Поетически двубой между Валери Валериев и Никола Петров

https://offnews.bg//kultura/poeticheski-dvuboj-mezhdu-valeri-valeriev-i-nikola-petrov-659131.html

Последният за сезона поетически двубой – между Валери Валериев (със секундант поета и журналист Георги Савчев) и Никола Петров (със секундант актьора Станислав Кертиков), ще се проведе на 28 юни от 18:30 ч. в Литературния клуб на Столична библиотека, пл. „Славейков“ № 4.

Автор и водещ на двубоя е Петър Чухов, а входът е свободен.

Двубоят ще протече в четири тура:

I тур – всеки от двамата поети ще се представи в рамките на 10 минути с най-доброто от поезията си.

II тур – всеки ще има по 10 минути, за да дискредитира опонента си, представяйки на публиката негови слаби, по своя преценка, творби.

След втория тур публиката ще има възможност да предложи дума или фраза като тема за импровизация. Предложенията, записани на листчета, ще бъдат събрани в шапка, от която водещият ще изтегли едно и това ще бъде темата, по която поетите ще пишат в продължение на 20 минути.

През това време ще се проведе III тур, в който секундантите Георги Савчев и Станислав Кертиков ще разполагат всеки с по 10 минути, за да защитават своя поет и да нападат съперника му.

IV тур – по 5 минути на всеки поет за прочитане на написаното току-що стихотворение по темата, зададена от публиката.

Публиката ще гласува след всеки тур за предпочетения поет с предварително раздадените листчета като резултатите ще се изписват на табло, без обаче да се знае кои числа за кого се отнасят.

Победилите поет и секундант ще бъдат обявени накрая, след като се съберат резултатите от гласуването.

Валери Валериев е роден на 10 май 1984 г. Завършва право в СУ „Св. Климент Охридски“, работи като адвокат. От 2009 г. е член на Управителния съвет на Сдружението за международни състезания по право. Публикува стихове и разкази в Литературен вестник, сп. „Но Поезия“ и други издания.

През 2004 г. е отличен с награда в студентски конкурс за поезия на името на Никола Вапцаров. През 2006 г. печели конкурс за къс разказ на тема „Екстаз“, организиран от сп. „Алтера“. През 2015 г. излиза стихосбирката му „Факти“ (изд. Литературен вестник). Книгата е номинирана за Националната награда за поезия „Иван Николов“.

Никола Петров е роден на 10 октомври 1987 г. Завършва Скандинавистика в СУ „Св. Климент Охридски“, по длъжностна характеристика е специалист обработка на данни.

Носител на първа, втора и трета награда от Националния младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев“ (2009 - 2011), както и на други отличия, сред които Славейкова награда – второ място (2008) и Национален конкурс на фондация „Св. Климент Охридски“ – награда за поезия (2009). Автор е на „Въжеиграч“ (2012, изд. „Жанет 45“).

“Алфа рисърч”: ГЕРБ с 25,7 на сто подкрепа, БСП - с 19,6%

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6302824

“Алфа рисърч”:  ГЕРБ с 25,7 на сто подкрепа, БСП - с 19,6%Президентът Радев с 57% рейтинг, премиерът Борисов - с 32% най-одобряван сред политическите лидер ПРЕДПАЗЛИВ оптимизъм за политическото и икономическото развитие на страната на фона на сериозни предизвикателства пред региона и ЕС, в които България се опитва по-активно да заеме свое място. Това е един от изводите в тримесечното проучване на “Алфа

Най-топло е било в Сандански - 35 градуса

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6302817

Най-топло е било в Сандански - 35 градусаКъм 15.00 ч. най-висока е била температурата в Сандански, където термометрите са показвали 35 градуса. Това съобщиха за „Фокус“ от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия на науките (БАН). Към 15.00 часа в Ново село, Кнежа, Силистра и Благоевград термометрите са показвали 34 градуса.

Бербатов играе за "Берое" срещу "Славия" в контрола (видео)

https://www.24chasa.bg/sport/article/6302822

Бербатов играе за "Берое" срещу "Славия" в контрола (видео)Димитър Бербатов започна титуляр за "Берое" в контролата срещу "Славия" на стадиона в Разлог. Чачът се играе в момента и може да се гледа на официалния сайт на тима от Стара Загора. От няколко седмици старши треньор на "Берое" е добрият приятел на Бербатов от времето в ЦСКА - Александър Томаш. Ако не си намери отбор за граница,

Павлова уволни Боршош, шефа на НДК, той отвърна

https://www.vesti.bg/bulgaria/politika/pavlova-uvolni-borshosh-shefa-na-ndk-toj-otvyrna-6070797

Мотивът за решението е, че е налице системно неизпълнение от Боршош на указания, дадени от министерството

Лиляна Павлова уволни Боршош, шефа на НДК

https://www.vesti.bg/bulgaria/politika/liliana-pavlova-uvolni-borshosh-shefa-na-ndk-6070797

Мотивът за решението е, че е налице системно неизпълнение от Боршош на указания, дадени от министерството

Община Велико Търново внедрява нови електронни услуги

https://www.24chasa.bg/region/article/6302794

Община Велико Търново внедрява 
нови електронни услугиОбщина Велико Търново внедрява нови електронни услуги, за да разшири платформата си и да отговори адекватно на обявената от правителството на Република България политика за намаляване на административната тежест. Благодарение на подписания договор между кмета на Велико Търново Даниел Панов и ръководството на Териториалната дирекция на Националната

Кремъл е готов на различни варианти за среща между Путин и Тръмп

http://www.investor.bg/drugi/338/a/kremyl-e-gotov-na-razlichni-varianti-za-sreshta-mejdu-putin-i-trymp-241902/

Протоколът е на заден план, доколкото има възможност за първата лична среща на двамата световни лидери, смята говорителят на руския президент

Уволниха шефа на НДК Мирослав Боршош

http://frognews.bg/news_137183/Uvolniha-shefa-na-NDK-Miroslav-Borshosh/

Министър Лиляна Павлова уволни директора на НДК Мирослав Боршош. Мотивите са, че има съмнение, че финансите на дружеството се управляват добре. Застрашени били и дейностите по подготовка на сградата за европредседателството.

Хамилтън също ще удари Фетел, но с юмрук, предрече Ники Лауда

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/06/26/2996182_hamiltun_sushto_shte_udari_fetel_no_s_jumruk_predreche/?ref=rss


Напрежението между Люис Хамилтън и Себастиан Фетел след състезанието за Гран при на Азербайджан се покачва с всеки изминал час. Двамата световни шампиони и претенденти за титлата коментираха сблъсъка помежду си, но по-късно дискусията беше продължена от мениджмънта на "Мерцедес".<br /><br />Според трикратния световен шампион, който в момента е неизпълнителен директор на немския тим, може да се стигне до нови сблъсъци между двамата.<br /><br />"По принцип...

Китай освободи от затвора нобеловия лауреат Лю Сяобо

http://www.cross.bg/syaobo-kitaii-nagrada-1547162.html

/КРОСС/ Китайският носител на Нобелова награда за мир Лю Сяобо е освободен от затвора, след като миналия месец му бе поставена диагноза рак на черния дроб в терминален стадий. Това съобщи за Франс прес неговият адвокат, предаде агенцията. "Той е настанен за лечение в болницата в Шънян (в североизточната провинция Ляонин). Не планира нищо специално. Просто получава медицински грижи във връзка със заболяването си", заяви адвокатът Мо Шаопин. Диагнозата е поставена на 23 май и 61-годишният Лю е освободен няколко дни по-късно, уточни той. Бивш преподавател, интелектуалец и дисидент, Лю Сяобо излежаваше от 2009 г. 11-годишна присъда за "подривна дейност" като съавтор на текст с призиви към демократични промени в Китай - "Харта 2008", и му оставаха още три години зад решетките. Съпругата му Лю Ся все още е под домашен арест. През 2010 г. той - вече затворник, получи Нобелова награда за мир. Отличието му бе връчено символично в негово отсъствие през декември същата година в Осло. Удостояването на дисидента с тази награда разгневи Пекин, който замрази контактите си на високо равнище с Норвегия, а износът на норвежка сьомга в Китай западна. Помолен да коментира освобождаването на Лю Сяобо, говорителят на китайското външно министерство Гън Шуан заяви, че "не е запознат".  

Задържаха дилър на наркотици във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=354235

Наркоразпространител на 32 години е задържан във Варна при специализирана полицейска операция. След претърсване на жилището му са намерени и иззети повече от 47 грама марихуана и 6 грама производно на амфетамин. Открити са още електронна везна и сумата от 430 лева, която мъжът изхвърлил през терасата.

Лиляна Павлова уволни директора на НДК

https://offnews.bg//politika/liliana-pavlova-uvolni-direktora-na-ndk-659135.html

Министърът за Председателството на Съвета на ЕС Лиляна Павлова уволни директора на НДК Мирослав Боршош.

В качеството си на едноличен собственик на капитала на НДК Павлова е освободила и един от членовете на Съвета на директорите, съобщиха от ведомството, цитирани от БГНЕС. 

За нов директор на НДК е назначен Борислав Велков, досегашен председател на Съвета на директорите. А за нов председател на Съвета е назначена Таня Милева. 

Мотивите за смяната са, че е налице системно неизпълнение на указания, дадени от страна на едноличния собственик на капитала, както и системно неизпълнение на решения на Съвета на директорите. Също така действията на досегашния изпълнителен директор поставят под съмнение както доброто финансово управление на дружеството, така и е застрашено изпълнението на всички дейности по привеждането на сградата на НДК за нуждите на Председателството, посочват от министерството.

Борислав Велков е бивш ръководител на "Арена Армеец" заедно с Иван Драндийски от 2011 до 2013 г. 

През 2013 г. става главен консултант по изграждането на „Арена Русе“, а по-късно и поема поста на главен мениджър на залата. Основател е на Асоциацията за насърчаване и развитие на спортната и развлекателна инфраструктура в България. Борислав Велков е оказвал експертна помощ при изграждането на „Арена Бургас“ (в строеж), „Арена Колодрум“ - Пловдив, Софийската филхармония и др. От 2011 г. досега е участвал пряко в организацията на повече от 200 събития от различен характер, много от които от висок международен ранг – международни конгресни, културни и фестивални прояви, световни и европейски спортни първенства. Провеждал е обучения и специализации в Ню Йорк, Мадрид, Дъблин, Лондон по различни процеси от управлението на конгресни, културни, развлекателни и спортни инфраструктури. От 26.05.2017 г. Борислав Велков е председател на експертно-консултативния съвет по управлението, наблюдението и контрола на дейностите по проектиране, преустройство и адаптация на основната сграда на НДК, създаден със заповед на Министъра за Българското председателство на ЕС през 2018 г., посочват от ведомството.

Таня Милева е началник на кабинета на министъра за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018 г. Тя е магистър по право от Софийския университет „Св. Климент Охридски“, хоноруван преподавател по гражданско, търговско, трудово и осигурително право в СУ „Св. Климент Охридски“, автор на учебната дисциплина „Законодателни основи на консултантската и посредническата дейност”. Има специализации по инструменти за финансов инженеринг и европейска интеграция и европейско право. В периода 2002 – 2013 г. е била държавен служител в дирекции „Държавно юристконсулство“ и „Национален фонд“ в Министерство на финансите. В периодите 2011 – 2013 г. и 2014 – 2017 г. е била началник на кабинета на министъра на регионалното развитие и благоустройството.

Ясни са съперничките на българките в квалификациите на "Уимбълдън"

https://www.24chasa.bg/sport/article/6302796

Ясни са съперничките на българките в квалификациите на "Уимбълдън"Известни са съперничките на български тенисистки в квалификациите на "Уимбълдън". В третия за сезона турнир от "Големият шлем" в Лондон Елица Костова започва срещу Лю Фанчжу (Кит). Виктория Томова играе с Луксика Кумхум (Тайл), а Изабелла Шиникова - с Катинка фон Дайхман (Лихт).   В края на седмица ще се тегли жребият за основните схеми на

Тереза Мей каза на имигрантите от ЕС, че Лондон иска те да останат

http://www.mediapool.bg/tereza-mei-kaza-na-imigrantite-ot-es-che-london-iska-te-da-ostanat-news265831.html

Британският премиер Тереза Мей каза на мигрантите от ЕС във Великобритания: "Искаме вие да останете". Тя обеща, че нито един европейски гражданин, който пребивава законно във Великобритания, няма да бъде призован да напусне страната след нейното излизане от ЕС и заяви, че иска след Брекзит гражданите на ЕС, които са законно във Великобритания, да имат същите права като британците, предаде Ройтерс в Понеделник. В реч в парламента Мей представи в детайли плана си, целящ да успокои европейските имигранти, разтревожени за бъдещето си във Великобритания след Брекзит. Министър-председателката каза, че онези граждани на ЕС, които са влезли законно във Великобритания преди определена дата, която ще бъде договорена в бъдещите преговори, ще могат да останат в страната и да кандидатстват за постоянно пребиваване и за всички произтичащи от това права. Искам да успокоя хората, че според този план нито един европейски гражданин, който сега се намира във Великобритания законно, няма да бъде помолен да напусне страната в момента, в който тя излезе от ЕС. Искам вие (европейските граждани във Великобритания) да останете", заяви Мей, цитирана от Ройтерс. Тя подчерта, че гражданите на ЕС, които пребивават не по-малко от пет години във Великобритания, ще получат същите права като британските поданици. А тези гражданите на ЕС, които се намират в страната по-малко от пет години, ще могат да останат още пет и за това време да получат право на пребиваване. Мей увери, че Брекзитът няма да доведе до разделяне на семейства. Но тя допълни, че за гражданите на ЕС във Великобритания ще са в сила същите ограничения, които са в сила и за британските поданици, ако те поискат техни роднини, които са с чужда националност да се присъединят към тях във Великобритания след Брекзит, освен ако не бъдат договорени други правила по въпроса, предаде Ройтерс. Мей каза, че членовете на семействата на законно пребиваващи във Великобритания европейски граждани, които пристигнат в страната преди установената конкретна дата, ще могат да кандидатстват за така наречения статут на уседналост (settled status). Премиерката обеща да запази свободите на ирландските граждани във Великобритания. Мей заяви, че Лондон ще се стреми да защити правото на британците, живеещи в страни членки от ЕС, да получават пенсия от британската държава. Тя каза, че иска правата на работниците от страни от ЕС във Великобритания да бъдат защитени в ерата след Брекзит и увери, че не иска да използва въпроса за правата на европейските граждани като разменна монета в преговорите за напускане на ЕС. Британците, живеещи в страни членки, трябва да имат същите права като европейците, живеещи във Великобритания. Във Великобритания има 3,2 милиона граждани на ЕС, които от референдума за Брекзит през миналата година се притесняват за съдбата си и бъдещето си в тази страна. Смята се, че датата, за която Мей говори, може да е в периода между март 2017 г., когато тя официално задейства член 50 от европейския договор за напускане на ЕС, и март 2019 г., когато на теория Великобритания би трябвало да напусне ЕС след двугодишни преговори, отбелязва Франс прес.

Издирват шофьора, посегнал на слепи в Несебър, иззети са видеозаписи

https://www.24chasa.bg/novini/article/6302800

Издирват шофьора, посегнал на слепи в Несебър, иззети са видеозаписиПолицията в Несебър разследва инцидент със слепи туристи, станал който според неофициални данни е от 24 юни. Гражданин, станал свидетел на случката, заснел видеоклип, който вече е иззет от полицията. На него се вижда как група туристи с бели бастуни пресича бавно главната улица в Стария град, когато отзад ги подпира автомобил с изнервен шофьор.

ВАП даде на съд правилата за прием на първокласници в София

http://frognews.bg/news_137182/VAP-dade-na-sad-pravilata-za-priem-na-parvoklasnitsi-v-Sofiia/

Системата за прием на първокласници в общинските училища в София стигна до съда. ВАП протестира общинските разпоредби пред административния съд.

Шефът на НДК Мирослав Боршош е освободен (обновена)

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/06/26/2996178_shefut_na_ndk_miroslav_borshosh_e_osvoboden_obnovena/?ref=rss


Директорът на Националния дворец на културата (НДК) Мирослав Боршош е освободен, съобщи Министерството за българското председателство на Съвета на ЕС2018.<br /><br />"С протокол на едноличния собственик на капитала на "Национален дворец на културата - Конгресен център София" ЕАД министър Лиляна Павлова днес освободи от длъжност изпълнителния директор и член на борда на НДК Мирослав Боршош. Променен е и съставът на Съвета на директорите на НДК", се казва в...

Шефът на НДК Мирослав Боршош е освободен

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/06/26/2996178_shefut_na_ndk_miroslav_borshosh_e_osvoboden/?ref=rss


Директорът на Националния дворец на културата (НДК) Мирослав Боршош е освободен, съобщи Министерството за българското председателство на Съвета на ЕС2018.<br /><br />"С протокол на едноличния собственик на капитала на "Национален дворец на културата - Конгресен център София" ЕАД министър Лиляна Павлова днес освободи от длъжност изпълнителния директор и член на борда на НДК Мирослав Боршош. Променен е и съставът на Съвета на директорите на НДК", се казва в...

Парис Джексън като модна икона във ”Vogue”

http://frognews.bg/news_137181/Paris-Djeksan-kato-modna-ikona-vav-Vogue/

Парис Джексън, дъщерята на покойния Майкъл Джексън, която гради кариера на модел, е зашеметяваща в първата си фотосесия за списание ”Vogue” (”Вог”), съобщава БТА.

В петък пускат дясната тръба на тунел "Ечемишка"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6302782

В петък пускат дясната тръба на тунел "Ечемишка"Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков заедно с председателя на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Дончо Атанасов направи днес оглед на участъци в ремонт на автомагистрала „Хемус“. Проверен бе и напредъкът при рехабилитацията на виадуктите, съобщиха от пресцентъра на МРРБ.

Павлова уволни шефа на НДК Мирослав Боршош, щял да провали председателството

https://www.24chasa.bg/novini/article/6302781

Павлова уволни шефа на НДК Мирослав Боршош, щял да провали председателствотоС протокол на едноличния собственик на капитала на "Национален дворец на културата - Конгресен център София" ЕАД министър Лиляна Павлова днес освободи от длъжност изпълнителния директор и член на борда на НДК Мирослав Боршош. Променен е и съставът на Съвета на директорите на НДК. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство за Българското

Ексхумират останките на Салвадор Дали за установяване на бащинство

http://www.moreto.net/novini.php?n=354245

Съдия в Мадрид реши да бъдат ексхумирани останките на Салвадор Дали, за да бъде установено бащинство, съобщават испански медии. Делото е било заведено от жителка на каталунския град Херона. Става въпрос за "ясновидката" Пилар Абел Мартинес, като жената твърди, че Дали е неин баща.

Избраха за №1 в Испания съдията, който не видя гол на Барселона

https://offnews.bg//futbol/izbraha-za-1-v-ispania-sadiata-kojto-ne-vidia-gol-na-barselona-659136.html

Пикантен скандал разтърси футболна Испания в паузата между двата сезона, като поводът беше уж протоколната награда за рефер номер 1.

За такъв беше избран Алехандро Хосе Ернандес Ернандес. През изминалия сезон той ръководи 22 официални мача, но един остана в паметта особено на феновете на Барселона.

Става въпрос за двубоя от 20-ия кръг на 29 януари между Бетис и Барселона в Севиля.

В 78-ата минута на срещата той допусна няколко грешки в ущърб на гостите.

Първо не даде дузпа за нарушение срещу Неймар, а няколко секунди по-късно не зачете гол след удар на Жорди Алба, макар топката да премина с половин метър голлинията.

Каталунците все пак се спасиха от загуба с попадение на Луис Суарес в 90-ата минута.

Форумите на феновете полудяха, а обикновено словоохотливият бранител Жерар Пике все още не е направил своя традиционен коментар.

Христо Друмев: Правилно, но доста закъсняло, е уволнението на Боршош

http://pogled.info/bulgarski/hristo-drumev-pravilno-no-dosta-zakasnyalo-e-uvolnenieto-na-borshosh.87118

/Поглед.инфо/ Съвсем правилно, но доста закъсняло е уволнението на изпълнителния директор и член на борда на НДК Мирослав Боршош.

Прокуратурата иска отмяна на опцията училищата да имат свои критерии за прием

http://www.mediapool.bg/prokuraturata-iska-otmyana-na-optsiyata-uchilishtata-da-imat-svoi-kriterii-za-priem-news265830.html

Софийската градска прокуратура поиска от Административния съд в София-град да обяви за невалидна разпоредба от системата за прием на ученици в първи клас в общинските училища в София. Става въпрос за опцията педагогическият съвет на всяко училище да приеме до три свои допълнителни критерия за прием, различни от общоустановените. Така се дава възможност за приемането на всякакви критерии за прием, според държавното обвинение. Разпоредбата бе приета на 23 февруари 2017 г. от Столичния общински съвет. Според прокуратурата тя дава възможност за нарушаване на гаранцията за равнопоставеност на кандидатите. Освен това прави процеса на общия прием невъзможен за контрол при голям наплив от кандидатстващи. Прокуратурата смята, че решението на Столичния общински съвет да одобри тази разпоредба е грубо нарушение на Закона за предучилищното и училищното образование и Наредбата за организация на дейностите в училищното образование. В момента приемът на първокласници на практика е приключил, освен в училища, които запълват последни свободни места на трето класиране. Тъй като системата за прием тази година стана източник на голямо недоволство от страна на родители, заради многото фалшиви удостоверения за адресна регистрация близо до най-желаните училища, за следващата година МОН и Столична община подготвят промяна на правилата за прием. Тоест, дори съдът да отмени тази част от системата за прием, това няма да окаже влияние върху тазгодишния прием, а за следващата година така или иначе ще действат нови правила, като властите ще трябва да се съобразят със съдебното решение. Една от промените, които се обмислят, е въвеждането на уседналост за определен период от време, която да дава предимство на реално живеещите деца в района пред тези с фиктивно сменени адресни регистрации.

Водещ турски травматолог загина с мотора си край Бургас

http://frognews.bg/news_137180/Vodesht-turski-travmatolog-zagina-s-motora-si-krai-Burgas/

Един от най-известните доктори на Турция загина при мотоциклетна катастрофа в България, съобщават от университета „Малтепе“, цитирани от „Родопи 24”.

Треньорът на “Сутиеска” се заяде с “Левски”

https://www.24chasa.bg/sport/article/6302777

Треньорът на “Сутиеска” се заяде с “Левски”Надявам се да стигнем до мач с “Хайдук”, защото така ще си спомним за отминалите години, в които играехме в едно първенство. Преди това обаче трябва да се справим с “Левски”. В момента те тренират край София и тренировките им са закрити. Нямаме много информация за тях. По този начин треньорът на “Сутиеска” (Никшич) Никола Ракойевич се позаяде

КЗК обвини "Музикаутор" в монополен натиск на БНР

http://www.mediapool.bg/kzk-obvini-muzikautor-v-monopolen-natisk-na-bnr-news265829.html

В злоупотреба с господстващо положение и натиск над Българското национално радио (БНР) бе обвинено сдружението за колективно управление на авторски права "Музикаутор" по казуса със забрана да се излъчват представлявани от организацията музикални творби в ефира на държавното радио. Това съобщиха от Комисията за защита но конкуренцията в понеделник. Антимонополният орган бе сезиран от БНР, след като в края на 2016 г. бе принудено да спре да излъчва съвременна музика, тъй като не бе съгласно с исканото от "Музикаутор" повишаване на таксите за авторските права като условие за подновяване на договора на радиото за правото да пуска песните от листите на организацията. Преди дни двете спорещи страни успяха да се разберат и подписаха договор за авторските права, който все пак предвижда повишаване на плащанията на радиото за музикалните авторски права, носрокът на контракта ще е тригодишен – до края на мандата на сегашното ръководство, а не пет години, както искаше "Музикаутор". Извършената от КЗК проверка установила, че като прекратява сключения през декември 2011 г. договор за авторските права "Музикаутор" и оставя радиото без съвременна музика "Музикаутор" се възползва от господстващото си положение на този специфичен пазар, за да принуди БНР да приеме условията им за повишаване на отчисленията за музикентите. "Това е така защото освен, че лишава БНР от съществено за неговата дейност съдържание, с поведението си "Музикаутор" лишава общественото радио от възможност за извършване на дейността в изпълнение на задълженията, възложени със закон", посочват от КЗК. Организацията за управление на авторските права има срок то 30 дни, за да изрази писмени възражения срещу предявените й обвинения, както и да бъде изслушана пред антимонополния орган.

„Историкът и множественото минало“ – нов труд на проф. Ивайло Знеполски

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6302758

„Историкът и множественото минало“ – нов труд на проф. Ивайло ЗнеполскиПроф. Ивайло Знеполски проследява в дълбочина комунистическия режим в България и живота на обикновените хора през периода в ценното изследване „Историкът и множественото минало“ (ИК „Сиела“). В новата си книга „Историкът и множественото минало“ проф. Ивайло Знеполски разглежда комунизма през призмата на теориите за социално действие и социална

Енерго Про с "интерес" към активите на CEZ Group в България

http://www.investor.bg/energetika/472/a/energo-pro-s-interes-kym-aktivite-na-cez-group-v-bylgariia-241917/

От месеци спекулациите сочат компанията като вероятен купувач на дружествата, управляващи енергийната мрежа в Западна България

Интригата се заплита! От президентството отрекоха лобизъм за „Грипен“

http://frognews.bg/news_137179/Intrigata-se-zaplita!-Ot-prezidentstvoto-otrekoha-lobizam-za-Gripen/

Заплита се интригата с новите изтребители за армията. От президентството отхвърлиха обвиненията в лобизъм за шведските „Грипен””.

Съдът в САЩ ще изслуша обжалването на Тръмп във връзка със забраната за пътуване

https://www.24chasa.bg/novini/article/6302775

Съдът в САЩ ще изслуша обжалването на Тръмп във връзка със забраната за пътуванеВ понеделник Върховният съд на САЩ се съгласи да изслуша правителството във връзка с обжалването на решението на съда от по-ниска инстанция, който блокира указа за имиграцията, пише The Hill. Освен това съдът удовлетвори искането на правителството за частично възстановяване на действието на указа за забрана на пътуване,

Кола се запали в движение на централен булевард във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=354243

Кола е пламнала в движение на бул. „Приморски“ във Варна в неделната вечер. При инцидента няма пострадали хора, увериха от пресцентъра на полицията за Moreto.net. Причината за пожара е техническа неизправност. Унищожена е предната част на автомобила.

Цацаров: Ако мислите, че следя становищата на "Мерцедес"

http://www.mediapool.bg/tsatsarov-ako-mislite-che-sledya-stanovishtata-na-mertsedes-news265828.html

"Ако мислите, че следя становищата на "Мерцедес"... Това бе краткият лаконичен коментар на главния прокурор Сотир Цацаров по повод позицията на дистрибутора на "Мерцедес" за България "Силвър стар моторс" ЕАД, който миналата седмица, на практика, опроверга становището на прокуратурата по случая с болтовете от колата на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов. Както е известно, Военно-окръжната прокуратура отказа да образува разследване, заключвайки, че няма никакви данни болтовете от задната лява джанта на автомобила на НСО, предоставен на Панов, да са били развити умишлено. В подкрепа на тезата си разследващите цитираха мнение на експерт от "Силвър стар моторс", според което е възможно те да се саморазвият при шофиране на път с неравности и много завои. Впоследствие обаче от дистрибутора на "Мерцедес" уточниха пред медиите, че това е възможно само, ако въпросните болтове преди това не са били затегнати правилно. В позицията на компанията се уточняваше и, че няма случай в историята, при който подобен инцидент да е бил предизвикан от фабричен дефект. "Нямаме информация за автомобили с подобен проблем. Също така от "Даймлер" не са ни информирали за изтегляне на автомобили поради такъв проблем. Разхлабване на болт може да се получи следствие на човешка грешка или при умишлена манипулация, но не е производствен дефект. При смяна на гумите болтовете може да не са затегнати със зададения от производителя момент на затягане, в този случай е възможно да се разхлабят от вибрацията на колелото. При два липсващи болта и три разхлабени шумът от вибрациите ще е чувствителен и ще се увеличава постоянно при движение", гласеше отговорът на "Силвър стар моторс" на запитване, направено от Mediapool.

Известен турски лекар загина при катастрофа у нас

https://offnews.bg//112/izvesten-turski-lekar-zagina-pri-katastrofa-u-nas-659133.html

Един от най-известните турски лекари проф. Джан Солакоглу е загинал при катастрофа в България. 

Инцидентът е станал край Бургас, съобщиха от университета "Малтепе", цитирани от "Родопи 24".

Лекарят е участвал с група мотоциклетисти в седмичен поход до България. 

След похода 55-годишният проф. Солакоглу тръгнал към Турция за Рамазан Байрам.

Той е управлявал мотоциклет „БМВ JS 1200”. 

Лекарят навлязъл в лентата за насрещно движение и се ударил челно в лек автомобил „Фиат Добло”, с турска регистрация, пътуващ към Бургас, управляван от 42-годишен мъж от тервелското село Жеглерци, а след това и в движещия се зад „Фиата” – лек автомобил „Рено Флуенс”, също с турска регистрация, управляван от турски гражданин. Той е загинал на място. 

Катастрофата е станала на пътя Звездец - Малко Търново в посока Бургас. 

Според турски медии проф. Джан Солакоглу е бил личен лекар на известни турски футболисти, сред които халфът на "Барселона" Арда Туран и полузащитникът на "Фенербахче" Мехмет Топал.

Москва не поставя условия за среща Путин-Тръмп

http://dnes.dir.bg/news/razgovori-vladimir-putin-donald-tramp-sasht-izbori-2016-rusia-putin-25967747

За разговорите между президентите на Русия и САЩ Кремъл е готов на всякакъв вид протоколен формат, заяви говорителят на Путин - Дмитрий Песков.

4 години затвор за смъртта на наркодилър

https://offnews.bg//temida/4-godini-zatvor-za-smartta-na-narkodilar-659134.html

4 години затвор постанови Окръжният съд в Бургас за убийството на сочения за наркодилър Иван Попов, с прякор „Костов“.

Помориецът Димитър Димитров бе признат за виновен, че на 15 ноември 2015 г., е разстрелял Попов. Според магистратите, обаче, убийството не е умишлено, а осъденият е превишил границите на неизбежната самоотбрана.

От прокуратурата, които поискаха доживотна присъда за Димитров, казаха, че ще протестират решението на съда.

Разстрелът на Иван Попов бе извършен до ресторант „Омар“ в Поморие. Соченият за наркодилър Попов, беше убит с 9 куршума, от близко разстояние, на излизане от заведението. Официалната причина бе скандал между двамата в деня преди престъплението и побой, който жертвата нанесъл на Димитров.

Върховния съд на САЩ разреши част от миграционния указ на Тръмп да влезе в сила

https://www.actualno.com/america/vyrhovnija-syd-na-sasht-razreshi-chast-ot-migracionnija-ukaz-na-trymp-da-vleze-v-sila-news_619102.html

Върховният съд на САЩ допусна за разглеждане иска срещу указа на американския президент Доналд Тръмп за 90-дневна забрана на пътуванията на граждани от шест мюсюлмански държави, както и за временна, 120-дневна забрана за влизане на американска територия на всички бежанци, ко

Серена Уилямс би била №700 при мъжете, смята Джон Макенроу

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/06/26/2996100_serena_uiliams_bi_bila_700_pri_mujete_smiata_djon/?ref=rss


Носителят на седем титли от Големия шлем Джон Макенроу смята, че Серена Уилямс би била №700 в световната ранглиста, ако се състезаваше при мъжете. Специалистът посочи, че харесва много качествата на американката, но според него тя не би имала големи възможности за успех, ако се състезава постоянно при мъжете.<br /><br />"Това не значи, че Серена не е страхотен играч, напротив. Реалността при мъжете обаче е съвсем друга. Въпреки това тя може да победи някои от мъжете в един...

Женени с деца

https://offnews.bg//mama-nindzha/zheneni-s-detca-659137.html

Автор: Мая Цанева Преди няколко дни се събрахме със съучениците 20 години по-късно. Всички сме живи и здрави, познахме се (новото "как си?" е "изглеждаш добре") и се забавлявахме. 20 години по-късно две трети от нас сме женени с деца. Е, родителството не винаги е причина и за брак, но хлапетата са факт, който променя всичко. Но една лятна вечер без деца не те прави необвързан. След първия час кой какво, момичетата и момчетата отпреди 20 години се върнахме в ролята на родители. Репликите: "Коя детска градина?", "А близо ли е училището?", "Кой ви помага?", "И имам цели 15 минути…

За пръв път жена води смяната на кралския караул пред Бъкингамския дворец

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6302753

За пръв път жена води смяната на кралския караул пред Бъкингамския дворецЗа пръв път жена, военнослужеща от Канада, води церемонията по смяната на кралския караул пред Бъкингамския дворец, съобщават Ройтерс и Асошиейтед прес. Високата чест се падна на капитан Меган Куото и на нейната военна част от Втори пехотен батальон "Принцеса Патриша", които бяха поканени във Великобритания за отбелязването на 150-ата годишнина от

Всеки опит за увеличаване на скоростта към Европа завършва с разхлабени болтове

http://www.mediapool.bg/vseki-opit-za-uvelichavane-na-skorostta-kam-evropa-zavarshva-s-razhlabeni-boltove-news265827.html

Конституционализмът е изискване за ограничена власт. Традиционно това ограничение се реализира чрез инструментите на правовата държава, човешките права и разделението на властите. Но освен формалните институционални ограничения, конституционализмът се състои и в поемането на ангажимент от страна на носителите на власт да се САМОограничават - да не я упражняват произволно, дори когато формални ограничения липсват. Този неписан принцип (конвенция) е всъщност и истинската гаранция за свободата на гражданите в конституционната държава. Пример за такова неформално самоограничаване е институтът на независимия прокурор в САЩ. Този прокурор има право да разследва дори президента, който го назначава (чрез своята администрация). По принцип администрацията може да назначи някой "послушник", но не е това идеята. И сега видяхме, че бе назначен Мълър - прокурор, който се ползва с доверие и от демократи, и от републиканци. Този прокурор се е развихрил и вече стигна до най-близкото обкръжение на Тръмп и него самия. Формално нищо не пречи на президента просто да го уволни: целият департамент по правосъдие му е подчинен. Но ако го стори, всички ще останат с впечатлението, че Тръмп не уважава конституционните правила и върховенството на правото. Че иска да си е прокурор и съдия в собствения казус - да е безконтролен. Затова и Тръмп не уволнява Мълър. Затова, ако го направи, ще има конституционна криза, а може би и импийчмънт. В нашата конституционна държава има една позиция - главният прокурор - която формално е почти безконтролна. Единствено ВСС може да проверява нейната дейност и евентуално да предложи отстраняване от длъжност на главния прокурор. Но всяко разследване срещу него трябва да бъде разрешено (и надзиравано)... от самия него! И най-важното: ВСС системно отказва дори да започне проверка на действията на носителя на тази власт, въпреки че са се случили скандали като "Костинброд", КТБ, ЦУМ… Т.е. неформалната конвенция у нас е точно обратната на тази в САЩ – у нас e възможнo да си прокурор и съдия в собствения си казус; ergo има институции, които са отвъд обхвата на независимото разследване и правовата държава. Този проблем не е персонален сблъсък между Панов и Цацаров или конфликт между някакви лобита: това е структурен, правов и политически дефект, който може да бъде видян във всеки доклад на независими наблюдатели, включително партньорската проверка на прокуратурата, извършена преди година. Разбира се, този проблем е обрасъл с персонални непоносимости - но така или иначе същността му е друга, по-дълбока. ГЕРБ, БСП и ДПС отказват да заемат позиция по този въпрос. (Всъщност те влошиха проблема с приетата конституционна поправка, при която настояваха за прокурорски панел с мнозинство от членове, избрани от прокурори, пряко подчинени на главния прокурор. В този смисъл коментарите, че нямало значение дали е 5-6 или 6-5 в прокурорската квота са или невнятни, или недобросъвестни.) Но по-важно е, че, незаемайки позиция по тези въпроси, основните партии просто покрепят статуквото. Така че не питайте защо извънпарламентарни партии са “фиксирани” върху този проблем - питайте защо парламентарните не го забелязват. Да, сигурно има и по-важни въпроси - световният мир, гладът в Африка, технологичната революция и покоряването на космоса са между тях. Но не вярвайте на български политици, които ви казват, че нямат време и ресурси за проблема с прокуратурата, защото са ангажирани с борбата за световен мир, справянето с бежанската вълнa или покоряването на космоса. А основните ни политици всъщност точно това правят поне от 2015 г. насам. И затова, когато България се опита малко да увеличи скоростта, за да настигне останалите в ЕС, болтовете по джантите й се разхлабват и почват да падат по тройки. *Публикуваме коментара на Даниел Смилов от Фейсбук

Вижте снимки на красавицата, заклана от приятеля си и на убиеца

https://www.24chasa.bg/novini/article/6302737

Вижте снимки на красавицата, заклана от приятеля си и на убиеца175 лв. е задигнал Стефан Станев от двамата стопаджии, който качил, след като тръгнал към морето в нощта срещу събота.  Предният ден той убил приятелката си Виола Николова в София заради ревност. Пребил я зверски с винкел, преди да я заколи с нож. После тръгнал към морето и взел двойка. Качените от него стопаджии са 27-годишният софиянец Звездомир

Лекарският съюз няма да съгласува анекса към договорите на болниците със здравната каса

http://www.moreto.net/novini.php?n=354248

Поредна липса на консенсус между Българския лекарски съюз и Националната здравноосигурителна каса. На последното заседание на Надзорния съвет на касата бе гласувано за месец юни лечебните заведения в страната да получат общо почти 142 млн.

Sofia Tech Park - синергия между образование, наука и бизнес

http://www.dnes.bg/business/2017/06/26/sofia-tech-park-sinergiia-mejdu-obrazovanie-nauka-i-biznes.345520

В сърцето на научно-технологичния парк се намира инкубатор, който към момента е почти на 100% пълен

Глобяват наемателя на плаж „Делфин“ заради дървена стълба

https://offnews.bg//obshtestvo/globiavat-naematelia-na-plazh-delfin-zaradi-darvena-stalba-659132.html

Между 1 000 и 10 000 лв. може да плати наемателя на плаж „Делфин“ заради изграждането на дървена стълба, която води към ивицата.

Плажуващи на мястото нудисти, които бранят с подписка плажа, който от години е посещаван от любители на този вид почивка, са подавали няколко пъти сигнал до институциите за различни нарушения.

Още през месец май, РИОСВ – Бургас е констатирала незаконна сеч на дървета в района, който попада в зоната на Природен парк „Странджа“ и в две защитени зони. Тъй като не е установен нарушител, преписката е предадена на Районната прокуратура в Царево.
Проверка е извършена и след като наемателят на плажа изгражда дървени стълбища, които да водят към ивицата, поясни директорът на РИОСВ – Бургас Тонка Атанасова.

"На място е направено веднага предписание за преустановяване на всички действия по изграждането на тази временна стълба, дървена. Тъй като не са се извършили съотвените съгласувания с компетентния орган, в случая - РИОСВ - Бургас. Изпратена е покана на наемателя на плажа за съставяне на Акт за административно наказание. Миналата седмица, в петък, на 23 - ти, на същия е съставен акт. Предстои налагане на наказателно постановление, границите на сумата е от 1 000 до 10 000 лв.“, поясни Атанасова.

Не е съгласувана и схемата за плажа, която включва и заведението, което се изгражда на ивицата, добавиха от РИОСВ.

Община Царево също ще санкционира наемателя на плаж „Делфин“, защото е предприел изграждането на стълбата и заведението преди да получи одобрение за тези обекти от страна на администрацията.

Британски пъб се превърна в зоопарк

https://www.24chasa.bg/novini/article/6302736

Британски пъб се превърна в зоопаркПъба на Анди Кауъл от градчето Сейнт Мери Ху в графство Кент бе първият във Великобритания, който получи пълноправен зоолиценз за екзотичната експозиция с редки животни в задния си двор, съобщава вестник "Мирър", цитиран от БТА. Кауъл стана собственик на заведението "Фен бел ин" през 2014 година и оттогава не спира да колекционира най-различни

Един от най-известните турски лекари загина в България

https://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/edin-ot-naj-izvestnite-turski-lekari-zagina-v-bylgariia-6070796

На пътя село Звездец - Малко Търново в посока Бургас, докато карал мотора си, той бил блъснат от лек автомобил

Р. Петков: Като гледам приятелите на Борисов, разбирам, че е минал на бананова диета

http://frognews.bg/news_137178/R-Petkov-Kato-gledam-priiatelite-na-Borisov-razbiram-che-e-minal-na-bananova-dieta/

Премиерът силно говори за полицейските синдикати, което не го прави убедителен. Парите за облекло на полицаите се отпускат в резултат на протестите. Мотивите им за протести са повече от разбираеми. Това каза Румен Петков по БТВ.

Как да заспим по-лесно в горещото време

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6302735

Как да заспим по-лесно в горещото време12 начина за сваляне на градусите, които няма да ви струват нищо, а работят. Температурите рязко прескочиха 30 градуса и въпреки вечерното захлаждане домовете загубиха уюта на прохладата. Горещото време доказано провокира въртене в леглото дори при хора, които казват за себе си, че могат да заспят винаги, по всяко време и дори прави.

Шофьор блъсна пешеходец във Варна и избяга

http://www.moreto.net/novini.php?n=354242

61-годишен пешеходец е с фрактура на бедро и пукната кост под коляното, след като го блъска автомобил на бул. „Владислав Варненчик“ в събота вечерта. Шофьорът на колата е неизвестен и към момента. Пострадалият е без опасност за живота, съобщиха за Moreto.

Искането на такси за осигуряване на работа в чужбина е незаконно

http://www.mediapool.bg/iskaneto-na-taksi-za-osiguryavane-na-rabota-v-chuzhbina-e-nezakonno-news265826.html

Всяко искане на такси и други плащания за осигуряване на работа в чужбина е забранено. Законодателството изрично регламентира, че фирмите-посредници и предприятията, осигуряващи временна работа, нямат право да искат такси под каквато и да е форма. Това припомнят от Главната инспекция по труда (ГИТ) в началото на летния сезон, когато зачестяват обявите в медии, сайтове и социални мрежи за работа в чужбина. Заплащането трябва да бъде от работодателя, за когото осигуряват работна ръка, посочват от инспекцията. Уговорки в мрежите са сигнал за нередност “Използването на интернет, и в частност на социалните мрежи, като единствен начин за контакт, отказ от лични срещи или определяне на такива на публични места вместо в офис, от страна на предлагащите работа, са сигнали за евентуална измама“, предупреждават от инспекцията. В тези случаи ГИТ няма правомощия да оказва контрол, но и за разследващите органи е изключително трудно да бъдат идентифицирани измамниците, за да бъдат предприети съответните мерки. Сигнал за измама е и когато предприятие, което не извършва никаква дейност, сключва договори с работници с обещанието след това да ги командирова зад граница. Работодателите, които командироват свои работници и служители за изпълнение на дейности в чужбина, също нямат право да искат такси. Най-често се искат суми за издаване на формуляр А1 за командироването им, който се издава напълно безплатно от НАП. При евентуално плащане е наложително да се поискат документи, доказващи заплатените суми. В сила са по-добри условия за командированите служители От началото на 2017 г. в България действат нови правила, регламентирани с промени в Кодекса на труда и в Наредба за условията и реда за командироване и изпращане на работници и служители в рамките на предоставяне на услуги. С тях се цели по-добра защита на трудовите права на наши работници и служители, изпратени от български работодател на работа в страна от ЕС, страна по споразумението за Европейското икономическо пространство или Конфедерация Швейцария. Тези промени ясно регламентират, че осигуряването на поне минималното възнаграждение за приемащата държава се дължи от първия ден, в който работникът или служителят е започнал работа зад граница в рамките на предоставяне на услуги. Преди промените минималното възнаграждение за приемащата държава ставаше задължително при командироване за повече от 30 дни. Изрично се регламентира също, че разходите за транспорт, квартира и др. трябва да бъдат уговорени между страните предварително. Новата нормативна уредба не важи при командироване в страните извън Европейския съюз, както и при служебни командировки, командироване за обучения, специализации, работни срещи, конференции и др. За тях важи досегашният ред за командироване, регламентиран в чл. 121 от Кодекса на труда. Без трудов договор лесно можем да бъдем измамени При изпращане от предприятие, което осигурява временна работа, лицето трябва да сключи трудов договор с това предприятие, в който да е разписано при какви условия на труд в предприятието – ползвател ще работи. Трудовият договор трябва да съдържа данни за страните и определя: размера на основното и на допълнителните трудови възнаграждения с постоянен характер; условията за полагане на извънреден и на нощен труд и размера на заплащането им; продължителността на работния ден и на работната седмица, на дневната, междудневната и на седмичната почивка, както и дните на официалните празници в приемащата държава; размера на платения годишен отпуск; финансови условия на изпращането извън посочените (пътни разходи, квартира и др.). Когато предприятие командирова зад граница свои работници и служители, с които има сключен и регистриран в НАП трудов договор, работодателят трябва да подпише с командированите лица и споразумение, в които се разписват всички условия на командироването, включително се регламентират и разходите за транспорт и спане. Всеки отказ за подписване на трудови договори и споразумения трябва да бъде сигнал за търсещите работа лица, че могат да станат жертва на измама. Лицата, търсещи работа в чужбина, трябва да знаят, че когато използват услугите на фирми-посредници, трябва да тръгнат от България с подписан трудов договор с чуждестранен работодател, преведен на български или на разбираем за тях език и на езика на приемащата държава. Важни реквизити от трудовия договор са всички данни за работодателя, условията на труд и заплащане. Именно договорът е документът, чрез който на по-късен етап, при необходимост, може да се извърши проверка и да се защитят правата на работника. Трябва да имат сключен и посреднически договор с фирмата-посредник, който включва определени клаузи, разписани в специална наредба. Този договор задължително трябва да съдържа коректните данни на посредника и мястото, на което е подписан. Кои са лицензираните посредници? Задължително условие за фирмите посредници, както и за предприятията, които осигуряват временна работа, е да имат издаден лиценз от Агенцията по заетостта. Списъкът на лицензираните предприятия може да бъде открит на сайта на агенцията. На сайта на ГИТ регулярно се публикува информация относно рисковете при търсене на работа в чужбина. За първите пет месеца на годината контролните органи на Инспекцията по труда са извършили около 300 проверки на работодатели, които командироват или изпращат работници и служители в рамките на предоставяне на услуги в държави – членки на ЕС, в т.ч. чрез предприятия, осигуряващи временна работа, и на фирми - посредници. При тези проверки са установени около 530 нарушения. Установени са и 16 случая на осъществяване на дейност като предприятие, което осигурява временна работа, без регистрация, като най-често тази дейност се замаскира под формата на командироване в изпълнение на договор за предоставяне на услуги. Как да подадем сигнал за нередност? Сигнали за нарушения при осигуряването на работа в чужбина могат да се подават в Главна инспекция по труда по всички възможни начини - на горещия телефон 0700 17 670, на телефона за сигнали на български граждани, работещи в чужбина – 00359 2 8101 747, през формата за сигнали и чрез мейл на посочените имейли. Важно е обаче в сигнала да има достатъчно данни за идентифициране на осигуряващия работа в чужбина, както и приложени документи, с които разполага лицето. Същото условие се отнася и за случаите, касаещи некоректни чуждестранни работодатели, при които ИА ГИТ може да сигнализира контролните органи в съответната държава, само ако в сигнала има достатъчно данни за идентифицирането му и доказателства за трудовите взаимоотношения между страните. Главна инспекция по труда вече работи по създаването на единен официален национален уебсайт, какъвто всяка държава е длъжна да изгради съгласно разпоредбите на Директива 2014/67/ЕС, касаеща правата на командированите лица. Изграждането на информационния портал е основна дейност по проект “Контрол на командированите лица“, финансиран по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, съфинансирана от ЕС чрез ЕСФ. Целта на проекта е да се подпомогне транспонирането и изпълнението на практика на Директива 2014/67/ЕС и да се осигури информираност на командированите лица и командироващите предприятия в България относно българското законодателство и административните процедури, приложими към тях.  

Тереза Мей каза, че иска имигрантите от ЕС да останат

http://dnes.dir.bg/news/tereza-mey-brekzit-grazhdanite-es-25967656

Британският премиер Тереза Мей заяви в парламента, че гражданите на ЕС, които са законно в Обединеното кралство, ще бъдат третирани като британски граждани.

В САЩ арестуваха бавачка, удряла 2-годишно болно дете (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6302722

В САЩ арестуваха бавачка, удряла 2-годишно болно дете (Видео)Младо семейство засне без да иска как бавачката удря сина им. Даяна и Крис живеят в американския град Редендо бийч, Южна Калифорния. 2-годишният им син Ландън е със специални потребности и те наели жена, която да се грижи за него, когато те нямат тази възможност. Преди да поверят детето си на друг човек, двамата поставили камери в дома си,

В. Симеонов: Президентът и Йончева ще отговарят пред прокуратурата за оградата

http://frognews.bg/news_137177/V-Simeonov-Prezidentat-i-Ioncheva-shte-otgovariat-pred-prokuraturata-za-ogradata/

Ще успеем да спрем алкохолните обиколки по морето. Те са в сивата икономика. Плащат на туроператора еднократно. Събират се на определено място и тръгват по заведенията, където не им издават касов бон. Рискът от менте алкохол е много голям. Една „Якоруда “ може да се повтори на Слънчев бряг.

В. Симеонов: Президентът и Йончева, че ще обясняват пред прокуратурата за оградата

http://frognews.bg/news_137177/V-Simeonov-Prezidentat-i-Ioncheva-che-shte-obiasniavat-pred-prokuraturata-za-ogradata/

Ще успеем да спрем алкохолните обиколки по морето. Те са в сивата икономика. Плащат на туроператора еднократно. Събират се на определено място и тръгват по заведенията, където не им издават касов бон. Рискът от менте алкохол е много голям. Една „Якоруда “ може да се повтори на Слънчев бряг.

Известен турски лекар е загинал в катастрофа край Бургас

https://www.24chasa.bg/novini/article/6302676

Известен турски лекар е загинал в катастрофа край БургасПроф. Джан Солакоглу е загиналият мотоциклетист в катастрофата на 24 юни на пътя село Звездец – Малко Търново, съобщава "Хюриет". 55-годишният Солакоглу е бил в България с група мотористи, които са тръгнали на поход. Проф. Джан Солакоглу е един от малкото експерти по коленни и бедрени протези в Турция. "Проф.

Един от най-известните турски доктори е загинал в катастрофа край Бургас

https://www.24chasa.bg/region/article/6302676

Един от най-известните турски доктори е загинал в катастрофа край БургасЕдин от най-известните доктори на Турция загина при мотоциклетна катастрофа в България, съобщават от университета „Малтепе“, цитирани от „Родопи 24”, предава Нова тв. Проф. Джан Солакоглу, който е светило в ортопедията и травматологията, загина при мотоциклетна катастрофа край Бургас. Деканът на медицинския факултет на университета „Малтепе”,

ГЕРБ: "Бузлуджа" е на хората на България

http://clubz.bg/55565-gerb_buzludja_e_na_horata_na_bylgariq

Ако сте се чудили чия е и чия трябва да бъде т.нар. "чиния" на Бузлуджа - прословутият паметник на комунизма с петолъчката отгоре - депутатът от ГЕРБ Маноил Манев даде отговорът, цитиран от пресцентъра на партията.

"Бузлужда е на хората на България", заявил избраникът от Стара Загора на специална среща з бъдещето на монумента от комунизма, организирана от кметицата на Казанлък Галина Стоянова с участието на областният управител на Стара Загора Гергана Микова, народни представители от ГЕРБ, ДПС и "Обединени патриоти", архитект Дора Иванова, председателят на Общински съвет - Казанлък Николай Златанов.

Единствено от БСП, които имат желание да управляват паметника и преговарят той да им бъде предоставен за ползване за 10 години, отказаха участие в дискусията с аргумент, че казусът е национален, а не местен.  

Манов е обяснил, че навремето паметникът на Бузлуджа е бил изграден с дарения и за това има документи. Затова "не може да има две мнения по въпроса, че той трябва да остане свободен за всеки, който иска да го посети“. И не можело една политическа партия да кандидатства за придобиването на дълготраен материален актив, тъй като става въпрос за обект, "струващ изключително много средства".

И колегата му Борис Кърчев смята, че е важно Бузлуджа да скъса с идеологическата страна и да стане чисто архитектурен паметник на културата, собственост на държавата или на община Казанлък, която иска да го стопанисва. Защо не го е правила досега - не става ясно от съобщението от пресцентъра на ГЕРБ. От съобщението става ясно, че участниците в дискусията на местно ниво щели да обяснят пред Министерския съвет мотивите си "чинията" да не дава на БСП.

"В тази дискусия се обединяваме всички, че паметника Бузлуджа трябва да бъде консервиран, реставриран и социализиран“, категорична бе Галина Стоянова. По думите й това било "общественото желание - паметникът да е национален, да се консервира и реставрира".  

Христов и Данев от БСП ще проведат приемна за граждани

http://www.cross.bg/grazhdani-hristov-priemna-1547158.html

/КРОСС/ На 27 юни, от 15.00 до 17.00 часа, народният представител от „БСП за България" Михаил Христов и общинският съветник Владимир Данев ще бъдат на разположение на софиянци в постоянната приемна на ул. „Леге" №10, етаж 1. Всеки вторник различни народни представители, общински съветници и заместник-председатели на Градския съвет на БСП в София се срещат с граждани. Желаещите могат да се запишат предварително на телефон 02/987 20 86.  

Валентин Радев: Трудно ще вдигнем заплатите на полицаите

http://dnes.dir.bg/news/zaplati-politzai-valentin-radev-kabinet-borisov-3-25967328

Увеличение на полицейските заплати трудно ще се осъществи в рамките на сегашния бюджет. Това заяви вътрешният министър Валентин Радев.

В сила са по-строги правила на ЕС за борба с изпирането на пари и укриването на данъци

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/CebAOyiXmhk/

Днес влиза в сила Четвъртата директива относно борбата с изпирането на пари. Тя укрепва съществуващите правила и ще направи борбата срещу изпирането на пари и финансирането на тероризма по-ефективна. Тя също така подобрява прозрачността с цел предотвратяване на избягването на данъци. Директивата влиза в сила в момент, в който дискусиите с Европейския парламент и Съвета относно допълнителни мерки, които още повече да засилят директивата, вече са на напреднал етап.

Днес Комисията публикува също така доклад, който ще оказва подкрепа на органите на държавите членки за по-успешно справяне с рисковете от изпиране на пари на практика. Съгласно изискванията на новата директива, Комисията направи оценка на рисковете относно изпирането на пари и финансирането на тероризма на различните сектори и финансови продукти. Публикуваният днес доклад идентифицира областите, изложени на най-голям риск, както и най-разпространените методи, използвани от престъпници за изпирането на незаконни средства.

Вайола Дейвис разплита криминални загадки в "Кодекс на убийството"

https://www.vesti.bg/lyubopitno/vajola-dejvis-razplita-kriminalni-zagadki-v-kodeks-na-ubijstvoto-6070795

Вайола Дейвис е звездата в криминалната поредица на продуцента Шонда Раймс, която стои зад хитовите заглавия "Анатомията на Грей", "Скандал" и "Частна практика"

Търсената от Холандия Красимира потвърди, че иска доброволна екстрадиция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6302689

Търсената от Холандия Красимира потвърди, че иска доброволна екстрадиция21-годишната Красимира Костова от Бургас потвърди днес пред окръжния съд, че иска да бъде върната доброволно в Холандия, където се разследва за убийството на 65-годишен мъж. Делото за екстрадицията на младата българка започна миналата седмица и още тогава тя каза, че е съгласна да бъде предадена на холандските власти.

Четири пъти повече европейци кандидатстват за постоянно пребиваване във Великобритания

http://www.moreto.net/novini.php?n=354221

Четири пъти повече европейци кандидатстват за постоянно пребиваване във Великобритания през последната година и причината за това е брекзит. Много молби обаче се отхвърлят поради липса на пълна здравна застраховка за периода на престой.

Общините ще ползват нисколихвени кредити за инвестиции в развитие на градовете

http://econ.bg/Новини/Общините-ще-ползват-нисколихвени-кредити-за-инвестиции-в-развитие-на-градовете_l.a_i.744652_at.1.html

С нисколихвено кредитиране Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще даде възможност на 39 български града да станат...

Бербатов дебютира с гол за "Берое"

http://clubz.bg/55564-berbatov_debyutira_s_gol_za_beroe

Димитър Бербатов вкара единствения гол в днешната контрола между "Берое" и "Славия" в Разлог - 1:0 за старозагорци. Бербо се разписа с глава в 90-ата минута след центриране от корнер на Педро Еуженио.

В началото на срещата топката срещна гредата след удар с глава на Бербатов. Той имаше още 2-3 възможности, а няколко пъти изведе на отлични позиции своите съотборници. В 81-ата минута Наско Милев от "Славия" изпусна дузпа.

От няколко дни Бербатов тренира с "Берое", нов треньор на който е неговият приятел Александър Томаш. В щаба на Томаш са и други стари дружки на бившия играч на "Байер", "Тотнъм", "Манчестър Юнайтед" и "Монако" - Константин Мирчев и Тодор Кючуков.

Четиримата бяха първи дружки преди доста години в ЦСКА.

Но фактът, че Бербатов облича екипа на "Берое" още нищо не означава. Ветеранът се готви за трансфер в чужбина. Той не е играл повече от година - откакто през май 2016-а бе освободен от ПАОК (Солун). Неотдавна 36-годишният ас обяви, че ще чака до края на лятото и ако не получи добро предложение, спира с футбола.

Мей увери, че Брекзит няма да доведе до разделяне на семейства

//dariknews.bg/novini/sviat/mej-uveri-che-brekzit-niama-da-dovede-do-razdeliane-na-semejstva-2033055

Британският премиер Тереза Мей каза на мигрантите от ЕС във Великобритания: "Искаме вие да останете", предадоха световните агенции. Тя обеща, че нито един европейски гражданин, който пребивава законно във Великобритания, няма да бъде призован да напусне страната сл

Върховният съд на САЩ разреши част от миграционния указ на Тръмп

//dariknews.bg/novini/sviat/vyrhovniiat-syd-na-sasht-razreshi-chast-ot-migracionniia-ukaz-na-trymp-2033044

Върховният съд на САЩ възстанови частично действието на предизвикалия противоречия указ на президента Доналд Тръмп, забраняващ влизането в САЩ на хора от шест предимно мюсюлмански страни, съъобщиха осведомителните агенции. Съдът ще разгледа аргументите за законността на една от клю

Учителката, нападната от ученик: Той щеше да ме убие (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/uchitelkata-napadnata-ot-uchenik-toj-shteshe-da-me-ubie-video-2033056

Учителката от Софийската професионална гимназия по туризъм, която беше нападната и ритана от свой ученик, няма да се върне повече в клас, разказва

Джон Макенроу отписа шансовете на Серина при мъжете

https://offnews.bg//tenis/dzhon-makenrou-otpisa-shansovete-na-serina-pri-mazhete-659130.html

Внушителната физика на американската тенисистка Серина Уилямс често е пораждала дискусии как ли би се представила, ако играе срещу мъже.

В действителност много от съперниците й на корта са с доста по-крехка от нейната физика, а при дамите Серина буквално срива с мощ съперничките си.

Своята версия за това докъде би стигнала по-малката от сестрите Уилямс, ако се пусне сред мъжете, сподели седемкратния шампион от турнири от Големия шлем Джон Макенроу.

Според него обаче колкото и да изглежда здрава, Серина не би имала големи шансове.

"Според мен ще е някъде около номер 700 в ранглистата (б.р. за сравнение българинът Александър Лазаров на 19 години е номер 646). Това не значи, че не я уважавам.

Тя е невероятен играч, но реалностите са такива. Може и да победи някого от мъжете, ако има ден, защото е силна и психологически. Но ако играе цял сезон историята ще е доста различна", казва Макенроу.

Благо преговаря с тим с 2-ма българи, покани и Божинов в Русия

https://www.24chasa.bg/sport/article/6302713

Благо преговаря с тим с 2-ма българи, покани и Божинов в Русия Благо Георгиев тренира с бившия си руски клуб “Оренбург” в Белград, но в същото време преговаря със запазилия мястото си в елита на най-голямата държава по територия в света “Арсенал” (Тула). Това бившият национал призна пред сръбското издание “Спортски журнал”. “Преговарям с “Арсенал”. Надявам се да се разберем.

Прокуратурата оспори наредбата за прием на първокласници в София

https://offnews.bg//obshtestvo/prokuraturata-ospori-naredbata-za-priem-na-parvoklasnitci-v-sofia-659126.html

Софийската градска прокуратура атакува в съда наредбата за прием на първокласници в София. 

Прокуратурата поиска приетата през февруари наредба да бъде призната за нищожна. 

Според приетата наредба при голям брой желаещи за първи клас в дадено училище с решение на педагогическия съвет може да се изберат до три допълнителни критерия за прием, различни от вече установените. 

С решението си Столичният общински съвет е променил без правно основание възможността за прием на ученици в първи клас, което представлява грубо нарушение на Закона за предучилищното и училищното образование и Наредбата за организация на дейностите в училищното образование, въз основа на която е разработена и приета от общинският съвет системата за прием, обявиха от прокуратурата.

Според държавното обвинение наредбата въвеждането на възможността за създаване на допълнителни критерии за прием на първокласниците нарушава принципът на единност при приема на ученици и гаранцията за равнопоставеност на кандидатите, което прави и невъзможен контролът върху приема. 

Излизането извън определените законови рамки с въвеждането на критерия в разпоредбата "при голям брой кандидати за прием в първи клас" води до незаконосъобразността ѝ, допълват от прокуратурата. 

Търговците на горива обещаха да си забранят да обменят информация

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/06/26/2996136_turgovcite_na_goriva_obeshtaha_da_si_zabraniat_da/?ref=rss


Компаниите, собственици на големите вериги бензиностанции в България, са поели пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) задължението да забранят контактите и обмяната на информация помежду си и свои конкуренти на този пазар, съобщи антимонополният регулатор. <br /><br />"Лукойл България" ЕООД, "Еко България" ЕАД, "Шел България" ЕАД, "ОМВ България" ООД, "НИС Петрол" ЕООД и "Петрол" АД планират промени във вътрешните...

Патриотите ще поискат камерите по оградата на границата да се слагат без обществени поръчки

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/06/26/2996166_patriotite_shte_poiskat_kamerite_po_ogradata_na/?ref=rss


"Обединени патриоти" ще предложат законодателни промени, така че поставянето на камерите за наблюдение по защитната ограда на границата с Турция да става чрез пряко възлагане. Това се разбра от думите на вицепремиера и съпредседател на "Обединени патриоти" Валери Симеонов.<br /><br />"Ще предложим поправка в Закона за обществените поръчки тези камери да не минават през обществени поръчки, защото ги обжалват", каза Симеонов в предаването "Лице в...

Над 114 хил. фермери кандидатстваха за преки субсидии

http://econ.bg/Новини/Над-114-хил-фермери-кандидатстваха-за-преки-субсидии_l.a_i.744651_at.1.html

Общо 114 197 земеделски стопани са подали заявления по схемите за директни плащания, преходна национална помощ и мерките от Програмата за развитие на...

Нонова: Полицаите имат пълното право да протестират

http://www.cross.bg/ninova-pravo-pulnoto-1547174.html

/КРОСС/ Полицаите имат пълното право да протестират. Това коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова по повод готвения за другата седмица протест на служителите на МВР, предава Дарик. "Не приемаме премиерът Борисов да прехвърля отговорности, защото трима министри от ГЕРБ години наред управляват министерството: Цветан Цветанов, Румяна Бъчварова, Валентин Радев. Това състояние на МВР се дължи на техните промени в законите, на "реформата Бъчварова", заяви председателят на левицата. "Смятаме, че полицаите са в пълното си право и имат много основания на този протест и се надявам да не спрат след днешното арогантно отношение на правителството към тях", заяви Нинова. Нинова отбеляза, че аргументите, които министър Валентин Радев иска от полицаите, всъщност се съдържат в негов открит доклад за последното заседание на КСНС. Лидерът на БСП цитира част от доклада, в който се посочва, че е необходимо да се предвиди увеличение на основното месечно възнаграждение на служителите на МВР; необезпечени са редица потребности като доставка на леки автомобили, компютърна техника, защитни средства, облекло и други.  

БСП се обяви против ново строителство във „Владиславово”

http://www.moreto.net/novini.php?n=354246

Проектите за обновяване на „Вл. Варненчик” предвиждат изграждане на над 200 нови жилищни сгради в трети и четвърти микрорайон на квартала. Това обяви градският лидер на варненските социалисти и общински съветник Борислав Гуцанов. Той уточни, че според разпространявания предварителен ПУП ще бъдат изградени 80 нови сгради в единия и 120 в другия микрорайон.

Видео: Другите новини

http://www.dnevnik.bg/video/2017/06/26/2996137_video_drugite_novini/?ref=rss


"Другите новини" е рубрика за уеб новини на БНТ.<br /><br />Акцентите от днешната емисия:<br /> <br />Придвижването на две колела има добри резултат и за работата в офиса<br /><br />"Спейс Екс" изстреля две ракети в рамките на два дни<br /><br />Нова лотария с касови бележки до края на лятото<br /><br />Преброяване на киноотличниците<br /><br />Ед Шийран и Бари Гиб с финални акорди на фестивала...

Областният управител Вълчо Чолаков се срещна с посланиците на Франция и Ирландия

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/aoy3eK4WcYc/

Областният управител на Бургас Вълчо Чолаков се срещна с Н. Пр. Ерик Льобедел, посланик на Франция в България. Двустранното сътрудничество в областта на икономиката, образованието и културата бе в центъра на провелите се разговори. Чолаков презентира пред гостите възможностите за инвестиции и туризъм в област Бургас. Според Ерик Льобедел се очаква част от френските туристи, които до момента са предпочитали Турция и Африка за своята почивка, да се насочат към българското Черноморие.
Областният управител подчерта готовността си да съдейства лично при възникнали проблеми с туристи от Франция, като за целта предостави на дипломата личния си мобилен телефон за връзка по всяко време. Чолаков нееднократно е изразявал готовност за бързо и оперативно разрешаване на проблемите. По време на срещата дипломатът изрази желание за задълбочаване на културния обмен между България и изпращащата го страна. Н.Пр. Ерик Льобедел показа заинтересованост и познаване на българското историческо наследство. В разговора с Чолаков посланикът не скри радостта си от факта, че в момента френски екип археолози проучват древно тракийско селище край Созопол. Възможностите за разработването на съвместни европейски проекти също бе сред темите на официалната визита.

Второто дипломатическо посещение за днес бе на посланика на Ирландия – Н. Пр. Майкъл Форбс. Дипломатът подчерта, че област Бургас не е избрана случайно за негова първа визита извън столицата, това категорично говори за желанието му да бъдат задълбочени добрите отношения между бургаски регион и Ирландия. Ирландските граждани бяха във фокуса на разговора като  туристи, които посещават страната ни и като голям брой такива закупили имоти тук. В тази връзка Негово Превъзходителство изрази подкрепа към идеята, която бе обсъждана преди месеци в Областна администрация Бургас, а именно създаване на Регионален фонд за развитие на въздушните връзки, който да стимулира целогодишния туризъм. Ирландският дипломат бе категоричен, че България и в частност област Бургас има голям потенциал и за него ще бъде водещо да създаде условия  за провеждане на редица съвместни инициативи, които към настоящия момент са малко

Шумен ще дигитализира общинската администрация

http://www.mediapool.bg/shumen-shte-digitalizira-obshtinskata-administratsiya-news265825.html

Община Шумен ще дигитализира процесите на регулация и дейностите по управление на устройство на територията на общината. Това ще стане възможно с въвеждане на интегрирана географска информационна система "Тобел", съобщи изпълнителят на проекта "Мапекс". До шест месеца трябва да са дигитализирани действащите регулационни планове на общината и да е внедрена геоинформационна система. Така общината ще може по-ефективно да генерира своите официални удостоверителни документи като скици, справки, отчети, баланси и други административни документи. В значителна степен ще бъдат оптимизирани дейностите по направление "Строителство и Екология" и ще се увеличи административният потенциал като се автоматизират процесите по издаване на документи и общината ще може да предложи повече и по-качествени електронни административни услуги на граждани и бизнес. "Важен елемент от подобряване на живота в общината са по-бързите, прозрачни и качествени услуги, които общинската администрация предлага. Чрез тяхното развитие, ние целим да ускорим икономическия и инвестиционен процес в града и така да стимулираме неговото икономическо развитие", коментира кметът на Шумен Любомир Христов. "Мапекс" ще управлява целия проект по въвеждане на интегрираната информационна система като ще помогне с анализ на процесите, консултиране, дигитализиране на данни, внедряване на технологични решения, тестване и обучение на служителите на общината. "Постигането на умни градове в България не е вече далечна концепция от бъдещето. Множество български градове, като Шумен, инвестират в технологии за дигитално управление на своите процеси и активи, а това е първа стъпка от реализирането на един "умен град", каза Александър Лазаров, изпълнителен директор на "Мапекс".

Президентът ще посети Горна Оряховица и Свищов

http://www.cross.bg/chasa-svishtov-oryahovitza-1547144.html

/КРОСС/ На 27 юни 2017 г. държавният глава ще посети Горна Оряховица. В 16.40 часа президентът ще разгледа най-големия комплекс в България за производство на хранителни продукти „Захарни заводи". В 17.50 часа Румен Радев ще проведе работна среща с кмета на община Горна Оряховица инж. Добромир Стойков Добрев. В 20.55 часа на площад „Алеко" в Свищов държавният глава и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили ще присъства на тържествената заря-проверка по повод 140 години от освобождението на града. От 21.10 часа президентът ще произнесе тържествено слово, след което ще се проведе илюминация и стрелба със стрелково оръжие в памет на падналите за свободата на град Свищов.

Започнаха масирани проверки в к. к. „Слънчев бряг”

http://www.moreto.net/novini.php?n=354247

По инициатива на вицепремиера Валери Симеонов през почивните дни започнаха масирани проверки на територията на к. к. „Слънчев бряг”, чиято цел е да се осигури спокойствието на туристите. Те обхващат както движещите се в курорта превозни средства, така и атракционни дейности и търговия.

Валери Симеонов: Навсякъде в Слънчев бряг установихме нарушения

https://www.24chasa.bg/novini/article/6302672

Валери Симеонов: Навсякъде в Слънчев бряг установихме нарушенияСмятам, че ще успеем да спрем т.нар. алкохолни обиколки, защото има ясно разбиране, че не носят особени приходи и те са в сферата на сивата икономика. Туристите пият по заведения, без да им се издава касон бон. Няма фактури, няма плащания. Това каза вицепремиерът Валери Симеонов в предаването "Лице в лице" по Би Ти Ви.

Дневен хороскоп за 27 юни

https://www.actualno.com/curious/dneven-horoskop-za-27-uni-news_619087.html

Овен През този ден не очаквайте чудеса от другите. Ако искате нещо да се случи по най-добрия начин участвайте активно и нека инициатива бъде от ваша страна. Не участвайте като арбитър в спорове между приятели. Телец През този ден наблегнете на здравословното хранене. Съвс

Мей към имигрантите от ЕС: Искаме да останете

https://www.actualno.com/europe/mej-kym-imigrantite-ot-es-iskame-da-ostanete-news_619092.html

Британският министър-председател Тереза Мей заяви, че иска да сложи край на тревогите на гражданите от Европейския съюз във връзка с тяхното бъдеще след Брекзит, обещавайки да защити правата им, предава AFP. „Ние искаме да останете“, беше категорична Мей. Междувременн

Спогодба ще определя квотите за внасяне на работна сила от Украйна и България

http://econ.bg/Новини/Спогодба-ще-определя-квотите-за-внасяне-на-работна-сила-от-Украйна-и-България_l.a_i.744650_at.1.html

Министърът на икономиката Емил Караниколов обсъди състоянието на търговско-икономическите взаимоотношения между България и Украйна с Н.Пр. Микола...

Полицаи преследваха глиган по улиците на Хонконг (Видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6302534

Полицаи преследваха глиган по улиците на Хонконг (Видео)Необичайна полицейска операция се проведе в Хонконг. Униформени, въоръжени с щитове и мрежи, преследваха глиган по улиците на големия финансов център, предаде NOVA. Един полицай и 73-годишен велосипедист са пострадали по време на гонитбата. Те са настанени в болница. Акцията приключила успешно и животното било заловено невредимо.

Северна Корея отказа да участва в общ отбор с Южна Корея на игрите в Пьончан

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/06/26/2996017_severna_koreia_otkaza_da_uchastva_v_obsht_otbor_s/?ref=rss


Северна Корея отхвърля възможността да участва в общ отбор с Южна Корея в зимните олимпийски игри в Пьончан през 2018 г. Според представителя на Международния олимпийски комитет (МОК) Джан Ун подобна цел е нереалистична заради политическото напрежение между двете страни и малкото оставащо време за преговори.<br /><br />Идеята за общ корейски отбор дойде от президента на Южна Корея Мун Дже-ин преди началото на световното първенство по таекуондо. Той пожела това да се случи следващата...

Пилон в жилището на юристката

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6302336

Пилон в жилището на юристкатаТози апартамент е с площ 60 кв. м, намира се в Прага и принадлежи на интересна млада дама, която през деня е юрист, а нощно време е танцьорка на пилон. Жилището се намира на приземния етаж в старата част на чешката столица, има един прозорец, а транформацията е направена от архитектурното бюро Coll Coll.

Хаосът в Либия пречи на борбата с мигрантския поток

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/06/26/2996120_haosut_v_libiia_prechi_na_borbata_s_migrantskiia_potok/?ref=rss


Когато либийската брегова охрана получи миналия месец от Италия първата дългоочаквана партида патрулни лодки, два от четирите плавателни съда имаха механични проблеми, а един се счупи на път за Триполи.<br /><br />Когато италианският вътрешен министър по-късно пристигна със самолет, за да представи официално лодките във военна база в либийската столица, служителите на бреговата охрана недоволстваха, че са стари и нямат достатъчно място на палубата за спасените мигранти.<br...

Битката между София и Бела от „Следвай ме“ влиза в новините

https://www.vesti.bg/lyubopitno/bitkata-mezhdu-sofiia-i-bela-ot-sledvaj-me-vliza-v-novinite-6070791

В епизода предстои и неприятен сблъсък между Бела и нейната съквартирантка, която я заплашва, че ще трябва да си търси нова квартира в скоро време

Българин ще ръководи Deutsche Bank в Русия

http://www.investor.bg/evropa/334/a/bylgarin-shte-rykovodi-deutsche-bank-v-rusiia-241908/

Борислав Иванов става изпълнителен директор на мястото на Анет Фивег

Намериха близо 4 кг. нарязан тютюн без бандерол във Варненско

http://www.moreto.net/novini.php?n=354236

Нарязан тютюн без акцизен бандерол с тегло от 3.6 кг. е иззет от дома на 28-годишен жител на Вълчи дол. Мъжът не за първи път попада в полезрението на МВР, съобщиха от пресцентъра на полицията за Moreto.net. 200 къса цигари са открити у жена при проверка от органите на реда във „Възраждане“, а други 400 къса са намерени в частен дом.

Ексхумират останките на Салвадор Дали заради претенция за бащинство

http://frognews.bg/news_137176/Ekshumirat-ostankite-na-Salvador-Dali-zaradi-pretentsiia-za-bashtinstvo/

Съд в испанската столица Мадрид постанови ексхумиране на останките на художника Салвадор Дали заради претенция за бащинство, съобщи испанската агенция ЕФЕ. Ексхумацията се налага поради нуобходимостта от извършване на биологичен тест и ДНК анализ.

Тереза Мей към имигрантите от ЕС: Ние искаме да останете във Великобритания

https://www.24chasa.bg/novini/article/6302663

Тереза Мей към имигрантите от ЕС: Ние искаме да останете във Великобритания

В понеделник британският министър-председател Тереза Мей заяви, че тя иска да сложи край на тревогите на гражданите от Европейския съюз във връзка с тяхното бъдеще след Брекзит, обещавайки да защити правата им, съобщава AFP, цитирана от “Фокус“. „Ние искаме да останете“, беше категорична Мей. Междувременно лидерът на опозиционната Лейбъристка

Не достигат складове заради ниска възвращаемост на инвестицията

http://www.mediapool.bg/ne-dostigat-skladove-zaradi-niska-vazvrashtaemost-na-investitsiyata-news265824.html

Търсене на модерни логистични и индустриални площи у нас през, но липса на инвеститори, заради ниската възвращаемост е характерно за първото полугодие на 2017 г. Това показва анализ на пазара на онлайн платформата "БГСКЛАД". Инвеститорите търсят възвращаемост на проекта до 7 години, докато в момента на база цената на земята и строителството са им нужни 9 – 11 години, коментира Симеон Митев, собственик на платформата. Друг проблем е изчерпването на добрите парцели с изградена инфраструктура, допълни той. По тази причина предпочитаният модел на изграждане на нови складове остава "строителството по мярка" т.нар. "built to suit", коментира Веселина Гентева, оценител в компанията. Заради летния сезон в момента има недостиг на хладилни площи, а търсенето е голямо в София и по морето. Най-активен е пазарът в София, където се търсят големи площи – над 1000 кв. м, докато в провинцията интересът е към малките помещения от 100 до 500 кв. м, показват данните на платформата. Заради недостига наемните цени на модерните складове са стабилни от 3 – 4 евро/кв. м месечно в София и Бургас. В провинцията складовете се отдават на цени от 1 – 2 евро/кв. м месечно. Във Варна са сключени няколко по-мащабни сделки на нива над 1 млн. евро. Терените са придобити от местни фирми за собствено ползване. В София се търсят складове от 1000 до 5000 кв. м Логистични компании и производители търсят складове и индустриални имоти от 1000 до 5000 кв.м, с добро качество отговарящо на европейските изисквания в София, коментира регионалният представител на компанията Радослав Конов. Предлагането обаче е предимно на амортизирани физически и морално-остарели бази. По тази причина наемите на модерните логистични площи държат високи цени от 3.5 – 4 евро/ кв. м/ месечно в София и Софийска област и се очаква да останат стабилни, посочи Конов. Пазарът на площи от 300 до 700 кв.м в София не е активен, а сключените сделки са малко. Заради летния сезон в момента в столицата има и завишено търсене на хладилни камери, но предлагането е ниско. Засилено търсене в Пловдив и Варна Засилено търсене на парцели за застрояване и на складове има в регионите на Пловдив и Варна. Край Пловдив израсна "Тракия икномическа зона", която привлече редица инвеститори. Търсенето на парцели за индустриално производство остава динамично, коментира Атанас Ласков, представител на БГСКЛАД в Пловдив. Сключени са няколко сделки, но отново се наблюдава тенденцията собствениците на имотите да искат по-високи цени за тях от тези, които са склонни да дадат купувачите, допълни Ласков. Повишен интерес към покупка на строителни терени и промишлени бази има и във Варна. През първите шест месеца на годината бяха сключени няколко сделки на нива над 1 млн. евро от местни компании за придобиване на производствено-складови бази за собствено ползване, каза Тони Танев, представител на платформата във Варна. По думите му новите строителни проекти в града създават необходимост от допълнителни капацитети за множество бизнеси, съпътстващи производството и логистиката на продукти за строителния сектор. За разлика от Варна във Бургас търсенето е предимно на малки складове от 100 до 300 кв.м. Интерес има и към по-големи и качествени имоти, но сделките са единични, коментира Валентин Косев. Той даде пример със склад от 1300 кв. м отдаден под наем за 4 евро/кв.м. Основното търсене обаче е в диапазона между 2 и 3 евро/кв.м. В курортните центрове около Бургас интерес към наемане на складове проявяват руснаци. Около Бургас продължава предлагането на големи незастроени площи – терени на много ниски цени, но търсене няма. Цените на незастроените площи вървят в порядъка на 20 – 27 евро/кв.м. Има и терени със стари реконструирани складове, които се продават между 20 и 30 евро/кв.м, но търсенето също е много слабо. В Стара Загора интересът е към нови бази, построени с термопанели и метална конструкция и достатъчен терен около тях за маневриране на транспортни средства с изградена пълна инфраструктура, каза Огнян Георгиев В района на Велико Търново нови проекти започнаха "Кауфланд", "Практис" и "Кроношпан", а в Горна Оряховица – компаниите "Грейко" и "Захарни заводи А". Сделките с бизнес имоти в региона отбелязват ръст с една пета през първото полугодие на годината спрямо същия период на 2016 г., коментира регионалният представител Любомир Филипов. Отчита се и ръст на наемните цени с една десета. В Русе пазарът също е стабилен, а търсенето е към наемане на първокласни складове. По думите на регионалния представител на платформата Григор Недев национални и международни компании са учудени, че няма такива, затова си поръчват "строителство по мярка" за бизнеса им. В Габрово интересът е насочен основно към малки и средни производствени и складови площи, каза Михаил Сеферов. Подобна е тенденцията и в Сандански, където са сключени единични сделки за наемане на складове до 400 кв.м на цена от 1 евро до 1.5 евро/кв.м без ДДС. Наематели са българи и гърци, които местят част от бизнеса си в България, заради по-добро данъчно облагане на фирмите у нас. Търсят се помещения за шивашки цехове, производство на козметика и на храни.

Бунев: Железничарите пострадаха заради локомотив на 40 г.

http://dnes.dir.bg/news/lokomotiv-zheleznichari-petar-bunev-40-g-25966999

Най-вероятната причината за инцидента на жп гарата е техническа неизправност, заяви председателят на Синдикатът на железничарите в България (СЖБ) Петър Бунев.

Мъж гази туристи и удря жена в Несебър (Видео)

https://www.actualno.com/society/myj-gazi-turisti-i-udrja-jena-v-nesebyr-video-news_619089.html

Мъж нападна туристи на оживена търговска улица в Несебър. На видеото се вижда как автомобил се опитва да си проправи път през туристите на улицата, "подпирайки" някои от тях, за да се отместят. Тогава една от жените се обръща и удря стъклото на шофьорската врата. В този момен

Левски иска по 180 лева от феновете за паркиране пред "Герена"

https://offnews.bg//futbol/levski-iska-po-180-leva-ot-fenovete-za-parkirane-pred-gerena-659129.html

Ръководството на Левски излезе с официално обръщение към феновете на "сините" преди предстоящото този четвъртък домакинство на Сутиеска в двубой от първия квалификационен кръг на Лига Европа.

Ето и пълното съобщение на сайта на "сините":

Уважаеми привърженици, обръщаме внимание на всички желаещи да се сдобият с пропуск за паркиране в зоната пред Сектор „А“ за сезон 2017/2018, че може да закупите вашия талон от офисите на клуба на улица „Тодорини кукли“ 47.

Количествата са ограничени, а цената е 180 лева.

Обръщаме внимание и на притежателите на пропуски от предишния сезон, че ако желаят да ги подновят, трябва да го направят преди срещата от първи квалификационен кръг на Лига Европа срещу черногорския Сутиеска в четвъртък, 29.06.

Неподновени пропуски няма да са валидни в деня на мача!", пише в съобщението на сайта на 26-кратните шампиони.

Предвид изключително краткото време до мача се очаква отново да има неразбрали, което е предпоставка за възникване на напрежение в четвъртък.

Стойков, който изрита жена в Берлин: Не мога да си спомня

https://www.vesti.bg/bulgaria/stojkov-kojto-izrita-zhena-v-berlin-ne-moga-da-si-spomnia-6070792

Освен за причиняване на тежка телесна повреда, прокуратурата повдигна на Стойков и две обвинения за ексхибиционизъм

Европейските индекси се повишават предпазливо

http://econ.bg/Новини/Европейските-индекси-се-повишават-предпазливо_l.a_i.744649_at.1.html

Европейските борси стартират на позитивна територия в началото на седмицата благодарение на поскъпване на банковите акции, след като властите в...

БСП обвини ГЕРБ в бягство от отговорност за МВР и страх от президента Радев

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/06/26/2996047_bsp_obvini_gerb_v_biagstvo_ot_otgovornost_za_mvr_i/?ref=rss


Лидерът на БСП Корнелия Нинова разкритикува ГЕРБ, че бяга от отговорност за състоянието на МВР и обяви, че управляващите се страхуват от президента Румен Радев заради волята му за борба с корупцията по високите етажи на властта. Двете мнения бяха изказани на извънреден брифинг на Нинова на "Позитано" 20 днес.<br /><br />Тази сутрин премиерът Бойко Борисов участва в национално съвещание в МВР и обеща на готвещите протест полицаи летни униформи и пари за гориво. В неделя...

Без ток утре във Варна и областта ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=354223

Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, утре - 27 юни ще бъде прекъснато електрозахранването в няколко района на Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък: - от 09:00 ч.

Мъж напада група слепи туристи на оживена улица в Несебър (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6302630

Мъж напада група слепи туристи на оживена улица в Несебър (Видео)Мъж нападна слепи туристи на оживена търговска улица в стария град на Несебър. Кадрите от нападението бяха изпратени на bTV. На него се вижда как автомобил се опитва да си проправи път през туристите на улицата. Той подпира групичка хора с бели бастуни, които пресичат улицата. Тогава една от жените се обръща и удря стъклото на шофьорската врата.

Щом Полша може да се справи с данъчните измами, то и Гърция може

http://www.mediapool.bg/shtom-polsha-mozhe-da-se-spravi-s-danachnite-izmami-to-i-gartsiya-mozhe-news265823.html

Идеята, че необходимостта от облекчаване на дълга на Гърция може да намалее, ако тя се научи да си събира по-добре данъците, едва ли е популярна. Една друга страна с голяма пропаст между очакваните и действително събираните данъци, Полша, обаче показва как едно решително правителство може да извлече голяма полза от този огромен ресурс. Изследване на Европейския съюз, публикувано през септември 2016 година, показа, че Полша и Гърция имат много подобни празнини в събирането на данък добавена стойност (ДДС): през 2014 г. Полша е събрала с 24% по-малко ДДС от разчетите, а Гърция - с 28%. Тази пропаст е била около два пъти по-голяма от средната за ЕС равнище. ДДС в държавите от Европейския съюз, който наподобява данък продажби в САЩ, е един от най-големите източници на приходи за правителствата. През 2014 г. Полша е събрала с около 9,3 милиарда евро (10,4 милиарда долара) по-малко от предвиденото, а Гърция - с 4,9 милиарда евро. Тези суми се равняват на 2% от брутния вътрешен продукт (БВП) на двете страни. По съвпадение европейските кредитори на Гърция очакват от нея да поддържа първичен фискален излишък в размер на 2% от БВП през периода 2023-2060 г. - по-дълго от която и да било държава след Втората световна война. Това условие е смятано за нереалистично и за причина, поради която Гърция се нуждае от намаляване на дълга. Нито една страна не е успяла да запълни изцяло ДДС дупката, но тя е едва 1,2% от очакваните приходи в Швеция, по-малко от 4% в Люксембург и 8% в Словения. Така че, поне на теория, Гърция е в състояние да изпълни почти изцяло суровите фискални изисквания на своите кредитори, като запълни дупката до тези равнища. Често се изтъква, че гърците просто не могат да си позволят да плащат прилежно своите данъци. Те са облагани доста сурово - приетият неотдавна пакет с реформи, който помогна на страната да получи транш от 8,5 милиарда евро този месец, отново разширява данъчната основа. Според доклад на Международния валутен фонд (МВФ), публикуван по-рано тази година, обаче гърците вече дължат 94,2 милиарда евро на своето правителство. "Данъкоплатците в затруднено икономическо положение може да възприемат рисковете от укриване на данъци (наказания) като по-малки от потенциалните печалби (избягване на фалит)", пише МВФ. ДДС обаче е по-лесен за събиране от други видове данъци, защото е потребителски налог. Освен ако една трансакция не се осъществи в сивата икономика, ДДС се плаща от потребителя, като е калкулиран в цената. Събирането на този вид данък често е въпрос на политическа воля от страна на правителствата: колкото по-корумпирана и клиентелистка е една политическа система, толкова по-широко разпространени са измамите с ДДС. Полша имаше сериозен проблем с измами, при които фирми искаха от правителството да им бъде възстановен платен ДДС, често пъти за фиктивно изнесени стоки. В началото на тази година министърът на финансите Матеуш Моравецки заяви, че отличният икономически растеж на страната - над 3% в момент, когато съседните държави са в криза - трябва да бъде преизчислен, тъй като е бил надут от фалшиви износни схеми. През 2015 година, например, действителният растеж е бил 1,9%, а не 3,6%, отбеляза Моравецки. През 2016 и 2017 г. Полша предприе поредица от мерки за затваряне на вратичките за източване на ДДС. Страната нямаше кой знае какъв избор: управляващата популистка партия "Право и справедливост" бе обещала да плати големи суми на семействата с повече от едно дете и единственият друг източник на финансиране бе натрупването на още външен дълг. Правителството начерта планове за теглене на големи кредити, но също така, през 2016 и 2017 г., прокара пакет закони за повишаване на събираемостта на ДДС, ограничаване на връщането на платени данъци, въвеждане на "солени" глоби за данъчни измами и затягане на контрола върху сектора с горивата, в който бяха извършвани много от измамите. Полският кабинет освен това увеличи усилията за събиране на корпоративния данък, като едновременно с това го понижи за нововъзникналите фирми и реформира данъчната администрация. Резултатите, според министерството на финансите, са грандиозни. Правителството очакваше тази година дефицит от 59 милиарда злоти (15,5 милиарда долара), но през първите месеца той бе само 900 милиона злоти. Полша ще емитира до края на годината по-малко дълг, отколкото бе планирала. При това страната дори още не е започнала да ограничава големия брой изключения, предвиждащи намаляване на ДДС - нещо, което ЕС отдавна посочва като потенциална област за подобрение. Междувременно се очаква икономическият растеж да достигне 3,7% тази година според прогноза на анализатори на агенция Блумбърг. По-високата събираемост на данъците не води до по-ниска икономическа активност и по всяка вероятност икономическият растеж ще е по-реален от данните за миналата година. Западноевропейските кредитори на Гърция не са почитатели на националистическото правителство в Полша. Те обаче трябва да се вгледат по-внимателно в ефективните мерки, които то предприе срещу укриването на данъци. Гърция има нужда от някои от полските лекарства преди сегашните планове за решаване на нейния дългов проблем да бъдат определени за нереалистични. Прекалено голям дял от гръцката икономика - около една четвърт според някои изчисления - все още е в сивия сектор, за да бъдат взимани важни решения за облекчаване на основата на наличните икономически данни. По БТА.

Изненадващо ниска присъда за убийството на наркобоса Иван Костов - дилърът само за 4 г. в затвора

https://www.24chasa.bg/novini/article/6302614

Изненадващо ниска присъда за убийството на наркобоса Иван Костов - дилърът само за 4 г. в затвораС изненадващо ниска присъда приключи преди минути в Бургаския окръжен съд делото за убийството на наркобоса Иван Попов-Костов. Извършителят Димитър Димитров Бабата влиза в затвора само за 4 години. Неочаквано той бе оправдан за убийството като магистратите решиха, че Димитров е превишил правата си при неизбежна отбрана.

Борисов: Бензиностанции манипулират софтуера, ще ги спрем

http://dnes.dir.bg/news/softuer-benzinostantzii-kabinet-borisov-3-25967465

От един месец работим по контрабандата на горива. Оказа се, че виновни няма. Нещо не ни излизаше сметката. Бензиностанции манипулират софтуера.

Остава по-малко от месец за кандидатстване в ПРОМЯНАТА

https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/ostava-po-malko-ot-mesec-za-kandidatstvane-v-promianata-6070790

Специален информационен ден дава отговор на всички въпроси на бъдещите Герои на ПРОМЯНАТА – 28 юни, от 9.00 до 11.00 ч., betahaus Sofia

Наредиха ексхумация на тялото на Салвадор Дали заради тест за бащинство

https://offnews.bg//kultura/narediha-ekshumatcia-na-tialoto-na-salvador-dali-zaradi-test-za-bashti-659128.html

Съдът в Мадрид е отсъдил ексхумация на тялото на един от най-известните художници в света - Салвадор Дали. Причината - трябва да се направи тест за бащинство, предаде Би Би Си.

Испанка, родена през 1956 г., твърди, че майка и, която е била прислужница е имала тайна афера с художника през 1955 г. Тъй като няма останали биологични останки или лични предмети на Дали, от които да се вземат проби, съдът наредил ексхумацията.

Жената, която твърди, че може да е дъщеря на великия сюрреалист, се казва Мария Пилар Абел Мартинес и работи нещо доста интересно: чете таро карти. Не се знае дали обаче картите са и казали, че е дъщеря на художника.

Тя прави първото искане за установяване на бащинство през 2015 г.

Салвадор Дали умира през 1989 г. и е погребан в родния си град Фигерас в Каталуния.

Усилията на ЕС да спре мигрантите се провалят от хаоса в Либия

http://www.mediapool.bg/usiliyata-na-es-da-spre-migrantite-se-provalyat-ot-haosa-v-libiya-news265822.html

Когато либийската брегова охрана получи миналия месец от Италия първата дългоочакваната партида патрулни лодки, два от четирите плавателни съда имаха механични проблеми, а един се счупи на път за Триполи. Когато италианският вътрешен министър по-късно пристигна със самолет, за да представи официално лодките във военна база в либийската столица, служителите на бреговата охрана недоволстваха, че са стари и нямат достатъчно място на палубата за спасените мигранти. "Искат от нас да сме полицай на Европа. А в същото време този полицай се нуждае от ресурси", каза говорител на бреговата охрана на име Аюб Касим. "Я да опитат те да работят в такива условия". Половин милион души прекосиха Средиземно море от Либия до Италия през последните четири години, основно африканци от региона южно от пустинята Сахара, които плащат на трафиканти да ги преведат през пустинята до Либия и оттам към Европа с негодни за плаване в море надуваеми лодки. Около 13 000 души загинаха по пътя. Европейските правителства искат да спрат мигрантите и да разбият хватката на каналджиите. Но вече повече от четири месеца, откакто Италия и ЕС започнаха нов опит за справяне с кризата, усилията им не са довели до почти никаква промяна, както става ясно от разказите на мигранти, служители на хуманитарни организации и на официални лица. Когато либийските власти заловят мигранти, ги отвеждат в центрове за задържане, които формално са под контрола на правителството. Там вече има около 8000 души. Въпреки че европейците обещаха да дадат пари за подобряване на условията в тях, в някои е такава теснотия, че мигрантите се налага да спят седнали. В столичния мигрантски център "Тарик ас Сика", показван на дошли на визита в Либия високопоставени посетители, са засадени цветя и инсталирани умивалници. Но зад заключената с катинар метална порта стотици мигранти са наблъскани един до друг на матраци в единично помещение без вентилация. "Казват ни да мълчим, затварят ни и ни искат пари", каза 22-годишен мъж от Гвинея, който е в центъра от март, когато бива заловен от либийската брегова охрана с още около 120 мигранти, малко след като потегля за Италия. "Бият хората. Не харесват черната кожа". Без "турска сделка" в северна африка Морският път от либийските брегове е един от основните маршрути на най-големия мигрантски поток в Европа от Втората световна война насам. Другият, по море от Турция към Гърция, бе почти напълно запечатан миналата година след споразумение между ЕС и Анкара. Този от Либия обаче не спира да нараства. От началото на годината вече 70 000 души са предприели това пътуване, а пикът през летния сезон тепърва предстои. Около 2000 души умряха тази година. За разлика от Турция Либия все още е смятана от европейците за твърде опасна, за да бъдат връщани там мигрантите, така че обикновено тези, които се доберат до международни води, в крайна сметка стигат до Италия. Мрежите за трафик на хора в Либия процъфтяват в суматохата, последвала революцията от 2011 г., при която бе свален от власт диктаторът Муамар Кадафи. Бизнесът им тръгна стремглаво нагоре след 2014 г., когато конфликтът се разпространи в цяла Либия и бяха създадени враждуващи правителства в Триполи и на изток. От миналата година ЕС опитва да работи с ново либийско правителство, подкрепено от ООН. През октомври започна обучение на брегова охрана на борда на европейски кораби. През февруари Италия подписа меморандум за разбирателство с Триполи, който ЕС бързо подкрепи и определи за целта сума от 90 милиона евро. Но Европа досега е оказала съвсем малко конкретна подкрепа, каза Тарик Шанбур, представител на бреговата охрана. "Срещаме се, говорим, вземаме решения, сключваме споразумения, но на терен нищо не се върши". Либийското правителство няма много влияние извън столицата, а даже и в някои от министерствата в Триполи. Неговата власт е отхвърлена в Източна Либия и едва се усеща на юг, където трафиканти вкарват мигранти през Сахара. "Досега не можем да кажем, че като Европейски съюз сме постигнали много", каза европейски представител, пожелал анонимност. "Работата е там, че се нуждаем от краткосрочни решения, но такива няма. Няма "турска сделка" в Северна Африка." Издевателства над мигранти Докато европейските политически лидери обмислят дългосрочни стратегии за засилване на сигурността по южните граници на Либия, поучават местните общности да се откажат от каналджийството и дават помощи на родните държави на мигрантите, либийските власти се тревожат, че броят им в Либия ще набъбне. Те казват, че нямат достатъчен капацитет да приютяват мигранти в страна в дълбока икономическа криза, където има близо 250 000 вътрешно разселени лица. Европейското финансиране помогна за увеличаване на доброволното репатриране на мигранти, заловени в Либия и съгласили се да се завърнат у дома. Броят им обаче надали ще надхвърли 10 000 тази година. Мигрантите, заловени от либийската брегова охрана в морето или в среднощни операции, биват задържани в центрове за мигранти - както официални, контролирани формално от правителството, така и такива, управлявани от всевъзможни въоръжени групировки. Управителите на центровете печелят пари, като карат мигрантите и техните семейства да плащат за освобождаването им, като ги продават обратно на трафиканти или ги дават под наем за работна ръка, казват мигранти. Сексуалните издевателства са чести, казва бивш служител на един от центровете в Триполи. В неофициалните центрове за задържане в западната и южната част на Либия, под контрола на милиции или на самите каналджии, се говори, че условията са много по-лоши. Мигранти казват, че техните семейства са изнудвани за пари, като им се изпращат видео и аудио файлове как биват изтезавани роднините им. Мигранти в "Тарик Сика", които по-рано са били задържани в друг, недостроен лагер край летище "Митига" в Триполи, разказват, че са били накарани насила да построят сами лагера. Няколко болни хора са умрели, защото не им е била оказана лекарска помощ. На Ройтерс бе отказано посещение в центъра. Служителите на центъра за задържане казват, че изпитват недостиг на ресурси и понякога се налага да действат със сила срещу отчаяни и буйни мигранти. Мохамед Бишр, началникът на отдела за борба с незаконната миграция в Триполи, отрече да са достоверни сведенията за издевателства и убийства. Казва, че мигрантите са задържани заради тяхната сигурност. "Предвид ситуацията по сигурността в либийската държава те не могат да напуснат центровете за задържане, защото нямат документи за самоличност", каза той в просторния си офис с климатик в центъра "Тарик Сика". "Ако напуснат, може да ги сполети и нещо по-лошо." По БТА.

Турски националисти: Извънредното положение трябва да продължи

https://www.24chasa.bg/novini/article/6302409

Турски националисти: Извънредното положение трябва да продължиЛидерът на Партията на националистическото действие (ПНД) Девлет Бахчели заяви днес, че режимът на извънредно положение, въведен след опита за преврат в Турция през юли м. г., трябва да продължи, съобщи турската телевизия НТВ, цитирана от БТА. На 15 юли бе извършен нецивилизован опит за преврат. След пуча бе въведено извънредно положение,

НАП отново ще организира лотария с касови бележки

http://econ.bg/Новини/НАП-отново-ще-организира-лотария-с-касови-бележки_l.a_i.744648_at.1.html

Националната агенция за приходите ще организира втора лотария с касови бележки от есента, съобщи за “Хоризонт“ говорителят на ведомството Росен...

Окончателно: ЦСКА аут от Лига Европа

https://www.24chasa.bg/sport/article/6302603

Окончателно: ЦСКА аут от Лига ЕвропаВече е окончателно - ЦСКА няма да участва в Лига Европа. "Днес КАС отказа да наложи предварителни обезпечителни мерки по заведеното от страна на ПФК ЦСКА дело срещу УЕФА. По този начин КАС отказа за издаде заповед за незабавно връщане на ЦСКА в Лига Европа. Юридическият екип на ЦСКА очаква да получи утре мотивите за решението,

Макрон и Порошенко обсъдиха перспективите за решаване на кофликта в Украйна

http://www.mediapool.bg/makron-i-poroshenko-obsadiha-perspektivite-za-reshavane-na-koflikta-v-ukraina-news265821.html

Френският президент Еманюел Макрон и украинският му колега Петро Порошенко изразиха надежда за постигане на напредък в решаването на конфликта в Украйна след среща в Елисейския дворец, предаде Ройтерс. И двамата президенти заявиха, че очакват нова среща на нормандската четворка (Германия, Франция, Украйна и Русия) да се състои в края на този или началото на следващия месец, преди срещата на високо равнище на Г-20, планирана за 7 и 8 юли. Порошенко заяви, че се чувства много по-оптимистично настроен след разговора с Макрон. Френският президент увери, че германската канцлерка Ангела Меркел споделя решимостта му за решаване на украинския конфликт. "Франция няма да признае анексирането на Крим" от страна на Русия, заяви Макрон, цитиран от Франс прес. "Франция държи на суверенитета на Украйна в международно признатите й граници", добави той. Френският президент съобщи, че на срещата на нормандската четворка ще бъдат обсъдени серия от предварителни условия за постигане на напредък като изтеглянето на всички сили в близост до границата, присъствието на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) или на международни сили, които да гарантират сигурността. Освен това е важно да се постигне напредък по въпроса за блокадата и размяната на затворници, добави Макрон. "Не трябва да свикваме да водим безрезултатни дискусии", подчерта френският президент, цитиран от АФП. Той изрази надежда срещите да имат ясни цели и да постигат конкретни резултати, дори и тези резултати да изглеждат ограничени. Порошенко настоя за 24-часово присъствие на ОССЕ по фронтовата линия. Подписаното през февруари 2015 г. в Минск споразумение за прекратяване на огъня, целящо да сложи край на конфликта между силите на украинското правителство и проруските сепаратисти, не успя да спре артилерийския обстрел. И двете страни се обвиняват взаимно в нарушения на примирието, припомня Ройтерс. На съвместна пресконференция с Порошенко Макрон добави, че не е съгласен с позицията на държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън, според която враждебните действия в Украйна могат да бъдат решени извън рамката на споразуменията от Минск и каза, че не е виждал алтернативно предложение от САЩ. По думите му споразумението от Минск, прието от всички страни, остава основа за постигане на решение и то трябва да бъде приложено. Порошенко увери, че Киев е готов да изпълнява всички точки от споразумението от Минск, ако на териториите от Донбас, които не са под украински контрол, се спазва режим на сигурност. Лидерите на нормандската четворка може да имат разговор по конферентна връзка в най-скоро време, съобщи Дмитрий Песков, говорител на руския президент Владимир Путин. "Тази възможност се обсъжда по дипломатически канали", добави Песков, цитиран от ТАСС.

Владимир Каролев: Ограничаването на кешовите разплащания е прибързано

http://www.moreto.net/novini.php?n=354239

Решението на правителството в следващите години да направи всички разплащания в размер на над 1000 лв. само по банков път не е толкова лоша идея, но трябва първо да се вземат конкретни мерки, които да улеснят гражданите в новата ситуация.

Започна първото от серията учения, свързани със Saber Guardian -2017

https://www.24chasa.bg/novini/article/6302593

Започна първото от серията учения, свързани със Saber Guardian -2017
Учение на силите за специални операции „Black Swan - 2017” ще се проведе от днес, 26 юни, до 22 юли на територията на трите държави - домакини на многонационалното учение „Saber Guardian - 2017” – България, Румъния и Унгария. „Black Swan - 2017” е първото от серията учения, свързани със „Saber Guardian -2017” и подпомага участниците да отработят и

60 високи сгради в Лондон не издържат проверките за безопасност

http://www.mediapool.bg/60-visoki-sgradi-v-london-ne-izdarzhat-proverkite-za-bezopasnost-news265820.html

Обезпокоително е, че всички високи жилищни сгради, проверени след пожара в "Гренфел тауър" за наличие на лесно запалими строителни материали, не са издържали проведените тестове. Това заяви говорител на британския премиер Тереза Мей, цитиран от Ройтерс. Шейсет високи жилищни сгради не издържаха тестовете, които бяха направени, за да се установи дали за построяването им са били използвани лесно запалими строителни материали. Същевременно в медиите се появиха оплаквания, че проверките са вървели прекалено мудно. "Несъмнено е обезпокоително, обезпокоително е за живеещите в тези блокове", заяви говорителят на редовен брифинг. По думите му именно затова е внедрена система, чрез която проверките да могат да се извършват много бързо и местните власти да бъдат своевременно уведомявани при наличие на лесно запалими материали, както и за предприетите мерки. Той заяви още, че собствениците следва във възможно най-кратки срокове да предават за изследване проби от материали от конструкцията на дадена сграда, които са потенциално запалими.

За пръв път жена води смяната на кралския караул пред Бъкингамския дворец

https://www.24chasa.bg/novini/article/6302594

За пръв път жена води смяната на кралския караул пред Бъкингамския дворецЗа пръв път жена, военнослужеща от Канада, води церемонията по смяната на кралския караул пред Бъкингамския дворец, съобщават Ройтерс и Асошиейтед прес, предава БТА. Високата чест се падна на капитан Меган Куото и на нейната военна част от Втори пехотен батальон "Принцеса Патриша", които бяха поканени във Великобритания за отбелязването на 150-ата

Швед, отвлечен от Ал Кайда през 2011 г. в Мали, е освободен (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6302570

Швед, отвлечен от Ал Кайда през 2011 г. в Мали, е освободен (Видео)Швед, отвлечен през 2011 година в Мали от Ал Кайда е освободен и ще бъде върнат в родината си, предават от Външното министерство на Швеция, цитирано от telegraph.co.uk. "За нас е изключителна радост да съобщим, че Йохан Густафсон е освободен и ще е върне в Швеция", казват от Министерството на външните работи на страната.

Нинова: Подкрепяме твърдо президента за разследване на политическия елит

https://www.24chasa.bg/novini/article/6302581

Нинова: Подкрепяме твърдо президента за разследване на политическия елит„Страхът на Борисов от президента Радев за реална борба с корупцията и подкрепата, която получава и от нас, да се стигне до край - да се водят разследвания и да се търси отговорност на политическия елит за всичките години на прехода, е това, което продиктува анкетната комисия в парламента за самолетите.

БНБ е осъдена да предостави докладите за състоянието на ПИБ

http://www.mediapool.bg/bnb-e-osadena-da-predostavi-dokladite-za-sastoyanieto-na-pib-news265819.html

Тричленен състав на Върховния административен съд реши, че БНБ няма основания да отказва достъп до двата надзорни доклади за състоянието на Първа инвестиционна банка (ПИБ) от 2012-та до 2015-та година. Делото е заведеното от сайта "Биволъ", а адвокат по него е Александър Кашъмов от "Програма Достъп до информация". Информация в надзорните доклади трябва да покаже много по-голяма част от картината на проблемите на ПИБ от този период, в това число размера на лошите кредити, както и кредитите, отпускани на свързани с банката лица. Досега сайтът "Биволъ" е публикувал частично копия от тези доклади, придобити по неофициален път. В съдебното решение на ВАС се казва, че в двата доклада няма защитена от закона тайна, въпреки че БНБ е отказала предоставянето им. Решението може да се обжалва пред петчленен състав на ВАС. ПИБ отново е в полезрението на общественото внимание, след като преди две седмици президентът Румен Радев разсекрети стенограмата от разговора на 29 юни 2014 г. между политическите сили при бившия държавен глава Росен Плевнелиев за банковата криза, породена от затварянето на Корпоративна търговска банка заради ликвидната й криза. Но него се обсъжда и състоянието на ПИБ, която също бе подложена на натиск от своите вложители и се наложи държавата да предостави държавна помощ под формата на паричен влог в банката, за да стабилизира състоянието й. Тогава бюджетът предостави 1.2 млрд. лв. на ПИБ, но до края на първите пет месеца от внасянето на влога банката върна на фиска 300 млн. лв., а останалите 900 млн. лв. бяха изплатени на вноски до 27 май 2016 г. при спазване на всички наложени от Европейската комисия ограничения в дейността и рекламата й. В края на октомври 2016 г. Министерството на финансите прекрати договора си за срочен депозит на предоставената сума и тя бе изтеглена с лихва от 28.5 млн. лв., натрупана за периода на влога. Въпросната сума обаче не може да се брои изцяло като печалба, защото за да предостави първоначално помощта на ПИБ, държавата спешно емитира облигации, по които също плати лихви.

Общината ще намалява трафика в София с по-дълго платено паркиране

http://econ.bg/Новини/Общината-ще-намалява-трафика-в-София-с-по-дълго-платено-паркиране_l.a_i.744647_at.1.html

Работното време на синята зона за платено паркиране в София да бъде удължено с 4 часа в събота, като ще важи до 18 часа, а началото и краят на...

Как предлагате да се казва телевизията на БСП?

https://www.actualno.com/politics/kak-predlagate-da-se-kazva-televizijata-na-bsp-news_619075.html

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че партията ще прави телевизия. Това бил отдавна заплануван проект, който през есента ще стане факт. Членове на Националния съвет обмисляли към кое е по-разумно партията да насочи своите средства - към телевизията или към паметника "Бузлуджа", но в крайна сметка Нинова заяви, че БСП ще започне работа и по двата проекта. Засега не е известно как ще се казва партийната медия. Какви са вашите предложения за евентуално име на новата телевизия на БСП?

Протестиращи и полиция се сбиха в Атина

http://frognews.bg/news_137175/Protestirashti-i-politsiia-se-sbiha-v-Atina/

Сблъсъци избухнаха между протестиращи общински работници и полицията в Атина, предаде „Руптли”.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване