Глобяват шофьорката, убила пътен полицай в Пловдив, карала без книжка

https://www.24chasa.bg/region/article/6301493

Глобяват шофьорката, убила пътен полицай в Пловдив, карала без книжкаГлоба за шофиране без книжка ще бъде наложена та 40-годишната пловдивчанка Катя Лерца, която на 13 май т.г. прегази и уби пътен полицай край парк "Лаута". Тогава тя бе задържана за 72 часа, но впоследствие освободена срещу парична гаранция от 10 000 лева. Наложена й бе забрана да напуска страната, а свидетелството й за управление - временно отнето.

Предишното правителство на Южна Корея планирало убийството на Ким Чен Ун

https://www.24chasa.bg/novini/article/6301483

Предишното правителство на Южна Корея планирало убийството на Ким Чен УнПредишното правителство на Южна Корея, оглавявано от президента Пак Гън Хе е планирало да ликвидира Ким Чен Ун, прикривайки смъртта му като "нещастен случай". Това съобщи в понеделник японският вестник "Асахи", позовавайки сведенията си на документи, подписани от самата Пак, цитиран от БГНЕС. По сведения на медията,

Десноцентристите завладяват крепости на левицата в Италия

http://www.investor.bg/evropa/334/a/desnocentristite-zavladiavat-kreposti-na-levicata-v-italiia-241848/

Кметските избори се оценяват като неуспех за лидера на Демократическата партия и бивш министър-председател Матео Ренци

България в очакване на рекордно лято по брой туристи и по липса на персонал

http://www.moreto.net/novini.php?n=354189

Хубави плажове, пълни хотели, веселие на достъпни цени - българският туризъм може да се надява тази година на отличен сезон. Стига да не беше един сериозен проблем: недостигът на персонал, пише германската агенция ДПА. И тази година българският туризъм печели от несигурността в традиционни туристически дестинации като Турция и Египет.

Хванаха пак зад волана шофьорката, убила полицай

http://dnes.dir.bg/news/plovdiv-policai-katja-lertza-25964834

Пловдивчанката, която в средата на май блъсна с джипа си и уби на място полицай, вчера е била заловена отново да шофира, въпреки че книжката й е отнета.

В Чепеларе набелязаха мерки за привличане на млади хора в общината

https://www.actualno.com/smolyan/v-chepelare-nabeljazaha-merki-za-privlichane-na-mladi-hora-v-obshtinata-news_618936.html

На 23.06.2017 г. в залата на Общината се проведе среща между представители на местния бизнес и представители на образователните институции в град Чепеларе. Целта на срещата беше да се проведе дискусия между представителите на бизнеса и тези на училищата във връзка с практическ

Терористите, действащи в Русия, използвали най-вече месинджъра Телеграм

https://www.24chasa.bg/novini/article/6301479

Терористите, действащи в Русия, използвали най-вече месинджъра ТелеграмРуската Федерална служба за сигурност (ФСС) констатира, че участниците в конспиративни терористични клетки използват "тотално" различни месинджъри и най-вече Телеграм. Това съобщи за ТАСС пресцентърът на ФСС, предаде БТА. При акции за издирване на действащи в нелегалност клетки на международни терористични организации ФСС е установила,

Екоинспекцията в Бургас търси собственика на генератор край плажа "Делфин"

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/06/26/2995710_ekoinspekciiata_v_burgas_tursi_sobstvenika_na/?ref=rss


Регионалната екоинспекция в Бургас още не е установила кой е изсякал растенията и дърветата над плажа на къмпинг "Делфин". В същото време е била направена и проверка по сигнали, че към него се изгражда автомобилен път, каза днес пред Нова телевизия Тонка Атанасова от РИСОВ-Бургас.<br /><br />Тя допълни, че по думите на наемателя, соченото като път е естествено дере. При проверката обаче екоинспекторите открили генератор, поставен без разрешение, но за момента не се знае...

Хакери атакуват правителствени уебсайтове в САЩ

http://www.cross.bg/yebsaiitove-ohaiio-shtata-1547115.html

/КРОСС/ Хакери атакуваха американски правителствени уебсайтове и изпратиха съобщения, показващи подкрепа за терористичната групировка „Ислямска държава", съобщава bTV. Много от атакуваните сайтове са в щата Охайо. На страницата на републиканския губернатор на Охайо Джон Кейсик беше публикувано послание, в което се казваше, че президентът на САЩ Доналд Тръмп, както и всички негови хора, ще трябва да понесат отговорността за „всяка пролята капка кръв в мюсюлманските страни." Съобщението завършва с думите: „Обичам „Ислямска държава". Същото послание се появи и на правителствени уебсайтове в град Брукхейвън, щата Ню Йорк, и окръг Хауърд, щата Мериленд. Сред атакуваните уебсайтове в Охайо бяха и интернет страницата на съпругата на Джон Кейсик, Управлението за медицинска помощ, Управлението за реабилитация и управление и Комисията за контрол на казината. Ръководителят на отдела за комуникации на Управлението за административни услуги на Охайо, Том Хойт, потвърди атаката. „Всички засегнати сървъри са изключени от интернет и ние разследваме как хакерите са могли да обезобразят тези уебсайтове. Работим и с правоприлагащите органи, за да разберем по-добре какво се е случило", заяви той.  

Сбогом Планета 9. Здравей Планета 10

http://www.cross.bg/sistema-planeta-planeta-1547114.html

/КРОСС/ Докато последното проучване на обекти отвъд Нептун почти изключва съществуването на суперземята, наречена условно "Деветата планета", те оставят възможност за наличието на по-малка планета, наречена Планета 10, пише астрофизикът Брайън Корбелейн (Brian Koberlein) във Forbes, съобщава НаукаOFFNews. Това тяло с размерите на Земята или Марс може да съществува в покрайнините на Слънчевата система, предположение, основано на осемте градуса отклонение от равнината на орбитата на далечни тела от Пояса на Кайпер, пише изданието Аstronomy. Хипотетичният обект ще бъде около 60 AU от Слънцето - една астрономическа единица (AU) е равна на разстоянието от Земята до Слънцето, Плутон е на около 30 AU при най-близкия му подход. Планета 10, предположена от Катрин Волк (Kathryn Volk) и Рену Малхотра (Renu Malhotra) от Университета на Аризона, е различна от тази, която бе предвидена от Майк Браун и Константин Батигин от Калифорнийския технологичен институт. Обектът на Браун и Батигин е много по-далечен леден гигант (на 200 AU от Слънцето), десет пъти размера на Земята, докато планетата на Волк и Малхотра е по-малка и много по-близо. Всъщност, едната не изключва съществуването на другата, тъй като планетите джуджета, повлияни от орбитата на Деветата планета са много, много далеч

Eто как да преодолеем умората най-лесно

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/eto-kak-da-preodoleem-umorata-naj-lesno-6070756

Оказа се, че за справяне със синдрома на хроничната умора помагат контролираните от експерт редовни физически упражнения с умерена интензивност

Учени откриха метод за преодоляване на умората

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/ucheni-otkriha-metod-za-preodoliavane-na-umorata-6070756

Оказа се, че за справяне със синдрома на хроничната умора помагат контролираните от експерт редовни физически упражнения с умерена интензивност

ЕС променя етикетите на електроуредите

http://clubz.bg/55537-es_promenq_etiketite_na_elektrouredite

европейска комисия бгнес(1)

Държавите-членки дадоха днес одобрението за регламент за етикетите за енергийна ефективност на електроуредите.

Той заменя досегашната директива за енергийната ефективност (2010/30/EU), като запазва основните ѝ принципи, но я детайлизира и разширява обхвата ѝ.

Целта е потребителят да има по-ясна представа как да пести енергия от домашните си електроуреди - печки, перални, съдомиялни машини, хладилници, телевизори).

Крайната цел е европейците да повишат енергийната си ефективност и да постигнат целите си за опазване на климата за десетилетието 2020-2030 година.

Министрите на енергетиката гласуваха днес регламента без обсъждане. 

Той дава срокове сегашните енергийни класове за електроуредите - А+, А++ и А+++ - да бъдат заменени с по-подробна скала от А до G.

Законодателството съдържа още по-ясни правила за промоционалните кампании и национални стимули за поощряване на използването на уреди от по-високи класове на енергийна ефективност.

То предвижда да се създаде база данни от продукти подлежащи на етикиране за енергийна ефективност.

Регламентът поставя общ краен срок от 6 години за прекласифициране на етикираните продукти от трите продуктови категории . Той дава допълнителни 18 месеца новите етикети да се появят в магазините.

За бялата техника (перални, съдомиялни, хладилници) крайният срок е 15 месеца с 12 допълнителни месеца, за да се появят етикетите в магазините и 9 години за калориферите и бойлерите. 

През 2014 г. ЕС си постави индикативна цел да повиши енергийната си ефективност с 27 на сто през 2030 г., като тя може да бъде повишена до 30 на сто през 2020 г.

Европейският парламент и държавите-членки имат предварително съгласие по регламента от март т.г., като евродепутатите приеха позицията си на първо четене на 13 юни. 

Зелениката е идеална за сенчести места

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6301407

Зелениката е идеална за сенчести места* С времето образува килим върху земята Листата на зелениката са кожести и тъмнозелени. Цветовете - светло-сини, фуниевидни. Цъфти през май-юни, а понякога и през есента. Има разновидности с бели или тъмночервени цветове. * Vinca major образува два вида стъбла - едните са стелещи се и без цвят, а другите - изправени и с цвят, високи 20-30 см.

Забраниха гробището за домашни любимци във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=354188

След 15 години, в които Варна беше пионер в изграждането и развитието на гробището за домашни любимци, здравните служби забраниха преди дни такива погребения. Първото погребение в гробищния парк „Тополи” край Варна е извършено през ноември 2002 г.

Община Казанлък провежда днес дискусия за Бузлуджа

https://www.24chasa.bg/region/article/6301473

Община Казанлък провежда днес дискусия за БузлуджаПо покана на кмета на община Казанлък Галина Стоянова днес, понеделник, от 11 часа в зала 6 на общината започва дискусия на тема "Бузлуджа - перспективи и проекти", съобщиха от общинския пресцентър. Поканени са областния управител на Стара Загора Гергана Микова и депутати от 27-и старозагорски избирателен район.

Григор Димитров вече е само на 5 точки от Топ 10 в света

https://www.24chasa.bg/sport/article/6301469

Григор Димитров вече е само на 5 точки от Топ 10 в светаИ през следващата седмица Григор Димитров ще остане на прага на топ 10 на световната ранглиста. Българинът стигна до полуфиналите в надпреварата в Куинс, с което увеличи точковия си актив на 3070 точки. Така той се доближи изключително близо до завръщане в топ 10 като от понеделник ще бъде на едва 5 точки от заемащия десетата позиция Жо-Вилфрид

Доклад на ООН: През 2100 г. българите ще са средно 3,8 милиона

http://clubz.bg/55536-doklad_na_oon_prez_2100_g_bylgarite_shte_sa_sredno_38_miliona

ООН

България сред страните в света, чието население ще намалее драстично през 21 век, но въпреки това прогнозните данни към 2017 г. са по-добри от тези за 2015 г. Данните са от доклада на Икономическия и социален съвет на ООН., представен преди няколко дни. Според изчисленията до 2100 г. живеещите в България ще бъдат 3,85 млн. души. В доклада от 2015 г. обаче числото е още по-малко - 3,4 милиона души, тоест тенденцията е била по-лоша преди 2 години..

Според най-лошата прогноза на ООН населението на страната ни в началото на следващия век ще бъде едва 2,8 млн. души. Най-оптимистичната версия предвижда българите към 2100 г. да са 4,9 млн. души.

Още през 2020 г. населението на страната ни се очаква да падне под 7 млн. души, а между 2035 и 2040 г. ще бъде под 6 млн. души. Границата от 5 млн. души се очаква да бъде достигната през 2060 г. В момента населението на Земята е 7,6 млрд. души, а през 2030 г. ще се увеличи до 8,55 млрд. Към 2100 г. броят на хората на Земята ще е 11,18 млрд. души, показват още прогнозните данни.

Много скоро - още през 2025 г., се очаква Индия да изпревари Китай и да оглави класацията за най-населена страна, като в двете държави ще живеят съответно 1,45 и 1,42 млрд. души. Индия е една от държавите с много висока раждаемост, макар че е и с високи нива на смъртност. Населението на страната ще продължи да нараства до 1,68 млрд. души през 2060 г., но не е изкбючено след това да започне да намалява и към края на 21 век да е около 1,51 млрд. души.

Демографски спад в Китай се очаква към 2035 г., а след това тенденцията е в края на века населението на страната да е 1,02 млрд. души.

През 2050 г. челната петица на най-населените държави в света ще бъде допълнена от Нигерия, САЩ и Индонезия. В топ 10 ще бъдат още Пакистан, Бразилия, Бангладеш, Демократична република Конго и Етиопия. Последните две в момента са на 18 и 23-о място. От топ 10, валиден към момента, ще изпаднат страни като Русия и Япония.

Доклад на ООН: През 2100 г. българите ще са 3,8 милиона

http://clubz.bg/55536-doklad_na_oon_prez_2100_g_bylgarite_shte_sa_38_miliona

ООН

България сред страните в света, чието население ще намалее драстично през 21 век, но въпреки това прогнозните данни към 2017 г. са по-добри от тези за 2015 г. Данните са от доклада на Икономическия и социален съвет на ООН., представен преди няколко дни. Според изчисленията до 2100 г. живеещите в България ще бъдат 3,85 млн. души. В доклада от 2015 г. обаче числото е още по-малко - 3,4 милиона души, тоест тенденцията е била по-лоша преди 2 години..

Според най-лошата прогноза на ООН населението на страната ни в началото на следващия век ще бъде едва 2,8 млн. души. Най-оптимистичната версия предвижда българите към 2100 г. да са 4,9 млн. души.

Още през 2020 г. населението на страната ни се очаква да падне под 7 млн. души, а между 2035 и 2040 г. ще бъде под 6 млн. души. Границата от 5 млн. души се очаква да бъде достигната през 2060 г. В момента населението на Земята е 7,6 млрд. души, а през 2030 г. ще се увеличи до 8,55 млрд. Към 2100 г. броят на хората на Земята ще е 11,18 млрд. души, показват още прогнозните данни.

Много скоро - още през 2025 г., се очаква Индия да изпревари Китай и да оглави класацията за най-населена страна, като в двете държави ще живеят съответно 1,45 и 1,42 млрд. души. Индия е една от държавите с много висока раждаемост, макар че е и с високи нива на смъртност. Населението на страната ще продължи да нараства до 1,68 млрд. души през 2060 г., но не е изкбючено след това да започне да намалява и към края на 21 век да е около 1,51 млрд. души.

Демографски спад в Китай се очаква към 2035 г., а след това тенденцията е в края на века населението на страната да е 1,02 млрд. души.

През 2050 г. челната петица на най-населените държави в света ще бъде допълнена от Нигерия, САЩ и Индонезия. В топ 10 ще бъдат още Пакистан, Бразилия, Бангладеш, Демократична република Конго и Етиопия. Последните две в момента са на 18 и 23-о място. От топ 10, валиден към момента, ще изпаднат страни като Русия и Япония.

Рекордни горещини през следващите дни

http://dnes.dir.bg/news/goreshtini-vreme-prognoza-25964761

През следващите дни в страната се очакват рекордни горещини. На места термометрите ще стигнат 43 градуса.

Топим се наполовина до края на века

http://frognews.bg/news_137154/Topim-se-napolovina-do-kraia-na-veka/

Населението на България ще продължава да се топи до края на века. Това сочат данни от доклад на Икономическия и социален съвет на ООН, съобщава бТВ.

Българите се страхуват от приемане на еврото

http://www.mediapool.bg/balgarite-se-strahuvat-ot-priemane-na-evroto-news265780.html

Българите осъзнават ползите от влизането в Еврозоната, но се страхуват от възможното повишаване на цените. Това показва социологическото проучване на “Алфа рисърч“ и Нова телевизия. Изследването е проведено от 12 до 22 юни между 1024 души. “Общо 48% от участниците в изследването смятат, че България не може да се развива равностойно с другите страни от ЕС, ако не влезе в Еврозоната, но има страх от повишаването на цените. Това може да се обобщи така - имаме желание за приемане на еврото, но не желаем да платим цената“, коментира социологът Боряна Димитрова. Този страх се изразява и в резултатите. Докато близо половината българи осъзнават ползите от приемането на еврото, то едва 32% подкрепят въвеждането му, а 45% са “против“. В същото време 50% от хората желаят влизането в шенгенското пространство срещу само 23% “против“. Според Боряна Димитрова сред българите има положителна промяна в нагласите за бъдещето на Европа. "Изборите в Холандия, Австрия и Франция зададоха ясна посока и обърнаха отношението. Сега има едно успокояване (сред хората – б.р.)", каза Димитрова. Тя допълни, че в обществото има завръщане на сдържан оптимизъм за подобряване на личното благосъстояние.  Общо 35% от участниците в изследване смятат да почиват в България през лятото, в чужбина на почивка и екскурзия ще ходят 11%, общо 9% планират среща с близки хора, живеещи зад граница. На музикални фестивали ще ходят 7%, а с по-активен спорт планират да занимават 4%. Планове за малки ремонти имат 14% от хората, а големи ремонти ще правят 5%. Със селскостопанска работа ще се занимават 18 процента от анкетираните. Под 1% смятат да използват лятото за повишаване на своята квалификация. По това българите рязко се различават от останалите европейци, коментира Боряна Димитрова. Умора от избори Изследването на “Алфа рисърч“ улавя умора в обществото от политическата нестабилност. “Хората се умориха от няколко предсрочни избори, от протести. Те поставят на първо място способността на политиците да поставят ясни цели и да дава конкретни решения“, каза Димитрова. Новият президент по традиция започва дейността си с високи нива на обществено доверие, а парламентът отбелязва спад с 18% на неодобрението от българите, показва още проучването на "Алфа Рисърч". Данните показват 57% одобрение на действията на президента и едва 12% неодобрение. Общо 31% от хората още не са определили отношението си към държавния глава. Проучването показва 15% положителна оценка на работата на парламента, срещу 39 отрицателна. Миналият парламент приключи работа с 57% обществено недоверие. При рейтинга на политиците няма съществени изненади. На първо място по одобрение е премиерът Бойко Борисов – с 32.2%, следван от Красимир Каракачанов – с 28.4% и Корнелия Нинова – с 27.3%. Следва Веселин Марешки с 18.1%, Валери Симеонов – 13%, Волен Сидеров – 6.6%, Мустафа Карадайъ – 6%.

Уникална сърдечна операция спаси 28-годишен мъж

http://www.cross.bg/patzientut-ekaterina-surtzeto-1547113.html

/КРОСС/ Хирурзи от столичната болница "Света Екатерина" успяха с уникална операция да спасят живота на млад мъж, прободен с нож в сърцето, предава bTV. В четвъртък през нощта - 22 юни, с екип на Спешна помощ в болница "Св. Екатерина" постъпва 28-годишен мъж с прободна рана в областта на сърцето. След като беше свален от линейката, пациентът изпадна в клинична смърт, разказва проф. д-р Димитър Петков, началник на Клиниката по сърдечна хирургия в болница "Св. Екатерина". Започват незабавни реанимационни мероприятия и в това състояние пациентът е заведен в операционна зала. Опериран е веднага от екипа на проф. Петков и прободната рана е зашита. Въпреки масивната кръвозагуба от 3 литра в белия дроб и около сърцето, пациентът се възстановява сравнително бързо и вече диша самостоятелно и е контактен. Добрата организация и отлично подготвените дежурни екипи на болницата се оказаха от решаващо значение при спасяване живота на младия мъж. Имаше риск, пациентът имаше късмет, че не допуснахме да изпадне в мозъчна смърт, уточни шефът на Клиниката по сърдечна хирургия. Пациентът е докаран от "Пирогов", не е бил здравно осигурен, и близките му са помолени да платят здравните вноски за година назад, за да може болницата да си получи парите по пътеката от Здравната каса.  

Нова глобална криза може да тръгне от Китай

https://www.vesti.bg/sviat/nova-globalna-kriza-mozhe-da-trygne-ot-kitaj-6070760

Притеснителни са високите нива на дълга спрямо икономическия растеж в няколко азиатски страни

Пострадалите при пожар във влак машинисти са в стабилно състояние

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/06/26/2995705_postradalite_pri_pojar_vuv_vlak_mashinisti_sa_v/?ref=rss


Двамата машинисти, които пострадаха вчера при пожар във влак в Горна Оряховица, са в стабилно състояние. Това обявиха от "Пирогов", където двамата са настанени.<br /><br />Те имат между 10-15% изгаряния, засягащи предимно главата и горните крайници. Освен това са вдишали пушечни газове.<br /><br />Машинистите има т.нар. тъпи наранявания по тялото, като са без счупвания и увреждане на паренхимни органи. След преценка на лекарите от Клиниката по изгаряне ще им...

Нов старт на делото срещу българина, блъснал жена в Берлин

http://dnes.dir.bg/news/balgarin-berlin-metro-25964760

В Германия ще бъде даден нов старт на процеса срещу Светослав Стойков – българинът, блъснал млада германка по стълбите на метрото в Берлин.

Номинации на Българската филмова академия за 2017 г.

http://www.cross.bg/spomen-filmova-straha-1547112.html

/КРОСС/ „Безбог" на Ралица Петрова, „Слава" на Кристина Грозева и Петър Вълчанов и „Спомен за страха" на Иван Павлов са номинирани за най-добър пълнометражен игрален филм от Българската филмова академия за 2017 г. Трите продукции имат и номинации за режисура. Наградите ще бъдат връчени тази вечер от 19.00 ч. в Театър „Българска армия", предава БНТ. За отличията за главни роли конкуренцията при актрисите е между Ирена Иванова за „Безбог", Маргита Гошева за „Слава" и Рая Пеева -за „Пеещите обувки" на Радослав Спасов. При актьорите конкуренцията е между Ивайло Христов за „Спомен за страха", Стефан Денолюбов за „Слава" и Димитър Николов за „Христо" на Григор Лефтеров и Тодор Мацанов. Наградите за поддържащите роли си оспорват актрисите Йорданка Стефанова за „Спомен за страха", Пламена Гетова за „Летовници" на Ивайло Пенчев и Радена Вълканова за „Маймуна" на Димитър Коцев - Шошо, както и актьорите Димитър Крумов за „Христо", Ованес Торосян за „Спомен за страха" и Филип Аврамов за „Летовници". Номинираните късометражни игрални филми са „Дрехи" на Веселин Бойдев, „Куче" на Владимир Петев и „На червено" на Тома Вашаров

Властите в Мианмар и Тайланд изгориха наркотици за 1 млрд. долара

https://www.24chasa.bg/novini/article/6301465

Властите в Мианмар и Тайланд изгориха наркотици за 1 млрд. долараВластите в Мианмар и Тайланд подпалиха наркотици на стойност 1 милиард долара, предава AFP, предаде "Фокус". Задържаните наркотици бяха подпалени, за да се отбележи световният Ден против наркотиците. През последната година властите в Мианмар, Лаос, Тайланд и южен Китай задържаха рекордни количества наркотици.

КНДР счита желанието на САЩ и Южна Корея за диалог, за „диверсия“

https://www.24chasa.bg/novini/article/6301459

КНДР счита желанието на САЩ и Южна Корея за диалог, за „диверсия“Северна Корея счита за „груба военна провокация“ съвместните военноморски маневри на Южна Корея, САЩ и Канада, предава ТАСС, цитира "Фокус". Между 23 и 25 юни трите страни проведоха мащабни военноморски учения близо до южнокорейския остров Чеджудо. Проведените учения доказват, твърдят севернокорейските власти,

Владимир Каролев: Бърза се с кешовите разплащания

http://www.cross.bg/karolev-razplashtaniya-po-bogati-1547111.html

/КРОСС/ Решението на правителството в следващите години да направи всички разплащания в размер на над 1000 лв. само по банков път не е толкова лоша идея, но трябва първо да се вземат конкретни мерки, които да улеснят гражданите в новата ситуация. Това коментира в студиото на „Тази сутрин" икономистът Владимир Каролев. „Има рационалност в твърденията на Министерството на финансите, че когато са по-високи праговете на кешовите разплащания има увеличаване на сивата икономика (...) Не е панацея, не е лош метод, но е много рано", коментира той. Каролев отбеляза, че много от туристите у нас идват и с цел пазаруване - например руски граждани, които купуват кожени палта или македонци, които си търсят коли. Много от тях плащат в брой. В същото време е почти невъзможно чужденците да си отварят сметки в български банки. Именно в тази посока трябва да е едната от важните промени преди ограничаването на разплащанията в брой според икономиста. Другата е да се намалят таксите по дебитните карти. В противен случай ще има по-малко приходи в българската икономика, особено за тези фирми, които са свързани с туризма, смята Каролев. „Преди да скочиш, виж къде ще скочиш", призова той. Бедни сме заради липса на реформи

Дизайнерските дроги отключват състояния, граничещи с шизофрения

http://www.moreto.net/novini.php?n=354187

Все повече млади хора посягат към дизайнерска дрога. Тя обаче не е толкова безобидна, а дори е смъртоносна, сигнализират експерти. Тези видове наркотици са създадени чрез модифициране на съществуваща химическа структура с цел заобикаляне на мерките за контрол на наркотиците и засилване на ефекта на веществото.

ГЕРБ с 6% повече доверие от БСП 3 месеца след изборите

http://dnes.dir.bg/news/alfa-risarch-kabinet-borisov-3-25964720

Близо 3 месеца след предсрочните избори, ГЕРБ запазва устойчива преднина пред БСП. Подкрепа за управляващите заявяват 25.7%, а за левицата - 19.6%.

Хайка за лисици в събота в села край Търговище

https://www.24chasa.bg/region/article/6301458

Хайка за лисици в събота в села край ТърговищеСтопаните предупредени да приберат домашните животни по дворовете, за да няма инциденти Ловците от Търговищко няма да скучаят следващата събота - за 1 юли е обявена акция за отстрел на вреден дивеч в землищата на селата Пайдушко, Братово, Божурка и Цветница. На прицел ще бъдат лисиците, който масово нападат селата в района през последните дни.

Очаква се планът за Брекзит

http://www.cross.bg/sporazymenie-grazhdani-evropeiiskite-1547110.html

/КРОСС/ Британското правителство трябва да публикува днес своя проект за споразумение с Брюксел за излизане от Европейския съюз, съобщава bTV. Основният акцент в него ще бъде статутът на европейските граждани във Великобритания и на британците, които живеят в държави от ЕС Притесненията на Брюксел са най-вече за правата на европейските граждани, които живеят в Обединеното кралство. Според британския преговарящ за Брекзита Дейвид Дейвис този въпрос е сравнително лесен за договаряне и споразумение по него ще бъде постигнато сравнително бързо. По време на последната среща на върха в Брюксел премиерът Тереза Мей предложи споразумение за статута на европейските граждани след Брекзита. Предвижда се онези от тях, които са във Великобритания от най-малко 5 години, да могат да кандидатстват за нова категория статут за уседналост. По този начин ще могат да бъдат третирани като британски граждани. Това се отнася за областите здравеопазване, образование, социални помощи и пенсии. Според Лондон най-сложните въпроси са свободната търговия и митническите тарифи. Британското правителство е готова и на временно споразумение по тези въпроси, за да не се затрудняват бизнес отношенията между Острова и страните от ЕС.  

Григор Димитров се усмихна на любимите кортове

https://offnews.bg//tenis/grigor-dimitrov-se-usmihna-na-liubimite-kortove-659065.html

Григор Димитров не успя да достигне до финала на АТР 500 турнира в Куинс, но запази отлично настроение в Лондон. Нашето момче падна от новия носител на трофея Фелисиано Лопес след драма и де заявка, че навлиза във форма на любимата му трева.

Гришо успя да посети комплекса с кортовете от легендарния турнир в Лондон. "Отново се завърнахме на Уимбълдън," написа той в социалните мрежи.

Надпреварата през тази година ще се проведе между 3-16 юли, а българинът ще бъде №11 сред поставените. Жребият за основната схема пък ще бъде в петък.

Пет точки не достигнаха на Григор Димитров, за да се завърне в топ 10 на световната тенис ранглиста при професионалистите. Най-добрият ни тенисист заема 11-ата позиция в публикуваната тази сутрин ранглиста с 3070 точки, колкото има и Александър Зверев от Германия.

Заветната десета позиция заема французинът Жо-Вилфред Цонга с 3075 точки. На върха остава Анди Мъри с 9390, следван от Рафаел Надал със 7825, Стан Вавринка с 6175, Новак Джокович с 5805, Роджър Федерер с 5625.

Иран арестува 50 заподозрени във връзки с терористични групи

https://www.24chasa.bg/novini/article/6301456

Иран арестува 50 заподозрени във връзки с терористични групиИранските власти арестуваха поне 50 души заподозрени във връзки с терористични групи, предава Arutz Sheva, цитира "Фокус".  Арестите бяха обявени един ден след като иранските охранителни сили заявиха, че са арестували членове на група близка до „Ислямска държава“.„ Арестите са извършени в провинция Керманшах.

Лондон ще публикува днес подробности за статута на гражданите от ЕС

http://econ.bg/Новини/Лондон-ще-публикува-днес-подробности-за-статута-на-гражданите-от-ЕС_l.a_i.744609_at.1.html

Британското правителство ще даде днес подробности за плана си какъв статут да имат гражданите на останалите 27 страни от ЕС след Брекзит, как и в...

Победа за социалистите в Албания

http://www.cross.bg/albaniya-stranata-partiya-1547109.html

/КРОСС/ Социалистическата партия на албанския премиер Еди Рама печели предсрочните парламентарни изброи в страната. Това показват прогнозните резултати, предава БНТ. За социалистите са гласували между 45 и 49% от избирателите. На второ място се нарежда Демократическа партия на Албания, с около 30 на сто. Регистрирана е рекордно ниска избирателна активност - около 45%. Официалните резултатите се очакват по-късно днес. Вотът се приема като тест за демократичните процеси в Албания и се очаква да оформи пътя на страната към членство в ЕС.    

Дават нов старт на процеса срещу българина, ритнал жена в берлинското метро

https://www.24chasa.bg/novini/article/6301455

Дават нов старт на процеса срещу българина, ритнал жена в берлинското метроВ понеделник, 26 юни, в Германия ще бъде даден нов старт на процеса срещу 28-годишния Светослав Стойков – българинът, блъснал млада германка по стълбите на метрото във федералната столица Берлин, съобщава националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung, цитиран от Фокус. В първия опит процесът бе спрян още преди четенето на обвиненията.

Машинистите от пламналия влак са в тежко състояние

https://www.actualno.com/healthy/mashinistite-ot-plamnalija-vlak-sa-v-tejko-systojanie-news_618922.html

Двамата машинисти, които пострадаха при пламналия в товарен влак пожар на гара Горна Оряховица, са в Спешното отделение на "Пирогов" в тежко състояние. Двамата машинисти – на 46 и на 50 години, бяха докарани в централната противошокова зала спешната на болница вчера обгоре

Международен семинар по антитероризъм започва във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=354186

Международен форум посветен на контратероризма ще се проведе тази седмица във Варна, научи Moreto.net. На откриването днес - 26 юни е очакват вицепрезидентът Илияна Йотова, посланикът на Израел в България Н.Пр. Ирит Лилиан и посланикът на България в Израел Н.

200 деца преминали през ”Пирогов” само за 3 дни

http://dnes.dir.bg/news/detza-pirogov-travmatologia-25964668

200 деца са преминали през спешния травматологичен кабинет на "Пирогов" за последните 3 дни, съобщиха от пресцентъра на болницата.

Русия може да отзове посланика си във Вашингтон

https://www.24chasa.bg/novini/article/6301452

Русия може да отзове посланика си във ВашингтонРусия може да отзове посланика си във Вашингтон Сергей Кисляк, предава The Hill, цитира "Фокус". Сергей Кисляк се превърна в често споменавана личност относно скандала свързан с предполагаемата руска намеса на американските избори. Не е ясно кога посланик Кисляк ще бъде отзован от Кремъла, но американско-руският Бизнес съвет е подготвил прощално

ООН: В края на века българите ще са едва 3,8 млн.

https://offnews.bg//obshtestvo/oon-v-kraia-na-veka-balgarite-shte-sa-edva-3-8-mln-659066.html

Населението на България ще продължи да се топи и до 2050 г. ще намалее с още 15%, прогнозира доклад на ООН за демографията в световен мащаб.

По официални данни населението на България е 7 085 000 души, от които 3,4 млн. са мъже, а 3,6 млн. - жени. Децата до 14 години са 14% от населението, младите хора от 15 до 24 - 9%, между 25 и 59 години са 49%, а над 60 години - 28%.

Прогнозата е през 2030 г. българите да са 6,4 млн., през 2050-а - 5,4 млн., а през 2100 - едва 3,8 млн.

Същият анализ показа, че населението на света ще продължи да нараства, но за това ще допринесат няколко държави гиганти като Индия, Китай и Нигерия и други слабо развити страни.

В контраст с тях са 51 държави или зони в света, чието население ще намалява в следващите десетилетия. Особено силна ще е тази тенденция в България, Хърватия, Латвия, Литва, Полша, Молдова, Сърбия, Украйна, Румъния и американските Вирджински острови. Като цяло, в европейските държави нивата на раждаемост са ниски и под необходимите за обновяване на поколенията. За целта е необходимо държавите да имат поне 2,1 раждания средно на всяка жена, а в Европа средната цифра е около 1,6. За България те я 1,51 деца на жена. Тенденцията е до края на века тя да се увеличи до 1,8, което отново е под необходимия минимум за обновяване на поколенията. 

Продължителността на живота на българите ще се увеличава. В момента средната продължителност у нас е между 74 и 75 години, а до края на века ще стигне 85 години.

Огледалото може да лъже. Ако е криво.

http://www.cross.bg/neshtata-politika-pravi-1547108.html

/КРОСС/ Лека-полека, започнахме да свикваме как се управлява страната ни през последните години.Няма нищо по-стратегическо, а ей-така - някой нещо се досети и то започне да се прави. Ако никой не се досети нищо, върви си рутина. Папките се местят, все има какво да се довършва, какво да се поправя или пооправя. Сегашно продължително време. Повърхността на застиналото обществено езеро са набраздява само когато олигархични, задкулисни, корпоративни, частни, въобще някакви различни от националните и общите, интереси решат, че има какво още да поискат да бъде направено в тяхна полза. Тогава си заръчват онова, което искат и то като лобистка поправка към закон или като лобистки мотивиран закон се приема. В случай, че не може да стане без закон, иначе изпълнителната или местната власт и сама може да отвърне на политическото заръчване и да направи каквото трябва да се направи. Изобщо, управлението на България се храни с еврофондове и с парите на данъкоплатците, а в резултат не върши нищо по-трайно, дългосрочно, оставащо за поколенията, произвеждащо бъдеще и като не върши почти нищо съществено, то почти не греши. А като не греши, каквото и да стори, все е за хвалба. Ако пък не е за хвалба, за да няма поне малко по-масови недоволства, на обществото се подхвърля някоя и друга дъвка, да си прави балончета с нея и да се чува понякога Пук! И този Пук! да се смята за активна гражданска позиция.Ние вече свикнахме така да си вървят нещата, казано нечестно всичко ни е наред

Румен Радев подкрепи присъединяването на страните от Западните Балкани към ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6301446

Румен Радев подкрепи присъединяването на страните от Западните Балкани към ЕСБългарският президент Румен Радев изрази подкрепа за присъединяването на страните от Западните Балкани към ЕС, ако те отговарят на условията за членство, и отбеляза, че това ще подсили регионалната сигурност, пише гръцкият вестник "Катимерини", цитиран от БТА. Радев, който встъпи в длъжност като президент през януари, заяви,

Уникална сърдечна операция спаси живота на 28-годишен мъж

https://www.24chasa.bg/novini/article/6301447

Уникална сърдечна операция спаси живота на 28-годишен мъжХирурзи от столична болница успяха с уникална операция да спасят живота на млад мъж, прободен с нож в сърцето. В четвъртък през нощта – 22 юни, с екип на Спешна помощ в болницата постъпва 28-годишен мъж с прободна рана в областта на сърцето. След като беше свален от линейката, пациентът изпадна в клинична смърт, разказва проф.

Китай подписа споразумение за спиране на кибератаките срещу частния сектор в Канада

https://www.24chasa.bg/novini/article/6301448

Китай подписа споразумение за спиране на кибератаките срещу частния сектор в КанадаКитай подписа споразумение за спиране на насърчаваните от държавата кибератаки срещу частния сектор в Канада, предава Reuters, цитира "Фокус". Споразумението бе постигнато по време на разговори в Отава между високопоставеният представител на Китайската комунистическа партия Ван Йонкин и канадския съветник по национална сигурност Даниел Жан.

Falcon 9 изведе спътници в орбита в рамките на два дни

http://www.cross.bg/falcon-iridium-otnovo-1547107.html

/КРОСС/ Два дни след изстрелването на ракета Falcon 9 от Флорида и приземяването й отново, SpaceX извърши същото и от Калифорния, като изведе на ниска орбита десет сателита от комуникационната мрежа от следващо поколение на Iridium, съобщава Space flight now. Стартът беше извършен в 23:25 ч. българско време от военновъздушната база Ванденеберг, а 8 минути по-късно първата степен на Falcon 9 се приземи успешно на кораб-дрон, собственост на SpaceX, разположен в Тихия океан, край бреговете на Калифорния. Корабът отново носи ориинално име - "Just Read the Instructions". Това е петото поред успешно кацане на Falcon 9 в морето от началото на подобни кацания през 2015 г. Преди изстрелването Мъск написа в Twitter, че кацането може да се окаже "опасно": корабът трябваше да бъде преместен поради лошото време в Тихия океан. Но видео стриймът показа, че бустерът каца меко върху палубата. Първата фаза ще бъде върната на брега, поправена и подготвена за друг полет. Това е второто извеждане на сателити на Iridium, извършено от SpaceX, които трябва да предоставят високоскоростни сателитни данни по цялото земно кълбо, както и проследяване на самолети и наблюдение. Новият "флот" трябва да бъде готов да замени сегашната мрежа на Iridium през следващата година, което ще представлява най-голямото обновяване на сателити в историята. Първите десет от "флота" бяха изстреляни през януари

Доклад на ООН: През 2100 г. българите ще са 3,8 милиона

http://clubz.bg/55535-doklad_na_oon_prez_2100_g_bylgarite_shte_sa_38_miliona

ООН

България сред страните в света, чието население ще намалее драстично през 21 век, но въпреки това прогнозните данни към 2017 г. са по-добри от тези за 2015 г. Данните са от доклада на Икономическия и социален съвет на ООН. Според изчисленията до 2100 г. живеещите в България ще бъдат 3,85 млн. души. В доклада от 2015 г. обаче числото е още по-малко - 3,4 милиона души.

Според най-лошата прогноза на ООН населението на страната ни в началото на следващия век ще бъде едва 2,8 млн. души. Най-оптимистичната версия предвижда българите към 2100 г. да са 4,9 млн. души.

Още през 2020 г. населението на страната ни се очаква да падне под 7 млн. души, а между 2035 и 2040 г. ще бъде под 6 млн. души. Границата от 5 млн. души се очаква да бъде достигната през 2060 г. В момента населението на Земята е 7,6 млрд. души, а през 2030 г. ще се увеличи до 8,55 млрд. Към 2100 г. броят на хората на Земята ще е 11,18 млрд. души, показват още прогнозните данни.

Много скоро - още през 2025 г., се очаква Индия да изпревари Китай и да оглави класацията за най-населена страна, като в двете държави ще живеят съответно 1,45 и 1,42 млрд. души. Индия е една от държавите с много висока раждаемост, макар че е и с високи нива на смъртност. Населението на страната ще продължи да нараства до 1,68 млрд. души през 2060 г., но не е изкбючено след това да започне да намалява и към края на 21 век да е около 1,51 млрд. души.

Демографски спад в Китай се очаква към 2035 г., а след това тенденцията е в края на века населението на страната да е 1,02 млрд. души.

През 2050 г. челната петица на най-населените държави в света ще бъде допълнена от Нигерия, САЩ и Индонезия. В топ 10 ще бъдат още Пакистан, Бразилия, Бангладеш, Демократична република Конго и Етиопия. Последните две в момента са на 18 и 23-о място. От топ 10, валиден към момента, ще изпаднат страни като Русия и Япония.

Какво ще движи пазарите през седмицата

http://www.investor.bg/novini/130/a/kakvo-shte-dviji-pazarite-prez-sedmicata-241795/

Навлизайки в летния сезон, макроикономическият календар става все по-беден, а тази седмица липсват и заседания на ключови централни банки

Турция ще строи религиозни училища във всеки квартал

http://www.moreto.net/novini.php?n=354185

Новата стратегия за образованието в Турция планира големи облекчения по най-дебатирания въпрос, този за стандартите за създаването на ислямски духовни училища, предава Дарик. Под заглавие "Министерството на образованието не признава граници" в.

Спорт по тв днес: "Лудогорец" - "Олимпиакос", тенис, колоездене, тото и голф

https://www.24chasa.bg/sport/article/6300888

Спорт по тв днес: "Лудогорец" - "Олимпиакос", тенис, колоездене, тото и голф                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Италия ще плати 17 млрд. евро, за да спаси две банки

http://econ.bg/Новини/Италия-ще-плати-17-млрд-евро-за-да-спаси-две-банки_l.a_i.744608_at.1.html

Италия ще плати 17 млрд. евро, за да спаси две банки, които са изправени пред банкрут, съобщи в неделя правителството на страната, предава Франс...

Най-добрите велосипедни дестинации

http://www.dnevnik.bg/na_put/2017/06/26/2995416_nai-dobrite_velosipedni_destinacii/?ref=rss


Международната компания за градски дизайн Copenhagenize обяви 20-те града в света с най-добри условия за велосипедистите. От 2011 г. на всеки две години съставителите на индекса проверяват как градовете в света развиват достъпността на велосипедния транспорт.<br /><br />Градовете са оценявани по 14 критерия - инфраструктура, удобства, безопасност, състояние на трафика, програми за наемане, разпределение на велосипедистите по пол, градско планиране, активна велообщност, обществено...

"Фейсбук" ще снима сериали

http://clubz.bg/55534-fejsbuk_shte_snima_seriali

"Фейсбук" преговаря с холивудски студия за създаването на собствени сериали, съобщи "Уолстрийт Джърнъл". Социалната мрежа е готова да вложи в продукциите до 3 милиона долара на епизод.

Първите оригинални програми ще бъдат излъчени до края на лятото, предава още "Уолстрийт Джърнъл". 

Епизодите ще бъдат пускани традиционно един по един, вместо цели сезони да стават достъпни за зрителите, каквато е практиката на "Нетфликс" и "Амазон". Компанията е готова да споделя информация за зрителите с Холивуд, предава Ройтерс. 

Аудиторията, която "Фейсбук" цели да привлече, е на възраст между 13 и 34 години. Обявените вече продукции са романтичната драма "Непознати" ("Strangers") и риалити шоуто "Последният останал щат" ("Last State Standing"), в което жители от 50-те американски щата ще се състезават за награди.

По-рано този месец Apple нае кадри на Sony Pictures Television, които да ръководят оригиналното кинопроизводство на технологичния гигант. Миналата седмица беше пусната първата оригинална продукция на Apple - "Планетата на приложенията" ("Planet of the Apps"), в което програмисти представят идеите си в рамките на 60 секунди, опитвайки се да си спечелят известен ментор.

Откриха в Дунав тялото на обявен за издирване мъж

//dariknews.bg/regioni/vraca/otkriha-v-dunav-tialoto-na-obiaven-za-izdirvane-myzh-2032849

Тялото на обявен за издирване мъж е открито в Дунав, става ясно от съобщение на областната дирекция на полицията във Видин.
 
В петък следобед граничен патрул забелязал труп в крайбрежните води на реката, в района срещу Речнат

Полицаите сами си купуват униформи, готвят протест

https://www.vesti.bg/bulgaria/policaite-sami-si-kupuvat-uniformi-gotviat-protest-6070755

Служителите на реда излизат пред храм-паметник „Александър Невски“ с искания за по-високи заплати и нови униформи

Бойко Борисов е първи по рейтинг - 32.2%, следва го Красимир Каракачанов – с 28.4%

https://www.24chasa.bg/novini/article/6301418

Бойко Борисов е първи по рейтинг - 32.2%, следва го Красимир Каракачанов – с 28.4%"Президентската институция запазва високо обществено доверие – 57% одобрение за дейността на Румен Радев, 12% не одобряват президента”, съобщи по Нова социологът Боряна Димитрова. Изследването на NOVA и „Алфа Рисърч” е проведено от 12 до 22 юни между 1024 души. То е първото на "Алфа рисърч" след встъпването в длъжност на третото правителство на

"Защо не учат момчетата да не ни насилват?"

http://www.cross.bg/nasilie-mladezhite-momichetata-1547106.html

/КРОСС/ Обиди със сексуален подтекст, гледане на разголени снимки и порно в интернет: всеки втори младеж в провинция Хесен е ставал свидетел на сексуално насилие, твърди актуално изследване в Германия, предава Дойче Веле. Изследването, публикувано под заглавието „Говори!", е проведено въз основа на интервюта с над 2 700 ученици на възраст между 14 и 16 години. Въпросът, който им е бил зададен, е гласял: Били ли сте свидетели на сексуално насилие? А понятието „сексуално насилие" съзнателно е било максимално широко дефинирано, така че да обхваща обиди със сексуален подтекст, жестове, сексуален тормоз из социалните мрежи, принуда да се разглеждат порнографски рисунки или филми, та чак до опити за изнасилване. „Най-силно ни изненада това, че сексуалното насилие е станало част от ежедневието на младежите", казва ръководителката на проучването Сабине Машке от университета в Марбург. Причината, според нея, трябва да се търси в силното навлизане на сексуализирани и порнографски съдържания в ежедневието ни. Момичетата - жертва Резултатите показват, че всеки втори младеж в провинция Хесен е ставал свидетел на различни видове сексуално насилие. Особено засегнати от него са момичетата: всяка трета анкетирана девойка признава, че поне веднъж е била целуната против волята ѝ, а повече от 5% от момичетата са били принуждавани да гледат разголени снимки или порно-филми, както и да се отбраняват срещу опити да бъдат опипвани по гърдите

Русия отзова посланика си в САЩ

http://frognews.bg/news_137153/Rusiia-otzova-poslanika-si-v-SASHT/

Руският посланик в американската столица Вашингтон Сергей Кисляк е бил отзован. Това съобщи американската онлайн медия ”Бъзфийд”, позовавайки се на трима свои източници. Тя дори посочи като доказателство за твърденията си факта, че Американско-руският бизнес съвет е организирал прощално парти в чест на посланика, което ще се проведе на 11 юли в хотела ”Сейнт Реджис”.

Автошколи са пред фалит, защото си вършат работата, оплакват се от бранша

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/06/26/2995701_avtoshkoli_sa_pred_falit_zashtoto_si_vurshat_rabotata/?ref=rss


Председателят на Асоциацията за квалификация на автомобилистите Красимир Георгиев се оплака пред Нова телевизия, че редица автошколи в страната са на прага на фалит, тъй като си вършат отговорно работата. Той даде за пример школа в Пловдив, където подкупи нито се взимали, нито се и давали.<br /><br />В рамките на месец само 2-3 души успели да си вземат изпита, а към 50 били скъсани. При запазване на тенденцията все по-малко хора се записвали на курсове във въпросната школа.<br...

200 деца са минали през травматологичния кабинет за 3 дни в "Пирогов"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6301429

200 деца са минали през травматологичния кабинет за 3 дни в "Пирогов"През спешния детски травматологичен кабинет за тези 3 дни са преминали 200 деца, а 6 се налага да останат за лечение в болницата. Сред тях има и няколко със счупвания, резултат от игра на батут. Помощ в Спешното на болницата са потърсили над 1950, от които над 290 са останали за лечение. Това съобщиха от пресцентъра на УМБАЛСМ „Пирогов“,

България в очакване на рекордно лято

http://www.cross.bg/bulgariya-godina-tyristi-1547105.html

/КРОСС/ Хубави плажове, пълни хотели, веселие на достъпни цени - българският туризъм може да се надява тази година на отличен сезон. Стига да не беше един сериозен проблем: недостигът на персонал, пише германската агенция ДПА. И тази година българският туризъм печели от несигурността в традиционни туристически дестинации като Турция и Египет. Заради терористичната заплаха в тези две страни много чужди туристи се пренасочват към България и нейните курорти, посочва агенция ДПА и добавя, че българското Черноморие привлича гостите най-вече с доброто съотношение между цени и предлаган продукт, както и с хубавите си плажове. "Българските курорти са сигурни и предпочитани места за почивка", казва българската министърка на туризма Николина Ангелкова, цитирана на сайта на телевизия n-tv. А шефът на РПУ-Несебър Живко Даскалов допълва картината с уверението, че силите на реда и хотелиерите работят съвместно за намаляване на риска от тероризъм. "Към това спада охрана на плажовете и обучение на персонала в хотелите", казва полицейският началник пред агенция ДПА. Всички в бранша - от хотелиерите до продавачите на сладолед - очакват отличен летен сезон. Министър Ангелкова - също. Прогнозите са за 10% повече туристи, отколкото през миналата година, която беше най-добрата за българския туризъм от 1989 насам

Делото срещу Марешки и екипът му няма да приключи скоро

http://www.cross.bg/dokazatelstva-bili-mareshki-1547104.html

/КРОСС/ Делото срещу Веселин Марешки, Пламен Христов и Кръстина Таскова няма скоро да приключи. Това заяви в "Денят започва" говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Според оценката на прокуратурата предстоят много действия, които трябва да се извършат. Трябва да се разпитат повече от 80 лица според предварителните разчети. В действителност се касае за една мащабна и на територията на цялата страна дейност. Трябва да установим всяко отделно изпълнително деяние, за да убедим съда в това, че лицата са извършили престъплението, каза още Аранаудова. Разследването срещу Веселин Марешки за заплахи спрямо собственици на аптеки е започнало, след като прокуратурата е получила доказателства чрез специални разузнавателни средства. СРС-ата са били позволени по друго обвинение срещу варненския бизнесмен - за рекет и побой. Собствениците на аптеките са били натискани да купуват лекарства от точно определен доставчик, в противен случай в близост до обектите им са били отваряни наказателни аптеки, които са продавали с 10 процента по евтини медикаменти. Така чрез дъмпингови цени са те са били принуждавани или да се съгласят или да продадат бизнеса си. Освен с нелоялна конкуренция аптекарите са били рекетирани и чрез поръчкови проверки от Агенцията по лекарствата. Според доказателствата на прокуратурата Веселин Марешки, Пламен Христов и Кръстина Таскова са действали в съизвършителство, т.е. обикновено съучастие

Военни самолети охранявали Борисов 4 години поред, твърди бивш служител в НСО

https://offnews.bg//obshtestvo/voenni-samoleti-ohraniavali-borisov-4-godini-pored-tvardi-bivsh-sluzh-659064.html

Четири поредни години Националната служба за охрана (НСО) е ползвала военни летателни средства за защита на премиера Бойко Борисов. 

Това става ясно от интервю на бившия служител на службата Николай Марков пред телевизия BiT.

"Какво е становището на НСО за това, че 4 години по ред бяха използвани военни летателни средства за защита на премиера? Кой беше командващ ВВС по това време? Дали законно бяха ползвани те за охрана и дали заплахата от Ахмед Доган е щяла да го (Борисов, бел. ред.) спаси с военни самолети? Кой е подписвал заповедите - началникът на НСО, комаднирът на ВВС или началникът на отбраната?", попита Марков, визирайки твърденията на Борисов за това, че лидерът на ДПС е подготвил убийството му. 

Марков припомни, че проверката и докладите на службите показали, че тези твърдения на Борисов не са верни и попита кой носи вина за направените разходи и на чия сметка са те. 

Той коментира и случая с развитите болтове от автомобила на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов и коментара на Борисов по темата за това, че болтовете и на неговия автомобил често падали.

"Той неглижира случая, каза: "Голяма работа, на мен често ми се случва". Този начин на говорене ми напомня на човек, който неглижира всичко, което касае другите хора и преувеличава, това, което касае самия него", каза Марков и отново направи аналогия със случая, в който той заяви, че срещу него е подготвен атентат.

"Това е много важно и съществено, което се оказа пълна лъжа, разбира се. Но сега сме свидетели на друга ситуация, която се неглижира. Това е един метод на бившите служители на ДС. По това можете да ги познаете. Те неглижират всичко и омаловажават каквото и да се каже: "Всяко чудо за три дни. Ще мине, ще замине, оставете го този". Сарказъм, който е идентификация на нисшия интелект. Неговото изказване, според мен, беше на границата на просташкото изказване, защото в случая става въпрос за ситуация, в която сме свидетели на хипотеза на саботаж върху автомобил на НСО. Тук е важно да отбележа, че това е военизирана служба. Действията срещу такава служба са действия срещу държавата, срещу националната сигурност и това не може да се отмине с израза на г-н Борисов: "На мен често ми се развиват болтовете на моите автомобили, които впрочем също са на НСО, и моите момчета ги стягат така, на ръка", каза Марков.

Той застъпи тезата, че в случая се касае за саботаж и действията на ръководството на НСО, включително и на началника ѝ Ангел Антонов, са били неадекватни и са помогнали за заличаване на следи. Според него след като е подаден сигнал за подобно действие, автомобилът на Панов е трябвало да остане на мястото си, а председателят на ВКС да бъде превозен с друг автомобил. Началникът на НСО е трябвало да уведоми прокуратурата, която пък да направи оглед на автомобила на място и да назначи техническа експертиза. 

"На практика шофьорът, след като уведомява началника си и следва проведен разговор на Лозан Панов със самия началник на НСО, те си продължават пътя със същия автомобил. А началникът на службата за охрана не е разбрал какво му е казал висш магистрат. Внушението, което правят от страна на службата е, че той е говорил неясно и несвързано. И понеже не е разбрал точно какво е станало, началникът на НСО не взима никакви мерки освен да изчака шофьорът да прибере колата в службата за охрана и да си отиде вкъщи. Как може да се установи саботаж и да се приема това за професионално действия на ръководството на НСО, защото не само Ангел Антонов е в тази каша, има и други хора? Те действат абсолютно неадекватно и непрофесионално", заяви Марков.  

По думите му, след като автомобилът е излязъл от службата напълно изправен и само за два часа два болта са паднали, а други три са били разхлабени, става въпрос за саботаж. Всички веществени доказателства са заличени, след като автомобилът на Панов е продължил да се движи.

Марков каза още, че в случая НСО влиза в ролята на "бухалка на самия охраняем", като е уронила достойнството му, а от проверката излязло, че виновен е шофьорът на Панов. 

"Въпросът е дали прокуратурата и НСО не са рамка, в която се използват зависимости, нещата да не се решават по закон", каза още Марков.

Китай се съгласи да спре кибератаките си срещу частния сектор в Канада

https://www.actualno.com/asia/kitaj-se-syglasi-da-spre-kiberatakite-si-sreshtu-chastnija-sektor-v-kanada-news_618914.html

Китай подписа споразумение с Канада, с което обеща да спре финансираните от китайското правителство кибер атаки срещу канадския частен сектор. Документът е бил предварително обсъден в петък в Отава от представителя на Китайската комунистическа партия Уанг Йонкинг и кана

Tesla дава емисии колкото бензинов автомобил за 8 години

http://www.cross.bg/baterii-proizvodstvoto-emisii-1547103.html

/КРОСС/ Ефектът на електромобили като Tesla в борбата с глобалното затопляне е силно преувеличен, сочат резултатите от проучване на шведския Институт за екологични изследвания (IVL), направено по поръчка на транспортното министерство и агенцията за околната среда в скандинавската държава, съобщава automedia.bg. Tesla използва в автомобилите си батерии по технология на Panasonic. Подмяната на целия комплект батерии за Model S струва в каталога на компанията болезнената сума от 40 000 долара Изследването, което компилира най-различни други проучвания, цели да измери колко въглероден диоксид и други вредни емисии се отделят при производството на най-важния компонент в електромобилите - литиево-йонната им батерия. Резултатите на IVL показват, че при производството на батерия с капацитет 30 кВт/ч, каквато се използва в Nissan Leaf например, се отделят средно 5.3 тона въглероден диоксид. За създаването на 100-киловатчасовите батерии на Tesla Model S отиват 17.5 тона от парниковия газ. За сравнение един нормален автомобил с двулитров бензинов мотор, ако изминава средно по 15 000 км годишно, ще отдели тези емисии за около 8 години, посочват авторите на изследването Лизбет Дальоф и Миа Ромаре. При пътуването на един самолетен пътник от Европа до САЩ се отделят средно 600 кг въглероден диоксид, напомнят те. Те все пак отбелязват, че производството на батерии би могло да бъде и доста по-чисто, ако в него се използва енергия от възобновяеми източници

Борисов остава първи по рейтинг, следва го Каракачанов

http://frognews.bg/news_137152/Borisov-ostava-parvi-po-reiting-sledva-go-Karakachanov/

Премиерът Бойко Борисов остава политикът с най-висок рейтинг в България. Одобрението за него е 32.2%, като на второ място се нарежда Красимир Каракачанов. Това сочат данните от социологическо изследване на „Алфа Рисърч” за Нова телевизия. Трета по рейтинг е Корнелия Нинова с одобрение от 27.3%.

Монголия избира президент

https://www.24chasa.bg/novini/article/6301415

Монголия избира президентМонголия гласува днес на президентски избори в момент, когато има тревога заради корупцията и състоянието на икономиката, предаде БТА. Гласуването започна. Повечето избиратели очакват надпреварата да бъде между кандидата на управляващата Монголска народна партия (МНП) Миегомбо Енхболд и Халтмаа Батулга от опозиционната Демократична партия на

Италия отпусна спешно 5,2 млрд. евро за две фалиращи банки

http://www.investor.bg/evropa/334/a/italiia-otpusna-speshno-52-mlrd-evro-za-dve-falirashti-banki-241843/

Двете банки са базирани в северния регион Венето и работят основно с малкия и средния бизнес

Може ли Франкфурт да спечели тази битка?

http://www.investor.bg/analizi/91/a/moje-li-frankfurt-da-specheli-tazi-bitka-241838/

Различни финансови институции скоро трябва да вземат решение къде да останат - в Лондон или в ЕС

Борисов към МВР шефовете: Тормозите гражданите зверски

http://clubz.bg/55533-borisov_kym_mvr_shefovete_tormozite_grajdanite_zverski

"Имаме 700 души изчислителен център (става въпрос за дирекция КИС - "Комуникационни и информационни системи" на МВР - б.р.) Те трябва да направят такъв софтуер - навсякъде всичко да бъде закачено: с копченца да работите със света!... Всичко да се качва на облаци в интернет.

А всеки началник да задели време да постои на една опашка – ама и да чуе какво мислят за него." 

Така премиерът Бойко Борисов описа на Националното съвещание на МВР, на което беше гост, възмущението си от бюрокрацията в министерството и от това, че постоянно "му искат" пари.

"Друга дирекция - 1 300 души! Управление на собствеността... И вие казвате – няма 5000 лв. за Софийско (жаргонното полицейско название за СДВР - б.р.) за капитални ремонти! Ми, как ще имате при 1300 души, които се грижат за тази собственост - обърна се той към седящия до него министър Валентин Радев -  И всеки министър, който дойде при вас, така го облъчвате веднага: "Те са необходими тези хора". И тормозите гражданите зверски... Безумни неща се искат – лична карта с акт за раждане. За кво ви е този акт за раждане?"

Министър-председателят надълго изрежда всички "вересии", за които са давали пари правителствата му, когато дойдат на власт, за щото "другите не плащат" - милиардите за "Белене", за "американските" "Марици", за КТБ... И затова се обърна към полицаите "с 10-15-20 милиона въобще да не го занимават".

Борисов каза това в светлината на решението, което обяви - да отпаднат лимитите за горива но палицейските коли. След което съобщи, че цяла неделя са смятали с министър Радев бензин и нафта:

"... И вчера в неделя толкова часа работихме: колко патрула, колко бензин, колко нафта, колко километра на денонощие. И стигнах до извода, че не трябва да има лимит. Разбира се, да не се мине в другата карйност: да почнете да крадете бензина и нафтата, щото и това го има – можем да си го кажем тука - обърна се той към полицейските началнци от главни и 28-те областни дирекции. 

Средно 123 км минава един патрул. Колкото пари – така, както направих за "инвитрото", – колкото пари, допълнителни разходи, директорите носят отговорнаст. Но маршрутите са посетени, отишли са по сигнал от 112  - ще ви го платя лимита отгоре! Така искам да бъдат направени нарядите: села където има, да могат да отидат, да видят, да се срещнат с хората, да спре на площада, да каже "Добър ден", ако има бабата нещо да каже, да се оплаче... Да се съдейства!

Думата "нямаме пари или пък нафта" не искам да я чуваме. И при най-лошите разчети това ще ми излезе някъде на правителството още 4-5 млн. И да не чувам тези приказки: "Видите ли, не сме си свършили работата, щото нямаме патрул" - това е грехота да го кажем. В края на годината ви уравнявам сметката." 

Борисов междувременно похвали прокуратурата за работата с контрабандата. А с присъстващия Сотир Цацаров през цялото време си "подаваха топката" - когато Борисов каза, че 700 души са изчислителите в МВР, Цацаров подметна: "При нас са 17..."

Същевременно пък главният прокурор изрази недоволство, че видял неопрятни жандармеристи на пост, а Борисов се накара на министър Радев за униформите и каза, че веднага отпуска 10 млн. лв за нови одежди на полицаите.

Григор Димитров остана само на пет точки от топ 10

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/06/26/2995695_grigor_dimitrov_ostana_samo_na_pet_tochki_ot_top_10/?ref=rss


Григор Димитров е на пет точки от завръщане в челната десетка на световната ранглиста по тенис. Българинът е 11-и с 3070 точки, а пред него е Жо-Вилфред Цонга.<br /><br />Със същия актив като Димитров е и Александър Зверев. Германецът игра във финала в Хале, но загуби от вече деветкратния шампион в надпреварата Роджър Федерер.<br /><br />Димитров стигна до полуфиналите в "Куинс", но след продължителен мач загуби в три сета от Фелисиано Лопес. Впоследствие...

Откриха нацистки артефакти в тайна стая в Аржентина

https://www.vesti.bg/lyubopitno/istoriata-pomni/otkriha-nacistki-artefakti-v-tajna-staia-v-arzhentina-6070754

Сред предметите има и играчки за внедряване на деца, голяма статуя на нацисткия орел над свастика, нацистки пясъчни часовници, кутия с хармоники и още много други

Volkswagen възстанови производството си в Словакия

http://www.investor.bg/novini/444/a/volkswagen-vyzstanovi-proizvodstvoto-si-v-slovakiia-241842/

Синдикатът първоначално поиска увеличение на заплатите от 16% за период от две години, компанията предложи ръст от 8,7%

Пострадалите машинисти в Горна Оряховица са в стабилно състояние

https://offnews.bg//zdrave/postradalite-mashinisti-v-gorna-oriahovitca-sa-v-stabilno-sastoianie-659063.html

Двамата машинисти, които пострадаха при инцидент в Горна Оряховица и бяха откарани в "Пирогов", са в стабилно състояние.

От болничното заведение съобщиха, че двамата имат между 10-15% изгаряне, засегягащо предимно главата и горните крайници, инхалирали са пушечни газове. Пациентите има т.нар. тъпи наранявания по тялото, без счупвания и увреди на паренхимни органи. След преценка на лекарите от Клиниката по изгаряне, ще им бъдат направени операции.

През почивните дни спешните екипи на университетската болница са оказали помощ на 2 деца, които пострадаха при катастрофа на автомагистрала "Хемус". 7-годишното момиче и 14-годишният ѝ брат останаха в неврохирургията на "Пирогов" заради комоцио, а майка им е с тях като придружител. Нощта е преминала спокойно и днес предстои да им бъдат направени високоспециализирани изследвания за доуточняване на състоянието им.

През тези спешния детски травматологичен кабинет за тези 3 дни са преминали 200 деца, а 6 се налага да останат за лечение в болницата. Сред тях има и няколко със счупвания, резултат от игра на батут. Помощ в Спешното на болницата са потърсили над 1950, от които над 290 са останали за лечение.

Ако в България нямаше нито едно държавно предприятие, щяхме да сме по-богати от гърците

https://www.actualno.com/cite/ako-v-bylgarija-njamashe-nito-edno-dyrjavno-predprijatie-shtjahme-da-sme-po-bogati-ot-gyrcite-news_618918.html

Кабинетът Борисов някои реформи ще прави, някои няма да прави. Това заяви пред bTV икономистът Владимир Каролев, който посочи, че приватизация например няма да се прави. И настоя, че има над 900 държавни политики по отношение на икономиката, половината от които не са довели до никакъв ефект - според Института за пазарна икономика (ИПИ).

Борисов остава политикът с най-голямо доверие, Каракачанов е втори, сочи ново изследване

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/06/26/2995699_borisov_ostava_politikut_s_nai-goliamo_doverie/?ref=rss


Бойко Борисов остава политикът с най-голямо доверие сред българите, сочи проучване на "Алфа Рисърч", проведено чрез 1024 интервюта в периода 12-22 юни и огласено по "Нова телевизия". Действията на премиера трети мандат се харесват на 32.2% от анкетираните.<br /><br />Управляващия партньор в "Алфа Рисърч" Боряна Димитрова уточни, че Борисов успява да привлече симпатии не само от избирателите на ГЕРБ, но и от последователи на други партии. Втори по...

Под въпрос е съществуването на Деветата планета в Слънчевата система (видео)

http://www.cross.bg/planeta-obekti-devetata-1547102.html

/КРОСС/ Анализът на четири ледени тела, открити във външната Слънчева система, не показва никакви признаци, че те са под влияние на голяма невидима планета, криеща се отвъд Нептун, съобщава Nature. Откритите през през 2014 г. белези за съществуването на Девета планета въз основа на групирането на обекти в област във външните райони на Слънчевата система, наречена Пояс на Кайпер, далеч не са доказателства, твърди екип астрономи в статия, публикувана първо на сървъра за препринти arXiv. Техните констатации са на база наблюденията на обекти, открити по време на обзора OSSOS (Outer Solar System Origins Survey), който разглежда една област на пространството зад ледените гиганти. С помощта на 3,6-метровия телескоп в Хавай, екипът откри четири обекта в орбита около Слънцето в силно елиптични орбити с голяма полуос 250 астрономически единици (1AU астрономическа единица = разстоянието от Зеята до Слънцето). Досега са регистрирани общо 12 ледени тела с подобни орбити, включително последните четири с помощта на OSSOS. Очакваната орбита на Деветата планета и орбитите на други самостоятелни обекти, известен до края на 2015 г. Аргументите в полза на "Деветата планети" се основават на кластеризацията (групирането) на шест по-рано познати обекти. Две независими проучвания (A Sedna-like body with a perihelion of 80 astronomical units / Chadwick A. Trujillo & Scott S. Sheppard и Evidence for a Distant Giant Planet in the Solar System / Konstantin Batygin, Michael E

Пиян мъж нападнал полицаи край Приморско, искали да го задъжат

https://www.24chasa.bg/region/article/6301403

Пиян мъж нападнал полицаи край Приморско, искали да го задъжатНа 24 юни т.г. около 05.00 ч. в района на кръстовището за вилна зона „Узунджата” край Приморско, служители от Районно управление - Приморско забелязали как л. а. „Ауди А 4”, с плевенска регистрация, изпреварва в зоната на забранителна пътна маркировка лек автомобил „Сеат Ибиза”, с плевенска регистрация. Това съобщиха от ОДМВР-Бургас.

Жените в детеродна възраст у нас намаляват

https://www.24chasa.bg/novini/article/6301404

Жените в детеродна възраст у нас намаляватВ България са останали много малко жени в детеродна възраст. 114 000 от тях са заминали в чужбина до 2010 г. и ще родят децата си там, съобщи пред Би Ти Ви проф. Илона Томова. В Австрия, където раждаемостта доскоро е била по-ниска отколкото в България, нещата са стабилизирани, защото там има имиграция, каза Томова.

Състоянието на пострадалите машинисти е стабилно

http://www.cross.bg/muzhete-izgaryaniya-mashinisti-1547101.html

/КРОСС/ Състоянието на двамата пострадали машинисти при инцидента на жп гара в Горна Оряховица е стабилно. Това заяви шефът на клиниката по изгаряния в УМБАЛСМ "Пирогов" проф. Огнян Хаджийски, предава news.bg. Мъжете са в съзнание и са контактни. И двамата имат изгаряния - около 10-15% в областта на главата, горните крайници и горната част на тялото. Мъжете са инхалирали пушечни газовеимат и имат и други травми, вследствие на падането им, причинено от взривната вълна. По думите на Хадийски на пострадалите им предстои да бъдат оперирани за изгарянията. Припомняме, двама машинисти пострадаха при инцидент вчера на жп гара в Горно Оряховица. Мъжете са с изгаряния след запалване в машинното отделение на маневрен локомотив. Мъжете бяха транспортирани в "Пирогов". Няма опасност за живота им.    

Алфа Рисърч: 57% харесват президента Радев, премиерът Борисов с 32 на сто

https://offnews.bg//analizi-i-komentari/alfa-risarch-57-haresvat-prezidenta-radev-premierat-borisov-s-32-na-659062.html

57 на сто от българите харесват президента Румен Радев, 15% са положителните оценки за парламента, кабинетът "Борисов-3" има 23 на сто одобрение. 

Това показват данните на Алфа рисърч от проучване, проведено от 12 – 22 юни сред 1024 пълнолетни граждани от цялата страна, съвместно с Нова тв. Тенденциите, които се очертават в обществените нагласи според социологическата агенция, са: 

Предпазлив оптимизъм за политическото и икономическото развитие на страната на фона на сериозни предизвикателства пред региона и ЕС, в които Българя се опитва по-активно да заеме свое място. 

Запазващ се висок положителен рейтинг на президента Р.Радев (57%), с което президентската институция следва традицията да е единствената с устойчива подкрепа. 

44-то Народно събрание започва работа в условията на силна поляризация, което се отразява и на цялостния му рейтинг – 15% положителни срещу 39% отрицателни оценки. Въпреки че не се радва на особен ръст в подкрепата си, Парламентът е успял все пак да намали с 20 на сто изключително високите нива на критичност (57%), с които приключи дейността си предишния.

Правителството, както и премиерът, стартират с доверие, почти идентично с това на кабинета „Борисов 2“. Ключов е въпросът в каква посока ще се развие то през следващите месеци, за да гарантира по-дълъг живот на настоящото управление.

Персоналните оценки за министър-председателя се разделят на три почти равни групи (32% положителни, 33% неутрални, 35% отрицателни). С тази подкрепа Б.Борисов остава най-одобряваният политически лидер, следван близко от Кр.Каракачанов (28%) и К.Нинова (27%). Всички останали партийни лидери, както парламентарни, така и извънпарламентарни, запазват твърде ограничена обществена подкрепа.

Изключително слабо остава доверието в главния прокурор и съдебната система, което години наред гравитира около едни и същи ниска нива. Очевидно нито една от противостоящите страни не е успяла да убеди общественото мнение в своята кауза, в резултат на което се задълбочава усещането за липса на ефективно правосъдие и справедливост.

Интересна динамика е налице в отношението към полицията, доверието към която нараства с почти 10 на сто в сравнение с края на миналата година. Предвид силната поляризация на общественото мнение към нейната дейност, обаче, е още рано да се говори за обръщане на тенденцията.

Мнозинството от министрите остават непознати за широката общественост. С най-висока популярност се ползва вицепремиерът Т.Дончев, който освен, че привлича подкрепа от различни политически симпатизанти, бележи и своеобразен „рекорд“ по ниска степен на неодобрение (едва 1.5%), съвършено нетипична за отношението към политиката и политическото у нас. С добри позиции са още Л.Павлова, Кр.Кралев, Кр.Каракачанов, Н.Ангелкова.

Доминиращата проевропейска ориентация на мнозинството от българските граждани, както и сътресенията в ЕС около Брекзит, накланят везните на общественото мнение в посока към по-силна интеграция на България в структурите на ЕС. 48% са убедени, че България не може да разчита на ускорено икономическо развитие и превръщането й в част от т.нар. страни, движещи се на „първа скорост“, ако не влезе в Шенген и Еврозоната. 25% смятат, че не бива да се стремим към по-тясна интеграция с ЕС.

Въпреки преобладаващото желание за по-тясна европейска интеграция, са налице сериозни различия в общественото мнение по отношение присъединяването към шенгенското пространство (50% одобрение) и към Еврозоната (32% одобрение). Същевременно, твърде малко хора са убедени в това до каква степен покриваме критериите за членство в Шенген – 24% смятат, че се справяме с охраната на границата като външна на ЕС, 3% - с утвърждаване върховенството на закона и правовата държава, 2% - с борбата с корупцията. Изводът, който се налага е, че освен усилията, които правителството полага да убеди европейските партньори в готовността ни за членство, ще трябва да извърши и реални действия в страната, за да спечели тези важни битки. 

Мнозинството от българите са позитивно настроени към предстоящото европредседателство на България. Всеки втори е на мнение, че то е много важно и страната трябва максимално да се възползва от него. 20% виждат в него чисто формален акт, а 8 на сто – не смятат, че трябва да му се обръща внимание. Начинът, по който Българя ще определи приоритетите си и авторитетът, който може да извоюва в този период, ще играят важна роля не само пряко за отношението към председателството, но и дългосрочно - за подкрепата към ускорена евроинтеграция.

Предстоящият летен сезон и възстановяващият се предпазлив оптимизъм водят до сериозен (в сравнение с период от преди 5 години) ръст както в намеренията за почивка, така и за ремонтни домашни дейности. Всеки трети планира почивка в страната, 11% - в чужбина, 7% - посещения на музикални фестивали и концерти, 4% - по-активно спортуване. За мащаба на чисто човешкия аспект на емиграцията през последните десетилетия говори фактът, че всеки десети българин очаква лятото, заради среща с деца/близки, които живеят в чужбина. Ремонтните дейности са втората група, която бележи ръст – 5% ще извършат по-големи обновления, а 14% - по-малки подобрения в жилището си. 18% ще се занимават със селскостопанска работа, 7% - със сезонна работа за допълнителни доходи. Тревожният и силно отличаващият ни от европейските страни факт е, че под 1% планират каквито и да било активности за повишаване на образованието или квалификацията. 

Доверие в правителството и министрите

Месец след поемане на управлението коалиционното правителство между ГЕРБ и Обединените патриоти има одобрение от 23% срещу 33% неодобрение – равнище, аналогично на това, от което стартира и „Борисов 2“. Нормално за началото на един управленски мандат, значителна част (44%) от хората все още не могат да изразят мнение за работата на кабинета. Към момента, отношението към него е силно повлияно от политическите симпатии: сред привържениците му се открояват избирателите на ГЕРБ, Обединените патриоти и частично – тези на Реформаторския блок. Сред най-ярките му противници са последователите на БСП и ДПС.

Премиерът Б. Борисов запазва съизмеримо с периода на предишното управление доверие от 32%. Що се отнася до членовете на кабинета, първите мнения за работата им ги обособява в три групи:

Добре познати от предишните две правителства на ГЕРБ министри с положителна оценка за дейността: сред тях са вицепремиера Т. Дончев (индекс за дейността от 18.8%), министъра по председателството на България на Съвета на ЕС – Л. Павлова (индекс 12.3%) и спортния Кр. Кралев (11.1%), които оформят водещата тройка на възприеманите като най-успешни членове на кабинета. С добри позиции в челото на класацията е и министъра на отбраната Кр. Каракачанов (6.7%).

Министри, чиято работа все още не е позната на обществото, поради което малка част от хората изразяват мнение за тях. Това са най-голямата група от около 10 – 12 членове на кабинета.

Министри, ръководещи натоварените със силни обществени очаквания сфери: те не получават кредита, с който стартират други техни колеги. Преобладаващо критично е отношението към правосъдния министър Ц. Цачева (индекс от -13.2%), към икономическия Е. Караниколов (индекс -7.9%), към здравния Н. Петров (индекс -6.9%). Поредица реакции на вицепремиера В. Симеонов се посрещат критично от хората и му отреждат място сред най-малко успешните министри (индекс от -7.0%).

Подкрепа за присъединяването на България към Шенген и еврозоната и нагласи към председателството на Съвета на ЕС 

Въпреки неподминаващата и България вълна на национализъм, приобщеността към ЕС се възприема като основен фактор, който може да гарантира сигурност в ситуацията на множеството глобални рискове и по-добро икономическо развитие за страната ни. Най-голяма част от българските граждани (48%) смятат, че България трябва да се присъедини към Шенген и еврозоната, за да бъде част от държавите с т.нар. „първа скорост” в ЕС.

Одобрението (50%) за членство в Шенген доминира над неодобрението (23%). Както и част от ЕС обаче българското общество смята, че страната ни не изпълнява напълно критериите за членство в шенгенското пространство. 24% са на мнение, че се справяме успешно с охраната на границата като външна граница на ЕС срещу 38% на обратната позиция. Силно критично е мнението за осигуряване върховенство на закона и борба с корупцията: 2% до 3% смятат, че се справяме успешно срещу 70 и повече на сто, които оценяват това като неуспешно.

Липсата на достатъчно информация и незапознатостта с ползите предизвикват сериозни притеснения от присъединяване на страната към еврозоната. Към днешна дата подобна стъпка подкрепят 32%, срещу 42% неодобрение.

По-тясната интеграция в ЕС е един от въпросите, по които е налице съществено разминаване в позициите на отделните електорални групи. Категорични привърженици на сближаването с ЕС са симпатизантите на ГЕРБ и по-малките десни партии (РБ, Нова република). Обратно – сред противниците на тази теза се открояват избирателите на БСП, ДПС, Воля и Обединените патриоти.

Предстоящото в началото на следващата година председателство от България на Съвета на ЕС среща по-сериозен обществен консенсус. 50% от българите (избиратели както на ГЕРБ и по-малките десни партии, така и на Обединени патриоти и Воля) смятат, че то е много важно и страната ни трябва максимално да се възползва от него. На обратната позиция остават единствено привържениците на БСП, възприемайки го за формалност, на която не трябва да се обръща внимание. Избирателите на ДПС в огромната си част не изразяват мнение по въпроса.

Българските граждани виждат ангажиментите на България по председателството най-вече в извеждане и поставяне за обсъждане на важни за страната приоритети (43%) и предлагане на конкретни политики на равнище ЕС (35%).

Външно-политическата активност на правителството в първите седмици от сформирането му получава общото одобрение на хората. Укрепването на позициите в рамките на ЕС обаче е свързано с решаване на вътрешно-политически проблеми (особено в осигуряване върховенство на закона и борба с корупцията), които както и в предишния мандат продължават да се възприемат като слабост на управлението. Именно това противоречие поляризира отношението към правителството като цяло и към отделни негови представители. 

Доверие в институциите 

Оценката за дейността на институциите потвърждава тенденцията към трайно ниско доверие в тях. Изключение прави единствено президента Р. Радев, който от встъпването си в длъжност в началото на годината до момента запазва одобрение от 57% срещу 12% неодобрение.
44-то Народно събрание стартира мандата си с 15% положителни срещу 39% отрицателни оценки за първите седмици от неговата работа. Със същото равнище на доверие се ползва и председателят на парламента Д. Главчев – 16% положителни срещу 29% отрицателни оценки.
Аналогични бяха мненията и за 43-то НС в началото на неговата работа. В сравнения с края на 43-ия парламент обаче, критичните оценки са намалели с почти 20 на сто.
Полицията е една от институциите, които успяват да възстановят загубено през последната година доверие. За периода от септември 2016 до юни 2017, одобрението за дейността й нараства от 17% до 26%, а неодобрението спада от 44% до 35 на сто.
Институциите на съдебната власт обаче продължават да страдат от дефицит на обществено доверие. Независимо от повишената през последните месеци активност от страна на прокуратурата, мнението за главния прокурор С. Цацаров остава преобладаващо критично – 8% положителни срещу 44% отрицателни оценки. Аналогично е и отношението към съда – 9% положителни срещу 49% отрицателни оценки.

Доверие в партии и лидери

Близо три месеца след предсрочните парламентарни избори, ГЕРБ запазва устойчива електорална преднина пред БСП. Подкрепа за управляващите заявяват 25.7% от пълнолетните жители на страната, а с личен рейтинг от 32% Б.Борисов се откроява като най-одобрявания партиен лидер. Управляващите печелят симпатиите на младите и средни възрастови поколения в градовете.

Неуспехът на БСП да спечели предсрочните избори и проявилите се вътрешно-партийни напрежения стопираха електоралния подем на социалистите, получен след президентския вот. Те успяват да запазят подкрепата на 19.6%, а председателят им К. Нинова – на 27% от българите, но за разлика от края на миналата година не разширяват влиянието си сред обществото.

Обединените патриоти привличат 6.3% от избирателите, но отношението към лидерите им е силно противоречиво и респективно – крие риск от възможен отлив на подкрепа. Най-одобряван е лидерът на ВМРО Кр. Каракачанов (28% одобрение), значително по-нисък е рейтингът на В. Симеонов (13%) и В. Сидеров (7%).
ДПС запазва устойчивите си позиции от 5.2% електорална подкрепа. Същото е и равнището на доверие в лидера му М. Карадайъ (6%).

Воля е парламентарно представената партия, чиито позиции вече започват да се разколебават. Без да регистрират рязък спад, доверието и в партията (3.7%) и в лидера й В. Марешки (18%) плавно намаляват.

Подкрепата за по-малките десни формации – Реформаторски блок, „Да, България“, Нова Република – остава на равнището, което всяка от тях получи на последните избори. Склонни да гласуват за Реформаторския блок са 2.7% от пълнолетните жители на страната, за „Да, България“ – 1.5% и за Нова Република – 0.6%.

Предпазлив оптимизъм и повишена лятна активност

Предстоящият летен сезон и възстановяващият се предпазлив оптимизъм водят до сериозен (в сравнение с период от преди 5 години) ръст както в намеренията за почивка, така и за ремонтни домашни дейности. Всеки трети планира почивка в страната, 11% - в чужбина. 4% от българите възнамеряват да се възползват и от двете форми на летен отдих. 7%, предимно представители на младото и средно поколение възнамеряват да прекарат лятото по-динамично, като посетят музикални фестивали и концерти, 4% - да спортуват по-активно. Всеки десети българин очаква лятото, заради среща с деца/близки, които живеят в чужбина – което ясно показва чисто човешкия и дълбоко психологически аспект на постоянната емиграция през последните десетилетия.

Ремонтните дейности са втората група, която бележи ръст – 5% ще извършат по-големи обновления, а 14% - по-малки подобрения в жилището си. 18% ще се занимават със селскостопанска работа, 7% - със сезонна работа за допълнителни доходи. 

Тревожният и силно отличаващият ни от европейските страни факт е, че под 1% планират каквито и да било активности за повишаване на образованието или квалификацията. Обстоятелство, което вещае продължаващи трудности пред бизнеса да намира качествени и добре обучени кадри. 

Регулярното тримесечно проучване на Алфа Рисърч NOVA ALPHA INDEX се осъществява съвместно с Нова телевизия. Проведено е в периода 12 – 22 юни 2017г. сред 1024 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю по домовете на анкетираните лица.

Алфа Рисърч носи отговорност за данните и интерпретацията, публикувани на нейния сайт, но не и за избирателно или манипулативно използване на тези данни.

Каролев: Лимитирането на кешовите разплащания е вредно за туризма

http://frognews.bg/news_137151/Karolev-Limitiraneto-na-keshovite-razplashtaniia-e-vredno-za-turizma/

Лимитирането на кешовите разплащания до 1000 лв. ще донесе по-малко приходи в българската икономика, особено за тези фирми, които са свързани с туризма. Това прогнозира икономистът Владимир Каролев.

Помните ли го? Пълен провал

https://www.vesti.bg/tehnologii/avtomobili/pomnite-li-go-pylen-proval-6070748

Очакванията бяха, че Transit Elevated Bus може да е едно от решенията на задръстванията в китайските мегаполиси, но те не оправдаха.

Управляващата в Албания Социалистическа партия получи ясно мнозинство

http://www.mediapool.bg/upravlyavashtata-v-albaniya-sotsialisticheska-partiya-poluchi-yasno-mnozinstvo-news265779.html

Управляващата в Албания Социалистическа партия, изглежда, ще получи ясно мнозинство в парламента след изборите вчера, показват резултатите от частично преброяване на гласовете, предаде ДПА.   Според огласените в понеделник резултати от преброяването на бюлетините досега албанските социалисти ще получат 79 места в 140-местния парламент. Ако тези данни бъдат потвърдени, премиерът Еди Рама ще може да управлява без помощта на досегашния си по-малък коалиционен партньор - Социалистическото движение за интеграция, което получава 20 места.   Опозиционната Демократическа партия ще има 39 депутати в парламента, сочат още предварителните резултати.   Гласуването беше продължено снощи с един час заради ниска избирателна активност. По данни на ЦИК към момента на приключване на гласуването в 20 ч. местно време (21 ч. българско време) избирателната активност е била около 45 процента - най-ниската от началото на века в Албания.   В предизборната си кампания 52-годишният Рама обеща на избирателите икономически растеж и борба с корупцията. Той изтъква необходимостта от осъществяването на всеобхватни реформи в страната.   Очаква се изборите да оформят отношенията на Албания с Европейския съюз. Страната е кандидат за член в общността, а Рама казва, че ако бъде преизбран, ще поиска Брюксел да започне официални преговори за присъединяване.   Европейската комисия настоява Албания да подобри върховенството на закона и съдебната си система, преди да започне преговори за членство в ЕС.   Главният съперник на Рама - лидерът на демократите Лулзим Баша - възприе настроен срещу ЕС тон по време на кампанията, обвинявайки Брюксел в намеса във вътрешните работи на Албания.

Социалистите в Албания спечелиха изборите

http://www.mediapool.bg/sotsialistite-v-albaniya-specheliha-izborite-news265779.html

Управляващата Албанска социалистическа партия е спечелила проведените в неделя парламентарни избори, става ясно от предварителните резултати от вота, цитирани от бТВ. Партията на премиера Еди Рама получава между 45 и 49 процента от гласовете, а опозиционната Демократическа партия на Албания – около 30%. По данни на албанския ЦИК избирателната активност е била около 45% – най-ниската от началото на века в Албания. Очаква се изборите да дадат нов старт на отношенията на Албания с Европейския съюз. Премиерът Еди Рама обеща, че ако бъде преизбран, ще поиска Брюксел да започне официални преговори за присъединяване.

Израел атакува сирийски военни цели в отговор на обстрел от силите на Асад

http://www.cross.bg/izrael-ydari-otgovor-1547100.html

/КРОСС/ Израелската армия отново атакува сирийски военни цели, след като територията на Израел - северно от Голанските възвишения, за пореден път беше обстрелвана от сирийската армия, предават информационните агенции. Израелските военни са нанесли удари срещу две артилерийски позиции и камион с боеприпаси, принадлежащ на армията на Башар Асад. Ден по-рано Израел нанесе въздушни удари срещу силите на сирийския режим в отговор на друга тяхна атака срещу Голанските възвишения. Премиерът Бенямин Нетаняху предупреди, че ще последва "тежко възмездие" заради нападенията срещу Израел. "Нашата позиция е ясна: няма да търпим нито миноменти, нито ракетни удари откъдето и да било." - цитира думите на Нетаняху негов представител. Израелската страна не участва в сирийския конфликт и само в редки случаи предприема операции в отговор на заплаха за населението на своята територия.  

108 математици от 18 страни на балканиада по математика край Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=354184

21-та Балканиада по математика беше тържествено открита вчера в Санаторно-оздравителния комплекс „Камчия“. В престижното международно събитие в света на точните науки участват 108 математици на възраст до 15,5 години от Балканските страни - Албания, България, Босна и Херцеговина, Кипър, Гърция, Черна гора, Молдова, Румъния, Сърбия, Македония, но и гостуващите национални отбори на Франция, Италия, Азербайджан, Казахстан, Филипините, Саудитска Арабия, Таджикистан и Тюркменистан.

Вицепрезидентът: Борбата с тероризма не е по силите на една държава

//dariknews.bg/regioni/varna/viceprezidentyt-borbata-s-terorizma-ne-e-po-silite-na-edna-dyrzhava-2032853

През миналата година осем европейски държави са докладвали за общо 142 терористични атаки със 142-ма загинали и 379 ранени. Светът е изправен пред фанатичен враг и само общата политика за борба с него може да даде резултат. Това коментира във Варна вицепрез

Президентът събира ръководството на МВР на национално съвещание

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/prezidentyt-sybira-rykovodstvoto-na-mvr-na-nacionalno-syveshtanie-241841/

Предполага се, че основната тема ще са предстоящите полицейски протести и исканията за 20% увеличение на заплатите в сектора

Опасно горещо ще е днес, вижте кои области са с код жълто за високи температури

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6301382

Опасно горещо ще е днес, вижте кои области са с код жълто за високи температуриЖълт код за опасно високи температури е обявен за 18 области в страната, сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН. Предупреждението е в сила за областите Видин, Враца, Монтана, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Силистра, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Сливен,

Акценти в пресата

http://www.cross.bg/yrok-pokazva-proverka-1547099.html

/КРОСС/ ГЕРБ обявява война на Радев за изтребителите, пише на първа страница Труд. "Имаме вече достатъчно съмнения, че президентът е защитил решението за купуване на шведски изтребители", обяви заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, допускайки, че има "висша корупционна схема". Заради това анкетна комисия в парламента ще разследва всичко, свързано с избора на изтребители за Българската армия. Чиновниците масово се назначават без конкурс, съобщава вестник Сега. От над 10 700 нови попълнения миналата година едва 3869 са изпълнили задължителната по закон процедура, показва доклад за състоянието на администрацията през 2016 г. С промени в закона, готвени от екоминистерството, спират колите без катализатор. В интервю за 24 часа министърът на екологията Нено Димов е заявил, че освен проверки за неизправност на колите, е необходимо и проверка за катализатор. Състредоточили сме се върху проблема с катализаторите, защото той ни помага да решим един от главните въпроси - чистотата на атмосферния въздух, казва Димов за вестника. Деца отключват алергии от басейни с повишено ниво на хлор, показва проверка на районните здравни инспекции по къпалните в страната, пише Монитор. Според изданието всеки четвърти басейн по морето не е проверен за годността му да изпълнява функциите си през настоящия летен сезон. Липса на достатъчно спасители и непълно оборудване на част от спасителните постове са основните нарушения, които са констатирани при проверките досега

Лудогорец - Олимпиакос пряко в ефир днес

https://offnews.bg//drugi/ludogoretc-olimpiakos-priako-v-efir-dnes-659061.html

Беден на качествени събития е ефирът днес, но контролата на Лудогорец с Олимпиакос все пак буди интерес.



13.00 ч Тенис, турнир за мъже в Ийстбърн, Eurosport 1 (пряко)

13.00 ч Тенис, „Уимбъпдън“ (кв.), Eurosport 2 (пряко)

17,55 ч Тото, теглене на тиража, bTV (пряко)

19.00 ч Футбол, Лудогорец - Олимпиакос, „Диема спорт“ (пряко)

21,05 ч „Светът на голфа", Mtel sport 2

22.00 ч Тенис, турнир за мъже в Лондон, Mtel sport 1

Нели Петрова: Мотористите тероризират гражданите, призовавам КАТ да си вършат работата

http://www.barometar.net/88910/

те мислят, че са безсмъртни, но когато убият дете в съдебна зала нещата коренно се променят

Италия отпусна спешно 17 млрд. евро за две фалиращи банки

http://clubz.bg/55532-italiq_otpusna_speshno_17_mlrd_evro_za_dve_falirashti_banki

Италианското правителство ще вложи 17 милиарда евро за спасяването на две банки, изпаднали в тежка криза - Veneto Banca и Banca Popolare di Vicenza, съобщи „Ройтерс“. 

Новината беше огласена от министъра на икономиката и финансите Пиер Карло Падоан.

Предвижда се активите на тези банки да бъдат разделени на лоши и добри, като първите бъдат обединени в т. нар. Bad Bank (Лоша банка).

Към вторите е проявила интерес банката Intesa Sanpaolo, съобщи Дойче веле.

За операцията по разделянето ще бъдат изразходвани 5.2 милиарда евро.

По-рано надзорният съвет на Европейската централна банка обяви двете италиански банки за нежизнеспособни.

Още днес банковите клонове, обслужващи клиенти, ще отворят с нови табели.

Правителството ще отдели още 12 милиарда евро като гаранции за покриване на евентуалните загуби от непогасени кредити.

Banca Popolare di Vicenza е на 11 място сред италианските банки по обема на активите си. Пазарният й дял е 1.7%. 

Veneto Banca беше една от 14-те големи банки в страната, поставени под надзора на ЕЦБ.

Турция ще строи религиозни училища във всеки квартал

http://www.cross.bg/ychilishta-ychenitzite-obrazovanieto-1547098.html

/КРОСС/ Новата стратегия за образованието в Турция планира големи облекчения по най-дебатирания въпрос, този за стандартите за създаването на ислямски духовни училища, предава Дарик. Под заглавие "Министерството на образованието не признава граници" в."Джумхуриет" акцентира върху намерението духовни училища да бъдат построени във всеки квартал. През последните 10 години министерството откри близо 1000 такива училища, а новата стратегия предлага и нови стандарти, според които в район с население 5000 души ще може да се откриват такива учебни заведения.Досега изискването беше броят на жителите да е 50 000 души. В сградата трябва да има най-малко 8 класни стаи, както и месчит вътре или отвън в двора, ателиета за семинари по визуални изкуства и музика. На 5% пада и граничната квота за броя на учениците в 8-и клас в светските гимназии по природознание и технически науки, а и те са забележителни с липсата на успех. Напълно се реорганизират и регламентите за откриване и закриване на основните и средните училища, като се предоставя свобода за създаване на религиозни учебни заведения. Докато през 2002 г. гимназиите по ислям бяха 450 със 71 000 ученици, през 2017 г. 517 000 деца се обучават в 1408 средни духовни училища. А планът е оттук нататък всеки квартал да разполага с подобен образователен център

Социалистите печелят вота в Албания

https://offnews.bg//sviat/sotcialistite-pecheliat-vota-v-albania-659059.html

Социалистите печелят изборите в Албания, партията на премиера Еди Рама получава между 45 и 49 на сто от вота, според данните от екзит пол. 

Избирателна активност бе 43.66%, а времето за гласуване бе удължено с час. Според предварителните проучвания опозиционната Демократическа партия (ДП) на Лулзим Баша ще има 34% подкрепа. 

Министерството на вътрешните работи, цитирано от БТА, съобщи за стотици случаи на купуване на гласове и сплашване на избиратели. 

Цветанка Георгиева: ЧЕЗ пренесе своите ИТ системи от Чехия в България

http://www.investor.bg/imenata-na-biznesa/107/a/cvetanka-georgieva-chez-prenese-svoite-it-sistemi-ot-chehiia-v-bylgariia-241836/

Учредяването на ЧЕЗ ИКТ е свързано с промяна на модела на предоставяне на ИКТ услуги в ЧЕЗ, твърди изпълнителният директор на „ЧЕЗ ИКТ България“ ЕАД

Производителите на зърно са притеснени за реколтата си заради градушките

http://www.cross.bg/gradyshkite-rekoltata-pritesneni-1547097.html

/КРОСС/ В сезона на градушките и жътвената кампания зърнопроизводителите са притеснени за реколтата си заради готвени протести на служителите на Агенцията за борба с градушките. Според синдикалните организации там, хората, работещи на полигоните, възнамеряват да обявят гражданско неподчинение от 3 юли и да спрат работа. Причината - настояват заплатите им да бъдат увеличени с 20%. При евентуални протести реколтата от рапица, ечемик, пшеница и други култури ще се окаже без защита. Зърнопроизводителите подкрепят исканията на служителите на полигоните, но в същото време са притеснени за реколтата. "Ако се преустанови защитата, ние ще се чувстваме незащитени и ще може да загубим реколтата. Колегите са притеснени и апелираме за трезво мислене и постигане на удовлетворяване на исканията на служителите", коментира пред БНТ Светослав Русалов - председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите. Все още няма категорично решение дали ще се протестира, заявиха от полигоните. Ако не се постигне договорка за увеличение на заплатите, тогава ще бъде обявено гражданско неподчинение. "Разчитаме на трезвото съзнание и от двете страни относно служителите на изпълнителна агенция Борба с градушките и адекватни реакции от страна на Министерството на земеделието да могат да изпълнят поне част от исканията им", заяви още Русалов

Хакери атакуваха правителствени уебсайтове в САЩ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6301379

Хакери атакуваха правителствени 
уебсайтове в САЩАмерикански правителствени уебсайтове, много от които в щата Охайо, бяха атакувани от хакери, които отправиха послание, изразяващо подкрепа за терористичната групировка "Ислямска държава", предаде БТА. На уебсайта на републиканския губернатор на Охайо Джон Кейсик беше публикувано послание, в което се казваше: "Ще ти се търси отговорност,

Лекари спасиха млад мъж, прободен в сърцето

http://dnes.dir.bg/news/lekari-sartze-bolnitza-sveta-ekaterina-25964488

Хирурзи от столичната болница "Света Екатерина" успяха да спасят живота на млад мъж, прободен с нож в сърцето.

Кога ранното развитие забавя развитието

https://offnews.bg//mama-nindzha/koga-rannoto-razvitie-zabavia-razvitieto-659070.html

За вредата от злоупотребата с ранното развитие на децата, всички тези безкрайни занимания за повишаване на интелекта и усвояването на езици от шестмесечна възраст започна да се говори на висок глас в последните години. Но обикновено специалистите водят този разговор с предпазливи, уклончиви аргументи: детето не прекарва много време с родителите си; губи връзката си с тях; изморява се; губи мотивация и навици за самостоятелност. Междувременно проблемът със свръхзаетостта на децата е много по-сериозен. И увличането в „ранно развитие“ може да бъде не само вредно, но и опасно. Да ядеш преди лягане е вредно, но да ядеш гъби, които не…

Сирийците, гонени от Елин Пелин, ще получат лични карти

https://www.24chasa.bg/novini/article/6301375

Сирийците, гонени от Елин Пелин, ще получат лични картиСирийското семейство Джабер, на което преди 4 месеца общината в Елин Пелин отказа регистрация, ще получи лични карти, съобщи Би Ти Ви. Сирийците благодариха и казаха, че след репортажите, отношението към тях се е променило. Най-накрая справедливостта възтържествува благодарение на четвъртата власт, каза преводачът на семейството.

Броени дни за смяна на личния лекар

http://www.moreto.net/novini.php?n=354183

До края на юни всеки здравноосигурен пациент във Варна, който не е доволен от своя личен доктор, може да го смени. Не е нужно да се отписвате от стария общопрактикуващ лекар, достатъчно е да попълните формуляра и да посетите кабинета на новия доктор, напомня Moreto.

Майката на детето от клипа с битото коте: Съжаляваме много

https://www.24chasa.bg/novini/article/6301370

Майката на детето от клипа с битото коте: Съжаляваме многоСъжаляваме много за случилото се. Не знам какво да коментирам. Сбъркал е, ще направим всичко необходимо, каза със сълзи на очи преди Би Ти Ви Лили Василева, майката на момчето, което бе заснето на бие коте с юмрук. Тя обеща, че семейството ще поеме разходите по лечението на котето. Видеото е заснето във Варна.

100-годишен юбилей отбелязва Етнографския музей в Пловдив

http://www.cross.bg/myzeii-plovdiv-myzeya-1547096.html

/КРОСС/ 100-годишен юбилей празнува тази година Етнографския музей в Пловдив. Кулминацията на тържествата ще е в началото на месец юли, а от 26 юни до 2 юли в двора на музея ще се проведе 10-тото издание на „Седмицата на занаятите", на която се очакват над 40 от най-добрите занаятчии в страната. „Много малко институции в страната могат да се похвалят със 100 години непрекъснатост във времето", заяви директорът доц. Ангел Янков, предава Дарик. По думите му, Етнографският музей в Пловдив не е типичният музей, такъв какъвто си го представят хората. „Мястото е от нас, а работата от Вас, а каквото си изкарате „харно да Ви е", отправя покана към занаятчиите уредникът на музея Грозделина Георгиева, която разказа от къде всъщност тръгва историята на традиционните срещи. Гостите на седмицата на занаятите могат да усетят магията сами да изработят нещо под вещия поглед на майстора, защото всяко изделие си има собствено очарование. Туристите получават всичко - и скъп спомен от посетеното място, и още по-ценно да закупят нещо, на чието сътворение са били свидетели. А изненадите предстоят, допълва още уредникът на музея. Желаещите да се потопят в духа на миналото - и гости и занаятчии, могат да направят това всеки всеки ден от 9.00 до 19.00 часа в двора на Регионалния етнографски музей в Стария Пловдив.  

Спират от движение колите без катализатор

https://news.bg/auto/spirat-ot-dvizhenie-kolite-bez-katalizator.html

Екологичното министерство готви по-строги мерки за ограничаване на тези автомобили

Пиян мъж би полицаи в Приморско

https://offnews.bg//112/pian-mazh-bi-politcai-v-primorsko-659060.html

Пиян шофьор буйствал по време на арест и ударил двама полицаи, а след това ритнал и патрулката им.

Инцидентът е от събота. В 5.00 часа сутринта на кръстовището за вилна зона „Узунджата” край Приморско, полицаи от Районно управление - Приморско забелязали как „Ауди А 4”, с плевенска регистрация, изпреварва неправилно друг автомобил с плевенска регистрация.

Двата автомобила са спрени, като полицаите констатирали, че водачът на втория автомобил - „Сеат Ибиза” е във видимо нетрезво състояние, като предприели действия по изпробването му за употреба на алкохол.

През това време пътника от другия автомобил, който също бил видимо пиян, излязъл от купето на автомобила и започнал да обижда и псува полицаите. След като опитали да го задържат, той оказал яростна съпротива. 25-годишният мъж ударил с ръка единия полицай в лицето и ритнал в крака другия служител.

Въпреки съпротивата той е задържан. Мъжът обаче продължил да буйства и ритнал вратата на патрулния автомобил.

Отведен е в Районно управление – Приморско, като срещу него е образувано бързо полицейско производство.

Спряна е голяма атака на "Ислямска държава" край Стария град на Мосул

https://www.24chasa.bg/novini/article/6301367

Спряна е голяма атака на "Ислямска държава" край Стария град на МосулИракските въоръжени сили спряха голяма вълна от нападения на атентатори самоубийци от групировката "Ислямска държава" край Стария град на Мосул, заяви армията, цитирана от БТА.  Мишена на нападенията е бил квартал "Хей ал Танак" на запад от Стария град - последната крепост на джихадистите в Мосул. Това е първата вълна от нападения край Стария град,

Броят на загиналите в инцидент в Колумбия се промени

https://www.actualno.com/america/brojat-na-zaginalite-v-incident-v-kolumbija-se-promeni-news_618912.html

Броят на жертвите от потъналата в язовира "Ел Пенол" лодка бе опроверган от президента на Колумбия Хуан Мануел Сантос, който се намира на мястото на произшествието. Той заяви, че загиналите не са 9, а само 6 към момента. "Шест души загинаха, а 31 са обявени за издирване", каза Сан

Хари Потър навършва 20 години

http://www.cross.bg/potur-hari-royling-1547095.html

/КРОСС/ Хари Потър навършва 20 години в понеделник, когато мъгъл читатели в тоги и очила ще отпразнуват раждането на това глобално явление през 1997 г. "Хари Потър и Философският камък" ни представи момче магьосник и още други любими поддържащи герои. И, въпреки че авторът Джоан Роулинг бе връщана от много издателства, след излизането на седемте книги от поредицата се радва на 450 млн. продадени копия по целия свят и 8 филмови продукции. Вселената на Потър вече включва тематични паркове в САЩ и Япония и постоянна изложба в студиото на "Уорнър Брадърс" в Лондон, което помогна на британката да се превърне в милиардер. Никоя друга детска книга не е постигнала толкова много от гледна точка както на търговското, така и на културното въздействие, превръщайки цялото поколение момчета и момичета в ентусиазирани читатели, които щастливо се присъединяват към опашките в книжарниците при излизането на нова книга. "След като започнете да го четете, вие влизате в магически свят, в който бихте могли да бъдете специален, свят с умни неща, с идеята, че всичко може да съществува", казва професорът от университета на Дърам Мартин Ричардсън. "Героите стават част от семейството и влизат в ДНК-то ви", добавя той. „Мисля, че хората ще четат Потър на 20, 30, 40, 60 години, дори и ако само искат да си припомнят тръпката"

Прогнозни резултати: Социалистите печелят изборите в Албания

https://www.24chasa.bg/novini/article/6301363

Прогнозни резултати: Социалистите печелят изборите в АлбанияУправляващата Албанска социалистическа партия печели парламентарните избори, показват резултати от екзит пол, цитирани от БТА. Според прогнозните данни социалистите на министър-председателя Еди Рама получават между 45 и 49 процента от гласовете, а опозиционната Демократическа партия на Албания - около 30 процента.

Цветанка Георгиева: ЧЕЗ пренесе своите IT системи от Чехия в България

http://www.dnes.bg/business/2017/06/26/cvetanka-georgieva-chez-prenese-svoite-it-sistemi-ot-chehiia-v-bylgariia.345405

Проектът е част от политиката за корпоративна социална отговорност и създава бизнес и работни места в България

Шефът на ЦГМ: Цената на градския транспорт в София е доста привлекателна

http://frognews.bg/news_137150/SHefat-na-TSGM-TSenata-na-gradskiia-transport-v-Sofiia-e-dosta-privlekatelna/

Цената на градския транспорт в София е доста привлекателна, въпреки повишението на билетите. Това обясни шефът на Центъра за градска мобилност Христиан Петров пред Bulgaria ON AIR.

6 жертви и десетки в неизвестност при обръщане на кораб в Колумбия

http://www.cross.bg/choveka-drygi-neizvestnost-1547094.html

/КРОСС/ Шестима души са загинали, а над 30 човека са в неизвестност, след като туристически кораб с около 170 човека се преобърна във водния басейн Пеньол-Гуатапе близо до град Меделин в Колумбия, предава news.bg. Шест души загинаха, а 31 са обявени за издирване, каза президентът на страната Хуан Мануел Сантос, след като местното управление на департамента Антиокия съобщи други данни - 9 загинали и 28 изчезнали. Думите на Сантос бяха потвърдени и от Национално звено за управление на риска. Оттам дори допълниха, че няма чуждестранни граждани след загиналите, както и непълнолетни. 99 човека са били спасени веднага, а още 40 се измъкнали сами, стана ясно от думите на ръководителката на службата за справяне с бедствия в департамента Антиокия Маргарита Монкада. Властите провеждат спасителна операция с участието на военновъздушните сили и пожарникари от близките градове. В социалните медии бяха разпространени видеозаписи, показващи как неколкоетажен ферибот потъва, а други туристически плавателни съдове идват на помощ. Оцелели хора казаха, че корабът, изглежда, е бил претоварен и че никой от пътниците не е носел спасителна жилетка. Според други данни спасителни жилетки е имало, а жертвите са предимно хора, които са решили да ги свалят по време на престоя си на корабчето. Водният басейн Пеньол-Гуатапе, където е станало корабокрушението, е популярно място за отдих, намиращо се на около час път от Меделин.  

Жълт код за 18 области в страната

http://www.cross.bg/gradysa-temperatyri-slunchevo-1547093.html

/КРОСС/ Жълт код за високи температури е обявен за 18 области в страната за 26 юни, понеделник. Предупреждението е в сила за областите Видинска, Монтанска, Врачанска, Плевенска, Ловешка, Габровска, Великотърновска, Русенска, Силистренска, Ямболска, Сливенска, Старозагорска, Хасковска, Кърджалийска, Пловдивска, Пазарджишка, Благоевградска и Кюстендилска. В тези райони на страната времето през деня ще е горещо, с максимални температури около и над 35 градуса. В първия ден от седмицата времето ще е предимно слънчево, около и след обяд в низините и равнините - горещо. Максималните температури ще са между 32 и 37 градуса. В следобедните часове над западните райони и Рило-Родопската област ще се развие купеста и купесто-дъждовна облачност, и на отделни места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. В Източна България ще духа слаб до умерен вятър от изток-югоизток. Атмоферното налягане е малко по-ниско от средното и още ще се понижи. В планините ще е предимно слънчево. В следобедните часове ще има временни увеличения на облачността и на места краткотрайно ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен вятър от север-северозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 26 градуса, на 2000 метра - около 20 градуса. По Черноморието ще е предимно слънчево. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-югоизток. Максималните температури ще са 24-26 градуса. Температурата на морската вода е 22-24 градуса. Вълнението на морето ще е 1-2 бала.

Кампания за превенция на употребата на наркотици ще се проведе днес в 7 варненски училища

http://www.moreto.net/novini.php?n=354182

Кампания под наслов "Първо се вслушай - Да чуем децата и младежите, това е първата стъпка да им помогнем до пораснат здрави и защитени", стартира Община Варна по повод Международния ден за борба със злоупотребата и нелегалния трафик на наркотици - 26 юни.

Арнаудова: Основните срещи със собственици на аптеки са били водени от Марешки

https://www.24chasa.bg/novini/article/6301343

Арнаудова: Основните срещи със собственици на аптеки са били водени от Марешки"Според нашите доказателства са извършени престъпление за изнудване. Извършваните дейности на практика са по поръчка на Марешки.", заяиви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова във връзка с поисканите имунитети на триата депутати - Веселин Марешки, Кръстина Таскова и Пламен Христов от ПП "Воля", пред БНТ.

Неодобрението на дейността на парламента намалява с близо 20%, показа проучване на "Алфа Рисърч"

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/06/26/2995681_neodobrenieto_na_deinostta_na_parlamenta_namaliava_s/?ref=rss


Новият президент по традиция започва дейността си с високи нива на обществено доверие, а парламентът отбелязва спад с близо 20% на неодобрението от българите, показва проучване на "Алфа Рисърч", оповестено по Нова телевизия. То е извършено чрез 1024 интервюта в периода 12-22 юни.<br /><br />Това е първо подобно проучване на "Алфа Рисърч" след конституирането на 44-то Народно събрание и четвъртото правителство на Бойко Борисов. Данните показват 57% одобрение на...

Над 20 свидетели потвърдили установеното със СРС-та срещу Марешки

//dariknews.bg/novini/nad-20-svideteli-potvyrdili-ustanovenoto-sys-srs-ta-sreshtu-mareshki-2032865

Разследването срещу Веселин Марешки за рекет спрямо собственици на аптеки е започнало през декември 2014 година, след като прокуратурата е получила доказателства чрез специални разузнавателни средства. СРС-ата са били позволени по друго раз

Том ван Оорсхот: В борбата с корупцията в България не виждаме голям напредък

http://www.investor.bg/imenata-na-biznesa/107/a/tom-van-oorshot-v-borbata-s-korupciiata-v-bylgariia-ne-vijdame-goliam-napredyk-241837/

Правителството трябва да стимулира компаниите да инвестират много в проучвания, твърди холандският посланик в страната ни

Хакери: Тръмп ще си плати за пролятата мюсюлманската кръв

http://dnes.dir.bg/news/hakeri-sasht-izbori-2016-25964412

Американски правителствени уебсайтове, много от които в щата Охайо, бяха атакувани от хакер с послания за подкрепа на "Ислямска държава".

Пак Гън Хе е планирала убийството на Ким Чен Ун

https://www.actualno.com/asia/pak-gyn-he-e-planirala-ubijstvoto-na-kim-chen-un-news_618911.html

Предишното правителство на Южна Корея, оглавявано от президента Пак Гън Хе е планирало да ликвидира Ким Чен Ун, прикривайки смъртта му като "нещастен случай". Това съобщи японският вестник "Асахи", позовавайки сведенията си на документи, подписани от самата Пак. По сведения

Родени на днешната дата

http://www.cross.bg/rodeni-na-dneshnata-data-1547092.html

/КРОСС/ Димитър Желев, председател на Съвета на директорите и изп. директор на „Алианц България", 57 г. Екатерина Бибиновска, Търговски мениджър на УМБАЛ „Софиямед" Емил Стойчев, художник, 82 г. Максим Майер, управител и редакционен директор на сп. "Мениджър" Божидар Джамбазов, прокурор  

В сутрешните блокове

http://www.cross.bg/tema-zhivo-protest-1547091.html

/КРОСС/ БНТ, „Денят започва"Тема: Има ли правила при търговията с храна в интернет? Отговорът от Агенцията по безопасност на храните и асоциация „Активни потребители" Тема: Кръвно в жегата - как да балансираме? - диетологът проф. Донка Байкова и кардиологът доц. Яна Симова Тема: Защо прокуратурата поиска имунитета на депутати от "Воля"? - Румяна Арнаудова от обвинението и депутатът Кръстина Таскова Тема: Финансов инструмент или социален аргумент - защо предлагат 1000 лв

Каролев за ограниченията на плащания в кеш: Да се намалят таксите на картите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6301353

Каролев за ограниченията на плащания в кеш: Да се намалят таксите на картите"Преди да се намали границата за разплащания в кеш, трябва да се промени регулацията на банките, така че това да не пречи на чужденците у нас. Необходими са поне 2 неща - чужденците да могат да си откриват сметки много лесно и таксите по дебитните карти да са намалят", каза пред Би Ти Ви Владимир Каролев.

Синдикати чакат до 10 000 полицаи на протест

http://frognews.bg/news_137149/Sindikati-chakat-do-10-000-politsai-na-protest/

До 10 000 служители на МВР да се включат в протестите за по-високи заплати и по-добри условия на труда, очакват синдикалните организации.

Махат конците на Бойко Борисов днес

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6300866

Махат конците на Бойко Борисов днесДнес трябва да бъдат махнати конците от оперираното коляно на премиера Бойко Борисов. Самият той се похвали с бързото оздравяване още в края на миналата седмица в телевизионно интервю. Реално Борисов е успял да се оправи за около 10 дни. На 16 юни той бе опериран от ортопеда д-р Антони Георгиев в болница “Софиямед” заради поредните проблеми с

Младата певица Нел ще е Рени в “Оркестър без име”

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6300862

Младата певица Нел ще е Рени в “Оркестър без име”Младата певица Неделяна Христова-Нел бе избрана за ролята от Борис Радев, режисьора на предстоящия на 1-ви ноември мюзикъл “Оркестър без име”. Тя ще бъде на сцената редом до прочути артисти като Катето Евро, Георги Мамалев, Николай Урумов и Станимир Гъмов. Мюзикълът ще бъде представен в софийската зала “Арена Армеец”.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване