Зоран Заев: Новото правителство на Македония ще е избрано до утре вечер

https://www.24chasa.bg/novini/article/6250107

Зоран Заев: Новото правителство на Македония ще е избрано до утре вечерНатовареният да състави новото правителство на Македония и председател на Социалдемократическия съюз /СДСМ/ Зоран Заев очаква новото правителство да бъде избрано най-късно до сряда вечерта, а първата му задача ще бъде да отмени външното оценяване на учениците, съобщават македонските вестници, цитирани от БТА.

Евродепутатът Момчил Неков иска субсидии за „услугата“ опрашване

http://clubz.bg/54499-evrodeputatyt_momchil_nekov_iska_subsidii_za_%E2%80%9Euslugata%E2%80%9C_oprashvane

"Над 80% от културите, които се отглеждат в селското стопанство, имат нужда от опрашване. Тази „услуга“ на пчеларите към сектор „Растениевъдство“ обаче остава неовъзмездена и в бъдещата Обща селскостопанска политика трябва да бъде въведено задължително подпомагане за опрашването".

Това заяви евродепутатът Момчил Неков пред Комисията по земеделие и развитие на селските райони към Европейския парламент, информира пресслужбата на евродепутата. 

Неков, който стана известен като „феномена 15/15“ на евроизборите през 2014 г., е докладчик пред Групата на Прогресивния алианс "Перспективи и предизвикателства за пчеларството“.

В ЕС икономическата стойност на опрашването на овошките, техническите култури и други растения от стопанско значение се оценява на 15 млрд. евро годишно, но българските пчелари не получават финансиране за това.

В САЩ този сектор е субсидиран с близо 2 млрд. евро. В щата Калифорния производителите на бадеми плащат около $100 за наем на кошер през сезона на опрашването. Там наемат пчелари, които чрез мобилни пчелини предоставят кошери. 

Според изследвания на Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН една трета от храната в света зависи от опрашването на пчелите. 

Глобалната икономическа изгода от естественото опрашване е 265 милиарда евро, а в България пчелите произвеждат над 13 000 тона пчелен мед.

Регистрираните пчелни семейства за 2015 г. у нас са 747 434. Едно пчелно семейство на сезон опрашва около 6000 дървета или около 100 дка площ. От това зависят над 3 610 834 ха обработваема земя. 

„Другото предизвикателство пред пчеларството е използването на препарати в селското стопанство, които имат пагубно влияние върху насекомите. Една група такива вещества са неоникотиноидите, които се използват за вредители по култури като царевицата и рапицата“, отбеляза Неков и призова за активна развойна дейност за създаване на нови вещества и съставки, които не пречат на пчелните семейства. 

Не са зачестили случаите на агресия в училище, според Държавната агенция за закрила на детето

http://www.moreto.net/novini.php?n=352309

Случаите на агресия в училище не зачестяват, просто е било вдигнато „булото“ върху тези институции, обяви на прескоференция в Благоевград Офелия Кънева, председател на Държавната агенция за закрила на детето. „Една от причините да виждате повече тези казуси е, че ние държим да отметнем „булото“ над тях.

40 години по-късно: Европейското дипломатическо късогледство на Великобритания

http://www.investor.bg/analizi/91/a/40-godini-po-kysno-evropeiskoto-diplomatichesko-kysogledstvo-na-velikobritaniia-240231/

Всяко усилие на Великобритания да заобиколи ЕС, като си търси приятели в източната част на Европа, е погрешно, според анализ на FT

Карадайъ: ДПС не е искало да сваля кабинета на Орешарски

http://dnes.dir.bg/news/razdorat-dps-pravitelstvo-dps-oresharski-mustafa-karadia-25836255

ДПС не е искало да сваля правителството на Пламен Орешарски. Ако някой от ДПС го е правил, би трябвало да си носи отговорността.

Президентът свиква КСНС за рисковете за националната сигурност

http://econ.bg/Новини/Президентът-свиква-КСНС-за-рисковете-за-националната-сигурност_l.a_i.743354_at.1.html

Президентът Румен Радев свиква днес от 10.00 часа на „Дондуков“ 2 заседание на Консултативния съвет за национална сигурност на тема „Рискове и...

Какво се случва с употребяваните хотелски сапуни

http://www.dnevnik.bg/na_put/2017/05/30/2973112_kakvo_se_sluchva_s_upotrebiavanite_hotelski_sapuni/?ref=rss


На всеки му се е случвало да скъса опаковката на хотелския сапун, да го ползва два-три пъти и да напусне хотела. Какво се случва с остатъците обаче?

В общия случай се изхвърлят, но базираната в САЩ компания Clean the World измисли как да ги вкара в повторна употреба.



Компанията претопява употребяваните сапуни и ги режи на нови цели парчета, опакова ги и ги предава на хуманитарни организации като Червения кръст. Така природата...

Издирва се възрастна жена, изчезнала в в района на Кооперативен пазар, гр. Варна

https://www.24chasa.bg/region/article/6250083

Издирва се възрастна жена, изчезнала в в района на Кооперативен пазар, гр. ВарнаВъв вторник сутрин, на 23 май 2017 г. след 10:00 сутринта, Веселина Петрова Ангелова, изчезва в безизвестност в района на Кооперативен пазар, гр. Варна. Жената страда от старческа деменция и най-вероятно е загубила представа за ориентация и местоположение след като е излезнала от дома си въпросната сутрин, пише член на семейството й във фейсбук.

Христо Янев ще застане начело на "Локомотив" (Пловдив)

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/05/30/2979792_hristo_ianev_shte_zastane_nachelo_na_lokomotiv_plovdiv/?ref=rss


Христо Янев ще е новият треньор на "Локомотив" (Пловдив), съобщи "Дарик". Черно-белите няма да продължат договора на Войн Войнов.

Янев започна този сезон начело на ЦСКА, но още в началото се раздели с червените. Скоро след това беше привлечен в "Нефтохимик".

Договорът му с клуба от Бургас е до края на сезона. Заради слабите резултати наскоро младият треньор подаде оставка, но тя беше отхвърлена.

С минута мълчание почетоха жертвите от атентата в Манчестър

http://www.mediapool.bg/s-minuta-malchanie-pochetoha-zhertvite-ot-atentata-v-manchestar-news264502.html

С бдение и минута мълчaние беше отбелязана една седмица от атентата в Манчестър. Стотици хора се събраха под дъжда на площад "Света Анна" точно в 22:31 ч., за да почетат паметта на 22-те жертви от атентата, извършен преди точно седем дни на "Манчестър арена". Полицията продължава да търси информация след публикуването на нова снимка на атентатора Салман Абеди с голям син куфар. Той не е бил използван при експлозията, но Абеди е бил видян с него в центъра на града в деня на атентата. Бяха разпространени и кадри от камера в магазин близо до апартамента, нает от атентатора. Има опасения, че е възможно съучастници в подготовката на терористичното нападение да се укриват.

Емил Караниколов: За преустройство на апартамент се искат документи колкото да построите 5-етажна сграда

https://www.24chasa.bg/novini/article/6250093

Емил Караниколов: За преустройство на апартамент се искат документи колкото да построите 5-етажна сградаЗапочнали сме преглед на 180 регулации на бизнеса, които са към Министерството на икономиката. Това заяви по Нова тв министърът на икономиката Емил Караниколов. „Голяма част от регулациите са европейски, не е въпросът да ги премахваме, а да оптимизираме сроковете и разходите за тях", заяви той. И даде пример - правите преустройство на апартамент,

Киро Киров, отвлечен от "Наглите": Ще почнат ли да работят и да ни връщат парите?

https://www.24chasa.bg/novini/article/6250092

Киро Киров, отвлечен от "Наглите": Ще почнат ли да работят и да ни връщат парите?Ще започнат ли Наглите да работят, като излязат предсрочно от затвора? И ще ни връщат ли парите от откупите? Или само ще си харчат парите, които взеха от нас. Това попита през bTV бизнесменът Киро Киров, който през 2009 г. бе отвлечен от престъпната група. Поводът - предсрочното освобождаване на двама от "Наглите" - Ивайло Евтимов-Йожи и Любомир

Съдът решава съдбата на обвинения за двойното убийство в София

http://www.cross.bg/sudut-ybiiistvo-dvoiinoto-1544452.html

/КРОСС/ Съдът решава дали да остави в ареста Драгомир Драгомиров - мъжът, обвинен за двойното убийство в столичния квартал "Витоша", предава Нова. В средата на месеца 57-годишният строителен предприемач застреля мъж и жена - инвеститори, и рани тежко още един човек. Една от версиите е, че стрелбата е заради неразчистени сметки за 100 000 лева.  

1300 души се борят с щетите от урагана в Москва, 14 загинаха

http://dnes.dir.bg/news/moskva-uragan-potopat-zaginalite-25836218

Над 1300 спасители участват в ликвидирането на последствията от урагана, който връхлетя вчера района на Москва и отне живота на 14 души, предаде ТАСС.

Синът на бизнесмен, отвлечен от "Наглите" през 2009 г.: Платили са, за да ги пуснат (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6250090

Синът на бизнесмен, отвлечен от "Наглите" през 2009 г.: Платили са, за да ги пуснат (Видео)„Фактът, че може да пуснат двама от „Наглите” на свобода предсрочно, си го обяснявам с това, че те са дали пари. Това са парите на жертвите, които са платили откупите”, заяви пред NOVA Иван Киров, син на бизнесмена Киро Киров, който беше отвлечен от групата през 2009 г. „Това са хора с тежко криминално минало и би следвало да бъдат осъдени на

Методи Бачев и другите от "Агромах" внезапно легнаха болни

http://clubz.bg/54498-metodi_bachev_i_drugite_ot_agromah_vnezapno_legnaha_bolni

Шестима души от ръководството на холдинга "Агромах" демонстративно са постъпили заедно в болница "Софиямед".

Това каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Методи Бачев се прочу със своя вулгарна реплика по адрес на премиера Бойко Борисов при предишния му мандат.

Той и другите му петима сътрудници е трябвало да получат вчера и днес различни обвинения за данъчни престъпления и пране на пари. Трима от тях са квалифицирани като организирана престъпна група от Специализираната прокуратура. Има обвинения за управителите на "Агромах транс" и "Агромах Рода". Самият Бачев трябва да бъде обвинен за пране на пари. Това обаче е било осуетено заради внезапното им разболяване.

Със съдействието на главния секретар на МВР Младен Маринов лежащо болните днес ще бъдат посетени, за да се види дали наистина са толкова зле или става въпрос за демонстративно бягство от правосъдие.

Русия и Египет обсъдиха борбата срещу тероризма

http://www.cross.bg/terorizma-ministri-lavrov-1544451.html

/КРОСС/ Борбата с тероризма бе на дневен ред на срещата на външните министри на Русия и Египет, заяви първият руският дипломат Сергей Лавров на обща пресконференция в Кайро с египетския си колега Самех Шукри, предаде ТАСС. "Атентатът, извършен онзи ден, когато бандити стреляха по колона автобуси с поклонници копти, още веднъж подчертава необходимостта от постоянна бдителност и налага възможно най-широко сътрудничество в борбата с тероризма", каза Лавров след преговорите във формат "две плюс две", в които участваха министрите на външните работи и на отбраната на Русия и на Египет. Шукри изрази надежда, че преговорите в столицата на Казахстан Астана ще доведат до пълно прекратяване на огъня в Сирия. Двамата министри обсъдиха обстановката в Йемен, Либия и пътищата за уреждане на палестинския проблем. Лавров допълни, че тероризмът е бил главна тема и на срещата между двамата министри на отбраната, и особено на срещата с президента Абдел Фатах ас Сиси. Сиси прие вчера двамата руски министри за разговори, фокусирани върху борбата срещу тероризма, но също така бе обсъдено и двустранното сътрудничество, се съобщава в комюнике на неговата служба, цитирано от АФП. Сиси и министрите "признаха колко е важно да има единни усилия на международната общност в борбата срещу тероризма и да продължи координацията и сътрудничеството между двете страни в тази сфера", се казва в комюникето на египетското президентство

Петролът направи слаб опит да повиши цената си

https://news.bg/economics/petrolat-napravi-slab-opit-da-povishi-tsenata-si.html

Пазарът се раздвижи заради прогнозно търсене на горива в САЩ през лятото

Математическата лампа

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6249534

Математическата лампа
Тази лампа се нарича Kepler и е създадена за компанията Nemo в чест на немския математик, живял през XVII век. Дизайнът е на младия японец Арихиро Мияке, който я е изпълнил следвайки принципа за Лентата на Мьобиус. Това е триизмерна конструкция, образувана от дълга правоъгълна лента, която се усуква по дължина на 180 градуса,

Пострадалият при атентата срещу Борусия Бартра мислел, че е свършил с футбола

http://offnews.bg/news/n_1/n_656812.html

Пострадалият в атентата срещу автобуса на Борусия Дортмунд испански защитник Марк Бартра изживял кошмарни първи минути след нападението. Футболистът мислел, че повече няма да може да играе. "Не чувах нищо, не можех да се движа. Казах си, че това е краят. Когато след операцията лекарят ми каза, че ще мога отново да се появя на терена само след месец изпитах неописуемо чувство на радост. Сега се чувствам много по-силен отпреди заради изживяното. Разбира се, това, което се случи ме натъжава, но важното е, че всичко свърши добре", споделя Бартра, който взе участие във финала за Купата на Германия, спечелен от Борусия с 2:0 срещу Айнтрахт Франкфурт малко повече от месец след операцията на 12 април.

Почина панамският диктатор Мануел Нориега

http://offnews.bg/news/n_1/n_656823.html

Бившият панамски диктатор Мануел Нориега почина на 83 годишна възраст, съобщи Ройтерс, като се позовава на съобщение на президента на страната Хуан Карлос Варела в туитър. Нориега бе в изкуствена кома след операция от тумор в мозъка и последвал кръвоизлив след интервенцията. Генералът установява военна диктатура в Панама в периода 1983-1989 г. Първоначално е силен съюзник на САЩ, като работи за Централното разузнавателно управление (ЦРУ), в края на осемдесетте години отношенията му с Вашингтон се влошават и през 1989 г. САЩ напада Панама, за да го свали от власт. Нориега е пленен и отведен в САЩ, където е осъден по обвинения за трафик на кокаин, рекет и пране на пари. Осъден е на 40 год. затвор и излежава присъдата във федерален затвор в Маями до 27 април 2010 г., когато е екстрадиран във Франция, където бе осъден на 7 години за пране на пари.  В средата на декември 2011 г. той беше върнат в Панама, за да излежи 20 години затвор за убийствата на своите политически противници през 80-те години. 

Почина Мануел Нориега - бившият диктатор на Панама

https://www.vesti.bg/sviat/amerika/pochina-manuel-noriega-bivshiiat-diktator-na-panama-6069710

83-годишният генерал бе освободен от затвора заради мозъчна операция, но усложнения при нея доведоха до смъртта му

14 души са ранени при катастрофи в страната през изминалото денонощие

https://www.24chasa.bg/novini/article/6250071

14 души са ранени при катастрофи в страната през изминалото денонощиеНяма загинали при 14-те тежки катастрофи в страната през последното денонощие, съобщиха от пресцентъра на МВР. Пострадали са 14 души, от които един е с опасност за живота. В София са станали 3 тежки и 151 леки пътнотранспортни произшествия, при които са ранени трима

Движението по Аспаруховия мост е двупосочно по посока Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=352305

Започва изпълнението на третия етап от общо четири от предвидените ремонтни дейности на Аспарухов мост. При него ще бъде затворено платното в посока Бургас, а движението ще се осъществява двупосочно в платното за Варна, припомня Moreto.

Летище Бургас предлага учредяването на регионален фонд за развитие на въздушните връзки

http://www.investor.bg/novini-ot-chernomorieto/464/a/letishte-burgas-predlaga-uchrediavaneto-na-regionalen-fond-za-razvitie-na-vyzdushnite-vryzki-240227/

Летището иска да удължи туристическия сезон и да подкрепя развитието на целогодишен туризъм, според Елена Иванова от Съюза на собствениците в Слънчев бряг

Молдова обяви петима руски дипломати за персона нон грата

http://www.cross.bg/moldova-diplomati-posochi-1544450.html

/КРОСС/ Петима дипломати в посолството на Русия в Молдова бяха обявени за персона нон грата в страната, заяви пред журналисти в Кишинев говорителката на министерството на външните работи и европейската интеграция на Молдова Ана Самсон, цитирана от ТАСС. Тя отказа да посочи имената на петимата дипломати. Експулсирането беше потвърдено от руския посланик в Молдова Фарит Мухаметшин, който отказа коментар, съобщиха Ройтерс и Франс прес. Президентът на Молдова Игор Додон осъди решението на проевропейското правителство на страната, наричайки го "възмутително" и целящо да подкопае молдовско-руските отношения. "Дълбоко съм възмутен от този неприятелски акт от страна на представителите на молдовската дипломация и категорично го осъждам", посочи Додон в комюнике. "Това възмутително решение на правителството е насочено против действията на държавния глава за възстановяване на отношенията с Русия", добави президентът. По думите му, това решение вероятно е било взето "по заповед на Запада, от страна на онези, които са разтревожени от конструктивния и ефективен диалог между президента на Молдова и Кремъл".    

Дали политическият елит има сетива да реагира на нещо нередно или има сетива да участва?

https://www.actualno.com/cite/dali-politicheskijat-elit-ima-setiva-da-reagira-na-neshto-neredno-ili-ima-setiva-da-uchastva-news_614003.html

Този въпрос постави водещият на сутрешния блок Виктор Николаев, докато питаше икономическия министър Емил Караниколов относно сделките за "Булгартабак" и Дипломатическия клуб в Бояна.

Летище Бургас предлага учредяването на регионален фонд за развитие на въздушните връзки

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/letishte-burgas-predlaga-uchrediavaneto-na-regionalen-fond-za-razvitie-na-vyzdushnite-vryzki-240227/

Летището иска да удължи туристическия сезон и да подкрепя развитието на целогодишен туризъм, според Елена Иванова от Съюза на собствениците в Слънчев бряг

ДОСТ се жалва от БНТ пред СЕМ, телевизията обслужила ДПС

http://clubz.bg/54497-dost_se_jalva_ot_bnt_pred_sem_televiziqta_obslujila_dps

Партия ДОСТ написа писмо до СЕМ, с което се жалва от репортажа по БНТ за събитията в гр. Джебел на 19 май 2017 г. Тогава се чества празника на града, който съвпада с годишнината на демонстрацията на местните хора на същата дата през 1989 г. срещу т.нар. Възродителен процес.

Според ДОСТ събитието е било представено от БНТ като политическа акция на ДПС. А камерите умишлено са пропуснали присъствието на организатори на автентичните майски протести и дисиденти на митинга.

От ДОСТ прилагат записи от репортажа на БНТ и разширен репортаж за всички прояви на празника на Джебел. И предлагат на СЕМ БНТ сами да монтират репортаж от приложения материал, който да е равностоен по продължителност на излъчения и без да е манипулирана същността, последователността и логиката на събитията в Джебел.

Ето текста на писмото на ДОСТ:

"ДО ЧЛЕНОВЕТЕ НА СЕМ

КОПИЕ: ДО ГЕНЕРАЛНИЯ ДИРЕКТОР НА БНТ

ПОСОЛСТВАТА НА СТРАНИТЕ ЧЛЕНКИ НА НАТО И ЕС В Р БЪЛГАРИЯ

ОТВОРЕНО ПИСМО

На 19 май 2017 г. в централните вечерни новини на Българската национална телевизия бе излъчен грубо манипулиран репортаж за състоялия се празник на гр. Джебел.

На тази дата градът отбеляза своя официален празник — годишнината от Майските протести през 1989 г. На специално изградената сцена на централния площад не присъстваха политически лидери  – само кметът, организатори на Майските протести през 1989 г., представители на изселнически организации, кметове от побратимени общини и Генералният консул на Р Турция в гр. Пловдив. От официалната трибуна множеството граждани бяха поздравени за проявеното мъжество и съпротивата срещу комунистическите репресии на “Възродителния процес” от кмета на града Бахри Юмер, духовни лица, политически затворници и гости от Р България и Р Турция. От тази представителна част на тържеството, продължила над един час, по БНТ не бе излъчен нито един кадър. Въпреки призива на г-н Юмер празникът да не се политизира и всички граждани да покажат толерантно цивилизовано поведение, Мустафа Карадайъ и партийната агитка на ДПС освиркваха поздравленията, крещяха обидни думи и издигаха партийни знамена. Мустафа Карадайъ и представители на ДПС не присъстваха на официалната трибуна – останаха сред множеството граждани на площада, а след края на празника се събраха да говорят край чешмата до общината пред камерите на БНТ.

В излъчения по БНТ репортаж обаче събитието бе представено като политическа акция на ДПС с водещ коментар: “Привърженици на ДПС се събраха в Джебел, за да отбележат 28-та годишнина от началото на протестите на българските турци срещу режима на Тодор Живков.” Създадено бе и провокативно внушение, че този ден не е празник с национално значение, а сблъсък между активисти на ДПС и ДОСТ, какъвто в действителност нямаше.

Но какво показа БНТ?

1) Карадайъ – в близък план – говори. (Кадърът е от речта му пред чешмата след края на митинга).

 2) Общ план на множеството от площада. (Кадърът е от началото на митинга, когато Карадайъ беше в масовката и освиркваше ораторите).

 3) Спекулативен общ план през множеството към сцената с надписа за празника на Джебел, без да се виждат присъстващите, създаващ впечатлението, че Карадайъ говори от сцената.

 4) Близък план на Лютви Местан, последван от кадър със задържан младеж, и коментар, че имало напрежение между привърженици на ДОСТ и ДПС. Внушението?

Внушението от кадрите на БНТ, подкрепени с текст: "Председателят на ДПС говори от сцената на празника на Джебел пред хилядно множество от аплодиращи го джебелци”, а “някакви си отцепници предизвиквали напрежение”.

Камерите на БНТ умишлено пропуснаха присъствието на автентичните организатори на първия в страната Майски протест Исмет Исмаил Хайрулла – Паниш и оратора на протеста – Хасан Бахар. БНТ не отрази срамния акт на освиркване от ДПС агитката на словото на Хасан Бахар, както и освиркването на словата на Ибрахим Рунтов – Куруджу, политзатворник и пряк участник в Майските събития, заради което е прогонен от страната, и на Петър Бояджиев – политзатворник от времето на Живковия режим, дисидент и демократ.

Така БНТ стана съучастник в подмяната на Празника на героите от съпротивата с партийното присвояване на тези паметни събития от ДПС, която е нямала нищо общо с тях. Гледайки този репортаж, наистина ни обхваща срам. Срам от необективното и лъжливо отразяване на празника в Джебел! Срам и гняв от подигравката, извършена от БНТ с жертвите на “Възродителния процес”. През изминалите 27 години "демокрация" е трудно да се посочи по-грозен опит за гьобелсово поднасяне на новина. И то по БНТ!? Именно такова манипулативно отразяване на събития бе обичайна практика на Живковия режим и по същество поругава паметта на хиляди хора, дръзнали да издигнат своя протестен глас срещу извършените убийства и безчинства.

Очакваме, че СЕМ в качеството си на независим държавен орган ще предприеме нужните санкциониращи действия към Българската национална телевизия, която се издържа от всички данъкоплатци и е длъжна да отразява истината, а не да се поставя в услуга и подчинение на някоя политическа партия."

Първо в "24 часа": Стинг с концерт на 16 септември в зала "Арена Армеец"

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6250085

Първо в "24 часа": Стинг с концерт на 16 септември в зала "Арена Армеец"София ще бъде една от спирките в супер успешното турне 57th & 9th, промотиращо последния албум на Стинг. Концертът му ще бъде в зала "Арена Армеец" на 16 септември, по покана на "София Мюзик Ентърпрайсис". Той е един от най-популярните британски музиканти, чиято успешна кариера продължава над четири десетилетия.

Съдът във Враца решава да отстрани ли Ценко Чоков от кметския пост в Галиче

http://www.mediapool.bg/sadat-vav-vratsa-reshava-da-otstrani-li-tsenko-chokov-ot-kmetskiya-post-v-galiche-news264501.html

В Административния съд във Враца във вторник тръгва делото за това дали скандалният кмет на Галиче Ценко Чоков трябва да остане на поста си. Делото е образувано по настояване на Районната прокуратура в Бяла Слатина. Тя протестира решението на Общинската избирателна комисия, която отказа преди месец да го отстрани от длъжност с мотива, че Чоков бил в законен, в момента неплатен, отпуск. Според прокуратурата решението на комисията е незаконосъобразно и при вземането му са допуснати съществени нарушения. Магистратите са категорични, че са налице предпоставки Чоков да бъде освободен. Ценко Чоков е в ареста по обвинение за ръководене на организирана престъпна група, занимавала се с лихварство, рекет и насилие.

Циклонът "Мора" връхлетя Бангладеш

https://www.actualno.com/asia/ciklonyt-mora-vryhletja-bangladesh-news_613998.html

Циклонът "Мора" най-сетне връхлетя Бангладеш с пориви на вятъра от почти 117 км/ч, съобщава АФП. Както се и предполагаше стихията с поройни дъждове, бури и буйни пориви на вятъра удари първо пристанищния град Читагног, където предизвика множество свлачища и изкорени дървета.

Панамският диктатор Мануел Нориега умря на 83

https://www.24chasa.bg/novini/article/6250072

Панамският диктатор Мануел Нориега умря на 83Ген. Мануел Нориега, Панамският диктатор, за свалянето на когото САЩ провеждат най голямата сухопътна операция след Виетнамската война почина предаде "Ню йорк Таймс". Нориега е починал, възстановявайки се от операция за премахване на мозъчен тумор, направена му на 7 март в родната Панама. Той прекара десетилетия в американски затвор след като бе

150 души в болница след урагана в Москва

http://frognews.bg/news_135517/150-dushi-v-bolnitsa-sled-uragana-v-Moskva/

Близо 150 души са хоспитализирани след урагана в Москва, като към настоящия момент в болница остават 108 души, в това число над 20 деца, заяви началникът на департамента по здравеопазване на руската столица Алексей Хрипун, предава РИА Новости.

Южна Корея съобщи за извършени съвместни учения с американски бомбандировач

http://www.mediapool.bg/yuzhna-koreya-saobshti-za-izvarsheni-savmestni-ucheniya-s-amerikanski-bombandirovach-news264500.html

Южна Корея обяви във вторник, че са били извършени съвместни учения с американския свръхзвуков стратегически бомбардировач B-1B “Лансър“, предава Ройтерс. Говорител на Министерството на отбраната на Южна Корея заяви, че ученията са се състояли в понеделник и не разкри повече подробности. Съобщението идва след като по-рано във вторник Пхенян обвини САЩ, че провежда учение, симулиращо хвърлянето на атомни бомби на Корейския полуостров.

Как се харчат парите от Европа за ромите? Описано е на китайски

http://offnews.bg/news/n_1/n_656814.html

Нови 80 млн. лева от Европа ще се вложат за интеграция на ромите и на социално уязвимите групи. Това обясни зам.-социалният министър Зорница Русинова пред бТВ. Новата сума за поредното ромско включване скандализира обществото, но Русинова поясни, че парите ще отидат не само за ромите, а и за останалите бедни групи, включително и бежанците. Всъщност, по думите на зам.-министър Зорница Русинова, парите ще се усвояват от общините, които ще трябва да ги използват за "подобряване на грамотността на ромите и квалификацията им".  "Част от средствата по оперативна програма"Човешките ресурси" са за подпомагане на общините за справяне с грамотността", обясни Русинова. Тя обясни още, че това са "интегрирани проекти, които са договорени с Европейската комисия". Тя уточни каква е схемата - парите ще дойдат на две части - първо ще се разпределят 50 милиона, а после още 30 млн.лв.  Зорница Русинова обясни, че тези 80 млн.лв. ще се насочат за грамотност, за детски градини, за здравеопазване, както и за квалификация на ромите на пазара на труда, "за да не са само метачи", пари ще има за допълнителни уроци и езикова подготовка. Така и не стана ясно обаче за какво конкретно ще отиде новата партида милиони.  По думите й хората ще кандидатстват през проекти, които са направени от местната община. А когато човекът започне работа, тогава ще се плаща на общината.  По думите на ромския лидер Цветелин Кънчев "това са поредните суми, които не се знае къде ще отидат".  А ако вие искате да прочетете как се харчат парите за ромите у нас, на официалния сайт , където е описано какви са проектите и какво се прави за ромите в България с парите от Европа, всичко е написано на странен език - например, китайски. 

Мустафа Карадайъ: За България е шанс да има политик като Доган

http://frognews.bg/news_135516/Mustafa-Karadaia-Za-Balgariia-e-shans-da-ima-politik-kato-Dogan/

ДПС е в кондиция и си върши работата, а аз персонално съм много добре. При нас колективните органи взимат решенията и оценка за работата ни ще получим на следващата конференция на партията.

Участието на "Обединени патриоти" във властта е опасно за страната, смята Карадайъ

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/05/30/2979784_uchastieto_na_obedineni_patrioti_vuv_vlastta_e_opasno/?ref=rss


ДПС ще постави на днешния Консултативен съвет по национална сигурност (КСНС) при президента въпроса за участието на "Обединени патриоти" в управлението. Това се разбра от думите на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ в сутрешния блок на Би Ти Ви. Попитан коя според него е основната заплахи пред страната, Карадайъ посочи "включването и толерирането на крайно националистически формации в управлението".

"Включването във властта е може би най-крайната...

Res XXXV: Мутриархат

http://offnews.bg/news/n_1/n_656821.html

Правителство на концесия – това е, което имаме като ГЕРБ и Paid-triots. Борисов, за да му е мирна дебелата тиква, раздава всичко на концесия към различните олигархични кръгове, но с пореден очевиден уклон към Пеевски. Вземете за начало икономическото министерство – пардонe моа, не можете да го вземете, защото вече е връчено на Дебелия (чрез “брокера” Волен, кеширал тази “отстъпка” от страна на т.нар. “патриоти”). Засега сделката е за година (и срещу едни 5 млн., за които се говори в политическите среди), после ще преговаряме наново. Прилича на сделка на някой като Мино Райола или Жорже Мендес в големия футбол – договор с add-ons; т.е. ако аз и правителствената сглобка се задържим над година, ще има бонуси за “патриотите”. *** Имах културологичен порив да разкажа за Крис Корнел и Грег Олмън, но дори аз, “правнукът” на Парменид и Хюм, се нервирам предимно от вече чистия мутриархат, който ще действа като трети кабинет на Еднокнижния. Великите покойници ще оставя за някой друг път. *** Не приемам никъв опробриум, затова да продължим: екологията е на “онази банка” (за която не говорим, като в онзи филм на Шаямалан), земеделието – на ДПС (за да подкрепят тихичко). Транспортът – пак Борисов и Делян. (Тол-системата, примерно, е вид “инструмент” – ако един олигарх я загуби, ще бъде компенсиран от Борисов с нещо друго). *** Предприятията от “забранителния списък”: Кирчо ще прави кораби, а Делян – БТР-и. *** Съвсем случайно, преди време Горанов премести ББР в икономическото, т.е. при Делян. *** Апетитът на Делян отдавна е гаргантюански (макар че лично прилича на Пантагрюел към края на романа на Рабле) – “освободил” някой и друг лев от Булгартабак (а отрасълът си върви към закриване), иска и вероятно ще погълне двете частни национални телевизии, след като си осигури държавната. *** И така пропагандната машина на триумвирата Борисов-Пеевски-Цацаров ще си работи, премиерът ще е спокоен, дори позволи на “патриотите” да слагат прeстъпници на държавни постове от втория ешелон. *** Борисов управлява така, както играе “тенис” – няма нищо общо с този спорт, но никой не смее да играе истински тенис срещу него и да го бие, защото не иска просташката държава да му се стовари на главата с цялата си мощ (заради детинската интелигентност на премиера). Но това няма да продължи дълго – дори неговите прости в един момент ще осъзнаят, че повече не може така. Повече не може и с БСП, и с ДПС. Въпрос на време, дори в изнурения народ, по османски притиснат от съглашателската пост-ком хунта. *** И така поне до 2020, когато всичко ще е усвоено чрез чудовищни кражби от бъдещето на вашите деца. И, забележете – след всичко усвоено, т.е. откраднато от всички борисовци и котараци, България междувременно ще е взела милиардни заеми, за да покрие не само финансовите корекции на ЕС, но и да “задържи стабилността”. Надявам се, че тогава ще настане истински глад и някви млади хора ще излязат пак по площадите, за да поискат честна разправа не само с гербаджийските крадци, но и с БСП, които никога не се извиниха за чудовищните престъпления на БКП. *** Ето вид киничен дудъл на ситуацията и близкото бъдеще: крадливи ГЕРБ, БСП, ДПС и раздробено, провалено дясно. В същото време, за Европа чрез ЕНП Еднокнижния все още е приемлив като “десен”, и това е основна част от драмата на “десните”. Засега единственият Мунчо, който се осмелява да протестира, са тъкмо изпадналите от състезанието десни. Включително аз. *** Най-забавното е, че само домашното фашистче Валери може да “изклати” стабилността – просто защото е клиничен случай. А и започва да осъзнава, че го назначиха “директор на водопад”; докато партньорите му осребряват, той няма да седи прост отговорник по демографията (макар и много прост). *** А най-трагично смешен си остава Борисов. Понеже не е прочел нищо за нищо, недоразбира, че – ако позволите този израз – тъкмо “простите” ще го симитлифицират, както през 1848. Trop fort. *** Има ли надежда да променим нещо? При ГЕРБ и модела КОЙ България си отива – след 20 години ще са “живи” само “хъбът” София, Пловдив, южното Черноморие и, отчасти, югозападът. *** И няма, и няма дори малък порив за Grundrechte-тип идея за защищаване на основни права. *** Единственият начин за противодействие е преучредяване на дясното (персоналистко, сериозно консервативно) от табула раза, а не поредно “обединение”. Никакво обединение - нов, по-млад елит, който е ерхардов glaubwürdig.

КСНС при президента заседава за състоянието на армията, службите и МВР

http://www.mediapool.bg/ksns-pri-prezidenta-zasedava-za-sastoyanieto-na-armiyata-sluzhbite-i-mvr-news264499.html

За първи път държавният глава Румен Радев свиква заседание на Консултативния съвет за национална сигурност. Темата на срещата е "Рискове и заплахи за националната сигурност на Република България и необходими мерки за нейното укрепване". Очаква се да бъдат обсъдени състоянието на армията, службите за сигурност и МВР. От прессекретариата на президента не дават конкретни подробности за целта на заседанието. Кои ще бъдат лекторите и кои точно аспекти от националната сигурност ще се разискват също не е ясно. В съвета участват премиерът Бойко Борисов, председателят на Народното събрание Димитър Главчев, лидерите на парламентарно представените партии и шефовете на службите. На заседанието също присъстват министрите на отбраната, финансите и вътрешните работи - Красимир Каракачанов, Владислав Горанов и Валентин Радев.  Това е първият Консултативен съвет, който Радев свиква от встъпването си в длъжност на 22 януари. Предишният такъв формат бе посветено на политическата криза в страната преди изборите. Тогава Росен Плевнелиев покани новоизбрания президент Румен Радев, но той не присъства на съвещанието. Междувременно, непосредствено преди заседанието, пред президентството се събраха за протест - сутрешно кафе, представители на Инициатива правосъдие за всеки. Те настояват властта да се занимае със скандалите в съдебната система. В отворено писмо преди ден гражданите заявиха, че състоянието на съдебната система е част от националната сигурност. И настояха въпросите за реформирането й да бъдат включени в дневния ред на КСНС. 

Президентът Радев свиква за първи път Консултативния съвет по национална сигурност

http://www.mediapool.bg/prezidentat-radev-svikva-za-parvi-pat-konsultativniya-savet-po-natsionalna-sigurnost-news264499.html

За първи път държавният глава Румен Радев свиква заседание на Консултативния съвет за национална сигурност. Темата на срещата е "Рискове и заплахи за националната сигурност на Република България и необходими мерки за нейното укрепване". Очаква се да бъдат обсъдени състоянието на армията, службите за сигурност и МВР. От прессекретариата на президента не дават конкретни подробности за целта на заседанието. Кои ще бъдат лекторите и кои точно аспекти от националната сигурност ще се разискват също не е ясно. Очаква се обаче в съвета да участват премиерът Бойко Борисов, председателят на Народното събрание Димитър Главчев, лидерите на парламентарно представените партии и шефовете на службите. На заседанието могат да присъстват и ресорните министри по обсъжданите теми. Това е първият Консултативен съвет, който Радев свиква от встъпването си в длъжност на 22 януари. Предишният такъв формат бе посветено на политическата криза в страната преди изборите. Тогава Росен Плевнелиев покани новоизбрания президент Румен Радев, но той не присъства на съвещанието.

Циклонът "Мора" връхлетя Бангладеш, над 1 млн души са евакуирани (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6250061

Циклонът "Мора" връхлетя Бангладеш, над 1 млн души са евакуирани (Видео)1 милион души бяха евакуирани от Бангладеш, заради мощна буря. Циклонът „Мора” връхлетя страната с проливни дъждове и бурни ветрове, предава Нова телевизия. Поривите достигат скорост от 117 км/ч. Хората са настанени във временни

Почина бившият панамски диктатор Мануел Нориега

http://www.cross.bg/noriega-diktator-panamski-1544449.html

/КРОСС/ Бившият панамски диктатор Мануел Нориега е починал, предава Reuters, позовавайки се на съобщение от президента Хуан Карлос Варела в социалната мрежа "Туитър". Генерал Нориега бе начело на военната диктатура в Панама в периода между 1983 г. и 1989 г., когато бе пленен и отведен в САЩ. Осъден за трафик на кокаин, рекет и пране на пари. Излежава 40-годишната си присъда във федерален затвор до 27 април 2010 г., когато е екстрадиран във Франция.  

Съдът решава окончателно да бъде ли Ценко Чоков кмет от ареста

http://offnews.bg/news/n_1/n_656820.html

Административният съд във Враца решава окончателно днес дали Ценко Чоков ще продължи да бъде кмет на Галиче от ареста.  Районната прокуратура в Бяла Слатина протестира решението на ОИК в града, която отказа да изпълни искането на ЦИК Чоков да бъде отстранен от поста. Пълномощията му като кмет не бяха прекратени, въпреки че той е в ареста над 10 месеца.  Ценко Чоков подсъдим като шеф на престъпна група за лихварство и рекет. 

Редакторът на радиотелевизионната компания на Финландия подаде оставка

https://www.24chasa.bg/novini/article/6249986

Редакторът на радиотелевизионната компания на Финландия подаде оставка
Финландското радио и телевизия (Юлейсрадио) заяви, че главният редактор на медийната компания Ате Яскелайнен се оттегля от поста след спор във връзка с оказване на натиск заради репортажи, критични към политици, сред които министър-председателя Юха Сипиле, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Действията на Яскелайнен привлякоха общественото внимание,

Качествени ли са продуктите у нас?

https://www.24chasa.bg/novini/article/6250062

Качествени ли са продуктите у нас?Ще се изследват над 30 хранителни продукта в 5 категории, за да се провери има ли "двоен стандарт" у нас и в Европа. Това са млечни, месни, шоколадови изделия, детски храни и безалкохолни изделия, каза д-р Александрина Борисова пред БНТ.  На пръв поглед не може да се види дали има разлика, добави тя. Трябва да се изчакат резултатите, добави тя.

Почитаме Света Емилия

http://www.moreto.net/novini.php?n=352308

Православната църква чества Света Емилия. Имен ден празнуват всички, кръстени с имената Емилия, Емил, Емилиан, Емилианa, Емилиян, Емилияна, Емо, Ема. Името Емилия е женският вариант на Емил, което идва от латински (aemilius), и значи съперник.

Макрон обвини две руски медии в разпространяване на лъжи

https://www.actualno.com/europe/makron-obvini-dve-ruski-medii-v-razprostranjavane-na-lyji-news_613996.html

Френският президент Еманюел Макрон обвини две руски медии, че са "проводници на влияние". По време на съвместна пресконференция след срещата си с руския президент Владимир Путин, Макрон бе прекъснат от журналистка от Russia Today. Тя го обвини, че е възпрепятствал руски журналис

Скандал заради натиск разтърси общественото радио на Финландия

http://offnews.bg/news/n_1/n_656819.html

Финландското радио и телевизия (Юлейсрадио) заяви, че главният редактор на медийната компания Ате Яскелайнен се оттегля от поста след спор във връзка с оказване на натиск заради репортажи, критични към политици, сред които министър-председателя Юха Сипиле, предаде Ройтерс. Действията на Яскелайнен привлякоха общественото внимание, след като двама журналисти напуснаха Юлейсрадио през декември. Те казаха, че той е редактирал техен материал за предоставяне на държавен инженерен договор на компания, притежавана от роднини на Сипиле, след като е получил оплаквания от премиера. Парламентарен контролен орган прецени през февруари, че Сипиле не е засегнат от конфликт на интереси, но случаят предизвика смут и измести Финландия от челното място в класацията за свобода на медиите на организацията "Репортери без граници". През март финландският медиен регулатор смъмри Яскелайнен и Юлейсрадио. "Ролята на Юлейсрадио в обществото е по-важна от моята роля в Юлейсрадио. Усилията ми да ръководя новинарските дейности на Юлейсрадио за водене на отговорна журналистика са подложени на съмнение. Надявам се, че нашето решение ще донесе спокойствие в Юлейсрадио", заяви Яскелайнен. Юлейсрадио каза, че управителният съвет и Яскелайнен са взели взаимно решение за незабавната оставка на главния редактор. Източник: БТА

Молдова експулсира петима руски дипломати

https://www.24chasa.bg/novini/article/6250000

Молдова експулсира петима руски
дипломатиПетима дипломати в посолството на Русия в Молдова бяха обявени за персона нон грата в страната. Това заяви днес пред журналисти в Кишинев говорителката на министерството на външните работи и европейската интеграция на Молдова Ана Самсон, цитирана от ТАСС и БТА. Тя отказа да посочи имената на петимата дипломати.

Днес се решава съдбата на обвинения за двойното убийство в София

https://www.24chasa.bg/novini/article/6250054

Днес се решава съдбата на обвинения за двойното убийство в СофияСъдът решава дали да остави в ареста Драгомир Драгомиров - мъжът, обвинен за двойното убийство в столичния квартал "Витоша", предаде NOVA.  В средата на месеца 57-годишният строителен предприемач застреля мъж и жена - инвеститори, и рани тежко още един човек. Една от версиите е, че стрелбата е заради неразчистени сметки за 100 000 лева.

1200 лекоатлети пристигат във Велико Търново

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/1200-lekoatleti-pristigat-vyv-veliko-tyrnovo-2026878

Най-добрите родни лекоатлети пристигат във Велико Търново, за да стартират в държавното първенство за мъже и жени, за момичета и момчета до 16 години. Голямата спортна надпревара ще се състои от 2 до 4 юни. Новата лекоатлетическа писта в спортен комплекс „Ивайло” ще посрещне над 1200 състезатели и

Месец на безплатни неврологични прегледи в УМБАЛ „Д-р Георги Странски“

//dariknews.bg/regioni/pleven/mesec-na-bezplatni-nevrologichni-pregledi-v-umbal-d-r-georgi-stranski-2026876

Екипът на Клиниката по неврология към УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ - Плевен провежда месец на безплатни изследвания за пациенти с неврологични проблеми. Прегледите ще се провеждат всеки четвъртък от 10 до 12 ч. в рамките на месец от 25 май. Телефонът за записване е: 064/ 886  278. Целта е да проверя

Най-модерна климатична система заработи в българско училище

//dariknews.bg/regioni/vraca/naj-moderna-klimatichna-sistema-zaraboti-v-bylgarsko-uchilishte-2026880

СУ „Христо Ботев“ във Враца се сдоби с първата метеорологична станция в страната, изградена в училище. Площадката бе открита официално днес в присъствието на Врачанския митрополит Григорий, народния представител Красимир Богданов, бивш учител в училището, кмета на града Калин Каменов, председателя

Обявяват конкурс за избор на нов управител на „ДКЦ III - Плевен“

//dariknews.bg/regioni/pleven/obiaviavat-konkurs-za-izbor-na-nov-upravitel-na-dkc-iii-pleven-2026877

Да бъде обявен конкурс за избор на нов управител на „ДКЦ III - Плевен“, гласува днес Общинският съвет на Плевен. Решението бе прието с гласовете на 35 от съветниците, 3 гласуваха въздържал се.

На 17 май в деловодството на местния парламент е постъпило заявление от д-р Красимир Трифон

Камелия Тодорова идва на „Джаз в Бургас“

//dariknews.bg/regioni/burgas/kameliia-todorova-idva-na-dzhaz-v-burgas-2026879

Добра новина за феновете на джаза в Бургас: Чудесната Камелия Тодорова ще участва през втората вечер със съвместния си проект с Живко Петров. Двамата ще се качат на сцената непосредствено след „Педро Негреску трио“ – един от най-изявените румънски контрабасисти, който ще забие заедно с Васил Спа

Община Сапарева баня организира празник за малчуганите на 1-ви юни

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/obshtina-sapareva-bania-organizira-praznik-za-malchuganite-na-1-vi-iuni-2026881

   И тази година за Деня на детето - 1-ви юни, Община Сапарева баня и дейците от НЧ "От извора - 2013" организират незабравим празник за малчуганите от общината. За децата ще има подготвени много игри, забавления, подаръци и награди. А аниматори ще се погрижат празникът на малчуганите да бъде вълну

Най-желаните песни от абитуриентите за бала

//dariknews.bg/novini/liubopitno/naj-zhelanite-pesni-ot-abiturientite-za-bala-2026832

Регетон и попфолк звучат най-много по баловете и дискотеките. "Виновна" на Емануела и латинохитът "Despacito" на Луис Фонси са най-желаните песни от абитуриентите тази година, разказват пред БТА диджеите Тихомир Георгиев и

Почина бабата, блъсната на пешеходна пътека в Шумен

//dariknews.bg/regioni/shumen/pochina-babata-blysnata-na-peshehodna-pyteka-v-shumen-2026863

84-годишната жена, която вчера бе ударена от автомобил на пешеходна пътека в Шумен, е починала, съобщиха от Областната дирекция на МВР.

Инцидентът стана около 17.20 часа на улица „Марица“ в града. Водач на лек автомобил "Фолксваген Голф“ с шуменска р

16 са жертвите на урагана, връхлетял Москва в понеделник

//dariknews.bg/novini/sviat/16-sa-zhertvite-na-uragana-vryhletial-moskva-v-ponedelnik-2026819

Жертвите на урагана, връхлетял руската столица Москва в понеделник, са шестнадесет души, съобщи РИА Новости, като се позова на властите. Броят на пострадалите се уточнява, като по-рано бе съобщено че те са близо 170 човека. 146 човека са били хоспитализирани и десе

Тереза Мей: Или добра сделка за Брекзит, или се оттегляме

https://www.vesti.bg/sviat/evropa/tereza-mej-ili-dobra-sdelka-za-brekzit-ili-se-ottegliame-6069708

Дебатът между премиера Тереза Мей и лидера на опозицията Джереми Корбин показа различните им подходи към излизането от ЕС

Бивш куратор от MoMA ще разкаже как музеят може да обживи града

http://www.dnevnik.bg/gradska_sreda/2017/05/30/2979667_bivsh_kurator_ot_moma_shte_razkaje_kak_muzeiat_moje_da/?ref=rss


Португалският архитект Педро Гаданьо - директор на новият Музей за изкуство, архитектура и технологии в Лисабон (MAAT) гостува в София, за да изнесе лекция за музеите като инструмент за маркетинг и съживяване на градовете.

Събитието е от 19 ч. днес в Университета по строителство, архитектура и геодезия в София (УАСГ), част от честванията на 75-ата годишнина на учебното заведение.

Гаданьо е бивш куратор на департамента за архитектура и дизайн в Mузея...

Британците ще гласуват за стратегия при Брекзит

https://www.vesti.bg/sviat/evropa/britancite-shte-glasuvat-za-strategiia-pri-brekzit-6069708

Това показа дебатът между премиерът Тереза Мей и лидерът на опозицията Джереми Корбин

Над 1000 спасители възстановяват Москва след урагана убиец

http://www.cross.bg/moskva-ychastvat-muzhe-1544448.html

/КРОСС/ Силен ураган в Москва отне живота на 11 души вчера, съобщава Би Би Си. Днес над 1000 спасители участват в акциите по възстановяване на щетите в руската столица, предаде ТАСС. В операцията участват 170 единици техника на столичната пожарна служба. Жертвите на стихията са пет жени и шест мъже. Повечето от загиналите жени са млади, до 30 години. Загиналите мъже са на възраст между 20 и 65 години. В урагана пострадаха 146 души, като от тях 108 са настанени в болница. Стихията повали 3000 дървета, затиснали хора и автомобили. Хиляди хора останаха без ток заради прекъснати електропроводи. Вятърът нанесе поражения и на сгради в столицата.    

Съдът във Враца решава дали Ценко Чоков остава кмет на Галиче

http://www.cross.bg/chokov-tzenko-reshenieto-1544447.html

/КРОСС/ В Административния съд във Враца тръгва делото за това дали скандалният кмет на Галиче Ценко Чоков трябва да остане на поста си. Делото е образувано по настояване на Районната прокуратура в Бяла Слатина. Тя протестира решението на Общинската избирателна комисия, която отказа преди месец да го отстрани от длъжност с мотива, че Чоков бил в законен, в момента неплатен, отпуск. Според прокуратурата решението на комисията е незаконосъобразно и при вземането му са допуснати съществени нарушения. Магистратите са категорични, че са налице предпоставки Чоков да бъде освободен. Ценко Чоков е в ареста по обвинение за ръководене на организирана престъпна група, занимавала се с лихварство, рекет и насилие.    

5 части на тялото ни, по които мъжете са луди

https://www.actualno.com/curious/5-chasti-na-tjaloto-ni-po-koito-myjete-sa-ludi-news_613931.html

Минавала ли сте някога покрай огледало, хвърляйки бърз поглед към отражението си и казвайки си: "О, не!"? Или пък често стоите пред огледалото, фокусирайки се върху части от тялото си, които напълно мразите? Е, има израз, който казва: "Вашето възприятие е вашата реалност." и това

Приключение до края на света, или колко далеч бихте стигнали за мач на любимия си отбор

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/05/30/2979295_prikljuchenie_do_kraia_na_sveta_ili_kolko_dalech_bihte/?ref=rss


Страстта към любимия отбор няма граници. Най-запалените футболни фенове са готови да жертват всичко и на всяка цена, за да присъстват на всеки двубой на отбора, който подкрепят. Колко далеч обаче бихте стигнал, за да гледате своите любимци в мач от домашните първенства и турнири?

Какво ще кажете за дистанцията от 8370 км по суша или 6140 км по права линия. Точно толкова е разстоянието, което запалянковците на най-новия член на руската Премиер лига...

Какво може да научи Еманюел Макрон от германския икономически модел?

http://www.investor.bg/analizi/91/a/kakvo-moje-da-nauchi-emaniuel-makron-ot-germanskiia-ikonomicheski-model-240226/

Реформите във Франция трябва да се осъществяват внимателно, защото това може да предизвика нова, фатална криза в еврозоната, според The Economist

Президентът свиква Констултативен съвет по национална сигурност

http://www.moreto.net/novini.php?n=352307

Президентът Румен Радев свиква днес заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) на тема, припомня Moreto.net. Темата е „Рискове и заплахи за националната сигурност на Република България и необходими мерки за нейното укрепване“.

Георг Георгиев: Ще продължим да поддържаме добър диалог с Турция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6250030

Георг Георгиев: Ще продължим да поддържаме добър диалог с ТурцияВ момента вниманието ни е много силно съсредоточено върху Западните Балкани. Добрата ни комуникация с Хърватия е факт, каза заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев в сутрешния блок на БНТ. Няма организация, която да няма своите проблеми. Няма как нещо да се случва в Европа и то да не би могло да афектира върху целия ЕС.

Възстановяват всички полети на "Бритиш Еъруейз" до Хийтроу и Гетуик

http://www.cross.bg/getyik-hiiitroy-poleti-1544446.html

/КРОСС/ След глобалния срив на компютърната система, британската авиокомпания „Бритиш Еъруейз" очаква днес да бъдат изпълнявани всички полети от и до летища Хийтроу и Гетуик. Полети на компанията в събота бяха отменени, след като проблем в електрозахранването прекъсна работата й по цял свят. Хиляди пътници бяха принудени да прекарат часове наред на терминалите, а служители на авиокомпанията бяха мобилизирани, за да раздават храна и напитки на чакащите.  

Карадайъ: Ще кажем пред президента за риска от партньорите на ГЕРБ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6250050

Карадайъ: Ще кажем пред президента за риска от партньорите на ГЕРБВключването във властта, което е толерирането на радикализма и национализма, не води до добро. Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ пред bTV. Ще поставим този въпрос и днес на заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност при президента днес, предупреди той. ДПС и България имаме щастието да имаме лидер като Ахмед Доган,

Служители на Агенцията по вписванията са арестувани при акция в сградата ѝ

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/05/30/2979776_slujiteli_na_agenciiata_po_vpisvaniiata_sa_arestuvani/?ref=rss


Служители на агенцията по вписванията са арестувани при акция на службите в институцията, предаде БГНЕС. Според агенцията задържаните са съдия по вписванията и 3-4 деловодителки, иззети са и компютърни конфигурации.

Операцията се е провела в следобедните часове на 29 май (понеделник), когато в сградата на ул. "Елисавета Багряна" в столичния кв. "Гео Милев" влезли цивилни служители на правоохранителните органи.

Разлседващите...

Започва делото за отстраняването на кмета на Асеновград

https://www.24chasa.bg/novini/article/6250051

Започва делото за отстраняването на кмета на АсеновградПрокуратурата готви нови обвинение срещу Емил Караиванов Днес съдът ще гледа искането на прокуратурата за отстраняване на кмета на Асеновград Емил Караиванов. По Нова тв наблюдаващият прокурор Георги Гечев заяви, че срещу кмета са повдигнати 2 обвинения, едното е 80 000 лв., то е по три договора с фирма за почистване на шахти за 200 000 лв.

Кутев: Здравеопазването и демографският проблем са ключовите неща, върху които трябва да работим

http://www.cross.bg/neshto-sigyrnostta-kytev-1544445.html

/КРОСС/ "Няма да има сериозни разминавания в политическите позиции относно сигурността на КСНС. Въпросът е, че това е нещо, за което трябва да се вземат спешни мерки и най-накрая трябва да стигнем до някакви общи съгласия в цялата политическа система и се надявам, че това няма да срещне съпротива от никъде". Това каза депутатът от БСП Антон Кутев пред БНТ. Той отбеляза, че част от темата за сигурността са демографската криза и здравеопазването. "Проблемите на здравеопазването и на социалната сфера, както и демографският проблем, са ключовите неща, върху които трябва да работим. Разбира се има и нещо, което касае сигурността, но конкретната сигурност. Става дума за Наказателния кодекс и ние внесохме и законопрооект по темата. Битовата престъпност е нещо ужасяващо, което касае всекиго. Огромен проблем е това", каза Кутев. Той отбеляза, че именно в подреждането на приоритетите може да се откроят лявото и дясното, защото за БСП са важни здравеопазването и социалната система.    

Зрелостниците ще решават Вариант 2 на матурата по желание днес

https://www.24chasa.bg/novini/article/6250046

Зрелостниците ще решават Вариант 2 на матурата по желание днесВ Министерството на образованието и науката журналистът Стоян Стоянов от вестник „Аз Буки“ изтегли „Вариант II“ за държавния зрелостен изпит по желание за зрелостниците, избрали да се явят на изпит по физика и астрономия, химия и опазване на околната среда или философски цикъл. Това съобщиха от пресцентъра на министерството.

Съдът във Враца решава дали Ценко Чоков остава кмет на Галиче

http://frognews.bg/news_135515/Sadat-vav-Vratsa-reshava-dali-TSenko-CHokov-ostava-kmet-na-Galiche/

В Административния съд във Враца тръгва делото за това дали скандалният кмет на Галиче Ценко Чоков трябва да остане на поста си.

В пресата днес

http://www.cross.bg/sofiya-izdanieto-purvata-1544453.html

/КРОСС/ "Главният архитект иска да се отказват проекти за грозни сгради", пише вестник "24 часа". Главният архитект на София Здравко Здравков е предложил законодателни промени, с които да може да се отказва разрешение за сгради, които не се вписват в околната среда и не отговарят на определени критерии. "На съдебната система й трябваха над 17 години, за да накаже крадец на "Лада", съобщава на първата си страница вестник "Сега". Изданието коментира, че съдебната система отново е била собствените си рекорди по бавно правосъдие, щом за толкова време е продължило производството за кражба на автомобил от паркинга на ВМА в София, извършен през 1999 година. Вестник "Труд" пише в заглавие на първата си страница: "Анадолски вълци нападат Малко Търново". Изданието уточнява, че според местни ловци, хищниците вероятно са дошли от Турция. От десетина дни глутница върлуъва на около 5 км от града, показват камери на ловното стопанство.    

Преднината на Мей се топи дни преди вота на Острова

http://www.cross.bg/sporazymenie-tereza-partiya-1544444.html

/КРОСС/ Преднината на управляващите във Великобритания консерватори над опозиционната Лейбъристка партия намаля до 6 процентни пункта, а преди седмица беше 9 пункта. Това показа социологическа анкета, за която бе съобщено снощи, пише лондонският вестник "Таймс", цитиран от Ройтерс. Консервативната партия на министър-председателката Тереза Мей има подкрепа от 43 процента, а подкрепата за опозиционните лейбъристи се увеличава с 3 процента до 37 на сто, показва анкетата, поръчана от програмата на телевизия Ай Ти Ви "Добро утро, Великобритания". Британската министър-председателка Тереза Мей и лидерът на опозиционната Лейбъристка партия участваха снощи последователно и поотделно в "дистанционен" телевизионен диспут. Те отговаряха на въпроси на зрителите и на журналиста Джереми Паксман пред милиони телевизионни зрители, предаде Франс прес. Диспутът бе предаван на живо по телевизиите Скай нюз и Канал 4. Тереза Мей отказа всякакъв пряк словесен двубой със съперника си лейбърист в предизборната кампания, напомня АФП. Брекзитът бе основната тема в диспута, по която Мей и Корбин изразиха противоположни позиции. Тереза Мей отново заяви, че ще се оттегли от преговорите за Брекзит с Европейския съюз, ако на тях не се постигне достатъчно добро споразумение. "Ще отидем да преговаряме за добра сделка, но вече съм казала, че е по-добре да няма сделка, отколкото да има лоша сделка

Пуснаха билетите за музикалните спектакли под звездите на Царевец

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6249969

Пуснаха билетите за музикалните
спектакли под звездите на ЦаревецВ продажба са билетите за II Летен сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете“, който ще се проведе на историческата крепост Царевец във Велико Търново от 8 юли до 5 септември. 9 заглавия – опера, балет, оперета и мюзикъл са в афиша на тазгодишното издание на фестивала. На откритата сцена в Двореца на средновековните български царе

Пхенян с амбиция да "изпрати по-голям подарък на янките"

http://www.cross.bg/po-golyam-phenyan-otgovor-1544443.html

/КРОСС/ Ким Чен-ун лично ръководи ракетната програма на Северна Корея, съобщава Ройтерс. По този начин лидерът на последния комунистически режим в света се надява да се навакса технологичното изоставане на родината му. По тази причина Ким Чен-ун лично ръководи последните изстрелвания на ракети. Лидерът на Северна Корея дори е наредил на експертите да се разработи по-мощно стратегическо оръжие в отговор на "американската военна провокация". "Той изрази убеждението си, че това ще доведе до по-голям скок и в този дух да се изпрати по-голям "подарък" на янките" в отговор на американските военни провокации, отбелязва държавната медия KCNA, позовавайки се на Ким. В понеделник Пхенян изстреля ракета със среден обсег на действие от клас Скъд. Тя е паднала в икономическата морска зона на Япония. Японският премиер Шиндзо Абе заяви от своя страна, че Токио съвместно със САЩ ще предприемат конкретни действия във връзка с изстрелването на ракети от Пхенян.  

Кунева: Да проверяваме производителите на храни

https://www.24chasa.bg/novini/article/6250043

Кунева: Да проверяваме производителите на храниНямаме лаборатория, пращаме храните за анализ в Европа. България трябва да направи своя лаборатория и да има много ясни етикети. Няма изискване за еднакъв състав на всички продукти, всичко зависи от националния вкус. Това заяви бившият вицепремиер и еврокомисар за защита на потребителите Меглена Кунева пред bTV.

Анкара се прицели в германските фондации в Турция

https://www.actualno.com/asia/ankara-se-priceli-v-germanskite-fondacii-v-turcija-news_613770.html

Заплахи за прекратяване на споразумението за бежанците, арестуването на кореспондента на Die Welt Дениз Юджел, нацистки обиди: списъкът от проблеми, които се натрупаха върху отношенията между Берлин и Анкара през последната година, е дълъг. Сега турските власти взимат на приц

Спортът в ефир на 30 май

http://offnews.bg/news/n_1/n_656824.html

Много тенис очаква любителите на спорта днес. Най-интересен за българския зрител ще бъде двубоя на Цветана Пиронкова от първи кръг на "Ролан Гарос" в Париж. Мачът й с Мона Бартел е от 12 часа на корт №4. 10:30 Светът на голфа Mtel sport 2 10:45 Футбол, СП до 20 г., Венецуела – Япония Евроспорт 2 12:00 Тенис, „Ролан Гарос” Евроспорт 1 13:00 Тенис, „Ролан Гарос” Евроспорт 2 15:00 Тенис, „Ролан Гарос” БНТ HD 21:30 Баскетбол, „Баскония” – Валенсия Диема спорт 22:15 Тенис, „Гейм, сет и Матс” Евроспорт 1

Робърт де Ниро: Тръмп превърна САЩ в малоумна трагикомедия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6250028

Робърт де Ниро: Тръмп превърна САЩ в малоумна трагикомедияАктьорът Робърт де Ниро заяви, че някога страната му е била "вдъхновяваща и душевно обогатяваща драма", но сега се превърнала в "малоумна траги-комедия", очевидно отправяйки поредна критика към лидера на САЩ Доналд Тръмп, предава БГНЕС. Изявлението му бе част от речта, която той произнесе пред дипломантите на университета "Браун" тази неделя.

„Либерасион“ за филма на Командарев: Фреска, балет в автомобил

http://clubz.bg/54496-%E2%80%9Eliberasion%E2%80%9C_za_filma_na_komandarev_freska_balet_v_avtomobil

Като „балет в автомобил“ определя френският вестник „Либерасион“ филма на Стефан Командарев „Посоки“. Творбата бе част от конкурсната програма „Особен поглед“ на кинофестивала в Кан, приключил в неделя вечерта. Нашият филм не бе отличен с приз на форума, но получи серия от критични отзиви в чуждата преса. Представяме ви един от тях.

Горещо такси
Жюлиен ЖЕСТЕР, Либерасион

„България е страна на оптимисти: всички депресирани и песимистите отдавна си заминаха“, чуваме в „Посоки“. Или са си теглили куршума като дребния бизнесмен и шофьор на такси, подбран за герой на филма – сутринта на един хубав ден, в който всичко, изглежда, ще бъде наред, както нарежда той обнадеждено, преди да остави дъщеря си в училище. Сетне пътят му е пресечен от гимназистка, която проституира, и от банкер, който го рекетира. Във внезапното си отчаяние героят убива банкера. Всичко това става сякаш на един дъх и води до самоунищожение.

Свободна адаптация по „Тъга“ на Чехов, третият пълнометражен филм на Стефан Командарев се развива в нощна София по правилата на градски road movie и не оставя без внимание нито един недостатък на съвременното българско общество.

Движим се с различни таксита и виждаме престъпленията и корупцията, довели бедния шофьор да фаталната крайност. Него, естествено, го е страх и от мигрантите, които уж идват да си напълнят джобовете със социални помощи и да отнемат работата на честните българи. Преминават мъже и жени на различни възрасти, градът е осветен от поовехтели неонови светлини. Сблъскват се нещастни съдби. Лицата са уморени, историите се повтарят. Някои от героите са на ръба на самоубийството, като например професорът по философия. Други се канят да емигрират (като лекаря). Има и посткомунистически паразит, запазил арогантността си и притежаващ добри възможности на Запад. „Посоки“ събира този разбъркан пъзел.

Филмът на Командарев успява да запази трогателна човечност, да придаде плът и кръв на всички персонажи. Фреската му е възпитателна. Разказът е над средното ниво за подобни фестивални филми. Камерата снима почти документално, оставяйки пред нас спомена за една нощ, прекарана в кабината на таксито. Това е балет в автомобил, но тук са показани безпътиците на българския социален пожар.

Предишният филм на Командарев, „Последната линейка на София“ (2012), също можеше да бъде видян в края на завършващия тогава фестивал и оставяше подобни впечатления. Може би тези филми щяха да останат незабелязани или да бъдат хладно приети, ако не бяха сомнамбулните, изгубилите посока герои от източния край на Европа.

"Площад Славейков"

Радарите за превишена скорост днес - 30 май, във Варна и областта

http://www.moreto.net/novini.php?n=352257

Служители на КАТ ще следят днес - 30 май и в нощта срещу 31 май, за превишена скорост във Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък с радарите: 07:10ч.-08:30ч. гр.Варна Южен пътен възел /вход/ 07:50ч.-08:50ч. ул.

Юрий Чайка - човекът, който се разправя с противниците на Путин

http://clubz.bg/54495-yurij_chajka_chovekyt_kojto_se_razpravq_s_protivnicite_na_putin

СВЯТ юрий чайкаcr

Изпълнител на поръчките на Путин за политическа разправа с противниците му.

Така най-кратко характеризира руската опизиция генералният прокурор на страната Юрий Чайка, при когото на посещение днес замина българският обвинител номер 1 Сотир Цацаров.

Юрий Яковлевич Чайка бе министър на правосъдието на Русия в периода 1999-2006 г. Той лично наблюдаваше процеса срещу Михаил Ходорковски - най-богатия по онова време руснак и най-заклет противник на Путин. Делото трая рекордно кратките два месеца, обвиняемият набързо получи 10 години трудова колония.

А Чайка стана главен прокурор. Твърди се, че процесът срещу Ходорковски е изиграл ключова роля за издигането му. Главният прокурор на Русия се избира по предложение на президента от Съвета на федерациите, горната камара на парламента.

Днес Чайка е на 66 години. Той е на работа в правоохранителните органи още от 1979 г. За известно време е и на партийна работа в родната си Иркутска област в Сибир.

По-късно става последователно зам. главен и главен областен прокурор. За да стигне до поста пръв руски обвинител. В момента кара трети мандат.

Като главен прокурор Чайка претворява в дела политиката на Путин и е готов винаги да заведе дело срещу някой негов противник.

В началото на 2012 г. в интервю за "Российская газета" Чайка се изказа за протестните шествия на руската опозиция заради фалшифицираните според нея избори през декември 2011 г.

"Пари за всичко това често постъпват от източници, намиращи се извън пределите на Русия", каза той.

На 1 декември 2015 г. Фондът за борба с корупцията (ФБК) на опозиционера Алексей Навални публикува доклад, който обвини главния прокурор Чайка и близките му, че прибягват до прокурорски натиск за превземане на стратегически предприятия, мистериозни убийства, печелене без конкуренция на държавни поръчки за милиарди рубли и делово партньорство с една от най-скандалните организирани престъпни групировки в страната.

Докладът съдържаше и снимки на луксозни имоти на семейството на Юрий Чайка.

Големият му син - Артьом, се оказа собственик на луксозен хотел на гръцкия полуостров Халкидики, в чийто ремонт вложил между 25 и 29 милиона евро.

Игор - малкият син на главния прокурор, също е милионер. Той редовно печели държавни поръчки в цялата страна и заедно с батко си Артьом контролира десетки хиляди декари земя, пясъчни и солни кариери, заводи за бетон и строителни материали.

Фондът на Навални установи също, че Артьом Чайка постоянно пребивава в Швейцария. И обитава половината от голяма къща, на чийто вход е изписана неговата фамилия.

Самият Юрий Чайка нарече долада поръчков, а твърденията - лъжливи. И че тази кампания също е платена. Но не уточни от кого, нито откъде идат парите.

Бързата смърт на един фалшив проект

http://offnews.bg/news/n_1/n_656815.html

През лятото БФС обяви страшна реформа за пълни стадиони, хубави терени и гарантирани бюджети. За целта покани по политически, кметски, бизнес и Господ знае още какви мотиви 4 клуба, които нямаха право по спортен път да участват в елита. 1. ЦСКА-София 2. Верея 3. Локомотив ГО 4. Нефтохимик Резултатите: 1. ЦСКА-София – получи забрана от УЕФА да минава границата, освен ако не ходи някъде на туризъм. 2. Верея – в отбора избухна бунт за забавени пет заплати, пари няма, а в Стара Загора очакват фалит. 3. Локомотив ГО – изпадна по най-комичния начин. Пръскайки милиони по треньори и чужденци, при това в директна битка срещу Монтана – отбор с две победи и половина за цяла година и разследван от УЕФА за черно тото. 4. Нефтохимик – ще играе бараж за оставане, след като също потроши няколко милиона за заплати на съмнителни звезди. И още: - Без пари с месеци играят Пирин, в Локо Пловдив не са виждали стотинка от преди Нова година. - Публиката не се увеличи. Вдигнаха се само броят на писмата на УЕФА за черно тото. - Факт, оправиха се стадионите в Русе и Горна Оряховица, ще се лъсне и този във Варна. Но. Изцяло с ПАРИ ОТ ДЪРЖАВАТА. Т.е. с наши пари. А те никога не са зависели от формата на първенството и БФС. Това е резултатът. Изкуственият проект се провали. Само дето едни консултанти от Холандия прибраха 50 000 евро, за да препишат правилника от Дания. А само срещу едни 500 евро всеки президент от „А“ окръжна група щеше да ви каже, че проектът ще умре. Просто беше направен порочно със съвсем друга от изброените горе цели.

Хванаха Тайгър Уудс да кара пиян

http://www.cross.bg/yyds-taiigur-shofirane-1544442.html

/КРОСС/ Най-известният американски състезател по голф Тайгър Уудс е бил арестуван за шофиране в нетрезво състояние. Това е станало във Флорида, съобщи Би Би Си. Тайгър Уудс е бил освободен няколко часа по-късно. Той е поел отговорност за шофиране в нетрезво състояние и е обещал да сътрудничи на разследването. Известният спортист се възстановява от операция.  

Семейство Кирови: „Наглите“ си платиха свободата с нашите пари

http://frognews.bg/news_135514/Semeistvo-Kirovi-Naglite-si-platiha-svobodata-s-nashite-pari/

„Защо тези хора с дебели криминални досиета не лежат по-дълго при строг режим, а ги освобождават ? Те са си платили. С нашите пари са си платили освобождаването.

Поне 13 загинали при атентат в Багдад

http://www.cross.bg/bagdad-bomba-kola-1544441.html

/КРОСС/ Най-малко 13 души бяха убити, а други 24 ранени при експлозия на кола бомба в Багдад, предават световните агенции. Агенцията се позовава на медицински източници и полицията. Нападението става в началото на свещения за мюсюлманите месец Рамадан. Терористите са взривили кола - бомба до популярен магазин за сладолед в централен Багдад късно снощи. Ислямска държава пое отговорност за нападението. През последните седмици тя понесе значителни загуби.    

Около 150 души са хоспитализирани след урагана в Москва

https://www.24chasa.bg/novini/article/6250033

Около 150 души са хоспитализирани след урагана в МоскваБлизо 150 души са хоспитализирани след урагана в Москва, като към настоящия момент в болница остават 108 души, в това число над 20 деца, заяви началникът на департамента по здравеопазване на руската столица Алексей Хрипун, предава РИА Новости, цитирана от Фокус. „Вчера през втората част на деня и вечерта в болници бяха докарани 146 пациенти с

Шулц призова ЕС да противодейства на политиката на Доналд Тръмп

https://www.actualno.com/europe/shulc-prizova-es-da-protivodejstva-na-politikata-na-donald-trymp-news_613995.html

Председателят на социалдемократическата партия в Германия (ГСДП) призова ЕС да противодейства на политиката на американския президент Доналд Тръмп и да му припомни границите, които трябва да спазва. Това заяви Шулц по време на митинг на партията му. „Дойде времето, в ко

Над 1000 спасители възстановяват Москва след урагана убиец

http://offnews.bg/news/n_1/n_656816.html

Силен ураган в Москва отне живота на 11 души вчера, съобщава Би Би Си. Днес над 1000 спасители участват в акциите по възстановяване на щетите в руската столица, предаде ТАСС, цитирана от БТА. В операцията участват 170 единици техника на столичната пожарна служба. Жертвите на стихията са пет жени и шест мъже. Повечето от загиналите жени са млади, до 30 години. Загиналите мъже са на възраст между 20 и 65 години. В урагана пострадаха 146 души, като от тях 108 са настанени в болница.  Стихията повали 3000 дървета, затиснали хора и автомобили. Хиляди хора останаха без ток заради прекъснати електропроводи. Вятърът нанесе поражения и на сгради в столицата.

Тереза Мей: Готова съм да се оттегля от преговорите за Брекзит с ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6250014

Тереза Мей: Готова съм да се оттегля от преговорите за Брекзит с ЕСБританската министър-председателка Тереза Мей каза, че е готова да се оттегли от преговорите за Брекзит с Европейския съюз, ако на тях не бъде постигнато достатъчно добро споразумение, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. "Ще отидем да преговаряме за добра сделка, но вече съм казала, че е по-добре да няма сделка, отколкото да има лоша сделка.

Слънчево и още по-топло ще е днес

http://www.cross.bg/obyad-vyatur-vreme-1544440.html

/КРОСС/ Днес ще преобладава слънчево време. Около и след обяд ще се развива купеста облачност, но само на отделни места в планините ще превали краткотрайно. Ще духа слаб югозападен вятър. Максималните температури ще са между 22° и 27°. По Черноморието ще преобладава слънчево време, около и след обяд с временни увеличения на облачността, но без валежи. Сутринта ще духа слаб северозападен вятър, а по-късно през деня - до умерен от юг-югозапад. Максималните температури ще са 21-24°. Температурата на морската вода е 17-18°. Вълнението на морето ще е 1-2 бала. Над планините ще преобладава слънчево време. Около обяд ще се развива купеста облачност и на отделни места ще превали. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър, който след обяд ще се ориентира от северозапад. Температурите ще се повишат, максималната на височина 1200 метра ще е около 16°, на 2000 метра - около 9°. Атмосферното налягане е малко по-високо от средното за месец май и ще остане без съществена промяна.    

Фен на Стивън Къри качи екипа му на Еверест

http://offnews.bg/news/n_1/n_656811.html

Екипът на звездата на отбора от НБА Голдън Стейт Уориърс Стивън Къри беше издигнат на най-високото място на планетата - хималайският първенец Еверест. Похвалното дело беше сторено от Ниматенджи Шерпа, който се качва за седми път на върха и е голям фен на баскетбола и самия Къри. Баскетболистът беше избран за най-полезен играч в предходните два сезона в НБА, а от 2 юни му предстои поредно предизвикателство в кариерата. Тогава стартира финалния плейоф в НБА, като "уориърс" приемат на свой терен Кливлънд Кавалиърс.

Николова открива заседание по Програмата за трансгранично сътрудничество между България и Македония

http://www.cross.bg/makedoniya-bulgariya-programata-1544357.html

/КРОСС/ Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройство Деница Николова ще открие заседание на Съвместния комитет за наблюдение на Интеррег ИПП програмата за трансгранично сътрудничество България - Бивша Югославска Република Македония 2014 - 2020 г. Работната среща ще се проведе в град Берово, Република Македония. На заседанието ще бъдат разгледан годишния доклад за 2016 година по изпълнението на програмата. Ще бъдат представени ключови точки, свързани с приключването на проектите от програмния период 2007 - 2013, проект на насоките за кандидатстване по втората покана за набиране на проектни предложения по програмата за сътрудничество между България и Македония за периода 2014 - 2020 и др.

Откриха непознато морско влечуго

https://www.actualno.com/interest/otkriha-nepoznato-morsko-vlechugo-news_613991.html

Непознато морско влечуго е било открито в р. Волга. Палеонтолозите твърдят, че са намерили останките на непознат досега вид плиозаври - господарстващите хищници в моретата и океаните, живели заедно с динозаврите преди 130 млн. години. Всъщност черепът е бил открит още през 2002

Арести в Агенция по вписванията

http://www.cross.bg/vpisvaniyata-agentziyata-markova-1544439.html

/КРОСС/ Арести в Агенция по вписванията (АП) вчера. Задържан е съдия от Апелативния съд, съобщи БНТ. Според информацията са арестувани и други лица. Те давали подкупи за по-бързото предвижване на документи на фирмите. Спецзвено "Антикорупция" извършва претърсвания в Агенцията по вписванията, има задържан, потвърди и говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Тя уточни, че операцията в Агенцията по вписванията е под ръководството на спецзвено "Антикорупция". "В сградата на Агенцията се извършват претърсвания. Има задържан съдия по вписванията. Става дума за корупция, искане - получаване на подкупи от съдията. Разпитват се свидетели и представители на нотариални кантори. Утре ще дадем брифинг с повече подробности", допълни прокурор Арнаудова. На 17 май изпълнителният директор на Агенцията по вписвания Елена Маркова бе освободена от длъжност по искане на министъра на правосъдието Цецка Цачева, след съгласуване с министър-председателя Бойко Борисов. Уволнението на Маркова е заради извършена цялостна ревизия, която е констатирала редица нарушения в институцията през последните две години. Проверката е стартирала при управлението на служебния кабинет. Маркова бе назначена за ръководител на Агенцията по вписвания през март 2015 г. от квотата на Реформаторския блок.    

Как изглеждат внучките на легендите на 20-ти век?

https://www.actualno.com/curious/kak-izglejdat-vnuchkite-na-legendite-na-20-ti-vek-news_613928.html

Преди сме ви показвали как изглеждат децата на някои от най-големите звезди, но днес ще ви представим внучките на легендите на 20-ти век. Роуз и Татяна Шлосберг (внучки на Джон и Джаки Кенеди) Цялата статия - четете на Iwoman.bg.

Преглед на печата - 30 май

http://www.moreto.net/novini.php?n=352303

"24 часа" Борисов: Глупост са табелите пред камерите на пътя Πpeдyпpeдитeлнитe тaбeли зa ĸaмepи, ĸoитo cнимaт зa cĸopocт, щe бъдaт пpeмaxнaти oт пътищaтa ĸaтo чacт oт мepĸитe зa пoвишaвaнe нa пътнaтa бeзoпacнocт.

Принц Уилям: Трябваха ми двадесет години, за да започна да говоря за майка си

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2017/05/30/2979726_princ_uiliam_triabvaha_mi_dvadeset_godini_za_da/?ref=rss


Двадесет години са били нужни на принц Уилям, за да започне да говори за смъртта на майка си, принцеса Даяна – това разкрива самият той в интервю за юлския брой на GQ.

Разговорът му с Алистър Кемпбъл е описан от медията като "най-искреното интервю, което принцът някога е давал". Разговорът е част от кампания за британската организация за психично здраве Heads Together.

"Най-голямата ни цел е да разбием табутата. Не можем да постигнем...

Президентът свиква първият КСНС за мандата си

http://www.cross.bg/beshe-sigyrnost-merki-1544438.html

/КРОСС/ Президентът Румен Радев свиква на "Дондуков" 2 заседание на Консултативния съвет за национална сигурност. Темата на срещата е "Рискове и заплахи за националната сигурност на Република България и необходими мерки за нейното укрепване", съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Последният КСНС беше при президента Росен Плевнелиев през ноември 2016 година. Тогава темата беше политическа обстановка в страната и набелязването на мерки за излизане от политическата криза след президентските избори и подадената оставка на правителството. Новоизбраният тогава президент Радев беше поканен, но не присъства на заседанието.  

Президентът Радев свиква първият КСНС за мандата си

http://www.cross.bg/radev-beshe-merki-1544438.html

/КРОСС/ Президентът Румен Радев свиква на "Дондуков" 2 заседание на Консултативния съвет за национална сигурност. Темата на срещата е "Рискове и заплахи за националната сигурност на Република България и необходими мерки за нейното укрепване", съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Последният КСНС беше при президента Росен Плевнелиев през ноември 2016 година. Тогава темата беше политическа обстановка в страната и набелязването на мерки за излизане от политическата криза след президентските избори и подадената оставка на правителството. Новоизбраният тогава президент Радев беше поканен, но не присъства на заседанието.  

Рожденици на 30 май

http://www.cross.bg/rozhdenitzi-na-maii-1544437.html

/КРОСС/ Димитър Кадийски, директор на в."Банкеръ" Люлина Генова-Абрашева, композитор и режисьор Николай Пешалов, олимпийски и трикратен световен шампион по вдигане на тежести Павел Койчев, скулптор и художник Ивайло Калфин, специален съветник на европейския комисар по бюджета и човешките ресурси Гюнтер Йотингер, бивш вицепремиер и социален министър  

Антон Кутев: Здравеопазването също е проблем на националната сигурност

https://www.24chasa.bg/novini/article/6250021

Антон Кутев: Здравеопазването също е проблем на националната сигурностВ днешно време дори здравеопазването е обект на националната сигурност, каза Антон Кутев в сутрешния блок на БНТ. Ние отдавна заявихме желанието си за консесус в политическите позиции днес. Надявам се, че това няма да срещне съпротива отникъде. В близките няколко години трябва да се решат ключове въпроси за националното ни самоопределяне.

55-ти Национален рецитал-конкурс за Ботева и възрожденска поезия и проза

//dariknews.bg/regioni/vraca/55-ti-nacionalen-recital-konkurs-za-boteva-i-vyzrozhdenska-poeziia-i-proza-2026855

Зам.-кметът по хуманитарни дейности Петя Долапчиева поздрави участниците в 55-то издание на Националния рецитал-конкурс за Ботева и възрожденска поезия и проза, който се проведе в Младежки дом.„За мен е удоволствие, от името на кмета на Община Враца, да ви поздравя за участието ви в Националния рец

Кроношпан награди впечатляващи „зелени“ проекти на бургаски деца

//dariknews.bg/regioni/burgas/kronoshpan-nagradi-vpechatliavashti-zeleni-proekti-na-burgaski-deca-2026854

Три проекта на бургаски ученици бяха наградени като  най-добри в конкурса  на „Кроношпан България“ , наречен „Мисли зелено“ 2017. Идеите на децата от училищата „Васил Априлов“, „Михаил Лъкатник“ и „Братя Миладинови“ събраха най-голям брой точки от оценките на журито и авторските екипи получиха прем

Задържаха двама, нападнали и обрали мъж в Сливен

//dariknews.bg/regioni/sliven/zadyrzhaha-dvama-napadnali-i-obrali-myzh-v-sliven-2026856

Двама извършители на грабеж са задържани в Сливен, съобщиха от полицията. Задържаните са криминално проявеният младежи на 21  и 18-години от Сливен. Престъплението е извършено на 26 май, около 01,30 часа, на ул. “Райко Даскалов”.

Двамата са нападнали  63- годишен мъж, нанесли са му у

Тържествен концерт и изложби за 110-та годишнина на РИМ Стара Загора

//dariknews.bg/regioni/stara-zagora/tyrzhestven-koncert-i-izlozhbi-za-110-ta-godishnina-na-rim-stara-zagora-2026857

Днес се навършват 110 години от основаването на Археологическо дружество „Августа Траяна“. Основават го група родолюбиви старозагорски общественици на 28 май 1907 година. Основната задача на сдружението е опазването на културното наследство в града и региона и уреждане на местен музей. Негов приемн

Мъж е със счупена челюст след побой

//dariknews.bg/regioni/vraca/myzh-e-sys-schupena-cheliust-sled-poboj-2026858

Около 23,15 ч. снощи е станал бой в кв. "Кошарник" в Монтана. Това съобщават от Областната дирекция на МВР. Пострадал от побоя е 36-годишен мъж от областния град. Той е настанен за лечение в хирургично отделение на МБАЛ Монтана със счупена долната челюст, без опасност за живота.

Мест

Започва проектирането на втория етап по подмяната на водопроводите в Павликени

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/zapochva-proektiraneto-na-vtoriia-etap-po-podmianata-na-vodoprovodite-v-pavlikeni-2026774

Договор за проектиране на водоснабдителна мрежа и съоръжения за град Павликени, включващо прединвестиционни проучвания с хидравличен модел за цялата водоснабдителна система, работен проект за втория етап от обновяването на водопроводната мрежа в рамките на града и последващо осъществяване на авторс

Пиян шофьор катастрофира в спрян автомобил

//dariknews.bg/regioni/vraca/piian-shofior-katastrofira-v-sprian-avtomobil-2026859

Катастрофа е станала около 17,20 ч. пред сградата на Община Вършец. 27-годишен местен жител ударил лекия си автомобил "Хонда Сивик" в паркиран "Форд Мондео" с монтанска регистрация. На мястото веднага пристигнали полицаи, които направили тест с дрегер на шофьора. Уредът отчел, че алкохолът в издиша

14 са жертвите на урагана, връхлетял Москва в понеделник

//dariknews.bg/novini/sviat/14-sa-zhertvite-na-uragana-vryhletial-moskva-v-ponedelnik-2026819

Жертвите на урагана, връхлетял руската столица Москва в понеделник, са четиринадесет души, съобщи ТАСС, като се позова на властите. Стихията е отнела живота на 11 души в Москва и на трима в Московска област. Близо 170 човека пък са пострадалите, ка

От ТВ екрана тази сутрин

http://www.cross.bg/tema-godini-parizh-1544436.html

/КРОСС/ БНТ, „Денят започва"Тема: Защо асфалтът на Руски паметник се напука две години след ремонта? И още: какви ремонти предстоят в столицата през лятото? Тема: Защо лекарите бягат от България и ще има ли кой да ни лекува след 20 години? Тема: Депутатът от БСП Антон Кутев - опозиция в действие Тема: Какви са основните приоритети пред България за външната политика на страната - гост зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев Тема: Храним ли се с второ качество продукти? Говори проф. Стефка Петрова от Националния център по обществено здраве и анализи Тема: Може ли София да се превърне в атрактивен град за живеене? Френският опит на Париж идва у нас - специален гост на "Денят започва" Ерик Жан-Баптист, заместник-директор на общинската дирекция по градско планиране на Париж заедно с главния архитект на столицата арх. Здравко Здравков БТВ, "Тази сутрин" Тема: За рисковете пред националната сигурност и езика на омразата - ексклузивно: Лидерът на Мустафа Карадайъ Тема: 80 млн

Останал без достъп до руската телевизия, Навални предизвиква революция в "Ютюб"

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/05/30/2979595_ostanal_bez_dostup_do_ruskata_televiziia_navalni/?ref=rss


След нееднократен престой в затвора, присъди по съмнителни обвинения и нападение, при което бе увредено eдното му око, руският опозиционен водач Алексей Навални запазва твърдостта си. Опасенията му обаче се засилват всяка седмица, когато отправя своето редовно послание на живо в "Ютюб".

"Сърцето ми забива така лудо всеки път, когато го правя, сякаш ще изскочи от гърдите ми", каза той в анонса за излъчен наскоро епизод. Видеопосланията се превърнаха в...

Тайната на британките за красива кожа

https://www.vesti.bg/lyubopitno/tajnata-na-britankite-za-krasiva-kozha-6069695

Дамите вярват, че спането на копринени възглавници е полезно за кожата им

Температури до 27 градуса ни чакат днес

http://offnews.bg/news/n_1/n_656813.html

Днес ще преобладава слънчево време, Около и след обяд ще се развива купеста облачност, но само на отделни места в планините ще превали краткотрайно. Ще духа слаб югозападен вятър, а максималните температури ще са между 22° и 27°. Това е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия на науките (БАН). По Черноморието ще преобладава слънчево време, около и след обяд с временни увеличения на облачността, но без валежи. Сутринта ще духа слаб северозападен вятър, а по-късно през деня – до умерен от юг-югозапад. Максималните температури ще са 21-24°. Температурата на морската вода е 17-18°. Вълнението на морето ще е 1-2 бала. Над планините ще преобладава слънчево време. Около обяд ще се развива купеста облачност и на отделни места ще превали. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър, който след обяд ще се ориентира от северозапад. Температурите ще се повишат, максималната на височина 1200 метра ще е около 16°, на 2000 метра – около 9°. Атмосферното налягане е малко по-високо от средното за месец май и ще остане без съществена промяна.

Тигър уби служителка на зоопарк във Великобритания (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6249990

Тигър уби служителка на зоопарк във Великобритания (Видео)Тигър уби служителка на зоопарк във Великобритания, съобщи полицията, цитирана от Франс прес, цитирана от БТА. Зоологическата градина "Хамъртън" в град Хънтингдън бе евакуирана и затворена за посетители малко преди обяд след нападението. Тигърът се е промъкнал в оградено пространство, където се намирала служителката.

Железничарите в Гърция отменят протестите си (обновена)

http://www.cross.bg/dvizhat-vlakovete-protestite-1544365.html

/КРОСС/ Обявените за днес и утре протести на железничарите в Гърция се отменят и влаковете в страната ще се движат нормално, съобщиха гръцките медии. 24-часова стачка е предвидена за четвъртък, когато няма да се движат никакви влакове. Работещите в сектора са недоволни от условията на труд и от състоянието на железопътната инфраструктура. Профсъюзът на работещите в гръцкия железопътен оператор Треносе обяви, че за датите на протестите са отменени всички разписания на влаковете, в това число и на градската железница в Атина.    

Цветана Пиронкова започва участието си в "Ролан Гарос"

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/05/30/2979768_cvetana_pironkova_zapochva_uchastieto_si_v_rolan_garos/?ref=rss


Цветана Пиронкова започва днес участието си във втория за годината турнир от Големия шлем - "Ролан Гарос". Българската тенисистка, която през миналата година стигна до четвъртфиналите в Париж, ще се изправи срещу германката Мона Бартел.

Двубоят е първи в програмата на корт №4 и ще започне в 12.00 ч. Това ще бъде третата среща помежду им, а Пиронкова все още няма победа срещу тази съперничка след пораженията със 7:5, 6:7 (4), 1:6 в първия кръг на US Open през...

Гърция остава без влакове до петък

http://www.cross.bg/petuk-gurtziya-vlakove-1544365.html

/КРОСС/ Гърция ще остане без влакове до петък, съобщават гръцките медии. Протестите на железничарите ще са щафетни до сряда, а в петък те ще прераснат в 24-часова стачка. Профсъюзът на работещите в гръцкия железопътен оператор Треносе обяви, че за датите на протестите са отменени всички разписания на влаковете, в това число и на градската железница в Атина. Стачкуващите са недоволни от условията на труд и от състоянието на железопътната инфраструктура.  

Мустафа Карадайъ: Толерирането на национализми е заплаха за сигурността

http://clubz.bg/54494-mustafa_karadajy_toleriraneto_na_nacionalizmi_e_zaplaha_za_sigurnostta

"Всякаква форма на толериране на радикализми и национализми не води до добро", заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ пред Би Ти Ви, попитан коя е най-сериозната вътрешна заплаха за националната сигурност. 

По думите му въвличането на националистически формации в управлението на страната е рисково. Затова ДПС може да подкрепя политики, които съвпадат с написаното в партийната им програма за управление, но "Бойко Борисов или който и да било няма да бъде подкрепян в толерирането на радикализми и национализми, което води със себе си рискове за бъдещето на нашата страна”.

Карадайъ обяви, че наличието на лидер като Ахмед Доган е ценно не само за ДПС, но и за страната като цяло. За отношенията си с Доган и влиянието на почетния председател на партията в "оперативната политика" Карадайъ заяви:

„Мисля, че сме достатъчно близки с Ахмед Доган, доста дълго време сме били заедно в ДПС. Не само се чуваме, а и се виждаме, говорим за всичко, което е част от живота, за политика все по-рядко. Негова идея е в ДПС оперативната част в политиката да си я вършим ние.”

За стенограмата от разговорите от 2014 г. за КТБ лидерът на ДПС каза само, че не е запознат със съдържанието, но очаква с любопитство да се запознае.

По времето, когато се случваше фалитът на банката, председател на движението бе Лютви Местан и той участваше в политическите срещи по темата. По адрес на Местан начело на партията Карадайъ заяви, че "ДПС не е и искало да сваля правителството на Пламен Орешарски". И добави:

"Ако някой от ДПС го е правил, би трябвало да си носи отговорността. Едни от причините за изгонването на Лютви Местан от движението са едноличните решения и елиминирането на колективните органи. Той имаше предупреждение на новогодишното тържество през 2014 г., че по този начин политическа партия не може да се управлява.”

ДПС не си е разваляло отношенията с Турция, категоричен беше още Карадайъ. По думите му не се е срещал с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, защото не е имало такава необходимост.

20 характерни черти на зодия Лъв

http://www.dnes.bg/za-da-se-razbirame/2017/05/30/20-harakterni-cherti-na-zodiia-lyv.342579

Като представител на семейство Котки, Лъвът се нуждае от внимание

Най-важното от Варна във вчерашния 29 май

http://www.moreto.net/novini.php?n=352272

Искат максимална присъда за собственика на ужасяващия развъдник за кучета край Варна Близо 3000 подписа събра само за три дни петиция с искане за максимална ефективна присъда за собственика на нелегалния развъдник за кучета край Варна, който бе разбит миналата седмица, научи Moreto.

320 000 руснаци идват в курортите ни за лятото

https://www.actualno.com/business/320-000-rusnaci-idvat-v-kurortite-ni-za-ljatoto-news_613981.html

Около 320 000 руснаци се очаква да дойдат на почивка у нас през лятото, което е с около 8 на сто повече спрямо миналогодишните летни месеци. Това заяви Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценка в туризма, цитиран от "Монитор". „България е малка страна и тя няма

Съдът във Враца решава дали Ценко Чоков да остане кмет на Галиче

https://www.24chasa.bg/novini/article/6250017

Съдът във Враца решава дали Ценко Чоков да остане кмет на ГаличеВ Административния съд във Враца тръгва делото за това дали скандалният кмет на Галиче Ценко Чоков трябва да остане на поста си. Делото е образувано по настояване на Районната прокуратура в Бяла Слатина, предава Би Ти Ви. Тя протестира решението на Общинската избирателна комисия, която отказа преди месец да го отстрани от длъжност с мотива,

Учени откриха защо фламингото стои на един крак

https://www.vesti.bg/lyubopitno/ucheni-otkriha-zashto-flamingoto-stoi-na-edin-krak-6069706

Начинът, по който красивите птици стоят на един крак, от години кара учените да се опитат да отговорят на въпроса как и защо го правят

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване