Няколко района без вода днес във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=352229

Няколко района ще са без вода днес поради аварии, съобщиха от ВиК-Варна за Moreto.net - кв. Аспарухово - ж.к. Дружба - до около 17 часа; - местностите Телевизионна кула, Добрева чешма, Лозите и Перчемлията - до около 20 часа.

До 2 юни се затваря една тръба на тунела "Витиня" на магистрала "Хемус"

http://www.mediapool.bg/do-2-yuni-se-zatvarya-edna-traba-na-tunela-vitinya-na-magistrala-hemus-news264443.html

От понеделник сутринта до 14 часа на 2 юни се затваря движението за София през тунела "Витиня" на магистрала "Хемус". Причината е ремонт за “подобряване на състоянието на съоръжението и повишаване на безопасността“, съобщава Агенция “Пътна инфраструктура“. Превозните средства ще се отклоняват при 35-ия километър чрез временна връзка по пътя Ботевград - София като трафика ще се връща отново на магистаралата след 5 километра при пътен възел "Витинска река".

Марешки: Срещата с папата беше едно от най-силните ми преживявания (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6247795

Марешки: Срещата с папата беше едно от най-силните ми преживявания (Видео)Това беше едно от най-силните преживявания в живота ми”. Така лидерът на „Воля” Веселин Марешки определи пред NOVA срещата си с папа Франциск. Тя се състоя по време на визитата на президента Румен Радев и българската делегация във Ватикана преди броени дни. Политикът и бизнесмен призна, че в онзи момент бил толкова развълнуван,

"Крик": Спецагент и лидерът на сърбите дърпали конците в Македония

https://www.vesti.bg/sviat/balkani/krik-specagent-i-lideryt-na-syrbite-dyrpali-koncite-v-makedoniia-6069668

Целта на кампанията е била да се подкрепя руската политика и Груевски, но и да се води битка срещу членството на Македония в НАТО

Дело за открадната лада продължава 17 години, 3 месеца и 28 дни

http://clubz.bg/54452-delo_za_otkradnata_lada_prodyljava_17_godini_3_meseca_i_28_dni

Парламент Теодора Точкова1427957599361

17 години, 3 месеца и 28 дни е продължило производство за кражба на лада от паркинга на ВМА в София, извършена на 1 април 1999 г. Това констатира Инспекторатът към ВСС при проверка на заявления от пострадалото семейство за нарушаване на правото му на разглеждане и решаване на делото в разумен срок.

Заявленията на съпрузите са сред 33-те основателни заявления за забавени наказателни производства, установени от ИВСС, който е извършил проверки в периода 1 януари – 31 март 2017 г.

Продължилото умопомрачителните над 17 години производство е за престъпление по чл. 196а от Наказателния кодекс (НК), т.е. - ладата се е оказала "кражба в особено големи размери, представляваща особено тежък случай". Четири пъти прокуратурата го е връщала на органите на досъдебното производство за допълнително разследване.

Съществени забавяния е причинило и връщането на делото от съда на прокуратурата – три пъти, констатират инспекторите.

От ИВСС споменават и 3 други съдебни производства на Софийския районен съд (от 2002 г. и 2009 г.), прекратени поради констатирани пропуски при изготвяне на обвинителния акт, представляващи съществени процесуални нарушения. По едното - продължило 4 години и 7 месеца, са проведени 16 заседания, на 14 от които не е даден ход поради нередовно призоваване на подсъдимите или на някои свидетели. В 16-ото заседание съдът е... прекратил производството поради пропуски при изготвяне на обвинителния акт.

Друго дело за кражба, за извършването на която е използвано т. нар. техническо средство, т.е. - ножовки и ключ (престъпление по чл. 195, ал. 1, т. 4, пр. 2, вр. чл. 194, ал. 1, вр. чл. 20, ал. 2, вр. ал. 1 НК) е продължило 12 години и 12 дни. Става дума за кражба на 2 решетъчни метални тръби и метални платна на стойност 154 лв. от оградата на къщата-музей „Александър Стамболийски” в София на 22 септември 2004 г. по обяд.

Основното забавяне в производството се дължи на действията на прокурора и разследващите органи във фазата на досъдебното производство. Има продължителни периоди от време, през които не са извършвани никакви или почти никакви процесуално-следствени действия. До 30.10.2006 г., когато делото за първи път е внесено с обвинителен акт в съда, то е връщано пет пъти от прокурора за допълнително разследване. Освен това повече от три години досъдебното производство е било спряно за издирване на обвиняемите, но по делото няма данни разследващите органи да са предприели активни действия в тази насока, заключават подчиненитена Теодора Точкова.

След връщания и от съда, образуваното през 2011 г. съдебно производство в СРС е продължило 3 години и 7 месеца. По него са насрочени 10 заседания, 7 от които са били отложени поради неявяване на страни.

10 години, 11 месеца и 6 дни е продължило дело за кражба на музикална уредба на стойност 193 лв. и тонколони от фризьорски салон в софийски квартал в нощта срещу 21 юли 2005 г. Извършителите са разбили входната врата на салона, за да проникнат в него. Производството е за кражба, извършена чрез разрушаване на прегради, здраво направени за защита на имот.

Разследванетон а случая с уредбата е продължило 5 години и 8 дни, като тази продължителност се дължи най-вече на действията на разследващите органи. За близо две години и половина то е било спряно поради отсъствие на един от двамата обвиняеми, но през този период не са предприети никакви мерки за издирването му, казват още от инспектората.

Съществени забавяния са допуснати и при разглеждането на делото в Софийския районен съд. Насрочени са общо 23 заседания, като 15 от тях са отложени поради нередовно призоваване на някои от страните.

Отчета на Инспектората към ВСС може да видите тук.

Макрон и Путин се срещат днес в Париж

https://www.24chasa.bg/novini/article/6247789

Макрон и Путин се срещат днес в ПарижБорбата срещу тероризма и конфликтите в Сирия и Украйна ще бъдат главната тема на предстоящите днес разговори между президентите на Франция и Русия Еманюел Макрон и Владимир Путин. Очаква се срещата им във Версай да започне в 13,45 ч. местно време (14,45 ч. бълг. време). В сирийската гражданска война Париж и Москва подкрепят различни лагери,

Захариева: Интерес на България са стабилни Балкани

https://www.24chasa.bg/novini/article/6247757

Захариева: Интерес на България са стабилни Балкани"Интерес на Блгария са стабилни Балкани, настояваме за по-бърза интеграция с ЕС.", заяви вицепремиерът Екатерина Захариева в ефина на БНТ. "България като председател на Европейския съвет определя дневния ред и и това е голям шанс за нас. Трябва да договорим нашите приоритети. Сега е моментът да фокусираме дебата в наша полза.", обясни Захариева.

Кървавата цена за гяволъка на пътя

http://www.cross.bg/putya-shofyori-merki-1544333.html

/КРОСС/ България е на опашката в Европа почти по всичко - от заплати до средна продължителност на живот. В едно обаче сме категорични шампиони: по жертви на пътя. С над 90 загинали на милион жители България е лидер в черната статистика. При това тенденцията е стряскаща, всяка следваща година катастрофите взимат все по-голям кървав данък. Ако през 2013 г. жертвите са 601, през 2014 г. - вече са 661, а през миналата година- 708, като от тях 28 са деца. Затова и за България в най-голяма степен важи призива на Виолета Булц, еврокомисар по транспортната политика на Евросъюза, националните правителства да вземат мерки и да се справят с безразсъдните и опасни шофьори. Логично беше и малко след като се върна на власт Бойко Борисов да разпореди държавна кампания срещу хулиганите на пътя. Въпросът е защо българите с такава упоритост се трепят по шосетата. Най-честите причини са висока скорост, алкохол и неподготвени шофьори В събота главният секретар на МВР Младен Маринов обясни, че надрусаните зад волана вече са по-голяма заплаха и от пияните. Експертите добавят като друг фактор за повече катастрофи лошата инфраструктура. Разбити пътища с кратери по тях има бол, но пък и прясно ремонтирани шосета също стават кървава арена. Всички обаче са единодушни, че проблем №1 си остава манталитетът на родните шофьори. У нас почти всеки смята, че има право на пътя и че точно на него няма да се случи най-лошото, когато натиска бясно педала

Превозвачи и институции обсъждат мерки за облекчаване на трафика през ГКПП-Кулата

http://www.mediapool.bg/prevozvachi-i-institutsii-obsazhdat-merki-za-oblekchavane-na-trafika-prez-gkpp-kulata-news264442.html

Няколко десетки превозвачи и шофьори се събраха в понеделник на ГКПП-Кулата за обявената от Съюза на транспортните работници протестна готовност с искания за облекчаване на трафика и задръстванията от товарни автомобили при преминаване на този най-натоварен български граничен пункт. Представители на протестиращите разговарят с областния управител на Благоевград Бисер Михайлов, с директора на ОД на МВР Благоевград Николай Хаджиев, с директора на РДГП-Смолян Стоян Мандаджиев, с началника на митница "Югозападна" Георги Александров и с представители на други институции, предаде БТА.   Преди срещата Александър Стамболийски - заместник-председател на Съюза на транспортните работници, заяви, че предприетите до момента действия от институциите са същите като мерките, които те предлагат - постоянно отваряне на три трасета от страна на "Гранична полиция" и постоянна работа на три кантара на агенцията "Митница".   Допълнително ще разговаряме и за обслужване на едно гише от страна на агенцията "Митници" и на НАП, обяви той.   Още с постъпването на уведомлението за протеста последва реакция на правителството, заяви областният управител Бисер Михайлов. Той добави, че в диалог могат да се намерят правилните решения.

Превозвачи излизат на протест заради опашките на Кулата-Промахон

http://www.mediapool.bg/prevozvachi-izlizat-na-protest-zaradi-opashkite-na-kulata-promahon-news264442.html

Превозвачи ще излязат в понеделник на мирен протест на основния граничен пункт на границата с Гърция. Те са недоволни от големите опашки на граничния пункт Кулата – Промахон, съобщава бТВ. Планиран е мирен протест, който няма да пречи на трафика. Организаторите предупреждават, че ако Агенция "Митници" и полицията не вземат необходимите мерки за намаляване на престоя, то е възможно да се премине към блокада на границата. Шофьорите настояват да се подобри организацията на паспортния контрол. Te казват, че сега работата на пункта е мудна и границата се преминава само по едно трасе. От Съюза на българските транспортни работници допълват, че всеки месец камионите на фирмите им губят по 10-15 дни в чакане на “Кулата”.

Джамбазки: Ердоган е заплаха за териториалната ни цялост

http://frognews.bg/news_135442/Djambazki-Erdogan-e-zaplaha-za-teritorialnata-ni-tsialost/

Турският президент Реджеп Ердоган е пряка заплаха за обществения мир, териториалната цялост и независимостта на България. Това заяви евродепутатът Ангел Джамбазки пред бТВ.

Мая Манолова стана баба

https://www.vesti.bg/lyubopitno/maia-manolova-stana-baba-6069667

Дъщеря й Ралица и мъжът й Мартин се радват на малкия Максим

Няма невинни за КТБ

http://www.eurochicago.com/2017/05/nyama-nevinni-za-ktb/

За мен е безспорно, че цялата ни политическа върхушка в общ сговор не направи нищо, за да се противопостави на плана на задкулисието за умишления фалит на КТБ. Няма невинни в тази история!

Раздадоха 70-ите награди "Златната палма"

http://www.cross.bg/film-polychi-filma-1544332.html

/КРОСС/ Шведският филм "Площадът" на режисьора Рубен Остлунд бе удостоен със "Златната палма" на 70-ия юбилеен кинофестивал в Кан, предава АФП. Сатиричният филм "Площадът" осмива нетолерантността на хората на изкуството и буржоата в Европа към мигрантите, бежанците и бездомниците. Американската режисьорка София Копола получи наградата за най-добър режисьор за филма "Измамените" - римейк на едноименната творба на Дон Сигел от 1971 г. "Благодаря на баща ми, че сподели с мен любовта си към киното", каза дъщерята на Франсис Форд Копола, получавайки наградата. Американската актриса Никол Кидман получи Специалната награда на 70-ия кинофестивал в Кан за ролите й в два филма - "Измамените" на София Копола и "Убийството на свещен елен на Йоргос Лантимос. Руският режисьор Андрей Звягинцев получи Наградата на журито за филма "Без любов" - картина на бруталното и нехуманно руско общество. Германската актриса Даян Крюгер бе обявена за най-добра актриса за първата й голяма роля в германски филм "Изневиделица" на режисьора Фатих Акън. Крюгер играе ролята на майка, която отмъщава за убийството на съпруга й с турски произход и на сина й в неонацистки атентат. Американският актьор Хоакин Финикс бе удостоен с наградата за най-добър актьор за ролята му на ветеран от Ирак в психологическия трилър на британската режисьорка Лин Рамзи "Никога не си бил действително тук"

Според Радан Кънев стенограмата за КТБ ще придизвика разочарование, защото няма нищо важно в нея

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/05/29/2979135_spored_radan_kunev_stenogramata_za_ktb_shte_pridizvika/?ref=rss


"Боя се, че след публикуването на стенограмата за КТБ тя ще предизвика разочарование, защото на този Консултативен съвет за национална сигурност (КСНС) не се случи нищо важно". Това заяви лидерът на ДСБ в оставка Радан Кънев пред Би Ти Ви. Той уточни, че говори за стенограмата от заседанието на 29 юни 2014 г.

По думите му седмица преди въпросната среща при президента e имало друга такава в сградата на БНБ, където е било взето решението дали да има банкова...

Черногорски министър: Бяхме удивени колко силно се намеси Русия за членството ни в НАТО

https://www.actualno.com/balkani/chernogorski-ministyr-bjahme-udiveni-kolko-silno-se-namesi-rusija-za-chlenstvoto-ni-v-nato-news_613741.html

Външният министър на Черна гора Сърджан Дърманович заяви, че Русия "сериозно се е намесвала във вътрешните работи" на страната и се опитвала да възпрепятства намеренията на властите на републиката да влезе в НАТО. Това съобщи Радио и телевизия на Черна гора (RTCG), предаде БГН

Северна Корея отново изстреля ракета

http://www.moreto.net/novini.php?n=352228

Северна Корея проведе поредните ракетни изпитания, предаде Би Би Си. От командването на южнокорейската армия съобщиха, че Пхенян е изстрелял нова ракета. Засега не е установено от какъв вид е тя, но се предполага, че е балистична.

Туниските военноморски сили спасиха 126 мигранти

https://www.24chasa.bg/novini/article/6247786

Туниските военноморски сили спасиха 126 мигрантиТуниските военноморски сили спасиха 126 мигранти от удавяне край югоизточните брегове на Тунис, съобщи Червеният полумесец, цитиран от ДПА и БНТ. Мигрантите пътували към Италия късно вчера, когато се появил проблем с гумената им лодка край средиземноморския туниски град Зарзис. Сред спасените има 48 жени и три малки деца.

МИ5 разследва пропуските в наблюдението над атентатора от Манчестър

http://www.cross.bg/manchestur-abedi-nablyudenieto-1544331.html

/КРОСС/ Британската служба за сигурност МИ5 е започнала разследване за това как е протичало наблюдението над атентатора от Манчестър Салман Абеди, предаде Би Би Си. Междувременно задържаните по случая станаха 14. МИ5 ще проучи как са работили собствените й структури, каква е била реакцията на предупреждението от ЦРУ, че Абеди е потенциална заплаха. Службата ще изготви отчет, който ще бъде предаден на министрите и на надзорните органи. Британското правителство призна, че е проучвана информация за Абеди преди атентата и че в МИ5 три пъти са получавани предупреждения за екстремистките му възгледи. По-рано беше съобщено, че в Манчестър са арестувани 25-годишен мъж и 19-годишен младеж, заподозрени за участие в организирането на атентата в "Манчестър арена". Имената им не бяха огласени.Двама от 14-те заподозрени за атаката бяха освободени.    

МИ5 разследва пропуските в наблюдението над атентатора от Манческтър

http://www.cross.bg/abedi-manchestur-atentata-1544331.html

/КРОСС/ Британската служба за сигурност МИ5 е започнала разследване за това как е протичало наблюдението над атентатора от Манчестър Салман Абеди, предаде Би Би Си. Междувременно задържаните по случая станаха 14. МИ5 ще проучи как са работили собствените й структури, каква е била реакцията на предупреждението от ЦРУ, че Абеди е потенциална заплаха. Службата ще изготви отчет, който ще бъде предаден на министрите и на надзорните органи. Британското правителство призна, че е проучвана информация за Абеди преди атентата и че в МИ5 три пъти са получавани предупреждения за екстремистките му възгледи. По-рано беше съобщено, че в Манчестър са арестувани 25-годишен мъж и 19-годишен младеж, заподозрени за участие в организирането на атентата в "Манчестър арена". Имената им не бяха огласени.Двама от 14-те заподозрени за атаката бяха освободени.    

Жители на Лозенец излязоха на протест заради строежа на заведение

http://offnews.bg/news/n_1/n_656712.html

Жители на морското курортно село Лозенец излязоха на протест заради строежа на заведение.  Министерството на туризма е отдало терена под наем за пет години като плаж на фирмата "Даймънт инвест". Според жителите на Лозенец обаче теренът винаги е бил поляна и е една от забележителностите на курорта. "Поляната няма как да се отдаде като част от плажа. Ние искаме ново заснемане от страна на министерството и общината, за да сме сигурни, че ще бъде правилно заснета", коментира пред Нова тв жител на курортното градче. Искането на местните жители е борунът, върху който се строи, да бъде изваден от границите на плажа. Те искат да бъде изготвен и общ устройствен план (ОУП), който няма да позволи нови нарушения. Вече има и подписка, с която настояват строежът да бъде спрян и поляната да остане свободна за посещение.  От фирмата обясниха, че всичко е направено според изискванията и закона. "Има много такива заведения в Гърция, Италия, Испания. Ние не смятаме да ограничаваме достъпа до мястото, ще може да се ходи по дървена скара, а не по тревата", каза представител на фирмата. Собственикът ѝ Мая Иванова каза пред Нова тв, че мястото ще бъде направено, така че да е достъпно за всички туристи. "Завършила съм туризъм и следя редовно търговете на Министерството на туризма", обясни тя.  Кметът на община Царево Георги Лапчев каза, че е установена кадастрална грешка и е издал заповед, с която всички дейности на мястото са прекратени. "Ако имаше ОУП, нямаше да има такава грешка", обясни министърът.  Жителите на Лозенец са готови следващата седмица да направят жива верига, за да спрат строителството. 

Българите - най-ниско платени в ЕС. И ще продължат да бъдат такива

http://clubz.bg/54451-bylgarite_naj_nisko_plateni_v_es_i_shte_prodyljat_da_bydat_takiva

Българите остават най-ниско платените в ЕС и не се предвижда тази тенденция да се промени - нито в краткосрочен, нито в средносрочен план. Това каза пред БНР доц. Виктор Йоцов, ръководител на проекта за годишния доклад за икономиката на страната, който днес ще бъде представен от Института за икономически изследвания при БАН. От институцията прогнозират повишаване на нивата на доходите с 8-9%, което обаче означава, че доходите остават най-ниските в ЕС.

През последните три години се отчита отрицателна инфлация, но ценови промени в голям мащаб не се очакват. Предвижда се обаче повишаване на акциза при някои стоки заради очакваното увеличаване на цената на енергоресурсите, особено на газа. За това се очаква увеличаване на инфлацията с 1-2% на годишна база, но това не е притеснително. Банковата система е в добро състояние и в нея не се очакват проблеми.

"Безработицата намалява, но за съжаление заетостта не нарасна през изминалата година. Този феномен може да се обясни с миграционните потоци. Безработицата намалява, тъй като все още хора напускат страната и отиват да търсят работа на други места. В момента нивата са от порядъка на 6-7%, което е под средното за Европа, нашият прогнозен хоризонт е до 2019 г. и очакваме стабилизиране на безработицата на нива около 6%, което е близко до естественото ниво на безработица за нашата икономика", обясни Йоцов.

Задържаха заподозрян за убийствата в Мисисипи

http://www.cross.bg/zadurzhaha-zapodozryan-za-ybiiistvata-v-misisipi-1544330.html

/КРОСС/ В САЩ е арестуван предполагаемият убиец, който отне живота на 8 души в щата Мисисипи, предадоха информационните агенции. Сред жертвите има и помощник-шериф. Престъплението беше извършено в събота, 27 май. Агенция "Асошиейтед пред" съобщи, че по данни на следствието престъпникът е извършил убийствата в три различни къщи. Разследващите посочват, че е твърде рано да се каже какви са мотивите за убийствата. В мрежата се появи видео, на което заподозреният казва, че му е отказано попечителство като баща и страда от това. Той заявява, че е искал Бог да го убие чрез полицейски куршум. Мъжът добавя, че не иска да живее повече след това, което е сторил.    

"Химимпорт" предлага по 0,054 лв. дивидент, а "Еврохолд" - по 0,01 лв.

http://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/himimport-predlaga-po-0054-lv-divident-a-evrohold-po-001-lv-240153/

При "Химимпорт" това е увеличение с 20% спрямо миналата година, а при "Еврохолд" - с 248% от ниска база

Футболът в ефир днес

http://offnews.bg/news/n_1/n_656714.html

Мачовете в ефир днес: 17,00 – Хъдърсфийлд – Рединг Англия, Чемпиъншип, плейофи, финал, пряко Диема Спорт 17,30 – Локомотив ГО – Монтана, България, Първа лига, бараж за 13-о място, реванш, пряко Диема Спорт 2 20,00 – Славия – Нефтохимик, България, Първа лига, бараж за 11-о място, реванш, пряко Диема Спорт 21,30 – Айнтрахт Брауншвайг – Волфсбург, Германия, плейоф за Първа Бундеслига, реванш, пряко Евроспорт 2

Пияни британци блъскаха с кола хора в испански курорт

https://www.actualno.com/europe/pijani-britanci-blyskaha-s-kola-hora-v-ispanski-kurort-news_613738.html

Двама британци предизвикаха серия инциденти в испанския курорт Марбея, при които пострадаха най-малко седем души. Информацията е на електронната версия на изданието ABC de Sevilla, предаде БГНЕС. Автомобил с повишена проходимост "Ауди" тръгнал по пешеходната зона край морския б

Стърджън поиска Мей да гарантира референдум за независимост след изборите

http://www.cross.bg/referendym-shotlandiya-natzionalna-1544329.html

/КРОСС/ "Ако Шотландската национална партия спечели най-много места в Шотландия на предсрочния вот на 8 юни, Тереза Мей трябва да се съгласи да се проведе втори референдум за независимост". Това заяви първият министър на Шотландия Никола Стърджън, цитирана от Ройтерс. Шотландската национална партия, която спечели 56 от 59 шотландски места на последните избори през 2015 г., обяви, че шотландците трябва да получат нова възможност за референдум за независимост щом станат ясни условията за Брекзит. Социологическите проучвания показват, че партията на Стърджън лесно ще спечели в Шотландия през юни, въпреки че консерваторите на Мей се очаква да вземат места от тях. Британският премиер многократно повтори, че сега не е времето за обсъждане на нов референдум. През 2014 г. повечето шотландците гласуваха против независимост и подкрепата за отделяне от Обединеното кралство оттогава малко се е променила. Ако Шотландската национална партия спечели изборите на 8 юни в Шотландия, мисля, че позицията на премиера няма да бъде подкрепяна, каза Стърджън в интервю за БиБиСи. Според шотландския политик при победа на партията тя ще получи нов мандат за организиране на референдум. Шотландската национална партия ще настоява Шотландия сама да реши бъдещето си, след като Великобритания напусне ЕС.    

Българинът Винсент Винел е сред фаворитите на "Гласът на Франция" (Видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6247779

Българинът Винсент Винел е сред фаворитите на "Гласът на Франция" (Видео)Много талантливо българско момче е сред фаворитите на "Гласът на Франция". Неговото име е Винсент Винел. Той е български сирак, осиновен на 3 години от френско семейство, информира БНТ. Винсент е незрящ, но за сметка на това има глас, който оставя без дъх слушателите. Неговият ментор в музикалния формат казва за Винсент: "Този човек има в себе си

33-ма арестувани след мача "Левски" - ЦСКА (Видео)

https://www.24chasa.bg/sport/article/6247775

33-ма са арестуваните след снощния мач между "Левски" и ЦСКА, съобщи Нова телевизия. Повечето от тях - за притежание на наркотици и алкохол. Полицията е предотвратила сблъсък между две групи. Нова телевизия показа и кадри как привърженица на "Левски" събличат играчите, защото са ядосани от загубата от ЦСКА с 0:3.

Наливат 80 000 000 лв. от еврофондовете за поредно "ромско включване"

http://clubz.bg/54450-nalivat_80_000_000_lv_ot_evrofondovete_za_poredno_romsko_vklyuchvane

80 млн. лв. по европейската оперативна програма “Развитие на човешките ресурси” (ОПРЧР) ще получат общините за обезпечаване на поредното ромско “включване”. Това пише БГНЕС, цитирайки писмен отговор на министъра на социалната политика Бисер Петков на техен въпрос.

Отговорът разяснява подробности за разпределението на средствата от ОПРЧР 2014-2020. Очакванията били от предоставените средства да се възползват поне 11 600 роми.

Програма “Социално-икономическа интеграция на уязвими групи” предвижда подобряване на достъпа до заетостта, здравни и социални услуги на ромите от различни общини, пише агенцията.

Амбициите са благодарение на програмата минимум 10 400 роми след нейното приключване да започнат търсене на работа, да имат вече такава или да са ангажирани с обучение/образование или включени социални и здравни услуги.

От отговора на социалния министър се разбира още, че по европейската оперативна програма за развитие на човешките ресурси се очаква до края на програмния период, т.е. до 2022 година за “социално включване на уязвими групи и борбата с бедността” са предвидени 658 млн. лв. От тези средства освен ромски групи ще могат да се възползват деца и възрастни хора в нужда.

Марешки – от таксито до папата

http://www.barometar.net/88691/

Веселин Марешки не е ново лице в родната политика. Той започна своята нестандартна политическа кариера на местно ниво във Варна, а отскоро се пренесе и на национално. Марешки беше общински съветник в морската столица и освен с вкарването му на носилка в залата ще бъде запомнен и с няколко бизнес начинания. Той опита да закупи […]

Изоставено българче е фаворитът за "Гласът на Франция" (видео)

http://offnews.bg/news/n_1/n_656713.html

Българинът с френско име Винсент Винел е фаворитът за "Гласът на Франция". Момчето е било изоставено в България от родителите си, тъй като се е родило със зрителни проблеми.  Момчето обаче е осиновено от френско семейство, когато е било на 3 години. Това е и неговият късмет да води нормален начин на живот, а днес той е основният фаворит, който може да спечели "Гласът на Франция".  Момчето пее божествено, пишат френските медии. "Той е незрящ, но Господ му е дал невероятен глас", отбелязват изданията.  Ето и едно от най-добрите му изпълнения по време на най-гледаното музикално предаване във Франция. 

Китайскоговорящи стоят зад вируса "Уонакрай"

http://www.cross.bg/virysa-kompaniya-yuzhnata-1544328.html

/КРОСС/ Авторите на зловредния софтуер "Уонакрай", който засегна повече от 150 държави преди две седмици, вероятно са от южната част на Китай, Хонконг, Тайван или Сингапур. Това съобщи американска компания за разузнаване, цитирана от вестник South China Morning Post. Лингвистичен анализ на компанията Flashpoint подсказва, че кодът на вируса е написан от китайскоговорящи с южен акцент. Компанията допълва, че е достигнала до заключението с "голяма увереност". Единият от използваните в първичния код термини е характерен за южната област на Китай, а също така Хонконг, Тайван и Сингапур, според американската компания. Първоначално кодът е бил написан на китайски език, а след това е преведен на английски. По-рано американската антивирусна компания Symantec заяви, че зад създаването на вируса може да стоят севернокорейски хакери. Властите по света се опитват да установят кой стои зад хакерската атака на 12 май, засегнала 150 държави и повече от 200 000 компютъра, включително доведе до затваряне на фабрики, болници и училища. Смята се, че вирусът е откраднат от Агенцията за национална сигурност на САЩ. Превод: news.bg  

Възходът на машините може да доведе до нови възможности за човечеството

http://www.investor.bg/novini/261/a/vyzhodyt-na-mashinite-moje-da-dovede-do-novi-vyzmojnosti-za-chovechestvoto-240052/

Директори на Google виждат все повече възможности в новите технологии като възможност хората да се занимават с повече творческа работа

Слон показва майсторство, достойно за Пикасо (ВИДЕО)

https://www.actualno.com/curious/slon-pokazva-majstorstvo-dostojno-za-pikaso-video-news_613744.html

Интелигентността на слоновете е факт, който нито един учен не поставя под съмнение. Най-големите сухоземни бозайници имат мозъци, тежащи средно около 5 килограма и в редица случаи са показали, че способността им за абстрактно мислене е невероятна. Едно от доказателствата з

Северна Корея изстреля неидентифицирана ракета в източна посока

https://www.24chasa.bg/novini/article/6247715

Северна Корея изстреля неидентифицирана ракета в източна посокаСеверна Корея изстреля днес в източна посока неидентифицирана ракета от крайбрежния регион Вонсан, информира БТА. Според съобщението президентът Мун Дже-ин е бил уведомен незабавно и той е свикал националния съвет за сигурност. Неназован източник на южнокорейската информационна агенция Йонхап казал,

Детското полицейско управление на Трето РУ - СДВР завършва успешно първата си година

http://press.mvr.bg/NEWS/news170529_01.htm

Очакваме ви днес, 29 май, от 14.30 часа в двора на районното управление на ул. „Индже войвода” № 2

Проф. Кантарджиев: Лошият начин за следене дали се слагат ваксините е да чакаме епидемия

http://www.cross.bg/antitela-morbili-kantardzhiev-1544327.html

/КРОСС/ "Много лесно се доказва дали един човек е ваксиниран. Когато изследвахме децата от Пловдив доказахме при някои от тях липса на антитела. Когато няма антитела към това, което е написано, че е ваксиниран, означава, че ваксината или не е подействала, или не е сложена". Това обясни пред БНТ проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести по повод петте нови случая на морбили в Пазарджик. Оказа се, че 2 от децата имат документ, че са ваксинирани, но нямат изградени антитела. "За съжаление при децата от Пазарджик, доказахме липса на антитела към трите компонента на ваксината - към морбили, заушка и рубеола, което означава, че сигурно ваксината не е поставена", добави той. "Това, че някой е написал, че е поставена е много опасно", смята още директорът на Националния център по заразни и паразитни болести. "Лошият начин за следене дали се слагат ваксините наистина е да чакаме епидемия, която сме имали 2009 - 2011 година, когато се оказа, че парите, които държавата е дала за двете ваксини срещу морбили не са слагани и тогава около 24 000 деца се разболяха", коментира проф. Тодор Кантарджиев

Честване в Чикаго на 75 години НСА

http://www.eurochicago.com/2017/05/tchestvane-v-tchikago/

75-годишнината на Националната спортна академия "Васил Левски" (бивш ВИФ "Георги Димитров") бе отбелязана в Чикаго с вълуваща церемония в салона на храма "Св. Иван Рилски". Организаторите на събитието, начело с Николай Василев, се бяха погрижили за брилянтния празник.

В Латвия глобите за общуване на руски език достигат 10 хил. евро

https://www.24chasa.bg/novini/article/6247721

В Латвия глобите за общуване на руски език достигат 10 хил. евроОбщуването на руски език ще струва скъпо на гражданите на Латвия. За всяка изговорена на руски дума ще трябва да бъде заплатена глоба минимум 700 евро. Държавните служители и всички като цяло могат да бъдат уволнени от работа заради разговори на руски език в работно време. Това предава руският вестник „Российская газета“, цитиран от БТА.

Европа видя двете лица на Доналд Тръмп

http://www.investor.bg/evropa/334/a/evropa-vidia-dvete-lica-na-donald-trymp-240155/

Европейските лидери останаха със смесени чувства след първата официална визита на американския президент на Стария континент

Превозвачи протестират на ГКПП "Кулата" в 10 ч

https://www.24chasa.bg/novini/article/6247751

Превозвачи протестират на ГКПП "Кулата" в 10 чМирен протест на превозвачите ще има в 10 ч днес на ГКПП "Кулата", съобщи Нова телевизия. Граничният пункт обаче няма да бъде затварян. Превозвачите протестират срещу бавната работа на пунктовете и дългото чакане на

Части от столицата временно ще са без вода днес

https://www.24chasa.bg/novini/article/6247749

Части от столицата временно ще са без вода днесЧасти от столицата временно ще са без вода днес, съобщават от "Софийска вода". При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа дружеството ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноски. Заради прекъсване на сградно водопроводно отклонение на бул. "Симеоновско шосе", кв. "Витоша", се налага спиране на водоподаването от 13.

Черно море загуби от Луогорец

http://www.moreto.net/novini.php?n=352227

Мач без значение, но с много хубави моменти. Така може да се обобщи битката между коронования шампион Лудогорец и отдавна заковалият се на последното място в челната шестица Черно море в Каварна. И двата тима бяха с експериментални състави, като определено разградчани бяха в много по-странен състав.

Райчо Цветин: Работим за привличане на стратегически инвеститори

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/rajcho-cvetin-rabotim-za-privlichane-na-strategicheski-investitori-2026593

Културно- исторически наследство и вероизповедания, околна среда, транспортни връзки, държавни и общински имоти са ресорите на новият зам. областен управител Райчо Цветин.
„В областта няма пряка транспортна връзка между Рила и Кюстендил, хората трябва да пътуват през Дупница и Благоевград ак

Мъж изпочупи мебели в Спешния център в Дулово

//dariknews.bg/regioni/dobrich/myzh-izpochupi-mebeli-v-speshniia-centyr-v-dulovo-2026597

23-годишен мъж с инициали Г.А. е заподозрян в унищожаване и повреждане на имущество в Центъра за спешна помощ в Дулово. Мъжът вилнял в здравния център на 27 май в полунощ, като умишлено повредил дървена врата и счупил стъклото на медицински шкаф. Наложило се намеса на полицейски сл

Авария спря водата във врачански квартал

//dariknews.bg/regioni/vraca/avariia-spria-vodata-vyv-vrachanski-kvartal-2026596

“Водоснабдяване и канализация” ООД – Враца уведомява своите потребители, че поради възникнала авария, водоподаването в района между бул."Демокрация", ул."Генерал Леонов" и ул."Спортна" ще бъде спряно днес 29.05.2017 г. до 16:00 ч.

Мастър шеф идва в библиотеката за кулинарен воаяж

//dariknews.bg/regioni/shumen/mastyr-shef-idva-v-bibliotekata-za-kulinaren-voaiazh-2026595

Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров” организира среща кулинарен воаяж „Истории в рецепти” на 30 май, от 17.30 ч.

Програмата на събитието включва среща с автограф с доц. Петър Стоянович и книгата му „Така би сготвила баба ти…”; представяне на книгата от доц. Юрий Проданов; обявя

Силни изяви за плувците на ПСК „Черно море“ на турнира „Здравей, лято“

//dariknews.bg/regioni/varna/morski-gong/silni-iziavi-za-pluvcite-na-psk-cherno-more-na-turnira-zdravej-liato-2026598

Турнир по плуване „Здравей, лято“ се проведе през уикенда на басейн „Юлиян Русев”  в плувен комплекс „Приморски“. Състезанието, което се организира от КПС „Черно море“, съвместно с община Варна, бе в няколко възрастови групи – „Златна рибка“, „Весел делфин“, деца, юноши и девойки – младша и старша

Пак заплашиха с бомба Съдебната палата във Варна

//dariknews.bg/regioni/varna/pak-zaplashiha-s-bomba-sydebnata-palata-vyv-varna-2026599

Сигнал за поставено взривно устройства затвори съдебната палата във Варна. Анонимното обаждане е получено в сутрешните часове.
  
Сградата на площад „Независимост”, в която се помещават Окръжен съд, Апелативен съд, Окръжна прокуратура и Апелативна прокуратура, е евакуирана.
 

С петиция искат затвор за собственика на кучешкия концлагер във Варна

//dariknews.bg/regioni/varna/s-peticiia-iskat-zatvor-za-sobstvenika-na-kucheshkiia-konclager-vyv-varna-2026578

Над 6000 души са подкрепили петиция с искане собственикът на нелегалния развъдник за кучета Веселин Лефтеров да влезе в затвора. След като прекара 24 часа в ареста той бе пуснат на свобода, а обвинение все още няма повдигнато.

Със съдействието на евродепутата Емил Радев миналия четвъ

Деница Златева: Недоверието на ЕС към нас е изключително голямо

https://www.24chasa.bg/novini/article/6247732

Деница Златева: Недоверието на ЕС към нас е изключително голямо"Недоверието на ЕС към нас е изключително голямо. Председателството ни дава шанс да покажем, че сме готови, имаме лидери и можем предложим нашите приоритети.", заяви Деница Златева, зам. председател на БСП в ефира на БНТ. "Предствои да изработим нашите национални приоритети", каза Златева. Тя твърдо заяви,

Спират трафика през тунел "Витиня" до 2 юни

http://www.cross.bg/sofiya-putyvashti-marshryt-1544326.html

/КРОСС/ Спират движението през тунела "Витиня" на магистрала "Хемус" двупосочно от 11 часа днес до 14 часа на 2 юни, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Причината е извършването на краткосрочни ремонтни дейности за подобряване на състоянието на съоръжението и за повишаване на безопасността на движение. Тежкотоварните превозни средства с тегло над 12 т, пътуващи към Варна ще преминават по обходен маршрут. В посока към Варна движението ще се отклонява от пътния възел "Витинска река" при 30-ия километър на автомагистралата по пътя София-Ботевград и на пътната връзка при 35-ия километър ще се връща обратно на магистралата при пътния възел "Ботевград" при км "47". Леките превозни средства, пътуващи към Варна, ще преминават по същия обходен маршрут, като на пътната връзка при 35-ия километър ще се връща обратно на магистралата при етапната връзка "Рибни вир" при км "39". Всички превозни средства, пътуващи към София, ще се отклоняват при 35-ия километър чрез временна връзка по пътя Ботевград-София. Трафикът ще се включва отново в автомагистралата при пътния възел "Витинска река" при 30-ия километър. За камионите с тегло над 12 тона задължителният маршрут по направлението Видин-София от областите Видин, Монтана и Враца до София е път I-1 - път II-16 при с. Ребърково - Своге - София, а от Видин и Монтана за София - път II-81 Прохода Петрохан

Най-замърсеното място в света е безлюден остров

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6224772

Най-замърсеното място в
света е безлюден остров
Остров Хендерсън, който се намира в южната част на Тихия океан, е мястото с най-голяма концентрация на замърсяване в света, пише в. "Дейли мейл". Изданието цитира изследване на екип от Университета в Тасмания начело с д-р Дженифър Лавърс. Островът е британска територия с площ 37,3 кв.км, който е безлюден.

Тръмп ще създаде „военна стая“ в Белия дом

https://www.24chasa.bg/novini/article/6247719

Тръмп ще създаде „военна стая“ в Белия дом
Президентът на Съединените американски щати Доналд Тръмп се завърна у дома, приключвайки своето първо пътуване зад граница откакто е заел поста в Белия дом, пише руското издание „Коммерсант“, цитирано от "Фокус". Кулминация на неговата визита стана срещата на върха на страните от Групата на седемте (Г-7) в Италия- Дипломатическият маратон,

Изглежда за КТБ ще се окаже, че друга стенограма е по-важна

https://www.actualno.com/business/izglejda-za-ktb-shte-se-okaje-che-druga-stenograma-e-po-vajna-news_613720.html

След като на 26 май изтече последният срок, в който участниците в прословутата вече среща на 29 юни, 2014 година в президентството за бъдещето на КТБ трябваше да кажат писмено съгласни ли са да се разсекрети стенограмата от заседанието, през тази държавният глава Румен Радев тр

Защо гърците скачат срещу караваните

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6247219

Защо гърците скачат срещу караванитеЗабутани довчера гръцки села живнаха заради новите проходи към България. Българите пък от Златоград и околностите се възползват от близостта - срещу неголяма инвестиция купуват земеделска земя край Бяло море и с една каравана цяло лято са на безплатна почивка.  Във всичко това няма нищо незаконно, хората си плащат данъците и таксите,

Моторист разпиля 9 хил. евро на шосе в Германия

http://www.cross.bg/evro-banknotite-politziyata-1544325.html

/КРОСС/ Моторист е загубил в събота девет хиляди евро, докато пътувал в Южна Германия, съобщиха от полицията. Мъжът държал банкнотите в торба, но те се разпилели по шосе северно от Мюнхен. Когато 36-годишният мъж разбрал за станалото, спрял и започнал да събира ценните хартийки, като помолил минаващите да се обадят на полицията за помощ. Органите на реда откликнали на странната молба и затворили за движение шосето, за да може човекът да си събере парите. Но за голяма част от банкнотите било вече късно - 1500 евро били вече отнесени нанякъде от вятъра.  

По-строги мерки срещу войната по пътищата от днес

http://www.moreto.net/novini.php?n=352226

От днес на пътя влизат в сила засилени мерки за сигурност. За тях призова премиерът Борисов в събота на извънредно заседание с министрите си. Той призова за повече патрули на улицата и да не се пестят средства за камери. Поиска и да се обърне специално внимание на мантинелите и да се инвестира в кръгови движения.

Меркел: Европа не може да разчита на САЩ и Великобритания

http://frognews.bg/news_135441/Merkel-Evropa-ne-moje-da-razchita-na-SASHT-i-Velikobritaniia/

Немският канцлер Ангела Меркел изрече остри думи по адрес на САЩ и Великобритания след срещата на Г-7. Разногласията между Доналд Тръмп и европейските лидери породи напрежение.

Спряха строежа в местността "Боруна" край Лозенец (обновена)

http://www.cross.bg/plazha-boryna-mestnostta-1544324.html

/КРОСС/ Строежът в местността "Боруна" край плажа в Лозенец е спрян до изтичането на проверката, която ще бъде направена от Министерството на туризма и общината. "Вече съм издал заповед за спирането му", обяви кметът на Царево Георги Лапчев пред Нова телевизия. Жители на селото се събраха на протест и изготвиха подписка с подкрепата на над 200 души срещу строежа на заведение в емблематичната местност. "Става въпрос за кадастрална грешка, която ще бъде отстранена", каза кметът. С нея местността "Боруна" е влязла в плажа, въпреки че не е такава. Плажът е отдаден за под наем на 5 юли 2016 г. на фирма "Даймънт Ивент" ЕООД. Границите на обекта са определени съгласно специализирана карта, издадена от Агенцията по геодезия, картография и кадастър. Картата е издадена към декември 2012 г. Представител на Мая Иванова, която е собственик на фирмата наемател на плажа заяви, че разполага с всички необходими документи.    

Протест в защита на плажа на Лозенец

http://www.cross.bg/protest-v-zashtita-na-plazha-na-lozenetz-1544324.html

/КРОСС/ Жителите на курорта Лозенец излизат на протест, предава Нова ТВ. Недоволството им е срещу поставените основи на строеж на заведение на емблематично място. Хората от Лозенец недоволстват, че наемателят на плажа е завзел от крайбрежната алея. От своя страна стопанинът на плажа контрира, че разполага с всички необходими документи.  

Фенове на Левски: Събличането на играчите е по-голямо падение (видео)

http://offnews.bg/news/n_1/n_656707.html

Събличането на играчи след загубата от ЦСКА-София с 0:3 породи страхотно недоволство сред голяма част от левскарите. Ултраси атакуваха футболистите още пред сектор "Б". После недоволни запалянковци чакаха и на "Герена". Там обаче полиция позволи само устни лекции. "Трагедията не е някаква си загуба от Литекс (така левскарите наричат ЦСКА-София) , трагедията е когато феновете се обърнат срещу фланелката! Както искате го разбирайте!", написа фен на "сините" в един от форумите. Друг го подкрепи: "СРАМ!!! Да бутаме и дърпаме играчи, носещи синята фланелка, е ДЪНОТО". Трети добави: "Футболистите сами трябва да си свалят фланелките. С агресия и унижение няма да ги мотивираме за по-добри резултати. Има други начини да покажеш недоволство си като интелигентен човек!". Естествено, имаше левскари и на противното мнение: "Медали ли да им дадем, господа пацифисти? Не, меся им питка, че ни превръщат в Калиакра... или стават, или вън. Май забравихте кои сме?". Публиката на Левски отдавна е разбита и вчера си пролича. Две фракции официално напуснаха сектор "Б", Националният фенклуб е без председател, след като Степан Хиндлиян хвърли оставка.

70 души на година загиват при неправилно изпреварване

https://www.24chasa.bg/novini/article/6247738

70 души на година загиват при неправилно изпреварванеОколо 70 души годишно загиват при неправилно изпреварване в насрещното движение. Тъжната статистика обяви експертът по пътна безопасност и бивш шеф на КАТ Алекси Стратиев пред Нова тв. За такова нарушение санкцията трябвало да бъде завишена, защото в момента глобата за неправилно изпреварване без опасност за живота на пътниците била 20 лв.

Пхенян изстреля ракета от клас "Скъд"

http://clubz.bg/54449-phenqn_izstrelq_raketa_ot_klas_skyd

Северна Корея изстреля днес най-малко една балистична ракета със среден обсег, предаде Ройтерс.

Тя падна в морето източно от Корейския полуостров. Това е поредното изстрелване от серията изпитания, които Пхенян извършва въпреки световния натиск и заплахата от по-сурови санкции.

Предполага се, че ракетата е от клас "Скъд". Тя прелетяла 450 километра за 6 минути, съобщиха официални представители в Южна Корея. КНДР има голям арсенал от ракети с малък обсег, които са съветско производство.

Днешното изстрелване последва две успешни изпитания на ракети със среден и голям обсег. Те бяха извършени в разстояние на две седмици. Пхенян извършва тези тестове с безпрецедентна честота в усилията си да разработи междуконтинентална балистична ракета, която да бъде в състояние да удари континенталната част на САЩ.

Северна Корея, изглежда, демонстрира решителността си да продължи с разработването на ракети. Една от целите на режима на Ким Чен Ун е да окаже натиск върху южнокорейското правителство и то да промени политиката си към Севера. Така смята Ро Дже Чхон, председател на обединения комитет на началник-щабовете в Сеул.

Това е третото изпитание на балистична ракета, след като новоизбраният южнокорейски президент Мун Дже Ин встъпи в длъжност на 10 май. Той се зарече да склони към диалог изолирания северен съсед. Според него санкциите не са разрешили растящата заплаха от постоянно развиващата се ядрена и балистична програма на КНДР.

Изстреляната днес ракета достигнала височина от 120 километра.

От началото на 2016 г. Пхенян извърши десетки ракетни изпитания и изпробва две ядрени бомби. Режимът действа напук на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, като се оправдава, че програмата е необходима за защита от американска агресия.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е бил информиран за изпитанието, съобщиха от Белия дом. От американското Тихоокеанско военно командване следили предполагаемата ракета в продължение на 6 минути и стигнали до заключението, че тя не представлява заплаха за Северна Америка.

САЩ искат да обсъдят с Китай нова резолюция на Съвета за сигурност и че Пекин - главният съюзник на Пхенян, си дава сметка, че времето е малко.

Шефът на Пентагона Джеймс Матис бе попитан вчера как би могъл да изглежда един военен конфликт със Северна Корея, ако дипломацията се провали. 

"Вероятно като най-тежката битка в историята - отговори той по време на токшоу по телевизия Си Би Ес. - Севернокорейският режим има стотици артилерийски оръдия и ракетни установки, в чийто обсег е един от най-гъсто населените градове в света, какъвто е южнокорейската столица."

"И в случай на война те ще застрашат също така Русия и Китай", допълни Матис.

Япония протестира заради изстрелването на севернокорейската ракета, която вероятно е паднала в нейната ексклузивна икономическа зона. Премиерът Шиндзо Абе обеща да действа заедно с други държави, за да възпре постоянните провокации на КНДР.

Новата президентска администрация в Южна Корея отново заяви, че изстрелването разбива надеждите за мир на Корейския полуостров.

Кейти Пери откри идеалната възраст за секс

https://www.actualno.com/showbusiness/kejti-peri-otkri-idealnata-vyzrast-za-seks-news_613740.html

Певицата Кейти Пери е категорична, че сексът след навършването на 30 години е удивителен и никога не е бил по-добър, пише Contactmusic.com, цитиран от БГНЕС. Говорейки пред феновете си на концерт в Лондон, тя каза: "Ако все още не сте имали невероятен секс, изчакайте да станете на 30. Не

САЩ изпращат още един самолетоносач като предупреждение към Северна Корея

https://www.24chasa.bg/novini/article/6247717

САЩ изпращат още един самолетоносач като предупреждение към Северна Корея
Съединените американски щати изпращат още един самолетоносач в региона на западната част на Тихия океан като предупреждение към Северна Корея, за да прекрати своите ракетна и ядрена програми, предава южнокорейският вестник The Chosun Ilbo, цитиран от БТА. Американският кораб „Нимиц“ (CVN-68) ще се присъедини към другите два самолетоносача - „Карл

Рафаел Надал започва похода към десета титла от "Ролан Гарос"

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/05/29/2979116_rafael_nadal_zapochva_pohoda_kum_deseta_titla_ot_rolan/?ref=rss


Кралят на клея Рафаел Надал започва днес своя поход към историческа десета титла от "Ролан Гарос". За пръв път от три години насам испанският тенисист влиза като фаворит за трофея в Париж, а първият му съперник ще бъде непредсказуемият французин Беноа Пер .

Надал, който в събота ще навърши 31 години, изживява истински ренесанс през този сезон и отново напомня за непобедимата машина на червени кортове, която вдигна девет титли и записа 66 победи в 67 мача при...

Български превозвачи излизат на протест на "Кулата"

http://www.cross.bg/protesta-bulgarski-izlizat-1544323.html

/КРОСС/ Български превозвачи излизат на протест срещу дългото чакане по границите. Той е насрочен за 10 часа сутринта на граничен пункт "Кулата". Протестът ще бъде мирен. Пунктът няма да бъде блокиран. Част от браншовите организации в сектора не подкрепят протеста, защото не искат да се блокира границата. Очаква се около 200 души да дойдат на протеста. Шофьорите са готови за диалог с институциите.  

Нова организация по "Хемус" от днес

http://frognews.bg/news_135440/Nova-organizatsiia-po-Hemus-ot-dnes/

Тунел ”Витиня” на автомагистрала ”Хемус” ще бъде затворен днес. Движението в тръбата за София се спира от тази сутрин.

Меркел: Европа няма да разчита повече на САЩ и Великобритания

http://www.cross.bg/merkel-poveche-velikobritaniya-1544322.html

/КРОСС/ Европа няма да може да разчита повече на Съединените щати и Великобритания. Това заяви Ангела Меркел след срещата на върха на Г-7, белязана от разногласията между американския президент Доналд Тръмп и западните му съюзници. Тя призова европейците да вземат съдбата си в свои ръце. Основният повод за напрежение беше нежеланието на тръмп да подкрепи парижкото споразумение за климата. Той също така отказа да се ангажира изрично с колективната отбрана на страните членки.  

Десетки пострадаха на митинг в Албания, най-вероятно заради химическа атака

https://www.actualno.com/balkani/desetki-postradaha-na-miting-v-albanija-naj-verojatno-zaradi-himicheska-ataka-news_613737.html

Над 76 души пострадаха в столицата на Албания най-вероятно при отравяне, причинено по време на митинг на опозиционната Демократическа партия (ДП), съобщава македонската телевизия "Алсат-М", предаде БГНЕС. Според информация на македонския телевизионен канал, сред пострадали

Пребитият бесарабски българин гласувал срещу парцел за църква на Украинска патриаршия

http://offnews.bg/news/n_1/n_656709.html

Украински националисти са пребили, залели със зелена боя и изхвърлили в кофа за боклук представител на българската общност в страната, който е общински съветник в Белгород. Нападението се случва преди седмица около сградата на Общинския съвет, където се разглеждал въпросът за предоставянето на земя на непризнатата от никого Украинска патриаршия. Пострадалият е Василий Кащи, който е гласувал срещу отдаването на парцел за строителство на православна църква на непризната от никого Украинска патриаршия. Група активисти от една от местните управляващи партии - "Народен фронт", е нападнала Кащи, информира Дарик радио, като се позовава на Антон Кисе, президент на Асоциацията на българите в Украйна. Той допълва, че се е обърнал към Службите за сигурност на Украйна и към губернатора на Одеска област с искане нападението на евромайданците да бъде разследвано. След няколко дни председателят на асоциацията на местните българи и депутат в украинския парламент Антон Кисе се обърнал към службите за сигурност, съобщи самият той пред радиото. „Хората са мирни тук. И не само българите, това е миролюбив край, живеят много националности и народности и никога не е имало конфликти, никога. Цари мир и съгласие. Тук най-многобройните българи по численост са бесарабските българи и в такива ситуации те изразяват своята позиция”, каза още той. Появи се информация обаче, че всичко това е част от хибридната война на Русия срещу България и че това е фалшива новина. 

По-строги мерки срещу войната по пътищата

http://www.cross.bg/kameri-prizova-putya-1544321.html

/КРОСС/ От днес на пътя влизат в сила засилени мерки за сигурност. За тях призова премиерът Борисов в събота на извънредно заседание с министрите си. Той призова за повече патрули на улицата и да не се пестят средства за камери. Поиска и да се обърне специално внимание на мантинелите и да се инвестира в кръгови движения. Извънредната среща дойде няколко дни, след като България отново оглави черната класация за страна с най-много жертви на пътя в целия Европейски съюз. Очаква се и да бъдат подготвени законови промени, които да засилят контрола срещу водачи, които сядат зад волана след употреба на наркотици, предава Нова ТВ. Обсъжда се и дали да бъдат премахнати знаците пред мобилните камери. Целта - по-стриктен контрол.  

По-строги мерки срещу войната по пътищата от днес

http://www.cross.bg/prizova-kameri-dnes-1544321.html

/КРОСС/ От днес на пътя влизат в сила засилени мерки за сигурност. За тях призова премиерът Борисов в събота на извънредно заседание с министрите си. Той призова за повече патрули на улицата и да не се пестят средства за камери. Поиска и да се обърне специално внимание на мантинелите и да се инвестира в кръгови движения. Извънредната среща дойде няколко дни, след като България отново оглави черната класация за страна с най-много жертви на пътя в целия Европейски съюз. Очаква се и да бъдат подготвени законови промени, които да засилят контрола срещу водачи, които сядат зад волана след употреба на наркотици, предава Нова ТВ. Обсъжда се и дали да бъдат премахнати знаците пред мобилните камери. Целта - по-стриктен контрол.  

33-ма арестувани след мача „Левски”-ЦСКА

http://www.cross.bg/-ma-macha-arestyvani-1544320.html

/КРОСС/ 33-ма арестувани след мача „Левски"-ЦСКА. Феновете бяха задържани заради притежание на пиротехника и наркотични вещества, предава Нова ТВ. От полицията съобщават още, че е бил предотвратен сблъсък между две групи фенове. Двубоят завърши с 3:0 в полза на ЦСКА. Така червеният отбор си осигури второто място в крайното класиране на първа лига.  

От днес до 2 юни затварят тунел "Витиня"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6247728

От днес до 2 юни затварят тунел "Витиня"От 11.00 часа днес до 14.00 часа на 2 юни се спира двупосочното движение в тръбата за София на тунел „Витиня“ на АМ „Хемус“ за извършването на краткосрочни ремонтни дейности за подобряване състоянието на съоръжението и повишаване безопасността на движение. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура".

От какво имат нужда зодиите в една дума

https://www.actualno.com/curious/ot-kakvo-imat-nujda-zodiite-v-edna-duma-news_613714.html

Всяка зодия има своите особености и неща, от които се нужда е най-много. Ето основната нужда на всяка една от тях. Овен – Сън Телец - Wi-fi Близнаци – Някой, който да се грижи за тях Рак – храна Лъв – Някой, който да ги разбира Дева – изкуство Везни- пари Скорпион – някой, който да ги уважава Стрелец – книги Козирог – най-добър приятел Водолей – някой, който да не им досажда Риби - възлюбен Превод: Actualno.com

Ракета, изстреляна от Северна Корея, е паднала в морската икономическа зона на Япония

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/05/29/2979118_raketa_izstreliana_ot_severna_koreia_e_padnala_v/?ref=rss


Северна Корея изстреля днес в източна посока неидентифицирана ракета от крайбрежния регион Вонсан. Това съобщи генералният щаб на Южна Корея, цитиран от Ройтерс и БТА.

Южнокорейският президент Мун Дже-ин е бил уведомен незабавно и е свикал националния съвет за сигурност. Военните в Сеул смятат, че ракетата вероятно е била от клас "Скъд". Тя е прелетяла 450 км и е паднала в морето, вероятно в морската икономическа зона на Япония.

Японският...

Радев ще бъде домакин на тържествената вечеря ифтар по случай Рамазан Байрам

http://offnews.bg/news/n_1/n_656708.html

Президентът Румен Радев ще бъде домакин на тържествената вечеря ифтар по случай мюсюлманския празник Рамазан Байрам. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Днес в София Хотел Балкан президентът Румен Радев ще бъде домакин на тържествената вечеря ифтар по случай свещения за мюсюлманите месец Рамазан. На празничната вечеря са поканени представители на всички традиционни вероизповедания в България, представители на дипломатическия корпус, учени и хора на изкуството. Домакинството на президента на тържествената вечеря ифтар е израз на уважение към религиозния празник и към традициите на българските граждани с мюсюлманско вероизповедание.

Захариева: Изборът за нов Висш съдебен съвет олицетворява демокрацията

http://clubz.bg/54448-zaharieva_izboryt_za_nov_vissh_sydeben_syvet_olicetvorqva_demokraciqta

Заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева призова политиците в 44-тото Народно събрание да не дискредитират избора на членове на Висшия съдебен съвет (ВСС).

"Нека да оставим съдиите и прокурорите сами да изберат членовете на ВСС", призова Захариева и заяви, че системата за електронното дистанционно гласуване за изборни членове на ВСС е сигурна. Според нея системата е проверявана многократно и мненията, че тя не е сигурна, целят предварително избора да бъде дискредитиран - "... всички единодушно казаха, че системата е сигурна... трябваше да убеждават дори мен, че е сигурна" (за външен одит на системата настояват членът ан ВСС Калин Калпакчиев, от Съюза на съдиите в България и от партията на Христо Иванов "Да, България", б.р.)

Захариева посочи още, че съдиите, прокурорите и следователите (изборите при последните вече завършиха, а прокурорските са по средата на процедурата, б.р.) не трябва да бъдат демотивирани да гласуват, защото по този начин изборът се обезсмислял. По думите ѝ вотът за нов ВСС е изключително важен, защото за първи път се провежда по нови правила и в двете квоти - парламентарната и съдебната.

Според нея новият формат олицетворява демокрацията, защото всеки съдия, прокурор и следовател ще има правото да даде пряко своя глас (преди това ставаше с изпращане на делегатски събрания, б.р.) В този контекст Захариева призова пред БНТ всички, които имат съмнения относно сигурността на системата за електронно дистанционно гласуване, да се изкажат, за да може по този начин да се разсеят излишните съмнения.

Външният министър коментира още бъдещето председателство на страната ни на Съвета на ЕС. Според нея трябва да спрем да обмисляме само сигурността и кетъринга, защото председателството давало шанс на страната ни да определи дневния ред в ЕС. По думите ѝ България ще се стреми да постави няколко важни въпроса.

На първо място Захариева смята, че трябва да се търси промяна относно европейската политика за бежанците, която не давала трайни резултати. В този контекст тя сподели и че страната ни отдавна е изпълнила техническите критерии за членство в Шенген. Според нея Механизмът за сътрудничество и проверка за България и Румъния трябва да отпадне и България да бъде приета в Шенгенското пространство, защото всички страни членки виждали и отчитали, "... че България отлично се справя като външна граница на ЕС".

Като акцент по време на председателството на България Захариева посочи още икономическия просперитет, предприемачеството и въпроса за разширяването на ЕС в посока Западните Балкани. Според нея страната ни има интерес съседите ни да са стабилни, а "... те са стабилни, когато имат европейска перспектива".

Захариева допълни, че в съседните Македония и Сърбия трябва главно да се работи в посока изграждане на демократични институции и провеждането на реформи.

Външният министър коментира и изказването на президента на Русия Владимир Путин от 24 май, че славянската писменост идвала "от македонските земи".

Захариева намира за добра реакцията на обществото и институциите относно това изказване. Според нея обаче подобни изказвания не помагат за добросъседски отношения - "... надявам се историята да не се използва за политически цели".

По повод поканата към Путин да присъства на честванията на 140 години от Освобождението на България и дали страната ни трябва да опита да се възползва от това положение и да положи усилия за стабилизиране на отношенията между ЕС и Русия, Захариева посочи, че отношенията с Русия като цяло спазват дипломатическия диалог.

Според нея празникът на България трябва да стане повод за обединение между страните в името на общата история, а не обратното - да става повод за разделение. Външният ни министър посочи и че страната ни има за какво да преговаря с Русия - това са най-вече енергийните въпроси и туризмът.

Земетресение с магнитуд 5.0 край бреговете на полуостров Камчатка

https://www.24chasa.bg/novini/article/6247725

Земетресение с магнитуд 5.0 край бреговете на полуостров КамчаткаКрай бреговете на полуостров Камчатка е било регистрирано земетресение с магнитуд 5,0 Жителите на някои населени места на полуостров Камчатка са усетили земетресение, чийто магнитуд е бил 5,0 по скалата на Рихтер, съобщава APA, цитира "Фокус". Епицентърът на труса се е намирал в Тихия океан и е бил разположен на 120 км от град Петропавловск

Радарите за превишена скорост днес - 29 май, във Варна и областта

http://www.moreto.net/novini.php?n=352192

Служители на КАТ ще следят днес - 29 май и в нощта срещу 30 май, за превишена скорост във Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък с радарите: 07:10ч.-08:30ч. гр.Варна Южен пътен възел /вход/ 07:50ч.-08:50ч. Бизнес парк б-я Петрол - посока Варна 08:40ч.

Прокуратурата иска отстраняване на Емил Караиванов

http://frognews.bg/news_135439/Prokuraturata-iska-otstraniavane-na-Emil-Karaivanov/

Отстраняване от длъжност на кмета на Асеновград Емил Караиванов ще поиска прокуратурата днес.

"Левски"- Кочериново победи "Кюстендил" и е областен първенец на БФС- Кюстендил

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/levski-kocherinovo-pobedi-kiustendil-i-e-oblasten-pyrvenec-na-bfs-kiustendil-2026584

Футболният тим на “Левски”- Кочериново победи след изпълнение на дузпи и 3:3 в редовното време ФК “Кюстендил” и стана областен първенец за област Кюстендил. При дузпите, гостите от Кюстендил пропуснаха три, докато домакините бяха безпогрешни и спечелиха купата, коя

Побойник разби черепа на младеж

//dariknews.bg/regioni/vraca/pobojnik-razbi-cherepa-na-mladezh-2026581

Видинчанин е бил задържан в ареста с полицейска мярка за срок до 24 часа за побой. Около 5:00 часа в събота 21-годишният М.Г., пред дискотека във Видин, ударил с юмрук 19-годишно момче. Ударът бил толкова силен, че младежът получил средна телесна повреда, иразяваща се в нараняване, проникващо в чер

Футболните ни национали станаха войводи (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/futbolnite-ni-nacionali-stanaha-vojvodi-snimki-2026585

Футболисти от националния отбор по футбол се превърнаха във войводи за ден.

Георги Миланов, Андрей Гълъбинов, Петър Занев и още от момчетата на Петър Хубчев се преобразиха напълно, за да заснемат надъхващо клип преди световната квалификация срещу Шве

Кметът на Павликени участва в заседание на Асоциацията на местните власти във Виена

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/kmetyt-na-pavlikeni-uchastva-v-zasedanie-na-asociaciiata-na-mestnite-vlasti-vyv-viena-2026498

Кметът на Община Павликени инж.Емануил Манолов участва в 12-то Общо събрание на НАЛАС - Мрежа на асоциациите на местните власти от Югоизточна Европа, което се проведе във Виена. То се организира в рамките на Дунавската конференция по водите, в която над 230 представители от 24 държави обсъдиха усто

Грузия е твърдо решена да стане член на НАТО

//dariknews.bg/novini/sviat/gruziia-e-tvyrdo-reshena-da-stane-chlen-na-nato-2026586

Грузия има твърдо намерение да стане член на Северноатлантическия съюз, обяви днес грузинският премиер Гиорги Квирикашвили, цитиран от ТАСС.

"Активното сътрудничество между Грузия и НАТО достигна през последните години най-високо рав

Големият бариерен риф загива (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/golemiiat-barieren-rif-zagiva-video-2026541

Големият бариерен риф в Австралия е пострадал много по-сериозно отколкото показваха два поредни случая на избелване на коралите, предупредиха учени.
 
Покачващата се температура на водата през март и април в резултат на глобалното затопляне

България е популярна сред руснаците, но не е топ дестинация за летните им почивки

//dariknews.bg/novini/biznes/bylgariia-e-populiarna-sred-rusnacite-no-ne-e-top-destinaciia-za-letnite-im-pochivki-2026582

Гражданите на Руската федерация, планиращи да прекарат летните си отпуски зад граница, отдават предпочитания на курортите в Турция, Гърция и Кипър. България се нарежда едва след тях по популярност, предава телевизионният канал RT.
 

Пребиха зам.-кмет на селски събор

//dariknews.bg/novini/bylgariia/prebiha-zam.-kmet-na-selski-sybor-2026575

Заместник-кметът на Мизия Николай Нековски е бил пребит на селски събор.
 
Инцидентът станал в събота вечерта в близкото село Крушовица. Управникът бил поканен на традиционния панаир и празнувал в компанията на кмета на селото Илия Илиевски, неговия колега от съседнот

Българите остават най-ниско платените в целия ЕС

//dariknews.bg/novini/biznes/bylgarite-ostavat-naj-nisko-platenite-v-celiia-es-2026587

Българите остават най-ниско платените в целия Европейски съюз (ЕС) и за съжаление не се предвижда тази тенденция да се промени, нито в краткосрочен, нито в средносрочен план.
 
Това каза пред БНР доц. Виктор Йоцов, ръководител на прое

Температурите се повишават, максимални днес между 20° и 25°

http://www.cross.bg/slab-mesta-oblachnost-1544319.html

/КРОСС/ Новата седмица започва със слънчево време. В следобедните часове ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. На отделни места, главно в южната половина на страната ще превали краткотраен дъжд. Ще духа слаб североизточен вятър. Температурите слабо ще се повишат, максималните ще са между 20° и 25°. Над Черноморието ще преобладава слънчево време с временни увеличения на облачността. Ще духа слаб североизточен вятър. Максимални температури 19°-21°. Температура на морската вода 17°-18°, вълнение на морето около 2 бала. Над планините в следобедните часове ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще превали и прегърми. Вятърът ще е слаб от североизток. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 14°, на 2000 метра - около 7°.  

Времето в понеделник: Слънчево с температури до 25 градуса

http://offnews.bg/news/n_1/n_656706.html

Времето в първия ден от седмицата ще бъде предимно слънчево и топло, като следобед се очаква да се развива купесто-дъждовна облачност и на отделни места в Южна България ще превали краткотраен дъжд. Температурите слабо ще се повишат, като максималните ще са между 20° и 25°.  Над Черноморието ще преобладава слънчево време с временни увеличения на облачността. Ще духа слаб североизточен вятър. Максимални температури 19°-21°. Температура на морската вода 17°-18°, вълнение на морето около 2 бала. Над планините в следобедните часове ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще превали и прегърми. Вятърът ще е слаб от североизток. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 14°, на 2000 метра – около 7°.

Почина един от големите гръцки политици и бивш премиер на страната

https://www.actualno.com/balkani/pochina-edin-ot-golemite-grycki-politici-i-bivsh-premier-na-stranata-news_613736.html

Почина бившият премиер на Гърция Константинос Мицотакис. Той е и баща на лидера на главната опозиционна партия в Гърция "Нова демокрация" Кириакос Мицотакис. Константинос Мицотакис си отиде на 98 години. "Днес в 01:00 часа почина Константинос Мицотакис в обкръжението на хора,

Мчца Теодосия девица Теодосия

http://www.cross.bg/teodosiya-boga-bili-1544318.html

/КРОСС/ Страдание на света преподобномъченица Теодосия Светата Христова невеста Теодосия се родила в Константинопол. Тя била дъщеря на богати, честни, благочестиви и добродетелни родители. Нейните родители в продължение на много години нямали деца. Като се съкрушавали и страдали поради това, те много се молели и постели, денем и нощем пребивавали в Божиите храмове и щедро раздавали мелостиня на бедните.След известно време жената заченала и родила тази свята рожба, която нарекли Теодосия, тоест - „дадена от Бога", тъй като тя им била дарена от Бога. А след това просветили новородената Теодосия с тайнството на светото Кръщение. След като изминали четиридесет дни от рождението й, майката взела своята дъщеря на ръце, занесла я в храма на света Анастасия и с радостни сълзи въздала благодарение на Бога и на светата мъченица, като обещала да предаде дъщеря си на служение Богу в манастир, за да бъде тя причислена към лика на девствениците и Христовите невести (при този храм имало и манастир за девици, които се посвещавали на служение на Бога). Приела Божието благословение, майката се върнала в дома им и започнала да възпитава с голямо внимание и грижи обещаното на Бога дете. Тя напътствала Теодосия в четенето на Божествените книги и в страха Божий и разпалвала в нейното сърце божествената любов. Когато Теодосия станала на седем години, нейният баща умрял

Български превозвачи блокират "Кулата"

http://offnews.bg/news/n_1/n_656705.html

Български превозвачи излизат на протестират днес на граничния пункт "Кулата". Въпреки взетите мерки за облекчаване на трафика през границата шофьорите настояват за дългосрочно решаване на проблема с дългото чакане. Под техен натиск беше пуснат допълнителен кантар за ТИР-овете, но според тях това е само частично решение, съобщава БНТ. Началото на протеста е обявено за 10.00 часа тази сутрин. Очаква се да се включат повече от 200 шофьори на товарни камиони. За преговори с тях на Кулата ще пристигнат представители на Агенция "Митници" и Граничната полиция, съобщи областният управител на Благоевград Бисер Михайлов. Шофьорите са категорични, че трябва още по-добра организация на работа, за да няма опашки от чакащи.

Бившият премиер на Гърция Константинос Мицотакис почина

https://www.24chasa.bg/novini/article/6247693

Бившият премиер на Гърция Константинос Мицотакис починаБившият премиер на Гърция Константинос Мицотакис почина на 98-годишна възраст, предаде АП, като се позова на съобщение на семейството му. Според краткото съобщение той е починал в един часа тази сутрин. Роденият на 18 октомври 1918 г. Константинос Мицотакис има активна политическа дейност в продължение на близо 60 години,

Меркел: ЕС вече не може да разчита на САЩ и Великобритания

https://www.vesti.bg/sviat/evropa/merkel-es-veche-ne-mozhe-da-razchita-na-sasht-i-velikobritaniia-6069666

Меркел призова останалите страни от Европейският съюз да бъдат решителни във формирането на свой собствен път далеч от Вашингтон и Лондон

На 29 май са родени...

http://www.cross.bg/na-maii-sa-rodeni-1544317.html

/КРОСС/ Таня Найденова, бивш председател на Патентно ведомство Ваня Монева, диригент на хор "Космически гласове", музикален продуцент Доц. д-р Васил Паница, хирург Владимир Береану, журналист Красимир Стефанов, бивш изпълнителен директор на НАП Радко Влайков, посланик в Сърбия, бивш говорител на МВнР Стефко Бурджиев, областен управител на Русе  

Къде, какво в страната

http://www.cross.bg/chasa-sofiyaot-provede-1544316.html

/КРОСС/***София.В София Хотел Балкан президентът Румен Радев ще бъде домакин на тържествената вечеря ифтар по случай свещения за мюсюлманите месец Рамазан. ***София.Заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева ще се срещне със заместник министър-председателя и министър на външните работи и европейските въпроси на Република Хърватия Давор Иво Щир. От 14.30 часа в МВнР двамата ще направят съвместно изявление. ***София.От 11.00 часа в зала „ЕФЕ" на хотел „Маринела" официално ще бъде открит Световният конгрес по лозарство и винарство, който ще продължи до 2 юни. Конгресът ще бъде официално открит от министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов. ***София.От 09.30 часа в зала „Славейков" в сградата на Френския културен институт ще се проведе двудневен обществен форум за Зелена столица, организиран от посолството на Франция в България и Столична община. ***София.От 10.00 часа в Големия салон на БАН, в рамките на два дни ще се състои шестата Национална конференция с международно участие „Mеталознание, хидро- и аеродинамика, национална сигурност '2017". ***София.От 11.00 часа в Музея на съобщенията ще се състои официалното валидиране на пощенска карта на Българския фармацевтичен съюз (БФС) със специален пощенски печат по повод 10-тата годишнина от учредяването на съсловната организация. ***София.От 11

В сутрешните блокове днес

http://www.cross.bg/tema-zhivo-durzhavata-1544315.html

/КРОСС/ БНТ, „Денят започва"Тема: Опасна игра в двора на столично училище - деца се катерят по незавършен строеж без контрол. Кога ще бъде обезопасена сградата и какви са плановете на общината Тема: Каква е епидемиологичната картина за морбили в страната и в кои страни нараства броят на заболелите - в студиото проф. Тодор Кантарджиев Тема: Какъв трябва да бъде политическият дневен ред на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 - Гостува Деница Златева Тема: Приоритети и политики след срещата на върха на НАТО в Брюксел

Никоя институция у нас не се бори с политическата корупция

https://www.actualno.com/politics/nikoja-institucija-u-nas-ne-se-bori-s-politicheskata-korupcija-news_613726.html

В доклад на тема "Анализ на органите по превенция и противодействие на корупцията в Република България", изготвен в началото на месеца, се казва в прав текст, че "липсва институция с ясен ангажимент към разследване на корупцията по високите етажи". Констатацията е на фона на

Най-важното от Варна във вчерашния - 28 май

http://www.moreto.net/novini.php?n=352210

Започва Фестивалът на късометражното кино във Варна Най-големият и престижен фестивал за късометражно кино в България и региона - In The Palace, стартира своето гостуване във Варна тази вечер, припомня Moreto.net. ВиК авария наводни улица в Аспарухово Жители на варненския кр.

Ето го: BMW възроди Серия 8

https://www.vesti.bg/tehnologii/avtomobili/eto-go-bmw-vyzrodi-seriia-8-6069640

BMW използва Concorso d’Eleganza Villa d’Este, за да разкрие BMW Серия 8 Concept - есенцията на едно модерно купе на BMW под формата на страхотен дизайнерски прототип.

"Нисан" Х-Trail получи 2-литров турбодизел

http://www.dnevnik.bg/skorost/2017/05/29/2977585_nisan_h-trail_poluchi_2-litrov_turbodizel/?ref=rss


Три години след дебюта си "Нисан" Х-Trail се сдоби с нов 2-литров дизелов двигател. Новият мотор развива мощност 177 конски сили и има 380 Нм максимален въртящ момент. С новия агрегат "Нисан" Х-Trail вече може да предложи на клиентите си най-търсената у нас комбинация от дизелов двигател, автоматична скоростна кутия и задвижване на четирите кола 4х4.

В случая автоматичната трансмисия е безстепенна вариаторна, която в "Нисан" наричат Xtronic...

Правете трудните неща ...

http://www.cross.bg/neshta-pravete-dokato-1544307.html

/КРОСС/ "Правете трудните неща, докато са още лесни и великите неща, докато са още малки."Лао Дзъ    

Арестуваха 15-и заподозрян във връзка с атентата в Манчестър

https://www.24chasa.bg/novini/article/6247695

Арестуваха 15-и заподозрян във връзка с атентата в МанчестърЕдин 19-годишен мъж е арестуван в квартала "Гортън" на Манчестър във връзка с бомбения атентат в понеделник, информира БТА. Арестът е по подозрение за "деяния в противоречия със закона срещу тероризма". По-рано днес бе съобщено, че в хода на следствието за атентата е задържан в Манчестър мъж на 25 години, който бе 14-ият заподозрян.

33 души са задържани на мача ЦСКА-"Левски"

http://offnews.bg/news/n_1/n_656704.html

33 души са задържани по време на футболната среща ЦСКА-София - "Левски", който се игра снощи на Националния стадион "Васил Левски" в София.  Благодарение на бързата и своевременна намеса на полицията бе предотвратен сблъсък между две групи фенове пред заведение в района между Орлов мост и сградата на Софийския университет, съобщават от МВР. Не бяха допуснати сериозни нарушения на обществения ред преди, по време и след футболната среща. След края на столичното дерби, съгласно изготвения план, на стадиона бяха забавени привържениците на победилия отбор до оттеглянето на противниковите фенове. От СДВР информират, че към момента няма регистрирани нарушения на обществения ред по улиците в района и в посоките на изтегляне на привържениците на двата отбора.

29 май в историята

http://www.cross.bg/finala-konstantinopol-zhivkov-1544306.html

/КРОСС/ 1453 г. - Падането на Константинопол: Армията на султан Мехмед II Фатих (Завоевателя) превзема Константинопол след двумесечна обсада, артилерийски обстрел с най-модерните за тази епоха оръдия и масирана атака на еничарския корпус. При атаката е убит последният византийски император Константин XI Палеолог.1660 г. - Английската реставрация: Чарлз II е възстановен на трона на Великобритания.1876 г. - Априлското въстание: Четата на Христо Ботев овладява пътническия параход „Радецки" и заставя капитана да спре на българския бряг при село Козлодуй.1948 г. - Подписан е Българо-полски договор за сътрудничество.1953 г. - Сър Едмънд Хилари и шерпът Тенсинг Норгей стават първите алпинисти, изкачили връх Еверест в Хималаите.1956 г. - Пакистан се обявява за ислямска държава.1970 г. - Посещение на Тодор Живков в СССР.1985 г. - Трагедията на Хейзел: На финала на Шампионската лига на УЕФА в Брюксел, Белгия, 39 футболни запалянковци са убити и стотици са ранени от срутена подпорна стена, след като привърженици на ФК Ливърпул проникват в сектор на ФК Ювентус.1989 г. - Възродителен процес: В изявление по БНР и БНТ председателят на Държавния съвет Тодор Живков призовава Турция да отвори границите си за български емигранти, което става причина за „Голямата екскурзия".1990 г. - Руският парламент избира Борис Елцин за Председател на Президиума на Върховния съвет на Руската СФСР.1999 г

Деница Златева: Путин идва у нас за 3 март догодина

http://clubz.bg/54447-denica_zlateva_putin_idva_u_nas_za_3_mart_dogodina

Има покана и уверение, че руският президент Владимир Путин ще присъства на честванията на 140 години от Освободжението на България на 3 март догодина. Това обяви зам.-председателката на БСП Деница Златева пред БНТ, цитирана от партийния пресцентър. По думите й това можело да даде нов импулс в международните отношения. Според Златева "Русия е важен партньор в глобалния свят и трябва да има сътрудничество, особено по теми като международния тероризъм". 

"Приоритетът миграция и сигурност, свързан с българското председателство на ЕС, е изключително важен за България. Очаква се да се случат важни законодателни промени, свързани с европейската система за предоставяне на убежище – Дъблинското споразумение”, каза още Златева, която отговаряше за организацията на председателството на Европейския съвет в качеството си на вицепремиер в служебния кабинет "Герджиков". 

По думите й другият приоритет е свързан с конкурентоспособността, растежа на икономиката, заетостта. Важен е и енергийният съюз:

„Важен е от гледна точка на енергийната диверсификация, интерконекторните връзки”, посочи Златева.

По отношение на националните ни приоритети за председателството трябвало да обърнем внимание на теми като Западните Балкани, кохезионната политика, изравняване на стандартите на икономическото и социалното развитие на отделни региони и на самите държави в съюза, каза още Златева. 

По повод Западните Балкани, заместничката на Корнелия Нинова в БСП каза, че държим много на договора за добросъседство с Македония.

„Той засяга редица от спорните въпроси, но също може и да се надгражда”, обясни тя и изрази надежда, че той скоро ще бъде подписан.

Златева предложи България да приеме и декларация, по примера на други държави, в която да са посочени много ясно ангажименти от страна на ЕС към европейското бъдеще на Западните Балкани.

В училищата ще има повече професионални паралелки за сметка на профилираните

https://www.actualno.com/education/v-uchilishtata-shte-ima-poveche-profesionalni-paralelki-za-smetka-na-profiliranite-news_613727.html

Броят на професионалните паралелки за прием след 7-и клас тази година почти се изравнява с този на профилираните паралелки. Това показват данните за утвърдения от просветното министерство план-прием в гимназиите след завършено основно образование за учебната 2017/18 г. През

Православен календар за 29 май

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6247708

Православен календар за 29 майСв. Александър, патр. Александрийски, мчца Теодосия девица Св. Теодосия била родена в Цариград. От малка била отгледана и възпитана в любов към Бога. След смъртта на баща майката я дала в манастир. Голямото си наследство девойката употребила за украса на храмове и подпомагане на бедните. Пострадала мъченически заради защита на светите икони,

Пътна обстановка в страната - 29 май

http://www.moreto.net/novini.php?n=352225

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия“: област Пазарджик: На 28.05.2017 г. от 9 до 17 часа се извършва частичен ремонт на пътната настилка на пътен възел „Пазарджик“. Област Бургас: от п.в. „Карнобат“ до п.в. „Ветрен“ от км 325 до км 359 се извършва почистване и оформяне на земен окоп, както и изрязване и почистване на храсти в двете посоки до 15.

Общо 14 задържани за атентата в Манчестър

http://frognews.bg/news_135438/Obshto-14-zadarjani-za-atentata-v-Manchestar/

Общо 14 души са били задържани до момента за атентата в Манчестър, при който загинаха 22 души. По-рано беше съобщено, че в Манчестър са арестувани 25-годишен мъж и 19-годишен младеж, заподозрени за участие в организирането на атентата в ”Манчестър арена”. Имената им не бяха оповестени.

Какво става по македонските земи?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279934_%D0%9A%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%BE+%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%D0%BF%D0%BE+%D0%BC%D0%B0%D0%BA%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B7%D0%B5%D0%BC%D0%B8%3F

 Вижда ли се краят на дълбоката политическа и етническа криза, която наскоро до доведе дори до кървави сблъсъци в парламента в Скопие? Може ли кабинетът на социалдемократите и албанските им съюзници да подобри чувствително отношенията със съседите на Македония? Защото през десетгодишното управление на Никола Груевски и неговата ВМРО-ДПМНЕ тези отношения сериозно пострадаха. Ще се промени ли нещо за онези македонски граждани, които смятат себе си за българи и кога най-после ще бъде подписан прословутият българо-македонски договор за приятелство и добросъседство? На един публичен дебат по тези въпроси в София експертите изобщо не бяха оптимистично настроени.

"Блатото" на Груевски

Българският евродепутат Андрей Ковачев

Българският евродепутат Андрей Ковачев

Евродепутатът Андрей Ковачев смята, че бъдещият македонски премиер Зоран Заев има волята да извади Македония от блатото, в което е била  завлечена по време на управлението на Груевски. „Надявам се, че Заев, макар и представител на партия-наследница на комунистите на Тито, заедно с номинирания за външен министър опитен дипломат Никола Димитров ще изпълнят заявките си за изграждане на най-добри отношения с България. Но нека не вярваме само на думите, а да видим и делата“, каза Ковачев. Според него, работата по договора за добросъседство с Македония още буксува в създадените за изработването му двустранни работни групи.

Западните Балкани - още дълго в чакалнята?

Бившата говорителка на МВнР Весела Чернева сподели впечатленията си от скорошни посещения в Скопие и Белград като представителка на Европейския съюз.

Според нея Груевски и привържениците му са непримирими и ще продължат борбата срещу подготвяния от Заев кабинет. Чернева смята, че както Брюксел, така и българското европредседателство през 2018 г. не бива да дават напразни надежди за скорошно приемане на Македония в ЕС. Днешните сътресения и противопоставяне във всички държави от Западните Балкани, както и тежките поуки от приемането на България и Румъния обясняват защо процесът на разширение на ЕС в момента е напълно замрял, казва Чернева.

И пак за многострадалния българо-македонски договор

Заместник-ръководителят на Българския културен клуб в Македония Мирослав Ризински смята, че няма особена разлика между идеологиите на социалдемократите на Заев и ВМРО-ДПМНЕ на Груевски. „Въпреки че Заев , който не членува в белградското лоби, прояви храброст при разбиването на политическия монопол на Груевски, не виждам нищо ново в подхода му към  решаването на спора с Гърция за името и към подписването на договора за добросъседство с България. А това са основните препъни-камъни  пред приобщаването на Македония към Евросъюза и НАТО. Страната още не е излязла от сферата на влияние на Белград. Доказателство е фактът, че високопоставен сръбски разузнавач е участвал в погрома над парламента и опозиционните депутати преди месец в Скопие.

Тази кадри от насилието в македонския парламент влязоха в световните новини

Тази кадри от насилието в македонския парламент влязоха в световните новини

Политиката на Белград е да насажда сред македонските граждани страхова психоза, че техните врагове са Албания и България. В тази пропаганда се включи и руският външен министър Лавров, който заяви, че е налице опасността Македония да бъде поделена между София и Тирана. Тази атака несъмнено бе координирана между Москва и Белград", смята Ризински.

По негово мнение, Македония страда преди всичко от криза на идентичността, чиито последствия са политическите и етническите конфликти и разделения. Ризински се надява, че българската държава ще поднови усилията за подписването на многострадалния договор за добросъседство, с който да се решат и част от проблемите на хората с българско самосъзнание. Той закономерно поставя няколко въпроса, които не са от вчера: Защо в Македония няма български медии? Кой бави изграждането на съвременна транспортна връзка между двете страни? И бива ли културният обмен между България и Македония да е толкова вял?

В обобщение: и на тази дискусия имаше повече въпроси, отколкото отговори. А едно такова съотношение никога не е оптимистично.

 

 

Един мъж описва точно какъв е животът с жена му

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/edin-myzh-opisva-tochno-kakyv-e-zhivotyt-s-zhena-mu-6069599

Начинът, по който младия мъж описва реалния живот със съпругата си е доста сходен с този на повечето хора, а чувството му за хумор е невероятно

Днес ще е слънчево с температури между 20° и 25°

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6247698

Днес ще е слънчево с температури между 20° и 25°Днес ще преобладава слънчево време. В следобедните часове ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. На отделни места, главно в южната половина на страната ще превали краткотраен дъжд. Това съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при Българската академия на науките (БАН), цитира "Фокус".

Мотоциклетист "пося" 9 хиляди евро на шосе в Германия

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6247689

Мотоциклетист "пося" 9 хиляди евро на шосе в ГерманияМотоциклетист е загубил в събота девет хиляди евро, докато пътувал в южна Германия, съобщи вчера полицията. Мъжът държал банкнотите в пластмасова торба, но те се разпилели по шосе северно от Мюнхен, предаде БТА. Когато 36-годишният мъж разбрал за станалото, спрял и започнал да събира ценните хартийки,

ТЕЛК възстановява работата си

http://frognews.bg/news_135437/TELK-vazstanoviava-rabotata-si/

Кризата в ТЕЛК е към края си. От днес лекарите ще могат да издават валидни документи за инвалидни пенсии, след като през последните дни пациентите се оказаха в законов Параграф 22.

Москва обяви смърт на "хрушчовките"

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279933_%D0%9C%D0%BE%D1%81%D0%BA%D0%B2%D0%B0+%D0%BE%D0%B1%D1%8F%D0%B2%D0%B8+%D1%81%D0%BC%D1%8A%D1%80%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%22%D1%85%D1%80%D1%83%D1%88%D1%87%D0%BE%D0%B2%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5%22

 "У дома имам скъп дъбов паркет. Кой ще ми го плати, ако се наложи да се изнеса на друго място", казва Марина Георгиевна. Пенсионерката  е против събарянето на старите съветски жилищни сгради в Москва. Затова е участвала и в демонстрацията на 14 май. Тогава излязоха близо 17 000 граждани, за да протестират срещу плановете на градската управа. За днес (28 май) е насрочена втора протестна демонстрация.

Раздяла с наследството на Хрушчов

Московският кмет Сергей Собянин задвижи амбициозния проект, след като президентът Путин даде одобрението си през февруари. През април Държавната дума гласува на първо четене съответния законопроект. Става дума преди всичко за т.нар. "хрушчовки", както хората наричат построените по времето на Никита Хрушчов през 50-те и 60-те години на миналия век жилищни сгради. Повечето от тях са  пететажни, без асансьор. Самите жилища са много малки, а стените – тънки като хартия. Руснаците едновременно обичат и мразят тези домове. „Хрушчовките” дадоха подслон на много хора, но качеството на строежите е твърде мизерно.

Кметът Собянин казва, че много от въпросните сгради в Москва са в отчайващо състояние. Плановете предвиждат събарянето на най-старите и заместването им с нови, в които да има по-модерни и по-просторни жилища. Програмата за обновяване на Москва е в ход от над десет години, но сега предстои да бъде разширена значително. По официални данни, през следващите години ще бъдат разрушени 25 милиона квадратни метра жилищна площ, което ще засегне около 1,6 милиона московчани.

Russland Häuser zum Abriss in Moskau

Сгради, определени за разрушаване

Тези, на пръв поглед разумни намерения, са обект на ожесточени спорове. Много московчани се опасяват, че ще трябва да се преместят в още по-лоши квартали. Други смятат, че програмата може да засегне и добре запазени жилищни сгради, за да бъде освободен терен за луксозни жилища. Има обаче и много московчани, които съзират шанс в плановете на градската управа. Например семейство Земцови от квартал Измайлово. Седем души живеят на площ от 50 квадратни метра. "Кухнята е толкова тясна, че трябва да се храним един след друг", казва Валерия Земцова и отсега се радва на преместването в по-просторно жилище. Руската социологическа агенция ВЦИОМ е твърди, че над две трети от московчаните /67%/ подкрепят програмата за жилищно обновяване.

Гласуването, според някои, не е прозрачно

До края на юни жителите на „хрушчовките” могат да гласуват дали сградите има да бъдат включени в програмата за саниране или не. Гласуването става чрез създадения от градските власти интернет-портал, както и на събранията на жилищните съвети. Мнозина обаче твърдят, че процесът на гласуване не протича достатъчно прозрачно. Досегашните протести принудиха властите да направят някои изменения. Така например срокът за опразването на старите жилища ще бъде удължен от 60 на 90 и дори на 120 дни. Докато парламентът гласува закона на второ и трето четене, се очакват и други компромиси.

Sergej Sobjani

Кметът Собянин е решен да строи нови жилища

Московската градска управа обаче не оставя никакво съмнение, че програмата за саниране ще бъде осъществена. Експертите предполагат, че санирането може да продължи далеч по-дълго от предвидените в програмата десет години.

Въпреки че протестът срещу строителните планове засега остава чисто граждански, той дава отражение и върху руската политика. След масовите протести от зимата на 2011/2012 година срещу изборните фалшификации и връщането на Путин в Кремъл, московчани твърде рядко излизаха масово на улицата. През март 2018 година предстоят президентски избори в Русия. Новата кандидатура на Путин за президентския пост се счита за сигурна. Едно движение на социален протест из улиците на Москва навярно няма да застраши сериозно преизбирането му, но все пак може да хвърли неблагоприятна светлина върху президентските избори.

 

Хванаха отново надрусан шофьор

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/hvanaha-otnovo-nadrusan-shofior-2026567

Досъдебно производство е започнато в РУ Дупница срещу 21-годишен мъж от с. Джерман за управление на МПС след употреба на наркотични вещества.

Проверката с техническо средство е извършена от пътни полицаи на ул. „Св. Иван Рилски“ в града.
 

Борците на Димитровград отново с медали

//dariknews.bg/regioni/haskovo/borcite-na-dimitrovgrad-otnovo-s-medali-2026566

Само седмица след като стана втори на континента Рухан Расим от димитровградския клуб по борба спечели убедително поредната си титла от държавния шампионат за момчета. За категоричното си представяне в кат. 47 кг бе отличен и с купата за „Най-техничен състезател” на турнира, чийто домакин бе Русе.<

Вандалски прояви и кражба през уикенда в Кюстендил

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/vandalski-proiavi-i-krazhba-prez-uikenda-v-kiustendil-2026568

През уикенда в РУ Кюстендил са заявени 3 извършени престъпления – от апартамент в жк „Осогово“ са откраднати телевизор и 1000 лв.,  счупени са стъкла на лек автомобил „Мерцедес“, паркиран в кв. „Запад“, умишлено са повредени ролетни щори и са счупени стъкла на прозорци на къща в града.

Спасителна акция и пожар във Фролош и Кюстендил

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/spasitelna-akciia-i-pozhar-vyv-frolosh-i-kiustendil-2026569

През почивните дни екипи на РСПБЗН са оказали помощ на ЦСМП, за да обслужат пациент в с. Фролош; гасили са пожар в къща в Кюстендил.

Огънят е унищожил мебели, бяла, черна и компютърна техника, опушени са 150 кв. м стени. Няма пострадали хора, спасена е сградата. Причините за възниква

МИ-5 разследва защо манчестърският терорист е изпуснат от поглед

//dariknews.bg/novini/sviat/mi-5-razsledva-zashto-manchestyrskiiat-terorist-e-izpusnat-ot-pogled-2026572

Британското контраразунаване МИ-5 започна разследване по каква причина спец службите са изпуснали от полезрението си манчестърския терорист Салман Абеди, въпреки предупреждения, че той е потенциално опасен, съобщи Би Би Си.

3 дни забавления и игри по случай Деня на детето в Банско

//dariknews.bg/regioni/blagoevgrad/3-dni-zabavleniia-i-igri-po-sluchaj-denia-na-deteto-v-bansko-2026573

Община Банско е подготвила богата програма за най-малките по повод Международния ден на детето – 1 юни. Три дни ще продължат забавните игри и състезания, в които ще могат да се включат всички деца от общината.

Празникът ще започне на 1 юни от 09:30 – 11:30 часа с „Парти за 1 юни“ в д

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване