След спор дали е бил вменяем обвиненият за двойното убийство в кв. "Витоша" остава в ареста

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/05/30/2979915_sled_spor_dali_e_bil_vmeniaem_obvineniiat_za_dvoinoto/?ref=rss


Софийският апелативен съд реши окончателно да остави в ареста Драгомир Драгомиров, задържан за убийството на двама свои колеги в столичния кв. "Витоша". Той обжалва решението на долната инстанция, като поиска да бъде пуснат под домашен арест.

Драгомиров беше задържан за убийството на двама строителни инвеститори, които му дължали 100 хил. лв. Предприемачът успя да рани и трети човек по време стрелбата.

Голям спор между защита и обвинение...

Не можеш да се отречеш от дълга си (100 години от гибелта на полковник Борис Дрангов)

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/05/30/2978382_ne_mojesh_da_se_otrechesh_ot_dulga_si_100_godini_ot/?ref=rss


Полковник Борис Дрангов загива в сражение на 26 май 1917 г. през Първата световна война. Роден е пред 1872 г. в Скопие и е погребан там. През Илинденското въстание 1903 г. води чета, сражавал се е в Балканските войни. По повод 100 години от гибелта му Военната академия "Георги Раковски" му посвети днешния ден и организира конференция.



"Дневник" публикува откъс от неговата книга "Помни войната (Съвети за строеви...

Министър Караниколов: Членството на България в ЕС е позитивен фактор

https://www.24chasa.bg/novini/article/6250505

Министър Караниколов: Членството на България в ЕС е позитивен факторДесетте години членство на България в ЕС имат положително влияние върху развитието на икономиката на страната. Около този извод се обединиха представители на бизнеса и правителството на конференция на тема "10 години България в ЕС - ползи и предизвикателства. Приносът в сътрудничеството със страните от ЦЕФТА" в БТПП.

Сирийски мигрант е задържан за кражба на мобилен телефон в Харманли

https://www.24chasa.bg/novini/article/6250510

Сирийски мигрант е задържан за кражба на мобилен телефон в ХарманлиСирийски гражданин, регистриран на адрес в град Харманли, е бил уличен за кражба на мобилен телефон, съобщи ОД на МВР - Хасково. Предполагаемият извършител е бил задържан до 24 часа по образуваното бързо производство. Вчера следобяд в местното управление на МВР се е оплакал 47-годишен собственик на заложна къща.

НА ЖИВО: Търгът за емблемата на ЦСКА

https://www.actualno.com/bgfootball/na-jivo-tyrgyt-za-emblemata-na-cska-news_614077.html

Днес в 13 часа в Кърджали ще започне повторния опит за провеждането на търга за активите на фалиралото дружество ПФК ЦСКА АД. Първият опит, на 30 март, претърпя неуспех, след като не бяха допуснати всички желаещи до него. Новото място се наложи да бъде избрано, след като първия път на стадион "Българска армия" фенове възпрепятстваха нормалното протичане. Всичко най-интересно около търга и къде ще отиде в меблемата следете в Sportlive.bg!

Конкурс за детска рисунка с награда полет до града мечта

http://econ.bg/Новини/Конкурс-за-детска-рисунка-с-награда-полет-до-града-мечта_l.a_i.743369_at.1.html

По повод 1 юни – Деня на детето, Turkish Airlines обявява конкурс за детска рисунка „My Dream City with Turkish Airlines“ („Моят мечтан град с...

Полицаи проверяват влизащите в Кърджали заради търга за активите на ЦСКА

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/05/30/2979917_policai_proveriavat_vlizashtite_v_kurdjali_zaradi/?ref=rss


Полицаи проверяват автомобили, влизащи в Кърджали, съобщават привърженици на ЦСКА в социалните мрежи. Строгите мерки са свързани с предстоящия търг за активите на ПФК ЦСКА АД.

Събитието ще се състои в офиса на синдика на фалиралото дружество Дора Милева, който се намира в жилищен блок. В радиус от 100 метра около него не се допускат хора, които нямат отношение към търга, съобщи "Нова телевизия".

Десетки привърженици, подкрепящи "ЦСКА...

Жените харчат двойно повече да изглеждат добре, отколкото да се чувстват добре

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6250491

Жените харчат двойно повече да изглеждат добре, отколкото да се чувстват добреЖените харчат повече от двойно за това да изглеждат добре, отколкото да се чувстват добре, съобщи в. "Дейли мирър", цитиран от БТА. Изследване на стоматологичната клиника "Оейзис дентъл кеър" установи, че дамите дават общо 10 милиарда британски лири (10,5 милиарда евро) на година за най-новите козметични продукти и прически,

Съдията от агенцията по вписванията е задържан с подкуп

http://frognews.bg/news_135528/Sadiiata-ot-agentsiiata-po-vpisvaniiata-e-zadarjan-s-podkup/

Задържаният при акция снощи съдия от агенцията по вписванията Йордан Раденков е обвинен за подкуп и пране на пари. Той е арестуван в момент, в който е получил 2 плика с общо 1050 лв.

Текилата може да помогне да отслабнем

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6250279

Текилата може да помогне да отслабнемЕдна текила, две текили, три текили- слаб?  Ако искате да отслабнете, диетолозите и фитнес инструкторите ще ви кажат да спрете алкохола. Високо калоричен е и се дебелее от него. Добрите новини са ,че проучване намери връзка между текилата и загубата на тегло. Според проучване представено на срещата на Американското химическо дружество,

Номофобията е новата модерна зависимост

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6250497

Номофобията е новата модерна зависимостАко изпитвате чувство на тревожност, когато останете без мобилния си телефон, то има вероятност да страдате от „номофобия“ - страх да останеш без мобилен телефон, съобщава “Дарик“. Наименованието идва от английски език - no mobile phone phobia.  Милиони хора по света страдат от „номофобия“. Според експертите това е психическо заболяване като

17 чужденци са спрени да влязат в страната

https://www.actualno.com/society/17-chujdenci-sa-spreni-da-vljazat-v-stranata-news_614075.html

През изминалото денонощие гранични полицаи са предотвратили опитите на 17 незаконни имигранти да нарушат българо-турската граница в района на ГПУ-Малко Търново. Снощи гранични полицаи от мобилната гранично-полицейска група на РДГП-Драгоман са извършили проверка на влак,

Стачка в Гърция отменя влаковете между София и Солун

http://www.mediapool.bg/stachka-v-gartsiya-otmenya-vlakovete-mezhdu-sofiya-i-solun-news264509.html

Заради обявена тридневна стачка (30, 31 май и 1 юни) в Гърция, влаковете между София и Солун ще минават частично маршрута, съобщиха от БДЖ във вторник. На посочените дати сутрешният влак то София за Солун ще стига само до Кулата, а следобедният на обратно ще тръгва също от граничния град. "БДЖ – Пътнически превози” ЕООД ще възстановява сумите на всички пътници, закупили предварително билети за пътуване с отменените влакове за Гърция.  Повече информация пътниците могат да получат на билетните каси в най-близката гара или на националния информационен телефон 0700 10 200.

17 мигранти спрени на българо-турската граница за 24 часа

http://www.cross.bg/politzai-dragoman-statyt-1544470.html

/КРОСС/ 17 незаконни имигранти са спрени от гранични полицаи само за последното денонощие в района на ГПУ - Малко Търново при опит да преминат българо-турската граница. Освен това вчера вечерта гранични полицаи от мобилната гранично-полицейска група на РДГП - Драгоман са извършили проверка на влак, пътуващ за Сърбия. В едно от купетата граничарите установили пакистанец и трима афганистанци, един от които е с отказан статут на бежанец в България. Той е задържан в РДГП - Драгоман, ще му бъде наложена принудителна административна мярка. Другите трима чужденци са в процедура за получаване на статут. Съставени са им предупредителни протоколи и са изведени от граничната зона.    

EС въвежда идеята на Паси за свободен достъп до бърз Wi-Fi, предложена в "24 часа"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6250417

EС въвежда идеята на Паси за свободен достъп до бърз Wi-Fi, предложена в "24 часа"ЕС одобри идеята за универсален достъп до WiFi на всички публични места в ЕС. Тази идея бе предложена от Соломон и Гергана Паси в "24 часа" още на 22 юни 2011 г.  в статията "ЕС - Wi-Fi рай!". Двамата изпратиха още тогава писмо до Европейската комисия. Сега ЕК започва да реализира идеята, като ще се отделят 120 млн € за изграждане на мрежата.

Два бомбени атентата взеха жертви в Багдад

http://dnes.dir.bg/news/bagdad-atentat-jihad-25837307

Най-малко 27 са убитите и повече от 100 ранените в два бомбени атентата в Багдад.

Борисов: България и Хърватия могат да играят активна роля за постигането на стабилност на Балканите

http://www.cross.bg/bulgariya-hurvatiya-borisov-1544469.html

/КРОСС/ България ще продължава активно да работи за европейската перспектива на Западните Балкани и гарантирането на стабилността в региона, заяви премиерът Бойко Борисов по време на среща със заместник министър-председателя и министър на външните работи и европейските въпроси на Република Хърватия Давор Иво Щир, който е на официално посещение у нас. „За страните от Западните Балкани няма друга алтернатива освен тяхната европейската и евроатлантическата интеграция", посочи премиерът Борисов и подчерта, че по тази тема страната ни винаги е заявявала последователна позиция. Той изтъкна също, че България и Хърватия, които са и географски, и исторически свързани със страните от региона, много по-добре разбират проблемите и процесите на Балканите и могат да играят водеща роля в ЕС за постигането на мир и стабилност в тази част на континента.Като инструмент в тази посока беше посочен и Процесът за сътрудничество в Югоизточна Европа, който се председателстваше от България през миналата година, а в момента - от Хърватия. Изразено беше очакване за задълбочени разговори между страните-участнички в ПСЮИЕ на предстоящата в края на юни среща на върха, чийто домакин ще е Дубровник. Борисов и Щир обсъдиха и сътрудничеството между двете страни в Европейския съюз. Те се обединиха около необходимостта от провеждането на обща европейска енергийна политика и подчертаха заинтересоваността на България и Хърватия от идеята за обща европейска отбранителна политика

За 3 години безработицата сред младежите до 24 години се е понижила с 6,8%

https://www.24chasa.bg/novini/article/6250494

За 3 години безработицата сред младежите до 24 години се е понижила с 6,8%От 2013 до 2016 г. коефициентът на безработицата за младежите до 24 години се понижи с 6,8 процентни пункта - от 28,4 процента на 21,6 процента, каза социалният министър Бисер Петков на откриването на форум за изпълнението на Европейската гаранция за младежта в България, цитира БТА. Той допълни, че около 7300 са регистрираните безработни младежи с

2 часа продължава заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност

https://www.24chasa.bg/novini/article/6250495

2 часа продължава заседанието на Консултативния съвет за национална сигурностДва часа продължава заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност при държавния глава, предаде репортер на Агенция „Фокус“. На заседанието присъстват: премиерът Бойко Борисов, председателят на Народното събрание Димитър Главчев, зам.-председателят на ПП ГЕРБ и председател на парламентарната група на партията Цветан Цветанов,

"Правосъдие за всеки" иска президентът да поеме инициатива за съдебната реформа

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/05/30/2979894_pravosudie_za_vseki_iska_prezidentut_da_poeme/?ref=rss


Протест с "пиене на кафе", организиран от "Правосъдие за всеки", посрещна лидерите на партиите и шефовете на служби, отиващи при президента Румен Радев за заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС). Заседанието е на тема рискове пред националната сигурност.



"Президентът е символ на единството на нацията и би трябвало да обединява всички власти в усилията им за постигане на националната сигурност....

Енотите от Варненския зоопарк вече имат нов и просторен дом

http://www.moreto.net/novini.php?n=352341

На ново местообитание ще се радват от утре - 31 май, енотите от Варненския зоопарк, научи Moreto.net. Точно в 10 часа ще се състои церемония по влизане на новодомците, които вече ще бъдат съседи на лисиците. Всичко в новата клетка е съобразено с биологичните изисквания на животните, като дори има засадени малинови храстчета и ягоди, за да могат сами да си намират храна, обясниха от зоопарка.

Посланикът на Холандия: Хората трябва да знаят какво се случи с КТБ

http://clubz.bg/54514-poslanikyt_na_holandiq_horata_trqbva_da_znaqt_kakvo_se_sluchi_s_ktb

Том ван Оорсхот. Снимка БГНЕС

Разследването на фалита на КТБ трябва да бъде прозрачно и хората трябва да разберат какво се е случило с банката, заяви посланикът на Холандия в България Н. Пр. Том ван Оорсхот специално пред Клуб Z.

"Случаят КТБ е много важен. Много хора са засегнати от този случай и те имат право да разберат какво се е случило с банката. Това не се отнася само до случая КТБ, а и за други подобни ситуации, за които хората имат право да знаят. Разбирам, че разследването е много трудно и трябва да бъде проведено правилно, но е много важно всички разкрития да бъдат прозрачни и отговорните най-накрая да бъдат обвинени."

Ван Оорсхот смята, че фалитът на КТБ засяга не само вложителите, които са загубили парите си, но и всеки данъкоплатец:

"Това е още една причина хората да имат право да знаят какво точно се е объркало в банката."

Ван Оорсхот взе участие в кръгла маса на тема "Противодействие на трафика на хора с цел трудова експлоатация", организирана от Националната комисия за борба с трафика на хора (НКБТХ) с подкрепата на посолството на Холандия. Целта на дискусията беше са се обмени опит между държавите дестинации на трафик на хора и държавите източници.

Дипломатът коментира:

"Ние приемаме проблема на сериозно. Хората често не познават правата си, особено тези от уязвимите групи - те се радват, ако имат работа, независимо от условията. Смятам, че това е свързано главно с икономическото развитие."

Той отбеляза, че българското председателство на ЕС е добра възможност проблемът да влезе в дневния ред.

"По време на нашето председателство ние вкарахме въпроса в дневния ред. Бих бил щастлив ако българското председателство го постави на масата отново. Решението не винаги е в законодателните мерки, трябва по-практичен подход, разговори, споделяне на добри практики."

По-голяма част от жертвите на трафика работят в областта на земеделието и строителството, но има значителна част, които са използван като домашна прислуга, стана ясно от данните на НКБТХ. Пострадалите най-често са безработни, неграмотни, с нисък стандарт на живот. Те често са подвеждани от близки, които работят в чужбина.

Посланикът на Великобритания Ема Хопкинс заяви, че 1/5 от жертвите на трафик в Обединеното кралство са деца. Те стават обект на трафик основно с цел просия и са въвлечени най-често от близките си роднини.

Добряна Петкова, главен експерт към НКБТХ, изтъкна, че информационните кампании не са достатъчни особено у нас - хората търсят начин да се препитават, а кампаниите не достигат до най-уязвимите групи, които живеят в малки населени места и нямат образование и трудова квалификация.

Зорница Русинова, зам.-министър на труда и социалната политика, заяви, че сред приоритеите на кабинета в това отношение ще бъде борбата с неграмотността и превенцията.

През 2016 г. са образувани 31 досъдебни производства за трафик на хора с цел принудителен труд, в сравнение с 22 през 2015 г. и 16 през 2014 г.

Посланик Ван Оорсхот бе попитан от Клуб Z и за трудностите в Холандия да бъде съставено правителство след изборите през март. Тогава партията на премиера Марк Рюте спечели най-много места в парламента, но за да състави кабинет, трябва да формира широка коалиция.

"Важно е да се знае, че избирателната система в Холандия е коренно различна от българската, и сме свикнали формирането на правителство да отнема повече време. Сега имаме резултат, който е позитивен от европейска гледна точка, но е сложен за страната, защото имаме нужда от коалиция от поне четири партии, за да формираме правителство на мнозинството. В Холандия имаме много повече политически партии, представени в парламента, което според мен е добре, но прави по-трудно съставянето на кабинет. Този процес може да отнеме три месеца, а сега с тези сложни резултати дори повече... Не бързаме, защото бюджетът ни е добре, а предишното правителство продължава да функционира. Разбира се, трябва да имаме ново правителство, но ситуацията не е изключителна."

 

Аркади Шарков пред Фрог: Преувеличава се броят на инвалидите в България

http://frognews.bg/news_135527/Arkadi-SHarkov-pred-Frog-Preuvelichava-se-broiat-na-invalidite-v-Balgariia/

Броят на нетрудоспособните българи, имащи право на инвалидна пенсия, силно се преувеличава от политиците. Това става ясно от интервю на здравния експерт Аркади Шарков пред Frognews.bg.

Подкупните професори окончателно аут от работа

http://dnes.dir.bg/news/plovdiv-profesori-nikoli-bankov-25837306

Пловдивският апелативен съд потвърди отстраняването от длъжност на двамата преподаватели от Университета по хранителни технологии.

Шефът на "Агромах" Методи Бачев вече е обвиняем

https://www.24chasa.bg/novini/article/6250459

Шефът на "Агромах" Методи Бачев вече е обвиняемШефът на група от фирми под името "Агромах" Методи Бачев вече има повдигнато обвинение за участие в престъпна група за данъчни престъпления, съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Бачев още не се е явил в спецпрокуратурата, тъй като е уведомил органите на разследването, че е в болница.

Ръководството на ОДМВР – Вeлико Търново проведе среща с жителите на пет села в общината

http://press.mvr.bg/NEWS/news170530_08.htm

Има редовно полицейско присъствие, усеща се респектът от това, заявиха кметовете на населените места

Взрив на газова бутилка в апартамент рани двама във Варна

https://www.24chasa.bg/region/article/6250482

Взрив на газова бутилка в апартамент рани двама във ВарнаДвама мъже за пострадали при взрив на газова бутилка в апартамент във Варна. Това съобщиха от ОДМВР – Варна. Около 14.50 часа вчера е получен сигнал за взрив на газова бутилка на терасата на апартамент, намиращ се на ул. „Карамфил“ в града. Причината за инцидента е небрежност при боравене с открит огън.

35 000 лв. в пликове намерени в дома на арестувания съдия по вписванията

https://www.24chasa.bg/novini/article/6250419

35 000 лв. в пликове намерени в дома на арестувания съдия по вписванията35 000 лв. запечатани в пликове били намерени в дома на съдията по вписванията към Софийския районен съд Йордан Раденков. За тях прокуратурата подозира, че са от подкупи, съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Раденков е бил следен повече от 4 месеца. Той е взимал подкупи от нотариални кантори, за да издаде по-бързо удостоверения.

Борисов: България и Хърватия могат да помогнат за стабилността на Балканите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6250487

Борисов: България и Хърватия могат да помогнат за стабилността на БалканитеМинистър-председателят разговаря с вицепремиера Давор Иво Щир България ще продължава активно да работи за европейската перспектива на Западните Балкани и гарантирането на стабилността в региона, заяви премиерът Бойко Борисов по време на среща със заместник министър-председателя и министър на външните работи и европейските въпроси на Република

Лондон може да напусне преговорите за Брекзит и без сделка, обяви Мей

http://econ.bg/Новини/Лондон-може-да-напусне-преговорите-за-Брекзит-и-без-сделка-обяви-Мей_l.a_i.743368_at.1.html

Британският премиер Тереза Мей каза, че е готова да се оттегли от преговорите за излизането на страната от Европейския съюз, ако на тях не се...

Екоинспекцията в Перник ще проверява спешно пътеката край река Ерма

http://www.dnevnik.bg/zelen/2017/05/30/2979883_ekoinspekciiata_v_pernik_shte_proveriava_speshno/?ref=rss


Регионалната екоинспекция в Перник ще провери на място състоянието на екопътеката "Ждрелото" при река Ерма и ще даде предписания за обезопасяване. Експертите от РИОСВ - Перник, ще извършат проверката във възможно най-кратък срок и ще посетят ждрелото заедно с представители на община Трън, отговорна за ремонта и поддръжката й. Това съобщиха от Министерство на околната среда и водите, разпоредител на проверката, на запитване на "Дневник" след подадения в понеделник сигнал за...

Изабел Юпер получи почетна награда "Молиер"

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6250421

Изабел Юпер получи почетна награда 
"Молиер" 
Актрисата Изабел Юпер, която току-що се бе върнала от Кан, където председателстваше гала вечерта по случай 70-годишнината на международния кинофестивал, получи почетна театрална награда "Молиер" на церемония в Париж, съобщи Франс прес, цитирана от БТА. Юпер носеше сребриста рокля с украса от дантели.

Бутат заведението, в което стреляха по Митьо Очите

https://www.vesti.bg/bulgaria/butat-zavedenieto-v-koeto-streliaha-po-mitio-ochite-6069724

Тази година в хотела зад заведението избухна пожар. Беше опожарена и част от лятната градина на заведението

Стинг забива в София през септември

http://frognews.bg/news_135526/Sting-zabiva-v-Sofiia-prez-septemvri/

Британският музикант Стинг ще изнесе отново концерт у нас. София ще бъде една от спирките в турнето ”57th and 9th”, промотиращо последния албум на певеца. Шоуто ще бъде на 16 септември от 20.00 ч. зала ”Арена Армеец”, съобщиха организаторите от ”София мюзик ентерпрайсис”.

Близо 400 кг тютюн бе унищожен в Елин Пелин

http://press.mvr.bg/NEWS/news170530_07.htm

Акцизната стоката е задържана след операция на ГД“Национална полиция“

Задържаният съдия по вписванията вземал подкупи от нотариуси

http://dnes.dir.bg/news/sadia-zadarzhan-vpisvania-25837253

Задържаният съдия от Агенцията по вписванията се казва Йордан Раденков и е уличен в получаване на подкуп. На работното му място са открити два плика с 1500 лв.

Броят на загиналите при урагана в Москва достигна 16 души

http://offnews.bg/news/n_1/n_656839.html

Броят на жертвите от урагана в Москва достигна 16 души, съобщи РИА Новости, позовавайки се на говорителя на Следствения комитет Светлана Петренко.  В руската столица са загинали 11 души. Други петима са загинали в Подмосковието, а 34 души са ранени.  Общият брой на пострадалите се уточнява.  Близо 150 души са били приети в болница след урагана. 108 души остават за лечение в болнични заведения, в това число 22 деца.  Ураганът остави без ток над 16 500 жилищни сгради, в които живеят над 44 000 души. Без ток са и 1400 вили.  Екипи продължават да работят за отстраняване на последствията от стихията. 

Мениджърите в търговията на дребно са най-оптимистично настроени през май

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/05/30/2979870_menidjurite_v_turgoviiata_na_drebno_sa/?ref=rss


Втори поред месец мениджърите са оптимисти за бизнеса на предприятията си, като най-силно изразена е тази оценка в сектора на търговията на дребно, показват данните на Националния статистически институт. Общият показател на бизнес климата през май нараства с 3.2 пункта в сравнение с април.

Промишленост. Съставният показател "бизнес климат в промишлеността" се повишава с 1.3 пункта спрямо предходния месец, главно поради оптимистичните очаквания на промишлените...

Тур дьо Франс 2019 тръгва от Брюксел в чест на Меркс

http://offnews.bg/news/n_1/n_656843.html

Организаторите на най-престижната колоездачна обиколка в света Тур дьо Франс обявиха, че изданието през 2019 година ще стартира от Брюксел. Това ще се направи в чест на петдесетата годишнина от първата победа на знаменития белгиец Еди Меркс в надпреварата. Познатият още с прозвището Канибала колоездач е печелил пет пъти Тура, както и три пъти Джирото. Той е обявен от Международния колоездачен съюз за номер 1 за ХХ век. В момента Меркс е на 71 години и е свързан с колоездачния спорт много тясно. Той е един от организаторите на Туровете в Оман и Катар, произвежда също така велосипеди със собствена марка. Тур дьо Франс за четвърти път в историята си ще стартира от Белгия. Това вече се е случвало от Брюксел (1958), Шарлероа (1975) и Лиеж (2004 и 2012).

Прегазиха 84-годишна жена на пешеходна пътека в Шумен

https://www.24chasa.bg/novini/article/6250422

Прегазиха 84-годишна жена на пешеходна пътека в ШуменВъзрастна жена почина, след като бе ударена от кола на пешеходна пътека в Шумен. От преесцентъра на ОД на МВР съобщават, че около 17.30 часа вчера на улица "Марица" водач на лек автомобил Фолксваген "Голф" с шуменска регистрация блъснал пресичащата по пешеходна пътека 84-годишна жена. Пострадалата Ж.Д. е откарана с екип на ЦСМП в МБАЛ - Шумен.

Протест посрещна първия КСНС на Радев

http://offnews.bg/news/n_1/n_656842.html

Протест на инициативата "Правосъдие за всеки" посрещна представителите на властта, които се събраха на първия Консултативният съвет за национална сигурност, свикан от президента Радев. Демонстрантите издигнаха транспарант с надпис "Съдебна реформа сега!". Заведохме в администрацията на президента писмо, с което предаваме исканията на участниците в Марша за европейско правосъдие и настояваме да се включат в дневния ред на КСНС - разглеждане на случващото се по високите етажи на третата власт, което все повече се превръща в заплаха и за националната сигурност, и да се излезе с общо становище за решаване на проблемите и гаранции за продължаване на съдебната реформа, обясниха от инициативата "Правосъдие за всеки". Вече над час Консултативният съвет за национална сигурност, свикан от президента Румен Радев, обсъжда темата за рисковете и заплахите за националната сигурност на България и необходимите мерки за нейното укрепване.

16 бъбречни трансплантации са извършени във Варна за 6 години

http://www.moreto.net/novini.php?n=352327

16 бъбречни трансплантации от жив донор са били извършени във Варна между 2009-та и 2015-та година. Това сочи статистиката на Изпълнителната агенция по трансплантация, научи Moreto.net. В последните две години обаче няма данни за нови трансплантации в морската столица.

Супермоделът Адриана Лима с пръстен от...

https://www.vesti.bg/lyubopitno/shoubiznes/supermodelyt-adriana-lima-s-prysten-ot-6069723

До нестандартното съобщение се стигна, след като в неделя тя бе забелязана да носи новата си халка в Монако

Супермоделът Адриана Лима се "омъжи" за...

https://www.vesti.bg/lyubopitno/shoubiznes/supermodelyt-adriana-lima-se-omyzhi-za-6069723

До нестандартното съобщение се стигна, след като в неделя тя бе забелязана да носи новата си халка в Монако

Оставиха в ареста бизнесмена, обвинен за двойното убийство в София

http://frognews.bg/news_135525/Ostaviha-v-aresta-biznesmena-obvinen-za-dvoinoto-ubiistvo-v-Sofiia/

Софийският апелативен съд остави в ареста бизнесмена Драгомир Драгомиров, който е обвинен за двойното убийство в столичния квартал Витоша преди 10 дни. Той беше задържан малко след стрелбата, а основната версия на разследващите е за неуредени финансови отношения между строителната фирма на Драгомиров и инвеститорската компания.

Пречат ли камерите в ясли и училища?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6249483

Пречат ли  камерите в ясли и училища? Видеонаблюдението ще изчисти системата от хора, които работят във вреда на децата КАЗВАМ се Антонина Кенова. Майка съм на две деца- в яслена и градинска възраст. Искам децата ми да растат здрави и щастливи, а аз да съм част от всичко онова, което се случва зад стените на яслата, градината и училището.

НСИ: Повишават се цените на производител в промишлеността

http://www.cross.bg/proizvodstvoto-tzenite-promishlenost-1544467.html

/КРОСС/ 1. Общ индекс на цените на производител в промишлеността Общият индекс на цените на производител през април 2017 г. нараства с 0.9% спрямо предходния месец. По-високи цени са регистрирани при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 2.5%, и в преработващата промишленост - с 0.5%, докато в добивната промишленост е отчетено намаление с 2.6%.По-съществено увеличение на цените в преработващата промишленост се наблюдава при производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 2.4%, и при производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 1.0%, а намаление е регистрирано при производството на основни метали - с 1.3%, и при производството на тютюневи изделия - с 0.5%.Общият индекс на цените на производител през април 2017 г. нараства с 5.4% в сравнение със същия месец на 2016 година. Увеличение на цените е отчетено в добивната промишленост - с 6.8%, в преработващата промишленост - с 6.3%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 2.6%.В преработващата промишленост по-съществено увеличение на цените се наблюдава при производството на основни метали - с 16.6%, при производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 5.1%, и при производството на електрически съоръжения - с 4.0%, а намаление е регистрирано при производството на машини и оборудване с общо и специално предназначение - с 0.5%. 2

Северна Корея обяви, че готви "голям пакет с подаръци" за САЩ

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/05/30/2979895_severna_koreia_obiavi_che_gotvi_goliam_paket_s/?ref=rss


Севернокорейският лидер Ким Чен Ун е заявил, че страната му се готви да "направи голям скок напред" и да разработи нови мощни стратегически оръжия, за да изпрати "голям пакет с подаръци на янките", предаде "Ройтерс", като се позова на телеграфната агенция на страната, КЦТА.

Изявлението дойде ден след ново изпитание на балистична ракета със система за прецизно насочване, която падна в морската икономическа зона на Япония. "Балистичната...

Работата на ТЕЛК остава блокирана до приемането на нова наредба

http://www.mediapool.bg/rabotata-na-telk-ostava-blokirana-do-priemaneto-na-nova-naredba-news264508.html

Работата на трудово-експертните лекарски комисии (ТЕЛК) остава блокирана до приемането и обнародването на нова Наредба за медицинската експертиза, което ще отнеме още поне две-три седмици. Това стана ясно от писмо на зам.-здравния министър Мирослав Ненков до Регионалните здравни инспекции по проблема. В него се посочва, че Министерството на здравеопазването няма законово основание за приемане на указания или други актове, с които да реграментира отменените от съда текстове в наредбата. Преди седмица стана ясно, че досегашната методика в Наредбата за медицинската експертиза е отменена от съда, а лкарите, работещи в ТЕЛК, няма как да работят по старата методика, която е с групи инвалидност, а не с проценти намалена работоспобност. Старата методика противоречи на сегашната нормативна уредба и софтуерният продукт, с който работят лекарите в ТЕЛК, не е пригоден за нея. Преди ден проблемът беше обсъден от здравния и социалния министър. Бил е проведен разговор и с ресорния вицепремиер Валери Симеонов с цел спешно свикване на Националния съвет за тристранно сътрудничество, за да бъде приет новия вариант на Наредбата за медицинската експертиза. По предварителна информация НСТС ще бъде свикан още идния вторник на 6 юни.

Пловдивски топ археолог със Златен грифон от министъра на културата

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6250423

Пловдивски топ археолог със Златен грифон от министъра на културатаНай-високото отличие за археология - Златен грифон с огърлие, получи директорът на пловдивския археологически музей доц. Костадин Кисьов. Връчи му го министърът на културата Боил Банов по време на 56-ата национална археологическа конференция, която се провежда в града на тепетата. Кисьов е отличен за цялостен принос в проучването на тракийската

Меглена Кунева: Много малко от храните са базирани на директива

http://www.moreto.net/novini.php?n=352331

Не всички продукти в ЕС имат стандарти. От хранителните продукти много малко са базирани на директива – като шоколада, конфитюра, меда. Това каза в предаването "Тази сутрин" Меглена Кунева. "Въпрос на подход е. От една страна ние казваме – твърде много директиви, не искаме непрекъснато да ни се меси Европа, не искаме Европа да ни казва.

Първите фенове на ЦСКА се появиха в Кърджали, предстои търгът за марката

https://www.24chasa.bg/sport/article/6250392

Първите фенове на ЦСКА се появиха в Кърджали, предстои търгът за маркатаПървите фенове на ЦСКА се появиха на пазара в Кърджали, където в 13 часа ще се проведе търга за марката на футболния клуб. Запалянковците пристигат на групи, които се придружават от полицаи. Събират се на освободен за целта паркинг, който е ограден с полицейска лента и се охранява от тежко въоръжени жандармеристи.

Двама ранени и големи щети след взрив на газ

http://dnes.dir.bg/news/mvr-vzriv-gazova-butilca-25837181

Взрив на газова бутилка нанесе огромни щети на блок във Варна. Двама мъже са ранени, съобщиха от Областната дирекция на МВР в морския град.

Трима младежи обраха детска градина в Първомай

https://www.24chasa.bg/region/article/6250375

Трима младежи обраха детска градина в ПървомайДвама младежи по на 16 г. и техен приятел на 18 г. са извършителите на взломна кражба в детска градина в Първомай, съобщиха от полицията. В местното районно управление вчера постъпил сигнал за откраднати телевизор и 60 лв. от забавачката. При огледа криминалистите установили, че крадците са влезли в сградата след разбиване врата на тераса.

За 8 милиона лева ЦСКА-София купува емблемата на ЦСКА

http://clubz.bg/54513-za_8_miliona_leva_cska_sofiq_kupuva_emblemata_na_cska

Човек на Гриша Ганчев и ЦСКА-София спечели търга за емблемата на фалиралия ПФК ЦСКА АД с най-високата оферта, която възлиза на 8 милиона лева. Предложението е отправено от Иван Велчев-Кюстендилеца от фенската организация "Ред Енимълс".

Отварянето на офертите се случи в Кърджали в офис на жилищен блок на синдика по делото Дора Милева при засилени мерки за сигурност. Полиция и жандармерия пазиха не само блока, но също така входовете и изходите на града.

Офертите трябваше да бъдат внесени между 13 и 14 часа, а представителите на страните, желаещи да участват, почнаха да пристигат дори преди 13:00. В 14 ч са отворени пликовете. 

Следващото по стойност предложение - на една от фирмите, гравитиращи около алтернативния ЦСКА 1948, възлиза на около 3 милиона лева.

С това сагата не свършва. Сега синдик Дора Милева трябва да разпредели тези 8 млн. на длъжниците на фалиралия ПФК ЦСКА АД. След това има законов срок, в който парите трябва да бъдат довнесени (има депозит). Ако не бъдат, търгът се печели от втората по стойност оферта.

Новината за победата на хората на ЦСКА-София бе посрещната възторжено от над 100 запалянковци на клуба, които пристигнаха в Кърджали, а имаше и местни фенове. Спрян е автобус с почитатели на "червените", а проверки се правеха още на влизане в града. Това се случи заради ексцесиите по време на първия търг на стадион "Българска армия" по-рано тази пролет.

Днес на излизане от офиса на синдика след края на търга Никола Газдов от ЦСКА 1948 и административният директор на ЦСКА-София Милко Георгиев си отправиха взаимни обвинения.

"Поздравявам победителите, рече Газдов. - Няма смисъл да коментираме нашата оферта, след като не печели. Този път нещата минаха нормално и спокойно. Процедурата не е приключила, тъй като сумата трябва да бъде доплатена. Ако това не стане, печели следващата оферта. Не казвам, че се съмнявам дали ще стане, само обяснявам процеса. Искам да попитам защо с 8 милиона лева не бе оздравен клубът миналото лято, а се стига дотам парите да се плащат сега? Как ще продължим ние?! Продължаваме по план."

Припомняме, че ЦСКА бе фалиран заради дългове в размер на около 26-30 млн. лева. От тях 13 млн. са към НАП, а останалите са към банка, фирми и физически лица (служители, футболисти, треньори, мениджъри и т.н.).

"Сега по ред. Идват тези палячовци от "Лудогорец" 1948, не ЦСКА 1948, а "Лудогорец" 1948 и участват с три фирми, офертите на които са на стъпки през 200 000 лева, започна Милко Георгиев. - Това е класическа схема. Как да не стои Кирил Домусчиев зад всичко това?! Дайте да си говорим реални неща. Значи той твърди, че няма нищо общо, а се явяват адвокатите му. Сега Дора Милева трябва да разпредели парите, а това е доста сложна процедура. След това има няколко месеца срок, в който сумата  трябва да бъде внесена. Не съм запознат в детайли, това са юридически неща. Защо да участваме с оферта, ако не искаме да спечелим?"

Георгиев продължи ударно - сагата с емблемата приключила, но продължавала войната с "хората от Североизточна България". Той очаквал атаките срещу ЦСКА-София да продължат. Според него Домусчиев искал да закрие ЦСКА и да прекръсти всички отбори в Първа лига на "Лудогорец". В отговор на въпроса защо с 8 милиона не е оздравен клубът миналата година Георгиев разкри, че преди две години Домусчиев е бил молен за подкрепа, но тогава отказал.

Милко Георгиев съзира ходове на БФС и на Домусчиев зад решението на УЕФА ЦСКА-София да не играе два сезона в евротурнирите. Всичко в родния футбол се дирижирало от Разград. Гриша Ганчев не се е явил с име или фирма в търга, тъй като емблемата не му трябвала персонално, а била на феновете, поради което запалянковска организация е участвала вместо ЦСКА-София.

Той благодари на дошлите в Разград фенове и няколко пъти каза, че имало хора, които заплакали при новината за спечеления търг.

По-късно днес официалният сайт на ЦСКА-София разпространи съобщение, от което става ясно, че клубът ще сезира прокуратурата и Министерството на правосъдието за действия на синдик Дора Милева:

"ЦСКА ще подаде сигнал до прокуратурата и жалба до Министерството на правосъдието във връзка с действията на синдик Дора Милева около проведения търг за активите на ПФК ЦСКА АД (в несъстоятелност). Госпожа Милева не осигури равни възможности за участие на всички страни и е допуснала подмяна на оферти от страна на фирмите и физическото лице, свързани с Кирил Домусчиев."

Десислава Кулелиева открива фотоизложбата си "Детайлите на София III"

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6250389

Десислава Кулелиева открива фотоизложбата си "Детайлите на София III"Фотоизложбата "Детайлите на София III" на Десислава Кулелиева - фоторепортер на "24 часа",  се открива днес от 18,30 ч в Градската градина пред Народния театър. Опитната майсторка на обектива за пореден път открива скритата красота на столицата в почти 100 снимки, към всяка от които има подробна информация за историята на обекта - често пълна с

Ryanair отчете рекордна печалба за годината

http://www.investor.bg/evropa/334/a/ryanair-otchete-rekordna-pechalba-za-godinata-240243/

Нискотарифната авиоомпания обеща по-висока печалба и по-ниски тарифи през следващата година

Разследват персонал на НПО в Гърция за финансови злоупотреби и сексуална експлоатация на бежанци

https://www.24chasa.bg/novini/article/6250374

Разследват персонал на НПО в Гърция за финансови злоупотреби и сексуална експлоатация на бежанциГръцките съдебни власти са наредили разследване на твърдения, че персонал на финансирана от ЕС неправителствена организация е експлоатирал сексуално бежанци и е злоупотребявал със средства, предназначени за тяхната издръжка, предаде Асошиейтед прес, цитира БТА. Министърът за миграционната политика Янис Музалас предаде вчера на прокурора от

Аркади Шарков: ТЕЛК да отчита увреждането според вида на труда

http://frognews.bg/news_135524/Arkadi-SHarkov-TELK-da-otchita-uvrejdaneto-spored-vida-na-truda/

Заплашени ли са хиляди нетрудоспособни българи да останат без инвалидни пенсии, заради неуредиците в работата на ТЕЛК. Frognews.bg потърси здравния експерт Аркади Шарков за мнението му по темата.

Млечна тишина със спалня зад завеса в 28,8 кв. м

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6249411

Млечна тишина със спалня
зад завеса в 28,8 кв. мПрез 2014 година този проект влиза във финала на международния конкурс PinWin в категорията "Най-добър интериор в класически стил". Негова авторка е Мария Дадиани, която го е нарекла "Тишина 28,8". Жилището е на млад мъж, който все още живее сам. Дизайнерката е постигнала най-важното - да създаде усещане за простор.

Арестуваното заради "Хамлет" дете е поканено в Кремъл

http://clubz.bg/54512-arestuvanoto_zaradi_hamlet_dete_e_pokaneno_v_kremyl

10-годишният Оскар Скавронски, прочул се миналата седмица с ареста си заради рецитиране на "Хамлет", бе поканен да декламира пиесата в Кремъл, съобщи Лента.Ру.

Поканата е отправена от актьори, участващи в международния фестивал за детско творчество "Щастие". Момчето отново ще рецитира откъси от творбата на Уилям Шекспир. Това ще стане тази вечер в Държавния Кремълски дворец.

Оскар бе задържан на 26 май в московския район Арбат. Близо до него се намираше неговата мащеха, която се опита да го прибере. Полицаите обаче го отведоха. Те обясниха, че когато го питали какво прави, той им отговорил, че "се занимава със събиране на парични средства". Което в МВР първоначално изтълкуваха като просия.

Все пак Скавронски бе пуснат няколко часа по-късно. Полицията дори се извини. На неговите баща и мащеха бе съставен протокол за неизпълнение на задълженията на родителите на непълнолетно дете по възпитаването му. и неизпълнение на законна заповед на сътрудник на полицията.

Веднага тръгна петиция да бъдат уволнени полицаите, арестували момчето. До днес следобед тя е подписана от 25 000 души.

Мъртво пиян разбил челюстта на другар по чашка

https://www.24chasa.bg/region/article/6250372

Мъртво пиян разбил челюстта на другар по чашкаПиянска свада в квартал "Кошарник" в Монтана завършила с жесток побой на 36 - годишен мъж., съобщават от ОД на МВР- Монтана. Скандалът избухнал на 29- ти май към 23,15 часа. Пострадалият е откаран и настанен в хирургично отделение на МБАЛ Монтана със счупена долната му челюст, без опасност за живота.

Взрив на газова бутилка потроши жилищен вход във Варна, събори тераса върху автомобил

http://www.moreto.net/novini.php?n=352334

Взрив на газова бутилка потроши жилищен вход на улица "Карамфил" във Варна, съобщиха от МВР за Moreto.net. Инцидентът, снимки от който ни изпрати наша читателка, станал в ранния следобед вчера. Бутилка с газ се запалила и гръмнала на тераса в един от апартаментите, а взривът бил толкова силен, че изпочупил всички стъкла от остъклението на входа от първия до осмия етаж.

Доларът спря низходящото си движение

http://www.investor.bg/analizi/9/a/dolaryt-spria-nizhodiashtoto-si-dvijenie-240246/

Представянето на зелените пари ще зависи от данните за неселскостопанската заетост в САЩ, които ще бъдат публикувани в края на седмицата

Пловдивчанин подлуди полицията, заплаши с бомба

https://www.24chasa.bg/novini/article/6250356

Пловдивчанин подлуди полицията, заплаши с бомбаКриминалисти от IV РУ в Пловдив задържаха 42-годишен за злоумишлено обаждане на тел. 112. Вчера към 17, 50 ч. той позвънил и заплашил, че ще постави взривно устройство в търговски обект в града. Незабавно към мястото били изпратени полицаи, които извършили щателен оглед на сградата и района. След като сигналът не се потвърдил,

Борисов: Нямам конфликт с президента. Искам самолети, но на вноски

http://clubz.bg/54511-borisov_nqmam_konflikt_s_prezidenta_iskam_samoleti_no_na_vnoski

Стратегията за националната сигурност на страната, приета през 2011 г., да бъде актуализирана от парламента до края на 2017 г., защото към момента вече не е в съответствие с реалностите. Това е едно от решенията на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) при президента Румен Радев. Заседанието бе първо в мандата на държавния глава и продължи близо 4 часа, а темата бе рискове и заплахи пред националната сигурност.

След края на сбирката Радев представи резултата от нея, а премиерът Бойко Борисов, министрите и политическите лидери останаха за общото изявление. Сред останалите мерки, по които има съгласие, е да се изработи план как разходите за отбрана у нас да станат 2% от БВП до 2024 година, изработване на анализ и предложение за интегрирано развитие на сектора "Сигурност" за следващите 5 години, като самият анализ трябва да е факт до 25 юни, както и усилена работа за доокомплектоване на кадровия състав в службите за сигурност, особено в армията и в МВР. 

Консенсус бил постигнат и за това, че модернизацията на армията трябва да продължи, като трябва да се засили ролята на военнопромишлената ни индустрия. Планът за модернизация на различните видове войски трябва да е готов до края на месец юни, стана ясно още от думите на президента.

Румен Радев подчерта, че трябват и усилия за защита на страната от намеса на други държави във вътрешните ни работи, но не каза какво се има предвид. Тезата му по-късно разви премиерът Бойко Борисов пред журналисти.

Борисов първо заяви, че няма никакви конфликти между него и президента по отношение на модернизацията на армията. Такива версии се появиха преди дни, когато изненадващо Борисов обяви, че "новите самолети са на последно място", когато става дума за модернизация на въоръжението и първо трябвало да се работи за сухопътните войски.

Днес министър-председателят спореди друго:

„По тази тема много ясно, точно и даже и аз съм офицер и съм завършил такова училище. Мога да споря много за кой е майката или царицата на боя. Това е пехотата. Но нищо не отменям. 2024 г. е крайният срок, в който трябва да се постигне 2% от БВП.

Освен това, това са търговски преговори, дали да са танкове, дали да е транспортьори, дали е за кораби, няма значение. Фирмите, които ги произвеждат в света, са няколко държави. Те печелят много големи пари от тях.

Има държави, които постигнали до 15 -20 години разсрочване на вноските на даден самолет, кораб или машина. Ние нямаме никакъв спор с президента, че трябват нови самолети, танкове и всичко останало. Трябва да се водят преговори. Единствената задача, която ще получат от мен, е да направят така, че следващите 15-20 години на вноски да се плаща“, коментира Борисов. 

Борисов даде да се разбере още, че служебният кабинет "Герджиков" не е взел решение за закупуване на бойни самолети "Грипен", а взетото решение е било новото правителство да вземе решение по казуса.

От думите на Борисов се подразбра и какво би могло да се влага в казаното от президента в общото изявление, че е "необходима била и корекция в нормативната уредба, недопускаща външна намеса в политическия живот на България." Министър-председателят заяви, че предстои парламентът да разгледа промени в закона за вероизповеданията, в изборния кодекс, за уседналостта, закона за българското гражданство и т.н. Темите, които изброи, съвпадат с темите, залегнали в спорния законопроект, пуснат за обществено обсъждане по времето на служебния кабинет, с който чрез промени в закона за гражданството се въвеждаше практическа забрана за гласуване зад граница, както и промени в Закона за вероизповеданията. Тогава мотивът от президентството и служебния кабинет бе, че промени са нужни именно, за да гарантира ненамеса във вътрешните ни работи. 

„Както има семинария за поповете и нашите духовници, така да има съответно за имамите. Паламентът има много работа да свърши в тази посока,“ отбеляза премиерът.

На въпрос дали разузнавателните служби имат актуална информация за броя на служителите на турското министерство на религията, които работят на територията на страната премиерът отговори, че няма такъв документ. 

"Беше един много нормален и конструктивен диалог, той (президентът - б.р.) правилно благодари на всички участници, защото аз съм бил на съвети, на които не сме можели да се чуем." , каза още Борисов.

По думите му всички парламентарни лидери са заявили ангажимент да приемат актуализация на стратегията за сигурност.

Ритнато от кон дете бере душа

https://www.24chasa.bg/region/article/6250368

Ритнато от кон дете бере душа10-годишно момче е настанено в плевенска болница с опасност за живота, след като било ритнато от кон, съобщават от полицията. Инцидентът станал на поляна до къща в ловешкото село Бежаново около 19.20 часа в понеделник. Животното е собственост на 50-годишен мъж, срещу когото е образувано досъдебно производство по чл. 325в, ал. 1 от НК.

Зорница Русинова: 80-те млн. лв. от Европа са насочени към уязвими групи

http://www.investor.bg/evroproekti/264/a/zornica-rusinova-80-te-mln-lv-ot-evropa-sa-nasocheni-kym-uiazvimi-grupi-240239/

Средствата по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” ще подпомогнат общините за справянето с неграмотността

Броят на жертвите на урагана в Москва достигна до 16 души

https://www.24chasa.bg/novini/article/6250342

Броят на жертвите на урагана в Москва достигна до 16 душиУраганният вятър, който премина през руската столица Москва и околностите й, е отнел живота на 16 души. Това заяви говорителят на Следствения комитет на Руската федерация Светлана Петренко, съобщава РИА Новости, цитирана от “Фокус“. В Москва жертвите са 11, а в Подмосковието – пет. По-рано бе съобщено за 15 загинали.

Втори атентат с кола бомба в Багдад, 7 души са загинали и 30 са ранени

https://www.24chasa.bg/novini/article/6250351

Втори атентат с кола бомба в Багдад, 7 души са загинали и 30 са ранениНай-малко 7 души загинаха и близо 30 бяха ранени при втори бомбен атентат в Багдад, предаде ДПА, цитирана от БТА. Нападението с кола бомба беше извършено близо до правителствено учреждение в квартала Ал Карх. По-рано днес най-малко 13 души бяха убити при бомбен атентат, извършен отново с кола бомба в багдадския квартал Карада.

Италия все повече върви към предсрочни избори

http://www.investor.bg/evropa/334/a/italiia-vse-poveche-vyrvi-kym-predsrochni-izbori-240238/

Основните политически партии в страната се доближиха до сделка по новия изборен закон

Почина бившият панамски диктатор Мануел Нориега

http://www.mediapool.bg/pochina-bivshiyat-panamski-diktator-manuel-noriega-news264507.html

Бившият диктатор на Панама Мануел Нориега почина на 83 години, предадоха световните агенции. Нориега бе в болница от март заради мозъчен тумор. Той е починал тази нощ, обяви панамският държавен секретар, отговарящ за съобщенията Мануел Домингес. На 7 март Нориега бе опериран от доброкачествен мозъчен тумор в болница в столицата на Панама, но получи мозъчен кръвоизлив и трябваше да бъде опериран повторно. След това състоянието му беше критично. Заради операцията Нориега получи разрешение да излезе временно от затвора, в който излежаваше присъди заради изчезването на политически опоненти по време на установената от него диктатура. В миналото на няколко пъти семейството му поиска той да бъде поставен под домашен арест заради множеството мозъчни кръвоизливи и белодробни усложнения, рак на простатата и депресия. Властите обаче не удовлетвориха исканията им. Нориега бе силният човек на Панама от 1983 г. до 1989 г., но после изпадна в немилост и бе свален от САЩ, а след това прекара и две десетилетия в американски затвор по обвинения за трафик на дрога. После той беше вкаран в затвор във Франция за пране на пари и накрая бе екстрадиран към Панама през декември 2011 г. Нориега е роден на 11 февруари 1934 г. в Панама, припомня Франс прес. Първоначално той искал да стане психиатър, но после постъпва в армията. На 11 октомври 1968 г. участва във военния преврат срещу президента Арнулфо Ариас и от този момент, започва да се издига. Година по-късно той е назначен от главнокомандващия на армията генерал Омар Торихос за шеф на страховитото разузнаване G-2. Подозира се, че тогава ЦРУ, което по онова време е имало силно присъствие в Панама заради надзора на Панамския канал, е вербувало Нориега. След смъртта на Торихос при мистериозна самолетна катастрофа през 1981 г., Нориега, на когото приписват отговорността за тази трагедия, става силният човек на Панама. През 1983 г. става генерал, поема командването на Националната гвардия и де факто управлява страната. До 1989 г. той съжителства с шестима президенти на републиката, които са доста по-малко влиятелни от него. По време на тези години на власт и охолство Нориега живее със съпругата си Фелисидад и трите си деца в бляскаво имение с миниатюрна зоологическа градина, частно казино и дансинг. Обвиняван от противниците си, че е студенокръвен диктатор и социопат, той ги подтиска всячески и използва тези години на власт, за да изнесе много пари в Европа. Но през юни 1987 г. в Панама се провеждат огромни демонстрации срещу корупцията и в подкрепа на демократизирането на страната и на 30 юни Нориега е "изоставен" от американското правителство. През февруари 1988 г. той е обвинен в трафик на дрога в САЩ. Но тогава Нориега възприема антиамериканска риторика и се противопоставя на САЩ, а Вашингтон налага икономически санкции на Панама. На 10 май 1989 г. Нориега анулира избирането на президентския пост на Гийермо Ендара. На следващия ден американската армия започва военноморски маневри, преди да нахлуе в страната на 20 декември. Нориега търси убежище в нунциатурата на Ватикана и остава там две седмици. Накрая се предава и е отведен в Маями. В САЩ той е осъден на 40 години затвор. Излежава 21 години, преди да бъде екстрадиран през 2010 г. към Франция, където е осъден на 7 години затвор за пране на пари от трафик на дрога. През 2011 г. е екстрадиран от Париж към Панама, за да излежи три присъди от 20 години затвор за изчезването на опозиционери по време на диктатурата на Нориега - обвинения, които той отхвърля.

Сериалът "Къща от карти" се завръща с пети сезон

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6250339

Сериалът "Къща от карти" се завръща 
с пети сезонИзмисленият президент на САЩ се връща по телевизионните екрани с петия сезон на сериала "Къща от карти", който излиза премиерно по Нетфликс, предаде БТА.  Кевин Спейси отново е в образа на жадния за власт политик Франк Ъндърууд, който от поста на конгресмен от Южна Каролина успява да се добере до Овалния кабинет.

Стачка в местната администрация в Румъния

https://www.24chasa.bg/novini/article/6250329

Стачка в местната администрация в РумънияСлужителите в кметствата и в окръжните съвети в цяла Румъния участват днес в обща стачка, а работещите в две агенции за опазване на околната среда ще спрат работа за два часа в знак на несъгласие със законопроекта за заплатите в бюджетния сектор. Това обявиха профсъюзите в румънската местна администрация, съобщава информационният сайт Зиаре,

Кметът на община Каварна откри XX Национален фестивал на любителските театри с международно участие в Каварна

https://www.actualno.com/dobrich/kmetyt-na-obshtina-kavarna-otkri-xx-nacionalen-festival-na-lubitelskite-teatri-s-mejdunarodno-uchastie-v-kavarna-news_614061.html

Кметът на община Каварна Нина Ставрева тържествено откри Националният фестивал на любителските театри с международно участие в Каварна за 20-ото‚ юбилейно издание. 19 театрални трупи при читалища, домове на културата, университети ще вземат участие в програмата. Фестива

10 признака, че страдате от номофобия

http://www.moreto.net/novini.php?n=352316

Изпитате ли тревога, ако забравите телефона си у дома? Ако е така, то има вероятност да страдате от „номофобия“ - страх да останеш без мобилен телефон. Наименованието идва от английски език - no mobile phone phobia. Милиони хора по света страдат от „номофобия“.

Молдова изгони 5-ма руски дипломати

http://clubz.bg/54510-moldova_izgoni_5_ma_ruski_diplomati

Проевропейското правителство на Молдова изгони от страната петима руски дипломати, предаде Ройтерс.

Стъпката бе определена като възмутителна и целяща да влоши отношенията с Москва от подкрепяния от Кремъл президент Игор Додон.

Бившата съветска република от години насам се управлява от прозападни държавни глави. През 2016 г. обаче изборите бяха спечелени от Додон, което бе отражение на загубата на доверие в молдовските лидери. Това стана на фона на нарастващото руско влияние в държавите от някогашния СССР.

Правителството в Кишинев не посочи причини за изгонването. Руският посланик Фарид Мухаметшин потвърди новината, но не огласи повече подробности.

"Правителството предприе възмутителна стъпка към нашия стратегически партньор Русия", написа Додон в профила си във фейсбук.

"Разбирам също, че евроюнионистите се дразнят от успехите на Президента, постигнати през последните месеци, и са решили да тръгнат към директни провокации, които носят риск от значително влошаване на молдовско-руските отношения.

Разбирам също, че това най-вероятно е направено по поръчка на Запада, може би дори отвъд океана, от страна на тези, които се тревожат, че между Президентството и Кремъл най-после бе постигнат конструктивен и ефективен диалог", пише още президентът.

Подобно на Украйна и Грузия, предишните опити на Молдова да изгради по-тесни връзки с ЕС срещнаха силната съпротива на Москва. През 2014 г. Кишинев подписа политическо и търговско споразумение с Брюксел. Веднага Русия забрани вноса на молдовски стоки.

Додон спечели изборите с обещанието да сложи спирачка на 7-годишните усилия за сближаване с Евросъюза. Това стана, след като гигантски скандал за корупция подкопа имиджа на проевропейските му съперници.

Още след встъпването на Додон в длъжност в края на 2016 г. от сградата на президентството в Кишинев бе свален флагът на ЕС. А през февруари президентът обеща, че ако правителството открие офис на НАТО в републиката, лично той ще го затвори след парламентарните избори догодина.

Парламентарното мнозинство в Кишинев и правителството обаче продължават да бъдат съюзници по въпроса за ЕС.

По-рано тази година молдовски представители обвиниха руските служби за сигурност, че се опитват да пречат на разследването за извършеното с руско участие пране на пари. Агенти на Москва тормозели чиновници от Кишинев по време на престоя им в Русия.

Молдова в момента е най-бедната страна в Европа, отбелязва Ройтерс. Тя граничи с Румъния, с която я свързват езикът и културата, но продължава да е силно зависима от руските енергийни доставки.

КСНС: Четири приоритета за националната сигурност

https://www.vesti.bg/bulgaria/politika/ksns-chetiri-prioriteta-za-nacionalnata-sigurnost-6069720

Първото заседание на съвета за национална сигурност при президента Румен Радев започна с протест

Протест посрещна участниците в КСНС

https://www.vesti.bg/bulgaria/politika/protest-posreshtna-uchastnicite-v-ksns-6069720

Това е първото заседания на съвета за национална сигурност при президента Румен Радев

В Ямбол започва дело срещу трафиканти, пренасяли наркотици за 1 400 000 лева

https://www.24chasa.bg/novini/article/6250323

В Ямбол започва дело срещу трафиканти, пренасяли наркотици за 1 400 000 леваВ Ямболския окръжен съд днес започва дело срещу Фикрет Ф. и Илхан И. заради опит да пренесат през ГКПП "Лесово" в Турция десет пакета марихуана и девет пакета екстази - на обща стойност близо 1 400 000 лева, съобщиха от съда. Пакетите с наркотици били открити при митническа проверка в облегалката на задната седалка на лек автомобил "Сеат",

Над 170 000 данъчни удостоверения ще могат да се издават автоматично

https://www.24chasa.bg/novini/article/6250331

Над 170 000 данъчни удостоверения ще могат да се издават автоматично
Над 170 000 удостоверения за дължими данъци ще могат да се издават автоматизирано, без да се налага посещение в офис на НАП съобщават от приходната администрация. От 01.11.2016 г. НАП е осигурила възможност за предоставяне по служебен път на удостоверение за наличие или липса на задължения на административните органи и възложители на обществени

Видео: Руски самолет отправя предизвикателство към "Еърбъс" и "Боинг"

http://www.dnevnik.bg/video/2017/05/30/2979841_video_ruski_samolet_otpravia_predizvikatelstvo_kum/?ref=rss


Русия извърши първия полет на нов самолет за средни разстояния, с който се надява да съперничи на западните гиганти "Еърбъс" (Airbus) и "Боинг" (Boeing), предаде "Ройтерс".

Изявлението на производителя "Иркут" и на компанията майка, държавно контролираната Обединената авиостроителна корпорация, публикувано в неделя, гласи, че МС-21-300 успешно е извършил половинчасов полет на височина 1000 метра със скорост 300 километра в час. В...

Един от най-важните във властта: Не познавам Пеевски и Василев

https://www.vesti.bg/bulgaria/edin-ot-naj-vazhnite-vyv-vlastta-ne-poznavam-peevski-i-vasilev-6069714

Министърът на икономиката Емил Караниколов не вижда проблем при сделката с Дипломатическия клуб

Местан с писмо до СЕМ: БНТ стана съучастник на ДПС

http://offnews.bg/news/n_1/n_656840.html

Лидерът на ДОСТ Лютви Местан дава БНТ на СЕМ, заради отразяването на празника на Джебел на 19 май. Той обвинява националната медия, че е "станала съучастник в подмяната на Празника на героите от съпротивата с партийното присвояване на тези паметни събития от ДПС, която е нямала нищо общо с тях".   В отворено писмо, адресирано и до посланиците на страните от НАТО и ЕС у нас, Местан пише:  На 19 май 2017 г. в централните вечерни новини на Българската национална телевизия бе излъчен грубо манипулиран репортаж за състоялия се празник на гр. Джебел.  На тази дата градът отбеляза своя официален празник — годишнината от Майските протести през 1989 г. На специално изградената сцена на централния площад не присъстваха политически лидери – само кметът, организатори на Майските протести през 1989 г., представители на изселнически организации, кметове от побратимени общини и Генералният консул на Р Турция в гр. Пловдив. От официалната трибуна множеството граждани бяха поздравени за проявеното мъжество и съпротивата срещу комунистическите репресии на “Възродителния процес” от кмета на града Бахри Юмер, духовни лица, политически затворници и гости от Р България и Р Турция. От тази представителна част на тържеството, продължила над един час, по БНТ не бе излъчен нито един кадър. Въпреки призива на г-н Юмер празникът да не се политизира и всички граждани да покажат толерантно цивилизовано поведение, Мустафа Карадайъ и партийната агитка на ДПС освиркваха поздравленията, крещяха обидни думи и издигаха партийни знамена. Мустафа Карадайъ и представители на ДПС не присъстваха на официалната трибуна – останаха сред множеството граждани на площада, а след края на празника се събраха да говорят край чешмата до общината пред камерите на БНТ. В излъчения по БНТ репортаж обаче събитието бе представено като политическа акция на ДПС с водещ коментар: “Привърженици на ДПС се събраха в Джебел, за да отбележат 28-та годишнина от началото на протестите на българските турци срещу режима на Тодор Живков.” Създадено бе и провокативно внушение, че този ден не е празник с национално значение, а сблъсък между активисти на ДПС и ДОСТ, какъвто в действителност нямаше. Но какво показа БНТ?  1) Карадайъ – в близък план – говори. (Кадърът е от речта му пред чешмата след края на митинга). 2) Общ план на множеството от площада. (Кадърът е от началото на митинга, когато Карадайъ беше в масовката и освиркваше ораторите). 3) Спекулативен общ план през множеството към сцената с надписа за празника на Джебел, без да се виждат присъстващите, създаващ впечатлението, че Карадайъ говори от сцената. 4) Близък план на Лютви Местан, последван от кадър със задържан младеж, и коментар, че имало напрежение между привърженици на ДОСТ и ДПС. Внушението? Внушението от кадрите на БНТ, подкрепени с текст: "Председателят на ДПС говори от сцената на празника на Джебел пред хилядно множество от аплодиращи го джебелци”, а “някакви си отцепници предизвиквали напрежение”. Камерите на БНТ умишлено пропуснаха присъствието на автентичните организатори на първия в страната Майски протест Исмет Исмаил Хайрулла – Паниш и оратора на протеста – Хасан Бахар. БНТ не отрази срамния акт на освиркване от ДПС агитката на словото на Хасан Бахар, както и освиркването на словата на Ибрахим Рунтов – Куруджу, политзатворник и пряк участник в Майските събития, заради което е прогонен от страната, и на Петър Бояджиев – политзатворник от времето на Живковия режим, дисидент и демократ. Така БНТ стана съучастник в подмяната на Празника на героите от съпротивата с партийното присвояване на тези паметни събития от ДПС, която е нямала нищо общо с тях. Гледайки този репортаж, наистина ни обхваща срам. Срам от необективното и лъжливо отразяване на празника в Джебел! Срам и гняв от подигравката, извършена от БНТ с жертвите на “Възродителния процес”. През изминалите 27 години "демокрация" е трудно да се посочи по-грозен опит за гьобелсово поднасяне на новина. И то по БНТ!? Именно такова манипулативно отразяване на събития бе обичайна практика на Живковия режим и по същество поругава паметта на хиляди хора, дръзнали да издигнат своя протестен глас срещу извършените убийства и безчинства. Очакваме, че СЕМ в качеството си на независим държавен орган ще предприеме нужните санкциониращи действия към Българската национална телевизия, която се издържа от всички данъкоплатци и е длъжна да отразява истината, а не да се поставя в услуга и подчинение на някоя политическа партия. Прилагаме записи на: 1) Репортажа от Джебел, излъчен по БНТ на 19 май 2017 г. 2) Разширен репортаж за последователността на истинските прояви на празника, гр. Джебел – 19 май 2017 г. БНТ отрази некоректно това събитие и го представи като мероприятие, организирано от ДПС.  Възпоменанието имаше свой официален протокол, сценарий, поканени гости и участници, сред които преките организатори на майските събития. За тях нито дума, нито образ. ДПС се опита да опорочи, открадне и партизира празника на Джебел. За съжаление БНТ стана съучастник в този сценарий. Уважаеми членове на СЕМ, предлагаме от приложения материал журналистите от БНТ сами да монтират репортаж, равностоен по продължителност на излъчения, но без да е манипулирана същността, последователността и логиката на събитията в гр. Джебел на 19 май.

Стачка в Гърция променя движението на два международни влака между София и Солун

http://www.cross.bg/sofiya-gurtziya-solyn-1544465.html

/КРОСС/ Във връзка с обявената тридневна стачка (30,31-и май и 1-и юни) в Гърция, временно се променя организацията на движение на два международни влака между България и Гърция. Това са сутрешният международен бърз влак от Солун за София, както и следобедният международен бърз влак от София за Солун. На посочените дати тези два влака ще пътуват само между София и Кулата. „БДЖ - Пътнически превози" ЕООД ще възстановява сумите на всички пътници, закупили предварително билети за пътуване с отменените влакове за Гърция. За подробна информация клиентите на „БДЖ - Пътнически превози" ЕООД могат да се обръщат към служителите на гишетата „Информация" и билетните каси в най-близката гара или на националния информационен телефон 0700 10 200.    

Супермоделът Адриана Лима се омъжи, но за себе си (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6250305

Супермоделът Адриана Лима се омъжи, но за себе си (Снимки)Бразилската красавица Адриана Лима се снима с красива диамантена халка и обяви, че се е омъжила. Но не за друг, а за самата себе си, съобщи БГНЕС. До нестандартното съобщение се стигна, след като в неделя тя бе забелязана да носи новата си халка в Монако. Разбира се, таблоидите веднага започнаха да спекулират,

Македонски лингвисти: България живее в заблуда и като малък и комплексиран народ си присвоява писмеността

https://www.actualno.com/balkani/makedonski-lingvisti-bylgarija-jivee-v-zabluda-i-kato-malyk-i-kompleksiran-narod-si-prisvojava-pismenostta-news_614046.html

Руският президент Владимир Путин изрече на глас тезата на целия славянски свят за произхода на славянската писменост, докато България продължава да живее в заблудите на XIX век и нападките от политическите и научните среди в София имат лош привкус. Това твърди 92-годишният м

Градовете могат да се затоплят с 8 градуса до 2100 г.

https://www.actualno.com/climate/gradovete-mogat-da-se-zatopljat-s-8-gradusa-do-2100-g-news_614044.html

Заради ефектите от глобалното затопляне и покачването на градусите в градските райони, температурите в някои градове по света могат да се увеличат с над 8 градуса по Целзий до 2100 г., предупреждават учени. Подобен пик в температурите би имал сериозни последствия за здравето

ЕК предлага 26% повече пари за кохезия през 2018 г.

http://clubz.bg/54508-ek_predlaga_26_poveche_pari_za_koheziq_prez_2018_g

Еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер обяви проектоцелта на ЕС за енергийна ефективност до 2030 година. Снимка БГНЕС

Увеличение на фондовете за социалноикономическо сближаване (кохезия) с близо 26% спрямо тази година предложи днес Европейската комисия, представяйки проекта си за бюджет на ЕС за 2018 година.

Представяйки го, еврокомисарят Гюнтер Йотингер съобщи, че е възможно след 2020 година ЕС да обвърже финансирането от своя бюджет с изпълнение на социалноикономически препоръки и спазване на върховенството на закона от страните-получателки. 

Европейският съюз да увеличи общите си разходи догодина с 8,1% до 145,4 милиарда евро, предвижда проектът, в който главните приоритети са икономическият растеж и управлението на миграцията.

Очакват се трудни преговори между законодателите на ЕС – държавите-членки и Европейския парламент - защото комисията предлага рязък скок на разходите, след като години наред ЕС ги режеше под натиска на страните-нетни донорки.

Техните правителства се аргументираха с икономиите, които кризата ги принуждаваше да правят у дома.

Три четвърти от приходите в бюджета на ЕС идват от вноските на държавите-членки, а останалото са собствени приходи, включително от отчисления от ДДС и облагане на някои стоки като например захарта.

Йотингер обясни увеличението с напредналото изпълнение на финансирани от ЕС проекти в държавите-членки, които са били в начална фаза през първите години на сегашната седемгодишна финансова рамка на ЕС (2014 – 2020 година).

„С тези плащания сме напълно в лимита на седемте години и посрещаме очакванията на държавите-членки.  С бюджетите за 2019 и 2020 година също ще останем в рамката. Държавите-членки не бива да се тревожат изобщо, ние сме напълно в рамките на седемгодишния план“, каза той на пресконференция.

Комисията предлага този проектобюджет също с допускането, че държавите-членки ще дадат окончателното си одобрение за вече договорено междинно преразглеждане на седемгодишната рамка след изборите в Обединеното кралство насрочени за 8 юни.

Това одобрение изисква единодушие. Правителството на министър-председателката Тереза Мей съобщи, че националното законодателство не му позволява да гласува, докато не бъде съставен нов кабинет възоснова на вота.

Ако преразгледаната рамка не бъде одобрена, някои от допълнителните разходи, като например 700 милиона евро за инициативата за младежка заетост от 2018 до 2020 година, няма да бъдат гарантирани, предупреди Йотингер.

Освен това комисията вероятно ще трябва да използва средства от перото за селското стопанство, за да плати допълнителни суми за сигурността и миграцията, посочи той.

Последният "нормален" бюджет

Комисията не очаква преговорите за Брекзит да се отразят на бюджета на ЕС за 2018 година, тъй като тогава Обединеното кралство все още ще членува в ЕС, запазвайки всичките си права и задължения.

То дава 15% от приходите в европейския бюджет и позицията на 27-те останали държави е, че Великобритания трябва да изплати всичките правно поети задължения по сегашната многогодишна финансова рамка, за да постигне с тях споразумение за напускане.

Цената на развода се очаква да бъде една от най-трудните точки в преговорите и Мей неколкократно предупреди, че предпочита Брекзит без споразумение отколкото лошо за страната ѝ споразумение.

В същото време Йотингер подчерта, че годишния бюджет на ЕС, който предлага днес, ще е последният, който прилича на досегашните. Следващият ще бъде повлиян от напускането на Великобритания и сценариите за по-нататъшно развитие на ЕС, включително - с по-интегрирана еврозона с неин собствен бюджет.

Комисията се въздържа да предложи тази година проект за многогодишната финансова рамка на ЕС след 2020 година, макар регламент да я задължава да го направи.

Йотингер каза, че ще се консултира с Европарламента и с държавите-членки дали не е по-добре този проект да бъде отложен с година с оглед на това да бъде по-реалистичен, т .е. да отчита както реалните финансови последици от Брекзит така и перспективите за развитието на ЕС. 

Намек за условност на бъдещото еврофинансиране

Комисарят намекна, че след 2020 година ЕС може да постави финансирането от своя бюджет взависимост от това дали страните-получателки изпълняват определени условия - например препоръките към техните бюджети и реформи, които ЕС прави всяка година, т.нар. "специфични препоръки към страните".

"В момента проучваме дали специфичните препоръки към страните могат да се разглеждат като план, като задължителен документ, който може бъде използван по отношение на страните кандидатстващи за фондове", каза Йотингер.

Той каза, че такава процедури би била демократична, тъй като комисията само предлага препоръките, а държавите-членки ги одобряват на заседание на Съвета на министрите.

Препоръките също би трявало да бъдат диференцирани на национално и регионално ниво, каза комисарят.

"Второто нещо, което е политически чувствително, е проблемът да кохезионните програми и върховенството на закона, с други думи - как оценяваме една държава-членка като цяло, независимо от социалните и икономическите й силни страни и слабости", каза Йотингер. "И тук ще предложим различни опции".

Той не уточни какви биха били те. Но евродепутати и държави-членки като Австрия например са призовавали неколкотратно държавите, които отказват да приемат преразпределени за тях мигранти или вземат имиграционни мерки в ущърб на другите в ЕС, да бъдат лишавани от еврофинансиране.

46,7 милиарда евро за социално икономическо сближаване

Инвестициите в първото перо на проекта - заетост, растеж и кохезия - заемат 45% от разходите на ЕС догодина или 66,8 милиарда евро, които са с 18,3% повече от тази година. .

Само в областта на жизнено важната за България кохезиона политика комисията предлага разходи от 46,7 милиарда евро, т.е. увеличение с 25,7 на сто спрямо 2017 година.

Четиридесет процента от общите разходи или (56,4 милиарда евро) се падат на селското стопанство и те се увеличават с 1,7% спрямо 2017 година, като 43,5 милиарда евро от тях са за преки плащания, където нарастването е 2,1% на годишна база.

В останалите основни пера комисията предлага 3 милиарда евро за сигурността (с близо 22% под нивото на тази година), 8,9 милиарда евро външната политика на ЕС (5,6% намаление спрямо 2017 година), 9,7 милиарда евро за европейската администрация (3,1% повишение на годишна база).

Част от "Владиславово" остава без вода

http://www.moreto.net/novini.php?n=352326

Заради авария на водопровод част от абонатите в квартал "Владиславово" ще са без вода, съобщиха от ВиК за Moreto.net. До 14 часа вода няма да имат живущите над Пощата. По-рано без вода останаха: До 17 часа безводие ще мъчи абонатите от местностите Телевизионна кула, Добрева чешма, Лозите и Перчемлията.

75% искат отпадане на таксите в детските градини

http://dnes.dir.bg/news/detski-gradini-taxi-alfa-risarch-otpadane-trast-sotzialna-alternativa-25836915

75% от гражданите смятат, че детската градина за деца между 3 и 4 години трябва да е безплатна.

„Еврофутбол“: Мона Бартел е фаворит срещу Цвети Пиронкова, Димитров бие Робредо

http://www.cross.bg/leva-evrofytbol-live-1544464.html

/КРОСС/ Дунав Русе и ЦСКА София с почти равни шансове в мач от последния кръг на Първа Лига Цветана Пиронкова стартира днес по обяд своето участие в турнира „Ролан Гарос" със сблъсък с Мона Бартел - „Еврофутбол" предвижда трудности за българката, с коефициенти за Краен изход: 1.09 за германката срещу 3.50 за българката. Григор Димитров излиза утре срещу Томи Робредо в мач от втория кръг на турнира, но букмейкърската къща прогнозира победа за Гришо, независимо, че Робредо е традиционно труден за него съперник: 3.30 за испанеца срещу 1.11 за Димитров. Повече информация за дългосрочните залози на „Еврофутбол" за шампион на „Ролан Гарос" при мъжете и жените може да намерите тук и тук. Дунав Русе и ЦСКА София ще влязат в интересен и почти равностоен сблъсък на 31-и май - букмейкърската къща определя леко предимство за русчуклии засега със ставка 2.15 срещу 2.30 за „червените" и 3.05 за равенство, но феновете на родния футбол знаят, че най-ентирисното тепърва предстои. Ето кои са другите срещи, които попадат сред акцентите на „Еврофутбол" за идните дни:Замбия /20/ - Германия /20/ тук Сингъл, Live, ТОП „1"-2.24 „Х"-2.90 „2"-2.35Левски София - Черно море тук Сингъл „1"-1.38 „Х"-3.85 „2"-4.10ПАОК Солун - Панатинайкос тук Сингъл, Live, ТОП „1"-1

Чудесно начало за Цвети Пиронкова на "Ролан Гарос"

http://clubz.bg/54507-chudesno_nachalo_za_cveti_pironkova_na_rolan_garos

Цветана Пиронкова тръгна с чиста победа в Откритото първенство на Франция по тенис - 2:0 (6:0, 6:4) срещу германката Мона Бартел. 

Цвети, която през миналата година достигна четвъртфинал в Париж, записа първа победа в основната схема на турнир от 1 януари насам. 

На корт №4, изпълнен придимно с германски фенове, тя демонстрира мощна игра и отличен сервис, който й осигури предимство срещу Бартел.

Българката започна първия сет с пробив и го приключи за 28 минути с по три брейка и успешни сервис геймове. Бартел прекъсна серията на първата ни женска ракета във втората част, когато дръпна с 1:0.

След това тя проби подаването на съперничката си и затвърди за 3:0. Последва размяна за 4:1. И когато се очертаваше германката да изравни сетовете, Цвети прояви страхотен характер и се вдигна за обрат.

Тя измъкна труден гейм за 2:4, след което на свой ред направи пробив за 3:4. Последва изравняване. И нов брейк за 5:4, а след това Бартел бе довършена - 6:4 и 2:0.

Пловдивчанката показа висока успеваемост на първи сервис и някои отлични отигравания, довели до атрактивни уинъри.

Следващата съперничка на Цвети е петата поставена - украинката Елина Свитолина.

Мачът на Григор Димитров срещу Томи Робредо от втория кръг е в сряда.

Решетки за бизнесмена, обвинен в двойно убийство в квартал "Витоша"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6250295

Решетки за бизнесмена, обвинен в двойно убийство в квартал "Витоша"Софийският апелативен съд остави в ареста Драгомир Драгомир, който преди 10 дни простреля двама безнессъдружници в квартал "Витоша" и рани трети. Според съда, въпреки че Драгомиров се грижи за 4 деца, няма предишни криминални прояви, има безупречна биография, извършеното от него е тежко престъпление и той не може да излезе на свобода.

Ще превземе ли прокуратурата с барети... деловодството на съда?

http://clubz.bg/54506-shte_prevzeme_li_prokuraturata_s_bareti_delovodstvoto_na_syda

Калоян Топалов, председател на Софийския градски съд. Снимка БГНЕС

Писмо на Сотир Цацаров до съдийската колегия на ВСС, насочено срещу недолюбваното ръководство на Софийския градски съд, предизвика крамоли, които на моменти стигаха до правна идиотщина.

Днес Лозан Панов внесе като извънредна точка в дневния ред на съдийската колегия - да се запознаят с писмо на главния прокурор, пратено вчера до ВСС (и междувременно излязло още преди това в една от "определените" медии, в които героично се разказва как Цацаров "погвал" председателя на СГС, б.р.)

За какво всъщност става въпрос?

В първите дни на април Калоян Топалов и две от заместнчикте му в СГС - Мина Мумджиева и Даниела Борисова, представиха доклад за безобразията, свързани със Закона за СРС и този за електронните съобщения (за следене на трафични данни) при предишните ръководства.

Според тях в него се съдържаха данни за куп обезпокоителни факти - включително разрешаване на подслушване на посолства в разрез с Виенската конвенция, и затова Топалов прати доклада на прокуратурата.

От писмото на Цацаров - чиито текст така и не бе оповестен, ако не броим "кафявата" агенция от вчера, той сигнализира съдийската колегия, че на него му се ожалила прокурор Клементина Паличева - че СГС не й съдейства, за да се запознае с въпросните разрешения, за които има съмнение, че са престъпления.

Тя съответно води проверката, започната именно по сигнал на екипа на Топалов (т.е. - не стана ясно защо той ще сезира прокуратрата, а после ще й прави обструкции,б.р.). Самият ВСС вече прие за сведение въпросния доклад.

И как реагираме...

Панов предложи съдийската колегия да излезе със становище, че приема за сведение писмото на Цацаров - в което, между другото, той не иска наказания или нещо подобно, - и го праща за становище на председателя на СГС.

Галя Георгиева опита да обори самото разглеждане на точката, но Калин Калпакчив подчерта, че писмото на Главния до колегията вече изтекло в сайта ... еди кой си, "не знам как, при положение че ни беше раздадено на нас в късния следобед." Така че според него било добре да се разсее информацията, че "Цацаров погва" шефа на СГС, защото не е вярно.

Георгиева предложи към точката да се присъедини и самият доклад по същество, в който СГС открива безобразното подслушване и всички се съгласиха.

Лозан Панов припомни, че той самият е предложил трима съдии за дицсципинарно наказание по повода, но това писмо е ново – то касае прокуратурата и друг тип правомощия и материя - евентуално наказателно дело.

"Г-н  Панов, ВИЕ НЕ ДОКЛАДВАТЕ точно писмото - каза обаче Георгиева . - СГП е изискала дела, СГС е отказал да предостави делата на прокуратурата и е предложил на наблюдаващия прокурор да отиде на място да се запознае в регистратурата за класифицирана информация с делата. Прокуратурата пак е изискала делата и не ги е получила - има два сигнала по това.

Т.е. - в случая главният прокрор ни казва следното: уведомени сме, имаме сигнал, че е констатирано нарушение, ние искаме да работим и сме изискали частните наказателни дела (т.е. -самите разрешения, б.р.) да ни се предоставят, но тези дела не се предоставят на прокуратурата.

Аз не мисля, че това трябва да приключи с решение "за сведение".

Както при всяка удала й се възможност, тя предложи да се обърне внимание на Калоян Топалов или нещо подобно. По-късно размисли... И се съграси само да му се прати и да се иска становище от него.

Георгиева дръпна реч и как така обидно председателят на Градския съд е искал от прокурорката протокола за случайно разпределение на преписките - т.е. - да види дали тя е водеща проверката, за да получи секретната информация.

"Какво е това действие и какво е това отношние от ръководството на СГС към прокуратурата и към специализираното звено, когато трябва да звъниш?!", запали се Георгиева.

Настана едночасова караница, в която поддръжниците на Топалов в лицето на "малцинството", изтъкваха, че те не могат да се месят в както в прокурорска проверка, така и в делата по същество на СГС и затова могат само да информират председателя му за писмото на Цацаров.

Оттам напомниха, че зам.шефката на съда Мумджиева е водила кореспонденция с прокурорката, в която на няколко пъти я е поканила да види в секретното деловодство кои дела я интересуват, защото става впрос за хиляди... Както и че прокурор Паличева упорито е отказвала многократно срещи със съда, защото... не се среща със сигналоподатели и защото.. прочела интервю на шефа Калоян Топалов в едно списание.

Никой не можа да обясни що за шизофренично поведение е да искаш от прокуратурата проверка и после да я спъваш. А "унизителното" питане дали тази именно прокрорка е разследаващата, бе аргументирано със задължението по  закон секретни данин се дават, само при нужда на органа, който ще ги чете. 

Калин Калпакчиев директно заяви, че няма желание за нормлна комуникация не от друг, а имнно от прокуратурата и че идеята на Цацаров не е да се стигне до проверка или нещо друго на Топалов, защото знае, че няма как да стане това.

"Мнението на главния прокурор бе разпространено от медийната групировка, която го обслужва - каза Калпакчиев.

Какво общо има съдийската колегия с цялата тази история?! Общото беше, че беше дадена гласност на това становище (на Цацаров, б.р.), то беше коментирано, и както е казвано и друг път в тази зала, целта е постигната - подкрепи го и Юлия Ковачева."

Соня Найденова пък направо се обърна:

„Колеги, не се подхлъзвайте по ситуация, в която ние да станем тук арена за чужди битки. Не си мислете, че главният прокурор не знае закона и не знае какви са правомощията на ВСС - той не иска от нас нито да порицаваме председателя на СГС, нито да му дърпаме ушите."

Бисерът обаче, докато членовете си мереха познанита по закони, бе напомнянето на Георгиева, че...:

Всички знаем какви са правомощията на прокуратурата да изземе доказателствата, които са й необходими... Иначе вижте – прокуратурата има достатъчно процесуални средства да си свърши работта. Помислете сами – отворете НПК!"

Не стана ясно дали съдийката от пловдивския регион (откъдето е и знаем кой), си мечтае прокуратурата да нахлуе с барети в отдел "Крсифицирана инфрмация" на СГС. Което межуд другото може да стане само в досъдебно производство, а не и в ностоящата предварителна проверка.

А защо да не проверим проверяващите?

В рамките на дискусията с екзотично предложение се намеси Георги Колев - той предложи да се направи проверка (неясно вече коя поред, откакто Топалов оглави съда, б.р.) дали пък всички, които са изработили доклада, имат право на достъп до тази информация.

Това педизвика буквално бурно възмущение сред членовете на малцинството.

Лозан Панов обаче не го подложи на гласуване, защото каза, че е внесъл точка в дневния ред, свързана с писмата на Цацаров, в този й вид. И всякакво дописване и допълване на точката е неприемливо от него като вносител - затова всеки имал право да си внася всякакви предложения за проверки и наказания, така че да си го направи другия път.

Това докара на Панов тежки обвинения от Милка Итова и най-вече от представляващия Димитър Узунов - че нарушавал правилника на ВСС. 

Итова предложи "ако следващ път водещият заседанието г-н Панов си позволи да не подложи на гласуване предложение от член на съдийската колегия, ние демонстративно да излезем..."

Докато се караха и хората от мнозинството напускаха заседанито, за да падне кворумът, се чу Галина Карагьозова, която каза нещо забавно:

"Узунов на какво основание еднолично реши да се организира тая среща в сградата на Военното НДК, без да уведоми никого от съвета..."

В петък Узунов, Бойко Борисов, Сотир Цацаров, министър Цецка Цачва и др. обходиха Военното НДК за да проверят как вървели пработите по ремонта му.

Иначе поради паритет на гласовете - 6:6 Лозан Панов не можа да прокара поне да се прати писмото на Сотир Цацаров до Калоян Топалов. Така то бе само прието за сведение.

Георги Господинов, Захари Карбаашлиев и Теодора Димова откриват „ВарнаЛит“ 2017

http://www.moreto.net/novini.php?n=352292

В навечерието на Международния ден на детето, 1 юни, започва най-големият литературен празник на България – „Варна Лит 2017“, научи Moreto.net. Уникалното по рода си събитие не само ще предложи на жителите и посетителите на Варна разнообразна и цветна програма, но и ще събере зад една кауза над 25 чуждестранни и български автори, които ще покажат, че четенето може да бъде забавно, освен образователно, и че литературата не се изчерпва до заглавията от задължителната учебна програма.

Еврокомисията продължава антимонополното разследване срещу "Газпром"

http://econ.bg/Новини/Еврокомисията-продължава-антимонополното-разследване-срещу-Газпром-_l.a_i.743364_at.1.html

„Газпром" се надява в близко бъдеще да се постигне напредък в преговорите с Европейската комисия (ЕК) за антимонополното разследване и да се завърши...

НАП ще издаде над 170 хил. данъчни удостоверения автоматично

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/05/30/2979845_nap_shte_izdade_nad_170_hil_danuchni_udostovereniia/?ref=rss


Националната агенция за приходите (НАП) ще може да издаде автоматизирано над 170 000 удостоверения за дължими данъци. Така на гражданите няма да им се налага да посетят офис на агенцията, съобщават от приходната администрация.

От началото на ноември миналата година НАП осигури възможност за предоставяне по служебен път на удостоверение за наличие или липса на задължения на административните органи и възложители на обществени поръчки. Достъп до тази електронна услуга ще...

Окончателно: Отстраниха от длъжност професор от пловдивски вуз за рушвети

https://www.24chasa.bg/novini/article/6250298

Окончателно: Отстраниха от длъжност професор от пловдивски вуз за рушветиПроф. Симеон Василев от Университета по хранителни технологии в Пловдив е отстранен окончателно от длъжност. Това постанови апелативният съд в града, като потвърди решението на предишната инстанция. Мотивите на състава са, че ако остане във вуза, преподавателят може да затрудни продължаващото разследване и да повлияе на разпита на свидетелите,

Експлозия на частна колекция от снаряди в Германия, арестуван е 51-годишен мъж

https://www.24chasa.bg/novini/article/6250289

Експлозия на частна колекция от снаряди в Германия, арестуван е 51-годишен мъжМащабна операция на полиция, пожарни служби и технически екипи бе задействана в германския град Хенеф след серия експлозии на частна колекция снаряди, съобщава регионалният вестник Das Rhenische Post, цитиран от Фокус. При инцидента няма пострадали. Арестуван е 51-годишен мъж, който е съхранявал незаконно боеприпаси от Втората световна война.

Препоръки към децата на отдел „Пътна полиция“- ГД „Национална полиция“

http://press.mvr.bg/NEWS/news170530_05.htm

На 1 юни – Международният ден за закрила на детето, в знак на съпричастност призоваваме водачите на автомобили  да се движат през целия ден с включени фарове на къси светлини

Леонардо ди Каприо и Бела Хадид заедно

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6250278

Леонардо ди Каприо и Бела Хадид заедноСпоред слуховете, които вървят от няколко дни, Бела Хадид и Леонардо ди Каприо са заедно. И двамата в момента са в Южна Франция по случай кинофестивала в Кан, предаде БГНЕС. Отношенията между двете звезди веднага привлякоха вниманието. Именно по време на благотворителната гала вечеря amFAR, организирана с цел събиране на средства за борбата срещу

Сериалът "Златната ябълка" ще финансира първия си епизод с онлайн кампания

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2017/05/30/2979838_serialut_zlatnata_iabulka_shte_finansira_purviia_si/?ref=rss



Анимационният сериал "Златната ябълка" се обръща за подкрепа към своите фенове с 30-дневна кампания в платформата за споделено финансиране Indiegogo. Екипът от Студио "Змей" съобщи, че търси финансиране за своя първи 24-минутен епизод. Българската национална телевизия ще поеме 20% от разходите за създаването му, а условието е студиото да осигури останалите 80% (около 240 хил. лева).

Ако кампанията е успешна, работата по пилотния епизод ще...

Девет критични задачи за устойчиво успешна компания

http://www.investor.bg/drugi/128/a/devet-kritichni-zadachi-za-ustoichivo-uspeshna-kompaniia-240241/

Половината от стартъпите се провалят до 5 години, показват историческите стандарти, а днес този дял е по-висок, заяви проф. Ерик Фламхолц

Над 170 000 данъчни удостоверения ще могат да се издават автоматично

http://www.moreto.net/novini.php?n=352323

Над 170 000 удостоверения за дължими данъци ще могат да се издават автоматизирано, без да се налага посещение в офис на НАП съобщиха от приходната администрация за Moreto.net. От 01 ноември миналата година НАП е осигурила възможност за предоставяне по служебен път на удостоверение за наличие или липса на задължения на административните органи и възложители на обществени поръчки.

Цацаров в Москва, обсъжда с Чайка ”чуждестранните бойци”

http://dnes.dir.bg/news/moskva-riy-ika-jihad-sotir-tzatzarov-25836827

Главният прокурор Сотир Цацаров от днес е на двудневно официално посещение в Москва по покана на генералния прокурор на Руската федерация Юрий Чайка.

Народният представител от ГЕРБ Пламен Нунев почете паметта на Таньо войвода и неговата чета

//dariknews.bg/regioni/ruse/narodniiat-predstavitel-ot-gerb-plamen-nunev-pochete-pametta-na-tanio-vojvoda-i-negovata-cheta-2026938

Народният представител от ГЕРБ в 19-и МИР – Русе Пламен Нунев почете днес паметта на Таньо войвода и неговата чета. Той участва в тържествена церемония, с която в Тутракан започна трийсет и вторият традиционен поход "По пътя на четата на Таньо войвода". Г-н Нунев положи заедно със свои колеги – нар

Подготвят трасето за планинско " Българка"

//dariknews.bg/regioni/sliven/podgotviat-traseto-za-planinsko-bylgarka-2026939

Над 40 пилоти са подали заявки за участие в третия кръг от националния планински шампионат „Българка 2017”.Състезанието е този уикенд в Сливен, а откриването му е на 3 юни, събота в 12 часа на площад „Хаджи Димитър” , а от 8,30 часа започва техническият преглед. В 14 часа в събота стартира първия о

ВиК: Не се налага воден режим в Хасково

//dariknews.bg/regioni/haskovo/vik-ne-se-nalaga-voden-rezhim-v-haskovo-2026940

„Хасково най-вероятно ще се размине с водния режим, който се очакваше след като избухна скандала с урана”, съобщи за Дарик Тодор Марков, шеф на ВиК. По думите му в резервоарите има само една четвърт от необходимото.
„Може би заради стреса, че ще се премине на воден режим, но хората консумира

Вече са в продажба билетите за „Сцена на вековете“ 2017

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/veche-sa-v-prodazhba-biletite-za-scena-na-vekovete-2017-2026777

В продажба са билетите за II Летен сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете“, който ще се проведе на историческата крепост Царевец във Велико Търново от 8 юли до 5 септември. Те се предлагат в мрежата на eventim.bg и Туристически информационен център на ул. „Христо Ботев“ № 5 в старата

Няма да се строи над плажа в Лозенец

//dariknews.bg/regioni/burgas/niama-da-se-stroi-nad-plazha-v-lozenec-2026941

„Категорично няма да има заведение на скалите над морски плаж „село Лозенец“. Проверката ни показа, че координатите, които са представени в схемата, се разминават с реалното фактическо положение.“

Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

Започна КСНС при президента Радев

https://www.actualno.com/politics/zapochna-ksns-pri-prezidenta-radev-news_614049.html

Започна Консултативният съвет по национална сигурност при президента Румен Радев. Темата на заседанието е „Рискове и заплахи за националната сигурност на Република България и необходими мерки за нейното укрепване“. На срещата дойдоха премиерът Бойко Борисов, пред

Българска банка за развитие отчете 44,9 млн. лв. печалба за 2016 г.

http://www.cross.bg/programa-razmer-banka-1544463.html

/КРОСС/ Групата на Българска банка за развитие (ББР) отчете 44,9 млн. лв. печалба за 2016 г., като увеличението спрямо предходната година е с 6,2 млн. лв. или 18%. Активите на финансовата институция нарастват до 1893,7 млн. лв. Това стана ясно след проведеното Общо събрание на ББР, на което бяха приети одитираните финансови отчети на институцията за 2016 г., заверени от „Ърнст и Янг Одит" ООД. Общото събрание е решило да се разпредели дивидент в размер на 50% от финансовия резултат, като останалата част от печалбата е заделена за резерви на ББР. Акционерите затвърждават практиката си да инвестират в укрепването на потенциала на банката предварително, а не в резултат на неотложна необходимост. Вследствие на това решение капиталовата адекватност на Българска банка за развитие остава най-високата в българската банкова система и възлиза на 49,13% към края на 2016 г. Банката бе оценена с висока устойчивост на външни шокове след проведения в средата на 2016 г. преглед на качеството на активите и свързаните стрес-тестове. През февруари 2017 г. международната рейтингова агенция „Фич Рейтингс" потвърди кредитния рейтинг на ББР - „BBB-" със стабилна перспектива. ББР продължава политиката си по привличане на финансов ресурс от водещи международни институции. За дванадесетте месеца на миналата година банката е привлякла дългосрочен инвестиционен ресурс в размер на 420 млн

Пазарите в Европа приключиха търговията вчера с понижения

http://econ.bg/Новини/Пазарите-в-Европа-приключиха-търговията-вчера-с-понижения_l.a_i.743363_at.1.html

Пазарите в Европа приключиха търговията на 29 май с понижения, пише "Блумбърг". Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 се понижава с 0,08%....

Принц Уилям: Иска ми се мама да познаваше Кейт и децата

https://www.vesti.bg/lyubopitno/princ-uiliam-iska-mi-se-mama-da-poznavashe-kejt-i-decata-6069715

„Бих искал да мога да чуя съветът ѝ. Тъжно ми е, че това няма да се случи, че те никога няма да я познават“, откровен е принцът

Румяна Арнаудова: Освобождаването на двама от "Наглите" е неморално

http://clubz.bg/54505-rumqna_arnaudova_osvobojdavaneto_na_dvama_ot_naglite_e_nemoralno

говорител прокуратура румяна арнаудова

Прокуратурата е протестирала пред Софийския апелативен съд условното предсрочно освобождаване на двама от групата за отвличания "Наглите - Любомир Димитров-Гребеца и Ивайло Евтимов-Йожи.

Двамата са поискали от СГС и на 5 май и съответно на 10 май съдът е постановил условното им предсрочно освобождаване след 10-ина години в затвора.

Гребеца има присъда от 10 години, а Йожи - 18 г. Пускането им става 7 години след разкриванто на групата, отвличала богати хора и техни роднини, и 3 г. след постановяванто на присъдите.

Още при гледането на производството прокурорът от СГП е заявил, че не следва да се уважава искането им за предсрочно освобождаван, тъй като не са налице изискуемите предпоставики за това. Най-малкото е неморално и не е налице доказателство за поправянето на тези лица, каза дне Арнаудова.

СГП е протестирала акта на градския съд пред САС, а говорителката на Цацаров каза, ч ес надява апелативният съд да не допусне излизанто им от затвора.

На журналистически въпрос - ще предприеме ли МВР нещо срещу тези лица, ако се озоват на свобода, главният скретар Младен Маринов отговори, че "всички представляват интерес, ако са излежали лишаване от свобода".

Арнаудова коментира в дух на самокритичност, че така и не са открити милионите, които бандата е заработила от откупи и въпросът е как те самите са си направили разследването:

"Ако бяха открити тези пари, щяха да бъдат вече в държавната хазна. Това разследване беше изключително сложно и трудно. Да, много добре организирана престъпна група, извършваща най-тежките престъпления срещу личността (в рамките на "Наглите" имаше и двама убити съучастници, б.р.).

Знаете, 4 от тях бяха оправдани от съда още тогава – такива са ни били доказателствата очевидно. Тези 4 обаче, според прокуратурата, а предполагам и според МВР, трябва да изтърпят присъдата си до последния ден."

Антиправителствен протест във Венецуела, ранени са лидери на опозицията

https://www.24chasa.bg/novini/article/6250265

Антиправителствен протест във Венецуела, ранени са лидери на опозициятаДвама венецуелски опозиционни лидери бяха ранени при потушаване на протести срещу президента Николас Мадуро в Каракас, предадоха Асошиейтед прес и БТА. Протестиращите преминаха по улиците на столицата в шествие в памет на 60-те души, загинали във вълната от антиправителствени демонстрации от април досега.

Задържаха пиян младеж, блъснал паркирана кола

https://www.24chasa.bg/novini/article/6250270

Задържаха пиян младеж, блъснал паркирана колаНа 29 май 2017 г. около 17.20 ч. на ул. "България" пред сградата на Община Вършец А .Б. /27 г./ от гр. Вършец, управлявал лек автомобил "Хонда Сивик" с транзитен номер, е причинил катастрофа с материални щети с паркиран лек автомобил "Форд Мондео" с монтанска регистрация. Това съобщиха от ОДМВР-Монтана.

Приемът на витамин D през бременността предотвратява риска от детска астма

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6250259

Приемът на витамин D през бременността предотвратява риска от детска астмаУчени установиха, че приемането на добавки витамин D през бременността защитава от астма и респираторни инфекции в детството, съобщи ЮПИ. "Повечето случаи на астма са диагностицирани в ранно детство, а това навежда на мисълта, че произходът на заболяването е свързан с развитието на фетуса и ранния етап от живота - заяви Катрин Хавриловиц от Кингс

Владимир Николов стана треньор на волейболния "Левски"

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/05/30/2979836_vladimir_nikolov_stana_trenyor_na_voleibolniia_levski/?ref=rss


Президентът на волейболния "Левски" Владимир Николов стана и треньор на отбора. Бившият капитан на националния отбор заема поста след раздялата с Петър Шопов.

"Преди повече от месец Николов напусна Българската федерация по волейбол и сега се е концентрирал основно върху изграждането и подготовката на отбора за предстоящия сезон", обявиха сините.

Николов обяви, че е "доста ентусиазиран" и няма търпение да започне. На...

Американски учени създадоха суперантибиотик

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6250229

Американски учени създадоха 
суперантибиотикАмерикански учени от института "Скрипс" създадоха разновидност на антибиотика ванкомицин, която е способна да се пребори със супербактерии - организми, които не се поддават на традиционните методи на лечение, съобщи Лента, цитиран от БТА. Изследването е публикувано в сп. "Пръсийдингс ъв дъ нешънъл академи ъв сайънсис".

Изберете си стая и открийте истината за вас

https://www.actualno.com/curious/izberete-si-staja-i-otkrijte-istinata-za-vas-news_613863.html

Един лесен и бърз тест ще разкрие много за вашия характер и дори може извади на показ качества, които нямате представа, че притежавате. Нужно е само да изберете една от стаите на картинката. Стая 1: Изборът на покрива показва, че вие сте човек, който обича да гледа живота от ви

Дора Милева очаква "ужас" на търга в Кърджали

http://offnews.bg/news/n_1/n_656837.html

Синдикът на ПФК ЦСКА АД Дора Милева изрази сериозни притеснения за начина на протичане на днешния втори търг за активите на фалиралото дружество. "Ще бъде ужас. Много искам всичко да приключи. Всичко е в интерес на кредиторите. Взети са необходимите мерки, за да бъде осигурено нормалното протичане на събитието", коментира Милева пред "Дневник". Участниците в търга трябваше да внесат до вчера в 17:00 часа 10% от общата сума, на която бяха оценени активите (1 646 325 лева). В пакета най-голяма тежест имат емблемите на ЦСКА - 971 705 лева, както и няколко имота край морето и в Панчарево, които са оценени на 490 410 лева. Допълнителните активи са старият автобус (47 190 лева), служебни автомобили (23 970 лева), екипи и стоки (25 050 лева), както и вземания за 88 000 лева. Четирима участници са внесли необходимите суми и ще участват в търга. Те са същите, които участваха и в първия опит за провеждане на търга. Полицията в Кърджали е на крак с цел да осигури безпрепятственото му провеждане. От ЦСКА-София обявиха пълна мобилизация на феновете в защита на емблемата, която смятат, че им принадлежи. Началото на събитието е от 13 часа и ще бъде предавано на живо от клубната телевизия на "армейците".

17 са катастрофите във Варна през денонощието

http://www.moreto.net/novini.php?n=352320

17 катастрофи са регистрирани във Варна през последното денонощие. Това съобщиха за Радио „Фокус” – Варна от „Пътна полиция”. По данни на полицията при инцидентите има пострадали двама души. Те са с различни контузии и няма опасност за живота им.

Ще осъдят ли столичани общината за мръсния въздух?

http://dnes.dir.bg/news/stolichna-obshtina-mrasen-vasduh-kolektiven-isk-spasi-sofia-25836753

Към колективния иск, заведен срещу Столична община заради мръсния въздух в София, могат да се присъединят и други граждани, заявиха вносителите.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване