Лято без родители

https://offnews.bg//mama-nindzha/liato-bez-roditeli-659576.html

Автор: Янка Петкова „10 идеи за забавление с децата през лятото“, „5 съвета за почивката с деца“, „5 начина детето да учи с удоволствие през лятото“, "Забавни игри с тебешир"... Не ви ли се струва, че сме го закъсали откъм въображение, щом сме стигнали дотам, да търсим информация за игри на децата си? Не можем ли да си спомним какви бяха нашите ваканции? По мое време безгрижно лято му казвахме на лятото без родители. Няма родители – нямаш грижи. Това му беше хубавото. Дълги, топли дни без никакъв контрол. Станеш сутрин, грабваш си стотинките и отиваш да си купиш витошка…

НАСА ще тества нова техника за защита от астероиди

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280606_%D0%9D%D0%90%D0%A1%D0%90+%D1%89%D0%B5+%D1%82%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B0+%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D1%82%D0%B5%D1%85%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%B7%D0%B0%D1%89%D0%B8%D1%82%D0%B0+%D0%BE%D1%82+%D0

 Космическата агенция „НАСА“ обяви плановете си да пренасочи курса на малък астероид, който се приближава до Земята, предава CNN.
Това е част от програмата „Тест за двойно астероидно пренасочване“ (ДАРТ).
Според учените, астероиди се разбиват в Земята всеки ден, но повечето са твърде малки и изгарят в атмосферата.
Проектът „ДАРТ“, който е плод на съвместната работа между НАСА и Института за приложна физика „Джон Хопкинс“, е предназначен за астероиди, които са твърде големи, за да се разбият, и чието разбиване в планетата, може да има сериозни последствия .

Часове преди крайния срок след суров ултиматум, Катар каза "не" на арабските си съседи

https://www.actualno.com/asia/chasove-predi-krajnija-srok-sled-surov-ultimatum-katar-kaza-ne-na-arabskite-si-sysedi-news_620112.html

Катар категорично отхвърли поставения на 23 юни от Саудитска Арабия, ОАЕ, Бахрейн и Египет десетдневен ултиматум, с който арабските държави настояха от емирството да изпълни 13 техни искания. Сред тях са да бъде спряна телевизия Ал Джазира, да бъде изтеглен турският континге

Очаква се най-големият протест в Асеновград

https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/ochakva-se-naj-golemiiat-protest-v-asenovgrad-6071006

Това е петият израз на недоволство откакто на 26 май група роми нападнаха деца и треньори от клуба по гребане

Тази вечер ще е най-големият протест в Асеновград

http://www.cross.bg/asenovgrad-vecher-protest-1547743.html

/КРОСС/ За тази вечер е обявен най-големият протест в Асеновград след нападението над млади спортисти в града. Това ще бъде петият по ред протест, след като в понеделник (26 май) група цигани нападнаха деца и треньори от отбора по кану-каяк в района на яз. „40-те извора". В сряда и четвъртък протестите започнаха мирно, но след края им хората се насочиха към циганската махала в града, като полиция и жандармерия успяха да ги спрат. В петък и събота не се стигна до сблъсъци с полицията. В петък съдът в Асеновград остави в ареста и деветимата обвиняеми за побоя. Според съдията, с категоричност в побоя има и още участници, които тепърва трябва да се установяват. По време на заседанието обвинените не признаваха вината си. Те обясниха, че са предложили помощ на едно от момичетата - гребец, което е паднало от лодката по време на тренировка. Според разказа им половината от тях са случайно задържани и нямат участие в инцидента. Традиционно тази вечер се очаква протестът да започне в 20.00 часа в градинката пред паметника на Цар Иван Асен II, а шествието - в 21.00 часа. Протестиращите настояват за строги наказания на участвалите в нападението, изселване на незаконно пребиваващите цигани, събаряне на незаконните постройки и създаване на общинска полиция. Очаква се в протеста да се включат хора и от други градове, включително привърженици на футболни клубове и рокери. В събота кметът на Асеновград призова участниците в протеста да не допускат провокации

В общо 21 области от страната е в сила жълт код за високи температури и за гръмотевични бури и градушка

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280605_%D0%92+%D0%BE%D0%B1%D1%89%D0%BE+21+%D0%BE%D0%B1%D0%BB%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B8+%D0%BE%D1%82+%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B5+%D0%B2+%D1%81%D0%B8%D0%BB%D0%B0+%D0%B6%D1%8A%D0%BB%D1%82+%D0%B

  В общо 21 области от страната е в сила жълт код за високи температури и за гръмотевични бури и градушка, сочи справка на официалния сайт на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН. Областите, за които е в сила предупреждението за гръмотевични бури, интензивни валежи и градушка са: Видин, Монтана, Враца, София-област, Ловеч и Плевен. За последните две области важи и предупреждението за високи температури. Освен за Ловеч и Плевен, то е в сила и за: Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Стара Загора, Сливен, Пловдив, Пазарджик, Благоевград, Смолян, Кърджали, Хасково и Ямбол. Очаква се дневните температури да достигнат 35-38 градуса. 
От НИМХ уточняват, че привечер и през нощта срещу понеделник в северните райони на областта ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност. На много места ще има гръмотевични бури, интензивни валежи и градушка. Очакваните сумарни количества са 15-25 л/кв.м, на изолирани места - до 50 л/кв.м.

В СССР няма секс: как се стигна дотам

http://clubz.bg/55759-v_sssr_nqma_seks_kak_se_stigna_dotam

На 17 юли 1986 г. хотелската администраторка и член на Комитета на съветските жени Людмила Иванова изведнъж стана световноизвестна. Именно тя, по време на един от първите съветско-американски телемостове Ленинград – Бостън, произнесе знаменитата и станала в последствие крилата фраза "У нас секс няма. И категорично сме против това". Телемостът е записан на 28 юни и излъчен две седмици по-късно. 30 години след това кореспондентът на Би Би Си Дина Нюман разговаря с Людмила Иванова и Владимир Познер, който заедно с американеца Фил Донахю водеше предаването.

Когато американска участничка в телемоста задава въпрос: "При нас, в тв рекламите всичко се върти около секса. Има ли при вас такива реклами?", Познер дава микрофона за отговор на Иванова.

Людмила Иванова какво се е случило след това?

Людмила Иванова: Първо, тази дума никой не я беше чувал. Само се досещахме какво е това секс. Но разбирахме, че не означава  нещо много приятно. Тъй като аз бях активната жена, Познер ми подаде микрофона и аз казах: „В СССР секс няма – у нас има любов“, но втората част после беше отрязана.

Би Би Си: Вие казахте „В СССР секс няма, ние сме против това“?

Л.И.: Казах „ние сме против това“ или „ние не разбираме това“  – нещо такова. Но веднага след думите ми „в СССР секс няма“, цялата зала започна гръмко да се смее и по-нататък вече нищо не чух.

Би Би Си: Какво почувствахте в този момент –  че сте казали нещо глупавo или умно?

Л.И.: Първо, аз се уплаших. Помислих си, че съм отговорила не както трябва, и ще си имам големи неприятности. Не знам откъде ми дойде този отговор. Главното беше, че ние всички бяхме длъжни каквото и да ни питат или предлагат, да отричаме. Малко по-рано Познер говори с всички нас около половин час. Каза ни: „Ще има неочаквани въпроси, ще ви поставят в трудно положенвие, но вие не се предавайте, веднага отговаряйте, не се смущавайте“. Аз бях получила задание, и се постарах да го изпълня.

Би Би Си: Тоест това не е бил просто телемост, имали сте специален инструктаж, получили сте задача?

Л.И.: Основната задача, която ни поставиха, беше, че сме против войната. Това ни беше главната задача. Имаше Афганистан, Виетнам и прочее. Ние бяхме длъжни да се отбраняваме, щяха да ни задават провокациони въпроси, свързани с войната, с агресията и затова бяхме настроени така.

Би Би Си: И вие ясно разбирахте, че не говорите от свое име, а представяте страната?

Л.И.: За 25 години в в Комитета на съветските жени бях свикнала да говоря от името на Родината, да защитавам Родината, макар и не с оръжие, а с думи. Ние по начало бяхме в шок от това, че американките бяха дошли в дрипави тениски и дънки, маратонки, невчесани, немити, а всички ние бяхме безумно нагласени, бяхме се готвили за предаването. Два дни молих майка ми за една златна брошка и си я пришивах. За нас това беше първия шокиращ момент. Те се държаха съвсем разпасано, дъвчеха дъвки, а всички ние бяхме толкова правилни, пристегнати, с блеснали очи – защитавахме Родината си.

Би Би Си: Американките ви поразиха със своята непринуденост?

Л.И.: Да, сега това се нарича свобода, но тогава не разбирахме много това – и даже по-късно си говорихме с приятелки и доста ги осъдихме за поведението им.

Би Би Си: Вие тогава за първи път ли видяхне американки?

Л.И.: На мен ми беше по-леко – бях работила с делегации в Комитета на съветските жени, с кралици, жени на президенти, работех и в „Интурист“. За мен силният шок беше, че такива дами са дошли в телевизията. А за останалите жени, събрани от заводи, фабрики, трамвайното депо – за тях беше шок беше още по-голям – три дни се бяме гласили, мили и ходили по фризьори.

Би Би Си: Познер също ли проведе специална беседа с вас?

Л.И.: Той половин час ни убеждаваше да не се смущаваме, да не припадаме, да се държим свободно.

Би Би Си: Но когато американката ви зададе този въпрос за рекламите, навярно никой не я е разбрал, в СССР тогава още май нямаше реклами?

Л.И.: Ние изобщо не разбрахме, какво е това, как може да се рекламира секс – тогава ние нямахме нито порнофилми, нито реклами, имахме само думата „любов“.

Би Би Си: А сексуално възпитание в училищата?

Л.И.: Не, разбира се. Пак добре, ако мама и татко разказат за туй-онуй, защото за това изобщо не се говореше.

Би Би Си: При това жените са имали пълна свобода – можели са да имат полови отношения преди брака. И много са имали.

Л.И.: Но всички криеха това. Аз работех в „Интурист“ и ако при нас някоя жена се окажеше неомъжена, ѝ казваха или да се омъжи, или да напусне „Интурист“. Пазеше се семейното ядро. Аз бях партиен член, а за нас даже в устава на партията беше записано за семейството.

Би Би Си: Като комунистка вие имахте ли право на извънбрачни връзки?

Л.И.: Разбира се. Но това не биваше да се знае. Иначе щяха да ме извикат на беседа в партийния комитет, да ме обсъждат на партийно събрание. Можеха и да ме уволнят от „Интурист“ с гръм и трясък.

Би Би Си: Но извънбрачните връзки съществуваха и то много актинно?

Л.И.: Какво да се прави, хора сме, това е нормално. Ето сега никой никого не осъжда, наистина имаме свобода, а тогава мен, за това, което казах, такава сол ми триха на главата, едва не ме изхвърлиха от Комитета на съветските жени, на партийното събрание в работата също ми триха сол, аз въобще се притаих до 95-а година, с никого за нищо не говорех. Чак през 1995 г. започнаха да се появяват журналисти, да ме издирват и да ме питат има ли секс, или няма секс.

Би Би Си: Вие не сте разказвали на никого за този епизод?

Л.И.: Разказах само у дома – на мъжа си и на брат си, повече на никого. Минаха два месеца преди предваването да се появи на екрана – и тогава се почна.

Би Би Си: Какво ви казаха в Комитета на съветските жени?

Л.И.: Казаха ми – как съм могла, порядъчна жена, имам семейство, добре работя, имам похвални грамоти, добри отзиви… как съм могла въобще да изтърся това и какво съм си мислела?! Добре ме наредиха.

Би Би Си: И партийно събрание ли имаше по този повод?

Л.И.: Отначало ме викна на беседа партийният секретар на „Интуриста“, а после на партийното събрание ми направиха сериозна забележка, казаха ми: „Как така, ти работиш в комитета, при нас си активистка, как може да се оставиш до бъдеш подведена от тези жени американки?“ Аз – подведена? Аз, напротив, защитавах ни, че у нас няма  секс.

Би Би Си: Вие така разбирахте думата „секс“- като нещо извънбрачно?

Л.И.: Аз разбирах, че е нещо извънбрачно, някакви порочни връзки, нещо неправилно, некрасиво и непорядъчно. А какво, сега не е ли така? Сега е точно така.

Би Би Си: А когато вие правите любов с мъжа си, това се нарича любов?

Л.И.: В Русия въобще всичко е любов. Сега започна да се говори за секс, за това, че трябва да се плаща. Аз, разбира се, не съм старомодна, имала съм петима мъже, четирима са починали доброволно. Досега за хората на средна възраст и по-старите беше така, но младежта вече е друга. За тях секс, любов, еднодневна връзка – всичко това е нормално.

Би Би Си: Но вие, както преди, смятате, че нормални отношения – това е любов в брака?

Л.И.: Не само в брака. Чехов още е описвал любов извън брака, и други знаменити писатели са описвали това. Когато дойде това чувство, човек обезумява, не всеки може да устои. Може би именно това и се нарича… Секс-любов, така да бъде.

Спомените на Владимир Познер

Програмата се наричаше „Жени говорят с жени“. В Бостън беше събрана група от 200 жени, същата по размер група имаше и в тогавашния Ленинград. Това беше вторият т. нар. космически телемост, от тези, които проведохме с Фил Донахю, първият бе излъчен година по-рано  [телемостът Ленинград-Сиатъл се провежда на  29 декември 1985 г. – Би Би Си].

Това бяха две събития, оставили особен спомен в съзнанието на хората, защото в СССР всички гледаха тези мостове.

Първото шоу, „Гражданска среща на високо равнище“, беше много политическо. За първи път нещо подобно се появяваше по съветската телевизия и зрителите бяха абсолютно зашеметени от чутото. На някои не им хареса, но други бяха доста щастливи.

Вторият телемост не беше толкова експлозивен в политически смисъл. Но тази фраза – „Секс в СССР няма“ – мисля, че е запомнена завинаги.

Би Би Си: Това е вярно. Форматът на програмата беше необичаен, тогава имаше само жени, само по себе си беше предизвикателство. Този формат бе новаторски и за американската телевизия, нали?

ВП: Мисля, че форматът, хората говорят помежду си чрез сателитна връзка – две големи групи в двете страни, които по това време владееха вниманието на целия свят – само по себе си е предизвикателство.

И от американската отначало имаше предубеждение, че съветската аудитория ще бъде „опакована“ – че ще се състои изцяло от сътрудници на КГБ, и никакъв искрен разговор няма да се получи.

Затова водещият от американска страна, Фил Донахю, който по това време беше един от най-популярните телевизионни водещи в САЩ и на практика човекът, изобретил формата токшоу, беше доста обезпокоен. Той ми позвъни  – тогава още не се познавахме – и попита възможно ли е да изпрати свои хора, които сами да подберат съветските участници в програмата.

„Нито преди, нито след това нямаше нищо подобно“

Това ме учуди, но той каза: разберете ме, ние трябва да сме сигурни, че хората в съветското студио не са поставени там от КГБ, че ние сами сме ги избрали и те са най-обикновени съветски хора.

И съветската страна се съгласи с това. Така за първия телемост в Ленинград пристигна американски екип и – разбира се, с наша помощ,  защото те не говореха руски и не можеха просто да отидат в завода, в училището или в болницата – в значителна степен сами избраха участниците в програмата.

После, когато започваше подготовката на втория мост, „Жени разговарят с жени“, вече ние отидохме в Бостън и там набрахме местните участнички в ефира, точно такто американската страна беше набрала съветските.

Всичко, което се случваше тогава, беше за първи път. Никога преди това не беше правено нищо подобно – а честно казано, и след това – също.

За американската телевизия това не беше толкова важно събитие: в САЩ програмата показваха само тези станции, които обикновено излъчват предаванията с Фил Донахю, а дори и не всички от тях бяха готови. Така, че публиката беше  относително малка по американските стандарти. В същото време в Съветския съюз, програмата имаше огромен ефект.

Показваха я по всички водещи национални телевизии, а публиката бе огромна: гледаха я, мисля, не по-малко от 150 милиона души. И това помогна да се промени значително отношението на много хора. След това получих към 77-те хиляди писма от зрители. И много от тях ми писаха: ние се огледнахме отстрани, видяхме собственото си лице, а то не ни хареса.

Тъй като съветските хора видяха, че американците казват наистина това, което искат да кажат, без да се опасяват, че някой стои зад рамото им – те не се страхуваха да говорят. В същото време, в тези години – в средата на 80-те, когато започваше перестройката и гласността – хората все още много не бяха сигурни какво може да се случи, ако кажат нещо не както трябва.

Но видяха, че американците нямат никакви притеснения по този повод. И това определено имаше ефект.

Би Би Си: Да се вървем към космическия телемост от 1986 г. с изцяло женско участие. Вие помните ли атмосферата в аудиторията? Мисля, че хората са били напрегнати, били са подложени на сериозен инструктаж, и са били доста изнервени, да не кажат нещо, заради което могат да ги уволнят или накажат. Хората знаеха, че за някои неща не бива да се говори.

Людмила Иванова ми разказа какъв инструктаж ѝ е бил проведен. При това като служител в „Интурист“ и активист в Комитета на съветските жени, твърдо знаела към каква линия следва да се придържа. И, както казва тя, най-важното, което са ѝ набливали в главата на инструктажа, било на всичко да кадзна „не“ и всичко да отрича.

В.П.: Не вярвам на това. Мисля, че тя силно преувеличава. Безспорно, организацията, в която е работела, беше идеологическа. И тя определено е знаела – както и всички съветски хора, че има неща, за които не може да се говори. Даже не е нужно да работиш в „Интурист“, за да знаеш това.

Но аз абсолютно не вярвам, че всички жени са били инструктирани. Не е имало и нужда да бъдат инструктирани. Впрочем това, което тя каза тогава, беше истина.

Проблемът е там, че тя не каза, че в Съветския Съюз няма секс, както всички го възприеха. Ето какво всъщност се случи. Възрастна жена от  Бостън разказа, че внукът ѝ постоянно гледа телевизия, където показват насилие и секс. И тя не знае какво да прави. „А при вас има ли такъв проблем?“, попита тя. И в този момент Людмила Иванова излезе напред и каза: „При нас няма секс“ – и цялата зала избухна в смях. [Точните думи, които се чуват, са „Секс у нас няма и ние сме категорично против това“ – бел. ред.]

И никой не можа да чуе какво искаже да каже тя по-нататък – че няма секс по телевизията  – именно по телевизията – и това беше абсолютна истина.

В края на краищата, по това време в Съветския съюз телевизията не показваше почти никакъв секс. И насилието почти нямаше. Но никой не чу края на изречението.

Тя ми е казвала как години по-късно хора по улицата я разпознават, сочат я с пръст към нея и питат : „И така, ние не правим секс, нали?“

Би Би Си: Защо, според вас, тази  фраза стана крилата в Русия? Изглежда е попаднала точно на място?

В.П.: Не, не е попаднала на място. Но фразата беше толкова смешна, че хората в студиото се смееха като ненормални: какво значи „у нас няма секс“? Как някой може да каже такова нещо?

Тази фраза стана прочута. Хората продължават да се смеят: как може да има такъв  идиот, който да каже, че ние не правим секс? И аз продължавам отново и отново да я защитавам – и повтарям, че тя съвсем не това имаше предвид. Тя говореше, че у нас няма секс по телевизията.

И това, което говореше, беше истината. Не е вярно, че опитвайки се да защити съветската система, защото е работела в „Интурист“, е излъгала и то по такъв нелеп начин. Това не значи, че други не са правили точно това, да защитават с лъжи системата. Но в нейния случай тя просто се изрази лошо.

По-късно ми е разказвала, че по едно реме е решила да емигрира, защото животът ѝ станал непоносим – хората не спирали да ѝ се присмиват.

Би Би Си: Любопитно е, че вие и Фил Донахю останахте единствените неанонимни участници в това шоу. И ако не беше Людмила Николаевна и нейната доста елегантна реакция в ситуацията, всички други  участвали в програмата щяха да си останат неизвестни. Но затова пък сега и тя е известна…

В.П.: Да, у нас тя е прочута , макар че съмвсем не всички ѝ знаят името. Но думите ѝ бяха запомнени завинаги. И няма значение, че аз не спирам да повтарям: чуйте, оставете я на мира, тя не е казала: „В Съветския Съюз няма секс“ – не го е казала – но това никого не вълнува, просто никого.

Площад Славейков

Тъмната материя - неуловима и неясна

http://www.cross.bg/materiya-verlinde-gravitatziyata-1547742.html

/КРОСС/ Тъмната материя - неуловима и неясна, проявяваща се само чрез гравитацията си - изкушава някои учени да потърсят теоретично основание да я елиминират както други подобни изкусвено добавени субстанции като етера и флогистона. Дебатът е остър, и двете страни имат аргументи. Въз основа на много улики, получени от наблюдения от 70-те години на миналия век, астрономите установиха, че има повече материя във Вселената, отколкото се вижда. На 8 ноември 2016 г. Ерик Верлинде (Eric Verlinde) излезе с публикация, обясняваща допълнителната гравитация, появяваща се в тези случаи и в която той твърди, че тъмната материя не съществува. Според Верлинде, гравитацията не е основна сила на природата - тя е пораждащо се явление. По същия начин както температурата възниква от движението на микроскопични частици, гравитацията възниква от промяна на фундаменталните информационни единици, намиращи се в структурата на пространство-времето. Според Верлинде не е необходимо да се добавя загадъчната частица тъмна материя в теорията. В новата статия, която се появи на сървъра за препринти ArXiv, Верлинде показва, че неговата теория на гравитацията точно прогнозира скоростта, с която звездите се въртят около центъра на Млечния път, както и движението на звездите в други галактики. "Ние имаме доказателства, че този нов вид гравитация всъщност се съгласува с наблюденията," заяви Верлинде

Д-р Гълъбова от болницата в Курило: Стефан Станев е бил 3 месеца при нас

https://www.24chasa.bg/novini/article/6312356

Д-р Гълъбова от болницата в Курило: Стефан Станев е бил 3 месеца при насШефката на психиатрията в Курило: Стефан Станев е бил 3 месеца при нас Щефката на държавната психиатрична болница в Курило д-р Цветеслава Гълъбова гостува в студиото на „Тази неделя“ по Би Ти Ви. В събота адвокатът на бившата съпруга на убиеца на Виола обвини лекарите, че не са дали на семейството никаква информация – дали е безопасно той да се

Китай строи "град-гора"

http://www.cross.bg/tona-grad-gora-kitaii-1547741.html

/КРОСС/ Строежът на първия "град-гора" в света започна близо до град Лючжоу в Гуанси, Китай, това съобщава Сайънс алърт. Във футуристичния град-гора ще живеят около 30 000 души. Той е проектиран от архитектурното бюро "Стефано Боери", което разработва зелени проекти по целия свят. Градът-гора ще бъде потънал в зеленина. Предвидени са 1 милион растения от над 100 вида и 40 000 дървета. Заедно те ще поглъщат почти 10 000 тона въглероден двуокис и 57 тона замърсители и ще произвеждат приблизително 900 тона кислород годишно. Затова се очаква там средната температура да намалее и качеството на въздуха да се повиши. Зеленината ще създава и бариера срещу шума и ще подобри биоразнообразието в района. Градът-гора ще е енергийно ефективен, като ще разчита на геотермална и слънчева енергия. Той ще бъде свързан с Лючжоу с бърз влак.    

Атентатор се самовзриви в кола бомба в Дамаск, има убити и ранени

https://www.24chasa.bg/novini/article/6312357

Атентатор се самовзриви в кола бомба в Дамаск, има убити и ранениАтентатор се самовзриви тази сутрин на площад Тахрир в сирийската столица, убивайки и ранявайки хора, съобщава Ройтерс, цитирана от БТА. Атентаторът е бил в една от три коли бомби, преследвани от силите за сигурност. Другите две коли били унищожени в западната част на Дамаск, според съобщение на сирийската държавна телевизия.

Британски министри настояват за край на икономиите

http://www.investor.bg/evropa/334/a/britanski-ministri-nastoiavat-za-krai-na-ikonomiite-242260/

Исканията за повече средства идват на фона на спадащ рейтинг за премиера Тереза Мей, коментират британски медии

Незапомнен токов удар остави без електричество почти цяла Централна Америка

https://www.actualno.com/america/nezapomnen-tokov-udar-ostavi-bez-elektrichestvo-pochti-cjala-centralna-amerika-news_620111.html

Милиони хора останаха без ток в Централна Америка, след като заради повреда в основен далекопровод беше засегната мрежата на Коста Рика, Панама, Никарагуа, Салвадор, предаде AFP. В региона няколко държави са свързани с една и съща разпределителна мрежа. Само в Коста Рика без

"Сметката за развода" кара Мей да напусне преговорите за Брекзит

http://www.cross.bg/napysne-pregovorite-predi-1547740.html

/КРОСС/ Британски бизнес лидери са били предупредени да се подготвят за възможността правителството на премиера Тереза Мей да напусне преговорите за Брекзит тази година заради "сметката за развода", разкрива в. "Сънди телеграф", цитиран от Ройтерс. По време на брифинг за шефове от индустрията и Сити високопоставен представител на "Даунинг стрийт" 10 предупредил, че е възможно премиерът да напусне преговорите през септември. Стъпката щяла да бъде предназначена "за вътрешна консумация", за да покаже, че Мей може да играе твърдо с ЕС по въпроса за "сметката за развода" - сумата от 100 милиарда евро, която някои европейски фигури искали Обединеното кралство да плати, преди да напусне съюза. Брифингът се състоял след изборите миналия месец и въпросното лице вече не е част от правителството след последните размествания, отбелязва "Сънди телеграф" и цитира думите на източник от канцеларията на премиера, че оттегляне от преговорите не влиза в плановете на кабинета. Министърът за Брекзит Дейвид Дейвис заяви преди два месеца, че Великобритания няма да плати 100 милиарда евро, за да напусне ЕС, след като се бяха появили информации, че ЕС се готви да поиска тази сума, припомня Ройтерс. ЕС иска да договори с Великобритания за формула за калкулиране на това колко ще даде тя на блока при напускането си, преди да започне преговорите за бъдещите търговски отношения.  

Стефан, който уби Виола, влязъл клиника с психотичен епизод, отключен от наркотици

//dariknews.bg/novini/bylgariia/stefan-kojto-ubi-viola-vliazyl-klinika-s-psihotichen-epizod-otkliuchen-ot-narkotici-2034275

При постъпването си в психиатричната клиника в Курило Стефан Станев е имал психотичен епизод, отключен от злоупотреба с наркотични вещества. Имал е симптоми, които са промени качествено съзнанието му за онзи период. Това посочи пред

Микробус се е блъснал в резервоара на тир на околовръстния път в Разград

https://www.24chasa.bg/novini/article/6312354

Микробус се е блъснал в резервоара на тир на околовръстния път в РазградМикробус се е блъснал в резервоара на ТИР на околовръстния път на града. Това съобщиха за Агенция „Фокус“ от ОДМВР - Разград . Вследствие на катастрофата се е разляло гориво на пътното платно. Преминаването се осъществява бавно, тъй като в момента участъкът, където е разлято горивото, се опесъчава. Движението не е спряно.

Пореден протест в Асеновград. Един от задържаните роми е приближен на Ахмед Муса

http://www.eurochicago.com/2017/07/poreden-protest-v-asenovgrad/

Един от задържаните заради нападението в Асеновград, е ходжа Стефан Димитров, познат в ромската махала като Тефик, съобщи БТВ. Той е приближен на имама от Пазарджик Ахмед Муса. Преди години беше задържан заедно с него за проповядване на радикален ислям. Димитров беше обвинен, че по време на религиозно шествие е носел знамена с логото на "Ислямска държава".

Путин подписа закон за масово разрушаване на стари жилищни сгради в Москва

http://www.cross.bg/sgradi-moskva-vreme-1547739.html

/КРОСС/ Руският президент Владимир Путин подписа закон за масово разрушаване на стари жилищни сгради в Москва и преместването на обитателите им, предава Франс прес. Проектът предизвика масови протести през май. Официално обнародван, законът влиза в сила незабавно. Той беше гласуван от руската Държавна дума (долната камара на парламента) на 14 юни и одобрен от Съвета на федерацията (горната камара) на 28 юни. Според този голям градоустройствен план, обявен през февруари от кмета на Москва Сергей Собянин, над 4000 сгради от съветско време трябва да бъдат разрушени от септември, което ще наложи да бъдат настанени на друго място няколко хиляди московчани. Московското кметство иска да подмени тези хиляди малоетажни сгради с високо строителство, позволяващо да бъдат настанени много повече домакинства в 12-милионната столица. Проектът обаче според критиците му представлява липса на уважение от страна на властите към частната собственост. Пред масовото недоволство властите отстъпиха и намалиха обхвата на проекта, който в началото засягаше над 1 милион московчани. Държавата обещава на хората апартамент със същите размери, но не същата стойност в същия квартал. На теория за разрушаването на сграда ще бъде необходимо съгласието на мнозинството от обитателите й. В такъв случай те ще разполагат с 60 дни, за да се изнесат, и няма да имат право да оспорват решението

Джага на открито организират днес във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=354640

Турнир по джага на открито ще се проведе днес -2 юли, научи Moreto.net. От 14 до 20 часа на тротоара в пресечната точна на ул."Александър С. Пушкин" и бул. "Княз Борис I" срещу "Севастопол" всеки, ще има възможност да играе на професионална маса Fireball и да се запознае с републиканският шампион по футбол на маса Иван Ефтимов.

Рецепти за вкусен домашен сладолед

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6311737

Рецепти за вкусен домашен сладоледСладоледът е свежо изкушение за горещите дни. За съжаление обаче, почти винаги е калоричен, а и много често не се получава така, както бихме искали, когато го приготвяме в домашни условия. Има няколко начина да си го приготвите лесно и без да се притеснявате, че трупате излишни килограми. Вижте нашите предложения.

Търговски хъб сред Новия път на коприната или просто данъчно убежище

http://www.investor.bg/aziia/336/a/tyrgovski-hyb-sred-noviia-pyt-na-koprinata-ili-prosto-danychno-ubejishte-240667/

Зашеметяващият успех от рекламите на най-младия град от новия копринен път в Китай не отговаря на реалността

Частични избори в четири села

https://www.actualno.com/politics/chastichni-izbori-v-chetiri-sela-news_620110.html

Частични кметски избори се провеждат в четири населени места в страната, предаде Агенция "Фокус". Избори за кмет ще се проведат в община Антоново, област Търговище, след като в началото на април ОИК – Антоново прекрати предсрочно правомощията на кмета на Община Антоново

На 20 г. Дивна започна да се облича по-женствено - слага токчета и рокля

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6311726

На 20 г. Дивна започна да се облича по-женствено - слага токчета и рокляНай-скъпата покупка на певицата е нейният дом Как бихте се описали с 3 думи? Вярваща непокорна пчеличка. На колко години сте? 20. Къде сте родена? Русе! Чай или кафе? Винаги съм предпочитала чая, но напоследък се понаучих да пия и кафе за учудване на мен и близките ми (всички знаят колко са ми неприятни и ароматът, и вкусът на кафето).

Сидеров: Нормално е Валери Симеонов да отиде в Асеновград при тези безредици

https://www.24chasa.bg/novini/article/6312347

Сидеров: Нормално е Валери Симеонов да отиде в Асеновград при тези безредициНормално е представител на изпълнителната власт да бъде там, където има напрежение, коментира Волен Сидеров в сутрешния блок на БНТ присъствието на Валери Симеонов в Асеновград. Надявам се тези млади хора, които днес се събират, да се насочат правилно. Там ще стане отново екшън, полиция и жандармерия също ще се изсипе там.

Тръмп на "туитър война" с медиите

http://www.cross.bg/trump-medii-izobshto-1547738.html

/КРОСС/ Президентът на САЩ Доналд Тръмп поднови вчера своята "туитър война" срещу американските медии, като премина от атаки срещу двама конкретни телевизионни водещи към по-широко осъждане на новинарските медии изобщо, предава Асошиейтед прес. ръмп започна съботния ден в своя голф клуб в Ню Джърси с критични туитове за Джо Скарбъро и Мика Бжежински от Ен Би Си, като спомена Скарбъро като "Лудия Джо" (Crazy Joe), а за Бжежински написа, че е "тъпа като галош" (dumb as rock). Вечерта президентът изпрати няколко язвителни туита за медиите изобщо. По думите му "фалшивите и измамнически" медии ("fake and fraudulent") упорито твърдят, че той трябва да се откаже от социалните мрежи. Тръмп обаче напомни, че е спечелил президентските избори благодарение на социалните медии. Тръмп атакува и любимата си мишена за нападки - Си Ен Ен, като написа в Туитър, че обмисля да започне да я нарича телевизия за "мошенически", а не просто "фалшиви" новини, както досега ("Fraud News CNN", вместо "Fake News CNN").  

Протестите срещу ромската агресия в Асеновград продължават

http://dnes.dir.bg/news/romi-asenovgrad-protesti-25993854

Протест под мотото „ Заедно за Асеновград“ ще се проведе тази вечер. Това е 5-тият пореден ден, в който асеновградчани ще протестират срещу ромската агресия.

Жълт код за гръмотевични бури в 6 области, в 17 области - за жега

http://www.cross.bg/oblasti-byri-grumotevichni-1547737.html

/КРОСС/ В неделя през по-голямата част от деня ще е предимно слънчево. Температурите ще се понижат в сравнение с тези в събота и максималните ще са предимно между 32 и 37 градуса. Привечер и през нощта срещу понеделник в Северозападна България ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност и на много места там ще има гръмотевични бури, интензивни валежи и градушка. Жълт код за гръмотевична активност е обявен за шест области на страната за неделя, 2 юли, сочи справка в сайта на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН. Предупреждението е в сила за областите Видинска, Монтанска, Врачанска, Плевенска, Ловешка и София област. Синоптиците предупреждават, че в тези райони привечер и през нощта срещу понеделник ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност. На много места ще има гръмотевични бури, интензивни валежи и градушка. Сумарни количества - 20-35 л/кв.м, на изолирани места - до 50 л/кв.м. Жълт код за високи температури е обявен за 17 области на страната за 2 юли. Предупреждението е в сила за областите Плевенска, Ловешка, Габровка, Великотърновска, Русенска, Търговщка, Разградска, Силистренска, Ямболска, Сливенска, Старозагорска, Хасковска, Кърджалийска, Смолянска, Пловдивска, Пазарджишка и Благоевградска. В тези райони максималните температури през деня ще достигнат 35-38 градуса.

Фурми с медена глазура и черен пипер подлудиха Ямбол

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6311777

Фурми с медена глазура и черен пипер подлудиха ЯмболУченици приготвиха ястия по рецепти на древните римляни отпреди 21 века Ястия от кухнята на Древния Рим по рецепти отпреди 21 века приготвиха учениците от Професионалната гимназия по хранителни технологии и туризъм в Ямбол на панаира на туристическите забавления. “Кметът Георги Славов опита нашата леща чорба с нахут и я похвали.

Родени на днешната дата

http://www.cross.bg/-oto-bivsh-predsedatel-1547736.html

/КРОСС/ Борис Ячев, депутат от ОП в 44-ото НС, 52 г. Георги Иванов, първият български космонавт, 77 г. Георги Иванов-Гонзо, треньор по футбол, 41 г. Денчо Бояджиев, депутат от БСП в 44-ото НС, бивш кмет на Разград, 65 г. Димо Тонев, бивш волейболист, 53 г. Ернестина Шинова, актриса. Кирил Ананиев, зам.-министър на финансите, 62 г. Красимир Кънев, председател на Български хелзинкски комитет, 59 г. Проф. д-р Лалко Дулевски, председател на Икономическия и социален съвет, 60 г. Росица Кирилова, поп певица.  

Жълт код за високи температури, гръмотевични бури и градушка днес

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6312341

Жълт код за високи температури, гръмотевични бури и градушка днесВ общо 21 области от страната е в сила жълт код за високи температури и за гръмотевични бури и градушка, сочи справка на официалния сайт на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН. Областите, за които е в сила предупреждението за гръмотевични бури, интензивни валежи и градушка са: Видин, Монтана, Враца, София-област,

Асеновград отново е крепост! Ножът е в кокала...

http://frognews.bg/news_137501/Asenovgrad-otnovo-e-krepost!-Nojat-e-v-kokala/

НДК пада, Асеновград не пада! Сравнението показва задълбочаващата се криза в управлението. В скандала с НДК лъснаха битките между кръгове и лобита в ГЕРБ – кой да лапне повече милиони от подготовката за председателството на Совета на ЕС. Намесата на Борисов само потвърди съмненията за тежки зависимости и поквара на т.н елит.

Въпрос за 600 млрд. долара

http://www.investor.bg/sasht/337/a/vypros-za-600-mlrd-dolara-241927/

Доналд Тръмп разкраси неимоверно превъоръжаването на САЩ

Цветанов: Нямаме интерес да атакуваме президента

http://clubz.bg/55758-cvetanov_nqmame_interes_da_atakuvame_prezidenta

Зам.-шефът на ГЕРБ Цветан Цветанов отрече пред БНР твърденията, че партията е предприела атака срещу президента Румен Радев.

"Твърденията на някого, че това е атака срещу президента или президентската институция, са безпочвени. Няма никакъв интерес - нито в политически, нито в държавнически план, да разхлабваме която и да било институция в България"

Това каза Цветанов по повод новосъздадената времена парламентарна комисия, която да проверява придобиването на нов боен самолет "Грипен".

Той допълни, че по тази сделка страната ще изхарчи около 1,5 млрд. лв. пари на данъкоплатците. А това харчене трябва да бъде подложено на "парламентарна експертиза".

Цветанов припомни, че временните комисии са част от парламентарната практика и помагат за правилните управленски решения.

"Има 2 държави от общо 6, в които са на въоръжение самолетите "Грипен" - те са членки на НАТО и в двата случая е имало съмнения за корупция. F-16 са на въоръжение в 27-28 държави. 11 от тях са членки на НАТО и никъде не е имало скандали или съмнения за корупция", аргументира се зам.-председателят на ГЕРБ.

Валутният борд у нас навърши 20 години

http://econ.bg/Новини/Валутният-борд-у-нас-навърши-20-години_l.a_i.744947_at.1.html

На 1 юли се навършиха 20 години от въвеждането на валутния борд в България. Паричният съвет е приет по време на служебния кабинет на Стефан Софиянски...

Изцеление на слугата на капернаумския стотник

http://www.cross.bg/vyarata-samo-moga-1547709.html

/КРОСС/ „Господи, аз не съм достоен да влезеш под покрива ми; но кажи само дума и слугата ми ще оздравее" (Мат. 8:8) Братя и сестри, Вярата е сила, която животвори и лекува. За силата на вярата ни повествува и днешното евангелско четиво. Нека погледнем на един вярващ човек, за който разказва св. Евангелист Матей: „А когато влезе Иисус в Капернаум, приближи се до Него един стотник, молеше Го и казваше: Господи, слугата ми лежи у дома разслабен и люто страда. Иисус му казва: ще дойда и ще го излекувам. А стотникът отговори и рече: Господи, аз не съм достоен да влезеш под покрива ми; но кажи само дума и слугата ми ще оздравее" (Мат. 8:5-8). Стотникът вярва в Господа и очаква неговата помощ. Докато човешкото съдействие при страдания на близки се изразява с видими средства - лекарства, съвети, упътвания, тези, които търсят Христа, идват с вяра. Ние вярваме в хората, в тяхното знание и опит, но знаем, че те са като нас - ограничени и несъвършени. Вярата в Господа е друго. Тя е решаваща. Тя гарантира възможността за помощ и излекуване. Вярата увенчава молбата с успех. Ето, такава вяра изявил капернаумският стотник, че даже и Иисус Христос се почудил на изповедта му. Той казва: „Истина ви казвам, нито в Израиля намерих толкова голяма вяра

Спорт по тв днес: финал и мач за 3-о място в купата на конфедерациите, започва Евро 2017 за юноши до 19 г., контрола на "Лудогорец" и още 3 мача, конен спорт от Божурище, "Тур дьо Франс", тото, рали, и мотоциклетизъм

https://www.24chasa.bg/sport/article/6312046

Спорт по тв днес: финал и мач за 3-о място в купата на конфедерациите, започва Евро 2017 за юноши до 19 г., контрола на "Лудогорец" и още 3 мача, конен спорт от Божурище, "Тур дьо Франс", тото, рали, и мотоциклетизъм                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Тереза Мей може да се оттегли от преговорите за ”Брекзит”

http://frognews.bg/news_137500/Tereza-Mei-moje-da-se-ottegli-ot-pregovorite-za-Brekzit/

Британският премиер Тереза Мей може да оттегли страната си от преговорите за Брекзит. Това се налага заради прогнозите, че Великобритания ще трябва да плати 100 милиарда евро при напускането си на ЕС.

В сутрешните блокове

http://www.cross.bg/tema-razgovor-georgi-1547735.html

/КРОСС/ Нова телевизия, „Събуди се" Тема: Готов да бъде баща. Разговор с Криско. Тема: Живот от близо и далеч. Актрисата Евелина Борисова, пред Мариян Станков - Мон Дьо. Тема: Бунтът на Асеновград, ден пореден на протести. На живо от най-горещата точка в страната. БТВ, „Тази събота и неделя" Тема: Тема с продължение: Можеше ли да бъде предотвратено убийството на Виола? Директорът на Клиниката в Курило, в която е лекуван убиецът. Тема: Вярваме в доброто. Полицаите помогнали на мъж с влошено здравословно състояние. Тема: По пътя към социалната справедливост. Министърът на труда Бисер Петков. Тема: Тя твърди, че бюрокрацията убива повече хора от рака. Историята на една борбена жена - Магдалена Данчева. Тема: Морските приключения на победителката в „Мастър Шеф" Божана. Тема: Влади Въргала, в очакване на 50-годишния си юбилей. Тема: Когато културата срещне властта. Рашко Младенов. БНТ, „Денят започва с Георги Любенов" Тема: Укротяване на опърничавия= Разговор с Волен Сидеров= Тема: Румен Овчаров: Завръщане от Тибет. Тема: Новина ли е двойният стандарт в качеството на храните? Разговор с проф. Донка Байкова и д-р Йордан Войнов. Тема: Как филмът "Оркестър без име" възкръсва в мюзикъл? Актьорите Георги Мамалев, Станимир Гъмов, режисьорът Борис Радев и композиторът Дани Милев. Тема: На живо: Дни на Азия у нас. Тема: Маестро Пламен Карталов: Усилия в името на Вагнер

Поредица от земетресения в Япония

http://www.moreto.net/novini.php?n=354643

Поредица от земетресения разлюля северната и югозападната част Япония. В нощта срещу неделя земетресение с магнитуд 5,3 разтърси префектура Хокайдо, а друг със сила 4,5 - Кумамото, предаде БГНЕС. Според противопожарна служба в град Томакомаи (префектура Хокайдо), 68-годишна жена е с множество фрактури, след като падала от стълба по време на земетресението.

Експлозии разтърсиха Южен Китай след авария на газопровод

https://www.24chasa.bg/novini/article/6312338

Експлозии разтърсиха Южен Китай след авария на газопровод

Серия мощни експлозии разтърсиха южната китайска провинция Гуейджоу в ранните часове на неделя след авария на газопровод, предава информационната агенция TACC, цитирана от Фокус. Към настоящия момент ситуацията остава неизяснена. В района бушува пожар, вижда се отчетливо стълб от гъст черен дим. Възможно е да има пострадали и дори загинали.

Предстоящи събития

http://www.cross.bg/chasa-provede-sofiyaot-1547734.html

/КРОСС/ *** София.От 11.00 часа на лятната естрада в Борисовата градина ще бъде даден старт на първия Фестивал на азиатската култура. Събитието ще бъде открито от Вицепрезидента на Р България Илияна Йотова, Министъра на туризма Николина Ангелкова, както и представители на 12 азиатски посолства у нас. Очаква се и кметът на град София Йорданка Фандъкова. ***София.От 10.00 до 13.00 часа на Женския пазар в градинката на ъгъла на ул. „Лозенград" и ул. „Стефан Стамболов" ще се проведе инициатива от кампанията „Подари си приятел", организирана от „Пазари Възраждане" ЕАД и ОП „Екоравновесие". ***София.От 10.00 часа ще се проведе Хайку разходка из София, по време на която поетите пишат хайку стихове. Сборният пункт е пред Столична библиотека. ***София.От 19.00 часа в парк „Заимов" ще се проведе концерт на „Дикси Бойс Бенд" като част от лятната културна програма на Столична община. ***София.От 20.00 часа в Голямата зала на Военни клуб музиканти от европейски оркестри ще изнесат концерт. ***Велико Търново. От 09.00 часа на крепостта „Царевец" продължава фестивала „Ежедневието на средновековен Търновград". ***Велико Търново. От 11.00 до 17.00 часа на крепостта „Царевец" ще се проведе Приключенска игра „Средновековни криминални загадки: Тайната на 9-те ключа". ***Добрич.От 16

Освободиха Ехуд Олмерт предсрочно

https://offnews.bg//sviat/osvobodiha-ehud-olmert-predsrochno-659547.html

Бившият израелски премиер Ехуд Олмерт беше освободен предсрочно от затвора тази сутрин, след като съдебните власти решиха да намалят присъдата му с една трета. 

Това съобщиха местни медии, цитирани от БТА. 71-годишният Олмерт напусна затвора Маасияху в околностите на Тел Авив след 16 месеца зад решетките.  Той беше принуден да подаде оставка през 2008 г. след обвинения във взимане на подкупи и възпрепятстване на правосъдието във връзка със сделки за строителството на луксозен жилищен комплекс по времето, когато е бил кмет на Ерусалим и министър на търговията и индустрията.

Олмерт беше настанен в затворническа болница със сърдечни оплаквания на 20 юни. В социалните мрежи се появиха негови снимки, на които изглежда явно болен и силно отслабнал.

Русия поиска разговор на правителствено ниво заради полети от летище Бургас

https://www.actualno.com/society/rusija-poiska-razgovor-na-pravitelstveno-nivo-zaradi-poleti-ot-letishte-burgas-news_620109.html

Заради забавяне на полет за Санкт Петербург на Bulgaria Air от летище Бургас, руското консулство във Варна е поискалo разговор на правителствено ниво, предаде БГНЕС, позовавайки се на агенция ТАСС. Искането е отправено от руския генерален консул във Варна Сергей Лукянчук, който

Четвърта неделя след Петдесетница

http://www.cross.bg/vyarata-samo-nego-1547708.html

/КРОСС/ Проповед за Четвърта неделя след Петдесетница Братя и сестри, Няма мярка за вярата. Вярата у едного трудно може да се съпостави с вярата у другиго. Случва се и най-силно вярващият да изпита борбата на съмнението, когато Бог реши да го изпита и допусне върху него нападението на поднебесните духове на злобата. Друг, по-малко вярващ или дори постоянно съмняващ се, изведнъж изпитва блаженството на това да пребивава в Божията любов и изпитва потребността да е винаги с Бога. Удоволствието е само заместител на земното щастие и след като плътта му се насити, то бързо изчезва, оставяйки след себе си опустошена душа. Земното щастие, като всичко земно има начало и край. Веднъж изживяно - макар и за дни, седмици или дори месеци, - то преминава и от него остава само споменът, който вгорчава дните ни. Само блаженството на пребиваващия в безкрайната любов на Твореца, никога не се изчерпва, стига само да знае човекът, че ключът към него е вярата. "А вяра е жива представа на онова, за което се надяваме, и разкриване на онова, що се не вижда", казва светият апостол Павел (Евр. 11:1). Източник: Православието  

Канада чества 150-ата си годишнина (Галерия)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6312321

Канада чества 150-ата си годишнина (Галерия)
Канада отбеляза вчера 150-ия си рожден ден с тържества в 13 провинции и шест часови пояса - от Нюфаундленд до Юкон, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.  Премиерът Джъстин Трюдо откри празненствата с реч пред около 25 000 души, събрали се въпреки проливния дъжд пред националния парламент в Отава. Боно и други членове на рок бандата Ю Ту бяха

Българско участие в Парада на нациите в Торонто

http://www.eurochicago.com/2017/07/balgarsko-utchastie-v-parada/

По случай националния празник на Канада и 150-ата годишнина на British North America Act от 1867 г. – Canada 150, на 1 юли 2017 г. в Торонто се проведе Парад на нациите. Парадът се състоя с участието на над 20 държави и 1500 индивидуални представители на различни национални и етнокултурни групи, в най-големия канадски град и столица на най-гъсто населената канадска провинция Онтарио. С пъстри национали носии и български знамена участие в парада взеха десетки българи в организирана от г-жа Дими Драгиева представителна национална група.

Говорителят на Спешна помощ: Имахме повикване на всеки 22 секунди

http://frognews.bg/news_137499/Govoriteliat-na-Speshna-pomosht-Imahme-povikvane-na-vseki-22-sekundi/

Вчера имахме изключително натоварен ден - повикване на всеки 22 секунди. Нападнатата лекарка е силно стресирана. Така говорителят на Центъра за спешна помощ в София Катя Сунгарска обясни ситуацията около поредното нападение над медици вчера.

Разрушават 4000 стари жилищни сгради в Москва

http://dnes.dir.bg/news/rusia-moskva-rusia-putin-zhilishtni-sgradi-25993796

Руският президент Владимир Путин подписа спорния закон за масово разрушаване на стари жилищни сгради "хрушчовки" в Москва и преместването на обитателите им.

Милиони се включиха в гей парада в Мадрид

https://www.actualno.com/curious/milioni-se-vkluchiha-v-gej-parada-v-madrid-news_620108.html

Най-големият гей парад в Европа -World Pride, се проведе в събота вечер в Мадрид, предаде БГНЕС. Още преди началото на шествието, организаторите прогнозираха, че в него ще участват от два до три милиона души - жителите на Мадрид и многобройните туристи, които са дошли в тези дни в и

Томас де Мезиер: Срещу противниците на Г-20 ще има строги мерки

https://www.24chasa.bg/novini/article/6312319

Томас де Мезиер: Срещу противниците на Г-20 ще има строги меркиФедералният министър на вътрешните работи на Германия Томас де Мезиер увери, че правоохранителните органи ще прилагат строги мерки срещу насилие, упражнявано от страна на противниците на провеждането на срещата на върха на лидерите на държавите от Г-20, която стартира след броени дни в Хамбург, предава телевизионният канал Це Де Еф,

Германия - Чили е шоуто днес

https://offnews.bg//drugi/germania-chili-e-shouto-dnes-659546.html

Качествен футбол предлага днешният ден, като мачът на деня е финалът между Германия и Чили в турнира за Купата на конфедерациите.

15.00 ч. Купа на конфедерациите, Португалия – Мексико, БНТ HD

16.30 ч. ЕП до 19 години, Швеция – Чехия, Eurosport 1

18.45 ч. ЕП до 19 години, Грузия – Португалия, Eurosport 1

19.00 ч. Лудгорец – Ахмат, Диема спорт

21.00 ч. Купа на конфедерациите, Германия – Чили, БНТ1/БНТ HD

22.00 ч. Фламенго – Сао Пауло, Sport+ HD

На 4 места в страната си избират кмет

https://offnews.bg//politika/na-4-mesta-v-stranata-si-izbirat-kmet-659542.html

Частични кметски избори се провеждат на четири места в страната днес.

За кмет ще гласуват в община Антоново, област Търговище, след като в началото на април ОИК – Антоново прекрати предсрочно правомощията на кмета Танер Али поради избирането му за народен представител в 44-то Народно събрание. В кметската надпревара участват трима кандидати - Цветелина Станкова от БСП, издигнатият от ДПС Хайредин Мехмедов и Али Алиев от ГЕРБ. За участие във вота е регистрирана и партия „Воля“, но до крайния срок на 6 юни тя не е издигнала свой кандидат за кметския пост. Право на глас в Община Антоново имат 5 121 души. 

Двама са кандидатите за кметския пост в пазарджишкото село Бошуля. Христина Венчева е издигната от ПП ГЕРБ, а досегашния кмет Любен Христосков, който подаде оставка през март, отново е кандидат, номиниран от БСП. 677 гласоподаватели имат право на глас. 

Частични кметски избори ще има и в село Тръстеник, община Иваново, област Русе. За участие във вота са регистрирани Атанас Атанасов, издигнат от ГЕРБ, Ивайло Христов - кандидат на БСП, Айгюле Мехмедова от ДПС и Ивайло Игнатов, издигнат от ПП „Воля“. С право на вот в населеното място са 1108 души. 

Кметски избори ще има и в хасковското село Ябълково. Там в надпревара та участват Вангел Попов от ГЕРБ и издигнатият от Инициативен комитет Костадин Атанасов. До провеждането на частичен вот се стигна след като Общинската избирателна комисия в Димитровград предсрочно прекрати пълномощията на кмета Антон Илиев, за когото проверка установи, че е бил вписан в Търговския регистър като член на Управителния съвет на земеделска кооперация в селото в нарушение на закона. , Право на глас имат 1146.

Играят благотворителен спектакъл във Варна в помощ на болно дете

http://www.moreto.net/novini.php?n=354639

Благотворителен спектакъл ще изиграят пред варненска публика младите артисти от Детско-юношески театър „АРТИ“ при Тракийско дружество“Кап. Петко войвода“, научи Moreto.net. Днес актьорите ще покажат "Тийнейджъри", а целта е да се съберат средства за седемгодишния Божидар Кръстев, който страда от тежко заболяване.

Тайното пътуване на една роза, скрита в бастун, от Казанлък до Испарта

http://www.dnevnik.bg/istorii_na_denia/2017/07/02/2999592_tainoto_putuvane_na_edna_roza_skrita_v_bastun_ot/?ref=rss


Турският град Испарта се намира на около 150 км от морската столица на Турция Анталия. Но Испарта е не по-малко известен от прочутия морски курорт, дори понякога, най-вече в началото на лятото, го надминава по популярност.<br /><br />Испарта е родно място на една знакова фигура в турската политика - на покойния президент Сюлейман Демирел. В града има гробница и музей на негово име, но градът всъщност<br /><br />дължи славата си на казанлъшката роза<br /><br...

Довечера ще се проведе най-големият протест в Асеновград заради побоя над гребците

https://www.24chasa.bg/novini/article/6312310

Довечера ще се проведе най-големият протест в Асеновград заради побоя над гребцитеЗа тази вечер е обявен най-големият протест в Асеновград след нападението над млади спортисти в града. Това ще бъде петият по ред протест, след като в понеделник (26 май) група цигани нападнаха деца и треньори от отбора по кану-каяк в района на яз. „40-те извора“, предава Фокус. В сряда и четвъртък протестите започнаха мирно,

Полагане честната дреха на Пресвета Богородица във Влахерна

https://www.actualno.com/celebrate/polagane-chestnata-dreha-na-presveta-bogorodica-vyv-vlaherna-news_620105.html

В дните на византийския имератор Лъв Велики (царувал от 457 г. до 474 г.) в Цариград живеели двама братя в сенаторски сан - Галвий и Кандид. С разрешение на царя те предприели пътуване из Палестина, за да се поклонят на светите места. Отишли и в Назарет да видят къщата, в която св. Д

Наркобарон си направил пластична операция, хванаха го след 30 години търсене (СНИМКИ/ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/sviat/narkobaron-si-napravil-plastichna-operaciia-hvanaha-go-sled-30-godini-tyrsene-snimkivideo-2034264

Бразилската полиция задържа един от най-големите трафиканти на кокаин в Латинска Америка, 30 години след началото на издирването му.

Може ли чужденец да се оправи сам в София? (ВИДЕО)

//dariknews.bg/regioni/sofiia/mozhe-li-chuzhdenec-da-se-opravi-sam-v-sofiia-video-2034270

Пийт е англичанин, който от половин година живее в България. Не говори български. Обиколил е почти целия свят, а днес просто се опитва да не се изгуби в София. 

Експериментът на

Юношеските национали преследват първа победа на европейски финали

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/07/02/2999668_junosheskite_nacionali_presledvat_purva_pobeda_na/?ref=rss


С мечти за полуфинал, надежди за силно представяне и реалистична цел поне за една победа, България започва участието си на европейското първенство за юноши до 19 години.<br /><br />Съставът на Ангел Стойков стартира утре, но на пръв поглед това няма да е лесно, защото българският състав попадна в по-тежкия поток – срещу Англия, Германия и Холандия. В другата група А са тимовете на домакините от Грузия, Швеция, Чехия и Португалия.<br /><br />В група А абсолютен фаворит е...

Природата никога не ни заблуждава...

http://www.cross.bg/prirodata-zablyzhdava-nikoga-1547707.html

/КРОСС/ "Природата никога не ни заблуждава. Ние сме тези, които лъжат себе си".Жан-Жак Русо

Социалният министър: В социалната система няма справедливост

http://clubz.bg/55757-socialniqt_ministyr_v_socialnata_sistema_nqma_spravedlivost

Бисер Петков, управител на НОИ. Снимка БГНЕС.

"Решението на парламента да повиши пенсиите на едни, а не на всички пенсионери, има своите несправедливи страни, но в социалната система няма справедливост".

Това призна пред бТВ социалният министър Бисер Петков. Според него обаче евентуално увеличение на минималната пенсия на 300 лв., каквито предложения имаше, щяло да бъде по-силно демотивиращо за осигуряващите се и дебалансиращо за системата.

От 1 юли всички пенсии са актуализирани с 2,4% по швейцарското правило и от 7 юли всички ще получат по-високи пенсии. Максималните пенсии няма да получат по-висок размер, но сумите са индексирани, т.е. определеният действителен размер е завишен.

Според Петков таванът на пенсиите е трябвало да падне отдавна. Той засяга около 40 000 души, които взимат най-високата пенсия. След 2019 г. новите пенсии не би трябвало да имат ограничението. Министърът каза още, че таванът не е паднал заради липсата на политическа воля и допълнителната тежест на бюджета.

Петков изрази надежда повишаването на минималните пенсии да зарадва хората, тъй като увеличението е с 11%. Той допълни, че възрастните хора, с които поддържа връзка, се радват на всяко повишение, независимо с колко е.

Реформата в ТЕЛК-овете е приоритет за министъра, стана ясно още. До есента концепцията щяла да бъде готова.

Отново: нападнаха екип на Спешна помощ в столицата

https://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/otnovo-napadnaha-ekip-na-speshna-pomosht-v-stolicata-6071004

Заради изключително натоварения вчерашен ден, линейката е пристигнала на адреса след 40 минути.

28 души са пострадали при разпръскване на сълзотворен газ в ресторант в Хамбург

https://www.24chasa.bg/novini/article/6312305

28 души са пострадали при разпръскване на сълзотворен газ в ресторант в Хамбург

В ресторант на една от популярните улици в северния германски град Хамбург 28 души са пострадали от сълзотворен газ, съобщава националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung, цитиран от Фокус. Шестима от ранените са настанени в болница с оплаквания от болки при дишане. Инцидентът се е случил в ранните часове на неделя,

Депутат към асеновградчани: Да не допуснем тежкия отпечатък на омразата

http://clubz.bg/55756-deputat_kym_asenovgradchani_da_ne_dopusnem_tejkiq_otpechatyk_na_omrazata

"Скъпи съграждани асеновградчани, днес, 2 юли, нашият град е едно различно място - точка на напрежение и остри противопоставяния. Един недопустим инцидент край "40-те извора" с пострадали деца и възрастни, провокира протест, бунт и заплаши с неконтролируеми безредици. Законът е за всички и за неговото спазване сме отговорни както всички ние, граждани и власт, така и онези, които са призвани да пазят реда и закона."

Този призив към съгражданите си отправя депутатът от БСП за България Манол Генов, пише "Фокус".

Той отбелязва, че иска да вярва, че прокуратурата и полицията правят всичко възможно, за да се изчисти истината по инцидента докрай и да има справедливо потърсена и понесе отговорност от всички, които имат вина.

"А ние, хората на Асеновград, трябва да бъдем разумни в правото си на протест и недоволство. Защото в този град живеят десетки хиляди хора и ще продължават да живеят - мирно, всеки с различията си, но всички с еднаквото съзнание за закон и ред", изтъква Генов.

Той отправи молба към асеновградчани преди планирания за днес протест:

"Нека дадем всичко от себе си, всеки един и всички заедно, за да не допуснем неделния протест да сложи тежкия отпечатък на омразата и противопоставянето между хората. Да покажем, че сме граждани с права, но и отговорности за живота на Асеновград."

За тази вечер е обявен най-големият протест в Асеновград след нападението над млади спортисти в града. Той ще бъде пети поред, след като в понеделник – 26 май, група роми нападнаха деца и треньори от отбора по кану-каяк в града.

В сряда и четвъртък протестите започнаха мирно, но след края им хората се насочиха към ромската махала в града, като полиция и жандармерия успяха да ги спрат. В петък и събота не се стигна до сблъсъци с полицията.

Традиционно тази вечер се очаква протестът да започне в 20 ч.  в градинката пред паметника на Цар Иван Асен II, а шествието – в  21 ч. Протестиращите настояват за строги наказания за нападателите, събаряне на незаконните постройки в ромската махала и създаване на общинска полиция.

Очаква се в протеста да се включат хора и от други градове, включително привърженици на футболни клубове и рокери. В събота кметът на Асеновград призова участниците в протеста да не допускат провокации.

 

Асеновград се стяга за голям протест, чакат рокери и фенове от цялата страна

https://offnews.bg//protesti/asenovgrad-se-stiaga-za-goliam-protest-chakat-rokeri-i-fenove-ot-tcia-659545.html

Най-големият протест в Асеновград ще се проведе тази вечер. Очаква се в него да се включат хора от цялата страна, сред които мотористи и футболни фенове.

Петият поред протест след нападението на група роми над деца от отбора по кану-каяк, ще започна в 20 часа в градинката пред паметника на Цар Иван Асен II, час по-късно недоволните тръгват на шествие. 

Протестиращите настояват за строги наказания на участвалите в нападението, изселване на незаконно пребиваващите роми, събаряне на незаконните постройки и създаване на общинска полиция. 

В петък съдът в Асеновград остави в ареста и деветимата обвиняеми за побоя, а вчера кметът на Асеновград призова участниците в протестите да не допускат провокации. 

НАТО: Завръщането на бойците на ИД е основен проблем на Балканите

https://www.actualno.com/balkani/nato-zavryshtaneto-na-bojcite-na-id-e-osnoven-problem-na-balkanite-news_620100.html

Един от основните проблеми, с които се сблъсква балканският регион, е завръщането на лицата, които са се сражавали в редиците на джихадистката групировка „Ислямска държава” в Сирия и Ирак, заяви представител на НАТО, отговарящ за Балканите, пред белградския вестник "Б

Британските военни са криели престъпленията си срещу цивилни афганистанци

https://www.24chasa.bg/novini/article/6312300

Британските военни са криели престъпленията си срещу цивилни афганистанци Членовете на Специалната авиодесантна служба на Великобритания (SAS) са обвинени в прикриването на доказателства, че са убивали невъоръжени афганистански цивилни граждани и са фалшифицирали докладите си за мисии, пише вестник The Times, цитиран от Фокус. Правителството в Лондон се е опитало да прикрие потенциалния скандал за военни престъпления.

Бритни Спиърс: Не пея на плейбек. Комбинирам го

https://www.vesti.bg/lyubopitno/shoubiznes/britni-spiyrs-ne-peia-na-plejbek.-kombiniram-go-6070920

Фенове заподозряха, че Бритни пее на плейбек по време на концерт. Ето какво заяви певицата

Чичо Чарли прибра $4,4 милиона като във филма

https://offnews.bg//izvan-terena/chicho-charli-pribra-4-4-miliona-kato-vav-filma-659544.html

Парите валят при Чарли Шийн точно като в сериала "Двама мъже и половина". 51-годишният актьор прибра 4,4 милиона долара от разпродажба на две бейзболни реликви на аукцион.

Чичо Чарли пусна шампионския пръстен на Бейб Рут от 1927 година, спечелен с Ню Йорк Янкис. Купувач плати веднага за реликвата $2,093,927.

Актьорът, който върви заедно с цял куп скандали по рождение, се оказа собственик и на документа, с който Бейб Рут преминава от Бостън Ред Сокс при Янките. Чичо Чарли получи $2,303,920 за хартията.

Продажбата на шампионския пръстен би цената на подобна реликва за всички времена. Досега рекордът държеше пръстенът на Джулиъс Ървинг от 1974 г. с Ню Йорк Нетс в АБА - конкурентна на НБА баскетболна лига.

 

Бейб Рут е най-великият безйболист между двете войни. Той е важна част не само за американския спорт, но и за американската култура.

Чичо Чарли обясни в типичен стил и решението си да се раздели с бейзболните реликви. "Купих ги през 90-те години. наслаждавах им се повече от 2 десетилетия. Невероятни са. Но времето дойде. Каквато и цена да им взема, все ще е лесна печалба", сподели актьорът, който е запален фен на бейзбола.

Тереза Мей може да отложи преговорите за Brexit

http://www.moreto.net/novini.php?n=354642

Обкръжението на британския премиер Тереза Мей е предупредило бизнес кръговете за възможността от отказ от преговорите за Brexit тази година заради разногласията около "сметката за излизането от ЕС". Според британски медии, позовавайки се на високопоставен служител в правителството, подобен ход би трябвало да увери "вътрешния пазар", че Мей няма намерение да плаща компенсация за оттеглянето на страната от ЕС в размер на над 100 милиарда евро, за което настояват някои европейски политици, предаде БГНЕС.

До 37° днес, привечер ще превалява

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6312292

До 37° днес, привечер ще превалява. Днес през по-голямата част от деня ще е предимно слънчево. Температурите ще се понижат и максималните ще са предимно между 32° и 37°. В западната половина от страната ще духа запад-северозападен вятър, а след пладне в източната ще е се ориентира от изток – умерен до силен. Такава е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и

Мащабен протест в Асеновград тази вечер

http://frognews.bg/news_137498/Mashtaben-protest-v-Asenovgrad-tazi-vecher/

Тази вечер се очаква най-мащабният протест в Асеновград срещу циганската агресия. Освен жителите на града, се очаква към тях да се присъединят и много хора от страната.

Фест на азиатската култура в Борисовата градина

https://offnews.bg//obshtestvo/fest-na-aziatskata-kultura-v-borisovata-gradina-659543.html

Фестивал на азиатската култура ще се проведе днес на Лятната естрада в Борисовата градина. Във феста се включват 13 държави с представителства у нас.  

Посланиците на Виетнам, Индия, Индонезия, Иран, Китай, Монголия, Пакистан, Палестина, Сирия, Тайланд, Филипините, Южна Корея и Япония ще дадат старт на фестивала. Предвидена е и томбола с билети от по 2 лева за посетителите, а голямата награда е пътуване за двама до дестинация по избор в Азия, предоставени от Turkish Airlines. Събраните средства ще бъдат дарени за благотворителност от Международния женски клуб (IWC), партньор на фестивалa „Азия отблизо”.

Сред изкуствата, които ще бъдат представени, са фолклорни танци и музикални изпълнения в традиционни азиатски костюми. За любителите на азиатската кухня ще се проведат готварски демонстрации, от които ще могат да научат интересни детайли за приготвянето на екзотичната кухня и спецификите за всяка страна.

В специално обособен фотокът всеки ще има възможност да се снима с атрактивните участници във фестивала. За децата ще има игри и забавления в „азиатски стил“, а уроци по калиграфия може да вземе всеки, който се запише за участие в специализираните ателиета. Почитателите на пътешествията ще могат да увеличат списъка със своите мечтани дестинации с помощта на видео материали и информация за най-красивите места на екзотичния континент.

Официалното откриване на фестивала в 10 ч., финалът е в 20 часа със специална Гала вечер.

В 12 области има извънредна опасност от пожари

https://www.actualno.com/society/v-12-oblasti-ima-izvynredna-opasnost-ot-pojari-news_620104.html

Екстремален индекс за пожароопасност е обявен в 12 области в страната за утре, сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН, направена от Агенция "Фокус".  Степента на предупреждението важи за части от областите: Видин, Монтана,

Православен календар за 2 юли

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6312286

Православен календар за 2 юлиПолагане честната дреха на Пресвета Богородица във Влахерна В Назарет благочестива еврейска девойка пазела дрехата на св. Богородица, получена от сродница, която пък я имала като завещание от самата Божия майка. Братята сенатори Галвий и Кандид се сдобили с безценната реликва и я отнесли в дома си в Цариград.

Захлаждане след рекордните жеги

http://frognews.bg/news_137497/Zahlajdane-sled-rekordnite-jegi/

Днес ще има захлаждане след рекордните жеги вчера. Очаква се максималните температури да са между 32 и 37 градуса след като вчера живакът удари над 40°.

Прогноза за времето - 2 юли (неделя)

https://www.actualno.com/society/prognoza-za-vremeto-2-uli-nedelja-news_620099.html

В общо 21 области от страната е в сила жълт код за високи температури и за гръмотевични бури и градушка на 2 юли. Това сочи справка на официалния сайт на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН. Областите, за които е в сила предупреждението за гръмотев

Леко захлаждане днес, но остават предупреждения за горещини

http://www.dnevnik.bg/regioni/2017/07/02/2999577_leko_zahlajdane_dnes_no_ostavat_preduprejdeniia_za/?ref=rss


Днес температурите леко ще се понижат, но все още остава в сила предупреждение за горещини. В 21 области е в сила най-ниската степен на предупреждение - жълт код за високи температури или гръмотевици.<br /><br />Предупреждението за високи температури е в сила за Ловеч, Плевен, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Стара Загора, Сливен, Пловдив, Пазарджик, Благоевград, Смолян, Кърджали, Хасково и Ямбол. Очаква се дневните температури там да достигнат 35-38...

Малоброен протест в Париж срещу антитерористичен протест

https://www.actualno.com/europe/malobroen-protest-v-parij-sreshtu-antiteroristichen-protest-news_620107.html

Около 500 души организираха демонстрация в центъра на Париж в знак на протест срещу законопроекта за укрепване на вътрешната сигурност и борбата с тероризма, предаде БГНЕС. Законопроектът, представен от френското правителство миналата седмица, предизвика вълна от критики

Преглед на печат - 2 юли

http://www.moreto.net/novini.php?n=354635

Горещините и последиците от тях са водеща тема за неделните вестници. "Броят на хората с топлинни удари и прегрявания ще расте поне до неделя, отсече главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев пред "Фокус".

2 юли в историята

http://www.cross.bg/polet-godini-vreme-1547706.html

/КРОСС/ 1556 г. - Русия завладява и присъединява Астраханското ханство.1644 г. - Английска гражданска война: Състои се Битката при Марстън Мур.1776 г. - Континенталният конгрес гласува за обявяване на независимост на Тринадесетте колонии (САЩ) от Великобритания.1819 г. - Със закон в Англия се забранява наемането на деца под 9 години във фабриките и се ограничава работния ден до 12 часа за децата до 16-годишна възраст.1853 г. - С преминаването на река Прут от руската армия започва Кримската война.1900 г. - Граф Фердинанд фон Цепелин извършва първия полет с дирижабъл край Боденското езеро, Германия, продължил 18 мин.1934 г. - Със смъртта на Ернст Рьом приключва Нощта на дългите ножове.1937 г. - Амелия Ерхарт и нейният навигатор за последен път са чути над Атлантическия океан, докато се опитват да осъществят първия околосветски полет със самолет над екватора.1947 г. - СССР отказва да се включи в Плана Маршал за възстановяване на съюзническите страни в Европа след Втората световна война.1949 г. - Георги Димитров умира. Министър-председател на България става Васил Коларов.1954 г. - Започва да функционира телевизионна мрежа Евровизия.1962 г. - В Арканзас е открит първият магазин от най-голямата в света верига от хипермаркети Уолмарт.1964 г. - Президентът на САЩ Линдън Джонсън подписва Акта за гражданските права, който забранява расовата дискриминация.1976 г. - Северен и Южен Виетнам, разделени след 1954 г., се обединяват отново в Социалистическа република Виетнам със столица Ханой

Радарите за превишена скорост днес - 2 юли, във Варна и областта

http://www.moreto.net/novini.php?n=354631

Служители на КАТ ще следят днес - 2 юли и в нощта срещу 3 юли, за превишена скорост във Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък с радарите: 07:50ч.-08:50ч. Бизнес парк б-я Петрол - посока Варна 13:30ч.-14:30ч. Бизнес парк б-я Петрол - посока Варна 19:50ч.

Русия обяви, че спира вноските си за Съвета на Европа

https://www.actualno.com/europe/rusija-objavi-che-spira-vnoskite-si-za-syveta-na-evropa-news_620106.html

Русия информира Съвета на Европа, че ще прекрати участието си в бюджета, което допълнително обтяга отношенията между Москва и най-старата паневропейска институция, предаде БГНЕС. Както съобщи Министерството на външните работи на Русия, ръководителят на руската дипломаци

Атентатор се самовзриви в Дамаск, има убити и ранени

//dariknews.bg/novini/sviat/atentator-se-samovzrivi-v-damask-ima-ubiti-i-raneni-2034256

Атентатор се самовзриви в неделя сутринта на площад Тахрир в сирийската столица Дамаск, убивайки и ранявайки хора, съобщиха Ройтерс и Франс прес.

Атентаторът е бил в една от три коли бомби, преследвани от силите за сигурност.

Другите д

Асеновград се стяга за протест и в неделя

//dariknews.bg/novini/bylgariia/asenovgrad-se-stiaga-za-protest-i-v-nedelia-2034259

Довечера в Асеновград ще се проведе петият подред протест след нападението над млади спортисти от страна на роми в началото на седмицата. При сбиването пострадаха седем души. В ареста за постоянно бяха вкарани деветима роми, като някои от тях имат

350 обаждания в Спешна медицинска помощ в събота - най-горещия ден

https://www.24chasa.bg/novini/article/6312304

350 обаждания в Спешна медицинска помощ в събота - най-горещия ден 350 сигнала са получени вчера - събота, определен като най-горещия ден от години, а през нощта - още над 250, 35 души са припаднали, съобщи говорителката на Центъра за спешна медицинска помощ Катя Сунгарска. Преобладавали са инсулти, инфаркти, обострене на психични заболявания, приети са деца с висока температура следствие вирусни инфекции,

Европеизация? Не, допълнителна ориентализация

http://clubz.bg/55755-evropeizaciq_ne_dopylnitelna_orientalizaciq

Аз се чувствам доста обезпокоен от това, което се случва в страната ни.

Има общо чувство на повишена тревожност. Обществото ни се държи като организъм, чиято имунна система е отслабнала и не може да се справя с вирусите, които проникват в него.
Последните месеци не се вижда каквото и да било управление на което и да било равнище. Произвеждат се скандали и разправии, случват се някакви стихийни неща на принципа иди ми-дойди ми, някоя ачик-ачик лобистка люта по(д)правка. Няма дискусия по важни въпроси. Европейското председателство, което е редуващо се на ротационен принцип и като цяло изобщо не отвлича съответната председателстваща държава от нейните вътрешни проблеми и от нивото на амбициите й във външната политика, тук се превръща в нещо извънредно като властово напрежение и екстремално като финансови и от различен друг ресурсен тип разходи.

Моята диагноза на ставащото е, че е изчерпан определен модел на постпреходно развитие.

За жалост, той е изчерпан и откъм финансови резерви на държавата. Това – политическото и финансово изчерпване когато съвпаднат, е нещо изключително лошо. Политически, защото повече така не може да продължава; финансово - защото и това положение не може да бъде поддържано по-нататък.

Когато, да речем, политически не може така да се продължава, но финансово има ресурси това състояние да се поддържа – то е все едно човекът в своя вървеж да е стигнал до ръба на пропастта и повече да не може да върви в тази посока, но е вързан за въже, което го държи и не му позволява да направи крачка към пропастта. И той мърда, шава, пъпли, шушне, прави нещо в непосредствена близост до пропастта, но без пряка опасност да се срине надолу. Наднича в нея, вижда колко е дълбока, плаши се, изпотява се от страх, губи ума и дума, но въжето го пази. 

Или обратното – въжето, което да го предпази от срив вече го няма, но човекът е още далеч от пропастта и продължава да върви към нея, без да я забелязва, без да чува и чувства дори инстинктите си, като глухар в любовен период токува и се опива от уверения си вървеж или просто си казва, че може безкрайно дълго да върви в тази посока. 

Сега обаче сме в ситуация, когато и не може да се продължи в същата посока, защото е стигнат ръбът на пропастта; и въжето, което да предпази от срив в пропастта, го няма.

Вече свърши измамното Сегашно продължително време!

Живеенето в това време бе общ избор и на спечелилите от Прехода, и на загубилите от него. 

За първите, спечелилите от Прехода (тези, които откраднаха Прехода) - защото това Сегашно продължително време ги устройваше перфектно, те консумираха благините на Постпреходното статукво, това статукво работеше за тях и единственото, което бе важно за тях, бе да се подкрепя Човекът, който да държи обществото в полусънно, полубудно състояние, за да не се пречи на Сегашното продължително време да си тече.

За вторите, загубилите от Прехода (тези, на които бе откраднат Преходът) – защото Преходът за тях мина много бурно, нервно, болезнено, с всякакви катаклизми и изпитания, и те се умориха, декапитализираха, асоциализираха, чалгизираха. Та кой би издържал подобни трусове, кой би могъл да понесе подобни несправедливости?! Нужен бе покой, макар и измамен, нужна бе стабилност, макар илюзорна, нужна бе не-промяна, макар това да бе промяна, която обществото не иска да види и не желае да почувства. Слава Богу, имаше Човек, който да държи обществото в полусънно, полубудно състояние и да създава илюзията, че това Сегашно продължително време ще си тече колкото се може по-продължително.

Но…

Но, както вече казах и както аз виждам нещата, Сегашното продължително време върви към своя край, приближава своя край. По същия начин нещата вече не могат да продължават като логика на политическо развитие, а и не могат да бъдат поддържани в това русло, защото няма никакъв финансов и прочее ресурс. 

Край! Краят на Сегашното продължително време е близо. 

Не може да се каже, че властта и обикновените граждани са хептен слепи за приближаващия се край. 

Властта прави объркани, панически движения във всички посоки едновременно, объркала се е и е осъзнала за свой ужас, че и Човекът на Сегашното продължително време не може вече да измисли нищо.

А той не може да измисли нищо, защото историческата му роля е изиграна.

Обикновените граждани са силно разтревожени, всеки проблем вече го виждат като страшен, апокалиптичен, науката би казала – като секюритизирал се, но да не намесваме сега науката, за да не излезе, че се прикриваме за по-силна аргументация с нея. А и Човекът на Сегашното продължително време вече не вдъхва увереност, не разказва приказки, взира се уплашено в само на него известни му опасности и мига на парцали.

Като ги гледа някой обикновените граждани, не може да не долови обърканост, недоумение, чувство на оставеност на произвола на съдбата; не може да не дочуе вопли – има ли тук държава, няма ли кой да сложи ред, докога ще позволяваме да се случва това или онова!

За мен избраният модел на Сегашното продължително време бе безвремие, време на пропуснати възможности (и европейски ресурси) страната да се модернизира и европеизира, а всъщност тя се ориентализира допълнително и раздемократизира относително. Този модел бе огромна стратегическа грешка, чиито последици тепърва ще чувстваме и чиито отровни плодове тепърва ще берем.

Винаги, когато самият модел на развитие, ако е модел на развитие, а не сляпо бранене на статукво, осъзнае сам своя приближаващ се край или неизбежната смяна на парадигмата - както би казала науката, но ние се разбрахме да не я намесваме тук и нея, - то той съвсем съзнателно, с рецепторите си за анализиране и сетивата си за прогнозиране, прави едно от двете възможни неща – или сменя стратегията, или сменя лидера. Така осъществява плавен преход към следващия модел на развитие – приемственост на стратегията или приемственост на лидера. 

Когато обаче моделът на развитие не е модел на развитие, а е сляпо бранене на статукво, което устройва всички (едните наистина, другите измамно), то той проспива всяка възможност за модернизиране и оптимизиране (той всъщност е изначално неспособен да се модернизира и оптимизира, но не го знае и не се опитва да го стори), и като резултат – катастрофира, разбива се и се разпада. 

За разлика от човешкия организъм, обществото не умира в този случай, по-скоро може и да не умре, намира как да продължи напред. Но за да намери как да продължи напред след подобна критична, повратна точка или точка на бифуркация (все забравям, че няма да намесваме науката), то трябва да направи задължително и двете по-горни неща едновременно – и да смени радикално стратегията, и да смени безкомпромисно лидера.

И тук идва моята лична драма, която не искам чрез характерния за възрастта ми песимизъм и логичния за горчивия ми личен опит скептицизъм, да натрапвам на обществото ни и да го обезверявам допълнително.

Но това не ми пречи съвсем искрено и лично да си призная, че заради съзнателното изкореняване на всякаква способност да се мисли стратегически, аз не виждам кой може да предложи качествено нова стратегия на българското общество. 

А поради съзнателната подмяна на просветеното, държавническо лидерство с ерзац „лидерство“ на равнището на попфолка (нито поп, нито фолк), на нивото на търчи-лъжите, басните, самохвалството и PRопагандата, аз не виждам откъде може да се появи новият лидер, истинският лидер, европейският лидер, он-лайн лидерът от 21-ви век, онзи лидер, какъвто ние не сме имали след 1989 г.

И затова ми е тъжно. Поколението, което започна промените през 1989 г. казва, че му е тъжно, когато не иска да каже, че е отчаяно, огорчено, обезверено и обременено от чувството на вина…

И все пак, като човек, който постоянно се сблъсква със счупени, амортизирани, примирени и страхуващи се за хляба си хора около и над 50-те години (истинските физически, физиологически, психологически и психически травми на Прехода) и който постоянно се радва на възможността да се познава и работи с младежи, аз виждам (позволявам си надеждата или илюзията да виждам) последния шанс на България именно сред тези, които днес са между 35 (дори 30) и 45 (може би 50) години – последните истински образовани българи, последните истински професионалисти в България. 

Ако това поколение запретне ръкави и измете всичко гнило и дърпащо страната назад, то може да подреди държавата ни така, че да живее в нея и неговите деца да живеят в нея. Тогава може пък и нещо да се промени.

Факт е обаче, че повече така не може да продължава. И не се залъгвайте, че понеже няма революционна ситуация, то не е настъпил краят на Сегашното продължително време. У нас много рядко или почти никога не настъпва революционна ситуация, когато тези горе не могат да управляват по старому, а тези долу не искат да живеят по старому. В България открай време тези горе могат да си управляват по старому, сиреч как да е, а тези долу искат да си живеят по старому, т.е. преклонената им главица сабя да не я сече и ако си мирно седят, чудо няма да видят.

Пак да кажа, проблемът днес е, че независимо какво могат или не могат тези горе и какво искат или не искат тези долу, моделът на развитие е изчерпан, ние сме на ръба на пропастта и не можем да продължим да се движим в същата посока, а нямаме никакви защитни механизми (като въжета), които да ни удържат във все по-наближаващото залитване към пропастта. А тя може този път да се окаже бездна, сиреч без-дна, т.е. без дъно…

Коментарът е от профила на Николай Слатински във Фейсбук. Заглавието е на редакцията.

 

Хората преувеличават щастието и нещастието...

http://www.cross.bg/neshtastieto-horata-preyvelichavat-1547676.html

/КРОСС/ "Хората преувеличават щастието и нещастието, ние никога не сме толкова щастливи, нито толкова нещастни, колкото хората казват, че сме."Оноре дьо Балзак 

Юлиан Ангелов: България е факторът за влизането в НАТО и ЕС на Македония

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6310532

Юлиан Ангелов: България е факторът за влизането в НАТО и ЕС на МакедонияОбещали сме всички пенсии да се повишават и ще го изпълним, но не под натиска на Корнелия Нинова или ДПС - тяхното е лицемерие, досега да са ги вдигнали Но условието за подкрепа и към Скопие, и към Белград е спазването на правата на българите там - Г-н Ангелов, вярвате ли, че Македония ще спази постигнатите от премиерите Заев и Борисов

Най-важното от Варна във вчерашния - 1 юли

http://www.moreto.net/novini.php?n=354632

Агресивен собственик на заведение във Варна отнесе 20 хил.лв. глоба Собственик на заведение във Варна е проявил агресия спрямо екип от инспектори по труда по време на изпълнение на служебните им задължения. За овладяване на ситуацията се е наложила намеса на полицията, научи Moreto.

Григор Димитров дава тенис уроци на Бекъм (ВИДЕО)

http://clubz.bg/55754-grigor_dimitrov_dava_tenis_uroci_na_bekym_video

Григор Димитров има нов последовател в тениса и той идва от наистина звездна фамилия. Българинът се откъсна за момент от целенасочената си подготовка за третия за годината турнир от Големия шлем - "Уимбълдън", за да даде няколко урока на Бекъм, съобщава бТВ.

Става дума за 14-годишния Ромео - втория син на английската футболна легенда Дейвид Бекъм и бившата певица от "Спайс Гърлс" и настояща дизайнерка Виктория.

 

A post shared by Romeobeckham (@romeobeckham) on

Двамата поиграха закратко на кортовете, а по всички личи, че Ромео се наслаждаваше на възможността да си партнира с българина. Григор пък получи благодарности от самата Виктория, която публикува няколко клипа в профила си в "Инстаграм".

 

A post shared by Romeobeckham (@romeobeckham) on

Не е изключено тийнейджърът да тръгне по спортните стъпки на баща си, който дълги години беше капитан на националния отбор на Англия. Той обаче показва повече афинитет към корта и ракетата, отколкото към топката и зеления килим.

Що се отнася до Григор, той се готви за първото си предизвикателство на "Уимбълдън". Негов съперник в първия кръг ще бъде Диего Шварцман. Най-доброто класиране на българина на предстоящия турнир, който стартира в понеделник (3 юни), е полуфинал през 2014 г.

Пътна обстановка в страната - 2 юли

http://www.moreto.net/novini.php?n=354633

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия“: област Бургас: от п.в. „Карнобат“ до п.в. „Ветрен“ от км 325+000 до км 359+000 – почистване и оформяне на земен окоп, както и изрязване и почистване на храсти в двете посоки. Срок до 15.

Камък от стара улица: разказ от Здравка Евтимова

https://offnews.bg//nashite-avtori/kamak-ot-stara-ulitca-razkaz-ot-zdravka-evtimova-659390.html

Януари беше поръбил дърветата с ледени конци, окови от замръзнали капки притискаха клоните, студът беше умъртвил полето. Вятърът посягаше срещу Режо, връхлиташе, блъскаше го, наблюдаваше го с хладни очи от скреж. Човекът мразеше това време на годината. Всеки камък бълваше студ, мъглата сновеше с мрачната си конница и затягаше в хладна прегръдка долината.

Ружа. Щеше да я съсипе. Щеше да я разпилее, да я накара да окайва деня, когато за пръв път е зърнала вратата на тази къща. То пък една къща - Режо проклинаше късмета си. Сякаш се бе родил червей, а не човек. Лашкаха го като вагон, като торба с картофени обелки го мятаха на разни страни. Редовно му пробутваха кошмарни длъжници. Все мъже, все отвратителни. Бабичките и глезлите се падаха на колеги, но на Режо му харесваше. Беше корав – камък от стара улица, по която никой не минава, нож, с който бабичката от село е заклала последната си кокошка да не замръзне дъртият ѝ стомах от глад, брадва, отсякла старата ябълка, печка, в която изгаряха последните цепеници - това беше Режо.

Наближи кръчмата. Ружа щеше да се бръкне – всичко щеше да ѝ прибере - до последната жълта стотинка в портмонето.

Режо доставяше парите на поръчителя в срок и на сто процента. Няма длъжник, способен да се изсули от хватката му. От майка си, която дължеше петстотин и шейсет лева, беше взел всичко - за четвърт час ги измъкна, лев след лев, сгънати на пет. Тя плака пред него, закле се, че няма нито троха хляб в шкафа. Режо не я слушаше. Не гледаше сълзите ѝ, които се лееха заедно с новините по телевизията - от тъжни по-тъжни. Майка му се беше женила три пъти, бе бягала от мъжете си пет пъти. Бягствата й завършваха на печалба – бившите ѝ мъже, по-умните и разсъдливите от тях, наемаха Режо да събере дълговете ѝ и да им върне парите. Още щом го зърнеше, майка му подхващаше влажния сценарий - същите сълзи се лееха, със същите клетви го проклинаше, но той слушаше и гледаше, както заспалият гледа новини – каквото и да му приказват, все тая.

Плащай.

Режо измери с очи полето, което му се налагаше да прекоси пеш. По разбития път автобус не минаваше, сива гора, пълна с чакали и лисици, но дори чакалите се бяха покрили в този студ. Тънкият им вой се провираше под ледените висулки, проболи клоните – кратък, полудял като измъкнало се изпод ножа пиле. След минута вятър и вой притихваха, а Режо вървеше напред по изтръпналата трева.

И от баща си бе събирал дългове. Баща му ореше нивички, дребни като екран на телевизор, прибираше от хората лев - два, няколко десетачки и после, изгубил целия си ум, засядаше в кафенето „Ружа”. В „Ружа“ беше студено, но баща му търпеше и наблюдаваше Ружа кръчмарката, която продаваше ракия – евтина като смъртта. Смъртта беше любимото питие на мъжете - трактористи през лятото, безработни през зимата, при голям късмет - работници на магистралата или специалисти по ВиК, лепене на плочки, ремонти на протекли покриви, котлони, пейки и на всичко, което все още можеше да се ремонтира. Клиентите, затънали в собствените си ватенки, навлекли три чифта панталони един върху друг, я гледаха и преглъщаха. Ружа мълчеше.

Баща му ѝ беше предлагал два пъти да стане негова жена, макар че си имаше жена у дома – след всяко поредна стъпка настрана майката на Режо се прибираше в родното гнездо. Ружа поклащаше глава, Няма да се женя за никого, казваше и наливаше питие на следващия клиент. Баща му подхващаше отчаян запой, поръчаше си смърт - цяло шише. Засядаше в ъгъла, не откъсваше очи от нея и пиеше. Предлагаше на Ружа всичко, което беше спечелил от друсането върху миниатюрното тракторче, молеше ѝ се да я заведе у дома – само за десет минути, докато траят новините, но Ружа отвръщаше: - Ходи си Петко.

Петко не си отиваше. Пиеше още, вземаше заем - от приятели, от жена си, от Ружа дори вземаше заем, за да ѝ купи евтин подарък, шоколад или кофичка кисело мляко. Не ѝ връщаше заетите два лева, за да ѝ отмъсти, че не го приема в тясната си къщичка.

Точно тая къщичка беше пропастта, в която Ружа бе пропаднала - паянтова постройка, собственост на шест сестри, четири от тях измрели, едната на път към гроба, но най-малката беше здрава и читава. Тя плати на Режо да пребие наемателката.

- Знам, че Ружа е заможна - редеше старата. - Да си ми върне дълга. Не може да живее в моята хубава къщичка, без да плаща наем. Това е идеален дом, дори мазилката не е напукана.

Режо бе ходил няколко пъти да проверява – Ружа я нямаше в къщата. И нощем се беше отбивал, но не я заварваше. Сигурно в кръчмата спеше, за да пести. Той бе отскачал няколко пъти и там, в кафе „Ружа“. Не поглеждаше нито баща си, нито някого от старите пияници. Поръчваше си от евтината като снега ракия и чакаше.

– Ще ти дам петдесет лева, Ружо – казваше един грамаден тип с юмруци като хълмове. Режо и от него бе измъквал неплатени дългове, знаеше яда и грозния му нрав, но нито нрав, нито яд не плашеха Режо. - Само веднъж да се случи любовта както трябва – дъвчеше грамадният, сякаш изреченията бяха пясък в устата му, но с Ружа не се случваше любов. Пияницата продължаваше, през дума-две забиваше юмруци в масата - Дай ми, Ружо. Двеста лева на заем ми дай, аз ще ти ги дам и ще дойде любовта.

Но Ружа не казваше нищо. В къщата - розова като език на куче - не светеха лампите и когато Режо влезеше в кръчмата, пийналият народ го гледаше, като че някой току що бе умрял и трябваше незабавно да го погребат.

Ружа му донасяше неговата мълчалива чаша, той ѝ плащаше и започваше да измерва под око останалите клиенти. Всичките беше пердашил, на всички беше оставил белези, всичките бяха върнали дълговете си. Видеше ли го, баща му или се скриваше в някой ъгъл като крадец, или с дребни стъпки на бълха доприпкваше до Режо и подхващаше с глас, огънат към пода:

- Черпи ме една.

Режо не го поглеждаше, подхвърляше пет лева на пода и усмивката по лицето на баща му - страхлива, нахапана като кокал между две кучета - за миг издълбаваше устните му.

Ружа ставаше, вземаше петолевката от пода, оставяше чаша срам пред баща му, а него не поглеждаше. Режо не я харесваше. Беше висока, с черна коса и кафяв поглед, който се губеше някъде във въздуха, преди да достигне лицето му. Режо знаеше, че не може да прогони януари от лицето ѝ. Но си беше платил ракията и заслужаваше да му обърнат внимание. Понякога се молеше – и той не знаеше на кого – на чакалите в полето или на тънкия им вой - Нека ми платят да събера дълга на Ружа. Нека ми платят и тогава...

Накрая чакалите го чуха. Единствената жива от шестте сестри, онази, която бе на осемдесет години, а може би на осемстотин, му плати. Дъртата твърдеше, че Ружа има да ѝ връща осемстотин лева наем за трите години, през които е използвала малката къщичка.

Ружа му донесе в чаша всичкия мраз на полето, ругатните, празните портмонета, ръждясалия влак, черните погледи на мъжете. Беше му заявила:

- Аз не живея в къщичката ѝ. Аз живея в кръчмата.

Режо изчака всички да си заминат – дори пияницата с юмруците хълмове, който просеше на всеки срещнат заем от двеста лева, за да ѝ покаже колко струва. Този глупак даваше на Ружа капаро от пет лева – добавяше, че постепенно ще ѝ върне останалото – ще ѝ подари всичко на земята и под земята - за една любов, но очите на Ружа се заравяха в преспите и не го забелязваха.

Режо изчака и последният пияница да се махне от стаичката – малка, със запалена печка вътре и край нея - куп цепеници, които Ружа сама бе насякла сутринта. Тя беше мършава дръжка на брадва, по дънки в ледения вятър, в злия януари, във въздуха, кафяв като съчки за подпалка. Режо нищо не ѝ казва, не я погледна, нито ѝ поиска още една чаша. Седна до печката при цепениците, извади от чантичката си парче луканка и хляб, и задъвка. Ружа му каза:

- Заминавай си. Не съм от твоите длъжници.

- Сигурна ли си? – подхвърли той. И дотук беше.

Тя се изми на мивката, където изплакваше чашите, погрижи се за зъбите си, намаза се с крем, после спокойно, като че него го нямаше, извади походно легло, после от големия шкаф, очукан, по-стар от моста пред кръчмата „Ружа”, измъкна един, два, три юргана, напъха се под тях и угаси лампата.

Режо стисна юмруци. Без да пали осветлението, отиде до чешмата, изми зъбите си с нейната четка, с нейната паста за зъби, вдигна първия юрган – червен, тежък като надгробен паметник край магистрала, след него втория - прояден тук-там от молците, и накрая – олекотен пухен юрган, под който като гъсеница се бе свила Ружа. Не я попита нищо. Любовта се случи като асфалт, гъста и дълбока, защото Режо беше силен човек. На сутринта ѝ каза:

– Гладен съм.

Ружа нищо не отвърна, не помръдна. Режо се надигна, изяде всичко от хладилника, изпи колкото поиска от смъртта, после се пъхна под трите юргана.

На сутринта, когато първият клиент с хълмове в юмруците се появи, Режо изръмжа, че е заведението е затворено. Нямаше нищо за ядене. Режо изпи последната капка срамна ракия и се облече. След новините по телевизията пое през полето. Едно и също, едно и също - сивата замръзнала трева, покривите, заковани с ледени висулки към земята в сухия студ, дърветата - сякаш обесени мъже - стърчаха край него.

Ружа – ах, какъв златен длъжник бе тя. Режо не вярваше на никого освен на хората, които можеше да бие. По-яките бяха опасни, но и тях биеше. Длъжниците се свиваха в панталоните си пред Режо, защото страхът беше най-голямото му оръжие. Страхът стриваше всичко по тънката си пътека - само смъртта можеше да изцежда така. От смъртта никой не бе избягал, от страха също. Режо бе милостив като релси, по които към пияния глупак фучи товарен влак.

Отново вървеше към кафе „Ружа“, към трите юргана, към ракията, долнопробна като замръзналите камъни край пътя, към печката и цепениците, които Ружа бе насякла сутринта. Тя дължеше много пари – на оная, живата сестра. Осемстотин лева.

- Дължиш на голямата сестра осемстотин лева – съобщи ѝ Режо.

Ружа не помръдна от мястото си. Той вдигна юмрук под носа ѝ.

- Дължиш – каза ѝ.

Тя мълчаливо отиде до мъжа със страшните юмруци, който всеки ден ѝ предлагаше двеста лева – даваше ѝ петдесет стотинки, друг път банкнота от пет лева, свита на пет, и я молеше да го направят най-после – той щял да ѝ върне постепенно цялата сума, по лев-два, докато я докара до двеста.

- Моля те, тръгвай си – помоли го Ружа. Ръката ѝ докосна брадясалата му буза и човекът, тънък и дълъг като въже, с каквото връзват магаре за колче насред полето, се надигна, заклатушка си гърбом към вратата, овързал се с пиян поглед към нея. Забрави да изпие чашата с ракия, която за някои хора по тези места струваше повече от живота и смъртта. Сигурно бе изгубил паметта си. Не, не я беше изгубил. Изведнъж грамадният се върна обратно, целуна Ружа по челото, гаврътна живата и смъртта, а може би дъното на чашата, небето и януари.

- Обичам те – измърмори той на Ружа и си отиде, както си отива мъглата от тази долина – но преди това навиваше света на кълбо и зашиваше мислите на хората със сиви, мразовити конци.

В кафе „Ружа” останаха само Ружа и Режо.

Тя разпъна зад тезгяха походното легло, извади олекотения пухен юрган, след него синия, червения, и зачака. Без да бърза, Режо изяде половин тенджера кисело зеле, всичкото месо, половин хляб, взе си ракия – без живот и смърт на дъното, и пи, докато юрганите му заприличаха на шейна, юрнала се надолу по склона.

На сутринта изяде останала част от киселото зеле, изля кафето в мивката – не му бе харесало – обърна надписа „ОТВОРЕНО“ и кръчмата се сви, съгласна, че е затворена. Режо се разположи под юрганите и не излезе оттам до обяд.

Стана един или може би два часа, изораната нива белееше в далечината, покрита със скреж. Той се облече, изми зъбите си с нейната четка, с нейната паста за зъби и каза:

- Осемстотин.

- Вече ти платих – прошепна Ружа от походното легло, очите ѝ пуст, заледен път в студа.

- Осемстотин.

…Сега отново крачеше към кафе „Ружа“ – беше ледено, вятър извираше от всяка замръзнала туфа трева. Трябваше да прекоси гъста горичка, трънак, оплетени драки, но той бе минавал вече оттук и бе пробил път. Всяко дърво го познаваше, беше трошил клони, тънки и дебели. За Режо препятствията бяха място, което все още не се е научило на покорство и послушание. Бе въпрос на каприз кога ще стъпче шумата под снега с яките си ботуши. В далечината се виждаше блясъка на прозорчето - Кафе „Ружа“. Вътре гореше печката, със сигурност имаше варено зеле и месо. Три юргана, чаша за ракия със сто дъна. Подозираше, че го очакват и два юмрука с пропасти в тях.

Ружа беше длъжник. Какъв страхотен длъжник беше Ружа.

Режо прескочи напоителния канал, отдавна престанал да бъде напоителен, бе пресъхнал както всичко останало и тъмнееше, пълен с треволяк, сняг и къртици. След това той мина напряко през акациите, които хората по тези места наричаха „испански трън“. Ружа беше засадила испански трън, за да се опази от крадци; Режо ценеше испанската напаст – кършеше бодили, дълги до десет сантиметра за петите на неизправните длъжници. Сигурно затова при него неизправните длъжници светкавично ставаха изправни.

Прекоси замръзналото езеро, което наричаха по тези места „Ружин гьол“. Тук се къпела, разправяха длъжниците му, но Режо не я беше виждал.

Влезе в кръчмата.

Печката не гореше. Не миришеше нито на ракия, нито на кисело зеле. Зад тезгяха не се виждаше сгънатото походно легло. В стаята, сам над чаша с ракия, седеше баща му. Пиеше тихо, изправил до носа си шише, пълно с пресъхнали дъна.

- Къде е? – попита Режо.

За пръв път старият не го погледна. Продължи да пие бавно, като че краят на света бе дошъл и отминал, и след него абсолютно нищо не следваше.

- Къде е Ружа? – раменете на баща му се огънаха под пръстите на Режо. Стори му се, че костите на дъртия са трошливи като кибритени клечки.

- Замина – избъбри старият глас, тънка, изгоряла клечка кибрит. - Онзи, гадният с големите ръце, намери двеста лева. Продаде си къщата за две стотачки… Продаде я на мене…. Тя замина с него.

- Какво – настръхна Режо. – Къде отиде?

- Той е луд – зафъфли баща му. – Кой нормален ще си продаде къщата за двеста лева… - навън изведнъж притъмня, сякаш над кафенето се бе проснала замръзнала нива, а не небе. – Аз съм луд. Идиот съм - баща му се задави и закашля. – Защо ги взех тия две мръсни стотачки. Тя щеше да си е тука. Защо се полакомих…

Хватката на Режо се отпусна. Да се чуди човек защо раменете на стария се огънаха и изпукаха.

- Черпи ме една ракия – трошливият глас на дъртия запълзя напред. – Все пак съм ти баща… Мъчно ми е. Много. Гадно е без Ружка. След два часа ще умра.

Мей може да напусне преговорите за Брекзит заради "сметката за развода"?

//dariknews.bg/novini/sviat/mej-mozhe-da-napusne-pregovorite-za-brekzit-zaradi-smetkata-za-razvoda-2034248

Британски бизнес лидери са били предупредени да се подготвят за възможността правителството на премиера Тереза Мей да напусне преговорите за Брекзит тази година заради "сметката за развода", разкрива в. "Сънди телеграф", цитиран от Ройтерс.

Американче стреля по мечка, спаси живот

//dariknews.bg/novini/sviat/amerikanche-strelia-po-mechka-spasi-zhivot-2034249

Единадесетгодишно момче от Аляска спаси семейството си от мечка, като уби животното, съобщават от щатската полиция.

Тръмп подхвана пак "туитър войната" с медиите

//dariknews.bg/novini/sviat/trymp-podhvana-pak-tuityr-vojnata-s-mediite-2034247

Президентът на САЩ Доналд Тръмп поднови вчера своята "туитър война" срещу американските медии, като премина от атаки срещу двама конкретни телевизионни водещи към по-широко осъждане на новинарските медии изобщо, предаде Асошиейтед прес.

Имигрант уби възрастна двойка в Австрия

//dariknews.bg/novini/sviat/imigrant-ubi-vyzrastna-dvojka-v-avstriia-2034250

Имигрант от Тунис уби по жесток начин двойка пенсионери в австрийския град Линц от омраза към крайнодясната Партия на свободата.

Затварят булевард Прага от днес, започва ремонт на паветата

https://offnews.bg//obshtestvo/zatvariat-bulevard-praga-ot-dnes-zapochva-remont-na-pavetata-659541.html

Тапа на големите Пет кьошета в София ще има от днес, започва реконструкцията на бул. "Прага" между „Ген. М. Д. Скобелев“ и бул. „Пенчо Славейков“. Булевардът се възстановява след изграждането на станция от третия лъч на метрото, паветата в участъка отиват в историята. 

До 15 август се забраняват престоят и паркирането по бул. „Пенчо Славейков“ между ул. „Св. Иван Рилски“ и ул. „Св. Г. Софийски“ – западна страна; по ул. „Шандор Петьофи“ между ул. „Христо Станчев“ и ул. „Цар Петър“ и по ул. „Доспат“ между ул. „Св. Ив. Рилски“ и ул. „Стрешер“.

Въвежда се временна организация на движение на обществения транспорт. Тролейбусна линия № 2 ще се движи по скъсен маршрут от ж.к. Бъкстон до Центъра по хигиена. Тролей № 2А ще вози от ж.к. Хаджи Димитър по маршрута на тролейбусна линия № 2 до кръстовището с бул. „Прага“, надясно по маршрута на тролейбусна линия № 1 по бул. „Ген. М. Д. Скобелев“, ул. „Опълченска“, наляво по ул. „Охрид“, надясно по бул. „Ген. Н.Г.Столетов“ до Пета градска болница. 2А в обратна посока ще върви от Пета градска болница, надясно по бул. „Княгиня Мария Луиза“, надясно по ул. „Опълченска“, по бул. „Ген. М. Д. Скобелев“ до бул. „Васил Левски“ и по маршрута до ж.к. Хаджи Димитър.

Скъсява се и маршрутът на тролей № 8 от УМБАЛ „Св. Анна“ до Площад на авиацията двупосочно, ТБ № 8А ще пътува от ж.к. Гоце Делчев до Център по хигиена двупосочно.

Тролейбусна линия № 9 ще се движи от пл. „Сточна гара“ по маршрута си до бул. „Патриарх Евтимий“, надясно по бул. „Ген. М. Д. Скобелев“ по маршрута на тролейбусна линия № 5, ул. „Опълченска“, наляво по ул. „Охрид“, по ул. „Подп. Калитин“, надясно до надлез „Надежда“. В посока пл. „Сточна гара“ маршрутът е от надлез „Надежда“ по бул. „Княгиня Мария Луиза“, надясно по ул. „Опълченска“, по бул. „Ген. М. Д. Скобелев“ до бул. „Васил Левски“, наляво по ул. „Г.С.Раковски“ и по маршрута си

Автобус 260 ще върти на площад "Руски паметник"(в посока бул. “Прага”): от кв. Горна Баня по маршрута си до площад “Руски паметник”, обратен завой на площада и по бул. “Ген. Е. Тотлебен” по маршрута до кв. Горна баня.

Разкрива се временна автобусна линия А-2ТБ с маршрут: от обръщателното ухо при ВМА надясно по ул. „Георги Софийски“, наляво по бул. „Пенчо Славейков“, надясно по бул. Ген. Е.И.Тотлебен“ до пл. „Руски паметник“, обратен завой на площада и по бул. “Ген. Е. Тотлебен” по маршрута до ВМА.

2 юли в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=354630

Събития: 1556 г. – Русия завладява и присъединява Астраханското ханство. 1644 г. – Английска гражданска война: Състои се Битката при Марстън Мур. 1776 г. – Континенталният конгрес гласува за обявяване на независимост на Тринадесетте колонии (САЩ) от Великобритания.

Прогноза за времето - 2 юли

http://www.moreto.net/novini.php?n=354629

Днес температурите над страната ще се понижат. Над Черноморието ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб до умерен източен вятър. Максималните температури ще са 25-28°. Вълнението на морето ще е 2-3 бала. Температурата на морската вода е 21-27°.

На 2 юли рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6311797

На 2 юли рожден ден иматГеорги Иванов, първият български космонавт, бизнесмен и бивш депутат Кирил Ананиев, зам.-министър на финансите, председател на НС на НЗОК Росица Кирилова, певица Галина Щърбева, журналистка и тв водеща Ернестина Шинова, актриса Георги Иванов-Гонзо, старши треньор на “Черно море”, бивш футболен национал Борис Ячев, депутат Денислав Калчев,

Путин подписа спорeн закон за разрушаване на "хрушчовки" в Москва

//dariknews.bg/novini/sviat/putin-podpisa-sporen-zakon-za-razrushavane-na-hrushchovki-v-moskva-2034245

Руският президент Владимир Путин подписа спорния закон за масово разрушаване на стари жилищни сгради в Москва и преместването на обитателите им, предаде Франс прес. Проектът предизвика масови протести през май.
 
Официално обнародван, законът

В 21 области жълт код за високи температури, гръмотевични бури и градушки

http://clubz.bg/55750-v_21_oblasti_jylt_kod_za_visoki_temperaturi_grymotevichni_buri_i_gradushki

Снимка Веселин Боришев

 В общо 21 области от страната е в сила жълт код за високи температури и за гръмотевични бури и градушка, сочи справка на официалния сайт на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН.

Областите, за които е в сила предупреждението за гръмотевични бури, интензивни валежи и градушка са: Видин, Монтана, Враца, София-област, Ловеч и Плевен. За последните две области важи и предупреждението за високи температури. Освен за Ловеч и Плевен, то е в сила и за: Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Стара Загора, Сливен, Пловдив, Пазарджик, Благоевград, Смолян, Кърджали, Хасково и Ямбол.

Очаква се дневните температури да достигнат 35-38 градуса. 

От НИМХ уточняват, че привечер и през нощта срещу понеделник в северните райони на областта ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност. На много места ще има гръмотевични бури, интензивни валежи и градушка.

Очакваните сумарни количества са 15-25 л/кв.м, на изолирани места - до 50 л/кв.м.

Как Владимир Путин харчи мистериозното си богатство

https://www.24chasa.bg/novini/article/6311918

Как Владимир Путин харчи мистериозното си богатствоИзчисляват състоянието му между 70 и 200 милиарда долара Никой не знае колко богат е руският президент Владимир Путин. Някои твърдят, че той е най-богатият човек в света, но според Кремъл Путин печели около $ 133 000 годишно и живее в малък апартамент. Бивш съветник на руското правителство оцени, че състоянието му е около 70 милиарда долара.

Сирийската армия отрича да е използвала хлор срещу терористите край Дамаск

http://pogled.info/svetoven/siriiskata-armiya-otricha-da-e-izpolzvala-hlor-sreshtu-teroristite-krai-damask.87289

/Поглед.инфо/ Сирийските войски не са използвали газ хлор срещу терористичната групировка "Фиейлак ар Рахман" в района на Аин-Терма, близо до Дамаск.

Академик Челомей – създател на руския ядрен щит

http://pogled.info/svetoven/russia/akademik-chelomei-sazdatel-na-ruskiya-yadren-shtit.87290

/Поглед.инфо/ Текстът е за живота и научните приноси на академик Владимир Николаевич Челомей, под чието ръководство е създаденият щит от балистични ракети, който и днес охранява Руската федерация. На 25 годишна възраст той защитава дисертация, а година по-късно получава Сталинска стипендия за изтъкнати млади учени, работещи по особено важни научни проблеми.

Трите плика на Порошенко

http://pogled.info/svetoven/trite-plika-na-poroshenko.87291

/Поглед.инфо/ Порошенко вече не може да отрече високото равнище на корупция в Украйна и ниското равнище на борбата с нея. Дори западните му партньори очевидно разбират това. Ето защо е необходимо да се намери виновник. И Порошенко назова виновникът за украинската корупция: съветската власт!

Al Shorouq/Египет: Ако Русия не беше продала Аляска...

http://pogled.info/svetoven/Al-Shorouq-egipet-ako-rusiya-ne-beshe-prodala-alyaska.87292

/Поглед.инфо/ Дори след 150 години, страстите около реализирането на тази сделка не стихват. Ако Русия беше запазила Аляска, на нейна територия щяха да бъдат монтирани междуконтиненталните ракети. И щяха да бъдат пряка заплаха за националната сигурност на САЩ.

Bloomberg: Опасната простота на Тръмп

http://pogled.info/svetoven/amerika/Bloomberg-opasnata-prostota-na-tramp.87293

/Поглед.инфо/ Президентът Доналд Тръмп винаги има слабост към прости и фантастични решения на проблемите. Нелегална имиграция? Изграждаме стена. Прехвърляне на работни места в чужбина? Въвеждаме износни мита. Безработица в Апалачите? Да произвеждаме повече въглища. Нарастване на медицинските разходи? Отмяна на Obamacare.

За понятието “Македония”, “македонски” език и македонска държава

http://pogled.info/svetoven/balkani/za-ponyatieto-makedoniya-makedonski-ezik-i-makedonska-darzhava.87294

/Поглед.инфо/ Тъй като около 2 август и след това ще се развихрят диви дискусии относно „македонския” език, „автономията на Македония”, за която се борили македонските революционери и т.н. – а авторът на тези редове ще бъде по това време на инспекционна обиколка по разкопките на НИМ извън столицата, смятам, че моят професионален и служебен дълг е да дам разяснение на българските журналисти, политици и обикновени хора по тези въпроси. Все пак и за това получавам заплата.

Китай строи първия "град-гора" (СНИМКИ/ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/kitaj-stroi-pyrviia-grad-gora-snimkivideo-2034226

Строежът на първия "град-гора" в света започна близо до град Лючжоу в Гуанси, Китай, съобщи Сайънс алърт.
 

Котка си намерила хоби, вдигнала сметките за вода на стопанина си

//dariknews.bg/novini/liubopitno/kotka-si-namerila-hobi-vdignala-smetkite-za-voda-na-stopanina-si-2034229

Американско домакинство констатирало, че тайно се увеличават сметките му за вода, докато не открило виновника - домашния любимец, котката Крейзи айз, съобщава агенция ЮПИ.

Кърт Колман установил, че умното животинче се научило

Жълт код за гръмотевични бури в 6 области, в 17 области - за жега

//dariknews.bg/novini/bylgariia/zhylt-kod-za-grymotevichni-buri-v-6-oblasti-v-17-oblasti-za-zhega-2034232

В неделя през по-голямата част от деня ще е предимно слънчево. Температурите ще се понижат в сравнение с тези в събота и максималните ще са предимно между 32 и 37 градуса.
 
Привечер и през нощта срещу понеделник в Северозападна България

С кредита от 200 млн. евро ни поднасят добре опакован локум с панделки, в който са скрити мигрантите

http://pogled.info/bulgarski/s-kredita-ot-200-mln-evro-ni-podnasyat-ni-dobre-opakovan-lokum-s-pandelki-v-koito-sa-skriti-migrantite.87284

/Поглед.инфо/ "Богатите взимат заеми, за да станат още по-богати, а ние с този заем ще станем по-бедни и ще бъдем в опасна ситуация". С тези думи народният представител от БСП Румен Гечев коментира кредитът от Банката за развитие на Съвета на Европа в размер на 200 млн. евро, който парламентът одобри. Според него правителството панически е търсило аргумент за заема и се е спряло на съфинансирането на проекти.

60% от британците искат да запазят гражданство на ЕС след Брекзит

http://pogled.info/svetoven/evropa/60-ot-britantsite-iskat-da-zapazyat-grazhdanstvo-na-es-sled-brekzit.87285

/Поглед.инфо/ Шестима от всеки десет британци биха искали да запазят европейското си гражданство след Брекзит и дори са готови да платят за това, сочат резултатите от изследване на Лондонското училище по икономика.

Тереза Мей може да отложи преговорите за Брекзит

http://pogled.info/svetoven/evropa/tereza-mei-mozhe-da-otlozhi-pregovorite-za-brekzit.87286

/Поглед.инфо/ Обкръжението на британския премиер Тереза Мей е предупредило бизнес кръговете за възможността от отказ от преговорите за Брекзит тази година, поради разногласията около "сметката за излизането от ЕС".

Тръмп: Си Ен Ен - телевизия на измамните новини

http://pogled.info/svetoven/tramp-si-en-en-televiziya-na-izmamnite-novini.87287

/Поглед.инфо/ Президентът на САЩ Доналд Тръмп написа в микроблога си в Twitter, че мисли за преименуването на Си Ен Ен от телевизия на "фалшиви новини" - на "измамни новини."

Имигрант мюсюлманин уби възрастна двойка в Австрия от омраза към Партията на свободата

http://pogled.info/svetoven/evropa/imigrant-myusyulmanin-ubi-vazrastna-dvoika-v-avstriya-ot-omraza-kam-partiyata-na-svobodata.87288

/Поглед.инфо/ Имигрант от Тунис уби по жесток начин двойка пенсионери в австрийския град Линц от омраза към крайно дясната Партия на свободата.

Токът поскъпна с 1.5%

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/O3AZ7EGYBk0/

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди новите цени на природния газ. Увеличението е с 1,91%.  Новите цени влизат в сила от  1-ви юли 2017 и важат до 30-ти юни 2018 г. КЕВР обяви ценовите решения за електроенергията и на топлинната енергия. За битовите потребители повишението в цената на електроенергията е средно около 1,50%. За абонатите на ЧЕЗ поскъпването е с 2%, за абонатите на ЕВН – 1,7%, а за клиентите на “Енерго -про” поскъпването е с 0,41%.

КЕВР утвърди и цената на топлинната енергия за различните топлофикационни дружества в страната, считано от 1-ви юли. За дружествата с носител природен газ увеличението е около 2%, за София то е 0,98%. Усреднено за всички топлофикации на природен газ и на въглища увеличението е 3%.

Над Черноморието слънчево, с температури до 28°

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/25DD2FX9l1M/

Днес през по-голямата част от деня ще е предимно слънчево. Температурите ще се понижат и максималните ще са предимно между 32° и 37°. В западната половина от страната ще духа запад-северозападен вятър, а след пладне в източната ще е се ориентира от изток – умерен до силен, сочи прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН.
Над Черноморието днес  ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб до умерен източен вятър. Максималните температури ще са 25 – 28°. Вълнението на морето ще е 2-3 бала. Температурата на морската вода е 21 – 27°.

Привечер и през нощта срещу понеделник в Северозападна България ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност и на много места там ще има гръмотевични бури, интензивни валежи и градушка. В отделни райони от Северозападна България валежите ще са значителни. Атмосферното налягане ще се понижава и ще е по-ниско от средното за месеца.

България няма как да признае македонския език

http://pogled.info/svetoven/balkani/balgariya-nyama-kak-da-priznae-makedonskiya-ezik.87283

/Поглед.инфо/ "Не може да се пренебрегват научни стойности и лингвистични анализи. Казвам го от гледна точка на учените, а не от гледна точка на политиците“, подчерта тя. По думите ѝ посещението на македонския премиер Зоран Заев е "буквално отпушване на отношенията ни".

Istituto per le Opere di Religione - тайните войни във Ватиканската банка

http://pogled.info/svetoven/Istituto-per-le-Opere-di-Religione-tainite-voini-vav-vatikanskata-banka.87280

/Поглед.инфо/ Какво се крие зад повдигнатите обвинения срещу втория човек във Ватикана Джордж Пел?

Започва ремонтът на столичния бул. „Прага“

//dariknews.bg/novini/bylgariia/zapochva-remontyt-na-stolichniia-bul.-praga-2034237

Правят реконструкция на булеварда от бул. „Пенчо Славейков“ до Петте кьошета

Вицове за полицаи

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6310363

Вицове за полицаиПолицай спира криволичещо по пътя жигула: - Извинете, господин полицай, пил съм – бърза да се оправдае мъжът в колата. - Усещам – отвръща полицаят, – но това не е оправдание да дадете на жена си да кара! *** Полицай е на изпит за преквалификация. - Какво е това празно пространство? – пита изпитващият.

С Аян Садъков си отиде част от футболната ни романтика

https://www.24chasa.bg/sport/article/6312182

С Аян Садъков си отиде част от футболната ни романтикаМоже ли някой от днешните запалянковци, фенове, ултраси или както там се наричат да си представи, че имаше футболист, който натрупа повече от половината на 79-те си мача в националния отбор на България като футболист от “Б” група? При това остана дълги години в родния си отбор и не се даде на столичните грандове.

Умира Нострадамус

https://www.actualno.com/chronicles/umira-nostradamus-news_619962.html

На днешната дата през 1566 година, на 62-годишна възраст, е починал може би най-известният гадател и астролог – Нострадамус. Истинското име на Нострадамус е Мишел дьо Нострадам. Той е роден на 14 или 21 декември, 1503 година. Нострадамус е едно от деветте деца на търговеца Жом д

Следователите намират писма със странно съдържание в дома на Мейзер

https://www.24chasa.bg/novini/article/6307390

Следователите намират писма със странно съдържание в дома на МейзерСледователите откриват в дома на Анита Мейзер две писма, странни като съдържание, за които не се знае дали имат отношение по случая. Едно обаче е сигурно – Николай и жена му са имали някакви проблеми. В писмата Анита се оплаква от заплахи и натиск. Сестрата на Николай (Милена Димова) също дава показания пред полицията и разказва подробно за

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване