Разбит е канал за трафик на хора през летище "София", таксата била 5000 евро

http://www.mediapool.bg/razbit-e-kanal-za-trafik-na-hora-prez-letishte-sofiya-taksata-bila-5000-evro-news264340.html

Срещу 5000 евро чужденци с фалшиви документи са били пропускани да влязат в страната през летище "София". Това стана ясно в петък след проведената в четвъртък вечерта акция на ДАНС, МВР и спецпрокуратурата на бел. „Стамболийски“ в столицата.   Арестувани са общо шестима души. Двама от тях са гранични полицаи, работещи на летището, двама са каналджии и двама са били мигранти от Кипър и Бангладеш с подправени паспорти.   Главният прокурор Сотир Цацаров съобщи, че каналджиите са чужденци, които са пребивавали в България повече от десет години. Самият канал за трафик на мигранти през летището е функционирал поне няколко месеца.   "Последният (мигрант), който е и задържан, е от Кипър. Пристига на летище София с нередовни документи и е пропуснат въпреки това от гранични полицаи. Доколкото ми е известно на тази етап, таксата е в размер на 5000 евро на човек. Таксата, която един граничен полицай е следвало да получи и е получил, е 4000 лева", съобщи Цацаров.   Той обясни, че това е първият път, в който властите успяват да документират канал за трафик на чужденци през аерогарата в София.   "Групата е действала доста време. Много добре действаща схема. Очаквана е съответната смяна (на гранична полиция), лицето е преминало безпроблемно. Разбира се, това не се случва без документи, преминава се с неистински документи", допълни главния прокурор. По думите му мигрантите след това са търсили път към Западна Европа.   По-рано през деня вътрешният министър Валентин Радев каза, че операцията в столицата продължава. Тя е започнала по сигнал, каквато е и практиката. "Всички, които са замесени, отдавна се следят, надявам се да бъдат намерени, ако не са тук - екстрадирани, и ще понесат отговорност съгласно закона", коментира министърът.   Главният прокурор каза, че службите и прокуратурата са работили по този случай "доста старателно при по-тежки условия".   "Сами разбирате, че аерогарата не е пространство, на което лесно може да се осъществява наблюдение и да се използват всякакви други способи, чрез които престъпленията се документират, но ползвам случая да изкажа една голяма благодарност на ГДБОП, на Специализираната прокуратура, разбира се и на "Вътрешна сигурност" в МВР", каза Цацаров.

Разбит е канал за трафик на мигранти на летище “София”, двама гранични полицаи в ареста

http://www.mediapool.bg/razbit-e-kanal-za-trafik-na-migranti-na-letishte-sofiya-dvama-granichni-politsai-v-aresta-news264340.html

Двама гранични полицаи, работещи на софийското летище, са задържани при проведена късно вечерта в четвъртък в центъра на столицата специализирана акция на МВР и ДАНС, свързана с канал за нелегални мигранти. Това е първият разбит канал за трафик на мигранти през летището.   Това съобщи в петък в парламента министърът на вътрешните работи Валентин Радев. Той уточни, че не може да навлиза в детайли, защото операцията в столицата продължава.   По-рано пред БНТ главният секретар на МВР Младен Маринов съобщи, че при операцията на централния булевард "Александър Стамболийски" са арестувани един граничен полицай и организаторът на групата, който е чужденец.   "Такъв канал за трафик на хора през летището няма как мине без помощта на гранични полицаи", каза още Маринов.   Двама са каналджиите и двама са тези, които е трябвало да бъдат прехвърлени, намерена е и голяма сума пари, правят се в момента обиски, добави Радев.   Той подчерта, че операцията се ръководи от специализираната прокуратура, включени са експерти от ДАНС, СДВР и от вътрешния отдел на МВР.   Радев не посочи каква е намерената сума, но уточни, че е голяма. Той не каза и отколко време работи каналът и от кога полицията работи по него, но уточни, че операцията е по сигнал, каквато е и практиката. Всички, които са замесени, отдавна се следят, надявам се да бъдат намерени, ако не са тук - екстрадирани, и ще понесат отговорност съгласно закона, подчерта министърът.   При инспектирането на новата сграда на Софийския районен съд пък главният прокурор Сотир Цацаров каза, че арестуваните са общо шест. Двама от тях са гранични полицаи, а други двама са заподозрените за организатори на канала - чужденци, които пребивават у нас отдавна – от 10 или повече години.   Последните двама задържани са хора, които са се опитали да се възползват от канала за трафик.   Главният прокурор допълни, че "таксата" за преминаване през канала е била около пет хиляди евро на човек, като за един граничен полицай оставали 4 хиляди лева.   "Става дума за трафик на чужденци, които пристигат от различни дестинации. Например, последният който е задържан, е от Кипър. Пристига на "Летище София" с нередовни документи и е пропуснат въпреки нередовните документи от съответните гранични полицаи", обясни Цацаров.   По думите му престъпната група е действала от няколко месеца.

Двама гранични полицаи от летище “София” са задържани за трафик на мигранти

http://www.mediapool.bg/dvama-granichni-politsai-ot-letishte-sofiya-sa-zadarzhani-za-trafik-na-migranti-news264340.html

Двама гранични полицаи, работили на Летище “София” са задържани при специализирана акция по линия на нелегалната миграция, съобщи министърът на вътрешните работи Валентин Радев. В нощта срещу петък в столицата се е провела специализирана акция на МВР и ДАНС срещу нелегалната миграция. “Двама са каналджиите и двама са тези, които е трябвало да бъдат прехвърлени”, поясни Радев. По думите му по време на обиските е намерена голяма сума пари. Разследването продължава и в момента, като се извършват още обиски. “Всички, които са замесени ще бъдат докрай намерени, ако не са тук ще бъдат издирени и ще понесат отговорността спрямо закона”, заяви още Радев.

Салман Абеди смятал британците за безверници, несправедливи към арабите

http://offnews.bg/news/n_1/n_656525.html

Атентаторът от Манчестър Салман Абеди се радикализирал, след като видял как намушкват негов приятел миналата година. Това твърди в интервю за Асошиейтед прес роднина на 22-годишния мъж.  По думите ѝ той се оплаквал, че се отнасят зле към него във Великобритания и бил гневен за липсата на реакция след смъртта на приятеля му, което според него било, защото е мюсюлманин.  Абеди е роден във Великобритания в семейство на либийци. Той смятал, че британците са "безверници", които са "несправедливи към арабите", твърди роднината му. Тя твърди, че го познавала като "добро дете". По думите ѝ той не е поддържал връзка с "Ислямска държава" или други радикални групировки. В същото време говорител на силите за борба с тероризма на Либия каза, цитиран от БТА, че Салман Абеди е разговарял по телефона с майка си няколко часа преди атентата.  Майката на Салман Абеди и трима от неговите братя и сестри в Либия бяха разпитани след нападението. По време на разпита майката е казала, че синът й напуснал Либия и отпътувал за Англия четири дни преди атентата. В деня на атаката той й се обадил по телефона и й казал: "Прости ми!", заяви говорителят на либийските сили за борба с тероризма Ахмед бин Салем. По думите му той се е сбогувал с нея.  По-малкият брат на Салман - Хашем Абеди, и баща им Рамадан Абеди, бяха арестувани в Либия.  Британската полиция продължава да провежда обиски във връзка с разследването на атентата, при който загинаха 22 души, а над 100 бяха ранени. По време на обиск в град Уигън полицията е попаднала на потенциално подозрителни предмети и е евакуирала няколко къщи в района като предохранителна мярка. На мястото е бил повикан и сапьорски отряд. 

Отново жертви на пътя- двама 18-годишни загинаха

http://www.cross.bg/selo-bogomilovo-stara-1544101.html

/КРОСС/ Двама 18-годишни младежи загинаха при тежка катастрофа край Стара Загора снощи около 21:30 ч, предава bTV. Младежите са пътували с лека кола в посока старозагорското село Богомилово. В района на Бетоновия възел 18-годишният шофьор на автомобила предприема изпреварване, колата навлиза в насрещното движение и се удря челно в тежкотоварен камион. Водачът на автомобила и неговият спътник загиват на място. Едното от момчетата е Мартин Ковачев, състезател на юношеската школа на "Берое" и национал. Заради инцидента временно беше ограничено движението в двете посоки на пътя Стара Загора - село Богомилово. Разследването на инцидента продължава.  

Стотици нахапани от кърлежи, дъждовете са рай за паразитите

http://offnews.bg/news/n_1/n_656529.html

Броят на хората, ухапани от кърлежи, ще расте в следващите седмици.  Всеки ден в Националния център по заразни и паразитни болести идват между 20 и 50 души, които носят кърлеж за изследване. Ухапаните са доста повече, заяви шефът на центъра проф. Тодор Кантарджиев по Нова тв.   Според статистиката досега има два пъти по-малко с лаймска болест и три пъти по-малко заразени с марсилска треска в сравнение с миналата година, защото пролетта закъснява, каза още Кантарджиев. Той препоръча хората да не пускат кучетата си в неокосени високи треви и да вадят кърлежа възможно най-бързо от себе си или от тялото на домашния си любимец.  Кърлеж не може да зарази човек до 12 часа, обясни професорът. Той подчерта, че по-опасни са тези паразити, които ни атакуват не в градските градини, а по селата. Разпространяват ги дивите и селскостопанските животни, а болестите, с които заразяват, са по-опасни, допълни Кантарджиев.  За нашествие на кърлежи в Борисовата градина алармираха читатели на OFFNews, които разхождат кучетата си в парка. Те настояват общината да обезпаразити отново зелените площи, за да се предотдврати масовото разпространение на зарази.  Столична община обяви старт на битката с кърлежите в градинките още през април и обеща, че при получени сигнали от граждани за кърлежи, гризачи, бълхи и др. на общински терени към районните администрации, ще се маркират рисковите места и ще се подават на фирмата изпълнител за допълнителни третирания в рамките на определените площи и средства.  Според специалистите кучешките кърлежи са изключително издържлив и след като се нахранят, могат да издържат гладни от 5 до 7 години. Броят им се увеличава при дъждовен период, валежите обаче отмиват препарата и ефектът от него е минимален. 

Меркел отпътува за срещата на лидерите от държавите Г-7

https://www.24chasa.bg/novini/article/6243173

Меркел отпътува за срещата на лидерите от държавите Г-7Канцлерът на ФРГ Ангела Меркел отпътува за Италия, където в петък ще се проведе срещата на върха на лидерите на държавите от Г-7, припомня националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung, цитиран от "Фокус". За Германия, която попада в групата на седемте най-влиятелни индустриални държави,

Преглед на икономическите теми в печата, 26 май

http://econ.bg/Новини/Преглед-на-икономическите-теми-в-печата-26-май_l.a_i.743201_at.1.html

"Eдин cъд oтĸaзвa paзceĸpeтявaнe нa cтeнoгpaмaтa зa KTБ, дpyг paзpeшaвa"  Caмo в paмĸитe нa ceдeм дни Aдминиcтpaтивният cъд в Coфия излизa c...

Атентатът в Манчестър е планиран в течение на година

http://www.mediapool.bg/atentatat-v-manchestar-e-planiran-v-techenie-na-godina-news264339.html

Извършителят на терористичния атентат в Манчестър в понеделник е планирал нападението цяла година, пише британският в. "Таймс". По данни на вестника Салман Абеди си е открил сметка в банката преди около година, но е използвал средства от нея, само за да купи пирони и винтове, с които да натъпче своята адска машина. За да избегне подозрения, малко преди да замине за Либия в средата на април той два пъти пътувал до разположени край Манчестър магазини за домашния майстор. Щом се върнал от Либия, седмица преди атентата взел под наем апартамент в центъра на Манчестър, където според изданието сглобил взривното устройство, задействано впоследствие на стадиона. Абеди загина при атентата през нощта срещу вторник, отнел живота на 22 души към края на концерта на американската певица Ариана Гранде на стадион "Манчестър Арена". По последни данни ранените са 75, а 23 от тях са в критично състояние. В петък сутринта е бил задържан мъж в района на Мос сайд, като с него броят на арестите във връзка с разследването на атентата в Манчестър става десет. Роднина на атентатора от Манчестър твърди, че той е бил подтикнат към екстремизъм, след като видял как намушкват негов приятел миналата година. В интервю за Асошиейтед прес тя заявява, че 22-годишният Салман Абеди се оплаквал, че се отнасят зле към него във Великобритания. Жената, която говорила при условие да остане анонимна от страх за сигурността си, казва също, че Абеди бил разгневен и от липсата на реакция към убийството на приятеля му. Според него причината била, че той е мюсюлманин. Абеди, който е роден в Англия в семейство на либийци, смятал британците за "безверници", които са "несправедливи към арабите". Роднината му казва, че го познавала като "добро дете" и че той не е поддържал връзки с "Ислямска държава" или други радикални групировки. Същевременно британската полиция, разследваща атентата в Манчестър, е попаднала на потенциално подозрителни предмети на адрес в близкия град Уигън и е евакуирала няколко къщи в района като предохранителна мярка, съобщи Ройтерс. В петък стана ясно още, че лондонската полиция е повдигнала обвинения срещу четирима задържани миналата седмица по подозрение в подготовка на терористични актове, съобщи Ройтерс. Мъжете са от източен Лондон и са арестувани преди самоубийствения атентат в Манчестър, при който загинаха 22-ма души и стотина бяха ранени. Умар Ахмед Хак, на 24 години, е обвинен в планиране на терористичен акт между 25 март и 18 май, както и по няколко други членове на наказателния кодекс. Другите трима арестувани са обвинени като негови помагачи - 27-годишният Мухамад Абид, Абутахер Мамун, на 18 години, и 25-годишният Надим Иляс Пател. Четиримата ще бъдат изправени пред съд в окръг Уестминстър.  

Стотици нахапани от кърлежи всеки ден. Как да се предпазим?

http://www.moreto.net/novini.php?n=352093

Стотици нахапани от кърлежи. Всеки ден само в Националния център по заразни и паразитни болести се появяват между 20 и 50 души, които носят кърлеж за изследване, а реално ухапаните са доста повече. „Тъй като тази година пролетта малко закъсня, все още нямаме много болести, причинени от кърлежи”, заяви проф.

Валентин Радев: Двама гранични полицаи са задържани за каналджийство

https://www.actualno.com/crime/valentin-radev-dvama-granichni-policai-sa-zadyrjani-za-kanaldjijstvo-news_613349.html

Вече има двама задържани гранични полицаи, които са работили на летище София. Намерена е голяма сума пари. Прави се обиск към момента. Това заяви министърът на вътрешните работи Валентин Радев. Радев съобщи, че операцията са води от прокуратурата. Работят експерти от ДАНС,

Кличко казва ще има ли реванш с Джошуа на 27 май

http://offnews.bg/news/n_1/n_656531.html

41-годишният украински профибоксьор Владимир Кличко ще обяви решението си относно реванша с Антъни Джошуа утре, 27 май. Това ще стане в ефира на предаването "Големия бокс" на тв канала "Интер". Решението му се очаква с огромен интерес, но се предполага с голяма степен на вероятност, че украинецът ще се боксира отново с Джошуа, който го победи на "Уембли" в края на април. Вече дори се обсъжда и дата в края на октомври, като вариантите за място на провеждане са ограничени до Кардиф, Китай или Дубай. Промоутърът на Антъни Джошуа - Еди Хърн, също обяви, че следващият съперник на световния шампион по бокс за професионалисти в тежка категория ще стане ясен скоро. Според него с най-големи шансове е реваншът с Владимир Кличко. "Най-вероятно това ще бъде мачът - сподели Хърн пред "Дейли Стар". - Освен това сме длъжни да се бием с Кубрат Пулев. Ако не сега, то в следващия мач." До часове се очаква и официалната позиция на Международната боксова федерация за ситуацията с титлата на организацията.

Фондация „Четири лапи за България“: Липсва контрол при търговията с домашни любимци

https://www.24chasa.bg/novini/article/6243213

Фондация „Четири лапи за България“: Липсва контрол при търговията с домашни любимци“Липсва контрол и реално прилагане на законодателството при търговията с домашни любимци“. Това каза директорът на Фондация „Четири лапи за България“ д-р Марина Иванова относно разкрития незаконен развъдник на кучета във Варна, съобщава „Фокус“. По думите й, за случая в морския град са подадени над 400 сигнала от природозащитни организации и

Задържаха двама гранични полицаи от Летище „София” за нелегален трафик на мигранти

https://www.24chasa.bg/novini/article/6243221

Задържаха двама гранични полицаи от Летище „София” за нелегален трафик на мигрантиДвама са вече задържаните гранични полицаи при снощната специализирана акция на МВР и ДАНС във връзка с канал за нелегални мигранти. Това съобщи пред журналисти в парламента министърът на вътрешните работи Валентин Радев. Той уточни, че не може да навлиза в детайли, защото операцията в столицата продължава.

Марк Зукърбърг се дипломира

http://www.cross.bg/zykurburg-yniversiteta-mark-1544100.html

/КРОСС/ Основателят на социалната мрежа „Фейсбук" Марк Зукърбърг се върна в Харвард, за да получи дипломата си, 12 години след като напусна университета. По време на тържествена церемония в престижния университет той получи степен доктор по право, съобщава bTV. В своя фейсбук профил Зукърбърг публикува снимка с майка си и написа: „Мамо, винаги съм ти казвал, че ще се върна, за да си взема дипломата". 33-годишният Зукърбърг, който е на пето място по богатство в света с 62,3 млрд. долара, напусна висшето училище през 2004 г., за да се посвети на разрастването на компанията си. По време на 366-ата церемония по дипломиране той направи обръщение към студентите и ги призова да търсят своята роля в живота и да се посвещават на глобални цели в помощ на човечеството. Зукърбърг не пропусна и да спомене съпругата си Присила, която беше в публиката. Той заяви, че най-хубавото нещо, което му се е случвало в университета, е да я срещне.  

Юношески национал по футбол загинал в катастрофа

https://www.24chasa.bg/sport/article/6243220

Юношески национал по футбол загинал в катастрофаЮношеския национал по футбол Мартин Ковачев е загинал в автомобилна катастрофа, съобщи официалният сайт на "Берое" Ето какво пише в съобщението на старозагорския клуб: С дълбоко прискърбие съобщаваме, че юношата на „Берое“ Мартин Ковачев, който е и национал на България е починал късно снощи при пътно-транспортно произшествие.

Почина „кралицата на кашмира“ Лаура Биаджоти

http://www.cross.bg/biadzhoti-layra-bolnitza-1544099.html

/КРОСС/ Италианският дизайнер Лаура Биаджоти почина на 73-годишна възраст в римска болница. Световните медии я наричаха „кралицата на кашмира", съобщава БНТ. Дизайнерката се е почувствала зле в сряда вечерта, след което е приета в столична болница със сърдечен удар. Лаура Биаджоти е родена на 4 август 1943 г. Започва кариерата си през 60-те години на миналия век, продължавайки делото на своята майка Делия Биаджоти. През 1972 г. дебютира със собствена колекция. Тя е първият западен модист с ревю в комунистически Китай през 1988 и в Москва през 1995 г. Освен висока мода тя създава прет-а-порте и линия парфюми.  

Тежка катастрофа уби юноша на Берое и негов приятел

http://offnews.bg/news/n_1/n_656530.html

Младият талант на старозагорския футболен тим Берое Мартин Ковачев загина при тежка катастрофа, с него си отиде и друго младо момче. Инцидентът е станал на пътя Стара Загора - Богомилово. Катастрофата става вчера вечерта към 21:30 часа. Лек автомобил „Фолксваген Поло”, управляван от 18-годишен старозагорец, навлиза в насрещното движение и се удря челно в товарен автомобил „Ивеко”. На място са загинали водачът и пътникът, и двамата на по 18 години. Ръководството, всички съотборници и служители на „Берое“ изказаха своите съболезнования към семейството, близките и приятелите на Мартин Ковачев. Мартин Ковачев бе част от отбора на „Берое“ U19 и тренираше с представителния отбор на клуба. Юноша на „Берое“ от ранна детска възраст. Национал на България за възрастта си в последните три години", пише в тъжната вест, публикувана в сайта на старозагорския клуб..

Изграждането на магистралата Русе - Велико Търново може да започне най-рано в края на 2018 година

http://www.dnevnik.bg/skorost/2017/05/26/2978027_izgrajdaneto_na_magistralata_ruse_-_veliko_turnovo/?ref=rss


Изграждането на нов автомагистрален или скоростен път между Русе и Велико Търново в най-добрия вариант може да започне в края на следващата година, каза днес в рамките на парламентарния контрол министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. В отговор на въпрос от трима депутати той уточни, че това може да е факт при осигурено финансиране.

Министър Нанков подчерта, че предпочитанията са средствата да дойдат от повишените приходи след въвеждането на...

Зоран Заев: Службите на Македония ще изяснят присъствието на Живалиевич в парламента

https://www.24chasa.bg/novini/article/6243176

Зоран Заев: Службите на Македония ще изяснят присъствието на Живалиевич в парламентаРазузнавателните служби на Македония и Сърбия ще намерят решение за присъствието на Горан Живалиевич при безредиците в парламента в Скопие от 27 април. Това заяви лидерът на Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ) Зоран Заев, подчертавайки, че темата не е засегната при разговора, който е провел с Александър Вучич,

Изграждането на магистралата Русе-Велико Търново може да започне най-рано в края на 2018 година

http://www.dnevnik.bg/skorost/2017/05/26/2978027_izgrajdaneto_na_magistralata_ruse-veliko_turnovo_moje/?ref=rss


Изграждането на нов автомагистрален или скоростен път между Русе и Велико Търново в най-добрия вариант може да започне в края на следващата година, каза днес в рамките на парламентарния контролт министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. В отговор на въпрос от трима депутати той уточни, че това може да е факт при осигурено финансиране.

Министър Нанков подчерта, че предпочитанията са средствата да дойдат от повишените приходи, след въвеждането...

Проф. Николай Петров: Изненада ме обвинението срещу д-р Ангелов

https://www.actualno.com/healthy/prof-nikolaj-petrov-iznenada-me-obvinenieto-sreshtu-d-r-angelov-news_613342.html

"Изненада ме обвинението срещу д-р Ангелов. Аз имах среща с него преди няколко дни, той също е анестезиолог. Имахме коректен колегиален разговор. Той очакваше такова действие, но аз вътрешно нямах чувството, че ще се стигне дотам". Това заяви пред БНТ министърът на здравеоп

Средновековен фестивал на Червен

//dariknews.bg/regioni/ruse/srednovekoven-festival-na-cherven-2026178

От днес до 28 май ще се проведе традиционният средновековен фестивал на Червен. За девета поредна година на територията на археологическия резерват ще бъде изграден автентичен боен лагер, представящ бита, занаятите и военната подготовка от времето на Второто българско царство. Всеки ден между 10.00

Да помогнем на Самуела

//dariknews.bg/regioni/sliven/da-pomognem-na-samuela-2026179

Благотворителен концерт „Да помогнем на Самуела заедно” ще се състои в Сливен на 29 май 2017г. от 18 часа в „Зала Сливен”. Той е част от инициативите, чрез които много хора от страната се стремят да помогнат за финансирането на важната за Самуела операция,  защото това малко момиченце има право на

"Позабравените поети" припомня за Димитър Вятовски

//dariknews.bg/regioni/ruse/pozabravenite-poeti-pripomnia-za-dimityr-viatovski-2026182

В Регионална библиотека „Любен Каравелов“ днес беше открита изложба „Позабравените поети!“, посветена на 90 години от рождението на поета и белетриста Димитър Вятовски. В изложбата са представени литературни творби и документи за живота и творческата дейност на русенския поет и белетрист от фонда

С курбан и литургия почетоха Спасовден в Баня

//dariknews.bg/regioni/blagoevgrad/s-kurban-i-liturgiia-pochetoha-spasovden-v-bania-2026184

С литургия и курбан за здраве отбелязаха християнския празник Възнесение Господне, популярен още като Спасовден в село Баня. Десетки миряни посетиха местният храм „ Св. Великомъченик Георги Победоносец” още в ранни зори, където архиерейският наместник отец Янко Русков отслужи тържествена света литу

Бела Хадид в прозрачна рокля от кристали в Кан (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/bela-hadid-v-prozrachna-roklia-ot-kristali-v-kan-snimki-2026183

Моделът Бела Хадид отново открадна вниманието на червения килим. Красавицата се появи на червения килим на благотворителната вечер АМФАР в Кан с умопомрачителна прозрачна рокля от кристали.

Килия за младеж убил младеж

//dariknews.bg/regioni/haskovo/kiliia-za-mladezh-ubil-mladezh-2026185

Дежурен съдия остави в ареста Стефан Николов, който е обвинен за убийство на 75-годишен старец. За престъплението съобщихме вчера. Разследващите и към този момент отказват да дадат ясен и категоричен отговор, затова дали двамата са имали интимни контакти.

Днес прокуратурата поиска от

Атентатът в Манчестър е планиран една година

//dariknews.bg/novini/sviat/atentatyt-v-manchestyr-e-planiran-edna-godina-2026083

Извършителят на терористичния атентат в Манчестър е планирал нападението цяла година, пише днес на сайта си британският в. "Таймс", цитиран от ТАСС.

Все по-достъпно лечение на рака

http://offnews.bg/news/n_1/n_656236.html

Достъпът до качествена грижа е критичен елемент в подобряване на качество на живота за всички хора, живеещи с онкологични заболявания. Това е целта на едно от посланията в комуникационната кампания „Ние можем. Аз мога“ на Международния съюз за борба с рака ( www.uicc.org ). Световният ден на рака всяка година обединява населението на света в борбата срещу коварната болест. За нас, Анадолу Медицински Център , борбата с рака е всеки ден. Затова ние подкрепяме кампанията като популяризираме и реализираме ключовите послания ежедневно. Нашата политика гарантира достъпа на всеки пациент до ефективни начини за диагностика и лечение на рак чрез мултидисциплинарен подход, висококачествени медикаменти, съвременни таргетни терапии, модерна радиотерапия, роботизирана минимално инвазивна хирургия, подкрепящи и палиативни грижи. Инвестираме във висококвалифицирани специалисти, напреднали технологии и персонализирана грижа за пациента, за да осигурим най-добрия комплекс от здравни услуги за всеки заинтересован. С оглед равнопоставен достъп до точна диагноза и съответстващите й опции за лечение предлагаме безплатно второ медицинско мнение. Всеки може да изпрати запитване по мейл относно диагнозата и необходимото лечение, прилагайки преведена на английски език епикриза и друга съпътстваща медицинска документация. Освен това, внедряваме все по-чувствителни методи за ранно откриване на рака, което значително подобрява достъпността и ефективността на лечението. Открит в ранен стадий, ракът е лечим с по-голяма успеваемост и по-малки разходи за лечението. Предлагаме специални пакети за годишни профилактични прегледи, които включват социално значимите болести и рака. Използваме най-съвременните методи за кръвна биопсия (CTC-метода) и за образна диагностика (PET-CT, IMRT и др.) и таргетна биопсия (MR-TRUS Fusion). Проявяваме разбиране към финансовите затруднения на нашите пациенти като внедряваме методи, които съкращават продължителността на интервенциите и възстановителния период и избягваме излишните разходи. Пациентите се хоспитализират само при нужда и при всяка възможност прилагаме еднократни или серийни интервенции без болничен престой. Полагаме грижа за пациентите си и след като те се приберат у дома чрез система за проследяването на състоянието им. Стремим се към безпроблемен достъп до медицинските ни услуги като облекчаваме транспорта, настаняването и езиковите бариери пред чуждестранните ни пациенти. Българските пациенти се обслужват денонощно от шест говорещи български език координатори в Анадолу Медицински Център. На разположение за комуникация със съответния медицински и административен специалист са и представителите ни в офисите в София и Пловдив. Повече информация можете да получите на www.anadolumedicalcenter.bg Платена публикация!

Трус от 4,3 по Рихтер в Средиземно море

https://www.24chasa.bg/novini/article/6243208

Трус от 4,3 по Рихтер в Средиземно мореЗеметресение с магнитуд 4,3 по Рихтер бе регистрирано днес в Средиземно море в района на окръг Анталия, съобщи турската телевизия НТВ, цитирана от БТА. Епицентърът на земетресението е бил в морето на дълбочина 3,18 километра, на 230 километра от град Каш. Трусът е регистриран в 4.03 часа. Няма информация за ранени или за нанесени материални щети

В Кремъл са виртуозни играчи да разиграват съперничества

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6242649

В Кремъл са виртуозни играчи да разиграват съперничестваВиждам, че доста хора са разгневени или фрустрирани от тази новина. Трябва да се чете повече история - но истинска история, не апологетична. Разиграването на съперничества между “братските славянски народи” е основен инструмент на руската политика от векове насам. Всяка империя владее играта на “моркова и тоягата”,

Тръмп, Макрон и Мей с първо участие на среща на върха на Г-7

http://econ.bg/Новини/Тръмп-Макрон-и-Мей-с-първо-участие-на-среща-на-върха-на-Г-7_l.a_i.743200_at.1.html

В Таормина на остров Сицилия на 26 и 27 май ще се състои среща на високо равнище на Г-7 - САЩ, Франция, Великобритания, Италия, Германия, Канада и...

Бизнес за милиарди ще покаже най-новото на летище Лесново до София

http://www.dnevnik.bg/pr_sfera/2017/05/26/2977689_biznes_za_miliardi_shte_pokaje_nai-novoto_na_letishte/?ref=rss


Интервю с Петър Дончев, член на УС и председател на секция Камиони в ААП, управител на СКАНИЯ БЪЛГАРИЯ ЕООД – представител на Скания:

Твърди се, че на 1-ви юни ще видим най-мащабната презентация на тежкотоварни и лекотоварни автомобили на TRUCK EXPO. Колко и кои марки/модели ще направят премиери на българския пазар?

Да, на изложението TRUCK EXPO 2017, организирано от Асоциацията на автомобилните производители, ще бъдат представени на едно място...

Изложба показва емблематични картини на Георги Урумов във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=352088

Емблематични картини на художника Георги Уримов ще види варненската публика в Градската художествена галерия от днес, научи Moreto.net. Изложбата живопис е посветена на 125 години от рождението на Георги Урумов. Ще бъдат показани над 40 творби, емблематични за творчеството на големия български живописец.

Земята в Перник може да погълне и човек

https://www.vesti.bg/bulgaria/zemiata-v-pernik-mozhe-da-pogylne-i-chovek-6069580

Застрахователите отказват на собствениците на имотите в "Рудничар", защото земята там просто пропада

500 кг. нарязан тютюн без бандерол са намерени в Силистренско

https://www.24chasa.bg/novini/article/6243201

500 кг. нарязан тютюн без бандерол са намерени в СилистренскоПетстотин килограма нарязан тютюн без бандерол са намерени при специализирана полицейска операция в Силистренско, съобщиха от Областната дирекция на МВР. Акцизната стока е намерена в дома на шейсет и три годишен жител на гр. Главиница и е иззета. По случая е образувано досъдебно

Земята в Перник може да погълне и човек

https://vesti.bg/bulgaria/zemiata-v-pernik-mozhe-da-pogylne-i-chovek-6069580

Застрахователите отказват на собствениците на имотите в "Рудничар", защото земята там просто пропада

Рязането на ноктите на котките ги прави болнави и агресивни

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6243196

Рязането на ноктите на котките ги прави болнави и агресивниУчени доказаха, че рязането на ноктите на котките ги прави по-агресивни, тъй като след процедурата изпитват постоянна болка в лапите, пише сайтът Лайф, цитиран от БТА. Онихектомията, каквото е научното название на операцията, е незаконна в много страни по света. При все това, въпреки опасностите, свързани с нея,

Тръгва делото за побоя над малкия Еци

https://www.24chasa.bg/novini/article/6243188

Тръгва делото за побоя над малкия ЕциДелото за системния побой на 3-годишния Еци започва на втора инстанция. През 2015 г. две момчета - Александър Донов и Патрик Първев, бяха арестувани, след като малкият Христо беше приет в „Пирогов” със сериозни наранявания, предаде NOVA.  Оказа се, че вместо да го гледат, докато майката на детето работи в чужбина, двете момчета малтретирали детето.

Ердоган отправи пет послания в сърцето на Европа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6243187

Ердоган отправи пет послания в сърцето на Европа

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган отправи общо пет послания в сърцето на Европа, по повод посланията на държавния глава, отправени към европейските лидери по време на разговорите преди срещата на върха на НАТО в Брюксел, пише днес в заглавие на първата си страница в. "Сабах", цитиран от БТА. Основните срещи на Ердоган вчера бяха с

Ако „Белене“ пропадне, ще строим VІІ блок на „Козлодуй“

http://clubz.bg/54373-ako_%E2%80%9Ebelene%E2%80%9C_propadne_shte_stroim_v%D1%96%D1%96_blok_na_%E2%80%9Ekozloduj%E2%80%9C

Теменужка Петкова.

Ако не се намери частен инвеститор за АЕЦ "Белене", най-вероятно ще се рестартират плановете за строежа на VІІ блок на АЕЦ "Козлодуй". Това обяви енергийната министърка министър Теменужка Петкова в парламента.

До края на септември Българската академия на науките (БАН) ще е готова с технико-икономически анализ за необходимостта от реализацията на проекта “Белене“ с финансов модел към него, допълни Петкова.

Анализът ще разглежда възможността за реализация на проекта изцяло на пазарен принцип без пряко или косвено участие на държавата, без държавни гаранции и без дългосрочни договори за изкупуване на ток.

Министър Петкова обяви намерението да се допита до академичната общност още в края на 2016 г., когато НЕК плати на руската “Атомстройекспорт” присъдената от международния арбитраж в Женева сума от 601 млн. евро.

Повечето енергийни специалисти обаче са скептични за ролята на учените от БАН по казуса с новата мощност. 

„Необходимостта от атомна централа не е само прищявка, а възможност за заместващ резерв. Досега сме вложили над 3 млрд. лв. в проекта. Част от оборудването вече е на площадката, другата част идва до края на септември“, изтъкна Петкова.

До 12 юни всички парламенарни групи са поканени да излъчат експерти, които да участват в създаването на стратегия за развитието на енергетиката в България до 2030 г.

Десислава Радева и Мелания Тръмп в Брюксел (Снимки)

http://www.mediapool.bg/desislava-radeva-i-melaniya-tramp-v-bryuksel-snimki-news264338.html

Съпругите на държавните лидери, които участваха на срещата на върха на НАТО в Брюксел, посетиха заедно музея на световно известния белгийски художник Рене Магрит. Информационните агенции разпространиха снимки от светското събитие. На кадрите е и съпругата на президента Румен Радев - Десислава Радева, както и първата дама на САЩ Мелания Тръмп. При посещението в музея заедно с нея бяха първите дами на Франция - Бриджит Макрон, съпругата на турския президент Реджеп Ердоган - Емине, както и половинките на други държавни лидери.

Почина дизайнерката Лаура Биаджоти

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6243190

Почина дизайнерката Лаура БиаджотиИталианският дизайнер Лаура Биаджоти почина на 73-годишна възраст в римска болница. Световните медии я наричаха „кралицата на кашмира“, информира БНТ. Дизайнерката се е почувствала зле в сряда вечерта, след което е приета в столична болница със сърдечен удар. Лаура Биаджоти е родена на 4 август 1943 г.

Британската полиция отново споделя информация със САЩ

http://offnews.bg/news/n_1/n_656527.html

Британската полиция е възобновила споделянето на разузнавателна информация със службите в САЩ, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА. Вчера британски представители съобщиха, че полицията в Манчестър няма да споделя информация за разследването на атентата със САЩ, след като секретни данни изтекоха в "Ню Йорк таймс".  Британските власти се разгневиха на публикувани снимки от разследването и на данни за атентата и извършителя на нападението, в това число и неговата самоличност, за които се предполага, че са изтекли от американски източници.  Шефът на отдела за котратероризъм Марк Роули обяви, че полицията вече работи в тясно сътрудничество със страните от т. нар. "Пет очи" - шпионски съюз между Великобритания, САЩ, Канада, Австралия и Нова Зеландия. Британският премиер Тереза Мей пък обсъди проблема с изтичането на секретна информация с американския президент Доналд Тръмп преди срещата на високо равнище на НАТО.

Божидар Димитров: Няма геополитическо послание в думите на Владимир Путин за кирилицата

http://www.moreto.net/novini.php?n=352089

„Няма геополитическо послание в думите на Владимир Путин за кирилицата”, смята директорът на НИМ Божидар Димитров. Руският президент заяви навръх 24 май, че кирилицата идва от македонските земи. „Това е точна реплика. Ако беше казал, че е дошла от Македония щяха да се обидят и България и Гърция, затова е избрал безличното „македонската земя”, позволява различни тълкувания”, каза още Димитров.

Расисти ли са българите? Почти, сочи изследване

http://clubz.bg/54372-rasisti_li_sa_bylgarite_pochti_sochi_izsledvane

Мнозинството от хората и мнозинството от страните (общо 66) в международно сравнително изследване на „Галъп интернешънъл“ смятат, че не съществува превъзходство на едни раси, религии или култури над други раси, религии и култури. Въпреки това в чувствителен дял изследвани страни общественото мнение по този въпрос е разделено.

Това показват данните от 40-ото юбилейно издание на глобалното допитване на Световната асоциация "Галъп интернешънъл". 

Твърденията, които са тествани, са: "Някои раси превъзхождат други раси", "Някои религии превъзхождат други религии", "Някои култури превъзхождат други култури".

Въпреки преобладаващото убеждение за расово, религиозно и културно равенство в няколко държави има мнозинство, което смята, че съществува и религиозно, и културно, и расово превъзходство. Сред тях личат най-вече страни като Бангладеш, Гана, Индия, Нигерия, Афганистан, Парагвай и др. В тези държави сумираните отговори „напълно съгласен“ и „по-скоро съгласен“ с твърденията дават дялове между 50 и 80%. На другия полюс очаквано са най-вече западните общества.

Най-толерантни са хората в Швеция, Франция и Исландия. Това е челната тройка и по въпросите за раса, религия и култура.

България и балканските общества са по-скоро раздвоени. Румъния например е в топ 10  на държавите и обществата с най-толерантно отношение към културите и в топ 10 на страните с най-нетолерантно отношение към расите.

В България няма сигурни мнозинства в подкрепа на религиозното, расовото и културното равенство. 45% не приемат твърдението, че някои религии превъзхождат други религии, но доста близък дял от анкетираните – 37%, са съгласни с него. Още по-неустановено е положението с расовото равенство. Има нещо като паритет между съгласие и несъгласие – 44% споделят това мнение, а 45% - не. 50% от анкетираните у нас смятат, че някои култури превъзхождат други култури, а малцинство от 35% са на обратното мнение.

"Основната цел на изследването не е да измерят нивата на расизъм, нито чувството на културно или религиозно превъзходство. Основният интерес е да се разсъждава върху вътрешните баланси в страните. Очевидно е, че всички онези страни, които се чувстват стабилни и не усещат заплахи, показват по-ниски нива на вяра в религиозно, културно и расово превъзходство. И обратното", коментират от "Галъп интернешънъл".

Основните фактори, които стимулират широко разпространеното усещане за неравенство в тези три полета, най-вероятно са:

  • Остри вътрешни конфликти и проблеми в даденото общество
  • Остра външна нестабилност и очакване за интервенция отвън
  • Дълбока трансформация на съответното общество, водеща до дълбоко усещане за несигурност

 

 

На картата за култура ясно си личи разделението между Западна и Източна Европа. На Изток обществата са разделени в мнението дали съществува културно превъзходство - и тук е отразена чувствителността на по-несигурните общества, които се съпреживяват чрез идеята за по-висшата култура. Подобен акцент е доловен и в скорошно изследване на социологическия център "Пю" за религиите в Централна и Източна Европа, според което православните общества имат идеята, че тяхната култура е по-висша. Подобно разделение между културно равенство и превърдходство има също и в бивши империи като Турция, в Индия - държава, която е демокрация, но с чувство за недооцененост на древната си култура, и т.н. 

 В последната таблица са дадени държавите и обществата съответно, в които има високи стойности на неравенство и по трите показателя. Осмото място е за Македония, където се оказва, че мнозинството от хората вярват, че някои религии, раси и култури са по-висши от други. Това е и единствената европейска държава на челни позиции.

Общо 66 541 души са интервюирани в световен мащаб. Във всяка страна е реализирана представителна извадка от около 1000 мъже и жени: лице в лице (25 страни; 29 211 души), по телефон (13 страни; 10 754 души), онлайн (25 страни; 23 947 души) или чрез смесен метод (3 страни; 2629 души). Теренната работа в различните страни е проведена от октомври до декември 2016 г. Статистическата грешка в изследването е в диапазон +/-3-5% при доверителен интервал от 95%.

Даниел Панов подкрепи ученически филмов проект за Велико Търново

https://www.24chasa.bg/region/article/6243157

Даниел Панов подкрепи ученически 
филмов проект за Велико ТърновоКметът на Велико Търново Даниел Панов подкрепи нов филмов проект за старопрестолния град. Любителската продукция е дело на екип от ученици от клуб „Виктория” към СУ „Вела Благоева”, с ръководител Ивелина Климентинова. Младите хора представиха видеото за Старата столица на Даниел Панов, който го оцени като много перспективно,

Банките формират 7,9% от оборота на БФБ-София

http://econ.bg/Новини/Банките-формират-7-9-от-оборота-на-БФБ-София_l.a_i.743199_at.1.html

Банките, членове на Българската фондова борса (БФБ–София), формират 6,4 от общите сделки и 7,9 от оборота на регулирания пазар през първото...

Паника и дестабилизация след атентата в Гърция

https://www.vesti.bg/sviat/evropa/panika-i-destabilizaciia-sled-atentata-v-gyrciia-6069579

Бившият премиер Лукас Пападимос е ранен в корема, гърдите и краката. Снощи е бил опериран, намира се в интензивно отделение.

Паника и дестабилизация след атентата в Гърция

https://vesti.bg/sviat/evropa/panika-i-destabilizaciia-sled-atentata-v-gyrciia-6069579

Бившият премиер Лукас Пападимос е ранен в корема, гърдите и краката. Снощи е бил опериран, намира се в интензивно отделение.

ФБР проверява зетя на Тръмп в разследването за намеса на Русия в изборите

http://www.mediapool.bg/fbr-proveryava-zetya-na-tramp-v-razsledvaneto-za-namesa-na-rusiya-v-izborite-news264337.html

Джаред Къшнър, зет на президента на САЩ Доналд Тръмп, е проверяван от ФБР в рамките на разследването за намеса на Русия в президентските избори в САЩ, съобщиха телевизия Ен Би Си и вестник "Вашингтон пост". Къшнър е разследван заради срещите му през декември с руския посланик и банкер от Москва, твърди "Вашингтон пост". Къшнър е единственият настоящ служител в Белия дом, смятан за ключов обект на разследването. ФБР, няколко конгресни комисии и специален прокурор, определен от министерството на правосъдието, проучват твърденията за намеса на Русия в изборите и за възможни връзки между кампанията на Тръмп и руски представители, опитвали се да повлияят на изборните резултати. Интересът към Къшнър не означава, че той е заподозрян в престъпление или че ще бъде обвинен, са заявили служители за Ен Би Си. Една от адвокатките на Къшнър направи изявление, че той ще сътрудничи на следствието. "Г-н Къшнър и преди е изразявал съгласие да сподели с Конгреса онова, което знае за тези срещи, както и всякаква друга поискана информация", каза адвокатката. ФБР и Белият дом засега не са коментирали съобщенията.

Тереза Мей е действала незаконно по отношение на бежанци в Кипър

http://www.cross.bg/kipur-velikobritaniya-tereza-1544098.html

/КРОСС/ С единодушно решение в четвъртък Апелативният съд на Великобритания се произнесе, че премиерът Тереза Мей, в качеството си на вътрешен министър, е действала незаконно по отношение на бежанци, блокирани в една от двете нейни военновъздушни база в Кипър от 1998 г. досега. Решението слага край на продължаващата повече от 18 години драма, предава БНР. Ищци по делото са 6 семейства, които са част от група от 75 бежанци от Ирак, Судан, Етиопия и Сирия, спасени от водите на Средиземно море през октомври 1998 г. Оттогава те живеят в неблагоприятни условия във временни постройки на територията на суверенната британска военно-въздушна база "Декелия" в Кипър, попадайки в "правен вакуум". Правителството на Обединеното кралство последователно отрича правна отговорност за тези семейства. С решение от ноември 2014 г. тогавашният вътрешен министър Тереза Мей им отказва достъп до Великобритания, като заявява, че международната конвенция за бежанците не се прилага в случая на британските суверенни бази. Апелативният съд разпореди, че тя се прилага и настоящият вътрешен министър спешно трябва да преразгледа отказа за достъп до страната. Спорът между Кипър и Великобритания коя от двете страни трябва да поеме отговорност за бежанците, попаднали на територията на британските бази, и къде те трябва да поискат убежище, възникна и през октомври 2015 г

Искат ли руснаците война?

https://www.actualno.com/features/iskat-li-rusnacite-vojna-news_613341.html

Русия се готви за отбрана, като разработва все нови и нови нападателни оръжия. Откъде произтича това доста странно несъответствие, обяснява Иван Преображенский в своя коментар. Русия е мирна държава, готова да даде отпор на всеки агресор. С подобни тезиси излизат през посл

В Испания пуснаха ковчези за фенове на Реал и Барса

http://offnews.bg/news/n_1/n_656528.html

Футболните фенове в Испания вече могат да показват клубните си пристрастия и в отвъдното. Местната фирма за погребални услуги El Ultimo Capricho, което в превод означава "Последно желание" пусна ковчези с логата на грандовете Реал Мадрид и Барселона. Нещо повече - ковчегът за мадридисти е с формата на клубния стадион "Сантяго Бернабеу". Ковчезите направиха фурор на изложението Funermostra 2017, където фирмите за ритуални услуги представят най-новите си продукти и услуги. Real Madrid fans can now be buried in a Santiago Bernabeu coffin

Ген. Кирчо Киров: Присъствието на Живавлевич по време на щурма в Скопие не е изненада

https://www.24chasa.bg/novini/article/6243159

Ген. Кирчо Киров: Присъствието на Живавлевич по време на щурма в Скопие не е изненадаПрисъствието на сръбски офицер от разузнаването по време на щурма на парламента в Скопие не е изненада. Връзките между сръбските и македонските специални служби са много тесни и това е сигурен канал за оказване на влияние върху вътрешнополитическата обстановка в Македония. Това коментира в сутрешния блок на „Фокус“ ген.

На 29 май транспортни работници се събират на протест на Кулата

//dariknews.bg/regioni/blagoevgrad/na-29-maj-transportni-rabotnici-se-sybirat-na-protest-na-kulata-2026173

На 29 май от 10 часа българските транспортни работници ще се съберат на мирен протест на ГКПП-Кулата. По този начин те ще изразят своето недоволство от дългото чакане и ежедневните колони на границата с южната ни съседка.

"По план протестът ще бъде мирен. Очакваме в понеделник на мяс

Омбудсманът Мая Манолова организира приемна за гражданите в Русе

//dariknews.bg/regioni/ruse/ombudsmanyt-maia-manolova-organizira-priemna-za-grazhdanite-v-ruse-2026175

В понеделник, 29 май 2017 г., от 12.30 часа, омбудсманът Мая Манолова и екип от експерти на институцията организират изнесена приемна за граждани в зала № 1 на Областна администрация - Русе /пл. „Свобода“ № 6/. Телефон за предварително записване - 082 812 223.

В 12.00 часа, в залата

Светлин Русев - артистичен консултант на МФ "ММД"

//dariknews.bg/regioni/ruse/svetlin-rusev-artistichen-konsultant-na-mf-mmd-2026176

Един от посланиците на Русе, нашият съгражданин и именит български цигулар Светлин Русев прие поканата на Община Русе да стане артистичен консултант на Международния фестивал „Мартенски музикални дни“.

Дебютът на Светлин Русев на сцената на Международния фестивал „Мартенски музикални

39 държави са били засегнати от руската пропаганда и дезинформация

http://offnews.bg/news/n_1/n_656526.html

Русия е водила през последните години кампании за дезинформация и компютърен шпионаж, които са засегнали стотици физически и юридически лица в 39 страни, включително НАТО и ООН, показва публикувано днес изследване, цитирано от Франс прес. В доклада на "Ситизен лаб" на университета в Торонто се разкрива, че поне от 2015 г. съществуват "кампании за дезинформация и компютърен шпионаж срещу стотици правителствени, икономически, военни и граждански цели", казва главният автор на доклада Роналд Дайбърт. Според доклада кибератаките срещу Демократическата партия и дезинформационната кампания по време на президентските избори в САЩ са само върхът на айсберга. В доклада се казва, че шпионажът е насочен не само срещу правителства, армии или фирми, а и срещу журналисти, научни работници, опозиционери и активисти. Сред засегнатите е бивш руски премиер, бивши високопоставени американски официални лица, членове на министерски кабинети в Европа и Азия, посланици, висши военни и генерални директори на енергийни компании. Кампаниите на Русия следват модел на атака чрез "пускане на въдици", който позволява на Москва да се сдобие с данни на мишените, а след това те се разпространяват със смесване на верни и неверни информации за пораждане на объркване, обясни Дайбърт. Същевременно комисията по външни отношения на Сената на американския Конгрес днес подкрепи идеята за законопроект за създаване на специален фонд за противодействие на Русия в информационното и политическото пространство, предаде ТАСС. Според текст, публикуван в сайта на комисията, за тази цел през 2018 г. и 2019 г. ще бъда отделени 250 милиона долара. Те ще са предназначени за защита на критически важни за страните инфраструктури и механизми за провеждането на избори в онези страни от НАТО и от ЕС, които по мнението на държавния секретар на САЩ могат да станат уязвими на влиянието от страна на Русия и нямат достатъчно средства за укрепване на своята сигурност. Инициативата в скоро време ще бъде разглеждана в целия Сенат, а после трябва да бъде подкрепена и от Камарата на представителите и от президента на страната. Източник: БТА

ТВ водещи не успяха да излетят заедно от летище София, мъжът заседнал в асансьора

https://www.24chasa.bg/novini/article/6243164

ТВ водещи не успяха да излетят заедно от летище София, мъжът заседнал в асансьора50 минути в асансьор на Терминал 2 на Летище София и изпуснат полет. Така започна денят за трима пътници. Причината - авария в асансьора и изчакване тя да бъде отстранена. Хората са недоволни от бавната реакция на аварийните екипи на летището, предаде БНТ.  Около 6:00 часа тази сутрин. Трима пътници са заседнали в асансьор на Летище София.

Откриха скривалище на експлозиви при обиска на дома на атентатора от Манчестър

https://www.24chasa.bg/novini/article/6243141

Откриха скривалище на експлозиви при обиска на дома на атентатора от МанчестърСамоубийственият атентатор от Манчестър Салман Абеди може да е направил още самоделни взривни устройства, които сега да са в ръцете на джихадисти. Такива са опасенията на британската полиция, след като при обиск на дома му е открито огромно скривалище на експлозивни вещества и химикали, пише вестник The Telegraph, цитиран от "Фокус".

ЕМ – 2 ЕООД старитра изпълнението на договор BG05M9OP001-1.003-1810- С01 „Усточиви работни места в ЕМ-2 ЕООД” по процедура „Ново работно място 2015” на ОП ”Развитие на Човешките ресурси 2014-2020г”

http://www.moreto.net/novini.php?n=352080

От 03.04.2017 година ЕМ – 2 ЕООД старитра изпълнението на договор BG05M9OP001-1.003-1810- С01 „Усточиви работни места в ЕМ-2 ЕООД” по процедура „Ново работно място 2015” на ОП ”Развитие на Човешките ресурси 2014-2020г” Общата цел на проекта е пряко свързана с изпълнението на "ОП РЧР" - осигуряване на по-висока и по-качествена заетост чрез съответствието с Приоритетна ос 1 "Подобряване на достъпа до заетост и качеството на работните места" и по-специално на Инвестиционен приоритет 3 „Устойчиво интегриране на пазара на труда на младите хора в частност, тези които не са ангажирани с трудова дейност, образование или обучение, включително младите хора, изложени на риск от социално изключване и младите хора от маргинализирани общности, включително чрез прилагане на гаранции за младежта”.

Тя е само на 17, родом от Тутракан и стана сензация

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/tia-e-samo-na-17-rodom-ot-tutrakan-i-stana-senzaciia-6069556

Звездата ѝ изгря от сцената на X Factor, вече има два успешни хита, а горещите съвети, които дава за лято 2017 ще зарадват почитателите ѝ

Тя е само на 17, родом от Тутракан и стана сензация

https://vesti.bg/lyubopitno/sveji/tia-e-samo-na-17-rodom-ot-tutrakan-i-stana-senzaciia-6069556

Звездата ѝ изгря от сцената на X Factor, вече има два успешни хита, а горещите съвети, които дава за лято 2017 ще зарадват почитателите ѝ

Британската полиция е открила скривалище на експлозивни вещества

http://www.cross.bg/manchestur-rutzete-veshtestva-1544097.html

/КРОСС/ Самоубийственият атентатор от Манчестър Салман Абеди може да е направил още самоделни взривни устройства, които сега да са в ръцете на джихадисти. Такива са опасенията на британската полиция, след като при обиск на дома му е открито огромно скривалище на експлозивни вещества и химикали, пише вестник The Telegraph. "Тревожното е, че има достатъчно материали, за да се изградят две или три бомби, и ние не можем да изключим това", разкри източник от силите за сигурност, който допусна, че бомбите може да са попаднали в ръцете на други екстремисти във Великобритания, свързани с нападателя от Манчестър.  

Автентична десница или демократична общност?

http://clubz.bg/54371-avtentichna_desnica_ili_demokratichna_obshtnost

Как да се наричат онези между 300 и 500 хиляди избиратели, които на последните избори останаха непредставени в парламента или пък гласуваха с отвращение за ГЕРБ? Автентична десница или демократична общност?

Този въпрос не е просто обикновен спор за банална политическа терминология. До скоро терминът "автентична десница" като че ли бе напълно приемлив. Откакто обаче ГЕРБ заяви своята дясна принадлежност, този термин внася известно объркване. Защото не е много ясно как така хем си десен избирател, хем не гласуваш и дори остро критикуваш най-голямата дясна  - поне формално - партия в България.

Терминът "демократично пространство" бе въведен от лидера на "Да, България" Христо Иванов. С него той се опита да обясни защо отказа общо явяване на изборите с "Нова република" - изтъкна, че целта му е да консолидира по-голяма част от демократичното пространство. Дори след изборите Иванов декларира, че не се отказва да работи за неговото обединение.

Обозначаването на избирателите, които твърдят, че са десни, но не гласуват за ГЕРБ, като "демократично пространство" или "демократична общност" като че ли наистина е по-подходящ вариант. Съмнително е дали чрез този термин електоратът на автентичната десница ще се увеличи чувствително, включително с приобщаването на по-умерен ляв електорат, какъвто опит направи Иванов. Ако обаче се обозначават като демократична общност, то веднага ще стане ясно защо отказват да припознаят ГЕРБ за свое политическо представителство.

Защото ГЕРБ е всичко друго, но не и демократична партия. Тази партия е ДПС-то на етническите българи, в което думата на върхновния лидер е закон, дори когато той я променя ежедневно, а понякога ежечасно. Ръководството на ГЕРБ познава и до голяма степен контролира избирателите си поименно, по същия начин, по който това прави и ДПС. Ясно е, че ГЕРБ престава да съществува в мига, в който Борисов по някаква причина се оттегли от партията. Така, както ДПС приключва ако Ахмед Доган се откаже да практикува политика.

Да, формално ГЕРБ е дясна партия. Тя е член на ЕНП, чието ръководство изпада във възторг от всяка следваща изборна победа на Борисов и компания. ГЕРБ се придържа към десни политики като фискална стабилност, изграждане на инфраструктурата като необходимо условие за развитие на икономиката и т.н. Тази партия обаче няма нищо общо с демокрацията. А много често, докато гради инфраструктурата, ГЕРБ руши нещо много по-важно - държавността.

Причините, поради които един убеден демократ не би гласувал за ГЕРБ, са твърде много, за да бъдат изброявани. Терминологичното обособяване на демократичната общност вероятно би спомогнало за нейното консолидиране. Още повече, че тази общност едва ли би се превърнала някога в истинска партия. Онези между 300 и 500 хиляди души биха могли да се обединят само около каузи. Не около лидери или някакви групови интереси.

Вижте Мелания Тръмп и Десислава Радева в Брюксел

https://www.vesti.bg/lyubopitno/vizhte-melaniia-trymp-i-desislava-radeva-v-briuksel-6069578

Половинките на държавните лидери позираха пред медиите с белгийската кралица Матилда в двореца Лаакен

Тръмп смъмри партньорите си от НАТО, че не плащат достатъчно за отбраната си

https://www.24chasa.bg/novini/article/6243144

Тръмп смъмри партньорите си от НАТО, че не плащат достатъчно за отбраната си 
Американският президент Доналд Тръмп изнесе вчера конфронтационната, националистическа реторика от предизборната си кампания оттатък Атлантическия океан, нахока европейските лидери, че не поемат разноските за собствената си отбрана и им изчете лекция как трябва да спрат да злоупотребяват с щедростта на американските данъкоплатци,

По вариант 1 пишат зрелостниците на матурата по чужди езици

https://www.24chasa.bg/novini/article/6243148

По вариант 1 пишат зрелостниците на матурата по чужди езициВ Министерството на образованието и науката беше изтеглен вариант 1 за държавния зрелостен изпит по желание за зрелостниците, избрали да се явят на изпит по чужд език, съобщи пресцентърът на МОН. Вариантът важи за изпитите по английски, немски, френски, испански, италиански и руски език. Да се явят на държавен зрелостен изпит по желание по чужд

Здравният министър постави ултиматум на директорите на болници

http://econ.bg/Новини/Здравният-министър-постави-ултиматум-на-директорите-на-болници_l.a_i.743198_at.1.html

"Не идвам на поста с идеята на да уволнявам. Ще работя с всички директори на болници, но за всеки ще сложа финансова рамка. Който влезе в нея, значи...

Станимир Хасърджиев: Пациентът не трябва да бъде полицаят на системата

https://www.actualno.com/healthy/stanimir-hasyrdjiev-pacientyt-ne-trjabva-da-byde-policajat-na-sistemata-news_613328.html

Не пациентът трябва да бъде полицаят на системата, а самата система трябва да пази от подобни злоупотреби. Злоупотребите стават тогава, когато се дава такава възможност. Това заяви управителят на Националната пациентска организация Станимир Хасърджиев в коментар за откр

Вижте Мелания Тръмп и Десислава Радева в Брюксел

https://vesti.bg/lyubopitno/vizhte-melaniia-trymp-i-desislava-radeva-v-briuksel-6069578

Съпруги на държавни и правителствени ръководители, участващи в еднодневната среща на НАТО в белгийската столица

Стотици жители на град във Филипините бягат от ислямистки бунтовници

https://www.24chasa.bg/novini/article/6243137

Стотици жители на град във Филипините
бягат от ислямистки бунтовници
Стотици жители на Марави във Филипините напускат града след продължаващите сблъсъци между правителствени сили и бойци, свързани с "Ислямска държава", съобщава Ройтерс, цитиран от БНР. Марави е подложен на атаки след проваления опит за залавянето на един от най­-издирваните терористи в Азия.  От началото на конфликта загинаха 46 души,

Шестима министри ще отговарят на депутатски въпроси

https://www.24chasa.bg/novini/article/6243142

Шестима министри ще отговарят на депутатски въпросиПленарното заседание на Народното събрание е посветено на парламентарен контрол. На депутатски въпроси ще отговарят министрите Валентин Радев, Бисер Петков, Николай Нанков, Нено Димов, Теменужка Петкова и Николина Ангелкова. В началото на заседанието парламентът прекрати депутатските пълномощия на Кирил Добрев от "БСП за България".

“Умните градове" във фокуса на Startup Weekend Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=352087

Работещи практики и модерни технологии, които могат да превърнат градовете ни в по-екологични и по-ефективни, т.нар. концепция Smart City ("умни градове") влизат във фокуса на поредното 7-мо издание на Startup Weekend Varna, научи Moreto.

БСП разкритикува Главчев, че криел Борисов от парламентарен контрол

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/05/26/2978015_bsp_razkritikuva_glavchev_che_kriel_borisov_ot/?ref=rss


Зам.-председателят на парламентарната група на "БСП на България" Антон Кутев разкритикува ръководството на 44-ото Народно събрание, че помага на премиера Бойко Борисов да пропуска парламентарния контрол. Поводът е питане на Кутев към министър-председателя за кадровата политика на кабинета, което председателят на парламента Димитър Главчев (ГЕРБ) връщал няколко пъти, тъй като нямало да стигнат 5 минути за отговор.

Според социалиста Главчев се опитвал да прикрие...

Кирил Добрев официално напусна парламента, заради "Позитано" 20

https://www.actualno.com/politics/kiril-dobrev-oficialno-napusna-parlamenta-zaradi-pozitano-20-news_613333.html

Народното събрание прие оставката на депутата БСП Кирил Добрев. „За“ оставката му гласуваха 182 народни представители, „против“ бяха двама, двама се и въздържаха. Преди десет дни по предложение на Корнелия Нинова от Изпълнителното бюро на БСП бяха извадени пети

Първите страници на македонските вестници с реакциите в България за изявлението на Путин

https://www.24chasa.bg/novini/article/6243124

Първите страници на македонските вестници с реакциите в България за изявлението 
на ПутинРеакциите в България на изявлението на руския президент Владимир Путин на среща с македонския му колега Георге Иванов, че "писмеността идва от македонска земя" са на първите страници на днешните македонски вестници. "София възмутена от изявлението на руския президент", пише на първа страница в. "Вечер".

Страните в НАТО трябва да повишат разходите си за отбрана на 2% от БВП до 2024 г

http://www.mediapool.bg/stranite-v-nato-tryabva-da-povishat-razhodite-si-za-otbrana-na-2-ot-bvp-do-2024-g-news264336.html

До декември държавите от НАТО ще изготвят национални планове за постигането на разходи за отбрана в размер на 2% от техния БВП до 2024 година. Това съобщи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг след края на срещата на държавните и правителствените ръководители на страните от алианса в Брюксел. Това е най-кратката за последните десетина години среща на високо равнище на НАТО, на която практически без обсъждане бяха приети няколко предварително съгласувани решения като присъединяване на организацията към коалицията срещу "Ислямска държава" под командването на САЩ, изготвяне на ежегодни национални планове от страните на алианса за повишаване на разходите за отбрана и създаване на антитерористичен център за обмен на информация, отбелязват световните агенции. Не бяха приети никакви заключителни документи на срещата. Тя бе свикана главно по две причини - запознаване на блока с новия президент на САЩ Доналд Тръмп и откриване на новата сграда на НАТО. Срещата продължи около шест часа, като половината време бе отредено на церемонията по предаването от Белгия на новата централа. Агенциите припомнят, че обичайно срещите на високо равнище на НАТО се свикват два пъти в годината, продължават по два дни и включват цяла серия от работни срещи между лидерите на алианса в различни формати. В края им обикновено се приема пространна заключителна декларация, която има значение на програмен документ до следващата среща. Такава бе срещата във Варшава преди 10 месеца. Следващата среща на върха ще бъде през 2018 г., съобщи генералният секретар Йенс Столтенберг, без да уточни мястото й. Столтенберг заяви, че президентът на САЩ Доналд Тръмп е поставил ребром пред съюзниците въпроса за увеличаване на военните им разходи. Генералният секретар на алианса добави, че някои от страните са се съгласили, че трябва да увеличат военните разходи, но не за да угодят на САЩ, а заради собствените отбранителни интереси. Участниците в срещата решиха да се изготвят национални планове за увеличението на разходите. Столтенберг съобщи, че първата оценка по реализирането на тези планове ще бъде направена на срещата през декември на външните министри от НАТО. Всеки от плановете ще включва конкретни задължения за поетапно увеличаване на военния бюджет до 2 процента от Брутния вътрешен продукт. Те ще съдържат и конкретни данни каква част от средствата на държавите ще са за нови оръжия и каква за участие във военни операции на НАТО. Доналд Тръмп подчерта, че 2 процента от БВП е абсолютният минимум, необходим на страните от алианса за обновяване на военните им възможности. "От 28-те членки на съюза 23 са задлъжнели с огромни суми към американските данъкоплатци. САЩ харчат за отбрана повече от всички страни, взети заедно", заяви американският президент. Освен САЩ само Великобритания, Турция, Гърция и Полша имат военни разходи на равнище 2 процента от БВП. Лидерите от НАТО са обсъдили също отношенията с Русия. Те са решили да развиват силна отбрана в съчетание със смислен диалог с Москва. Столтенберг каза още, че НАТО не търси конфронтация с Русия. “Тя е най-големият ни съсед, искаме конструктивни отношения. Със силите за сдържане целим опазването на мира и стабилността. Събитията в Украйна показаха, че Москва е склонна да променя насилствено границите в Европа. Никой преди тези агресивни действия не възнамеряваше да изпраща бойни групи в Полша и балтийските държави. Понякога диалогът с Москва е труден“, заяви Столтенберг. Общуването на Тръмп с натовските и преди това европейските лидери беше стриктно наблюдавано от журналистите, тъй като той се срещна с много от тях за първи път и някои от първите впечатления трудно ще се забравят, съобщи Ройтерс. По време на обиколката из новата централа на НАТО Тръмп буквално избута черногорския президент Душко Маркович, за да се озове в центъра на групата. След като се подреди до генералния секретар Столтенберг, Тръмп си оправи небрежно костюма, усмихна се и започна да разговаря с литовската си колега Далия Грибаускайте, пренебрегвайки Маркович, посочва Ройтерс. Двете ръкостискания на Тръмп с френския президент Еманюел Макрон също направиха впечатление. Първото беше, когато двамата се срещнаха за работен обяд. Двамата си стиснаха ръцете доста силно и продължително. На кадрите се видя как кокалчетата им побеляха. Второто ръкостискане беше на срещата на върха на НАТО. Тръмп сграбчи ръката на Макрон и я разтърси енергично. На снимките изглежда, че Тръмп придърпва Макрон по-близо, докато той се дърпа назад и се опитва да се освободи от хватката му. Не за първи път ръкостикания на Тръмп привличат вниманието. Неотдавна японският премиер Шиндзо Абе сякаш въздъхна от облекчение, след като Тръмп пусна ръката му след крепко здрависване, припомня Ройтерс.

Кирил Добрев вече не е депутат от БСП

http://offnews.bg/news/n_1/n_656524.html

Зам.-председателят на БСП Кирил Добрев вече не е депутат. Оставката му като народен представител бе приета със 182 гласа, двама бяха против, други двама се въздържаха.   Добрев бе избран Габрово на предсрочния вот през март. Той избра да напусне парламента, за да запази мястото си в ръководството на партията, след като лидерът Корнелия Нинова настоя депутатите социалисти да не са и в ръководството на БСП.  Кирил Добрев обяви, че ще си подаде оставка на 14 май на Пленум на БСП. 

Затварят интерната в Драгоданово след протестите на жителите на селото

https://www.24chasa.bg/novini/article/6243138

Затварят интерната в Драгоданово след протестите на жителите на селотоДомът за деца в Драгоданово ще бъде закрит, съобщи заместник социалният министър Деница Сачева пред Би Ти Ви. "Има категорично решение да бъде закрит домът. Обвиняват децата, че извършвали сексуални услуги, но някой от селото им е плащал за това. Ръководството на дома не е успяло да се справи. Започваме индивидуална оценка на децата и дали можем

Агенцията за борба с градушките ще реагира при необходимост

http://www.cross.bg/gradyshkite-raketi-borba-1544096.html

/КРОСС/ Агeнцията за борба с градушките има готовност да реагира при необходимост. Осигурени са достатъчно противоградни ракети и на всички площадки има денонощни дежурства, съобщава БНТ. Дългосрочна прогноза за това какво ще бъде лятото не се знае. Ние имаме готовност да направим допълнителна заявка и винаги сме имали разбирането на Министерство на земеделието. По отношение на персонала - тази годна сме с по 3-ма ракетострелци на всяка ракетна площадка, в денонощен режим на работа - по утвърдени графици. Така, че и по отношение на персонал нямаме проблем, коментира Цветелина Димитрова, Агенция за борба с градушките. В днешно време битката с градушките се води с ракетни установки. С такива автоматични установки се изстрелват противоградови ракети. Командните пунктове се намират извън населени места. Целта е да бъдат защитени земеделските продукти. До момента имат 36 въздействия с обработени 136 облака с 1313 ракети, съобщи Цветелина Димитрова. Засега дългосрочните прогнози показват, че в края на другата седмица отново се очакват интензивни валежи с вероятност за градушка.

"Обединените патриоти" криминализират радикалния ислям

http://clubz.bg/54370-obedinenite_patrioti_kriminalizirat_radikalniq_islqm

Промени в Наказателния кодекс с цел криминализиране на радикалния ислям предложиха от "Обединените патриоти" днес. 

Подобно предложение имаше и в предишния парламент, но то мина само на първо четене и не успя да стигне до второ, преди 43-тото Народно събрание да се разпусне.

"Коренът на съвременния тероризъм е в радикалния ислям, една идеология, а не религия", обясни депутатът от ОП Искрен Веселинов.

В първия от общо 3 параграфа националистите дефинират радикалния ислям така:

"Радикален ислям е идеология, която пропагандира някоя от следните идеи: създаване на Ислямска държава (Халифат); предимство на законите на Шериата пред светските; насилствено налагане на религиозните принципи и норми на поведение, характерни за исляма; насилие във вид на свещена война (джихад) или налага, базирани на тълкувания на исляма, ценности в разрез с общочовешките: свобода, мир хуманизъм, равенство, справедливост и търпимост."

Ако ви се струва, че тези неща са незаконни и сега както в Наказателния кодекс, така и по Конституция - това е точно така.

"Това не е закон, който е насочен срещу вероизповеданието, напротив, това е един закон, който защитава мюсюлманското вероизповедание от пъползновението на различни секти", подчерта Веселинов.

Юристът на "патриотите" Христиан Митев поясни, че конкретните санкции са свързани директно със т.нар. закон за бурките, приет в предишния парламент. Те бяха предложени и тогава, но някои депутати възразиха, че не е редно Наказателният кодекс да се променя през друг закон.

Промените предвиждат от 1 до 4 години затвор и глоба между 5000 и 10 000 лв за този, който принуждава някого да носи "облекло, прикриващо частично или скриващо изцяло лицето". Ако принудата е спрямо две или повече лица, осъдителната присъда би носила 2 до 6 години зад решетките. Ако жертвата е малолетна, глобата скача до между 10 000 и 20 000 лв., а престоят в затвора - от 3 до 6 години. Предвижда се и ако извършителят използва обществено положение или държи жертвата в зависимост, той да бъде лишен от правото да заема публични постове, а ако практикува регулирана професия, да да бъде временно или постоянно лишен от правоспособност.

На практика текстовете са наказанията за принуда, но с добавена щипка "радикален ислям" и повишени наказания.

"Ние даваме конкретен инструмент на прокуратурата, който ще им позволи да преследват тези престъпления", вярва Митев.

Следващия законопроект на националистите пък ще атакува радикалния ислям на институционално ниво с промени в Закона за вероизповеданията.

Мощен афродизиак, по-скъп от злато, името му идва от арабски - що е то?

//dariknews.bg/novini/liubopitno/moshten-afrodiziak-po-skyp-ot-zlato-imeto-mu-idva-ot-arabski-shto-e-to-2026166

Шафранът е най-скъпата подправка в света и може би най-ценената в кулинарната индустрия. Думата идва от арабската „asfar”, която в превод означава жълто.

Шафр

Облепиха още 11 стари трошки в „Северен“

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/oblepiha-oshte-11-stari-troshki-v-severen-2026167

През изминалата седмица в Район “Северен” бе извършена поредна акция за облепяне на излезли от употреба моторни превозни средства.

Служителите на кметството със съдействието на III РУ-Пловдив, ОП "Паркиране и репатриране", "Българска рециклираща компания" АД извършиха обход на района

Кристина Сидорова: „Кирил Добрев, огромно благодаря! За доверието, за всичко което съм научила от теб!"

//dariknews.bg/regioni/gabrovo/kristina-sidorova-kiril-dobrev-ogromno-blagodaria-za-doverieto-za-vsichko-koeto-sym-nauchila-ot-teb-2026169

Кристина Сидорова ще положи клетва като народен представител от региона. Тя влиза на мястото на Кирил Добрев, който напуска парламента по собствено желание. 
 

Кирил Добрев

БФС има подаръци за „Черноморец 1919“

//dariknews.bg/regioni/burgas/bfs-ima-podaryci-za-chernomorec-1919-2026171

БФС ще направи жест към Детско-юношеската школа на ФК „Черноморец 1919“. Дейците от съюза ще подарят 30 футболни топки на „сините” таланти. От централата останали очаровани от опитите да се възроди най-старата марка на бургаския футбол, твърдят „черноморци“.

Оттам оценили подобаващо

Отчитат спад на безработицата в Шуменско

//dariknews.bg/regioni/shumen/otchitat-spad-na-bezraboticata-v-shumensko-2026170

Равнището на безработица в Шуменска област през април 2017 г. е 12.9% при 13,6% през предходния месец, с 0,7 процентни пункта по-малко, сочат данните на Бюрото по труда.
 
 Броят на регистрираните безработни в бюрата по труда от областта e 9852, с 512 лица по-малко от месец март 2017г

Похода до Ксилифор се отлага заради лошо време

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/pohoda-do-ksilifor-se-otlaga-zaradi-losho-vreme-2026152

Поради неблагоприятните метеорологични условия организаторите на „Движи се и победи – пролет 2017” отлагат третия маршрут на кампанията. Той трябваше да се състои на 3 юни до парк Ксилифор.

По традиция, третият маршрут на кампанията трябва да завърши със спортно-туристически празник.

Патриотите искат да се криминализират проявите на радикален ислям

//dariknews.bg/novini/bylgariia/patriotite-iskat-da-se-kriminalizirat-proiavite-na-radikalen-isliam-2026161

Обединени патриоти предлагат да се криминализират проявите на радикален ислям. Такива поправки в Наказателния кодекс бяха внесени в парламента.
 
"Ние предлагаме да бъде криминализирано проповядването на радикален ислям както и на всяка идеология, която използва верск

Skyprint издаде трогателна история на Джубран и Селма

https://www.actualno.com/books/skyprint-izdade-trogatelna-istorija-na-djubran-i-selma-news_613330.html

Това е красивата и трогателна история на Джубран и Селма, известни като “ориенталските Ромео и Жулиета”. В деня, в който двамата разкриват чувствата си, се оказва, че бащата на девойката я е сгодил за друг. По-силна ли е любовта от раздялата? По-силна ли е от смъртта? Онзи, който е обичал истински, ще разбере всяка дума от тази книга със сърцето си...  

Над 80 хил. потребители са преминали към свободния енергиен пазар през 2016 г.

http://econ.bg/Новини/Над-80-хил-потребители-са-преминали-към-свободния-енергиен-пазар-през-2016-г-_l.a_i.743197_at.1.html

През 2016-а година повече от 83 хиляди клиенти са преминали на свободния енергиен пазар, това са направили и хиляда български домакинства, отчете...

Превозвачи на протест заради опашките на „Кулата”

http://www.cross.bg/opashkite-prevozvachi-gurtziya-1544095.html

/КРОСС/ Превозвачи излизат на протест заради системните опашки на ГКПП Кулата - Промахон. За поредна сутрин опашката на границата с Гърция е голяма. Някои шофьори чакат вече часове, а други - с дни, съобщават от bTV. От Съюза на българските транспортни работници ще обявят какви ще бъдат протестните им действия. Те по всяка вероятност ще започнат в понеделник и ще бъдат поетапни. Според граничните власти в Гърция причината за опашките е ремонта на едно от трасета. По думите на шофьорите обаче това не е истинската причина и опашките са винаги големи.  

Първите стъпки към бъдещето на българския шах ще бъдат направени в началото на юни

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/05/26/2977923_purvite_stupki_kum_budeshteto_na_bulgarskiia_shah_shte/?ref=rss


Първите стъпки към бъдещето на българския шах ще бъдат направени в началото на юни, обясни спортният министър Красен Кралев. Той заяви, че все още изчаква изтичането на поставения срок, в който Българската федерация по шах (БФШ) може да плати около 500 хил. лева и да изчисти отношенията си с държавата.

"Причината български деца и български спортисти да не участват в международни състезания е дейността на федерацията. Загубиха делото в КАС, така че дебатът е...

БГ звезди греят в Рим за Празника на киното

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6243111

БГ звезди греят в Рим за Празника на кинотоДесетото издание на Празника на българското кино в Рим събра рояк наши звезди в сградата, от чиято фасада гледа Марчело Мастрояни. Много от тях дойдоха по дънки и бермуди в Дома на киното в парка „Вила Боргезе”, но това беше в унисон с веселата атмосфера, в която тръгна кинофестът. Стартът на четирите дни българско кино беше даден с филма на

Индия надмина Китай по население

http://www.moreto.net/novini.php?n=352084

Индия вече е надминала по численост населението на Китай и е най-многолюдната страна в света. Това се посочва в проучване, проведено от китайския демограф И Фусян, който сега работи в Уискънсинския университет в Медисън (САЩ). По данните, които той привежда и които цитира телевизия NDTV, китайските статистици са надценили населението на страната и то, както смята изследователят, е с 90 милиона по-малко от данните, представени от официални източници.

Предстои пикът на болести, предавани от кърлежи

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6243110

Предстои пикът на болести, предавани от кърлежиОт 20 до 50 души носят кърлеж, свален от тях, в института за заразни и паразитни болести в София, за да бъде изследван. Това заяви за Нова тв проф. Кантарджиев. В понеделник бил носели най-много заради неделните излети. Все още няма заболявания, причинени от кърлежи, тъй като пролетта закъснява, но пикът им предстои, каза професорът.

Магистрала "Струма" ще бъде завършена до края на 2023 г.

http://clubz.bg/54369-magistrala_struma_shte_byde_zavyrshena_do_kraq_na_2023_g

ИКОНОМИКА магистрала струма бгнес

Цялостното изграждане на магистрала "Струма" трябва да приключи до декември 2023 г. Това заяви по време на парламентарния контрол регионалният министър Николай Нанков. 

Третият лот на аутобана е разделен на 3 подучастъка – от Благоевград до Крупник, от Крупник до Кресна и от Кресна до Сандански

В момента инженерите в Агенция „Пътна инфраструктура“ преработват обществената поръчка за първата отсечка, където попада и тунел „Железница“. Стойността й е 250 млн. лв., но бе спряна в началото на април, тъй като от АПИ мистериозно беше изчезнала папка с офертата на „Главболгарстрой“ и имаше риск търгът да бъде компрометиран.

По случая беше обвинен външен оценител Стефан Гайтанджиев, който влезе на мястото на Спас Попниколов, след като той стана служебен министър. ДАНС и прокуратурата се самосезираха и в момента тече разследване.

"За да се навакса 8-месечното забавяне по този лот, от Пътната агенция ще пуснат 3 обособени позиции и трима различни изпълнители ще строят едновременно в различните участъци.
Това ще позволи срокът за завършване да бъде съкратен с 400 дни до 1000 дни, или близо 3 години"
, коментира министър Нанков.

За лот 3.2 от Крупник до Кресна все още не е обявена тръжна процедура, тъй като него няма одобрение за финансиране по програмата "Съвместна помощ за подкрепа на проекти в европейските региони" (JASPERS). При това положение при най-оптимистичния сценарий избор на изпълнител може да е в средата на следващата година. 

Общата дължина на магистрала "Струма" е 150 км, като до момента са изградени малко над 86 км.

Руска компания пуска първия нон-стоп полет около света

http://www.cross.bg/enepgiya-byaxa-polet-1544094.html

/КРОСС/ Cлeд ĸaтo изгpaди импepия зa 15 милиapдa дoлapa oт пeтpoлния cи бизнec, Bиĸтop Beĸceлбepг ce oбpъщa ĸъм aлтeлнaтилнитe изтoчници нa eнepгия, зa дa влeзe в иcтopиятa, съобщава money.bg. Pycĸият пeтpoлeн мaгнaт и нeгoвaтa ĸoмпaния Rеnоvа Grоuр ca нaпът дa пycнaт пъpвия в cвeтa caмoлeт, ĸoйтo дa oбиĸaля нoн-cтoп cвeтa, изпoлзвaйĸи cлънчeвa eнepгия. И aĸo вcичĸo въpви пo плaн, лeтaтeлнaтa мaшинa тpябвa дa ce движи c eднa тpeтa пo-виcoĸo oт гpaждaнcĸитe caмoлeти. И пpoeĸтът нe e пpocтo няĸaĸвa мeчтa. Maшинa c 36 мeтpa paзмax нa ĸpилeтe щe бъдeт тecтвaнa и aĸo зapaбoти, имa гoтoвнocт дa бъдe cъздaдeнo нoвo пoĸoлeниe бeзпилoтни caмoлeти, ĸoитo дa бъдaт изпoлзвaни зa oтбpaнa и ĸopпopaтивни цeли, пишe Вlооmbеrg. Aĸo тe лeтят нeпpeĸъcнaтo, щe имaт мнoгo пo-гoлям oбxвaт и ĸoнтpoл oт caтeлититe и щe paзшиpят възмoжнocтитe зa paзпpocтpaнeния и ĸoмyниĸaции пo цeлия cвят. Πpeз минaлaтa гoдинa швeйцapcĸaтa Ѕоlаr Іmрulѕе в пapтньopcтвo c Gооglе, Dаѕѕаult Аvіаtіоn и АВВ ce oпитa дa ocъщecтви oĸoлocвeтcĸи пoлeт, нo тe нe бяxa нoн-cтoп, a бяxa нaпpaвeни 17 cпиpĸи, зa дa ce зaвъpши пълнaтa oбиĸoлĸa. "Haшият пoлeт тpябвa дa дoĸaжe, чe e въмoжнo зa пътyвaниятa нa дълги paзcтoяния дa ce изпoлзвa cлънчeвaтa eнepгия", ĸoмeнтиpa тexнoлoгичният диpeĸтop нa Rеnоvа Mиxaил Лифшиц. Πo нeгoвитe дyми тecтoвият caмoлeт щe бъдe гoтoв дo ĸpaя нa гoдинaтa.  

Юрген Клоп танцува с аборигени

http://offnews.bg/news/n_1/n_656522.html

Ексцентричният германски треньор на Ливърпул Юрген Клоп прекарва по много забавен начин ваканцията си в Австралия. В официалния Туитър на "мърсисайдци" беше качено видео от посещението на Клопо в Сидни. Той се запознава с представители на местното коренно население. Аборигените показват на германеца традиционен танц, а той се включва с ентусиазъм. Клоп пробва и духов инструмент, наречен диджериду. Не е пропусната и хвърляне на бумеранг и копие, но в тези дейности Клоп се проваля. "Леле, мятам като вегетарианец, но определено съм доста добър танцьор", хвали се сам себе си мениджърът на Ливърпул, който изведе тима до четвъртото място в Премиър лийг и през новия сезон ще играе в Шампионската лига.

Как да съхраните отношенията си след изневяра?

http://offnews.bg/news/n_1/n_656537.html

Разбрали сме, че любимият ни човек е изневерил. След първоначалния шок, неизбежно идва ред на въпроса: Какво ще се случи с връзката ни сега? Американският журналист и лектор Томас Фифър твърди, че ако сме решили да простим и останем заедно, трябва да поемем част от отговорността за случилото се. Изневярата руши почвата под краката ви. Ако сте загубили доверие и не чувствате близост с човека до себе си, имате пълното право да го напуснете. Но ако сте решили да запазите връзката си, ще трябва да поемете отговорност за избора си. Да демонстрирате отхвърляне на партньора и да му внушавате, че…

Цените на петрола падат след вчерашното решение на ОПЕК

http://econ.bg/Новини/Цените-на-петрола-падат-след-вчерашното-решение-на-ОПЕК_l.a_i.743195_at.1.html

Цените на петрола на международните борси продължават да се понижават (с над 5%) в петък след решението на ОПЕК и държавите извън картела, добиващи...

"Факторът Мелания" доведе до бум на туристи в Словения

http://www.dnevnik.bg/na_put/2017/05/26/2977339_faktorut_melaniia_dovede_do_bum_na_turisti_v_sloveniia/?ref=rss


Ф"Факторът Мелания" увеличи броя на туристите в Словения, показват данни на правителството, цитирани от агенция "Ройтерс".

Броят на посетителите на страната е с 8% по-висок през март 2017 г., отколкото през същия месец миналата година. Посетителите от САЩ са скочили с 30.6%, вероятно благодарение на информацията, че Първата дама е родена в тази държава.

Самите словенци също пътуват повече – техният брой се е увеличил с 22.5%,...

Държавата ограничава свободното движение на мигрантите у нас

https://www.actualno.com/politics/dyrjavata-ogranichava-svobodnoto-dvijenie-na-migrantite-u-nas-news_613329.html

Държавната агенция за бежанците е предложила на Министерския съвет приемането на решение, с което да се ограничи свободното движение на мигранти, които са кандидатствали за предоставянето на бежански статут у нас. Това става ясно от публикуваната документация за обществ

Спорт по тв днес: дерби в Украйна и още 5 мача, тото, тенис, обиколка на Италия, лека атлетика, баскетбол и голф

https://www.24chasa.bg/sport/article/6242552

Спорт по тв днес: дерби в Украйна и още 5 мача, тото, тенис, обиколка на Италия, лека атлетика, баскетбол и голф                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Русия използва Македония като плацдарм на Балканите

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6242652

Русия използва Македония  като плацдарм  на Балканите Затова сега претопля стария спор за езика СЛЕД провалите на Русия да си осигури трайно политическо надмощие в Черна гора, Босна и България, явно Москва е избрала нова балканска държава, чрез която да се опита да откъсне региона от ЕС и НАТО, пък дори и с цената на етнически конфликти и напрежение.

Превозвачи излизат на протест заради опашките на "Кулата"

http://www.mediapool.bg/prevozvachi-izlizat-na-protest-zaradi-opashkite-na-kulata-news264335.html

Превозвачи излизат на протест заради системните опашки на ГКПП Кулата – Промахон. В петък за поредна сутрин опашката на границата с Гърция е голяма. Някои шофьори чакат вече часове, а други – с дни. Според граничните власти в Гърция причината за опашките е ремонта на едно от трасета. По думите на шофьорите обаче това не е истинската причина и опашките са винаги големи. “На 29-и май в 10 часа започваме на подхода за ГКПП "Кулата" като мирен протест, но не изключваме възможността протестът да прерасне в други форми и да има затваряне на границата, тъй като напрежението ескалира постоянно и в момента има сериозни опашки на граничния пункт, товарните автомобили се редят постоянно“, каза пред БНР Александър Стамболийски, зам.-председател на Съюза на българските транспортни работници. Решението за ефективни протести е взето, след като двугодишните опити за преговори с контролните институции, базирани на границата, не са дали никакъв резултат, аргументират се от синдикалната организация, като изрично уточняват, че не оспорват необходимостта от завишен контрол – с оглед сложната международна обстановка, но настояват за оптимизиране на работата на контролните пунктове. “Откакто се опитваме да водим диалог, институциите прехвърлят топката или към чужди страни, или към други вътрешни, техни ведомства, което за нас е недопустимо. Би трябвало някой да може да поеме отговорност за случващото се. Изцяло проблемът според нас е в нашите гранични власти – Агенция "Митници", "Гранична полиция" и НАП. В спешен порядък трябва да бъде направена по-добра организация на работа на граничните пунктове, тъй като в момента организацията на работа е, меко казано, смешна. Също така трябва да се въведе абсолютно пълно спазване на Споразумението от Шенген, за да се спазват и правата на шофьорите, които преминават през граничните пунктове“, посочи Стамболийски. Според превозвачите не е необходимо митническият контрол и този на Националната агенция по приходите да бъдат на гишетата, където се проверяват документите, а извън тях. Сегашната практика противоречи на европейския принцип за свободно движение на хора, стоки и капитали. Стамболийски заяви категорично, че ако властите не проявят желание за водене на диалог, протестиращите ще блокират границите.

"Таймс": Атентатът в Манчестър е планиран в течение на година

https://www.24chasa.bg/novini/article/6243104

"Таймс": Атентатът в Манчестър е планиран 
в течение на годинаИзвършителят на терористичния атентат в Манчестър в понеделник е планирал нападението цяла година, пише днес на сайта си британският в. "Таймс", цитиран от БТА.  По данни на вестника Салман Абеди си е открил сметка в банката преди около година, но е използвал средства от нея, само за да купи пирони и винтове, с които да натъпче своята адска машина.

Започва срещата на върха на Г-7

http://www.cross.bg/sreshtata-trump-vurha-1544093.html

/КРОСС/ Днес и утре в град Таормина на остров Сицилия ще се проведе срещата на върха на Г-7. Мерките за сигурност са уникални и засягат не само района на събитието, но и целия остров. Той е с площ над 25 000 квадратни километра и с население около 5 милиона души, предава БНР. Таормина - известен като перлата на Йонийско море, е с древна история и е за първи път домакин на най-висшия форум на срещите от Г-7. Ветеран е германският канцлер Ангела Меркел, чието присъствие датира от 2006 година. Първо участие е за италианския премиер Паоло Джентилони, за британската му колега Тереза Мей, за френския президент Еманюел Макрон и този на САЩ Доналд Тръмп. Премиерите на Япония и Канада Шиндзо Абе и Джъстин Трюдо вече имат участия. Отношенията между Запада и Русия ще бъдат една от обсъжданите теми в италианския град Таормина. Въпросът за санкциите е бил повдигнат и по време на срещата на върха на НАТО в Брюксел вчера. Президентът на САЩ Доналд Тръмп все още не е решил каква е позицията му за санкциите, наложени от Америка и Европа, на Русия. Това заяви директорът на американския Национален икономически съвет Гари Кон, който придружава Тръмп на срещата на Г-7 в Италия, цитиран от ТАСС. От страна на Европейския съюз, на разговорите ще присъстват председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и този на Европейския съвет Доналд Туск. Отделно има към 2000 делегати и още толкова акредитирани журналисти

Международен турнир по тенис на маса за хора с увреждания днес във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=352086

Международен турнир по тенис на маса за хора с увреждания ще се проведе днес - 26 май във Варна. Varna Seagull Cup се провежда за трета поредна година, а участие са заявили 32 състезатели от 4 държави - Гърция, Румъния, Черна гора и България, научи Moreto.

Спортът в ефир на 26 май

http://offnews.bg/news/n_1/n_656521.html

Тегленето на жребия за турнира "Ролан Гарос" в Париж е най-очакваното спортно събитие днес. На него българските представители Григор Димитров и Цветана Пиронкова ще узнаят своите съперници за старта в престижната надпревара. 11:00 СП за младежи, Германия – Вануату Евроспорт 1 13:00 Тенис, теглене на жребия за "Ролан Гарос" Евроспорт 1 14:00 СП за младежи, Англия – Южна Корея Евроспорт 2 14:00 Колоездене, Обиколка на Италия Евроспорт 1 15:00 Гуанчжоу – Шанхай Mtel sport 2 17:45 Монтана – Локомотив (ГО) Диема 19:30 Шахтьор – Динамо Киев Mtel sport 1 20:00 Нефтохимик – Славия Диема спорт 

Превозвачи заплашват с блокиране на границите

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/prevozvachi-zaplashvat-s-blokirane-na-granicite-240043/

Причината за недоволството са постоянните опашки по граничните пунктове на страната

Плажен футбол: Българският шампион заминава за Португалия

//dariknews.bg/regioni/varna/morski-gong/plazhen-futbol-bylgarskiiat-shampion-zaminava-za-portugaliia-2026157

МФК „Спартак“ заминава в събота за Назаре, Португалия, за да стартира участието си в Шампионската лига по плажен футбол. Тимът на Симеон Христов пътува за Букурещ, откъдето хваща директен полет за Лисабон.
В Назаре варненци ще срещнат в своята група шампионите на Турция („Сеферихисар“), Румъ

Част от къща се срути заради некачествен ремонт, пострада жена

//dariknews.bg/regioni/varna/chast-ot-kyshta-se-sruti-zaradi-nekachestven-remont-postrada-zhena-2026150

Междуетажна конструкция в къща на ул. «Тодор Влайков» се е срутила вчера минути преди 16:00 часа, съобщават от полицията. Предполагаемата причината за инцидента е нарушена технология при ремонтни дейности. 

Пострадала е 54-годишна жена, живуща на адреса. Тя е получила фрактура на кос

Прея и Tri O Five пеят тази вечер във Враца

//dariknews.bg/regioni/vraca/preia-i-tri-o-five-peiat-tazi-vecher-vyv-vraca-2026153

Всяка вечер в града ще има концерти на известни изпълнители, сред които са Графа и „Диана експрес“

Обявиха за международно издирване изчезналия Димитър от Смолянско

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/obiaviha-za-mezhdunarodno-izdirvane-izcheznaliia-dimityr-ot-smoliansko-2026154

27 - годишният Димитър Семерджиев от смолянското село Кутела, който е в неизвестност от 11 май, вече е обявен за международно издирване. Информацията бе потвърдена от директора на МВР – Смолян старши комисар Николай Димов. „Последните реални данни, които имаме към момента за момчето са запис на вид

Жълт код в oбласт Велико Търново, предупреждават за обилни валежи

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/zhylt-kod-v-oblast-veliko-tyrnovo-preduprezhdavat-za-obilni-valezhi-2026159

 
Обилни валежи се очаква да паднат в половин България. Жълт код е обявен за 18 области в страната за днес, сочи справка на страницата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИ

С голям концерт детска градина „Еделвайс“ отпразнува рожден ден

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/s-goliam-koncert-detska-gradina-edelvajs-otpraznuva-rozhden-den-2026160

Кметът на район „Тракия“ Костадин Димитров и директорът на детска градина „Еделвайс“ Стела Колишева засяха дъб като символ на здраве и дълголетие. Това става в деня, в който детското заведение отбеляза 35 години от създаването си.

„Благодаря на всички вас, които с любов и търпение се

Авиацията ни ще почака за нови изтребители, категоричен е Борисов

//dariknews.bg/novini/bylgariia/aviaciiata-ni-shte-pochaka-za-novi-iztrebiteli-kategorichen-e-borisov-2026106

Без нови изтребители в близките няколко години. Това се разбра от изявлението на премиера Бойко Борисов след инспекцията на новата сграда на Софийски районен съд и Софийска районна прокуратура.
 
Премиерът се усъмни в процедурата по избора на

Политиците в Гърция осъждат атентата срещу бившия премиер Лукас Пападимос

https://www.24chasa.bg/novini/article/6243096

Политиците в Гърция осъждат атентата срещу бившия премиер Лукас ПападимосДържавното и политическо ръководство в Гърция, публични личности, Европейската комисия и ръководството на Европейската централна банка осъждат терористичния акт в Атина срещу бившия гръцки премиер Лукас Пападимос, който бе ранен заедно с още двама души при експлозия в автомобила, с който са пътували, информират гръцките медии, цитирани от БТА.

Юпитер изненада учените

http://www.cross.bg/yupiter-drygi-puti-1544092.html

/КРОСС/ Атмосферата на Юпитер се състои от огромни циклони и реки от амоняк, извиращи от голяма дълбочина. Това разкриха първите научни резултати от мисията „Джуно" на НАСА, цитирани от Ройтерс. Заснетите циклони над северния и южния полюс на Юпитер са с диаметър от 1400 км. Освен очаквания хомогенен микс от газове, в атмосферата на планетата са регистрирани и други съставки. Учените са очаквали, че Юпитер, която е 11 пъти в диаметър по-голяма от Земята, ще бъде сравнително еднаква под облаците, но всъщност се оказало обратното, казва Скот Болтън, главен изследовател в мисията "Джуно" в института на Сан Антонио, САЩ. "Разкритията ни карат да преосмислим начина на функциониране на газовите гиганти. И то не само в нашата система, но и в цялата галактика и Вселена. В други системи също има газови гиганти, понякога много пъти по-големи от Юпитер. За първи път видяхме отблизо Юпитер и разбираме, че много от идеите ни са неправилни и вероятно наивни. Нещата са много сложни." Като слънцето, газовият гигант е в по-голямата си част съставен от водород и хелий, но има и въглерод, азот, кислород и други елементи, както и органични вещества и газове. Учените се надяват, че изучаването на развитието на Юпитер ще хвърли светлина за това как Земята, и вероятно други планети, са се сдобили с необходимите за живот съставки.

Здравният министър постави ултиматум на директорите на болници

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/05/26/2978009_zdravniiat_ministur_postavi_ultimatum_na_direktorite/?ref=rss


"Не идвам на поста с идеята на да уволнявам. Ще работя с всички директори на болници, но за всеки ще сложа финансова рамка. Който влезе в нея, значи е добър ръководител, с останалите ще се разделим", това каза днес министърът на здравеопазването проф. д-р Николай Петров по БНТ. Той допълни, че ще е безкомпромисен към всички директори, сключили неизгодни за болниците договори.

Сериозни нарушение вече били открити в болницата в Ловеч, като за тях щяла да бъде...

Дезинформационните кампании на Русия са засегнали 39 страни

http://www.mediapool.bg/dezinformatsionnite-kampanii-na-rusiya-sa-zasegnali-39-strani-news264334.html

Русия е водила през последните години кампании за дезинформация и компютърен шпионаж, които са засегнали стотици физически и юридически лица в 39 страни, включително НАТО и ООН, показва публикувано в четвъртък изследване, цитирано от Франс прес. В доклада на "Ситизен лаб" на университета в Торонто се разкрива, че поне от 2015 г. съществуват "кампании за дезинформация и компютърен шпионаж срещу стотици правителствени, икономически, военни и граждански цели", казва главният автор на доклада Роналд Дайбърт. Според доклада кибератаките срещу Демократическата партия и дезинформационната кампания по време на президентските избори в САЩ са само върхът на айсберга. В доклада се казва, че шпионажът е насочен не само срещу правителства, армии или фирми, а и срещу журналисти, научни работници, опозиционери и активисти. Сред засегнатите е бивш руски премиер, бивши високопоставени американски официални лица, членове на министерски кабинети в Европа и Азия, посланици, висши военни и генерални директори на енергийни компании. Кампаниите на Русия следват модел на атака чрез "пускане на въдици", който позволява на Москва да се сдобие с данни на мишените, а след това те се разпространяват със смесване на верни и неверни информации за пораждане на объркване, обясни Дайбърт. Същевременно комисията по външни отношения на Сената на американския Конгрес подкрепи идеята за законопроект за създаване на специален фонд за противодействие на Русия в информационното и политическото пространство. Според текст, публикуван в сайта на комисията, за тази цел през 2018 г. и 2019 г. ще бъда отделени 250 милиона долара. Те ще са предназначени за защита на критически важни за страните инфраструктури и механизми за провеждането на избори в онези страни от НАТО и от ЕС, които по мнението на държавния секретар на САЩ могат да станат уязвими на влиянието от страна на Русия и нямат достатъчно средства за укрепване на своята сигурност. Инициативата в скоро време ще бъде разглеждана в целия Сенат, а после трябва да бъде подкрепена и от Камарата на представителите и от президента на страната.

Зетят на Тръмп във фокуса на ФБР за руската намеса в американските избори

http://offnews.bg/news/n_1/n_656520.html

Зетят на американския президент Доналд Тръмп - Джаред Къшнър, е обект на разследване от страна на ФБР за намесата на Русия в изборите в САЩ, съобщава Би Би Си. Информацията не е потвърдена от федералните разследващи, но американските медии убедено съобщават, че Къшнър разполага с нужна информация. Освен съпруг на Иванка Тръмп, Джаред Къшнър е и основен съветник на президента Тръмп. ФБР разследва потенциална руска намеса в изборите за президент на САЩ през 2016-та и по-специфично за намеса в кампанията с цел Хилъри Клинтън да загуби. Сегашната президентска администрация отрича тези обвинения. Адвокатът на Къшнър направи изявление, в което уверява, че неговият клиент е съдействал на властите напълно.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване