Таекуондото смени името си, подигравали му се заради WTF

https://offnews.bg//bojni/taekuondoto-smeni-imeto-si-podigravali-mu-se-zaradi-wtf-659055.html

Култово решение взеха в световната федерация по таекуондо. Началниците там промениха името от World Taekwondo Federation на World Taekwondo. Съобщението се появи в сайта на федерацията.

Ръководството е приело решението заради многобройните шеги в интернет. Абревиатурата на старото название - WTF, съвпада с популярното в цял свят съкращение на ругатнята "What the fuck". Няма да я превеждаме, защото е известна и на децата.

"Във века на цифровите технологии съкращението на името на нашата организация стана повод за многобройни шеги и сравнения с фраза, която няма нищо общо с нас.

Затова беше нужно да направим ребрандиране. По този начин ще имаме по-добър контакт с нашите фенове", се казва в съобщение на световното таекуондо. 

Намерения за смяна на името федерацията заяви още преди две години. Названието World Taekwondo Federation организацията носи гордо от 1973 година.

Нямаме коментар! WTF си е перфектна абревиатура. Но след като в таекуондото са решили да последват примера на Пернишкия университет, уважаваме решението.

Протести в Лондон прераснаха в сблъсъци с полицията

http://pogled.info/svetoven/evropa/protesti-v-london-prerasnaha-v-sblasatsi-s-politsiyata.87113

/Поглед.инфо/ Протести срещу полицейското насилие прераснаха в сблъсъци със силите на реда. По съобщения на британски медии шестима полицаи са пострадали по време на неделните демонстрации в източните части на британската столица, а четирима протестиращи са били арестувани.

Русия отзова посланика си от Вашингтон

https://offnews.bg//sviat/rusia-otzova-poslanika-si-ot-vashington-659058.html

Русия е отзовала посланика си във Вашингтон Сергей Кисляк. Дипломатът е сред ключовите фигури в разследването на ФБР за евентуална руска намеса в изборите за президент в САЩ през 2016 г.

Това съобщава американската онлайн медия "Бъзфийд", позовавайки се на трима свои източници. В информацията се сочи като доказателство за твърденията си факта, че американско-руският бизнес съвет е организирал прощално парти в чест на посланика, което ще се проведе на 11 юли в хотела "Сейнт Реджис".

Руските медии също заподозряха, че Кисляк наистина е бил призован да се прибере у дома, съобщава БНТ. Някои от тях дори съобщиха, че мястото му ще бъде заето от руския зам. външен министър Анатоли Антонов, който фигурира в списъка на ЕС за санкционирани лица.

Името на Сергей Кисляк беше замесено в скандала с изборите в САЩ, като се твърдеше, че той е имал срещи с представители от администрацията на Тръмп, включително и с главния прокурор Джеф Сешънс, бившия съветник Майкъл Флин и първия съветник Джаред Къшнър, които са в полезрението на органите, разследващи връзките на американския президент с Кремъл.

Всеки един от тях е имал контакти или срещи с руския посланик Сергей Кисляк, който не случайно си спечели прозвища като "майстора на шпионажа", "Тифозната Мери" и "най-радиоактивния човек във Вашингтон".

Преглед на печата - 26 юни

http://www.moreto.net/novini.php?n=354181

Искането на ГЕРБ за разследване на избора на шведските самолети "Грипен" за българската военна авиация е водеща тема за вестниците в понеделник. "Радев е защитил pешението за кyпyване на шведcки изтpебители." - заяви Цветан Цветанов, зам.

Дори да знаех, че утре светът ще се разпадне ...

http://www.cross.bg/razpadne-dori-znaeh-1547090.html

/КРОСС/ "Дори да знаех, че утре светът ще се разпадне на парчета, пак щях да посадя ябълковото си дръвче."Мартин Лутер

Нено Димов: Кола без катализатор се спира от движение

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6300970

Нено Димов: Кола без катализатор се спира от движениеКола без катализатор се спира от движение Да преработваме 90% от отпадъците през 2030 г., е прекалено амбициозно Пунктовете, които пускат такива автомобили, ще остават без лиценз Такса смет според обема на отпадъците може да намали приходите на общините Няма да пипаме таксите за найлонови торбички,

Борисов спешно привика полицейските шефове преди протестите в МВР

https://offnews.bg//politika/borisov-speshno-privika-politcejskite-shefove-predi-protestite-v-mvr-659057.html

В понеделник премиерът Бойко Борисов ще участва в националното съвещание на ръководството на МВР. Срещата се провежда само седмица преди служителите в системата да излязат на протест.

Очаква се около обяд да има официални изявления след срещата.

На заседание на Управителния съвет на Синдикалната федерация на служителите в МВР през уикенда беше взето решение полицаите да излязат на протест на 5 юли - в деня на професионалния празник на служителите в МВР. 

Повод за протеста на полицаите са ниските възнаграждения в системата на МВР. Синдикатите уточниха, че на протест излизат още спасителите и държавните служители в институтите и Академията на МВР.

"Ние отново няма да честваме празника на МВР", заяви председателят на СФСМВР Валентин Попов. 

Оттам допълниха, че служителите на МВР са жертви на системата.

Миналата седмица синдикатите поканиха министъра на вътрешните работи Валентин Радев на среща. Причината е, че той не се съгласи с решенията, които бяха взети на заседание на социалния съвет в министерството. Тогава бяха постигнати договорености за вдигане на заплатите и промени в Закона за МВР. Ден след това вътрешният министър излезе с позиция, че подобно нещо няма как да се случи. По-късно, при спешна среща с премиера Радев обясни, че може да бъдат вдигнати някои заплати в системата. 

Това нагнети ново напрежение в системата:

Със своето изказване министърът на вътрешните работи показва, че или не е запознат с функциите на Съвета за социално партньорство, или не смята да се съобрази с основни принципи на демократичната държава – като този за равнопоставеността на партньорите в социалния диалог, се посочва в позиция на синдикатите от миналата седмица.

Facebook ще прави собствени сериали и предавания

https://www.vesti.bg/tehnologii/facebook-shte-pravi-sobstveni-seriali-i-predavaniia-6070752

Компанията преговаря с известни холивудски агенции и е готова да плаща много пари, за да реализира плановете си

Жега до жълто в 18 области днес

https://offnews.bg//obshtestvo/zhega-do-zhalto-v-18-oblasti-dnes-659056.html

Горещо време и днес, жълт код заради жега е обявен в 18 области в страната, освен по Черноморието и в района на София и областта.  

Опасно горещо ще е в областите Видинска, Монтанска, Врачанска, Плевенска, Ловешка, Габровска, Великотърновска, Русенска, Силистренска, Ямболска, Сливенска, Старозагорска, Хасковска, Кърджалийска, Пловдивска, Пазарджишка, Благоевградска и Кюстендилска. 

Максималните температури ще са между 32 и 37 градуса, според прогнозата на НИМХ. Следобед в Западна България ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. 

На плажа температурите ще са по-поносими, около 24 градуса прогнозират синоптиците и за въздуха и за морската вода. 

До 20 градуса ще се качат термометрите дори на 2000 метра височина. В планините ще духа до умерен вятър, и там се очаква дъжд на отделни места във втората половина на деня. 

Песимистична прогноза: Населението на България ще се стопи драстично

//dariknews.bg/novini/bylgariia/pesimistichna-prognoza-naselenieto-na-bylgariia-shte-se-stopi-drastichno-2032833

България е една от държавите, чието население се очаква да се понижи драстично в следващите години, става ясно от доклад за прогнозите на Икономическия и социален съвет на ООН, съобщава bTV.

Плажовете трябва да имат поставени специални табели за чистотата на морската вода

https://www.actualno.com/society/plajovete-trjabva-da-imat-postaveni-specialni-tabeli-za-chistotata-na-morskata-voda-news_618907.html

Официално разкритите плажове трябва да имат поставени специални табели за чистотата на морската вода. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Варна д-р Катя Янева, директор на Дирекция „Обществено здраве“ към Регионалната здравна инспекция във Варна. „Конц

Туристически кораб потъна в Колумбия, има загинали

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/06/26/2995679_turisticheski_korab_potuna_v_kolumbiia_ima_zaginali/?ref=rss


Девет човека загинаха, а 28 са в неизвестност, след като туристически кораб с около 170 пътници потъна близо до колумбийския град Меделин, съобщава БТА.<br /><br />99 души са били спасени още при потъването на кораба, а 40 са се измъкнали сами.<br /><br />Оцелели хора разказаха пред местните власти, че са чули силен шум преди корабът да започне да потъва. Освен това не всички пътници са имали спасителни жилетки.<br /><br />В момента се провежда спасителна...

Предстоящи събития в страната за 26 юни

http://www.cross.bg/chasa-provede-grazhdani-1547089.html

/КРОСС/ ***София. От 09.30 часа Специализираният наказателен съд ще проведе съдебно заседание по делото срещу Алексей П., Антон П., Кирил Т., Янко П. и Марчело Д., обвинени в рекет. ***София. От 10.00 часа в Дома на Европа в София (ул. „Георги С. Раковски 124) ще се проведе международна конференция „Предизвикателствата пред Общата селскостопанска политика на ЕС в контекста на новата финансова перспектива 2021-2027. Ролята на многонационални проекти за популяризиране на европейските храни", организирана в сътрудничество с Министерството на земеделието, храните и горите на Република България и Посолството на Румъния. ***София. От 10.00 часа Специализираният наказателен съд ще проведе съдебно заседания по делото срещу Атанас Д., Мартин В., Стоян А., Светослав С., Добромир Д., Дойчин Г., обвинени в организиране и ръководене на престъпна група. ***София. От 11.00 часа в сградата на ГД „Национална полиция" ще се проведе Национално съвещание на ръководството на МВР. ***София. От 11.00 часа, в Национален пресклуб на БТА, Бюро „Радецки" организира пресконференция на тема: „Активен отдих на софийските деца през лятото". ***София. От 13.30 до 15.30 часа в Превантивно-информационен център по проблемите на наркоманиите (бул. "Сливница" 212) ще бъде отбелязан Международния Ден против употребата на наркотици и незаконния наркотрафик

Мъж с камера тормози момичета по спирките в София

https://www.24chasa.bg/novini/article/6301345

Мъж с камера тормози момичета по спирките в СофияМлад мъж с фотоапарат тормози момичета по спирките в София, съобщи Би Ти Ви. Той действа на оживени места. Застава очи в очи срещу жертвата си и навира камерата си в лицето й. Ако го питаш какво прави и защо, става агресивен и налита на бой, разказва едно от потърпевшите момичета. Мъжът изглежда спретнат на вид, има матова кожа и набола брада.

Вижте коя е новата дума, въведена в академичния речник "Оксфорд"

https://www.actualno.com/interest/vijte-koja-e-novata-duma-vyvedena-v-akademichnija-rechnik-oksford-news_618913.html

Най-известният академичен речник на английския език "Оксфорд" въведе днес нова дума - интригуващо звучащата "зиззива" (Zyzzyva - бел. авт). Така бе отнета 10-годишната слава на "зитъм" (zythum - древноегипетска малцова бира) като последната дума в езиковия справочник. Според дефиниция

Радарите за превишена скорост днес - 26 юни, във Варна и областта

http://www.moreto.net/novini.php?n=354154

Служители на КАТ ще следят днес - 26 юни и в нощта срещу 27 юни, за превишена скорост във Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък с радарите: 08:10ч.-08:50ч. гр.Варна Южен пътен възел /вход/ 13:30ч.-14:30ч. Път I-9 кръстовище ДОЛНА ТРАКА 19:50ч.

Моуриньо загуби баща си

https://offnews.bg//futbol/mourinio-zagubi-bashta-si-659053.html

Трагедия застигна мениджъра на Манчестър Юнайтед Жозе Моуриньо. Специалния загуби баща си Фелиш, който е починал в неделя на 79-годишна възраст.

Фелиш Моуриньо е оказал огромно влияние на Жозе, за да се насочи към футбола. Като играч той е направил кариера в отборите на Витория Сетубал и Беленензеш.

Много добър вратар, Моуриньо старши пази  и за националния тим на Португалия. После става треньор.

Водил е десетки португалски тимове, включително и в изброените два. Самият Моуриньо е играл под негово ръководство за Рио Аве и Беленензеш.

Моуриньо публикува снимка в Инстаграм с баща си, но не написа никакъв текст. Още преди две години се чу, че родителят е във влошено здраве. Специалния използваше всеки почивен ден, за да го навести. 

Най-забележителна личност в целия свят? Руснаците посочват Сталин

http://clubz.bg/55531-naj_zabelejitelna_lichnost_v_celiq_svqt_rusnacite_posochvat_stalin

Социологическата агенция „Левада Център” попита руснаците кои са най-забележителните личности за всички времена и по целия свят, предаде „Интерфакс”. Резултатите вече са ясни – нито един чужденец не се оказал толкова забележителна световна личност, за да бъде класиран от руснаците поне в десетката.

На първо място е комунистическият диктатор Йосиф Сталин, управлявал Съветския съюз от 1924 г. до смъртта си през 1953 година. 38% от руснаците го определят като най-значителната личност на всички времена в целия свят. На второ и трето място са Владимир Путин и Александър Пушкин – по 34%. На четвърто място е Владимир Илич Ленин с 32%, следван от император Петър Първи с 29%.

Преди пет години „Левада Център” зададе същия въпрос и резултатите бяха същите, но подредени различно. Тогава Путин бе на пето място, докато днес е на второ.

През 2017 година нито един неруснак не се класира в челната десетка. На шесто място е космонавтът Юрий Гагарин (20%), следван от писателя Лев Толстой (12%), пълководецът Георгий Жуков (12%), императирца Екатерина II и поета Михаил Лермонтов (по 11%).

Втората десетка с най-значителните личности за руснаците изглежда така:

Михаил Ломоносов, Александър Суворов, Дмитрий Менделеев (по 10%), Наполеон I (9%), Леонид Брежнев (8%), Алберт Айнщайн, Сергей Есенин, Михаил Кутузов, Исак Нютон (по 7%), Михаил Горбачов (6%).

Днес ще е слънчево, около и след обяд - горещо

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6301387

Днес ще е слънчево, около и след обяд - горещоАтмосферното налягане е малко по-ниско от средното и още ще се понижи. Днес времето ще е предимно слънчево, около и след обяд в низините и равнините – горещо. Максималните температури ще са между 32° и 37°. В следобедните часове над западните райони и Рило-Родопската област ще се развие купеста и купесто-дъждовна облачност,

Хакери атакуваха правителствени уебсайтове в САЩ

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/06/26/2995674_hakeri_atakuvaha_pravitelstveni_uebsaitove_v_sasht/?ref=rss


Американски правителствени уебсайтове, много от които в щата Охайо, бяха атакувани от хакери, които отправиха послание в подкрепа за терористичната групировка "Ислямска държава", съобщава БТА.<br /><br />"Ще ти се търси отговорност, Тръмп - на теб и на всички твои хора, за всяка пролята капка кръв в мюсюлманските страни", пишеше на уебсайта на републиканския губернатор на Охайо Джон Кейсик. <br /><br />Посланието, оставено от хакерите, завършваше с...

Машинистите, пострадали след взрив, имат 10-15% изгаряния, дишат сами

https://www.24chasa.bg/novini/article/6301341

Машинистите, пострадали след взрив, имат 10-15% изгаряния, дишат сами
Двамата машинисти, които пострадаха след взрив на маневрен локомотив на гара Горна Оряховица, са в задоволително състояние. Те имат 10-15 % изгаряния, но са на спонтанно самостоятелно дишане, съобщи пред Би Ти Ви д-р Огнян Хаджийски от "Пирогов". Пострадалите имат и травми вследствие на взривната вълна. Те са паднали от 2-3 метра върху чакъл.

В Турция във всеки квартал ще се строи религиозно училище

https://www.actualno.com/asia/v-turcija-vyv-vseki-kvartal-shte-se-stroi-religiozno-uchilishte-news_618903.html

Религиозни училища да бъдат построени във всеки квартал в турските селища. Това предвижда новата образователна стратегия в Турция, предаде БГНЕС, като се позова на вестник “Джумхуриет“ . През последните 10 години образователното министерство откри близо 1 000 такива уч

Как се взима книжка по света и къде сме ние

http://www.dnevnik.bg/skorost/2017/06/26/2995400_kak_se_vzima_knijka_po_sveta_i_kude_sme_nie/?ref=rss

Нов скандал с купени книжки в Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" (ИААА) и нови идеи за реформа на системата за получаване на правоспособност за управление на автомобил. На това сме свидетели тези дни.<br /><br />Сега обучението става в частни школи, като цените започват от около 350 лева. Минават се 40 часа по 45 минути теория в два модула – общо устройство на автомобила и безопасност на движението по пътищата. Кормуването, с кола на школата и инструктор, е...

Видео: Защо България е фалирала три пъти по време на комунизма

http://www.dnevnik.bg/video/2017/06/26/2993520_video_zashto_bulgariia_e_falirala_tri_puti_po_vreme_na/?ref=rss


Какво означава да фалира една държава? Защо България е фалирала 3 пъти, защо се получи така и как това все още оказва влияние и днес? Как държавата отнема владенията на частния бизнес и шанса за собствено производство? Какво означава т. нар. петилетка и какъв е планът според нея? <br /><br />"Детски Дневник" представя видеоуроците, които са базирани на текстовете в учебника "Какво се случи преди 89-та? Исторически сборник за комунизма в България", споделян...

Туристическо корабче със 150 пътници се преобърна в Колумбия

https://offnews.bg//sviat/turistichesko-korabche-sas-150-patnitci-se-preobarna-v-kolumbia-659052.html

Девет души са загинали, а 28 са в неизвестност след като туристическо корабче със 150 души на борда се преобърна до град Меделин, Колумбия. Причините за инцидента се изясняват.

Инцидентът се е случил в популярния туристически град Гуатапе, на около час път от Меделин. Там се намира голям воден басейн, който се използва за различни видове спорт и водни разходки. По думите на очевидци, четирипалубният кораб Алмиранте е потънал за по-малко от 5 минути. Хората на брега са успели да заснемат потъването.

Освен намиращите се близо лодки, в спасителната акция се включват военни хеликоптери и водолази. Спасените споделят, че са чули силен шум преди корабчето да започне да потъва. Никой от пътниците на борда не е имал спасителна жилетка. Властите все още не са коментирали причината за инцидента, но двете основни версии са претоварване и механичен проблем. Плавателният съд е потънал много близо до пристанището, отбелязват специалисти.

Рама най-вероятно остава на власт в Албания

https://www.vesti.bg/sviat/balkani/rama-naj-veroiatno-ostava-na-vlast-v-albaniia-6070751

Основната опозиция получи около 30% одобрение на изборите с рекордно ниска активност

През юли ще бъде обявена поръчката за проучването за газов хъб "Балкан"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6301381

През юли ще бъде обявена поръчката
за проучването за газов хъб "Балкан"През юли ще бъде обявена обществената поръчка за предпроектно проучване за газов хъб "Балкан". Това съобщи във Варна началникът на управление "Правно" на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов, който участва в работна среща за проекта, заедно с представители на комисията по енергетика в НС., предаде БТА.

10 участници в гей парада в Истанбул са задъжани (Видео и снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6301335

10 участници в гей парада в Истанбул са задъжани (Видео и снимки)Турската полиция разпръсна с гумени куршуми участници в годишния гей парад на площад Таксим, в центъра на Истанбул, ден след като властите забраниха проявата, предаде БТА.  Полицията изстреля гумени куршуми срещу група от около 40 протестиращи. Броят на полицейските сили надвишава броя на желаещите да участват в парада,

Преп. Давид Солунски. Преп. Давид Български

http://www.cross.bg/visarion-tyrtzite-episkop-1547088.html

/КРОСС/ Преподобни Давид, от младини прекарвал живота си във въздържание. Той напуснал отечеството си - Мала Азия и дошъл в Македония. Живял като отшелник близо до град Солун в една колиба под бадемово дърво. Идващите при него той наставлявал в пътя на спасението. Като угасил в себе си страстите, той оставал невредим и от естествения огън. Преподобни Давид умрял в 540 г. Мощите му почивали в Солун в църквата, наречена на неговото име. Висарион, епископ Смоленски При царуването на султан Мехмед IV през месец юли 1669 г., когато стана страшното и насилствено помохамеданчване на българите в областта около Смолен, турците направиха много пакости. От жителите едни помохамеданчиха, други избиха, а трети избягаха в горите. Турците изгориха църквата "Св. апостоли Петър и Павел", митрополията и богословското училище. Всички книги и помагала унищожиха, а скъпоценностите разграбиха. Турците поискаха да заловят Смоленския епископ Висарион, но той с голяма група българи през една нощ успя да избяга и се настани в Райково. Там бяха намерили прибежище и много българи от околните села. Народът, като виждаше, че при него се намира духовният му водач, се окуражи, съвзе се за нова борба с турците и упорито бранеше вярата си. Така той запази от помохамеданчване околните на Райково села и самото Райково. При помохамеданчването на Смолен и областта му турците избиха много мъже, жени и деца, които не склониха да приемат мохамеданската вяра

Най-важното от Варна във вчерашния - 25 юни

http://www.moreto.net/novini.php?n=354169

Напрежението в Украйна и Турция прогони круизните кораби от българските води Рекордно слаб круизен сезон у нас. До този момент само един пасажерски кораб е посетил Бургас, още един ще дойде в края на лятото. Във Варна пък очакват 3, но… през октомври.

Песимистична прогноза: С колко ще се стопи населението на България?

//dariknews.bg/novini/bylgariia/pesimistichna-prognoza-s-kolko-shte-se-stopi-naselenieto-na-bylgariia-2032833

България е една от държавите, чието население се очаква да се понижи драстично в следващите години, става ясно от доклад за прогнозите на Икономическия и социален съвет на ООН, съобщава bTV.

Най-бедни в България са жителите на Сливен

http://dnes.dir.bg/news/mazhe-linia-bednost-sredno-25964317

Област Сливен категорично се очертава като най-бедната в страната - там всяка трета жена е бедна, почти същото е при мъжете - 30 на сто.

Хакери пробиха американски сайтове в полза на Ислямска държава

http://frognews.bg/news_137148/Hakeri-probiha-amerikanski-saitove-v-polza-na-Isliamska-darjava/

Съобщения в подкрепа на Ислямска държава се появиха в американски правителствени сайтове, станали обект на хакерска атака.

"ЦСКА - София" очаква с надежда окончателното решение по казуса "Лига Европа"

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/06/26/2995626_cska_-_sofiia_ochakva_s_nadejda_okonchatelnoto/?ref=rss


"ЦСКА - София" очаква да научи днес окончателното решение по казуса с участието си в Лига Европа. Източници от клуба заявиха, че Спортният арбитражен съд (КАС) в Лозана трябва да се произнесе следобед.<br /><br />Червените завършиха втори в Първа лига, но минути преди жребия за предварителните кръгове във втория по сила европейски клубен турнир УЕФА ги извади. На тяхно място се появи четвъртият в първенството "Дунав", който изтегли "Иртиш".<br...

11 души са загинали, а над 30 липсват, след потъването на кораб в Колумбия (Видео и снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6301324

11 души са загинали, а над 30 липсват, след потъването на кораб в Колумбия (Видео и снимки)Поне 11 души са загинали, а над 30 липсват, след потъването на кораб с 150 туристи, предава AFP, цитира "Фокус". Представители на правителството и местните власти все още не са заявили каква е причината за потъването на кораба в язовира Ел Пенол, близо до туристическия град Гуатапе. Към момента има 11 мъртви и „приблизително 30 липсващи“,

Италия плаща 17 млрд. евро, за да спаси две венециански банки

https://www.actualno.com/europe/italija-plashta-17-mlrd-evro-za-da-spasi-dve-venecianski-banki-news_618896.html

Италия ще плати 17 млрд. евро, за да спаси две венециански банки, които са изправени пред банкрут, съобщи правителството на страната, предава AFP. Всъщност първоначално предвидените пари са 5,2 млрд. евро, но сметката може да набъбне над три пъти. Идеята е добрите активи на банки

Вайдман: Германската икономика вече не се нуждае от стимулиращи мерки

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280485_%D0%92%D0%B0%D0%B9%D0%B4%D0%BC%D0%B0%D0%BD%3A+%D0%93%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D0%BA%D0%B0+%D0%B2%D0%B5%D1%87%D0%B5+%D0%BD%D0%B5+%D1

 Близо е моментът за започване на дискусиите за спиране на безпрецедентните парични стимули от ЕЦБ с оглед на ръста на икономиката и темпа на инфлация, които се движат в правилната посока. Това коментира президентът на Бундесбанк Йенс Вайдман в интервю за германския вестник Welt am Sonntag, предаде Investing.com

Вайдман, който също е член на Управителния съвет на ЕЦБ, посочва, че централната банка не трябва да предприема по-нататъшни промени при ключовите параметри на програмата за изкупуване на облигации. Водена от стремежа си да съживи растежа и инфлацията, ЕЦБ изкупува облигации в размер на 2,3 трлн. евро, предимно държавни облигации – програма, позната още като т.нар. количествени улеснения, и отдавна обект на критики от страна на големите европейски икономики като Германия, например.

Покупките е планирано да бъдат извършвани до декември тази година, като през есента се очаква ЕЦБ да реши дали да разшири, прекрати или свие програмата си.

„Що се отнася до евентуалното продължаване на програмата за изкупуване на облигации, подобен ход все още не е обсъждан в Съвета на ЕЦБ“, коментира Вайдман. “Но според мен, ако устойчивото икономическо развитие и покачването на инфлацията продължи по начина, по който се очаква, моментът да погледнем към прекратяване на ултраразхлабената парична политика ще е настъпил“, коментира той. След години на флирт с дефлацията, ръстът на цените сега е твърдо над 1%, но прогнозите показват, че няма да достигне целевото ниво на ЕЦБ от 2% през следващите няколко години.

 

Ключов въпрос, който ще попадне в полезрението на централните банкерир е правилото на ЕЦБ да купува до 1/3 от отделната емисия дълг на всяка страна. Предвид относително ниското дългово бреме на Германия, вероятно това ниво ще бъде достигнато през първата половина на следващата година. Всяко разширение вероятно ще изисква промяна в правилата на програмата -  ход, на който Вайдман посочва, че твърдо се противопоставя.

Сериозен риск пред ограничаване на стимулите може да изиграе натискът от страна на правителствата, тъй като всяко увеличение на разходите по заемите заплашва да отвори дупка в националните бюджети след години на изключително облекчени кредитни условия. „Подобна стъпка може да доведе до политически натиск към управителния съвет да запази разхлабената парична политика за по-дълъг период от време, отколкото е необходимо“, коментира Вайдман.

Германия не се нуждае от повече стимули, тъй като заетостта и използването на капацитета са на високи нива, смята още той. 

По статията работи: Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Монголците избират президент измежду коневъд, джудист и фън шуй експерт

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/06/26/2994895_mongolcite_izbirat_prezident_izmejdu_konevud_djudist_i/?ref=rss


Коневъд, джудист и консултант по фън шуй - днес монголците ще избират между трима кандидати за президентския пост, общото между които е, че се занимават с парични сделки.<br /><br />Миегомбо Енхболд<br /><br />Кандидат на властта - на Монголската народна партия (МНП), Енхболд представлява възможно най-добре местните традиционни политици като бивш министър-председател и кмет на столицата Улан Батор.<br /><br />Не твърде харизматичен, защитник на тезиса за...

26 юни в историята

http://www.cross.bg/stava-junkers-zapaden-1547087.html

/КРОСС/ 363 г. - Римският император Юлиан Отстъпник е убит по време на отстъпването от Сасанидското царство; генерал Йовиан е провъзгласен за император.684 г. - Бенедикт II става папа.1483 г. - Ричард III става крал на Англия след като сваля чрез преврат непълнолетния законен монарх Едуард V.1534 г. - Французинът Жак Картие открива остров Принц Едуард (дн. Канада).1819 г. - Британецът Денис Джонсън патентова в Лондон велосипеда.1843 г. - Хонконг става британска колония.1877 г. - Руската армия форсира р. Дунав при Свищов.1879 г. - Княз Александър I Батенберг полага клетва пред I Велико народно събрание в Търново и поема управлението на Княжество България.1906 г. - В Льо Ман (Франция) се провежда първото международно автомобилно състезание.1913 г. - Битката при Брегалница (през Междусъюзническата война) приключва с победа на сърбите и отстъпление на българската 4-та армия.1917 г. - Приведени са в изпълнение присъдите на осъдените на смърт заговорници в Солунския процес.1919 г. - Проведен е първият полет с първия целометалически самолет за гражданско въздухоплаване Junkers F 13 на германската фирма Junkers & Co.1925 г. - В Холивуд се състои премиерата на филма на Чарли Чаплин Треска за злато.1940 г. - Втора световна война: Съгласно Пакта Рибентроп-Молотов Съветския съюз поставя ултиматум на Румъния за предаване на Бесарабия и северната част на Буковина.1941 г. - Втора световна война: Финландия влиза във войната срещу СССР на страната на Хитлеристка Германия.1941 г

На 26 юни рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6300848

На 26 юни рожден ден иматДимитър Желев, председател на СД и изпълнителен директор на “Алианц България” Йордан Йорданов, бивш директор на АЕЦ “Козлодуй”, навършва 70 г. Максим Майер, управител и редакционен директор на сп. “Мениджър” Божидар Джамбазов, прокурор Екатерина Бибиновска, търговски мениджър на УМБАЛ “Софиямед” Петър Галев, журналист Преслава,

Пътна обстановка в страната - 26 юни

http://www.moreto.net/novini.php?n=354180

Състояние на пътната обстановка: АМ „Тракия“: ОПУ Пловдив: Монтаж и демонтаж на табели с индивидуални размери Ж2 (за портални рамки) при следния график: Посока Бургас - София : - 26.06.2017 г. - 08,00 ч. до 17,00 ч. – км 121+064 л.

Социалистите във Франция стават опозиция на Макрон

https://www.actualno.com/europe/socialistite-vyv-francija-stavat-opozicija-na-makron-news_618894.html

Националния съвет на Социалистическата партия с огромно мнозинство - около 85 на сто от гласовете - прие резолюция, в която се посочва, че социалистите "се намират в пълна противоположност на правителството на Едуард Филип и президента Еманюел Макрон" и че "няма да гласуват д

RBS съкращава над 400 служители във Великобритания

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280484_RBS+%D1%81%D1%8A%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%89%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%D0%BD%D0%B0%D0%B4+400+%D1%81%D0%BB%D1%83%D0%B6%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8+%D0%B2%D1%8A%D0%B2+%D0%92%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B

 Royal Bank of Scotland съкращава 443 работни места във Великобритания, свързани с бизнес кредити, пренасочвайки много от позициите към Индия, съобщава BBC.

Държавната банка заяви, че премества работните места, които помагат за справяне с дълговете на малки бизнеси, като част от усилията си за съкращаване на разходите. Но допълни, че служителите в Обединеното кралство ще продължат да извършват работа, свързана с осъществяване на контакт с клиентите.

Синдикати заявиха, че британските работници и данъкоплатците ще загубят от този ход. По думите им чрез преместването на работните места в Индия RBS ще извършва работата си по-евтино спрямо Великобритания.

RBS, 73% от която все още са собственост на правителството след спасяването ѝ с 45 млрд. паунда през 2008 г., заяви, че кредитните решения ще продължат да се вземат във Великобритания.


“Докато се превръщаме в по-опростена, по-малка банка, правим някои промени в начина, по който обслужваме клиентите си”, коментира говорителят на кредитора. “За съжаление тези промени ще доведат до премахване на 443 работни места във Великобритания.

Банката заяви, че ще подкрепи служителите, засегнати от “разочароващите новини”, включително като ги насочи към нови позиции, където е възможно.

Всичко това се случва само няколко седмици след като RBS заяви, че ще съкрати 250 работни места в сферата на информационните технологии във Великобритания и ще насочи десетки от тези служители към Индия.

 

По статията работи: Елена Кирилова

Много жертви при потъване на кораб в Колумбия

http://frognews.bg/news_137147/Mnogo-jertvi-pri-potavane-na-korab-v-Kolumbiia/

Туристически кораб с над 150 души на борда потъна край Колумбия. Най-малко 9 души са загинали. Повече от 20 са приети в местни болници и приблизително толкова се смятат за изчезнали.

Жълт код за опасно високи температури е обявен за 18 области

https://www.actualno.com/society/jylt-kod-za-opasno-visoki-temperaturi-e-objaven-za-18-oblasti-news_618906.html

Жълт код за опасно високи температури е обявен за 18 области в страната за 26 юни, сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН. Предупреждението е в сила за областите Видин, Враца, Монтана, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Рус

Времето ще е предимно слънчево, около и след обяд в низините и равнините – горещо

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280483_%D0%92%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D1%89%D0%B5+%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%BC%D0%BD%D0%BE+%D1%81%D0%BB%D1%8A%D0%BD%D1%87%D0%B5%D0%B2%D0%BE%2C+%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BE+%D0%B8+%D1%81%

 Атмосферното налягане е малко по-ниско от средното и още ще се понижи. Днес времето ще е предимно слънчево, около и след обяд в низините и равнините – горещо. Максималните температури ще са между 32° и 37°. В следобедните часове над западните райони и Рило-Родопската област ще се развие купеста и купесто-дъждовна облачност, и на отделни места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. В Източна България ще духа слаб до умерен вятър от изток-югоизток. Това съобщи за Агенция „Фокус“ дежурният синоптик от НИМХ Анна Дякова.
По Черноморието ще е предимно слънчево. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-югоизток. Максималните температури ще са 24-26°. Температурата на морската вода е 22-24°. Вълнението на морето ще е 1-2 бала.
В планините ще е предимно слънчево. В следобедните часове ще има временни увеличения на облачността и на места краткотрайно ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен вятър от север-северозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 26°, на 2000 метра – около 20°.

Ще се возим ли в мерцедеса на избирателните системи

http://www.dnevnik.bg/analizi/2017/06/26/2991811_shte_se_vozim_li_v_mercedesa_na_izbiratelnite_sistemi/?ref=rss


През миналите няколко месеца всички станахме специалисти по изборни системи. Едни депутати, които сега гледат парламента откъм външната страна, лягаха и ставаха в телевизора с твърдения, че предлаганата с референдума система е като в Джибути. Това е велика глупост, но и вие едва ли знаете как се избират в Джибути. Тези дни друг депутат от Видинската изборна школа изреди десетина държави от Азия и Африка, които имали мажоритарни системи, но така ги омеси, че и техните ЦИК няма да го разберат. На...

Ако носиш очила, от тази сутрин прави така

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/ako-nosish-ochila-ot-tazi-sutrin-pravi-taka-6070698

Кои са най-големите въпросителни около комбинацията макиаж и рамки и как да се гримираме така, че да изглежда естетически красиво

Недостижим и срамен лукс за 24 000 долара на вечер

https://www.vesti.bg/sviat/nedostizhim-i-sramen-luks-za-24-000-dolara-na-vecher-6070710

Кралският апартамент в първия седемзвезден хотел в света е покрит със злато, има две бани, две стаи за дрехи и уникална гледка

Супер финансова новина за всички длъжници: Зануляват борчовете ни отпреди 2007 година

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280482_%D0%A1%D1%83%D0%BF%D0%B5%D1%80+%D1%84%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%B2%D1%81%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0%B8+%D0%B4%D0%BB%D1%8A%D0%B6%D0%BD%D0%B8

 Всички задължения, натрупани до 2007 година, ще бъдат занулени. Това съобщи евродепутатът Емил Радев след дискусия на тема „Край на вечния длъжник“, на която бяха обсъдени внесените на 30 май тази година промени в Гражданскопроцесуалния кодекс (ГПК). Те предвиждат въвеждане на окончателна 10-годишна давност за задълженията. Този текст е записан в предходните и заключителни разпоредби на проекта и договорите (ЗЗД), който третира дълговете на физически лица, пише в. Телеграф. Ако измененията бъдат одобрени от парламента, хората, които имат дългове от повече от 10 години ще се измъкват по давност, независимо дали има съдебно решение или към момента на изтичане на стока още има висящи дела. Задължението просто ще бъде изтрито.  Радев заяви, че момента над 600 000 български домакинства имат дългове към доставчици на услуги, банки и други.  Законът за задълженията и договорите (ЗЗД), който третира тези казуси, предвижда 3- и 5-годишна погасителна давност, но тя не е абсолютна – кредиторът може да я прекъсва и подновява със свои действия, като завеждане на дело, посочи Радев. Дори длъжникът да почине, кредиторът може да предяви претенции към неговите наследници.

 

Без ток днес във Варна и областта ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=354156

Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, днес - 26 юни ще бъде прекъснато електрозахранването в няколко района на Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък: - от 09:00 ч.

Тежко е състоянието на машинистите от пламналия влак

http://frognews.bg/news_137146/Tejko-e-sastoianieto-na-mashinistite-ot-plamnaliia-vlak/

Състоянието на машинистите от запалилия се влак на гара Горна Оряховица остава тежко. Те са настанени в ”Пирогов” с 30% изгаряния. Двамата служители на БДЖ, на 46 и 50 години, са били в съзнание, но в тежко състояние.

Стабилно е състоянието на машинистите, пострадали в Горна Оряховица

//dariknews.bg/novini/bylgariia/stabilno-e-systoianieto-na-mashinistite-postradali-v-gorna-oriahovica-2032815

В стабилно състояние са двамата машинисти, които преди ден пострадаха при запалване на локомотив на жп гара Горна Оряховица.
 
От "Пирогов" съобщават, че те са с между 10 и 15% изгаряне, засягащо предимно главата и ръцете, инх

Какви са рейтингите на партийните лидери?

//dariknews.bg/novini/bylgariia/kakvi-sa-rejtingite-na-partijnite-lideri-2032824

Забелязва се умора от политическото противопоставяне, каза социологът Боряна Димитров

Тереза Мей може да депортира хиляди европейски престъпници

https://www.24chasa.bg/novini/article/6301322

Тереза Мей може да депортира хиляди европейски престъпнициБританският министър-председател Тереза Мей ще представи плановете си за предоставянето на пълен статут за пребиваване на три милиона европейци във Великобритания, при условие, че Обединеното кралство получи същото предложение за британците в Европа, предава Daily Express, цитира "Фокус". Въпреки това,

Прогноза за времето - 26 юни (понеделник)

https://www.actualno.com/society/prognoza-za-vremeto-26-uni-ponedelnik-news_618905.html

Максималните температури ще са между 32° и 37°. След пладне над западните райони и Рило-Родопската област ще се развие купеста и купесто-дъждовна облачност, и на отделни места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. В Източна България ще духа слаб до умерен вятър от изто

Димитър Байрактаров -Корупция цели българското кисело мляко да бъде превърнато в „йогурт”.

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280481_%D0%94%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%82%D1%8A%D1%80+%D0%91%D0%B0%D0%B9%D1%80%D0%B0%D0%BA%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B2+-%D0%9A%D0%BE%D1%80%D1%83%D0%BF%D1%86%D0%B8%D1%8F++%D1%86%D0%B5%D0%BB%D0%B8+%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B

 Димитър Байрактаров е роден през 1964 г. във Велинград. Завършва съдебно-счетоводна експертиза в Москва и „Икономика и организация на труда” в УНСС. Работил е като финансов експерт и учител в Техникума по икономика и туризъм във Велинград. Познаваме го и в актуалната му роля на телевизионен водещ – първо на предаването „От упор” по СКАТ, а днес на „Презареди България” по „Евроком”. Той е вече бивш депутат в 44-тото Народно събрание, след като напусна „Патриотичния фронт” по „морални причини”. В болезнено откровен разговор Димитър Байрактаров не пести редица тревожни факти от ситуации, чийто скандален привкус рефлектира системно върху българското общество. - Г-н Байрактаров, споменахте наскоро, че е имало реална опасност гърците да ни отнемат киселото мляко, с което всъщност сме популярни по света. Не видях медийно развитие по темата, а тя е особено важна. Кажете ми за какво по-конкретно става въпрос? - Важно е преди всичко да ви отбележа, че когато става дума за промяна на стандарта, в случая говорим респективно и за унищожаването на българското кисело мляко. Работим малко повече от два месеца по тази тема, като сигналите дойдоха от граждански организации – за драстично неспазване на българския държавен стандарт, на първо място по отношение на опаковката. Оказва се, че фирми с гръцки капитали наистина нарушават изискването на българския държавен стандарт за опаковка, което е изключително важно от гледна точка на това, че българското кисело мляко, дори в самата опаковка, е продукт, при който продължава процесът на ферментация. Това е и нещото, което го прави уникално като продукт – с неговите лечебни свойства. Интересното беше, че когато бе сезирана Комисията за защита на потребителите, тя практически прехвърли казуса върху Агенцията за безопасност на храните, а впоследствие се оказа, че самото Министерство на земеделието и храните с документ от 9 май предприема процедура с един документ, с която отново се иска промяна на българския държавен стандарт. - В какво по-точно се изразява тази искана промяна? - Промяната касаеше да бъде променено съотношението на двете основни бактерии, които всъщност правят уникално българското кисело мляко. Според нас тук има и един корупционен елемент, обслужващ гръцки корпоративни интереси, които целят българското кисело мляко да бъде превърнато от „българско кисело мляко” в „йогурт”. - С други думи – гърците да ни откраднат киселото мляко? - Да, да бъде заличено и да престане да съществува като такъв продукт. Първо, самият документ, който беше изготвен като предложение за промяна на стандарта от Министерство на земеделието, се оказа, че е документ с неистинско съдържание, тъй като в него фигурираше името на фирма „Вамид 2002” като предложител. А за да бъде направено едно такова искане за промяна, трябва да има трима предложителя – и един от тях бе именно тази фирма, описана в документа. Мое журналистическо разследване посочи, че фирмата никога не е правила такова предложение! Нещо повече – тя самата обяви това с официална декларация, с която аз разполагам. Тоест някой в министерството е изготвил документ с неистинско съдържание, което, знаете, че по един или друг начин, съставлява престъпление. - Имате ли информация кой е изготвил въпросния документ и с какви мотиви? - Логичен въпрос. Документът е подписан от лице с фамилия Пастухова, но както добре знаете, дали наистина е подписан от това лице, може да установи единствено експертиза, или ако самото лице потвърди това. Така или иначе обаче, ние имаме документ с неистинско съдържание – в който е използвано името на фирма, която твърди с декларация, че никога не е искала да бъде използвано нейното име, нито пък е участвала или искала да бъде променян българският държавен стандарт. С други думи –  вече имаме  налице  корупционен  елемент в това  министерство Естествено, няколко дни след като подадохме официален сигнал, разполагайки с всички тези журналистически доказателства, вместо да ни отговори на сигнала, както ние настоявахме, министерството излезе с официално заявление на своя сайт, че оттегля това свое предложение. В същото време продължава другата процедура за промяна на опаковката. Много интересно, че българските институции сякаш са били слепи, защото другата институция, която би следвало да реагира, това е било Министерство на здравеопазването, което пък чрез своите представители е подкрепило промяната на българския държавен стандарт – тоест унищожаването на българското кисело мляко и превръщането му, според експерти, в опасен за здравето продукт! Опасен заради нарушаването на процеса на ферментация – по този въпрос съм разговарял с редица експерти. Знаете, че българското кисело мляко предимно се консумира от деца и от възрастни хора, и не само. Оказва се, че Министерство на здравеопазването дори не знае, че има свои представители, които са подкрепили тази промяна на стандарта, т.е. унищожаването на родното ни кисело мляко – което е залегнало със заповед и на Министерството на земеделието, като продукт с географско значение! Този продукт е изключително български и върху него не могат да влияят никакви европейски директиви, регламенти и каквото и да е било, тъй като той се произвежда единствено и само на територията на България! Всички останали държави, начело с Япония, ползват български лиценз и взимат бактерията от България.

- Описвате ми развитието на една корупционна ситуация, която обаче, излиза, че се развива без никакви проблеми?! - Така излиза, да – развива се без проблеми в министерствата, в изпълнителната власт и най-тъжното е, че всичко това се извършва от така наречения български институт за стандартизация, чийто актове, забележете, не могат да бъдат обжалвани пред съда. С други думи, този български институт може да приеме, каквото си иска, както си иска – да го променя, изменя, отменя, и никой не може да обжалва тези актове в съда поради простата причина, че това не е предвидено в закона. Схемата е така построена, че корупцията да действа безотказно! Единствените, които се противопоставяме, това сме българските журналисти и гражданското общество – с всичките сили и граждански средства, с които разполагаме. - Всъщност вие системно се занимавате с въпроси, свързани с борбата с корупцията у нас, в различните й аспекти и проявления. Миналата година, когато приеха Закон за обществени поръчки, бяхте сред хората, поискали да се наложи вето, въпреки че този закон се описва като ефективен именно в борбата с корупцията?! - Да, правилно извеждате този парадокс – защото всъщност този закон не се бори, а генерира корупция! За огромно съжаление този закон беше приет миналата година и на първо, и на второ гласуване. Тогавашният президент Плевнелиев отказа да наложи вето! Неслучайно казах преди малко, че единствените, които реагират, са журналистите и гражданското общество, само че то може да реагира ефективно, ако му бъде дадена възможност да изрази публично своето несъгласие. Нямаше никаква  реакция от  президента  Плевнелиев А аз искам да ви обърна внимание, че става въпрос за чл. 13 от Закона за обществените поръчки, чрез който практически управляващите си пазаруват медии, използвайки обществения ресурс! Те затварят устите на медиите през този член. Не по-скандални са текстовете в чл. 61 и чл. 62 - двете ал. 2 на закона, където възложителят практически най-лесно и достъпно може да си избира изпълнител на поръчката по необясними и неопределени критерии. Дори може да си избере изпълнител, който е с данъчни задължения, некоректен платец към държавата и към бюджета. Мога да изброявам много. Виждате и какъв скандал се развива с прословутата ограда по южната граница. За съжаление там всеки е действал с добри подбуди, но явно други хора са действали с не толкова добри подбуди, защото тази ограда също е елемент на корупция. - Тази ограда беше представена като „великата българска ограда”, в което, разбира се, не липсва комичен характер... Един от тези, които я определиха така, бе Валери Симеонов, с когото между другото е известно, че имате редица публични словесни престрелки. - (смее се) О, да! Тя беше представена като диамантена, златна, а този господин, първо, трябва да се научи да чете, и второ – много има да наваксва, за да си изгради една база, затова не желая да го коментирам. Но на него хората му правят всеки ден оценка и тя според мен не е в негова полза. Ще ви дам обаче един пример за тази прословута, наречена от този господин „велика стена”. Говори се, че тя е елемент от националната сигурност... Знаете ли, че например съществуват видеоматериали в мрежата за публично видео споделяне ютуб, в които едни български младежи са публикували своята безвъзмездна работа по изграждането на тази ограда? В 7-минутен клип се вижда ясно как тези хора са отишли на границата, работили са, един Господ знае колко време, заснели са как влачат платната, монтират ги и извършват всички строителни дейности. А сега питам аз – кой е прибрал парите от този безвъзмезден труд? Кой носи отговорност, че това е извършено качествено? Кой поема гаранционния срок на тези хора, които са работили без договори, без нищо? Това ли е националната сигурност?! - Преди няколко години направихте предаване, в което център бяха злоупотребите на дружество „Топлофикация” – и по подобие на темите, които коментирахте досега, и в онзи случай не липсваше серията от парадокси със скандален привкус. Тогава обаче, ви обвиниха, че сте... заплашвали гостите си със саморазправа?! - Правил съм много предавания, но точно това, за което говорите, просто няма как да го забравя, защото тогава се оказа, че главният прокурор по онова време е образувал разследване срещу мен за, забележете, „опит за масово убийство” на служителите на „Топлофикация”! А истината бе, че служителите на „Топлофикация” изнесоха всички скандални факти и уплашените шефове на дружеството решиха да инсценират едни оплаквания – поради които ние отидохме и интервюирахме тези хора, а те се смееха и не можеха да повярват, че аз съм ги заплашвал с масово убийство. - Излиза, че сте много опасен човек с достатъчно публично оповестена съмнителна репутация... - (Смее се.) Така излиза, да. В крайна сметка това разследване беше тихомълком прекратено, защото аз бях викан и на разпити. И дори полицаят, който ме разпитваше, се държеше за главата и не можеше да повярва, че това се случва след подобна журналистическа дейност, която е изцяло в полза на обществото (защото беше гледал и предаването), мен ме разследват по нареждане на главния прокурор. Истината е много скъпа и много тежка, това е.
 
- И как се обяснява подобен парадокс? Защото темата действително съдържа негативни последици, касаещи цялото българско общество... - Трудно... Колко разследващи журналисти има в големите телевизии и защо хора като мен не са канени в големите медии да правят журналистически разследвания?! Защото тук аз говоря за себе си като за журналист, но всичките удари и ядове, които съм понасял, рефлектират не само върху мен, но и върху моето семейство. Говоря за натиск върху близките си, уволняване от работа на членове от семейството ми, непрекъснато притискане, заплахи, включително заплахи за убийство. И всичко това е нещо, което много трудно се оценява от обществото. - Ако направим паралел между разочарованията ви като журналист и тези, които сте натрупали в качеството на политик, какъв е изводът? Когато напуснахте „Патриотичен фронт”, заявихте, че го правите, защото „...в партията цари задкулисие, а моят морал не може да допусне това!” Намесихте морала, а с него политиците твърде рядко се ангажират, колкото и клиширано да е понятието днес. - Да, защото съм човек, който винаги е залагал на моралните устои, на принципите. И когато сме създавали тази партия – защото съм един от нейните създатели – сме го направили по настояване на хората, за да работи в полза на обществото и на държавата. Оказа се обаче, че в един момент аз съм бил сам самичък в цялата битка, черпейки рейтинг за тази политическа формация и в същото време една огромна част от моите съратници де факто са работили  срещу мен,  влизайки в  определени  корупционни  схеми,  обслужвайки  лобистки закони Вие казахте „разочарование” – да, за мен беше огромно разочарование да водя битката за премахване на член 417 от ГПК сам самичък, подкрепен от граждански, неправителствени организации, да успея на първо гласуване да спечеля битката и на второ гласуване – да бъда предаден от своите съратници, за да загубим в крайна сметка. А битката е за безчинството на частни съдебни изпълнители без съд и присъда да си правят, каквото си искат с хората на основание този член 417! Какви да бъдат ми кажете моите подтици, при положение че всичко, което съм правил, съм го изживял преди това в своите разследвания, заедно с хората?! Срещу всяка законодателна инициатива, която съм правил, забележете, не е имало и един изказан мотив защо тя да не бъде подкрепена. Не по-малко ми бе и разочарованието, когато направих предложението за премахване на таксата „Сградна инсталация”. Знаете ли с какъв мотив не бе прието то? Ще ви го цитирам дословно: „Предложението е изключително разумно, но не е сега времето да го приемаме!” - А? А кога е времето? - А! И аз това питам – кога. Когато се изчерпи цялата корупционна схема и трябва да се въведе нова за ограбване на хората. А тя вече е факт, защото се промениха и инсталациите. Знаете, че в новите кооперации инсталациите са по съвсем нов начин. Глупавият мотив е, че едва ли не една тръба от 2 см ще ви сгрее жилището?! По тази логика, ако вашият съсед си пусне климатика, означава ли, че вие трябва да му платите 20 % от цената на тока, защото греел и вашето жилище?! Пълен абсурд! - Казвате, че хора, на които сте имали доверие, системно са ви предавали, но това не е ли донякъде заложено в родния манталитет? Знаете колко много са примерите от българската история за предателства на основата на точно такъв тип задкулисни практики?! - Аз се отказах да бъда народен представител в 44-тото Народно събрание с тази политическа формация. И не се сещам за друг български политик да се е отказал да бъде народен представител по чисто морални и принципни съображения. А иначе в историята на България трябва да се върнем много, много години наред, за да изброяваме предателствата, още от времето на Стамболов, на Александър Стамболийски... С тази разлика, че все пак Стамболов е успял да изведе България от една изключително изостанала, но току-що създала се държава, в една уважавана държава, в която българският златен лев е бил конвертируема валута в цял свят! Малко хора знаят този факт. Намерете архивните броеве на списание „Икономическа мисъл” на Университета за национално и световно стопанство, който имам честта да съм завършил, защото там наистина има какво да се прочете. Но сте изключително права за тежестта на манталитета във всичко това – за огромно съжаление няма как да не се съглася с вас. Даже бих стигнал и по-далеч – в момента българското общество се намира в състояние на будна кома, а българските медии практически почти не използват своите основни функции. - В крайна сметка пак ли Терминал 1 и 2 са възможната алтернатива от така създадената родна действителност, или това е по-скоро едно бягство от проблеми, които винаги ще вървят редом с нас, където и да отидем? - Действително това не е алтернатива, за огромно съжаление. Това е най-лесният вариант, с който всъщност се изпълнява онази много стара поговорка, че „преклонена главица сабя не я сече”. Тоест – прекланяш главата, свиваш си опашката и бягаш през Терминал 2, защото бягството е най-лесният начин по някакъв начин да спасиш себе си, но не и да решиш проблема, той даже става още по-тежък. Но да ви призная, на мен също много пъти ми е минавала тази мисъл през главата – в чужбина лесно ще намеря реализация, но какво постигаш, когато се превърнеш в едно дърво без корен?! Интервю на Анелия ПОПОВА
 
 

Глобалната война срещу парите в брой (Инфографика)

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6300991

Глобалната война срещу парите в брой (Инфографика)Ограничаване на кешовите плащания, премахване на банкноти - кои държави как се включват Препечатваме статията от сайта visualcapitalist.com. Авторът Джеф Дежардинс е основател и редактор на сайта, който създава и поддържа визуално съдържание за инвестиране и бизнес. Налице е глобален тласък от страна на законодателите за премахване на парите в

Египет влага $10 млн. за връщане на туристите в Шарм ел Шейх

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280480_%D0%95%D0%B3%D0%B8%D0%BF%D0%B5%D1%82+%D0%B2%D0%BB%D0%B0%D0%B3%D0%B0+%2410+%D0%BC%D0%BB%D0%BD.+%D0%B7%D0%B0+%D0%B2%D1%80%D1%8A%D1%89%D0%B0%D0%BD%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%

 Египет ще похарчи 10 млн. долара за кампания за привличане на туристи в Шарм ел Шейх, съобщава „РИА Новости”. Курортният град на брега на Червено море в Синайския полуостров загуби най-много от прекъсването през есента на 2015 г. на полетите от Русия и Великобритания към арабската страна. Ембаргото бе въведено от съображения за сигурност, след терористичния акт срещу руски пътнически самолет над Синайската пустиня.

От туристическото министерство ще изготвят 6 месечен план за реклама и ще определят към кои страни основно да бъде насочена тя.

Туризмът е един от основните източници за валута в хазната на Египет. До края на октомври 2105 г. отрасълът е осигурявал 11,5% от БВП на страната и 14% от валутните приходи. Най-много туристи в най-многолюдната арабска държава са идвал и от Русия, Великобритания, Германия, Италия и Франция.

Китайската Dalian Wanda Group купи парцел в центъра на Лондон за $600 млн.

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280479_%D0%9A%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+Dalian+Wanda+Group+%D0%BA%D1%83%D0%BF%D0%B8+%D0%BF%D0%B0%D1%80%D1%86%D0%B5%D0%BB+%D0%B2+%D1%86%D0%B5%D0%BD%D1%82%D1%8A%D1%80%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%

 Китайската Dalian Wanda Group купи за 600 млн. долара, парцел от 40 500 кв. м в Лондон близо до площад Nine Elms, съобщава China Economic Net. Инвестицията стана най-голямата й в британски имот. На терена, намиращ се и до брега на Темза, китайците възнамеряват да построят три големи жилищни сгради с височина от 32 до 54 етажа, а броят на апартаментите в тях ще достигне 1821.

В съобщение на китайската строителна компания CSCEC, която ще изпълнител на проекта, се уточняват неговите параметри. Общата стойност на изграждането се изчислява на 518 млн. паунда. В комплекса от здания ще има и 5-звезден хотел.

Първата голяма инвестиция в лондонски имоти на Wanda е от 2013 г., когато върху терен парцел за 114 млн. долара бяха построени 437 апартамента в два небостъргача. Сделката бе направена през британската фирма Vinci St. Modwen, която получи и разрешенията за строеж и след това продаде проекта на китайците.

Ревизия в НС на харчовете за превъоръжаване на армията

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280478_%D0%A0%D0%B5%D0%B2%D0%B8%D0%B7%D0%B8%D1%8F+%D0%B2+%D0%9D%D0%A1+%D0%BD%D0%B0+%D1%85%D0%B0%D1%80%D1%87%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B5+%D0%B7%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B2%D1%8A%D0%BE%D1%80%D1%8A%D0%B6%D0%B0%D0%B

 Временна анкетна комисия в НС ще провери взетите вече решения, свързани с осигуряването на финансов ресурс за превъоръжаването на армията. Това обяви шефът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, като уточни, че тази стъпка е съгласувана както с премиера Бойко Борисов, така и с „Обединени патриоти”.

Звеното ще направи преглед както на одобрените от НС проекти за модернизация на ВМС и ВВС, така и на последвалото решение на служебния кабинет за покупката на нов тип изтребител и класирането на първо място на шведския „Грипен”. То ще провери дали там има корупционна схема, осъществена на най-високо ниво. „Искаме да разберем има ли оказван натиск и защо беше декласиран един от участниците”, обясни Цветанов, като визира отстранената оферта за Ф-16 от Португалия с логистичен пакет от САЩ. От ГЕРБ дадоха да се разбере, че подозират президента Румен Радев в лобизъм, но все пак не били разследващ орган, че да го обявят. Цветанов подчерта още, че всички решения на министрите в служебния кабинет са били контролирани единствено от президента. Всички тези въпроси щели да бъдат разгледани от анкетната комисия. „Имаме информация, че по всяка вероятност има осъществена кореспонденция между участниците в процеса и фирмите на въпроси, които са задавани от органа, извършил оценяването и която информация по всяка вероятност не е взета предвид. Може би се е намерила вратичката и възможността, зад която да се скрие, за да отпадне отговорността за евентуалния лобизъм”, поясни Цветанов. И допълни, че в ГЕРБ вече започнали да смятат, че в случая крадецът вика дръжте крадеца.

Цветанов коментира и съобщението на Синдикалната федерация на служителите на МВР, която в началото на месеца поискаха ръст на възнагражденията си с 15% от юли, че полицаите ще излязат на протест навръх професионалния си празник 5 юли. По думите му исканията на униформените са справедливи, но не бива да се говори през медиите. Той призова също така проблемите да не се политизират.

Радев: Болтовете на Лозан Панов са димна завеса над съдебната реформа

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280477_%D0%A0%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D0%B2%3A+%D0%91%D0%BE%D0%BB%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%9B%D0%BE%D0%B7%D0%B0%D0%BD+%D0%9F%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2+%D1%81%D0%B0+%D0%B4%D0%B8%D0%BC%D0%BD%D0%B0+%

 Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов пуска димна завеса над съдебната реформа със скандали за болтове и гайки. Това мнение изрази президентът Румен Радев. Държавният глава определи като „димна завеса“ изместването на темата за предлаганите и осъществявани промени в българското правосъдие с опита да се фокусира общественото внимание върху изправността на автомобилите на Националната служба за охрана.

Радев коментира и въпроса трябва ли Националната служба за охрана, която е към президента, да направи допълнителна проверка по случая с автомобила на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов: "Няма да се правя на експерт по гуми, джанти, болтове, ключове и така нататък. Има си технически експертизи, има си прокуратура. Според мен, това е димна завеса за големия въпрос - съдебната реформа", посочи държавният глава.

Румен Радев припомни, че преди няколко дни е приключила поредицата от  негови консултации с всички отговорни ръководители в съдебната ни система и открои най-важната промяна, отчетена от представителите на правосъдието. „За първи път имаме пряк дистанционен избор за членовете на Висшия съдебен съвет. Това означава хората в тази система да преценяват сами без натиск отвън“, заяви президентът. Най-важното условие за ефективността на една система са професионализмът и моралните качества на магистратите, добави държавният глава.

В отговор на въпрос за въвеждането на румънския антикорупционен модел у нас, президентът беше категоричен, че „България не може директно да подбира модели. Крайно време е да се сдобием с много точно структуриран орган, който да реши въпросите по събиране и анализ на информация, разследване, подготовка на обвинение. Такова обвинение, което да издържа в съда“, посочи президентът.

Президентът заяви, че ще проведе нови срещи със заместник-министър председателя по правосъдната реформа Екатерина Захариева и ще отстоява идеята за създаването именно на единен орган за борба с корупцията по високите етажи на властта.

Радев се застъпи за невинен българин в гръцки затвор

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280476_%D0%A0%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D0%B2+%D1%81%D0%B5+%D0%B7%D0%B0%D1%81%D1%82%D1%8A%D0%BF%D0%B8+%D0%B7%D0%B0+%D0%BD%D0%B5%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B5%D0%BD+%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%BD+%D0%B2+%D0%B3%D1%

 Румен Радев протегна ръка за помощ на българина Иво Богданов, който лежи невинен в гръцки затвор с доживотна присъда. Въпроса повдигна сънародникът ни Константин Игнатов на среща на президента с българската диаспора в нашето посолство в Атина. По-късно Радев разговаря лично с гръцкия си колега Пpoкoпиc Пaвлoпyлoc и получи уверение за най-бърза реакция от гръцка страна.

През 2010 г. 45-годишният Иво от Монтана и брат му Константин получават доживотни присъди за убийство на полския гражданин Ричард Ханускевич. През декември 2016 г. обаче се разбира, че “жертвата” току-що е починала от естествена смърт в болница в гръцкия град Триполи. Преди това Ханускевич е работил жив и здрав на местна бензиностанция, а осъдените са прекарали 6,5 г. в затвора за убийството му. Братът на Иво е пуснат, но месеци след разкриване на истината той продължава да е зад решетките невинен. На срещата на Румен Радев с българите бяха повдигнати парливи въпроси като засилване на подкрепата за българските училища и детски градини, yлесняване на пpидобиването на бългаpcко гpажданcтво за деца от смесени бракове, проблемите с българските автомобили и фирми, данъците, осигуровките, пенсиите.

Вечерта в петък президентът Пaвлoпyлoc награди Радев с гръцки орден, а после му даде вечеря.

В събота сутринта президентската ни двойка разгледа Акропола и хълма на влюбените Ликавитос.

Кайсиев тарт с кокос

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6300726

Кайсиев тарт с кокосВашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Хороскоп за 26 юни, понеделник

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280475_%D0%A5%D0%BE%D1%80%D0%BE%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%BF+%D0%B7%D0%B0+26+%D1%8E%D0%BD%D0%B8%2C+%D0%BF%D0%BE%D0%BD%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D0%BA

 Овен 21 март – 20 април

Днес ще постигнете много, ако работите за себе си, ако не позволявате на странични фактори и хора да се намесват в личния ви избор и в предварително заложената програма за действие както на работното място, така и в отношенията с околните. Не правете избор. Доброто днес може да се окаже лошо и обратното. Това, което се опитват да ви пробутат за чиста монета може да се окаже фалшификат и да ви вкара в преразход на сили, средства и пари. Но това, което направите сами и по собствена воля ще ви изведе на върха.

Работа-5

Пари-5

Любов-5

Късмет-5

Здраве-4

 

Телец 21 април – 20 май

Ден на фатални привличания и влияния, които ще се отразят негативно на работата, връзките и положението ви в обществото. В желанието да спечелите повече и да си спестите някои разходи може да се подведете по чуждите съвети и действия и да реализирате загуби. Противопоказно е да се действа в екип и да се работи по колективни програми. Не се знае кой дърпа конците, кой ще обере парите и лаврите и кой ще „опере пешкира”. Ако сте сънували родителите си, това е предупредителен знак да запазите неутралитет.

Работа-4

Пари-5

Любов-6

Късмет-4

Здраве-5

 

Близнаци 21 май – 21 юни

Препоръчва се уединение и отказ да се взимат прибързани решения. Не позволявайте да ви притискат със срокове, особено ако не сте съгласни с условията или не сте проучили нещата, по които трябва да се вземе решение. Хора, стоящи зад кадър направляват избора ни. Ако сте сънували нещо объркано и животът ви ще се обърка. Точно днес не влизайте в нова среда и не избирайте нов екип. Предатели и хора с агресивно поведение напират да станат част от живота и бизнеса ви. Обмислете всичко преди да вземете решение.

Работа-4

Пари-5

Любов-5

Късмет-4

Здраве-4

 

Рак 22 юни – 21 юли

Ще бъдете подложени на изкушения, които е трудно да пренебрегнеш. Някой ще ви описва в светли краски бъдещето ви, ако се съгласите на едно или друго действие или влезете в определени договорни отношения. Ден на фатално привличане не само в любовта, но и във връзките на работното място. Не давайте обещания и не тръгвайте след тези, които по някакъв начин ви зарибяват с обещания. Десет пъти премислете и прекройте всичко, преди да дадете окончателен отговор. Каквото отложите за утре ще мине на ниво.

Работа-4

Пари-5

Любов-5

Късмет-4

Здраве-4

 

Лъв 22 юли – 22 август

Луната навлиза в Лъв. Лъсват лъвските ни амбиции и желанието да използваме другия като лост и опорна точка за постигане на собствените амбиции и желания. На едно място ще окажете натиск и ще успеете да прокарате идете си, но на друго ще търпите въздействия и ще правите компромиси с неща, с които сте си обещали да не спекулирате. Ще се почувствате гузни. Вероятно е да изневерите на любмия и на собствения си стил на поведение. В желанието за престижни позиции може да загубите идентичност. Правите ненужни жертви.

Работа-5

Пари-5

Любов-4

Късмет-4

Здраве-5

 

Дева 23 август – 22 септември

Не си въобразявайте, че може да водите играта и да определяте приоритетите. Ако влезете в комбина с някого ще играете подчинителна роля или даже такава на остена или пазача. Не влизайте в игра, която не се играе по правилата или не се знае кой пие и кой ще плаща. Ден на фатално привличане. Ще ви залъгват с дрънкулки, с дребни суми и обещания, а главното и основното като порцион ще отиде при друг. Работете сами и на свой терен. Не си позволявайте да влизате във финансови или друг тип зависимости.

Работа-5

Пари-5

Любов-5

Късмет-4

Здраве-5

 

Везни 23 септември – 22 октомври

Казано е десет пъти да премериш преди да отрежеш. В днешния ден всичко трябва да се подлага на проверка, да не се избързва със становища и заключения, да не се разчита на чужди думи и обещания. Всичко да е черно на бяло писано и подписано. Да не се изкривява информацията за едни и да се нагласява според желанията на други. Не влизайте в нова среда, после ще ви се иска да излезете, но ще бъдете хванати в капана на поетите задължения и отговорности. Не теглете кредит, не сключвайте договори и брак.

Работа-5

Пари-4

Любов-5

Късмет-4

Здраве-4

 

Скорпион 23 октомври – 22 ноември

Днес може да бъдете привлечени в агресивна спрямо амбициите ви среда или в прегръдките на някой, който ще ви създаде големи проблеми и ще ви развали семейството. Ден на магично привличане към определени хора и позиции, които ще ви накарат да направите непростими компромиси със съвестта и отговорността си към близки и колеги. Ще се появи третият, този който ще провокира връзките ви с доверени хора и съюзници и може да обърка целият ви живот. Да не се работи в екип и да не се поема нова отговорност.

Работа-5

Пари-6

Любов-4

Късмет-4

Здраве-4

 

Стрелец 23 ноември – 21 декември

Ще постигнете много, ако гоните само личните си цели, ако мислите повече за работата си, за дома и семейството и не се разсейвате с амбициите и проблемите на околните. Парирайте всеки опит за влизане в личното ви пространство. Не е ден за запознанства. Може да попаднете на фатално привличане, от което да не може да се отървете. Проверявайте реклами и съобщения, не позволявайте да ви притискат със срокове и изисквания. Ден за уединение и размисъл. Утре ще направите силен и печеливш ход.

Работа-5

Пари-5

Любов-5

Късмет-5

Здраве-5

 

Козирог 22 декември - 20 януари

Хора с лъвски амбиции ще се домогват до работата, парите и сърцето ви. Всичко случващо се днес има тенденция към обсебване и ще работи за интересите на хора в сянка. В такъв момент е по-добре да запазиш неутралитет, да не влизаш в нова игра, особено с неизвестни правила и да не подписваш нови договори. Ден на грехопадението, на зарибяващите и подвеждащи реклами и предложения, на които е трудно да устоиш. Запазете неутралитет, не споделяйте идеите си и не търсете финансиране. Утре е вашият шанс.

Работа-5

Пари-4

Любов-5

Късмет-4

Здраве-4

 

Водолей 21 януари – 19 февруари

Луна и Венера ви гледат в нехармонични аспекти. Не се опитвайте да привлечете любовта на всяка цена. Тези, към които имате слабости и чувства ще спекулират с амбициите и желанията ви. Ще платите висока цена за всичко, което получите. Направете си сметка дали може да понесете повече разходи и желания. Преговорите днес ще се водят от позиция на силата, но това няма да е вашата позиция. Някой ще подбива офертите ви, а друг ще опита безплатно да се ползва от услугите ви. Не се доверявайте на непроверени и случайни хора.

Работа-5

Пари-5

Любов-4

Късмет-4

Здраве-5

 

Риби 20 февруари – 20 март

Старайте се да избягвате злото с всички сили, да не правите нарушения и да не влизате в контакти и съглашателство с хора от рисковия контингент. Ще бъдете подтиквани към лъжи, измами и завоалирани действия, които може да ви донесат повече неприятности, отколкото ползи. Не е ден за нови запознанства, за обвързване с непознати и за подписване на нови трудови договори. Отложете за утре всичко, на което искате да се опрете и да разчитате в бъдеще. Този ден може да стане щастлив или нещастен поради личния ни избор.

Работа-5

Пари-5

Любов-5

Късмет-4

Здраве-4

 

Ч.Р.Д.

Личната ви година е шестица. С голяма вероятност последните три месеца на годината ще ви донесат късмет, придобивки, нова работа и добри доходи. Това ще бъде година, в която ще се устроите в нова среда и в следващата ще ограничите контактите със старите приятели. Ще изкачите високо стъпало в работата и ще подпишете изгодни договори вероятно през ноември.

Родените днес ще властват над околните. Имат лидерски наклонности и още от малки ще отнемат играчките на другите деца. Ще смятат, че всичко им е позволено. Имат критичен ум. Може да станат добри журналисти, но трудно ще извоюват личната си независимост.

Заченатите днес ще бъдат продължители на рода. Ще наследят дарба на родител или прародител. Много неща ще правят на инат.

КНДР счита желанието на САЩ и Южна Корея за диалог, за „диверсия“

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280474_%D0%9A%D0%9D%D0%94%D0%A0+%D1%81%D1%87%D0%B8%D1%82%D0%B0+%D0%B6%D0%B5%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%A1%D0%90%D0%A9+%D0%B8+%D0%AE%D0%B6%D0%BD%D0%B0+%D0%9A%D0%BE%D1%80%D0%B5%D1%8F+%D0

 Северна Корея счита за „груба военна провокация“ съвместните военноморски маневри на Южна Корея, САЩ и Канада, предава ТАСС .
Между 23 и 25 юни трите страни проведоха мащабни военноморски учения близо до южнокорейския остров Чеджудо. 
Проведените учения доказват, твърдят севернокорейските власти, че „разсъжденията на Вашингтон и Сеул относно необходимостта от диалог с Пхенян, за уловка, чиято цел е да прикрие подготовката им за война“.
От Пхенян предупреждават, че „революционните въоръжени сили на КНДР зорко следят за действията на САЩ и Южна Корея, който съдействат за ескалация на напрежението на Корейския полуостров“.

Русия може да отзове посланика си във Вашингтон

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280473_%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F+%D0%BC%D0%BE%D0%B6%D0%B5+%D0%B4%D0%B0+%D0%BE%D1%82%D0%B7%D0%BE%D0%B2%D0%B5+%D0%BF%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0+%D1%81%D0%B8+%D0%B2%D1%8A%D0%B2+%D0%92%D0%B0%D1%

 Русия може да отзове посланика си във Вашингтон Сергей Кисляк, предава The Hill.
Сергей Кисляк се превърна в често споменавана личност относно скандала свързан с предполагаемата руска намеса на американските избори.
Не е ясно кога посланик Кисляк ще бъде отзован от Кремъла, но американско-руският Бизнес съвет е подготвил прощално събиране за Сергей Кисляк на 11 юли.
Представители на администрацията на президента Тръмп, включително главният прокурор Джеф Сешънс, бившият съветник генерал Майкъл Флин и първият съветник Джаред Къшнър, са в полезрението на органите, които разследват връзките на Доналд Тръмп с Русия. Всеки един от тях е имал контакти или срещи с руския посланик Сергей Кисляк.

Съюзниците на Русия от Организацията на Договора за колективна сигурност не искат да пращат войски в Сирия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280472_%D0%A1%D1%8A%D1%8E%D0%B7%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F+%D0%BE%D1%82+%D0%9E%D1%80%D0%B3%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0

 Миротворческият процес в Сирия, в който участват Русия, Турция и Иран, се среща с определени трудности, предава Независимая газета. За Русия те се изразяват в това, че от участие в този процес се отказват съюзниците й от Организацията на Договора за колективна сигурност, а именно Киргизстан и Казахстан.
Председателят на Комитета по отбрана към руската Дума, Владимир Шаманов заяви, че Москва води преговори с властите в Бишкек и Астана, за евентуалната им намеса в Сирия.
Същата информация дава и представителят на турския президент на преговорите за Сирия, Ибрахим Калин. 
Тази информация бе опровергана от лидера на Киргизстан Алмазбек Атамбаев, както и от министъра на казахстанското Министерство на външните работи Кайрат Абдрахманов. 
Президентът Атамбаев заяви, че изпращането на киргизки военни в Сирия „не е проста работа“.

Прогноза за времето - 26 юни

http://www.moreto.net/novini.php?n=354168

По Черноморието ще е предимно слънчево. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-югоизток. Максималните температури ще са 24-26°. Температурата на морската вода е 22-24°. Вълнението на морето ще е 1-2 бала. Днес времето отново ще е предимно слънчево, около и след обяд в низините и равнините – горещо.

Сирия предупреди Израел, че още един военновъздушен удар може да има сериозни последствия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280471_%D0%A1%D0%B8%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%83%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8+%D0%98%D0%B7%D1%80%D0%B0%D0%B5%D0%BB%2C+%D1%87%D0%B5+%D0%BE%D1%89%D0%B5+%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%BD+%D0%B2%D0%BE%D0%B5%D

 Сирийската армия е отправила предупреждение към Израел, в което се заявява, че всяка следваща атака срещу цели в Сирия, ще носи отговорност за ответния отговор, който може да предизвика, предава The Jerusalem Post .
Това предупреждение идва след като Израелските отбранителни сили (ИОС) поразиха цели, които са били част от силите лоялни на президента Башар Асад. Израелската атака от своя страна, бе в отговор на снаряди, които паднаха на територията на Голанските възвишения.

Нено Димов поиска спиране от движение на колите без катализатори

http://clubz.bg/55530-neno_dimov_poiska_spirane_ot_dvijenie_na_kolite_bez_katalizatori

Автомобилите без катализатори, които спомагат за по-малко замръсяване на въздуха, да бъдат спрени от движение. Такава идея предложи министърът на екологията Нено Димов в интервю пред в. "24 часа"

"От гледна точка на околната среда далеч по­важен е техническият аспект при автомобилите. Тъй като благодарение на катализаторите замърсяването на въздуха може да се сведе до поносими граници. Така както не можете да карате кола, която има неизправна спирачка или кормило, така би трябвало да не можете да карате кола, която има проблеми с очистващата система. Или изобщо няма катализатор", обясни Димов.

Според него единият проблем е при първата регистрация в страната, защото в пунктовете масово няма апаратура, която да измерва нивата на отработените газове и се прави регистрация, без това да е проверено. При новите коли този проблем не съществувал.

"Вторият проблем са годишните технически прегледи, при които колите у нас масово се пускат или без катализатори, или с неизправни. Ако пунктът пусне кола с неизправна спирачка, има санкция за него, но в случая с катализаторите няма", каза още Димов.

Според него контрол за катализатори трябва да се прави и при проверки на пътя.

"Както се правят проверки за неизправност, така трябва да се прави и проверка за катализатор. И да се вземат мерки, включително и спиране на колата от движение", категоричен е Димов.

Според него ще се дискутира и намирането на стимули за купуване на нови коли. Според Димов трябва да има сериозни санкции за пунктовете за технически прегледи. Как точно ще се отнемат лицензи ще се уточнява тепърва.

Любим виц на Емо Чолаков

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6300867

Любим виц на Емо Чолаков Горещо лято е. В автобуса е нетърпима жега, не може да се диша. Пътниците са плувнали в пот и мърморят недоволно. Шофьорът изнервен им виква: - Ако не млъкнете веднага, ще включа

Спират водата на 3 места в София

https://offnews.bg//obshtestvo/spirat-vodata-na-3-mesta-v-sofia-659015.html

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в части на столицата днес, съобщиха от дружеството. 

Заради подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Латинка“ в „Челопечене“, се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 18:00 часа на ул. „Яне Стоянов“, ул. „Латинка“, ул. „Лесновска“, ул. „Карашка“. 

Във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Шуманец“ в Панчарево, се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 14:00 часа на ул. „Шуманец“ от 01 до №21, ул. „Капитан Петко войвода“ от №1 до №3. 

Изграждане на сградно водопроводно отклонение на бул. „Никола Петков“ в „Горна баня“ налага спиране на водоподаването от 9:00 до 16:00 часа на клиентите на този булевард от №169 до №177.

Социалистите печелят изборите в Албания

http://dnes.dir.bg/news/makedonia-izbori-partnyor-albania-25964267

Управляващата Албанска социалистическа партия печели парламентарните избори, показват резултати от екзитпол, цитирани от БТА.

Седмицата започва с предупреждение за опасни горещини в 18 области

http://www.dnevnik.bg/zelen/2017/06/26/2995590_sedmicata_zapochva_s_preduprejdenie_za_opasni/?ref=rss


Жълт код за опасно високи температури е обявен за 18 области в страната днес. Това показва справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН, информира "Фокус".<br /><br />Предупреждението е в сила за областите Видин, Враца, Монтана, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Силистра, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Сливен, Ямбол, Хасково и Кърджали.<br /><br />Очаква се горещо време с максимални...

Тежко е състоянието на машинистите от пламналия товарен влак

//dariknews.bg/novini/bylgariia/tezhko-e-systoianieto-na-mashinistite-ot-plamnaliia-tovaren-vlak-2032815

Двамата машинисти, които пострадаха при пожар в товарен влак на гара Горна Оряховица в неделя, са в тежко състояние в  "Пирогов".

Машинистите, който са на възраст 46 и на 50 години, бяха откарани в с

Поне 9 туристи загинаха в крушение на кораб в Колумбия

http://dnes.dir.bg/news/korab-kolumbia-potana-spasitelni-25964254

Девет души загинаха, а 28 са в неизвестност, след като туристически кораб с около 170 пътници потъна във водоем близо до колумбийския град Меделин.

Лондон ще публикува днес подробности за статута на гражданите от ЕС

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/06/26/2994917_london_shte_publikuva_dnes_podrobnosti_za_statuta_na/?ref=rss


Британското правителство ще даде днес подробности за плана си какъв статут да имат гражданите на останалите 27 страни от ЕС след Брекзит, как и в какви срокове ще се реализира това.<br /><br />В четвъртък вечерта премиерът Тереза Мей представи на колегите си на Европейския съвет в Брюксел петте водещи принципа на плана, без те да бъдат обсъждани или да се преговаря по тях. В петък тя коментира, че предложението ѝ е "много честно и много сериозно", но първите реакции на...

"Отглеждаме разглезени и незрели деца"

http://clubz.bg/55529-otglejdame_razglezeni_i_nezreli_deca

ДВ: Г-н Вунш, още в началото на това хилядолетие описахте германската младеж като незряла, разглезена и неспособна да носи отговорност. Промени ли се нещо оттогава?

Алберт Вунш: От около две десетилетия насам наблюдаваме как децата все по-малко биват конфронтирани с истинския живот, със сериозните неща в човешкото битие. Възрастните всячески се опитват да ги щадят, в резултат от което обаче възникват сериозни проблеми: когато един ден младите хора стъпят в реалния живот, те много често се оказват неподготвени. Именно този аспект разглеждам в новата си книга "Извинете, как се стига до Станфорд?".

ДВ: Къде, според Вас, грешат родителите?

Вунш: Боят се да влизат в конфликт с децата си. Бягат от сблъсъка с тях, като в същото време не изпълняват задачата си да ги въведат в реалния живот. Възрастните избягват конфликтите от страх, че децата им ще ги помислят за авторитарни. В случая авторитетът се бърка с авторитаризма, а авторитаризмът пък се равнопоставя с нацистката идеология и силовата педагогика. Днес все по-често наблюдаваме как не децата се съобразяват с родителите си, а обратното. По този начин обаче възрастните се провалят в мисията си да бъдат не само приятели, но и възпитатели на децата си.

ДВ: Кои са, според Вас, нещата, които би трябвало да са напълно естествени, но с които днешните млади хора не се справят?

Вунш: Отвикнали са да бъдат издръжливи, искат само да се забавляват. Бързо се отказват, ако успехът малко закъснее - независимо дали говорим за математика, за музика или за спорт. Родителите неизменно щадят децата си, опитват се да направят живота им възможно най-лесен. Но той, животът, не е лесен. И когато утре се изправят пред някакво истинско изпитание, младите просто нямат сили да се справят с него. Моят опит показва, че колкото повече щадим децата си, толкова по-тежки са последиците по-късно. Да не говорим, че децата биват лишавани от удовлетворението, което настъпва след успех, извоюван с много усилия.

ДВ: Трудното започва, когато един един децата напуснат сигурния пристан на родния дом, така ли?

Вунш: Да, когато напуснат бащиния дом, много от младежите просто се примиряват с даденостите, вместо да тръгнат да се борят. От моите студенти знам, че всеки младеж, който току-що е напуснал дома на родителите си, се сблъсква първо с тези три проблема: хладилникът не се пълни сам, боклукът не се изхвърля от само себе си, нито пък дрехите се изпират сами. Освен това много от младите хора нямат никаква представа кое колко струва и затова трудно се оправят с парите.

ДВ: Какъв конкретен съвет бихте дали на родителите?

Вунш: Родителите не бива да забравят, че по правило не е особено трудно да родиш дете, но е много трудно да го възпиташ добре - особено в днешно време, когато външните влияния са толкова силни. За децата е много важно да започнат отрано да се сблъскват с истинските житейски проблеми. Те трябва например да се научат, че преди да похарчат някакви пари, първо трябва да ги изкарат. А също и че не бива да бъдат вторачени само в собствените си желания и интереси. За да могат да постигат целите си самостоятелно и отговорно, децата трябва да се научат, че в живота не може само да взимаш - трябва и да даваш.

Д-р Алберт Вунш е психолог и експерт по въпросите на възпитанието и социалното поведение. Автор е на няколко книги за възпитанието на подрастващите. Има две деца и трима внуци.

Дойче веле

Православен календар за 26 юни, вижте кой има имен ден

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6301136

Православен календар за 26 юни, вижте кой има имен денПреп. Давид Солунски. Преп. Давид Български Преп. Давид от младини прекарвал живота си във въздържание. Напуснал отечеството си Мала Азия и дошъл в Македония. Живял като отшелник близо до град Солун в една колиба под бадемово дърво. Идващите при него той наставлявал в пътя на спасението. Като угасил у себе си страстите човешки,

”Спейс екс” изстреля ракета ”Фолкън-9” с 10 спътника

http://dnes.dir.bg/news/raketa-minuti-baza-stepen-25964236

Американската компания "Спейс екс" (Space X) изстреля ракета носител "Фолкън-9" с 10 комуникационни спътника "Иридиум некст", предадоха Асошиейтед прес и БТА.

Русия е в задънена улица в Сирия

http://clubz.bg/55528-rusiq_e_v_zadynena_ulica_v_siriq

Победата на Доналд Тръмп на президентските избори в Америка през ноември увеличи надеждите на руското ръководство за подобряване на руско-американските отношения като цяло и, в частност, постигане на компромис за Сирия. Сега, пет месеца след идването на Тръмп на власт, шансовете това да се случи изглеждат оскъдни.

Неотдавнашните събития в Сирия, особено инцидентите, които се случиха в района Ракка и близо до град Танф на сирийско-иракската граница, правят руско-американското сътрудничество все по-илюзорно. Това на свой ред прави руското изтегляне от Сирия много по-труден.

Хазартът на Кремъл да използва конфликта в Сирия за нормализиране на отношенията със Запада след бедствието в Украйна не се получи. Москва изглежда се заби в Сирия, заплетена в отчаяните затговори на Дамаск и Техеран.

Търсене на изход

В момента основният проблем за Москва е фактът, че присъствието й в Сирия става все по-изгодно за Вашингтон. Парадоксът е, че под управлението на Тръмп Съединените щати и техните съюзници ще положат усилия, за да задържат Москва в сирийския конфликт, докато руското ръководство все повече ще търси начини да излезе от сирийската криза.

Русия увеличава разполагането на свои войски в Близкия изток, което несъмнено засяга нейния постоянно намиращ се в дефицит бюджет, както и вътрешната политика. Най-добрият сценарий за Русия би бил бързото излизане от сирийския конфликт, при условие че постиженията, постигнати от него, ще бъдат заменени със Запада в замяна на нормализиране на отношенията с него.

От своя страна САЩ, както и Европейският съюз, многократно демонстрираха, че не са готови да обвържат премахването на антируските санкции с напредъка по сирийския въпрос. От тази гледна точка, колкото по-дълго продължава руското присъствие в Сирия, толкова по-голяма е вероятността разходите по това присъствие да надхвърлят печалбите, които трудно биха се превърнали в отстъпки от Запада.

Освен това достъпните за руското ръководство активи стават все по-малко привлекателни за САЩ, управлявани от Тръмп. Най-добрият пример е твърдението, че посланикът на САЩ в ООН Ники Хейли и държавният секретар Рекс Тилърсън направиха в края на март новите американски приоритети в Сирия. Според тях отстраняването на Башар Асад вече не е основен приоритет.

Въпреки факта, че в Москва имаше опит да се представят тези изявления като "победа на руската дипломация", на практика това означава, че Вашингтон става все по-малко заинтересован от сделка с Кремъл за Сирия при условия, благоприятни за Русия. Основният актив на Москва - Асад - става все по-малко важен за Запада.

Основната опасност за Москва се крие във факта, че Тръмп, за разлика от неговия предшественик Барак Обама, няма ясна стратегия по отношение на Сирия. Той няма принципи и общо разбиране за това, което би искал да постигне в средносрочен план.

Решенията, които администрацията често предприема, не допринасят за стратегически установен план, а обикновено отговарят на външни провокации, като например химическата атака в Хан Шейхун, неотдавнашните инциденти в град Танф или атаките на проправителствените сили срещу позиции на американски съюзници.

Иран като чип за договаряне?

Съществуваха слухове, че Иран може да стане чип за договораряне в опитите на Русия да нормализира отношенията си със САЩ. По време на посещението си в Рияд през май, Тръмп предложи да се създаде регионална коалиция за сигурност, която допълнително ще засили антииранската реторика на Вашингтон.

Но е малко вероятно Кремъл да продаде Иран заради шанса за рестартиране на отношенията между Русия и САЩ. В постсъветския период Русия се опита поне два пъти да направи точно това, но с малък успех.

Първо, през 1995 г., по време на посещението на президента Бил Клинтън в Москва, Русия обеща да довърши предварително всички предварително сключени договори с Иран за доставки на военни продукти и да не сключва нови военни споразумения с Техеран. Официалното подписване на тези споразумения беше Меморандумът на Гор-Черномирдин от 30 юни 1995 г., а общите загуби на Русия, дължащи се на този ход, бяха оценени от експерти на стойност 4 млрд. долара. Това обаче не доведе до пробив в отношенията с Вашингтон и към 2000 г. Москва отново започна военното сътрудничество с Иран.

През 2010 г. президентът Дмитрий Медведев прекрати доставката на ракети за въздушна отбрана S-300 в Иран в съответствие с Резолюция 1929 на Съвета за сигурност на ООН, ограничаваща доставките на модерни оръжия за Иран поради ядрената му програма. Това решение беше един от най-важните компоненти на така наречената инициатива за "нулиране" на американско-руските отношения, която беше подета от държавния секретар Хилари Клинтън и външния министър Сергей Лавров през 2009 г. Но дори и политиката на "бутона за нулиране" на Клинтън не постигна много, а Москва завърши с развалени отношения с Иран и отново не постигна напредък в сближаването със САЩ.

След два неуспешни опита е трудно да се очаква, че Кремъл отново ще бъде готов да застраши отношенията с Иран заради краткотрайните обещания на САЩ. Освен това, предвид продължаващите разследвания срещу администрацията на Тръмп, политическият елит в САЩ дори и смътно не е в настроение за нормализиране на разговорите с Русия. Две десетилетия на много нестабилни руско-ирански отношения, когато Москва и Техеран периодично се предаваха един друг за подобряване на връзките с трета страна, създадоха силно недоверие към Русия сред иранците. В резултат на това, докато си сътрудничат с Москва в Сирия, иранците постоянно се страхуват, че Русия ще ги предаде в името на нормализирането на отношенията със САЩ. Химическата атака в Хан Шейхун се опитва да създаде "шиитски коридор" в югоизточната част на Сирия - където Русия и САЩ обсъждат създаването на друга зона на деескалация - както и сваленият самолет на сирийските ВВС, целенасочено атакуващ Силите на Сирийските демократични сили в района на Ракка, със сигурност посяха разногласия в разговорите в диалога между Москва и Вашингтон, изключвайки (както беше реализирано от иранците) възможността за "предателство" на Москва на нейните съюзници в Дамаск и Техеран.

В този смисъл Москва все повече рискува да бъде заложник на Дамаск и Техеран, които ще продължат да предизвикват Вашингтон, принуждавайки Кремъл да реагира и да предприеме мерки срещу САЩ.

...

Коментарът на Леонид Исаев е публикуван в „Ал Джазира”. Преводът е на БГНЕС.

Уикендът на патриота - венци, кючеци и тук таме Карпов

http://clubz.bg/55527-uikendyt_na_patriota_venci_kyucheci_i_tuk_tame_karpov

Новопостъпилите като номинален участник във властта "патриоти" гребат с пълни шепи от правата на народния слуга след усилната седмица.

От сайта "Троян 21" научаваме, че 15-ият традиционен празник на билката Еньовден не е минал без присъствието на вицепремиера и военен министър Красимир Каракачанов. Сега няма да коментираме мястото на провеждане, известно като Айдушко сборище и какво общо има то с коалиционния партньор.

Освен това-онова за "Грипен", Каракачанов признал и че идва за 10-и път на празника. Как ли е пропуснал другите 5...

За да направим по-плавен преход, ето една част от репортажа за събитието:

"Не може да не откроим Стела Карамфилска, позната и като Мама Дуни, която е съучастник от самото начало преди 15 години - на корем се лееше магическият чай от 22 билки, станал емблема на празника... А от майсторите на билковата напитка Пенчо и Пламен научихме, че са се изпили над два тона..."

Като стана въпрос за магически чай, билки и изпити тонове, та се сетихме за Волен Сидеров... Комай само на него му се работи в жегите - вместо да се появи с нормалния халат със златен монограм от някоя 5-звездна еманация на ол-инклузива, той най-добросъвество си води предаването "Неделник" (нищо че е на запис). Там Сидеров отдели от времето си пламенно да защити горкия Анатолий Карпов от нападките на злите езици за онова с кирилицата.

Чаша около него все пак имаше, и то огромна, но не е това което си мислите - а с изобразена Светата Троица. Чисто спорно откъм естетска и метафизическа гледна точка, но пък всеки търси рая както може - знае ли човек... 

Сидеров през уикенда даде и интервю за предаването "Офанзива" по Канал 3 - телевизията, официално ситуирана като част от корпулентния портфейл на Делян Пеевски - депутат от ДПС, но - както се казва "има само вечни интереси".

Не толкова скучно си прекара Валери Симеонов в качеството на другия му - "човешкия облик" за през уикенда. Явно имплементирал нелеката роля на шеф на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси, той посети Сливенско и в частност - циганско село на фестивала в Котел.

От долното видео суровият бургаски бивш кабелен доставчик изглежда сякаш се весели искрено с подресорните си. От прима виста (с извинение за чуждиците, б.р.) в необремененото съзнание на родолюбеца се наслагват поне две неща:

 - А) че дамата, танцуваща с кухненска престилка, вероятно е била изтръгната по спешност иззад скарата първо да нахрани душите на гостите, докато евентуално е подготвяла насъщното за телата им... и

- Б) че един гражданин-музикант демонстрира пред вицепремиера, че в тази държава всичко е възможно да бъде разглобено, извлечено и скрито в пазвата на жена ти. Не е ясно дали това е провокативна препратка към патриотите.

Затварят за ремонт платното към центъра на моста "Чавдар" в София

//dariknews.bg/regioni/sofiia/zatvariat-za-remont-platnoto-kym-centyra-na-mosta-chavdar-v-sofiia-2032790

Мостът "Чавдар" се затваря за ремонт от столичните квартали "Хаджи Димитър" и "Левски" в посока центъра на София. Движението до края на август ще се извършва по новата част на моста, която беше ремонтира преди 6 години.
 
Столична общ

Дизайнерските дроги отключват състояния, граничещи с шизофрения

//dariknews.bg/regioni/shumen/dizajnerskite-drogi-otkliuchvat-systoianiia-granicheshti-s-shizofreniia-2032726

Все повече млади хора посягат към дизайнерска дрога. Тя обаче не е толкова безобидна, а дори е смъртоносна, сигнализират експерти.

Тези видове наркотици са създадени чрез модифициране на съществуваща химическа структура с цел

Кораб се преобърна в Колумбия, 6 са жертвите, десетки - в неизвестност (СНИМКИ/ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/sviat/korab-se-preobyrna-v-kolumbiia-6-sa-zhertvite-desetki-v-neizvestnost-snimkivideo-2032799

Шестима души са загинали, а над 30 човека са в неизвестност, след като туристически кораб с около 170 човека се преобърна във водния басейн Пеньол-Гуатапе близо до град Меделин в Колумбия.
 
Шест души загинаха, а

Алфа рисърч: ГЕРБ с 6% преднина пред БСП

http://clubz.bg/55526-alfa_risyrch_gerb_s_6_prednina_pred_bsp

Близо три месеца след предсрочните парламентарни избори, ГЕРБ запазва устойчива електорална преднина пред БСП. Подкрепа за управляващите заявяват 25.7% от пълнолетните жители на страната, а с личен рейтинг от 32% Бойко Борисов се откроява като най-одобрявания партиен лидер. Управляващите печелят симпатиите на младите и средни поколения в градовете. Това сочат данните от NOVA ALPHA INDEX, съвместен проект на "Алфа рисърч" и Нова телевизия.

Неуспехът на БСП да спечели предсрочните избори и проявилите се вътрешно-партийни напрежения стопираха електоралния подем на социалистите, получен след президентския вот. Те успяват да запазят подкрепата на 19.6%, а председателят им Корнелия Нинова – на 27% от българите, но за разлика от края на миналата година не разширяват влиянието си сред обществото.

Двете партии запазват съотношението си от парламентарните избори. Тогава ГЕРБ спечели 33,54% от гласовете, а БСП - 27.93%.

"Обединени патриоти" привличат 6.3% от избирателите, но отношението към лидерите им е силно противоречиво. Най-одобряван е лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов (28% одобрение), значително по-нисък е рейтингът на Валери Симеонов (13%) и Волен Сидеров (7%).

ДПС запазва устойчивите си позиции от 5.2% електорална подкрепа. Същото е и равнището на доверие в лидера му Мустафа Карадайъ (6%).

"Воля" е парламентарно представената партия, чиито позиции вече започват да се разколебават. Без да регистрират рязък спад, доверието и в партията (3.7%) и в лидера й Веселин Марешки (18%) плавно намаляват.

Подкрепата за по-малките десни формации – Реформаторски блок, „Да, България“, Нова Република – остава на равнището, което всяка от тях получи на последните избори. Склонни да гласуват за Реформаторския блок са 2.7% от пълнолетните жители на страната, за „Да, България“ – 1.5% и за Нова Република – 0.6%.

Изследването е проведено в периода 12 – 22 юни 2017 г. сред 1024 пълнолетни граждани от цялата страна. Първото проучване на обществените нагласи на агенция "Алфа Рисърч" след старта на 44-то Народно събрание и третия кабинет "Борисов", очертава следните по-важни тенденции:

- Предпазлив оптимизъм за политическото и икономическото развитие на страната на фона на сериозни предизвикателства пред региона и ЕС, в които Българя се опитва по-активно да заеме свое място. 

 - Запазващ се висок положителен рейтинг на президента Румен Радев (57%), с което  президентската институция следва традицията да е единствената с устойчива подкрепа.

 - 44-то Народно събрание започва работа в условията на силна поляризация, което се отразява и на цялостния му рейтинг – 15% положителни срещу 39% отрицателни оценки. Въпреки че не се радва на особен ръст в подкрепата си, Парламентът е успял все пак да намали с 20 на сто изключително високите нива на критичност (57%), с които приключи дейността си предишния.

- Правителството, както и премиерът, стартират с доверие, почти идентично с това на кабинета „Борисов 2“. Ключов е въпросът в каква посока ще се развие то през следващите месеци, за да гарантира по-дълъг живот на настоящото управление.

 - Персоналните оценки за министър-председателя се разделят на три почти равни групи (32% положителни, 33% неутрални, 35% отрицателни). С тази подкрепа Б.Борисов остава най-одобряваният политически лидер, следван близко от Красимир Каракачанов (28%) и Корнелия Нинова (27%). Всички останали партийни лидери, както парламентарни, така и извънпарламентарни, запазват твърде ограничена обществена подкрепа.

- Изключително слабо остава доверието в главния прокурор и съдебната система, което години наред гравитира около едни и същи ниска нива. Очевидно нито една от противостоящите страни не е успяла да убеди общественото мнение в своята кауза, в резултат на което се задълбочава усещането за липса на ефективно правосъдие и справедливост.

- Интересна динамика е налице в отношението към полицията, доверието към която нараства с почти 10 на сто в сравнение с края на миналата година. Предвид силната поляризация на общественото мнение към нейната дейност, обаче, е още рано да се говори за обръщане на тенденцията.

- Мнозинството от министрите остават непознати за широката общественост. С най-висока популярност се ползва вицепремиерът Томислав Дончев, който освен, че привлича подкрепа от различни политически симпатизанти, бележи и своеобразен "рекорд" по ниска степен на неодобрение (едва 1.5%), съвършено нетипична за отношението към политиката и политическото у нас. С добри позиции са още Лиляна Павлова, Красен Кралев, Красимир Каракачанов, Николина Ангелкова.

- Доминиращата проевропейска ориентация на мнозинството от българските граждани, както и сътресенията в ЕС около Брекзит, накланят везните на общественото мнение в посока към по-силна интеграция на България в структурите на ЕС. 48% са убедени, че България не може да разчита на ускорено икономическо развитие и превръщането й в част от т.нар. страни, движещи се на "първа скорост", ако не влезе в Шенген и Еврозоната. 25% смятат, че не бива да се стремим към по-тясна интеграция с ЕС.

- Въпреки преобладаващото желание за по-тясна европейска интеграция, са налице сериозни различия в общественото мнение по отношение присъединяването към шенгенското пространство (50% одобрение) и към Еврозоната (32% одобрение). Същевременно, твърде малко хора са убедени в това до каква степен покриваме критериите за членство в Шенген – 24% смятат, че се справяме с охраната на границата като външна на ЕС, 3% - с утвърждаване върховенството на закона и правовата държава, 2% - с борбата с корупцията. Изводът, който се налага е, че освен усилията, които правителството полага да убеди европейските партньори в готовността ни за членство, ще трябва да извърши и реални действия в страната, за да спечели тези важни битки.

- Мнозинството от българите са позитивно настроени към предстоящото европредседателство на България. Всеки втори е на мнение, че то е много важно и страната трябва максимално да се възползва от него. 20% виждат в него чисто формален акт, а 8 на сто – не смятат, че трябва да му се обръща внимание. Начинът, по който Българя ще определи приоритетите си и авторитетът, който може да извоюва в този период, ще играят важна роля не само пряко за отношението към председателството, но и дългосрочно - за подкрепата към ускорена евроинтеграция.

- Предстоящият летен сезон и възстановяващият се предпазлив оптимизъм водят до сериозен (в сравнение с период от преди 5 години) ръст както в намеренията за почивка, така и за ремонтни домашни дейности. Всеки трети планира почивка в страната, 11% - в чужбина, 7% - посещения на музикални фестивали и концерти, 4% - по-активно спортуване. За мащаба на чисто човешкия аспект на емиграцията през последните десетилетия говори фактът, че всеки десети българин очаква лятото, заради среща с деца/близки, които живеят в чужбина. Ремонтните дейности са втората група, която бележи ръст – 5% ще извършат по-големи обновления, а 14% - по-малки подобрения в жилището си. 18% ще се занимават със селскостопанска работа, 7% - със сезонна работа за допълнителни доходи. Тревожният и силно отличаващият ни от европейските страни факт е, че под 1% планират каквито и да било активности за повишаване на образованието или квалификацията.

Доверие в правителството и министрите

Месец след поемане на управлението коалиционното правителство между ГЕРБ и Обединените патриоти има одобрение от 23% срещу 33% неодобрение – равнище, аналогично на това, от което стартира и "Борисов 2". Нормално за началото на един управленски мандат, значителна част (44%) от хората все още не могат да изразят мнение за работата на кабинета. Към момента, отношението към него е силно повлияно от политическите симпатии: сред привържениците му се открояват избирателите на ГЕРБ, Обединените патриоти и частично – тези на Реформаторския блок. Сред най-ярките му противници са последователите на БСП и ДПС. 

Премиерът Бойко Борисов запазва съизмеримо с периода на предишното управление доверие от 32%. Що се отнася до членовете на кабинета, първите мнения за работата им ги обособява в три групи:

- Добре познати от предишните две правителства на ГЕРБ министри с положителна оценка за дейността: сред тях са вицепремиера Томислав Дончев (индекс за дейността от 18.8%), министъра по председателството на България на Съвета на ЕС – Лиляна Павлова (индекс 12.3%) и спортния Красен Кралев (11.1%), които оформят водещата тройка на възприеманите като най-успешни членове на кабинета. С добри позиции в челото на класацията е и министъра на отбраната Красимир Каракачанов (6.7%).

- Министри, чиято работа все още не е позната на обществото, поради което малка част от хората изразяват мнение за тях. Това са най-голямата група от около 10 – 12 членове на кабинета.

- Министри, ръководещи натоварените със силни обществени очаквания сфери: те не получават кредита, с който стартират други техни колеги. Преобладаващо критично е отношението към правосъдния министър Цецка Цачева (индекс от -13.2%), към икономическия Емил Караниколов (индекс -7.9%), към здравния Николай Петров (индекс -6.9%). Поредица реакции на вицепремиера Валери Симеонов се посрещат критично от хората и му отреждат място сред най-малко успешните министри (индекс от -7.0%).

Подкрепа за присъединяването на България към Шенген и еврозоната и нагласи към председателството на Съвета на ЕС

Въпреки неподминаващата и България вълна на национализъм, приобщеността към ЕС се възприема като основен фактор, който може да гарантира сигурност в ситуацията на множеството глобални рискове и по-добро икономическо развитие за страната ни. Най-голяма част от българските граждани (48%) смятат, че България трябва да се присъедини към Шенген и еврозоната, за да бъде част от държавите с т.нар. "първа скорост" в ЕС.

Одобрението (50%) за членство в Шенген доминира над неодобрението (23%). Както и част от ЕС обаче българското общество смята, че страната ни не изпълнява напълно критериите за членство в шенгенското пространство. 24% са на мнение, че се справяме успешно с охраната на границата като външна граница на ЕС срещу 38% на обратната позиция. Силно критично е мнението за осигуряване върховенство на закона и борба с корупцията: 2% до 3% смятат, че се справяме успешно срещу 70 и повече на сто, които оценяват това като неуспешно.

Липсата на достатъчно информация и незапознатостта с ползите предизвикват сериозни притеснения от присъединяване на страната към еврозоната. Към днешна дата подобна стъпка подкрепят 32%, срещу 42% неодобрение.

По-тясната интеграция в ЕС е един от въпросите, по които е налице съществено разминаване в позициите на отделните електорални групи. Категорични привърженици на сближаването с ЕС са симпатизантите на ГЕРБ и по-малките десни партии (РБ, Нова република). Обратно – сред противниците на тази теза се открояват избирателите на БСП, ДПС, Воля и Обединените патриоти.

Предстоящото в началото на следващата година председателство от България на Съвета на ЕС среща по-сериозен обществен консенсус. 50% от българите (избиратели както на ГЕРБ и по-малките десни партии, така и на Обединени патриоти и Воля) смятат, че то е много важно и страната ни трябва максимално да се възползва от него. На обратната позиция остават единствено привържениците на БСП, възприемайки го за формалност, на която не трябва да се обръща внимание. Избирателите на ДПС в огромната си част не изразяват мнение по въпроса.

Българските граждани виждат ангажиментите на България по председателството най-вече в извеждане и поставяне за обсъждане на важни за страната приоритети (43%) и предлагане на конкретни политики на равнище ЕС (35%). 

Външно-политическата активност на правителството в първите седмици от сформирането му получава общото одобрение на хората. Укрепването на позициите в рамките на ЕС обаче е свързано с решаване на вътрешно-политически проблеми (особено в осигуряване върховенство на закона и борба с корупцията), които както и в предишния мандат продължават да се възприемат като слабост на управлението. Именно това противоречие поляризира отношението към правителството като цяло и към отделни негови представители.

Доверие в институциите

Оценката за дейността на институциите потвърждава тенденцията към трайно ниско доверие в тях. Изключение прави единствено президента Румен Радев, който от встъпването си в длъжност в началото на годината до момента запазва одобрение от 57% срещу 12% неодобрение.

44-то Народно събрание стартира мандата си с 15% положителни срещу 39% отрицателни оценки за първите седмици от неговата работа. Със същото равнище на доверие се ползва и председателят на парламента Д. Главчев – 16% положителни срещу 29% отрицателни оценки.

Аналогични бяха мненията и за 43-то НС в началото на неговата работа. В сравнения с края на 43-ия парламент обаче, критичните оценки са намалели с почти 20 на сто.
Полицията е една от институциите, които успяват да възстановят загубено през последната година доверие. За периода от септември 2016 до юни 2017, одобрението за дейността й нараства от 17% до 26%, а неодобрението спада от 44% до 35 на сто.

Институциите на съдебната власт обаче продължават да страдат от дефицит на обществено доверие. Независимо от повишената през последните месеци активност от страна на прокуратурата, мнението за главния прокурор Сотир Цацаров остава преобладаващо критично – 8% положителни срещу 44% отрицателни оценки. Аналогично е и отношението към съда – 9% положителни срещу 49% отрицателни оценки.

Предпазлив оптимизъм и повишена лятна активност

Предстоящият летен сезон и възстановяващият се предпазлив оптимизъм водят до сериозен (в сравнение с период от преди 5 години) ръст както в намеренията за почивка, така и за ремонтни домашни дейности. Всеки трети планира почивка в страната, 11% - в чужбина. 4% от българите възнамеряват да се възползват и от двете форми на летен отдих. 7%, предимно представители на младото и средно поколение възнамеряват да прекарат лятото по-динамично, като посетят музикални фестивали и концерти, 4% - да спортуват по-активно. Всеки десети българин очаква  лятото, заради среща с деца/близки, които живеят в чужбина – което ясно показва чисто човешкия и дълбоко психологически аспект на постоянната емиграция през последните десетилетия.
Ремонтните дейности са втората група, която бележи ръст – 5% ще извършат по-големи обновления, а 14% - по-малки подобрения в жилището си. 18% ще се занимават със селскостопанска работа, 7% - със сезонна работа за допълнителни доходи.

Тревожният и силно отличаващият ни от европейските страни факт е, че под 1% планират каквито и да било активности за повишаване на образованието или квалификацията. Обстоятелство, което вещае продължаващи трудности пред бизнеса да намира качествени и добре обучени кадри.

 

През юли обявяват поръчката за проучване за газов хъб "Балкан"

//dariknews.bg/novini/biznes/prez-iuli-obiaviavat-porychkata-za-prouchvane-za-gazov-hyb-balkan-2032778

През юли ще бъде обявена обществената поръчка за предпроектно проучване за газов хъб "Балкан". Това съобщи във Варна началникът на управление "Правно" на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов, който участва в работна среща за проекта, заедно с представители на комисията по енергетика в НС.
 

Затварят платното към центъра по моста "Чавдар" в София за ремонт

//dariknews.bg/regioni/sofiia/zatvariat-platnoto-kym-centyra-po-mosta-chavdar-v-sofiia-za-remont-2032790

Мостът "Чавдар" се затваря за ремонт от столичните квартали "Хаджи Димитър" и "Левски" в посока центъра на София. Движението до края на август ще се извършва по новата част на моста, която беше ремонтира преди 6 години.
 
Столична общ

Жълт код за жега в 18 области на страната

//dariknews.bg/novini/bylgariia/zhylt-kod-za-zhega-v-18-oblasti-na-stranata-2032801

Жълт код за високи температури е обявен за 18 области в страната за 26 юни, понеделник. Предупреждението е в сила за областите Видинска, Монтанска, Врачанска, Плевенска, Ловешка, Габровска, Великотърновска, Русенска, Силистренска, Ямболска, Сливенска, Старо

Сийярто: Евросъюзът има лицемерно отношение към мигрантския проблем

http://pogled.info/svetoven/evropa/siiyarto-evrosayuzat-ima-litsemerno-otnoshenie-kam-migrantskiya-problem.87109

/Поглед.инфо/ „Евросъюзът има лицемерно отношение към мигрантския проблем“, заяви унгарският външен министър Петер Сийярто по телевизия "Беларус-1".

Албанските социалисти водят на изборите със солидна преднина

http://pogled.info/svetoven/balkani/albanskite-sotsialisti-vodyat-na-izborite-sas-solidna-prednina.87110

/Поглед.инфо/ Управляващата Албанска социалистическа партия (АСП) получава 46%-50% от гласовете на избирателите, показват екзитполовете.

Иран изрази подкрепата си към Катар и призова за край на блокадата

http://pogled.info/svetoven/iran-izrazi-podkrepata-si-kam-katar-i-prizova-za-krai-na-blokadata.87111

/Поглед.инфо/ Иранският президент Хасан Рухани изрази гласно подкрепата си към Катар и осъди обсадата над страната като "абсолютно неприемлива". Това съобщи днес държавната информационна агенция IRNA.

Дейв Грол подобри рекорд на Адел по най-много FU*K

http://clubz.bg/55525-dejv_grol_podobri_rekord_na_adel_po_naj_mnogo_fuk

В събота вокалът на Foo Fighters Дейв Грол би рекорда на Адел по псуване на сцената на музикалния фестивал "Гластънбъри" в знак на протест срещу организаторите.

48-годишният бивш барабанист на "Нирвана" се оказал неприятно изненадан, когато преди изявата си бил предупреден да не използва нецензурни думи, тъй като концертът му ще се излъчва на живо по телевизията. В израз на бунт срещу правилото музикантът се качи на пирамидалната сцена и задмина изречените от Адел 33 пъти думата fuck ругатни по време на представянето й миналата година на същия фестивал.

"Мисля, че Адел държи рекорда за най-много споменавания на думите fuck по време на концерт на "Гластънбъри". Е ... обичам Адел, но знаете ли какво? Ние го бихме", каза Грол, който успя да вмъкне цели 34 пъти fuck в рамките само на една песен.

Публиката на легендарния фестивал няма вид да е много разстроена от поведението на Грол.

По-късно стана ясно, че още преди качването си на сцената той е провел ожесточен спор с организаторите и Би Би Си.

"Та ние псуваме през цялото време. Използвам fuck във всяко едно изречение. Мисля, че дори страдам от Синдрома на Турет", изтъкнал е музикантът преди сета си.

"Гластънбъри" привлича хиляди почитатели на музиката всяка година.

Миналата година Адел успя в рамките на 90-минутното си шоу на централната сцена да изпее 15 песни... и да изпсува 33 пъти, припомня БГНЕС. По-късно самата тя съобщи, че се е наложило Би Би Си да я предупреждават да си мери приказките и да внимава с пиперливия си език. Тогава обаче тя се пошегува с това и изтъкна, че дори звезди кат групата Muse не са получили подобно предупреждение и това я прави по-специална.

Дейвид Бекъм със семейство и приятели бе сред виповете, които изгледаха концерта.

А що се отнася до тази година, по време на сета на Грол, за да е още по-... алтернативно, пред сцената се появи чисто гол мъж. Китаристът и певец отбелязва това, както личи от туита на този фен:

 

 

 

Откраднаха парите на поморийка от дома й на улица „Екзарх Йосиф”

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/ocIEW817GAw/

На 23.06.т.г. около 08.30 ч. в Районно управление – Поморие е получено съобщение 70- годишна поморийка за това, че през незатворен прозорец е проникнато в дома й, разположен на поморийската улица „Екзарх Йосиф”, откъдето са откраднати две дамски чанти /в едната е имало сумата от 1 335 лева и лични документи, а във втората – сумата от 37 лева и мобилен телефон/. Работата по случая продължава от служители на Районно управление – Поморие.

Турция ще строи религиозни училища във всеки квартал

//dariknews.bg/novini/sviat/turciia-shte-stroi-religiozni-uchilishta-vyv-vseki-kvartal-2032782

Новата стратегия за образованието в Турция планира големи облекчения по най-дебатирания въпрос, този за стандартите за създаването на ислямски духовни училища.

Под заглавие "Министерството на образованието не признава граници" в."Джумхуриет" акцентир

Производителите на зърно са притеснени за реколтата си заради градушките

//dariknews.bg/novini/bylgariia/proizvoditelite-na-zyrno-sa-pritesneni-za-rekoltata-si-zaradi-gradushkite-2032780

В сезона на градушките и жътвената кампания зърнопроизводителите са притеснени за реколтата си заради готвени протести на служителите на Агенцията за борба с градушките.

Според синдикалните организации там, хората, работещи на полиго

Ще спират ли колите без катализатор?

//dariknews.bg/novini/bylgariia/shte-spirat-li-kolite-bez-katalizator-2032794

Както се правят проверки за неизправност на колите, така трябва да се прави и проверка за катализатор. И да се вземат мерки, включително и спиране на колата от движение. Това заявява пред "24 часа" министърът на екологията Нено Дим

Кораб се преобърна в Колумбия, 6 са жертвите, десетки - в неизвестност

//dariknews.bg/novini/sviat/korab-se-preobyrna-v-kolumbiia-6-sa-zhertvite-desetki-v-neizvestnost-2032799

Шестима души са загинали, а над 30 човека са в неизвестност, след като туристически кораб с около 150 човека се преобърна във водоем близо до град Меделин в Колумбия.
 
Шест души загинаха, а 31 са обявени за и

Русия e отзовала посланика си Сергей Кисляк от Вашингтон

http://pogled.info/svetoven/rusiya-e-otzovala-poslanika-si-sergei-kislyak-ot-vashington.87106

/Поглед.инфо/ Русия най-сетне е отзовала посланика си във Вашингтон Сергей Кисляк, след като той се превърна в ключова фигура в разследването на ФБР за евентуална руска намеса в президентските изборите в САЩ през 2016г.

Рекордно ниска избирателна активност бе отчетена на местните избори в Италия

http://pogled.info/svetoven/evropa/rekordno-niska-izbiratelna-aktivnost-be-otchetena-na-mestnite-izbori-v-italiya.87107

/Поглед.инфо/ На втория тур от изборите за местна власт в Италия бе регистрирана рекордно ниска избирателна активност. Според медиите правото си на глас са употребили само 46% от общо 4-те млн. италиански граждани.

Нов небостъргач в Северен Лондон избухна в пламъци

http://pogled.info/svetoven/evropa/nov-nebostargach-v-severen-london-izbuhna-v-plamatsi.87108

/Поглед.инфо/ Избухна огън в небостъргач в Северен Лондон, само на миля разстояние от блока "Шалкотс Естейт", където вчера бяха евакуирани близо 4000 души заради запалимата външна облицовка на сградата.

Англия може да изгони хиляди престъпници, граждани на ЕС

http://clubz.bg/55524-angliq_moje_da_izgoni_hilqdi_prestypnici_grajdani_na_es

Британският министър-председател Тереза Мей ще представи плановете си за предоставянето на пълен статут за пребиваване на три милиона европейци във Великобритания, при условие, че Обединеното кралство получи същото предложение за британците в Европа, предава Daily Express.

Въпреки това се очаква премиерът Тереза Мей да депортира европейците, които са обвинени в „сериозни“ престъпления, включително насилие, сексуални нападения, както и наркотрафик.

Правителствените планове за ограничаване на миграцията ще направят по-трудно влизането във Великобритания на осъдени граждани на Европейския съюз.

Само преди дни в Брюксел британският премиер обяви, че се обмисля уседналост, т.е. - постоянно право на пребиваване за граждани на ЕС, които са от 5 и повече години на Острова. Това обаче също може да стане само в условия на реципрочност от отсрещната страна, казват от Обединеното Кралство.

Foreign Policy: Как започват войните между свръхдържавите

http://pogled.info/svetoven/Foreign-Policy-kak-zapochvat-voinite-mezhdu-svrahdarzhavite.87102

/Поглед.инфо/ Миналия месец САЩ най-малко четири пъти директно атакуваха силите на сирийското правителство и неговите съюзници. Сега главният въпрос се оказва не Сирия, а Русия, която заплаши, че ще сваля самолетите на oглавяваната от САЩ коалиция, ако летят в небето на Сирия.

Bloomberg: Разкол в Евросъюза

http://pogled.info/svetoven/evropa/Bloomberg-razkol-v-evrosayuza.87103

/Поглед.инфо/ Стачката, която започна в завода на Volkswagen в Братислава, свидетелства за това как е фрагментирана Европа, ако се погледне откъм източния й край. Гражданите на Източна Европа считат, че страните им са се превърнали в колонии на Западна Европа и това чувство може да се окаже далеч по-сериозна заплаха за единството на Европейския съюз от Брекзит’a.

Vanity Fair: Загадъчният властелин на Русия (част Втора)

http://pogled.info/svetoven/Vanity-Fair-zagadachniyat-vlastelin-na-rusiya-chast-vtora.87104

/Поглед.инфо/ Макар че разтревожи и обиди много от членовете на елита, Путин запази високия си рейтинг на популярност. Той успя да се договори с комунистите в Думата да поделят с неговата партия "Единство" контрола върху долната камара на парламента. По същество, той създаде двупартийна система.

Отличникът Павел Ковачев: Младите трябва да си вярват повече

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6298101

Отличникът Павел Ковачев: Младите трябва да си вярват повече“Примерен ученик”, това определение спокойно може да се даде на Павел Ковачев, който завърши Италианския лицей като първенец на випуск'2017. Освен пълното 6 в дипломата си Ковачев изкара 5 пълни шестици от матурите след дванадесети клас. Заради високия си успех Павел стана първият носител на специалната награда на името на известния журналист от

Енергийната индустриална политика и икономическата дипломация

http://pogled.info/bulgarski/energiinata-industrialna-politika-i-ikonomicheskata-diplomatsiya.87098

/Поглед.инфо/ В днешната усложнена и динамична геополитическа обстановка държавите все повече трябва да разчитат на своята дипломация. Умението да преговаряш лежи в основата на формирането на националните приоритети и тяхното отстояване. Външната политика е неразделна част от този процес. Тя е незаобиколим фактор, без който не могат да се постигат стратегически цели.

Новият законопроект за американските санкции е противоконституционен

http://pogled.info/svetoven/amerika/noviyat-zakonoproekt-za-amerikanskite-sanktsii-e-protivokonstitutsionen.87099

/Поглед.инфо/ Законопроектът за нови санкции срещу Русия, приет от Сената на САЩ, се сблъска с редица проблеми. От съпротивата на Белия дом до нарушаване на конституцията. Изглежда, че крайният непрофесионализъм на противниците на Тръмп е важна предпоставка за неговия успех. Обаче на останалия свят не му става по-леко от това. Нестабилността и непредсказуемоста на САЩ вече просто са опасни.

Илияна Йотова: Бетина Жотева трябва да напусне СЕМ!

http://pogled.info/bulgarski/iliyana-iotova-betina-zhoteva-tryabva-da-napusne-sem.87100

/Поглед.инфо/ "Румен Радев категорично не трябваше да освободи Узунов. Става дума за карнавал. Искаха да ударят по нашата институция", каза вицепрезидентът

Простодушният канибализъм на Светлана Алексиевич

http://pogled.info/svetoven/prostodushniyat-kanibalizam-na-svetlana-aleksievich.87101

/Поглед.инфо/ Не мога да си не си доставя удоволствието да изкоментирам макар и с две думи онези човекоядски размисли, които Светлана Алексиевич сподели в свое успяло да стане знаменателно интервю с журналист за агенциа „Регнум“.

Тръмп се прицели в газовия пазар на Европа

http://pogled.info/svetoven/tramp-se-pritseli-v-gazoviya-pazar-na-evropa.87097

/Поглед.инфо/ Законът за новите санкции срещу Москва, приет от американския Сенат, хвърля светлина върху доктрината на Тръмп, който се стреми да направи от САЩ най-мощната държава в областта на енергетиката. С финеса на слон в стъкларски магазин Вашингтон иска да забрани на европейските фирми да участват в строителството на новия газопровод „Северен поток – 2”, който трябва да отвежда газ от Русия в Германия. Групата около Тръмп скромно предлага Европа да закупува американски шистов газ, което ще създаде работни места в САЩ и ще спаси финансовото положение на американските газови компании. За по-доброто разбиране на това противопоставяне, трябва да се разгледат няколко аспекта.

Ватиканът и Рим са №1 за туристите в света

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6298937

Ватиканът и Рим са №1 за туристите в света10-те атракции, за които се резервират най-много билети Вечният град и Ватиканът са най-предпочитаните туристически маршрути в света. Така твърди класацията на 10-те туристически атракции, които са любими на пътешествениците от цял свят и които са били резервирани най-често миналата година. Списъкът е изготвен от “Трип Адвайзър”,

10 тренировъчни съвета, които всички знаят, но са лъжа

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6299766

10 тренировъчни съвета, които всички знаят, но са лъжаПри фитнеса и всекидневното спортно натоварване е нужно да се следват точни указания, защото правенето на упражнения грешно може да доведе до контузии вместо до желаните физически резултати. Съществуват и много митове за това какво е добре да се прави, за да може тялото да влезе във форма. На тези страници са поместени някои от най-популярните

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване