бъде публикувана другата седмица.

Превод и редакция: Делян Николов

"И такива хора сега са във властта? Честито, България!"

http://clubz.bg/53544-i_takiva_hora_sega_sa_vyv_vlastta_chestito_bylgariq

Интервю на Мария Илчева от Дойче веле с ръководителя на бюрото на фондация "Фридрих Науман" в София Даниел Кадик:

 

ДВ: От днес България си има ново правителство, начело на което стои старият премиер. Бойко Борисов за трети път - изненада ли Ви това?

Даниел Кадик: Не, едва ли някой се е изненадал. Изненада беше обаче начинът, по който Борисов формира новото правителство - от самото начало беше ясно, че националистите ще са коалиционният партньор на ГЕРБ. Не бяха проведени никакви смислени дискусии с други партии. Нямаше и никакви размисли за това дали няма да е добре да се сформира коалиция с участието на всички партии с цел съставяне на технократско правителство.

ДВ: Двама от националистическите лидери получиха вицепремиерски постове. Как ще коментирате тези назначения? И какво, според Вас, мисли ЕС по този въпрос?

Кадик: Няма как да кажа какво мисли ЕС. Но мога да кажа какво би трябвало да мисли ЕС и най-вече Европейската народна партия (ЕНП), в която членува партията на Борисов ГЕРБ. ЕНП би трябвало да се запита дали този български кабинет е правителство, с което може да се работи - особено в контекста на предстоящото българско председателство на ЕС, което започва на 1 януари 2018. Ако помните, през 2014 година, когато Бойко Борисов искаше да стане премиер, от ЕНП отправиха апел към ГЕРБ да не се коалират с "Атака". Този път обаче оттам не се чу отчетлива критика. А това е много опасно. Защото двамата националистически вицепремиери не само ще седят на масата за преговори от януари 2018 нататък, когато страната поеме председателството на ЕС, но и ще водят тези преговори и дискусии.

Силно притеснителен е фактът, че хора, които са известни по-скоро с прояви на ксенофобия, с националистически възгледи и близост до Москва, ще се занимават с въпроси от сферите на икономиката, отбраната и демографията. Да не забравяме, че Красимир Каракачанов ще отговаря не само за отбраната, а и за вътрешната сигурност. А ние видяхме много добре какво разбира той под вътрешна сигурност - когато дни преди изборите привърженици на неговата партия се опитваха да спрат пристигащи от Турция хора и дори отчасти използваха насилие. Впрочем, хората на Каракачанов са и сред организаторите на Луков марш. И такива хора сега са във властта? Честито, България...

ДВ: В публикациите си за България чуждите медии акцентират най-вече върху влизането на националистите във властта. Но няма ли и други притеснителни теми?

Кадик: За съжаление Европа сякаш не обърна достатъчно внимание на тази вероятност - националистите да влязат в управлението. Особено, както вече казах, ЕНП. Но има и други въпроси, които будят тревога: така например в коалиционното споразумение не е включена темата за съдебната реформа. С много общи думи се говори за антикорупционна реформа, но за мен това е само въздух под налягане. Не мисля, че можем да очакваме истински реформи. А иначе националистите внасят в това правителство една протекционистка агенда, която всъщност вече сме виждали - тъй като през последните години подкрепяха властта, националистите успяха да прокарат няколко свои предложения: например закона срещу чуждестранните търговски вериги. Притеснително е също така, че г-н Каракачанов е бил агент на комунистическите тайни служби. Факт, който дълго време беше игнориран. И сега този човек е вицепремиер.

ДВ: И все пак: твърди се, че този кабинет ще е по-стабилен от предишния и най-вероятно ще изкара мандата си докрай. Каква е Вашата прогноза?

Кадик: Факт е, че досега Борисов не е изкарал нито един мандат докрай. И първия, и втория път той се оттегли преждевременно. Все се препъваше в протести, в конфликти. Всъщност, единственото по-стабилно нещо този път е, че правителството разполага със собствено мнозинство в парламента. Стабилност по отношение на ценностите, на икономическото развитие, на развитието на обществото - такава няма и няма да има. Впрочем, стабилността може да бъде и нещо много лошо. През последните десет години България стабилно отказваше да проведе рефоми в правосъдието, в борбата срещу организираната престъпност или пък в антикорупционната битка. И ако това е стабилност, пак трябва да кажа: Честито, България...

ДВ: Господин Кадик, докато водим този разговор, Вие сте по работа в Румъния. Кое е първото нещо, което Ви хрумва, ако сега трябва да сравните България и Румъния?

Кадик: Първо, индикаторите за развитие съвсем ясно показват, че Румъния е много по-напреднала от България. Това не си го измислям аз, вижда се ясно от докладите на ЕК - например по отношение на борбата срещу корупцията. През последните години Букурещ положи много усилия в тази насока. За разлика от София. Румъния изпреварва България и в икономически план. Впрочем, в дипломатическите среди отдавна се обмисля дали вече не е време двете страни да бъдат разглеждани поотделно. Премисля се например дали Румъния да не бъде допусната в Шенген сама, без да изчаква България - като един вид награда за нейните усилия и същевременно размахване с пръст към България.

Сравнявайки двете страни, трябва да подчертая, че политиката в Румъния е много по-политическа, там интересите са партийни. А политиката в България сякаш се направлява от различни интереси, от интересите на отделни групи. Тоест, Румъния е партийна демокрация. А България върви по-скоро в посока "превзета държава" (от англ. captured state) - нещо, което беше установено и от българския Институт за пазарна икономика.

ДВ: Дали това правителство би могло да промени нещо в това отношение?

Кадик: Не, защото Борисов е част от всичко това. Хората, които вкара в кабинета, са негови доверени лица. А и в новото правителство отново имаме тясна връзка между Борисов и Пеевски. Нека бъдем честни: ако през последните години е имал интерес да промени нещо, да подобри нещо, Борисов можеше да го направи. Защото през повечето време от 2007 насам, когато България стана член на ЕС, именно той беше правителствен ръководител.

Борисов не успя да реализира съществени реформи. Точно обратното дори: при последното си управление той саботира съдебната реформа. Така че с Борисов на премиерския пост не можем да очакваме истински реформи. По-скоро можем да очакваме циментиране на статуквото, но не и истински напредък.

България влиза в топ 3 на най-желаните дестинации за покупка на втори дом

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279418_%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D0%B2%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%B0+%D0%B2+%D1%82%D0%BE%D0%BF+3+%D0%BD%D0%B0+%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%B6%D0%B5%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B4%D0%B5%D1%81%D

 България се изкачва с 11 места до 3-та позиция в класацията на онлайн портала TheMoveChannel.com на най-желаните дестинации за инвестиции във ваканционни имоти през април.

Запитванията към страната ни се увеличават до малко над 4% от всички, като с това влиза в топ 10 за първи път от 7 месеца.

Това е и най-доброто класиране за страната от февруари 2015 г. насам.

Основният фактор, който привлича купувачите у нас, са цените заради резкия спад на обменния курс на британския паунд след референдума за Brexit. Макроикономическата стабилност също е сред привлекателните фактори.

Предстои да видим дали България и Малта ще задържат позициите си в топ 15 на класацията на фона на засилващия се интерес и към други страни от Европа, подчертава изданието.

 

Лидер в класацията остава Испания с 10,4% от запитванията. Второто място е за САЩ с 4,87% от запитванията. На 4-то и 5-то място са Португалия и Кипър.

Топ 10 се допълва от Кабо Верде, Италия, Индонезия, Франция и Обединените арабски емирства (Дубай).

Бразилия, Румъния и Малта отбелязват най-силен скок в класацията – всяка с по 13 позиции до съответно 24-то място, 18-то място и 11-то място. Малта например влиза в топ 20 на най-желаните дестинации за инвестиции във ваканционни имоти за първи път от август 2016 г. Това е и най-доброто класиране на страната от юли 2013 г. насам.

Същевременно най-силен спад в класацията отбелязват Хърватия, Нова Зеландия и ЮАР – съответно с 16 места до 23-то място, с 15 места до 30-то място и с 14 места до 40-то място в класацията.

В дъното на подреждането са Кения, Нигерия, Панама, Австрия и Бахамите с единични запитвания за покупка на имоти.

Цялата класация можете да видите тук!

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Бойчо Попов

Честит имен ден на Ирина, Мира и Мирослав

//dariknews.bg/regioni/sliven/chestit-imen-den-na-irina-mira-i-miroslav-2021572

На 5 май Българската православната църква почита паметта на Св. мъченица Ирина.

Св. Мъченица Ирина живяла в апостолските времена на Балканите, в град Магедон, където баща й Ликиний бил областен управител. Роден

Отборът момичета по лека атлетика на І ОУ „ Св. св. Кирил и Методий”, Кюстендил се класира за финали на Ученически игри

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/otboryt-momicheta-po-leka-atletika-na-ou-sv.-sv.-kiril-i-metodij-kiustendil-se-klasira-za-finali-na-uchenicheski-igri-2021573

Отборът момичета по лека атлетика на І ОУ „ Св. св. Кирил и Методий”, Кюстендил се класира за финали на Ученически игри.  Съставът на отбора се състои от следните състезатели: Анна Байрактарска, Елизабет Шопова, Анелина Стефанова, Ина Йорданова, Ралица Димитрова, Зорница Божанова, Йорданина  Джорго

Представят новата книга на Георги Йорданов

//dariknews.bg/regioni/sliven/predstaviat-novata-kniga-na-georgi-iordanov-2021574

Новата книга „Притаени мигове” на Георги Йорданов ще бъде представена днес в Сливен. „Книгата „Срещи” е книга-изповед.

В нея може да се проследи огнената диря на една вълнуваща биография, в която триумфира клетвената отговорност пред съдбата на българския народ и любовта към България

Русе става Дунавската академична столица на България

//dariknews.bg/regioni/ruse/ruse-stava-dunavskata-akademichna-stolica-na-bylgariia-2021575

Обучение в шест специалности започва от новата учебна година във Филиал Видин на Русенския университет. От вчера, 3 май, с Постановление на Министерския съвет структурата е факт. Академичното ръководство на висшето училище даде пресконференция, на която сподели приоритетите за развитие

1214 именици да почерпят на Гергьовден

//dariknews.bg/regioni/razgrad/1214-imenici-da-pocherpiat-na-gergiovden-2021576

1214 са имениците в община Разград на Гергьовден, 6 май.
От пресцентъра на местната управа съобщават, че имен ден на празника на Свети Георги имат носещите 8 имена.
Най-много са мъжете на име Георги – 647, дамите на име Габриела са 113, Гергана се казват 112 жени, 103 – Гинка, 102 – Г

Financial Times: Бойко Борисов трябва да балансира между ЕС и Русия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279417_Financial+Times%3A+%D0%91%D0%BE%D0%B9%D0%BA%D0%BE+%D0%91%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%B2+%D1%82%D1%80%D1%8F%D0%B1%D0%B2%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D0%B1%D0%B0%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%B8%D1%80%D0%B0+%D0%BC%D0%B

 Българският премиер Бойко Борисов ще ръководи третото си правителство за осем години, след като парламентът одобри коалиция между десноцентристкия ГЕРБ на премиера и три крайнодесни партии, пише в. "Financial Times", цитиран от БТА.

 
Борисов избегна съставяне на правителство на малцинството, като се обедини с Обединените патриоти, които водиха кампания с националистична платформа, в която бе споменато и традиционното приятелство на България с Русия, пише изданието.
 
Сега 57-годишният премиер трябва да балансира целта на своята партия за задълбочаване на интеграцията с ЕС и желанието за укрепване на връзките с Русия, отбелязва вестникът.
 
През януари България поема ротационното шестмесечно председателство на ЕС. Борисов увери, че България "успешно ще организира и осъществи" председателството на ЕС и добави: "Ще работим за реформа и разширяване на ЕС", припомня изданието. 

Премиерът обаче е и подложен на критики за сътрудничеството си с Обединените патриоти, чиито лидери са обвинени в използване на език на омразата срещу ромското и турското етническо малцинство на България и в развиване на връзки с проруски местни фирми, отбелязва "Financial Times".

Евроскептичният вицепремиер и министър на отбраната, лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов, чието назначение е критикувано заради ролята му на агент на комунистическата служба за държавна сигурност, е смекчил антизападната си реторика според анализатора от Центъра за либерални стратегии Даниел Смилов.

"Сега той много внимава да не заема антизападни позиции. Въпросът за доверието между партньорите от НАТО и България обаче ще бъде на масата и Патриотите ще трябва да положат големи усилия да превъзмогнат своето (антизападно) наследство", казва Смилов, цитиран от финансовото издание.

Лидерът на Националния фронт за спасение на България Валери Симеонов бе назначен за вицепремиер, отговарящ за икономическата политика. Симеонов бе заснет по време на предизборната кампания да участва в белязан от насилие протест на активисти на НФСБ, които се опитаха да попречат на български етнически турци да минат през границата, за да гласуват, отбелязва вестникът.

По статията работи: Веселина Василева

Кой е виновен за политическото чудовище Борисов?

http://pogled.info/bulgarski/koi-e-vinoven-za-politicheskoto-chudovishte-borisov.85457

/Поглед.инфо/ Много са. Ако Иван Костов не беше спрял царя за президент, щеше да изкара два мандата, а никой нямаше да знае за охранителя от СИК Б.Б. Това едно на ръка, но има един генерал, който има най -мрачните заслуги вече 15 години да гледаме опротивялата мутра на Б.Б.

El País: Забравете за свободата на словото

http://pogled.info/svetoven/El-Pa%C3%ADs-zabravete-za-svobodata-na-slovoto.85458

/Поглед.инфо/ Свободата на пресата в страните с така наречения демократичен режим на управление, отдавна е подложена на ограничение. Напоследък обаче, твърденията за свобода на словото все повече се приемат като глупава шега. Широкото използване на лъжлива информация, манипулациите, жестоката цензура и други подобни прийоми превръщат някога повече или по-малко свободните медии в тъпа, опростачена пропаганда. Западните страни се превръщат в еталон, как да се прекроят базовите параметри на демократичното общество в интерес на политическата целесъобразност. Дори на Запад вече са наясно какво става в "свободната" журналистика.

Девети май - Ден на пабедата над фашизма

http://pogled.info/bulgarski/deveti-mai-den-na-pabedata-nad-fashizma.85459

/Поглед.инфо/ На 9 май т.г. във връзка с държавния празник на Руската Федерация – Деня на Победата – Извънредният и пълномощен посланик на Руската Федерация в Република България, Военният, военновъздушен и военноморски аташе на Руската Федерация в Република България, служителите на Посолството и на апарата на Военния аташе ще положат венци и цветя пред паметниците на съветските воини в София.

Почина главният счетоводител на врачанската митрополия

//dariknews.bg/regioni/vraca/pochina-glavniiat-schetovoditel-na-vrachanskata-mitropoliia-2021567

След тежко боледуване снощи почина главният счетоводител на врачанска митрополия Пламен Велев (54 г.). Повече от 30 години той се грижеше за финансовите дела на митрополията. Врачани го познаваха като кротък, добър и отзивчив човек. Тъжната вест съобщиха в социалните мрежи от храма “Св. Възнесение”

Без вода в петък, 5 май

//dariknews.bg/regioni/gabrovo/bez-voda-v-petyk-5-maj-2021565

За извършване на аварийни ремонти без вода от 9:00 до 17:00 ч. ще останат ул. "Урожай", кв. Чехлевци, кв. Велчевци, сградата на бившия Дом "Майка и дете"и селата Копчелии и Пецевци.

Заможни българи, с модерни домове в планински и екологично чисти места черпят повече ток от възможното

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/zamozhni-bylgari-s-moderni-domove-v-planinski-i-ekologichno-chisti-mesta-cherpiat-poveche-tok-ot-vyzmozhnoto-2021571

Проблеми в качеството на електроснабдяването в планинските и полупланински райони създават заможни българи, които строят къщи в тези екологично чисти места, с удобства и ползват над 6 киловата мощности.  
 
“Голяма част от клиентите в тези чисти места ползват

Преглед на регионалния печат на 5.05.2017 г.

//dariknews.bg/regioni/razgrad/pregled-na-regionalniia-pechat-na-5.05.2017-g-2021570

„10 години затвор получи подсъдимият Танджер Тахир за убийството на Катя Асенова край Желязковец“ – водещото заглавие за „Гледища Днес“. Присъдата бе произнесена вчера в Окръжен съд-Разград. „Млади таланти от Разград – сред най-добрите на конкурса „Музикални бисери“ – друго заглавие от първа страни

Общината осигурява организационно-техническата подготовка на референдума

//dariknews.bg/regioni/stara-zagora/obshtinata-osiguriava-organizacionno-tehnicheskata-podgotovka-na-referenduma-2021517

208 избирателни секции ще бъдат сформирани за произвеждането на местен референдум за бъдещето на Бедечка в Стара Загора. От тях 203 са общи избирателни секции, а 5 са специални – в здравни заведения, диспансери, места за задържане и подвижна избирателна кутия.  Последните ще бъдат образувани, ако и

Гръцки водопроводчик прави инвалидни колички за кучета (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/grycki-vodoprovodchik-pravi-invalidni-kolichki-za-kucheta-video-2021566

Гръцки водопроводчик прави инвалидни колички за кучета. Последният "клиент" на Василис Цигурас е кокер шпаньол, страдащ от мускулна дистрофия. Благодарение на специалното съоръжение, четириногото вече може да се разхожда с лекота.

Депутатите решават за имунитета на Марешки

//dariknews.bg/novini/bylgariia/deputatite-reshavat-za-imuniteta-na-mareshki-2021569

Депутатите трябва да решат днес дали да създадат временна анкетна комисия за имунитета на лидера на „Воля” и зам.-председател на парламента Веселин Марешки. На 27 април главният прокурор Сотир Цацаров поиска сваляне имунитета на трима народни представители от 44-то

Цецка Цачева: Няма недосегаеми магистрати (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/cecka-cacheva-niama-nedosegaemi-magistrati-video-2021568

„С промените, които направихме в Конституцията и НК, няма недосегаеми магистрати. И тримата големи – председателят на Върховният касационен съд, председателят на Върховния административен съд и главният прокурор подлежат на отчет пред Народното събрание. Бяха разши

Лозан Панов след агнешките главички: Защо да не бъда и физически отстранен?

http://clubz.bg/53543-lozan_panov_sled_agneshkite_glavichki_zashto_da_ne_byda_i_fizicheski_otstranen

Лозан Панов - председател на ВКС, нарече "стила на мафията" посрещането му от яки момчета с маски и отрязани агнешки главички на влизане на заседанието на ВСС, на което поиска проверка на главния прокурор за ЦУМ гейт.

"Странното е, че това, което се случва, е като някакъв пърформънс - като някаква сценка, лека закачка, намигване. Знаете - това е стилът на мафията", каза Панов.

Той припомни аналогията с "Кръстникът" - отрязаната и окървавена конска глава. А при нас виждаме одрани кървави агнешки главички. Панов обърна внимание, че държавата в лицето на полицията не е реагирала на случващото се, нищо че то става най-малкото срещу висш държавен служител.

"Както и да го тълкуваме – ако обществото остане овчедушно, ако обществото не реагира на всичко това, не съм сигурен докъде могат да стигнат тези атаки. Наивно е да мисля, че няма да бъде насочено - предвид на всички други атаки - към семейството ми, за мен лично персонално. Дори защо не и с физическо отстраняване. Защото аз ще продължа да говоря, ще продължа да защитавам своята теза."

Председателят на ВКС отбеляза, че случаят пред ВСС от миналия четвъртък преминава всякаква граница на нормалност в една държава. "Очевидно това е като леко предупреждение – тази символика сочи на времена, които са живяни в някои държави. Съжалявам, че те се връщат тук в България", каза още той.

По въпроса - къде им е конфликтът с главния прокуроор, той припомни, че Цацаров просто е отказал да отговаря на въпроси на ВСС за "тази нерегламентирана среща".

"Като по този начин съдебният парламетнт, а и обществото се задоволи единствено и само с неговата оценка на това какво се е случило. По този начин главният прокурор се постави над закона и над етичните правила. Оттук нататък мафията  може да се чувства абсолютно спокойна и безнаказана. Казусът вече е приключен. И следващото нещо е пропагандата след това да си свърши своята работа."

Панов напомни, че големият проблем е дали трябва "да се обожествява" фигурата на обвинител № 1, като няколко пъти повтори, че това не е личен конфликт и че няма значение дали човекът на поста ще се казва Сотир, Борис, Никола или Иван. Да се твърди, че е личен конфликт, е поредното изместване на темата, а става дума за искане на 6 членове на ВСС, които настояват да разберат какво се е случило, когато се пие кафе нерегламентирано с двама бизнесмени, единият от които е и висш политик, допълни той.


"Какво направи ВСС – главният прокурор беше абсолютно кратък, не отговори на въросите - нямаше разискване на факти, нито един факт не беше коментиран.  Единствено даде неговата субективна представа, че не е напрвил нищо нередно. Задоволихме се с неговата оценка.
Ето защо аз смятам, че е необходима спешна закондателна промяна, която да спре обожествявнето на главния прокурор",
обяви Панов за пореден път.

И каза, че всеки човек си има светла и тъмна страна. А властта е голямо предизвикателство за тъмната страна, защото дава много изкушения. 

"За да може да не се даде възможност на тъмната страна да надделее, има регулатори. Трябва да има механизъм, който да позволява безконтролността на която и да е фигура в държавата да не се проявява. Нашата най-близка история показа, че това е много голямо изкушение за когото и да било. 

Ако на някого дадете безгранична власт, нормално е тъмната страна - откакто свят светува - тя да бъде изкушена и да се прояви."

А дали се е проявила тъмната страна в случая? Липсата на резултати и това, че всичко се повтаря, според Панов показва, че именно това се случва практически.

Той припомни като пример за безконтролност, че дори по "Яневагейт" - история, умишлено неглижирана от Бойко Борисов като "две каки", - е имало някаква квазипроверка, която завърши безславно. А сега и това няма да има. Той препрати и към думите на Борисов, да се остави съдебната реформа "за след г-н Цацаров".

Панов цитира предишния обвинител № 1 Борис Велчев - колко лесно може да бъде повдигнато обвинение на всекиго и колко лесно бизнес отношения между партньори могат да бъдат решени с помощта на някой прокурор, който повдига обвинение.

Той се върна на Бойко Борисов, като заяви, че аналогията с румънската система му звучи много странно.

"- Там е 55% авторитетът на прокуратурата, в България е под 8%.

- В Румъния има самостоятелен орган и DNA (антикорупционната дирекция, оглавявана от Лаура Кьовеши, б.р.) има правомощията да проверява и да разследва за корупция главния прокурор на страната.

- И още нещо много важно: почти 80% от обвинителните актове, които влизат в съд, завършват с осъдителна присъда.

Така че разликите са много големи - тази активност на прокуратурата с повдигане на обвинения в крайна сметка се различава съществено от румънския модел."

Той нарече румънския модел "много страшен".

"Много е страшен, защото е много страшен за тези, които дават сигнал с агнешки главички."

На въпроса, насаждан от кафявите медии - него кой може да го проверява, Панов отговори: "Разбира се, че прокуратурата. Но при главния прокурор е различно."

Той каза, че тезите, прокарвани през т. нар. медии от кръга на Пеевски, се официализират в държавния орган ВСС чрез изказвания на негови членове.

"Атаките, които са от тези посоки - а те са и от медиите на този кръг, и от ВСС - са демонстративни. Основната цел е да ме спрат – агнешките главички го доказаха достатъчно ясно.

Всички имоти са обявени, включително и на моята жена, моят брак с нея не е таен - отвърна той на последните писания, че имал 6 апартамента. - Изобщо абсурдно е да се влиза в този диалог, който вече преминава личностни граници и засяга семейството ми. Трудно е да се отговаря на въпроси, които се нелепи и са абсурдни. 

Така оставени на пода пред ВСС агнешките главички показват къде е оставена самата държава - в ръцете на хора, които са я завладели и не искат да се върне в ръцете на гражданите."

Лозан Панов: Главният прокурор се постави над закона. Мафията може да е спокойна

http://clubz.bg/53543-lozan_panov_glavniqt_prokuror_se_postavi_nad_zakona_mafiqta_moje_da_e_spokojna

Лозан Панов - председател на ВКС, нарече "стила на мафията" посрещането му от яки момчета с маски и отрязани агнешки главички на влизане на заседанието на ВСС, на което поиска проверка на главния прокурор за ЦУМ-гейт.

"Странното е, че това, което се случва, е като някакъв пърформънс - като някаква сценка, лека закачка, намигване. Знаете - това е стилът на мафията", каза Панов.

Той припомни аналогията с "Кръстникът" - отрязаната и окървавена конска глава. А при нас виждаме одрани, кървави агнешки главички. Панов обърна внимание, че държавата в лицето на полицията не е реагирала на случващото се, нищо че то става най-малкото срещу висш държавен служител.

"Както и да го тълкуваме – ако обществото остане овчедушно, ако обществото не реагира на всичко това, не съм сигурен докъде могат да стигнат тези атаки. Наивно е да мисля, че няма да бъде насочено - предвид на всички други атаки - към семейството ми, за мен лично персонално. Дори защо не и с физическо отстраняване. Защото аз ще продължа да говоря, ще продължа да защитавам своята теза."

Председателят на ВКС отбеляза, че случаят пред ВСС от миналия четвъртък преминава всякаква граница на нормалност в една държава. "Очевидно това е като леко предупреждение – тази символика сочи на времена, които са живяни в някои държави. Съжалявам, че те се връщат тук в България", каза още той.

По въпроса - къде им е конфликтът с главния прокуроор той припомни, че Цацаров просто е отказал да отговаря на въпроси на ВСС за "тази нерегламентирана среща".

"Като по този начин съдебният парламетнт, а и обществото се задоволи единствено и само с неговата оценка на това какво се е случило. По този начин главният прокурор се постави над закона и над етичните правила. Оттук нататък мафията  може да се чувства абсолютно спокойна и безнаказана. Казусът вече е приключен. И следващото нещо е пропагандата след това да си свърши своята работа."

Панов напомни, че големият проблем е дали трябва "да се обожествява" фигурата на обвинител № 1, като няколко пъти повтори, че това не е личен конфликт и че няма значение дали човекът на поста ще се казва Сотир, Борис, Никола или Иван. Да се твърди, че е личен конфликт, е поредното изместване на темата, а става дума за искане на 6 членове на ВСС, които настояват да разберат какво се е случило, когато се пие кафе нерегламентирано с двама бизнесмени, единият от които е и висш политик, допълни той.


"Какво направи ВСС – главният прокурор беше абсолютно кратък, не отговори на въросите - нямаше разискване на факти, нито един факт не беше коментиран.  Единствено даде неговата субективна представа, че не е напрвил нищо нередно. Задоволихме се с неговата оценка.
Ето защо аз смятам, че е необходима спешна закондателна промята, която да спре обожествявнето на главния прокурор",
обяви Панов за пореден път.

И каза, че всеки човек си има светла и тъмна страна. А властта е голямо предизвикателство за тъмната страна, защото дава много изкушения. 

"За да може да не се даде възможност на тъмната страна да надделее, има регулатори. Трябва да има механизъм, който да позволява безконтролността на която и да е фигура в държавата да не се проявява. Нашата най-близка история показа, че това е много голямо изкушение за когото и да било. 

Ако на някого дадете безгранична власт, нормално е тъмната страна - откакто свят светува - тя да бъде изкушена и да се прояви."

А дали се е проявила тъмната страна в случая? Липсата на резултати и това, че всичко се повтаря, според Панов показва, че именно това се случва практически.

Той припомни като пример за безконтролност, че дори по "Яневагейт" - история умишлено неглижирана от Бойко Борисов като "две каки", - е имало някаква квазипроверка, която завърши безславно. А сега и това няма да има. Той препрати и към думите на Борисов, да се остави съдебната реформа "за след г-н Цацаров".

Панов цитира предишния обвинител № 1 Борис Велчев - колко лесно може да бъде повдигнато обвинение на всекиго, и колко лесно бизнес отношения между партньори могат да бъдат решени с помощта на някой прокурор, който повдига обвинение.

Той се върна на Бойко Борисов, като заяви, че аналогията с румънската система му звучи много странно.

"- Там е 55 % авторитетът на прокщуратурата, в България е под 8 %.

- В Румъния има самостоятелен орган и DNA (антикорупционната дирекция, оглавявана от Лаура Кьовеши, б.р.) има правомощията да проверява и да разследва за корупция главния прокурор на страната.

- И още нещо много важно: почти 80 % от обвинителните актове, които влизат в съд, завършват с осъдителна присъда.

Така че разликите са много големи - тази активност на прокуратурата с повдигане на обвинения, в крайна сметка се различава съществено от румънския модел."

Той нарече Румънския модел "много страшен".

"Много е страшен, защото е много страшен за тези, които дават сигнал с агнешки главички."

На въпроса, насаждан от кафявите медии - него кой може да го проверява, Панов отговори: "Разбира се, че прокуратурата. Но при главния прокурор е различно."

Той каза, че тезите, прокарвани през т. нар. медии от кръга на Пеевски, се официализират в държавния орган ВСС чрез изказвания на негови членове.

"Атаките, които са от тези посоки - а те са и от медиите на този кръг, и от ВСС - са демонстративни. Основната цел е да ме спрат – агнешките главички го доказаха достатъчно ясно.

Всички имоти са обявени, включително и на моята жена, моят брак с нея не е таен - отвърна той на последните писания, че имал 6 апартамента. - Изобщо абсурдно е да се влиза в този диалог, който вече преминава личностни граници и засяга семейството ми . Трудно е да се отговаря на въпроси, които се нелепи и са абсурдни. 

Така оставени на пода пред ВСС агнешките главички показват къде е оставена самата държава - в ръцете на хора, които са я завладели и не искат да се върне в ръцете на гражданите."

Цецка Цачева не би отишла в ЦУМ, но и не би предложила проверка

http://clubz.bg/53542-cecka_cacheva_ne_bi_otishla_v_cum_no_i_ne_bi_predlojila_proverka

Новият министър на правосъдието Цецка Цачева каза пред Нова телевизия, че никога не е ходила на срещи в ЦУМ. Според нея, подобни срещи трябва да са регламентирани.

„Лица, които заемат високи постове и представители на бизнеса, които също са имена в тези среди, трябва да се срещат по кабинетите, но срещите да са регламентирани. Ако ме питате аз дали бих посетила такъв кабинет за среща – не, не бих. ЦУМ никога не съм посещавала“.

Цецка Цачева обаче не би използвала правомощието си като правосъден министър, за да предложи на Висшия съдебен съвет (ВСС) да се занимае с темата.

Не коментира и призива към Народното събрание да състави анкетна комисия по случая със срещата между главния прокурор Сотир Цацаров и бизнесмените Сашо Дончев и Георги Гергов в офиса на Гергов в ЦУМ.

„Никога няма да се намеся в компетентността на други власти. Това е в правото на народните представители или на ВСС – аз не бих направила такова предложение“.

Цецка Цачева обяви, че ще се срещне с председателите на Върховния касационен съд Лозан Панов, на Върховния административен съд Георги Колев и с главния прокурор Сотир Цацаров.

„Това е дейност, която няма да бъде скрита, макар и срещите да са чисто опознавателни“.

Цачева обясни, че започва разговора с тях, „тъй като министърът на правосъдието се явява онова звено от изпълнителната власт, което контактува пряко със съдебната власт“.

Правосъдният министър коментира, че „нажежаване на страстите, конфликти по този начин, не са полезни за системата, в която те съществуват“.

„Всички заедно, най-вече представителите на съдебната система, да се опитаме да имаме диалог“.

Цецка Цачева не се била срещала със Слави Трифонов, както това е направила Корнелия Нинова отново в кабинета на Гергов. Но припомни подкрепата на ГЕРБ за трите въпроса от референдума, иницииран от Трифонов.

„Глас народен, глас божи. Два милиона и половина са казали. Това е нашето решение, обявено още в нощта след референдума. ГЕРБ ще изпълни тази своя заявка“.

Цецка Цачева отрече да е било обсъждано тя да бъде избрана за член на ВСС, като компенсация, че не бе избрана за народен представител. Тя изместена от второто място в листата в Плевен заради преференции.

„Изобщо не е ставало дума за ВСС. Още повече, че процедурата за избор на нов е моя отговорност – до края на май трябва да се задвижи в много тясно взаимодействие със съдебната власт“.

Цачева коментира, че има познания за съдебната система, за приоритетите в законодателен план, за отношенията между министър и ВСС, „за онези акутални моменти от продължаващата реформа в съдебната система“.

Управленската програма на това правителство е един тюрлюгювеч

http://pogled.info/bulgarski/upravlenskata-programa-na-tova-pravitelstvo-e-edin-tyurlyugyuvech.85452

/Поглед.инфо/ Отрицателеният ми вот в Народното събрание по повод избора на премиер на България.

Бойко и останалите

http://pogled.info/bulgarski/boiko-i-ostanalite.85453

/Поглед.инфо/ Елена Йончева произнесе пламенно слово срещу Бойко. Но след това слушаше химна със скръстени ръце. А в него все още не се пее за Бойко.

В САЩ разпространиха предупреждение за опасност от атентати като този в Ница

http://pogled.info/svetoven/v-sasht-razprostraniha-preduprezhdenie-za-opasnost-ot-atentati-kato-tozi-v-nitsa.85454

/Поглед.инфо/ Националното управление по сигурността на транспорта на САЩ разпространи предупреждение сред компаниите, които извършват автомобилни товарни превози, че има опасност от извършване на терористични актове с камиони по подобие на този, извършен във френския град Ница през юли м.г., съобщи телевизионният канал Си Би Ес.

Нюзуик: Забравете за „Фрекзит“, заплахата за ЕС идва от източните страни в блока

http://pogled.info/svetoven/evropa/nyuzuik-zabravete-za-frekzit-zaplahata-za-es-idva-ot-iztochnite-strani-v-bloka.85455

/Поглед.инфо/ След около две години Обединеното кралство официално ще напусне Евросъюза, поради което коментаторите по Стария континент спекулират коя страна може да е следващата. В Западна Европа очите са вперени във Франция и Холандия, доколкото и двете държави имат силни евроскептични движения, подкрепяни от антиимигрантските партии.

Абе, откъде се взеха?

http://pogled.info/bulgarski/abe-otkade-se-vzeha.85456

/Поглед.инфо/ След като обществената утайка се издигна към върха и започна да превзема държавата и след като подобни типове изнасилиха внучката му, пенсионираният железничар, ветеран от войната Афонин нямаше друг избор, освен да стане „престъпник“ и сам да ги отстрелва.

Почитаме Св. мъченица Ирина

//dariknews.bg/regioni/shumen/pochitame-sv.-mychenica-irina-2021563

Българската православната църква почита днес паметта на Св. мъченица Ирина.

Св. Мъченица Ирина живяла в апостолските времена на Балканите, в град Магедон, където баща й Ликиний бил областен управител. Родена като езичница от родители езичници, Пенело

Отбелязваме Световния ден за хигиена на ръцете

//dariknews.bg/regioni/stara-zagora/otbeliazvame-svetovniia-den-za-higiena-na-rycete-2021414

За трета поредна година Болница „Тракия“ Стара Загора се включва в призива на Булнозо за участие в глобалната кампания на СЗО по случай  5 Май - Световния ден за хигиената на ръцете.

Фокус на тазгодишната кампания е антибиотичната резистентност и ограничаване на разпространението ѝ ч

Чешко момиче стана сензация в интернет, изправи се срещу неонацисти (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/sviat/cheshko-momiche-stana-senzaciia-v-internet-izpravi-se-sreshtu-neonacisti-snimki-2021562

Чешко момиче скаут стана сензация в интернет, след като в социалните мрежи се появи снимка как тя спори с неонацисти по време на митинг, съобщиха Асошиейтед прес и Би Би Си. Тийнейджърката е била една от близо 300-те демонстранти, застанали на пътя на шеств

Любим виц на Башар Рахал

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6204816

Любим виц на Башар РахалУпътване на дами как да се претеглят на кантар: “Погледнете цифрите. Разревете се. Изтрийте сълзите. Успокойте се. Стъпете и с другия крак...”                                                                                                                                                                                                              

Млади хора пострадаха при пътен инцидент край с.Каменар

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/fPT6c_elK_g/

На 04.05.т.г. около 22.10 ч. на около 100 м. след кръстовището за с. Каменар в посока пътя Бургас – Варна, при излизане от десен завой, настъпва ПТП между : л.а. „Алфа Ромео 156”,  управляван  от 19 -годишния Н.Я. от Поморие и л.а. „Фиат Брава”,  управляван от 30 -годишния Н.П. от Средец, съобщават от полицията. От ПТП в отделение „Реанимация” на УМБАЛ – Бургас е настанен пътуващият на задната седалка в л.а. „Алфа Ромео” – Н.Н., 18 -годишен от с. Тънково с диагноза „политравматизъм – увреждане на бял дроб вляво и увреждане на левия бъбрек”. В отделение „Неврохирургия” е настанен пътуващият на задната седалка в л.а. „Алфа Ромео” – Т.К., 17- годишен от Поморие, който получил комоцио, но е без опасност за живота. Причините  за ПТП са движение с несъобразена скорост от страна на водача на л.а. „Алфа Ромео”, който при излизане от десен завой, губи контрол над автомобила и с предната му част се блъска в мантинелата и пътен знак, след което се завърта и навлизайки в лентата за насрещно движение,  със задната си лява странична част, се удря в насрещно движещия се л.а. „Фиат Брава”.

 

Унгария: доживотни присъди за българите от камиона-ковчег с мигранти

http://clubz.bg/53541-ungariq_dojivotni_prisydi_za_bylgarite_ot_kamiona_kovcheg_s_migranti

Снимка БГНЕС

Прокуратурата в Унгария повдигна обвинения на 11 души за трагичния случай от август 2015 г., при който в хладилен камион бяха открити телата на 71 мигранти. В трагедията, която разтърси Европа през август 2015 година, има и българска следа – обвинения получиха 7 българи, съобщава БГНЕС.

Унгарската прокуратура е поискала доживотна присъда за четирима мъже за убийство, а общо 11 са обвинените за трафик на хора, се казва в съобщението на съдебните власти.

Телата на 71 мигранти бяха намерени на 27 август 2015 година в изоставен хладилен камион в австрийската провинция Бургенланд, близо до границата с Унгария. Будапеща се зае със случая през ноември 2016-а, защото се установи, че 59-те мъже, 8 жени и 4 деца са се задушили, докато камионът е бил на унгарска територия. Разследването разкри, че мигрантите – главно от Сирия, Ирак и Афганистан, са били натоварени в камиона на сръбско-унгарската граница и транспортирани до Австрия през Будапеща.

Аутопсията показа, че хората вероятно са умрели от липса на кислород, малко след като камионът е излязъл от унгарската столица.

Организираната престъпна група е била ръководена от Унгария. Престъпниците са разполагали с 15 превозни средства, с които транспортирали бежанци, дошли на континента през Гърция с желание да стигнат в Западна Европа. Престъпниците прехвърлили над 1000 души от Унгария в Австрия от февруари 2015 година насам, като всеки бежанец плащал между 1 100 и 1500 евро, казаха разследващите.

Афганистанският тартор на групата пристигнал в Унгария като бежанец през 2013 година. В Сърбия – друга ключова транзитна държава по балканския маршрут, той имал помощници, които превозвали мигрантите до унгарската граница.

От откритите в камиона 71 тела, са идентифицирани 70. Останките на повечето жертви са върнати в родните им страни, а няколко души са погребани в мюсюлманско гробище във Виена.

Отрова на паяк скитник лекува проблеми с ерекцията (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/otrova-na-paiak-skitnik-lekuva-problemi-s-erekciiata-video-2021559

Отрова на паяк лекува проблеми с ерекцията, откриха бразилски учени. Става дума за паяк скитник, който причинява най-много смъртни случаи и е известен като най-отровния от своите събратя. Оказало се, че именно неговата отрова предизвиква ерекция, тъй като о

Забраненото селфи на Кайли, която смело наруши правилата (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/zabranenoto-selfi-na-kajli-koiato-smelo-narushi-pravilata-snimki-2021504

Кой друг би нарушил строгите правила на годишния бал в музея "Метрополитън", ако не риалити милионерката Кайли Дженър?

Агнешкото преди Гергьовден-евтино от фермера, скъпо в магазина

//dariknews.bg/novini/bylgariia/agneshkoto-predi-gergiovden-evtino-ot-fermera-skypo-v-magazina-2021560

Изключително ниски продажби на агнешко преди Гергьовден, отчитат родните фермери тази година. Като основна причина животновъдите посочват големия внос на месо от Румъния и Македония още преди великденските празници, съобщи

114 състава участваха в Националния тракийски събор „Гергьовден” в Поморие

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/JfZGjkp6tBs/

murdjeva114 състави от цялата страна взеха участие в 14 –тия Национален тракийски фолклорен събор „Гергьовден”, организиран от Община Поморие и Тракийско дружество „Одринска епопея”. В него участниците поднесоха  фолклорното богатство чрез своите песни, а зрителите  се докоснаха до магията на Тракия и Странджа.  Кметът на община Поморие Иван Алексиев  го откри официално, като пожела успех на изпълнителите и на журито. Той  поздрави и председателя на Тракийско дружество „Одринска епопея” Елена Мурджева  за ентусиазма и енергията, с които организира събора в Поморие.

„Историята е нещо, което трябва да помним, но тя има своя смисъл, ако бъде пренесена в бъдещето на нашата родина. Това, което правите в днешния ден, е най-силната битка – да съхраним това, което нашите баби и дядовци са пренесли от Тракия и са превърнали в нашето културно настояще”, каза Красимир Премянов – председател на тракийските дружества в България.

Председател на професионалното жури бе  проф. д-р Стефан Чапкънов – композитор и диригент, а членове: Калинка Згурова – странджанска народна певица, Николай Николаев – музикален педагог и редактор, Елка Димитрова – музикален редактор в БНР и Дора Арбова – музикален педагог. Те бяха натоварени с нелеката задача да оценят всички индивидуални и групови изпълнения и да отличат най-добрите за 2017 година.

.

Турция маха ограниченията за внос на пшеница от Русия

http://pogled.info/svetoven/turtsiya-maha-ogranicheniyata-za-vnos-na-pshenitsa-ot-rusiya.85449

/Поглед.инфо/ Анкара обяви, че отменя ограниченията за доставки на руска пшеница. Това съобщи в четвъртък (4 май) "Взгляд", като цитира турския министър на икономиката Нихат Зейбекчи.

На кабинета „Борисов 3“ му предстои не повече от година живот

http://pogled.info/bulgarski/na-kabineta-borisov-3-mu-predstoi-ne-poveche-ot-godina-zhivot.85450

/Поглед.инфо/ "Вероятно на кабинета „Борисов 3" предстои не повече от година живот", коментира по Радио „Фокус" Георги Свиленски, народен представител от ПГ на „БСП за България".

ГЕРБ дава пет комисии в НС на опозицията

http://pogled.info/bulgarski/gerb-dava-pet-komisii-v-ns-na-opozitsiyata.85451

/Поглед.инфо/ БСП поема икономиката, еврофондовете и жалбите, ДПС транспорта и социалните политики

Валери Симеонов: Не е доказано, че Караниколов е номинация на Пеевски

http://clubz.bg/53540-valeri_simeonov_ne_e_dokazano_che_karanikolov_e_nominaciq_na_peevski

"Аз съм от малкото бизнесмени, които са успели без обществени поръчки от държавата или от общината."

Това каза тази сутрин вицепремиерът Валери Симеонов по Нова тв на обвиненията, че фирми на "патриотите" са строили оградата.

Той се върна още назад към сантименталното начало на бизнеса:

"Не знаят (другите бизнесмени, б.р.) какво е да не пуснеш клиент да ти излезе от офиса, защото ще останеш гладен...  Защото знаете - те са започнали заредени с едни куфари."

По повод прословутия мотел, в който отсядат военнослужещи, командировани на границата, той уточни, че с минимални средства е ремонтиран цели 10 години. Пуснат е в експлоатация едва през миналия юни.

И дори не върви толкова, колкото заслужава:

"В момента има 15 военнослужещи, изпратени там от техните командири на поделения - нито ги знам, нито ги познавам. А знаете ли - мотелът е със 130 места, в моменат има 15 човека, а преди това имаше 12.

А в цената на спането те получават 3 яденета, фитнес, открит басейн... Те самите се натискат хората да ходят там."

На това вече Анна Цолова го спря, че минутите за реклама са изтекли. Симеонов посочи явно и виновниците: имало два сигнала от "малки мотелчета" до прокуратурата и Военна прокуратура вече правила 2 проверки, от които не излязло нищо.

Той отговори гневно на обвиненията на Корнелия нинова за "техни фирми", които строили оградата:

"Откъде тия наши фирми – откъде ще намеря фирми? Аз нямам строителни фирми."

Той обаче не бил толкова ниско и не искал "да си хвърил името в прахта", което е градил толкова години:

"Един чалгар от бТВ да се гаври с него!"

Той реагира рязко и за референдума, като направи аналог с броя на хората, които са гласували за Тодор Живков и излезе и малко дисидент:

"Никой да не си позволява да насажда на нас, на мене, на тия над 4 млн., които не са гласували, че след като 2,5 млн. са гласували, ние сме длъжни да слушаме техния глас! Знаете ли колко гласуваха за Тодор Живков – 99 %! Аз обаче не гласувах."

Симеонов вече си видял кабинета на вицепремиер, но бил "там някаде по етажите".

На забележката на водещата, че се твърди, че новият икономически министър Емил Караниколов е директна номинация за Делян Пеевски, вицепремиерът отговори:

"Твърди се, че тази телевизия е на Бойко Борисов. Ще го оборите ли?

Не е доказано по никакъв начин. Не може всяка глупост да оборвам. Виждате ли по какъв елементарен начин хората се демонизират и се очернят! Гледам на следващия Министерски съвет като на екип – един от нас да се издъни, всички сме заминали", защити Симеонов министъра.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване