Отказаха да осъдят кмета на Варна за улица без канализация във „Виница“

http://www.moreto.net/novini.php?n=352282

Жители на варненския квартал „Виница“ опитаха да осъдят кмета на града за това, че от години чакат канализация, а такава не се изгражда. Магистратите от Административния съд в морската столица обаче, оставиха без разглеждане жалбата, внесена на 10 февруари тази година, научи Moreto.

Fibank e на трето място в банковата система, отчете общото събрание на акционерите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6248568

Fibank e на трето място в банковата система, отчете общото събрание на акционеритеНа 29 май 2017 г. в “София Хотел Балкан” се проведе редовно общо събрание на акционерите на Fibank (Първа инвестиционна банка). На събранието присъстваха г-н Неделчо Неделчев - Главен изпълнителен директор (CEO) на банката, г-н Светозар Попов - Главен директор Риск (CRO), г-н Васил Христов - Главен директор ритейл (CRBO),

На море с куче в България?

http://offnews.bg/news/n_1/n_656774.html

Автор: Ивайло Василев Имате куче в семейството...и дори повече от едно? Тогава или не ходите на почивка или знаете в какъв кошмар се превръща търсенето на хотел където да ви приемат вас, децата... и оня рошав любимец, който от години е част от вашето семейство. Почвате да звъните на телефони изровени от сайтове, рекламиращи се с добро отношение към гости с домашни любимци. Да, ама не. Оказва се, че това е било преди, вече политиката на този велик хотел с две звезди не толерира домашните любимци. Някои от тях лаели. Ами кучетата лаят, котките мяукат. Виж рибките мълчат, ама пък…

Какво правят червените храни за организма

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6248564

Какво правят червените храни за организмаЧервените храни винаги изглеждат апетитно и привлекателно. Но въпросът не е само в примамливия и свеж външен вид. Диетолози обясняват, че цветът на плодовете и зеленчуците говори за съдържащите се в тях полезни елементи. Червените тонове са показател за наличие на флавоноиди и кератониди – вещества, необходими за синтеза на зрителните пигменти,

Зеленчуците поскъпнали с 42% за година

https://www.actualno.com/society/zelenchucite-poskypnali-s-42-za-godina-news_613856.html

Цените на пресните зеленчуци са се повишили с 42,2% през първото тримесечие на тази година спрямо същия период на 2016 г., показват данните на Националния статистически институт. При оранжерийните краставици увеличението е с 44,6%, а при оранжерийните домати – с 26,7% за година.

Авер на Пеевски в БФС заподозрян за отнетия лиценз на ЦСКА за Европа

http://frognews.bg/news_135469/Aver-na-Peevski-v-BFS-zapodozrian-za-otnetiia-litsenz-na-TSSKA-za-Evropa/

Вицепрезидентът на БФС Атанас Фурнаджиев и авер на най-съмнителния бизнесмен в държавата – Делян Пеевски, е заподозрян, че в съдружие с олигарх от Делиормана е изработил ЦСКА в УЕФА, поради което днес „армейците“ останаха без лиценз за евротурнирите.

Баща на похитен от „Наглите“: У нас липсва елементарна справедливост

http://frognews.bg/news_135468/Bashta-na-pohiten-ot-Naglite-U-nas-lipsva-elementarna-spravedlivost/

Предсрочното освобождаване на Любомир Димитров- Гребеца и Ивайло Евтимов- Йожи от групата за отвличания „Наглите“ е поредната наглост. След всичко, което преживя семейството ми, престанах вече да се впечатлявам от каквото и да било. В България какво ли не се е случвало. Не ме учудва освобождаването .

Изненада: Дий Снайдeр от Twisted Sister идва вместо W.A.S.P

http://clubz.bg/54476-iznenada_dij_snajder_ot_twisted_sister_idva_vmesto_wasp

"Дий Снайдeр идва с хитовете на TWISTED SISTER на "Мидалидаре, рок в долината на виното".
W.A.S.P отменят лятното си турне."

Това написа преди минути в профила си Цонко Цонев - основен двигател на предтоящия фест.

Хеви Кметъла допълва: 

"След изненадващата отмяна на лятното турне на W.A.S.P беше договорено за супер кратко време участието на Дий Снайдер, който няма нужда от представяне.
Цените на билетите остават същите, а всеки, който желае да върне своя, ще може да го направи до пети юни.
Мидалидаре, рок в долината на виното - 9, 10, 11 юни 2017 г. в с. Могилово, общ.Чирпан.
За деца до 12 г. - вход свободен.
I wanna rock!"

Дий Снайдер наистина няма нужда от представяне. След като с "Twisted..." попиля Каварна преди години, през август 2016 г. кариерата му буквално възкръсна с We're Not Gonna Take It, изпълнена на пиано с благородна цел.

 

 

 

Турция и ЕС започват двустранна програма за политически диалог

https://www.actualno.com/europe/turcija-i-es-zapochvat-dvustranna-programa-za-politicheski-dialog-news_613852.html

Турция и Европейският съюз ще се съсредоточат върху усъвършенстването на митническия съюз и сделката за мигрантите в съответствие с договорената 12-месечна пътна карта. Първата среща по този повод ще се проведе на 13 юни на ниво политически директори и ще разгледа развитие

Британките спят на копринени възглавници, за да не им се образуват бръчки

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6248509

Британките спят на копринени възглавници, за да не им се образуват бръчки
Копринените калъфки за възглавници печелят все по-голяма популярност сред британките, които се надяват, че те им помагат в борбата срещу бръчките, съобщи в. "Дейли мейл", цитиран от "Фокус". Коприната се цени от векове. Тя се произвежда повече от 7000 години. В помощ срещу бръчките обаче се използва едва напоследък.

Георги Иванов е изведен от реанимация

https://www.actualno.com/society/georgi-ivanov-e-izveden-ot-reanimacija-news_613850.html

Космонавтът Георги Иванов е изведен от реанимация. Той вече е контактен и се движи. Предстои да му бъдат направени изследвания на сърцето, допълниха от болничното заведение. Лекарите прогнозират, че до 5-6 дни космонавтът ще бъде изписан, ако състоянието му се подобрява, уто

МВР и ДАНС с нови правила срещу тероризма

https://www.vesti.bg/bulgaria/mvr-i-dans-s-novi-pravila-sreshtu-terorizma-6069687

Двете звена ще имат достъп до архивите си, е записано в Инструкция за взаимодействие

Българин създаде клуб за емигранти в библиотека в Амстердам

http://www.cross.bg/dimitur-klyb-bulgarin-1544381.html

/КРОСС/ Българин създаде клуб за емигранти в библиотеката в Амстердам. Мисията на библиотекаря Димитър Русков е да помага на своите сънародници да се интегрират в Холандия, съобщават от bTV. Димитър печели голямата награда за най-добра идея на състезание по библиотечни иновации. Така създава клуб „Втора родина", в който редовно се събират българи, напуснали страната си. „Знам колко е важно да бъдеш интегриран. За да си щастлив и успешен в друга държава, ти трябва да научиш езика и да намериш своето място", обяснява библиотекарят. Димитър напуска България преди 15 години, а вече от 10 работи в Амстердамската библиотека - една от най-големите в Европа. „Бях разочарован от държавата, но бях влюбен и все още съм влюбен в моята страна. И това ще си остане завинаги така", споделя Димитър. Според него да работиш като библиотекар в България е доста по-трудно и разказва, че има български колеги, които едва свързват двата края. „Колкото по-бедна е една държава, толкова по-малко мисли тя за култура и това е нещо, за което ми е много болно", признава Димитър. Въпреки всичко той е горд с професията си и вярва, че тя няма да престане да съществува.

МВР и ДАНС пак с размити граници

http://frognews.bg/news_135467/MVR-i-DANS-pak-s-razmiti-granitsi/

Нова Инструкция за взаимодействие ще регламентира сътрудничеството между МВР и ДАНС, съобщава БГНЕС. Сред основните акценти в цитирания от агенцията проект на документ е борбата с тероризма. Той отменя по-стара инструкция от преди десетилетие.

ЕС удължи с още една година санкциите срещу Сирия

http://www.moreto.net/novini.php?n=352267

Европейският съюз удължи санкциите срещу Сирия с още една година, съобщиха от пресцентъра на Съвета на ЕС. Рестриктивните мерки срещу сирийския режим ще останат в сила до 1 юни 2018 г.Това решение е в съответствие със стратегията на ЕС за Сирия.

Радев vs. Борисов - рунд първи

http://www.cross.bg/radev-nyama-sigyrnost-1544380.html

/КРОСС/ В очакване сме на първия сблъсък между президент и премиер. На изключително чувствителния терен на националната сигурност. Двама генерали. Единият - боен генерал от авиацията, другият малко оперетен - предвид скоростремителния възход от запасен майор до генерал-лейтенант. Двамата с достатъчно експертиза да претендират, че разбират - всеки от камбанарията си - материята добре. Различията между държавниците би трябвало да достигнат критична маса на първия Консултативен съвет по национална сигурност, свикан от Радев за последния вторник от месец май. Но сигнали, че битката няма да е лека се появиха по-рано. В интервю за националното радио (където сигурността бе основен акцент) президентът сподели виждането, че мястото на Държавна агенция "Разузнаване" е под шапката на държавния глава. Докато за предшественика Плевнелиев бе напълно достатъчно да контролира фирмата за транспорт и кетъринг НСО, очевидно Радев се стреми да поеме в свои ръце поне част от информационния поток, гарантиращ вземането на правилни решения. На вътрешно и международно ниво. Което едва ли се харесва на Борисов. Но определено ще импонира на разведките, които не се чувстват уютно, подчинени на премиер, в чиято партия се подвизава лицето Методи Андреев - виден отваряч на досиета и съсипател на службите за сигурност. Между двамата държавни мъже се появява и друг вододел. Стратегът Каракачанов

Бутат ресторанта "4 you", където бе прострелян Митьо Очите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6248497

Бутат ресторанта "4 you", където бе прострелян Митьо ОчитеВсеки момент ще започне събарянето на ресторант "4 you" в Слънчев бряг, където миналото лято бе прострелян несебърският бос Митьо Очите, а гардът му Александър Алексиев бе убит, научи "24 часа". Акцията е по линията на премахването на незаконни търговски обекти в курорта. Ще бъде съборена градинската част на ресторанта, където на 8 юни м.г.

Съобщението за откуп при хакерската атака с WannaCry e било написано на китайски

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/05/29/2979401_suobshtenieto_za_otkup_pri_hakerskata_ataka_s_wannacry/?ref=rss


Авторът на съобщението, с което хакери поискаха откуп при заразяването на стотици хиляди компютри по света, владее добре китайски език, какъвто се говори в Южен Китай, Хонконг, Тайван и Сингапур, сочи лингвистичен анализ на консултантската компания "Флашпойнт" (Flashpoint), която се занимава с проучвания на риска в интернет.

При атаката с вируса WannaCry по-рано този месец на потребителите на съответните устройства бяха оставени съобщения на местните езици във...

БАН: За да стигнем европейската икономика, ни е нужен 2 пъти по-голям ръст на БВП

https://www.24chasa.bg/novini/article/6248526

БАН: За да стигнем европейската икономика, ни е нужен 2 пъти по-голям ръст на БВПАко искаме за 15 години нивото на Брутния вътрешен продукт /БВП/ на човек в България да достигне 75% от средното на ЕС, темпът на растеж на икономиката трябва да е поне два пъти по-голям от сегашния - тоест да е над 5% годишно, каза доц. д-р Виктор Йоцов от Института за икономически изследвания при БАН, цитиран от БТА.

Стартира набирането на кампании в конкурса BAAwards 2017

http://offnews.bg/news/n_1/n_656762.html

Започва набирането на кампании в конкурса BAAwards 2017 за изключителни постижения в маркетинговите комуникации.  Системата за кандидатстване в четвъртото издание на конкурса за наградите BAAwards вече е активна на сайта http://www.baawards.com . Организациите, които искат да подадат своите кандидатури, могат да го направят от 29 май до 25 август 2017 г. Приемат се кампании, осъществени в периода от 1 януари 2016 до 15 май 2017 г.  Конкурсът, който отличава най-добрите постижения в сферата на маркетинговите комуникации, приема кампании в 10 категории: „Нов продукт", „Нова услуга", „Нова корпоративна марка", „Ребрандинг на продукт", „Ребрандинг на услуга“, „Корпоративен ребрандинг", „Пускане на пазара на обновен продукт", „Пускане на пазара на обновена услуга”, „Активиране на марка" и „Корпоративна социална отговорност". В журито са 11 изтъкнати маркетолози и комуникационни специалисти: Кирил Хаджидинев (председател), Юлиан Добрев, проф. д-р Христо Катранджиев, Кристина Петрова, Невена Цекова, Елица Серафимова, Ива Димова, Боряна Великова, Венцеслав Хиков, Д-р Кристиян Постаджиян и Валентин Коен. Критериите, по които ще се формира оценката на журито, са три - определяне на посоката, изпълнение и резултати. При критерия „определяне на посока“ ще се вземат предвид анализите на пазара и потребителските нужди, разбирането на потребителите, бизнеса, разкриване на нови възможности и поставянето на бизнес цели. При критерия „изпълнение на кампанията“ ще се оценяват инициативност, следене на развитието на проекта, придържане към основната посока, реагиране на промени, работа с партньори и с доставчици на услуги. При критерия „оценка на резултатите“ от значение ще бъде ефекта на кампанията върху познаваемостта и представата за марката, върху цялостния бизнес и постигането на поставените цели. В конкурса могат да бъдат раздадени до 21 награди в 10-те категории (10 екипни, 10 индивидуални и награда „изгряваща звезда“). Победителите ще бъдат обявени в последната седмица на септември на гала церемония. 

УЕФА спря "ЦСКА-София" за евротурнирите до сезон 2019-20 (обновена)

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/05/29/2979391_uefa_spria_cska-sofiia_za_evroturnirite_do_sezon/?ref=rss


УЕФА е информирал БФС, че "ЦСКА-София" няма да играе в евротурнирите. Европейският футболен съюз посочва, че това е нов клуб и като такъв няма право да участва в международните състезания за три години.

"Дневник" потърси изпълнителния директор на БФС Борислав Попов и административния директор на ЦСКА Милко Георгиев, но и двамата не отговориха на обажданията.

БФС потвърди информацията, като публикува и писмото от УЕФА.

"ЦСКА-София" е получил отказ от УЕФА за участие в евротурнирите до 2019 г.

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/05/29/2979391_cska-sofiia_e_poluchil_otkaz_ot_uefa_za_uchastie_v/?ref=rss


УЕФА е информирал БФС, че "ЦСКА-София" няма да играе в евротурнирите, съобщава Би Ти Ви. Европейският футболен съюз посочва, че това е нов клуб и като такъв няма право да участва в международните състезания за три години.

"Дневник" потърси изпълнителния директор на БФС Борислав Попов и административния директор на ЦСКА Милко Георгиев, но и двамата не отговориха на обажданията. Все още се очаква потвърждение на информацията и становище от футболния съюз...

Георги Иванов е изведен от реанимацията и е в стабилно състояние

https://www.24chasa.bg/novini/article/6248501

Георги Иванов е изведен от реанимацията и е в стабилно състояниеПървият български космонавт Георги Иванов е изведен от реанимацията и е настанен в клиниката по кардиология, където ще му бъдат направени допълнителни изследвания, съобщиха от пресцентъра на ВМА, цитира "Фокус". Иванов вече се движи и е в стабилно състояние. Към момента е без опасност за живота. Предстоят му допълнителни изследвания и в

Милионите на Ердоган - от тайна сделка за кораби

https://www.actualno.com/asia/milionite-na-erdogan-ot-tajna-sdelka-za-korabi-news_613787.html

Вътрешни документи на "Malta Files", представени пред редакцията на Der Spiegel и неговите партньори от Европейската мрежа за разследващи сътрудничества (EIC), дават представа за тайните операции на турското управляващо семейство. Благодарение на тях може да бъде хвърлена светлина

Малчугани ще застроят с картон умаления квартал „Таляна“ във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=352263

Инициативата “PLAY CITY – ИГРАЙ ГРАД” ще се проведе на първи юни от 16.00 часа на площад Мусала и ще постави началото на поредицата от събития, които ще се проведат на вдигната на място нестандартна сцена „Кофража“. На малчуганите и техните родители ще бъде поднесено един малко по-различен тип забавление.

Миранда Кер мина отново под венчилото

https://www.actualno.com/showbusiness/miranda-ker-mina-otnovo-pod-venchiloto-news_613843.html

Супермоделът Миранда Кер и годеникът й милиардер Еван Шпигел сa се оженили вчера на "малка, но пищна церемония". 34-годишната красавица и 26-годишният основател на Snapchat са сключили брак в дома му в Лос Анджелис пред 30 гости, съобщи сп. People. "Сватбата и приемът бяха интимни, но ра

Фамилията на Ердоган с милиони от тайна сделка за кораб

https://www.vesti.bg/sviat/familiiata-na-erdogan-s-milioni-ot-tajna-sdelka-za-korab-6069686

Документи от т. нар. „Малтийски досиета”, предоставени на редакцията на „Шпигел” разкриват как управляващите в Турция търгуват с властта си

Джон Маккейн: Путин е по-опасен от ”Ислямска държава”

http://frognews.bg/news_135466/Djon-Makkein-Putin-e-po-opasen-ot-Isliamska-darjava/

Американският сенатор Джон Маккейн предупреди днес, че руският президент Владимир Путин е по-голяма заплаха за световната сигурност от групировката ”Ислямска държава”.

Spiegel: Фамилията Ердоган спечелила $23 млн. от корабна сделка

http://frognews.bg/news_135465/Spiegel-Familiiata-Erdogan-spechelila-$23-mln-ot-korabna-sdelka/

Немското списание Spiegel публикува скандална история за турския президент Реджеп Ердоган и фамилията му. Според изданието семейството на президента е спечелило 23 млн. долара от скрита сделка за кораб.

Баба се загуби докато бере гъби, търсиха я с полиция

https://www.24chasa.bg/region/article/6248470

Баба се загуби докато бере гъби, търсиха я с полицияГраничари и полицаи със следово куче издирваха 74-годишна жена от монтанското село Георги Дамяново. За изчезването й е съобщено в събота, около 19.30 ч. на тел. 112. Роднините на бабата сигнализирали в полицията, че жената излязла рано сутринта за гъби в местността "Билото" в землището на селото и до момента не се е прибрала.

ОбС Сливен приема Правилник за дейността на общинското предприятие „Градска мобилност”

//dariknews.bg/regioni/sliven/obs-sliven-priema-pravilnik-za-dejnostta-na-obshtinskoto-predpriiatie-gradska-mobilnost-2026722

Редовно заседание на Общинския съвет Сливен ще се състои на 30 май, вторник от 9 часа. В предварителния дневен ред на сесията са включени за разглеждане и решение 44 предложения, внесени от кмета Стефан Радев и общински съветници.  

Точката за съдебните спогодби по образувани търговс

Оркестър „Габрово“ получи висока оценка за професионализма

//dariknews.bg/regioni/gabrovo/orkestyr-gabrovo-poluchi-visoka-ocenka-za-profesionalizma-2026751

Оркестър „Габрово“ получи признание и висока оценка за професионализма си по повод участието на габровската музикална формация, с диригент Николай Венков, в Националното отбелязване „80 години Дунавско хоро“.

25 духови оркестъра и много танцови ансамбли от 25 града на България се включ

Събират детски книжки за малките пациенти на врачанската болница

//dariknews.bg/regioni/vraca/sybirat-detski-knizhki-za-malkite-pacienti-na-vrachanskata-bolnica-2026750

Книжарница „Приятели” и читателски клуб „Приятели с Приятели” организират Благотворителен концерт за събирането на детски книжки във Враца. Книжките ще бъдат дарени на Детско отделение на МБАЛ „Христо Ботев” – Враца. Събитието ще се проведе на 31 май от 16.30 часа пред книжарница „Приятели” във Вра

Тази вечер Юлияна Антонова-Мурата представя книгата си „Моши моши, Япония“

//dariknews.bg/regioni/gabrovo/tazi-vecher-iuliiana-antonova-murata-predstavia-knigata-si-moshi-moshi-iaponiia-2026753

Юлияна Антонова-Мурата ще представи книгата си „Моши моши, Япония“ в Залата на жирафите в Дома на хумора и сатирата. Срещата ще се състои на 29 май от 18.00 часа, а по време на нея габровци ще имат възможност да чуят вдъхновяващите разкази на авторката за далечната страна и нейните хора, както и

Арест за цигара с марихуана

//dariknews.bg/regioni/gabrovo/arest-za-cigara-s-marihuana-2026755

24-годишен габровец е арестуван, заради притежание на наркотици. Полицейски служители извършили проверка и намерили свивка със суха листна маса, която при полевия наркотест реагирала на марихуана.

Наркотичното вещество било иззето, а притежателят й задържан за срок до 24 часа. По случа

ЕС обяви ключови искания по въпроса със сметката за Брекзит

//dariknews.bg/novini/sviat/es-obiavi-kliuchovi-iskaniia-po-vyprosa-sys-smetkata-za-brekzit-2026756

Европейската комисия публикува днес ключовите си искания за уреждането на финансовите въпроси и правата на гражданите при излизането на Великобритания от Европейския съюз, предаде ДПА.

ЕК е изчислила, че финансовите задължение, произтичащи от членств

Манолова: Решението на ВКС за такса „сградна инсталация" е несправедливо към хората

//dariknews.bg/novini/biznes/manolova-reshenieto-na-vks-za-taksa-sgradna-instalaciia-e-nespravedlivo-kym-horata-2026743

Тълкувателното решение на Върховния касационен съд, според което собственикът на апартамент не може сам да се откаже изцяло от парно и да не плаща за общите части в кооперацията, а това се определя с мнозинство от две трети от етажната собс

Иван Гарелов: България трябва да намери баланса на Балканите

http://pogled.info/svetoven/balkani/ivan-garelov-balgariya-tryabva-da-nameri-balansa-na-balkanite.86253

/Поглед.инфо/ Константинос Мицотакис е един голям връх в политиката на Гърция. Той наследи този титан на гръцката и балканска политика Константин Караманлис, след който всеки друг би изглеждал като нищожество, но се справи и прекрасно отстоя позициите на гръцката десница и интересите на „Нова демокрация“.

НАТО не желае да се конфронтира с Русия

http://pogled.info/svetoven/nato-ne-zhelae-da-se-konfrontira-s-rusiya.86254

/Поглед.инфо/ НАТО не желае да провокира конфликт с Русия, заяви зам-генералният секретар г-жа Роуз Готамюлер на пленарно заседание на Парламентарната асамблея на НАТО.

Дръж здраво пешкира, Кралев!

http://frognews.bg/news_135464/Draj-zdravo-peshkira-Kralev!/

След сълзите за жертвите на пътни катастрофи на спешното заседание на кабинета, премиерът се разтуши с тенис. И не само, а спечели купата на турнир за известни хора (неизвестните могат да сезират Комисията по дискриминация, но ги съветваме да не го правят).

Синдикат "Образование": Младите учители в училище са под 5%, необходимо е по-високо заплащане

https://www.24chasa.bg/novini/article/6248472

Синдикат "Образование": Младите учители в училище са под 5%, необходимо е по-високо заплащанеПривличането на млади учители в българското училище, които сега са под 5%, може да се случи с добра мотивировка и с работни заплати, кореспондиращи с тяхното очакване, съобщава БТА. По статистика на Синдиката "Образование" към КТ "Подкрепа" младите хора до 25 години биха станали учители при работна заплата от 1500 лева,

Подадена е една оферта за участие в процедурата за концесия на Интермодален терминал-Пловдив

http://www.cross.bg/leva-plashtane-kontzesionno-1544378.html

/КРОСС/ В присъствието на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, бяха отворени получените оферти за участие в откритата процедура за предоставяне на концесия на „Интермодален терминал в Южен централен район на планиране в България - Пловдив". Получено е едно предложение за участие от „Терминали" ЕАД. Бъдещият оператор ще има задължение да финансира поддържането, управлението и модернизирането на обекта за срок от 27 години. Участникът, определен за концесионер, трябва да инвестира в терминала минимум 4 687 600 лева без ДДС за целия срок на концесията. Отделно от това, минималното фиксирано концесионно плащане към държавата е 50 000 лева годишно, като сумата ще бъде индексирана на всеки три години, съгласно отчетената инфлация. Участникът ще има задължение да направи допълнително еднократно концесионно плащане в размер на 5 000 лева без ДДС, при влизане в сила на концесионния договор, както и да заплаща процент от годишните нетни приходи, който не трябва да бъде по-малко от 10 %. Прогнозните приходи за държавата за целия срок на концесията са 1 255 000 лева без ДДС. Сумата включва минималния размер на фиксираното годишно концесионното плащане (50 000 лева без ДДС) и еднократното концесионно плащане. В нея не е включен размерът на променливата част на годишните концесионни плащания, тъй като те имат прогнозен характер и зависят от финансовите резултати на концесионера за съответната година

Борисов за знаците за камери: Демократично, но абсолютна глупост

http://clubz.bg/54474-borisov_za_znacite_za_kameri_demokratichno_no_absolyutna_glupost

Премиерът Бойко Борисов се обяви против знаците, които предупреждават за наличие на камери по пътищата.

"Много е демократично, но е абсолютна глупост - табела има камера. И там всички намаляват, минават на камерата и газ. Защо трябва да има табела да ги предупреждава, нали трябва през целия маршрут да караш така? В Германия е без камери, но те са изявестни със своята дисциплина", обясни Борисов.

Той обяви, че мнозинството обмисля промени в законодателството, свързани с движението по пътищата. Като пример той даде, че според закона кръвните проби трябва да се вземат от лекар и когато се вземат от медицинска сестра "падат в съда".  Според Борисов в законодателството трябва да се променят отделни думи, които сега пречат на целия процес и се стига до малки глоби от по 20-30 лв.

Борисов участва в работна среща "Пловдив европейска столица на културата 2019", на която присъстваха още посланикът на Австрия Роланд Хаузер и президентът на Фондация „Америка за България” Нанси Шилър. На срещата бяха още заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, министърът на културата Боил Банов, Лиляна Павлова – министър за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018, народните представители Румяна Бъчварова и Менда Стоянова. Всички те бяха посрещнати от кмета на Пловдив Иван Тотев, зам.-кметове и зам.-областните управители на Пловдив.

Незагасен фас подпали архива на Районния съд във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=352276

Заради незагасена цигара пожар лумна в помещение от Архива на Районния съд във Варна, съобщиха за Moreto.net от Областната дирекция на МВР. Инцидентът е станал рано сутринта в неделя, около 05:35 часа. Избеното помещение, използвано за Архив се намира на бул.

Духовият “Марко Маркович Брас Бенд” и банда Koza Mostra на 10 юни в “Маймунарника”!

http://www.cross.bg/mostra-koza-myzika-1544377.html

/КРОСС/ Многократните носители на "Златен тромпет" за най-добър духов оркестър на фестивалът ,,Гуча'' в Сърбия - "Marko Markovic Brass Band" и екстравагантните балкански рок-ска титани - Коza Mostra от Гърция, ще забият за първи път на една сцена в София - на 10 юни в клуб  "Маймунарника" в Борисовата градина.  Очаквам ни невиждано и нечувано до сега балканско Гуча-парти - луда комбинация от музиката на две банди, с балкански дух и емоция, неповторима енергия, ритми и настроение! Билетите за Гуча-шоуто на "Марко Маркович Брас Бенд" и Koza Mostra на 10 юни в клуб "Маймунарника" се продават с пълна сила в системата на Eventim.bg. Цената им е 15 лв. за билет, а в деня на събитието ще е 20 лв. Билети могат да се закупят още от Билетен център в НДК, Билетна каса на "Арена Армеец", бензиностанции ОМВ, книжарници Оrange, Български Пощи, магазин "На Тъмно". Началoто е в 19.00 ч., а освен участието на двете групи ще има и DJ парти с музика от балканите от всякакъв тип: духови оркестри, по-твърдо пънк-ска с балканско звучене и по традиция - български хора. Eдин от най-големите виртуози на балканските ритми - тромпетистът Марко Маркович ще забие мощно в "Маймунарника" заедно със своя оркестър от 9 души тромептисти - "Marko Markovic Brass Band"

49-годишен мъж от Велико Търново е обвинен в убийство по непредпазливост

https://www.24chasa.bg/novini/article/6248444

49-годишен мъж от Велико Търново е обвинен в убийство по непредпазливостОкръжна прокуратура – Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 49-годишен мъж за причиняване на смърт по непредпазливост. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура - Велико Търново. Обвинението срещу Красен З. е за това, че на 21 май 2016 г., в гр.Велико Търново, причинил по непредпазливост смъртта на Пламен С.

Решават дали да пуснат под домашен арест съдени за съпричастност към ИДИЛ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6248441

Решават дали да пуснат под домашен арест съдени за съпричастност към ИДИЛОкръжният съд в Пазарджик ще разгледа искане за изменение мярката за неотклонение на Ахмед Муса Ахмед от „Задържане под стража” в „Домашен арест”, съобщи Маринела Георгиева от пресцентъра на съда, цитирана от "Фокус". Внесено е искане и от още двама от подсъдимите Ангел Симов и Орхан Бързак да бъдат променени мерките им от „Парична гаранция” в

Съдебната палата във Варна възтанови работата си, нямало е бомба

https://www.24chasa.bg/region/article/6248480

Съдебната палата във Варна възтанови работата си, нямало е бомбаВъзстановена работата на всички съдебни сгради в града. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативен съд - Варна. Сигнал за бомба затвори за 2 часа всички съдебни сгради във Варна, в Девня и в Провадия. Минути преди 11.00 часа днес, в ОДМВР - Варна е получен анонимен сигнал за поставено взривно устройство в съда.

ЕК отпуска 44 милиона евро хуманитарна помощ за Афганистан, Иран и Пакистан

https://www.24chasa.bg/novini/article/6248477

ЕК отпуска 44 милиона евро хуманитарна 
помощ за Афганистан, Иран и ПакистанЕвропейската комисия съобщи, че отпуска 44 милиона евро хуманитарна помощ за Афганистан, Пакистан и Иран. Средствата ще бъдат насочени основно към афганистански мигранти, предаде БТА. Предвижда се най-големият дял от отпуснатите средства (25.5 млн. евро) да бъдат насочени към афганистанци, които са били принудени да напуснат домовете си,

Разписанието на British Airways се възстановява след тежкия компютърен срив

http://www.investor.bg/evropa/334/a/razpisanieto-na-british-airways-se-vyzstanoviava-sled-tejkiia-kompiutyren-sriv-240191/

Британският превозвач анулира всички полети следобед и вечерта в събота от Хийтроу и Гетуик след „много тежко смущение“ на системите в цял свят

Преговорите между Путин и Макрон са положително явление, смята Марин льо Пен

http://www.cross.bg/pytin-makron-otnosheniya-1544376.html

/КРОСС/ Лидерът на "Националния фронт" Марин льо Пен приветства днешната визита на руския президент Владимир Путин във Франция и отбеляза необходимостта от нормализиране на отношенията с Москва, съобщават РИА "Новости" и други руски медии. Днес Путин ще се срещне с френския лидер Еманюел Макрон във Версай. По време на разговорите се очаква да обсъдят двустранните отношения, урегулирането на кризите в Украйна и Сирия, а също така други международни въпроси. Много се радвам, че Владимир Путин ще посети Франция, необходимо е нормализиране на отношенията с Русия, каза Льо Пен пред радио RTL, пояснявайки, че посещението ще съдейства за подобряване на отношенията. Според нея преговорите между Макрон и Путин са положително явление. По думите на френския политик официалните отношения между Париж и Москва не трябва да бъдат съсредоточени върху аспекти от вътрешната политика на Русия. Трябва да си сътрудничим с Русия и САЩ в борбата с ислямския фундаментализъм, който в момента се явява огромен проблем в сферата на международните отношения, добави той. Льо Пен счита, че президентът Макрон все още не е определил международната политика на Петата република.  

Владислав Тодоров, писател: Днес възпалявам езиците на литературните жанрове

http://www.dnevnik.bg/intervju/2017/05/29/2978374_vladislav_todorov_pisatel_dnes_vuzpaliavam_ezicite_na/?ref=rss


"Става дума за гигантски къс застинала нечовешка музика, за озверяла архитектурна форма! Само си представи, едно безного бетонно чудовище клечи на върха на планината. Сякаш приземено по голяма нужда."

Писателят Владислав Тодоров представи в София третия си роман "Пумпал". Както предните два - "Дзифт" и "Цинкограф", той е фантастична сплав от популярни жанрове (антиутопия, приказка), идеи от академичните му изследвания като доктор на...

Прекратиха дело срещу бившия румънски президент за връщане на имоти в Букурещ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6248453

Прекратиха дело срещу бившия румънски президент за връщане на имоти в БукурещГлавната прокуратура в Румъния е прекратила дело, по което бившият румънски президент Траян Бъсеску бе разследван за незаконно връщане на имоти по времето, когато бе кмет на Букурещ, предаде БТА. Централните румънски всекидневници писаха, че когато Бъсеску бе кмет на румънската столица, е върнал 66 имота в центъра на едно-единствено лице.

Протестът на границата с Гърция приключи след консенсус с правителството

http://www.moreto.net/novini.php?n=352274

Протестът на превозвачи на границата с Гърция приключи два часа след началото му, след като се стигна до консенсус между протестиращите и правителството. Недоволството е заради системните опашки на граничен пункт Кулата – Промахон.

Доклад на БОРКОР: Много органи срещу корупцията и нито един за високите етажи

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/05/29/2979304_doklad_na_borkor_mnogo_organi_sreshtu_korupciiata_i/?ref=rss


В България липсва институция с ясен ангажимент към разследване на корупцията по високите етажи, което е основна препоръка на Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и проверка, неизпълнена от 2007 г.

Тази констатация е направена в анализ на Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност, известен като БОРКОР. Докладът е изготвен в началото на май и е изпратен на премиера Бойко Борисов, на външния министър и отговарящ за...

Китай започва да прилага спорен закон за опазване на данните

http://www.investor.bg/web/456/a/kitai-zapochva-da-prilaga-sporen-zakon-za-opazvane-na-dannite-240188/

Идеята е да има по-стриктно наблюдение и съхранение на информацията, но част от чуждестранните компании не са съгласни с мерките

Риана с голяма промяна в теглото, феновете одобряват

https://www.vesti.bg/lyubopitno/shoubiznes/riana-s-goliama-promiana-v-tegloto-fenovete-odobriavat-6069681

Бременна ли е Риана или е пропуснала няколко тренировки във фитнеса, запита онлайн изданието Hollywood life

Зареждай супер бързо смартфона, докато пътуваш

http://www.cross.bg/zarezhdane-huawei-vreme-1544375.html

/КРОСС/ Приятният летен сезон наближава, а с него и дългоочакваните почивки. Това е времето, което харесваме най-много и по време на кратките или по-дълги пътешествия, смартфонът е нашият гид, камера за улавяне на най-съкровените моменти и портфейл. Разбира се, всички ние искаме телефоните ни да работят максимално дълго време без зареждане. Има смартфони, които могат да работят без зареждане много по-продължително от конкурентните продукти. P серията на Huawei отдавна е позната с невероятната издръжливост на батерията, спестявайки на потребителите неприятностите да търсят контакти или да използват външни батерии. Последният и най-актуален модел от серията - Huawei P10, е снабден с мощна 3200 mAh батерия. В зависимост от употребата телефонът може да работи автономно до 1,5 - 2 дни. Може да се окаже обаче, че по време на преходи в планината или летни разходки, е трудно да се осигури достъп до електрически контакт. За да отговори на нуждите и изискванията на потребителите, Huawei разработи модерната Supercharge технология за супер бързо зареждане. По този начин P10 е готов за работа цял ден, дори когато е бил зареждан едва половин час, а супер бързото зарядно е включено в комплекта на телефона. Подобно много бързо зареждане е постигнато без да се прави компромис с безопасността. Huawei Supercharge е технология за зареждане с ниско напрежение, така че има много по-малко генерирана топлина. Повишаването на температурата на устройството при бързото зареждане е намалено с 50%

УЕФА отсече: Без ЦСКА в Европа следващите два сезона

https://www.24chasa.bg/sport/article/6248449

УЕФА отсече: Без ЦСКА в Европа следващите два сезонаУЕФА извади отбора на ЦСКА-София от Европа, научи Sportal.bg. “Червените” няма да участват в турнирите в следващите две години. Причината е, че от европейската централа не признават ЦСКА-София за ЦСКА. По този начин УЕФА спази правилото за нов отбор, който няма право да участва в Европа три години. Една вече е изтекла,

"Ферари" фаворизира Фетел, смята Хамилтън

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/05/29/2979327_ferari_favorizira_fetel_smiata_hamiltun/?ref=rss


Победата на Себастиан Фетел в Монако предизвика много полемики сред пилотите във Формула 1. Звездата на "Ферари" стартира от втора позиция зад съотборника си Кими Райконен, но го изпревари след влизанията в бокса.

С успеха германецът увеличи на 25 точки преднината си в шампионата пред Люис Хамилтън, който завърши седми. Пилотът на "Мерцедес" коментира тактиката на "Ферари", която според него фаворизира Фетел за сметка на Кими.

Бургаски мореплаватели в ледено презокеанско състезание

http://www.cross.bg/sustezanie-grad-dian-1544374.html

/КРОСС/ В 12 часа местно британско време, около 14 часа българско, яхта "Фурия" ще потегли от град Плимът към град Нюпорт, САЩ, в трудно и опасно състезание за прекосяване на Атлантическия океан по северен маршрут. То се провежда веднъж на 4 години, а за последно български екипаж е участвал през 90-те години на миналия век. Стартът на Михаил Копанов и Диан Зайков, както и движението им до самия финал, можете да следите на живо през сателитна тракинг система: Участват общо 22 ветрохода - 16 в класа за "самотници" и 6 при двучленните екипажи, един от които е нашият. Стискайте палци на Мишо и Диан да направят едно успешно състезание и да се върнат живи и здрави. Подробности за подготовката на участието им можете да прочетете тук:  

Възрастна жена от Нова Загора предала на телефонни измамници 6400 лева

https://www.24chasa.bg/novini/article/6248428

Възрастна жена от Нова Загора
предала на телефонни измамници 6400 лева73-годишна жена от град Нова Загора е станала жертва на телефонна измама, съобщиха от Областната дирекция на МВР-Сливен. Жената дала на измамниците 6400 лева и златни накити. Тя била излъгана, че помага на органите на реда за залавяне на престъпна група. Измамата е станала на 25 май около 13.30 часа. Жената е подала заявление в полицията на 26 май.

На кафе за правосъдие пред Президентството

https://www.actualno.com/politics/na-kafe-za-pravosydie-pred-prezidentstvoto-news_613842.html

Исканията на участниците в Марша за европейско правосъдие са вече внесени в президентството. Това съобщи гражданската инициатива „Правосъдие за всеки“. Припомняме, че маршът се проведе на 23 май, а основното искане е пълно и обективно разследване на т.нар. скандал ЦУМ

Тежко поражение за петролния картел

http://www.mediapool.bg/tezhko-porazhenie-za-petrolniya-kartel-news264467.html

Страните от ОПЕК в течение на много месеци се бориха за понижаване на квотите за производство на петрол. Сега решението официално влезе в сила. Страните участнички успяха да се договорят за удължаване на ограничителния режим още 9 месеца, но на пазарите се забелязва разочарование. Цената на петрола се понижи още повече, пише германският в. "Ди Велт". Реакцията на пазара е удар за петролните държави. През последните месеци те направиха всичко възможно, за да се сдобият с ръст на цените. Удължаването на режима на понижаване на обемите на добив бе постигнато трудно. Много държави, например Иран и Венецуела, се нуждаят от увеличение на квотите за добив. Освен това, неотдавна бе сключен немислим до момента съюз, призван да помогне да се възстанови контролът върху петролните цени. Нуждата събра дългогодишните опоненти Русия и Саудитска Арабия. Тези две държави се нуждаят спешно от стабилно висока цента на петрола, за да избегнат вътрешнополитическо напрежение. За Владимир Путин, например, ниски котировки на суровините в началото на следващата година ще бъдат крайно нежелани, тъй като през март 2018 г. в Русия ще има президентски избори, на които той иска да удържи убедителна победа. Саудитците пък планират да изкарат на борсата част от гигантския суровинен концерн Saudi Aramco. Милиардите, които шейховете се надяват да получат в случай на успех, са им необходими, за да понижат значително зависимостта на Саудитска Арабия от петрола. И този влиятелен съюз обаче не можа да укрепи позициите на ОПЕК, отбелязва "Ди Велт". Според Иън Еделман, експерт от HSH Nordbank, "съотношението на силите значително се е променило в последните няколко месеца. ОПЕК вече не е в състояние да съдейства за стабилния ръст на цените – в голяма степен картелът е принуден да влезе в ролята на управител на склад, коментира експертът. Страните от ОПЕК се договориха в следващите 9 месеца те и други страни производителки, включително Русия, до март 2018 г. всекидневно да добиват дневно 1.8 млн. барела петрол по-малко, отколкото миналата година. Някои инвеститори залагаха на това, че картелът ще удължи режима на съкращаване на квотите с още една година. Освен това се предполагаше, че съкращението ще е далеч по-голямо. Междувременно настоящият момент предоставя максимално благоприятни условия за ръст на петролните цени. Световната икономика расте с бързи темпове – нещо, което отдавна не се е наблюдавало. Освен това големите рафинерии в Северното полукълбо се запасяват с петрол, за да произвеждат през летните месеци достатъчни количества бензин и дизел. Но в това отношение за ОПЕК възниква още един съществен проблем – САЩ. Американците отново увеличават обемите на производство. След като през последните години на много компании се наложи да намалят производството заради понижението на петролните цени, в последните месеци ситуацията започна да се подобрява. И ако тя продължава да се развива в такава посока, американците през тази година могат да постигнат нов рекорд по производство на петрол. А това би било ново поражение за влиятелния някога петролен картел ОПЕК, посочва "Ди Велт".

Още два района останаха без вода днес във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=352275

Заради аварии на водопроводи в различни части на града, няколко варненски района ще останат без вода, съобщиха от ВиК за Moreto.net. Ето засегнатите места: - част от висока зона на кв."Виница" до около 16 ч. - абонатите от високите части на кв.

Цветанов: Всички тукашни депутати да обединим усилия за Горна Оряховица

https://www.24chasa.bg/region/article/6248427

Цветанов: Всички тукашни депутати да обединим усилия за Горна ОряховицаПредседателят на Парламентарната група на ГЕРБ и зам.-председателят на партията Цветан Цветанов се включи в програмата, с която Горна Оряховица днес отбелязва своя празник. Това съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ. „Като народен представител от Великотърновския район призовавам колегите, не само от Парламентарната група на ГЕРБ, но и всички,

36-годишен пловдивчанин се простреля след скандал с жена си

https://www.24chasa.bg/novini/article/6248371

36-годишен пловдивчанин се простреля след скандал с жена си36-годишен пловдивчанин се е прострелял след скандал с жена си, съобщиха от полицията. Сигналът за инцидента, който е станал в кв. "Тракия", е получен в 8 ч. тази сутрин. В момента мъжът е в университетската болница "Св. Георги". Според plovdiv24.bg  той се е гръмнал в главата. Лекарите се борят за живота му.

„България Ер“ подарява самолетни билети и вход за фестивала Lollapalooza в Париж

http://offnews.bg/news/n_1/n_656760.html

По повод стартирането на обновения си и по-функционален сайт, „България Ер“ реши да изненада пътниците с игра, която да донесе на победителя незабравими емоции. С играта #Билети, фестивал и един приятел късметлия ще спечели два двуспосочни самолетни билета до Париж и вход за известния фестивал Lollapalooza, който тази година ще се проведе на 22 и 23 юли във френската столица.  Механизмът за участие е много лесен – в различните страници и подстраници на сайта www.air.bg са скрити имена на музикални изпълнители. Участниците трябва да ги открият и да посочат тяхна песен като коментар под публикация за играта във Fаcebook. Всеки ден имената на музикантите ще бъдат различни. Във Facebook страницата на авиокомпанията са описани подробно условията и стъпките за участие. Жокер към участващите е, че най-много изпълнители ще бъдат скрити в новите секции на сайта. Обновеният интерфейс на интернет страницата вече предлага възможност пасажерите да проверят и следят полета си онлайн с услугата „Полетно разписание“. За пръв път през сайта на „България Ер“ пътниците могат да резервират и място, където да отседнат по време на почивката си. На тяхно разположение е огромният асортимент от вили, хотели, апартаменти, който Booking.com предлага в стотици градове по света. Създадена е още контактна форма, през която хората могат лесно да изпращат запитванията си към „България Ер“ и да получат бърз отговор. Играта #Билети, фестивал и един приятел ще продължи до 11 юни. Победителят ще бъдат изтеглен на 12 юни и ще бъде обявен на Facebook страницата на авиокомпанията.

Университетите ни ще приемат над 1000 българи, живеещи в чужбина

http://frognews.bg/news_135463/Universitetite-ni-shte-priemat-nad-1000-balgari-jiveeshti-v-chujbina/

Министерският съвет утвърди 1135 места в българските висши училища за студенти – българи, живеещи извън страната. Става дума за наши сънародници от Украйна, Молдова, Сърбия, Албания, Косово, Казахстан и други.

Безплатно ледено шоу днес във Варна по повод Деня на детето

http://www.moreto.net/novini.php?n=352266

По случай 1 юни - Ден на детето децата от "Клуб по ледени спортове Одесос" гр. Варна ще представят детско ледено шоу, съобщиха организаторите за Moreto.net. Представлението ще се състои днес, 29 май от 18.30 часа на ледена пързалка "Младост".

Братът на Иванка: Не желая да съм частен обвинител срещу нея, тя ще си тегли

https://www.24chasa.bg/novini/article/6248399

Братът на Иванка: Не желая да съм частен обвинител срещу нея, тя ще си теглиНе желая да бъда конституиран като частен обвинители, тя ще си тегли. Това каза в пловдивския окръжен съд Стойчо Ройдов. Сестра му Иванка Ройдова е обвинена в приготвление за отвличането и ликвидирането му и екзекуция на петима негови близки. Дъщеря му Гергана, съпругът й Мариан и брат й Георги поискаха да са частни обвинители по делото,

Почивните дни през април стимулираха пътуванията зад граница

http://econ.bg/Новини/Почивните-дни-през-април-стимулираха-пътуванията-зад-граница_l.a_i.743310_at.1.html

Двете групи почивни дни през април - за Великден и после в края на месеца, са стимулирали българите да използват възможността за пътуване в чужбина....

Сироп за трансплантирани деца отново става напълно безплатен по здравна каса

http://www.mediapool.bg/sirop-za-transplantirani-detsa-otnovo-stava-napalno-bezplaten-po-zdravna-kasa-news264466.html

От 2 юни сиропът Sandimmun Neoral 100 mg/ml oral solution отново става безплатен за нуждаещите се трансплантирани деца, съобщиха в понеделник от Министерството на здравеопазването. От края на миналата година децата, приемащи течната форма на имуносупресора циклоспорин, се налага да доплащат, тъй като в същата група в Позитивния лекарствен списък е влязло друга, по-евтина форма на медикамента и здравната каса започва да покрива напълно само нея. По този повод за Деня на детето 1 юни е насрочен протест на родители на трансплантирани деца пред министерството и здравната каса. От Министерството на здравеопазването обясниха, че сигнал за проблема са получили на 22 май. Става въпрос за това, че пациентите доплащат сумата от 7, 86 лв. за лекарството Sandimmun Neoral 100 mg/ml oral solution – 50 ml x 1 (сироп). За да изясни случая, министерството е поискало информация от Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствени продукти (НСЦРЛП) и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Станало е ясно, че лекарственият продукт Sandimmun Neoral 100 mg/ml oral solution – 50 ml x 1 е включен в Позитивния лекарствен списък (ПЛС) през 2010 г. До възникването на казуса медикаментът е рефериран в групата лекарствени продукти с INN Ciclosporin, перорална форма - capsule  (таблетки) и oral solution (сироп), и на пациентите не се е налагало да  доплащат. Доплащането става факт от 2 ноември 2016 г., след преизчисляване на групата с INN Ciclosporin, при което референт в групата става Sandimmun Neoral Capsule, soft 50 mg x 50, пише в доклада на НСЦРЛП до ресорния заместник-министър. Националният съвет е изискал становище от касата дали двата медикамента да бъдат разделени в отделни групи според лекарствената форма - capsule и oral solution. Становището на НЗОК от 25 май  е положително – “за“ разделяне на таблетките и сиропа в отделни групи, като по този начин пациентите няма да доплащат и за двата медикамента. Промяната ще бъде публикувана на сайта на Съвета на 2 юни – деня, в който се прави месечната актуализация на Позитивния лекарствен списък. В аптечната мрежа Sandimmun Neoral 100 mg/ml oral solution, без доплащане от страна на пациентите ще е достъпен от 16 юни, когато НЗОК актуализира аптечния софтуер. За осигуряване безплатното лечение на трансплантираните деца в периода 2 юни -16 юни медикаментът  Sandimmun Neoral 100 mg/ml oral solution ще бъде отпускан срещу рецепта и без доплащане в аптека “Мина“ (бул. „Георги Софийски“ №10 – срещу арката на “Александровска“), обещаха от фирмата-притежател на разрешението за употреба “Новартис“, след разговор със заместник-министър Лидия Нейчева. Министерство на здравеопазването апелира всички граждани, срещащи затруднения с достъпа до необходимите им лекарства, и пациентските организации, имащи информация за проблеми, да се обръщат към компетентните институции. “Обръщаме внимание, че преди 22 май в МЗ не е постъпило нито едно оплакване за необходимостта от доплащане на Sandimmun Neoral 100 mg/ml oral solution. Това е и причината, поради която намираме назидателно-ироничния тон на писмото от пациентските организации за неприемлив“, се казва в позиция на министерството.

Официално: ЦСКА без лиценз за Европа

https://www.actualno.com/bgfootball/oficialno-cska-bez-licenz-za-evropa-news_613841.html

УЕФА не допусна ЦСКА до участие в евротурнирите за следващите две години. Това стана ясно от официално писмо на европейската футболна централа. В Българския футболен съюз пристигна писмо, в което се казва, че УЕФА няма да лицензира ЦСКА за евротурнирите, въпреки усилията на БФС това да се случи. Какво пише в писмото разберете в Sportlive.bg!

Публично отчетоха изпълнението на бюджета на община Гоце Делчев за 2016 г.

//dariknews.bg/regioni/blagoevgrad/publichno-otchetoha-izpylnenieto-na-biudzheta-na-obshtina-goce-delchev-za-2016-g-2026725

7 476 379 лева е бил бюджетът на община Гоце Делчев за изминалата година, стана ясно на публичното обсъждане на отчета за изпълнението му.
1 659 950 лева са постъпили в хазната от данъци, 2 432 721 лв. – от общински такси и близо 708 000 лв. от продажби на общинска собственост.

Първо място за община Тунджа за добри практики в местното самоуправление

//dariknews.bg/regioni/sliven/pyrvo-miasto-za-obshtina-tundzha-za-dobri-praktiki-v-mestnoto-samoupravlenie-2026726

Платформата „С Тунджа в сърцето- общинска подкрепа за граждански инициативи” зае първо място след най-добрите практики, участвали в първото издание на Програма за добри практики в местното самоуправление в България 2016 / 2017. Община „Тунджа” бе номинирана в тематична област „Общинска подкрепа за

Пореден вандалски акт в Мездра

//dariknews.bg/regioni/vraca/poreden-vandalski-akt-v-mezdra-2026728

Тази сутрин Мездра осъмна с ново вандалско деяние. Над 30 от новонасадените цветя пред сградата на общинската администрация са били изкоренени. За това свидетелстват празните места на цветните лехи, които наскоро бяха изцяло реновирани.

Подобно посегателство срещу опитите на Общината

Задържаха под стража мъж, държал наркотици с цел разпростанение

//dariknews.bg/regioni/sliven/zadyrzhaha-pod-strazha-myzh-dyrzhal-narkotici-s-cel-razprostanenie-2026730

Окръжен съд –Сливен задържа под стража Пасхалидис Е, държал метамфетамин с цел разпространение  

Той е обвинен в това, че на  17 май 2017 год. в  хотелска стая е държал с цел разпространение 8 бр. топчета от сребристо фолио, съдържащи канабис и 3 бр. полиетиленови пликчета, съдържащи

В Световния ден без тютюнев дим пушещата кукла Сю ще е в центъра

//dariknews.bg/regioni/razgrad/v-svetovniia-den-bez-tiutiunev-dim-pusheshtata-kukla-siu-shte-e-v-centyra-2026738

Информационно-скринингова кампания за граждани организира Регионалната здравна каса в Разград по повод 31 май – Световния ден без тютюнев дим. Събитието се провежда в партньорство с Общински съвет по наркотични вещества Разград, Превантивно – информационен център по наркотични вещества, Младежки съ

Успешна учебна година за 50 доброволци от 2 детските полицейски управления в Кюстендил

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/uspeshna-uchebna-godina-za-50-dobrovolci-ot-2-detskite-policejski-upravleniia-v-kiustendil-2026736

Доброволците от Детските полицейски управления в Кюстендил успешно завършиха първата си учебна година. Заключителното занимание се проведе в манастира „Свети Лука“ в с. Граница. Там бяха посрещнати от игуменката на манастира сестра Фотиния. Тя им разказа за христия

Великобритания обещава, че ще бъде солиден партньор на Европа

//dariknews.bg/novini/sviat/velikobritaniia-obeshtava-che-shte-byde-soliden-partnior-na-evropa-2026737

Великобритания каза, че ще бъде солиден партньор на Европа в отговор на изказването на германския канцлер Ангела Маркел вчера, че вече не може да се разчита напълно на съюзниците Лондон и Вашингтон, предаде Франс прес.

Министър Петкова и руският посланик Макаров не се отказват от „Белене“

http://clubz.bg/54473-ministyr_petkova_i_ruskiqt_poslanik_makarov_ne_se_otkazvat_ot_%E2%80%9Ebelene%E2%80%9C

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова отново се срещна с посланика на Русия Анатолий Макаров, за да обсъдят задълбочаването на двустранните отношения в сферата на енергетиката. 
Двамата, естествено, са дискутирали и бъдещето на проекта за възраждане на АЕЦ "Белене". 

Петкова е информирала, че до края на септември се очаква Българската академия на науките (БАН) да изработи технико-икономически и правен анализ във връзка с необходимостта от изграждане на нова ядрена мощност у нас. 

Ако не се намери частен инвеститор за АЕЦ "Белене", най-вероятно ще се рестартират плановете за строежа на VІІ блок на АЕЦ "Козлодуй", обяви в петък енергийната министърка. 

Анализът ще разглежда възможността за реализация на проекта изцяло на пазарен принцип без пряко или косвено участие на държавата, без държавни гаранции и без дългосрочни договори за изкупуване на ток.

Министър Петкова обяви намерението да се допита до академичната общност още в края на 2016 г., когато НЕК плати на руската “Атомстройекспорт” присъдената от международния арбитраж в Женева сума от 601 млн. евро.

Министър Петкова е благодарила за отправената покана за IX Международен форум "Атомекспо" в Москва, на който биха могли да се обсъдят по-нататъшните отношения между България и Русия в сферата на ядрената енергетика, информираха от ресорното й министерство. 

Дискутирано е било и двустранното сътрудничество между страните, свързано с доставките и транзита на природен газ.

Видео: Изкуственият интелект на "Гугъл" победи три пъти поред най-големия майстор на го

http://www.dnevnik.bg/video/2017/05/29/2979360_video_izkustveniiat_intelekt_na_gugul_pobedi_tri_puti/?ref=rss


Програмата за изкуствен интелект на "Гугъл" - "АлфаГо" (AlphaGo), победи три пъти поред най-големия майстор по традиционната азиатска игра.

Го е сложна игра, създадена преди хиляди години. Победата на изкуствения интелект над най-добрия в света Къ Цзе е огромно постижение, за което се смяташе, че ще са нужни десетилетия.

Деветнадесетгодишният китаец е носител на девети дан – най-високият възможен ранг сред играчите на го.

Столичната община ще ремонтира бул. "Цар Борис III" за 4 млн. лева

http://www.dnevnik.bg/gradska_sreda/2017/05/29/2979326_stolichnata_obshtina_shte_remontira_bul_car_boris_iii/?ref=rss


Столичната община обяви обществена поръчка за ремонта на трамвайното трасе по "Цар Борис III" от Съдебната палата до крайната спирка в квартал "Княжево". Избраният изпълнител ще трябва да подмени ВиК инсталацията, електроснабдителната мрежа, контактно-кабелната мрежа, уличното осветление, като максималната прогнозна стойност е малко над 4 млн. лв. без ДДС. Крайният срок за подаване на оферти е 30 юни.

Сериозната реконструкция на бул. "Цар Борис ...

Граждани настояват консултативният съвет при президента Радев да обсъди състоянието на съдебната система

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/05/29/2979315_grajdani_nastoiavat_konsultativniiat_suvet_pri/?ref=rss


Гражданска инициатива "Правосъдие за всеки" се събира утре на сутрeшно кафе пред президентството, където ще се проведе заседание на Консултативния съвет за национална сигурност при президента. Целта на гражданите е да се срещнат с участниците в съвета. От инициативата са изпратили и отворено писмо до президента Румен Радев. То е подписано от още пет граждански организации.

"Тъй като не ни канят в ЦУМ, решихме да пием кафе пред президентството. Събираме се...

Над 60 безплатни ателиета за деца ще се състоят пред Народния театър на 1 юни

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6248343

Над 60 безплатни ателиета за деца 
ще се състоят пред Народния театър на 1 юниНад 60 културно-образователни инициативи за деца включва тазгодишното издание на Детския панаир в София, който по традиция ще се състои на 1 юни пред Народния театър "Иван Вазов", съобщават от Столична община. Всички инициативи за празника на детето са с безплатен вход. Работилниците ще са в рамките на целия ден - от 11.00 до 20.00 ч.

Ударен летен сезон – изсипват се 11 милиона туристи

http://clubz.bg/54472-udaren_leten_sezon_%E2%80%93_izsipvat_se_11_miliona_turisti

Курортите ни се готвят за 11 милиона туристи през сезон 2017 г., което е значителен ръст от миналата година, когато посрещнахме 10,6 млн. туристи. Това е ръст от около 8 на сто, показват данни на Националния статистически институт. 

Един от належалите проблеми по българското Черноморие си остава липсата на работна ръка. Наемането на чужденци също не е възможно заради Закона за трудовата миграция, който позволява пребиваването на чуждестранни работници само за 90 дни. По този начин те трябва да напуснат страната точно в пика на сезона, коментираха хотелиери.

Те искат удължаването му до 5 месеца, колкото е продължителността на летния сезон в България.

„Това означава, че ако наемем чуждестранни граждани от началото на май, то точно в пика на сезона – юли и август – оставаме без персонал. В този смисъл отправихме към Министерството молба да предприеме стъпки към промяна на този ограничителен срок от 90 дни, като престоят бъде увеличен на 5 месеца”, каза председателят на „Съюза на собствениците –Слънчев бряг“ Елена Иванова.  

Законът за трудова мобилност беше приет през май миналата година, за да компенсира недостига на работна ръка в туристическия сектор. Според него работници от страни извън Европейския съюз могат да пребивават в страната само с регистрация в Агенцията по заетостта, но само в рамките на 90 дни. А тази наредба не включва чуждестранни студенти.

„В Закона не е изрично уредено как студенти от държави извън ЕС и учещи в чуждестранни висши учебни заведения биха могли да изкарат студентски стажове или практики през летния сезон на територията на туристически обекти в България, така както е в останалите европейски държави”, заяви Иванова.

Съюзът е искал да привлече украински студенти, които да попълнят недостига на квалифицирана работна ръка, но това се оказало невъзможно. Заради закона се наложи хотелиерите да се обърнат към българските учебни заведения с молба за кадри в туристическата сфера.

Нуждата на сектора ще се усети още повече тази година. Черноморските ни курорти очакват рекордният брой от 11 милиона туристи. За сравнение курортистите са били 10,6 милиона през летният сезон на 2016, като 6,2 милиона са били от Европейския съюз.

Друг проблем, с който собствениците по морето се сблъскват, са незаконните строителни обекти. Вчера жители на курорта „Лозенец“ излязоха на протест срещу строеж на заведение на плажа. Днес министърът на туризма Николина Ангелкова заяви, че строежът на заведението е спрян.

„Вчера направихме извънредна проверка и във връзка със сигнала на местните жители, които са абсолютно прави. Там не трябва да има заведение и няма да допуснем да има“, коментира Ангелкова.

Тя обеща, че специализирани групи ще следят ситуацията по Черноморието и няма да позволят нерегламентираното строителство. 

Освен проблемите преди и по време на сезона, хотелиерите се сблъскват и с друг проблем. Често туристи претърпели нелепи инциденти по време на престоя си съдят туроператори месеци след напускате на България. Много често това са британски туристи, които са се наранили по време на алкохолен делириум в някой от родните ни хотели.

Един от тези туристи търси обезщетение след като паднал „заради мокра подова настилка” в един от хотелите ни в Слънчев бряг. Оказва се, че ощетеният турист е употребил голямо количество алкохол по време на инцидента, но поискал обезщетение след като напуснал страната. Подобни действия пречат на нормалното протичане на сезона и на бизнеса като цяло, коментират хотелиерите.

Валери Симеонов ще оглави Националния съвет по демографска политика

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/05/29/2979356_valeri_simeonov_shte_oglavi_nacionalniia_suvet_po/?ref=rss


Вицепремиерът Валери Симеонов ще оглави Националния съвет по демографска политика към Министерския съвет. Това предвижда проект, публикуван в портала за обществени консултации на правителството.

Досега съветът се оглавяваше от министъра на труда и социалната политика, но след промяната на структурата на Министерския съвет е предвидено председател да бъде вицепремиерът по икономическата и демографската политика. Социалният министър става зам.-председател.

Космонавтът Георги Иванов е изведен от реанимация

http://frognews.bg/news_135461/Kosmonavtat-Georgi-Ivanov-e-izveden-ot-reanimatsiia/

Космонавтът Георги Иванов е изведен от реанимация. В момента е настанен в кардиологията на ВМА. Предстоят му изследвания на сърцето. Състоянието му е отлично, напълно контактен е, ходи, говори и дори лекарите са му позволили да чете.

6 бронзови медала за киокушин каратистите от Световното в Румъния

https://www.24chasa.bg/sport/article/6248389

6 бронзови медала за киокушин каратистите от Световното в РумънияШест бронзови медала спечелиха състезателите на Българската карате киокушин федерация (БККФ) от Световното първенство в Румъния. През първия ден на турнира на IFK Любомира Николова, Мариела Любенова и Яни Кръстев от БККФ спечелиха бронзови медали. От мъжете за трети места се пребориха Иван Команов, Георги Дойчев.

ЕС: още една година санкции срещу Сирия

http://www.cross.bg/siriya-reshenie-strategiyata-1544371.html

/КРОСС/ Европейският съюз удължи санкциите срещу Сирия с още една година, съобщиха от пресцентъра на Съвета на ЕС. Рестриктивните мерки срещу сирийския режим ще останат в сила до 1 юни 2018 г.Това решение е в съответствие със стратегията на ЕС за Сирия...докато репресиите срещу цивилни продължават, се пояснява в съобщението. В същото време Съветът на ЕС добави в "черния" списък още трима министри от сирийското правителство. Общо са включени 240 физически лица и 67 юридически лица. Те нямат право да пътуват в рамките на съюза и са им замразени активите заради насилствените репресии срещу цивилното население в Сирия. Санкциите засягат петролната индустрия, инвестициите, Централната банка на Сирия и други. Според ЕС единственото решение за разрешаването на конфликта в Сирия е трайно политическо решение в рамките на работната рамка на ООН. В стратегията на ЕС за Сирия от април 2017 г. е заложено, че Брюксел не вярва, че има военно решение на конфликта. Новите санкции влизат в сила от 30 май 2017 г. с публикуването им в Официален вестник.  

Ангел Джамбазки: Заплахата за България е поведението на Реджеп Ердоган

http://www.moreto.net/novini.php?n=352261

Пряката и непосредствена заплаха за политическия живот, обществения мир, териториалната цялост и независимостта на България е поведението на турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Това каза в предаването „Тази сутрин” по bTV eвродепутатът и зам.

За американско-европейския алианс всичко се промени

http://www.mediapool.bg/za-amerikansko-evropeiskiya-alians-vsichko-se-promeni-news264465.html

"Току-що се върнах от Европа. Пътуването беше страхотен успех за Америка. Много работа, но големи резултати!" - Доналд Тръмп, неделя сутринта. Вече четири месеца Белият дом не е одобрявал европейски посланици, не е извършвал висши дипломатически назначения и не е давал признаци, че изобщо ще го направи. Редки пратеници, сред тях вицепрезидентът и министърът на отбраната, прелитаха през океана с послания за общо успокоение. Те потвърждаваха обвързаността на Америка с НАТО, говореха за стари връзки и стари съюзи, намекваха и загатваха, че нищо не се е променило. Европейците ги слушаха и се правеха, че им вярват. Сигурно, но след като чу вицепрезидента да говори в Мюнхен през февруари, един от тях ми каза: "Всичко това е истина до следващия пост на вашия човек в Туитър". В разстояние на два дни миналата седмица обаче самият президент Тръмп сложи край на месеците несигурност, и то без да изпрати туит. Сега знаем: пратениците са ненадеждни и всъщност всичко се е променило. Какво се случи в Белгия и Италия в действителност? След като заяви в Саудитска Арабия, че няма да изнася "лекция" на арабските лидери за правата на човека, Тръмп пристигна в Брюксел и започна да чете лекция на най-близките съюзници на Америка, обвинявайки ги, че дължат "маса пари" на НАТО и американските данъкоплатци. Това не беше много смислено: НАТО не е клуб с годишни членски вноски като Мар а Лаго. То обаче бе ясен знак, най-сетне, за нещо, което мнозина през цялото време подозираха: че Тръмп предпочита компанията на диктатори, които го ласкаят, пред демократи, които се отнасят с него като с равен. Два-три часа по-късно, на среща за търговията, Тръмп се оплака, че Германия "е лоша" заради "милионите коли, които те продават в САЩ" и изглежда искаше да пренапише американското търговско споразумение със страната. Германските компании обаче и произвеждат "милиони коли" в САЩ - почти толкова, колкото продават. Само че коментарите показаха недвусмислено: Времената когато САЩ бяха водеща сила в света в областта на търговията също са в миналото. В нито един момент президентът изглежда не схвана ролята си на водач на съюз. Подложен на натиск да поеме ангажимент по споразумението за климатичните промени, той публикува туит: "Ще взема окончателното си решение за Парижкото споразумение другата седмица!", почти сякаш става дума за телевизионен сериал, при който държиш зрителите в напрежение, за да продължат да го следят. Доказвайки, че продължава да гледа на света през очите на строителен предприемач, Тръмп се оплака на белгийския премиер от европейските регулации, забавили строителството на едно от голф игрищата му. Преди снимката от срещата на върха на НАТО, Тръмп избута премиера на Черна гора, за да застане най-отпред, както правят знаменитостите с дебелашки обноски. В нито един момент президентът не показа също дори признак да съзнава какви са заложените на карта въпроси. В речта си пред НАТО той не спомена член 5 - клаузата, която ангажира членовете на алианса да се отбраняват взаимно, ако бъдат нападнати. По-късно той заяви, че пътуването му ще проправи път за "мир чрез сила", макар да беше ясно, че няма представа какво всъщност значи тази фраза, използвана от Роналд Рейгън през 80-те години: "Ще имаме много сила и ще имаме много мир", обясни той. След приключването на визитата президентските помощници се втурнаха да обясняват какво искал да каже президентът. Съветникът по националната сигурност Хърбърт Макмастър незабавно заяви, че Тръмп е подкрепил Чл. 5. Този път обаче никой не се престори, че му вярва. В резултат на това президентско пътуване, американското влияние в Европа, което винаги се е осъществявало чрез взаимноизгодни търговия и военни съюзи, е в най-нестабилното си състояние, на което сме били свидетели. Американско-германските отношения, ядрото на трансатлантическия алианс от повече от 70 години, току-що удари ново дъно: В неделя германската канцлерка заяви пред симпатизанти, че Германия повече не може да зависи от Америка, предвид добитите от нея "през последните няколко дни впечатления". Руското правителство, което отдавна се опитва да прогони САЩ от континента, е на върха на щастието - по руска телевизия бе казано, че Тръмп е превърнал НАТО в "къща от карти". "Велик успех за Америка"? Ако това е "успех", не искам и да виждам как ще изглежда провалът. По БТА

Маккейн: Путин е най-голямата заплаха за сигурността, по-голяма от "Даеш" (ВИДЕО)

http://clubz.bg/54471-makkejn_putin_e_naj_golqmata_zaplaha_za_sigurnostta_po_golqma_ot_daesh_video

"Руският президент Владимир Путин е първата, най-голямата заплаха за глобалната сигурност, дори по-голяма от "Ислямска държава".

Това заяви американският сенатор от Републиканската партия Джон Маккейн в интервю за телевизия АBC по време на обиколката си в Австралия. Помолен да оцени заплахата за сигурността в света, която представлява Путин, сенаторът казва:

"Аз мисля, че той е първата и най-важна заплаха, повече от "Ислямска държава". 

По думите на Маккейн "Даеш" "може да направи ужасяващи неща и аз много се тревожа какво се случва с мюсюлманската вяра... Но руснаците се опитаха да разрушат фундамента на демокрацията - това да променят резултата от американски избори". Маккейн казва, че няма доказателства, че руснаците са успели, но са се опитали и продължават да опитват да влияят в демократични избори, давайки пример с Франция. Той припомни и офанзивата на Русия в Украйна, давайки я като пример защо смята Путин за най-голямата заплаха: 

"Така че аз виждам Владимир Путин - който разби Украйна, суверенна страна, който оказва натиск върху балтийските страна - виждам руснаците като най-голямото предизвикателство, пред което сме изправени."

Според сенатора САЩ трябва да отговорят на Москва със санкции, тъй като към момента Вашинтгон не е отговорил на опита за намеса в изборните резултатите. 

В интервюто републиканецът признава, че понякога американският президент Доналд Тръмп го прави "нервен", но и призовава оценките да Тръмп да са повече върху нещата, които прави, отколкото върху нещата, които говори. Сенаторът обаче казва, че разбира защо има хора, които се чувстват притеснени относно международната сигурност с Тръмп начело на САЩ и дава за пример започналото разследване от страна на ФБР за връзките на Тръмп с руснаците и последвалото уволнение на шефа на службата Джеймс Коми, наричайки го "скандал".

Относно твърденията, че съветникът и зет на президента Джаред Къшнър е обсъждал таен комуникационен канал с Русия, Маккейн заявява:

"Не ми харесва това, просто не ми харесва."

Попитан за отношението на Тръмп към климатичното споразумение от Париж и вероятността САЩ да го напусне, Маккейн казва, че европейските лидери са оправдано притеснени от тази възможност. Сенаторът обаче припомня и разкритикува предишния президент Барак Обама, че е подписал споразумението без да поиска одобрението на Конгреса, което позволява на президента да отмени решението. 

По въпроса със заплахата от Северна Корея Маккейн смята, че действията на Пхенян могат да се превърнат в "много сериозна криза, ако не направим всичко възможно да ги възпрем".

"Ключът е Китай. Пекин може да обуздае Пхенян", смята Маккейн. 

Ето и цялото интервю на републиканския сенатор пред ABC. Частта за Путин и Русия е около 11-ана минута

 

 

А ето как „санират” старите блокове в Русия

https://www.vesti.bg/sviat/a-eto-kak-sanirat-starite-blokove-v-rusiia-6069685

Планира се да бъдат разрушени 25 милиона квадратни метра жилищна площ, което ще засегне около 1,6 милиона московчани

Близо 400 граждани искат Борисов да освободи Валери Симеонов

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/05/29/2979348_blizo_400_grajdani_iskat_borisov_da_osvobodi_valeri/?ref=rss


Премиерът Бойко Борисов да освободи Валери Симеонов от постовете му на председател на съвета по интеграция и вицепремиер по демографските въпроси искат 373 граждани, сред които има университетски преподаватели, журналисти и правозащитници. Подписката и писмото до премиера са качени на сайта www.marginalia.bg и са изпратени и до президента Румен Радев, председателя на Народното събрание, Димитър Главчев, председателите на парламентарните групи, главния прокурор Сотир Цацаров, Жан-Клод Юнкер –...

Оцелял от касапницата край Малиново остава в тежко състояние

https://www.24chasa.bg/novini/article/6248385

Оцелял от касапницата край Малиново остава в тежко състояниеТежко остава състоянието на мъжа, настанен в Габровската болница след вчерашната катастрофа край ловешкото село Малиново. Той е с множество фрактури на бедро и ребра, и с коремна травма, като е опериран още вчера, предаде БНР. Останалите трима пострадали са с добри показатели и животът им е вън от опасност.

Ефективният протест на превозвачите се отменя засега

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/05/29/2979343_efektivniiat_protest_na_prevozvachite_se_otmenia_zasega/?ref=rss


Протестът на превозвачите на границата с Гърция приключи два часа след началото му. На граничен пункт "Кулата" се събраха около 50 души, съобщава Би Ти Ви.

Протестът беше прекратен, след като се стигна до консенсус при преговорите между превозвачите и представители на властта. Те договориха трите кантара на пункта да работят постоянно. Това ще важи и за трите трасета за тежкотоварни автомобили.

Физическият контрол на товарите ще се измести...

Евроспорт ще предава и квалификациите на „Уимбълдън”

http://www.cross.bg/evrosport-kvalifikatziite-tenis-1544370.html

/КРОСС/ От тази година и „Уимбълдън" престава да бъде добре познатото двуседмично шоу от Големия шлем. За първи път Евроспорт ще излъчи квалификациите за място в основната схема на Откритото първенство на Великобритания както в телевизионен ефир, така и на интернет платформата си Eurosport Player. България е една от 34-те страни на Стария континент, в които феновете на тениса за пръв път ще имат възможност да проследят на живо и квалификациите за турнира. Те ще се проведат в Роухямптън от 26 до 30 юни. С най-голям интерес се очаква участието на шампионката от 2004 г. Мария Шарапова. Мачовете от основната схема стартират на 3 юли, пряко по Евроспорт 2. Евроспорт ще продължи да бъде телевизионната дестинация номер едно за тенис феновете по време на турнирите от Големия шлем, предоставяйки разширено съдържание както от кортовете, така и извън тях. И този път коментатори и анализатори ще бъдат някои от най-големите тенис експерти, а с помощта на иновативни технологии ще бъдат обяснявани ключови моменти от турнира и представянето на отделни състезатели. „Вече получихме страхотни отзиви от тенис феновете за живото предаване на квалификациите на „Аустрелиън оупън" и „Ролан Гарос". Щастливи сме, че тази година ще можем ги зарадваме с допълнителни часове тенис на живот от „Уимбълдън", заяви изпълнителният директор на Евроспорт Питър Хътън

Ердоган се връща към диалог с Европа

http://clubz.bg/54470-erdogan_se_vryshta_kym_dialog_s_evropa

СВЯТ Ердоган Юнкер

Европейската комисия  приема с готовност опит на Турция да стопли отношенията си с ЕС, които бяха стигнали до мъртва точка допреди малко повече от месец. Брюксел дава положителния сигнал на фона на искания от някои столици и от Европейския парламент ЕС да замрази преговорите на Турция за членство в него.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е разговарял повече от час миналата седмица с председателите на Европейската комисия и на Европейския съвет Жан-Клод Юнкер и Доналд Туск, каза говорителят на комисията Маргаритис Схинас по време на редовния си брифинг днес.

„Европейският съюз и Турция са длъжни и ще продължават да си сътрудничат“, каза той.

„Тези срещи бяха важен случай да бъдат препотвърдени тези принципи и да бъдат обсъдени в детайли важни въпроси от общ интерес“, добави той.

Говорителят подчерта, че обсъжданията са били „ключови“ от гледна точка на нуждата от сътрудничество между ЕС и Турция.

„И двете срещи бяха много положителни в много добра и конструктивна атмосфера“, каза Схинас. „Потвърждавам волята на председателя Юнкер да остане ангажиран в близко сътрудничество с президента Ердоган“.

Отношенията между ЕС и Турция се бяха обтегнали в навечерието на референдум за разширяване на президентските правомощия на 16 април т. г., който Ердоган спечели с малка преднина.

Той подгряваше националистическия си електорат с остри нападки срещу Европа, обвинявайки я, че защитава тероризма и мери страната му с двоен аршин.

Президентът стигна дотам да обвинява отделни европейски правителства като германското и холандското в „нацизъм“, след като забраниха на негови министри да водят кампания за референдума сред турската диаспора на тяхна територия.

Ердоган дори се закани да свика референдум за това дали Турция да продължава преговорите за членство в ЕС, които тя води с минимален напредък от 2005 година.

Отделни страни от ЕС като Австрия и Люксембург и Европейският парламент поискаха ЕС да замрази преговорите.

След референдума антиевропейската реторика на Анкара изведнъж секна.

„Важни въпроси от взаимен интерес“

С формулировката , че „бяха обсъдени важни въпроси от взаимен интерес“ Схинас заобиколи репортерски въпрос за това дали Юнкер е повдигнал проблемите за човешките права, свободата на медиите, върховенството на закона в Турция и 43-годишната ѝ окупация на северен Кипър.

Страната е под нарастващи международни критики, че се плъзга към авторитарен президентски режим след референдума и след вълна от репресии срещу опозицията и медиите в отговор на неуспешен опит за военен преврат през юли м. г.  

ЕС държи на сделка от март 2016 година, в която Турция се задължава да спира нелегалната миграция от нейна територия към Европа, като в замяна ЕС ѝ обеща 6 милиарда евро финансова помощ за бежанците на нейна територия както ѝ перспектива за ускоряване на присъединителните преговори и отмяна на европейските визи за турски граждани.

Юнкер се е срещнал с Ердоган за 40 минути заедно с председателя на Европейския съвет Доналд Туск на 25 май в Брюксел, каза Схинас. Отделно след това Юнкер и Ердоган са разговаряли на четири очи още половин час, каза той.

Георги Иванов вече е контактен. Извън реанимация е

http://clubz.bg/54469-georgi_ivanov_veche_e_kontakten_izvyn_reanimaciq_e

Космонавтът Георги Иванов е изведен от реанимация. Той вече е контактен и се движи. Предстои да му бъдат направени изследвания на сърцето, допълват от ВМА.

Лекарите прогнозират, че до 5-6 дни космонавтът ще бъде изписан, ако състоянието му се подобрява, уточняват от Нова тв.

На 22 май Георги Иванов постъпи във ВМА. Първият български космонавт беше приведен в медикаментозен сън за известно време. Вечерта преди да постъпи във ВМА, при битов инцидент Иванов е получил травма на раменната става и имал лек удар в главата. След инцидента не е имал никакъв проблем, чувствал се е добре.

„Рано сутринта станал неспокоен, което накарало близките да потърсят лекарска помощ. Нашата първа диагноза е един исхемичен мозъчен инсулт с преходно нарушение на мозъчното кръвообращение, което е било най-вероятно причината и за неговата травма”, каза доц. Евелина Одисеева от ВМА.

Тя обясни, че той има сърдечна аритмия, която е предпоставка за такива нарушения в кръвообращението на мозъка.

76-годишният Иванов е генерал-лейтенант от БА, служил е като военен пилот. На 10 април 1979 г. той участва в космически полет с кораба "Союз 33" заедно с руския космонавт Николай Рукавишников. Двамата прекарват в орбита около Земята 1 ден, 23 часа и 1 минута и са принудени да се върнат, тъй като поради технически проблем "Союз 33" не успява да се скачи с орбиталната станция "Салют-6".

Богомолци на опашка пред чудотворните мощи на св. Лука в Пловдив (Снимки)

https://www.24chasa.bg/region/article/6248304

Богомолци на опашка пред чудотворните мощи на св. Лука в Пловдив (Снимки)Пловдивчани се наредиха на опашка в църквата "Св. Марина", за да целунат чудотворните мощи на светителя хирург св. Лука, чийто празник се отбелязва днес за първи път в града. Реликвата е дарена от руската православна църква миналата есен.  Богомолци твърдят, че мощите помагат на болни, на които им предстои операция.

Няма да компенсират децата, сбъркали решението на сгрешената задача по математика

https://www.24chasa.bg/novini/article/6248370

Няма да компенсират децата, сбъркали  решението на сгрешената задача по математикаЕкспертът по математика в образователното министерство Маня Манева разкри пред БНР, че седмокласниците, сбъркали при решаването на сгрешената задача по математика на националното външно оценяване, няма да бъдат компенсирани в оценката си. Тя определи грешката като формална и от нея не зависи решаването на конкретната задача, информира dnevnik.bg.

Априлските воаяжи на българите в чужбина най-често до Италия и Гърция

http://www.mediapool.bg/aprilskite-voayazhi-na-balgarite-v-chuzhbina-nai-chesto-do-italiya-i-gartsiya-news264464.html

Със 17.7 на сто са нараснали пътуванията на българите зад граница през април 2017 г. спрямо същия месец на миналата година. В същия период са се увеличили и гостувалите у нас чужденци с 13.5 процента, сочат данните на Националния статистически институт, обявени в понеделник. В чужбина през април 2017 г. са били 548 800 българи, като най-посещаваните дестинации са Италия, където увеличението е 46.1%, Гърция - с 38.1%, Австрия - с 36.1%, Испания - с 24.4%, Обединеното кралство - с 23.6%, Румъния - с 19.6%, Германия - с 19.5%, Македония - с 14%, Сърбия - с 12.9%, Турция - с 5.1%, Франция - с 4.8%, и други. Същевременно намаляват пътуванията към Португалия - с 25.8%, Украйна - с 25.8%, Руската федерация - с 10.5%, Чешката република - със 7.8%, и други. Запазва се тенденцията основите пътуванията зад граница да са с цел гостуване, обучение, посещение на културни и спортни мероприятия (46.4%), следвани от пътуванията със служебна цел - 27.6%, и пътуванията с цел почивка и екскурзия - 26.0%. От данните става ясно, че най-голям принос за ръста на пътуванията имат командировките, които са се увеличили с 32%, увеличението при пътуванията с други цели е 18.8%, и с цел почивка и екскурзия - с 4%. През април 2017 г. с други цели са били 67.4% от пътуванията към Турция. Пътуванията със служебна цел към Гърция са 40.3%, а тези към Испания и Италия с цел почивка и екскурзия са съответно 47.4 и 42.2% от всички реализирани пътувания на български граждани към тези страни. През април 2017 г. в България са били 633 700 чужденци като е регистрирано е увеличение на посещенията със служебна цел - с 19.5%, с други цели - с 18.1%, и цел почивка и екскурзия - с 6.8%. От общия брой чужденци, посетили България през април 2017 г., делът на гражданите от Европейския съюз е 56.8%, или с 15.8% повече в сравнение със същия месец на предходната година. Увеличават се посещенията на граждани от почти всички държави в Европейския съюз: Полша - с 43.9%, Италия - с 42.0%, Австрия - с 34.5%, Обединеното кралство - с 29.4%, Германия - с 26.8%, Румъния - с 12.1%, и други. Увеличават се и посещенията на граждани от групата "Други европейски страни”1 - с 9.3%, като най-голям е ръстът на посещенията на граждани от Турция - с 12.6%. През април 2017 г. преобладава делът на посещенията с цел почивка и екскурзия - 40.2%, следвани от посещенията с други цели (вкл. гостувания и транзитни преминавания) - 38.7%, и със служебна цел – 21.1%. Посещенията с цел почивка и екскурзия формират 96.1% от всички посещения на граждани от Израел и 84.1% - от бившата югославска република Македония. Служебните пътувания са 62.1% от всички посещения на граждани от Испания, а с други цели са 53.5% от посещенията на граждани от Румъния, сочат още данните на НСИ.

Все по-звездно! Легендарният Предраг Миятович идва за шоуто на Бербатов и Фиго

https://www.24chasa.bg/sport/article/6248356

Все по-звездно! Легендарният Предраг Миятович идва за шоуто на Бербатов и ФигоШоуто на Бербатов и Фиго на 14 юни в София става все по-звездно с приближаването на мача. Организаторите обявиха поредното много голямо име - Предраг Миятович. Той е легендарен нападател на „Реал“ (Мадрид). Заби решителния гол за 1:0 над „Ювентус“ във финала за Шампионската лига през 1998 г. и след 32 г.

Райфайзен Лизинг е официален лизингодател на Международното изложение Truck Expo

http://www.cross.bg/raiifaiizen-lizing-finansirane-1544369.html

/КРОСС/ Райфайзен Лизинг България ще бъде официален лизингодател на Международното изложение за тежкотоварни автомобили Truck Expo 2017. То ще се проведе между 1 и 3 юни на летище Лесново. На щанда на Райфайзен Лизинг посетителите на изложението ще могат да се консултират с експерти от дружеството и да получат промоционални лизингови условия, съобразени с техните конкретни нужди. Промоционалните условия включват атрактивна лихва и минимално самоучастие, валидни до края на юни 2017 г. Клиентите, сключили сделки в дните на изложението, ще се възползват и от допълнителен бонус - без такса финансиране. Посетителите на изложението, ще могат да се запознаят с предлаганите финансови продукти за цялата гама тежкотоварни автомобили, както и да получат подробна информация за възможността за финансиране по програма COSME на Европейската комисия. COSME e гаранционна програма, предлагана от Райфайзен Лизинг с подкрепата на Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ), която предоставя финансиране на българските малки и средни предприятия (МСП) при облекчени условия. По програмата могат да се финансират МСП, развиващи приемлива дейност съгласно критериите на ЕИФ, които имат желание да инвестират с минимално самоучастие или имат стартиращ бизнес

Чужденци ще плетат шушони в Банско

https://www.24chasa.bg/region/article/6248383

Чужденци ще плетат шушони в БанскоКултурните вечери "Традиции и изкуство" за поредна година ще разнообразяват престоя на туристите, запознавайки ги със съхранените местни традиции, обичаи и фолклор. От 23 юни до 3 септември банскалии ще демонстрират местните традиции, обичаи и фолклор.  Жителите и гостите на курортния град имат възможност да участват в организирани демонстрации и

Колко кила си?

http://www.mediapool.bg/kolko-kila-si-news264463.html

"Ти да не си сто кила!". Целта на този израз е да постави на мястото му всеки, който надценява своите възможности. Но защо като критерий са използвани килограмите? Означава ли това, че ако тежиш сто кила, то и твоите възможности са по-големи? В примитивните общества, като например в съвременна България, този критерий е напълно валиден. Вземете председателя на Касационния съд Лозан Панов, който няма сто кила, а се държи като човек, който има. Това скандално разминаване поражда недоумение и дори гняв сред онези, които имат сто кила и чиито възможности съответстват на килограмите им. В случая говоря за възможностите, гарантирани от техните постове – главен прокурор, премиер, депутат от ДПС и куп дебеловрати издатели на жълти вестници. Наскоро гледах по телевизията как един бивш министър на културата, който със сигурност има сто кила, обясняваше на една неопитна репортерка, че всички беди в държавата идват от соросоидите. На мен лично Лозан Панов ми прилича на соросоид, а това, че няма сто кила, го прави още по-подозрителен. Той е една беда за държавата, чиито институции си го подхвърлят като горещ картоф. Дори най-горещите картофи рано или късно изстиват. Чух как в едно интервю Лозан Панов каза, че той е един от последните, които говорят за състоянието на съдебната система в страната и ако млъкне, ще настъпи тишина. Тишината, и въобще, рахатът, е предпочитана почва за картофите в България. В тази глинеста почва не винаги има достатъчно влага, вярно, пълно е с колорадски бръмбари, които изяждат картофите, но все нещо остава, нали? Да си полуизяден картоф е много по-добре, отколкото да те обявят за соросоид. И се питам, защо колегите на Лозан Панов в огромното си мнозинство мълчат? Нали уж преди време го подкрепиха? Питам се още защо гражданската подкрепа за неговите усилия е толкова мижава? И си отговарям така: Лозан Панов няма сто кила. Ако имаше, шансовете му щяха да се увеличат драстично. В България хората вярват и подкрепят от стокилограмовите нагоре. В момента в НДК се провежда Пролетният панаир на книгата. Искам да използвам случая и да призова господин Панов в никакъв случай да не ходи на този панаир, а да посети някоя добре заредена месопродавница и да си купи вратни пържоли. И да вземе да хапне. Времето е разделно – едни четат, други ядат. На господин Панов са му нужни повече килограми. Колкото повече, толкова по-добре. Желая му успех от все сърце. И изпитвам огромно възхищение от него.

В нашите университети ще се обучават 1135 българи от чужбина

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2017/05/29/2979310_v_nashite_universiteti_shte_se_obuchavat_1135_bulgari/?ref=rss


В наши университети ще се обучават 1135 българи, живеещи извън страната.Толкова места са утвърдени от правителството, съобщиха от Министерството на образованието и науката (МОН).

Става дума за наши сънародници от Украйна, Молдова, Сърбия, Албания, Косово, Казахстан и други. Най-много места са предвидени за студенти по икономика - 124; те са УНСС, Икономическият университет във Варна, Пловдивският и Югозападният университет.

Местата за...

Неправителствени организации съдят Столична община заради мръсния въздух

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/nepravitelstveni-organizacii-sydiat-stolichna-obshtina-zaradi-mrysniia-vyzduh-240187/

Мерките в наскоро приетата Програмата за качество на атмосферния въздух в столицата са в сферата на пожеланията според гражданските организации

ПФК „Черно море“ се раздели с 8 футболисти

http://www.moreto.net/novini.php?n=352269

Днес ръководството на ПФК „Черно море“ разтрогна договорите с 8 играчи по взаимно съгласие. Това са Михаил Венков, Пламен Николов, Даниел Георгиев, Тодор Паланков, Бакари, Пируло, Войтех Шром и Филип Хлупик. От варненския клуб изказват благодарност на всеки от тях за показания професионализъм и им пожелават бъдещи успехи.

Вижте кой дърпа конците в "македонския сценарий"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6248369

Вижте кой дърпа конците в "македонския сценарий"Един от най-доверените депутати на сръбския премиер и бъдещ президент Александър Вучич Мирослав Лазански, заедно със сръбските спецслужби - БИА, е ръководител на медийната пропаганда в полза на бившия македонски премиер и лидер на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски, както и на руските интереси в региона. Това става ясно от документи на македонското

Жена уби куче с мотика във видинско село

https://www.24chasa.bg/novini/article/6248352

Жена уби куче с мотика във видинско селоЖена преби куче с мотика във видинско село. Сигналът за зверството е постъпил в полицията във Видин, съобщава “Дарик“. Жена от село Върбово съобщила, че в частен имот в селото, собственост на британци, нейна съселянка е убила четириногото, като му е нанесла множество удари с мотика по главата. Работата по случая продължава,

„България Ер“ подарява самолетни билети и вход за фестивала Lollapalooza в Париж на сайта си

http://www.cross.bg/stranitzata-festival-bulgariya-1544368.html

/КРОСС/ По повод стартирането на обновения си и по-функционален уебсайт, „България Ер" реши да изненада пътниците с интересна игра, която да донесе на победителя незабравими емоции. С играта #Билети, фестивал и един приятел късметлия ще спечели два двуспосочни самолетни билета до Париж и вход за известния фестивал Lollapalooza, който тази година ще се проведе на 22 и 23 юли във френската столица. Механизмът за участие е много лесен - в различните страници и подстраници на уебсайта www.air.bg са скрити имена на музикални изпълнители. Участниците трябва да ги открият и да посочат тяхна песен като коментар под публикация за играта във Fаcebook. Всеки ден имената на музикантите ще бъдат различни. Във Facebook страницата на авиокомпанията са описани подробно условията и стъпките за участие. Жокер към участващите е, че най-много изпълнители ще бъдат скрити в новите секции на уебсайта. Обновеният интерфейс на интернет страницата вече предлага възможност пасажерите да проверят и следят полета си онлайн с услугата „Полетно разписание". За пръв път през уебсайта на „България Ер" пътниците могат да резервират и място, където да отседнат по време на почивката си. На тяхно разположение е огромният асортимент от вили, хотели, апартаменти, който Booking.com предлага в стотици градове по света. Създадена е още контактна форма, през която хората могат лесно да изпращат запитванията си към „България Ер" и да получат бърз отговор

ЕК се подготвя за преговорите за "Северен поток" 2

http://www.investor.bg/evropa/334/a/ek-se-podgotvia-za-pregovorite-za-severen-potok-2-240185/

Брюксел се надява на подкрепата на страните от ЕС в очакваните трудни разговори с Русия

Съдят земеделски шеф, прикривал баща си

http://frognews.bg/news_135460/Sadiat-zemedelski-shef-prikrival-bashta-si/

Шефът на дирекция „Поземлени отношения и комасация“ в земеделското министерство ще бъде съден за престъпление по служба.

Джон Маккейн: Русия е по-голяма заплаха от "Ислямска държава"

http://www.mediapool.bg/dzhon-makkein-rusiya-e-po-golyama-zaplaha-ot-islyamska-darzhava-news264462.html

Американският сенатор Джон Маккейн предупреди днес, че руският президент Владимир Путин е по-голяма заплаха за световната сигурност от групировката "Ислямска държава", съобщи ДПА.   Докато ИД върши ужасяващи неща, именно Русия се опита да промени изхода от президентските избори в САЩ през 2016 г., каза Маккейн в интервю за австралийската телевизия Ей Би Си.   "Смятам, че ИД върши ужасни неща и съм много обезпокоен от това, което се случва с мюсюлманската вяра. Само че именно руснаците се опитаха да разрушат самата основа на демокрацията, като променят изхода на американските избори. Не разполагам с доказателство, че са успели, но са се опитали и продължават да опитват", заяви американският сенатор пред австралийската телевизия.   Маккейн е на посещение в Австралия. По-рано днес той се срещна с австралийски лидери в столицата Канбера за разговори, посветени на сигурността.   Австралийският външен министър Джули Бишъп благодари на Маккейн за подкрепата му за датиращия от десетилетия американско-австралийски съюз след дипломатически спор между двете страни по-рано тази година.   През февруари сенаторът републиканец защити Австралия след разговор на висок тон между президента Доналд Тръмп и австралийския премиер Малкълм Търнбул по споразумение за презаселване на бежанци от времето на Барак Обама.   Очаква се по-късно Маккейн, председател на сенатската комисия по въоръжените сили, да посети Австралийския военен мемориал в Канбера. 

Терористичната тревога в Берлин заради изоставен автомобил е фалшива

https://www.24chasa.bg/novini/article/6248347

Терористичната тревога в Берлин заради изоставен автомобил е фалшиваИзоставен автомобил, от който стърчаха кабели, а в багажника му бе открита туба с бензин, доведе до задействането на мащабна полицейска операция на полицията във федералната столица на Германия, предава "Фокус". Главната улица на квартал „Шьонеберг“ бе отцепена от правоохранителните органи, които разпоредиха евакуация на живущите в прилежащите

60 нови газови автобуси тръгват в София до края на годината

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/60-novi-gazovi-avtobusi-trygvat-v-sofiia-do-kraia-na-godinata-240192/

Обмисля се продължаване на пешеходната зона на бул. "Витоша" покрай Съдебната палата до пл. "Св. Неделя"

УЕФА изхвърли ЦСКА-София от Европа до 2019 година

http://offnews.bg/news/n_1/n_656757.html

Очаквано, ЦСКА-София е аут от евротурнирите до лятото на 2019 година. В БФС пристигна писмо от УЕФА с решението. Правилникът е ясен - новосформиран отбор няма право да играе три години в турнирите. От писмото още личи, че Боби Михайлов е написал молба до УЕФА за изключение. Тя е отхвърлена. Ето текстът на писмото: "УЕФА реши да отхвърли искането за изключение, отправено от Българския футболен съюз (БФС) във връзка с допустимостта на ПФК ЦСКА-София да участва в състезанията си. Това решение е взето в съответствие с член 12, параграфи 2 и 3 (Определяне на кандидата за лиценз и правило от три години) на Управителния орган на УЕФА за клубните лицензи и финансовите правила за честна игра (CL & FFP). Българската футболна асоциация (БФС), чрез своя президент Борислав Михайлов, подаде заявление за изключение от УЕФА на 12 май 2017 г. и полага всички усилия да сътрудничи и да убеди организацията, че това искане е основателно. Въпреки това, след внимателна преценка, УЕФА стигна до заключението, че ПФК ЦСКА-София, след промените в правната си структура през юни 2016 г., е в противоречие с член 12 от CL & FFP и "тригодишното правило". В резултат на това ПФК ЦСКА-София може да не кандидатства за лиценз на УЕФА за клубни състезания на УЕФА за следващите два сезона (2017/18 и 2018/19).

Двама с опит за самоубийство, единият с опасност за живота

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/dvama-s-opit-za-samoubijstvo-ediniiat-s-opasnost-za-zhivota-2026715

26-годишен мъж е с опасност за живота, след като опита да сложи край на живота си чрез изстрел в главата. Той настанен в Клиниката по анестезиология и интензивно лечение на УМБАЛ „Св. Георги“, съобщиха за Дарик от лечебното заведение. Въпреки направената му днес по-рано операция, младият мъж е в кр

Омбудсманът:Ще сезираме няколко институции за проблема с Корабостроителницата

//dariknews.bg/regioni/ruse/ombudsmanytshte-sezirame-niakolko-institucii-za-problema-s-korabostroitelnicata-2026716

Няколко институции ще бъдат сезирани за проблема с русенска корабостроителница, заяви омбудсманът Мая Манолова, след среща с представители на синдикатите в Русе. Предприятието е запечатано заради дългове, собственикът е неясен, а работниците са без заплати от 5 месеца. Манолова съобщи, че ще бъ

Макрон посрещна Путин (ВИДЕО/СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/sviat/makron-posreshtna-putin-videosnimki-2026693

Руският президент Владимир Путин бе приет от френския си колега Еманюел Макрон в двореца Версай, където двамата ще разговарят по вътрешно и външнополитически теми, предадоха Франс прес и ТАСС. Това е първата среща на Путин с новия

Проверяват всички плажове преди лятото

//dariknews.bg/regioni/varna/proveriavat-vsichki-plazhove-predi-liatoto-2026717

Проверяват се всички плажове в страната във връзка с предстоящия летен сезон, съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова.

По отношение на неохраняемите ивици тя каза, че ще бъде променена заповед и те ще бъдат намалени от 103 на 93, защото са намерени наематели.

М

Национална конференция по хирургия ще събере видни учени и хирурзи в МУ-Плевен

//dariknews.bg/regioni/pleven/nacionalna-konferenciia-po-hirurgiia-shte-sybere-vidni-ucheni-i-hirurzi-v-mu-pleven-2026719

На 31 май 2017 г. е официалното откриване на Националната конференция по хирургия с международно участие, на която Медицински университет – Плевен ще бъде домакин до 2 юни. Организатор на мащабния научен форум е колективът на Първа хирургична клиника при УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ – Плевен, съвмес

Трето място на републиканско първенство за Баскетболен клуб "Сливен баскет"

//dariknews.bg/regioni/sliven/treto-miasto-na-republikansko-pyrvenstvo-za-basketbolen-klub-sliven-basket-2026718

 С бронзови медали се завърна отборът от Баскетболен клуб "Сливен баскет" от финалния турнир на Държавното първенство по баскетбол при 12-годишните. След оспорвани битки през четирите дни от престоя им в морската столица Варна  - на 25, 26, 27 и 28 май, след седем изиграни мачове, те завоюваха трет

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване