Защо "Гренфел тауър" горя като факла

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280288_%D0%97%D0%B0%D1%89%D0%BE+%22%D0%93%D1%80%D0%B5%D0%BD%D1%84%D0%B5%D0%BB+%D1%82%D0%B0%D1%83%D1%8A%D1%80%22+%D0%B3%D0%BE%D1%80%D1%8F+%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%BE+%D1%84%D0%B0%D0%BA%D0%BB%D0%B0

 Оцелелите и близките на жертвите от пожара в "Гренфел тауър" продължават да се питат как е възможно сградата да изгори като факла. Каква роля е изиграла изолацията на фасадата? И достатъчни ли са британските мерки за противопожарна защита?

Липса на спринклерна инсталация

Блокът "Гренфел тауър" е построен преди повече от 40 години. В сградата има 120 жилища. Независимо от това, че миналата година блокът е бил саниран, в него няма спринклерна инсталация за автоматично разпръскване на вода при избухване на пожар. При ремонта е обновена фасадата и е поставена нова топлоизолация.

 

"Алармената инсталация не се е задействала и затова има толкова много жертви", казва един от обитателите на сградата. Той твърди, че сградата не е сигурна и свидетелства за открити електрически кабели и нередовни инсталации. Шефката на пожарната Дани Котън твърди, че пламъците са се разпространили светкавично. "През цялата си служба не съм виждала подобен пожар", споделя тя.

Изолационните пана ли са причината?

Експертите предполагат, че облицовката на фасадата е оказала влияние върху пожарната безопасност. Вестник "Дейли мейл" прави паралел между изгорелия блок в Лондон и една подобна сграда в Мелбърн, която се запали през 2014 година. И нейната външна облицовка е била от леснозапалими алуминиеви плоскости. След пожара, австралийските пожарникари установиха пряка връзка между алуминиевата облицовка и скоростта на разпространение на огъня, който е достигнал до най-горните етажи за 11 минути.

Британският противопожарен експерт Джон Хъл отбелязва, че сме свикнали подобни трагедии да се случват в по-слабо развитите страни. Той смята, че случаят от Лондон е низ от провали - от мерките за пожарна безопасност до действията на управата на сградата.

Отговорната за изолацията на фасадата фирма "Harley Facades" обясни, че не вижда връзка между ремонтните работи и пожара. Фирмата Rydon, извършила ремонта, пък обяви, че при санирането били спазени всички противопажарни изисквания. Властите призоваха да не се спекулира с вината за трагедията. Но много от обитателите на сградата отправят тежки обвинения тъкмо към полицията и противопожарната служба. Те твърдят например, че били инструктирани да останат в жилищата си и да поставят влажни кърпи под вратите, вместо да бягат.

Много "неудобни" въпроси

 May beim ausgebrannten Hochhaus in London (Picture-Alliance/AP Photo/F. Augstein)

Министър-председателката Тереза Мей разговаря с пожарникари на мястото на трагедията

Британската правителствена ръководителка Тереза Мей обяви "детайлно разследване на катастрофата". Тя посети мястото на трагедията и заяви, че "трябва да знаем какво се е случило", и "имаме нужда от отговори". Дължим това на семействата, загубили своите близки и домовете си, допълни Мей.

Лидерът на опозицията Джереми Корбин също посети мястото на пожара и каза, че трябва да бъде даден отговор на "много неудобни въпроси" и най-вече на това, как се е разпространил толкова бързо пожарът.

Вестник "Сън" публикува имената и снимките на 65 души, смятани за изчезнали или загинали при пожара. Дотук е потвърдена смъртта на 17 човека. Лондонската полиция смята, че броят на жертвите ще нараства. 78 души са настанени в болници, като състоянието на 17 от тях е критично. Никой не знае точно колко души са се намирали в 24-етажната постройка по време на пожара. Според информации в британските медии, в сградата са живеели между 400 и 600 души. 



ЦГМ спря поръчката за тикет системата, пуска я пак след 2 седмици

https://offnews.bg//obshtestvo/tcgm-spria-porachkata-za-tiket-sistemata-puska-ia-pak-sled-2-sedmitci-658368.html

Центърът за градска мобилност спря обществената поръчка за тикет системата, тя ще бъде обявена отново след две седмици, съобщиха от ЦГМ. Причината са молби и въпроси на кандидати за участие в нея. 

ЦГМ отвори за посещение метростанциите, депата, гаражите и Центъра за управление, за да могат потенциалните участници от 14 фирми с общо 43 представители да добият директна представа за естеството на работата. 25 от кандидатите се отзоваха на поканата, уточняват от ЦГМ. 

Някои от компаниите изпратили уточняващи въпроси и искания за удължаване на срока, за да могат да отговорят на изискванията на поръчката. При изтекли нормативни срокове, Центърът за градска мобилност като възложител не би могъл да отговори на исканията на кандидатите в рамките на съществуващата процедура, без да я рестартира. 

Ето защо беше взето решение това да се направи, за да могат фирмите да получат отговори и да представят възможно най-добри и с високо качество оферти за реализацията на поръчката. Сред въпросите на участниците има такива, касаещи техническите параметри на системата и реализацията им, легализирането на финансовата отчетност на участник от чужбина през заклет преводач, за документите на самите фирми, свързани със свидетелства за съдимост или приходи и други. 

Днес ЦГМ информира Комисията за защита на конкуренцията за спирането на поръчката. Новата ще бъде обявена след две седмици.

ЦГМ даде най-дългият възможен срок от 60 дни за подготовка на документите за участие в обществената поръчка и удължи срокът за нейното изпълнение на 18 месеца. Поръчката за изпълнение на тикет-система е за 10 години като се изисква нова технологична инфраструктура, която включва въвеждане в експлоатация на повече от 15 000 устройства, на над 1 350 напълно оборудвани превозни средства от 4 типа транспорт, монтаж на оборудване в 11 депа, 52 метростанции, над 80 търговски обекта, интеграция на съществуващите системи, обучението на 3 000 служители на ЦГМ и транспортните оператори. Тук влиза и центъра за видеонаблюдение. Очаквано дневно натоварване на системата: над 1 000 000 транзакции. Системата ще позволи на пътниците да бъдат таксувани за време или за разстояние като ползват един превозен документ за цялата мрежа.

Образователният министър с неприятни данни!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280287_%D0%9E%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%81%D1%82%D1%8A%D1%80+%D1%81+%D0%BD%D0%B5%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%BD%D0%B8+%D0%B4%

 Един от приоритетите ми като министър е развитието и задържането на младите преподаватели във висшите училища, заяви днес министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на заседание на Съвета на ректорите в Пловдив. По думите му това трябва да се случи паралелно с промяната на модела на финансиране на висшите училища, в контекста на управлението им, както и на реформите, които Министерството на образованието и науката прави в тази сфера. Това е една от мерките, чрез които младите преподаватели ще бъдат задържани по-дълго в българската образователна система. Министър Вълчев посочи, че останалите му приоритети в сферата на висшето образование ще бъдат свързани със стратегическите предизвикателства, пред които са изправени висшите училища - преструктуриране и адаптиране на системата към работа с по-малко студенти и към промените в пазара на труда. Той поиска до края на октомври университетските ръководства да изготвят своя визия за развитие през следващите 10-15 г. Министърът обясни, че значителното намаление на студенти в последните три години изправя висшите училища пред предизвикателството да намерят и развият най-добрите си направления. „Университетите трябва да оптимизират профилите си, да се съсредоточат върху професионалните си направления с най-висока оценка за качество и най-голяма реализация на пазара на труда. Системата ще се адаптира за работа с по-малко студенти“, заяви Красимир Вълчев и допълни, че не е задължително да се закриват университети. Почти всички имат силни професионални направления, чиито кадри са традиционно търсени от работодателите. В същото време всички висши училища в последните 20 г. са започнали да обучават по неприсъщи за тях специалности. Председателят на Съвета на ректорите проф. Любен Тотев изрази благодарност към министъра, че е отворен за съвместна работа по проблемите на висшето образование. Министър Вълчев пък увери, че ще продължи диалога с ректорите по реформите, свързани със Стратегията за развитие на висшето образование и Закона за развитие на академичния състав.

 
 Blitz.bg

Джордж Буш-старши: Кол беше един от най-великите лидери в следвоенна Европа

http://pogled.info/svetoven/dzhordzh-bush-starshi-kol-beshe-edin-ot-nai-velikite-lideri-v-sledvoenna-evropa.86825

/Поглед.инфо/ Бившият президент на САЩ Джордж Буш-старши изтъкна, че бившият канцлер на ФРГ Хелмут Кол е един от най-великите лидери в следвоенна Европа и е изиграл ключова роля за прекратяването на Студената война.

ЕС и САЩ ще ни помагат да изпълним критериите за отпадане на US визите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6286110

ЕС и САЩ ще ни помагат да изпълним критериите за отпадане на US визитеЕвропейският съюз и САЩ се разбраха да ускорят сътрудничеството в сферата на сигурността, за да помогнат на България да изпълни критериите за отпадане на американските визи. Това стана на министерска среща в малтийската столица Валета, съобщи Еврокомисията, цитирана от

Извънредно! Премиерът приет по спешност в болница

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280286_%D0%98%D0%B7%D0%B2%D1%8A%D0%BD%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%BE%21+%D0%9F%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D0%B5%D1%80%D1%8A%D1%82+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B5%D1%82+%D0%BF%D0%BE+%D1%81%D0%BF%D0%B5%D1%88%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%

 Премиерът Бойко Борисов е бил приет в болница. Той е опериран по спешност заради увреден менискус. Според лекарите интервенцията е успешна и предстои възстановяване. 

 
Blitz.bg

Президентът на баскетболния "Лиетувос" призова за "по-малко черни играчи"

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/06/16/2990630_prezidentut_na_basketbolniia_lietuvos_prizova_za/?ref=rss


Президентът на баскетболния "Лиетувос ритас" Гедвидас Вайнаускас предизвика голям расистки скандал след коментар, че наличието на повече от двама тъмнокожи състезатели в състава вреди сериозно на отборите.

"Това не може да продължава по същия начин. Отбори, недейте да имате повече от двама черни играчи, защото тогава започват да се случват лоши неща. Мога да кажа това от 23-годишния си опит в бизнеса", заяви Вайнаускас.

Жители на изпепеления блок в Лондон нахлуха в кметството на Кенсингтън

https://www.actualno.com/europe/jiteli-na-izpepelenija-blok-v-london-nahluha-v-kmetstvoto-na-kensingtyn-news_617419.html

Протестиращи са нахлули в кметството на лондонския квартал Кенсингтън на фона на нарастващото обществено недоволство заради реакцията на властите при големия пожар в „Гренфел Тауър“. Това пише британското издание The Independent, цитирано от "Фокус". Стотици демонстранти,

Премиерът Борисов е опериран по спешност

http://dnes.dir.bg/news/boyko-borisov-operatzia-25927708

Премиерът Бойко Борисов е бил успешно опериран днес в Университетска болница „Софиямед“.

Одобрението към ЕС е скочило рязко след Брекзит

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280285_%D0%9E%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BA%D1%8A%D0%BC+%D0%95%D0%A1+%D0%B5+%D1%81%D0%BA%D0%BE%D1%87%D0%B8%D0%BB%D0%BE+%D1%80%D1%8F%D0%B7%D0%BA%D0%BE+%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4+%D0%

 Европейците вече имат много по-добро мнение за ЕС, отколкото преди година, когато Великобритания нанесе тежък удар на Евросъюза, гласувайки да го напусне, сочи ново проучване, цитирано от в."Файненшъл таймс". Подкрепата за ЕС е нараснала с 18% както в Германия, така и във Франция, където за президент неотдавна бе избран центристът и привърженик на обединена Европа Еманюел Макрон, показват данни на базираният във Вашингтон изследователски център "Пю". Дори британците сега се отнасят много по-благосклонно към Европейския съюз. Около 54% от тях имат позитивно мнение за него - ръст от 10 на стоза една година, а 40% го възприемат негативно. На референдума през юни м.г. те гласуваха за Брекзит с 52% срещу 48 на сто.
В никоя от останалите девет страни, където е извършена анкетата, не е имало повече от 35% желаещи страната им да последва британския пример и да напусне съюза. Най-слаб ентусиазъм за ЕС е констатиран при италианците и гърците. Въпреки засилващите се търкания между техните националистически правителства и Брюксел, поляците и унгарците остават сред най-силните привърженици на ЕС съответно със 74% и 67% одобрение за съюза. "Европейският съюз драматично е подобрил имиджа си и публичното си одобрение на фона на неотдавнашния рязък спад", сочат социолозите от "Пю", като отбелязват, че изминалото десетилетие се характеризира с цикъл от значителни спадове. Макар че желанието за излизане от ЕС е ниско, много хора искат да демонстрират волята си на референдум. Най-висока подкрепа за излизане има в Гърция (35%) и Италия (35%), Франция (22%) и Швеция (22%), но на въпроса дали биха подкрепили референдум за членството между 42% и 65% хора във всяка страна отговарят с "да". Мнозинството са твърдо на позицията, че националните правителства, а не Брюксел, трябва да контролират миграцията от трети държави и в самия съюз, а средно 51% предпочитат собствените им правителства да водят търговски преговори с останалите части на света.
Проучването е направено сред 9935 души във Франция, Германия, Гърция, Унгария, Италия, Холандия, Полша, Испания и Великобритания в периода 2 март - 17 април 2017 г. Тези десет държави формират 80% от населението на ЕС и 84% от европейската икономика. 


segabg.com

Протестиращи нахлуха в сградата на общинския съвет на Кенсингтън и Челси, в района на изгорелият жилищен блок

https://www.24chasa.bg/novini/article/6286104

Протестиращи нахлуха в сградата на общинския съвет на Кенсингтън и Челси, в района на изгорелият жилищен блокДесетки гневни протестиращи проникнаха днес следобед в сградата на общинския съвет в лондонския квартал Кенсингтън и Челси, на чиято територия се намира изгорелият блок със социални жилища Гренфел тауър, съобщава Франс прес, цитирана от БТА. При пожара вчера загинаха най-малко 30 души. "Искаме справедливост" и "Срам за вас", скандираха те.

Радарите за превишена скорост утре - 17 юни, във Варна и областта

http://www.moreto.net/novini.php?n=353576

Служители на КАТ ще следят утре - 17 юни и в нощта срещу 18 юни, за превишена скорост във Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък с радарите: 07:50ч.-08:50ч. Път I-9 - резиденция "Евксиноград" 08:10ч.-08:50ч.

Километричнии опашки на пътя Гоце Делчев – Благоевград заради катастрофа

https://www.actualno.com/blagoevgrad/kilometrichnii-opashki-na-pytja-goce-delchev-blagoevgrad-zaradi-katastrofa-news_617415.html

Километрични опашки се образуваха на пътя Гоце Делчев – Благоевград след село Господинци. Инцидентът е станал около 16.30 часа днес между селото и съседното Буково. Микробус на колбасарска фирма е ударил каруца с деца, съобщава кореспондентът на Actualno.com. Опашките от автом

Споразумение между консерватори с юнионисти ще има най-рано идната седмица

http://www.mediapool.bg/sporazumenie-mezhdu-konservatori-s-yunionisti-shte-ima-nai-rano-idnata-sedmitsa-news265403.html

Северноирландската Демократична юнионистка партия (ДЮП) ще постигне споразумение за подкрепа на правителство на Консервативната партия на британския премиер Тереза Мей най-рано следващата седмица, съобщи източник от ДЮП, цитиран от Ройтерс. Консерваторите на Мей преговарят за подкрепа с ДЮП, след като на изборите от 8 юни загубиха абсолютното си мнозинство в парламента. "Ако настъпи очакваният положителен резултат, подписване ще има най-рано в началото на следващата седмица", каза източникът. Лидерката на ДЮП Арлийн Фостър, която е на посещение в Дъблин, заяви, че иска "разумен Брекзит", който да е от полза както за Великобритания, така и за Република Ирландия. "Искаме да видим един Брекзит, който работи за всички, не само в Северна Ирландия, но и в Република Ирландия, така че става дума за разумен Брекзит", каза тя. "Знам, че хората искат да говорят за мек Брекзит, твърд Брекзит, всички тия неща, но това, което ние искаме да видим, е един разумен Брекзит, който работи за всички. Както знаете, речта на кралицата (на която се обявява програмата на правителството) е насрочена за сряда. Ще продължим с тези преговори през уикенда и през следващата седмица", каза Фостър.

Марешки има най-големи кредити, а Пеевски е най-богатият депутат

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280284_%D0%9C%D0%B0%D1%80%D0%B5%D1%88%D0%BA%D0%B8+%D0%B8%D0%BC%D0%B0+%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%B3%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%BC%D0%B8+%D0%BA%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D1%82%D0%B8%2C+%D0%B0+%D0%9F%D0%B5%D0%B5%D0%B2%D1%81%D0%BA%D

 Депутатът бизнесмен Делян Пеевски внезапно се е сдобил със сериозни суми в български и чужди банки. Това показват публикуваните от Сметната палата ежегодните имуществени декларации. 
Общо 48 са неподалите или подалите извън законоустановения срок имуществени декларации или уведомления, посочват от Сметната палата.
Депутатът Делян Пеевски е декларирал два апартамента в столицата - единият с площ 262 кв. м. и два гаража, а другият - 45 кв. м. Той притежава и къща с двор в София с площ 600 кв.м.
Има 110 000 лева налични, както и влогове в България и чужбина в лева, евро и долари. В български банки той има 122 005 евро, 354 057 долара и 7 971 117 лева, а в чужбина - 88 077 евро и 4 481 442 долара.
Депутатът ДПС има дялове в три чуждестранни дружества - Intrust Limited, Proof Method Marketing и Mercury Holding LTD, както и в българското "Инт" ЕООД. Депутатът е придобил акции на стойност 4 000 000 лв. от "Интръст" ЕАД.
Лидерът на „Воля” Веселин Марешки има кредити, заедно със съпругата си, за милиони. Съпругата му Светлана Марешка има акции в 93 компании. Два от най-големите банкови заеми на семейството Марешки са на обща стойност над 30 млн. лв. В банката депутатът има 2317 лв. и 52 евро. 
Премиерът Бойко Борисов е обявил 26 700 лв. налични средства. Това са спестявания от работна заплата. Вицепремиерът Томислав Дончев има 18 000 лв. налични средства и 35 000 лв. лизинг за автомобил. Другият вицепремиер Красимир Каракачанов има парцел от 1490 кв. м. в близост до Сандански. Той и съпругата му декларират 82 000 лв. налични средства. На влог Каракачанов има 11 300 лв. 
Вицепремиерът Екатерина Захариева декларира 3 апартамента, къща с двор и вила в на територията на София, като собственик на тези имоти е и съпругът ?. Двамата имат и 7 дка земеделска земя в Гърция, придобити за 105 114 лв. Съпругът ? декларира 50 000 евро налични средства. На влог той има 75 000 евро, 15 000 долара и 7 296 лв.
Вицепремиерът Валери Симеонов е декларирал 40 500 налични средства от заплата. Симеонов е обявил още 67 014 лв. от трудови правоотношения извън заеманата длъжност, 8100 лв. от наеми и 47 500 лв. от селскостопанско производство.
Владислав Горанов има по 1/2 от два апарламента в София, а съпругата му има още 1 апартамент. Наличните парични средства на Горанов са 1000 лв., докато съпругата му има 600 лв. На влог Горанов има 42 500 лв.. а съпругата му 3 600 лв. 
6200 лв. са наличните средства на главния прокурор Сотир Цацаров от заплата. Жена му има 21 хил. лв. налични средства от свободна професия. Тя е нотариус. На влог Цацаров държи 77 500 лв. и 26 702 евро от заплата и наеми. Съпругата му има в банка 99 335 лв. и 21 582 евро от свободна професия.
Гуверньорът на БНБ Димитър Радев е обявил 159 315 лв. влог и още 10 902 евро на съпругата му Маргарита Радева. От наеми е декларирал 9000 лв. Доходите му от МВФ от задължително осигуряване са на стойност около 163 223.
Президентът Румен Радев декларира 1/2 апартамент в София от 143 кв.м и автомобил "Ситроен". То има 4000 лв. налични средства, а съпругата му 3200 лв. Радев има банков влог от 4379 лв. и кредитна карта от 10 000 лв. Съпругата му също има кредитна карта за 20 000 лева.
Съпругът на вицепрезидентката Илияна Йотова има апартамент в София от 170 кв. м.и автомобил "Ауди". Самата Йотова декларира 40 000 евро от заплата на влог и 50 000 евро трансформация на банков депозит в чужбина. Съпругът й има 505 хил. лв. на влог и 52 хил. евро от заплати и хонорари.


segabg.com

Почина Хелмут Кол - първият канцлер на обединена Германия

http://www.mediapool.bg/pochina-helmut-kol---parviyat-kantsler-na-obedinena-germaniya-news265402.html

На 87-годишна възраст в дома си в Лудвигсхафен, Югозападна Германия, почина бившият германски канцлер Хелмут Кол, съобщи в. "Билд", цитиран от Франс прес. Хелмут Кол бе канцлер на Федерална република Германия от 1982 до 1990 г., а след това на обединена Германия от 1990 до 1998 г. 16-годишният мандат на Кол е най-дългият за германски канцлер след Ото фон Бисмарк. Смятан е за главен архитект на обединението на Западна и Източна Германия. Бил е движеща сила за въвеждането на европейската валута евро, убеждавайки скептичните германци да се откажат от дойче марката, отбелязва Ройтерс. Кол бе в лошо здраве и в инвалидна количка след лошо падане през 2008 г. Бившите президенти на САЩ Джордж Буш баща и Бил Клинтън го определят като "най-големият европейски лидер от втората половина на 20-и век".

Почина Хелмут Кол

https://www.vesti.bg/sviat/evropa/pochina-helmut-kol-6070432

Той ръководи Германия в продължение на 16 години (от 1982 г. до 1998 г.)

Бойко Борисов успешно опериран в УМБАЛ „Софиямед“

https://www.24chasa.bg/novini/article/6286105

Бойко Борисов успешно опериран в УМБАЛ „Софиямед“Бойко Борисов бе успешно опериран днес в Университетска болница „Софиямед“, съобщиха от болницата. Той претърпя успешна оперативна артроскопска интервенция по спешност на коляно поради увреден менискус. Операцията е извършил началника на Клиниката по артроскопска травматология в УМБАЛ „Софиямед“ и един от най-добрите травматолози в страната доц.

Почина Хелмут Кол

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280283_+%D0%9F%D0%BE%D1%87%D0%B8%D0%BD%D0%B0+%D0%A5%D0%B5%D0%BB%D0%BC%D1%83%D1%82+%D0%9A%D0%BE%D0%BB

 На 87 г. тази сутрин в дома си в Лудвигсхафен е починал бившият канцлер на ФРГ Хелмут Кол, съобщи Билд
Кол беше канцлер от 1982 до 1998 г. По време на неговото управление се състоя обединените на ФРГ и ГДР.
В продължение на 25 години беше председател на Християндемократическата партия.
От дълги години той имаше сериозни здравословни проблеми. През 2008 г. след тежко падане той получи черепно мозъчна травма. В резултат загуби способността си да говори и в последните си публични изяви се появяваше на инвалиден стол.


segabg.com

Утре ще превали и прегърми, ще има условия за градушки

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6286096

Утре ще превали и прегърми, ще има условия за градушки

През следващото денонощие от северозапад през страната ще премине студен атмосферен фронт. През нощта превалявания ще има в северозападните райони, съобщава “Фокус“. През деня валежите ще обхванат страната, като най-късно ще завали в крайните югоизточни райони. На много места ще има гръмотевични бури и условия за градушки.

До какво ще доведе разследването на връзките на Тръмп с Русия

http://www.mediapool.bg/do-kakvo-shte-dovede-razsledvaneto-na-vrazkite-na-tramp-s-rusiya-news265401.html

Това, което вече е известно за връзките на екипа на американския президент Доналд Тръмп с Москва, е поразително. Дори ако специалният прокурор Робърт Мълър не открие нищо ново, досегашните факти са ужасяващи, пише "Франкфуртер алгемайне цайтунг" в коментар по темата. Отношението на Тръмп към разследването на неговите връзки с Русия може да има различни обяснения. Дали неговите неумели действия и импулсивност целят да попречат на изясняването на всички детайли? Опасява ли се той, че резултатите от разследването ще го превърнат в политически труп? А възможно ли е президентът да има и други "скелети в гардероба", за които може да стане известно в резултат на тази процедура? Вече са известни фактите за връзките на хора от екипа на Тръмп с Русия, а поразителните петна в паметта им по тази тема са изумителни. Възможно е никога да не стане ясно съществувал ли е заговор между Кремъл и предизборния щаб на Тръмп по повод атаката срещу президентските избори в САЩ през 2016 г. От резултата на разследването на специалния прокурор Мълър и от реакцията на Тръмп ще зависи доколко големи ще са пораженията за САЩ и за целия останал свят. Тръмп вече нанесе сериозни щети на авторитета на САЩ и постави под въпрос дееспобността на страната. Вярно е, че връзките са с Русия са само причина. Списъкът с обективно лъжливите, безсмислени, заплетени и разгарящи се конфликти, предизвикани от изявленията на Тръмп, е огромен. Заради мощта и влиянието на САЩ дори само говоренето на американския президент може да окаже негативно влияние на конфликтите – от Близкия Изток до Източна Азия. Мнозина в Москва действително очакват подобряване на руско-американските отношения благодарение на Тръмп и се надяват на някаква "сделка" за сметка на други страни. Но заради непредсказуемостта на Тръмп никой не може да е уверен в нищо. Въпреки това обаче руското ръководство може да се счита за победител в американските избори – от гледна точка на реалната политика, загубата на авторитет от страна на САЩ открива нови възможности не само за Китай, но и за Русия. Това представлява победа и от гледна точка на пропагандата, като се има предвид, че на руските пропагандни медии не им се налага особено да се стараят, за да изкарат Америка страна на откачени хора, коментира "Франкфуртер алгемайне цайтунг".

Почина бившият германски канцлер Хелмут Кол

http://www.investor.bg/evropa/334/a/pochina-bivshiiat-germanski-kancler-helmut-kol-241374/

Кол е смятан за главен архитект на обединението на Западна и Източна Германия

ЧЕЗ уведомява за възможни прекъсвания на захранването в Северна България

http://www.cross.bg/kushta-vila-vasil-1546192.html

/КРОСС/ ЧЕЗ Разпределение осъществява амбициозна инвестиционна програма за подобряване на услугите за своите клиенти. Компанията всекидневно извършва дейности, свързани с изнасяне или рециклиране на електрически табла, ремонт на съоръжения по електрическите мрежи средно и ниско напрежение, присъединяване на клиенти, кастрене, профилактика на трафопостове и други. Успешната реализация на тези мерки налага кратковременни прекъсвания на електрозахранването. Във връзка с осъществяване на посочените по-долу планирани прекъсвания на електрозахранването на територията, обслужвана от ЧЕЗ, за периода 19 - 23 юни 2017 г. включително, се налагат кратковременни оперативни превключвания с цел обезопасяване на съоръженията за работа, осигуряване на алтернативно захранване за част или всички засегнати клиенти и последващо включване на съоръженията, върху които са извършвани планирани дейности. Ловешка област Община Априлци На 19.06.2017 г. /09:45 - 15:30 ч./ - Априлци: ул. Вълко Йонков/Ново село/ № № 13, 9, 8, 5, 6, 12, 18, 2, 15, 11, 17, 20, 10, 3, 1, 14, 4, 16; Еделвайс/Ново село/ 9, 3, 13, 11, 1, 5, 7; Кв. Ново село Махала Пипери Махала Свинова Поляна Вила; Местн

Третият фестивал „Античният Абритус“е на 23 и 24 юни

//dariknews.bg/regioni/razgrad/tretiiat-festival-antichniiat-abrituse-na-23-i-24-iuni-2031053

На 23 и 24 юни в Разград ще се проведе Фестивал „Античният Абритус“ в Археологически резерват „Абритус” – съобщават от пресцентъра на община Разград. Събитията в двата фестивални дни бяха представени днес на пресконференция в Община Разград от главен експерт в Дирекция „Култура, спорт и туризъм“ Ви

Пленеристи дариха 18 картини на Художествената галерия

//dariknews.bg/regioni/stara-zagora/pleneristi-dariha-18-kartini-na-hudozhestvenata-galeriia-2031056

Зам.-кметът Иванка Сотирова връчи плакети и грамоти снощи на участниците във 22-рия традиционен пленер по живопис „Дружба“. Той е организиран от представителството на Съюза на българските художници в града, с подкрепата на Община Стара Загора.

Девет художници от седем града в продълж

Над 400 гости на приема за юбилея на Симеон Сакскобургготски (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/nad-400-gosti-na-priema-za-iubileia-na-simeon-sakskoburggotski-snimki-2031052

Над 400 гости се наредиха на дълга опашка пред входа на двореца „Врана”, за да поздравят Симеон Сакскобургготски за 80-ия му рожден ден, предаде БГНЕС.
  Рожденикът заедно със съпругата си приемаше поздравления, цветя и пода

Христо Стоичков отново не каза нищо за ЦСКА

https://www.24chasa.bg/sport/article/6286094

Христо Стоичков отново не каза нищо за ЦСКАЛегендата на българския футбол Христо Стоичков изнесе открит урок по биене на дузпи по време на квалификациите на "Каменица Фен Купа" 2017.  След шоуто, в което се включиха малки и големи, Камата застана пред микрофоните на журналистите.  - Вчера загатнахте за едно събитие в Стара Загора. Днес можете ли да ни разкриете повече подробности?

Забележителности по целия свят ще бъдат осветени в оранжево за Деня на музиката

https://www.24chasa.bg/novini/article/6286087

Забележителности по целия свят ще бъдат осветени в оранжево за Деня на музикатаЗабележителности като Ниагарския водопад, Партенона в Нашвил и кметството в Бостън, ще бъдат осветени в оранжево следващата седмица за световния празник на музиката, съобщава Асошиейтед прес, цитирана от БТА.  Оранжевото символизира Слънцето и началото на лятото. Повече от 60 американски града ще се включат в ежегодния музикален фестивал на 21 юни.

Отиде си Хелмут Кол

https://www.actualno.com/europe/otide-si-helmut-kol-news_617416.html

На 87-годишна възраст почина бившият германски канцлер Хелмут Кол, съобщи германското издание Bild. Кол е починал в своя дом в град Лудвигсхафен, намиращ се в западната провинция Рейнланд-Пфалц. Кол е най-дълго управлявалият германски лидер след войната. Той е приеман за коло

ЦСКА-София излезе с официално съобщение относно Лига Европа

https://offnews.bg//futbol/tcska-sofia-izleze-s-ofitcialno-saobshtenie-otnosno-liga-evropa-658366.html

Вицешампионът ЦСКА-София излезе с официално съобщение към феновете относно възможността клубът да бъде допуснат до участие в турнира Лига Европа още това лято, а не през 2019 година.

От клуба призовават привържениците си да запазят спокойствие и ги уверяват, че когато пристигне нещо официално, то те ще бъдат своевременно информирани.

Ето и съобщението от страна на ЦСКА-София:

"Армейци,

В момента в медиите има всевъзможни спекулации относно участието на ЦСКА в Лига Европа през сезон 2017/2018. Ние в ЦСКА държим изключително на коректността и прозрачността в отношенията с всички, които милеят за червения клуб.

Когато има официално и окончателно решение на въпроса от страна на КАС и УЕФА, ръководството на клуба ще ви уведоми незабавно чрез официалната страница на клуба - CSKA.BG."

Почина актьорът Сам Бийзли

http://www.moreto.net/novini.php?n=353624

Британският актьор Сам Бийзли, снимал се в петия филм от поредицата за Хари Потър - "Хари Потър и орденът на феникса", почина в дома си в Лондон на 101-годишна възраст, съобщи вестник "Дейли мирър" В "Хари Потър и орденът на феникса" той се превъплъщава в образа на професор Евърард, един от бившите директори на училището Хогуортс.

Вижте опашките за концерта на Слави в "Арена Армеец"

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6286078

Вижте опашките за концерта на Слави в "Арена Армеец"Часове преди започващия в 20 часа концерт на Слави Трифонов пред "Арена Армеец" се образуваха дълги опашки от негови

Европол: Двойно повече са младите джихадисти в Европа

http://frognews.bg/news_136637/Evropol-Dvoino-poveche-sa-mladite-djihadisti-v-Evropa/

Все повече и все по-млади стават джихадистите в Европа, според доклад на Европол. През изминалата година са задържани 718 души - двойно повече, отколкото преди две години. От тях над 400 са арестувани във Франция.

Първата гей кандидат-премиерка на Сърбия: За мен е чест да служа на страната си

https://www.24chasa.bg/novini/article/6286074

Първата гей кандидат-премиерка 
на Сърбия: За мен е чест да служа на страната сиАна Бърнабич, натоварена да състави новото правителство на Сърбия, заяви днес, че за нея е чест да служи на страната си, и благодари на президента Александър Вучич за доверието, което й е оказал с номинацията, съобщава Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Ако парламентът утвърди предложеното от Бърнабич правителство,

Пламен Константинов: Искаме да играем на финалите в лигата

https://www.24chasa.bg/sport/article/6285778

Пламен Константинов: Искаме да играем на финалите в лигата Искаме да се класираме за финалите на Световната лига. Целта ни е да подобряваме играта си и да побеждаваме във всеки един мач. Желанието ни е да покажем нивото от двубоите във Варна. Това обяви на пресконференцията преди III турнир от Световната волейболна лига, в който ще участват националният ни отбор, селекционерът Пламен Константинов.

Мирела Демирева и Ивет Лалова на живо през уикенда по Mtel Sport 2

http://www.cross.bg/lalova-demireva-yudzhiiin-1546204.html

/КРОСС/ През уикенда феновете на леката атлетика ще имат възможност да гледат на живо по Mtel Sport 2 участието на Мирела Демирева и Ивет Лалова в шестия кръг от Диамантената лига в Стокхолм. Директното излъчване от шведската столица стартира в 17:00 часа, като то ще бъде предшествано от пряко студио половин час по-рано. След като не бе включена в класирането в Осло заради настъпване на вътрешната линия на коридора, Ивет Лалова ще търси добро представяне в спринта на 200 м в Швеция. В момента Лалова е 8-а в световната ранглиста в своята коронна дисциплина, като най-добрият и резултат дотук е 22.88 секунди, записан в Юджийн, САЩ. Очаква се българката да стартира малко след 18:00 часа, като тя ще бяга в компанията на Мюриел Ахуре от Кот Д'Ивоар, която завърши втора в Осло с 22.74 секунди. Мирела Демирева излиза за своя трети старт от Диамантената лига през сезона. Спортист номер 1 на България за 2016 г. ще се появи на стадиона около 17:00 часа. Най-силното постижение през сезона за Демирева е 188 см, постигнато също като Лалова в Юджийн, в края на май. В надпреварата Стокхолм ще участва и водачката в ранглистата през тази година Мария Ласицкене (Кучина). Рускинята, която се състезава под неутрален флаг, спечели състезанията в Юджийн и в Рим, а преди дни записа личен рекорд от 204 см на турнира в Хенгело, Холандия.    

Тръмп косвено потвърди, че е разследван от ФБР за възпрепятстване на правосъдието

http://www.mediapool.bg/tramp-kosveno-potvardi-che-e-razsledvan-ot-fbr-za-vazprepyatstvane-na-pravosadieto-news265400.html

Aмериканският президент Доналд Тръмп косвено потвърди, че е разследван от ФБР за възпрепятстване на правосъдието, съобщи ББС. "Аз съм разследван за уволнението на директора на ФБР от човека, който ми каза да уволня директора на ФБР! Лов на вещици", написа Тръмп в Туитър. Туитът вероятно се отнася за зам.-главния прокурор на САЩ Род Розенщайн, който по-рано критикува уволнения от Тръмп шеф на ФБР Джеймс Комис и оправда освобождаването му. Първоначално Розенщайн водеше разследването за руските връзки на Тръмп, но по-късно бе назначен специален прокурор Робърт Мълър. "След 7 месеца на разследвания и изслушвания в комисии (на Конгреса) за моя таен сговор с руснаците, никой не е в състояние да представи никакво доказателство. Тъжно!", посочи още Тръмп в Туитър.   Преди ден вестник "Вашингтон пост" съобщи, че Мълър проучва дали Тръмп е възпрепятствал правосъдието, като е уволнил директора на ФБР Джеймс Коми, но президентът опроверга информацията. Тръмп нарече твърденията на вестник "Вашингтон пост" "фалшива история" и "ЛОВ НА ВЕЩИЦИ". Той попита защо разследващите не проучат връзките между демократите, включително неговата съперница на президентските избори Хилари Клинтън, и руското правителство. В петък сутрин стана ясно, че вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс си е наел личен адвокат, който да отговаря на въпросите на специалния прокурор. Пенс избра Ричард Кълън, юрист от Ричмънд, щата Вирджиния, който ръководи адвокатската кантора Макгуайър Уудс, уточни говорителят Джаръд Ейджън. "Вицепрезидентът е изцяло фокусиран върху задълженията си /.../ и се надява на бързо приключване на този случай", добави говорителят. Частен адвокат за същите цели нае по-рано самият президент. Тръмп избра нюйоркския юрист Марк Касоуиц, с когото отдавна си сътрудничат в бизнес проекти. Сега Белият дом преадресира на този адвокат всички журналистически въпроси за разследването. Зетът на Тръмп Джаред Къшнър, който също е разследван, също вече си нае адвокат. Миналата седмица уволненият от ФБР Коми бе изслушан от Конгреса и каза, че според него Мълър разследва Тръмп за възпрепятстване на правосъдието. Предстои Мълър да разпита още ключови служители на разузнавателните служби, които трябва да изяснят дали Тръмп се е опитал да спре разследването за руските връзки, уволнявайки Коми. "Вашингтон пост" съобщи, че трима висши ръководители на разузнавателните служби са се съгласили да говорят със следователите - Даниъл Коутс, директор на националното разузнаване; Майк Роджърс, ръководител на Агенцията за национална сигурност (АНС) и бившият заместник-директор на АНС Ричард Леджът, са се съгласили да свидетелстват.    Бившият директор на ФБР Джеймс Коми, който бе уволнен от Тръмп на 9 май, миналата седмица заяви пред комисия на Сената, че според него отстраняването му е било опит за намеса във федералното разследване за намеса на Русия в изборите и връзките на бившия съветник по националната сигурност на Белия дом Майкъл Флин. 

Ариана Гранде пя в Рим (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6286062

Ариана Гранде пя в Рим (Снимки)Американската певица Ариана Гранде изнесе концерт в Рим. Той се превърна в сериозно изпитание за силите за сигурност, пише вестник „Месаджеро“, съобщава Нова тв.  Пред комплекс „Пала отоматика“ 6-те хиляди посетители, главно момичета, много от които съпроводени с родителите, се бяха събрали много преди концерта.

Етнографската къща в Кипра отвори врати за организирани посетители

http://www.moreto.net/novini.php?n=353619

Етнографската къща в девненското село Кипра най-после отвори врати за организирани посещения, след като бе включена в туристическия маршрут "Варна – Побити камъни – Музей на мозайките". Заслугата за това е на новия кмет на Девня Свилен Шитов и неговия екип, който си е поставил за цел да превърне територията на общината в предпочитана дестинация за културно-исторически туризъм.

Карпов открива клуб по шахмат в Горна Оряховица

https://www.24chasa.bg/region/article/6286041

Карпов открива клуб по
шахмат в Горна Оряховица Световният шампион по шах Анатолий Карпов ще открие клуб по шахмат в Горна Оряховица в неделя, съобщиха от местната администрация.  Анатолий Карпов ще бъде посрещнат и приветстван от кмета на общината инж. Добромир Добрев. След откриването на клуба, световният шампион ще играе сеанс с деца-шахматисти от Горна Оряховица и Велико Търново.

Контактната мрежа на трамваите предизвика пожар до Паметника на Васил Левски

http://www.mediapool.bg/kontaktnata-mrezha-na-tramvaite-predizvika-pozhar-do-pametnika-na-vasil-levski-news265399.html

Пожар до Паметника на Васил Левски в София избухна малко преди 18.00 часа в петък, съобщиха от МВР и Столичната община (СО). Според властите огънят е предизвикан от част от жица на контактната мрежа на трамваите, паднала върху храстите, растящи около монумента. "Незабавно натам са изпратени екипи на пожарната и на Пътна полиция. На безопасно място е изтеглена трамвайна мотриса, няма пострадали хора. Пожарът е погасен за минути", съобщават от вътрешното министерство. Трамваите с номера 20 и 22 в момента въртят на Паметника на Васил Левски, след като в началото на месеца маршрутът им бе променен заради започналия ремонт на бул. "Дондуков". Заради аварията на контактната мрежа в петък беше удължен маршрутът на автобусна линия 20 ТМ до гара "Подуяне". Трамваите от линия 20 пък временно се движат до станция "Гео Милев", а по линия 22 – до станция "Изток", уточниха от СО.

Община Ивайловград започва изграждането на детски игрови център на открито

https://www.actualno.com/haskovo/obshtina-ivajlovgrad-zapochva-izgrajdaneto-na-detski-igrovi-centyr-na-otkrito-news_617414.html

Община Ивайловград започва изграждането на изграждането на детски игрови център на открито, който ще бъде достъпен за децата и техните родители целогодишно. "Детският игрови център трябва да бъде готов до края на месец юли. Очаквам на 5 август да бъде открит, а за децата да

Почина обединителят на Германия Хелмут Кол

https://offnews.bg//sviat/pochina-obediniteliat-na-germania-helmut-kol-658365.html

Бившият германски канцлер Хелмут Кол почина на 87-годишна възраст, съобщи в. "Билд", цитиран от "Ройтерс". 

Кол е канцлер на Германия между 1982 г. и 1998 г. 

Той е най-дълго управлявалият германски канцлер след Ото фон Бисмарк. Смятан е за главен архитект на обединението на Западна и Източна Германия, посочва БТА. 

Заедно с френския президент Франсоа Митеран са движещи сили за създаването на един от основополагащите документи на ЕС - Маастрихстския договор. 

От 2008 г. насам Хелмут Кол беше прикован за инвалиден стол след падане.

Бившите президенти на САЩ Джордж Буш баща и Бил Клинтън го определят като "най-големият европейски лидер от втората половина на 20-и век".

Почина бившият германски канцлер Хелмут Кол

https://offnews.bg//sviat/pochina-bivshiat-germanski-kantcler-helmut-kol-658365.html

Бившият германски канцлер Хелмут Кол почина на 87-годишна възраст, съобщи в. "Билд", цитиран от "Ройтерс". 

Кол е канцлер на Германия между 1982 г. и 1998 г.

Той е най-дълго управлявалият германски канцлер след Ото фон Бисмарк. Смятан е за главен архитект на обединението на Западна и Източна Германия, посочва БТА. 

Заедно с френския президент Франсоа Митеран са движещи сили за създаването на един от основополагащите документи на ЕС - Маастрихстския договор.

От 2008 г. насам Хелмут Кол беше прикован за инвалиден стол след падане.

Бившите президенти на САЩ Джордж Буш баща и Бил Клинтън го определят като "най-големият европейски лидер от втората половина на 20-и век".

Шедьоврите на един забравен български фотограф

https://offnews.bg//kultura/shediovrite-na-edin-zabraven-balgarski-fotograf-658356.html

Йордан Йорданов – Юри (1940 - 2009 г.) е един от майсторите на българската фотография през последните 30 години на ХХ век. Печелил е награди от конкурси в Мюнстер, Сан Франциско, София, участвал е в изложби в Мюнхен, Токио, Хюстън, Лозана, Мексико сити, Цюрих, Братислава и много български градове.

Негови фотографии притежават някои от най-големите галерии по света. Днес името му е познато само на по-старото поколение ценители на това изкуство, а творчеството и личността му дълго време са забравени. Много скоро обаче това ще се промени.

Ето че след десетилетия на забрава кадрите на майстора ще бъдат показани отново в София. На 20 юни 2017 г. (вторник) от 19 ч в галерия „Синтезис“ (бул. „Васил Левски“ 55) се открива изложбата „Пространство с много измерения“, която включва 70 сребърно желатинови фотографии, копирани лично от автора, собственост на фондация „Серджо Поджанела“.

В София ще пристигне и самият италиански колекционер, който е закупил снимките от автора. Фотографиите ще могат да бъдат разгледани в продължение на цял месец – до 18 юли.

На откриването Серджо Поджанела ще представи събраните кадри и ще разкаже интересната история за това как се е сдобил с тях преди повече от десетилетие и с какво го е впечатлил Юри. Ще бъдат показани множество кадри, които повече от десетилетие не са били представяни пред широката аудитория. В откриването ще участва и фотографът Гаро Кешишян.

Дълги години Йордан Йорданов е главен фотограф на списанията „Лада“ и „Божур“ – най-популярните издания в областта на модата отпреди промените. Паралелно с това той създава своята силна социална фотография, пътувайки из малките градове и села на България. Един от най-характерните му кадри представя възрастни жени в гръб, които за първи път виждат морето.

След промените Юри е първият фотограф, който показва живота в българските затвори и психиатрични клиники.

През 90-те години прави запомнящи се серии от Албания и Монголия, докъдето пътува с финансиране от швейцарската фондация „Про Хелвеция“. Добре познато име на всички с интерес към фотографията от по-старото поколение, той преживява последните си години в бедност и забрава.

„Работите му приличат на деликатно опоетизирани теренни изследвания“ - казва за Юри неговият приятел доц. Георги Лозанов - „Те търсят чист антропологичен материал, способен да блокира механизмите на модерната мисъл. Той организира нещо като социален стриптийз, в който персонажите му свалят белезите на културната си принадлежност – те са никъде и никои, ту изцяло да потънали в мизерната си среда, ту издигнали се над нея с магическа безпричинност като герои на Шагал“.

За Юри отново се заговори след дълъг период на забвение в края на миналата година, когато излезе романът „И додето се раждат лъчите“ от Георги Караманев. Книгата разказва историята на живота му на границата между биографичното и художественото. Тя бе отличена на националния конкурс за дебютна литература „Южна пролет“. Според председателя на журито, писателя Владимир Зарев „този роман е биографичен, но изпълнен с изключително интересни психологически наблюдения, с дълбоки познания за човека, за човешкото у нас“.

В романа са вплетени стихове и размисли, оставени от Юри. „Нашето съществуване се осмисля от факта, че светът продължава да е загадка“, казва фотографът.

„Виждайки негова фотография, дори да не е изкушен от това изкуство, всеки може да си нарисува цяла история, да погадае за човека на нея, за образа и фона, за времето“, разказва авторът на романа Георги Караманев.

„Точно толкова многопластов е и самият Йордан Йорданов – Юри. Човек, който не само фотографира, но и „вижда“ във всеки един от смислите на тази дума, човека зад снимката. Автор на истински сентенции, поет, художник, баща на три дъщери, мъж, способен да скочи от 30-метров мост, за да впечатли жена, и блестящ професионалист, пример с майсторството си за поколения фотографи. Чепат характер и изящен перфекционист към всеки детайл от процеса на изграждане на образа. Време е невероятните му снимки да излязат от пепелта на годините, за да пробуждат задрямалото усещане за изкуство у повече хора. Точно както е време и личността на Юри да продължи да вълнува. Да ни напомня, че понякога е добре да спреш, да се насладиш на процеса, на всеки детайл от него, преди да продължиш. И само тогава се ражда истинското изкуство“, допълва писателят.

Изложбата се осъществява със съдействието на фондация „Серджо Поджанела“ - Италия и Галерия SYNTHESIS / ФотоСинтезис Арт Център и е част от осмото издание на Месеца на фотографията.

Показват „Пространство с много измерения“ на забравен български майстор

https://offnews.bg//kultura/pokazvat-prostranstvo-s-mnogo-izmerenia-na-zabraven-balgarski-ma-658356.html

Йордан Йорданов – Юри (1940 - 2009 г.) е един от майсторите на българската фотография през последните 30 години на ХХ век. Печелил е награди от конкурси в Мюнстер, Сан Франциско, София, участвал е в изложби в Мюнхен, Токио, Хюстън, Лозана, Мексико сити, Цюрих, Братислава и много български градове.

Негови фотографии притежават някои от най-големите галерии по света. Днес името му е познато само на по-старото поколение ценители на това изкуство, а творчеството и личността му дълго време са забравени. Много скоро обаче това ще се промени.

Ето че след десетилетия на забрава кадрите на майстора ще бъдат показани отново в София. На 20 юни 2017 г. (вторник) от 19 ч в галерия „Синтезис“ (бул. „Васил Левски“ 55) се открива изложбата „Пространство с много измерения“, която включва 70 сребърно желатинови фотографии, копирани лично от автора, собственост на фондация „Серджо Поджанела“.

В София ще пристигне и самият италиански колекционер, който е закупил снимките от автора. Фотографиите ще могат да бъдат разгледани в продължение на цял месец – до 18 юли.

На откриването Серджо Поджанела ще представи събраните кадри и ще разкаже интересната история за това как се е сдобил с тях преди повече от десетилетие и с какво го е впечатлил Юри. Ще бъдат показани множество кадри, които повече от десетилетие не са били представяни пред широката аудитория. В откриването ще участва и фотографът Гаро Кешишян.

Дълги години Йордан Йорданов е главен фотограф на списанията „Лада“ и „Божур“ – най-популярните издания в областта на модата отпреди промените. Паралелно с това той създава своята силна социална фотография, пътувайки из малките градове и села на България. Един от най-характерните му кадри представя възрастни жени в гръб, които за първи път виждат морето.

След промените Юри е първият фотограф, който показва живота в българските затвори и психиатрични клиники.

През 90-те години прави запомнящи се серии от Албания и Монголия, докъдето пътува с финансиране от швейцарската фондация „Про Хелвеция“. Добре познато име на всички с интерес към фотографията от по-старото поколение, той преживява последните си години в бедност и забрава.

„Работите му приличат на деликатно опоетизирани теренни изследвания“ - казва за Юри неговият приятел доц. Георги Лозанов - „Те търсят чист антропологичен материал, способен да блокира механизмите на модерната мисъл. Той организира нещо като социален стриптийз, в който персонажите му свалят белезите на културната си принадлежност – те са никъде и никои, ту изцяло да потънали в мизерната си среда, ту издигнали се над нея с магическа безпричинност като герои на Шагал“.

За Юри отново се заговори след дълъг период на забвение в края на миналата година, когато излезе романът „И додето се раждат лъчите“ от Георги Караманев. Книгата разказва историята на живота му на границата между биографичното и художественото. Тя бе отличена на националния конкурс за дебютна литература „Южна пролет“. Според председателя на журито, писателя Владимир Зарев „този роман е биографичен, но изпълнен с изключително интересни психологически наблюдения, с дълбоки познания за човека, за човешкото у нас“.

В романа са вплетени стихове и размисли, оставени от Юри. „Нашето съществуване се осмисля от факта, че светът продължава да е загадка“, казва фотографът.

„Виждайки негова фотография, дори да не е изкушен от това изкуство, всеки може да си нарисува цяла история, да погадае за човека на нея, за образа и фона, за времето“, разказва авторът на романа Георги Караманев.

„Точно толкова многопластов е и самият Йордан Йорданов – Юри. Човек, който не само фотографира, но и „вижда“ във всеки един от смислите на тази дума, човека зад снимката. Автор на истински сентенции, поет, художник, баща на три дъщери, мъж, способен да скочи от 30-метров мост, за да впечатли жена, и блестящ професионалист, пример с майсторството си за поколения фотографи. Чепат характер и изящен перфекционист към всеки детайл от процеса на изграждане на образа. Време е невероятните му снимки да излязат от пепелта на годините, за да пробуждат задрямалото усещане за изкуство у повече хора. Точно както е време и личността на Юри да продължи да вълнува. Да ни напомня, че понякога е добре да спреш, да се насладиш на процеса, на всеки детайл от него, преди да продължиш. И само тогава се ражда истинското изкуство“, допълва писателят.

Изложбата се осъществява със съдействието на фондация „Серджо Поджанела“ - Италия и Галерия SYNTHESIS / ФотоСинтезис Арт Център и е част от осмото издание на Месеца на фотографията.

Почина Хелмут Кол

http://frognews.bg/news_136636/Pochina-Helmut-Kol/

На 87 години почина бившият германски канцлер Хелмут Кол, съобщава в.”Билд”.

Създателят на споделеното пространство betahaus спечели голямата награда в конкурса Next Generation

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/06/16/2990761_suzdateliat_na_spodelenoto_prostranstvo_betahaus/?ref=rss


Съоснователят и управител на споделеното работно простраство betahaus - Александър Михайлов, спечели първата награда в десетото юбилейно издание на националния конкурс за млади бизнес лидери Next Generation 2017, организиран от "Капитал" и "Кариери". Михайлов е отличен сред 75 кандидати за постиженията си в развиването на бизнес модела за споделените пространства и формирането на стартъп системата в България.

"Изобщо не съм очаквал, че ще...

Евролидерите потвърдиха икономическите препоръки на ЕК за България

http://www.mediapool.bg/evroliderite-potvardiha-ikonomicheskite-preporaki-na-ek-za-bulgaria-news265398.html

Съветът на ЕС одобри обявените на 22 май от Европейската комисия препоръки за развитието на икономиките на държавите от общността, стана ясно в петък. България получи четири препоръки. Първата е страната да продължи да подобрява събирането на данъците и спазването на данъчното законодателство, включително чрез цялостни мерки за периода след 2017 г. Препоръчва се ускорено прилагане на мерките за намаляване на размера на "сивата" икономика, особено на работата "на черно". На второ място от България се изисква да предприеме следващи мерки по прегледите на финансовия сектор, особено на презастрахователните договори, надзора на групово равнище, активите с трудно определима стойност и експозициите към свързани лица. България следва да подобри банковия и небанковия надзор в тясно сътрудничество с европейските власти. Трябва да се вземат мерки за намаляване на все още високото ниво на необслужвани кредити за фирмите, което може да стане както с ускоряване на реформата на несъстоятелността, така и чрез насърчаване на действащ вторичен пазар за необслужвани заеми. Третата препоръка е България да подобри политиките по заетостта и връзката между службите по заетостта и социалните служби за групите в неравностойно положение. Следва да се увеличи предоставянето на качествено общо образование, особено за ромите. България трябва също да увеличи покритието на здравното осигуряване, да намали преките плащания от страна на пациентите и да се справи с недостига на здравни специалисти. Съгласувано със социалните партньори страната следва да състави прозрачен механизъм за определяне на минималната работна заплата. Препоръчва се България да увеличи минималния доход, както и да осигури ефективното прилагане на националната стратегия за развитие на обществените поръчки.

На 20 юни Регионалният съвет за развитие на Северен централен район заседава в Разград

//dariknews.bg/regioni/razgrad/na-20-iuni-regionalniiat-syvet-za-razvitie-na-severen-centralen-rajon-zasedava-v-razgrad-2031045

Заседание на Регионалния съвет за развитие (РСР) на Северен централен район(СЦР) и Регионалния координационен комитет(РКС) към него ще се проведе в Разград на 20 юни, вторник. Като председател на РСР на СЦР заседанието ще води Областният управител на Разград Гюнай Хюсмен.
В дневния ред са вк

Меркел: Хелмут Кол промени живота ми

//dariknews.bg/novini/sviat/merkel-helmut-kol-promeni-zhivota-mi-2031048

Хелмут Кол беше точният човек в точния момент, когато ветровете на промяната задухаха над Източна Европа през 80-те, каза в Рим канцлерът на Германия Ангела Меркел, цитирана от Асошиейтед прес. Бившият германски канцлер Хелмут Кол почина на 87 годи

Условна присъда и 5000 лв. глоба за варненска иманярка

http://www.moreto.net/novini.php?n=353614

Предадената на съд с обвинителен акт на Окръжната прокуратура във Варна 49-годишна Иванка Иванова за държане на колекция от артефакти от античността и Средновековието, поиска днес по време на съдебното заседание във Варненския окръжен съд да сключи споразумение.

Руски съд намали присъдата на Навални с 5 дни

http://www.mediapool.bg/ruski-sad-namali-prisadata-na-navalni-s-5-dni-news265397.html

Съд в Москва намали с пет дни присъдата на руския опозиционен лидер Алексей Навални, който в понеделник беше осъден на 30 дни затвор за организиране на неразрешен протест, предаде Асошиейтед прес. В понеделник десетки хиляди излязоха на улиците на над 100 градове и селища в цяла Русия, за да се включат в един от най-големите протести от години насам, след като Навални призова за демонстрации срещу корупцията в правителството. Близо 2000 бяха задържани, повечето от тях в Москва и Санкт Петербург.

Няма напредък в преговорите между ЕС и САЩ за премахване на визите

http://www.mediapool.bg/nyama-napredak-v-pregovorite-mezhdu-es-i-sasht-za-premahvane-na-vizite-news265396.html

Представители на ЕС и САЩ разговаряха в петък по въпроса за отпадането на визите, изисквани от Вашингтон за граждани на България, Румъния, Хърватия, Кипър и Полша. В съобщение на Европейската комисия по този повод не се отчита постигането на напредък, а на договореност двете страни да продължат да обсъждат въпроса в бъдещи срещи, предаде БТА от Брюксел. Отбелязва се, че САЩ поставят като необходимо, но не единствено условие, отказите за издаване на визи (от собствените им консулски служби - бел. кор.) за българи, румънци, хървати, кипърци и поляци да не надхвърлят три процента от заявленията за предходната финансова година. Премахването на визите е предхождано от съгласуване между вътрешното и външното министерство на САЩ с оглед на въпросите за имиграцията, сигурността и законността, се посочва в съобщението. ЕК съобщава, че на днешната среща в Малта между двама еврокомисари, главния прокурор на САЩ и представител на американското вътрешно министерство, е постигнато съгласие безвизовият режим (в който посочените пет държави от ЕС не участват), да бъде запазен и "ако е възможно", разширен. ЕК и САЩ ще сътрудничат на петте държави от ЕС да напреднат в изпълнението на изискванията за отпадането на визите, се казва в съобщението, без да се посочва дата за следващите разговори по този въпрос. Европейският парламент прие през март резолюция, в която настоя ЕК да върне визите за гражданите на САЩ заради изискването на Вашингтон за визи за граждани на петте държави от ЕС. Комисията не последва този призив, а наесен се очаква ЕП да реши дали да даде ЕК на съд.

ЕК не потвърди, но и не отрече за възможни нарушения при строителство на ВЕЦ­ове у нас

https://www.24chasa.bg/novini/article/6286042

ЕК не потвърди, но и не отрече за
възможни нарушения при строителство на
ВЕЦ­ове у насЕвропейската комисия отказа да потвърди или отрече откриването на "пилотна" процедура заради нарушения при строителството на водноелектрически централи у нас, съобщава БНР. Информацията дойде от неправителствената еко­ организация "Фонд за дивата природа" след подадена от тях

БФС зарадва отборите в елита с нови топки, има и за сняг

https://offnews.bg//futbol/bfs-zaradva-otborite-v-elita-s-novi-topki-ima-i-za-sniag-658363.html

12 от отборите участници в първенството на Първа професионална лига през сезон 2017-18 вече се сдобиха с по 65 броя футболни топки.

Очаква се в скоро време тимовете на "Дунав" и "Етър" също да получат последния модел топки на "Adidas", с които ще играят през новия шампионат.  

За втори пореден сезон, клубовете получават футболни топки като подарък, благодарение на доброто сътрудничество между Българския футболен съюз, Българския спортен тотализатор и Министерството на младежта и спорта. 

Последният модел на "Adidas", който българските отбори получават, беше представен официално на финала на Шампионската лига на УЕФА, който се проведе на 3 юни 2017 година на стадион “Милениум“ в Кардиф.

Пет от общия брой топки, които всеки клуб получава са в червен цвят, за да са подходящи за игра на заснежен терен.

Почина канцлерът на обединението Хелмут Кол

https://www.24chasa.bg/novini/article/6286047

Почина канцлерът на обединението Хелмут КолКанцлерът на обединението – Хелмут Кол, почина днес на 87 години в дома си в Лудвигсхафен. Това съобщи вестник „Билд“, чийто главен редактор и съиздател Кай Дикман бе един от малцината, които Кол допускаше до себе си през последните години. Хелмут Кол бе канцлер на Германия от 1982 до 1998 година. По време на неговото управление падна Берлинската

ЕС и САЩ към момента не отчитат напредък за премахването на визите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6286032

ЕС и САЩ към момента не отчитат напредък за премахването на визите
Представители на ЕС и САЩ разговаряха днес по въпроса за отпадането на визите, изисквани от Вашингтон за граждани на България, Румъния, Хърватия, Кипър и Полша. В съобщение на Европейската комисия по този повод не се отчита постигането на напредък, а на договореност двете страни да продължат да обсъждат въпроса в бъдещи срещи.

Нелегален алкохол откриха митничари в района на Перущица

https://www.24chasa.bg/novini/article/6286033

Нелегален алкохол откриха митничари в района на ПерущицаНелегален алкохол откри митническа мобилна група при повторна проверка в регистриран обект в района на Перущица, съобщиха от пресцентъра на Митница Пловдив. В едно от складовите помещения в данъчния склад митническите служители открили 45 л етилов алкохол в пластмасови съдове с различна вместимост с мирис на мастика, ракия и водка.

Почина канцлерът на обединението Хелмут Кол

http://dnes.dir.bg/news/pochina-evropeyski-parlament-helmut-kol-25927495

Бившият германски канцлер Хелмут Кол е починал на 87-годишна възраст.

Трамвай се запали до паметника Левски

http://frognews.bg/news_136635/Tramvai-se-zapali-do-pametnika-Levski/

Трамвай се запали в близост до паметника на Левски. Инцидентът е станал на обръщалото.

Винените страсти на Балканите

https://offnews.bg//mama-nindzha/vinenite-strasti-na-balkanite-658364.html

Интервю на Владислав Христов Има какви ли не блогъри – кулинарни, здравни, литературни, но винените се броят на пръсти. Един от най-известните сред тях е Мария Чалиева. Можете да я видите по винените дегустации да пише нещо в тефтерчето си, а на лицето й е неизменната усмивка. Мария не само дегустира, но и събира материал за следващата статия в своя блог. Само седмица след Балканския винен фестивал я търсим, за да сподели своите открития, както и да ни разкрие някои от дегустационните си хватки. Фестивалът се превръща в един от създалите си добро име винени форуми. Какви са твоите наблюдения за…

„Еврофутбол“: Пиронкова с големи шансове за полуфинал в Нотингам

http://www.cross.bg/live- singul-leva-1546198.html

/КРОСС/ Русия ще победи Нова Зеландия на старта на Купата на Конфедерациите Цветана Пиронкова е с големи шансове за класиране на полуфиналите на тенис турнира в Нотингам според „Еврофутбол". Българката среща на четвъртфинала чехкинята Луцие Шафаржова, а двубоят е днес от 16.45 часа. Българският букмейкър предлага 17 отделни възможности за залог, които можете да намерите тук:Луцие Шафаржова - Цветана Пиронкова Сингъл, Live, „1"-1.63 „2"-1.70 Русия ще победи Нова Зеландия на старта на Купата на Конфедерациите, на която е домакин. Срещата е в събота от 18.00 часа:Русия - Нова Зеландия Сингъл, Live, ТОП „1"-1.18 „Х"-3.85 „2"-8.70 Ето и другите интересни футболни сблъсъци в идните дни:Швеция /21/ - Англия /21/ Сингъл, Live, ТОП „1"-3.70 „Х"-3.00 „2"-1.62Полша /21/ - Словакия /21/ Сингъл, Live, ТОП „1"-1.95 „Х"-2.95 „2"-2.70Португалия /21/ - Сърбия /21/ Сингъл, Live, ТОП „1"-1.75 „Х"-3.00 „2"-3.20Испания /21/ - Македония /21/ Сингъл, Live, ТОП „1"-1.10 „Х"-4.80 „2"-9.50Хетафе - Уеска Сингъл „1"-1.65 „Х"-3.00 „2"-3.55Португалия - Мексико Сингъл, Live, ТОП „1"-2

Надеждите за по-високи заплати в МВР се оказаха преждевременни

http://econ.bg/Новини/Надеждите-за-по-високи-заплати-в-МВР-се-оказаха-преждевременни_l.a_i.744186_at.1.html

Вътрешният министър Валентин Радев заяви, че не е доволен от постигнатата договорка между заместника му Стефан Балабанов и синдикатите за увеличение...

Скъсани жици предизвикаха пожар до паметника на Левски в София

https://offnews.bg//112/skasani-zhitci-predizvikaha-pozhar-do-pametnika-na-levski-v-sofia-658362.html

Скъсани жици предизвикаха пожар до паметника на Васил Левски в София. 

Инцидентът е станал на обръщалото при паметника, което трамваите използват от началото на ремонта на бул. "Дондуков".

Запалили са се жиците на трамвай 22, съобщи БНТ. 

Пътниците са излезли от веднага от трамвая, няма пострадали. 

Паднали жици са подпалили храсти до паметника. На мястото веднага са пристигнали две пожарни коли, които бързо са загасили пожара. 

Движението на трамваите беше временно спряно. Мотрисата е изтеглена на безопасно място. 

Токът в района е спрян. Работи се по отстраняването на проблема. 

Агромах с първи голям договор в Сърбия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6286020

Агромах с първи голям договор в Сърбия
Агромах спечели ключов търг за извършване на речни и драгажни работи по критични сектори на река Дунав на територията на Република Сърбия. Проектът бе спечелен в условията на силна конкуренция и безпрецедентно високи изисквания на процедурата от страна на възложителя – Министерство на финансите на Сърбия и представителите на Европейската комисия в

Кметът на Хитрино: Мотивите за изключването ми от ДПС са измислени

https://www.24chasa.bg/novini/article/6286018

Кметът на Хитрино: Мотивите за изключването ми от ДПС са измислениМотивите за изключването ми от ДПС са измислени. Не е имало разговор с ДПС относно харченето на парите за възстановяване на Хитрино. Ако бяха поискали, щях да им дам всички папки за разходването на парите. Това каза в предаването „Лице в лице” по bTV кметът на Хитрино Нуридин Исмаил. Преди дни ДПС изключи Нуридин Исмаил от партията с мотива за

Обединителят на Германия Хелмут Кол почина на 87 години

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/06/16/2990795_obediniteliat_na_germaniia_helmut_kol_pochina_na_87/?ref=rss


Бившият германски канцлер Хелмут Кол е починал на 87 години, съобщи агенция "Ройтерс", позовавайки се на в. "Билд".

Кол ръководи Германия между 1982 г. и 1998 г., като по негово време страната се обедини. Той и френският президент Франсоа Митеран бяха движещите сили за създаването на Маастрихстския договор - един от основополагащите документи на Европейския съюз.

Негови са думите "Германското обединение и единството на...

Драконовски мерки за сигурност на концерт на Ариана Гранде в Рим

https://www.actualno.com/music/drakonovski-merki-za-sigurnost-na-koncert-na-ariana-grande-v-rim-news_617409.html

Концертът в Рим на американската певица Ариана Гранде се превърна в сериозно изпитание за силите за сигурност, пише вестник „Месаджеро“. Пред комплекс „Пала отоматика“ 6-те хиляди посетители, главно момичета, много от които съпроводени с родителите, се бяха с

Не вярвайте на оферти по огради и стълбове за работа в чужбина срещу бомбастични пари

http://www.moreto.net/novini.php?n=353623

Обяви за сезонна работа в чужбина, залепени на стена или публикувани в интернет, с предложение за бомбастична заплата, са сигурна измама, на която хората не трябва да се доверяват. Това съветва Юлиана Николова от Агенцията по заетостта във връзка с началото на сезонната заетост, заради която хиляди българи заминават в други държави от Европейския съюз или извън него.

Трамвай се запали в София (снимки + видео)

http://www.cross.bg/raiiona-tramvaii-zapali-1546233.html

/КРОСС/ Трамвай се запали в София в района на паметника „Васил Левски“. Няма информация за пострадали хора. На мястото вече има пожарни коли, които потушават огъня. В района се е образувало задръстване. Колите и трамваите се пренасочват по обходни маршрути.  Припомняме, че в момента по бул. Васил Левски минават и трамваите по маршрут 20 и 22 заради ремонт на бул. Дондуков.   video: https://www.youtube.com/watch?v=EpaFOHVwRq8  

„Хоро край поморийския бряг“ за осми път в Поморие

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/5I0x4Tx_A6k/

На 17 юни от 16.30 часа клубове от цялата страна ще се хванат за ръце и заедно ще изиграят  някои от най-красивите български народни танци. За осми пореден път надиграването ще се състои на централния площад в Поморие в рамките на фестивала „Хоро край поморийския бряг“.

Преди да покажат танцово майсторство обаче, всички, над 600 участници, ще преминат през центъра на града, демонстрирайки киприте си носии. Дефилето ще тръгне в  16.00 часа от  началото на пешеходната алея (от ОББ, кафе „Summer Refresh“) и ще завърши на площад „Св. Св. Кирил и Методий”. А там ще се извият традиционни хора от различните етнографски области в страната. Всички клубове ще играят едновременно следните хора:

  1. Тракийска област- Тракийска ръченица, Копаница
  2. Добруджанска област- Ръка, Опас
  3. Северняшка област- Дунавско хоро, Шира
  4. Шопска област- Селското, Граовско хоро
  5. Пиринска област- Малешевско, Джaнгурица

Специален участник във фестивала е Група за автентичен фолклор от с. Козичино . Те ще представят традиционни хора. Някои от тези хора ще бъдат разучени в рамките на семинара на 18.06.2017г. от 11:00 ч , ръководен от проф. Николай Цветков и доц.Георги Гаров.

За участието си всеки клуб ще получи грамота. Всеки участник ще получи фестивален сувенир. На всеки клуб ще бъде подарен DVD със запис от фестивала и от семинара.

Програма:

17.06.2017 г.         

15:00 ч. – техническа конференция за ръководителите в  читалище „Просвета 1888”
16:00 ч. – начало на дефиле по главната улица
16:30 ч. – начало на фестивалната програма
20:30 ч. – празнична вечеря на участниците във фестивала

18.06.2017 г.

11:00 ч. – семинар по темата  “Традиционни хора от с.Козичино“  в спортната зала на Балнеохотел „Поморие”
12:00 ч. – приятелска среща на ръководителите на клубовете, участващи във фестивала

За клубовете-участници във фестивала,  организиран от СНЦ Танцов клуб „Чайка” и Община Поморие, са организирани по тяхно желание посещения на Музей на солта, Тракийска куполна гробница и  разходка с корабче в акваторията на поморийския залив.

Референдум в Стара Загора решава дали "Бедечка" да остане парк

http://www.mediapool.bg/referendum-v-stara-zagora-reshava-dali-bedechka-da-ostane-park-news265395.html

В неделя на референдум жителите на Стара Загора ще решават дали "Бедечка" да остане парк или да бъде застроен. Въпросът, на който трябва да дадат отговор в местното допитване е: "Да бъде ли извършено отчуждаване на частните незастроени имоти в квартал "Бедечка“ по реда на Закона за общинската собственост и ЗУТ, при граници: от изток – бул. "Хан Тервел“, от запад – ул. "Иван Вазов“, от север алеята към предприятие "Труд“ и от юг – ул. "Христина Морфова“? На територията на отчуждените имоти да се изгради парк, за сметка на бюджета или активите на Община Стара Загора.“ Парк "Бедечка" е зелена площ от около 400 дка с близо 4000 картотекирани дървета, естествени влажни зони, храсти и свободни пространства, алеи. Той е вторият по големина след другия емблематичен парк на Стара Загора "Аязмото". От едната страна са защитниците на парка от "Запазете Бедечка", които настояват той да остане зелена площ. От другата са собствениците на имоти в парка, някои от тях придобити при съмнителна реституция. Те твърдят, че територията никога не е била парк, а ниви и градини. Кметът на Стара Загора Живко Тодоров вече се обяви за запазването на зелените площи в "Бедечка" срещу обезщетение на собствениците. "Искам да гласуваме за това да дадем въздух за града с дърветата, да ги запазим, а след това да мислим кой какво обезщетение ще получи. Най-лесно е да получи всеки обезщетението, но дърветата не можем да ги накараме да пораснат", коментира той преди дни. От миналата година част от парка започна да се застроява, но Общинският съвет в града наложи мораториум върху строежите до провеждането на местното допитване. За да са валидни резултатите от референдума, в него трябва да участват 40% от жителите на града. В Стара Загора живеят 231 243 души, по данни на НСИ към края на 2016 г. От тях право на глас имат над 150 хил. по данни на общинската избирателна комисия. Двеста и три секции ще отворят врати от 7 до 20 часа за референдума в Стара Загора по казуса "Бедечка". Политологът Първан Симеонов, който е родом от Стара Загора и е представител на инициативата "Запазете Бедечка", призова хората да излязат и да гласуват за запазването на парка. "Да" на референдума значи три неща - "да" на запазването на парка, но и "да" за ревизия на нарушенията през годините, които са довели до план за застрояване. И разбира се, "да" на гласа на народа", коментира Първан Симеонов. Според него в спора няма две страни, а обществен интерес и недалновидни управленски решения. Каквото и да решат старозагорци в неделя, ще се плаща – или за инфраструктура на цял нов квартал или за облагородяване на парк, посочи Първан Симеонов. Референдумът ще струва близо 200 000 лева на община Стара Загора.

Трус от 4,3 по Рихтер удари Азербайджан

https://www.24chasa.bg/novini/article/6286009

Трус от 4,3 по Рихтер удари АзербайджанЗеметресение с магнитуд 4,3 по скалата на Рихтер е било регистрирано в 17.41 ч. местно време в Азербайджан, съобщава APA, цитирана от “Фокус“. Епицентърът на трусовете е бил на дълбочина 50 км. „Земетресението в Гьойчайския район не е било много силно“, заяви директорът на Центъра на републиканската сеизмологична служба Гурбан Етирмишли.

Съкращават приема в държавните ВУЗ-ове с 6%

http://frognews.bg/news_136634/Sakrashtavat-priema-v-darjavnite-VUZ-ove-s-6procenta/

74 000 нови места отварят тази есен висшите учебни заведения, бакалавърските, за които се провежда кандидат- студентската кампания са 48 000. Те са с 6% по- малко от предишни години, а приоритетните специалности си остават инженерно-техническите, аграрните, педагогическите и хуманитарните. Това стана ясно от брифинг на министъра на образованието Красимир Вълчев, който взе участие днес в редовното заседание на Съвета на ректорите на висшите учебни заведения, провел се в Аграрния университет в Пловдив.

Съд в Белград приключи днес най-старото си дело, продължило 18 години

https://www.24chasa.bg/novini/article/6285995

Съд в Белград приключи днес най-старото си дело, продължило 18 годиниВисшият съд в Белград приключи днес най-старото си дело, продължило 18 години, съобщава Танюг, цитиран от БТА. Съдебният процес против петима обвиняеми за шпионаж в полза на френското разузнаване завърши днес с оправдателна присъда. По данни на съда този случай се води като най-стария по отношение на първоначалния обвинителен акт,

Неизвестен уби кучето на Катето Евро

https://www.actualno.com/showbusiness/neizvesten-ubi-kucheto-na-kateto-evro-news_617407.html

Пореден случай на жестокост срещу домашен любимец. Тази нощ неизвестен е прострелял с въздушна пушка едно от кучетата на актрисата Катерина Евро. Животното е уцелено два пъти докато е било в двора на къщата. 5-годишната Джаки е простреляна в окото и корема. След няколкоча

Жълт код за валежи в пет области за 17 юни

//dariknews.bg/novini/bylgariia/zhylt-kod-za-valezhi-v-pet-oblasti-za-17-iuni-2031043

Жълт код за валежи и гръмотевична активност е обявен за пет области на страната за 17 юни, събота. Това сочи справка в сайта на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН. Предупреждението е в сила за областите Смолянска, Кър

153 нарушения на водачите на пътя в Лом

https://www.24chasa.bg/region/article/6286003

153 нарушения на водачите на пътя в Лом
153 нарушения на водачите на пътя са засекли катаджиите в Лом. Само за три часа от 9 до 12 часа на 16- ти юни, съгласно утвърден от Директора на ОД на МВР Монтана план на територията на РУ гр. Лом е проведена Специализирана полицейска операция по контрол на безопасността на движението със сили и средства на ОДМВР – Монтана.

Паднали жици на трамвай предизвикаха пожар

http://dnes.dir.bg/news/pozhar-tramvi-25927402

Трамвай се запали в близост до паметника на Васил Левски в София след като жиците му паднаха.

Меркел е със солидна преднина 100 дни преди изборите

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/06/16/2990601_merkel_e_sus_solidna_prednina_100_dni_predi_izborite/?ref=rss


Сто дни преди федералните парламентарни избори консерваторите на германския канцлер Ангела Меркел имат шанс да спечелят най-много подкрепа, сочи социологическо проучване, цитирано от агенция ДПА.

Според Infratest dimap християн-демократите ще съберат 39% от гласовете, а лявоцентристките социалдемократи - 24%.

Свободните демократи биха получили 9% и ще се завърнат в Бундестага, от който либералите отпаднаха на изборите през 2013г.

Любопитно: Учените откриха нова причина за безсънието

https://www.vesti.bg/zdravoslovno/uchenite-kazvat/liubopitno-uchenite-otkriha-nova-prichina-za-bezsynieto-6070430

Резултатите от ново проучване показват, че то се дължи на генетични, а не основно на психологични причини

Марешки има най-големи кредити, а Пеевски е най-богатият депутат

http://econ.bg/Новини/Марешки-има-най-големи-кредити-а-Пеевски-е-най-богатият-депутат_l.a_i.744191_at.1.html

Депутатът бизнесмен Делян Пеевски внезапно се е сдобил със сериозни суми в български и чужди банки. Това показват публикуваните от Сметната палата...

Естонец разби витрина на чейндж бюро на „Златните“

http://www.moreto.net/novini.php?n=353603

100 лева глоба и 24 часа в ареста си „заслужи“ млад естонец, след като разби витрина на обменно бюро в курорта „Златни пясъци“ край Варна. 19-годишният турист вилнял в търговския обект около 3:40 часа вчера, съобщиха за Moreto.net от пресцентъра на полицията в морската столица.

Намалиха присъдата на руския опозиционер Алексей Навални

https://www.actualno.com/europe/namaliha-prisydata-na-ruskija-opozicioner-aleksej-navalni-news_617406.html

Руският съд е намалил с пет дни срока за административния арест на опозиционния политик Алексей Навални. Това съобщава Интерфакс, цитирана от "Фокус". На 12 юни от пресслужбата на столичната полиция съобщиха, че Навални е задържан и му е съставен административен протокол. О

За 8 години в парламента Пеевски забогатя със 79 млн. лв.

http://www.mediapool.bg/za-8-godini-v-parlamenta-peevski-zabogatya-sas-79-mln-lv-news265394.html

Депутатът Делян Пеевски е рекордьор по обогатяване от участието си във властта. За последните 8 години, откакто за пръв път бе избран за депутат, той се е сдобил с бизнес за около 62 млн. лв. и влогове за приблизително 17 млн. лв. Това става ясно от публикуваните от Сметната палата в петък имуществени декларации на хората на висши държавни длъжности. Официалните спестявания на народния представител от ДПС са нараснали с удивителните 525 пъти от 2009 г. досега – от 32 361 лв. на около 17 млн. лв. през май 2017 г. Само за последната година и половина влоговете на Пеевски са скочили драстично - от около 100 000 лв., колкото той е обявил в декларацията си през 2016 г., на въпросните 17 млн. лв. Бизнесът на Пеевски също солидно се е разраснал за последната година. Стойността на притежаваните от него дружества се е увеличила от около 1 млн. лв. през 2016 г. на около 62 млн. лв. година по-късно. Повечето му компании са чужди и неизвестни за родната общественост. Най-скъпото му притежание са книжата в "Mercury Holding Ltd” – 39 млн. лв., а други близо 10 млн. лв. той държи в "Intrust Limited”. Пеевски е обявил още близо 7 млн. лв. в "Proof Method Marketing” и 4 млн. лв. в "Интръст” ЕАД. Имотите на депутата остават трите му жилища в София, придобити между 22 и 24-годишната му възраст. Спортният министър и шефът на ББР с повече "джобни" от Пеевски За поредна година прави впечатление, че отделни представители на властта държат огромни суми кеш, при положение, че има законово ограничение на плащанията в брой над 10 000 лв., а при внасяне на по-големи суми в банка задължително се попълва декларация за произход на средствата. Делян Пеевски е обявил, че разполага със 110 000 лв. налични пари. Повече "джобни" от него обаче е декларирал спортният министър Красен Кралев – към 276 000 лв. Негов съперник в тази категория е един от изпълнителните директори на държавната Българска банка за развитие (ББР) Билян Балев, който разполага с 223 213 лв. в наличност. Балев вече премина успешно данъчна проверка, след като името му изплува в списъка на българите в международния скандал "Панамалийкс" заради притежание на яхта в Монако. Премиерът Борисов с по-малко пари от 2016 г. Премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов е обявил налични 26 700 лв., които са от работна заплата. Година по-рано Борисов разполагаше с 29 300 лева. Вицепремиерът Томислав Дончев декларира наличието на 18 000 лв. Той също така изплаща на лизинг автомобил с цена 35 хиляди лева. Вицепремиерът Валери Сименов обявява пред Сметната палата, че разполага с 8500 лева по сметка в банка и 32 000 в брой, получени от заплата. През миналата година той е получил 67 014 лв. от трудови правоотношения, 8100 лв от друга стопанска дейност и 47 500 лв. дивидент от телевизия "Скат", на която е собственик. Сред най-богатите членове на кабинета е вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева. Тя и съпругът й са собственици на три апартамента, къща с двор и вила в София. Семейството декларира и 7 дка земеделска земя в Гърция, купени за 105 114 лв. Съпругът на Екатерина Захариева има 50 000 евро налични средства. Захариева пък разполага в различни сметки със 75 000 евро, 15 000 долара и 7 296 лв. В сравнение с декларацията й през миналата година, тя вече не притежава дял от половин магазин в Пазарджик. Вътрешният министър с влогове за над четвърт милион лева Сред най-заможните членове на кабинета се нарежда вътрешният министър Валентин Радев, който декларира заедно със съпругата си Лорита банкови влогове за 260 000 лева и 5000 евро. Двамата притежават от началото на 1990-те години апартамент с площ от 117 кв. м, ателие от 49 кв. м и гараж в София на обща стойност близо 110 000 лева. През 2015 г. вътрешният министър и съпругата му са закупили къща с двор в Нови хан с площ 1000 кв. м и двор в Елин Пелин от 1050 кв. м за общо над 140 000 лева. Семейство Радеви притежават и "Мерцедес" Е270, купен за 10 000 лв. през 2009 г. Правосъдният министър и бивш председател на парламента Цецка Цачева пък декларира пред Сметната палата единствено влог за 49 000 лева. Здравният министър Николай Петров притежава два апартамента и гараж в София, има около 100 000 лева в банкови влогове, но и 34 000 лева кредит и кара автомобил Хюндай, купен за 58 000 лева през 2015 година. Зам.-министърът на образованието Деница Сачева има около 250 000 лева в банкови влогове в лева и евро, два апартамента и гараж в София и четири кредитни карти. Притежава и акции в "Интелдей Солушънс". Красен Кралев е сред най-заможните членове на правителството Спортният министър Красен Кралев изпъква с къща с двор с площ от 816 кв. м в столичния кв. "Драгалевци", купена през 2013 г. за 528 979 лева. Той разполага и с най-сериозни налични средства в правителството – 286 000 лева. Кралев има ипотечен кредит за 462 144 лева, както и три кредитни карти с общо лимит от 20 000 лева и 25 000 евро. Той притежава и акции в три компании на обща стойност от 132 134 лева. Екоминистърът Нено Димов е декларирал къща и два апартамента в София, последният от които е придобит през 2016 г. за 160 хил. лв. Година по-рано си е купил БМВ за 38 400 лв. В банки държи над 160 хил. лв. и притежава акции в дружеството "Искабул". Предшественичката му Ирина Костова е обявила, че със съпруга си притежава апартамент в София, за който през 1997 г. са платили 470 хил. лв. Икономическият министър Емил Караниколов отчита само 8900 лв. от заплата, апартамент, дворно място и автомобил са на жена му. Далеч по-заможна е туристическият министър Николина Ангелкова, която държи в различни влогове около 370 хил. лв. Тя има и два апартамента с гараж в София, единият от които е купен през 2015 г. за 210 хил. лв. Министърът на земеделието Румен Порожанов отчита в банки близо 133 хил. лв. С толкова разполага и съпругата му Веска Порожанова. Агроминистърът има 2 хил. акции в "Софарма", за които е платил 7500 лв. Транспортният министър Ивайло Московски декларира само дългове – овърдрафт за 27 206 лева и кредитна карта с 10 000 лева. Той е посочил, че разполага с 27 300 лева налични пари. Кредит за 30 000 лева има и министърът на регионалното развитие Николай Нанков. Освен това той има и "Ситроен" С4, купен през 2009 г. за 23 038 лева, както и 9187 лева на влог. Шефът на ББР 17 пъти по-богат от финансовия министър Шефовете в ББР са най-богатите сред финансистите в управлението. Те са по-състоятелни дори от централните банкери. Например председателят на управата Ангел Геков има влогове на стойност 779 716 лв. и в това отношение е 17 пъти по-богат от неговия принципал и финансов министър Владислав Горанов, който е спестил едва 45 500 лв. Геков има и огромно вземане от "Ловеч Моторс" в размер на 357 492 лв., а също и от "Пи Си Ей" ООД – 44 800 лв. От 2009 г. насам, откакто стана зам.-министър, а после и министър във финансовото ведомство, Владислав Горанов изобщо не е забогатял, става ясно от имуществените му декларации. Размерът на влоговете и наличните му средства почти не се е променил, а имотите на семейството му продължават да са два апартамента в София. Извън заплатата си управителят на БНБ Димитър Радев декларира сравнително по-високи доходи единствено от застраховките му в МВФ – 163 223 лв. за 2016 г. Бившият шеф на НАП и настоящ зам.-министър Бойко Атанасов е обявил влог и налични средства за около 40 000 лв., а бившият главен секретар на МВР и настоящ шеф на Агенция "Митници" Георги Костов – два апартамента в София, придобити преди повече от 10 години. Волен Сидеров живее на кредит Председателят на парламента Димитър Главчев е декларирал 85 000 лева като "налични парични средства". От тях 50 000 лева са от върнат заем, посочен от него в декларацията му през 2011 г., а 35 000 лв. - от доходи. Заместник-председателят на парламента Валери Жаблянов (БСП) през 2015 г. се е сдобил с апартамент в София. За 67 квадратни метра той е платил 130 000 лева. Година по-късно пък е наследил апартамент и гараж в столицата и къща с двор в село Буново. Той и съпругата му Ивет Жаблянова са се сдобили с два лизингови автомобила за над 30 000 лева и изплащат ипотечен кредит за около 60 000 лева. Колегата му Цвета Караянчева от ГЕРБ пък е декларирала налични парични средства – 14 000 лева, а спестявания от заплата – 12 000 лева. Третият зам.-председател на парламента и лидер на "Воля" Веселин Марешки е декларирал имоти във Варна, в които са съсобственици със съпругата му Светлана, а тя притежава и половин къща във Волгоградска област в Русия. Той е декларирал 13 000 лв. в наличност и малко над 2 000 лева в банков влог, докато съпругата му има влог за над 300 000 лв. и вземания от местни лица за над 1 млн. лв. Двамата имат и десетки задължения към банки, физически и юридически лица за десетки милиони левове. Веселин и Светлана Марешки имат участие в над 90 фирми, като в това число влизат и аптеките им. Заместник-председателят на НС от квотата на ДПС Нигяр Джафер има само един влог от 8 000 лева, дошли от заплата. Колегата й Явор Нотев разполага с налични средства над 50 000 лева, като част от тях са наследени, а друга от заплати и хонорари. Той притежава и над 370 000 лева в банков влог, повече от 85 000 евро както и 4000 долара. Председателят на ГЕРБ в Народното събрание Цветан Цветанов е купил на съпругата си Десислава Цветанова автомобил за 26 000 лева. Той е декларирал и два влога от по 10 000 лева на двете си дъщери. Лидерите на БСП и ДПС – Корнелия Нинова и Мустафа Карадайъ са подали уведомления, че нямат промяна в имущественото си състояние. За разлика от тях председателят на групата на "Обединени патриоти" Волен Сидеров е посочил, че живее на кредит. От декларацията му става ясно, че той няма влогове, но за сметка на това има потребителски кредит за 33 000 лева, заем за 50 000 лева и кредитна карта за 4730 лева. Двама от "тримата големи" в съдебната власт още се отчитат на Сметната палата Въпреки че от началото на т.г. всички магистрати подават декларациите си само пред Инспектората към Висшия съдебен съвет, главният прокурор Сотир Цацаров и председателят на Върховния административен съд Колев са изпратили своите в Сметната палата. Шефът на Върховният касационен съд Лозан Панов обаче е декларирал имуществото си само пред съдебните инспектори и затова неговата декларация не е видна в регистъра на палатата. Според последните данни главният прокурор и съпругата му Меглена притежават влогове с общо 48 284 евро и 176 835 лв. Цацаров не е декларирал друга промяна в състоянието си през изминалата година. Шефът на ВАС Георги Колев и жена му Нели Лукова пък са се сдобили с апартамент в София с площ от 140 кв. м за 197 000 лева. Двамата декларират и спестявания от 73 159 лева и влог с 53 109 евро. Президентът Радев с половин апартамент и 4000 лева в джоба Президентът Румен Радев декларира една втора идеална част от апартамент в София от 143 кв. м. Имотът е бил закупен през 2010 г. През 2014 г. Радев си е купил за 3300 лева лека кола Ситроен Ц5. Той е посочил, че в момента разполага с 4000 лева, а съпругата му Десислава Радева с 3200 лева. Радев има и влог от 4379 лева. Радев е отчел, че има кредитна карта с покритие 10 000 лева, а съпругата му е изтеглила потребителски кредит за 20 000 лева. Вицепрезидентът Илияна Йотова от своя страна е декларирала два банкови влога за общо 90 000 евро, а съпругът й Андрей Йотов – над 500 хиляди лева от заплати и хонорари. Андрей Йотов е придобил през 2016 година апартамент в София от 170 кв. метра и лека кола Ауди КУ 7. Предшественикът му Росен Плевнелиев, който влезе на "Дондуков" 2 след дълги години в бизнеса, декларира имоти в София, село Баня и Халкидики, а в банка има над 300 хиляди евро. Пиарът на Министерството на отбраната – с 60 ниви Директорът на дирекция "Връзки с обществеността" на Министерството на отбраната, който дълги години беше пресаташе на бившия управителяна БНБ Иван Искров – Александър Урумов, е крупен земевладелец, става ясно от имотната му декларация. Той е обявил в дълъг списък, че притежава 60 ниви – основно в брациговското село Исперихово. Повечето от имотите са под 10 декара и са купени на цени около 100 лв.

Перуката на нигерийска лекоатлетка падна на състезание (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6285968

Перуката на нигерийска лекоатлетка падна на състезание (Видео)Сребърната медалистка от Олимпиадата в Пекин през 2008 г. Блесинг Окагбаре преживя конфузен момент по време на състезанието по дълъг скок на Диамантената лига в Осло, съобщава Нова тв.  При първия си скок 28-годишната нигерийка се приземи така, че перуката й падна. Атлетката обаче не се смути и отново сложи изкуствената коса на главата си.

Експерти на Европейската комисия и МРРБ инспектираха проекти, реализирани по Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013 в Пловдив и Асеновград

http://www.cross.bg/plovdiv-razvitie-proekta-1546231.html

/КРОСС/ Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова, Витория Алиата ди Вилафранка - директор на дирекция „Изграждане на административен капацитет" в ГД „Регионална и градска политика" на Европейската комисия, и Марек Теплански, началник на звеното, отговарящо за България в Генерална дирекция "Регионална политика" в ЕК инспектираха обекти, реализирани по Оперативна програма „Регионално развитие" 2007-2013 г. в област Пловдив. Проверката бе с цел да се види на място ползата от направените инвестиции, как работят обектите след влизането им в експлоатация и как проектите допринасят за развитието на регионите. Представителите на Европейската комисия и зам.-министър Николова се запознаха на място с изградените велоалеи, Центъра за управление на трафика и Системата за управление на градския транспорт в Пловдив. Те са част от проекта на общината „Модернизация и развитие на устойчив градски транспорт в Пловдив", финансиран по ОПРР 2007-2013 с близо 42 млн. лв. Изградени са и рехабилитирани общо 48 км велоалеи, модерни системи за видеонаблюдение и контрол на трафика и градския транспорт и др. Общо 50 кръстовища в града са напълно автоматизирани и имат опция за интелигентно управление на преминаващите автомобили. След реализиране на проекта, по данни на заместник-кмета по транспорт на Община Пловдив Златин Велев, над 3 пъти са намалели пътно-транспортните произшествия

Злосторник застреля едно от кучетата на Катето Евро

https://www.24chasa.bg/novini/article/6285972

Злосторник застреля едно от кучетата на Катето ЕвроНеизвестен е прострелял с въздушна пушка едно от кучетата на актрисата Катерина Евро, съобщи bTV. Животното е уцелено два пъти докато е било в двора на къщата. 5-годишната Джаки е простреляна в окото и корема. След няколкочасова операция във ветеринарна клиника почина. „Какъв е този човек? Как може да застреляш куче?

Трамвай се запали в движение до паметника на Левски в София (Видео, снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6285977

Трамвай се запали в движение до паметника на Левски в София (Видео, снимки)Траваи се запали при паметника Левски в София, няма пострадали.   Преди около 5 минути на обръщалото за паментика Левски, в центъра на София,  се запалиха жиците на трамваи номер 22, информира БНТ. Хората са излязли веднага от превозното средство, но жиците в този момент са се скъсали и паднали - запалили са тревите около улицата.

ЧЕЗ уведомява за възможни прекъсвания на захранването в Югозападна България

http://www.cross.bg/mestnost-mahala-vasil-1546193.html

/КРОСС/ ЧЕЗ Разпределение осъществява амбициозна инвестиционна програма за подобряване на услугите за своите клиенти. Компанията всекидневно извършва дейности, свързани с изнасяне или рециклиране на електрически табла, ремонт на съоръжения по електрическите мрежи средно и ниско напрежение, присъединяване на клиенти, кастрене, профилактика на трафопостове и други. Успешната реализация на тези мерки налага кратковременни прекъсвания на електрозахранването. Във връзка с осъществяване на посочените по-долу планирани прекъсвания на електрозахранването на територията, обслужвана от ЧЕЗ, за периода 19 - 23 юни 2017 г. включително, се налагат кратковременни оперативни превключвания с цел обезопасяване на съоръженията за работа, осигуряване на алтернативно захранване за част или всички засегнати клиенти и последващо включване на съоръженията, върху които са извършвани планирани дейности. Пернишка област Община Брезник На 19.06.2017 г. /13:00 - 16:30 ч./ - Брезник: ул. „Васил Левски" № № 10, 9, 15, 5, 8, 18, 13, 17, 10А, 7, 1, 14, 12, 4, 16; Георги Ив Бунджулов 60, 58, Каравана, 64, 58, 56, 60; Елена Георгиева 7, 2, 3, 9, 1, 13, 5; Зора 1, 4, 2; Йордан Стефанов 12, 6, 4, 8, 22, 24, 26, 10, 5, 16, 4; Радослав Григоров 6А, 7; Славянска 3, 8, 2, 10, 1, 12, 6, 5, 4; Цвета Лумбарова 41; Чорни 10; Чуряк 7, 3, 1, 4, 1. На 20.06.2017 г. /13:00 - 16:30 ч

Отложиха делото на Светослав, брутално блъснал жена в берлинското метро

https://offnews.bg//obshtestvo/otlozhiha-deloto-na-svetoslav-brutalno-blasnal-zhena-v-berlinskoto-me-658360.html

Отложиха делото на българина Светослав Стойков, брутално ритнал жена по стълбите на берлинското метро, заради протест на защитата, предаде БТА, цитирайки ДПА.

Съдията Силвия Буш съобщи, че адвокатите на подсъдимия са поискали отвод на съдебна заседателка, която според тях била предубедена срещу мигрантите. Смята се, че жената е пращала писма до медии, в които заема позиция срещу мигрантите, дошли в страната. 

Процесът ще продължи следващата седмица във вторник.

Ритнатата жена, чието име властите пазят в тайна, е получила фрактура на ръката и травма на главата. Тя е част от съдебния процес като съобвинител.

Светослав Стойков бе арестуван през декември миналата година. Той бе разпознат по записите, които показват как напада жената в гръб.

Стойков се бе укрил в Южна Франция и бе арестуван при връщането си в Берлин. Прокуратурата му наложи постоянен арест.

Стойков е обвинен в нанасяне на телесна повреда, повдигнати са му и две обвинения за ексхибиционизъм.

Почина лекарят, който за първи път в Европа присъди сърце

https://www.actualno.com/health/pochina-lekarjat-kojto-za-pyrvi-pyt-v-evropa-prisydi-syrce-news_617405.html

На 91-годишна възраст почина известният френски кардиохирург Кристиан Каброл, който пръв в Европа присъди сърце, а след това и изкуствено сърце. Новината за кончината му бе разпространена от колегата му Ирадж Ганджбахш, който дълги години работи като негов асистент, съобщ

ДПС също издигна кандидати за съдебния съвет

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/06/16/2990784_dps_sushto_izdigna_kandidati_za_sudebniia_suvet/?ref=rss


След по-рано днес ГЕРБ обяви нови четирима кандидати за съдебния съвет от парламентарната квота, сега и ДПС номинира двама - зам.-председателя на Софийския апелативен съд Стефан Гроздев и шефката на столичното следствие Пламена Цветанова.

Гроздев е издигнат за съдийската колегия на ВСС от Хамид Хамид, Апостолова е номинацията на Йордан Цонев за прокурорската колегия. Цонев и Хамид са зам.-председатели на парламентарната групата на ДПС.

Съдия Гроздев...

Почина актьорът Сам Бийзли, познат ни от ”Хари Потър”

http://frognews.bg/news_136633/Pochina-aktjorat-Sam-Biizli-poznat-ni-ot-Hari-Potar/

Британският актьор Сам Бийзли, снимал се в петия филм от поредицата за Хари Потър - ”Хари Потър и орденът на феникса”, почина в дома си в Лондон на 101-годишна възраст, съобщи вестник ”Дейли мирър”.

САЩ трябва да работят с ЕС и Г-7 за санкциите срещу Русия, настоя Франция

http://www.moreto.net/novini.php?n=353622

САЩ трябва да се координират с европейските страни и партньорите от Г-7 преди налагането на нови санкции срещу Русия. Това обявиха от външното министерство на Франция, ден след като американските сенатори одобриха нови мерки срещу Москва, които могат да засегнат фирми от Европейския съюз, съобщава "Ройтерс".

Река е замърсена от млекопреработвателно предприятие

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/9T54zin8jxo/

След сигнал за замърсяване със суроватка на водите на река Шиваровска (Голяма река),между селата Шиварово и Дъскотна, РИОСВ – Бургас,  Басейнова дирекция „Черноморски район“ и Регионална лаборатория към Изпълнителна агенция по околна среда в Бургас извършиха незабавна проверка.

Собственикът на мандрата „Билдинг зах“ ЕООД е титуляр на разрешително за ползване на реката за заустване на отпадъчни води. Чрез договор дружеството е преотдало млекопреработвателното предприятие на „Млечна промишленост Маноя“ООД, за което не е уведомил Басейнова дирекция „Черноморски район“ и не е спазил условията в издаденото му разрешително.

На място беше констатирано, че пречиствателното съоръжение на мандрата функционира нормално. В шахта след пречиствателното съоръжение е установено заустване на непречистени отпадъчни води с млечно бял цвят. Нерегламентираното заустванесе осъществява чрез канал за повърхностни води на производствената площадка, отвеждащ непречистените води директно в реката.

Взети са водни проби преди и след заустване, които ще бъдат изследвани по физико-химични показатели: активна реакция, неразтворени вещества, БПК5, ХПК, общ азот, азот амониев, общ фосфор и мазнини.

На „Млечна промишленост Маноя“ООД, Велико Търново е дадено предписание за незабавно преустановяване на нерегламентираното заустване в р. Шиваровска и почистване на района на заустване в срок до 19.06.2017 г. За констатираните нарушения по Закона за водите са съставени актове на „Билдинг зах“ ЕООД и „Млечна промишленост Маноя“ ООД.

След получаване на резултатите от извършеното пробонабиране ще бъдат предприети допълнителни административно-наказателни мерки. На място ще бъде проверено изпълнението на дадените предписания.

 

Томислав Дончев: Да не вкарваме балкански нюанс в европредседателството

http://clubz.bg/55225-tomislav_donchev_da_ne_vkarvame_balkanski_nyuans_v_evropredsedatelstvoto

Вицепрeмиерът Томислав Дончев призова пред БНТ България да не вкарва "балкански нюанс" в предстоящото председателство на Съвета на ЕС.

"Да не влизаме в този балкански нюанс как да го изтъргуваме, някоя национална карта да изиграем", заяви Дончев.

Той обясни, че в Европа има достатъчно механизми срещу държави, които опитват да се държат по този начин, чрез които им се показва, че така не се прави.

"Трябва да се намерят теми, които са важни за България и целия ЕС. Тече диалог. Ако има основание да търсим дефицит то той е в това, че процесът е политически, а не обществен", каза Дончев.

За пореден път той заяви, че в последователните визити на премиера Бойко Борисов в Германия и Франция няма нищо случайно. Според Дончев това е знак за персоналния авторитет на българския министър-председател.

"България е предмостие на Европа в един несигурен регион", обясни Дончев.

Според него останалите европейски държави имат интерес от добри отношения с нас. Дончев обясни, че повдигането на темата за въвеждането на еврото у нас се обмисля от поне 2 години. Тази тема била обект на "фин, прецизен анализ на ползи, рискове". България била внимателна кога да повдига темата, "заради злощастния ни опит със Шенген".

"Това е процес, няма да стане за една година", призна Дончев.

Той изтъкна, че сценарият "Европа на повече скорости" е реален.

"България не може да си позволи да остане и в политическата периферия, след като е в географската", смята Дончев.

Като един от основните приоритети на България той посочи на първо място енергийна сигурност на първо място, което означава различни източници на газ.

Дончев изтъкна, че административната реформа върви трудно, защото тя среща голяма вътрешна съпротива.

"Огромната част от администрацията не ни е съюзник", каза Дончев.

Според него всяка администрация трябва да си има регистър, който да е достъпен за друга администрация, за да се избегне ходенето на много гишета. Дончев се ангажира да се премахне излишната административна тежест и хартията в обслужването между граждани и администрация.

Той призна, че причините за протестите преди 4 години, когато Делян Пеевски бе избран за шеф на ДАНС, не са изчезнали. Според него гневът продължава да дреме в българското общество

Инфлацията в България близо до средната за ЕС през май

http://econ.bg/Новини/Инфлацията-в-България-близо-до-средната-за-ЕС-през-май_l.a_i.744185_at.1.html

През май 2017 година инфлацията в България е била близо до средното ниво за Европейския съюз (ЕС) - 1,4%, показват данни на Евростат. Инфлацията...

Wall Street е в отстъпление след слаби данни за жилищния пазар*

http://www.investor.bg/sasht/337/a/wall-street-e-v-otstyplenie-sled-slabi-danni-za-jilishtniia-pazar-241365/

Акциите на търговските вериги в САЩ поевтиняват след новината за предстоящо придобиване на Whole Foods Market Inc. от Amazon

Унгарският президент подписа спорния закон за неправителствените организации

https://www.24chasa.bg/novini/article/6285956

Унгарският президент подписа спорния закон за неправителствените организацииУнгарският президент Янош Адер подписа днес спорния закон за неправителствените организации, съобщава ДПА, цитирана от БТА. Парламентът прие закона тази седмица със 130 гласа на депутатите от консервативната партия Фидес на премиера Виктор Орбан. Според новите правила неправителствени организации, получаващи над 24 000 евро годишно пряко или

15-годишно момче беше пребито до училището си в София

http://www.mediapool.bg/15-godishno-momche-beshe-prebito-do-uchilishteto-si-v-sofiya-news265393.html

15-годишно момче е било нападнато от двама непознати на столичния бул. "Ситняково", съобщиха от МВР. Инцидентът се случил около 13.40 часа в петък близо до 23-то училище, в което учи пострадалият тийнейджър. Медицинска сестра от училището е оказала помощ на момчето. Нападателите все още се издирват.

ЕС планира да регулира трафика на дроновете от 2019 г.

http://www.investor.bg/novini/261/a/es-planira-da-regulira-trafika-na-dronovete-ot-2019-g-241366/

Подобно на въздушния трафик операторите на дронове ще искат разрешение за полет, ще получават одобрение и ще ползват определени маршрути

Руският съд е намалил присъдата на Алексей Навални

https://www.24chasa.bg/novini/article/6285930

Руският съд е намалил присъдата на Алексей НавалниРуският съд е намалил с пет дни срока за административния арест на опозиционния политик Алексей Навални, предава Интерфакс, цитира "Фокус". На 12 юни от пресслужбата на столичната полиция съобщиха, че Навални е задържан и му е съставен административен протокол. От Министерството на вътрешните работи уточниха,

Спестяванията на Цацаров са се увеличили с малко, Димитър Узунов е получил наследство в ниви и имоти

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/06/16/2990779_spestiavaniiata_na_cacarov_sa_se_uvelichili_s_malko/?ref=rss


Спестяванията на главния прокурор Сотир Цацаров и съпругата му Меглена Цацарова, която е нотариус са се увеличили минимално през 2016 година и от 217 хиляди лева, вече са над 225 хиляди лева. Това показва декларацията пред Сметната палата на главния прокурор. Като произход на средствата са посочени наеми и заплати, а влоговете, които са на името на съпругата му са от "свободна професия"

Цацаров има налични средства в размер на 6 хиляди лева.

Двама в ареста за открадната инвалидна количка от възрастна жена във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=353602

Двама мъже бяха арестувани във Варна след като задигнаха инвалидна количка и други вещи на трудно подвижна възрастна жена. Сигнал за кражбата е подаден на 14 юни, съобщиха за Moreto.net от Областната дирекция на МВР. От дома на възрастната варненка са задигнати антидекубитален дюшек, старинен часовник и други вещи.

Напрежение на протест в лондонския район с изгорелия блок (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/sviat/naprezhenie-na-protest-v-londonskiia-rajon-s-izgoreliia-blok-snimki-2031042

Десетки гневни протестиращи нахлуха следобед в сградата на общинския съвет в лондонския квартал Кенсингтън и Челси, на чиято територия се намира изгорелият блок със социални жилища Гренфел тауър, предаде Франс прес.
  img wide]32628730[

Дневен хороскоп за 17 юни

https://www.actualno.com/curious/dneven-horoskop-za-17-uni-news_617403.html

Овен Усмивката ви днес може да накара да се разтопи и най-железния човек. Не бързайте да убеждавате останалите в правотата си със прекалено силни доводи. Напротив, останете спокойни и се усмихвайте. Това ще е най-силното ви оръжие сега. Телец Задачата ви днес ще бъде да сте

Без ходене в КАТ при смяна на собственик на кола

http://www.mediapool.bg/bez-hodene-v-kat-pri-smyana-na-sobstvenik-na-kola-news265392.html

При покупка на регистриран вече в България автомобил хората няма да се редят на опашка пред КАТ и да носят наръч документи от една в друга институция. При постъпване на работа в държавната администрация пък вече няма да се изисква свидетелство за съдимост, защото тази информация може да се провери служебно. Това да стане факт до две-три седмици, нареди премиерът Бойко Борисов по време на работна среща в Министерския съвет за облекчаване на бюрокрацията. "Искам да положим цялата си воля това да се случи", каза Борисов. "Когато има административна тежест или хората губят дни да вадят документи, това създава усещане за тревожност, корупция и напрежение в общественото", допълни той. Покупката на кола При купуване на автомобил има три хипотези. Първата е внос на автомобил, втората - покупка на нов и третата - закупуване на употребяван автомобил. Облекчението ще е при купуване на коли, които вече са регистрирани в България. Сега при продажбата на кола продавачът и купувачът удостоверяват смяната на собственика пред нотариус, после се ходи в КАТ с наръч документи, за да се вземе нов талон за автомобила. С промените се цели реденето на опашка пред КАТ да отпадне. За да се случи това, трябва да се организира обменът на информация между нотариуса и КАТ и в последствие към общината да стане автоматично, обясни Росен Желязков, председател на Държавната агенция "Електронно управление". В момента нотариусите имат директна връзка с МВР по повод проверка на документите за самоличност. Като направят връзка и с КАТ нотариусите ще сканират подписания при тях договор за покупко-продажба на автомобил и ще го изпратят онлайн в КАТ за регистрация. Когато новият талон стане готов, КАТ ще го изпратят на новия собственик на автомобила по пощата до адрес, без да се ходи дори в КАТ, обясни Желязков. КАТ пък онлайн ще изпращат информация в общините за смяната на собствеността. Към момента повечето общини вече има връзка с КАТ. Свидетелство за съдимост Заложено е още свидетелство за съдимост да се предоставя служебно. Това ще става обаче при постъпване на работа в държавната или общинската администрация, а не в частния сектор. Информацията е налична електронно, но е в съдебната система и другите две власти – държавна и местна, трябва да имат достъп до тях, за да могат да правят справки, каза вицепремиерът Томислав Дончев. Премахването на тази услуга ще намали приходите на администрацията с 3.8 млн. лева, посочи той. Въпреки намаляването на приходите обаче, плюсовете ще са много повече, подчерта премиерът Борисов - ще паднат разходите на бизнеса и ще се спестят 26 милиона човекочаса работа. При търгове Служебно ще се проверява и информацията за компаниите, която е налична в Търговския регистър и е видна за всички, вместо да се иска от бизнеса да предоставят тези документи при подаване на оферта по Закона за обществените поръчки, даде друг пример Томислав Дончев. Служебно ще се удостоверява и липсата на задължения към бюджета, което е видно от регистрите на Националната агенция по приходите. "Вероятно още десетки други случаи има с режими, които са излишни. Куп услуги, които трябва да бъдат абсолютно идентични във всички общини, в които се предоставят, са различни. Един иска един документ повече. Говорим за интеграция и за това, че когато е необходим един документ, да не караме гражданина да го взема от тази или онази администрация, да ги събере 5, и да отиде някъде да получи услугата. Говорим за служебен достъп до регистрите", каза вицепремиерът по еврофондовете. "Необходимо е воля и натиск. Не съм убеден, че ще стане само с всеобщ ентусиазъм", добави той. Тези мерки се въвеждат поне от няколко правителства насам. По времето на управлението на Пламен Орешарски дори периодично вицепремиерът Даниела Бобева се отчиташе кои административни тежести през бизнеса и обществото са премахнати или цените на услугите са намалени. Видим напредък обаче не се усеща от никого.

"Розариум" - в новия си роман Георги Томов пише за любов и дълг

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6285936

"Розариум" - в новия си роман Георги Томов пише за любов и дългГеорги Томов - една от знаковите фигури на съвременната българска проза, покани на провокативна дискусия за спорни понятия като любов, дълг и отговорност. Майсторската, психологически плътна проза на Георги Томов (“Не беше тук и си отиде”, “Докато дишам”, “Всичките дни”) е свидетелство, че талантът може да се радва на признание както от критиката,

Вън от блатото - спомен за Емил. История по снимки

http://pogled.info/bulgarski/van-ot-blatoto-spomen-za-emil-istoriya-po-snimki.86824

/Поглед.инфо/ Радвам се – и ви благодаря - че донейде привличам вниманието ви със своите дописки. Но все ви тегля към Блатото – онова аморфно нещо, което у нас минава за политика. Знам, че надеждите ви – и по-скоро гневът ви – с основание са насочени натам. От доста време обаче се каня да проверя нещо: как ще приемете спомени за хора, които са оставили отпечатък върху Времето – по един или друг начин. Хора, които са ви възторгвали – и които със сигурност щяха да се чувстват неуютно днес, сред общата врява и грубости. Мисля, че дори нямаше да проумяват онова, което се случва пред очите им.

Откриха бомба от Втората световна война в Хановер, 15 000 са евакуирани

https://offnews.bg//sviat/otkriha-bomba-ot-vtorata-svetovna-vojna-v-hanover-15-000-sa-evakuiran-658361.html

250-килограмова бомба беше открита в северния германски град Хановер. 

Бомбата е била открита вчера следобед при изкопни работи.

Наложила се евакуация на около 15 000 жители на града.

Част от тях обаче отказвали да напуснат домовете си и затова сапьорите успели да започнат работа за обезвреждане на бомбата едва рано сутринта. 

Обезвреждането започнало в 3,13 часа местно време и продължила половин час. 

Катастрофа между две коли затруднява движението по пътя Пазарджик - Панагюрище

https://www.24chasa.bg/region/article/6285923

Катастрофа между две коли затруднява движението по пътя Пазарджик - Панагюрище

Катастрофа между два леки автомобила затруднява движението по пътя Пазарджик - Панагюрище, съобщава „Фокус“. Инцидентът е станал между селата Бъта и Попинци. Ударили са се автомобил „Дачия“ с пловдивска регистрация и „Форд“-пикап с пазарджишка регистрация. Нанесени са материални щети по автомобилите.

Защо децата имат нужда от пълноценна лятна ваканция

https://www.vesti.bg/lyubopitno/zashto-decata-imat-nuzhda-ot-pylnocenna-liatna-vakanciia-6070429

Ето и пет причини защо е важно да осигурите на детето си възможности за учене и през лятната ваканция

Amazon купува веригата за хранителни стоки Whole Foods за 13,7 млрд. долара

http://www.investor.bg/web/456/a/amazon-kupuva-verigata-za-hranitelni-stoki-whole-foods-za-137-mlrd-dolara-241364/

Сделката дава на Amazon база за дистрибуция, за да доставя стоки в кратък срок, коментира анализатор

Почина в Париж един от пионерите в сърдечните трансплантации

https://www.24chasa.bg/novini/article/6285895

Почина в Париж един от пионерите в сърдечните трансплантацииПроф. Кристиан Каброл, който е сред пионерите в сърдечните трансплантации, почина в Париж на 91-годишна възраст, предаде Франс прес, цитиран от БТА.  Той извърши първата сърдечна трансплантация в Европа през април 1968 г., четири месеца след историческата първа подобна трансплантация, извършена от проф. Кристиан Барнард в Кейптаун.

Зловещи подробности за убийството на пенсионер в Жиленци

https://www.24chasa.bg/novini/article/6285924

Зловещи подробности за убийството на пенсионер в Жиленци68-годишният Иван Илиев е убит зверски и разчленен, а след това затрупан под купчина сено. Окръжна прокуратура –Кюстендил внесе за разглеждане в съда искане за вземане на постоянна мярка "задържане под стража" на съседа му А. Атанасов, на 67 г., обвинен в умишлено убийство. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура-София.

Кметът на Хитрино: Нито една стотинка не е похарчена непрозрачно

http://frognews.bg/news_136632/Kmetat-na-Hitrino-Nito-edna-stotinka-ne-e-poharchena-neprozrachno/

Обвиненията, че непрозрачно се харчат парите за възстановяването на Хитрино са пълни измислици. Искам да изкажа благодарност към всички хора, които дариха за възстановяването на селото. Това заяви кметът на Хитрино Нуридин Исмаил, които не изключен от ДПС преди дни.

Синдикатите в МВР започва подготовка за протест

https://www.actualno.com/society/sindikatite-v-mvr-zapochva-podgotovka-za-protest-news_617400.html

Най-големият полицейски синдикат - Синдикална федерация на служителите в МВР (СФСМВР) започва подготовка за протести след изказването на вътрешния министър Валентин Радев, че е недоволен от договорката за увеличение на заплатите в системата. Синдикатите посрещат с "огром

Ердоган призова САЩ и Саудитска Арабия да се присъединят към преговорите в Астана

https://www.24chasa.bg/novini/article/6285881

Ердоган призова САЩ и Саудитска 
Арабия да се присъединят към преговорите в АстанаТурският президент Реджеп Тайип Ердоган призова САЩ и Саудитска Арабия да се присъединят към преговорите за Сирия в Астана, съобщава ТАСС, цитирана от БТА. "В процеса на преговори в Астана ние сътрудничим с Русия и Иран. Призоваваме Саудитска Арабия и САЩ да се присъединят към преговорите", каза Ердоган, цитиран от Анадолската агенция.

ЮНЕСКО одобри четири български биосферни резервата

http://www.moreto.net/novini.php?n=353620

ЮНЕСКО одобри обявяването на "Централен Балкан", "Червената стена", "Сребърна" и "Узунбуджак" за биосферни резервати. Това стана на 29-ата сесия на Междуправителствения координационен съвет по Програмата "Човекът и биосферата", състояла се в Париж от 12 до 15 юни.

Шведските служби отчетоха рязък скок на броя на екстремистите

https://offnews.bg//sviat/shvedskite-sluzhbi-otchetoha-riazak-skok-na-broia-na-ekstremistite-658359.html

Броят на екстремистите в Швеция рязко се е увеличил и е достигнал няколко хиляди души, повечето от които симпатизират на радикалния ислям, съобщи шведската служба за сигурност, цитирана от Асошиейтед прес и БТА. 

"Никога не сме виждали нещо подобно", коментира шефът на службата за сигурност Андерс Торнберг. 

Той обясни, че само преди няколко години екстремистите в Швеция са били няколкостотин. 

По думите му ключов фактор за ръста има пропагандата на "Ислямска държава".

"Изправени сме пред историческо предизвикателство от разширяването на екстремистката среда. САПО получава по 6000 разузнавателни донесения за дейността на екстремистите всеки месец, което е три пъти повече, отколкото преди две години", посочи Торнберг. 

Нивото на терористична заплаха в Швеция остава на степен три по 5-степенната скала, след като на 7 април шофьор връхлетя с камион върху пешеходци в центъра на Стокхолм.

Загинаха петима души, а 14 бяха ранени. 

Ивайло Московски: ЕК одобри държавната помощ за БДЖ

http://www.cross.bg/moskovski-ministur-pomosht-1546232.html

/КРОСС/ „От днес има официална информация от ЕК за одобряване на държавна помощ за Български държавни железници в размер на 232 млн. лева", обяви министър Ивайло Московски по време на изявлението си от Малта. Министър Московски благодари на всички, които са работили по проекта през последните 2 години. „Цялата концепция по бъдещето на БДЖ е в аргументите, които сме дали пред ЕК. Екипът, който управлява БДЖ, трябва да продължи по същия път", посочи министър Московски.„Немалка част от одобрената помощ ще отиде за погасяване на задълженията на БДЖ", заяви министърът на транспорта. Той заяви, че се надява министър Горанов да успее по-бързо да предостави необходимите суми по проекта за оздравяване на БДЖ, като те ще бъдат приспаднати в последствие от парите за концесията за летище „София". Министър Московски посочи, че се очаква в края на лятото и началото на есента да започне процедура по закупуване на нови влакове.

На трето място сме по ръст на заплатите в ЕС през първото тримесечие

http://econ.bg/Новини/На-трето-място-сме-по-ръст-на-заплатите-в-ЕС-през-първото-тримесечие_l.a_i.744184_at.1.html

През първото тримесечие заплатите в еврозоната и в целия ЕС отбелязаха по-слаб растеж спрямо края на предходната година. В България има солидно...

Бежанец, избягал от войната в Сирия, първата жертва на пожара в Лондон

https://www.24chasa.bg/novini/article/6285216

Бежанец, избягал от войната в Сирия, първата жертва на пожара в ЛондонСлед като преживява сирийската война, репресиите на президента Башар ал Асад и атаките от "Ислямска държава", при опасен преход през Средиземно море, Мохамед Алхаджали се мести в Лондон. Но преди няколко дни умира при пожара в 24 - етажната жилищна сграда в Лондон, пише "Ес Би Си Нюз". 23-годишният сирийски бежанец е първата жертва,

Двама нападнаха с нож ученик, бил с тениска на ЦСКА

https://offnews.bg//112/dvama-napadnaha-s-nozh-uchenik-bil-s-teniska-na-tcska-658357.html

Двама неидентифицирани са нападнали с нож 15 - годишно момче пред столичното 23 средно училище „Фредерик Жолио-Кюри“, в следствие на което бузата в областта на скулата на момчето е срязана, предаде бТВ.

Причината според свидетели е, че момчето носело тениска с логото на ЦСКА. По думите на очевидците нападателите слезли от кола, а после избягали.

Пострадалото момче е възпитаник на училището. Откаран е в "Пирогов" с хематоми по главата. 

За сега няма задържани за извършеното нападение.

ЕК одобри държавната помощ за БДЖ

https://news.bg/politics/ek-odobri-darzhavnata-pomosht-za-bdzh.html

Опрощаването на дълга и връщането на ДДС са по правилата, смятат в Брюксел

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване