Четирима задържани за убийството на жена в "Хиподрума"

http://www.cross.bg/ivanov-zhena-ybiiistvoto-1546214.html

/КРОСС/ Четирима са задържани за убийството на жената в "Хиподрума". Шефът на СДВР старши комисар Ивайло Иванов съобщи подробности по случая. В 04:10 часа в петък сутринта на спешния тел. 112 е получен сигнал за лице, което е в безпомощно състояние в столичния квартал "Лагера" - на кръстовището на ул. "Мъглен" и "Цар Борис". На мястото веднага са изпратени полицейски екипи и Спешна помощ. Нямало признаци за живот на жената, която била паднала на улицата. В близост до нея бил мъж, който е подал сигнала, и жена във видимо неадекватно състояние. "Евентуалният извършител е жена на 32 години", каза Иванов. Задържаната е с психични отклонения - страда от шизофрения и е поставена под пълно запрещение от миналата година. Последно е била в психиатрията на Александровска болница през месец март. "Жената не дава смислени обяснения", каза Иванов. По думите му, все още не може да се каже категорично, че тя е извършителят. Задържан е и съпругът на предполагаемата извършителка, с когото имат сключен граждански брак. Не са ясни още и причините за убийството. То не е извършено на мястото, където е намерена жертвата, която е имала прободно-прорезни рани. Извършва се аутопсия. Задържани са четирима души - лицето, което е подало сигнала, предполагаемата убийца, съпругът й и техен наемател, поясни Иванов.    

Нели Петкова поздравява с „Аз и Ти“ децата на ”Арлекин” 2017

http://www.moreto.net/novini.php?n=353605

Нели Петкова е част от журито на ”Арлекин” 2017, с председател Етиен Леви. В „Летен театър“ Варна, на 18 юни, вечерта, в която талантливи деца ще се състезават в четири категории с музикални изпълнения на хитови песни от филми, Нели Петкова ще даде своите оценки за изпълнение.

Гръцкото правителство приветства споразумението с европейските кредитори

https://www.24chasa.bg/novini/article/6285360

Гръцкото правителство приветства 
споразумението с европейските кредиториГръцкото правителство приветства споразумението, постигнато с европейските кредитори по спасителната програма, като посочи, че решението им пасва с почти всички искания на Гърция, съобщава Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Говорителят на гръцкото правителство Димитрис Дзанакопулос заяви днес, че споразумението от вчера с финансовите министри от

Валери Симеонов откри пореден "горещ телефон" за нередности в туризма

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/06/16/2990492_valeri_simeonov_otkri_poreden_goresht_telefon_za/?ref=rss


Вицепремиерът Валери Симеонов обяви днес поредната гореща телефонна линия, по която туристите ще могат да подават сигнали за нередности и вчастност - за шум в курортите.

Борбата с шума е сред приоритетите на вицепремиера.
Желаещите да подават сигнали и жалби могат да го направят на телефонен номер 02/940 3003 в Министерския съвет или на електронна поща signalitourism@government.bg, се казва в съобщението на правителствената пресслужба.

18-годишна се заби в дърво в Добрич, рани спътника си

https://www.24chasa.bg/novini/article/6285341

18-годишна се заби в дърво в Добрич, рани спътника сиЛек автомобил „Мерцедес” с добричка регистрация, управляван от 18-годишната К.Й., поради движение с несъобразена скорост, напуска пътното платно и се блъска в крайпътно дърво по бул „25 септември” в Добрич около 9 часа на 15 юни, съобщиха от полицията. При инцидента е пострадал 56-годишен мъж, пътник в автомобила,

Стартира регата “Циклон” – Поморие 2017

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/txn0ogpkL1s/

110 яхти в класовете „Оптимист“, „Лазер 4.7”, „Лазер Радиал” и „Рейсборд” ще участват от днес до неделя в XVIII Ветроходна регата „Циклон” – Поморие.

 

Официалният старт на състезанието бе даден от кмета Иван Алексиев. Заедно с него на откриването присъстваха заместник-кметът Кунчо Гайдов и председателят на Общински съвет – Поморие Адам Адамов, съобщават от пресцентъра на Община Поморие.  Преди началото на надпреварата беше спазена и дългогодишната традиция по издигането на националния флаг. И тази година тази задача беше поверена на олимпийската надежда и спортен талант Стефани Музакова.

Поради голямата конкуренция Поморийският залив буквално побеля от платна, най-сериозна обаче се очертава да е битката в клас Оптимист – 76 яхти. Представянето на ветроходците в трите състезателни дни ще бъде строго следено от главния съдия Пламен Георгиев, като при подходящи метеорологични условия програмата предвижда да се провеждат до 4 гонки на ден.

Регатата е организирана от Общински младежки спортен клуб „Циклон” – Поморие и Община Поморие, със съдействието на Българска Федерация по ветроходство. Резултатите от гонките в отделните дни може да проследите на официалния сайт на Българската федерация по ветроходство.

Откриха телефонна линия за сигнали за шум в заведенията

https://www.24chasa.bg/novini/article/6285349

Откриха телефонна линия за сигнали за шум в заведениятаОткриха горещата телефонна линия за подаване на сигнали и жалби в областта на туризма и шума в заведенията, информират от Министерски съвет. Желаещите да подават сигнали и жалби могат да го направят на телефонен номер 02/940 3003 или на електронна поща signalitourism@government.bg. Проверките с цел установяване на нарушения ще бъдат провеждани от

Момчил Неков обсъди с бизнеса кои родни продукти да включим в споразумението с Китай

http://www.cross.bg/napitki-prodykti-nekov-1546213.html

/КРОСС/ Евродепутатът Момчил Неков организира експертна дискусия с представители на сектор „спиртни напитки" в България. Беше обсъдено новото предложение за регламент на Европейската комисия относно определянето, представянето и етикетирането на спиртни напитки и защитата на географските указания за тях. В дискусията участваха представители на Националната лозаро-винарска камара, Националния институт за изследване на вино и спиртни напитки, Българската стопанска камара и Асоциацията на производителите, вносителите и търговците на спиртни напитки. С днешната среща се постави началото на дебат за промяна на европейското законодателство за спиртните напитки, така че да се отразява българският интерес. Като резултат от дискусията ще бъдат оформени предложения за изменения, които Момчил Неков ще предложи в новия регламент. Участниците предложиха на Неков под негова егида да се създаде работна група за национална стратегия за виното и спиртните напитки, която да включва и географските означения при тях. Интерес беше провокиран и от споразумението с Китай за географски означения, което е отворено за изменения и допълнения с хранителни продукти и напитки. България може да се включи само с българското розово масло и горнооряховския суджук от храните и близо 60-те означения при вината и спиртните напитки. „И за розовото масло и суджука има място, но сред спиртните напитки имаме повече защитени продукти и трябва да подбираме стратегически

Бургас е домакин на годишната аутсорсинг конференция

https://offnews.bg//ikonomika/burgas-e-domakin-na-godishnata-autsorsing-konferentcia-658333.html

"Дефиниране на устойчивите бизнес модели на бъдещето" е надсловът на тазгодишната аутсорсинг конференция, която се провежда днес в Бургас. Тя се организира от Българската аутсорсинг асоциация, Българската асоциация на софтуерните компании и вестник "Капитал". За четвърта поредна година конференцията събира на едно място лидерите в технологичния сектор, изпълнителни директори и висши мениджъри, представители на централната и местната администрация, за да обсъдят бъдещето на индустрията и определят устойчивите бизнес модели.

"Бъдещето на аутсорсинг индустрията и могат ли хора и машини да работят рамо до рамо за предоставяне на висококачествени изнесени услуги от ново поколение?". С тази тема, експертът Едуард Мати, управляващ партньор в ТАСК & TMI за Канада, САЩ и Близкия Изток, откри конференцията.

Ауторсингът е бизнес от хората за хората и затова, той трябва да се променя заедно с променящото се време, посочи Мати. Той отчете фактът на навлизащите все повече в ежедневието ни технологии, посочвайки първите таксита – дронове в Дубай, изграждането на офиси от 3D принтери и много други. Robocop също вече не е само филмов герой, след като отново в Дубай, бе представен първият полицай – робот. Той говори 21 езика и разпознава лица, добави Едуард Мати. Именно и заради това съществува страхът у мнозина, че машините могат да заменят голяма част от работната ръка. Мати бе категоричен, че процесът е двустранен и има десетки нови професии, които не са съществували допреди години, като например оператори на дронове, създатели на съдържание в Youtube и много други.

Темата за навлизането на машините в бизнеса бе широко застъпена в конференцията. Според участниците в нея, това е нужно, за да може да се предлагат по-бързи и качествени услуги. Отчита се и рискът от подобно участие на технологията, като експерти заявиха, че не бива да се позволява машините да взимат решения.

Тази вечер ще бъдат раздадени и наградите Innovation, Technology & Sourcing Awards 2017. Церемонията се фокусира върху постиженията на българските фирми от сектора на изнесените услуги и IT сектора, инвеститорите и местните власти за водещи добри практики, високи бизнес постижения и създаване на благоприятна бизнес среда за растежа на индустрията. Награди ще бъдат дадени в категориите технологични иновации; технологичен работодател на годината; доставчик на аутсорсинг услуги на годината; център за споделяне на услуги на годината; IT продукт; IT проект; софтуерна компания на годината; стартираща компания на годината; технологичен град на годината и технологична бизнес сграда на годината.

Един човек изчисти 4 300 тона боклук от плажа в Мумбай (ВИДЕО)

http://clubz.bg/55216-edin_chovek_izchisti_4_300_tona_bokluk_ot_plaja_v_mumbaj_video

Започната от местния герой и адвокат Афроз Шах, инициативата „Да почистим Версова“ в Мумбай постепенно се превърна в една от най-големите акции по почистване на плажове в света. Шах и плажът на Мумбай влязоха в хиляди заглавия по цял свят, дори от ООН похвалиха неговите усилия. За тях той получи наградата „Шампион на земята“.

Пластмасовите отпадъци бяха навсякъде – на морския бряг, на пясъка, по пешеходните пътеки – всичко беше заринато в боклук. Реших, че ще трябва да направя нещо. Пред мен имаше различни възможности. Можех да заведа съдебно дело за защита на обществения интерес във Върховния съд на Бомбай и да поискам от съда да издаде разпореждания, можех и да се оплача на местните общински власти. Но аз исках да взема правилното решение и да вървя по верния път. Това беше моята планета, моята околната среда, моят океан и мое човешко право. Реших да си сложа ръкавици и да разреша проблема, като се свържа с моя океан и междувременно накарам хората да ми помогнат“, споделя Шах пред „Лоджикъл Индиън“.

Пътят, съвсем очаквано, не бил лек.

В началото бяхме само двама. Още си спомням първия ден. Изнесох пет торби, пълни с пластмаса. Започнахме през октомври 2015 г. и до момента сме изнесли 4300 тона боклук. Почиствахме всяка събота и неделя. Провеждахме и програми за повишаване на осведомеността сред рибарите и хората от бедните квартали“, разказва гордо Шах.

На въпрос за ролята, която обикновените хора могат да играят в опазването на морската среда, Шах смята, че програмите за осведомяване са от решаващо значение.

Близо до южния край на плажа има бедняшки квартали. В този район има 32 тоалетни за над 15 000 души. Нечовешките условия на живот са токсични както за жителите, така и за околната среда. Ние организирахме програми за повишаване на осведомеността в тази област, а периодично чистехме тоалетни“, обяснява той.

Шах е убеден, че когато става дума за опазване на околната среда, законът не е достатъчен.

Вземете например управлението на твърдите отпадъци. Имаме твърде много закони, правила и разпоредби, но малко реални действия. Ние искаме закони, но още по-важно е и какво правим.

Законът не е достатъчен, казвам ви го като адвокат. Ние сме всички заинтересовани страни, всички сме акционери. Всеки един от нас трябва да премине от призивите за спазване на закона, към действия и създаване на връзка с природата, тясна връзка“, настоява активистът пред „Лоджикъл Индиън“.

 

"Площад Славейков"

Гриндяну призова във фейсбук за оставката на председателя на управляващата партия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6285303

Гриндяну призова във фейсбук за оставката на председателя на управляващата партияПремиерът на Румъния Сорин Гриндяну поиска отново оставката на председателя на управляващата Социалдемократическа партия Ливиу Драгня, като публикува във фейсбук хаштаг #драгняоставка, съобщи агенция Аджерпрес, цитирана от БТА.  Съобщението на премиера бе споделено от редица потребители на социалната мрежа,

Храните, които помагат за контролиране на диабета

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6285321

Храните, които помагат за контролиране на диабета 
Симптомите на диабет могат да бъдат контролирани с помощта на здравословна и балансирана диета. Някои храни обаче са особено полезни за регулирането на кръвната захар, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на британски експерти. Във Великобритания тече седмица за насочване на общественото внимание към проблемите на заболяването,

Мъж с ножове бе арестуван до британския парламент

http://frognews.bg/news_136619/Maj-s-nojove-be-arestuvan-do-britanskiia-parlament/

Лондонската полиция арестува мъж с ножове в близост до британския парламент. Инцидентът стана около 11 часа местно време - свидетели съобщават, че се чули викове ”нож”, след което видели група въоръжени полицаи.

Двойна изненада за Сърбия - жена премиер и то гей

https://www.vesti.bg/sviat/balkani/dvojna-iznenada-za-syrbiia-zhena-premier-i-to-gej-6070421

Ако парламентът одобри номинацията ѝ, тя ще стане първата жена премиер на Балканите с открита нетрадиционна сексуална ориентация

Ще има ли Сърбия първата жена премиер хомосексуалист

https://www.vesti.bg/sviat/balkani/shte-ima-li-syrbiia-pyrvata-zhena-premier-homoseksualist-6070421

Ако парламентът одобри номинацията ѝ, тя ще стане първата жена премиер на Балканите с открита нетрадиционна сексуална ориентация

Край на опашките пред КАТ

http://www.moreto.net/novini.php?n=353592

Край на опашките пред КАТ и пренасянето на документи между институциите при покупка на автомобил. Това стана ясно по време на работна среща в министерския съвет за облекчаване на бюрокрацията. До две-три седмици трябва да е готов софтуер, който ще позволи покупката на кола да става само с ходене при нотариус.

Откриха гореща телефонна линия за сигнали и жалби в туризма и шума в заведенията

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/efhkVSDw8MU/

Заместник министър-председателят по икономическата и демографската политика открива от днес горещата телефонна линия за подаване на сигнали и жалби в областта на туризма и шума в заведенията.

Желаещите да подават сигнали и жалби могат да го направят на телефонен номер 02/940 3003 или на електронна поща signalitourism@government.bg

Проверките с цел установяване на нарушения ще бъдат провеждани от институциите и по график под координацията на вицепремиера Симеонов. Целта е летният туристически сезон 2017 да протече в спокойна обстановка, предлагаща на българските и чуждестранните туристи очаквания от тях комфорт.

Не една, а 9 бомби откриха в кв. "Тракия"

https://www.24chasa.bg/region/article/6285299

Не една, а 9 бомби откриха в кв. "Тракия"Цели 9 авиоснаряда са извадили вчера военните от терен в пловдивския квартал "Тракия", съобщи Трафикнюз. Първоначалната информация бе за една намерена бомба. Опасните находки са иззети от сапьори и ще бъдат унищожени. От май досега в "Тракия" са открити близо 20 авиобомби. Причината е, че там е имало преди време хеликоптерна площадка и оръжеен

БСП сезира КС за публичните финанси още днес

http://econ.bg/Новини/БСП-сезира-КС-за-публичните-финанси-още-днес_l.a_i.744168_at.1.html

БСП ще сезира Конституционния съд за текстове от Закона за публичните финанси, защото не са съгласни правителството да финансира еднолично общините...

Концерт-спектакъл „Годината на Левски“

//dariknews.bg/regioni/gabrovo/koncert-spektakyl-godinata-na-levski-2031010

Обществен комитет „Васил Левски“ – Габрово и Община Габрово организират концерт-спектакъл „Годината на Левски“, посветен на 180-годишнината от рождението на Апостола на свободата.

Бележитата годишнина е повод 2017-а да бъде обявена за Годината на Левски. Събитието ще се състои на 27 юн

Томислав Дончев декларира лизинг за автомобил на стойност 35 хиляди лв.

//dariknews.bg/regioni/gabrovo/tomislav-donchevdeklarira-lizing-zaavtomobilna-stojnost-35-hiliadi-lv-2031011

Сметната палата публикува ежегодните декларации на лицата на висши длъжности, подадени през 2017 година. Вицепремиерът Томислав Дончев декларира за миналата година само лизинг за автомобил на стойност 35 хиляди лева. 

Откриха колиформи във водата на Брястовец

//dariknews.bg/regioni/burgas/otkriha-koliformi-vyv-vodata-na-briastovec-2031012

Изворна вода с колиформи в Брястовец засякоха инспектори от РЗИ. Източникът е обществена чешма в центъра на селото, уточни пред „Дарик”- Бургас кметицата на Евгения Ботушанска.
При изследванията здравните инспектори установили отклонение по показател „колиформи“- над 80/100 КОЕ/ml, като допу

Откриха жътвената кампания в община Тунджа

//dariknews.bg/regioni/sliven/otkriha-zhytvenata-kampaniia-v-obshtina-tundzha-2031013

За шеста поредна година в землището на село Търнава тържествено се откри жътвeната кампания в Община „Тунджа“.  На празника присъстваха кметът на общината Георги Георгиев, областният управител Димитър Иванов, заместник-кметът Георги Чалъков, секретарят на общината Андон Кръстев, кметът на с. Търнав

Ето къде няма да има вода в понеделник, 19 юни

//dariknews.bg/regioni/gabrovo/eto-kyde-niama-da-ima-voda-v-ponedelnik-19-iuni-2031017

Във връзка с основен ремонт на водопровод, се налага спиране на водоподаването на 19 юни, понеделник, от 8:30 до 18:00 ч. на част от ул. "Ген.Николов" - от Пожарната до края на улицата,  на ул. "Христо Смирненски" и ул. "Кожарска"

Непознати нападнаха и биха ученик край школо, издирват ги

//dariknews.bg/novini/bylgariia/nepoznati-napadnaha-i-biha-uchenik-kraj-shkolo-izdirvat-gi-2031014

15-годишно момче е било нападнато от двама непознати на булевард "Ситняково" в столицата. Това се е случило в близост до 23-то училище, съобщава СДВР.

<

Няма да има увеличаване на полицейските заплати

//dariknews.bg/novini/bylgariia/niama-da-ima-uvelichavane-na-policejskite-zaplati-2030923

Няма да има увеличаване на полицейските заплати. Министърът на вътрешните работи Валентин Радев опроверга информацията за ръст в месечния доход на служителите в системата на МВР. В кулоарите на парламента министърът обясни, че няма официално решени

Какво декларираха пред Сметната палата Радев, Борисов и вицепремиерите

//dariknews.bg/novini/bylgariia/kakvo-deklariraha-pred-smetnata-palata-radev-borisov-i-vicepremierite-2031008

Сметната палата публикува ежегодните декларации на лицата на висши длъжности, подадени през 2017 година.

В първата си декларация като държавен глава Румен Радев обяви, че притежава половината от апартамент в София, съобщава

Блъснаха пешеходка на Е-79 край Благоевград, шофьорът бил на 81 години

https://www.24chasa.bg/region/article/6285304

Блъснаха пешеходка на Е-79 край Благоевград, шофьорът бил на 81 годиниКола с 81-годишен шофьор зад волана блъсна жена, пресичаща главен път Е-79 Благоевград-Симитли, предаде БГНЕС. Пътният инцидент стана при разклона за село Долно Церово към 10:30 часа тази сутрин. На мястото на инцидента от дясната страна Е-79 в посока Симитли има автобусна спирка. Пътуващите за село Долно Церово след като слязат от автобуса,

Надеждите за по-високи заплати в МВР се оказаха преждевременни

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/06/16/2990474_nadejdite_za_po-visoki_zaplati_v_mvr_se_okazaha/?ref=rss


Вътрешният министър Валентин Радев заяви, че не е доволен от постигнатата договорка между заместника му Стефан Балабанов и синдикатите за увеличение на заплатите в системата. Вчера Балабанов каза, че със синдикатите са се разбрали за по-високи възнаграждения, а колко да е увеличението и от кога да бъде то зависело от финансовия министър.

"Кога го е казал това министърът? Кой? Владислав Горанов ли? Кой го е казал това? Ако го е казал – браво! Аз ще съм много щастлив,...

Ердоган призова саудитския крал да реши спора с Катар преди края на Рамазана

http://www.mediapool.bg/erdogan-prizova-sauditskiya-kral-da-reshi-spora-s-katar-predi-kraya-na-ramazana-news265372.html

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган призова саудитския крал Салман да реши спора с Катар преди края на свещения за мюсюлманите месец Рамазан, съобщи Ройтерс. В интервю за португалската телевизия Ер Те Пе Ердоган заявил също, че мюсюлмански страни не трябва да налагат санкции на други мюсюлмански страни. Миналата седмица Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства Бахрейн и други арабски страни скъсаха дипломатическите отношения с Катар, обвинявайки емирството, че подкрепя тероризма и екстремистки организации, както и че се съюзява с шиитски Иран. Трите страни от Залива също така затвориха сухопътните и морските си граници с Катар и му наложиха строги ограничения за въздушния транспорт. Катар отхвърля тези обвинения. Турция, която подкрепя Катар, се опитва да реши кризата чрез дипломация и смята, че раздорът нанася вреда на ислямския свят, отбелязва агенцията. "Ние искаме това да бъде решено до края на Рамазана. Понастоящем кралят на Саудитска Арабия може да предприеме такава стъпка" за уреждане на кризата, заявил Ердоган пред португалската медия. "Един мюсюлманин не може да налага подобни санкции на друг мюсюлманин, особено по време на Рамазана", който приключва по-късно този месец, добавил турският президент. Турският външен министър Мевлют Чавушоглу в петък ще посети Саудитска Арабия в опит за решаване на кризата. Същевременно британският премиер Тереза Мей призова лидерите на Катар, Саудитска Арабия и Бахрейн да вземат мерки за намаляване на напрежението, довело до скъсване на връзките на най-влиятелните държави в арабския свят с Катар, предаде Ройтерс. Мей разговаря снощи по телефона с кралете на Саудитска Арабия и Бахрейн, както и с емира на Катар, съобщи нейният офис. "Премиерът повдигна въпроса за продължаващата изолация на Катар в района на Залива и призова всички страни спешно да успокоят напрежението, да започнат смислен диалог и да възстановят единството на Съвета за сътрудничество в Залива колкото е възможно по-скоро", посочи говорител на Мей в изявление. Той добави, че Катар трябва да продължи напредъка в предприетите вече усилия за борба с радикализацията и тероризма в региона, в партньорство със съюзниците си от Залива.

WIZZ AIR разширява мрежата от София

http://www.cross.bg/wizz-sofiya-wizz-1546212.html

/КРОСС/ Wizz Air, най-голямата нискотарифна авиокомпания в Централна и Източна Европа и водещ превозвач в България, днес обяви значително разширяване на софийската си мрежа с две нови линии и повече полети по осем от съществуващите популярни маршрути, като резултат от силния интерес към най-ниските цени на Wizz Air. WIZZ прибавя общо 22 допълнителни полета седмично към разписанието от София, увеличава капацитета на броя места от летището до 2.5 милиона за 2018, което е 12% годишен ръст. Стартирайки от март 2018, новите WIZZ линии ще свързват столицата на България с вълнуващите маршрути за почивка Лисабон и Ница. Също от март 2018 ще се увеличат честотите на полетите от София до Барселона, Брюксел Шарлероа Копенхаген, Айндховен, Рим Фиумичино, Ларнака, Лондон Лутън и Тел Авив с до четири допълнителни полета седмично. Местата на Wizz Air по линиите от София са налични от само €2.99* на wizzair.com. Първият полет на Wizz Air от София излетя през септември 2005. Оттогава авиокомпанията стана пазарен лидер в България и е превозила над 7.5 милиона пътници от и до столицата, разширявайки постоянно своята нискотарифна мрежа. Wizz Air сега разполага със седем самолета, включително три последен модел Airbus A321, базирани в българската столица и има 250 служители ориентирани към клиента. През първите пет месеца на 2017, 786,000 пътници са пътували с WIZZ до и от София, 37% повече от същия период на миналата година

Пентагонът ще увеличи американския контингент в Афганистан с 4000 души

http://www.mediapool.bg/pentagonat-shte-uvelichi-amerikanskiya-kontingent-v-afganistan-s-4000-dushi-news265371.html

Пентагонът ще прати още 4000 американски военни в Афганистан, съобщи представител на американското правителство, цитиран от Асошиейтед прес. Министърът на отбраната Джим Матис може да оповести решението си за увеличаване на контингента още следващата седмица, добавил източникът, пожелал анонимност. Той уточнил, че повечето от тези военни ще обучават и съветват афганистанските сили за сигурност, а малък брой ще участват в контратерористични операции срещу талибаните и "Ислямска държава". В началото на седмицата президентът на САЩ Доналд Тръмп упълномощи шефа на Пентагона да определя броя на американските войници в Афганистан, които в момента са около 8400.

Всички автобуси спират на 4-ти километър заради концертите на Слави

https://offnews.bg//obshtestvo/vsichki-avtobusi-spirat-na-4-ti-kilometar-zaradi-kontcertite-na-slavi-658328.html

Всички автобуси, които се движат по столичния бул. "Цариградско шосе", ще спират на 4-ти километър три поредни дни след 18 часа. Поводът са концертите на Слави Трифонов и Ку-ку Бенд в "Арена Армеец". 

Вратите на залато ще бъдат отворени два часа преди началото на концерта – в 18.00 часа.

Заради спектаклите "Има такъв народ" всички превозни средства в участъка между хотел Плиска и площад на Авиацията ще спират двупосочно на спирка ж.к. „Изток“, съобщиха от Центъра за градска мобилност. 

От понеделник пък ЦГМ намалява броят на превозните средства в делнични дни по следните линии: автобуси - 1, 9, 11, 20, 24, 26, 27, 31, 42, 44, 44-Б, 45, 56, 59, 60, 63, 64, 67, 72, 73, 74, 76, 77, 78, 79, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 88, 90, 93, 94, 98, 100, 102, 108, 111, 113, 117, 120, 150, 184, 204, 213, 280, 285, 304, 305, 309, 310, 314, 384, 404, 413 и 604; трамваи - 5, 6, 7, 8, 10, 11, 12, 18, 20 и 22; тролеи - 4, 6 и 7. 

За предпразник и празник промените са за: автобуси - 11, 23, 27, 42, 45, 59, 60, 63, 64, 67, 72, 73, 74, 76, 77, 78, 79, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 88, 90, 94, 98, 100, 102, 108, 111, 113, 117, 120, 150, 184, 204, 213, 280, 285, 305, 309, 310, 314, 404, 413 и 604; трамваи - 1, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 10, 11, 12 и 18; тролеи - 4, 6, 7 и 11. 

ООН реформира структурите си за борба с тероризма

http://www.mediapool.bg/oon-reformira-strukturite-si-za-borba-s-terorizma-news265370.html

ООН реши да създаде ново Бюро на обединените нации за борбата срещу тероризма, което ще събере "под една шапка" съществуващи вече специализирани структури, предаде Франс прес. Общото събрание одобри предложение в този смисъл, внесено през април от генералния секретар Антониу Гутериш. Начело на новото Бюро ще застане заместник-генерален секретар и според дипломати на този пост може да бъде назначен руски представител. "Подборът е в ход", увери говорителят на ООН Стефан Дюжарик, без да уточни кога се очаква назначението. В новото Бюро ще се влеят сегашният специален екип за борба с тероризма и Центърът на ООН за борба с тероризма. Същевременно изпълнителната дирекция на антитерористичната комисия на ООН с мандат от Съвета за сигурност ще продължи да захранва Съвета с анализи и доклади. Гутериш изтъкна в комюнике, че борбата с тероризма и превенцията на екстремисткото насилие са сред приоритетите на ООН. Той изрази пожелание "тази реформа на антитерористичната архитектура на ООН да стимулира усилията, насочени към превенция на конфликтите, траен мир и развитие".

Левски ще харчи 12 милиона лева, планира печалба

https://offnews.bg//futbol/levski-shte-harchi-12-miliona-leva-planira-pechalba-658329.html

Амбициозни планове за новия сезон имат в Левски. Изпълнителният директор на Левски Красимир Иванов ги разкри в чат с феновете.

В разходната си част за новия сезон клубът ще разполага с около 12 милиона лева. Освен това целта пред Левски за идната година е клубът да излезе на печалба за първи път от доста време насам.

“Бюджетът ще е около 12 милиона лева разходна част. Целта ни е за първи път от много години насам клубът да излезе на печалба. Феновете могат да помогнат например със закупуването на две клубни карти.

Едната е на цената на възрастта на клуба, а другата е 24 лева. Те носи процент отстъпки за определени отстъпки. Това е една схема, която да привържениците да инвестират в клуба, а не да дават милостиня”, каза Иванов.

"В Западна Европа голяма част от парите в отборите идват от медийните права, а при нас е само 6%. Затова ние залагаме на по-добри и по-дългосрочни отношения с рекламодателите на клуба", каза още босът на "сините".

Иначе спортният директор Даниел Боримиров обяви поредния тригодишен план за развитие. И даде пълен картбланш на треньора Ники Митов.

Жадното беше убеден, че тимът ще е конкурентен на силните през новия сезон. Но политиката от началото на лятото ще продължи - връщане на всички кадърни юноши, разпръснати по елита. Поредният такъв е Мики Орачев от Локо София.

Фрапе от рожков, авторски хляб и розова вода със зеолит на Веге фестивала във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=353600

Богат асортимент от продукти, използвани във веганската и вегетарианската кухни, подправки, напитки и биокозметика могат да бъдат намерени на базара, съпътстващ втория Веге фестивал във Варна. След официалния старт, който беше даден днес в 11 часа, щандове с различните продукти са разположени на пешеходната алея пред хотел „Черно море“ и ще останат там в дните до 25 юни, предаде репортер на Moreto.

България става газов апендицит на Европа, притеснен Таско Ерменков

http://www.moreto.net/novini.php?n=353594

България ще се превърне в газовия апендицит на Европа, който лесно и безболезнено може да бъде и отрязан. За това предупреди социалистът Таско Ерменков по време на парламентарния контрол в енергийна атака към ресорния министър Теменужка Петкова.

Експлозията пред детска градина в Китай е причинена от самоделна бомба

http://www.mediapool.bg/eksploziyata-pred-detska-gradina-v-kitai-e-prichinena-ot-samodelna-bomba-news265369.html

Вчерашната експлозия пред детска градина в китайския град Фънсян, при която загинаха 8 души, е от самоделна бомба, направена от млад мъж, който страдал от нервно заболяване. Мъжът е загинал при взрива, съобщиха местните власти, цитирани от Франс прес. В апартамента на 22-годишния мъж е било открито взривно вещество. Освен загиналите, при експлозията в градчето в източната провинция Цзянсу имаше и 65 ранени. По-рано няколко китайски медии съобщиха, че експлозията е била причинена от газова бутилка, използвана от уличен продавач на храна. Експлозията станала в момент, когато родителите идвали да вземат децата си от детската градина "Чуансин" в град Фънсян, в източната китайска провинция Цзянсу.

Мъж с нож арестуван в центъра на Лондон

https://offnews.bg//sviat/mazh-s-nozh-arestuvan-v-tcentara-na-london-658330.html

Лондонската полиция задържа въоръжен с нож мъж пред двореца Уестминстър.

Арестуваният е около 30-годишен, с брада, носи черни панталони и сива риза, съобщават местните медии. На същото място през март въоръжен нападател уби полицая Кийт Палмър.

Инцидентът не се разглежда като опит за терористична атака, но заради оръжието полицията е задържала и отвела мъжа за разпит.

Според журналист от британския в. "Телеграф" преди ареста се чули викове "Нож! Нож! Нож!"

Засега не се съобщават повече подробности.

Градската управа на Ню Йорк ще се сдобие с "посланик за нощния живот"

http://www.mediapool.bg/gradskata-uprava-na-nyu-york-shte-se-sdobie-s-poslanik-za-noshtniya-zhivot-news265368.html

Кметството в мегаполиса Ню Йорк създава ново работно място в администрацията - "посланик за нощния живот", който да осъществява връзка между градската управа и нощните клубове, предаде Асошиейтед прес. По думите на Джули Менин, служител в кметската служба за медии и забавления, новият пост е създаден в отговор на огромното разрастване на музикалната индустрия в Ню Йорк. Кметът демократ Бил де Блазио обясни, че е бил повлиян от чужд опит, в частност от съществуването на "нощен кмет" в международни градове като Лондон. Лондонският кмет Садик Хан назначи миналата година първия такъв "нощен кмет", който да отговаря за икономиката на среднощния бизнес и да балансира между нейните интереси и претенциите на гражданите. Подобни административни постове има в Сан Франциско, Амстердам и други градове по света.

Компанията "Спейс Екс" се готви да изстреля български спътник

https://www.24chasa.bg/novini/article/6285294

Компанията "Спейс Екс" се готви да изстреля български спътникКомпанията "Спейс Екс" направи успешен тест за статично запалване на двигателите на "Фалкон 9" - ракетата, която ще изстреля първия български геостационарен комуникационен сателит BulgariaSat-1 в космоса, съобщиха от "Интелдей солушънс", цитирани от БТА.  Изстрелването е планирано за 19 юни, 2.10 ч. EDT (21.10 българско време).

Макрон: Франция трябва да мисли и действа като стартъп

http://www.investor.bg/evropa/334/a/makron-franciia-triabva-da-misli-i-deistva-kato-startyp-241333/

Според френския президент държавата трябва да действа като улесняващ фактор за новаторите и предприемачите

В 23.59 ч. затваря системата за електронен прием на първокласници

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/544vIvQ3NUs/

Промяна в изискванията на Наредба № 10 от 01.09.2016 г. за организация на дейностите в училищното образование наложи приемът на ученици в първи клас за учебната 2017/ 2018 година да се извършва само по електронен път. Предимството на електронното подаване на заявления е във възможността за нанасяне на промени, спестяване на време и по-лесното проследяване на резултатите. В сайта на Община Поморие онлайн системата заработи на 1 юни и ще бъде затворена в 23.59 часа днес /16 юни 2017 г./. Резултатите от класирането  ще бъдат обявени на 19 юни 2017 г.

Преди да се пристъпи към подаването на заявление (регистрация) е препоръчително подробно да се разгледа информацията за работа със системата, в какви срокове се провежда записването и класирането, както и критериите за класиране и необходимите документи. Родителите, които не са обезпечени с интернет достъп, могат да подадат заявления на хартиен носител в училищата, които са им първо желание. В тези случаи данните се качват в системата от учебното заведение

Швейцарските власти потвърдиха 25 разследвания за корупция във ФИФА

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/06/16/2990382_shveicarskite_vlasti_potvurdiha_25_razsledvaniia_za/?ref=rss


Главният прокурор на Швейцария Михаел Лаубер заяви, че тече разследване по 25 отделни случая за предполагаема корупция, свързани с ФИФА и кандидатурите за домакинство на световните първенства.

Той не даде подробности, но уточни, че случаите "са свързани с футбола".

Образувани са наказателни производства срещу бившите служители на ФИФА Сеп Блатер и Жером Валке, както и за някои организатори на Световната купа в Германия през 2006 г. Сред...

Марешки декларира влог от 52 евро, многомилионни задължения и участие в 93 фирми

https://offnews.bg//politika/mareshki-deklarira-vlog-ot-52-evro-mnogomilionni-zadalzhenia-i-uchast-658324.html

Задължения в многомилионни размери, акционерни участия в 93 компании плюс ценни книжа за милиони левове и солидни вземания са описани в декларацията по публичния регистър на зам.-председателя на Народното събрание Веселин Марешки, публикувана на сайта на Сметната палата.

Почти всичко от активите и пасивите на семейния бизнес се води на името на съпругата на бизнесмена политик.

Светлана Александровна Марешка има две вземания по договор. Едното е на стойност 1 135 000 лева, а другото - за 42 500 лева. 

В графата за задължения над 5000 лева в декларацията са описани цели 48 реда - към достачици, по кредитни карти и сделки, по които семейството се явява солидарен длъжник.

Ето само някои от тях:

Договор, по който Марешки и съпругата му са солидарни длъжници за 4 000 000 лева, поръчителство на двамата по договори за 4 милиона евро, за 11 млн. евро и 7,6 милиона лева.

Освен това двамата са поръчители и по други контракти на впечатляваща стойност - за 1 298 153 евро, за 5 000 000 лева, за 23 милиона лева и се водят солидарни длъжници по отделен контракт за 10 милиона лева.

Светлана Александровна Марешка е декларирала и акции в Фармхолд АД на стойност 796 000 лева и книжа във Фармнет АД придобити за 9 926 000 лева.

Съпругата на лидера на ВОЛЯ е обявила и участие в 93 търговски дружества, свързани основно с фармацевтичния бизнес и търговията с горива.

На фона на милионните активи и пасиви на семейството имотите на Марешки никак не впечатляват.

Двамата притежават идеална част от дворно място във Варна от 624 кв. м, придобито през 1993 година за 63 800 неденоминирани лева и част от дворно място от 160 кв. м пак в морската столица, придобито през 1997 г. Заместник-председателят на парламента е декларирал и право на строеж на апартамент във Варна, придобито през 2009 г. срещу 7217 лева. Съпругата на Марешки има и половин къща във Волгоградска област, Русия.

На името на лидера на ВОЛЯ се води и незастроен поземлен имот в с. Орешак, Троянско. Той има и част от ливада от 3 декара в село Патрешко, Троянско.

Наличните семейни средства са основно в съпругата Светлана Александровна, която има 20 000 лева и още 2724 лева. Марешки е декларирал налични 13 000 лева.

Парите на влог също са основно при жената на бизнесмена политик. Г-жа Марешка има два депозита в банки. Единият е за 58 072 лева, а другият - за 140 583 евро (274 956 лева). На нейния фон собственикът на аптеки и бензиностанции е направо бедняк.

Всичките средства на Марешки в банка са 2317 лева и 52 евро.

"Уиз Ер" пуска две нови дестинации от София

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/06/16/2990480_uiz_er_puska_dve_novi_destinacii_ot_sofiia/?ref=rss


Нискотарифната авиокомпания "Уиз ер" (Wizz Air) пуска две нови линии от София. Това обяви на пресконференция корпоративният директор на фирмата Оуен Джоунс. Дестинациите, до които се откриват нови полети са Лисабон и Ница.

Линиите ще бъдат открити през март следващата година. Полетите ще се извършват два пъти седмично, като до Ница ще може да се лети в понеделник и петък, а до Лисабон – във вторник и събота.

Полетът до португалската...

Елизабет II и принц Уилям посетиха района на опожарения жилищен блок в Лондон

https://www.24chasa.bg/novini/article/6285276

Елизабет II и принц Уилям посетиха района на опожарения жилищен блок в ЛондонБританската кралица Елизабет Втора и принц Уилям пристигнаха в района в Западен Лондон, където местни граждански сдружения са събрали хранителни продукти за пострадалите от пожара в жилищния блок, в който загинаха 17 души, съобщава Асошиейтед прес, цитирана от БТА.  Кралицата ще се срещне и с доброволци, които помагат на пострадалите.

Заработи телефонът за оплаквания от шумни туристи

http://www.mediapool.bg/zaraboti-telefonat-za-oplakvaniya-ot-shumni-turisti-news265367.html

Обещаната от вицепремиера Валери Симеонов гореща телефонна линия за подаване на сигнали и жалби от шумни туристи, заведения и нарушения в областта на туризма заработи в петък, съобщиха от правителствената пресслужба. Желаещите да подават сигнали и жалби могат да го направят на телефонен номер 02/940 3003 или на електронна поща signalitourism@government.bg. Постъпилите сигнали ще се проверяват от отговорните институции под график, като Симеонов лично ще ги координира. Целта е летният туристически сезон 2017 да протече в спокойна обстановка, предлагаща на българските и чуждестранните туристи очаквания от тях комфорт, допълва се в прессъобщението на Министерския съвет.

ГЕРБ поиска БСП и Радев ясно да поискат оставката на Пламен Узунов

http://www.mediapool.bg/gerb-poiska-bsp-i-radev-yasno-da-poiskat-ostavkata-na-plamen-uzunov-news265366.html

След случая със съветника на президента Пламен Узунов и вялата реакция на БСП и президента Румен Радев вече имаме двоен стандарт - към приближените на БСП и президента се проявява разбиране, ако са се шегували с хитлеристки символи, а за всички останали няма да се правят компромиси. Това заяви в петък депутатът Тома Биков в декларация от името на ПГ на ГЕРБ от парламентарната трибуна. Ако искаме единният стандарт по отношение на националсоциалистическата идеология да остане в сила, БСП и Румен Радев трябва ясно и на висок глас да поискат оставката на Пламен Узунов, както го направиха с Павел Тенев, посочи Биков и припомни казуса с бившия заместник-министър на регионалното развитие, който подаде оставка заради своя снимка от 2008 г. с нацистки поздрав в музей с восъчни фигури. Тогава от БСП поискаха неговата оставка с аргумента, че с теми като националсоциализма и фашизма не може да се правят шеги, отбеляза Биков. Ако още днес не призовете Румен Радев да уволни Пламен Узунов от президентската администрация, ще покажете, че острата ви реакция срещу Павел Тенев не е била плод на автентичен граждански рефлекс, а активно мероприятие, с което сте преследвали тяснопартийните си цели, обърна се Биков към БСП. По думите му, ако президентът и БСП не заемат ясна позиция и не поискат отстраняването на Узунов, това ще означава, че оставката на Павел Тенев е била безсмислена и от тук нататък всеки подобен случай ще бъде омаловажаван и пренебрегван. Надявам се и президентът да знае, че в момента полага основите на нов политически стандарт по отношение на националсоциализма и вие като партия с антифашистко минало имате най-голяма полза този казус да не остане нерешен и тихомълком Узунов да остане на поста си, заяви Биков, след което призова и ДПС да реагира.

Започна подаването на документи за кандидатстване след 7-ми клас

https://www.24chasa.bg/novini/article/6285295

Започна подаването на документи за кандидатстване след 7-ми класОт днес започна подаването на заявления за кандидатстване след VII клас в профилираните и професионалните гимназии в страната. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на образованието и наукта (МОН). Документите за участие в първото класиране се попълват онлайн на адрес https://priem.mon.bg или на хартиен носител в училищата-гнезда,

Европейската комисия одобри държавната подкрепа за БДЖ

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/evropeiskata-komisiia-odobri-dyrjavnata-podkrepa-za-bdj-241339/

Планът за преструктуриране на железниците и възстановеното ДДС не увреждат конкуренцията на пазара, заключават от Брюксел

Задържаха мъж с нож до парламента в Лондон

https://www.actualno.com/europe/zadyrjaha-myj-s-noj-do-parlamenta-v-london-news_617359.html

Мъж, въоръжен с хладно оръжие е бил арестуван пред британския парламент, съобщи полицията и добави, че няма данни за пострадали хора. „Мъж между 30 и 40-годишна възраст беше арестуван по подозрение в притежание на нож”, допълни БГНЕС.

Вътрешният министър попари полицаите за увеличение на заплатите

https://offnews.bg//politika/vatreshniat-ministar-popari-politcaite-za-uvelichenie-na-zaplatite-658331.html

Само ден, след като синдикатите и ръководството на МВР се разбраха за увеличение на заплатите, вътрешният министър Валентин Радев каза, че не се предвижда това да се случи.

В четвъртък синдикалисти се срещнаха със зам.-министъра на вътрешните работи Стефан Балабанов на заседание на Съвета за социално партньорство. Там бяха постигнати три договорки: увеличение на заплатите, спешни изменения в Закона за МВР, които се отнасят до социалния статус на служителите в министерството; подготовка на изцяло нов закон за МВР. 

В петък Радев заяви, че договореното в рамките на съвета няма как да се случи. "Не съм доволен от това, което са се разбрали, защото са започнали да си говорят не за това, за което ги помолих на първото заседание", заяви пред журналисти Радев. Той каза, че иска от синдикатите аргументи за повишаване на заплатите и не се съгласи, че нямало дрехи за полицаите.

"Какви дрехи няма? Складът, който се намира в „Симеоново“, е пълен с дрехи за една година“, посочи Валентин Радев. „Когато чуя съществени аргументи, им казах - аз съм член на правителството, ще говоря с г-н Горанов и с премиера“, каза още министърът. 

Той намекна, че ако има увеличение на заплатите, трябва да се уточни за кои служители става въпрос. "Има едни, които са на терен. Очевидно там няма кадри. Никой в момента или малко са хората, желаещи да отидат полицаи на терен – по-малко са. Всички искат да стават инспектори с висше образование, офицери. Ниските звена – там е големият недокомплект", обясни Радев, според когото в системата на заплатите имало "дисбаланси". 

Министърът е категоричен също, че няма да има изцяло нов Закон за МВР, както поискаха синдикатите. 

Валентин Попов от Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) обясни за OFFNews, че са искали среща с министъра, за да му изложат аргументите си, но до момента не са получили отговор. Той каза, че на съвета за социално сътрудничество е имало добър диалог и че е изненадан от реакцията на министъра. 

В началото на юни от федерацията обявиха, че са в готовност да излязат на протест, ако исканията им не бъдат чути. 

Обяснението на премиера Бойко Борисов за това защо няма желаещи за работа в МВР е, че са ограничени условията за корупция. Тогава Валентин Радев допълни тезата на Борисов, че "с камерите и с новите автомобили намаляха вече желаещите значително" в КАТ.

Международен мототур Черно море – Гибралтар тръгва от Бургас на 23 юни

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/hdwwVZ2D7Lg/

Впечатляващият международен туристически мотопоход Черно море – Гибралтар ще стартира от Бургас на 23 юни.

Тази година близо  60 мотоциклетисти ще започнат своето голямо пътешествие  от Бургас и 15 дни след като прекосят 10 европейски страни ще стигнат до Гибралтар.

Мотористите са от различни държави като Англия, Австрия, Холандия, Щвейцария, Финландия, Германия, Турция, Франция,Испания и Австрия.

По традиция преди да бъде даден официален старт на международния мотопоход в 18.00 часа, участниците ще представят ефектно мото шоу 23 Юни, в близост до х-л “Парк” в Морската градина, обясни  Мануел Подети от Moto Raid Expirience, представител на организационния екип.

Заедно с мотористите пътуват и журналисти от водещи европейски медии. Миналата година мотопоходът е стартирал от Атина, а тази година организаторите са се спрели на Бургас, впечатлени от очарованието на морския град. Турът трябва да завърши на 7 юли в Гибралтар.

БСП иска да върже ръцете на премиера да прекроява бюджета

http://www.mediapool.bg/bsp-iska-da-varzhe-ratsete-na-premiera-da-prekroyava-byudzheta-news265365.html

БСП ще внесе жалба до Конституционния съд с цел да се ограничи правото на Министерския съвет директно да разпределя допълнителни пари за общините, без да се преминава през актуализация на бюджета. Това стана ясно от изказване в петък на лидера на левицата Корнелия Нинова. Конкретното искане атакува текстове от Закона за публичните финанси. "От БСП предприемаме крайната мярка и искаме отмяна на този член от Закона за публичните финанси, който приехте и който дава възможност да изопачавате бюджетната и финансова политика на страната в тясно партиен, користен и лобистки интерес“, твърди Нинова. Законът за публичните финанси, а преди него – Законът за устройството на държавния бюджет, винаги са давали значителни правомощия на изпълнителната власт сериозно да прекроява приетия от парламента финансов план на държавата чрез т. нар. корекции. Обичайно въпросните размествания, при които се взимат средства от едни пера и се преразпределят към други, без да се нарушава крайното салдо, са в размер на милиарди. Независимо че ежегодно Сметната палата констатира, че въпросните корекции в сегашния им мащаб са проблем за бюджета, досега не са предприети особени стъпки за ограничаването им. Единствената промяна, направена от ГЕРБ в първия им мандат, бе, че корекциите вече минават през Министерски съвет, а не само през финансовия министър, което ги прави по-видими. В случая БСП атакува корекциите по отношение само на общинските бюджети. Освен това левицата е против "подценяването“ на приходите, заложено в закона за бюджета, защото впоследствие се формира преизпълнение, което се разпределя от правителството без участието на Народното събрание. "ГЕРБ и "Обединени патриоти“ подготвят бюджета за 2018 година и затова още отсега искам да поставим няколко въпроса - държавният бюджет не е счетоводство с приходи и разходи, а най-висшата форма на правене на политика“, заяви Нинова. "Умишлено занижавате приходната част, за да се реализират излишъци по две причини - първата е пиарска и я оставяме настрана, да се похвалите, че имате излишъци. Втората обаче е важна и обръщам внимание на нея - този излишък се разпределя не както е определила конституцията през държавния бюджет, а еднолично с решение на премиера и постановление на МС“, добави лидерът на БСП. Председателят на левицата заяви, че през август 2016 г. 43 общини получават с решение на МС 27 млн. лв., през ноември - още 50 млн. лв., на 14 декември 2016 г. - още 15 млн. лв. По думите й левицата не е против да се финансират общините, защото те са недофинансирани. "Ние сме против начина, по който го правите. Вместо да внесете актуализация на бюджета и в парламента да решим как се финансират общините, го правите еднолично и то по политически начин, предимно към общини, поощрявани от ГЕРБ“, поясни Нинова. По думите ѝ ГЕРБ наказвапо този начин неудобните кметове, а чрез тях и хората, които живеят в общините. "Предупреждаваме ви в 2018 година да спрете с порочната практика да прехвърляте на местната власт задължения, без да предвиждате финансиране за това“, подчерта Корнелия Нинова и допълни, че ГЕРБ през последните 2 години със 100 нормативни актове са прехвърлили на местната власт задължения, без да им осигурят финанси за това. Това е и тезата на Националното сдружение на общините. "Правителството задържа за себе си парите и правата, а прехвърля на общините само задълженията, без да ги осигури. Големите общини ще се справят, но средните и малките не успяват и трупат задължения“, посочи лидерът на БСП. "Министрите ви оказват безпрецедентен незаконен натиск върху кметове. Казвате им, че ако не се включат във ВиК асоциациите, ще им спрете финансирането по оперативни програми. На какво основание ще направите това“, пита Корнелия Нинова, която явно не знае, че изискването общините да са част от ВиК-асоциация, за да получават евросубсидии за ремонт на водопроводи, е на Брюксел. Това е предварително условие, поставено от ЕК за стартиране на парите за ВиК-мрежата и до тази крайна мярка се стигна, след като години наред водната реформа се отлагаше и саботираше от клетовете. "Настояваме за актуализация на бюджета в тази зала, това е парламентарна република и бюджетните средства се разпределят в парламента, а не субективно от един човек, не сме премиерска република“, добави тя. Именно с аргумента, че допълнително събраните приходи не бива да се разпределят директно от правителството, Нинова поиска и актуализация на държавния бюджет за 2017 г. Говорим за Европа на две скорости, а на колко скорости живее България, попита Нинова. По думите й министърът на регионалното развитие се е превърнал в министър на магистралите, но управляващите нямат политика по регионите и визия как да се преодолеят различията. Пред журналисти в парламента вицепремиерът Томислав Дончев коментира, че когато се започва даден проект и се сключва договор с община, администрацията не винаги знае каква е политическата принадлежност на кмета й. Дончев каза, че кметове, включително и от левицата, са идвали при него и заедно са решавали проблеми. Когато говорим за извънредно подпомагане при безспорна нужда, всички са получавали помощ от държавата, независимо от каква политическа сила са, каза още той.

Руската преса: Путин запази "интригата-2018" и влезе в ролята на "дядо"

http://www.mediapool.bg/ruskata-presa-putin-zapazi-intrigata-2018-i-vleze-v-rolyata-na-dyado-news265364.html

Близо 4-часовата 15-а "пряка линия" с Владимир Путин, който отговаряше в ефир на въпроси от граждани, не донесе очакваната сензация - руският лидер не обяви, че ще се бори за четвърти президентски мандат на изборите догодина, отбелязват руски медии в петък. "РБК" констатира сбъдването на експертни прогнози, че държавният глава ще запази засега "интригата-2018" и няма да отговори направо на въпроси като "Кого предвиждате да оставите след себе си?". "Първо, аз все още работя", припомня вестникът реакцията на Путин. Пише и за "друг един намек" - руският лидер планира да смени президентския си автомобил с нов, родно производство, марка "Кортеж", който ще се произвежда от края на 2018 г. Руският промишлен министър Денис Мантуров каза по-рано, че новата лимузина ще бъде показана пред публика на официалната церемония по встъпване в длъжност на новоизбрания държавен глава, допълва "РБК", цитирана от БТА. Путин говори и за внуците си - това ще му помогне да отклони дневния ред от темата за "децата принцове" и от спекулациите около техния бизнес, смятат експерти на вестника. "Комерсант" коментира съобщението на руския лидер, че му се е родил втори внук, с думите: "Темата "Путин като дядо" обновява образа на президента преди изборите през 2018 г. Ако темата бъде представена правилно, "дядо Путин" може да привлече нови електорални симпатии". Докато президентът обясняваше за новия си внук, на екрана се появи есемес от гражданин: "Може би сте уморен и трябва да си починете?" Владимир Путин май не го забеляза, добавя "Комерсант". По време на разсъжденията за внука публиката видя един съвсем различен Путин - той говори за семейството си тихо, без твърди нотки в гласа, изтъква "Лента". "От гледище на драматургията това е просто отлично. От образа на мачо, яхнал кон, обединител на родните земи и геополитически стратег, Путин минава към образа на дядо и лидер помирител. Още повече че след това се въздържа от обвинения към Запада, призна, че там правят "много неща за хората", и ще е добре руската власт да действа по същия начин", добавя онлайн изданието. Този път Путин реши да не засяга темата за Украйна и САЩ като главни външни врагове, а говорейки по икономическите въпроси, призна, че в Русия е нараснал броят на хората, живеещи под чертата на бедността, с доходи под жизнения минимум. И не посочи изход от това положение, отбелязва "Комерсант". Путин не усеща никаква вина за днешното финансово положение на хората в Русия, констатира "Независимая газета". "Федерацията отпусна пари" - а че те не са стигнали до работещите в бюджетния сектор, инвалидите, пострадалите от пожари и т. н., виновни са чиновниците по места. Бремето на проблеми от този род, прехвърляни на по-долното ниво, е твърде голямо. "Да проучат нещата", "да проверят", "това е странно", "умът ми не го побира" . . . С една дума, класиката на жанра: царят е добър, само дето болярите са лоши - ето един от основните мотиви в изявленията му. В крайна сметка излиза, че "рецесия има, а бедност няма", пише руският всекидневник. Вчерашният "сеанс за връзка с реалността" - поредното "старателно модерирано шоу", внесе в ситуацията "елемент на изненада", твърди "Ведомости". Изданието изброява "обичайните сюжети" на "преките линии" с Путин - доклади за икономическите успехи, самоутвърждаване за сметка на западните "партньори" на Русия, раздаване на подаръци или обещания да бъдат подпомогнати конкретни просители. През последните кризисни години обаче президентът по-трудно раздава подаръци, а помощта все по-често се обещава чрез заплахи към местната власт. И местната власт тутакси заминава за местопроизшествието, пояснява "Ведомости". Опозиционният "Новая газета" припомня свой миналогодишен коментар, че пряката линия с Путин е последната все още жива обществена институция в Русия. На другите нива изглежда вече нищо не работи, без намеса на президента "чудеса" не стават и не стават. Днес ситуацията само се влошава - президентът не само е принуден "да позатяга нещата, където не вървят", но казва направо, че има нужда от обществена институция, за да усеща нагласата на обществото. Такива институции по принцип са парламентът и свободните медии. Може ли да видиш нагласите на хората, като решиш веднъж в годината няколко социални проблеми с очевидно предварително подбрана насока, пита "Новая газета".

Безплатни медицински прегледи за живеещите в села без лекар

https://www.24chasa.bg/novini/article/6285273

Безплатни медицински прегледи за живеещите в села без лекарБезплатни медицински прегледи в отдалечените населени места, където личен лекар не е стъпвал от години. Специалисти от Александровска болница посетиха врачански села, а хората получиха адекватно лечение. В кметството на с. Елисейна се извиха опашки пред импровизираните кабинети на лекарите. Пациентите, котио често са над 70 г.

Повишават данъците на корабособствениците в Гърция

http://econ.bg/Новини/Повишават-данъците-на-корабособствениците-в-Гърция-_l.a_i.744162_at.1.html

Гръцките превозвачи възнамеряват да обсъдят повишаването на техния доброволен икономически принос към държавата през 2018 в рамките на извънредно...

Албин Курти, кандитат премиер, Косово: Не може да има правителство с две столици

https://www.24chasa.bg/novini/article/6285259

Албин Курти, кандитат премиер, Косово: Не може да има правителство с две столици
Кандидатът за премиер от крайнодясното движение "Самоопределение" Албин Курти заяви, че новото правителство в Прищина не може да зависи от Сръбска листа, тъй като в този случай това правителство би имало две столици - и Прищина, и Белград, съобщи Танюг, цитирана от БТА. В случай че класиралата се на първо място коалиция с Рамуш Харадинай като

Parov Stelar и Имани са звездите на "Франкофоли" в Благоевград

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2017/06/16/2990471_parov_stelar_i_imani_sa_zvezdite_na_frankofoli_v/?ref=rss


Електро-суинг групата Parov Stelar, френската соул певица Имани и македонците Foltin са звездите на започващото утре издание на фестивала "Франкофоли" в Благоевград. Те ще изнесат безплатни концерти в събота вечер, 17 юни, на мястото на бившите казарми в града.

Началото на концертите ще бъде в 19 ч. с македонската етно-джаз формация Foltin, последвани от Imany в 21.30 ч. и накрая Parov Stelar. Изпълнителите са добре познати на българската публика, но ще...

Тръмп: Седем месеца никакви доказателства за сговора ми с Русия

http://pogled.info/svetoven/amerika/tramp-sedem-mesetsa-nikakvi-dokazatelstva-za-sgovora-mi-s-rusiya.86814

/Поглед.инфо/ Американският президент Доналд Тръмп заяви, че седемте месеца разследвания и заседания в Конгреса не показаха нито един факт за връзките му с Русия.

"Пряката линия" - в шоуто на Путин липсват нови идеи

http://www.mediapool.bg/pryakata-liniya---v-shouto-na-putin-lipsvat-novi-idei-news265363.html

Скуката убива всичко. Както в любовта, така и в политиката. Хората в Русия научиха този урок след разпадането на Съветския съюз. След дългите години застой най-сетне започна някакво движение. И който закъсня - животът го наказа. Оттогава най-голямата страна в света вече не скучае. Турбокапитализъм и управляема демокрация, скандали по съдилищата и корупция, проблеми с човешките права, хомофобия, Крим, Сирия, Донбас. Но дори въображаемите постижения на страната и победите на президента й не могат да убият скуката - точно защото въпросният президент се задържа твърде дълго на власт. Затова Владимир Путин трябва да се преоткрие. Не задължително точно сега, десет месеца преди президентските избори, които популярният лидер може да спечели без много труд. Но после със сигурност ще му се наложи - щом секнат ресурсите, щом страната и властите й затънат в още по-тежка международна изолация, а днешните ученици и студенти, излизащи все по-масово на улични протести, рязко променят политическия курс. [div class='right_orange']Руската преса: Путин запази "интригата-2018" и влезе в ролята на "дядо" Близо 4-часовата 15-а "пряка линия" с Владимир Путин, който отговаряше в ефир на въпроси от граждани, не донесе очакваната сензация - руският лидер не обяви, че ще се бори за четвърти президентски мандат на изборите догодина, отбелязват руски медии в петък. "РБК" констатира сбъдването на експертни прогнози, че държавният глава ще запази засега "интригата-2018" и няма да отговори направо на въпроси като "Кого предвиждате да оставите след себе си?".   Още[class='right_orange' div] Без въпроси за бъдещето на страната Проблемът на Путин е, че вече всичко си е казал. Много от неговите "идеи как да постигнем успех и обновление", шумно оповестени навремето, бяха тихо погребани. Диверсификацията на икономиката? Видяхме я вече. Реформата в съдебната система? Борбата с тероризма? Политиката на Путин спрямо Крим и ураджийският патриотизъм? Вече нищо не действа. Вместо това в телевизионното си шоу с въпроси и отговори действа самият Владимир Путин - през 2017 г. по същия начин, както през 2016, 2015 и т. н.: добре осведомен, ако говорим за цифри, но без нови идеи. След неколкочасово "общуване с народа" и почти два милиона получени въпроси излиза, че народът в крайна сметка не пита Путин не само дали ще се кандидатира за президент на изборите през 2018 г., но и за бъдещето на страната изобщо. Никаква визия, никаква стратегия, никаква представа какво иска Русия да предложи на своята младеж - на която всъщност принадлежи бъдещето. И е все по-недоволна от своята страна и от своя държавен глава. И която е убедена, че е принудена да защитава перспективите си с улични акции. Неспособност за диалог Поредното вдигане на глобите и още по-големият брой арести, масови задържания по време на протести през последните дни? В Москва, Санкт Петербург, Владивосток и Новосибирск . . . Вече няма никакво значение кой кого е провокирал по-силно миналия уикенд в руската столица - дали властите са предизвикали опозиционния лидер Алексей Навални с натиска върху него, или те са били предизвикани от призивите на политика да се протестира на неразрешено място. Истински важната поука от протестите е, че държавната власт не знае как да води поне що-годе позитивен диалог с хората в страната. На първо място с младежта. Протестите на 12 юни показаха, че твърдите мерки не помагат. Въпреки безсмислените, понякога жестоки арести след протестите от 26 март десетки хиляди недоволни жители на Русия отново излязоха на улиците миналия уикенд. Властта изгуби контрола върху ситуацията. И обратното: харизматичният опозиционен политик Алексей Навални, известен критик на Путин, успя да се възползва от положението и разшири географията на демонстрациите. В тях се включиха градове, протестирали за последен път през 1905 г. (когато започват масови бунтове срещу монархията, т. нар. първа революция в Русия от 1905-1907 г., б. пр.). Президентът обаче не обели и дума за това. Президентът на една старееща европейска страна, в която голяма част от младежите живеят със същите ценности и по същите стандарти като връстниците си в останалата Европа и САЩ, отхвърляйки с целия си начин на живот прословутите традиционни ценности, които иска да им натрапи майчица Русия. Игнорирането на тази младеж може да е опасно за самата власт.

Русия твърди, че може би е убила лидера на "Ислямска държава"

http://www.mediapool.bg/rusiya-tvardi-che-mozhe-bi-e-ubila-lidera-na-islyamska-darzhava-news265362.html

Министерството на отбраната в Москва проверява данни, че водачът на терористичната групировка "Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади е убит при удар, нанесен от руска авиация по южен квартал на град Ракка в края на май, предаде ТАСС.   Става дума за удара, нанесен през нощта срещу 28 май по команден пункт, където ръководството на ИД обсъждало маршрути за излизане на джихадистките бойци от Ракка през т. нар. южен коридор.   "Според данни, които се проверяват по различни канали, на съвещанието е присъствал и лидерът на ИД Ибрахим Абу Бакр ал Багдади, който е бил ликвидиран в резултат на удара", се казва в съобщение на министерството.   Русия предварително бе предупредила САЩ за този удар, подчертава ведомството.   При атаката, в която участваха самолети Су-3 и Су-34, бяха ликвидирани високопоставени командири на терористичната групировка, включени в състава на нейния т. нар. военен съвет, сред които "емирът на Ракка" Абу ал Хаджи ал Мисри, а също така близо 30 полеви командири от средното звено и около 300 бойци от личната им охрана, съобщи руското министерство на отбраната.   Руският министър на отбраната Сергей Шойгу информира президента Владимир Путин и участниците в оперативно съвещание с постоянните членове на Съвета за сигурност на Русия за ликвидирането в Сирия на редица членове на ръководството на "Ислямска държава", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.   При въздушните удари на руски бойни самолети в района на Ракка са убити над 100 бойци на ИД, включително членове на ръководството й. Възможно е сред тях да е бил лидерът на групировката Абу Бакр ал Багдади, заяви Песков.   Руското външно министерство заяви, че информацията за смъртта на Ал Багдади в руски въздушен удар в края на май "продължава да се проверява по различни канали", предаде Асошиейтед прес. На въпрос за това твърдение руският външен министър Сергей Лавров заяви: "Нямам 100-процентово потвърждение на информацията."   Засега няма независимо потвърждение за смъртта на Ал Багдади.   Администрацията на САЩ не е в състояние да потвърди съобщението на руското министерство на отбраната за възможната смърт на Абу Бакр ал Багдади във въздушен удар близо до Ракка през май, съобщи представител на Белия дом, цитиран от Ройтерс."Нямаме информация, която да потвърди тези съобщения", заяви говорителят на Пентагона Джеф Дейвис.   Международната коалиция начело със САЩ заяви, че не е в състояние да потвърди съобщението на Москва, предаде Франс прес.   Помолен от агенцията да коментира руското изявление, говорителят на антиджихадистката коалиция Райън Дилън отговори: "На този етап не можем да потвърдим тази информация".   Сирийският център за наблюдение правата на човека оспори твърдението на Русия, че може да е убила лидера на ИД в района на Ракка на 28 май, предаде Ройтерс. "Центърът не е регистрирал никакви въздушни набези на руснаците на тази дата в споменатите райони", заяви шефът на неправителствената организация Рами Абдел Рахман.   Сирийският център за наблюдение правата на човека оспори твърдението на Русия, че може да е убила лидера на ИД в района на Ракка на 28 май, предаде Ройтерс.   "Центърът не е регистрирал никакви въздушни набези на руснаците на тази дата в споменатите райони", заяви шефът на неправителствената организация Рами Абдел Рахман, цитиран от Ройтерс.   По негова информация в края на май Ал Багдади се е намирал в район между сирийския град Дейр Аз Зур и иракската граница, а не в близост до практически обкръжения град Ракка.   "Нима би било разумно Ал Багдади да се отправи на място, намиращо се между чука и наковалнята – между международната коалици и Русия“, Казал Рами Абдел Рахман.

Русия твърди, че може би през май е убила лидера на "Ислямска държава"

http://www.mediapool.bg/rusiya-tvardi-che-mozhe-bi-prez-mai-e-ubila-lidera-na-islyamska-darzhava-news265362.html

Министерството на отбраната в Москва проверява данни, че водачът на терористичната групировка "Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади е убит при удар, нанесен от руска авиация по южен квартал на град Ракка в края на май, предаде ТАСС. Става дума за удара, нанесен през нощта срещу 28 май по команден пункт, където ръководството на ИД обсъждало маршрути за излизане на джихадистките бойци от Ракка през т. нар. южен коридор. "Според данни, които се проверяват по различни канали, на съвещанието е присъствал и лидерът на ИД Ибрахим Абу Бакр ал Багдади, който е бил ликвидиран в резултат на удара", се казва в съобщение на министерството. Русия предварително бе предупредила САЩ за този удар, подчертава ведомството. При атаката, в която участваха самолети Су-3 и Су-34, бяха ликвидирани високопоставени командири на терористичната групировка, включени в състава на нейния т. нар. военен съвет, сред които "емирът на Ракка" Абу ал Хаджи ал Мисри, а също така близо 30 полеви командири от средното звено и около 300 бойци от личната им охрана, съобщи руското министерство на отбраната. Международната коалиция начело със САЩ заяви, че не е в състояние да потвърди съобщението на Москва, предаде Франс прес. Помолен от агенцията да коментира руското изявление, говорителят на антиджихадистката коалиция Райън Дилън отговори: "На този етап не можем да потвърдим тази информация".

"Сестра ми Мая от небето", или как се преживява загубата на бебе

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2017/06/16/2990476_sestra_mi_maia_ot_nebeto_ili_kak_se_prejiviava/?ref=rss


В 18.30 часа днес, 16 юни, в пекарна The Art of love на площад "Журналист" в София ще бъде представена книжката "Сестра ми Мая от небето", заедно с изложба на детски детски рисунки. Това съобщиха организаторите от фондация "Макове за Мери" с уточнението, а поводът е Денят на перинаталната загуба (13 юни).

В книгата се разказва за преживяванията на малката Марта, чието семейство е загубило второто си момиченце, Мая, преди раждането. Целта й е...

Плевенчанин на 85 г. хвърли от терасата 3600 лева на "полицай"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6285253

Плевенчанин на 85 г. хвърли от терасата 3600 лева на "полицай"Плевенчанин на 85 г. хвърли от терасата си 3600 лева, за да помогне на полицията при залавяне на телефонни измамници. В четвъртък, около 7,45 ч дядото се оплакал в МВР, че метнал парите, сложени в плик, от балкона на жилището си в плевенския квартал "Сторгозия". Старецът бил трудно подвижен и не видял кой взема пакета.

Домашни лекове при зъбобол

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6285263

Домашни лекове при зъбоболЧува ли сте много версии по въпроса. Някои препатили се кълнат в ефективността на домашните лекове, други никога не са разчитали на тях и категорично ги отричат. Истината е, че единствено намесата на зъболекаря, е начинът да се отървете от неприятната болка. Но визитата при него често не може да се случи на мига.

Полицейски тормоз над съпругата на Вихрен Михайлов

http://www.eurochicago.com/2017/06/politseyski-tormoz/

Мая Михайлова, майка на две деца и съпруга на гражданския активист Вихрен Михайлов, е била ритана, бутана и унижавана от полицаи в един автобус преди няколко дни в София, при съучастието на контрольори в градския транспорт. След което била закопчана с белезници, повалили я на земята и била подложена на още унижения по пътя към Районото полицейство управление. Там не й позволили да напише своята версия за инцидента. А полицаите описали собствените си действия - ритането, псувните и униженията като извършени от нея.

Какво казват цветята, които подаряваме?

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6285254

Какво казват цветята, които подаряваме?Кристина Крънчева е специалист по бизнес етикет и международен протокол. Обучавала се е в най-известното щвейцарско училище Institut Villa Pierrefeu. Лицензиран консултант е по етикет и протокол на The Protocol School of Washington. Помолихме я да ни разясни какъв е етикетът при подаряване на цветя.

Как “добрите” и “лошите” училища произвеждат неравенство

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6283931

Как “добрите” и  “лошите”  училища произвеждат неравенство В други образователни системи децата са много по-равномерно разпределени Представете си една баба, която се грижи сама за внука си, чиито родители от години са в чужбина. Към 4-и клас той вече има проблеми с усвояването на учебния материал, наоколо няма кой знае колко голям избор на училища. Бабата обаче следи медии и си мисли,

Областният управител откри втopия фopyм нa млaдитe пeдaгoзи, opгaнизиpaн oт ОУ „Бaчo Киpo“

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/oblastniiat-upravitel-otkri-vtopiia-fopym-na-mladite-pedagozi-opganizipan-ot-ou-bacho-kipo-2031001

Областният управител проф. д-р Любомира Попова откри втopия фopyм нa млaдитe пeдaгoзи, opгaнизиpaн oт ОУ „Бaчo Киpo“. Тя приветства учители и ги поздрави за избора им да се отдадат на тази чудесна професия. "Радвам се, че тази ваша инициатива вече набира сила и се провежда за втори път. В очите ви

Убитият в Жиленци мъж е бил скрит под купчина трева, вързан и омотан в одеяло

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/ubitiiat-v-zhilenci-myzh-e-bil-skrit-pod-kupchina-treva-vyrzan-i-omotan-v-odeialo-2031006

Окръжна прокуратура –Кюстендил внесе за разглеждане в съда искане за вземане на постоянна мярка „Задържане под стража“ на А. Атанасов от с. Жиленци, обл. Кюстендил, обвинен в умишлено убийство - престъпление по чл. 115 от Наказателния кодекс.
На 10.06.2017 г. в РУ МВР - Кюстендил е бил получ

Контролът по границите ни е много строг, смятат зам. валиите на Одрин и Къркларели

//dariknews.bg/regioni/sliven/kontrolyt-po-granicite-ni-e-mnogo-strog-smiatat-zam.-valiite-na-odrin-i-kyrklareli-2031005

Областният управител на област Ямбол ДИМИТЪР ИВАНОВ се срещна и разговаря със заместник валиите на област  Къркларели и област Одрин Бекир Коджакундакчъ и Шенол Елмаджъоолу. В рамките на тяхното посещение в Ямболска област се проведе протоколна, опознавателна среща между двете страни.

Приключиха възстановителните дейности в две сливенски села

//dariknews.bg/regioni/sliven/prikliuchiha-vyzstanovitelnite-dejnosti-v-dve-slivenski-sela-2030850

Приключиха в срок възложените спасителни и аварийно-възстановителни работи в две от населените места в общината - Гавраилово и Селиминово, в изпълнение на заповедта на кмета на общината. След падналия в късния следобед на 2 юни краткотраен пороен дъжд в количества над 70 л/кв. м.,  бяха нанесени ще

Роналдо се маха от Испания заради обвинението за укриване на данъци

https://www.24chasa.bg/sport/article/6285226

Роналдо се маха от Испания заради обвинението за укриване на данъци4-кратният футболист номер 1 в света, европейски шампион с Португалия и носител на трофея в Шампионската лига с "Реал" Кристиано Роналдо се маха от Испания. Това твърди португалското издание "А Бола". Нападателят вече е уведомил за решението си президента на мадридчани Флорентино Перес. Причина за решението на Роналдо е обвинението срещу него в

Учени откриха антибиотик в почвата, който унищожава устойчиви бактерии

https://www.24chasa.bg/novini/article/6285242

Учени откриха антибиотик в почвата, който унищожава устойчиви бактерииУчени са открили в проби от почва, взети в Италия, нов антибиотик, който ефикасно унищожава устойчиви бактерии, предаде Франс прес, позовавайки се на публикация в сп. "Сел". Новият антибиотик, произвеждан от почвен микроорганизъм, е наречен псевдоуридимицин (PUM). В лабораторни експерименти той е унищожил 20 вида бактерии,

Лавров: Учуден съм, че Тилърсън е неспокоен заради сближаването ни с Турция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6285229

Лавров: Учуден съм, че Тилърсън е неспокоен заради сближаването ни с ТурцияИзявлението на държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън за това, че сближаването на Русия и Турция предизвиква безпокойство у САЩ, учудва Москва. Това заяви днес руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ТАСС и БТА. Учудих се, когато прочетох, че той (Тилърсън) е изразил безпокойство заради сближаването на Русия и Турция, каза Лавров.

Норвегия забранява отоплението с петрол и парафин

http://www.dnevnik.bg/zelen/2017/06/16/2990459_norvegiia_zabraniava_otoplenieto_s_petrol_i_parafin/?ref=rss


Норвегия ще забрани употребата на петрол и парафин за отопление от 2020 г., в опит да намали вредните емисии.

Забраната ще се отнася до нови и стари сгради, частни домове и бизнес, както и държавни институции, уточни министерството на климата и околната среда, цитирано от агенция "Ройтерс".

Министерството сочи като алтернативи термопомпи, електричество и камини, които работят с пелети.

Целта е Норвегия да намали...

Скъпите военни сделки ще бъдат прегласувани в парламента

http://www.mediapool.bg/skapite-voenni-sdelki-shte-badat-preglasuvani-v-parlamenta-news265361.html

Скъпите проекти за модернизацията на армията вероятно ще бъдат прегласувани в Народното събрание, съобщи председателят на парламентарната военна комисия генералът от резерва Константин Попов (ГЕРБ). "Парите в бюджета и в МО не са безкрайна величина. И според мен това е голямото предизвикателство на Министерство на отбраната - по-реалистично да подготви нещата", каза Попова пред Канал 3. Проектите за купуването на нов тип изтребители и кораби минаха през парламента в предишния му мандат, но в момента Министерството на отбраната се опитва в заложените финансови параметри – 2.3 млрд. лева, да вкара и покупката на нови бронирани машини. Това може да стане, ако и трите проекта бъдат разсрочени за много години. Около проектите има много политически и бизнес интереси, като преминаването им през парламента не е гарантирано. Очаква се следващата седмица военният министър Красимир Каракачанов да представи визия за реализирането и на трите проекта едновременно. "Ако са строго убедителни (МО - б.ред.), не е толкова голям проблем за кратко време да минат през Министерския съвет, да бъде предложено и гласувано в парламента", допълни Попов. Президентът Румен Радев през последните месеци не спира да натиска правителството до края на годината да подпише сделката за закупуването на шведските изтребители "Грипен", но управляващата партия досега даде сигнали, че не приема безрезервно проекта. Попов съобщи, че заедно с военния министър са се видели с посланика на Швеция. "Те могат да имат всякакви притеснения хората, но ние взимаме решенията. Все пак ние сме хората, които ще дават парите на българския данъкоплатец и ние се грижим за него, за България, за способностите ни да изпълняваме задачите си", каза Попов. Служебното правителство на Огнян Герджиков се опита да предопредели сделката, като класира на първо място офертата за шведските изтребители "Грипен", пред тези за машини втора ръка Ф-16 и "Юрофайтер". Попов обаче обясни, че правителството ще продължи "това, което служебният кабинет започна, но не довърши - допълнително преговори с трите претендента". Засега позицията на ГЕРБ за покупката на новите изтребители е, че решението е политическо и трябва да се търси вариантът, който осигурява най-много сигурност.

Валери Симеонов откри телефон за подаване на сигнали за шума в заведенията

https://www.24chasa.bg/novini/article/6285217

Валери Симеонов откри телефон за подаване на сигнали за шума в заведениятаЗаместник министър-председателят по икономическата и демографската политика открива от днес горещата телефонна линия за подаване на сигнали и жалби в областта на туризма и шума в заведенията. Това съобщиха от пресцентъра на правителството. Желаещите да подават сигнали и жалби могат да го направят на телефонен номер 02/940 3003 или на електронна

Великите сили не знаят дали ал Багдади е убит

http://frognews.bg/news_136618/Velikite-sili-ne-znaiat-dali-al-Bagdadi-e-ubit/

Водената от САЩ международна коалиция срещу „Ислямска държава“ не може да потвърди смъртта на Абу Бакр ал Багдади – лидера на близкоизточната радикална групировка, предава AFP, цитирана от ”Фокус”.

ЕК одобри държавна помощ за БДЖ

http://dnes.dir.bg/news/bulgaria-ek-bdz-25925717

Европейската комисия стигна до заключението, че мерките на България в помощ на БДЖ спазват правилата на ЕС за държавните помощи.

Бойчев: Министър Павлова да каже как са разходвани 17 млн. лв. за ремонта на НДК

http://www.cross.bg/pavlova-boiichev-bulgarskoto-1546211.html

/КРОСС/ Два въпроса, свързани с ремонта на НДК, зададе народният представител от Парламентарната група на БСП Жельо Бойчев към министъра на българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018 Лиляна Павлова. Първият от тях засяга разходването на предвидени финансови средства за българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 година. "Настоявам министър Павлова да каже какви средства са предвидени за преустройството на главната сграда на Националния дворец на културата за обезпечаване провеждането на основни събития на българското председателство на ЕС през 2018 година, заяви Жельо Бойчев. - Освен това, каква част от тях и кога са преведени на "НДК" ЕАД? И дали с отпуснатите целево за ремонтни работи 17 милиона лева (по решение на Министерски съвет от 3.08.2016 г.) са разплащани други дейности като електрическа енергия, топлоснабдяване, трудови възнаграждения и други?". Вторият въпрос на Жельо Бойчев към министър Лиляна Павлова е относно разминаващи се твърдения на Лиляна Павлова и изпълнителния директор на НДК Мирослав Боршош. "В изнесена информация от министър Павлова пред медиите (на 2.06.2017 г.) тя твърди, че "първоначално въобще не е било предвидено изграждането на пресцентър с над 240 работни места и инфраструктура за пряко телевизионно предаване по сателит" за нуждите на българското председателство в основната сграда на НДК, обясни Жельо Бойчев

Откриха парк в бивши казарми, часове преди два грандиозни концерта там

https://www.24chasa.bg/region/article/6285228

Откриха парк в бивши казарми, часове преди два грандиозни концерта тамС водосвет бе открит новия парк "Македония" в Благоевград. Ритуалът за здраве и благоденствие бе отслужен от свещениците  отец Петър и отец Кирил. За успеха на парка се помолиха кметът на Община Благоевград д-р Атанас Камбитов, заместник- кметовете по култура и хуманитарни дейности Христина Шопова, по икономика и финанси Иво Николов,

Остри реакции в Сърбия след избора на Ана Бърнабич за министър-председател

https://www.24chasa.bg/novini/article/6285224

Остри реакции в Сърбия след избора на Ана Бърнабич за министър-председател

Решението на президента Александър Вучич да връчи мандат за съставяне на правителство на министъра на държавната администрация и регионалното управление Ана Бърнабич предизвика остри реакции на опозицията, а според местните медии – и в редиците на Сръбската прогресивна партия, коментира македонското електронно издание МКД, цитирано от “Фокус“.

„Евростат“: Ясно, че в България е най-евтино. А къде е най-скъпо

http://clubz.bg/55215-%E2%80%9Eevrostat%E2%80%9C_qsno_che_v_bylgariq_e_naj_evtino_a_kyde_e_naj_skypo

ИКОНОМИКА храна супермаркет

От държавите в ЕС най-евтино е в България, а най-скъпо – в Дания, сочи проучване на европейската статистическа служба „Евростат” за 2016 г.

Цените за потребителските стоки и услуги в съюза имат почти трикратна разлика.

В България цените са повече от наполовина по-ниски от средното за ЕС (48%), докато в Дания те са 139% от средното.

Много високи са цените в Ирландия (125%), Люксембург и Швеция (124%), Финландия и Обединеното кралство (121%).

На другия полюс, освен България, са Полша - 53 на сто от средното за ЕС и Румъния - 52 на сто.

Храните и безалкохолните напитки са най-скъпи в Дания и най-евтини в Полша и Румъния.

Алкохолът и цигарите струват най-много в Ирландия и Обединеното кралство (съответно 175 и 162% от средното за ЕС), а най-евтини са в България (56%), Унгария (67%), Полша (68%) и Румъния (69%).

Цените в ресторантите и хотелите са повече от три пъти по-високи в Дания в сравнение с България. В България цените са 44 % от средното за ЕС, в Румъния са 53%, а в – Чехия 56%. В Дания цените са 150 на сто, а в Швеция – 144 процента. 

Азиатските фондови борси приключиха седмичната търговия разпопосочно

http://econ.bg/Новини/Азиатските-фондови-борси-приключиха-седмичната-търговия-разпопосочно_l.a_i.744174_at.1.html

Акциите на капиталовите пазари в Азия се търгуваха смесено в петък, съобщава CNBC. Японският индекс Nikkei 225 се повиши с 0,56% до 19 943,26...

Арестуваха въоръжен с нож пред парламента в Лондон (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6285198

Арестуваха въоръжен с нож пред парламента в Лондон (Снимки)Въоръжен с нож мъж е бил арестуван пред британския парламент, предава "Дейли мейл". Полицията е извършила ареста, след като пред входа на Уестминстърското абатство се чули викове "Нож, нож".   Мъжът е на около 30 години, засега няма данни някой да е ранен от него, съобщават от органите на реда.   Мястото на събитието е съвсем близо до това на

Мащабна операция по пътен контрол е проведена днес на територията на Пловдивска област под ръководството на ГДНП

http://press.mvr.bg/NEWS/news170616_03.htm

С помощта на техническото оборудване в служебните автомобили пътните полицаи са връчили на място електронни фишове на 27 водачи, като общата стойност на глобите е около 4000 лева; установен е и нарушител с натрупани и невръчени до момента 12 фиша

Вратарите на ЦСКА умират млади

https://offnews.bg//futbol/vratarite-na-tcska-umirat-mladi-658321.html

"Някаква прокоба тегне над нас! Колко вратари от ЦСКА си отидоха млади", скърбеше снощи в телефонен разговор с мен един от бившите футболисти на "червените", макар и пазил в сравнително малко мачове. Чухме се заради Румен Ненов (на горната снимка вляво), който беше покосен от инфаркт 72 часа преди сватбата на сина му Юлиан. Наистина, за последните десетилетия млади си отиват доста обичани вратари на "армейците".

Мистерията с Георги Найденов

Едва на 38 години умира най-великият вратар в историята на ЦСКА Георги Найденов. Жоро е и първият победител в класацията "Футболист на годината у нас". Има 8 титли с митичния тим на ЦДНА.

През 1970 година, вече треньор, той е на турне в Сирия с Марица Пловдив. Умира внезапно. Официалната версия е повторен инфаркт. 

Съпругата му Маргарита е убедена, че вътрешният министър Солаков, с който Георги Найденов е в конфликт, и Държавна сигурност стоят зад смъртта. Великият вратар е в Спартак, когато настъпва обединението с Левски. Твърдо се опълчва, но няма шанс срещу силните на деня.

Фаталният скок на Йордан Филипов

Йордан Филипов е много обичан в ЦСКА, носител на общо 8 титли - първата през 1966 г., а последната през 1980-а. Колегите му се кълнат, че такъв мъжкар рядко се ражда. И никога не би предал каузата, както го правят през годините куп ветерани.

Бат Дана, както го наричат всички, е на пикник през лятото на 1996-а година в Пирин. Забелязва млади момчета, които се хвърлят със страх в близкия вир. "Ще ви покажа как става", казва бившият вратар. И скача! Не знае, че долу има опасни камъни, удря си главата в един от тях. Гълта езика си и умира. 

Филипов, малцина знаят, е дядо на национала Андрей Гълъбинов.  Той е най-възрастният футболист, взел участие в среща от "А" група. На 26 ноември 1988 г. на възраст от 42 години, 5 месеца и 8 дни пази за Черно море срещу Локомотив Пловдив.

Отива си от този свят едва на 49 години. Последно работи в школата на любимия тим. 

Инфаркт покосява в съня Румен Апостолов

Годината е 2002-а. Румен Апостолов почива внезапно в съня си след масивна атака на сърцето. Събота е, Румен гледа спокойно мача между любимия ЦСКА и Спартак (Варна), след което ляга. Само две седмици по-късно Апостолов трябва да навърши 39 години. Но си отива млад.

Румбата е част от великия отбор на ЦСКА в края на 80-те години. Там е предимно резерва, но и записва доста мачове редом до Ицо Стоичков, Любо Пенев, Емо Костадинов, Трифон Иванов и останалите гениални момчета.

Красимир Досев умира в Чикаго

Малцина сигурно си спомнят за друг вратар от 80-те години - Красимир Досев. Скромният играч с мустачките (на снимката под Димитър Пенев) е резерва на Джони Велинов, влиза в напечените моменти.

После остава да помага и при разформироването на ЦСКА до "Средец". Така става част и от новия червен Дрийм тим на Христо Стоичков. 

Почти нищо не се знае за живота му след футбола. Емигрира в Америка. Създава в Чикаго фирма за камиони. Умира през 2007 година, когато е на 50. Причината отново е инфаркт. 

Рак убива героя от мачовете с Шахтьор

Преди 3 години рак убива Ненад Лукич. Сърбинът пази като лъв за ЦСКА в знаменитите мачове с Шахтьор Донецк, спасява по 3 чисти положения и в двете срещи. Избран е за вратар номер 1 на България през сезон 2001-2002. 

Ненад Лукич ще остане в историята на сръбския футбол като вратарят с най-дългата серия без допуснат гол – 903 минути. Той е роден на 14 декември 1968 година в Лесковац. Дълги години носи екипа на Обилич.

Освен като играч, той се е изявява и като треньор. Връхна точка в кариерата му бе като наставник на вратарите на младежкия тим на Сърбия от 2007 до 2009 година.

Ненад, вечно усмихнат, си отива едва на 46 години. Ракът на стомаха няма обяснения. Лукич мрази цигари и алкохол, храни се по часовник, спортува. Съдба!

Френският президент потвърди плановете си за изборна реформа

http://www.mediapool.bg/frenskiyat-prezident-potvardi-planovete-si-za-izborna-reforma-news265360.html

Правителството на новия френски президент Еманюел Макрон потвърди плановете му за реформиране на избирателната система в страната, два дни преди втория тур на парламентарните избори, предаде Ройтерс. Това стана на фона на прогнозите, че центристката партия на Макрон ще спечели огромно мнозинство в Националното събрание, а избирателната активност ще е ниска за френските стандарти. Две нови проучвания отредиха на формацията "Република, напред!" поне четири пети от местата в долната камара на френския парламент - най-високия очакван резултат за нея от началото на кампанията. Според прогнозите партията на Макрон ще получи около една трета от гласовете на изборите. Заради избирателната система на Франция - едномандатни райони, където се гласува на два тура - тя обаче ще има невиждан от десетилетия контрол над парламента. От друга страна, крайнодесният Национален фронт на Марин Льо Пен, която достигна до балотажа на президентските избори през май, се очаква да спечели само няколко места в 577-членното Национално събрание. Същата е ситуацията с крайната левица, чийто претендент за президентския пост Жан-Люк Меланшон получи близо една пета от гласовете на първия тур през април. На първия тур на изборите гласуваха по-малко от половината избиратели, като мнозина заявиха, че не виждат смисъл да упражнят правото си на вот. Очаква се активността на втория тур да е още по-ниска. Днес френският държавен секретар за цифровизацията Мунир Мажуби каза, че кабинетът ще поиска от парламента да работи за промяна на избирателната система. Той отбеляза, че "посредством въвеждането на доза пропорционално представителство, партиите, които имат по-нисък резултат, ще бъдат по-добре представени (в Националното събрание)". "Това ще е по-справедливо и, най-вече, ще подобри (парламентарния) дебат", допълни Мажуби. За последно контрол над повече от 80 процента от местата в Националното събрание са имали консерваторите на тогавашния президент Шарл де Гол през 1968 г., припомня Ройтерс.

Грийнпийс България с подписка за спасяване на морето от пластмасата

http://www.moreto.net/novini.php?n=353595

Онлайн подписка „Да спасим морето от замърсяване с пластмаси“ инициираха от организацията „Грийнпийс“ - България. От структурата призовават българите да се включат в инициативата като поискат министърът на околната среда и водите Нено Димов „да поведе борбата срещу пластмасовото замърсяване“, научи Moreto.

Макрон иска да превърне Франция в технологичен лидер

http://www.mediapool.bg/makron-iska-da-prevarne-frantsiya-v-tehnologichen-lider-news265359.html

Френският президент Еманюел Макрон кани световните новатори, инженери и създатели на бизнес във Франция в опит да я превърне от страна, която лежи на стари лаври, във водеща технологична нация, предаде Асошиейтед прес. Като първа стъпка в тази посока френското правителство въведе т.нар. "Френска технологична виза" - четиригодишно разрешително за пребиваване, което се издава ускорено за предприемачи и техните семейства, отговарящи на определени критерии. Неотдавна, след като президентът Доналд Тръмп обяви, че оттегля САЩ от Парижкото климатично споразумение, Макрон покани американските учени, изследващи климата, да дойдат във Франция. А вчера на парижкото технологично изложение "Виватех" френският президент заяви на английски: "Във времена, когато някои смятат, че стените са решение, ние наистина смятаме, че правилният път е да бъдем отворени, тъй като предизвикателствата, пред които сме изправени, са глобални". "Искаме пионерите, новаторите, предприемачите от цял свят да дойдат във Франция и да работят с нас за разработване на зелени технологии, хранителни технологии, изкуствен интелект - за всевъзможни иновации", каза президентът. Искам Франция да бъде страна, която работи със и за бързоразвиващи се млади технологични компании, и страна, която разсъждава и действа като такава компания, подчерта Макрон. На изложението той си поговори с робот на английски и се срещна със създатели на стартъп компании.

Вътрешният министър не чул съществени аргументи за увеличение на заплатите в МВР

http://www.cross.bg/zaplatite-argymenti-sindikatite-1546210.html

/КРОСС/ "Зам.-министър Стефан Балабанов ми каза какво са се разбрали със синдикатите. Не съм доволен". Това каза пред журналисти в Народното събрание министърът на вътрешните работи Валентин Радев относно предложението за увеличаване на заплатите в МВР, предаде „Фокус". „Моята молба към синдикатите беше следната - дайте ми аргументи, защо искате или на кого, ако говорим за заплати или ако имате други някакви искания, които са извън това", обясни той. „Те не са си говорили за аргументи, а са се разбрали, ако може да повикат някой друг да реши задачата. Да дойде примерно финансовият министър, заместник-финансовият министър или пък - Менда Стоянова споменаха", коментира министърът. „С тях говоря аз, те са ми съвещателен орган - синдикатите заедно с председателя, който е заместник-министър, мислят нещо, обсъждат нещо, идва той и го съобщава на мен, аз решавам какво правим натам", заяви Валентин Радев и добави, че не е чул съществени аргументи за увеличение на заплатите. „Чувам, че няма дрехи. Какви дрехи няма? Складът, който се намира в „Симеоново" е пълен с дрехи за една година", посочи Валентин Радев. „Когато чуя съществени аргументи, им казах - аз съм член на правителството, ще говоря с г-н Горанов и с премиера", уточни той. На въпрос има ли основание да се увеличават заплатите в МВР министърът коментира: „Първо, за кое МВР говорим, т.е

Валентин Радев: Не чух съществени аргументи за увеличение на заплатите в МВР

https://www.24chasa.bg/novini/article/6285214

Валентин Радев: Не чух съществени аргументи за увеличение на заплатите в МВР

“Зам.-министър Стефан Балабанов ми каза какво са се разбрали със синдикатите. Не съм доволен от това, което са се разбрали, защото са започнали да си говорят не за това, за което ги помолих на първото заседание“. Това каза пред журналисти в Народното събрание министърът на вътрешните работи Валентин Радев относно предложението за увеличаване на

Белгийският парламент не прие задържане на терористи до 72 часа без решение на съдия

http://www.mediapool.bg/belgiyskiyat-parlament-ne-prie-zadarzhane-na-teroristi-do-72-chasa-bez-reshenie-na-sadiya-news265358.html

Федералният парламент на Белгия отхвърли предложението на правителството за удължаване на срока на първоначално задържане на уличени в тероризъм до 72 часа без решение на съдия, съобщиха местни медии, цитирани от БТА. Изменението на действащия от 1832 г. закон изискваше и промяна на конституцията. Удължаването на срока за първоначално задържане бе сред мерките, набелязани от правителството за борба с тероризма след миналогодишните атентати в Брюксел. Парламентът отхвърли и предложението на опозиционната партия на социалистите франкофони за удължаване на срока на първоначално задържане за всички заподозрени престъпници до 48 часа без съдебно решение. Отбелязва се, че Белгия е една от малкото държави в ЕС, където срокът на първоначално задържане все още е само 24 часа. Причината правителството да поиска промяна е, че в случаите на тероризъм често е необходимо съгласуване с властите в друга държава, както и осигуряването на адвокат на задържания още от първия разпит. Често 24 часа са недостатъчни тези условия да бъдат изпълнени. В допълнение разследванията за тероризъм са свързани с множество заподозрени и едно денонощие е кратък срок за добиване на обща представа за действията им. По тази причина съществуват опасения, че 24 часа след задържането на заподозрените може да се стигне до тяхното освобождаване и те да извършат атентат. Едновременно с това съдиите, заради претовареността си в подобна обстановка, може да се презастраховат и да оставят в ареста невинни хора. Становището на депутатите, гласували против, е, че срокът на първоначално задържане е свързан с основните човешки права. Според тях въвеждането на отделен режим за уличените в тероризъм би довел до отмяна по-нататък на произнесените присъди.

Атанас Капралов ще е временният директор на литературния музей

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/06/16/2990438_atanas_kapralov_shte_e_vremenniiat_direktor_na/?ref=rss


Поетът Атанас Капралов, доскорошен заместник на освободения директор Пламен Крайски, ще поеме временно управлението на Националния литературен музей до провеждане на конкурс, съобщи Министерството на културата.

Вчера кабинетът на министър Боил Банов обяви, че се разделя с Пламен Георгиев-Крайски, тъй като усилията му за управлението и развитието на културния институт са незадоволителни и не са в унисон с политиката на министерството.

Крайски бе...

"Фигаро": От България до Сърбия хиляди хора остават блокирани пред прага на ЕС

http://www.mediapool.bg/figaro-ot-bulgaria-do-sarbiya-hilyadi-hora-ostavat-blokirani-pred-praga-na-es-news265357.html

От България до Сърбия хиляди хора остават блокирани пред прага на Европейския съюз, пише френският в. "Фигаро" в репортаж, посветен на мигрантите, след посещение в лагерите, където те пребивават транзитно с месеци, понякога при изключително лоши условия. Предпочитаният миграционен маршрут през Балканите вече е осеян с препятствия и опасности за мигрантите и бежанците, които пътуват сами или със семейството си. Още по-лошото е, че сега за повечето от тях той води до положение да са административно блокирани в пренаселени лагери. Макар да преминават транзитно през граничещите с Турция райони, мигрантите са принудени да чакат понякога месеци, за да получат разрешение за достъп в дадена територия, пише вестникът, цитиран от БТА. От липсата на хигиена през суровия понякога климат до пренаселеността - животът в центровете за временно настаняване може да се окаже изключително изтощителен. Въпреки това десетки хиляди хора са принудени да живеят така, докато чакат положението им да се подобри. Някои са настанени в сгради, но много други живеят със семейството си в палатки или друг временен подслон. Макар рядко да се обръща внимание на това, тези мъже, жени и деца са дълбоко психически наранени - посттравматичен стрес, депресия, тревожност. При цялото бреме на своето и физически, и психически изтощаващо пътуване, мигрантите се сблъскват също с трудния живот в лагерите и с продължителна административна несигурност. Това се отнася и за десетките хиляди непридружени деца и непълнолетни, пристигащи пред прага на Европа годишно, допълва "Фигаро" и разказва за съмненията и разочарованията на тези хора.

Според две проучвания партията на Макрон ще си осигури огромно мнозинство

http://www.mediapool.bg/spored-dve-prouchvaniya-partiyata-na-makron-shte-si-osiguri-ogromno-mnozinstvo-news265356.html

Партията на френския президент Еманюел Макрон "Република, напред!" се очаква да спечели огромно мнозинство на втория тур на парламентарните избори в неделя, според две социологически проучвания, предаде Ройтерс. Резултатите от анкетите на "Опиниънуей" и "Харис интерактив" сочат, че партията на Макрон и съюзникът й "Демократично движение" ще спечелят между 440 и 470 от общо 577 места в долната камара на парламента. Консервативната партия "Републиканците" и нейните съюзници ще бъдат основната опозиционна група със 70-90 депутати, докато социалистите, които бяха на власт до миналия месец, ще получат едва 20-30 места. Крайнодесният "Национален фронт" ще спечели между едно и пет места в парламента, а крайнолявото движение "Непокорна Франция" - между 5 и 15, според анкетите, които прогнозират също по-ниска избирателна активност - 46 процента - в сравнение с първия тур.

Йълдъръм ще направи работно посещение в Гърция в понеделник

https://www.24chasa.bg/novini/article/6285207

Йълдъръм ще направи работно посещение в Гърция в понеделник
Турският премиер Бинали Йълдъръм в понеделник ще направи работно посещение в Гърция по покана на колегата си Алексис Ципрас, съобщава БТА. Споразумението за реадмисия на бежанците и бежанските проблеми в района на Егея ще бъдат водещите теми в разговорите между двамата премиери, съобщи пресслужбата на Йълдъръм.

Фандъкова: От утре отваряме за движение едната лента от бул. „Патриарх Евтимий“

https://www.24chasa.bg/novini/article/6285208

Фандъкова: От утре отваряме за движение едната лента от бул. „Патриарх Евтимий“От утре отваряме за движение едната лента от бул. „Патриарх Евтимий“. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова пред журналисти, предаде „Фокус“. По думите ѝ другата лента ще остане затворена във връзка с довършването на метрото. „Отваряме движението еднопосочно, както беше и по бул. „Васил Левски“.

Борисов нареди да отпадне свидетелството за съдимост

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/06/16/2990440_borisov_naredi_da_otpadne_svidetelstvoto_za_sudimost/?ref=rss


Много ми се иска свидетелството за съдимост да отпадне като такъв документ, каза премиерът Бойко Борисов след среща с кметове, институции и браншови организации, на която се обсъдиха мерките за намаляване на административната тежест и облекчаване на режимите за работа с гражданите. По време на дискусията Борисов обясни, че вместо държавните институции да изискват удостоверението, биха могли сами да направят проверка в отворения регистър. Свидетелство за съдимост може да отпадне след няколко...

Сакскобургготски: Пожелавам на България най-доброто

http://dnes.dir.bg/news/simeon-saxkoburggotski-25925655

Тържествата за 80-годишния юбилей на Симеон Сакскобургготски започнаха с благодарствен молебен в катедралния храм „Св. Александър Невски“.

Лидерът на турската опозиция обвини Ердоган в извършването на „втори преврат“

http://pogled.info/svetoven/liderat-na-turskata-opozitsiya-obvini-erdogan-v-izvarshvaneto-na-vtori-prevrat.86813

/Поглед.инфо/ Лидерът на основната опозиционна партия в Турция Кемал Кълъчдароглу обвини турския президент Реджеп Ердоган в извършването на „втори преврат“ с масовите чистки, които последваха проваления опит за преврат от юли 2016 г.

Евростат: Инфлацията за май е 1,4 на сто и в еврозоната, и в България

https://www.24chasa.bg/novini/article/6285196

Евростат: Инфлацията за май е 1,4 на сто и в еврозоната, и в БългарияГодишната инфлация в еврозоната, обединяваща 19 страни от ЕС, е забавила темпа си до 1,4% през май спрямо 1,9% през април. Това потвърди днес Евростат. И в предварителната си оценка в края на май европейската статистическа служба отчете, че инфлацията във валутния съюз е спаднала до 1,4 на сто, което е най-ниското равнище на показателя за годината.

Гърция, Израел и Кипър редят енергийния пъзел в Средиземно море

http://www.investor.bg/analizi/91/a/gyrciia-izrael-i-kipyr-rediat-energiiniia-pyzel-v-sredizemno-more-241331/

На среща в Солун лидерите на трите страни се разбраха за ускоряването на работата по EastMed и за изграждането на електропровод

Радев и Йотова ще присъстват на приема за 80-ата годишнина на Симеон Сакскобургготски

https://www.24chasa.bg/novini/article/6285189

Радев и Йотова ще присъстват на приема за 80-ата годишнина на Симеон СакскобургготскиДнес от 18.00 часа президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще присъстват на приема по повод 80-ата годишнина от рождението на Симеон Сакскобургготски, който ще се проведе в Двореца “Врана”, съобщиха от пресцентъра на

БСП: Борисов сам разпределя пари за удобни кметове

https://www.vesti.bg/bulgaria/politika/bsp-borisov-sam-razpredelia-pari-za-udobni-kmetove-6070419

"Не сме премиерска република, искаме да се внесе актуализация на бюджета", заяви Корнелия Нинова

Лео ди Каприо върна "Оскар" на Марлон Брандо заради разследване за пране на пари

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6285090

Лео ди Каприо върна "Оскар" на Марлон Брандо заради разследване за пране на париХоливудският актьор Леонардо ди Каприо е предал статуетката "Оскар", спечелена от Марлон Брандо, на американските власти, разследващи предполагаема схема за пране на пари на малайзийски държавен инвестиционен фонд, предаде Ройтерс, цитира БТА. Ди Каприо освен това е инициирал връщането на други, неидентифицирани артикули,

Няма да има увеличаване на полицейските заплати

http://www.moreto.net/novini.php?n=353590

Няма да има увеличаване на полицейските заплати. Министърът на вътрешните работи Валентин Радев опроверга информацията за предстоящо повишение на възнагражденията, която бе съобщена след вчерашната среща на полицейските синдикати в МВР.

Еврогрупата се споразумя за дълга на Гърция и за поредния спасителен транш

http://www.mediapool.bg/evrogrupata-se-sporazumya-za-dalga-na-gartsiya-i-za-poredniya-spasitelen-transh-news265355.html

Финансовите министри от Еврогрупата постигнаха на срещата си в Люксембург споразумение за гръцкия дълг, което позволява отпускането на следващия спасителен транш от свежи пари за Атина, предаде ДПА, цитирайки неназовани източници. Траншът възлиза на 8,5 млрд. евро, което е повече от 7-те милиарда, от които Гърция спешно се нуждае, за да плати вноските си по дълга през юли и да избегне фалит. Пробивът идва, след като международните кредитори на страната бяха разделени по въпроса как да се процедира с третия спасителен пакет след гръцкия финансов крах преди 7 години. Гърция е в процес на извършване на болезнени реформи, за да получава по-нататъшна спасителна помощ от европейските си кредитори, отбелязва ДПА.

Зам.-министър Попов и Симеон Сакскобургготски валидираха пощенско издание

http://www.cross.bg/sakskobyrggotski-simeon-izdanie-1546208.html

/КРОСС/ Заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ангел Попов, Симеон Сакскобургготски, главният изпълнителен директор на Български пощи Деян Дънешки, председателят на УС на Съюза на българските филателисти Спас Панчев и членовете на царското семейство Калина Сакскобургготска, Борис Сакскобургготски и Симеон-Хасан Сакскобургготски пуснаха в употреба пощенско-филателно издание на тема „Известни българи-филателисти. Н.В. Цар Симеон II - почетен председател на Съюза на българските филателисти". Събитието се проведе в Регионалния исторически музей в София. По време на церемонията заместник-министър Ангел Попов заяви, че продължаваме една традиция в издаването на пощенски марки, която беше създадена през 2006 година, когато е пусната новата филателна серия „Известни българи-филателисти. Днешното издание е второ от серията и е посветено на един от най-известните потомствени колекционери в България - Симеон Сакскобургготски, каза още той. Заместник-министърът допълни, че художникът Людмил Методиев е използвал за марката портрет на Симеон Сакскобургготски, като на неговия фон е изобразена пощенска марка от 1938 година с локомотива, управляван от Цар Борис Трети. Пощенското издание е в тираж 10 500 броя и включва една пощенска марка с винетка и специален пощенски печат.

Ислямска държава държи над 100 000 цивилни като живи щитове в Мосул

//dariknews.bg/novini/sviat/isliamska-dyrzhava-dyrzhi-nad-100-000-civilni-kato-zhivi-shtitove-v-mosul-2030992

ООН заяви, че над 100 000 иракски цивилни са държани в капан от джихадистите на "Ислямска държава" в старата част на северния град Мосул, който се опитват да си върнат иракските сили, предаде Франс прес.

"Възможно е в Стария град все

Приемат се заявления по проект „Ваучери за заети лица”

//dariknews.bg/regioni/gabrovo/priemat-se-zaiavleniia-po-proekt-vaucheri-za-zaeti-lica-2030995

От Областен информационен център-Габрово съобщават, че Агенцията по заетостта стартира прием на заявления по проект „Ваучери за заети лица”, съфинансиран от Европейския социален фонд на Европейския съюз чрез Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020. Право да подават заявлени

Откриват седем нови санирани жилищни блока в Габрово

//dariknews.bg/regioni/gabrovo/otkrivat-sedem-novi-sanirani-zhilishtni-bloka-v-gabrovo-2030997

Нови седем жилищни блока, обновени в рамките на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради ще бъдат открити утре в Габрово.

Това са сградите на улици: „Св. Св. Кирил и Методий“ №7 и 9; „Орловска“ №139; „Осми март“ №24; „Антим I“ №3; „Петър Падалски“ №

Готови са обзорните карти за бъдещата автомагистрала между Русе и Велико Търново

//dariknews.bg/regioni/ruse/gotovi-sa-obzornite-karti-za-bydeshtata-avtomagistrala-mezhdu-ruse-i-veliko-tyrnovo-2030996

След посещението на министъра на регионалното развитие Николай Нанков на 10 юни в Русе и поет от него ангажимент към регионалните медии, днес в Областна администрация бяха получени обзорни карти относно бъдещата автомагистрала между Русе и Велико Търново. Получените от Агенция пътна инфраструкту

Горските от Върбица на състезание за най-добър дървосекач

//dariknews.bg/regioni/shumen/gorskite-ot-vyrbica-na-systezanie-za-naj-dobyr-dyrvosekach-2031000

Дървосекачи от ДГС-Върбица участваха на Национално състезание за най-добър секач за 2017 г. То се проведе през тази седмица в Сърница. Домакин на събитието беше Териториално поделение Държавно горско стопанство „Селище” на Южноцентрално държавно предприятие  - Смолян. 

В състезанието

Рада и Даниел натъпкаха апартамент с наркотици

//dariknews.bg/regioni/burgas/rada-i-daniel-natypkaha-apartament-s-narkotici-2031002

Пластмасова опаковка от шоколадово яйце, съдържаща около 30 гр метамфетамин, 37 пликчета с остатъци от синтетична дрога, станиол с екстази и пликче с бяло хапче, чийто точен състав е в процес на изясняване-тези находки откриха служители от Пето Районно управление на МВР в апартамент в бл. 87 в комп

Разширяване на партньорството обсъдиха областните управители на Кърджали и на Източна Македония и Тракия

//dariknews.bg/regioni/kyrdzhali/razshiriavane-na-partniorstvoto-obsydiha-oblastnite-upraviteli-na-kyrdzhali-i-na-iztochna-makedoniia-i-trakiia-2031003

Областният управител Никола Чанев е на посещение в съседна Гърция. Тази сутрин в Комотини той се срещна с областния управител на регион Източна Македония и Тракия Христос Метиoс. Двамата очертаха хоризонта на междусъседските отношения и заявиха взаимен стремеж за още по-тясно сътрудничество. В разг

БСП обвини ГЕРБ, че дава пари само на своите общини и наказва другите

https://offnews.bg//politika/bsp-obvini-gerb-che-dava-pari-samo-na-svoite-obshtini-i-nakazva-drugi-658325.html

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че ГЕРБ поддържа политика да финансира само „своите общини“, а другите – ги оставя на произвола. Тя изчете декларация от трибуната на парламента, в която каза, че иска бюджетът за 2018 година да се обсъжда и гледа в парламента, тъй като България е парламентарна република и не може премиерът сам да решава за парите.

Ето акценти от декларацията на БСП:

„Уважаеми 20 депутати от управляващата коалиция“, обърна се Нинова към залата, в която наистина имаше общо 30 депутати по време на днешния парламентарен контрол. „ГЕРБ и „Обединени патриоти“ подготвят бюджета за 2018 година и затова още отсега искам да поставим няколко въпроса - държавният бюджет не е счетоводство с приходи и разходи, а най-висшата форма на правене на политика“, посочи тя.

„Около 1 млрд. лева са дадени за дофинансиране на общините, ние не сме против да се финансират общините, но вместо бюджетът да се внесе за актуализация в парламента, се раздават пари еднолично и по политически начин“, обясни Нинова. Тя уточни, че целта на ГЕРБ е умишлено да занижава приходната част, за да се реализират излишъци.

„Този излишък се разпределя, не както е определила Конституцията през държавния бюджет, а еднолично с решение на премиера и постановление на МС. И то по политически начин, предимно към общини, поощрявани от ГЕРБ. Поощрявате неудобните и наказвате неудобните общини, а чрез това и хората. Разделяте хората по лобистки принцип“, заяви Корнелия Нинова.

„Предупреждаваме ви, през 2018 година да спрете с порочната практика да прехвърляте на местната власт задължения без да предвиждате финансиране за това. Правителството задържа за себе си парите и правата, а прехвърля на общините само задълженията, без да ги осигури. Големите общини ще се справят, но средните и малките не успяват и трупат задължения“, каза Нинова.

После тя даде пример с натиск от страна на ГЕРБ върху кметове – ВиК Троян, което било на печалба и водата била евтина за хората, било принуждавано да се включи във ВиК Асоциацията, където да изплаша дълговете на губещи дружества.
„Министрите ви оказват безпрецедентен незаконен натиск върху кметове. Казвате им, че ще им спрете финансирането по оперативни програми“, обясни Корнелия Нинова.

В заключение лидерът на БСП поиска отново бюджетът за 2018 г. да се вкара и да се разгледа в зала. „Това е парламентарна република и бюджетните средства се разпределят в парламента, а не субективно от един човек, не сме премиерска република“, каза тя. А накрая добави, че БСП е подала жалба до Конституционния съд и иска отмяна на този член от Закона за публичните финанси, който ГЕРБ са приели и дава възможност да се изопачава бюджетната и финансова политика на страната в тясно партиен, користен и лобистки интерес.

Убийцата от ”Хиподрума” била в психиатрия през март

http://dnes.dir.bg/news/ubiystvo-mvr-hipodruma-25925465

32-годишната жена, убила своя съседка тази нощ в София, страда от биполярно разстройство и шизофрения. Тя е поставена под пълно запрещение.

Германска феминистка, родена в Турция, откри "либерална джамия" в Берлин

https://www.24chasa.bg/novini/article/6285167

Германска феминистка, родена в Турция, откри "либерална джамия" в БерлинИзвестна германска феминистка, родена в Турция, откри днес "либерална джамия" в Берлин, съобщава ДПА, цитирана от БТА. Всички мюсюлмани - мъже и жени, хетеро- и хомосексуални, сунити и шиити - ще могат да се молят заедно в новия храм в центъра на столицата на Германия, създаден по инициатива на Сейран Атеш.

След Брекзита европейците са станали значително по-благосклонни към ЕС

http://www.mediapool.bg/sled-brekzita-evropeitsite-sa-stanali-znachitelno-po-blagosklonni-kam-es-news265354.html

Европейците вече имат много по-добро мнение за ЕС, отколкото преди година, когато Великобритания нанесе тежък удар на Евросъюза, гласувайки да го напусне, сочи проучване, оповестено вчера и цитирано от Ройтерс. Подкрепата за ЕС е нараснала с 18 процентни пункта както в Германия, така и във Франция, където за президент неотдавна бе избран центристът еврофил Еманюел Макрон, констатира базираният във Вашингтон изследователски център "Пю". Дори британците сега се отнасят много по-благосклонно към Европейския съюз. 54 процента от тях имат позитивно мнение за него - ръст от 10 пункта за една година, а 40 процента го възприемат негативно. Ройтерс припомня, че на референдума през юни м.г. те гласуваха за Брекзит с 52 срещу 48 на сто. В никоя от останалите девет страни, където е извършена анкетата, не е имало повече от 35 процента желаещи страната им да последва британския пример и да напусне съюза. Най-слаб ентусиазъм за ЕС е констатиран при италианците и гърците. Въпреки засилващите се търкания между техните националистически правителства и Брюксел, поляците и унгарците остават сред най-силните привърженици на ЕС. "Европейският съюз драматично е подобрил имиджа си и публичното си одобрение на фона на неотдавнашния рязък спад", сочат социолозите от "Пю", като отбелязват, че изминалото десетилетие се характеризира с цикъл от значителни амплитуди. Проучването е проведено в 10 от 28-те страни членки - шестте най големи в ЕС и четири от останалите 8 с най-голямо население. Не са изследвани обаче причините за тази смяна на настроенията.

Съдиите избират представители в новия състав на ВСС

http://www.cross.bg/sudiya-glasyvane-chrez-1546207.html

/КРОСС/ На 17 юни 2017 г. (събота) от 8.00 ч. до 18.00 ч. ще се проведе вторият ден от Общото събрание на съдиите за избор на членове на ВСС.Право на участие в избора имат всички 2238-ма съдии от страната, като 1677 от тях са заявили електронното дистанционно гласуване чрез интернет. Кандидатите в изборната процедура са 27, а съдиите чрез пряк избор ще изберат шестима членове на ВСС от своята професионална квота. В съответствие с чл. 29к, ал 2 от ЗСВ изборът се смята за редовен, ако са гласували повече от половината от съдиите, включени в списъка на действащите съдии по реда на чл. 29д от ЗСВ. В противен случай се произвежда нов избор на следващия ден, който се счита за редовен, ако са гласували не по-малко от 33 на сто от имащите право на глас. Ако шестимата членове на ВСС, които се излъчват от Общото събрание на съдиите бъдат избрани в деня на провеждане на гласуването - 17 юни 2017 г., събранието ще бъде закрито. Условията са две:Избирателната комисия да обяви, че изборът е редовен и шестимата от кандидатите да са получили повече от половината действителни гласове. Налице е обективна възможност за произвеждане на втори тур на изборите предвид броя на кандидатите и изпълнението на разпоредбите на ЗСВ и Правилата за провеждане на избори за членове на ВСС от съдиите, прокурорите и следователите. В случай, че след приключване на изборния ден Избирателната комисия обяви необходимостта от провеждане на повторно гласуване, същото ще се проведе на 18 юни 2017 г. (неделя) от 8

Принц Хари посети атакувания от терористи пазар в Лондон (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6285125

Принц Хари посети атакувания от терористи пазар в Лондон (Снимки)2 седмици след терористичната атака в Лондон английският принц Хари посети отново отворилият пазар "Бороу маркет", пише немското издание "Билд". Свидетели на разходката на Хари разказват, че 32-годишният принц е разговарял с продавачи на пазара и със собственици на ресторанти. Пазарът отвори врати отново тази сряда.

Бихте ли пуснали детето с колело на училище? В Дания отговорът е ДА

https://offnews.bg//zdrave-i-krasota/bihte-li-pusnali-deteto-s-kolelo-na-uchilishte-v-dania-otgovorat-e-da-658305.html

Ако специалистите по градоустройство искат да проектират един град по наистина съвременен начин, трябва да се запитат биха ли пуснали в него децата си да ходят с велосипед на училище. И ако отговорът е да, значи наистина се е получило. Поне така разсъждават много хора в Дания.

Изследвания показват, че 99% от датчаните се научават да карат колело преди да са навършили 10 години. Други проучвания показват, че 96% от датчаните вярват, че трябва да има все повече здравословни начини децата да ходят на училище.

Дали датските родители са по-безотговорни в сравнение с други националности? Дали е грешно да пуснеш детето си без надзор до училище?

Тайната зад този интересен начин на мислене е проста: велосипедни алеи, където са взети предвид разположенията на пресечните точки със светофарите, светофари за велосипедистите и т.н. Местата, където по-малките пътища се свързват с по-големите, имат знак "стоп", преди да се влеят.

Родителите и учителите подкрепят колоезденето, защото това е добре за децата. Проучванията на датското здравно учреждение показват, че децата, които пътуват до и от училище, както и до различни места, с колело са подобрили самоуважението си. Те са по-социални и независими, имат по-висок праг на стрес и са по-концентрирани, по-весели и здрави.

Кони Хедегор, бивш датски еврокомисар по въпросите на климата, казва следното: "Може да се каже, че Европа е изправена пред избор. Искаме ли да се стремим към подход в американски стил, в който децата зависят от родителите си - да ги вземат от училище в продължение на много години? Или искаме подход в скандинавски стил, в който съображенията за мобилност са интегрирани в градоустройственото планиране, така че децата да могат сами да ходят на училище?"

Ако се въведат безопасни велосипедни маршрути до учебните заведения, създадат се велосипедни жилищни квартали и се започне свързването на инфраструктурата на улица с улица, това е правилният път. Това изисква инвестиции и, което е още по-важно, политическата воля да продължат да се разпределят средства в тази посока.

В Дания колоезденето е създало форма на мобилност, която помага за подобряване на общественото здраве и намаляване на вредните емисии, шума и замърсяването на въздуха. То допринася за по-добра и по-жизнена градска среда, където хората се срещат и се виждат по улиците, а не през прозорците на автомобилите. И разбира се, велосипедите заемат много по-малко пространство от колите.

Според статистиката 37% от работещите или учещите в столицата Копенхаген и общо 55% от населението на града предпочитат велосипеда като средство за транспорт. Това право колелото най-популярният транспорт в столицата!

Жените по-трудно запомнят слабите модели от рекламите

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6285170

Жените по-трудно запомнят слабите модели от рекламитеАко рекламирате на жени, изберете модели с нормално или наднормено тегло, тъй като младите жени по-лесно ги забелязват и запомнят, съветват учени от университета на Флорида, цитирани от агенция ЮПИ. "Открихме, че има ясно психологическо предимство, когато медиата показва по-реалистичен тип тела, отколкото традиционните слаби модели",

4-ма задържани за убийството на 52-годишната жена в "Хиподрума", София

https://www.24chasa.bg/novini/article/6285124

4-ма задържани за убийството на 52-годишната жена в "Хиподрума", СофияЧетирима души са задържани за убийството на 52-годишната жена в столичния квартал "Хиподрума", съобщи на брифинг директорът на Столичната полиция Ивайло Иванов. Това са нейната съседка на 32 години, която е предполагаемият извършител, съпругът й, наемател, който е живял в техен апартамент и човекът, подал сигнала.

ЧЕЗ спира тока на тези места

http://frognews.bg/news_136617/CHEZ-spira-toka-na-tezi-mesta/

Уважаеми клиенти, ЧЕЗ Разпределение осъществява амбициозна инвестиционна програма за подобряване на услугите за своите клиенти. Компанията всекидневно извършва дейности, свързани с изнасяне или рециклиране на електрически табла, ремонт на съоръжения по електрическите мрежи средно и ниско напрежение, присъединяване на клиенти, кастрене, профилактика на трафопостове и други. Успешната реализация на тези мерки налага кратковременни прекъсвания на електрозахранването.

ООН: Над 100 000 иракски цивилни са в капана на "Ислямска държава"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6285152

ООН: Над 100 000 иракски цивилни са в капана на "Ислямска държава"ООН заяви, че над 100 000 иракски цивилни са държани в капан от джихадистите на "Ислямска държава" в старата част на северния град Мосул, който се опитват да си върнат иракските сили, съобщава Франс прес, цитирана от БТА. "Възможно е в Стария град все още да има над 100 000 цивилни. Те всъщност са държани като човешки щитове",

Изпълнител на основния ремонт на пътя Дупница-Самоков ще започне да се търси през юли

http://www.dnevnik.bg/skorost/2017/06/16/2990406_izpulnitel_na_osnovniia_remont_na_putia/?ref=rss


Пътят Дупница-Самоков, който е с дължина малко над 30 километра, ще бъде основно ремонтиран, а до края на юли трябва да започне процедурата за избор на изпълнител на строително-монтажните работи, каза днес в рамките на парламентарния контрол министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Кога ще започне работата обаче зависи дали изборът на изпълнител няма да се обжалва.

Нанков посочи, че добрата новина е, че пътят е включен сред обектите, които...

Съдиите избират своите представители в новия състав на Висшия съдебен съвет утре

https://www.24chasa.bg/novini/article/6285148

Съдиите избират своите представители в новия състав на Висшия съдебен съвет утреНа 17 юни, от 8.00 часа до 18.00 часа, ще се проведе вторият ден от Общото събрание на съдиите за избор на членове на ВСС. Това съохбщиха от пресцентъра на ВСС. Право на участие в избора имат всички 2238-ма съдии от страната, като 1677 от тях са заявили електронното дистанционно гласуване чрез интернет.

Регистрираме нова кола с лична карта при нотариуса

http://frognews.bg/news_136616/Registrirame-nova-kola-s-lichna-karta-pri-notariusa/

Нов софтуер, позволяващ регистрацията на нова кола само с лична карта при нотариуса, ще заработи до няколко седмици. Документално процедурата ще бъде драстично облекчена, това стана ясно от работната среща в Министерския съвет за намаляване на административната тежест.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване