Пленум на ръководството на БСП (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6299234

Пленум на ръководството на БСП (Видео)
На "Позитано" се събират Националният съвет на партията и парламентарната група на "БСП за България", съобщава Нова тв. Социалистите ще обсъждат промени в изборното законодателство. Очаква се те да предложат смесена избирателна система - с пропорционални и мажоритарни елементи. Очаквайте подробности.

Стотици бяха затрупани от свлачище в Китай

http://www.cross.bg/provintziya-svlachishte-zatrypani-1546953.html

/КРОСС/ Повече от 100 души бяха затрупани от свлачище в китайската провинция Съчуан, предаде Би Би Си. Разрушени са около 40 къщи в село Синмо. Свлачището е станало около 6 ч. сутринта местно време (1 ч. българско време). Бедствието било предизвикано вследствие на проливните дъждове от последните дни във въпросната провинция. Вече тече мащабна спасителна операция.    

WC-то на "Маказа" струва 1 лев, народът се облекчава в деретата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6299212

WC-то на "Маказа" струва 1 лев, народът се облекчава в деретатаС риск за живота си стотици чакащи с часове да преминат Маказа се спускат в деретата, за да се облекчат. Те са принудени да правят това, тъй като на граничния пункт тоалетната е с вход от 1 лев. Тя  представлява временна постройка и е пусната съвсем от скоро. На входа стоят момче и момиче и събират такса от левче.

Доходите на румънците са с 27% по-високи от тези на българите

http://econ.bg/Новини/-Доходите-на-румънците-са-с-27-по-високи-от-тези-на-българите_l.a_i.744552_at.1.html

Румънците са най-често даваната страна като пример за бедност и ниски доходи в европейския печат. Дори по-често от другата най-бедна страна в...

Задържаха мъж след стрелба пред заложна къща в кв. "Дружба"

//dariknews.bg/novini/bylgariia/zadyrzhaha-myzh-sled-strelba-pred-zalozhna-kyshta-v-kv.-druzhba-2032611

Мъж е задържан от полицията в София, след като откри стрелба пред заложна къща тази нощ в квартал "Дружба 1".

Причината за стрелбата е скандал между двама мъже, съобщава

Пожар след взрив в Студентски град

//dariknews.bg/regioni/sofiia/pozhar-sled-vzriv-v-studentski-grad-2032610

Силен взрив събуди тази сутрин жителите на Студентския град в София. Около 6.10 ч. започнал пожар в склад до блок 60-ти, където се помещава офисът на частна охранителна фирма, съобщава БНТ.  
Складът също е собственост на ф

... е най-големият афродизиак

http://www.cross.bg/e-naii-golemiyat-afrodiziak-1546952.html

/КРОСС/ Властта е най-големият афродизиак. Хенри Алфред Кисинджър  

Децата в Турция повече няма да изучават еволюционната теория на Дарвин

https://www.24chasa.bg/novini/article/6299232

Децата в Турция повече няма да изучават еволюционната теория на Дарвин
Гимназистите в съседна Турция повече няма да учат теория за еволюцията на Чарлз Дарвин, решиха управници, предаде БиТиВи. Темата е извадена от учебния материал с цел да се „елиминират спорни теми”, заяви ръководителят на националния борд по образование Алпаслан Дюрмус. „Ако учениците ни нямат нужните знания или информация,

Рождение на Св. Йоан Кръстител (Еньовден). Св. Никита, еп. Ремесиански

http://www.cross.bg/elisaveta-boga-zahariii-1546950.html

КРОСС/Рождение на св. Йоан Кръстител (Еньовден). Св. Никита, еп. Ремесиански Рождение на свети Йоан Предтеча и кръстител Господен В дните на цар Ирод, който управлявал Юдея от 30 г. преди Рождество Христово до 3 г. след Рождество Христово, живял в град Хеврон един свещеник на име Захарий, с жена си Елисавета, която била братовчедка на света Ана, майката на св. Богородица. Захарий и Елисавета били праведни пред Бога: живеели според всички заповеди и наредби Господни. Те били в напреднала възраст. Нямали деца. На тая възраст не можели да се надяват, че ще им се роди чедо. Но въпреки това се молели усилено на Бога да стори с тях чудо: да им даде син, както в древността дарил с рожба престарялата Сарра. Свещениците при Йерусалимския храм били разделени на 24 смени. Всяка смяна служела по осем дни, от събота до събота. Захарий бил от осмата смяна. Когато дошъл неговия ред, той се отправил за Йерусалим. Различните длъжности в храма /каденето, принасянето на жертви, грижата за седмосвещеника, сменяването на хлябовете на предложението и др./ се разпределяли между свещеници от всяка смяна по жребие. Този път се паднало на Захарий да влезе в храма Господен, за да покади. Народът се молел отвън през време на каденето. Когато Захарий принасял кадилната жертва, ангел Господен му се явил отдясно на кадилния жертвеник. Като го видял, свещеникът се уплашил

Александър Вучич встъпи в длъжност като президент на Сърбия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6299224

Александър Вучич встъпи в длъжност като президент на СърбияАлександър Вучич официално встъпи в длъжност като президент на Сърбия. На церемонията в двореца "Сърбия" в столицата Белград присъстваха общо около 5000 гости, включително представители на повече от 60 чуждестранни делегации, предаде БТА. Вучич, който спечели убедително президентските избори още на първия тур на 2 април,

Изстреляха първия български частен сателит в орбита

http://www.moreto.net/novini.php?n=354116

Първият български частен комуникационен сателит "България Сат 1" беше изстрелян успешно в Космоса. Той излетя от историческата ракетна площадка в Кейп Канаверал в Съединените щати, която е известна с мисиите "Аполо".

Не може с камери? Пращаме ви художник

http://clubz.bg/55487-ne_moje_s_kameri_prashtame_vi_hudojnik

След като говорителят на Белия дом Шон Спайсър обяви, че телевизионните камери и фотоапаратите вече няма да бъдат допускане на някои негови брифинги, от Си Ен Ен вчера изпратиха… художник, който да отрази събитието.

От медията са наели Бил Хенеси, който направил доста сполучливи скици по време на брифинга.

View image on TwitterView image on TwitterView image on TwitterView image on Twitter

 

 

 

От Асоциацията на кореспондентите, акредитирани към Белия дом, изрази възраженията си към забраната.

„Американците трябва да имат възможност да гледат и слушат как висшите ръководители отговарят на въпросите на независимите медии”, коментират от Асоциацията.

Засилен трафик през ГКПП Кулата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6299215

Засилен трафик през ГКПП КулатаНа българо-гръцката граница на ГКПП Кулата трафикът е интензивен, съобщиха от "Гранична полиция". Много нашенци се отправиха тази сутрин към гръцките плажове, заради което потокът от леки автомобили и засилен. Все още няма дълги колони от чакащи коли, като преминаването през пункта става за около 10 минути, съобщиха читатели.

Новият Закон за храните: По-ниски санкции за производители на ГМО

http://frognews.bg/news_137074/Noviiat-Zakon-za-hranite-Po-niski-sanktsii-za-proizvoditeli-na-GMO/

Новият Закон за храните е публикуван за обществено обсъждане. С реализирането на новия законопроект ще се опрости правната рамка, ще се осигури пълно съответствие със законодателството на Европейския съюз и ще се гарантира прилагането на унифицирани процедури и постигне осъществяването на координиран контрол за съответствие с изискванията на европейското право и българското законодателство по цялата хранителна верига, смятат от Министерството на земеделието и храните.

Свлачище е затрупало над 100 души в югозападната част на Китай

https://www.24chasa.bg/novini/article/6299218

Свлачище е затрупало над 100 души в югозападната част на КитайВ събота сутринта свлачище в югозападната китайска провинция Съчуан е разрушило около 40 къщи, като се предполага, че повече от 100 души остават затрупани под руините, предава Xinhua, цитира "Фокус". Около 6 ч. свлачище от високите части на планина в Тибетската автономна префектура е паднало, блокирайки двукилометров участък от реката.

Саудитците предотвратиха атентат в Голямата джамия в Мека

http://dnes.dir.bg/news/sauditska-arabia-meka-jihad-25959672

Саудитските власти обявиха, че са предотвратили терористична атака срещу Голямата джамия в Мека.

Русия срещу Мексико в битка за оцеляване

https://offnews.bg//futbol/rusia-sreshtu-meksiko-v-bitka-za-otceliavane-658954.html

Интересни мачове предлага ефирът днес. Безспорно, черешката на тортата е мачът между Русия и Мексико в турнира за Купата на конфедерациите. Победителят отива с Португалия на полуфинал, загубилият стяга куфарите.

18,00 ч Купа на конфедерациите, Мексико - Русия, БНТ1 (пряко)

18,00 ч Купа на конфедерациите, Португалия - Нова Зеландия, БНТ HD (пряко)

119,00 ч ЦСКА-София - "Карабах", Диема спорт (пряко)

19,00 ч "Лудогорец" - "Зенит", Диема спорт 2 (пряко)

20,30 ч НЙ Ред Булс" - "НЙ Сити", Eurosport 1 (пряко)

21,45 ч ЕП до 21 г., Италия - Германия, Диема спорт 2 (пряко)

21,45 ч ЕП до 21 г., Чехия - Дания, Диема спорт (пряко)

1,00 ч Д "Сантос" - "Спорт Ресифе", Sport+ HD (пряко)

Първата жена гондолиер във Венеция си сменя пола (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/pyrvata-zhena-gondolier-vyv-veneciia-si-smenia-pola-snimki-2032607

Германката Александра Хай, която бе призната за първата жена гондолиер във Венеция, обяви, че си сменя пола.
 
"Подкрепям равните права за жените и смятам, че като човек, усвоил управлението на гондола, доказах, че дори и девойките могат да го правят"

Не ядосвайте свети Еньо - днес не се работи

https://offnews.bg//obshtestvo/ne-iadosvajte-sveti-enio-dnes-ne-se-raboti-658955.html

Днес е Еньовден, празникът след нощта, в която се берат най-лековитите билки.

Според народните вярвания от този ден слънцето започва да умира, а годината клони към зима. Еньовден съвпада с лятното слънцестоене и е свързан с култа към слънцето. Народът ни казва: Еньо си е наметнал кожуха и отива за сняг.

Преданията повеляват на Еньовден да не се работи, за да не се ядоса свети Еньо и да не прати градушка и гръмотевици в имота на този, който не спазва обичая.

Еньовден е "професионалния празник" на вещиците и магьосниците. Според традицията те се се събират, събличат се и яхват метлите. На вещерските събори се правят заклинания и черни магии, хващат и всички видове уроки. Край реките и езерата пък се събират голи самодиви, които се приемат за повелителки на горите. 

Билките, набрани в нощта на Еньовден, се вият на венци и се разпределят на Св. Врач на 1 юли. Лековитите растения за Еньовденския венец са 77 и половина. Те се събират и в китка, по която в ранни зори се гадае за здраве и любов.

В нощта срещу празника особена магическа сила придобива и водата. За лечение и гадаене, при залез слънце се взима от чист сладък извор "мълчана вода" (налята при пълна тишина, за да не се погуби от човешки глас магическата й сила). През нощта срещу празника не бива да се пие вода, нито да се налива, а в самия ден не се пере, за да не се поболее член на семейството.

Има поверие, че в нощта срещу Еньовден там, където има заровено имане, от земята излиза син пламък.

На Еньовден имен ден празнуват имената Биляна, Ивет, Ивета, Денислав, Деница, Деян, Деяна, Диана, Дияна, Енчо, Еньо, Яна, Янаки, Яне, Янета, Яни, Янизар, Янизара, Янимир, Янимира, Янин, Янина, Янис, Яниса, Янислав, Янислава, Янита, Яница, Янка, Янко, Янчо и имена на билки.

Пожар избухна в склад в Студентски град рано тази сутрни

https://www.24chasa.bg/novini/article/6299211

Пожар избухна в склад в Студентски град рано тази сутрниПожар избухна рано тази сутрин в склад в столичния квартал "Студентски град", предаде БНР. Сигналът е подаден преди 6 сутринта. На мястото са били изпратени противопожарни автомобили и екипи на полицията. Няма пострадали при инцидента. По информация на "Хоризонт" опожареното помещение е собственост на частна фирма.

24 юни в историята

http://www.cross.bg/purvata-voiina-vtora-1546951.html

/КРОСС/217 г. - Втора пуническа война: Състои се Битката при Тразименското езеро, в която картагенците, ръководени от Ханибал, организират една от най-големите и успешни засади във военната история и разгромяват римляните. 972 г. - Състои се Битката при Цединя - първата документирана битка на полския народност под ръководството на Мешко I.1497 г. - Италианският мореплавател Джовани Кабото (известен в Америка като Джон Кабот) достига остров Нюфаундленд.1509 г. - Хенри VIII е коронован за крал на Англия.1547 г. - Голям пожар унищожава цяла Москва, което според слуховете се дължи на влиянието което имат върху младия цар Иван Грозни неговите роднини по майчина линия, и в частност баба му Анна Якшич.1717 г. - В Лондон, Англия, е създадена първата Велика масонска ложа.1793 г. - Френският Конвент приема първата демократична конституция на Републиката, която не влиза в действие.1812 г. - Наполеонови войни: Великата армия на Наполеон пресича река Неман и започва нашествие в Русия.1893 г. - Норвежкият изследовател Фритьоф Нансен се отправя към Северния полюс с кораба Фрам.1901 г. - Открита е първата самостоятелна изложба на 19-годишния Пабло Пикасо в Париж, което е началото на неговата световна известност.1902 г. - Едуард VII е опериран от апендицит 2 дни преди коронацията му като крал на Великобритания, което отлага събитието с почти 2 месеца.1934 г. - Столицата на Украйна е преместена от Харков в Киев.1941 г

Рождениците днес

http://www.cross.bg/zhyrnalist-bivsh-prof-1546948.html

/КРОСС/ Днес рожден ден празнуват: Александър Филипов, бивш посланик в Румъния Проф. Венец Димитров, кинооператор Екатерина Виткова, журналист, зам.-министър на образованието в правителството на Сергей Станишев Йордан Георгиев, спортен журналист Калин Николов, художник Любен Генов, журналист, бивш главен редактор на в. „Труд" и в. „Поглед" Мария Грънчарова, певица Петя Буюклиева, певица Пламен Николов, бивш футболен национал Силвия Митева, бивша състезателка по художествена гимнастика Проф. Юлия Кръстева, писателка Емил Елмазов, фитотерапевт, председател на Съюза на билкарите  

Задържаха варненец с наркотици при специализирана акция

http://www.moreto.net/novini.php?n=354113

През изминалата седмица, на територията на III РУ на МВР във Варна, под надзора на Окръжната прокуратура, е проведена специализирана полицейска операция по линия на наркоразпространението, съобщиха от полицицията за Moreto.net. При операцията е задържан 32-годишният Я.

Гасиха пожар в склад на частна фирма в ”Студентски град”

http://dnes.dir.bg/news/sofia-pozhar-studentski-grad-25959627

Пожар избухна рано тази сутрин в склад в столичния квартал “Студентски град“. Сигналът е подаден преди 6 сутринта, съобщи БНР.

Борисов поздрави екипите, работили по първия български комуникационен сателит (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6299205

Борисов поздрави екипите, работили по първия български комуникационен сателит (Видео)Министър-председателят Бойко Борисов поздрави екипите, работили по проекта за първия български комуникационен геостационарен сателит, предаде"Фокус". „BulgariaSat-1” е успешно изстрелян снощи от ракетна площадка в Космическия център „Кенеди” на НАСА във Флорида. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

Паника в полунощ на летището, затвориха го за часове

https://www.vesti.bg/bulgaria/panika-v-polunosht-na-letishteto-zatvoriha-go-za-chasove-6070720

Терминал 1 и Терминал 2 бяха отцепени около 23:30 часа снощи заради подаден сигнал за бомба, към 1 часа движението бе пуснато

Паника в полунощ на летището, затвориха го за два часа

https://www.vesti.bg/bulgaria/panika-v-polunosht-na-letishteto-zatvoriha-go-za-dva-chasa-6070720

Терминал 1 и Терминал 2 бяха отцепени около 23:30 часа снощи заради подаден сигнал за бомба, към 1 часа движението бе пуснато

4,2 по Рихтер посред нощ във Вранча

https://www.24chasa.bg/novini/article/6299203

4,2 по Рихтер посред нощ във Вранча
Земетресение от 4,2 по скалата на Рихтер разлюля в нощта срещу събота района на Вранча, Румъния. Трусът е регистриран около 2,50 ч, съобщиха от Европейския средиземноморски сеизмологичен център. Епицентърът на земетресението е бил на 130 км северно от

Вучич встъпи в длъжност като президент на Сърбия

http://www.cross.bg/surbiya-vychich-dluzhnost-1546976.html

/КРОСС/ Александър Вучич официално встъпи в длъжност като президент на Сърбия. На церемонията снощи в двореца "Сърбия" в столицата Белград присъстваха около 5000 гости. В това число бяха представители на повече от 60 чужди държави, предаде БНР. Вучич посрещаше гостите заедно със съпругата си Тамара, за която това бе първа публична изява, откакто му роди син на 10 юни. По официални данни Сърбия не е приемала толкова много чуждестранни представители от погребението на югославския лидер Йосип Броз Тито през 1980 г. В речта си Вучич обяви, че Сърбия се намира на пътя към Европа и иска да остане на него. „Осъзнаваме, че трябва да споделяме стълбовете, които подкрепят общото ни бъдеще. Знам, че не можем да се борим за всичко без да загубим всичко и да загубим бъдещето си, защото бъдещето няма да чака да прекратим нашите спорове. Затова искам да кажа на всички наши съседи в Западните Балкани, че Сърбия ще се опита да построи мостове на приятелство с вас и новата сила на Европа и света. В същото време страната се гордее със своите традиционни приятелски отношения с Русия", заяви Александър Вучич на церемонията по встъпването си в длъжност.  

От тъмни зори адски опашки на ГКПП "Маказа"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6299194

От тъмни зори адски опашки на ГКПП "Маказа"От тъмно граничният пропускалтелен пункт "Маказа" е под обсада от хиляди автомобили на българи и румънци, поели към Гърция. "Няма събота, няма неделя. Тази гледка вече е обичайна през летния сезон", коментираха митничари.  Опашката едва-едва пълзи. Колоните в посока Гърция са  две. Чакаш на място 15 мин., за да се преместиш напред с 5 метра.

Евакуираха летище София заради фалшив сигнал за бомба

https://offnews.bg//112/evakuiraha-letishte-sofia-zaradi-falshiv-signal-za-bomba-658953.html

И двата терминала на летище София бяха евакуирани тази нощ заради фалшив сигнал за бомба.

Сигналът за наличие на взривно устройство на аерогарата е подаден около 22:40 часа. Незабавно са евакуирани хората от терминалните сгради.

Извършена е проверка от специализираните служби на МВР. Взривно устройство не е открито.

Нормалната работа на Терминал 2 е възстановена в 23:58 ч, а на Терминал 1 в 00:23 ч, уточняват от летището.

 

Десетки пътници блокирани на Централна гара

http://frognews.bg/news_137073/Desetki-patnitsi-blokirani-na-TSentralna-gara/

Десетки пътници останаха блокирани дълго време в опит да си купят билет за влака тази сутрин на Централна гара-София.

"Едно ужасно лято", или историята на фиджет спинър

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2017/06/24/2994302_edno_ujasno_liato_ili_istoriiata_na_fidjet_spinur/?ref=rss


Новата популярна играчка - фиджет спинърът, е обект на проверка от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) - дали отговаря на изискванията за безопасност на играчките, съобщи тази седмица агенцията.<br /><br />Подобни действия се предприемат и в други страни - американската регулаторна група World Against Toys Causing Harm ("Светът срещу играчи, причиняващи вреда") нареди спинърите сред 10-те най-опасни летни играчки.<br /><br />Едно от...

"Едно ужасно лято", или историята на фиджет спинър

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2017/06/24/2994302_edno_ujasno_liato_ili_istoriiata_na_fidjet_spinur/?ref=rss


Новата популярна играчка - фиджет спинърът, е обект на проверка от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) - дали отговаря на изискванията за безопасност на играчките, съобщи тази седмица агенцията.<br /><br />Подобни действия се предприемат и в други страни - американската регулаторна група World Against Toys Causing Harm ("Светът срещу играчи, причиняващи вреда") нареди спинърите сред 10-те най-опасни летни играчки.<br /><br />Едно от...

Историята на новата модерна играчка фиджет спинър

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2017/06/24/2994302_istoriiata_na_novata_moderna_igrachka_fidjet_spinur/?ref=rss


Новата популярна играчка - фиджет спинърът, е обект на проверка от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) - дали отговаря на изискванията за безопасност на играчките, съобщи наскоро агенцията.<br /><br />Подобни действия се предприемат и в други страни - американската регулаторна група World Against Toys Causing Harm ("Светът срещу играчи, причиняващи вреда") нареди спинърите сред 10-те най-опасни летни играчки.<br /><br />Едно от...

Защо човекът е такъв пияч - философско есе в книга

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6298598

Защо човекът е такъв пияч - философско  есе  в книга“Хилядолетия наред човечеството е употребявало опияняващи напитки - в Египет, във Вавилон, в Гърция, в Рим... Точно това е интересното - защо не са престанали? Защо не са се отказали след толкова много забрани и предупреждения - от страна на църквата, медицината, здравия разум?” Този въпрос предизвиква проф.

Фалшив сигнал за бомба на летище София

http://dnes.dir.bg/news/letishte-sofia-signal-bomba-25959591

Около 22.40 ч. снощи е постъпил сигнал за наличие на взривно устройство на летище София, съобщиха от ръководството на аерогарата.

Белите плажове на Сихануквил

https://www.vesti.bg/lyubopitno/puteshestvia/belite-plazhove-na-sihanukvil-6070664

„Без багаж“ разказва за едни от най-чистите крайбрежия на Азия

Мечка уби 16-годишен на маратон в Аляска

https://offnews.bg//drugi/mechka-ubi-16-godishen-na-maraton-v-aliaska-658952.html

Трагедия разтърси американския спорт. Мечка уби 16-годишен участник в маратона "Мемориал Робър Спър" в Аляска. Състезанието е традиционно и тази година се проведе за 29-и път.

Трасето му минава отчасти през гора, където е и станал трагичния инцидент. Загиналото момче се казва Патрик Купър.

То се обадило панически на брат си. "Преследва ме мечка", успял да каже младежът.

Организаторите веднага се задействали. Чрез мобилно приложение те открили мястото на обаждането и отишли веднага. То обаче се оказало на около една миля от местоположението на инцидента.

Когато открили момчето, гледката била кървава. Огромна черна мечка се била надвесила над безжизненото тяло. Организатор на маратона веднага стрелял.

Мечката била ранена, но просто побегнала. Оттогава не е засичана. Властите обаче продължават да я издирват.

Властите в Аляска се учудени, тъй като смъртоносно нападение на мечка не е имало от 20 години. Тогава кафява мечка убива двама младежи, които тичат в планината. Те имали нещастието да преминат край труп на лос и животното защитило плячката си.

"Учудващо! Нямам обяснения за действията на червата мечка. Вероятността тя да те нападне в планината е същата, като да те удари светкавица", обясни един от местните рейнджъри. 

Еньовден е - билките са най-лековити днес

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6299208

Еньовден е - билките са най-лековити днесРождение на св. Йоан Кръстител (Еньовден). Св. Никита, еп. Ремесиански Заченат с Божията намеса, св. Йоан, наречен Кръстител или Предтеча, се ражда няколко години преди Христос, за да прокара пътя на неговото учение сред юдейския народ. Той пръв започва покръстването на юдеите във водите на р. Йордан.

Днес ще бъде слънчево с максимални температури между 29° и 34°

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6299263

Днес ще бъде слънчево с максимални температури между 29° и 34°Днес ще бъде предимно слънчево. Около и след обяд над планинските райони ще се развива купесто-дъждовна облачност и на отделни места там ще превали и прегърми. Такава е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН, съобщи дежурният синоптик – Красимир Стоев. Ще духа слаб до умерен северозападен вятър.

Започва юнското издание на Фестивала София Диша 2017

https://www.24chasa.bg/novini/article/6299189

Започва юнското издание на Фестивала София Диша 2017Днес и утре ще се проведе юнското издание на Фестивала София Диша 2017. За първа година фестивалът за градска култура, който ежегодно затваря знакови софийски улици за движението на автомобилите и ги отваря за изкуството на младите артисти, ще се проведе на една локация - площад „Св. Александър Невски“, предаде "Фокус".

Днес отбелязваме два празника, имен ден имат...

https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/dnes-otbeliazvame-dva-praznika-imen-den-imat-6070702

Вярва се, че сутринта на Еньовден, когато изгрява слънцето, то "трепти", "играе" и който види това, ще бъде здрав през годината

Вранча се разтресе, усети се и у нас

http://frognews.bg/news_137072/Vrancha-se-raztrese-useti-se-i-u-nas/

Земетресение от 4,2 по Рихтер разлюля тази нощ района на Вранча.

Вранча се разтресе

http://frognews.bg/news_137072/Vrancha-se-raztrese/

Земетресение от 4,2 по Рихтер разлюля тази нощ района на Вранча.

Григор Димитров победи руснак и е на полуфинал на турнира в Лондон

http://www.moreto.net/novini.php?n=354115

Григор Димитров победи снощи руснака Даниил Медведев с 6:3, 3:6, 6:3, и се класира на полуфинала на турнира "Куинс Клъб" в Лондон, предаде Moreto.net. 60-ия в света Медведед игра контузен и въпреки това успяда създаде трудности на Гришо.

Еньовден е

http://www.cross.bg/enyovden-sila-bilki-1546949.html

/КРОСС/ В нощта на 23 срещу 24 юни в народната традиция се отбелязва Еньовден - стар езически празник в чест на лятното слънцестоене. В различните части на България той се нарича още Среди лето, Яневден, Иванден, Иван Бильобер. На същата дата източноправославната християнска църква чества Рождение на св. Йоан Кръстител. Според народната вяра от този ден продължителността на деня започва да намалява, а годината клони към зима. Преди да поеме дългия си земен път, то спира да си почине, и окъпано в „живата вода", изгрява много рано сутринта на Еньовден, за да се прости със света, който няма да види до догодина, а в нощта срещу празника водата придобива особена магическа сила. Смята се, че в нощта срещу Еньовден билките имат най-голяма сила. Според преданията тогава всяка билка добива целебна сила, всяка магия хваща и всяко гадание се сбъдва. Затова на Еньовден, рано сутрин, моми и жени, врачки, баячки и магьосници берат билки, които използват за лек и магии през цялата година. От набраните билки се увива венец, през който се провират всички, за да са здрави през годината. В него се вплитат 77 и половина лечебни, магьоснически, любовни и разделни билки, колкото са и болестите по човека. Еньовденският венец се пази до следващата година и с неговите билки се лекуват заболелите през годината хора и животни. През тази нощ магическа сила придобиват и водите. Според вярванията водата в реките и кладенците на този ден е лечебна, защото слънцето се е окъпало с нея

Спорт по тв днес: Григор Димитров играе полуфинал в Лондон, още тенис от Хале, Бирмингам и Майорка, контроли на "Лудогорец" и ЦСКА, по 2 мача от купата на конфедерациите и Евро 2017 за младежи, Формула 1, лека атлетика, снукър и мотоциклетизъм

https://www.24chasa.bg/sport/article/6298677

Спорт по тв днес: Григор Димитров играе полуфинал в Лондон, още тенис от Хале, Бирмингам и Майорка, контроли на "Лудогорец" и ЦСКА, по 2 мача от купата на конфедерациите и Евро 2017 за младежи, Формула 1, лека атлетика, снукър и мотоциклетизъм                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Евакуираха Летище "София" заради фалшив сигнал за бомба (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6299186

Евакуираха Летище "София" заради фалшив сигнал за бомба (Видео)
Евакуираха Летище "София" заради фалшив сигнал за бомба, съобщиха от летището, предаде "Фокус". Около 22.40 часа е постъпил сигнал за наличие на взривно устройство на летище София. Незабавно са евакуирани хората от терминалните сгради. Извършена е проверка от специализираните служби на МВР. Взривно устройство не е открито.

Днес е Еньовден

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/06/24/2985305_dnes_e_enyovden/?ref=rss


Днес православната църква чества рождението на св. Йоан Кръстител. Денят е известен във фолклора като Еньовден.<br /><br />Св. Йоан Кръстител е син на йерусалимския свещеник Захарий и жена му Елисавета. Той се ражда половин година преди Христос по времето на цар Ирод. Известен е още като св. Йоан Предтеча. През живота си светецът прокарва християнското учение сред юдейския народ.<br /><br />Родителите на св. Йоан получават вест, че ще им се роди дете, когато са вече на...

100 души са затрупани от свлачище в Китай

http://frognews.bg/news_137071/100-dushi-sa-zatrupani-ot-svlachishte-v-Kitai/

Около 100 души бяха затрупани от свлачище в китайската провинция Съчуан, предаде Би Би Си. Природното бедствие било предизвикано от дъждове.

BulgariaSat-1 ни нареди сред отличниците в Космоса

//dariknews.bg/novini/bylgariia/bulgariasat-1-ni-naredi-sred-otlichnicite-v-kosmosa-2032584

Премиерът Борисов поздрави екипите, работили по първия български комуникационен сателит

Биляна, която пое по несигурен път и в края му се оказа най-добрият млад архитект в Лион

http://www.dnevnik.bg/istorii_na_denia/2017/06/24/2989693_biliana_koiato_poe_po_nesiguren_put_i_v_kraia_mu_se/?ref=rss


"Често в живота избираме пътища без да сме съвсем сигурни накъде ще ни отведат и докъде ще стигнем. Решението да уча архитектура в Лион беше един такъв път, чийто край не знаех накъде води. Първите месеци от следването ми бяха изпълнени с нерешителност и съмнения, но от един момент, откривайки необятния свят на архитектурата, почувствах, че съм намерила правилното място. Днес, като дипломиран архитект, мога да кажа, че това решение ме промени - помогна ми да видя света около мен с други...

"София диша" спира автомобилите около "Св. Александър Невски" този уикенд

http://www.dnevnik.bg/kultura/2017/06/24/2994946_sofiia_disha_spira_avtomobilite_okolo_sv_aleksandur/?ref=rss

"София диша" ще затвори 12 хил. кв. м. около централния площад "Св. Александър Невски" този уикенд. По случай уличния фестивал движението на автомобили около него ще бъде ограничено днес и утре - 24 и 25 юни, съобщиха от "Център за градска мобилност". От 6 ч. днес, до 24 ч. на 25 юни е забранен престоят и паркирането на автомобили на пл. "Св. Александър Невски"; на ул. "Оборище" между бул. "Васил Левски" и ул. "Г. С....

В сутрешните блокове

http://www.cross.bg/tema-bryag-zhivo-1546946.html

/КРОСС/ Нова телевизия, „Събуди се" Тема: Гласът на Позитано. говори лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тема: Дали депутати на Веселин Марешки са изнудвали конкурентни аптеки? Тема: Слънчев бряг, между йодните и алкохолните пари. Истории след полунощ. Тема: Истината в нейните очи: Алекс Раева, в интервю пред Мариян Станков - Мон Дьо. Тема: Всяка дума на Кирилица. Възможно ли е това? Тема: История под бетон. Кой позволи археологически находки да бъдат "погребани" под нов строеж? Тема: Когато те води страстта. Среща с Никола Чонгаров, бившият национал по ски, който продължава да преследва олимпийската си мечта. Тема: Талант по наследство. Синовете на музикантите от ФСБ, пред Ива Софиянска-Божкова. Тема: Посрещаме изгрева на Еньовден, на живо край Велико Търново. БТВ, „Тази събота и неделя" Тема: Патриотите срещу Слънчев бряг. Защо сравняват курорта с библейските градове на разврата - Содом и Гомор? Тема: Бившият премиер Огнян Герджиков, живот след властта. Тема: България, отвъд границите. 50 исторически места, които ни прославят в чужбина. Тема: На живо от Кюстендил и Тетевен, Празник на черешата и прословутата рибена чорба „Тетевенска саламура". Тема: Вълна от недоволство заради текста на „БГ-песен на годината". Павел и Венци Венц отвръщат на удара и правят ексклузивна премиера на новото си парче „Само по татуси".    

„Остава“, Милен Русков и Георги Господинов на „София диша“ (Пълна програма)

http://clubz.bg/55486-%E2%80%9Eostava%E2%80%9C_milen_ruskov_i_georgi_gospodinov_na_%E2%80%9Esofiq_disha%E2%80%9C_pylna_programa

Ако живеете в София и сте решили да си останете за уикенда в столицата, може би най-приятният начин да се отпуснете е като посетите първия ден на „София диша“ край храм-паметника „Александър Невски“. За своите седем години, откакто съществува, фестивалът за градска култура еволюира в музикално-литературен фестивал, комбиниран с градски пазар и селски събор. Слушаме музика, срещаме писатели, приятели, комшии, хапваме, пийваме и просто се шляем. Нещо като неочаквана ваканция.

Сред най-интересните събития днес на „София диша“ са срещата с писателя Милен Русков и концертът на група „Остава“, а утре – представянето на книгата „Сляпата Вайша“ с писателя Георги Господинов и аниматора Теодор Ушев.

Представяме ви културната програма за съботния ден на „София диша“, останалото си го знаете: 

Творческа зона

Главна сцена

16:45 – Ritmos Negros

18:10 – Vocalize This

19:30 – Vick

20:20 – Ostava

Думи на 4 гуми

12:00 – Димитрис Георгиев със „Спомените им и след това“ и Емануил А. Видински със Par Avion и „Егон и тишината“

13:00 – Рене Карабаш с „Хълбоци и пеперуди“

14:00 – Милен Русков със „Захвърлен в природата“, „Джобна енциклопедия на мистериите“, „Възвишение“ и „Чамкория“

15:00 – Владислав Христов с „Енсо“, „Фи“, „Германии“ и „Обратно броене“

16:00 – Михаил Вешим с „Английският съсед“, „Когато бях армейски генерал“, „Руският съсед“ и „Две и половина“

17:00 – Васил Панайотов с „Убиец“

18:00 – Константин Трендафилов със „За кого се сещаш, когато се сещаш за някого“ и „Затворисърце“

Народен театър „Иван Вазов“ представя „Театър пред театъра“

16:30 – 20:00 – Среща с актьорите Ева Тепавичарова, Васил Драганов, София Бобчева, Владислава Николова, Павел Иванов, Зафир Раджаб…

Кинопавилион – късометражни филми

Little Cub – Too Much Love
Реж. Лили Роуз Томас
Музикално видео/UK/2017/ 4 мин.

Майка
реж. Симон Меса Сото
Драма/ Колумбия/ 2016/ 14 мин.

Комитетът
реж. Жени Тоивониеми и Гунхилд Енгер
Комедия/Финландия, Норвегия/ 2016/ 14 мин.

Половин човек
реж. Кристина Кумрик
Драма/ Хърватия/ 2016/ 20 мин.

Haim – Right Now
Реж. Пол Томас Андерсон
Музкално видео /САЩ/ 2017/ 5 мин.

Обир
реж. Рене Паневис
Drama/ UK/ 2015/ 15 мин.

Светлини в тъмното: Бежанската криза в Гърция
Реж. Лили Кол
Документален/ UK/ 2017/ 12 мин.

Нашият Уоли
реж. Мартин Ленън
Документален/ Шотландия/ 2017/ 12 мин.

Черната кутия на Фелия Барух

Мобилна кабина за фотопортрети. Сесията отнема около 30 мин. – ако искате да си запазите час, се обадете на 0888980199.

Artbook Bulgaria 2010

15:00 – лекция с живо дигитално рисуване на керактър дизайн от Иван Коритарев

16:00 – лекция от Николай Найденов с 3D моделиране и риг на живо на героя, нарисуван от Иван Коритарев

17:00 – анимиране на персонажи от Борис Павлов

Валериан и градът на хилядите планети

Спечели покани за специалната премиера на филма „Валериан и градът на хилядите планети“ на 25-и юли в Париж

Игра „Оцвети, снимай и качи”

0511 Дизайнс

Рисуване на графити

Жанет 45

Сдружение Възможности без граници

Анелия Пашова

Книжен център „Гринуич“

Програма на „София диша“ за 25 юни 

"Площад Славейков"

Еньовден е

http://www.moreto.net/novini.php?n=354100

В народната традиция се отбелязва Еньовден – стар езически празник в чест на лятното слънцестоене. В различните части на България той се нарича още Среди лето, Яневден, Иванден, Иван Бильобер, пише женското списание Hera.bg. Това разнообразие от имена се дължи на преплитането с християнската традиция, тъй като на същата дата Църквата чества рождението на Йоан Кръстител – близък роднина на Спасителя, който предрича появата му и проправя път за неговото дело.

БСП обсъжда проект за смесена избирателна система днес

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/06/24/2994933_bsp_obsujda_proekt_za_smesena_izbiratelna_sistema_dnes/?ref=rss


Националният съвет на БСП ще обсъди днес проект за смесена избирателна система, при която 120 депутати да се избират мажоритарно, а останалите 120 - от пропорционална листа. Поправките в Изборния кодекс са разработени от експерти и ще бъдат внесени в парламента.<br /><br />Страната да остане разделена на 31 многомандатни избирателни района (МИР), както е сега, от които избирателите да излъчат общо 120 народни представители от пропорционални листи, но ще отпадне възможността...

Еньовден е: берем билки за здраве

http://frognews.bg/news_137070/Enjovden-e-berem-bilki-za-zdrave/

Еньовден е. Празникът съвпада с лятното слънцестоене. Според народа на Еньовден започва далечното начало на зимата – казва се: „Еньо си наметнал кожуха да върви за сняг“.

Григор Димитров излиза срещу Лопес със спомена от "златната" 2014-а година

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/06/24/2995024_grigor_dimitrov_izliza_sreshtu_lopes_sus_spomena_ot/?ref=rss


Григор Димитров се изправя срещу Фелисиано Лопес в полуфинал в турнира на трева в "Куинс". Мачът между двамата ще започне днес не преди 16.45 ч. Преди това на корта ще излязат Жил Мюлер и Марин Чилич.<br /><br />Срещата с испанеца събужда положителни спомени за Димитров. Преди три години българинът победи с 6:7 (8), 7:6 (1), 7:6 (6) Лопес в зрелищния финал в "Куинс". Тогава това беше една от златните нишки в най-силния сезон в кариерата на хасковлията.<br...

Евакуираха Летище София заради сигнал за бомба

http://frognews.bg/news_137069/Evakuiraha-Letishte-Sofiia-zaradi-signal-za-bomba/

Сигнал за бомба на Летище София. Терминал 1 и Терминал 2 бяха отцепени около 23:30 часа. Хората изчакваха отпреди и не бяха допускани в близост до терминалите. Малко преди 1 часа през нощта движението на автомобилите беше пуснато.

Hills of Rock - женско парти с най-гласовитите в рока

http://clubz.bg/55485-hills_rock_jensko_parti_s_naj_glasovitite_v_roka

Точно една седмица остава до невижданата женска рок инвазия Hills of Rock 2017  в Пловдив, напомнят организаторите. Билети все още могат да бъдат закупени от в мрежата на EVENTIM - goo.gl/2W8SRV или TicketPro - goo.gl/0bQ0Sk, както и на място преди началото на фестивала.

Ето я и картата на събитието, публикувана от "София Мюзик Ентърпрайзис":

Сцените са 3, а бандите - Evanescence, Guano Apes, и Epica представляват една от най-яките инвазии на женски вокали в България на едно място. При това какви!

 

 

Добавете сред хедлайнерите и канадците от Three Days Grace.

Групите, които ще вземат участие, са общо 32.

Ако сте къмпингар, има цена от 20 лева на човек с включени: отделен достъп (гривна), 24 часа охрана на зоната, душове, тоалетни, запазено място за палатка, паркинг в близост до зоната на фестивала. Пълните правила, които ще важат по време на фестивала, може да прочетете тук.

Hills of Rock ще се реализира ежегодно и ще се включи в рамките на инициативата Пловдив – Европейска столица на културата 2019

Предстоящи събития днес

http://www.cross.bg/chasa-provede-sustoi-1546947.html

/КРОСС/ София. Втората кандидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2017 / 2018 г. продължава с устен изпит по журналистика - 09.00 часа, събеседване за специалност „Изобразително изкуство" - 09.00 часа , музикален инструмент или пеене - 13.00 часа, физика и със събеседване за специалност „Графичен дизайн" от 14.00 часа. ***София.От 10.00 часа в зала №3 „инж. Стоимен Сарафов" на Федерацията на научно-техническите съюзи ще се проведе кръгла маса на тема „Подменените ценности и образованието - агресията и езикът на омразата". ***София.От 11.00 часа ще се проведе Пленум на БСП в централата на партията на ул. „Позитано" 20. ***София.От 12.00 часа в комплекс „Спортна София" (Зона Б5) ще бъдат открити двудневните регионални полуфинали на Фен Купа 2017. ***София.От 12.30 часа на естрадата на хижа „Момина скала" в Природен парк "Витоша" Столична библиотека организира честване на празника Еньовден с инициативата „Библиотека в планината". ***София.От 16.00 часа на пл. „Александър Невски" ще бъде открито юнското издание на фестивала „София Диша". ***София.От 17.00 до 21.00 часа на Голямата поляна в Южния парк ще се проведе първия летен Радио Парк Фест, организиран от БНР. ***София.От 19.00 часа в Борисовата градина ще се състои концерт на Софийски духов оркестър. ***София

Стотици затрупани от свлачище в Китай (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/sviat/stotici-zatrupani-ot-svlachishte-v-kitaj-video-2032591

Най-малко 141 души са изчезнали, след като проливни дъждове предизвикаха свличане на земни маси в Югозападен Китай, съобщиха местните власти, цитирани от ДПА.
Първоначалните данни бяха за 100 изчезнали.
 
Свлачището затрупало към 6.00 ч. сутрин

Алкохолните изпарения повече ли са от йодните пари в „Слънчев бряг”?

//dariknews.bg/novini/bylgariia/alkoholnite-izpareniia-poveche-li-sa-ot-jodnite-pari-v-slynchev-briag-2032589

Вицепремиерът Валери Симеонов се закани на алкохолните турове. Той предупреди големите дискотеки в курорта Слънчев бряг, а и по цялото Черноморие, че трябва да спрат шума.
 
Наистина ли в "Слънчев бряг" алкохолните изпарения са повече от йодните пари край морето?
 
Екип

Осемте митничари от Кулата остават в ареста

//dariknews.bg/novini/bylgariia/osemte-mitnichari-ot-kulata-ostavat-v-aresta-2032592

Апелативният специализиран наказателен съд потвърди определението на първоинстанционния съд за налагане на мярка за неотклонение "задържане под стража" на всичките осем митнически служители от Митнически пункт Кулата.
 
От Специализираната прокуратура съобщиха, че са им повдигнати обв

Министър Боил Банов: Баща ми се гордее с мен, бях сценичен работник, а той - звезда

https://www.24chasa.bg/novini/article/6298790

Министър Боил Банов: Баща ми се гордее с мен, бях сценичен работник, а той - звездаВсичко, което се случва в министерството на културата, ще бъде предложено за обществен дебат - Г-н Банов, кои ви вярват, че ще бъдете успешен министър на културата? - Да не прозвучи грандомански, но се надявам, че много голяма част от гилдиите ми вярват - актьори, художници... Иначе защо е цялото упражнение?

Най-важното от Варна във вчерашния 23 юни

http://www.moreto.net/novini.php?n=354111

Откриха трупове на мъж и жена в кола на магистралата до Варна (обновена) Два трупа - на мъж и на жена, са били открити днес преди обед на магистрала "Хемус" край Варна. Договориха доставката на билетчета за автоматизираната система във варненските автобуси Договорът за доставка на билетчетата за автоматизирана система на градския транспорт във Варна вече е сключен.

Макиавели - любимецът на тираните

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280442_%D0%9C%D0%B0%D0%BA%D0%B8%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D0%BB%D0%B8+-+%D0%BB%D1%8E%D0%B1%D0%B8%D0%BC%D0%B5%D1%86%D1%8A%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D1%82%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5

 Наричат Николо Макиавели първия политолог на новото време. Професор Дирк Хьогес предлага необичаен поглед върху неговата личност в излязлата в Германия книга "Власт и илюзии".

Основният труд на Макиавели "Владетелят" е широко и скандално известен. Един от съветските речници на чуждите думи тълкува "макиавелизма" като политика, основана на грубата сила, на игнорирането на нормите на морала, като коварство, вероломство, двуличие и лицемерие. Но професор Хьогес, пък и не само той, не се съмнява във високата нравственост, честност и благородство на Макиавели - той е бил извънредно умен човек с разностранни таланти - политик, дипломат, философ, историк, поет, драматург, театрален режисьор и композитор.

Министър и изгнаник

За живота на Макиавели се знае много. Той се е родил през 1469 година и израства във Флоренция. Бил е гражданин и патриот. Знатният му произход и необичайните му способности му помагат да направи бърза кариера. Присъединява се към противниците на управляващия във Флоренция род на Медичите. След като те остават без покровител, Макиавели се издига до министър на външните работи на републиката.

През 1512 години обаче Медичите се завръщат на власт - с малко военна помощ от Испания и Швейцария. Тогава Макиавели е подложен на тежки разпити и мъчения. Изпращат го в затвора, но не го убиват само защото е спасил от смърт няколко известни поддръжници на семейство Медичи. В крайна сметка го заточават в едно село, където прекара в изгнание цели 8 години - нещо непоносимо за деен човек като него. Макиавели е женен, има шест деца и семейството едва свързва двата края. Но както става понякога, заточението се оказва най-плодотворният период в неговото литературно творчество. Именно тогава Макиавели пише "Размишления върху първите 10 книги на Тит Ливий", знаменития си трактат "Владетелят", комедията "Мандрагора" и теоретичния си труд "За военното изкуство".

Едва през 1520 година, след смъртта на Лоренцо Медичи, разрешават на Макиавели да се завърне в двора и даже му поръчват да напише история на Флоренция. Изглежда, че властта отново става благосклонна към него. Но през 1527 година е извършен нов преврат. Николо Макиавели не издържа на този удар и умира на 21 юни 1527 година на 58 години.

Съвременниците познават портрета на Макиавели от италианския художник Санти ди Тито. На него е изобразен слаб, късо подстриган мъж с жив и проницателен поглед. Човек с високо чело, кафяви очи, малко гърбав нос и присвити в тънка усмивка устни - това е лице на човек, който не излъчва никаква жестокост, свирепост или коварство. Нито следа от предположението, че това е човекът, който в трактата си "Владетелят" учи политиците да забравят честността и справедливостта и да следват принципа "целта оправдава средствата".

Да учи политиците ли? - Професор Дирк Хьогес напомня в книгата си "Власт и илюзии", че Макиавели е посветил "Владетелят" на съвсем конкретен човек - "на негова светлост Лоренцо Медичи". Но това не е било просто някакво традиционно за времето си посвещение или коленопреклонен опит на посрамения философ да спечели отново благоволението на своя стар покровител - по-скоро Макиавели е мечтаел да сложи край на ръзпокъсаността на Италия, да я изчисти от чуждестранните завоеватели - испанци, швейцарци, германци - и да създаде силна държава. Именно тази цел, а не "всяка цел", оправдава в неговите очи "средствата". В името на създаването на силна и самостоятелна Италия е трябвало да бъде пожертвано всичко. В това число и моралът и добродетелта. Освен това представите за морал и добродетел в тези времена преди 500 години, меко казано, са били малко по-различни от днешните.

Четиво за тирани?

Niccolo Machiavelli

Фрагмент от портрета на Макиавели от Санти ди Тито

Все пак бихме могли да възразим: Макиавели е написал и това: "Всички въоръжени пророци са побеждавали, а невъоръжените се загивали", "Трябва да се побеждава със сила, да се внушава на народа любов и страх, да се отстраняват хората, които могат да навредят..."

Впрочем, изказванията на Макиавели далеч не са еднозначни. Преценете сами: "Има два начина на борба - като се опираш на закона, или като действаш със сила. Първият начин е присъщ на човека, а вторият на звяра. Един владетел трябва да умее да използва и двата".

Всъщност професор Дирк Хьогес се опитва да реабилитира не книгата, а автора ѝ. Затова е важно да се разбере, защо Макиавели е писал всичко това. Той е бил убеден, че тиранията се явява "горчиво, но необходимо лекарство". Освен това Макиавели назовава нещата с истинските им имена. Той показва, че властта няма божествен характер, че политиката се определя не от църквата и от Бога, а от реалните земни интереси и човешки слабости. Именно заради последователния антиклерикализъм на Макиавели, Католическата църква забранява неговите произведения чак до 1929 година.

Но за много от тираните по света "Владетелят" на Макиавели е настолна книга, а неговите съвети от преди 500 години се приемат като практически препоръки. Наполеон например е казвал, че Макиавели е "единственият писател, когото си струва да четеш". Владимир Илич Ленин пък го нарича "умният флорентинец". По времето на Сталин книгите на Макиавели са издавани няколко пъти. Между другото, в предговора на изданието на "Владетелят" от 1939 година, Макиавели е обявен за "велик прогресивен писател". Съмнително е, дали Сталин и другите диктатори, които се увличат по Макиавели, са чели задълбочено трудовете му. Във всеки случай те възприемат много едностранчиво неговите постулати, но игнорират някои от тях. Като това, например: "Владетелят не бива да прибягва бързо до насилие. Във всичките си действия той трябва да бъде сдържан, внимателен и милостив". Или това: "Владетелят трябва да започне да се тревожи ако забележи, че някой по някаква причина се страхува да му каже истината". Актуално, нали?

  • Автор Ефим Шуман

 

Днес ще бъде предимно слънчево с максималните температури между 29° и 34°

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280441_%D0%94%D0%BD%D0%B5%D1%81+%D1%89%D0%B5+%D0%B1%D1%8A%D0%B4%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%BC%D0%BD%D0%BE+%D1%81%D0%BB%D1%8A%D0%BD%D1%87%D0%B5%D0%B2%D0%BE+%D1%81+%D0%BC%D0%B0%D0%BA%D1%81%D0%B8%D0%BC%D0%B

 Днес ще бъде предимно слънчево. Около и след обяд над планинските райони ще се развива купесто-дъждовна облачност и на отделни места там ще превали и прегърми. Такава е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН, съобщи дежурният синоптик – Красимир Стоев. Ще духа слаб до умерен северозападен вятър. Максималните температури ще са между 29° и 34°, на места в низините и малко по-високи.
Атмосферното налягане е близко до средното за месеца и няма да се променя съществено.
Над Черноморието ще преобладава слънчево време. Преди обяд вятърът ще е от северозапад, след обяд ще се ориентира от изток-югоизток, но ще е предимно слаб. Максимални температури на въздуха: 26-30°. Температурата на морската вода е 21-24°. Вълнението на морето - 2 бала.
Над планините ще преобладава слънчево време с временни увеличения на облачността, по-значителни след обяд, когато на места ще превали и прегърми. На повече места ще са валежите в Рило-Родопската област. Ще духа до умерен северозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 24°, на 2000 метра – около 16°.

Пътна обстановка в страната - 24 юни

http://www.moreto.net/novini.php?n=354112

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия“: ОПУ Пловдив: Монтаж и демонтаж на табели с индивидуални размери Ж2 (за портални рамки) при следния график: Посока Бургас - София : - 26.06.2017 г. - 08,00 ч. до 17,00 ч.

Президентът съдейства на Българите в Гърция за паспорти на децата им

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280440_%D0%9F%D1%80%D0%B5%D0%B7%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%82%D1%8A%D1%82+%D1%81%D1%8A%D0%B4%D0%B5%D0%B9%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B2+%D0%93%D1%8A

 Срещата с българите в Гърция е един от най-важните моменти в моята визита, защото вие сте сред основните предпоставки и допринасяте за това българо-гръцките отношения да бележат явен подем в последните години. Това заяви държавният глава Румен Радев в посолството ни в Атина на среща с представители на българската общност в Република Гърция, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. В срещата участваха представители на местните български дружества, преподаватели, лекари, културни дейци, десетки наши сънародници.

 
Държавният глава благодари на нашите сънародници, изпълнили до краен предел залата в посолството, за тяхната родолюбива дейност. „Вие обединявате усилия и създавате културно-просветни дружества, училища, медии и така се грижите за най-важното – нашите деца в Гърция да растат като българи, да запазват нашия фолклор, традиции и самосъзнание", заяви президентът Румен Радев.
 
„Информиран съм и за вашите проблеми, с които се сблъсквате в ежедневието си", посочи още държавният глава и увери сънародниците ни, че българските институции работят за подобряване на своята работа с българската общност в Гърция. Президентската администрация внимателно следи процеса по издаване на българско гражданство, подчерта още Румен Радев и добави, че е готов да подкрепи родолюбивите инициативите на нашите сънародници в Гърция.
 
Българите в Атина поставиха пред президента Радев редица въпроси като ускоряване на процеса по придобиване на българско гражданство на децата от смесени бракове, уреждане на осигурителните права на работещите в Гърция, предоставянето на сграда за културна самодейност на българските дружества, засилване на подкрепата за българските училища и детски градини.
По-рано през деня президентът Радев проведе среща с кмета на Атина Георгиос Каминис, на която също са били обсъдени въпроси, свързани с българската общност в гръцката столица.

Фалшив сигнал за бомба затвори за около час летище "София"

http://www.mediapool.bg/falshiv-signal-za-bomba-zatvori-za-okolo-chas-letishte-sofiya-news265729.html

Фалшив сигнал за бомба затвори за около час летище "София". Сигналът за поставено взривно устройство е получен около 22:40 часа на телефон 112 в петък. Незабавно са били евакуирани хората от двата терминала, а достъпът до тях е бил ограничен. Извършената проверка от специализираните служби на МВР не е открила взривно устройство, съобщиха от летище "София".   Нормалната работа на Терминал 2 е била възстановена в 23:58 часа, а на Терминал 1 в 00:23 часа в събота. Въздушният трафик не бил нарушен.

Сигнал за бомба затвори летище "София" за кратко (обновена)

http://www.cross.bg/bomba-sofiya-terminal-1546945.html

/КРОСС/ Сигнал за бомба затвори летище "София" късно в петък вечерта, съобщава БТВ. Заради проверките пасажерите в самолетите на пистата са останали в тях, а хората в чакалните на двата терминала са били евакуирани. Транспортът от и към летището беше спрян. Дошлите на място полицейски екипи не са открили нищо подозрително. Сигналът е постъпил в 22:40 часа. Нормалната работа на Терминал 2 е била възстановена малко преди полунощ, в 23:58, а на Терминал 1 в 00:23 часа, уточняват от летището. По-късно пред "Дарик" транспортният министър Ивайло Московски обясни, че фалшивото обаждане е дошло от Русе.  

Сигнал за бомба затвори летище "София" за кратко

http://www.cross.bg/signal-terminal-chasa-1546945.html

/КРОСС/ Сигнал за бомба затвори летище "София" късно в петък вечерта, съобщава БТВ. Заради проверките пасажерите в самолетите на пистата са останали в тях, а хората в чакалните на двата терминала са били евакуирани. Транспортът от и към летището беше спрян. Дошлите на място полицейски екипи не са открили нищо подозрително. Сигналът е постъпил в 22:40 часа. Нормалната работа на Терминал 2 е била възстановена малко преди полунощ, в 23:58, а на Терминал 1 в 00:23 часа, уточняват от летището.  

Сигнал за бомба затвори летище "София" за кратко

http://www.cross.bg/terminal-signal-bomba-1546945.html

/КРОСС/ Сигнал за бомба затвори летище "София" късно в петък вечерта, съобщава БТВ. Заради проверките пасажерите в самолетите на пистата са останали в тях, а хората в чакалните на двата терминала са били евакуирани. Транспортът от и към летището беше спрян. Дошлите на място полицейски екипи не откриха нищо подозрително. Нормалната работа на Терминал 2 е била възстановена малко преди полунощ, а на Терминал 1 – час по-късно.  

Радарите за превишена скорост днес - 24 юни, във Варна и областта

http://www.moreto.net/novini.php?n=354110

Служители на КАТ ще следят днес - 24 юни и в нощта срещу 25 юни, за превишена скорост във Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък с радарите: 07:50ч.-08:50ч. Път I-9 - резиденция "Евксиноград" 08:10ч.

Оргазмът може да бъде и вреден!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280439_%D0%9E%D1%80%D0%B3%D0%B0%D0%B7%D0%BC%D1%8A%D1%82+%D0%BC%D0%BE%D0%B6%D0%B5+%D0%B4%D0%B0+%D0%B1%D1%8A%D0%B4%D0%B5+%D0%B8+%D0%B2%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D0%BD%21++

 Повечето от нас свързват оргазма с блажено освобождаване на удоволствието. За някои обаче голямата кулминация може да доведе до доста неочаквани странични ефекти - включително халюцинации, плач и кихане. Оргазмът се характеризира с усещания, обхващащи цялото тяло и таза, зачервяване, повишен сърдечен ритъм и кръвното налягане, както и тежко дишане. Психологическите реакции могат да включват чувство на любов, щастие и отпускане. Авторите на новото проучване, поместено в Sexual Medicine Reviews, заключават, че човешкият сексуален отговор е сложен и разнообразен. Така те извеждат някои от странните симптоми, които могат да се отключат, след оргазъм. Плач Възможно е след секс да станем тъжни, депресирани, тревожни или разстроени. Това състояние е познато като „меланхолия след секс“. Според специалистите то е често срещано и се случва дори при стабилните и дългосрочни връзки. Халюцинации Някои жени съобщават, че партньорът им буквално ги пренася в друг свят. От близо 50 жени, които признават, че са имали „разширен сексуален отговор“, 76% съобщават за чувство на летене. Около 75% от участниците споделят, че са изпитали усещане, сякаш напускат телата си, а 24% от тях описват чувството, че са в анимационен свят. Около една четвърт от взелите участие говорят за дежа вю след оргазъм. Кихане Данните, свързващи кихането и оргазма, датират от 20 век. Всъщност един случай от 1972 г. описва 59-годишен мъж, който развива тежки кихания и хрема след оргазъм, а състоянието му продължава цели 10 години, пише tialoto.bg.Според експерти активирането на една част от парасимпатиковата нервна система по време на оргазъм може да отключи друга нейна част, което причинява кихане.

 

Българите вече плащат, за да държат парите си в банка

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280438_%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B2%D0%B5%D1%87%D0%B5+%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%89%D0%B0%D1%82%2C+%D0%B7%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0%D1%82+%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%B8%D

 Българите вече не получават доход, а плащат, за да държат парите си в банка. Това става ясно от наблюдението на "Моите пари" за лихвите, които предлагат банките у нас. Лихвите по депозитите продължават да падат въпреки заричанията на банкери, че повече няма накъде.

През май шест банки са свалили лихвените си нива с до една десета от процента. Така за стандартните тримесечни влогове в левове и евро те вече съвсем приближават нулата - 0.07%. За едномесечните депозити нивата практически са нулеви - 0.01%. Толкова са и лихвите на част от банките по разплащателни сметки, в които обикновено се превеждат заплатите на работещите. За едногодишни спестявания само три банки предлагат лихва от 1%. Всички останали са под тази стойност, като се достигат нива от 0.05%. Така на практика голяма част от банковите депозити вече имат отрицателна лихва заради различните такси за обслужване на сметките, които изяждат и малката печалба за вложителите. 

Въпреки че официално у нас няма отрицателни лихви, за да държиш пари в банка, в крайна сметка се налага да си плащаш. При лихва от 0.05%, срещу 50 ст. печалба за едногодишен влог от 1000 лв. първо се плащат 2.50 лв. за откриване на сметката, а за обслужването й - по 2 лв. месечно. Отделно се начислява и данък "лихва".

Допълнителен ефект за обезценяването на парите на влог има и завърналата се инфлация. След като в продължение на почти три години тя бе под нулата, от началото на годината до април потребителските стоки у нас са поскъпнали с 1.5%, а за последните 12 месеца - с 2.6%.

Парадоксално е, че въпреки безпрецедентно ниските лихви спестяванията в банките продължават да се увеличат, става ясно от статистиката на БНБ. В края на май фирми и граждани държат малко над 69 млрд. лв. в банките, което е увеличение със 7.6% отпреди година. Фирмените депозити са 19.4 млрд. лв. (ръст от 10% за година), а на домакинствата - 45.6 млрд. лв. (ръст от 5.7%).

В същото време продължават да падат и лихвите по новоотпуснатите потребителски кредити, но разликите с лихвите по депозитите са огромни. За заемите с поръчител годишният процент на разход (ГПР) е бил средно 11.9% през май, при 12.2% месец по-рано. Няма промяна в цената на жилищните и ипотечните заеми. "Вероятно в предишните месеци банките вече са изчерпали възможностите за предлагане на нови продукти при по-изгодни условия", коментират анализаторите от "Моите пари". Освен това финансистите прогнозират, че очакваното в цяла Европа поскъпване на заемите ще достигне и България. Засега прогнозите са, че това ще стане в средата на 2018 г.


segabg.com

Борисов: Ние сме сред 12-те в ЕС с най-значимо присъствие в Космоса

http://clubz.bg/55484-borisov_nie_sme_sred_12_te_v_es_s_naj_znachimo_prisystvie_v_kosmosa

Министър-председателят Бойко Борисов поздрави екипите, работили по проекта за първия български комуникационен геостационарен сателит. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

„Това събитие нареди страната ни сред 12-те в ЕС с най-значимо присъствие в Космоса. Една държава е развита, когато нейната икономика е базирана на знанието, и когато все повече нейни компании разработват високотехнологични продукти и предоставят широко достъпни иновативни услуги… С първия български геостационарен сателит ще бъдат осигурени повече и по-качествени телекомуникационни услуги на Балканите и в други европейски региони, директно до домовете ни”, посочва Борисов.

Нел влиза в кожата на Рени в „Оркестър без име“

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280437_%D0%9D%D0%B5%D0%BB+%D0%B2%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%B0+%D0%B2+%D0%BA%D0%BE%D0%B6%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%A0%D0%B5%D0%BD%D0%B8+%D0%B2+%E2%80%9E%D0%9E%D1%80%D0%BA%D0%B5%D1%81%D1%82%D1%8A%D1%80+%D0%B1%D0%B5

 Певицата Неделяна Христова, известна още като Нел, ще влезе в обувките на Рени в мюзикъла "Оркестър без име". Режисьорът Борис Радев избрал именно талантливото откритие на Симеон Сакскобургготски да изиграе колоритната роля. Историята за морския поход на Велко, Пафката, Филип и Жорето ще оживее с помощта на високотехнологично шоу на 1 ноември в „Арена Армеец“. На сцената в най-голямата зала у нас ще излязат още Катето Евро, Георги Мамалев, Мария Илиева, Николай Урумов, Станимир Гъмов, Филип Аврамов, Румен Угрински и Стефан Щерев. Удивителни декори пък ще напомнят на зрителите за магията на 80-те, с дъх на море и италиански шлагери. Феновете ще имат и възможността да си щракнат селфи с култовия джип, с който главните герои обиколиха Черноморието.

Билети за събитието на цена от 30 до 70 лв. може да намерите в мрежата на Eventim.

Първият частен български сателит бе изстрелян успешно

http://www.mediapool.bg/parviyat-chasten-balgarski-satelit-be-izstrelyan-uspeshno-news265728.html

Първият частен български сателит "BulgariaSat-1" беше изстрелян в петък вечерта от космодрума Кейп Канаверал в САЩ. Той е собственост на "Булсатком". Спътникът беше монтиран на ракета "Фалкон" 9 на компанията на "Илън Мъск SpaceX", първата степен от която успешно се приземи за повторна употреба. Около 27 минути след старта се задейства за кратко двигателят на втората степен, за да изведе първия български геостационарен спътник до орбита. В 22.45 часа българско време или около 35 минути след старта "BulgariaSat-1" успешно се отдели на малко над 1000 км над земната повърхност и след няколко теста ще заеме позицията си за активна дейност. "BulgariaSat-1" е втори български сателит изобщо, след "Интеркосмос-България-1300", изстрелян през 1981 г., който вече не е активен. Частният сателит на "Булсатком" е произведен в Паоло Алто, Калифорния, и ще осигурява покритие над Балканите и част от Европа. Той ще бъде на орбита на 36 000 километра над Земята. Ако всичко по изстрелването мине безпроблемно, се очаква сателитът да започне да предава сигнал след около месец. В проекта са инвестирани около 235 млн. долара. Средствата с осигурени основно от Банката за експортно ориентиране на САЩ и консорциум от европейски банки, начело с Дойче банк. Очакваният живот на спътника е около 20 години. Около 46 на сто от капацитета на сателита ще се използва за излъчванията на "Булсатком", а останалият ще се дава под наем. Интерес има от Германия, Гърция, Израел, Румъния и други страни. "Това събитие нарежда България сред 12-те в Европейския съюз с най-значимо присъствие в Космоса", обяви по повод изстрелването на "BulgariaSat-1" премиерът Бойко Борисов, цитиран от правителствената информационна служба. "Една държава е развита, когато нейната икономика е базирана на знанието, и когато все повече нейни компании разработват високотехнологични продукти и предоставят широко достъпни иновативни услуги. С първия български геостационарен сателит ще бъдат осигурени повече и по-качествени телекомуникационни услуги на Балканите и в други европейски региони, директно до домовете ни", посочва още министър-председателят. "BulgariaSat-1" е първата по рода си инвестиция от подобен финансов и стратегически мащаб на българска компания и е заявка за потенциала на българския вискотехнологичен бизнес. Нека докажем пред света, че имаме реален шанс като държава да се фокусираме и позиционираме в нови за нас аспекти на космическата индустрия. Искам специално да поздравя целия български екип от инженери, които работиха усърдно по всички етапи от реализацията на този проект. На добър час!", написа в поздравителен адрес и президентът Румен Радев.

Първият частен български сателит е изстрелян в космоса

http://www.mediapool.bg/parviyat-chasten-balgarski-satelit-e-izstrelyan-v-kosmosa-news265728.html

Първият български частен сателит "BulgariaSat-1" беше изстрелян в петък вечерта от космодрума Кейп Канаверал в САЩ. Той е собственост на "Булсатком". Спътникът беше монтиран на ракета "Фалкон" 9 на компанията на "Илън Мъск SpaceX", първата степен от която успешно се приземи за повторна употреба. Около 27 минути след старта се задейства за кратко двигателят на втората степен, за да изведе първия български геостационарен спътник до орбита. В 22:45 часа българско време или около 35 минути след старта "BulgariaSat-1" успешно се отдели на малко над 1000 км над земната повърхност и след няколко теста ще заеме позицията си за активна дейност. "BulgariaSat-1" е втори български сателит изобщо, след "Интеркосмос-България-1300", изстрелян през 1981 г., който вече не е активен. Частният сателит на "Булсатком" е произведен в Паоло Алто, Калифорния, и ще осигурява покритие над Балканите и част от Европа. Той ще бъде на орбита на 36 000 километра над Земята. Ако всичко по изстрелването мине безпроблемно, се очаква сателитът да започне да предава сигнал след около месец. В проекта са инвестирани около 235 млн. долара. Средствата с осигурени основно от Банката за експортно ориентиране на САЩ и консорциум от европейски банки, начело с Дойче банк. Очакваният живот на спътника е около 20 години. Около 46 на сто от капацитета на сателита ще се използва за излъчванията на "Булсатком", а останалият ще се дава под наем. Интерес има от Германия, Гърция, Израел, Румъния и други страни.

Овесени ядки и канела регулират кръвната захар

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280436_%D0%9E%D0%B2%D0%B5%D1%81%D0%B5%D0%BD%D0%B8+%D1%8F%D0%B4%D0%BA%D0%B8+%D0%B8+%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D0%BB%D0%B0+%D1%80%D0%B5%D0%B3%D1%83%D0%BB%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%82+%D0%BA%D1%80%D1%8A%D0%B2%D0%BD%D0%B0%D1%82

 

Диабетиците да избягват бял хляб, шарени меса и газирани напитки

Колкото и на някои да им звучи странно, има храни, които по естествен начин могат да регулират кръвната захар. Така че режимът и продуктите, които подбираме в менюто си, са от първостепенно значение, за да се чувстваме добре. Това важи в пълна сила за диабетиците.

През последните няколко години учените са установили, че пектин съдържащите фибри намаляват нивата на кръвната захар по две причини. Първата е, че абсорбират захарите, които приемаме. Втората - защото тези храни са с нисък гликемичен индекс.

„Това означава, че богатите на влакнини храни не натоварват инсуларния апарат. Това са зърнените продукти, като овесени ядки, ленено и сусамово семе, всички плодове, съдържащи пектин - ябълки, цитрусите. Изключително полезен е грейпфрутът. С него обаче трябва да се внимава заради някои от съставките му, които могат да си взаимодействат с лекарствата за сърце“, обясни специалистът по хранене и диететика проф. Донка Байкова. Затова тя препоръчва употребата на цитруса да се консултира с лекаря, който наблюдава пациента.

 

 

Диабетиците трябва да избягват и храните с висок гликемичен индекс. Това са белите брашна, белият ориз, сладките картофи. Техният индекс е близо 100. Затова те не бива да консумират бял хляб, тестени изделия на база бяло брашно, спагети, нишесте, сладкиши.

„Добре е в менюто на такива пациенти да присъстват храни, богати на фибри от двете групи - водноразтворими и воднонеразтворими, които пък са от групата на целулозата. И в двата случая влакнините помагат за намаляване на холестерола. Много е важно диабетиците да внимават с консумацията на мазнини, особено от животински произход. Причината е, че се натоварва мастната обмяна“, коментира проф. Байкова.

 

Пържените храни също трябва да се избягват, защото увеличават до три пъти своята калорийна стойност. Например, 100 г варени картофи имат около 80 kcal. А в същото количество пържени картофи има 270 kcal.

През последните години учените изучават и благоприятното действие на канелата. Затова специалистите препоръчват диабетиците да консумират всеки ден поне по 1 чаена лъжичка канела с различни храни.

 

Може да я добавяме към кафето или пък киселото мляко

 

„Все още обаче не се знае на какво ниво е нейното биологично активно действие. Така че проучванията продължават и в тази посока. По принцип диабетиците използват качествени храни. Трябва да консумират ниско маслени млека и сирена, защото проблемите при тях идват от запушени съдове“, обясни проф. Байкова.

Препоръчително е от менюто да се изключат трансмасните киселини. Това са имитиращи млечни продукти, кулинарни изделия, приготвени с имитиращи млечни продукти, банички, пици. Затова е добре на трапезата да присъстват само качествени натурални храни. В никакъв случай диабетиците не бива да консумират шарени меса, готова кайма, както и шарени колбаси. Така че храните не бива да са технологично обработени. Кристалната захар трябва да се намали до минимум. Подслаждането е добре да става с дозирано количество пчелен мед, тъй като почти половината от захарите са на база фруктоза, която не натоварва инсуларния апарат

Вредни за прием са изкуствените подсладители, тъй като организмът усеща сладостта им, за да ги обработи, инсулинът много бързо трябва да се отдели от панкреаса и се затруднява. Поради това изкуствените подсладители може да изтощят инсуларния апарат и да се премине към инсулинови инжекции. Добре е да се консумират много зеленчуци, да не приемат газирани напитки, които обикновено са с много Е-та и оцветители.

„Подходяща безалкохолна напитка за диабетици е домашна цитронада, приготвена от трапезна вода и парченце лимон, мента и джинджифил. Много е важно тези хора да контролират теглото си, защото уголемените мастни клетки произвеждат хормони, които дисбалансират допълнително функцията на панкреаса - отделянето на инсулин“, допълни специалистът.

Нека не забравяме и че серумните нива на глюкозата се повлияват от двигателна активност, съобразена със статуса. Затова експертите препоръчват много движение. Добър вариант е аеробиката в къщи, на отворен прозорец, или разходки в парка.

Герджиков: Не сме връзвали ръцете на Борисов за "Грипен"

http://clubz.bg/55483-gerdjikov_ne_sme_vryzvali_rycete_na_borisov_za_gripen

"Не сме връзвали ръцете на сегашния кабинет за самолетите "Грипен". Г-н Борисов можеше да вземе и друго решение".

Това коментира бившият служебен премиер Огнян Герджиков по БТВ. Бойко Борисов вчера заяви, че решението е било предопределено.

"Това решение не беше задължително за кабинета "Борисов", смята Герджиков. Той обясни, че предпочели изтребителите "Грипен", защото имало експертно мнение от военни специалисти. "Винаги отдавам приоритет на експертните мнения пред политическите", добави той. Той се посъветвал и с президента Радев, "той поне разбира от самолети".

Герджиков определи като поредната „тежка самодейност” идеята на ГЕРБ за 10-годишна абсолютна давност на дълговете с промени в закона.

„Има абсолютна давност в публичните вземания, но в частните отношения ще бъде катастрофа”, прогнозира Герджиков.

Един съдебен процес в България много често трае над 10 г. По време на съдебния процес давността не тече, тя е спряла. Минат 10 г. и тези пари никога не мога да си ги взема, защото е изтекла давността. Това е страхотен стимул за длъжниците да бягат. Ще има едно криене, едни болни адвокати”, обясни той.

Според него мярката до 2 г. разплащанията в брой да бъдат ограничени до 1000 лв., която беше приета на първо четене в парламента, е несъразмерна. „1000 лв. е твърде нисък праг и това ще спъне много елементарни разплащания”, коментира той. „Ако става дума за плащания между търговци -  да, но за обикновени хора, ако например искам да ви продам колело за 1000 лв. – защо? За да платим допълнително такси, за да рискуваме да минем през банкова система, където не се знае дали няма да се блокира и нещо да стане?”, попита Герджиков.

"Бих приел отново да стана служебен премиер. Мисля, че съм натрупал необходимия опит. А и нашият служебен кабинет се справи много добре", смята той.

"Една от грешките, които не бих повторил, е прекалено голямото кадруване", каза още той.

Той коментира и назначението на Георги Костов за шеф на Агенция "Митници". Правителството на Герджиков уволни Костов като главен секретар на МВР.

Аз лично не бих го назначил. На бюрото на премиера бях оставил една папка, в която не пишеше много добри неща за него", каза професорът.

24 юни в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=354109

Събития: 217 г. – Втора пуническа война: Състои се Битката при Тразименското езеро, в която картагенците, ръководени от Ханибал, организират една от най-големите и успешни засади във военната история и разгромяват римляните.

Спират от пазара 75 вида спинери

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280435_%D0%A1%D0%BF%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%82+%D0%BE%D1%82+%D0%BF%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D1%80%D0%B0+75+%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%B0+%D1%81%D0%BF%D0%B8%D0%BD%D0%B5%D1%80%D0%B8

 

Падащи малки частици могат да причинят задушаване, а боята носи рак

75 вида спинери ще бъдат спрени от пазара, но колко е общото количество, ще стане ясно, след като бъдат готови протоколите за изземване. Това обясни за „Монитор“ Мирослав Йотов, директор „Надзор на пазара“ към ДАМТН. Той поясни, че през последните два дни са проверени 212 вида продукти в 87 търговки обекта в цялата страна. От тях 167 стоки, което е близо три четвърти, не отговарят на изискванията. Те нямат CE маркировки, информация за производителя и вносителя, инструкции за употреба и предупредителни надписи, обясни експертът. По думите му част от тях визират отделящите се малки части, които могат да причинят задушаване.

Освен това за 3 месеца със съдействие на митниците има спрени на границата над 50 хил. спинера. Те са

 

без всякаква идентификация

 

включително липсва CE маркировка за съответствие, поясни още Йотов.

На продуктите, които ДАМТН проверява, престрои да се направи и химичен анализ за съдържанието на живак и олово. Както и проверка за устойчивост и лесно отделяне на части и за недобре изгладени метални ръбове. Йотов посочи, че в лабораторни изпитвания, проведени в други страни, са констатирани стойности от 334 ppm на оловото и 150 ppm – живак, което е над 3,5 пъти над нормата, обясни още той. И поясни, че това са опасни химически елементи, които попадайки в тялото и кръвта, могат да причинят рак.

Проверките ще са до края на тази седмица, а може би и през следващата, а резултатите от тях ще покажат дали ще продължат. Целта е пазарът да се изчисти поне от стоките, на които липсва маркировка и указания, посочи Йотов. И допълни, че от изпитванията ще стане ясно дали има нужда да се предприемат ефективни ограничителни действия на място, ако се наложи те ще бъдат изземвани и унищожавани за сметка на оператора, който ги е пуснал на пазара. Минималното време, което ще е нужно на лабораториите, е около 2 седмици, а ако има опасни, ще се концентираме върху тях, обясни експертът. Такива например може да са спинери

 

със зелена боя, които най-вероятно съдържат повече олово

 

Продуктите, по които има повече метал, също предполагат за наличие на завишени нива от опасните химически материали.

Специалистите препоръчват, ако все пак ще си купуваме спинер, да се следи за CE маркировка, за указания и ограничаващи знаци, че е забранено за деца под 3 години, както и за обозначен вносител и производител. Трябва да се внимава и при употреба, защото тогава вече има и вероятност за нараняване на остри части от тялото. Например при изпускане и силно въртене той може да удари окото на човек и да го увреди. При изделията с батерия трябва да се следи тя е достъпна само с инструмент или с две независими движения. Лесното отваряне и достъп до нея крие опасност от поглъщане от деца, което може да се окаже фатално.

 

Премиерът Борисов поздрави екипите, работили по първия български комуникационен сателит

//dariknews.bg/novini/bylgariia/premieryt-borisov-pozdravi-ekipite-rabotili-po-pyrviia-bylgarski-komunikacionen-satelit-2032584

Министър-председателят Бойко Борисов поздрави екипите, работили по проекта за първия български комуникационен геостационарен сателит. Това съобщиха от правителствената пресслужба.
 
"BulgariaSat-1" беше успешно изстрелян снощи от раке

Си Ен Ен изпрати художник да отразява брифинг в Белия дом

//dariknews.bg/novini/sviat/si-en-en-izprati-hudozhnik-da-otraziava-brifing-v-beliia-dom-2032583

След като говорителят на Белия дом обяви, че телевизионни камери и фотоапарати няма да бъдат допускани на някои негови брифинги, Си Ен Ен изпрати вчера в прочутата зала за пресконференции художника Бил Хенеси, отразяващ съдебни заседания, предаде АФП.
 

БНБ пуска в обращение сребърна монета „Хан Тервел“

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280434_%D0%91%D0%9D%D0%91+%D0%BF%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D0%B2+%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B0%D1%89%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5+%D1%81%D1%80%D0%B5%D0%B1%D1%8A%D1%80%D0%BD%D0%B0+%D0%BC%D0%BE%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%B0+%E2%80%9E%D

 Българската народна банка (БНБ) пуска в обращение възпоменателна сребърна монета с нанесено частично позлатяване „Хан Тервел“ от серията „Средновековни български владетели”, съобщиха от Централната банка.

Паричката ще се продава на касите на БНБ от 26 юни 2017 г., а цената й е 66 лева. Номиналната стойност на монетата е 10 лева.

На лицевата страна на монетата в позлатен медальон е изобразен печатът на хан Тервел. Отдолу са номиналната стойност „10 ЛЕВА“, емблемата на Българската народна банка с годината „1879“ върху лентата и годината на емисията на монетата „2017“.

На обратната страна на стотинката, отделено със зрънчест пръстен, е изображението на хан Тервел, предвождащ българската войска. Околовръст по външния пръстен е изписано „СРЕДНОВЕКОВНИ БЪЛГАРСКИ ВЛАДЕТЕЛИ“ и „ХАН ТЕРВЕЛ“, обясняват от БНБ.

Теглото на монетата е 23,33 грама и ще бъде отсечена в тираж 3000 броя.

Българите кътат по 1,6 млн. лева на ден

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280433_%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BA%D1%8A%D1%82%D0%B0%D1%82+%D0%BF%D0%BE+1%2C6+%D0%BC%D0%BB%D0%BD.+%D0%BB%D0%B5%D0%B2%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%B4%D0%B5%D0%BD

 Българите кътат в банките по 1,6 млн. лева на ден, показват изчисления на „Монитор“ на база данни на Българската народна банка (БНБ) за май 2017 г.

Общата сума, която притежават родните домакинства е 45,667 млрд. лв. Спрямо април парите нарастват с 32 млн. лв., тъй като в края на четвъртия месец от годината депозитите са възлизали на 45,635 млрд. лв. Така, ако разделим тези 32 млн. лв. на броя на работните дни, които през май са били 20, заради повечето почивки, се оказва, че на ден сме внасяли в сметките си по 1,6 млрд. лв. За годината пък влоговете на сънародниците ни са се увеличили с 2,475 млрд. лв.
Според данните депозитите на фирмите също набъбват. През април търговците са имали заделени 18,846 млрд. лв., а само месец по-късно сумата скача на 19,434 млрд. лв., т.е. с 588 млн. лв.
За разлика от домакинствата и фирмите, депозитите на финансовите предприятия, в които попадат пенсионни фондове, инвестиционни посредници и застрахователни компании, са намалели със 7 млн. лв. Така към края на май 2017 г. те са 3,913 млрд. лв, а само месец по-рано са възлизали на 3,920 млрд. лв. На годишна база обаче влоговете на финансовия сектор са се увеличили с 64 млн. лв.
Общо в банковата система депозитите са на стойност 69,014 млрд. лв., или 72,5% от БВП.
Статистиката на Централната банка показва още, че в края на миналия месец заемите на домакинствата са възлизали на 19,127 млрд. лв., което е малко над 20% от БВП. През април сумата е била 18,935 млрд. лв. и на месечна база се наблюдава ръст от 192 млн. лв. В сравнение с май на 2016 г. кредитите са се увеличили с 1,049 млрд. лв.
През май парите изтеглени за покупка на собствено жилище са били 8,955 млрд. лв., а през април – 8,897 млрд. лв. Потребителското кредитиране също върви нагоре. На месечна база парите за пазаруване, ремонти и почивки са се увеличили с 67 млн. лв.
За една година заемите на фирмите са се увеличили с 999 млн. лв. През 2016 г. те са дължали 30,017 млрд. лв., а през май 2017 г. сумата вече е 31,016 млрд. лв.
Общо раздадените заеми към края на май на миналата година са на стойност 51,621 млрд. лв.

Изстреляха първия БГ сателит в космоса

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280432_%D0%98%D0%B7%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B5%D0%BB%D1%8F%D1%85%D0%B0+%D0%BF%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B8%D1%8F+%D0%91%D0%93+%D1%81%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%82+%D0%B2+%D0%BA%D0%BE%D1%81%D0%BC%D0%BE%D1%81%D0%B0

 Първият български частен геостационарен комуникационен сателит бе изведен успешно на орбита, предадоха ТАСС и Синхуа.

Спътникът BulgariaSat-1 потегли от космодрума Кейп Канаверал във Флорида с ракета носител Фолкън 9 (Falcon 9) на частната американска компания Спейс Екс (SpaceX) в 15.10 ч. (22.10 ч. българско време) вчера.
 Сателитът бе изведен успешно на орбита около 35 минути след изстрелването си. Предстои той сам да коригира леко своята траектория, съобщи представител на Спейс Екс.
Долната степен на ракетата носител се приземи на гигантска платформа в Атлантическия океан около осем минути след изстрелването.

Представител на Спейс Екс определи приземяването като "най-трудното досега". Броени минути преди изстрелването на сателита шефът на американската компания Илон Мъск предупреди в Туитър, че долната степен на ракетата носител може да не се приземи успешно, отбелязва ТАСС. Неговите опасения, че Фолкън 9 може да изгори при навлизането си в плътните слоеве на атмосферата обаче се оказаха напразни. Впоследствие Мъск коментира, че приземяването е било доста твърдо, но може да се смята за успешно.

Това е второто използване на тази долна степен на ракета носител, отбелязват ТАСС и Синхуа. През януари тя изведе на орбита друг телекомуникационен сателит от военновъздушната база "Ванденбърг" в Калифорния.
Двучасовият прозорец за изстрелването бе между 21.10 и 23.10 ч. българско време.
Първоначално бе предвидено българският сателит да поеме към космоса на 19 юни. Изстрелването обаче бе отложено заради проблем с пневматичен клапан на ракетата носител.
Българският сателит, който тежи около 4 тона, е направен от американската компания Ес Ес Ел (SSL), посочва ТАСС. Той е предназначен за предаване на телевизионен и интернет сигнал на територията на Югоизточна Европа. Освен за телевизионни и комуникационни услуги, BulgariaSat-1 може да се използва при форсмажорни обстоятелства - аварии и природни бедствия - когато наземните мрежи не работят.
По разчет българският сателит ще бъде позициониран на 36 000 километра над Земята, отбелязва Синхуа.

Предвиденият срок на експлоатация е около 15-20 години.

Хороскоп за 24 юни – събота

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280431_%D0%A5%D0%BE%D1%80%D0%BE%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%BF+%D0%B7%D0%B0+24+%D1%8E%D0%BD%D0%B8+%E2%80%93+%D1%81%D1%8A%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%B0

 Овен 21 март – 20 април

 

Рисков ден за родените в първата декада. Ще се събудите с някакво предчувствие, което ще ви покаже правилната посока, но е вероятно да го отхвърлите и да направите грешен ход. До вечерта влизате в неприятни взаимодействия и скандали. Може да си провалите почивката и тази на партньора. Не отсъствайте от дома, поемете си отговорностите, за да не станат по-тежки. Не яжте нещо, което ви е неприятно, дори и с риск да обидите домакините. Избягвайте конфликтите и бурните прояви на емоция.

 

Телец 21 април – 20 май

 

Ден на устата. Доверете се на сетивата. Яжте само това, което ви се дояде, и казвайте само тези думи, които усещате, че няма да навредят. Не си превишавайте правата и се дръжте дипломатично при всякакви срещи и разговори. Не ви трябват излишни конфликти. Добре е тази вечер или утре сутринта да се отвори ново заведение. Може да се спазарите за цени на стоки и услуги и да си осигурите необходимото финансиране и някои доставки. Бъдете сигурни, че това, което ви харесва, е добро и полезно за вас.

 

Близнаци 21 май – 21 юни

 

Ден за обмисляне и планиране, за изготвяне на програми, които ще се задвижат в следващите дни. Натрупвайте средства и сили за осъществяването на намеренията си. Може да се преговаря за кредитиране от приятели и доказани в миналото партньори. Не давайте воля на жадността, контролирайте желанието за притежание. Може да се скарате с роднини по имотни въпроси. Тази вечер останете в своя среда. Опитайте да проявите щедрост и да направите това, за което някой ви помоли. Хапнете само това, което ви се дояде.

 

Рак 22 юни – 21 юли

 

Луната излиза от примката на новолунието, но до вечерта среща Марс и Меркурий. Градусът на емоционалното напрежение нараства. Очертават се скандали. Нещо таено във времето може да избухне с огромна сила, да развали отношения и връзки. Старайте се да туширате конфликтите в зародиш, а не да ги провокирате. Родените около 1 - 5 юли са в трудна позиция. Обърнете внимание и на храната. Не яжте това, което не ви се яде или ви изглежда неприятно. Контролирайте разговорите и не си позволявайте обиди към другите.

 

Лъв 22 юли – 22 август

 

Бъдете пределно дипломатични при срещи и разговори. В деня на устата е особено важно какво влиза и излиза от нея. Яжте само това, което ви се дояде. Не казвайте думи, които може да наранят някого и да предизвикат конфликти на различни нива. Денят е зареден с емоционален експлозив и от една накриво казана дума може да пламнат семейни и колегиални войни. Тази вечер не се събирайте в непознати компании. Планирайте за утре старта на нови дейности и инициативи. Не пътувайте късно тази вечер и рано в неделя.

 

Дева 23 август – 22 септември

 

Днес ви връщат дълг на внимание. Може да започнете преместване или да направите огледи на имоти и терени. Давате си сметка какво и кого искате и към какво имате определени резерви или антипатии. Бъдете сигурни, че сигналите на тялото са верни, а не това, което някой ви казва. Ден за планиране и подготовка за старт на нови инициативи. Обсъдете бюджета, не предприемайте големи покупки, преди да сте направили сметка за приходи и разходи. Сгответе си това, което ви се дояде. Избягвайте да влизате в конфликти.

 

Везни 23 септември – 22 октомври

 

Денят може да започне с нещо приятно и хубаво, но до вечерта обстановката ще се нажежи, особено за родените около 1 - 5 октомври. Съветът е всячески да бягате от излишните спорове и конфликти, да не участвате в диспути и словесни престрелки и да си замълчите, вместо да кажете нещо, което ще разруши семейния мир. Ще бъдете провокирани болезнено, може да се изсипят и незаслужени обиди. Целта на някого е да ви извади от равновесие и така да ви елиминира по-лесно. Запазете добрия тон независимо какво се случва.

 

Скорпион 23 октомври – 22 ноември

 

Днес ще спечелите, когато двама се карат. Старайте се да не се намесвате в спорове и съдбата ще ви даде предимства. Това, което до момента не сте успявали да получите и постигнете, ще ви се даде или като аванс, или вследствие на битките на околните. Ако насън не сте могли да преодолеете дадено препятствие, наяве това ще стане. Доверете се на сетивата си. С особена острота ще почувствате кой е вашият човек, как да постъпите в дадена ситуация и каква храна да ядете, за да сте здрави. Днес интуицията ви е на високо ниво.

 

Стрелец 23 ноември – 21 декември

 

Ден на голямата лакомия. Следете знаците на тялото си и не се тъпчете с всичко, което падне. До вечерта нещо неприятно напира да се случи в дома и в отношенията ви с околните. Контролирайте емоциите. Туширайте разправиите в зародиш и не си позволявайте да загубите контрола в ситуацията. Сега е моментът да се правят планове, да се проучват нещата, с които смятате да се занимавате. Не си позволявайте прояви на злоба и завист. Бумерангът на агресията ще се върне обратно и неприятно ще ви засегне.

 

Козирог 22 декември – 20 януари

 

Този ден опъва нервите, разконцентрира вниманието и позволява на негативните емоции да се излеят върху виновни и невинни в ситуацията. До вечерта може да се развихрят опасни страсти. Не провокирайте околните, сдържайте агресията и не правете забележки. Родените около 1 - 5 януари са в по-неблагоприятна позиция. Не обсъждайте семейни и наследствени дела и не позволявайте на странични лица да подклаждат огъня. Някой е заинтересован да се изпокарате с роднините си. Запазете добрия тон. Внимавайте с храната.

 

Водолей 21 януари – 19 февруари

 

Ден за проучване и планиране. Нищо амбициозно да не се започва. Отлагайте за утре старта на нова инициатива. Този ден прави разбор на полезното и вредното в живота ви. По някакъв начин ще разберете къде са приятелите и къде враговете. Ако ви се дояде нещо, наблегнете на тази храна до другото новолуние. Тялото и душата ни дават точните сигнали и насоки от какво се нуждаят. Не можете да се заблуждавате повече и във връзките си. Привлечете тези, които са ви на сърце, и дистанцирайте тези, които усещате, че ви вредят.

 

Риби 20 февруари – 20 март

 

Интуицията ви е на високи нива. Доверете се на усещанията си. Ще се събудите с вярното чувство за всичко полезно и вредно. Едно приятно чувство ще ви покаже кое е полезното в живота ви, а едно неприятно и тежко усещане показва това, което трябва да избягвате. Не яжте каквото падне. Това, което днес ви се дояде, може даже и да ви излекува. Ако почувствате определен афинитет към някого, да знаете, че това е вашият човек и трябва да се постараете да го привлечете. Тази вечер ще даде нова отправна точка в живота ви.

 

ЧРД

 

Личната ви година е четворка. Ще се натоварите с допълнителна работа и отговорност, но в началото на ноември ще оберете плодовете на дългите месеци старание. От средата на октомври юридическата ви позиция ще се стабилизира. Може да спечелите дело и да получите повишение. Не отказвайте допълнителна работа, след време може да стане постоянна.

Родените днес ще бъдат много добри диагностици и дегустатори. Добре е да ги насочите към лечебното хранене. Усетът им за полезното и вредното е перфектен. Не им давайте насила това, което не искат да ядат. Постарайте се да им осигурите собствена база, заведение, търговски обект и офис, където да работят и да лекуват самостоятелно един ден.

Заченатите днес ще имат видимо и невидимо покровителство, но и опасни врагове. В живота си ще водят битки за собствености и имоти. Ще бъдат преимуществено момичета и ще продължат рода ви.

Прогноза за времето - 24 юни

http://www.moreto.net/novini.php?n=354108

Днес над страната ще преобладава слънчево време. Над Черноморието ще преобладава слънчево време. Сутринта вятърът ще е от северозапад, след обяд ще се ориентира от изток-югоизток, ще е предимно слаб. Максимални температури на въздуха: 26-30°.

Кризата в Персийския залив е „семеен въпрос“

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280430_%D0%9A%D1%80%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B2+%D0%9F%D0%B5%D1%80%D1%81%D0%B8%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F+%D0%B7%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B2+%D0%B5+%E2%80%9E%D1%81%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D0%B5%D0%BD+%D0%B2%D1%8A%D

  Американското правителство определи кризата между Катар и държавите от Персийския залив като „семеен въпрос“, предава BBC
Говорителят на Белия дом Шон Спайсър направи този коментар по време на брифинг пред журналисти във Вашингтон. 
„Ние смятаме, че това е семеен въпрос и те трябва да го разрешат“, коментира Спайсър. 
„Ако можем да улесним тези дискусии, то нека така да бъде“, допълни говорителят. 
Държавният департамент и държавният секретар Рекс Тилърсън все още не са направи официално изявление по въпроса, но се очаква това да се случи по-късно в петък (местно време).

Числата за бебето ви (24 юни - 30 юни)

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6298173

Числата за бебето ви (24 юни - 30 юни)24 юни Срещу роденото днес обаятелно създание в нумерологията е написано кратко: Този човек ще бъде одухотворен, адаптивен, любопитен, удивително добре информиран и по симпатичен начин напълно непредвидим. Усмихнахте ли се? Съвсем скоро няма да ви е до усмивки – гневно ще се вглеждате в числата 24+7+1=5(32) и ще ги обвинявате: уж трябва да ви

Нужна ни е обща заплаха

http://clubz.bg/55482-nujna_ni_e_obshta_zaplaha

Разговорите за криза на съществуващия световен ред се водят все по-често, а западноцентричният модел на света е подложен на критика.

Кризата на доверието и как да я преодолеем

Много често се случва така, че само сътресенията или външни кризи могат да накарат хората да се доверят един на друг. Необходимо ни е да се сблъскаме със заплаха, обща за всички нас: финансова криза, война, тероризъм или нещо подобно. Само тогава хората осъзнават, че трябва да обединят своите усилия. Общото противопоставяне на заплахата може да бъде достатъчно, за да излезем от порочния кръг на взаимното недоверие. Макар историята да показа, че кризата от 2008 г. не беше достатъчно сериозно сътресение и не успя да реши проблемите. За съжаление следващата криза ще бъде много по-сериозна.

Дивият запад на социалните мрежи

Когато става дума за социалните мрежи, различията между развитите и развиващите се страни не са чак толкова големи. Има държави, в които фейсбук е водещото средство за комуникация. Далеч не всяка развиваща се страна, подобно на Китай, може напълно да отреже своето население от външния свят, контролирайки съдържанието в социалните мрежи. Развиващите се страни, избрали да тръгнат по пътя на демокрацията, дори не се стремят към такъв контрол.

Китайският опит е несъвместим със свободното общество. Един от нашите фундаментални принципи е свободата на словото, по тази причина не можем да контролираме интернет. От друга страна, как да определим кое наистина си струва да бъде контролирано? Имаме напълно противоположни позиции, което ще доведе до разногласия още в самото начало на обсъждането на подобна идея. Ако има някакво решение на въпроса, то може да дойде само от частния сектор. Инициативата от страна на компаниите и модераторите на социалните мрежи ще има голям ефект.

Традиционните медии ще намерят ли изход от кризата?

Бизнес моделът на традиционните медии не се вписва напълно в новите условия. Той трябва да бъде преразгледан по такъв начин, че хората да разберат, че услугите, предлагани от традиционните медии, си струват парите. Днес все още има хора, които четат традиционните медии и са готови да плащат за това, но те са малцинство. Всичко това означава, че влиянието на класическите медии ще намалее в сравнение с предходния период, но изход от тази ситуация няма. 

Анализът е публикуван в Руския съвет за международни отношения. Преводът е на БГНЕС

На 24 юни рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6298591

На 24 юни рожден ден иматЕмил Елмазов, фитотерапевт, председател на Съюза на билкарите Проф. Венец Димитров, кинооператор Йордан Георгиев (Данчо Стълбицата), радиожурналист Калин Николов, художник Любен Генов, журналист, бивш гл. редактор на в. “Труд” и в. “Поглед” Мария Грънчарова, певица и манекенка Петя Буюклиева, певица Пламен Николов,

Две панди отпътуваха от Китай за берлинския зоопарк

//dariknews.bg/novini/sviat/dve-pandi-otpytuvaha-ot-kitaj-za-berlinskiia-zoopark-2032571

Транспортен самолет излетя днес от Китай за Германия с две панди, които ще бъдат настанени в зоопарка в Берлин, предаде ДПА.
 
Мън Мън и Цзяо Цин са били отгледани в развъдник за панди в Чънду. Пандите отпътуваха днес от югозападния к

Кой ще замени Ал Багдади, ако се потвърди, че той е ликвидиран?

//dariknews.bg/novini/sviat/koj-shte-zameni-al-bagdadi-ako-se-potvyrdi-che-toj-e-likvidiran-2032569

Ако смъртта на лидера на групировката "Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади бъде потвърдена, мястото му най-вероятно ще бъде заето от един от двамата му най-близки съратници, които едно време са били офицери в армията на Саддам Хюсеин, предаде Ройтерс.
 
Това са

Саудитските власти предотвратили терористична атака срещу Голямата джамия в Мека?

//dariknews.bg/novini/sviat/sauditskite-vlasti-predotvratili-teroristichna-ataka-sreshtu-goliamata-dzhamiia-v-meka-2032574

Саудитските власти обявиха, че са предотвратили терористична атака срещу Голямата джамия в Мека, предадоха Ройтерс и АФП, като се позоваха на министерството на вътрешните работи.
 
Този храм е най-святото място за последователите на исляма, отбелязва АФП. Нападението

ЦРУ информирало Обама още миналата година, че Путин иска да помогне на Тръмп

//dariknews.bg/novini/sviat/cru-informiralo-obama-oshte-minalata-godina-che-putin-iska-da-pomogne-na-trymp-2032565

Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ е предупредило президента Барак Обама още през август 2016 г., че хакерските атаки срещу Демократическата партия, извършени през предишния месец, са били предприети по нареждане на руския президент

Бракониери зарязаха лодка и кола и избягаха при проверка на язовир „Доспат“

//dariknews.bg/novini/bylgariia/brakonieri-zariazaha-lodka-i-kola-i-izbiagaha-pri-proverka-na-iazovir-dospat-2032562

Отново бракониерски лов е бил засечен от инспектори на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) Смолян при нощна проверка на язовир "Доспат" в сряда вечерта. Служителите на "Рибарство и контрол" били на обход в района били на обход в  местността "Мо

"БългарияСат-1" вече е в Космоса (ВИДЕО)

http://clubz.bg/55481-bylgariqsat_1_veche_e_v_kosmosa_video

„БългарияСат – 1”, първият български телекомуникационен сателит на геостационарна орбита, беше изведен успешно в Космоса.

В 22:10 ч. наше време в петък ракетата „Фалкон 9” на космическата компания „Спейс Екс” беше изстреляна от площадка 39A в Кейп Канаверал. 35 минути след старта сателитът се отдели от нея, съобщава бТВ.

През следващите дни той трябва да достигне точката на геостационарната си орбита, която е на 36 хил. км от Земята. Тя ще бъде над Нигерия, а сателитът ще се движи в синхрон със Земята, така че да покрива един и същи регион от нея.

Апаратът с тегло 4 т и дължина 26 м ще покрива с телекомуникационни услуги Балканите и големи части от Европа, както и част от Северна Африка.

Сателитът ще започне да функционира около месец след изстрелването и се очаква работният му цикъл да продължи поне 20 години.

24 български специалисти ще следят работата му от контролен център, който се намира на наша територия.

Така България става 12-ата европейска държава със свой геостационарен телекомуникационен сателит и единствена от страните в Централна и Източна Европа.

Идеята за този сателит датира от 2006 г.  Тогава геостационарната позиция, която се полага на нашата страна, е била превзета от Норвегия. Да се възстанови тя, е отнело много време и ресурси.

Сателитът беше поръчан за производство на най-голямата в света фирма за търговски телекомуникационни сателити „Спейс Системс/Лорал”, базирана в Пало Алто, Калифорния.

Освен за телевизионни и комуникационни услуги, „БългарияСат – 1” може да се използва при форсмажорни обстоятелства, в следствие на природни бедствия. например, когато наземните мрежи не работят.

Ето и кадри от изстрелването му:

Айнщайн виждал провали в смейния си живот

//dariknews.bg/novini/liubopitno/ajnshtajn-vizhdal-provali-v-smejniia-si-zhivot-2032555

Алберт Айнщайн може да е бил гений в областта на физиката, но е имал далеч по-малки способности в областта на човешките взаимоотношения и съжалявал за двата си брака, предаде Франс прес. Това разкрива писмо, адресирано от него до семейството на приятел. Писмото ще

Рибата зебра изуми учени

//dariknews.bg/novini/liubopitno/ribata-zebra-izumi-ucheni-2032553

Американски учени откриха уникален механизъм за възстановяване на гръбначния стълб у риби зебри, предаде Франс прес. Това вероятно ще допринесе да се опознаят по-добре уврежданията на междупрешленните дискове у хората с възрастта.

Механизмът защитава

"Хлебно примирие" влезе в сила в Източна Украйна

//dariknews.bg/novini/sviat/hlebno-primirie-vleze-v-sila-v-iztochna-ukrajna-2032554

Ново примирие влезе в сила в района на конфликта в Източна Украйна, предаде ТАСС.

Поредното прекратяване на огъня в Донбас между украинските правителствени сили и проруските сепаратисти бе договорено в сряда.

Цветанов: Парламентът не трябва да се разглежда като конвейер

//dariknews.bg/novini/bylgariia/cvetanov-parlamentyt-ne-triabva-da-se-razglezhda-kato-konvejer-2032552

Парламентът не трябва да се разглежда като конвейер и да се гледа количеството, а преди всичко трябва да се гледа качеството на внесените законопроекти. Това каза пред БНТ председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той даде при

На Еньовден се прави мълчана вода и венец от 77 билки (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/na-eniovden-se-pravi-mylchana-voda-i-venec-ot-77-bilki-video-2032486

На 24 юни се почита Св. Йоан Кръстител, който предсказва раждането на Спасителя – Исус Христос. В народния календар този празник заема важно място наред с Коледния и Великденски цикъл, но има по-стари, езически корени.  Известен е като Еньовден.

Според народните вярвания от този ден

Той ли е Банкси?

http://clubz.bg/55479-toj_li_e_banksi

Истинската самоличност на гениалния уличен художник Банкси може би е разкрита. Без да иска, диджей Голди изглежда, разкри кой е той в интервю, съобщава Би Би Си.

В подкаста Distraction Pieces (радиопредаване, излъчвано в интернет – бел. ред.) Голди спомена мъж, наречен Роб, в разговор за анонимния художник. Гостът не спомена нищо повече от първото име, а водещият – хип-хоп артистът Скрубиъс Пип – не зададе никакви допълнителни въпроси.

Две личности са свързвани с Банкси в миналото – и вероятно тъкмо един от тях е имал предвид диджеят. Първият е Робърт дел Ная от „Масив Атак“. Името му се появи за първи път свързано с анонимния графити артист миналата година, когато шотландски журналист разкри в свое разследване, че именно той стои зад Банкси. Според други твърдения, Банкси е името на колектив от художници, оглавен от Дел Ная.

Другият възможен кандидат за самоличността на Банкси е Робин Кънингам. „Мейл он Съндей“ посочи именно него за човека зад името Банкси. Кънингам произхожда от добро семейство от средната класа в Бристол, завършил е частно училище.

Как Голди стигна до името Роб? В предаването гостът говори за любовта си към графитите в един момент, като току-що е споменал Банкси, казва:

„Много уважавам Роб, мисля че той е брилянтен художник и смятам, че преобърна света на изкуството…“

Междувременно са се появявали и твърдения, че истинското име на Банкси е Робин Банкс – това може би е един от уличните псевдоними на Кънингам.

Вероятно никога няма да узнаем кой със сигурност е Банкси, но изтърваването на Голди очевидно наля отново масло в огъня на слуховете.

 

 

"Площад Славейков"

Дъщерята и зетят на Тръмп ще ходят в Китай

http://pogled.info/svetoven/dashteryata-i-zetyat-na-tramp-shte-hodyat-v-kitai.87063

/Поглед.инфо/ Дъщерята на американският президент Доналд Тръмп и съпругът ѝ Джаред Кушнер са приели да посетят Китай. Официалният представител на Белия дом Шон Спайсър потвърди това на петъчния брифинг за медиите.

Руски вицепремиер обяви "безусловна" подкрепа за Сърбия

http://pogled.info/svetoven/russia/ruski-vitsepremier-obyavi-bezuslovna-podkrepa-za-sarbiya.87064

/Поглед.инфо/ Русия безусловно подкрепя Сърбия и я смята за свой приятел. Това обяви в петък вицепремиерът на Руската федерация Дмитрий Рогозин по сръбската държавна телевизия РТС.

Властите в лондонски квартал евакуират високите жилищни блокове

http://pogled.info/svetoven/evropa/vlastite-v-londonski-kvartal-evakuirat-visokite-zhilishtni-blokove.87065

/Поглед.инфо/ Съветът на лондонския общински окръг Кемдън евакуира жителите на високите жилищни сгради в микрорайона Chalcots Estate, които вероятно са облечени с пожароопасна изолация.

Над Черноморието ще преобладава слънчево време

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/BPU5akfzf5w/

Над Черноморието ще преобладава слънчево време. Преди обяд вятърът ще е от северозапад, след обяд ще се ориентира от изток-югоизток, но ще е предимно слаб. Максимални температури на въздуха: 26-30°. Температурата на морската вода е 21-24°. Вълнението на морето – 2 бала, сочи прогнозата на НИМХ към БАН.

Американска учителка предпочете порното

http://pogled.info/svetoven/amerika/amerikanska-uchitelka-predpochete-pornoto.87060

/Поглед.инфо/ Управата на едно от калифорнийските училища поиска от учителката Нина Скай, която започнала да се появява и във филми за възрастни, да напусне порното. Но младата жена отказала и била уволнена, пише Ню Йорк Таймс (New York Times).

Джони Деп се извини заради шегата с убийството на президент

http://pogled.info/svetoven/amerika/dzhoni-dep-se-izvini-zaradi-shegata-s-ubiistvoto-na-prezident.87061

/Поглед.инфо/ Американският актьор Джони Деп се извини заради шегата с убийство на президент, съобщава списание „Пийпъл” (People). В свое заявление за списанието Деп нарича шега признак на „лош тон”.

Катар изучава поставените му условия за край на кризата със съседите

http://pogled.info/svetoven/katar-izuchava-postavenite-mu-usloviya-za-krai-na-krizata-sas-sasedite.87062

/Поглед.инфо/ Катар изучава предадените му условия от арабските държави за възстановяване на отношенията и ще им отговори официално. Това се казва в разпространено в събота специално заявление на катарското външно министерство, цитирано от телевизия "Ал Арабия", цитирана от ТАСС.

Живков без цензура - личният архив на диктатора

https://www.24chasa.bg/novini/article/6296947

Живков без цензура - личният архив на диктатораВпродължение на няколко месеца екип на “168 часа” прегледа стотици документи, за да подготви “Досие” без цензура за живота на бившия Първи. В него бяха публикувани и уникални снимки от личния архив на Тодор Живков, които виждат бял свят за първи път. На тях са запечатани различни моменти от живота му както на държавен глава,

Vanity Fair: Загадъчният властелин на Русия

http://pogled.info/svetoven/russia/Vanity-Fair-zagadachniyat-vlastelin-na-rusiya.87055

/Поглед.инфо/ С избирането му за президент в началото на новия век, Владимир Путин спечели възхищението на съотечествениците си със желязната си властова хватка. Успя ли мистериозният обитател на Кремъл да ограничи корупцията и всемогъществото на олигарсите, или отново събуди за живот сталинизма?

Нещичко за Британската разузнавателна служба SIS и смяната на властта

http://pogled.info/svetoven/evropa/neshtichko-za-britanskata-razuznavatelna-sluzhba-SIS.87056

/Поглед.инфо/ До 1994 г. правителството на Обединеното кралство упорито твърдеше, че няма тайно разузнаване. И естествено, не искаше да признае съществуването му. Няма такава организация в структурата на държавните органи на империята и това е. Ето, вижте бюджетът: в него няма и помен за такава организация. Какво, не вярвате ли на най-старата либерална демокрация на планетата?!

Индия – Китай – САЩ: излишен ли е един от тях?

http://pogled.info/svetoven/indiya-kitai-sasht-izlishen-li-e-edin-ot-tyah.87057

/Поглед.инфо/ Сънлив гигант в скъсани обувки, с тюрбан и спокойна усмивка на лицето: дълго време така журналистите представяха Индия. Днес Индия е страна със стотици милиардери с общо богатство от 190 милиарда долара.

Le Monde: Бразилската звезда помръкна

http://pogled.info/svetoven/Le-Monde-brazilskata-zvezda-pomrakna.87058

/Поглед.инфо/ Южноамериканският "гигант" загуби голяма част от доверието, което имаше на международната арена, в резултат от безпрецедентната икономическа криза и безкрайните корупционни скандали. Игнорирайки надвисналата над него съдебна заплаха, президентът на Бразилия Мишел Темер пристигна на 19 юни на официално посещение в Русия. Вечерта на 20 юни той се появи заедно с Владимир Путин на балетен спектакъл в Большой театър.

Държавата буксува, докато Борисов върти търговийка с национален суверенитет

http://pogled.info/svetoven/darzhavata-buksuva-dokato-borisov-varti-targoviika-s-natsionalen-suverenitet.87052

/Поглед.инфо/ Откакто ГЕРБ се върна на власт институциите циклят, държавата е в пълен застой, расте само агресията в обществото. А през това време премиерът Бойко Борисов снове по голямата шахматна дъска като самозабравила се пешка, привиждаща себе си като цар, и върти амбулантна търговия с националния ни суверенитет срещу съмнителни облаги.

Бетина Жотева или походът на хищните калинки

http://pogled.info/bulgarski/betina-zhoteva-ili-pohodat-na-hishtnite-kalinki.87053

/Поглед.инфо/ Бетина Жотева е от хората, които през последните 20 години постоянно са в обсега на общественото внимание. Заемала е все отговорни постове – водещ на новини по БНТ, говорител на предизборния щаб на БСП през 1996 г. в надпреварата за президент (не спечелиха), говорител на Министерството на външните работи по времето на Даниел Митов (не успя да го направи любимец на обществото), медиен съветник на Жорж Ганчев (запомнихме го като политически палячо), пиар на министъра на финансите Симеон Дянков (обираше омразата към цялото правителство), съветник в кабинета на Екатерина Захариева (опита се да я набърка в сегашната каша), секретар по въпросите на връзките с медиите и комуникационните стратегии в Постоянното представителство на Република България в Европейския съюз (тук се запомни желанието й да свали инсталацията на чешкия художник Давид Черни, който беше представил България като тоалетна). Една отлична кариера!

Макронизацията на Франция

http://pogled.info/svetoven/evropa/makronizatsiyata-na-frantsiya.87054

/Поглед.инфо/ Вторият тур на парламентарните избори във Франция потвърди това, което бе очевидно още след първия тур една седмица по-рано: президентът Еманюел Макрон получава абсолютната власт над страната.

Как Русия и Китай създават нов световен ред

http://pogled.info/svetoven/kak-rusiya-i-kitai-sazdavat-nov-svetoven-red.87049

/Поглед.инфо/ През последните трийсетина дни видяхме друг свят, който се ангажира със сътрудничеството, диалога и дипломатическите усилия за разрешаване на важни проблеми. Срещата на членовете, които участват в инициативата „Един пояс, един път”(ЕПЕП), постави основите за материална и електронна свързаност между страните от Евразия, което превърна проекта в гръбнак на устойчивото развитие в областта на търговията, основаващо се на взаимно сътрудничество. Няколко седмици по-късно, срещата на върха на Шанхайската организацията за сътрудничество (ШОС) в Астана очерта необходимите условия за успеха на китайския проект, като подобряването на диалога и доверието между държавите – членки на организацията. Последвалата среща на Азиатската банка за инфраструктурни инвестиции (АБИИ) в Южна Корея очертава икономическите потребности за финансиране и поддържане на проектите от ЕПЕП.

Новият агресивен наследник на трона в Саудитска Арабия

http://pogled.info/svetoven/iztok/noviyat-agresiven-naslednik-na-trona-v-sauditska-arabiya.87050

/Поглед.инфо/ Възходът на Мохамед ибн Салман може да помогне за утвърждаването на една по-твърда външна политика на кралството

Иво Атанасов: Жотева не може да бъде отзована с нов президентски указ

http://pogled.info/bulgarski/ivo-atanasov-zhoteva-ne-mozhe-da-bade-otzovana-s-nov-prezidentski-ukaz.87051

/Поглед.инфо/ Заради възникналия морален казус с Бетина Жотева, позвънихме на друг член от състава на СЕМ - Иво Атанасов, за да го попитаме може ли да бъде отзована госпожа Жотева от сегашната й позиция.

Джебчии отмъкват чанти и лични вещи от спрели коли на светофар (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/dzhebchii-otmykvat-chanti-i-lichni-veshti-ot-spreli-koli-na-svetofar-video-2032531

Джебчии отмъкват чантите и лични вещи на шофьори, докато са спрели и чакат на светофар в София, съобщава

Вицове за македонци

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6297955

Вицове за македонциМакедонски археолози откриха шлема на Александър Македонски. Радостни, те копаха още 4 часа и намериха и мотоциклета му *** Македонка нарежда: - Престани да одиш по други жени! Како не ти е срамно?! Три деца имаме и ни едно не е твое. *** Туристи питат за пътя: - Друже, отдека да стигнем до чешмата? - Покрай манастирот, у лево и се направо!

Радев: Поканил съм не само Путин, но и Тръмп

http://www.cross.bg/radev-prezidentut-atina-1546962.html

/КРОСС/ Аз съм поканил и президента Тръмп, и президента Путин. България трябва да защитава своите интереси. Това заяви в Атина президентът Румен Радев, цитиран от БТВ, след като се оказа, че вече обявената му покана на руския му колега за честванията на 3 март догодина руския си колега предизвиква противоречиви реакции у някои политици в страната. По време на първото си посещение в региона държавният ни глава посочи, че ще работи за бързото откриване на ГКПП Рудозем - Ксанти и разкриване на още пунктове. "С Гърция имаме сходни позиции по всички важни въпроси от дневния ред на Европа" обяви президентът Радев пред българската общност в Атина и даде пример със съвместно да решаваме проблемите за миграцията ,за сигурността и за кохезионната политика.  

Google създаде Doodle за Световното първенство по таекуондо

https://www.actualno.com/moresport/google-syzdade-doodle-za-svetovnoto-pyrvenstvo-po-taekuondo-news_618696.html

Търсачката Google създаде Doodle (Драскулка) за Световното първенство по таекуондо през 2017 г. Първенството, което е 23-тото поред, ще се проведе в Южна Корея - в град Муджу, известен зимен курорт в азиатската държава. Първото световно първенство по таекуондо е проведено в Сеул преди

Еньовден е

https://offnews.bg//mama-nindzha/eniovden-e-658951.html

На 24 юни, най-дългият ден от годината, народът ни почита Йоан Предтеча и неговото рождание. Еньовден е. Поверието гласи, че на този ден – „навръх лято” – небесните тела „полудяват”, Еньо намята ямурлука си, яхва белия си кон и отива да „забере земата”. Дните започват да се скъсяват. Оттук нататък Еньо носи отговорност за снега и в него търсят вина, ако завали прекалено рано или прекалено късно, ако е твърде малко или изобщо не завали. Но и това има начин да се предвиди. Кучето както заспи на Еньовден, такава ще е зимата. Ако спи свито на топка, идва люта и…

Двата терминала на Летище София бяха евакуирани за час

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/06/24/2995076_dvata_terminala_na_letishte_sofiia_biaha_evakuirani_za/?ref=rss


Двата терминала на Летище София са евакуирани и достъпът до тях е препречен от полиция, съобщиха очевидци в социалните мрежи.<br />Малко след полунощ новините на Нова телевизия съобщиха, че пътници и посрещачи са изведени от района около 23:30 часа, а от транспортното министерство са потвърдили, че причината е сигнал за бомба, подаден на тел. 112.<br /><br />За бомбена заплаха говореха и събралите се за Hippielandia Festival, който е в парка до летището и би трябвало да...

Двата терминала на Летище София са евакуирани

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/06/24/2995076_dvata_terminala_na_letishte_sofiia_sa_evakuirani/?ref=rss


Двамата терминала на Летище София са евакуирани и достъпът до тях е препречен от полиция, съобщиха очевидци в социалните мрежи.<br />Малко след полунощ новините на Нова телевизия съобщиха, че пътници и посрещачи са изведени от района около 23:30 часа, а от транспортното министерство са потвърдили, че причината е сигнал за бомба, подаден на тел. 112.<br /><br />Трафикът не е нарушен, но по неофициална информация не се позволява на пътниците от пристигащите самолети да...

Пеовски се буди като бедняк, тотомилионер, пияница с пушка, арестант и пациент на психиатъра

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6298757

Пеовски се буди като бедняк, тотомилионер, пияница с пушка, арестант и пациент на психиатъра1,6 млн. лв. сринаха драматично живота на безработния от село Покровник За една нощ безработен стана милионер и замечта как да похарчи 1,6 милиона лева. Два месеца по-късно вместо в луксозен дом късметлията преспа в полицейския арест, след като пиян вилня с пушка. Сега е в психиатрично отделение по разпореждане на прокуратурата,

Хороскоп за 24 – 30 юни

https://offnews.bg//horoskop/horoskop-za-24-30-iuni-656159.html

{"oven":"Време е да обмислите по-грижливо делата, Еньовден май ви омагьосва да се връщате към стари начинания и уговорки. Овните да не се подлъгват, имат условия за промени в бизнес сферата, откриват им се хоризонти за творчество. Нещата няма да стават бързо и леко, от Петровден следва да намалите темпото, но уреждайте стриктно финансови и административни въпроси и определяйте подходящи задачи на всеки в екипа или вкъщи, така по-добре се ловят хубави шансове. Ако с избраника си не се разбирате, търсете друга, истинска любов.","telec":"Тези 7 дни са за общуване с роднини, клиенти и познати, има много поводи за празнуване и част от знака ще се посветят на компаниите. Телците да не се поддават на магията на еньовденските купони, иначе току виж скоро открият, че уговорките за лични и екипни начинания не са били сериозни. Вторник ще напомни, че всеки жъне каквото си посее. Случайни срещи и услуги може да ви сближат с колеги и съседи, преценявайте точно хората, с които занапред се обвързвате. Хубаво е, че помагате на мнозина и това радва искрено тях, а и вас.","bliznaci":"Периодът започва с Еньовден и вие като медна билка ще привличате колеги, познати и близки за участие в проектите ви. Близнаците да не се изкушават от идеи как да печелят на гърба на екипа си, другите също може да не са най-искрени и е редно бързо да се изяснят отношенията. Предстоящата дейност може да е нова за вас, да изисква допълнителни умения, нерядко пътуване – ще отговорите на всяка претенция. И то без да показвате притеснение от пречки и интриги. Ако сте имали спор с близки, от Петровден трябва вие да ги следвате.","rak":"Чак след Петровден ще намалите темпото в работата, а през другото време шансът ви изненадва с подходящи партньори и доходни начинания, за някои и вдъхновяваща любов. Еньовден помага на Раците да се впишат в силни екипи, колеги и клиенти скоро ще признаят уменията и коректността им. Даже като подчинени ще ви е драго да сте в такъв тандем. Ще има и пречки, в повечето случаи плод на професионални интриги, интуицията точно ви насочва как да реагирате и престижът ви расте, не залагайте на задкулисни игри и приходи.","luv":"Началото на 7-дневието ви зарежда с енергия и амбиции за дела. Но понеже и срещите с познати и близки са повече, а и по-празнични са сега, не говорете за проекти, на които още не им е време. Лъвовете имат добри идеи, обаятелни са, привличат последователи. И все пак до Петровден нещата доста ще зависят от влиятелни покровители и шефове, проучвайте детайлно фактите и действайте бдително. Някои бъбрят много, в напрегнати моменти са по-важни техните практически умения, упоритостта, а не приказките. И в любовта не бързайте.","deva":"До вторник ви тегли към по-самостоятелни делови изяви, а имате и идеи, усъвършенствали сте професионалните си умения. Е, Девите да не забравят, че това плюс голямата им прецизност в работата очертава риска от претоварване, с партньори би било по-леко.От сряда ще се активизирате за привличането на екип, към хората бъдете взискателни, но не прекалено критични и деспотични. Ако случаят налага, останете в сянката на по-влиятелни колеги, загубеното ще ви се върне. Покажете обичта си на домашните въпреки малките разногласия.","vezni":"Сряда ще ви зареди с голяма енергия и набързо ще забравите, че сте поемали доста задачи на колеги, познати и близки, за да напредвате заедно. Везните имат сили да помагат, но ако трябва да се пазят от нещо – то е от песимизма, да покажат на околните, че Еньовден не е за жалби. Вие сте самокритични, ще признаете и пропуските си, и наивността. Ще ви бъде простено, нали неуморно упорствате да усвоявате още и още умения, да откривате нови възможности за изява, печалби. След Петровден шансове бол, с ведрост разширявате кръга си.","scorpion":"До вторник ще затаите куп идеи и мнения само за себе си, купоните май не са място за споделяне на делови и лични грижи. В работните дни пък се пазете от спорове с хората, които са ви подкрепяли при трудности или смятате за близки по друга причина. За група Скорпиони разправиите биха били изтощителни и безплодни, в сряда плановете им за изява и печалби ще се видят излишно амбициозни на околните. Петровден ще ви покаже за кои е време, кои ще чакат – разчитате на себе си, а не на сладките обещания на шефове, забравили са ги.","strelec":"Чак за Петровден делата ви потръгват, преди това упорствате без особен ефект. Стрелците да не бързат да се възползват от всеки шанс, който им се мерне в службата, сега е по-добре да са изпълнители, а лидерството да остане за друг. В понеделник уреждайте делови, правни и финансови неща, осигурете си читава техника, та на каквито и пречки да се натъквате после, да не могат да ви спрат. Не ви харесва, дето във вторник и сряда сте на заден план, жадувате признание, склонни сте да се налагате. Това усложнява отношения и с близки.","kozirog":"Започвате 7-дневието в слаба делова позиция, но имате добри идеи и още в понеделник и вторник ще ги сложите на работната маса. Бъдете тактични, не е време да спорите с шефове. Някои Козирози ще имат късмета да си намерят нови екипи и началници, бързо ще проличи, че носят най-съвестно своите професионални отговорности. Вероятни са повишения, по-високо заплащане,\t перспективни връзки. Хората ще ви се доверяват, виждат, че сте отзивчиви и услужливи колкото и тежки задачи да имате. Изглаждате споровете с близки.","vodolei":"Еньовден май ще ви подлъже за купони и флиртове, но е къде по-важно да възстановите силите си за деловата седмица, да подготвите плана си за изява. Някои Водолеи са готови да рискуват в любовна авантюра, надали ще им донесе желаната трайна връзка. Други заради служебни изгоди ще следват капризи на роднини, приятели, познати, само ще пропилеят време. Предстои ви сериозна работа, от сряда ще действате по нови проекти, балансирате и между сътрудници, шефове. До петък промяната ще е осезателна и окриляща.\r\n","ribi":"Напрегнато 7-дневие, но убедително показва пред близки, познати и непознати силата на характера, професионализма и деликатната ви чувствителност. Доста Риби имат чудесни идеи за изява и печалби, упоритостта им обещава по-добри резултати. Само че до вторник ще се съобразявате с плановете на шефове, а поемате и задачи на бизнес партньори, тактично изяснявате спорове между колеги, клиенти. Мнозина изненадващо ще получат оферти за друга дейност, в петък ще са готови с план и ще окуражават с обич и грижа своето обкръжение."}

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване