Овчарката Рови и нейният водач - митничар от Гюешево спечелиха първо място в международно състезание

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/ovcharkata-rovi-i-nejniiat-vodach-mitnichar-ot-giueshevo-specheliha-pyrvo-miasto-v-mezhdunarodno-systezanie-2028790

Овчарката Рови и нейният водач - митнически специалист от Митница Югозападна, МП Гюешево,  заеха първо място на международното състезание за служебни кучета, организирано от Държавна фискална служба на Украйна. Състезанието се  проведе от 10 до 12 май 2017 г. в Тернопол, Украйна. В дисциплината за

Доброволци представят бележника на държавата с успеха й в грижата за децата

//dariknews.bg/regioni/dobrich/dobrovolci-predstaviat-belezhnika-na-dyrzhavata-s-uspeha-j-v-grizhata-za-decata-2028791

През 2017 г. Национална мрежа за децата за шести пореден път изготви доклада „Бележник: Какъв е средният успех на държавата в грижата за децата?“. Той обхваща пет области от държавните политики за правата на децата и анализира изпълнението на 25 държавни ангажимента към тях.

Представ

Ще се скрият ли отново полицаите в храсталаците?

//dariknews.bg/novini/bylgariia/shte-se-skriiat-li-otnovo-policaite-v-hrastalacite-2028767

Връща се добре познатата ни и не особено европейска практика катаджии да се крият из храстите и от „засада да изненадват” нарушителите. За това алармира бившият депутат от Реформаторския блок Петър Славов по повод внесения от ГЕРБ проект за промяна в Закона за движение по п

Британската полиция арестува на лондонското летище "Хийтроу" заподозрян за атентата в Манчестър

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/06/07/2984461_britanskata_policiia_arestuva_na_londonskoto_letishte/?ref=rss


Британската полиция обяви, че е арестувала мъж на лондонското летище "Хийтроу" по време на разследването на самоубийственото нападение от 22 май на концерт в Манчестър, при което загинаха 22 души, съобщава БТА.

Задържаният е на 38 години и е заподозрян в нарушаване на закона за тероризма. Той ще остане в ареста, докато тече разследването, уточниха от полицията в Манчестър.

Полицията уточнява, че арестът е бил предварително планиран и че...

Петокласниците се явяват на външно оценяване по география

http://www.moreto.net/novini.php?n=352893

6000 петокласници ще се явят на външно оценяване по география и икономика днес. Измерването ще се проведе в 215 училища от всички региони на страната, избрани на случаен принцип. Изпитът стартира в 10:00 ч. за учениците от първа смяна и в 13:00 ч.

Полицаи готови за протест, ако не се повиши заплащането им

http://www.cross.bg/poyasni-sistemata-zaplatite-1545326.html

/КРОСС/ "Реформата Бъчварова" доведе до страшна диспропорция в заплащането в системата на МВР", заяви  Илия Кузманов, зам.-председател на Синдикалната федерация на служителите на МВР (СФСМВР). Миналата седмица най-големият полицейски синдикат у нас излезе с искане за увеличение на заплатите в системата с поне 15%, считано от 1 юли 2017 г., като в противен случай плашат с протест. Още тогава синдикатите изразиха своите притеснения, че бюджетът на МВР все пак ще бъде намален с 300 млн. лв., което ще доведе до още по-голям дисбаланс в системата. „Срещата с министър Валентин Радев беше опознавателна, протече в добър тон, запознахме го с нашите искания", поясни Илия Кузманов. В студиото на БТВ Радев намекна, че синдикатите искат да се намалят заплатите на администрацията в МВР за сметка на служителите по улиците. „Няма как да се намалят заплатите на администрацията, всеки има своята функция. Поради тази причина искахме увеличение на бюджета на МВР", поясни Борис Пришелков. „Едно увеличение от 15-20% е около 100 лв. в заплатата. Това, спрямо сегашната ситуация не е много - като вземем инфлационния индекс, това е почти нищо за тези 4 години, в които не ни е пипана заплатата", поясни Благой Ванкин от синдиката. „Ние успяхме да се срещнем с почти всички парламентарно представени партии

Джонас Джакоби: Хакерите са по-голяма опасност от изкуствения интелект

http://www.investor.bg/imenata-na-biznesa/263/a/djonas-djakobi-hakerite-sa-po-goliama-opasnost-ot-izkustveniia-intelekt-240625/

Когато една нова технология навлезе силно в живота ни, тя носи големи промени в нашето поведение, твърди вицепрезидентът на IBM

Гутериш: Недостигът на водни ресурси по света става все по-остър

https://www.actualno.com/america/guterish-nedostigyt-na-vodni-resursi-po-sveta-stava-vse-po-ostyr-news_615530.html

Според генералния секретар на ООН Антонио Гутериш изчерпването на водните ресурси по света ще доведе до това, че към 2050 г. четвърт от световното население ще усеща хроничен недостиг на вода, предаде ТАСС. „В условия, когато потребността от питейна вода расте към средата

ТИР се удари в мантинелата на "Тракия" (обновена)

http://www.cross.bg/dvizhenieto-puten-raiiona-1545325.html

/КРОСС/ Възстановено е движението по магистрала "Тракия" в района на Пловдив при 112 километър, съобщават от АПИ.  Заради пътен инцидент с тежкотоварен камион временно движението се осъществяваше в по една лента в двете посоки на магистралата. Пътни полицаи подпомагат движението в района на пътен възел “Цалапица” на автомагистрала “Тракия”. Шофьорът на тежкотоварното превозно средство е заспал и се е ударил в мантинелата.   

ТИР се удари в мантинелата на "Тракия", движението е ограничено

http://www.cross.bg/dvizhenieto-raiiona-puten-1545325.html

/КРОСС/ Частично е ограничено движението по магистрала "Тракия" в района на Пловдив при 112 километър, съобщават от АПИ. Заради пътен инцидент с тежкотоварен камион временно движението се осъществява в по една лента в двете посоки на магистралата. Пътни полицаи подпомагат движението в района на пътен възел “Цалапица” на автомагистрала “Тракия”. Шофьорът на тежкотоварното превозно средство е заспал и се е ударил в мантинелата. Движението в ускорителните ленти в двете платна е затворено за движение.  

ТИР се удари в мантинелата на "Тракия", движението е ограничено

http://www.cross.bg/dvizhenieto-dvete-ogranicheno-1545325.html

/КРОСС/ Частично е ограничено движението по магистрала "Тракия" в района на Пловдив при 112 километър, съобщават от АПИ. Заради пътен инцидент с тежкотоварен камион временно движението се осъществява в по една лента в двете посоки на магистралата. Шофьорът на тежкотоварното превозно средство е заспал и се е ударил в мантинелата. Движението в ускорителните ленти в двете платна е затворено за движение.  

Технологичните гиганти готвят онлайн протест

https://www.vesti.bg/tehnologii/tehnologichnite-giganti-gotviat-onlajn-protest-6070038

Протестът ще е под надслов "Ден за действия" и е в защита на неутралността в интернет

Адв. Ботев: Може стенограмите за КТБ да са пренаписани

http://frognews.bg/news_135780/Adv-Botev-Moje-stenogramite-za-KTB-da-sa-prenapisani/

Разсекретяването на стенограмите за КТБ вече като че ли няма никакво значение. Ще се видят действията на БНБ и някои политици в ситуацията. Искали са да унищожат КТБ като банкова институция. Това каза адвокат Христо Ботев.

Премиерът Бойко Борисов ще разговаря с Ангела Меркел в Берлин

https://www.24chasa.bg/novini/article/6266564

Премиерът Бойко Борисов ще разговаря с Ангела Меркел в БерлинПремиерът Бойко Борисов е в Берлин, където днес ще разговаря с германския канцлер Ангела Меркел. По време на срещата се очаква се да бъдат засегнати темите за сигурността, охраната на границите, мигрантския натиск и приемането на България в Шенген и еврозоната, съобщи БНТ. Вчера Борисов разговаря с президента на Федерална република Германия

Бойко Борисов се среща с Ангела Меркел

http://www.cross.bg/borisov-merkel-boiiko-1545324.html

/КРОСС/ Премиерът Бойко Борисов ще се срещне в германския канцлер Ангела Меркел. Това е част от първата обиколка на Борисов зад граница след встъпването му в длъжност. Той вече се срещна с новоизбрания президент на Франция Еманюел Макрон в Елисейския дворец. От изявлението му стана ясно, че двамата са се уговорили френският президент да посети България през август тази година. Макрон ще посети и разгледа границата ни с Турция. Вероятно и с Меркел Борисов ще говори за мигрантската криза, обхванала Европа и за присъединяването на страната ни към Еврозоната. При посещенията си в Германия и Франция министър-председателят е придружаван от вицепремиера Томислав Дончев и министъра на финансите Владислав Горанов.    

Пламен скрил от майка си, че е ранен в Лондон

http://dnes.dir.bg/news/mika-bolnitza-plamen-jihad-25877681

Пострадалият при терористичното нападение в Лондон Пламен Райчев е скрил от майка си, че е ранен.

Меси не покани Енрике на сватбата си

http://offnews.bg/news/n_1/n_657512.html

Лионел Меси се оказа доста злопаметен, показва списъкът с гостите на сватбата му на 30 юни. Аржентинската звезда на Барселона не е поканил бившия треньор на каталунците Луис Енрике, с когото имаше конфликт през 2014 година. Тогава Меси стана водач на бунт срещу Енрике и издигна ултиматум до ръководството за освобождаването му, до което така и не се стигна. Впоследствие отношенията им се подобриха, но Меси си е имал едно наум за Енрике. Всички останали треньори, с които Меси е работил в Барселона са поканени, но не всички ще присъстват на тържеството, което той ще вдигне в родината си. Меси ще се ожени за дългогодишната си приятелка Антонела Рокуцо в родния си град Росарио. Двамата са заедно от дълги години и имат двама синове.

Деветте кръга на ада ”ин витро”

http://dnes.dir.bg/news/in-vitro-sterilitet-25874768

В България около 150 000 двойки имат репродуктивни проблеми. Голяма част от тях с години се борят, за да имат свое дете.

Обувка, подписана от Пеле, ще е подарък в благотворителен футболен турнир

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/06/07/2984156_obuvka_podpisana_ot_pele_shte_e_podaruk_v/?ref=rss


Футболна обувка, подписана от легендата Пеле, ще бъде най-атрактивният подарък в благотворителен турнир, който ще се проведе на 17 и 18 юни в София. Надпреварата, организирана от "Футбол с кауза", има за цел да събере средства за лечение на деца в неравностойно положение.

От предните шест благотворителни турнира са събрани около 52 000 лева.

Друга ценна награда от турнира ще бъде подписани шорти от световния шампион по бокс в тежка...

Елена Йончева: Оградата по границата е по проект на частна фирма, прескачат я със стълба

http://offnews.bg/news/n_1/n_657511.html

Оградата по границата е направена по проект на частна фирма, след решение на МС да стане от двуредова в едноредова. Тя обаче е обект на националната сигурност, затова БСП дава случая на прокурор.  Това заяви депутатът от БСП Елена Йончева по Нова тв. Тя уточни, че говори само за защитното съоръжение в област Хасково - 31 км, откъдето тя е избрана за народен представител и разполага с документи. По думите й решението първоначално е било да се направи двуредова ограда, която е по-функционална, след което правителството е променило типа ограда и е възложило изграждането на областния управител. Той от своя страна наел частната фирма.  Йончева заяви още, че нелегалните мигранти се катерят със стълба по оградата. Става въпрос за търговия с националната сигурност, отсече депутатът от БСП. Тя показа и доклад, според който видеонаблюдението по границата не работи.  Проектирането на оградата е извършено по същия ред, по който е направен и проектът за двуредовата, има решение на правителството за промяната и е платено за едноредова, включи се по телефона в разговора министърът на МВР Валентин Радев. Той покани Йончева да отидат с две коли при губернатора на Хасково, за да се запознае на място с всички документи и да не заблуждава обществото. 

Гости от 6 страни идват за 12-тото издание на "София Поетики"

http://www.dnevnik.bg/kultura/2017/06/07/2984310_gosti_ot_6_strani_idvat_za_12-toto_izdanie_na_sofiia/?ref=rss


Седем чуждестранни гости от Израел, Испания, Румъния, Перу, Гърция и Македония ще участват в поредното издание на фестивала за поезия на открито "София Поетики". То ще се проведе на 17 и 18 юни на Лятната сцена в Борисовата градина и в Чешкия център.

Основната вечер на фестивала ще е на 17-и в Борисовата градина. Началото е в 18.30 ч. с рецитал на чуждестранните гости - Амир Ор, Хавиер Босалонго, Дениса Дуран, Нилтън Сантяго, Христос Хрисопулос, Паула Босалонго...

Обвинител № 1 на САЩ плаши с оставка

http://www.cross.bg/trump-seshuns-prokyror-1545323.html

/КРОСС/ Главният прокурор на САЩ Джеф Сешънс е намекнал, че може да подаде оставка. Причината е разногласие с президента Доналд Тръмп, съобщава Си Ен Ен. Телевизията се позовава на пожелали анонимност високопоставени източници. Те посочват, че през последните дни се засилват призивите за разследване на връзките на Тръмп с Кремъл. Джеф Сешънс пък не може до безкрай да брани Доналд Тръмп. Искането на прокурорите е да се назначи независим прокурор с извънредни пълномощия одобрен от Конгреса за разследване на руската връзка на Тръмп и неговата група, посочват анализатори. Ако Сешънс откаже, тогава Конгреса ще назначи специална комисия, над която главния прокурор няма юристдикция, припомнят анализатори.    

Канят варненци на морски плувен маратон 1000x1000

http://www.moreto.net/novini.php?n=352892

Плувен маратон под мотото „1000 за 1000" организира през август шампионът на България ПСК „Черно море", научи Moreto.net. Идеята е в инициативата да се включат всички плуващи, семейства от Варна, гости на града, както и представители на различни компании, които обичат плувния спорт.

След разследването за тормоз Uber съкращава над 20 служители

http://www.investor.bg/web/456/a/sled-razsledvaneto-za-tormoz-uber-sykrashtava-nad-20-slujiteli-240728/

7 други служители са предупредени писмено, че при следващо провинение ще бъдат освободени, а 31 са задължени да идат на психологически консултации

Париж-Берлин - здравият двигател на Евросъюза

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6266129

Париж-Берлин - здравият двигател на ЕвросъюзаПремиерът Бойко Борисов бе в Париж, където бе приет от новоизбрания френски президент Еманюел Макрон. След това замина за Берлин, където днес му предстои среща с германския канцлер Ангела Меркел.  Това всъщност са най-точните места, където България - предстоящ председател на Съвета на ЕС, да води външнополитически разговори.

1500 туристи по Черноморието ще се борят за едно паркомясто

https://www.actualno.com/society/1500-turisti-po-chernomorieto-shte-se-borjat-za-edno-parkomjasto-news_615520.html

Приблизително 1500 туристи ще се борят за едно паркомясто по големите ни курорти. Повечето от най-големите ни места за почивка разполагат с ограничен брой паркинги. Синята зона в Бургас е с най-голям капацитет и може да поеме 5000 коли. Нашумелият „Слънчев бряг“ има два па

Президентът Румен Радев ще се срещне с главния прокурор Сотир Цацаров

https://www.24chasa.bg/novini/article/6266559

Президентът Румен Радев ще се срещне с главния прокурор Сотир ЦацаровПрезидентът Румен Радев се очаква да разговаря с главния прокурор Сотир Цацаров в рамките на провежданите срещи с представители на съдебната и изпълнителната власт, посветени на реформите в правосъдната система, предаде БНТ. Вчера държавният глава прие на "Дондуков" 2 председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов.

АССГ отмени отказа на президента да разсекрети втората стенограма

http://www.cross.bg/stenogramata-radev-rymen-1545322.html

/КРОСС/ Административен съд - София град (АССГ) отмени във вторник отказа на президента Румен Радев да предостави на журналист стенограмата от заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност от 14 юли 2014 година, който бе посветен на банковата криза. Този документ е известен като втората стенограма. Делото бе заведено от журналиста от БиАйТи Илия Вълков и бе водено от адв. Александър Кашъмов от Програма "Достъп до информация". Решението може да се обжалва пред Върховния административен съд (ВАС). "С Александър Кашъмов спечелихме делото срещу президентската институцията за стенограмата от Консултативния съвет за национална сигурност при президента на 14 юли 2014 г. Тогава заседанието беше за кризата с КТБ. Според съда публичното оповестяване на всички факти, свързани с фалита на банката и последиците от това, няма да доведе до вреда след почти 3 години.Президентската институция не е извършило оценка на риска от предоставянето на стенограмата, както повелява законът. Не са изложени и мотиви какво е наложило класифицирането на информацията. Въпреки, че решението подлежи на обжалване, съдът смята, че информацията в стенограмата е от надделяващ обществен интерес", коментира пред "Медиапул" Илия Вълков. Само преди ден президентът Румен Радев отказа да разсекрети тази втора стенограма по искане на сайта "Биволъ", защото била с гриф "поверително" и трябва да се пази поне 5 години

Путин: Никой не би оцелял след война между Русия и САЩ

https://www.vesti.bg/sviat/putin-nikoj-ne-bi-ocelial-sled-vojna-mezhdu-rusiia-i-sasht-6070039

Според него НАТО се занимава „с постоянно търсене на външен враг“, за да оправдае съществуването си

Още една страна скъса дипломатическите отношения с Катар

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/06/07/2984458_oshte_edna_strana_skusa_diplomaticheskite_otnosheniia/?ref=rss


Ислямска република Мавритания обяви, че скъсва дипломатическите отношения с Катар, съобщава БТА. В понеделник осем държави - Бахрейн, Обединените арабски емирства, Саудитска Арабия, Египет, Йемен, временното правителство на Либия, Малдивите и Мавриций, направиха същото, като, обвиниха Катар, че подкрепя ислямски екстремисти и шиитски Иран.

Редица страни заявиха, че са взели и други мерки, включително прекъсване на транспортните връзки, икономическите и финансови...

Летящите грузинци зашеметиха Пловдив (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6266549

Летящите грузинци зашеметиха Пловдив (Снимки)Вихрени танци, зашеметяващи скокове, изумителна игра на палци - на всичко това станаха свидетели 3000 души в Античния театър на Пловдив, които гледаха спектакъла на грузинския национален балет "Сухишвили". Артистите буквално летяха на сцената, правеха сложни пируети с невероятна лекота и екзалтираха пловдивчани.

Промени в Закона за концесиите отново влизат в пленарна зала

http://www.cross.bg/otnovo-beshe-subranie-1545321.html

/КРОСС/ Депутатите отново ще обсъждат и гласуват промени в Закона за концесиите. Проектозаконът беше приет в предишния мандат на Народното събрание, но президентът Румен Радев му наложи вето. Той беше приет в последните дни на 43-тото Народно събрание, припомня Фрогнюз. Тогава аргументите на държавния глава бяха, че законът поставя под въпрос принципите на правовата държава. Управляващите обаче отново прокарват законопроекта, като обясняват, че в противен случай ще ни бъдат наложени парични санкции за неспазване на европейските правила. Депутатите ще разгледат и проектозакон на БСП, според който жестомимичният език трябва да стане официален наравно с българския. Това би осигурило превод в училищата на децата, които имат увреден слух.  

Съдът реши и втората стенограма за КТБ да се разсекрети

http://frognews.bg/news_136026/Sadat-reshi-i-vtorata-stenograma-za-KTB-da-se-razsekreti/

Софийският административен съд е отменил по жалба на телевизия БиАйТи отказа за предоставяне по ЗДОИ на запис от КСНС при президента Плевнелиев от 14 юли 2014 г. Президентството е осъдено да публикува и втората стенограма за Корпоративна търговска банка (КТБ).

Задържаха 27- годишен с канабис

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/zadyrzhaha-27-godishen-s-kanabis-2028776

Дупнишки полицаи са задържали 27- годишен младеж / Г.Д. / за притежание на наркотично вещество. При извършената проверка служителите са иззели от него пакетче със суха растителна маса, която при направения полеви наркотест е реагирала на канабис.

Албена събра над 500 спортисти в десетия юбилеен олимпийски фестивал "Олимпийски надежди"

//dariknews.bg/regioni/dobrich/albena-sybra-nad-500-sportisti-v-desetiia-iubileen-olimpijski-festival-olimpijski-nadezhdi-2028777

Над 500 участници се събраха във ваканционно селище Албена за десетото юбилейно издание на летния олимпийски фестивал „Олимпийски надежди“.  Състезанията се организират в 7 вида спорт - футбол, лека атлетика, баскетбол, тенис на маса, плажен волейбол, плуване и плажна борба, съобщава

Цацаров поиска снемане имунитета на депутата Димитър Аврамов

//dariknews.bg/novini/bylgariia/cacarov-poiska-snemane-imuniteta-na-deputata-dimityr-avramov-2028778

Главният прокурор Сотир Цацаров внесе в Народното събрание искане за снемане имунитета на народния представител в 44-то Народно събрание Димитър Аврамов.
 
Снемането на имунитета на народния представител Димитър Аврамов е във връзка с наказате

СДС от 11 дни е незаконно в сградата си на улица "Раковска" 134

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/06/07/2984301_sds_ot_11_dni_e_nezakonno_v_sgradata_si_na_ulica/?ref=rss


Съюзът на демократичните сили просрочва с 11 дни срокът, който му е даден, за да напусне сградата на ул "Георги С. Раковски" 134 в София, в която се помещава централата на партията от създаването й. Според Закона за политическите партии право на държавни помещения имат формациите, които са получили над 1% на парламентарни избори, и над 4% - ако са били в коалиция.

СДС се яви на парламентарнтие избори на 26 март като част от обединението Реформаторски блок, което...

Цацаров на среща с президента на "Дондуков" 2

http://offnews.bg/news/n_1/n_657510.html

Президентът Румен Радев се среща днес с главния прокурор Сотир Цацаров. Разговорът между двамата ще се състои по покана на държавния глава.  Президентът организира поредица от срещи с представители на съдебната и изпълнителната власт, посветени на реформите в правосъдната система.  Вчера Радев разговаря с председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов. След срещата си Панов се обяви за изваждане на прокуратурата от съдебната власт и поставянето й като равно отдалечена институция.  Ден по-рано на „Дондуков 2” държавният глава прие и председателя на Върховния административен съд Георги Колев.

Депутатите отново ще гласуват промени в Закона за концесиите

http://frognews.bg/news_136049/Deputatite-otnovo-shte-glasuvat-promeni-v-Zakona-za-kontsesiite/

Депутатите отново ще обсъждат и гласуват промени в Закона за концесиите. Проектозаконът беше приет в предишния мандат на Народното събрание, но президентът Румен Радев му наложи вето.

Преглед на печата - 7 юни

http://www.moreto.net/novini.php?n=352891

"24 часа": Зрелищен арест на прокурор Прокурор бе задържан в Съдебната палата в София за участие бандата на Камен Балбузанов - Куката. Димитър Захариев, който е действащ магистрат в плевенската окръжна прокуратура, бе арестуван от служители н Бюрото по защита към главния прокурор.

Вижте колко бърз е най-бързият асансьор в света (ВИДЕО)

https://www.actualno.com/sciencelogy/vijte-kolko-byrz-e-naj-byrzijat-asansior-v-sveta-video-news_615526.html

Японската електротехническа корпорация Hitachi е създала най-бързият асансьор в света, информира в свой материал БГНЕС. Асансьорът развива скорост до 1260 метра в минута - или до 75,6 км/ч, съобщава вестник "Никей". Компанията е разработила собствен асансьор за сградата CTF Finance Centre,

ФБР: Руски хакери стоят зад кризата с Катар

https://www.24chasa.bg/novini/article/6266541

ФБР: Руски хакери стоят зад кризата с КатарРуски хакери вероятно стоят в основата на безпрецедентната дипломатическа криза с Катар в Близкия изток, смятат от ФБР. В края на май Катар обяви, че хакери са публикували на интернет страницата на агенцията несъществуващи изказвания на катарския емир по адрес на Иран и Израел. Съседите от Персийския залив реагираха гневно и блокираха катарските

Председателят на КРС за роуминга в ЕС: Отворените планове ще бъдат лимитирани

https://www.24chasa.bg/novini/article/6266535

Председателят на КРС за роуминга в ЕС: Отворените планове ще бъдат лимитирани"Заветната дата е 15 юни. Оттогава роумингът не изчезва, а единствено ще бъде таксуван по различен начин, в рамките на тарифите, заложени в нашия тарифен план", заяви пред БНТ председателят на Комисията за регулиране на съобщенията Веселин Божков по повод отпадането на роуминга на територията на ЕС.

Акценти в сутрешните блокове

http://www.cross.bg/tema-sigyrnostta-dete-1545320.html

/КРОСС/ БНТ, „Денят започва" Тема: Баба „под наем" или дете назаем? На кого да поверим грижата за децата през лятото Тема: Кои са скритите капани след отпадането на таксите за роуминг? Отговорът от председателя на Комисията за регулиране на съобщенията Веселин Божков Тема: Каква е цената да осиновиш дете в България? Тема: Eвропа и сигурността - гост лидерът на БСП Корнелия Нинова Тема: Тайните на "Наглите" - криминалният журналист Слави Ангелов Тема: Колко горещо ще е музикалното лято? Изпълнителите Яна Овчарова и Алфредо Торес в студиото на "Денят започва" ВTV, „Тази сутрин"Тема: На живо пред парламента - чакат ли ни отново масови полицейски протести? Тема: Първият български гражданин, осъден за подготовка на атентат. В студиото - адвокатът на Джон Терориста - Христо Ботев Тема: Пещера на бунт заради опасност от наводнение. На живо: Кой ще плати за разрушените домове на хората? Тема: Как съдът в Никопол образува дело за имотна сделка в центъра на София? И как огнярът и чистачката придвижиха исковата молба? Тема: След бруталната агресия от шведски турист - кой гарантира сигурността ни по време на лятната отпуска? Тема: Докога ще плащаме за скъпите чадъри и шезлонги? Гостува министър Николина Ангелкова Тема: Заличава ли се рок историята на Каварна? Гостува кметицата на града Нина Ставрева Нова телевизия, „Здравей, България"Тема: Арест за прокурор в съдебната зала

Ердоган: Изолирането на Катар не решава кризата

http://frognews.bg/news_136048/Erdogan-Izoliraneto-na-Katar-ne-reshava-krizata/

Турският президент Реджеп Ердоган заяви вчера, че изолирането на Катар, включително налагането на санкции, няма да реши никакви проблеми и увери, че Анкара ще направи всичко възможно, за да помогне за прекратяване на кризата, съобщи ТАСС.

Родени на 7 юни

http://www.cross.bg/predsedatel-direktor-bivsh-1545319.html

/КРОСС/ Александър Праматарски, бивш депутат и министър Чл.-кор. проф. д.ф.н. Васил Андреев, физик Елен Герджиков, председател на СОС Златко Янков, бивш национал по футбол Ивайло Данаилов, журналист Доц. д-р Костадин Ангелов, изп. директор на Александровска болница - София Луиза Григорова, актриса Първан Симеонов, политолог, изпълнителен директор на „Галъп интернешънъл" Юлия Ненкова, председател на Комисията за защита на конкуренцията    

КС забрани парламентът да пита Цацаров за конкретни дела

http://frognews.bg/news_136047/KS-zabrani-parlamentat-da-pita-TSatsarov-za-konkretni-dela/

Конституционният съд (КС) забрани на парламента да пита главния прокурор за конкретни наказателни дела. Решението е по питане на самия обвинител №1 Сотир Цацаров.

Петокласници се явяват на външно оценяване по география (обновена)

http://www.cross.bg/geografiya-otzenyavane-klas-1545318.html

/КРОСС/ 6000 петокласници се явят на външно оценяване по география и икономика. То ще се проведе в 215 училища от всички региони на страната, избрани на случаен принцип. Изпитът започва в 10.00 ч. за учениците от първа смяна и в 13.00 ч. за тези, които са на училище следобед. Продължителността е 50 минути и е съобразена с възрастовите особености на децата. Тестът включва 25 задачи, от които 18 са с избираем отговор и седем със свободен, съобщават от МОН. Основната цел на външното оценяване е да се установи какви знания са усвоили учениците, дали разбират материала и дали могат да приложат наученото. Друга цел е мониторинг на образователния процес, за да бъдат приложени мерки за подобряване качеството на образованието. На база резултатите от външното оценяване МОН ще направи анализ до каква степен децата покриват очакванията от обучението по география и икономика, определени в новата учебна програма за пети клас. Няма да се правят съпоставки на ниво регион, училище, отделен клас или ученик. Децата няма да получават текущи оценки, които да бъдат вписани в бележниците им. Анализът на резултатите ще има за цел да разкрие връзката между обема на учебното съдържание и образователните изисквания на новата учебна програма. В 55-то училище в препитването участваха 51 деца. От Асоциацията на професионалните географи обещаха да направят резултатите от препитването публични. Идеята да има такова препитване е още от месец януари 2016-а

Петокласници се явяват на външно оценяване по география

http://www.cross.bg/otzenyavane-geografiya-ychenitzite-1545318.html

/КРОСС/ 6000 петокласници се явят на външно оценяване по география и икономика. То ще се проведе в 215 училища от всички региони на страната, избрани на случаен принцип. Изпитът започва в 10.00 ч. за учениците от първа смяна и в 13.00 ч. за тези, които са на училище следобед. Продължителността е 50 минути и е съобразена с възрастовите особености на децата. Тестът включва 25 задачи, от които 18 са с избираем отговор и седем със свободен, съобщават от МОН. Основната цел на външното оценяване е да се установи какви знания са усвоили учениците, дали разбират материала и дали могат да приложат наученото. Друга цел е мониторинг на образователния процес, за да бъдат приложени мерки за подобряване качеството на образованието. На база резултатите от външното оценяване МОН ще направи анализ до каква степен децата покриват очакванията от обучението по география и икономика, определени в новата учебна програма за пети клас. Няма да се правят съпоставки на ниво регион, училище, отделен клас или ученик. Децата няма да получават текущи оценки, които да бъдат вписани в бележниците им. Анализът на резултатите ще има за цел да разкрие връзката между обема на учебното съдържание и образователните изисквания на новата учебна програма.  

Двама от загиналите по време на нападението в Лондон са австралийци

https://www.24chasa.bg/novini/article/6266531

Двама от загиналите по време на нападението в Лондон са австралийциАвстралийският външен министър Джули Бишъп съобщи, че двама граждани на страната са сред убитите по време на терористичното нападение от събота през нощта в Лондон, предаде "Фокус". „Австралийското правителство е дълбоко опечалено да потвърди, че двама австралийци са убити по време на терористичното нападение в Лондон“, заяви Бишъп.

Порой събори огради и заля къщи във Врачанско

https://www.24chasa.bg/novini/article/6266536

Порой събори огради и заля къщи във ВрачанскоПорой заля къщи във врачанското село Згориград, съобщи Нова тв. Силната приливна вълна съборила нова бетонна ограда, изкъртила масивната метална врата на къща и заляла сградата с вода, висока около метър. Само по щастлива случайност не са пострадали хора. Водата придошла внезапно от канал, който преди 6-7 години бил построен,

Къде, какво в страната

http://www.cross.bg/chasa-sofiyaot-provede-1545306.html

/КРОСС/ ***София.От 09.00 часа ще започне редовното заседание на Народното събрание. ***Велико Търново.От 17.00 часа министърът на културата Боил Банов ще даде брифинг в Ритуална зала на Община Велико Търново. Поводът е предстоящата работна среща на министър Банов с представители на културните и образователните институции във Велико Търново. ***София.От 09.00 часа в в хотел „КООП" Столична община и Асоциация за развитие на София са домакин на работна среща от партньорството ‚Дигитален преход". На събитието ще присъства председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков. ***София.От 09.00 часа 19 състав на СГС ще гледа делото срещу Веселин П. и др. (чл. 243-250 чл.) ***София.От 09.30 часа 3 състав на СГС ще гледа делото срещу Георги К., Петър П. И др. за инцидента с падналата сграда на ул. „Алабин" при който загинаха две момичета (чл. 123 НК). ***София.От 09.30 часа в зала „Ню Йорк" в „Кeпитал Форт" ще се проведе кръгла маса с международно участие на тема: „Пожароустойчиви врати и прозорци - обхват и прилагане на продуктов стандарт БДС EN 16034:2014". ***София.От 10.00 часа в хотел „Холидей Ин - София" ще бъде открит Четвъртият конгрес на Националния Борд по Туризъм. Събитието се провежда под патронажа на Министър-председателя на Република България, Бойко Борисов. ***София.От 10

Порой събори огради, изкърти врати и заля мазета във Врачанско

http://www.cross.bg/zalya-kushti-poroii-1545317.html

/КРОСС/ Порой заля къщи във врачанското село Згориград, съобщава Нова тв. Силната приливна вълна съборила нова бетонна ограда, изкъртила масивната метална врата на къща и заляла сградата с вода висока около метър. Само по щастлива случайност не са пострадали хора. Водата придошла внезапно от канал, който преди 6-7 години бил построен, именно за да предпазва квартала от наводнение. Пострадали са няколко къщи.  

CNN: Руски хакери виновни за кризата с Катар

https://www.vesti.bg/sviat/blizak-iztok-i-afrika/cnn-ruski-hakeri-vinovni-za-krizata-s-katar-6070037

На 24 май сайтът на Катарската новинарска агенция беше хакнат и на него беше публикувана фалшива реч на емира на Катар

Какво постигна за една година първият експертен център по редки болести в България

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2017/06/07/2984267_kakvo_postigna_za_edna_godina_purviiat_eksperten/?ref=rss


През 2016 г. в здравната система на България се появи нов вид структура, наречена експертен център по редки болести. Общо 13 такива бяха основани към университетските болници в големите градове в страната в рамките на няколко месеца, като резултат от приети промени преди това в наредбата за условията и реда за регистриране на редки заболявания и референтните мрежи в Европейския съюз.

В тези центрове работят мултидисциплинарни екипи, включително и от различни лечебни...

CNN: Руски хакери предизвикали кризата с Катар

https://www.vesti.bg/sviat/blizak-iztok-i-afrika/cnn-ruski-hakeri-predizvikali-krizata-s-katar-6070037

На 24 май сайтът на Катарската новинарска агенция беше хакнат и на него беше публикувана фалшива реч на емира на Катар

Цитат на деня: България вече е в Европа и ЦСКА има право и в света да играе

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/06/07/2984403_citat_na_denia_bulgariia_veche_e_v_evropa_i_cska_ima/?ref=rss


"ЦСКА не може да бъде обикновена, винаги е била в Европа. България вече е в Европа и има право ЦСКА и в света да играе."

Това заяви почетният президент на червените Димитър Пенев пред клубната телевизия в коментар за събитията около търга за емблемата на фалиралия ПФК ЦСКА АД. "Мисля че това е голям образ и голяма задача беше за емблемата, но трябва да знаем - емблемата, тя е единствена, и не случайно нашият клуб и всички състезатели, които са минали през...

Прогнозите за 11% ръст на летния туризъм са преувеличени, твърдят туроператори

http://www.dnevnik.bg/morski/2017/06/07/2984395_prognozite_za_11_rust_na_letniia_turizum_sa/?ref=rss


Резервациите за почивка по Черноморието през май и началото на юни бележат спад с около 20-30% на дневна база спрямо м.г. Това сочат данните на туроператорските компании за т.нар. "ласт минит" записвания (в последната минута) за последните дни – 4, 5 и 6 юни.

"Това означава само едно – че прогнозите на Министерството на туризма за очакван "рекорден" ръст от 10 - 11% на туристите през предстоящия летен сезон са силно завишени", каза Венцислав...

Аз пътувам не толкова, за да отида...

http://www.cross.bg/az-putyvam-ne-tolkova-za-da-otida-1545279.html

/КРОСС/ „Аз пътувам не толкова, за да отида някъде конкретно, а пътешествам просто заради самото пътуване. Най-важното е да пътешестваш!" Робърт Луис Стивънсън  

ЕС даде нови гаранции на Турция за обещаните 3 млрд. евро за бежанците

https://www.actualno.com/europe/es-dade-novi-garancii-na-turcija-za-obeshtanite-3-mlrd-evro-za-bejancite-news_615497.html

Финансовата помощ на ЕС в размер на 3 млрд. евро, която трябва да бъде предоставена на Турция, ще бъде изцяло разпределена по проекти до края на годината. Това заяви европейският посланик в Турция Кристиян Бергер по време на посещение в южния град Хатай, край границата със Си

Най-важното от Варна във вчерашния 6 юни

http://www.moreto.net/novini.php?n=352860

РЗИ-Варна: Къпането на Офицерския плаж засега е разрешено Това лято няма зони за къпане във Варна и близките курорти с отклонения от микробиологичните показатели за чревни ентерококи и Ешерихия коли. Това показват резултатите от първия мониторинг, извършен в 23-те плажа по крайбрежието в средата на май.

Саудитска Арабия представи 10 условия пред Катар за двустранните им отношения

https://www.24chasa.bg/novini/article/6266527

Саудитска Арабия представи 10 условия пред Катар за двустранните им отношенияСаудитска Арабия представи 10 условия на Катар, които емиратът трябва да изпълни в следващите 24 часа, за да нормализира отношенията си с Рияд, предаде "Фокус". Според наличната информация от дипломатически източници тези условия са предадени от Саудитска Арабия на емира на Кувейт, който във вторник се срещна със саудитския крал Салман в град

Център за обществена подкрепа ще отвори врати в Генерал Тошево

//dariknews.bg/regioni/dobrich/centyr-za-obshtestvena-podkrepa-shte-otvori-vrati-v-general-toshevo-2028770

В Генерал Тошево ще бъде изграден Център за обществена подкрепа. Дейността ще се реализира по съвместен проект между Общината и фонд „Социална закрила” и ще стартира от 1 юли. Осигурените за целта средства са в размер на над 26 хиляди лева, а продължителността на проекта е до края на 2017 г. Предви

Малък щъркел спасиха експертите от РИОСВ-Велико Търново

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/malyk-shtyrkel-spasiha-ekspertite-ot-riosv-veliko-tyrnovo-2028681

Експертите от РИОСВ - Велико Търново спасиха малко щъркелче, съобщи Милка Асенова, отдел "Връзки с обществеността" в екоинспекцията. Падналата птица е намерена в село Горна Липница, община Павликени до електрически стълб, на който има гнездо. Вероятната причина е избутване от гнездото. Щъркелът е и

Светиня в Поморие за четири дни

//dariknews.bg/regioni/burgas/svetinia-v-pomorie-za-chetiri-dni-2028773

Чудотворната икона на „Света Богородица – Достойно ест“ пристигна в Поморие по повод 14 издание на Международния фестивал за православан музика, който носи нейното име.

Вярва се, че молитвите пред светинята от Атон помагат на хората за здраве и благоденствие. Тя ще бъде посрещната в

Полицията в Кюстендил хвана крадец на кафе

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/policiiata-v-kiustendil-hvana-kradec-na-kafe-2028774

Кюстендилски полицаи са установили извършителя на домова кражба в кв. „Изток“. 27-годишен мъж / К.С. / е отнел от частен имот 20 кутии разтворимо кафе.

Крадецът е установен няколко часа след подаването на сигнала от потърпевшия. Откр

Какво можем да гледаме днес на „Варненско лято”

//dariknews.bg/regioni/varna/kakvo-mozhem-da-gledame-dnes-na-varnensko-liato-2028775

Три спектакъла и едно отворено ателие с публика предлага днешната програма на театралния фестивал „Варненско лято” (1 – 11 юни).

„Еквус” ще се играе от 18,30 часа на основна сцена. Режисьор на спектакъла е Стайко Мурджев. Участват Малин Кръстев, Севар Иванов, Станка Калчева, Светосла

Ще се скрият ли отново пътните полицаи в храстите?

//dariknews.bg/novini/bylgariia/shte-se-skriiat-li-otnovo-pytnite-policai-v-hrastite-2028767

Връща се добре познатата ни и не особено европейска практика катаджии да се крият из храстите и от „засада да изненадват” нарушителите. За това алармира бившият депутат от Реформаторския блок Петър Славов по повод внесения от ГЕРБ проект за промяна в Закона за движение по п

Днес на места ще бъде облачно и ще превалява

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6266520

Днес на места ще бъде облачно и ще преваляваДнес преди обяд ще бъде предимно слънчево. След обяд и до полунощ над Западна и Централна България ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи, в отделни райони интензивни, придружени с гръмотевици и временно усилване на вятъра. Възможни са градушки. Това съобщиха от Националния институт по метеорология и

Глоби до 1500 лв. за калпави чиновници

http://frognews.bg/news_136046/Globi-do-1500-lv-za-kalpavi-chinovnitsi/

Мудните чиновници, които вършат калпаво работата си ще отнасят солени глоби, ако не свършат или бавят свои задължения. Според предлагани нови промени в Административно-процесуалния кодекс, внесени в парламента от ГЕРБ, наказанията за виновните длъжностни лица ще са от 150 до 1500 лв.

Германия е готова да възобнови преговорите за свободна търговия със САЩ

https://www.actualno.com/europe/germanija-e-gotova-da-vyzobnovi-pregovorite-za-svobodna-tyrgovija-sys-sasht-news_615519.html

Берлин е готова да възобнови преговорите с Вашингтон по договора за свободна търговия между Европейския съюз и САЩ Транстихоокеанското партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ), независимо от противоречията на двете страни във връзка с Парижкото споразумение за клима

Путин: Никой не би оцелял след открит и мащабен конфликт между Русия и САЩ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6266517

Путин: Никой не би оцелял след открит и мащабен конфликт между Русия и САЩПрезидентът на Русия Владимир Путин заяви по време на интервю с американския кинорежисьор Оливър Стоун, че открит и мащабен въоръжен конфликт между Русия и САЩ няма да остави жив никого, предаде ТАСС, цитира "Фокус". „Смятам, че никой няма да преживее такъв конфликт“, заяви руският президент, отговаряйки на въпрос дали САЩ ще спечелят,

Пътна обстановка в страната - 7 юни

http://www.moreto.net/novini.php?n=352890

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия“: област Бургас: от п.в. „Карнобат“ до п.в. „Ветрен“ от км 325+000 до км 359+000 – почистване и оформяне на земен окоп, както и изрязване и почистване на храсти в двете посоки. Срок до 15.

Путин: Никой не би преживял война между САЩ и Русия

http://dnes.dir.bg/news/rusia-putin-25877512

Владимир Путин заяви, че в случай на въоръжен конфликт между САЩ и Русия никой не би оцелял. Мнението си руският президентът изрази в интервю с Оливър Стоун.

Руски Су-27 прихвана американски бомбардировач B-52 над Балтийско море

http://frognews.bg/news_136045/Ruski-Su-27-prihvana-amerikanski-bombardirovach-B-52-nad-Baltiisko-more/

Руски Су-27 прихвана и съпроводи бомбардировач на САЩ B-52, летящ край руската граница над Балтийско море, съобщи във вторник (6 юни) руското министерство на отбраната, цитирано от ТАСС.

САЩ удариха отново Сирия

https://www.actualno.com/america/sasht-udariha-otnovo-sirija-news_615527.html

Международната коалиция, водена от САЩ, е нанесла удар по правителствените сили на Сирия в град Ат Танфе. Загинали са двама сирийски военнослужещи, а още 15 са ранени, предаде РИА Новости. В официално съобщение на коалицията се съобщава, че са унищожени „допълнителни сили

Кметицата на Каварна: Подписите на рок звезди са увреждане на общинска собственост

http://clubz.bg/54812-kmeticata_na_kavarna_podpisite_na_rok_zvezdi_sa_uvrejdane_na_obshtinska_sobstvenost

Подписите на рок звезди върху автомобила на общината в Каварна могат да се разглеждат като увреждане на общинско имущество. Това заяви кметицата на града Нина Ставрева в ефира на бТВ, която коментира спирането на традиционния вече рок фест в града и скандалната продажба на колата, върху която десетки легенди на рока, гостували на черноморския град, са оставили автографите си през годините.

"Този автомобил е общинска собственост, не го продавам аз, а общинският съвет", изтъкна Ставрева. "Не мисля, че служебният общински автомобил е най-подходящият обект за полагането на подписите на великите рок имена, които са били гости на България.”

Бившият кмет на града и дългогодишен организатор на феста Цонко Цонев се включи в ефир така:

"Вече се чувствам като един същински Лорд Волдемор, който унищожава общинско имущество."

И уточни каква е била функцията на струващия 80 хил. лв. автомобил, който сега се продава за едва 30 хил. лв - с него са били посрещани и возени именно музикантите, които направиха Каварна известна толкова години, а това са имена като Алис Купър, Емир Кустурица и други.

"Щом това се тълкува като увреждане, значи ние сме увредени", добави той.

И призова наследничката си на поста да назове вокалиста на "Айрън Мейдън" - Брус Дикинсън. След като тя не можа, той я попита за името на вокалиста на Любэ - тъй като имала любов към Русия. Ставрева не може да се сети и за Николай Расторгуев. Цонев изтъкна, че задава тези въпроси, защото Ставрева се е изтъквала като "рокаджийка" по време на предизборната си кампания.

"Това, че тази година няма да има издание на рокфеста, не означава, че ние го закриваме или сме го изтрили от историята", отбеляза пък тя. "Това се дължи на факта, че не успяхме да се свържем с промоутъри, които да организират този фестивал, а общината няма финансов ресурс, който да обезпечи провеждането на такова мероприятие. Рок в Каварна ще звучи и то още на 30 юни в нощта срещу 1 юли за посрещането на „Джулай морнинг” на Камен бряг."

На събитието щели да присъстват млади изпълнители от България и Румъния, но не само рокаджии, а и хип-хоп и поп изпълнители.

За първи път ЕС заделя пари за отбрана

http://clubz.bg/54811-za_pyrvi_pyt_es_zadelq_pari_za_otbrana

СВЯТ федерикамогерини 1307cr

За първи път в историята си ЕС ще задели пари от своя бюджет за отбрана.

На пресконференция днес върховната представителка на ЕС Федерика Могерини и заместник-председателят на Европейската комисия Ирки Катайнен ще обявят законодателно предложение за европейски отбранителен фонд.

Той ще има две части - изследователска и за придобиване на способности (оръжия, оборудване). Първата комисията предлага да започне с 25 милиона евро тази година и да стигне до 90 милиона евро през 2020 г. след което да се създаде специална отбранително-изследователска програма на ЕС с годишен бюджет от 500 милиона евро.

Втората трябва да мобилизира 5 милиарда евро координирани разходи за отбрана на държавите-членки за придобиване на общи способности.

Успоредно с това комисията днес ще публикува "документ за размисъл", който съдържа опции за развитие на отбранителна функция на ЕС.

Мавритания прекъсва дипломатически отношения с Катар

https://www.24chasa.bg/novini/article/6266511

Мавритания прекъсва дипломатически отношения с КатарМавритания обяви, че прекъсва дипломатическите си отношения с Катар, след като същото направиха редица арабски държави. МВнР на страната отбелязва, че „решението е свързано с упорството на Катар да продължава да води настоящата политика“, предаде РИА Новости, цитира "Фокус". „Катар цели разпространяването на анархията и безредиците в редица

Кметовете на районите "Лозенец" и "Средец" искат разширяване на зелената зона за паркиране в София

http://www.dnevnik.bg/gradska_sreda/2017/06/07/2984316_kmetovete_na_raionite_lozenec_i_sredec_iskat/?ref=rss


Предложенията на кметовете на районите "Средец" - Мария Ачкова и "Лозенец" - Любомир Дреков, за разширяване на "зелената зона" за почасово платено паркиране в столицата ще се разгледат днес за първи път от комисията по транспорт към Столичния общински съвет. Желанието на район "Средец" е "зелена зона" да бъде въведена в участъка между булевардите "Цариградско шосе", "Евлоги и Христо Георгиеви", "Михай Еминеску и улиците...

7 юни в историята

http://www.cross.bg/yuni-v-istoriyata-1545276.html

/КРОСС/ 1099 г. - Кръстоносците от Първи кръстоносен поход започват петседмична Обсада на Йерусалим.1494 г. - Испания и Португалия подписват под егидата на папата Договора от Тордесиляс, с който си поделят Новия свят.1654 г. - Луи XIV е коронясан за крал на Франция.1879 г. - Високата порта назначава комисия по реформите в европейските вилаети в изпълнение на чл. 23 от Берлинския договор.1901 г. - Светият синод свиква за първи път епархиални събори на свещениците по инициатива на митрополит Натанаил Охридски и Пловдивски и утвърждава типовия им устав на 27 март 1903.1905 г. - Швеция и Норвегия с договор прекратяват съществуването си като обединена държава.1929 г. - Папската държава е възстановена под името Ватикан, след като е ликвидирана през 1870 г.1942 г. - Втора световна война: Приключва Битката при Мидуей.1981 г. - Военновъздушните сили на Израел унищожават иракския ядрен реактор Озирак, за да предотвратят използването му за производство на ядрени оръжия.1982 г. - Грейсленд, имението на Елвис Пресли, отваря врати за посетители.1983 г. - От СССР е изстрелян автоматичен космически апарат Венера 16.1988 г. - Изстрелян е съветския космически апарат Союз ТМ-5, сред чийто екипаж се намира втория български космонавт Александър Александров.2004 г. - Открита е Централна автогара София. Уикипедия  

От 2018 г. сгради в София без достъп за хора с увреждания няма да получават акт 16

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280113_%D0%9E%D1%82+2018+%D0%B3.+%D1%81%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B8+%D0%B2+%D0%A1%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%8F+%D0%B1%D0%B5%D0%B7+%D0%B4%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%8A%D0%BF+%D0%B7%D0%B0+%D1%85%D0%BE%D1%80%D0%B0+%D1%81+%D1%83%

 Всички сгради в София - и публични, и частни, трябва да бъдат съобразени с изискванията за достъпност и нормален достъп на хора с увреждания. От началото на 2018 г. строежи, сгради и обекти няма да получават акт 16 за ползване, ако не отговарят на изискванията на Столична община.

Това е предвидено в Стратегията за достъпна градска среда, която днес окончателно е приета от работната група по подготовката ѝ, съобщава общинският съветник от политическа група 5 Симеон Славчев.

"Още при издаването на акт 14 ще има специална комисия, която трябва да провери дали сградата отговаря на изискванията. В комисията ще има представители на хората със специални потребности, които да са сигурни, че изискванията са изпълнени. Досега тези нормативи съществуваха само на хартия при издаването на акт 16", коментира Славчев.

Стратегията ще влезе за обсъждане в Столичния общински съвет на 20 юни тази година, уточни още той. През септември общинските съветници ще трябва да изработят и План за действие, който до края на тази година също да бъде одобрен от местния парламент.

Стратегията за достъпна градска среда е изготвена по предложение на Политическа група 5 в началото на мандата на този Общински съвет.
 

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Миглена Иванова

Радарите за превишена скорост днес - 7 юни, във Варна и областта

http://www.moreto.net/novini.php?n=352889

Служители на пътната полиция ще следят днес - 7 юни и в нощта срещу 8 юни, за превишена скорост във Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък с радарите: 07:50ч.-08:50ч. Бизнес парк б-я Петрол - посока Варна 08:10ч.

В американския щат Юта загинаха трима при стрелба край училище

https://www.24chasa.bg/novini/article/6266508

В американския щат Юта загинаха трима при стрелба край училищеСтрелба бе открита край училище в град Сънди в американския щат Юта. Трима души са загинали, а двама са ранени, предаде Fox News, цитира "Фокус". Личностите на загиналите и ранените не се съобщават. Според местните власти сред тях има непълнолетни лица. Човекът, открил стрелбата, също се смята за загинал.

Защо реакцията на Тръмп след атаката в Лондон не заплашва специалната връзка със САЩ

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/06/07/2984332_zashto_reakciiata_na_trump_sled_atakata_v_london_ne/?ref=rss


И в неделя, и в понеделник, часове след атаките в Лондон, в които загинаха седем души и десетки бяха ранени, американският президент Доналд Тръмп нападна кмета на града Садик Хан в "Туитър". В последната си атака срещу Хан Тръмп определи коментарите му за сигурността в града като "жалко извинение", ден след като беше разтълкувал негово изказване за разполагането на въоръжени полицаи по улиците на Лондон.

Много британски служители са бесни, особено...

Имен ден празнуват Валери и Валерия

http://frognews.bg/news_136044/Imen-den-praznuvat-Valeri-i-Valeriia/

Църквата почита Св. Теодот и Св. мъченица Валерия. Теодот бил сред жертвите на гоненията срещу християните по времето на император Диоклетиан. Той подпомагал своите единоверци, като ги укривал, давал им храна и подслон. Нощем издирвал и откупвал телата на умрелите мъченици, за да ги погребе по християнски.

Гришо поръча бижу в Женева с лъв и надпис България (снимки)

http://offnews.bg/news/n_1/n_657509.html

Григор Димитров е цар на маркетинга и рекламата, няма спор. Първата ракета на България показа екстравагантен нов вид на своя телефон. Хасковлията е декорирал гърба на мобилното си устройство с изображението на лъв и надписа "България". Има и други елементи, които сигурно трябва да бъдат обяснени от художник. Дизайнът на телефона е направен по поръчка от фирма в Женева. Гришо се похвали с него в своя профил в Инстаграм и написа: "Благодаря на моя екип за изключителната творба!". Припомняме, преди това айфонът му беше с герба на България. Явно патриотичната тема е постоянна величина.

17 станаха жертвите на терористичните атаки в Иран

http://clubz.bg/54810-17_stanaha_jertvite_na_teroristichnite_ataki_v_iran

Жертвите на нападенията в иранската столица Техеран станаха 17, след като от раните си в болницата починаха още 5 души, предаде ТАСС. Сред убитите са и три жени. Ранените са около 50.  Нападенията бяха извършени от 8 души. 

Първо бе атакуван парламента, а малко след това жена-самоубийца се взриви в мавзолея на вожда на Ислямската революция аятолах Хомейни, който е на около 40 км от столицата Техеран.

Властите съобщиха, че е заловена "терористична група", която трябвало да извърши атентат на трето място място.  

"Ислямска държава" пое отговорност за атаката, предаде Би Би Си.

Четирима са атакували парламента. Някои от тях стигнали дори до високите етажи на сградата. Ранени са няколко депутати. Веднага след атаката вратите на парламента са били затворени. Нападателите били въоръжени с калашници, а един стрелял и с пистолет. Жена е задържана пред сградата на националното събрание и е заподозряна за участничка в нападението.

Ранените са закарани до най-близката болница.

Едновременно с атаката на меджлиса е нападнат и мавзолея на вожда на Ислямската революция в Иран - аятолах Хомейни. Застреляни били няколко души. Чута е и мощна експлозия в мавзолея. Терористите били двама.

Мястото на взрива в мавзолея.

Според свидетели камикадзе с опасан колан от бомби се е взривил. Най-вероятно жена е била атентаторката, смятат разследващите.

Най-малко 12 убити при стрелба в парламента на Иран и мавзолея на Хомейни

http://clubz.bg/54810-naj_malko_12_ubiti_pri_strelba_v_parlamenta_na_iran_i_mavzoleq_na_homejni

Жертвите на нападенията в иранската столица Техеран са най-малко 12, съобщи Ройтерс, като се позовава на иранската официална агенция ИРИБ. Убит на място е охранител на парламента. Ренени били други двама телохранители. Нападението е извършено от трима души. Агенция ТАСИМ обаче твърди, че нападателите били осем души. 

Жена-самоубийца се взриви по същото време в мавзолея на аятолах Хомейни.

Властите съобщиха, че е заловена "терористична група", която трябвало да извърши атентат на трето място място.  

"Ислямска държава" пое отговорност за атаката, предаде Би Би Си.

По непотвърдена информация 4-ма души са взети за заложници в сградата на парламента.

Ранени са няколко депутати. Веднага след атаката вратите на парламента са били затворени и вътре е останал само един терорист. Той бил обграден от охраната и обезоръжен. Нападателите били въоръжени с калашници, а един стрелял и с пистолет. Жена е задържана пред сградата на националното събрание и е заподозряна за участничка в нападението.

Ранените са закарани до най-близката болница.

Едновременно с атаката на меджлиса е нападнат и мавзолея на вожда на Ислямската революция в Иран - аятолах Хомейни. Застреляни били няколко души. Чута е и мощна експлозия в мавзолея. 

Мястото на взрива в мавзолея.

Според свидетели камикадзе с опасан колан от бомби се е взривил. Най-вероятно жена е била терористката, смятат разследващите.

Поне седем убити при стрелба в парламента на Иран и мавзолея на Хомейни

http://clubz.bg/54810-pone_sedem_ubiti_pri_strelba_v_parlamenta_na_iran_i_mavzoleq_na_homejni

Жертвите на нападението в иранската столица Техеран достигнаха седем, съобщи Ройтерс. Убит на място е охранител на парламента. Ренени били други двама телохранители. Нападението е извършено от трима души.

Ислямска държава пое отговорност за атаката, предаде Би Би Си.

По непотвърдена информация 4-ма души са взети за заложници в сградата на парламента.

Ранени са няколко депутати. Веднага след атаката вратите на парламента са били затворени и вътре е останал само един терорист. Той бил обграден от охраната и обезоръжен. Нападателите били въоръжени с калашници, а един стрелял и с пистолет. Жена е задържана пред сградата на националното събрание и е заподозряна за участнвичка в нападението.

Ранените са закарани до най-близката болница.

Първоначалните данни са противоречиви. Според ISNA има трима убити, включително охранител, ранените депутати са петима.

По същото време въоръжен мъж е проникнал в мавзолея на вожда на Ислямската революция в Иран - аятолах Хомейни, и е застрелял няколко души, предава AFP, цитирана от "Фокус". Чута е и мощна експлозия в мавзолея. 

Мястото на взрива в мавзолея.

Според свидетели камикадзе с опасан колан от бомби се е взривило. Най-вероятно жена е била терористката.

Очаквайте подробности.

Поне един убит и ранени при стрелба в парламента на Иран и мавзолея на Хомейни

http://clubz.bg/54810-pone_edin_ubit_i_raneni_pri_strelba_v_parlamenta_na_iran_i_mavzoleq_na_homejni

Убит на място е охранител на парламента при нападение от трима души, съобщи Ройтерс.

Ранени са няколко депутати. Веднага след атаката вратите на парламента са били затворени и вътре е останал само един терорист. Той бил обграден от охраната и обезоръжен. Нападателите били въоръжени с калашници, а един стрелял и с пистолет.

Първоначалните данни са противоречиви. Според някои местни медии нападателят е един, но други твърдят, че въоръжените мъже са били трима. Според ISNA има трима убити, включително охранител.

По същото време въоръжен мъж е проникнал в мавзолея на вожда на Ислямската революция в Иран - аятолах Хомейни, и е застрелял няколко души, предава AFP, цитирана от "Фокус". Чута е и мощна експлозия в мавзолея. 

Според сведетели камикадзе с опасан колан от бомби се е взривило. 

Очаквайте подробности.

Влажната Камелия се показа чисто гола

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280112_%D0%92%D0%BB%D0%B0%D0%B6%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%9A%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%8F+%D1%81%D0%B5+%D0%BF%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B0+%D1%87%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE+%D0%B3%D0%BE%D0%BB%D0%B0++

 Певицата Камелия не спира с провокативното си поведение. След като преди няколко дни пусна гола снимка как сладко похапва таратор под завивките, гледайки телевизия, то днес изпълнителката реши да се покаже чисто гола на фенове, приятели и последователи в социалните мрежи. Предизвикателната блондинка сподели видео, на което се плацика гола в морето, а над него е написа "Сезонът е открит". Скандалния клип трупа вълнообразни коментари, повечето от които нецензурни. Вижте част от тях:  "В кой клас си госпожо, "певица"?", "Покажи дупата", "Ако те хвана, ще ми изпълниш ли 3-желания може и 1 но 3 пъти!", "Айййййдеееее КАКОООО ти сиииии !!!!!!!!!", "Сезонът на дините ли е това?", "Като торпедо си, това какъв стил е?", "Покажи нещо повече де, с половин ц*ца няма да мине", са само част от мненията на потребителите на социалните мрежи. 

 

Президентът Радев ще се срещне днес с главния прокурор Сотир Цацаров

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/06/07/2984324_prezidentut_radev_shte_se_sreshtne_dnes_s_glavniia/?ref=rss


Президентът Румен Радев ще се срещне днес с главния прокурор Сотир Цацаров. Срещата е по покана на държания глава, а темата е съдебната реформа. Вчера главният прокурор заяви, че президентът е държавен глава и неговият авторитет е важен, но не може да се иска от него пряка роля или намеса в реформа на правосъдието.

В понеделник Радев се срещна с председателя на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев. След нея от прессекретариата на "Дондуков" 2...

Православен календар за 7 юни

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6266501

Православен календар за 7 юниСв. свщмчк Теодот, еп. Анкирски. Св.мчца Валерия (Задушница) Св. мчк Теодот бил сред жертвите на гоненията срещу християните. Той ревностно подпомагал своите единоверци, като ги укривал, давал им храна и подслон. Нощем издирвал телата на умрелите мъченици, за да ги погребе по християнски. Така били заловени седем девици,

Президентството е осъдено да публикува и втората стенограма за КТБ

http://frognews.bg/news_136026/Prezidentstvoto-e-osadeno-da-publikuva-i-vtorata-stenograma-za-KTB/

Софийският административен съд е отменил по жалба на телевизия БиАйТи отказа за предоставяне по ЗДОИ на запис от КСНС при президента Плевнелиев от 14 юли 2014 г. Президентството е осъдено да публикува и втората стенограма за Корпоративна търговска банка (КТБ).

Пазарът на жилища излиза от ваканция

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/06/07/2979340_pazarut_na_jilishta_izliza_ot_vakanciia/?ref=rss


След няколко години криза пазарът на недвижими имоти се съживява на фона на исторически ниски лихви по кредитите и повишени доходи спрямо годините на бума със сделки. Според някои участници на пазара се виждат първи признаци на имотен балон, според други ситуацията е далеч от това. Купувачите днес са много по-взискателни към качеството на строителството и не са готови да купуват на всяка цена. На по-големите пазари - основно София и по-големите областни градове, най-голямото предлагане очаквано...

Арестуваха свързан с нападението в Манчестър мъж на летище „Хийтроу“

https://www.24chasa.bg/novini/article/6266504

Арестуваха свързан с нападението в Манчестър мъж на летище „Хийтроу“Британската полиция съобщи, че е арестувала мъж на лондонското летище „Хийтроу“ във връзка с разследването около терористичния акт в Манчестър през май, оставил след себе си 22 мъртви, предаде Ройтерс, цитирана от "Фокус". „38-годишният мъж бе арестуван по подозрение, че е извършвал нарушения на Закона за тероризма и остава задържан“,

Днес Информационна Агенция „Фокус“ навършва 17 години

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280111_%D0%94%D0%BD%D0%B5%D1%81+%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D1%80%D0%BC%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%BD%D0%B0+%D0%90%D0%B3%D0%B5%D0%BD%D1%86%D0%B8%D1%8F+%E2%80%9E%D0%A4%D0%BE%D0%BA%D1%83%D1%81%E2%80%9C+%D0%BD%D0%B0%

 Днес Информационна агенция „Фокус“ навършва 17-годишна възраст. Точно преди 17 години, през нощта на 6 срещу 7 юни 2000 г. беше разпространена първата новинарска емисия на първата частна българска информационна агенция.
За тези 17 години „Фокус“ остана докрай вярна на принципите за бързина, точност, коректност и достоверност, без които не може да съществува нито една съвременна медия. 
За нас, във „Фокус“, винаги най-важни са били и остават обективността, точността, конкретността и бързината в отразяването на събитията. 
По тази причина новините на „Фокус" винаги имат водещо място за всичко, което се случва в момента на събитието навсякъде в България, на Балканите, в Европа и по света. 
„Фокус“ е доказан, уважаван и желан партньор на световни информационни агенции, на десетки медии от Балканите, Европа и целия свят, благодарение на работата на своите редактори, репортери и кореспонденти. 
„Фокус“ е единствената българска медия, която целенасочено и постоянно работи за поддържането на българския национален дух, съхраняването на българското национално чувство и духовното обединение на българите от историческата българска диаспора. 
В услуга на своите читатели и слушатели и за тяхното пълноценно и своевременно информиране, „Фокус" създаде и най-голямата българска новинарска радиоверига, включваща 56 регионални радиостанции, 12 самостоятелни програми и 17 собствени офиса.
„Фокус“ благодари на всички свои настоящи и бивши служители, оставили следа в историята на първата българска частна информационна агенция.
Благодарим на своите читатели и слушатели за 17-годишното доверие и обещаваме да не ги разочароваме. 
„Фокус“ ще запази извоюваното си водещото място на достоверен, бърз и ефективен източник на информация за всичко, което се случва в момента на събитието, защото за нас проблемът с фалшивите новини не съществува и е вярно само това, което вече се е случило, а не това за което се говори. 

Прокуратурата иска имунитета на депутат от ДПС, обвинява го в корупция

http://clubz.bg/54809-prokuraturata_iska_imuniteta_na_deputat_ot_dps_obvinqva_go_v_korupciq

Главният прокурор Сотир Цацаров внесе в Народното събрание искане за снемане имунитета на народния представител от ДПС Димитър Аврамов. Това съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Искането е във връзка с наказателно производство, внесено от Софийската градска прокуратура (СГП) в Софийския градски съд (СГС) преди четири години и касае корупционно престъпление.

Аврамов е обвинен в това, че в периода 6 юли 2012 г. - 17 юли 2012 г. във Враца, Плевен, Монтана, подпомогнат от съучастника си Методи Петков, е поискал 50 000 - 60 000 лева и е получил 100 000 лв. от търговец, за да упражни влияние при вземане на решение от директора на Областна дирекция "Земеделие"  в Монтан

Преди година СГС оправда изцяло Аврамов и Петков. По протест на СГП Апелативен съд - София, отмени оправдателната присъда и върна делото за ново разглеждане на Софийския градски съд. Производството към момента е спряно, тъй като подсъдимият е избран за народен представител в 44-тото народно събрание и е придобил имунитет. 

Дигиталната среда: Идва ли Uber за банковия бизнес?

http://offnews.bg/news/n_1/n_657480.html

Banking is necessary. Banks are not. Тази предизвикателна фраза на Бил Гейтс въвежда темата, която открива четвъртото издание на международния финансов форум Иновации. Престижната среща на банкери и финансисти, организирана от Асоциация Банка на годината, е на 13 юни т. г. от 9 до 17 ч. в хотел Балкан, София за първи път в партньорство с УНСС. Включването на най-старото висше икономическо училище в международния финансов форум Иновации свързва студентската скамейка с висши финансови кръгове от страната и чужбина. Темата „Банково обслужване и електронна студентска книжка - нов комплексен инструмент“ закрива дискусиите, разгърнати в 3 панела -  Добре дошли в бъдещето, Тенденции във финансовите  иновации, Дигиталната трансформация. Международен финансов форум Иновации 2017 ще открие Нина Стоянова, подуправител, ръководител на управление „Банково” и управление „Фискални услуги”, и член на УС на Българската народна банка. Визионерските си виждания ще представят водещите български банкери - Петър Андронов, мениджър за България на КВС Group, главен изпълнителен директор и председател на УС на СИБАНК,  председател на УС на Асоциация на банките в България; Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор и председател на УС на УниКредит Булбанк; Петя Димитрова, главен изпълнителен директор и председател на УС на Пощенска банка; Диана Митева, изпълнителен директор на банка ДСК – и утвърдените експерти от финансовия сектор - Ираван Хира, генерален директор, Хюлет-Пакард ентерпрайс България; Мирослав Вичев, главен изпълнителен директор, Борика-Банксервиз; Калин Радев, основател и изпълнителен директор на Софтуер груп. За европейската визия за дигиталното общество, за регулациите на финансови иновации в Европа ще говори евродепутатът Ева Майдел-Паунова. Международното участие в темата за бъдещето е представено от българи с позиции сред световните финансови кръгове - Георги Конов, партньор, McKinsey Дубай и Софи Бертин, Parnima consulting, Швейцария. Посоките на развитие във финансовите новости са в презентациите за Биткойн – на Магдалена Исбрандт, мениджър, Bit Trust Виена; за споделеното кредитиране и банките – на Лоик Льо Пишу, изпълнителен директор, Klear; за дигиталните финансови услуги на бъдещето - на Ръсел Тейлър, главен търговски директор, Софтуер Груп; за дигитализацията като начин на финансово включване – на Ваня Манова, мениджър на MasterCard за България и Македония и др. Виждането си как се променят банките, банкерите и банкирането във века на цифровизацията ще споделят Софи Бертин, проф. Валентин Кисимов от УНСС и банкери от УниКредит, Сибанк, БАКБ, ПИБ, Пощенска банка.

Икономисти: Левът няма да се обезцени, ако влезем в еврозоната

http://frognews.bg/news_136016/Ikonomisti-Levat-niama-da-se-obeztseni-ako-vlezem-v-evrozonata/

Няма никакъв риск българският лев да се обезцени, ако влезем в еврозоната. Това няма да доведе нито до увеличение на инфлацията, нито до повишаване на платежните баланси. За България е важно, че ако се присъедини към ERM2 ще трябва да направи някои реформи, които в последните години останаха на заден план, посочи експертът Владимир Каролев.

Едни от най-красивите градове в Източна и Централна Европа

https://www.vesti.bg/lyubopitno/puteshestvia/edni-ot-naj-krasivite-gradove-v-iztochna-i-centralna-evropa-6070009

Истината е, че има и не малко красиви, китни и пълни с история градове в Източна Европа, които заслужават внимание

Св. свщмчк Теодот, еп. Анкирски

http://www.cross.bg/hrista-mucheniya-kazal-1545277.html

/КРОСС/ Свети свещеномъченик Теодот, по произход галатянин, бил епископ на град Кириния, намиращ се на остров Кипър. Син на родители християни, той бил научен да чете и пише в ранна възраст и преуспявал в премъдростта и добродетелите. Той дошъл на остров Кипър да проповядва Словото Божие и поучавал езичниците да оставят своето заблуждение и идолопоклонство и да повярват в Христа. Със своята проповед мнозина отвръщал от езическото нечестие и ги поучавал в пътя на спасението и поради това бил поставен за епископ на кипърския град Кириния. По това време царувал нечестивият Ликиний (от 311 до 324 г., бел.ред.), а наместник на остров Кипър бил Савин; тогава имало силно гонение против християните. Свети Теодот, желаейки да пострада за Христа, смело спорел с езичниците, изобличавайки техните заблуждения, и открито проповядвал Христа. Като чул за това, наместникът Савин заповядал да задържат светия и да го измъчват, но Божият служител, узнал за тона, не дочакал изпратените, а сам се явил при наместника и му казал: - Аз съм този, когото търсиш. Нито се скрих от тебе, нито съм доведен насила, но доброволно се явих, за да проповядвам Христа, моя Бог, истината, която не трябва да бъде скривана, и да изоблича нищожеството и безсилието на вашето нечестие. За безсилието ви не трябва да се говори много: вашите действия ясно показват, че сте по-страхливи и от жабите

Прогноза за времето - 7 юни (сряда)

https://www.actualno.com/society/prognoza-za-vremeto-7-uni-srjada-news_615521.html

Днес преди обяд  ще бъде предимно слънчево. След обяд и до полунощ над Западна и Централна България ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи, в отделни райони интензивни, придружени с гръмотевици и временно усилване на вятъра. Възмож

Андрей Райчев: Трябва да отидем сред “бързите” страни в ЕС на всяка цена

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6266140

Андрей Райчев: Трябва да отидем  сред “бързите” страни  в ЕС на всяка ценаБългария без евро и извън Шенген е късо мислене. Европа трябва да стане федерация като САЩ - Премиерът Бойко Борисов призова ЕС да създаде обща европейска отбрана. Кой е по-силният аргумент - тероризмът, мечтата на Европа за независимост от САЩ, стремежът на България да не попадне във втората “скорост” на ЕС?

Антонио Гутериш: Недостигът на водни ресурси по света става все по-остър

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280110_%D0%90%D0%BD%D1%82%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D0%BE+%D0%93%D1%83%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B8%D1%88%3A+%D0%9D%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%B3%D1%8A%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%B8+%D1%80%D0%B5%D1

 Според генералния секретар на ООН Антонио Гутереш изчерпването на водните ресурси по света ще доведе до това, че към 2050 г. четвърт от световното население ще усеща хроничен недостиг на вода, предаде ТАСС.
„В условия, когато потребността от питейна вода расте към средата на века примерно с около 40%, а също така и в условията на глобалните климатични изменения, оказващи въздействия на всички страни, въпросът за недостига на питейна вода предизвиква нарастващо притеснение“, подчерта той, отбелязвайки, че „водата, мирът и сигурността са неразделно свързани“.
„Ако не бъде изработен ефективен механизъм за управление на водните ресурси, ние рискуваме да се окажем в ситуация, когато рязко ще се изострят споровете между отделните общности и дори държави“, подчерта той, напомняйки, че по света има 270 речни басейна, които се използват като източник на прясна вода от две или повече страни и тези речни басейни дават питейна вода на 40% от световното население. 

"И какво направихме, когато в Манчестър атакуваха нашите деца?"

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280109_%22%D0%98+%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%BE+%D0%BD%D0%B0%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%85%D0%BC%D0%B5%2C+%D0%BA%D0%BE%D0%B3%D0%B0%D1%82%D0%BE+%D0%B2+%D0%9C%D0%B0%D0%BD%D1%87%D0%B5%D1%81%D1%82%D1%8A%D1%80+%D0%B

 ДВ: Проф. Глийс, след терористичните нападения от събота партиите временно прекратиха предизборната си борба. Какви ще са, според Вас, политическите последствия от тези атентати, които бяха извършени броени дни преди парламентарните избори във Великобритания?

Антъни Глийс: Последиците могат да бъдат много сериозни. Не само за политическите партии, но и за техните лидери. Водачът на лейбъристите Джереми Корбин през цялото време повтаряше, че предполагаемите терористи не бива просто така да бъдат разстрелвани. Но тримата атентатори от събота бяха застреляни. Какво ли ще каже Корбин сега?

Знаем, че във Великобритания има около 23 000 лица, за които има подозрения, че са джихадисти. Ние обаче не можем да ги контролираме, защото през 2010 година Тереза Мей, която тогава беше министър на вътрешните работи, отмени този контрол. С други думи: след нападенията в Лондон и двамата лидери на големите партии не са в изгодни позиции. Същото важи, впрочем, и за силите за сигурност. Непосредствено след атентата в Манчестър степента на терористична заплаха беше повишена, но впоследствие отново я понижиха. А това означава, че властите не са знаели абсолютно нищо за нападенията, които разтърсиха Лондон.

ДВ: Бившата министърка на вътрешните работи Тереза Мей е отговорна и за съкращенията в полицията. От друга страна по отношение на сигурността британците по традиция се доверяват повече на консерваторите, отколкото на левите. Кое натежава повече в случая?

Антъни Глийс: Мисля, че като партия консерваторите са по-компетентни по отношение на сигурността. Независимо че допуснаха сериозни грешки, в идеологическо отношение те се застъпват за твърд отпор срещу тероризма. Докато лейбъристите под ръководството на Джереми Корбин, за когото знаем, че е симпатизирал на ИРА, се изказаха не само срещу разстрела на терористи, но и се застъпват за преговори с тях. Всеки британец обаче вижда, че терористите не искат да седнат на масата за преговори - те искат да я взривят.

ДВ: След всеки атентат ставаме свидетели на една и съща реакция: мобилизарат се повече полицейски сили, държавни и правителствени ръководители от цял свят изразяват съчувствие и солидарност, но като цяло сякаш нищо не се променя. Безсилна ли е политиката?

Антъни Глийс: Да, политиката е безсилна, защото Великобритания се намира в много тежко положение. Миналата година гласувахме за Брекзит, без нито един политик да ни обясни какво всъщност означава това решение. Стана така, че живеем в една страна, която нито знае как да гарантира сигурността, нито пък е наясно накъде трябва да върви през следващите години. Образно казано: като ранено животно сме - и затова сме уязвими.

ДВ: А защо, според Вас, именно Великобритания попада сравнително често на прицела на терористите?

 

Антъни Глийс

Антъни Глийс

 

Антъни Глийс: Има исторически причини, тъй като сме тясно свързани със САЩ. Има обаче и обществени причини. Факт е, че вече не сме толкова силни, колкото бяхме преди. И враговете ни добре го знаят. То е като в джунглата: слабият винаги е жертва. А що се отнася до изборите тази седмица: това няма да бъдат нормални избори - заради терора и заради несигурността, произтичаща от Брекзита.

ДВ: Британците са известни с това, че по принцип реагират сравнително уравновесено на терористични нападения. Дали сега това може да се промени?

Антъни Глийс: Да, британците наистина реагират много уравновесено. След последния атентат кметът на Лондон, който е мюсюлманин, заяви приблизително следното: Ние няма да позволим на терористите да разрушат нашия начин на живот. Това би било победа за тероризма. Затова ще продължим да живеем както досега.

Само че ако продължим да живеем както досега, тероризмът ще се разраства все повече. И не вярвам, че британците ще се примирят с подобно развитие. Затова трябва да се случи някаква съществена промяна. В противен случай някои хора може и да вземат нещата в свои ръце.

Три дни след атентатите в Париж тогавашният френски президент Франсоа Оланд разпореди въздушен удар срещу ислямистите в Рака. А когато преди две седмици в Манчестър атакуваха нашите деца, ние не направихме нищо. Затова си мисля, че сега все повече хора ще започнат да настояват за някаква съществена промяна.

*Антъни Глийс е професор по политология и експерт по въпросите на политиката за сигурност


Хороскоп за 7 юни, сряда

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280108_%D0%A5%D0%BE%D1%80%D0%BE%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%BF+%D0%B7%D0%B0+7+%D1%8E%D0%BD%D0%B8%2C+%D1%81%D1%80%D1%8F%D0%B4%D0%B0

 Овен 21 март - 20 април

Ден на полезните мисли, идеи и хрумвания. Ще получите нова информация, ще навържете нещата, ще постигнете напредък в работата и отношенията си. Този ден завърта колелото, дава възможност да се измъкнете от грижи, неприятности и проблеми и да гледате по-оптимистично на света. Облечете новите дрехи, усмихнете се и околните ще ви се усмихнат. Ще потръгнат с успех дела и отношения, към които се отнесете по нов начин и промените подхода. Всичко зациклено може да получи тласък и да се отключи.

Работа-5

Пари-5

Любов-5

Късмет-5

Здраве-4

 

 

Телец 21 април – 20 май

Денят е труден за родените в третата декада, особено ако трябва да се вземе решение за промяна, за нова насока в бизнеса и професионалните отношения. Направете промяната, търсете нови варианти, не оставайте в позиция, която ви притиска и притеснява. Но за родените в първата декада ще има повече екстри и възможности да изпъкнат с визия и интелект. Може да спечелите позиции определени за друг. Ден за нови срещи и запознанства. Символ е колелото на съдбата. Нещо ще се промени във ваша полза.

Работа-5

Пари-5

Любов-6

Късмет-6

Здраве-6

 

 

Близнаци 21 май – 21 юни

Дайте ход на новите си бизнес инициативи. Търсете начин да се включите в перспективните проекти на работното място или да започнете самостоятелен бизнес. Ден на пръстена и колелето. Може да сключите благоприятен за бъдещето ви договор, да получите покана, която не се дава всеки ден и на всеки. С действията си в момента имате възможност да парирате ходовете на конкуренцията. Днес полезните мисли и вещества прекрасно се усвояват. Посетете център за разкрасяване и рехабилитация.

Работа-5

Пари-6

Любов-5

Късмет-5

Здраве-5

 

 

 

Рак 22 юни – 21 юли

Зациклени дела и разговори ще се отпушат в днешния ден. Колелото на съдбата ще се завърти и ще ви изведе на предни позиции, след неудобствата и неприятностите от предните дни. Преди работа и отговорна делова среща посетете център за разкрасяване, облечете новите дрехи и се опитайте да мислите различно. Тенденцията е да се реализират и приемат нови идеи на събрания и обсъждания. Интуитивно ще напипате правилния отговор и насока при участия на изпити и конкурси. Разчитайте на късмета и интуицията си.

Работа-5

Пари-5

Любов-5

Късмет-5

Здраве-4

 

 

Лъв 22 юли – 22 август

За родените в третата декада денят изисква промяна на плановете и мисленето, за да останете актуални и търсени както в делови, така и в личен план. Не се отказвайте от всичко ново, което възникне като предложение. Ден на пръстена и колелето. Един отива към обвързване с нова връзка или работна програма, а друг взима окончателно решение за сватба със старата си любов. Ще се появят отново старите проблеми, които може да решите от раз и окончателно да забравите. Не се самоизмъчвайте с миналото, гледайте напред.

Работа-5

Пари-5

Любов-5

Късмет-4

Здраве-4

 

 

Дева 23 август – 22 септември

В този ден има някаква особена магия. Може да имате много неща, някои от които забранени преди. Тези, от които до момента сте зависили по някакъв начин ще зависят от вас. Но може да се окажете и в зависимост от новите служители, които сте назначили. Съдбата размесва своите карти, дава нов живот на старите желания и амбиции и ни отказва от неща, които са загубили своята актуалност. Отделете и време за себе си, идете на фитнес, масаж и фризьор. Бъдете сигурни, че ще ви забележат и оценят. Утре магията ще се изпари.

Работа-5

Пари-4

Любов-6

Късмет-5

Здраве-4

 

 

Везни 23 септември – 22 октомври

Имате шанс да изживеете един магичен ден с много силни моменти на общуване, събиране и раздалечаване. Направете всичко възможно, за да бъдете актуални и доминиращи в средата си. Може би трябва да промените прическа и визия, може би трябва да смените и подхода в нещата от живота ви, които не вървят. Търсете нови информации, позволяващи да решите старите проблеми и да намерите обяснение на зациклените отношения. Връзките ви ще се разплетат с решение за брак или окончателна раздяла и отхвърляне.

Работа-4

Пари-5

Любов-5

Късмет-5

Здраве-4

 

 

Скорпион 23 октомври – 22 ноември

Ден на промени и пътувания, на неочаквани идеи и хрумвания, които ще ви накарат да вземете съвсем различно решение по старите проблеми. Всичко, което промените в синхрон с обстановката наоколо и с изискванията на момента ще ви донесе късмет и ще реши проблемите ви. Едно пътуване може да ви срещне с точните хора. Не се ограничавайте само с интернет общуването, съвсем различен човек може да срещнете на живо. Днес полезните вещества и мисли прекрасно циркулират в оганизма. Отделете време за лечебни и разкрасителни процедури.

Работа-6

Пари-6

Любов-5

Късмет-5

Здраве-5

 

 

Стрелец 23 ноември – 21 декември

Денят преобръща колелото на съдбата. Което е било отдолу, подтиснато и отказано тръва нагоре, а нещата, на които дълго сте се радвали или още по долго сте страдали отиват към приклюване и забрава. Ще извадят късмет тази от вас, които се пригодят към настъпващите промени и активно ги търсят в живота си. Не бива да нервничите. Ще получите покани и информации, които ще решат основните ви притеснения. Утре Луната ще навлезе във вашия знак. Предстоят пътувания, които ще ви освободят от неприятна грижа и ангажимент.

Работа-5

Пари-4

Любов-5

Късмет-5

Здраве-4

 

 

Козирог 22 декември – 20 януари

Ще отхвърлите много работа и ще решите наболелите проблеми, но е добре да намерите време и за личната си визия. Днес кръвта и полезните вещества прекрасно циркулират в тялото ни. Може да изпробвате и нов козметичен продукт, особено срещу алергиите, които имате. Ще приключите един период от живота си, от личните връзки и професионални дадености. Може да ви повишат или да ви предложат брак. Не стойте със скръстени ръце, направете и вие предложението, което другият очаква. Съдбата ви дава знаци.

Работа-5

Пари-4

Любов-6

Късмет-5

Здраве-5

 

 

Водолей 21 януари – 19 февруари

Труден ден за родените в третата декада. Може да отблъснете от живота си верен съюзник и сътрудник или да дистанцирате любим човек. Не бъдате многословни и преценявайте всеки ход. Една неточна фраза и непремерен жест може да отблъснат от живота ви качествените хора. Ако не запазите самообладание в труден момент ще страдате. Концентрирайте се максимално върху нещата, които трябва да се свършат. Планирайте за следващите два дни пътувания и директни срещи с партньори, покровители и снабдители.

Работа-5

Пари-5

Любов-4

Късмет-4

Здраве-5

 

 

Риби 20 февруари – 20 март

Магичен ден, в който може да намерите път към всяко сърце и да забравите миналите неудобства. Ще разберете нещо, което в миналото е останало в тайна или погрешно ви е предадено и представено. Търсете допълнителна информация за всичко, което предприемате и става част от личната ви програма. Мислите ви текът в правилната посока и полезните продукти лесно се усвояват. Този ден ще помогне да си отдъхнете поне от един проблем, който ви мъчи и пречи да живеете щастливо. Част от промяната е и едно ново любовно чувство.

Работа-5

Пари-4

Любов-6

Късмет-5

Здраве-5

 

 

Честит Рожден Ден!

Личната ви година е петица. Не се ограничавайте в нищо. Петицата носи в себе си стрелка в нова посока. Време е за пътувания и промени. Ако някой ви покани да му гостувате в чужбина не отказвайте. Търсете начин за работа и учане извън страната. Намерете и тук нов обект и място за развитие на личната ви амбиция и работоспособност. През 2018 г. ви предстои усядане в новозавледените територии.

Родените днес ще преобърнат представите ни във всяка област на познане и лечение. Притежават дарба на анастезиолог на обществото, но може да имат и лечителски таланти. Където и да отидат ще носят промяната с дипломатичност или със сила.

Заченатите днес ще живеят дълго, но ще бъдат в тотална зависимост от съдбата, от играта на случайността и от обстоятелствата наоколо. Трудно ще контролират и направляват живота си. 

Без вода от днес до 9 юни в части от столицата

http://offnews.bg/news/n_1/n_657429.html

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в части на столицата от днес до 9 юни, съобщиха от дружеството.  Без вода от 21,30 тази вечер до 1 часа в петък ще са живещите около ресторант "Златна рибка", на сухо половин час по-късно ще останат в с. Кокаляне - карето между : ул. „Самоковско шосе“, ул. „Искър“, ул. „Валозите“, ул. „Тополите“, ул. „Васил Левски“ и ул. „Йованец“.  По същото време спира водоподаването и в Панчарево – карето между ул. „Самоковско шосе“, ул. „Йованец“, ул. „Курията“, ул. „Беликата“, ул. „Бор“, ул. „Ловджийска чешма“ и ул. „Риляник“.  От 18,30 днес до 3 часа на 9 юни няма да имат вода по южната част на Околовръстното между пътя за лифт "Симеоново" и бул. "България" - „Сити клиник“, бензиностанция „Шел“, база на „Волф“, Езиково училище и частна детска градина „ЕСПА“ и комплекс „Царско село“.  С понижено налягане до I-ви етаж ще бъдат по това време в „Малинова долина“, до втори етаж в кв. „Витоша“ - комплекси „Макси“, „Преслав“ и „Градина“ , карето между ул. „Йордан Радичков“, ул. „Борис Арсов“, ул. „Милко Борисов“ и ул. „Станчо Ваклински“, бул. „Черни връх“ от №91 до №151, и на ул. „Ген. Иван Колев“.  Прекъсването е във връзка със спиране, източване, пълнене и пускане на водоподаването по Главна напорна деривация от язовир „Искър“, с цел провеждане на оглед и пробни манипулации със затворните органи на хидромеханичните съоръжения от специалисти на предприятие „Язовири и каскади“ ЕАД , уточняват от "Софийска вода". 

Най-бързият асансьор в света развива 75,6 км/ч

//dariknews.bg/novini/liubopitno/naj-byrziiat-asansior-v-sveta-razviva-756-kmch-2028757

Японската електротехническа корпорация Hitachi е създала най-бързият асансьор в света.
 
Асансьорът развива скорост до 1260 м/мин - или до 75,6 км/ч, съобщава в."Никей". Компанията е разработила собствен асансьор за сградата CTF Finance Centre, с висо

Прокуратурата образува досъдебно производство за рухналото скеле

//dariknews.bg/regioni/blagoevgrad/prokuraturata-obrazuva-dosydebno-proizvodstvo-za-ruhnaloto-skele-2028762

Прокуратурата образува досъдебно производство за рухналото скеле от блок на улица "Цар Иван Шишман" в Благоевград.

Мястото на инцидента още вчера е посетено от дежурен прокурор. Образувано е досъдебно производство срещу неизвестен извършител по член 136 от Наказателния кодекс - Който

Мъжът, който нападна полицай в Париж, не е бил радикализиран

//dariknews.bg/novini/sviat/myzhyt-kojto-napadna-policaj-v-parizh-ne-e-bil-radikaliziran-2028761

Мъжът, който нападна с чук полицай пред парижката катедрала Нотр Дам, не е бил радикализиран и всички данни сочат, че е действал изолирано и самостоятелно, съобщи говорителят на френското правителство Кристоф Кастанер, цитиран от Франс прес.

Концерт с музиката на Аржентина в Операта

//dariknews.bg/regioni/stara-zagora/koncert-s-muzikata-na-arzhentina-v-operata-2028763

Поради големият зрителски интерес на 8 юни от 19 часа в Джобна сцена на Операта /вход от запад на сградата/ ще бъде повторно представен концертът-спектакъл BIENVENIDO ARGENTINA. За всички зрители предстои една вълнуваща среща с аржентинската музика и познатото и непознато творчество на майстора-обн

Ранени при стрелба в иранския парламент

//dariknews.bg/novini/sviat/raneni-pri-strelba-v-iranskiia-parlament-2028764

Има ранени при стрелба в иранския парламент, съобщиха Ройтерс, Франс прес и ТАСС, като цитираха ирански медии.

"Мъж влезе в иранския парламент днес и откри огън срещу охраната. Той рани в крака един охранител и избяга", съобщиха иранските агенции Фарс и Мехр.

Разград домакинства на два финала на "Ученически игри 2017"

//dariknews.bg/regioni/razgrad/razgrad-domakinstva-na-dva-finala-na-uchenicheski-igri-2017-2028766

Разград домакинства на два финала на „Ученически игри 2017“ през тази седмица – съобщи експертът от Регионалното управление по образование Николай Миланов.
Утре, 8 юни, от 8,00 ч. се открива волейболната надпревара за момчета 5-7 клас. Мачовете ще се играят в спортна зала „Лудогорец“ до неде

Тръмп обвини големите US медии за ”фалшиви новини”

http://dnes.dir.bg/news/tuitar-sasht-izbori-2016-sotzialni-medii-25877466

Президентът на САЩ Доналд Тръмп аргументира предпочитанието си към социалните медии с това, че чрез тях може да изпраща "прями и нефилтрирани послания".

Над 300 жалби срещу столичното парно

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280107_%D0%9D%D0%B0%D0%B4+300+%D0%B6%D0%B0%D0%BB%D0%B1%D0%B8+%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D1%83+%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%BD%D0%BE

 

60% от потребителите се обръщат към омбудсмана едва след като са осъдени

322 са жалбите срещу топлофикациите подадени при омбудсмана на страната от началото на годината, като повечето от тях са срещу столичното дружество. Това стана ясно по време на форум за превенцията на проблемните плащания в ютилити сектора, провел се в София.

Зам.-омбудсманът на Република България Диана Ковачева, уточни за „Монитор“, че 60% от потребителите се обръщат към омбудсмана едва след като са осъдени и дългът им е набъбнал неимоверно много и нещата са стигнали до съдебен изпълнител. По думите й много по-добре би било те да търсят съдействие от институцията или начин да се разсрочат неплатените сметки много по-рано. „Общо 1800 са жалбите срещу всички монополисти за първите 4 месеца на годината, като всеки ден се подават по 20“, каза тя по време на презентацията си на форума. Според нея хората

 

предпочитат да се обърнат към нас първо към омбудсмана,

 

вместо да търсят правата си при монополиста, защото нямат доверие на доставчиците на услугата.

Ковачева добави, че много често хората не четат договорите, които сключват и не са наясно с тях. Други проблеми, на които тя отдели внимание е осъждането на потребители без те да бъдат уведомени и несъразмерното високите допълнителни такси за прекалено малки дългове. „Проблем е и невъзможността длъжниците да оспорват цената, на която се продават имотите им от съдебните изпълнители“, каза още зам.-омбудсманът. Ковачева припомни случая от осъждането в Страсбург на Словения, където за неплатен потребителски кредит от 120 евро

 

на човек е било продадено единственото жилище.

 

По думите й немалко от жалбите на потребителите са срещу колекторските фирми. В тази връзка тя информира, че е предложено да се забрани обществените доставчици на услуги да продават несъбраните си вземания на фирми за събиране дългове. Другото предложение е да се даде възможност длъжниците да могат да оспорват цената, на която е обявено имуществото им на публична продан. Отделно трябва да се подобри системата за уведомяване на длъжниците, за да се намали

Председателят на Българска асоциация по водите инж. Иван Иванов предложи по-лесно да може да се спира ВиК услугата на абонатите, които системно не плащат сметките си. Освен това той лансира идеята договорът на монополиста да бъде само с етажната собственост, а не с отделните клиенти. Иванов смята също за редно ВиК дружествата

 

да плащат ДДС само върху върху приходите им.

 

На форума изпълнителният директор на „Топлофикация-София“Георги Беловски отчете, че за последния отоплителен сезон събираемостта на битовите сметки е над 89%. 7% е делът на несъбраните вземания, като с 1% от абонатите има сключени споразумение за разсрочване на плащанията. В 3% от случаите се водят съдебни дела срещу битови абонати. При фирмените клиенти на столичното парно събираемостта е 92 на сто, а несъбраните вземания са 3%.

Хиляди столичани на студен душ от днес до 16 юни

http://offnews.bg/news/n_1/n_657468.html

Топлофикация спира топлата вода на стотици хиляди столичани от днес до 16 юни.  На студен душ ще бъдат на ул. „История Славянобългарска”, бул. „Данаил Николаев”, ул. „Проф. Милко Бичев”, бул. „Евлоги и Христо Георгиеви”, бул. „Фритьоф Нансен”, бул. „Патриарх Евтимий”, бул. „Прага”, бул. „Пенчо Славейков”, бул. „Ген. Тотлебен”, ул. „Йоаким Кърчовски”, ул. „Дамян Груев”, района на „Руски паметник”, Зона Б - 5, Зона Б -17, Зона Б-18, Зона Б-19, ул. „Опълченска”, бул. „Княгиня Мария Луиза”, района на Сточна гара, ж.к. „Банишора”, ж.к. „Света Троица” и ж.к. „Фондови жилища”.  Причината са ремонти на тръбопроводи и подмяна на секционираща арматура на три обекта – под Централна гара, на ул. „Димитър Петков” и ул. „ Пиротска”, на бул. „Сливница” при ул. „Странджа” и ул. „Беласица”. Допълнително се извършва и рехабилитация на топлопреносната мрежа, като в отделни участъци вече се подменят амортизирани тръби. Инвестициите в топлопреносната мрежа водят до намаление на транспортните разходи и топлинните загуби по преноса. За времето на ремонтите на клиентите няма да бъдат начислявани сметки за топла вода и това ще бъде отразено на отделен ред в месечните съобщения, уточняват от дружеството. 

Вдигат завод на мястото на „Полимери“ с над 500 нови работни места

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280106_%D0%92%D0%B4%D0%B8%D0%B3%D0%B0%D1%82+%D0%B7%D0%B0%D0%B2%D0%BE%D0%B4+%D0%BD%D0%B0+%D0%BC%D1%8F%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%E2%80%9E%D0%9F%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B8%E2%80%9C+%D1%8

 Върху теренът на фалиралия химически завод в Девня „Полимери“ от близо 1 300 декара, купен от пловдивската фирма „Хъс“, която се занимава с производството на метал от скрап, ще бъде вдигнат нов завод, съобщи областният управител, Стоян Пасев. Очаква се новият промишлен гигант да осигури между 500 и 550 нови работни места.

Новият собственик е избрал мястото за завода заради добрата му локация и близост до пристанището, чрез което ще може да осъществява внос и износ на метали, уточни Пасев. С парите от сделката по продажбата на терена на „Полимери“ пък ще бъдат удовлетворени голяма част от работниците и кредиторите, но не всички, тъй като общата стойност на задълженията на „Полимери“ е над 20 милиона лева. Очакванията бяха 15-те милиона лева от продажбата на бившето предприятие на Николай Банев да са предостатъчни за покриване на всички задължения на „Полимери“. Областният управител изрази своите притеснения, че досега купувачът е платил само 8 млн. лв. „Община Девня разчита на тази сделка, защото в местната хазна ще влязат 2% от стойността й и това са пари, които ще послужат за важни местни проекти. Нямам информация къде е останалата сума, която трябваше да бъде платена по договор“, коментира още Пасев. Той уточни, че вече тече 15-дневният срок за въвеждане във владение на новият собственик на терена.

До края на годината се очаква трихлоретанът ,който се съхранява на територията на бившия завод „Полимери“, да бъде транспортиран за утилизация във френски завод. Преди това Министерски съвет трябва да гласуват 12-те милиона лева без ДДС за транспорта и утилизацията на химикала. Той ще бъде изнесен първоначално от завода с автоцистерни, тъй като синдикът е разпродал преди време релсите от 4-километровия железен път на територията на „Полимери“. След това с влакови цистерни опасния отпадъчен продукт ще бъде извозен до Франция, обясни още Пасев.

Боян Петров тръгва отново към Гашербрум II

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/06/07/2984257_boian_petrov_trugva_otnovo_kum_gasherbrum_ii/?ref=rss


Най-успешният български алпинист Боян Петров ще направи отново опит да изкачи Гашербрум II след като през 2009 г. се наложи да се върне на 40 м под върха поради липса на въже и партньор. Той тръгва на 11 юни към деветия си осемхилядник в компанията на Слави Несторов. Плановете на двамата са на 21 юни да бъдат вече в базовия лагер.

Новите предизвикателства

За тази си експедиция Боян Петров беше планирал да е в българска компания, която отчита, че му...

Поредно заседание по делото за сградата-убиец на Алабин

https://www.actualno.com/crime/poredno-zasedanie-po-deloto-za-sgradata-ubiec-na-alabin-news_615525.html

Делото срещу Георги Кирчев, Петър Петров, Николай Симеонов, Манчо Иванов за инцидента със срутилата се сграда на ул. „Алабин“, при който загинаха две момичета, продължава днес (7 юни), предаде БГНЕС. На предното заседание бяха разпитани трима свидетели. Единият от тях &nd

Боян Петров тръгва отново към Гашербрум II

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/06/07/2984257_boian_petrov_trugva_otnovo_kum_gasherbrum_ii/?ref=rss


Най-успешният български алпинист Боян Петров ще направи отново опит да изкачи Гашербрум II след като през 2009 г. се наложи да се върне на 40 м под върха поради липса на въже и партньор. Той тръгва на 11 юни към деветия си осемхилядник в компанията на Слави Несторов. Плановете на двамата са на 21 юни да бъдат вече в базовия лагер.

Новите предизвикателства

За тази си експедиция Боян Петров беше планирал да е в българска компания, която отчита, че му...

7 юни в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=352888

Събития: 175 г. — Комод е обявен за император на Римската империя. 1456 г. — При повторно разглеждане Жана д'Арк е оправдана от обвинението в ерес 25 години след екзекуцията ѝ. 1543 г. — Френската армия завладява Люксембург.

Белезници за прокурор в съдебна зала (ВИДЕО)

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280105_%D0%91%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%B7%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8+%D0%B7%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BA%D1%83%D1%80%D0%BE%D1%80+%D0%B2+%D1%81%D1%8A%D0%B4%D0%B5%D0%B1%D0%BD%D0%B0+%D0%B7%D0%B0%D0%BB%D0%B0+%28%D0%92%D0%98%D

 Окръжният прокурор от Плевен Димитър Захариев е бил задържан днес в Софийския градски съд (СГС), където той е подсъдим за принуда. Арестът е бил извършен в момент, когато състав на СГС е дал почивка. В това време служители от Бюрото по защита са връчили на Захариев постановление за принудително довеждане и са го отвели от залата.

Говорителят на главния прокурор и шеф на специализираното звено "Антикорупция" Румяна Арнаудова потвърди пред "Правен свят", че арестът на Захариев е свързан с участието му в разбитата в края на април група за рекет в Плевен на Камен Балбузанов-Куката.

На нарочна пресконференция главният прокурор поясни, че повдигнатите обвинения на Захариев са за участие в престъпната група и за изнудване на лекар за пари. Шефът на Специализираната прокуратура Иван Гешев уточни, че случаят с лекаря е отделен и засега не се прави връзка с разследването срещу престъпната група.

Цацаров напомни, че и към момента Захариев е действащ прокурор, след като на две инстанции Софийският градски съд и Софийският апелативен съд са отказали да го отстранят от длъжност след изтеклия първоначален срок за отстраняване по другото дело, по което той е подсъдим от миналата година. Мотивът е бил, че обвинението срещу него за принуда няма отношение към прокурорската му професия. Главният прокурор поискал миналата година и освобождаване на Захариев, тъй като докато бил отстранен, прокурорът придобил дялове в охранителна фирма и осъществявал търговска дейност. Колегията обаче се забавила с решението си и в това време Захариев излязъл от фирмата.

Прокурор Гешев добави, че ролята на Захариев в групата била логистична и покровителска, за да се демонстрира, че държавата няма да направи нищо срещу Куката и останалите. "Ще направим това, което смятаме, че е правилно, а в крайна сметка да става каквото ще", обобщи Гешев

Служител на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" (ГДИН) също е бил задържан днес като участник в плевенската група за рекет. Освен за участие в групата, той е обвинени и за закана с убийство, след като пред други служители заявил на своя колежка, че мъжът ѝ ще бъде убит, ако продължава да свидетелства срещу бандата.

 

"Ти няма ли да почерпиш? Ще ставаш вдовица. Кажи на твоя мъж да внимава какво говори и какво прави, защото като излезе Куката от затвора ще го убие", цитира Цацаров думите на задържания от ГДИН и определи поведението му като "особено нагло".

Очаква се прокуратурата да поиска от Специализирания наказателен съд постоянно задържане и за двамата.

Преди месец пък "Нова телевизия" разпространи кадри от охранителна камера от пролетта на 2016 г., на които се виждат трима мъже, между които Камен Балбузанов и прокурор Захариев. Видеозаписът бил получен в анонимен сигнал. В него се казвало, че мъжете обикаляли предприятия и фирми в района на Плевен и налагали охраната си над тях. Пред "Нова телевизия" Захариев коментира тогава, че не участва и не е участвал в охранителна дейност нито формално, нито неформално. Справка на Нова ТВ обаче показала, че е бил съсобственик и част от управлението на плевенската охранителна фирма "Хард Секюрити 2000". След това фирмата била прехвърлена на мъж от ромския квартал "Христо Ботев" в София.

Делото срещу Захариев, по време на което той е бил задържан днес, е по обвинение, че e принуждавал основния свидетел по делото "Октопод" Георги Цветанов да лъже, за да дискредитира тогавашния наблюдаващ прокурор по този процес Светлозар Костов. Обвинението срещу Захариев е, че през април и май 2015 г. е принуждавал Георги Цветанов да набеди Костов в извършване на престъпление, както и да лъжесвидетелства в делото "Октопод", по което основен подсъдим е Алексей Петров. Захариев искал Цветанов да подаде сигнал срещу бившия шеф на Специализираната прокуратура за това, че му е оказвал натиск какви показания да дава по делото. Принудата е била извършена чрез заплахи, че срещу свидетеля ще бъдат образувани наказателни дела и ще му бъдат повдигнати обвинения. Цветанов обаче не се поддал и не изпълнил исканията на Захариев. Няколко месеца по-късно - на 12 ноември 2015 г., Цветанов загина в автомобилна катастрофа.

 

Видео от Тук

Макрон идва у нас през август

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280104_%D0%9C%D0%B0%D0%BA%D1%80%D0%BE%D0%BD+%D0%B8%D0%B4%D0%B2%D0%B0+%D1%83+%D0%BD%D0%B0%D1%81+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B7+%D0%B0%D0%B2%D0%B3%D1%83%D1%81%D1%82+

 

Премиерът ще го води до морето и по границата

Френският президент Еманюел Макрон ще дойде на визита у нас през август. Това съобщи премиерът Бойко Борисов след срещата си в Елисейският дворец с държавния глава на Франция. Борисов обясни, че е преценил посещението да е през лятото, защото така ще може да му покаже морето и да го заведе до границата, за да види как я охраняваме. „Той обича България, харесва му този регион“, обясни Борисов. От своя страна Макрон даде да се разбере, че Франция ще помогне на България за влизането й в Еврозоната и Шенген.

По думите на Борисов България има рядък шанс и с председателството на ЕС и като авторитет, действително да атакуваме Еврозоната. Това означавало намаляване на лихвите по кредите, гарантиране на инвестициите и изключване от Европа на две скорости.

Премиерът не уточни дали са обсъждани конкретни срокове за влизане в чакалнята на Еврозоната. „Имаме рядък шанс и ако се възползваме, това е моментът. Надявам се да го направим. Не се приема за добър тон да предпоставяш дати и срокове. Факт е, че Франция и Германия поставят България в дневния си ред", заяви Борисов.

„Много пъти ни разглеждаха като периферия. България в момента и като стабилност, и като дисциплина, е много по - близо до сърцето на Европа, отколкото много от държавите от централната част, заяви Борисов на излизане от Елисейският дворец. Самият Макрон пък го е уверил, че ние сме много по-важни и не сме част от периферията на Европа. Именно в тази връзка Франция отчита усилията ни за охраната на границата, финансовата дисциплина и реформите, които провеждане, похвали се премиерът.

Една от „критичните“ теми, които обсъждали е свързана с работниците.“Особено за тираджиите трябва да сближим позициите си с Франция, за да не страдат работодателките организации“, каза той. Премиерът припомни, че голяма част от нашите работници отиват в Западна Европа, а същевременно ние внасяме кадри от Беларус, Молдова и Македония. „Получава се едно размиване на пазара. Би могло с един по-добър контрол, с уеднаквяване на заплати, доходи, осигуровки, да се избегне това“, заключи той.

Борисов се среща днес в Берлин с германския канцлер Ангела Меркел

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/06/07/2984288_borisov_se_sreshta_dnes_v_berlin_s_germanskiia_kancler/?ref=rss


Министър-председателят Бойко Борисов е в Берлин, където ще проведе официална среща с германския канцлер Ангела Меркел. Акценти в разговора ще бъдат развитието на двустранните отношения и сътрудничеството в рамките на Европейския съюз.

Борисов пристигна в Германия вчера, като първо се срещна с президента на федералната република Франк-Валтер Щайнмайер. Преди това той беше в Париж за разговор с френския президент Еманюел Макрон.

От Франция Борисов...

Съдът във Враца: Чоков не може да е кмет

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280103_%D0%A1%D1%8A%D0%B4%D1%8A%D1%82+%D0%B2%D1%8A%D0%B2+%D0%92%D1%80%D0%B0%D1%86%D0%B0%3A+%D0%A7%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%B2+%D0%BD%D0%B5+%D0%BC%D0%BE%D0%B6%D0%B5+%D0%B4%D0%B0+%D0%B5+%D0%BA%D0%BC%D0%B5%D1%82

 Административният съд във Враца реши, че Ценко Чоков не може повече да се води кмет на село Галиче. Според магистратите скандалният управник няма право на неплатен отпуск, в какъвто е от 24 ноември миналата година. Чоков е в ареста от края на май миналата година и срещу него се води дело с обвинения, че е тартор на престъпна група за рекет, лихварство, палежи и побоища. Съдът във Враца приема, че от задържането му до 24 ноември той законно е ползвал платените си отпуски, но на неплатени той няма право

„Пpu условие, че кметът на кметство няма работодател, с когото да договаря разрешаването на неплатен отпуск, той не може да ползва такъв“, пише в мотивите. В тях се твърди, че кметовете не могат са осъществяват функциите и на работодател, u на работник спрямо себе си. В Закона за местното самоуправление не се предвижда определянето на заместник на кмета при отсъствието му, от което се прави заключението, че Ценко Чоков неоснователно не изпълнява функциите на кмет на село Галиче, поради което пълномощията му следва да бъдат предсрочно прекратени. 
По тези съображения Административният съд постанови решение, с което отменя като незаконосъобразно решението на ОИК Бяла Слатина. Тъй като съдът не може да се произнесе по съществото на спора, връща преписката на общинската избирателна комисия за ново произнасяне, с указания за отстраняването на Чоков. Решението подлежи на обжалване пред ВАС в 7-дневен срок.

Бишкотена торта

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6265650

Бишкотена тортаВашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Англия - пред социално разцепление

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280102_%D0%90%D0%BD%D0%B3%D0%BB%D0%B8%D1%8F+-+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4+%D1%81%D0%BE%D1%86%D0%B8%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%BE+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%86%D0%B5%D0%BF%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5

 Пам е открила в интернет скандинавска рецепта за кюфтета – нужни са кайма, картофи и малко сирене. Затова днес в менюто на обществената кухня ще има скандинавски кюфтета. Всеки петък сътрудниците на малкия общински център в Шефийлд приготвят обяд за всички нуждаещи се. За някои това е единственото топло ястие през седмицата. "Допреди десет години не можех и да си помисля, че ще ръководим стол за бедни. Днес подобни обществени кухни има навсякъде, защото нуждата от тях постоянно расте", казва пастор Ендрю Кийл.

Арбърторн - една от най-бедните общини във Великобритания

Арбърторн е квартал на Шефийлд. Това е една от най-бедните общини в цяла Великобритания. Всяко второ дете там расте в бедност. В Шефийлд, град с население от половин милион души, работят вече 18 кухни за бедни. От 2013 година насам и в цялата страна значително се е увеличил броят на хората, които не разполагат с достатъчно средства за прехраната си. Навремето консервативното правителство на Дейвид Камерън реформира системата за социални помощи. Най-голямата мрежа от кухни за бедни, Trussell Trust, която управлява всяка пета столова за бедни в страната, е обслужила само през миналата година близо половин милион души.

Nordengland vor der Wahl

Всеки петък се раздава топла храна на нуждаещите се

По данни на мрежата, всеки четвърти е бил принуден да потърси подкрепа, докато чака да му изплатят социалните помощи. Почти също толкова хора имат крайно ниски доходи – толкова ниски, че не могат да свържат двата края.

А на пръв поглед страната може да се похвали с добри икономически показатели. Тереза Мей ги използва като реклама за Консервативната партия в предизборната кампания. И наистина – в последно време британската икономика е отбелязвала стопански ръст от над два процента годишно. Безработицата в страната е една от най-ниските в ЕС. Въпреки това нови работни места са възниквали през последните години предимно в нископлатените сектори. А и не всички региони са успели да извлекат ползи от общия икономически растеж.

Фондацията Resolution твърди, че в момента в страната се наблюдава най-голямото увеличаване на социалното неравенство от 80-те години на миналия век насам. Още по онова време политиката на приватизация и деиндустриализация, водена от Маргарет Тачър, засегна британския Север особено тежко.

Брекзит в центъра на дискусиите

По време на предизборната борба и двете големи партии обещават по-справедливо общество. Въпреки това дебатът се върти неизменно около Брекзита, казва политологът от университета в Шефийлд Матю Флиндърс. "Така и не сме стигнали още до въпросите на конкретната политика. Голяма част от британското население се чувства изолирано поради растящото неравенство. И ако политиката не успее да намали това неравенство, натискът ще продължи да се засилва", казва той.

Nordengland vor der Wahl

Мнозина в Шефийлд пазаруват само в магазини за втора употреба

„Допълнително се разтваря ножицата между бедни и богати, намалява и социалната мобилност”, казва Лий Мейджър от мозъчния тръст Sutton, който проучва въпросите на образованието. Той сочи към географската карта и пояснява, че тъкмо в бедните региони като този около Шефийлд, избирателите масово са гласували за излизането на Великобритания от ЕС.

"Сегашната система не осигурява трайно развитие. Британското общество ще преживее фундаментално разцепление, ако не направим нещо. Опасявам се обаче, че  хората, които гласуваха за Брекзит, ще имат още по-малко шансове за личен успех", казва Мейджър. Политологът Матю Флиндърс твърди, че Брекзитът е обърнал британската партийна система с главата надолу. Хората изглежда смятат, че е техен граждански дълг да искат държава, която се държи твърдо спрямо Европа", казва той.

"Държавата се проваля"

Анжела Маршъл от кухнята за бедни в Шефийлд подготвя пакетите с хранителни продукти "Обикновено раздаваме макарони със сос, ориз и месни консерви. Ако я нямаше общинската кухня за бедни, мнозина нямаше да знаят към кого да се обърнат за помощ. Държавата се провали и затова тези хора се нуждаят от нас", казва тя.

Nordengland vor der Wahl

Всеки пакет съдържа по три консерви с ястия

„Уж сме индустриална държава, а броят на хората, които не са в състояние да си закупят достатъчно хранителни продукти, е рекорден”, казва пастор Кийл. Той се опасява, че ситуацията ще продължи да се влошава и след изборите.

През миналата година правителството замрази повечето социални услуги за срок до 2019 година.  Само че разходите за живот се покачват постоянно поради падащия курс на британската лира след референдума за Брекзит. За най-бедните семейства това може да означава реални намаления на доходите от около 5%, предупреждават експертите на  Института за финансови изследвания.

"Трудно е отсега да си представим какво ще се случи, когато се стопят спестяванията", казва мрачно пастор Кийл.

 

6000 петокласници на тест по география

http://offnews.bg/news/n_1/n_657389.html

6000 петокласници ще се явят на външно оценяване по география и икономика днес. Измерването ще се проведе в 215 училища от всички региони на страната, избрани на случаен принцип. Изпитът започва в 10 ч. за учениците от първа смяна и в 13 ч. за тези, които са на училище следобед. Продължителността е 50 минути и е съобразена с възрастовите особености на децата. Тестът включва 25 задачи, от които 18 са с избираем отговор и 7 със свободен. Основната цел на външното оценяване е да се установи какви знания са усвоили учениците, дали разбират материала и дали могат да приложат наученото. Друга цел е мониторинг на образователния процес, за да бъдат приложени мерки за подобряване качеството на образованието, съобщи МОН. На база резултатите от външното оценяване Министерството на образованието и науката ще направи анализ до каква степен децата покриват очакванията от обучението по география и икономика, определени в новата учебна програма за пети клас. Няма да се правят съпоставки на ниво регион, училище, отделен клас или ученик. Децата няма да получават текущи оценки, които да бъдат вписани в бележниците им. Анализът на резултатите ще има за цел да разкрие връзката между обема на учебното съдържание и образователните изисквания на новата учебна програма.  Изследването е разработено от Център за оценяване в предучилищното и училищното образование, МОН и Асоциацията на професионалните географи и регионалисти.

Британската полиция е арестувала свързан с нападението в Манчестър човек на летище „Хийтроу“

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280101_%D0%91%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%8F+%D0%B5+%D0%B0%D1%80%D0%B5%D1%81%D1%82%D1%83%D0%B2%D0%B0%D0%BB%D0%B0+%D1%81%D0%B2%D1%8A%D1%80%D0%B7%

 Британската полиция съобщи, че е арестувала мъж на лондонското летище „Хийтроу“ във връзка с разследването около терористичния акт в Манчестър през май, оставил след себе си 22 мъртви, предаде Reuters.
„38-годишният мъж бе арестуван по подозрение, че е извършвал нарушения на Закона за тероризма и остава задържан“, пише в официално заявление на полицията в Манчестър.
„Арестът е предварително планиран и не е имало пряка заплаха за летището“, пише още там. 

Валери празнува, черпи за името си

http://offnews.bg/news/n_1/n_657472.html

Църквата почита днес света мчца Валерия, за имен ден черпят и мъжете, кръстени Валери.  Света Валерия е родена в Кесария, Палестина. Със своите приятелки Мария и Кириакия решили да се отрекат от фалшивите идоли и да не извършват повече езически ритуали и жертвоприношения. Трите млади жени се скрили в малка къща извън града и живели там в продължение на известно време. Постели и се молели постоянно на Господ да унищожи идолите, за да може да се утвърди християнството. Девойките били открити и управителят на града ги привикал, накарал ги да се поклонят на идолите и да се отрекат от Христос. Валерия, Мария и Кириакия отказали и били екзекутирани.

Три четвърти от британските избиратели са съгласни с Джереми Корбин, че външната политика на страната увеличава шанса за терористични нападения

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280100_%D0%A2%D1%80%D0%B8+%D1%87%D0%B5%D1%82%D0%B2%D1%8A%D1%80%D1%82%D0%B8+%D0%BE%D1%82+%D0%B1%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B8%D0%B7%D0%B1%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8+

 Според последните социологически проучвания три четвърти от британските гласоподаватели са съгласни с лидера на Лейбъристката партия Джереми Корбин, че външната политика на страната допринася за риска от тероризъм, пише The Daily Mirror.
Според 75% от гласоподавателите нападенията във Великобритания ще станат по-чести заради британската намеса в чужди войни. Проучването е проведено преди съботното нападение в Лондон, но след това в Манчестър. 
„Трябва да сме достатъчно смели, за да признаем, че „войната срещу тероризма“ просто не работи. Ние се нуждаем от по-умен начин да намалим заплахата от страните, които отглеждат терористи“, заяви Корбин по време на предизборен митинг. „Мнозина експерти сочат връзката между войните, които нашето правителство подкрепя или води в другите страни и тероризма у дома“, добави той. 
След речта му министър-председателят Тереза Мей го нападна, обвинявайки го, че предполага, че нападенията са „собствена вина“ на Великобритания.

Българският пазар е третият в света, на който се лансират новите V-Power горива на "Шел"

http://www.dnevnik.bg/skorost/2017/06/07/2984211_bulgarskiiat_pazar_e_tretiiat_v_sveta_na_koito_se/?ref=rss


Българският пазар е третият в света, след британския и холандския, на който дебютират новото поколение горива V-Power, съобщиха от "Шел България" на пресконференция. Третата генерация бензини и дизели от семейството са резултат от повече от пет години работа, в която са ангажирани над 170 химици и инженери.

Подсилената формула на бензина "Шел" V-Power съдържа три пъти повече почистващи и намаляващи триенето съставки от обикновеното гориво и 20% повече...

НАТО си търси външен враг, за да оправдае своето съществуване

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280099_%D0%9D%D0%90%D0%A2%D0%9E+%D1%81%D0%B8+%D1%82%D1%8A%D1%80%D1%81%D0%B8+%D0%B2%D1%8A%D0%BD%D1%88%D0%B5%D0%BD+%D0%B2%D1%80%D0%B0%D0%B3%2C+%D0%B7%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D0%BE%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B4%D0%B0%D0%B5+

 Президентът на Русия Владимир Путин заяви по време на интервю с американския режисьор Оливър Стоун, че НАТО се занимава „с постоянно търсене на външен враг“, за да оправдае съществуването си, предаде РИА Новости.
„Вече няма Източен блок, няма и Съветски съюз. Защо тогава НАТО съществува? Струва ми се, че, за да оправдае своето съществуване, НАТО се нуждае от външен враг. Има постоянно търсене на външен враг или каквито и да е провокации, за да се нарече някой противник“, заяви Владимир Путин по време на интервюто.
Документалният филм „Интервюто на Путин“ ще бъде излъчено в периода между 12 и 15 юни в ефир в американските медии. 

Саудитска Арабия представи 10 условия пред Катар за нормализация на двустранните отношения

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280098_%D0%A1%D0%B0%D1%83%D0%B4%D0%B8%D1%82%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D0%90%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%B8%D1%8F+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B8+10+%D1%83%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%8F+%D0%BF%D1%80%D0%

 Саудитска Арабия представи 10 условия на Катар, които емиратът трябва да изпълни в следващите 24 часа, за да нормализира отношенията си с Рияд, предаде ТАСС.
Според наличната информация от дипломатически източници тези условия са предадени от Саудитска Арабия на емира на Кувейт, който във вторник се срещна със саудитския крал Салман в град Джеда. Сред условията, представени пред Доха са прекъсването на дипломатическите отношения с Иран, изгонването от територията на страната на всички членове на групировките „Мюсюлмански братя“ и "Хамас", а също така замразяването на сметките им в катарските банки. Освен това Саудитска Арабия настоява за незабавно изменяне на редакционната политика на катарския информационен телевизионен канал „Ал Джазира“ и за смяна на ръководството му. 
В понеделник Бахрейн, ОАЕ, Саудитска Арабия, Египет, Йемен , Либия, Малдивите и Мавриций обявиха, че прекъсват дипломатическите си отношения с Катар заради това, че според тях Доха подкрепя тероризма и екстремизма. 

Прогноза за времето - 7 юни

http://www.moreto.net/novini.php?n=352887

Днес над страната ще е предимно слънчево. По Черноморието ще е предимно слънчево. Ще духа слаб вятър от юг-югоизток. Максималните температури ще са 23-26°. Температурата на морската вода е 19-22°. Вълнението на морето ще е 2 бала.

Никой не би оцелял след открит и мащабен конфликт между Русия и САЩ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280097_%D0%9D%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%B9+%D0%BD%D0%B5+%D0%B1%D0%B8+%D0%BE%D1%86%D0%B5%D0%BB%D1%8F%D0%BB+%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4+%D0%BE%D1%82%D0%BA%D1%80%D0%B8%D1%82+%D0%B8+%D0%BC%D0%B0%D1%89%D0%B0%D0%B1%D0%B5%D0%BD+%D0

 Президентът на Русия Владимир Путин заяви по време на интервю с американския кинорежисьор Оливър Стоун, че открит и мащабен въоръжен конфликт между Русия и САЩ няма да остави жив никого, предаде ТАСС.
„Смятам, че никой няма да преживее такъв конфликт“, заяви руският президент, отговаряйки на въпрос дали САЩ ще спечелят, ако противостоенето между Москва и Вашингтон премине през „гореща“ фаза. Освен това Стоун се поинтересува дали избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ ще даде надежда за изменяне към по-добро на руско-американските отношения. „Надежда винаги има“, посочи Путин. 
Очаква се пълното интервю на Путин да бъде публикувано в американските медии в средата на юни. 

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване