Путин: САЩ се месят в изборите в Русия

http://clubz.bg/55187-putin_sasht_se_mesqt_v_izborite_v_rusiq

САЩ са се намесвали в избори в Русия, като е имало случай на особено агресивна намеса.

Това заявява руският президент Владимир Путин в интервю за американския режисьор Оливър Стоун, предаде РИА Новости. Последната, четвърта серия от поредицата на Стоун "Интервюта с Путин" бе излъчена снощи по канала Showtime на YouTube.

"Не сме се занимавали с никакви хакерски атаки. И трудно можем да си представим, че която и да било друга страна, включително такава като Русия, може сериозно някак си да повлияе на хода на предизборната кампания и нейните резултати", изтъква руският лидер.

Той допълва, че хакерите така и не са открити, а срещу Москва не са предявени никакви улики. Според него историята с хакерските атаки отдавна се е превърнала в инструмент на политическата борба и опит за подкопаване на легитимността на президента.

"Нашето влияние върху изборите за президент на САЩ - това е лъжа. Това се прави сега по няколко причини. Да бъде подкопана легитимността на Тръмп, да бъдат създадени условия, влошаващи възможността за нормализиране на отношенията и просто да бъдат създадени условия, допълнителни инструменти за вътрешнополитическа борба. В този контекст руско-американските отношения са просто един инструмент на вътрешнополитическата борба в САЩ", смята Путин.

Той допълва, че победените на изборите демократи трябва да се извият на избирателите, а не да раздуват руската заплаха.

"Тези хора, които се опитваха да манипулират общественото мнение, не трябваше да създават враг в лицето на Русия, а да се извинят на избирателите. Но те не го направиха."

Стоун задава въпроса дали САЩ са се намесили в изборите в Русия през 2012 г.

"И през 2000, и през 2012 г. - винаги го е имало. Но през 2012 г. бе особено агресивно. Няма да влизам в подробности", отговаря Путин, като допълва, че за целта били използвани дипломатически служители.

"Американските партньори знаят за това, казвал съм го и на Джон Кери, и на Обама. Трудно ни бе дори да си представим, че дипломатически служители агресивно са се включили в предизборната кампания вътре в Русия. И събираха при себе си опозиционните сили, и ги финансираха, ходиха на всякакви опозиционни митинги. Дипломатическата служба трябва да се занимава с друго, дипломатическата служба трябва да изгражда междудържавните отношения", продължава президентът.

Според него неправителствените организации често биват финансирани от някакви "почти държавни" източници или от Държавния департамент. Това се случвало в цялото постсъветско пространство, в Източна Европа, Африка, Латинска Америка.

За Доналд Тръмп

"Разбира се, ние симпатизирахме на Тръмп и го правим и сега, защото той публично заяви за готовността и желанието си да възстанови руско-американските отношения", заявява Путин.

По думите му президентът на САЩ грамотно е изградил предизборната си кампания, която се основавала върху очакванията на народа, макар да е прекалявал по много въпроси.

Оливър Стоун отбелязва, че при Путин са се сменили четирима американски лидери - Бил Клинтън, Джордж Буш-младши, Барак Обама и Доналд Тръмп. Режисьорът пита какво се е променило.

"Почти нищо. Животът нанася корекции. Навсякъде, включително в САЩ, бюрокрацията е силна и всъщност тя управлява света", казва Путин.

И изтъква, че Русия е готова да дочака мига, в който Вашингтон ще бъде готов за диалог.

На въпрос за среща с Тръмп кремълският господар отговаря, че не смята да бърза. И отбелязва, че на американския лидер му предстои да изгражда отношения с партньорите, включително с институциите в САЩ - такива като Пентагона, Държавния департамент, с републиканците и демократите. Когато администрацията във Вашингтон бъде готова за практическа работа, от Москва веднага ще отговорят.

"Надявам се също, че ще успеем да намерим някакви точки, по които ще се разбираме. Трябва да започнем предметен диалог с американската страна и на равнище Държавен департамент, и на равнище спецслужби, и на равнище Съвет за национална сигурност. Само публични изявления не са достатъчни нито от наша, нито от американска страна. Ние искаме днес да чуем аргументи от американска страна. Искаме да бъдем чути", заявява Путин.

И добавя мрачно шеговито:

"Винаги има надежда, докато не ни откарат с бели обувки на гробищата."

За тайната война

Стоун прожектирал пред Путин откъси от филма си за Едуард Сноудън - избягалия в Русия бивш сътрудник на американската Агенция за национална сигурност (АНС). И пита руския президент не се ли води в момента тайна война между Москва и Вашингтон в киберпространството.

В отговор Путин цитира Третия закон на Нютон, според който всяко действие ражда противодействие. И характеризира като "огромно стопанство" разузнавателната общност в САЩ. По тази причина 600 милиарда долара, които Пентагонът харчи годишно, не е всичко, което отива за отбраната и сигурността.

Същевременно при изграждането на собствения си потенциал в киберпространството Русия трябвало да настига другите страни и отново да формулира за себе си принципите на сигурността.

Планове за бъдещето

В интервюто става дума и за твърденията, че Путин е натрупал огромно състояние. Той отговаря така:

"Нямам такова голямо богатство, за каквото говорят. Ако имах тези сметки в Кипър, нали щяха да бъдат намерени."

Стоун пита руския президент какви са плановете му за бъдещето и колко дълго смята да управлява страната си. Според Путин въпросът за лидера трябва да бъде решен от самата Русия и че тя няма да се оправдава пред никого.

Американският режисьор задава въпроса не вижда ли Путин опасност, че е на власт вече толкова години, а в случай на преизбиране през 2018 г. ще прекара на постовете президент и премиер общо 24 години.

"Въпросът има ли нужда Русия от когото и да било се решава от самата Русия. Що се отнася до смяната на властта, това безспорно трябва да го има и безспорно в този процес трябва да има сериозна конкуренция. Тази конкуренция трябва да се води между национално ориентирани хора", смята Путин.

"В крайна сметка повтарям още веднъж - все пак гражданите на Русия вземат окончателното решение", обобщава той.

Русия нямала намерение да доказва нищо в това отношение. Целта била единствено укрепване на държавата:

"Сега не говорим за оцеляване. Имайки предвид всичко отрицателно - а вие говорихте и за имперското минало, и за съветското минало, което е било миналото, и всичко положително от миналото - Русия се е изграждала хиляда години. Има си свои традиции. Има собствена представа за справедливост. Има собствена представа за ефективността на властта. И въпросът съвсем не е някой да задържи съществуващата система на властта или самия себе си. Въпросът е в гарантирането на растежа на икономиката, нейните темпове, качеството на живот на гражданите, повишаването на отбранителната способност в нормален режим, а не в условията на някакви усложнения и кризи."

Стоун пита Путин дали е съгласен, че хората се променят, без самите те та го забелязват, ако прекалено дълго са на власт.

"Това наистина е много опасно състояние. Ако човек, намиращ се на власт, усеща, че е изгубил този нерв, той трябва да напусне поста си", отговаря президентът.

Той обаче не отговаря на въпроса дали ще се кандидатира догодина за държавен глава. Интригата трябвало да остане.

Путин е против прекаленото демонизиране на Сталин, както и против това да бъдат забравени ужасите на сталинизма. Бащата на народите бил сложна фигура, продукт на своята епоха. Демонизирането му бил един от начините за атака срещу СССР, а днес - срещу Русия. Други народи също имали подобни фигури, но ги боготворели. Такива били Кромуел за англичаните и Наполеон за французите.

На прощаване Путин пита Оливър Стоун дали някога са го били. Режисьорът признава, че се е случвало.

"Тогава няма да ви се наложи да свиквате. Защого ще си го получите", уверява руският президент.

По-късно Стоун заяви пред РИА Новости, че целта му е да доведе до знанието на Запада позицията на Русия.

 

2-годишно американче уби с пистолет братовчедка си (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6284510

2-годишно американче уби с пистолет братовчедка си (Видео)Двегодишно момченце застреля 7-годишната си братовчедка в апартамент в Нешвил, щата Тенеси, с пистолет, оставен от криминално проявен мъж, съобщи Франс прес. Антъни Сандърс, 27-годишен рецидивист, беше арестуван в сряда и вчера му бяха повдигнати обвинения за притежаване на оръжие въпреки криминалното му минало, предава БТА.

Тереза Мей нареди мащабно разследване на пожара в Лондон

https://www.actualno.com/europe/tereza-mej-naredi-mashtabno-razsledvane-na-pojara-v-london-news_617241.html

Министът-председателят на Обединеното кралство Тереза Май е наредила пълно разследване на причините за пожара, който изпепели жилищен блок в западен Лондон, съобщава BBC. До момента официалният брой на жертвите от изгорялата кула „Гренфел“ в Кенсингтън е 17, но се очак

Съдът гледа мерките на задържаните на „Кулата“ граничари

http://frognews.bg/news_136586/Sadat-gleda-merkite-na-zadarjanite-na-Kulata-granichari/

Специализираният наказателен съд ще гледа мерките за неотклонение на митничарите от граничен пункт „Кулата“, задържани при спецакция на службите срещу корупцията преди дни.

16 юни в историята

http://www.cross.bg/ministur-predsedatel-istoriyata-durzhaven-1546146.html

/КРОСС/ 1342 г. - Основан е град Олбор, Дания.1815 г. - Състои се последната военна победа на Наполеон Бонапарт - при Лигни.1846 г. - Пий IX е избран за папа, с което започва най-дълготрайният понтификат в историята на Римокатолическа църква.1903 г. - В САЩ е създадена автомобилната компания Форд Мотор.1913 г. - Започва Междусъюзническата война1938 г. - Учредена е ултранационалистическата и расистка организация Българска орда, просъществувала до септември 1944 г.1940 г. - Втората световна война: Маршал Анри Филип Петен става министър-председател във Вишистка Франция.1958 г. - Имре Наги, Пал Малетер и други водачи на Унгарското въстание от 1956 г. са екзекутирани.1960 г. - В Израел е включен първият ядрен реактор.1961 г. - По време на турне в Париж съветския балетист Рудолф Нуреев иска политическо убежище и остава до края на дните си във Франция.1963 г. - Изстрелян е „Восток 6" със съветската космонавтка Валентина Терешкова на борда, която става първата жена, летяла в космоса.1977 г. - Леонид Брежнев е избран за държавен глава на СССР и по този начин поема цялата власт в държавата.1981 г. - НС преизбира за държавен глава Тодор Живков; край на управлението на Станко Тодоров като министър-председател на България (от 7 юли 1971 г.) и начало на мандата на Гриша Филипов на тази длъжност (продължил до 21 март 1986 г.).1989 г. - Екзекутираният през 1956 г. министър-председател на Унгария Имре Над е препогребан с високи почести.1999 г

Шофьори редуват sms и талон, за да стоят цял ден в синя зона

https://offnews.bg//obshtestvo/shofiori-reduvat-sms-i-talon-za-da-stoiat-tcial-den-v-sinia-zona-658260.html

Шофьори оставят колите си в синя зона по два часа, като плащат със sms, след което слагат талон за платено паркиране и така не се налага да местят автомобилите си поне още 2 часа.

Комбинацията, чрез която опитват да надхитрят правилата за платено паркиране и да спечелят повече време за престой, е сред най-често използваните схеми от водачите в центъра на София, засечени от ЦГМ. Наредбата изисква след два изпратени sms-а, колата да напусне синя зона поне за час, преди водачът да има право на нови два часа престой. Иначе системата не приема sms-а. Водачите обаче не мърдат возилото, а му слагат талонче за още час или два. 

Фалшиви документи за получаването на винетен стикер при паркиране в синя или зелена зона е другото най-често нарушение. Много фирми и магазини сключват договори, че ползват имота като жилищна площ, за да получат разрешение да спират на по-ниска цена. Измамата ощетява не само останалите собственици на жилища в съответните райони, които трудно намират места за паркиране, а са си платили, но и хората, които искат временно да пребивават в зоната. От ЦГМ редовно правят внезапни проверки при съмнения в редовността на документите.

Необходимо е ние като граждани също да спазваме реда, независимо от контрола, който налага ЦГМ, коментира директорът на Центъра Христиан Петров. 

В момента местата в зелена зона са 11 691, а в синя са 4 959. До края на лятото се очаква всички паркоместа в районите за платено паркиране да бъдат с обновена маркировка. 

Шофьори редуват sms и стикер, за да мамят с престоя в синя зона

https://offnews.bg//obshtestvo/shofiori-reduvat-sms-i-stiker-za-da-mamiat-s-prestoia-v-sinia-zona-658260.html

Шофьори оставят колите си в синя зона по два часа, като плащат със sms, след което лепят стикер за платено паркиране и така не се налага да местят автомобилите си поне още 2 часа.

Комбинацията, чрез която опитват да надхитрят правилата за платено паркиране и да спечелят повече време за престой, е сред най-често използваните измами от водачите в центъра на София, засечено от ЦГМ. Наредбата изисква след два изпратени sms-а, колата да напусне синя зона поне за час, преди водачът да има право на нови два часа престой. Иначе системата не приема sms-а. Водачите обаче не мърдат возилото, а му лепят стикер за още час или два. 

Фалшиви документи за получаването на винетен стикер при паркиране в синя или зелена зона е другото най-често нарушение. Много фирми и магазини сключват договори, че ползват имота като жилищна площ, за да получат разрешение да спират на по-ниска цена. Измамата ощетява не само останалите собственици на жилища в съответните райони, които трудно намират места за паркиране, а са си платили, но и хората, които искат временно да пребивават в зоната. От ЦГМ редовно правят внезапни проверки при съмнения в редовността на документите.

Необходимо е ние като граждани също да спазваме реда, независимо от контрола, който налага ЦГМ, коментира директорът на Центъра Христиан Петров. 

В момента местата в зелена зона са 11 691, а в синя са 4 959. До края на лятото се очаква всички паркоместа в районите за платено паркиране да бъдат с обновена маркировка. 

Тръмп връща ограниченията за Куба

http://dnes.dir.bg/news/kuba-sasht-izbori-2016-targoviata-25923109

Президентът на САЩ Доналд Тръмп днес ще оповести мерки, с които връща ограниченията в сферата на туризма и търговията с Куба, предаде БТА.

Неговата България. На Пеевски.

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280282_%D0%9D%D0%B5%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F.+%D0%9D%D0%B0+%D0%9F%D0%B5%D0%B5%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%B8.

 Коментар от Полина Паунова:

Денят е 14 юни 2013 година. БСП и ДПС избират скандалния депутат Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Кворумът на заседанието е осигурен от ГЕРБ - партията, която предходните четири години се е възползвала всячески от влиянието на Пеевски, медиите на Пеевски и приятелското отношение на Пеевски към нейното управление.

Часове по-късно формацията на Борисов е театрално възмутена. И от този момент нататък кворум на парламентарните заседания не правят. В този смисъл остава въпросът: защо позволиха изобщо избирането на "успелия млад мъж" начело на държавната агенция за национална сигурност?

От 14 юни 2013 в страната започват невиждани граждански протести. Междувременно Пеевски дава интервю от кабинета си в ДАНС. Но ден по-късно се връща като депутат на ръба на закона. Казусът е отнесен до Конституционния съд. Той от своя страна демонстрира благосклонност към скандалния народен избраник и го оставя в парламента. Кабинетът на Пламен Орешарски пък съществува благодарение на златния пръст на Волен Сидеров. И просъществува докато ДПС реши. 

Същевременно протестите продължават с искане за оставка на правителството и за нов морал в политиката.

Резултатите

Десните партии, които по това време не бяха в парламента (точно както сега), тръгнаха към обединение под шапката на Реформаторския блок. Първоначално обявиха, че разлика между БСП и ДПС от една страна и ГЕРБ от друга няма. Година по-късно размислиха и решиха, че тези им декларации са "трик" и подкрепиха кабинета "Борисов 2". Обещаха, че присъствието им във властта ще е гарант за реформи. В резултат стигнаха до "историческия компромис", от който също бе отстъпено.

Реформаторският блок се разпадна, а на Борисов му се наложи да отговаря на въпроса вижда ли Делян Пеевски, когато се погледне в огледалото. Поръчки на фирми с участието на Пеевски уж бяха спрени, премиерът влезе в ролята на негов говорител и обяви, че вече "го няма", БСП преживя катарзис и смени лидера си, след което спечели президентските избори и управлението на ГЕРБ се срути. Няколко месеца по-късно Борисов отново спечели парламентарния вот и състави управление с националисти. Сидеров отново е златен пръст, а Валери Симеонов, който смята, че граждани, които си знаят правата са нагли, е вицепремиер. 

Всички парламентарни партии в купом твърдят, че реформиране на прокуратурата не е необходимо. А малцина са тия, които помнят за разказа на Цветанов как в битността му на вътрешен министър главният прокурор Сотир Цацаров се явил в кабинета му, придружаван от ДПС-депутата.

Обществото се раздели още през 2013 година и днес, четири години по-късно, едната му част продължава да предпочита Пеевски пред Борисов - като по-малкото зло. А другата – Борисов като алтернатива на Пеевски. Трети, които още тогава излъгаха, че не предпочитат никого от двамата, започнаха да обслужват интереси и на Борисов, и на Пеевски, осветявайки ги без да искат като едно. Справка: бившият икономически министър Божидар Лукарски, преизбран наскоро като председател на СДС.

Четири години след избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, България изглежда точно като бизнесът на депутата – съвсем негова, но управлявана от подставени лица. Така изглеждат и политическите формации. И медиите.

Bulgarien Antiregierungsproteste in Sofia

Плакат от 2013

Мощта на модела КОЙ

Днес Пеевски не просто е по-силен, той е всемогъщ. И в случая не става дума за лицето Делян Пеевски. Става въпрос за модела КОЙ, изтъркан вече до баналност. Модел, в който влизат всички власти у нас, без изключение. Модел, който обединява изпълнителна, законодателна и съдебна власт под една шапка (или по-точно – маска).

Четири години след избора на Пеевски за шеф на ДАНС, в България няма яснота – за най-голямата кражба в последните години у нас – КТБ. Няма и яснота защо парламентарните формации демонстрират изумително единство по темата за съдебна реформа. А двата въпроса са дълбоко и неразривно свързани – грабителствата в съвременна България няма да бъдат разкривани, докато прокуратура и съд не започнат да вършат работата си, вместо да осигуряват политически чадър.

Четири години след избора на Пеевски за шеф на ДАНС, неговото име не се споменава нито от управляващи, нито от опозиция (в парламента). Четири години по-късно той е съвсем легитимен народен представител. Избран е. Четири години по-късно от телевизионен ефир журналист съобщава, че народът си иска Пеевски, а обществото не се вълнувало от съдебна реформа, защото други му били болките. Без да става ясно какви са.

Точно четири години по-късно: в страната има правителство на уж десни и националисти. Които не желаят да ограничат инструментариума на модела КОЙ. Опозицията е на същото мнение. Президентът Румен Радев изглежда сякаш играе в същия отбор. В чест на истината той пробва да прокара различна теза още в предизборната кампания (оповести, че в България е необходима правосъдна реформа по румънски модел), но само 24 часа по-късно вижданията му рязко се промениха на: "мнението на главния прокурор трябва да е определящо". Същият главен прокурор, придружаван от Пеевски на среща с Цветанов.

Четири години след избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, задкулисният модел в страната е все по-силен, но вече и няма кой знае какви опити да бъде скрит. Медиите са лениви, обществото – изморено и разделено. А политическите лидери успяват лесно да имитират различия, които да служат за "картинка", която телевизиите да показват. 

Границите на допустимото

Всъщност, ситуацията 4 години след 2013 е същата както тогава. Заявена дори много по-агресивно и арогантно от нейните създатели. Единствената разлика е, че границите на допустимото с всяка следваща година се разтеглят до неузнаваемост и притъпяват обществените рефлекси. Най-лесният за разбиране пример в тази посока е съставът на властта. Преди 4 години изгледаше недопустимо правителството в европейска България да се крепи макар и неофициално на волята на националистическа формация. През 2017 година националистическата формация е основен управленски партньор. Ако подчинението и овладяването на страната продължи със същите темпове, след още четири години нищо чудно Делян Пеевски да бъде избран за премиер...

 

 

Слънчево днес, на места ще превали

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6284501

Слънчево днес, на места ще превалиДнес ще бъде предимно слънчево с временни увеличения на облачността. Само на отделни места, главно в Югозападна България, ще превали. Това съобщи за „Фокус” дежурният синоптик Христо Христов от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при Българската академия на науките (БАН). Ще е почти тихо.

Путин: Не съм богат, парите не носят щастие

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280281_%D0%9F%D1%83%D1%82%D0%B8%D0%BD%3A+%D0%9D%D0%B5+%D1%81%D1%8A%D0%BC+%D0%B1%D0%BE%D0%B3%D0%B0%D1%82%2C+%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B5+%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%8F%D1%82+%D1%89%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%

 Руският президент Путин отрече да притежава внушително богатство във филма интервю на Оливър Стоун, предаде РИА Новости. Стоун му казва, че има слухове, че е "най-богатият човек в света". "Нямам богатството, за което се говори", отвръща Путин. Той казва, че са измишльотина твърденията, че имал сметки в Кипър - "ако беше вярно, отдавна щяха да ги покажат".
"Не смятам, че да си богат е голямо щастие. Ето в кризата би трябвало да се мисли какво да се прави с активите, как да се спестява, как да се пренасочат и от всичко това - само главоболия. Вие сте много по-богат човек от онези, които имат дебели сметки. Вие имате собствено мнение, талант, имате възможност да ги покажете, имате възможността да оставите след себе си "забележително богатство". Парите не носят такова щастие", казва Путин и добавя " ковчегът няма джобове, никой не взема парите си на оня свят". Президентът разказва също, че няма никакви проблеми с олигарсите.
От 19 до 22 юни руският Първи канал ще покаже четирите серии на филма.


segabg.com

Двама британски войници загинаха при инцидент с танк

https://www.actualno.com/europe/dvama-britanski-vojnici-zaginaha-pri-incident-s-tank-news_617240.html

Двама британски войници загинаха, трима бяха ранени при инцидент във военния тренировъчен лагер в Касълмартин (Castlemartin), съобщи военното министерство в Лондон. Започнало е разследване, за да се разбере как се е стигнало до "трагичния инцидент". Полигонът „Касълмартин” е единственото място във Великобритания, където се провеждат бойни стрелби на танковите части. Там преди пет години загина 21-годишен войник, убит при случайно насочена към него стрелба.

Пътна обстановка в страната - 16 май

http://www.moreto.net/novini.php?n=353550

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия“: област Ямбол: Завой-Зимница от км 285+070 до км 285+500 в посока Бургас – затварят се активна лента, като движението ще се осъществява в изпреварващата лента с ограничение на скоростта до 70 км/ч.

За първи път Сърбия има премиер жена гей

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280280_%D0%97%D0%B0+%D0%BF%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B8+%D0%BF%D1%8A%D1%82+%D0%A1%D1%8A%D1%80%D0%B1%D0%B8%D1%8F+%D0%B8%D0%BC%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D0%B5%D1%80+%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B0+%D0%B3%D0%B5%D0%B9

 Президентът на Сърбия Александър Вучич даде мандат за съставянето на ново правителство на Ана Бърнабич, предава ТАНЮГ.
Александър Вучич заяви, че това решение не е било лесно. Според него това не е загуба за СНС (Сръбската прогресивна партия), нито за когото и да било, а идея за намирането на най-доброто решение.
Ана Бърнабич пое поста на служебен министър-председател, след като Александър Вучич бе избран за президент на Сърбия. 
41-годишната Ана Бърнабич стана миналия юни първият министър с хомосексуална ориентация на Балканите. Тя беше избрана за министър на публичната администрация и регионалното управление в западната ни съседка. Бърнабич говори два езика – английски и руски, учила е в САЩ и Великобритания. Тя не принадлежи на нито една политическа сила в Сърбия, но получава силна подкрепа в социалните медии.
Вучич добави вчера, че лидерът на Сръбската социалистическа партия (СПС) и външен министър Ивица Дачич „фактически ще води политическата част“ и, че ще има „промени сред министрите, включително едно или две нови министерства“.
Попитан какво му е казала Ана Бърнабич, когато е обявил решението си пред нея, Вучич отговори:
„Нямам идея, „благодаря“, предполагам.“ Президентът на Сърбия каза, че е бил уверен от Ана Бърнабич в способността й да формира парламентарно мнозинство за правителството си.
Според него тя е „трудолюбива и има професионални, както и лични качества“. Александър Вучич е убеден, че тя ще „покаже уважение към партиите, които очаква да я подкрепят, и ще работи за просперитета на Сърбия.“
Ана Бърнабич ще е първата жена начело на сръбско правителство, както и първият министър-председател с хомосексуални предпочитания.

segabg.com

Щайнмайер: Москва да не се намесва в изборите ни

http://clubz.bg/55186-shtajnmajer_moskva_da_ne_se_namesva_v_izborite_ni

Франк-Валтер Щайнмайер

В интервю за в. „Франкфуртер алгемайне цайтунг“ германският президент Франк-Валтер Щайнмайер предупреждава Москва да не се намесва в германските избори през есента.

„Това ще навреди и на двете страни“, заявява Щайнмайер в интервюто за в. „Франкфуртер алгемайне цайтунг“, цитирано от БГНЕС.

 Германският президент рисува една критична картина на отношенията между Европа и Русия.

„Русия днес търси своята идентичност повече в разграничаването с Европа и Запада, отколкото в общите неща“, казва Щайнмайер.

Ситуацията се е изострила след анексирането на Крим през 2014 г. и след военните действия в Източна Украйна.

„Затова днес не трябва да очакваме изненадващо сближаване между Европа и Русия“, е убеден германският президент.

Той коментари и ситуацията в САЩ. Според германския президент „не всичко зависи от американския президент“. „Мога само да посъветвам - когато гледаме към Америка, да не се концентрираме изключително върху Доналд Тръмп“. 

Щайнмайер: Москва да не се намесва с изборите ни

http://clubz.bg/55186-shtajnmajer_moskva_da_ne_se_namesva_s_izborite_ni

Франк-Валтер Щайнмайер

В интервю за в. „Франкфуртер алгемайне цайтунг“ германският президент Франк-Валтер Щайнмайер предупреждава Москва да не се намесва в германските избори през есента.

„Това ще навреди и на двете страни“, заявява Щайнмайер в интервюто за в. „Франкфуртер алгемайне цайтунг“, цитирано от БГНЕС.

 Германският президент рисува една критична картина на отношенията между Европа и Русия.

„Русия днес търси своята идентичност повече в разграничаването с Европа и Запада, отколкото в общите неща“, казва Щайнмайер.

Ситуацията се е изострила след анексирането на Крим през 2014 г. и след военните действия в Източна Украйна.

„Затова днес не трябва да очакваме изненадващо сближаване между Европа и Русия“, е убеден германският президент.

Той коментари и ситуацията в САЩ. Според германския президент „не всичко зависи от американския президент“. „Мога само да посъветвам - когато гледаме към Америка, да не се концентрираме изключително върху Доналд Тръмп“. 

Румен Радев: Модернизацията на армията трябва да става с грижа за хората

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280279_+%D0%A0%D1%83%D0%BC%D0%B5%D0%BD+%D0%A0%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D0%B2%3A+%D0%9C%D0%BE%D0%B4%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%B0%D1%80%D0%BC%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0+%D

 Модернизацията на армията не означава подмяна на едни оръжия с по-съвременни, а е комплекс от мероприятия. Той включва подмяна на нормативната база и нейното усъвършенстване. Това заяви пред журналисти във Варна президентът Румен Радев. По думите му е много важно това да става с грижа за хората за издигане на тяхната мотивация, на социалния престиж и с осигуряване на условия за пълноценна подготовка, която да гарантира безопасност и запазване на здравето и живота на военнослужещите и генериране на необходимите бойни способности. 
Държавният глава припомни, че тепърва ще бъдат развивани проектите за многоцелевите изтребители и за многофункционалните модулни патрулни кораби, които парламентът прие със свое решение през юни миналата година. „На проведения Консултативен съвет за национална сигурност се обединихме около мнението, че тези проекти трябва да се реализират, особено за корабите, с участието на българската отбранителна индустрия. Това означава морската индустрия, концентрирана във Варна, да има своето по-нататъшно развитие“, заяви Румен Радев. 
Президентът посети и двамата пилоти, ранени при инцидента с българския военен хеликоптер „Пантер“. На въпрос какви са причините за инцидента, Радев уточни, че не иска да се произнася преди комисията, която разследва летателното произшествие. „Независимо какви ще бъдат причините за това произшествие, факт е, че нашите летци летят много пъти под минималните санитарни стандарти, установени в НАТО, и трябва да направим така, че да гарантираме на тези момчета да могат да изпълняват своята професия при добри условия за безопасност“, посочи Румен Радев. 
В отговор на журналистически въпрос дали Пламен Узунов, секретар на президента по правни въпроси и антикорупция, трябва да подаде оставка, Румен Радев беше категоричен, че е абсурдно окарикатуряването на Хитлер да бъде приравнявано към флирта с нацизма. „Мисля, че г-н Узунов много ясно изложи обстоятелствата по този случай. Спомняте си, че на 9-и май победата над нацизма и почетох милионите жертви на нацизма. А тези политици, които сега искат оставката му и то с манипулативни аргументи, тогава се направиха, че такава дата не съществува“, заяви още държавният глава. 

В сутрешните блокове

http://www.cross.bg/tema-georgi-prezidenta-1546152.html

/КРОСС/ БНТ, „Денят започва"Тема: Ексклузивно - говорителят на Белия дом по времето на президента Бил Клинтън Майкъл Маккъри: какво е да си говорител на американския президент, имаш ли право на грешки, какво има под залата за брифинги в Белия дом? Тема: За първи път журналисти с достъп до личния архив на Тодор Живков. Какво е скрито там - Слави Ангелов и Иван Бутовски Тема: За КТБ, лихвите по кредитите и банковите измами - гостува Левон Хампарцумян Тема: Какви са шансовете на националния ни отбор по волейбол да достигне финалите в Световната лига? Гост - волейболният специалист Георги Петров БТВ, "Тази сутрин" Тема: Парк или жилищен квартал: Каква ще е съдбата на Бедечка? На живо от града на липите преди референдума Тема: Принцове, принцеси и висши политици за 80-годишния юбилей на Симеон Сакскобургготски

"Гренфел Тауър" - трагедия на бедността?

https://www.vesti.bg/sviat/evropa/grenfel-tauyr-tragediia-na-bednostta-6070396

Пламналата жилищна сграда в Лондон е била населена предимно с имигранти и хора от ниските социални страти. Част от предпоставките за трагедията се коренят в спестени от общината средства при ремонта й

Тръмп връща ограниченията върху пътуванията и търговията с Куба

https://www.24chasa.bg/novini/article/6284498

Тръмп връща ограниченията върху пътуванията и търговията с КубаПрезидентът на САЩ Доналд Тръмп днес ще оповести мерки, с които връща ограниченията в сферата на туризма и търговията с Куба, съобщиха световните агенции. Тръмп ще обяви новата си политика към Куба в реч в Маями, където живее многобройна кубинска диаспора, враждебно настроена срещу властите в Хавана.

Черноморският флот на Русия ще охранява „Купата на конфедерациите“

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280278_%D0%A7%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D1%84%D0%BB%D0%BE%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F+%D1%89%D0%B5+%D0%BE%D1%85%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%8F%D0%B2%D0%B0

 В крайбрежието на Сочи е съсродоточена ескадра от състава на Черноморския флот на Русия, съобщава вестник „Известия“.
Задачата й е да охранява брега от възможни терористични атаки в рамките на провеждащия се турнир на ФИФА „Купа на конфедерациите“.
На 15 юни корабите са заели позиции и вече охраняват Олимпийския парк, гарата и яхтеното пристанище в Сочи. 

Авторски спектакъл на Мариус Куркински - на добричка сцена

//dariknews.bg/regioni/dobrich/avtorski-spektakyl-na-marius-kurkinski-na-dobrichka-scena-2030852

Авторският спектакъл на Мариус Куркински „Черното пиле” ще гостува на добричка сцена на 20 юни от 19 часа в голямата зала на театъра. Музиката е на Емилиян Гацов – Елби, художник е Милен Боричев.

В „Черното пиле“ Мариус Куркински включва три разказа на Хайтов – „Мера

32-годишна плевенчанка загина при тежка катастрофа в Кайлъка

//dariknews.bg/regioni/pleven/32-godishna-plevenchanka-zagina-pri-tezhka-katastrofa-v-kajlyka-2030855

На 15 юни около 21:15 ч. е постъпил сигнал за настъпило ПТП в парк „Кайлъка“ в Плевен. Местопроизшествието е посетено от екип на Пътна полиция при ОД на МВР – Плевен. Установено е, че в района на разклон над басейните в парка, водачът на Порше – „Кайен“ – 32-годишна жена от Плевен на ляв завой при

Мъж се опита да изнасили 9-годишно момиче в село Баня

//dariknews.bg/regioni/blagoevgrad/myzh-se-opita-da-iznasili-9-godishno-momiche-v-selo-bania-2030854

Неизвестен мъж се опита да изнасили 9- годишно момиченце в Баня. Инцидентът е станал във вторник около 22.00 часа, когато момичето отишло да купи бира от хранителния магазин, намиращ се в близост, където живее с баба си и дядо си.

Нападателят набелязал жертвата в търговския обект и я

Ограничават движението на изхода на Русе, заради мотосъстезание

//dariknews.bg/regioni/ruse/ogranichavat-dvizhenieto-na-izhoda-na-ruse-zaradi-motosystezanie-2030853

На 17 юни - събота, от 12.30 ч. до 18.30 ч. за провеждането на мотосъстезание ще бъде ограничено движението по пътя на изхода на Русе в посока София. Ограничението ще бъде от отбивката за хижа „Приста“ до контролно-пропускателния пункт на изхода на Русе. По време на състезанието трафикът ще премина

Разследват жена за цигари без бандерол и пиян шофьор

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/razsledvat-zhena-za-cigari-bez-banderol-i-piian-shofior-2030856

Досъдебно производство е започнато в РУ Дупница срещу 68-годишна жена от града за престъпление против данъчната система. При извършена проверка полицаите са открили в жилището й 820 къса цигари без български акцизен бандерол.

Започнати 2 бързи полице

Арестуваха пияна шофьорка в Лозница

//dariknews.bg/regioni/razgrad/arestuvaha-piiana-shofiorka-v-loznica-2030857

34-годишна жена е хваната да шофира пияна в Лозница – съобщават от пресцентъра на ОДМВР-Разград.
Управляваният от нея „Фолксваген Голф“ е спрян за проверка около 23.45 часа на 15 юни до питейно заведение. Пробата на С.Л. с адрес в София отчела 2,11 промила в издишания въздух. Жената е задърж

Пресъздават Освобождението на Търново по случай 140-годишнината

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/presyzdavat-osvobozhdenieto-na-tyrnovo-po-sluchaj-140-godishninata-2030645

Освобождението на Търново ще оживее пред жителите и гостите на старата българска столица. Атрактивната възстановка е по случай 140-годишнината от бележитото историческо събитие, случило се на 7 юли 1877 г.  Пресъздадено ще бъде превземането на Конака, заедно с последната престрелка пред някогашния

Откриха убит издирвания Иван Илиев от Жиленци

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/otkriha-ubit-izdirvaniia-ivan-iliev-ot-zhilenci-2030845

68-годишният Иван Илиев от село село Жиленци, който бе обявен за издирване преди дни, е намерен убит. По първоначална информация съсед на мъжа го е ударил със секира по главата, а после се е опитал да скрие трупа.

Президентът на Русия Владимир Путин счита протестните акции за нормални

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280277_%D0%9F%D1%80%D0%B5%D0%B7%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%82%D1%8A%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F+%D0%92%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%80+%D0%9F%D1%83%D1%82%D0%B8%D0%BD+%D1%81%D1%87%D0%B8

 Президентът на Русия Владимир Путин съобщи в традиционната си „пряка линия“, че счита протестните акции за нормални в едно демократично общество, пише руското издание „Коммерсант“.
Наред с това, президентът подчерта, че всякакви форми на протест трябва се осъществяват в рамките на закона, а тези, които го нарушават са длъжни да понесат последствията за своите действия.
Владимир Путин не отговори на въпроса на кореспондента на BBC, дали счита Алексей Навални за политически конкурент, но не спести коментара си, че "Би-Би-Си в определен смисъл води пропаганда сред митингуващите".

Президентът на САЩ Доналд Тръмп възнамерява да втвърди позициите си спрямо Куба

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280276_%D0%9F%D1%80%D0%B5%D0%B7%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%82%D1%8A%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%A1%D0%90%D0%A9+%D0%94%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B4+%D0%A2%D1%80%D1%8A%D0%BC%D0%BF+%D0%B2%D1%8A%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D0%BC%D0%B5

 Американският президент Доналд Тръмп възнамерява да втвърди политиката си в сферата на бизнеса и туризма спрямо Куба, съобщава Reuters.
Това е обявил представител от администрацията на Тръмп, запознат с подготвяния за това меморандум, касаещ най-вече кубинските предприятия, свързани с въоръжените сили на карибската държава. 
Във вторник държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън завави пред Конгреса, че правителството ще преосмисли много от решенията на бившия президент Барак Обама спрямо Куба. 
Днес се очаква американският президент да посети Маями, щата Флорида, където многолюдната кубинска диаспора е враждебно настроена към властите в Куба.

Небостъргачи над 200 м в София, вижте най-високите сгради

https://www.vesti.bg/bulgaria/nebostyrgachi-nad-200-m-v-sofiia-vizhte-naj-visokite-sgradi-6070386

Някогашният рекордьор по височина - хотел "Родина" с неговите 104 метра вече не само отстъпи лидерска позиция, но и продължава да пада

Небостъргачи над 200 м в София, ето ги най-високите сгради

https://www.vesti.bg/bulgaria/nebostyrgachi-nad-200-m-v-sofiia-eto-gi-naj-visokite-sgradi-6070386

Някогашният рекордьор по височина - хотел "Родина" с неговите 104 метра вече не само отстъпи лидерска позиция, но и продължава да пада

Хороскоп за 16 юни, петък

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280275_%D0%A5%D0%BE%D1%80%D0%BE%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%BF+%D0%B7%D0%B0+16+%D1%8E%D0%BD%D0%B8%2C+%D0%BF%D0%B5%D1%82%D1%8A%D0%BA

 Овен 21 март – 20 април

Денят ще ви върне към стари задължения и дейности, които сте оставили недовършени в миналото. Ще влязат в сила нови закони. Нещо ще се промени, ще се върнем назад към стойностните неща и ще се опитаме да коригираме прибързаните инициативи. В момента е важно да се информирате от първа ръка, да сте в час с решенията на тези, от които сте си позволили да зависите. Сега е момента да се запишете и за нов курс по език или нещо друго, което не владеете добре, а ви е нужно за предстоящите задачи и работа.

Работа-5

Пари-5

Любов-4

Късмет-5

Здраве-4

 

Телец 21 април – 20 май

Ще намерите решението на наболял проблем във връзките и професионалните дела. Може да спечелите дело или да си върнете изгубената любов. Ще ви потърсят хората, с които преди сте работили и живели, ще ви отправят предложения, ще се опитват да ви стоварват задължения или да ви привличат за съвместна дейност. Личните ви връзки ще се стабилизират. Не правете нищо как да е. Печелят тези, които ще стигнат до корена на проблема и ще намерят сили да го разрешат. Ще се почуствате добре в приятелска среда.

Работа-5

Пари-5

Любов-6

Късмет-6

Здраве-5

 

Близнаци 21 май – 21 юни

Вероятно е да попаднете в засада. Старите проблеми ще се възобновят, посипаното с пепел ще се разкрие и ще ви създаде грижи и неприятности. Искате или не, но ще трябва да се съобразите с нечии претенции, да върнете стар дълг и да обърнете внимание на тези, които прибързано сте загърбили и оставили в миналото си. Поправете грешките на миналото, за да вървите напред. Подгответе се добре за разговорите, които предстоят. Ще ви бъдат задавани неудобни въпроси. Ще се разбере нещо, което сте скрили.

Работа-4

Пари-5

Любов-4

Късмет-4

Здраве-4

 

Рак 22 юни – 21 юли

Ще намерите ново решение на стар проблем. Лесно се усвояват знания, още по лесно се правят асоциации по съседство. Добре е да подновите стари отношения. Част от решението на неудобните въпроси от миналото е да се подновят на нова навивка партньорства, които прибързано сте скъсали. Чакайте предложение от стари приятели, може да попитате за работа и старите си работодатели. Лесно се усвояват знания и уроци. Подновете подготовката на важна за бъдещето ви дейност. Стъпете на здрава основа във връзките.

Работа-5

Пари-5

Любов-5

Късмет-5

Здраве-5

 

Лъв 22 юли – 22 август

Ще научите нови информации за стар проблем, а това ще помогне да вземете правилното решение. Бъдете активни в комуникациите, не се знае откъде ще излязат новините по въпросите, които ви касаят. Ще достигнете поне една цел. Отказани проекти може да се възобновят. По някакъв начин този ден ни връща назад, за да може да направим стабилна крачка в бъдещите инициативи. Заложете здрави основи на всичко, което правите. Ориентирайте се към отложените в миналото ремонти. Проявете щедрост и ще се радвате на такава.

Работа-6

Пари-5

Любов-4

Късмет-5

Здраве-5

 

Дева 23 август – 22 септември

Денят отрязва някои пътищата и възможности. Отлагани дела ще изискват бързото си разрешаване. Ще ви тормозят стари дългове, ще отговаряте и за чужда вина или изостанала работа. Опитайте да стигнете до основата на всеки проблем, да не пропускате информации и факти при взимане на отговорни решения. Днес и утре грешките на миналото ще ви спъват като вериги. Ще се наложи да отлагате пътувания и посещение на важни мероприятия. Скривани информации излизат наяве и объркват отношенията ви.

Работа-4

Пари-4

Любов-5

Късмет-4

Здраве-4

 

Везни 23 септември – 22 октомври

Наученото и проучено днес ще помогне да се справите със задачите. Явете се на конкурс и прослушване. Постарайте се дарбите ви да работят за вас. Нещо, което в миналото е зациклило ще се възроди и ще тръгне успешно. Не се отказвайте от втори опит и в любовта. Уточнете отношенията си, изяснете си проблемите и претенциите и направете съвместен ход. Посетете учителите си, предавайте опита си и търсете консултации от хора с опит и знания. Може да намерите отдавна търсения партньор, с когото да се допълвате.

Работа-5

Пари-6

Любов-5

Късмет-5

Здраве-4

 

Скорпион 23 октомври – 22 ноември

От няколко страни към вас ще тече информация. Ще получите и подкрепа в момент, когато наистина се нуждаете от напътствие и подтик за действие. Може да влезете в нова среда и да получите поверителна информация. Ще се окажете на точното място в точния момент и ще неправите силен ход. Ден на тайното знание, на възможността да си изясните до край отношения, които от доста време ви тормозят и въздействат. Потърсете съвет от капацитети в съответната област. Може сами да спечелите от консултантски услуги.

Работа-6

Пари-5

Любов-5

Късмет-5

Здраве-5

 

Стрелец 23 ноември – 21 декември

Постарайте се повече. Околните ще се опитват да ви манипулират и прецакват в сделки и договаряния. Информирайте се добре преди да влезете с пари или собственост в някаква бизнес инициатива. Ще навържете нещата, ако потърсите информация от два различни източника. Патентовайте продукти, направете нужните защити и регистрации на фирмена дейност. Очаквайте опити да ви ограничават пълномощията или да използват личния ви потенциал и знания безплатно. Не споделяйте идеите си с потенциални конкуренти.

Работа-5

Пари-4

Любов-5

Късмет-4

Здраве-4

 

Козирог 22 декември – 20 януари

Ще имате късмет в работи и дейности, в които сте достатъчно компетентни. Запишете се на някакъв курс, ако чувствате празнота в уменията си или ви предстои учене и работа на по-високо ниво. Този ден ще ви даде ключ към нови възможности и знания, които ще ви изкачат на по-добра позиция в обществото и бизнеса. Всичко, да което се доберете като информация и опит ще позволи да победите конкурентите и да се представите на ниво на тестове и конкурси. Залегнете здраво над книги и справочници. Идва вашето време.

Работа-6

Пари-5

Любов-6

Късмет-5

Здраве-5

 

Водолей 21 януари – 19 февруари

Кандидатствайте за по-висока служебна позиция. Този ден може да ви свърже с хора от по-високо ниво. Имате възможност да влезете в тесен професионален кръг от специалисти в своята област. Ще ви подлагат на тест по пригодност. Може и да не разберете, но ще бъдете тествани по няколко линии на компетентност и умения. Всичко, което правите нека да е на нужното ниво. Не си спестявайте усилия, стигнете до основата на работата, която вършите. Бъдете сигурни, че усилията ви ще бъдат оценени по достойнство.

Работа-6

Пари-6

Любов-5

Късмет-5

Здраве-6

 

Риби 20 февруари – 20 март

Тръгващият ретроградно Нептун във вашия знак е в съвпад с Луната. Аспектът ни връща към стари идеи, към забравени знания, към нещо тайно и скривано, което ще излезе на повърхността, ще промени съдби и животи. Ще сърбаме надробената в миналото попара. Бъдете в час с настъпващите промени. Търсете начин да дърпате конците, да владеете положението, да узнаете ходовете на шефове и бизнес партньори и да намерите нужната допълнителна информация за тенденциите на работното място. Печелят добре информираните.

Работа-5

Пари-4

Любов-5

Късмет-5

Здраве-4

 

Ч.Р.Д.

Личната ви година е петица. Сега е момента да тръгнете в нова посока, да намерите нова или допълнителна работа, да заминете за чужбина или да смените местоживеенето си. Петицата има стрелка в нова посока. Не може да запазиш статуквото и да се надяваш да печелиш повече. Късметът ви е в промяната и в редактирането на старите отношения. До октомври и юридическата ви позиция е силна.

Родените днес притежават артистични и музикални дарби. Постарайте се отрано да разберете какъв е талантът им. Може да пеят и свирят добре, особено ако имате човек с артистични наклонности в рода си. Ще пътуват много и ще бъдат известни.

Заченатите днес ще бъдат защитници на законите, независимо дали ги харесват и одобряват. Ще направят опит да върнат някои стари положения, които са осигурявали мир и порядък. Ще бъдат пазители на устоите и носеща колона за близки и приятели.

Радев: Целта на образователната система трябва да бъде създаването на умения

http://www.cross.bg/radev-evropa-mladite-1546153.html

/КРОСС/ „Необходимо е образователната ни система от преподаване, усвояване и запаметяване на готови знания да се промени към придобиване на компетенции". Това заяви президентът Румен Радев при откриването на инициативата на Европейската комисия „Граждански диалог" в град Варна. Сред темите, които привлякоха интереса на участниците в дискусията, бяха възможностите за образование, обучение и културни дейности, както и развитието и реализацията на младите хора в Европа. В дебата взеха участие европейският комисар по образование, култура, младежта и спорта Тибор Наврачич и министърът на младежта и спорта Красен Кралев.„Много е тревожно, че в днешно време между образование и грамотност няма знак за равенство", сподели президентът Радев и добави, че качеството на образованието зависи от осъзнаването на неговата стойност и социална значимост. Румен Радев беше категоричен, че за да има смисъл образованието всеки един от младите хора трябва да отговори на няколко фундаментални въпроса. „Къде искате да видите Европа след десет-двадесет години, когато ще сте в активна възраст? Какви искате да бъдете тогава? Как вие ще допринесете за обединена и силна Европа? - това са въпросите, чиито отговори трябва да търсите", обърна се държавният глава към младежите в препълнената зала на Икономическия университет в морската ни столица

Станислав Георгиев: Никой не може да накара съдиите да гласуват по списък за ВСС

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6283989

Станислав Георгиев: Никой не може да накара съдиите да гласуват по списък за ВССЗам.-шефът на Пловдивския апелативен съд и кандидат за член на ВСС Станислав Георгиев казва още: Прекалено много магистрати си мислят, че след нас правосъдие няма да има - Съдия Георгиев, имаше ли състезание на идеи сред 27-те кандидатите за съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) в събота,

Без ток днес във Варна ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=353540

Поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия, днес - 16 юни ще бъде прекъснато електрозахранването в няколко района на Варна, научи Moreto.net. Ето и пълният списък: - от 08:30 ч. до 17:00 ч. - Варна - ул.

Боледуващият пазар на труда

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280274_%D0%91%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D1%83%D0%B2%D0%B0%D1%89%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%BF%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D1%80+%D0%BD%D0%B0+%D1%82%D1%80%D1%83%D0%B4%D0%B0

 Схемата сигурно звучи познато, а случаите може би са стотици. Безработен, обикновено жена, всеки ден търси подходяща позиция в интернет. Попада на примамлива обява. Офертата е за заплата до 1200 лева. Става дума за работа от вкъщи. Звъниш на посочения телефон, в повечето случаи ти дават указания къде да внесеш определена сума пари, за да бъдеш нает. Често оставаш с пръст в устата.

Попаднал в капана на безработицата обаче, търсиш какви ли не начини, за да припечелиш някой лев. В повечето случаи без уредени отношения с работодателя. Факт е, че заради развитието на технологиите, през последните няколко години много хора търсят гъвкави форми на труд. И законодателството предоставя такава възможност. Особено IT специалистите съвсем нямат нужда от обособено работно място. Други професии също дават шанс за работа от вкъщи. Въпросът обаче е всичко да е регламентирано, защото иначе минаваме в сивия сектор, който е голям бич за пазара на труда. Той е в ущърб и на нас, защото колкото и да ни се струва далеч времето, в което трябва да излезем в пенсия, идват и такива времена. И тогава ще се чудим от къде да набавим необходимия стаж.

Ако трябва да сме честни, близо половин милион надомници си е доста внушаваща бройка за пазара на труда. И колкото и от бизнеса да се учудват на този факт, явно си има своето обяснение. Въпросът е да се види дали тези хора са наети от някого да вършат определена дейност или шият гоблени и тъкат картини по свое желание. Вторите обикновено са без осигуровки и продават произведенията си на различни изложения или на туристи, пък и дори от вкъщи. Каквото и да си говорим обаче, това си е нерегламентирана заетост. Затова и ситуацията на пазара на труда е нещо като задача с неизвестни. Търсенето и предлагането пък съвсем нямат допирна точка. От тук бизнесът недоволен от липсата на подходящи кадри, а кандидатите за работа пък съвсем не искат и да се натискат. Едните от мързел, другите пък от гордост. Трети пък се мъчат да изкарат по някой лев от вкъщи, без да плащат нито данъци, нито осигуровки. Затова и стотици позиции остават незаети. Изследвания пък отчитат, че всяка година най-кадърните предпочитат да се реализират в чужбина, а у нас май вече масово се натискат да стават фризьори.

Очевидно е, че пазарът на труда боледува. Диагнозата е поставена, и то още преди години. Лек обаче още няма. От време на време експерти предписват някакви лекарства, но засега май не са ефикасни. Така че нерегламентираната работа от вкъщи е само част от проблема. И ако не се излекуват симптомите за това заболяване, едва ли ще имаме работеща икономика. Въпрос на избор.

Висшият съдебен съвет - в една алтернативна реалност

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/06/16/2989628_visshiiat_sudeben_suvet_-_v_edna_alternativna_realnost/?ref=rss



Публикуваме статията от сайта на Български институт за правни инициативи (БИПИ) поради голямото значение на Висшия съдебен съвет за доброто функционирането и независимостта на съдебната власт и по повод предстоящия избор на парламентарната квота на новия състав на съвета.

Народното събрание ще избере половината от състава на ВСС през есента. Този акт на парламента следва да отговаря на обществените очаквания и изискванията на гражданите към управлението на...

Св. Тихон чудотворец, еп. Аматунтски. Пренасяне мощите на св. Теофан Затворник

http://www.cross.bg/teofan-zhivot-nego-1546145.html

/КРОСС/ Житие на свети Тихон Чудотворец, епископ Аматунтски Св. Тихон се родил в Кипърския град Аматун. Той бил възпитан от благочестивите си родители в Христовата вяра и научен на Свещеното Писание. Понеже още от младост проявил голямо усърдие към Божията служба, той бил ръкоположен за дякон от Аматунския епископ Мемнон, а по-късно - след смъртта на Мемнона - единодушно бил избран на негово място. В това време в Кипър имало още езичници, но св. Тихон усърдно проповядвал словото Божие и обърнал мнозина към истината. Той починал в дълбока старост през V век, прославен от Бога с чудотворна сила. За неговия живот са запазени малко известия вероятно поради това, че тая местност била често опустошавана от войни и пожари. Запазило се следното предание, което се отнася до ранната младост на светителя. Когато той още живеел в родителския дом, баща му, който бил хлебар, оставял и него да продава хляб. Момчето раздавало на бедните хляб даром. Баща му забелязал това и почнал да го мъмри. Но момчето кротко му отговорило: "Татко, не даром аз раздавам хляб, а го давам на заем Богу. И имам в Неговата книга вярното обещание, че който прави добро на сиромах дава заем на Господа, а който дава на Бога стократно ще получи. Ако не вярваш на това, да отидем в житницата и там ще видиш, как Бог връща на своите заимодавци". И момчето завело баща си в житницата, която смятали вече за празна. Като отворили вратата, видели, че житницата е пълна с чиста пшеница

Прогноза за времето - 16 юни (петък)

https://www.actualno.com/society/prognoza-za-vremeto-16-uni-petyk-news_617235.html

Днес ще е предимно слънчево, с временни увеличения на облачността. На отделни места, главно в Югозападна България, ще има слаби превалявания. Над Черноморието ще има временни увеличения на облачността, главно по северното крайбрежие, където е възможно да превали слаб дъжд.

Безработицата падна до 7,1%

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280273_%D0%91%D0%B5%D0%B7%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%B8%D1%86%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BF%D0%B0%D0%B4%D0%BD%D0%B0+%D0%B4%D0%BE+7%2C1%25

 7.1% или с 0.5 процентни пункта по-малко от април е безработицата през май. Това показват данни, публикувани на сайта на Агенцията по заетостта. В сравнение с май миналата година безработицата се свива значително – с 1.6 процентни пункта.

Броят на регистрираните безработни в бюрата по труда през май е 233 829. Той намалява с 15 635 души спрямо предходния месец, а в сравнение с май 2016 г. броят им съществено се свива – с 52 417 лица или 18.3% по-малко.

През май работа са започнали общо 26 750 безработни лица, от които 22 040 на първичния пазар на труда. В субсидирана заетост са включени 4710 безработни. От тях 2623 лица са започнали работа по програми и мерки за заетост от ЗНЗ. По схеми на ОП РЧР на работа са постъпили 2087 безработни лица.

В бюрата по труда са заявени 19 939 свободни работни места на първичния пазар. От тях частният сектор е обявил 16 408, които са 82,3% от всички заявени свободни работни места на първичния пазар през месеца. В сравнение с май 2016 г. броят на заявените свободни работни места на първичния пазар нараства с 6,3% или с 1174 броя.

През май 2017 г. най-много свободни работни места на първичния пазар в бюрата по труда са заявени от преработващата промишленост (5514); търговията (3695); хотелиерството и ресторантьорството (3457); строителството (1422); селското, горското и рибното стопанство (1334); административните и спомагателните дейности (934); операциите с недвижими имоти (800); транспорта, складирането и пощите (745); държавното управление (497) и др.

Най-търсените професии в бюрата по труда през май продължават да бъдат професиите, свързани с предоставяне на услуги на населението и на първо място персонал, зает в хотелиерството и ресторантьорството като сервитьори, бармани, камериери, администратори в хотели. Следват оператори на машини в преработвателната промишленост – шивачи, кроячи, гладачи; квалифицирани работници в промишлеността – заварчици, шлосери, стругари; общи работници в строителството; продавачи и касиери в търговията; шофьори; монтажници; общи работници в промишлеността. От специалистите с висше образование най-търсени са учителите и преподавателите, следват инженерите, медиците и стопанските специалисти.

Всеки 6-и работещ се труди от вкъщи

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280272_%D0%92%D1%81%D0%B5%D0%BA%D0%B8+6-%D0%B8+%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%B5%D1%89+%D1%81%D0%B5+%D1%82%D1%80%D1%83%D0%B4%D0%B8+%D0%BE%D1%82+%D0%B2%D0%BA%D1%8A%D1%89%D0%B8

 Всеки 6-и работещ се труди от вкъщи. Надомниците у нас са близо 430 хиляди, а според официалната статистика наетите в частния сектор у нас са малко над 2,5 млн. В последните години намалява броят на наетите, а се увеличава броят на самонаетите от работещите вкъщи, като те представляват вече 70% от общия брой, обясни за „Монитор“ Виолета Златева, председател на Сдружението на надомните работници.

По думите й причината за това е промяната в Кодекса на труда, с която се регулира работата на самонаетите надомници. Също така голяма част от шивашките фирми изтеглиха своята дейност от България и затова намаляха наетите за работа вкъщи, обясни още тя. Въпреки това има нужда от допълнителни регламентации, за да излязат тези хора напълно от сивия сектор, коментира Златева.

Основна част от работещите вкъщи са жени, като те са около 72% от всички надомници. Най-често се занимават с шиене на дрехи и ръчно изработени бижута.

Фризьори и тенекеджии пък са сред най-търсените майсторски свидетелства у нас. Това са масови професии, като сред тях попада и ключарството, обясни за „Монитор“ Иван Влаев, председател на Националната занаятчийска камара.

„Лукойл” планира нови производства в България

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280271_%E2%80%9E%D0%9B%D1%83%D0%BA%D0%BE%D0%B9%D0%BB%E2%80%9D+%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%80%D0%B0+%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B8%D0%B7%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B0+%D0%B2+%D0%91

 „Лукойл” има намерение да инвестира в завода си в Бургас в инсталации за производството на нефтопродукти, различни от горивата. Целта е да се оползотворят фракциите останали при дестилацията на горива. Това стана ясно от срещата на премиера Бойко Борисов и президента на „Лукойл“ Вагит Алекперов. В момента се разработват няколко варианта на проекти, базирани на нови и много модерни технологии, които ще бъдат представени в Министерство на енергетиката и след одобряване ще се започне реализацията им. Руснакът не е назовал конкретната сума на бъдещите инвестиции.

На срещата си с премиера Алекперов е обсъдил с него и пазара на горива в България, контрабандата и усъвършенстване на законодателството за битката с нея. За нас е важно да плащаме данъци и да не нарушаваме правилата в страните, в които работим, е казал Алекперов.

„Лукойл” остава в България и няма намерение да си ходи, подчертал Алекперов и припомнил, че е руската компания у инвестирала в модернизацията на производствените си мощности в страната и за разширение на веригата си от бензиностанции над 3 млрд. долара. Той оценил България като стабилна страна и за това обсъждат инвестиционни планове.

На въпрос дали България може да стане петролен експортен център, Алекперов обявил също, че се обсъждат различни варианти за създаване на нов клъстер за нефтохимични субпродукти, оставащи след преработването на нефта. Той информирал, че „Лукойл” увеличава присъствието си на турския пазар, което става с доставки от рафинерията в Бургас.

При визитата си в България шефът на Лукойл се срещна и с президента Румен Радев, а също и с министъра на икономиката Емил Караниколов и енергетиката Теменужка Петкова.

ГЕРБ: Антифашизмът на БСП е активно мероприятие

http://clubz.bg/55185-gerb_antifashizmyt_na_bsp_e_aktivno_meropriqtie

ПОЛИТИКА Тома Биков

В декларация от парламентарната трибуна от ГЕРБ настояха за отстраняването на Пламен Узунов от поста му на съветник в президентството. Наскоро бяха публикувани снимки на Узунов, в които той е дегизиран като Хитлер. Депутатът Тома Биков заяви, че отношението на БСП по този казус показва двоен стандарт.

Биков припомни случая с отстранения заместник-министър на регионалното развитие Павел Тенев, който се извини и подаде оставка. Той се бе снимал до восъчни фигури на нацистки войници. Биков изтъкна, че Узунов е признал, че снимките са автентични. Той припомни, че в случая с Тенев от БСП са заявили, че с националсоциализма и фашизма не могат да се правят шеги, като подобна е била и реакцията на президента Румен Радев. Докато в случая с Узунов БСП не е реагирала остро и веднага на тези снимки, но за сметка на това реакция е имало от страна на европейските социалисти. Президентът също е защитил своя съветник.

"Така се налага мнението, че към приближените от БСП ще се проявява разбиране и се връща комунистическия принцип - всички сме равни, но някои сме по-равни", коментира Биков.

Той настоя БСП да поиска оставката на Узунов и заяви, че в противен случай антифашизмът им би бил фалшив и не е била плод на автентичен граждански рефлекс, а активно мероприятие. И се закани, че в противен случай ако отново има подобни казуси, свързани с представители на изпълнителната власт, то оставки няма да има.

Въпреки че обикновено декларациите на ГЕРБ не остават без отговор от страна на БСП този път реакция от левицата нямаше. Единствено Пламен Христов от "Воля" призова депутатите "който каквито снимки има вкъщи, да ги покаже, да ги разгледат и да се приключи с подобни истории".

Остава горещо, но облаците се увеличават

https://offnews.bg//obshtestvo/ostava-goreshto-no-oblatcite-se-uvelichavat-658288.html

Слънце и облаци ще се редуват днес, но времето остава горещо. В югозападната част от страната следобед се очакват превалявания, според прогнозата на НИМХ. 

Максималните температури ще са между 26 и 31 градуса. Край морето ще духа слаб вятър, термометрите ще се качат до 27 градуса, а сред вълните от 1-2 бала няма да е над 22°. 

По-силно ще духа в планините, там е възможно да вали и гърми в по-късните часове на деня. По най-високите върхове температурите ще са най-много 13 градуса. 

От утре започва да прониква по-хладен въздух, от запад на изток тръгват дъжд и гръмотевици. Така ще е и в неделя, но ще вали и гърми на повече места в страната. 

Етикетите у нас не се различават от европейските

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280270_%D0%95%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B5%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%83+%D0%BD%D0%B0%D1%81+%D0%BD%D0%B5+%D1%81%D0%B5+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%BE%D1%82+%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%

 Етикетите на храните у нас не се различават от тези в ЕС. Това заяви в ефира на Нова телевизия д-р Камен Николов от Агенцията по храните. Засега не са открити съществени отклонения. Трябва обаче да се изчакат всички анализи, за да се обобщят резултатите, добави Николов.

Качеството на храната, която консумираме в България, не се различава съществено от тази в другите държави. Моментите резултати показват минимални разминавания в състава на безалкохолна напитка и на продукт от месо. На етикета на безалкохолното, което е купено в България, пише, че е подсладено с фруктозо-глюкозен сироп, а за напитката от чужбина е използвана захар.

При един от месните продукти пък е установено, че в изделието продавана у нас е използвана по-малко сол, но това се отчита като позитив. Крайният срок, в който ще стане ясно дали има разминаване в качеството на храните у нас и в чужбина, е 22 юни. Експертите по храните навлизат в последния, най-важен етап, който е най-сложен и отнема най-много време, а именно на лабораторните изследвания.

Те ще покажат има ли разминаване между качеството на хранителните продукти, които купуваме от магазините у нас, и същите на европейския пазар – в Германия или Австрия, например. Именно от тях бяха закупени проби от над 30 продукта, които ще бъдат подложени на всякакъв тип изследвания и в България. Експертите са закупили продукти от 5 групи – месни и млечни, безалкохолни напитки, сокове, детски храни и шоколадови изделия.

Момче на 2 г. застреля братовчедка си на 7 г. в Нешвил, САЩ

http://dnes.dir.bg/news/detza-ognestrelno-orazhie-25923066

Двегодишно момченце застреля 7-годишната си братовчедка в апартамент в Нешвил, щата Тенеси, с пистолет, оставен от криминално проявен мъж.

Приеха на първо четене ограниченията за плащанията в брой

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280269_%D0%9F%D1%80%D0%B8%D0%B5%D1%85%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%BE+%D1%87%D0%B5%D1%82%D0%B5%D0%BD%D0%B5+%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0+%D0%B7%D0%B0

 Парламентарната комисия по бюджет и финанси прие на първо четене ограниченията за плащанията в брой. Законопроектът предвижда да не можем да се разплащаме в кеш при покупки над 1000 лева през 2019 г.

Ако промените бъдат приети от депутатите на второ четене и в комисия и в пленарна зала, още от 1 август тази година всички плащания над 5 хил. ще стават по банков път. В момента през банка се плащат всички суми по договори на стойност над 10 хил. лв., без значение какъв е размерът на плащането. В края на миналата година имаше идея да бъде въведен праг от 5 хил. лв., но предложението беше отхвърлено от народните представители.

Според законопроекта от 1 януари 2018 г. прагът за кешовите плащания ще падне на 3 хил. лв., а от началото на 2019 г., т. е. след 2 години, няма да можем да се разплащаме в брой за суми над хилядарка.

Ограниченията ще важат и за плащания в чуждестранна валута, ако левовата им равностойност надвишава определения от закона праг.

По време на дебата в комисията обаче бизнесът възрази срещу минималния праг на плащанията в брой, тъй като според тях не във всички населени места има обхват, а това би попречило на плащанията на ПОС терминал.

Те дори дадоха пример за Франция, където разплащанията за местните лица са ограничени до 1000 евро, но чужденците имат възможност да плащат в брой суми до 10 хил. евро.

Според експертите няма описана в законопроекта оценка на въздействието и поради тази причина се очаква да бъдат въведени изменения в проекта между двете четения.

САЩ не вижда прогрес в Украйна, готви санкции срещу Куба

https://www.actualno.com/america/sasht-ne-vijda-progres-v-ukrajna-gotvi-sankcii-sreshtu-kuba-news_617244.html

САЩ подкрепят Минските договорености за търсене на мирно решение на кризата в източната част на Украйна, но не са доволни от напредъка в изпълнението им. Това заяви официалната представителка на Държавния департамент на САЩ Хезър Науърт по време на редовния брифинг за жур

Борисов свиква властите за облекчаване на административната тежест

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/06/16/2989975_borisov_svikva_vlastite_za_oblekchavane_na/?ref=rss


Премиерът Бойко Борисов е свикал днес работна среща с представители на местната власт, държавните институции и браншови организации, на която трябва да бъдат обсъдени мерките за намаляване на административната тежест и облекчаване на режимите за работа с гражданите.

От правителството ще участват вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на правосъдието Цецка Цачева, министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, заместник-министърът на финансите...

15 юни в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=353538

Събития 1342 г. – Основан е град Олбор, Дания. 1815 г. – Състои се последната военна победа на Наполеон Бонапарт – при Лигни. 1846 г. – Пий IX е избран за папа, с което започва най-дълготрайният понтификат в историята на Римокатолическа църква.

Нови случаи на деца с фрактури в 38-о училище в София

http://clubz.bg/55184-novi_sluchai_na_deca_s_frakturi_v_38_o_uchilishte_v_sofiq

При проверка на амбулаторните дневници на 38-о училище в София е установено, че през май е имало два случая на деца с фрактури по време на учебни занятия, за които образователното министерство не е било информирано. Това каза пред бТВ експертът от министерството Румен Вангелов.

Родителите на ученици изразиха недоволство от липсата на наказания след инцидентите с насилие в училището. На 9 май седмокласник преби петокласник заради спор, като пострадалото момче прекара три дни в болница. След инцидента родители се възмутиха от действията на директорката на училището Виолета Игова и я обвиниха в опит за прикриване случая.

Министерството на образованието и науката извърши проверка на училището и стигна до заключението, че ръководството е неглижирало проявите на агресия и не е подало сигнал до съответните институции.

"Констатирани бяха нарушения при организацията на целия учебен процес и преди всичко при задълженията на директорката по прилагане на механизма за противодействие на училищния тормоз, както и занижен контрол", обясни Вангелов.

И допълни, че има заповед на министъра, според която подобни инциденти трябва да се докладват в срок от 1 час. Според Вангелов началникът на Регионалното управление по образованието в София трябва да вземе решението дали Игова да бъде наказана.

Според Стефка Йорданова, която е майка на пострадалия петокласник, ситуацията се влошава и няма ефективни наказания.

Други родители също посочиха, че не получават отговор на въпросите си. Според тях агресията в училището се предизвиква от определена група седмокласници, с които и преди имало проблеми.

"Тази група е поощрявана и е нормално да продължава да действа по същия начин. Това ръководство е позволило да се чувства безнаказана, а сега отново чуваме, че няма да се вземат конкретни мерки", коментираха те.

Родители отново споменаха и името на сина на президента Румен Радев, които според тях не участвал, но присъствал.

Директорката не бе открита за коментар.

Цар Симеон празнува 80 години, кралски особи в парк Врана

https://offnews.bg//obshtestvo/tcar-simeon-praznuva-80-godini-kralski-osobi-v-park-vrana-658285.html

Благодарствен молебен, възглавяван от патриарх Неофит и владиците от Светия синод, ще бъде отслужен днес в храм "Св. Александър Невски" за 80-тия рожден ден на цар Симеон Сакскобургготски. 

Парк Врана ще бъде затворен за посетители до 19 юни. 

По повод 80-тия рожден ден на Н.В.Цар Симеон II в двореца “Врана” ще гостуват членове на кралски фамилии от цяла Европа. На събитието са поканени и представители на държавната и местна власт, бившата парламентарна група на НДСВ, министрите от правителството Сакскобургготски, общественици, бивши политически партньори, представители на бизнеса.

Почти цялото семейство на Цар Симеон и Царица Маргарита е тук за юбилея. Те не са се събирали тук от 10 години, когато беше честването на 70 годишнината на Цар Симеон II. Ще отсъства Тирсо – малкият син на Княз Кубрат и Княгиня Карла, който по това време има изпити. Точно на 16 юни важен изпит има и техният среден син Лукас, който е студент по медицина.

Още през януари тази година Негово Величество изпрати писма до кралските фамилии в Европа, в което ги е уведомил, че се налага да ограничи гостите до родени през 1937г. негови връстници. Изключение правят само наследниците на кралските фамилии на Балканите. Това се налага поради факта, че евентуално присъствие тук на кралски двойки от действащи монархии е свързано с ангажиране на държавните институции и засилени мерки за сигурност на държавно ниво. А организираният прием е частен. За разлика от съседните ни държави, където кралските семейства работят заедно с висшите държавни институции в подобни случаи, у нас няма такава практика.

Сред гостите от чужбина са Принцеса Маргарита и Принц Раду от Румъния, Принц Александър и Принцеса Катарина от Сърбия, Принц Никола от Черна Гора, Принц Лека от Албания със съпругата му- Принцеса Елия, както и Осман Салаххадин Османоглу – единственият жив пряк потомък на турските султани Мурад V и Мехмед V.

От Испания пристигат Кралица София и сестра й Принцеса Ирина. Крал Хуан Карлос, който също ще навърши 80 години след 7 месеца, няма да има възможност да присъства. Австрийската Ерцхерцогиня Елена също ще уважи юбилея. Тук ще бъде и Принц Андреас Сакск-Кобург-Гота, който е доайенът на фамилията. Той ще пристигне със специален самолет директно от град Кобург, Германия. Сред гостите ще бъде и Принц Тусун от Египет, който е бил съученик на Цар Симеон II в прочутия „Виктория Колидж” в Александрия. От поканените ще отсъства Княз Карел Шварценберг, който беше външен министър на Чехия. Той е връстник на Царя и негов близък приятел. За съжаление, няма да пристигне, поради факта, че точно на 16 юни в Чехия започват национални тържества по повод 400 години от основаването на династията Шварценберг в Бохемия. Своите извинения вече поднесе и норвежката кралска двойка – Техни Величества Крал Харалд V и Кралица Соня, които през този месец посещават всички провинции в страната по повод общия им 80-годишен юбилей. 

Истината за евтините германски храни

http://clubz.bg/55183-istinata_za_evtinite_germanski_hrani

ИКОНОМИКА Германия супермаркет снимка Яна Василева (1)

В голяма част от германските супермаркети хранителните стоки са по-евтини, отколкото в много други държави. Но каква е истината за евтината германска храна? И защо евтините вериги би трябвало да вдигнат цените си с 10%?
Наскоро германската верига супермаркети "Алди" отвори първото си бистро - в кьолнския Медиа Парк, където са настанени около 250 фирми.

Заведението, което е изградено от части от транспортни контейнери, предлага меню с три ястия за само 8 евро. Тази концепция ще бъде тествана в още няколко германски града и, ако се окаже успешна, търговската верига най-вероятно ще се намеси активно и в ресторантьорския бизнес.

Германия е една от страните, в чиито супермаркети се продават най-евтините хранителни продукти, сочат данни на германското правителство. Бизнес-моделът, по който работят евтините хранителни магазини, каквито са и "Алди", позволява на тези търговски вериги да поддържат с 10% до 20% по-ниски цени от тези на другите вериги.

Изследователи от университета в Аугсбург обаче твърдят в свое проучване, че цените биха били много по-високи, ако въпросните търговски вериги включваха в цените си и реалните разходи на модерното промишлено земеделие.

Тобиас Гауглер е изследвал нанасяните на природата поражения от използваните в земеделието азотни торове за повишаване на добивите. "В германското земеделие се използват прекалено много минерални и други видове тор, което е вредно за природата и здравето на хората", твърди той пред ДВ.

Евтините вериги да вдигнат цените с 10%

Както се и очаква, по-малко изкуствени торове се използват от производителите на биопродукти. Изследването сочи още, че съвременните методи в земеделието всъщност изискват много повече ресурси. В същото време разходите за възстановяването на околната среда изобщо не биват включвани в крайните цени, които потребителите плащат за продуктите.

"Най-лошо е положението с животинските храни и тези, произведени от животински продукти. Те би трябвало да са с 10% по-скъпи", твърди Гауглер.

Проблем представляват не само нитратите, които замърсяват почвата и водите. Промишленото земеделие замърсява също и въздуха, да не говорим за антибиотиците, инжектирани на животните.

Природозащитници твърдят, че ако бъдат отчетени всички тези странични ефекти от промишленото производство на храни - от пластмасовите опаковки до отрицателното въздействие върху здравето на животните - цените на хранителните продукти би трябвало да се повишат значително.

Затова те са решени да засилят натиска си върху германското правителство, за да бъдат включени в крайната цена на продуктите и скритите разходи за тяхното производство - например за пречистване на питейната вода от нитрати.

Експертите смятат, че общата земеделска политика на ЕС пък има вина за свръхпроизводстото на храни, което също така задържа цените ниски. Затова те призовават за реформа на европейското законодателство в областта на земеделието. 

Много от активистите обаче се съмняват, че доминацията на евтините хранителни магазини може да бъде намалена. Други пък са убедени, че пазарът на т.нар. слоу фууд (slow food) магазини, които предлагат продукти на местни производители, силно ще нараства. На пазара на Рудолфплац в Кьолн например има достатъчно хора, готови да платят повече пари за плодове и зеленчуци, защото знаят, че тази продукция идва от местни земеделски производители.

"Тези продукти са пресни и с по-добро качество", кава например Щефан, когото срещаме на пазара.

Земеделските производители, които продават продукцията си по пазарите, приветстват идеята за намаляване на разликата в цените на тяхната продукция и тази на храните, произведени в промишлени количества. Земеделците са подложени на силен натиск от големите хранителни вериги.

Според търговеца Адам Джей, промишленото производство на земеделска продукция изтласква голяма част от по-малките производители от пазара.

Замърсителите да започнат да си плащат?

"И все пак: не е правилно да хвърляме изцяло вината върху големите супермаркети", твърди Тобиас Гауглер, който е сред авторите на изследването.

По думите му, поддържайки ниски цени, хранителните вериги играят по свирката на потребителите и на политиката. В същото време той вижда желание у политиците да възприемат идеята, че замърсителите трябва да започнат да си плащат.

"Сега различни лобистки групи предприемат всичко възможно срещу идеята за реформиране на системата. Но натискът върху политиката се засилва - особено след Парижкото климатично споразумение. Въпрос на време е да бъдат променени правилата на играта", убеден е Гауглер.

Природозащитници твърдят, че ако хранителните вериги вдигнат цените, потребителите вероятно ще променят навиците си - например преосмисляйки бюджета си за хранителни стоки, те ще започнат да изхвърлят по-малко храна.

Сега само в Германия годишно се изхвърлят 7 милиона тона хранителни продукти. Това може и да намали печалбите на вериги като "Алди" или "Лидл", но определено ще се отрази добре на природата и човешкото здраве.
 

Материалът е публикуван в Дойче веле

С бляскава церемония откриват 17-тия Международен театрален фестивал "Време"

//dariknews.bg/regioni/vraca/s-bliaskava-ceremoniia-otkrivat-17-tiia-mezhdunaroden-teatralen-festival-vreme-2030837

Тази вечер в 20 ч. във Враца ще бъде дадено началото на 17-тото издание на Международния младежки театрален фестивал „Време“. За него в града вече пристигнаха близо 300 млади актьори от три континента – Европа, Азия и Африка. Бляскавата церемония по откриването на фестивала ще започне в 20 ч. на ле

Пада забраната за водата в 6 села

//dariknews.bg/regioni/haskovo/pada-zabranata-za-vodata-v-6-sela-2030838

В 6 димитровградски села от днес водата може да се пие и с нея да се приготвя храна. Резултатите, които са пристигнали в РЗИ Хасково показват, че в селата Крум, Горски извор, Черногорово, Воден, Скобелево и Крепост водата е безопасна.

Забраната е валидна все още за Ябълково, Сталево, Б

Показват графики и рисунки на Димитър Кулев в Художествената галерия в Добрич

//dariknews.bg/regioni/dobrich/pokazvat-grafiki-i-risunki-na-dimityr-kulev-v-hudozhestvenata-galeriia-v-dobrich-2030839

Изложбата „Графика и рисунка“ на художника Димитър Кулев ще бъде открита на 21 юни в 18 часа в Художествената галерия в Добрич. В експозицията са включени творби от различни години, изпълнени в графичните техники офорт и акватинта, както и рисунки с туш и перо, гваш, пастел и темпе

Започват жътвата в община Тунджа

//dariknews.bg/regioni/sliven/zapochvat-zhytvata-v-obshtina-tundzha-2030840

Жътвената кампания в община Тунджа тържествено ще  бъде открита от 11.00 часа, в село Търнава

. Тази година в празничната програма ще вземат участие Фолклорен ансамбъл „Тунджа“ и колективи от селата Тенево, Хаджидимитрово, Чарган и Победа. Организаторите са предвидили в тазгодишното

Акробатка прелетя над Ниагарския водопад, висейки на зъби

http://dnes.dir.bg/news/zabi-vodopad-akrobatka-25923033

Въздушната акробатка Еръндира Валенда премина успешно над Ниагарския водопад, като се държеше само със зъби за специално устройство, закрепено за хеликоптер.

Китай обяви успешен експеримент с квантова телепортация

https://www.actualno.com/sciencelogy/kitaj-objavi-uspeshen-eksperiment-s-kvantova-teleportacija-news_617245.html

В Китай беше осъществена квантова телепортация между Космоса и Земята на разстояние над 1,2 хиляди километра. Данни за експеримента и изследването на китайските учени е публикувано в списание Science. Кратко съобщение за експеримента е направил и Научно-техническият универси

Прогноза за времето - 16 юни

http://www.moreto.net/novini.php?n=353539

Над Черноморието ще има временни увеличения на облачността, главно по северното крайбрежие, където е възможно да превали слаб дъжд. Ще духа слаб до умерен югоизточен вятър. Максималните температури ще са между 23° и 27°. Температурата на морската вода е 19-22°.

Пилешки руладини с крема сирене

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6283474

Пилешки руладини с крема сиренеВашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

На 16 юни рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6283872

На 16 юни рожден ден иматСимеон Сакскобургготски, министър-председател на България (2001-2005 г.) София Кузева, актриса Мирослава Радева, социолог, собственик на Институт за социални изследвания и маркетинг Кирил Кадийски, поет и преводач Ярив Лърнър, изпълнителен директор на “Ню Бояна филм студиос” Михаил Миков, бивш председател на Народното събрание и лидер на БСП Бойка

Германия и Австрия с безпрецедентна обща позиция срещу САЩ - в защита на Русия

https://www.actualno.com/america/germanija-i-avstrija-s-bezprecedentna-obshta-pozicija-sreshtu-sasht-v-zashtita-na-rusija-news_617246.html

Германия и Австрия официално възроптаха срещу новите санкции, които Сенатът в САЩ гласува срещу Русия – заради намеса на Москва в американските президентски избори през 2016 година. Позицията на Берлин и Виена е изразена в общо съобщение и касае конкретно газопровода "Се

Извинение за „Батман и Робин“, 20 години по-късно

http://clubz.bg/55182-izvinenie_za_%E2%80%9Ebatman_i_robin%E2%80%9C_20_godini_po_kysno

Американският режисьор Джоуел Шумахер се извини за филма си „Батман и Робин“, двайсет години след заснемането му. Той направи това в обширно интервю пред „Вайс“.

Искам да помоля за прошка всеки почитател, когото съм разочаровал, защото ми се струва, че съм длъжник на всички, които обичат Батман“, призна Шумахер.

Режисьорът допълни, че след снимките на филма е загубил уважението на продуцентите и колегите си:

След „Батман и Робин“ се чувствах като боклук – отхвърлен от филмовата общност. Към мен се отнасяха така, сякаш съм убил бебе“.

„Батман и Робин“ излезе през 1997 г. Той бе избран за най-лошия филм в историята в класация на престижното списание „Емпайър“ и получи 11 номинации за антинаградата „Златна малинка“. В главните роли бяха Джордж Клуни, Крис О’Донъл, Алисия Силвърстоун, Арнолд Шварценегер и Ума Търман.

В интервюто пред „Вайс“ Шумахер най-накрая дава отговор и на една загадка, мъчила феновете две десетилетия: защо гумените костюми на Батман и Робин са снабдени с отчетливи гумени гръдни зърна?Режисьорът разкрива, че той и дизайнерите на костюмите са били вдъхновени от някои древногръцки нагръдници – което обяснява леко хомоеротичната природа на костюмите.

„Батман и Робин“ бе продължение на друг супергеройски блокбъстър на Шумахер — „Батман завинаги“ от  1995 г. Сред филмите, режисирани от Джоуел Шумахер, са още „Изгубените момчета“, „Пропадане“, „Клиентът“, „Време да убиваш“, „8 ММ“, „Телефонна клопка“, „Фантомът от операта“ и други.

"Площад Славейков"

Строшиха Слънчевия часовник

//dariknews.bg/regioni/haskovo/stroshiha-slyncheviia-chasovnik-2030831

Вандали потрошиха Слънчевия часовник на Главната улица в Хасково. Стрелката му е огъната и това най-вероятно е станало тази нощ. Сигнал за станалото вече има подаден и в полицията.

Преди две години Слънчевия часовник също бе потрошен.

БСП иска увеличаване на всички пенсии

//dariknews.bg/regioni/stara-zagora/bsp-iska-uvelichavane-na-vsichki-pensii-2030708

Георги Гьоков: Над 1, 3 млн. пенсионери живеят под границата на бедността

Принц Хари посети пазар в Лондон (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/princ-hari-poseti-pazar-v-london-snimki-2030832

Британският принц Хари се появи на пазара „Бороу маркет” в Лондон. Пазарът отново работи след като стана сцена на терористична атака на 4 юни. Принцът поговори с продавачи и собственици на заведения, чиито служители и гости станаха свидетел

Преглед на регионалния печат на 16.06.2017 г.

//dariknews.bg/regioni/razgrad/pregled-na-regionalniia-pechat-na-16.06.2017-g-2030833

„Агробизнесменът от Кубрат Хамза Чакър осъди прокуратурата да му плати 8000 лева“ – водещо заглавие в „Гледища Днес“. Обезщетението е по Закона за отговорността на държавата за вреди, нанесени на граждани – разказва статията. „Два дни Разград бе столица на Есперанто“ – заглавие от стр. 7 в „Гледища

Тежка катастрофа отне човешки живот

//dariknews.bg/regioni/stara-zagora/tezhka-katastrofa-otne-choveshki-zhivot-2030834

Жена почина при тежка катастрофа рано тази сутрин. Инцидентът е станал до ДНА в 05:10 часа. 

Лек автомобил "Опел Астра" се е ударил в дърво. Починала е жената, която се е возила в автомобила.

Причините за инцидента се изясняват.

Колоездачи карат 180 км в памет на Васил Левски

//dariknews.bg/regioni/vraca/koloezdachi-karat-180-km-v-pamet-na-vasil-levski-2030835

Врачанският областен управител Малина Николова подкрепя инициативата на Областна администрация – Ловеч „За 180-годишнината от рождението на Васил Левски - 180 км с велосипед по неговите стъпки“. Колоездачната обиколка за Купа „Васил Левски” е едно от най-мащабните събития в честването. Състезанието

Кола пламна в центъра на Разград, няма пострадали (СНИМКИ)

//dariknews.bg/regioni/razgrad/kola-plamna-v-centyra-na-razgrad-niama-postradali-snimki-2030830

Автомобил пламна в движение в центъра на Разград, шофьорът успял да излезе навреме от колата, няма пострадали хора при инцидента.

Това се случи около 8,00 ч. днес. Водачът – мъж на средна възраст от Велико Търново – разказа, че управлявал на бензин, когато около Сред

Има предварително съгласие за нов транш за Гърция

https://www.actualno.com/balkani/ima-predvaritelno-syglasie-za-nov-transh-za-gyrcija-news_617242.html

Гърция ще получи необходимата за плащане на поредния падеж по дълга макрофинансова помощ. Еврогрупата постигна късно снощи предварителна договореност за това, предаде БГНЕС. Според условията ще бъде дадена възможност на Гърция да получи поредния транш макрофинансова по

Мария Габриел “стокирала” в евтиното общинско жилище до преди месец

https://bivol.bg/gabriel-zavodproekt-3.html

Партидата за ток към ЧЕЗ с номер 310 189 868 109 на името на Мария Неделчева е закрита в първата половина на миналия месец. Тя е за апартамента на бул. Никола Йонков Вапцаров 25 вх. Б. ап. 4, който евродепутатката е наела за 400 лв. от фирма на Столична община, показа разследване на Биволъ.   […]

Магистрат: Бриджът е спорт, не трябва да се облага с данък

http://dnes.dir.bg/news/sport-brij-evropeyski-parlament-danatzite-25922984

Играта на бридж е спорт и играчите не трябва да се облагат с данък добавена стойност.

Православен календар за 16 юни

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6284275

Православен календар за 16 юниСв. Тихон чудотворец, еп. Аматунтски. Пренасяне мощите на св. Теофан Затворник Св. Тихон бил родом от кипърския град Аматун и бил избран за епископ на града. Той бил възпитан от благочестивите си родители в Христовата вяра и научен на Светото писание. Проповядвал словото Божие на езичниците и обърнал към християнската вяра мнозина от тях.

Без вода в части от Лозенец и на още 4 места в София

https://offnews.bg//obshtestvo/bez-voda-v-chasti-ot-lozenetc-i-na-oshte-4-mesta-v-sofia-658255.html

"Софийска вода" временно ще прекъсне водоснабдяването в части от столицата днес, съобщиха от дружеството. 

Заради реконструкция на уличен водопровод на ул. „Димитър Хаджикоцев“ в „Лозенец“, се налага спиране на водоподаването от 9.30 до 21:30 часа по ул. „Милевска планина “ от ул. „Цветна градина “ до бул. „Арсеналски“, ул. „Кожух планина“ от ул. „Богатица “ до ул. „Милевска планина “ и ул. „Димитър Хаджикоцев “ от ул. „Болград“ до ул. „Милевска планина “. 

Реконструкция на уличен водопровод на ул. „Еделвайс“ в Иваняне се налага спиране на водоподаването от 10.00 до 21:00 часа на ул. „Еделвайс“ от ул. „Хемус“ до ул. „Родопи“, по ул. „Родопи“ от ул. „Еделвайс“ до ул. „Китен“, ул. „Китен“, ул. „Ильо Войвода“

Във връзка с изграждане на сградно водопроводно отклонение на ул. „Калофер“ в „Банишора“ се налага спиране на водоподаването от 10.00 до 16:00 часа на ул. „Калофер“. 

Подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Стефан Стамболов в с. Яна налага спиране на водоподаването от 10.00 до 14:00 часа на ул. "Васил Левски", ул. " Миньорска", ",ул. " Стефан Стамболов“, ул. "Юрий Гагарин". 

Без вода заради подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Игрище“ в „Суходол“ щебъдат от 9.00 до 16:00 часа на тази улица. 

Почина бившият вратар на ЦСКА Румен Ненов

http://clubz.bg/55181-pochina_bivshiqt_vratar_na_cska_rumen_nenov

На 47-годишна възраст почина бившият вратар на ЦСКА Румен Ненов. 

Врачанинът, роден на 29 декември 1969 г., пазеше на "червените" през 90-те години и беше сред любимците на публиката. След края на кариерата си Ненов опита да работи като треньор.

В последните години от живота си Ненов работеше в Англия. Според информации той е издъхнал в ръцете на своя син Юлиян, юноша на ЦСКА, а сега основен играч на хита на миналия сезон в Първа лига "Дунав" (Русе).

Двамата заедно с приятели са били в Банско, където обсъждали сватбата на Ненов-младши в неделя. Румен Ненов е получил инфаркт. Бракосъчетанието се отлага.

Клуб Z изказва съболезнования на близките на Румен Ненов.

Вечна му памет.

Доноси и ходатайства по времето на Тато

https://www.24chasa.bg/novini/article/6284029

Доноси и ходатайства по времето на ТатоЛичният архив на Тодор Живков пази жалби и клевети срещу партийци, дипломати, ченгета, колеги Едва ли в кабинета на Тодор Живков са се съхранили всички жалби, доноси и ходатайства, адресирани лично до него или шефа на кабинета му Милко Балев. През годините те вероятно са били толкова много, че и площта на целия Партиен дом нямаше да стигне,

Те избраха Езиковата гимназия в Кюстендил, направете го и Вие

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/te-izbraha-ezikovata-gimnaziia-v-kiustendil-napravete-go-i-vie-2029952

Езикова гимназия!
Ние говорим със света без преводач!
Не просто избор, а вярно решение!


През учебната 2017/2018 година ЕГ "Д-р Петър Берон" приема ученици след завършен седми клас в профил „Чужди езици” в 4 паралелки в следните варианти

Камарата на инженерите ще си сътрудничи с Община Плевен

//dariknews.bg/regioni/pleven/kamarata-na-inzhenerite-shte-si-sytrudnichi-s-obshtina-pleven-2030829

Регионалната колегия на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране ще си сътрудничи с Община Плевен за успешната реализация на обществено значими за града проекти. Това си обещаха председателят  на  РК на  КИИП – Плевен инж. Живко Иванов и зам. – кметът на Община Плевен арх. Невяна Иванче

Ердоган осъди решението за арест на негови гардове в САЩ

http://dnes.dir.bg/news/vashington-metezhat-turtzia-telohraniteli-arestuvat-25922923

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган остро осъди решението на САЩ да арестуват 12 негови телохранители, съобщиха АФП, Асошиейтед прес и БТА.

Започва приемът на документи за прием в 8-ми клас

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/1bwhQTDFgYo/

Започва подаването на документи за прием в 8-и клас. Тази година заявленията се попълват онлайн или на хартия в училищата- гнезда. Ако един седмокласник е подал заявления и онлайн, и на хартия, за валиден ще се приема хартиеният вариант.

През електронната система кандидатстването ще става чрез входящ номер и уникален за всеки ученик 10-цифрен код за достъп, които са изписани в служебната бележка с резултатите от изпитите.

Подаването на документи ще продължи до 22 юни. Първото класиране ще излезе до 27 юни, второто до 4 юли, а третото до 17 юли.

Прегрял бойлер разтревожи обитатели на блок в Севлиево

//dariknews.bg/regioni/gabrovo/pregrial-bojler-raztrevozhi-obitateli-na-blok-v-sevlievo-2030824

Прегрял бойлер разтревожи обитателите на един от блоковете на севлиевската улица "Опълченска".

Снощи, към 20:45 часа, собствениците на апартамента, където се намирал бойлера, потърсили съдействието на местната пожарна служба.
 

Започва Летният веге фестивал

//dariknews.bg/regioni/varna/zapochva-letniiat-vege-festival-2030728

Включва упражнения и практики в Морската градина, базар пред ФК, концерти, изложба, поход, посещение на био ферми и няколко дискусии

Монтаж на стълб затруднява движението по пътя Смолян-Асеновград

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/montazh-na-stylb-zatrudniava-dvizhenieto-po-pytia-smolian-asenovgrad-2030825

Монтаж на стълб ще затруднява движението по пътя Смолян-Асеновград, съобщиха от Агенция „пътна инфраструктура“. Монтажните дейности се извършват в участъка преди Бачково, а движението се осъществява в едната лента двупосочно, като ограничението ще е в сила до събота по обяд.

Ремонтни

По- високи такси за чужденците с българско гражданство, които искат постоянен адрес в Община Кюстендил

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/po-visoki-taksi-za-chuzhdencite-s-bylgarsko-grazhdanstvo-koito-iskat-postoianen-adres-v-obshtina-kiustendil-2030759

Почти двойно по- висока е вече таксата за административната услуга- първа адресна регистрация на чужди граждани, получили българско гражданство, в община Кюстендил. Най- често на адреси в града и селата от общината се регистрират македонци с български паспо

Условна присъда за мъжът ударил учителка от Спортното училище

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/uslovna-prisyda-za-myzhyt-udaril-uchitelka-ot-sportnoto-uchilishte-2030654

Наказание "лишаване от свобода" за срок от 1 година, което да бъде отложено за изпитателен срок от  3 години, постанови Районен съд- Кюстендил за 61- годишния мъж / С.В.М / от кв. “Могилата”, който удари учителка от Спортното училище

САЩ пращат още 4000 военни в Афганистан

http://dnes.dir.bg/news/afganistan-voenni-jamia-jihad-25922922

Пентагонът ще прати още 4000 американски военни в Афганистан, съобщи представител на американското правителство, цитиран от Асошиейтед прес и БТА.

Къде 1,5 млн. е повече от 2,5 млн.? Ами в България

http://clubz.bg/55180-kyde_15_mln_e_poveche_ot_25_mln_ami_v_bylgariq

Къде 1,5 млн. е повече от 2,5 млн.? Ами в България, по-точно в българската демокрация. Преди няколко месеца 2 509 864 избиратели гласуваха в подкрепа на мажоритарния вот за депутати на референдум. Преди няколко дни три партии - БСП, ДПС и "Обединени патриоти", за които общо са гласували 1 589 979 избиратели, отхвърлиха законопроект за промени в Изборния кодекс, които въвеждаха такъв вот.

Мажоритарният вот за депутати бе подкрепен от 72% от онези, които гласуваха на референдума. Сега социолози твърдят, че тази подкрепа е спаднала до 56%. Няколко месеца преди нашия референдум се проведе един друг референдум, във Великобритания. На това допитване 51% заявиха, че страната трябва да напусне ЕС. Според наблюдатели веднага след референдума и в британското обществено мнение имаше спад на подкрепата за Брекзит. Още повече, че брекзитърите надделяха със съвсем малко, за разлика от нашия референдум, където мнозинството за мажоритарния вот бе внушително.

Въпреки това обаче нито един британски политик, включително сред противниците на Брекзит, не си е помислил нито за миг да не изпълни волята, заявена на референдума. Разликите между българската и британската демокрация са очевидни.

Аргументът, че хората са размислили, не може да бъде валиден в една истинска демокрация. Демокрацията е процедура, която трябва стриктно да се изпълнява и уважава от всеки, който твърди, че е демократ. Дори ако тази процедура води до резултати, с които той не е съгласен. Вярно, че според нашия закон има ужасно висок праг, при който референдумът става задължителен за парламента. А именно да са гласували поне толкова, колкото на последните парламентарни избори. Подобен праг няма дори в Турция, която често за нас е нарицателно за липса на демокрация.

Сега се очаква БСП да внесе свои промени, с които да въведе смесена система, при която половината депутати да се избират мажоритарно. Цветан Цветанов обаче заяви, че ГЕРБ няма да подкрепи такъв законопроект, с аргумента, че той не отговаря на волята на референдума. Всичко обаче прилича на политическа игра как да не се свърши нищо, каквато сме гледали неведнъж. Особено по темата за мажоритарния вот.

Отдавна е известно, че нито ГЕРБ, нито БСП, нито която и да е партия подкрепят мажоритарния вот. Дори това, че големите партии имат полза от такъв вот, не ги съблазнява достатъчно. Защото мажоритарният вот отнема голяма част от властта на партийните централи, а от там и на олигархията, която тези централи представляват.

Не прави чест и на политиците от т.нар. демократична общност или автентична десница, които също всячески се опитват да омаловажат волята на референдума за мажоритарния вот. Няма как да достигнеш до широк кръг избиратели с подобно високомерие. Ако десните се притесняват, че такъв вот ще ги остави извън парламента, то тези притеснения са смешни, тъй като те и сега са извън него. Ако пък не могат да спечелят като за начало поне 10-15 мажоритарни мандата в София и големите градове, значи просто трябва да работят по-усърдно.

Референдумът за мажоритарния вот е тест за българската демокрация. От този тест ние ще разберем доколко въобще у нас този обществен строй, по-добър от който, както е известно, не е измислен, се е установил трайно по нашите земи. Засега резултатите от теста не са окуражителни.

Съдът остави в ареста шведа, ритнал камериерка в Слънчев бряг

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/aIJ67Y0b5JA/

Окръжен съд-Бургас потвърди мярката за неотклонение „задържане под стража“, наложена от Районен съд – Несебър спрямо шведския гражданин Ралф Сундберг, който изрита камериерка в хотел в Слънчев бряг. Решението на съда е окончателно. Очаква се делото по случая да бъде насрочено до края месеца.

Директорът на севлиевската болница: „Финансирането ни кара да се самоизяждаме едни"

//dariknews.bg/regioni/gabrovo/direktoryt-na-sevlievskata-bolnica-finansiraneto-ni-kara-da-se-samoiziazhdame-edni-2030822

Какво се случва с болничната помощ и какви са перспективите за нейното развитие, по този въпрос дискутираха днес представители от сектор здравеопазване на среща, инициирана от Областния управител Невена Петкова.

Пред нея емоционално изразиха своите тревоги и вижд

Ще е предимно слънчево с временни увеличения на облачността

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/shte-e-predimno-slynchevo-s-vremenni-uvelicheniia-na-oblachnostta-2030797

Ще е предимно слънчево с временни увеличения на облачността. На отделни места главно в Югозападна България ще има слаби превалявания. Ще е почти тихо. Максималните температури ще са между 26° и 31°.

Атмосферното налягане е малко по-високо от средното за месеца, привечер ще започне да с

Н.В. Симеон Сакскобургготски празнува 80-ия си рожден ден

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/9zmeOGgUm-U/

Н.В. Симеон Сакскобургготски навършва днес 80 години. По повод рождения ден на Н.В. Цар Симеон II в двореца „Врана” ще гостуват членове на кралски фамилии от цяла Европа. На събитието са поканени и представители на държавната и местна власт в България. Царят събира и бившата парламентарна група на НДСВ, министрите от неговото правителство, управлявало в мандата 2001 – 2005 г., общественици, бивши политически партньори, представители на бизнеса.
Почти цялото семейство на Цар Симеон и Царица Маргарита ще е тук за юбилея. От САЩ вече пристигна сестрата на Царя – Княгиня Мария-Луиза. За юбилея в България са децата и внуците на Симеон Сакскобургготски, които не са се събирали тук от 10 години, когато беше честването на 70-годишнината на Цар Симеон II. Ще отсъства Тирсо – малкият син на Княз Кубрат и Княгиня Карла, който по това време има изпити. Точно на 16 юни важен изпит има и техният среден син Лукас, който е студент по медицина.
Още през януари тази година Негово Величество изпрати писма до кралските фамилии в Европа, в което ги е уведомил, че се налага да ограничи гостите до родени през 1937 г. негови връстници. Изключение правят само наследниците на кралските фамилии на Балканите. Това се налага поради факта, че евентуално присъствие тук на кралски двойки от действащи монархии е свързано с ангажиране на държавните институции и засилени мерки за сигурност на държавно ниво. А организираният прием е частен. За разлика от съседните ни държави, където кралските семейства работят заедно с висшите държавни институции в подобни случаи, у нас няма такава практика.
Сред гостите от чужбина ще бъдат Принцеса Маргарита и Принц Раду от Румъния, Принц Александър и Принцеса Катарина от Сърбия, Принц Никола от Черна Гора, Принц Лека от Албания със съпругата му- Принцеса Елия, както и Осман Салаххадин Османоглу – единственият жив пряк потомък на турските султани Мурад V и Мехмед V.
От Испания ще пристигнат Кралица София и сестра ѝ Принцеса Ирина. Крал Хуан Карлос, който също ще навърши 80 години след 7 месеца, няма да има възможност да присъства. Австрийската Ерцхерцогиня Елена също ще уважи юбилея. Тук ще бъде и Принц Андреас Сакск-Кобург-Гота, който е доайенът на фамилията. Той ще пристигне със специален самолет директно от град Кобург, Германия. Сред гостите ще бъде и Принц Тусун от Египет, който е бил съученик на Цар Симеон II в прочутия „Виктория Колидж” в Александрия. От поканените ще отсъства Княз Карел Шварценберг, който беше външен министър на Чехия. Той е връстник на Царя и негов близък приятел. За съжаление, няма да пристигне, поради факта, че точно на 16 юни в Чехия започват национални тържества по повод 400 години от основаването на династията Шварценберг в Бохемия. Своите извинения вече поднесе и норвежката кралска двойка – Техни Величества Крал Харалд V и Кралица Соня, които през този месец посещават всички провинции в страната по повод общия им 80-годишен юбилей.
Сутринта в катедралния храм „Св. Александър Невски” ще се състои Благодарствен молебен, възглавяван от Негово Светейшество Неофит, Патриарх Български и Високопреосвещените Митрополити на Светия Синод, съобщава Фокус.

Симеон Борисов Сакскобургготски, Симеон II е български политик, цар на България е периода 08.1943-15.09.1946 г. Той е роден на 16 юни 1937 г. в София. Син е на цар Борис III и царица Йоанна. Начално образование получава в София. а 28 август 1943 г. след внезапната смърт на Цар Борис ІІІ, едва 6-годишен, Симеон ІІ се възкачва на престола. Назначено е регентство, което управлява България от негово име. След комунистическия преврат на 9 септември 1944 г. Цар Симеон ІІ остава на трона, но регентите, сред които и чичо му Княз Кирил, са екзекутирани, както и голяма част от интелигенцията в страната. Две години по-късно, през 1946 г., след референдум Цар Симеон II, сестра му Княгиня Мария Луиза и Царица Иоанна са принудени да напуснат България. Без да е абдикирал от престола, младият Цар заминава в дългогодишно изгнание. Семейството се установява най-напред в Александрия, Египет. Неслучайно избират Египет – там, също в изгнание, живее бащата на Царица Иоанна – италианският крал Виктор Емануил. В Египет Цар Симеон е записан в прочутия “Виктория Колидж”. Завършва Френския лицей в Мадрид (1951-1957 г.). Учи една година в частната военна академия „Вали Фордж”, Уейн, Пенсилвания (1958-1959 г.), получава звание „младши лейтенант”; завършва бизнесадминистрация и право в Мадрид (1964 г. ). Член е на бордовете на европейски, арабски и африкански компании. Президент е на филиала на френския електрически консорциум „Томсън” в Испания. През 1997 г. се пенсионира. Получава българско гражданство през 1996 г. На 17 юни 2001 г. оглавената от Симеон II коалиция НДСВ (Национално движение “Симеон Втори”) печели парламентарните избори в България с 42,74%. На 24 юли 2001 г. Симеон II полага клетва пред републиканската конституция, става министър-председател на 48-то правителство на Република България. От 2002 г. е лидер на политическа партия НДСВ. След парламентарните избори през 2005 г. Цар Симеон II участва в Съвета на тристранната коалиция – БСП, НДСВ и ДПС, която състави кабинет.
С Указ на Президента на Републиката от 15 юни 2007 г. Негово Величество бе удостоен с най-високото държавно отличие – орден “Стара планина” първа степен за изключителни заслуги към Родината.
Цар Симеон ІІ има още над 30 отличия, между които най-високата степен на испанския орден Карл ІІІ, френския Велик офицер на почетния легион, белгийският Велик Кръст на Леополд ІІІ, ислямския Велик Кръст на независимостта на Йордания, гръцкия Велик кръст на Спасителя, Великия кръст на Божи гроб от Йерусалимския патриарх, Великия Кръст на Малтийския орден, Великия орден на Златното руно, Великия кръст на честта и благочестието, както и най-висшите степени на редица европейски династически ордени.

Започваме да изпускаме нещата

http://clubz.bg/55179-zapochvame_da_izpuskame_neshtata

Театърът с мажоритарното гласуване приключи по очакван начин, но все пак: защо привържениците му постоянно твърдят, че така ще са по-важни личните качества на кандидатите?

При всички разновидности на тези системи има свръх-представителство на две, максимум три големи партии, каквито и качества да имат кандидатите на останалите. Вижте Обединеното кралство, Франция. Дори и в България на изборите за НС през 2009 г мажоритарните мандати бяха спечелени само от ГЕРБ и ДПС в съотношение 86%/14%.

Независимо от системата, похитителите на нашата държава гонят, сравнително успешно, една визия: неграмотно и икономически зависимо население; умните и изискващите - встрани от властта и държавните парични потоци или в чужбина, като са толкова отворени; бутафорни институции, населени с хора без морален компас; еврофондовете да текат, но иначе ЕС да не ни се бърка; и източните императори да са хепи (най-добре, разбира се, и САЩ).

Остава един проблем - че няма кой да работи, но той може да се реши с внос на хора без политически права. Да, елементаризирам, но в някои отношения почваме да изпускаме нещата.

Коментарът е от профила на Трайчо Трайков във фейсбук. Заглавието и подзаглавието са на Клуб Z.

Прогноза: Партията на Макрон постига огромно мнозинство

http://dnes.dir.bg/news/frantzia-evropeyski-parlament-prognoza-makron-25922920

Партията на френския президент Еманюел Макрон "Република, напред!" ще спечели огромно мнозинство на втория тур на парламентарните избори в неделя.

Таксиметров шофьор обира туристи в Слънчев бряг

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/pS_r97xJwnk/

На 13.06.т.г. 25- годишен хърватски турист, отседнал в Слънчев бряг се е оплакал за това,  че около 04.00 ч. от хотелската му стая, е извършена кражба на сумата от 460 евро и мобилен телефон «Айфон 6 S». Според туриста, кражбата е извършена от таксиметров шофьор, който го откарал до хотела и се качил с него в апартамента, за да оправят сметката за таксиметровата услуга. В резултат на бързите полицейски действия е констатирано, че таксиметровият шофьор е криминално проявеният и осъждан Н.С., 33- годишен от Бургас, който със съдействието на служители от отдел «Криминална полиция» при ОДМВР – Бургас и  Четвърто Районно управление – Бургас, е задържан с полицейска заповед за срок до 24 часа. Откраднатият мобилен телефон и част от отнетата парична сума са намерени и иззети от Н.С. , съобщават от ОД на МВР-Бургас. Работата по случая продължава от служители на Районно управление – Несебър

Симеон Сакскобургготски навършва 80 години

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/simeon-sakskoburggotski-navyrshva-80-godini-2030821

По повод рождения ден на Симеон Сакскобургготски в двореца “Врана” ще гостуват членове на кралски фамилии. На събитието са поканени и представители на държавната и местна власт в България. Сакскобургготски събира и бившата парламентарна група на НДСВ, министрите от

От днес започва подаването на документи за прием в 8-и клас

//dariknews.bg/regioni/pleven/ot-dnes-zapochva-podavaneto-na-dokumenti-za-priem-v-8-i-klas-2030801

От 16 до 22 юни 2017 г. се подават документи за участие в първия етап на класиране за прием в VIII клас. Тази година документи се подават онлайн или на хартиен носител в училище.

Заявлението се подава еднократно и ако бъде подадено онлайн, не може да

Българска игра с добавена реалност превзема застрашения парк Бедечка

https://pressbulgaria.com/m/MJSBTRQL.html

Уникална по рода си българска игра с добавена реалност, от типа на световно известния „Покемон“ ще се развива в старозагорския парк Бедечка, който е заплашен от застрояване. Играта наречена „Бедечко“ (игра на думи от български и английски BeDechko – бъди дечко) е първа по рода си и „смесва физическата, приказната, технологичната и добавената реалност“ споделят създателите й. Физическата реалност от хиляди дървета, река, животни, пътеки и алеи в старозагорския парк ще се смеси с приказни добавки като фосфоресциращи камъчета, миниатюрни къщички или пък изкуствени водни лилии. Технологичната реалност ще изгради мрежа от сензори, които ще отчитат движения, състав на вода, температура и други данни, а добавената реалност ще наслагва художествения свят върху всичко това през апликация за смартфони и таблети. „В една вълшебна гора, до една вълшебна река, живеха малки и странни същества. Бяха зелени, също като тревата и листата, където играеха на криеница по цяяял ден. А вечер се изктерваха в къщички на клоните или пък се криеха в хралупите на дърветата. Те си нямаха имена, но си имаха бодлички. И с тези бодлички улавяха, сякаш антени, всичко наоколо – говора на дърветата, песните на птичките и ромоленето на вълшебната река.” Така започва историята на този фентъзи свят създаден за деца от 8 до 14 години и техните родители. Малчуганите влизат в ролята на „бедечковци“, които след вековен сън трябва да спасят заспалата гора като изпълняват приказни мисии на различни видове дървета, които оживяват пред очите им благодарени на технологиите. „Искахме да създадем игра, която да социализира, възпитава и ангажира, но преди всичко да забавлява“ казват още създателите и от иновативния старозагорския проект „Заралаб“. Мнозина от съгражданите им считат, че Заралаб е авангардът на IT обществото в града. Само през последните 2 месеца са им гостували фирми като Wikipedia, Microsoft, Google и Indiegogo. IT специалистите създават проекта безвъзмездно с помощта на млади художници от „Скеч клуб Стара Загора“ и с подкрепата на един от най-обичаните детски автори - Никола Райков, който е и сценарист на играта. Никола Райков е автор на първите по-рода си приказки-игри „Голямото приключение на малкото таласъмче“, „Още по-голямото приключение на малкото таласъмче“ и „Добросъците“. Само за няколко години се превръща в един от най-популярните и обичани детски писатели на България, а книгите му се продават в многохилядни тиражи. Със своите приказки-игри печели над 10 награди и номинации, включително и най-престижната награда за детска литература в България „Константин Константинов“. Само след броени дни в Стара Загора ще се състои референдум за съдбата на парк Бедечка, където се развива и действието на играта. Ако парка бъде запазен, то първата версия на играта „Бедечко“ (http://www.bedechko.com/) ще бъде готова още това лято. А предисторията на този приказен свят вече можете да видите тук: http://www.bedechka.org/videos/save-bedechka/Ad-4kyZU1Sc/bedechko-game-intro/

В италианския Сенат се биха заради закон за имигранти

http://dnes.dir.bg/news/detza-italia-senat-bezhanskiat-natisk-25922890

В горната камара на италианския парламент се стигна до сбиване, след като десни сенатори атакуваха законопроект за даване на гражданство на деца на имигранти.

Златен Симеонов век? Едва ли

http://clubz.bg/55178-zlaten_simeonov_vek_edva_li

Симеон Сакскобургготски. Снимка БГНЕС

Днес Симеон Сакскобургготски става на 80 години. Раждането му на 16 юни 1937 г. като дълго чакания наследник на цар Борис III е било национален празник. Само на 6 години Симеон, който е родственик с всички европейски кралски фамилии, става последния български цар. Царуването му продължава до 1946 г., когато на референдум България е обявена за република.

Почти целият живот на Симеон Сакскобургготски минава е емиграция, най-вече в Испания. Присъствието му в българската политика започва да се усеща веднага след 1989 г. Първоначално той дава няколко интервюта, а през 1996 г. се връща за пръв път в България, като посрещането му е като на истински цар. 5 години по-късно Симеон се връща в българската политика, основавайки своята партия НДСВ. Царската партия печели 120 мандата в парламента, Симеон става премиер, като прави коалиция с ДПС.

За правителството на Симеон Сакскобургготски, както и за следващото правителство на тройната коалиция, в което НДСВ е коалиционен партньор, оценките продължават да се противоречиви. От една страна в този период България изживява най-добрите си години от икономическа гледна точка след 1989 г. Все още обаче се спори доколко това е заслуга на правителството и доколко плод на добра международна конюнктура. Факт е също така, че в този период България стана официално член на ЕС и НАТО. Както изчисли неговият външен министър Соломон Паси пред бТВ тези два национални приоритета са реализирани, средно аритметично, за 797 работни дни. А Симеон и до днес се помни с прочутите си 800 дни.

"Готов съм да предложа схема от икономически мерки и социално-икономическо партньорство, посредством които не по-късно от 800 дни прочутото българско трудолюбие и предприемчивост ще променят живота ви", каза Симеон преди изборите през 2001 г. в известната си реч от 6 април.

И огромна част от българския народ му повярва.

Предположението на Паси, че един ден историците може би ще наричат този период "златния симеонов век", е твърде пресилено. Факт е, че присъствието на Симеон в българската политика спомогна за формалното присъединяване на България към ЕС и НАТО. Всички водещи западни политици, включително американският президент Джордж Буш го гледаха със страхопочитание на различни международни форуми. Според сполучливото обобщение на проф. Андрей Пантев "в сравнение със Симеон членовете на камарата на лордовете във Великобритания са селяци".

Факт е обаче, също така, че именно в този период олигархичното задкулисие окончателно се окупира във властта. Достатъчно е само да се отбележи, че и Бойко Борисов, и Делян Пеевски започнаха политическите си кариери от НДСВ. България все още не успява да стане реален член на ЕС. Правосъдната ни система продължава да е под европейско наблюдение, а влизането в Шенген и еврозоната е отложено за далечно бъдеще. И проблемите,с които и до днес не успяваме да се справим бяха заложени точно когато Симеон бе във властта. Преди правителството на НДСВ България изпреварваше Румъния в своето европейско развитие, докато сега ситуацията е точно обратната.

Сакскобургготската фамилия като цяло няма положителен имидж в българската история. Фердинанд има заслуги за изграждането на модерна България. Но има заслуги и за това, че България не успя да реализира своя национален идеал. Вярно, Цар Борис III остава в спомените на българите като добрия цар, който е бил загрижен за народа си. Симеон обаче като че ли по-скоро прилича повече на дядо си.

Конгресът се опитва да контролира Белия дом за Русия

http://clubz.bg/55172-kongresyt_se_opitva_da_kontrolira_beliq_dom_za_rusiq

Републиканците не го поставят задължително в тези рамки, но законът за санкциите, които Сенатът прие с огромно мнозинство в сряда, представлява отнемане на властта от Белия дом по отношение на американско-руската политика. Езикът на санкциите, който сенаторите и от двете партии гласуваха като допълнение към проектозакона за санкциите срещу Ирак, предстои да мине през Камарата на представителите, но ако мине, той ще проправи пътя пред Конгреса към по-голям контрол върху нестабилните отношения с Русия. И също така може да даде възможност на законодателната власт да получи още повече власт в други аспекти на външната политика.

На фона на отклоняването със съвсем малко гласове на законопроекта на Сената за блокиране на продажба на оръжие за Саудитска Арабия - ключова сделка за президента Доналд Тръмп при посещението му там миналия месец - и в разгара на разследването на възможни връзки на предизборния щаб на Тръмп с Русия, стъпката трудно може да не бъде смятана за сигнал към Белия дом, че сенаторите са твърде притеснени от близостта на администрацията с един чужд вожд, най-вече руския президент Владимир Путин.

"Законопроектът трябва да бъде силно послание към Тръмп и Белия дом, че опасенията, че той може да отслаби или вдигне санкциите срещу Русия, е и на двете партии - такова, каквото Сенатът няма да игнорира", заяви в сряда лидерът на демократите Чък Шумър.

Ако това стане закон, на президента ще бъде много по-трудно да опита смекчаване на санкциите срещу Русия, каквото се твърди, че щабът му е обсъждал с руски представители преди встъпването му в длъжност. Тези, а вероятно и други дискусии, вкараха Белият дом в обяснителен режим.

Двама сенатори републиканци - Боб Коркър и Майк Крейпо, изтъкнаха пред журналисти във вторник, че проектозаконът за санкциите срещу Русия, за чието договаряне те са допринесли, дава на президента значителна гъвкавост при прилагането на политиката му към Русия. Но Коркър също така потвърди, че предложението ще върже ръцете на Белия дом по отношение на Москва на редица равнища. И той ще позволи на Конгреса да блокира президента, когато той иска да отмени някои санкции срещу Русия, които конгресмените желаят да запазят. По същия начин Сенатът се опита (но не му стигнаха малко гласове) да направи с продажбата на оръжие за Саудитска Арабия.

Сенаторът републиканец Джон Маккейн - един от хората, настояващи най-много за по-строги санкции срещу Русия, се съгласи в сряда след поправката, гласувана от Сената, че това ще даде на Конгреса значително по-голям контрол върху външната политика.

"Ето защо моите хора се ангажираха толкова здраво при изготвянето на поправката", сподели той пред "Нюзуик" и допълни, че е един от законодателите, които са твърдо за ограничаване на свободата на действие на Белия дом.

Той не е единственият републиканец, изразил открито несъгласието си с Тръмп за Русия. лидерът на сенатското мнозинство Мич Макконъл и сенаторът от Флорида Марко Рубио, както и други хора, неколкократно настояха за по-твърда линия към Москва.

Един от най-ефикасните начини, по които проектозаконът на Сената за санкциите ще върже ръцете на Тръмп, е промяната на езика на закона от 2014 г., санкциониращ руснаците, замесени в дестабилизирането на Украйна, както и други вредни фигури. Ако оригиналният закон дава на президента опцията да налага санкции на такива лица, новият език ще нарежда президентът да го прави. Той ще позволи на главнокомандващия да отмени санкциите, ако може да се докаже, че това съответства на националните интереси на САЩ, и има доказателства, че Русия работи за разрешаването на украинския конфликт. Летвата е твърде висока.

Това ще превърне в закон и редица санкционни политики срещу Русия, обявени от Белия дом при Обама. Той като тези политики са инициирани във вид на укази, те могат да бъдат отменени от всеки следващ президент, независимо от Конгреса. Поправката ще направи много по-трудно отменянето на тези политики. Тя ще задължи президента да налага нови икономически и свързани с отбраната санкции на руски компании като наказание за хакерските атаки по време на изборите в САЩ и нарушаването на човешките права.

Предложението за нови санкции срещу Русия ще позволи на Конгреса и да разглрежда всяко предложение на президента за вдигане на канкциите срещу Русия, преди то да влезе в сила. И ако Конгресът не одобри стъпката, той може да блокира действията на Белия дом. Тогава президентът може да наложи вето на решението на Конгреса, което законодателите ще трябва да отхвърлят. Но това ще прибави още един обръч, през който Тръмп ще трябва да мине, ако иска да отслаби санкциите срещу Москва.

Някои водещи републиканци вече говорят за опит за добавяне на подобни положения към други санкционни закони, които биха дали на Конгреса повече власт върху прилагането им (и да подкопаят още повече Белия дом).

"Имаме намерението да използваме този модел на преразглеждане на всички санкционни режими, а моето намерение е да работя за прилагането му към Иран", каза пред Сената във вторник Майк Крейпо - председател на Комисията за банките

От контролираната от републиканците Камара на представителите ще зависи дали Конгресът ще успее да наложи ограничения на Тръмп и Русия. Двупартийна група от конгресмени внесе проектозакон, който, подобно на сенатската поправка, дава на Конгреса правомощията да гласува против всяка стъпка на президента за облекчаване на санкциите срещу Русия, както и резолюция, осъждаща руската намеса в изборите. И поне някои основни играчи се изказаха в полза на закона.

"Надяваме се и на двете мерки, - заяви на изслушване на 25 май Ед Ройс, председател на Комисията по външните отношения в Камарата на представителите. - И ние работим за осигуряването на двупартийна подкрепа и за двете стъпки."

----

* Авторката е политически кореспондент на сп. "Нюзуик", където е публикувана статията.

Neatkarigas Rita Avize/Латвия: Крим и Пуерто Рико – открийте приликите?

http://pogled.info/svetoven/Neatkarigas-Rita-Avize-latviya-krim-i-puerto-riko-otkriite-prilikite.86807

/Поглед.инфо/ На 11 юни на зависимата от САЩ територия Пуерто Рико се състоя референдум, на който 97% от участниците гласуваха в полза да получат от САЩ статут на нов американски щат. Пуерто Рико е остров в Караибско море с площ от 9000 кв. км и население от 3.4 милиона души. САЩ завладяха този остров през 1898 г. след завоевателна война срещу Испания. Като победена страна, Испания изгуби в полза на Съединените щати трите си колонии - Гуам, Филипините и Пуерто Рико; докато Куба стана независима държава.

AgoraVox/Франция: Епопеята «Нормандия-Неман»

http://pogled.info/svetoven/AgoraVox-frantsiya-epopeyata-normandiya-neman.86808

/Поглед.инфо/ Когато Германия напада Съветския съюз, бившият военно-въздушен аташе в Москва полковник Шарл Люге предлага на лидера на "Свободна Франция" генерал Шарл де Гол да изпрати, макар и символичен, екип от пилоти и механици в помощ на сражаващите се съветски летци. Така се формира ескадрилата "Нормандия-Неман", превърнала се в символ на френско-руското бойно другарство.

Неефективността на българските съдилища според данни на ЕС

http://pogled.info/svetoven/evropa/neefektivnostta-na-balgarskite-sadilishta-spored-danni-na-es.86809

/Поглед.инфо/ В контекста на предстоящия избор на парламентарната квота във Висшия съдебен съвет, Институтът за модерна политика днес изпрати до ръководството на Народното събрание и до министъра на правосъдието, аналитичен преглед на актуални данни от Информационното табло на ЕС в областта на правосъдието - 2017 г. и Евростат, които свидетелстват за незадоволителна ефективност на съдилищата.

Яростна съпротива срещу изсичането на дървета по пазарджишки булевард

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/iarostna-syprotiva-sreshtu-izsichaneto-na-dyrveta-po-pazardzhishki-bulevard-2030775

Мощна вълна на недоволство се надига сред граждани на Пазарджик срещу намеренията на общината да изсече почти всички дървета по един от малкото останали зелени булеварди – „Александър Стамболийски“ и предстоящата му реконструкция.

Сърбия ще има за първи път жена и гей за премиер

http://clubz.bg/55177-syrbiq_shte_ima_za_pyrvi_pyt_jena_i_gej_za_premier

Сръбският президент Александър Вучич номинира Ана Бърнабич за премиер - първата жена и при това открито хомосексуална, която ще заеме поста в консервативната балканска страна, съобщиха световните агенции.

Бърнабич, която е независима, стана първият открито хомосексуален министър в историята на Сърбия миналата година. Тогава тази новина влезе в световните новини заради доста проблемното спазване на правата на ЛГБТ общността в страната, пише "Индипендънт".

Президентът Вучич обяви, че Ана Бърнабич е официалната му номинация за премиер. Правителството ѝ трябва да получи формално одобрение от парламента в Белград другата седмица.

Вучич определи избора си като "трудно решение в интерес на Сърбия и гражданите ѝ". В момента Ана Бърнабич е министър на публичната администрация и местното управление.

Нейното назначение в правителството миналата година беше приветствано от правозащитните групи като историческо за страната.

Новата 41-годишна премиерка е била "бизнесдама на година" и е получила образованието си в САЩ и във Великобритания. Говори и английски, и руски.

Александър Вучич, бивш краен националист, обеща да подобри гей правата като част от усилията държавата да се приближи към членство в ЕС

Сенатът на САЩ посегна на изключителното право на президента във външната политика

http://pogled.info/svetoven/senatat-na-sasht-posegna-na-izklyuchitelnoto-pravo-na-prezidenta-vav-vanshnata-politika.86804

/Поглед.инфо/ На 12 юни Сенатът на САЩ постигна двустранно споразумение (между Републиканската и Демократическата партия - бел. прев.) за налагането на нови санкции срещу Русия. Спогодбата идва в отговор на три действия от страна на Русия, като в това число влизат предполагаемата „намеса” в изборите през 2016 г., вмешателството в Сирия и онова, което те наричат „инвазия” в Крим. Президентът няма да има възможност да отмени допълнителните санкции срещу Русия, ако няма одобрението на Конгреса.

Скритият разлом между водещите сили в Персийския залив

http://pogled.info/svetoven/skritiyat-razlom-mezhdu-vodeshtite-sili-v-persiiskiya-zaliv.86805

/Поглед.инфо/ В близкоизточната дипломация нещата не винаги са такива, каквито изглеждат. Западните наблюдатели често преценяват взаимоотношенията между страните в Съвета за сътрудничество в Персийския залив (ССПЗ) на базата на своите собствени културни възприятия, като по този начин приемат безкритично изявленията на блока за дружелюбие, солидарност и единство в целите помежду им.

Financial Times: Проблемът на англо-американската демокрация

http://pogled.info/svetoven/Financial-Times-problemat-na-anglo-amerikanskata-demokratsiya.86806

/Поглед.инфо/ Нито една от страните на Запада не е станала толкова голяма жертва на потребителската икономика, както САЩ и Великобритания. Живеем за да потребяваме. И плащаме за това, забравяйки за значението на други фактори - например, за истинските ценности на либералната демокрация. Но Франция и Германия много добре осъзнават своята уязвимост, за да се поддават на изкушението.

И жени в руския експеримент СИРИУС

//dariknews.bg/novini/tehnologii/i-zheni-v-ruskiia-eksperiment-sirius-2030819

Най-малко две жени ще бъдат сред шестимата участници в експеримента "СИРИУС", при който на Земята ще бъдат пресъздадени условията на полет в далечния космос, съобщиха организаторите от руския Институт за медико-биологични проблеми на Руската академия на науките, ци

Въвеждат нова организация на движение в Благоевград заради Франкофоли

//dariknews.bg/regioni/blagoevgrad/vyvezhdat-nova-organizaciia-na-dvizhenie-v-blagoevgrad-zaradi-frankofoli-2030820

Въвеждат нова организация на движението в Благоевград заради двете фестивални вечери, които предстоят - наградите на БГ Радио и „Франкофоли. Благоевград“.

Новите правила за шофьорите започват от днес - 16 юни. Движението за всички моторни превозни средства и масовия градски транспорт

Движението до Паметника става еднопосочно по време на Рок феста

//dariknews.bg/regioni/shumen/dvizhenieto-do-pametnika-stava-ednoposochno-po-vreme-na-rok-festa-2030163

Въвежда се реорганизация на движението към Паметник "Създатели на българската държава" по време на Рок феста, който ще се проведе днес и утре на платото.

Промените се въвеждат със заповед на кмета Любомир Христов във връзка с провеждане на рок фестивала в Шумен в петък и събота. В за

Дипломатическо напрежение между Вашингтон и Анкара заради охранителите на Ердоган

http://pogled.info/svetoven/diplomatichesko-naprezhenie-mezhdu-vashington-i-ankara-zaradi-ohranitelite-na-erdogan.86800

/Поглед.инфо/ Президентът на Турция Реджеп Ердоган обеща да даде подобаващ отговор на Съединените щати заради заповедите за арест за неговите охранители.Това заяви турският лидер по време на реч в президентския дворец в Анкара.

Гаф! САЩ поздравиха Русия за празника "на патерица"

http://pogled.info/svetoven/gaf-sasht-pozdraviha-rusiya-za-praznika-na-pateritsa.86801

/Поглед.инфо/ Със закъснение, но САЩ изпратиха официално поздравление към руския народ за Деня на Русия - 12 юни. Писмо от името на държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън бе публикувано в четвъртък от американското правителство.

САЩ не виждат прогрес в Минските договорености

http://pogled.info/svetoven/sasht-ne-vizhdat-progres-v-minskite-dogovorenosti.86802

/Поглед.инфо/ САЩ подкрепят Минските договорености за търсене на мирно решение на кризата в източната част на Украйна, но не са доволни от напредъка в изпълнението им.

Билдербергският клуб и терористичните актове в Иран

http://pogled.info/svetoven/bilderbergskiyat-klub-i-teroristichnite-aktove-v-iran.86803

/Поглед.инфо/ В Деня за защита на децата – 1 юни, някак незабелязано за останалия „нецивилизован свят“ Билдербергският клуб започна своята 65-та сесия. Заседанията по 13-те точки в дневния ред продължиха до 4 юни включително, а после светът бе разтърсен от поредицата трагични събития в Близкия Изток.

Връчват наградите за книжовна култура "Христо Г. Данов"

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/vrychvat-nagradite-za-knizhovna-kultura-hristo-g.-danov-2030510

Националната награда „Христо Г. Данов” - 2017 година ще бъде връчена от 17.00 часа в дома на Патриарха на българското книгоиздаване Христо Г. Данов в Стария град. Официалната церемония е в рамките на ежегодната инициатива „Пловдив чете“.

На награждаването ще присъстват зам.-министъръ

Пищното парти за рождения ден на котката Луна (СНИМКИ/ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/pishtnoto-parti-za-rozhdeniia-den-na-kotkata-luna-snimkivideo-2030812

Съзряването на девойките в Латинска Америка се отбелязва с традиционно парти, известно като кинсеанера. Тържеството се чества на 15-ия рожден ден на момичетата.

23% от мениджърите у нас склонни да дадат подкуп заради бизнеса

//dariknews.bg/novini/biznes/23-ot-menidzhyrite-u-nas-sklonni-da-dadat-podkup-zaradi-biznesa-2030814

23% от мениджърите у нас са склонни да дадат подкуп за процъфтяване на бизнеса им, а 68% от българите вярват, че корупцията в страната е широко разпространена. Това показва проучване на „Ernst & Young Global Limited”, които следят пулса на пазара и сравняват

Борисов свиква среща за намаляване на административната тежест

//dariknews.bg/novini/bylgariia/borisov-svikva-sreshta-za-namaliavane-na-administrativnata-tezhest-2030818

Премиерът Бойко Борисов свиква работна среща с представители на местната власт, държавните институции и браншови организации, на която ще бъдат обсъдени мерките за намаляване на административната тежест и облекчаване на режимите за работа с гражданите, съобщиха от правителствената

Впечатляваща въздушна акробатика над Ниагарския водопад (СНИМКИ/ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/vpechatliavashta-vyzdushna-akrobatika-nad-niagarskiia-vodopad-snimkivideo-2030817

Въздушната акробатка Еръндира Валенда премина успешно вчера над Ниагарския водопад, като се държеше само със зъби за специално устройство, закрепено за хеликоптер, съобщи Асошиейтед прес.

Слънчев петък

//dariknews.bg/regioni/shumen/slynchev-petyk-2030790

Днес ще е предимно слънчево с временни увеличения на облачността. На отделни места главно в Югозападна България ще има слаби превалявания. Ще е почти тихо. Максималните температури ще са между 26° и 31°.

За Шумен минимални 12, максимални 25 градуса.

Атмо

Вечеря на “Джумаята” дава турската общност в Пловдив

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/vecheria-na-dzhumaiata-dava-turskata-obshtnost-v-plovdiv-2030724

За първи път в Пловдив ще бъде дадена вечеря ифтар на откритите площи до Джумая джамия в центъра на града. Тя ще бъде довечера след 21.00 часа, потвърди председателят на джамийското настоятелство и член на Консултативния съвет на Фондация “Заедно” Ахмед Пехливан. Очаква се да присъстват кмета на гр

Звездите на Сатиричния театър стават „Лъжци по неволя” в лятно кино „Орфей”

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/zvezdite-na-satirichniia-teatyr-stavat-lyzhci-po-nevolia-v-liatno-kino-orfej-2029478

Сатиричният театър ще представи за първи път в Пловдив хитовата комедия „Лъжци по неволя“ тази вечер в лятно кино „Орфей” от 21 часа.  Фарсът от шотландския драматург и режисьор Антъни Нийлсън се развива на Бъдни вечер.  Николай Урумов, Марта Вачкова, Мария Статулова, Александра Сърчаджие

Спецакция на КАТ, икономическа и криминална полиция в Пловдив, дебнат за нарушители

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/specakciia-na-kat-ikonomicheska-i-kriminalna-policiia-v-plovdiv-debnat-za-narushiteli-2030695

Специализирана полицейска операция за контрол на движението ще се проведе днес на територията на ОДМВР – Пловдив и на автомагистрала “Тракия”, съобщиха от пресцентъра на полицията. Проверки ще се извършват и с помощта на техническото оборудване, с което разполагат новите служебни автомобили, уточни

Пловдив има нужда от още добре платени работни места

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/plovdiv-ima-nuzhda-ot-oshte-dobre-plateni-rabotni-mesta-2030806

Безработицата е ниска и все повече компании привличат хора от различни райони в страната. Целта ни е тази година да разкрием поне 10 паралелки с дуално обучение в професионалите училища, което ще помогне на производствените компании да планират по-дългосрочно“, това заяви заместник-кметът Стефан Ст

Може да е невъзможно да се идентифицират всички жертви на огнения ад в Лондон

//dariknews.bg/novini/sviat/mozhe-da-e-nevyzmozhno-da-se-identificirat-vsichki-zhertvi-na-ogneniia-ad-v-london-2030808

Полицията в Лондон изрази опасения, че може да се окаже невъзможно да бъдат идентифицирани всички загинали в пожара, изпепелил през нощта в сряда 24-етажен жилищен блок в Лондон, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Организират кръгла маса за опазване на културното наследство на България и Русия

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/organizirat-krygla-masa-za-opazvane-na-kulturnoto-nasledstvo-na-bylgariia-i-rusiia-2030622

Кръгла маса „Опазване на специалните колекции в България и Русия“ ще се състои от 10.00 до 13.00 часа в конферентната зала на Народна библиотека „Иван Вазов“. Тя е част от семинар, организиран по проект „Културното наследство като основа за междукултурен диалог. Стратегии на съхраняване в Русия и Б

Писмен сигнал за уредено дерби през 1985 г.

https://www.24chasa.bg/sport/article/6283855

Писмен сигнал за уредено дерби през 1985 г.Първенството през сезон 1985/1986 г. е едно от най-корумпираните в историята на българския футбол, твърдят дори агентите на Държавна сигурност. И ръководството на БФС не взема никакви мерки. Това докладва на подполковник Асен Дамянов топагентът Бобров на среща в явочна квартира “Гората”. Срещата е на 20 юли 1986 г.

"Милан" изпуска талантливия млад вратар Донарума

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/06/16/2990093_milan_izpuska_talantliviia_mlad_vratar_donaruma/?ref=rss


"Милан" изпуска един от най-талантливите си футболисти - 18-годишния Джанлуиджи Донарума. Вратарят е отказал да поднови договора си с клуба, който изтича след година, и се очаква да бъде продаден.

Младият играч дебютира за "росонерите" на 16 години и бързо успя да се наложи в състава. Този сезон той привлече вниманието с отличните си игри.

На преговорите с клуба Донарума е бил представляван от мениджъра си Мино Райола.

Имало едно време в Ел Ей

http://www.dnevnik.bg/sled5/filmi/2017/06/16/2988774_imalo_edno_vreme_v_el_ei/?ref=rss


Жанр: Екшън, Трилър, Комедия
САЩ / 2017 / 94 минути
Сценарист: Марк Кълън, Роб Кълън
Режисьор: Марк Кълън, Роб Кълън
В ролите: Джейсън Момоа, Фамке Янсен, Брус Уилис, Джон Гудман
Действието на филма се развива в Лос Анджелис. Професионалния и личния живот на главния герой се сриват изведнъж, когато неговият най-добър приятел - кучето Бъди е отвлечено от зла банда.

За да върне своя питомец, частния детектив започва да...

Газ до дупка

http://www.dnevnik.bg/sled5/filmi/2017/06/16/2988687_gaz_do_dupka/?ref=rss


Жанр: Екшън, Трилър
Франция, САЩ / 2017
Сценарист: Майкл Бранд, Дерек Хаас
Режисьор: Антонио Негрет
В ролите: Симон Абкарян, Скот Истууд, Ана де Армас, Гая Вайс, Клемънс Шик, Муса Мааскри, Фреди Торп, Фредерик Анскомбре, Филип Орел, Абрахам Белага
Оператор: Лоран Барес
Продуцент: Пиер Морел, Грегоа Мелин, Кристофър Тофин
Андрю и Гарет Фостър са не само изключителни шофьори, но и са известни като най-добрите крадци на...

Тежка нощ

http://www.dnevnik.bg/sled5/filmi/2017/06/16/2988265_tejka_nosht/?ref=rss


САЩ, 100 мин.
Режисьор: Лусия Аниело
Сценарист: Лусия Аниело, Пол У.Даунс
Оператор: Шон Портър
Музика: Доминик Люис
Продуцент: Мат Толмак, Дейв Беки, Лусия Аниело, Пол У.Даунс
В ролите : Скарлет Йохансон, Кейт Макинън, Джилиан Бел, Зои Кравиц, Пол У.Даунс, Илейна Глейзър
В комедията "Тежка нощ" пет приятелки от колежа наемат за уикенда къща на плажа в Маями за моминско парти, което напълно излиза извън...

Започва Междусъюзническата война

https://www.actualno.com/chronicles/zapochva-mejdusyuznicheskata-vojna-news_616544.html

Междусъюзническата или Втората балканска война е въоръжен конфликт между България, от една страна, и Сърбия, Гърция, Черна гора, Румъния и Османската империя, от друга, през лятото на 1913 година. Причина за войната е спорът между членовете на Балканския съюз за разпределян

Колите 3

http://www.dnevnik.bg/sled5/filmi/2017/06/16/2869139_kolite_3/?ref=rss


Жанр: Анимация, Детски, Семеен, Комедия, Приключенски
САЩ / 2017, 2D, 3D
Сценарист: Даниел Герсон
Режисьор: Брайън Фи
Засенчен от новото поколение безумно бързи коли, които бавно, но сигурно го избутват от първите редици на състезанията, Маккуин Светкавицата сякаш е на път да се раздели със спорта, заради който живее. Този юни той ще трябва да намери начин отново да изгрее като рали супер звезда в Колите 3.

За да се върне в...

Шведът, изритал камериерка: Имам 30 000 лв., пуснете ме, няма да бягам (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6284039

Шведът, изритал камериерка: Имам 30 000 лв., пуснете ме, няма да бягам (Обзор)Съдът остави в ареста Ралф Сундберг, очаква се делото да започне до седмица Имам проблем със ставите и не мога да си вдигам крака високо, дори си мислех че не съм го направил, обясни чужденецът Не съм щастлив от това, което направих, но аз не съм престъпник, нито някакъв пияница. В нашата страна работим по 5 дни в седмицата,

Съдии изхвърлиха Ивет Лалова, уж попречила на състезател

https://offnews.bg//leka-atletika/sadii-izhvarliha-ivet-lalova-uzh-poprechila-na-sastezatel-658287.html

Лош късмет извади Ивет Лалова. Най-добрата българска лекоатлетка в спринтовите дисциплини завърши на четвърто място в спринта на 200 метра на Диамантената лига в Осло (Норвегия).  

Сребърната медалистка на 100 и 200 м от Европейското първенство в Амстердам през миналата година финишира с време от 22.94 секунди. Но! Ивет беше дисквалифицирана с мотива, че е попречила на състезател.

Дафне Схипърс даде време 22.31 сек, но също беше дисквалифицирана след надбягването. Куриозно!

Така първото място на 200 м. в Осло беше заето от Мюриел Ауре (Кот д'Ивоар) с лично постижение за сезона от 22.74 сек, следвана от ямайката Симон Фейси с 22.77 сек и Гина Люкенкерпер с 23.04 сек.

В неделя Ивет ще участва и на Диамантената лига в Стокхолм. В неделя в състезанието ще видим и сребърната ни олимпийска медалистка от Рио 2016 на скок височина - Мирела Демирева.

Ивет, Демирева и най-големите звезди на леката атлетика може да гледате само по спортните канали на Мтел.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване