Таланти от школата на "Лудогорец" мачкат във Втора лига

//dariknews.bg/regioni/razgrad/talanti-ot-shkolata-na-ludogorec-machkat-vyv-vtora-liga-2026415

С 10 дебютанти в професионалния футбол от формациите U19, U18 и U17 Лудогорец II разби професионалистите от Спартак (Плевен) с 4:2 и ги изпрати във "В" група - съобщава клубният сайт на шампионите. В герой на мача се превърна 17-годишният Цветослав Петров, който реализира хеттрик. Четвъртият гол от

Обект на бул. „Витоша“ предлага на предприемчиви наематели нови бизнес възможности

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279906_%D0%9E%D0%B1%D0%B5%D0%BA%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%B1%D1%83%D0%BB.+%E2%80%9E%D0%92%D0%B8%D1%82%D0%BE%D1%88%D0%B0%E2%80%9C+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BB%D0%B0%D0%B3%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%

 В исторически план столичният булевард “Витоша” винаги е бил сборен пункт както на представители на артистичните среди, така и на бизнес елита. Днес тя продължава да носи славата на главната търговска улица на София.

Във времето булевардът по естествен път се раздели условно на две зони. Участъкът от кръстовището със бул. „Патриарх Евтимий“ в посока Южния парк стана желан адрес за бизнеса, особено този, който предлага значително по-скъпи услуги. Така магазините в района се насочиха към удовлетворяването на изискванията именно на бизнес и професионалните среди.

 

Отсечката на „Витоша“ от ул. „Алабин“ до бул. „Патриарх Евтимий“ се утвърди като предпочитано място за разходка, още повече след като стана пешеходна зона с множество заведения от всякакъв тип при това с обслужване на високо ниво.

Според експертите от Имотикон все още обаче в „бизнес зоната“ на „Витоша“ липсват качествени заведения за хранене, които да предлагат обедно меню или такива, които предлагат единствено готвена храна за обяд или за вечеря вкъщи. В тази посока има много какво да се желае, особено в района около НДК, където няма такова заведение.

Този дефицит ще стане още по-видим, когато заработи и новият бизнес и жилищен комплекс на кръстовището на бул. „България“ и бул. „Витоша“. Тази ниша, както и други иновативни бизнес начинания, могат да бъдат реализирани върху 117 кв.м помещение и закрита градина от 40 кв.м.

Толкова е площта на кафене „Елеганс“ до така нареченото „малко НДК“, което в момента си търси нов собственик, желаещ да разработи бизнеса.

Обектът, предлаган от Имотикон, е изцяло оборудван с дизайнерски мебели и професионални барови уреди и предлага на бъдещите си собственици всички условия за реализиране на потенциала на заведението, от което районът и неговите обитатели се нуждаят.

Обстоятелството, че заведението функционира и в момента, позволява огледите да се осъществяват по всяко време – включително и през уикенда.

По статията работи: Екип на Investor.bg

Daily Express: Самолетите на Путин отново разтревожиха британските ВВС

http://pogled.info/svetoven/Daily-Express-samoletite-na-putin-otnovo-raztrevozhiha-britanskite-vvs.86198

/Поглед.инфо/ Британските Военновъздушни сили на североизток от Шотландия бяха вдигнати под тревога, заради преминаването в близост на два руски изтребителя, съобщи Daily Express. Изданието отбеляза, че военната авиация на Обединеното Кралство редовно реагира на приближаващите се ВКС на Владимир Путин в "зоната на интереси" на Великобритания, цитира Ино.TV в събота (27 май).

Г-7 търсят диалог с Русия, но са готови да наложат нови санкции

http://pogled.info/svetoven/g-7-tarsyat-dialog-s-rusiya-no-sa-gotovi-da-nalozhat-novi-sanktsii.86199

/Поглед.инфо/ "Големите седем" са готови да си сътрудничат с Русия за разрешаване на регионалните кризи, но са склонни и да усилят санкциите срещу нея при необходимост, пише в доклада след срещата на Г-7 в Таормина в събота (27 май), цитиран от РТ.

Москва е обезпокоена от броя цивилни жертви на коалицията на САЩ в Ирак

http://pogled.info/svetoven/moskva-e-obezpokoena-ot-broya-tsivilni-zhertvi-na-koalitsiyata-na-sasht-v-irak.86200

/Поглед.инфо/ Москва е обезпокоена от новините за многобройните цивилни граждани в Ирак, загинали в резултат на бомбардировките на коалицията, водена от САЩ. Това се съобщава в публикувания в петък (26 май) на сайта на МВнР коментар от говорителя на ведомството Мария Захарова, предаде РТ.

Абе и Макрон отбелязаха главната роля на Русия за международните отношения

http://pogled.info/svetoven/abe-i-makron-otbelyazaha-glavnata-rolya-na-rusiya-za-mezhdunarodnite-otnosheniya.86201

/Поглед.инфо/ Японският премиер Шиндзо Абе и френският президент Еманюел Макрон обсъдиха по време на среща значението на сътрудничеството с Русия за решаването на международните въпроси, съобщи РТ в петък (26 май).

Фонд за недвижими имоти АДСИЦ заяви най-висока цена за строителство в София Тех Парк

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279905_%D0%A4%D0%BE%D0%BD%D0%B4+%D0%B7%D0%B0+%D0%BD%D0%B5%D0%B4%D0%B2%D0%B8%D0%B6%D0%B8%D0%BC%D0%B8+%D0%B8%D0%BC%D0%BE%D1%82%D0%B8+%D0%90%D0%94%D0%A1%D0%98%D0%A6+%D0%B7%D0%B0%D1%8F%D0%B2%D0%B8+%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%

 Комисия отвори ценовите оферти на кандидатите в конкурса на „София Тех Парк“ АД за избор на инвеститор в т. нар. Зона за бъдещо развитие 2.

Участниците в процедурата са предложили следните цени в конкурса за право на строеж:

„Фонд за недвижими имоти“ АДСИЦ – 9,65 млн. лв.;

 

„Армада Риалти Инвест“ ЕООД– 8,35 млн. лв.;
„Делта Кепитал Риъл Естейт“ ЕООД – 9 млн. лв.

 

Оферти за участие в процедурата бяха внесени в посочения срок, 5 май 2017 г., от три юридически лица. След преглед на документацията до отваряне на ценови оферти бяха допуснати и тримата участника, съобщиха от „София Тех Парк“ АД.

Минималната цена за закупуване на правото на строеж, определена от независими оценители, е 7,46 млн. лева. За победител в конкурса ще бъде избран участникът, предложил най-високата цена за учредяване на правото на строеж.

Предстои „София Тех Парк“ АД да излезе с окончателно решение, като класираният на първо място ще бъде поканен до 10 дни за започване на процедурата по сключване на предварителен договор. Срокът за сключване на предварителния договор е до 30 дни от получаване на поканата.

Застроителният план на парка предвижда за Зона 2 изграждане на многофункционална административно-обслужваща сграда с разгъната застроена площ до 35 хил. кв. м и подземен паркинг на две нива с обща застроена площ на подземните нива до 16 хил. кв. м, разположени на терен с площ 8 140 кв. м.

Минималната площ за озеленяване съгласно градоустройствените показатели на Общия устройствен план на София за зоната е 40%.

Избраният инвеститор ще бъде задължен да построи предвиденото застрояване в срок до 5 години от датата на сключване на окончателния договор. Той следва да  декларира, че офис площите в бъдещата сграда ще бъдат преимуществено предназначени за ползване от компании, развиващи дейност във фокусните области на Научно-технологичния парк - науки за живота, информационни технологии и чиста енергия.

Не по-малко от 30% от офис площите следва да бъдат използвани от компании, които имат изследователска и развойна дейност в посочените области  и отговарят на определението за високо технологична компания или средно високо технологична компания. Инвеститорът ще отчита изпълнението на тези изисквания при поискване от страна на „София Тех  Парк“ АД, но не по-малко от 2 пъти годишно.

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Деляна Петкова

Лондон понижи нивото на терористична заплаха

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/05/27/2978721_london_poniji_nivoto_na_teroristichna_zaplaha/?ref=rss


Премиерът на Великобритания Тереза Мей съобщи днес, че равнището на терористична заплаха в страната е понижено от "критично" на "сериозно" след значителната активност на полицията, разследваща самоубийствения атентат в Манчестър, предадоха световните агенции.

Равнището бе повишено до "критично", което означава непосредствено предстоящ атентат, след бомбената атака на концерт на поп-звездата Ариана Гранде в Манчестър в понеделник. Сега е...

Радарите за превишена скорост утре - 28 май, във Варна и областта

http://www.moreto.net/novini.php?n=352174

Служители на КАТ ще следят утре - 28 май и в нощта срещу 29 май, за превишена скорост във Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък с радарите: 07:50ч.-08:50ч. Бизнес парк б-я Петрол - посока Варна 13:30ч.-14:30ч.

И. Йотова: Българското розово масло е сред най-търсените на международните пазари

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279904_%D0%98.+%D0%99%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B0%3A+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D1%80%D0%BE%D0%B7%D0%BE%D0%B2%D0%BE+%D0%BC%D0%B0%D1%81%D0%BB%D0%BE+%D0%B5+%D1%81%D1%80%D0%B5%

 „Европа високо оценява българското розово масло, чийто процес на изготвяне е съпроводен от вековни културни и празнични традиции.“ Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова, която бе гост на Празника на розата в Карлово, съобщиха от пресцентъра на президентството.

„Българското розово масло е сред най-търсените на международните пазари и е световен стандарт за качество“, каза Илияна Йотова. Вицепрезидентът подчерта, че чрез усилията, които полагат розопроизводителите, България се утвърждава и като световен лидер в опазването на културата, традициите и обичаите.

 

Илияна Йотова припомни, че историята на розовите градини в Карловско е на повече от три века, а над 150 години страната ни осъществява износ на розово масло.

Вицепрезидентът напомни, че след седем месеца България ще бъде изправена пред голямо предизвикателство – да застане начело на 28 страни от континента като председател на Съвета на Европейския съюз. „Вашата роля и тази на региона е изключително важна. Каква по-хубава визитна картичка от цвета и уханието на българската маслодайна роза? Тя е била, е и ще бъде вечният символ на България“, се обърна Илияна Йотова към карловци.

Вицепрезидентът пожела жителите на Карлово да опазват, развиват и работят в Райската градина на Европа, за да продължим да живеем в България, наричана от всички „страната на розите“.

Илияна Йотова се включи в ритуала Розобер в розовите градини, присъства на демонстрация на розоварене в Историческия музей в града и получи символа на Карлово от тазгодишната Царица на розата.
 

По статията работи: Веселина Василева

Стотици евакуирани от театър в Лондон (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6245840

Стотици евакуирани от театър в Лондон (Снимки)Стотици души бяха евакуирани от театър "Олд Вик" в Лондон по време на представление, а на място е пристигнала полиция, информира БТА. Посетители съобщиха в Туитър, че сутрешно представление на "Войцек" с участието на Джон Бойега е било прекъснато от служители на театъра и на актьорите и публиката е било наредено да напуснат.

Срещата на Г-7 приключи с разделение по въпросите на климата

http://www.investor.bg/drugi/338/a/sreshtata-na-g-7-prikliuchi-s-razdelenie-po-vyprosite-na-klimata-240136/

Съединените американски щати са в процес на преразглеждане на политиката си по климатичните промени

Прокурорският "изпит" за съдебния съвет мина с малко въпроси

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/05/27/2978717_prokurorskiiat_izpit_za_sudebniia_suvet_mina_s_malko/?ref=rss


Общото събрание на всички прокурори, които следващата събота ще избере измежду 12 кандидати, четирима свои представители в новия състав на Висшия съдебен съвет, премина без много въпроси към номинираните. Още след 13 ч. (началото на събранието беше в 10 ч. но първоначално беше отделено време за изборни органи) зала "Универсиада" се поизпразни. От 1500 обвинители в София бяха дошли малко над 500. Мнозинството оттях са избрали да дадат своя вот през електронната система и дистанционно,...

Широк колан и цепка по бедрото - запазена марка на Мелания Тръмп (Галерия)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6245796

Широк колан и цепка по бедрото - запазена марка на Мелания Тръмп (Галерия)Първата дама на САЩ подчертава тънката си талия, показва бедро при европейската визита на съпруга си  Широк колан в стил 80-те години - това със сигурност ще стане моден тренд през 2017 г.  Дискретна цепка, която открива стегнато бедро, разпуснати коси, черни очила и широка усмивка. За визитата при папата - с черна дантела.

Моуриньо: Не искам да чувам за футбол, питайте Ед за Гризман

http://offnews.bg/news/n_1/n_656636.html

Мениджърът на новия шампион в Лига Европа Манчестър Юнайтед - Жозе Моуриньо сподели пред Скай Спортс, че не иска да чува за футбол в близкия един месец. Португалският специалист бе сред зрителите по време на квалификацията в Гран При на Монако в Монте Карло за Формула 1. Видимо в добро настроение, специалистът каза, че "няма представа" дали клубът ще привлече Антоан Гризман и подчерта, че трансферите се движат от вицепрезидента на Юнайтед Ед Уудуърд. "След финала си обещах, че един месец няма да се интересувам от футбол. Знам, че днес е финалът за Купата на Англия и този на Португалия, но не ме интересува. Не ме интересува как ще завършат. Мога само да кажа, че съм много щастлив от този сезон. Радвам се, че взехме трофеи, върнахме се и в Шампионската лига. Но сега е време да си почина малко, да се отпусна и да се занимавам с други неща. Време е да обърна внимание на приятели, семейство, както и на някои други спортове, които обичам. Нямам представа дали Антоан Гризман ще дойде в Юнайтед. Питайте Ед Удуърд. Той знае от март кой искам, какво искам и колко искам. Сега е времето той да работи, защото през август ще е на почивка, а през август аз ще работя Не знам кой ще спечели състезанието тук в Монте Карло, не съм специалист, този сезон във Формула 1 е много непредвидим", каза Моуриньо.

Г-7 са готови за нови санкции срещу Русия заради Украйна

http://www.mediapool.bg/g-7-sa-gotovi-za-novi-sanktsii-sreshtu-rusiya-zaradi-ukraina-news264414.html

Лидерите на страните от Г-7 изразиха готовност да приемат нови санкции срещу Русия заради действията й в Украйна, ако е необходимо, и свързаха отмяната на вече съществуващите санкции със спазването на Минските споразумения. Това се казва в заключителната декларация, приета в края на двудневната среща на върха на групата на седемте в Таормина на остров Сицилия.   "Готови сме да приемем нови ограничителни мерки, за да повишим понасяната от Русия цена, ако действията й наложат това", заявяват лидерите на седемте най-развити икономики в света (Великобритания, Германия, Италия, Канада, САЩ, Франция и Япония).   "Отново обръщаме внимание, че срокът на действие на санкциите е свързан с пълното изпълняване от Русия на задълженията й в рамките на Минските споразумения и спазването на суверенитета на Украйна. Санкциите могат да бъдат отменени, ако Русия изпълни задълженията си", добавят лидерите на Г-7.   Същевременно те подчертават важността на взаимодействието с Русия.   "Въпреки разногласията ни сме готови да взаимодействаме с Русия за решаване на регионални кризи и общи предизвикателства, когато това е в нашите интереси", се отбелязва в декларацията.   Лидерите на Г-7 обявиха готовност да си сътрудничат с Русия по решаването на конфликта в Сирия.   "Ако Русия използва влиянието си по положителен начин, ние сме готови да работим с нея по решаването на кризата в Сирия с цел постигане на политическо уреждане", се казва в декларацията.    Побеждаването на тероризма в Сирия е невъзможно без политическо уреждане на кризата в страната, заявяват също така лидерите на Г-7.   "Готови сме да увеличим усилията си в борбата с международния тероризъм в Сирия, по-специално срещу "Ислямска държава" и Ал Каида. Побеждаването на тероризма обаче ще е невъзможна без политическо уреждане", се казва в заключителната декларация от срещата на върха.   Лидерите на Г-7 изразяват надежда, че преговорите в Астана под егидата на Русия, Турция и Иран ще доведат до деескалация на ситуацията в Сирия. Те смятат, че са постигнали значителен напредък в борбата си с ИД и са ангажирани с целта си за пълно унищожаване на групировката.

Другата седмица започва анализ на български и чужди храни в проверка за двоен стандарт

http://www.moreto.net/novini.php?n=352179

Следващата седмица ще започне анализът на идентични храни от българския пазара и пазара от Западна Европа, който трябва да покаже дали има двоен стандарт при качеството на храните. Това обясни земеделският министър Румен Порожанов след извънредната среща на премиера Бойко Борисов с редица министри.

София ще има алея на българските царе

https://www.actualno.com/sofia/sofija-shte-ima-aleja-na-bylgarskite-care-news_613605.html

София ще има алея на българските царе. Идеята идва от новосформираното сдружение „Мрежа за развитие и инициативи”, а според председателя Симеон Славчев най-подходящото място е столичният Западен парк. Обособяването на пространството обаче ще бъде възможно едва след

Дядо Антоний с недоумение след гафа при папата към президента: Има ли православие, има държава!

https://www.24chasa.bg/novini/article/6245794

Дядо Антоний с недоумение след гафа при папата към президента: Има ли православие, има държава!Западноевропейският ни митрополит публично критикува странното отсъствие на духовници на празничната аудиенция във Ватикана. Да се надяваме, че няма да стане традиция български свещеници да не присъстват на аудиенция при папата", тези думи отправя към президента Румен Радев дядо Антоний. Западноевропейският ни митрополит е пуснал в своята фейсбук

126 бегачи от 3 държави участват в третия пясъчен полумаратон „Камчийски пясъци“

//dariknews.bg/regioni/razgrad/126-begachi-ot-3-dyrzhavi-uchastvat-v-tretiia-piasychen-polumaraton-kamchijski-piasyci-2026406

126 бегачи от 3 държави участват в третото издание на единствения в България пясъчен полумаратон „Камчийски пясъци“. Състезанието се организира от разградския клуб „Зелена стъпка“, стартът на полумаратонската дисциплина 21,100 км. е утре, 28 май, от 7,00 ч., 30 минути по-късно тръгват избралите по-

"Велбъжд" потъна до предпоследното място в Трета лига

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/velbyzhd-potyna-do-predposlednoto-miasto-v-treta-liga-2026408

„Велбъжд” намали до минимум шансовете си за оставане в Трета Югозападна лига, след като загуби с 2:0 гостуването си на пряк конкурент „Свобода”- Пещера.  Кюстендилци вече са предпоследни в класирането, в зоната на изпадащите, кръг

Цацаров за Панов: Очаквах по-малко хленчене и много по-конкретни идеи за съдебната система

//dariknews.bg/novini/bylgariia/cacarov-za-panov-ochakvah-po-malko-hlenchene-i-mnogo-po-konkretni-idei-za-sydebnata-sistema-2026411

Главният прокурор Сотир Цацаров определи като грешка подкрепата си за Лозан Панов при избора за председател на Върховния касационен съд. Между двамата от доста време има сериозни противоречия и напрежение, което личи и на заседанията на Висшия съдебен съвет и в медийните им изяви,

Къща-паметник на културата се срути в Карлово

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/05/27/2978715_kushta-pametnik_na_kulturata_se_sruti_v_karlovo/?ref=rss


Къща-паметник на културата се срути в близост до туристи в Карлово. Няма пострадали. Това съобщи зам.-кметът на община Карлово Стойо Карагенски, цитиран от "Фокус".

Поставени са предпазни обозначителни ленти, за да се спре преминаването на хора в близост до обекта. До него е общинската къща на Райно Попович, която е възстановена по европейски проект.

"Тази къща е паметник на културата и е частна собственост. Многократно алармирахме,...

Здравко Здравков стана старши треньор на китайския "Ханчжоу грийнтаун"

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/05/27/2978712_zdravko_zdravkov_stana_starshi_trenyor_na_kitaiskiia/?ref=rss


Бившият вратар на националния отбор на България Здравко Здравков беше назначен за старши треньор на китайския клуб "Ханчжоу грийнтаун". Здравков до момента беше треньор на вратарите, а от днес поема поста от корейската легенда Хон Мюн Бо, който беше уволнен заради слаби резултати.

Бившият вратар на "Славия", "Левски" и три турски клуба за първи път в своята треньорска кариера ще бъде наставникът на мъжки отбор.

"За...

Евакуация в лондонски супермаркет заради мъж, въоръжен с нож

https://www.24chasa.bg/novini/article/6245800

Евакуация в лондонски супермаркет
заради мъж, въоръжен с ножПосетителите на супермаркет в югоизточната част на Лондон са били евакуирани днес заради мъж, въоръжен с нож, информира БТА На мястото на инцидента са пристигнали служители на полицията, които са задържали мъжа. Районът е отцепен, в небето кръжат вертолети. Няма информация за пострадали. Бликзите улици са блокирани,

МОСВ: Няма опасност от преливане на язовирите

http://www.cross.bg/yazovirite-vedomstvoto-prelivane-1544246.html

/КРОСС/ Има свободен обем в язовирите, които следи министерството на околната среда и водите (МОСВ), съобщиха от ведомството. Язовирите са запълнени до 70 процента и няма опасност от преливане заради падналите дъждове, уверяват от ведомството. Не е регистрирано и покачване на речните нива. По-рано този месец Държавната агенция за метрологичен и технически надзор - ДАМТН осъществи постоянен мониторинг на язовирите с констатирани проблеми на територията на страната. Завишеният контрол бе следствие на обилните валежи, които създаваха предпоставка за възникване на аварии при някои съоръжения.  

Къща-паметник на културата се срути пред туристи

http://frognews.bg/news_135410/Kashta-pametnik-na-kulturata-se-sruti-pred-turisti/

Къща-паметник на културата се срути в близост до туристи в Карлово. Няма пострадали. Това каза Стойо Карагенски, заместник-кмет на Община Карлово.

Срив на компютърни системи блокира самолети и пасажери по летища в цял свят

http://www.moreto.net/novini.php?n=352177

Британският авиопревозвач Бритиш еъруейз (British Airways) обяви, че отменя всички полети до лондонските летища "Хийтроу" и "Гетуик" до 17:00 ч. по Гринуич (18:00 ч. местно време или 20:00 ч. българско) заради тежък срив на компютърните системи, предаде Асошиейтед прес.

Разделението по въпроса за климата е отразено в комюникето на Г-7

https://www.24chasa.bg/novini/article/6245791

Разделението по въпроса за климата е отразено в комюникето на Г-7Лидерите на „групата на седемте“ не успяха да стигнат до консенсус по въпроса за борбата с климатичните промени, заради неизяснената позиция на САЩ по темата, гласи финалното комюнике, прието след срещата на върха на Г-7 в Таормина, Италия, предава Reuters, цитирана от "Фокус". „Съединените американски щати са в процес на изясняване на тяхната

Горещата българска следа в Кан

http://offnews.bg/news/n_1/n_656635.html

„Горещо такси“ е заглавието в „Либерасион“ за българския филм „Посоки“, чиито две дългоочаквани прожекции бяха вчера в конкурса на „Особен поглед“. Екранът наистина се нажежи – от емоции, динамика, насилие, но и скрита човечност. От сцената Стефан Командарев каза, че идеята му е дошла след разговор със софийски таксиджия, пошегувал се, че България е страна на оптимистите, защото песимистите и реалистите вече са я напуснали. Това предизвика оживление, но истински вълнуващото беше онова, което произнесе на български: „Направих този филм и за двете си деца, и за тяхното бъдеще в България.“ Мощни аплодисменти накрая, нещо не много често в Кан, отлични отзиви от професионалисти, еуфория в екипа – Иван Бърнев, Добрин Досев, Стефан Денолюбов, Ирини Жамбонас, Димитър Баненкин... Липсваха в Кан, но задължително трябва да споменем завладяващото изпълнение на Зуека, на Блатечки, на Герасим Георгиев-Геро, на Васил Банов, Троян Гогов и другите, стоящи така стабилно на екрана в Кан. Благоя Куновски, известен македонски критик и шеф на фестивала „Братя Манаки“ в Битоля, ветеран в Кан от 1973 г., възбудено убеждаваше колеги, че филмът спокойно е можел да влезе в конкурса за „Палмата“ с отличната си режисура, но понеже „немало старове“, така и не бил избран... Жюлиен Жестер от „Либерасион“ го определя като „полифоничен road movie, пътуващ сред пороците и беззаконието на българското общество“ и специално акцентира „силата“ на внушението. След началния шоково-трагичен проглог - корумпиран банкер е убит от изнудван от него таксиджия, филмът „успява да придаде плът и нюанси“ на всяка от човешките истории, от които е изграден. Да припомним само, че става дума за 6 преплитащи се сюжета, които се развивят в рамките на 24 часа в 6 таксита по улиците на София. Това, което ги споява е едно радиопредаване, следящо новината с убийството. Включването на радиослушатели, коментиращи случилото се, неимоверно обогатява визуалния пласт. Познатият топъл глас на Драго Симеонов от „Дарик“ създава интимност, но и контрапункт на страховитите случки. Драматургичният принцип е мозайка, визуалният стил - остро-реалистичен. Диалозите са естествени и непринудени. Привидно хаотичното кръстосване по нощните софийските улици обаче неусетно се превръща в дисекция на съвременния български живот – корупция на елитите, убийства, самоубийства, проституция, но и взаимопомощ; разбити животи, но и прошка; сянката на емиграцията, страхът от мигрантите, но и стоицизъм. Всичко това е смесено като в живота благодарение на избрания модерен флуиден стил на снимане. „Решихме да заснемем всеки от шестте скеча в един план-епизод, за да увеличим реализма“ – споделя режисьорът. Без инвенциите и блестящите умения Веселин Христов, оператора на филма, обаче това решително ни би било възможно. Веднага след прожекцията той разкри част от „лабораторията“, обяснявайки неуловимото флуидно движение на камерата, което те потапя в действието, както в най-добрите световни филми. Как се постига това изображение? „Идеята беше всичко да звучи максимално документално и истински. И затова решихме, че е най-добре вътре в самите епизоди да няма монтажни връзки, да са в един кадър. По този начин, първо, че изглежда по-истинско, второ, че актьорите могат да натрупват емоция и енергия и по този начин да създадат цялостен образ. Всъщност, филмът е заснет изцяло от ръка - снимахме с малка камера „Алекса-мини“, защото е най-удобна за кола. Не сме използвали някакви специални технически средства като стедикам и друг вид стабилизиращи устройства, за да може да изглежда максимално сурово и документално.“ Но как е възможно да се постигне това? „Правихме много репетиции, страшно много, всички епизоди предварително сме ги разигравали първо „на сухо“, в стая, после сме ги снимали с фотоапарат и с актьорите в реалните таксита, след което вече се направиха истинските снимки, с коли, костюми, камера. Някои от по-сложните епизоди в които камерата преминава през прозорци на коли са правени с допълнителни оператори. Подавахме си камерата...Те снимат, докато аз заобиколя и мога пак да я взема и да продължа... В някои от кадрите сме били до трима. Доста тренирахме тази техника на подаването...“ Резултатът от тези сложни и невидими за зврителя маневри е наистина впечатляваща картина. Именно съвършенството на визията, мисля си, е спечелило селекционерите на Кан. Сценаристът Симеон Венциславов също сподели директно след прожекцията: „Посоки“ се явява дебютният ми филм... Дебютният ми сценарий, който е заснет вече, но не е готов още, е „Нанук“ на Милко Лазаров. С него бях в Кан преди 2 години, по една сценарна програма ScriptEast. „Посоки“ за мен е първа премиера и това се случва в Кан... Не мисля, че мога да искам нещо повече на този етап. Според мен се прие много добре. Като се съди по реакцията на публиката и аплодисментите накрая... Аз лично го гледам за първи път, така че го преживях отново. Държа ме от начало до край. Силна емоция!“ На въпроса ми каква е надеждата, за която споменава Командарев, Симеон отговори така: „Филмът като цяло е за надеждата, въпреки всички истории вътре, които са реални - те се случват в България, но те са и част от начина ни на живот, за добро или за лошо. Мисля си, че във филма се прокрадва надежда, макар и по един по-особен начин... Надеждата, че един живот може да бъде спасен, вероятно и една държава може да бъде спасена, ако се намери подходящото сърце за нея.“ Макар и доста мрачен, „Посоки“ не е безизходен. Не търси да се харесва с „мизерабилизма“ си, не е „чернуха“. Динамичен, зареден с човешка енергия, той сочи сдържано, но категорично една посока на изстрадване. Без сантименталност и менторство. На фона на апокалиптичните истории в Кан, които се обединяват от понятието „нелюбов“, той носи в повече идеята за жилаво оцеляване, въпреки всичко. Един отчаян учител по философия, висящ на мост, е спасен от грубоват таксиджия (Блатечки); едно сърце е присадено на безработен хлебар (Стефан Денолюбов), от сърдечен хирург (Юлиан Вергов), мечтаещ да емигрира. Една съсипана от живота шофьорка (Ирини Жамбонас) намира сили да прости на своя палач… Животът е по-голям и по-силен от всичко.  Очакваме награда, но и самото присъствие в "Особен поглед" е вече награда.

Макрон иска среща на „Нормандската четворка“

http://pogled.info/svetoven/evropa/makron-iska-sreshta-na-normandskata-chetvorka.86195

/Поглед.инфо/ Френският президент Емануел Макрон заяви, че е необходимо да се проведе среща в близко бъдеще време във формат "Нормандската четворка" - Франция, Германия, Русия и Украйна. Това каза той по време на пресконференция в италианския Таормина, отговаряйки на въпроси за уреждане на ситуацията в Украйна.

Джафери: Следващата седмица Македония ще има ново правителство

http://pogled.info/svetoven/balkani/dzhaferi-sledvashtata-sedmitsa-makedoniya-shte-ima-novo-pravitelstvo.86196

/Поглед.инфо/ Следващата седмица Македония ще има ново правителство. В кабинета ще участват представители на Социалдемократическия съюз /СДСМ/ на Зоран Заев и партии от албанското малцинство.

Макрон: Ситуацията в Сирия ще е водеща при срещата с Путин

http://pogled.info/svetoven/makron-situatsiyata-v-siriya-shte-e-vodeshta-pri-sreshtata-s-putin.86197

/Поглед.инфо/ Ситуацията в Сирия ще бъде една от водещите теми на срещата на френския президент Еманюел Макрон и руския му колега Владимир Путин, която ще се състои на 29 май във Версай. Това съобщи френският лидер по време на пресконференция в края на двудневната среща на върха на на Г-7 в италианския град Таормина.

Задържаха мъж с незаконно оръжие и наркотици в Стара Загора

https://www.24chasa.bg/novini/article/6245773

Задържаха мъж с незаконно оръжие и наркотици в Стара ЗагораПолицаи задържаха притежател на незаконно огнестрелно оръжие и наркотични вещества 40-годишен мъж е в ареста след проведена вчера полицейска операция на сектор „Противодействие на криминалната престъпност“, ОДМВР-Стара Загора. Това съобщиха от пресцентъра на МВР, цитиран от "Фокус". Униформените са претърсили къща, намираща се в с. Тополяне, общ.

Къща-паметник на културата се срути пред туристи в Карлово

http://www.cross.bg/kyltyrata-karagenski-kushta-1544241.html

/КРОСС/ Къща-паметник на културата се срути в близост до туристи в Карлово. При инцидента няма пострадали, съобщи заместник-кметът на общината Стойо Карагенски, цитиран от "Фокус". Веднага след срутването, на мястото са изпратени екипи, които да поставят предпазни обозначителни ленти, за да се спре преминаването на хора в близост до обекта. „Тази къща е паметник на културата и е частна собственост. Многократно алармираме, че това може да се случи, но собственикът не полага никакви грижи за имота. Съгласно Закона за опазване на културното наследство всеки, който е собственик, независимо дали това е държавата, общината или частно лице, е длъжен да съхранява паметниците на културата. Ще информираме Министерството на културата за случилото се, а оттам нататък ще се прилагат мерките по закона срещу собствениците", обясни Стойо Карагенски. Той посочи, че в непосредствена близост до срутилия се обект се намира общинската къща на Райно Попович, която е възстановена по европейски проект. „Днес тя бе посетена от стотици гости на града ни, а в съседство сградата се срути. Това е недопустимо, но с частните собственици много трудно намираме общ език по отношение на опазването на културното наследство", коментира заместник-кметът на Карлово. Стойо Карагенски каза още, че районът е обезопасен, като още утре ще се търсят собствениците на срутилата се къща

Путин и Ердоган се договориха за засилване на сътрудничеството в Сирия

http://www.mediapool.bg/putin-i-erdogan-se-dogovoriha-za-zasilvane-na-satrudnichestvoto-v-siriya-news264413.html

Президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган се договориха в телефонен разговор днес да засилят координацията на усилията за решаване на сирийската криза на различни равнища, предаде агенция ТАСС, като се позова на пресслужбата на Кремъл.   При обсъждането на сирийската криза бе подчертана важността на по-скорошното съгласуване на практическите аспекти на прилагането на меморандума за създаване на "зони за деескалация" в Сирия, се посочва в съобщението на пресслужбата на Кремъл.   Това ще позволи да се укрепи режима на прекратяване на огъня и ще повиши ефективността на междусирийските преговори в Женева и в Астана. Договорено е да се засили координацията на усилията по този въпрос на различни равнища, се казва още в съобщението.   Путин и Ердоган са си разменили поздравления по повод 25 години от подписването на Договора за основите на отношенията между Русия и Турция на 25 май 1992 г. Президентът на Русия също така е пожелал успех на Ердоган във връзка с избирането му за председател на Партията на справедливостта и развитието, посочва ТАСС, цитирана от БТА.   Путин и Ердоган са си разменили поздравления по повод 25 години от подписването на Договора за основите на отношенията между Русия и Турция на 25 май 1992 г. Президентът на Русия също така е пожелал успех на Ердоган във връзка с избирането му за председател на Партията на справедливостта и развитието, посочва ТАСС.

Шампионатът на Китай ще започне със закъснение

http://offnews.bg/news/n_1/n_656633.html

Един от най-силните ранкинг турнири по снукър - Шампионатът на Китай (China Championship), който е първи за сезон 2017/2018,  ще започне с три дни по-късно от планираното. Официалното начало на събитието вече е 16 август, а финалът ще се проведе на 22-и, като причината за промяната не се посочва, но е направена консултация с организаторите. China Championship е ранкинг турнир за първи път тази кампания и е с най-голям награден фонд извън събитията във Великобритания - 700 хиляди паунда, 150 000 от които са за шампиона. От World Snooker обявиха и една съществена промяна в правилото за “уайлд кард” на China Championship. Китайската билярд и снукър асоциация ще раздаде четири такива покани на избрани от нея играчи, но този път те няма да се изправят един срещу друг в отделен кръг, а ще се включат наравно с останалите в 1 кръг, за да допълнят бройката от 128 участника. Световната билярд и снукър асоциация засега са потвърдили промените само за предстоящия Шампионат на Китай, но има вероятност в бъдеще това да се види и в другите ранкинг турнири.

Венгер: Никога няма да забравя липсата на уважение към мен

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/05/27/2978710_venger_nikoga_niama_da_zabravia_lipsata_na_uvajenie/?ref=rss


Мениджърът на "Арсенал" Арсен Венгер определи критиката, която беше отправена към него през този сезон, като "позорна" и подчерта, че никога няма да забрави липсата на уважение към него.

Феновете на "топчиите" на няколко пъти организираха протестни шествия срещу него, като призоваваха да напусне. 67-годишният специалист е начело на отбора от 1996 г. и голяма част от привържениците смятат, че е време за промяна.

Бритиш еъруейз отмени временно всички полети до лондонските летища "Хийтроу" и "Гетуик"

http://www.mediapool.bg/british-earueiz-otmeni-vremenno-vsichki-poleti-do-londonskite-letishta-hiytrou-i-getuik-news264412.html

Британският авиопревозвач Бритиш еъруейз (British Airways) обяви, че отменя всички полети до лондонските летища "Хийтроу" и "Гетуик" до 17:00 часа по Гринуич (18:00 часа местно време или 20:00 часа българско) заради тежък срив на компютърните системи, съобщи Асошиейтед прес.    Авиокомпанията посочи, че терминалите й на двете летища са "задръстени" и призова пътниците да не се отправят към аерогарите.    По-рано днес бе съобщено за дълги опашки на гишетата за регистрация на пътниците на "Хийтроу" и забавяне на полети.   Бритиш еъруейз не посочва причината за компютърния проблем, но уверява, че работи за възможно най-бързото му отстраняване.    Има сериозни нарушение във въздушните дейности на компанията по целия свят, отбеляза говорителка.

Меркел: Преговорите по климата в рамките на Г-7 са незадоволителни

https://www.24chasa.bg/novini/article/6245762

Меркел: Преговорите по климата в рамките на Г-7 са незадоволителниГерманският канцлер Ангела Меркел определи разговорите на срещата на Г-7 по въпроса за климатичните промени като "незадоволителни", информира БТА. Имаме ситуация "шестима, а заедно с ЕС и седмина, срещу един", която означава, че все още няма яснота дали САЩ ще останат в Парижкото споразумение за климата, посочи тя.

Компютърен срив спря полетите на British Airways

https://www.actualno.com/europe/komputyren-sriv-sprja-poletite-na-british-airways-news_613602.html

Проблем с компютърната система е причината за многото забавени полети на Британските авиолинии, съобщиха от компанията, предава BBC. От превозвача се извиниха за „глобалното системно прекъсване“ и заявиха, че „работят с цел да решат проблема възможно най-скоро“.

Хилъри Клинтън призна, че и виното й е помогнало да преодолее загубата на изборите

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/05/27/2978696_hiluri_klintun_prizna_che_i_vinoto_i_e_pomognalo_da/?ref=rss


Неуспелият кандидат за президент на САЩ Хилъри Клинтън обяви, че и виното й е помогнало да преодолее загубата от Доналд Тръмп. В реч в Уелсли Колидж, който е завършила, Клинтън говори за моментите, когато нещата не са ставали, както ги е планирала. Тогава прекарвала време с внуците, разхождала се в гората, преподреждала гардероба.

"Няма да лъжа - и шардонето също доста ми помогна", казва Клинтън в третата си реч пред Уелсли Колидж, цитирана от списание...

Раздават благотворително хранителни продукти във Варна до края на месеца

http://www.moreto.net/novini.php?n=352159

Българският Червен кръст във Варна продължава до 31 май, включително раздаването на хранителните продукти по Оперативната програма за храни и/или основно материално подпомагане по Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица, припомня Moreto.

Отличиха победителите във фестивала "Кино в длан"

//dariknews.bg/regioni/shumen/otlichiha-pobeditelite-vyv-festivala-kino-v-dlan-2026403

Теодора-Косара Попова и филмът й "Анатомия на едно танго" заслужиха голямата награда на Община Шумен от фестивала за мобилно кино "Кино в длан", който се провежда за втора година.

Наградата за анимационен филм отиде при Иван Петков, а Димитър Стоянов грабна приза за игрален филм. Бор

Берлин дава на Анкара две седмици да реши за „Инджирлик“

http://pogled.info/svetoven/berlin-dava-na-ankara-dve-sedmitsi-da-reshi-za-indzhirlik.86193

/Поглед.инфо/ Германското правителство е дало на турските власти на две седмици, за да променят позицията си за въздушната база „Инджирлик“, където са разположени немските войниците. Това съобщи в. "Шпигел", позовавайки се на собствени източници.

Швейцария не иска членство в ЕС и НАТО

http://pogled.info/svetoven/shveitsariya-ne-iska-chlenstvo-v-es-i-nato.86194

/Поглед.инфо/ По-голямата част от швейцарците искат страната им да води политика на неутралитет и икономическа независимост. Само 19% от гражданите са „за“ присъединяването към НАТО и едва 15% - „за“ членство в Европейския съюз. Това отчита публикуваният от Берн годишен доклад "Безопасност 2017", откъси от който бяха публикувани на страниците на местната преса.

Във Валенсия се роди рядък подвид жираф

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6245759

Във Валенсия се роди рядък подвид жираф 
Ротшилдов жираф - подвид, който е на границата на изчезването, се роди в биопарка на испанския град Валенсия, информира БТА. Раждането дава надежди за успешното реализиране на европейската програма за съхраняване на тези животни. В биопарка на Валенсия заедно с новороденото има девет жирафа. Шест от тях са се родили там.

Речта на Mapĸ Зyĸъpбъpг пред студентите от Харвард

http://www.eurochicago.com/2017/05/mapk-zuckerberg/

Ocнoвaтeлят нa нaй-гoлямaтa coциaлнa мpeжa пpизoвa зa въвeждaнeтo нa peдицa пoлитичecĸи peфopми, ĸaтo oнлaйн глacyвaнe, пo-виcoĸи дaнъци зa бoгaтoтo нaceлeниe, oблeĸчaвaнe нa cтyдeнтcĸитe зaeми и универсален (безусловен) базов доход и др.

Клиф Ричард ще получи над 1 млн. лири обезщетение от полицията

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6245755

Клиф Ричард ще получи над 1 млн. лири обезщетение от полициятаПевецът Клиф Ричард спечели обезщетение от над 1 милион лири, след като заведе дело срещу полицията в Южен Йоркшир за обиска на дома му в Бъркшир през август 2014 г. заради подозрения в сексуални посегателства, информира БТА. Музикантът заведе дело и срещу Би Би Си за излъчването на акцията. С полицията той постигна споразумение,

Китайският "Ханчжоу Грийнтаун" назначи Здравко Здравков за старши треньор

https://www.24chasa.bg/sport/article/6245767

Китайският "Ханчжоу Грийнтаун" назначи Здравко Здравков за старши треньорБившият национален вратар Здравко Здравков е новият старши треньор на китайския "Хавчжоу Грийнтаун". Той бе представен на медиите. Здравков от доста време работи в клуба, но бе помощник на легендата Хон Мюн Бо, като отговаряше за вратарите и дори един от тях стана национал. Бо е бивш национал на Република Корея,

Григор играе в неделя на "Ролан Гарос"

https://www.24chasa.bg/sport/article/6245763

Григор играе в неделя на "Ролан Гарос"Григор Димитров ще играе още в първия ден на откритото на Франция.  В неделя най-добрият български тенисист ще започне участието си на "Ролан Гарос" с мач срещу представителя на домакините Стефан Робер. Двубоят е трети на централня корт "Филип Шатрие" в Париж, а началото на програмата е в 12 часа българско време.

Ето кога е първият мач на Григор на "Ролан Гарос"

https://www.actualno.com/tennis/eto-koga-e-pyrvijat-mach-na-grigor-na-rolan-garos-news_613599.html

Определиха програмата за първия ден на тазгодишното издание на "Ролан Гарос". Първата ни ракета при мъжете Григор Димитров ще се появи на централния корт "Филип Шатрие" още утре (неделя), където ще се изправи срещу представителя на домакините Стефан Робер. Мачът е трети на "Ф

Такси падна в река Янтра, 12-годишно момиче е пострадало

http://offnews.bg/news/n_1/n_656634.html

Таксиметров автомобил е паднал в река Янтра днес по обед. При инцидента в Габрово е пострадало 12-годишно момиче, което е пътувало на задната седалка, съобщава агенция "Фокус". Детето е настанено в габровската болница с фрактура на лявата раменна кост, без опасност за живота. 66-годишният шофьор е изгубил контрол над автомобила, излязъл е извън пътя и е паднал в коритото на реката. Взета му е проба за употреба на алкохол - дрегерът е отчел нулев резултат.

Катастрофа затрудни движението по пътя за Казанлък

http://www.cross.bg/putya-avtomobil-podhluzva-1544237.html

/КРОСС/ Катастрофа между три автомобила и камион затрудни движението на пътя Стара Загора - Казанлък, предава bTV. Около 14:30 автомобил се подхлъзва на пътя и се завърта. Минути по-късно втори автомобил прави същото. Камион, който пътува в същата посока, вижда двете коли в последния момент и се опитва да избегне удара с тях, закачайки успоредно движеща се трета кола. Камионът също се подхлъзва и катастрофира. За щастие инцидентът се размина без жертви или пострадали.  

Путин и Ердоган разговаряха за решаване на сирийската криза

http://www.cross.bg/rysiya-erdogan-tyrtziya-1544236.html

/КРОСС/ Президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган се договориха в телефонен разговор днес да засилят координацията на усилията за решаване на сирийската криза на различни равнища, предаде агенция ТАСС, като се позова на пресслужбата на Кремъл. При обсъждането на сирийската криза бе подчертана важността на по-скорошното съгласуване на практическите аспекти на прилагането на меморандума за създаване на "зони за деескалация" в Сирия, се посочва в съобщението на пресслужбата на Кремъл. Това ще позволи да се укрепи режима на прекратяване на огъня и ще повиши ефективността на междусирийските преговори в Женева и в Астана. Договорено е да се засили координацията на усилията по този въпрос на различни равнища, се казва още в съобщението. Путин и Ердоган са си разменили поздравления по повод 25 години от подписването на Договора за основите на отношенията между Русия и Турция на 25 май 1992 г. Президентът на Русия също така е пожелал успех на Ердоган във връзка с избирането му за председател на Партията на справедливостта и развитието, посочва ТАСС. Пресслужбата на Кремъл съобщава, че двете страни са заявили общото намерение за по-нататъшно укрепване на стратегическото партньорство между Русия и Турция

САЩ прекратиха бизнеса с 12 компании в Турция заради злоупотреби

https://www.24chasa.bg/novini/article/6245753

САЩ прекратиха бизнеса с 12 компании в Турция заради злоупотребиОфисът на главния инспектор на Американската агенция за международно развитие (USAID) е разкрил корупционна мрежа за подкупи, измами, нагласени търгове и комисиони при изпращането на хуманитарна помощ за Сирия. В резултат на разкритията, турската компания Шенкардеш, нейният собственик Орхан Шенкардеш и още 10 филиала получиха забрана за правене на

Георги Търновалийски: Розата е емблема за Карлово и България

http://www.cross.bg/bulgariya-karlovo-turnovaliiiski-1544235.html

/КРОСС/ Народните представители от БСП за България Георги Търновалийски, Теодора Халачева и Веска Ненчева бяха сред стотиците гости от страната и чужбина, които събра днес празникът на розата в Карлово. „Розата и розовото масло са емблема за Карлово и България. Българското розово масло е световен стандарт за качество. То е един уникален продукт, с който България трябва да се гордее и който трябва да защитава.", сподели Георги Търновалийски. В разговор по проблемите в отрасъла, който е специфичен за Розовата долина се очертаха няколко проблема сред които увеличаващата се липса на работна ръка и ниската субсидираност на производството на розов цвят. „Над 15 000 декара маслодайна роза се отглежда в района на Карлово и Сопот. Историческите факти говорят, че повече от 300 години жителите в района развиват отглеждането на розовите насаждения и преработката им в различни продукти, което е и една от причините „Българското розово масло" от региона да е защитено наименование за ЕС. Това, което е необходимо да се направи е да бъде защитено производството, да се подпомагат земеделските стопани със субсидии за количество произведен розов цвят или пък за произведено качествено розово масло, още повече, че преди дни от националния съюз на производителите на етерично маслени култури поискаха и преференциални плащания под формата на субсидии в рамките на 100 лева на декар.", допълни Търновалийски.  

Сотир Цацаров: Лозан Панов политиканства и хленчи

http://www.moreto.net/novini.php?n=352176

Главният прокурор Сотир Цацаров определи като грешка подкрепата си за Лозан Панов при избора на председател на Върховния касационен съд. Между двамата от дълго време има сериозно напрежение заради различията във вижданията им за развитието на съдебната система у нас.

Министър Радев: Взети са мерки за облекчаване на трафика на ГКПП Кулата

http://www.cross.bg/radev-merki-gkpp-1544234.html

/КРОСС/ Икономиката не трябва да бъде спирана, загуби не трябва да има, категоричен е министърът на вътрешните работи. След разговори между колегите и областния управител с превозвачите са предприети мерки за облекчаване на трафика на ГКПП Кулата - заяви министър Радев след работно посещение на граничния пункт. По думите му има известни затруднения на вход от Гърция, но се водят преговори с властите от гръцка страна да не бавят пропускането. Засега обстановката на пункта е спокойна, на денонощие по около 1700 товарни автомобили преминават от там. Министърът на вътрешните работи бе категоричен, че икономиката не трябва да бъде спирана, загуби не трябва да има. Трябва да продължат усилията и в бъдеще да се намерят механизми за дългосрочни мерки, за да не се стига до подобни неудобства, каза пред журналисти министър Радев. Доволен от постигнатия резултат е и началникът на митница Югозападна Георги Александров. Според него при натовареност Агенция Митници може да отвори още трасета, но към настоящия момент няма такава необходимост. Анализът на Агенцията показвал, че превозно средство се обработва в рамките на под две минути, докато престоява на кантарното устройство. Към момента работят три кантара, а допълнителна проверка на рентгенов контрол се налагала за около 5% на преминаващите товарните автомобили и само при съмнение се преминавало към физически контрол

Ердоган: Турция и ЕС имат план за действие по възстановяването на отношенията

https://www.24chasa.bg/novini/article/6245751

Ердоган: Турция и ЕС имат план за действие по възстановяването на отношениятаТурция и Европейският съюз (ЕС) са постигнали споразумение относно едногодишен план за действия, насочени към възстановяването на отношенията, които са в криза, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, предава РИА Новости, цитира "Фокус". Държавният глава съобщи за това пред журналисти на връщане от срещата на върха на НАТО в Брюксел,

Вътрешният министър обеща Кулата-Промахон да се отпуши

http://frognews.bg/news_135409/Vatreshniiat-ministar-obeshta-Kulata-Promahon-da-se-otpushi/

Вземат се мерки за намаляване на времето за проверки и повишаване на пропускателната способност през граничен пункт ” Кулата -Промахон”. Това стана ясно от думите на вътрешния министър Валентин Радев, който заедно с главния секретар на МВР Младен Маринов инспектира работата на място и се срещна с представители на НАП и агенция ”Митници” за координиране на работата по граничния контрол, съобщава БНР.

Нивото на река Янтра във Велико Търново започна да спада

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/nivoto-na-reka-iantra-vyv-veliko-tyrnovo-zapochna-da-spada-2026402

Нивото на река Янтра достигна до 4,40 м. в 17,30 ч. днес, след което започна да спада и към 19,00 ч. вече е под 4,00 м. при критична стойност от 6,50 м. за урбанизираната територия на Велико Търново. Кметът на Велико Търново Даниел Панов разпореди компетентните служители в звеното за бедствия и ава

Тръмп: Ще взема решение за Парижкото споразумение следващата седмица

https://www.24chasa.bg/novini/article/6245744

Тръмп: Ще взема решение за Парижкото споразумение следващата седмица

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви в събота, че ще вземе окончателно решение по въпроса дали САЩ ще останат част от Парижкото споразумение за климата следващата седмица, предава AFP, цитира "Фокус". „Ще взема своето окончателно решение относно Парижкото споразумение следващата седмица!“, заяви американският държавен глава в „Туитър“.

Цацаров очаквал по-малко хленчене от Лозан Панов

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/05/27/2978699_cacarov_ochakval_po-malko_hlenchene_ot_lozan_panov/?ref=rss


Главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че е очаквал по-малко хленчене и политиканстване от председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов. Задочният разговор между двамата продължи и на общото събрание на прокурорите днес, на което той изслуша 12-те кандидати за Висшия съдебен съвет.

Цацаров отново повтори, че може да работи в професионален план с Панов, но че никога не биха станали приятели. "Въпреки, че съм обявен за най-голямото зло на републиката, съм готов...

Един човек е пострадал при катастрофа край Кюстендил

https://www.24chasa.bg/region/article/6245729

Един човек е пострадал при катастрофа край КюстендилЕдин човек е пострадал при катастрофата на път І-6 Коняво – Цървеняно  Това съобщиха от ОДМВР - Кюстендил, цитира "Фокус". Произшествието е станало между два леки автомобила. Пострадалият е откаран за преглед в болницата в Кюстендил. По първоначални данни няма опасност за живота му. Причините за инцидента се изясняват.

Барселона излиза срещу Алавес за нов рекорд

http://offnews.bg/news/n_1/n_656632.html

Барселона излиза за рекорден трофей срещу Депортиво Алавес в своя 39-ти финал за Купата на Краля на Испания. Каталунците имат възможност да спечелят отличието за рекорден 29-ти път. Това ще бъде и мачът на сбогуването на Луис Енрике с гранда и няма съмнение, че футболистите ще се опитат да го изпратят подобаващо.  Алавес се представи впечатляващо при завърщането си в елита на испанския футбол и дори надви Барса като гост, а победният рейд в турнира за купата е още едно доказателство за силната форма на клуба. Треньорът Маурисио Пелегрино ще бъде лишен от услугите на контузения Виктор Лангуардия, който наскоро претърпя операция на коляното. В лагера на Барселона Луис Суарес е наказан и ще пропусне финала. В негово отсъствие в центъра на атаката ще действа Пако Алкасер, който има едва 7 гола от началото на сезона, но сега ще партнира на Лионел Меси и Неймар. Титулярният десен бек Сержи Роберто също е извън сметките, а мястото му по всяка вероятност ще заеме Хавиер Массчерано. Двубоят между двата тима ще бъде тази вечер от 22:30 на стадион "Висенте Калдерон", а това ще е и последният мач на съоръжението на Атлетико Мадрид. Тимът вече отбеляза емоционално раздялата със стадиона след победата над Атлетик Билбао миналата неделя.

Сотир Цацаров коментира отношенията си с Лозан Панов

https://www.vesti.bg/bulgaria/sotir-cacarov-komentira-otnosheniiata-si-s-lozan-panov-6069636

Няма да му позволя да хвърля упреци към колегите ми прокурори. Тези хора не го заслужават, пък и едва ли Лозан Панов ще е човекът, който ще ги оценява, каза главният прокурор

Британските изтребители са вдигнати заради руски самолети

https://www.24chasa.bg/novini/article/6245737

Британските изтребители са вдигнати заради руски самолетиДвата изтребителя „Тайфун“ на кралските военновъздушни сили (ВВС) на Великобритания са излетели по тревога заради руски самолети, преминали в близост до въздушното пространство на страната, гласи изявление на Министерството на отбраната, съобщава Daily Express, цитира "Фокус". „Двата „Тайфуна“ бяха вдигнати по тревога от база Лосимут тази сутрин…в

Ердоган обяви звезда на НБА за въоръжен терорист

http://www.moreto.net/novini.php?n=352170

Звездата на НБА Енес Кантер вече е издирван в родната му Турция, след като властите го обвиниха, че членува в антиправителствена "терористична група". Центърът на Оклахома не само не се разтревожи, но се изсмя на Ердоган и компания.

Пет нови случая на морбили в Пазарджик

http://www.cross.bg/morbili-kantardzhiev-slychaya-1544229.html

/КРОСС/ За пет нови случая на морбили в Пазарджик информира директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев, предава Дарик. Става въпрос за пет деца, които не са били ваксинирани срещу коварната дребна шарка, която бе внесена у нас преди два месеца от съседна Румъния. Неприятен според специалиста е фактът, че при някои от тези деца е записано, че са ваксинирани, но след изследвания се доказало, че всъщност ваксина не е поставяна. Петте нови случая на морбили вече са официално потвърдени с генетични методи, посочи проф. Тодор Кантарджиев. Изследванията доказали, че децата не са имунизирани. Едното от тях още не е било достигнало едногодишната възраст, подходяща за ваксиниране. "Не открихме антитела срещу морбили, рубеола и заушка, което доказва, че не е поставяна ваксина", обясни медикът. Професорът даде за пример държави като Германия, Холандия и САЩ, в които ваксинирането е задължително за постъпване в училище. Там обаче бележка от личния лекар не се признавала, за разлика от разпространената практика в България. На децата се взимало кръв и, ако се докаже, че ваксина не е поставяна, тогава бивали имунизирани. Съветът на професор Кантарджиев тук е хората, работили в чужбина, които не знаят дали са ваксинирани, при завръщането си в България за няколко дни да ограничат контактите си с малки деца.  

Къща-паметник на културата се срути пред туристи в Карлово

https://www.24chasa.bg/region/article/6245684

Къща-паметник на културата се срути пред туристи в Карлово"Къща-паметник на културата се срути в близост до туристи в Карлово. Няма пострадали." Това каза Стойо Карагенски, заместник-кмет на Община Карлово, цитиран от "Фокус". Веднага след срутването, на мястото са изпратени екипи, които да поставят предпазни обозначителни ленти, за да се спре преминаването на хора в близост до обекта.

Сапарева баня празнува с Мирослав Илич, Димитър Пенев и стотици гости

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/sapareva-bania-praznuva-s-miroslav-ilich-dimityr-penev-i-stotici-gosti-2026396

Амфитеатър "Гейзера" се оказа малък, за да побере стотиците жители и гости на Сапарева баня, дошли да присъстват на откриването на Общинските празници. Кметът Калин Гелев приветства присъстващи с добре дошли и ги поздрави с хубавия празник. img wide]32611661[

Дюнерджия преби клошар

//dariknews.bg/regioni/burgas/diunerdzhiia-prebi-kloshar-2026397

Полицията залови нападателя на Енчо, преглеждат записите от видеокамерите в района

Жена пострада при ПТП в Цървеняно

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/zhena-postrada-pri-ptp-v-cyrveniano-2026399

Два автомобила са се ударили в Конявската планина, на пътя Кюстендил- София, при входа на село Цървеняно, информира наш читател.

Говорителят на ОД МВР- Кюстендил Катя Табачка потвърди за инцидента. Пострадала е пътничка от единия автомобил. Закарана

Започна Празникът на горнооряховския суджук

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/zapochna-praznikyt-na-gornooriahovskiia-sudzhuk-2026400

Въпреки майския дъжд, Празникът на горнооряховския суджук в парк "Градска градина" започна. Официалният старт бе даден от кмета на Общината инж. Добромир Добрев.



"Само за няколк

Ирак забрани на жените в Мосул да закриват цялото си лице

//dariknews.bg/novini/sviat/irak-zabrani-na-zhenite-v-mosul-da-zakrivat-cialoto-si-lice-2026395

Полицията в иракския град Мосул забрани на жените да носят забрадките "никаб", покриващи цялото лице без очите, в районите, освободени от "Ислямска държава".

Кола се вряза в бетонна стена и падна в дере, има тежко пострадали (СНИМКИ)

//dariknews.bg/regioni/shumen/kola-se-vriaza-v-betonna-stena-i-padna-v-dere-ima-tezhko-postradali-snimki-2026393

Четирима души са в тежко състояние след зверска катастрофа на изхода на Шумен. Инцидентът е станал около 18.30 ч. на бул. "Ришки проход". Лек автомобил "Рено Лагуна" пътувал в посока изхода на града. Зад волана бил 23-годишният собственик н

Кими Райконен ще стартира от полпозишън в Гран при на Монако

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/05/27/2978691_kimi_raikonen_shte_startira_ot_polpozishun_v_gran_pri/?ref=rss


Пилотът на "Ферари" Кими Райконен ще започне от полпозишън в Гран при на Монако. Финландецът завърши с време 1:12.178 мин. Втори в стартовата решетка се нареди неговият съотборник Себастиан Фетел. Това е първи полпозишън за Ройконен от 2008 г.

Люис Хамилтън не успя да се класира за последния етап на квалификацията и остана извън топ 10. Той ще стартира от 14-ата позиция. Другият пилот на "Мерцедес" Валтери Ботас ще започне трети.

Къща-паметник на културата се срути в близост до туристи в Карлово

http://www.mediapool.bg/kashta-pametnik-na-kulturata-se-sruti-v-blizost-do-turisti-v-karlovo-news264411.html

Къща-паметник на културата се срути в близост до туристи в Карлово, но за щастие няма пострадали, съобщи зам.-кметът на града Стойо Карагенски. Веднага след инцидента на мястото са изпратени екипи, които да поставят предпазни обозначителни ленти, за да се спре преминаването на хора в близост до обекта. ”Тази къща е паметник на културата и е частна собственост. Многократно алармираме, че това може да се случи, но собственикът не полага никакви грижи за имота. Съгласно Закона за опазване на културното наследство всеки, който е собственик, независимо дали това е държавата, общината или частно лице, е длъжен да съхранява паметниците на културата. Ще информираме Министерството на културата за случилото се, а оттам нататък ще се прилагат мерките по закона срещу собствениците“, обясни Карагенски, цитиран от ”Фокус”. Той посочи, че в непосредствена близост до срутилия се обект се намира общинската къща на Райно Попович, която е възстановена по европейски проект. ”Днес тя бе посетена от стотици гости на града ни, а в съседство сградата се срути. Това е недопустимо, но с частните собственици много трудно намираме общ език по отношение на опазването на културното наследство“, коментира той.  

"Бритиш еъруейз" отменя всички полети от "Хийтроу" и "Гетуик" до 20 ч.

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/05/27/2978695_british_eurueiz_otmenia_vsichki_poleti_ot_hiitrou_i/?ref=rss


Авиокомпанията "Бритиш еъруейз" отменя всички полети от лондонските летища "Хийтроу" и "Гетуик" до 17 ч. по Гринуич (20 ч. българско време) заради тежък срив на компютърните системи, предаде "Асошиейтед прес".We apologise for the current IT systems outage. We are working to resolve the problem as quickly as possible.

— British Airways (@British_Airways) May 27, 2017Авиокомпанията посочи, че терминалите й на двете летища са...

"Бритиш еъруейз" отменя всички полети до "Хийтроу" и "Гетуик" до 20 ч.

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/05/27/2978695_british_eurueiz_otmenia_vsichki_poleti_do_hiitrou_i/?ref=rss


Авиокомпанията "Бритиш еъруейз" отменя всички полети до лондонските летища "Хийтроу" и "Гетуик" до 17 ч. по Гринуич (20 ч. българско време) заради тежък срив на компютърните системи, предаде "Асошиейтед прес". We apologise for the current IT systems outage. We are working to resolve the problem as quickly as possible.

— British Airways (@British_Airways) May 27, 2017
Авиокомпанията посочи, че терминалите й на двете летища...

Как да се възползваме 100% от ягодите - съвети от д-р Райна Стоянова

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6245672

Как да се възползваме 100% от ягодите - съвети от д-р Райна СтояноваМоже ли ягодите да са вредни за някого, пита читател на рубриката "Сила за живот". “24 часа” предоставя мнението на популярни специалисти по темата. Препоръките, съветите и позициите на специалистите, които четете, се предоставят само за образователни цели. Те не са предназначени да заместват медицинска помощ,

Г-7 и САЩ без обща позиция за климата

http://www.cross.bg/klimata-trump-otnosno-1544228.html

/КРОСС/ Държавите от Г-7 ще признаят безизходицата относно предприемането на колективни действия в борбата с климатичните промени, докато американският президент Доналд Тръмп обмисля позицията си. Това заявиха официални представители, цитирани от АФП. "САЩ преразглеждат политиката си относно климата, така че другите шест държави от Г-7 ще потвърдят ангажимента си (към световното споразумение от Париж), докато в същото време отбележат" позицията на САЩ, каза френски представител в кулоарите на форума в Сицилия. Други делегати посочиха, че разпределението на силите по въпроса е "шест към един". По-късно Тръмп написа в "Туитър": "Ще взема окончателно решение за Парижкото споразумение през следващата седмица". Германският канцлер Ангела Меркел нарече преговорите със САЩ за климата "много неудовлетворителни", информира АФП. Според нея партньорите от Г-7 остават в неведение относно намеренията на Тръмп за борбата с климатичните промени. "Цялата дискусия по темата за климата е много тежка, да не кажа и много неудовлетворителна", изтъкна тя. "Имаме ситуация шестима срещу един, което означава, че все още няма признаци дали САЩ ще останат в споразумението от Париж или не", добави тя. Според анализатори изоставянето на споразумението от Париж ще доведе до висока политическа цена за Европа и Китай, където сделката се разглежда като основа за действия срещу климатичните изменения, според анализатори.  

Два изтребителя на британските ВВС са вдигнати по тревога от база в Шотландия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6245678

Два изтребителя на британските ВВС са вдигнати по тревога от база в ШотландияДва изтребителя „Тайфун“ на кралските военновъздушни сили (ВВС) на Великобритания са излетели по тревога от авиобаза Лосимут в Североизточна Шотландия, съобщава Daily Express, цитира "Фокус". Все още не е известна причината за тяхното излитане. Говорител от Министерството на отбраната заяви, че ведомството ще излезе с изявление относно инцидента.

Великобритания намали от "критично" на "сериозно" нивото на заплаха

http://www.cross.bg/zaplaha-velikobritaniya-ataka-1544227.html

/КРОСС/ Нивото на терористична заплаха във Великобритания е намалено от "критично" на "сериозно", потвърди британският премиер Тереза Мей, съобщават news.bg. На срещата на комитета при извънредни ситуации "Кобра" независимият Общ център за анализ на тероризма е препоръчал Великобритания да намали до второто най-високо ниво на заплаха - голяма вероятност да бъде извършена атака. Изпълнението на операция Temperer, която включва разполагане на войници по улиците, постепенно ще бъде намалено през следващите дни. Мей поясни, че решението е взето след "значителни полицейски действия през последните 24 часа", довели до задържането на 11 заподозрени. Обаче премиерът подчерта, че "страната трябва да остане бдителна" по време на стотиците събития през уикенда, включително и много спортни мероприятия. Съобщението е обявено на фона на разпространяваната информация, че в "Мос сайд" се извършва евакуация като част от разследването на терористичната атака в Манчестър. Полицията в града описа евакуацията като "предпазна мярка, за да се осигури безопасността на всички граждани". През последните дни полицията проведе няколко акции в Манчестър. Още двама души са задържани, които са на възраст 20 и 22 години. Беше щурмуван и автобус с цел задържането на 44-годишен мъж.

5 деца в Пазарджик с морбили

https://www.actualno.com/society/5-deca-v-pazardjik-s-morbili-news_613591.html

От миналата седмица имаме няколко случая на морбили в Пазарджик. В Националната референтна лаборатория са потвърдени в материалите на 5 деца вируса на морбили с генетични методи. Това каза проф. Тодор Кантарджиев, директор на Национален център по заразни и паразитни боле

British Airways отмени полетите си в Лондон заради компютърен срив

http://www.cross.bg/british-airways-sistemite-1544226.html

/КРОСС/ Пътници са изправени пред закъснения заради срив в компютърната система на British Airways, съобщиха от компанията, предава news.bg. В съобщение компанията се извинява за "IT срива на системите" и пояснява, че работи за разрешаването на проблема. Компанията допълва в "Туитър", че проблемът е глобален. Пасажери на летище "Хийтроу" съобщават за дълги опашки пред гишетата за чекиране и за забавяне на полети. От летището обявиха, че IT проблем е причинил "забавянето" и работят със самолетната компания за разрешаването му, възникнал през уикенда, когато хиляди британци пътуват. Впоследствие стана ясно, че British Airways са отменили всички полети на летищата в Лондон до 17,00 ч. по Гринуич. През юли и септември 2016 г. самолетният превозвач имаше проблеми със системите за онлайн чекиране.  

Облачно и дъждовно време ни очаква утре по Черноморието

http://www.moreto.net/novini.php?n=352173

През нощта и утре облачността ще е значителна и на места все още ще има краткотрайни валежи. Привечер валежите ще спрат и облачността ще се разкъсва и намалява. Над Черноморието облачността ще значителна и на места ще превалява дъжд.

Таксиметров шофьор и 12-годишно дете паднаха в река Янтра

http://www.cross.bg/avtomobila-taksimetrov-koritoto-1544225.html

/КРОСС/ Таксиметров шофьор падна в коритото на река Янтра в центъра на Габрово, съобщава БНР. Той е изгубил контрол над колата си. В автомобила е пътувало 12-годишно момиче. То е настанено в болницата с фрактура на лявата ръка. 66-годишният мъж, управлявал таксито, се е разминал без наранявания. Инцидентът е станал към 11,30 часа в събота. Шофьорът не успял да овладее автомобила по мокрия път, напуснал платното и паднал във водата от брега на реката. Алкохолната му проба е отрицателна, уточняват от полицията. Припомняме, преди година джип също се озова в коритото на реката.        

Екатерина Захариева: Да се иска наказателна процедура от Брюксел заради срещата в ЦУМ е абсурдно

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/05/27/2978690_ekaterina_zaharieva_da_se_iska_nakazatelna_procedura/?ref=rss


Вицепремиерът по съдебната реформа и бивш правосъден министър Екатерина Захариева определи като "абсурдно" откритото писмо, изпратено вчера от четири партии и една гражданска организация до Еврокомисията.

В него формациите обвиняват българските институции в отказ да проверят нерегламентираната среща в в ЦУМ между главния прокурор Сотир Цацаров, бизнесмена Сашо Дончев и собственика на магазина и политик Георги Гергов и призовават Брюксел да обмисли започването на...

Британските авиолинии спряха всички полети от лондонските летища (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6245674

Британските авиолинии спряха всички полети от лондонските летища (Снимки)Британските авиолинии съобщиха, че всички полети на компанията от лондонските летища „Хийтроу и „Гетуик“ са временно преустановени, заради проблем с компютърната система, информира "Фокус". „Британските авиолинии отмениха всички полети до 18:00 ч. (местно време) от „Хийтроу“ и „Гетуик“ днес [събота]“, заяви говорителят.

Борисов: Храните в Източна Европа са с качество опасно за здравето

http://frognews.bg/news_135408/Borisov-Hranite-v-Iztochna-Evropa-sa-s-kachestvo-opasno-za-zdraveto/

Храните в Източна Европа са с качество, което уврежда здравето. Мнението изрази премиерът Бойко Борисов, като допълни, че това според него е обидно.

Цацаров: Няма да оставя Лозан Панов да се упражнява върху прокуратурата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6245673

Цацаров: Няма да оставя Лозан Панов да се упражнява върху прокуратуратаНе обикалям телевизионните студия, за да казвам, че ме е страх. Него къде го е страх? В колата на НСО?, каза главният прокурор и призова да не се бъркат личните и служебните отношения между двамата "Защо трябва да си стискаме ръцете с Лозан Панов? Аз не работя главен прокурор, за да се сдобрявам с някой.

Кремъл трябва да свикне, че вече ще играе във втора дивизия

http://clubz.bg/54412-kremyl_trqbva_da_svikne_che_veche_shte_igrae_vyv_vtora_diviziq

Путин все повече се сближава с китайския вожд Си Цзинпин.

Как мислите, кой или какво създава днес реален проблем на Кремъл? Навални? Корупцията? Безхаберието на властта? Реновирането на жилищата или шофьорите на камиони? Всички тези неприятности Кремъл може да преживее, дори и с леко главоболие. Заплахата идва от там, откъдето никой не е очаквал. Пред очите ни се разпада основата, която крепи руското единовластие. И тази основа се разпада благодарение на една много любопитна двойка – американско-китайския дует Доналд Тръмп и Си Цзинпин. Разбира се, че Тръмп върши това без да го осъзнава. Що се отнася до Големия Си, той очевидно не може да бъде обвиняван, че не осъзнава последствията от действията си.

Става дума за държавността, която е сърцевината на руската авторитарна власт – ако възникне някакво съмнение в държавността, всяка идеологическа конструкция започва да се разпада. Четвърт век след разпадането на СССР Кремъл съумя да върне статута на великата държава, в чието име руснаците са готови да жертват своята свобода и благополучие и да се задоволят само с ядрени бойни глави и спомени за геройства от миналото. Но иронията е в това, че Русия може да запази своята претенция на международната сцена само като се сравнява с водещия глобален играч САЩ. Руската политическа менталност е зациклила в американоцентризма. За тази менталност останалата част от света, включително и Европа, е само допълнение към руско-американската биполярност. Разказът за Америка се превърна в най-важния елемент за самоутвърждаване на руската власт и оправдание за начина, по който се управлява.

САЩ неотлъчно и последователно работиха в интерес на новото руско самодържавие. При управлението на Барак Обама, който се опитваше да не ядосва Кремъл, в Москва решиха, че е дошло времето да поискат от САЩ да приемат техните правила на играта. Когато в Белия дом влезе Тръмп, руският елит се размечта за тандема Русия-Америка, който ще управлява света. Разбира се, под ръководството на по-опитния лидер и Кремъл изобщо не се съмняваше кой трябва да играе главната роля в двойката Путин-Тръмп.

И изведнъж всичко пропада. Стана неочакваното – Русия се превърна не само в иструмент от американската борба за власт, но се превърна и в антисистемна сила, която заплашва да провокира ново разположение на силите в САЩ и даже да промени баланса на властта. Вече не е важно дали е реално или пресилено вмешателството на Кремъл в американската политика, необратимото се случи - „руската карта“ вече е фактор в американската реалност. Разбира се, на Кремъл дори в най-страшните сънища не му се е привиждала тази лавина от събития, която превърна всеки контакт на американската администрация с руски представител в обещание за нов „Уотъргейт“.

А самият Тръмп – със своите невъздържаност, нарцисизъм и необузданост – помогна „руската карта“ да се превърне в неговия гробокопач. Можем да си представим какъв вой наддават в Кремъл: „Добре де, сам си копае гроба, но защо този негодяй клати нашата лодка?!“ Всъщност, от какво да се изненадваме тук – ако Москва толкова дълго и успешно експлоатираше антиамериканизма, за да укрепва собствените си позиции, защо пък американският елит да не почерпи опит и да се опита да разиграе кремълофобията?

Ако не бъде доказано подозираното руско вмешателство и опита за дискредитиране на американската демокрация, то Русия ще се превърне ако не в заплаха, поне в нежелан партньор за всички в западния свят. А това ще се превърне в стратегически проблем за Москва и ще принуди Запада да създаде механизъм за реално, а не имитационно, сдържане и изолация на Русия.

"Това вече е политическа шизофрения!“, възмущава се президентът Путин. „Как е възможно така да се отнасят към законно избран президент?!, с недоумение питат руските телевизионни пропагандатори. Ех, по-добре руската страна да бе замълчала. Всеки звук или вопъл, идващ от Москва в подкрепа на Тръмп, се приема като поредно потвърждение на факта, че между тях има договорка и това е поредно дискредитиране за американския президент.

Каквито и да са реалните или тайните мотиви за използването на „руската карта“ в САЩ, ситуацията е такава, че подкопава основите на персоналната власт в Русия. За Москва вече е много сложно да използва Америка като източник за собствената си държавност. А конфронтацията с Вашингтон е още по-скъпо удоволствие. Помним как завърши конфронтацията на Съветския съюз със САЩ. Диалог, още повече сътрудничество с Вашингтон, едва ли ще се получи сега. Всеки път, когато Тръмп се опита да протегне ръка на Москва, дори и по напълно основателни поводи, той ще засилва подозренията за своята зависимост от Москва. А това е поредна крачка към импийчмънт.

Освен това, всеки наследник на Тръмп ще бъде принуден да действа в атмосфера на подозрителност към намеренията и възможностите на Москва. Подозрителността към Русия и руснаците вече се превръща във вирус, който ще проникне в политическия живот на много държави. А за Русия, която стана част от глобалния свят и която не използва толкова активно финансовите и технологични ресурси на Запада, но и се превърна в суровинен придатък на развитите страни, това представлява удар срещу самия модел на съществуване на страната.

Антируската консолидация на американския елит възражда идеологизирането на външната политика, от което Западът отдавна отвикна. Излизането на Запада от епохата на постмодернизма с неговия морален релативизъм стеснява полето за маневриране на Кремъл, който досега успешно използваше политическата амбивалентност на либералните демокрации и тяхната готовност за сделки. Връщането към нормативния стандарт ще означава затваряне на западния свят към Русия и нейните елити. А една велика държава не може да съществува в изолация, тя може да гарантира статута си само чрез участие в отбора на великите държави.

Това е повод да се откажем от привичния за Русия антиамериканизм, опитват се да успокояват някои експерти. Добре, но тогава с какво Кремъл ще храни своя статут, ако не е с Америка? Ще изграждаме партньорство с Китай, предлагат оптимистите. Наистина ли те вярват, че Пекин ще предложи на Москва нещо повече от ролята на младши партньор? Вече е видно – за руския елит, който е свикнал да мрънка как е унижаван от САЩ, най-накрая се появява реален повод за мрънкане. Китайският лидер Си Цзинпин вече обяви намерението на Китай за глобално лидерство, за което доскоро в Пекин се опасяваха да говорят на глас. На проведения неотдавна форум „Един пояс – един път“ Си Цзинпин, забравяйки за китайската предпазливост, на практита предложи свой вариант за глобализация под ръководството, разбира се, на Китай. Очевидно, виждайки парализата на Запада и това, че Вашингтон е зает с унищожаването на Тръмп, в Пекин са решили: време е открито да излезем на авансцената. На споменатия форум в Пекин Владимир Путин стоеше до Си, но очевидно с неудоволствие. И е ясно защо – глобалният проект на Китай е пореден удар срещу руската държавност и амбициите на Кремъл. Единствената надежда е, че концепцията „Един пояс – един път“ ще се провяли и че САЩ ще намерят сили да укротят китайските амбиции.

С една дума – не ни провървя с тоя Тръмп. Но ще повече със Си Цзинпин. Разбира се, може да развиваме в Сочи яростна дипломатическа активност и да водим диалог с всеки, който е готов да дойде в резиденцията „Бочаров ручей“ - от Реджеп Ердоган до италианския премиер, чието име не е задължително да помним, защото правителствата в Рим постоянно се сменят. Но вече всички разбират, че това е игра във втора дивизия. Днес в Кремъл им се налага сериозно да се замислят как и с какво да надуват балона на държавността. А без нея сме за никъде – само тя ни остана.

...

Лилия Шевцова е руски политолог. Коментарът е публикуван на сайта на радио „Свобода“. Преводът е на Клуб Z.

Четирима са в тежко състояние при катастрофа на Ришки проход (СНИМКИ)

//dariknews.bg/regioni/shumen/chetirima-sa-v-tezhko-systoianie-pri-katastrofa-na-rishki-prohod-snimki-2026393

Четирима души са в тежко състояние след катастрофа на изхода на Шумен.

Инцидентът е станал около 18.30 часа на бул. Ришки проход.
Лек автомобил Рено Лагуна пътувал в посока изхода на града. Зад волана бил 23-годишният собственик на колата, а

Лидерите на Г-7 не се разбраха със САЩ за климатичните проблеми

//dariknews.bg/novini/sviat/liderite-na-g-7-ne-se-razbraha-sys-sasht-za-klimatichnite-problemi-2026394

Лидерите на страните от Г-7 направиха необичайно признание, посочвайки в заключителното комюнике от срещата си в Таормина, че не са успели да преодолеят различията по климатичните промени и САЩ не могат да се присъединят към останалите в ангажимента към Парижкот

Ердоган смъмри Меркел за приемането на турски бегълци

//dariknews.bg/novini/sviat/erdogan-smymri-merkel-za-priemaneto-na-turski-begylci-2026392

Турският президент Реджеп Ердоган изрази неодобрението си на германския канцлер Ангела Меркел, заради предоставянето от страна на Германия на убежище за турците, избягали след повдигнато обвинение за участие в неуспешния преврат от 15 юли миналата година.

Няма да има блокада на границата с Гърция

//dariknews.bg/novini/bylgariia/niama-da-ima-blokada-na-granicata-s-gyrciia-2026391

„Надявам се в понеделник да няма блокада на граничен пункт „Кулата” от страна на българските превозвачи, в момента няма опашки, направена е организация за облекчаване на трафика и ще се продължи работата в тази насока“, каза вътрешният министър Валентин Рад

Такси е полетяло в река Янтра, пострадало е 12-годишно момиче (Снимки)

https://www.24chasa.bg/region/article/6245665

Такси е полетяло в река Янтра, пострадало е 12-годишно момиче (Снимки)
Таксиметров автомобил е паднал в река Янтра, при инцидента е пострадало 12-годишно момиче. Това съобщиха от пресцентъра на ОДМВР-Габрово, цитира "Фокус". Произшествието е станало около 11.30 часа. Водачът, който е на 66 години, е изгубил контрол над управлението на автомобила, излязъл е извън пътя и е паднал в коритото на реката.

„British Airways“ отмени всички полети заради компютърен срив

http://frognews.bg/news_135407/British-Airways-otmeni-vsichki-poleti-zaradi-kompiutaren-sriv/

Пътници са изправени пред закъснения заради срив в компютърната система на British Airways, съобщиха от компанията, цитирана от АП.

Г-7 готови да затегнат санкциите срещу Русия

https://www.actualno.com/europe/g-7-gotovi-da-zategnat-sankciite-sreshtu-rusija-news_613590.html

Лидерите на Г-7 са готови да затегнат санкциите срещу Русия в случай на неизпълнение на споразумението от Минск, свързани с уреждането на кризата в Украйна. Това съобщи АНСА, позовавайки се на информирани източници в кулоарите на срещата на върха в Таормина. Според агенци

Антон Тодоров: Дипломата на Борисов е пълно 6, а разни въшльовци говорят, че е чел само ”Винету”

http://www.mediapool.bg/anton-todorov-diplomata-na-borisov-e-palno-6-a-razni-vashlyovtsi-govoryat-che-e-chel-samo-vinetu-news264410.html

”Променят се фактите, променят се документите. Аз намерих в гимназията в Банкя дипломата на Борисов от средното образование. Пълно шест - от горе до долу. Е, като видиш тая диплома и ти говорят разни въшльовци, че той бил чел само "Винету", как да реагирате при тая ситуация? Човек, който е завършил с пълно шест! Как да не си променя отношението?” – така депутатът от ГЕРБ Антон Тодоров коментира пред БНТ нападките от страна на левицата по негов адрес, че от върл критик на Бойко Борисов се е превърнал в негов страстен защитник. По повод пасажите от книгата му "Шайка: Бойко, Росен, Цецо и другите" с обиди към Борисов, които БСП цитира в парламента преди ден, Тодоров коментира, че ще стане милионер от нея след направената реклама. Той се оправда, че цитираните думи не са негови, а на редакцията от издателство "Милениум". ”Да кажем, че в момента не бих приел (книгата) да бъде такава. Защото много неща, които тогава съм имал като достъп до информация, днес са променени, други са по-малко променени, трети са напълно променени. Ще ви дам един пример - така наречената разработка "Буда" от 1997 г., тогавашната ми информация беше безкрайно малка и стеснена. От днешна гледна точка мога да кажа, че такова нещо, в което обвиняват Борисов, е най-голямата глупост. Няма никаква разработка "Буда", има едни започнали писания, нищо няма в тях. Нито има вербовка”, каза Тодоров. По думите му ”ГЕРБ е като ранното СДС, има всякакви - и леви, и центристи, и десни. И затова бием 11-и път. И ще ги бием до края на света, както се казва”. В интервюто си пред БНТ той направи и следния странен коментар: "Когато Крум Зарков каза, че там щял да мъчи нечий дядо с приятели от ДС, аз се сетих, че най-големите главорези в Камбоджа навремето - Пол Пот, Йенг Сари и другите, са възпитаници на Сорбоната. Не правя връзка с Крум Зарков, макар че и той е завършил и е виден франкофон. Вижте каква е връзката - ами, човек може да е завършил Сорбоната и пак да избие два милиона камбоджанци, както направиха възпитаниците на Сорбоната. Това искам да кажа", коментира още Тодоров.  

Питбул нахапа дете в пловдивско село

http://frognews.bg/news_135406/Pitbul-nahapa-dete-v-plovdivsko-selo/

Питбул нахапа дете в пловдивското село Динк. Инцидентът стана пред очите на стопанина на кучето, съобщи Нова телевизия.

Строят първия супертелескоп в света (видео)

http://www.cross.bg/teleskop-chili-yuzhna-1544224.html

/КРОСС/ В Чили започна строителството на най-големия в света оптичен и инфрачервен телескоп, съобщава Рhys.org. Екстремно големият телескоп (ELT), ще бъде, както подсказва името му, огромен - основното му огледало ще бъде цели 39 метра в диаметър. Това ще бъде телескоп от ново поколение - за разлика от всеки друг преди него, ELT е проектиран така, че да се адаптира, да може да коригира влиянието на външни фактори, като вятър, температурни промени или вибрации. Конструкцията, тежаща около пет хиляди тона ще бъде оборудвана с пет сегментни огледала. Куполът на ELT ще бъде висок близо 74 м и 86 м в диаметър, което го прави най-големият купол на телескоп с размер, сравним с футболно игрище. За да се отбележи старта на строителството, се състоя церемония в резиденция "Паранал" на Европейска южна обсерватория (European Southern Observatory -ESO) в северната част на Чили, в близост до мястото на бъдещия гигантски телескоп, който ще бъде на върха на Серо Армазонес (Cerro Armazones), на 3046 метра надморска височина. ELT се строи от Европейската южна обсерватория (ESO), включени са 13 държави в Европа, Бразилия и Чили. Оксфордският университет играе ключова роля в проекта, негови учени отговарят за проектирането и конструирането на спектрографа "HARMONI", един инструмент, който ще може едновременно да прави 4000 снимки, всяка с малко по-различен цвят и ще осигури изключително контрастни изображения

Министър Радев: Няма опашки на Кулата, няма да има протест (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6245654

Министър Радев: Няма опашки на Кулата, няма да има протест (Снимки)"Засега няма опашки на ГКПП Кулата и се надявам в понеделник да няма протест на транспортните работници. Пуснат е и трети кантар на вход за товарни автомобили и преминаването стана бързо." Това констатира министърът на вътрешните работи Валентин Радев, който днес бе на ГКПП Кулата, за да се запознае с проблемите,

Къща-паметник на културата рухна край туристи в Карлово

http://offnews.bg/news/n_1/n_656630.html

Къща, която е паметник на културата, се срути край туристи в Карлово. За щастие няма пострадали. Инцидентът е станал днес - по време на празника на розата в града. В района е имало множество туристи. Къщата се намира на улица "Васил Левски" в архитектурния резерват Старинно Карлово. Тя е частна собственост, но собствениците й - семейство пенсионери, нямат възможност да я поддържат. От доста време къщата е била оградена с ленти, защото е опасна, поясниха от общината пред БТА. Днес покривът на сградата не е издържал на продължителния дъжд и е паднал.

Ердоган укори Меркел за приемането на турски бегълци

https://www.actualno.com/europe/erdogan-ukori-merkel-za-priemaneto-na-turski-begylci-news_613589.html

Турският президент Реджеп Ердоган изрази неодобрението си на германския канцлер Ангела Меркел, заради предоставянето от страна на Германия на убежище за турците, избягали след повдигнато обвинение за участие в неуспешния преврат от 15 юли миналата година. "Ние включихм

Младен Маринов: Все повече водачи се хващат да шофират след употреба на наркотици, това в бъдеще ще става все по-голям проблем

http://www.moreto.net/novini.php?n=352171

Все повече водачи се хващат да шофират след употреба на наркотици, това в бъдеще ще става все по-голям проблем. Това каза пред журналисти в Министерски съвет главният секретар на МВР гл. комисар Младен Маринов след извънредното правителствено заседание, което бе свикано от премиера Бойко Борисов, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

Митрополит Киприан: Нека и в скръбта си извадим поука!

http://www.cross.bg/neka-nashite-samo-1544223.html

/КРОСС/ Старозагорската епархийска църква, ведно със цялата старозагорска общественост, дълбоко скърби за загубата на двамата младежи, станали поредните жертви на недъзите на нашето съвремие. Ние поднасяме нашите искрени съболезнования към близките на Мартин Ковачев и Константин Коев и горещо молителстваме пред Престола на Сърцеведеца Господ Иисус Христос да упокои душите на своите чеда, отишли си от този свят твърде рано. Но нека и в скръбта си извадим поука! Използвайки този пореден нелеп инцидент, станал причина за смъртта на двама души, които въпреки своята младост и богати дарования, не бяха пощадени от войната на пътя, да преосмислим живота си, да преподредим приоритетите си и да направим времето, в което живеем по -безопасно за самите нас и за другите около нас. Ето защо, ние ще издигнем архипастирския си глас и ще призовем Вас нашите пасоми, а и всички членове на обществото, в което живеем и с чувство на отговорност ще кажем: Нека ценим и ревниво да пазим най-скъпия дар, с който Бог ни сподобява - живота! Нека бъдем разумни и да не подлагаме на излишни рискове здравето и живота, както своите, така и на нашите ближни! Нека помним думите на боговдъхновения проповедник, който говори: „Весели се в младостта си, момко, и сърцето ти да вкусва радост през дните на твоята младост; и ходи, където ти сърце тегли и дето ти очи видят; само знай, че за всичко това Бог ще те изведе на съд" /Екл. 11:9/

Мелания Тръмп облече манто за 51 000 долара в Сицилия (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6245627

Мелания Тръмп облече манто за 51 000 долара в Сицилия (Снимки)Мелания Тръмп облече манто с релефни апликации на цветя за 51 000 долара на дизайнерите Долче и Габана в Сицилия вчера, информира БТА. Сумата е с няколко хиляди долара по-малка от средния годишен доход в САЩ за 2015 г. Първата дама носеше и чантичка в същия десен за обяда със съпругите на лидерите на Г-7 в древния Дворец на слоновете.

Напусна ни Тони Стойнов

http://offnews.bg/news/n_1/n_656629.html

След кратко боледуване, на 24 май, едва на 57 годишна възраст, почина Тони Стойнов, пише plovdivderby.com. Тони Стойнов е юноша на „Марица“ и има два периода като технически директор в клуба. Син е на капитана на Ботев Пловдив от шампионската 1967 година Райко Стойнов. Поклонението ще бъде на 31 май на Централните гробища в Пловдив. Екипът на Изказваме искрени съболезнования на близките на Тони Стойнов. Поклон пред паметта му!

„Ислямска държава“ пое отговорност за нападението срещу християните в Египет

http://www.cross.bg/islyamska-durzhava-avtobysa-1544222.html

/КРОСС/ „Ислямска държава" пое отговорност за нападението срещу автобуса в централната част на Египет, при което загинаха десетки християни-копти, предава AFP. Припомняме, че „Отряд на „Ислямска държава" извърши вчерашното нападение в град Миния, насочено срещу автобус, превозващ копти, отнемайки живота на 32 от тях, съобщи свързаната с „Ислямска държава", медия „Амак". Свидетели разказаха, че маскирани нападатели са спрели превозното средство, насочващо се към манастир в околностите на град Миня, разположен на около 150 км от столицата Кайро. Групата поклонници е пътувала в два автобуса. Управителят на провинцията Есам ал Бедаиви потвърди броя на загиналите.  

Владимир Вълев стартира кампанията „Спорт срещу агресия”

http://www.barometar.net/88685/

С тренировка на открито във Варна народният представител от ГЕРБ Владимир Вълев, който е трикратен европейски и трикратен световен шампион по кикбокс, стартира кампанията „Спорт срещу агресия”. Инициативата се реализира в партньорство с организацията БИС (Благотворителност и спорт), която подкрепи идеята спортът да се популяризира като начин за преодоляване на агресията в обществото ни. Край […]

ЦСКА определи дербито с "Левски" като "битка за Европа"

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/05/27/2978685_cska_opredeli_derbito_s_levski_kato_bitka_za_evropa/?ref=rss


ЦСКА определи дербито с "Левски" като "битка за Европа". Червени и сини ще премерят сили в неделя от 18:30 ч. на Националния стадион "Васил Левски". Разликата между двата отбора в класирането е две точки в полза на този от "Борисовата градина".

"Освен традиционния заряд, този двубой носи в себе си и огромно значение за крайното класиране. ЦСКА влиза в сблъсъка с аванс от две точки и при победа ще си гарантира и на теория...

Откъс от "Y-хромозома"

http://www.dnevnik.bg/kultura/2017/05/27/2978090_otkus_ot_y-hromozoma/?ref=rss


В рубриката "Четиво" "Дневник" публикува откъс от дебютния роман на Ралица Стоянова "Y-хромозома" (издателство "Фабрика за книги"). Ралица Стоянова е журналист и блогър, финалист от литературното риалити на БНТ "Ръкописът". Именно с "Y-хромозома" тя се класира на трето място в предаването.

"Y-хромозома" е история за белезите, които оставят любимите хора. Една болест – Синдромът на извънземното, преплита...

Екзарх Стефан и митрополит Кирил са били духовни лидери, а не казионни църковни служители

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6244642

Екзарх Стефан и митрополит Кирил са били духовни лидери, а не казионни църковни служителиСв. синод, Софийският митрополит Стефан и Пловдивският митрополит Кирил демонстрират активна гражданска позиция при спасяването на българските евреи, която произтича от духовното им разбиране за любовта към ближния и християнското човеколюбие, казва в доклада си на международната конференция в подкрепа на номинацията на църквата за Нобелова

Научен дебат за Странджа се проведе в Ахтопол

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/b5SNtkp7sR4/

ahtopol2Учени от различни области на знанието се събраха в Ахтопол, за да се включат в десета кръгла маса на тема „Странджа и Одринска Тракия – погледи в миналото и бъдещето”, която се проведе в морския град. Във форума, който се организира от сдружение „Черноморска Странджа“ , участваха видни историци, археолози, еколози и общественици.

Гости на събитието бяха вицепремиерът Валери Симеонов и областният управител на Бургаска област Вълчо Чолаков.

Професор д.и.н. Илия Тодев от Института по история при БАН изнесе доклад на тема „Одринска Тракия праз Възраждането”. Проф.д.и.н.Светлозар Елдъров от Института по българистика запозна присъстващите с интересни факти за участието на офицери от Странджанския край в Българската армия и борбите за национално освобождение и обединение в периода 1878-1944 година. Иванка Делева от Регионалния исторически музей Бургас разви темата за българските бежанци в националната памет.

За развитието на Странджа, опазването на нейното културно-историческо наследство и природа говори д-рahtopol4-1 Стефан Пейков. Той изнесе доклада „Странджа – Сакар” – поглед в бъдещето” и разказа за дългогодишната национална програма,като сподели виждането си за това как информацията, събрана по време на проучванията, може да бъде използвана за напред в развитието на региона.

В рамките на събитието, в Музей „История на котвата” беше открита изложбата „Месамбрия – Месемврия – Несебър” от музея „Старинен Несебър”. Тя ще гостува в Ахтопол до края на месец ноември.

„Нужно е да отворим района на Странджа към крайбрежието. Това може да стане ако пътя между Малко Търново и Царево бъде ремонтиран, за да се преминава по него нормално. Добре ще е ако направим програма за пътищата и в самата Странджа”, подчерта по време на форума народният представител инж. Петър Кънев, председател на сдружение „Черноморска Странджа“.

Дъждовете подкопаха път във врачанско село, движението там е ограничено

//dariknews.bg/regioni/vraca/dyzhdovete-podkopaha-pyt-vyv-vrachansko-selo-dvizhenieto-tam-e-ogranicheno-2026388

Част от пътното платно по моста в с. Добруша е отнесено от дъждовете – това каза за “Дарик” кметът на община Криводол Петър Данчев. “На мястото сме ограничили движението. Автомобилите там трябва да се движат само в едната лента, с намалена скорост и да са до 15 тона” – поясни той. Този път - между

Нивото на река Янтра се покачва, следят я на всеки час

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/nivoto-na-reka-iantra-se-pokachva-slediat-ia-na-vseki-chas-2026390

Река Янтра продължава да бъде под постоянно наблюдение. Кметът на Велико Търново инж, Даниел Панов разпореди компетентните служители в Общината да следят нивото във всички рискови участъци на всеки час.

От 12,30 до 15,30 ч. е отчетено повишаване – р. Янтра се вдигна от 3,00 м. до 3,8

Стотици бяха евакуирани от театър в Лондон (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/sviat/stotici-biaha-evakuirani-ot-teatyr-v-london-snimki-2026389

Стотици души бяха евакуирани от театър "Олд Вик" в Лондон по време на представление, а на място е пристигнала полиция, предаде Асошиейтед прес.

Няма да има блокада на границата, увери министърът на вътрешните работи

//dariknews.bg/novini/bylgariia/niama-da-ima-blokada-na-granicata-uveri-ministyryt-na-vytreshnite-raboti-2026391

„Надявам се в понеделник да няма блокада на граничен пункт „Кулата” от страна на българските превозвачи, в момента няма опашки, направена е организация за облекчаване на трафика и ще се продължи работата в тази насока“, каза вътрешният министър Валентин Рад

Алпинистът веган Атанас Скатов маха и обувките от животински произход

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6244547

Алпинистът веган Атанас Скатов маха и обувките от животински произходСезон 2017 г. в Хималаите е един от най-трудните. Заради лошото време през последните години, лавините и земетресенията в планината се събраха доста повече алпинисти от нормалното. Вятърът е изключително силен, катери се при минус 35 градуса. Пораженията в планината са огромни. Липсват емблематични места като Стъпката на Хилари,

Срещата на Г-7: Меркел обвини САЩ в блокада на политиката по климата

http://clubz.bg/54411-sreshtata_na_g_7_merkel_obvini_sasht_v_blokada_na_politikata_po_klimata

“Крайно незадоволителна беше цялата дискусия по темата за климата. По Споразумението от Париж резултатът е 6:1. Това ще рече, че до този момент няма никакъв знак дали САЩ ще останат страна по парижкото Споразумението за климата или не”, заяви Ангела Меркел.

Германската канцлерка говори пред журналисти след приключване на двудневната среща на лидерите на държавите от Г-7 в Таормина, Сицилия.

Явно положението е сериозно и критично – Меркел никога не е говорила така укорително.

Тъй като със САЩ не е бил постигнат напредък в Таормина, в момента не било възможно единдушно да се подкрепи важното споразумение от Париж, посочи Меркел.

Същевременно канцлерката подчерта, че останалите 6 държави и тези от ЕС категорично са заявили, че продължават неизменно да подкрепят Споразумението за климата. Самата Меркел се врече, че не е готова на каквито и да е компромиси по темата.

Докато канцлерката говореше, президентът на САЩ Доналд Тръмп написа в туитър, че щял да вземе решение идната седмица. По-рано той заплаши, че страната му ще се оттегли от международните споразумения по намаляване на вредните емисии.

Меркел оповести също, че на срещата на Г-7 недвусмислено се наблегнало на различията. Германия, Франция, Великобритания, Канада, Япония и Италия категорично са обявили, че твърдо застават зад Споразумението от Париж, което са подчертали и в заключителната декларация. Това важало и за представителите на ЕС, както и за тези на африканските държави, които днес са се включили в срещата на Голямата седморка.

Така Меркел намекна за растяща международна изолация на САЩ.

Дори бързо развиващи се държави, като Китай, подкрепят политиката по опазването на климата.

“Споразумението от Париж не е някака си договореност, а централно споразумение по пътя към глобализацията”, предупреди Меркел.

Междувременно стана известно, че вчера канцлерката е провела разговор с Тръмп в опит да го убеди в ползата от споразумението, но усилията й се оказали напразни. Без резултат са били и пордължилите до 3 ч заранта днес разговори между експерти на шестте държави и САЩ.

Тръмп е имал и сериозни задръжки и по мерките за овладяване на бежанската криза.

Значителен напредък е бил постигнат единствено по темата търговия, съобщиха представители на делегациите на Италия и Франция. Тръмп е подкрепил текст от съвместната декларация, в който се посочва, че държавите от Г-7 са решени да се борят срещу протекционизма.

Преди това президентът на САЩ многократно обяви, че ще защитава икономиката на САЩ с протекционистични търговски мерки.

Никога досега срещи на Г-7, а и преди на Г-8, когато участваше и Русия (отстранена заради анексирането на Крим), не са били толкова трудни и безрезултатни, както сегашната, коментират наблюдатели.

“Беше ли срещата на Г-7 в Таормина грандиозен удар във въздуха? Ако целта е била Тръмп да се вкара в релси и от един срещу шестима да се сформира седморка, то тогава трябва да се говори за провал. По отношение на Тръмп е в сила максимата, че всяко начало е трудно, но има и капка надежда”, написа в. “Франкфуртер алгемайне”.

След пет седмици се провежда срещата на Г-20 в Хамбург – индустриално най-развитите държави и бързо развиващите се. Доналд Тръмп обяви, че ще присъства. Задачата на Ангела Меркел е на този форум да бъде постигнат поне малък напредък по сближаване на позициите със САЩ по въпросите на глобалната политика.

Varna Channel Cup стартира във Варна идната седмица

http://www.moreto.net/novini.php?n=352160

Четвъртото издание на единствената регата Varna Channel Cup ще се проведе във Варна между 1-4 юни, припомня Moreto.net. Това е единствената в България регата, включваща гонки канал-езеро – факт, който позволява яхтите да минат в непосредствена близост до брега и екипажите да бъдат на една ръка разстояние от публиката.

Това са най-населените градове в света

https://news.bg/charts/tova-sa-nay-naselenite-gradove-v-sveta.html

В столицата на Бангладеш живеят по 44 хиляди души на кладратен километър

Валежи ще има и през почивните дни

http://www.cross.bg/severoiztochen-ymeren-vyatur-1544221.html

/КРОСС/ Значителна облачност и краткотрайни валежи на места обещават синоптиците през почивните дни. Привечер валежите ще спрат и облачността ще се разкъсва и намалява. Ще духа до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са между 18 и 23°. Атмосферното налягане ще се повишава и ще е по-високо от средното за месеца. Над планините ще преобладава облачно и дъждовно време, в отделни райони е възможно и да прегърми. На височина над 2500 метра дъждът ще се примесва със сняг. Ще духа умерен, по високите и открити части - до силен североизточен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 12°, на 2000 метра - около 6°. Над Черноморието облачността ще значителна и на места ще превалява дъжд. Ще духа слаб, след обяд - до умерен североизточен вятър. Максималната температура на въздуха ще е 18-19°, близка до тази на морската вода.  

Проф. Габровски: 3-измерното принтиране променя медицината

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6245610

Проф. Габровски: 3-измерното принтиране променя медицинатаТриизмерното (3D) принтиране навлиза бързо в медицината и ще играе голяма роля в идващите години, важна част от индивидуализираната медицина, съобщи проф. Николай Габровски, зам.-директор по лечебната дейност на „Пирогов” и национален консултант по неврохирургия. Той участва задочно в конференция за новостите в медицината,

"Ислямска държава" пое отговорността за нападението срещу християни в Египет

https://www.24chasa.bg/novini/article/6245597

"Ислямска държава" пое отговорността за нападението срещу християни в Египет Радикалната групировка "Ислямска държава" пое днес отговорността за вчерашното нападение в Египет, при което бяха убити десетки християни, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА. Въоръжени лица атакуваха автобус с християни копти в Египет, южно от столицата Кайро, отправили се на екскурзия към манастира "Свети Самуил" в провинция Миня.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване