След Пловдив случаи на морбили вече има и в Пазарджик и Монтана

http://www.mediapool.bg/sled-plovdiv-sluchai-na-morbili-veche-ima-i-v-pazardzhik-i-montana-news264409.html

От миналата седмица имаме няколко случая на морбили в Пазарджик. В Националната референтна лаборатория е потвърден в пробите на 5 деца вирусът на морбили с генетични методи. Това съобщи в събота проф. Тодор Кантарджиев, директор на Национален център по заразни и паразитни болести.. Той посочи, че тези деца не са ваксинирани срещу морбили, заушка и рубеола. Това е ваксината, която трябва да се поставя на едногодишна възраст. "Още по-неприятно е, че някои от тези деца имат записана ваксина, че са ваксинирани, а след като нямат антитела повече от 21 дни след поставянето на ваксината нито морбили, заушка и рубеола, значи ваксината не е поставяна”, заяви проф. Кантарджиев. Той е сигурен, че такъв е случаят при две деца. Много лесно може да се докаже дали една ваксина е поставяна, посочи професорът и даде за пример опита в други страни. ”В държавите, където се казва, че не е задължителна ваксинацията, примерно Германия, Холандия, САЩ, е задължително децата да са ваксинирани като отидат на училище. Само че там не важи бележка от личния лекар, както при нас. Там ти взимат кръв и като видят, че нямаш антитела към нещо, те ваксинират”, заяви той. През месец март беше внесен вирусът на морбили от Румъния в Столипиново. Там около 40% от заболелите са малки деца до 1 година. Освен в Пловдив, и в Пазарджик, има и двама доказано болни в Монтана. Там 29–годишен шофьор на ТИР се заразява в Румъния, не е ваксиниран, връща се и заразява детето си. То е на година и три месеца, като двамата са в софийска болница. Според Кантарджиев мерките, които се прилагат от МЗ дават резултат. Той предупреди, че се очаква пренасяне на вируса и в други населени места у нас от хора, които работят в Западна Европа, където също има огнища на болестта. Има 5900 случаи в Румъния, а в Италия към 3000 случая. ”Италия, знаете от миналата седмица въведе задължителната ваксинация на децата”, припомни проф. Кантарджиев. Професорът съветва тези, които са работили в чужбина, не са ваксинирани или не знаят, като се върнат няколко дена да ограничат контактите си особено с малки деца.  

Георги Мишев: Да седнем, но не пред парламента, а да четем

http://clubz.bg/54410-georgi_mishev_da_sednem_no_ne_pred_parlamenta_a_da_chetem

Георги Мишев. Снимка БГНЕС

Има понятие начетеност, но има и недочетеност – другото име на невежеството. Това казва Георги Мишев в интервю пред Любен Генов за „24 часа“. Писателят и журналистът обсъждат предимно творчеството на Елин Пелин, „погледнал живота на българите с ведри очи“.

„Елин Пелин напоследък е топографско понятие, свързано с шопското негостоприемство – горчиво чувство, навярно предвидено от писателя още когато е избирал псевдонима си… – казва Мишев. – Горчиви думи, съгласен съм, но Елин Пелин е първият реалист в нашата проза, отхвърлил идилиите и пасторалиите и погледнал живота на българите с ведри очи, в негова чест трябва да сме реалисти, тоест естествени.“

Георги Мишев отбелязва, че в творчеството на Елин Пелин почти не се срещат перспективни ракурси, няма намерения за бъдещи творби, обещания пред читателите, самохвални интонации, „преобладаващи в популисткото ни време“. Въпреки това писателят напомня малка статия от 1929 г., посветена на съдбата на книгата, в която Елин Пелин пише:

„Днешният век на техниката, на бързината, на жаждата за богатство… отнема възможността за висши духовни съзерцания и макар че книгата не е още отречена, тя вече не е належаща необходимост на хората…

От вихрената бързина, от бясното движение мозъкът – огненото вещество в нашите глави, полека-лека застива със затвърдяла кора, както Земята от въртенето се е покрила с изстинала повърхност. Пред нея застинала част от мозъчното вещество едва ли може да премине нежното дихание на поезията.”

Мишев смята, че „тези думи, преди почти век, не само покриват днешното време, а обхватът им се простира в необозримото бъдно. Какво ли би казал класикът, ако влезе сега в метрото и види как потомците са забили глава в телефони, айфони и кълват като „врабчетата на стрина Дойна” някаква незнайна питателна духовна храна?“.

Георги Мишев вдъхновено говори за ироничния, елегантен смях на Елин Пелин – смях, „добродушно-лукав, в който има разбиране, съчувствие и обич към изобразените герои“, а не „присмехулство, подхилването на зевзека“.

Попитан за етикета „андрешковци“, употребяван днес от вестникари, депутати, футболни фенове и пр., Мишев отвръща:

„Има понятие начетеност, но има и недочетеност. Другото име на невежеството. Разказът „Андрешко”, писан през 1903 г., е само пет страници, но мнозина го четат по диагонал. (По-скоро не четат, а разчитат на спомена от читанката.) Критиката при реалсоциализма пък внушаваше, че Андрешко е едва ли не борец срещу експлоататорската буржоазна държава, щом оставя бирника в блатото. Така се получи етикетът на Андрешко като антидържавник, което е далече от замисъла на Елин Пелин. „Акцията” на Андрешко, тънко иронична със своята наивност, е продиктувана от състрадание към съседа сиромах, който трябва да опази последната крина жито от секвестиране (изземване) за неплатени данъци.“

Мишев коментира, че с разказа Елин Пелин обръща шопската поговорка „Не сакам я да съм добре, сакам Вуте (съседът) да е зле“ – обръща я като ръкавица. Писателят сравнява постъпката на Андрешко с рицарските подвизи на Дон Кихот и го нарича „нашеският Идалго“.

Георги Мишев обяснява, че срещу „шопския Дон Кихот“ враждебно са настроени „държавните чиновници, служителите от фиска, министрите на финансите“.

„Който не си плаща данъците, е антидържавник, анархист, „отродник”. Като че ще накараш някого да плаща, ако му лепнеш етикета “андрешко”… – пита Мишев. – Отделен въпрос е настроението срещу държавата, каквото наистина съществува. Но коренът му е дълбок. Само си помислете: през 1934 г. България е имала 7 административни области. Десет години по-късно стават 30! Четири пъти повече става администрацията на чиновниците, издържани от данъкоплатците. Срещу 10 министри днес има двойно повече. Същото е при депутатите, държавните агенции, служби, канцеларийки, охранители, избирателни секции – цялото непроизводително държавно войнство виси на заплата от бюджета.“

Тук Мишев препраща (с присъщата и на Елин Пелин ирония) и към Слави Трифонов:

„Уж нема такава държава, пее шоуменът, но я има още, за щастие, защото тя не прави рай, но без нея е ад, по думите на Бердяев. Стига да не е хипердържава, а работеща, открита и почти невидима, живееща по закон божи.

След ходенето по мъките на нас не ни остава друго, освен да вземем стол и да седнем, не пред парламента, а с томче на Елин Пелин. Да седнем, казвам, не да хвърляме павета, домати, копия и дискове, не „да хвърляме къч”, а да седнем да четем…“

Площад Славейков.

Жители на Лозенец излизат на протест заради строеж върху спорен терен

http://offnews.bg/news/n_1/n_656609.html

Жителите на черноморския курорт Лозенец излизат на протест заради строежа на заведение върху спорен терен.  Министерството на туризма е отдало терена под наем за пет години като плаж на "Даймънт инвест". Според жителите на Лозенец обаче теренът винаги е бил поляна и е една от забележителностите на курорта.  Те са започнали подписка с цел договорът за наем да бъде разтрогнат и постройката да бъде премахната.  "С договор номер Т - РД - 29-129/ 05.07.2016г. Министерство на туризма отдава под наем терен, заснет от АГКК през 2012г. и описан като плаж номер 31 с протокол номер 6 от 5.12.2012 година. Въпросното заснемане определя границите на плаж номер 31 в размер на 5864 квадратни метра активна плажна площ с дължина на бреговата линия 296 метра. Очевидно е, че е допусната техническа грешка при заснемането и посочените граници не отговарят на действителното фактическо състояние. Като част от активната плажна ивица са включени и зони, брегова ивица, крайбрежна алея, които по своята същност не представляват места за плажуване", обявиха организаторите на протеста. Те настояват и за повторно заснемане на плаж "село Лозенец" с представител на общината, кметството и членове на сдружението на хотелиерите и установяване на реалните му граници, които изключват спорния терен. "Заявяваме, че няма да спрем да протестираме, докато не се чуе гласът ни. Не желаем бреговата ивица - скали и хълмове над плажа, да бъде усвоявана под каквато и да е форма - с временни обекти, заведения, дървени скари и други. Борунът над гореспоменатия плаж е място, пълно с много сантиментална стойност за жителите на с.Лозенец. Нещо повече, това е едно от малкото останали спокойни и зелени места в курорта ни. Вярваме, че се касае за неволна грешка и очакваме да застанете на наша страна", допълват те. Протестът на жителите на Лозенец ще се проведе в понеделник от 9 часа. 

Командарев успя в Кан

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2017/05/27/2978677_komandarev_uspia_v_kan/?ref=rss


Очакваната с нетърпение световна премиера на най-новия филм на Стефан Командарев "Посоки" в Кан в престижната програма "Особен поглед" премина при огромен интерес и бе изпратена с бурни аплодисменти. Реакциите на акредитираните журналисти, уважили първите две прожекции на филма в зала "Дебюси", бяха изцяло в негова полза, тъй като според тях той показва истината за живота в една малко позната страна с искреност и достойнство.

С топли думи...

Тереза Мей: Великобритания ще намали равнището на терористична заплаха

https://www.24chasa.bg/novini/article/6245595

Тереза Мей: Великобритания ще намали равнището на терористична заплахаБританският министър-председател Тереза Мей обяви, че страната намалява обявеното на нейна територия равнище на терористична заплаха от критично на тежко, след като то бе вдигнато след самоубийствения атентат в Манчестър в понеделник, предаде AFP, цитирана от "Фокус". „Значително количество полицейско действие бе предприето през последните 24 часа

Тръмп: Парите за НАТО започват да се наливат

http://frognews.bg/news_135405/Tramp-Parite-za-NATO-zapochvat-da-se-nalivat/

Много от държавите се съгласиха значително да увеличат парите, както те трябва да направят. НАТО ще стане много по-силен, когато започне наливането на пари.

Русия и Иран обсъдиха сирийската криза и общи енергийни проекти

http://www.cross.bg/rysiya-iran-siriiiskata-1544220.html

/КРОСС/ Президентът на Русия Владимир Путин проведе телефонен разговор с президента на Иран Хасан Роухани, който наскоро бе преизбран за втори мандат, предава Ройтерс. По данни на кремълската пресслужба двамата са потвърдили твърдото намерение да задълбочат многоплановото двустранно взаимодействие в руслото на договореностите, постигнати по време на посещението на президента Роухани в Русия на 27 и 28 март 2017 г. Освен това президентите отбелязаха важността от нарастването на съвместните усилия по разрешаването на сирийската криза. Особено внимание бе отделено на търговско-икономическото сътрудничество, в това число и при реализацията на големите съвместни енергийни проекти.  

Мръсният въздух прави сърцата на хората по-слаби

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6245588

Мръсният въздух прави сърцата на хората по-слаби Сърцата на хората, които живеят в замърсени райони, са по-слаби, отколкото на дишащите по-чист въздух, съобщи в. "Индипендънт", цитиран от БТА. Британски учени откриха доказателства за вредата от мръсния въздух дори когато изгорелите газове от дизеловите автомобили са под средата на границата за безопасност, приета от Европейския съюз.

София ще има алея на българските царе

http://www.cross.bg/sofiya-tzare-aleya-1544219.html

/КРОСС/ София ще има алея на българските царе. Идеята идва от новосформираното сдружение „Мрежа за развитие и инициативи", а според председателя Симеон Славчев най-подходящото място е столичният Западен парк. Обособяването на пространството обаче ще бъде възможно едва след цялостната реконструкция на парка, която трябва да започне през лятото, предава Дарик. "Целта е на едно място в София да бъдат изградени паметници на българските царе и владетели. Първоначалният замисъл беше това да бъде в идеалния център на София, но консултирайки го с колегите в Столична община, стигнахме до мнението, че е по-добре тази алея да бъде изградена в Западния парк", обясни Славчев. Идеята е в хронологичен ред да бъдат събрани всички български царе и владетели. Всеки жител, посетител и турист в София да може да се запознае с българската история. "Живеем в интерактивен век и с един таблет всеки един от нас на различен език може да чуе историята и постиженията на съответния владетел. Най-вече да се спре да се спори за кой владетел има построен паметник, за кой би трябвало да има и за кой не би трябвало", допълни той. След като се направи ремонтът в Западен парк там да бъде обособено и такова място.

Арсенал с последен шанс да спаси сезона

http://offnews.bg/news/n_1/n_656628.html

Арсенал се хвърлят с всички сили за триумф в Купата на Англия тази вечер, след като изпращат разочароващ сезон, в който за първи път от 19 години не съумяха да се класират за Шампионската лига. Възпитаниците на мениджъра Арсен Венгер така и не успяха да стигнат до топ 4, но могат да зарадват феновете си със спечелването на втория по значимост трофей в Англия. Ако успее, тимът ще има общо 13 купи - с една повече от Манчестър Юнайтед, и ще излезе начело във вечната ранглиста на турнира. Пред треньора на Челси Антонио Конте се открива невероятната възможност да спечели дубъл в своя първи сезон в английския футбол. Но италианецът има трудната задача да приземи своите играчи след спечелената титла в първенството. При победа на "сините" от Лондон днес, Конте ще стане петият италиански мениджър, който печели турнира след Джанлука Виали, Карло Анчелоти, Роберто Манчини и Роберто ди Матео. За едва втори път в последните 35 години два отбора от столицата се изправят един срещу друг във финала за Купата на Англия. За последно това се случи през 2002 година, когато Арсенал спечели на финала с 2:0 именно срещу Челси и по този начин воденият от Арсен Венгер отбор триумфира с дубъл. Символичните домакини ще бъдат днес без контузените Санти Касорла, Габриел Паулища и Шкодран Мустафи, както и без наказания Лоран Косиелни, докато шампионите са в оптимален състав и нямат никакви кадрови проблеми. Днешната среща е много по-специална за Джон Тери, тъй като това ще бъде неговият последен мач за "сините" от английската столица и след това той ще напусне тима. Финалът за Купата на Англия е тази вечер от 19:30 на стадион "Уембли".

Великобритания понижи равнището на терористична заплаха до "сериозно"

http://www.mediapool.bg/velikobritaniya-ponizhi-ravnishteto-na-teroristichna-zaplaha-do-seriozno-news264408.html

Премиерът на Великобритания Тереза Мей съобщи днес, че равнището на терористична заплаха в страната е понижено от "критично" на "сериозно" след значителната активност на полицията, разследваща самоубийствения атентат в Манчестър, съобщиха световните агенции. Равнището бе повишено до "критично", което означава непосредствено предстоящ атентат, след бомбената атака на поп концерт в Манчестър в понеделник. Сега е свалено до "сериозно", т.е. се счита, че е силно вероятно да има нападение. В резултат военните, оказващи съдействие на полицията, ще бъдат изтеглени от британските улици от полунощ в понеделник, уточнява Ройтерс.

Анди Мъри е оптимист за представянето си на "Ролан Гарос"

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/05/27/2978675_andi_muri_e_optimist_za_predstavianeto_si_na_rolan/?ref=rss


Световният номер едно в тениса Анди Мъри е оптимист за представянето си на "Ролан Гарос". Британецът ще започне участието си срещу руснака Андрей Кузнецов.

"Все още имам всичко, което трябва да направя, за да спечеля "Ролан Гарос". Бях болен за няколко дни, но сега се чувствам страхотно. Имах късмет в последните няколко години и се разминавах с тежки контузии", каза той.

Мъри се надява, че неубедителното му представяне...

Доналд Тръмп: Парите започват да се вливат в НАТО

https://www.24chasa.bg/novini/article/6245570

Доналд Тръмп: Парите започват да се вливат в НАТОПрезидентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че съюзниците в НАТО вече започват да увеличават приноса си към организацията, два дни след като ги сгълча, че не изразходват достатъчно средства за отбрана, предаде Reuters, цитирана от "Фокус". „Много страни членки на НАТО се разбраха да засилят средствата значително, както трябва.

Тръмп: Парите в НАТО започват да се сипят

http://www.mediapool.bg/tramp-parite-v-nato-zapochvat-da-se-sipyat-news264407.html

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви в Туитър, че съюзниците от НАТО увеличават вноските си в бюджета на организацията два дни след като той ги смъмри, че не харчат достатъчно за отбрана, съобщи Ройтерс.   "Много страни от НАТО се съгласиха да увеличат значително вноските си, както би трябвало да сторят. Парите започват да се сипят - НАТО ще бъде много по-силна", написа Тръмп от Сицилия, където участва в срещата на върха на Г-7.

Компютърен срив забави полетите на British Airways във Великобритания

http://www.investor.bg/evropa/334/a/kompiutyren-sriv-zabavi-poletite-na-british-airways-vyv-velikobritaniia--240131/

Неудобството се случва точно в началото на празничен уикенд във Великобритания, когато много хора пътуват

Родопите вече имат горска библиотека

http://www.cross.bg/biblioteka-knigi-gorska-1544218.html

/КРОСС/ В Родопите вече има и библиотека в гората. Тя се намира в село Късак, община Доспат, сред красивата местност „Водопада", съобщава bTV. Горската библиотека се намира на няколко километра от селото, а децата от местното училище приели идеята като игра. Желанието на младите хора е да разширят инициативата, като монтират по една горска библиотека и по другите най-посещавани еко пътеки в района, за да може туристите, докато си отдъхват, да вземат книга в ръка. Идеята за горска библиотека хрумва на Фикри Кехайов от село Късак. Студентът по педагогика в Софийския университет се разхождал из столичните улички след лекции, когато на един ъгъл попаднал на възрастна жена, която продава книги евтино. „Реших просто да закупя няколко книги, да й направя оборот така да се каже, но след като си избрах две - три книги, някак си сърце не ми даваше да й дам 5 лв. за три книги", разказва момчето. "За това си взех около десетина и оставих повече пари съответно и жената много се зарадва и пихме кафе после с нея и ми разказа, че се намира в трудно положение и се нуждае да продаде от личната си библиотека, за да изкара някой лев". „По време на лекциите се чудих какво да ги правя тези книги и тогава лекторката говореше съответно за децата как трябва да оставим в тях някакъв белег, да им оставим отпечатък, за да им бъде нещо интересно в тяхното съзнание

ТИР катастрофира на пътя Стара Загора - Казанлък

//dariknews.bg/regioni/stara-zagora/tir-katastrofira-na-pytia-stara-zagora-kazanlyk-2026382

Катастрофа затруднява движението от Стара Загора към Казанлък. ТИР с ремaрке е самокатастрофирал на изхода на Стара Загора. Няма жертви и пострадали. Очаква се машина, която да издърпа ремaркето.

Движението по път I-5 Стара Загора - Тулово в посока Стара Загора се пренасочва по път I

Митрополит Киприан призова да се спре войната по пътищата

//dariknews.bg/regioni/stara-zagora/mitropolit-kiprian-prizova-da-se-spre-vojnata-po-pytishtata-2026383

Старозагорската епархийска църква, ведно със цялата старозагорска общественост, дълбоко скърби за загубата на двамата младежи, станали поредните жертви на недъзите на нашето съвремие. Ние поднасяме нашите искрени съболезнования към близките на Мартин Ковачев и Константин Коев и горещо молителстваме

Научен дебат за Странджа в Ахтопол

//dariknews.bg/regioni/burgas/nauchen-debat-za-strandzha-v-ahtopol-2026384

Учени от различни области на знанието се събраха в Ахтопол, за да се включат в десета кръгла маса на тема „Странджа и Одринска Тракия – погледи в миналото и бъдещето”, която се проведе в морския град. Във форума, който се организира от сдружение „Черноморска Странджа“ ,участваха видни историци,

Емил Христов с дарение за жителите на Еленино

//dariknews.bg/regioni/stara-zagora/emil-hristov-s-darenie-za-zhitelite-na-elenino-2026386

Емил Христов, народен представител от ГЕРБ в 44-тото Народно събрание  и общински ръководител на партията за Стара Загора, зарадва жителите на село Еленино с подарък – 32-инчов телевизор. Дарението бе направено на връх празника на местното читалище „Просвета“, което отбеляза своя 90-годишен юбилей.

Приходите от абитуриентските балове под данъчна лупа

//dariknews.bg/regioni/sliven/prihodite-ot-abiturientskite-balove-pod-danychna-lupa-2026304

Плащанията с дебитна или кредитна карта трябва да са придружени с фискален бон, напомнят от НАП

Къща-паметник на културата се срути пред туристи в Карлово

//dariknews.bg/novini/bylgariia/kyshta-pametnik-na-kulturata-se-sruti-pred-turisti-v-karlovo-2026387

Къща-паметник на културата се срути в близост до туристи в Карлово. При инцидента няма пострадали, съобщи заместник-кметът на общината Стойо Карагенски, цитиран от

В навечерието на протестите инспектират "Кулата"

http://www.cross.bg/ponedelnik-dnes-navecherieto-1544217.html

/КРОСС/ Вътрешният министър Валентин Радев днес проверява работата на граничните полицаи на ГКПП „Кулата". Поводът са километричните опашки през последните дни и насроченият за понеделник протест на превозвачи, съобщават bTV. Заради недоволството от днес работи нов кантар за автомобилите, които са без товар. Днес напрежение и 7-километрови колони няма, но превозвачите остават в готовност да блокират пункта за по няколко часа от понеделник до петък. Възможно е в навечерието на уикенда „Култата" да бъде блокиран за цяло денонощие.

Катастрофа затруднява движението на изхода на Велико Търново

https://www.24chasa.bg/novini/article/6245551

Катастрофа затруднява движението
на изхода на Велико ТърновоПътен инцидент затруднява движението на автомобили на изхода на В. Търново в посока Гурково, в района на т.н. Присовски завои, съобщи МВР. Произшествието е станало днес около 13,50 ч. между два леки автомобила. По първоначална информация има пострадали мъж и жена - водачът и пътничка от единия автомобил.

Дефект в зрителното поле може да е симптом при мозъчен инсулт

http://www.moreto.net/novini.php?n=352168

Леки временни смущения в зрението могат да бъдат единственият симптом при инсулт. При тези пациенти не се наблюдава нито парализа, нито говорен дефект, нито изтръпване. По този начин те неглижират случилото се и не се лекуват, докато инсултът не удари втори път.

Египет нанесе удари в Либия след атаката срещу християни

http://offnews.bg/news/n_1/n_656627.html

Египетската бойна авиация нанесе въздушни удари по шест тренировъчни лагера в Либия след атаката срещу християни. Маскирани нападнаха автобус, превозващ християни на път към манастир в Централен Египет. Загинаха 28 души, а 24 бяха ранени. Според либийските власти в лагерите са се обучавали екстремистите, отговорни за атаката. Египетският президент Абдел Фатах ас Сиси обяви, че е наредил бомбардировката, като подчерта, че държавите, спонсориращи тероризма, ще бъдат наказани. Той допълни, че Египет няма да се поколебае да нанесе нови въздушни удари срещу лагерите.

Илияна Йотова: Каква по-хубава визитка на нашето председателство от розата

http://www.mediapool.bg/iliyana-yotova-kakva-po-hubava-vizitka-na-nasheto-predsedatelstvo-ot-rozata-news264406.html

"Европа високо оценява българското розово масло, чийто процес на изготвяне е съпроводен от вековни културни и празнични традиции". Маслодайна роза е била, е и ще бъде вечният символ на България. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова, която гостува на Празника на розата в Карлово, съобщиха от администрацията на президента. Българското розово масло е сред най-търсените на международните пазари. Нашето розово масло е световен стандарт за качество, заяви вицепрезидентът. Илияна Йотова подчерта, че чрез усилията, които полагат розопроизводителите, България се утвърждава и като световен лидер в опазването на културата, традициите и обичаите. Историята на розовите градини в Карловско е на повече от три века. Повече от 150 години страната ни осъществява износ на розово масло. Вицепрезидентът напомни, че след седем месеца страната ни ще бъде изправена пред голямо предизвикателство - да застане начело на 28 страни от континента като председател на Съвета на Европейския съюз. "Вашата роля и тази на региона е изключително важна. Каква по-хубава визитна картичка от цвета и уханието на българската маслодайна роза? Тя е била, е и ще бъде вечният символ на България", се обърна Илияна Йотова към карловци. Тя им пожела да опазват, развиват и работят в Райската градина на Европа, за да продължим да живеем в България, наричана от всички "страната на розите". Илияна Йотова се включи в ритуала Розобер в розовите градини, присъства на демонстрация на розоварене в Историческия музей в града и получи символа на Карлово от тазгодишната Царица на розата.

Пианистка от Виена качва на сцената в Плевен публиката, за да чуе реставриран роял

https://www.24chasa.bg/region/article/6245559

Пианистка от Виена качва на сцената в Плевен публиката, за да чуе реставриран роял Пианистката Дора Делийска качва публиката на театралната сцена в Плевен, за да чуе отблизо неповторимия звук на реставрирания 42-годишен роял Бьозендорфер. За необичайния концерт, наречен "Различният валс", Делийска пристига в родния Плевен от Виена. В австрийската столица тя е от 17 г. и вече има международна кариера в клавирното изкуство.

Кола бомба уби повече от 18 души в Афганистан

http://www.cross.bg/tzivilni-sigyrnost-suobshti-1544216.html

/КРОСС/ Най-малко 18 души са загинали, предимно цивилни, при самоубийствено нападение с кола бомба в Източен Афганистан срещу конвой на местните сили за сигурност. Това съобщи говорител на вътрешното министерство, предава Дарик. Говорителят уточни, че мишена на нападението е била група охранители на американските сили в провинция Хост. Повечето от жертвите са цивилни. Все още никой не е поел отговорност за нападението. Талибаните поеха отговорност за атентата. Говорител на талибаните твърди, че в нападението са убити 22 военни. Афганистанският президент Ашраф Гани осъди бомбеното нападение, добавя ДПА. В друга атака близо до автобусна спирка и стадион са ранени шестима цивилни, сред които две деца. Боевете между силите за сигурност и бунтовниците са отнели живота на още най-малко 36 души през първия ден от свещения за мюсюлманите месец Рамазан, предаде Ройтерс. В северозападната провинция Бадгис бунтовници са нападнали силите са сигурност. В битката са убити 22 бунтовници, шестима военни и осем цивилни, съобщи говорител на управителя на провинцията. Ранени са 33-ма бунтовници и 17 цивилни. След като микробус попадна на пътна мина вчера в западната провинция Херат бяха убити 10 цивилни, включително жени и деца, а ранените са шестима, съобщи днес говорител на местната полиция, цитиран от ДПА. Подкрепяното от Запада афганистанско правителство се бори както срещу талибаните, така и срещу джихадистката групировка "Ислямска държава", отбелязва Ройтерс

Министър Нанков: Безопасността по пътищата трябва да е нашата основна цел

http://www.cross.bg/ministurut-nankov-srokovete-1544215.html

/КРОСС/ Тунелите са наша основна грижа и ще ги следим при постоянен режим.Надяваме се в максимално кратки срокове да имаме избран изпълнител и да започнем внедряването на тол-системата. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков днес в предаването „Европа сутрин" на Телевизия Европа. Сегашното положение ще бъде облекчено откъм разпечатване, съхранение и разпространение, а новият модел предполага по-голяма гъвкавост при времетраенето на електронните винетки. Финансовите параметри няма да се повишават спрямо сегашните, допълни министърът по време на интервюто. Новата система няма да е за сметка на българския гражданин, който се движи по републиканските пътища с леки автомобили, а на тежкотоварните и на транзитно преминаващите през България, благодарение на което ще поддържаме по-качествена, по-ефективна и по-безопасна и сигурна републиканска пътна мрежа. По този начин пътният сектор ще се поддържа с тол-системата и пътните такси, ще се самоиздържа и самофинансира, изтъкна министър Нанков. По темата за строежа на автомагистрала „Струма", министърът заяви, че рискът от загуба на европейски средства е минимизиран от предприетите действия. Поради процедурни забавяния по лот 3.1., свързани с изграждане на тунел „Железница", ще бъдат съкратени сроковете на 1000 дни, а в началото на юни ще бъде обявена нова обществена поръчка

Йотова: Маслодайна роза е вечният символ на България

http://www.cross.bg/iiotova-iliyana-bulgariya-1544214.html

/КРОСС/ „Европа високо оценява българското розово масло, чийто процес на изготвяне е съпроводен от вековни културни и празнични традиции." Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова, която бе гост на Празника на розата в Карлово. Българското розово масло е сред най-търсените на международните пазари и е световен стандарт за качество, каза Илияна Йотова. Вицепрезидентът подчерта, че чрез усилията, които полагат розопроизводителите, България се утвърждава и като световен лидер в опазването на културата, традициите и обичаите. Илияна Йотова припомни, че историята на розовите градини в Карловско е на повече от три века, а над 150 години страната ни осъществява износ на розово масло. Вицепрезидентът напомни, че след седем месеца страната ни ще бъде изправена пред голямо предизвикателство - да застане начело на 28 страни от континента като председател на Съвета на Европейския съюз. „Вашата роля и тази на региона е изключително важна. Каква по-хубава визитна картичка от цвета и уханието на българската маслодайна роза? Тя е била, е и ще бъде вечният символ на България", се обърна Илияна Йотова към карловци. Вицепрезидентът пожела жителите на Карлово да опазват, развиват и работят в Райската градина на Европа, за да продължим да живеем в България, наричана от всички „страната на розите"

Жена е пострадала при катастрофа на автомагистрала „Хемус“

https://www.24chasa.bg/novini/article/6245540

Жена е пострадала при катастрофа на автомагистрала „Хемус“Жена е пострадала при катастрофа на автомагистрала „Хемус“. Товасъобщиха  от пресцентъра на МВР, цитирани от "Фокус". Инцидентът е станал в посока София на 65 км, където лек автомобил е самокатастрофирал. В него е пътувала само една жена, която е откарана в ботевградската болница за преглед. Сигналът е подаден преди около половин час.

"Вашингтон пост": Зетят на Тръмп искал секретен канал за връзка с Русия

http://offnews.bg/news/n_1/n_656625.html

Зетят на Доналд Тръмп и негов съветник Джаред Къшнър предложил да установи секретен канал за комуникация между Вашингтон и Москва при преходния екип, като се използват руските дипломатически сгради в САЩ. Това е докладвал руският посланик в САЩ Сергей Кисляк на началниците си пред декември миналата година, твърди "Вашингтон пост", позовавайки се на свои източници, запознати с доклади на разузнаването за прехванати руски комуникации. Изданието подчертава, че това е очевиден опит да се защитят срещу подслушване разговорите преди встъпването в длъжност на президента Доналд Тръмп.  Мъжът на Иванка Тръмп направил предложението на среща с посланика на 1 и 2 декември 2016 г. в Тръмп Тауър в Ню Йорк. На срещата е присъствал и бившият съветник за националната сигурност на Тръмп Майкъл Флин, който беше принуден да подаде оставка през февруари, защото излъгал за контактите си с Кисляк.  Според докладите Кисляк е бил втрещен от предложението, отбелязва Асошиейтед прес, цитирана от БТА. През март от Белия дом потвърдиха, че Къшнър и Флин са се срещали с Кисляк в Тръмп Тауър. Срещата е във фокуса на разследването на ФБР за връзки на Тръмп и негови приближени с Москва. Разследва се и друга среща - на Къшнър с руския банкер Сергей Горков.  Вчера стана ясно, че ФБР е започнало разследване срещу Къшнър за руска намеса на президентските избори. Зетят на Тръмп вече предложи да говори пред Конгреса на САЩ за срещите си Кисляк и Горков. 

Властта атакува войната по пътищата: бързи промени в закони и денонощен контрол

https://www.24chasa.bg/novini/article/6245548

Властта атакува войната по пътищата: бързи промени в закони и денонощен контрол- Борисов събра министри на извънредно съботно заседание - По-бързо въвеждане на тол системата - Обединяват контролни органи - Разделят Закона за движение по пътищата - Променят наредбата за проектиране на пътища и улици, защото сега "пътищата се проектират по съветски норми". Спешни мерки, които включват законодателни промени,

Младите футболисти се мотивират по-трудно заради парите, смята Моуриньо

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/05/27/2978666_mladite_futbolisti_se_motivirat_po-trudno_zaradi/?ref=rss


Мениджърът на "Манчестър юнайтед" Жозе Моуриньо обяви, че в съвременния футбол е много по-трудно да се мотивират младите играчи заради големите заплати, които получават още в началото на кариерата си.

"Преди не беше така. Футболистите можеха да мислят да изкарат цялата си кариера в един клуб. В миналото играчите ставаха богати в края на състезателните си години, а сега печелят много пари още в началото. Това определено затруднява работата на един...

Започнаха Ботевите дни във Враца

https://www.24chasa.bg/novini/article/6245542

Започнаха Ботевите дни във ВрацаС водосвет за здраве и успех, отслужен от владиката Григорий, тази сутрин във Враца бяха изпратени участниците в 71-я национален туристически поход от Козлодуй до връх „Околчица” във Врачанския балкан. Заради проливния дъжд церемонията бе преместена от пл. „Хр. Ботев” под козирката на театъра. Тази година по стъпките на Ботевата чета по

Започнаха Ботевите дни във Враца

https://www.24chasa.bg/region/article/6245542

Започнаха Ботевите дни във ВрацаС водосвет за здраве и успех, отслужен от владиката Григорий, тази сутрин във Враца бяха изпратени участниците в 71-я национален туристически поход от Козлодуй до връх „Околчица” във Врачанския балкан. Заради проливния дъжд церемонията бе преместена от пл. „Хр. Ботев” под козирката на театъра. Тази година по стъпките на Ботевата чета по

Още един граничен полицай ще бъде задържан за разбития канал през Летище София

http://www.mediapool.bg/oshte-edin-granichen-politsai-shte-bade-zadarzhan-za-razbitiya-kanal-prez-letishte-sofiya-news264405.html

Още един граничен полицай ще бъде задържан във връзка с разбития канал през Летище София. По информация на Дарик радио в момента той е в чужбина. На 25 май беше проведена специализирана акция на МВР и ДАНС във връзка с канал за нелегални мигранти. Междувременно днес се очаква специализираният съд да реши дали да остави в ареста двамата гранични полицаи и организаторите на схемата. Главният прокурор Сотир Цацаров коментира, че чрез този канал би могъл да влезе всеки мигрант, както такъв, който влиза в страна, за да я използва като транзитен пункт към Западна Европа, така и човек, който има други цели. "Едва ли някой е очаквал, че това ще стане на Летище София. Подобни канали обикновено ги асоциираме и ги разследваме преди всичко с това, което в МВР наричат зелена граница. Тук го има на синята въздушна граница. При положение че е могъл да премине гражданин на Бангладеш, на Ирак или която и да е друга страна, за което по дефиниция е ясно, че представя документи или такива, които само формално да покажат възможността да влезе и те не се подлагат на задълбочен преглед, би могъл да влезе всеки - както човек, който просто търси начин да влезе в страната, за да я използва като транзитен път към Западна Европа, така и човек, който има съвсем други цели. Тази хипотеза не може да бъде отречена", коментира главният прокурор Сотир Цацаров.

Юношите на Черно море разгромиха Локомотив Пд със 7:0

http://www.moreto.net/novini.php?n=352172

В 28-ия кръг на Елитната ни футболна група до 19 г. юношите старша възраст на Черно море надиграха с категоричното 7:0 връстниците си от Локомотив Пд, съобщиха от клуба а Moreto.net. Головата фиеста в 16-ата мин откри националът Мартин Минчев.

Папа Франциск се среща с работници, бедни, бежанци и затворници в Генуа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6245518

Папа Франциск се среща с работници, бедни, бежанци и затворници в Генуа Папа Франциск е на еднодневно посещение в северния италиански пристанищен град Генуа, за да се срещне с работници, бедни и бездомни хора, бежанци и затворници, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Най-напред папата посети изпитващата затруднения компания за стоманени изделия Илва (ILVA), където подчерта връзката между труда и чувството за

Колко молекули ревност ѝ трябват на любовта?

http://offnews.bg/news/n_1/n_656626.html

Тя беше малка и наивно се доверяваше на целия свят. Той я обичаше и не искаше да ѝ се случи нищо лошо. Тя му вярваше. Той се тревожеше. Още не живееха заедно. Ухажваха я много мъже, тя се смееше, разказваше му и ги наричаше досадници. Беше спокойна, че не е ревнив. Ревнивият човек се съмнява, подозира, измъчва себе си и хората, които обича. Ревнивият човек не обича, той притежава. Той вярваше на нея, но не и на другите. Един ден му каза, че някой ѝ предложил много хубава и сериозна работа. Ще излезе, за да се видят…

Румяна Коларова: Голямото мнозинство на една партия обрича управлението на неефективност

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/05/27/2978650_rumiana_kolarova_goliamoto_mnozinstvo_na_edna_partiia/?ref=rss


Ефективните правителства на България са тези, които са търсили и са постигали широк консенсус при вземането и налагането на решения. Макар че българският елит има склонност към еднопартийни управления, те са по-неефективни.

Това се разбра като извод от доклада "25 години институционална динамика: какъв е моделът на демокрация в България?" на доц. д-р Румяна Коларова, ръководител на катедра "Политология" към Философския факултет на СУ "Св. Климент...

Йотова: Европа високо оценява българското розово масло

https://www.24chasa.bg/novini/article/6245528

Йотова: Европа високо оценява българското розово масло„Европа високо оценява българското розово масло, чийто процес на изготвяне е съпроводен от вековни културни и празнични традиции.“ Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова, която бе гост на Празника на розата в Карлово. Българското розово масло е сред най-търсените на международните пазари и е световен стандарт за качество, каза Илияна Йотова.

След признанието в Ница, филмът „6 и 1 наум” с премиера и в България (видео)

http://www.cross.bg/film-luchezar-petrov-1544210.html

/КРОСС/ След четирите номинации на Световния кинофестивал в Ница - в категориите: "Най-добър чуждоезичен филм", "Най-добър сценарий на чуждоезичен филм", "Най-добра главна женска роля в чуждоезичен филм" (Йоанна - Изабелла Върбанова) и "Най-добра поддържаща женска роля в чуждоезичен филм" (Анастасия Левордашка), българският игрален пълнометражен филм „6 и 1 наум" на режисьора и продуцент Лъчезар Петров (TL Media) ще има и своята българска премиера. Събитието ще се състои на 27 май от 19:30 ч. в Руския културно информационен център - София, ул. „Шипка" 34. Интересът към творбата е оправдано огромен, като билетите се изкупиха буквално за дни. Затова организаторите пускат и втора прожекция с билети - предпремиера, която е на същия ден от 17:00 ч. Истината. Всички я търсим. Така твърдим. Но какво се случва, когато Истината намери нас? "Ако ти не Я разпознаеш,Тя ще те разпознае.Едното е светла радост.Другото - горчива сълза..." Този стих е мотото на „6 и 1 наум" - филм-притча за всекидневните лъжи в нашия живот и за опасностите, които те крият. Оператор на лентата е Румен Василев, а в главните роли участват: Галин Найденов /Камен/, Йоанна-Изабелла Върбанова /Лора/, Анастасия Левордашка /Ива/, Мирела Карабанчева /Галя/, Теодор Софрониев /Радо/, Ахмед Юмер /Мишо/.В епизодите зрителите ще видят популярните и обичани актьори: Тончо Токмакчиев /Шефа/ и Албена Колева /кака Цеца/

„Бритиш еъруейз“ спря полетите си от Лондон заради срив в системата

http://clubz.bg/54409-%E2%80%9Ebritish_eyruejz%E2%80%9C_sprq_poletite_si_ot_london_zaradi_sriv_v_sistemata

„Бритиш еъруейз“ отмени всичките си полети от летищата „Хийтроу“ и „Гетуик“ в Лондон до 18 часа тази вечер местно време заради срив в компютърната система.

„Сериозен проблем в информационната система не ни позволява да обслужваме полети по целия свят“, съобщи авиокомпанията.

Фирмата се извини за „глобалното изключване на системата“ е обяви, че „работи за разрешаване на проблема“, предаде Би Би Си.

Засега няма доказателства за предположения, че става дума за кибер атака.

Всички пътници ще имат възможност да използват билетите си за други полети.

Авиокомпанията призова пътниците, които притежават билети за по-ранни полети днес, изобщо да не идват на летищата „Хийтроу“ и „Гетуик“, защото те са „изключително претоварени“.

Полетите на други авиокомпании от двете лондонски летища не са засегнати.

Някои секции от сайта на „Бритиш еъруейз“ не работят, а пътниците не могат да се чекират през мобилното приложение.

Кацащите самолети на компанията не могат да паркират, защото излитащите по разписание не освобождават местата си.

Закъснения има и на летищата в Рим, Милано, Стокхолм и Малага, отново предизвикани от срива в системата на „Бритиш еъруейз“.

Дъжд и димящи скари за Празника на горнооряховския суджук

https://www.24chasa.bg/region/article/6245495

Дъжд и димящи скари за Празника
на горнооряховския суджукВъпреки майския дъжд, Празникът на горнооряховския суджук в парк "Градска градина" започна. Официалният старт бе даден от кмета на Общината инж. Добромир Добрев. "Само за няколко години Празникът на горнооряховския суджук доби национално значение и широка разпознаваемост. Това ни дава повод за гордост и удовлетворение от осъществяването на нашата

Тежка катастрофа в Турция, 8 жертви и десетки ранени

https://www.vesti.bg/sviat/balkani/tezhka-katastrofa-v-turciia-8-zhertvi-i-desetki-raneni-6069634

Според силите на реда шофьорът е заспал и поради тази причина се е стигнало до тежката автобусна катастрофа

Автобус се преобърна в Турция, 8 са загинали

http://offnews.bg/news/n_1/n_656624.html

Пътнически автобус се преобърна в Турция. Загинали са най-малко 8 души, а 32-ма са ранени.  Автобусът се е движел по маршрут Кастамону-Анкара. Превозното средство се е преобърнало в пропаст близо до Каледжик, съобщи БТА. 11 от ранените са в тежко състояние. Според информациите причина за катастрофата е заспиване на шофьора на волана. По случая е започнало разследване. На мястото са изпратени спасителни екипи. Огласени са имената на загиналите. Всички те са турски граждани

"Голяма част от мрежата" зад атаката в Манчестър е разбита

http://www.cross.bg/atakata-dyshi-salman-1544208.html

/КРОСС/ "Голяма част от мрежата" зад атаката в Манчестър е разбита. Това заяви командващият звеното за борба с тероризма към Скотланд ярд Марк Роули, предава news.bg. Той поясни, че много от членовете на мрежата са задържани. Роули каза още, че очаква срещу задържаните да бъдат повдигнати обвинения. "Ще има съдебни процеси", изтъкна той във връзка с напредъка на разследването. Но според него има вероятност още хора да свързани с атаката и да са на свобода. Той допълни още, че властите са направили преглед на мерките за сигурност на повече от 1 300 събития в страната и призова британците да "излизат и да се забавляват". Междувременно "Гардиън" пише, че братовчеди на атентатора Салман Абеди са сред задържаните. Трима от задържаните десетима души до момента са роднини. Те са казали, че са братовчеди на Салман. Двама от тях са управлявали бръснарница, която е проверена от полицията в петък сутринта. Към момента 8 души са задържани, те са на възраст между 18 и 38 години. 34-годишна жена и 16-годишно момче са освободени, не са им повдигани обвинения. По-рано беше съобщено, че атентаторът от Манчестър Салман Абеди е разговарял с брат си Хашем в Либия 15 минути преди да детонира бомбата. Общо 116 са пострадалите при атаката, отнела живота на 22 души.  

Една четвърт от британците ще изневерят на партньорите си през лятото

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6245501

Една четвърт от британците ще изневерят на партньорите си през лятотоАнкета показа, че една четвърт от британците изневеряват по време на почивка, съобщи в. "Дейли мейл", цитиран от БТА. Сайтът "Гала казино" попита 1000 души какви тайни неща правят, когато са във ваканция. Една трета от запитаните казаха, че се отдават на летен романс. Други 28 % пилеят пари, 25 % изневеряват, 20 % флиртуват и 19 % пушат.

Цацаров: Лозан Панов политиканства и хленчи, с него никога няма да сме приятели, но трябва да работим

https://www.actualno.com/society/cacarov-lozan-panov-politikanstva-i-hlenchi-s-nego-nikoga-njama-da-sme-prijateli-no-trjabva-da-rabotim-news_613581.html

„Аз не работя главен прокурор, за да се сдобрявам с някого, ние просто трябва да имаме с г-н Лозан Панов нормални, служебни и колегиални отношения. Той никога няма да ми стане приятел, никога няма да се сдобрявам с него, защото нито той ще ми стане приятел, нито искам такъ

Областният управител на Плевен заклейми изстъпленията, извършвани в лагера в Белене

//dariknews.bg/regioni/pleven/oblastniiat-upravitel-na-pleven-zaklejmi-izstypleniiata-izvyrshvani-v-lagera-v-belene-2026378

„Помним! Болката, страданията, униженията! Помним! Зверствата, мъченията, безчинствата!Помним! Кръвожадният опит за унищожаване на интелигенцията, на истината, на порива за справедливост!”, каза областният управител на Област Плевен Мирослав Петров в лагера в Белене, където днес заедно с народните

Какво се договориха по телефона Путин и Ердоган?

//dariknews.bg/novini/sviat/kakvo-se-dogovoriha-po-telefona-putin-i-erdogan-2026380

Президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган се договориха в телефонен разговор днес да засилят координацията на усилията за решаване на сирийската криза на различни равнища, предаде агенция ТАСС, като се позова на пресслужбата на Кремъл.

Такси падна в река, пострадало е 12-годишно момче (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/taksi-padna-v-reka-postradalo-e-12-godishno-momche-snimki-2026379

Таксиметров автомобил е паднал в река Янтра, а при инцидента е пострадало 12-годишно момиче. Това съобщиха от пресцентъра на полицията в Габрово, цитирани от БН

Ердоган не харесва думата "арена", променят имена на стадиони в Турция

http://offnews.bg/news/n_1/n_656617.html

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган не одобрява думата "арена". Заради това думата ще бъде премахната от името на всички спортни съоръжения в страната.  Със задачата ще се заема министърът на спорта.  "Не одобрявам арените. Знаете ли какво се е правело на тях? Животни са разкъсвали хора. Такава дума в нашия език няма. Дадох инструкции на министъра да я премахне от названията на всички съоръжения", заяви Ердоган. Промяната ще засегне много от стадионите в страната, в това число е и вторият по големина стадион в страната "Тюрк Телеком Арена". С нови имена ще бъдат и домовете на "Бешикташ" ("Водафон Арена"), "Бурсаспор" ("Тимсах Арена"), "Коняспор" ("Торкуарена"), "Трабзонспор" ("Медикал Парк Арена") и "Мерсин" ("Мерсин Арена"). Ново име ще има и най-голямата баскетболна зала в страната "Юлкер Спортс Арена", където играе "Фенербахче".

Спешни мерки: От 1-ви юни засилен контрол на пътя

https://www.vesti.bg/bulgaria/politika/speshni-merki-ot-1-vi-iuni-zasilen-kontrol-na-pytia-6069629

Не можем да говорим за демография, а в същото време всеки ден две, три и повече жертви да се дават, заяви премиерът Бойко Борисов

„България Ер“ дава три безплатни самолетни билета за стипендианти

http://www.cross.bg/bulgariya-bulgari-bulgariya-1544212.html

/КРОСС/ Националният превозвач „България Ер" застава зад каузата на сдружението на българите с опит в чужбина „Тук-Там" - „Иди, учи и се върни", и ще предостави двупосочни самолетни билети на тримата стипендианти, които спечелят конкурса. Инициативата на първия у нас фонд за стипендии от българи за българи - „Иди, учи и се върни" се провежда за втори път у нас, като целта й е да мотивира млади българи да завършат магистратура в чужбина, след което да се върнат и реализират в България. Тъй като ученето зад граница идва с куп финансови разходи, от сдружението ще дадат на 3-мата печеливши в конкурса стипендии на обща стойност 30 000 лв, a след това ще помогнат и за успешната реализация на стипендиантите обратно в България. Благодарение на подкрепата на „България Ер", стипендиантите няма да се тревожат и за пътни разходи - националният превозвач им предоставя три двупосочни самолетни билета до града, в който е университетът им. На 24 май приключи първият етап от кандидатстването за фонда „Иди, учи и се върни". Документи изпратиха 66 българи, които планират да заминат за магистратура в чужбина през 2017 година и имат желание след това да се върнат и реализират в България. Най-популярни държави, за които има най-много кандидат-магистри са Холандия, Великобритания и САЩ. Има желаещи да учат и в Австрия, Белгия, Германия и Швеция

Валентин Радев: Решени сме на всички мерки, за да спрем покачването на смъртността по пътищата

http://www.moreto.net/novini.php?n=352162

Решени сме на всички мерки, за да спрем покачването на смъртността по пътищата. Това каза министърът на вътрешните работи Валентин Радев на брифинг след извънредно заседание в Министерски съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

Черница джудже е растение №1, видя го и кралица Елизабет II (ВИДЕО)

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6245496

Черница джудже е растение №1, видя го
и кралица Елизабет II (ВИДЕО)Черница, която се отглежда в саксия и градина, вдъхновена от Малта, са сред победителите в тазгодишното RHS Chelsea Flower Show. То се смята за най-престижното световно събитие в областта на градинарството. Не само защото от 1862 година се организира от британското Кралско градинарско общество, а и защото е прието,

Сирийската армия установи контрол над АМ Дамаск-Палмира

http://www.cross.bg/palmira-daesh-armiyata-1544207.html

/КРОСС/ За първи път от 2014 г. сирийската армия пое пълен контрол над магистралата, свързваща Дамаск с древния град Палмира, след като изтласка екстремистите. Това съобщи Сирийският център за наблюдение на човешките права. Откакто армията си върна Палмира от ДАЕШ ("Ислямска държава") през март, до града можеше да се стигне само през Хомс, на около 150 километра на запад. След голяма офанзива в четвъртък вечерта армията сега контролира магистралата от столицата до Палмира, пояснява центърът. С помощта на руски самолети правителствените сили "изтласкаха терористите от ДАЕШ от пустинната територия, която е повече от 1000 квадратни километра", добави лидерът на организацията Рами Абдел Рахман. Джихадистите отстъпиха заради интензивните руски удари, допълни Рахман. Палмира привличаше над 150 000 туристи всяка година преди да започне войната през 2011 г. ДАЕШ за първи път превзе града през май 2015 година. 10 месеца по-късно армията си го върна. В края на 2016 г. терористите отново превзеха Палмира, но с помощта на Русия сирийските сили си го върнаха през март 2017 г.  

Прокурорите, кандидати за съдебния съвет, ще имат десет минути за представяне

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/05/27/2978645_prokurorite_kandidati_za_sudebniia_suvet_shte_imat/?ref=rss


Дванадесетте кандидати за прокурорската колегия в новия състав на Висшия съдебен съвет (ВСС) ще имат до десет минути за представяне на концепциите и аргументите си защо трябва да бъдат избрани за членове на кадровия орган на Темида. В тези минути не влиза времето за въпроси към кандидатите и техните отговори. Това реши общото събрание на обвинителите като кандидатите бяха призовани ако могат да се вместят в по-кратко време.

Събранието започва в 11 часа като бе открито от...

Готвят арест на трети граничен полицай за трафика през Летище "София"

http://offnews.bg/news/n_1/n_656622.html

Прокуратурата е поискала постоянно задържане под стража за четиримата арестувани за трафик на хора през Летище "София".  Двама от арестуваните са гранични полицаи, а другите двама са постоянно пребиваващи у нас чужденци от Бангладеш. Готви се арест и на още един граничен полицай, който обаче се намира в чужбина, обясни главният прокурор Сотир Цацаров.  Все още се изяснява от колко време е действал канала за нелегално пропускане на чужденци.  Щом е могъл да премине гражданин на Бангладеш, гражданин на Ирак или на която и да е друга страна, за когото по дефиниция е ясно, че представя неистински документи, тоест такива, които само формално да покажат възможността да влезе и не се подлагат на задълбочен преглед, тогава какво да кажем? Би могъл да влезе всеки. Както човек, който просто търси начин да влезе в страна, за да я използва като транзитен пункт към Западна Европа, така и човек, който има съвсем други цели, влизайки в страната. Тази хипотеза не може да бъде отречена, коментира Цацаров. Води се разследване и по линията как са напускали страната чужденците, използвали канала. Едва ли с подправените документи, с които са пускани у нас, защото са си плащали, могат да влязат в която и да е европейска страна, посочи главният прокурор. Специализираният наказателен съд трябва да реши днес дали арестуваните за канала за трафик на хора мъже да останат за постоянно в ареста.

Вижте сърцераздирателното писмо на бившата съпруга на самоубилия се Стефан Лулчев

http://offnews.bg/news/n_1/n_656623.html

Бившата съпруга на починалия футболист Стефан Лулчев - Елисавета Семерджиева моли всеки да уважи мъката на семейството и да не рови в болезнената рана, която остави след себе си бившият играч на ЦСКА. Великолепният защитник е бронзов медалист с родния си Локомотив Пловдив, шампион и носител на купата с "червените". Той сложи край на житова си в понеделник, 22 май. Причините за нелепата кончина на 46-годишният мъж, който се занимава с бизнес след края на кариерата си, не са известни. Ето какво написа Елисавета Семерджиева: "Уважаеми медии, във връзка с трагичната и непрежалима загуба на бившия ми съпруг Стефан Христов Лулчев съм длъжна в името на светлата му памет и запазване на уважението към личността му, да отговоря на всички злобни и некоректни публикации около причините за неговата кончина. Със съпруга имахме 14-годишен брак - изживян със своите щастливи моменти и разбира се и трудности. Както във всички междуличностни отношения, често пътищата на хората се разделят по сериозни и необратими причини. Но те са известни само и единствено от засегнатите страни. Не смятам да влизам в обяснителен режим за мотивите, подтикнали ни към това решение. Но категорично заявявам, че отношенията ни до последния момент бяха на взаимно уважение. И няма как по друг начин да стояха те, поради факта че любовта ни не беше загубена безвъзвратно……… тя беше вътре в нас, всеки от двама ни я носеше в себе си по свои си начин, но не и любовта е толкова важна, колкото да запазиш добрите и уважителни чувства след подобна развръзка в живота (а именно развод). Ние с моя бивш съпруг - успяхме, постигнахме точно това. Всички останали хора, събития и ситуации, които се опитвате да вплетете в нашата семейна драма и очерните по този начин неговата личност и мен Ви правят аморални, необективни и дори по лошо - хора със липсваща на каквато и да е човечност (дума, която в днешно време няма абсолютно никаква стойност и значение). Наясно съм, че с това писмо няма да успея да затворя лошите и дълги езици, нито да спра неморалните писания около семейството ни, но се замислете и извикайте в себе си останалите Ви малко чисто човешки черти. Уважете болката на близките и не се поддавайте на изкушението да пишете непроверени или казани от недоброжелатели клюки по наш адрес".

Тръмп на крачка да блокира Г-7 с липсата на ясна позиция

https://www.actualno.com/america/trymp-na-krachka-da-blokira-g-7-s-lipsata-na-jasna-pozicija-news_613579.html

Страните от Г-7 бяха изложени на опасност от безпрецедентен застой в събота, когато американският президент Доналд Тръмп се противопостави на натиска да се присъедини към общи позиции по горещите въпроси като изменението на климата, глобалната търговия и миграцията. Гр

Реките на територията на община Велико Търново са под постоянно наблюдение, над 12 часа обилно вали

https://www.24chasa.bg/region/article/6245469

Реките на територията на община Велико Търново са под постоянно наблюдение, над 12 часа обилно валиРека Янтра и притоците й на територията на община Велико Търново са под постоянно наблюдение. Разпореждането е на кмета на старопрестолния град Даниел Панов, а поводът са продължаващите повече от 12 часа обилни валежи. Опасност от наводнения няма, а очакванията са, че дъждът ще започне да спира след 15,00 ч.

Атанас Скатов обяви, че следващата му цел ще остане тайна

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/05/27/2978646_atanas_skatov_obiavi_che_sledvashtata_mu_cel_shte/?ref=rss


Алпинистът Атанас Скатов се завърна в България, след като покори Еверест и Лхотце и обяви, че първо иска да си почине и възстанови преди да предприеме следващото си изкачване. Той добави, че следващата му цел ще остане в тайна.

39-годишният Скатов изкачи Еверест за втори път. Преди няколко дни той го направи от южния му ръб, след като през 2014 г. успя да го преодолее от северната страна на Тибет. Той посочи, че разликата между двете изкачвания е била много голяма.

Цацаров: От Лозан Панов очаквах по-малко хленчене и политиканстване

http://www.mediapool.bg/tsatsarov-ot-lozan-panov-ochakvah-po-malko-hlenchene-i-politikanstvane-news264404.html

От председателя на ВКС Лозан Панов очаквах по-малко политиканстване, по-малко хленчене, очаквах много по-конкретни идеи за съдебната система и взаимна коректност. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров в събота пред журналисти преди началото на Общото събрание на прокурорите, свикано за избор на членове на Висшия съдебен съвет от магистратската квота. Тази и другата събота Общото събрание на прокурорите избира четирима членове на ВСС измежду 12 кандидати, като изслушването на кандидатите е днес, а гласуването ще се състои следващата седмица. Отношенията на Цацаров с председателят на ВКС Лозан Панов са изострени, след като Панов поиска ВСС да провери всички детайли около скандалната среща, на която главният прокурор е заплашвал бизнесмена Сашо Дончев, популярна като ЦУМ-гейт. Освен това Панов настоява за намаляване на политическото влияние върху ВСС и огромната власт на главния прокурор. ”Аз не работя главен прокурор, за да се сдобрявам с някого, ние просто трябва да имаме с г-н Лозан Панов нормални, служебни и колегиални отношения. Той никога няма да ми стане приятел, никога няма да се сдобрявам с него, защото нито той ще ми стане приятел, нито искам такъв човек за приятел. Но това не значи, че нямам готовност да работя с него”, коментира в събота Цацаров. ”В крайна сметка той е председател на ВКС - институция, която заслужава само уважение. Аз съм главен прокурор, прокуратурата трябва да знае своето място в процеса, в същото време няма да му позволя да хвърля упреци към колегите ми прокурори. Защото тези хора не го заслужават, пък и едва ли Лозан Панов ще е човекът, който ще ги оценява”, каза главният прокурор. ”След първата ми среща с него и след подкрепата на моя глас за него, това не значи, че той е бил избран, защото аз съм го подкрепил. Просто моят глас е един от 17-те или 18-те. Единственото ми искане към него бе за коректни институционални отношения”, посочи Цацаров. ”Но моята лична оценка не трябва да пречи на това, което бихме могли да направим”, добави той. ”Не съм започвал тази война и нямам намерение да оставя някой да се упражнява с мен. Имам ясна представа за качествата на този човек”, каза още Цацаров. Все пак той уточни, че Панов е казал поне една истина – че двамата имат различни ценностни системи. Според Цацаров има парламентарен контрол над дейността на магистратите. И тримата, които вие наричате големи, обърна се той към медиите, имат еднакъв статут - избират се и се уволняват по един и същи начин, имат едни и същи права и задължения. Чух спекулата - всеки прокурор можел да повдигне обвинение на Лозан Панов, добре, а когато някой друг от тримата големи стигне до съд, нима съдиите не са свързани малко или много с председателя на ВКС, запита Цацаров. Не става с хленчене, става с работа - а това в момента е ожесточаване, което измества целия дебат встрани, каза той. ”Тази ситуация не може да продължава по този начин, но съм готов да работя без да влагам грам личен елемент, допълни Цацаров. В коментар за днешното изслушване на кандидатите за ВСС от прокурорската квота главният прокурор посочи, че на практика изборът е мажоритарен - всеобщо, равно, пряко и тайно избирателно право. ”Ще призова днес колегите си към две неща: първо, да гласуват, второ - да гласуват за себе си, което означава с мисъл за тези кандидати, за които считат, че ще са наистина в състояние да защитят техните интереси”, подчерта главният прокурор. Цацаров смята, че колегите му нямат настройка да гласуват по йерархия, а по-скоро на базата на желание да защитят съсловните си интереси и прокуратурата като институция.  

Краусвайк се оттегли от джирото заради стомашни проблеми

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/05/27/2978647_krausvaik_se_ottegli_ot_djiroto_zaradi_stomashni/?ref=rss


Холандецът Стивън Краусвайк прекрати участието си в колоездачната обиколка на Италия. Състезателят на "Лото Йъмбо" се оттегли два етапа преди края на надпреварата заради стомашни проблеми.

"След като изкарах тежка вечер и нощ, заради стомашни проблеми няма да мога да стартирам днес", написа Краусвайк в профила си в "Туитър" преди днешния двадесети и предпоследен етап от Джиро д'Италия.

29-годишният холандец беше...

Сакото на Мелания

http://clubz.bg/54408-sakoto_na_melaniq

По време на 9-дневната обиколка на Тръмп първата дама на САЩ Мелания беше непрекъснато в центъра на вниманието - до своя съпруг, или в самостоятелни изяви като посещаваше училища и болници в нещо като културна дипломация, срещна се и с папата.

В последния ден от щатската визита, докато президентът Доналд Тръмп беше на среща с лидерите на Г-7, Мелания обикаляше забележителности заедно с другите съпруги. Както винаги много елегантна и стилна. И в едно много забележително сако на Долче и Габана за... 51 500 долара, съобщава Си Ен Ен.

"3D сакото на цветя" е от последната колекция за есента на 2017 г. на италианската модна къща и все още почти не се продава. Справка показва, че все пак уебсайтът за луксозни стоки Moda Operandi е продал едно сако като в аванс продавачът е дал 27 750 долара, докато получи доставката.

Мелания носеше скъпата дреха по време на петъчните дейности, които включваха и посещение на двореца Чиерици в Катания. За да стигнат до там обаче тя и останалите съпруги бяха транспортирани от Таомарина с частен хеликоптер. Първата дама на САЩ сподели гледката в туитър.

През тези девет дни Тръмп е носела най-често дрехи на Долче и Габана, изчислили са от Си Ен Ен. Тук са и обувките на цветя, с които тя беше по време на вечерята с другите половинки в четвъртък в Белгия на закриването на срещата на НАТО.

Стефано Габана публикува снимка от събитието в инстаграм с коментар "моите любими обувки" . Цената на "моите любими обувки" е "само" 1995 долара.

Петъчното сако обаче е с пъти по-скъпо от обувките и е най-луксозната дреха на Мелания по време на това пътуване. Първата дама на САЩ се е подготвяла много внимателно за обиколката в няколко страни като стратегически е приготвила отделна чанта с тоалета за всяко събитие през тези девет дни. Елегантността на Мелания не беше поставена под въпрос в нито един момент.

В сравнение доходът на всяко средно американско семейство през 2015 г. е 55 775 долара, само 4 хил. долара повече от цената на сакото, изчисляват от Си Ен Ен.

Възможно е от Долче и Габана да са заели сакото за събитието - нито от Белия дом, нито от модната къща са отговорили на въпросите на медията по темата. 

Облеклата, които първите дами носят на държавни приеми или исторически събития, могат да бъдат дарявани от дизайнерите и приети от правителството на САЩ. След като се носят на съответното събитие те се даряват на Националния архив. Случаят с облеклото на Мелания от петък обаче не влиза в тази графа.

Иначе първите дами трябва сами да си плащат за дрехите.

Намалял е броят на мигрантите, стигнали по море до Европа

http://www.cross.bg/evropa-more-godina-1544206.html

/КРОСС/ Броят на мигрантите, стигнали по море до Европа тази година, е намалял три пъти, но броят на смъртните случаи по пътя се е увеличил, съобщава БНТ. До Стария континент са се добрали около 60 000 души, което е значително по-малко в сравнение със същия период на миналата година. Това сочат данните на Международната организация по миграцията. Най-много бежанци - около 80%, са слезли на италианския бряг. Другите предпочитани дестинации са Гърция, Кипър или Испания. Само през изминалата седмица във водите на Средиземно море са спасени около 6000 мигранти. От началото на годината смъртта си в морските води, на път за Европа, са намерили повече от 1 500 души.  

Общото събрание на прокурорите избра за председател Виктор Малинов

https://www.actualno.com/society/obshtoto-sybranie-na-prokurorite-izbra-za-predsedatel-viktor-malinov-news_613578.html

С 501 гласа „за“ Общото събрание на прокурорите избра за председател Виктор Малинов. Тоа съобщиха от пресцентъра на ВСС. Общото събрание на прокурорите за избор на член на Висшия съдебен съвет бе открито в 11.00 часа от г-н Сотир Цацаров, главен прокурор на Република Бълг

Валентин Радев: Ще има промени в законодателството, за да намалим жертвите по пътищата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6245479

Валентин Радев: Ще има промени в законодателството, за да намалим жертвите по пътищатаЩе има промени в законодателството с цел предотвратяването на смъртните случаи при пътнотранспортните произшествия. Това заяви в интервю за обзорното предаване „Метроном“ на радио „Фокус“ Валентин Радев, министър на вътрешните работи. "24 часа" от години е организатор на кампании за безопасността по пътищата.

Китайска делегация посети съдебни институции във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=352161

Делегация от Министерството на правосъдието на Китай посети изградената за съдебния район на Варна „синя стая“ за щадящо изслушване на деца, научи Moreto.net. Административният ръководител на Районен съд – Варна Eрна Якова – Павлова посрещна вчера шестчленната китайска делегация, водена от заместник-министъра на правосъдието г-н Лиу Джъцян.

Пращат в Ловеч Живко, който потроши пенсионерка на автобусна спирка?

//dariknews.bg/regioni/burgas/prashtat-v-lovech-zhivko-kojto-potroshi-pensionerka-na-avtobusna-spirka-2026372

26-годишният Живко Кючуков, който потроши беззащитна възрастна жена на автобусна спирка в Бургас, да бъде изпратен в затворническата болница в Ловеч. За това настоява в писмо до прокуратурата адвокатът му Благой Потеров. Пред „Дарик”- Бургас юристът посочи, че заключението на психиатрите, изготвили

Владислав Николов поздрави читалището в Бръшляница по повод 110 години от създаването му

//dariknews.bg/regioni/pleven/vladislav-nikolov-pozdravi-chitalishteto-v-bryshlianica-po-povod-110-godini-ot-syzdavaneto-mu-2026373

Народният представител Владислав Николов изпрати поздравителен адрес до участниците в тържествата по случай 110 години от създаването на читалището „Просвета 1907“ в село Бръшляница. Адресът беше прочетен от общинския съветник от ГЕРБ – Плевен Христослав Михайлов, който присъства на празника на чит

От ГЕРБ почетоха паметта на жертвите на комунистическия режим в лагера в Белене

//dariknews.bg/regioni/pleven/ot-gerb-pochetoha-pametta-na-zhertvite-na-komunisticheskiia-rezhim-v-lagera-v-belene-2026376

Народните представители от ГЕРБ Владислав Николов и Ралица Добрева почетоха паметта на жертвите на комунизма в лагера в Белене. Своето преклонение изразиха още председателят на ОбС – Плевен от ГЕРБ Мартин Митев, зам.кметът на Белене от ГЕРБ Малинка Ешекова и много граждани и наследници на жертвите

Лозенец спира с жива верига строеж върху скали

//dariknews.bg/regioni/burgas/lozenec-spira-s-zhiva-veriga-stroezh-vyrhu-skali-2026375

Протест срещу скандален строеж на заведение в скалите над Боруна, готвят жители на Лозенец. Демонстрацията е насрочена за 09.00 часа в понеделник. С жива верига местните жители ще изразят недоволството си срещу действията на наемателя на терена. „С договор номер Т - РД - 29-129/ 05.07.2016г. Минист

Пет нови случая на морбили в Пазарджик

//dariknews.bg/novini/bylgariia/pet-novi-sluchaia-na-morbili-v-pazardzhik-2026377

За пет нови случая на морбили в Пазарджик информира Дарик директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. Става въпрос за пет деца, които не са били ваксинирани срещу коварната дребна шарка, която бе внесена у нас преди два

Нашият преход шльокавица завърши!

http://pogled.info/bulgarski/nashiyat-prehod-shlokavitsa-zavarshi.86192

/Поглед.инфо/ Нашият преход шльокавица завърши! Издаването на "Под игото" на шльокавица е най-успешната кампания в историята на България, защото увенчава трийсетгодишните ни титанични усилия да си съсипем държавата.

„България на гражданите“ праща книга на Путин за кирилицата

http://frognews.bg/news_135404/Balgariia-na-grajdanite-prashta-kniga-na-Putin-za-kirilitsata/

От ”Движение България на гражданите” ще изпратят книга на Владимир Путин, в която е описан пътят на славянската азбука до Русия, това обяви във фейсбук страницата си заместник-председателят на ДБГ Димитър Делчев.

Цацаров обяви, че е сгрешил с подкрепата си за Лозан Панов за председател на ВКС

http://offnews.bg/news/n_1/n_656621.html

Главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че е направил грешка, като е подкрепил Лозан Панов за председател на Върховния касационен съд.  Напрежението между Панов и Цацаров се засили в последните седмици, след като председателят на ВКС поиска проверка на срещата на главния прокурор със собственика на "Овергаз" и издател на в. "Сега" Сашо Дончев в кабинета на бизнесмена Георги Гергов.  "Очаквах по-малко политиканстване, очаквах по-малко хленчене, очаквах много по-конкретни идеи за съдебната система, очаквах взаимна коректност. В никакъв случай, в смисъла на глупостите, които бяха изречени, че държавата била на колене или били подронени устоите на правовата държава. Като наизустиш това, което ти е написал някой друг, няма да станеш по-велик", коментира Цацаров пред журналисти преди преди началото на общото събрание на прокурорите, на което ще бъдат изслушани кандидатите за следващия състав на Висшия съдебен съвет от прокурорската квота.  Цацаров обясни, че се е запознал с шефа на ВКС, след като Панов - тогава кандидат за председателското място, беше блъснат от кола.  Главният прокурор подчерта, че Лозанов никога няма да му бъде приятел, но това не означава, че не могат да имат нормални колегиални отношения.  "Аз не работя главен прокурор, за да се сдобрявам с някой. Лозан Панов никога няма да ми стане приятел, защото аз не искам такъв човек за приятел. Но това не значи, че аз нямам готовност да работя с него. Не бъркайте това, че аз мога да си подам ръката с някой като приятел със служебното отношения към някого. В крайна сметка той е председател на Върховния касационен съд (ВКС), това е институция, която заслужава уважение. Аз съм главен прокруор, прокуратурата трябва да знае своето място в процеса", каза Цацаров. "В същото време няма да му позволя да хвърля упреци върху колегите ми прокурори, защото не го заслужават. И защото Лозан Панов едва ли ще е човекът, който трябва да ги оценява. Но това не значи, че не трябва да работим заедно", допълни той.

Арестуваните за атаката в Манчестър станаха 13

http://www.cross.bg/muzhe-chiiitam-dvama-1544204.html

/КРОСС/ Британската полиция тази сутрин арестува още двама мъже в Манчестър във връзка с бомбения атентат в града, като прибягна до контролирана експлозия, за да влезе в жилище в квартал Чийтам Хил и да извърши арестите, предаде ДПА, като цитира съобщение на полицията в "Туитър". Двамата мъже са задържани по подозрение в престъпления, свързани с тероризъм. Заподозрените са на възраст 20 и 22 години. С тях общият брой на задържаните в хода на разследването достигна 13 души, но двама от тях впоследствие бяха освободени, без да им бъдат повдигнати обвинения. Полицията съобщи също, че е претърсила два имота в Чийтам Хил и Лонгсайт.  

И неделята ще бъде дъждовна

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6245470

И неделята ще бъде дъждовнаПрез нощта и утре до обяд облачността ще е значителна и на места все още ще има краткотрайни валежи. След пладне валежите ще спрат, а привечер и облачността ще се разкъсва и намалява. Ще духа до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са между 18 и 23 градуса. Такава е прогнозата за времето на синоптиците от НИМХ към БАН,

С 501 гласа Общото събрание на прокурорите избра за председател Виктор Малинов

http://www.cross.bg/prokyratyra-prokyror-chlenove-1544213.html

/КРОСС/ С 501 гласа „за" Общото събрание на прокурорите избра за председател Виктор Малинов. Това съобщиха от пресцентъра на ВСС. Общото събрание на прокурорите за избор на член на Висшия съдебен съвет бе открито в 11.00 часа от г-н Сотир Цацаров, главен прокурор на Република България. Той обяви, че към този час са регистрирани 572 прокурори, поради което събранието може да започне. Главният прокурор призова всички прокурори в страната да гласуват, защото това са първите избори, с които се избират членове на ВСС със 100% мажоритарен избор. Той се обърна към тях с призива: „Гласувайте за себе си!", защото новият състав на ВСС и на Прокурорската колегия ще бъдат такива, каквито ги изберат магистратите и за първи път ще бъдат резултат от пряк избор. Той апелира кандидатите да бъдат чути и изборът да бъде направен с мисълта за проблемите, които стоят пред общността - съдебна карта, възможности за допълнително материално стимулиране, за добра работа, трудовите възнаграждения, както и всичко онова, което вълнува обществото, свързано с работата на прокуратурата. Направена бе техническа демонстрация на системата за гласуване за избор на органи на събранието, което в съответствие с Правилата за провеждане на избори на членове на ВСС от съдиите, прокурорите и следователите прокурорите ще гласуват чрез безжични устройства. Това ускорява процедурите по избора и осигурява повече време за изслушване на кандидатите и обсъждане на концепциите им

Бен Стилър и съпругата му се развеждат след 17 години брак

https://www.actualno.com/showbusiness/ben-stilyr-i-syprugata-mu-se-razvejdat-sled-17-godini-brak-news_613574.html

Бен Стилър и съпругата му Кристин Тайлър се разделят след 17-годишен семеен живот. Те съобщиха новината заедно в съвместно изявление пред "Ентъртейнмънт Тунайт" "С огромна любов и уважение един към друг след 18-те години, които прекарахме като двойка, решихме да се разделим

Трагедията в Манчестър няма да повлияе на изборните резултати, смята експерт

http://www.investor.bg/evropa/334/a/tragediiata-v-manchestyr-niama-da-povliiae-na-izbornite-rezultati-smiata-ekspert-240127/

Победа на Мей би означавало позволение на избирателите тя да води преговорите за Brexit, както иска, коментира Джонатан Портес

Хари Кейн спечели наградата на феновете за играч на сезона във Висшата лига

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/05/27/2978642_hari_kein_specheli_nagradata_na_fenovete_za_igrach_na/?ref=rss


Голмайсторът на Висшата лига Хари Кейн спечели наградата на феновете за футболист на сезона. Нападателят на "Тотнъм" беше предпочетен пред Нголо Канте, който стана шампион с "Челси" и обра всички големи индивидуални отличия.

В анкетата, която се организира от "Скай спортс" и Асоциацията на професионалните футболисти в Англия (PFA), участваха около 50 000 души. Кейн, който за втори пореден сезон стана голмайстор на Висшата лига, е получил 16...

Цацаров: Това са първите 100% мажоритарни избори за членове на ВСС от прокурорската колегия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6245457

Цацаров: Това са първите 100% мажоритарни избори за членове на ВСС от прокурорската колегия"Гласувайте за себе си, гласувайте с мисъл. Това са първите избори, при които вотът е 100% мажоритарен. Тази прокурорска колегия ще е такива, каквато я изберем всички, а не такава, за която гласуват делегати", каза главният прокурор Сотир Цацаров към колегите си, които провеждат общо събрание за изслушването на 12 кандидати за членове на Висшия

Връщащите се от чужбина могат да донесат морбили, предупреди специалист

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2017/05/27/2978639_vrushtashtite_se_ot_chujbina_mogat_da_donesat_morbili/?ref=rss


Общо около 100 са вече случаите на морбили в България откакто беше засечен вируса тази пролет. Те са най-вече в квартала на Пловдив Столипиново, но от миналата седмица има и пет потвърдени случая в Пазарджик и преди това - други два в Монтана, обобщи пред журналисти по време на здравна конференция проф. Тодор Кантарджиев, директорът на Националния център по заразни и паразитни болести.

Около 40% от болните са деца до 1 год. възраст, които не са имунизирани, защото не са...

Турция хвана 47 нелегални мигранти при опит да преминат към България

https://www.24chasa.bg/novini/article/6245450

Турция хвана 47 нелегални мигранти при опит да преминат към БългарияТурските гранични власти са заловили няколко групи с общо 47 нелегални мигранти и бежанци при опит да преминат нелегално към България. Мигрантите, разделени на четири групи, се укривали в местностите край близките до българо-турската граница села Кофчаз, Демиркьой и Дерекьой /окръг Къркларели/, откъдето двама каналджии щели да ги преведат през

Цацаров: Лозан Панов никога няма да ми стане приятел

http://frognews.bg/news_135403/TSatsarov-Lozan-Panov-nikoga-niama-da-mi-stane-priiatel/

”Защо трябва да си стискам ръцете с Лозан Панов? Аз не работя главен прокурор, за да се сдобрявам с някой”. Така главният прокурор Сотир Цацаров коментира последното заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС) от четвъртък.

Деца отпадат от училище заради бедност и ранни бракове

https://www.actualno.com/society/deca-otpadat-ot-uchilishte-zaradi-bednost-i-ranni-brakove-news_613572.html

Бедност и ранни бракове гонят децата от клас. Статистиката показват, че в областите Варна и Пазарджик има най-много отпаднали ученици. Само в село Мало Конаре, Пазарджишко, за една година училище са напуснали 50 деца. „Голяма част от тях заминаха с родителите си в чужбина&r

Мерки срещу катастрофите: променят издаването на фишове и контрола на наркотичните вещества

https://www.24chasa.bg/novini/article/6245459

Мерки срещу катастрофите: променят издаването на фишове и контрола на наркотичните веществаЩе има промени в законодателството с цел предотвратяването на смъртните случаи при пътнотранспортните произшествия, каза в интервю за Радио „Фокус“ вътрешният министър Валентин Радев. "Една от мерките е Наредба за контрол на употребата на наркотичните вещества, която не е променяна от 2001 година", каза Валентин Радев.

Римляни и даки превземат Свищов за ХIII Фест на античността "Орел на Дунава"

https://www.24chasa.bg/region/article/6245095

Римляни и даки превземат Свищов 
за  ХIII Фест на античността "Орел на Дунава"Гладиаторски битки, мащабна възстановка на епизод от Дакинските войни на император Траян,  древна кухня, занаяти и парад по улиците на града ще върнат Свищов и легионния лагер Нове в Римската империя по време на тринадесетото издание на Фестивала на античното наследство „Орел на Дунава“. Форумът ще събере между 2 и 4 юни в Свищов над 260

7 правила на живота в социалните мрежи

http://www.cross.bg/mrezhi-organizum-sotzialnite-1544211.html

/КРОСС/ В книгата „Социалният организъм" авторите Оливър Лъкет и Майкъл Дж. Кейси развиват революционна теория, че социалните мрежи наподобяват жив организъм. Всички хора сме клетките, а собствените ни свързани, безкрайни и повсеместни интернет мрежи са субстратът за тази нова форма на живот. След като наблюдават кои видове маркетинг, вирусни сензации и рекламни кампании успяват и кои се провалят, авторите са убедени, че седемте правила на живот са приложими както в биологията, така и в социалните мрежи. Правило номер едно е клетъчната структура. Милиардите свързани помежду си хора, които действат според емоциите си, съставляват клетките на Социалния организъм. Както и при други сложни клетъчни организми, например човешкото тяло, както и при други природни феномени, свързани с общности, като пчелни рояци и мравуняци, клетките на Социалния организъм формират холархия. Всяка човешка единица в мрежата представлява нещо, което австрийският интелектуалец Артур Кьостлер описва като холон, едновременно независима частица и част от по-голямо цяло. Дейността на холона е автономна, но и в същото време ограничена и подчиняваща се на правилата на активност на по-голямата група. Тази общност от клетки лакомо поглъща постоянния поток от включвания, коментари, селфита, статии и нови идеи, дигитално превърнати в текст, картинки и видео

Борисов убеден, че храните в Източна Европа са с качество, увреждащо здравето

https://www.actualno.com/society/borisov-ubeden-che-hranite-v-iztochna-evropa-sa-s-kachestvo-uvrejdashto-zdraveto-news_613571.html

Храните в Източна Европа са с качество, което уврежда здравето. Мнението изрази премиерът Бойко Борисов, като допълни, че това според него е обидно. Тази сутрин Борисов свика част от министрите, за да обсъди с тях две важни за него теми – войната по пътищата и качеството н

Готвят спешни мерки срещу катастрофите след срещата с Борисов

http://offnews.bg/news/n_1/n_656619.html

Все повече хора са хванати да шофират след употреба на наркотици. В бъдеще това ще става все по-голям проблем, обяви след края на извънредната среща с премиера Бойко Борисов главният секретар на МВР Младен Маринов.  По думите му това налага промяна на наредбата във връзка със събирането и документирането на доказателства при изследвания на пътя и в болницата. Той допълни, че Борисов е дал изключително кратки срокове за подготовка на промяната - до понеделник.  В момента изследването на пътя е с техническо средство, но за по-голяма точност на водача ще се дава талон, с който той отива в здравно заведение и по съответната технология с 99% вероятност се уточнява точното количество на съдържанието в кръвта на алкохол или наркотично вещество. Тази наредба ще подобри това нещо, за да може тези резултати и изследвания да бъдат необорими в съдебно заседание, каза Маринов. Вътрешният министър Валентин Радев допълни, че по време на срещата са набелязани бързи мерки за спиране на увеличаването на смъртните случаи на пътя.  "Водихме много сериозен дебат", каза Радев. Той обясни, че една от мерките е обединение на контролните органи.  Министърът заяви, че сроковете за изпълнение на мерките са кратки, но изрази увереност, че ще се справят със задачата.  В наредбата за проверката за употреба на наркотични вещества има едно изречение, което би трябвало да бъде премахнато. Ще подготвим Закон за изменение и допълнение на Закона за движение по пътищата. Обсъждахме премахването на знаците пред мобилните камери. Не може да бъде решено веднага. Има такава идея, но дали ще стане, ще го решим допълнително, заяви Радев.

„Таймс”: 23 000 джихадисти живеят на Острова

http://www.moreto.net/novini.php?n=352169

23 000 са ислямските екстремисти, живеещи във Великобритания, показват данни на разузнаването, цитирани в днешния брой на в.”Таймс”. Около 3000 от потенциалните терористи се смятат за пряка заплаха за сигурността на Обединеното кралство и срещу тях се водят разследвания в рамките на 500 операции.

Бюджет 2017 – между стари грешки и нови обещания

http://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/biudjet-2017--mejdu-stari-greshki-i-novi-obeshtaniia--240126/

Очакваното изпълнение на разходите по функции събужда редица въпросителни, коментират от Института за пазарна икономика

Ариана Гранде ще изнесе благотворителен концерт в Манчестър

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/05/27/2978632_ariana_grande_shte_iznese_blagotvoritelen_koncert_v/?ref=rss


Американската попзвезда Ариана Гранде обяви в социалната мрежа "Инстаграм", че ще изнесе благотворителен концерт в Манчестър в памет на жертвите на самоубийствения атентат след концерта й в града в началото на тази седмица, предаде агенция "Ройтерс". Двайсет и три годишната певица съобщи, че датата още не е уточнена.
A post shared by Ariana Grande (@arianagrande) on May 26, 2017 at 11:00am PDT

При атентата, извършен в понеделник малко след...

Учени: Пазенето на тайни може да се окаже вредно за здравето

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6245429

Учени: Пазенето на тайни може да се окаже вредно за здравето Средностатистическият американец пази по около 13 тайни, като най-често те са сексуални, но тази притвореност може да се окаже вредна за здравето му, съобщава новозеландският сайт Stuff, цитиран от БТА. Порталът цитира проучване на екипа на д-р Гопал Чопра от университета "Дюк" в щата Северна Каролина.

Бедност и ранни бракове гонят десетки деца от клас

http://www.cross.bg/ychilishte-detza-klas-1544209.html

/КРОСС/ Бедност и ранни бракове гонят децата от клас. Статистиката показват, че в областите Варна и Пазарджик има най-много отпаднали ученици, съобщава Нова. Само в село Мало Конаре, Пазарджишко, за една година училище са напуснали 50 деца. „Голяма част от тях заминаха с родителите си в чужбина", разказа кметът на селото Димчо Караиванов. „След 3-4 години те се връщат необразовани, започват от А и Б и виждайки, че не се справят, те се отказват", коментира директорката на основното училище в селото Славка Апостолова. Другата причина да намаляват учениците в клас е бедността. Марияна и Димитър Лазарови имат три деца. Две от тях са в 4-ти и 2-ри клас, но не ходят на училище. Родителите се оплакват, че нямат пари, с които да им купят всичко необходимо, за да посещават учебни занятия. Спирането на социалните помощи не плаши родителите, които не пускат децата си на училище. Само за последния месец в Пазарджишко са спрени парите на 150 семейства. „Ако три поредни месеца има отсъствия дадено дете, помощта се прекратява за срок от една година", обясни Радка Кежева, директор на Дирекция"Социално подпомагане"в Пазарджик. И още една причина за намаляването на децата в класните стаи - ранните бракове. 86 момичета са прекъснали училище само за една година в Пазарджишко. Някои отпадат от училище и защото самите те стават родители. Друг рекордьор по брой на отпаднали от първи до осми клас е област Варна - с 1 078 ученици

Хора, какво ни става?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6244607

Хора, какво ни става? Дългата зима, безнаказаност или търкането на талончета ни прави шизофреници, хитлеристи или обикновени идиоти ЕДИН добре сложен българин на 26 години ритна безпричинно и жестоко жена на 73 г. на спирката и се върна два пъти, за да види дали го е сторил добре. Хората около жената почти извръщаха глави.

Откъс от "Аскетика" от Никос Казандзакис

http://www.dnevnik.bg/kultura/2017/05/27/2970033_otkus_ot_asketika_ot_nikos_kazandzakis/?ref=rss


В рубриката "Четиво" "Дневник" публикува откъс от "Аскетика" с автор Никос Казандзакис, любезно предоставен от Издателство "Сиела".

Бoгът нa Hиĸoc Kaзaндзaĸиc нe e cъщecтвитeлнo. Toй e глaгoл. Бoг нe пpocтo e. Toй ce cлyчвa. И зaвиcи oт вceĸи eдин чoвeĸ дaли Бoг щe ce cпacи, или щe ce пpoвaли в cвoятa миcия, пpoвaляйĸи и чoвeчecтвoтo зaeднo cъc ceбe cи. Kpaтĸaтa твopбa "Acĸeтиĸa" пpeдcтaвлявa дyxoвният зaвeт нa Kaзaндзaĸиc...

Imany: Имам прекрасни спомени от България

https://www.actualno.com/music/imany-imam-prekrasni-spomeni-ot-bylgarija-news_613570.html

Животът на френската кралица на соул музиката Imany е доказателство, че талантът се изкачва до върха, независимо от всякакви препятствия. Дъщеря на африкански емигранти във Франция, тя първо активно се занимава с лека атлетика, след това дефилира по модните подиуми, а накрая

„Дунав завинаги“ стяга подкрепя за „драконите“ и в Пловдив

//dariknews.bg/regioni/ruse/dunav-zavinagi-stiaga-podkrepia-za-drakonite-i-v-plovdiv-2026370

Клубът на привържениците на ФК „Дунав“ организира пътуване за мача от предпоследния кръг на плейофите на Първа лига с „Локомотив“ в Пловдив. Срещата ще се играе по програмата от 21 ч. на 28 май, неделя.

„Драконите“ правят един от най-силните сезони в своята история.

Борусия Дортмунд заподозря властите в лъжа за атентатора

http://offnews.bg/news/n_1/n_656616.html

Сериозни съмнения относно официална версия за атентата изразиха от Борусия Дортмунд. Става въпрос за бомбите на 11 април срещу клубния автобус. Те потрошиха прозорците и раниха защитника Марк Бартра, точно когато тимът пътуваше за първия полуфинал с Монако в ШЛ.  Изпълнителният директор на Борусия Дортмунд Ханс-Йоахим Вацке нарече версията за взрива на автобуса на тима съмнителна. Прокуратурата в Германия арестува родения в Русия Сергей В. по подозрение в извършване на атентата. Следователите смятат, че извършителят е искал да извлече дивиденти от борсите. "Тази версия ми се струва изключително съмнителна. Това не е нормално. Всичко това е сторено, за да спечелиш 200 хиляди евро. За подобен план е необходимо да се положи много работа: да се подготви и постави бомбата на правилното място. Съществува и сериозен риск, че ще бъдеш заловен още преди да си задействал своя план. И всичко това за 200 бона? Аз не съм сигурен, че той не е имал друг мотив", заяви Вацке. Сергей В. бе арестуван, след като отначало бомбите бяха приписани на ислямисти. Следователите смятат, че малко преди експлозията руснакът е закупил 15 000 акции на клуба. В този случай, ако експлозията е донесла големи загуби, нарушителят е можело да спечели значителна сума.

Цитат на деня: Лозан Панов никога няма да ми стане приятел

http://www.dnevnik.bg/citat_na_deniia/2017/05/27/2978628_citat_na_denia_lozan_panov_nikoga_niama_da_mi_stane/?ref=rss


Аз не работя главен прокурор, за да се сдобрявам с някой. Ние трябва да имаме едни нормални колегиални отношения. Лозан Панов никога няма да ми стане приятел. Защото аз не искам такъв човек за приятел. Но това не значи, че аз нямам готовност да работя с него. Не бъркайте това, че аз мога да си подам ръката с някой като приятел със служебното отношения към някого. В крайна сметка той е председател на Върховния касационен съд (ВКС), това е институция, която заслужава уважение. Аз съм главен...

Цитат на деня: Лозан Панов никога няма да ми стане приятел

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/05/27/2978628_citat_na_denia_lozan_panov_nikoga_niama_da_mi_stane/?ref=rss


Аз не работя главен прокурор, за да се сдобрявам с някой. Ние трябва да имаме едни нормални колегиални отношения. Лозан Панов никога няма да ми стане приятел. Защото аз не искам такъв човек за приятел. Но това не значи, че аз нямам готовност да работя с него. Не бъркайте това, че аз мога да си подам ръката с някой като приятел със служебното отношения към някого. В крайна сметка той е председател на Върховния касационен съд (ВКС), това е институция, която заслужава уважение. Аз съм главен...

Главния секретар на МВР проведе работна среща с директорите на пет областни дирекции в Търново

https://www.24chasa.bg/region/article/6245409

Главния секретар на МВР проведе работна среща с директорите на пет областни дирекции  в ТърновоВ сградата на ОДМВР – В. Търново главният секретар на МВР гл. комисар Младен Маринов и директорът на ГД „Национална полиция“ гл. комисар Христо Терзийски проведоха работна среща с ръководителите на пет областни дирекции в региона, съобщи от пресцентъра.  Директорите на ОДМВР В. Търново, Русе, Плевен,

Защо не е нарушение да купите билет на една цена, а от картата да ви вземат повече

http://offnews.bg/news/n_1/n_656620.html

Нарушават ли авиокомпаниите правата на клиентите си като обявяват една цена на самолетния билет, а накрая от кредитната карта на купувача се изтегли по-голяма сума? OFFNews се обърна към Комисията за защита на потребителите с този въпрос по повод писмото на читателката ни Диана Георгиева, в което тя разказа, че към първоначалната цена били добавени 35 лева. Правата на потребителите не са нарушени в този случай, категорични са обаче от КЗП и обясниха защо. "Авиокомпанията предоставя информация за цената на полета във валутата на държавата, откъдето тръгва полетът​. Когато пътникът плати в различна от тази валута, банката превалутира това плащане. Тоест сумата, начислена по кредитната карта, е по-висока от крайната цена, посочена в потвърждението или фактурата, именно поради курсовите разлики (които се начисляват от банката посредник)​, а не защото компанията получава по-голяма сума. Информацията, предоставяна от авиокомпанията, не е заблуждаваща и не може да се счете за нелоялна търговска практика", се казва в отговора на КЗП.

Борисов обсъди с министри скоростни промени за спиране на войната по пътищата

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/borisov-obsydi-s-ministri-skorostni-promeni-za-spirane-na-voinata-po-pytishtata-240125/

Приходите от винетки са от порядъка на 300 млн. лева за 2016 г., с интегрирана тол система ще се събират почти един милиард лева годишно

Деца с морбили и в Пазарджик, сред тях - "ваксинирани"

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6245431

Деца с морбили и в Пазарджик, сред тях - "ваксинирани"Потвърдихме с генетични методи 5 случая на морбили в Пазарджик, с болните в Пловдив и 2-та случая в Монтана стават около 100 и се очаква през лятото числото още да нараства с движението на сезонни работници. По-лошото е, че две от болните деца от Пазарджик се смятат за ваксинирани преди 2 месеца за морбили, рубеола и паротит (заушка),

ДСБ: Сръбската полиция скри плочата за жертвите от клането в Босилеград, кметът извършва предателство

https://www.actualno.com/society/dsb-srybskata-policija-skri-plochata-za-jertvite-ot-klaneto-v-bosilegrad-kmetyt-izvyrshva-predatelstvo-news_613568.html

Кметът на Босилеград Владимир Захариев заличава паметта на невинните жертви от клането в Босилеград на 15-16 май 1917 г. Тази негова постъпка може да се изтълкува и като оправдание на убийствата и палежите извършени от Коста Печанац. На 25 май в присъствието на командира на по

Мигрантите ще се движат само в специални зони. Ето къде

http://clubz.bg/54407-migrantite_shte_se_dvijat_samo_v_specialni_zoni_eto_kyde

Правителството се готви да утвърди три зони за движение на лицата, търсещи международна закрила в България. Проектът за решение на Министерския съвет е публикуван на сайта за обществени консултации. Предложението е внесено от вицепремиерът Екатерина Захариева по проект на Агенцията за бежанците. (Проекта и приложенията към него може да видите тук)

Зоните в проекта са следните:

За търсещите закрила лица, настанени в регистрационно-приемателен център София – територията на град София.

В Център Харманли – територията на област Хасково без граничната зона

В Център Баня – територията на област Сливен.

В Център Пъстрогор – територията на област Хасково без граничната зона с изключение на с. Пъстрогор.

В проекта изрично е посочено, че предстои центърът в Пъстрогор да бъде превърнат от център от отворен в такъв от затворен тип. Очаква се това да стане до юли месец. Проектът предвижда тогава разрешената зона за движение там да отпадне.

В доклада към проекта за решение е посочено, че трите зони на придвижване са определени след анализ дали в тях чужденците ще могат да получат всички необходими грижи - медицински, социални, както и образование.

Нарушенията на забрана ще се наказват с глоба, а при следващо нарушение - с отнемане на правото на придвижване чрез настаняване в център от закрит тип.

Кабинетът въвежда ограничителни зони за придвижване на мигрантите

http://clubz.bg/54407-kabinetyt_vyvejda_ogranichitelni_zoni_za_pridvijvane_na_migrantite

Правителството се готви да утвърди три зони за движение на лицата, търсещи международна закрила в България. Проектът за решение на Министерския съвет е публикуван на сайта за обществени консултации. Предложението е внесено от вицепремиерът Екатерина Захариева по проект на Агенцията за бежанците. (Проекта и приложенията към него може да видите тук)

Зоните в проекта са следните:

За търсещите закрила лица, настанени в регистрационно-приемателен център София – територията на град София.

В Център Харманли – територията на област Хасково без граничната зона

В Център Баня – територията на област Сливен.

В Център Пъстрогор – територията на област Хасково без граничната зона с изключение на с. Пъстрогор.

В проекта изрично е посочено, че предстои центърът в Пъстрогор да бъде превърнат от център от отворен в такъв от затворен тип. Очаква се това да стане до юли месец. Проектът предвижда тогава разрешената зона за движение там да отпадне.

В доклада към проекта за решение е посочено, че трите зони на придвижване са определени след анализ дали в тях чужденците ще могат да получат всички необходими грижи - медицински, социални, както и образование.

Нарушенията на забрана ще се наказват с глоба, а при следващо нарушение - с отнемане на правото на придвижване чрез настаняване в център от закрит тип.

Доброволци чистят плаж във Варненско преди полумаратон Камчийски пясъци

http://www.moreto.net/novini.php?n=352152

Най-дългото пясъчно бягане в България – полумаратон Камчийски пясъци ще се проведе в неделя - 28 май, край устието на река Камчия, научи Moreto.net. Стартът на полумаратона (21 километра) ще бъде даден в 7 часа, а церемонията по награждаването е насрочена за 11 часа.

Доц. Бакрачева: Притеснително е ако повече от 3 седмици се чувстваме без тонус

http://www.cross.bg/bakracheva-imame-chyvstvame-1544205.html

/КРОСС/ Притеснително е, ако повече от 3 седмици се чувстваме без тонус. Това каза доц. Маргарита Бакрачева, психолог от Департамента по психология към Института за изследване на населението и човека при Българската академия на науките (БАН), предава Агенция „Фокус". „Тогава бихме могли да се обърнем за консултация. Не е задължително да прибягваме до специалист. Бихме могли да се насочим към хората, които ни дават емоционалната подкрепа, от която имаме нужда. Обикновено, когато хората се чувстват зле, избягват контакти с другите, за да не ги натоварват", коментира доц. Бакрачева. По думите й оплакването води до разтоварване на стреса и няма причина за неудобство да споделим с другите, че се чувстваме зле. „Обикновено в тези случаи хората се притесняват, че другите се ангажират да им дават съвети или да търсят решение на техния проблем. Обръщайки се към своите приятели или близки, можем да им кажем, че не търсим решение, а имаме нужда да поговорим как се чувстваме", допълни психологът. Доц. Бакрачева поясни обаче, че в някои случаи не е добре да се прекалява с оплакването. „Това може да ни доведе до така нареченото самоосъществяващо се пророчество. Изливайки непрекъснато само негативна информация, към нас може да се върне подсъзнателно посланието, че няма на какво да се радваме", допълни психологът. Според доц

НДК пуска допълнителни билети за концерта „Четиримата пианисти“ (Видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6245411

НДК пуска допълнителни билети за концерта „Четиримата пианисти“ (Видео)Те ще бъдат на стойност 25 лв. Поради големия интерес към концерта „Четиримата пианисти“, който зрителите ще могат да посетят на 31 май в зала 1, НДК пуска допълнителни билети на цена от 25 лв. До концерта остават броени дни и ИВАН ЯНЪКОВ, ГЕОРГИ ЧЕРКИН, АНГЕЛ ЗАБЕРСКИ-СИН и ЖИВКО ПЕТРОВ вече са в трескава репетиция.

Тръмп: Трябва да се сложи край на убийствата на християни в Близкия изток

http://www.mediapool.bg/tramp-tryabva-da-se-slozhi-krai-na-ubiystvata-na-hristiyani-v-blizkiya-iztok-news264403.html

Трябва да се сложи край на убийствата на християни в Близкия изток, заяви президентът на САЩ Доналд Тръмп. Той осъди нападението вчера срещу копти в египетската провинция Ел Миня, което накара президента на Египет да призове Тръмп да застане начело на борбата срещу глобалния тероризъм, предаде Асошиейтед прес.   "Терористите водят война срещу цивилизацията и е дълг на всички, които ценят човешкия живот, да се изправят срещу това зло и да го победят", каза Тръмп според съобщението на Белия дом, цитирано от Франс прес и ТАСС.   По думите му Америка "ясно заявява на приятели, съюзници и партньори, че безценните исторически християнски общности на Близкия изток трябва да бъдат пазени и защитени.   Проливането на кръвта на християните трябва да бъде прекратено и всички, които помагат на техните убийци, трябва да бъдат наказани. Това безмилостно клане на християни в Египет наранява сърцата ни и вселява скръб в душите ни", каза президентът.   Според него обаче то ще укрепи решимостта на страната да се пребори с терористичните организации и да разобличи тяхната "порочна, извратена и жестока идеология".   Тръмп увери, че Америка твърдо подкрепя египетския президент Абдел Фатах ас Сиси, който в телевизионно обръщение снощи директно се обърна към американския президент.     Според президента на Египет основната задача на Тръмп сега е изкореняването на терора и той е убеден, че американският президент е способен да се справи с тази задача.   "Отправям моя апел към президента Тръмп: Вярвам във вас, вярвам на вашата дума и вярвам, че сте способен да направите борбата с глобалния терор своя първостепенна задача", каза Сиси.

Бостънски музей дава милиони награда за изчезнали пред 27 години картини

http://www.mediapool.bg/bostanski-muzei-dava-milioni-nagrada-za-izcheznali-pred-27-godini-kartini-news264402.html

Бостънски музей предлага 10 млн. долара награда за откраднати преди близо 30 години картини на холандски и френски художници. Възнаграждението бе удвоено спрямо досега предлаганата сума, съощи ДПА.   Музеят "Изабела Стюарт Гарднър" обяви по-високата цена за предаването на произведения, откраднати при обир през март 1990 г. Срокът изтича на 31 декември.   Сред 13-те картини са творби на Рембранд, Йоханес Вермеер, Мане и Дега. Тяхната стойност е повече от 500 милиона щатски долара, което прави кражбата най-мащабната в културните среди на САЩ.   "Искаме да заявим, че сме решени да си върнем картините", каза говорителката на музея.   Обирът бил извършен от двама души, облечени като полицаи, които нахълтали в музея и преодолели охраната. През 2013 г. ФБР идентифицира крадците като членове на криминална групировка, действаща в североизточна Америка. Разследващите напредват оттогава, но не са арестували никого.  

Moody’s потвърди кредитния рейтинг на България Baa2 със стабилна перспектива

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/moodys-potvyrdi-kreditniia-reiting-na-bylgariia-baa2-sys-stabilna-perspektiva-240124/

Фактор за настоящия рейтинг са устойчивото икономическо развитие и стабилната перспектива за растежа на БВП в средносрочен план

Г-7: фокус днес ще са африканският континент и мигрантската криза

http://www.cross.bg/sreshtata-kontinent-migrantskata-1544203.html

/КРОСС/ Започна вторият, заключителен ден от срещата на върха на страните от Г-7. Днес заедно с лидерите на най-богатите страни ще седнат и ръководителите на Тунис, Кения, Етиопия, Нигер и Нигерия, предава БНТ. А фокусът ще бъде Африканският континент и мигрантската криза. Италия лобира за повече средства за Африка, като крайната цел е да се намали потока на млади хора от там, които да мигрират към Европа с цел по-добро бъдеще. Тероризмът и климатичните промени доминираха първия ден от срещата на Г-7. Очакват се финални изявление на канцлера на Германия - Ангела Меркел, както и на американския президент - Доналд Тръмп. Участието му на форума на Г-7 слага край и на първото му международнотo пътуване след встъпването му длъжност.  

Турция допусна германски депутати да посетят базата на НАТО в Коня

http://www.mediapool.bg/turtsiya-dopusna-germanski-deputati-da-posetyat-bazata-na-nato-v-konya-news264401.html

За първи път от близо осем месеца на германски депутати е дадено разрешение да посетят германски военни, разположени в Турция, съобщава ДПА. Съответните германски представители са били информирани, че турското правителство няма възражения те да пътуват до база на НАТО в Коня /Централна Турция/. Това разрешение идва на фона на разногласията в последно време между Германия и Турция  заради отказа на Анкара да предостави достъп на германски депутати до турската военновъздушна база Инджирлик /Южна Турция/, за да посетят разположените там германски военни. ДПА припомня, че канцлерът Ангела Меркел заплаши да изтегли германските военни от Инджирлик, ако Турция продължава да не дава достъп на германски депутати до базата. Турция наскоро отказа разрешение на членове на германския парламент да посетят германските военни, разположени в Инджирлик, в рамките на дипломатически конфликт между двете страни. Въпреки даденото разрешение за посещение на базата на НАТО в Коня, турското правителство не е дало разрешение на германски политици да посетят Инджирлик, отбелязва ДПА, цитирана от БТА. Един или два разузнавателни самолета АУАКС подкрепят операците срещу "Ислямска държава" от базата в Коня и 10 до 20 германски военни са разположени там наред с летателния персонал. Германия има близо 260 военнослужещи, разположени в базата Инджирлик. Оттам Бундесверът извършва полети на разузнавателни самолети в рамките на операциите за борба срещу "Ислямска държава". Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е заявил пред журналисти на връщане от срещата на НАТО в Брюксел на 25 май, че външните министри на Турция и Германия ще обсъдят разногласията между Анкара и Берлин във връзка с отказа на турските власти германски депутати да посетят Инджирлик, съобщава в."Хюриет дейли нюз". Ердоган е посочил, че Анкара със сигурност ще позволи на германски депутати да посетят базата Инджирлик, при условие че списъкът с депутати, изпратен от германския външен министър, бъде одобрен от турска страна. Ердоган е отбелязал, че понякога сред германските депутати има такива, които "открито подкрепят терористи" и е предупредил, че такива лица няма да бъдат приети. Отношенията между Германия и Турция се влошиха, след като Бундестагът прие миналата година резолюция, определяща като геноцид масовото избиване на арменци в Османската империя през 1915 г. Усилията на турския президент Реджеп Тайип Ердоган да лобира сред турците, живеещи в Германия, да гласуват на референдума в Турция през април в подкрепа на разширяване на неговите пълномощия предизвикаха нови напрежения между двете страни. Германия подозира, че с отказа за разрешение на германски депутати да посетят базата Инджирлик, Турция иска да я накаже, защото е уважила молбите на турски военни за политическо убежище при чистките след опита за преврат през юли 2016 г. 

Осем души загинаха при катастрофа на пътнически автобус край Анкара

https://www.24chasa.bg/novini/article/6245399

Осем души загинаха при катастрофа на пътнически автобус край Анкара Пътнически автобус, движещ се по редовен маршрут Кастамону-Анкара, се е преобърнал в тази сутрин на на пътя в близост до Каледжик, съобщава БТА. По данни на валийството в Анкара са загинали 8 души, 32-ма са ранени, като 11 от тях са в тежко състояние. Според информациите причина за катастрофата е заспиване на шофьора на волана.

Проф. Николай Спасов: Ще търсим и бедро на предчовека от Чирпан

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6244726

Проф. Николай Спасов: Ще търсим и бедро на предчовека от ЧирпанОткритието разтърси света на палеоантропологията, очаквам и критики Създадохме българска школа в палеонтологията на неогенските гръбначни животни В България, за огромно съжаление, през последните десетилетия управляващите не смятат науката за приоритетна област за развитие Откритието е първа стъпка в нова посока,

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване