21 талантливи скулптори от цял свят ще ваят пясъчни приказки

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/sMUy7a2Qu-M/

С пълна сила тече изграждането на пясъчния град за тазгодишното юбилейно издание. Тази година фестивалът ще обединява най-доброто и интересното през годините. Темата му е “Пясъчни приказки”, които ще “върнат” посетителите в съкровеното им детство, където времето е спряло и всичко е весело и безгрижно.

21 талантливи скулптори от цял свят, в това число 11 български творци ще бъдат “виновниците” за неповторимата приказна атмосфера, която ще завладее Морската градина това лято. За по-атрактивната визия на фигурите се залага на повече креативност и разчупено виждане на даден сюжет, за да може крайният образ да бъде достатъчно внушителен и интересен за публиката.

Приказният град ще отвори врати в началото на юли и при хубаво време ще очаква своите гости до края на септември. Мястото е същото – парк “Езеро” до Конната база, а цените са без промяна – 1.50 лв. за пенсионери и ученици, 2.50 лв. групов билет, 3.50 лв. нормален билет и безплатен вход за деца до 7 год. и лица с увреждания.

Остава само да застанем до тях, да се усмихнем и да запечатаме спомена завинаги.

Радева се похвали с видени "страхотни красоти" в оранжериите на кралица Матилда

http://offnews.bg/news/n_1/n_656549.html

"Днес беше един много особен ден. Срещнах се с най-популярните първи дами и видях страхотни красоти, особено в оранжериите на кралица Матилда", написа във фейсбук първата ни дама Десислава Радева след среща със съпругите на лидерите на НАТО. Вчера първите дами на Франция, Турция, Словения, България, Исландия, Норвегия, САЩ, както и белгийската първа дама и кралицата на Белгия, разгледаха изложба на белгийския Рене Магрит, един от основоположниците на сюреализма. Тях ги придружи и съпругът на премиера на Люксембург Готие Дестене. Обща снимка след срещата на съпругите на лидерите на държавите в НАТО. От ляво на дясно на стълбите: Готие Дестене, съпруг на министър-председателя на Люксембург, първата дама на Словения Мойка Стропник и първата дама на Исландия Тора Маргрет. Долу: първата дама на Франция Бреджит Макрон, първата дама на Турция Емине Ердоган, първата дама на САЩ Мелания Тръмп, кралицата на Белгия Матилда, първата дама на Норвегия Ингрид Столтенберг, първата дама на България Десислава Радева и първата дама на Белгия Амели Дербодренгиен. Снимка: EPA Те са били и на обиколка на из Кралският замък на Лакен, където са и оранжериите на кралица Матилда, които са впечатлили съпругата на Румен Радев. 

Пътниците в железниците намаляват с 5% за година

http://econ.bg/Новини/Пътниците-в-железниците-намаляват-с-5-за-година_l.a_i.743213_at.1.html

По предварителни данни през първото тримесечие на годината спрямо същото на предходната превозените пътници от сухопътния, водния и градския...

Инж. Петър Кънев участва в заседание на Комисията по правни въпроси към ПАЧИС

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/TkbjlE09B48/

Председателят на Комисията по икономическа политика и туризъм в Народното събрание инж. Петър Кънев участва в заседание на Комисията по правни въпроси към Парламентарната Асамблея за Черноморско икономическо сътрудничество /ПАЧИС/, като ръководител на българската делегация. Форумът се проведе в Република Молдова.

По-късно, по покана на президента на Молдова Игор Додон, дългогодишен член на ПАЧИС, инж. Петър Кънев проведе среща с държавния глава. Обсъдени бяха въпроси от взаимна за двете страни полза.

Марк Зукърбърг се дипломира... 12 години по-късно

http://www.moreto.net/novini.php?n=352111

Основателят на социалната мрежа „Фейсбук” Марк Зукърбърг се върна в Харвард, за да получи дипломата си, 12 години след като напусна университета. По време на тържествена церемония в престижния университет той получи степен доктор по право.

Юношески национал по футбол е загинал в катастрофа

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/05/26/2978141_junosheski_nacional_po_futbol_e_zaginal_v_katastrofa/?ref=rss


Юношеският национал по футбол и играч на "Берое Мартин Ковачев е загинал в катастрофа, съобщиха от клуба му.

"Ръководството, всички съотборници и служители на "Берое" изказват своите съболезнования към семейството, близките и приятелите на Марто. Почивай в мир, приятелю! Ти завинаги ще останеш в нашите сърца", написаха от "Берое" в сайта си.

Ковачев беше част от отбора на "Берое" до 19 години и тренираше...

След атентата в Манчестър преднината на консерваторите се стопи до 5 процента

http://www.mediapool.bg/sled-atentata-v-manchestar-predninata-na-konservatorite-se-stopi-do-5-protsenta-news264353.html

Опозиционната Лейбъристка партия във Великобритания е стопила преднината на управляващите консерватори на 5 процента две седмици преди парламентарните избори. Това показват резултатите в първото социологическо проучване след самоубийствения атентат в Манчестър, отнел живота на 22-ма души, съобщи Ройтерс. Според анкетата на Югов партията на Мей води с 43 процента, което е спад с 1 процент в сравнение с една седмица по-рано, докато лейбъристите са добавили 3 пункта и имат подкрепата на 38 процента от анкетираните. Същевременно британският опозиционен лидер Джереми Корбин казва, че неговата Лейбъристка партия ще промени външната политика на Обединеното кралство и ще изостави "войната с тероризма", ако спечели парламентарните избори следващия месец, предаде Асошиейтед прес. Корбин планира да заяви в петък в реч на предизборна проява, че военните интервенции след 2011 г. не само не успяха да спрат заплахата от терористични нападения, но и влошиха положението. Той ще цитира мнение на експерти по сигурността, че има връзка между тероризма в страната и участията й във военни операции в чужбина. Корбин ще обещае да промени това. Речта, откъси от която бяха разпространени от щаба на лейбъристкия лидер, се очаква да разпали остър дебат дали британското военно участие в Афганистан, Ирак и Либия е спомогнало за екстремисткото насилие. Предизборната кампания във Великобритания, която бе спряна след атентата в Манчестър в понеделник, ще бъде възобновена в петък.

Цацаров: Няма нищо за криене за КТБ

https://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-krizata-s-ktb/cacarov-niama-nishto-za-kriene-za-ktb-6069598

Единствено президентът Плевнелиев отказа стенограмата от срещата при президента от преди две години, на която се е обсъждало как да бъде разрешена финансовата криза

За четири месеца в Бургас издигнаха най-голямата очна клиника на Балканите

https://www.24chasa.bg/region/article/6243611

За четири месеца в Бургас издигнаха най-голямата очна клиника на БалканитеЗа рекордно кратък срок от четири месеца в Бургас бе реализиран проектът за изграждане на най-голямата очна клиника на Балканите. Модерният медицинският център “Св. Николай Чудотворец” има разгърната площ от 6100 м2. Той е проектиран от арх. Димитър Шаренков и реализиран от “БМ” ООД, част от “ТРИА ИНВЕСТ” по заявка на един от най-успешните

Цацаров: Няма нищо за криене за КТБ

https://vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-krizata-s-ktb/cacarov-niama-nishto-za-kriene-za-ktb-6069598

Единствено президентът Плевнелиев отказа стенограмата от срещата при президента от преди две години, на която се е обсъждало как да бъде разрешена финансовата криза

Чуждестранни джихадисти се бият на страната на местни бунтовници във Филипините

http://www.mediapool.bg/chuzhdestranni-dzhihadisti-se-biyat-na-stranata-na-mestni-buntovnitsi-vav-filipinite-news264352.html

Чуждестранни джихадисти от страни от Югоизточна Азия се бият на страната на местни бунтовници във Филипините, за да установят халифат на "Ислямска държава" в страната, съобщи ДПА, като се позовава на местните власти. Някои от чуждестранните терористи са били убити при военната офанзива срещу джихадистите, подложили на обсада град Марави, на 800 км южно от столицата Манила, посочи генерал-лейтенант Реституто Падиля. "Има известен брой чуждестранни лица, които се намират във Филипините от дълго време и помагат на тези /местни/ терористи", заяви генерал Падиля, който уточни, че най-малко шестима от убитите са малайзийци или индонезийци. Бойци от Сингапур също са сред чуждестранните джихадисти, биещи се заедно с местни терористи от групировката "Мауте" в Марави, заявил друг генерал, Хосе Калида.

Рамазанът ще започне в събота в Саудитска Арабия, ОАЕ и Ливан

http://www.mediapool.bg/ramazanat-shte-zapochne-v-sabota-v-sauditska-arabiya-oae-i-livan-news264351.html

Свещеният ислямски лунен месец рамазан започва в събота в Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства. Това съобщиха снощи религиозните власти в двете страни, предаде Франс прес. Комисиите, натоварени с наблюдения на лунния годишен цикъл, установиха, че вчера вечерта не е било възможно да видят новолунието, слагащо началото на нов месец, съответно постите ще започнат в събота, съобщиха медиите. Рамазанът ще започне в събота и в Ливан, заяви мюфтията на Страната на кедъра шейх Абделатиф Дериян. В шиитски Иран канцеларията на върховния ръководител Али Хаменей още не е обявила дата за началото на постите. Рамазан е месец на опрощението, покаянието и милосърдието; възможност за мюсюлманите да станат съпричастни на хората в нужда, лишавайки се доброволно от храна и вода. Всеки правоверен, спазващ постите, не бива да яде, нито да пие от изгрев до залез слънце. През това време трябва да се въздържа и от сексуални контакти. Над 1,5 милиарда правоверни от цял свят смятат да спазват постите в близкия месец - една от практиките, наричани стълбове на исляма, пет задължителни действия на поклонение пред Бог. Освободени са обаче пътешествениците, воините, възрастните и болните хора, бременните и кърмещите жени.

Ще изграждат център за лечение с кислород в Бургас по проект

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/AKK9wrBXRZg/

Проектът за изграждане на хипербарен център в Бургас, който отлежава по папките от 2013 г., стартира. Той обединява усилията на много институции в стремежа Бургас да стане третият научен център в страната, където ще се провежда лечение с барокамера на деца и възрастни. Барокамерата лекува с кислород под високо налягане и има неоспорими резултати при много и различни заболявания, а в последните години в целия свят това лечение набира скорост.

Проектът е разработен от д-р Георги Матев, който въвежда лечението с барокамера в Бургас на деца и възрастни с церебрални проблеми, както и заболявания вследствие на хипоксия (липса на кислород) в областта на черния дроб и други органи и системи. Като научни консултанти  на проекта участват корифеите в тази област – проф. Христо Бозов от ВМА Варна, специалисти от висшия ешелон на ВМА – София, основоположници на хипербарното лечение у нас. Те са и методични ръководители на сектора по хипербарно лечение на УМБАЛ Бургас.

Проектът е отреден да се реализира на територията на УМБАЛ Бургас. „Решението вече е взето от Съвета на директорите“, съобщи изпълнителният директор на УМБАЛ Бургас д-р Мирослав Обрейков. „Този център е ключов за Бургас и региона и се надявам скоро да се похвалим, че сме третият град в страната, в който е обособено подобно лечебно звено, създадено със съдействието на най-добрите специалисти“, добави той.

Първоначално в комплекса ще има две барокамери, като едната ще разполага и със седящи места, обясни д-р Георги Матев. Той е категоричен, че на резултатите, които постига в барокамерата с пациенти, считани за безнадеждни, трябва да се даде гласност. В бъдещия хипербарен комплекс ще се включи и рехабилитационна база за деца със специални потребности, където ще има съчетаване на пълния обем процедури, необходими за тяхното социализиране и здравно стабилизиране.

В годините екипът на сектора по хипербарна оксигенация  е натрупал огромен опит и знания. Проследими са и дългогодишните резултати от неговата работа – болни се изправят на крака за дни след тежки операции, хора, преживели инсулт, се възстановяват напълно – това са само част от успехите. Едно от най-сериозните приложения на кислорода под налягане е лечението на деца с аутизъм и ДЦП – тези деца повишават комуникативните си умения, стават по-спокойни, адаптират се по-лесно в ежедневието.

Резултатите от работата на лекарите в УМБАЛ Бургас са публикувани в научното издание по Авиационна, морска и космическа медицина, представени са и на национален конгрес по темата, проведен миналата година. Публикациите са в две сфери: приложението на барокамерата при аутизъм и при исхемичен инсулт. Новият хипербарен комплекс ще окаже незаменима помощ и на водолазите при т.нар. кесонна болест. При тях са важни първите 6 часа, а досега тези специалисти пътуваха за лечение до Варна.

Хипербарният сектор към УМБАЛ Бургас работи активно през цялото денонощие на екипен принцип, с оглед лечението на спешни пациенти с тежки увреждания. В момента у нас съществуват 3 лечебни звена, в които се провежда лечение с ХБО – във ВМА София, МБАЛ Варна към ВМА и УМБАЛ Бургас.

Екипът на сектора консултира всички, интересуващи се от темата: тел. 0878 501121, д-р Георги Матев.

Заболявания, показани за лечение с кислород под налягане:

  1. Декомпресионна болест
  2. Отравяне с въглероден окис и цианиди, както и злоупотреба с наркотични вещества
  3. Неврит на слуховия нерв
  4. Анемични състояния
  5. Травматични исхемични увреди на крайници (кръш синдром, компартимент синдром)
  6. Състояния след фрактури на крайници
  7. Некротични инфекции на меките тъкани
  8. Трудно зарастващи рани
  9. Остеомиелит
  10. Газова гангрена
  11. Състояние след изгаряния
  12. Множествена склероза
  13. Мигрена
  14. Състояние след мозъчен инсулт
  15. Състояние след инфаркт на миокарда
  16. Дискова херния
  17. Диабетно стъпало
  18. Общо тонизиращо и енергийно зареждащ ефект в целия организъм (кожа, централна и периферна нервна система, сърдечно-съдова, отделителна система, чернодробна структура и функция)

Как действа хипербарната оксигенация?

Кислородът под високо налягане прониква в клетките и подобрява тяхната работа. Няма друг метод, който да осигури на мозъка такъв мощен приток на кислород, както е способна да го направи барокамерата. Налягането се контролира от лекаря, както и броят на сеансите. Обикновено продължителността на един сеанс е 40-60 минути.  Освен на деца с ДЦП и аутизъм, хипербарната оксигенация помага за лечение на водолази с кесонна болест, мултипленна склероза, диабетно стъпало, при загуба на слуха след прекаран грип. Барокамерата помага и при лечение на перитонит, причинен от бактерии, които се развиват в среда без кислород. Лечението с кислород спомага и за зарастване на белези от изгаряния и отравяния с въглероден окис при пожари.

Републиканец, обвинен в побой над журналист, бе избран за конгресмен в САЩ

http://www.mediapool.bg/republikanets-obvinen-v-poboi-nad-zhurnalist-be-izbran-za-kongresmen-v-sasht-news264350.html

Републиканецът мултимилионер от щата Монтана Грег Джайънфорт бе избран вчера за член на Камарата на представителите в Конгреса на САЩ, въпреки че ден по-рано бе обвинен в нападение срещу журналист, предаде Асошиейтед прес в петък. Джайънфорт, предприемач в сферата на технологиите, победи демократа Роб Куист - музикант, който се кандидатира за първи път и на когото неговата партия залагаше надежди, че ще спечели, благодарение на вълната от протести срещу избирането на Доналд Тръмп за президент. Републиканецът спечели с 50,4 процента от гласовете срещу 48,3 на сто за неговия опонент, съобщи Франс прес. Джайънфорт бе големият фаворит през цялата кампания и победи дори след като в сряда, в самото навечерие на частичните избори, му бяха повдигнати обвинения за побой. Според очевидци той е сграбчил за врата Бен Джейкъбс, репортер на в. "Гардиън", и го е съборил на земята, след като журналистът му задал въпрос за републиканския законопроект за здравеопазването.

Нетаняху бе опериран от камъни в бъбреците

http://www.mediapool.bg/netanyahu-be-operiran-ot-kamani-v-babretsite-news264349.html

Израелският премиер Бенямин Нетаняху претърпя снощи операция за премахване на камъни в бъбреците, съобщи в петък неговата канцелария, цитирана от Франс прес. "Медицинската интервенция с анестезия в болница "Хадаса" в Ерусалим премина успешно . Премиерът е възстановен и отново се зае с всичките си служебни дейности", се казва в комюникето. Нетаняху бе хоспитализиран за два часа през декември 2013 г. заради инфекция на синусите. По-рано през същата година, през август, той бе опериран в Ерусалим от дискова херния, заради което му се наложи да си вземе няколко дни почивка, припомня АФП.

В Северна Гърция се преобърна ученически автобус, има пострадали

https://www.24chasa.bg/novini/article/6243533

В Северна Гърция се преобърна ученически автобус, има пострадалиНай-малко 14 ученици са пострадали при автобусна катастрофа в Северна Гърция, съобщава електронното издание Ekathimerini, цитирано от "Фокус". Инцидентът се е случил около осем часа сутринта на пътя, свързващ Сяр и Кавала. Превозното средство, в което са пътували около 40 души, включително преподаватели и родители, се е движело към Александруполис,

Григор Димитров почва с французин на "Ролан Гарос"

http://clubz.bg/54381-grigor_dimitrov_pochva_s_francuzin_na_rolan_garos

Григор Димитров започва срещу 37-годишния французин Стефан Робер (№113 в света) в Откритото първенство на Франция по тенис, което стартира в неделя.

Досега двамата не са играли на ниво АТП, а имат две срещи на по-ниски равнища. И 2-та пъти победител е бил българинът. В последните три години Гришо неизменно отпада още в първия кръг на "Ролан Гарос".

Най-доброто му класиране датира от 2013 г., когато в третия кръг отстъпи пред Новак Джокович.

Ако преодолее Робер, Димитров ще срещне в следващата фаза Томи Робредо или Даниел Евънс. При нов успех нататък най-вероятно ще го чака Милош Раонич. На четвъртфинал пък е възможен сблъсък с фаворит №1 за титлата Рафаел Надал.

В тази част от схемата е и миналогодишният шампион Новак Джокович. Негов сблъсък с Надал може да се случи на полуфинал. В другата половина попаднаха световният №1 Анди Мъри и Стан Вавринка, който триумфира в Париж през 2015-а. Шансът те да се срещнат е също на полуфинал.

Роджър Федерер, който спечели "Аустрелиън оупън", отказа участие на "Ролан Гарос", за да се концентрира за "Уимбълдън".

Цветана Пиронкова, която през миналата година постигна фурор с достигането си до четвъртфинал, стартира с германката Мона Бартел. Първата ни ракета при дамите е отстъпила и двете срещи с 47-ата в световната ранглиста.

Ако продължи, Цвети ще играе срещу Елина Свитолина или Ярослава Шведова.

При жените ще има шампионски сблъсък още за начало. Гарбине Мугуруса (№1 за 2016-а) излиза срещу Франческа Скиавоне (първа през 2010 г.).

Програмата още не е ясна. Утре ще знаем кога са мачовете на Гришо, Цвети и на всички останали.

Междувременно ирландското издание independent.ie твърди, че Григор и Никол Шерцингер са се разделили. За разрив в отношенията им се говори още отпреди седмици. Певицата останала недоволна от близостта, демонстрирана от Димитров към бившата му Мария Шарапова по време на турнира в Мадрид и вдигнала скандал на своята половинка.

През миналата година Шерцингер бе на мача на Григор в първия кръг на "Ролан Гарос", докато сега няма данни да е във френската столица. Засега липсва официална информация и от двата лагера дали двамата още са двойка.

240 книги със стихове на Петя Дубарова за народните представители

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/cxdpHbRZeH4/

Народните представители от ГЕРБ-Бургас ще подарят книга със стихове на Петя Дубарова на всички техни колеги от 44-то Народно събрание. Инициативата вече стартира. Председателят на парламента Димитър Главчев я получи от водача на листата на ГЕРБ в Бургас Ивелина Василева. Шефът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов – от областния лидер Димитър Бойчев и от зам.-председателя на Комисията по култура и медии Диана Саватева. Ася Пеева подари луксозното издание на председателя на Комисията по образование Милена Дамянова. Галя Василева заложи на лице от младежката структура – Евгения Ангелова.  Зам.-председателят на Комисията по бюджет и финанси Диана Йорданова подари стиховете на зам.-председателя на Народното събрание Цвета Караянчева.

До края на месеца книгата, заедно със специално послание, ще получат всички народни представители.

Тази година се навършват 55 години от рождението на Петя Дубарова, а Националният литературен конкурс на нейно име за 20-ти път излъчи своите победители.
„Конкурсът е многопрестижен и популярен в цялата страна, но се надяваме чрез нашата инициатива още таланти да научат за него“, коментира Диана Саватева.
Всеки депутат сам ще прецени дали да запази книгата в личната си библиотека или да я предостави на избрана от него културна институция в избирателния му район.

Туск намекна, че Тръмп е "сантиментално" настроен към Русия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6243535

Туск намекна, че Тръмп е "сантиментално" настроен към РусияПредседателят на Европейския съвет Доналд Туск каза днес, че не е толкова "сантиментално" настроен към Русия, колкото американския президент Доналд Тръмп, съобщи ДПА, цитирана от БТА. "Може би не съм толкова оптимистично настроен, когато става дума за плановете и намеренията на президента (на Русия Владимир) Путин,

БСП Карлово: При провал на МБАЛ „Д-р Киро Попов“ управляващите да понесат политическа отговорност

http://www.cross.bg/grypata-kmeta-mbal-1544122.html

/КРОСС/ Съществуването и стабилизирането на МБАЛ „Д-р Киро Попов" да стане приоритет за Общински съвет - Карлово и за кмета на общината, поискаха в нарочна декларация общинските съветници от БСП в Карлово. Според тях монолитното мнозинство общински съветници - групата на кмета Кабаиванов, групата на ПП ГЕРБ, групата на ПП „Евророма", част от патриотите са протакали решаването на проблема. Социалистите са категорични, че има неглижиране на ситуацията, като считат, че негова еманация е неизпълнението от страна на кмета на решение на Общинския съвет за финансиране належащото преместване на отделението за хемодиализа, в резултат на което болницата пропусна да заработи десетки хиляди лева. Те настояват Общинският съвет да вземе решение, с което да подкрепи работещите в МБАЛ „Д-р Киро Попов" в правото им на достойна работа в общинската болница и да бъде отпусната финансова помощ от 300 000 лева за нейното стабилизиране. Наред с критиките към управляващото в община Карлово мнозинство общинските съветници от БСП декларират своята пълна подкрепа за работещите в лечебното заведение и заявяват готовност за съвместни действия с народните представители от БСП за България и централите на останалите политически партии да работят за промяна на законодателството в частта за общинските болници

Най-дългото пясъчно бягане ще се проведе край Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=352117

Най-дългото пясъчно бягане в България – полумаратон Камчийски пясъци ще се проведе в неделя - 28 май, край устието на река Камчия, научи Moreto.net. Стартът на полумаратона (21 километра) ще бъде даден в 7 часа, а церемонията по награждаването е насрочена за 11 часа.

БСП атакува ГЕРБ с думи на техен депутат: Борисов е главатар на групировка

http://offnews.bg/news/n_1/n_656547.html

БСП атакува ГЕРБ с политическа декларация, в която вложи минимално собствено творчество, но подробно цитира думи, изречени от определяния като в някои медии като политолог сегашен депутат от най-голямата партия Антон Тодоров. “Най-краткото определение на думата “шайка” е “група хора, обединени от престъпни цели”. “Според мен ГЕРБ са точно шайка – неподправена, с българо-руски традиции, лишена от усет за минимално самовъзпиране в злодействата си...”. “Какъв Премиер на демократична страна може да бъде човек, който е бил сред главатарите на групировките през 90-те години?” Уважаеми колеги от ГЕРБ, Надявам се разбирате, че тези думи не са мои. Те са написани през 2013 година от ваш колега, изреди народният представител от левицата Антон Кутев. Поводът за припомнянето на предгерберския период на Тодоров бяха негови думи по адрес на БСП, който обвини Столетницата, че  "били клали българите, както турчин не ги е клал". "Човекът е написал и издал цяла книга, посветена на вас – управляващия в страната елит. Там между другото, сте наречени “истински политически рецидивисти, никога не осъзнали вредите, които причиниха на нацията”. Особено е интересен цитатът, в който той ни казва, че днес можем да кажем, че най-големите провали на ГЕРБ и Борисов, в частност, се случиха точно тук, в избора на хората. Калинките наводниха всички нива на публичното управление, а случаи като - Бойко Борисов, Цветан Цветанов, Мирослав Найденов, Румяна Желева, Калина Илиева и още стотици - ще останат в аналите на българската политическа наука като сублимат на един от най-големите провали на българската нация. Защо, при това положение, човекът се е съгласил да бъде депутат от ГЕРБ, за мен остава неясно. Но важният въпрос е - защо вие се съгласихте да го сложите в листите си и да го направите депутат", попита Кутев от парламентарната трибуна. Той обясни и че в книгата на Тодоров са посветени и на него лично две страници, в които образът му светлеел на на фона на този на Борисов. "Обръщам ви внимание на този съмнителен, в интелектуално-естетическо отношение, опит за творчество, не защото ви предлагам да го прочетете, а защото искам да ви обърна внимание на компромисите, които сте склонни да направите в името на властта. За съжаление, историята на прехода е история на непростими компромиси, които обезсмислиха политическата класа в очите на гражданите и в които участваха всички, почти без изключение. Именно затова, днес никой вече няма право да упражнява власт заради самата власт", каза още Кутев. Според него всяка власт е форма на компромис, но главният въпрос на властта е до какво ниво на компромис си готов да стигнеш. "Кое е твоето ниво на гнусливост, под което не си склонен да паднеш. Червената линия, която те отличава от политическия продажник и която показва, че властта не се упражнява на всяка цена, а само в полза на обществото", каза Кутев. След това червеният депутат даде примери с настоящи странни назначения в изпълнителната власт. "На какво ниво на компромис трябва да си, за да направиш 25-годишен човек зам.-министър на външните работи (б.ред. - Георг Георгиев). Румяна Желева не ни ли стига, за да разберем, че външната политика е сложно нещо? Особено сега. Що за цинизъм е необходим, за да направиш Валери Симеонов председател на Съвета за сътрудничество по етническите въпроси? Това е компромис, който дори не е гнусен. Правите компромис, който е опасен за държавата, в много сложна обстановка. Точно когато се нуждаем от умерена и рационална политика по отношение на Турция, с това назначение, вие стремглаво се отстранявате от всякаква етническа толерантност. Не знам за вас, господа от ГЕРБ, но ние не бихме подкрепили такъв комромис", добави той. Кутев посочи като примери за липса на всякаква гнусливост у управляващите липсата на увеличение на средствата за хората с увреждания в тригодишната бюджетна прогноза от 18 до 20-та година, както и символичното увеличение на пенсиите с 20 лева, вместо обещаните 300 лева минимална пенсия. "Но за сметка на това - токът, водата, газта и респективно - цените на всички стоки, ще се увеличат. Т.е. номинално пенсионерите ще получават по-малко, защото ще могат да си купят по-малко с пенсиите си. А това, при пенсия от 200 лева, си е геноцид", каза още той. Според левия депутат при предишния мандат на парламента, ГЕРБ е имал цялата политическа власт в страната, нещо което никога повече в България няма да бъде така. Въпреки това партията на Борисов не успяла да промени нищо. "Нито един от ключовите проблеми на прехода не беше решен - нито бедността, нито престъпността, нито кризата в образованието, нито демографския срив, нито стагнираната икономика, нито обездвижващата цели региони безработица, нито бежанската криза, нито провалената отбранителна способност на армията, нито издънената здравна реформа, нито незапочналата съдебна реформа. Нищо!", каза той. Той посъветва ГЕРБ да бъдат по-гнусливи със собствените си компромиси и да спазват стария принцип на Селинджър “По-горе билото, майстори!”

Галъп интернешенъл: 44 на сто от българите са расисти

http://offnews.bg/news/n_1/n_656552.html

44 на сто от хората у нас са расисти, малко повече - 45%, не смятат, че някои раси превъзхождат други, според изследване на Световната асоциация "Галъп интернешенъл" в 66 страни по целия свят.  У нас няма сигурни мнозинства в подкрепа на религиозното, расово и културно равенство, показва проучването. 45% не са съгласни, че някои религии превъзхождат други религии, но сходен дял – 37% са съгласни. 50% от българите смятат, че някои култури превъзхождат други култури, а малцинство от 35% са на обратното мнение.  Мнозинството от хората и мнозинството от страните (общо 66), изследвани от Световната асоциация „Галъп интернешънъл“, смятат, че не съществува превъзходство на едни раси, религии или култури над други раси, религии и култури. Въпреки това, в чувствителен дял изследвани страни общественото мнение по този въпрос е разделено. Това показват данните от 40-ото юбилейно издание на глобалното допитване на Световната асоциация «Галъп интернешънъл». Изследването е ежегодна традиция, инициирана и проектирана под председателството на д-р Джордж Галъп през 1977 г.   Проучването проверява доколко хората се съгласяват, или не се съгласяват с твърденията: «Някои раси превъзхождат други раси», «Някои религии превъзхождат други религии», «Някои култури превъзхождат други култури». В няколко страни има мнозинство, което смята, че съществува и религиозно, и културно, и расово превъзходство. Сред тях са Бангладеш, Гана, Индия, Нигерия, Афганистан, Парагвай и др. В тези страни сумираните отговори „напълно съгласен“ и „по-скоро съгласен“ дават дялове между 50 и 80%. На другия полюс очаквано са най-вече западните общества.  България и балканските общества са по-скоро раздвоени.  Основната цел на изследването не е да измери нива на расизъм, нито чувството на културно или религиозно превъзходство. Основният интерес е да се разсъждава върху вътрешните баланси в страните. Очевидно е, че всички онези страни, които се чувстват стабилни и не усещат заплахи, показват по-ниски нива на вяра в религиозно, културно и расово превъзходство. И обратното, уточняват от асоциацията.  Кънчо Стойчев, президент на Световната асоциация „Галъп интернешънъл“, коментира: Като цяло, глобалната толерантност към расовите, религиозните и културните различия е доминираща норма. Изключения от тази норма се появяват в страни, нации и региони със сериозни външни и вътрешни конфликти. Има страни, в които регистрираме осезаемо разделение на общественото мнение по тези въпроси („разделени“ страни), и това най-вероятно е индикатор за протичащи в тези общества дълбоки процеси на трансформация. ---------------------------------- Общо 66 541 души са интервюирани в световен мащаб. Във всяка страна е реализирана представителна извадка от около 1000 мъже и жени: лице в лице (25 страни; 29 211 души), по телефон (13 страни; 10 754 души), онлайн (25 страни; 23 947 души) или чрез смесен метод (3 страни; 2629 души). Теренната работа в различните страни е проведена от октомври до декември 2016 г. Статистическата грешка в изследването е в диапазон +/-3-5% при доверителен интервал от 95%.

Паундът поевтиня до двуседмично дъно заради предизборно проучване

http://www.investor.bg/novini/130/a/paundyt-poevtinia-do-dvusedmichno-dyno-zaradi-predizborno-prouchvane-240068/

Според анкета разликата между управляващите консерватори на премиера Тереза Мей и опозицията преди изборите следващия месец намалява

Лирата поевтиня до двуседмично дъно заради ново предизборно проучване

http://www.investor.bg/novini/130/a/lirata-poevtinia-do-dvusedmichno-dyno-zaradi-novo-predizborno-prouchvane-240068/

Според анкетата разликата между управляващите консерватори на премиера Тереза Мей и опозицията преди изборите следващия месец

Макрон ще брани твърдо интересите на Франция в предстоящия разговор с Путин

http://www.mediapool.bg/makron-shte-brani-tvardo-interesite-na-frantsiya-v-predstoyashtiya-razgovor-s-putin-news264348.html

Във връзка с очакваното посещение на руския президент Владимир Путин в понеделник в Париж говорителят на френското правителство Кристоф Кастанер заяви днес, че диалогът между две страни не означава да се равняват една по друга, предаде Франс прес в петък. Сигурен съм, че президентът на Френската република Еманюел Макрон заема "твърда позиция в защита на интересите на Франция", заяви Кастанер пред радио "Франс енфо". Той изключи всякаква възможност да бъде проявена благосклонност към руския държавен глава, който ще бъде приет в комплекса Версай край Париж. "Според мен диалогът не означава да се равняваме един по друг, напротив, това е знак, че виждаме как президентът Путин пристига във Франция, иска среща с Еманюел Макрон и работи с него", добави Кастанер. Макрон ще приеме Путин в двореца Голям Трианон във Версай във връзка с изложба, посветена на посещението на император Петър Първи във Франция през 1717 г. "Добър повод за среща" между двамата лидери, отбеляза Кастанер, цитиран от ТАСС. Това ще е първата визита на руски президент в Париж, откакто е на власт новият френски държавен глава. Петгодишният мандат на предишния френски президент, социалиста Франсоа Оланд, бе белязан от дълбоки разногласия между Париж и Москва, по-специално по повод уреждането на сирийския конфликт. Избирателният щаб на Макрон се отнасяше с нескрито недоверие към Русия и открито я упрекна, че е действала против кандидатурата му чрез социалните мрежи. Същевременно Кристоф Кастанер отбеляза, че срещата на върха на НАТО и разговорът с президента на САЩ Доналд Тръмп вчера са дали на 39-годишния нов френски лидер възможността "да застане на международната сцена".

Планирани прекъсвания на захранването в Западна България

http://www.cross.bg/kushta-mestnost-vasil-1544159.html

/КРОСС/ ЧЕЗ Разпределение осъществява амбициозна инвестиционна програма за подобряване на услугите за своите клиенти. Компанията всекидневно извършва дейности, свързани с изнасяне или рециклиране на електрически табла, ремонт на съоръжения по електрическите мрежи средно и ниско напрежение, присъединяване на клиенти, кастрене, профилактика на трафопостове и други. Успешната реализация на тези мерки налага кратковременни прекъсвания на електрозахранването. Във връзка с осъществяване на посочените по-долу планирани прекъсвания на електрозахранването на територията, обслужвана от ЧЕЗ, за периода 29 май - 02 юни 2017 г. включително, се налагат кратковременни оперативни превключвания с цел обезопасяване на съоръженията за работа, осигуряване на алтернативно захранване за част или всички засегнати клиенти и последващо включване на съоръженията, върху които са извършвани планирани дейности. София - градОбщина Банкя На 29.05.2017 г. /09:00 - 16:30 ч./ - Банкя, Общ. Столична Бреза 3, 2, 1; Венера 5, 2, 3, 6, 4, 10, 8; Гео Милев 9, 1, 3, 5, 7, 2, 18, 18А, 11; Искра 10, 18, 12, 14Б, 13, 22, 6, 8А, 15, 5, 8, 4-1, 16, 32А, УПИ 1-2033, Кв. 14А, 12А, 4, 11, 8Б, 17, 9, 14, 34; Кос 1, 5, 2, 4; Кукувица 24, 10, 19, 18, 24А, 22, 12, 16, 20, 13; Цар Симеон 75, 73, 94, 96, 87, 98, 102, 79, 92, 87-Г, 83Г, Кв. 6А, 81, 83, 87Б, 85, 87А, 112, 77, УПИ 32-582 Кв. 26, 100, № 90Община Витоша На 30.05.2017 г. /09:00 - 16:00 ч./ - София Цар Борис III/Девети септ. 430На 31.05.2017 г

На полюсите на Юпитер бушуват чудовищни урагани

https://www.24chasa.bg/novini/article/6243525

На полюсите на Юпитер бушуват чудовищни ураганиКосмическата сонда на НАСА "Джуно", която се движи в орбита около Юпитер от месец юли, откри чудовищни урагани, бушуващи на полюсите на тази планета, съобщава Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Американското космическо ведомство публикува в сп. "Сайънс" двете първи изследвания, получени благодарение на неговия космически апарат с маса 3,6 тона.

Туск: Тръмп е "сантиментално" настроен към Русия

http://www.mediapool.bg/tusk-tramp-e-santimentalno-nastroen-kam-rusiya-news264347.html

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че не е толкова "сантиментално" настроен към Русия, колкото американския президент Доналд Тръмп, и призова всички членове на Г-7 да препотвърдят политиката на санкции срещу Москва заради Украйна. "Може би не съм толкова оптимистично настроен, когато става дума за плановете и намеренията на президента (на Русия Владимир) Путин, може би не съм толкова сантиментален", заяви Туск в петък на пресконференция преди откриването на срещата на върха на страните от групата на седемте най-развити икономики в Таормина, Сицилия. Вчера Туск и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер се срещнаха с Тръмп в Брюксел, като председателят на Европейския съвет коментира, че ЕС и САЩ не споделят общо виждане за Русия. "Въпреки различните чувства, които изпитват към Кремъл, Европейският съюз и САЩ продължават да са съгласни, че свързаните с украинската криза санкции срещу Русия би трябвало да бъдат запазени", добави Туск в петък. Той за пореден път се обяви за продължаване на санкциите срещу Кремъл и каза, че от последната среща на Г-7 в Япония "не видяхме нищо, което да оправдае промяна в тази политика". Срещу Русия има наложени международни санкции заради анексията на Кримския полуостров и подкрепата й за проруските сепаратисти в Източна Украйна, каквато тя отрича да оказва. Въпросът за отмяна на санкциите бива повдиган често. Американският държавен секретар Рекс Тилърсън обаче заяви неколкократно, че санкциите ще останат в сила, докато не бъдат приложени напълно мирните споразумения от Минск. "Няма съмнение, че това ще бъде една от най-наситените с предизвикателства срещи на Г-7 от години", тъй като някои от участниците имат "много различни възгледи по теми като климатичните промени и търговията", каза още Туск, цитиран от Ройтерс. Тръмп засега няма позиция за санкциите Икономическият съветник на Тръмп Гари Коун коментира от своя страна, че държавният глава обмисля въпроса за санкциите и "засега няма позиция". Президентът на САЩ очаква тежки дебати за търговията и климатичните промени с останалите лидери от Групата на седемте най-развити страни, заяви Коун. Американският президент смята да постави силно ударение върху значението на вътрешния икономически растеж. Неговите колеги от Г-7 са разтревожени, че той може да изпълни обещаната по време на предизборната кампания протекционистка политика и да се отметне от ангажимента на САЩ да намалят парниковите емисии по силата на Парижкото споразумение за климата. Пред репортери по време на полета на Тръмп към Сицилия Коун каза, че и двете теми ще бъдат засегнати на срещата на Г-7. "Ще имаме много тежки дискусии за търговията и за това какво има предвид президентът под свободна и отворена", допълни той и обясни, че ако другите страни не издигат търговски бариери и не налагат мита, тогава и САЩ ще отговорят със същото. Икономическият съветник прогнозира също трудни разговори за климатичните промени, като изтъкна, че президентът, който неотдавна нарече глобалното затопляне "измислица", ще вземе решение за Парижкото споразумение, след като се върне във Вашингтон от първата си задгранична обиколка. Коун припомни, че европейските страни са постигнали по-голям напредък в намаляването на вредните емисии на газове и че ако американските индустрии се опитат да наваксат прекалено бързо, това ще им струва много пари. "Вижте, ние вярваме в околната среда. Вярваме в чистия въздух и чистата вода. Но вярваме също в икономическия растеж, така че трябва да намерим баланс", посочи съветникът. Коун каза също, че сред другите обсъждани теми от Г-7 ще бъдат тероризмът, киберсигурността, Северна Корея, Афганистан, Пакистан и Русия. Италия е за шести път домакин на срещата на върха на Г-7 В Таормина на остров Сицилия започва двудневна среща на високо равнище на Г-7 (САЩ, Франция, Великобритания, Италия, Германия, Канада и Япония). Това ще бъде първо участие във форум в този формат за лидерите на четири държави - президента на САЩ Доналд Тръмп, президента на Франция Еманюел Макрон, британския премиер Тереза Мей и премиера на Италия Паоло Джентилони, отбелязва Асошиейтед прес. Останалите участници са германската канцлерка Ангела Меркел, канадският премиер Джъстин Трюдо и японският премиер Шиндзо Абе. На срещата са поканени и представители на страни от ЕС, Международния валутен фонд, Нигер, Нигерия, Кения, Етиопия и Тунис. Очаква се основна тема да бъде сигурността на гражданите, допълва агенцията. Италианският премиер Джентилони обяви, че ще внесе за обсъждане декларация за борба с тероризма. Заради атентата в Манчестър и засилената тревога от терористична заплаха във Великобритания британският премиер ще съкрати участието си на форума. Италия е ротационен председател на Г-7. Досега страната е организирала пет пъти срещи на върха на групата - през 1980 г. и 1987 г. във Венеция, през 1994 г. в Неапол, през 2001 г. в Генуа и през 2009 г. в Акуила. Сред темите, включени в дневния ред, са икономическата, екологичната и социалната устойчивост и намаляването на неравенствата. Таормина е последната точка от деветдневното първо задгранично пътуване на Тръмп като президент. След посещения в Саудитска Арабия, Израел и палестинските територии президентът на САЩ се срещна с папа Франциск във Ватикана и участва в срещи в Брюксел с лидерите на институциите на ЕС и на страните от НАТО. Той пристигна в Сицилия късно снощи от Брюксел. Президентският самолет кацна на военното летище в Сигонела. От там Тръмп замина за Таормина с хеликоптер.

Италия е за шести път домакин на срещата на върха на Г-7

http://www.mediapool.bg/italiya-e-za-shesti-pat-domakin-na-sreshtata-na-varha-na-g-7-news264347.html

В Таормина на остров Сицилия започва двудневна среща на високо равнище на Г-7 (САЩ, Франция, Великобритания, Италия, Германия, Канада и Япония). Това ще бъде първо участие във форум в този формат за лидерите на четири държави - президента на САЩ Доналд Тръмп, президента на Франция Еманюел Макрон, британския премиер Тереза Мей и премиера на Италия Паоло Джентилони, отбелязва Асошиейтед прес. Останалите участници са германската канцлерка Ангела Меркел, канадският премиер Джъстин Трюдо и японският премиер Шиндзо Абе. На срещата са поканени и представители на страни от ЕС, Международния валутен фонд, Нигер, Нигерия, Кения, Етиопия и Тунис. Очаква се основна тема да бъде сигурността на гражданите, допълва агенцията. Италианският премиер Джентилони обяви, че ще внесе за обсъждане декларация за борба с тероризма. Заради атентата в Манчестър и засилената тревога от терористична заплаха във Великобритания британският премиер ще съкрати участието си на форума. Италия е ротационен председател на Г-7. Досега страната е организирала пет пъти срещи на върха на групата - през 1980 г. и 1987 г. във Венеция, през 1994 г. в Неапол, през 2001 г. в Генуа и през 2009 г. в Акуила. Сред темите, включени в дневния ред, са икономическата, екологичната и социалната устойчивост и намаляването на неравенствата. Очаква се лидерите да се опитат да убедят Тръмп САЩ да не се оттеглят от Парижкото споразумение за климата. Таормина е последната точка от деветдневното първо задгранично пътуване на Тръмп като президент. След посещения в Саудитска Арабия, Израел и палестинските територии президентът на САЩ се срещна с папа Франциск във Ватикана и участва в срещи в Брюксел с лидерите на институциите на ЕС и на страните от НАТО. Той пристигна в Сицилия късно снощи от Брюксел. Президентският самолет кацна на военното летище в Сигонела. От там Тръмп замина за Таормина с хеликоптер. Президентът на САЩ очаква тежки дебати за търговията и климатичните промени с останалите лидери от Групата на седемте най-развити страни, заяви неговият икономически съветник Гари Коун, цитиран от Ройтерс. Американският президент смята да постави силно ударение върху значението на вътрешния икономически растеж. Неговите колеги от Г-7 са разтревожени, че той може да изпълни обещаната по време на предизборната кампания протекционистка политика и да се отметне от ангажимента на САЩ да намалят парниковите емисии по силата на Парижкото споразумение за климата. Пред репортери по време на полета на Тръмп към Сицилия Коун каза, че и двете теми ще бъдат засегнати на срещата на Г-7. "Ще имаме много тежки дискусии за търговията и за това какво има предвид президентът под свободна и отворена", допълни той и обясни, че ако другите страни не издигат търговски бариери и не налагат мита, тогава и САЩ ще отговорят със същото. Икономическият съветник прогнозира също трудни разговори за климатичните промени, като изтъкна, че президентът, който неотдавна нарече глобалното затопляне "измислица", ще вземе решение за Парижкото споразумение, след като се върне във Вашингтон от първата си задгранична обиколка. Коун припомни, че европейските страни са постигнали по-голям напредък в намаляването на вредните емисии на газове и че ако американските индустрии се опитат да наваксат прекалено бързо, това ще им струва много пари. "Вижте, ние вярваме в околната среда. Вярваме в чистия въздух и чистата вода. Но вярваме също в икономическия растеж, така че трябва да намерим баланс", посочи съветникът. Коун каза също, че сред другите обсъждани теми от Г-7 ще бъдат тероризмът, киберсигурността, Северна Корея, Афганистан, Пакистан и Русия. Запитан дали Вашингтон иска да бъдат запазени финансовите санкции, наложени от Запада на Русия след анексирането на Крим, Коун каза, че президентът обмисля този въпрос и засега няма позиция.

Германската полиция задържа ислямист, подготвял атентат

https://www.24chasa.bg/novini/article/6243522

Германската полиция задържа ислямист, подготвял атентатСпецчасти на германската полиция в провинция Северен Рейн - Вестфалия задържаха ислямски екстремист, заподозрян в подготовката на терористично нападение, съобщи ДПА, цитира БТА. Заподозреният, 32 годишен германец приел исляма, бил арестуван късно снощи. Повече подробности не бяха

Яхтата “Фурия” тръгва да прекосява Северния Атлантик с бургаски флаг на мачтата

http://www.cross.bg/dian-yahtata-byrgas-1544121.html

/КРОСС/ Яхтата "Фурия" тръгва да прекосява Северния Атлантик с бургаския флаг на мачтата. Това е първо българско участие през новото хилядолетие в най-стара презокеанска ветроходна регата за непрофесионалисти, известна като OSTAR, а във формата за двучленни екипажи - Twostar. Бургазлиите Михаил Копанов и Диан Зайков трябва да прекосят бурните води между Британия и САЩ почти по същия маршрут, по който е пътувал корабът "Титаник" през 1912 година. Стартът на състезанието ще бъде даден в град Плимът на 29 май, понеделник, 12 часа местно време, а финалът е в Нюпорт, щата Роуд Айлънд. Участват общо 22 ветрохода - 16 в класа за "самотници" и 6 при двучленните екипажи, един от които е нашият. През последните десетина дни Мишо и Диан работиха по подготовката на "Фурия" - натъкмяване на платна, такелаж, зареждане с храна. Двамата са в добро физическо състояние и амбицирани да подобрят най-доброто българско постижение по този маршрут - 22 дни, 9 часа и 12 мин., постигнато през 1986 г. от Светлозар Тенев и Васил Попов с яхта "Булкон Стар". Михаил Копанов и Диан Зайков вече имат опита и шампионска купа в своя клас от подобно състезание, но по южното направление - от Канарските острови до Карибите

В Бургас издигнаха най-голямата очна клиника на Балканите

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/avSa4WXDIJw/

За рекордно кратък срок от четири месеца в Бургас бе реализиран проектът за изграждане на най-голямата очна клиника на Балканите. Модерният медицинският център “Св. Николай Чудотворец” има разгърната площ от 6100 м2. Той е проектиран от арх. Димитър Шаренков и реализиран от “БМ” ООД, част от “ТРИА ИНВЕСТ” по заявка на един от най-успешните офталмолози у нас – д-р Пламен Хубанов.

Изграждането на клиниката е първият етап от реализацията на един от най-мащабните строителни проекти в Бургас – CENTRAL PARK, който стартира през 2017 година. В идейния проект е заложено изграждането на супер модерни административни, търговски и жилищни сгради в зелена паркова среда.

Всички стъпки на реализацията на МЦ “Св. Николай Чудотворец” – от проекта, през избора на материали и технологии до озеленяването са съобразени както със специфичните функционални и нормативни изисквания, така и със съвременните тенденции в областта. Основен приоритет е комфортът на пациентите, включително на тези с ограничения в придвижването. При проектирането е проследен пътят им от предварителните прегледи, през постъпването и извършването на манипулациите, до периода на наблюдение. Архитектурата и инженерингът отговарят именно на техните нужди в различните стъпки.

Функционалност и помещения

Клиниката има шест надземни и едно подземно ниво. Тя разполага с три операционни зали с най-модерно високотехнологично оборудване за лазерна хирургия на американския производител CMI. Диагностичните кабинети са общо осем – неврологично-диагностичен, два анестезеологични, три съдово-хирургични, два очно приемно-консултативни и детски очно-консултативен.Медицинският център разполага и с 10 индивидуални помещения с легла за наблюдение и лечение до 48 часа. Всяко от тях е със самостоятелен санитарен възели възможност за настаняване на придружител.

За правилното функциониране са осигурени вертикални връзки между отделните етажи, като двата асансьора обслужват различни етажи от сградата. Тъй като ще бъдат обслужвани пациенти с различни възможности за придвижване, включително и такива с инвалидни колички, е осигурена достъпна среда във всички структурни звена и техните помещения, при спазване на изискванията на Наредбата за достъпна среда по отношение оразмеряването на стълбищни клетки, коридори, врати на помещенията, хигиенни възли и др.

На партерния етаж са разположени аптека и оптика, която разполага с технологично оборудване за изработка на очила от най-висок клас (HUVETZ). В сутерена са предвидени паркоместа, складове и други помощни помещения за постелочен инвентар. На територията на обекта са заложени възможности за стерилизационни дейности в манипулационните.Ще се организира разделно събиране на отпадъци (битови, болнични) в специално обособено помещение.Предвиждат се складове за пълни и празни бутилки кислород и въглероден окис, който ще се ползва в манипулационните, операционните и предоперационните и стаята за интензивно наблюдение. Вакуум ще се подава от индивидуална вакуум помпа.

Комуникации и сигурност

По отношение на слаботоковото инсталационно съоръжаване е предвидена сигнално-повиквателна система. Осигурени са достатъчен брой постове за външни и вътрешни телефонни връзки. Предвидена е и светлинно блокираща инсталация за помещенията с контролиран достъп.Предвидено е евакуационно осветление по коридори и изходи. Сигурността на обекта се обезпечава със СОТ. На контактните пунктове (входове, фоайета) ще бъдат монтирани камери за наблюдение.

Енергийна ефективност

Използвани са нискоемисийни стъкла в троен стъклопакет с цел намаляване на топлинните загуби.Всички осветителни тела са енергоспестяващи.Цялостната фасадна система на сградата е изпълнена с 10 см висококачествена топлоизолация. Оптимизиран е подходът за изграждане на климатичните съоръжения чрез използване на рекуператори, за да се намалят необходимите мощности за отопление/охлаждане.  Инсталирани са слънчеви колектори на покрива за затопляне на вода, както и фотоволтаици за производство на електроенергия.

Част от Central Park Burgas

Инвеститорите избират “Триа Инвест” за партньор в реализацията на клиниката не само заради високия професионализъм и оперативност, които позволяват изграждането на центъра в изключително кратки срокове без компромиси в качеството. Те са привлечени и от цялостната ултра модерна концепия на Central Park Burgas – мащабен строителен проект, който обединява административни, търговски и жилищни сгради в обособена паркова среда, каквато не е позната до момента у нас. Така МЦ “Св. Николай Чудотворец” е първата, знакова стъпка от нов, емблематичен за Бургас и страната строителен проект.

Борисов слуша Радев: Без нови изтребители в армията

https://www.vesti.bg/bulgaria/borisov-slusha-radev-bez-novi-iztrebiteli-v-armiiata-6069596

Премиерът заяви, че Радев говори за повишаване на пенсии, но вместо да се създава напрежение, правилното било да се каже с колко пари разполага държавата

Борисов слуша Радев: Без нови изтребители в армията

https://vesti.bg/bulgaria/borisov-slusha-radev-bez-novi-iztrebiteli-v-armiiata-6069596

Премиерът заяви, че Радев говори за повишаване на пенсии, но вместо да се създава напрежение, правилното било да се каже с колко пари разполага държавата

Гришо вечеря с красива французойка (СНИМКА)

https://www.actualno.com/tennis/grisho-vecherja-s-krasiva-francuzojka-snimka-news_613415.html

Мастилото от статиите за раздяла между Григор Димитров и американската певица Никол Шерцингер все още не е изсъхнало, а таблоидите вече показаха новата любима на българина. Става дума за 256-та в световната ранглиста Ализе Лим. Причина за слуховете стана снимка, на която се вижда как французойката и Димитров вечерят в компания, но седят един до друг. В момента Григор е в Париж, където в неделя започва вторият за годината турнир от Големия шлем - "Ролан Гарос". Вижте снимката в Sportlive.bg!

Иззследване на "Галъп": Няма превъзходство на едни раси над други

https://www.24chasa.bg/novini/article/6243510

Иззследване на "Галъп": Няма превъзходство на едни раси над другиМнозинството от хората и мнозинството от страните (общо 66), изследвани от Световната асоциация „Галъп интернешънъл“, смятат, че не съществува превъзходство на едни раси, религии или култури над други раси, религии и култури. Въпреки това, в чувствителен дял изследвани страни общественото мнение по този въпрос е разделено.

Вдигат с 14% заплатите на медицинските сестри в детските ясли, градини и училищата в София

https://www.actualno.com/sofia/vdigat-s-14-zaplatite-na-medicinskite-sestri-v-detskite-jasli-gradini-i-uchilishtata-v-sofija-news_613414.html

14% средно увеличение на основните месечни заплати ще получат работещите в общинските самостоятелни детски ясли (СДЯ), здравните кабинети в детските градини и училища, и млечните кухни. Това предвижда новият Колективен трудов договор, който бе подписан между Столична общин

Топ медици от 12 клиники идват в Бургас, ще консултират безплатно

//dariknews.bg/regioni/burgas/top-medici-ot-12-kliniki-idvat-v-burgas-shte-konsultirat-bezplatno-2026238

Представители на над 12 от най-големите клиники по репродуктивна медицина в страната пристигат в Бургас, за да се включат в 12-тото издание на Деня на репродуктивното здраве. Събитието започва от 11.00 часа на 10 юни т.г. в Културен център "Морско казино". Организира се от сдружение "Зачатие" с под

Обновяват базата на Домашния социален патронаж в Сапарева баня

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/obnoviavat-bazata-na-domashniia-socialen-patronazh-v-sapareva-bania-2026241

Община Сапарева баня спечели проект, чрез който ще бъде подобрена и обновена социалната база в Домашния социален патронаж в града. Финансирането е от Фонд "Социална закрила" на Министерство на труда и социалната политика, в размер на 26 742

Намаляват децата в детските градини

//dariknews.bg/regioni/sliven/namaliavat-decata-v-detskite-gradini-2026189

Намалява броят на децата в детските градини в Сливенска област, показват данните на НСИ. Към края на 2016 г. в областта функционират 12 самостоятелни детски ясли и яслени групи към обединените детски заведения с общо 608 места в тях и в сравнение с предходната година броят на местата в детските ясл

Спортен празник в детска градина "Еделвайс"

//dariknews.bg/regioni/sliven/sporten-praznik-v-detska-gradina-edelvajs-2026240

"Заедно е по-весело" - под това мото премина спортният празник в детска градина "Еделвайс" в Сливен. Празникът започна с посрещане на българското знаме и знамето на детското заведение. 
С песни, стихове, танци, гатанки и състезателни игри, дворът, украсен с

Най-запомнящите се роли на великия Григор Вачков върху пощенска марка

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/naj-zapomniashtite-se-roli-na-velikiia-grigor-vachkov-vyrhu-poshtenska-marka-2026245

Първата пощенска марка, посветена на българския актьор Григор Вачков и 85-годишнината от рождението му, бе валидирана днес, съобщиха от пресцентъра на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.
 
Церемонията е събрала три

240 книги със стихове на Петя Дубарова за народните представители

//dariknews.bg/regioni/burgas/240-knigi-sys-stihove-na-petia-dubarova-za-narodnite-predstaviteli-2026243

Народните представители от ГЕРБ-Бургас ще подарят книга със стихове на  Петя Дубарова на всички техни колеги от 44-то Народно събрание. Инициативата вече стартира. Председателят на парламента Димитър Главчев я получи от водача на листата на ГЕРБ в Бургас Ивелина Василева. Шефът на ПГ на ГЕРБ Цветан

Папа Франциск прие президента Румен Радев (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/sviat/papa-francisk-prie-prezidenta-rumen-radev-snimki-2026181

Главата на Римокатолическата църква папа Франциск прие днес на аудиенция президента Румен Радев и водената от него делегация, която традиционно посети Ватикана по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост - 24 май. img wide]326110

КАТ настоява да няма знак преди пътните камери

//dariknews.bg/novini/bylgariia/kat-nastoiava-da-niama-znak-predi-pytnite-kameri-2026234

КАТ с нов опит за премахване на обозначителния знак преди пътните камери. За това потвърди пред Дарик началникът на „Пътна полиция” комисар Бойко Рановски. По думите му знакът затруднява работата на пътните

Ямболският куклен театър гостува в Бургас с "По заповед на щуката"

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6243517

Ямболският куклен театър гостува в Бургас с "По заповед на щуката"Куклен театър "Георги Митев" - Ямбол гостува на сцената на Куклен театър - Бургас, с постановката "По заповед на щуката" на 27 май от 11 ч. Трупата току-що получи голямата награда за изкуство и култура - златно отличие "Джон Атанасов", присъдена от общинския съвет "Тунджа" за значителен принос в областта на театралното изкуство и 60 години от

Зетят на Тръмп във фокуса на ФБР за руската намеса в американските избори

http://www.moreto.net/novini.php?n=352110

Зетят на американския президент Доналд Тръмп - Джаред Къшнър, е обект на разследване от страна на ФБР за намесата на Русия в изборите в САЩ, съобщава Би Би Си. Информацията не е потвърдена от федералните разследващи, но американските медии убедено съобщават, че Къшнър разполага с нужна информация.

Здравният министър дава на прокурор болницата в Ловеч

http://offnews.bg/news/n_1/n_656551.html

Здравният министър Николай Петров ще сезира прокуратурата за болницата в Ловеч, след като проверка в лечебното заведение е установила редица нередности. Това обяви той пред БНТ.  Инспекция в болницата е установила натрупани дългове и запорирани сметки, неработеща аптека и напускащ персонал. Установено е, че в болницата от години е работила частна структура - вместо да е под наем и да има свой договор с НЗОК, частната структура е имала договор с болницата, а тя, от своя страна, със Здравната каса. Така част от финансирането за болницата отивало в частната структура, което е довело до тежката ситуация в лечебното заведение.  Петров обеща, че случат ще се "разчепка" много добре, докато се стигне до директора, който е подписал договора.  Той отправи предупреждение и към останалите директори на болници, където също предстоят проверки.  Това, че договорът е подписан от твой предшественик, не те прави тебе невинен. Ти, когато си в момента директор, си длъжен да вземеш мерки и тази недобра практика да я прекратиш, каза здравният министър.  Аз нямам амбицията да уволнявам, да назначавам, ще работя с всички. Но ще поставя на директорите на всички болници рамка и ще следя да се спазва. Който влезе в нормалността на разходите, значи е добър управленец. Който не влезе, значи не е добър управленец. Така са ме гледали и мен, затова са ме избрали за министър, допълни той.  Петров коментира и обвинението срещу директора на Онкологията в София Валентин Ангелов, срещу когото бяха повдигнати обвинения в безстопанственост, тъй като е ощетил болницата с близо 2 млн. лева.  Министърът обясни, че е бил изненадан от обвиненията. Няколко дни преди обвинението Петров имал среща с Ангелов, който му казал, че очаква да му бъдат повдигнати обвинения, но самият той нямал усещане, че ще се стигне дотам.  Ангелов си подаде оставката, което е достойна постъпка. Ако всичко е така - това е недопустимо, посочи Николай Петров и допълни, че е приел оставката.  Заместникът по лечебната част ще поеме поста на шеф на онкологията, докато се проведе конкурс и се назначи титуляр.

Тръмп: Севернокорейският проблем ще бъде разрешен

https://www.24chasa.bg/novini/article/6243511

Тръмп: Севернокорейският проблем ще бъде разрешенДържавният глава на Съединените американски щати Донадл Тръмп увери, че севернокорейският „проблем“ ще бъде „разрешен“, предава AFP, цитирана от "Фокус" Съответното изявление лидерът на Белия дом направи в рамките на срещата с японския си колега Шиндзо Абе, проведена в кулоарите на форума на Г-7 в Италия. „Това е голям проблем, световен проблем.

Юнкер: Лидерите на ЕС са единственият постоянен елемент в Г-7

https://www.actualno.com/europe/unker-liderite-na-es-sa-edinstvenijat-postojanen-element-v-g-7-news_613412.html

Лидерите на Европейския съюз са единственият постоянен елемент в Г-7, след като днес на масата за преговорите ще застанат четирима нови държавни ръководители, в това число и президентите на САЩ и Франция Доналд Тръмп и Еманюел Макрон. С тази шега председателят на Европейск

Пътниците в железниците намаляват с 5% за година

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/05/26/2978109_putnicite_v_jeleznicite_namaliavat_s_5_za_godina/?ref=rss


По предварителни данни през първото тримесечие на годината спрямо същото на предходната превозените пътници от сухопътния, водния и градския електротранспорт се увеличават с 2.6%. В същото време превозените товари се свиват видимо - с 13% на годишна база. Това сочат данните на Националния статистически институт.

Броят на превозените пътници от сухопътния транспорт е 117.6 млн., или с 0.1% по-малко спрямо същия период на предходната година, което е в резултат на по-малкия...

Депутат от ГЕРБ: Незаконно придобито имущество за повече от 18.7 млн. лв. е отнето в полза на държавата през 2016

https://www.24chasa.bg/region/article/6243236

Депутат от ГЕРБ: Незаконно придобито имущество за повече от 18.7 млн. лв. е отнето в полза на държавата през 2016Доклад за миналогодишната дейност на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество прие тази седмица Народното събрание, съобщи народният представител инж. Клавдия Ганчева. През миналата година са влезли в сила 31 съдебни решения за отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност, на обща стойност 16 874 435 лв.

Премиерът: Ще купуваме нов изтребител, когато станем готови

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/premieryt-shte-kupuvame-nov-iztrebitel-kogato-stanem-gotovi-240062/

В завода "Авионамс" ще бъдат вложени 15 млн. лева за оборудване за ремонт на военни самолети и хеликоптери, обяви Бойко Борисов

Моуриньо иска Мората да бъде включен в евентуалния трансфер на Де Хеа в "Реал"

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/05/26/2978128_mourinyo_iska_morata_da_bude_vkljuchen_v_eventualniia/?ref=rss


Мениджърът на "Манчестър юнайтед" Жозе Моуриньо иска да привлече Алваро Мората в състава си. Специалния е пожелал нападателят да бъде включен в евентуалния трансфер на Давид де Хеа в "Реал" (Мадрид), пише "Марка".

Клубът от "Сантяго Бернебеу" опитва да вземе вратаря от миналата година. Англичаните са му поставили цена от 75 млн. евро.

Ръководството на "Юнайтед" обмисля и възможността "Реал"...

Туск: За година Русия не направи нищо, заради което да облекчим санкциите й

https://www.actualno.com/europe/tusk-za-godina-rusija-ne-napravi-nishto-zaradi-koeto-da-oblekchim-sankciite-j-news_613408.html

През изминалата година Русия не е направила нищо, което да ни позволи да смекчим политиката си на санкции по отношение на Москва. Това заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск по време на пресконференция преди началото на срещата на върха на страните от Г-7. &bdquo

Цацаров поиска стенограмата за КТБ да не се крие от българските граждани

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/05/26/2978119_cacarov_poiska_stenogramata_za_ktb_da_ne_se_krie_ot/?ref=rss


"Мисля, че няма какво да се крие от българските граждани." С тези думи главният прокурор Сотир Цацаров поиска стенограмата от заседанието на съвета за национална сигурност за КТБ да бъде разсекретена.

Той посочи, че няма правомощия да се произнася по този въпрос, тъй като не е член на консултативния съвет, който заседава в края на юни 2014 г. при тогавашния президент Росен Плевнелиев.

"Не мога да дам мнение, с което да ангажирам...

Тръмп избута премиера на Черна гора, за да е на първия ред сред лидерите на НАТО

http://www.mediapool.bg/tramp-izbuta-premiera-na-cherna-gora-za-da-e-na-parviya-red-sred-liderite-na-nato-news264346.html

Американският президент Доналд Тръмп избута премиера на Черна гора Душко Маркович, за да застане най-отпред сред лидерите на НАТО по време на общата снимка от срещата им в Брюксел. На кадрите, разпространени от световните медии и активно тиражирани в социалните мрежи, се вижда как Тръмп си проправя път сред останалите гости на срещата на върха на НАТО и безцеремонно избутва черногорския премиер, който се оказва на пътя му. След това Тръмп си оправя сакото и застава в церемониална поза.    Черногорският премиер заяви, че дори не е забелязал как Тръмп го е избутал. "Аз видях само реакциите на това в социалните мрежи. Това е просто безобидна ситуация", коментира той пред журналисти, цитиран от АП.   Маркович призова да не е обръща внимание на този епизод.    "Днес аз имах уникалната възможност лично да благодаря на президента Тръмп за подкрепата, за бързото ратифициране на протокола (за членството на Черна гора в НАТО) в американския Сенат, като цяло за подкрепата на САЩ за интегрирането на Черна гора в Алианса", каза той пред Си Би Ес.   Тъй като журналистите днес обсъждат тази сцена, аз искам да ви кажа, че е естествено президентът на САЩ да е на първия ред, заключи Душко Маркович.   Говорителят на Белия дом Шон Спайсър коментира на свой ред, че разположението на политиците пред камерите е било определено по-рано в съответствие с протокола, затова Тръмп бил длъжен да заеме своето място. Той подчерта, че не е виждал видеозаписа с неудобния инцидент.    На 25 май Тръмп за пръв път откакто стана президент присъства на среща на лидерите на НАТО в Брюксел.   Коментари предизвика и първата му среща с новоизбрания френски президент Еманюел Макрон, в началото на която двамата се ръкуват необичайно дълго време. "Двамата се ръкуваха доста продължително време. Всеки от тях стискаше ръката на другия с голяма сила, кокалчетата им побеляваха, а лицата им бяха сериозни".   <div style="position:relative;height:0;padding-bottom:56.25%"><iframe src="https://www.youtube.com/embed/U1YsmpGtRp4?ecver=2" width="640" height="360" frameborder="0" style="position:absolute;width:100%;height:100%;left:0" allowfullscreen></iframe></div> 

“Звярът“ на Тръмп не успял да мине през портала на кралския дворец в Белгия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6243487

“Звярът“ на Тръмп не успял да мине през портала на кралския дворец в БелгияБронираната лимузина, наречена "Звярът", с която президентът на САЩ Доналд Тръмп пристигна в сряда със съпругата си Мелания на среща с белгийския крал Филип, не успяла да мине през портала на кралския дворец. Това съобщи днес в. "Либр белжик", цитиран от БТА. "По правило държавните глави, поканени на прием при краля, остават в колите си,

Решението на ВАС за минималната заплата ще бъде обжалвано

https://www.24chasa.bg/novini/article/6243490

Решението на ВАС за минималната заплата ще бъде обжалваноРешението на ВАС за минималната работна заплата ще бъде обжалвано. Това каза пред журналисти социалният министър Бисер Петков, цитиран от БТА, който участва във форум "Европейският семестър, социалната защита и ролята на социалните партньори", организиран от КНСБ и фондация "Фридрих Еберт" в централата на синдиката.

Арестуваха продавач на контрабанден тютюн пред Катедралата във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=352113

20-годишно момче бе арестувано вчера за продажба на контрабанден тютюн във Варна, съобщиха от полицията за Moreto.net. Около 10.30 часа, на площад "Св. Св. Кирил и Методий", пред Катедралата полицаите спипали С.М. да продава опакован в найлонов плик 1 килограм нарязан тютюн без бандерол.

Президентът се срещна с папа Франциск

http://www.cross.bg/papa-narod-frantzisk-1544120.html

/КРОСС/ Българският президент Румен Радев се срещна на четири очи с папа Франциск, съобщава bTV. Папата отправи послание за здраве и благоденствие към българския народ, коментира Румен Радев. "Първо да предам пожеланията на папа Франциск към целия български народ за здраве и благоденствие. Визитите тук са много важни. Това е признание за приноса на българския народ към европейската цивилизация като хранител и разпространител и продължител на делото на светите братя Кирил и Методий. Папата изрази своята абсолютна увереност, че тази традиция е необходима и тя ще продължава. Споделихме нашите тревоги, общи, за многобройните проблеми на нашето съвремие, за изострянето на конфликтите, за хуманитарните кризи, за трафика на хора, особено на деца, за отношението на папата към младите, за тяхното приобщаване към християнските ценности, за ролята на християнските ценности, за укрепването на света". Припомняме, че Светият отец ще приеме и делегация от България, която включва - Десислава Генчева, тримата министри -Екатерина Захариева, Красимир Красимир и Боил Банов, както и директорът на Националната библиотека - доц. Красимира Александрова, и ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков. Президентът носи на папата икона на Св.Св. Кирил и Методий, специално изографисана за повода, мускалче с розово масло и теологическа книга.    

Президентът се срещна с папа Франциск

http://www.cross.bg/krasimir-prezidentut-sreshtna-1544120.html

/КРОСС/ Българският президент Румен Радев се срещна на четири очи с папа Франциск, съобщава bTV. Припомняме, че Светият отец ще приеме и делегация от България, която включва - Десислава Генчева, тримата министри -Екатерина Захариева, Красимир Красимир и Боил Банов, както и директорът на Националната библиотека - доц. Красимира Александрова, и ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков. Президентът носи на папата икона на Св.Св. Кирил и Методий, специално изографисана за повода, мускалче с розово масло и теологическа книга.  

Криминалисти разкриха обирджия на 16- годишно момиче в Монтана

https://www.24chasa.bg/novini/article/6243479

Криминалисти разкриха обирджия на 16- годишно момиче в МонтанаКриминалисти от Монтана разкриха обирджия на 16- годишно момиче. Апашът бил нагъл, заплашил девойката с нож. На 19 май т. г. около полунощ на кръстовището на ул. "Св. Св. Кирил и Методий" и ул. "Васил Левски" в Монтана той опрял нож в гърлото й и задигна л мобилния й телефон и 10 лева, след като обърнал наопаки портмонето й.

Известни китаристи ще правят музикални ателиета в рамките на GuitArt Fest Veliko Tarnovo

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6243431

Известни китаристи ще правят музикални ателиета в рамките на GuitArt Fest Veliko TarnovoВ рамките на първият Международен китарен фестивал, GuitArt Fest Veliko Tarnovo, в изложбени зали „Рафаел Михайлов” изявени майстори на китарата ще направят музикални ателиета. Велико Търново ще домакинства събитието от 9 до 11 юни, съобщиха от местната администрация. Идеята на организаторите е да бъде създадено ежегодно събитие с

Кметът на Асеновград е обвинен заради фиктивна обществена поръчка

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/05/26/2978102_kmetut_na_asenovgrad_e_obvinen_zaradi_fiktivna/?ref=rss


Кметът на Асеновград д-р Емил Караиванов, който е от БСП, е обвинен в длъжностно присвояване заради симулирана обществена поръчка. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров, който присъства на преглед на сградата, известна като военното НДК, в която трябва да се преместят наказателните отделения на Софийския районен съд и районната прокуратура.

До момента обвинен в искане и в получаване на подкуп е главният архитект на общината. Обвинени в помагачество към длъжностно...

Турски войник е убит при взрив на бомба от бойци от ПКК в Турция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6243474

Турски войник е убит при взрив 
на бомба от бойци от ПКК в ТурцияЕдин турски войник е бил убит днес при експлозия на самоделна бомба, заложена от бойци от Кюрдската работническа партия (ПКК) в югоизточния окръг Хаккяри, съобщи турската телевизия НТВ, цитирана от БТА. Двама военни са били ранени при нападението, извършено около 4 часа сутринта в гориста местност в района на град Чукурджа.

Патриотите: Затвор за проповядване на радикален ислям и принуждаване към носене на бурки

https://www.24chasa.bg/novini/article/6243480

Патриотите: Затвор за проповядване на радикален ислям и принуждаване към носене на буркиДа бъдат криминализирани проповядването на радикален ислям у нас и различните форми за принуждаване към носенето на облекло, покриващо частично или изцяло лицето, предлагат Обединените патриоти. Те представиха пред медиите в парламента проект на промени в Наказателния кодекс/НК/. Искрен Веселинов уточни,

Борис Бекер: Джокович си връща страстта и качеството в играта

https://www.24chasa.bg/sport/article/6243476

Борис Бекер: Джокович си връща страстта и качеството в игратаДвамата с Андре Агаси ще направят успешен тандем, убеден е легендата на тениса и експерт на Евроспорт В навечерието на Ролан Гарос, една от най-големите легенди на световния тенис, Борис Бекер разкри кои са неговите фаворити за турнира, кои са потенциалните изненади, както и кои са силните и слабите страни на Новак Джокович,

2-те зодии, които ще получат голяма НОВИНА през ЮНИ

https://www.actualno.com/curious/2-te-zodii-koito-shte-poluchat-goljama-novina-prez-uni-news_613406.html

Това са зодиите, които могат да очакват неочакваното през първия предстоящия месец. Чакат ви много вълнуващи събития, ето какви са те и кои зодии ще им се радват: Рак Месец юни ще започне спокойно за вас и без особени промени, както и изненади. Ще се радвате на спокойствието,

МОН отчита по-малко нарушения на тазгодишните задължителни матури от предходни години

https://www.24chasa.bg/novini/article/6243477

МОН отчита по-малко нарушения на тазгодишните задължителни матури от предходни годиниЕдна трета по-малко нарушения на тазгодишните задължителни матури отчита Министерството на образованието и науката в сравнение с предходни години. Това се дължи както на мерките за сигурност, така и на самите ученици, които вече не разчитат на преписване, за да изкарат оценките си, коментира в студиото на сутрешния блок на телевизия "Европа" -

Двама гранични полицаи са задържани за трафик на хора през Летище-София

http://www.moreto.net/novini.php?n=352112

Двама са вече задържаните гранични полицаи при снощната специализирана акция на МВР и ДАНС във връзка с канал за нелегални мигранти. Това съобщи пред журналисти в парламента министърът на вътрешните работи Валентин Радев. Той уточни, че не може да навлиза в детайли, защото операцията в столицата продължава.

София става световна столица на виното

https://www.actualno.com/society/sofija-stava-svetovna-stolica-na-vinoto-news_613403.html

За първи път България ще бъде домакин на световния конгрес по лозарство и винарство. През тази година в София е 40-тото му юбилейно издание. Над 1000 делегати от цял свят ще имат възможността да научат повече за българското вино. Официалното откриване на световния конгрес е на

Окръжна прокуратура Варна предаде на съд собственик на фирма, ощетил бюджета с ДДС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6243463

Окръжна прокуратура Варна предаде на съд собственик на фирма, ощетил бюджета с ДДСОкръжната прокуратура във Варна предаде на съд 42-годишния собственик на „Мега метал“ ЕООД Христо Хр. с обвинителен акт за извършено данъчно престъпление, с което бил ощетен бюджетът с 28 413 лева ДДС, което представлява особено големи размери. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура - Варна. На 14 ноември 2015 г.

Борисов: Имахме двучасова среща с Лозан Панов, каквото е имало, сме си го казали

https://www.24chasa.bg/novini/article/6243470

Борисов: Имахме двучасова среща с Лозан Панов, каквото е имало, сме си го казалиГ-н Лозан Панов поиска среща с мен, извиках вицепремиера, министъра и два часа си говорихме. Каквото е имало да си го кажем, сме си го казали. Това каза пред журналисти министър-председателят Бойко Борисов, след като направи преглед на готовността за пускане в експлоатация на сградата, в която ще бъдат настанени Софийски районен съд и Софийска

Дама зае мястото на министър Нено Димов в ИДП

http://offnews.bg/news/n_1/n_656550.html

Дама смени Нено Димов начело на Института за дясна политика, след като той стана министър на околната среда и водите. Общото събрание избра единодушно за нов председател д-р Ирена Тодорова.  Ирена Тодорова е сред учредителите на ИДП. Пред членовете на организацията тя заяви, че ще работи усилено за разширяването на научния и изследователския профил на Института, като за реализирането на тази цел ще разчита не само на потенциала на колегите й от организацията, а и на външните сътрудници и партньорски организации, с които през годините Института за дясна политика работи, съобщиха от ИДП.  Д-р Ирена Тодорова е бакалавър по Политически науки (на френски език) и магистър по Дипломация и международни отношения на Нов български университет. През 2012 г. защитава докторска дисертация пред департамент „Политически науки“ на Нов български университет, посветена на политическата култура на новите поколения. От 2012 г. е главен асистент в същия департамент. Учредител на Института за дясна политика (2014 г.) Съветник в политическия кабинет на министрите на образованието и науката (2014–2016) и на външните работи (2016–2017) на Република България. Заместник-главен редактор е на теоретичното списание за политика и култура Conservative quarterly (от 2015 г.). През 2016 г. печели стипендия на Държавния департамент на САЩ за специализация по американска политическа мисъл (Study of the U.S. Institutes on U.S. Political Thought). Автор на много статии и студии по темите за политическото участие и политическата култура. През 2017 г. заедно с колегата си Петър Николов-Зиков публикуват монографията „Политическият консерватизъм“.

Икона на светец – хирург ще закриля лекари и пациенти на УМБАЛ Бургас

//dariknews.bg/regioni/burgas/ikona-na-svetec-hirurg-shte-zakrilia-lekari-i-pacienti-na-umbal-burgas-2026225

Иконата на Св. Лука бе дарена от отец Емилиан на изпълнителния директор на лечебното заведение д-р Мирослав Обрейков

Клуб "Театър" при Младежкия център - с първа премиера

//dariknews.bg/regioni/dobrich/klub-teatyr-pri-mladezhkiia-centyr-s-pyrva-premiera-2026228

Клуб "Театър" към Младежки център - Добрич, представя спектакъла си "Афтър парти". Премиерата е на 29 май /понеделник/ от 18:00 часа. Спектакълът е по авторска пиеса, създадена от младите актьори на клуба. Техен ръководител е Лана Анцаридзе, която води и Детски музикален театър "Де

Маратонци с памперси в Поморие

//dariknews.bg/regioni/burgas/maratonci-s-pampersi-v-pomorie-2026226

Бебета ще влязат в надпревара в „Спринтова дисциплина 4х4” – четири метра на четири крака в Поморие. Състезанието ще се проведе от 10.00 часа на 4 юни в многофункционалната спортна площадка „Руски паметник”. То е част от семейния празник: „Победители с мама и татко”.  В маратона могат да участват д

Съветниците в Дупница с критики към болницата и ВиК

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/syvetnicite-v-dupnica-s-kritiki-kym-bolnicata-i-vik-2026232

Отчетите на общинските дружества в Дупница бяха приети по време на заседанието на ОбС Дупница. За някои от тях дебати липсваха, за други обаче съветниците коментираха цифрите и резултатите.
От ръководството на болницата беше изискано да се направи отчет за а

Макрон обеща на Мей да направи всичко възможно в борбата с тероризма

//dariknews.bg/novini/sviat/makron-obeshta-na-mej-da-napravi-vsichko-vyzmozhno-v-borbata-s-terorizma-2026231

Френският президент Еманюел Макрон обеща днес на британския премиер Тереза Мей да направи всичко възможно в борбата срещу тероризма, предаде Франс прес.

Еднодневните трудови договори се заверяват онлайн

//dariknews.bg/regioni/dobrich/ednodnevnite-trudovi-dogovori-se-zaveriavat-onlajn-2026233

Земеделските стопани вече могат да заверяват онлайн еднодневни договори, информират от Дирекция „Инспекция по труда“ Добрич. Стартира работата на новия програмен продукт за издаването на образците, изграден по проект „Оптимизация и иновации в ИА ГИТ“. Програмният п

Цацаров: До момента кметът на Асеновград е обвинен в длъжностно присвояване

https://www.actualno.com/crime/cacarov-do-momenta-kmetyt-na-asenovgrad-e-obvinen-v-dlyjnostno-prisvojavane-news_613402.html

До момента кметът на Асеновград Емил Караиванов е обвинен в длъжностно присвояване. Това съобщи главният прокурор Сотир Цацаров. „Там се касае за една много специфична сметоизвозваща дейност – почистване на шахти в града, за които е симулирана обществена поръчка. Тя

Здравният министър ще отсява болничните директори по финансовата дисциплина

http://www.mediapool.bg/zdravniyat-ministar-shte-otsyava-bolnichnite-direktori-po-finansovata-distsiplina-news264345.html

Здравният министър Николай Петров обяви в петък, че не е дошъл на поста с идеята да уволнява болнични директори, но ще наложи строга финансова рамка и ще държи да се спазва. “Който влезе в нея, значи е добър ръководител, с останалите ще се разделим", коментира Петров пред БНТ. Той допълни, че ще е безкомпромисен към всички директори, сключили неизгодни за болниците договори. “Така са ме гледали и мен, затова съм избран за министър“, коментирай той, визирайки опита си като директор на ВМА, където успя да стопи многомилионните дългове на болницата за две години. Като свои приоритети Петров обяви по-справедливото остойностяване на медицинските дейности, справяне с проблемите с износа на лекарства, заради което у нас има липси, както и с шоковите цени на медицински изделия, които пациентите плащат от джоба си. Петров е поредният здравен министър, който се захваща с въвеждането на електронно здравепозване. Нередности в болницата в Ловеч отиват в прокуратурата Като пример за лошо управление Петров даде болницата в Ловеч и посочи, че случаят ще бъде даден на прокуратурата. Той уточни, че след спешна проверка на място е установено, че лечебното заведение има натрупани дългове, запорирани сметки, напускащ персонал и дори неработеща аптека. Причината според министъра е, че от години в болницата е работела и частна структура (подобно на дългогодишната практика във ВМА бел. ред.), която вместо да е под наем и да има сключен договор със здравната каса е имала договор с болницата, а тя със здравната каса. Така финансирането за болницата е било делено с частната структура, а това по думите на министъра е довело до тежката ситуация в лечебното заведение. В момента здравното министерство изготвя екшън план за спасяването на болницата. Петров вижда “известно залитане“ в онкологията По повод обвинението срещу шефа на онкологията Валентин Ангелов, който беше обвинен в неизгодни сделки за лекарства и освободен от поста, Петров заяви, че е бил изненадан от случилото се. Той не се ангажира с коментар докато не се запознае с детайлите. "Изненада ме обвинението срещу д-р Ангелов. Аз имах среща с него преди няколко дни, той също е анестезиолог. Имахме коректен колегиален разговор. Той очакваше такова действие, но аз вътрешно нямах чувството, че ще се стигне дотам", каза здравният министър по повод обвинението срещу шефа на онкологията. Министърът уточни, че е говорил с него преди да му повдигнат обвинение. "Той си подаде оставката, което е достойна постъпка. Ако всичко е така - това е недопустимо", добави Петров. Заместникът по лечебната част д-р Панайот Куртев ще поеме онкоболницата, докато се проведе конкурс и се назначи титуляр. Петров коментира и високия разход на болниците за онколекарства, както и постоянно увеличаващите се нови болници, специализирани в онколечението, като посочи, че според него "има известно залитане в тази посока". Замяната на клиничните пътеки “не е панацея“ Здравният министър има амбицията да въведе по-справедливо остойностяване на медицинските дейности, тъй като е общоизвестно, че сега някои клинични пътеки са силно недофинансирани за сметка на други, които се оказват печеливши. Попитан, дали ще се пристъпи към замяна на клиничните пътеки с друг модел – диагностично свързаните групи (ДСГ), Петров коментира, че ДСГ не са панацея. Той посочи, че по данни на експерти, ако се работи коректно, с ДСГ медицинските дейности ще се оскъпят с 30%. Петров посочи, че при този модел също са възможни злоупотреби, тоест приоритетът трябва да е върху контрола и гарантирането на коректността. Срещу износа на лекарства и ценовия шок при медицинските изделия Петров даде заявка да реши проблема с т.нар паралелен износ на лекарства, при който по различни схеми те се изнасят за страни от Западна Европа, за да бъдат продадени по-скъпо, което формира дефицит на медикаменти у нас. Български експерти предстои да отидат в Испания, за да проучат как страната се е справила с този проблем. По повод липсата на регламент и високите цени на медицинските изделия, за които пациентите са принудени да доплащат хиляди левове от джоба си, министърът обяви, че решението е повече публичност и прозрачност, като се осигури информация за техните цени в Европа. По думите му така пациентите ще могат да направят информиран избор. Пореден министър поема щафетата за е-здравеопазване Друг приоритет на Петров ще бъде въвеждането на електронна здравна карта и електронно здравно досие, като по думите му, за електронизацията на здравеопазването до момента “не е направено много“. Петров каза още, че експерти от Световната здравна организация ще консултират българските власти за съдържанието на природен уран във водата. Той уточни, че е поискал мнението на Световната здравна организация, за да има малко повече спокойствие и доверие сред населението. Министърът ще настоява експертите да посетят на място засегнатите региони.

Григор на вечеря със скандална френска тенисистка

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6243443

Григор на вечеря със скандална френска тенисисткаИма ли си Григор Димитров ново гадже? Напоследък все по-често се говори, че най-добрият български тенисист се е разделил с Никол Шерцингер, защото двамата не са заедно много често заради професионалните си ангажименти.  Дни преди "Ролан Гарос" Димитров бе сниман да вечеря с френската тенисистка Ализе Лим.

Борисов: Създадохме подземни паркоместа за магистратите да няма възможност да им се влияе

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/05/26/2978048_borisov_suzdadohme_podzemni_parkomesta_za_magistratite/?ref=rss


Премиерът Бойко Борисов присъства днес на преглед на все още незавършената сграда, където трябва да се преместят наказателните отделения на Софийския районен съд (СРС) и Софийската районна прокуратура. Министър-председателят описа пред журналисти свършеното до момента в известната като военното НДК постройка.

"С доста усилия и воля сме създали една сграда, която се обзавежда в момента по всички изисквания на съдебната власт. Като се започне с довеждане на...

5000 евро е таксата за преминаване на мигрант

http://www.cross.bg/momenta-dvama-kanal-1544118.html

/КРОСС/ За първи път службите за сигурност разбиха канал за трафик на бежанци през аерогара София. Задържани са 2-ма гранични полицаи, които са били част от престъпната схема. До момента са задържани шестима души, от които двама са гранични полицаи. Останалите двама са организатори на канала, чужди граждани, които общо взето пребивават у нас от около, а може би и повече от 10 години. Останалите двама са лица, които са се възползвали от този канал. Това каза пред журналисти главният прокурор Сотир Цацаров във връзка с акцията на Летище "София" от снощи по линия на нелегалната миграция, съобщава БНТ. "На практика става дума за трафик на чужденци, за лица, които пристигат от различни дестинации. Например, последният който е задържан, е от Кипър. Пристига на Летище "София" с нередовни документи и е пропуснат въпреки нередовните документи от съответните гранични полицаи. Таксата, ако мога така да се изразя, за преминаване на чужденец (влезлият е гражданин на Бангладеш, организаторите също са съпричастни към тази страна) е в размер на 5 000 евро на човек. Таксата, която един граничен полицай е следвало да получи, е в размер на 4 000 лева", обясни Цацаров. По думите му, работено е доста старателно и в малко по-тежки условия. Аерогарата не е пространство, в което е възможно да се осъществява наблюдение и всякакви други начини за наблюдение, чрез които престъпленията могат да се документират

Част от варненска къща рухна, има пострадала жена

http://www.moreto.net/novini.php?n=352116

Част от варненска къща рухна вчера следобед, а при инцидента пострада жена, съобщиха от полицията за Moreto.net. Неприятната случка станала около 15.45 часа. В къща на улица "Тодор Влайков" изведнъж рухнала междуетажна конструкция.

Лудогорец беше на Копакабана още преди финала!?

http://www.dnes.bg/football/2017/05/26/ludogorec-beshe-na-kopakabana-oshte-predi-finala.342286

"Самолетни билети за почивка? Разградчани да хващат товарния влак за Пловдив", заяви Майкъла

Първата къща на Гауди отваря като музей

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6243446

Първата къща на Гауди
отваря като музейПървата къща, построена по проект на легендарния испански архитект Антони Гауди, ще отвори врати за посетители през есента след мащабна реновация. В нея са участвали трима съвременни архитекти - Хосе Антонио Мартинес Лареня, Елиас Торес и Давид Гарсия. 3-етажната сграда Casa Vicens е в Барселона и е строена в периода 1883 - 1885 година по поръчка

6 храни, които ще предотвратят подутия корем

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6243373

6 храни, които ще предотвратят подутия коремОсвен чрез строги диети и ограничения, можете да предотвратите появата на подут корем и задържане на вода, като увеличите приема на някои продукти,съобщиха от "Лайфхак".       1. Вода - има невероятен ефект върху храносмилането. Разгражда твърдите вещества, които са основен фактор за подуването на корема.

"Кралицата на кашмира" Лаура Биаджоти почина на 73 години

http://offnews.bg/news/n_1/n_656545.html

Италианската дизайнерка Лаура Биаджоти, известна с прякора си "Кралицата на кашмира, която завладя пазара с меките си и свободни дамски дрехи и луксозни плетива, е починала днес на 73 години, предава "Ню Йорк Таймс". Тя изпада в мозъчна смърт след тежък инфаркт.  Биаджоти започва да изработва женски дрехи през 60-те години и се наложи на световния пазар през през 80-те години. Една от запазените и марки са свободните и ефирни рокли и дрехи със свободен силует.  През 1988 г. става първата италианска дизайнерка, която изнася модни ревюта в Китай, представяйки рокли и блузи в коприна и кашмир, а през 1995 г. е първата, която има шоу пред стените на Кремъл в Москва. С времето започва да прави мъжки дрехи, както и такива с по-големи размери. Нейната компания произвежда слънчеви очила и парфюми. "Да бъдеш моден дизайнер е като да дадеш обет. Това става твоя религия до живот", разказва Биаджоти за своята работа пред "Аssociated Press" през 1987 г. Тя силно се гордее със италианската си принадлежност, като години наред носи кашмирен шал в цветовете на знамето на Италия. Биаджоти живееше в замък от 14. век на върха на хълм в Рим. 

Валентин Кънев: Шистовият добив стабилизира цените на петрола

http://www.investor.bg/bloomberg-tv/461/a/valentin-kynev-shistoviiat-dobiv-stabilizira-cenite-na-petrola-240056/

Решението на ОПЕК за удължаване с още девет месеца режима на съкратени квоти е запазване на статуквото, смята експертът

Турските сили ликвидираха 29 кюрдски екстремисти

http://www.cross.bg/tyrskite-raiion-agri-1544117.html

/КРОСС/ Турските сили за сигурност са ликвидирали 29 екстремисти от Кюрдската работническа партия (ПКК) при операция в планински район на вилаетите Агри и Ван в Източна Турция, обявиха от канцеларията на валията на Агри, предава "Ройтерс". Турската армия уточни, че трима турски войници и член на въоръжена милиция, финансирана от държавата са били убити при операцията, започната в планинския район Тендурек по границата на двете провинции близо до иранската граница. Примирието между турската държава и ПКК беше прекратено през юли 2015 г., като в югоизточната част на страната впоследствие се разрази тежко насилие, рядко виждано от началото на въоръжения бунт на кюрдите срещу турската държава, започнал през 1984 г. Повече от 40 хил. души, повечето кюрди, бяха убити в конфликта. ПКК е определена за терористична групировка от Туриця, САЩ и Европейския съюз.  

Откъс от "Остарях, преди да порасна" - животът на Джеки Чан

http://www.dnevnik.bg/kultura/2017/05/26/2963948_otkus_ot_ostariah_predi_da_porasna_-_jivotut_na_djeki/?ref=rss


В рубриката "Четиво" "Дневник" публикува откъс от "Остарях, преди да порасна" с автор Джу Мо, любезно предоставен от Издателство "Изток Запад".

"Остарях преди да порасна" – животът на Джеки Чан, разказан от самия него и записан от журналистката Джу Мо

Читателите на "Дневник могат" да се възползват от 10% отстъпка от цената в Ozone.bg при въвеждане на код Dnevnik10. Поръчай книгата с...

Папа Франциск прие президента Румен Радев (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6243436

Папа Франциск прие президента Румен Радев (Снимки)Българският президент влезе при папата с 10-членна българска делегация. Чакаше ги кард. Георг Генсвайн, префект на Апостолическия дом, който отговаря за дневния ред на

Очаква се да бъде обявен съставът на новото македонско правителство

https://www.24chasa.bg/novini/article/6243412

Очаква се да бъде обявен съставът на новото македонско правителствоОчаква се днес да бъде обявен съставът на новото македонско правителство, водено от лидера на социалдемократите Зоран Заев, предава информационната агенция „Максфакс“, цитирана от "Фокус". Гласуването в парламента за утвърждаването му може да се проведе в началото на следващата седмица. До този момент Зоран Заев е единствен кандидат за поста на

Борисов за съдиите: Направихме им подземен паркинг с 200 места - да не им се влияе

http://clubz.bg/54380-borisov_za_sydiite_napravihme_im_podzemen_parking_s_200_mesta_da_ne_im_se_vliqe

„Нагоре са кабинетите на прокурорите и съдиите, които също съдебната система в лицето на двете власти сами си направиха поръчките и са си избрали това, което най-много им върши работа или им харесва. Има подземен паркинг с над 200 места - така че да нямат никакъв досег и възможност да им се влияе."

Така с гордост днес премиерът Бойко Борисов обобщи част от свършеното по сградата на т. нар. Военно НДК, което ще подслони част от най-големия съд - Софийския районен, плюс районната прокуратура и др.

"Това, което сме поели като ангажимент като правителство, надявам се септември месец да е готово. На многоуважаваните ни съдии и прокурори, адвокати да създадем максимално добри условия са високоотговорната им работа. За тук повече не трябва да се дават пари – мисля, че са около 20 млн. лв.“, каза още премиерът.

Борисов направи преглед на готовността за пускане в експлоатация на сградата, заедно с главния прокурор Сотир Цацаров, представляващия ВСС Димитър Узунов, министър Цецка Цачева и и.д. председателя на СРС Стефан Милев. Правеше впечателние отсъствието на председателя на ВКС Лозан Панов, но Борисов каза, че са си кадзали всичко" на срещата в МС миналия петък.

"Веднага щом преместим съдиите и прокурорите тук, съм поел ангажимент към съдебната система – съдът, който е до радиото и е в окаяно състояние (сегашната сграда на СРС на Римската стена, б.р.), в рамките на една година да го приведем във вида, в който е тази сграда", каза още Борисов.

„Виждате един абсолютно компрометиран обект. Десетки милиони заровени. Остана да се разруши. Действително с доста усилия и воля, сега сме създали една сграда, която се обзавежда в момента по всички изисквания, които съдебната власт иска. Като се започне от довеждането на арестанти със специално помещение, без да имат достъп до какъвто и да е външен свят. Отделни входове за съдии, отделни за прокурори, включително гардероби за тогите на адвокатите“, заяви Борисов цитиран от "Фокус".

По думите му има десетки зали, оборудвани и обзаведени по най-съвременен начин, с плазми, мултимедии и каквото е необходимо.

Стефан Милев, Димитър Узунов, Цецка Цачева и Сотир Цацаров.

Съдия Стефан Милев допълни, че се планира сградата на СРС да се даде на Административен съд - София град. От своя страна Борисов добави: „Това е ваша работа, на който искате го давайте. Наш ангажимент с финансовия министър е да подсигурим отново ресурси за тази сграда и да я приведем в този вид.“

Правосъдният министър Цецка Цачева каза, че задължението на Министерството на правосъдието е да охранява тази сграда (само преди дни на заседание на ВСС се оказа, че темата е критична, защото няма кой да пази сградата - авторът на ремонта го прави, но про боно на доброволни начала, б.р.)

„В момента, в който бъде въведена в експлоатация, определени са вече лицата, които ще охраняват сградата. Те трябва да преминат един курс на обучение“, каза още Цецка Цачева, която няма правно основание да прати Главна дирекция "Охрана" на обекта, преди да е приет от тях.

Борисов се тросна на Радев: Изтребителите са последният ни приоритет

http://www.mediapool.bg/borisov-se-trosna-na-radev-iztrebitelite-sa-posledniyat-ni-prioritet-news264344.html

Премиерът Бойко Борисов потвърди, че плановете за модернизация на армията ще претърпят коренна промяна и купуването на нов тип боен самолет може да отлети за пореден път към неясното бъдеще.   По думите му изтребителите трябва да бъдат купени, едва след като бъдат придобити нови кораби и бронирани машини. Дотогава премиерът смята, че армията може да разчита на старите съветски изтребители МиГ 29, които с руска помощ да се поддържат в България.   "Ние тази армия само от изтребители ли се състои? Ами преди една година президентът Радев като командващ на ВВС казваше, че МиГ-овете трябва да се ремонтират, защото могат да карат до 2028-година. Това са негови думи. И затова тогава, изпълнявайки неговите желания, разчитайки на неговата най-висока компетентност по тази тема, одържавихме миналия петък "Авионамс". Сега ще вложим още 15 милиона в завода, за да го дооборудваме, за да може всякакви ремонти на МиГ-29 и Су и на хеликптерите ни да бъдат правени там", заяви Борисов.   Премиерът бе видимо раздразнен от критиките на президента Румен Радев, който преди ден го критикува заради смяната на позицията му за модернизацията на въоръжените сили.   Проектът за купуване на нови изтребители бе приет от второто правителство на Борисов и за него е предвидено финансиране в средносрочната бюджетна рамка. Преди два дни обаче премиерът изненадващо призова за нов анализ.   "Аз съм чувал президента Радев да говори и пенсии да се повишат, чувал съм и за инвалидите да говори да се повишат възнагражденията им, чувал съм за всичко да говори, че трябва да се повишат възнагражденията. Освен това, генерал Боцев (началникът на отбраната, бел. ред.) казва Сухопътните войски са в окаяно състояние и за тях трябва. Адмиралите казват: Нямаме кораби заливаме ги с бетон, за да не потънат. И за тях трябва", продължи премиерът.   Трите проекта общо ще излязат над 3 млрд. лева, като на този етап не са предвидени средства за нови бронирани машини. Проектът на Сухопътните войски изненадващо бе изместен по време на предишното правителство на Борисов от покупката на новите кораби.   Сега обаче Борисов е на друго мнение и призова приоритетите отново да бъдат обсъдени, включително и с президента Румен Радев. Попитан кой е най-важният проект, той отговори: "Сухопътните сили".   В отговор на въпросите на Mediapool то обяви, че покупката на самолетите трябва да е последна.   "Не само за бронираните машини, и за флота, и за авиацията. Това са три рода войски. Трябва така да се планират парите, че до 2023 всичко това да стане факт", посочи Борисов.   "Нали ще има заседание на Консултативния съвет по национална сигурност. Ще ги изговорим тези неща. Какво съм казал, че трябват милиарди за военните. Откъде да ги вземем? Трябва да кажем, спираме това, това и това или няма да се даде тук и тук. И всички да поемат отговорност за това. Ами, разбира се, че трябва да поеме отговорност (Радев). Само препоръки да се дават и аз знам, че е хубаво нещо. Освен това самолетът не е важното в една армия", каза Борисов.   Премиерът ще проверява как са били избрани шведските изтребители   Освен това той иска да разгледа проекта за избор на нов тип боен изтребител.   "Още военния министър не ми е докладвал как така за един месец избраха "Грипен"-ите, след като бяха сменени всички военни експерти. Искам да го разгледам, защото това е милиард и половина на данъкоплатците. И според мене вместо да се говори така и да се създава някакво напрежение (от Радев, бел. ред.), правилното е да се съберем и да кажем: разполагаме с толкова пари до 2023 година трябва да ги вложим в техника", обясни Борисов.   Буквално в последните на дни на служебния кабинет работната група в Министерството на отбраната класира на първо място предложението на шведския консорциум СААБ за нови изтребители "Грипен", пред офертите на Португалия и САЩ за Ф-16 втора ръка и на Италия за втора ръка "Юрофайтер".   Президентът Румен Радев защити решението и предупреди, че ако следващото правителство не купи "Грипен", ще прегази военната експертиза.   Може ли България сама да ремонтира МиГ-овете   Борисов в петък отново разви идеята си старите съветски изтребители да бъдат ремонтирани в наскоро национализирания завод "Авионамс" край Пловдив.   Той е убеден, че Русия ще предостави лиценз на България да извършва поддръжката сама.   "Да. оригинални документи. Работим по тази тема да може ремонтите да се правят тука", каза Борисов и добави, че в завода ще бъдат вложени още 15 млн. лева, за да бъде дооборудван.   Всичко обаче зависи от решението на Москва. Не е ясно какво би поискала тя в замяна, за да се откаже от милионите левове, които получава, за да поддържа МиГ-овете на въоръжение в българската армия.

Борисов бесен на Радев: Изтребителите са последният ни приоритет

http://www.mediapool.bg/borisov-besen-na-radev-iztrebitelite-sa-posledniyat-ni-prioritet-news264344.html

Премиерът Бойко Борисов потвърди, че плановете за модернизация на армията ще претърпят коренна промяна и купуването на нов тип боен самолет може да отлети за пореден път към неясното бъдеще.   По думите му изтребителите трябва да бъдат купени, едва след като бъдат придобити нови кораби и бронирани машини. Дотогава премиерът смята, че армията може да разчита на старите съветски изтребители МиГ 29, които с руска помощ да се поддържат в България.   "Ние тази армия само от изтребители ли се състои? Ами преди една година президентът Радев като командващ на ВВС казваше, че МиГ-овете трябва да се ремонтират, защото могат да карат до 2028-година. Това са негови думи. И затова тогава, изпълнявайки неговите желания, разчитайки на неговата най-висока компетентност по тази тема, одържавихме миналия петък "Авионамс". Сега ще вложим още 15 милиона в завода, за да го дооборудваме, за да може всякакви ремонти на МиГ-29 и Су и на хеликптерите ни да бъдат правени там", заяви Борисов.   Премиерът бе видимо раздразнен от критиките на президента Румен Радев, който преди ден го критикува заради смяната на позицията му за модернизацията на въоръжените сили.   Проектът за купуване на нови изтребители бе приет от второто правителство на Борисов и за него е предвидено финансиране в средносрочната бюджетна рамка. Преди два дни обаче премиерът изненадващо призова за нов анализ.   "Аз съм чувал президента Радев да говори и пенсии да се повишат, чувал съм и за инвалидите да говори да се повишат възнагражденията им, чувал съм за всичко да говори, че трябва да се повишат възнагражденията. Освен това, генерал Боцев (началникът на отбраната, бел. ред.) казва Сухопътните войски са в окаяно състояние и за тях трябва. Адмиралите казват: Нямаме кораби заливаме ги с бетон, за да не потънат. И за тях трябва", продължи премиерът.   Трите проекта общо ще излязат над 3 млрд. лева, като на този етап не са предвидени средства за нови бронирани машини. Проектът на Сухопътните войски изненадващо бе изместен по време на предишното правителство на Борисов от покупката на новите кораби.   Сега обаче Борисов е на друго мнение и призова приоритетите отново да бъдат обсъдени, включително и с президента Румен Радев. Попитан кой е най-важният проект, той отговори: "Сухопътните сили".   По думите му покупката на самолетите трябва да е последна   "Не само за бронираните машини, и за флота, и за авиацията. Това са три рода войски. Трябва така да се планират парите, че до 2023 всичко това да стане факт", посочи Борисов.   "Нали ще има заседание на Консултативния съвет по национална сигурност. Ще ги изговорим тези неща. Какво съм казал, че трябват милиарди за военните. Откъде да ги вземем? Трябва да кажем, спираме това, това и това или няма да се даде тук и тук. И всички да поемат отговорност за това. Ами, разбира се, че трябва да поеме отговорност (Радев). Само препоръки да се дават и аз знам, че е хубаво нещо. Освен това самолетът не е важното в една армия", каза Борисов.   Премиерът ще проверява как са били избрани шведските изтребители   Освен това той иска да разгледа проекта за избор на нов тип боен изтребител.   "Още военния министър не ми е докладвал как така за един месец избраха "Грипен"-ите, след като бяха сменени всички военни експерти. Искам да го разгледам, защото това е милиард и половина на данъкоплатците. И според мене вместо да се говори така и да се създава някакво напрежение (от Радев, бел. ред.), правилното е да се съберем и да кажем: разполагаме с толкова пари до 2023 година трябва да ги вложим в техника", обясни Борисов.   Буквално в последните на дни на служебния кабинет работната група в Министерството на отбраната класира на първо място предложението на шведския консорциум СААБ за нови изтребители "Грипен", пред офертите на Португалия и САЩ за Ф-16 втора ръка и на Италия за втора ръка "Юрофайтер".   Президентът Румен Радев защити решението и предупреди, че ако следващото правителство не купи "Грипен", ще прегази военната експертиза.   Може ли България сама да ремонтира МиГ-овете   Борисов в петък отново разви идеята си старите съветски изтребители да бъдат ремонтирани в наскоро национализирания завод "Авионамс" край Пловдив.   Той е убеден, че Русия ще предостави лиценз на България да извършва поддръжката сама.   "Да. оригинални документи. Работим по тази тема да може ремонтите да се правят тука", каза Борисов и добави, че в завода ще бъдат вложени още 15 млн. лева, за да бъде дооборудван.   Всичко обаче зависи от решението на Москва. Не е ясно какво би поискала тя в замяна, за да се откаже от милионите левове, които получава, за да поддържа МиГ-овете на въоръжение в българската армия.

Капиталовите пазари в САЩ приключиха търговията с ръст

http://econ.bg/Новини/Капиталовите-пазари-в-САЩ-приключиха-търговията-с-ръст_l.a_i.743209_at.1.html

Американският фондов пазар въобще не се повлия от срива на цените на петрола и дори два от трите основни индекса - S&P 500 и Nasdaq, завършиха...

Решетников трябва да е казал на Путин, че македонизмът е губеща кауза

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6242635

Решетников трябва да е казал на Путин, че македонизмът е губеща каузаОт изявлението на руския президент най-доволни трябва да са гърците Русия не би трябвало да подкрепя македонизма. Тя впрочем не го прави в лицето на ред институции. Македонизмът загива. Анализаторите би трябвало да го кажат на руския президент Владимир Путин. Един от тях е впрочем ген. Владимир Решетников, който не може да не е казвал на Путин,

Кметът на Асеновград с две обвинения, едното е за присвояване на 200 000 лева

https://www.24chasa.bg/novini/article/6243421

Кметът на Асеновград с две обвинения, едното е за присвояване на 200 000 леваКметът на Асеновград д-р Емил Караиванов е обвиняем за две престъпления. Едното е за присвояване на около 200 000 лева в продължение на 3 години във връзка с почивстване на шахтите в общината. Дейността на практика не се е извършвала, дружеството, с което е бил подписан договорът, разполагало само с микробус, в който имало кирка и две лопати.

Роналдо гушна гаджето, нехае за обвиненията

http://offnews.bg/news/n_1/n_656542.html

Кристиано Роналдо намери хитър начин да покаже мнението си относно обвиненията, бе е скрил близо 15 милиона евро от данъчните. Той пусна снимка, на което е гушнал гаджето си Джорджиана. Това е прецедент от страна на аса на Реал, който не си позволява подобни снимки за своите 102 милиона последователи в Инстаграм! Португалецът ревностно крие нежните завоевания, но с Джорджиана дебютира и на червения килим. Заговори се дори за сватба. Испанката е била харесана и от майката на Кристиано - Долорес, без чието мнение не може! Иначе до края на юни испанските власти трябва да решат дали и звездата на Реал е крил данъци. Става въпрос за 15 милиона евро, прекарани през Вирджинските острови.    Както е известно, Лео Меси вече беше осъден на 21 месеца за криене на пари от хазната. Вървят разследвания срещу Неймар и Хавиер Масчерано. 

Макрон ще брани интересите на Франция пред Путин

https://www.24chasa.bg/novini/article/6243426

Макрон ще брани интересите на 
Франция пред ПутинВъв връзка с очакваното посещение на руския президент Владимир Путин в понеделник в Париж говорителят на френското правителство Кристоф Кастанер заяви днес, че диалогът между две страни не означава да се равняват една по друга, съобщи Франс прес, цитирана от БТА. Сигурен съм, че президентът на Френската република Еманюел Макрон заема "твърда

Зетят на Тръмп е във фокуса на "руското разследване", пише "Вашингтон пост"

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/05/26/2978089_zetiat_na_trump_e_vuv_fokusa_na_ruskoto_razsledvane/?ref=rss


Джаред Къшнър, зет на президента на САЩ Доналд Тръмп и негов висш съветник, е фокусът на разследването на ФБР за намеса на Русия в президентските избори в САЩ, съобщиха телевизия Ен Би Си и вестник "Вашингтон пост".

Къшнър е разследван заради срещите му през декември с руския посланик и банкер от Москва, твърди "Вашингтон пост".

Къшнър е единственият настоящ служител в Белия дом, смятан за ключов обект на разследването, макар ФБР...

Като с птичи грип. Или как Путин се зарази с македонска кирилица

http://clubz.bg/54379-kato_s_ptichi_grip_ili_kak_putin_se_zarazi_s_makedonska_kirilica

Докато Украйна гледаше пародията на Цирк дьо Солей, в изпълнение на летящите данъчни1, Русия празнуваше Деня на славянската писменост и култура. Денят, който са започнали да отбелязват през 1985 г., чествайки светците Кирил и Методий по съветски маниер. Празникът става ежегоден през януари 1991 г., когато СССР фактически се разпада. Както обикновено, Москва прибира това, което въргаля на улицата – може пък да влезе в употреба…

И влезе! Нека оставим настрани занимателния въпрос славянска ли е руската култура. Далеч по-любопитно е, че денят в памет на създателите на най-известния популяризаторски инструмент в славянската история има немалка външнополитическа стойност. Той е един от каналите за проекция на руските интереси. Преди всичко – на Балканите. Най-малкото по силата на факта, че той се чества и в България, и в Сърбия, и в Македония (а и не само там, но за това ще стане дума по-долу).

На 24 май македонският президент Георге Иванов пристигна на посещение в Москва. Творението на “Руския свят”2, носещо красноречивото название “Международен обществен фонд за единство на православните народи” – по същността си типичен чекистки проект, присъди на Иванов премия на името на патриарх Алексий II. Същият, който в кагебистките картотеки фигурира като агент Дроздов. Това не е важното. Важното е, че големият приятел на Русия Георге Иванов е много нужен на Москва човек. Без неговите малки, но точни действия ситуацията в Македония щеше да се развива много по-зле. Ако Македония беше по-стабилна, на целите Балкани щеше да е по-спокойно. Главоболията на Евросъюза щяха да са по-малко. А това определено не е нужно на Кремъл.

Помните ли как през април протестиращите биха депутати от македонския парламент? Това беше акция, в подкрепа на експремиера Никола Груевски. Въпреки че неговата “Демократическа партия за македонско национално единство” (ако видите оксиморон в заглавието – подозирайте популизъм, в конкретния случай – десен) миналата година победи на изборите, желаещи да си играят на коалиция с ДПМНЕ не се намериха. Лидерът на опозиционното мнозинство Зоран Заев трябваше да получи право да формира правителство, но нещата се объркаха. Иванов с лекота “опраска” Конституцията. Защо? Защото Заев наруши негласното табу заради уговорка с партията на албанците (съставляваща 1/4 от населението на Македония). Дори повече – той помогна на албанец да бъде избран за председател на парламента. И бурята в Македония се разрази с нова сила3.

Празничният повод обаче няма отношение към тази история. Той фигурира в контекста на приветствените слова на Путин към Иванов. В изявлението си кремълският затворник заяви, че не само македонците имат празник, но и Русия, а писмеността им е дошла “именно от македонската земя”…

Насладете се на този пасаж – просто така, взела и по чуден начин дошла. От Македония в Русия. Подобно на епидемията от птичи грип, не по някакъв друг път. На кого му пука, че школата за славянска писменост в днешния македонски Охрид е основана по заповед на кръстителя на Българите Цар Борис.

Украйна? Какво общо има пък тя? Ще рече човек, дошли просветителите в Киев. Било е Рус, а Рус означава Русия. Защо ни трябва да си спомняме, че “Русия” е дума, заимствана от Петър I от гърците, без право, но с амбиция4. Пък и не е удобно да признае човек, че Московията е наследила кирилицата по същия начин, по който Африка – латиницата: от метрополията5. Дори повече! Сравнението става още по-интересно заради това, че в Московията, както и в Африка, паралелно е използвана и арабска писменост. Никак няма да е излишно да бъде въведен празник и по този повод. Например в чест на Афанасий Никитин6. Още повече, че догодина ще честваме 550 години от времето, в което той е пътешествал през три морета. Пък и международната обстановка е благоприятна, откъдето и да я погледнеш. Щом Балканите се изплъзват, май е време най-сетне сериозно да се напомни за сирийското православие7. А ако не се получи – за ислямското единство. 

Отклонихме се. Между другото, струва си словесните упражнения на Путин да се доразвият. Все пак, ако кирилицата е “долетяла” в Русия директно от Македония, тогава освобождението на Балканите от турското иго е заслуга изцяло на Украйна. Изходът от обсадата на Плевен и предаването на крепостта от турците на 28 ноември (10 декември) 1877 г. става възможно, само защото два дни по-рано Източната турска армия е била разбита при битката край село Мечка (в България) и още един път – два дни по-късно, след подписване на капитулацията. Нека погледнем и списъка на частите, разгромили турците при тези сражения: 45-ти Азовски пехотен полк, 46-ти Днепровски пехотен полк, 47-ми Украински пехотен полк, 48-ми Одески пехотен полк, 129-ти Бесарабски пехотен полк. Но това са дреболии.

Можем например да си припомним, че като цяло руският имперски проект е отрок на Киевско-Могилянската (тогава просто Киевска) Академия. По-скоро на кръга около нейния ректор Феофан Прокопиевич8.

За всичко това безусловно може и трябва да се говори. Както и за това, че е време да се преосмисли честването на Деня на славянската писменост и култура в Украйна. Това в крайна сметка е още една плоскост, на която Русия води война срещу нас.  

Да се примирим с узурпацията на този празник от Москва е най-малкото глупаво. Защото този проект може изцяло да бъде използван против идеологическата му интеграция под егидата на Кремъл. Особено ако вземем предвид, че Кирил и Методий са почитани и от чехите и словаците, както и в руския “републикански” анклав в Молдова9.

* Олексий Кафтан е украински журналист, редактор в отдел „Световна политика“ в седмичника „Деловая столица” и списанието „Власть денег”. Историк по образование.

1. На 24 май в Украйна се проведе мащабна акция, при която бяха извършени зрелищни арести на данъчни служители, работили под ръководството на бившия министър на приходите Александър Клименко. 
2. Русский мир – на български: “руски свят”: пропагандна доктрина за изграждане на общност, съпричастна към руския език и култура. Идеологията на “руския свят” стъпва върху разбирането за “древната Рус” – етнокултурен регион в Източна Европа. Тази доктрина например описва Черно море като Руско.
3. В крайна сметка, след определени гаранции от страна на новоизбрания председател на македонския парламент Талат Джефери, Иванов връчи мандата на лидера на СДСМ Зоран Заев.
4. В началото на 18-ти век, при създаването на Руската империя, Петър I приема наименованието “Русия” (гръцкото звучене на Рус е близко до Русия) с цел Московията да бъде възприета като такава. С това се цели придаване на античност на московското царство. Това дава основа и за провеждане на политика за “събиране на земите Руски”. По своята същност това е завоевателна и поробителна война, при която се разграбват съседните народи. След като покорил т.нар. Киевска Рус Петър I за възприема гръцките названия. При средновековието съществуват и Рус, и Московия, а при него те се преобразяват във Великорусия и Малорусия.
5. Метрополията по отношение на по-слабо развитите, често колониални територии, може да бъде разглеждана и като държава-майка. Заедно с административните принципи, по-слабо развитите територии може да възприемат културата, езика или законодателството.
6. Афанасий Никитин е руски писател, пътешественик и търговец. Прекарва няколко години в Индия. Неговото произведение “Пътешествие през три морета” е написано на смес от фарси, тюркски и условно казано руски. Спорно е дали това наистина е “първият нерелигиозен текст, написан на руски”, както е определян неговият текст.
7. Сирийската православна църква е една от най-древни православни църкви.
8. Феофан Пропопиевич е европейски философ от началото на Просвещението. Идеолог на изграждането на Руската империя.
9. Приднестровска молдовска република е обявена за автономна през 2005 г. Тя няма международноправен статут.

Днес българският филм "Посоки" ще бъде представен в Кан

http://www.cross.bg/stefan-posoki-dnes-1544116.html

/КРОСС/ Вече десети ден на лазурния бряг се провежда 70-ото юбилейно издание на фестивала в Кан. Tази година в официалната селекция има и българско участие. Днес е денят, в който ще бъде представен филмът "Посоки" на Стефан Командарев. БНТ е копродуцент и на филма. Засилен интерес към лентата вече проявяват разпространители от няколко страни, а последната държава, сключила договор за проекта, е Франция, заяви режисьорът Стефан Командарев. Имахме две пазарни прожекции до момента. Официалните са днес. Резултатът е, че филмът е взет за киноразпространение в няколко много важни територии. Ще бъде по кината във Франция, Китай, Испания, Турция, в страните от Бенелюкс и в Полша, което е доста добре като резултат. Филмът се харесва и днес са двете важни прожекции, коментира още той. Тази вечер ще видим и част от актьорския екип, който пристигна вчера в Кан. Това са Добрин Досев, Борислава Стратиева, Стефан Денолюбов, Иван Бърнев и др. Филмът "Посоки" разказва за необикновените истории на шестима таксиметрови шофьори.    

977 лева е средната заплата във Варненско

http://www.moreto.net/novini.php?n=352107

Средната брутна месечна работна заплата в област Варна за януари е 954 лева, за февруари - 947 лева, а за март - 977 лева. Това съобщиха от Националния статистически институт (НСИ) за Moreto.net. По размер на средната месечна работна заплата през първото тримесечие на 2017 г.

За първи път в България: Fibank представи микрокарта

http://www.dnes.bg/pr/2017/05/26/za-pyrvi-pyt-v-bylgariia-fibank-predstavi-mikrokarta.342289

Тя е с компактен размер и се предлага с аксесоар по избор – гривна или ключодържател

Строят 7-и блок в Козлодуй, ако никой не купи проекта за АЕЦ "Белене"

http://offnews.bg/news/n_1/n_656543.html

Плановете за изграждане на 7-и блок в АЕЦ "Козлодуй" ще бъдат рестартирани, ако не се намери инвеститор, който да купи проекта за АЕЦ "Белене". Това обяви енергийният министър Теменужка Петкова по време на парламентарния контрол. Тя обясни, че до края на септември БАН ще изработи технико-икономически анализ, който трябва да даде отговор на въпроса необходима ли е втора атомна на страната ни. Петкова се обяви за стартиране на публична и прозрачна процедура по приватизиране на проекта "Надявам се, че по този начин ще намерим такъв инвеститор. Ако няма такъв инвеститор, ще се търси друго решение – може би със 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй", каза тя. Също до края на септември България очаква да получи цялото произведено оборудване от Русия "До момента ние имаме 3 млрд. лв. на българските данъкоплатците, които са вложени в този проект – в площадката 1,4 млрд. лв. и 1,176 млрд. лв., които платихме преди броени месеци за оборудването", посочи Петкова. Тя обясни и че до всички парламентарни групи е изпратено писмо да посочат свои експерти, които да участват в изработването на нова национална енергийна стратегия, която ще даде визията за развитие до 2030 г. с хоризонт до 2050 г.

Патриотите искат пет години затвор и 5000 лв. глоба за агитация за "Ислямска държава"

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/05/26/2978086_patriotite_iskat_pet_godini_zatvor_i_5000_lv_globa_za/?ref=rss


Затвор от една до пет години и санкция от 5000 лв. глоба за хората, които проповядват радикален ислям, предлагат депутатите от коалиция "Обединени патриоти". Днес те обявиха поправки в Наказателния кодекс, с които да се наказва използването на верски убеждения за политически цели, в т.ч. и пропагандирането на "Ислямска държава".

Подобни поправки бяха приети от 43-ия парламент, но само на първо четене.

"Обединените...

Прокуратурата: Чоков не може да е кмет на Галиче

https://www.24chasa.bg/novini/article/6243420

Прокуратурата: Чоков не може да е кмет на ГаличеВъв Врачанския административен съд е образувано дело за пълномощията на Ценко Чоков като кмет на Галиче. Районната прокуратура в Бяла Слатина е оспорила решението на Общинската избирателна комисия, с което той остава на поста си, информира NOVA. Според протеста на прокуратурата решението е незаконосъобразно поради допуснати съществени нарушения на

Южна Корея и Северна Корея се обединяват в борбата с маларията

https://www.24chasa.bg/novini/article/6243411

Южна Корея и Северна Корея се обединяват  в борбата с маларията
Южна Корея ще позволи на гражданска организация да се свърже със Северна Корея за оказване на помощ за борба с маларията, съобщава Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Агенцията отбелязва, че това е първото подобно одобрение за презграничен граждански обмен, откакто КНДР извърши четвъртия си ядрен опит през януари 2016 г.

Антон Кутев: ГЕРБ премина прага на гнусливост

http://www.cross.bg/gerb-nito-vlast-1544115.html

/КРОСС/ Декларация от името на ПГ на „БСП за България" Уважаеми колеги от ГЕРБ, "Най-краткото определение на думата "шайка" е "група хора, обединени от престъпни цели". "Според мен ГЕРБ са точно шайка - неподправена, с българо-руски традиции, лишена от усет за минимално самовъзпиране в злодействата си...". "Какъв Премиер на демократична страна може да бъде човек, който е бил сред главатарите на групировките през 90-те години?" Уважаеми колеги от ГЕРБ, Надявам се разбирате, че тези думи не са мои. Те са написани през 2013 година от ваш колега, сега депутат от ГЕРБ, който миналата седмица ни заклейми, че сме били клали българите, както турчин не ги е клал. Човекът е написал и издал цяла книга, посветена на вас - управляващия в страната елит. Там между другото, сте наречени "Истински политически рецидивисти, никога не осъзнали вредите, които причиниха на нацията". Особено е интересен цитатът, в който той ни казва, че днес можем да кажем, че най-големите провали на ГЕРБ и Борисов, в частност, се случиха точно тук, в избора на хората. Калинките наводниха всички нива на публичното управление, а случаи като- Бойко Борисов, Цветан Цветанов, Мирослав Найденов, Румяна Желева, Калина Илиева и още стотици- ще останат в аналите на българската политическа наука като сублимат на един от най-големите провали на българската нация

София става световна столица на виното

http://offnews.bg/news/n_1/n_656546.html

За първи път България ще бъде домакин на световния конгрес по лозарство и винарство. През тази година в София е 40-тото му юбилейно издание. Над 1000 делегати от цял свят ще имат възможността да научат повече за българското вино. Официалното откриване на световния конгрес е на 29-ти май от 11 ч в хотел „Маринела“, зала „ЕФЕ“. Форумът ще продължи до 2 юни, съобщават от пресцентъра на МЗХГ.   За най-важното събитие в света на виното за годината в София пристигат представители от всички 46 държави-членки на Международната организация по лозата и виното – OIV. Сред участниците са и висши представители на държавната власт и бизнеса, водещи световни експерти енолози, дегустатори, видни търговци на вина, лозари и винопроизводители. В рамките на конгреса се поставят основните въпроси, които засягат сектора, и се взимат решения за конкретни политики за развитие на винарството и лозарството. Гостите ще имат възможност да се запознаят и дегустират продукцията на български производители в ключови за винопроизводството райони в България. България е шестият най-голям износител на вино в света, като винопроизводството датира още от тракийско време. Провеждането на конгреса у нас ще увеличи износа през следващата година значително. Събитие от подобен мащаб дава рядка възможност за популяризиране на българското вино и на България като винена дестинация. Конгресът ще бъде официално открит от министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов. В събитието ще участват проф. д-р Моника Кристман – президент на Международната организация по лозата и виното, както и министри.

Най-малко 10 души загинаха в Шри Ланка от свлачища и наводнения

https://www.24chasa.bg/novini/article/6243404

Най-малко 10 души загинаха в Шри Ланка 
от свлачища и наводненияНай-малко десет души са загинали днес в Шри Ланка заради наводнения и свличания на земни маси след проливни дъждове, съобщава Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Според местна телевизия осем човека са намерили смъртта си под кални маси на няколко места в провинция Калутара, южно от столицата Коломбо. По данни на полицията други двама са били убити

Николай Нанков: България ще има ТОЛ система

http://econ.bg/Новини/Николай-Нанков-България-ще-има-ТОЛ-система_l.a_i.743208_at.1.html

България ще има ТОЛ система. Аз съм поел ангажимент в краткосрочен план в моите приоритети. Това заяви министърът на регионалното развитие и...

Wizz Air стартира избора на следващо поколение Wizz посланици

http://www.cross.bg/wizz-wizz-ekipazh-1544114.html

/КРОСС/ Wizz Air най-голямата нискотарифна авиокомпания в Централна и Източна Европа, и водещ превозвач в България, днес стартира публичното интернет гласуване за избор на четвърто поколение WIZZ посланици. Програмата, която разпознава отличното обслужване, предоставено от насочения към клиента екипаж. Пътниците на WIZZ и феновете на компанията могат да избират между 31 представители на кабинния екипаж на Wizz Air, които да бъдат официалните лица на компанията. Те ще представят WIZZ пред различни общности и по време на медийни събития през следващите две години. Гласуването е отворено за всички пътници на WIZZ и онлайн последователи до 9 юни следобед и се провежда чрез специално приложение на Фейсбук страницата на Wizz Air, където феновете могат да изберат посланиците за съответната държава от списък с 83 финалисти. Авиокомпанията търси по трима кандидати-посланици от страните, където има разположени няколко бази и двама, където има една WIZZ база. В България клиентите могат да избират от 6 кандидати: Дарина, Ива, Марина, Михаела, Петя Маринова и Петя Маноилова. WIZZ насърчава гласуващите да направят своя избор от представителите на кабинния екипаж, които смятат, че са най-подходящи да представят изключителния опит на WIZZ, да демонстрират истински професионализъм и да споделят страстта си към тази "професия високо в небето." Скоро избраните WIZZ посланици ще бъдат много повече от просто представители на марката

Бойко Борисов: Ще купуваме нов изтребител, когато станем готови

http://www.moreto.net/novini.php?n=352106

Ще купуваме нов изтребител, когато станем готови. Това каза пред журналисти министър-председателят Бойко Борисов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Тази армия само от изтребители ли се състои? Преди една година президентът Радев като командващ на ВВС казваше, че МиГ-овете трябва да се ремонтират, защото могат да карат до 28-а година.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване