Вижте как летящите грузинци екзалтираха 3000 пловдивчани

https://www.24chasa.bg/region/article/6267437

Вижте как летящите грузинци екзалтираха 3000 пловдивчаниБурни викове и френетични възгласи предизвикаха с шеметните си танци летящите грузинци от "Сухишвили". Въпреки скъпите билети те препълния античния театър в Пловдив. Публиката изригна, когато танцьорите изпълниха българско хоро, облечени в наши народни носии. При коронния им танц със саби хвърчаха искри и накараха зрителите да изтръпнат от ужас.

Топ US експерт: ”Уотъргейт” е смешен пред скандала с Тръмп

http://dnes.dir.bg/news/razuznavane-skandal-uotargeyt-sasht-izbori-2016-25880666

Скандалът "Уотъргейт" е нищо пред скандалите около Тръмп, заяви бившият шеф на национално разузнаване на САЩ Джеймс Клапър.

Как дигиталната технология подпомага пчеларството

http://www.investor.bg/bloomberg-tv/461/a/kak-digitalnata-tehnologiia-podpomaga-pchelarstvoto--240766/

Bee Smart Technologies помага на пчеларите да оптимизират бизнеса си, обясни съоснователят на стартъпа Сергей Петров

Джордж Клуни и Амал подредиха детска стая в сърцето на Ню Йорк

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6267418

Джордж Клуни и Амал подредиха
детска стая в сърцето на Ню ЙоркДжордж Клуни и съпругата му Амал станаха родители на близнаците Ела и Александър на 6 юни. Бебетата се родиха в Лондон, но се очаква семейството скоро да се премести в Ню Йорк, където Амал работи най-често като адвокат по правата на човека. В очакване на децата неотдавна звездната двойка плати 65 милиона долара за апартамент в сърцето на Ню Йорк в

Кремъл осъди днешните терористични атаки в Иран

https://www.24chasa.bg/novini/article/6267396

Кремъл осъди днешните терористични 
атаки в ИранВ Москва решително осъждат терористични актове като днешния в Иран и призовават към координирани действия на отделните страни в борбата с тероризма, включително с "Ислямска държава", заяви пред журналисти в Москва днес Дмитрий Песков - прессекретар на руския президент Владимир Путин, цитиран от ТАСС, предава БТА.

Принадлежности на Рокфелер ще бъдат предложени на търг

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6267343

Принадлежности на Рокфелер ще бъдат предложени на търгПроизведения на изкуството, мебели и декоративни предмети, принадлежали на покойния милиардер, банкер и филантроп Дейвид Рокфелер, ще бъдат предложени на търг следващата година, предаде Ройтерс и БТА, позовавайки се на аукционна къща "Кристис". Рокфелер, последният останал жив внук на основателя на "Стандард ойл" Джон Д.

130 ареста на бизнесмени в Турция

http://www.cross.bg/aresta-na-biznesmeni-v-tyrtziya-1545385.html

/КРОСС/ Службите за сигурност в Турция арестуваха близо 130 бизнесмени в Истанбул. Задържани са и висши държавни служители, предава Нова. Рано тази сутрин екипи на отдела за борба с финансовите престъпления към Истанбулската дирекция по сигурността извършиха масови обиски и задържания на над 100 различни адреси. Задържаните са предполагаеми членове на т.нар. „Терористична организация на гюленистите".  

Марш за европейско правосъдие ще отбележи 4 години от избора на Пеевски за шеф на ДАНС

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/06/07/2984732_marsh_za_evropeisko_pravosudie_shte_otbeleji_4_godini/?ref=rss


Протестен Марш за европейско правосъдие ще се проведе на 14 юни в София. Протестът ще започне в 18.30 ч. пред Съдебната палата. Организатори са граждански сдружения, сред които инициативата "Правосъдие за всеки" и коалицията от организации "За да остане природа".

Датата 14 юни не е избрана случайно. На този ден преди четири години парламентът избра депутата от ДПС Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Решението доведе до масови граждански протести, които...

Разширяват драстично платеното паркиране в София

http://frognews.bg/news_136075/Razshiriavat-drastichno-platenoto-parkirane-v-Sofiia/

Столичната община в най-скоро време ще увеличи драстично зоната за платено паркиране в София. Транспортната комисия към Общинския съвет гласува ”за” разширение на ”Зелената зона” в районите ”Лозенец“ и „Средец“.

Велосипедист счупи ръката на пешеходка във Варна и избяга

http://www.moreto.net/novini.php?n=352925

69-годишна жена постъпи в болница вчера вечерта, след като беше блъсната от колоездач на площад „Лаврентий“ във Варна. Велосипедистът обаче избягал от мястото, съобщиха за Moreto.net от пресцентъра на полицията. Сигнал за инцидента е подаден около 19:30 часа.

Доминик Тийм свали Джокович от трона в Париж

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/06/07/2984719_dominik_tiim_svali_djokovich_ot_trona_v_parij/?ref=rss


Австриецът Доминик Тийм детронира миналогодишния шампион Новак Джокович и се класира за полуфиналите на "Ролан Гарос". 23-годишният тенисист постигна категорична победа със 7:6 (5), 6:3, 6:0 и стигна до финалната четвортка в Париж за втора поредна година.

В битка за място на финала, която ще противопостави най-добрите тенисисти на клей през този сезон, Тийм ще се изправи срещу носителя на рекордните девет титли в Париж Рафаел Надал.

Съдят американка заради подтикване към самоубийство чрез SMS

http://clubz.bg/54843-sydqt_amerikanka_zaradi_podtikvane_kym_samoubijstvo_chrez_sms

„Време е, скъпи“, написала тогава 17-годишната Мишел Картър на приятеля си Конрад Рой. „Когато се върнеш от плажа, трябва да го направиш. Готов си.“

„Добре, ще го направя. Без повече мислене“, отговорил той.

18-годишният Конрад Рой е намерен мъртъв в пикапа си през 2014 г. след размяната на тези съобщения. Той е починал, след като колата се е напълнила с въглероден оксид на паркинг във Феърхевън, Масачузетс. Смъртта му е обявена от разследващите за самоубийство, но обвинителите смятат, че вината е на приятелката му Мишел Картър.

Сега 20-годишната Картър е подсъдима за непредумишлено убийство, информира „Ню Йорк таймс“. Случаят на тийнейджърите не е прецедент, но подобни дела повдигат въпроса доколко човек може да бъде отговорен пред закона за чуждо самоубийство.

 „Ключовият въпрос ще бъде кой в действителност е причинил смъртта“, коментира Лори Левърсън, професор в юридическото училище „Лойола“ в Лос Анджелис, и подчерта, че според обичайната практика се приема, че самоубийците действат по собствена воля.

Катрър и Рой често са си писали, че се обичат и очевидно са били в близки взаимоотношения, но рядко са се виждали на живо. Връзката им се изразявала основно в емоционални съобщения и значението на тези съобщения за младежа може да бъде ключово за делото.

Според прокурора Мариклер Флин, Картър е виновна за самоубийството на Рой. Тя твърди, че освен съобщенията двамата са провели и разговори, които са довели до самоубийството на тийнейджъра. Прокурорът смята, че Конрад Рой е излязъл от камиона, защото се е страхувал, но обаждане от Картър го е „окуражило“:

„Г-ца Картър го е върнала обратно с телефонно обаждане и през следващите 20 минути е слушала виковете му от болка, как е поел последния си дъх и как е умрял“, смята Флин.

Според обвинението Картър е провокирана от стремежа към внимание от страна на връстниците ѝ.

„Тя е използвала Конрад като пионка в извратената си игра на живот и смърт“, коментира още Флин.

Адвокатът на Мишел Картър Джоузеф Каталдо описва Конрад Рой като депресиран тийнейджър, който и преди е правил опит за самоубийство. Той твърди, че Рой е планирал самоубийството си и е търсил в интернет начини как да го извърши, а подсъдимата му е предлагала да потърси помощ.

Каталдо обясни също, че Картър е имала хранително разстройство и се е лекувала в психиатрична клиника, и е била под въздействието на антидепресанти.

Адвокатите на Картър се опитват да отхвърлят обвинението като изтъкват, че за разлика от други щати, в Масачузетс няма закон срещу подстрекаването към самоубийство. Делото обаче е разрешено от по-висша инстанция на базата на други две дела от 60-те години на XX в. Едно от делата е срещу хора, които играли руска рулетка, а другото е срещу мъж, който помогнал на съпругата си да зареди пистолет и ѝ обяснил как се използва. И в двата случая подсъдимите са обвинени в непредумишлено убийство заради самоубийствата на други хора.

Съдията във Върховния съд Робърт Корди, взел решение да позволи делото, обяснява, че случаят на Катър е първият основан само на базата на написани думи. В тези обстоятелства обаче думите са имали „повече тежест от обикновено, преодолявайки всяка воля за живот, която той може би е имал.“

По желание на защитата на Картър, делото ще бъде решено от съдия вместо от съдебни заседатели. Ако бъде призната за виновна, я очакват до 20 години затвор.

Майката на Конрад Рой Лин беше първият изслушан свидетел. Тя разказа, че синът ѝ е страдал от депресия в миналото, но наскоро бил завършил гимназия и е спечелил стипендия за колеж. За Картър тя знаела само, че е в близки отношения със сина ѝ.

Шефът на хотелиерите: Да не шумим за ританата камериерка, за да не ни бойкотират скандинавците

http://offnews.bg/news/n_1/n_657547.html

Меко казано странно изказване по случая със скандала с изританата в главата камериерка от шведски турист направи председателят на Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите. Според него не трябвало да се шуми много по тоя случай, за да не си навлечем бойкот от страна на скандинавските туристи. "Клиентите са със 17 различни вида характери и работещите в сферата на туризма трябва да се съобразяват със 17 различни вида характери. Неписаният закон е "С клиент не се спори". Второто правило е "Клиентът винаги е прав" и третото правило е "Усмивката винаги е задължителна". Рискова е нашата професия", каза Рагин пред "Нова телевизия". Той обясни, че се притеснявал от отзвука на случката сред скандинавските туристи, които били малко по-горделиви и много чувствителни хора. "Преди 5 години имаше един подобен инцидент на един от баровете. Имаше сбиване и убийство. След това 5 години бойкотираха и не стъпиха тука."  Според Рагин тази година 250 млн. евро ще дойдат у нас само от пакети от скандинавски туристи, без да броим другите разходи. "Дано собствениците на хотела да помогнат на камериерката. Бих и помогнал и материално, ако е моя служителка, но колкото по-бързо този инцидент отшуми, по-добре", каза председателят на Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите.

Военната прокуратура проверява инцидента с колата на шефа на ВКС

http://www.mediapool.bg/voennata-prokuratura-proveryava-intsidenta-s-kolata-na-shefa-na-vks-news264912.html

Военно-окръжната прокуратура е образувала проверка за инцидента с колата на НСО, в която се вози председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, обяви в сряда главният прокурор Сотир Цацаров. Преди ден върховният съдия спомена за случая без да дава никакви подробности. Впоследствие източници на Mediapool разкриха, че на 1 юни Панов и шофьорът му от НСО са установили на връщане от Берковица към София, че два от болтовете на задната лява гума на служебния автомобил липсват, а останалите три са развити. "На първо място президентът ме информира, че след като е разбрал вчера от колегата Панов за инцидента, е разпоредил незабавно проверка в качеството си на, да го нарека така, ръководител или висшестоящ спрямо НСО. Тази проверка е в ход и тя е изключително интензивна. Иначе, прокуратурата не е била уведомена нито от началника на НСО, нито от г-н Панов. На базата на вчерашните му изявления е налице самосезиране на Военно-окръжната прокуратура. Военно-окръжната прокуратура с оглед на това, че НСО е подведомствена на компетентността на военната прокуратура", коментира Цацаров след срещата си президента Румен Радев в сряда. По думите му военните прокурори ще снемат обяснения лично от началника на службата за охрана Ангел Антонов, от ръководителите на сектори, както и от шофьора на Панов. "Изземват се данни за автомобила, техническото му състояние, последните технически прегледи и ремонти по тоя автомобил, разбира се, ще бъде назначена и техническа експертиза. Казано по друг начин, под ръководството или по нареждане на президента се извършва съответната проверка в НСО. По мое разпореждане и след сезиране от пресата и изявленията на г-н Панов, дадени вчера очевидно тук, военна прокуратура проверява всичко това. Резултатите ще бъдат публични", декларира Цацаров. Преди време главният прокурор иронизира призива на Панов съдиите да кажат "не на страха" и да поискат истинска съдебна реформа, запитвайки го през медиите дали се се страхува, докато се вози в кола на НСО. Попитан в сряда дали вече не е преосмислил тогавашната си позиция, главният прокурор отрече. "Трябва да ти е ясно, че в тази професия място за страхуване няма. Нека не предопределяме резултатите от проверката. Единственото, което ще кажа е – поемам ангажимент и ще разговарям с колегите от военната прокуратура за това всички резултати от нея да бъдат абсолютно публични", добави той. Цацаров отправи и директна критика към шефа на НСО, за това, че веднага не е подал сигнал за инцидента. Както Mediapool съобщи преди ден, Ангел Антонов е бил уведомен за случая лично от Панов, както и от шофьора му още в същия ден. "Аз мисля, че НСО е следвало незабавно да ни сезира. Моето мнение е, че НСО и началникът на НСО е следвало незабавно да уведоми компетентните органи. Нещо повече – мисля, че при компетентните органи се включва не само прокуратурата. Аз знам по този въпрос точно толкова, колкото знаете и вие. Освен това автомобилите ни се паркират в Съдебната палата. И моя автомобил е на НСО, и на колегата Колев (председателят на ВС – бел.ред.) е на НСО, те седят паркирани един до друг", каза още Сотир Цацаров.

Пловдивски хотелиери: Принудени сме да сервираме турски плодове и зеленчуци

https://www.24chasa.bg/region/article/6267388

Пловдивски хотелиери: Принудени сме да сервираме турски плодове и зеленчуциКъщите ни за гости не могат да предлагат вкусни домашни ястия, оплака се кметицата на Чепеларе Пловдивски ресторантьори и хотелиери се оплакаха, че са принудени да сервират на гостите си турски плодове и зеленчуци вместо родно производство. Това стана по време на дискусия "Вкусът на България", организирана от БНТ в града на тепетата.

ЕК ще финансира общи военни проекти с до 5.5 млрд. евро годишно

http://www.mediapool.bg/ek-shte-finansira-obshti-voenni-proekti-s-do-55-mlrd-evro-godishno-news264911.html

Европейската комисия ще формира специален фонд с годишен бюджет до 5.5 млрд. евро, с който ще се финансират общи проекти между отделните държави членки в областта на отбраната. Целта на Брюксел е така да помогне за по-ефективното изразходване на средствата за отбрана и да ограничи дублирането на отбранителни способности в Общността. Очаква се инструментът да се финансира с пари на ЕК, страните членки и частни инвеститори. По него обаче ще могат да кандидатстват само съвместни проекти, които ще изискват засилено регионално сътрудничество. Формирането на фонда идва в момент, в който България готви три от най-мащабните сделки за модернизацията на армията си – за нов тип изтребители, кораби и бронирани машини. На този етап правителството не проучва никакви възможности за общи проекти със съседните страни от НАТО и придвижва проектите самостоятелно. Още преди пет години се обсъждаше възможността България и Румъния да закупят заедно изтребители, което би дало възможност да се постигне по-добра цена и да се осигурят по лесно поддръжката и експлоатацията на машината. Общи действия в тази посока обаче така и не бяха предприети. През годините имаше сериозни резерви около съвместните проекти от страна на различните политически и бизнес лобита в отбраната, които предпочитат сами да решават скъпите военни сделки. Европейската комисия обаче форсира дебата за обща отбрана, като в четвъртък представи и възможните сценарии – от ограничено сътрудничество до обща единна политика. Фондът за отбрана и интересите на България Според плана на Европейската комисия фондът ще има основно две направления – научната дейност и общата покупка на въоръжение и техника. "Допълвайки сътрудничество си с НАТО, ние трябва да направим повече и да постигнем по-добри резултати. Фондът ще действа като катализатор за силна европейска отбранителна промишленост, която разработва авангардни, напълно оперативно съвместими технологии и оборудване. Държавите членки ще запазят контрол върху ситуацията, ще получат повече за парите си и — в крайна сметка — влиянието им ще нарасне", коментира зам.-председателят на Европейската комисия за инвестициите и конкурентоспособността Юрки Катайнен. НАТО от години формира бюджета си основно от САЩ, но новият американски президент Доналд Тръмп настоя тази практика да се преустанови и страните членки да увеличат значително военните си бюджети. България също върви в тази посока, като до 2024 година планира да отделя 2% от Брутния си вътрешен продукт (БВП) за отбрана при около 1.3% в момента. Дори и при този ръст на средствата София трудно би могла сама да се доближи до стандартите на останалите страни членки. ЕК обаче планира фондът за отбрана още от 2020 година да разполага с 5.5 млрд. евро, като основната част от тях ще трябва да се осигуряват от страните членки. Българското правителство и в частност военното министерство засега не разработва общи проекти и няма активна позиция на европейско ниво. Вместо това периодично затъва в различни скандали около подготвяните скъпи сделки, около които прозират много различни интереси, или в безсмислени дебати като, например, за връщането на задължителната казарма. В сряда Европейската комисия отправи покана за представяне на предложения за проекти в областта на безпилотните системи в морска среда и войсковите системи. Очаква се първите споразумения за отпускане на безвъзмездни средства да бъдат подписани до края на тази година. Къде изтичат парите за отбрана? По данни на Европейската комисия липсата на сътрудничество между държавите в ЕС в областта на отбраната и сигурността струва между 25 и 100 милиарда евро годишно. Общо 80 на сто от обществените поръчки и над 90 на сто от научните изследвания в областта се управляват на национално равнище. До 30 на сто от годишните разходи за отбрана биха могли да бъдат спестени чрез обединяването на обществени поръчки. В ЕС съществуват 178 различни оръжейни системи, в сравнение с 30 в САЩ. В ЕС съществуват 17 различни модела основни бойни танкове, а в САЩ - само един. В Европа има повече производители на вертолети, отколкото правителства, които да могат да ги купуват, отбелязва комисията. ЕК предлага няколко сценария за обща отбрана Европейската комисия представи в сряда и предложенията си за развитието на европейската отбрана, които предстои да бъдат обсъдени от лидерите на страните членки. При сценария "сътрудничество в областта на сигурността и отбраната" държавите от ЕС ще запазят правото си да вземат решения за необходимостта от сътрудничество свободно и поотделно за всеки случай, като ЕС ще продължи да допълва усилията на национално равнище. Сътрудничеството в областта на отбраната ще бъде засилено, но участието на ЕС в най-отговорните операции ще остане ограничено. Сътрудничеството между ЕС и НАТО ще запази настоящия си формат и структура. При сценария за "споделена сигурност и отбрана" държавите в ЕС ще обединят някои финансови и оперативни активи за повишаване на солидарността. ЕС ще се ангажира в по-голяма степен със защитата на Европа във и извън нейните границите. Съюзът ще поеме повече функции в области, като киберсигурността, защитата на границите или борбата с тероризма, както и укрепване на свързаното със сигурността и отбраната измерение на вътрешните политики на ЕС (енергетика, здравеопазване, митнически съюз или космическо пространство). ЕС и НАТО ще засилят взаимното сътрудничество и съгласуване в множество области. При сценария "обща отбрана и сигурност" се предвижда постепенното определяне на обща политика на ЕС в областта на отбраната, което да доведе до обща отбрана на основание на договора за ЕС. Съществуващите разпоредби дават възможност на група държави от ЕС да преминат на по-високо равнище на европейска отбрана. При този сценарий защитата на Европа ще се превърне във взаимно подсилваща отговорност на ЕС и НАТО. ЕС ще може да участва във важни операции в областта на сигурността и отбраната, подкрепен от по-високо равнище на приобщаване на силите за отбрана на държавите от Общността.

ЕК ще финансира общи военни проекти с над 5.5 млрд. евро годишно

http://www.mediapool.bg/ek-shte-finansira-obshti-voenni-proekti-s-nad-55-mlrd-evro-godishno-news264911.html

Европейската комисия ще формира специален фонд с годишен бюджет до 5.5 млрд. евро, с който ще се финансират общи проекти между отделните държави членки в областта на отбраната. Целта на Брюксел е така да помогне за по-ефективното изразходване на средствата за отбрана и да ограничи дублирането на отбранителни способности в Общността. Очаква се инструментът да се финансира с пари на ЕК, страните членки и частни инвеститори. По него обаче ще могат да кандидатстват само съвместни проекти, които ще изискват засилено регионално сътрудничество. Формирането на фонда идва в момент, в който България готви три от най-мащабните сделки за модернизацията на армията си – за нов тип изтребители, кораби и бронирани машини. На този етап правителството не проучва никакви възможности за общи проекти със съседните страни от НАТО и придвижва проектите самостоятелно. Още преди пет години се обсъждаше възможността България и Румъния да закупят заедно изтребители, което би дало възможност да се постигне по-добра цена и да се осигурят по лесно поддръжката и експлоатацията на машината. Общи действия в тази посока обаче така и не бяха предприети. През годините имаше сериозни резерви около съвместните проекти от страна на различните политически и бизнес лобита в отбраната, които предпочитат сами да решават скъпите военни сделки. Европейската комисия обаче форсира дебата за обща отбрана, като в четвъртък представи и възможните сценарии – от ограничено сътрудничество до обща единна политика. Фондът за отбрана и интересите на България Според плана на Европейската комисия фондът ще има основно две направления – научната дейност и общата покупка на въоръжение и техника. "Допълвайки сътрудничество си с НАТО, ние трябва да направим повече и да постигнем по-добри резултати. Фондът ще действа като катализатор за силна европейска отбранителна промишленост, която разработва авангардни, напълно оперативно съвместими технологии и оборудване. Държавите членки ще запазят контрол върху ситуацията, ще получат повече за парите си и — в крайна сметка — влиянието им ще нарасне", коментира зам.-председателят на Европейската комисия за инвестициите и конкурентоспособността Юрки Катайнен. НАТО от години формира бюджета си основно от САЩ, но новият американски президент Доналд Тръмп настоя тази практика да се преустанови и страните членки да увеличат значително военните си бюджети. България също върви в тази посока, като до 2024 година планира да отделя 2% от Брутния си вътрешен продукт (БВП) за отбрана при около 1.3% в момента. Дори и при този ръст на средствата София трудно би могла сама да се доближи до стандартите на останалите страни членки. ЕК обаче планира фондът за отбрана още от 2020 година да разполага с 5.5 млрд. евро, като основната част от тях ще трябва да се осигуряват от страните членки. Българското правителство и в частност военното министерство засега не разработва общи проекти и няма активна позиция на европейско ниво. Вместо това периодично затъва в различни скандали около подготвяните скъпи сделки, около които прозират много различни интереси, или в безсмислени дебати като, например, за връщането на задължителната казарма. В сряда Европейската комисия отправи покана за представяне на предложения за проекти в областта на безпилотните системи в морска среда и войсковите системи. Очаква се първите споразумения за отпускане на безвъзмездни средства да бъдат подписани до края на тази година. Къде изтичат парите за отбрана? По данни на Европейската комисия липсата на сътрудничество между държавите в ЕС в областта на отбраната и сигурността струва между 25 и 100 милиарда евро годишно. Общо 80 на сто от обществените поръчки и над 90 на сто от научните изследвания в областта се управляват на национално равнище. До 30 на сто от годишните разходи за отбрана биха могли да бъдат спестени чрез обединяването на обществени поръчки. В ЕС съществуват 178 различни оръжейни системи, в сравнение с 30 в САЩ. В ЕС съществуват 17 различни модела основни бойни танкове, а в САЩ - само един. В Европа има повече производители на вертолети, отколкото правителства, които да могат да ги купуват, отбелязва комисията. ЕК предлага няколко сценария за обща отбрана Европейската комисия представи в сряда и предложенията си за развитието на европейската отбрана, които предстои да бъдат обсъдени от лидерите на страните членки. При сценария "сътрудничество в областта на сигурността и отбраната" държавите от ЕС ще запазят правото си да вземат решения за необходимостта от сътрудничество свободно и поотделно за всеки случай, като ЕС ще продължи да допълва усилията на национално равнище. Сътрудничеството в областта на отбраната ще бъде засилено, но участието на ЕС в най-отговорните операции ще остане ограничено. Сътрудничеството между ЕС и НАТО ще запази настоящия си формат и структура. При сценария за "споделена сигурност и отбрана" държавите в ЕС ще обединят някои финансови и оперативни активи за повишаване на солидарността. ЕС ще се ангажира в по-голяма степен със защитата на Европа във и извън нейните границите. Съюзът ще поеме повече функции в области, като киберсигурността, защитата на границите или борбата с тероризма, както и укрепване на свързаното със сигурността и отбраната измерение на вътрешните политики на ЕС (енергетика, здравеопазване, митнически съюз или космическо пространство). ЕС и НАТО ще засилят взаимното сътрудничество и съгласуване в множество области. При сценария "обща отбрана и сигурност" се предвижда постепенното определяне на обща политика на ЕС в областта на отбраната, което да доведе до обща отбрана на основание на договора за ЕС. Съществуващите разпоредби дават възможност на група държави от ЕС да преминат на по-високо равнище на европейска отбрана. При този сценарий защитата на Европа ще се превърне във взаимно подсилваща отговорност на ЕС и НАТО. ЕС ще може да участва във важни операции в областта на сигурността и отбраната, подкрепен от по-високо равнище на приобщаване на силите за отбрана на държавите от Общността.

Челик – фестивал на игрите на 10-ти и 11-ти юни в Морската градина на Варна.

http://www.dnevnik.bg/pr_sfera/2017/06/07/2984731_chelik_festival_na_igrite_na_10-ti_i_11-ti_juni_v/?ref=rss


Цветното забавление ще е в района на Морско казино и Обсерваторията от 10:00 до 18:00 ч. и в двата дни. В Челик – фестивал на игрите малки и големи ще играят на "Виждам, виждам", "Кральо, портальо", "Крокодиле, крокодиле", "Оракуле-боракуле", "Гори, гори кърпа", "Капитане, капитане, какво е морето?", "Двама са малко, трима са много", "Да бий, да бий", "Царю честити, колко е часът?" "Смешното...

Жаблянов: България отделя най-нисък процент от БВП за наука от всички държави в ЕС

http://www.moreto.net/novini.php?n=352938

Искам да започна моето изказване с една статистика, която е дадена вътре в стратегията и аз не можах вътре да открия онези механизми и пътища, по които тази стратегия да бъде преодоляна. От държавите-членки на ЕС към 2015 г. Българи отделя 0.

"Синя България" поиска смяна на надзорния съвет в "Левски"

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/06/07/2984698_sinia_bulgariia_poiska_smiana_na_nadzorniia_suvet_v/?ref=rss


Тръстът на привържениците "Синя България" обяви, че свиква извънредно общо събрание в "Левски". Организацията на феновете, която е акционер във футболния клуб, иска смяна на надзорния съвет, оглавяван от мажоритарния собственик Спас Русев.

Причината за искането е липса на контрол върху управлението и липса на информация за финансовото състояние на дружеството. Русев не изпълни и поставения му от тръста ултиматум за среща до края на сезона в Първа...

Надал отстрани палача на Гришо от "Ролан Гарос"

http://offnews.bg/news/n_1/n_657553.html

Испанецът Рафаел Надал се класира за полуфиналите на "Ролан Гарос", след като елиминира 20-ия в схемата Пабло Кареньо Буста с 6:2, 2:0 и отказване на сънародника си заради разтежение коремния мускул след 50 минути игра. Кареньо Буста допусна 20 непредизвикани грешки в изиграните десет гейма, 15 от които в първия сет. След размяна на ранни пробиви Надал пое контрола върху мача и поведе с 5:1 Той взе медицински таймаут по пътя си към успеха в първата част. Преди началото на втория сет Кареньо Буста поиска медицински таймаут, а след завръщането си на корта изигра още два гейма, в които спечели само две от десет разигравания и се отказа. Така Надал достигна до полуфиналите със само 22 загубени гейма досега, с което подобри рекорда си от 25 гейма след пет мача в Шлема от "Ролан Гарос" през 2008 година. Той очаква победителя от мача между защитаващия титлата си Новак Джокович (Сърбия) и Доминик Тийм (Австрия).

ЕК представи 3 сценария за европейската отбрана

http://dnes.dir.bg/news/evropeyska-komisia-evropeyski-parlament-evropeyska-otbrana-25880477

Европейската комисия представи днес предложенията си за развитието на европейската отбрана. Един от вариантите е създаване на обща отбрана на ЕС.

ЕС удължава санкциите срещу Крим. Полуостровът: Научихме се да ги пренебрегваме

http://offnews.bg/news/n_1/n_657544.html

След като във вторник посланниците на всички страни в ЕС съгласуваха решението за удължаване на наложените срещу Крим санкции, от руската република отговориха, че са се научили да ги пренебрегват.  "Ще живеем както живяхме преди", коментира министърът на икономическото развитие Андрей Мелников, цитиран от ТАСС.  По думите му през последните няколко години администрацията се е научила да продължава работа като "пренебрегва тези ограничения". "Нека налагат санкции. Какво от това? Животът не приключва с това", каза още Мелников, допълвайки, че санкциите не пречат на икономическото развитие на региона, а са само политически факт.  Преди последното решение да влезе в сила, то трябва да бъде одобрено от Съвета на ЕС, като се очаква това да се случи на срещата на въшните министри в Люксембург на 19 юни. Така ще продължат да действат ограниченията за вноса на стоки от Крим в ЕС, инвестиции и финансиране на бизнес проекти на полуострова, както и покупки на недвижимо имущество и предоставяне на услуги. Наред с това страните от ЕС не изнасят технологии и стоки в сферите на транспорта, телекомуникациите, енергетиката, добива на нефт и други природни ресурси. 

НСО пропуснали да уведомят прокуратурата за инцидента с Панов

http://offnews.bg/news/n_1/n_657554.html

Националната служба за охрана (НСО) не е уведомила прокуратурата за инцидента с Лозан Панов. Както стана ясно във вторник , болтове от едната гума на автомобила, в който се возил председателят на Върховния касационен съд (ВКС), били развинтени, а два изцяло липсвали. След среща с президента Румен Радев главният прокурор Сотир Цацаров съобщи, че нито Панов, нито от службата са уведомили прокуратурата за случая. Цацаров разпоредил проверка веднага, след като президентът го информирал за случая.   „Президентът ме информира, че след като е разбрал вчера за инцидента от колегата Панов е разпоредил незабавно проверка, в качеството си на висшестоящ на националната служба за охрана. Тази проверка е в ход и е интензивна“, каза главният прокурор. В същото време стана ясно, че Военно-окръжна прокуратура се е самосезирала още вчера, след изявление на Панов пред журналисти, в което той само загатва за случая. В сряда военни прокурори са започнали проверка и са снели обяснения. Иззети са данни за автомобила, включително и да техническия му преглед. По нареждане на президента се извършва съответната проверка от НСО, по мое разпореждане и след сезиране от пресата военна прокуратура проверя това. Резултатите ще бъдат публични, каза Цацаров.  Мен не ме е страх. В тази професия място за страхливи няма. Поемам ангажимент и ще разговаря с колегите от военната прокуратура всички резултати от проверката да са публични, каза още главният прокурор. По думите му НСО и началника на службата е трябвало веднага да сезира компетентните органи - не само Прокуратурата, но и президента, тъй като службата е пряко подчинена на президента. В началото на май председателят на ВКС не скри, че се притеснява за живота си . Той коментира заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС), на което той и негови колеги поискаха главният прокурор Сотир Цацаров да даде пояснения около срещата си в ЦУМ с бизнесмените Георги Гергов и Сашо Дончев. По същото време маскирани младежи хвърлиха окървавени агнешки главички пред сградата на съвета - като асоциация с опозицията на главния прокурор във ВСС.

Атаката в иранския парламент приключи, четирима нападатели са ликвидирани

https://www.24chasa.bg/novini/article/6267340

Атаката в иранския парламент приключи, 
четирима нападатели са ликвидираниАтаката в иранския парламент приключи. Всичките четирима нападатели са ликвидирани, съобщава Ройтерс, цитирана от БТА. Тя предаде, че силите за сигурност проверяват сградата за бомби. Отговорност за нападенията срещу парламента и мавзолея на основателя на Ислямската република аятолах Хомейни пое "Ислямска държава".

Ще стане ли „Ал Джазира” първата жертва на кризата с Катар

http://clubz.bg/54841-shte_stane_li_%E2%80%9Eal_djazira%E2%80%9D_pyrvata_jertva_na_krizata_s_katar

Телевизия "Ал Джазира" е бижуто на продължилите двайсет години усилия на богатата на петрол и газ държава Катар да превърне своето финансово благополучие в световна значимост. Част от това усилие е успешната кандидатура за световното по футбол през 2022 година, пише в анализ Би Би Си.

Но все по-сериозни стават опасенията, че настоящата дипломатическа криза около Катар застрашава бъдещето на телевизията.

Предаванията на „Ал Джазира” предизвикват противоречиви реакции и ядосват много арабски държави, особено Египет след падането на Хосни Мубарак по време на Арабската пролет и последвалото сваляне на избрания президент Мохамед Морси – лидер на „Мюсюлмански братя”.

Телевизията вече попадна в центъра на събитията, след като в края на май нейният сайт бе блокиран за територията на Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Египет и Бахрейн.

Тези държави прекратиха връзките си с Катар на 5 юни с обвинения, че страната подкрепя тероризма. Саудитска Арабия затвори офисите на „Ал Джазира” и отне лиценза за излъчване, защото телевизията „популяризира терористични заговори”, подкрепя хутите, срещу които Саудитска Арабия воюва в Йемен, и заради опитите да „наруши вътрешната саудитска йерархия”.

„Ал Джазира” винаги е защитавала своята редакционна независимост и твърди, че е обективна.

Катар в момента е изолиран и уязвим. Страната отрича да подкрепя терористични групи, но ще бъде принудена да направи някои признания, за да излезе от напрегнатата ситуация – блокирано летище, което бе регионален транспортен хъб, и опашки за храна по магазините.

Представител на Би Би Си в Доха научи от свои източници, че промяна в медийната политика ще бъде сред основните условия пред Катар. „Ал Джазира” може и да не бъде затворена, но редакционната й политика ще трябва да бъде променена, докато по-новата катарска телевизия – базираната в Лондон „Ал-Араби”, може да бъде закрита.

От години „Ал Джазира” вбесява другите държави в Залива и Египет, дори и преди своя звезден час, когато излъчваше непрекъснато събитията от Арабската пролет.

През 2002 година Саудитска Арабия се ядоса на отразяването за нейния мирен план за конфликта между Израел и Палестина и изтегли посланика си от Катар. Дипломатът бе върнат чак през 2008 година.

През 2014 година Катар обеща да спре „да се меси” във вътрешната политика на съседните държави от Залива, за да преодолее поредната дипломатическа разпра със Саудитска Арабия, ОАЕ и Бахрейн, които изтеглиха посланиците си.

Този път се очаква съседите на Катар в Залива да настояват за пълното затваряне на телевизия „Ал Джазира” още преди началото на преговорите.

Това би се отразило сериозно на медийните амбиции на Катар, както и на близо 3-хилядния персонал на телевизията в Доха и по целия свят.

Възходът на „Ал Джазира”

  • Основана е през 1996 г. като първата 24-часова новинарска телевизия в арабския свят;
  • Привлича огромна публика – десетки милиони – с динамична програма и критично отношение към арабските лидери;
  • Придобива световна популярност като излъчва видео посланията на Осама бен Ладен след атентатите от 11 септември;
  • Пуска канал на английски език през 2006 г., който печели редица награди и се излъчва в над 100 държави;
  • „Ако следите новините по двата канала, няма да повярвате, че това е една и съща телевизия”, казва специалистът по арабски медии Ноха Мелор;
  • Харчи огромни средства, за да пусне „Ал Джазира Америка” през 2013 г., за да пробие на пазара в САЩ, но каналът спира през 2016 г.;
  • Губи огромна част от публиката си в Египет след отразяването на Арабската пролет. „Ал Джазира” на арабски език и местният канал „Мубашер Миср” са обвинени в обслужване на „Мюсюлмански братя”, което телевизията отрича.

„Промяна на тона”

През 2007 година катарското правителство е уверило Саудитска Арабия, че ще смекчи отразяването на новините от кралството. Тогава служителите са получили нареждане да не се занимават с вътрешни въпроси на Саудитска Арабия, освен ако това не е консултирано с ръководството.

Арабският канал на „Ал Джазира” подкрепяше силно Арабската пролет през 2011 г. и зае почти проислямистка позииция. Така каналът започна да бъде приеман като острие на външната политика на Катар и като отражение на амбициите на Доха в променящия се арабски свят.

Отразяването на т.нар. „Ислямска държава” в Сирия и Ирак е различно от това на другите медии. Когато говори за групировката, „Ал Джазира” използва израза „държавната организация”, което прилича на начина, по който джихадистите сами наричат себе си. Другите арабски медии използват обидното съкращение „Даеш” – така е по държавната телевизия на Саудитска Арабия, както и по конкурентната „Ал Арабия”.

През 2015 г. „Ал Джазира” дори използва позитивното „сунитски революционери” по адрес на сунитските бойци от „Ислямска държава”.

Разкриха наркопласьор при спецакция във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=352937

Наркопласьр от Варна беше спипан в дома си при специализирана операция в понеделник, научи Moreto.net. 27-годишният мъж е хванат в момент на разпространение на наркотични вещества. Задържаният, който е добре известен на МВР, държал в дома си две електронни везни, близо 70 грама марихуана и 3,12 гр.

Серията нападения в Техеран – 12 загинали и 39 ранени

http://www.cross.bg/teheran-zaginali-islyamska-1545383.html

/КРОСС/ В резултат на нападенията срещу парламента в Техеран и мавзолея на идейния ръководител на Ислямската революция в Иран - Рухолах Хомейни, са загинали 12 души, а 39 други са пострадали, съобщава информационната агенция Mehr с пост в социалната мрежа „Туитър". Медията се позовава на информация, получена от медиците. По-рано се съобщаваше за седем загинали, а броят на пострадалите не бе конкретизиран. Няма данни за пострадали български граждани при атаките в сградата на Ислямското консултативно събрание и мавзолея на Рухолах Хомейни от сутринта на 7 юни в Техеран, съобщиха от пресцентъра на МВнР. Не е идентифицирана непосредствена заплаха за посолството на България в Ислямска република Иран и неговите служители, предприети са всички необходими мерки за сигурността на персонала на мисията.Българското посолство в Техеран следи ситуацията и поддържа контакт с местните власти. Малко по-рано днес джихадистката групировка "Ислямска държава" пое отговорност за днешните два атентата.    

Иван Генов: Обратното броене за българската енергетика започна

http://www.investor.bg/energetika/472/a/ivan-genov-obratnoto-broene-za-bylgarskata-energetika-zapochna-240770/

България трябва да изработи енергийна стратегия, която да обедини политическите сили, заяви бившият директор на АЕЦ "Козлодуй"

Външно министерство: Няма данни за пострадали българи в Техеран

https://www.24chasa.bg/novini/article/6267313

Външно министерство: Няма данни за пострадали българи в ТехеранНяма данни за пострадали български граждани при атаките в сградата на Ислямското консултативно събрание и мавзолея на Рухолах Хомейни от сутринта в Техеран. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на външните работи. Не е идентифицирана непосредствена заплаха за посолството на Република България в Ислямска република Иран и неговите служители,

125 преподаватели от 7 държави участват в научен форум във ВТУ

https://www.24chasa.bg/region/article/6267308

125 преподаватели от 7 държави
участват в научен форум във ВТУМеждународна научна конференция на тема „Езици, култури, комуникации“ ще бъде открита на 8 юни във ВТУ „Св.св. Кирил и Методий”. Неин организатор е Филологическият факултет. Ректорът на великотърновския ВУЗ проф. д-р Христо Бонджолов ще приветства участниците в научния форум. 125 университетски преподаватели, изследователи,

  НАП проверява наемателите на автомобили с т. нар. „SHA-регистрация“

//dariknews.bg/regioni/pleven/-nap-proveriava-naematelite-na-avtomobili-s-t.-nar.-sha-registraciia-2028941

Ревизорите на НАП София проверяват дейността на германски дружества, които отдават под наем автомобили от висок ценови клас на български юридически и физически лица. Проверяват се също и българските наематели, както и физическите лица, упълномощени да управляват луксозните коли. Става въпрос за авт

Започна цялостното асфалтиране на улици в квартал Кулата

//dariknews.bg/regioni/vraca/zapochna-cialostnoto-asfaltirane-na-ulici-v-kvartal-kulata-2028942

Даден е старт на цялостното асфалтиране на улици във врачанския квартал Кулата - това съобщиха от общинската управа. Това са пътни отсечки, на които са извършвани строително-ремонтни дейности по част „Канализация“ на „Интегриран проект за водния цикъл на град Враца“ и работата по тях е приключила.

Пиян шофьор нападна полицай при проверка за алкохол

//dariknews.bg/regioni/pleven/piian-shofior-napadna-policaj-pri-proverka-za-alkohol-2028943

На 6 юни в РУ Пордим е започнато бързо производство 64-годишен от Плевен. На 5 юни е управлявал в Пордим лек автомобил "Рено Меган" с концентрация на алкохол в кръвта си 2,30 промила. Проверката е извършена с техническо средство.

По време на проверката водачът е отказал да представи

Какво обсъдиха Борисов и Меркел на срещата си в Берлин? (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/sviat/kakvo-obsydiha-borisov-i-merkel-na-sreshtata-si-v-berlin-snimki-2028945

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с германския канцлер Ангела Меркел в Берлин. На съвместна пресконференция след срещата им премиерът заяви:

"Благодарение на своето географско положение и предстоящото си председателство на Европейския

Платеното паркиране в София се разширява (СНИМКА)

//dariknews.bg/regioni/sofiia/platenoto-parkirane-v-sofiia-se-razshiriava-snimka-2028940

Общинската транспортна комисия в София прие да се въведе „Зелена зона” в столичните райони Лозенец и Средец. Така до месец 1 час престой  в квадрата между булевардите "Евлоги и Христо Георгиеви", "Драган Цанков", "Джеймс Баучер" и "Черни Връх", както и в участъка между булевардите "Цариградско шосе

Военен самолет с 116 души изчезна над Мианмар

http://www.cross.bg/izchezna-borda-dyshi-1545382.html

/КРОСС/ Самолет на мианмарските военни с 116 души на борда изчезна в южната част на страната, предава AFP. „Връзката се загуби внезапно около 1.35 ч. (местно време), когато достигна на около 20 мили западно от град Дауей", се казва в съобщение от военните, в което се подчертава, че спасителните операции продължават. Източник съобщава, че на борда на машината е имало 105 пасажери и 11-членен екипаж.  

Само в "24 часа": Шведът-бияч пътувал с влак часове, живеел в село на 500 км. от Стокхолм (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6267293

Само в "24 часа": Шведът-бияч  пътувал с влак часове, живеел в село на 500 км. от Стокхолм (Видео)Шведът, който изрита брутално камериерка в главата, е от село, отдалечено на 500 км. от Стокхолм. 53-годишният мъж е пътувал  часове наред с влак, преди да отлети за България, разкриха осведомени. В Слънчев бряг той е пристигнал с брат си. И двамата били агресивни, твърдят хора от курорта. Шведът все още е задържан в ареста на полицейското

"София Прайд" към Фандъкова: От контрапротеста ви лъжат, те искат насилие

http://clubz.bg/54840-sofiq_prajd_kym_fandykova_ot_kontraprotesta_vi_lyjat_te_iskat_nasilie

Миналогодишният Прайд бе отбелязан през юли. Снимка БГНЕС

Мероприятието "Да изчистим боклука на София", което ще се проведе заедно с 10-ия юбилей на шествието за човешки права "София Прайд", се организира от неформална неонацистка организация. Това твърдят в писмо до кметицата Йорданка Фандъкова и градския прокурор на София Емилия Русинова представители на организацията зад ЛГБТ шествието.

Зад популярния, макар и скромно посещаван "контрапротест", тази година стои неформалната организация "Национална съпротива". Според Радослав Стоянов, един от организаторите на Прайда, тя е "неонацистка/ултранационалистическа". Сами можете да прецените на страницата ѝ във фейсбук тук, но дори и в последната си публикация от организацията отбелязват, че считат парламентарната демокрация за вредна.

"Тази организация открито се противопоставя на парламентарната демокрация, на „социалния паразитизъм на малцинствата“, на правото на мирно сдружаване на гражданите, чиито неправителствени организации са нарочени като „чужди агенти“, обявява се против чуждите финансови институции, прави препратки към лозунга, известен като „14-те думи“ на американския расистки идеолог Дейвид Лейн, към химна на Третия райх и към двете основни начала на идеологията си – „национално могъща“ (национал-) и „социално справедлива“ (-социализъм) България", пишат от "София Прайд" и прилагат линк, който можете да видите тук.

Лидер на организацията е Благовест Асенов, който в свои публични изяви е признал, че са подали в Столична община невярна информация относно естеството и намеренията на планираното от тях шествие. В изявленията си Асенов нарича ЛГБТ хората "содомити", "педераси", ненормалните и призовава българите да попречат на Прайда, като вземат със себе си "метли и лопати с дървени дръжки, за да "изчистим боклуците" от столицата. Според организаторите на Прайда това е имплицитен призив да се носят подръчни средства, които да се ползват за побой над участниците в Прайда.

В предишни години е имало случаи на насилие от страна на контрапротестиращите срещу хомосексуални или хора, които "изглеждат като гейове". По тази причина маршрутът на шествието се пази в тайна, а полицията в последните години е много повече.

От Прайда отбелязват, че според законите на България и ЕС мирно събрание има, когато не се накърняват правата и свободите на другите и призовават както Фандъкова, така и градската прокурорка Русинова да наблюдават събитията и ако се наложи, да вземат нужните мерки - спиране на мероприятието "Да изчистим боклука..." и преследване на закононарушителите. Дни преди шествието, което ще е на 10 юни, събота, от 18 ч, в Княжеската градина, организаторите на Прайда са разговаряли и с отдел "Сигурност" на Столична община и СДВР, които са обещали не само засилено полицейско присъствие, но и специални мерки, за да намалят шанса да се срещнат двете мероприятия.

Нина Ставрева: Няма да има издание на „Каварна рок фест”

https://www.24chasa.bg/novini/article/6267324

Нина Ставрева: Няма да има издание на „Каварна рок фест”Каварна е била, е и ще бъде рок столицата на България. Тази година действително няма да има издание на „Каварна рок фест” и това се дължи на факта, че не успяхме да се свържем с промоутъри, които да организират този фестивал, а общината няма финансов ресурс, който да обезпечи провеждането на такова мероприятие,

"БГ прес фото" разказва 16 години история с 300 от най-добрите репортажни снимки

http://www.dnevnik.bg/kultura/2017/06/07/2984624_bg_pres_foto_razkazva_16_godini_istoriia_s_300_ot/?ref=rss


Най-старият български конкурс за репортажна фотография "БГ Прес Фото" ще покаже 300 снимки от 16-годишната си история във Vivacom Art Hall. Юбилейната изложба ще се открие от 18.30 ч. на 8 юни и ще остане десет дни.

Експозицията ще припомни най-значимите събития от 2000 г. насам, включително влизането на България в НАТО и Европейския съюз, войните в Чечения, Ирак, Либия, Сирия и Украйна, спасяването на медицинските ни сестри, взривовете в Челопеч, пожарът във...

„Сотбис“ продаде „Лято“ на Левитан за $1,1 млн.

http://clubz.bg/54839-%E2%80%9Esotbis%E2%80%9C_prodade_%E2%80%9Elqto%E2%80%9C_na_levitan_za_11_mln

На търг на руско изкуство в „Сотбис“ бяха продадени произведения за 12,1 млн. паунда ($15,6 млн.). Тази сума е 73% по-висока от резултатите от подобен търг през юни миналата година. По-голямата част от приходите – 9,9 млн. паунда ($12,7 млн.), дойде от продажбата на картини на художници като Левитан, Кончаловски, Репин и др.

Най-висока цена от общо 201 произведения, участващи в търга, стигнаха картините на Исаак Левитан (1860-1900). Най-оспорвано наддаване се получи за неговото платно „Лято“, подписано и датирано от 1891 г. – 909 хиляди паунда (1,1 млн. долара), съобщи сайтът на аукционната къща. Втората картина на майстора на „пейзажите с настроение“, наречена „Обраслото езеро“, смени собственика си за същата цена.

„Портрет на Юрий Репин на крайбрежната в Неапол“ на Иля Репин (1844-1930) бе продаден за 765 хил. паунда ($990 хил.), а платното на Константин Юон (1875-1958) „Нощният Кремъл в навечерието на коронацията на цар Михаил Фьодорович“  – за 729 хил. британски лири ($940 хил.).

Иля Репин, „Портрет на Юрий Репин на крайбрежната в Неапол“

Картината на Алексей Боголюбов (1824-1896) „Изглед от Венеция с църквата Санта Мария дела Салюте в далечината“ бе купена за 500 хил. паунда ($645 хил.), което е двойно повече от предварително очакваната цена. Като цяло на аукциона се продадоха 78% от предложените произведения.


Константин Юон, „Нощният Кремъл в навечерието на коронацията на цар Михаил Фьодорович“

"Площад Славейков"

„Сотбис“ продаде „Лято“ на Левитан за $15,6 млн.

http://clubz.bg/54839-%E2%80%9Esotbis%E2%80%9C_prodade_%E2%80%9Elqto%E2%80%9C_na_levitan_za_156_mln

На търг на руско изкуство в „Сотбис“ бяха продадени произведения за 12,1 млн. паунда ($15,6 млн.). Тази сума е 73% по-висока от резултатите от подобен търг през юни миналата година. По-голямата част от приходите – 9,9 млн. паунда ($12,7 млн.), дойде от продажбата на картини на художници като Левитан, Кончаловски, Репин и др.

Най-висока цена от общо 201 произведения, участващи в търга, стигнаха картините на Исаак Левитан (1860-1900). Най-оспорвано наддаване се получи за неговото платно „Лято“, подписано и датирано от 1891 г. – 909 хиляди паунда (1,1 млн. долара), съобщи сайтът на аукционната къща. Втората картина на майстора на „пейзажите с настроение“, наречена „Обраслото езеро“, смени собственика си за същата цена.

„Портрет на Юрий Репин на крайбрежната в Неапол“ на Иля Репин (1844-1930) бе продаден за 765 хил. паунда ($990 хил.), а платното на Константин Юон (1875-1958) „Нощният Кремъл в навечерието на коронацията на цар Михаил Фьодорович“  – за 729 хил. британски лири ($940 хил.).

Иля Репин, „Портрет на Юрий Репин на крайбрежната в Неапол“

Картината на Алексей Боголюбов (1824-1896) „Изглед от Венеция с църквата Санта Мария дела Салюте в далечината“ бе купена за 500 хил. паунда ($645 хил.), което е двойно повече от предварително очакваната цена. Като цяло на аукциона се продадоха 78% от предложените произведения.


Константин Юон, „Нощният Кремъл в навечерието на коронацията на цар Михаил Фьодорович“

"Площад Славейков"

Износът и вътрешното потребление качиха икономическия растеж до 3.5%

http://www.mediapool.bg/iznosat-i-vatreshnoto-potreblenie-kachiha-ikonomicheskiya-rastezh-do-35-news264910.html

Износът на стоки и услуги е основната причина за отчетения икономически растеж от 3.5% през първото тримесечие на 2017 г. спрямо година по-рано. Ръстът спрямо предходното тримесечие е 0.9 на сто. Това показват сезонно изгладените предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ). Те са завишени с 0.1 процентни пункта спрямо първоначално обявените. Неотдавна финансовият министър Владислав Горанов обяви, че е възможно кабинетът да повиши прогнозата за ръста на икономиката през тази година на 3.9 %, но това ще зависи от показателите през второто тримесечие на годината. Премиерът Бойко Борисов пък беше още по-смел в прогнозите си и в началото на май изрази убеденост, че следващата година България може да постигне икономически растеж от 4.5 – 6%. Значително по-консервативни са оценките на Европейската комисия и Международния валутен фонд за страната ни. Двете международни институции ревизираха прогнозите си за България и повишиха очакванията за икономически растеж на 2.9 на сто от БВП през тази година. Външната търговия и вътрешното потребление са основните двигатели за икономическия растеж през първото тримесечие на годината. Износът се е увеличил с 5.8 на сто, а крайното потребление с 4.3 на сто спрямо година по-рано, сочат данните на НСИ. За първите три месеца на годината брутният вътрешен продукт (БВП) възлиза на малко над 20 милиарда лева по текущи цени (10.26 млрд. евро). На човек от населението се падат 2826 лв. от стойностния обем на показателя (1445 евро). Така брутният вътрешен продукт на един зает се увеличава с 2.6% в сравнение със същото тримесечие на 2016 г., показват данните на НСИ. Създадената от отраслите на националната икономика брутна добавена стойност през първото тримесечие възлиза на 17.5 млрд. лв. по текущи цени. Секторът на услугите продължава да увеличава дела си в добавената стойност на икономиката и достига ниво от 68.2% при 67.4% в края на март 2016 г. За сметка на това се наблюдава намаление на относителния дял на аграрния сектор с 0.1%, както и на индустриалния – с 0.7 процентни пункта. Индустрията заема 29.3% от икономиката на страната, а селското стопанство – 2.5%. Динамиката на брутната добавена стойност се определя от регистриран растеж в търговията и ремонта на автомобили и мотоциклети; транспорт, складиране и пощи; хотелиерство и ресторантьорство (4.4%), създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения (3%), операции с недвижими имоти (2.5%), добивна промишленост; преработваща промишленост; производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива; доставяне на води; канализационни услуги, управление на отпадъци (1.4%), сочат данните на НСИ. Външнотърговското салдо на страната е отрицателно за първите три месеца на годината заради по-големия внос на стоки и услуги, който расте със 7.1%, докато увеличението на износа е с 5.8%. За крайното потребление през първото тримесечие се изразходват 85.7% от произведения БВП. Инвестициите (бруто образуване в основен капитал) формират 16.6% от произведения БВП. Заетите в икономиката на страната са били близо 3.4 млн души през първите три месеца на годината. Увеличават се работещите в аграрния сектор , за сметка на намаляване в сферата на услугите. В индустрията няма промяна спрямо година по-рано, сочат още данните на НСИ. На едно заето лице се падат 5904 лв. от текущия обем на брутния вътрешен продукт , като всеки зает създава средно 14.6 лв. БВП за един отработен час. Брутната добавена стойност средно на един зает през първото тримесечие на 2017 г. реално се увеличава с 1.9% и с 2% за един отработен човекочас спрямо съответното тримесечие на предходната година. Най-високо е равнището на производителността на труда в индустриалния сектор - 5927 лв. брутна добавена стойност средно на един зает, а най-ниска е в селското стопанство – 712 лв. В сектора на услугите всеки зает произвежда средно 5268 лв. брутна добавена стойност.

В Мианмар изчезна военен самолет с над 100 човека на борда

https://www.24chasa.bg/novini/article/6267304

В Мианмар изчезна военен самолет с над 100 човека на бордаВоенен самолет е изчезнал в Мианмар, предава Ройтерс, цитирана от БТА. На борда на самолета е имало 116 души, пише "Билд". Контакт с пилота на самолета е изгубен около 13,35 часа.   Очаквайте

Турция се опитва да разреши кризата с Катар, за да не пострада от нея

https://www.24chasa.bg/novini/article/6267312

Турция се опитва да разреши кризата с Катар, за да не пострада от неяРазразилата се през последните дни криза между Катар и Саудитска Арабия създаде изключително трудна ситуация за Анкара, предаде БТА. Турция не е страна в конфликта, който обхвана страните от Персийския Залив. В последно време двустранните отношения между Рияд и Анкара се развиват много положително. Значително се увеличиха саудитските инвестиции,

Йотова: Искат да унищожат кохезионната политика

http://clubz.bg/54838-jotova_iskat_da_unishtojat_kohezionnata_politika

Илияна Йотова

Вицепрезидентът Илиана Йотова би днес в Брюксел в тревога, че ЕС е на път за се откаже от политиката си за социално-икономическо сближаване, известна още като кохезионна, която осигурява финансиране от европейския бюджет за по-бедните и неразвити членки на съюза, каквато е България.

"Много важно е да запазим кохезионната политика. Не са един и два гласовете в Европа, които искат буквално нейното унищожаване", каза Йотова пред журналисти в Брюксел, повтаряйки противоречива теза на президента Румен Радев.

"Ще чуете много благовидни определения като "нови финансови инструменти", "инвестиционни планове", "инвестиционни инструменти, но зад това се крие дълбоката промяна на философията на кохезионната политика. Досега тя е преди всичко донорска политика. Ако се заложи само на новите финансови инструменти и на инвестициите, имам много тежки предчувствия, че те много трудно ще стигнат до България. Затова на всяка цена трябва да запазим кохезионната политика във вида, в който тя е досега, като, разбира се, могат да се прилагат и гъвкави възможности", добави тя.

Йотова допусна, че Европейската комисия може "да се откаже от кохезионната политика", която е част от договора на ЕС. 

"Бюджетът (на ЕС) и начинът, по който бъде структуриран, ще покаже дали Европейската комисия ще се откаже от кохезионната политика", каза тя, коментирайки многогодишната финансова рамка на ЕС след 2020 година.

Комисията няма такива правомощия. Нейно основно задължение е да бъде пазителка на доворите на ЕС. Бюджетните въпроси на ЕС се решават с единодушие от държавите му членки.

"Аз много се надявам, че ще има достатъчно добро лоби от държави, за които кохезионната политика е наистина голямото основание да бъдат част от Европейския съюз, колкото така и направо да говоря в случая", каза вицепрезидентката. "Не смятам, че тези финансови инструменти, с които се опитват да заменят кохезионната политика са удачни за всичките 27 страни и неминуемо това ще донесе след себе си политически разочарования, политически решения. Групирането и отчуждението в ЕС е факт".

Кохезионната политика трябва да бъде основен приоритет на българското председателство на ЕС през първата половина на 2018 година, каза Йотова. Съюзници за запазването ѝ страната ни трябва да търси предимно в южната част на Европа, но и в западната, каза тя.

Йотова остро критикува последните две комисии - втората на Жозе Барозу и сегашната на Жан-Клод Юнкер - и особено идеята за т. нар. "Европа на различни скорости".

"Според мене проектът за скорости в Европа не е проект. Това е резултат от изключително грешна и недалновидна политика на Европейския съюз през последните два мандата на Европейската комисия", каза тя. "Слабо лидерство, непоемане на отговорност, не само по външнополитическите (въпроси) и въпросите на сигурността, но и по отношение на финансите и на социалната политика".

"Тази политика, която беше заложена изключително само на базата на рестрикциите, която уби икономическия растеж, която направи слабите държави още по-слаби, а другите - още по-затворени и капсулирани в себе си, всъщност сама по себе си доведе до различно движение в Европа", каза Йотова.

Комисията досега не е предложила проект за многогодишната финансова рамка на ЕС след 2020 година, макар регламент да я задължава да го направи. Комисарят по бюджета Гюнтер Йотингер каза миналата седмица, че ще се консултира с Европарламента и с държавите-членки дали не е по-добре този проект да бъде отложен с година с оглед на това да бъде по-реалистичен, т .е. да отчита реалните финансови последици от Брекзит така и перспективите за развитието на ЕС.

Великобритания временно блокира преговорите по следващата многогодишна финансова рамка, позовавайки се на предсрочните избори на 8 юни т. г. Правителството на министър-председателката Тереза Мей съобщи, че националното законодателство не му позволява да участва в тях, докато не бъде съставен нов кабинет възоснова на вота.

Великобритания дава 15 на сто от приходите в европейския бюджет и предстоят трудни преговори за това дали тя ще изпълни всички задължения към него в рамките на настоящата финансова рамка. ЕС пристъпва към изграждане на обща отбрана, а страните от еврозоната обсъждат създаване на техен собствен бюджет, който да служи като стабилизатор при финансови кризи. Миграцията и сигурността се очертават като нарастващи пера в разходите на ЕС. През септември предстоят законодателни избори в най-голямата нетна донорка в европейския бюджет - Германия.

"Не може съдбата на милиони хора в Европа да бъде заложена от няколко политически решения", каза Йотова.

На пресконференция на 30 март т. г. Йотингер намекна, че ЕС предстои да обсъди дали след 2020 година да постави финансирането от своя бюджет взависимост от икономически условия - например дали получателките му изпълняват препоръките към техните бюджети и реформи, които ЕС прави всяка година. Разглежда се и възможността кохезионните фондове да бъдат обвързани със спазването на върховенството на закона, каза той. Предмет на дискусия е и ролята на т.нар. финансови инструменти в европейското финансиране. Те означават, че вместо безвъзмездно част от него ще бъде под формата на гаранции за кредити при по-изгодни от пазарните условия. 

Йотова участва в конференция за финансирането на планинските райони в ЕС, която се състоя днес в Брюксел.

Кабинетът на Меркел одобри преместването на германски войници от турска база

http://www.mediapool.bg/kabinetat-na-merkel-odobri-premestvaneto-na-germanski-voinitsi-ot-turska-baza-news264909.html

Кабинетът на германския канцлер Ангела Меркел одобри в сряда изтеглянето на войските на Бундесвера от военновъздушната база Инджирлик в югоизточна Турция във връзка с дипломатическия спор между двете страни, съобщиха правителствени източници на ДПА. Германски войници са стационирани в Инджирлик, намираща се близо до границата със Сирия, като част от борбата с терористичната група "Ислямска държава", но Турция наложи забрана на германски депутати да посещават базата. Преместването на войските вероятно ще стане този месец. Преместването на 260 германски войници и военна техника, включваща самолети за наблюдение Торнадо, във въздушна база в Йордания, ще отнеме около два месеца.

Затвор от 15 години заплашва всеки жител на ОАЕ, който изрази симпатии към Катар

http://www.mediapool.bg/zatvor-ot-15-godini-zaplashva-vseki-zhitel-na-oae-koito-izrazi-simpatii-kam-katar-news264908.html

Обединените арабски емирства забраниха на своите граждани публично да изразяват симпатии към Катар, като нарушителите ще бъдат наказвани с до 15-години затвор , предаде Ройтерс, цитирайки местния вестник "Гълф нюз" и общоарабския телевизионен канал "Ал Арабия". В понеделник ОАЕ и няколко ключови арабски страни скъсаха дипломатически отношения и обявиха строги мерки за прекратяване на транспортните, комуникационните и финансовите връзки с Катар, обвинявайки го, че подкрепя ислямистки терористични групи и Иран. Катар отрича обвиненията. "Ще се предприемат строги и решителни действия срещу онези, които изразяват солидарност или се отнасят необективно към Катар, а също и срещу онези, които се обявяват срещу позицията на ОАЕ, било то в социалните мрежи или в друга писмена, визуална или устна форма", каза генералният прокурор на ОАЕ Хамад Саиф аш Шамси, цитиран от вестника. Освен присъда за затвор, нарушителите ще плащат и глоба от 500 000 дирхама (около 135 000 долара).

Индустриалните поръчки в Германия рязко се свиват през април

http://econ.bg/Новини/Индустриалните-поръчки-в-Германия-рязко-се-свиват-през-април_l.a_i.743758_at.1.html

Индустриалните поръчки в Германия се понижиха изненадващо рязко през април за пръв път от три месеца насам, предполагайки слаб старт на второто...

Форум за противодействие трафика на хора в Търново откри зам.-кметът Ганчо Карабаджаков

https://www.24chasa.bg/region/article/6267267

Форум за противодействие трафика на хора
в Търново откри зам.-кметът Ганчо КарабаджаковЗаместник-кметът на Велико Търново Ганчо Карабаджаков откри обучителен семинар, засягащ теми, свързани с установяването на жертви на трафика на хора, насочването им към специализирана помощ и подкрепа, както и превенция на престъплението. Тридневният форум в Старата българска столица събра на едно място експерти от цяла България,

Шумен получи средства по ОП „Околна среда 2014-2020“ за подобряване чистотата на въздуха

https://www.24chasa.bg/region/article/6267301

Шумен получи средства по ОП „Околна среда 2014-2020“ за подобряване чистотата на въздухаМинистърът на околната среда и водите Нено Димов и зам.-кметът на Шумен Боян Тодоров подписаха договор за разработване на програма за подобряване на качеството на атмосферния въздух в общината, съобщават от пресцентъра на министерството. Проектът се финансира по Оперативна програма „Околна среда 2014 -2020“ и е на стойност 97 456 лв.

Джуканович: Само членството в ЕС и НАТО може да попречи на идеите за "велики държави" на Балканите

https://www.actualno.com/balkani/djukanovich-samo-chlenstvoto-v-es-i-nato-moje-da-poprechi-na-ideite-za-veliki-dyrjavi-na-balkanite-news_615638.html

Закриването на европейската перспектива за Западните Балкани ще увеличи опасността от създаването на велики държави в региона, включително и на "Велика Албания". Това предупреждение отправи дългогодишният премиер и президент на Черна гора Мило Джуканович в интервю за

Хвалбите на Тръмп за сделка за 110 млрд. долара с Рияд може да са фалшива новина

http://www.mediapool.bg/hvalbite-na-tramp-za-sdelka-za-110-mlrd-dolara-s-riyad-mozhe-da-sa-falshiva-novina-news264907.html

Водещ американски експерт по Близкия изток, работил за последните 4-ма президенти на САЩ, оспорва твърденията на Белия дом за подписана оръжейна сделка за 110 млрд. долара със Саудитска Арабия, предаде ДПА. Според Белия дом на срещата между президента Доналд Тръмп и саудитския крал Салман на 20 май в Рияд е била подписана "сделка за почти 110 млрд. долара за повишаване на военните възможности" на арабското кралство. Но според Брус Ридъл - старши експерт от Института Брукингс - водещ центристки мозъчен тръст във Вашингтон, сделка няма, а новината за нея е фалшива. ДПА отбелязва, че експертът използва въведения от самия Тръмп термин "фалшива новина". Статията на Ридъл е публикувана на сайта на Брукингс. Като цитира източници от Конгреса и от военната индустрия, Ридъл нарича въпросното споразумение "куп писма за намерения, а не реални сделки". Всички публично оповестени елементи на оръжейната сделка, включително за военноморски фрегати, хеликоптери "Блакхок" и за ПВО система, са били стартирани още при администрацията на Барак Обама - предшественика на Тръмп, или са само прояви на интерес от саудитците, обяснява Ридъл. Няколко дни след визитата си в Саудитска Арабия Тръмп се похвали в Туитър, че се връща в САЩ "със стотици милиарди долари от Близкия изток, което означава РАБОТНИ МЕСТА, РАБОТНИ МЕСТА, РАБОТНИ МЕСТА". Ридъл е бивш анализатор на ЦРУ, който беше главен съветник за Близкия изток в Съвета за национална сигурност при Белия дом при всички президенти от последните почти 30 години.

Само във Фрог: Шефът на „Килърите” Сумиста съди 8 съдии, двама от ВКС

http://frognews.bg/news_136073/Samo-vav-Frog-SHefat-na-Kilarite-Sumista-sadi-8-sadii-dvama-ot-VKS/

Лидерът на бандата за мокри поръчки „Килърите” Петър Стоянов-Сумиста заведе дела срещу 8 съдии. Двама от тях са от Върховния касационен съд. За правният абсурд разкриха пред Фрог нюз източници от Съдебната палата.

Според Ердоган изолирането на Катар няма да реши кризата

http://www.mediapool.bg/spored-erdogan-izoliraneto-na-katar-nyama-da-reshi-krizata-news264906.html

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че изолирането на Катар, включително налагането на санкции, няма да реши никакви проблеми и увери, че Анкара ще направи всичко възможно, за да помогне за прекратяване на кризата, съобщи Ройтерс. В понеделник осем държави - Бахрейн, ОАЕ, Саудитска Арабия, Египет, Йемен, временното правителство на Либия, Малдивите и Мавриций скъсаха дипломатическите отношения с Катар, обвинявайки го, че подкрепя ислямски екстремисти и шиитски Иран. В сряда към тях се присъедини Мавритания. Редица страни заявиха, че са взели и други мерки, включително прекъсване на транспортните връзки, икономическите и финансови отношения, прекратяване на банковите операции. "Изолирането на Катар няма да реши никакви проблеми", заяви Ердоган в реч в Истанбул след традиционната вечеря ифтар (за прекъсване на дневния пост по време на свещения месец Рамазан). "Ние правим и ще правим всичко по силите си за решаването на тази криза", добави турският президент.

Над 1 тон хероин в товарен кораб залови Турция

http://www.cross.bg/tyrtziya-politziyata-zayavi-1545381.html

/КРОСС/ Турските сили за сигурност заловиха над един тон хероин, скрит в товарен кораб, плаващ под флага на Демократична република Конго, в акция в международни води. Това съобщи полицията в сряда, предава Ройтерс. Операцията бе предприета, след като отделът за борба с наркотиците получил сигнал, че корабът "Командър Тайд" се насочва към Турция с голяма пратка наркотици, заяви в декларация полицията. Турските военноморски сили, бреговата охрана и специални части от източносредиземноморския окръг Мерсин участваха в операцията, залавяйки 40 торби, съдържащи 1071 кг хероин, скрити в тайници на кораба, заяви полицията. Девет членове на екипажа са били задържани в операцията през нощта на 2 юни и транспортирани с кораба до военноморската база в Мармарис, югозападна Турция. Наркотиците имат пазарна стойност от около 57 милиона долара, заяви полицията. Турция се намира на основния контрабанден път на хероина от Афганистан за Европа.  

Амак: привидно прес агенция, а всъщност - пропаганден инструмент

http://www.mediapool.bg/amak-prividno-pres-agentsiya-a-vsashtnost---propaganden-instrument-news264905.html

Седем предупреждения за седмица, нападения в четирите края на света - независимо дали е техен организатор, ръководител или вдъхновител, групировката "Ислямска държава" (ИД) използва един ефикасен механизъм за поемане на отговорност: своята "осведомителна агенция" Амак, казват аналитици. Седмицата от 29 май до 5 юни бе белязана от поредица от смъртоносни атаки - от Манчестър до Мелбърн, включително в Сомалия, Индонезия, Египет, Манила и Лондон. Отговорността за тези кръвопролития бързо бе поета от джихадистката групировка, предимно чрез обичайния й канал - Амак. Макар да се опитва да действа в интернет по правилата на международните медии, използвайки например ленти като "Breaking News" и неутрален език, тази "агенция" е главно пропаганден орган, но все още не е хващана в лъжа и съобщенията й за поета отговорност заслужават доверие според експертите и антитерористичните служби. "Зачестилите съобщения за поемане на отговорност през последните дни отговарят на зачестилите акции", обяснява за АФП Матийо Гидер, специалист по ислямистките движения. Тези съобщения винаги отговарят на акции, вдъхновени, ръководени или организирани от ИД, "защото те не могат да си позволят да излъжат за някакво събитие или да поемат отговорност за акции, които не са извършени в името на групировката. Направят ли го, ще станат за смях на цялото джихадистко движение. Залогът е доверието към тях". Вместо Туитър Американецът Томас Джослин от вашингтонския аналитичен център Фондация за защита на демокрацията добавя: "Не знаем да са поемали отговорност съвсем без основание. Случва се да преувеличават или да имат някакви проблеми, но не знаем за случай да си припишат отговорност, без да имат нищо общо". Докато процъфтяваше, "халифатът", самопровъзгласил се на контролираните от ИД земи в Ирак и Сирия, връзките на групировката с външния свят бяха централизирани и минаваха през нейни влиятелни лидери; днес комуникациите са по-децентрализирани, съответно по-бързи, посочва Матийо Гидер. "Възприет е нов начин за поемане на отговорност - казва той. - Преди бе необходимо одобрение от централното командване; сега обаче те губят по всички фронтове, а пръснати тук и там кореспонденти на Амак са упълномощени да поемат отговорност от името на ИД." "Те призоваха всички свои привърженици навсякъде по света да минат към действие, за да покажат, че с тях не е свършено въпреки неуспехите им на полесраженията в Ирак и Сирия", добавя експертът. "Мъчат се да докажат, че все още действат извън земите на халифата, които се свиват все повече, и че бойците им извън халифата са по-значителни от силите на тяхна територия", уточнява Гидер. Дали под формата на имейл или бележка, оставена преди самоубийствен атентат, но трябва да има някаква връзка между ИД и джихадиста (или джихадистите), предприели акция, за да поеме групировката отговорност за нея, уточнява пред АФП Ромен Кайе, консултант по ислямистките проблеми. "Или са пряк организатор на нападението, или имат достатъчно убедителни причини да смятат, че са ръководили или вдъхновили извършителя. Може да става дума за видеозапис, разменени писма, но трябва да има контакт", обяснява той. "Амак е създадена от ИД като заместител на акаунтите в Туитър, използвани от тях по-рано, които вече редовно биват закривани", добавя аналитикът. Начинът на работа в Амак, както и в другите медии, контролирани от ИД, остава отчасти неясен, независимо че има показания на хора от организацията - бегълци или арестувани и разпитани. Те я описват като важна структура в рамките на ИД, разполагаща със солидни средства и смятана за ключова от водачите на групировката. Миналата седмица социалните мрежи оповестиха, че при обстрел от сили на международната коалиция начело със САЩ в Сирия е загинал един от основателите на Амак - сириецът Раян Машаал, бивш бунтовник от Алепо, минал в края на 2013 г. под знамената на "халифата". Засега потвърждение няма. По БТА

В Темза откриха тялото на осма жертва на атентата в Лондон

http://dnes.dir.bg/news/london-atentat-temza-jihad-xavie-tomas-25880274

Британската полиция откри в река Темза тялото на 45-годишния френски турист Ксавие Томас, който беше в неизвестност след атентата в Лондон на 3 юни.

Свобода или тероризъм? Няма такава дилема

http://frognews.bg/news_136074/Svoboda-ili-terorizam-Niama-takava-dilema/

Борбата на Западния елит с тероризма навлиза в своята решителна фаза. Това става ясно от изказванията на британския премиер Тереза Мей, на които пригласят много от европейските и световни лидери.

Джо Байдън: Голяма част от американците не одобряват решението на Тръмп за Парижкото споразумение

https://www.24chasa.bg/novini/article/6267284

Джо Байдън: Голяма част от американците не одобряват решението на Тръмп за Парижкото споразумение 
Бившият американски вицепрезидент Джо Байдън подчерта необходимостта от уреждане на проблема с глобалното затопляне на пресконференция днес в Атина, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Байдън подчерта, че голяма част от американското общество не е съгласно с решението на президента Доналд Тръмп да изтегли Съединените щати от Парижкото

Зигмар Габриел се опасява от "тръмпификация" на конфликтите в Залива

https://www.24chasa.bg/novini/article/6267247

Зигмар Габриел се опасява от "тръмпификация" на конфликтите в ЗаливаГерманският външен министър Зигмар Габриел изрази тревога от рязката ескалация на напрежението в Залива, след като Саудитска Арабия и други арабски страни внезапно скъсаха отношения с Катар. В интервю за вестник "Ханделсблат", публикувано днес и цитирано от Ройтерс и БТА, той предупреди за заплаха от "тръмпификация" на напрежението в региона.

Интернет е счупен! Търси се антидот за терор

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6265997

Интернет е счупен! Търси се антидот за терорМоже ли с намеса в социалните мрежи да се ограничат смъртоносните планове ЕДНО време на борбата с тероризма ѝ беше лесно. Тогава Осама бен Ладен се криеше в пещери и планини. Дупката на злото и навъртащите се около нея бяха локализирани. Днес обаче рискът дебне навсякъде. И няма вече сигурен човек на планетата.

Си Ен Ен: Руски хакери стоят зад кибератаката срещу катарската осведомителна агенция

http://www.mediapool.bg/si-en-en-ruski-hakeri-stoyat-zad-kiberatakata-sreshtu-katarskata-osvedomitelna-agentsiya-news264904.html

Следователи от ФБР смятат, че руски хакери стоят зад кибератаката срещу катарската осведомителна агенция в края на май, съживила в края на май напрежението в региона, съобщи Си Ен Ен, цитирана от Франс прес. Киберпиратите проникнали в сървърите на агенцията и публикували на сайта й фалшиви изявления на емира на Катар Тамим бин Хамад Ал Тани. Целта на Русия чрез тази кибератаката била предизвикване на разделение между САЩ и съюзниците им, според следователите от ФБР, които помагат на Катар да установи произхода на предполагаемото пиратско нападение срещу агенция КНА. В края на май Катар заяви, че хакери са установили контрол над страницата в интернет на държавна информационна агенция и са публикували на нея несъществуващи изказвания на катарския емир по адрес на Иран и Израел. Изявлението, приписвано на катарския държавен глава, свидетелства за благосклонно отношение към Иран, управляващото ивицата Газа палестинско движението Хамас и сключването на мирно споразумение между палестинците и Израел. Съседите от Залива реагираха гневно, блокирайки катарските медии, включително "Ал Джазира". От понеделник насам Саудитска Арабия и осем нейни съюзници, включително Египет, скъсаха отношенията си с Катар, обвинен в подкрепа на тероризма, което предизвика голяма дипломатическа криза в региона. Кремъл отхвърли обвиненията. Канцеларията на руския президент заяви, че й е "писнало" да реагира на нападки, които не почиват на "никакви доказателства", предаде Франс прес. "Писна ни да реагираме на баналности, неподкрепени с никакви доказателства. Подобни обвинения фактически излагат онези, които ги отправят", заяви Андрей Крутских, специален представител на президента Владимир Путин за международното сътрудничество в сферата на кибернетичната сигурност, цитиран от Интерфакс.

При успешно председателство влизаме в чакалнята на еврозоната, обясни Павлова

http://www.moreto.net/novini.php?n=352912

Киберсигурността и бъдещата кохезионна политика ще са приоритети за България по време на председателството ни. Можем да влезем в така наречената "чакалня за еврозоната", ако се представим добре в рамките на председателството ни на ЕС догодина.

Тереза Мей бе освиркана в последния ден от предизборната кампания във Великобритания

http://www.mediapool.bg/tereza-mei-be-osvirkana-v-posledniya-den-ot-predizbornata-kampaniya-vav-velikobritaniya-news264903.html

Британската министър-председателка Тереза Мей бе посрещната с мощни освирквания и скандирания: "Гласувай за лейбъристите", когато посети най-големия пазар за месо, в последния ден от предизборната кампания, предаде Ройтерс в сряда. Мей, която се очаква да бъде преизбрана на премиерския пост след утрешния вот, посети със съпруга си Филип пазара "Смитфийлд" в центъра на Лондон, когато няколко касапи започнаха да дюдюкат, да се подиграват и да крещят: "Гласувай за лейбъристите". Тя обаче продължи да се усмихва и да се здрависва с други техни колеги в бели престилки на един от многото щандове на пазара. Тереза Мей ще си осигури мнозинство от 64 места в Камарата на общините според изчисления на бизнесмена и бивш дарител на Консервативната партия Майкъл Ашкрофт. Ройтерс не уточнява какви методи е ползвал той при изчисленията, а само отбелязва, че е финансирал много социологически проучвания през последните години. Най-тиражният вестник на острова "Сън" призова днес читателите си да гласуват утре за консерваторите. Вторият най-продаван вестник "Дейли мейл" посвети първите си 10 страници на нападки срещу лейбъристкия лидер Джереми Корбин. На първа страница Корбин и двама от високопоставените му колеги са наречени "апологети на терора", които са "посветили живота си на това да се сприятеляват с враговете на Великобритания и да подкопават същите тези институции, които ни пазят, докато спим". "Дейли експрес", който подкрепи антиимигрантската и евроскептична партия ЮКИП през 2015 г., сега призовава читателите си да подкрепят консерваторите с призива: "Гласувайте за Мей или се гответе за бедствие".

Партията на Меркел има вече 15% преднина пред социалдемократите

http://www.mediapool.bg/partiyata-na-merkel-ima-veche-15-prednina-pred-sotsialdemokratite-news264902.html

Християндемократическият съюз на канцлера Ангела Меркел има подкрепа от 39 процента сред германските избиратели, които на 24 септември ще гласуват на парламентарни избори, показва социологическо проучване на института Форса, цитирано от Ройтерс. Германската социалдемократическа партия, основният опонент на Меркел, която ще се бори за четвърти мандат на канцлерския пост, е с подкрепа от 24 процента според същото проучване, публикувано в сряда. Трето място си поделят Свободната демократическа партия, "Съюз 90/Зелени" и партия "Левите" с по 8 процента, а крайнодясната "Алтернатива за Германия" е със 7 на сто. Сондажи на социологическите агенции ИНСА от вчера и на "Емнид" от 3 юни показват сходни резултати с много малки разлики в процентите.

Председателят на ЕП: ЕС трябва да реши единно какво значи опасен мигрант

https://www.actualno.com/europe/predsedateljat-na-ep-es-trjabva-da-reshi-edinno-kakvo-znachi-opasen-migrant-news_615635.html

Правилата за приема на бежанци в Европейския съюз не са хармонизирани добре. В различните страни няма единни критерии от коя страна мигрантите са опасни и от коя не. Това не може да продължава повече. Жителите на европейските страни настояват все по-често за бързи отговори.

Тереза Мей е готова да отслаби защитата на човешките права, за да се бори с екстремизма

http://www.mediapool.bg/tereza-mei-e-gotova-da-otslabi-zashtitata-na-choveshkite-prava-za-da-se-bori-s-ekstremizma-news264901.html

Британският премиер Тереза Мей заяви, че е готова да отслаби защитата на човешките права, за да направи по-ефективна борбата срещу екстремизма, съобщи Ройтерс. На предизборен митинг в град Слоу Мей изтъкна, че властите на Обединеното кралство трябва да са в състояние да направят повече, за да се борят с терористичната заплаха, включително като ограничават движението на лица, заподозрени в екстремизъм, когато полицията има достатъчно доказателства, че те представляват заплаха, но не достатъчно - за да ги преследва. "Ако нашето законодателство в областта на човешките права ни спира да правим това, ние ще променим законите, за да можем да го правим", заяви премиерът под бурните овации на присъстващите. Тереза Мей призова също за по-строги присъди за осъдените за терористична дейност, както и за облекчаване на процеса на депортиране на чуждестранни граждани, заподозрени в екстремизъм. Същевременно се засилва натискът върху британската полиция да обясни защо един от тримата нападатели, които бяха застреляни на местопрестъплението, е успял да се изплъзне от погледа на службите за сигурност, въпреки че връзките му с екстремисти са им били известни. Хурам Шазад Бут, 27-годишен британски гражданин, роден в Пакистан, е бил разследван от службите през 2015 г., след като са получили сигнал, че дава признаци на радикализация. Заедно с 30-годишния Рашид Редуан и 22-годишния Юсеф Загба, Бут сгази с микробус пешеходци на моста в събота, а след това тримата нападнаха с ножове хора на пазара Бъро. Британската полиция арестува рано тази сутрин мъж във връзка с нападението на Лондонския мост, предаде ДПА. Тридесетгодишният мъж бе арестуван в полицейска операция в имот в източното лондонско предградие Илфорд по подозрение в поръчителство, подготовка и подстрекателство към терористични актове. Двама австралийци са убити при атентата в Лондон, сред жертвите е и още един французин Двама австралийци са убити при атентата, извършен в събота в Лондон, обяви австралийският външен министър Джули Бишоп. "Австралийското правителство с дълбоко прискърбие потвърждава, че двама австралийци бяха убити при терористичното нападение в Лондон", посочи г-жа Бишоп в комюнике, цитирано от Франс прес и Асошиейтед прес. Имената на жертвите не бяха посочени, но лондонската полиция съобщи, че австралийската медицинска сестра Кърсти Боудън, на 26 години, е сред убитите седем души. Друга двама австралийци, ранени с нож във врата, са лекувани в болницата. Семейството на Боудън заяви, че тя е загинала докато се е опитвала да помогне на други жертви. Полицията не уточни как тя изгубила живота си, предаде Асошиейтед прес. Друга австралийка, 21-годишната Сара Зеленак, е обявена за изчезнала след нападението. Втори французин, който досега бе смятан за изчезнал, е разпознат сред убитите в атентата на Лондонския мост, съобщи френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан, цитиран от Франс прес. "Засега равносметката на френските жертви в нападението в Лондон е двама убити и осем ранени, от които четирима тежко", а един френски гражданин продължава да се смята за изчезнал, се уточнява в декларацията на Льо Дриан.

Великобритания е на кантар в навечерието на предсрочните избори

http://pogled.info/svetoven/evropa/velikobritaniya-e-na-kantar-v-navecherieto-na-predsrochnite-izbori.86545

/Поглед.инфо/ В сряда във Великобритания приключва предизборната кампания на предсрочните парламентарни избори в страната, които ще се проведат на 8 юни. Тя беше белязане от терористични нападения, което допълнително затруднява анализаторите в предвиждането на резултатите от изборния ден, пише агенция „Франс прес“.

Тръмп избра юриста Кристъфър Рей за шеф на ФБР

http://pogled.info/svetoven/amerika/tramp-izbra-yurista-kristafar-rei-za-shef-na-fbr.86546

/Поглед.инфо/ Президентът на Сащ Доналд Тръмп обяви, че решил да постави начело на Федералното бюро за разследване бившия юрист и служител в министерството на правосъдието Кристъфър Рей.

Ердоган: Не подкрепям тезата, че Катар финансира екстремизма

http://pogled.info/svetoven/erdogan-ne-podkrepyam-tezata-che-katar-finansira-ekstremizma.86547

/Поглед.инфо/ Не одобрявам подозренията за връзките на Катар с тероризма, играе се особена игра, още не знаем кой стои зад нея, но не трябва да допускаме нарастване на напрежението и конфликти в региона, заяви турският президент Реджеп Ердоган в централата на партията си.

ОАЕ: Действията срещу Катар целят промяна на политика, не смяна на режима

http://pogled.info/svetoven/oae-deistviyata-sreshtu-katar-tselyat-promyana-na-politika-ne-smyana-na-rezhima.86548

/Поглед.инфо/ Действията, които са предприети от Обединените арабски емирства (ОАЕ) и други държави срещу Катар, целят оказване на натиск за промяна на политиката на Доха, а не сваляне на режима. Това заяви високопоставен представител на ОАЕ.

Няма данни за пострадали български граждани при атаките в Техеран

https://www.actualno.com/society/njama-danni-za-postradali-bylgarski-grajdani-pri-atakite-v-teheran-news_615641.html

Няма данни за пострадали български граждани при атаките в сградата на Ислямското консултативно събрание и мавзолея на Рухолах Хомейни от сутринта на 7 юни 2017 г. в Техеран. Не е идентифицирана непосредствена заплаха за посолството на Република България в Ислямска републик

В сделка за 1 евро беше спасена закъсала испанска банка

http://econ.bg/Новини/В-сделка-за-1-евро-беше-спасена-закъсала-испанска-банка_l.a_i.743757_at.1.html

Голямата испанска банка Santander обяви в сряда, че ще закупи сериозно закъсалата  Banco Popular за едно евро и ще осъществи повишаване на...

Британската полиция арестува мъж на "Хийтроу" във връзка с нападението в Манчестър

http://www.mediapool.bg/britanskata-politsiya-arestuva-mazh-na-hiytrou-vav-vrazka-s-napadenieto-v-manchestar-news264900.html

Британската полиция заяви, че е арестувала мъж на лондонското летище "Хийтроу", в рамките на разследването на самоубийственото нападение от 22 май на концерт в Манчестър, при което бяха убити 22 души, предаде Ройтерс. "Трийсет и осем годишният мъж беше задържан по подозрение за нарушаване на закона за тероризма и остава в ареста", съобщи полицията в Манчестър в изявление в Туитър. Полицията уточнява, че арестът е бил предварително планиран и че няма директна заплаха за летището. Досега британската полиция е задържала във връзка с нападението 19 души, седем от които в момента се намират в ареста. Британската полиция вчера съобщи, че е открила важна улика в автомобил, свързан със самоубийствения атентат в Манчестър на 22 май. Полицията разпространи снимка на бял автомобил Нисан Микра и червено-черна спортна чанта, открита при обиска на колата. Според разследването нападателят Салман Абеди неколкократно е ходил до автомобила в дните преди атентата, за да вземе съставките за сглобяването на взривното устройство, с което уби 22 души в края на концерт на американската попзвезда Ариана Гранде.

Цацаров: Промяна в Конституцията е важна за тези, които нямаха и 3% на изборите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6267249

Цацаров: Промяна в Конституцията
е важна за тези, които нямаха и 3% на изборитеОтварянето на темата за промяна в конституцията има значение за тези, които не успяха да реализират и 3% на парламентарните избори. Така главният прокурор Сотир Цацаров коментира идеята на шефа на ВКС Лозан Панов да започнат консултации при президента за свикване на Велико народно събрание. Становището си Цацаров изрази след среща с Румен Радев.

Няма данни за пострадали българи в Техеран, съобщи външното министерство

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/06/07/2984702_niama_danni_za_postradali_bulgari_v_teheran_suobshti/?ref=rss


Няма данни за пострадали български граждани при днешните атаки в Техеран, съобщи Министерството на външните работи. Двете нападения бяха проведени в сградата на Ислямското консултативно събрание (парламента) и мавзолея на Рухолах Хомейни от сутринта на 7 юни 2017 г.

Не е идентифицирана непосредствена заплаха за посолството на Република България в Ислямска република Иран и неговите служители, предприети са всички необходими мерки за сигурността на персонала на...

Германия изтегля военния си контингент от „Инджирлик“

http://www.cross.bg/dostup-berlin-bazata-1545380.html

/КРОСС/ Германското правителство взе решение да изтегли своя контингент от турската военна база „Инджирлик", от която се извършват част от операциите на водената от САЩ коалиция срещу „Ислямска държава". Решението на властите идва, след като преговорите в последния момент с Турция не можаха да решат ескалиращата криза между двете държави, предава Нова. Военният контингент и оборудване, включително и няколко разузнавателни изтребителя „Торнадо", ще бъдат преместени в базата „Асрак" в Йордания, заяви германският министър на отбраната Урсула фон дер Лайен. Германия разполага с над 250 души военен персонал в „Инджирлик", който извършва разузнавателни мисии в Сирия и изпълнява операции по зареждане с гориво на партньорски самолети, част от коалицията. Разполагането на германските сили обаче се превърна в повод за редица спорове между Анкара и Берлин, след като турските власти неведнъж отказваха на германски представители достъп до съоръжението. За първи път Анкара отказа достъп, след като германският парламент одобри резолюция, в която масовото избиване на арменци в Османската империя по времето на Първата световна война се определя като геноцид. Друг отказ за достъп беше наложен на германски депутати миналия месец в знак на протест заради това, че Берлин предоставя политическо убежище на турски граждани, обвинени в съпричастност към опита за преврат в Турция от 2016 г

Обамеянг е много близо до трансфер в ПСЖ

https://www.24chasa.bg/sport/article/6267082

Обамеянг е много близо до трансфер в ПСЖ  Голмайсторът на немския тим "Борусия"(Дортмунд) Пиер - Емерик Обамеянг е на крачка от трансфер във френския гранд "ПСЖ". Според "Гонг" 27 - годишният нападател е стигнал до споразумение с парижани за 4 - годишен договор и заплата 14 милиона евро на сезон.  През изминалата кампания Обамеянг отбеляза 40 гола за германския отбор в 46 изиграни мача,

Арест и глоба за варненец, псувал на спирка

http://www.moreto.net/novini.php?n=352927

42-годишен мъж от Варна е бил арестуван половин час след 2 часа в понеделник заради непристойно поведение на спирка „Акациите“. Задържаният, който е от село Звездица, отправял обидни думи, псувал и проявявал оскърбително поведение спрямо други граждани, научи Moreto.

Дилърите на дрога вече са в училищата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6267256

Дилърите на дрога вече са в училищата"Дилърите не само обикалят около училищата, те вече са вътре в тях. Освен с употребата, ние трябва да се борим и с разпространението на дрогата на ниво училище. Най-големият фактор, който съдейства на това развитие на нещата, са парите. Много е лесно едно дете на 12-13 години да бъде прелъстено с възможност да изкара 15-20 лева и ако то не

Променят маршрута на две автобусни линии във Враца

//dariknews.bg/regioni/vraca/promeniat-marshruta-na-dve-avtobusni-linii-vyv-vraca-2028934

Заради строително-ремонтни дейности на надлеза при КАТ Враца се налага промяна на маршрута на движение на градски автобусни линии с номера №2 и №50, съобщиха от „Тролейбусен транспорт Враца“. Движението на автобусите ще се осъществи по следните маршрути:
 
За линия №2:
ЖК. СЕНИ

Отново проливни дъждове и градушки в Смолянско

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/otnovo-prolivni-dyzhdove-i-gradushki-v-smoliansko-2028935

Отново този следобед се изсипаха проливни дъждове и градушки в Смолянско. В момента продължава да вали сериозно в района на община Девин, като данните за сериозна градушка в с. Грохотно и близкият квартал Настан, където за броени минути всичко е побеляло. 

„От близо двайсетина минути

Служители на ГДБОП задържаха двама мъже, разпространявали материали с детска порнография

//dariknews.bg/regioni/vraca/sluzhiteli-na-gdbop-zadyrzhaha-dvama-myzhe-razprostraniavali-materiali-s-detska-pornografiia-2028937

Поредните реализации по противодействие на престъпна дейност, свързана с разпространяване на видеоклипове с детска сексуална експлоатация в интернет пространството са реализирани в София и с. Гложене, Врачанско, съобщиха отМВР. В хода на специализирана  операция на територията на столицата на 01 юн

130 деца излизат на сцената на Летния театър за спектакъла на "Петлите"

//dariknews.bg/regioni/burgas/130-deca-izlizat-na-scenata-na-letniia-teatyr-za-spektakyla-na-petlite-2028938

130 деца излизат на сцената на Летния театър на 14 юни от 19:00 часа в Бургас, за да участват в най-новото представление на Танцова формация "Петлите".
В спектакъла "Една отворена врата" ще пеят Гери Никол, Вокална формация на детски хор " Милка Стоева ",Танцова школа "Ди Енд Джи",Танцова шк

Липсват протоколи за преглед на скелето, което се срути в Благоевград

//dariknews.bg/regioni/blagoevgrad/lipsvat-protokoli-za-pregled-na-skeleto-koeto-se-sruti-v-blagoevgrad-2028939

Скелето на 14-етажния жилищен блок в центъра на Благоевград, което се срути вчера, е монтирано след специална инструкция, но не са правени периодични прегледи на устойчивостта му. Това сочат представените от фирмата-изпълнител „Техно енерджи” ООД-София документи в Областната инспекция по труда.

Ръст на БВП с над 3%. Средногодишната инфлация е положителна за първи път от 3 години

http://www.cross.bg/kreditite-narasna-mlrd-1545379.html

/КРОСС/ Райфайзенбанк (България) ЕАД публикува редовния си месечен икономически обзор с коментар на данните, налични към май. Анализаторите на банката отчитат, че според експресните оценки на НСИ, през първото тримесечие на 2017 г. БВП се увеличи с 3.4% в реално изражение спрямо същото тримесечие на 2016 г. Неговият най-значителен компонент от страна на търсенето - крайното потребление (87.6% от БВП), нарасна значително - с 4.1% на годишна база. По-малкият компонент - брутното образуване на основен капитал (17.5% от БВП), се сви по-интензивно - с 5.4%. Третият компонент - нетният експорт, беше отрицателен (-5.1% от БВП), като износът нарасна със 7.2% на годишна база през тримесечието, а вносът с 10.6%. „През следващите тримесечия очакваният по-бърз ръст на региона ще подкрепи износа. От своя страна, потреблението ще продължи да нараства, а брутното образуване на основен капитал постепенно ще забави спада си, благодарение на постигнатата политическа стабилност след сформирането на правителство и в частност - поради подобрение при усвояването на еврофондове. Като цяло обаче, очакванията ни са, че усвояването на еврофондове през 2017 г. няма да бъде значително. Лихвите по кредитите ще се задържат на ниски нива, а публичните разходи за инвестиции ще бъдат умерени", коментира икономическият анализатор на Райфайзенбанк Емил Калчев. Месечната инфлация за април беше положителна - на ниво от 0

Външният министър на Иран ще посети Турция днес

https://www.24chasa.bg/novini/article/6267195

Външният министър на Иран ще посети Турция днесИранският външен министър ще посети днес Турция по свое настояване, съобщиха източници от турското външно министерство, предаде агенция Ройтерс, цитирана от БТА. Според източниците, министър на външните работи на Иран Мохамад Джавад Зариф ще обсъди въпроси от двустранен и регионален интерес. В понеделник осем държави - Бахрейн, ОАЕ,

Съдии възпрепятствани да избират своите за ВСС онлайн от чужбина

https://www.24chasa.bg/novini/article/6267198

Съдии възпрепятствани да избират своите за ВСС онлайн от чужбинаСъдии, които са заявили, че ще избират свои представители Висшия съдебен съвет (ВСС) онлайн, няма да могат да упражнят правото си на вот, ако са в чужбина. Това разказаха пред „24 часа“ магистрати. Забраната е въведена в правилата за избор на нови съдебни кадровици през м.г. от настоящия състав на ВСС.

Парламентът отхвърли законопроекта на БСП за жестомимичния език

http://frognews.bg/news_136072/Parlamentat-othvarli-zakonoproekta-na-BSP-za-jestomimichniia-ezik/

Законът за българския жестомимичен език не мина в пленарната зала на Народното събрание на първо четене. Текстовете предвиждат задължително осигуряване на превод за хората с увреден слух в институциите, както и помощи за деца с увреждания на сетивата.

Броят 32 000 лева за влагоуловител в залата за живи пеперуди в Пловдив

https://www.24chasa.bg/region/article/6267258

Броят 32 000 лева за влагоуловител в залата за живи пеперуди в ПловдивС поп и цигулка откриха третия туристически информационен център 32 000 лева е отпуснала пловдивската община на Природонаучния музей за влагоуловител. Той е жизненоважен, за да могат пеперудите да прелитат върху главите на посетителите в новата зала. Тя е изградена в специално кръгло и остъклено помещение на покрива на музея.

Мария Габриел вероятно ще е на "изпит" пред ЕП на 20 юни

http://www.mediapool.bg/mariya-gabriel-veroyatno-shte-e-na-izpit-pred-ep-na-20-yuni-news264899.html

Кандидатът за следващ български еврокомисар Мария Габриел вероятно ще положи изпит пред комисиите на Европейския парламент на 20 юни. Това съобщава изданието "Политико", като се позовава на пет свои източници. Изданието, цитирано от БТА, допуска, че изпитът ще бъде "сгорещен" заради публикациите в български сайтове, в които се твърди, че Габриел през 2013 г. е наела жилище в София под пазарните цени. Отбелязва се, че окончателната дата за изпита предстои да бъде определена на председателски съвет утре. Габриел е предложена за поста на еврокомисар по въпросите на цифровизацията. Ако бъде утвърдена от евродепутатите, назначението й следва да бъде съгласувано със Съвета на ЕС.

Антонио Таяни: Ще има наказателни процедури, ако държава от ЕС не приема бежанци

https://www.24chasa.bg/novini/article/6267205

Антонио Таяни: Ще има наказателни процедури, ако държава от ЕС не приема бежанциС европейски пари ще се правят лагери за настаняване южно от Сахара за бягащите от глада и насилието в Африка Има ясни правила за спазване на солидарност при приемането на бежанци, които важат за всички държави от ЕС, споразуменията трябва да се спазват, а за онези държави, които отказват да го правят, ще има наказателни процедури.

Двама убити охранители и над 30 ранени след атаките на "Ислямска държава" в Иран

https://www.24chasa.bg/novini/article/6267248

Двама убити охранители и над 30 ранени след атаките на "Ислямска държава" в ИранДвама души са били убити и над 30 ранени при атаките, извършени днес срещу сградата на иранския парламент и мавзолея на аятолах Хомейни, съобщи държавната информационна агенция ИРНА, цитирана от Асошиейтед прес. По-рано други ирански медии съобщиха за седем загинали. Нападатели, въоръжени с автомати "Калашников",

Зелена зона расте в "Лозенец" и "Яворов"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6267235

Зелена зона расте в "Лозенец" и "Яворов"
Зелената зона за паркиране в столицата да се разшири и включи улиците в квартал „Яворов“ и район Лозенец“. Това обсъдиха днес общинските съветници в транспортна комисия. Първото предложение беше на кмета на район „Средец“ Мария Ачкова, която поиска платено паркиране в карето заключено между бул. „Цариградско шосе“, бул.

Барса покани Шапекоензе за "Жоан Гампер"

http://offnews.bg/news/n_1/n_657546.html

От Барселона потвърдиха новината, че ще поканят бразилския клуб Шапекоензе за традиционния мач за Купата "Жоан Гампер". Мълвата в медийното пространство се появи още в края на миналата година, но едва сега бе официално потвърдено участието на бразилците. Срещата ще се играе на 7 или 8 август, като целта е да не съвпадне с мача за Суперкупата на Европа между Реал и Манчестър Юн. Припомняме, че в края на 2016 г. самолетът, превозващ играчите и щаба на Шапекоензе, както и журналисти, пътуващи към първия мач от финала за Купа "Судамерикана", се разби в Колумбия. От 77 пътници оцеляха само 71. Като основна причина за катастрофата се счита изчерпано гориво и проблем с електрониката. Ето лятната програма на Барса: на 22 юли – срещу Ювентус в САЩ на 26 юли – срещу Манчестър Юн в САЩ на 29 юли – срещу Реал в Маями, САЩ на 7 или 8 август – срещу Шапекоензе на 12 или 13 и на 15 или 16 август – с Реал за Суперкупата на Испания

Без медии на срещата Путин-Тръмп, намекна Кремъл

http://www.cross.bg/sreshtata-nyama-kremul-1545378.html

/КРОСС/ Кремъл обяви, че все още няма конкретна дата за първата среща между руския президент Владимир Путин и американския му колега Доналд Тръмп, но ако срещата се проведе, медиите вероятно няма да бъдат допуснати. Това пише вестник "Известия", цитиран от Ройтерс. Изданието цитира думите на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков, който е заявил, че срещата вероятно ще се проведе по време на срещата на върха на Г-20 в Германия през юли, но не потвърди дали е постиганата договореност по въпроса. Песков поясни, че към момента няма планове за изявление пред медиите след срещата. "Просто ще има среща", каза той пред вестника. Путин и Тръмп се съгласиха по време на телефонен разговор миналия месец да се срещнат в кулоарите на Г-20 в Хамбург.  

Нова мода - футболист с блогърка

http://offnews.bg/news/n_1/n_657549.html

Интернет разби клишето футболист с моделка. Новата тенденция във връзките е играч с блогърка или влогърка. Това е автор на свободна практика, който създава съдържание в интернет под формата на текст - блог или видео - влог. Поредният футболист в обятията на влогърка е халфа на Виляреал Джонатан Дос Сантос. Той се залюби с 31-годишната популярна в интернет испанка Марта Кариедо. В своя влог тя дава съвети за поддържане на красотата и пътувания на своите два милиона регистрирани абонати. Сред тях със сигурност е и Дос Сантос. Преди него с влогърка се обвърза и бившият нападател на Ювентус Симоне Дзадза, който беше запознат с италианката Киара Биази от бившия си съотборник Алваро Мората.

Легендарни битки с "Викингите" завладяват ефира

https://www.vesti.bg/lyubopitno/kultura/legendarni-bitki-s-vikingite-zavladiavat-efira-6070063

Поредицата връща зрителите назад във времето, за да разкаже за света на скандинавските народи

Данъчните проверяват фирми за скъпи коли под наем

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/06/07/2984681_danuchnite_proveriavat_firmi_za_skupi_koli_pod_naem/?ref=rss


Ревизорите на НАП - София, проверяват дейността на германски дружества, които отдават под наем автомобили от висок ценови клас на български юридически и физически лица. Това съобщиха от агенцията.

Проверяват се също и българските наематели, както и физическите лица, упълномощени да управляват луксозните коли. Става въпрос за автомобили с номера от малки германски градове, добили популярност като автомобили с "SHA-регистрация".

Ще бъде...

Държавата се замисля дали да не субсидира АЕЦ "Белене"

http://www.mediapool.bg/darzhavata-se-zamislya-dali-da-ne-subsidira-aets-belene-news264898.html

Разработен е бизнес модел за изграждане на АЕЦ "Белене", който допуска възможността за субсидиране на цената на произвежданата електроенергия чрез Фонда за сигурност на електроенергийната система, в който правят отчисления всички производители на ток и държавните мрежови оператори и където влизат приходите от продажба на държавните парникови емисии. Това стана ясно от думите на Валентин Николов, депутат от ГЕРБ и зам.-председател на енергийната парламентарна комисия, при откриването в сряда на поредното издание на Българския атомен форум. Досега обявяваните от държавата условия за размразяване на спрения през 2012 г. ядрен строеж изключват държавно финансиране, държавни гаранции и дългосрочно изкупуване на тока от АЕЦ "Белене". След като миналия декември бяха платени 1.17 млрд. лв. за произведеното ядрено оборудване за проекта и така платената досега сметка набъбна на 3 млрд. лв., кабинетът усилено работи за размразяване на проекта, но на базата на нова икономическа и финансова обосновка. Такава бе поръчана в началото на 2017 г на БАН и за нея енергийното министерство ще плати 2.5 млн. лв., които за финансово закъсалата академия не са малък ресурс. Анализът, който се очаква услужливо да потвърди предварително спуснатите от правителството препоръки, трябва да е готов през септември. След това, както му е редът, ще бъде подложен на обществено обсъждане. Едва тогава правителството ще прецени какво да предприеме, коментира пред журналисти зам.-министърът на енергетиката Красимир Първанов. Изпълнителният директор на "Българския енергиен холдинг"(БЕХ) Петьо Иванов допълни, че този анализ ще разгледа и правните аспекти по отделянето на активите на АЕЦ "Белене" от тези на "Националната електрическа компания" във фирма, която евентуално ще се предложи на частни инвеститори. Иванов обаче уточни, че последните разговори с потенциален инвеститор са водени миналата година и към момента не се знае какъв би бил интересът към проекта. Шефът на БЕХ посочи още, че от водените досега разговори с различни потенциални кандидати за АЕЦ "Блеене" е станало ясно, че всички до един искат държавата да е ангажирана с проекта или като акционер, или за изкупуване на електроенергията и дофинансиране на цената й. Явно затова и е изработен представеният от депутата Николов бизнес модел за евентуално договаряне на субсидии за тока от бъдещата ядрена централа. Представителят на ГЕРБ още на миналото издание на БулАтом през 2016 г. промотира възможността част от цената на тока от АЕЦ "Белене" да се поеме от Фонда за сигурност на електроенергийната система. Както става ясно, година по-късно вече е избистрена идеята държавата да сключи с бъдещия инвеститор и оператор на АЕЦ "Белене" договор, според който разликата в цената на тока от централата и постигнатата на свободния пазар да се доплаща от държавния фонд. Изчисленията показват, че токът от нова ядрена мощност би струвал 79 долара за мегаватчас при сегашна пазарна цена на електроенергията от 42 долара, информира Валентин Николов. Именно тази разлика може да се поеме от Фонда за сигурност на електроенергийната система. Депутатът посочи, че с намаляването на плащанията от този фонд към НЕК за изкупуване на възобновяема енергия ще се освободят 100 млн. лв. годишно, които биха могли да отиват за субсидиране на АЕЦ "Белене". Такъв механизъм за подпомагане е приложен за строежа на британската АЕЦ "Хинкли пойнт". Петьо Иванов обаче посочи, че за да се случи подобна схема и у нас, трябва одобрението на Европейската комисия, тъй като става въпрос за държавно подпомагане. Макар движение по въпроса за АЕЦ "Белене" да не се очаква в следващите месеци, от изявленията пред ядрения форум се разбра, че по него се мисли и в контекста на одобрените в края на април 2017 г. от Европейската комисия нови по-стриктни норми за изхвърляните във въздуха вредни емисии от въглищните централи. Тяхното прилагане у нас е оценено на 1 млрд. лв., което би довело до поскъпване на тока между 27 и 35 на сто. Другият вариант е да се договори удължаване на срока за изпълнение на новите стандарти, които влизат в сила от 2021 г. Възможното отлагане е до 2030 г., каза зам.-министър Красимир Първанов. "Каквато и дерогация да договорим, въглищните централи ще бъдат затворени", заяви депутатът от БСП Иван Генов, който е бивш директор на АЕЦ "Козлодуй". "Обратното броене започна", каза той и призова да бърз политически консенсус около енергийна стратегия на България до 2050 г. По такава също се работи - последно енергийният министър Теменужка Петкова обяви, че е поканили всички политически сили да излъчат свои представители в работна група за разработването на този стратегически документ. "Енергийната стратегия е възлова. Без такава, подкрепена от всички политически сили, инвеститор в енергетиката няма да дойде", заяви Генов. И директно обяви: "бъдещата енергийна стратегия трябва ясно да покаже, че ядрената енергетика е безалтернативна". Според него въпросът в момента въобще не е дали е изгодно да се дострои АЕЦ "Белене", а че това трябва да стане, тъй като съществуващите у нас над 5 хил. МВ въглищни мощности трябва да бъдат затворени. Той дори смята, че освен двата блока в АЕЦ "Белене" трябват още два, за да компенсират затворените ТЕЦ-ове. Красимир Първанов обаче контрира, че не бива да се прави такова пряко свързване между двете теми. Валентин Николов коментира още, че възобновяването на строежа на АЕЦ "Белене" трябва да се гледа и през призмата на световните политики по опазване на околната среда. Той припомни, че най-големите автомобилни концерни работят усърдно за производство на електрически коли, както и че редица държави започват да ограничават използването на дизелови автомобили, като в бъдеще не е изключено същото да стане и с бензиновите. "Това ще промени тотално потреблението на електроенергията и пиковите нива вече ще са през нощта, когато хората ще зареждат електромобилите си. Тогава ще има нужда от базова и балансираща енергия", посочи депутатът на ГЕРБ, който също беше за известно време шеф на АЕЦ "Козлодуй". Към момента у нас е доставено част от произведеното от руската компания "Атомстройекспорт" (АСЕ) ядрено оборудване за "Белене", до края на август – началото на септември се очаква да пристигне и останалата част от съоръженията, за които НЕК плати 1.17 млрд. лв. В момента НЕК и АСЕ преговарят по договора за преконсервация на това оборудване. Шефът на БЕХ Петьо Иванов коментира, че поисканата от руснаците цена е прекалено висока и се водят разговори за намаляването й. В рамките на този договор ще се разопакова и провери доставеното оборудване и ще се преконсервира, става ясно от думите му. Той не пожела да влезе в детайли като само посочи, че при нужда ще се назначи и допълнителна охрана на площадката на АЕЦ "Белене" и ще се наемат подизпълнители. Вадим Титов, директор на "Росатом Централна Европа", коментира пред журналисти, че очаква договорът да бъде сключен в най-скоро време. По него се водят интензивни преговори, каза той, но също не пожела да коментира цената на договора.

Глобяват фирма за пропадналия с дете асансьор

http://dnes.dir.bg/news/plovdiv-dete-asansyor-25880163

Надзорната фирма, поддържала пропадналия асансьор със 7-годишно дете в Пловдив, ще бъде санкционирана и дори може да ѝ бъде отнет лицензът.

Лиляна Павлова: След 2020 г. е важно да запазим кохезионните фондове

http://econ.bg/Новини/Лиляна-Павлова-След-2020-г-е-важно-да-запазим-кохезионните-фондове_l.a_i.743756_at.1.html

След 2020 г. трябва да бъде намерен балансът в две много важни направления – да направим по-ефективни финансовите инструменти и в същото време да...

Франция обяви създаването на нова работна група за борба с тероризма

https://www.actualno.com/europe/francija-objavi-syzdavaneto-na-nova-rabotna-grupa-za-borba-s-terorizma-news_615631.html

Франция обяви създаването на нова работна група за борба с тероризма, съставена от всички разузнавателни служби. Тя ще има за цел да координира реакциите на органите след извършените атаки,  съобщи агенция Фокус. Решението на Париж бе анонсирано само ден, след като лице

Ариана Гранде си татуира пчела

http://www.cross.bg/grada-manchestur-ariana-1545377.html

/КРОСС/ Певицата Ариана Гранде никога няма да забрави преживяното в Манчестър. След благотворителния концерт, който тя организира в памет на жертвите от атентата в града, Ариана си татуираха пчела. Според таблоида "Сън" татуировките са направени зад кулисите на концерта в неделя. Пчелата е символ на Манчестър. Интересен факт е, че сравняват трудолюбивите насекоми с натоварените работници от фабриките за текстил в града по време на Индустриалната революция. Припомняме, че след атентата в Манчестър много организации, отделни лица и обществени групи започнаха да събират средства, за да помогнат на близките на жертвите. Татуистите в града също подеха инициатива. Те започнаха да предлагат татуировки на пчела, която струва 50 паунда, а парите отидоха във фонд с дарения на Британския червен кръст.  

Обвиниха криминално проявен, ударил момиче в училище

https://www.24chasa.bg/novini/article/6267194

Обвиниха криминално проявен, ударил момиче в училище42-годишен криминално проявен е обвинен в нанасяне на телесна повреда на 17-годишно момиче, съобщи МВР. Разпрата е станала на 27 октомври миналата година в училище във Велико Търново. Е. А. е влязъл в сградата на учебното заведение и ударил момичето. По случая е започнато досъдебно производство за хулиганство.

Полицията издирва три сестри, изчезнали на 29 май

http://offnews.bg/news/n_1/n_657548.html

МВР започна издирването на три сестри, които са в неизвестност от 29 май.  17-годишната Глория, 16-годишната Станка и 15-годишната Силвия. Момичетата живеели в дома на дядо си в русенското село Иваново. Възрастният мъж сигнализирал в полицията, че децата излезли от жилището около 23.30 часа на 29 май и оттогава са в неизвестност. Глория е висока около 165 см, с нормално телосложение. Има права, черна коса и кафяви очи. Била е облечена със сини дънки и жълто яке. Станка е с височина към 150 см, слаба, с черна коса и кафяви очи. Силвия е висока около 155-160 см, слаба, с черна коса и кафяви очи. Била е облечена с черно кожено яке, сини дънки и черни платнени обувки. Глория Иванова Станкова Хората, които разполагат с информация за местонахождението на трите момичета, могат да сигнализират на тел. 112, 082/882488, 882 316, 882 319 или в най-близкото поделение на МВР. Станка Иванова Станкова

ЕК отделя 5,5 милиарда евро за Европейския фонд за отбрана

http://frognews.bg/news_136071/EK-otdelia-5-5-miliarda-evro-za-Evropeiskiia-fond-za-otbrana/

Европейската комисия съобщи днес, че отделя 5,5 милиарда евро годишен бюджет за Европейския фонд за отбрана. Предвижда се фондът да помогне на държавите от ЕС по-ефективно да изразходват средствата за отбранителни способности, като се ограничи дублирането на разходи и постигане на по-добро съотношение между качество и цена.

Яйцата подпомагат растежа на малките деца

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6267222

Яйцата подпомагат растежа на малките децаАмерикански лекари откриха ново полезно свойство на кокошите яйца - те подпомагат растежа на малките деца и снижават опасността от забавяне на развитието, съобщи Лента, цитирана от БТА. При употреба на яйца развитието на организма се подобрява 1,47 пъти в сравнение със случаите, когато този продукт не се използва за приготвяне на храна.

Надал стигна полуфиналите на "Ролан Гарос" след десет гейма игра

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/06/07/2984679_nadal_stigna_polufinalite_na_rolan_garos_sled_deset/?ref=rss


Рекордьорът по титли от "Ролан Гарос" Рафаел Надал се класира за полуфиналите след само десет гейма игра. Испанският тенисист водеше с 6:2, 2:0 срещу Пабло Кареньо Буста, когато сънародникът му реши да се откаже заради контузия.

Срещата продължи 50 минути, а в десетте гейма паднаха цели седем пробива от общо седем възможности. Надал реализира пет от тях и спечели 34 от разиграните 54 точки, преди Кареньо Буста да поиска медицинска пауза заради проблеми в...

Водената от САЩ коалиция удари сили на Дамаск

http://www.moreto.net/novini.php?n=352934

Съединените щати удариха от въздуха позиции на подкрепяни от Иран групировки, които се сражават на страната на режима в Дамаск. Междувременно, подкрепяната от Вашингтон арабско-кюрдска коалиция започна окончателната офанзива за превземане на сирийския град Ракка, който е основната крепост на групировката ИДИЛ.

Цацаров за идеята на Панов: Мнението ми е крайно отрицателно

https://www.vesti.bg/bulgaria/sad/cacarov-za-ideiata-na-panov-mnenieto-mi-e-krajno-otricatelno-6070064

Главният прокурор критикува при президента Румен Радев идеята за изваждане на прокуратурата от съдебната власт

69.08 гр. марихуана са иззети при проверка в частен имот във Варна

https://www.24chasa.bg/novini/article/6267202

69.08 гр. марихуана са иззети при проверка в частен имот във Варна69.08 грама марихуана са иззети при проверка в частен имот във Варна. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. При специализирана полицейска операция, проведена на 5 юни във Варна, в момент на разпространение на наркотични вещества е задържан 27-годишен мъж с инициали М. П., известен на органите на реда.

Експерти: Ръстът на пенсиите трябва да мине през оптимизация на пенсионната система

http://www.investor.bg/bloomberg-tv/461/a/eksperti-rystyt-na-pensiite-triabva-da-mine-prez-optimizaciia-na-pensionnata-sistema-240763/

Промените трябва да се фокусират върху това самата система да позволява нарастване на пенсиите, а не това да става административно

Изчезнаха три момичета от русенско село

https://www.actualno.com/crime/izcheznaha-tri-momicheta-ot-rusensko-selo-news_615628.html

Полицията издирва три сестри от русенското село Иваново. 17-годишната Глория, 16-годишната Станка и 15-годишната Силвия са в неизвестност от 29 май, съобщи Нова телевизия, позовавйки се на информация на МВР - Русе. Момичетата живеели в дома на дядо си в селото. Възрастният мъж си

Хемороидите заплашват всеки четвърти

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6267191

Хемороидите заплашват всеки четвъртиУчените съставиха типичен портрет на пациента с диагноза „хемороиди” - Той най-често е на възраст 30-50 години като съотношението с другите възрастови групи е 3:1. - Начин на живот – седящ, премествайки се от офисния стол в автомобила, а оттам – във фотьойла пред телевизора. - Тегло – наднормено. - Режим на хранене – нередовен; похапва „на крак”;

В ГЕРБ видяха политическа задача за Панов срещу Цацаров

http://dnes.dir.bg/news/prokuratura-gerb-lozan-panov-25880082

И управляващите от ГЕРБ, и опозицията от БСП и ДПС не одобриха искането на Лозан Панов прокуратурата да бъде извадена от съдебната власт.

Борисов се среща с Меркел (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6267184

Борисов се среща с Меркел (Видео)Започна срещата на премиера Бойко Борисов с канцлера на Германия Ангела Меркел. Борисов пристигна в столицата Берлин снощи и се срещна с президента на Германия Щайнмайер. Вчера премиерът беше на посещение при президентът на Франция Емануел Макрон.  Очаквайте

Хасково обяви поръчка за дублиращи вододайни кладенци

http://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/haskovo-obiavi-porychka-za-dublirashti-vododaini-kladenci-240761/

Прогнозната стойност на строителството без ДДС е 735 499 лева, общината е поканила 11 фирми да внесат оферти

Откриха тялото на 8-ма жертва на лондонския атентат

http://www.cross.bg/londonskiya-tyaloto-zhertva-1545376.html

/КРОСС/ Детективи откриха тялото на осма жертва на лондонския атентат във водите на река Темза близо до Лаймхаус, съобщава БТВ. Мъжът е Ксавие Томас, френски гражданин на 45 години, който беше обявен за изчезнал по време на атаките. Семейството му е уведомено, но все още не са идентифицирали тялото. Според разследващите Томас бил изхвърлен през лондонския мост в реката, след като нападателите го ударили с микробуса. Приятелката му също е пострадала при атаката. Днес в английската столица само цветята около „Лондон бридж" подсказваха за терористичната атака в събота вечер, при която загинаха 8 души и бяха ранени други 48.  

1068 нарушения на пътя засякоха търновски полицаи, 130 останаха без книжки за неплатени глоби

https://www.24chasa.bg/novini/article/6267166

1068 нарушения на пътя засякоха търновски
полицаи, 130 останаха без книжки за неплатени глоби1068 нарушения по Закона за движение по пътищата са установени при полицейска акция, проведена в периода 2-5 юни на територията на ОДМВР – В. Търново, съобщиха от пресцентъра на дирекцията.  715 са засечени с превишена скорост, а 37 са нарушенията, допуснати от пешеходци. Съставени са 135 заповеди за принудително административни мерки,

Турция залови над 1 тон хероин в кораб, плаващ под флага на Конго

https://www.24chasa.bg/novini/article/6267183

Турция залови над 1 тон хероин в кораб, плаващ под флага на Конго
Турските сили за сигурност са заловили над един тон хероин, скрит в товарен кораб, плаващ под флага на Демократична република Конго, в акция в международни води, съобщи полицията в сряда, предаде БТА. Операцията бе предприета след като отделът за борба с наркотиците получил сигнал, че корабът Commander Tide се насочва към Турция с голяма пратка

​Около 3 хиляди деца са вписани за осиновяване

http://frognews.bg/news_136069/​Okolo-3-hiliadi-detsa-sa-vpisani-za-osinoviavane/

Около 3 хиляди деца са вписани за осиновяване. Желаещите семейства са около хиляда. Това съобщи пред БНТ заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова. Тя обясни, че до края на месеца ще бъде възобновена процедурата по приемане на промени в семейния кодекс, които ще облекчат процедурата по осиновяване.

Прокуратурата проверява инцидента с колата на Лозан Панов

http://frognews.bg/news_136070/Prokuraturata-proveriava-intsidenta-s-kolata-na-Lozan-Panov/

Прокуратурата е започнала проверка по случая с развитите болтове на автомобила на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов.

Министерството на туризма плаща за ускоряване на обработката на визи за руснаците

https://www.actualno.com/society/ministerstvoto-na-turizma-plashta-za-uskorjavane-na-obrabotkata-na-vizi-za-rusnacite-news_615625.html

Тази година Министерството на туризма ще преведе над 300 000 лв. на МВнР, за да наемем допълнително консули и лица, които да обработват визите за руски граждани. Това каза пред журналисти министърът на туризма Николина Ангелкова, която взе участие в Четвъртия конгрес на Национ

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване