Адвокатът от "Яневагейт" не е уронил престижа на адвокатската професия

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/05/27/2978366_advokatut_ot_ianevageit_ne_e_uronil_prestija_na/?ref=rss


Адвокат Момчил Мондешки, станал известен като най-трудно откриваемият участник от разговорите "Яневагейт", в които участваха още бившият председател на Софийския градски съд Владимира Янева и съдия Румяна Ченалова е невиновен и не е уронил престижа на адвокатската професия.

Това съобщиха от адвокатската колегия в Стара Загора. Решението е на дисциплинарния съд на колегията. В понеделник те ще обсъдят дали да обжалват. В такъв случай казусът ще стигне до съда на...

"Посоки" се бори за наградата в "Особен поглед"

http://www.cross.bg/komandarev-stefan-posoki-1544181.html

/КРОСС/ Повече от 600 души аплодихраха премиерата на българския филм в официалната селекция на фестивала. "Посоки" на Стефан Командарев ще се бори за наградата в програмата "Особен поглед". За атмосферата от вълнуващия момент разказват специалните ни пратеници Айше Сали и операторът Станислав Ангелов, предава БТВ. История за силата да продължиш въпреки суровия живот. Дали в търсене на смисъл и упование, или в опит за бягство, който мнозина наричат спасение. За "Посоките", по които поемат шестима таксиметрови шофьори с техните клиенти. Посоки като тези, по които минава и цялото българско общество. След почти 30-годишно отсъствие на българското кино от официалната селекция в Кан филмът на Стефан Командарев ни върна в светлината на прожекторите. Лично директорът на фестивала Тиери Фремо го представи пред публиката на Лазурния бряг. Аз съм от умерените оптимисти. Оптимисти, които се опитваме със скромните неща, които правим, нещо да променяме. Дали ще успеем, един Господ знае. Посоката я изгубихме според мен и някак си това е моят опит да се опитам да накарам хората да се опитат да помислят за духовната посока, за ценностната посока, защото от това зависи всичко останало, коментира Стефан Командарев. Оптимисти, песимисти, реалисти. В пътуването с неволите и комичните моменти на техните клиенти ни водят едни от най-обичаните български актьори. В края на премираната прожекция повече от 5 минути екипът на филма беше обграден от почитатели

Порой наводни Свиленград

http://www.cross.bg/otvodnyavane-svilengrad-navodni-1544180.html

/КРОСС/ Проливен дъжд наводни улици в Свиленград. Някои от тях се превърнаха в реки. До ситуацията се е стигнало между 17:30 ч. и 18 ч. тази вечер, когато системата за отводняване на града спряла да работи, предава bTV. В рамките на 15 минути нивото на водата се е вдигнало и е наводнило ул. "Крайречна". Водата е влязла и в мазетата на къщи. Причината за техническата неизправност станало спиране на тока, в следствие на което са отказали да работят помпите, които предпазват намиращия се в ниското град, научи bTV от пресцентъра на общината. След като помпите са заработили, обстановката се е нормализирала. Пожарната е помогнала за отводняване на къщите.  

Ще дишаме ли по-чист въздух?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279902_%D0%A9%D0%B5+%D0%B4%D0%B8%D1%88%D0%B0%D0%BC%D0%B5+%D0%BB%D0%B8+%D0%BF%D0%BE-%D1%87%D0%B8%D1%81%D1%82+%D0%B2%D1%8A%D0%B7%D0%B4%D1%83%D1%85%3F

 Вследствие на замърсения въздух много хора страдат от астма, хроничен бронхит, а здравните каси имат допълнителни разходи за милиарди. Експерти от правителствата на страните от ЕС, от индустрията и екологичните сдружения търсят решения за подобряване на екологичните стандарти и за по-добра защита на здравето на гражданите. В Брюскел се обсъжда и въвеждането на модерни технологии за ограничаване на вредните газове в индустрията. В т.нар. комисия по комотология се обсъждат и възможностите за въвеждане на нови екологични стандарти. Процедурата обаче е твърде мудна и непрозрачна. Не на последно място и поради това, че индустриалното лоби се бори упорито за своите интереси. Сега обаче експертите от 27-те страни членки на ЕС постигнаха единодушие по законопроект за подобряване на техническите стандарти в големите горивни инсталации. Законопроектът постановявя колко отрови могат да бълват в атмосферата общо 55 000 индустриални инсталации в Европа след 2021 година. Става дума преди всичко за живачни емисии, фин прах, серен двуокис и въглероден двуокис. Законопроектът регулира и изключенията, и преходните периоди, валидни в ЕС.

Въздухът ще става по-чист

"Ние смятаме за голям напредък факта, че за всички европейски държави се утвърждават емисионни изисквания за големите горивни инсталации. Това означава, че всички страни-членки трябва първо да заложат амбициозни горни граници на вредните емисии, при това съобразени с високия технологичен напредък", казва говорителката на германското министерство на екологията Нина Ветер. Екологичните сдружения и сдруженията в здравеопазването оценяват положително постигнатия компромис. "Въпреки че в техническо отношение може да се желае още много, новите горни граници на ЕС за изхвърляните вредни емисии, означават по-чист въздух за Европа", казва Кристиан Шайбле от европейския екологичен офис в Брюксел.

Berlin Umweltorganisationen übergeben Petition vor Bundeskanzleramt (BUND )

Акция на правозащитници пред канцлерството в Берлин

Спор за вредните емисии от ТЕЦ

Оспорвани се преди всичко допустимите горни граници за изхвърляните вредни газове от ТЕЦ. 280-те действащи ТЕЦ в ЕС са най-големите замърсители на атмосферата със серен двуокис и силно отровния живак и втори по големина замърсител с въглероден двуокис след транспорта.

Каменовъгланата индустрия се бори преди всичко за възможно по-ниски гранични стойности на изхвърляния в атмосферата живак след 2021 година и намира подкрепа сред германските политици. "Разбирам загрижеността във връзка с ограничаването на вредните емисии за живак", пише държавният секретар от министерството на икономиката Матиас Махниг до концерна RWE. И обещава допустимите стойности да бъдат максимално съобразени с предписанията на ЕС. 

Deutschland Rüstungsexportbericht 2014 (DW/N. Jolkver)

Матиас Махниг

Германското правителство се застъпва за по-високи граници на изхвърляния в атмосферата въглероден двуокис при електроснабдяването от ТЕЦ и иска да повиши предложената от ЕС горна граница от 175 милиграма за куб.метър въздух с още 15 милиграма. Предвид на предстоящия отказ от въглищата правителството иска да щади енергийните концерни. "Трябва по-скоро да проведем дискусия за това дали все още искаме да модернизираме тези инсталации", казва експертът от германската екологична служба Ролф Бекерс в интервю за Зюддойче цайтунг". Екологичните сдружения смятат отклоненията от горните допустими граници за опасни и ненужни. "Предвидените горни граници влизат в сила едва през 2021 година. Освен това съществуват преходни периоди и изключения. И те не пречат на отказа от каменни въглища", казва Кристиан Шайбле в разговор с ДВ.

"Правителството защитава отровните ТЕЦ-ове, вместо да защитава гражданите. То торпилира резултатите от тригодишните преговори и превръща европейските процеси в макулатура", оплаква се Вивиан Радац от екологичната организация WWF. Тина Льофелзенд от германското Сдружение за околна среда и опазване на природата залага на гласовете на другите страни-членки на ЕС. "Те трябва да действат за благото на всички европейци и да разубедят германското правителство", изтъква тя.

 

Автор Геро Рютер

Почина Збигнев Бжежински

https://www.actualno.com/america/pochina-zbignev-bjejinski-news_613533.html

На 89-годишна възраст почина Збигнев Бжежински, политолог, социолог и съветник на американския президент Джими Картър. За смъртта му съобщи в социалните мрежи неговата дъщеря Мика Бжежински, която е телевизионна водеща в новинарския канал MSNBC. „Моят баща почина мирн

Ариана Гранде ще изнесе благотворителен концерт в Манчестър 

https://www.24chasa.bg/novini/article/6245138

Ариана Гранде ще изнесе благотворителен концерт в Манчестър  Американската попзвезда Ариана Гранде каза днес, че ще изнесе благотворителен концерт в Манчестър, посветен на жертвите на самоубийствения атентат, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Двайсет и три годишната певица съобщи чрез акаунта си в Инстаграм, че датата на този концерт още не е уточнена. При атентата,

ООН: Доналд Тръмп да не излиза от споразумението за климата

http://www.cross.bg/donald-trump-parizhkoto-1544179.html

/КРОСС/ Генералният секретар на ООН Антонио Гутереш призова президента на САЩ Доналд Тръмп да не излиза от Парижкото споразумение за климата, което задължава подписалите го страни да ограничат емисиите си на въглеродни газове, предава ВВС. „Смятам, че е важно правителството на САЩ да остане въвлечено, но излизането му няма да бъде края на света. Независимо от позициите на конкретното правителство, независимо за това за коя страна става дума, а САЩ са, разбира се, важни поради размерите си, всичките останали трябва да следваме начертания курс", заяви Гутереш. През миналата година на САЩ се падат 14% от световните емисии на газове. По време на предизборната си кампания Доналд Тръмп обеща да излезе от Парижкото споразумение, сочейки, че ограничението на въглеродните емисии възпрепятства ръста на индустрията.  

В сутрешните блокове днес

http://www.cross.bg/v-sytreshnite-blokove-dnes-1544178.html

/КРОСС/ Нова телевизия, „Събуди се" Тема: Кралете на шоуто - Димитър Рачков и Васил Василев - Зуека. Тема: Усещане за жена: Илияна Раева, пред Мариян Станков - Мон Дьо. Тема: Десислава Радева, Мелания Тръмп, Бриджит Макрон, Емине Ердоган. Как изглеждаха първите дами в Брюксел и какви тоалети избраха. Коментират Бетина Жотева и Жени Калканджиева. Тема: Българският алпинист-веган Атанас Скатов ще разкаже за преживяванията около изкачването на Еверест, в първо си интервю в "Събуди се". Тема: Как изглеждат на абитуриентските си балове и как премина най-важната нощ за дъщерята на Владо Береану и кака Лара - Бернарда и поп певицата Дара, която започна музикалния си път от най-вълнуващия музикален формат „X Factor"?   БТВ, „Тази събота и неделя" Тема: Какво стои зад изказването на Путин за славянската писменост и македонската земя? Коментар на министъра на външните работи Екатерина Захариева. Тема: Защо съдия Методи Лалов се превърна в най-проверявания магистрат в държавата? Тема: Румелина Дилчева, малката балерина на голямата Лондонска сцена. Тема: Българският Паганини, виртуозният цигулар Марио Хосен. Тема: С театъра в сърцата. Носителите на „Аскеер 2017" за водеща мъжка и женска роля - Свежен Младенов и Меглена Караламбова. Тема: Георги Мамалев, за голямото завръщане на „Оркестър без име".  

Скейт състезания, кънки и джаги във Варна днес

http://www.moreto.net/novini.php?n=352094

Във Варна ще се проведат безплатни тренировки, игри и демонстрации по скейт, кънки и джаги с музика от Forest Man днес, научи Moreto.net. Организатор на инициативата е Сдружение Алтернативно пространство. Между 11 и 19 часа всеки, който има желание и нужда да поспортува може да дойде в на Скейт Парк Младост.

Тръмп ще реши за Парижкото споразумение за климата следващата седмица

http://www.mediapool.bg/tramp-shte-reshi-za-parizhkoto-sporazumenie-za-klimata-sledvashtata-sedmitsa-news264390.html

Американският президент Доналд Тръмп обяви, че ще вземе окончателно решение дали САЩ да останат в Парижкото споразумение за климата идната седмица, съобщиха световните агенции.   Изненадващото съобщение на Тръмп, направено в Туитър в последния ден от дългата му задгранична обиколка, идва след като той отказа да се ангажира с оставане в споразумението, устоявайки на интензивния международен натиск.   По-рано в събота останалите шест членки на Г-7 (Великобритания, Германия, Италия, Канада, Франция и Япония) взеха решение да се придържат към Парижкото климатично споразумение, но не се стигна до общо решение.   Лидерите на страните от Г-7 направиха необичайно признание, посочвайки в заключителното комюнике от срещата си в Таормина, че не са успели да преодолеят различията.   "Съединените американски щати са в процес на преразглеждане на политиката си по климатичните промени и Парижкото споразумение и затова не са в позиция да се присъединят към консенсуса по тези теми", пише в комюникето.   "Отнасяйки се с разбиране към този процес, държавните глави и правителствените ръководители на Канада, Франция, Германия, Италия, Япония и Великобритания и председателите на Европейския съвет и Европейската комисия потвърждават силния си ангажимент да изпълнят бързо Парижкото споразумение", се допълва в документа.   Декларацията не включва препратки към възможността за поставяне на "ясни граници" на миграцията, както се предвиждаше в предишни проекти, допълва ДПА.   "Потвърждаваме суверенните права на държавите, поотделно и заедно, да контролират собствените си граници и да въведат политики в свой национален интерес и национална сигурност", е отбелязано в комюникето.    Предварителният проект на документа съдържаше и поставянето на ясни граници за нивата на нетната миграция като един от ключовите елементи за националната сигурност и икономическото благосъстояние, припомня агенцията.   Във финалния текст се посочва също, че "правилно управляваните потоци могат да донесат икономически и социални ползи и за страните на произход, и за дестинациите, както и за самите мигранти и бежанци" - изречение, което не присъстваше предварително.   Лидерите от групата на седемте се договориха за съвместни противодействия на протекционизма.   "Признаваме, че свободните, честни и взаимноизгодни търговия и инвестиции са ключови фактори за растежа и създаването на работни места. Освен това отново заявяваме, че ще се придържаме към към отварянето на пазарите и борбата с протекционизма, а също и противопоставянето на всяка нелоялна търговия.    В същото време признаваме, че търговията не винаги носи полза на всяка страна. Поради тази причина считаме, че е необходимо да се вземат съответните мерки, така че всички компании и всички граждани да могат максимално да се възползват от възможностите, предлагани от глобалната икономика", пише в декларацията, приета в края на двудневната среща на върха на Г-7 в италианския град Таормина.   Тръмп бе придумван три дни - първо в Брюксел на срещите на НАТО и ЕС, след това в Сицилия на форума на Г-7, но той трябва да вземе решение за климатичните промени, отбелязва АП.   Според сделката администрацията на Тръмп ще получи още време да обмисли дали ще остане обвързана със споразумението от 2015 година за овладяване на газовите емисии с парников ефект.   Лидерите от Г-7 признаха, че не могат да постигнат разбирателство със Съединените щати за борбата със затоплянето на климата и ще запишат това в заключителната декларация на срещата в Таормина, съобщи Елисейският дворец.    Икономическият съветник на Тръмп Гари Коул каза по-рано в събота, че Тръмп е обсъдил споразумението на климата на днешната си среща с лидерите на Г-7 и сега "се чувства много по-осведомен" по въпроса.    Тръмп е подчертал пред лидерите на Г-7, че околната среда е много важна за него, добави Коун.

Възгледите на Тръмп за климата еволюират по време на срещата на Г-7

http://www.mediapool.bg/vazgledite-na-tramp-za-klimata-evolyuirat-po-vreme-na-sreshtata-na-g-7-news264390.html

Възгледите на президента на САЩ Доналд Тръмп за климатичните промени се развиват, докато той обсъжда Парижкото споразумение за климата със световните лидери, заяви икономическият му съветник Гари Коун, предаде вчера АП.     Коун каза, че Тръмп е обсъдил споразумението на климата на днешната си среща с лидерите на Г-7 и сега "се чувства много по-осведомен" по въпроса. Тръмп е подчертал пред лидерите на Г-7, че околната среда е много важна за него, добави Коун. Той подчерта, че Тръмп не обмисля да облекчи санкциите срещу Русия, след като вчера заяви, че президентът на САЩ още няма позиция по въпроса и обмисля различни варианти. "Вероятно можем да очакваме да бъдем по-строги към Русия", добави икономическият съветник. На срещата в Италия лидерите на големите индустриални страни не успяха да убедят президента Тръмп да подкрепи Парижкото климатично споразумение въпреки часовете преговори, отбеляза Ройтерс. Германската канцлерка Ангела Меркел описа климатичния дебат като наситен с полемика и заяви, че е имало интензивна размяна на мнения. Срещата на високо равнище на Г-7 започна с церемония в древногръцки театър, гледащ към морето, където патрулираха военни кораби, отбелязва Ройтерс. Девет изтребителя прелетяха в небето над Таормина, оставяйки димна следа в цветовете на италианското знаме. Италия реши да организира срещата в Сицилия, за да привлече вниманието към Африка, намираща се на 225 км от острова, и към проблемите на миграцията. Очаква се финалното комюнике от срещата да бъде публикувано днес, отбелязва Ройтерс. Според италиански медии то ще е по-кратко от 10 страници, доста по-кратко от 32-те страници от предишната среща на Г-7, която се състоя в Япония. 

Олег Дерипаска иска да даде показания пред Конгреса на САЩ срещу имунитет

http://www.barometar.net/88683/

Руският бизнесмен Олег Дерипаска бил готов да даде показания пред Конгреса на САЩ в замяна на имунитет, пише New York Times. Той ще говори за „руското вмешателство“ в изборите. По думите на трима анонимни членове на Конгреса, предложението на Дерипаска е дошло неотдавна. Според източниците, то било отхвърлено заради опасенията на членовете на Конгреса, че […]

Акценти в пресата

http://www.cross.bg/chasa-april-vunshni-1544197.html

/КРОСС/ "Топлофикация" връчва 2 сметки за април В. Стандарт Клиентите на "Топлофикация София" получават по две сметки за месец април, тъй като цената на топлинната енергия беше променена по решение на КЕВР от 7 април 2017 г., съобщиха от пресцентъра на дружеството. Към тази дата е извършен извънреден отчет на общите топломери във всички абонатни станции и фактурира отчетената енергия по старата цена - 64,52 лева за мегаватчас без ДДС. Компанията извърши втори отчет на общите топломери към 00.00 часа на 1 май 2017 г. и консумираната енергия през периода 7-30 април е фактурирана по новата цена - 79,20 лева за мегаватчас без ДДС. Предвид издаването на две последователни фактури, клиентите, които не са успели да платят първата фактура (за периода 1-6 април) имат отбелязана тази сума като просрочие във втората фактура (за периода 7-30 април). Напомняме, че върху прогнозните месечни сметки не се начислява лихва за забавяне. Клиентите, които са на реален месечен отчет имат срок за безлихвено плащане и на двете фактури до 30 май. Въвеждат график за работното време В. Монитор График за сумирано работно време ще трябва да прави всеки работодател, който въвежда този вид гъвкава форма на заетост. Това предвиждат промени в Наредбата за работното време, почивките и отпуските, приета от Министерския съвет. Според Кодекса на труда фирмите могат да определят броя работни часове в седмицата или месеца, но за не повече от 6 месеца напред

Геополитическата самота на Европейския съюз

http://www.investor.bg/evropa/334/a/geopoliticheskata-samota-na-evropeiskiia-syiuz-240089/

Тръмп, Путин и Ердоган се превърнаха в трио, предизвикващо водещите европейски ценности

Куп спортни мероприятия по повод 1 юни

//dariknews.bg/regioni/varna/morski-gong/kup-sportni-meropriiatiia-po-povod-1-iuni-2026348

Община Варна, Дирекция „Спорт“ отбелязва деня на детето 1 юни 2017 г. с открити уроци в училищата, турнир по плуване и волейбол и безплатно ползване на Ледена пързалка и други спорни обекти.
Отбелязването на деня на детето ще започне с традиционния „Общински ученически турнир по плуване“, ко

Книги за смет – утре в Бургас

//dariknews.bg/regioni/burgas/knigi-za-smet-utre-v-burgas-2026349

Тази неделя националната Кампанията “Книги за смет” ще се проведе в Бургас тази неделя. Мястото е Пантеона, между 10 и 13 часа. За да участвате в инициативата е необходимо да съберете и предадете един килограм пластмасови отпадъци. Всеки, предал 2 или повече от 2 килограма, ще получи и втори талон.

Почитат жертвите на комунизма в Белене

http://frognews.bg/news_135391/Pochitat-jertvite-na-komunizma-v-Belene/

Днес хиляди българи ще сведат глави пред паметта на жертвите на комунистическия режим. На острова край гр. Белене през 1949 г. тоталитарното управление на БКП създава най-големия концентрационен лагер за политически противници.

По-малко мигранти дошли по море в Европа, но загиналите по пътя са повече

https://www.24chasa.bg/novini/article/6245135

По-малко мигранти дошли по море в Европа, но загиналите по пътя са повече Над 60 000 мигранти са стигнали до бреговете на Европа досега през 2017 година според Международната организация по миграцията, цитирана от Асошиейтед прес и БТА. Това е значително намаление в сравнение със същия период на м.г. Базираната в Женева агенция на ООН съобщи днес, че точната цифра на добралите се по море до Европа е 60 521 мигранти,

Видео: Египет нанесе въздушни удари по лагери на екстремисти в Либия

http://www.dnevnik.bg/video/2017/05/27/2978522_video_egipet_nanese_vuzdushni_udari_po_lageri_na/?ref=rss


Египетски бойни самолети нанесоха снощи серия въздушни удари срещу лагери в Либия, където според Кайро са се обучавали екстремистите, отговорни за смъртоносната атака срещу християни копти в Египет по-рано през деня, съобщиха египетски военни източници.

Съобщението за ударите дойде минути след като президентът Абдел Фатах ас Сиси заяви в телевизионно обръщение, че е наредил да бъдат бомбардирани терористични лагери, без да уточни къде, и се закани, че държавите,...

Борисов извика на среща земеделския министър заради двойните стандарти при храните

http://offnews.bg/news/n_1/n_656600.html

Борисов свика среща със земеделския министър заради темата за двойните стандарти за храните, съобщи БНТ.  На срещата присъства целият екип на земеделския министър Румен Порожанов.  Преди дни Порожанов обяви, че започват проверки, при които ще се сравнява качеството на храните в България и в страни от Западна Европа. Проверките ще включат марки шоколади, безалкохолни напитки, сокове, млечни и месни продукти, детски храни и др., като проби ще се вземат до 30 юни. Храните у нас ще се сравняват с тези в Германия, Швейцария, Италия, Австрия, Дания, Холандия и Франция. Борисов ще се срещне още с вътрешния министър, транспортния и регионалния министър, с които ще обсъди причините за тежките пътни инциденти през последните месеци.

Има организиран корпоративно-политически интерес за овладяване на Темида

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279901_%D0%98%D0%BC%D0%B0+%D0%BE%D1%80%D0%B3%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B7%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD+%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%BF%D0%BE%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%BD%D0%BE-%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%B5%D

 

Това е групата около Христо Иванов и Прокопиев. Те си създадоха и партия с една-единствена цел –кадруване и завладяване на съдебната власт

 

 

Огромни ресурси бяха съсредоточени през последните години, включително по линия на „Америка за България“, така че да влияе върху кадровите процеси в съдебната власт

Д-р Борислав Цеков, юрист

- Всички говорят за съдебна реформа, обаче такива като мен, които не са учили право, не можем да се ориентираме какво е добре да се направи за обществото. Вие като човек, който има дисертация по конституционно право, смятате ли че Конституцията трябва да се промени, за да направим дълбока и успешна съдебна реформа?

- Съдебната реформа, ако търсим промяна в дълбочина, която непосредствено да се усети в обществото от гражданите и бизнеса, такъв тип реформа не е непременно свързана с конституционна промяна. Истинските проблеми в правораздаването не са в това на колко колегии е разделен ВСС или кой как кадрува във висшите етажи на съдебната власт. Те са свързани с процесуалните аспекти на правораздаването.

Ще дам статистически пример, който ясно илюстрира един от основните проблеми – бавното правораздаване по граждански и търговски дела. Европейската комисия поддържа една публична база данни, наречена „Информационно табло по въпросите на правосъдието“, където по различни критерии се съпоставят правосъдните системи на държавите, членки на ЕС. Последните статистики сочат следните факти: България е на първо място в ЕС по процент от БВП за съдебната власт, в същото време България е на четвърто място по брой съдии на глава от населението. Значи имаме достатъчно уплътняване на съдилищата с кадри и добро финансиране. Но сме на опашката – след средата на класацията, по бързина на гражданските и търговските дела. На общия фон на ЕС се смята, че сме една от държавите, в които административните дела са доста продължителни.

- Откъде идва проблемът?

- От процесуалното законодателство и лошата администрация на съда. Разбира се, проблеми има и в наказателното правораздаване – понякога има излишен формализъм в наказателния процес, който позволява безкрайно връщане от страна на съдилищата на обвинителни актове за допълнително разследване и т.н. Трябва да подчертаем дебело, че формализмът по принцип не е нещо лошо, защото той е гаранция за защита на гражданските права. Но у нас е нужен сериозен анализ и експертни дискусии, за да се избегне този тип формализъм, който позволява на съдилищата да протакат делата с години. Заради граматически грешки в обвинителния акт се връщат дела за ново разследване. Има такива лоши практики. Тук е големият въпрос за ролята на ръководителите на двете върховни съдилища. Включително по отношение на уеднаквяване на съдебната практика.

Друг съдържателен проблем и част от реалните реформи е свързан с наказателното правораздаване, но не тези политикански атаки и безсмислени ажиотажи около фигурата на главния прокурор, а принципно как трябва да протича разследването у нас. Ние сме една от малкото държави в Европа, да не кажа единствената, в която има, от една страна, полицейска проверка, която извършва всички разпити, експертизи, проверки и т.н., но след това, ако се образува досъдебно производство, има повтаряне на абсолютно всичко, извършено до момента.

- Какво е целял законодателят, когато е предвидил в закона подобно повторение на процедурата?

- В началото на 90-те години беше жив споменът от репресивния апарат на режима, част от който беше следствието, и за да се гарантира политическа неутралност на следствения апарат, той трябваше да бъде превърнат в част от съдебната власт. Но сетне, с допълнителните промени в Конституцията и в Закона за съдебната власт, следствието беше обезсмислено до голяма степен, лишено от съдържание, ограничено като действие, без да му се дава онзи статут, който имат съдия-следователите в някои западноевропейски държави.

 

В момента следователите са абсолютно подчинени на прокурорите, нямат никакво самостоятелно значение, но заедно с това имат статут, който е равнопоставен на останалите магистрати. Ето такива чисто практически проблеми влияят на бързината на правораздаването. Хората и бизнеса с право са недоволни, защото това е нашият досег с правосъдието. Когато имаш граждански спор, искаш той да бъде решен в разумен срок. Когато има престъпна дейност със съответната обществена опасност, искаме да виждаме как системата реагира бързо и раздава необходимата справедливост, спазвайки всички права. Сега има безкрайни следствия, безкрайни връщания от страна съда и затова усещането за липса на справедливост е обективна реалност, а не чисто субективно понятие.

- Как трябва да променим ситуацията – да вземем законите, създадени в края на 90-те, и да ги редактираме спрямо новата ситуация или нещо друго?

- Пътят е една сериозна дискусия с професионалистите в тази област, включително в академичната общност, за промени в процесуалните закони – Гражданския процесуален кодекс, Наказателно-процесуалния кодекс и Административно-процесуалния кодекс. Достатъчно време са прилагани законите, достатъчно проблеми са идентифицирани – време е да се чуят гласовете на хората, които предлагат от години реформата в съдебната система да се съсредоточи в истинските проблеми.

Онова, което у нас беше облечено в термина „съдебна реформа“ през последните няколко години, се разбира като конституционни промени, но така и никой не каза кой знае какви идеи за промени в Конституцията. Разделяне на ВСС на колегии? Е, добре, вече втора година ВСС е разделен на колегии. Промени ли се качествено правораздаването? Не! Този въпрос го задавах още когато се разглеждаше проектът за промени в Конституцията. И тогава се обясняваше така общо и без аргументи, че трябва да се започне от промени в главата, за да се решат текущите проблеми в правораздаването. Виждаме, че не е това. Разбира се, няма лошо да се търсят механизми за допълнително повишаване на прозрачността на ВСС. Но и сега не е направено малко. Не мога да си изкривя душата, защото има някакви политически конфликти по темата, и да твърдя, че ВСС е една некачествено работеща институция. Да, и там има проблеми, и там има конфликти, които понякога излизат извън рамките на разумното. Ако отворим сайта на ВСС, ще видим огромна работа, която се върши – постигната е доста голяма прозрачност, понякога по-голяма от тази на работата на парламента. Могат да се гледат заседания, да се включват с граждански мониторинг НПО-та и т.н. Следователно хайде да оставим малко настрана тази проблематика и да видим съдържателната страна на правораздаването.

- Президентът, като каза, че не трябва да се политизира разговорът за реформа в съдебната система, това ли имаше предвид?

- За мен има чисто политическо измерение дискусията за съдебната власт през последните години. Има организиран корпоративно-политически интерес за кадрово овладяване на съдебната власт, който сега навлиза в решителна фаза, в контекста на предстоящия избор на нов състав на ВСС. Помним истериите, които същите кръгове, буквално истерии – медийни и политически, разиграха. Това е групата около Христо Иванов и Прокопиев. Те си създадоха и партия с една-единствена цел – кадрово завладяване на съдебната власт. Огромни ресурси бяха съсредоточени през последните години в това, включително по линия на „Америка за България“, за да се позиционират определени НПО-та и експерти, така че да влияят върху кадровите процеси в съдебната власт. Същите кръгове през 2012 г., когато пак се избираше ВСС, открито лобираха за конкретни кандидати за членове на ВСС. Даже тогава ги бяха изкарали по ведомости – социологическата агенция на Боряна Димитрова и няколко НПО-та. Те лобираха пред парламента и вдигнаха огромна патърдия, когато не избраха техните кандидати и техните представители не получиха политическа подкрепа от нито една политическа сила. Когато си НПО, трябва да избереш ролята си – или си организация, която защитава обществен интерес и отношението към институциите се изразява чрез мониторинг, граждански контрол, предлагане, критика. Или си лобист, който иска да се вземат точно определени решения, който иска точно определени хора да бъдат назначени или избрани на висши постове. Тогава тези организации играха открито лобистка роля и успяха да създадат обществено напрежение. Същото се случи и около избора на главния прокурор. Те лобираха открито за едната кандидатура. В крайна сметка надделя другата кандидатура.

 

- В момента пак има атака около личността на главния прокурор. Затова искам да ви питам – каква е разликата между платформата за реформи на Сотир Цацаров и концепцията на Лозан Панов. Какви са двете визии?

- Господин Панов, за съжаление, доказва, че идейно, организационно и кой знае още как, е свързан с тази групировка, за която говорих, пригласяйки на нейните тези. Лозан Панов тези дни говори отново за реформи, а осъществява една политическа по същество совалка, срещайки се с премиера Бойко Борисов, заявявайки желание за срещи с политически партии и парламентарните групи. Той върви по ръба между задължителната за статута на магистрата политическа неутралност и откритата намеса в политиката.

- Каква е разликата между предложенията на Лозан Панов и Сотир Цацаров?

- Не знам господин Панов да е предлагал някога ясна и конкретна визия за реформа. Призовавам го, ако има конкретни възгледи в това отношение, но не белетристични фрази, да свика един експертен професионален форум и да ги представи, да ги подложи на обсъждане. Вярвам, че всички ще посрещнат добре един такъв конструктивен подход. Докато от страна на господин Цацаров като главен прокурор и от гледна точка на прокуратурата, през последните няколко години има ясно заявени виждания – и във връзка със степента на децентрализация, и във връзка с формализма в наказателния процес. Тоест там има визия и конкретни предложения, които се защитават от ведомството на прокуратурата. Хайде да чуем, след като се употребява изразът „съдебна реформа в дълбочина“ от господин Панов, неговите конкретни виждания. Каквито ще да са, но да са конкретни! Какво да се промени в наказателния процес и в гражданския процес, така че правосъдието да стане по-качествено, в разумен срок и заедно с това – да защитава реално правата и свободите на гражданите.

- Президентът Румен Радев оповести, че е изпратил писма до 20-те участници, които фигурират в стенограмата за КТБ от 2014 г. Какво ще се случи, ако един от участниците не е съгласен да се оповести съдържанието, ще научим ли съдържанието на тази прословута стенограма?

- Президентът е длъжен да поиска съгласието на така наречените трети лица, които са взели участие, и това е отразено в този документ. Отказът на някой от тях би трябвало да означава частично заличаване само на неговото участие и изказване. Не би могло да послужи за цялостен отказ от публикуване на стенограмата.

- Не мислите ли, че има свръхочаквания към съдържанието на стенограмата, защото тя няма да разкрие къде са отишли парите, а ще разкрие какво са си говорили участниците по повод случая КТБ?

- Има свръхочаквания, но това, което аз знам като тематика на срещата и отделни изказвания, по-скоро ще създаде доста сериозни политически проблеми на определени политически лидери. Защото на срещата е имало призиви за банкова ваканция и така нататък. Проблемите ще бъдат на партийнополитическо ниво. Да, те една ли ще разкрият цялата истина за грабежа на КТБ, но до голяма степен ще дадат сигнал за това къде може да се търси политическата връзка за събитията около КТБ и нейното затваряне.

- Всъщност опитът да бъде натоварен Румен Радев с отговорност за събития, които са били по времето на предишния президент, не е ли опит за политическа интрига?

- Всеки има право да иска всичко. Разбира се, президентът е в пълното си право да не се оставя да го въвличат в политически интриги и в изкуствено създадени конфликти, които обслужват определени корпоративни и партийни интереси. Това го казвам по повод опита на Лозан Панов да призове държавния глава към откровени антиконституционни действия, като създаде разследваща комисия. Категорично – изключено е да се мисли дори, че президентът може да създаде каквато и да било комисия за разследване. Когато става дума за така наречените извънконституционни правомощия на президента, за които говори Конституционният съд в едно свое решение преди години, се има предвид комуникационната власт на президента и конкретно негови, както там е казано, „писмени и устни изявления в политическата сфера“. Нищо повече и нищо по-малко! Можеше хипотетично да се разсъждава по въпроса кой е висшият конституционен орган, който би могъл да извърши проверка по даден казус, ако имаше ясна празнина в законодателството и нямаше компетентни институции, които са предвидени да извършат тази проверка. В случая подобна празнина няма, предвиден е такъв орган и даже има висяща проверка при инспектората на ВСС. Какво се търси освен политическа интрига и въвличане на държавния глава в скандал, който да ескалира и да налее вода в мелницата на тези корпоративни и политически интереси, които стоят зад Лозан Панов.

 

- Не познавам човек, който да е доволен от съдебната система в България. Но какво трябва да се направи, защото гражданите като мен нямат компетентност да участват в дискусията за реформа в съдебната система?

 

- Отговорността е на хората в съдебната система и на академичната общност, които трябва да бъдат въвлечени в процеса на изслушвания и номинации на кандидатите за ВСС, особено от парламентарната квота. Това би довело до намаляване на партизацията и политизацията и засилване на професионално-експертното начало в тези дискусии. Поне според мен, без претенция за рецепти, трябва да се сложи акцент върху разумната дискусия и промени в процесуалните закони.

Второ – да се проведе един сравнително спокоен и добре организиран публичен избор на кандидати за ВСС от парламентарната квота. Тук могат освен академичната общност и експертите да участват и неправителствените организации, а самите изслушвания да бъдат подобрени като организация. Не трябва да се прибягва до формална рецитация на кандидатите с ограничения във времето, трябва да има възможност да се изложат възгледи и да се отговаря на въпроси. Така ще се получат цялостни впечатления за професионалните и лични качества на кандидатите. От там нататък защо един е бил избран, а друг не – може да се критикува, нормално е да има предпочитания. Но гаранцията, че няма партизански подход и лансиране на хора без съответните качества, е именно публичността и изслушването.

Третата стъпка е бъдещият ВСС да се съсредоточи върху своите административни правомощия и дейност, а не да дава ухо на медийна пропаганда и да се превръща в участник в цялото това говорене. В този смисъл ми харесва фразата на новия правосъден министър Цецка Цачева, че „системата в момента има нужда от малко тишина“. Става дума не за замитане или потулване, а за успокояване и изхвърляне на партийно-корпоративните интереси, които създават цялата тази шумотевица. И разбира се, конкретна работа.

 

Болезнена тема за българското правораздаване е темата за експертизите. Всеки, който се сблъсквал по един или друг повод, знае, че е мъчително да се търси техническа, медицинска или друга експертиза. Има проблеми със заплащането и гарантирането на почтеността. А повечето дела, да не кажа 99%, се решават на базата на експертизата. Това трябва да се реши, защото от него страдат всички.

- Познавате ли румънския модел, който се превърна в наш местен култ – живеем с мисълта, че ако се въведе у нас, ще се оправи системата. За радост на народа в затвора има вкарани румънски политици. Какво знаете за този модел и добър ли е той за България?

- Доста противоречив. От една страна изглежда – отстрани гледано и без задълбочаване в детайлите – че е работещ модел. Наскоро четох анализ на едни английски експерти, които правят доста фрапантни изводи от фактите, с които са се запознали. Става дума за открита корупция в тази специализирана прокуратура, съобщават, че има политически подход. Даже се употребява изразът, че това е правосъдие „ала Вишински“, което няма нищо общо с демократичното разбиране за съдебна власт. Докладът е публикуван в западната преса.

Истината е някъде по средата, но при всички случаи сляпото подражателство на един или друг модел няма да ни доведе доникъде. Важно е сега да се приеме антикорупционният закон и да се направят стъпките, за които говорихме. Да се изчистят скандалните предложения в Закона за корупцията, които предишният парламент беше вписал, за да се даде възможност на държавата да разследва и предотвратява корупционни престъпления по висшите етажи на властта.

- Кое е скандалното в сегашния вариант на проектозакона за борба с корупцията?

 

- Анонимните сигнали например. Може да се стартира процедура на базата само на анонимен сигнал. Без конкретни изисквания за данни, за информация. На практика всеки може да натопи всеки с едно анонимно обаждане. От там насетне има всички негативни последици за съответната личност. Това е най-едрият проблем. Има други, но те са въпрос на възглед. Например аз не приемам самоцелното сливане на няколко разнородни институции – Комисията за предотвратяване на конфликт на интереси, Комисията за отнемане на имущество и още няколко по-малки институции, защото това не се базира на анализ на дейността и ведомствения капацитет. В зрелия социализъм имахме подобни безкрайни реорганизации и преливане от пусто в празно.

- Защо не ни се получава съдебната реформа?

Голямата отговорност е на партиите и юридическата общност, които се оставиха темата за съдебната реформа да бъде иззета от среди и експерти, които трудно могат да бъдат наречени водещите експерти в тази област. Вероятно и благодарение на милионите, които се съсредоточиха в тези няколко организации. Стана така, че изведнъж те завзеха терена. Те започнаха да диктуват кадрови решения в съдебната власт и тяхното тясно разбиране за съдебна реформа или онова, което те си въобразяват, че е съдебна реформа, се превърна в централен въпрос на обществото. Докато юридическата общност не е толкова активна. Не всеки обича да влиза в конфликти. Защото, когато изразиш мнение, различно от виждането на Христо Иванов за съдебната реформа, цялата група корпоративни медии започват клеветническа кампания, лепят етикети. Аз самият това го живея от години.

Юридическата общност като цяло мълчи. Големите имена, нашите професори, мълчат и са изтикани на заден план. Бих искал някой да чуе проф. Маргарита Чинова, която е учила всички и която е един от големите авторитети в Европа по наказателен процес. Нейните дългогодишни препоръки, предложения и критики ще ги чуе ли някой? Ще чуе ли някой професорите в гражданското право, които от години говорят какво трябва да се промени в ГПК. Малко са объркани стойностите в цялата тази дискусия.

Тук е отговорността на „тримата големи“ в съдебната власт като ръководители. Ако господин Цацаров представя конкретни виждания и настоява за определени промени, не чувам такива виждания от господин Панов и господин Колев. А има какво да се каже и направи. Те би трябвало да поставят практическите проблеми, пред които са изправени съдилищата.

- Всъщност сериозният разговор за съдебната реформа тепърва предстои?

- Много неща буквално се извратиха с изкуствени проблеми. Едва ли не основната тема на реформата е контролът върху главния прокурор. В момента главният прокурор е подложен на същия контрол и възможности за отстраняване, както председателят на Върховния касационен съд и председателят на Върховния административен съд. По един и същи начин (с две трети от гласовете на членовете на ВСС) и с едни и същи основания могат да бъдат прекратени мандатите им. Имаме абсолютна равнопоставеност от гледна точка на контрола. Ако някой твърди, че това е малко, защо го адресира само към главния прокурор. Ако сметнем, че така е добре, тогава нека да снемем тази тема от дневния ред на обществото и да погледнем другите теми.

От сайта „Гласове”

Със съкращения, заглавието е на ЗЕМЯ

Кураторът на изложбата "Палат Потьомкин" – за Кристо, стените, Двореца и връзката между българското и френското съвременно изкуство

http://www.dnevnik.bg/intervju/2017/05/27/2978354_kuratorut_na_izlojbata_palat_potyomkin_za_kristo/?ref=rss


Eмил Урумов е куратор на изложбата "Palais Potemkine" (Палат Потьомкин) (19 май до 20-ти август в Национална Галерия /Двореца), която представя селекция от съвременно изкуство на артисти, номинирани или носители на Наградата на Фондация "Рикар". Емил Урумов живее в Париж. Изучавал е Визуални изкуства и музеология (Университет Париж 8 St. Denis), а впоследствие Кураторство (Университет Париж 1 Panthéon-Sorbonne). Работил е като асистент на кураторите Пиер Бал-Блан, Ханс Улрих...

На 89 години почина Збигнев Бжежински

http://www.mediapool.bg/na-89-godini-pochina-zbignev-bzhezhinski-news264389.html

Збигнев Бжежински е починал в четвъртък на 89 г. в САЩ, съобщиха световните агенции. Съобщението за смъртта му направи в социалните медии снощи дъщеря му Мика Бжежински, телевизионна водеща в Ем ЕС Ен Би Си, като го нарече ”най-вдъхновяващия, любящ и предан баща, което би могло да има едно момиче”. Бжежински е американски политолог, държавен съветник по сигурността на американския президент Джими Картър, един от водещите идеолози на външната политика на САЩ. Роден във Варшава на 28 март 1928 г. в семейството на дипломат, той израства в Канада. Получава бакалавърска и магистърска степен от университета Макгил, а университетът Харвард го прави доктор на философските науки. По-късно той става гражданин на САЩ. От 1977 до 1981 г. Бжежински работи като държавен съветник по сигурността на американския президент Джими Картър и е известен със своята неотстъпчива политика спрямо СССР и подкрепата си за тренировъчните лагери в Пакистан и Афганистан, които са управлявани от пакистанските служби за сигурност и получавали финансова подкрепа от ЦРУ и британските МИ6. Бжежински спомогна за събарянето на икономическите бариери между Съветския съюз, Китай и Запада и помогна на президента Картър за сближаването между лидерите на Египет и Израел Ануар Садат и Менахем Бегин, довело до споразуменията от Кемп Дейвид, припомня АП. Но годините на президента Картър бяха белязани също от кризата със заложниците в Иран, която стана символ на провалите на неговата администрация. През последните години Бжежински участваше в усилията за приобщаване на бившите съветски републики към НАТО. През 2009 г. пред чешката телевизия ЧТК Бжежински заявява: ”Източноевропейците да престанат да се държат като малки деца и да започнат да решават проблемите си сами, а не да пътуват до САЩ, за да се оплакват от руската агресия например ... Москва се опитва да възстанови влиянието си в Източна Европа, като използва икономически инструменти ... не трябва да се драматизират нещата, а да си дадете сметка, че щом има такъв проблем, отговорността за неговото решаване е на самите източноевропейци.“ Бжежински е автор на книгата "Голямата шахматна дъска“: Господството на Америка и нейните геостратегически императиви“ (1997).  

Четири партии алармират Европейската комисия за „ЦУМ-гейт“

http://frognews.bg/news_135390/CHetiri-partii-alarmirat-Evropeiskata-komisiia-za-TSUM-geit/

Четири български партии - „Български земеделски народен съюз“, „Движение Да България”, „ДЕОС“ и „Зелените“, съвместно изпратиха писмо до първия вицепрезидент на Европейската комисия Франс Тимерманс и посланиците на страните членки на Европейския съюз, пише Офнюз.

27 май в историята

http://www.cross.bg/vtorata-svetovna-voiina-1544198.html

/КРОСС/ 1328 г. - Филип VI, първи представител на династията Валоа, става крал на Франция.1703 г. - Руският цар Петър Велики основава Санкт Петербург.1850 г. - Населението в Белоградчишко се вдига на въстание, прераснало в цяла Северозападна България и известно като Видинско въстание.1866 г. - В Букурещ е създаден Таен български централен комитет (ТБЦК), приемник на който по-късно става БРЦК.1870 г. - Васил Левски преминава от Румъния в България със задачата да създаде мрежа от местни революционни комитети. 1925 г. - Извършена е последната публична екзекуция в Европа - обесване на извършителите на атентата в катедралата „Св. Крал" Марко Фридман, Петър Задгорски и Георги Коев.1937 г. - Пуснат е в експлоатация мостът Голдън Гейт в Сан Франциско.1940 г. - Втората световна война: При клането при Па дьо Кале са убити 97 британски войници от части на 3-та СС дивизия Тотенкопф.1941 г. - Втората световна война: След постъпки на властта в София от немските лагери са освободени около 12 700 македонски българи - военнопленници.1941 г. - Втората световна война: Британската военна флота потапя в Северно море германския линеен кораб Бисмарк.1942 г. - Втората световна война - в Прага в 10:32 ч. се извършва атентат срещу СС обергрупенфюрерър Райнхард Хайдрих.1943 г. - Втората световна война: Създаден е Национален фронт на съпротивата във Франция.1949 г. - Официално е създадена Японската асоциация по карате.1950 г

В китайското разузнаване е създадено подразделение за търсене на извънземни цивилизации

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279900_%D0%92+%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%83%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5+%D0%B5+%D1%81%D1%8A%D0%B7%D0%B4%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D0%BE+%D0%BF%D0%BE

 Както съобщава бюлетинът Intelligence online, сред създадените нови структури на китайското разузнаване най-оригинална и най-секретна е структурата по изкуствения интелект, а така също за търсене на извънземен живот. При това става дума за различни структури. При сливането на аерокосмическите войски и военното разузнаване на НОАК, Центърът по извънземно разузнаване (Waiqiao qinqbao zhongxin) е задължен да съдейства при покоряването на космоса чрез изучаване следите от извънземен разум.   Пекин планира първо кацане на Марс през 2049 г. в годината на столетието от създаване на КНР.   С тази цел през септември 2016 г. е въведен в експлоатация най-големият телескоп в света FAST. Той е инсталиран в планините на провинция Гуейджоу. 

 
 
 
 
 
 

 
 

Мечтите на Зарко

http://pogled.info/bulgarski/mechtite-na-zarko.86189

/Поглед.инфо/ Бе сред невидимите хора в тази страна - журналистите не пишеха за такива като него, по телевизиите не показваха такива персони. Така че все едно Зарко го нямаше.

Седемте правила на живота в социалните мрежи

https://www.actualno.com/literature/sedemte-pravila-na-jivota-v-socialnite-mreji-news_613439.html

В книгата „Социалният организъм” авторите Оливър Лъкет и Майкъл Дж. Кейси развиват революционна теория, че социалните мрежи наподобяват жив организъм. Всички хора сме клетките, а собствените ни свързани, безкрайни и повсеместни интернет мрежи са субстратът за тази н

Кой ще вдигне купата в Англия и в Испания? Пряко в ефир днес

http://offnews.bg/news/n_1/n_656599.html

Два мача с изключителен заряд предлага днешната програма. Арсенал и Челси определят носителя на Купата на Англия. Барселона и Алавес ще сторят същото в Испания.  1 1,00 - Португалия - Иран, световно до 20 г, пряко Евроспорт 2 14,00 - Япония - Италия, световно до 20 г., пряко Евроспорт 2 17,30 - Несебър - Етьр, България, Първа лига, пряко Диема Спорт 19,00 - Болоня - Ювентус, Италия, Серия А, пряко RING 19,30 - Арсенал - Челси, Англия, ФА Къп, финал, пряко Диема Спорт 2 21,30 - Сиатъл Саундърс - Портланд Тимбърс, САЩ и Канада, Мейджър лийг сокър, пряко Евроспорт 2 22,00 - Вашку да Гама - Флуминензе, Бразилия, Серия А, пряко Sport+ HD 22,15 - Барселона - Алавес, Испания, Купа на краля, финал, пряко bTV Action

Збигнев Бжежински почина на 89-годишна възраст

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279899_%D0%97%D0%B1%D0%B8%D0%B3%D0%BD%D0%B5%D0%B2+%D0%91%D0%B6%D0%B5%D0%B6%D0%B8%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%BF%D0%BE%D1%87%D0%B8%D0%BD%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+89-%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D1%88%D0%BD%D0%B0+%D0%B2%D1%8A%D0

 На 89-годишна възраст почина Збигнев Бжежински, политолог, социолог и бивш помощник на американския президент Джими Картър, предава AFP. „Моят баща почина мирно тази вечер“, съобщи Мика Бжежински, допълвайки: „За мен той беше най-вдъхновяващият, обичащият и отдаден баща, който едно момиче може да има“.  Роденият в Полша академик беше съветник по националната сигурност на Картър по време на иранската заложническа криза.  

 

Борисов: Две теми - войната по пътищата и качеството на храните

https://www.24chasa.bg/novini/article/6245128

Борисов: Две теми - войната по пътищата и качеството на хранитеДа използваме съботния ден, че сте по-сериозни, за да възложа две теми. Първата е войната по пътищата и пътнотранспортните произшествия. Това казва премиерът Бойко Борисов в началото на извънредното заседание, на което той свика министри тази сутрин. Това се вижда на видеото от срещата, което е на фейсбук профила на премиера.

На 27 май след изгрев слънце започва месецът на пости за мюсюлманите по целия свят: Рамадан

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279898_%D0%9D%D0%B0+27+%D0%BC%D0%B0%D0%B9+%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4+%D0%B8%D0%B7%D0%B3%D1%80%D0%B5%D0%B2+%D1%81%D0%BB%D1%8A%D0%BD%D1%86%D0%B5+%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%BE%D1%87%D0%B2%D0%B0+%D0%BC%D0%B5%D1%81%D0%B5%D1%86%D

 На 27 май след изгрев слънце започва месецът на пости за мюсюлманите по целия свят: Рамадан, предава ТАСС. През следващите 30 дни вярващите трябва да се въздържат от прием на храна и алкохол, да извършват милосърдни постъпки и ежедневно да четат откъси от Корана. 
Постът трябва да бъде спазван от разсъмване до залязването на слънцето. 

На 89 г. почина Збигнев Бжежински

https://www.vesti.bg/sviat/amerika/na-89-g.-pochina-zbignev-bzhezhinski-6069628

Той остава в историята предимно заради заслугите си като държавен съветник по сигурността на американския президент Джими Картър

Започва месец Рамазан за мюсюлманите

http://frognews.bg/news_135389/Zapochva-mesets-Ramazan-za-miusiulmanite/

Започва месец рамазан за мюсюлманите. Това е месец на опрощението, покаянието и милосърдието. Всички мюсюлмани имат възможност да станат съпричастни на хората в нужда, лишавайки се доброволно от храна и вода.

Кристияно Роналдо и Лионел Меси оглавяват списъка с най-добре платените футболисти в света

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279897_%D0%9A%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%8F%D0%BD%D0%BE+%D0%A0%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B4%D0%BE+%D0%B8+%D0%9B%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B5%D0%BB+%D0%9C%D0%B5%D1%81%D0%B8+%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D1%8F%D0%B2

 Кристияно Роналдо и Лионел Меси оглавяват списъка с най-добре платените футболисти в света, пише списание Forbes. 

Роналдо е на върха на класацията за четвърта поредна година. Ежегодният му доход се оценява на 93 млн. долара, като 58 млн. долара са от заплата и бонуси, получени в Реал Мадрид.
На второ място се нарежда Меси с доход за изминалата година от 80 млн. долара, от които 50 млн. долара са получени в Барселона.

Преглед на печата - 27 май

http://www.moreto.net/novini.php?n=352156

"24 часа" Борисов контра на Радев Πлaнoвeтe зa мoдepнизaция нa Бългapcĸaтa apмия щe пpeтъpпят пpoмянa и зaĸyпyвaнeтo нa нoв тип бoeн caмoлeт вepoятнo щe бъдe oтлoжeнo oтнoвo. Toвa cтaнa яcнo днec oт пpeмиepa Бoйĸo Бopиcoв, ĸoйтo c глaвния пpoĸypop Coтиp Цaцapoв и пpaвocъдния миниcтъp Цeцĸa Цaчeвa инcпeĸтиpa в пeтъĸ нoвaтa cгpaдa нa Coфийcĸия paйoнeн cъд.

Свилен Шитов към бизнеса в Девня: Трябва да създаваме баланс, а не невидими огради

http://www.barometar.net/88681/

Да бъде сключен меморандум за сътрудничество между Община Девня и индустриалните гиганти на нейна територия, като в документа се запишат конкретни ангажименти от страна на заводите към местната общност за 3-годишен период. Това предложи кметът Свилен Шитов по време на нарочна среща с представители на „Девня Цимент“ АД, която бе свикана по настояване на общински […]

Жълт код за обилни валежи от дъжд е в сила за 19 области на страната

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279896_%D0%96%D1%8A%D0%BB%D1%82+%D0%BA%D0%BE%D0%B4+%D0%B7%D0%B0+%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D0%BB%D0%BD%D0%B8+%D0%B2%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%B6%D0%B8+%D0%BE%D1%82+%D0%B4%D1%8A%D0%B6%D0%B4+%D0%B5+%D0%B2+%D1%81%D0%B8%D0%BB%D0%B0+%

 Жълт код за обилни валежи от дъжд е в сила за 19 области на страната днес. Това сочи справка на интернет страницата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН. Предупреждението за опасни метеорологични явления важи за областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, Габрово, Ловеч, София област, София, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Смолян, Кърджали, Хасково и Русе. Очакваните количества валежи са между 15 и 30 л/кв. м. Ще има значителни, на места – интензивни валежи от дъжд. От НИМХ предупреждават хората да бъдат внимателни за възможност от локални наводнения, малко на брой. Възможно е да се наложи прекъсване на дейности на открито. Затруднения при шофиране заради намалена видимост и аквапланинг.

Пуснаха от ареста собственика на кучешкия приют

https://www.24chasa.bg/novini/article/6245126

Пуснаха от ареста собственика на кучешкия приютСобственикът на кучешкия приют на ужасите във Варна бе освободен 24 часа след задържането си, съобщава "Труд". Срещу него още няма повдигнато обвинение, заради правната и фактическа сложност на случая, анализират се събраните до момента доказателства и работата продължава, обясниха от пресслужбата на Апелативна прокуратура.

Ариана Гранде готви благотворителен концерт в Манчестър

http://offnews.bg/news/n_1/n_656596.html

Американската попзвезда Ариана Гранде обяви, че ще изнесе благотворителен концерт в Манчестър, посветен на жертвите на атентата след концерта ѝ на 22 май, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Певицата обяви решението си в Инстаграм, като посочи, че датата все още не е уточнена, При атентата в понеделник загинаха 22 души, а над 100 бяха ранени. След атентата Ариана Гранде обяви, че прекратява турнето си и отмени няколко концерта в Европа. "Ще се върна в невероятно смелия Манчестър, за да се срещна с феновете си и да изнеса благотворителен концерт в памет на жертвите и за да съберем пари за жертвите и техните семейства...", написа певицата. Тя каза, че винаги ще помни жертвите и добави: "Няма да се откажем, няма да работим в страх. Няма да позволим това да ни раздели. Няма да позволим омразата да победи".

Збигнев Бжежински почина на 89-годишна възраст

http://www.cross.bg/pochina-bzhezhinski-kartur-1544175.html

/КРОСС/ На 89-годишна възраст почина Збигнев Бжежински, политолог, социолог и бивш помощник на американския президент Джими Картър, предава AFP. „Моят баща почина мирно тази вечер", съобщи Мика Бжежински, допълвайки: „За мен той беше най-вдъхновяващият, обичащият и отдаден баща, който едно момиче може да има". Роденият в Полша академик беше съветник по националната сигурност на Картър по време на иранската заложническа криза. Бжебински е американски политолог, социолог и държавен служител от полски произход. Съветник и член на настоятелството на центъра за стратегически и международни проучвания в САЩ. През 2001 г. е удостоен с орден „Стара планина" първа степен.    

Десебари скочиха на ген. Атанасов, пращат го в пенсия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279895_%D0%94%D0%B5%D1%81%D0%B5%D0%B1%D0%B0%D1%80%D0%B8+%D1%81%D0%BA%D0%BE%D1%87%D0%B8%D1%85%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%B3%D0%B5%D0%BD.+%D0%90%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%BE%D0%B2%2C+%D0%BF%D1%80%D0%B0%D1%89%D0%B0%D

 

Тъмносиният актив: Наско, замълчи, никой не ти вярва, мястото ти е в политическия екарисаж

Компроментираният генерал в редиците на ДСБ Атанас Атанасов, съвсем очаквано си навлече гнева на партийния актив, заради решението да се кандидатира за председател на формацията, която на 10 юни ще си избере нов лидер на мястото на подалия оставка след изборната катастрофа Радан Кънев.

Съобщението в стил лозунг на страниците на „Работническо дело“ на джобния генерал, използван дълги години от драгалевския гуру Иван Костов като момче за „мръсни“ поръчки, с което той даде да се разбере, че се е прицелил в шефския стол на ДСБ, предизвика вълна от критики по негов адрес от страна на съпартийците му. Тъмносините масово негодуват срещу кандидатурата му и го съветват да се „пенсионира“, давайки си най-после „заслужена“ почивка, за да престане да носи негативи на формацията с не дотам „неопетнената“ си автобиография.

„Време ви е да се оттеглите достойно. Не разбрахте ли, че на вас лично не ви вярват“, обръща се тъмносин активист към Атанасов, който е коментирал на Фейсбук неговата страница мераците му да си присвои партията. „Я по-добре си стой у вас“, съветва го пък друг десебар. А трети добавя: „На Вас останало ли ви е достойнство? Я си гледайте старините!“.

Към критиците се присъединява и протестърът Петър Пенчев, който припомня на самозабравилия се генерал, че е просто един аватар

създаден в лабораторията на Костов

„А няма ли да питате преди това Командира ... помня, че това ми казахте, когато ви поканих на 'Орлов мост' заедно да "посрещнем" втория път Путин“, подхвърля му той.

Гаврата с Атанасов, който гордо разтръбява, че „тръгва на поход“ обаче съвсем не спира дотук. „След блестящия успех на последните избори, като водач на листата на НР в Пазарджик - 1.25% и почетното 8-мо място и разбира се грандиозния Ви успех в 23 МИР София-4-то място по преференции (541) по-скоро направо летете. Най-нормалното нещо по света е след оставката на председателя, неговия първи заместник и най-близък помощник да тръгне на поход! Дерзайте. Републиката има нужда от такива като Вас“, пише му подигравателно тъмносин активист. А в допълнение други му припомнят, че неговия поход е приключил с незавидните 2,5% от гласовете за коалицията „Нова Република“, която се пръкна предизборно покрай ДСБ. И посочват, че са нужни „нови хора с ново мислене, защото другото е гледан филм“.

Самият Атанасов е направил грешката да опита да парира атаката срещу него, като проявявайки „остроумие“ нагло заявява: „Баба ми казваше: „Моето момче слушай внимателно какво ти говорят хората, но от твоя акъл не се дели“!“. И естествено е предизвикал коментари, зад някои от които прозира дори желанието за линч. „Наско, аз пък викам да помълчиш поне година“, „Аз мислех, че цялото НР на ДСБ трябва за известно време да замълчи, ама слушат баба си“, „Права е била баба ти, Наско. Трябвало е да слушаш внимателно хората“ и „Понеже не се деляхте от вашия си акъл - ДСБ-то имам предвид и слушахте дедо си Радан, та затова я докарахте до тук да ви погребат живи и да ви изгонят и от домовете. просто всички които бяхте в сегашните ръководства на десните партии, трябва да изчезнете от полезрението на хората и да не се показвате никъде“, гласят само част от публикациите на вече оформилото се

вътрешно-партийно движение „Анти Атанасов“.

В дискусията се включват и небезизвестни десебари, сред които Любомир Вучков, който пише: „Атанас Атанасов,
Повече не можеш да мълчиш? Ама ние помним когато мълча, много мълча. Мълча, когато партията загниваше, мълча, когато партията умираше. Е, вярно, сигурно не мълча на 12 НС, а заедно с тълпата разярени делегати-демократи ме освиркахте, когато поисках оставката на Радан Кънев и НР! Мълча през цялото време, когато беше член и зам.-председател на това НР! И ти си един от тия, които осигуриха на Радан Кънев последващата блестяща политическа кариера, за да остане сега в политическата история като политически труп! Заедно с тебе и останалите му клакьори! Мястото на политическите трупове е само едно – клиенти на политическия екарисаж!“.

Мераците на мини генерала, който доби популярност като Ушите на Командира покрай аферата „Гном“ и разработването, докато оглавяваше НСС на партийната конкуренция, да седне в някогашния стол на Костов, всъщност датират от доста години. Само че не веднъж е бил пренебрегван от собствения си създател.

И докато тъмносините очевидно показват вратата на Атанасов, обвинявайки го във Фейсбук, че той е част от кликата, излъгала верните членове на партията, а сега има наглостта да се кани да оглави разбитите й редици, не така стоят нещата по отношение на друг от общо четиримата кандидати за поста-Светослав Малинов. В социалните мрежи преобладават констатациите за евродепутата, чието име не е било замесвано в мегаскандали, че е честен, здравомислещ политик, който не проявява излишни пристрастия и не влиза в частни прирекания-все качества, с които по всичко личи Атанасов не може да се похвали пред своите съпартийци.

 

Радан профукал 670 бона за вота

Коалицията „Нова република“, чрез която ДСБ се яви на парламентарния вот, е похарчила над 670 000 лв. по време на предизборната кампания. Това показват отчетите на партиите, публикувани на сайта на Сметната палата. Огромните суми за отразяване, реклама и материали на практика са похарчени на вятъра, тъй като формацията на подалия впоследствие оставка като лидер Радан Кънев претърпя погром и остана извън НС с получените само 2,5 % от гласовете. Над 400 000 лв. от общата сума е отишла именно за медийни услуги, като голяма част от тях са налети в интернет сайтове. Почти същото е положението и с грантаджийската формация „Да(й), България“, която е профукала над 218 бона.

Радев дава вечеря за Рамазан Байрам

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279894_%D0%A0%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D0%B2+%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%D0%B2%D0%B5%D1%87%D0%B5%D1%80%D1%8F+%D0%B7%D0%B0+%D0%A0%D0%B0%D0%BC%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D0%BD+%D0%91%D0%B0%D0%B9%D1%80%D0%B0%D0%BC

 Държавният глава Румен Радев ще бъде домакин на тържествената вечеря ифтар идния понеделник по случай мюсюлманския празник Рамазан Байрам, предаде пресслужбата на президентството. „Домакинството на президента на тържествената вечеря ифтар е израз на уважение към религиозния празник и към традициите на българските граждани с мюсюлманско вероизповедание”, пише в съобщението от ведомството.

На празничната вечеря, която ще се състои в София Хотел Балкан, са поканени представители на всички традиционни вероизповедания в България, представители на дипломатическия корпус, учени и хора на изкуството.

Борисов свика спешно заседание на кабинета

http://frognews.bg/news_135388/Borisov-svika-speshno-zasedanie-na-kabineta/

Борисов свика спешно заседание на Министерски съвет, което започна преди минути.

Разкриват тайните на потопен древен град при устието на Ропотамо

//dariknews.bg/regioni/burgas/razkrivat-tajnite-na-potopen-dreven-grad-pri-ustieto-na-ropotamo-2026346

Международен екип от археолози ще извършва подводни проучвания при устието на река Ропотамо. Експедицията започва след няколко дни и трябва да разкрие подробности около потопен древен град, посрещал мореплавателите от ранната бронзова епоха или около 3 000 години пр. Хр. Обектът ще се изследва като

Отбелязваме Деня на детето с разнообразна програма

//dariknews.bg/regioni/shumen/otbeliazvame-denia-na-deteto-s-raznoobrazna-programa-2026345

Община Шумен организира разнообразна програма за Международния ден на детето - 1 юни.

Празникът в Шумен ще започне в 9.00 часа с инициативата “Библиотекар за един ден” в Регионалната библиотека “Стилиян Чилингиров”. Деца от начална и прогимназиална степен от шуменските училища ще се

„Кубинският квартал“ ще разкаже как кубинци правеха салса партита в квартал „Асенов“ преди 30 години

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/kubinskiiat-kvartal-shte-razkazhe-kak-kubinci-praveha-salsa-partita-v-kvartal-asenov-predi-30-godini-2025986

Емоционално събитие за връзката на Велико Търново с кубинската култура ще овенчае Месеца на испаноезичните държави встарата столица. От 13:00 ч. в изоставената сграда на бившия Културен дом на завод „Мавриков“ в квартал „Асенов“ ще се проведе дискусия и фотографска изложба за миналото на квартала.<

Прокуратурата обжалва отказа да се прекратят правомощията на кмета на Галиче

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279893_%D0%9F%D1%80%D0%BE%D0%BA%D1%83%D1%80%D0%B0%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BE%D0%B1%D0%B6%D0%B0%D0%BB%D0%B2%D0%B0+%D0%BE%D1%82%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D1%81%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BA

 Прокуратурата в Бяла Слатина атакува отказа на Общинската избирателна комисия да прекрати пълномощията на кмета на Галиче Ценко Чоков, въпреки препоръката на ЦИК. В протеста са изложени мотиви, че решението на ОИК е незаконосъобразно. Обвинителите сочат, че съгласно Закона за местното самоуправление и местната администрация, кмет, който неоснователно отсъства от работа повече от един месец, трябва да бъде отстранен.

В решението, с което остави Чоков на поста, ОИК пък застъпва становище, че не са налице законови предпоставки за предсрочно прекратяване на пълномощията му,тъй като отсъствието му от работа в посочения период не е неоснователно. Той е ползвал полагащия му се платен, а в последствие и неплатен отпуск. Скандалният управник е в ареста точно от една година и оттогава селото е на автопилот. Чоков е подсъдим като тартор на банда за рекет, лихварство, побоища и палежи.
Административния съд във Враца е образувал дело, въз основа на протеста на прокуратурата. Заседанието по казуса е насрочено за 30 май.

Ердоган забрани думата "арена" за спортните зали и стадиони

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/05/27/2978399_erdogan_zabrani_dumata_arena_za_sportnite_zali_i/?ref=rss


Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че е инструктирал министъра на спорта да бъде премахнато името "арена" от всички спортни обекти в страната.

"Аз съм против "арените". Нали знаете какво правят на арените? Животни разкъсват хора. Дал съм инструкции на минитъра и ще прехамнем "арена" от името на всички стадиони. Няма такова нещо в нашия език. Вижте определението - не може да има подобно нещо", обясни той в изказване в...

Въвеждат график за работното време

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279892_%D0%92%D1%8A%D0%B2%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D0%B0%D1%82+%D0%B3%D1%80%D0%B0%D1%84%D0%B8%D0%BA+%D0%B7%D0%B0+%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%B2%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B5

 Седмично не може да е повече от 56 часа, а смяната е до 12

График за сумирано работно време ще трябва да прави всеки работодател, който въвежда този вид гъвкава форма на заетост. Това предвиждат промени в Наредбата за работното време, почивките и отпуските, приета от Министерския съвет. Според Кодекса на труда фирмите могат да определят броя работни часове в седмицата или месеца, но за не повече от 6 месеца напред. Това означава, че всеки ден може да бъде с различна продължителност, но не повече от 56 часа. Работната смяна обаче не може да надвишава 12 часа.

В новите поименни графици ще се вписва по колко часа се е трудил служителят, с което ще се следи дали отработеното време е според предвиденото в закона.

Досега нямаше изискване за съставяне на графици и за обстоятелствата, при които те се променят. Поради това съществуваха различни практики при прилагане на сумирано отчитане на работното време.

Освен това промените в наредбата предвиждат бонус за майките, които се върнат по-рано на работа след раждането. Жените, които се върнат в офиса още през първата година от отпуска си по майчинство, ще получават 50% от обезщетението си за отглеждане на малко дете. Досега, когато майките се върнеха на работа, губеха правото на обезщетение.

Жълт код за обилни валежи в 19 области, кога ще се затопли

https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/zhylt-kod-za-obilni-valezhi-v-19-oblasti-koga-shte-se-zatopli-6069627

От НИМХ предупреждават хората да бъдат внимателни за възможност от локални наводнения, малко на брой

Днес облачно и дъждовно, максималните температури между 15° и 20°

http://www.cross.bg/oblachno-dyha-vyatur-1544173.html

/КРОСС/ Днес ще се задържи предимно облачно и дъждовно. По-значителни ще са количествата на валежа в Западна и Централна България, докато в Източна ще има и временни разкъсвания на облачността. Това съобщава „Фокус" Ще духа слаб северен вятър. Температурите няма да се променят съществено и максималните ще са между 15° и 20°. Атмосферното налягане ще бъде близко до средното за месеца, в края на денонощието слабо ще се повиши. Над Черноморието облачността ще е променлива, по-често значителна и главно над северните райони ще има превалявания от дъжд. Ще духа слаб северен вятър. Максималната температура на въздуха ще е 18-19°, близка до тази на морската вода. Вълнението на морето ще е около 2 бала. Над планините ще е облачно и дъждовно, в отделни райони е възможно и да прегърми. На височина над 2300 метра дъждът ще преминава в сняг. Ще духа до умерен североизточен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 12°, на 2000 метра - около 5°.  

Жълт код за обилни валежи в 19 области

https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/zhylt-kod-za-obilni-valezhi-v-19-oblasti-6069627

От НИМХ предупреждават хората да бъдат внимателни за възможност от локални наводнения, малко на брой

Започва изслушването на прокурорите кандидати за ВСС

http://frognews.bg/news_135387/Zapochva-izslushvaneto-na-prokurorite-kandidati-za-VSS/

Общо събрание на прокурорите в Република България за избор на членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) от магистратската квота ще се проведе днес и на 3 юни, съобщиха от ВСС.

Почина Збигнев Бжежински

http://www.dnevnik.bg/v_pamet/2017/05/27/2978515_pochina_zbignev_bjejinski/?ref=rss


Збигнев Бжежински, съветник за националната сигурност на президента Джими Картър, е починал вчера. Той беше на 89 години, предаде Асошиейтед прес.

Съобщението за смъртта му направи в социалните медии снощи дъщеря му, телевизионна водеща в Ем ЕС Ен Би Си, Мика Бжежински, като го нарече най-вдъхновяващия, любящ и предан баща, което би могло да има едно момиче.

Бжежински спомогна за събарянето на икономическите бариери между Съветския съюз, Китай и...

Свещеният за мюсюлманите месец рамазан започва днес

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/05/27/2978096_sveshteniiat_za_mjusjulmanite_mesec_ramazan_zapochva/?ref=rss


Свещеният ислямски лунен месец рамазан започва в събота в Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства. Това съобщиха снощи религиозните власти в двете страни, предаде агенция "Франс прес".

Комисиите, натоварени с наблюдения на лунния годишен цикъл, установиха, че в четвъртък не е било възможно да видят новолунието, слагащо началото на нов месец, съответно постите ще започнат в събота.

Рамазанът ще започне днес и в Ливан, заяви мюфтията...

Шестима пострадали при инцидент с кола на входа на метростанция в Берлин

https://www.24chasa.bg/novini/article/6245121

Шестима пострадали при инцидент с кола на входа на метростанция в БерлинГерманската полиция съобщи, че кола е паднала по стълбите на метростанция в Берлин, след като шофьорът завил рязко, за да не блъсне велосипедист и загубил контрол над автомобила, предаде Асошиейтед прес. Шестима души са ранени. Инцидентът станал снощи на станция Бернауер Щрасе в центъра на града. Според съобщението на агенция ДПА водачът на

Под погледа на Цацаров: прокурори избират членове на ВСС (СНИМКИ)

http://clubz.bg/54400-pod_pogleda_na_cacarov_prokurori_izbirat_chlenove_na_vss_snimki

Главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че към 10.00 часа са регистрирани 557 прокурори при необходим кворум от 755 души за откриване на Общото събрание на прокурорите за избор на членове на Висшия съдебен съвет, съобщи пресцентърът на ВСС.

Това отложи с един час откриването на събранието, което след това може да започне работа независимо от броя на присъстващите.

На две заседания - днес и на 3 юни, общото събрание на прокурорите трябва да избере членовете на прокурорската колегия на следващия Висш съдебен съвет (ВСС) от магистратската квота.

Право да участват в общото събрание имат 1505 магистрати. Те ще гласуват за 12 кандидатури:

Галина Христова Стоянова –заместник на административния ръководител – заместник-апелативен прокурор на Апелативна прокуратура – София;

Георги Стойков Кузманов - прокурор в Апелативна прокуратура – Бургас;

Гергана Найденова Мутафова – административен ръководител – районен прокурор на Районна прокуратура – Пловдив;

Даниела Илиева Машева – прокурор във Върховна касационна прокуратура;

Евгени Иванов Иванов – прокурор във Военно-апелативна прокуратура;

Ивайло Стефанов Медаров – заместник на административния ръководител – заместник-окръжен прокурор на Окръжна прокуратура – София;

Магдален Тошев Маринов – прокурор във Върховна касационна прокуратура;

Мери Десюва Найденова – прокурор във Върховна административна прокуратура;

Огнян Пеев Дамянов – прокурор в Окръжна прокуратура – Разград;

Пламен Василев Найденов – административен ръководител – окръжен прокурор на Окръжна прокуратура – Перник;

Пламен Иванов Марков – прокурор в Апелативна специализирана прокуратура;

Ясенка Димитрова Шигарминова – прокурор в Апелативна прокуратура – Пловдив.

Прокурорите трябва да изберат четирима от тях. Петият представител на магистратската квота вече бе излъчен от следователите – това е Евгени Диков, шеф на следствието и заместник на главния прокурор Сотир Цацаров. Шестият член е самият главен прокурор по право, а още петима се избират от Народното събрание.

Общото събрание се провежда в две последователни съботи и ще бъде излъчвано в реално време чрез интернет сайта на ВСС в рубриката „Общо събрание на прокурорите за избор на член на ВСС – онлайн“.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ

Всеки трети абитуриент чака на мама и татко

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279891_%D0%92%D1%81%D0%B5%D0%BA%D0%B8+%D1%82%D1%80%D0%B5%D1%82%D0%B8+%D0%B0%D0%B1%D0%B8%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B8%D0%B5%D0%BD%D1%82+%D1%87%D0%B0%D0%BA%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%BC%D0%B0%D0%BC%D0%B0+%D0%B8+%D1%82%D0%B0%D1%

 

Правят профили на безработните младежи, пращат ги на курсове

17 000 или всеки трети учил в 12-и клас през миналата година, независимо дали е получил диплома, остава на издръжката на мама и тате. Това показва проверка на „Монитор“ по данни от НСИ, МОН и Евростат и Агенцията по заетостта.

Според статистиката на образователното министерство за миналата 2016 година заявление за матура са подали 52 575 младежи, като са се явили 48 026, тъй като някои не са били допуснати. В крайна сметка успешно са се дипломирали 43 277. Това на практика означава, че 9298 младежи от випуск 2016 не са взели тапия

за средно образование. Данните на МОН показват също, че 24 741 от завършилите средно през 2016 година са били приети в български университети.

Почина Збигнев Бжежински

http://www.moreto.net/novini.php?n=352155

В болница във Вирджиния е починал Збигнев Бжежински, съобщи в. "Ню Йорк таймс". Бившият съветник на президента Джими Картър беше една от знаковите фигури на американската политика. Збигнев Казимеж Бжежински е роден през 1928 във Варшава.

Ердоган: Процесът по членството на Турция в ЕС е окуражаващ

http://www.cross.bg/tyrtziya-erdogan-predsedatelyat-1544176.html

/КРОСС/ Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че срещата му с европейските лидери е била „окуражаваща", като всички страни са се съгласили, че е необходимо да засилят връзките помежду си, пише Daily Sabah. „Нашата среща за ускоряването на процеса за членството на Турция беше окуражаваща. Ние обсъдихме споразумението за бежанците между ЕС и Турция и поискахме подкрепата на съюза в борбата на Анкара срещу тероризма", подчерта Ердоган. Той наблегна на топлото отношение, което председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и председателят на Европейския парламент Антонио Таяни са показали към Турция.  

Облаци и дъжд днес

http://offnews.bg/news/n_1/n_656598.html

Предимно облачно и дъждовно ще бъде времето днес.  По-значителни ще са количествата на валежа в Западна и Централна България, докато в Източна ще има и временни разкъсвания на облачността, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология към БАН. Ще духа слаб северен вятър. Температурите няма да се променят съществено и максималните ще са между 15° и 20°. Атмосферното налягане ще бъде близко до средното за месеца, в края на денонощието слабо ще се повиши.  Над Черноморието облачността ще е променлива, по-често значителна и главно над северните райони ще има превалявания от дъжд. Ще духа слаб северен вятър. Максималната температура на въздуха ще е 18-19°, близка до тази на морската вода. Вълнението на морето ще е около 2 бала. Над планините ще е облачно и дъждовно, в отделни райони е възможно и да прегърми. На височина над 2300 метра дъждът ще преминава в сняг. Ще духа до умерен североизточен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 12°, на 2000 метра – около 5°.

София става световна столица на виното

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279890_%D0%A1%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%8F+%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%86%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%BE

 София става световна столица на виното, съобщиха от Министерството на земеделието (МЗХ). За първи път нашата страна ще бъде домакин на световния конгрес по лозарство и винарство, който ще продължи от 29 май до 2 юни.

Провеждането на конгрес от такъв ранг у нас е голяма реклама за българското вино и за България, като водеща страна винопроизводител. България е шестият най-голям износител на вино в света, като винопроизводството датира още от тракийско време. Провеждането на конгреса у нас ще увеличи износа през следващата година значително. Събитие от подобен мащаб дава рядка възможност за популяризиране на българското вино и на България като винена дестинация, уточняват от аграрното министерство.

В рамките на конгреса ще бъдат поставени основните въпроси, които засягат сектора, и се взимат решения за конкретни политики за развитие на винарството и лозарството

Конгресът ще бъде официално открит от министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов. В събитието ще участват проф. д-р Моника Кристман, президент на Международната организация по лозата и виното, както и министри.

Официалното откриване на форума е на 29-ти май от 11 ч в хотел „Маринела“, зала „ЕФЕ“. Форумът продължава до 2 юни.

За най-важното събитие в света на виното за годината в София пристигат представители от всички 46 държави-членки на Международната организация по лозата и виното – OIV.

Гостите ще имат възможност да се запознаят и дегустират продукцията на български производители в ключови за винопроизводството райони в България.

Почина Збигнев Бжежински

http://frognews.bg/news_135386/Pochina-Zbignev-Bjejinski/

На 90 години почина Збигнев Бжежински. Световният политимески анализатор е издъхнал в болница във Вирджиния, съобщават американски медии. Бившият съветник на президента Джими Картър беше една от най-значимите фигури на американската политика.

Плащаме за общите части дори да се откажем от парно

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279889_%D0%9F%D0%BB%D0%B0%D1%89%D0%B0%D0%BC%D0%B5+%D0%B7%D0%B0+%D0%BE%D0%B1%D1%89%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%87%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B8+%D0%B4%D0%BE%D1%80%D0%B8+%D0%B4%D0%B0+%D1%81%D0%B5+%D0%BE%D1%82%D0%BA%D0%B0%D0%B6%D0%

 Собственикът на апартамент не може сам да се откаже изцяло от парно и да не плаща за общите части в кооперацията. Това се посочва в решение на Върховния касационен съд (ВКС), оповестено вчера.

Гражданската колегия на ВКС стига до извода, че потребител на топлинна енергия не е отделният собственик или ползвател на апартамент, а самата етажна собственост.
Според съда не е открито противоречие между Закона за енергетиката и Закона за защита на потребителите, тъй като и двата нормативни акта изискват съгласие от потребителя на топлинна енергия такава да му бъде доставяна.
Решението на ВКС бе провокирано от искането на омбудсмана Мая Манолова съдилищата да преустановят противоречивата практика един път да се прилага Законът за енергетиката, а при следващо дело да се взима решение на база потребителския закон.
В тълкувателното си решение обаче ВКС твърди, че между двата закона няма противоречие, включително за отношенията, които възникват при доставяне на топлинна енергия в сгради под режим на етажна собственост.

Варненец: Булевард "Христо Смирненски" отново тъмен

http://www.moreto.net/novini.php?n=352154

За поредна вечер осветлението на булевард "Христо Смирненски" във Варна не работи и околностите потънаха в мрак. Този сигнал изпрати на редакционната поща на Moreto.net наш читател късно снощи. Добре, че са осветеният паркинг на близкия магазин и рекламните табели, иначе щяхме да тънем в мрак, като в гробищата, пише възмутеният варненец.

Вътрешният министър инспектира Кулата

http://frognews.bg/news_135385/Vatreshniiat-ministar-inspektira-Kulata/

Днес министър Валентин Радев ще бъде на работно посещение в Благоевградско, съобщиха от МВР.

Предстоящи събития на 27 май

http://www.cross.bg/chasa-provede-sustoi-1544174.html

/КРОСС/ *** Карлово.Вицепрезидентът Илияна Йотова ще посети Карлово по повод Празника на розата. Тя ще участва в ритуала „Розобер", с който ще започне Празникът на розата 2017г. По-късно Илияна Йотова ще разговаря с кмета на община Карлово в сградата на общинска администрация и ще бъде гост на празничната програма на централния площад „20-ти юли". ***Благоевград.От 12.30 часа на ГКПП „Кулата" външният министър Валентин Радев, бъдат главният секретар на МВР главен комисар Младен Маринов, директорът на ГДПБЗН главен комисар Николай Николов и директорът на РДГП-Смолян комисар Стоян Мандаджиев ще дадат изявления пред медиите след работно посещение в Благоевград и Сандански. ***София.От 10.00 часа в зала „Универсиада" ще се проведе Общо събрание на прокурорите в Република България за избор на членове на Висшия съдебен съвет от магистратската квота. ***София.От 10.00 часа на стадион „Раковски" 16 отбора от София ще участват в надпреварата за „Купата на Coca-Cola". От тях ще бъде излъчен отборът, който ще представи столицата на финала на първенството. ***София.От 10.30 часа в парк „Кестените" в квартал „Славовци" ще се проведе фестивал на хвърчилата. ***София.От 18.30 часа в театър-лаборатория „Алма Алтер" (бул. „Цар Освободител" 15 ) ще се състои премиерата на филма „Без граници". ***София.От 20

Борисов и министри на извънредна среща в Министерския съвет (на живо + снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6245104

Борисов и министри на извънредна среща в Министерския съвет (на живо + снимки)Премиерът Бойко Борисов събира тази сутрин в Министерски съвет част от министрите от кабинета. На срещата е министърът на земеделието Румен Порожанов заради съмненията, че храните за българския пазар са с по-ниско качество. Вътрешният министър Валентин Радев също е там - ще докладва за обстановката по пътищата на страната.

Жълт код за обилни валежи в 19 области на страната е обявен за днес

http://frognews.bg/news_135384/Jalt-kod-za-obilni-valeji-v-19-oblasti-na-stranata-e-obiaven-za-dnes/

Жълт код за обилни валежи от дъжд е в сила за 19 области на страната днес. Това сочи справка на интернет страницата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН.

Хороскоп за 27 май – събота

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279888_%D0%A5%D0%BE%D1%80%D0%BE%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%BF+%D0%B7%D0%B0+27+%D0%BC%D0%B0%D0%B9+%E2%80%93+%D1%81%D1%8A%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%B0

 Овен 21 март – 20 април

 

Напрегнат ден. Във въздуха витае агресия, усеща се някаква особена неизбежност и натоварване. Правят се опити да се прехвърлят един на друг отговорности и неприятни задачи. Родените в първата декада ще изживеят стресови ситуации. Пасивността не решава проблемите, но и прекалената активност и амбиция не са за препоръчване. Старайте се да не настройвате околните срещу себе си и личната си политика. Всеки опит да доминирате в ситуацията ще се приема на нож, като лична обида и незачитане.

 

Телец 21 април – 20 май

 

Вътрешната ви енергия е достатъчно силна и ще помогне да придвижите важни и отговорни задачи, както и да си осигурите нужните защити в труден момент. Не се страхувайте да влезете в битки за защита на свои и приятелски интереси. Не носете яркочервени дрехи. Може да привлечете нечия агресия. Препоръчва се интензивно физическо натоварване, фитнес, сауна и масаж. Ще спечелите всеки двубой, в който влизате, с дипломатичност и такт. Взаимното зачитане е предпоставка за успеха на всяко начинание. Не изнервяйте ситуацията.

 

Близнаци 21 май – 21 юни

 

Родените в третата декада може да изострят отношенията си с родители и деца. Луна и Марс от вашия знак са в опозиция на Сатурн от Стрелеца. Не вземайте решения под въздействието на стресови емоционални състояния. Ако днес се разделите с някого, дълго няма да си проговорите. Настройте се на самозащита, ако не искате да бъдете в числото на жертвите на нечия болезнена амбиция. Очаквайте провокациии, а ако действате провокативно, конфликтите трудно ще се избегнат. Не отивайте в крайности в агресията и пасивността.

Рак 22 юни – 21 юли

 

Ще се събудите с някакво неспокойство, особено ако се налага да правите нещо за първи път или се страхувате от провали. И нападението, и защитата трябва да се опитат и да станат част от тактиката ви в битките, които ще водите. Няма да се разминете с неприятните разговори. Някой опитва да наложи волята и личния си избор над вашите. Родените в първата декада първи ще изпитат ударите на съдбата, а в утрешния ден и за останалите няма да има мира и покой. Движете се по линята на най-малкото съпротивление. Забавлявайте се умерено.

 

Лъв 22 юли – 22 август

 

На едно място ще нападате, а на друго ще се отбранявате. Не правете това, което не желаете да се върне като бумеранг при вас от друго място и друга гледна точка. Вътрешната ви енергия търси поле за изява. Изкарайте в работа със земята, в ремонти и поправки неудовлетворението, което изпитвате. И ако до момента сте строили планове вече е време да ги реализирате на практика. Преди това сондирайте мнение с партньорите и другите засегнати в ситуацията. Не вдигайте излишно градуса на напрежението с критика и забележки.

 

Дева 23 август – 22 септември

 

Денят започва рисково за родените в третата декада, особено ако си поставят невъзможни и зависещи от друг цели. Пасивността в този ден е нежелателна и вредна, но със сериозни неща не бива да се занимавате. Ще ви се отрази добре умереното физическо натоварване и разходката сред природата. Няма да минат толкова добре разговори, които провеждате с желание да постигнете надмощие или да влезете в конфликт. Навръзват се низ от проблеми, ако отговорите на агресията с агресия. Мислете повече за себе си.

 

Везни 23 септември – 22 октомври

 

Действайте активно до обед. Поемете умерени рискове, търсете начин да изразходвате натрупания потенециал и да се разтоварите от стреса. Следобед не предприемайте необмислени и несъгласувани с партньорите си ходове. Отложете гостувания и нови запознансва за другата седмица. Навлизате в тридневен рисков период. Натискът върху вас нараства, ще ви налагат невъзможен избор. За утре не планирайте работа в екип и групови мероприятия. Ще се окажете виновни за всяко неудобство и проблем на околните.

 

Скорпион 23 октомври – 22 ноември

 

В началото на деня не срещате разбиране, влизате в скандали или се настройвате един срещу друг. Но към обед нещо неочаквано се променя и носи успокоение на страстите. Намирате посоката, която удовлетворява партньорите и семейството ви като цяло. Организирайте излети към приятни и релаксиращи места. В утрешния ден останете с най-близките и не планирайте нови запознанства. Тази вечер прекарайте в ограничен кръг на доверени приятели и не поемайте излишни рискове. Навлизате в успешен и творчески период.

 

Стрелец 23 ноември – 21 декември

 

Бъдете сигурни, че още от сутринта някой става с желанието и намерението да ви провокира. Деца и родители ще ви създават проблеми, ще се опитват да стоварят върху вас отговорностите си и нещата, които са им неприятни. Ще водите битки за личното си оцеляване. Може да ви се обадят с неприятна новина. Изискванията към вас и от страна на партньора ще се повишат. Родените в третата декада са в по-тежка ситуация. Настройте се на самозащита от всичко и от всички. Прекарайте този ден на възможно най-спокойното място.

 

Козирог 22 декември – 20 януари

 

Утрото е натоварено със задължения, които непрекъснато нарастват. До вечерта влизате в неприятни отношения и капани на страста. Родените в първата декада да не поемат излишни отговорности и да не се пренапрягат излишно. Не се занимавайте със сериозни и отговорни неща. Няма да получите нужното съдействие и подкрепа. Ще се окаже, че пречите на околните точно когато работите за техния интерес. Близките увеличават натиска и изискванията. Препоръчват се разходки, фитнес и масаж. Разпуснете.

 

Водолей 21 януари – 19 февруари

 

Родените в третата декада ще действат с хъс и активност във всички направления на личната си амбиция. Ден за битки, за участия в състезания и конкурси. Вътрешната ви енергия напира и търси поле за изява. Ако не се натоварите достатъчно тя ще се вкисне в някой орган и ще ви разболее. Денят е благоприятен за пътуване, за тренировки и постигане на определени нормативи. В отношенията сте готови на конфликт, ако някой ви настъпи по мазола или застраши личния ви интерес. И сънищата са проверка на силите ви.

 

Риби 20 февруари – 20 март

 

Рисков ден за родените в третата декада. Ще бъдете притиснати от две страни, а и трето изискване ще се появи. В такъв ден може да ви „гръмнат бушоните”, да кажете и направите нещо, което при обикновени условия не си позволявате. Към обед обстановката се нормализира и в следващите дни нещата ще стават така, както сте ги намислили и планирали. Съветът е да не прибързвате с избора и да изчаквате своя шанс. Родените в първата декада ще оберат овациите и ще постигнат максималното.

 

Ч.Р.Д.

 

 

Личната ви година е шестица. Това е числото на Венера, на любовта, вътрешния ред и хармонията. Постарайте се да сложите в ред отношенията си, да се ожените, да създадете семейство и да опредилите кръга от приятелства и познанства, в който ще се движите в бъдеще. Сложете край на двойнствените връзки и начин на живот. Гответе се през 2018 г. за преход в нова среда и към нова работа.

Родените днес до обед ще бъдат доста агресивни и непримирими в общуването. Вечно ще се бият и влизат в скандали. Създайте им повече натоварване и спортни занимания в детството. Родените следобед ще са насочени и отдадени на дома и семейството. Ще харесат и обновят старинен занаят. Имат артистични дарби.

Заченатите днес ще бъдат страстни личности, борци за права и свободи, но могат да станат и изпечени хулигани, ако не попаднат в добра среда.

Облаци и дъжд днес

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6245096

Облаци и дъжд днесДнес ще се задържи предимно облачно и дъждовно. По-значителни ще са количествата на валежа в Западна и Централна България, докато в Източна ще има и временни разкъсвания на облачността.Такава е прогнозата за времето на синоптиците от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при Българската академия на науките (БАН), съобщи "Фокус".

Родени на днешната дата

http://www.cross.bg/rodeni-na-dneshnata-data-1544177.html

/КРОСС/ Димитър Митов, художник Йордан Александров Димитров, генерал Венцислав Рангелов, треньор Румен Пенин, учен Жорета Николова, актриса Бисер Цолов, учен Елена Йончева, журналистка Бианка Панова, гимнастичка Иван Юруков, актьор

Спорт по тв днес: финал за купата на Англия, футбол от България, Италия, Испания, Бразилия и САЩ, Формула 1, тенис, колоездене, баскетбол, лека атлетика, голф

https://www.24chasa.bg/sport/article/6244492

Спорт по тв днес: финал за купата на Англия, футбол от България, Италия, Испания, Бразилия и САЩ, Формула 1, тенис, колоездене, баскетбол, лека атлетика, голф                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Свети Йоан Руски - велик светец и чудотворец

http://www.cross.bg/iioan-svetetza-tyaloto-1544171.html

/КРОСС/ Св. Йоан се родил около 1690 година. Когато през 1711 г. започнала войната с Османската империя, той вече бил войник в царската армия на Петър Велики. Войната не се оказала успешна за Русия и турската войска победоносно се придвижвала, всявайки в хората ужас и страх. Св. Йоан участвал в боевете и защитавал Родината си. Възпитаван от родителите си в православен дух, той дълбоко скърбял като виждал жестокостта на войната и гибелта на хиляди млади хора, деца, жени и старци. В битката за освобождаването на Азов св. Йоан бил пленен и изпратен в Цариград заедно с хиляди други свои съотечественици. От Цариград бил препратен в град Прокопион в Кападокия. Тук той се оказал подчинен на някакъв ага, който управлявал еничарски лагер. Св. Йоан скоро изпитал върху себе си ненавистта на турците. Той бил „киаф", „неверник", достоен за мъки. Бил подложен на жесток побой с пръчки и оплюване, изгорили му косата и кожата на главата, хвърлили го в оборски тор и накрая му определили да живее в конюшнята сред домашните животни. Св. Йоан издържал всички мъчения смирено и с достойнство. В това се проявил непреклонният му християнски характер. По-ярко от слънцето възсияло богатството на вътрешния му свят, обърнат към Христос още от детството. На побоите и издевателствата от страна на турците той отговарял с думите на ап. Павел: „Кой може да ме отлъчи от любовта Христова" (Рим. 8:35)

Moody's потвърди кредитния рейтинг на България Baa2 със стабилна перспектива

http://clubz.bg/54399-moodys_potvyrdi_kreditniq_rejting_na_bylgariq_baa2_sys_stabilna_perspektiva

Снимка БГНЕС

Международната рейтингова агенция Moody's потвърди кредитния рейтинг на България Baa2 със стабилна перспектива, съобщи Министерството на финансите.

„Решението отразява баланса между устойчивото икономическо развитие и благоприятната фискална позиция, от една страна, и от друга - предизвикателствата в структурно отношение, свързани с демографските развития“, коментира ведомството на Владислав Горанов.

Като първи фактор за потвърждаване на настоящия рейтинг агенцията посочва устойчивото икономическо развитие и стабилната перспектива за растежа на БВП в средносрочен план, подкрепени от предсказуемата макроикономическа политика.

Българската икономика достигна растеж от 3,6 % и 3,4 % съответно за 2015 г. и 2016 г., по линия основно на ръст в частното потребление и нетния износ.

През следващите години експертите от Moody's очакват растежът да продължи, подкрепен от подобрените условия на пазара на труда. Вътрешното търсене ще бъде допълнително ускорено от динамиката на кредитирането и положителния принос на инвестициите към БВП, като резултат от по-доброто усвояване на средства от фондовете на ЕС.

От Агенцията прогнозират БВП да нараства в реално изражение с 2,9 % през 2017 и 2018 г. 

За 2017 г. агенцията очаква бюджетен дефицит в размер на 0,6 % от БВП. За следващите години прогнозата на Moody's е за ограничаване на дефицита и постигане на балансирано бюджетно салдо към 2020 г.

Сред факторите за потвърдения рейтинг агенцията посочва структурните предизвикателства пред пазара на труда, свързани с демографските промени и характеристиките на работната сила, които биха могли да се отразят негативно върху дългосрочния растеж на икономиката.

Условията, при които Агенцията би повишила държавния кредитен рейтинг, са значителното ускоряване на фискалната консолидация и свиването на дълга до предкризисните нива, както и провеждането на структурни реформи, които биха повишили потенциалния растеж на икономиката.

Почина Збигнев Бжежински

http://offnews.bg/news/n_1/n_656597.html

Видният американски политолог и съветник за национална сигурност на президента Джими Картът Збигнев Бжежински почина на 89-годишна възраст.  За смъртта му съобщи в социалните мрежи снощи дъщеря му, телевизионна водеща в Ем ЕС Ен Би Си, Мика Бжежински.  В съобщението си тя го нарече най-вдъхновяващия, любящ и предан баща, който би могло да има едно момиче, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.  Збигнев Бжежински спомогна за събарянето на икономическите бариери между Съветския съюз, Китай и Запада и помогна на президента Картър за сближаването между лидерите на Египет и Израел Ануар Садат и Менахем Бегин, довело до споразуменията от Кемп Дейвид, припомня АП. Управлението на Картър беше белязано още от кризата със заложниците в Иран, която стана символ на провала на неговата администрация.  През последните години Бжежински участваше в усилията за приобщаване на бившите съветски републики към НАТО.

Св. Терапонт Софийски (Сердикийски)

http://www.cross.bg/taka-sofiiiski-terapont-1544172.html

/КРОСС/ За този свещеномъченик пише известният наш писател Матей Граматик, който бил съвременник на св. Николай Софийски и свидетел на неговия мъченически подвиг през 1555 година, който написал с голямо умение неговото житие. Там той описва обстановката, в която живял св. Николай Софийски - както географска, така и духовна. В описанието си на духовната обстановка той дава кратки сведения за софийските светци, между които и за св. Терапонт Сердикийски (Софийски). Той пише така: "А когато слушаш за жителите на София, не мисли за тукашните, а за небесните граждани, които някога са били наши съжители, а сега са съжители на ангелите. Прочее подобава да поменем двама или трима от тях. . . Свещеномъченик Терапонт, който бидейки жител на това място и презвитер на светата Божия църква в Сердика (София), живял с много добродетели и на края, по време на гоненията против християните, бил задържан под стража от беззаконниците заради Христовата вероизповед. Подир много мъчения, и обложен с тежки железни вериги, той бил изведен вън от града на един ден път и на това място му отсекли главата и така получил мъченическа смърт за Христа. А говорят, че на мястото, където се проляла кръвта му, след време пораснал голям дъб, който и досега се вижда, и стават там различни изцеления, когато с вяра се пристъпва." Днес един дънер от този дъб се пази като свещена реликва в старинната столична църква "Света Петка", гдето се чества паметта на свещеномъченика всяка година на 27 май

Сондата "Джуно" улови бурното време на Юпитер

http://www.moreto.net/novini.php?n=352153

Сондата на НАСА „Джуно“ разкри бурните метеорологични условия на най-голямата планета в Слънчевата система – Юпитер, съобщиха изследователи. Наблюденията, обобщени в 46 доклада, показват наличието на огромни циклони на двата полюса на газовия гигант, описан от американската космическа агенция като „сложен, колосален, бурен свят“.

Китайски изтребители прихванаха американски разузнавателен самолет над Южнокитайско море

http://pogled.info/svetoven/kitaiski-iztrebiteli-prihvanaha-amerikanski-razuznavatelen-samolet-nad-yuzhnokitaisko-more.86186

/Поглед.инфо/ В сряда два китайски изтребителя са прихванали американски разузнавателен самолет над Южнокитайско море, съобщиха вчера анонимни източници от американските власти. Според сведенията им единият от китайските изтребители се е доближил на 180 метра от американския летателен апарат, а другият е ограничавал възможността му за маневри, като е летял точно над него.

Как Русия подготвя специални части от делфини, тюлени и морски зайци за охрана на военноморските бази

http://pogled.info/svetoven/russia/kak-rusiya-podgotvya-spetsialni-chasti-ot-delfini-tyuleni-i-morski-zaitsi.86187

/Поглед.инфо/ Пръстенчати тюлени, морски зайци, сиви гренландски тюлени, белуги и добродушните, по принцип, делфини – на всички тези животни им предстои да охраняват входовете на военноморските бази, да търсят подводни мини и при необходимост да ликвидират всеки чужденец, нахлул на руска територия.

Плановете на Г-7 за запазване на санкциите са "мечтана ситуация"

http://pogled.info/svetoven/planovete-na-g-7-za-zapazvane-na-sanktsiite-sa-mechtana-situatsiya.86188

/Поглед.инфо/ Намерението на председателя на Европейския съвет Доналд Туск да призове лидерите от Г-7 да запазят политиката на санкции срещу Русия е добре дошло. Това създава "мечтана ситуация" за развитието на националната икономика, заяви за "Известия" генералният директор на Центъра за политическа информация Алексей Мухин в петък (26 май).

На театралната сцена през юни

//dariknews.bg/regioni/stara-zagora/na-teatralnata-scena-prez-iuni-2026342

ДТ „Гео Милев" Стара Загора представя програмата си за месец юни:
 

1 ЮНИ
четвъртък      19.00
„Крадецът на праскови”                   камерна зала
по Емилиян Станев           
постановка  Светла Тодорова  

 
6 ЮНИ
втор

Безопасно предвижване и престой в Национален парк „Централен Балкан”

//dariknews.bg/regioni/gabrovo/bezopasno-predvizhvane-i-prestoj-v-nacionalen-park-centralen-balkan-2026343

Посещението на  Национален парк „Централен Балкан” е свързано с положителни емоции и красиви спомени, когато е налице безопасно предвижване и престой, предупреждават от администрацията на защитената територия.  В планината следвайте правилата и знайте, че отправените  препоръки и пр

"Киа" увеличи пробега на електрическия "Соул"

http://www.dnevnik.bg/skorost/2017/05/27/2976306_kia_uvelichi_probega_na_elektricheskiia_soul/?ref=rss


Корейският производител на автомобили "Киа" обяви, че пуска на пазара версия на електромобила си "Соул" ЕV с 18% по-голям пробег. Така с едно зареждане колата ще може да измине до 250 километра.

Увеличаването на пробега става факт и заради оптимизираната от аеродинамична гледна точка предна решетка и подобрена регенеративна спирачна система, която изпраща повече ток към акумулаторите при спиране и движение по инерция. В обновения електрически...

Предстоящи събития на 27 май

http://www.cross.bg/chasa-provede-sustoi-1544153.html

/КРОСС/ ***Карлово.Вицепрезидентът Илияна Йотова ще посети Карлово по повод Празника на розата. Тя ще участва в ритуала „Розобер", с който ще започне Празникът на розата 2017г. По-късно Илияна Йотова ще разговаря с кмета на община Карлово в сградата на общинска администрация и ще бъде гост на празничната програма на централния площад „20-ти юли". ***Благоевград.От 12.30 часа на ГКПП-„Кулата" външният министър Валентин Радев, бъдат главният секретар на МВР главен комисар Младен Маринов, директорът на ГДПБЗН главен комисар Николай Николов и директорът на РДГП-Смолян комисар Стоян Мандаджиев ще дадат изявления пред медиите след работно посещение в Благоевград и Сандански. ***София.От 10.00 часа в зала „Универсиада" ще се проведе Общо събрание на прокурорите в Република България за избор на членове на Висшия съдебен съвет от магистратската квота. ***София.От 10.00 часа на стадион „Раковски" 16 отбора от София ще участват в надпреварата за „Купата на Coca-Cola". От тях ще бъде излъчен отборът, който ще представи столицата на финала на първенството. ***София.От 10.30 часа в парк „Кестените" в квартал „Славовци" ще се проведе фестивал на хвърчилата. ***София.От 18.30 часа в театър-лаборатория „Алма Алтер" (бул. „Цар Освободител" 1 5 ) ще се състои премиерата на филма „Без граници". ***София.От 20

Най-важното от Варна във вчерашния 26 май

http://www.moreto.net/novini.php?n=352150

Продължават обновяването на Морската градина във Варна с 2.6 млн. лева През 2015-та се случи мащабен ремонт на алеи в морската градина, както и на други части от инфраструктурата. Тогава за дейностите в парка бяха предвидени 3.5 млн.

За да повярваш в доброто ...

http://www.cross.bg/za-da-povyarvash-v-dobroto-1544142.html

/КРОСС/ "За да повярваш в доброто, трябва да започнеш да го правиш."Лев Толстой

Пътна обстановка в страната - 27 май

http://www.moreto.net/novini.php?n=352151

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия“: област Пазарджик: Затворена за движение изпреварваща лента на АМ Тракия посока София от км 63+000 до км 63+500 при Д.Вършило поради ремонт на тротоарен блок. Срок до 26.05.2017г.; затворени за движение аварийна и интензивна ленти на АМ Тракия посока София от км 96+500 до км 97+000 при Черногорово, поради ремонт на асфалтовата настилка.

Израел: Всички говорят само за Русия

http://pogled.info/svetoven/izrael-vsichki-govoryat-samo-za-rusiya.86185

/Поглед.инфо/ Пристигайки на кратко посещение в Израел, нямах намерение да се ровя в обществено-политическите процеси, които протичат в тази малка по територия, но гигантска по значение за региона държава. Борбата между САЩ и Русия за влияние в Близкия изток е в своя апогей.

Збигнев Бжежински почина на 89-годишна възраст

https://www.24chasa.bg/novini/article/6245039

Збигнев Бжежински почина на 89-годишна възрастНа 89-годишна възраст почина Збигнев Бжежински, политолог, социолог и бивш помощник на американския президент Джими Картър, предава AFP. „Моят баща почина мирно тази вечер“, съобщи Мика Бжежински, допълвайки: „За мен той беше най-вдъхновяващият, обичащият и отдаден баща, който едно момиче може да има“.

Екатерина Захариева: Думите на Путин бяха ненужна провокация

http://clubz.bg/54397-ekaterina_zaharieva_dumite_na_putin_bqha_nenujna_provokaciq

Възприемам ги като ненужна провокация. Така вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева оцени изказването на президента Владимир Путин от 24 май, че славянската писменост е дошла в Русия „от македонската земя“.

Не бих ги нарекла гавра, но със сигурност бяха непремерени, бяха провокация“, отговори Захариева пред бТВ.

Вицепремиерът каза още, че България е реагирала както трябва чрез нейното изявление като външен министър - руският посланик имаше среща с премиера, след което имаше обяснение от говорителя на външно министерство в Москва.

Захариева каза, че е доволна от изясняването на Русия по тези „неоспорими исторически факти“.

„Не беше приятно изказването, хубаво е да се основава на исторически факти. Беше на националния празник – най-светлия според мен, не е добре да се правят такива неща“.

Захариева се съгласи, че е добре България и Македония заедно да празнуват общите празници.

„България няма интерес от обостряне на отношенията с Македония и без това по някои исторически факти имаме остри отношения“.

Екатерина Захариева припомни, че България е първата държава, която призна Македония.

Как оценявате думите на Путин за славянската писменост?

„Винаги сме подавали ръка и винаги сме искали да помагаме за тяхната европейска интеграция. Българският интерес е обединена и силна съседна държава“.

Външният министър оцени като уместно предложението на президента Румен Радев да покани Владимир Путин заедно да бъдат патрони на тържествата за 140 години от Освобождението на България на 3 март 2018 година.

„Уместно е – колкото се може повече президенти, колкото се може повече министър-председатели да идват в България“.

Захариева обяви намерение да следва външна политика, при която България се държи със самочувствие и равнопоставено на другите държави.

Отговарящият за съдебната реформа вицепремиер нарече абсурдно писмото на 4 политически сили до Европейската комисия, които по инициатива на бившия правосъден министър Христо Иванов алармираха за начина, по който се избират членовете на новия Висш съдебен съвет (ВСС).

„Нека да се стегнем, сами трябва да си направим реформата. Никой няма да дойде да ни я направи отвън. Нещата са в нашите в ръце. Бих призовала да седнем и да довършим нещата, които работихме заедно“.

Захариева няколко пъти питала дали системата за електронно гласуване за членове на ВСС е сигурна и всички членове на Съвета отговаряли положително.

„Нека оставим спокойно съдиите и прокурорите да изберат своите представители“.

Радарите за превишена скорост днес - 27 май, във Варна и областта

http://www.moreto.net/novini.php?n=352149

Служители на пътната полиция ще следят днес - 27 май и в нощта срещу 28 май, за превишена скорост във Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък с радарите: 07:50ч.-08:50ч. ул."Девня" - магазин "Филбо" - изход 08:10-08:50 гр.

През следващото денонощие ще се задържи предимно облачно и дъждовно

//dariknews.bg/regioni/gabrovo/prez-sledvashtoto-denonoshtie-shte-se-zadyrzhi-predimnooblachno-i-dyzhdovno-2026333

През следващото денонощие ще се задържи предимно облачно и дъждовно. По-значителни ще са количествата на валежа в Западна и Централна България, докато в Източна ще има и временни разкъсвания на облачността.
 
Ще духа слаб северен вятър. Температурите няма да се промен

Ловците и риболовците в Гоцеделчевско преизбраха за свой председател Валери Сарандев

//dariknews.bg/regioni/blagoevgrad/lovcite-i-ribolovcite-v-gocedelchevsko-preizbraha-za-svoj-predsedatel-valeri-sarandev-2026335

Членовете на Ловно-рибарско сдружение „Сокол“ проведоха свое общо събрание. Делегатите от всички ловни дружинки в четирите общини изслушаха отчета за дейността на дружеството през изминалата година. Сдружението се състои от 27 ловно-рибарски дружинки, в които членуват общо 1763 души, сред които са

Изграждането на магистрала "Струма" приключва в срок, ако няма обжалвания

//dariknews.bg/regioni/blagoevgrad/izgrazhdaneto-na-magistrala-struma-prikliuchva-v-srok-ako-niama-obzhalvaniia-2026336

Автомагистрала „Струма“ е надрегионален проект, затова Министерство на регионалното развитие и благоустройството заедно с Агенция „Пътна инфраструктура“ работим усилено за завършване на всички участъци от автомагистралата, включително и най-проблемния участък от гледна точка на пътна безопасност, т

За първи път от 40 години: В Белица се радват на обновени и асфалтирани улици

//dariknews.bg/regioni/blagoevgrad/za-pyrvi-pyt-ot-40-godini-v-belica-se-radvat-na-obnoveni-i-asfaltirani-ulici-2026337

Жителите на Белица се радват на напълно обновени и асфалтирани улици - нещо, което не се е случвало цели 40 години.

Кметът на община Белица Радослав Ревански откри обновената улица „Димо Хаджидимов”. Той поздрави гражданите и гостите присъстващи на  официалната церемония, като сподел

Пълна забрана за бране на мурсалски чай, глоба до 3 хил.лв. грози нарушителите

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/pylna-zabrana-za-brane-na-mursalski-chaj-globa-do-3-hil.lv.-grozi-narushitelite-2026338

Вече има заведена пълна забрана за брането на мурсалски чай от естествените му находища, като нарушителите ги грози санкция до 3 000 лв. Вече екоинспектрои от РИОСВ - Смолян са започнали проверки на терените, където се знае, че има масажи с лековитата билка, която е известна през последните години,

Събор на родовете организират в панагюрското село Попинци

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/sybor-na-rodovete-organizirat-v-panagiurskoto-selo-popinci-2026340

Събор на родовете организират днес в панагюрското село Попинци. Той е естествено продължение на проведения през миналата година по същото време празник на селото. Идеята е родеещите се с Попинци от всички краища на страната и от чужбина да се съберат поне веднъж в годината и да прекарат един ден за

Министрите се събраха на извънредно заседание (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/ministrite-se-sybraha-na-izvynredno-zasedanie-video-2026334

Премиерът Бойко Борисов свика на извънредно заседание част от министрите. Първата поставена тема е войната по пътищата и зачестилите трагични инциденти на пътя. Втората определена тема е качеството на храните.

Числата за бебето ви

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6244323

Числата за бебето виЧестито, щастливци! Сериозно внимание обръщайте на последствията от типичните детски инфекциозни заболявания, защото при родените през периода 27 май – 2 юни те ще предизвикат по-късните сърдечносъдови, хормонални или ставни заболявания. Доверявайте се на добрите педиатри диагностици. 27 май Този човек ще се слива съвършено със себе си – когато

Георги Мишев: Да четем Елин Пелин - погледнал е живота на българите с ведри очи

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6244639

Георги Мишев: Да четем Елин  Пелин - погледнал е живота на българите с ведри очиТой е първият реалист в нашата проза, в негова чест трябва да сме реалисти - В едно есе през 1987 г. писахте: “Битов писател бил Елин Пелин, регионален, старомоден селянин... Европеец! Европеец!” - Продължавам да съм от тази половина на обществото. Силно казано половина. Тя е четвъртина или осмина - останалата е нечетяща, немислеща и евроскептична.

Кабинетът въвежда "зони за движение" на мигрантите

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/05/27/2978386_kabinetut_vuvejda_zoni_za_dvijenie_na_migrantite/?ref=rss


Чужденците, които търсят международна закрила в България да имат ясно определени "зони на движение", които не могат да напускат. Това предвижда проект за решение на Министерския съвет, публикуван в портала за обществени консултации, входиран с доклад на външния министър Екатерина Захариева.

Придвижването да е ограничено в зоните на регистрационно-приемателните центрове, в които са настанени хората, търсещи бежански или хуманитарен статут, но няма да могат да се...

27 май в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=352148

Събития: 1328 г. – Филип VI, първи представител на династията Валоа, става крал на Франция. 1703 г. – Руският цар Петър Велики основава Санкт Петербург. 1717 г. – Нова Гранада става самостоятелно вицекралство на Испания.

От червения килим към предизвикателствата на новото време

//dariknews.bg/regioni/gabrovo/ot-cherveniia-kilim-kym-predizvikatelstvata-na-novoto-vreme-2026329

Дряновци и Общинската администрация изпратиха абитуриентите от СУ „Максим Райкович" и ПГИ „Рачо Стоянов".
 
Кметът инж. Мирослав Семов, директорите на двете училища и класните ръководители пожелаха много успехи на випускниците, които поеха по своя път от червения килим към предизвикат

Министър Красен Кралев официално ще открие стадион „Локомотив” преди футболната среща „Нощта на легендите”

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/ministyr-krasen-kralev-oficialno-shte-otkrie-stadion-lokomotiv-predi-futbolnata-sreshta-noshtta-na-legendite-2026024

Министърът на спорта Красен Кралев ще открие официално обновения Стадион „Локомотив” преди футболното шоу „Нощта на легендите” . Откриването на спортното съоръжение трябваше да стане през декември за първия домакински мач на „Локомотив” с ЦСКА след реконструкцията. Заради трагедията в Хитрино церем

„Съкровище на словото” гостува в Националния музей на образованието

//dariknews.bg/regioni/gabrovo/sykrovishte-na-slovoto-gostuva-v-nacionalniia-muzej-na-obrazovanieto-2026331

Археологическият музей "Велики Преслав" гостува в Националния музей на образованието - Габрово с материали и постерна изложба "Съкровище на словото", посветена на 1150 години от Великоморавската мисия на Св. Св. Кирил и Методий.

Подготвена от Института за литература при БАН, уникалната

НАП напомня за неплатен в срок данък общ доход

//dariknews.bg/regioni/stara-zagora/nap-napomnia-za-neplaten-v-srok-danyk-obsht-dohod-2025885

276 физически лица в област Стара Загора получиха информационни мейли за неплатен в срок деклариран данък общ доход.
 
Срокът за подаване на декларациите за облагане на доходите на физическите лица изтече на 2 май 2017г. Плащането на данъка за довнасяне се извършва само по банков път.

Валентин Радев ще инспектира "Гранична полиция" на Кулата

//dariknews.bg/regioni/blagoevgrad/valentin-radev-shte-inspektira-granichna-policiia-na-kulata-2026332

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев ще бъде днес на работно посещение в Благоевград, Сандански и на ГКПП-Кулата.

В Благоевград той ще посети сградата на противопожарната служба, която в момента се обновява, и Областната дирекция на МВР. 
В Сандански ще бъде дадено н

НАП Монтана продава товарен автомобил

//dariknews.bg/regioni/vraca/nap-montana-prodava-tovaren-avtomobil-2026201

Товарен автомобил Форд, модел „Транзит ФТ 350“, произведен през 2005 г., с мощност 66 kw, 2+1 места и дизелово гориво, ще продаде НАП Монтана. Търгът с тайно наддаване е на 5 юни, уточняват от приходната агенция. Първоначалната цена е 2900 лв.

Предложенията за участие в търга се пода

Тръмп: Трябва да се сложи край на убийствата на християни в Близкия изток

//dariknews.bg/novini/sviat/trymp-triabva-da-se-slozhi-kraj-na-ubijstvata-na-hristiiani-v-blizkiia-iztok-2026330

Трябва да се сложи край на убийствата на християни в Близкия изток, заяви президентът на САЩ Доналд Тръмп. Той осъди нападението вчера срещу копти в египетската провинция Ел Миня, което накара президента на Египет да призове Тръмп

"Вашингтон пост": Зетят на Тръмп търсел секретен канал за комуникации с Москва

//dariknews.bg/novini/sviat/vashington-post-zetiat-na-trymp-tyrsel-sekreten-kanal-za-komunikacii-s-moskva-2026327

Руският посланик във Вашингон Сергей Кисляк докладвал на началниците си през декември, че Джаред Къшнър, зет и съветник на президента Доналд Тръмп, предложил да установи комуникационен канал между преходния екип и Кремъл, използвай

Почина Збигнев Бжежински

http://www.dnes.bg/world/2017/05/27/pochina-zbignev-bjejinski.342369

Той спомогна за събарянето на икономическите бариери между СССР, Китай и Запада

Прогноза за времето - 27 май

http://www.moreto.net/novini.php?n=352147

Днес над страната ще преобладава облачно и дъждовно време. Над Черноморието облачността ще е променлива, по-често значителна и главно над северните райони ще има превалявания от дъжд. Ще духа слаб северен вятър. Максималната температура на въздуха ще е 18-19°, близка до тази на морската вода.

Прокурорите се събират, за да изслушат кандидатите за съдебния съвет

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/05/27/2978331_prokurorite_se_subirat_za_da_izslushat_kandidatite_za/?ref=rss

Всички прокурори се събират в София, за да изслушат кандидатите за членове на съдебния съвет, които ще попълнят четири места в прокурорската колегия. Кандидатите са 12, а изборът ще се случи следващата събота. Близо 90 % от всички обвинители са избрали да дадат вота си чрез електронната система.

За нея обаче така и не беше допуснат външен одит доколко е сигурна, а някои магистрати изказаха съмнения, че анонимността на вота не може да бъде гарантирана.

Министри извънредно при Борисов - за жертвите на пътя и храните (ВИДЕО)

http://clubz.bg/54396-ministri_izvynredno_pri_borisov_za_jertvite_na_pytq_i_hranite_video

Събота рано сутрин. Още в 8 часа в Министерския съвет пристигат министрите на транспорта, на регионалното развитие, на земеделието и храните, на вътрешните работи, полицейски шефове. Последен влиза финансовият министър Владислав Горанов. Министър-председателят Бойко Борисов ги е събрал извънредно, а началото на срещата им се излъчва във фейсбук.

„Използваме съботния ден, че сте по-свободни“, каза в началото Борисов.

Той обяви две теми за извънредното заседание, по които поиска „да сме неотстъпчиви и безкомпромисни“ - войната по пътищата и качеството на храните.

„Не може да говорим за демография, в същото време всеки ден 2-3 и повече жертви да се дават. И вчера имаме две момчета на 17-18 години, едно момиче на 18. Самокатастрофирали, други се ударили“.

Борисов призова регионалния министър да прецени какво може да се направи - мантинели, кръгови, легнали полицаи, промяна в инфраструктурата.

„Всеки човешки живот, не само че ни е важен, но в същото време правим толкова много да се повиши раждаемостта и толкова лесно отгледани деца загиват“.

Премиерът Борисов поръча още да се направят необходимите законодателни промени и „колкото трябва пари за контрол“.

Бойко Борисов заръча на ръководството на МВР така да организират работата си от 1 юни, че да има денонощен контрол по пътищата.

Втората тема е качеството на храните. Това е недопустимо, обидно и според мен нещо от времето на Апартейд – за едни храните в Европа да са с едно качество, за Източна Европа - друго качество. И то по-лошо качество, което уврежда здравето“, обяви втората тема премиерът.

Според Борисов хората не са много научени да четат етикета и се подвеждат и по рекламата. „В последствие даваме толкова пари за здравеопазване, а сме все на първите места по инфаркт, инсулт. Всеки доктор ще ви каже, че една от най-големите опасности за здравето на хората са това, което се яде и се пие. Т.нар. начин на живот“.

След тези думи излъчването е прекратено. Министрите продължават при закрити врата.

 

 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ.

На 27 май рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6244580

На 27 май рожден ден иматАкад. Александър Петров, физик Бианка Панова, двукратна световна шампионка по художествена гимнастика Гена Трайкова, журналистка Иван Панев, актьор и режисьор Лили Маринкова, журналистка Д-р Сергей Сергеев, началник отделение по хирургия в УМБАЛ “Софиямед” Христо Тодоров, бивш

Празникът от „Лудогорец“ за децата на Разград остава въпреки дъжда

//dariknews.bg/regioni/razgrad/praznikyt-ot-ludogorec-za-decata-na-razgrad-ostava-vypreki-dyzhda-2026323

Празникът за децата на Разград в Тренировъчната база на „Лудогорец“ ще се проведе днес въпреки дъжда – съобщават организаторите. Няма да има рисунка на асфалт, но ще има традиционната шампионска торта, както и томбола между децата, които са се подготвили за рисуват на тема „Растем сред шампиони“.

ОДК започва кампания "Да запазим чистотата на българския език"

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/odk-zapochva-kampaniia-da-zapazim-chistotata-na-bylgarskiia-ezik-2026246

 От Кюстендил започна  кампанията на ОДК "Да запазим чистотата на българския език".
В нея участват децата от театралната школа с ръководител Ани Кръстева и школата по изобразително и приложно изкуство с ръководител Любка Радкова.
Директорът Бойко Малинов даде старт на кампанията  и об

Мъжкият национален отбор по борба възстановява сили в Кюстендил

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/myzhkiiat-nacionalen-otbor-po-borba-vyzstanoviava-sili-v-kiustendil-2026244

Националният отбор по борба за мъже, в класическия стил е на възстановителен лагер в Кюстендил. Състезателите тренират в залата по борба на стадион “Осогово”, с домакинството на клуб “Васил и Георги Илиеви”. С тях е помощник- треньорът на отбора Бисер Георгиев, оча

Мачове за оцеляване или изпадане: "Свобода"- "Велбъжд", "Германея"- "Сливнишки герой"

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/machove-za-oceliavane-ili-izpadane-svoboda-velbyzhd-germaneia-slivnishki-geroj-2026075

“Велбъжд” влиза в решителна битка срещу пряк конкурент за оставане в Трета Югозападна лига. Кюстендилци гостуват на “Свобода”- Пещера от 18 часа. Срещата е поверена на главния съдия Димитър Буров. Двата отбора са съседи в дъното на класирането, кат

Близо 2000 лв. ще получава като възнаграждение председателят на ОбС Дупница Емил Гущеров

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/blizo-2000-lv.-shte-poluchava-kato-vyznagrazhdenie-predsedateliat-na-obs-dupnica-emil-gushterov-2026325

Близо 2000 лв. ще получава като възнаграждение председателят на ОбС Дупница Емил Гущеров
1980 лв. ще получвава Емил Гущеров, като председател на мини парламента. Неговата заплата се формира от 90 % от заплатата на кмета на общината, която е 2200 лв.Общинският съветник Георги Пехливански коме

Общото събрание на прокурорите изслушва кандидатите за ВСС

//dariknews.bg/novini/bylgariia/obshtoto-sybranie-na-prokurorite-izslushva-kandidatite-za-vss-2026326

Общото събрание на прокурорите в България за избор на членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) от магистратската квота ще се състои днес от 10:00 ч. в столицата. Това съобщиха от пресцентъра на Висшия съдебен съвет.

Мъченикът на демокрацията Йоло Денев

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6242392

Мъченикът на демокрацията Йоло ДеневВсяка епоха има своите мъченици на историческите превратности. Патриарх Евтимий защити българския народ и склопи очи в изгнание. Братя Миладинови издъхнаха в турски зандан, а Христо Ботев остави костите си на Балкана. Димчо Дебелянов загина на бранните полета, жълтата гостенка покоси Христо Смирненски, разстрел повали Никола Вапцаров.

La Republica: Как в Украйна убиха италиански журналист

http://pogled.info/svetoven/La-Republica-kak-v-ukraina-ubiha-italianski-zhurnalist.86183

/Поглед.инфо/ Преди три години, италианският журналист и фоторепортер Андреа Рокели бе убит в Славянск докато снимал разрушенията, предизвикани от гражданската война. След дълго, но безсмислено разследване, украинските власти обявиха убийството като "страничен ефект" от войната; с други думи – като произшествие, без обаче да разкриват никакви имена и причините за инцидента.

Военното разузнаване на САЩ мисли по-трезво от политиците

http://pogled.info/svetoven/voennoto-razuznavane-na-sasht-misli-po-trezvo-ot-polititsite.86184

/Поглед.инфо/ Русия не води агресивна политика към НАТО; напротив, Русия се опитва "да излезе от обкръжението", което Северноатлантическият алианс й устройва и си създава защитна бариера.

Ще дишаме ли по-чист въздух?

http://clubz.bg/54395-shte_dishame_li_po_chist_vyzduh

Снимка БГНЕС

Вследствие на замърсения въздух много хора страдат от астма, хроничен бронхит, а здравните каси имат допълнителни разходи за милиарди. Експерти от правителствата на страните от ЕС, от индустрията и екологичните сдружения търсят решения за подобряване на екологичните стандарти и за по-добра защита на здравето на гражданите. В Брюскел се обсъжда и въвеждането на модерни технологии за ограничаване на вредните газове в индустрията. В т.нар. комисия по комотология се обсъждат и възможностите за въвеждане на нови екологични стандарти. Процедурата обаче е твърде мудна и непрозрачна. Не на последно място и поради това, че индустриалното лоби се бори упорито за своите интереси.

Сега обаче експертите от 27-те страни членки на ЕС постигнаха единодушие по законопроект за подобряване на техническите стандарти в големите горивни инсталации. Законопроектът постановявя колко отрови могат да бълват в атмосферата общо 55 000 индустриални инсталации в Европа след 2021 година. Става дума преди всичко за живачни емисии, фин прах, серен двуокис и въглероден двуокис. Законопроектът регулира и изключенията, и преходните периоди, валидни в ЕС.

Въздухът ще става по-чист

"Ние смятаме за голям напредък факта, че за всички европейски държави се утвърждават емисионни изисквания за големите горивни инсталации. Това означава, че всички страни-членки трябва първо да заложат амбициозни горни граници на вредните емисии, при това съобразени с високия технологичен напредък", казва говорителката на германското министерство на екологията Нина Ветер. Екологичните сдружения и сдруженията в здравеопазването оценяват положително постигнатия компромис. "Въпреки че в техническо отношение може да се желае още много, новите горни граници на ЕС за изхвърляните вредни емисии, означават по-чист въздух за Европа", казва Кристиан Шайбле от европейския екологичен офис в Брюксел.

Спор за вредните емисии от ТЕЦ

Оспорвани се преди всичко допустимите горни граници за изхвърляните вредни газове от ТЕЦ. 280-те действащи ТЕЦ в ЕС са най-големите замърсители на атмосферата със серен двуокис и силно отровния живак и втори по големина замърсител с въглероден двуокис след транспорта.

Каменовъгланата индустрия се бори преди всичко за възможно по-ниски гранични стойности на изхвърляния в атмосферата живак след 2021 година и намира подкрепа сред германските политици. "Разбирам загрижеността във връзка с ограничаването на вредните емисии за живак", пише държавният секретар от министерството на икономиката Матиас Махниг до концерна RWE. И обещава допустимите стойности да бъдат максимално съобразени с предписанията на ЕС. 

Германското правителство се застъпва за по-високи граници на изхвърляния в атмосферата въглероден двуокис при електроснабдяването от ТЕЦ и иска да повиши предложената от ЕС горна граница от 175 милиграма за куб.метър въздух с още 15 милиграма. Предвид на предстоящия отказ от въглищата правителството иска да щади енергийните концерни. "Трябва по-скоро да проведем дискусия за това дали все още искаме да модернизираме тези инсталации", казва експертът от германската екологична служба Ролф Бекерс в интервю за Зюддойче цайтунг". Екологичните сдружения смятат отклоненията от горните допустими граници за опасни и ненужни. "Предвидените горни граници влизат в сила едва през 2021 година. Освен това съществуват преходни периоди и изключения. И те не пречат на отказа от каменни въглища", казва Кристиан Шайбле в разговор с ДВ.

"Правителството защитава отровните ТЕЦ-ове, вместо да защитава гражданите. То торпилира резултатите от тригодишните преговори и превръща европейските процеси в макулатура", оплаква се Вивиан Радац от екологичната организация WWF. Тина Льофелзенд от германското Сдружение за околна среда и опазване на природата залага на гласовете на другите страни-членки на ЕС. "Те трябва да действат за благото на всички европейци и да разубедят германското правителство", изтъква тя.

Текстът е от Дойче веле.

Продължава семинарът по техники за самоотбрана и джу джицу

//dariknews.bg/regioni/dobrich/prodylzhava-seminaryt-po-tehniki-za-samootbrana-i-dzhu-dzhicu-2026317

В Добрич продължава семинарът по лична самозащита и карате.Днес в 9.00 ч.в зала "Добротица" ще се състоят занимания с възпитаници на детските градини, след което започва детско състезание по карате с участие на клубове от Североизточна България. Официалното откриване на семинара е

Започва мащабен ремонт на Детска млечна кухня

//dariknews.bg/regioni/dobrich/zapochva-mashtaben-remont-na-detska-mlechna-kuhnia-2026319

На 1 юни ще започне ремонт на Детска млечна кухня в Добрич, която се помещава на ул. „Полковник Дрангов“ 8, съобщават от Общината. Предвиждат се строително-ремонтни дейности, каквито не са извършвани от 1972 година. През 2012 г. с общински средства бе реновирано частично едно от по

Градската галерия представя най-добрите образци на турската карикатура

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/gradskata-galeriia-predstavia-naj-dobrite-obrazci-na-turskata-karikatura-2026320

От залите на Градска художествена галерия - Пловдив стартира осмото издание на Фестивала на усмивките, организиран от фондация “Имеон - Балкани”. Нейните представители Юлия Борчева и Анатоли Станкулов заедно с директора на Галерията Касимир Линков откриха в петък изложбата “Големите майстори на тур

Коронясват служебно Царица Роза

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/koroniasvat-sluzhebno-carica-roza-2026321

Без конкурс за Царица на розата ще премине традиционният празник на маслодайната култура в Стрелча. Носителката на титлата е избрана предварително – Елеонора Стоянова. Това се наложило, защото няма достатъчно подходящи участнички, а трябва да бъде спазена традицията, съобщи секретарят на общинат

МВР награди полицаи, хванали съучастник в телефонни измами

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/mvr-nagradi-policai-hvanali-syuchastnik-v-telefonni-izmami-2026322

Петима служители от Районното управление на МВР в Пещера са наградени за блестящата акция, след която бе заловен съучастник в телефонни измами. Със заповед на зам.-министъра на вътрешните работи Стефан Балабанов парична премия и благодарност получават старши инспектор Христо Георгиев, инспектори

Почина Збигнев Бжежински

//dariknews.bg/novini/sviat/pochina-zbignev-bzhezhinski-2026318

Збигнев Бжежински, съветник за националната сигурност на президента Джими Картър, почина на 89 години, предаде Асошиейтед прес.
 
Съобщението за смъртта му направи в социалните медии снощи дъщеря му, телевизионна водеща в Ем Е

Облачно и дъждовно в събота

//dariknews.bg/regioni/varna/oblachno-i-dyzhdovno-v-sybota-2026314

В събота над Източна България ще има променлива облачност. Около и следобед се очакват краткотрайни превалявания от дъжд.

Вятърът ще е слаб, по крайбрежието до умерен от изток-североизток.

Максималните температури ще са между 16 и 21 градуса, за Варна - около 18.

Богата програма на детските и младежки литературни дни

//dariknews.bg/regioni/varna/bogata-programa-na-detskite-i-mladezhki-literaturni-dni-2026315

Над 30 събития са включени в програмата на детските и младежки литературни дни „ВарнаЛит“ 2017, които ще се проведат в периода от 31-ви май до 3-ти юни. Форумът се провежда за първи път, организатор е Община Варна.

В него ще участват 28 автори на съвременна детска литература, докумен

Пуснаха от ареста собственика на нелегалния кучкарник

//dariknews.bg/regioni/varna/pusnaha-ot-aresta-sobstvenika-na-nelegalniia-kuchkarnik-2026316

След 24 часа в ареста е пуснат на свобода собственикът на кучешкия приют на ужасите край Варна. Това потвърдиха за

Тръмп: Християнските кръвопролития трябва да бъдат спрени

http://pogled.info/svetoven/tramp-hristiyanskite-kravoprolitiya-tryabva-da-badat-spreni.86179

/Поглед.инфо/ Американският президент Доналд Тръмп осъди атаката срещу египетските християни и призова всички свои съюзници да се обединят в борбата срещу тероризма.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване