Слави за ВАС: Отвратен съм

http://frognews.bg/news_135567/Slavi-za-VAS-Otvraten-sam/

Отвратен съм. Това написа шоументът Слави Трифонов за решението на Върховният административен съд, че организирания от него референдум няма задължителен характер.

Парамов пред Фрог: Лъжата за фалита на КТБ роди опозорената ни държава

http://frognews.bg/news_135566/Paramov-pred-Frog-Lajata-za-falita-na-KTB-rodi-opozorenata-ni-darjava/

Лъжата за фалита на КТБ роди опозорената ни държава. Въпросът със стенограмата е комплексен, защото говорим за случай, който ни коства между 7 и 10 млрд. лв. Това каза пред Фрог нюз финансовият експерт Кольо Парамов.

Велко показва кулинарни техники в „Апартамент 404“

https://www.vesti.bg/lyubopitno/velko-pokazva-kulinarni-tehniki-v-apartament-404-6069740

От подправките до подредбата на колбасите по фън шуй – кулинарното гуру Велко изпипва всеки един детайл от подготовката

Слави Трифонов: Съдът е слуга на политическата класа

http://dnes.dir.bg/news/reshenie-vas-slavi-trifonov-referendum-prezidentski-izbori-2016-25839264

Днес Върховният административен съд окончателно се произнесе по нашата жалба срещу ЦИК за резултатите от Референдума.

Тръмп с критики към Меркел: Това ще се промени

https://www.vesti.bg/sviat/trymp-s-kritiki-kym-merkel-tova-shte-se-promeni-6069738

Американският президент изрази недоволство, че Германия не отделя достатъчно пари за НАТО

Стенограмата за КТБ ще е публична, тази от КСНС – не

http://frognews.bg/news_135565/Stenogramata-za-KTB-shte-e-publichna-tazi-ot-KSNS-–-ne/

Стенограмата от консултациите при президента (2012 г. – 2017 г.) Росен Плевнелиев по време на банковата криза ще бъде разсекретена. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов и на лидера на БСП Корнелия Нинова след днешния консултативен съвет за национална сигурност.

С 8 градуса покачване на температурата в градовете по света прогнозират учени

http://www.moreto.net/novini.php?n=352333

Климатичните промени могат да доведат до покачване на температурата в градовете с 8 градуса по Целзий, пише "Гардиън", позовавайки се на научно изследване. Глобалното затопляне и градските условия могат да увеличат температурата в градовете с 8 градуса до 2100 г.

Арестуваха 17-годишен сириец, готвел атентат в Берлин

http://www.cross.bg/atentat-sirietz-aresta-1544508.html

/КРОСС/ Бранденбургската полиция арестува 17-годишен сириец, заподозрян за планирането на терористичен атентат, съобщава националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung, цитиран от „Фокус". Съобщението за ареста, извършен в Укермак, бе направено от вътрешния министър на федерална провинция Бранденбург Карл-Хайнц Шрьотер (ГСДП). Съгласно информацията, предоставена от полицията, младият сириец е задържан на основание данни, подадени от властите на правоохранителните органи на друга германска провинция. В WhatsApp сириецът е изразил ясно намерение да извърши самоубийствен атентат във федералната столица Берлин. Според министъра на вътрешните работи на Бранденбург, младият мъж е влязъл незаконно на територията на Германия и не е ясно от колко време живее в страната. Той е бил настанен в център за настаняване на непълнолетни бежанци без придружител. Точното място на ареста му, извършен във вторник сутринта, също не бе разкрито от Шрьотер.  

Църквата опроверга Радев за липсващите духовници при папата

http://dnes.dir.bg/news/sinod-papata-duhovnici-prezidentat-radev-25839263

Ватиканът не се намесва в състава на държавните делегации, дошли на аудиенция при папата, заявиха Синодът и Католическата църква и така опровергаха президента.

Комисия в ЕП поиска съд за ЕК, защото не е върнала визите за американци

http://offnews.bg/news/n_1/n_656889.html

Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент ще поиска становище от правната комисия за това дали ЕК да бъде изправена пред Съда на ЕС, тъй като не е въвела визи за гражданите на САЩ, след като държавата иска такива от европейските граждани. Решението беше взето на днешното заседание на комисията.  Ако правната комисия се изкаже положително за идеята, предложението ще трябва да бъде гласувано и на пленарна сесия на ЕП, което ще се случи вероятно наесен.  Ако предложението бъде подкрепено и от ЕП, Европейската комисия ще бъде съдена за това, че не е въвела визи за американски граждани, след като САЩ продължава да изисква визи за пет държави, сред които и България.  ЕК е пропуснала срока, в който трябва да спази изискването за реципрочност, а като причина за липсата на решение беше посочено, че въвеждането на визи би било много скъпо, отбелязва БТА.  Въпросът трябваше да се обсъди отново от еврокомисарите до края на декември миналата година.  През март ЕП прие резолюция, с която призова ЕК в срок от два месеца да върне визите за гражданите на САЩ, които пътуват до ЕС. Досега комисията не се е съобразила с настояването на евродепутатите. Говорител на комисията днес отбеляза, че дипломатическият подход е довел до отпадането на визите за Канада за граждани на България и Румъния, затова предпочита да използва същия подход с Вашингтон с надеждата да постигне сходен резултат. Канада реши да премахне визите за българи и румънци покрай обещанието на властите в София и Букурещ да подкрепят търговското споразумение СЕТА. Дори визите за граждани на САЩ, пътуващи до ЕС, да бъдат върнати, това ще важи за срок от две години.

ЦСКА и Гриша Ганчев дават на прокурор синдика Дора Милева

http://frognews.bg/news_135564/TSSKA-i-Grisha-Ganchev-davat-na-prokuror-sindika-Dora-Mileva/

Ръководството на елитния ЦСКА ще подаде сигнал до прокуратурата и Министерство на правосъдието във връзка с действията на синдик Дора Милева по време на днешния търг за емблемата и имуществото на фалиралото дружество ”ПФК ЦСКА” АД.

Три европейски града, които да посетите през юни (снимки)

http://offnews.bg/news/n_1/n_656745.html

1. Позитано, Италия Този невероятно красив морски курорт в топлата Италия е точното място за море през юни. Една от причините да го посетите именно този месец са ниските цени на хотели от световен клас и стил. Само месец по-късно, през юли, както температурите, така и нощувките ще скочат до небето. Насладете се на Италия в този курорт, чието постоянно население е под 4000 души. 2. Единбург, Шотландия Април и май са най-сухите месеци във Великобритания, така че юни все още няма да вали толкова много. Август е най-влажен и е месец на фестивала в Единбург и хотелските стаи са заети месеци преди събитието. Отивайки през юни, ще си спестите 29% от цените на хотелите. Посетете Музея на виното, калдъръмената улица, която води до Замъка на Единбург, кафенето, в което Дж. К. Роулинг е написала „Хари Потър“, невероятната зоологическа градина и още много места. И то с привилегията да не ви вали постоянно. 3. Дубровник, Хърватия Можете да се насладите на незабравима почивка в този зашеметяващо красив морски град на далматинското крайбрежие. Архитектурата му е запазена от векове, а цените отново са причина да предпочетете мястото през този месец.

Затвориха Дарданелите заради кораб за ”Турски поток”

http://dnes.dir.bg/news/rusia-turtzia-krajat-zhen-potok-turski-potok-proliv-25839199

Движението в пролива Дарданели бе временно затворено заради преминаването на огромен кораб, който ще участва в строежа на Турски поток.

Спортният и ТВ елит се обединява за най-мащабното спортно събитие

https://www.vesti.bg/bulgaria/medii/sportniiat-i-tv-elit-se-obediniava-za-naj-mashtabnoto-sportno-sybitie-6069737

Всички те се обединяват около инициативата да се превърнем в една по-спортна и динамична нация, да излезем на открито и заедно да спортуваме

Слави Трифонов за съдебното решение за референдума: Аз съм отвратен

http://offnews.bg/news/n_1/n_656887.html

"Аз съм отвратен." Така телевизионният водещ Слави Трифонов коментира в писмо до медиите решението на Върховния административен съд да не признае референдума за задължителен. По-рано днес петчленен състав на ВАС окончателно се произнесе по делото, в което Трифонов настояваше за допълнително преброяване на бюлетините без плик. Това, според него, би увеличило драстично броя на гласувалите в допитването и би направило волята на гласувалите задължителна за законодателя. Съдът потвърди решението на предишния тричленен състав, което постановява към преброените от ЦИК гласове да се добавят още около 500. Въпреки това общият брой гласове не е достатъчен, за да има референдумът задължителен характер. За това не му достигнат около 12 000 гласа. Трифонов посочва, че решението на ВАС е "странно и неморално", тъй като признава грешка в методологията на ЦИК по отношение на непреброените бюлетини без плик, но не задължава Избирателната комисия да извърши ново преброяване. Публикуваме и пълния текст на писмото на Слави Трифонов. Днес Върховният административен съд окончателно се произнесе по нашата жалба срещу ЦИК за резултатите от Референдума. Днес съдът взе едно странно и неморално решение. От една страна потвърди присъдата на предишната инстанция, която признава, че ЦИК са опорочили крайния резултат на Референдума. От друга страна не провери фактите докрай. Ще ви припомня фактите. Още преди провеждането на Референдума, в нарушение на закона, ЦИК постанови да не се броят бюлетините без плик. Все едно тези бюлетини не съществуват. Все едно хората, пуснали ги в урните, не съществуват. Тогава предната инстанция на ВАС добави към общата избирателна активност само 500 намерени бюлетини без плик. Това бяха 500-те бюлетини намерени само в 44 избирателни секции. Съдът тогава позволи да бъдат отворени наново само 44 секции. И от тях се появиха неотчетени 500 бюлетини. На сегашното дело ние пожелахме да бъдат отворени и другите избирателни секции, за да се види реалният брой на всички неотчетени бюлетини. Защото общият брой избирателни секции е 12 340. От всичките 12 340 са проверени само 44. Логиката говори следното - след като в 44 секции са открити 500 незабелязани от ЦИК бюлетини, колко ли има в останалите 12 296? Отново според логиката и математиката, след като при 44 секции неотчетените бюлетини са 500, следователно при останалите 12 296 , най-вероятно не са отчетени 135 256 бюлетини. Много, много повече от “липсващите” според ЦИК 12 000. Истината щеше да възтържествува, ако към общата избирателна активност бяха добавени не само откритите 500 бюлетини в 44 секции, а всички неотчетени от ЦИК бюлетини във всичките 12 340 секции. Днес съдът буквално опорочи волята на българския народ, защото от една страна призна, че ЦИК умишлено са нарушили закона и изкривили резултата от референдума, и от друга страна не доведе разследването до край. Така съдът практически узакони лъжата и оправда нарушаването на закона. Днес получихме поредното доказателство, че съдът не е независим орган, а е слуга на политическата класа. Уважаеми съграждани, ще си позволя да перифразирам Васил Левски, който, както знаете, е казал - “Времето е в нас и ние сме във времето”. Вижте докъде я докарахме 150 години по-късно. Несправедливостта е в нас и ние сме в несправедливостта. Дали вие се отвращавате от тази несправедливост, която ни заобикаля на всички нива - не знам. Но аз съм отвратен.

Окончателно решиха за референдума, Слави: Отвратен съм

https://www.vesti.bg/bulgaria/okonchatelno-reshiha-za-referenduma-slavi-otvraten-sym-6069736

Допитването от три въпроса, подкрепено от 2,5 милиона души, не е задължително, е решението на ВАС, което не се обжалва

Холандският парламент одобри договора ЕС-Украйна

http://dnes.dir.bg/news/holandia-ukrina-evropeyski-parlament-evropeyski-sauz-zhan-klod-unker-25839246

Холандският парламент одобри споразумението за асоцииране ЕС - Украйна. Бъдещето на Украйна е с Европа, коментира Жан-Клод Юнкер.

Оставиха в ареста мъжът, ограбил лекар във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=352351

Варненският окръжен съд разгледа искане на Окръжна прокуратура – Варна за взимане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ на М. Б., привлечен в качеството на обвиняем за извършен на 27 май 2017г. грабеж при условията на опасен рецидив, съобщиха от съда за Moreto.

Слави Трифонов: Върховният административен съд узакони лъжата и оправда нарушаването на закона

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/05/30/2980365_slavi_trifonov_vurhovniiat_administrativen_sud_uzakoni/?ref=rss


"Върховният административен съд (ВАС) практически узакони лъжата и оправда нарушаването на закона. Днес получихме поредното доказателство, че съдът не е независим орган, а е слуга на политическата класа", това се казва в писмо от Слави Трифонов до медиите. То е по повод позиция на магистратите, че резултатите от референдума за мажоритарното гласуване не го правят задължителен.

Трифонов посочва, че ВАС, от една страна, е потвърдил присъдата на предишната...

Социалното министерство пробва да помогне на децата с увреждания и след 18-годишнината им

http://www.cross.bg/namalyal-godini-tazi-1544507.html

/КРОСС/ Ще се търси възможност за финансово подпомагане на децата с увреждания и след като навършат 18 години. Това съобщи министърът на труда и социалната политика Бисер Петков пред БНР. „Да се прави една индивидуална оценка на база на вече установената от медицинските органи вид и степен на увреждане и на база на тази индивидуална оценка съответно да се предоставя финансова подкрепа, социални услуги, помощ за намиране на работа, преквалификации", поясни социалният министър. Петков коментира и темата с младежката безработица в страната. Той уточни, че е намалял броят на безработните млади хора, но продължава да е висок процентът на младежите, които са демотивирани, които не учат, не работят и не са регистрирани в бюрата по труда. „Броят на младежите от тази група, до 24 години, тоест коефициентът на безработица сред тях е намалял със 6,8 десети процентни пункта. Това е някъде около 11 хиляди.    

Вавринка започна "Ролан Гарос" с трисетова победа, Саша Зверев отпадна неочакван рано

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/05/30/2980360_vavrinka_zapochna_rolan_garos_s_trisetova_pobeda_sasha/?ref=rss


Шампионът от 2015 г. Стан Вавринка премина през коварен мач, но започна с убедителна победа тринадесетото си поредно участие в "Ролан Гарос", а един от сочените за фаворити за титлата в Париж, Александър Зверев, отпадна още в първия кръг.

Вавринка се наложи над квалификанта от Словакия Йозеф Ковалик с 6:2, 7:6 (6), 6:3. Швейцарецът имаше нужда от един час и 57 минути, за да постигне 13-а победа в последните си 14 двубоя на червените кортове във френската...

Зидан се двоуми между Иско и Бейл

http://offnews.bg/news/n_1/n_656886.html

Треньорът на Реал Мадрид Зинедин Зидан сподели, че ще бъде трудно решение на кого измежду Иско и Гарет Бейл да заложи във финала за Шампионската лига срещу Ювентус, който ще се играе тази събота от 21:45 часа. Френският специалист обясни, че има вероятност да пусне в игра и двамата. "Най-важното е в събота да играем с пълни сили, както го правихме през целия сезон. Това е финал. Те не са допускали гол, ние пък бележим във всеки мач. Това са двата най-силни отбори, защото щом сме стигнали финал, значи е заслужено. И двамата са много добри. През този сезон играха заедно в 16 мача. Защо и в събота да не играят заедно? Ще ми е много трудно да избера титулярен състав, ще ми е много трудно и да избера кои да останат извън групата. Доста отговорно решение е да избера между Иско и Бейл. Имам 23 играчи, а трябва да играят 11. Важното е всички да сме подготвени. Знаем, че съперникът е солиден отбор. В защита играят с четирима или с трима и с Алвеш, който е изнесен по-напред. Алвеш има свобода по фланга. Мен ме интересува как можем да ги застрашим", каза Зидан.

Руски военен самолет катастрофира (видео)

http://www.moreto.net/novini.php?n=352390

Руски военен самолет е катастрофирал в южната част на страната, край Саратов, по време на тренировъчен полет. Един човек е загинал, а други четирима са ранени, съобщи ABCnews. По данни на РИА Новости потърпевшите са петима. Руското министерство на отбраната съобщи, че машината – Ан-26 – не е успяла да се приземи нормално.

Отстраниха окончателно пловдивските професори, обвинени в корупция

http://www.cross.bg/profesori-prof-vasilev-1544506.html

/КРОСС/ Апелативният съд в Пловдив потвърди отстраняването от длъжност на проф. Симеон Василев и проф. Николай Банков от Университета за хранителни технологии в Пловдив, съобщава БНТ. Двамата са обвинени в искане и получаване на пари от студенти за отбелязване на успешно взет изпит. Окръжният съд вече постанови двамата професори да бъдат отстранени, а сега това бе потвърдено. Решението на съда е окончателно и повече не може да се обжалва. И двамата професори отричат обвиненията. Проф. Василев дори се оплака, че над него е оказан натиск от страна на прокуратурата под влияние на негови колеги конкуренти. Двамата професори бяха задържани в ареста на 16 май след оплакване от студенти.

Прокуратурата претърси болница "Софиямед" заради обвиняеми

http://econ.bg/Новини/Прокуратурата-претърси-болница-Софиямед-заради-обвиняеми_l.a_i.743397_at.1.html

Прокуратурата нахлу в столичната болница „Софиямед”. Причината - днес е трябвало да бъдат предявени обвинения по така нареченото дело „Агромах”,...

Каварна продава за 30 000 лв. колата с автографите на звездите

http://offnews.bg/news/n_1/n_656890.html

Община Каварна обявява за продан знаменитата кола на бившия кмет Цонко Цонев, на която оставяха автографите си всички звезди, когато идваха във вече бившата Столица на рока. Това решиха общинските съветници преди броени минути. Началната цена е 30 000 лева с ДДС, търгът ще бъде с явно наддаване. Автомобилът е най-ценната реликва на общината. На него подписи са положили легендарните Deep Purple, Accept, Кай Хансен от Хелуин и Гама Рей, Dimmu Borgir, Scorpions и още десетки звезди от световна величина, за които беше въпрос на чест да сложат подписа си върху автомобила на Кметъла. Самият автомобил е "Пежо" и е на повече от 10 години - кметълът Цонко Цонев нямаше страст към скъпи коли. Веднага след като новата кметица Нина Ставрева дойде на власт, тя вкара пежото в общинския гараж и започна да се вози в джип и въпреки спадащите приходи на общината си вдигна представителните разходи с 9000 лева. Освен заради закърпване на бюджета на общината, който при управлението на Ставрева се срина, автомобилът се разкарва и заради войната на издигнатата от БСП и подкрепена от ГЕРБ кметица с рока и всичко останало от ерата на Цонко. Ставрева предизвика гнева на цяла България, когато свали от спортната зала винилите от концертите и на тяхно място останаха грозни петна. Основна тема в кампанията за избирането на Ставрева беше, че ще изгони от Каварна "прошляците", защото те пречили на руските туристи да дойдат. Под силния обществен натиск в първата година от кметуването си тя все пак склони да се организира фестивал, но това стана толкова нескопосано, че по време на изпълнението на Therion на стадиона имаше само 600 души. Както OFFNews вече писа , тази година за пръв път от десетилетие рок фестивал в Столицата на рока няма да има. Вместо това общината организира Дни на руската култура.

"ЦСКА-София" обвини синдик Милева, че е допуснала подмяна на оферти в търга

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/05/30/2980332_cska-sofiia_obvini_sindik_mileva_che_e_dopusnala/?ref=rss


"ЦСКА-София" обяви, че ще подаде сигнал в прокуратурата срещу синдика на ПФК ЦСКА АД Дора Милева. От клуба твърдят, че тя е позволила подмяна на предложенията на други участници в търга за активите на фалиралото дружество.

"ЦСКА-София" спечели наддаването с офертата от 8 млн. лева. Тя беше предложена от "Ред енимълс" ЕООД - дружество, зад което на практика стои Гриша Ганчев.

"ЦСКА ще подаде сигнал до прокуратурата...

Николай Йорданов ще свири Левски-Черно море

http://www.moreto.net/novini.php?n=352322

Николай Йорданов бе определен за главен съдия на последния за този сезон мач от Първа професионална лига между Левски и Черно море, научи Moreto.net. Помощници на Йорданов ще бъдат Мартин Ангелов и Павлин Михайлов. За четвърти рефер е определен Юлиян Тодоров.

Изкъртена релса спря трамваите в центъра на София (снимки)

http://dnes.dir.bg/news/tramvai-dondukov-relsa-25839077

Изкъртена релса спря движението на трамваите по линии 20 и 22 по столичния бул. "Дондуков" за повече от час.

50 от пострадалите от атентата в Манчестър още са в болница

http://www.cross.bg/manchestur-postradalite-lechenie-1544505.html

/КРОСС/ Петдесет пациенти все още са на болнично лечение заради травмите и раните си, получени при бомбения атентат в Манчестър преди седмица. 17 от тях остават в интензивното, съобщиха днес британските здравни власти, цитирани от „Ройтерс". При самоубийственото нападение загинаха 22-ма души, сред които деца и младежи. Общо на 116 души бе оказана медицинска помощ в болница в дните непосредствено след терористичната атака по време на концерт в зала "Манчестър арена". "Това, че има хора на интензивно лечение, не означава, че състоянието им е критично", заявиха от британската национална здравна служба без повече обяснение. Но миналата седмица лекари и служители в болниците, където са настанени пострадалите, казаха, че някои от тях са получили животозастрашаващи травми на жизненоважни вътрешни органи и на крайници.  

Митничарите от хакерската група остават в ареста

http://dnes.dir.bg/news/mitnichari-arest-hakerska-grupa-25839076

Тримата служители на Агенция „Митници“ от хакерската група за манипулиране на данни в системата БИМИС остават в ареста, съобщи прокуратурата.

161 млрд. евро Бюджет на ЕС за 2018 г. предлага Еврокомисията

http://econ.bg/Новини/161-млрд-евро-Бюджет-на-ЕС-за-2018-г-предлага-Еврокомисията_l.a_i.743395_at.1.html

Европейската комисия предложи проектобюджетът за 2018 г. да е в размер на 161 млрд. евро поети задължения, за да се стимулира създаването на повече...

Защо никой не познава Пеевски

http://frognews.bg/news_135563/Zashto-nikoi-ne-poznava-Peevski/

Една млада, успяла, корпулентна фигура на депутат, a отскоро бизнесмен и издател, остава силно непозната за хората във властта.

Германия задържа непълнолетен мигрант, заподозрян, че планира атентат в Берлин

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/05/30/2980340_germaniia_zadurja_nepulnoleten_migrant_zapodozrian_che/?ref=rss


Германската полиция обяви, че е задържала 17-годишен сириец, заподозрян, че е планирал самоубийствен атентат в Берлин, потвърди вътрешният министър на провинция Бранденбург Карл-Хайнц Шрьотер, цитиран от германски медии.

Заподозреният е задържан в Укермарк, район, разположен североизточно от Берлин, съобщи полицията на Бранденбург в профила си в "Туитър". Провинцията обгражда германската столица, която е отделна административна единица.

Детски хирург от УМБАЛ Бургас ще преглежда безплатно през месец юни

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/9KCQ3l15RGk/

Детският хирург от УМБАЛ Бургас д-р Евгени Бенчев ще преглежда безплатно през м. юни. Жестът му е в чест на Деня на детето, а с детския хирург могат да се консултират всички родители на малки деца. Не е необходимо направление от личен лекар, но записването е задължително. Безплатните прегледи ще се провеждат всяка сряда през месеца в медицинския център на болницата „Св. Николай Чудотворец“. Телефоните за записване на часове са: 0879 545082 и 056 816454 (записване от 11.00 до 13.00 ч.)

Д-р Евгени Бенчев идва в Бургас от Великобритания, където е работил в последните 7 години. Член е на Кралското хирургическо дружество на Великобритания. Опитът му с всички видове хирургични състояния при децата е солиден. Той е вторият такъв специалист в нашия град, работи едновременно в УМБАЛ Бургас и МЦ „Св. Николай Чудотворец“.

Сферата, в която родителите биха могли да се консултират с него, са слабинните хернии, пъпните хернии, които често се появяват при новородени и малки деца. Д-р Бенчев има опит в цялата сфера на общата детска хирургия, включваща деца от 0 до 18 години, както и в овладяването на специфични състояния при момчетата – хидроцеле и крипторхизъм.

След КСНС: Правят планове за ускоряване на модернизацията в армията

http://www.moreto.net/novini.php?n=352381

Проектите за модернизация в армията трябва да имат ускорена реализация. Около това се обединиха участниците в Консултативния съвет за национална сигурност при президента Румен Радев. Конкретни планове трябва да бъдат разработени до 30 юни т.

Хванаха иранец с опиум за почти 700 хиляди лева

http://www.cross.bg/opiym-veshtestvo-leva-1544504.html

/КРОСС/ „Всички проекти за модернизация трябва да се движат успоредно и да се реализират според приоритетите", подчерта министър Каракачанов. Ирански гражданин се опита да внесе в България над 11 килограма наркотици на стойност почти 700 хиляди лева. Това обявиха от Окръжна прокуратура - Хасково, след като 52-годишният мъж Мохаммадреза Г. вече е задържан и привлечен като обвиняем. Той без надлежно разрешително пренесъл през границата на страната високорисково наркотично вещество - опиум, с общо брутно тегло 11,620 кг опиум за 697 200 лева, като предметът на престъплението е в особено големи размери и деянието представлява особено тежък случай. Образувано е досъдебно производство, като разследването по него се води от разследващ митнически инспектор при Митница-Бургас. Случаят се разиграва на 29 май 2017 г. на ГКПП-Капитан Андреево, около 10.00 часа. От Република Турция в Република България влязъл товарен автомобил, марка „Даф", с прикачено към него полуремарке, управляван от обвиняемия Мохаммадреза Г. Товарният автомобил бил отклонен за щателна митническа проверка. При извършеното рентгеново изследване се установило несъответствие в плътността на поставения в пластмасов шкаф, прикачен към полуремаркето, пожарогасител. В хода на извършената физическа проверка във вътрешността на пожарогасителя бил открит 1 брой пакет, увит в тиксо, съдържащ тъмно кафяво смолисто вещество. При тестване с полеви наркотест същото реагирало на опиум

Среща с туристическия бранш в Поморие

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/qcaeey1D4wg/

На 31 май 2017 г.,  от 15.00 ч., в зала № 2 на Община Поморие, кметът на община Поморие Иван Алексиев организира среща с туристическия бранш. Участие в срещата ще вземе началникът на РУП-Поморие Георги Куцаров и директорът на ОДП – Бургас Калоян Калоянов.

Всички ресторантьори, хотелиери, туроператори, заинтересовани и имащи отношение по въпросите на туризма лица са поканени както да присъстват на срещата, така и да вземат участие в обсъждането на темите, отнасящи се за нормалното протичане на летен туристически сезон 2017.

ФРОГОКО: Гребеца от ”Наглите” с няколко висящи дела

http://frognews.bg/news_135562/FROGOKO-Grebetsa-ot-Naglite-s-niakolko-visiashti-dela/

Любомир Димитров-Гребеца от бандата на „Наглите” излиза предсрочно от затвора въпреки че срещу него се водят дела, алармират от прокуратурата. Съдът си затвори очите за този факт и обърна внимание на похвалата на затворническата администрация, а именно, че осъденият полагал редовно труд и нямал дисциплинарни провинения.

Програма за празника на децата в Поморие

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/gtrJFvjSaQY/

Забавленията по повод Международния ден на детето започват още на 31.05.2017 г./ с посещение в Зоокомплекс „Пауните“. Разходката е организирана специално за децата, потребители на услугите в Центъра за обществена подкрепа – Поморие, Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания и МКБППМН, съобщават от пресцентъра на Община Поморие.

Начало на официалната празнична програма в Поморие ще бъде дадено на 1 юни, в 16.30 часа на откритата сцена до НЧ „Светлина 1939“. Участие в общоградското тържество там ще вземат професионални аниматори и децата от ДГ „Веселушко“.

Възпитаниците на ДГ „Детелина“ също са подготвили изненади за празника. Те ще се изявят_от 17.00 часа на външната сцена пред НЧ „Просвета 1888” с концерта „Нека винаги да има слънце”.

На 1-ви юни на стадион Поморие ще се проведе и традиционният турнир „Футбол 7“. Надиграването ще започне в 9.00 часа сутринта и в него ще се включат отборите на: ОФК “Поморие”, ФК “Черноморец 1919″ /Бургас/, ФК “Св. Никола” /Черноморец/, ДФК “Звездичка” /Бургас/, ФК “Бургас спорт” /Бургас/, ФК “Локомотив” /Бургас/, ПФК “Нефтохимик Б-с 1962″ /Бургас/, ФШ “Ахелой” /Ахелой/.

Спортните мероприятия за деца ще продължат и в неделя /04.06.2017 г./ със семеен празник “Победители с мама и татко”.

На 05.06.2017 г. ще бъде открит детският летен център за изкуство и култура към НЧ „Светлина 1939”.

ПРОГРАМА

31.05.2017 г. /сряда/

14.00 часа – Посещение на Зоокомплекс „Пауните“ от децата, потребители на услугите на ЦОП „Поморие“, ЦНСТДМУ и МКБППМН, гр. Поморие

01.06.2017 г. /четвъртък/

9.00 часа – Начало на традиционния турнир по Футбол 7 за деца, родени 2008 година. Организатори на турнира отново са Община Поморие, ОФК “Поморие” и ОС на БФС – Бургас
Място на провеждане: стадион Поморие

16.30 часа – Общоградско тържество с участието на децата от ДГ „Веселушко“ и професионални аниматори.
Място на провеждане: открита сцена на народно читалище „Светлина 1939“

17.00 часа – Концерт „Нека винаги да има слънце”, с участието на възпитаниците на ДГ „Детелина”. Забавления и игри за всички присъстващи малчугани
Място на провеждане :на външната сцена пред НЧ „Просвета 1888”

04.06.2017 г. /неделя/

10.00 часа – Семеен спортен празник „Победители с мама и татко”
Място на провеждане: многофункционалната спортна площадка до „Руски паметник”

05.06.2017 г.

Откриване на детски летен център за изкуство и култура към НЧ „Светлина 1939”
Място на провеждане : Арт клуба към НЧ „Светлина 1939”

Община Поморие кани всички деца и техните родители на проявите, организирани по случай детския празник.

 

Съдът окончателно реши, че референдумът на Слави Трифонов не е задължителен

http://econ.bg/Новини/Съдът-окончателно-реши-че-референдумът-на-Слави-Трифонов-не-е-задължителен_l.a_i.743392_at.1.html

Петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) реши, че референдумът, иницииран от "Шоуто на Слави", не е задължителен. Решението е...

Захарова посъветва руснаците да помислят два пъти, преди да пътуват за Черна гора

http://offnews.bg/news/n_1/n_656858.html

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова предупреди руснаците да помислят два пъти, преди да пътуват за Черна гора.  Изявлението на Захарова е по повод думите на министъра на външните работи на Черна гора Сърджан Дарманович, който обяви, че Русия се меси във вътрешните работи на страната и поддържа опозиционните сили, които са срещу влизането на Черна гора в НАТО. "Считаме тиражираната от Подгорица история за "държавен преврат" и участие на Москва в тази афера за нагледен пример за дезинформация, целяща очерняне на Русия, настройване на гражданите на страната срещу братския руски народ, прикриване на антидемократични методи на Подгорица за влизане на страната в НАТО чрез заобикаляне на мнението на гражданите", каза Захарова, цитирана на сайта на министерството.  "За съжаление, държавният елит на Черна гора често не действат според закона. В такива условия руските граждани и предприемачи сериозно рискуват да се окажат под натиска на черногорските власти, да се сблъскат с преки заплахи и провокации. В условия, при които в Черна гора продължава да се нагнетява антируската истерия на фона на общия регрес на двустранните отношения, сме принудени настоятелно да посъветваме руските граждани да помислят два пъти, преди да пътуват за тази страна", допълни Захарова.  "По-лоша реклама за Черна гора от изявлението на външния министър Дарманович по отношение на Русия, руснаците и руските инвеститори трудно може да се измисли", подчерта тя.  Говорителят на външния министър Сергей Лавров каза още, че Черна гора е подкрепила санкциите против Русия, а Москва си е запазила правото да наложи ответни мерки, като повече подробности ще бъдат дадени на черногорското правителство.  Напрежението между Москва и Подгорица се засили, след като стана ясно, че Черна гора ще влезе в НАТО през юни. В отговор Русия заплаши с икономически и политически отговор.  Черногорският депутат Миодраг Вукович обяви вчера, че е бил задържан през нощта в транзитната зона на международното летище "Домодедово", докато е пътувал за международна среща в Беларус, а в Москва е трябвало да смени самолета. По-късно той се прибра в родината си.  Черногорското външно министерство нарече инцидента "нарушение на основните международни правила и дипломатически практики". През февруари прокурор от Черна гора, разследващ предполагаем опит за държавен преврат в деня на парламентарните избори миналия октомври, обяви, че връзка със заговора имат руски държавни структури. Твърдението му веднага беше отхвърлено от Кремъл. 

Каракачанов: Ресурсното осигуряване поставя въоръжените сили в тежко положение

http://www.cross.bg/sigyrnost-karakachanov-vuoruzhenite-1544503.html

/КРОСС/ Недостиг на ресурси и недостатъчно заплащане на труда в целия сектор за сигурност. Това отбеляза министърът на отбраната Красимир Каракачанов в позицията си по време на днешния Консултативен съвет по национална сигурност. Темата на КСНС бяха именно рисковете и заплахите за националната сигурност и какви мерки трябва да бъдат предприети. „Общо предизвикателство към всички ведомства от системата за национална сигурност остават недостатъчното финансиране, недостигът на кадри и технологичното изоставане, посочи той. „Променената среда на сигурност поставя все по-високи изисквания към въоръжените сили като основен инструмент на отбранителната политика. Същевременно обаче недостатъчното ресурсно осигуряване поставя въоръжените сили в изключително тежко положение да изпълняват задачите си по гарантиране на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на страната с много затруднения и повишен риск", заяви министър Каракачанов. Той посочи, че страната ни все още остава далеч от реализацията на целта за разходване на 2% от БВП за отбрана и призова да се постигне траен политически консенсус по въпроса. За 2017 г. заложените в бюджета разходи в сектора представляват 1.52% от БВП. Този процент, обаче, включва и предвидените за 2017 г

Победителят за емблемата на ЦСКА отказа да говори

http://offnews.bg/news/n_1/n_656882.html

Иван Велччев, известен като Кюстендилеца във фенските среди, отказа да говори след победата си в търга за активите на ЦСКА. Той е собственик на дружеството "РЕД ЕНИМЪЛС", което предложи 8 милиона лева, най-високата оферта. Фирмата е създадена на 23 март 2017 година в блок на столичния квартал Слатина и е с капитал 500 лева. Сега има пет работни дни да внесе въпросните 8 милиона без 160 000 задатък. След края на търга Иван Велчев отказа да говори пред медиите, като бързо напусна. Весто него пред камерите застана административният директор на ЦСКА-София Милко Георгиев, чиито думи предадохме. Иван Велчев зае мястото на тартор на сектор "Г" след ареста на Росен Петров - Животното преди време. Известен е като човекът, който разпява агитката след оттеглянето на "Офанзива" от "Армията". Преди време лежа 7 месеца в ареста в Разлог след оплакване на бизнесмени, че на 22 юни 2014 г. в Банско са били пребити от група фенове на ЦСКА. До инцидента се стигнало, след като автомобилите на феновете, които си почивали в курорта, били напръскани със синя боя.

Меснер: Истинският алпинизъм бързо започна да ерозира

http://frognews.bg/news_135560/Mesner-Istinskiiat-alpinizam-barzo-zapochna-da-erozira/

Един от най-забележителните алпинисти за всички времена - Райнхолд Меснер, обяви, че повечето чужденци, които отиват в Непал в опит да изкачват планински върхове, сред които и Еверест, са само туристи, а не истински планинари. ”Повечето от тях са просто туристи, а не катерачи”, посочва той, цитиран от ”Хималаян таймс”.

Предстои седмица на испанското и ибероамериканското кино в София

http://www.dnevnik.bg/kultura/2017/05/30/2980265_predstoi_sedmica_na_ispanskoto_i_iberoamerikanskoto/?ref=rss


На Седмицата на испанското и ибероамериканското кино в София ще бъдат представени 29 филма от Испания и Южна Америка между 1 и 11 юни. За пръв път в България ще бъдат прожектирани 19 от тях. Това каза културното аташе на Кралство Испания Хайме Ермира на пресконференция днес по повод 24-ото издание на проявата.

Филмите ще бъдат показани в 4 киносалона - "Люмиер Лидл", "Евро Синема" и "G8 Синема", както и "Червената къща", където може...

Заловиха иранец с опиум за 700 бона

http://frognews.bg/news_135561/Zaloviha-iranets-s-opium-za-700-bona/

Ирански гражданин, опитал се да внесе в България опиум за близо 700 000 лв., е бил заловен от полицията. 52-годишният Мохаммадреза Г. е привлечен като обвиняем от Окръжна прокуратура- Хасково, а общото брутно тегло на опиума е било 11.620 кг

"Времена и епохи": Москва става арена на мащабни исторически възстановки

http://www.mediapool.bg/vremena-i-epohi-moskva-stava-arena-na-mashtabni-istoricheski-vazstanovki-news264537.html

От четвъртък московските площади и булеварди ще бъдат препълнени от 6 хиляди ентусиасти на исторически възстановки, които ще празнуват 12 дни Фестивала на времената и епохите. Наричан "Олимпиада на възстановките", тазгодишният фестивал обхваща историята от желязната епоха до Втората световна война. Посетителите ще могат да се запознаят с живота през различни епохи, ще могат да пробват средновековни оръжия, да разгледат аптека от 18-ти век и т.н.. Възстановката на битки има своите корени в древния Рим, но в наши дни е международно забавление, като в различни краища на Европа и Америка всяка седмица се пресъздава някоя битка. Историческите възстановки станаха национална страст в Русия след разпада на Съветския съюз, когато цяло едно поколение преоцени версията на историята, която е изучавало. Тазгодишният фестивал в Москва ще се разпростре на 30 площада из целия град. В мащабното събитие се очаква да се включат 6000 души, 1000 от които ще пристигнат от 22 страни: Франция, Италия, Румъния, Гърция, България, Сърбия, Полша, Великобритания, Швеция, Латвия, Норвегия, Германия, Испания, Чехия, Дания, Израел, Естония, Словакия, Словения, Ирландия, Черна гора и Швейцария, съобщават организаторите. Това ще е седмото издание на фестивала "Времена и епохи" и ще бъде в нов формат. Ще бъдат пресъздадени 12 исторически епохи от античността до 20 век. По-рано на фестивала бе представяна по една епоха: Античният Рим, Средни векове или Първа световна война. Организаторите обаче се решили фестивалът да не се ограничава до конкретен исторически период, а да се превърне в грандиозно събитие за фенове на историческите възстановки от цял свят. Фестивалните събития ще се провеждат в пет парка и 25 тематични градски площада в цяла Москва. Различни епохи ще се преплитат по улиците и парковете в единно историческо действие. Жителите и гостите на руската столица ще могат да се разхождат из центъра от една историческа епоха в друга, да наблюдават батални възстановки от 17 век, бой на легиони с варвари, лагер на руската императорска армия, конни състезания, турнири по историческа фехтовка, историческа гастрономия и пр. Откриването на фестивала е на 1 юни, когато на гара "Подмосковная" ще пристигне ретро влак, представляващ реконструкция на различни исторически периоди. Кулминацията е на 11 юни, когато ще има възстановка на едно от сраженията в руско-полската война през 17 век.

Над 17 000 пушачи у нас умират преждевременно всяка година

http://dnes.dir.bg/news/pushene-tzigari-25838893

17 800 българи годишно умират преждевременно от болести, причинени от употребата на тютюн.

Германски служби: Фирми на руснаци източват милиони

http://dnes.dir.bg/news/Germania-rusia-izmami-evropeyski-parlament-sotzialni-grizhi-25838731

230 фирми в Германия, предлагащи грижи за болни и възрастни хора, систематично са източвали огромни суми.

Тръмп отново нападна Германия заради търговския дефицит и разходите за отбрана

http://econ.bg/Новини/Тръмп-отново-нападна-Германия-заради-търговския-дефицит-и-разходите-за-отбрана_l.a_i.743391_at.1.html

Американският президент Доналд Тръмп обяви, че търговският дефицит с Германия и недостатъчните според него разходи на Берлин за НАТО и отбрана са...

Пързалят ли ни за паветата на "Дондуков"?

http://clubz.bg/54529-pyrzalqt_li_ni_za_pavetata_na_dondukov

Да се махнат ли паветата от столичния булевард "Дондуков" или не - това е въпросът. Вариантите, предложени от Столичната община са три - да се махнат, да се махнат частично и да останат. Темата се търкаля от месеци, общината даже пусна "анкета" с проекти как би изглеждал булевардът...

Сега ремонтът трябва да започне. Но отговор на въпроса, който да удоволетворява всички - няма. Решението "виси" някъде между Столичната община и Министерството на културата. Затова и утре, сряда, от 13,30 ч, министерството прави обществено обсъждане по темата как да изглежда "Дондуков".

Към Столичната община пътуват петиции, по-скоро на тема "за" паветата като запазване на облика на града. Един от въпросите примерно бе дали някой си представя, че Париж би премахнал паветата пред Триумфалната арка. Разбира се, има и контрааргументи - шума от колите по паветата, трудната поддръжка, защото вече нямало специалисти по редене на настилката и т.н.

А IT специалистът Стефан Ламбрев описа в блог с име "За Дондуков" не само защо иска паветата да останат, но се усъмни в честността на анкетите - три на брой досега, пускани от Столичната община по темата. Ето какво написа той, ден преди поредната дискусия (с незначителни съкращетия):

По план и визия бул. "Дондуков" трябва да минава през обещаната "спокойна зона", в която максималната разрешена скорост ще бъде 30км/ч. Как Столичната община иска да реализира визията си не е съвсем ясно, а част от действията им работят точно в обратна посока.

Накратко ще напиша защо съм привърженик на опцията павирана настилка в този район:

Паветата са изключително издръжлива настилка, което много намалява разходите по поддръжка.

Много от улиците в района са павирани и запазването на облика на района е важно и от естетическа гледна точка. Пример за това са историческите и културни центрове на повечето стари европейски градове. Ако искаме София да се развива и като туристическа дестинация, поддържането на паветата в централната й част е много важно условие.

По бул. "Дондуков" минават трамвайни релси, въпреки различните проекти и обещания на общината, пределно ясно е, че полагането на асфалтова настилка там няма да издържи на вибрациите и само след няколко месеца ще се отворят язви в новоремонтирания булевард - сравнително пресен пример е бул. "Янко Сакъзов".

Асфалтът, за разлика от паветата, не просто позволява, но и стимулира по-високи скорости, а в разстоянието от бул. "Васил Левски" до Министерския съвет има 9 пешеходни пътеки. Това увеличава рисковете от инциденти, повишава средната скорост на движението и на практика ще привлича допълнителен транзитен трафик, който иначе би минал по бул. "Сливница" и бул. ген. "Данаил Николаев".

Вкарването на транзитен трафик в центъра на града е недалновидно решение не само за живеещите в близост до бул. "Дондуков", но и за всички, които посещават централната част на София. Увеличеният трафик ще доведе до по-лошо качество на въздуха и противно на повечето прогнози - до по-сериозно шумово замърсяване, което пък ще доведе до по-малко туристи и пешеходци и съответно до по-ниски обороти в магазините в района.

 Друг важен момент е, че асфалтовата настилка (често слагана вече и по тротоарите и пешеходните зони) запечатва почвата. Познавайки капацитета или по-скоро липсата на такъв в СО да полива дърветата по булевардите в София, спокойно мога да прогнозирам, че от един "зелен" булевард, бул. "Дондуков" ще се превърне в асфалтова площадка за отрицателно време. Това вече сме го виждали на бул. "Васил Левски", на който на практика не може да се захване почти нито едно дърво ,а много от старите вече са изсъхнали. Освен екологичните проблеми, това отново ще се отрази на пешеходния поток, а оттам и на бизнеса в района.

След завършване на ремонта на моста "Чавдар" и преасфалтирането на целия бул. "Дондуков" не само ще се вдигне средната скорост на транзитните автомобили над разрешената и планираната, но и ще се увеличи броя на безразсъдните шофьори и на нощните гонки (на които кварталът често е свидетел по бул. " Васил Левски" и бул. ген. "Данаил Николаев"). Наличието на скоростна магистрала по средата на жилищен район, ограничаваща на практика достъпа до парка "Заимов" и минаваща покрай 112-о Основно училище и Първа английска езикова гимназия е покана за инциденти. 

 Поради тези, а и още други причини, и като човек, живеещ в района, смятам, че най-правилно и най-евтино (което може да е проблем за нечии корупционни мераци) е на бул. "Дондуков" да се запази павираната настилка, да се ограничи движението в една единствена лента в посока, трамваите да бъдат в трасе, ограничено за автомобилите и разбира се да се реализира заложената в общия устройствен план велоалея. Това ще спомогне за визията, спокойствието и безопасността на живеещите в квартала, както и на всички гости които се опитваме да привлечем.

Не на последно място трябва да отбележа, че павираният бул. "Дондуков" е част от историческия и туристическия образ на София. А това е ресурс от който не бива да се отказваме!

Защо обаче имам притеснения, че СО и администрацията на район "Оборище" имат други, може би користни цели за този проект?

През септември  2016-а беше пусната за първи път анкета, която имаше за цел да отрази мнението на хората, живеещи в района и да се отчетат техните желания. Цялото мероприятие се състоя в условия на "пропаганда" от страна на кмета на р-н Оборище, който обясняваше на живеещите в района, че велоалеята ще им отнеме паркоместата, че няма кой да реди павета и какви ли не обичайни опорни точки. Интересното беше, че при стартирането си анкетата нямаше никаква защита от автоматично гласуване и не само, че нямаше защита, ами определено имаше такова, което да гарантира, че "желаният" вариант за пълно асфалтиране по модела на бул. "Янко Сакъзов" винаги ще е водещ.

Резултатите стигнаха скандалните 400 000 гласа, след което статистика вече не можеше да се визуализира в гугъл формите. Аз обаче предвидливо съм си запазил няколко скрийншота, които могат да бъдат намерени на стената ми във фейсбук (с датите, на които са направени).

На 23-и септември 2016-а имаше и коментар по БНР за случая. След това се появи втора нерекламирана анкета, отново в гугъл формите, този път като инициатива на р-н "Оборище". Тази анкета също беше манипулирана, което може да се види по странните пикове на активност, а в последствие и новината от сайта на район "Оборище" беше премахната.

След като публично беше оказан натиск и беше коментирано, че анкетите в този си вид са лесни за манипулиране и подобна манипулация явно се случва, от администрацията на общината решиха да пуснат специален сайт за анкети.

Интересното в случая, че сайтът anketi.sofia.bg има една единствена анкета - стартирала на 2-и Ноември 2016-а сутринта и след няколко минути вече имаше регистрирани над 72 000 "анкетирани", които на практика преповтаряха резултата на предишните две манипулирани анкети.

След първоначалния пик в гласуването и след публичното обявяване на анкетата по медиите до края на деня бяха регистрирани цели 400 нови гласа. Как гласуват 72 000 човека рано сутринта и после рязко се губи интерес сред гражданите също е много интересен казус. За сравнение на 20-и април 2017-а общият брой на анкетираните е достигнал 77 786. 72 хиляди за минути, 5 хиляди за 4 месеца. Анкетата, въпреки че е защитена с "captcha", на практика отново позволява многократно гласуване без особени ограничения, но това, което е скрито от обществото, е активността, за да не будят подозрение резултатите.

В деня на последното публично обсъждане анкетите бяха премахнати от сайта на СО и в момента anketi.sofia.bg дава грешка при зареждане.

Какво се случва сега?

След последното публично обсъждане от 16 май 2017 г. на проекта, до консенсус не се стигна и мнението на живеещите в района на практика не беше взето предвид. Сега се очаква решението на експертен съвет, но лично за себе си аз вече знам какво ще бъде неговото решение. Дано съм лош пророк, но след няколко години бул. "Дондуков" отново ще бъде пред основен ремонт и темата отново ще е актуална. А няколко милиона от бюджета на общината ще бъдат безвъзвратно загубени. Иначе до броени дни очакваме да започне ремонтът, без да има официално яснота какво трябва да получим като краен резултат. И за да не звучи съвсем песимистично, трябва да отбележа, че все пак ремонт ще има, а няколко от добрите идеи които бяха предложени от гражданите и организациите присъствали на обсъжданията, все пак бяха възприети.

Е, дискусията продължава. А ремонтът иде.

Дунав мост 2 ще е затворен утре за час и половина

http://www.dnevnik.bg/skorost/2017/05/30/2980308_dunav_most_2_shte_e_zatvoren_utre_za_chas_i_polovina/?ref=rss


Преминаването на всички превозни средства през граничния пункт Видин - Калафат ще бъде спряно утре от 9.30 до 11 часа, съобщиха от МВР. Причината е техническа профилактика на мостовото съоръжение.

Докато върви проверката на Дунав мост 2 край Видин, могат да се ползват останалите гранични пунктове с Румъния - Дунав мост при Русе и фериботните връзки при Лом, Оряхово, Никопол и Свищов.

Зам.-министър Николова: Предстои втора покана за набиране на предложения по програмата България – Македония

http://www.cross.bg/programata-makedoniya-nikolova-1544502.html

/КРОСС/ В изпълнение са 45 проекта за близо 10 млн.евро по програмата за трансгранично сътрудничество между България и Македония в програмния период 2014-2020 г. Повечето от тях касаят мерки за опазване на околната среда и развитие на туризма. Голям е и броят на проектите в посока стимулиране на конкурентоспособността и подкрепа на малкия бизнес. Това съобщи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова по време на Четвърто заседание на Съвместния комитет за наблюдение по Програмата за трансгранично сътрудничество „България - Бивша Югославска Република Македония". Форумът се проведе в гр. Берово, Република Македония. Участие взеха представители на централните и местни администрации от пограничните региони на двете държави, неправителствени организации и др. Заместник-министър Николова отбеляза, че има сериозен напредък по Програмата от нейното реално стартиране. „Големият брой на получените проектни предложения в рамките на първата покана показва, че тя е изключително важна за региона и една от основните възможности за местните власти и организации да реализират съвместни инициативи", подчерта тя. На заседанието бе коментирана концепцията за обявяване на Втората покана за набиране на проектни предложения, която се предвижда да бъде и последна за този програмен период, тъй като към момента е договорен почти половината от общия бюджет

Местан се жалва от БНТ на СЕМ, НАТО и ЕС. Телевизията била съучастник на ДПС

http://frognews.bg/news_135559/Mestan-se-jalva-ot-BNT-na-SEM-NATO-i-ES-Televiziiata-bila-sauchastnik-na-DPS/

Лидерът на ДОСТ Лютви Местан дава БНТ на СЕМ, заради отразяването на празника на Джебел на 19 май. Той обвинява националната медия, че е ”станала съучастник в подмяната на Празника на героите от съпротивата с партийното присвояване на тези паметни събития от ДПС, която е нямала нищо общо с тях”.

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата

http://frognews.bg/news_135558/Sofiiska-voda-vremenno-shte-prekasne-vodosnabdiavaneto-v-niakoi-chasti-na-stolitsata/

На 31 май 2017 г. (сряда), във връзка с подмяна и монтаж на спирателни кранове на ул. „Капитан Димитър Списаревски“ жк. „Дружба“ 1, се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 22:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района н

Производството на въглища се е увеличило през март

http://econ.bg/Новини/Производството-на-въглища-се-е-увеличило-през-март_l.a_i.743389_at.1.html

По данни на Националния статистически институт (НСИ) производството на енергийни продукти през март 2017 г. спрямо февруари 2017 г. намалява при:...

Съдът реши, че референдумът на Слави Трифонов не е задължителен

http://www.cross.bg/glasa-referendymut-dopitvaneto-1544501.html

/КРОСС/ Петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) реши, че референдумът, иницииран от "Шоуто на Слави", не е задължителен. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване или протест, пише dnevnik.bg. Със съдебен акт от днес ВАС е потвърдил решението на тричленния състав, с което бе постановено към преброените от ЦИК гласове да добавят около 500, но броят им все пак не достига задължително определения по закон, за да станат резултатите от допитването задължителни. През февруари първата инстанция във ВАС отмени решението на ЦИК, с което референдумът бе признат за незадължителен заради липсващи 12 027 гласа. Магистратите са приели, че комисията не е преброила около 500 валидни гласа, което е показала назначената по делото експертиза. За да стане допитването задължително обаче, са нужни още над 11 500 гласа. Тогава съдът постанови, че връща преписката за ново произнасяне от комисията при спазване задължителните указания на съда за тълкуването и прилагането на закона. След окончателното съдебно решение ЦИК ще трябва отново да се произнесе, като добави около 500 гласа към резултатите от допитването, но това няма да направи референдумът задължителен. След предсрочния парламентарен вот на 26 март Слави Трифонов даде две седмици на новия парламент да приеме въпросите от референдума със заплаха за протест пред Народното събрание, която и реализира в продължение на няколко дни

Директорът по комуникациите на Белия дом подаде оставка

http://www.cross.bg/dubki-beliya-komynikatziite-1544500.html

/КРОСС/ Майкъл Дъбки, директорът за комуникациите на Белия дом, е подал оставка, съобщават американски медии. Дъбки напуска Белия дом три месеца след поемането на поста. Той е основател на Crossroads Media, републиканска компания, която специализира в политическата реклама. Майкъл Дъбки е подал оставка още на 18 май, но му е предложено да остане на поста до приключването на първия международен тур на президента Доналд Тръмп. Американският лидер веднага е приел оставката му. Според американски медии Дъбки продължава да ходи на работа, тъй като все още не е определен последният му ден. Според "Вашингтон пост" оставката вероятно е първата от редица промени в Белия дом, които ще настъпят на фона на разрастващия се скандал с Русия. Дъбки, който работи в тясно сътрудничество с говорителя на Белия дом Шон Спайсър, е подпомагал изпълнението на стратегията за комуникации, отговаряйки на кризи като уволнението на Джеймс Коми като директор на ФБР, както и при разкриването на планове с политики и други инициативи. Джейсън Милър, високопоставен съветник на Тръмп по комуникациите по време на предизборната кампания, за кратко служи като директор на комуникациите, след като се оттегли няколко седмици преди встъпването в длъжност на милиардера. Той аргументира решението си с искането да прекарва повече време със семейството си. През първите седмици от президентството на милиардера Спайсър изпълняваше и двете роли - говорител и директор по комуникациите

32 000 защитени интернет имена на кирилица бяха одобрени от Обществения съвет към МТИТС

http://www.cross.bg/imena-internet-suvet-1544499.html

/КРОСС/ Над 32 000 защитени имена на географски, културни забележителности и държавни институции бяха разгледани и одобрени от Обществения съвет по информационни технологии и управление на интернет към министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски. Запазени са общи понятия като „община", „област", „село"; наименования на политически партии и на държави. Резервирани са имена на върхове, езера, водопади, реки, планини, обекти на Юнеско. Списъкът съдържа още музеи, паметници, пещери, природни паркове и резервати. Заявени са интернет имена на кирилица на манастири, обичаи и ритуали („нестинарство" и „сурва"), както и на курорти. 2986 компании и частни лица също са изразили желание да регистрират 6900 интернет имена на кирилица. От 1 юни, техните заявки ще бъдат анализирани, преди да бъдат регистрирани като интернет имена в домейна от високо ниво .бг. Общественият съвет обсъди предложение на Центъра за безопасен интернет за специални изисквания към организациите, които биха искали да регистрират домейн „деца.бг". По думите на представителя на организацията, Георги Апостолов, всеки трети потребител на Интернет е под 18 години. В тази връзка, Европейският алианс за онлайн безопасност на децата, събира съмишленици за изпращане на послание до Международната корпорация за интернет имената (ICANN)

Сърбия не иска в НАТО, сама ще се пази

http://frognews.bg/news_135556/Sarbiia-ne-iska-v-NATO-sama-shte-se-pazi/

Сърбия не планира да се присъединява към НАТО, обяви премиерът и новоизбран президент на страната Александър Вучич.

Русия отново поиска железобетонни гаранции за газов поток

http://dnes.dir.bg/news/es-krajat-zhen-potok-turski-potok-meshkov-25838704

Москва очаква от ЕС железобетонни гаранции за изпълнението на проекта за втора линия на "Турски поток", за да не се повтори печалният опит от "Южен поток".

Новият антипротестен химн на Русия (ВИДЕО)

http://clubz.bg/54528-noviqt_antiprotesten_himn_na_rusiq_video

Алиса Вокс, бивша вокалистка на популярната рок банда „Ленинград“, пусна музикално видео, в което призовава младите хора да не ходят по протести и да не участват в политиката. От публикуването си на 15 май, песента вече има над 2 милиона гледания в Youtube. 

В песента, Вокс подиграва млад мъж за участие в политически протести, описвайки го като неудачник, който трябва да се съсредоточи върху обучението си, вместо да "влиза в политиката". В секси видеото певицата влиза в ролята на учителка, а две танцьорки по бельо допълват моментите в които тя не пее.

Текста на „Момченце“ (Baby Boy) описва ученик, който има лоши оценки и пропуска часове, за да ходи на протести, държайки плакати пълни с правописни грешки със „слабите си ръце“. Песента продъжава описвайки протестиращият като „кукла“ на опозиционните сили, които фалшиво му обещават „големи богатства“. Последният куплет гласи.

„Свобода, пари, момичета - ще получиш всичко, дори и власт.
Така че, хлапе, не се занимавай с политиката и си събери акъла.“

Руският сайт „Медуза“ написа, че източници близки до поп-звездата казали, че видеото е спонсорирано от Руското правителство. Според същите източници, правителствени агенти поискали от Вокс и нейната група да „създадат опозиция“. За работата те получили около 2 милиона рубли (приблизително 17 276 долара). Разчитайки, че подобни оферти ще има и в бъдеще, музикантите се съгласили и измислили начин да "направят това ефективно.“ Така се появява песента “Момченце“ и видеото към нея. 

Опозиционният лидер Алексей Навални, който поведе антикорупционните протести през март, също обвини певицата във връзки с държавната администрация. 

"[Те] решиха да разпределят три куфара [пълни с] пари на продуцентите на популярни поп звезди, за да напишат песни срещу протеста", пише Навални. 

Навални стана център на протестите от 26 март, след като пусна 50-минутен филм за богатсвата на руският премиер Медведев на стойност 1,1 милиард евро. Много от участниците в тези протести бяха ученици и студенти. 

„Момченце“ следва няколко скандала в класни стаи през последните месеци.  Учители и преподаватели в руските гимназии и университети са заснети как наругават техни ученици заради участието им в антикорупционните протести. В края на март, например, преподавател в държавния университет в Томск нарече студентите си "изроди", защото е присъствал на един от протестите. Два дни по-късно учител в близка гимназия казал  в класната стая, че „либерализмът е свобода за нечовеците“.

Вокс коментира пред „Медуза“, че сама е написала песента и тя няма връзка с каквито и да било политически интереси. 

„Аз се тревожа за съдбата на онези, които са измамени и подведени. Катеренето на фенери най-малко застрашава живота на човек, защото той може просто да падне“, каза още Вокс.

А руският социологически институт „Левада център“ обяви, че президентът Путин се радва на рекордно висока подкрепа само година преди президентките избори, които ще се състоят на 18 март 2018. Според проучване на института 82% от участниците биха гласували за сегашния президент ако в неделя имаше избори. За сравнение, през 2011 г. преди изборите в негова подкрепа се обявиха 68%, а преди изборите през 2008 г. - 43%. 

Далеч назад по популярност остават лидерът на Либералдемократическата партия Владимир Жириновски (6%), колегата му от Комунистическата партия Генадий Зюганов (4%) и опозиционният лидер Алексей Навални (2%). 

Можете да видите видеото на песента "Момченце" тук.

 

 

Новият анти-протестен химн на Русия (ВИДЕО)

http://clubz.bg/54528-noviqt_anti_protesten_himn_na_rusiq_video

Алиса Вокс, бивша вокалистка на популярната рок банда „Ленинград“, пусна музикално видео, в което призовава младите хора да не ходят по протести и да не участват в политиката. От публикуването си на 15 май, песента вече има над 2 милиона гледания в Youtube. 

В песента, Вокс подиграва млад мъж за участие в политически протести, описвайки го като неудачник, който трябва да се съсредоточи върху обучението си, вместо да "влиза в политиката". В секси видеото певицата влиза в ролята на учителка, а две танцьорки по бельо допълват моментите в които тя не пее.

Текста на „Момченце“ (Baby Boy) описва ученик, който има лоши оценки и пропуска часове, за да ходи на протести, държайки плакати пълни с правописни грешки със „слабите си ръце“. Песента продъжава описвайки протестиращият като „кукла“ на опозиционните сили, които фалшиво му обещават „големи богатства“. Последният куплет гласи.

„Свобода, пари, момичета - ще получиш всичко, дори и власт.
Така че, хлапе, не се занимавай с политиката и си събери акъла.“

Руският сайт „Медуза“ написа, че източници близки до поп-звездата казали, че видеото е спонсорирано от Руското правителство. Според същите източници, правителствени агенти поискали от Вокс и нейната група да „създадат опозиция“. За работата те получили около 2 милиона рубли (приблизително 17 276 долара). Разчитайки, че подобни оферти ще има и в бъдеще, музикантите се съгласили и измислили начин да "направят това ефективно.“ Така се появява песента “Момченце“ и видеото към нея. 

Опозиционният лидер Алексей Навални, който поведе антикорупционните протести през март, също обвини певицата във връзки с държавната администрация. 

"[Те] решиха да разпределят три куфара [пълни с] пари на продуцентите на популярни поп звезди, за да напишат песни срещу протеста", пише Навални. 

Навални стана център на протестите от 26 март, след като пусна 50-минутен филм за богатсвата на руският премиер Медведев на стойност 1,1 милиард евро. Много от участниците в тези протести бяха ученици и студенти. 

„Момченце“ следва няколко скандала в класни стаи през последните месеци.  Учители и преподаватели в руските гимназии и университети са заснети как наругават техни ученици заради участието им в антикорупционните протести. В края на март, например, преподавател в държавния университет в Томск нарече студентите си "изроди", защото е присъствал на един от протестите. Два дни по-късно учител в близка гимназия казал  в класната стая, че „либерализмът е свобода за нечовеците“.

Вокс коментира пред „Медуза“, че сама е написала песента и тя няма връзка с каквито и да било политически интереси. 

„Аз се тревожа за съдбата на онези, които са измамени и подведени. Катеренето на фенери най-малко застрашава живота на човек, защото той може просто да падне“, каза още Вокс.

А руският социологически институт „Левада център“ обяви, че президентът Путин се радва на рекордно висока подкрепа само година преди президентките избори, които ще се състоят на 18 март 2018. Според проучване на института 82% от участниците биха гласували за сегашния президент ако в неделя имаше избори. За сравнение, през 2011 г. преди изборите в негова подкрепа се обявиха 68%, а преди изборите през 2008 г. - 43%. 

Далеч назад по популярност остават лидерът на Либералдемократическата партия Владимир Жириновски (6%), колегата му от Комунистическата партия Генадий Зюганов (4%) и опозиционният лидер Алексей Навални (2%). 

Можете да видите видеото на песента "Момченце" тук.

 

 

Соломон Паси предлага Куба да влезе в НАТО

http://clubz.bg/54527-solomon_pasi_predlaga_kuba_da_vleze_v_nato

Снимка Веселин Боришев

Европа трябва да обмисли сериозно една кандидатура на Куба за членство в НАТО, заяви бившият външен министър (2001-2005) и председател на Атлантическия клуб Соломон Паси пред бТВ.

Според него това е едно от нещата, които ЕС трябва да направи за засилване на транасатлантическите отношения.

Тези връзки съществуват още от 1492 г. и ще надживеят всички американски президенти. Така Паси коментира разрива между Ангела Меркел и Доналд Тръмп.

Трансаатлантическите връзки трябва да се засилят чрез нетрадиционни канали като Канада и дори Куба, която Паси обяви за изгряваща нова звезда на хоризонта.

"Трябва да помислим за бъдеща кубинска кандидатура за членство в НАТО. Те са във фазата на демократизацията, като нас през 1988 или 1989 г. Или ще оставим Куба в двустранно военно сътрудничество със САЩ, или ще я приобщим към трансатлантическите връзки", смята бившият първи дипломат на София.

Друга такава страна е Колумбия.

Колкото до търканията между Меркел и Тръмп, Паси припомни, че сега Германия е пред избори. И не трябва да бъде приемано за чиста монета всичко, казано от канцлерката. Често политиците дават по-късно заден ход на това, което заявяват.

"Ние в Европа трябва да се държим така, сякаш Тръмп не ни пречи. Има много неща, на които той не може да попречи. За трансатлантическата връзка след Втората световна война се грижат предимно САЩ", каза Паси и даде като пример плана "Маршал" и създаването на НАТО.

И продължи:

"Днес ние, европейците, навършихме пълнолетие - имаме конституция и президент. Това самочувствие трябва да го инвестираме в отношенията със САЩ."

Атлантик номер 1 предложи също ЕС да отвори 50 посолства в 50-те американски щата за интегриране на трансатлантическата връзка.

"Брекзит" не помага на тази връзка и е един от трагичните епизоди в европейската история.

Освен това, Европа трябва да има засилено сътрудничество със САЩ във военната сфера.

"Не можем да бъдем гратисчии. Не можем да се качим в автобуса на НАТО и да не си дупчим билетите", изтъкна Паси.

Но допълни, че дори богатата Германия харчи за отбрана под 2 на сто от своя БВП.

Критично важно за ЕС е да установи собствени, независими отношения с Китай. Това е новоизгряваща звезда на световния икономически небосклон, смята Паси. Пекин ще се превърне в следващата столица на света.

Чрез Китай Европа трябва да изгражда контакти с БРИКС - групата, в която влизат също Бразилия, Русия, Индия и Южна Африка. (Още през есента на 2015 г. обаче  „Голдман Сакс“ информира Федералната комисия по ценни книжа и търговия, че закрива специалния си инвестиционен фонд БРИКС и че ще влее активите му за по-малко от 100 милиона долара в друг по-голям фонд за възникващи пазари - б.р.).

Покрай караниците с Тръмп големият извод за Европа е, че тя трябва да направи общоевропейска отбрана, допълни Паси. Иначе всички разчитат на САЩ.

Що се отнася до различните скорости, Европа е като флотилия. Всеки кораб се движи със своя скорост. Това е пазарната икономика в политическите отношения.

"България трябва час по-скоро да влезе в еврозоната. И час по-скоро да оборудва авиацията си с американски самолети Ф-16 - американски. Следват Ф-35", каза Паси.

Соломон Паси бе изключително доволен, че Европарламентът одобри вчера идеята му за свободен достъп до бърз безжичен интернет на всички публични места в ЕС. Ще бъдат отделени 120 милиона евро за безжична връзка до 2020 г. в 8000 общини, където няма покритие.

"Сега е подходящо да кажа на българските общини и предприемачи - парите ще бъдат за най-инициативните. Нека всички общини се готвят да кандидатстват за тези пари. Това не е безплатен интернет, а ще бъда като ток и вода - комунални услуги. Ще върви в общата цена на хотела или кебапчетата в ресторанта", каза Паси.

Над 4,5 млн. са осигурените в четирите вида пенсионни фондове в края на март

http://econ.bg/Новини/Над-4-5-млн-са-осигурените-в-четирите-вида-пенсионни-фондове-в-края-на-март_l.a_i.743388_at.1.html

Общият брой на осигурените лица в четирите вида пенсионни фондове към 31.03.2017 г. е 4 501 232 души, като нараства спрямо 31.03.2016 г. с 2,12 на...

Нинова: Съмнявам се, че правителството ще се справи с основния проблем в МВР и МО

http://www.cross.bg/ninova-pravitelstvoto-sustava-1544497.html

/КРОСС/ Не получих ясен отговор от Борисов дали ще изпълни решението на Народното събрание за инвестиционните проекти за модернизация на армията или ще го промени". Това каза пред журналисти лидерът на БСП Корнелия Нинова след заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност, предава „Фокус". Изказването ѝ бе във връзка с решение на Народното събрание за инвестиционните проекти за модернизация на армията. Според нея по отношение на модернизацията също са се чули различни мнения, но позицията на правителството е да предложи отлагане във времето на разсрочено плащане на проектите за модернизация. „Тук съм изненадана от смяната на техните позиции, но те често си сменят позициите. Ако си спомняте в миналия парламент, те настояваха бързо, спешно и веднага, и сега да станат тези проекти. С мнозинство на ГЕРБ те бяха приети. Сега изведнъж те не стопират, но решават, че те трябва да се отложат във времето, коментира Нинова. Тя поясни, че се е обърнала към премиера Бойко Борисов на КСНС по следния начин. „Пътищата ви са два, г-н премиер, или внасяте предложение за промяна на това решение на НС, или го изпълнявате? Не получих ясен отговор", заяви Нинова. Според нея те най-вероятно ще предложат промяна за разсрочване години наред за плащане на техниката. Нинова изрази и други съмнения по адрес на работата на правителството

Македонски учен: Това е комплексът на народи като българския

http://dnes.dir.bg/news/bulgaria-kirilitza-vladimir-putin-azbuka-balgarski-narod-makedonski-uchen-25838671

"Малки народи като българския смятат, че като си присвоят парченце чужда земя или история ще станат по-големи. Това е комплекс", казва македонски учен.

Боядисаха Малката русалка в Копенхаген (снимки)

http://dnes.dir.bg/news/kopenhagen-malkata-rusalka-25838600

Природозащитници боядисаха в червено емблематичната статуя на Малката русалка в датската столица Копенхаген, съобщи информационната агенция Ritzau.

Икономическото доверие в еврозоната се понижава през май

http://econ.bg/Новини/Икономическото-доверие-в-еврозоната-се-понижава-през-май_l.a_i.743387_at.1.html

Индексът, измерващ икономическото доверие в еврозоната, се понижи през май до 109,2 пункта от 109,7 пункта през април, предимно заради спад в сферата...

Весел фестивал на балоните за 1 юни в Sofia Ring Mall

http://www.cross.bg/amfiteatur-sofia-mall-1544496.html

/КРОСС/ На 1 юни Sofia Ring Mall се превръща в пъстро и много весело детско царство. Специален и незабравим Ден на детето с много забавления и изненади обещават от мола в полите на Витоша. С най-голямо нетърпение малките и пораснали деца очакват шарения и щур "Фестивал на балоните". През целия ден в мола ще има още много разнообразни занимания, магическо шоу, весели игри и специални изненади от детските магазини. А ето и програмата за Първи юни в Sofia Ring Mall: • 11:00ч. - 13:00ч. / 14:00ч. до 18:00ч. - Балонени животни (амфитеатър) • 13:00ч. - 14:00ч. - Магическо шоу (амфитеатър) • 11:00ч. - 16:00ч. - Сапунени балони (амфитеатър) • 15:00ч. - 16:00ч. - Интерактивно представление (амфитеатър) • Работилници с балони (вътрешна сцена): 11:00 - 14:00; 14:30 - 16:00; 16:30 - 18:30ч. • Балонени игри (вътрешна сцена): 14:00 - 14:30; 16:00 - 16:30ч. Първоюнските празненства и забавления затвърждават мисията на Sofia Ring Mall да организира ексклузивни събития и да предоставя неповторими преживявания за своите клиенти

Борисов: Ако разсекретим КСНС, ще създадем дипломатически проблеми

http://www.cross.bg/borisov-ksns-suvet-1544495.html

/КРОСС/ „Ако стане практика разсекретяването на КСНС, те трябва да се провеждат в присъствието на медиите". Това каза пред журналисти министър-председателят Бойко Борисов след заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност, цитиран от „Фокус". Изказването беше и в пряка връзка с искането на самия президент Румен Радев за разсекретяването на стенограмата за КТБ. По този повод, по думите на Борисов, лидерът на атака Волен Сидеров дори бил попитал дали стенограмата от КСНС ще се разсекрети, но държавният глава му е обещал това да не става. „Ако се коментират така на широка основа, ще ни създадат дипломатически проблеми на страната. Затова именно е този съвет при президента, където биха могли да се кажат притесненията и опасенията на службите и отделните министри", коментира премиерът. Колкото до стенограмата за КТБ Борисов обясни, че президентът отново е изразил готовност да я направи публично достояние. „Той отговори, че ще я разсекрети. Ние какво да правим. Аз съм се съгласил. Въпросът е, че ако това стане практика, КСНС трябва да стават в присъствието на медиите". Относно самият консултативен съвет Борисов се изказа много положително. „Присъствал съм на консултативни съвети, на които не можехме да се чуем. Сега беше един нормален съвет. Имаше смисъл и по много въпроси намерихме решение. Това беше един много нормален консултативен диалог. Обединихме се около предложенията на Радев

След като си капитулирахме армията, сега ще ни я съживяват от Брюксел

http://www.cross.bg/armiyata-stranata-protzenta-1544494.html

/КРОСС/ На срещата си миналата седмица НАТО препотвърди решението си да се вдигнат разходите за отбраната до 2 процента от БВП за периода до 2024 година. През 2016 година разходите за нашата отбраната са били 1,33 процента. За дереджето на армията ни е писано и говорено достатъчно. Под крилото на НАТО българската армия претърпя най-тежкото си (мирновременно) поражение, без изобщо да има вина - тя само частично може да опази територията и суверенитета на страната. Мисълта трудно преглъща такъв абсурд, но тежката диагноза бе поставена в доклад на предишния министър на отбраната Стефан Янев. Макар и да бе служебен министър, той все пак е генерал, а не социолог, лекар или бизнес консултант. Има числа, които си остават знакови за състоянието на войската ни. Ако преди 1989-та нейната числеността е наброявала 150 000-200 000 души, днес тя варира между 24 000-30 000 души - това е по-малко от големите ни дивизии по време на Първата световна война като примерно Трета пехотна балканска дивизия с нейните 43 000 души. Ако страната ни е имала 686 самоходни артилерийски установки, днес от тях на въоръжение са 48 броя. Ако през 70-те години територията ни е охранявана по въздуха с 300 модерни бойни самолета, днес те се броят на пръсти. И дори чужди, макар и съюзнически самолети вече охраняват въздушното ни пространство. Ако в близкото минало армията ни е имала 5 танкови бригади, днес тя разполага с не повече от 100 танка в експлоатация

Задават се оспорвани избори във Великобритания

http://frognews.bg/news_135555/Zadavat-se-osporvani-izbori-vav-Velikobritaniia/

Изборите във Великобритания се очертават оспорвани. Преднината на Консервативната партия пред лейбъристите се е стопила до 6%, показват последните социологически проучвания.

Нинова: Не коментирахме вътрешните заплахи при президента

http://dnes.dir.bg/news/sigurnost-kornelia-ninova-xns-prezidentat-radev-25838456

Липсваха коментари за вътрешните проблеми, защото освен външни заплахи за националната сигурност, има и вътрешни, каза лидерът на БСП след заседанието на КСНС.

Рестартират фонда за глобите от КАТ

http://econ.bg/Новини/Рестартират-фонда-за-глобите-от-КАТ_l.a_i.743385_at.1.html

Рестартът на Фонд "Пътна безопасност", в който се събират платените глоби от нарушителите на пътя, е една от мерките, с които държавата ще се бори с...

ЕНЕРГО-ПРО отчита ръст на безкасовите плащания от своите клиенти

http://www.cross.bg/klienti-energo-pro-plashtane-1544493.html

/КРОСС/ През последната година ЕНЕРГО-ПРО отбелязва постоянно нарастване на броя на клиентите, които заплащат сметките си за консумирана електроенергия по безкасов път. Същата тенденция се наблюдава и при разплащанията, свързани с ползване на други услуги на компанията, например присъединяване към електроразпределителната мрежа, увеличаване на ползваната мощност и други. Аналогично значително намаляват хората, които посещават физическите каси в центровете за обслужване на ЕНЕРГО-ПРО или касовите салони на Български пощи, само за да заплатят месечните си фактури за ток. Компанията е предоставила на своите клиенти редица възможности за плащане по безкасов път - директен дебит, през банкомат, с интернет банкиране или през системата за електронно плащане ePay.bg. Най-голям ръст се забелязва при разплащанията през системата на ePay.bg. През април 2017 година над 23 % повече клиенти са избрали този начин на плащане в сравнение със същия месец на миналата година. Значително повече са и извършените плащания с интернет банкиране чрез преводно нареждане по банкова сметка на ЕНЕРГО-ПРО. Близо 10 % по-малко клиенти са избрали физическото посещение на касите в клиентски център на компанията, за да заплатят своите месечни задължения за консумирана електроенергия през април 2017 г. в сравнение със същия месец на миналата година. Над 7 % по-малко са и хората, които са използвали касите в Български пощи за заплащане на сметките си за ток

НСИ: По-високо производство на нефтени продукти е отчетено през март

http://www.cross.bg/prodykti-proizvodstvoto-dostavkite-1544479.html

/КРОСС/ През март 2017 г. спрямо февруари 2017 г. намалява производството на: • твърди горива - с 31.4% до 2 382 хил. т;• безоловен бензин - със 17.9% до 124 хил. т;• дизелово гориво - с 23.3% до 184 хил. т;• природен газ - с 9.1% до 10 млн. м3;• електроенергия - с 2.5% до 3 956 ГВтч (табл. 1 от приложението).Производството на пропан-бутанови смеси остава без изменение. През март 2017 г. спрямо същия месец на предходната година нараства производството на:• твърди горива - с 24.1%; • природен газ - с 66.7%;• електроенергия - с 11.0%.Значителното нарастване на производството на нефтените продукти - пропан-бутанови смеси, безоловен бензин и дизелово гориво, се дължи на проведения планов ремонт на производствени мощности през март 2016 година. Доставки на енергийни продукти През март 2017 г. спрямо февруари 2017 г. нарастват доставките на:• пропан-бутанови смеси - с 15.2% до 38 хил. т;• безоловен бензин - с 33.3% до 40 хил. т;• дизелово гориво - с 12.9% до 157 хил. т. Намаляват доставките на:• твърди горива - с 29.8% до 2 481 хил. т;• природен газ - с 13.2% до 315 млн. м3;• електроенергия - с 10.2% до 3 056 ГВтч (табл. 2 от приложението). През март 2017 г. спрямо същия месец на предходната година нарастват доставките на:• твърди горива - с 24.1%;• безоловен бензин - с 11.1%;• дизелово гориво - с 2

Елитният ЦСКА спечели емблемата за 8 милиона лева

http://www.cross.bg/leva-tzska-miliona-1544492.html

/КРОСС/ Състезаващият се в Първа професионална лига ЦСКА спечели търга за емблемата на фалиралия ЦСКА. За целта „червените", които са собственост на Гриша Ганчев, ще платят сумата от 8 милиона лева. Парите трябва да бъдат платени в едноседмичен срок. Ако това не се случи, печели втората оферта. Тя е за 3,6 милиона лева на ЦСКА 1948, който се подвизава в аматьорските лиги. Процедурно срокът за изплащане на сумата може да се проточи до един месец, но не повече. Спечелилият реално е фирма "Ред Енимълт" на тартора на сектор "Г" Иван Велчев - Кюс За участие в търга подадоха четири фирми - същите, които участваха първия път. Останалите три бяха "ЦСКА 1948" чрез представителя си Никола Газдов, както и фирмите "Еко депозит солюшънс" EООД и "Интегрис лаб" ООД. Търгът се проведе в Кърджали, където е кантората на синдик Дора Милева. Това се наложи след провала на първия търг на „Българска армия" и съпътствалите го ексцесии. Поради тази причина полицейското присъствие в целия Кърджали и особено около офиса на Милева беше особено засилено. Най-ценното от активите на фалиралия ПФК ЦСКА АД на практика е емблемата, като именно за нея бяха предложени 8-те милиона лева. Активите са оценени на 1 646 325 лева. В пакета най-голяма тежест имат емблемите на ЦСКА - 971 705 лева, както и няколко имота край морето и в Панчарево, които са оценени на 490 410 лева

ЦСКА-София грабна емблемата на ЦСКА без бой

http://frognews.bg/news_135553/TSSKA-Sofiia-grabna-emblemata-na-TSSKA-bez-boi/

ЦСКА-София спечели търга за емблемата на ЦСКА с огромните не само за България 8 млн. лв. Офертата бе предложена от Иван Велчев - Кюстендилеца. Той е лидер на една от "червените" агитки. По закон парите трябва да се платят до седмица.

Каракачанов: Много са големите опасности пред националната сигурност

http://frognews.bg/news_135554/Karakachanov-Mnogo-sa-golemite-opasnosti-pred-natsionalnata-sigurnost/

”Най-голямата опасност не е една, но това, което трябва да се направи, е да сме максимално готови и като въоръжени сили, и като служби за сигурност за отразяването на тези опасности”. Това каза пред журналисти министърът на отбраната Красимир Каракачанов след заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност.

24 май в Българското училище в Дъблин

http://www.eurochicago.com/2017/05/utchilishte-v-dablin/

Вече девета година отбелязваме най-българския от празниците, най-духовния, пренасящ през времето светлината и магията на словото – 24-ти май. Събираме се на 20-ти май в залата Глиисън Хол на Института по технологии в Дъблин. Суматоха в подреждането на залата, радостно оживление и весели усмихнати лица - предстои честването на светла дата. Историята, традицията, общото дело, децата, празникът, обединяват всички… Всеки има своята задача и едновременно с това се старае да помогне и на другия до себе си. А детските нетърпеливи гласчета пригласят и на радостта, и на бебешкия плач, защото от най-малките до най-големите – всички са тук.

Обсерваторията в Рожен с Ден на отворените врати на 4 юни

http://frognews.bg/news_135552/Observatoriiata-v-Rojen-s-Den-na-otvorenite-vrati-na-4-iuni/

Националната астрономическа обсерватория в Рожен организира Ден на отворените врати на 4 юни - от 10.00 до 17.00 часа, съобщи пресцентърът на БАН.

Тодор Тодоров вече и официално е спортен талант на „Еврофутбол“

http://www.cross.bg/todor-evrofytbol-talant-1544491.html

/КРОСС/ Точно 15 дни преди да навърши 16 години Тодор Тодоров (плуване) бе и официално обявен за Спортен талант на „Еврофутбол" - това стана ясно днес, 30.05.2017 г. на специална церемония, състояла се в Спортното училище „Юри Гагарин" в Бургас. Той получи чек на стойност 3 835 лева, а средствата по едноименната програма на българския букмейкър ще бъдат изразходени за закупуване на екипировка, за провеждането на два подготвителни лагера, за участие в три състезания и за възстановяване.  „Искам да приветствам Тодор с „Добре дошъл" в семейството на Спортните таланти на „Еврофутбол" и да му пожелая програмата да му помогне да развие още повече своите състезателни и личностни качества" - заяви Елица Иванова от „Връзки с обществеността" на „Еврофутбол" при връчването на символичния чек на Тодор. „Поздравявам Тодор за честната победа и за неговата борбеност! Обръщам се и към вас - неговите съученици и съотборници и и ви призовавам да се възползвате от шансовете, които програма „Спортни таланти" ви предлага - кандидатствайте и се надявам догодина някои от вас да са също част от семейството на „Еврофутбол"!" - допълни Илиана Николова - изпълнителен директор на партньорите по програма „Спортни таланти", Фондация „Работилница за граждански инициативи"

Експо „МОИТЕ ПАРИ“ ще отговори на актуални въпроси за личните ни финанси

https://news.bg/personal-finance/ekspo-moite-pari-shte-otgovori-na-aktualni-vaprosi-za-lichnite-ni-finansi.html

Целта на първото по рода си събитие е да помогне на максимално много хора да възприемат активна позиция при управлението на личните си финанси

Съдът отложи делото срещу Ахмед Муса заради липса на експерти

http://frognews.bg/news_135551/Sadat-otloji-deloto-sreshtu-Ahmed-Musa-zaradi-lipsa-na-eksperti/

Апелативният съд в Пловдив отложи за пореден път делото срещу Ахмед Муса, обвинен в проповядване на антидемократична идеология заради невъзможност да се намерят експерти, които да изготвят поръчаната от ВКС комплексна тюркологична, арабистка и теологична експертиза.

Нинова: Трябваше да се обсъди контрабандата, здравето и неграмотността

http://frognews.bg/news_135550/Ninova-Triabvashe-da-se-obsadi-kontrabandata-zdraveto-i-negramotnostta/

Корнелия Нинова е получила уверението на президента, че на следващият КСНС ще се обсъдят и вътрешните въпроси, свързани със сигурността.

Икономическият растеж във Франция се засилва в началото на годината

http://econ.bg/Новини/Икономическият-растеж-във-Франция-се-засилва-в-началото-на-годината_l.a_i.743384_at.1.html

През първото тримесечие на годината икономиката на Франция се разшири по-силно отколкото показваше първоначалната оценка на официалната статистика...

Калоян Паргов ще бъде гост на спектакъл с участието на ученици от Босилеград

http://www.cross.bg/bosilegrad-stypel-kaloyan-1544490.html

/КРОСС/ Днес, 30 май, лидерът на БСП - София Калоян Паргов ще бъде гост на представление с участието на ученици от ОУ „Георги Димитров", Босилеград. Целта на инициативата е приобщаване на българчетата от Босилеградско към традиционните национални ценности и разгръщане на творческите им способности чрез участитето им в постановката заедно с големи български музиканти и актьори. Децата ще представят „Продавач на надежда" по текст на Джани Родари, превод - Валери Петров и музика на Петър Ступел и Юри Ступел. В постановката ще вземат участие Хайгашот Агасян, Юри Ступел и актьорите Ивайло Захариев, Ивайло Калоянчев и Веселин Цанев. Идеята е на учителя по музика Горан Младенов и на Светослав Пеев, който е и режисьор на театралния мюзикъл. Организатор е българката от Босилеград Ивана Младенова - Бочева. Спектакълът ще бъде представен в Сатиричния театър „Алеко Константинов", от 19:00 часа.  

Разривът между САЩ и Германия се задълбочи

http://dnes.dir.bg/news/Germania-evropeyski-parlament-angela-merkel-sasht-izbori-2016-25838308

По няколко линии в последните дни върви словесна конфронтация между "старите приятели" САЩ и Германия.

Москва иска „железобетонни гаранции“ от ЕС за „Турски поток“

http://clubz.bg/54526-moskva_iska_%E2%80%9Ejelezobetonni_garancii%E2%80%9C_ot_es_za_%E2%80%9Eturski_potok%E2%80%9C

Москва очаква от ЕС железобетонни гаранции за изпълнението на проекта за втора линия на "Турски поток", за да не се повтори печалният опит от "Южен поток".

Това заяви руският заместник-министър на външните работи Алексей Мешков, цитиран от РИА Новости.

„Не могат да не ни безпокоят опитите на редица институции на ЕС да торпилират енергийни проекти с руско участие в Европа, най-вече "Северен поток 2", отбелязва дипломатът. 

През декември 2014 г. Русия обяви, че прекратява работа по "Южен поток", който трябваше да премине през територията на България, Сърбия и Унгария, в полза на новия газопровод към Турция.

През август миналата година руският президент Владимир Путин за първи път обяви, че ЕС трябва да даде "железобетонни гаранции от юридически характер“, ако България иска рестарт на проекта.

„Турски поток” бе обявен в края на 2014 г. по едно и също време с отказа от проекта „Южен поток” за пренос на газ по дъното на Черно море, който бе блокиран от ЕС.

На 7 май т.г. "Газпром" започна строителството на първата линия на съоръжението, която е предназначена за турските потребители. Двете линии на газопровода трябва да имат капацитет по 15,75 млрд. куб метра. Планира се строителството му да приключи към края на 2019 г. 

Идеята на "Турски поток" е не само да се доставя газ на Турция, но и тя да се превърне в транзитна страна за доставки на газ към Южна Европа вместо Украйна. 

„Позицията на Европейската комисия и спрямо втората линия на "Турски поток" продължава да е неясна“, изтъкна Мешков. 

Захари Бахаров с роля в „Геният“ за Айнщайн

http://clubz.bg/54525-zahari_baharov_s_rolq_v_%E2%80%9Egeniqt%E2%80%9C_za_ajnshtajn

Захари Бахаров с нова роля в световноизвестна продукция, след кратката си, но забележима изява в „Игра на тронове“. В шести епизод на „Геният“ (излъчен в неделя) видяхме българския актьор като руски генерал. "Геният" е първият изцяло игрален сериал на „Нешънъл джиографик“, разказва се за Алберт Айнщайн.

Сериалът на Брайън Грейзър и Рон Хауърд е екранизация по биографичната книга на Уолтър Айзъксън. В „Айнщайн. Неговият живот и Вселената“ Айзъксън (известен автор на биографии – писал е за Бенджамин Франклин, Стив Джобс, Хенри Кисинджър) разказва как „един находчив и дързък патентен чиновник разгадава тайнствата на атома и на вселената чрез своята теория на относителността“.

В ролята на възрастния Айнщайн е Джефри Ръш, а като млад физикът е изигран от Джони Флин.

"Площад Славейков"

Борисов: Аз съм защитник на пехотата, президентът-на авиацията

http://frognews.bg/news_135549/Borisov-Az-sam-zashtitnik-na-pehotata-prezidentat-na-aviatsiiata/

Аз съм защитник на сухопътните войски, президентът – на авиацията. Това каза премиерът Бойко Борисов в президентството и наля масло в огъня на спора кой от проектите за модернизация ще стартира най-напред. И за пореден път, въпреки обединението на Консултативния съвет, се разбра и за разединението.

Борисов: И аз съм офицер, нямам конфликт с Радев за самолети

http://dnes.dir.bg/news/boyko-borisov-xns-prezidentat-radev-kabinet-borisov-3-25838307

Няма никакъв конфликт между мен и президента Румен Радев за модернизацията на въоръжените сили и изстребителите, заяви премиерът Бойко Борисов след КСНС.

Летящите грузинци с турне в България

http://www.cross.bg/gryzinski-tantz-balet-1544489.html

/КРОСС/ Остават броени дни до началото на турнето на Националния балет на Грузия „Сухишвили", което стартира от 5 юни в София и продължава на 6 юни - в Пловдив, 8 юни - Велико Търново, 9 юни - Русе, 11 юни - Варна и приключва на 12 юни - в Бургас. Класическата програма на най-добрия балет в света, олицитворява древната история, традиции и фолклора на Грузия. „Сухишвили" е първият балет в света, който изнася в „Ла Скала" представление в народен, а не в класически формат, като с това вдигна фолклора на високо ниво в световния шоу бизнес. Главният хоеограф на балета - творческият гений - Илико Сухишвили-младши - филантроп, ексцентрик, родолюбец, осъвременява народните танци. Новият грузински танц може да бъде изтанцуван с академично изпълнение и със сложна техника и така пренася грузинския танц от село, от етническите сватби до най- престижните световни сцени. Илико създава и специален клубен вариант на грузинския танц, със съвременна мелодия, популярен в нощните клубове и сред младите. За българската публика по традиция, летящите грузинци ще изпълнят български народен танц с български народни носии. Спектакълът в 120 минути е буря на сцената - със съвършенство в танца - с плавните, пързалящи движения при жените и зрелище в танца - кръв, пот и искри от саби и ножове при мъжете, които, единствени в света, танцуват на пръсти, без помощта на палци и туфли. https://youtu

Азиатските акции се търгуваха разнопосочно

http://econ.bg/Новини/Азиатските-акции-се-търгуваха-разнопосочно_l.a_i.743383_at.1.html

Акциите на азиатските пазари се търгуваха смесено във вторник, съобщава CNBC. Основният японски индекс Nikkei 225 се понижи с 0,02% до 19 677,85...

Слави Трифонов: Съдът е слуга на политическата класа (ПЪЛЕН ТЕКСТ)

http://clubz.bg/54524-slavi_trifonov_sydyt_e_sluga_na_politicheskata_klasa_pylen_tekst

Шоуменът Слави Трифонов коментира решението на Върховния административен съд, според което резултатът от референдума за избирателната система не е задължителен за парламента. В писмо до медиите Трифонов определя съда като "слуга на политическата класа", защото не е проверил колко точно са неотчетените бюлетини във всички секции. Според Трифонов техният брой е щял да бъде много по-голям от недостигащите около 12 000 бюлетини, за да бъде референдумът задължителен за парламента.

Ето пълния текст на писмото:

"Днес Върховният административен съд окончателно се произнесе по нашата жалба срещу ЦИК за резултатите от Референдума. Днес съдът взе едно странно и неморално решение. От една страна, потвърди присъдата на предишната инстанция, която признава, че ЦИК са опорочили крайния резултат на Референдума. От друга страна, не провери фактите докрай.

Ще ви припомня фактите. Още преди провеждането на Референдума, в нарушение на закона, ЦИК постанови да не се броят бюлетините без плик. Все едно тези бюлетини не съществуват. Все едно хората, пуснали ги в урните, не съществуват. Тогава предната инстанция на ВАС добави към общата избирателна активност само 500 намерени бюлетини без плик. Това бяха 500-те бюлетини намерени само в 44 избирателни секции. Съдът тогава позволи да бъдат отворени наново само 44 секции. И от тях се появиха неотчетени 500 бюлетини.

На сегашното дело ние пожелахме да бъдат отворени и другите избирателни секции, за да се види реалният брой на всички неотчетени бюлетини. Защото общият брой избирателни секции е 12 340. От всичките 12 340 са проверени само 44. Логиката говори следното - след като в 44 секции са открити 500 незабелязани от ЦИК бюлетини, колко ли има в останалите 12 296? Отново според логиката и математиката, след като при 44 секции неотчетените бюлетини са 500, следователно при останалите 12 296 , най-вероятно не са отчетени 135 256 бюлетини. Много, много повече от “липсващите” според ЦИК 12 000.

Истината щеше да възтържествува, ако към общата избирателна активност бяха добавени не само откритите 500 бюлетини в 44 секции, а всички неотчетени от ЦИК бюлетини във всичките 12 340 секции. Днес съдът буквално опорочи волята на българския народ, защото, от една страна призна, че ЦИК умишлено са нарушили закона и изкривили резултата от референдума, и от друга страна, не доведе разследването до край. Така съдът практически узакони лъжата и оправда нарушаването на закона.

Днес получихме поредното доказателство, че съдът не е независим орган, а е слуга на политическата класа. Уважаеми съграждани, ще си позволя да перифразирам Васил Левски, който, както знаете, е казал - “Времето е в нас и ние сме във времето”. Вижте докъде я докарахме 150 години по-късно. Несправедливостта е в нас и ние сме в несправедливостта. Дали вие се отвращавате от тази несправедливост, която ни заобикаля на всички нива - не знам. Но аз съм отвратен!"

Здравният министър Николай Петров на среща с общинските болници

http://frognews.bg/news_135548/Zdravniiat-ministar-Nikolai-Petrov-na-sreshta-s-obshtinskite-bolnitsi/

Здравният министър Николай Петров и политическият му кабинет проведоха среща с представители на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ), сред които зам.-изпълнителният директор на НСОРБ Емил Савов, членове на УС на Сдружението - кмета на Карлово д-р Емил Кабаиванов, кмета на Елин Пелин Ивайло Симеонов, председателя на Комисията по здравеопазване към НСОРБ и кмет на Търговище д-р Дарин Димитров; управителя на МБАЛ „Велики Преслав” д-р Иван Димитров и Нели Стайкова, експерт в НСОРБ.

И тази година президентът е домакин на абитуриентски бал за младежи в неравностойно положение

http://www.cross.bg/institytzii-spetzializirani-detza-1544488.html

/КРОСС/ На 31 май ще се проведе традиционният абитуриентски бал за младежи, израснали в специализирани институции за деца, съобщиха от пресслужбата на президентството. Събитието е част от благотворителната инициатива на държавния глава „Подкрепи една мечта". Oт 18:00 часа в Гербова зала на „Дондуков" 2 държавният глава ще посрещне абитуриенти от над 50 специализирани институции, центрове за настаняване от семеен тип, домове за деца, лишени от родителска грижа от 33 населени места. Младежите ще бъдат придружени от своите наставници, ръководителите на домове и специалистите от бюрата по труда, които ще споделят историите на успешното си партньорство за подпомагане на децата в неравностойно положение. В 20:00 часа в „София Хотел Балкан" ще започне тържественият бал за абитуриентите, който продуцентска къща „Дрийм Тийм Прадакшънс" АД организира благотворително за пореден път. Изпълнителите, които ще подкрепят инициативата, са Поли Генова, Михаела Маринова, Пламен и Иво, Михаела Филева, Виктория Георгиева, Невена Пейкова, Преслава Пейчева, Сантра, Дивна, Искрата, Вензи и Скандау, група Остава, Дичо и групата, Веси Бонева, Маги Джанаварова, Жаклин Таракчи, DJ Роско и Танцов ансамбъл „Пламъче"

ВАС отряза окончателно референдумът на Слави

http://frognews.bg/news_135547/VAS-otriaza-okonchatelno-referendumat-na-Slavi/

Петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) реши, че референдумът, иницииран от ”Шоуто на Слави”, не е задължителен. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване или протест, съобщава „Дневник”.

Тръмп отвръща на Меркел

http://clubz.bg/54523-trymp_otvryshta_na_merkel

Американският президент Доналд Тръмп отговори на нападките на германската канцлерка Ангела Меркел, която обвини САЩ, че са ненадежден търговски партньор.

"Имаме ОГРОМЕН търговски дефицит с Германия, освен това те плащат ДОСТА ПО-МАЛКО, отколкото трябва, за НАТО и армията. Много лошо за САЩ. Това ще се промени", написа той в туитър.

Коментарът идва два дни, след като Меркел заяви, че Германия вече не може да разчита на САЩ при управлението на Тръмп.

Германската канцлерка заяви в Мюнхен, че са необходими приятелски отношения със САЩ, Великобритания и Русия. Но допълни:

„Европа трябва да вземе съдбата си в собствени ръце."

С днешното си изявление в туитър Тръмп си навлече гнева на Мартин Шулц - лидера на германските социалдемократи и кандидат за федерален канцлер на изборите през септември. Шулц обвини президента на САЩ в разрушаване на западните ценности и подкопаване на международното сътрудничество, предаде Ройтерс.

"Човек трябва да застане на пътя на такъв човек с неговата идеология на превъоръжаването", каза социалдемократът пред журналисти.

След КСНС: Нова стратегия за национална сигурност и повече пари за отбрана

http://frognews.bg/news_135545/Sled-KSNS-Nova-strategiia-za-natsionalna-sigurnost-i-poveche-pari-za-otbrana/

Актуализиране на стратегията за национална сигурност и повишаване на разходите за отбрана. Около тези приоритети се обединиха политици и държавници по време на Консултативния съвет по национална сигурност при президента. Заседанието на съвета трая четири часа, а темата беше „Рискове и заплахи за националната сигурност на Република България и необходими мерки за нейното укрепване“.

Съдът окончателно реши: Референдумът на Слави Трифонов не е задължителен

http://www.mediapool.bg/sadat-okonchatelno-reshi-referendumat-na-slavi-trifonov-ne-e-zadalzhitelen-news264528.html

Петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) постанови окончателно, че референдумът на Слави Трифонов по изборни въпроси не е задължителен. Решението е окончателно и не може да бъде протестирано. Съдебният акт на ВАС е от вторник и в него магистратите потвърждават решението на колегите си от тричленния състав през февруари. Тогава към преброените от ЦИК гласове бяха добавени допълнителни 500. Въпреки това обаче броят им не достига определения по закон минимум, с който решението от допитването трябва да придобие статут на закон. Делото бе на последна инстанция, след като инициативният комитет на "Шоуто на Слави" обжалва решението на тричленния съдебен състав на Върховния административен съд от началото на тази година, с което референдумът, иницииран от предаването, не беше признат за задължителен заради липсващи гласове. Тогава ВАС прие, че Централната избирателна комисия не е преброила около 490 валидни гласа, което е показала назначената по делото експертиза. За да стане допитването задължително обаче, са нужни още над 11 500 гласа. В последствие петчленният състав на ВАС отказа да назначи допълнителни експертизи. Магистратите сметнаха и че не е нужно да преброяват бюлетините за пореден път. След предсрочните избори на 26 март шоуменът даде срок от две седмици на новия парламент да започне да разглежда въпросите от референдума, а до два месеца да приеме всички искани поправки, след което да се разпусне и да се организират избори по новите правила. В противен случай Слави Трифонов обеща протести пред Народното събрание, намеквайки, че на тях може да дойдат над 2 милиона души, които са подкрепили исканията на референдума. Заканите му бяха охладени от ръководството на бТВ, което спря предаването, в което Слави Трифонов отправя ултиматума си и го обвини, че употребява телевизионния ефир за лични политически амбиции. Водещият на свой ред обвини ръководството на бТВ в цензура и предприе индивидуални едночасови протести пред парламента, съпровождан от част от екипа си, охраната и малка група привърженици. Демонстрациите на Слави приключиха в деня, в който ГЕРБ внесе законопроекта си за въвеждане на чист мажоритарен вот, както поискаха гражданите, гласували на референдума. Досега обаче проектът не е разпределен в ресорната правна комисия. Знае се също, че БСП подготвя свои предложения за смесена избирателна система – пропорционална и мажоритарна. А по време на протестите на Трифонов пък стана ясно, че той е готов да отстъпи от първоначално прокламираните от него радикални идеи. Слави Трифонов: Отвратен съм След като стана известно решението по делото Трифонов разпространи писмо до медиите. В него той заявява отвращението си от българският съд и предполага, че всъщност неотчетените гласове били над 130 000.  "Върховният административен съд практически узакони лъжата и оправда нарушаването на закона. Днес получихме поредното доказателство, че съдът не е независим орган, а е слуга на политическата класа", се казва в позицията на шоумена. Той посочва, че ВАС, от една страна, е потвърдил присъдата на предишната инстанция, която признава, че Централната избирателна комисия (ЦИК) е опорочила крайния резултат, а от друга, не е проверил фактите докрай. Трифонов посочва, че още преди провеждането на референдума ЦИК е постановила да не се броят бюлетините без плик, а на предната инстанция ВАС е добавил към общата избирателна активност само 500 намерени бюлетини без плик, но само от 44 избирателни секции. "На сегашното дело ние пожелахме да бъдат отворени и другите избирателни секции, за да се види реалният брой на всички неотчетени бюлетини. Защото общият брой избирателни секции е 12 340", допълва Трифонов. Според него, след като в 44 секции са открити 500 незабелязани от ЦИК бюлетини при останалите 12 296, най-вероятно не са отчетени 135 256 бюлетини. "Днес съдът буквално опорочи волята на българския народ, защото, от една страна, призна, че ЦИК умишлено са нарушили закона и изкривили резултата от референдума, и от друга страна, не доведе разследването докрай", се подчертава в писмото. В заключение Трифонов перифразира мисълта на Васил Левски "Времето е в нас и ние сме във времето", като смята, че 150 години по-късно нейният актуален прочит е "Несправедливостта е в нас и ние сме в несправедливостта". "Дали вие се отвращавате от тази несправедливост, която ни заобикаля на всички нива - не знам. Но аз съм отвратен", завършва писмото.

Летящите грузинци с турне в България

http://frognews.bg/news_135546/Letiashtite-gruzintsi-s-turne-v-Balgariia/

Остават броени дни до началото на турнето на Националния балет на Грузия „Сухишвили”, което стартира от 5 юни София, 6 юни Пловдив, 8 юни Велико Търново, 9 юни Русе, 11 юни Варна и приключва на 12 юни Бургас.

Работим най-малко в ЕС, шведите – най-много

http://frognews.bg/news_135543/Rabotim-nai-malko-v-ES-shvedite-–-nai-mnogo/

Българите работят най-малко в Европейския съюз. Страната ни е втора отзад – напред в класацията по дължина на трудовия стаж с 32,1 години, сочат данните на Световния икономически форум. Зад нас е само Италия, където хората работят средно по 30,7 години.

Само във Фрог: Появиха се съмнения за манипулиране на записа по делото за референдума

http://frognews.bg/news_135544/Samo-vav-Frog-Poiaviha-se-samneniia-za-manipulirane-na-zapisa-po-deloto-za-referenduma/

Появиха се съмнения, че звуковият запис по делото за референдума във Върховният административен съд, е манипулиран. Това се разбра от вчерашното заседание в съда. То беше проведено по искане на зам.-главния прокурор и шеф на Върховната административна прокуратура Ася Петрова. Тя настоя да се допълни протокола от предходното заседание, в което неясно защо не е отбелязано, че съдебният състав й иска отвод.

Неизвестни стенописи на Борис Димовски във Флорида

http://clubz.bg/54522-neizvestni_stenopisi_na_boris_dimovski_vyv_florida

Преди около половин година съвсем случайно видях в Интернет един стенопис на Борис Димовски в къщата на Стефан Ст.,  мой приятел от младежките години и по-късно колега в "Свободна Европа" в Мюнхен. Свързах се с него и той ми разказа, че през 1997 година Борис Димовски е гостувал на него и жена му в Бока Ратон, Флорида. Попитал ги дали искат да им нарисува нещо, те разбира се се съгласили с радост и така в The Sunshine State има една българска къща, изрисувана от големия карикатурист и мъдрец Борис Димовски. Дето се казва "от пода до тавана".

Стефан Ст. ми изпрати снимки и на други монументални карикатури, Опитах се да го убедя ги публикува, защото са важни за изследователите на творчеството на Борис Димовски и за историята на българското изкуство. Стефан Ст. ми написа:

"Косьо, аз нямам никаква заслуга за рисунките. Просто бай Борис ги нарисува в къщата ми." 

Започнах да го убеждавам, че е важно тези карикатури да стигнат до повече хора. Но като много скромен човек му беше неудобно това да не се изтълкува като самоизтъкване с чужд труд. Най-накрая успях да го склоня, но при условие, че не споменавам цялото му име, Дано все пак след тази публикация Стефан Ст. разкаже за множеството си беседи с Борис Димовски. Въпреки разликата в годините между тях е имало голямо приятелство.

 

В лодката е Жельо Желев. Размери 2.40 на 5.45 метра. Обяснение на Стефан Ст.: "Бай Борис първоначално искаше на русалката да сложи лицето на Ренета Инджова, ама му се видя прекалено"
Бай Ганьо и индианците. 1 на 5 метра.

За пълен размер вижте тук. Обяснение на Стефан Ст.:

"Идеята за тази карикатура беше моя. Аз предложих на Бай Борис Бай Ганьо да тича подир индианеца с роза в ръката и когато пушат лулата на мира, да се разбере, че индианецът я е приел, тъй като едното перо трябваше да бъде сменено с роза. Бай Борис първоначално прие идеята, но после ми каза, че ще дорисува карикатурата така както я виждам, като се оправят нещата в България. Усмихна се и добави: "Ако умра и нещата са на същото дередже както днес (февруари 1997), ти ще я допълниш с розата“. Но както е тръгнало, може и внуците ми да не завършат карикатурата."

Бил Клинтън свири на саксофон. Размери 2.15 на 1.00 м. Борис Димовски не е бил доволен от тази карикатура. Казал, че за да пресъздаде някого както трябва, е необходимо го види на живо.

 

Четири приоритета обединиха КСНС

http://www.cross.bg/sigyrnost-radev-zayavi-1544486.html

/КРОСС/ По четири основни приоритета, свързани с националната сигурност, са постигнали съгласие участниците в Консултативния съвет по национална сигурност при президента, предава Нова. Заседанието продължи 4 часа. Темата беше „Рискове и заплахи за националната сигурност на Република България и необходими мерки за нейното укрепване". „Удовлетворен съм от факта, че всички участници в КСНС се отнесоха изключително отговорно и конструктивно", заяви президентът Румен Радев след заседанието.„Бяха изнесени важни доклади. Обединихме се колко схващането, че съвременната среда за сигурност е изключително динамична, наситена с непрекъснато изменящи се предизвикателства", заяви Радев. По думите на Радев се е стигнало до съгласие относно актуализацията и усъвършенстването на Стратегията за национална сигурност, която вече не е актуална. Както и около това да се разработи план за достигане на 2% от БВП за отбрана до 2024 г. „Удовлетворен съм от факта, че всички се обединихме около издигането като основен приоритет личният състав от сектор „Сигурност", необходимите мерки за доокомплектоване, кадрово и професионално развитие. Обединихме се, че проектите трябва да имат своята ускорена реализация. Не трябва да забравяме, че е важно да осигурим поддръжката на техниката и въоръжението за личния състав до изтичането на техния ресурс и замяната им с техни образци", заяви Радев

Успешен старт за Цветана Пиронкова на "Ролан Гарос"

http://www.cross.bg/krug-tyrnir-pironkova-1544487.html

/КРОСС/ Цветана Пиронкова започна успешно участието си на втория за годината тенис турнир от Големия шлем - „Ролан Гарос". В първия кръг на кортовете в Париж първата ни ракета при жените победи с 6:0, 6:4 50-ата в световната ранглиста Мона Бартел (Германия). С успеха си пловдивчанката би трябвало да успее да запази мястото си в топ 100, което бе поставено на карта, ако тя в пореден турнир бе отпаднала още в първия кръг. В момента тя се намира на 77-а позиция в света. Във втория кръг българката обаче ще има тежка задача. Тя ще се изправи срещу 6-ата в света и поставена под номер 5 в схемата на турнира Елина Свитолина (Украйна). Двете не са играли една срещу друга досега.

Във Франция заловиха 135 кг от ”дрогата на джихадистите”

http://dnes.dir.bg/news/frantzia-narkotitzi-jihad-25838032

Около 135 килограма каптагон, известен като "наркотика на джихадистите", са били заловени през януари и февруари на парижкото летище "Роаси".

17.4% от българските младежи не работят

http://frognews.bg/news_135542/17-4procenta-ot-balgarskite-mladeji-ne-rabotiat/

17.4% от българските младежи между 15 и 29 години са безработни. Това сочи проучване на Балкански институт по труда и социалната политика и финансиран по Оперативна програма (ОП) ”Развитие на човешките ресурси”.

Окончателно: Референдумът на Слави не е задължителен

http://dnes.dir.bg/news/vas-slavi-referendum-prezidentski-izbori-2016-zadalzhitelen-25838033

Петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) реши, че референдумът, иницииран от "Шоуто на Слави", не е задължителен.

Температури до 35° през юни

http://dnes.dir.bg/news/vreme-prognoza-uni-25838031

През юни се очаква средната месечна температура да бъде около и над нормата, която за по-голямата част от страната е между 20 и 22°, сочат данни на НИМХ.

Руският посланик предложил канал за връзка между Москва и Вашингтон

http://clubz.bg/54521-ruskiqt_poslanik_predlojil_kanal_za_vryzka_mejdu_moskva_i_vashington

Джаред Къшнър - съветник и зет на американския президент Доналд Тръмп, не е предлагал на руския посланик Сергей Кисляк създаването на канал за връзка между Вашингтон и Москва. Инициатор бил самият Кисляк, съобщи телевизия "Фокс нюз", като се позова на отлично информиран източник.

"Руснаците, а не Къшнър, се изказаха за идеята за използването на безопасна линия между администрацията на Тръмп и Русия", твърди събеседникът.

Това станало на среща в кулата "Тръмп" в Ню Йорк през декември 2016 г. Периодът е месец след избирането на Тръмп за президент и месец преди встъпването му в длъжност.

Никога не е била обсъждана идея за постоянен канал за обратна връзка. По време на разговора станало дума само за еднократни случаи на позвъняване за обсъждане на ситуацията в Сирия. Източникът на "Фокс нюз" допълва, че срещата в Ню Йорк била заради твърденията на Русия, че политиката на предишния президент Барак Обама по отношение на арабската страна била дълбоко погрешна.

Събеседникът допълва, че Къшнър е готов да разкаже за контактите си с Кисляк и всякакви други контакти, представляващи интерес.

Същевременно от руското външно министерство заявиха, че Москва не огласява подробности от контакти на посланиците си. Така от ведомството коментираха съобщенията в медиите за срещата между Кисляк и Къшнър.

Миналата седмица в. "Вашингтон пост" писа, че именно зетят на Тръмп предложил установяването на таен и безопасен канал за връзка между щаба на Тръмп и Кремъл. Това станало на срещата му с Кисляк. На нея присъствал и съветникът по националната сигурност Майъл Флин, подал по-късно оставка заради контактите си с Русия.

Същия ден телевизия Ен Би Си съобщи, че ФБР е започнало да проверява Къшнър в рамките на разследването на руска намеса в изборите в САЩ.

Същевременно стана ясно, че Майк Дъбки - шефът на комуникациите на Белия дом, ще напусне поста си, който заемаше три месеца, предаде Ройтерс.

Новината бе обявена днес. Но се оказа, че Дъбки подал молбата си за напускане още преди началото на първата задгранична обиколка на Тръмп.

Над 20 сътрудници на ДС били шефове в дружествата на МО

http://frognews.bg/news_135541/Nad-20-satrudnitsi-na-DS-bili-shefove-v-drujestvata-na-MO/

Общо 25 сътрудници на Държавна сигурност или Разузнавателното управление на Генералния щаб на БНА за заемали ръководни постове в държавните дружества, които са под контрола на Министерството на отбраната.

Гърция опроверга информацията, че заплашва кредиторите си с умишлен фалит

http://econ.bg/Новини/Гърция-опроверга-информацията-че-заплашва-кредиторите-си-с-умишлен-фалит_l.a_i.743379_at.1.html

Гръцкият финансов министър Евклид Цакалотис опроверга информацията във вторник на германското издание “Билд“, че страната заплашва да предизвика...

Цигарите убиват над 7 млн. души годишно

http://clubz.bg/54520-cigarite_ubivat_nad_7_mln_dushi_godishno

Снимка - МВР на Испания

Пушенето на цигари убива над 7 млн. души всяка година и струва на домакинствата и правителствата над 1,4 млрд. щатски долара разходи за здраве и загуби от работна сила.

В началото на века смъртните случаи са били 4 млн., сега са 7 млн.

1,4 млрд. долара загуби се равняват на 1,8 на сто от световния БВП.

Това напомниха от Световната здравна организация в навечерието на Световния ден за борба с тютюнопушенето.

Още статистика от СЗО:

- Отпадъкът от тютюна съдържа над 7000 токсични химикали, които тровят околната среда, тук са включени и човешки карциногени

- Емисиите дим от тютюна излъчват тонове човешки карциногени, токсични вещества и парникови газове в околната среда. Боклукът от тютюна е най-големият отпадък в света.

- Около 10 млрд. от 15-те млрд. цигари, които се продават всеки ден, остават в природата

- Угарките от цигари са 30-40% от всички боклуци, които се събират при почистването на бреговете и градовете.  

- Тютюневата култура е сред големите виновници за обезлесяването. 300 цигари "убиват" едно дърво, изчислили са експертите.

Данните сочат още, че 860 млн. от пълнолетните пушачи живеят в страни с ниски и средни доходи. Много изследвания показват, че харченето за тютюневи продукти в най-бедните домакинства често е 10 на сто от всички разходи - това означава, че остават по-малко пари за храна, образование и здравни грижи.

Тютюнът има принос към 16 на сто от всички смъртни случаи, причинени от незаразни болести в света.

Радев след КСНС: Обединихме се около 4 точки за сигурността

http://dnes.dir.bg/news/sigurnost-xns-prezidentat-radev-25837012

Обединихме се до края на годината да бъде актуализирана стратегията за национална сигурност, заяви президентът Румен Радев след първия си КСНС.

Над 4500 младежи обхващат проектите на Мтел еко грант 2017

http://www.cross.bg/mtel-programata-grant-1544485.html

/КРОСС/ Повече от 4500 деца и младежи ще участват в четирите екологични проекта, които получиха финансиране от Мтел еко грант през 2017 година. Грантът е част от програмата за социална отговорност на компанията „Природа с бъдеще" и се осъществява в партньорство с Фондация BCause (доскоро Фондация „Помощ за благотворителността в България" - ФПББ). Общата сума, която  програмата отпусна тази година, е близо 25 000 лева, като всеки от проектите получи до 7 хиляди лева за реализирането на своите идеи. Конкурсът се провежда за девета поредна година.  Първата кандидатура, която получи финансиране от програмата, е на Българска фондация „Биоразнообразие". Проектът цели създаване на знания за българските биосферни паркове, които са част от световната мрежа на ЮНЕСКО. Той ще обхване ученици между 14 и 18 годишна възраст от населените места в близост до четирите новосъздадени биосферни парка "Сребърна" (Силистра), "Узундуджак" (Малко Търново), "Червената стена" (Асеновград) и "Централен Балкан" (Троян), които ще се включат в дейности, свързани с повишаване на уменията и знанията им и с популяризиране на биосферните паркове. Идеята на Фондация „Училище за природата" и читалище „Култура 1932" от село Влахи до Кресна за променя на обществената нагласа към защитените видове е втория проект, който ще бъде реализирана чрез Мтел еко грант

НСИ: Настоящата производствена активност се оценява като леко подобрена

http://www.cross.bg/mesetza-sledvashtite-biznes-1544468.html

/КРОСС/ През май 2017 г. общият показател на бизнес климата нараства с 3.2 пункта в сравнение с април, като ръст на показателя е регистриран във всички наблюдавани сектори - промишленост, строителство, търговия на дребно и услуги. Промишленост. Съставният показател „бизнес климат в промишлеността" се повишава с 1.3 пункта спрямо предходния месец главно поради оптимистичните очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Същевременно настоящата производствена активност се оценява като леко подобрена, докато прогнозите им за следващите три месеца са по-резервирани. Основният фактор, затрудняващ дейността, остава несигурната икономическа среда, следван от недостига на работна сила. Относно продажните цени в промишлеността мениджърите предвиждат запазване на тяхното равнище през следващите три месеца. Строителство. През май съставният показател „бизнес климат в строителството" се покачва с 2.9 пункта (фиг. 6 от приложението), което се дължи на по-благоприятните оценки и очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията. Мненията им относно настоящата строителна активност, както и очакванията им за дейността през следващите три месеца, са по-оптимистични. Последната анкета обаче отчита увеличение на броя на клиентите със закъснения в плащането

17,4% от българските младежи не работят

http://www.cross.bg/tryda-pazara-obychenie-1544484.html

/КРОСС/ Общо 17,4% от младежите у нас на възраст между 15 и 29 години са неактивни на пазара на труда, предава news.bg. Това стана ясно по време на заключителна пресконференция по проект "Компас - активиране на пазара на труда", реализиран от Балкански институт по труда и социалната политика и финансиран по Оперативна програма (ОП) "Развитие на човешките ресурси". Данните представи Златка Господинова. Общият брой на младежите у нас в тази възрастова група са 1 169 398. От тях 203 475 или 17,4% са неактивни на пазара на труда, което повече от двойно по-високо от средното за ЕС - 8%. Неактивните мъже са 77 116, а жените 125 858. Проектът си поставя за цел да активира младежите чрез идентифициране на лицата и мотивационно обучение. Идеята е лицата да бъдат мотивирани да се върнат на пазара на труда или да се включат в някакъв тип обучение. Проектът е бил реализиран в областите Враца, Плевен, Ловеч, Смолян, Ямбол, Пловдив. Господинова изтъкна, че 83% от участниците в проекта общо 66 души са мотивирани да тръгнат да си търсят работа след проведеното обучение. 17% обаче остават пасивни, независимо от обученията, извършени по проекта. Господинова сподели и че най-трудното в работата по проекта е идентифицирането на неактивните младежи. „На помощ тук са били дипляните и брошурите, но най-голям ефект имали съобщенията за проекта по местните радиостанции, излъчващи популярна музика"

Намериха тялото на издирвания Димитър

https://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/nameriha-tialoto-na-izdirvaniia-dimityr-6069733

Той бе обявен за издирване преди две седмици по молба на родителите си

Българска банда крадци на катализатори разбита във Франция

http://www.mediapool.bg/balgarska-banda-kradtsi-na-katalizatori-razbita-vav-frantsiya-news264524.html

Френската полиция разби българска мрежа за трафик на каталитични преобразуватели, пишат френските издания "Поан", "Паризиен" и "20 минют", цитирани от БТА. Осем души, всички българи, са задържани в понеделник в Тараскон, Нарбон и Сен Ан, близо до Монпелие. Предполага се, че те са замесени в доходоносен трафик и кражбата на 600 каталитични преобразувателя. Щетите от кражбите се оценяват на между 650 000 и 700 000 евро. Разследването е започнало още миналата година. Предполага се, че мрежата е наброявала около 30 души. Крадците са действали по двойки, единият е извършвал кражбата, а другият е пазел. Откраднатите катализатори били заравяни в близки до мястото на кражбата гори. След това друг екип е идвал да изрови откраднатото, което е било изнасяно към България. Там от него са извличани ценни метали, сред които има такива, търгуващи се за близо 30 000 евро килограма, като например платина, паладий и родий. За откраднат катализатор всеки от бандата е получавал по 25 евро. Самият каталитичен конвертор струва над 1000 евро.

NAZARETH репетират под звуците на Верди в Пловдив

https://www.actualno.com/music/nazareth-repetirat-pod-zvucite-na-verdi-v-plovdiv-news_614112.html

По-малко от месец остава до първия концерт на рок класиците NAZARETH в Пловдив. На 18 юни в магическата обстановка на Античния театър, именитите музиканти ще изпълнят легендарната балада “Love hurts”, както и всичките им незабравими хитове. Шотландската банда пристига у нас на

Джафери откри заседанието на македонския парламент на албански език

https://www.actualno.com/balkani/djaferi-otkri-zasedanieto-na-makedonskija-parlament-na-albanski-ezik-news_614111.html

Председателят на македонския парламент Талат Джафери откри днешното заседание на македонския парламент на албански език. След това каза, че ще ръководи заседанията на македонски. "Осъзнавам всички предизвикателства и задължения, с които се нагърбих", каза Джафери. Това

Нова република пита новата власт кога ще въведе машинно гласуване

http://offnews.bg/news/n_1/n_656850.html

Нова република изпрати питане до вицепремиера Томислав Дончев какво се случва с машинното гласуване, което по закон трябва да се въведе при провеждане на избори.   "Вече 2 месеца, откак минаха изборите, а действия по изпълнение на Изборния кодекс за 100% въвеждане на машинно гласуване няма", пише Петър Славов. Той припомня, че Нова Република е осъдила ЦИК за "възпрепятстване машинното гласуване" и произнасянето на съда, че то трябва да бъде въведено още на предните избори, което не се случи.  По силата на новия изборен кодекс машинно гласуване следваше да бъде реално въведено във всички секции за изборите за народни представители през м. март 2017 г. Неподготвеността на ЦИК и изпълнителната власт обаче, осуетиха спазването на волята на законодателя и създадоха опасен прецедент на нарушение на действащото законодателство от администрацията, и то след постановено съдебно решение на Върховния административен съд, даващо императивно тълкуване на законовите норми за възможност за реализиране на машинно гласуване във всички избирателни секции като задължителни за последните парламентарни избори. От Нова република припомнят още, че години наред ЦИК и отговорната администрация, вместо да предприемат действия за придобиване на собствени машинни терминали и да обезпечат нужната бройка от около 12000 машинни терминала към 2017 г., е наемала такива за всеки отделен вид избори и то на цени, които нерядко са надвишавали себестойността на един терминал при евентуално негово закупуване.  "В резултат имаме похарчени вероятно милиони левове на българския данъкоплатец през годините на „подготвителния период”, а и към момента нямаме закупен нито един терминал за машинно гласуване", заявяват от Нова република. Именно заради това те се обръщат към ресорния вицепремиер как новото правителство ще гарантира спазването на закона и точното му прилагане чрез въвеждане на машинно гласуване.  Томислав Дончев трябва да отговори: - На какъв етап е подготовката за въвеждане на машинно гласуване и в какви срокове се предвижда да стане това? Ще има ли готовност за осигуряване на машини във всички секции при евентуални избори през 2018 г.? - Какъв е общият размер на похарчените през годините средства за наем на терминали за машинно гласуване, като се започне от първия път на провеждане на експериментално машинно гласуване на изборите за народни представители през 2009 г.? Каква е цената платена за наем на един терминал? - Предприети ли са действия за сключване на междудържавен договор за доставка на всички необходими машинни терминали с друга държава с опит в провеждането на машинно гласуване и не считате ли, че това би бил по-прагматичният и значително по-евтин подход за осигуряване на терминалите от поръчването им „на парче” и без посредници?

Парламентът в Македония гласува ново правителство

http://frognews.bg/news_135540/Parlamentat-v-Makedoniia-glasuva-novo-pravitelstvo/

Парламентът в Македония днес ще проведе второто си заседание. На него единствена точка от дневния ред е избор на ново правителство.

Десетки убити и ранени при два атентата в Багдад

http://www.mediapool.bg/desetki-ubiti-i-raneni-pri-dva-atentata-v-bagdad-news264523.html

По последни данни 28 души са убити и над 60 са ранени при два бомбени атентата в иракската столица Багдад в рамките на часове. Най-напред най-малко 13 души бяха убити при бомбен атентат, извършен с кола бомба в централния багдадски квартал Карада. Най-малко 40 души бяха ранени в тази атака, станала близо до популярен магазин за сладолед, съобщиха медицински източници и полицията, цитирани от Асошиейтед прес. Екстремистката групировка Ислямска държава пое отговорност за нападението, извършено с взривени от разстояние експлозиви в паркиран лек автомобил. Във видеозаписи, качени в социалните медии, са заснети сцени на хаос по улиците в района на експлозията. ИД пое отговорност после и за втория атентат, при който загинаха най-малко 15 души, а 32-ма бяха ранени, предаде ДПА. Нападението с кола бомба беше извършено близо до правителствено учреждение в квартала Ал Карх. Атентатите бе извършени дни след началото на свещения месец рамазан, в който насилието в Ирак се разраства, отбелязва АП. Иракски войски постепенно изтласкват бойците на Ислямска държава от последните им позиции в северния град Мосул. Иракски военни командири казват, че настъплението, което навлезе в осми месец, ще сложи край на т. нар. халифат на Ислямска държава в Ирак. Но групировката вероятно ще засили атентатите, докато понася военни поражения, добавя АП.

Българска банка за развитие отчете 44,9 млн. лв. печалба за 2016 г.

http://econ.bg/Новини/Българска-банка-за-развитие-отчете-44-9-млн-лв-печалба-за-2016-г-_l.a_i.743378_at.1.html

Групата на Българска банка за развитие (ББР) отчете 44,9 млн. лв. печалба за 2016 г., като увеличението спрямо предходната година е с 6,2 млн. лв....

Само във Фрог: КОЙ („Атака”) прилапа и Агенцията по вписванията

http://frognews.bg/news_135539/Samo-vav-Frog-KOI-Ataka-prilapa-i-Agentsiiata-po-vpisvaniiata/

След министерство на икономиката и ДАИ моделът КОЙ успя да прилапа нова апетитна и доходоносна държавна хапка-Агенцията по вписванията. От вчера за шеф на агенцията е назначена Зорница Иванова-Даскалова, предложена за поста от партия „Атака”.

Откриха мъртъв изчезналия 27-годишен мъж от Смолянско

http://www.cross.bg/momcheto-dimitur-murtuv-1544483.html

/КРОСС/ Изчезналият Димитър Семерджиев от смолянското село Кутела беше открит мъртъв, съобщава БТВ. Младият 27-годишен мъж беше в неизвестност от 11 май. Той е намерен в района на „Свети Панталеймон" над Смолян, в урва, очевидно катастрофирал с колата си. Автомобилът е бил смачкан до неузнаваемост, потвърди директорът на ОД на МВР-Смолян старши комисар Николай Димов. За издирването на момчето бяха организирани редица акции. Днес при масирано претърсване от униформени и горски, момчето е открито. За последно Димитър е видян от родителите си в дома си в смолянското село Кутела, като излязъл на 11 май по обяд и потеглил с колата си, с която катастрофирал. В момента се изясняват обстоятелствата около инцидента. Работи се по няколко версии, като не се изключва и тази момчето само да е предизвикало произшествието.  

Пиринско Младо пиво изненадва почитателите на натурални продукти с нова визия

https://www.actualno.com/showbusiness/pirinsko-mlado-pivo-iznenadva-pochitatelite-na-naturalni-produkti-s-nova-vizija-news_614109.html

Пиринско откри новия бирен сезон с най-свежото предложение в портфолиото на Карлсберг България – Пиринско Младо пиво, и представи новата му визия на специално събитие. Младо пиво е непастьоризирана светла бира със свеж вкус, алкохолно съдържание 4,4% и трайност 8 седмици.

Прокуратурата заподозря шефове на "Агромах", че се крият в "Софиямед"

http://www.mediapool.bg/prokuraturata-zapodozrya-shefove-na-agromah-che-se-kriyat-v-sofiyamed-news264522.html

Шестима души от ръководството на строителната фирма "Агромах" са постъпили в болница "Софиямед" точно в момент, когато е трябвало да им бъдат предявени обвинения, стана ясно от думите на говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова във вторник. Според разследването на спецпрокуратурата, трима от тях са участвали в организирана престъпна група, като разследващите са събрали доказателства за пране на пари и укриване на данъци. Разследван е и самият изпълнителен директор на холдинга Методи Бачев, който доби популярност покрай негова вулгарна реплика по адрес на премиера Бойко Борисов, записана по време на банкет. Според предварителната информация той трябва да бъде обвинен в пране на пари. Междувременно от "Софиямед" съобщиха, че са оказали пълно съдействие на обвинители от спецпрокуратурата, които са извършили проверка на документите на приетите в болницата ръководители на "Агромах". Повечето постъпили на лечение след пътен инцидент, а един от тях е претърпял урологична операция. "По време на извършената проверка на територията на лечебното заведение, днес на Специализирана прокуратура е предадена цялата изискана документация и информация относно здравословното състояние на лицата и е оказано пълно съдействие", заявяват от болницата. "Агромах" попадна под прицела на прокуратурата в началото на март 2016 г., когато държавното обвинение започна разследване за укрит от фирмата ДДС. Оттогава няма публична информация за хода на делото. Половин година по-късно обаче изпълнителният директор на строителната компания Методи Бачев за кратко беше задържан от МВР за "пиянската" му обида към Борисов. След този случай настъпиха тежки дни за компанията. Търгът за тунел "Железница", за който като фаворит се сочеше "Агромах", защото съоръжението е по средата на изграждания от същата фира участък на магистрала "Струма", първо се забави подозрително дълго по времето на ГЕРБ. После при служебния кабинет поръчката бе прекратена, тъй като изчезнаха документи от оферти на участници – нещо, което не се беше случвало през последните десетина години в пътната агенция. За последно компанията попадна в полезрението на прокуратурата заради дъщерното й дружество "Пътища Пловдив", което е строило участък от магистрала "Марица". Разследването е за получени от дружественото неправомерно около 50 млн. лв., но по времето, когато е собственост на пловдивския бизнесмен и местен лидер на БСП Георги Гергов. Тази проверка на прокуратурата започна след скандала ЦУМ-гейт – срещата между главния прокурор Сотир Цацаров с бизнесмена и издател на в."Сега" Сашо Дончев в офиса на Гергов в ЦУМ. Благоевградската "Агромах" набра скорост по времето на втория мандат на Бойко Борисов. Компанията довърши инфарктните отсечки на "Струма" и "Марица", строени от чужденци и закъсняващи със сроковете. След това спечели търгове за нови участъци от магистрали, финансирани през настоящия програмен период 2014-2020 г. Тя е изпълнител на участъка между Благоевград и Крупник на магистрала "Струма" за 186 млн. лв. без ДДС. Договорът е подписан още в края на 2015 г., но и до днес строителството не е започнало, заради забавени отчуждителни процедури от страна на държавата.

Кондуктори вече продават билети в автобусите от летището в София

http://www.mediapool.bg/konduktori-veche-prodavat-bileti-v-avtobusite-ot-letishteto-v-sofiya-news264521.html

"Център за градска мобилност" (ЦГМ) съобщи във вторник, че е предприел бързи мерки за по-добрата информираност на чуждите и българските граждани, пристигащи на Аерогара – София. От две седмици работи нов вариант, при който пътниците могат да закупят билет или еднодневна карта за цялата градска мрежа от кондуктори, които постоянно пътуват в автобусите, обслужващи линиите 84 и 184 (от и към летището). Пътниците могат да си закупят билет от тях, ако не разполагат с точна сума, за да го направят от водача на автобуса. В съобщението от ЦГМ се посочва, че така е преодоляно неудобството от липсата на пунктове за продажба на превозни документи на аерогарата. Това решение ще е временно и ще действа до момента, в който бъдат уточнени административните подробности за постоянно изграждане на такива пунктове на двата терминала. В тях ще работят служители, които ползват чужд език, за да могат да отговарят на въпросите на клиентите и да ги упътват. В момента се провеждат преговори между Столична община и ръководството на Летище София за разкриване на постоянни пунктове за продажба на превозни документи и на двата терминала. Там по модерен интерактивен начин ще бъдат визуализирани условията за пътуване в градския транспорт на столицата. Едновременно с това се предвижда на подходящи места да бъдат поставени билетни автомати, те ще позволяват удобството да се плаща и с банкова карта. ЦГМ ще продължи активно да доразвива и разширява програмата си за удобство и информираност, адресирана към чуждите гости, с наближаването на момента, в който България ще председателства ЕС, се казва в съобщението.

Спецпрокурори влязоха в ”Софиямед” заради шефове на Агромах

http://dnes.dir.bg/news/spetzprokurori-rumjana-arnaudova-sofiamed-agromah-25837857

Прокурори от Специализираната прокуратура влязоха в болница "Софиямед", за да проверят шефове на "Агромах".

Създават център за деца мигранти

http://www.cross.bg/detzata-zakrila-detza-1544482.html

/КРОСС/ Международната организация по миграция се ангажира със създаването на Център за настаняване на непридружени деца. Това заяви Радослав Стаменков, ръководител на мисията в България по време на кръгла маса на тема "Възможности за по-добра закрила на децата бежанци в България", цитиран от news.bg. Стаменков изтъкна, че подобна услуга от резидентен тип е необходима като за целта било необходимо отговорните институции да осигурят сграда, която да може да се ползва, а международната организация се ангажира с обезпечаването на услугите в самия център и неговото изграждане като такъв. Стаменков посочи още, че през тази година предстои изграждането на безопасни зони в центровете за настаняване на бежанци в София и в Харманли. "Миграционният натиск е много динамичен. Все още има много голям брой на деца", допълни Стаменков. По думите му е необходимо дългосрочно ангажиране и стремеж за решаване на тези проблеми. Представителят на Върховния комисариат по бежанците към ООН Матайс Льо Рут посочи, че у нас няма бежанска криза, но има криза по отношение предоставянето на закрила на децата у нас. Мария Хесус Конде, която е представител на УНИЦЕФ, коментира, че в световен мащаб се увеличава броят на децата, които търсят убежище. Това изтъкна и Клер Арно, регионален мениджър на проекти за закрила на детето, финансирани от "Тер дез ом". Той представи и данните от осъществения регионален проект "Да подобрим живота на децата бежанци в Европа"

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване