Още арести в Манчестър след атентата (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/sviat/oshte-aresti-v-manchestyr-sled-atentata-video-2026537

Полицията в Манчестър арестува още един заподозрян в рамките на разследването на терористичния акт на стадиона, жертви на който станаха 22 души, съобщиха властите.
 

Превозвачи излизат на протест на границата с Гърция

//dariknews.bg/regioni/blagoevgrad/prevozvachi-izlizat-na-protest-na-granicata-s-gyrciia-2026520

Българските транспортни работници излизат на мирен протест на ГКПП Кулата.
 
Днес в 10.00 ч. повече от 200 превозвачи ще се съберат на граничния пункт, за да поискат облекчен трафик през българо-гръцката граница. Шофьорите се оплакват

700 къщи за гости са построени с пари от ДФ "Земеделие"

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279932_700+%D0%BA%D1%8A%D1%89%D0%B8+%D0%B7%D0%B0+%D0%B3%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B8+%D1%81%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B5%D0%BD%D0%B8+%D1%81+%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%B8+%D0%BE%D1%82+%D0%94%D0%A4+%22%D0%97%

 700 къщи за гости са построени с европейски средства, раздавани от ДФ "Земеделие", съобщи в ефира на bTV земеделският министър Румен Порожанов. Около 5 до 10 на сто от тях обаче не се използват с цел развитие на туризъм, а за лични нужди, допълни още той.

В тези къщи не се изпълнява заложения бизнес план да има натовареност от поне 200 дни. Според него е възможно и бизнеспланът да е труден за реализиране и затова досега санкции не са налагани. Има направени само предписания за отстраняване на проблеми.

Министърът посочи, че проблемите в Програмата за развитие на селските региони идват от лоша нормативна уредба и слаби изисквания и контрол.

 

Порожанов направи и коментар по повод проверката за двойния стандарт в храните, станала тема и на извънредно министерско заседание. Той съобщи, че резултатите ще станат ясни между 15 и 22 юни.

Преди около месец бяха идентифицирани пет групи стоки, които да бъдат изследвани – детски храни, сокове, шоколадови изделия, млечни, месни, газирани напитки, добави той.Експерти са определили показателите, които да бъдат изследвани продуктите и са купени над 30 вида стоки от чужди супермаркети, добави Порожанов.

Изследванията ще се правят в наши акредитирани лаборатории и ще засегнат няколко аспекта. Един от тях ще е сравнение на етикета за това дали има разлики в състава и на какво се дължи ако има. Ще се провеят и сравнят и цените на продуктите.

"До момента нямаме данни да има стоки, които са вредни за здравето", категоричен е земеделският министър.

По повод родното производство на плодове и зеленчуци Порожанов заяви, че последните години се е подобрило подпомагането на държавата към производителите и има редица инвестиционни мерки – складове и хладилни бази.
 

По статията работи: Деляна Петкова

Без ток днес във Варна и областта ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=352221

Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, днес - 29 май ще бъде прекъснато електрозахранването в няколко района на Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък: - от 08:00 ч.

Русия и Франция отбелязват три века дипломатически отношения в напрегната атмосфера

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/05/29/2978137_rusiia_i_franciia_otbeliazvat_tri_veka_diplomaticheski/?ref=rss


Сирия и Украйна ще бъдат основните теми на разговор при първата среща на президентите на Франция и Русия – Еманюел Макрон и Владимир Путин.

Руският държавен глава ще дойде в Париж за откриването на изложба, посветена на тристагодишнината от установяването на дипломатически отношения между Париж и Москва по време на визитата на император Петър Първи в двореца през 1717 г. Макрон ще приеме Путин в двореца Голям Трианон във Версай.

Отношенията между...

Пл. Орешарски: Стенограмите ще покажат защо КТБ не беше спасена

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279931_%D0%9F%D0%BB.+%D0%9E%D1%80%D0%B5%D1%88%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8%3A+%D0%A1%D1%82%D0%B5%D0%BD%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%89%D0%B5+%D0%BF%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D0%B6%D0%B0%D1%82+%D0%B7%D

 Стенограмите от двете срещи за Корпоративна търговска банка (КТБ), провели се в рамките на Консултативния съвет за национална сигурност, ще покажат защо банката не беше спасена, а оставена да фалира. Това заяви в ефира на БНТ бившият премиер Пламен Орешарски.

Той обясни, че е имало схема за преструктуриране на КТБ, одобрена и от Европейската комисия (ЕК), защото това би било държавна помощ, но в крайна сметка се е стигнало до другия вариант.

 

Бившият премиер е категоричен, че банковата система е била спасена от действията на тогавашното правителство, което е предоставило достъп до ликвидна подкрепа за банките. Според него разкриването на разговорите отпреди три години няма да повлияе върху състоянието на сектора днес, защото хората са разбрали, че спекулациите през 2014 година са били с политически отенък.

Орешарски уточни още, че КТБ е била обсъждана по време на много разговори в Президентството, но посочи, че само две са били срещите в рамките на съвета за национална сигурност и призова и двете стенограми да бъдат публикувани, защото те са свързани.

Бившият премиер, който беше и финансов министър в правителството на Тройната коалиция, коментира още и стремежа за превръщане на еврозоната в "неустоима оферта". Според него България е по-подготвена от другите страни извън валутния съюз за въвеждането на единната европейска валута.

Причината е, че страната от 20 години е въвела валутен борд. От потребителска гледна точка след въвеждането на еврото ще има известно поскъпване и закръгляване на цените, но при ниските стойности.

"Всичко зависи от нас и как ще си организираме собствената държава", каза още Орешарски по повод отражението от приемането на единната европейска валута.

По статията работи: Деляна Петкова

Красимир Каракачанов: Армията не е само изтребители, в руските има още живот

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6247139

Красимир Каракачанов: Армията не е само изтребители, в руските има още животДумите на Путин за кирилицата са реакция на приемането на Черна гора в НАТО, каза вицепремиерът и министър на отбраната - Г-н министър, какви са основните изводи за България от срещата на върха на НАТО в Брюксел? Вие участвахте в нея като член на делегацията, водена от президента Румен Радев. - В Брюксел ние потвърдихме готовността да изпълним

Пет причини защо петролът ще поскъпва до края на годината

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279930_%D0%9F%D0%B5%D1%82+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%87%D0%B8%D0%BD%D0%B8+%D0%B7%D0%B0%D1%89%D0%BE+%D0%BF%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%BB%D1%8A%D1%82+%D1%89%D0%B5+%D0%BF%D0%BE%D1%81%D0%BA%D1%8A%D0%BF%D0%B2%D0%B0+%D0%B4%D0%B

 Цената на петрола се колебае около нивото от 50 долара за барел в последните месеци. На пазарите свръхпредлагането все още не е преодоляно, а натиск оказва и шистовият добив в САЩ. От Business Insider обаче залагат, че цената на петрола ще расте и дават пет причини затова.

На първо място е стабилното търсене. Международната агенция по енергетика ревизира в посока надолу прогнозите си за дневното потребление на петрол до 1,3 млн. барела дневно, спрямо 1,4 млн. барела. Въпреки това обаче търсенето е стабилно, макар че скъпият петрол всъщност може да доведе до свиване потреблението и повишаването на инфлацията.

Този негативен ефект може да бъде преодолян чрез движението на стойността на долара - основната валута, използвана за търговия с петрол.

Business Insider отбелязва на второ място като фактор за поскъпването на петрола и забавения на ръст на добива на петрол. От една страна причината са действията на ОПЕК и други производители, които се разбраха да продължат ограниченията в добива до март 2018 година.

От друга страна обаче няколко години с ниска цена на петрола постави под натиск основните държави, производители на суровината, чиито икономики разчитат основно на "петродоларите". Заради нестабилността и ОПЕК се съгласи да ограничи добива.

Ниската цена направи търсенето и развитието на нови находища силно ограничено.

И така се появява и третият фактор, който според изданието ще влияе върху цената на петрола през 2017 година - премахването на дисбалансите в търсенето и предлагането на петролните пазари. В допълнение, бавното развитие на индустрията и по-малкият брой разработвани находища днес ще се отрази на пазара през 2019 година. Това означава, че инвеститорите трябва да се подготвят за нов пик в цените, който няма да бъде толкова далеч в бъдещето.

До голяма степен мерките на ОПЕК са ограничени от САЩ и шистовата индустрия. На фона на ограничения конвенционален добив, американските компании виждат възможност да превземат пазарен дял. Но САЩ все още са нетен вносител на петрол, а много участници в шистовата индустрия в страната изпитват сериозни финансови проблеми.

Това води и до четвъртата причина цената на петрола да върви нагоре през тази година - дори и производствените нива на шистовия добив в момента да са високи, разходите обаче тежат.

Местното производство в Азия също се свива. В Китай например търсенето на енергийни източници расте непрекъснато, но добивът се свива. Това означава, че страната ще търси нужните й суровини на пазара и ще продължи да влияе на движението на цената. В други азиатски икономики - сред които Индия и Индонезия, местният добив също намалява, а прогнозите са за значителен икономически растеж в региона, което също е фактор в подкрепа на поскъпването на суровината.

Днешните ниски цени правят петрола атрактивна възможност за индустрията, пише в заключение Business Insider. Пазарите все още не виждат бърза реакция на ограничения добив, затова и цената на петрола още не тръгва стръмно нагоре. Но вероятно нещата скоро ще се променят.

Движението на цената на петрола можете да следите тук

По статията работи: Деляна Петкова

В Латвия глобите за общуване на руски език достигат 10 хил. евро

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279929_+%D0%92+%D0%9B%D0%B0%D1%82%D0%B2%D0%B8%D1%8F+%D0%B3%D0%BB%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B7%D0%B0+%D0%BE%D0%B1%D1%89%D1%83%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D1%80%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%B5%D0%B7%D0

 Общуването на руски език ще струва скъпо на гражданите на Латвия. За всяка изговорена на руски дума ще трябва да бъде заплатена глоба минимум 700 евро. Държавните служители и всички като цяло могат да бъдат уволнени от работа заради разговори на руски език в работно време. Това предава руският вестник „Российская газета“.
Засилването на наказанието за нарушаване на закона за държавния език поиска Национално обединение „Всичко за Латвия“ и „Отечество и свобода/ДННЛ“.
През идните дни тяхната инициатива трябва да бъде разгледана от парламентарна комисия в Рига. След това по този въпрос ще бъде проведено гласуване на депутатите.

Обявиха победителите на кинофестивала в Кан

https://www.actualno.com/cinema/objaviha-pobeditelite-na-kinofestivala-v-kan-news_613743.html

Филмът на шведския режисьор Рубен Йостлунд "Площадът" получи наградата „Златна палма” на 70-ия кинофестивал в Кан. Френската лента „120 удара в минута” на режисьора Робен Кампийопък спечели Голямата награда (Гран при). Призът за най-добър режисьор грабна София Коп

Любим виц на Мария Сапунджиева

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6247198

Любим виц на Мария Сапунджиева Габровец праща писмо на родителите си: “Мамо, тате, пратете ми 2 лв. да се снимаме с годеницата ми, да я видите.” Получил следния отговор: “Пращаме ти 1 лв. Снимай само годеницата, тебе си те знаем.”                                                                                                                                                    

Доналд Тръмп ще създаде „военна стая“ в Белия дом

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279928_+%D0%94%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B4+%D0%A2%D1%80%D1%8A%D0%BC%D0%BF+%D1%89%D0%B5+%D1%81%D1%8A%D0%B7%D0%B4%D0%B0%D0%B4%D0%B5+%E2%80%9E%D0%B2%D0%BE%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%8F%E2%80%9C+%D0%

 Президентът на Съединените американски щати Доналд Тръмп се завърна у дома, приключвайки своето първо пътуване зад граница откакто е заел поста в Белия дом, пише руското издание „Коммерсант“. Кулминация на неговата визита стана срещата на върха на страните от Групата на седемте (Г-7) в Италия-
Дипломатическият маратон, в хода на който държавният глава на САЩ проведе срещи с главните съюзници на Вашингтон, премина на фона на продължаващия скандал относно „руските връзки“ на предизборния щаб на Тръмп. Поредна жертва на изтичания на информация може да стане зетят и съветник на президента Джаред Къшнър, който е заподозрян в опити да създаде канал за специализирани връзки с Руската федерация.
Потвърждение за това, че проблемите на Тръмп бързо нарастват, стана прието от президента безпрецедентно решение за създаване в Белия дом на „военна стая“ - група борба срещу противници на държавния глава, които усилват натиска, както върху него, така и върху семейството му.

Раздадоха наградите “Златната палма” на кинофестивала в Кан

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/_V--E_8iZGc/

Шведският филм “Площадът” на режисьора Рубен Остлунд бе удостоен със “Златната палма” на 70-тия юбилеен кинофестивал в Кан.

Сатиричният филм “Площадът” осмива нетолерантността на хората на изкуството и буржоата в Европа към мигрантите, бежанците и бездомниците.

Американската режисьорка София Копола получи наградата за най-добър режисьор за филма “Измамените” – римейк на едноименната творба на Дон Сигел от 1971 г. “Благодаря на баща ми, че сподели с мен любовта си към киното”, каза дъщерята на Франсис Форд Копола, получавайки наградата.

Американската актриса Никол Кидман получи Специалната награда на 70-ия кинофестивал в Кан за ролите й в два филма – “Измамените” на София Копола и “Убийството на свещен елен на Йоргос Лантимос.

Руският режисьор Андрей Звягинцев получи Наградата на журито за филма “Без любов” – картина на бруталното и нехуманно руско общество.

Германската актриса Даян Крюгер бе обявена за най-добра актриса за първата й голяма роля в германски филм “Изневиделица” на режисьора Фатих Акън. Крюгер играе ролята на майка, която отмъщава за убийството на съпруга й с турски произход и на сина й в неонацистки атентат.

Американският актьор Хоакин Финикс бе удостоен с наградата за най-добър актьор за ролята му на ветеран от Ирак в психологическия трилър на британската режисьорка Лин Рамзи “Никога не си бил действително тук”.

Френският филм “120 удара в минута” на френския режисьор Робен Кампийо – фреска за периода на СПИН в Париж, получи Голямата награда (Гран при) на кинофестивала в Кан.

Златна палма за късометражен филм бе присъдена на 15-минутния китайски филм “Нежна нощ” на режисьора Цю Ян.

29 май в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=352194

Събития 1453 г. – Падането на Константинопол: Армията на султан Мехмед II Фатих (Завоевателя) превзема Константинопол след двумесечна обсада, артилерийски обстрел с най-модерните за тази епоха оръдия и масирана атака на еничарския корпус.

Локомотив (Русе) финишира на шесто място в Трета лига

//dariknews.bg/regioni/ruse/lokomotiv-ruse-finishira-na-shesto-miasto-v-treta-liga-2026557

В среща от последния кръг на плейофите на „Първата седмица“ в Североизточната трета лига Септември ’98 (Тервел) и Локомотив (Русе) не успяха да си отбележат голове.

Мачът премина изцяло под диктовката на „железничарите“, които доминираха на терена и пропуснаха да се поздравят с крайн

Шест обекта в Ловешка област запечатани за данъчни нарушения

//dariknews.bg/regioni/pleven/shest-obekta-v-loveshka-oblast-zapechatani-za-danychni-narusheniia-2026559

Шест търговски обекта в Ловешка област са били запечатани заради данъчни нарушения, съобщават от пресцентъра на офиса на НАП в Ловеч. Най-много са обектите нарушители в Троян – три. Останалите са в областния център – два, и един в с. Абланица.
 
Освен налагането на глоби, когато се ус

Кръводарителска акция в библиотеката

//dariknews.bg/regioni/stara-zagora/kryvodaritelska-akciia-v-bibliotekata-2026560

СНЦ "Пътуващите книги на Стара Загора" съвместно с Регионална библиотека "Захарий Княжески", Районен център за трансфузионна хематология - Стара Загора и с медийната подкрепа на Аз чета - AzCheta.com организират трета кръводарителска акция под наслов "ДАР ЗА ЖИВОТ & ДАР ЗА ЗНАНИЕ". 
Утре, вс

Къде няма да има вода във Варна

//dariknews.bg/regioni/varna/kyde-niama-da-ima-voda-vyv-varna-2026561

Няколко района във Варна ще останат без вода в понеделник, предупреждават ВиК. 

Живущите в жк "Дружба" в квартал "Аспарухово" ще имат режим до 17 ч.

Абонатите в местностите Телевизионна кула, Добрева чешма, Лозите и Перчемлията няма да

Приемна на народния представител от ПГ на ОП Искрен Веселинов в Русе

//dariknews.bg/regioni/ruse/priemna-na-narodniia-predstavitel-ot-pg-na-op-iskren-veselinov-v-ruse-2026562

На 29 май от 16:00 часа в клуба на ВМРО - Българско национално движение, намиращ се в Русе на улица "Пирот" 5, ще се проведе приемна с граждани, организирана от народния представител от "ОБЕДИНЕНИ ПАТРИОТИ - НФСБ, АТАКА и ВМРО" Искрен Веселинов.

Желаещите да се срещнат с Веселинов тр

Повече от 300 автори участваха в конкурса в памет на Николай Лилиев

//dariknews.bg/regioni/stara-zagora/poveche-ot-300-avtori-uchastvaha-v-konkursa-v-pamet-na-nikolaj-liliev-2026563

Зам.-кметът Иванка Сотирова връчи Първата награда на поетесата Лили Качова за стихотворението „Помъдряване на лятото“, победител в четвъртия Национален поетичен конкурс в памет на Николай Лилиев. Общо 900 поетични творби от 312 български автори и 12 от различни страни са пристигнали за конкурса, съ

Траволта подарява своя Боинг на австралийски музей

//dariknews.bg/novini/liubopitno/travolta-podariava-svoia-boing-na-avstralijski-muzej-2026564

Холивудската звезда Джон Траволта подари своя "любим" самолет Боинг 707 на австралийски авиационен музей и вероятно ще бъде част от екипажа, който ще закара самолета до новото му местоположение.
 
Холивудската звезда взе този самолет,

Превозвачи се събират на мирен протест на Кулата

//dariknews.bg/regioni/blagoevgrad/prevozvachi-se-sybirat-na-miren-protest-na-kulata-2026520

Българските транспортни работници излизат на мирен протест на ГКПП Кулата.
 
Днес в 10.00 ч. повече от 200 превозвачи ще се съберат на граничния пункт, за да поискат облекчен трафик през българо-гръцката граница. Шофьорите се оплакват

САЩ изпращат още един самолетоносач като предупреждение към Северна Корея

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279927_+%D0%A1%D0%90%D0%A9+%D0%B8%D0%B7%D0%BF%D1%80%D0%B0%D1%89%D0%B0%D1%82+%D0%BE%D1%89%D0%B5+%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%BD+%D1%81%D0%B0%D0%BC%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D1%81%D0%B0%D1%87+%D0%BA%D0%B0%D1%8

 Съединените американски щати изпращат още един самолетоносач в региона на западната част на Тихия океан като предупреждение към Северна Корея, за да прекрати своите ракетна и ядрена програми, предава южнокорейският вестник The Chosun Ilbo.
Американският кораб „Нимиц“ (CVN-68) ще се присъедини към другите два самолетоносача - „Карл Винсън“ (CVN-70) и „Роналд Рейгън“ (CVN-76) в демонстрация на значителна военноморска сила.
Самолетоносачът „Нимиц“ ще отпътува в четвъртък от военноморска база в американския град Бремъртън, щата Вашингтон.

Нов арест на заподозрян за атентата в Манчестър

https://www.actualno.com/europe/nov-arest-na-zapodozrjan-za-atentata-v-manchestyr-news_613733.html

Полицията в Манчестър арестува още един заподозрян в рамките на разследването на терористичния акт на "Манчестър Арена", жертви на който станаха 22 души, предаде БГНЕС. При обиски в два района на града в неделя вечерта е задържан 19-годишен мъж по подозрения "в нарушение на за

"Просто искаха да ни запушат устите”

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279926_%22%D0%9F%D1%80%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%BE+%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%85%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D0%BD%D0%B8+%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D1%83%D1%88%D0%B0%D1%82+%D1%83%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5%E2%80%9D

 Христо Комарницки слиза от товарния автомобил, отваря багажника и започва да пълни огромен сак с вестници. След това се отправя към две малки книжарници. Комарницки, разбира се, не е разносвач на вестници, а известен и обичан български сатирик, който от месец март е и съиздател на сатиричнния вестник "Прас-Прес" - се казва в репортажа на Диляна Ламбрева и Мирко Шваниц от София.

Идеята за независимото издание, поясняват по-нататък авторите, възникнала миналата година по време на една изложба на карикатури, посветени на драматичното положение на медиите в България. В статията са изредени и самите проблеми: неизяснени права на собственост и олигархични структури, които оказват пряко въздействие над работата на журналистите. Тези фактори смъкнаха България от 35-то на 109-то място в класацията за свободата на медиите на "Репортери без граници". В тази класация България се нарежда след страни като Уганда, например. Според изследване, проведено по поръчка на фондация "Конрад Аденауер", 80% от българите смятат, че медиите в страната не са свободни.
Цензурата е ежедневие
"Чашата беше преляла отдавна, а имаше и достатъчно мотивация за издаването на вестник, критичен към управляващите”, е цитиран да казва  Христо Комарницки. NOVA-TV беше уволнила колегата на Комарницки Чавдар Николов, навярно по политически причини, се казва по-нататък в статията.

Авторите поясняват, че Чавдар Николов е авторът на карикатурата, изобразила премиера Борисов като водач на парад, носещ знаме, на което е изрисувана „свинска опашка”. Т.нар. свински опашки са емблемата на самопровъзгласилите се ловци на бежанци по границите на България.

Комарницки разказва, че премиерът лично се намесил, за да не могат карикатурите на Николов повече да разсмиват хората. По-нататък в репортажа се казва също, че подобни случаи на пряка намеса на политици в работата на големите медии в България не са рядкост.

Много медии и журналисти са зависими от правителството, защото само чрез него могат да получават средствата от медийните програми на ЕС. Затова и рядко се правят журналистически разследвания за корупция, за недостатъците на правовия ред и за тесните връзки между икономическите и политически елити. И то – независимо от факта, че тъкмо тези преплитания все повече подкопават демокрацията в България през последните години.

"Атмосферата на страх води до автоцензура”, казва Комарницки в репортажа и пояснява: Достатъчен е един СМС от някой влиятелен човек и темата потъва в забрава. А в България всичко това се организара много лесно", заключава сатирикът.
Монополът в разпространението


Първоначално създателите на "Прас-Прес" решават да финансират вестника си чрез дарения. Когато този опит се проваля, те взимат заем и сключват договор за дистрибуция с единствено-възможната фирма "Национална дистрибуторска мрежа". "В деня на пускането на вестника никъде в центъра на София не можахме да открием и един екземпляр. Първо си помислихме, че всички бройки са изкупени. След това забелязахме, че нещо не е наред", казва Комарницки.

Една продавачка на вестници в Троян разказва, че на много разпространители е било забранено да предлагат на щандовете си "Прас-Прес". А на онези, които все пак правели опит да продават сатиричния вестник, бил оказван задкулисен натиск. "Когато се обадих в "Разпространение" и помолих за още екземпляри, ми казаха троснато, че няма никакви бройки повече и точка по въпроса", казва още продавачката на вестници.

Когато карикатуристите се опитали да изяснят ситуацията, не получили никакъв отговор от дистрибуторите. Отговорните лица били просто неоткриваеми. Никой на вдигал телефона, никой не отговарял и на мейлите. "Те можеха да спечелят от нас добри пари. Но това не ги интересуваше. Те просто искаха да ни запушат устите", казва с огорчение Христо Комарницки.

Като собственици на дистрибуторската фирма са вписани имената на двама души, но в България е публична тайна, че фирмата в действителност се контролира от депутата и медиен могул Делян Пеевски. Като собственик на големи компании, той е и най-платежоспособният рекламодател в страната.
Опит за забрана на хумора
Поради негласната забрана за разпространение, сега авторите търсят други пътища, за достигнат до своите читатели. Те предлагат вестника онлайн и сами разнасят екземпляри до своите клиенти. Много от книжарите и дребните търговци не се поддават на натиск. "Търсенето е огромно", обяснява продавачът на книги и списания Трайчо Малинов, който още от годините на промяната има щанд на площад "Славейков".

"В случая не става дума за бизнес. Става дума за общата ни борба за демокрация”, казва Малинов. Фарсът около „Прас-Прес” му напомня за атмосферата в първите години след промяната.„Бизнес-моделът на карикатуристите в крайна сметка зависи от хора като мен", казва той със самочувствие. Властниците в България не са предвидили точно това. Опитът им да забранят хумора, предизвиква обратен ефект и все повече хора предлагат помощта си за разпространението на "Прас-Прес".

"Каква е алтернативата? Да си мълчим? Да се отчаем? Това не е възможно! Дори и да ни се струва, че постоянно сме принудени да събаряме с главите си стени", казва в заключение Христо Комарницки.

 

Заглавието е на редакцията


dw.com


„Площадът”, осмиващ лошото отношение към бежанците, взе „Златната палма”

https://www.vesti.bg/lyubopitno/shoubiznes/ploshtadyt-osmivasht-loshoto-otnoshenie-kym-bezhancite-vze-zlatnata-palma-6069663

„Наградата на журито” е за „Нелюбов”, разкриващ картина на бруталното, корумпирано и нехуманно руско общество

Лятото идва за деня на детето

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279925_%D0%9B%D1%8F%D1%82%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%B8%D0%B4%D0%B2%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%8F+%D0%BD%D0%B0+%D0%B4%D0%B5%D1%82%D0%B5%D1%82%D0%BE

 На Деня на детето, 1 юни, започва същинското лято с температури до и дори над 30 градуса. Това заяви климатологът доц. Георги Рачев в студиото на NOVA.

„Затоплянето ще започне в понеделник, а във вторник и в сряда то ще е взривно и температурите ще достигнат 30 градуса”, обясни той. Със старта на следващия месец в четвъртък "пускаме лятото", заяви Рачев. На 1 юни максималните температури ще достигнат до 28 градуса в София, а на места в страната вероятно ще минат 30 градуса. Динамичното време с повече валежи ще продължи до 10 юни, но ще бъде по-топло, отколкото през май, каза още климатологът.

"Ще си бъде типично лято - топло и с малко дъжд в следобедните часове", заяви Рачев.

Той допълни, че силните валежи и градушките са нещо нормално за страната ни през май и първата половина на юни. Климатологът изтъкна, че по-хладното и динамично време през май е било нещо напълно нормално.

Прогноза за времето - 29 май

http://www.moreto.net/novini.php?n=352206

Над Черноморието ще преобладава слънчево време с временни увеличения на облачността. Ще духа слаб североизточен вятър. Максимални температури 19°-21°. Температура на морската вода 17°-18°, вълнение на морето около 2 бала. Днес над страната ще преобладава слънчево време.

5000 студенти на бригада в САЩ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279924_5000+%D1%81%D1%82%D1%83%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D0%B1%D1%80%D0%B8%D0%B3%D0%B0%D0%B4%D0%B0+%D0%B2+%D0%A1%D0%90%D0%A9

 

Аляска и Мейн сред топдестинациите

Около 5000 наши студенти ще стегнат куфарите тази година и ще заминат на бригада в САЩ. Това съобщиха за „Монитор“ от програмата Work and Travel, която изпраща курсистите отвъд Океана през летния сезон. Топдестинациите са Аляска, Мейн и Keйп Код. Студентите ни

 

се трудят предимно в сферата на хотелиерството

 

Най-често младежите работят като камериери, сервитьори, продавачи в магазини, работници в увеселителен парк. Традиционно най-добрите оферти са тези, при които имат бакшиш. Заплащането варира от 8 до 12 долара на час, обясниха още от Work and Travel.

Продължителността на програмата е 4 месеца, като след края на работния период студентите имат право още един месец да пътуват из Щатите. Това е т.нар. туристически престой, след като те са свършили работа. През това време те могат да видят Ню Йорк или Ниагарския водопад.

Единични са случаите, при които курсистите, заминали на бригада, не се връщат обратно и остават в Щатите, обясниха консултантите от Work and Travel. Тoва може да се случи,

 

ако студентите се запишат да учат в американски университет

 

ако се оженят или омъжат по време на престоя за американци или пък кандидатстват за туристическа виза и бъдат одобрени.

Право да заминат да работят отвъд Океана имат само студентите, които следват редовно. Затова ако бъдещите висшисти имат желание да заминат на бригада в САЩ, трябва добре да обмислят каква форма на обучение да запишат, защото ако изберат задочна, няма да могат да работят в Щатите през лятото.

Още преди Америка да избере Доналд Тръмп за президент през ноември миналата година хиляди студенти се вълнуваха какво ще се случи с възможността да работят и пътуват отвъд Океана по време на лятната си ваканция. Причината е, че според официални документи от предизборната кампания на Тръмп ще бъдат прекратени J-1 програмите. Това на практика означава, че българските студенти няма да имат възможността да се обучават или да работят на територията на Съединените щати. В крайна сметка обаче сезон 2017 ще има.

Съдът: Цветан Василев може да е Борат

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279923_%D0%A1%D1%8A%D0%B4%D1%8A%D1%82%3A+%D0%A6%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0%D0%BD+%D0%92%D0%B0%D1%81%D0%B8%D0%BB%D0%B5%D0%B2+%D0%BC%D0%BE%D0%B6%D0%B5+%D0%B4%D0%B0+%D0%B5+%D0%91%D0%BE%D1%80%D0%B0%D1%82

 Цветан Василев може да прилича на външен вид на комедийния образ Борат и това не е обида за него. Това бе потвърдено и на втора инстанция в съда, пред който банкера беглец обжалваше вече взетото решение. Става въпрос за граждански иск на мустакатия аферист срещу политолога и депутат Антон Тодоров, в който Василев иска 20 000лв. обезщетение за обида.

В ролята на втора инстанция Софийски градски съд потвърди решението на районния съд в столицата, в което се казва, че щенията на Цветан Василев са безпочвени. В средата на миналото лято СРС се произнесе по жалба на банкера беглец, в която той се оплакваше от „болки и страдания“ причинени му от Антон Тодоров, който в свое интервю бе казал по негов адрес, че „визуално приличал на Борат”, че е „секретен сътрудник на ДАНС” и че е „гепнал 3 милиарда и 700 милиона”. „Не е обидно, нито злепоставящо направеното от ответника сравнение на ищеца с актьора, респективно с героя от филма „Борат”. Видно от съдържанието на самия израз ответникът изрично е уточнил, че същото касае физическа прилика между актьора”, обаче гласи становището на съда. Също така дори и да е истина, че е сътрудник на ДАНС, това по смисъла на закона няма как да накърнява честта на банкера беглец или на когото и да било. Специално за ищеца е направен и езиков анализ на думата „гепнал”, според който тя означава „вземам” по неконвенционален начин, чрез хитрост или без знанието на някого, но не се отъждествяват единствено с престъпна дейност. Съдът преценява, че политологът Тодоров е изказал негативното си лично мнение по отношение на дейността на Василев, който по това време е собственик на банка с отнет лиценз, обвиняем и има Европейска заповед за неговия арест. Освен това през това време „същият получава публично негативна оценка за дейността си от политици, дипломати, финансисти и общественици”. А според съдебната практика „не е противоправно поведението при изказани мнения с негативна оценка, пряко или косвено засягащи конкретно лице, когато името му се коментира или се предполага във връзка с обществен въпрос, свързан с неговия пост, дейност или занятие”.

За победата си на втора инстанция се похвали самият Антон Тодоров в проифла си във Фейсбук. „Така ставам единственият българин, който е осъдил банкера-беглец, който е в основата на източването и фалирането на КТБ. Това ми коства много нерви (пари по-малко), но истината възтържествува“, написа депутатът от ГЕРБ като не пропусна да благодари на адвокат Емил Василев, който го защитава в съда.

На фона на дупката от 4 млрд. лв., която остави в източената от него КТБ, Цветан Василев е осъден да плати 1000лв. разноски по делото за обжалване. На първа инстанция банкерът беглец трябваше да се бръкне с още 1200лв. за съдебните разноски, така че почти 3 години след като забегна в Сърбия, за да се укрива от правосъдието мустакатият аферист все пак е осъден да плаща пари. Докато занимава съда със своите болки и страдания, обаче Цветан Василев упорито продължава с опитите си да избегне явяване пред Темида по обвиненията, които са му повдигнати за източването на КТБ. А, той е заплашен от 20 години затвор, тъй като ще бъде съден за ръководител на организирана престъпна група за длъжностни  присвоявания  в особено големи размери. Именно поради тази причина Банкера беглец финансира мафиотските партии като „Дай, България“, „Нова република“ и „Движение 21“, както и напъните на олигархичните си ортаци Иво Прокопиев, Гриша Ганчев и Огнян Донев да овладеят съдебната система. За да могат олигарсите, създадени от Иван Костов, да се спасят от наказателно преследване за далаверите си.

КНДР заплаши с ядрена война след пореден ракетен тест

https://www.actualno.com/asia/kndr-zaplashi-s-jadrena-vojna-sled-poreden-raketen-test-news_613734.html

Настаняването в Южна Корея на американската система за противоракетна отбрана (THAAD) може да провокира ядрена война между големите сили, заяви представител на Комитета за мир на Северна Корея пред официалния държавен вестник "Родон Синмун". В допълнение, официалният предст

Moody’s потвърди кредитния рейтинг на България BAA2 със стабилна перспектива

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279922_Moody%E2%80%99s+%D0%BF%D0%BE%D1%82%D0%B2%D1%8A%D1%80%D0%B4%D0%B8+%D0%BA%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D1%82%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D1%80%D0%B5%D0%B9%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B3+%D0%BD%D0%B0+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1

 Международната рейтингова агенция Moody’s потвърди кредитния рейтинг на България Baa2 със стабилна перспектива. Решението отразява баланса между устойчивото икономическо развитие и благоприятната фискална позиция, от една страна, и от друга - предизвикателствата в структурно отношение, свързани с демографските развития, съобщиха от финансовото министерство.

Като първи фактор за потвърждаване на настоящия рейтинг агенцията посочва устойчивото икономическо развитие и стабилната перспектива за растежа на БВП в средносрочен план, подкрепени от предсказуемата макроикономическа политика. Българската икономика достигна растеж от 3,6 % и 3,4 % съответно за 2015 г. и 2016 г., по линия основно на ръст в частното потребление и нетния износ. През следващите години експертите от Moody’s очакват растежът да продължи, подкрепен от подобрените условия на пазара на труда. Вътрешното търсене ще бъде допълнително ускорено от динамиката на кредитирането и положителния принос на инвестициите към БВП, като резултат от по-доброто усвояване на средства от фондовете на ЕС. От Агенцията прогнозират БВП да нараства в реално изражение с 2,9 % през 2017 и 2018 г.

Като втори фактор за рейтинга Moody’s определят добрата фискална позиция с ниско и намаляващо ниво на дълга и значителен фискален резерв. Експертите отбелязват постигнатото преизпълнение на бюджетната цел през 2016 г., а именно реализираният излишък в размер на 1,6 % от БВП на касова основа и балансираното салдо на начислена основа, като резултат от по-висок от очаквания растеж и добрата събираемост, от една страна, и по-ниски от планираните капиталови разходи, от друга. За 2017 г. агенцията очаква бюджетен дефицит в размер на 0,6 % от БВП. За следващите години прогнозата на Moody’s е за ограничаване на дефицита и постигане на балансирано бюджетно салдо към 2020 г.

Moody’s прогнозира спад на съотношението държавен дълг към БВП до 23 % през 2020 г., след достигнатото ниво от 29,5 % през 2016 г. В анализа се посочва още, че дългът на България е значително по-нисък от средния за страните със същия кредитен рейтинг (Baa2).

На трето място сред факторите за потвърдения рейтинг агенцията посочва структурните предизвикателства пред пазара на труда, свързани с демографските промени и характеристиките на работната сила, които биха могли да се отразят негативно върху дългосрочния растеж на икономиката.

Условията, при които Агенцията би повишила държавния кредитен рейтинг, са значителното ускоряване на фискалната консолидация и свиването на дълга до предкризисните нива, както и провеждането на структурни реформи, които биха повишили потенциалния растеж на икономиката. От друга страна, действия за намаляване на настоящия рейтинг биха могли да се предприемат в случаи на възобновяване на политическата нестабилност и отклоняване от следваната стабилна макроикономическа политика, нов стрес в банковата система, въпреки че е малко вероятно, имайки предвид реформите в регулациите или при признаци за промяна в приоритетите на правителството за следваната политика на бюджетен дефицит и държавен дълг.

САЩ продават половината от стратегическия си запас от петрол

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279921_%D0%A1%D0%90%D0%A9+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BE%D1%82+%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%B3%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%

 Президентът на САЩ Доналд Тръмп има намерение да разпореди продажбата на половината от стратегическия нефтен резерв на страната (СНР), чийто обем се изчислява на почти 700 млн. барела, съобщава CNN, цитирана от RNS.

Засега не се знаят подробности относно плановете на администрацията във Вашингтон. Единствената подробност, на която се позовават медиите отвъд океана е заложената в бюджета за 2018 г. прогноза в следващите 10 години доходите от продажба на държавни активи да са около 16,6 млрд. долара, уточнява CNN.

За да оправдае евентуалната бъдеща продажба на запасите от нефт на САЩ, администрацията на Тръмп се позовава на нарастващото производство на суровината в страната. Не е ясно и спрямо кой обем ще се осъществи съкращаването наполовина на резервите. По данни на компанията S&P Global Platts, наскоро приетите от Конгреса съкращения позволиха първоначално намаляване на количествата в СНР със 150 млн. барела.

Плановете на Тръмп имат и привърженици, защото съхраняването на запасите изисква много средства. От друга страна продажбата на част от количествата ще донесе немалка печалба. Сега котировките на петрола са около 50 долара за барел, а нефтът в резервоарите на СНР е бил доставян на средна цена от 29,70 долара за барел.

По данни на министерството на енергетиката на САЩ в момента в стратегическия резерв на страната има 688 млн. барела петрол, които биха позволили да не се внася нефт за срок от 149 дни.

Чакаме 11 млн. туристи това лято

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279920_%D0%A7%D0%B0%D0%BA%D0%B0%D0%BC%D0%B5+11+%D0%BC%D0%BB%D0%BD.+%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8+%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D0%BB%D1%8F%D1%82%D0%BE

 Над 11 600 000 чуждестранни туристи се очаква да посетят България през тази година като прогнозата е за значителен ръст от 11 на сто спрямо 2016-а, съобщи Румен Драганов - директор на Института за анализи и оценки в туризма, пред журналисти в Добрич, предаде БТА.

По думите му в големите курорти - "Слънчев бряг", "Златни пясъци", "Албена", вече има почиващи от Германия, Великобритания, Румъния и други страни.

Румен Драганов посочи, че културният туризъм в градска и историческа среда, чийто дял вече достига 50 на сто в общата структура, е новият феномен. България вече е четирисезонна дестинация благодарение на нискотарифните авиокомпании и културният туризъм доминира в голяма част от посещенията, поясни директорът на института.

Драганов коментира,че проблемът с недостига на кадри в туристическата индустрия няма да бъде решен,докато средната заплата в бранша остава 320 евро при 1400 евро в европейски страни. По думите му работодатели в бранша търсят работници от трети страни - Украйна,Молдова, Беларус, дори от Индия и Бангладеш, но остава икономическият въпрос - ниското заплащане. Драганов отбеляза,че сред целите на Националния борд по туризъм е до 2026 година средната заплата в бранша да достигне равнището в Европейския съюз.

Плащайте летните почивки с кредитна карта

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279919_%D0%9F%D0%BB%D0%B0%D1%89%D0%B0%D0%B9%D1%82%D0%B5+%D0%BB%D0%B5%D1%82%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BF%D0%BE%D1%87%D0%B8%D0%B2%D0%BA%D0%B8+%D1%81+%D0%BA%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D1%82%D0%BD%D0%B0+%D0%BA%D0%B0%D1%80

 

Клиентите да внимават дали в офертата с малък шрифт не са записани допълнителни плащания

  • Г-н Арсенов, в момента хората организират летните си почивки за чужбина. Какви са капаните, за които трябва да внимаваме?
  • Първият полезен съвет е да ползват познати платформи или места, за които са сигурни и са запознати с техните условия. Но във всички случаи да не го правят прибързано, защото наблюдаваме, че някои хора се подлъгват от реклами във Фейсбук или от банери в интернет сайтове. Така те биват привлечени от оферти, които обаче може да не са много изгодни. Ето защо трябва да се отделя малко повече внимание и да проучват дали това наистина е най-изгодното предложение. Добре е да проверят дали промоцията я има и в други сайтове. Все пак това е нашата почивка и е хубаво да отделим няколко часа за резервацията, а не да решаваме с един клик. Освен проверката в други сайтове трябва да видим и какви са отзивите. Вече има достатъчно платформи за резервации в интернет, където можем да прочетем мненията за конкретното място от хора, които са били там. Много е важно да четем и малкия шрифт и внимателно да се запознаем със самата оферта и условията към нея. Това се налага, тъй като понякога може да възникнат и допълнителни плащания. Ние можем да попаднем на изгодна оферта, но към нея да върви и допълнителна такса, която после се оказва скрита. Например 50 евро за допълнително почистване на стаята. Важно е и кога ще бъде платена сумата, тъй като все пак трябва да си предвидим бюджета. Защото ако сега направим резервация за почивката си през септември, могат да ни бъдат изтеглени парите веднага, но ако искаме да платим на по-късен етап, може да се наложи да дадем по-голяма сума.

  • По отношение на плащанията за какво да внимаваме?

  • Един от основните проблеми касае именно плащанията. От една страна, се наблюдават грешки в самите платформи, т.е. става някакъв бъг, докато правим резервацията. В такъв случай обикновено се получава дублиране на резервацията, тъй като натискаме още един път бутона „плати“ и се оказваме с две резервации. В този случай съветваме потребителите да се обърнат веднага към банката, която е издател на кредитната карта, и да уточнят, че е направено двойно плащане, а има само една резервация. По този начин те ще оспорят това плащане и ще им върнат парите. Разбира се, трябва да пишат и на самия търговец. От друга страна, е важно да се следи валутата на плащане и допълнителните такси. Това, което трябва да се знае, е че търговецът няма право да налага такси за плащане по-големи от тези на банките. Но понякога се случва за 200 лева да ни вземат 20 лв. отгоре в зависимост в каква валута превалутираме плащането. Нашият опит показва, че подобни проблеми има най вече във въздушния транспорт и при онлайн резервациите на хотели. Там трябва предварително да се запознаем в каква валута ще направим резервацията – дали в местната валута, където се намира компанията или хотелът, или където живеем. При нискотарифните авиокомпании много често се изисква плащането да бъде във валутата на страната, откъдето излита самолетът. Така че ако излитаме от България, е добре да платим в левове.

  • С кредитна или с дебитна карта е по-добре да извършим транзакцията?

  • По принцип плащането зависи от предпочитанията на самия човек. Съветваме обаче да се заплаща с кредитна карта, защото всички онлайн търговци приемат подобни пластики. Второ, ако нещо се обърка, всеки клиент може да потърси своята банка за съдействие.

  • От какво най-често се оплакват туристите през летния сезон?

  • За 2015 г. през летния период сме получили 234 жалби, като една трета от тях са свързани със сектор „Транспорт“. За същия период, но през 2016 г. при нас са постъпили 400 сигнала, т.е. приблизително два пъти повече, като отново около 30% се отнасят за транспорта. Най вече проблемите са свързани с въздушния транспорт – закъснели полети и проблеми с багажите. Интересно е, че броят на жалбите, свързани с хотелското настаняване, е малък. Вероятно защото туроператорите стриктно изпълняват своите задължения.

  • Така излиза, че проблемите са свързани повече с придвижването, а не с престоя?

  • За съжаление да. Това е доста неприятно, защото ако ни се отложи пътуването с един ден, съответно и почивката ни става по-кратка. Ако пък се удължи с няколко дни, по този начин биха ни се увеличи и самите разходи за престоя. Разбира се, има и проблеми с настаняването, тъй като доста често хората не са доволни от самата стая.

  • От нискотарифните или от големите авиокомпании са повечето жалби?

  • Повечето жалби са свързани с нискотарифните превозвачи. Това е така, тъй като имат повече полети, а и туристите предпочитат да пътуват с лоукост компании. По-скъпите авиолинии се използват повече за служебни пътувания. Това, което е важно да се знае, е, че те в еднаква степен защитават правата на потребителите. Няма разлика в нашите права в зависимост от това с коя компания сме избрали да летим.

  • Има ли смисъл от допълнителни застраховки за багаж?

  • И авиокомпаниите, а много често и туроператорите ни предлагат да си направим допълнителна застраховка за багаж. Това всеки един клиент трябва самостоятелно да прецени. На първо място трябва да видим какво включва тази застраховка и дали е изгодна. Размерът на обезщетението при загубен, забавен или повреден багаж е винаги ограничено до 1200 евро. Затова ако в куфара имаме вещи над тази стойност, е добре да сключим допълнителна застраховка. Ако е по-малка, тогава е спорно дали трябва да даваме допълнително пари. Тук отново трябва да четем условията, защото много често при загубен багаж застрахователят би ни платил само 100 евро, колкото би ни броил и самият превозвач.

  • Колко от хората търсят помощ при възникнал проблем по време на път?

  • Все още недостатъчен брой хора си търсят правата. Даже преди няколко години имаше проучване, според което едва около 6% се оплакват. Именно заради това се стремим да популяризираме правата на пътниците. В момента много от пострадалите търсят защита и по съдебен ред, когато не са доволни от компанията.

  • Има ли оплаквания за отменени или закъснели полети заради последните терористични атаки?

  • Не, засега такива оплаквания не сме получавали. Важно е да се каже, че при забавен полет над 2 часа пътникът има право на грижа – храна, напитки, дори настаняване за периода на изчакване в хотел. Превозвачът е длъжен да уведоми пътниците какво се случва и до кога се очаква евентуално да бъде закъснението. Освен това трябва да му се предложи алтернатива – т.нар. премаршрутиране, при което пътникът може да бъде пренасочен към друга компания или друг вид транспорт. Човекът обаче може да се откаже да пътува и да получи парите си обратно. При извънредни обстоятелства като лоши природни условия или забрана за полети от летището след атентат, както беше в Брюксел например, обаче потребителите нямат право на допълнително парично обезщетение, ако полетът им закъснее.

  • Какви са най-новите схеми за измама при интернет търговията?

  • Доскоро случаите при нас за проблеми с абонамент за услуги или стоки бяха по-скоро рядкост, но напоследък зачестяват и в рамките на една седмица имаме 2 нови сигнала. Онлайн търговците например предлагат безплатен тест на даден продукт или услуга. Хората въвеждат своите данни, но не четат малкия шрифт. По-късно се оказва, че някъде по-надолу в страницата е споменато, че ако не се откажем в рамките на 15 дни, то тогава автоматично се съгласяваме да плащаме. Потребителите много често се залъгват, че когато дадат своя имейл или телефон, това не е достатъчно за плащане. Трябва да знаем обаче, че ако имаме регистрация в PayPal и въведем нашия мейл, това може да означава плащане. Ако си напишем пък телефонния номер, също може да означава съгласие за това, че ще бъдем таксувани чрез мобилния ни оператор. Така че трябва да бъдем внимателни и ако ни искат такива данни, внимателно да прочетем общите условия. В тази връзка наскоро Европейският потребителски център представи свой доклад за абонаментните капани, както и съвети как да се избягват.

  • Има ли сигнали срещу търговци, които променят общите си условия във връзка с Брекзит?

  • За щастие не наблюдаваме такава тенденция. В самото начало, когато се обяви Брекзит, имаше случаи на английски търговци, които се опитваха да кажат, че вече не са в ЕС и не са длъжни да спазват правата на потребителя. Трябва да посъветваме както търговците, така и потребителите, че докато не се случи реалното излизане на Великобритания от ЕС, всичките закони и правила важат за всички. Потребителите все още могат да се възползват в пълна степен от пазаруването и ако нещо се случи могат да претендират за правата си. Обратно - търговците трябва пък да знаят, че имат задължения към потребителите.

  • В сравнение с останалите европейски държави българският потребител търси ли си правата достатъчно и умее ли да реагира адекватно при проблемни ситуации?

  • Противно на впечатленията, че българинът обича да се оплаква и да мрънка, се оказва, че ние не търсим достатъчно защита на своите права в сравнение със старите държави - членки на Европейския съюз. В източноевропейските държави потребителите в по-малка степен са склонни да се оплакват. Все пак в последните години се наблюдава увеличение в броя на хората, които се интересуват за правата си като потребители. Хората трябва да бъдат насърчавани, само така търговците ще изпълняват своите задължения. Защото ако никой не си търси правата, естествено, ще има и някой, който да злоупотребява. Много често българите пускат оплакване, но не знаят как правилно да го направят. Те не събират доказателства – касови бележки, не правят снимки. А повечето англичани например го правят, въпреки че не са много сигурни в това дали са прави или не.

Визитка:

Директор е на Европейския потребителски център – България, от 2010 г.

Магистър по право от СУ „Св. Климент Охридски”

Занимава се със защита на потребителите повече от 16 години

Квалифициран медиатор, участва като лектор в специализирани курсове по потребителско обучение на медиатори от 2013 г.

Градина на колела обикаля улиците в Тайпе (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/gradina-na-kolela-obikalia-ulicite-v-tajpe-video-2026548

Автобус, обсипан с орхидеи, лилии и разнообразие от тайвански храсти, зарадва жители и гости на столицата на Тайван Тайпе.
 
Авторът на идеята проектира превозното средство като "въображаема гора". Концепцията му е съсредоточена върху интегрирането на

Горна Оряховица празнува

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/gorna-oriahovica-praznuva-2025554

С тържествена сесия на Общинския съвет ще започне празничният 29 май. Заседанието е с начален час 11.00 ч. в Зала 1 на Община Горна Оряховица. На официална церемония ще бъдат представени удостоените със звания и награди по повод Празника на Горна Оряховица

В празничния ден е отделено и

Какво, къде, кога в Стара Загора

//dariknews.bg/regioni/stara-zagora/kakvo-kyde-koga-v-stara-zagora-2026341

Културен афиш в Стара Загора за периода 29 май  –   4 юни:
 
 
 
29 май (понеделник)
 
Представяне на документалния филм „Светителят хирург“, посветен на живота и делото на Свети Лука Кримски Чудотворец. Автор на филма Ангел Бончев.
 18.30 ч.        

Раздадоха наградите на "Сава Академия"

//dariknews.bg/regioni/shumen/razdadoha-nagradite-na-sava-akademiia-2026550

42 индивидуални и 10 колективни награди в 11 категории раздаде в петото си поредно издание "Сава Академия", организирана от училищното настоятелство при СУ "Сава Доброплодни". Статуетки, медали и грамоти бяха връчени на най –добрите ученици в различни области на науката и знаниет

Започва нов ремонт на магистрала "Хемус"

//dariknews.bg/regioni/varna/zapochva-nov-remont-na-magistrala-hemus-2026551

Нов ремонт на тунел "Витиня" на магистрала "Хемус" започва днес. В 11 часа движението през тръбата в посока София ще бъде спряно.

Причината за ремонтите е подобяване на състоянието на съоръжението и повишаване на безопасността на движение.

Движението ще бъде възстанове

Алпинистът и веган Атанас Скатов: Със смесени емоции съм след Еверест

//dariknews.bg/regioni/sliven/alpinistyt-i-vegan-atanas-skatov-sys-smeseni-emocii-sym-sled-everest-2026553

Алпинистът Атанас Скатов, който изкачи Еверест, се завърна в България. Направи го за втори път. Сега го изкачи по южния ръб. Той е веган. Първо изкачи връх Лхоце, а после и Еверест. Стори това при температури от минус 35 градуса. Ето какво каза Скатов пред

Българин е сред фаворитите на "Гласът на Франция" (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/bylgarin-e-sred-favoritite-na-glasyt-na-franciia-video-2026552

Български талант е сред фаворитите на "Гласът на Франция". Неговото име е Винсент Винел.
 
Той е български сирак, осиновен от френско семейство, когато е бил 3-годишен, съобщава

Още един арестуван за атентата в Манчестър (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/sviat/oshte-edin-arestuvan-za-atentata-v-manchestyr-video-2026537

Полицията в Манчестър арестува още един заподозрян в рамките на разследването на терористичния акт на стадиона, жертви на който станаха 22 души, съобщиха властите.
 

Ще се състои ли "перестройката" на Европейския съюз?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279918_%D0%A9%D0%B5+%D1%81%D0%B5+%D1%81%D1%8A%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%B8+%D0%BB%D0%B8+%22%D0%BF%D0%B5%D1%80%D0%B5%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B9%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0%22+%D0%BD%D0%B0+%D0%95%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B

 Вече изтича второ десетилетие, в което мислещи и честни европейци и от Запада, и от Изтока на Европа, познаващи нейната история, виждат, че конструкцията на съюза се тресе от противоречия. Съюзът бе замислен през далечната 1948 г. от "бащите основатели" - ген. Шарл де Гол, Конрад Аденауер, Робер Шуман, Жан Моне, Алчиде де Гаспери и Пол-Анри Спак, като Единна Европа на народите, въплъщение на идеите на великани на духа като Еразъм Ротердамски, Имануил Кант и Виктор Юго и политици като Аристид Бриан. Противоречията обаче са заложени не само исторически и културно, но и се задълбочават през годините от негодната политика на брюкселските бюрократи и на мнозинството от "главите" на държавите членки на този съюз.

Онези, които познават историята на Европа, си дават добре сметка, че не само до ХV в., а и до 90-те години на ХХ в., двете "Европи" - Западната и Източната, имаха различна историческа съдба и формираха своята национална и културна идентичност в преобладаваща степен в лоното на двата основни клона на християнството - римокатолицизма и православието. А и в последния половин век преди "демократичното приобщаване" на Източна Европа към Западна изповядваха различни политически идеологии. Това означава, че не едно и две поколения и в двете части на континента са формирали в своето съзнание различни възприятия за света, за човека и за свързаните с тези пространства култури на Изток и на Запад. Колкото и да е общ стволът на европейската цивилизация, нейните два мощни клона през вековете са формирали и

две различни културни координати,

за които всеки политически проект, ако иска да бъде успешен, трябва да държи сметка. 
Разбира се, след вековете войни и вражда, с които се характеризира историята и на Западна Европа до 1945 г., полагането на началото на обединяване на европейските народи през май 1948 г. в Хага и последвалите Римски договори от 1957 г. до Маастрихт (1993 г.) и Амстердам (1997 г.) не беше демонстрация на пълно единодушие във важните решения за институционалното и правово изграждане на съюза. Но тук все още нямаше радикални причини, които да поставят под въпрос провежданата дотогава политика на икономическа, политическа и културна интеграция на европейските страни членки. Проблемите възникнаха по-късно, когато след еуфориите от разширяването на Изток се очертаха тежките проблеми, пред които се изправи ЕС както за своята културна идентичност като цивилизация, така и за правно-институционалната си конструкция и за политиката спрямо новите страни членки от Източна Европа.
Първият голям проблем пред политическата върхушка на ЕС избухна още в началото на новото хилядолетие след йезуитски

предизвиканите "арабски пролети",

разпадането на Либия и като финал засега - конфликта в Сирия. Тези процеси отприщиха вълните на миграцията от Близкия изток и Северна Африка на стотици хиляди изповядващи исляма, неприемащи и нямащи намерение да приемат така любимите на брюкселските бюрократи "евроатлантически ценности". Защото изповядващи идеите на "отритото общество" (К.Попър), брутално налагани с купуване на "елитите" от финансовата олигархия (Дж. Сорос и Ко), същите тези брюкселски бюрократи отхвърлиха предложението в Лисабонския договор да бъде записано, че ЕС и Европа се основават на юдео-християнските и елино-римските принципи и ценности, основополагащи за всички нейни граждани и за желаещите да бъдат такива. 
Но разбуждането на дремещия от векове вулкан на исляма в Близкия изток и Северна Африка от големия партньор, а по същество ментор на ЕС - САЩ, в лицето на финансовата олигархия (Уолстрийт и ФРС) и Транснационалните корпорации, стремящи се към овладяване на нефтените и газовите ресурси на този регион, стимулира и глобалния ислямски тероризъм. Както е добре видно, главните пространства, където този тероризъм се разгръща засега, са тези на Западна Европа и на Русия и само епизодично в самите САЩ. И тук, без да изброявам всички моменти на аморфните системи за сигурност, с които днес разполагат страните от ЕС, не може да не се посочи, че те не само не взаимодействат със системите за сигурност на Русия и нейните партньори и съюзници, но обратното - възприемат ги като по-голям враг от структурите на ислямския тероризъм. В същото време тези системи за национална и общоевропейска сигурност не само не са самостоятелни, но в голяма степен са зависими от доминиращата в Северноатлантическия алианс (НАТО) агресивна спрямо Русия, Китай и техните партньори и съюзници идеология и политика. Тук действа

 примитивната морална оценка на "добри" и"лоши",

така широко представяна в картинките на Холивуд. При това, разбира се - в зависимост от гледната точка и интереси на "чичо Сам". 
Неотделимо от заложената политика на създадените през годините институции на ЕС към останалия свят върви и тяхната политика към народите на новоприетите страни членки от Източна Европа през 2004 г. - Чехия, Полша, Унгария, Словакия, Литва, Латвия, Естония, Словения, и през 2007 г. - Румъния и България, които до 1989 г. бяха в системата на социализма. С малки изключения този прием беше продиктуван повече от геополитически и геостратегически съображения за изнасяне по-близо до границите на неподалата се на "дресировка" Русия и за откриване на нови пазари за западните транснационални компании. 
Средното и старото поколения на тези държави добре помнят, че "демократичните промени" в тях вървяха под лозунгите за "свободен пазар" и "демокрация", като паралелно с процедурите за интегрирането им в ЕС вървяха и процедурите по включването им в структурите на НАТО и приемането им в Световната търговска организация. И двете организации, както и редица други от рода на Световната банка и МВФ, бяха и са, по признанията на Збигнев Бжежински "инструменти на САЩ". Малцина обаче знаеха, че това "включване" ставаше едновременно с приемането на Вашингтонския консенсус, на неолибералната идеология и провеждането на съответната политика за 

бързо разрушаване на всичко, постигнато от тези страни

и народи в годините на социализма. Това се правеше доста старателно от представители на втория и третия ешелон на бившата комунистическа номенклатура, които, така и не разбрали идеализма на комунизма, бързо прегърнаха реализма на либералния капитализъм. В това отношение особено се отличиха България и Балтийските страни. 
Така за по-малко от десетилетие след разсейването на "синята" мъгла на примитивния антикомунизъм за голяма част от народите на страните от Източна Европа стана ясно, че всъщност прокламираната демокрация е фасадна и удобна форма, зад която се установи властта на различни авторитарни структури на новоизлюпената финансова олигархия на тези страни и чуждестранните им ментори от Западна Европа и САЩ. В условията на разрушената икономика на тези страни движението на хора и капитали беше от Изток към Запад, а на стоки - от Запад на Изток. Така Западът на Европа, възбудил старите си имперски инстинкти, получи евтина висококвалифицирана работна ръка и изнесени от Изтока капитали и евтини ресурси. Изтокът пък получи изобилие от стоки, както "първа", така и "втора ръка" (second hand). Така (не)усетно бившите социалистически страни

бяха превърнати в нови колонии

с всичките ужасни социални и демографски последствия за техните народи. И тук палмата на първенството държат същите тези Балтийски страни и България. 
Но ограбените по същество източноевропейските страни само за кратко - за по-малко от десетилетие, оживиха апетитите на западния неолиберален капитализъм. Разбира се, това не задоволи брюкселските бюрократи, зад които стояха структурите на финансовата олигархия и крупния промишлен капитал. И те заговориха за "Европа на две скорости", което трябваше да придаде публичен израз на реалното положение на нещата. В старанието си да държат в хватката на неолибералния контрол финансовите системи на всичките страни членки те наложиха "Фискалния пакт", т.е. задължението никой национален бюджет да не преминава границата от 3% дефицит годишно. И открито, и прикрито водещи фигури на ЕС  внушаваха необходимостта да се усилват централизиращите процедури и съюзът да стане като една държава по подобие на САЩ. С половин глас преди години Меркел и Саркози говореха за налагането на таван на трансакциите и за данък на трансакциите, които да усмирят бясното движение на огромните парични потоци на финансовия капитал от едни райони към други райони на света. Това беше плаха реплика на идеите на Лафонтен преди години, които му костваха политическата кариера в правителството на Шрьодер. Шойбле - главният "счетоводител" на Германия, осигурил нейното пълно доминиране над останалите страни в ЕС, говори преди години за необходимостта от реформи и установяване на "нова структура", която и за него не беше ясна. Малцина от водещите европейски политици говореха за връщане към идеите на "бащите основатели" на съюза - за Европа на свободните народи, Европа на отечествата. 
В тази ситуация съвсем естествено в различните страни на ЕС в зависимост от икономическата им конюнктура и тенденции избуяха различни движения и партии на евроскептици и националисти. Именно в тази ситуация, след като Дейвид Камерън не успя да убеди брюкселските бюрократи и главно Маркел и Юнкер за реформи на ЕС в посока на повече права на националните държави, се състоя "Брексит"-ът на Великобритания. Последва

"тръмпирането" на евробюрократите

завързани за колесницата на неолибералния глобализъм, мащабно тласкана от Обама, Клинтън и др. с избирането за 44-ти президент на САЩ на Доналд Тръмп. Избуя и страхът от парламентарните избори в Холандия и президентските във Франция. 
Както е известно, и в двата случая победиха "еврооптимистите". В първия случай на М. Рюте, благодарение на глупостта на турските министри, във втория - на Макрон, "чиновника" от Ротшилдовските финансови структури, който нанесе удар и върху "десницата" на Фр. Фийон, и върху "левицата" на Меланшон. Но победилият под лозунгите за "Повече Европа" Макрон още при първото си знаково посещение при сегашния "властелин" на ЕС - Ангела Меркел, неочаквано си "позволи" да постави въпроса за радикални промени в основните институции и права на ЕС. Меркел не възрази. Дали дипломатично или вече и на нея й беше казано, че ЕС, ако иска да оцелее, трябва да се реформира и преустрои радикално - заради настъпилата глобална епоха, в която на вратите на развитите общества тропа "Четвъртата промишлена революция", когато цялата Земя се тресе от проблемите на бедността, климата, нарастващата миграция и глобалния тероризъм; когато Китай вече уверено заявява своето право на лидер на народите по проекта "Един пояс - Един път". 
Въпросът е кога и как ще започне този процес и ще успее ли той, или ще последва съдбата на съветската "перестройка"? Има ли работещи, мобилизиращи идеи за тази промяна и политически сили, които с национално достойнство и с висока отговорност за съдбата на европейските народи ще намерят верните форми и ще поведат вярната политика? Или те ще продължат да се самозалъгват с псевдопромените, предложени от Брюксел след "Брексит"-а?

На 29 май рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6247178

На 29 май рожден ден имат Георги Рачев, бивш областен на Велико Търново Ген. Драгомир Димитров, директор на държавна агенция “Разузнаване” Ерхан Чаушев, член на ЦИК Петя Аврамова, депутат в 44-ото НС Рени Гайтанджиева - Рени, певица                                                                                                                                              

Цената на билетчето е по формулата "гледам в тавана"

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279917_%D0%A6%D0%B5%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%B1%D0%B8%D0%BB%D0%B5%D1%82%D1%87%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%B5+%D0%BF%D0%BE+%D1%84%D0%BE%D1%80%D0%BC%D1%83%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B0+%22%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D

 След няколко дни на 1 юни ще се навърши година, откакто софиянци и гостите на столицата пътуват с билетче от 1,60 лв. Увеличението с цели 60% беше предложено преди 12 месеца от тогавашния изпълнителен директор на "Центъра за градска мобилност" (ЦГМ) Симеон Арнаудов с аргумента, че с единичния билет се осъществявали случайни пътувания, а те навсякъде в Европа са скъпи. Новата цена беше поискана, за да се стимулират покупките на карти. 

През февруари т.г. Софийският административен съд отмени наредбата, с която бе увеличена цената на билета, но битката продължава във ВАС. С колко са се увеличили приходите на ЦГМ, достатъчни ли са, за да попълнят дупката, зейнала от недофинансирането на обществения превоз в столицата, не е ясно. Както не е ясно и какъв е страничният ефект от увеличението, колко граждани то "качи" обратно в личните им автомобили и как това се отрази на чистотата на въздуха в София. Тези въпроси остават засега без отговор, но одит на Сметната палата на дейността на ЦГМ хвърля светлина за случващото се в общинската фирма през периода от началото на 2014 г. до средата на 2016 г. А то 

никак не е обнадеждаващо

Оказва се, че общинското дружество няма изработена стратегия за развитие, нито поставена бизнес задача. Назначаването през 2012 г. на състава, управлявал ЦГМ до август 2014 г., е без проведен публичен подбор, което е в разрез с нормативните изисквания. Макар през 2014 г. такъв подбор формално да е направен, Сметната палата констатира, че изборът на управленския екип отново не съответства на Наредбата за реда за учредяване на търговски дружества и за упражняване правата на общината в търговските дружества. Решението на Столичния общински съвет (СОС) за избор на управляващи не съдържа бизнес задача в съответствие със стратегията за развитие компанията. Публичният подбор, направен през 2016 г., вместо да поправи грешката, я затвърждава и превръща в практика. Дружеството така и няма разработена и утвърдена стратегия за развитие. 
Бизнес задачите за 2014 и 2016 г. само частично са в съответствие с нормативните изисквания, не са заведени в деловодната система на дружеството, не съдържат дата и подпис, удостоверяващи изготвянето им, което поставя въпроса дали са били изготвени в срок или са писани на коляно заради проверката на одиторите. За 2015 г. проверяващите не са открили разработени бизнес задачи. Което означава, че адекватността и ефективността на бизнес плановете на ЦГМ и отчетите за изпълнението им са компрометирани. Вместо стратегия за развитие на дружеството, СОС в качеството му на собственик на капитала е представил на одиторите свое решение, одобряващо стратегически документи за развитие на движението в Столична община, което означава, че ЦГМ работи без дефинирани цели - по волята и каприза на директора му или на хората, които могат да му наредят едно или друго действие - столичния кмет, председателя на СОС или някой друг. 
Защо ЦГМ има ключово значение за обществения превоз на пътници в столицата? По силата на договор със столичната община ЦГМ организира, управлява, контролира, отчита и окачествява превоза на пътници, контролира редовността на пътниците и се разплаща с транспортните оператори. Проектът на договор между ЦГМ и СО е изготвен през 2015 г. от външно адвокатско дружество срещу сумата от 23 880 лв. с ДДС. В процеса на обсъждането му от ЦГМ са ползвали консултации на друго адвокатско дружество, а самият договор не е съгласуван с юристите на ЦГМ. Въпреки това той е приет на заседание на СОС, което задължава страните в тримесечен срок да разработят клаузи за неустойки и санкции, които да бъдат включени в текста. Сметната палата констатира, че това решение на СОС не е изпълнено. Договорът не съдържа клаузи за неустойки и санкции, което поражда риск за страните да не бъдат обезщетени или компенсирани в случай на неизпълнение или забавено изпълнение на задълженията. С други думи, няма финансов мотив за ефективно изпълнение, т.е. дори ЦГМ да управлява и организира обществения превоз на пътниците зле, наказания няма. Липсват такива и за общината в случай, че тя например не плаща своевременно на ЦГМ за услугата.  
СО има отделни договори с транспортните оператори за обществен превоз на пътници, които са от 2007-2008 г., като ЦГМ не е страна по тях, но на основание на договора си със СО има задължения да контролира дейността им, да я приема и да извършва плащания към превозвачите. От финансовите отчети на ЦГМ става ясно, че СО недофинансира обществения превоз на пътници с милиони левове. Към средата на 2016 г. сумата възлиза на 150 млн. лв. Общественият превоз на пътници се финансира от продажбата на билети и абонаментни карти, осъществявана от ЦГМ; средства от държавния и общинския бюджет за компенсиране на пътуванията, осъществявани при преференциални условия от определени категории лица; приходи от реклама и от дейността "Платено паркиране и принудително задържане".
През 2016 г. от ЦГМ са изпращани писма за потвърждаване на дължимите милиони левове от Столичната община, но такива няма върнати в дружеството, констатират одиторите. Вместо това СОС като едноличен собственик на капитала на "Столичен електротранспорт", "Столичен автотранспорт" и "Метрополитен", без да има право на това, нарежда на трите компании да обезценят вземания на стойност 30 млн.лв. от ЦГМ, т.е. да престанат да си ги търсят от дружеството, а то пък да не ги претендира от общината. За да "закърпи" някак положението с недостига на средства, решение на СОС задължава ЦГМ да тегли  кредит в размер на 81 млн. за погасяване на натрупаните задължения към транспортните оператори. Кредитът е до 2024 г. Годишната вноска е около 12 млн.лв. и се финансира с част от приходите на ЦГМ.

Защо дупката в бюджета на общината расте?

Съгласно договора, сключен с вътрешните транспортни оператори за обществен превоз на пътници, възнаграждението им за предоставяната услуга за километър маршрутен пробег се определя от одобрена от СО икономическа рамка на оператора за съответната година. Да де, ама Сметната палата не открива такива одобрени икономически рамки нито за 2014 и 2015 г., нито за 2016 г. Съгласно Методиката за изготвяне на икономическата рамка, възнаграждението на операторите, което се плаща от ЦГМ, се формира като разлика между планираните разходи за дейността обществен превоз на пътници и прогнозните стойности на приходите. Направено по този начин обаче, то въобще не е обвързано с приходите, които получава ЦГМ и води до формиране на нереални стойности на средствата, необходими за изпълняване на транспортната задача, възложена от СО, констатират одиторите. Те установяват също, че през проверявания период транспортните оператори са обърнали процедурата наопаки. Сочили са разходи, съобразно прогнозните приходи, давани им от ЦГМ. На какво основание ЦГМ прави корекции одиторите не могат да установят. Те нямат и отговор на въпроса защо в предлаганата от ЦГМ икономическа рамка няма анализ на проблема със системния недостиг на средствата за заплащане на транспортната задача и защо не се предлагат мерки за преодоляването му.
Един от начините за финансиране на обществения превоз на пътници е чрез сумите, събирани от дирекция "Паркиране и мобилност" за дейност "платено паркиране и принудително задържане". В изготвения от ЦГМ проект за  икономическа рамка за 2016 г. обаче тези приходи не са посочени. Аргументите за това са липсата на договор между СО и ЦГМ за организацията и реда за паркиране и препоръка на одиторското предприятие, заверяващо финансовите отчети на ЦГМ, съгласно която дружеството не следва да включва тези приходи в икономическата рамка. Позовавайки се на тях в доклада си, придружаващ икономическата рамка за 2016 г., изпълнителният директор на ЦГМ  прави предложението за увеличаване цената на превозния документ от 1 лв. на 1,60 лв., и на картата за 10 пътувания от 8 лв. на 12 лв. Както и за въвеждане на нови три вида превозни документа. Очакваният ефект е увеличение на приходите с 15,5 млн.лв. В доклада не се съдържа информация за механизма, по който е определена предлаганата по-висока цена на превозните документи, констатира Сметната палата. Няма и анализ какъв ще е ефектът върху приходите от продажбата на превозните документи за ЦГМ, а оттам и как това ще повлияе върху недостига на средствата за плащане на обществен превоз. Тогава 

къде отиват милионите,

събирани от дейност "платено паркиране и принудително задържане"? Отговор на този въпрос няма.
Гражданите, плащащи цяла година 60% по-висока цена за билетчето, логично са се надявали, че предоставяната им услуга ще е с по-високо качество или поне, че някой ще обърне внимание на жалбите им. Напразно. Сметната палата констатира, че транспортните оператори не са представяли месечни отчети на броя на жалбите на пътници и решенията по тях (вписани в специален регистър), за което следва да бъдат санкционирани. Те обаче не са глобени, понеже в договорите за обществен превоз на пътници не са предвидени санкции при неизпълнение на задължението за поддържане на регистър на жалбите и решенията. Върховният административен съд засега остава единствената надежда на столичани, ползващи градския транспорт на завишена цена. На повече не могат да се надяват при положение, че СО години наред управлява обществения превоз без стратегия, ден за ден.

"Скритите" приходи:
Численост на персонала на ЦГМ към 30.06.2016 г. - 1281 човека.
Приходи от почасово паркиране, таксувано с sms:
2014 г. - 8,5 млн.лв.
2015 г. - 9,1 млн.лв.
До 06. 2016 г. - 5,5 млн.лв.
Над 80% от приходите за кратковременен престой са от sms-самотаксуване.
Приходи от служебен абонамент:
2014 г. -  5,2 млн.лв.
2015 г. -  5,1 млн.лв.
До 06.2016 г. - 2,5 млн.лв.
Общият брой договори, сключен за одитирания период е 1130 броя.
Приходи от поставяне на скоби:
2014 г. - 3,1 млн.лв.
2015 г. - 3,6 млн.лв.
До 06.2016 г. - 1,8 млн.лв.

Радан Кънев: Стенограмата за КТБ ще разочарова

http://clubz.bg/54446-radan_kynev_stenogramata_za_ktb_shte_razocharova

"Боя се, че след публикуването на стенограмата за КТБ тя ще предизвика разочарование, защото на този Консултативен съвет за национална сигурност (КСНС) не се случи нищо важно".

Това заяви лидерът на ДСБ и на "Нова република" в оставка Радан Кънев пред Би Ти Ви. Става дума за стенограмата от срещата при държавния глава тогава Росен Плевнелиев, проведена в края на юни 2014 г. Това е и документът, който се очаква да бъде огласен от президента Румен Радев, след като съдът отмени отказа на администрацията му това да стане. Самият Радев поиска съгласие от участниците в заседанието за огласяване на разговорите и получи такъв от много от участниците в нея. Не е ясно до момента каква е позицията на БНБ. 

Кънев заяви, че седмица преди въпросната среща при президента e имало друга среща, но в БНБ. Това е било мястото, където се е говорило за въвеждане на банкова ваканция. На "Дондуков" 2 подобен разговор не е воден, заяви той. Десният политик е сред далите съгласие стенограмата да бъде публична, а и щом съдът се е произнесъл, че в документа няма тайна информация - няма причина това да не стане. 

"За самия грабеж на КТБ беше създадена анкетна комисия в парламента, в която обаче всичко се замиташе. Решението на проблема е в ръцете на прокуратурата", заяви Радан Кънев.

За друга среща говори и бившият премиер Пламен Орешарски. Бившият водач на ДПС, сега лидер на ДОСТ Лютви Местан също каза, че на срещата при Плевнелиев не е говорено нищо за банкова ваканция, но има и други стенограми.

Той разкритикува работата на правителството и Народното събрание. По думите му все още няма внесен нито един законопроект за 1 месец, а някои хора "са се обединили заради трапезата". Очевидно става дума за малкия коалиционен парньор - "Обединените патриоти".

"Тежката криза, в която е реформаторската десница, трябва да се разглежда като част от дългия път в изграждането на дясната алтернатива на ГЕРБ. Докато нямаме обща позиция към ГЕРБ, колкото и документи да подписваме, единни няма да бъдем. Ако гледаме днешното поведение на Захариева, Борисов, Цветанов и Цачева, те не са ни приятели", каза в заключение Радан Кънев.

Днес е националното външно оценяване по чужд език за седмокласниците

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2017/05/29/2979063_dnes_e_nacionalnoto_vunshno_oceniavane_po_chujd_ezik/?ref=rss


Днес е националното външно оценяване по чужд език за седми клас и поредната матура по желание за абитуриентите. Работите на седмокласниците ще се оценяват с точки, а тези на зрелостниците - по шестобалната система.

Матурата е по математика и започва в 8.00 часа. Изпитът е разделен на модули, а на дванадесетокласниците не се позволява да влизат в изпитните зали с мобилни телефони и собствени химикалки. Изпитът е по желание след двете задължителни матури. На тази по...

Преглед на регионалния печат на 29.05.2017 г.

//dariknews.bg/regioni/razgrad/pregled-na-regionalniia-pechat-na-29.05.2017-g-2026539

„Фабрика за парфюми ще има в Бизнес зона „Перистър“ – водещото заглавие за „Екип 7“. Общата стойност на инвестицията възлиза на 8 000 000 лева – разказва статията. „Шампионска торта, балони и подаръци за малките фенове на „Лудогорец“ – заглавие от стр. 3 в „Екип 7“. 25 късметлии получиха пособия за

В САЩ отбелязват стогодишнината от рождението на Джон Ф. Кенеди

//dariknews.bg/novini/liubopitno/v-sasht-otbeliazvat-stogodishninata-ot-rozhdenieto-na-dzhon-f.-kenedi-2026543

В САЩ днес отбелязват стогодишнината от рождението на Джон Фицджералд Кенеди, 35-ия президент на страната.
 
Тържествените прояви ще се състоят в президентската библиотека и музея на негово име в Бостън, където ще бъде открита изложбата "Джей

Награждават победителите от Националния литературен конкурс за поезия „Биньо Иванов”

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/nagrazhdavat-pobeditelite-ot-nacionalniia-literaturen-konkurs-za-poeziia-binio-ivanov-2026542

Победителите от Националния литературен конкурс за поезия „Биньо Иванов” – Кюстендил, 2017  ще бъдат наградени днес. Това ще стане от 18:00 ч. в читалище „Братство 1869” гр. Кюстендил, зала „Велики учители”.
В анонимната надпревара тази година заявиха участие 337 поети с 1011 стихотворения.<

Тихоокеанското командване на въоръжените сили на САЩ проследило ракетата на КНДР

//dariknews.bg/novini/sviat/tihookeanskoto-komandvane-na-vyoryzhenite-sili-na-sasht-prosledilo-raketata-na-kndr-2026544

Тихоокеанското командване на въоръжените сили на САЩ съобщи, че е проследило шестминутния полет на изстреляната от Северна Корея ракета, вероятно балистична с малък радиус, предадоха осведомителните агенции.
 
В съобщението се казва, че командването н

Япония създава свръхточна система за космическо позициониране

//dariknews.bg/novini/tehnologii/iaponiia-syzdava-svryhtochna-sistema-za-kosmichesko-pozicionirane-2026546

Правителството на Япония създава напълно автономна система за регионално космическо позициониране, защитена от външна намеса, така че страната ще може да се откаже от услугите на американската система GPS, съобщи в. "Санкей".
 
За целта ще бъде обособена група

80 млн. лева от еврофондовете за поредното "ромско включване"

//dariknews.bg/novini/bylgariia/80-mln.-leva-ot-evrofondovete-za-porednoto-romsko-vkliuchvane-2026547

80 млн. лева по европейската програма "Развитие на човешките ресурси" (ОПРЧР) ще получат общините за обезпечаване на поредното ромско "включване". Това става ясно от писмен отговор на ресорния министър Бисер Петков, който разкрива подробности за разпределението на средствата от опе

Големият бариерен риф загива

//dariknews.bg/novini/liubopitno/golemiiat-barieren-rif-zagiva-2026541

Големият бариерен риф в Австралия е пострадал много по-сериозно отколкото показваха два поредни случая на избелване на коралите, предупредиха учени.
 
Покачващата се температура на водата през март и април в резултат на глобалното затопляне

Автобусите в Поморие с крайна спирка „Руски паметник” само до 17:00 ч.

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/EtMgDWsIed0/

От 01.06.2017 г. до 14.09.2017 г., автобусите от градския транспорт в Поморие, изпълняващи маршрутни разписания по автобусни линии № 1 и № 2, ще ползват като крайна спирка  „Руски Паметник” за курсовете от 6.00 до 17.00 часа.

За курсовете след 17.00 часа крайната  спирка ще бъде срещу бившия Медицински пансионат.

"Площадът" стана златен в Кан

http://clubz.bg/54445-ploshtadyt_stana_zlaten_v_kan

Шведският филм "Площадът" на режисьора Рубен Остлунд бе удостоен със Златната палма на 70-ия юбилеен кинофестивал в Кан.

Сатиричният филм "Площадът" осмива нетолерантността на хората на изкуството и буржоата в Европа към мигрантите, бежанците и бездомниците. 

Американската режисьорка София Копола получи наградата за най-добър режисьор за филма "Измамените" - римейк на едноименната творба на Дон Сигел от 1971 г.

"Благодаря на баща ми, че сподели с мен любовта си към киното", каза дъщерята на Франсис Форд Копола, получавайки наградата, цитирана от БТА.

Американската актриса Никол Кидман получи Специалната награда на 70-ия кинофестивал в Кан за ролите й в два филма - "Измамените" на София Копола и "Убийството на свещен елен" на Йоргос Лантимос.

Руският режисьор Андрей Звягинцев взе наградата на журито за филма "Без любов" - картина на бруталното и нехуманно руско общество.

Германската актриса Даян Крюгер бе обявена за най-добра актриса за първата й голяма роля в германски филм - "Изневиделица" на режисьора Фатих Акън. Крюгер играе ролята на майка, която отмъщава за убийството на съпруга й с турски произход и на сина й в неонацистки атентат.

Американският актьор Хоакин Финикс бе удостоен с наградата за най-добър актьор за ролята му на ветеран от Ирак в психологическия трилър на британската режисьорка Лин Рамзи ""Никога не си бил действително тук". 

Френският филм "120 удара в минута" на френския режисьор Робен Кампийо - фреска за периода на СПИН в Париж, получи Голямата награда (Гран при) на кинофестивала в Кан.

Златна палма за късометражен филм бе присъдена на 15-минутния китайски филм "Нежна нощ" на режисьора Цю Ян.

33-ма задържани на дербито в София

//dariknews.bg/novini/bylgariia/33-ma-zadyrzhani-na-derbito-v-sofiia-2026533

Столични полицаи задържаха 33-ма души преди, по време и след футболната среща между отборите на ЦСКА- София и "Левски", съобщи пресцентърът на МВР.
 
Благодарение на бързата и своевременна намеса на полицията бе предотвратен сблъсък между две групи фенове пред заведение в района между

Ден на Белоногата в Харманли

//dariknews.bg/regioni/haskovo/den-na-belonogata-v-harmanli-2026534

Ден на Белоногата организира от 17.30 часа днес в местността Извора на Белоногата до Харманли местното читалище „Дружба“. Инициативата е на клуба му „Млад журналист“, който води заместник-председателя на общинския съвет в Харманли Светлана Николова. В програмата уч

100 снимки в конкурса "Виждам красотата"

//dariknews.bg/regioni/haskovo/100-snimki-v-konkursa-vizhdam-krasotata-2026536

35 млади фотографи- ученици от Хасковска област, изпратиха уникални снимки за конкурса на областния управител на Хасково Станислав Дечев „Виждам красотата“. 100 са снимките от всички краища на региона, които са публикувани на официалната

Абитуриенти от 2 училища в Кюстендил остават без бал

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/abiturienti-ot-2-uchilishta-v-kiustendil-ostavat-bez-bal-2026218

Абитуриентите от две кюстендилски гимназии се отказаха от бала си. Основната причина- липсата на средства за куверт, тоалет и организация.
ПГ по лека промишленост изпраща 8 зрелостници, които завършват със специалност- “Конструиране, моделир

Карибските пирати превзеха боксофиса в САЩ и Канада

//dariknews.bg/novini/liubopitno/karibskite-pirati-prevzeha-boksofisa-v-sasht-i-kanada-2026535

Петото продължение на приключенията под името "Карибски пирати" е начело на бокс офиса според предварителните данни, оповестени в неделя от специализираната компания "Ексибитър рилейшънс".
 
Петият филм с Джони Деп, Хавиер Бардем и Кая Скоделарио бе з

Северна Корея отново изстреля ракета (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/sviat/severna-koreia-otnovo-izstrelia-raketa-video-2026538

Корейската народно-демократична република (КНДР) извърши поредното изпитание на ракета. Според Въоръжените сили на Република Корея (Южна Корея) изстрелването е извършено от района на севернокорейския град Вонсан, предаде агенция Йонхап. Ракетата е

Продължават проблемите на лондонското летище Хийтроу (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/sviat/prodylzhavat-problemite-na-londonskoto-letishte-hijtrou-video-2026531

Продължават проблемите с осъществяването на полетите на "Бритиш еъруейз" от лондонското летище "Хийтроу" след срива в събота в глобалната компютърна система на превозвача, предаде Ройтерс.
 

Задържаха още един заподозрян за взрива в Манчестър (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/sviat/zadyrzhaha-oshte-edin-zapodozrian-za-vzriva-v-manchestyr-video-2026537

Полицията в Манчестър арестува още един заподозрян в рамките на разследването на терористичния акт на стадиона, жертви на който станаха 22 души, съобщиха властите.
 

По-строги мерки срещу войната по пътищата от днес

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/TAhUSeJF5r8/

От днес на пътя влизат в сила засилени мерки за сигурност.

Премиерът Борисов  призова за повече патрули на улицата и да не се пестят средства за камери. Поиска и да се обърне специално внимание на мантинелите и да се инвестира в кръгови движения.

Очаква се и да бъдат подготвени законови промени, които да засилят контрола срещу водачи, които сядат зад волана след употреба на наркотици. Обсъжда се и дали да бъдат премахнати знаците пред мобилните камери. Целта – по-стриктен контрол.

Протест в защита на плажа на Лозенец

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/eWsol2lFtlM/

Жителите на курорта Лозенец излизат на протест, предава Нова ТВ. Недоволството им е срещу поставените основи на строеж на заведение на емблематично място. Хората от Лозенец недоволстват, че наемателят на плажа е завзел от крайбрежната алея. От своя страна стопанинът на плажа контрира, че разполага с всички необходими документи.

Стефан Цанев: Путин е прав за "македонската земя"

http://clubz.bg/54444-stefan_canev_putin_e_prav_za_makedonskata_zemq

Думите на Владимир Путин, че кирилицата идва от македонските земи, изречени на среща с македонския президент Георге Иванов на 24 май, са добре премислени, твърди Стефан Цанев. В интервю за Нова телевизия писателят обясни снощи, че изказването на руския държавен глава е „много точно, но провокацията е ясна и предварителна“. 

Азбуката е създадена в Преславската школа и след това Климент я отнася в „македонските земи“, каза Цанев. По онова време тези „македонски земи“ са в границите на българската държава, допълва той.

Според писателя изказването на Путин има за цел да „четка македонците, че те са създатели на азбуката, без да можем ние да протестираме официално“. 

„Наша е вината, че хората по света не знаят, че тази азбука е създадена от българи – смята Стефан Цанев. – Защото за глаголицата може да се спори – понеже Кирил и Методий не са българи и азбуката е била предназначена за Великоморавия, не за България. Но азбуката, създадена от Климент и Наум в Преслав, е създадена от българи, в България, на нея са написани българските книги и би трябвало да наричаме тази азбука „българска“, а не „кирилица“.

За западния свят „кирилица“ означава руска азбука – който и да те срещне по летища и разбере, че си българин, първата му фраза е една и съща: „Аа, вие, дето пишете с руски букви…“. 

Според Цанев сме пропуснали да заявим „кирилицата“ като „българска азбука“ при приемането ни в Европейския съюз. Днес обаче вече е късно да го направим.

„Но има една друга възможност – да обявим 24 май за официален празник (бел. ред. – 24 май е официален празник, Цанев вероятно има предвид „национален празник“), с което ние ще кажем на света открито, че честваме нашата писмност – предлага писателят. – Защото вижте какво пише в календара, не знам кой го е дефинирал: „24 май е празник на българската просвета и култура и на славянската писменост“. А което и дете да попитате, ще ви каже, че 24 чай е Ден на българските букви. Това трябва да се предефинира така: „24 май, Ден на българската писменост“. А просветата и културата са следствие.“

Площад "Славейков".

Изгоря лек автомобил на ул. «Петър Берон» в Поморие

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/LP3NLV6-Sd4/

На 28.05.т.г. около 03.40 ч. в Районно управление – Поморие е получено съобщение за горящ лек автомобил «БМВ 525», с бургаска регистрация, собственост на 29 -годишен помориец, паркиран пред дом № 18 на поморийската улица «Петър Берон». Огънят е потушен от един противопожарен автомобил и двама огнеборци. От инцидента автомобилът изгорял напълно. При извършения оглед не са открити следи от умишлен палеж. Причините за инцидента, както и стойността на нанесените щети са в процес на изясняване от служители на Районно управление – Поморие.

Противозаконно отнет от ул. „Гео Милев” лек автомобил, открит е в частен двор

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/PzZiCDPS6ao/

На 26.05.т.г. в Районно управление – Поморие е получено съобщение за противозаконно отнет лек автомобил „Фиат Палио”, с бургаска регистрация, собственост на покоен 70 -годишен помориец, отнет от ул. „Гео Милев” №3 А в Поморие, съобщават от полицията. В резултат на бързите полицейски действия автомобилът е открит в частен двор, разположен на улица „Искър”. Установено е, че „Фиат”-ът е откраднат от криминално проявения А.М., 26 -годишен от Поморие, който е задържан за срок до 24 часа. Работата по случая продължава.

 

На първи юни пускаме лятото

//dariknews.bg/regioni/gabrovo/na-pyrvi-iuni-puskame-liatoto-2026528

Затоплянето ще започне в понеделник, когато температурите в региона на Габрово ще бъдат до 19 градуса. Облачността ще е променлива, а вероятността на места да превали е малка. 

Във вторник и в сряда температурите в някои части на страната ще достигнат дори 30 градуса

Президентите на Франция и Русия се срещат във Версай

//dariknews.bg/novini/sviat/prezidentite-na-franciia-i-rusiia-se-sreshtat-vyv-versaj-2026529

Борбата срещу тероризма и конфликтите в Сирия и Украйна ще бъдат главната тема на предстоящите днес разговори между президентите на Франция и Русия Еманюел Макрон и Владимир Путин.
 
Очаква се срещата им във Версай да започне в 13.45

Слънцето се завръща

//dariknews.bg/regioni/varna/slynceto-se-zavryshta-2026527

В понеделник  над Черноморието ще преобладава слънчево време с временни увеличения на облачността.

Ще духа слаб североизточен вятър.

Максималните температури ще са между 19° и 21°, за Варна - около 20°.

Температурата на морската вода ще е 17°-18°, а вълн

Почина бившият премиер на Гърция Константинос Мицотакис

//dariknews.bg/novini/sviat/pochina-bivshiiat-premier-na-gyrciia-konstantinos-micotakis-2026530

Бившият премиер на Гърция Константинос Мицотакис почина на 98-годишна възраст, предаде АП, като се позова на съобщение на семейството му.
 
Според краткото съобщение той е починал в 1.00 ч. тази сутрин.
 
Роденият на 18 октомври 1918 г. Константинос Мицо

Продължават проблемите на лондонското летище Хийтроу

//dariknews.bg/novini/sviat/prodylzhavat-problemite-na-londonskoto-letishte-hijtrou-2026531

Продължават проблемите с осъществяването на полетите на "Бритиш еъруейз" от лондонското летище "Хийтроу" след срива в събота в глобалната компютърна система на превозвача, предаде Ройтерс.
 

Съдът заседава отново по делото срещу жената, планирала убийството на свои роднини

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/sydyt-zasedava-otnovo-po-deloto-sreshtu-zhenata-planirala-ubijstvoto-na-svoi-rodnini-2026507

Съдът заседава отново по делото срещу жената, планирала убийството на свои роднини
 
Делото срещу 67-годишна Иванка Ройдова, обвинена в опит за отвличането и убийството на своя брат и на петима негови близки, продължава днес в Окръжни

Доналд Тръмп: Германците са лоши, много лоши!

http://pogled.info/svetoven/donald-tramp-germantsite-sa-loshi-mnogo-loshi.86248

/Поглед.инфо/ Проблеми между двете ключови страни на Запада – САЩ и Германия – наистина съществуват и с всяка година те стават все повече и по-сериозни. Тръмп не измисля, че в отношенията между САЩ и Германия съществува криза, но той може да я задълбочи. По време на срещата с лидерите на ЕС в Брюксел миналия четвъртък, президентът на САЩ Доналд Тръмп изрази недоволството си от търговската политика на Германия: "Германците са лоши, много лоши. Обърнете внимание на милионите автомобили, които продават в САЩ. Ужасно! Ние трябва да ги спрем."

Странни червени светлини оцветиха прозорец в Белия дом

http://pogled.info/svetoven/amerika/stranni-cherveni-svetlini-otsvetiha-prozorets-v-beliya-dom.86249

/Поглед.инфо/ На втория етаж на Белия дом - резиденцията на американския президент - бяха забелязани ярки проблясвания с червен цвят, чийто произход все още остава тайна, съобщава телевизионният канал Fox 5 Atlanta.

Властта ни пуска конска муха под опашката

http://clubz.bg/54443-vlastta_ni_puska_konska_muha_pod_opashkata

Илюстрация БГНЕС

В началото на демокрацията един познат в Перник (както той се определяше - дълбоко законспириран в БКП седесар) даваше такъв съвет за успешно управление:

- Понеже народът ни си е порядъчно прост, като не знаеш какво да правиш, просто му пусни конска муха под опашката и той ще започне да препуска насам-натам като му'а без глАва...И няма да ти обръща внимание, че си слаб и безпомощен управленец! Пусни му конска муха и го пусни по допирателната, а после му гледай акъла...

Казвам това, защото като не знае какво да прави, като е абсолютно неподготвена за управление, липсват й идеи и законопроекти, а в главата й са само абсурдни кадрови назначения на свои партизани и патрЕотарски щурмоваци, властта пуска на народа ни конски мухи под опашката. Като призрачната борба с жертвите (как звучи!) по пътищата, като насрещния план за храни с европейско качество в кварталните магазинчета...

Безопасност по пътищата?

Вземете една улица, играеща роля на вътрешно "околовръстно", по която минават хиляди (поне) коли на ден. Това не са жълтите павета, нито магистрали, от които можеш да чопнеш половината европейски пари. Това е улица-шосе за обикновените хора, за простосмъртните. Тук зеят страшни дупки, които не се виждат заради локвите. А ако, не дай си Боже, стане нещо страшно, властта ще сложи на лицето си лицемерна маска на състрадание, ще сложи в пликчета с пари нищожна сума от своята партийна субсидия и ще раздаде за Бог да прОсти на роднините на потърпевшите.

Властта у нас така прави от началото на този век, стана спец в това отношение - изтрепва данъкоплатци като не си върши работата, заради която е инсталирана на власт от тях, а после с техните пари дава на все още живите им роднини нещо - колкото за Бог да прОсти...

Коментарът е от фейсбук. Заглавието е на редакцията.

Безплатен лекар на плажа цяло лято

//dariknews.bg/regioni/varna/bezplaten-lekar-na-plazha-cialo-liato-2026523

От 1 юни туристите във Варна и курортите край града отново ще могат безплатно да потърсят медицинска помощ направо на плажа. На охраняемите пясъчни ивици ще бъдат отворени над 20 медицински пункта, в които до края на лятото ще работят близо 60 лекари, медсестри и фелдшери.

Техни коле

Бебетата на Лудогорец потопиха апатичните "моряци" (ВИДЕО)

//dariknews.bg/regioni/varna/bebetata-na-ludogorec-potopiha-apatichnite-moriaci-video-2026524

Мач без значение, но с много хубави моменти. Така може да се обобщи битката между коронования шампион Лудогорец и отдавна заковалият се на последното място в челната шестица Черно море в Каварна. 

И двата тима бяха с експериментални състави, като определено разградчани бяха в много п

Георги Иванов: Сезонът за Черно море не е провал

//dariknews.bg/regioni/varna/georgi-ivanov-sezonyt-za-cherno-more-ne-e-proval-2026526

Треньорът на Черно море Георги Иванов-Гонзо обясни виждането си за мача с Лудогорец /1:3/ и сподели мнението си за сезона на варненци.

„Започнахме добре мача, първите 15 минути играхме добре и вкарахме гол. Наша стара слабост са центриранията и нашите млади момчета не можаха да се съ

Фенове на Левски съблякоха играчите след позорната загуба от ЦСКА (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/fenove-na-levski-sybliakoha-igrachite-sled-pozornata-zaguba-ot-cska-video-2026525

Привържениците на Левски съблякоха част от играчите си след поражението с 0:3 от ЦСКА в дербито от 35-ия кръг на Първа лига. Това е втора поредна загуба на "сините" в сблъсъците срещу ЦСКА през настоящия сезон.
 

Ото фон Бисмарк: Т. нар. украинци са измет!

http://pogled.info/svetoven/oto-fon-bismark-t-nar-ukraintsi-sa-izmet.86246

/Поглед.инфо/ "Няма нищо по-гнусно и омерзително, от така наречените "украинци"! Тази измет, подхранвана от поляците измежду най-гнусните отрепки на руския народ (убийци, кариеристи, присламващи се към властта интелигенция), е готова да убие собствения си баща и майка заради докопването си до властта или доходно място!

Полковник Робърт Уорк: Война с изкуствен интелект

http://pogled.info/svetoven/polkovnik-robart-uork-voina-s-izkustven-intelekt.86247

/Поглед.инфо/ 64-годишният Робърт Ортън Уорк е интересна личност. Служи 27 години в морската пехота на САЩ, командва артилерийски батальон, достигна до чин полковник. През 2001 г. си подава оставката и преминава на работа в различни военно-аналитични организации. От май 2009 г. до март 2013 г. е заместник-министър на ВМС на САЩ. От май 2014 г. поема поста на заместник-министър на отбраната при президента Обама. През март Тръмп каза, че има нов кандидат за този пост, но минаха два месеца и Уорк продължава да заема тази длъжност. Защо Боб Уорк е толкова важен за Пентагона?

Новият дом на НАТО забит като нокти на птица

https://www.24chasa.bg/novini/article/6244701

Новият дом на НАТО забит като нокти на птицаСтилният бункер от стъкло и цинк край летището в Брюксел струва 1 млрд. евро Като нокти на гигантска допотопна птица забиват основи осемте крила на новата щабквартира на НАТО край летището в Брюксел. Архитектурата ѝ, казват познавачите, крие символи – подчертава единството и колективната отбрана на съюзниците от пакта и изтъква неговата мощ и

Обявиха поръчка за ремонта на подлеза на „Гладстон“

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/obiaviha-porychka-za-remonta-na-podleza-na-gladston-2026521

Обществена поръчка за основен ремонт  на подлеза на ул. „Гладстон” обяви Община Пловдив.

Основните строителни дейности включват оформяне на наклона над носещата конструкция, нова хидроизолация, монтиране на нови дилатационни фуги, ремонт на съществуващите парапети, обмазване на цялат

Парадокс: Слюнката на смъртоносен червей заздравявал рани

//dariknews.bg/novini/liubopitno/paradoks-sliunkata-na-smyrtonosen-chervej-zazdraviaval-rani-2026512

Смъртоносен паразитен червей от Югоизточна Азия може да помогне на медиците при лекуването на рани благодарение на специална молекула, съдържаща се в неговата слюнка, пише в. "Дейли мейл".
 
Австралий

В края на Възраждането се освободихме от робството, в края на прехода ще се освободим от тоталитарното мислене

//dariknews.bg/regioni/gabrovo/v-kraia-na-vyzrazhdaneto-se-osvobodihme-ot-robstvoto-v-kraia-na-prehoda-shte-se-osvobodim-ot-totalitarnoto-mislene-2026522

Проф. д-р Пламен Митев от Историческия факултет на Софийския университет прави интересно сравнение между епохата на Българското Възраждане и годините на прехода след падането на комунизма. В Габрово професорът представи пред свои студенти стопанския възход на българското общество от ХІХ и начал

Внасят отново зомби-закона за концесиите

http://pogled.info/bulgarski/vnasyat-otnovo-zombi-zakona-za-kontsesiite.86245

/Поглед.инфо/ Новото правителство внася отново зомби-закона за концесиите, с "малки редакционни поправки". Този път не през канализацията и в последния час на последното заседание, а тържествено през парадния вход на Народното събрание, на ръце като млада невяста.

Превозвачи се събират на мирен протест днес на Кулата

//dariknews.bg/regioni/blagoevgrad/prevozvachi-se-sybirat-na-miren-protest-dnes-na-kulata-2026520

Българските транспортни работници излизат на мирен протест на ГКПП-Кулата.

Днес в 10 часа повече от 200 превозвачи ще се съберат на граничния пункт, за да поискат облекчен трафик през българо-гръцката граница. Шофьорите се оплакват от ежедневни километрични опашки. Според тях спешно

Откриват 56-та Национална археологическа конференция

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/otkrivat-56-ta-nacionalna-arheologicheska-konferenciia-2026028

Община Пловдив и Регионален археологически музей (РАМ) – Пловдив ще бъдат домакини на 56-та Национална археологическа конференция. Тя ще се проведе от днес до 31 май.
 
Конференцията е събитие, което се организира съвместно с Национален археологически институт с музей (НАИМ) при БАН.

Веселин Марешки разказа за срещата си с папата

//dariknews.bg/novini/bylgariia/veselin-mareshki-razkaza-za-sreshtata-si-s-papata-2026510

„Това беше едно от най-силните преживявания в живота ми”. Така лидерът на „Воля” Веселин Марешки определи пред

Как разводът на родителите влияе на здравето на децата

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/kak-razvodyt-na-roditelite-vliiae-na-zdraveto-na-decata-2026509

Разводът на родителите подкопава здравето на децата - това установи изследване, извършено от Университета на Сантяго ди Компостела в Испания.

Културният туризъм в градска и историческа среда у нас е новият феномен

//dariknews.bg/novini/bylgariia/kulturniiat-turizym-v-gradska-i-istoricheska-sreda-u-nas-e-noviiat-fenomen-2026508

Над 11 600 000 чуждестранни туристи се очаква да посетят България през тази година като прогнозата е за значителен ръст от 11 на сто спрямо 2016-а, съобщи Румен Драганов - директор на Института за анализи и оценки в туризма, пред журналисти в Добри

Самолетоносачът "Карл Винсън" се връща към САЩ

http://pogled.info/svetoven/samoletonosachat-karl-vinsan-se-vrashta-kam-sasht.86243

/Поглед.инфо/ Американският атомен самолетоносач "Карл Винсън" (Carl Vinson) ще напусне източното крайбрежие на Южна Корея през тази седмица и ще се върне в Сан Диего през Хавайските острови, съобщи агенция Блумбърг. Агенцията се позовава на южнокорейския вестник Joong Ang Ilbo.

Северна Корея отново изстреля ракета

http://pogled.info/svetoven/severna-koreya-otnovo-izstrelya-raketa.86244

/Поглед.инфо/ Корейската народно-демократична република (КНДР), както е официалното име на Северна Корея, извърши поредното изпитание на ракета. Типът е неизвестен, но се предполага, че е балистична ракета.

Слънцето бавно се завръща

//dariknews.bg/regioni/shumen/slynceto-bavno-se-zavryshta-2026504

През нощта облачността ще намалее и днес ще преобладава слънчево време. В следобедните часове ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. На отделни места, главно в южната половина на страната ще превали краткотраен дъжд. Ще духа слаб североизточен вятър. Температурите слабо ще се повиша

Омбудсманът Мая Манолова стана баба

//dariknews.bg/novini/liubopitno/ombudsmanyt-maia-manolova-stana-baba-2026513

Омбудсманът Мая Манолова стана баба. Дъщеря й Ралица я дари с внук, чието име започва с нейната буква.

Преподавателите, обвинени в искане на подкуп, обжалват отстраняването си от работа

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/prepodavatelite-obvineni-v-iskane-na-podkup-obzhalvat-otstraniavaneto-si-ot-rabota-2026514

Двамата преподаватели от Университета по хранителни технологии в Пловдив, обвинени в искане на по 300 лева подкуп за изпит, обжалват отстраняването си от работа. Делото е насрочено за днес в Апелативния съд в града под тепетата.
 
Две досъдебни производства по случая наблюдава Окръжна

В Пловдив продължава делото за радикален ислям

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/v-plovdiv-prodylzhava-deloto-za-radikalen-isliam-2026511

Делото срещу Ахмед Муса и останалите имами за разпространение на радикален ислям продължава отново в Пловдивския апелативен съд. 
 
По повдигнатите спрямо подсъдимия Муса обвинения, магистратите му наложиха общо наказание две години лишаване от свобода, а неговите съучастници бяха осв

Съдът заседава отново по делото срещу жената, планирала убийството на 6-ма свои роднини

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/sydyt-zasedava-otnovo-po-deloto-sreshtu-zhenata-planirala-ubijstvoto-na-6-ma-svoi-rodnini-2026507

Делото срещу 67-годишна Иванка Ройдова, обвинена в опит за отвличането и убийството на своя брат и на петима негови близки, продължава днес в Окръжният съд в Пловдив. Предишното заседание на магистратите беше отложено заради заболяване на подсъдимата и отсъствие на защитника й.
 
По д

Как да премахнете токсините от тялото за 24 часа

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6246049

Как да премахнете токсините от тялото за 24 часаС времето организът ви приема токсини. Това става чрез храната, която ядете, въздуха, който дишате, кремовете, които слагате по кожата си, и още куп други неща. Няма как да ги избегнете, овен ако не живеете под стъклен похлупак, премахвайки от ежедневието си доста от нещата, които ви носят удоволствие.

„Дунав“ спечели битката за четвъртото място с „Локомотив“ в Пловдив

//dariknews.bg/regioni/ruse/dunav-specheli-bitkata-za-chetvyrtoto-miasto-s-lokomotiv-v-plovdiv-2026519

„Дунав“ победи с 4:3 „Локомотив“ Пловдив в деветия си и предпоследен мач от шампионския плейоф на първенството в Първа лига.

Срещата започна равностойно. Дунавци имаха възможност да променят резултата първи, но не вратарят Илко Пиргов спаси вратата си.

Волейболистите се насочиха с победа към Световната лига, Константинов е наясно със състава

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/05/29/2979111_voleibolistite_se_nasochiha_s_pobeda_kum_svetovnata/?ref=rss


Съставът на националния отбор по волейбол за началото на Световната лига е ясен. Това заяви селекционерът Пламен Константинов след втората победа срещу Китай.

Българският отбор отново се наложи с 3:0 (25:19, 25:23, 25:23) срещу азиатците в приятелска среща във Варна. В състава бяха направени промени спрямо предния мач, като Константинов започна с Георги Сеганов, Цветан Соколов, Николай Пенчев, Тодор Скримов, Теодор Тодоров, Виктор Йосифов и либерото Владислав...

Ева Веселинова от “Господарите” ще съди жената, която я нападна

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6244285

Ева Веселинова от “Господарите” ще съди жената, която я нападнаРепортерката с епизодична роля в “Роза Дамасцена” Ева Веселинова в студиото на “Господари на ефира” “Всичко стана много бързо и неочаквано. Арх. Петранка Владимирова се нахвърли върху мен съвсем хладнокръвно, и то в центъра на Пазарджик. Никой не ни помогна, всички гледаха сеира.” Да, но камерата на “Господари на ефира” в този момент не спира да

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване