Чучело на Цацаров пред Съдебната палата (СНИМКИ)

http://clubz.bg/54264-chuchelo_na_cacarov_pred_sydebnata_palata_snimki

Няколко хиляди протестиращи се събраха на паметника на Цар Освободител в София за инициативата "Няма да мълчим" - Марш за европейско правосъдие.

В 19:30 шествието стигна до финалното си назначение - Съдебната палата.

Хората скандираха "Долу ЦацароН", "Реформи", "Мафията вън" и др. Както и "Кой предложи Цацаров. Кой. Кой. Кой."

Отпред се носи розово чучело на главния прокурор Сотир Цацаров с надписи "Заповед за гражданско уволнение" и "Оставка Цацаров".

Има плакати "Още се питаме за четири години КОЙ" и цитати от италианския съдия-следовател Паоло Борселино, убит от мафията.

Шествието е замислено като протест срещу произволите в съдебната система и по замисъл трябва да се осъществи паралелно в София, Пловдив и Варна. 23 май е датата, на която италианската мафия взривява прокурора антимафиот Джовани Фалконе през 1992 г.

То стартира от Народното събрание, а финалът е планиран пред Съдебната палата.

Протестът протече кротко. Въпреки пиковия час преди починния ден, кръстовищата поетапно биваха затваряни и след това отпушвани. 

"Почна да ни писва" на антимафиотския протест (СНИМКИ)

http://clubz.bg/54264-pochna_da_ni_pisva_na_antimafiotskiq_protest_snimki

Няколко хиляди протестиращи се събраха на паметника на Цар Освободител в София за инициативата "Няма да мълчим" - Марш за европейско правосъдие.

Те скандират "Долу ЦацароН", "Реформи", "Мафията вън" и др. Както и "Кой предложи Цацаров. Кой. Кой Кой."

Има плакати "Още се питаме за четири години КОЙ" и цитати от италианския съдия-следовател Паоло Борселино, убит то мафията.

 

Шествието е замислено като протест срещу произволите в съдебната система и по замисъл трябва да се осъществи паралелно в София, Пловдив и Варна. 23 май е датата, на която италианската мафия взривява прокурора антимафиот Джовани Фалконе през 1992 г.

То стартира от Народното събрание, но ще приключи пред Съдебната палата.

Бул. "Цар Освободител" поетапно бива затварян през кръстовищата, които пресича шествието.

Очаквайте подробности.

"Ислямска държава" пое отговорност за атентата в Манчестър

http://offnews.bg/news/n_1/n_656330.html

"Ислямска държава" пое отговорност за атентата в Манчестър, при който загинаха 22 души, а 59 бяха ранени.  Джихадистите обявиха, че "един от воините на халифата" е поставил бомба сред тълпата на концерта в британския град.  ИДИЛ посочва, че бомбата е убила 30 души и е ранила 70.  Джихадистите допълва, че следват и други нападения срещу християни.  Малко след кървавия атентат привърженици на джихадистката организация обявиха задоволството си от атаката.  "Изглежда бомбите на британските ВВС над децата на Мосул и Ракка току-що се върнаха и паднаха в Манчестър", написа в Туитър абонат на има Абдул Хак. Британските власти обявиха, че са идентифицирали атентатора. Според тях той е извършил сам нападението, но все още не е ясно дали е получил помощ за организацията.  Полицията арестува и един заподозрян за връзка с атентата. Става въпрос за 23-годишен мъж. Засега неговото име не се съобщава. Не е ясно и каква е връзката му с атентатора. 

ЕК: Гърция спази обещанията си, кредиторите да направят същото

http://www.investor.bg/evropa/334/a/ek-gyrciia-spazi-obeshtaniiata-si-kreditorite-da-napraviat-syshtoto-239901/

Брюксел призовава да бъдат признати „впечатляващите и болезнени действия“ на гърците в последните месеци

Боксовата федерация организира национална лига с идеята да увеличи конкуренцията

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/05/23/2976318_boksovata_federaciia_organizira_nacionalna_liga_s/?ref=rss


Българската федерация по бокс създаде национална лига за мъже, в която ще участват най-добрите български състезатели. Основната цел е да се натрупат повече мачове през годината, а оттам да се повиши конкуренцията между участниците.

Първият кръг на лигата започва на 3 юни в Пазарджик. В нея ще участват четири отбора с по осем състезатели. Съставите бяха определени след жребий на 19 май в Благоевград.

Отборите ще бъдат водени от националните треньори...

Македонец с присъда за помощ при контрабанда на марихуана

https://www.24chasa.bg/region/article/6238229

Македонец с присъда за помощ при контрабанда на марихуанаТри години "лишаване от свобода" с изпитателен срок от пет години и глоба 15 хил. лв. е наказанието, наложено на македонския гражданин Е. М. за контрабанда на марихуана. Той се призна за виновен и сключи споразумение с прокурор в Окръжна прокуратура – Благоевград, което съдът одобри. През месец февруари 2017 г. в Република Македония Е.М.

Обсъждат такса "смет" да се определя спрямо изхвърления боклук

http://www.cross.bg/otpadutzi-danev-taksa-1543862.html

/КРОСС/ Възможностите за прилагане на нов подход при определянето на такса „смет" според количеството на изхвърлените отпадъци обсъдиха на среща днес министърът на околната среда и водите Нено Димов и председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев. В момента такса „смет", която се плаща на общините, се налага съобразно големината и данъчната оценка на имотите. „България е единствената страна в Европа, в която таксата за битови отпадъци се определя спрямо стойността на активите", посочи Божидар Данев. Според него това не допринася за намаляване на отпадъците в страната и налага разширение на инвестициите за депа. По думите му в сега действащата система липсва икономическата полза и тя не стимулира рециклирането. Председателят на БСК посочи, че въпросът е обсъждан с Министерство на финансите и вече има разработен проект на промени в Закона за местните данъци и такси, с който се въвежда нова методология за определяне на таксата спрямо количествата изхвърлени отпадъци. Според Данев това ще доведе до намаляване на замърсяването и ще стимулира потребителите да изхвърлят разделно. От работодателската организация настояха също за въвеждане на принципа за разходноориентирани такси за услугите по третиране на отпадъците

Румънската полиция задържа 14 мигранти при опит да преминат нелегално в Унгария

https://www.24chasa.bg/novini/article/6238187

Румънската полиция задържа 14 мигранти при опит да преминат нелегално 
в УнгарияРумънската гранична полиция в западния окръг Арад съобщи, че е заловила 14 граждани на Ирак и Сирия, които се опитали да излязат нелегално от Румъния и да влязат в съседна Унгария, която е част от Шенгенското пространство, предава БТА. В съобщение на граничната полиция се посочва, че групата мигранти е била задържана през нощта в района на село

Стефка Костадинова и Вальо Йорданов подариха книги на малчугани

http://offnews.bg/news/n_1/n_656329.html

Президентът на БОК Стефка Костадинова и първият вицепрезидент Валентин Йорданов бяха сред официалните гости при откриването на пролетния Базар на книгата в НДК. Двамата поощриха млади спортисти, представители на атлетически клуб „Локомотив“ София и на борцовата школа на ЦСКА. Малките дойдоха специално за събитието. И трябва да са доволни.  Възпитаниците на спортните училища получиха лично копия с автографи от издадените наскоро фотоалбуми на шампионите от Олимпиадата в Атланта. Стефка и Вальо разписаха книги и за други институции с принос в развитието на детско-юношеския и младежки спорт. Треньорите на младите надежди заявиха, че ще поставят подаръците на видно място в залите за тренировки, за да служат като пример и стимул на децата в израстването им като бъдещи олимпийски шампиони и световни рекордьори. Двете легенди на българския спорт се снимаха с всеки от малчуганите и дадоха много интервюта, съобщава www.bgolympic.org. Базарът на книгата бе открит от кмета на София Йорданка Фандъкова. Дамата благодари на спортните величия, че допринасят за възраждане любовта към книгите.

България и Китай с декларация за създаване на Демонстрационен парк за сътрудничество в земеделието

https://www.24chasa.bg/novini/article/6238213

България и Китай с декларация за създаване на Демонстрационен парк за сътрудничество в земеделиетоЗаместник-министърът на земеделието, храните и горите д-р Цветан Димитров и Джан Таолин, заместник-министър на земеделието на Китайската народна република подписаха съвместна декларация за създаване на Демонстрационен парк за сътрудничество в земеделието във формат „16+1“. По тази начин ще се подкрепят дейности в областта на растениевъдството и

Откриват и закриват изложба за една вечер във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=351912

Изложба ще бъде открита и закрита в рамките на една вечер във Варна, научи Moreto.net. Представянето на творби на Вадим Фишкин в галерия ONE NIGHT STAND е свързано с опита да се съчетаят два привидно различаващи се художествени подхода.

Жена отвела 50 деца в хотел след експлозията в Манчестър

https://www.24chasa.bg/novini/article/6238193

Жена отвела 50 деца в хотел след експлозията в МанчестърЖена спаси 50 деца като ги отведе в хотел след атентата на концерт на Ариана Гранде в Манчестър, при който загинаха 22 души, предава "Дейли мейл". Пола Робинсън от Западен Далтън била на спирка на влака близо до "Арена Мачестър" заедно със съпруга си и е чула взрив и викове.  "Затичахме се натам секунди след експлозията.

Любомир Кючуков: Войната срещу тероризма не може да се води само с оръжие

http://www.cross.bg/terorizma-sigyrnost-manchestur-1543861.html

/КРОСС/ Атентатът в Манчестър за пореден път доказа, че всеки отделен терористичен акт вероятно би могъл да бъде предотвратен, но е невъзможно да се предотвратят всички подобни опити. Отговорността е не толкова и не само върху службите за сигурност, колкото върху политиката и политиците, защото огромният проблем тук са не мерките срещу самите терористи, а борбата срещу идеологията на тероризма. Това каза за предаването „12+3" по „Хоризонт" експертът по сигурността Любомир Кючуков Самите терористи най-често са европейски граждани. Войната срещу тероризма не може да се води само с оръжие. С него тя може да бъде успешна в Алепо или в Мосул, тоест, срещу квази държавната компонента на "Ислямска държава", но не в Париж, Брюксел или Манчестър - срещу идеологическата компонента на международния тероризъм. Винаги, когато се сблъскваме с поредния атентат, ще трябва да си даваме сметка, че става дума за борба за умовете на хората и решението е противопоставяне срещу омразата, срещу дълбоките разломи на етническа или религиозна основа. Хранителната среда на тероризма е омразата, разделението, маргинализацията, коментира експертът. Манчестър е избран за място на атентата именно заради дъблокия социален ефект, убеден е той: Реакцията на британските власти е най естествената възможна, те се стремят да консолидират обществото

Затварят интерната в с. Драгоданово

https://www.24chasa.bg/novini/article/6238202

Затварят интерната в с. Драгоданово„Без да се чака приемането на Закона за детското правосъдие, с усилията на всички институции, интерната в с. Драгоданово трябва да бъде незабавно затворен.“ Това заяви омбудсманът Мая Манолова в гр. Сливен, където по нейна инициатива бе свикана работна среща, на която да се набележат мерки и ясен план за извеждане на децата от интерната в селото,

Станишев: Няма да позволим тежестта на удара да сломи духа ни

http://www.cross.bg/dyha-slomi-stanishev-1543860.html

/КРОСС/ Президентът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев също осъди атентата в Манчестър. Това той направи чрез профила си във Фейсбук, като бе категоричен, че дори и тази поредна трагедия няма да сломи духа на борещите се срещу тероризма. "Ужасяваща терористична атака срещу деца и младежи в „Манчестър арена". Няма достатъчно силни думи, с които да изразим гнева и мъката. С натежало сърце изразявам най-искрените си съболезнования на близките на загиналите и желая бързо възстановяване на ранените. В този тежък момент съчувстваме на британския народ. Но няма да позволим на тежестта на удара да сломи духа ни - напротив, това ни задължава с още по-голяма решимост да се борим срещу корените и първопричините за тероризма в целия свят", написа Станишев.

Започна 70-а Конференция на Световната здравна организация

http://econ.bg/Новини/Започна-70-а-Конференция-на-Световната-здравна-организация_l.a_i.743036_at.1.html

Вчера в Женева бе открита 70-а годишна конференция на Световната здравна организация с участието на представители на 194 членки. В рамките на...

Поредни масови арести в Анкара и Истанбул

http://www.cross.bg/komiteta-sred-obshto-1543859.html

/КРОСС/ Рано тази сутрин са извършени едновременни претърсвания и обиски на 175 различни адреси в 42 провинции в Турция, предаде информационната агенция Догу хабер ажансъ (ДХА). Главната републиканска прокуратура в Истанбул е издала заповеди за задържане на общо 144 души, от които до сега в следствения арест са вкарани 20 заподозрени за връзки с т.нар. „Терористична организация на гюленистите/Паралелна държавна структура" (ФЕТО/ПДС). Сред обвинените има учители, прокурори, служители в образованието, в службите за сигурност, адвокати, военни, професори. Успоредно с това Главната републиканска прокуратура в Анкара е постановила задържането общо на 124 предполагаеми членове на ФЕТО/ПДС. Сред тях са 55 ръководители на принадлежащи на организацията частни училища, закрити вече с президентски укази; 36 служители в Комитета за финансовите борси, както и 33 души от Комитета за информационни технологии, посочва още ДХА.  

Телевизия "Европа" връчва награда на Бойко Борисов за проевропейска политика

https://www.24chasa.bg/novini/article/6238096

Телевизия "Европа" връчва награда на Бойко Борисов за проевропейска политикаНа 24 май в 18 часа на официална церемония в Балната зала на хотел "Радисън" телевизия „Европа“ ще връчи годишната си награда за проевропейска политика. Специално за церемонията у нас пристигна Н. Пр. Херман ван Ромпой – първият председател на Европейския съвет и носител на наградата през 2016 – а година.

Отличниците в Добрич са една трета

https://www.24chasa.bg/region/article/6238100

Отличниците в Добрич са една третаБогата куртурна програма за 24 май Общият брой учениците в община Добрич за тази година е 9410. Отличниците са 3432, а броят на абитуриентите е 748, съобщи заместник-кметът д-р Емилия Баева. Празничните прояви послучай 24 май – Ден на Българската просвета и култура и на славянската писменост, ще започнат в 8 часа с тържества в училиката.

Деца в над 300 училища в цял свят ще учат български език

https://vesti.bg/bulgaria/deca-v-nad-300-uchilishta-v-cial-sviat-shte-uchat-bylgarski-ezik-6069479

Това става възможно по силата на Споразумение за сътрудничество и взаимодействие между Министерството на образованието и науката и Софийския университет „Св. Климент Охридски“

Кайруан изцяло извън контрола на „Ислямска държава“

http://www.cross.bg/mosyl-operatziya-kaiiryan-1543858.html

/КРОСС/ След провеждането на успешна военностратегическа операция, Силите за народна мобилизация (СНМ) са успели да освободят град Кайруан, който се намира на 90 км западно от Мосул, съобщава иранската информационна агенция IRNA. Операцията е започнала на 12 май. Командирът на СНМ в Западна Ниневия, Абу Али Ал-Басри, е обещал, че военната операция ще приключи победоносно в рамките на 10 дни. Мосул, който е вторият по големина град в Ирак, бе под властта на „Ислямска държава" от 2014 г. насам.  

"Ксела" планира да удвои производството на завода си край Добрич

http://www.mediapool.bg/ksela-planira-da-udvoi-proizvodstvoto-na-zavoda-si-krai-dobrich-news264239.html

Производителят на строителни материали "Ксела България“ (Xella) планира инвестиция за близо 1 млн. лв. за удвояване на производствения капацитет на назова си край Добрич. Това съобщи Йенс Тиерфелдер, управител на фирмата-производител на клетъчен бетон Итонг (Ytong) и минерални топлоизолационни плочи Мултипор (Multipor), пред журналисти в София във вторник. Дружеството, което приключва 2016 г. с печалба преди данъци за 1 млн. лв., планира да назначи още работници, с което броят им да надхвърли 130 души. Целта за 2017 г. е и удвояване на печалбата. От 1994 година, когато стъпва в България, досега "Ксела България“ е инвестирала 80 млн. лв. в двата си завода в София и Добрич. Тези заводи заемат основен дял в дистрибуцията на Мултипор за Европа. Към реализирания до момента износ на топлоизолационните плочки в Албания, Азербейджан, Полша, Хървaтска и други, от тази година се включват и Гърция, Кипър, Русия, Украйна и Молдова. Тъй като материалът се използва основно за саниране на панелни блокове и за топлоизолиране от вътрешната страна на сгради паметници на културата, чиито фасади трябва да запазят автентичния си вид, компанията вижда голям потенциал за разширяване на производството си. От около месец обаче германската група за производство на строителни материали "Ксела", официално стана собственост на американската инвестиционна компания "Лон Стар" (Lone Star) в сделка за 1.3 млрд. долара, сключена през декември 2016 г. "Ксела" има 96 завода в 20 държави и търговски офиси в повече от 30 държави в света, включително в Мексико, Китай и Русия. През миналата година компанията отчита 1,32 млрд. евро оборот, който възлиза на над 221 хил. евро на служител. В българското дружество средният оборот на служител е 80 хил. евро. Печалбата на групата преди данъци, такси и амортизации за миналата година е 280 млн. евро, което е рекорден резултат в историята на групата. Почти половината от оборота й се формира от Германия, където е съсредоточена и основната й дейност, а почти една четвърт идва от държавите от Централна и Източна Европа. Само 2% от оборота за 2016 г. се формира от Америка и Азия, а очакванията са това да се промени заради новия американски собственик.

Скатов се прибра в базовия лагер

https://www.24chasa.bg/sport/article/6238180

Скатов се прибра в базовия лагерАтанас Скатов се е прибрал в базовия лагер, след като покори Еверест. Ето какво написа самият алпинист във фейсбук: Здравейте, приятели! Слезнах на базов лагер днес. Добре съм.... След 11 дни над 6500 метра.... Два върха, много вятър, студ, емоции, загинали колеги.. ... Този път книгата ще е два тома....

Скатов се прибра в базовия лагер

https://www.24chasa.bg/novini/article/6238180

Скатов се прибра в базовия лагерАтанас Скатов се е прибрал в базовия лагер, след като покори Еверест. Ето какво написа самият алпинист във фейсбук: Здравейте, приятели! Слезнах на базов лагер днес. Добре съм.... След 11 дни над 6500 метра.... Два върха, много вятър, студ, емоции, загинали колеги.. ... Този път книгата ще е два тома....

23-годишен мъж е задържан във връзка с атентата в Манчестър

http://www.moreto.net/novini.php?n=351925

23-годишен мъж е арестуван във връзка с експлозията в "Ариана". Задържането му е станало в района на "Хорлтън", южен квартал на Манчестър в близост до мола "Морисънс". "С голямо прискърбие за инцидента снощи в зала "Ариана", потвърждаваме, че сме арестували 23-годишен мъж в Южен Манчестър", се казва в профила на полицията в Туитър.

До седмица ще оправят блока в Мездра, който протече

http://www.cross.bg/krymova-bloka-mezdra-1543856.html

/КРОСС/ Имаме уверение от страна на строителя, че в рамките на една седмица ще бъде изпълнена хидроизолацията на покрива, с което ще се преустановят течовете. Това каза заместник-министър Малина Крумова след извършване на проверка по изпълнение обновителните дейности по програмата за саниране на блок в град Мездра. Причина за проверката е сигнал за появил се теч, заради валежи, след започнали обновителни дейности на жилищната сграда. Реконструкцията на блока ще приключи в рамките на сроковете, предвидени в договорите за изпълнение, информира заместник-министърът след разговор с представител на фирмата, изпълняваща строително-ремонтните дейности на блока. Заедно с кмета на града инж. Генади Събков Малина Крумова разговаря и с живущи в сградата. „Искаме да видим какви са реалните проблеми, къде са трудностите и какво може да се подобри при реализиране на обновителните дейности. С това съм се заела", подчерта Крумова. Задължение на общините е да осъществяват контрола по изпълнение на проверките, категорична беше заместник-министърът и отбеляза, че при установяване на проблеми при изпълнението, те трябва да бъдат и отстранявани. Тя допълни, че веднъж седмично ще бъдат извършвани огледи на обекти както по постъпили сигнали, така и в търсене на добрите практики. „Добрите практики трябва да бъдат обменяни между общините

Нови масови задържания и арести в Анкара и Истанбул

https://www.24chasa.bg/novini/article/6238090

Нови масови задържания и арести в Анкара и ИстанбулРано тази сутрин са извършени едновременни претърсвания и обиски на 175 различни адреси в 42 провинции в Турция, предаде информационната агенция Догу хабер ажансъ (ДХА), цитирана от "Фокус". Главната републиканска прокуратура в Истанбул е издала заповеди за задържане на общо 144 души, от които до сега в следствения арест са вкарани 20 заподозрени

"Уимбълдън" се зае да прави купища пари от "нежеланата" Шарапова

http://offnews.bg/news/n_1/n_656327.html

Организаторите на "Уимблъдън" отказаха покана към Мария Шарапова за участие в основната схема, но не отказват да изстискат всеки паунд от присъствието на рускинята. По класиране Маша ще започне от квалификациите.  Домакините ще направят две сериозни промени свързани с начина на провеждане на пресявките. И няма как да не ги свържем с факта, че Мария Шарапова ще участва в тях, отбелязва справедливо www.tenniskafe.com в материала. Това развитие на нещата все още не бе официално потвърдено в началото на май, когато организаторите вече разкриха, че за първи път в историята на турнира зрителите ще трябва да си плащат за билети, за да гледат мачовете от квалификациите. Днес бе оповестен и друг прецедент за мачовете от предварителните кръгове – ESPN съобщи, че ще осигури тв покритие за някои от двубоите. Не е сложно човек да се досети дали в ефир ще попаднат мачовете на Маша. Припомняме, руската звезда получи отказ и от "Ролан Гарос". Хитрите англичани обаче й пратиха покана за турнира на трева в Бирмингам. Така ще подгреят отлично за участието на Шарапова на "Уимбълдън".  

Кристиано Роналдо: Мислите ми са с близките на загиналите

http://www.cross.bg/manchestur-ronaldo-slychiloto-1543855.html

/КРОСС/ С прискърбие чух новината за атентата в Манчестър. Мислете ми са с близките на загиналите. Това обяви във фейсбук бившият играч на "Манчестър Юнайтед" Кристиано Роналдо, предават novini.bg. Асът на "Реал Мадрид" изкара шест години в английския футболен отбор, като винаги е казвал, че Манчестър ще си остане негов дом. Освен Роналдо десетки други известни личности също изказаха съжаление за случилото се. Най-сломена от случилото се чувства Ариана Гранде, на чийто концерт стана атентата. Британската певица Кейти Пери написа в Туитър: "Моля се за всички". А Джон Леджън "изпрати любовта си" към Манчестър.    

Кристиано Роналдо: Мислете ми са с близките на загиналите

http://www.cross.bg/manchestur-ronaldo-kristiano-1543855.html

/КРОСС/ С прискърбие чух новината за атентата в Манчестър. Мислете ми са с близките на загиналите. Това обяви във фейсбук бившият играч на "Манчестър Юнайтед" Кристиано Роналдо, предават novini.bg. Асът на "Реал Мадрид" изкара шест години в английския футболен отбор, като винаги е казвал, че Манчестър ще си остане негов дом. Освен Роналдо десетки други известни личности също изказаха съжаление за случилото се. Най-сломена от случилото се чувства Ариана Гранде, на чийто концерт стана атентата. Британската певица Кейти Пери написа в Туитър: "Моля се за всички". А Джон Леджън "изпрати любовта си" към Манчестър.    

Изписаха стена на блок във Враца със стихотворението „Хаджи Димитър"

http://www.cross.bg/vratza-obshtina-programa-1543857.html

/КРОСС/ В навечерието на Ботеви дни, стена на блок, на ул. „Братя Миладинови" № 10 във Враца, който се обновява по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, бе изписана със стихотворението „Хаджи Димитър" на Христо Ботев. Това съобщиха от пресцентъра на Община Враца. Идеята за поставянето на известното стихотворение на великия революционер, върху фасадата на блока е на кмета на Община Враца Калин Каменов. В момента в града се извършват строително-ремонтни дейности на още 10 жилищни сгради, които ще бъдат обновени по Националната програма. На част от тях също ще бъдат изписани известни стихове на български автори. Стойността на договора за ремонта е 538 436.33 лв., с ДДС. В Сдружението на собствениците са включени 48 домакинства. Към настоящия момент в сградата изцяло са изпълнени дейностите по поставяне на хидроизолацията на покрива и топлоизолацията на подпокривното пространство. Дограмата е подменена на 70%, скелето е изпълнено на 60%. Топлоизолацията по фасадните стени и мазилката са изпълнени на 40%, а по таваните на сутерена е на 50%.    

Професии за бъдещето във ВСУ "Черноризец Храбър"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6238158

Професии за бъдещето във ВСУ "Черноризец Храбър"Специалности като "Дигитална икономика", "Профайлъринг" и "Интелигентни системи за сигурност" попълниха портфолиото на най-голямото българско частно висше училище - Варненския свободен университет "Черноризец Храбър". Кампанията по прием за следващата учебна година стартира под мотото "Професии за бъдещето".

Футболната асоциация проверява смяната на Тери в последния му мач заради залози

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/05/23/2976264_futbolnata_asociaciia_proveriava_smianata_na_teri_v/?ref=rss


Английската Футболна асоциация (ФА) е започнала проверка заради смяната на Джон Тери в последния мач в кариерата му. Причината са високи залози, че той ще напусне терена в 26-ата минута на срещата със "Съндърланд" в неделя.

Мениджърът на сините Антонио Конте каза, че идеята е била на Тери и той се е съгласил да изпълни желанието му. 36-годишният англичанин изигра последния си мач за "Челси". Защитникът записа 717 двубоя във всички турнири за 19 години...

Учени определиха кога човечеството ще достигне най-близките до Слънцето звезди

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6238041

Учени определиха кога човечеството ще достигне най-близките до Слънцето звездиАстрофизикът Рене Хелер от института "Макс Планк" за изследване на Слънчевата система установи кога човечеството ще може да стигне до 10-те най-близки до Слънцето звезди, съобщи Лента, цитирана от БТА. Това ще е възможно след около 100 години. Прогнозите на Хелер са базирани върху предположението, че през следващите 45 години земляните ще се

Discovery води преговори с Mtel, Telenor и Vivacom за ексклузивен "официален мобилен дистрибутор" на олимпийските игри

https://www.24chasa.bg/novini/article/6238488

Discovery води преговори с Mtel, Telenor и Vivacom за ексклузивен "официален мобилен дистрибутор" на олимпийските игри Медийната компания води преговори с всички големи телекоми в България, като във всяка държава ще има само един ексклузивен партньор със статус „официален мобилен дистрибутор". Избраният телеком ще покаже олимпийските игри по различен начин през периода 2017 – 2020 г., и ще предостави на абонатите си 24-часов достъп до брандиран канал с новини и

Сигнали за бомби и в двете съдебни палати във Варна

http://www.cross.bg/varna-dvete-sudebni-1543853.html

/КРОСС/ Сигнал за поставени взривни устройства, подаден в първо РУ на МВР във Варна предизвика временното спиране работата на съдебните институции - съдилища и прокуратури), които се намират в двете съдебни палати в морската столица - на пл-д „Тракия" и на пл-д „Независимост". Това съобщиха от съда във Варна. Служителите на Областната дирекция „Охрана- Варна" при ГД „Охрана" в МП са предприели незабавна евакуация на двете съдебни сгради. Съдиите, служителите, страните по делата и гражданите са изведени вън от сградите. Съвместно със служители от Първо РУ на МВР във Варна е започнала е проверка за наличието на опасни вещества и предмети. След приключване на проверката, работата в съдебните институции ще бъде възстановена. След извършената проверка от страна на полицията, не бяха открити опасни вещества и двете съдилища подновиха работа си.  

Сигнали за бомби и в двете съдебни палати във Варна

http://www.cross.bg/varna-sudebni-dvete-1543853.html

/КРОСС/ Сигнал за поставени взривни устройства, подаден в първо РУ на МВР във Варна предизвика временното спиране работата на съдебните институции - съдилища и прокуратури), които се намират в двете съдебни палати в морската столица - на пл-д „Тракия" и на пл-д „Независимост". Това съобщиха от съда във Варна. Служителите на Областната дирекция „Охрана- Варна" при ГД „Охрана" в МП са предприели незабавна евакуация на двете съдебни сгради. Съдиите, служителите, страните по делата и гражданите са изведени вън от сградите. Съвместно със служители от Първо РУ на МВР във Варна е започнала е проверка за наличието на опасни вещества и предмети. След приключване на проверката, работата в съдебните институции ще бъде възстановена.  

18-годишно момиче е първата идентифицирана жертва след атентата

http://www.cross.bg/manchestur-godishno-grande-1543854.html

/КРОСС/ Първата идентифицирана жертва на терористичното нападение в "Манчестър Арена" е 18-годишно момиче. Казва се Джорджина Каландър, съобщава "Дейли мейл". Тя е една от 22-мата убити, след като терорист самоубиец се взриви на концерт на американската певица Ариана Гранде в Манчестър. Преди две години Джорджина се е запознала с изпълнителката и дори се е снимала с нея и е пуснала снимката в социална мрежа. Ден преди концерта момичето написало в „Туитър" на Ариана Гранде: "Толкова се вълнувам, че ще те видя утре".    

Daimler положи основите на нов завод за батерии

https://vesti.bg/tehnologii/avtomobili/daimler-polozhi-osnovite-na-nov-zavod-za-baterii-6069478

Новият завод ще учетвори производството на автомобилни батерии, когато заработи в средата на 2018 г.

ВСС започна разправа със съдия, вдигнал протест

http://offnews.bg/news/n_1/n_656326.html

Съдийската колегия на ВСС образува дисциплинарно производство срещу бившия председател на Софийския районен съд и кандидат за член на новия състав на Съвета Методи Лалов. Предложението за наказанието е на Инспектората на ВСС, съобщава "Правен свят". Решението е било взето със 7 гласа "за" и 6 "против". Дебатите са проведени при закрити врати и не е ясно какви са мотивите на подкрепилите решението и има ли това връзка с разгара на кампанията за избор на членове на ВСС. Преди повече от два месеца Лалов беше наказан със забележка заради 22 забавени дела. Новата дисциплинарка срещу него е свързана с организацията на работата в СРС, докато той е бил негов председател. За членове на дисциплинарния състав бяха избрани представляващият ВСС Димитър Узунов, Соня Найденова и Галина Карагьозова, която бе посочена за председател и докладчик. Методи Лалов подаде оставка като председател на съда в знак на протест заради непоносимите условия на работа в съда и поредното искане за проверка за забавяне на делата в съда. Това доведе до безпрецедентен протест на съдии пред сградата на ВСС, който веднага беше заклеймен от мнозинството, подкрепящо прокурора Сотир Цацаров, като политическа проява. Дежурен заподозрян беше бившият министър на правосъдието Христо Иванов.  В същото време ВСС днес спря дисциплинарно производство срещу друг съдия от СРС - Никола Попов, който имал стотици неизписани дела. За него е известно, че имало случай, в който 28 дни не се явил на работа. После започнал да идва само в дните на насрочени съдебни заседание и отново изчезвал. 

Омбудсманът Мая Манолова се обяви за затварянето на всички интернати

http://www.cross.bg/internati-manolova-detzata-1543852.html

/КРОСС/ Омбудсманът Мая Манолова настоя за незабавно затваряне на социално-педагогическите интернати в страната, предава БНТ. В Сливен тя се срещна с представители на различни институции, с които търсеха как да се разреши закриването на интернатите. От образователното министерство заявиха, че вече има разработена стратегия, но тя би могла да стартира през следващата година. Интернатът в Драгоданово ще бъде първият закрит по пилотна програма възможно най-рано, заяви заместник-министърът на образованието Деница Сачева като децата временно ще бъдат пренасочени към други социални заведения. Повод за срещата в Сливен беше инцидент с убит мъж в село Драгоданово. „И продължаваме с останалите интернати. Като под затваряне на интерната и извеждане на децата не разбирам механичното им пренасочване към останалите интернати. За част от децата твърдя, че е възможно да бъдат върнати в семейната им среда. Други са готови да бъдат настанени в приемни семейства, или в центрове за лица лишени от родителска грижа", обяви омбудсманът Мая Манолова.    

Издирват 8-годишна, никой не я е чувал и виждал след взрива в Манчестър

https://www.24chasa.bg/novini/article/6238005

Издирват 8-годишна, никой не я е чувал и виждал след взрива в Манчестър8-годишна е в неизвестност след атаката на концерт на Ариана Гранде в Манчестър, предава "Дейли мейл". Никой не е виждал и чувал Сафи Роуз Русос, откакто взрив уби 22 и рани 119 човека в "Манчестър Арена". Родителите й отчаяно търсят информация за местоположението на момиченцето.  Семействата на 19-г.

Когато Европа и ислямът се намразиха

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6238042

Когато Европа и ислямът се намразихаМежду ХІІ-ти и ХVII-ти век в съзнанието на християните Ориентът се утвърждава като лоно на мрака и злото. Този изкривен образ се е запазил почти непокътнат и до днес - въпреки че двете култури всъщност имат общи корени, пише "Дойче веле". За действителната история на исляма европейците знаят твърде малко.

Има задържан за атаката на концерта в Манчестър

https://www.actualno.com/europe/ima-zadyrjan-za-atakata-na-koncerta-v-manchestyr-news_612920.html

23-годишен мъж е бил арестуван от британската полиция във връзка с терористичното нападение, което бе извършено след концерта на певицата Ариана Гранде на стадион „Манчестър Арена“, предава AFP. „С оглед на продължаващото разследване на ужасяващата атака от предход

Сигнал за бомба затвори двете съдебни палати във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=351927

Сигнал за поставени взривни устройства, подаден в първо РУ на МВР във Варна предизвика временното спиране работата на съдебните институции – съдилища и прокуратури), които се намират в двете съдебни палати в морската столица – на пл-д „Тракия“ и на пл-д „Независимост“, научи Moreto.

Здравка Евтимова с втора книга в Италия

http://offnews.bg/news/n_1/n_656321.html

Романът на Здравка Евтимова „Една и съща река“, спечелил наградата „Роман на годината” за 2015 г. на фонд „13 века България“, беше издаден в Италия под заглавие “Lo Stesso Fiume” от издателство Besa Editrice. Премиерата на романа се състоя на 20 май 2017 г. на панаира на книгата в град Торино. Представянето на книгата беше направено от италианската писателка и журналистка Луиза Руджио, като наред с качествата на романа, тя изтъкна и високото и убедително ниво на превода, направен от Алесандра Бертучели от български на италиански език. Това е втората книга от Здравка Евтимова, публикувана в Италия от издателство Besa Editrice. Първата беше романът „Четвъртък“, излязъл под заглавие “Sinfonia” през 2015 г.

Чоков загуби дело срещу опонент за клевета

https://www.24chasa.bg/novini/article/6238089

Чоков загуби дело срещу опонент за клеветаЦенко Чоков загуби делото за клевета срещу своя най-върл опонент Веселин Тушинов. Намиращият се в момента в следствения арест на софийския затвор кмет на врачанското с. Галиче се почувствал несправедливо обвинен за палежа на два автомобила, извършен на 22 май 2015 г. Тогава около 2 часа през нощта Веселин Тушинов видял,

Служител на "Пътна полиция" в Пловдив е в болница след пътен инцидент

https://www.24chasa.bg/novini/article/6238034

Служител на "Пътна полиция" в Пловдив 
е в болница след пътен инцидентСлужител на "Пътна полиция"-Пловдив е в болница за обстойни прегледи след пътен инцидент, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР. Няма опасност за живота му. По данни на полицията, около 13.20 ч., на кръстовище на улиците "Васил Левски" и "Георги Бенев", "Мерцедес" не е спрял на знак "Стоп" и блъснал служебния мотоциклет,

Литературата отива при децата с проекта "ВарнаЛит 2017"

http://www.dnevnik.bg/morski/2017/05/23/2976328_literaturata_otiva_pri_decata_s_proekta_varnalit_2017/?ref=rss


Двадесет и осем автори на съвременна детска литература, документални книги и илюстратори, ще участват в детските и младежки литературни дни "ВарнаЛит 2017". Това съобщиха от пресслужбата на общинската администрация във Варна. Форумът, който се организира за пръв път, ще се състои от 31 май до 3 юни.

Организатор на събитието е община Варна, а негов координатор е писателят Захари Карабашлиев. "Четенето трябва да стане нещо, което търсим, за което говорим, с...

Полски дипломати четат Яворов и Славейков за Деня на българската просвета (видео)

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/05/23/2976337_polski_diplomati_chetat_iavorov_i_slaveikov_za_denia/?ref=rss


Дипломати от посолството на Полша решиха да отбележат Деня на българската просвета и писменост с четене на откъси от произведения на класици на българската литература. В инициативата се включиха още и представители на Полския институт, както и семействата им.

Дипломатите дори разпространиха видео на поздрава си за 24 май. На него те са облечени в традиционни български народни носии – северняшка, тракийска, добруджанска, пиринска, родопска и шопска, докато четат откъсите...

Децата от I до XII клас зад граница могат да се обучават по програми по български език

http://www.mediapool.bg/detsata-ot-i-do-xii-klas-zad-granitsa-mogat-da-se-obuchavat-po-programi-po-balgarski-ezik-news264238.html

Всички деца от I до XII клас в над 300 български училища по целия свят вече могат да бъдат обучавани по програми по български език и литература и да получат удостоверение за това обучение, съобщиха от Министерството на образованието и науката. Този документ ще ги освободи от приравнителни изпити при завръщането им в българската образователна система. Учениците могат да получат още и сертификати за базови умения за владеене на езика според Общата европейска езикова рамка (А1, А2, В1, В2, С1, С2), които да им служат в другите държави за втора матура, да им дават предимство при кандидатстване във висши училища, за работа и като доказателство, че владеят български език на определено ниво. Това става възможно по силата на Споразумение за сътрудничество и взаимодействие между Министерството на образованието и науката и Софийския университет „Св. Климент Охридски“. То предвижда да се осигурят условия за изучаването на български език като втори/трети език от учениците в българските неделни училища в чужбина. МОН ще организира, ще прави мониторинг и ще подпомага финансово провеждането на обучението по български език и литература в неделните училища в чужбина. Учебните програми и тестовете за диагностициране на нивото на владеене на български език ще бъдат разработени съвместно с Департамента за езиково обучение на СУ „Св. Климент Охридски“. Софийският университет ще осигури възможност за сертифициране по Общата европейска езикова рамка на знанията и уменията по български език на учениците от българските неделни училища в чужбина след полагане на тестовете. Най-напред бяха дадени сертификати по европейската езикова рамка в Чикаго, след като българският език бе включен в американската образователна система. Споразумението предвижда и провеждането на обучителни семинари с учителите по български език относно обучението и тестирането по български език като втори/трети език.

Бургазлия спечели 10 000 лева от Еврошанс

http://www.cross.bg/evroshans-miroslav-chisla-1543851.html

/КРОСС/ Щастливото събитие се случва в пункта в ж.к. Меден рудник № 295 Мирослав Димитров от град Бургас получи чудесен подарък от любимата си игра. С познати 10 от 10 числа в Еврошанс той печели страхотните 10 000 лева, при това само със залог от 0,10 лв. Казва, че играе с комбинации от рождените дати на семейството му, но този път маркира следните числа: 62, 63, 65, 66, 68, 70, 74, 76, 77, 80, които познава до едно. „Изпитах голяма радост, досега не съм печелил такава сума, но човек трябва да вярва. С парите ще помогна на семейството си", споделя Мирослав и пожелава много късмет на всички играчи. С Еврошанс късметът може да проработи всеки ден, а шансовете за печалба са на всеки 5 минути!

Григор отново ще играе на острова на Ричард Брансън

https://www.24chasa.bg/sport/article/6238050

Григор отново ще играе на острова на Ричард БрансънГригор Димитров и тази година ще играе на турнира на частния остров Некер, който принадлежи на популярния бизнесмен Ричард Брансън.  "Добри новини! Григор отново ще дойде за "Некер къп". Много се радваме, че пак ще е при нас", написаха организаторите.  В турнира участват любители, които плащат, за да бъдат на корта с бивши и сегашни звезди.

Жената и дъщерите на Гуардиола в публиката по време на атентата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6238022

Жената и дъщерите на Гуардиола в публиката по време на атентатаКристина Сиера, жена на треньора на "Манчестър Сити" Хосеп Гуардиола, и двете им дъщери Валентина и Мария са били сред публиката на фаталния концерт на Ариана Гранде в "Манчестър Арена" в понеделник вечерта, съобщи в. "Мирър". Веднага след края му атентатор самоубиец се взриви, уби 22-ма и рани 59 човека, повечето от които деца и тийнейджъри.

Спряно е издаването на ТЕЛК експертизи Решението е на тричленен състав на ВАС

http://econ.bg/Новини/Спряно-е-издаването-на-ТЕЛК-експертизи-Решението-е-на-тричленен-състав-на-ВАС_l.a_i.743033_at.1.html

Страната ни остана без действащи ТЕЛК (териториални експертни лекарски комисии), след като тричленен състав на ВАС отмени досегашната им методика за...

Колата на Иван Лечев се запали по време на път и изгоря цялата

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6237998

Колата на Иван Лечев се запали по време на път и изгоря цялатаКитаристът на група ФСБ Иван Лечев се оплака във Фейсбук преди броени часове, че колата му се е развалила и запалила по време на път. "Сбогом, приятелю", написа Лечев в статус в профила си във Фейсбук и публикува снимки на инцидента, с което предизвика множество коментари. Музикантът поясни, че огънят бързо обхванал цялата кола,

Фестивалът за късометражно кино In The Palace акостира във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=351918

Най-големият и престижен фестивал за късометражно кино в България и региона - In The Palace, се подготвя за своето гостуване във Варна в края на месец май, научи Moreto.net. 13 поредни години In The Palace посреща в Двореца на Балчик млади филмови творци, професионалисти и любители на седмото изкуство от страната и света, като им дава платформа за изява и отваря пред тях нови възможности за развитие.

"Алибаба" ще създаде 1 млн. автомобили на нов енергиен източник

http://www.mediapool.bg/alibaba-shte-sazdade-1-mln-avtomobili-na-nov-energien-iztochnik-news264237.html

Дъщерната компания на китайския интернет гигант в търговията "Алибаба" - "Кайнано Нетуърк", обяви намерението си да инвестира в развитието на логистична мрежа 50 млрд. китайки юана (или около 7.26 млрд. долара), пише китайският вестник "Чжунго жибао". Според вестника, средствата ще бъдат получени посредством "МайБанк", финансово подразделение на "Алибаба", и ще отидат при куриерските компании подизпълнители. Освен това, "Кайнано Нетуърк" в партньорство със "САИК Мотор" и "Донфенг Мотор" планират да произведат над милион автомобили, задвижвани от алтернативни източници на енергия. Превозните средства ще са оборудвани със устройства, предаващи в реално време информация за местоположението им и стоките, които превозват, в център за анализ. Според представители на компанията, новата технология ще позволи максимална оптимизация на маршрутите и по този начин – съкращаване с една трета на изминатия път. Това би довело до икономии в размер на 10 млрд. китайски юана. "Алибаба Груп" е китайска компания, работеща в сферата на интернет търговията. Притежава собствена електронна платежна система Алипей, както и едни от най-големите онлайн магазини "Таобао" и "Алиекспрес". От 2014 г. акциите й се тръгуват на Ню Йоркската фондова борса и до момента са монетизирани на над 25 млрд. долара, което е своеобразен рекорд. Общата стойност на Алибаба се оценява на около 316 млрд. долара

Тереза Мей: Полицията знае самоличността на атентатора от Манчестър

https://www.actualno.com/europe/tereza-mej-policijata-znae-samolichnostta-na-atentatora-ot-manchestyr-news_612919.html

Премиерът на Великобритания Тереза Мей потвърди, че експлозията в град Манчестър е терористична атака, съобщават британски медии.  Припомняме, при самоубийствения атентат до "Манчестър арена" загинаха 22-ма души, а 59 пострадаха. Нападението в Манчестър е едно от най-кръв

Ники Михайлов: Само Лудогорец може да си позволи заплатата ми

http://offnews.bg/news/n_1/n_656325.html

Интересен коментар за финансовите условия, които трябва да покрие бъдещият му клуб, изрази вратарят на националите Николай Михайлов. Направи го в интервю за bTV. Но пък Ники от години е на голяма заплата и има право на самочувствие.   Той отсече, че няма вариант да се върне в българското първенство. "Търсили са ме два-три клуба - изслушвам ги уважително и дотам. Разликата в парите е от земята до небето. Ако в моя любим Левски мога да получавам заплата като в Турция, подписвам 15-годишен договор и оставам в родния си град София. Затова и всички национали отиваме навън. Само Лудогорец може да задоволи моите финансови претенции. Но те имат прекрасни вратари - желая бързо възстановяване на моя приятел Владо Стоянов, купиха и бразилец. Затова и никога "Лудогорец" не е бил опция за мен, въпреки че се появиха такива спекулации", каза Ники. Той няма да остане в Мерсин. Има оферти от Турция, Холандия и далечна държава, но финансовите параметри не гу устройват.  "Убивам човек заради баща ми и това е нормално - той е най-близкият ми", обяви в интервюто за bTV още Михайлов-младши. И се оплака от хора, които непрекъснато създават напрежение около шефа на БФС. "На моменти всичко това му идва в повече. Той направи доста неща и те се виждат. Националният отбор се развива, първенството върви напред. Ако има още няколко президента като Кирил Домусчиев, футболът ни ще отиде на много високо ниво. Но това не е грешка на баща ми. Ако бях на негово място, нямаше да изкарам толкова дълго на поста. Мисля, че в момента нещата са окей и той се чувства щастлив", допълни вратарят.

Затвориха "Витиня" за тирове

http://www.cross.bg/botevgrad-tynel-hemys-1543850.html

/КРОСС/ От 13:30 часа днес (23 май) за срок от 20 дни се спира движението на тежкотоварни автомобили над 10 тона през тунел „Витиня" на АМ „Хемус" в посока Варна поради извършването на проектантско обследване на виадукта при км 33 и на тунел „Витиня". Това съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Въведен е обходен маршрут за тежкотоварните автомобили над 10 тона от пътен възел „Витинска река" по път I-1 Ботевград - София до Ботевград, откъдето по път II-17 ще се включат отново в АМ „Хемус".

Британското посолство: терористите никога няма да спечелят

http://clubz.bg/54263-britanskoto_posolstvo_teroristite_nikoga_nqma_da_spechelqt

От посолството на Великобритания в София за пръв път направиха официално изявление след снощния атентат в Манчестър.

Ето текста му:

Както знаете, снощи имаше експлозия в "Манчестър Арена" в центъра на Манчестър. Сега знаем, че един терорист е произвел експлозията със самоделно устройство.
Експлозията е в края на концерта, посещаван от много млади хора, от тийнейджъри и техните родители

59 са ранените, 22 са загиналите.

Навсякъде в Манчестър болничните заведения ги обслужват, сред ранените има много деца.

Това е варварски акт, това е атака, насочена срещу младежите и тийнейжърите, които са били на попконцерта

Полицията и силите за сигурност разследват един човек, но е необходимо още време - дали е действал сам или са били група.

Полицията и силите за сигурност правят всичко за защита на обществото

Нивото на тревога в Британия е високо.

Много благодарим на нашите български приятили и партньори за съболезнователните телеграми. 
Нашите молитви са към останалите живи и семействата на загиналите

Ще продължим да реагираме на такива атаки.
Министър - председателят каза, че терористите никога няма да спечелят. 

Затапват "Позитано" заради пешеходната Витошка

http://offnews.bg/news/n_1/n_656324.html

"Позитано" става улица - тупик, за да се удължи пешеходната част на столичния булевард "Витоша" до площад "Св. Неделя", обясни пред OFFNews главният архитект на София Здравко Здравков.  "Алабин" обаче няма да се затваря, защото откъм тази улица е входът за подсъдими в Съдебната палата и движението на автомобили не може да бъде спряно, допълни Здравков. Трамваите ще преминават в района, както и досега.  Целта на промените е пешеходците да се придвижват спокойно до ларгото или към Градската градина. Все още се правят симулации на трафика, за да се избере най-добрият вариант за автомобилите, за които ще е забранено преминаването между бул. "Александър Стамболийски" и "Алабин". Предстои да се реши и проблема с паркираните коли пред Съдебната палата. 

За пети път КРИБ отличи социално отговорни фирми от област Хасково

//dariknews.bg/regioni/haskovo/za-peti-pyt-krib-otlichi-socialno-otgovorni-firmi-ot-oblast-haskovo-2025541

21 фирми от област Хасково получиха тази година наградите на КРИБ за социално отговорни партньори на местната власт. Номинации направиха 5 общини- Хасково, Свиленград, Тополовград, Ивайловград и Минерални бани.

КРИБ връчи и 3 специални награди. Получиха ги хасковското дружество „Скай

Животинска тор се просмукала във водоизточници в с. Чирен?

//dariknews.bg/regioni/vraca/zhivotinska-tor-se-prosmukala-vyv-vodoiztochnici-v-s.-chiren-2025540

Сигнал за замърсяване на подземни водоизточници, захранващи чешми в центъра на Чирен, са проверили на място експерти от РИОСВ - Враца, БДДР - Плевен, ОДБХ - Враца и РЗИ - Враца. По време на огледа е установено, че водата от три подземни водоизточници в центъра на селото, които не са предназначени з

Стъпките на човечеството започват от Старозагорския край

//dariknews.bg/novini/bylgariia/stypkite-na-chovechestvoto-zapochvat-ot-starozagorskiia-kraj-2025542

Стъпките на човечеството започват не от Африка, а от Балканите, и по-точно - от Старозагорския край. Доказателството за това са намерени край Чирпан останки от зъб и челюст от прачовек, който е бил разумен преди повече от 7 милиона години.
<

Държавата отпусна пари за пречиствателна станция за питейни води в Котел

//dariknews.bg/regioni/sliven/dyrzhavata-otpusna-pari-za-prechistvatelna-stanciia-za-pitejni-vodi-v-kotel-2025327

Строителната документация на новата пречиствателна станция за питейни води на Котел изготвя ВиК Сливен. За строителството й в местността Изворите Министерството на регионалното развитие и благоустройството осигурява финансиране от 1 800 000 лева, авансът от 300 000 лева вече е приведен.

Горски спасиха изгубена сърна

//dariknews.bg/regioni/sliven/gorski-spasiha-izgubena-syrna-2025543

Загубена сърна спасиха експерти от мобилните групи на Югоизточно държавно предприятие – Сливен. Екипът на Юсеин Шакиров и Георги Дончев са намерили животното по пътя към местност Карандила.

Сърненцето е на няколко дни и е открито в лошо здравословно състояние. След оказаната първа по

Премиерът на Австралия осъди атентата в Манчестър, в Италия-минута мълчание за жертвите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6237967

Премиерът на Австралия осъди атентата в 
Манчестър, в Италия-минута мълчание за жертвитеПремиерът на Австралия Малкълм Търнбул осъди нападението в Манчестър, при което загинаха 22 души и бяха ранени 59, съобщи ТАСС, цитирана от БТА. "Тази атака бе особено гнусна и подла, защото, по всичко личи, е насочена умишлено срещу тийнейджъри", каза ръководителят на австралийското правителство пред парламента.

Елизабет II: Шокирани сме от убийството и раняването на толкова много хора в Манчестър

https://www.24chasa.bg/novini/article/6238016

Елизабет II: Шокирани сме от убийството и раняването на толкова много хора в МанчестърБританската кралица Елизабет Втора осъди атентата в Манчестър. Тя посочи, че цялата нация е шокирана от убийството и раняването на толкова много хора, информира

Експонираната Западна порта на Сердика се открива с антични демонстрации

http://www.mediapool.bg/eksponiranata-zapadna-porta-na-serdika-se-otkriva-s-antichni-demonstratsii-news264236.html

Западната порта на Сердика се отваря в Деня на славянската писменост и българската култура с демонстрации на антична екипировка, съобщиха от Столичната община във вторник. Отварянето на археологическия парк става след изпълнението на мащабен проект за консервация, реставрация, експониранe и благоустрояване на античните открития за общо 1.207 млн. лв. Така вече столичани и гостите на София ще могат да разглеждат отблизо експонираните останки от Западната порта на Сердика, разположена между днешните ул. "Георг Вашингтон", ул. "Княз Борис I", ул. "Пиротска" и бул. "Тодор Александров". Паркът е част от историко-археологическия резерват "Антична Сердика – Средновековен Средец". Проучването започва през 1974 г. от екип на Музея за история на София с ръководител Магдалина Станчева. На този етап са разкрити, проучени и експонирани: част от западната крепостна стена; северната кула от портата; части от главна антична улица (декуманус); северозападна ъглова триъгълна кула; античен канал; постройки във вътрешността на укрепения град; фрагменти от мозайка на внушителна по размери сграда в североизточната част и др. Допълнително, по проекта е извършено конструктивно укрепване на ул. "Георг Вашингтон" с пилотни и анкерни конструкции. То позволява бъдещо археологическо проучване в източна посока. Реализирано е ново благоустрояване и озеленяване на обекта с изграждането на пространства за различни културни събития, посочват от Столичната община. Работата по проекта бе завършена за 11 месеца. На 24 май археологическият парк "Западна порта на Сердика" ще бъде отворен за посетители с 12.30 часа с демонстрации, извършени от Сдружение за антични реконструкции "Мос Майорум Улпие Сердице".

Деница Николова: 16 млн.евро влизат в пограничния регион за проекти от програма за сътрудничество със Сърбия

http://www.cross.bg/nikolova-programata-surbiya-1543849.html

/КРОСС/ Сключени са 35 договора за изпълнение на проекти по Програмата за трансгранично сътрудничество „Interreg-ИПП България - Сърбия 2014-2020 г". Те са на стойност близо 16 млн. евро, което представлява 47% от общия бюджет на програмата, възлизащ на над 34 млн. евро. Това заяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройство и съпредседател на програмата Деница Николова при откриването на Четвъртия съвместен комитет за наблюдение по Програмата за трансгранично сътрудничество, който се проведе в гр. Ниш. Събитието бе председателствано от Санда Шимич, заместник-директор на Службата за европейска интеграция на Република Сърбия. Зам.-министър Николова отбеляза, че преобладават инвестиционните проекти, като основни бенефициенти са общините. „Интересът за кандидатстване по първата покана бе много голям, като бяха подадени общо 388 проектни предложения", отчете още заместник-министърът. Деница Николова отбеляза, че до края на годината предстои обявяване на нова покана за кандидатстване с проектни предложения, с което ще се разпредели целият останал бюджет на програмата до края на плановия период. Една от новостите, по които се работи в момента, е възможността за електронно кандидатстване. Предстои и приключване на Програмата за програмен период 2007-2013 г. „Последните проекти за стария програмен период приключиха успешно в края на миналата година, като към 30 април 2017 г

693 деца са напуснали училище през м.г. в Добричко

https://www.24chasa.bg/region/article/6237991

693 деца са напуснали училище през м.г. в Добричко
През учебната 2015 - 2016 г. училищата в област Добрич по различни причини са напуснали 693 деца от І до VІІІ клас, от тях 181 са от община Добрич, 132 - от община Тервел и 119 - от община Добричка, показват данните на Териториалното статистическо бюро-Добрич. През 2016 г. основно образование в общообразователните училища са завършили 1230 ученици,

Кралица Елизабет Втора: Цялата нация е шокирана от убийството на толкова хора (обновена)

http://www.cross.bg/manchestur-shokirana-natziya-1543848.html

/КРОСС/ Британската кралица Елизабет Втора осъди атентата в Манчестър. Тя посочи, че цялата нация е шокирана от убийството и раняването на толкова много хора, предава Ройтерс. Кралицата нарече терористичната атака в Манчестър „акт на варварщина“ и изрази симпатия към жертвите и служителите на спешните екипи, предава AFP. „Цялата нация е шокирана от смъртта и нанесените рани в Манчестър. Бих искала да изразя адмирацията си за начина, по който жителите на Манчестър отговориха на този варварски акт, с хуманност и състрадание“, се казва в официално изявление на Елизабет II. Припомняме, по-рано и британският премиер Тереза Мей коментира ситуацията по време на брифинг. "Атаката бе извършена преднамерено и жестоко", заяви тя. "Нападението е дело на страхливец, защото той причини смъртта на невинни деца", категорична бе Мей.

Съдът в Лозана остави в сила изключването на България от Европейския шахматен съюз

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/05/23/2976284_sudut_v_lozana_ostavi_v_sila_izkljuchvaneto_na/?ref=rss


Българската шахматна федерация (БФШ) е загубила обжалването пред Спортния арбитражен съд в Лозана по казуса с изключването си от Европейския шахматен съюз, обяви ръководният орган на шаха в Европа.

В основата на отстраняването миналия септември беше отказът на БФШ да предостави изискани документи и фактури за преводи в периода 2011 - 2014 г., когато тогавашният президент на федерацията Силвио Данаилов беше начело и на европейския шах. ЕШС твърди, че проведените в Албена и...

Кралица Елизабет Втора: Цялата нация е шокирана от убийството на толкова хора

http://www.cross.bg/ybiiistvoto-hora-vtora-1543848.html

/КРОСС/ Британската кралица Елизабет Втора осъди атентата в Манчестър. Тя посочи, че цялата нация е шокирана от убийството и раняването на толкова много хора, предава Ройтерс. Припомняме, по-рано и британският премиер Тереза Мей коментира ситуацията по време на брифинг. "Атаката бе извършена преднамерено и жестоко", заяви тя. "Нападението е дело на страхливец, защото той причини смъртта на невинни деца", категорична бе Мей.

Доналд Тръмп: Злата идеология трябва да бъде изкоренена

http://www.moreto.net/novini.php?n=351907

Държавният глава на Съединените американски щати Доналд Тръмп поднесе съболезнованията си на Великобритания по повод предполагаемата терористична атака в Манчестър, която отне живота на 22 души и рани 59 други, съобщава вестник The Guardian.

Христо Иванов: Днес трябва да скочим

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/05/23/2976289_hristo_ivanov_dnes_triabva_da_skochim/?ref=rss


Публикуваме мнението на Христо Иванов от профила му във Фейсбук по повод анонимните плакати срещу председателя на ВКС Лозан Панов и издатели.

Това е от днес. Макар да се крият, не са анонимни, но и макар да не са анонимни, са безлични като всеки тъп и груб инструмент: Цацаровите шпиц-бандюги от План Б.

Има засилващи се индикации, че са готови да стигнат докрай и е издадена команда за свалянето на Лозан Панов от поста му. На пръв поглед, това е...

Убиха демонстрант в Бахрейн

https://www.24chasa.bg/novini/article/6237962

Убиха демонстрант в Бахрейн
Един демонстрант бе убит днес от бахрейнската полиция, която нахлу в селото на духовния шиитски водач шейх Иса Касим, за да прогони негови привърженици, организирали седящ протест. Това съобщи местна неправителствена организация, цитирана от Франс прес. Работещият във Великобритания Бахрейнски институт за права и демокрация съобщи в комюнике за

Русия и Турция свалят търговските бариери в стокообмена си

http://econ.bg/Новини/Русия-и-Турция-свалят-търговските-бариери-в-стокообмена-си_l.a_i.743032_at.1.html

Русия се съгласи да вдигне търговските бариери, които все още са в сила за турски стоки. Това стана на вчерашната среща на Организацията за...

23-годишен мъж е задържан, "Ислямска държава" пое отговорност за атаката в Манчестър (обновена)

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/05/23/2976311_23-godishen_muj_e_zadurjan_isliamska_durjava_poe/?ref=rss


23-годишен мъж е задържан във връзка с атентата в Манчестър снощи, при който загинаха 22 души и десетки бяха ранени.

Арестът е извършен в южната част на града. По-рано премиерът Тереза Мей съобщи, че силите за сигурност знаят идентичността на атентатора, но все още няма да я разкрият. Тя каза още, че нападението е дело на един човек, но не е известно дали той е имал помощници в подготовката си, писа агенция "Ройтерс".

Източници от...

Борисов съгласен с президента, също поиска разсекретяване на стенограмата за КТБ

http://www.cross.bg/radev-stenogramata-premiera-1543847.html

/КРОСС/ Министър-председателят Бойко Борисов изрази становище за разсекретяване на стенограмата от консултациите на 29 юни 2014 г. при президента на Република България по повод КТБ и ситуацията във финансовия сектор в страната, съобщават от пресслужбата на правителството. Според премиера Борисов фалитът на банката е тема с изключителен обществен резонанс и публикуването на разговорите, проведени дни след поставянето на КТБ под специален надзор, ще създаде възможност за съставяне на обективно мнение за предприетите от институциите действия и ще отговори на очакванията за прозрачност по отношение на вземането на решения. Позицията на премиера е в отговор на постъпило писмо от президента Румен Радев. Преди няколко дни Радев обяви, че е готов да разсекрети стенограмата за КТБ. По-рано този месец Софийският административен съд излезе с решение, че президентството е длъжно да предостави стенограмите от консултациите, проведени там през юни 2014 г., относно съдбата на банката. Делото е по жалбата на А. Г. Ч. (Атанас Чобанов, главен редактор на сайта Биволъ, бел. ред.), който е получил отказ в края на януари от главния секретар на президентството. На 29 юни 2014 г

Британската полиция е идентифицирала атентатора от Манчестър

http://offnews.bg/news/n_1/n_656315.html

Британската полиция смята, че е идентифицирала атентатора от Манчестър. Това стана ясно от изявление на премиера Тереза Мей, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.  При атентата на концерт на Ариана Гранде загинаха 22 души, а 59 бяха ранени.  За момента властите няма да обявят името на нападателя.  По думите ѝ атентаторът е извършил нападението сам. Все още не е ясно дали е получил помощ за подготовката на атентата.  "Знаем, че терорист, действащ сам, е задействал взривно устройство на един от изходите на концертната зала. Той е избрал целенасочено мястото и часа, за да причини максимален брой жертви, след които много деца и юноши", заяви Мей. Тя осъди "ужасяващото и безмилостно терористично нападение" и обяви, че по-късно днес ще замине за Манчестър. В същото време властите съобщиха, че е идентифицирана първата жертва от атентата. Това е 18-годишната Джорджина Каландър.  Съболезнования за смъртта на момичето изразиха нейни близки и приятели, както и университета, където тя е учила.  Снимка: Instagram

Паметна плоча на Кузман Шапкарев в двора на гимназия

https://www.24chasa.bg/region/article/6237992

Паметна плоча на Кузман Шапкарев в двора на гимназияРоднини на Кузман Шапкарев - Марио Примиджанов и Рашко Младенов, кметът на Благоевград Атанас Камбитов и директорът на Седмо СУ "К. Шапкарев" Лилия Стоянова откриха паметта плоча на възрожденския книжовник в двора на училището. Мемориалът е изработен по инициатива на Българско сдружение на родовете от Македония и е дарение от Министерството на

"Ислямска държава": Това е само началото (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6237950

"Ислямска държава": Това е само началото (Видео)В социалните мрежи се разпространи видео, показващо джихадист с думите: "Това е само началото". На кадрите не се вижда лицето на мъжа, но на негов фон се вижда черното знаме, което е символът на ИДИЛ, пише "Мирър". Човекът държи надпис, на който е написано "Манчестър 22.02.2017г.". Той добавя: "В името на милостивия Аллах, това е само началото.

Верига магазини в Лондон облече красавици в одежди от зеленчуци насред Лондон

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6237934

Верига магазини в Лондон облече красавици в одежди от зеленчуци 
насред ЛондонБританската верига магазини рекламира своите нови салати, като облича красавици в одежди от зеленчуци на стратегически места в Лондон, пише в. "Метро", цитиран от БТА. Манекенките са били облечени от тоалети, изготвени от 5000 листа на марули, от 200 листа на зеле, от 150 чушки и 150 люти чушки. Красивите дами дефилирали в своите зеленчукови

Препоръчваме ви: Пролетният базар на книгата отвори врати

http://offnews.bg/news/n_1/n_656309.html

На 23 май, в навечерието на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, започна най-голямото книжно изложение у нас за сезона – Пролетният базар на книгата. В НДК председателят на Управителния съвет на Асоциация „Българска книга“ Веселин Тодоров и официалните гости на церемонията - столичният кмет Йорданка Фандъкова, зам.министърът на културата Амелия Гешева, спортистите Стефка Костадинова и Валентин Йорданов и директорът на Националния център на книгата Михаела Петрова, откриха официално Пролетния базар на книгата. Веселин Тодоров, Стефка Костадинова, Йорданка Фандъкова, Веселин Йорданов и Амелия Гешева (отляво на дясно) Веселин Тодоров обяви, че за пореден път броят на изложителите е по-голям от предходната година. Новите изложители са млади или малки издателства, които тепърва ще се разрастват и придобиват популярност. Той изрази надежда, че неприятните страни на ремонтните дейности в НДК са преодолени, така че изложителите и посетителите да се чувстват удобно. В рамките на Пролетният базар на книгата може да разгледате щандовете на 120 изложители, разположени на три етажа на площ от над 1100 кв.м. Ще се проведат и 50 премиери на най-новите книжни заглавия у нас, а също четения и срещи с чуждестранни и български автори, сред които Александър Секулов, Антон Стайков, Бойка Асиова, Божана Апостолова, Владо Даверов, Владимир Попов, Георги Господинов, Димана Йорданова, Емил Андреев, Здравка Евтимова, Ивинела Самуилова, Йордан Велчев, Йорданка Белева, Константин Трендафилов, Милен Русков, Петър Чухов, Тони Николов и др. В Мраморното фоайе вече е разположена изложбата „Под езика“ на художника Дамян Дамянов – 30 идеограми, посветени на всяка буква от българската азбука със закодиран смисъл в тях. Официалното откриване на изложбата е на 24 май от 14 часа. Йорданка Фандъкова определи София като „четящ град“, в който ежедневно се провеждат събития, свързани с книгите и четенето. През следващите дни по случай празника на българската просвета и култура и на славянската писменост ще се проведат общо 55 събития. Празничният ден ще започне с обиколка с ретро трамвай, който ще се превърне в читалня. Цел на всички акции е да насърчат хората да четат, да бъдат активни. По традиция на празника Столична община ще подари книги на училищните библиотеки. Стефка Костадинова и Валентин Йорданов също така ще представят юбилейни албуми, посветени на спортните им върхове. Михаела Петрова разкри, че с работата си през последните 2 години НДК е успяло да привлече вниманието на творците в модерното изкуство и гостите на базара на книгата ще могат да се насладят и на арт инсталацията „Над духа бдим“ - въздушната инсталация е дело на Беляна Бокова, а графитите, които маркират къде има ремонтни дейности, са на визуалните артисти от SAT Gallery. Работно време на базара е 23-27 май (вторник-събота) от 10:00 ч. до 20:00 ч. и 28 май (неделя) от 10:00 ч. до 19:00 ч.

Минута мълчание и в Кан

http://www.cross.bg/mulchanie-minyta-manchestur-1543845.html

/КРОСС/ Минута мълчание ще бъде обявена на кинофестивала в Кан в памет на жертвите на терористичния атентат след концерта на Ариана Гранде в Манчестър, предава Франс прес, цитирана от БНТ. Агенцията се позова на генералния директор на фестивала Тиери Фремо. "Искаме да изкажем нашата солидарност с град Манчестър. Трябва да покажем, че не се боим и че животът продължава! Обявяваме минута мълчание преди прожекцията на филма на починалия миналата година ирански режисьор Абас Киаростами!", изтъкна Фремо. Тържествената заря тази вечер, посветена на 70-ата годишнина на кинофеста, ще бъде отменена, обяви генералният директор на проявата. Съзвездие от екранни знаменитости се очаква в късните часове във вторник във връзка с празненството. Списъкът на поканените е държан в тайна но отсега се знае, че ще присъстват голям брой наградени актьори и носители на "Златната палма". Водещ на церемонията ще бъде френската актриса Изабел Юпер.  

Мохамед Халаф: Светът губи битката с "Ислямска държава“ във виртуалния свят

http://www.cross.bg/islyamska-durzhava-tazi-1543846.html

/КРОСС/ Всичките служби в света, не само в Европа, знаят, че "Ислямска държава" в момента губи територии в Ирак и Сирия. Това заяви за БНР журналистът Мохамед Халаф. "Когато се появи "Ислямска държава", лозунгът беше "Остава и се разширява", а сега намалява и остава. В Мосул "Ислямска държава" има може би само 10 или 12 километра и до няколко седмици сигурно ще бъдат освободени тези територии, но тази организация има голямо влияние във виртуалния свят. Там тя все още е активна. Светът губи тази битка с "Ислямска държава" във виртуалния свят. Чрез социалните мрежи тази организация влияе върху доста последователи", каза той. "Това, което видяхме снощи, е един бърз отговор на решенията, взети по време на срещата на високо равнище, където бяха взети достатъчно мерки и решения за борбата срещу тероризма", добави Халаф. "В същото време ние знаем, че Великобритания играе активна роля в битката срещу "Ислямска държава" и в Сирия, и в Ирак. Манчестър е един град, който има най-различни диаспори от Ирак, Пакистан, Афганистан и т.н. Отдавна се знае, че в Манчестър се намират най-силните ядра на "Ислямска държава" и други подобни организации. Те дори са проникнали в самата система на образование, посочи журналистът.      

Футуристично: Предлагат къщи, висящи на скали

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6237632

Футуристично: Предлагат
къщи, висящи на скалиШведската архитектурна фирма Manofactory предлага да започне строителството на къщи, висящи на отвесни скали, съобщава ArchDaily. Архитектите са нарекли тези футуристични домове Nestinbox и смятат, че те може успешно да заместят къщите на дървета. Според проекта жилищата ще са дървени и ще се държат за скалата чрез специална метална конструкция.

Уникална изложба за историята на читалищата в община Добричка

https://www.24chasa.bg/region/article/6237971

Уникална изложба за историята на читалищата в община ДобричкаУникална изложба под наслов „Не се гаси туй що не гасне” по повод 133 години читалищна дейност беше открита в община Добричка, която обхваща 67 населени места и е най-голямата по територия в страната. Всяко читалище беше на снимка с кратка история. Инициатор на изложбата е местният краевед Иван Жечев.

Ще привличаме повече италиански инвеститори

https://www.actualno.com/business/shte-privlichame-poveche-italianski-investitori-news_612912.html

Ще работим за засилване и развиване на търговско-икономическите отношения между България и Италия. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов на среща с посланика на Италия в България Н. Пр. Стефано Балди. Министър Караниколов посочи, че Италия традиционно е е

"Спиди" предлага запазване на дивидента от 1,13 лв. на акция

http://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/spidi-predlaga-zapazvane-na-dividenta-ot-113-lv-na-akciia-239858/

Ще бъдат издадени нови 42 900 акции, записани от служители и членове на Съвета на директорите при цена от 1 лв. за брой

ЕС приема механизъм за решаване на спорове за двойно данъчно облагане

http://clubz.bg/54262-es_priema_mehanizym_za_reshavane_na_sporove_za_dvojno_danychno_oblagane

СВЯТ европейска комисия1cr

Механизмите за решаване на спорове свързани с избягване на двойно данъчно облагане между лица от държавите от Европейския съюз ще станат задължителни, а решенията им – правно обвързващи от 30 юни 2019 година.

Това предвижда проект за директива, по който 28-те финансови министри на съюза днес постигнаха съгласие на съвет в Брюксел. За да я приемат окончателно, е необходимо да получат становище от Европейския парламент. Директивата ще се прилага за всички спорове от споменатото естество възникнали след 1 януари 2018 година.

Министрите днес се споразумяха по обхвата на директивата, т.е. по случаите, които тя обхваща; по назначаването на комисии от независими арбитри, които да решават споровете и по възможността държавите-членки, ако желаят, да създадат постоянен комитет за решаване на спорове, свързани с избягването на двойното данъчно облагане.

Арбитрите, които трябва да са между три и пет за всеки случай, не бива да работят като данъчни  консултанти, за да няма конфликти на интереси, а председателят на състава трябва да е съдия. Те трябва да стигнат до решение до шест месеца от сезирането им – срок, който може да бъде продължен с още три месеца.

Решението им е задължително и за двете засегнати държави, дори техните администрации да са се споразумели двустранно за друго решение. Разходите на независимите арбитри поемат държавните бюджети, а хонорарите им – засегнатите лица. Тези хонорари не могат да надхърлят по 1 000 евро на арбитър за едно заседание.

Строи се най-големия оптичен телескоп в света, ще достига до далечни галактики

https://www.24chasa.bg/novini/article/6237849

Строи се най-големия оптичен телескоп в света, ще достига до далечни галактикиТелескопът ще се намира в Чили и ще бъде построен на върха на хълм, съобщава n-tv.de. От 2024г. той трябва да достига до далечни галактики, да изучава тъмната материя и екзопланетите. Един изолиран планински връх в пустинята Атакама в Чили, се превръща в център на уникален проект. След дългогодишни подготовки най-големият телескоп в света ще стане

Инспектираха 27 лодки за туристически разходки във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=351915

Повече от 510 плавателни съда за риболов, за спорт и за превоз на пътници са проверили инспектори от Морска администрация във Варна във връзка с готовността за летния сезон, научи Moreto.net. Инспекциите са стартирали на 1 март и ще продължат приблизително до средата на юни, обясни началникът на Морска администрация в града кап.

Фенове на Ариана Гранде от цял свят се обединиха (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6237946

Фенове на Ариана Гранде от цял свят се обединиха (Снимки)Феновете на Ариана Гранде от цял свят се обединиха в социалните медии в знак на подкрепа за жертвите на смъртоносната атака на концерта на певицата в Манчестър миналата нощ. Стотици съкрушени фенове публикуваха емотикони с разбити сърца с хаштаг #Arianators- име, дадено на супер феновете на певицата- в Туйтър,

Професори в тоги дефилират в Търново на 24 май

https://www.24chasa.bg/region/article/6237731

Професори в тоги дефилират в Търново на 24 майСтуденти, преподаватели и служители във ВТУ „Свети Свети Кирил и Методий“ ще се включат в общоградското шествие послучай 24 май, Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. Участието на академичната общност в шествието е по предложение на Историческия и Филологическия факултети на ВУЗ-а.

Поздрав за 24 май: Полски дипломати рецитират българска класика (видео)

http://offnews.bg/news/n_1/n_656323.html

По случай 24 май - Денят на българската просвета, култура и писменост, полски дипломати, заедно със семействата си, прочетоха откъси от произведения на класици на българската литература. Поляците са от посолството на Република Полша в София, от Полския институт и от Отдела за промоция на търговията и инвестициите към посолството. Усмихнатите дипломати на видео четат вечни творби на Иван Вазов, Петко Славейков, Пейо Яворов, Ран Босилек и др. Дипломатите и техните семейства са облечени в традиционни български народни носии – северняшка, тракийска, добруджанска, пиринска, родопска и шопска. Това не е първа подобна инициатива на полските дипломати. През 2016-та година те поздравиха българите за 3 март с рецитал на Ботев и стихотворението му "Хаджи Димитър" .

Съдийската колегия образува дисциплинарно дело срещу Методи Лалов

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/05/23/2976278_sudiiskata_kolegiia_obrazuva_disciplinarno_delo/?ref=rss


Съдийската колегия образува дисциплинарно производство срещу бившия председател на Софийския районен съд (СРС) Методи Лалов, който е и кандидат за член на новия състав на Висшия съдебен съвет. Той е предложен за наказание от инспектората към съдебния съвет.

"За" са били 7 от членовете на съвета, а шест са били против. Решенията, свързани с дисциплинарните производства, се взимат при изключени монитори и не е известно какви са били мотивите на мнозинството.

Очертава се криза в млечния сектор у нас

http://econ.bg/Новини/Очертава-се-криза-в-млечния-сектор-у-нас_l.a_i.743031_at.1.html

Криза в млечния сектор и фалити на фермери, прогнозираха от бранша, заради влязлата в сила Наредба 2 за събиране и пререботка на суровото...

Пътниците от полет Дубай-Лондон бяха евакуирани поради заплаха за сигурността

https://www.24chasa.bg/novini/article/6237921

Пътниците от полет Дубай-Лондон бяха евакуирани поради заплаха за сигурносттаПътниците от полет на британската авиокомпания "Върджин атлантик", който днес трябваше да излети от международното летище на Дубай за лондонското "Хийтроу", са евакуирани поради заплаха за сигурността. Това съобщи вестникът от Обединените арабски емирства "Гълф нюз", цитиран от ТАСС и БТА. "Нашите клиенти от полет Ви Ес 401 от Дубай за лондонското

Кола уби пешеходец, пресичал неправилно шосе до Плевен

https://www.24chasa.bg/region/article/6237942

Кола уби пешеходец, пресичал неправилно шосе до ПлевенПлевенчанин на 73 г. загина, след като бе блъснат от "Ситроен" на пътя за Ловеч около 8,45 ч в понеделник. Възрастният мъж пресичал неправилно платното, когато колата го връхлетяла. Закарали го в критично състояние в плевенската болница, където по-късно починал. 34-годишният ловчалия зад волана на ситроена е пътувал към Плевен с несъобразена

Айфеловата кула угасва в памет на жертвите от атентата

http://www.cross.bg/zhertvite-kyla-znak-1543844.html

/КРОСС/ Осветлението на Айфеловата кула ще бъде изгасено днес в полунощ в знак на скръб за жертвите от атентата в Манчестър. Това съобщи в Туитър кметът на френската столица Ан Идалго, предава БНТ. "Мислите ми са с жертвите, с техните семейства, с онези, които оказват помощ на мястото" на трагедията, добави тя. През март 2016 г. Айфеловата кула бе обагрена в цветовете на белгийското знаме в знак на солидарност с народа на Белгия, пострадал от поредица терористични акции. През юли кулата бе осветена с цветовете на френския трикольор в знак на траур за загиналите в Ница. През януари светлините на Айфеловата кула бяха изключени в знак на скръб за жертвите от атаката срещу джамия в Квебек, Канада. Миналия месец те угаснаха, за да бъде почетена паметта на убитите при атентата в Санкт Петербург на 3 април.  

След близо година следене полицията разкри група за трафик на хора

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/05/23/2976252_sled_blizo_godina_sledene_policiiata_razkri_grupa_za/?ref=rss


Полицията под надзора на специализираната прокуратура е неутрализирала престъпна група за трафик на мигранти. Това се разбра по време на брифинг от думите на главния секретар на МВР Младен Маринов, наблюдаващият прокурор Евгения Станкова и директорът на дирекция "Миграция" в ДАНС Антон Станчев. Шестима от задържаните вчера 20 души са обвинени за участие в престъпно сдружение. Те са с прокурорско задържане от 72 часа и утре ще бъде поискан постоянния им арест от съда.

Bundesbank предвижда силно второ тримесечие за германската икономика

http://www.investor.bg/novini/130/a/bundesbank-predvijda-silno-vtoro-trimesechie-za-germanskata-ikonomika-239897/

Германската промишленост вероятно ще спечели от силното търсене в страната и чужбина през периода април-юни

Над 60% от младите лекари не са мотивирани да се реализират в България

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2017/05/23/2976288_nad_60_ot_mladite_lekari_ne_sa_motivirani_da_se/?ref=rss


Над 60% от младите лекари не са мотивирани да останат да се реализират професионално в България. Това показват резултатите от анкета на Българския лекарски съюз (БЛС) и Асоциацията за развитие на медицинската общност. Проучването изследва проблемите в системата на специализацията в здравеопазването.

В рамките на 15 дни са били анкетирани 515 млади лекари от цялата страна. Повече от половината от тях посочват сумата 1000 - 1500 лв. за предпочитана начална заплата по време...

От размяна на остри реплики до търсене на допирни точки - за предстоящата среща между Тръмп и папата

http://www.mediapool.bg/ot-razmyana-na-ostri-repliki-do-tarsene-na-dopirni-tochki---za-predstoyashtata-sreshta-mezhdu-tramp-i-papata-news264235.html

Няколко дни след като преди четири години папа Франциск беше избран, той бе разкритикуван от Доналд Тръмп, че се върнал да си плати лично сметката в резиденция на Църквата в Рим, в която бил отседнал. "Не ми харесва да гледам папата да стои на рецепцията на хотел, за да си плати сметката. Това не е присъщо за папа!", написа той в Туитър на 19 март 2014 г. Утре Тръмп ще се увери лично дали папата е достатъчно папа, когато влезе в украсените с фрески зали на Апостолическия дворец. Мястото на срещата с Франциск - който се отказа от двореца и живее в къща за гости на Ватикана - ще бъде работният кабинет, който папата използва за официални случаи. "Смятам, че това ще бъде мигът на истината. Тези разногласия са действителни и не са измислица на медиите, както твърдят някои привърженици на Тръмп", каза Масимо Фагиоли, преподавател по теология и религиозни изследвания в Университета "Виланова". Миналата година в отговор на въпрос за възгледите на Тръмп за миграцията - по онова време все още кандидат за президент - и намерението му да построи стена по американско-мексиканската граница Франциск заяви, че човек, който мисли за построяване на стени, а не на мостове, "не е християнин". Тръмп, който е израснал в презвитарианско семейство, но не ходи редовно на църква, отвърна, че е "срамно" папата да поставя под въпрос вярата му. "Ако и когато бъде нападнат от ИДИЛ Ватикана, който както всички знаят е върховният трофей за ИДИЛ, мога да ви уверя, че папата само ще иска и ще се моли Доналд Тръмп да бъде президент", заяви той в предизборната кампания. След избирането на Тръмп острите реплики от негова страна спряха, а хора, близки до Франциск заявиха, че той не таи никаква злоба и иска да затвори страницата. "Трябва да се прави разлика между кандидата Тръмп и президента Тръмп", каза отец Антонио Спадаро, който е от обкръжението на папата и е главен редактор на престижното йезуитско списание "Цивилита католика". "Франциск не дели света на добро и лошо, той няма тази холивудска представа за света", заяви той в интервю. "Смятам, че това ще бъде среща, на която ще бъде проявена искреност и реализъм, а не такава, която ще се върти около предразсъдъци. Целта на тази среща не е да се превръща в двубой. Става дума за среща, която ще се състои въпреки всичко, което я предшестваше", каза Спадаро. По-рано този месец Франциск заяви пред репортери, че ще бъде "искрен" с Тръмп въпреки различията им. "Винаги има врати, които остават отворени. Трябва да открием онези врати, които са поне открехнати, да влезем през тях и да обсъдим това, което ни обединява, и да продължим нататък, стъпка по стъпка", каза той. Една от вратите, за които Ватикана се надява все още да е отворена, е темата за климатичните промени. През март Тръмп подписа указ, премахващ екологичните регулации, въведени при предшественика му Барак Обама. Ватикана обаче се надява Вашингтон да не се отказва от Парижкото споразумение за климата от 2015 г., чиято цел е световната икономика постепенно да замени изкопаемите горива. Франциск превърна защитата на околната среда във важен елемент от понтификата си, подкрепяйки мнението на учените, че глобалното затопляне до голяма степен се дължи на човешката дейност. Според ватикански източници вътрешният кръг около папата изпитва задоволство, че при посещението си в Саудитска Арабия в края на миналата седмица Тръмп е смекчил острата реторика към мюсюлманите. Като кандидат той беше предложил временно да им се забрани да влизат в САЩ. После като президент разпореди да се въведат временни забрани за влизане в САЩ на хора от няколко преобладаващо мюсюлмански страни. Тази забрана обаче беше блокирана от различни съдилища с мотива, че е дискриминационна. Тръмп първоначално не смяташе да спира в Рим при визитата си в Европа, което някои във Ватикана възприеха като проява на високомерно отношение. Когато обаче размисли, ватиканската страна го вмъкна в графика, насрочвайки срещата с него за утре сутрин в 8.30 ч - необичаен ден и необичайно ранен час. Франциск има редовна седмична обща аудиенция всяка сряда от 10 ч. на площад "Свети Петър". Според ватикански източници има важно значение фактът, че папата не е отменил или отложил срещата. "Неговите отговорности към хората са на първо място", заяви високопоставен източник, отбелязвайки, че понеже площадът ще бъде изпълнен с хора, Тръмп вероятно ще влезе във Ватикана през малък страничен портал за служители, а не през обичайния вход за държавни глави. "Няма да е онова официално, триумфално влизане, което е искал", заяви източникът. По БТА

Арестуваха бивш шеф на "Барселона"

https://www.24chasa.bg/sport/article/6237391

Арестуваха бивш шеф на "Барселона" Испанската полиция е арестувала бившия президент на "Барселона" Сандро Росел тази сутрин, информира "Спортал". Предполага се, че той е задържан по подозрения в корупционни сделки, които включват получаване на нерегламентирани комисионни по сделка за продажбата на ТВ правата на бразилския национален отбор.

Френското правителство: Дадохме инструкции за сигурност при масови събития

https://www.24chasa.bg/novini/article/6237879

Френското правителство: Дадохме инструкции за сигурност при масови събития„Дадохме определени инструкции на организаторите на спортни и културни събития, за да бъдат нашите граждани сигурни и защитени навсякъде“, увери Коломб - новият вътрешен министър на Франция, съобщава Ройтерс, цитиран от “Фокус“.  След терористичната атака в Манчестър френското правителство е дало инструкции на организаторите на спортни и културни

Местната власт поздрави отличниците на Силистра от Випуск'2017

//dariknews.bg/regioni/dobrich/mestnata-vlast-pozdravi-otlichnicite-na-silistra-ot-vipusk2017-2025535

В представителната зала 13 в Художествена галерия Силистра, където някога се е помещавало Педагогическото училище, премина среща с абитуриентите отличници от 9 средни училища в Силистра. Общо 40 най-добри ученици от випуск 2017 имаха честта да бъда

Романтика на село? Мисията (не)възможна

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/romantika-na-selo-misiiata-nevyzmozhna-2025534

Ванеса и Стоян знаят кои са най-добрите любовни дестинации и ги разкриват в най-новия епизод на „Апартамент 404“

Контролиран взрив е бил извършен от полицията в Манчестър

//dariknews.bg/novini/sviat/kontroliran-vzriv-e-bil-izvyrshen-ot-policiiata-v-manchestyr-2025532

Полицията в Манчестър е извършила контролиран взрив на адрес във Фалоуфийлд, южно от центъра на града, в рамките на разследването на снощния атентат на стадиона "Манчестър арена", при който бе отнет живота на 22 души, предаде Ройтерс.

Тръмп отпътува от Израел за Рим

//dariknews.bg/novini/sviat/trymp-otpytuva-ot-izrael-za-rim-2025537

Американският президент Доналд Тръмп приключи днес двудневното си посещение в Израел и замина за Рим, където е следващата спирка от първата му обиколка в чужбина като държавен глава на САЩ, предадоха световните агенции.

Интерпол помага на Великобритания в разследването на атентата

//dariknews.bg/novini/sviat/interpol-pomaga-na-velikobritaniia-v-razsledvaneto-na-atentata-2025539

Международната полицейска организация Интерпол съобщи, че съдейства на Великобритания в разследването на извършения вчера в Манчестър атентат, предаде ТАСС.

Организацията се е свързала с националните бюра във всички 190 страни-членки, за да ги информ

Клон падна върху детска площадка в Благоевград (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/klon-padna-vyrhu-detska-ploshtadka-v-blagoevgrad-snimki-2025538

10-метров клон се отчупи от топола и падна върху детска площадка в Благоевград. Сигналът за инцидента е подаден малко преди 16.00 ч. от парк "Скаптопара".
 
Клонът се е отчупил на височина от 5 м и се стоварил между два къта на площад

Почина легендата Роджър Мур, изиграл Джеймс Бонд седем пъти

//dariknews.bg/novini/sviat/pochina-legendata-rodzhyr-mur-izigral-dzhejms-bond-sedem-pyti-2025533

Актьорът Роджър Мур почина на 89-годишна възраст, предаде Франс прес. Мур е починал в Швейцария след „кратка, но дръзка“ борба с рака.

Роджър Мур изигра цели седем пъти легендарния шпионин Джеймс Бонд – повече, отколкото всеки друг а

Всеки втори млад медик търси реализация извън България

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/vseki-vtori-mlad-medik-tyrsi-realizaciia-izvyn-bylgariia-239894/

Всяка година около 500 специалисти напускат страната, за да намерят по-добри условия на труд

В Турция са издали 268 заповеди за арести за предполагаеми връзки с опита за преврат

https://www.24chasa.bg/novini/article/6237910

В Турция са издали 268 заповеди за арести за предполагаеми връзки с опита за превратТурски прокурори са издали заповеди за арест за 268 души, заподозрени за преполагаеми връзки с опита за преврат през юли миналата година, съобщи ДПА, като се позовавана Анадолската агенция. Полицията в Истанбул и в редица окръзи на страната е предприела днес операция след издаване от Истанбулската главна прокуратура на заповеди за задържане за 144

Мей: Вероятно вече знаем самоличността на нападателя

http://www.cross.bg/manchestur-ataka-teroristichna-1543842.html

/КРОСС/ Премиерът на Великобритания Тереза Мей потвърди, че експлозията в град Манчестър е терористична атака, съобщават британски медии. Припомняме, при самоубийствения атентат до "Манчестър арена" загинаха 22-ма души, а 59 пострадаха. Нападението в Манчестър е едно от най-кръвопролитните терористични актове във Великобритания, най-кръвопролитното в Манчестър и в Северна Англия, поясни Мей и добави, че полицията и разузнаването вярват, че знаят самоличността на извършителя. Пред официалната си резиденция на "Даунинг стрийт" 10 след извънредната среща на правителствената комисия "Кобра" премиерът изтъкна още, че властите не са готови да съобщят самоличността на нападателя. По думите й нападението е извършено от един човек, но не е ясно на този етап дали има съучастници. Жителите на Манчестър станаха жертва на "коравосърдечна терористична атака", обобщи министър-председателят. Тя разкри подробности, че в 22,33 часа полицията е получила сигнал за инцидент в района на залата. Един терорист детонира експлозив до входа, във време и място с цел да бъдат нанесени максимални поражения, продължи премиерът. Всички терористични атаки са ужасни, но тази се отличава със страхливост, отсече Тереза Мей. Тя потвърди, че 22-ма души са загинали, а 59 са ранени, много от пострадалите са с опасност за живота. Районът, по думите й, около залата ще остане затворен за известно време

Шествието в Бургас за 24 май ще понесе букви от азбуката

http://www.cross.bg/byrgas-troiikata-demokratziya-1543843.html

/КРОСС/ Община Бургас поръча изработването на всички букви от българската азбука в удобен вид и размер. Утре шестващите младежи ще ги понесат като възхвала на делото на Кирил и Методий и техните ученици. Буквите са с големина 1.20 на 0.80 метра. В шествието за 24 май ще се включат представителни блокове на 38 училища с 5 373 ученици и 27 детски градини с 1 315 деца. То ще тръгне в 10:30 часа от площад "Тройката", за да стигне до Културен център "Морско казино". Утре Бургас изпраща и над 2000 абитуриенти. По повод провеждането на празнично шествие и абитуриентските балове, в празничния ден 24 май ще се въведе временна организация на движението по централните улици в Бургас. Шествието ще тръгне в 10.30 ч. от пл. "Тройката" и ще премине по ул. "Александровска" и ул. "Богориди" до Морската градина. За времето от 09.30 ч. до 12.30 ч. ще бъде затворена ул. "Левски", в участъка от ул. "Хр. Ботев" до бул. "Ст. Стамболов". На моменти ще бъде ограничавано движението на пътни превозни средства на ул. "Богориди", в кръстовищата с ул. "Лермонтов", ул. "Фотинов", ул. "Цар Симеон І" и бул. "Демокрация", както и по бул. "Демокрация", в участъка с кръстовищата с ул. "Св. св. Кирил и Методий", ул. "24-ти черноморски пехотен полк" и ул. "Цар Симеон І". В часовете от 16.00 ч. до 20

Александър Станков пое тима на Божинов в Китай

http://offnews.bg/news/n_1/n_656313.html

Огромно признание за един от най-добрите ни треньори Александър Станков. Кадърът на ЦСКА беше назначен начело на китайския Мейджоу Хака, където играе българският нападател Валери Божинов, информира сайтът на китайската втора дивизия. Отборът се намира на 13-о място във втория ешалон на азиатската страна и очакванията на ръководството са доста по-сериозни. Затова и се наливат солидни пари. Заплатата на Божинов, например, е 1 милион евро на година. Мейджоу Хака има едва две победи в първите 10 мача от сезона и е вкарал само 9 гола. Три от попаденията са дело на Валери Божинов. Тимът е само на две точки от зоната на изпадащите. 53-годишният Станков първоначално ще бъде назначен за технически директор, но реално ще се занимава с треньорската работа в тима. В паузата ще бъде заявен във федерацията като треньор. Дашо се връща за трети път в Китай, като преди това водеше с успех Далиен Аербин и Хънан Билоус. У нас беше начело на ЦСКА, Локо Пловдив, Черно море. Той е син на легендата на "червените" Борис Станков, който през лятото беше сред учредителите на ЦСКА 1948.

Лидерът на БСП - София почита загинали партизани довечера

http://offnews.bg/news/n_1/n_656322.html

Лидерът на столичните социалисти Калоян Паргов и депутатът от „БСП за България“ Николай Цонков ще участват в ежегодното почитане паметта на загиналите партизани от село Войнеговци.  Двамата ще бъдат пред партизанския мемориал в 20 часа, съобщиха от БСП - София.  Организатори са РС на БСП „Нови Искър“ и местната структура на партията.

550 участници от 21 държави се включиха в Маратон на приятелството-Плевен

http://offnews.bg/news/n_1/n_656320.html

С рекорден брой участници, прекрасно слънчево време и много вълнуващи емоции протече четвъртият Маратон на приятелството Плевен, провел се на 21 май в красивия северозападен български град. Над 550 бегачи от над 21 държави и на най-различна възраст се събраха тази неделя на ключовата стартова зона в центъра на града, за да премерят сили и състезателен дух в дисциплините класически маратон 42.2 км, полумаратон 21.1 км, щафета 2х10 км, 3 км градски крос „Аз мога!“ и детски маратон в три възрастови групи, с което доказаха, че активният начин на живот и спорта са все по-популярни сред най-малките. Пръв при мъжете, с време 2:30:04 часа, в дисциплина маратон 42,2 км се класира кениецът Аугустус Кипкулей Кипроно. Той успя да задмине миналогодишния първенец Димчо Мицов, който тази година зае второто място с време 2:36:34 часа. Третото място с време 2:41:59 завоюва Илия Куцаров. При жените в маратонската дистанция (42,2 км) първа финишира 18-годишната Габриела Красимирова (03:09:02), втора е Таня Димитрова, пробягала дистанцията за 3:12:02, а трета се класира Виолета Тотева с резултат 3:12:08. Победител в полумаратона (21 км) при мъжете е Йоло Николов, преодолял трасето за 1:11:23, а на второ и трето място се класираха съответно Шабан Мустафа (1:11:23) и Ивайло Каменаров (1:14:03). Безапелационен шампион при дамите в тази дисциплина за трета поредна година е Милица Мирчева, регистрирала време 1:20:22, с което подобри резултата си от 2016 г. с 1 минута. Второто място в полумаратона грабна Радосвета Симеонова с време 1:20:46, а трета се класира Анита Кръстева (1:30:05). Победител в щафетата (2x10,5 km) стана тандемът Георги и Тенчо Жекови, пробягали дистанцията с общо време 1:20:31. Най-бързите и най-атрактивните получиха стилни медали и отличия, осигурени от любезните партньори на събитието. Специални отличия получиха и най-възрастните и най-младите участници в Маратон на приятелството Плевен 2017. 66-годишната рекордьорка Бойка Арсова и роденият през 1948 година Алън Чейс отнесоха бурни аплодисменти, заради нестихващия си спортен ентусиазъм, въпреки напредналата възраст, а малките Велизара Янчева и Кирил Янчев пък се оказаха най-младите състезатели в дисциплината 3 км крос. Тазгодишното издание на Маратон Плевен безапелационно затвърди целите на събитието: насърчаване на активния начин на живот, привличане на професионални и непрофесионални спортисти от цял свят в регионалния северозападен град, както и популяризирането му като атрактивен спортен туристически център. По традиция с провеждането на Маратон Плевен организаторите от клуб „Бегач“, Eyes-Open и Община „Плевен“ спазиха и традицията за популяризация на благотворителността чрез спорта за подобряване на социалните условия и облагородяване на градската среда в Плевен. „Тази година каузата на състезанието е изграждане на рампа за велосипеди, ролери и скейтборд в града. Само преди дни пък тържествено открихме и най-голямата площадка за градски фитнес в Плевен, изградена със средства от фондонабирателната кампания в миналогодишното, трето издание на „Маратон Плевен,“ сподели председателят на клуб „Бегач“ и организатор на събитието Станислав Георгиев. „Всеки, който желае да допринесе за актуалната кауза, може да го направи като закупи брандирана тениска на маратона“ , обясни още той. Пълното класиране в основните дициплини – маратон (42 км), полумаратон (21 км), щафета (2x10,5 км) може да бъде намерено на официалния сайт на маратона - http://plevenmarathon.com/results-2017/ . В четвъртото си издание най-голямото състезание в региона повече от всякога утвърди името си „Маратон на приятелството“ като посрещна участници от България, Германия, Гърция, Ирландия, Буркина Фасо, Италия, Непал, Нигерия, Полша, Румъния, Сърбия, Словения, Испания, Великобритания, САЩ, Франция, Македония, Япония, Турция, Украйна и Кения. С края на Маратон Плевен 2017 г. усилията на организаторите не спират дотук. Вече тече активна подготовка за следващото пето издание със стремеж към още по-добра организация, гостоприемство и нови спортни постижения. Клуб „Бегач“, Eyes-Open и Община Плевен благодарят за любезната подкрепа и страхотните награди на партньорите Tr.Art Food Company, Deloitte, Spetema, М Car Pleven с бранда BMW, Kaufland и Vivacom. Партньори са Running Zone, Scala, Pepsi, Easy Credit, Stanimira Chocolate House, Right Rental, Авис Медика, 7Ins и БФЛА.

От какво да се пазим, ако резервираме почивката си онлайн

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/05/23/2976266_ot_kakvo_da_se_pazim_ako_rezervirame_pochivkata_si/?ref=rss


Много европейски потребители не се оплакват, ако крайната цена за полет, хотел или кола под наем не съответства на посочената първоначално, защото не знаят къде да го направят. Това установи мрежата от Европейски потребителски центрове (ЕПЦ) ECC-Net.

Докладът "Резервацията на почивка онлайн: остава ли първоначалната цена и на финала?" се основава на анализ на 539 потребителски жалби, 237 симулирани резервации и 513 отговора в онлайн проучване сред потребители....

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване