Thalloderma Shop
05/19/17 06:52
(http://www.klassa.bg/)

МОСВ погна „зеления октопод“

 

Инспекторатът на ведомството започва одит, подхваща и изкуствения им остров в Поморийското езеро

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) погна „зеления октопод“. Шефът на ведомството Нено Димов е разпоредил проверка на всички проекти, спечелени и реализирани от спевдоеколозите. Проверката е започнала в сряда и е във връзка с подадени сигнали, уточни екоминистърът Нено Димов, като посочи, че одитът ще бъде извършен от инспектората на МОСВ. „Не могат да се правят предварителни констатации. При установяване на нарушения ще бъдат сезирани компетентните органи“, заяви още той.
Димов обяви също, че в рамките на одита ще бъде проверен и последният сигнал – за опасност от екокатастрофа, причинена от изкуствен остров насред Поморийското езеро по проект на „Зелени Балкани“ - част от мрежата на „зеления октопод“, оглавяван от Тома Белев и компания.
Сигналът беше подаден преди няколко седмици от Национална асоциация „Българско Черноморие“. Според него, заради изграждането на острова, за който „Зелени Балкани“ са прибрали 680 000 лева от Оперативна програма „Околна среда“, Поморийското езеро е в реален риск от екокатастрофа, като са изчезнали цели колонии от редки и защитени птици. Причината е, че за да сътворят изкуственото „чудо“ псевдоеколозите изринали с багер връзките на вал №1, където сега се намира изкуственият остров, със сушата, обградили го с изкуствена мрежа и го засипали с речен чакъл от река Тунджа. Така, от една страна прогонили птиците, които гнездели на вала, принуждавайки ги да се пренесат в частта от езерото, намираща се в урбанизираната част на Поморие. А от друга – съсипали флората. В момента незаконният остров е напълно обрасъл с буйна речна растителност, тъй като с чакъла от Тунджа били пренесени и семена от десетки речни видове растения. „Тази растителност не е характерна за природното местообитание - солено Поморийско езеро, което доведе и до унищожаване на местообитанието за гнездене", обясниха от НАБЧ.
Абсурдът с острова всъщност е малка част от безумията, сътворявани от псевдоеколозите от „зеления октопод“, но пък е емблематичен пример за начина, по който точат еврофондовете. През годините лъсна, че отново „Зелени Балкани“ са прибрали по линия на оперативните програми на ЕС 5,2 млн. евро от Брюксел за опазване на 48 черни лешояда и неколцина царски орли, като националното доплащане е било в размер на още 1,75 млн. лева. Сметките показват, че въпросното опазване е струвало на националната хазна, както и на европейския бюджет по около 205 бона за птица. 2 045 000 евро пък прибра Българското дружество за защита на птиците – друг виден представител на „зеления октопод“, за опазване на ловния сокол чрез закупуването на 350 овце и завъждането на лалугери, които да послужат за храна на птиците. Сдружение за дива природа „Балкани“ пък „усвояват“ почти 1 млн. лева за мътене на яйза на костенурки чрез затопляне със слънчеви панели.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване