Азиатските капиталови пазари приключиха търговията разнопосочно

http://econ.bg/Новини/Азиатските-капиталови-пазари-приключиха-търговията-разнопосочно_l.a_i.745153_at.1.html

Акциите на азиатските пазари се търгуваха смесено в сряда, съобщава CNBC. Японският основен индекс Nikkei 225 отчете ръст от 0,25% до 20 081,63...

Млад щъркел е спасен в село Богорово

https://www.24chasa.bg/region/article/6319025

Млад щъркел е спасен в село Богорово
След бурята през последните два дни сигнал до екоинспекцията в РУсе за бедстваща птица е подал кметския наместник на силистренското село Богорово. На земята е било паднало щъркелово гнездо. В него е имало три малки щъркелчета, като две от тях загинали. Възрастните птици не са се върнали в гнездото,

"ЦСКА - София" ще продължи договора си с "Мтел"

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/07/05/3001570_cska_-_sofiia_shte_produlji_dogovora_si_s_mtel/?ref=rss


"ЦСКА - София" ще поднови договора с генералния си спонсор "Мтел". Двете страни ще се обвържат за още един сезон.<br /><br />"Успешното ни партньорство стана на една година. Голямата новина обаче е, че то ще продължи и през следващия сезон", се казва в съобщението, с което се обявява предстоящото събитие по представянето на договора.<br /><br />Преди година клубът, ръководен от Гриша Ганчев, представи най-напред партньорството си с мобилния...

ЮНЕСКО отново разгневи Израел

//dariknews.bg/novini/sviat/iunesko-otnovo-razgnevi-izrael-2035057

Израелската страна протестира срещу резолюция на ЮНЕСКО, в която тя е наречена "окупационна сила" в Стария град на Ерусалим, предаде Асошиейтед прес.

В резолюцията участниците в заседанието на Комитета на ЮНЕСКО за световното наследство, състояло се

Синоптик за инцидента на "Тракия": Мъгла през лятото - почти невъзможно

//dariknews.bg/novini/bylgariia/sinoptik-za-incidenta-na-trakiia-mygla-prez-liatoto-pochti-nevyzmozhno-2035067

Дори и да е имало мъгла рано тази сутрин в района на Ихтиман, тя не може да е била с такава гъстота, че да причини затруднения при шофирането. Това каза за Дарик дежурния синоптик от Националния институт по метеорология и хидрология към БАН Анастасия Стойчева. По д

Художник превърна нива в портрет на Путин (Видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6319020

Художник превърна нива в портрет на Путин
(Видео)Италиански художник използва трактор, за да превърне нива край Верона в гигантски портрет на руския президент Владимир Путин преди срещата на върха на Г-20, съобщава БТА. Портретът е широк 135 м. Затова той се вижда само от въздуха. Създателят му Дарио Гамбарин каза, че не измерва полето, преди да започне работа.

Катастрофите на ”Тракия” били три

http://frognews.bg/news_137700/Katastrofite-na-Trakiia-bili-tri/

Най-малко 31 души пострадаха при три катастрофи, станали рано сутринта в една и съща отсечка на АМ „Тракия“ – на 45-ия – 47-мия км, между Траянови врата и разклона Мухово – Костенец.

Момиче на 15 години от София втори ден е в неизвестност

https://offnews.bg//obshtestvo/momiche-na-15-godini-ot-sofia-vtori-den-e-v-neizvestnost-659822.html

Столичното Шесто РУ издирва Мирела Иванова Шекерска на 15 години от София.

На 3 юли момичето напуснало дома на леля си и оттогава е в неизвестност. 15 – годишното момиче е високо около 160 см, с къса, тъмно руса коса и кафяви очи.

Била е облечена с тъмни дънки, винено червено елече, без ръкави и обута с кожени кецове.

Умоляват се всички, които разполагат с информация за момичето, да сигнализират на тел.112, 02/9821760, 02/9821755 или в най близкото районно управление.

In Memoriam Стоян Вълев

http://www.eurochicago.com/2017/07/in-memoriam-stoyan-valev/

Към тази информация можем да добавим, че Стоян Вълев бе един от авторите, чийто творби влязоха във втория литературен сборник "Часовниковата кула", който нашият редакционен екип подготви за издаване и който излезе през пролетта на тази година. А откъси от неиздадената му "Повест за Българският Христос”, за която той търсеше средства, за да я издаде, бяха публикувани в нашето издание само преди около месец, на 2 юни т.г.

Клавирно трио тази вечер на Варненско лято

http://www.moreto.net/novini.php?n=354890

Концерт на клавирното трио Светлин Русев – цигулка, Ксавие Филипс – виолончело, и Елена Розанова – пиано, ще види тази вечер публиката на музикалния фестивал "Варненско лято", припомня Moreto.net. Тримата музиканти ще изпълнят произведения на Рахманинов и Шостакович.

БСП депутат: Ромите са детонатор за взривяване на България

http://dnes.dir.bg/news/bsp-romite-26011054

Парламентът прие мониторинговия доклад за 2016 г. на кабинета, в който се отчита изпълнението на Националната стратегия за интегриране на ромите (2012-2020 г.)

6 години решетки получи шофьор убиец, карал пиян, без книжка и с превишена скорост

https://www.24chasa.bg/novini/article/6319010

6 години решетки получи шофьор убиец,
карал пиян, без книжка и с превишена скоростШест години затвор даде Окръжният съд в Габрово на неправоспособен и пиян водач, шофирал с превишена скорост и причинил катастрофа с един загинал и един ранен. Мирослав А. е осъден след внесен обвинителен акт от Окръжна прокуратура – Габрово. Съдът призна 29-годишният мъж за виновен за това, че на 31.07.2015 г. около 23.40 часа в с.

ЕП одобри сделка с Куба, дистанцира се от САЩ

http://www.cross.bg/kyba-prava-sutrydnichestvo-1548077.html

/КРОСС/ Евродепутатите одобриха първото споразумение за сътрудничество между ЕС и Куба, съобщава АФП. Така съюзът ясно се дистанцира от твърдата политика на Вашингтон към карибската държава. В съобщението на законодателния орган се отбелязва, че Брюксел прави обратен завой в отношенията си с Куба. Парламентът подкрепя диалога и сътрудничеството с островната държава като най-добрите инструменти за изграждане на конструктивни и ориентирани към бъдещето отношения. 567 депутати срещу 65, 31 гласуваха "въздържал се", подкрепиха Споразумение за политически диалог и сътрудничество между ЕС и Куба за разширяване на двустранната търговия, насърчаване на диалог и икономическо сътрудничество, както и за съвместни действия на световно ниво. Без конкретно да се споменава наложеното от САЩ ембарго срещу Куба, депутатите се обявиха против "закони и мерки с екстериториален ефект", тъй като са във "вреда на кубинското население". Споразумението трябва да помогне за подобряване условията на живот и социалните права на кубинските граждани, допълват депутатите. Обаче кубинското правителство ще трябва да следва международните стандарти в политиката за човешките права и да ратифицира всички конвенции на ООН за човешките права, призовават депутатите. Те настояват за блокиране изпълнението на споразумението, ако условията за човешките права са нарушавани. Двете страни водеха преговори за споразумението от април 2014 г

БСП депутат: Циганите ще взривят България, както албанците - Югославия

https://offnews.bg//politika/bsp-deputat-tciganite-shte-vzriviat-balgaria-kakto-albantcite-iugo-659817.html

"Има проблем със циганите. Те ще станат капсул-детонатор за взривяването на тази държава, както албанците се превърнаха в капсул-детонатор в Югославия". Това заяви от парламентарната трибуна БСП депутатът проф. Иво Христов.

Изказването му бе едно от многото разгорещени в рамките на дебата в парламента за доклада по изпълнението на Националната стратегия за ромите.

Според Христов преди 25-30 г. това малцинство е било интегрирано, но след това ромите се оказали изхвърлени от реформиращата се българска икономика. Затова общността им се капсулирала и циганските гета се превърнали в анклави на престъпност, които застрашават националната ни сигурност.

Христов определи пловдивския квартал "Столипиново" като "огнището на ислямския фундаментализъм в България".

"Не знам дали си давате сметка, че държави се взривяват отвътре именно с такъв материал", заяви Христов.

Остри думи от парламентарната трибуна изрече и депутатът от "Атака" Станислав Станилов. Според него циганите били социални номади, които не давали нищо, а само ползвали благата. Той се обяви и за санкции и дори репресии спрямо ромите.

"Репресивното отношение ще бъде полезно. Ако морковът е 20 см, тоягата трябва да бъде 2 м. Един ден тези огромни групи ще тръгнат да убиват. От безделие ще творят зло. Ще колят наред. Няма да питат кой е българин, кой турчин. Ние спим", каза Станилов.

В крайна сметка със 103 гласа „за”, 66 – „против” и 21 – „въздържал се”, парламентът прие административния мониторингов доклад за 2016 г. по изпълнението на Националната стратегия на Република България за интегриране на ромите (2012-2020).

Първият български частен сателит вече е в орбита

http://www.mediapool.bg/parviyat-balgarski-chasten-satelit-veche-e-v-orbita-news266225.html

Първият частен български сателит "BulgariaSat-1", който беше изстрелян на 23 юни вечерта от космодрума Кейп Канаверал на НАСА в САЩ, вече е достигнал българската позиция на геостационарната орбита. Това заявиха от компанията, собственик на съоръжението - "Булсатком", която е и единственият сателитен оператор у нас. "На 3 юли в 9.30 ч. първият български геостационарен комуникационен сателит BulgariaSat-1 достигна българската позиция на геостационарната орбита. В процедурите по достигането до орбиталната позиция участваха българските екипи в София и Пало Алто. Последната стъпка преди влизането на сателита в работен режим са тестовете на системите, които започнаха същия ден", казаха от "Булсатком". "BulgariaSat-1" е втори български сателит изобщо, след "Интеркосмос-България-1300", изстрелян през 1981 г., който вече не е активен. Частният сателит на "Булсатком" е произведен в Паоло Алто, Калифорния, и ще осигурява покритие над Балканите и част от Европа. Той ще бъде на орбита на 36 000 километра над Земята. "BulgariaSat-1" ще осигурява директно до домовете телевизионни и комуникационни услуги на Балканите и в други европейски региони. Освен за телевизионни и комуникационни услуги, "BulgariaSat-1" може да се използва за осигуряване на пренос на данни към мобилни мрежи, както и при форсмажорни обстоятелства – аварии, вследствие на природни бедствия – земетресения, бури, наводнения, когато наземните мрежи не работят", посочват от компанията. В проекта са инвестирани около 235 млн. долара. Средствата с осигурени основно от Банката за експортно ориентиране на САЩ и консорциум от европейски банки, начело с Дойче банк. Очакваният живот на спътника е около 20 години. Около 46 на сто от капацитета на сателита ще се използва за излъчванията на "Булсатком", а останалият ще се дава под наем. Интерес има от Германия, Гърция, Израел, Румъния и други страни. "Това събитие нарежда България сред 12-те в Европейския съюз с най-значимо присъствие в Космоса", обяви по повод изстрелването на "BulgariaSat-1" премиерът Бойко Борисов, цитиран от правителствената информационна служба в края на юни. Успех в работата на съоръжението пожела и президентът Румен Радев. "Успешното позициониране на "BulgariaSat-1" е още едно голямо постижение за екипа ни, но и за България, и за нашите клиенти. Ако всичко върви по план, "BulgariaSat-1" ще започне да излъчва в началото на август", каза Максим Заяков, изпълнителен директор на "България Сат" и "Булсатком".

В Белгия и Франция са задържани предполагаеми терористи

https://www.24chasa.bg/novini/article/6319018

В Белгия и Франция са задържани предполагаеми терористиПри съвместна полицейска акция в Белгия и Франция снощи са били задържани петима предполагаеми джихадисти, съобщават местни медии, цитира БТА. Задържаните са членове на група мотористи, наричаща се "Камикадзе рейдърс". Двама членове на тази група неотдавна бяха осъдени за участие в терористична дейност.

Народното събрание прекрати мандата на Глинка Комитов като управител на НЗОК

http://econ.bg/Новини/Народното-събрание-прекрати-мандата-на-Глинка-Комитов-като-управител-на-НЗОК_l.a_i.745152_at.1.html

Парламентът прекрати днес мандата на Глинка Комитов като управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Решението бе взето с 88 гласа...

Експертът Пл. Димитров за Фрог: Надеждите за скорошен добив на нефт и газ в Черно море са пожелателно мислене

http://frognews.bg/news_137689/Ekspertat-Pl-Dimitrov-za-Frog-Nadejdite-za-skoroshen-dobiv-na-neft-i-gaz-v-CHerno-more-sa-pojelatelno-mislene/

Надеждата е в блок ”Хан Аспарух” в Черно море да открият нефт. Но дори и да бъдат доказани залежи, до началото на добива ще минат поне 7-8 години. Блок ”Терес” никой не ще да го вземе на концесия. В ”Силистар” проучванията ще продължат поне до 2021г. За газовия хъб правителството се надява да излъже руснаците и ЕК и да имаме един олекотен вариант на ”Южен поток”.

Кръгъл нож пази ръката от умора (ВИДЕО)

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6317893

Кръгъл нож пази ръката
от умора (ВИДЕО)
Класическите ножове, които ползваме в домакинството са различни - за хляб, за месо, малки, големи, тънки, дебели и т.н. И колкото и да са ергономични и от висококачествени материали, при продължителна работа с тях, ръката се уморява. Канадци обаче смятат, че са създали най-удобния нож, с който няма нужда продължително време да повтаряме едно и

Хашим Тачи очаква исторически договор между Косово и Сърбия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6319003

Хашим Тачи очаква исторически договор между Косово и Сърбия

Държавният глава на най-младата държава на Балканите Хашим Тачи очаква, че диалогът между Прищина и Белград ще завърши съвсем скоро с постигането на историческо споразумение между двете страни, съобщава Радио „Свободна Европа“ в македонската си редакция, цитирано от “Фокус“. В интервю за ABC, президентът призова всички политически субекти в Косово

Подкрепете REFAN на финала на „Любима марка“!

http://frognews.bg/news_137699/Podkrepete-REFAN-na-finala-na-Liubima-marka!/

След оспорвано съревнование „Рефан България“ се класира на финала в класацията за „Любима марка на българския потребител“!

Домусчиев: Горд съм, че спасихме морския флот, но злобарите са около нас

http://clubz.bg/55869-domuschiev_gord_sym_che_spasihme_morskiq_flot_no_zlobarite_sa_okolo_nas

ПОЛИТИКА Кирил Домусчиев16022016 13

Председателят на КРИБ излезе с изявление във фейсбук след обвиненията на вицепремиера Валери Симеонов, че компанията му не изпълнявала условията в приватизационния договор за „Български морски флот”.

"Горд съм, че в годините на най-тежката криза в морската индустрия, успяхме да спасим от фалит БМФ“, написа Домусчиев.

Той допълва, че украинският, румънският и други големи флотове са фалирали, а българският ще празнува 125-годишнина с модерна и обновена флотилия. Това коствало на екипа му много усилия.

Домусчиев пише още, че „злобарите са навсякъде, но няма да попречат на компанията да се развива”.

Повод за позицията му е настояването на Валери Симеонов държавата да обжалва решение на Арбитражен съд, което задължава правителството да промени условията в договора и да заплати определена сума.

Моряшкият синдикат зае позиция в защита на приватизацията на БМФ от бизнесмените Домусчиеви и обвини в некомпетентност вицепремиера Валери Симеонов, който вчера се обяви за разваляне на сделката за параходството с компанията му „Кей джи маритайм шипинг“ от 2008 г.

Според профсъюза лидерът на НФСБ се изказал емоционално и създавал погрешна представа за последствията от приватизацията на БМФ. 

От организацията заявяват, че при продължителната криза в корабоплаването, ако параходството е било останало държавно, то сега нямало да съществува, щяло да е фалирало и работните места щели да са нула. 

 

 

Домусчиев: Горд съм, че спасихме морския флот от фалит, но злобарите са около нас

http://clubz.bg/55869-domuschiev_gord_sym_che_spasihme_morskiq_flot_ot_falit_no_zlobarite_sa_okolo_nas

ПОЛИТИКА Кирил Домусчиев16022016 13

Председателят на КРИБ излезе с изявление във фейсбук след обвиненията на вицепремиера Валери Симеонов, че компанията му не изпълнявала условията в приватизационния договор за „Български морски флот”.

"Горд съм, че в годините на най-тежката криза в морската индустрия, успяхме да спасим от фалит БМФ“, написа Домусчиев.

Той допълва, че украинският, румънският и други големи флотове са фалирали, а българският ще празнува 125-годишнина с модерна и обновена флотилия. Това коствало на екипа му много усилия.

Домусчиев пише още, че „злобарите са навсякъде, но няма да попречат на компанията да се развива”.

Повод за позицията му е настояването на Валери Симеонов държавата да обжалва решение на Арбитражен съд, което задължава правителството да промени условията в договора и да заплати определена сума.

Моряшкият синдикат зае позиция в защита на приватизацията на БМФ от бизнесмените Домусчиеви и обвини в некомпетентност вицепремиера Валери Симеонов, който вчера се обяви за разваляне на сделката за параходството с компанията му „Кей джи маритайм шипинг“ от 2008 г.

Според профсъюза лидерът на НФСБ се изказал емоционално и създавал погрешна представа за последствията от приватизацията на БМФ. 

От организацията заявяват, че при продължителната криза в корабоплаването, ако параходството е било останало държавно, то сега нямало да съществува, щяло да е фалирало и работните места щели да са нула. 

 

 

С тънкостите на калиграфията и книгоподвързването продължават семейните съботи в музея в Горна Оряховица

https://www.24chasa.bg/region/article/6318991

С тънкостите на калиграфията и книгоподвързването продължават семейните съботи в музея в Горна ОряховицаСледващите три „Семейни съботи” в Исторически музей – Горна Оряховица ще бъдат посветени на 295-годишнината от рождението на Паисий Хилендарски и 255 години от написването на епохалния му труд „История славянобългарская”. В тази връзка на 8, 15 и 22 юли музеят ще запознае своите посетители с историята на първите български книги,

Стартъп предлага "финансово пътуване във времето"

https://news.bg/personal-finance/startap-predlaga-finansovo-patuvane-vav-vremeto.html

Клиентите ще могат да сменят от коя сметка да платят за покупка до две седмици след транзакцията

Вальо Топлото остава в затвора, въпреки че спечелил конкурс за великденска картичка

http://www.moreto.net/novini.php?n=354878

Валентин Димитров-Вальо Топлото остава в затвора, Софийски градски съд отказа да го освободи предсрочно. Бившият шеф на "Топлофикация" има да излежава още 10 месеца от присъдата си. Според съдията досегашният му престой зад решетките не е успял да го превъзпита достатъчно, но отчете, че има положителна промяна у него.

Тачи: Диалогът между Сърбия и Косово ще завърши с историческо споразумение

https://www.actualno.com/balkani/tachi-dialogyt-mejdu-syrbija-i-kosovo-shte-zavyrshi-s-istorichesko-sporazumenie-news_620782.html

Диалогът между Косово и Сърбия скоро ще завърши с постигането на „историческо споразумение“. Това заяви косовският президент Хашим Тачи след връщането си от Брюксел, където разговаря заедно със своя сръбски колега Александър Вучич. „Диалогът между Белград и Пр

Полицаи обещават протести всеки ден по време на председателството

https://offnews.bg//protesti/politcai-obeshtavat-protesti-vseki-den-po-vreme-na-predsedatelstvoto-659813.html

Българското председателство на Съвета на Европейския съюз вероятно ще бъде съпътствано от ежедневни протести на полицаи. Това стана ясно, след като вътрешният министър Валентин Радев отхвърли искането за увеличение на заплатите на служителите в МВР още тази година. Условието беше поставено по време на национален протест, на който се събраха близо 4 хил. души, а още толкова се очакваха да пристигнат, но бяха блокирани на магистрала "Тракия". 

Това че противоречията между синдикатите и МВР няма да бъдат изгладени се видя още преди началото на планирания за 11.00 часа протест. Първоначално мястото му беше определено на площада пред храм-паметника "Свети Александър Невски". С уведомление от общината обаче той беше преместен заради отбелязването на професионалния празник на служителите в МВР, в което участие взеха вътрешният министър Валентин Радев и висшето професионално ръководство на министерството.

Традиционно тези чествания се правят в по-ранен час, но тази година е взето решение за провеждане на честванията паралелно с протеста. 

Полицаите поискаха незабавно решение за увеличение на размера на заплатите им още тази година. "Готови сме да преговаряме по размера, датата... Но за повишението сме категорични: Тази година, г-н министре!", каза от трибуната на протеста Валентин Попов - председател на най-голямата синдикална организация в МВР. След споменаването на министъра на вътрешните работи последваха освирквания.

"Бихме ви дали време, ако го имахме. Не можем да дадем нещо, което го нямаме, времето свърши, това е", заяви Попов. 

Той обяви, че протестите ще продължат и на останалите дати на професионални празници в МВР, които до края на годината са пет. Следващият е на 18 юли и е на служителите в бившата Гражданска защита, сега част от структурите на МВР. Попов заяви също, че ако до края на годината исканията им не бъдат изпълнени, българското председателство на Съвета на ЕС ще бъде съпътствано от ежедневни полицейски протести. 

"Ако един народен представител се оплаква, че не може да издържа семейството си само с депутатската заплата, какво на направят полицаите?", попита Попов, визирайки изказване на финансовия министър Владислав Горанов и каза, че ще останат на площадите "до победата".

В същото време в парламента вътрешният министър каза, че няма как исканията да бъдат изпълнени тази година. 

Увеличението на заплатите няма как да стане през тази година. Най-вероятно такова увеличение на възнагражденията може да се случи в началото на следващата година, като процентът, с който това ще се случи, ще бъде обсъдено в разговори между правителството и синдикатите, стана ясно от думите му.

Вместо това Радев опита да мотивира служителите, като им каза, че всички граждани се уповават на тях.

Всички ние, гражданите, се уповаваме на вас - на служителите на МВР в сложни за нас ситуации в бита, в делника си, когато имаме някакви проблеми всички искаме да има около нас повече служители на МВР, повече полиция на пътя, навсякъде около нас. Особено днес, когато има съвременни предизвикателства като например миграционния процес", посочи Радев по време на отбелязване на професионалния празник на МВР пред паметника на Незнайния воин.

Самият той преди седмица изрази опасения, че българското председателство може да бъде провалено от протести на полицаи и поясни, че този аргумент ще бъде използван от него пред премиера и финансовия министър за вдигане на заплатите.

На протеста на полицаите присъстваха всички синдикати в системата на МВР, както и техни колеги от Румъния, Сърбия, КНСБ и КТ "Подкрепа". 

Според оратори от трибуната на протеста първоначалната заплата от 660 лв. за начинаещ полицай е подигравка. Беше даден пример с това, че преди повече от 25 години, в началото на прехода, един новоназначен полицай е взимал заплати колкото "двама квалифицирани инженери" и с тях е можел да си купи "700 литра бензин".

Според друг от ораторите, често хората изразявали гнева си срещу "Ушев", но "когато сме в беда, само Ушев може да ни помогне". Ораторите подчертаха, че протестът им е политически, дотолкова доколкото очакват политически решения. 

Те поставиха искания и за изцяло нов закон за МВР и за спешно прокарване през парламента на законовите промени, с които да бъдат осигурени пари за униформи. На протеста имаше служители от пожарната, които бяха облечени с дрехи от техни колеги от Канада. Някои от тях разказаха, че махали имената на канадските пожарникари, които били изписани на специалните огнеопорни костюми, защото се срамували.

"Който не иска да разговаря с полицията си, не иска да разговаря с народа си", това каза от трибуната представител на сръбските полицейски синдикати. Той даде пример с протест в Сърбия, на който преди два месеца се събрали около 100 хил. души. "Единственото, което политиците правят, като дойдат на власт, е да присвоят поста си, сякаш им е наследство. Ние не сме роби, ние сме хора", заяви той.

Полицаи обещават протести всеки ден по време на председателството

https://offnews.bg//politika/politcai-obeshtavat-protesti-vseki-den-po-vreme-na-predsedatelstvoto-659813.html

Българското председателство на Съвета на Европейския съюз вероятно ще бъде съпътствано от ежедневни протести на полицаи. Това стана ясно, след като вътрешният министър Валентин Радев отхвърли искането за увеличение на заплатите на служителите в МВР още тази година. Условието беше поставено по време на национален протест, на който се събраха близо 4 хил. души, а още толкова се очакваха да пристигнат, но бяха блокирани на магистрала "Тракия". 

Това че противоречията между синдикатите и МВР няма да бъдат изгладени се видя още преди началото на планирания за 11.00 часа протест. Първоначално мястото му беше определено на площада пред храм-паметника "Свети Александър Невски". С уведомление от общината обаче той беше преместен заради отбелязването на професионалния празник на служителите в МВР, в което участие взеха вътрешният министър Валентин Радев и висшето професионално ръководство на министерството.

Традиционно тези чествания се правят в по-ранен час, но тази година е взето решение за провеждане на честванията паралелно с протеста. 

Полицаите поискаха незабавно решение за увеличение на размера на заплатите им още тази година. "Готови сме да преговаряме по размера, датата... Но за повишението сме категорични: Тази година, г-н министре!", каза от трибуната на протеста Валентин Попов - председател на най-голямата синдикална организация в МВР. 

"Бихме ви дали време, ако го имахме. Не можем да дадем нещо, което го нямаме, времето свърши, това е", заяви Попов, от което последваха освирквания. 

Той обяви, че протестите ще продължат и на останалите дати на професионални празници в МВР, които до края на годината са пет. Следващият е на 18 юли и е на служителите в бившата Гражданска защита, сега част от структурите на МВР. Попов заяви също, че ако до края на годината исканията им не бъдат изпълнени, българското председателство на Съвета на ЕС ще бъде съпътствано от ежедневни полицейски протести. 

"Ако един народен представител се оплаква, че не може да издържа семейството си само с депутатската заплата, какво на направят полицаите?", попита Попов, визирайки изказване на финансовия министър Владислав Горанов и каза, че ще останат на площадите "до победата".

В същото време в парламента вътрешният министър каза, че няма как исканията да бъдат изпълнени тази година. 

Увеличението на заплатите няма как да стане през тази година. Най-вероятно такова увеличение на възнагражденията може да се случи в началото на следващата година, като процентът, с който това ще се случи, ще бъде обсъдено в разговори между правителството и синдикатите, стана ясно от думите му.

Вместо това Радев опита да мотивира служителите, като им каза, че всички граждани се уповават на тях.

Всички ние, гражданите, се уповаваме на вас - на служителите на МВР в сложни за нас ситуации в бита, в делника си, когато имаме някакви проблеми всички искаме да има около нас повече служители на МВР, повече полиция на пътя, навсякъде около нас. Особено днес, когато има съвременни предизвикателства като например миграционния процес", посочи Радев по време на отбелязване на професионалния празник на МВР пред паметника на Незнайния воин.

Самият той преди седмица изрази опасения, че българското председателство може да бъде провалено от протести на полицаи и поясни, че този аргумент ще бъде използван от него пред премиера и финансовия министър за вдигане на заплатите.

На протеста на полицаите присъстваха всички синдикати в системата на МВР, както и техни колеги от Румъния, Сърбия, КНСБ и КТ "Подкрепа". 

Според оратори от трибуната на протеста първоначалната заплата от 660 лв. за начинаещ полицай е подигравка. Беше даден пример с това, че преди повече от 25 години, в началото на прехода, един новоназначен полицай е взимал заплати колкото "двама квалифицирани инженери" и с тях е можел да си купи "700 литра бензин".

Според друг от ораторите, често хората изразявали гнева си срещу "Ушев", но "когато сме в беда, само Ушев може да ни помогне". Ораторите подчертаха, че протестът им е политически, дотолкова доколкото очакват политически решения. 

Те поставиха искания и за изцяло нов закон за МВР и за спешно прокарване през парламента на законовите промени, с които да бъдат осигурени пари за униформи. На протеста имаше служители от пожарната, които бяха облечени с дрехи от техни колеги от Канада. Някои от тях разказаха, че махали имената на канадските пожарникари, които били изписани на специалните огнеопорни костюми, защото се срамували.

"Който не иска да разговаря с полицията си, не иска да разговаря с народа си", това каза от трибуната представител на сръбските полицейски синдикати. Той даде пример с протест в Сърбия, на който преди два месеца се събрали около 100 хил. души. "Единственото, което политиците правят, като дойдат на власт, е да присвоят поста си, сякаш им е наследство. Ние не сме роби, ние сме хора", заяви той.

Си Зипин и Ангела Меркел дадоха заявка за сътрудничество

http://www.cross.bg/kitaii-germaniya-zipin-1548076.html

/КРОСС/ Президентът на Китай Си Зипин и германският канцлер Ангела Меркел се срещнаха преди началото на срещата на върха в рамките на Г-20 на 7-ми и 8-ми юли, съобщава Ройтерс. Двамата лидери заявиха, че страните са готови да навлязат в нова фаза на отношенията по между си. Китайският президент заяви, че се очакват нови пробиви в отношенията между Китай и Германия и подчерта нуждата от това да се начертае нов план, който да насочи двете страни към новите им цели и пътища. Германия и Китай обещаха да си сътрудничат в областите на търговията, въздухоплаването и космическите технологии, както и да започнат първите стъпки към споразумение за обща търговия. Двете страни планират и да работят заедно за развитието на Африка. Мненията на Китай и Германия се различават по много параграфи от позицията на сегашната администрация на Съединените щати, припомня Ройтерс. Очаква се на срещата на Г-20 тези различия да си проличат.  

Джамбазки сигнализира главния прокурор за изказване на Бирали

https://offnews.bg//politika/dzhambazki-signalizira-glavnia-prokuror-za-izkazvane-na-birali-659820.html

Ангел Джамбазки, заместник-председател на ВМРО и евродепутат, внесе сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров във връзка с изказване на заместник главния мюфтия Бирали Бирали.

В свое изявление в ефира на национална медия Бирали насажда заплахи и разделение на религиозна основа, смята евродепутатът.

С огромно недоумение и тревога проследих неприкритите заплахи към националното единство и религиозните свободи, формулирани от заместник главния мюфтия по време на предаването. Цитат: „Следващия път някои от мюсюлманите няма да се сдържат и мога да Ви го кажа много отговорно, защото в момента мюсюлманите са много притеснени. Въпрос на време е някой да изпусне нервите си. Там вече нещата не могат да се удържат, повярвайте ми“ - пише в сигнала.

Джамбазки призовава главния прокурор да предприеме всички мерки в рамките на действащото законодателство и да разпореди проверка.

Едновременно със сигнала заместник-председателят на ВМРО изпрати и писмо до Главното мюфтийство.

В него той пита главния мюфтия Мустафа Хаджи застава ли зад думите и действията на заместника си Бирали Бирали и има ли готовност да подаде оставка, ако историята с нападението над дъщерите на заместник главния мюфтия се окаже невярна.

Джамбазки се обръща и към Бирали, като отправя въпрос дали се чувства готов да понесе отговорност и той също да подаде оставка, ако се окаже, че е подвел обществото с неверни твърдения в национален ефир.

Евродепутатът пита също дали заместник главният мюфтия е готов да понесе цялата строгост на закона, ако случката със семейството му се окаже „зле скалъпена лъжа".

Барселона закова Меси до 2021 година с неустойка от 300 милиона евро

https://offnews.bg//futbol/barselona-zakova-mesi-do-2021-godina-s-neustojka-ot-300-miliona-evro-659819.html

Голямата новина за феновете на Барселона, а и за всички останали, вече е факт. Лео Меси ще подпише нов договор каталунците до 30 юни 2021 година.

Новината бше съобщена във всички социални профили на гранда. поразумението ще бъде подписано в следващите седмици, след като аржентинецът, който е момента е на меден месец, се завърне за подготовка.

Иначе двете страни вече са уточнили всички подробности. Вече според медиите - новата освобождаваща клауза в договора на Меси ще е за 300 милиона евро.

Аржентинският гений има феноменална кариера в Барселона, след като пристига там още като дете. В първия отбор вече навъртя 13 сезона за първия отбор на каталунците.

Неофициалният му дебют за първия отбор е на 16-годишна възраст в контрола срещу Порто. На 17 той изиграва и първи официален мач, при това в дербито с Еспаньол.

За тези 13 години Меси печели четири пъти Шампионската лига, осем пъти титлата на Испания, пет пъти Купата на Краля, седем пъти Суперкупата на Испания, три пъти Суперкупата на Европа и три пъти Световното клубно първенство.

В индивидуален план  завоюва рекордните за всички времена пет "Златни топки", четири "Златни обувки" и четири трофея "Пичичи".

Лео има 507 гола в 583 мача за Барселона! Голмайстор №1 както в историята на клуба, така и на Примера. А има още 4 години пред себе си! Недостижим!

ЕП одобри за първи път споразумение за сътрудничество между ЕС и Куба

https://www.24chasa.bg/novini/article/6318993

ЕП одобри за първи път споразумение за сътрудничество между ЕС и Куба

В сряда депутатите в Европейския парламент одобриха с голямо мнозинство първото по рода си споразумение за сътрудничество между Европейския съюз и Куба, съобщава AFP, цитирана от “Фокус“. Членовете на парламента, базиран в източния френски град Страсбург, одобриха подписаното през декември 2016 г. Споразумение за политически диалог и

Заместителите на млякото могат да предизвикат сърдечни проблеми

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6318987

Заместителите на млякото могат да предизвикат сърдечни проблемиТенденцията да се консумират заместители на млякото, може да се окаже вредна, защото те предизвикат проблеми със сърцето, възпаления и деменция, съобщи в. "Дейли експрес", цитиран от БТА. Консумацията на мляко е намаляла във Великобритания с 30 % за последните 20 години и 20 % от домакинствата са заменили кравето мляко с негова алтернатива.

Нено Димов: Дивото къмпингуване трябва да бъде регламентирано

http://frognews.bg/news_137698/Neno-Dimov-Divoto-kampinguvane-triabva-da-bade-reglamentirano/

Зоните за диво къмпингуване по морето трябва да бъдат определени и регламентирани в законодателството. Това заяви министърът на околната среда и водите Нено Димов на среща с председателя на Национална асоциация „Българско Черноморие“ Димитър Канариев, съобщиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Парламентът прие оставката на шефа на Здравната каса

http://dnes.dir.bg/news/ostavka-shef-zdravnata-kasa-26010930

С 88 гласа парламентът прекрати предсрочно мандата на управителя на НЗОК Глинка Комитов. "Против" нямаше, а 67 депутати се въздържаха.

Иде краят на сагата със старата баня до ОУ „Любен Каравелов“ в Бургас

http://www.cross.bg/byrgas-banya-starata-1548075.html

/КРОСС/ В напреднала фаза е изпълнението на проекта за реконструкция на старата градска баня до ОУ "Любен Каравелов" в Бургас. Днес (5 юли) кметът Димитър Николов и заместникът му Йорданка Ананиева инспектираха обекта. Изпълнени са множество вътрешни ремонти и премахване на тонове отпадъци, едната фасада вече е "облечена". Масивната постройка ще се превърне в модерен учебен център с кабинети по изкуства, информационни технологии и други видове занимания по интереси, а пространството около нея ще бъде благоустроено. От 8 години бургазлиите, живеещи в района, с основание заливаха с жалби кмета и администрацията, тъй като неизползваемата баня се беше превърнала в ужасна инфраструктурна язва. Вътре редовно се настаняваха клошари и наркомани, които замърсяваха, бяха регистрирани различни криминални инциденти. Община Бургас още преди няколко години спечели проект и финансиране за преустройството по Програмата за трансгранично сътрудничество България - Турция. Той обаче беше прекратен заради гласуваната от местния парламент декларация за арменския геноцид и реакция от страна на югоизточната ни съседка. Впоследствие Община Бургас успя да се възползва от друга възможност и осигури финансиране от ОП "Региони в растеж". Със средства от същата европейска програма, тази година се извършват и много други инфраструктурни подобрения в к-с "Възраждане", където се намира старата баня.  

Подаден е сигнал до прокуратурата срещу Бирали Бирали за насаждане на омраза

https://www.actualno.com/politics/podaden-e-signal-do-prokuraturata-sreshtu-birali-birali-za-nasajdane-na-omraza-news_620758.html

Българският евродепутат и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки официално подаде сигнал до прокуратурата заради едно от телевизионните интервюта на зам.-главния мюфтия Бирали Бирали – относно инцидента със семейството му от края на юни тази година пред столич

Парламентът прекрати мандата на Глинка Комитов като управител на здравната каса

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/07/05/3001660_parlamentut_prekrati_mandata_na_glinka_komitov_kato/?ref=rss


Парламентът прекрати днес мандата на Глинка Комитов като управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Решението бе взето с 88 гласа "за" и 67 "въздържал се". До един месец трябва да бъде избран нов управител на здравната каса.<br /><br />До прекратяването на мандата на Комитов се стигна, след като на 29 юни в деловодството на Народното събрание е била внесена оставка, подписана от него. "Дневник" обаче научи, че в този ден той не е ходил...

Война с КНДР не може да се изключи, според САЩ и Южна Корея

http://www.cross.bg/koreya-yuzhna-kndr-1548074.html

/КРОСС/ Война с КНДР не може да се изключи след изпитанието на междуконтинентална балистична ракета. За това предупредиха американски и южнокорейски военни, цитирани от "Индипендънт". "Въздържането, което е избор, е всичко, което разделя примирието от войната", казаха високопоставени генерали. САЩ и Южна Корея проведоха съвместни ракетни учения след "подаръка" на Северна Корея за щатите - изпитание на междуконтинентална балистична ракета, която според експерти може да достигне до Аляска. Сеул предупреди съседа си, че конфликт ще означава "унищожение" на държавата. "Можем да променим избора си при заповед от нашите национални лидери", отбелязаха генерал Винсънт Брукс, командир на американските сили в Корея, и генерал Ли Сун-чин, председател на обединените генщабове на Южна Корея. По-рано говорител на Пентагона обяви, че са подготвени да защитят САЩ и съюзниците си от КНДР.  

Бежанската криза в Европа се завръща с пълна сила

http://www.investor.bg/analizi/91/a/bejanskata-kriza-v-evropa-se-zavryshta-s-pylna-sila-242474/

Този път Италия е в центъра на събитията, докато Брюксел търси варианти да ангажира и останалите държави от ЕС

Джони Деп и Джъд Лоу участват в продължението на "Фантастични животни и къде да ги намерим"

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6318938

Джони Деп и Джъд Лоу участват в продължението на "Фантастични животни и къде да ги намерим"Започнаха снимките на продължението на филма "Фантастични животни и къде да ги намерим", в който ще участват актьорите Джуд Лоу и Джони Деп, предаде агенция ЮПИ. Компанията "Уорнър брос" съобщи, че във втория филм ще се появи персонажът от Хари Потър Албус Дъмбълдор на млади години, изигран от Джуд Лоу, и злият магьосник Гриндълуолд,

Виж ексклузивни снимки от тежката верижна катастрофа на "Тракия"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6318970

Виж ексклузивни снимки от тежката верижна катастрофа на "Тракия"Тежка верижна катастрофа на автомагистрала "Тракия" в района на Ихтиман. Движението по магистралата е блокирана и в двете посоки. В района има гъста мъгла. По непотвърдена информация около 10 души са ранени, информира Нова телевизия.           ОЩЕ ПО ТЕМАТА : 15 са пострадалите от катастрофите край Ихтиман,

Близо 700 са свободните места на второ класиране за прием във варненските гимназии

http://www.moreto.net/novini.php?n=354887

Общо 683 са свободните места за прием във варненските гимназии на второ класиране. От тях 150 са резултат от това, че толкова кандидати нито са се явили да се запишат, нито са подали заявление за участие във второ класиране. Останалите 532 места от план-приема са останали незаети, защото за тях не са подадени заявления на първи етап.

Юрист, финансист и двама психолози получиха стипендиите от фонда "Иди, учи и се върни"

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/07/05/3001679_jurist_finansist_i_dvama_psiholozi_poluchiha/?ref=rss


Общо 32 хиляди лева бяха събрани и след това раздадени в кампанията на фонда "Иди, учи и се върни" на сдружение "Тук-Там". Вместо трима стипендианти, както беше планирано, организацията избра четирима, които ще получат финансова подкрепа за следването си в магистърски програми в престижни чуждестранни университети, но със задължението след това да се върнат и да се развиват в България.<br /><br />Фонда "Иди, учи и се върни" беше основан миналата година...

Британска консултантска компания проучва пазара в България

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/07/05/3001567_britanska_konsultantska_kompaniia_prouchva_pazara_v/?ref=rss


От началото на годината в България е започнало изпълнението на проекти на обща стойност над 3 млн. лв. в областта на информационните и комуникационните технологии и аутсорсинг сектора. В тях са разкрити над 400 нови работни места. Това съобщиха от Министерството на икономиката след срещата на заместник-министъра на икономиката Александър Манолев с представители на The Independent Advisory Network - една от най-големите британски консултантски групи.<br /><br />Нейни представители са...

Парламентът прие оставката на шефа на Здравната каса

http://www.cross.bg/ostavkata-komitov-parlamentut-1548073.html

/КРОСС/ Парламентът да бъде прекратен мандатът на управителя на Националната здравноосигурителна каса д-р Глинка Комитов, предава „Фокус". Оставката на д-р Комитов бе приета с гласа на 88 народни представители „за" и 67 „въздържали се". Процедурата за избор на нов управител на НЗОК по закон трябва да приключи в 30-дневен срок от приемането на оставката. Д-р Комитов е депозирал в деловодството на парламента на 29 юни, а новината бе официално разпространена ден по-късно. В дадената оставката той не е посочил мотиви за решението си, освен че причините са лични.  

Всички нови модели на "Волво" ще са само с електрически двигатели от 2019

http://www.mediapool.bg/vsichki-novi-modeli-na-volvo-shte-sa-samo-s-elektricheski-dvigateli-ot-2019-news266224.html

От 2019 година всички нови модели автомобили, произведени от "Волво кар груп" (Volvo Car Group), ще бъдат изцяло електрически или хибридни. Така "Волво" става първата традиционна автомобилостроителна компания, която слага край на колите, задвижвани единствено от двигатели с вътрешно горене. Това съобщи в сряда шведската компания "Волво кар груп", която е собственост на китайската "Джийли" (Geely).   Компанията с централа в Гьотеборг ще продължи да произвежда от старите си модели, пуснати преди тази дата, но ще вкара в линията си различни версии - от изцяло електрически до зареждаеми хибриди. С плановете си "Волво" става първият водещ производител на традиционни автомобили, поставил срок за пълен отказ от моделите, работещи само с вътрешно горене, макар за електрификация да се говори отдавна в сектора и "Тесла мотърс" (Tesla Motors) на Илон Мъск да е производител на електромобили от самото начало, отбелязва Ройтерс.   "Съобщението бележи края на автомобила, задвижван единствено с двигател с вътрешно горене", посочва в изявление главният изпълнителен директор Хакан Самуелсон. По думите му стъпката е направена отчасти в отговор на засилващото се потребителско търсене на електрически двигатели.   ""Волво карс" сега заявява, че планира да продаде общо 1 милион електромобила към 2015 г. Когато казваме това, ние го мислим", допълни той.   Предвижда се от 2019 до края на 2021 година да бъдат пуснати пет нови модела - три "Волво" и два "Поулстар" (Polestar) - всичките изцяло електрически.   "Тези пет автомобила ще бъдат допълнени от гама от бензинови и дизелови хибриди и меки 48-волтови хибридни версии на всички модели", уточнява "Волво".   "Това означава, че в бъдеще няма да има коли "Волво" без електрически двигател", допълва компанията.   "Волво кар груп" освен това възнамерява до 2025 г. да направи производствените си дейности "неутрални" към климатичните промени.   "Волво" инвестира усилено в нови модели и заводи, откакто "Чжъцзян Джийли холдинг груп" (Zhejiang Geely Holding Group) го купи от "Форд" (Ford Motor Co.) през 2010 година, създавайки ниша на пазара на първокласни автомобили, доминиран от по-големи конкуренти като "Мерцедес-Бенц" (Mercedes-Benz) на "Даймлер" (Daimler) и "Бе Ем Ве" (BMW), припомня Ройтерс.   "Файненшъл таймс" отбелязва, че Китай вече е световен лидер в продажбите на електромобили, а "Джийли" е единствената китайска автомобилна компания, която произвежда коли за САЩ.   Близо 265 000 електромобила са продадени в Китай през миналата година, докато в цяла Европа броят им е 110 000, по данни на EV-Volumes.com. Обявените планове на "Волво" най-вероятно ще повдигнат въпроса за позициите на американския стартъп "Тесла", чиято пазарна оценка скочи в периода, когато компанията нямаше сериозна конкуренция при изцяло електрическите коли.   Миналата година "Тесла" продаде 76000 автомобила и планира да произведе 1 милион коли до 2020 г. Нейната пазарна оценка вече е по-голяма от тази на компанията "Дженерал моторс", която миналата година продаде 10 милиона автомобила.

Парламентът прие оставката на шефа на НЗОК Глинка Комитов

https://www.24chasa.bg/novini/article/6318968

Парламентът прие оставката на шефа на НЗОК Глинка КомитовНародните представители приеха да бъде прекратен мандатът на управителя на Националната здравноосигурителна каса д-р Глинка Комитов, съобщава „Фокус“. Оставката на д-р Комитов бе приета с 88 „за“ и 67 „въздържали се“. Процедурата за избор на нов управител на НЗОК по закон трябва да приключи в 30-дневен срок от приемането на оставката.

Всички нови коли на Volvo минават на ток

https://www.actualno.com/cars/vsichki-novi-koli-na-volvo-minavat-na-tok-news_620765.html

Шведският производител Volvo Cars обяви, че слага край на използването на познатите досега двигатели с вътрешно горене на своите автомобили. От 2019 г. всички модели на компранията ще бъдат оборудвани с електромотори, тоест те ще бъдат или чисти електромобили, или хибриди. Намере

Фермер създаде огромен портрет на Владимир Путин в полето (видео)

https://offnews.bg//offtopic/fermer-sazdade-ogromen-portret-na-vladimir-putin-v-poleto-video-659818.html

Италиански фермер изобрази лика на руския президент Владимир Путин върху свое поле с помощта на трактор и завидни артистични умения.

Дарио Гамбарин сътвори портрет на Путин, дълъг 135 метра, а поводът е срещата на Г-20, за която фермерът се надява да мине успешно, пише RT.

Дрон засне творението на Гамбарин, който се намира близо до Верона. На портрета е изобразено името на Путин, неговият лик и "G-20 2017".

Не за пръв път Гамбарин ползва трактора си като четка - миналата година той нарисува Хилъри Клинтън и Доналд Тръмп, като върху настоящия американски президент той изписа думата "Ciao".

Economist: Източноевропейците са убедени, че западните производители на храни им продават шлака

https://www.actualno.com/analysis/economist-iztochnoevropejcite-sa-ubedeni-che-zapadnite-proizvoditeli-na-hrani-im-prodavat-shlaka-news_620773.html

За някои е сиренето и киселото мляко, за други – плодовият сок. За Тибор Ферко, производител на месо от Усти-над-Лабем, град в северната част на Чешката република, шоколадът е онзи, който предизвиква сладостно слюноотделяне. Г-н Ферко, описва ръкомахайки с италианска страс

Все повече българи осиновяват кучета от приюти

https://www.actualno.com/goodnews/vse-poveche-bylgari-osinovjavat-kucheta-ot-priuti-news_620774.html

Увеличава се броят на кучетата, които биват осиновявани от приюти у нас. Това заяви говорителят на приют Animal Rescue Sofia Стела Райчева пред "Дарик". Куче с 380 шева по тялото си, получени при хирургически експеримент, е сред жертвите, попаднали в приюта на неправителствената орган

Плановете на Янис Варуфакис да въведе алтернативна валута в Гърция

http://www.investor.bg/evropa/334/a/planovete-na-ianis-varufakis-da-vyvede-alternativna-valuta-v-gyrciia-242479/

Бившият финансов министър е имал идеята да раздава ваучери на държавните служители, с които да могат да се покриват задължения към хазната

Равнис по Путин и Орбан: Властта обяви война на Съюза на съдиите, орязва му външното финансиране

http://www.mediapool.bg/ravnis-po-putin-i-orban-vlastta-obyavi-voina-na-sayuza-na-sadiite-oryazva-mu-vanshnoto-finansirane-news266223.html

В пълен синхрон с атаките на медиите от кръга на Делян Пеевски управляващите от ГЕРБ и "Обединени патриоти" внесоха проект за промяна в съдебния закон, с който се отрязва възможността за външно финансиране на съсловните организации. Мотивът е "премахване на всички предпоставки за упражняване на влияние върху органите на съдебната власт", като очевидно управляващите идентифицират западните донори като главен риск за такова влияние. Поправката е недвусмислено насочена към Съюза на съдиите в България. Критично настроената към статуквото организация изпълнява редица проекти, финансирани от множество международни донори, включително ЕС, холандското правителство, т.нар. "Норвежки фонд", "Америка за България" и други. Философията на законопроекта е изцяло в духа на ограниченията, въведени от Путин в Русия срещу финансираните от Запада неправителствени и от Обран в Унгария, където със закон бе прекратено съществуването на Централноевропейския университет. И ако този абсурд не е достатъчен, то управляващите искат със закон да се прекрати съществуването на най-старата съсловна организация на юристите в България – Съюза на юристите в България. Това ще стане, ако се приеме предложението на съдиите, прокурорите и следователите да бъде забранено да участват в други професионални организации, освен своите собствени. Това ще обезсмисли съществуването на Съюза на юристите в България, където членуват юристи от всички гилдии. СЮБ е учреден през 1966 г. като "доброволна, независима обществена и творческа организация, обединяваща лица с висше юридическо образование. Той е правоприемник на Кооперативно дружество "Дом на българските правници", основано още през 1925 г. В организацията членуват 2550 юристи от всички правни професии, организирани в 40 дружества в цялата страна. Съюзът на съдиите в България, който през годините се открои като опонент на магистратско-политическото лоби около главния прокурор, има малко над 900 членове. Вносители на законопроекта са председателят на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ), Емил Димитров-Ревизоро и Христиан Митев ("Обединени патриоти"), Анна Александрова и Иглика Събева (ГЕРБ). Предложението им идва броени дни след апела на осем камари, представляващи чуждестранни инвеститори у нас, за истинска и задълбочена съдебна реформа с акцент върху прокуратурата. "Очевидно тази промяна е насочена срещу Съюза на съдиите в България, който не си мълчи и явно дразни силните на деня", каза пред Mediapool съдия Нели Куцкова, която е член на ССБ, но коментира в лично качество. Очаква се по-късно организацията да излезе с официална позиция. Пари само от членски внос В законопроекта управляващите предлагат следния текст: "Източници на имуществото на организациите по ал.1 (съсловните организации на магистратите – б.р.) могат да бъдат само членски внос, имуществени вноски и дарения от техните членове. Не се допуска друго финансиране или предоставяне на имущество под каквато и да е форма". Така на съсловните организации скандално се забранява дори финансиране от фондовете на Европейския съюз. Вносителите казват, че промените ще засилят гаранциите за независимост на магистратите, както и да доведат до "премахване на всички предпоставки за упражняване на влияние върху органите на съдебната власт". Не е ясно с какво точно външното финансиране, включително това от ЕС, пречи на независимостта точно на съсловните организации, но не и на Висшия съдебен съвет (ВСС). Останалите съсловни магистратски организации - Българска съдийска асоциация и Асоциацията на прокурорите - също получават външно финансиране. БСА изпълнява редица проекти, финансирани от Европейския съюз. Такива проекти се изпълняват и от Висшия съдебен съвет. Преди по-малко от 10 години с финансирането на Американската агенция за международно развитие множество районни съдилища в страната успяха да си купят техника, да ремонтират сградите си и да си направят сайтове. Пари затова в бюджета на съдебната власт нямаше. Никаква научна работа в чужбина Проектът предвижда забрана за магистратите да извършват преподавателска или научна дейност, финансирана от чужда държава или чуждестранно лице. Този текст буквално забранява участието на магистрати по програми за обучение като "Фулбрайт" или Международна програма за лидери, финансирана от Държавния департамент на САЩ. По тези програми участват множество съдии, прокурори и съдебни служители. Със скандалните текстове на практика се забраняват финансираните от ЕС и Съвета на Европа стажове (като Европейския съд по правата на човека в Страсбург), в които всяка година участват десетки български съдии, както и финансирането на обмена на кадри между България и останалите държави в Европа и света. "Особеностите и естеството на тяхната професия, с оглед упражняваната дейност (правораздаване, съответно държавно обвинение и надзор за законност) налагат определени ограничения. Самите ограничения са на практика в обществена полза, защото гарантират свободното сдружаване и в същото време забрана за финансиране и предоставяне на имущество под каквато и да е форма, освен от техни членове", се казва в мотивите на законопроекта. Към него е приложена и предварителна оценка за въздействие, която семпло констатира, че това би засилило независимостта на магистратите. Според оценките в мониторинговите доклади на ЕК, на независими експерти и на голяма част от обществото (въпреки обработката му от медиите на Пеевски), проблем за независимостта на магистратите е лобисткият натиск от бизнес и политически кръгове, които обикновено действат в синхрон. На този фон управляващите предвиждат и създаването на Съвет за партньорство към Висшия съдебен съвет. В него ще участват трима изборни членове на ВСС, както и представители на съсловните организации на магистратите. И бонуси за лоялност на сегашния ВСС В същото време законопроектът предлага кадрови бонус за членовете на настоящия състав на Висшия съдебен съвет (ВСС), като предвижда възможност при приключване на мандата им да бъдат възстановени не само на поста, който са заемали, но и на друг пост, който те си изберат. Условието е длъжността да бъде равна по степен на заеманата от тях преди това.

Управляващите обявиха война на Съюза на съдиите, отрязват външното им финансиране

http://www.mediapool.bg/upravlyavashtite-obyaviha-voina-na-sayuza-na-sadiite-otryazvat-vanshnoto-im-finansirane-news266223.html

В пълен синхрон с атаките на медиите от кръга на Делян Пеевски управляващите от ГЕРБ и "Обединени патриоти" внесоха законопроект за промяна в съдебния закон, с който се отрязва възможността за външно финансиране на Съюза на съдиите в България. Реформаторската организация изпълнява редица проекти, финансирани от множество международни донори, включително ЕС, холандското правителство, "Норвежкия фонд", "Америка за България" и други.   Подобен законопроект може да намери аналог в ЕС само в Унгария, където със закон бе прекратено съществуването на Централноевропейския университет.   И ако този абсурд не е достатъчен, то управляващите искат със закон да се прекрати съществуването на най-старата съсловна организация на юристите в България – Съюза на юристите в България. Това ще стане, ако се приеме предложението на съдиите, прокурорите и следователите да бъде забранено да участват в други професионални организации, освен своите собствени. Това ще обезсмисли съществуването на Съюза на юристите в България, където членуват юристи от всички гилдии.   СЮБ е учреден през 1966 г. като "доброволна, независима обществена и творческа организация, обединяваща лица с висше юридическо образование. Той е правоприемник на Кооперативно дружество "Дом на българските правници", основано още през 1925 г. В организацията членуват 2550 юристи от всички правни професии, организирани в 40 дружества в цялата страна.   Съюзът на съдиите в България има малко над 900 членове.   Вносителите на законопроекта са председателят на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ), Емил Димитров-Ревизоро (Обединени патриоти), Христиан Митев (Обединени патриоти), Анна Александрова и Иглика Събева (ГЕРБ).   Пари само от членски внос   В законопроекта управляващите предлагат следния текст: "Източници на имуществото на организациите по ал.1 (съсловните организации на магистратите – б.р.) могат да бъдат само членски внос, имуществени вноски и дарения от техните членове. Не се допуска друго финансиране или предоставяне на имущество под каквато и да е форма".   Така на съсловните организации скандално се забранява дори финансиране от фондовете на Европейския съюз. Вносителите казват, че промените ще засилят гаранциите за независимост на магистратите, както и да доведат до "премахване на всички предпоставки за упражняване на влияние върху органите на съдебната власт". Не е ясно с какво точно външното финансиране, включително това от ЕС, пречи на независимостта точно на съсловните организации, но не и на Висшия съдебен съвет (ВСС).   Останалите съсловни магистратски организации - Българска съдийска асоциация и Асоциацията на прокурорите - също получават външно финансиране. БСА изпълнява редица проекти, финансирани от Европейския съюз. Такива проекти се изпълняват и от Висшия съдебен съвет. Преди по-малко от 10 години с финансирането на Американската агенция за международно развитие множество районни съдилища в страната успяха да си купят техника, да ремонтират сградите си и да си направят сайтове. Пари затова в бюджета на съдебната власт нямаше.   Никаква научна работа в чужбина   Проектът предвижда забрана за магистратите да извършват преподавателска или научна дейност, финансирана от чужда държава или чуждестранно лице. Този текст буквално забранява участието на магистрати по програми за обучение като "Фулбрайт" или Международна програма за лидери, финансирана от Държавния департамент на САЩ. По тези програми участват множество съдии, прокурори и съдебни служители. Със скандалните текстове на практика се забраняват финансираните от ЕС стажове и финансирането на обмена на кадри между България и останалите държави в Европа и света.   "Особеностите и естеството на тяхната професия, с оглед упражняваната дейност (правораздаване, съответно държавно обвинение и надзор за законност) налагат определени ограничения. Самите ограничения са на практика в обществена полза, защото гарантират свободното сдружаване и в същото време забрана за финансиране и предоставяне на имущество под каквато и да е форма, освен от техни членове", се казва в мотивите на законопроекта.   Към него е приложена и предварителна оценка за въздействие, която семпло констатира, че това би увеличило независимостта на магистратите.   На този фон управляващите предвиждат и създаването на Съвет за партньорство към Висшия съдебен съвет. В него ще участват трима изборни членове на ВСС, както и представители на съсловните организации на магистратите.   И бонуси за лоялност на сегашния ВСС   В същото време законопроектът предлага кадрови бонус за членовете на настоящия състав на Висшия съдебен съвет (ВСС), като предвижда възможност при приключване на мандата им да бъдат възстановени не само на поста, който са заемали, но и на друг пост, който те си изберат. Условието е длъжността да бъде равна по степен на заеманата от тях преди това.

Задържаха 37 предполагаеми членове на „Ислямска държава“ в Турция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6318959

Задържаха 37 предполагаеми членове на „Ислямска държава“ в Турция
Турската полиция задържа 37 предполагаеми членове на близкоизточната радикална групировка „Ислямска държава“ в рамките на антитерористична операция, проведена в девет провинции в страната, съобщава Ройтерс, цитирана от “Фокус“. Властите съобщават, че в близост до границата е арестуван и сириец, пренасящ повече от пет килограма експлозив и

В Турция съдят българка за трафик на "гюленисти"

http://www.cross.bg/granitza-litza-rymyana-1548072.html

/КРОСС/ Прокуратурата в Одрин заведе наказателно дело в Трети състав на съда за тежки престъпления за незаконно превеждане през границата на общо 57 издирвани „гюленисти" и на техни близки, предаде информационната агенция „Догу хабер ажансъ" (ДХА), цитирана от „Фокус". В обвинителният акт в размер на 36 страници фигурират имената на 14 заподозрени, от които 10 са задържани. Останалите четирима ще бъдат съдени задочно, сред които е и българската гражданка Румяна Радославова Мирчева (на 47 години). Прокуратурата иска налагане на наказание лишаване от свобода от 5 до 19 години заради „нелегален трафик на хора; съзнателно оказване на помощ на т.нар. „Терористична организация на гюленистите/Паралелна държавна структура" (ФЕТО/ПДС); покровителство на престъпници; членуване в терористична организация". Установено е, че обвиняемите са вземали до 10 хиляди евро на човек, за да го изведат нелегално от Турция. В рамките на 85 дни - от 18 ноември 2016-а до 10 февруари 2017 г., по незаконен път през турската граница са били прекарани общо 57 лица. От тях 20 лица са заподозрени за членуване във ФЕТО/ПДС, включително 12 - издирвани; останалите са техни близки - главно съпруги и деца. Сред избягалите зад граница има прокурори, полицаи, съдии и журналисти

Украйна заяви, че е предотвратила втора кибератака

http://www.mediapool.bg/ukraina-zayavi-che-e-predotvratila-vtora-kiberataka-news266222.html

Украинският вътрешен министър Арсен Аваков каза днес, че властите са предотвратили втора кибератака срещу Украйна, съобщиха световните агенции.   Специалисти все още се опитват да установят кой е отговорен за кибератаката миналия месец, която порази компютърни системи по целия свят.   Според служители на украинското разузнаване и сили за сигурност някои от първоначалните компютърни заразявания при атаката са били разпространени чрез зловреден ъпдейт на украинската компания M.E.Doc. Фирмата отрича да е виновна.    Аваков каза, че новата атака е започнала вчера в 13,40 ч. и е било предвидено кулминацията й да настъпи в 16 ч. По думите му вчерашната атака, подобно на тази на 27 юни, е тръгнала от M.E.Doc. Той заяви, че до 15 ч. киберполицията е спряла разпращането по електронната поща и активирането на вируса от сървърите на M.E.Doc.   "Атаката беше спряна. Сървърите бяха отстранени заедно със следите от действията на киберпрестъпниците, чийто източник очевидно е бил в Руската федерация", заяви Аваков във Фейсбук.   По-рано киберполицията на Украйна обяви, че е извършила обиск в офисите на M.E.Doc и е иззела сървърите на компанията.

Тленните останки на Симон Вейл ще бъдат положени в Пантеона в Париж

http://www.mediapool.bg/tlennite-ostanki-na-simon-veil-shte-badat-polozheni-v-panteona-v-parizh-news266221.html

Симон Вейл, бележита фигура на френската политика, оцеляла по време на Холокоста, ще почива до съпруга си в Пантеона в Париж, където са положени тленните останки на други големи французи. Това съобщи в сряда президентът Еманюел Макрон на националното погребение на Вейл, предаде Франс прес. "Реших, със съгласието на семейството й, Симон Вейл да почива до съпруга си в Пантеона", за да изкажем "огромната благодарност на френския народ към едно от толкова обичаните му деца", каза държавният глава след церемония, на която се събраха около 700 френски и чуждестранни известни личности. "Вие, госпожо, раздадохте на нашата нация щедри дарове, които я направиха по-добра и по-красива", заяви Макрон пред ковчега, покрит с френския трикольор. "Тя обичаше Европа, винаги се е борела за нея, защото знаеше, че в сърцето на тази европейска мечта стои преди всичко мечтата за мир и свобода", каза президентът, цитиран от Асошиейтед прес. За да почетат паметта й, дойдоха и чуждестранни правителствени ръководители, сред които Шарл Мишел от Белгия, Ксавие Бетел от Люксембург и Бойко Борисов от България, бивши френски президенти и премиери и на практика цялото сегашно правителство, съобщава Франс прес. Присъствието на българския министър-председател бе потвърдено и в кратко съобщение на пресслужбата на МС в София, в което се казва, че Борисов е отдал почит на паметта на Симон Вейл и е присъствал на поклонението в Дома на инвалидите в Париж по лична покана от френския президент Еманюел Макрон. Символ на борбата за еманципация на жените и на изграждането на европейския проект, Вейл почина в петък на 89-годишна възраст. Тя ще е едва петата жена, удостоена с честта да бъде погребана в този храм на републиката, където почиват тленните останки на Виктор Юго, Емил Зола, Александър Дюма и Мария Кюри. Деветдесетгодишният бивш френски президент Валери Жискар д'Естен е изразил съжаление, че не може да отиде на погребението, казаха хора от обкръжението му. Вейл бе негов емблематичен министър на здравеопазването. През 1974 г. тя преминава през всевъзможни перипетии, за да внесе законопроекта за легализиране на абортите във Франция. Тази сутрин траурният марш на Шопен посрещна ковчега на Вейл в Дома на инвалидите, внесен от републикански гвардейци малко преди 10,30 часа местно време. Час по-късно той бе изнесен под акомпанимента на песента "Блатните войници", напомняща за затварянето й в лагера на смъртта "Аушвиц-Биркенау". Симон Вейл е първата жена председател на Европейския парламент (1979-1982). Тя е една от най-популярните и ползващи се с широко доверие обществени фигури във Франция, дългогодишен политик и активист, който работи усилено за европейската интеграция. Тя е родена на 13 юли 1927 г. в Ница, Франция. През 1944 г., едва на 16, е депортирана в нацисткия концлагер "Аушвиц" със семейството си, от което оцеляват само тя и двете й сестри. Години по-късно, вече утвърден общественик, тя председателства Фондацията за паметта на Холокоста, като след 2007 г. става неин почетен председател. След войната Вейл завърша право и политически науки. Участвала е в два правителствени кабинета - като министър на здравеопазването и министър по социалните въпроси, здравеопазването и градоустройството. Между 1984-1989 г. е председател на групата на либералите, демократите и реформаторите в Европейския парламент и е евродепутат до 1993 г. От 1998 г. до 2007 г. е член на Конституционния съд на Франция.

КЗК позволи на чешката KMV да придобие "Куадрант Бевъриджис"

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/kzk-pozvoli-na-cheshkata-kmv-da-pridobie-kuadrant-bevyridjis-242478/

Целта на концентрацията е свързана със стратегията на "Карловарске минерални води" за разширяване на бизнеса на Балканите

Италия инжектира над 22 млрд. евро в три свои банки

http://www.mediapool.bg/italiya-inzhektira-nad-22-mlrd-evro-v-tri-svoi-banki-news266220.html

Италианското правителство ще инжектира огромна сума в три от най-проблемните си банки. През последните десетина дни Европейската комисия на два пъти одобри държавни помощи за италиански банки на обща стойност над 22 млрд. евро. На 25 юни Брюксел даде зелена светлина за ликвидацията на две малки регионални банки в страната - Banca Popolare di Vicenza (BPVI, Банка Пополаре ди Виченца) и Veneto Banca (Венето Банка), като тяхното затваряне ще бъде съпроводено с държавна помощ под формата на кешова инжекция от 4.785 млрд. евро и държавни гаранции в размер на максимум 12 млрд. евро. Целта е да не бъдат засегнати депозантите, но според условията на помощта акционерите на трезорите и притежателите на подчинен дълг ще поемат солидна част от загубите. Преди ден пък Европейската комисия одобри допълнителна финансова помощ в размер на 5.4 млрд. евро. Тези средства обаче ще се ползват за спасяването на четвъртата по големина италианска банка Monte dei Paschi di Siena (BMPS). "Спасителни операции от държавата трябваше да са нещо от миналото, след като еврозоната създаде банков съюз с конкретно разработени правила, които да предпазят данъкоплатците от спасяване на неуспелите кредитори. Брюксел обаче реши, че спасителният план е в съответствие с правилата на ЕС за държавните помощи, тъй като акционерите и младшите кредитори на BMPS ще участват в увеличаването на капитала с 4.3 млрд. евро, като по този начин ще ограничат използването на парите на данъкоплатците", коментира АФП, цитирана от БГНЕС. В замяна на спасителния план Италия трябва да приеме драстичен план за преструктурирането на BMPS, одобрен от ЕС. В сряда трезорът обяви, че ще закрие почти една трета от клоновете си и ще съкрати една пета от работната си сила до 2021 г. Клоновете ще бъдат свити от около 2 000 на близо 1400 през 2021 г., а броят на служителите ще бъде намален с около 5 500 души, като ще спадне до 20 000 души за същия период. От ЕК подчертаха, че по всяка вероятност покритите гаранции от 12 млрд. евро ще бъдат активирани само частично. Освен това добрите активи на двата трезора ще бъдат прехвърлени към най-голямата италианска банка на пазара на услугите на дребно - Intesa Sanpaolo (Интеза Санпаоло), която ще ги купи за 1 евро, а правителството ще й плати одобрените близо 5 млрд. евро. Разрешението от Брюксел идва след месеци на тежки разговори между властите в Рим и европейските регулатори, в които Италия настояваше да получи възможността да ликвидира банките си съобразно собственото си законодателство вместо съобразно по-тежките европравила, които силно ограничават ползването на пари на данъкоплатеца за спасяване на банки, отбелязва "Ройтерс". Според европравилата, за да се спасяват банки с пари от бюджета, трябва да бъдат наложени загуби на облигационерите и големите депозанти. В Италия това е политически тежко решение, доколкото много домакинства държат облигации на банки в страната и биха пострадали от подобна мярка точно преди националните избори следващата година. Според "Ройтерс" отделни официални лица от Брюксел са изразили недоволство от начина, по който на Италия се разрешава да се справи с кризата си, при положение че банковата индустрия в страната е била принудена да отпише 350 млрд. евро лоши кредити – една трета от тези в цялата еврозона. "Проточилите се преговори между Рим, Франкфурт и Брюксел" и техният резултат поставят сериозни въпроси за ефективността на банковия надзор и доверието в собствените правила на Европа за справяне с банкови кризи", отбелязва агенцията. Част от работещите в банковия сектор в Италия също са недоволни от решението. "Според мен отново замитаме праха под килима. Проблемът е в банковия ни мениджмънт, казвам го от личен опит. След едва година и половина работа администратори си тръгват с бонуси от 42-46 милиона евро", коментира пред БНТ Сандро Семенцато, бивш банков служител. През 2015 г. италианските банки ликвидираха други четири по-малки трезора.

Лео Меси вече струва 300 милиона

https://www.24chasa.bg/sport/article/6318805

Лео Меси вече струва 300 милиона"Барселона" и Лео Меси се споразумяха за подновяване на договора на аржентинеца, който ще го задържи  в клуба до 30 юни 2021 г.  Според испанският вестник "Марка" в новия договор на Меси ще има опция за допълнителна година в Каталуния, а откупуващата му клауза ще нарасне от 250 на 300 милиона евро.  Споразумението ще бъде подписано през следващите

Симеонов: Обстановката в Асеновград се успокоява, предприехме нужните мерки

https://www.24chasa.bg/novini/article/6318954

Симеонов: Обстановката в Асеновград се успокоява, предприехме нужните мерки

Смятам, че в Асеновград нещата отиват към успокояване и основание за това са действията, които предприехме. Незабавно се ангажирахме с проблема, заявихме съпричастността на държавата, а не както досега - общините бяха оставени сами да решават проблемите си, институциите оставаха отстрани. Това каза в Народното събрание вицепремиерът Валери

До 30 години човечеството няма да се размножава чрез секс

https://www.actualno.com/interest/do-30-godini-chovechestvoto-njama-da-se-razmnojava-chrez-seks-news_620772.html

До 30 години човечеството вече няма да има нужда от секс, за да се размножава, смята професор от Стандфордския университет.Ханк Грийли е на мнение, че репродуктивният процес в бъдеще ще започва с родители, които ще избират ембриони, създадени в лабораторни условия от тяхната

Може ли "Ислямска държава" да бъде изтласкана от Сирия без помощта на Асад

http://www.mediapool.bg/mozhe-li-islyamska-darzhava-da-bade-iztlaskana-ot-siriya-bez-pomoshtta-na-asad-news266219.html

Докато предвожданата от САЩ коалиция затяга примката около групировката "Ислямска държава" в Сирия, подкрепяните от Иран войски на президента Башар Асад също си връщат територии от екстремистите, без да срещат особена съпротива от страна на Вашингтон - свидетелство за това колко ограничени са американските опции без силен съюзник на терен.    Вашингтон не желае да си сътрудничи с изолираното в международен план правителство на Асад. Но ще бъде трудно джихадистите от "Ислямска държава" да бъдат изтласкани и възпирани единствено с помощта на подкрепяните от САЩ кюрдско-арабски милиции, а говорител на коалицията заяви, че успехите на Асад облекчават задачата на тези сили.    Но ако се позволи на сирийския президент да завземе териториите на "Ислямска държава", това може да се сметне като легитимиране на властта му и вероятно ще подпомогне войната му срещу и без това отслабващото въстание срещу него. Крие и друга опасност - да се засилят позициите и на съюзниците на Асад, Иран и ливанската групировка Хизбула, които имат свои сили, биещи се заедно с войските му в офанзивата срещу териториите под контрола на "Ислямска държава".   В правителството на Тръмп има разделение по въпроса дали да се подходи агресивно за спиране на настъпленията на Асад, заяви високопоставен официален източник от САЩ, който нямаше разрешение да говори пред репортери и пожела да остане анонимен.   Полковник Райън Дилън от американските сухопътни войски, говорителят на коалицията срещу "Ислямска държава", заяви, че никой не би имал нищо против сирийските правителствени сили да си връщат територии, които са под контрола на джихадистите, и да запълват вакуума, когато екстремистката групировка вече я няма.   Това изявление бе учудващо - още повече, че бе направено скоро след като миналата седмица президентът Доналд Тръмп отправи предупреждение към Асад, че ще плати "тежка цена", защото имало "потенциални" доказателства, че Сирия се готвела да извърши ново нападение с химически оръжия.   Тези объркани послания разкриват един смущаващ факт, който повечето политически стратези не биха признали: Асад е парий, но същевременно е и удобно средство за обезопасяване и управление на градове, населени предимно с арабски жители и намиращи се в сложен терен.    Положението в Сирия се различава от това в Ирак, където коалицията и правителството в Багдад работят в тясно сътрудничество и са напът да си върнат основния опорен пункт на "Ислямска държава" - град Мосул. Сирийското правителство нееднократно е заявявало, че всеки е добре дошъл, ако иска да сътрудничи с него за разгрома на групировката.   Мохамед Хеир Акам, сирийски депутат, постави под съмнение целесъобразността на американската подкрепа за предвожданите от кюрдите сили. По думите му "сирийско-руското сътрудничество е постигнало по-добри резултати в борбата с тероризма", докато действията на САЩ са имали "точно обратния ефект".   Досега американската страна отхвърля възможността за всякакво сътрудничество със сирийския лидер, когото Тръмп нарече "животно". САЩ са партньори с въоръжената коалиция на местните кюрдски и арабски отряди, действаща под името Сирийски демократични сили (СДС).   В момента именно тези бойци са начело на офанзивата срещу самопровъзгласилата се столица на групировката "Ислямска държава", град Ракка в Северна Сирия, и евентуално на по-късен етап може да щурмуват и последния голям опорен пункт на джихадистите на югоизток, в провинция Дейр аз Зур.   Но американската подкрепа за предвожданата от кюрдите въоръжена коалиция ядоса Турция, която смята това формирование за разклонение на кюрдските екстремисти, действащи на нейна територия. На СДС с подозрение гледа и предимно арабското население на Ракка и провинция Дейр аз Зур.   Освен това тази коалиция, наброяваща около 50 000 бойци, вече е изправена пред риска да разтегне прекалено много фронта си и в никакъв случай не е готова за далеч по-голямото предизвикателство, което ще представлява битката в провинция Дейр аз Зур.    От друга страна, Асад и иранските му съюзници постепенно заеха ключови райони по фланговете на предвожданите от САЩ сили във войната им срещу "Ислямска държава". Те превзеха територии на няколко фронта, включително в покрайнините на Ракка и в провинция Дейр аз Зур. С подкрепата на Русия и Иран Асад постепенно разширяваше успехите си и сега под управлението му са почти всички големи градове в Сирия с изключение на тези под контрола на "Ислямска държава".   Изключително знакови бяха две негови посещения миналата седмица. Първото беше в централната провинция Хама, където той пристигна, карайки личния си автомобил, а после посети и руска военновъздушна база в Западна Сирия, където се снима с руски генерали и в кабината на руски изтребител Су-35.   Войските на Дамаск се разположиха югозападно от Ракка, като сирийските власти се заканиха, че в крайна сметка ще си върнат града.   САЩ настояват, че властта в този град трябва да бъде дадена на съвет от местни хора, който да го управлява след освобождаването му, и дадоха ясно да се разбере, че няма да търпят сирийското правителство и съюзниците му да извличат изгода от водещата се в момента битка. Неотдавна американските сили свалиха сирийски самолет, както и безпилотни летателни апарати, за които се предполагаше, че са били използвани от сили, действащи с подкрепата на Иран. Това стана в момент, когато успоредно нарастваше напрежението близо до база, където коалицията обучава сирийски бунтовници.   Но цитираният по-горе високопоставен американски източник заяви, че съществуват значителни разногласия за това доколко агресивен подход следва да възприемат САЩ, за да попречат на Асад да си връща контрола над територията, която "Ислямска държава" отстъпва. Някои в Белия дом били за по-силов подход, докато Държавният департамент и Пентагонът предупреждавали за потенциалните рискове.   Ако контролираните от Асад територии бъдат сведени до минимум, това ще отслаби позициите му при евентуално сключване на политическо споразумение за край на конфликта. И така ще е по-реално да се сбъдне отдавнашното желание на САЩ той да се оттегли от властта. Ограничаването на контрола му над Източна Сирия ще попречи и на подкрепяните от Иран сили да образуват широк коридор, свързващ Ирак, Сирия и Ливан. По-предпазливите в правителството на Тръмп по отношение на рисковете се безпокоят да не би САЩ да се плъзнат по плоскостта на още по-пряка конфронтация с Асад, заяви източникът.   Дилън, говорителят на коалицията, каза пред репортери в Пентагона, че целта на американската страна е "Ислямска държава" да бъде разгромена навсякъде, където съществува. По думите му ако други, включително сирийското правителство и иранските и руските му съюзници, искат да се бият с екстремистите, САЩ "нямат абсолютно никакъв проблем с това".   Фредерик Хоф, директор на Центъра за Близкия изток "Рафик Харири" към Атлантическия съвет, заяви, че това изказване отразява тесния американски поглед върху сирийската война, с много конкретен фокус върху неутрализирането на "Ислямска държава".   От гледна точка на коалицията "всичко се върти около ликвидирането на ИДИЛ в Ракка", написа той в статия, излязла миналата седмица. "А как ще се създадат условия тя да си остане ликвидирана? Това най-вероятно ще е задача за някой друг".    ------- *Карам е директор на новинарския отдел на Асошиейтед прес за Ливан и Сирия и отразява новините за Сирия от 1996 г. Ледърман, който предава от Вашингтон, отразява за Асошиейтед прес новините от Белия дом и националната политика в САЩ от 2012 г. 

Замърсената вода излага на риск близо милиард хора по света

http://www.moreto.net/novini.php?n=354882

Непреработените отпадъчни води от градовете се използват за напояване на 50 % повече земеделски земи по света, отколкото се смяташе досега, като излагат 885 милиона хора на риск от болести, сред които диария и холера, предаде Ройтерс.

Президентът на Китай пристигна в Германия за срещата на върха на Г-20

https://www.24chasa.bg/novini/article/6318937

Президентът на Китай пристигна в Германия 
за срещата на върха на Г-20
Китайският президент Си Цзинпин пристигна в Берлин за серия разговори преди срещата на върха на Г-20 в Хамбург в края на седмицата, съобщава ДПА, цитирана от БТА. Си бе посрещнат с военни почести от германския си колега Франк-Валтер Щайнмайер, след което се отправи за среща с канцлера Ангела Меркел.

BulgariaSat-1 достигна позицията си на геостационарната орбита

http://www.investor.bg/telekomunikacii/457/a/bulgariasat-1-dostigna-poziciiata-si-na-geostacionarnata-orbita-242481/

При нормални условия сателитът ще има живот и гориво за над 20 години, ще започне да излъчва през август

Въоръжената сирийска опозиция участва в преговорите за Сирия в Астана

http://www.mediapool.bg/vaorazhenata-siriyska-opozitsiya-uchastva-v-pregovorite-za-siriya-v-astana-news266218.html

Въоръжената сирийска опозиция и по-специално представители на т. нар. Северен и Южен фронт участват във втория ден от преговорите за уреждане в Сирия, започнали в казахстанската столица Астана. Това заяви шефът на пресслужбата на казахстанското външно министерство Ануар Жайнаков, цитиран от ТАСС. Преговорите в Астана се водят под егидата на държавите гаранти за примирието в Сирия - Русия и Иран, които подкрепят режима на президента Башар Асад, от една страна, и Турция, която поддържа бунтовниците, от друга. Мирният процес в Астана се води успоредно с политическите преговори за Сирия в Женева, които не успяват да постигнат пробив за уреждане на продължаващия повече от шест години конфликт. Според Ануар Жайнаков опозицията, участваща в преговори и срещи, ще се включи и в пленарно заседание. "Очаква се в пленарното заседание да вземат участие всички участници в преговорния процес", каза дипломатът. Участниците в пленарното заседание се предвижда да приемат документ, който ще определи границите на зоните за деескалация в Сирия и ще регламентира контрола върху тях.

Президентът на Израел смекчи присъдата на бившия премиер Ехуд Олмерт

http://www.mediapool.bg/prezidentat-na-izrael-smekchi-prisadata-na-bivshiya-premier-ehud-olmert-news266217.html

Президентът на Израел Реувен Ривлин смекчи присъдата за корупция на бившия израелски премиер Ехуд Олмерт - намали я от 27 месеца на 16,5 месеца, излежани фактически от осъдения. Това съобщи израелският в. Едиот ахронот". В неделя Олмерт беше освободен предсрочно от затвора по негова молба, след като съдебните власти решиха да намалят присъдата му с една трета. Той бе принуден да подаде оставка през 2008 г. след обвинения във взимане на подкупи и възпрепятстване на правосъдието във връзка със сделки за строителството на луксозен жилищен комплекс по времето, когато е бил кмет на Ерусалим и министър на търговията и индустрията. Присъдата от 27 месеца затвор включваше година и половина за вземане на подкуп, 8 месеца за злоупотреба с доверие и измама и един месец за възпрепятстване на правосъдието. На 20 юни Олмерт бе настанен в затворническа болница със сърдечни оплаквания. В социалните мрежи се появиха негови снимки, на които изглежда явно болен и силно отслабнал. Условно-предсрочното освобождаване предвиждаше до май 2018 г. Олмерт два пъти месечно да се разписва в полицията. Забранено му бе да напуска Израел. Президентът Ривлин отмени тези ограничения. Бившият премиер обаче обеща независимо от президентския акт да участва в работата на доброволчески сдружения, както бе разпоредила комисията за условно-предсрочно освобождаване. Олмерт е изправен пред нови обвинения - в опит да изнесе от затвора свръхсекретна информация, тъй като помолил адвоката си да изнесе ръкопис с мемоарите му, без цензорите да го проверят, отбелязва ДПА.

Борисов отдаде почит пред паметта на Симон Вейл

http://www.cross.bg/veiil-simon-frantziya-1548071.html

/КРОСС/ Министър-председателят Бойко Борисов отдаде почит пред паметта на Симон Вейл. Той присъства на поклонението в Дома на ветераните в Париж по покана от френския президент Еманюел Макрон. Симон Вейл е първата жена председател на Европейския парламент (1979-1982). Тя е една от най-популярните и ползващи се с широко доверие обществени фигури във Франция, дългогодишен политик и активист, който работи усилено за европейската интеграция. Родена е на 13 юли 1927 г. в Ница, Франция. През 1944 г., едва на 16, е депортирана в Аушвиц със семейството си, от което оцеляват само тя и двете й сестри. Години по-късно, вече утвърден общественик, тя председателства Фондацията за паметта на Холокоста, като след 2007 г. става неин почетен председател. След войната Вейл завърша право и политически науки. Участвала е в два правителствени кабинета - като министър на здравеопазването и министър по социалните въпроси, здравеопазването и градоустройството. Между 1984-1989 г. е председател на групата на либералите, демократите и реформаторите в Европейския парламент и е евродепутат до 1993 г. От 1998 г. до 2007 г. е член на Конституционния съд на Франция. Симон Вейл почина на 30 юни в Париж.  

Най-големият инвеститор в Албания продължава да бъде Гърция

http://econ.bg/Новини/Най-големият-инвеститор-в-Албания-продължава-да-бъде-Гърция_l.a_i.745148_at.1.html

Гърция продължава да бъде най-големият инвеститор в Албания, оставяйки зад себе си страни, които вероятно имат по-голям икономически потенциал,...

Съдебните процеси за свалянето на самолета над Източна Украйна ще се гледат в Холандия

http://www.mediapool.bg/sadebnite-protsesi-za-svalyaneto-na-samoleta-nad-iztochna-ukraina-shte-se-gledat-v-holandiya-news266216.html

Заподозрените за свалянето през 2014 г. на полет Ем Ейч 17 на Малайзийските авиолинии над Източна Украйна ще бъдат съдени от холандски съд и според холандското законодателство. Това заяви холандският министър на външните работи Берт Кундерс, цитиран от Ройтерс. Това решение бива взето след опити, блокирани през 2015 г. от Русия, за случилото се с полет Ем Ейч 17 да бъде създаден специален международен съд. Тогава загинаха всички 298 души на борда на самолета. Те бяха от 17 страни, като сред тях имаше 196 холандски граждани. През октомври 2015 г. разследването на Холандския съвет за безопасност заключи, че самолетът е бил свален с ракета руско производство. През септември миналата година следователите заявиха, че тя е била изстреляна от територия под контрола на проруските сепаратисти. В днешното си изявление Кундерс посочи още, че ръководеният от Холандия екип от следователи - в който влизат още представители на Австралия, Белгия, Малайзия и Украйна - ще продължи да работи и по време на "съдебната фаза" на делото. Засега няма посочени заподозрени.

”Простият” вече не разчита на ”простите”, защото поумняха

http://frognews.bg/news_137697/Prostiiat-veche-ne-razchita-na-prostite-zashtoto-poumniaha/

Вие сте прости и аз съм прост затова се разбираме. Тази фраза на премиера Борисов се превърна в „оръжие” на неговите опоненти, с което се опитват да го уязват. Забравят обаче, че който иронизира себе си е с едни гърди пред останалите.

Арестуваха четирима след антитерористична операция в Брюксел

https://www.24chasa.bg/novini/article/6318928

Арестуваха четирима след антитерористична операция в Брюксел

Четирима души са арестувани в рамките на антитерористична операция на полицията в Брюксел, извършена в нощта срещу сряда, съобщава AFP, цитирана от “Фокус“. По данни на Федералната прокуратура правоохранителните органи са се натъкнали на запаси от оръжия. Пояснява се, че операцията е била насочена срещу членове на байкърски клуб с името Kamikaze

Moody’s повиши дългосрочния рейтинг на Fibank със стабилна перспектива

https://www.24chasa.bg/novini/article/6318929

Moody’s повиши дългосрочния рейтинг на Fibank със стабилна перспективаМеждународната рейтингова агенция Moody's повиши дългосрочните депозитни рейтинги на Първа инвестиционна банка на B1. Международната рейтингова агенция Moody's базира своята оценка на няколко критерии, сред които: висока способност на банката да генерира печалба и оперативна ефективност; широка депозитна база,

Цитат на деня: Изхарчихме милиони, създадохме циганските барони и още не се интегрира това малцинство

http://www.dnevnik.bg/citat_na_deniia/2017/07/05/3001671_citat_na_denia_izharchihme_milioni_suzdadohme/?ref=rss


"Финансираме проекти, харчим милиони, създадохме циганските барони и още не се интегрира това малцинство. Държавата не си е вършила работата години наред. Ако се упрекват кой какво е правил за ромското малцинство – ами всички го правиха. Нима гласовете не ги купуваха всички? Нима за неплатения ток не си затваряха очите всички? Нима като сечаха незаконно дърветата, не си затваряха очите? Не е честно да се нападаме от тази трибуна, вместо да се обединим около един важен проблем." <br...

Украйна: Предотватихме втора кибератака срещу нас

https://www.24chasa.bg/novini/article/6318923

Украйна: Предотватихме втора кибератака срещу насУкраинският вътрешен министър Арсен Аваков каза днес, че властите са предотвратили втора кибератака срещу Украйна, предава Ройтерс, цитирана от БТА. Специалисти все още се опитват да установят кой е отговорен за кибератаката миналия месец, която порази компютърни системи по целия свят. Според служители на украинското разузнаване и сили за

БСП-София организира тематична приемна за саниране и енергийна ефективност

http://www.cross.bg/energiiina-efektivnost-postoyannata-1548070.html

/КРОСС/ На 6 юли, в постоянната приемна на БСП - София на ул. „Леге" №10, общинският съветник Борис Цветков и експертът към постоянната комисия по „Инженерна инфраструктура и енергийно планиране" на СОС Валентина Узунова ще консултират софиянци по програмата за саниране и енергийна ефективност. Те ще бъдат на разположение на гражданите от 15.00 до 17.00 часа. Желаещите могат да се запишат предварително на телефон 02/987 20 86.  

Валентин Радев: Полицаите носят тогите на властта

http://dnes.dir.bg/news/mvr-valentin-radev-kabinet-borisov-3-26010706

Валентин Радев поздрави служителите на МВР за празника им и обяви за справедливи част от исканията на протестиращите полицаи.

Български учени създават безглутенова бира

http://www.investor.bg/novini/346/a/bylgarski-ucheni-syzdavat-bezglutenova-bira-242477/

Новаторски проект в хранителната индустрия може да превърне пивото във функционална напитка

Български учени създават безглутенова бира

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/bylgarski-ucheni-syzdavat-bezglutenova-bira-242477/

Новаторски проект в хранителната индустрия може да превърне пивото във функционална напитка

Депутатите подкрепиха доклада за националната стратегия за интегриране на ромите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6318922

Депутатите подкрепиха доклада за националната стратегия за интегриране на ромитеДепутатите подкрепиха доклада за националната стратегия за интегриране на ромите за 2016 г. с общо 103 гласа за, 66 против и 21 въздържали се. Доклада беше подкрепен от ГЕРБ със 80 гласа, "Обединени патриоти"- 22 и един независим. БСП се обявиха против с 54 гласа, а ДПС с 12. Народните представители от "Воля" се въздържаха от гласуване.

Пуснаха статистика за баловете на второ класиране за прием във варненските гимназии

http://www.moreto.net/novini.php?n=354886

Резултатите от второ класиране за прием във варненските гимназии бяха обявени през вчерашния ден. На сайта на РУО-Варна вече е обявена и официалната статистика за минималните и максимални балове в отделните паралелки на училищата, научи Moreto.

Трябва да има нова стратегия за интеграция на ромското население

http://www.cross.bg/strategiya-integratziya-integratziyata-1548069.html

/КРОСС/ „Трябва да има нова стратегия за интеграция на ромското население. Въпросът е за националната интеграция, а не за интеграцията на един или друг етнос". Това заяви народният представител от „ПГ на БСП за България" Валери Жаблянов по доклада за изпълнение на Националната стратегия за интеграция на ромите. По думите му трябва да имаме фактически подход към проблема с ромското малцинство, с ясен анализ на причините, поради които то се намира в това състояние. Според него, неоспорим факт е провалът на този етап на стратегията за интеграцията - растящата конфронтация и насилие; сблъсъкът между етносите доказват точно това. „Докладът е пълен с формална информация и посочва изпълнението на конкретни мерки, без да обсъжда това - дали са успешни или не, докъде са довели. Нормално е да отхвърлим доклада при резултатите, които са налице, но това не сваля въпроса- необходима ли е нова стратегия", подчерта Жаблянов. По думите му, ако продължим до 2020г. да изпълняваме тази стратегия, в следващите 3 години ще имаме същите доклади и въпросът няма да се реши. Според него това означава не, че докладът е грешен, а че стратегията не отчита реалните тенденции в развитието на този проблем. „Нека помислим за разработването и приемането на нова стратегия, която отчита българската реалност

Интерпол е отстранил Турция от базата си данни, заради списък с издирвани гюленисти

https://www.24chasa.bg/novini/article/6318921

Интерпол е отстранил Турция от базата си 
данни, заради списък с издирвани гюленистиИнтерпол е отстранил Турция от базата си данни, след като страната качила списък с 60 хиляди издирвани гюленисти, съобщава "Хюриет дейли нюз", цитиран от БТА.  Според публикация във в. "Карар" решението за прекъсване на достъпа на Турция до базата данни с издирвани лица е било взето след опита за преврат през юли 2016 г.

Седем ученици от Ямбол с 12 медала от международни турнири

https://www.24chasa.bg/region/article/6318849

Седем ученици от Ямбол с 12 медала от международни турнириСедем ученици от МГ "Атанас Радев" в Ямбол се завърнаха с 12 медала - три сребърни и девет бронзови, от международен турнир по математика, физика и информатика в Белград. Това съобщи директорът на гимназията Евгений Иванов, предава БТА. В състава на ямболския отбор са участвали двама ученици от седми клас и петима от девети клас.

Съборът „Към Завета – Кубрат ‘2017“, пресконференция в БТА

http://www.eurochicago.com/2017/07/saborat-kam-zaveta/

Вече са събрани над 18 000 лв. по дарителската сметка, обявиха организаторите. Председателят на фондация "Въздигане" - Ивелин Михайлов, подпомогнал и паметника на Алцек в Италия, се ангажира до една година паметникът на Кубрат и синовете му да бъда изграден в Мемориалния комплекс.

Тетевен отново кани на "Трабант фест"

https://www.24chasa.bg/avto/article/6318893

Тетевен отново кани на "Трабант фест"За пореден път община Тетевен ще събере любителите на ретро автомобилите от цялата страна, съобщават от администрацията. В четвъртък, 8 юли, стартира петото издание на "Трабант фест" в балканския град. Събитието се организира от Авто-мото клуб "Рейсинг мания Х-Тетевен" със съдействието на общината. Очаква се в него да се включат над 50 участника.

Симеонов: Обществото е единодушно за интеграцията на циганския етнос

https://www.24chasa.bg/novini/article/6318888

Симеонов: Обществото е единодушно за интеграцията на циганския етнос 

Самият факт, че толкова време българското Народно събрание разглежда по най-отговорен начин този въпрос за първи път в новата си история, е показателно, че има единомислие по въпроса за интеграцията на циганския етнос в българското общество, това е добър знак и дава надежда и оптимизъм. Това заяви от парламентарната трибуна народният представител

Оцелели от мелето на ”Тракия”: Страшно беше!

http://dnes.dir.bg/news/katastrofa-mvr-trakia-laden-arinov-26010713

Намалена видимост, висока скорост и неспазена дистанция са вероятните причини за верижните катастрофи на магистрала "Тракия", при които бяха ранени над 30 души.

Брекзит може да струва 15 млрд. евро на британските банки

http://econ.bg/Новини/Брекзит-може-да-струва-15-млрд-евро-на-британските-банки-_l.a_i.745147_at.1.html

Банките в Обединеното кралство могат да бъдат обременени с допълнителни разходи в размер до 15 млрд. евро, за да преместят част от бизнеса си в...

Нова гореща вълна другата седмица

http://dnes.dir.bg/news/vremeto-prognoza-goreshta-valna-26010801

Днес температурите са обичайни за периода. От утре предстои постепенното им повишение, а най-горещо ще бъде в средата на идната седмица

Борисов почете паметта на Симон Вейл

http://dnes.dir.bg/news/boyko-borisov-evropeyski-parlament-pamet-simon-veyl-26010712

Премиерът Бойко Борисов отдаде почит пред паметта на Симон Вейл. Той присъства на поклонението в Дома на ветераните в Париж по покана на президента Макрон.

Руля на вакантното зам.-кметско място в Силистра пое корабен инженер

https://www.24chasa.bg/region/article/6318881

Руля на вакантното зам.-кметско място в Силистра пое корабен инженерОт половин година е свободно мястото на зам.-кмет по устройство на териториите в Силистренска община. Със заповед на кмета д-р Юлиян Найденов бе назначен инж. Тихомир Борачев. Той бе част от екипа в първия мандат на предишния кмет на Силистра инж. Иво Андонов. 61-годишният инж. Тихомир Борачев е бивш директор на «Лесилмаш» и доскоро на «Лимес

Моряшкият синдикат: Ако БМФ беше останал държавен, досега да е фалирал

https://www.24chasa.bg/novini/article/6318890

Моряшкият синдикат: Ако БМФ беше останал държавен, досега да е фалирал
Ако БМФ беше останал държавен, досега щеше да е фалирал и работните места там да са нула. Това се казва в декларация та Моряшкия синдикат към КНСБ по повод изявленията на вицепремиера Валери Симеонов. В сряда той заяви, че държавата може да поиска разваляне на приватизационния договор за морски флот,

Официално: Меси удължи договора си с Барселона

https://www.actualno.com/football/oficialno-mesi-udylji-dogovora-si-s-barselona-news_620767.html

Лионел Меси се е разбрал с Барселона за подновяването на договора си. Каталунците обявиха, че аржентинският нападател ще остане в клуба до 2021 г. Аржентинецът се присъедини към Барселона през 2000-а, когато той е едва 13-годишен. Неофициалният му дебют за първия отбор е на 16-годишна възраст, в контрола срещу Порто. На 17 той дебютира и официално, като това се случва в дербито с Еспаньол. Какво написаха от клуба и каква ще е сумата за откупуване на футболиста - вижте в Sportlive.bg!

Финално: Кметът на Пловдив ще бъде съден

https://www.vesti.bg/bulgaria/politika/finalno-kmetyt-na-plovdiv-shte-byde-syden-6071145

Обвиняеми са също заместникът му Димитър Кацарски и кметът на район "Западен" Димитър Колев

Расте броят на ранените при верижната катастрофа на "Тракия", движението е пуснато частично

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/07/05/3001645_raste_broiat_na_ranenite_pri_verijnata_katastrofa_na/?ref=rss


Ранените при днешната верижна катастрофа на магистрала "Тракия" са най-малко 31 души. От тях двама са в по-тежко състояние и с опасност за живота. Загинали при инцидента няма, като в него са участвали около 40 превозни средства.<br /><br />Ранените са настанени в пет столични болници. 14 от тях са приети в УМБАЛ "Св. Анна". Сред тях има мъж и жена с черепно-мозъчна травма. Седем души са настанени в "Пирогов". Двама от тях са 16-годишна майка и...

Евакуираха част от летището в Манчестър заради подозрителен багаж

https://www.24chasa.bg/novini/article/6318851

Евакуираха част от летището в Манчестър заради подозрителен багажЛетището на Манчестър е евакуирано заради подозрителен багаж, съобщава британският вестник Индипендънт, цитиран от Фокус. Терминал 3 е блокиран и към момента се претърсва от екипи, сочат данни на хората, които присъстват на място. „Поради потенциален проблем с чанта в Терминал 3, се извършва предпазна евакуация",

Четири ареста след антитерористична операция в Брюксел

http://www.cross.bg/zadurzhani-vreme-oruzhiya-1548068.html

/КРОСС/ Четирима души са задържани по време на среднощна антитерористична акция в Брюксел, свързана с мотоклуб, наречен Kamikaze Riders, съобщават от федералната прокуратура, цитирана от АФП. По време на акцията са иззети и оръжия. При претърсванията са открити различни оръжия. Общо четирима души са задържани за разпит, се казва още в съобщението на прокуратурата. Говорител поясни, че акциите са свързани с Kamikaze Riders, които са въвлечени в тероризъм.  

Най-малко 26 са ранени при верижната катастрофа на "Тракия", движението е пуснато частично

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/07/05/3001645_nai-malko_26_sa_raneni_pri_verijnata_katastrofa_na/?ref=rss


Ранените при днешната верижна катастрофа на магистрала "Тракия" са най-малко 26 души. От тях двама са в по-тежко състояние и с опасност за живота. Загинали при инцидента няма, като в него са участвали около 40 превозни средства.<br /><br />Ранените са настанени в пет столични болници. 14 от тях са приети в УМБАЛ "Св. Анна". Сред тях има мъж и жена с черепно-мозъчна травма. Четирима души са настанени в "Пирогов". Двама от тях са 16-годишна майка и...

Полицаи и пожарникари протестираха пред парламента (видео)

http://www.moreto.net/novini.php?n=354885

Хиляди служителите на МВР се събраха на протест пред сградата на Народното събрание. Те настояват за увеличение на заплатите си и достойни условия на труд, в това число пари за униформи и защитно облекло, както и нов закон за МВР.

Продължават съкращенията в минния сектор в Бобов дол

https://www.24chasa.bg/novini/article/6318847

Продължават съкращенията в минния сектор в Бобов дол

Продължават съкращенията в минния сектор в Бобов дол. Това каза Йорданка Германова, председател на КТ „Подкрепа” – Дупница, цитирана от “Фокус“. По думите й, става въпрос за една вълна, започнала през месец октомври 2016 година. „Тогава беше обявена една бройка за съкращение – работници и служители от определени звена и рудници.

Спряха "Дързост и красота". Българите във Фейсбук - в шок

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/spriaha-dyrzost-i-krasota.-bylgarite-vyv-fejsbuk-v-shok-6071128

Най-дългоизлъчваната в историята сапунка върви в българския ефир от 1993 г. След като я спряха, във "Фейсбук" започнаха да се шегуват, че са най-малкото шокирани от новината

Енергиен експерт: Тръмп официализира газова война в Европа

http://clubz.bg/55868-energien_ekspert_trymp_oficializira_gazova_vojna_v_evropa

ИКОНОМИКА Природен газ (2)

„Българските управляващи искат да се откъснат от руската газова зависимост и да приемат предложението във Варшава на Тръмп по инициативата "Три морета". Единственото необходимо е „Булгаргаз“ да заяви, че желае 20 % недоговорени годишни доставки да дойдат от САЩ“. Това заяви енергийният експерт Васил Начев. 

Според него с вчерашното си изявление президентът Тръмп е официализирал предстоящата газова война, която ще се разрази в Европа.

От Вашингтон вчера съобщиха, че искат да помогнат на съюзниците си, като улеснят възможно най-много американските компании да доставят повече втечнен природен газ за Централна и Източна Европа. Тази им подкрепа трябва да бъде обявена официално на срещата във Варшава "Три морета" утре, където ще бъде и нашият президент Румен Радев.

„Не е верен аргументът, изтъкван от Борисов, че втечненият газ от САЩ е по-скъп от руския. Днес е по-евтин“, допълни той. 

 

„За съжаление, от наша страна не сме чули повече от политическо говорене.Усилията на шепа хора да представляват собствените си интереси като национални ще ни изправят на трибуната на зрителите, а не на полето на играчите. Трудно ми е да преброя колко пъти се е налагало да говорим за това, че е нужно да се изгради един плаващ терминал за регазификация на втечнен природен газ, за да може да зарежда и големи транспортни кораби. Той трябва да бъде изграден в района на Александрополис. Превръщайки се в европейски, няма никакво значение на чия териотория се развива този проект“, отбеляза Начев.

„Държавите, които имат излаз на Черно, Адриатическо и Балтийско море да направят един по-тесен съюз в различни посоки, включително във военната и икономическата област“, допълни той. 

Според енергийния експерт Иван Хиновски връщането на освободения от енергийния министър Теменужка Петкова от поста на директор на Българския енергиен холдинг (БЕХ) Жаклен Коен, близък до ДПС, най-вероятно се дължи на това, че няма да бъде строена АЕЦ „Белене“, а реакторите ще отидат в „Козлодуй“.

Ед Шийрън напусна Twitter заради омраза и обиди, насочени към него

http://www.cross.bg/twitter-festivala-omraza-1548067.html

/КРОСС/ Ед Шийрън реши да напусне социалната мрежа Twitter след като получи  множество критики в интернет след участието си във фестивала Гластънбъри, съобщава Контактмюзик. Въпреки своята известност певецът бе залят с поток от обиди и омраза. Всичко започна с обвиненията, че изпълнителят е използвал синбек, вместо да свири на живо, а кулминацията беше, когато много потребители му написаха, че не заслужава мястото си на фестивала. "Изцяло приключих с Twitter. Не мога да го чета. Преглеждам го и виждам само хора, които казват злобни неща. Twitter е платформа за това, един коментар ти скапва целия ден и затова го напускам", каза звездата. Той добави, че се чуди защо хората го мразят толкова. Профилът на Ед Шийран все още ще бъде активен, но самият той няма да публикува нищо. Той и преди се отказа от платформата за една година, след като издаде албума си "X". Певецът призна пред Джеймс Кордън, че дори няма телефон. "Ставам и всяка сутрин имам по 50 съобщения, никое от което не е "Хей, как си?". Всички са от сорта на "Може ли да получа това?", "Ще ми заемеш ли онова?". Беше поносимо в началото, но стана много, много изцеждащо с времето", споделя Ед Шийрън.  

Граждански протест пред "Шейново" срещу насилието над медици

http://www.mediapool.bg/grazhdanski-protest-pred-sheinovo-sreshtu-nasilieto-nad-meditsi-news266214.html

Десетки родители на деца, родени в болница “Шейново“, се събраха в сряда сутринта пред лечебното заведение в подкрепа на д-р Албена Гагова, която беше нападната и бита от баща на новородено. “Обществото ни е болно, болно от агресията, която е повсеместна и докато ние не се събудим и не започнем да променяме нещо вътре в себе си, нищо няма да отиде към по-добро. Няма оправдание за насилие над лекари или над когото и да било“, коментираха хора от протеста. Според тях, след като нападателят има криминално досие, изобщо не е трябвало да бъде на свобода, за да има възможността да нападне лекар. "Искам, когато отида да раждам, да бъда спокойна, че моят лекар ще мисли за мен и моето бебе. Аз ще се чувствам спокойна и няма да се притеснявам, че някой ще ме удари. Смятам че насилието в нашето общество е заело застрашителни размери. И всеки протест, който осъжда насилието, трябва да бъде подкрепен. Не може непрекъснато между нас да се разхождат хора, които имат психически проблеми и второ хора, които са престъпници", коментира Калина Панайотова, една от участничките в протеста. Директорът на болницата д-р Румен Велев каза, че лекарите очакват справедливо наказание за нападателя на д-р Гагова Владимир Стоянов. “Очакваме една заслужена присъда, съдът да си свърши работата, но ако трябва, ще протестираме до дупка“, заяви той. “Усещането ми за оптимизъм се увеличава, когато има такава силна гражданска позиция“, посочи Велев. “Трябва да променим нещо в нас, надявам се тези протести да помогнат, защото насилието е навсякъде – по пътищата, в училищата, в домовете ни“, каза той. За състоянието на пострадалата лекарка д-р Велев посочи, че тя започва да се възстановява психически и да осъзнава какво се е случило, но като цяло е “срината“. С директора на здравното заведение се срещна и столичният кмет Йорданка Фандъкова. Тя се ангажира с помощ по охраната на болницата, ако такава бъде поискана от директора. “Да сложат допълнителни камери там, където е необходимо. Ако има финансова нужда, да се обърне към нас“, посочи тя. В петък се очаква общ символичен протест на медиците от столичните болници срещу насилието.Българският лекарски съюз (БЛС) призова всички лекари да влязат в кабинетите и отделенията със сини лентички, символ на непримиримостта към насилието. А от Столичната лекарска колегия приканиха в 13 часа в петък медиците от София и съпричастните им колеги от страната да излязат пред лечебните заведения, за да кажат “Не“ на агресията.  

Нов сюжет в случая с дъщерите на зам. главния мюфтия: обвинените казаха, че са били нападнати

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/07/05/3001619_nov_sjujet_v_sluchaia_s_dushterite_na_zam_glavniia/?ref=rss


Обвинените за побоя над дъщерите на зам. главния мюфтия Бирали Бирали момичета твърдят, че не те са започнали сбиването и са били провокирани. Двете момичета – на 15 и 16 г., бяха задържани и впоследствие им бяха повдигнати обвинения, след като миналата седмица Бирали разказа в ефира на "Нова телевизия", че те са нападнали дъщерите и съпругата му заради облеклото им.<br /><br />Първо двете момичета разказаха своята версия в предаването "Господари на ефира" - в...

Нов сюжет в случая с дъщерите на зам.-главния мюфтия: обвинените казаха, че са били нападнати

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/07/05/3001619_nov_sjujet_v_sluchaia_s_dushterite_na_zam-glavniia/?ref=rss


Обвинените за побоя над дъщерите на зам.-главния мюфтия Бирали Бирали момичета твърдят, че не те са започнали сбиването и са били провокирани. Двете момичета – на 15 и 16 г., бяха задържани и впоследствие им бяха повдигнати обвинения, след като миналата седмица Бирали разказа в ефира на "Нова телевизия", че те са нападнали дъщерите и съпругата му заради облеклото им.<br /><br />Първо двете момичета разказаха своята версия в предаването "Господари на ефира" - в...

Забраняват на войниците от Бундесвера да носят униформи на срещата на Г-20

https://www.24chasa.bg/novini/article/6318840

Забраняват на войниците от Бундесвера да носят униформи на срещата на Г-20

Бундесверът предупреди всички войници, задействани в охраната на срещата на „групата на двайсетте“ в Хамбург за опасност от възможни нападения срещу тях от противниците на политиката на Г-20. Поради тази причина на военнослужещите се забранява да носят униформи при придвижването от казармите към домовете си, съобщава изданието Der Spiegel,

Никол се сбогува с Миконос (снимки)

https://offnews.bg//izvan-terena/nikol-se-sboguva-s-mikonos-snimki-659809.html

Приятелката на родната ни тенис звезда Григор Димитров - Никол Шерцингер, сподели купища кадри от гръцкия рай Миконос, който певицата си подари за 39-я си рожден ден.

Красавицата доскоро радваше феновете си с красиви снимки от мини ваканцията по време на която очевидно си прекарваше повече от добре, но хубавото свърши и за нея.

"Страхотен уикенд, а сега обратно на работа", написа Шерцингер под последната си снимка.

С това любимата на Григор развълнува феновете на музикалното риалити X Factor, в което ще концентрира вниманието си в следващите месец-два.

Както е известно, на 29 юни в деня на своя празник Шерцингер вдигна купон в Лондон, на който присъства и 26-годишният Григор Димитров.

На снимките от партито Никол направо налиташе на българина. Страстта на родената в Хавай красавица към нашето момче от Хасково бе повече от очевидна.

Това сложи край на спекулациите за раздяла на звездната двойка, тиражирани от таблоидите на Острова.

Замърсената вода излага на риск близо милиард хора по света

//dariknews.bg/novini/sviat/zamyrsenata-voda-izlaga-na-risk-blizo-miliard-hora-po-sveta-2034942

Непреработените отпадъчни води от градовете се използват за напояване на 50 % повече земеделски земи по света, отколкото се смяташе досега, като излагат 885 милиона хора на риск от болести, сред които диария и холера, предаде Ройтерс. Това твърди международна група учени в сп. "Енв

Вълна от обиди и омраза към Ед Шийран, певецът напусна Twitter

//dariknews.bg/novini/liubopitno/vylna-ot-obidi-i-omraza-kym-ed-shijran-pevecyt-napusna-twitter-2034994

Ед Шийран получи толкова много критики в интернет след участието си във фестивала Гластънбъри, че реши да напусне социалната мрежа Twitter, съобщи Контактмюзик.

Певецът изпълни сензационен репертоар като хедлайнер на музикалния фести

Внимавайте със заместителите на млякото, съветва диетолог

//dariknews.bg/novini/liubopitno/vnimavajte-sys-zamestitelite-na-mliakoto-syvetva-dietolog-2035020

Тенденцията да се консумират заместители на млякото, може да се окаже вредна, защото те предизвикат проблеми със сърцето, възпаления и деменция, съобщи в. "Дейли експрес".

Саудитска Арабия харчи милиони за обучение по ислям в цял свят

//dariknews.bg/novini/sviat/sauditska-arabiia-harchi-milioni-za-obuchenie-po-isliam-v-cial-sviat-2035046

Саудитска Арабия е най-големият разпространител на ислямистки екстремизъм във Великобритания, спонсорирайки джамии, религиозно обучение и публикации, се казва в изследване, цитирано от ДПА.

Саудитска Арабия е "спонсорирала кампания н

Пресъздадоха лицето на древната жрица Дамата от Као (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/presyzdadoha-liceto-na-drevnata-zhrica-damata-ot-kao-snimki-2035032

Археолози пресъздадоха лицето на владетелка, управлявала в пустинна долина в Перу в древността, предаде Ройтерс.

Тя е починала на 20 до 29-годишна възраст преди 1700 години. Тялото ѝ, покрито със сложни татуировки, е погребано заедно с оръжия и златни предмети.

Северна Корея обещава още много "подаръци" на Запада

//dariknews.bg/novini/sviat/severna-koreia-obeshtava-oshte-mnogo-podaryci-na-zapada-2034989

Западът е гневен и разтревожен от пробното изстрелване на севернокорейска междуконтинентална балистична ракета, а Пхенян обещава още много такива "подаръци".

Севернокорейски медии, връщайки се към вчерашния ден, подчертават, че очите

Квалифицираните ИТ специалисти привличат нови инвеститори у нас

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/kvalificiranite-it-specialisti-privlichat-novi-investitori-u-nas-242471/

Инвестирани са над 3 млн. лв. в сектора на информационните технологии и аутсорсинга от началото на годината

Валентин Радев поздрави полицаите и обяви исканията на протестиращите за справедливи

https://www.24chasa.bg/novini/article/6318792

Валентин Радев поздрави полицаите и обяви исканията на протестиращите за справедливиВ словото си към служителите на МВР по случай професионалния им празник, министърът на вътрешните работи Валентин Радев заяви, че голяма част от исканията на мирния протест на полицаите, който се провежда в момента, са справедливи и ако има дисбаланси в заплащането правителството ще ги поправи. "Аз, като министър, гарантирам,

Севернокорейската ракета била "подарък за американските копелета" за 4 юли

http://www.cross.bg/raketa-koreya-severna-1548066.html

/КРОСС/ Последното изпитание на междуконтинентална балистична ракета е "подарък за американските копелета" по случай Деня на независимостта им. Това обявил лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун, цитиран от световните агенции. Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън потвърди, че Северна Корея е изпитала междуконтинентална ракета. Според него това е "нова ескалация на заплахата за света". Пентагонът обяви, че е готов да защити САЩ и съюзниците си от растящата заплаха от КНДР. Според Академията за военна наука на КНДР тестът бележи "последната крачка" от създаването на "уверена и силна ядрена държава, която може да порази всяка точка на планетата". „САЩ се опитват да изпитат нашата решимост и пренебрегват предупрежденията ни, подчерта Ким, цитиран от държавната агенция KCNA. След като лично наблюдава теста на ракета Hwasong-14, агенцията пояснява, че "Ким е заявил, че американските копелета няма да бъдат много щастливис този подарък, който им изпратихме за празника на 4 юли". Лидерът на КНДР е добавил, че "от време на време ние трябва да им изпращаме подаръци, за да не скучаят".Севернокорейският лидер, който описа ракетата като "толкова красива, колкото добре изглеждащо момче", предупреди, че страната му няма да преговаря с Вашингтон за отказване от ядрената програма, докато САЩ не прекратят враждебната си политика към Пхенян

Прокуратурата предаде на съд кмета на Пловдив Иван Тотев

http://www.mediapool.bg/prokuraturata-predade-na-sad-kmeta-na-plovdiv-ivan-totev-news266213.html

Спецпрокуратурата внесе в съда делото срещу кмета на Пловдив Иван Тотев, което е свързано с изграждането на зоокът в града, съобщи пресцентърът на държавното обвинение в сряда. Заедно с него на подсъдимата скамейка ще застанат заместник-кметът на града Димитър Кацарски и кметът на район "Западен" Димитър Колев. Делото е за престъпление по служба с настъпили значителни вредни последици за общината. Прокуратурата твърди, че Иван Тотев е нарушил служебните си задължения при изграждането на зоокъта в Пловдив, сключвайки договор след пряко договаряне с изпълнителя "Запрянови 03". Твърди се, че това е допуснато в нарушение на Закона за обществените поръчки. Процедура е проведена, без да е одобрен идеен инвестиционен проект, включително е нямало и стойностна сметка за проекта. За зоокъта не е бил изготвен комплексен доклад за оценка на съответствието на инвестиционния проект със съществуващите изисквания на строежите и не е било издадено разрешение за строеж. Законовите изисквания не са били изпълнени към момента на сключването на договора с фирмата. Прокуратурата смята, че Иван Тотев е допуснал всички тези нарушения, за да осигури облага за "Запрянови 03" ООД в размер на близо 690 хиляди лева. "В този размер е и щетата за община Пловдив. Настъпили са значителни вредни последици и от неимуществен характер. Формирано е недоверие в обществото към разходването на бюджетните средства на община Пловдив при извършване на дейности от обществено значение, както и съмнение в публичността и прозрачността на разпределяне на бюджетните средства", твърди прокуратурата. Димитър Кацарски и Димитър Колев са предадени на съд като помагачи на кмета. Обвинението твърди, че те са улеснили Тотев при извършване на престъплението. Заместник-кметът Димитър Кацарски е бил назначен от Иван Тотев за председател на комисията за провеждане на процедурите за избор на строителя на зоокъта. Именно Кацарски е предложил на Тотев откритата процедура по Закона за обществените поръчки да бъде прекратена и да премине към пряко договаряне без обявление. Димитър Колев ще отговаря пред съда, защото е сключил договор с консултант и строителен надзор по проекта без район "Западен" да е възложител на поръчката. Така районният кмет е дал възможност на Иван Тотев да даде началото на строителството. Иван Тотев е на свобода срещу парична гаранция от 20 000 лв, а останалите двама са с най-леката мярка за неотклонение "Подписка". Прокуратурата твърди, че престъплението е извършено в периода от 30 април 2014 година до 29 юли 2015 г. По това дело кметът бе за кратко отстранен от поста си с решение на Пловдивския окръжен съд, но после бе върнат от апелативните магистрати.

Аню Ангелов: Сделката за новия боен самолет трябва да се обмисли внимателно

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/aniu-angelov-sdelkata-za-noviia-boen-samolet-triabva-da-se-obmisli-vnimatelno-242469/

Няма геополитически натиск от страна на НАТО какъв самолет да закупи страната ни, твърди бившият военен министър

АПИ: Горящото сметище в Ихтиман е причина за верижната катастрофа

http://frognews.bg/news_137696/API-Goriashtoto-smetishte-v-Ihtiman-e-prichina-za-verijnata-katastrofa/

21 души са пострадалите на магистрала ”Тракия” рано сутринта. Те са настанени в пет столични болници, а двама мъже са с опасност за живота.

Мащабна европейска операция срещу италианската мафия Камора

http://www.cross.bg/italianskata-mafiya-ispaniya-1548065.html

/КРОСС/ Най-малко 10 души са задържани в Барселона като част от мащабна европейска операция срещу членове на италианската мафия Камора, обяви говорител на испанската полиция, цитиран от АФП. Към момента има дузина задържани, въпреки че тази цифра може да набъбне, поясни говорителят на полицията в Каталуния, Североизточна Испания. Той добави, че операцията е за "разбиване на международна престъпна организация, замесена в трафик на наркотици и пране на пари", имайки предвид "италианската Камора", базирана в Неапол, Южна Италия. Операцията се проведе тази сутрин в няколко района на Барселона. Говорителят каза още, че едновременно са провеждани операции и в други европейски държави, включително Италия и Германия. Полицията редовно задържа членове на италианската мафия в Испания. В интервю за "Паис" миналия месец топ антимафиотът на Италия Франко Роберти разкри, че италианската мафия е заела солидни позиции в Испания, тъй като страната е на "стратегическо място" за тях "по географски причини и защото те смятат, че могат да ръководят бизнеса си с по-малко пречки".  

Атанасов: Мъглата на АМ „Тракия“ се казва безстопанственост и безхаберие

http://frognews.bg/news_137695/Atanasov-Maglata-na-AM-Trakiia-se-kazva-bezstopanstvenost-i-bezhaberie/

Тежка верижна катастрофа на АМ „Тракия“ при Ихтиман. Последната информация е, че около 40 автомобила участват, слава Богу, без жертви. Слушах главния секретар на МВР, който обясняваше, че заради мъгла била намалена видимостта.

Гледат дело за трафик на „гюленисти” в Одрин, сред обвиняемите има и българин

https://www.24chasa.bg/novini/article/6318810

Гледат дело за трафик на „гюленисти” в Одрин, сред обвиняемите има и българинГлавната републиканска прокуратура в Одрин заведе наказателно дело в Трети състав на съда за тежки престъпления за незаконно превеждане през границата на общо 57 издирвани „гюленисти” и на техни близки, предаде информационната агенция Догу хабер ажансъ (ДХА), цитирана от “Фокус“. В обвинителният акт в размер на 36 страници фигурират имената на 14

Полша вижда в Тръмп катализатор за край на зависимостта си от руски газ

http://www.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/polsha-vijda-v-trymp-katalizator-za-krai-na-zavisimostta-si-ot-ruski-gaz-242476/

Лидерите във Варшава обмислят от дългосрочна газова сделка с американските производители до инфраструктурни проекти, които свързват източноевропейските страни

Варненски социалисти искат отстраняване на Борислав Гуцанов

http://www.moreto.net/novini.php?n=354881

От варненската структура на БСП са изпратили писмо до лидера на партията Корнелия Нинова, в което искат отстраняването на Борислав Гуцанов. Подписалите в писмото изразяват недоволство от "намеса в тяхната работа". Ескалацията на напрежението е достигнала връхната си точка при „силовото налагане” на Цонко Цонков за областен председател, твърдят подписалите писмото 12 души.

Секторът на услугите във Великобритания расте с най-бавен темп от 4 месеца

http://www.investor.bg/novini/130/a/sektoryt-na-uslugite-vyv-velikobritaniia-raste-s-nai-baven-temp-ot-4-meseca-242475/

Докладът на Markit дава поредното доказателство, че икономиката отслабва със започването на преговорите за Brexit

Утре спират водата в кв. “Бенковски“

https://www.24chasa.bg/region/article/6318798

Утре спират водата в кв. “Бенковски“„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в кв. „Бенковски“ на 6 юли, съобщиха от дружеството. В четвъртък във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Светлина“ кв. „Бенковски“ се налага спиране на водоподаването от 9:30 до 18:30 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: ул. „Тетевенска“, ул.

Бойко Борисов почете паметта на Симон Вейл (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6318791

Бойко Борисов почете паметта на Симон Вейл (Снимки)Министър-председателят Бойко Борисов отдаде почит пред паметта на Симон Вейл. Той присъства на поклонението в Дома на ветераните в Париж по лична покана от френския президент Еманюел Макрон. Това съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.  Симон Вейл е първата жена председател на Европейския парламент (1979-1982).

"Рицарите срещу кралицата", или развали ли се магията на румънската борба с корупцията

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/07/05/3001591_ricarite_sreshtu_kralicata_ili_razvali_li_se_magiiata/?ref=rss


Националната дирекция за борба с корупцията (DNA) преминава в момента през най-трудния си период от 2005 г. насам. Тогава започна превръщането на институцията от една беззъба спрямо белите якички от висшата политика прокуратура в едно истинско антикорупционно оръжие. На практика, в продължение на 12 години стените на тази същинска крепост бяха обсаждани отвън от кохорти от обвинени политици или безскрупулни наемници, които се надяваха да съборят зидовете й и да вземат прокурорите за заложници....

Синдикалист: Радев ще ми говори от кабинета, а аз от площада

http://frognews.bg/news_137694/Sindikalist-Radev-shte-mi-govori-ot-kabineta-a-az-ot-ploshtada/

Ако не се разберем на масата на преговорите, министър Валентин Радев ще ми говори от кабинета, а аз от площада. Няма да се предадем, докато всички наши искания не бъдат изпълнени. А те са повишение на заплатата, регулярно снабдяване с униформи и нов закон за МВР. За това се закани лидерът на полицейския синдикат Валентин Попов от трибуната на протеста. Той категорично отрече каквато и да е политическа намеса в събитието.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване